BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist de voorgestelde 'Overeenkomst m.b.t. het collectief onderhoud van de infrastructuur op de site Bollaar Park te Lier' principieel goed te keuren en te verzenden naar de gemeenteraad voor definitieve goedkeuring.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist een vrijstelling wegens renovatiewerken - schijf 3 - te verlenen aan de eigenaar voor het leegstaande handelspand (gelijkvloers) voor de periode van 8/12/2024 tot 8/12/2025.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist de vestigingsaanvraag van Ciweld BV voor Vakenderveld 11 (unit 4) goed te keuren voor de activiteit 'Vervaardiging van metalen constructiewerken en delen daarvan'.
BESLUIT
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.
Art. 1:
Het college beslist de aanvraag inzake het plaatsen van een tijdelijke bronbemaling te vergunnen met voorwaarden.
De aanvraag omvat (eveneens)de volgende nieuwe rubrieken:
Rubriek | Omschrijving | Aard | Hoeveelheid | Eenheid |
3.4.2° | Lozing bemalingswater | klasse 2 | 46,92 | m³/uur |
3.6.3.2° | Lozing bemalingswater met afvalwaterzuiveringsinstallatie | klasse 2 | 46,92 | m³/uur |
53.2.2°b)2° | bemaling | klasse 2 | 79178 | m³/jaar |
Zodat de ingedeelde inrichting of activiteit voortaan omvat:
Rubriek | Omschrijving | Aard | Hoeveelheid | Eenheid |
3.4.2° | Lozing bemalingswater | klasse 2 | 46,92 | m³/uur |
3.6.3.2° | Lozing bemalingswater met afvalwaterzuiveringsinstallatie | klasse 2 | 46,92 | m³/uur |
53.2.2°b)2° | bemaling | klasse 2 | 79178 | m³/jaar |
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 2:
Volgende bijzondere milieuvoorwaarden worden opgelegd:
● Het opgepompte water moet geloosd worden op de RWA van de Kluizestraat, het bemalingswater komt via de hemelwaterafvoer terecht in de Netearm.
● Het uurdebiet mag maximaal 46,92 m³/uur.
● De vergunning wordt afgeleverd voor een periode van 365 dagen te beginnen van de startdatum van de bemaling.
● De volgende bijzondere lozingsnorm voor Arseen wordt vergund: 50 µg/l
● In afwijking van art 4.2.5.1.1.§1 van Vlarem II moet er geen meetgoot of gelijkwaardig alternatief voorzien worden.
● De bronbemaling dient voorzien te zijn van een zandfilter.
● De begin- en einddatum van de bemaling moeten doorgegeven worden aan de dienst leefmilieu via leefmilieu@lier.be.
● Omdat er mogelijks verspreiding van verontreiniging is, moet het water getest worden om na te gaan dat de lozingsnorm gehaald wordt. Deze vindt u terug in bijlage 2.3.1 van VLAREM II.
De volgende frequentie voor staalname kan toegepast worden:
○ Week 1 dagelijks
○ Week 2-3 : 2 keer per week
○ Vanaf week 4: wekelijks
○ Vanaf week 6: 2-wekelijks
Volgende aandachtspunten worden meegegeven:
● Omdat de bouwput dicht tegen de perceelgrenzen ligt en de omliggende gebouwen ook dicht tegen de grens gebouwd zijn, moet de stabiliteit opgevolgd worden om zettingsverschijnselen te voorkomen.
● Voor lozing op riolering moet er ook een inname openbaar domein aangevraagd worden bij de stadsdiensten. Deze procedure loopt gescheiden van de omgevingsvergunningprocedure.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 3:
De in artikel 1 bedoelde vergunning is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:
§.1 - algemene voorwaarden:
● Hoofdstuk 4.1: Algemene voorschriften;
● Hoofdstuk 4.2: Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging;
● Hoofdstuk 4.3: Beheersing van bodem en grondwaterverontreiniging;
● Hoofdstuk 4.4: Beheersing van luchtverontreiniging;
● Hoofdstuk 4.5: Beheersing van geluidshinder;
● Hoofdstuk 4.6: Beheersing van hinder door licht;
● Hoofdstuk 4.7: Beheersing van asbest;
● Hoofdstuk 4.9: Energieplanning;
● Hoofdstuk 4.10: Emissies van broeikasgassen.
§.2 - sectorale voorwaarden:
● Hfst. 5.3: Het lozen van afvalwater en koelwater
● Hfst. 5.53: Winning van grondwater;
De opgesomde algemene en sectorale milieuvoorwaarden kunnen teruggevonden worden in Vlarem II. Deze zijn evenwel louter indicatief; bij wijzigingen van Vlarem II wordt de exploitant immers steeds geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van Vlarem II is te raadplegen op de Milieunavigator, via de link: https://nnavigator.emis.vito.be/
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Vanaf 1 april 2024 wordt er geen voetpadwaarborg meer gevraagd. Mogelijks moet u wel een plaatsbeschrijving bezorgen aan de stad van het openbaar domein tussen de perceelsgrens en de rijweg. Dit bij aanvang van de werken. Bij de beëindiging van de werken dient u het einde van de werken te melden aan de stad. Een medewerker van de stad komt de toestand van het openbaar domein ter plaatse controleren. Eventuele kosten zullen worden doorgerekend aan de aanvrager. Meer informatie kan u terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/schade-openbaar-domein-vroeger-voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist op volgende locatie een knip voor gemotoriseerd verkeer aan te brengen in functie van de nieuwe stationsontsluitingsweg:
Tuinweg 13 thv Galgeveld (Galgeveld zal verbonden blijven met de Tramweglei, het segment Tuinweg tussen Galgeveld en Lintsesteenweg niet)
De maatregelen worden uitgevoerd in het kader van verkeersveiligheid- en leefbaarheid en dienen sluipverkeer onmogelijk te maken in functie van de nieuwe stationsontsluitingsweg.
De knip zal wel enkel voor gemotoriseerd verkeer van toepassing zijn. Voetgangers en fietsers hebben wel doorgang.
Art 2:
Voor de Boomlaarstraat ligt er een scenario voor dat een knip voor gemotoriseerd verkeer t.h.v. nr.130 (aan wegversmalling) adviseert.
De bewoners van Boomlaarstraat, Vredelaan en Ogezlaan kunnen eerst over het geheel van de ontsluitingsweg en de mogelijke scenario's mét en zonder knip in Boomlaarstraat geïnformeerd worden op een bewonersoverleg. Na de opening van de ontsluitingsweg zal de huidige setting in de Boomlaarstraat (zonder knip) ongeveer 6 maanden aanblijven, waarna een bevraging bij de bewoners kan uitgevoerd worden. Daar zal de keuze gemaakt worden tussen het scenario met een knip voor gemotoriseerd verkeer in de Boomlaarstraat of een status quo, waarbij doorgaand verkeer nog mogelijk zal zijn.
Art 3:
Het college beslist om geen officiële rustplaats voor bussen aan het einde van de Tramweglei te voorzien.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om ter hoogte van volgende 3 parkeerstroken in de Spoorweglei uitwijkzones voor auto's en fietsers te voorzien:
● Spoorweglei 12-14
● Spoorweglei 29-32
● Spoorweglei 40-42
Deze maatregelen zullen genomen worden in het kader van de veiligheid van fietsers langs dit tracé van de fietsostrade.
De uitwijkzones zullen 12 meter lang zijn en telkens aangebracht worden door middel van 5 fluo paaltjes op +-75cm van het trottoir. Dit geeft de nodige ruimte om op een veilige manier uit te wijken wanneer fietsers vanuit de richting van de Antwerpsesteenweg komen. De doorstroming voor fietsers en auto's wordt op die manier gegarandeerd.
Art 2 :
De financiële gevolgen zijn:
Actienummer | Omschrijving budgetsleutel | Bedrag | Saldo krediet |
01/04/KAP/03/01 | Verkeersveiligheid | 553,65 euro incl. BTW
| 27.345,19 euro
|
Budgetsleutel | |||
22400007 |
BESLUIT
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.
Art. 1:
Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 2 bezwaarschrift(en) werden ingediend.
De elementen uit de verschillende bezwaren zijn van die aard dat ze niet kunnen worden bijgetreden.
Art. 2:
Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het herbouwen zonevreemde woning en functiewijziging, stal voor 13 weidedieren, te vergunnen met voorwaarden.
De aanvraag omvat voor de ingedeelde inrichting of activiteit de volgende nieuwe rubriek:
Rubriek | Omschrijving | Aard | Hoeveelheid | Eenheid |
53.2.2°a) | bemaling ikv de verlaging van de grondwatertafel ifv bouwwerken met een debiet van maximaal 21.522 m³ per jaar (worst case, debiet van maximaal 18,7 m³ per uur bij aanvang, duur bemaling max 70 dagen) | klasse 3 | 21522 | m³/jaar |
Zodat de ingedeelde inrichting of activiteit voortaan omvat:
Rubriek | Omschrijving | Aard | Totale hoeveelheid | Eenheid |
53.2.2°a) | bemaling ikv de verlaging van de grondwatertafel ifv bouwwerken met een debiet van maximaal 21.522 m³ per jaar (worst case, debiet van maximaal 18,7 m³ per uur bij aanvang, duur bemaling max 70 dagen) | klasse 3 | 21522 | m³/jaar |
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 3:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
● De ondergrondse bouwlaag kan enkel ingericht worden als een gebruikelijke onderkeldering, meer bepaald berging/opslag/technische ruimte.
● De omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen voor het oprichten van een stal voor weidedieren, verleend met toepassing van paragraaf 1, vervalt van rechtswege naast de gevallen, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, als gedurende een periode van vijf opeenvolgende jaren geen weidedieren worden gehouden op het perceel of de percelen waarop de vergunning betrekking heeft.
Na het verval van de vergunning, vermeld in het eerste lid, moet de stal voor weidedieren binnen zes maanden worden afgebroken.
● Er moet een financiële last worden opgelegd volgens de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen.
De totale financiële last voor de functiewijziging naar zonevreemde woning en de herbouw op dezelfde plaats van de zonevreemde woning bedraagt 10082,6 euro.
● Strikt naleven van het advies van Provincie Antwerpen – Dienst waterbeleid ontvangen op 4 februari 2025 onder ref. WAAD-2024-3780.
● De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P18832-003/01) van 20 december 2024 strikt na te leven.
Volgende bijzondere milieuvoorwaarden worden opgelegd:
● Met betrekking tot de bronbemaling:
* Het opgepompte water moet geloosd worden op de Schollebeek.
* Het dagdebiet mag maximaal 450 m³/dag bedragen.
* Het jaardebiet mag maximaal 21522 m³/jaar bedragen.
* De vergunning wordt afgeleverd voor een periode van 70 dagen te beginnen van de startdatum van de bemaling.
* De bronbemaling dient voorzien te zijn van een zandfilter.
* Omdat binnen de invloedstraal van de bemaling dossiers gekend zijn bij OVAM, dient de exploitant om de mogelijke invloed van de bemaling op de vervuiling na te gaan, met de OVAM of de aangestelde bodemsaneringsdeskundige af te toetsen of er bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn. De correspondentie moet aan de dienst leefmilieu bezorgd worden. In ieder geval moet het water voldoen aan de milieukwaliteitsnormen voor het lozen op oppervlaktewater. Deze werden opgenomen in bijlage 2.3.1 van VLAREM II.
* De begin- en einddatum van de bemaling moeten doorgegeven worden aan de dienst leefmilieu via leefmilieu@lier.be.
* De begin- en einddatum van de bemaling moeten doorgegeven worden aan de dienst waterbeheer van de provincie Antwerpen. (diw@provincieantwerpen.be)
Volgende aandachtspunten worden meegegeven:
* Omdat de bouwput dicht tegen de perceelgrenzen ligt en de omliggende gebouwen ook dicht tegen de grens gebouwd zijn, moet de stabiliteit opgevolgd worden om zettingsverschijnselen te voorkomen.
* De lozing mag geen schade aan de waterloopbedding veroorzaken.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Art. 4:
De in artikel 2 bedoelde vergunning is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:
§.1 - algemene voorwaarden:
● Hoofdstuk 4.1: Algemene voorschriften;
● Hoofdstuk 4.2: Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging;
● Hoofdstuk 4.3: Beheersing van bodem en grondwaterverontreiniging;
● Hoofdstuk 4.4: Beheersing van luchtverontreiniging;
● Hoofdstuk 4.5: Beheersing van geluidshinder;
● Hoofdstuk 4.6: Beheersing van hinder door licht;
● Hoofdstuk 4.7: Beheersing van asbest;
● Hoofdstuk 4.9: Energieplanning;
● Hoofdstuk 4.10: Emissies van broeikasgassen.
§.2 - sectorale voorwaarden:
● Hfst. 5.53: Winning van grondwater;
De opgesomde algemene en sectorale milieuvoorwaarden kunnen teruggevonden worden in Vlarem II. Deze zijn evenwel louter indicatief; bij wijzigingen van Vlarem II wordt de exploitant immers steeds geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van Vlarem II is te raadplegen op de Milieunavigator, via de link: https://nnavigator.emis.vito.be/
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Vanaf 1 april 2024 wordt er geen voetpadwaarborg meer gevraagd. Mogelijks moet u wel een plaatsbeschrijving bezorgen aan de stad van het openbaar domein tussen de perceelsgrens en de rijweg. Dit bij aanvang van de werken. Bij de beëindiging van de werken dient u het einde van de werken te melden aan de stad. Een medewerker van de stad komt de toestand van het openbaar domein ter plaatse controleren. Eventuele kosten zullen worden doorgerekend aan de aanvrager. Meer informatie kan u terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/schade-openbaar-domein-vroeger-voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
BESLUIT
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.
Art. 1:
Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.
Art. 2:
Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het wijzigen functie van exploitantenwoning naar zonevreemde woning en slopen van serre, gelegen te 2500 Lier te vergunnen met voorwaarden.
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 3:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
● De voorwaarden opgelegd in het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer – District Puurs onder ref. V/123/2024/01895 van 27/01/2025 strikt na te leven.
● De aangevraagde sloop van de serre moet effectief uitgevoerd worden , het terreinniveau moet na de sloop aansluiten bij het omliggende maaiveld. De ontharde zones moeten aangelegd worden in levend groen.
● De ontharding van het perceel moet uitgevoerd worden zoals aangeduid op plan.
● De vijver wordt uitgesloten uit de vergunning.
● Er moet een financiële last worden opgelegd volgens de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen. De financiële last bedraagt 4847,00 euro voor de zonevreemde functiewijziging.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Vanaf 1 april 2024 wordt er geen voetpadwaarborg meer gevraagd. Mogelijks moet u wel een plaatsbeschrijving bezorgen aan de stad van het openbaar domein tussen de perceelsgrens en de rijweg. Dit bij aanvang van de werken. Bij de beëindiging van de werken dient u het einde van de werken te melden aan de stad. Een medewerker van de stad komt de toestand van het openbaar domein ter plaatse controleren. Eventuele kosten zullen worden doorgerekend aan de aanvrager. Meer informatie kan u terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/schade-openbaar-domein-vroeger-voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
BESLUIT
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.
Art. 1:
Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.
Art. 2:
Het college beslist de aanvraag inzake het verbouwen van eengezinsrijwoning te vergunnen met voorwaarden.
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 3:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
● De breedte en positie van de bestaande garagepoort dient behouden te blijven op maximaal 3 meter.
● Voor aansluiting aan de straatriolering dienen de bestaande rioolaansluitingen hergebruikt te worden op bestaande positie en diepte.
● Indien de ondergrondse mazouttank (zie historiek) nog in gebruik is, dient hiervoor een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend te worden. Indien deze verwijderd of opgevuld werd, dient het attest overgemaakt te worden aan de dienst leefmilieu van de stad (leefmilieu@lier.be).
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Vanaf 1 april 2024 wordt er geen voetpadwaarborg meer gevraagd. Mogelijks moet u wel een plaatsbeschrijving bezorgen aan de stad van het openbaar domein tussen de perceelsgrens en de rijweg. Dit bij aanvang van de werken. Bij de beëindiging van de werken dient u het einde van de werken te melden aan de stad. Een medewerker van de stad komt de toestand van het openbaar domein ter plaatse controleren. Eventuele kosten zullen worden doorgerekend aan de aanvrager. Meer informatie kan u terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/schade-openbaar-domein-vroeger-voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
BESLUIT
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.
Art. 1:
Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het wijzigen functie kantoor met woonst naar eengezinswoning, te vergunnen met voorwaarden.
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 2:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
● Het pand moet na de werken een eengezinswoning betreffen.
● De bestaande septische punt dient ofwel behouden te blijven ofwel vervangen te worden.
● De bestaande aansluiting dient herbruikt te worden.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Vanaf 1 april 2024 wordt er geen voetpadwaarborg meer gevraagd. Mogelijks moet u wel een plaatsbeschrijving bezorgen aan de stad van het openbaar domein tussen de perceelsgrens en de rijweg. Dit bij aanvang van de werken. Bij de beëindiging van de werken dient u het einde van de werken te melden aan de stad. Een medewerker van de stad komt de toestand van het openbaar domein ter plaatse controleren. Eventuele kosten zullen worden doorgerekend aan de aanvrager. Meer informatie kan u terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/schade-openbaar-domein-vroeger-voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
BESLUIT
Art. 1:
Het college beslist om vrijstelling van belasting toe te kennen wegens renovatie (schijf 1) voor de woning met dossiernummer EN23-015287, met ingang van 21/11/2024 tot en met 20/11/2025.
BESLUIT
Art. 1:
Het college beslist om een ambtelijke vrijstelling van belasting toe te kennen voor de woning met dossiernummer EN21-019534, met ingang van 12/11/2024 tot en met 11/11/2026.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om een ambtelijke vrijstelling van belasting toe te kennen wegens nieuwe houder van het zakelijk recht voor de woning met dossiernummer LS202413, met ingang van 04/12/2024 tot en met 03/12/2026.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om een vrijstelling van belasting toe te kennen wegens het uitoefenen van een vrij beroep voor de woning met dossiernummer LS202463, met ingang van 29/11/2024 tot wanneer niet meer aan de voorwaarden voldaan wordt.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om een vrijstelling van belasting toe te kennen wegens sloop voor de woning met dossiernummer LS202473, met ingang van 14/10/2024 tot het slopen van het gebouw of tot het einde van de geldigheid van de vergunning.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om een vrijstelling van belasting toe te kennen wegens renovatie (schijf 1) voor de woning met dossiernummer LS202477, met ingang van 29/11/2024 tot en met 28/11/2025.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om het stadhuis, de gevraagde materialen en extra diensturen op zaterdag 26 april gratis ter beschikking te stellen voor de herdenkingsviering met receptie die georganiseerd wordt ter nagedachtenis van de bevrijding van de Lierse Politiek gevangenen uit de concentratiekampen, 80 jaar geleden. Burgemeester, Rik Verwaest, zal vanuit het schepencollege aanwezig zijn en een bloemenhulde brengen.
Art 1 :
Het college keurt de lijst bestelbons gewone en buitengewone dienst LPL goed voor een totaal bedrag van 19.837,96 euro (van bestelbonnummer 179 tot en met bestelbonnummer 188).
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist de volgende lijst betaalbaarstellingen, dienstjaar 2025, betaalbaar te stellen voor een totaal bedrag van 1.576.059,01 euro : mandaatlijsten 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 163, 164, 166, 167, 168, 169, 174, 176, 177, 180, 181.
Art 1 :
Het college beslist de volgende mandaatlijsten, dienstjaar 2025, betaalbaar te stellen voor een totaal bedrag van 74.120,08 euro : van mandaatlijstnummer 11 tot en met mandaatlijstnummer 15.
BESLUIT
Art 1 :
Het College beslist om de 4 gronden ten kadaster gekend als Lier 4e afdeling Koningshooikt, sectie B nrs. 565/B, 565/C, 565/2/D en 566 met een oppervlakte van 11.537 m² aan te kopen aan de prijs van 92.500 euro.
Art 2 :
Het college beslist om het nodige budget te verschuiven van de investeringsreserve aangezien deze aankoop budgettair niet voorzien is.
Art 3 :
Het college beslist om dit dossier ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad aangezien een aankoop tot hun bevoegdheid behoort.
BESLUIT
Art 1 :
Het college hecht goedkeuring aan de bijkomende aanwending voor vorderingsstaat 13 betreffende de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad Rijenweg.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist principieel om de gemeenteraadsbeslissing van 28 november 2016 over het reglement voor het gebruik van de evenementenweide op te heffen.
Art 2 :
Het college hecht principiële goedkeuring aan het reglement groene evenementenlocaties en verzendt deze voor goedkeuring naar de gemeenteraad van 28 april 2025.
BESLUIT
Art 1 :
Het college neemt kennis van het proces-verbaal van ingebruikname van de werken in de Sterrenstraat (fase 1) van de opdracht riolerings- en wegeniswerken in de Sterren-, Maan- en Komeetstraat, uitgevoerd door DCA Infra NV.
BESLUIT
Art 1 :
Het college neemt kennis van het proces-verbaal van ingebruikname van de werken van fase 2 (Liersebaan tem Gero Wonen) van het project 'aanleg fietspaden en herinrichting Aarschotsesteenweg N10 tussen Lier en Koningshooikt'.
BESLUIT
Art 1 :
Het college hecht goedkeuring aan de aanpassing van de sorteerstraat in de Kroonstraat volgens de analyse opgemaakt door Ivarem.
BESLUIT
Art 1 :
Het college hecht goedkeuring aan de eindafrekening voor aanleg riolering N10 Lier - Berlaar (Sander De Vosstraat - Gangelberg) voor het deelcontract nr. 2 - voorwaardelijk deel 1 ten laste van de stad Lier voor een bedrag van 67.213,63 euro exclusief btw of in totaal 81.328,49 euro inclusief btw.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist een gemeentelijke subsidie van 900,00 euro toe te kennen aan de eigenaar van de woning gelegen aan de Bosstraat 17 voor het afkoppelen van de hemelwaterleiding voor aansluiting op een openbare gescheiden riolering.
BESLUIT
Art 1 :
Het college verleent toelating aan de nutsmaatschappijen voor het uitvoeren van werken aan de nutsleidingen op grondgebied van Lier en Koningshooikt.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist een subsidie uit te keren aan een erkende Lierse jeugdvereniging voor een actie zwerfvuilophaling dd. 9/03/2025.
BESLUIT
Art 1 :
Het college hecht goedkeuring aan de offerte van BMV voor het dichten van de scheuren in het midden van de rijbaan in de Bosstraat (gedeelte tussen Boomlaarstraat en Pieter Breughellaan) binnen het raamcontract afgesloten met BMV.
BESLUIT
Art 1 :
Het college hecht goedkeuring aan de offerte van Stadsbader voor het inrichten van 3 camperplaatsen ter hoogte van het sportpark Lyra - Lierse voor een bedrag van 39.172,00 euro of in totaal 47.398,12 euro inclusief btw.
Art 2 :
Het college hecht goedkeuring aan de offertes van Fluvius en Pidpa voor de kosten voor een elektriciteits- en wateraansluiting.
Art 1 :
Het college beslist dat het bestek met nr. 2025/818 en de raming voor de opdracht “Raamcontract voor het reinigen van daken, dakgoten en afvoeren”, opgesteld door Algemene zaken - aankoop en overheidsopdrachten en dit in opdracht van het technisch bureau - gebouwen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 23 april 2025 om 09.05 uur.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist dat de aankoop van een tweedehands bestelwagen met kipbak, Citroën Jumper bouwjaar 2021, wordt gegund aan de meest voordelige aanbieder, zijnde AB Auto, Aarschotbaan 14-16 2580 Putte KBO BE 0469.439.022.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist dat het bestek met nr. 2025/820 en de raming voor de opdracht “Herstellen asfaltwegen en aanbrengen van wegmarkeringen op grondgebied van Lier”, opgesteld door Algemene zaken - aankoop en overheidsopdrachten en dit in opdracht van het technisch bureau - openbaar domein worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om kennis te nemen van de adviesvraag van de Senioren Adviesraad en de Senioren Adviesraad van een gemotiveerd antwoord te voorzien binnen de termijn zoals vastgelegd in de statuten.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om kennis te nemen van de adviesvraag van de Senioren Adviesraad en de Senioren Adviesraad van een gemotiveerd antwoord te voorzien binnen de termijn zoals vastgelegd in de statuten.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist de pleegzorgcampagne: ‘’Word jij mijn grootste supporter" te ondersteunen.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist de verlenging van het contract voor het leveren van mobile mapping beelden inclusief een volledige heropname met 3 jaar te verlengen bij de firma Cyclomedia, Van Voordenpark 1b te Zaltbommel voor een bedrag van 5612 euro inclusief BTW per jaar.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist akkoord te gaan met de uitzonderlijke sluiting van de balie van Visit Lier op maandag 23 juni 2025 ten gevolge van de teambuilding van team Toerisme en Erfgoed.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist toelating te verlenen aan P&M Event voor de organisatie van een rommelmarkt op zondag 25 mei 2025 van 08u00 tot 17u00 in volgende straten : Waversesteenweg, Akkerstraat, Weidestraat, Ploegstraat, Benedenbaan.
Parking Benedenbaan dient gevrijwaard te blijven.
Art 2 :
Het college gaat akkoord met volgende verkeersmaatregelen op zondag 25 mei 2025 :
Parkeerverbod van 07u00 tot 19u00 in Waversesteenweg, Akkerstraat, Weidestraat, Ploegstraat, Benedenbaan.
Afsluiten van het doorgaand verkeer van 08u00 tot 19u00 in Waversesteenweg, Akkerstraat, Weidestraat, Ploegstraat, Benedenbaan.
Parking Benedenbaan dient gevrijwaard te blijven.
Een signalisatieplan en tijdelijke verordening kunnen opgemaakt worden.
Levering en plaatsing van het parkeerverbod door de stadsdiensten.
Levering van de overige signalisatie door de stadsdiensten, (de)activatie door de aanvrager.
Art 3 :
De organisator heeft de verantwoordelijkheid om toe te zien op het vlot verloop van het evenement en het naleven van de voorwaarden zoals vermeld in de vergunning door de standhouders.
De organisator voorziet de inzet van herkenbare stewards voor het uitoefenen van sociale controle en het tegengaan van foutparkeren in de omgeving van het evenement, en voornamelijk aan het jaagpad links en rechts van de brug van de Ring.
Een minimale doorgang van minimum 4m voor de hulpdiensten dient gegarandeerd te zijn.
Omwille van bepaalde weersomstandigheden (vb. wind > 5 bft, storm, extreme droogte/hitte, brandindex,…) kunnen te allen tijde door de burgemeester extra maatregelen worden opgelegd in functie van de openbare veiligheid.
Art 4 :
Om de bewoners te informeren over de geplande verkeersmaatregelen zal de stad Lier voorzien in de nodige communicatie (bewonersbrief of kaartje) en bepalen waar deze dient verspreid te worden. De organisator is zelf verantwoordelijk om de informatie tijdig en correct huis-aan-huis te verspreiden.
Art 5 :
De organisator dient minimum 2 weken voor de rommelmarkt volgende informatie te bezorgen aan de cel evenementen :
● een gedetailleerd inplantingsplan
● een lijst van alle deelnemende standhouders met aanduiding of het over particuliere of professionele standhouders gaat.
● contactgegevens van de verantwoordelijke ter plaatse tijdens de rommelmarkt.
Art 6 :
Verplicht gebruik van herbruikbare drankrecipiënten. Ook voor eten wordt de voorkeur gegeven aan herbruikbaar cateringmateriaal.
Andere afvalfracties die ontstaan bij het evenement (verpakkingsafval, papier en karton, glas, etensresten...) dienen in de eerste plaats vermeden te worden en in de tweede plaats maximaal gerecycleerd. Het aandeel restafval dient zo klein mogelijk gehouden te worden. De organisatie en deelnemers staan zelf in voor het correct afvoeren van het afval, dwz sorteren en aanbieden als huishoudelijk of bedrijfsafval. Het afval mag niet in de publieke vuilnisbakken worden gedeponeerd.
OPGELET: vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om keukenafval en etensresten te sorteren. In een zone waar bezoekers eten, is het aangewezen om een inzamelbak voor etensresten te plaatsen. Ook daar waar het eten bereid wordt, moet een apart recipiënt voorzien worden. De deelnemers en bezoekers van het evenement dienen hier ook over ingelicht te worden.
Het openbaar domein wordt door de organisatie nadien gecontroleerd en waar nodig geveegd/opgeruimd.
Indien er flyers of promomateriaal worden uitgedeeld, gelieve op zoek te gaan naar duurzame producten en producten te vermijden die makkelijk zwerfvuil worden.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist toelating te verlenen aan Chiro Koningshooikt voor de organisatie van chirofeesten van donderdag 10 juli tem zondag 13 juli 2025 in een tent aan de chirolokalen, Mechelbaan 143.
Art 2 :
Het college gaat akkoord met volgende afwijking op de geluidsnormen voor elektronisch versterkte muziek :
Op vrijdag 11/07/2025
● mag het geluidsniveau van de muziek tussen 18u00 en 01u00 niet meer bedragen dan 93 db(A) Laeq,15 min.
● dienen de muziekactiviteiten stipt beëindigd te worden om 01u00.
Op zaterdag 12/07/2025
● mag het geluidsniveau van de muziek tussen 18u00 en 02u30 niet meer bedragen dan 93 db(A) Laeq,15 min.
● mag het geluidsniveau van de muziek tussen 02u30 tot 03u30 niet meer bedragen dan 90 db(A) Laeq,15 min.
● dienen de muziekactiviteiten stipt beëindigd te worden om 03u30.
De organisator moet de omwonende binnen een straal van 200 m rond het evenement, uiterlijk één week voor het evenement informeren en de gegevens van de organisator of verantwoordelijke meedelen.
De organisator voorziet een geluidsmeter met permanente registratie, die permanent de LAeq, 15 min-waarde meet. Deze geluidsmeter dient opgesteld te worden tussen het publiek, aan de DJ- of PA-installatie. De resultaten van de meting dienen binnen 2 dagen in tabelvorm aan de stad Lier bezorgd te worden (leefmilieu@lier.be).
De beslissing dient op eenvoudig verzoek aan de toezichthoudende diensten getoond kunnen worden.
Art 3 :
De adviezen van de brandweer dienen opgevolgd te worden.
Omwille van bepaalde weersomstandigheden (vb. wind > 5 bft, storm, extreme droogte/hitte, brandindex,…) kunnen te allen tijde door de burgemeester extra maatregelen worden opgelegd in functie van de openbare veiligheid.
Art 4 :
Het college beslist aan de organisator machtiging te verlenen voor het schenken van gedistilleerde/sterke dranken tijdens de chirofeesten in het kader van een occasionele drankgelegenheid.
Art 5 :
Verplicht gebruik van herbruikbare drankrecipiënten. Ook voor eten wordt de voorkeur gegeven aan herbruikbaar cateringmateriaal.
Andere afvalfracties die ontstaan bij het evenement (verpakkingsafval, papier en karton, glas, etensresten...) dienen in de eerste plaats vermeden te worden en in de tweede plaats maximaal gerecycleerd. Het aandeel restafval dient zo klein mogelijk gehouden te worden. De organisatie en deelnemers staan zelf in voor het correct afvoeren van het afval, dwz sorteren en aanbieden als huishoudelijk of bedrijfsafval. Het afval mag niet in de publieke vuilnisbakken worden gedeponeerd.
OPGELET: vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om keukenafval en etensresten te sorteren. In een zone waar bezoekers eten, is het aangewezen om een inzamelbak voor etensresten te plaatsen. Ook daar waar het eten bereid wordt, moet een apart recipiënt voorzien worden. De deelnemers en bezoekers van het evenement dienen hier ook over ingelicht te worden.
Het openbaar domein wordt door de organisatie nadien gecontroleerd en waar nodig geveegd/opgeruimd.
Indien er flyers of promomateriaal worden uitgedeeld, gelieve op zoek te gaan naar duurzame producten en producten te vermijden die makkelijk zwerfvuil worden.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om toelating te verlenen voor de uitbreiding van de zone van rommelmarkt Lisp op zondag 31 augustus 2025.
De in te nemen zone op de Lispersteenweg loopt van de kruising met de Guldensporenlaan tot en met nummer 328 (kruising met de Rivierstraat).
Art 2 :
Het college beslist volgende aangepaste verkeersmaatregelen :
Parkeerverbod op de Lispersteenweg tussen de Guldensporenlaan en de nummer 328 (kruising met de Rivierstraat) op zondag 31/08/2025 van 07u00 tot 18u00.
Afsluiten van de Lispersteenweg, tussen de Guldensporenlaan en de
en nummer 328 (kruising met de Rivierstraat) op zondag 31/08/2025 van 08u00 tot 18u00.
De doorgang Guldensporenlaan x Lispersteenweg dient beschikbaar te blijven.
Een signalisatieplan en tijdelijke verordening kunnen opgemaakt worden.
Levering van de signalisatie door de stadsdiensten, (de)activatie door de aanvrager.
Art 3 :
De overige richtlijnen/voorwaarden met betrekking tot de rommelmarkt Lisp zoals beslist in het CBS van 02/12/2024 blijven gelden.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist toelating te verlenen aan Bouwcomité Chiro Koningshooikt voor de organisatie van de smultoer met aansluitende barbecue aan het chiroheem op zondag 7 september 2025.
Art 2 :
De adviezen van de brandweer dienen opgevolgd te worden.
Omwille van bepaalde weersomstandigheden (vb. wind > 5 bft, storm, extreme droogte/hitte, brandindex,…) kunnen te allen tijde door de burgemeester extra maatregelen worden opgelegd in functie van de openbare veiligheid.
Art 3 :
Verplicht gebruik van herbruikbare drankrecipiënten. Ook voor eten wordt de voorkeur gegeven aan herbruikbaar cateringmateriaal.
Andere afvalfracties die ontstaan bij het evenement (verpakkingsafval, papier en karton, glas, etensresten...) dienen in de eerste plaats vermeden te worden en in de tweede plaats maximaal gerecycleerd. Het aandeel restafval dient zo klein mogelijk gehouden te worden. De organisatie en deelnemers staan zelf in voor het correct afvoeren van het afval, dwz sorteren en aanbieden als huishoudelijk of bedrijfsafval. Het afval mag niet in de publieke vuilnisbakken worden gedeponeerd.
OPGELET: vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om keukenafval en etensresten te sorteren. In een zone waar bezoekers eten, is het aangewezen om een inzamelbak voor etensresten te plaatsen. Ook daar waar het eten bereid wordt, moet een apart recipiënt voorzien worden. De deelnemers en bezoekers van het evenement dienen hier ook over ingelicht te worden.
Het openbaar domein wordt door de organisatie nadien gecontroleerd en waar nodig geveegd/opgeruimd.
Indien er flyers of promomateriaal worden uitgedeeld, gelieve op zoek te gaan naar duurzame producten en producten te vermijden die makkelijk zwerfvuil worden.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist toelating te verlenen voor de inname van de parking achter atletiekpiste Netestadion naar aanleiding van de schoolsportdagen.
Art 2 :
Het college gaat akkoord met volgende verkeersmaatregelen :
Parkeer- en stilstaanverbod op het Westelijk deel van de grasdalparking tegenover de Brandweer van maandag 19 mei 2025 tem vrijdag 23 mei 2025 en van maandag 16 juni 2025 tem vrijdag 20 juni 2025 telkens van 07u00 tot 17u00.
Een signalisatieplan en tijdelijke verordening kunnen opgemaakt worden.
Levering en plaatsing van de signalisatie door de stadsdiensten.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist toelating te verlenen voor de organisatie van Lier kermis op de Grote Markt van 19 tem 29 juni 2025.
Art 2 :
Het college gaat akkoord met de plaatsing van de kindermolen op de brede terrassenzone van de Grote Markt ter hoogte van nummer 38-39 van 19 tem 30 juni 2025.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist 8 dagen ondersteuning en 25 extra licenties aan te kopen bij ULTIMO, Schaliënhoevedreef 20 A
2800 Mechelen, voor een totaalbedrag van 20.938 euro inclusief BTW
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist het verslag van de vorige vergadering dd. 17 maart 2025 goed te keuren.
BESLUIT
Art 1 :
Het college keurt een extra voertuig in de vergunning van de exploitatie van diensten voor individueel bezoldigd personenvervoer goed aan:
Naam | Ondernemingsnummer | aantal voertuigen | looptijd |
Yves Boeyenas | BE1005.931.669 | 2 | 26 april 2024 tot en met 25 april 2029 |
BESLUIT
Art 1 :
Het college neemt kennis van de beslissing van de deputatie.
Art 2 :
Het college beslist niet in beroep te gaan tegen de beslissing.
BESLUIT
Art 1 :
Het college neemt kennis van de beslissing van de deputatie.
Art 2 :
Het college beslist niet in beroep te gaan tegen de beslissing.
Art 1 :
Het college neemt kennis van de beslissing van de deputatie.
Art 2 :
Het college beslist wel in beroep te gaan tegen de beslissing.
Art 3 :
Het college beslist GD&A Advocaten, burgerlijke vennootschap onder de vorm van een BVBA, KBO nr. 0884.605.752 en met maatschappelijke zetel te 2800 Mechelen, Antwerpsesteenweg 16 – 18 aan te stellen om namens het college van burgemeester en schepenen van de stad Lier, alsook namens de stad Lier, vertegenwoordigd door haar schepencollege de belangen van de stad te behartigen in de procedure en hiervoor alle nodige handelingen te stellen die wettelijk voorzien en toegelaten zijn, met inbegrip van onder meer de vertegenwoordiging van de stad ter zitting.
Art 4 :
De financiële gevolgen worden weergegeven in het aanstellingsbesluit van de raadsman door de juridische dienst.
Art 1 :
Het college neemt kennis van de beslissing van de deputatie.
Art 2 :
Het college beslist niet in beroep te gaan tegen de beslissing.
BESLUIT
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.
Art. 1:
Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het aanleggen van oprit, gelegen te 2500 Lier, te vergunnen met voorwaarden.
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 2:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
● De oprit moet worden aangelegd met een hellingspercentage kleiner dan 2%, de fundering moet voorzien worden in waterdoorlatende materialen.
● De voorwaarden opgelegd door het Agentschap wegen en verkeer onder ref. AV/123/2025/00141 (van 27 februari 2025) moeten strikt nageleefd worden.
● De maatregelen opgelegd door Elia Asset nv Elia Contact Center Noord onder ref. 409423-CVE (van 28 februari 2025) moeten strikt nageleefd worden.
● De breedte van de oprit dient ter plaatse van de rooilijn beperkt te worden tot 3 meter. Voor de aanpassingswerken in het voetpad dient een afzonderlijke aanvraag te gebeuren voor aanleg van een oprit via de website van de stad. Hierbij worden de kosten voor de verharding van het voetpad en het verwijderen van een gedeelte van het bestaande plantvak aangerekend aan de aanvrager.
● Aanleg oprit zo dicht mogelijk tegen het perceel van Smedenstraat 2.
● Beplanting in de voortuin maximum 1m hoog om de zichtbaarheid te behouden.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Vanaf 1 april 2024 wordt er geen voetpadwaarborg meer gevraagd. Mogelijks moet u wel een plaatsbeschrijving bezorgen aan de stad van het openbaar domein tussen de perceelsgrens en de rijweg. Dit bij aanvang van de werken. Bij de beëindiging van de werken dient u het einde van de werken te melden aan de stad. Een medewerker van de stad komt de toestand van het openbaar domein ter plaatse controleren. Eventuele kosten zullen worden doorgerekend aan de aanvrager. Meer informatie kan u terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/schade-openbaar-domein-vroeger-voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
BESLUIT
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.
Art. 1:
Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het plaatsen veranda, gelegen te 2500 Lier, te vergunnen met voorwaarden.
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 2:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
Er worden geenspecifieke stedenbouwkundige voorwaarden opgelegd.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Vanaf 1 april 2024 wordt er geen voetpadwaarborg meer gevraagd. Mogelijks moet u wel een plaatsbeschrijving bezorgen aan de stad van het openbaar domein tussen de perceelsgrens en de rijweg. Dit bij aanvang van de werken. Bij de beëindiging van de werken dient u het einde van de werken te melden aan de stad. Een medewerker van de stad komt de toestand van het openbaar domein ter plaatse controleren. Eventuele kosten zullen worden doorgerekend aan de aanvrager. Meer informatie kan u terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/schade-openbaar-domein-vroeger-voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
BESLUIT
Art 1 :
Het college vaardigt volgende tijdelijke politieverordening op het wegverkeer uit: in het belang van de openbare orde, rust, veiligheid en doorstroming zullen tijdelijke verkeersmaatregelen genomen worden voor het uitschakelen van de verkeerslichten (d.m.v. invoeren knipperlichten)
aan het kruispunt Mechelbaan x Fruithoflaan. Deze maatregelen zullen ten vroegste uitvoerbaar zijn vanaf 01/04/2025 en zullen minimaal 3 maanden gelden (01/07/2025). Nadien zal de proefopstelling geëvalueerd worden.
Indien deze opstelling positief wordt geëvalueerd, kunnen de verkeerslichten permanent worden verwijderd en zullen zebrapaden aan het kruispunt worden aangebracht.
Art 2 :
De verkeersmaatregelen worden bekend gemaakt aan de weggebruiker met de passende verkeerstekens overeenkomstig artikel 12 van de verkeerswet (K.B. 16.03.68 en latere wijzigingen).
Art 3
Inbreuken worden gestraft zoals voorzien in de wet van het wegverkeer (K.B. 16.03.68 en latere wijzigingen).
Art 4
Afschrift van huidig besluit wordt overgemaakt aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen.
Art 1 :
Het college neemt kennis van de lijst bestelbonaanvragen Stad Lier voor een totaal bedrag van 74.914,18 euro, aangemaakt in week 12 van 2025, die de volledige goedkeuringsflow doorlopen hebben.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.