Lier

Zitting van 18 september 2023

Van 13:00 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.2 Lijst leegstaande bedrijfsruimten 2023. KENNISNAME en GOEDKEURING WERKWIJZE AANPLAKKING.

 

Het college beslist de lijst leegstaande bedrijfsruimten 2023 ter inzage te leggen in het stadskantoor vanaf 21 september 2023 gedurende 10 kalenderdagen.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.3 Woonuitbreidingsgebied Koningshooikt - invulling. GOEDKEURING.

 

Het college beslist ontwerpend onderzoek te laten uitvoeren door studiebureau Omgeving op het woonuitbreidingsgebied van Koningshooikt met mogelijke invulling van: sporthal, bos, rusthuis of andere sociaal maatschappelijke functies.

Op basis van een programma van eisen kan dit onderzoek worden uitgevoerd en meegenomen in het voorontwerp van het beleidsplan ruimte Lier.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.4 Novemberfoor 2023 - organisatie en verloop. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college beslist volgende tijdelijke verordeningen goed te keuren in functie van de organisatie van de Lierse Novemberfoor:

 

- Tijdelijke verordening 30-10 en 31-10, telkens van 0.00 uur tot 12:00 uur:

voorbehouden parkeerstrook op de buitenring tussen Aarschotsesteenweg en de Berlaarsesteenweg voor de opstelling van de foorwagens (zijde Marie Fleur) door plaatsing van E9a met onderbord 'kermisvoertuigen'

 

- Tijdelijke verordening 30-10 vanaf 7.00 uur tot 13.00 uur: geen doorgang van gewoon verkeer over de Grote Markt.

Voor de Lisperstraat geldt het regime van de zaterdagmarkt en de Florent Van Cauwenberghstraat loopt dood t.h.v. de Grote Markt (ondergrondse parking is bereikbaar).

De Lisperstraat en de Antwerpsestraat zijn dan niet bereikbaar via de Grote Markt.

 

- Tijdelijke verordening 31-10 vanaf 6.00 tot en met maandag 21-11 (volledige duur novemberfoor): parkeer- en autovrij maken van de Gasthuisvest i.f.v. de doorgang van de hulpdiensten. De kleine parking aan het frituur behoeft geen parkeerverbod tijdens het oprijden en de duur van de foor.

 

- Tijdelijke verordening van 31-10 tot en met dinsdag 22-11 (volledige duur novemberfoor): Gasthuisvest, kant Volmolenstraat: de 6 parkeerplaatsen op de gelijkgrondse berm voorzien van E3 borden. Deze zone dient nadien afgesloten te worden met nadars met C3 verkeersborden. (Tevens nadars met een F45b plaatsen aan de straatkant van de Arthur Vanderpoortenlaan)

 

- Tijdelijke verordening 31-10 tot en met dinsdag 22-11 (volledige duur novemberfoor) : Gasthuisbest, ontsluiting voor de bewoners door midden van een corridog van 6 meter met jersey's en borden E3. Aan de straatkant van de Arthur Vanderpoortenlaan dient een F45b te worden voorzien.

 

- Tijdelijke verordening van 31-10 tot en met zondag 20-11: enkelrichting, uitgezonderd fietsers, op de Arthur Vanderpoortenlaan van Netelaan naar Koningin Astridlaan.

 

- Tijdelijke verordening zondag 6-11, 13-11 en 20-11 (14.00 uur tot 22.00 uur):

 Eénrichtingsverkeer Grote Markt (uitgezonderd fietsers) - doorgang mogelijk vanuit de

 Werf naar de Lisperstraat/Antwerpsestraat

 Geen doorgang over de Grote Markt komende van de Florent Van Cauwenberghstraat

 richting Werf. Er dient een aankondiging geplaatst te worden in de Florent Van Cauwen-

 bergstraat. (minstens enkele dagen voor aanvang van de foor tot en met de laatste

 zondag van de foor op 20 november)

Voor dit punt wordt er gevraagd om zondag geen verkeer toe te staan in beide richtingen. Idealiter ook woensdagnamiddag en zaterdag

 

- Tijdelijke verordening maandag 21 november: parkeervrij maken parkeerstrook voor bocht Netelaan (t.h.v. n. 1 tot en met 3) om het afrijden van de foorwagens te vergemakkelijken. (Zimmerplein en enkele foorkramers Grote Markt rijden weg langs de Netelaan)

 

- Bewoners rond de Gasthuisvest met een bewonerskaart 'zone binnenstad' mogen gedurende de novemberfoor parkeren op de Werf.

 

Art 2 :

Het college beslist dat gedurende de novemberfoor de elektriciens beschikbaar zijn om uitsluitend opgeroepen te worden indien er zich problemen voordoen.

De technische diensten zijn beschikbaar voor ondersteuning met de opbouw van de kermis. (herashekken plaatsen, beschermende matten aanleveren, waterkranen voorzien, paaltjes verwijderen waar nodig, ...)

 

Art 3 :

Het college beslist om de blauwe afvaltonnen te voorzien en deze evenredig te verspreiden over de drie pleinen.

 

Art 4 :

Foorkramers dienen verplicht te openen tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Afwijkingen kunnen bekomen worden mits goedkeuring van de plaatsmeester. (bv. 19.00 uur wegens storm)

Op weekdagen sluit de foor om middernacht, en in het weekend sluit de foor om 1.00 uur 's nachts.

Ook de avond van 10 november mag de foor tot 1 uur 's nachts open zijn.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.5 SA 2023/02. Bouwen van een gesloten ééngezinswoning, Hertog Janstraat tussen 50 en 54, 2de afdeling sectie C 160 Y02. POSITIEF STEDENBOUWKUNDIG ATTEST.

 

BESLUIT

 

Art 1:

Het college beslist dat een positief stedenbouwkundig attest wordt afgeleverd, SA 2023/2, voor het bouwen van een gesloten ééngezinswoning, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

        Er mogen geen bijgebouwen/houten tuinhuis en niet overdekte constructies worden opgericht in het agrarisch gebied, na 50m gemeten vanaf de voorste perceelsgrens.

        In het voorstel tot bebouwing, strook voor binnenplaatsen en tuinen, wordt:

       ‘Tussen de strook voor hoofdgebouwen en de achtergrens van het perceel’ vervangen door ‘ Tussen de strook voor hoofdgebouwen en 50m gemeten vanaf de voorste perceelsgrens’, ook bij de plaatsing van de gebouwen.

        Bij een latere omgevingsvergunningsaanvraag is de gewestelijke stedenbouwkundige verordening van toepassing inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

        Het zadeldak moet vervangen worden door een plat dak.

        Bij voorstel tot bebouwing, strook voor hoofdgebouwen wordt bij dakvorm ‘zadeldak met nok evenwijdig aan de voorgevelbouwlijn’ vervangen door ‘plat dak’ en wordt ‘2) helling van de dakvlakken: 45°’ geschrapt.

        Bij voorstel tot bebouwing, strook voor binnenplaatsen en tuinen wordt het volgende toegevoegd:

        De totale verharde oppervlakte (bijgebouwen en niet overdekte constructies waaronder zwembad, verhardingen…) in de achtertuinstrook mag niet meer bedragen dan 30% van de achtertuinstrook. De overige achtertuin moet aangeplant worden met levend groen.

        Bij het voorstel tot bebouwing, bouwvrije voortuinstrook wordt volgende voorwaarde aangepast/toegevoegd:

        ‘Behoudens de toegangen tot de gebouwen en eventuele parkeerplaats dient de strook als tuin te worden aangelegd en als dusdanig gehandhaafd.’ wordt vervangen door ‘Behoudens de toegangen tot de gebouwen dient de strook als tuin te worden aangelegd en als dusdanig gehandhaafd.’

        Toevoegen van:

        Een parkeerplaats is niet toegelaten.

        Een oprit naar een inpandige garage met een maximale breedte van 3m kan toegelaten worden.

        De verharde oppervlakte van de voortuinstrook mag maximaal 50% van de voortuinstrook bedragen.

 

        Strikt naleven van het advies van Provincie Antwerpen - dienst integraal waterbeleid ontvangen op 6 juni 2023 met kenmerk WAAD-2023-1192 aangevuld met mail i.v.m. zwembad ontvangen op 11 september 2023.

        Het voorstel tot bebouwing met betrekking tot het zwembad moet aangevuld worden met: 

       Het zwembad moet op maaiveldniveau worden aangelegd zonder drempels (overstroombaar) of dat er compensatie moet voorzien worden. De aarde die wordt afgegraven moet worden afgevoerd. Het zwembad wordt bij voorkeur uitgevoerd als natuurlijke zwemvijver. (niet chloorhoudend)

        Een latere omgevingsvergunning kan worden afgeleverd onder voorbehoud van een positieve uitslag van een eventueel openbaar onderzoek.

        Indien de voorgelegde stedenbouwkundige aanvraag een exploitatie voorziet waarvoor een milieuvergunning noodzakelijk is, of die onderworpen is aan de meldingsplicht dan wordt volgens artikel 4.5.1 § 2 van de Vlaamse Codex de stedenbouwkundige vergunning geschorst zolang de milieuvergunning niet is verleend of de melding niet is gebeurd.  Indien de milieuvergunning definitief geweigerd wordt dan vervalt de stedenbouwkundige vergunning van rechtswege.

        De stedenbouwkundige vergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten.  Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

 

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

cel omgeving

versturen beslissing

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.6 OV 2023/105: aanpassen en isoleren gevels en regulariseren dakkapel en hoogtes, Sint-Annastraat 95. Limietdatum: 19/09/2023. OMGEVINGSVERGUNNING met uitsluiting van dakkapel en hogere kroonlijsthoogte garage.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 1 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

De elementen uit de verschillende bezwaren zijn van die aard dat ze niet kunnen worden bijgetreden.

 

Art. 2:

Het college beslist de aanvraag inzake het aanpassen en isoleren gevels en regulariseren dakkapel en hoogtes te vergunnen met voorwaarden.

 

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 3:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

        De dakkapel wordt uitgesloten uit de vergunning.

        De hoger uitgevoerde kroonlijsthoogte van de garage (t.o.v. SV 2012/52) wordt uitgesloten uit de vergunning. 

        Indien er dusdanig ingrijpende werken worden uitgevoerd aan de vloerplaat van de gelijkvloerse verdieping waardoor hemel- en afvalwater gescheiden kunnen worden afgevoerd, dient het rioleringsstelsel gescheiden tot aan de rooilijn voorzien te worden, incl. het voorzien van een septische put (indien verplicht).

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

 

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.7 OV 2023/217: plaatsen HScabine voor bedrijf, Industriestraat 1 en 1B. Limietdatum: 23/09/2023. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

 

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag  inzake het plaatsen HS cabine voor bedrijf,  te vergunnen met voorwaarden.

 

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

• Het toegangspad moet beperkt worden tot de strikt noodzakelijke breedte en uitgevoerd in waterdoorlatende verharding.

 

• De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P10105-003/01) van 1 augustus 2023 strikt na te leven.

 

• dossier verder communiceren via netwerknummer 20304795 en via de heer Verhaegen.

 

• Indien de ondergrondse mazouttank (zie historiek) nog in gebruik is, dient hiervoor een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend te worden. Indien deze verwijderd of opgevuld werd, dient het attest overgemaakt te worden aan de dienst leefmilieu van de stad (leefmilieu@lier.be).

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.8 OV 2023/155: verbouwen van een kippenhok naar paardenstal, Paaiestraat 70. Limietdatum: 22/09/2023. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

Art. 2:

Het college beslist de aanvraag inzake het verbouwen van een kippenhok naar paardenstal, 2500 Lier te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvraag omvat (eveneens) de volgende nieuwe rubrieken:

Rubriek

Omschrijving

Aard

Hoeveelheid

Eenheid

15.1.1°

Stallen van 5 voertuigen

klasse 3

5

voertuigen

19.6.2°a)

Opslag 40 m³ hooi en stro

klasse 3

40

28.2.c)1°

Opslag 36 m³ vaste mest in mestvaalt + 5 m³ mestsappen in citerne

klasse 3

41

 

Zodat de ingedeelde inrichting of activiteit voortaan omvat:

Rubriek

Omschrijving

Aard

Hoeveelheid

Eenheid

15.1.1°

Stallen van 5 voertuigen

klasse 3

5

voertuigen

19.6.2°a)

Opslag 40 m³ hooi en stro

klasse 3

40

28.2.c)1°

Opslag 36 m³ vaste mest in mestvaalt + 5 m³ mestsappen in citerne

klasse 3

41

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 3:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

        De aanvraag moet volledig conform de Vlaamse stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

 

        De longeercirkel en bijkomende verhardingen t.o.v. de vergund geachte verhardingen van voor 1976 worden geweigerd.

 

 

        De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P19177-002/01) van 7 juli 2023 strikt na te leven.

 

        De maatregelen opgelegd in het advies van Elia Asset nv (ref. 180197) van 3 juli 2023 strikt na te leven.

 

        De voorwaarden en maatregelen opgenomen in het advies van de Provincie Antwerpen – Dienst Waterbeleid van 24 juli 2023 onder ref. WAAD-2023-1463 moeten strikt nageleefd worden.

 

        Voorafgaand aan de uitvoering van werken aan de waterloop moet een stedenbouwkundige vergunning verkregen worden. De machtigingsvoorwaarden voor het uitvoeren van werken aan de waterloop, opgelegd in deel II, die bindend zijn, moeten expliciet worden opgenomen in de omgevingsvergunning en dienen strikt nageleefd te worden.

 

        Een volledig sloopopvolgingsplan dient opgeladen te worden via het Omgevingsloket vóór aanvang van de werken.

 

Volgende bijzondere milieuvoorwaarden worden opgelegd:

        Er worden geen specifieke milieuvoorwaarden opgelegd.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 4:

De in art. 2 bedoelde vergunning wordt uitgereikt voor onbepaalde duur.

 

Art. 5:

De in artikel 2 bedoelde vergunning is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:

 

§.1 - algemene voorwaarden:

     Hoofdstuk 4.1: Algemene voorschriften;

     Hoofdstuk 4.2: Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging;

     Hoofdstuk 4.3: Beheersing van bodem en grondwaterverontreiniging;

     Hoofdstuk 4.4: Beheersing van luchtverontreiniging;

     Hoofdstuk 4.5: Beheersing van geluidshinder;

     Hoofdstuk 4.6: Beheersing van hinder door licht;

     Hoofdstuk 4.7: Beheersing van asbest;

     Hoofdstuk 4.9: Energieplanning;

     Hoofdstuk 4.10: Emissies van broeikasgassen.

 

§.2 - sectorale voorwaarden:

     Hfst. 5.15: Garages, parkeerplaatsen en herstellingswerkplaatsen voor motorvoertuigen;

     Hfst. 5.19: Hout;

     Hfst. 5.28: Minerale meststoffen en dierlijke mest;

 

De opgesomde algemene en sectorale milieuvoorwaarden kunnen teruggevonden worden in Vlarem II. Deze zijn evenwel louter indicatief; bij wijzigingen van Vlarem II wordt de exploitant immers steeds geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van Vlarem II is te raadplegen op de Milieunavigator, via de link: https://nnavigator.emis.vito.be/

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.9 Woningkwaliteit: vrijstelling EN19-000386. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om vrijstelling van belasting toe te kennen wegens werken aan groepen van woningen en/of gebouwen voor de woning met dossiernummer EN19-000386, met ingang van 05/01/2023 tot en met 04/01/2024.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.10 Betwisting opname leegstandsregister en aanvraag vrijstelling LS202326. WEIGERING.

 

BESLUIT

Art 1:

Het college beslist de betwisting ingediend door PROOST Eric tegen de opname op de inventaris van leegstand voor de woning met dossiernummer LS202326 ontvankelijk maar ongegrond te verklaren.

 

Art 2:

Het college beslist om vrijstelling van belasting te weigeren voor de woning met dossiernummer LS202326.

 

Art 3:

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

3

de houders van het zakelijk recht

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.11 Lijst bestelbons gewone en buitengewone dienst LPL. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college keurt de lijst bestelbons gewone en buitengewone dienst LPL goed voor een totaal bedrag van 8.747,90 euro (van bestelbonnummer 516 tot en met bestelbonnummer 525).

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.12 Facturen gewone en buitengewone dienst LPL, dienstjaar 2023, voor een totaal bedrag van 62.291,41 euro. BETAALBAARSTELLING.

 

Art 1 :

Het college beslist de volgende mandaatlijsten, dienstjaar 2023, betaalbaar te stellen voor een totaal bedrag van 62.291,41 euro : van mandaatlijstnummer 47 tot en met mandaatlijstnummer 48.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.13 Facturen Stad Lier, dienstjaar 2023, voor een totaal bedrag van 2.535.218,69 euro. BETAALBAARSTELLING.

 

Art 1 :

Het college beslist de volgende lijst betaalbaarstellingen, dienstjaar 2023, betaalbaar te stellen voor een totaal bedrag van 2.535.218,69 euro : mandaatlijsten 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531, 532, 533, 534, 535, 536, 539, 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546, 547, 548, 549, 551, 552, 553, 554, 555, 559.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.14 Belastingkohier op " Verspreiding niet-geadresseerde reclamedrukwerken en gelijkgestelde producten en sampling ", tweede kwartaal dienstjaar 2023. VASTSTELLING EN UITVOERBAARVERKLARING.

 

Art 1 :

Het college beslist het belastingkohier op " Verspreiding niet-geadresseerde reclamedrukwerken en gelijkgestelde producten en sampling ", tweede kwartaal dienstjaar 2023, vast te stellen en uitvoerbaar te verklaren voor een totaal bedrag van 63.871,88 euro.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.15 Orange the world. GOEDKEURING

 

Art 1 :

Het college beslist in te gaan op de vraag van Soroptimist Club Lier om 12 standbeelden in Lier een oranje sjaal + noodnummer om te binden en het noodnummer 1712 kenbaar te maken via onze sociale mediakanalen.

 

12 standbeelden:

        schaapjes bij de Zimmertoren

        kindjes bij het standbeeld van Anton Berghman

        Pallieter

        Pallieter en Marieke te paard

        buste van Felix Timmermans

        St Gummarus bij de bib

        Wardje van het Jezuïeten

        Cadetje op de vest

        Begijn

        Schapekop aan het Spuihuis

        Louis van Boeckel

        Louis Zimmer

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.16 Aanleg opritten Antwerpsesteenweg 382 (Jumbo). AANWENDING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college hecht goedkeuring aan de aanwending voor het maken van opritten thv Antwerpsesteenweg en Duwijckstraat nav het bouwen van een baanwinkel van Jumbo.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.17 Aanleg ontsluitingsweg Hoge Velden - Meerwerk leveren en aanbrengen kasseibeschoeiing. RECHTZETTING AANWENDINGEN.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college hecht goedkeuring aan de rechtzetting van de aanwendingen voor de meerwerken 'leveren en aanbrengen kasseibeschoeiing' onder de brug van de N10 ikv aanleg ontsluitingsweg Hoge velden.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.18 Anton Bergmannvest - Spuivest. Uitvoeren werken in kader van erfgoedplan stadsvesten. TOEWIJZINGEN.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om in navolging van de toegekende premie voor het uitvoeren van werken in de Anton Bergmannvest en Spuivest in het kader van het goedgekeurd erfgoedplan stadsvesten de werken als volgt toe te wijzen :

 

  1. Vellen van 13 bomen: aan Lauwereys BV, Rantsesteenweg 198 te 2520 Ranst voor een bedrag van 2.080,00 € exclusief BTW of in totaal 2.204,80 € inclusief BTW (6%).
  2. Controle gezondheidstoestand/veiligheid boom: aan Treexpert.be, Goorstraat 5 te 2970 Schilde voor een bedrag van 1.546,00 € exclusief BTW of in totaal 1.870,66 € inclusief BTW.
  3. Vervangen van bomen: aan Pius Floris Boomverzorging, Dellestraat 5 te Lummen voor een bedrag van 13.398,00 € exclusief BTW of in totaal 16.211,58 € inclusief BTW.
  4. Aankoop bosplantsoen: aan Armand Op de Beeck BV, Lierbaan 108 te 2580 Putte voor een bedrag van 666,14 € exclusief BTW of in totaal 706,11 € inclusief BTW (6%).

 

Art 2 :

Het college beslist om volgende werken in eigen beheer uit te voeren:

 

  1. bescherming van oude bomen en het afsluiten van sluipwegen in de Anton Bergmannvest en Spuivest;
  2. Montage en plaatsing van slagbomen in de Anton Bergmannvest en Spuivest.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.19 Vernieuwen betonplaten Kelderveld - Plaslaar. BIJKOMENDE AANWENDING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college hecht goedkeuring aan de bijkomende aanwending voor het vernieuwen van betonplaten in de Beekstraat voor een bedrag van 8.244,79 € exclusief BTW of in totaal 9.976,19 € inclusief BTW.

 

Art 2 :

Voor de werken die in eigen beheer zijn uitgevoerd op de kruising Kelderveld - Plaslaar dient BMV een creditnota over te maken voor een bedrag van 16.395,59 € exclusief BTW, inclusief herziening.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.20 Aanplant boom Davidsvest door Pink Ribbonnettes. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college geeft goedkeuring voor het planten van een boom op de Davidsvest door Pink Ribbonettes. Een Acer Platanoides zal door Pink Ribbonettes worden aangekocht in de maat 14-16 met een draadkluit.

 

Art 2 :

Het college beslist dat de Technisch Uitvoerende Dienst logistieke steun kan bieden in de vorm van het planten en daarna verzorgen van de boom.

 

Art 3 :

Het college geeft geen goedkeuring voor het plaatsen van een bord bij de boom.

 

Art 4 :

Het college beslist in samenspraak met Pink Ribbonettes om tijdelijk voor een periode van 3 weken roze linten met tekst in de boom te hangen om de aandacht te vestigen op het werk van Pink Ribbonettes.

 

Art 5 :

Het college beslist dat de inhuldiging van de boom op zondag 3 december 2023 kan plaatsvinden.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.21 Grondverwerving Igemo : stationsomgeving. BIJKOMENDE AANWENDING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college hecht goedkeuring aan de bijkomende aanwending voor de voorbereiding tot grondverwerving door Igemo in het kader van de aanleg van een stationsverbinding via de Boomlaarstraat.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.22 Vergroenen parking De Laag. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college hecht goedkeuring aan het project vergroenen parking De Laag, ontharden van een deel van de parkeerplaatsen, het aanplanten van bomen en het inzaaien met een bloemrijk grasmengsel.

 

Art 2 :

Voor het project wordt een subsidie aangevraagd bij de provincie Antwerpen ikv 'veerkrachtige dorpen'.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.23 Heilige Hartkerk: interieurwerken - Definitieve oplevering. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist het proces-verbaal van definitieve oplevering d.d. 28/06/2023 m.b.t. de opdracht "interieurrestauratie H. Hartkerk te Lier" goed te keuren.

 

Art 2 :

De originele borg mag volledig worden vrijgegeven, uitgezonderd de bijkomende borg (cfr. "borgstellingsakte nr. 090573B").

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.24 Huurkoop van een ventilatie installatie in het Liers Cultuur Centrum de Mol. TOEWIJZING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist dat er een goedkeuring wordt verleend aan het verslag van nazicht van de offerte van 04/09/2023, opgesteld door technisch bureau - gebouwen.

Het verslag van nazicht van de offerte in bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Het college beslist dat de opdracht "Huurkoop van een ventilatie installatie Liers Cultuur Centrum  de Mol" wordt gegund aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de beste prijs - kwaliteitsverhouding), zijnde RENTAIR BV, Baeckelmansstraat 131C unit 13 te 2830 Willebroek, tegen het nagerekende offertebedrag van 109.752,80 euro excl. BTW of 132.800,89 euro incl. 21% BTW

 

De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in bestek met nr. 2023/740.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.25 Dakwerken Beeldacademie: verrekening 7. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist verrekeningsvoorstel 7 met betrekking tot "Renovatie en dakherstellingswerken Beeldacademie" voor een bedrag van 3.360 euro excl. btw ofwel 3.561,60 euro incl. 6% btw goed te keuren. Er wordt geen termijnverlenging toegestaan.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.26 Bijkomende vastlegging van krediet voor het raamcontract inzake het administratief takelen van voertuigen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om 20.000 euro bijkomend krediet vast te leggen voor het takelen van voertuigen door de firma CNS takeldienst, Mallekotstraat 42 te 2500 Lier (BTW

BE0501.920.164).

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

B.27 Raamovereenkomst voor de levering van boeken voor de stedelijke bibliotheek van Lier.  Lastenkohier, raming en opstarten procedure. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het bestek met nr. 2023/748 van 11 september 2023 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst voor de levering van boeken voor de stedelijke bibliotheek van Lier”, opgesteld door Algemene zaken - aankoop en overheidsopdrachten worden goedgekeurd.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

 

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 26 oktober 2023 om 09.30 uur.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Uit-In-Lier - bibliotheek

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

C.1 Verslag vorig college. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist het verslag van de vorige vergadering dd. 11/9/2023 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

C.6 OV 2022/367 : beslissing deputatie - (intrekken van het beroepschrift) voor verbouwen woning, loods, tuinberging, slopen 2 bijgebouwen gelegen Aarschotsesteenweg 138 te Lier, kadastraal gekend afdeling 3, sectie D, nrs. B2, F2, H2, E2 en G2. KENNISNAME.

 

Art 1:

Het college neemt kennis van de beslissing van de deputatie.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

C.7 OV 2022/84 : Verzoekschrift tot tussenkomst in de procedure RvVB voor het bouwen van 4 woningen + appartement van 20 woongelegenheden en warmtepompen gelegen Sionsplein 20 te Lier, kadastraal gekend afdeling 1, sectie H, nrs. 251/2 A5, 251/2 D5, 251/2 B5, 251/2 Z4 en 251/2 C5. KENNISNAME.

 

Art 1 :

Het college neemt kennis van het ingediende verzoekschrift en beslist om het advies van de cel omgeving te volgen en niet tussen te komen in de procedure.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

C.8 OV 2023/244: beslissing deputatie - vergunning voor exploiteren gelegen Mechelsesteenweg 303 te Lier, kadastraal gekend afdeling (afd. 3) sectie E 642 N4, (afd. 3) sectie E 642 K4 en (afd. 3) sectie E 642 R4. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van de beslissing van de deputatie.

 

Art 2 :

Het college beslist niet in beroep te gaan tegen de beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

C.9 OV 2023/219: isoleren van gevels, Plaslaar 21. Limietdatum: 22/09/2023. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

 

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag inzake het isoleren van gevels, te vergunnen met voorwaarden.

 

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

Er worden geenspecifieke stedenbouwkundige voorwaarden opgelegd.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn wel van toepassing:

 

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

C.10 OV 2023/215: herbouwen achterbouw, Blokstraat 36. Limietdatum: 23/09/2023. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

 

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag inzake het herbouwen achterbouw,  te vergunnen met voorwaarden.

 

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

 

• Het plaatsen van een septische put is verplicht voor de opvang van zwart / faecaal water (minimale inhoud 2000 liter).

 

• Indien er dusdanig ingrijpende werken worden uitgevoerd aan de vloerplaat van de gelijkvloerse verdieping waardoor hemel- en afvalwater gescheiden kunnen worden afgevoerd, dient het rioleringsstelsel gescheiden tot aan de rooilijn voorzien te worden, incl. het voorzien van een septische put.

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

 

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 18 september 2023

 

C.11 Lijst bestelbonaanvragen Stad Lier. KENNISNAME.

 

Art 1 :

Het college neemt kennis van de lijst bestelbonaanvragen Stad Lier voor een totaal bedrag van 51.910,34 euro, aangemaakt in week 37 van 2023, die de volledige goedkeuringsflow doorlopen hebben.

 

 

Publicatiedatum: 26/09/2023