Lier

Zitting van 06 april 2020

Van 13:00 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.2 Voorontwerp RUP Azelhof. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college keurt het voorontwerp RUP Azelhof goed.

 

Art. 2 :

Het college verstuurt het voorontwerp RUP Azelhof voor advies naar de deputatie, het departement en de betrokken adviserende diensten en beslist een schriftelijke plenaire vergadering te organiseren.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.3 OV 2019/478: bouwen van een paardenstal, Vinkenstraat ZN. Limietdatum: 13/04/2020. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag inzake het bouwen van een paardenstal, te vergunnen met voorwaarden.

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

  • Als gedurende een periode van vijf opeenvolgende jaren geen weidedieren worden gehouden vervalt de vergunning en moet de stal voor weidedieren binnen zes maanden worden afgebroken.
  • Strikt naleven van het advies van Cel Integraal Waterbeheer met kenmerk IW. 2019/478 ontvangen op 24 maart 2020 met in het bijzonder:

De cel integraal waterbeheer van stad Lier treedt het advies van de provincie deels bij en neemt volgende voorwaarden over:

- De infiltratievoorziening moet een minimaal volume van 3.200 l hebben en een infiltratieoppervlakte van 5,2m²

- Het ondiepe infiltratiesysteem moet voorzien worden met de bodem boven de gemiddelde hoogste grondwaterstand. Bij voorkeur wordt gewerkt met een open oppervlakkige wadi.

De cel integraal waterbeheer van stad Lier legt volgende bijkomende voorwaarden op:

- De hoogste grondwaterstand is 80 cm onder maaiveld, het infiltratiesysteem moet boven deze grondwaterstand geïnstalleerd worden

- Er wordt een hemelwaterput opgelegd van 7.000 l, er moet hergebruik toegepast worden voor een binnen- en buitenkraan.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

       De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

       Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

       Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

       De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

       Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

       Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

       Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

       De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

       Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

       Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

       De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

       De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.4 OV 2019/428: bouwen van een meergezinswoning - lot 3, Zonstraat 58. Limietdatum: 14/04/2020. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

Art. 2:

Het college beslist de aanvraag inzake het bouwen van een meergezinswoning  te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 3:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

  • De aanvraag moet volledig conform de Vlaamse stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.  Deze kan worden nagelezen op www.toegankelijkgebouw.be.
  • De verhardingen in de voor- en zijtuinstrook moeten voorzien worden in waterdoorlatende materialen.
  • De kroonlijsthoogte moet 6.50 m zijn,  gemeten vanaf de nulpas tot bovenkant goot.
  • De aanvraag is verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening mits men zich strikt houdt aan de voorwaarde van de verkaveling betreffende reliëfwijzigingen art. 4.1. Art. 4.1.: Reliëfwijzigingen worden niet toegestaan. Enkel volgende reliëfwijzigingen worden toegestaan:

o        De noodzakelijke toegangen vanaf de openbare weg naar de woning zullen mogen aangetrokken worden.

o        Terrassen die gelegen zijn binnen de bouwzone mogen op hetzelfde niveau gebracht worden als het niveau van het nulpas van de woning.  (Het niveau van het terras en pad buiten de bouwzone zoals voorzien op het inplantingsplan worden uitzonderlijk toegelaten.)

o        De voortuin mag op het zelfde niveau gebracht worden als de boordsteen op de grens met het voorliggende domein (cfr. dwarsprofielen in verkavelingsvergunning).

  • De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P17081-001/01) van 27 januari 2020 strikt na te leven.
  • De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Provincie Antwerpen Dienst Waterbeleid (ref. DWAD-2020-0041) van 13/01/2020 na te leven, in het bijzonder met de daar vermelde aandachtspunten, aanbevelingen en voorwaarden:

o        De voorwaarden en maatregelen opgelegd in punt 4 na te leven.

o        De bodem van de infiltratievoorziening moet boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand (70cm –mv) voorzien worden.

o        Er moet bekeken worden om de RWA afvoeren en de infiltratiekratten zo hoog mogelijk te plaatsen.

  • De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Cel Integraal Waterbeheer (ref. IW 2019/428) van 18/02/2020 na te leven, in het bijzonder met de daar vermelde aandachtspunten, aanbevelingen en voorwaarden:

o        Er moet een hemelwaterput van 5.000 l geplaatst worden met hergebruik voor een tuinkraan en de toiletten van beide verdiepingen.

o        Het water afkomstig van het terras moet eerst gefilterd worden alvorens naar de hemelwaterput te gaan.

o        Het terras en de toerit naar het huis mogen verhoogd aangelegd worden, verder moet het huidige terreinniveau bewaard blijven.

  • Een septische put is niet verplicht.

 

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

       De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

       Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

       Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

       De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

       Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

       Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

       Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

       De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

       Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

       Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

       De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

       De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.5 OV 2019/409: verbouwen van een woningbijgebouw tot poolhouse met bijhorend zwembad plus slopen van verharding en afdak, Bremstraat +46 en 46. Limietdatum: 14/04/2020. GEDEELTELIJKE OMGEVINGSVERGUNNING MET UITSLUITING VAN VERHARDINGEN.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

Art. 2:

Het college beslist de aanvraag inzake het verbouwen van een woningbijgebouw tot poolhouse met bijhorend zwembad plus slopen van verharding en afdak, gedeeltelijk te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 3:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

  • Het poolhouse wordt enkel gebruikt als bijgebouw bij de woning op perceel 3 E 247 D .
  • De toerit en alle onvergunde verharding ten noordoosten en ten zuiden van het bijgebouw (poolhouse) worden niet mee vergund en bijgevolg uitgesloten uit de vergunning.
  • Een verhard pad van 1 m breed  rondom het poolhouse en de verharding tussen het poolhouse en het zwembad wordt vergund.
  • De bijgevoegde algemene voorwaarde opgelegd in het advies van Departement Landbouw en Visserij (ref 2020_000007_v1) van 03/02/2020 na te leven:

o        De wetgeving m.b.t. zonevreemde woningen en bijgebouwen moet strikt worden toegepast.

  • De bijgevoegde algemene voorwaarde opgelegd in het advies van Cel Integraal Waterbeheer (ref IW 2019/409) van 02/03/2020 na te leven:

o        Er moet gekozen worden voor inheemse bomensoorten bij de heraanplant.

o        De afvoer van de filter moet mee aangesloten worden op de IBA.

Volgende aanbeveling wordt meegegeven:

o        Indien er een bronbemaling noodzakelijk is voor de realisatie van het zwembad, moet hier tijdig een omgevingsvergunning voor aangevraagd worden (minstens 30 dagen voor aanvang bij een melding)

o        Gezien de droogte van de voorbije jaren wordt er aangeraden om een hemelwaterput te voorzien die een buitenkraan en de nieuwe wc van water kan voorzien. Op deze manier kan er bespaard worden op leidingwater. De dakoppervlakte kan gemakkelijk een hemelwaterput van 7.000 l voeden.

 

Volgende nota wordt toegevoegd aan de vergunning:

  • De woning, de autoberging en de verhardingen rondom maken geen onderdeel uit van de aanvraag en worden niet behandeld in het dossier.

Geen uitspraken hierover impliceren niet dat de verhardingen vergund geacht worden.

 

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

       De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

       Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

       De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

       Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

       Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

       Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

       De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

       Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

       Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

       De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

       De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.6 OV 2019/476: verbouwen ééngezinswoning, Sander De Vosstraat 17. Limietdatum: 14/04/2020. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het verbouwen van een ééngezinswoning te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

  • De afstand tot de linkerperceelgrens dient overal min. 1m90 te bedragen.
  • De oprit / autostaanplaats moet beperkt blijven tot een diepte van 7m66 (diepte van de hoofdbouw van de woning) ; de overige bestaande waterdoorlatende verharding in de zijtuinstrook kan louter als tuinaanleg behouden blijven.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

       De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

       Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

       De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

       Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

       Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

       Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

       De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

       Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

       Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

       De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

       De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.7 OV 2020/017: verbouwen zonder functiewijzging met wijziging van het aantal woongelegenheden, Kattenstraat 20 en Werf 9. Limietdatum: 11/04/2020. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het verbouwen zonder functiewijziging met wijziging van het aantal woongelegenheden,  te vergunnen met voorwaarden.

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

  • De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P16395-003/01) van 26 februari 2020 strikt na te leven.
  • zo spoedig mogelijk Fluvius contacteren
  • de garage langs de Kattenstraat mag niet gebruikt worden om wagens te stallen.
  • het project mag niet vrijblijvend bijdragen tot de uitbouw van het aanbod aan publiek autodelen.
  • Alle woonentiteiten moeten aan alle minimale eisen van de Vlaamse Wooncode als ook aan het optimalisatiedecreet woningkwaliteit van 20 maart 2019 en het BVR woningkwaltiteitsbewaking van 24 mei 2019 (inwerkingtreding 1 januari 2021) voldoen.
  • Een omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. 

 

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

 

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

       De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

       Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

       Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

       De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

       Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

       Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

       Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

       De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

       Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

       Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

       De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

       De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.8 OV 2019/440: restaureren en herinrichten van een koetshuis, Koning-Albertstraat 22. Limietdatum: 06/04/2020. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag inzake het restaureren en herinrichten van een koetshuis, te vergunnen met voorwaarden.

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

  • De autostaanplaats P1 moet omgevormd worden tot 11 fietsenstalplaatsen met voorzieningen zoals rekken.
  • De dolomietverharding achter de parking P6 is overbodig en moet omgevormd worden tot tuin.
  • Strikt naleven van het advies van Afdeling Onroerend Erfgoed Agentschap RO Vlaanderen met ref. 4.002/12021/151.3 ontvangen op 6 maart 2020.
  • De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P09979-001/01) van 26 februari 2020 strikt na te leven.
  • Strikt naleven van het advies van Cel Technisch bureau ontvangen op 26 maart 2020 met in het bijzonder:

- Het gebruik van een septische put, minimale inhoud 2000 liter, is verplicht.

  • De septische put moet geplaatst worden binnen de zone van uitgraving zoals aangeduid op het rioleringsplan. Het bijkomend uitgraven van de bodem is niet toegelaten.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

       De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

       Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

       Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

       De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

       Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

       Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

       Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

       De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

       Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

       Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

       De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

       De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.9 OV 2020/030: verbouwen van een vrijstaande woning, Waversesteenweg 214. Limietdatum: 17/04/2020. WEIGERING OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het verbouwen van een vrijstaande woning, te weigeren om volgende redenen :

  • Het ongunstig advies van wegen en verkeer waarop niet met kennelijk bijkomstige voorwaarden kon op worden ingegaan gezien de plannen fouten bevatten.
  • Alle voorwaarden die werden opgelegd en te veel zijn voor een aanpassing

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.10 OV 2019/312: ontwikkeling en invullen van zone IV met de bouw van 2 nieuwbouw bedrijfsverzamelgebouwen van elk 5 units en hun omgevingsaanleg, . Limietdatum: 11/04/2020. WEIGERING OMGEVINGSVERGUNNING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.11 OV 2019/447: nieuwbouw en exploitatie van een restaurant Steakhouse Hoeveke, Hoogveldweg 135. Limietdatum: 17/04/2020. WEIGERING OMGEVINGSVERGUNNING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.12 Financiële impact en steunmaatregelen nav Corona-crisis. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van de nota in bijlage waarin een eerste inschatting wordt gemaakt van de financieel / budgettaire impact van de Corona crisis op het MJP van Stad en OCMW Lier.

 

Art 2 :

Het college beslist om volgende steunmaatregelen ten bate van de gezinnen en ondernemingen verder uit te werken :

1.Tijdelijk uitstellen van inning van bedrijfsbelastingen

2.Het versturen van de aanslagbiljetten van de algemene gemeentebelasting voor gezinnen uitstellen tot eind mei

3.In combinatie met de gemeentebelasting een centrumbon ter beschikking stellen aan                                            alle Lierse burgers.

4.Kwijtschelding terrasbelasting voor periode van verplichte sluiting

5.Gedeeltelijke kwijtschelding van 75% van de handelshuur Horeca voor periode van verplichte sluiting voor die panden die door Stad of OCMW verhuurd worden en op voorwaarde dat in geval van onderverhuring (bv aan een brouwerij) de onderverhuurder dezelfde kwijtschelding doorrekent aan de uiteindelijke huurder.

6.Kwijtschelding huur sport en vrijetijdsinfrastructuur voor periode van verplichte sluiting

7.Innames openbaar domein wegens verbouwingen : opschorten belasting

8.Standrechten openbare markten : kwijtschelding voor periode van verplichte sluiting

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.13 Gedeeltelijke uitbesteding administratieve documentstromen. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.14 Lijst bestelbons gewone en buitengewone dienst LPL. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1:

Het college keurt de lijst bestelbons gewone en buitengewone dienst LPL goed voor een totaal bedrag van 8.017,01 euro ( van bestelbonnummer 183 tot en met bestelbonnummer 188 ).

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.15 Facturen gewone en buitengewone dienst LPL, dienstjaar 2020, voor een totaal bedrag van 28.216,53 euro. BETAALBAARSTELLING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist de volgende mandaatlijst, dienstjaar 2020, betaalbaar te stellen voor een totaal bedrag van 28.216,53 euro : mandaatlijstnummer 19.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.16 Facturen Stad Lier, dienstjaar 2020, voor een totaal bedrag van 458.278,85 euro. BETAALBAARSTELLING.

 

BESLUIT

Art 1:

Het college beslist de volgende lijst betaalbaarstellingen, dienstjaar 2020, betaalbaar te stellen voor een totaal bedrag van 458.278,85 euro : mandaatlijst 98.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.17 Agenda van de gemeenteraad van 27 april 2020. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van de agenda van de gemeenteraad van 27 april 2020.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.18 Vaststellen data van de meerderheidsgroepen en commissies. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van de data van de meerderheidsgroepen en commissies.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.19 Lierse Maatschappij voor Huisvesting - algemene vergadering der aandeelhouders van 20 mei 2020 - agenda. PRINCIPIËLE GOEDKEURING EN VERZENDEN NAAR GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist de agenda van de algemene vergadering der aandeelhouders van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting van 20 mei 2020 goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Lierse Maatschappij voor de Huisvesting CVBA

1

vertegenwoordiger

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.20 B20-03 Belastingbezwaar ingediend tegen de belasting aanplakborden voor publiciteitsdoeleinden. ONTVANKELIJK EN NIET GEGROND.

 

BESLUIT

Art. 1

Het schepencollege beslist het bezwaar B20-03 tegen de belasting op aanplakborden voor publiciteitsdoeleinden, aanslagjaar 2019 – kohierartikel 56 – fichenummer 25.738, ontvankelijk en niet gegrond te verklaren. De belasting is verschuldigd.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.21 B20-06. Belastingbezwaar ingediend tegen de belasting aanplakborden voor publiciteitsdoeleinden. ONTVANKELIJK EN GEGROND.

 

BESLUIT

Het schepencollege beslist het bezwaar B20-06 tegen de belasting op aanplakborden voor publiciteitsdoeleinden, aanslagjaar 2019 – kohierartikel 79 – fichenummer 42.957, ontvankelijk en gegrond te verklaren. De belasting is niet verschuldigd.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.22 Gratis grondafstand Plaslaar: aanstelling notaris. GOEDKEURING EN DOORSTUREN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van de gratis grondafstand aan de Plaslaar die nog uitgevoerd moet worden, conform het plan en de omgevingsvergunning in bijlage. Het college beslist om het dossier ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Art 2 :

Het college beslist om notaris Van den Brande te Lier aan te stellen voor de opmaak en het verlijden van de akte. Het college beslist dat alle kosten die verbonden zijn aan deze akte verdeeld dienen te worden tussen de partijen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.23 Gratis grondafstand De schom: aanstelling notaris. GOEDKEURING EN DOORSTUREN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van de gratis grondafstand aan de Schom die nog uitgevoerd moet worden, conform het plan en de omgevingsvergunning in bijlage. Het college beslist om het dossier ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Art 2 :

Het college beslist om notaris Van den Brande te Lier aan te stellen voor de opmaak en het verlijden van de akte. Het college beslist dat alle kosten die verbonden zijn aan deze akte verdeeld dienen te worden tussen de partijen.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.24 Beheersplan. Zimmertorensite. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist het beheersplan voor de Zimmertorensite, opgemaakt door architectenbureau Erfgoed & Visie, goed te keuren.

 

Art 2 :

Het college beslist het beheersplan voor de Zimmertorensite, opgemaakt door architectenbureau Erfgoed & Visie, ter goedkeuring in te dienen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.25 Sint-Jozef en Bernarduskerk. Inschrijving voor de zevende oproep voor de begeleiding bij herbestemming van parochiekerken door het projectbureau herbestemmen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om in te schrijven voor de zevende oproep voor de begeleiding bij her- of nevenbestemming van parochiekerken door het projectbureau herbestemmen op basis van aanvraagformulier stad in bijlage 1. Indien de Kerkfabriek zich niet aansluit bij deze keuze kan er geen aanvraag worden gedaan aangezien de aanvraag door beide partijen moet worden ondertekend.

 

Art 2:

Het college beslist om niet in te schrijven voor de zevende oproep voor de begeleiding bij her- of nevenbestemming van parochiekerken door het projectbureau herbestemmen op basis van aanvraagformulier kerkfabriek in bijlage 2.

 

Art 3:

Het college beslist om het projectonderzoek 'Herbestemming Kerken' te (pre) financieren op voorwaarde dat er wordt gezocht naar een mogelijke herbestemming van de kerk.

Indien de kerk door het projectbureau wordt geselecteerd voor het projectonderzoek 'Herbestemming Kerken' zullen de nodige budgetten worden voorzien vanuit de investeringsreserve.

 

Art 4:

Het college beslist om het projectonderzoek 'Herbestemming Kerken' niet te (pre) financieren bij de zoektocht naar een (ingrijpende) nevenbestemming.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.26 Opmaak beheersplan voor beschermd stadsgezicht

Jezuïetenklooster. TOEWIJZING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist dat er goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 27 maart 2020, opgesteld door Algemene zaken - aankoop en overheidsopdrachten en dit op basis van de beoordeling door het technisch bureau - gebouwen.

 

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Het college beslist dat de opdracht “Opmaak beheersplan voor beschermd stadsgezicht Jezuïetenklooster” wordt gegund aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Erfgoed en visie bvba, geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder nummer 0456045894, Lierselei 84 te 2390 Malle, tegen het nagerekende offertebedrag van € 27.440,00 excl. btw of € 33.202,40 incl. 21% btw.

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2020/590.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.27 Aanstellen tijdelijke projectleider voor technisch bureau - gebouwen voor stad en OCMW Lier.  Lastenkohier, raming en opstarten procedure. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist dat het bestek met nr. 2020/596 en de raming voor de opdracht “Aanstellen tijdelijke projectleider voor technisch bureau - gebouwen voor stad en OCMW Lier”, opgesteld door Algemene zaken - aankoop en overheidsopdrachten en dit in opdracht van het technisch bureau - gebouwen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

 

De raming op jaarbasis bedraagt € 27.000,00 excl. btw of € 32.670,00 incl. 21% btw.

De totale raming bedraagt € 108.000,00 excl. btw of € 130.680,00 incl. 21% btw.

 

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 4 mei 2020 om 09.30 uur.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.28 Huisvesting reuzentrein - Hal T. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om in functie van de huisvesting van de reuzentrein scenario 1 optie 2 uit te werken, op voorwaarde dat op termijn ook opslagruimte kan worden voorzien in het gebouw voor de duikclub en de petanqueclub.

 

Art 2 :

Het college beslist tijdelijk, tot de afwerking van Hal T, het pand te huren in de Antwerpsesteenweg 67 te Lier voor de huisvesting van de reuzen. Voor dit pand dient dringend onderzocht te worden of de aanwezige technieken in het pand in orde zijn.

 

Art 3 :

Het college beslist om Pluspunt architectuur de opdracht te laten verder zetten.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.29 Weg- en rioleringswerken Kan. Davidlaan. PV van vaststelling nr. 2. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van het proces-verbaal van vaststelling nr. 2 m.b.t. de opdracht "weg- en rioleringswerken Kan. Davidlaan".

 

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.30 Aarschotsesteenweg 95 : vraag tot grachtoverwelving. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist goedkeuring te hechten aan de vraag van eigenaar van de woning gelegen, Aarschotsesteenweg 95, voor het aanleggen van een tijdelijke overwelving. Deze overwelving zal door stad Lier worden aangelegd en op kosten van de eigenaar conform de standaardprocedure via de website van stad Lier.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.31 Dienstverleningsovereenkomst Aquafin inzake de uitbouw en beheer van gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinfrastructuur. VASTLEGGING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college hecht goedkeuring aan de vastlegging van 174,98 euro exclusief BTW (BTW 0% - riolering) voor prestaties in januari 2020 betreffende opmaak en beheer assetmanagementplan 2020 ikv dienstverleningsovereenkomst Aquafin inzake de uitbouw en beheer van gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinfrastructuur.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.32 Project pro-actief contacteren senioren. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Besluit:

Het college beslist akkoord te gaan dat het telefonisch contacteren van inwoners van stad Lier ouder dan 75+ als intern doeleinde wordt beschouwd en geeft toestemming  hiervoor de bevolkingsregisters te raadplegen.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.33 Controle gegevens niet-verlengde Uitpassen met kansentarief. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist dat het controleren van adressen van houders van een Uitpas met kansentarief die niet automatisch verlengd werden als interne doeleinden wordt beschouwd en geeft toestemming  hiervoor de bevolkingsregisters te raadplegen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.34 Speel- en leertasjes. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist akkoord te gaan met de uitwerking van de 'speel- en leertasjes' voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.35 Aankoop en levering van een elektrisch voertuig met een kostprijs van 34.459,97euro incl. BTW. Aankoop via raamcontract 2016 R3 006, perceel 36. GUNNING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.36 CR-behandeling schilderijen nav waterschade. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist dringende behandelingen van enkele van de de door waterschade getroffen schilderijen op te starten en toe te wijzen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.37 06/06/2020 - Pallieterjogging 2020. GOEDKEURING. AFGELAST.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist akkoord te gaan met de annulering van de organisatie van de jaarlijkse Pallieterjogging op 06/06/2020 .

 

Art 2 : Niet van toepassing

Het college gaat akkoord met het nemen van volgende verkeersmaatregelen :

 

- Parkeerverbod Zimmerplein, Begijnhofstraat en Kapucijnenvest (vanaf parkeergarage tot Begijnhofstraat) van 11u tot 18u.

 

- Parkeerverbod Schapekoppenstraat van 9u tot 19u

 

- Afsluiten Schapekoppenstraat van 10u tot 19u

 

- Afsluiten Zimmerplein, Begijnhofstraat en Eikelstraat van 14u tot 18u

 

- Invoeren éénrichtingsverkeer (voor ontsluiting ondergrondse parking) Kapucijnenvest vanaf uitrit parkeergarage richting Mechelsestraat, tussen 14u en uiterlijk 18u.

 

- Dubbelrichtingsverkeer tussen parking en Begijnhofstraat

 

- Openstellen K. Davidlaan aan zijde Mechelsestraat voor verkeer in 2 richtingen, doodlopend thv Begijnhofstraat tussen 14u en 18u.

 

- Paaltjes verwijderen in Begijnhofstraat thv vest, F. Timmermansplein en Kluizestraat. Lantaarnstraat en Papegaaiestrat bereikbaar maken via F. Timmermansplein, doodlopend thv

Eikelstraat en Zimmerplein.

 

- Parcours in Eikelstraat afbakenen met nadars zodat de hulpdiensten nog door kunnen en er voldoende ruimte overblijft voor de voetgangers om veilig te passeren.

 

- Afbakening route met nadars op Grote Markt cfr. inplantingsplan editie 2019

 

- Bussen dienen omgeleid na de zaterdagmarkt tot 19u.

 

- Vooraf (min. 2 weken) aankondigingsborden plaasten

 

- Op alle kruispunten dienen tijdig seingevers te staan.

 

- Verkeersregeling Politie tijdens de Kidsrun.

 

Bijkomend advies nav wijziging parcours :

 

Geen bezwaar indien extra aandacht wordt besteed aan de brug Mechelpoort : min. 3 signaalgevers daar te voorzien. Tevens is Politietoezicht aangewezen.

 

Verder dient het fietspad in de Sluislaan tijdelijk gesupprimeerd te worden om de veiligheid van

zowel fietsers als lopers te garanderen. De fietsers volgen dan de rijbaan in de Sluislaan wegens ontbreken van een fietspad.

 

Art 3 : Niet van toepassing

Het college beslist dat de organisatie :

- Voldoende personeel moet voorzien om permanent te kunnen beschikken over een bezemfiets (met groene vlag). Vorig jaar had de organisatie dit nagelaten. Blijkbaar waren de mensen van het Rode Kruis met deze taak belast, wat uiteraard onmiddellijk problemen geeft wanneer deze ingeschakeld worden voor hun basistaak (verzorging gekwetsten waardoor er geen bezemfiets meer was).

- Een degelijke briefing moet geven aan de signaalgevers. Vorig jaar heeft de Politie moeten ingrijpen. Blijkbaar wist de signaalgever niet wat haar taak was. Sommige signaalgevers gaven zelf aan dat ze niet geïnformeerd werden en dus eigenlijk niet wisten wat er van hen verwacht werd.

 

Art 4 : Niet van toepassing.

Het college beslist dat het openbaar domein netjes dient te worden achtergelaten. Afval dient verwijderd te worden door de organisator.

BELANGRIJK :

Alle in- en outdoor evenementen zijn momenteel geannuleerd tot en met 19 april 2020,

ongeacht het aantal bezoekers.

Wanneer deze maatregel wordt verlengd zal de pallieterjogging moeten worden afgelast omwille van de genomen maatregelen ivm het coronavirus.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.38 30 & 31/05/2020 - Buurtfeest Grote Moskee. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.39 6 &7/06/2020 - Motocross VMCF. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.40 21/06/2020 - Bar Jut jaarmarkt Koningshooikt. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

B.41 20/06/2020 - Grote prijs Jutse wielervrienden. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

C.3 Novemberfoor - Overdracht abonnement Hendrickx-Clauwaert aan Joyrides BV. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist de overdracht van het abonnement voor de kermisattractie 'High energy' (booster) aan Joy Rides BV goed te keuren.

 

Art 2 :

De nieuwe houder van het abonnement dient zich te houden aan de voorwaarden van het geldend reglement en de federale wetgeving op de organisatie van de kermisactiviteiten.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

C.4 Melding 2020/130: exploiteren van een bronbemaling, Mechelsesteenweg 89 en 91. AKTENAME.

 

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1

Er wordt akte genomen van de melding  inzake het exploiteren van een bronbemaling.

De aanvraag omvat nieuwe rubriek:

Rubriek

Omschrijving

Aard

Hoeveelheid

Eenheid

53.2.2°a)

8 m³/u x 24u x 7d x 4w = 5.376m³

klasse 3

5376

M3/JAAR

1)       

Zodat de ingedeelde inrichting of activiteit voortaan omvat:

Rubriek

Omschrijving

Aard

Totale hoeveelheid

Eenheid

53.2.2°a)

8 m³/u x 24u x 7d x 4w = 5.376m³

klasse 3

5376

M3/JAAR

 

 

Art. 2

De plannen en het meldingsdossier waarop deze akte gebaseerd is, maken integraal deel uit van de meldingsakte.

 

Art. 3

De aktename is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden :

Volgende bijzondere milieuvoorwaarden worden opgelegd:

  • * Het opgepompte water moet geloosd worden op de riolering.
  • * Het dagdebiet mag maximaal 192 m³/dag bedragen.
  • * Het jaardebiet mag maximaal 5.376 m³/jaar bedragen.
  • * De vergunning wordt afgeleverd voor een periode van 28 dagen te beginnen van  de startdatum van de bemaling.
  • * De bronbemaling dient voorzien te zijn van een zandfilter.
  • * De begin- en einddatum van de bemaling moeten doorgegeven worden aan de dienst leefmilieu via leefmilieu@lier.be.
  • * Het bemalingslogboek moet aan het einde van de werken aan de dienst leefmilieu overgemaakt worden. Volgende informatie moet minimaal opgenomen worden in het logboek: de beginstand van de meter (foto), de dagdebieten, de eindstand van de meter (foto) en het totaaldebiet.
  •  
  • Volgende aandachtspunten worden meegegeven:
  • * Omdat de bouwput dicht tegen de perceelgrenzen ligt en de omliggende gebouwen ook dicht tegen de grens gebouwd zijn, moet de stabiliteit opgevolgd worden om zettingsverschijnselen te voorkomen.
  • * Voor lozing op riolering moet er ook een inname openbaar domein aangevraagd worden bij de stadsdiensten. Deze procedure loopt gescheiden van de omgevingsvergunningprocedure.
  • * Vanaf een debiet hoger dan 10 m³/h moet er een lozingsaanvraag gedaan worden bij de rioolnetbeheerder.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 4

De aktename is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende milieuvoorwaarden :

De algemene en sectorale milieuvoorwaarden van titel II van het VLAREM :

  • hoofdstukken 4.1, 4.7 en 4.9 : algemene milieuvoorwaarden - algemeen
  • hoofdstuk 4.5 met bijlagen 2.2.1, 2.2.2, 4.5.1, 4.5.2, 4.5.3, 4.5.4, 4.5.5 en 4.5.6 : algemene milieuvoorwaarden - geluid
  • hoofdstukken 4.4 en 4.10 met bijlagen 4.4.1, 4.4.2, 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.4.7.1 en 4.4.7.2. : algemene milieuvoorwaarden - lucht
  • hoofdstuk 4.6 : algemene milieuvoorwaarden - licht
  • hoofdstuk 4.2 met bijlagen 2.3.1, 4.2.5.1, 4.2.5.2 en 4.2.5.4 : algemene milieuvoorwaarden – oppervlaktewater
  • hoofdstuk 5.53: Winning van grondwater

 

De opgesomde algemene en sectorale milieuvoorwaarden staan in titel II van het VLAREM.  Deze opsomming is louter indicatief.  Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven.  De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link : https://navigator.emis.vito.be/

 

Volgende bepalingen zijn van toepassing:

  • De vergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze melding houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
  • De vergunning doet geen enkele afbreuk aan de verplichtingen inzake brandveiligheid zoals deze voorzien worden in de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen en diens bijlagen.
  • Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
  • Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen
  • Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad
  • De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
  • Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
  • Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

Indien er na de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning blijkt dat er geëxploiteerd zal worden met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dan dient er een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang exploitatie.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

C.5 Melding 2020/128: exploiteren van een bronbemaling, Watermanstraat 3. AKTENAME.

 

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1

Er wordt akte genomen van de melding inzake het exploiteren van een bronbemaling.

De aanvraag omvat nieuwe rubriek:

Rubriek

Omschrijving

Aard

Hoeveelheid

Eenheid

53.2.2°a)

13m²/uur x 24 uur x 7 dagen x 6 weken = 13104 m3/jaar

klasse 3

13104

M3/JAAR

1)       

Zodat de ingedeelde inrichting of activiteit voortaan omvat:

Rubriek

Omschrijving

Aard

Totale hoeveelheid

Eenheid

53.2.2°a)

13m²/uur x 24 uur x 7 dagen x 6 weken = 13104 m3/jaar

klasse 3

13104

M3/JAAR

 

 

Art. 2

De plannen en het meldingsdossier waarop deze akte gebaseerd is, maken integraal deel uit van de meldingsakte.

 

Art. 3

De aktename is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden :

Volgende bijzondere milieuvoorwaarden worden opgelegd:

  • Het opgepompte water moet geloosd worden op de nabije wadi.
  • Het dagdebiet mag maximaal 312 m³/dag bedragen
  • Het jaardebiet mag maximaal 13.104 m³/jaar bedragen
  • De vergunning wordt afgeleverd voor een periode van 42 dagen te beginnen van  de startdatum van de bemaling
  • De bronbemaling dient voorzien te zijn van een zandfilter
  • De begin- en einddatum van de bemaling moeten doorgegeven worden aan de dienst leefmilieu via leefmilieu@lier.be
  • Het bemalingslogboek moet aan het einde van de werken aan de dienst leefmilieu overgemaakt worden. Volgende informatie moet minimaal opgenomen worden in het logboek: de beginstand van de meter (foto), de dagdebieten, de eindstand van de meter (foto) en het totaaldebiet.
  • Volgende aandachtspunten worden meegegeven:
  • * De lozing mag geen schade aan de waterloopbedding veroorzaken.
  • * Voor lozing op de openbare wadi moet er ook een inname openbaar domein aangevraagd worden bij de stadsdiensten. Deze procedure loopt gescheiden van de omgevingsvergunningprocedure.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 4

De aktename is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende milieuvoorwaarden :

De algemene en sectorale milieuvoorwaarden van titel II van het VLAREM :

  • hoofdstukken 4.1, 4.7 en 4.9 : algemene milieuvoorwaarden - algemeen
  • hoofdstuk 4.5 met bijlagen 2.2.1, 2.2.2, 4.5.1, 4.5.2, 4.5.3, 4.5.4, 4.5.5 en 4.5.6 : algemene milieuvoorwaarden - geluid
  • hoofdstukken 4.4 en 4.10 met bijlagen 4.4.1, 4.4.2, 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.4.7.1 en 4.4.7.2. : algemene milieuvoorwaarden - lucht
  • hoofdstuk 4.6 : algemene milieuvoorwaarden - licht
  • hoofdstuk 4.2 met bijlagen 2.3.1, 4.2.5.1, 4.2.5.2 en 4.2.5.4 : algemene milieuvoorwaarden – oppervlaktewater
  • hoofdstuk 5.53: Winning van grondwater

 

De opgesomde algemene en sectorale milieuvoorwaarden staan in titel II van het VLAREM.  Deze opsomming is louter indicatief.  Bij wijziging van VLAREM wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven.  De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het VLAREM is raadpleegbaar op de Milieunavigator, via de link : https://navigator.emis.vito.be/

 

Volgende bepalingen zijn van toepassing:

  • De vergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze melding houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
  • De vergunning doet geen enkele afbreuk aan de verplichtingen inzake brandveiligheid zoals deze voorzien worden in de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen en diens bijlagen.
  • Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
  • Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen
  • Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad
  • De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
  • Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
  • Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

Indien er na de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning blijkt dat er geëxploiteerd zal worden met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dan dient er een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang exploitatie.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

C.6 OV 2020/144: bijstellen milieuvoorwaarden, Ringenhofweg ZN. Limietdatum: 31/05/2020. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag ingediend namens HOOYBERGHS NV inzake de bijstelling van bijzondere milieuvoorwaarden bij een bronbemaling te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvraag omvat:

Rubriek

Omschrijving

Aard

Hoeveelheid

Eenheid

3.6.3.2°

Mogelijke zuiveringsinstallatie indien opgepompt grondwater vervuiling bevat.

klasse 2

9,65

M3/UUR

53.2.2°b)2°

Bronbemaling

klasse 2

84.600

M3/JAAR

 

Zodat de ingedeelde inrichting of activiteit voortaan omvat:

Rubriek

Omschrijving

Aard

Totale hoeveelheid

Eenheid

3.6.3.2°

Mogelijke zuiveringsinstallatie indien opgepompt grondwater vervuiling bevat.

klasse 2

9,65

M3/UUR

53.2.2°b)2°

Bronbemaling

klasse 2

84.600

M3/JAAR

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

De omgevingsvergunning kan afgeleverd worden onder volgende eerder opgelegde voorwaarden :

  • Het dagdebiet mag maximaal 235 m³/dag bedragen.
  • Het jaardebiet mag maximaal 84.600 m³/jaar bedragen.
  • De vergunning wordt afgeleverd voor een periode van 365 dagen te beginnen van de startdatum van de bemaling.
  • De bronbemaling dient voorzien te zijn van een zandfilter.
  • De begin- en einddatum van de bemaling moeten doorgegeven worden aan de dienst leefmilieu via leefmilieu@lier.be en aan Aquafin.
  • Het bemalingslogboek moet aan het einde van de werken aan de dienst leefmilieu en aan Aquafin overgemaakt worden. Volgende informatie moet minimaal opgenomen worden in het logboek: de beginstand van de meter (foto), de dagdebieten, de eindstand van de meter (foto) en het totaaldebiet.
  • Omdat er een debiet groter dan 10m³/u geloosd wordt, mag de vergunning niet uitgevoerd worden zonder schriftelijke toestemming van Aquafin.

Volgende voorwaarde wordt geschrapt:

  • Omdat het perceel naast risicopercelen gelegen is, moet er een waterremmende wand geplaatst worden om de verplaatsing van de vervuiling te voorkomen. Het bemalingswater moet wekelijks geanalyseerd worden om te verzekeren dat de lozingsnormen worden behaald.

Bijkomende voorwaarden worden opgelegd:

  • De eventuele vuilvrachtverplaatsing moet gemonitord worden volgens volgende regels:

o        Er worden 2 bestaande en 2 nieuwe peilbuizen gebruikt om het grondwater te monitoren.

o        Er wordt voorafgaand aan de bemaling een monstername gedaan ter hoogte van de site en van de 4 peilbuizen.

o        Tijdens de eerste vier weken wordt het bemalingswater wekelijks getest en het water in de peilbuizen 2-wekelijks.

o        Na deze eerste maand worden de peilbuizen en het bemalingswater maandelijks getest op de aanwezigheid van VOCl

  • De monitoringsverslagen moeten aan het bemalingslogboek toegevoegd worden.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

Art. 3:

De in artikel 1 bedoelde vergunning is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:

 

§.1 - algemene voorwaarden:

-        Hoofdstuk 4.1: Algemene voorschriften;

-        Hoofdstuk 4.2: Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging;

-        Hoofdstuk 4.3: Beheersing van bodem en grondwaterverontreiniging;

-        Hoofdstuk 4.4: Beheersing van luchtverontreiniging;

-        Hoofdstuk 4.5: Beheersing van geluidshinder;

-        Hoofdstuk 4.6: Beheersing van hinder door licht;

-        Hoofdstuk 4.7: Beheersing van asbest;

-        Hoofdstuk 4.9: Energieplanning;

-        Hoofdstuk 4.10: Emissies van broeikasgassen.

 

§.2 - sectorale voorwaarden:

-        Afd. 5.3.2: Bedrijfsafvalwaters;

-        Hfst. 5.53: Winning van grondwater;

 

De opgesomde algemene en sectorale milieuvoorwaarden kunnen teruggevonden worden in Vlarem II. Deze zijn evenwel louter indicatief; bij wijzigingen van Vlarem II wordt de exploitant immers steeds geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van Vlarem II is te raadplegen op de Milieunavigator, via de link: https://nnavigator.emis.vito.be/

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

       De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

       Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

       Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

       De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

       Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

       Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

       Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

       De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

       Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

       Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

       De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

       De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

C.7 OV 2019/456: verbouwen van een ééngezinswoning, Rozenlaan 22. Limietdatum: 06/04/2020. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag inzake het verbouwen van een ééngezinswoning, te vergunnen met voorwaarden.

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

Er worden geenspecifieke stedenbouwkundige voorwaarden opgelegd.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

1)      De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

2)      Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

3)      Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

4)      De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

5)      Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

6)      Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

7)      Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

8)      De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

9)      Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

10)  Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

11)  De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

12)  De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

C.8 OV 2020/009: verbouwen en uitbreiden van een half open woning, Waversesteenweg 76. Limietdatum: 07/04/2020. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag inzake het verbouwen en uitbreiden van een half open woning, te vergunnen met voorwaarden.

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

  • De tuinmuur mag achter het terras in de tuinzone niet hoger zijn dan 2 m tov het maaiveld in de tuin.
  • De bijgevoegde algemene maatregelen opgelegd in het advies van Provincie Antwerpen - Dienst Waterbeleid (ref DWAD-2020-0246) van 21/02/2020 na te leven.
  • Een septische put is niet verplicht.

 

Volgende aanbeveling wordt gedaan:

  • Een hemelwaterput met hergebruik voor het toilet op het gelijkvloers wordt aangeraden.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

         De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

         Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

         De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

         Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

         Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

         Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

         De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

         Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

         Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

C.9 OV 2019/461: regulariseren verbouwing van een ééngezinswoning, Hagenbroeksesteenweg 37. Limietdatum: 10/04/2020. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het regulariseren van een verbouwing van een ééngezinswoning te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

  • Er worden geenspecifieke stedenbouwkundige voorwaarden opgelegd, de algemene bepalingen hieronder zijn uiteraard wel van toepassing.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

       De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

       Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

       De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

       Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

       Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

       Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

       De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

       Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

       Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

       De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

       De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

C.10 Lijst bestelbonaanvragen Stad Lier. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van de lijst bestelbonaanvragen Stad Lier voor een totaal bedrag van 23.436,17 euro, aangemaakt in week 14 van 2020, die de volledige goedkeuringsflow doorlopen hebben.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

T.1 Motiverende spreuken op openbare weg - locatie Sionsplein en voetgangersbrug. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om toestemming te geven, in deze tijden van coronacrisis, voor het aanbrengen van motiverende spreuken op de openbare weg. Deze spreuken mogen enkel aangebracht worden door middel van biologisch afbreekbare krijtspray dewelke gemakkelijk te verwijderen is met water. Men moet zich beperken tot de volgende spreuken:

“UIT HET OOG MAAR NIET UIT HET HART”

“LOOP NIET OP MIJN SCHADUW” ( betrekking op afstand houden )

“HOU VAN ELKAARS AFSTAND”    (          “         “      “          “          )

“HOU VAN DE ONVERWACHTTE RUST EN MAAK ER EEN GEWOONTE VAN”

“VANDAAG IS HET MORGEN WAAROVER U ZICH GISTEREN ZORGEN HEEFT GEMAAKT”

 

Art 2 :

Het college beslist dat men deze spreuken enkel mag aanbrengen op de openbare weg in de Sionssite, met name rond het Sionsplein en op de voetgangersbrug.

En dat men er op moet toezien dat niet de gehele openbare weg wordt volgezet met deze spreuken, er moet ten allen tijde een overzichtelijk wegdek blijven behouden.

 

Art 3 :

Het college beslist om deze toestemming te verlenen tot en met eind april 2020, daar niemand enig zicht heeft op de feitelijke periode van de coronacrisis.

 

Art 4 :

Het college beslist dat men deze vergunning altijd bij zich moet hebben tijdens het uitvoeren van de actie, en dat men deze op vraag van politiediensten en/of stadsmedewerkers

ten allen tijde moet kunnen tonen.

 

Art 5 :

Het college beslist dat indien men zich niet aan de opgelegde voorwaarden zal houden, deze vergunning met onmiddelijke ingang wordt ingetrokken en de nodige maatregelen zullen genomen worden om de goede staat van het openbaar domein te garanderen.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 06 april 2020

 

T.3 OV 2019/448: bouwen van een ééngezinswoning - lot 18, Watermanstraat 10. Limietdatum: 17/04/2020. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

Art. 2:

Het college beslist de aanvraag inzake het bouwen van een ééngezinswoning te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 3:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

  • De verhardingen in de voortuinstrook moeten voorzien worden in waterdoorlatende materialen.
  • Slechts 50% van de voortuin mag verhard worden. De rest moet met groen aangelegd worden.
  • De voorwaarden opgelegd in het advies van de Cel Waterbeheer moeten strikt nageleefd worden.
  • Hemelwater en afvalwater worden gescheiden afgevoerd. Rioolaansluitingsvoorwaarden : zie website stad Lier + locatie op te vragen bij het Technisch Bureau.
  • De kroonlijsthoogte bedraagt 6.50 m tov de nulpas van de woning tot een bouwdiepte van 13 m. De kroonlijsthoogte van de achterbouw bedraagt 3.50 m tov de nulpas van de woning.
  • De kroonlijsthoogte bedraagt 6.50 m tov de nulpas van de woning, de dakhelling bedraagt 45°
  • De vloerpas van de garage/berging in de zijtuinstrook heeft dezelfde hoogte als de boordsteen op de grens met het voorliggend openbaar domein.
  • Slechts 50% van de voortuin mag verhard worden. De rest moet met groen aangelegd worden.
  • Hemelwater en afvalwater worden gescheiden afgevoerd.
  • Rioolaansluitingsvoorwaarden zie website stad Lier + locatie op te vragen bij het Technisch Bureau.
  • Een septische put is niet verplicht.
  • De bijgevoegde voorwaarden opgelegd in het advies van Cel Integraal Waterbeheer (ref IW 2019/448) van 17/02/2020 na te leven:

o        Er moet een hemelwaterput van 5.000 l voorzien worden met hergebruik voor toiletten en een buitenkraan

o        Er moet een infiltratie geplaatst worden met een volume van 2.629 liter en een infiltratieoppervlakte van 3 m².

o        De infiltratievoorziening mag maximaal 80 cm onder het maaiveld geïnstalleerd worden.

o        Er mogen geen terreinwijzigingen uitgevoerd worden.

 

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

       De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

       Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

       De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

       Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Bouwen_en_verbouwen/Aanvragen

       Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/IK_WIL/Ik_wil_een_aangifte_doen/Waarborg_voetpad

       Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

       De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

       Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

       Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

       De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

       De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

     het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;

     de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 21/04/2020