Lier

Zitting van 08 januari 2024

Van 12:30 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.3 Overeenkomst tussen polder van Lier en stad Lier inzake realisatie, beheer en onderhoud publiek toegankelijke ruimte Landschapspark Pallieterland. GOEDKEURING EN VERZENDEN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

Stad Lier en polder van Lier verbinden zich er toe om in volle loyauteit uitvoering te geven aan de realisatie, beheer en onderhoud van de publiek toegankelijke ruimten van Landschapspark Pallieterland.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.4 Aanvullend reglement van het wegverkeer - aanpassing januari. GOEDKEURING EN KENNISNAME NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

Art 1 :

Het college beslist via delegatie akkoord te gaan met het onderhavig aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, bij ministerieel besluit van 21 oktober 1981 en herhaaldelijk gewijzigd.

 

Art 2 :

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare werken, de Lierse gemeenteraad, alsook de mobiliteitsdienst van Politie Lier.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.5 Retributiereglement parkeren - aanpassing. GOEDKEURING EN VERZENDEN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om de aanpassingen aan het retributiereglement te agenderen op de gemeenteraad van januari 2024.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.6 Eindrapport mobiliteitsstudie Zuiderkempen. GOEDKEURING EN VERZENDEN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT:

 

Het schepencollege neemt kennis van het eindrapport en actieplan Mobiliteitsstudie Zuiderkempen en keurt deze principieel goed.

 

Het schepencollege legt het eindrapport en actieplan Mobiliteitsstudie Zuiderkempen ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad, na de info avonden door de provincie

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.7 Wijziging systeem parkeerlijnen voor garages - standpunt. WEIGERING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.8 Ontvankelijkheid premieaanvraag etalage Antwerpsestraat 53. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college beslist het aanvraagdossier volledig en ontvankelijk te verklaren en zodoende een goedkeuring te verlenen aan de toekenning van de etalagepremie.

 

Art 2 :

De aanvrager verbindt zich ertoe de actie te realiseren binnen de drie maanden na ontvankelijkheid van de premieaanvraag en hiervan bewijs te leveren aan team ondernemen aan de hand van een kopie van de factuur en foto's ter staving van de realisatie.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.9 Ontvankelijkheid premieaanvraag etalage. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college beslist het aanvraagdossier volledig en ontvankelijk te verklaren en zodoende een goedkeuring te verlenen aan de toekenning van de etalagepremie.

 

Art 2 :

De aanvrager verbindt zich ertoe de actie te realiseren binnen de drie maanden na ontvankelijkheid van de premieaanvraag en hiervan bewijs te leveren aan team ondernemen aan de hand van een kopie van de factuur en foto's ter staving van de realisatie.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.10 OV 2023/351: restaureren van 12 woningen en opsplitsen van Margarethastraat 10 in 2 wooneenheden, Oud-Kerkhof 1, 2, 3, 4, Sint-Margaretastraat 6, /2, /1, 8, 10, /2, /1, 12, 14, Symforosastraat 3, 5, 7 en 9. Limietdatum: 13/01/2024. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag inzake het restaureren van 12 woningen en opsplitsen in 2 wooneenheden, 2500 Lier te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

        De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P16994-007/01) van 13 december 2023 strikt na te leven.

 

        De specifieke voorwaarden in het advies van Pidpa – Riolering met ref. L-26-412 / 201174  dd. 15 november 2023moeten strikt nageleefd worden:

        De DWA-afvoer en de RWA-afvoer dienen respectievelijk aangesloten te worden op de bestaande DWA-riolering (DWA) en op de bestaande RWA-riolering (RWA) langsheen Oud-Kerkhof, Sint-Margaretastraat en Symforosastraat.

        Het is steeds toegestaan de RWA volledig te laten infiltreren op eigen terrein indien het grondwaterniveau en de infiltratiecapaciteit van de bodem dit toelaten.

        Bij nieuwbouw of herbouw van een gebouw, bij verbouwing van een bestaand gebouw met werken aan de afwatering of bij uitbreiding van een bestaand gebouw, dat een woongelegenheid bevat, is de plaatsing van een of meer hemelwaterputten verplicht.

        Voor de woningen SM6, SM8, SM10, SM12 en de fietsenstalling worden er regenwaterputten voorzien met een inhoud van 5.000 liter en 7.500 liter, conform de GSVH.

        Voor de overige woningen wordt er geen regenwaterput geplaatst. Gezien de aangehaalde argumenten in de bijhorende nota kan er in dit geval afgeweken worden van de verplichting tot het plaatsen van een regenwaterput. De gevraagde afwijking wordt aanvaard.

        De regenwaterput dient voorzien te zijn van effectief hergebruik van regenwater. Het opgevangen hemelwater wordt maximaal gebruikt voor toepassingen waar geen drinkwaterkwaliteit voor nodig is, waaronder toiletspoeling, poetswater, wasmachine en gebruik voor de tuin. In dit dossier wordt het herbruik voorzien door de aansluiting van toiletten, wasmachines en buitenkranen.

        De overloop van de regenwaterput moet worden aangesloten op een bovengrondse infiltratievoorziening. Gezien de aangehaalde argumenten in de bijhorende nota kan er in dit geval uitzonderlijk afgeweken worden van de verplichting tot het plaatsen van een infiltratievoorziening. De gevraagde afwijking wordt aanvaard.

        Waterdoorlatende verhardingen met een hellingspercentage van minder dan 2% dienen niet te worden opgenomen in de berekening voor de dimensionering van de hemelwatervoorzieningen.

        De oppervlakte van de onverharde zone dient minimaal een vierde van de afwaterende oppervlakte te bedragen.

        Een voldoende gedimensioneerde (volgens 'waterwegwijzer bouwen en verbouwen') en goed werkende voorbehandelingsinstallatie (septische put) op de afvoer van de toiletten is verplicht. Deze werden niet voorzien, dit dient aangepast te worden.

        De bestaande rioolaansluitingen dienen hergebruikt te worden. Tijdens de werkzaamheden dient deze aansluiting op een degelijke wijze afgesloten te worden, zodat er geen onnodig vuil, zand, afval… in de riolering kan terechtkomen. Nieuwe of extra aansluitingen (op een andere locatie of met een grotere diameter) zijn ten laste van de ontwikkelaar.

        De aansluitingen dienen aangevraagd te worden bij Pidpa-Riolering (www.pidpa.be).

        Dossierkost

Er dient door de ontwikkelaar een éénmalige dossierkost betaald te worden van € 1.500,00 euro (excl. BTW), zoals vermeld in punt 2.b. en conform artikel 5 van het ontwikkelingsreglement (deze dossierkost dient betaald te worden nadat de vergunning werd afgeleverd).

 

        De algemene voorwaarden in het advies van Pidpa – Riolering met ref. L-26-412 / 201174  dd. 15 november 2023moeten strikt nageleefd worden (zie bijlage)

 

        Een volledig sloopopvolgingsplan dient in het omgevingsloket te worden opgeladen vóór aanvang van de werken.

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.11 OV 2023/356: bouwen van een zwembad, Slenderstraat 16. Limietdatum: 15/1/2024. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

 

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Het college beslist de aanvraag  inzake het bouwen van een zwembad,  te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvraag omvat (eveneens) :

 

Rubriek

Omschrijving

Aard

Hoeveelheid

Eenheid

53.2.2°a)

We bekomen dit aan de hand van 20 dagen * 67,2m³/d. Met een max dagdebiet van 95m³/d.

De grondsoort is 0250: Mioceen aquifersysteem.

klasse 3

1344

m³/jaar

 

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

 

Het zwembad moet beperkt blijven tot max. 40 m².

• De niet noodzakelijke verharding zoals in vermeld in :

“Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen” nl een totaal van +/- 277,85 m², met een oppervlakte van méér dan 40 m² wordt uitgesloten uit deze vergunning.

Hondenhok met terras in dolomiet, terras langs de woning in dolomiet tuinpaden in dolomiet.. dienen te worden herleid tot max. 40 m² de rest wordt UITGESLOTEN UIT DEZE VERGUNNING.

 

Volgende bijzondere milieuvoorwaarden worden opgelegd:

 

        Met betrekking tot de bronbemaling:

        De volgende bijzondere milieuvoorwaarden worden opgelegd:

        • Het opgepompte water moet geloosd worden op de perceelgracht.

        • Het dagdebiet mag maximaal 95 m³/dag bedragen.

        • Het jaardebiet mag maximaal 1344 m³/jaar bedragen.

        • De vergunning wordt afgeleverd voor een periode van 20 dagen te beginnen van  de startdatum van de bemaling.

        • De bronbemaling dient voorzien te zijn van een zandfilter.

        • De begin- en einddatum van de bemaling moeten doorgegeven worden aan de dienst leefmilieu via leefmilieu@lier.be.

        Volgende aandachtspunten worden meegegeven:

        • Omdat de bouwput dicht tegen de perceelgrenzen ligt en de omliggende gebouwen ook dicht tegen de grens gebouwd zijn, moet de stabiliteit opgevolgd worden om zettingsverschijnselen te voorkomen.

        • De lozing mag geen schade aan de waterloopbedding veroorzaken

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 3:

De in art. 1 bedoelde vergunning wordt uitgereikt voor onbepaalde duur.

Art. 4:

De in artikel 1 bedoelde vergunning is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:

 

§.1 - algemene voorwaarden:

     Hoofdstuk 4.1: Algemene voorschriften;

     Hoofdstuk 4.2: Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging;

     Hoofdstuk 4.3: Beheersing van bodem en grondwaterverontreiniging;

     Hoofdstuk 4.4: Beheersing van luchtverontreiniging;

     Hoofdstuk 4.5: Beheersing van geluidshinder;

     Hoofdstuk 4.6: Beheersing van hinder door licht;

     Hoofdstuk 4.7: Beheersing van asbest;

     Hoofdstuk 4.9: Energieplanning;

     Hoofdstuk 4.10: Emissies van broeikasgassen.

 

§.2 - sectorale voorwaarden:

     Hfst. 5.53: Winning van grondwater;

 

De opgesomde algemene en sectorale milieuvoorwaarden kunnen teruggevonden worden in Vlarem II. Deze zijn evenwel louter indicatief; bij wijzigingen van Vlarem II wordt de exploitant immers steeds geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van Vlarem II is te raadplegen op de Milieunavigator, via de link: https://nnavigator.emis.vito.be/

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.12 OV 2023/207: herbouwen van een zonevreemde woning met bijgebouw, Mechelbaan 202. Limietdatum: 11/01/2024. WEIGERING OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1:

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

Art. 2:

Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het herbouwen van een zonevreemde woning met bijgebouw, te weigeren.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.13 WONINGKWALITEIT: ambtelijke vrijstelling EN23-023613 en EN23-023614. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art. 1:

Het college beslist om een ambtelijke vrijstelling van belasting toe te kennen voor de woningen met dossiernummers EN23-023613 en EN23023614, met ingang van 29/09/2023 tot 28/09/2025.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.14 Woningkwaliteit en Leegstand: Vrijstelling 2022/013 en EN22-013785. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om een vrijstelling van belasting toe te kennen voor groepen woningen en/of gebouwen (schijf 2) voor de woningen met dossiernummer 2022/013 en dossiernummer EN22-013785, met ingang van 31/10/2023 tot 30/10/2024.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.15 Woningkwaliteit: vrijstelling EN18-016311. WEIGERING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om geen vrijstelling van belasting toe te kennen wegens renovatie voor de woning met dossiernummer EN18-016311.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.16 Leegstand: vrijstelling  LS2022-015. GOEDKEURING.

 

SAMENVATTING

Art 1 :

Het college beslist om een ambtelijke vrijstelling van belasting toe te kennen wegens nieuwe houder van het zakelijk recht voor de woning met dossiernummer LS2022-015, met ingang van 17/10/2023 tot 16/10/2025.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.17 LEEGSTAND : vrijstelling LS201973. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art. 1:

Het college beslist om een vrijstelling van belasting toe te kennen voor de woning met dossiernummer LS201973, met ingang van 13/12/2023 tot het moment dat er een beslissing is omtrent de aanvraag.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.18 Toekenning van de voorziene toelage van 200 euro aan BIN Ringenhof + uitbetaling. GOEDKEURING.

 

Toekenning toelage van 200 euro aan BIN Ringenhof.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.19 Lijst bestelbons gewone en buitengewone dienst LPL. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college keurt de lijst bestelbons gewone en buitengewone dienst LPL goed voor een totaal bedrag van 24.158,59 euro (van bestelbonnummer 1 tot en met bestelbonnummer 23).

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.20 Facturen gewone en buitengewone dienst LPL, dienstjaren 2023 en 2024, voor een totaal bedrag van 94.615,69 euro. BETAALBAARSTELLING.

 

Art 1 :

Het college beslist de volgende mandaatlijsten, dienstjaar 2024, betaalbaar te stellen voor een totaal bedrag van 94.615,69 euro : van mandaatlijstnummer 1 tot en met mandaatlijstnummer 3.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.21 Belastingkohier op " Onbewoonbare, ongeschikte, verwaarloosde, bouwvallige of leegstaande woningen en/of gebouwen ( leegstand ) ", derde kohier dienstjaar 2023. VASTSTELLING EN UITVOERBAARVERKLARING.

 

Art 1 :

Het college beslist het belastingkohier op " Onbewoonbare, ongeschikte, verwaarloosde, bouwvallige of leegstaande woningen en/of gebouwen ( leegstand ) ", derde kohier dienstjaar 2023, vast te stellen en uitvoerbaar te verklaren voor een totaal bedrag van 58.800 euro.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.22 Belastingkohier op " Onbewoonbare, ongeschikte, verwaarloosde, bouwvallige of leegstaande woningen en/of gebouwen ( verwaarlozing ) ", vierde kohier dienstjaar 2023. VASTSTELLING EN UITVOERBAARVERKLARING.

 

Art 1 :

Het college beslist het belastingkohier op " Onbewoonbare, ongeschikte, verwaarloosde, bouwvallige of leegstaande woningen en/of gebouwen ( verwaarlozing ) ", vierde kohier dienstjaar 2023, vast te stellen en uitvoerbaar te verklaren voor een totaal bedrag van 2.800 euro.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.25 Subsidie afkoppeling - Schollebeekstraat/Fortweg. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist volgende gemeentelijke subsidies toe te kennen voor het afkoppelen van de hemelwaterleiding voor aansluiting op een openbare gescheiden riolering.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.26 Onderhoud plantsoenen - perceel 1 'Lisperpoort' - aanpassing eindafrekening. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college hecht goedkeuring aan de verrekening groenonderhoud Stierstaat (verkaveling Bogerse Velden - fase 5 - LMH).

 

Art 2 :

Het college hecht goedkeuring aan de aangepaste eindafrekening van het groenonderhoud perceel 1 'Lisperpoort'.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.27 Uitbetaling subsidie zwerfvuilactie FOS Open Scouting Durendael dd. 10/12/2023. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist een subsidie toe te kennen aan een jeugdvereniging uit Lier in het kader van het subsidiereglement zwerfvuilophaling voor een actie op 10 december 2023.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.28 Weg- en rioleringswerken Schollebeekstraat - Fortweg. Meerwerk uitritten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college hecht goedkeuring aan het meerwerk voor uitvoering van de 2 opritten in de Schollebeekstraat in gewapende betonverharding.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.29 Aanleg dubbelrichtingsfietspad Rijenweg - verrekening nr. 1. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college hecht goedkeuring aan verrekening nr. 1 'verwijderen van gronden met Japanse Duizendkoop' voor aanleg dubbelrichtingsfietspad Rijenweg.

 

Art 2 :

Voor deze verrekening wordt een termijnverlenging goedgekeurd van 5 werkdagen.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.30 Dakwerken Beeldacademie: verrekeningen 15 en 16. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist verrekeningsvoorstel 15 met betrekking tot "Renovatie en dakherstellingswerken Beeldacademie" voor een totaalbedrag van 1.290,30 euro excl. btw ofwel 1.367,72 euro incl. 6% btw goed te keuren. Er wordt geen termijnverlenging toegestaan.

 

Art 2:

Het college beslist dat verrekeningsvoorstel 16 goedgekeurd wordt i.k.v. relighting. Deze dient dan ook apart gefactureerd te worden en niet onder het project "Renovatie en dakherstellingswerken Beeldacademie"

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.31 Raamovereenkomst voor onderhoudswerken voor wegen op grondgebied Lier en Koningshooikt. TOEWIJZING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist dat goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 20 december 2023, opgesteld door Algemene zaken - aankoop en overheidsopdrachten.

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Art 2 :

De basisopdracht wordt gegund aan de economisch meest voordelige regelmatige bieder (op basis van de prijs), zijnde BMV wegenwerken BVBA, geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder nummer 0415974206, Mechelbaan 106 te 3130 Begijnendijk tegen de eenheidsprijzen van de offerte.

De verlengingen worden mogelijks gegund tegen dezelfde voorwaarden als de basisopdracht.

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2023/742.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.32 Toetreding tot de interzonale samenwerkingsovereenkomst voor het gebruik en het onderhoud van politionele oplossingen opgemaakt door politiezone Antwerpen. GOEDKEURING EN VERZENDEN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de intentie van politiezone Lier om een beroep te doen op de Interzonale samenwerkingsovereenkomst voor het gebruik en het onderhoud van politionele oplossingen.

 

Art 2:

Het college van burgemeester en schepenen zendt onderhavig agendapunt naar de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.33 langdurige bruikleenovereenkomst. GOEDKEURING.

 

Het college beslist de bruikleenovereenkomst metMarc Reyniers goed te keuren voor de periode van 18 december 2023 tot en met 18 december 2028.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.34 Realiseren van terras met overkapping, hang- en zitbanken aan jeugdcentrum Lier. TOEWIJZING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist dat goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offertes van 18 december 2023, opgesteld door Algemene zaken - aankoop en overheidsopdrachten.

Het verslag van nazicht van de offertes in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Art 2 :

De opdracht “Realiseren van terras met overkapping, hang- en zitbanken aan jeugdcentrum Lier ” wordt gegund aan de firma met de enige offerte (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Belurba BVBA, KBO 0860133345, Heikant 5 te 3930 Hamont-Ache

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.35 Tussenkomst bij vernieuwing startblokken zwembad. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college is akkoord met de tussenkomst van 9.035,30 euro in de vernieuwing van de startblokken in zwembad de Waterperels 

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

B.36 Scholendag Bataljon Artillerie 2A. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist toelating te verlenen voor de organisatie van een scholendag van Bataljon Artillerie 2A uit Brasschaat op dinsdag 27 februari 2024 op de Grote Markt.

 

Art 2 :

Het openbaar domein dient netjes te worden achtergelaten. Afval dient verwijderd en meegenomen te worden door de organisator.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.1 Verslag vorig college. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist het verslag van de vorige vergadering dd. 18/12/2023, 27/12/2023 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.12 Mindervalidenparkeerplaats Corenhemelstraat. ADVIES.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.13 Beroep tegen OV 2023/132 - voorwaardelijke vergunning voor het project Woonontwikkeling Dungelhoefsite Lier voor het perceel gelegen Bosstraat 94, David Tenierslaan 24, 32 en Kazernedreef 103 te Lier, kadastraal gekend als afdeling 3, sectie F, nrs. 245 M, 246 P, 246 N, 247 C, 248 E, 250 C, 257 P, 268 Y, 270 C, 270 D, 270 T, 270 V, 270 E, 748 G en 748 A. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college neemt kennis van het ingestelde beroep en beslist het standpunt uit eerste aanleg te bekrachtigen.

 

Art 2 :

Het college beslist voor dit dossier geen raadsman aan te stellen.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.14 OV 2022/405 - Verzoekschrift tot tussenkomst in de procedure RvVB voor het voor het perceel hernieuwen vergunning motorcross voor de percelen gelegen Donderheide te Lier, kadastraal gekend afdeling 2, sectie B, nr. 621G, afdeling 4, sectie E, nrs. 82C, 84E, 74D en 77Z2. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college neemt kennis van het ingediende verzoekschrift en beslist om het advies van de cel omgeving te volgen en niet tussen te komen in de procedure.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.15 OV 2023/294: beslissing deputatie - voorwaardelijke vergunning voor plaatsen zeefinstallatie gelegen Antwerpsesteenweg 451 A en B te Lier, kadastraal gekend afdeling 3, sectie F, nr. 694 E2. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college neemt kennis van de beslissing van de deputatie.

 

Art 2 :

Het college beslist niet in beroep te gaan tegen de beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.16 OV 2023/362: uitbreiden van eengezinsrijwoning, Spoorweglei 135. Limietdatum: 14/01/2024. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

 

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag inzake het uitbreiden van eengezinsrijwoning,  te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

 

• Het bijgebouw kan slechts vergund worden met een maximale hoogte van 3m t.o.v. van het maaiveld van de cervitude achteraan.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

 

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.17 OV 2023/347: regulariseren van structurele werken en wijziging raamindeling voorgevel., Lispersteenweg 403, /2 en /1. Limietdatum: 09/01/2024. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag inzake het regulariseren van structurele werken en wijziging raamindeling voorgevel te 2500 Lier te vergunnen met voorwaarden.

 

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

        De verharding in de tuin moet ingekort worden tot 7m, gemeten vanaf de achtergevelbouwlijn.

        Het tuinhuis wordt uitgesloten uit de vergunning. 

        De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P19920-001/01) van 9 november 2023 strikt na te leven.

        Indien er dusdanig ingrijpende werken worden uitgevoerd aan de vloerplaat van de gelijkvloerse verdieping waardoor hemel- en afvalwater gescheiden kunnen worden afgevoerd, dient het rioleringsstelsel gescheiden tot aan de rooilijn voorzien te worden, incl. het voorzien van een septische put (indien verplicht).

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.18 Verdeling door notaris Westerlinck,

Misstraat 203, Kadastraat gekend 4e afd, Sectie B nr. 239B (P0000 deel). KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

Volgens artikel 5.2.2 van de Vlaamse codex, dienen voorgaande opmerkingen gemaakt te worden, in de akte opgemaakt door notaris Westerlinck, voor de splitsing in het kader van een schenking van een hoeve op en met grond in agrarisch gebied, gelegen aan Misstraat 203, kadastraal gekend als 4e afd, Sectie B nr. 239B (P0000 deel).

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.19 Aanmoedigingssubsidie SVK-woning EN22-025872. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

 

Art 1 :

Het college beslist een aanmoedigingssubsidie toe te kennen aan de houder zakelijk recht ten bedrage van 2000 euro.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/01/KAP/03/24

Aanwenden stedelijke woonpremie

2000 euro

38 000euro

Budgetsleutel

062900/64900000

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.20 Tijdelijke politieverordening op het wegverkeer/ Verkeersmaatregelen n.a.v. voetbalwedstrijden Lierse Kempenzonen. UITVAARDIGING.

 

 

Art 1 :

Het college vaardigt volgende tijdelijke politieverordening op het wegverkeer uit: in het belang van de openbare orde, rust en veiligheid zullen tijdelijke verkeersmaatregelen genomen worden voor de organisatie van voetbalwedstrijden van Lierse Kempenzonen op 13 januari 2024

Parkeerverbod wordt ingevoerd op zaterdag vanaf 17u tot uiterlijk middernacht.
Voorbehouden parkeerplaatsen.

Afsluiten straat.

 

Art 2 :

Volgende tijdelijke verkeersmaatregelen zullen ingesteld worden:

Parkeerverbod: (E1+ "zaterdag vanaf 17u")

Op navolgende wegen of wegvakken is het parkeren verboden op zaterdag vanaf 17u tot uiterlijk middernacht:

Pannenhuisstraat tegenover nr. 363 tot 353:

Pannenhuisstraat zijkant nr. 370

Pannenhuisstraat 317:

Pannenhuisstraat tegenover woonerf "Het Bergsken":

 

Zonaal parkeerverbod: (F4a/ E1+ "zaterdag vanaf 17u")

In navolgende zone wordt een zonaal parkeerverbod ingevoerd:

Pannenhuisstraat aan ingang woonerf "Het Bergsken":

 

Voorbehouden parkeerplaatsen (E9a+ "zaterdag vanaf 17u")

Op navolgende wegen of wegvakken worden er parkeerplaatsen voorbehouden:

Pannenhuisstraat thv bocht stadion: +"enkel hulpdiensten"

Pannenhuisstraat 341-337: + "enkel hulpdiensten"

Pannenhuisstraat 333-329:+ "enkel hulpdiensten"

Voetbalstraat (tussen Zeebruggestraaat en Pannenhuisstraat; onpare zijde):+ "pictrogram mindervaliden"

Voetbalstraat (tussen Zeebruggestraaat en Pannenhuisstraat; pare zijde):+ "dienstvoertuigen politie"

 

Voorbehouden parkeerplaatsen voor bussen: (E9d+ "zaterdag vanaf 17u")

Op navolgende wegen of wegvakken worden parkeerplaatsen voorbehouden aan bussen:

Pannenhuisstraat in verhoogde bocht met dambordkleuren:

 

Verboden doorgang: (C3)

Op navolgende wegen is de doorgang verboden van 17u tot uiterlijk middernacht:

Pannenhuisstraat x Mallekotstraat:+ M2

Pannenhuisstraat x Voetbalstraat

Pannenhuisstraat x Groeningelaan:+ M2

Pannenhuisstraat x Tweelingenstraat:+ M2

Voetbalstraat 12:+ "uitgezonderd parkeerplaatsen mindervaliden", F45

 

Art 3 :

De verkeersmaatregelen worden bekend gemaakt aan de weggebruiker met de passende verkeerstekens overeenkomstig artikel 12 van de verkeerswet (K.B. 16.03.68 en latere wijzigingen)

 

Art 4

Inbreuken worden gestraft zoals voorzien in de wet van het wegverkeer (K.B. 16.03.68 en latere wijzigingen)

 

Art 5

Afschrift van huidig besluit wordt overgemaakt aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.21 Samana Koningshooikt/ Inname openbaar domein De Laag op donderdag 16 mei 2024. TOELATING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist toelating te verlenen aan Samana Koningshooikt voor de inname van parking De Laag op maandag 16 mei 2024. De beslissing wordt overgemaakt aan Parkeerbeheer.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.22 Lijst bestelbonaanvragen Stad Lier, eerste deel. KENNISNAME.

 

Art 1 :

Het college neemt kennis van de lijst bestelbonaanvragen Stad Lier, eerste deel, voor een totaal bedrag van 19.535,51 euro, aangemaakt in week 52 van 2023, die de volledige goedkeuringsflow doorlopen hebben.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.23 Lijst bestelbonaanvragen Stad Lier, tweede deel. KENNISNAME.

 

Art 1 :

Het college neemt kennis van de lijst bestelbonaanvragen Stad Lier, tweede deel, voor een totaal bedrag van 10.788,47 euro, aangemaakt in week 1 van 2024, die de volledige goedkeuringsflow doorlopen hebben.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

C.24 Kerkraad Sint-Gummarus - verslag 19 december 2023. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist kennis te nemen van het verslag van het kerkraad Sint-Gummarus van 19 december 2023.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 08 januari 2024

 

T.1 Ingebruikname vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie. GOEDKEURING EN VERZENDEN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist de ingebruikname het Vastgoedinformatieplatform goed te keuren en stuurt dit door naar de gemeenteraad.

 

Art 2 :

Het college beslist om volgende retributieregelement voor vastgoedinformatie goed te keuren en stuurt dit door naar de gemeenteraad:

 

Artikel 1 - Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;

3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen;

5° product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP;

6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

7° Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;

8° aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;

9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;

14° VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;

15° gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product.

 

Artikel 2 - Algemeen

De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

Voor alle aanvragen die via het VIP verlopen, wordt ten voordele van de stad Lier een gemeentelijke bronretributie geheven op aanvragen tot het verkrijgen van een product met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron.

 

Artikel 3 – Aanvrager van vastgoedinformatie

Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet.

Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi.

De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager. Van zodra het VIP-decreet in werking treedt is eveneens de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet verschuldigd door de aanvrager.

Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:

        externe overheden; een overheidsinstantie als vermeld in artikel I.3, 8°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

        Vlaamse instanties, als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022.

        lokale overheden, als vermeld in artikel I.3, 5°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

        gerechtelijke overheden;

        hulpverleningszones als vermeld in het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones;

        politiezones als vermeld in artikel 9 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

 

Artikel 4 - Bedrag

Het bedrag van de gemeentelijke bronretributie wordt vastgelegd als volgt:

Voorwerp aanvraag

Retributiebedrag per kadastraal perceel

Product Vastgoedinlichtingen, zoals vermeld in hoofdstuk 8 van het VIP-decreet

103,00 euro

De tarieven worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004). Ze worden op 1 januari van elk jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgende formule:

R x I

   i

waarbij:

R = tarief zoals vastgesteld in artikel 3

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van december 2023 (basis 2004)

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 5 - Inning

Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.

 

Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens

§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de stad Lier en Athumi voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken.

Athumi treedt op als verwerker voor de stad Lier wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform.

De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de stad Lier en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst die te vinden is als Bijlage 1.

 

Artikel 7 – Ondertekening

De vastgoedinformatie in het product die de stad Lier via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering

Dit reglement vervangt vanaf 01/01/2024 alle retributiereglementen die betrekking hebben op aanvragen van producten, die kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform.

 

Artikel 9 - Bekendmaking

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 16/01/2024