Het college beslist dat Cultuurcentrum De Mol zal fungeren als stadslocatie op Voka Openbedrijvendag op zondag 1 oktober 2023.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om voor het jaar 2023 het duivenproject te gunnen aan de dierenartsenpraktijk De Maalderij.
Art 2 :
De financiële gevolgen zijn:
Actienummer | Omschrijving budgetsleutel | Bedrag | Saldo krediet |
01/01/KAP/03/18 | Lier houdt de duivenpopulatie onder controle | 2.200 euro | 800 euro |
Budgetsleutel | |||
61300000 |
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist principieel akkoord te gaan met het onderhavig aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, bij ministerieel besluit van 21 oktober 1981 en herhaaldelijk gewijzigd.
Art 2 :
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare werken, alsook de mobiliteitsdienst van Politie Lier.
Art 3 :
Het college beslist het dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.
Het college geeft een deels gunstig en deels ongunstig advies aan de nota van de provincie met de aanduiding van onderdelen uit het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Lier die niet langer meer geldig zijn.
Het college adviseert de schrapping van passages uit het GRS ongunstig.
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar deels bij behalve voor wat betreft :
De opgelegde voorwaarde met betrekking tot het uitsluiten van de fietsenstallingen, parkeerplaatsen en inrit moet aangepast worden. Volgende twee voorwaarden zullen worden opgelegd:
● De inrit wordt vergund op voorwaarde dat de akte (in opmaak) die goedgekeurd werd op het College van Burgemeester en Schepenen van 5/12/2022 m.b.t. het gebruik van het plein voor het Hof van Santhoven wordt verleden voor 30/9/2023.
● De inrichting / inplanting van de fietsenstallingen en de parkeerplaatsen dient in een nieuwe aanvraag te gebeuren en in voorafgaandelijk overleg met de dienst mobiliteit en bevoegde erfgoeddienst(en). Dit wordt bijgevolg uitgesloten uit deze vergunning.
Art. 1:
Het college beslist de aanvraag inzake het verbouwen woning gedeeltelijk te vergunnen met voorwaarden.
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 2:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
● De voorwaarden uit vergunning 2015/288 en 2021/66 blijven onverminderd van toepassing.
● De inrit wordt vergund op voorwaarde dat de akte (in opmaak) die goedgekeurd werd op het College van Burgemeester en Schepenen van 5/12/2022 m.b.t. het gebruik van het plein voor het Hof van Santhoven wordt verleden voor 30/9/2023.
● De inrichting / inplanting van de fietsenstallingen en de parkeerplaatsen dient in een nieuwe aanvraag te gebeuren en in voorafgaandelijk overleg met de dienst mobiliteit en bevoegde erfgoeddienst(en). Dit wordt bijgevolg uitgesloten uit deze vergunning.
● De in huidige aanvraag voorziene muur ter hoogte van Vismarkt 4 wordt doorgetrokken volgens het volledig oorspronkelijk tracé en inplanting van de onvergund/ontoelaatbaar afgebroken muur. De muur wordt volledig uitgevoerd in handvorm baksteenmetselwerk.
● In vorige vergunning 2015/288 waren voorwaarden uit het advies Onroerend Erfgoed (o.ref./4.002/10000/D740.92) overgenomen dat de muur specifiek is uit te tekenen omdat details ontbraken en bijkomende toelating is aan te vragen.
● Voor de verdere detaillering van de huidige muur is opnieuw afzonderlijk voorafgaande toelating aan te vragen.
● Hergebruik van alle oorspronkelijke historische materialen van de woning: dakspanten, moerbalken, natuurstenen raamomlijstingen, natuurstenen venster- en deurdorpels, natuurstenen lintelen.
● De historische houten draagstructuur, moer– en kinderbalken en spanten blijft behouden: nieuwe vloeren worden in houtconstructie uitgevoerd, niet in beton of welfsels of andere technieken; brandbeveiliging kan voorzien worden conform eisen van de brandweer
● De inventaris van het bouwkundig erfgoed vermeldt beelden van de Gerechtigheid en de Voorzichtigheid van de hand van J.F. De Vriendt (1829-1919), afkomstig van het stadhuis en de oude uurwijzerplaat van de Sint-Gummarustoren. Er dient uitsluitsel gegeven te worden over wat met deze zaken zal gebeuren
● In 2021 is toelating gevraagd en verleend tot aanbrengen van een pleister- of kalleilaag op de gevels van het complex Hof van Santhoven (o.ref./ 4.002/12021/30.31). Aansluitend hierop zijn zowel de her op te bouwen woning als de muur te voorzien van een kalkwitsellaag, conform traditionele historische uitvoeringstechnieken.
● De waardevolle elementen zoals de vloeropbouw met moer- en kinderbalken, arduinen vensteromlijstingen met steenhouwersmerken en het dakgebinte maximaal bewaard en geïntegreerd worden (op aangeven van kunsthistoricus Guido Jan Bral of in overleg met de erfgoedconsulenten) en dat herstel volgens de regels van de kunst gebeurt
● De houten vloeropbouw met moer- en kinderbalken (zonder nieuwe dragende constructie met potten en balken) bewaard blijft
● De gevels worden afgewerkt met een witte kalkkalei
● Het balkon in gegalvaniseerd metaal niet wordt uitgevoerd
● De tuinmuur wordt doorgetrokken vanaf de woning tot aan de toegangspoort
● De muur wordt afgewerkt met kalei (conform de woning) en afgedekt met pannen i.p.v. arduinen dekstenen
● De dakspanten dringend afschermen van regen om verdere schade te voorkomen.
● Verhardingen waterdoorlatend aanleggen ifv infiltratie
● Bij nieuwe aanplantingen inheemse soorten voorzien
● Graspartijen met extensieve soorten aanleggen
● Een septische put van min. 2000 liter is verplicht. Hierop wordt enkel het zwart (fecaal) afvalwater aangesloten. De inhoud van de tank onder het wateroppervlak bedraagt 300 l per IE(inwoner equivalent) (vanaf 11 IE bedraagt dit 225 l/IE) met een minimum van 2.000 liter.
● De private riolering dient aan de rooilijn gescheiden (RWA / DWA) aangeboden te worden.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken. Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar niet bij en levert de vergunning voorwaardelijk af omwille van volgende reden(en) :
Het College van Burgemeester en Schepenen legt volgende voorwaarden op:
● Het beëindigen van de zorgwoning moet opnieuw gemeld worden.
● Na de beëindiging van de zorgsituatie moet de woning terug omgevormd worden tot 1 woongelegenheid, de woning mag niet opgesplitst worden.
Volgende voorwaarden worden bijkomend opgelegd uit het advies van GOA:
● De oprit naar de garage moet beperkt worden tot maximaal 60m².
● Er moet een heraanplant van 5 inheemse bomen gebeuren.
● De afstand van de aanbouw tot de linker perceelsgrens moet overal minstens 3m zijn.
● Al het afvalwater (zwart en grijs) van zowel de bestaande woning als de nieuwe aanbouw dient op de septische aangesloten te worden.
Art. 1:
Het college beslist de aanvraag inzake het verbouwen van een hoeve met zorgwoning te vergunnen met voorwaarden.
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 2:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
● Het beëindigen van de zorgwoning moet opnieuw gemeld worden.
● Na de beëindiging van de zorgsituatie moet de woning terug omgevormd worden tot 1 woongelegenheid, de woning mag niet opgesplitst worden.
● De oprit naar de garage moet beperkt worden tot maximaal 60m².
● Er moet een heraanplant van 5 inheemse bomen gebeuren.
● De afstand van de aanbouw tot de linker perceelsgrens moet overal minstens 3m zijn.
● Al het afvalwater (zwart en grijs) van zowel de bestaande woning als de nieuwe aanbouw dient op de septische aangesloten te worden.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken. Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar niet bij en levert de vergunning voorwaardelijk af omwille van volgende reden(en) :
Het College van Burgemeester en Schepenen vindt de aanvraag aanvaardbaar mits het opleggen van volgende voorwaarde:
● De aanwezige gevelaccenten moeten ook in de nieuwe toestand in bepleistering in de huidige kleur overgenomen worden.
Volgende voorwaarden worden bijkomend opgelegd uit het advies van GOA:
● Een eventueel aanwezig gevelarmatuur, gevelnet, brandhydrant of parkeerautomaat dient verplaatst te worden op kosten van de aanvrager. De aanvraag hiertoe dient te gebeuren via de dienst technisch bureau van de stad.
● Ter hoogte van de uitdikking van de voorgevel dienen de bestaande stoeptegels weggehaald te worden door de aanvrager en na de werken bijgesneden en teruggeplaatst te worden (gestabiliseerd op wit zand) zodat deze mooi aansluiten aan de nieuwe gevel. Een plaatsbeschrijving dient opgemaakt te worden voor aanvang van de werken. Indien geen plaatsbeschrijving en foto's werden ingediend, wordt ervan uitgegaan dat het voetpad zich in perfecte staat bevindt. In geval van schade na uitvoering van de werken zullen de kostprijs van de beschadigingen en de daarbij noodzakelijke werkuren doorgerekend worden aan de aanvrager indien de beschadigingen niet hersteld worden door zijn/haar aannemer.
● De aanvrager voert alle nodige communicatie met de betrokken nutsmaatschappijen en vervult alle door nutsmaatschappijen opgelegde administratieve lasten en financiële kosten ter behoud van een goede functionering en/of verplaatsing van de leidingen van openbaar nut.
Art. 1:
Het college beslist de aanvraag inzake het schilderen van gevels en aanbrengen van gevelbekleding te vergunnen met voorwaarden.
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 2:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
● De aanwezige gevelaccenten moeten ook in de nieuwe toestand in bepleistering in de huidige kleur overgenomen worden.
● Een eventueel aanwezig gevelarmatuur, gevelnet, brandhydrant of parkeerautomaat dient verplaatst te worden op kosten van de aanvrager. De aanvraag hiertoe dient te gebeuren via de dienst technisch bureau van de stad.
● Ter hoogte van de uitdikking van de voorgevel dienen de bestaande stoeptegels weggehaald te worden door de aanvrager en na de werken bijgesneden en teruggeplaatst te worden (gestabiliseerd op wit zand) zodat deze mooi aansluiten aan de nieuwe gevel. Een plaatsbeschrijving dient opgemaakt te worden voor aanvang van de werken. Indien geen plaatsbeschrijving en foto's werden ingediend, wordt ervan uitgegaan dat het voetpad zich in perfecte staat bevindt. In geval van schade na uitvoering van de werken zullen de kostprijs van de beschadigingen en de daarbij noodzakelijke werkuren doorgerekend worden aan de aanvrager indien de beschadigingen niet hersteld worden door zijn/haar aannemer.
● De aanvrager voert alle nodige communicatie met de betrokken nutsmaatschappijen en vervult alle door nutsmaatschappijen opgelegde administratieve lasten en financiële kosten ter behoud van een goede functionering en/of verplaatsing van de leidingen van openbaar nut.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken. Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
Art 1 :
Het college beslist om een vrijstelling van belasting toe te kennen voor de woning met dossiernummer 2020/050, met ingang van 03/10/2022 tot 02/10/2024.
Art 1 :
Het college beslist om een vrijstelling van belasting toe te kennen voor de woning met dossiernummer 2020/024, met ingang van 21/11/2022 tot 20/11/2024.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om een vrijstelling van belasting toe te kennen voor de woning gelegen met dossiernummer 2020/035 wegens nieuwe houders zakelijk recht voor de periode van 18/05/2022 tot 17/05/2024.
KORTE OMSCHRIJVING
Art. 1:
Het college beslist om de woning met dossiernummer 20150020 te schrappen uit de inventarislijst van de leegstaande woningen op datum van 09/12/2021
Art 1 :
Het college beslist om vrijstelling van belasting toe te kennen voor de woning met dossiernummer EN21-011185 met ingang van 10/08/2022 tot 09/08/2023.
Art 1 :
Het college beslist om vrijstelling van belasting toe te kennen voor de woning met dossiernummer EN21-025346 met ingang van 03/08/2022 tot 02/08/2023.
Art 1 :
Het college beslist om een vrijstelling van belasting toe te kennen voor de woning met dossiernummer EN21-020987, met ingang van 30/11/2022 tot 29/11/2024.
BESLUIT
Art 1:
Het college van burgemeester en schepenen beslist om de Provinciale Milieudag op 6 juni 2023 in Lier te laten doorgaan.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist principieel om retributies te innen voor het parkeren op de openbare weg van het grondgebied (betalende parkeerzones en parkeerzones met parkeerschijf) en keurt principieel het retributiereglement over het parkeren op de openbare weg goed.
Art 2 :
Het college beslist principieel de gemeenteraadsbeslissing van 1 maart 2021 over de goedkeuring van het retributiereglement parkeren, op te heffen met ingang van 1 april 2023.
Art 3 :
Het college beslist principieel de gemeenteraadsbeslissing van 23 mei 2022 over de goedkeuring van het retributiereglement parkeren in de blauwe zone door de invoering van een gemeentelijke parkeerkaart vrachtwagens, op te heffen met ingang van 1 april 2023.
Art 4 :
Het college beslist principieel voor het retributiereglement over het parkeren op de openbare weg een geldigheidstermijn vast te leggen vanaf 1 april 2023 tot en met 31 december 2025.
Art 5 :
Het college beslist het dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.
Art 1 :
Het college keurt de lijst bestelbons gewone en buitengewone dienst LPL goed voor een totaal bedrag van 16.020,51 euro (van bestelbonnummer 113 tot en met bestelbonnummer 125).
Art 1 :
Het college beslist de volgende mandaatlijsten, dienstjaar 2023, betaalbaar te stellen voor een totaal bedrag van 66.463,83 euro : van mandaatlijstnummer 8 tot en met mandaatlijstnummer 10.
Art 1 :
Het college beslist de volgende lijst betaalbaarstellingen, dienstjaar 2023, betaalbaar te stellen voor een totaal bedrag van 1.044.970,36 euro : mandaatlijsten 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 92, 97, 98, 99, 100.
Art 1 :
Het college beslist het belastingkohier op " Algemene gemeentebelasting - gezinnen ", dienstjaar 2023, vast te stellen en uitvoerbaar te verklaren voor een totaal bedrag van 768.920,80 euro.
Art 1 :
Het college beslist het belastingkohier op " Leegstaande woningen en leegstaande gebouwen ", dienstjaar 2023, vast te stellen en uitvoerbaar te verklaren voor een totaal bedrag van 5.600 euro.
BESLUIT
Art 1 :
Het college neemt kennis van de agenda van de gemeenteraad van 6 maart 2023.
BESLUIT
Art 1 :
Het college neemt kennis van de data van de commissies.
BESLUIT
Art 1 :
Het college neemt kennis om mevr. Romeijn, deskundige stad Lier, aan te stellen als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de opvolgingscommissie Kleine Nete en dit voor de resterende duur van de legislatuur.
Art 2 :
Het college beslist het dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om de concessieovereenkomst betreffende het gebruik van het bijgebouw van het station van Lier aan het Leopoldsplein goed te keuren.
Art 2 :
Het college beslist om dit dossier ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om de bijgevoegde kaderovereenkomst betreffende de afspraken met betrekking tot de ontwikkeling van de site Hoge Velden goed te keuren.
Art 2 :
Het college beslist om dit dossier ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist om de bijgevoegde subsidieovereenkomst betreffende de afspraken met betrekking tot de investeringssubsidie voor het project Hoge Velden goed te keuren.
Art 2 :
Het college beslist om dit dossier ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Delegatie waarneming decretale graden naar college bij korte afwezigheden of verhindering
BESLUIT
Art 1 :
Het college hecht goedkeuring aan de aanwending van 10.878,24 euro incl. BTW voor de bezettingsvergoeding van de Vlaamse Waterweg voor ophogen oprit fietsbrug en aanleg wandelpromenade aan Sion voor de periode januari tot en met december 2023.
BESLUIT
Art 1 :
Het college verleent toelating aan de nutsmaatschappijen Fluvius, Telenet en Pidpa voor het uitvoeren van werken op onderstaande locaties:
Straat | Nutsmaatschappij | Omschrijving | Gipod Ref. | Opmerkingen |
Beukenlaan (Nijlen) / Konijnendreef | Fluvius | versterken laagspanningsnet | 13866636 | geen opmerkingen |
Kazernedreef | Telenet | klantaansluiting | 13888249 | geen opmerkingen |
Guldensporenlaan | Pidpa | aanpassen drinkwaternet | 13768350
| geen opmerkingen |
Spekkestraat | Pidpa | uit dienst name leiding | niet beschikbaar | geen opmerkingen |
Schaarbroek | Pidpa | aanleg drinkwaternet | niet beschikbaar | geen opmerkingen |
Volgende voorwaarden moeten nageleefd worden voor uitvoering van werken door de nutsmaatschappijen (zowel voor werken waarvoor het stadsbestuur van Lier toelating verleent als voor de werken waarvoor het ministerie van openbare werken toelating verleent):
● er dient steeds een signalisatie vergunning voor inname openbare weg aangevraagd te worden bij de stad Lier via lier.spotbooking.be
● voorafgaande aan de uitvoering van de werken dienen volgende diensten minimum 14 dagen vooraf op de hoogte te worden gebracht: communicatiedienst stad Lier, Lokale Politie Lier
● voorafgaandelijk aan de start van de werken dient een plaatsbeschrijving met foto's van wegenis overgemaakt te worden aan het stadsbestuur
● de omwonende dienen 5 dagen voor de aanvang van de werken op de hoogte gebracht te worden, tenzij het commerciële panden en/of panden voor handel en vrije beroepen betreffen, in dat geval dienen betrokkenen minimum 3 weken vooraf verwittigd te worden
● de geplande uitvoeringstermijn dient doorgegeven te worden
● werken dienen uitgevoerd te worden op werkdagen tussen 7u en 20u tenzij er sprake is van hoogdringendheid (art. 268 politiereglement)
● leidingen moeten een diepte hebben van 70 cm
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist een subsidie toe te kennen aan de jeugdvereniging Scouting Lier in het kader van het subsidiereglement zwerfvuilophaling voor een actie op 12/02/2023.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist de overeenkomst voor de huur van een 770l restafvalcontainer voor campus Zwartzusters goed te keuren.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist dat vanaf 20/02/2023 aan Fiberklaar enkel vergunningen kunnen afgeleverd worden voor noodzakelijke herstellingswerken. Ondanks het periodiek overleg met de stad en de tijdrovende dagelijkse opvolging door de stad op het terrein, wordt te weinig gevolg gegeven aan de verschillende opmerkingen op vlak van technische uitvoering van het sleufherstel, signalisatie en veiligheid. Bovendien werd nog geen aangepast plan van aanpak voor werken in de binnenstad bezorgd en geen overleg met de verkeerspolitie gehouden.
Fiberklaar dient eerst de nodige acties (verbeterd sleufherstel, plan van aanpak voor werken in binnenstad, overleg verkeerspolitie) te nemen alvorens, na positieve evaluatie door de stad, verdere werken gepland en vergund kunnen worden.
Proces verbaal van ingebrekestelling van aannemer Gebroeders Simons NV nav de schade aan de kasseiverharding in de Kapucijnenvest.
Het CBS beslist om voor de aanmeldingen in het secundair onderwijs, te werken met V-ICT-OR.
Er wordt al jaren gewerkt met V-ICT-OR voor de aanmeldingen in het basisonderwijs.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist de aankoop van de vervanging van het beheerssyteem van de camerabeveiliging van het stadsmuseum goed te keuren.
Art 2 :
De financiële gevolgen zijn:
Een verschuiving van 7 580,13 euro van de investeringsreserve (actie 01/17/KAP/01/23 – 23000000) naar het budget Toerisme en Erfgoed (actie 01/06/KAP/03/05 - 23000000).
Het college beslist de 2 instrumenten als handgift te aanvaarden.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist dat de stad Lier geen busvervoer meer voorziet voor scholen die buiten de ring gelegen zijn op ochtenden voor school, en dit vanaf schooljaar 2023-2024.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist toelating te verlenen de belevingswandeling 'Wie is 't zwet schaap?' te organiseren.
Art 2 :
Het college beslist ook toelating te verlenen om bij slecht weer tentjes te plaatsen aan het vertrekpunt mits er minstens 4m vrije doorgang blijft voor de hulpdiensten.
Art 3:
Het college geeft toelating om tijdelijke bewegwijzering op de routeaan te brengen op voorwaarde dat:
● De tijdelijke borden mogen niet aan verkeersborden of –lichten bevestigd worden en ze moeten op eigen palen geplaatst worden.
● De tekst op de borden mag uitsluitend betrekking hebben op de manifestatie
● De borden mogen geen gelijkenis vertonen met verkeersborden of –tekens
● De borden mogen de weggebruikers (zowel voertuigen als fietsers en voetgangers) niet hinderen
● De verantwoordelijkheid van de stad kan niet ingeroepen worden bij eventuele schade of ongeval n.a.v. de plaatsing van de borden
● Bewegwijzering mag één dag voor het evenement aangebracht worden en moet één dag later terug verwijderd worden
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist het verslag van de vorige vergadering dd. 13/2/2023 goed te keuren.
Art 1 :
Het college beslist toestemming te verlenen voor het plaatsen van een ijskraam (BellaBouleBus) op de sportvelden (stadspark) voor alle woensdagen vanaf maart tot en met eind december 2023 vanaf de middag tot +/- 20 uur alsook op maandag 10 april 2023 (Paasmaandag) en donderdag 21 juli 2023 (Nationale feestdag).
Art 2 :
Het retributiereglement op plaatsrechten markten en elektriciteitsvoorziening voor marktkramers en andere gebruikers zal toegepast worden.
Het schepencollege neemt kennis van de afwezigheid van het lunapark tijdens Lier kermis 2023.
Art 1 :
Het college neemt kennis van de nieuwe adviesvraag dd 31/01/2023 en beslist het standpunt uit eerste aanleg te bekrachtigen.
Art 1 :
Het college neemt kennis van het ingediende verzoekschrift en beslist om het advies van de cel Omgeving te volgen en niet tussen te komen in de procedure.
Art.1:
Het college neemt kennis van de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen
BESLUIT
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.
Art. 1:
Het college beslist de omgevingsvergunning inzake het slopen van een vrijstaand wachtershuisje voorwaardelijk gunstig te adviseren.
Art. 2:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
● Op het perceel moet een infobord worden voorzien met meer informatie over het te slopen spoorwachtershuisje en de spoorlijn Lier-Turnhout (i.s.m. stedelijke cel onroerend erfgoed, IOED IGEMO en Erfgoedcel Kempens Karakter).
de voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
BESLUIT
Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.
Art. 1:
Het college beslist de aanvraag inzake het bouwen van een halfopen eengezinswoning te vergunnen met voorwaarden.
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 2:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
● De voorwaarden uit het advies van Pidpa, bijgevoegd als bijlage bij het advies van de interne cel Technisch Bureau, expliciet na te leven.
● Voor verlaging van de boordsteen en aanpassing van het voetpad dient een aanvraag te gebeuren via de website van de stad Lier. De kosten hiervoor zijn een last voor de aanvrager. De breedte van de oprit moet beperkt blijven tot 3 meter.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken. Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
BESLUIT
Art. 1:
Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het aanpassen raam en deuropeningen + interne verbouwingen en aanleg terrassen op dak, te vergunnen met voorwaarden.
De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.
Art. 2:
Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:
• De aanvraag moet volledig conform de Vlaamse stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd. ( Bij een verbouwing zijn dit enkel de delen die ook effectief verbouwd worden, verordening nalezen )
• De omgevingsvergunning doet geen enkele afbreuk aan de verplichtingen inzake brandveiligheid zoals deze voorzien worden in de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen en diens bijlagen.
De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:
● De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.
● Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.
● Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.
● De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;
● Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen
● Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken. Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg
● Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.
● De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).
● Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.
● Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.
● De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.
● De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :
Het college neemt kennis van de uitrol van de campagne respect dit voorjaar.
Art 1 :
Het college neemt kennis van de lijst bestelbonaanvragen Stad Lier voor een totaal bedrag van 97.610,85 euro, aangemaakt in week 7 van 2023, die de volledige goedkeuringsflow doorlopen hebben.
BESLUIT
Art 1 :
Het college neemt kennis van de voordracht van Breugelmans Koen, raadslid, als plaatsvervangend lid (zonder stem) voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor de resterende duur van de legislatuur tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.
Art 2 :
Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de projectvereniging Kempens Karakter overgemaakt.
Art 3 :
Het college beslist dit dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.
BESLUIT
Art 1 :
Het college beslist principieel een gift van € 10.000 te doen aan het Consortium 12-12 in het kader van "Aardbeving Turkije-Syrië".
Art 2 :
De financiële gevolgen zijn:
Actienummer | Omschrijving budgetsleutel | Bedrag | Saldo krediet |
01/21/KAP/03/03 | Algemene werkingssubsidie - hulp aan het buitenland | € 10.000 |
|
Budgetsleutel | |||
64900000-016000 |
Art 3 :
Het college beslist dit dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.