Lier

Zitting van 07 november 2022

Van 13:00 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.2 Zaterdagmarkt: kernversterkend event Maand van de markt (1 tot en met 30 april 2023) deelname editie 2023. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college beslist de deelname aan de 'Maand van de markt editie 2023' goed te keuren en voorziet de nodige ondersteuning voor deze campagne.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.4 Niet Vaststellen rooilijn bij OV 2022/320: woonontwikkeling Dungelhoefsite Lier. NIET VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN EN VERZENDEN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1 :

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 9 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

De elementen uit de bezwaarschriften zijn van die aard dat ze (deels) kunnen worden bijgetreden en het advies aan de provincie ongunstig moet zijn.

 

Het college beslist het dossier door te sturen naar de gemeenteraad om kennis te nemen van de bezwaren en opmerkingen ontvangen tijdens het openbaar onderzoek en besluit deze bezwaren en opmerkingen voor wat de zaak van de wegen betreft ontvankelijk en gegrond te verklaren.

 

Art. 2:

Het college beslist het dossier door te sturen naar de Gemeenteraad om de rooilijn niet vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend inzake woonontwikkeling volgens het rooilijnplan opgemaakt door Kegels landmeter-studiebureau op 23/8/2022, met en gratis grondafstand van 11587 + 46m²m².

Art. 3:

Het college beslist het dossier door te sturen naar de Gemeenteraad om de wegenis niet goed te keuren bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend  inzake woonontwikkeling Dungelhoefsite Lier,

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.5 OV 2022/91: afbreken van 16 bestaande woningen en bouwen van appartementsblok met 30 woonentiteiten, ondergrondse garage en elektriciteitscabine., De Kozak 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 16, 18, 20, 22 en 24. Limietdatum: 13/11/2022. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1:

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 2 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

De elementen uit de verschillende bezwaren zijn van die aard dat ze niet kunnen worden bijgetreden.

 

Art. 2:

Het college beslist de aanvraag ingediend inzake het afbreken van 16 bestaande woningen en bouwen van appartementsblok met 30 woonentiteiten, ondergrondse garage en elektriciteitscabine, te vergunnen met voorwaarden.

 

De aanvraag omvat voor de ingedeelde inrichting of activiteit de volgende nieuwe rubrieken :

Rubriek

Omschrijving

Aard

Hoeveelheid

Eenheid

12.2.1°

Een transformator met een individueel nominaal vermogen van 630 kVa

klasse 3

630

kVA

16.3.2°a)

Geothermische warmtepomp, met water-glycol mengsel in primair circuit, aangesloten op een beoveld.

klasse 3

160

kW

16.3.2°a)

Lucht-water warmtepomp, type monoblok. Geplaatst op het plat dak van het gebouw, vlak naast de technische ruimte. Zorgt voor sanitair warm water. Koelmiddel : CO2 (R744).

klasse 3

40

kW

55.1.1°

Beoveld voor de verwarming van de appartementen. 25 vertikale boringen tot max. 150 m diepte.

klasse 3

25

stuks

 

Zodat de ingedeelde inrichting of activiteit voortaan omvat:

Rubriek

Omschrijving

Aard

Hoeveelheid

Eenheid

12.2.1°

Een transformator met een individueel nominaal vermogen van 630 kVa

klasse 3

630

kVA

16.3.2°a)

Geothermische warmtepomp, met water-glycol mengsel in primair circuit, aangesloten op een beoveld.

klasse 3

160

kW

16.3.2°a)

Lucht-water warmtepomp, type monoblok. Geplaatst op het plat dak van het gebouw, vlak naast de technische ruimte. Zorgt voor sanitair warm water. Koelmiddel : CO2 (R744).

klasse 3

40

kW

55.1.1°

Beoveld voor de verwarming van de appartementen. 25 vertikale boringen tot max. 150 m diepte.

klasse 3

25

stuks

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 3:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

        Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder) te samen met de overdracht van de gronden.

        De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P15987-003/01) van 26 juni 2022 strikt na te leven.

        Strikt naleven van het advies van Fluvius met ref. 48488049 ontvangen op 9 juni 2022.

        Strikt naleven van het advies van Provincie Antwerpen – Dienst Waterbeleid ontvangen op 12 juli 2022 onder ref. WAAD-2022-1007.

        Strikt naleven van het advies van Cel Integraal Waterbeheer ontvangen op 30 september 2022 met in het bijzonder:

- Hergebruik: aanbeveling om het opgevangen hemelwater te gebruiken voor toiletspoeling in alle appartementen ipv enkel het gelijkvloers

- De infiltratievoorziening dient correct gedimensioneerd te worden: de infiltratievoorziening moet een minimaal volume van 21 650 liter en een infiltratieoppervlak van 35m² hebben.

- De infiltratievoorziening dient geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand geplaatst te worden: de wadi moet op 30 cm diepte aangelegd worden (maaiveld 7 mTAW, bodem van de wadi 6.70mTAW). De overloop naar de gracht dient op maaiveldniveau aangelegd te worden, zodat de wadi bij volledige vulling via natuurlijke helling over het maaiveld richting de gracht loopt. Bijgevolg dient er dan geen overloopbuis te worden voorzien. 

        Strikt naleven van het advies van Cel Mobiliteit ontvangen op 22 juni 2022 met in het bijzonder:

- Voetpad langs de weg verbreden tot wettelijke breedte van 1,5m.

- Voetpad t.h.v. de inrit van de ondergrondse parking laten doorlopen

- Fietsenstallingen ook op de buitenformaten van fietsen voorzien.

        Strikt naleven van het advies van Cel technisch bureau ontvangen op 10 juni 2022 met in het bijzonder:

        De rijbaan en riolering van de Kozak aan de noordzijde blijft volledig behouden en zal na de bouwwerkzaamheden voorzien worden van een nieuwe toplaag door Stad Lier. Een volledige heraanleg en scheiding van het rioleringsstelsel zal voorzien dienen te worden bij een heraanleg van de Pannenhuisstraat.

        Alle aanlegwerken op toekomstig openbaar domein op lot A worden aangelegd door en op kosten van Cosimco en/of de Lierse Maatschappij voor Huisvesteing of haar aangestelde aannemer.

        incl. voetpad en aansluiting bestaande toestand in waterdoorlatende bestrating;

        nieuwe kolken met aansluiting op afgeschafte Duwijkloop;

        Parkeerplaatsen clusteren achteraan:

        Totaal 6 (1 voor deelwagen, 2 met laadpaal en 3 reguliere parkeerplaatsen) – aansluitingen laadpalen als last voor de stad.

        2 mindervalide plaatsen in langsparkeren t.h.v. de ingang gebouwen te integreren.

        Maximaal behoud en integratie van groen (bomen en struiken) op het openbaar domein.

        Aanplanting van minimaal 10 hoogstambomen plantmaat 18/20 (Cosimco) – boomsoort verder af te stemmen met groendienst – te voorzien van kunststof gietrand;

        Terreinen rond gebouwen worden door Cosimco minimaal als volgt aangelegd, rekening houdende met onderstaande eisen:

        Ontzoden van begroeide stukken

        Frezen en spitten van aanwezige teelaarde tot minstens 40 cm-mv

        Aanbrengen van nieuwe teelaarde tot aan het ontworpen maaiveldpeil met een minimale dikte van 30 cm-mv;

        Aanbrengen van bomengrond t.h.v. de plantputten van de 10 bomen met een minimaal volume van 9m³/boom;

        Profileren van de wadi, uit te voeren als een globale verlaging in het maaiveld eerder dan een compacte diepe wadi;

        Inzaaien van het ganse terrein met een graszaad- en bloemen mengsel;

        2 jaar groenonderhoud inclusief vanaf de datum van voorlopige oplevering;

        Het bestek of de offertevraag voor de uitvoering van de werken op openbaar domein dient voorgelegd te worden aan het technisch bureau van de stad Lier voor de aanbesteding.

        Alle werken op (toekomstig) openbaar domein dienen uitgevoerd te worden volgens de bepalingen van het Standaard Bestek 250 V4.1 voor de wegenbouw.

        De uitvoering van de werken aan het openbaar domein wordt naast het studiebureau opgevolgd door het technisch bureau van de stad Lier, en is bevoegd voor de  controle  op  de  goede  uitvoering  van  de  werken  tot  de  volledige  afwerking  en  de definitieve oplevering van de werken, dit houdt onder meer in:

        het uitvoeren, minimaal één maal per week, van een werfbezoek; of volgens de voortgang der werken en de noodzaak van de coördinatieopdracht;

        nagaan of  de  werken  worden  uitgevoerd  conform  de  toepasselijke  wet- en regelgeving, de bepalingen van de opdrachtdocumenten, de wijzigingsbevelen van de opdrachtgever, de plannen en de regels van de kunst;

        aanwezigheid op de werf telkens de opdrachtgever hem daartoe uitnodigt of bij fasen in de uitvoering waarbij diens aanwezigheid noodzakelijk is omwille van het toezicht;

        instaan voor het toezicht op de prestaties; dit toezicht omvat onder meer het geven van  onderrichtingen,  telkens  wanneer  de  opdrachtdocumenten  onvolledig  of onduidelijk zouden zijn;

        het opstellen van processen-verbaal van vaststelling / ingebrekestelling;

        het leiden van de (wekelijkse) werfvergaderingen inzake openbaar domein

        het nazicht van de door de opdrachtnemer opgemaakte uitvoeringsdocumenten (detail-en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ...);

        het   nazicht   van   de   briefwisseling   van   de   opdrachtnemer en   adviseren   van   de opdrachtgever;

        het  organiseren  en  bijwonen  van  de  technische  rondgang  naar  aanleiding  van  de voorlopige  en  definitieve  oplevering,  inclusief  het  opmaken  van  het  proces-verbaal  van technische rondgang, met inbegrip van het advies aan de opdrachtgever of al dan niet tot voorlopige /definitieve oplevering kan worden overgegaan;

        het opstellen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        De overheid vertegenwoordigen op alle noodzakelijke (werf)vergaderingen en innemen van standpunten aangaande uitvoering van de opdracht;

        Het formuleren van opmerkingen binnen de gestelde termijnen op de werfverslagen alsook het ondertekenen van de werfverslagen;

        Het  ondertekenen en voeren van alle nodige  briefwisseling  m.b.t. de correcte uitvoering van de werken;

        Het tijdig goedkeuren of weigeren van de opgemaakte uitvoeringsdocumenten alsook de verbeteringen van o.a. detail- en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ... termijnen van de proeven en keuringen van producten, materialen en werken;

        Het ondertekenen van het proces-verbaal van technische rondgang;

        Het ondertekenen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        Het  goedkeuren of weigeren en ondertekenen van het proces-verbaal van voorlopige/definitieve oplevering voor opdrachten;

        De werfinrichting dient volledig te gebeuren binnen zone A, de rijbaan dient te allen tijde vrij te blijven. De werfafsluiting dient voldoende verlicht te zijn tijdens de werken om het veiligheidsgevoel voor de garage-eigenaars te kunnen verbeteren doordat de openbare verlichting in afwachting van de sloop buiten dienst werd gesteld.

        Het voetpad en parkeerstrook wordt vanaf de aansluiting van het speelplein tot achteraan De Kozak voorzien in het sloopdossier en zal bouwrijp worden opgeleverd door Stad Lier.

        De fietsverbinding richting de Eeuwfeestlaan dient 3m breed voorzien te worden in halfverharding (met kantopsluiting) vanaf De Kozak tot aan de bestaande doorsteek.

        Stad Lier voorziet aanleg OV langs de fietsdoorsteek.

        De uitstroomconstructie van de RWA pompput in de Wadi dient in functie van het onderhoud voorzien te worden met een betonnen constructie met uitstroomelement. De persleiding dient voorzien te zijn van een terugslagklep en vuilrooster. Gezien de ondiepe WADI dient best gewerkt te worden met een stijgleiding. Een technische fiche van de constructie dient voorgelegd te worden voor plaatsing.

        De zone voor het Beo veld dient notarieel beschreven te worden bij de overdracht van de gronden als een zone met afstand van recht van natrekking. De ondergrondse leidingen en constructies behoren niet toe aan het openbaar domein.

        De BEO veld zone dient vrij te blijven van alle hoogstammige beplanting. Beschadigingen aan het ondergrondse netwerk is geen verantwoordelijkheid van de stad. De contouren van het Beo veld dienen ten alle fysiek zichtbaar te zijn ter plaatse. Een voorstel van hoe dit gematerialiseerd wordt dient voorgelegd te worden vóór de plaatsing van het Beo veld.

        De parkeerhaven achteraan dient zodanig ingericht te worden dat een vrije draaicirkel van 15 meter wordt gecreëerd exclusief het voetpad langs de zijde van de garages aan de noordzijde. De parkeerhaven dient dus naar het zuiden opgeschoven te worden.

 

Volgende bijzondere milieuvoorwaarden worden opgelegd:

        Er worden geen specifieke milieuvoorwaarden opgelegd.

 

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 4:

De in art. 2 bedoelde vergunning wordt uitgereikt voor onbepaalde duur.

 

Art. 5:

De in artikel 2 bedoelde vergunning is afhankelijk van de strikte naleving van de volgende voorwaarden:

 

§.1 - algemene voorwaarden:

     Hoofdstuk 4.1: Algemene voorschriften;

     Hoofdstuk 4.2: Beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging;

     Hoofdstuk 4.3: Beheersing van bodem en grondwaterverontreiniging;

     Hoofdstuk 4.4: Beheersing van luchtverontreiniging;

     Hoofdstuk 4.5: Beheersing van geluidshinder;

     Hoofdstuk 4.6: Beheersing van hinder door licht;

     Hoofdstuk 4.7: Beheersing van asbest;

     Hoofdstuk 4.9: Energieplanning;

     Hoofdstuk 4.10: Emissies van broeikasgassen.

 

§.2 - sectorale voorwaarden:

     Hfst. 5.12: Elektriciteit;

     Hfst. 5.16: Behandelen van gassen;

     - Afd. 5.16.1: Gassen: gemeenschappelijke bepalingen;

     - Afd. 5.16.2: Gassen: productie of omzetting van gassen;

     - Afd. 5.16.3: Gassen: installaties voor het fysische behandelen van gassen;

     Hfst. 5.55: Boringen;

 

De opgesomde algemene en sectorale milieuvoorwaarden kunnen teruggevonden worden in Vlarem II. Deze zijn evenwel louter indicatief; bij wijzigingen van Vlarem II wordt de exploitant immers steeds geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van Vlarem II is te raadplegen op de Milieunavigator, via de link: https://nnavigator.emis.vito.be/

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.6 OV V 2022/6, Rutger De Cat namens Vastgoed De Cat BVBA, verkavelen in 2 loten, Mechelbaan 236, (afd. 4) sectie D 230/2 M en (afd. 4) sectie D 230 G5. Limietdatum: 7/11/2022. OMGEVINGSVERGUNNING VOOR HET VERKAVELEN VAN GRONDEN.

 

 

 

BESLUIT

 

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

Art. 2:

De aanvraag ingediend inzake verkavelen in 2 loten,  voorwaardelijk te vergunnen.

 

Art. 3:

Volgende voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

 

        De door de verkavelaar voorgestelde voorschriften van de verkaveling na te leven.

 

        De grond voor de rooilijn moet worden afgestaan zoals geregeld in de overeenkomst dd 28 juni 2022.

 

        Het standpunt van Cel technisch bureau wordt bijgetreden, de volgende voorwaarde(n) zal/zullen worden opgelegd in de vergunning :

Voor ontsluiting van de nieuwe verkaveling heeft de aanvrager recht op 1 ontsluiting per perceel met een maximale breedte van 3 m per oprit. Bestaande grachtbeschoeiingen worden bovendien maximaal weggehaald en de taluds van de gracht aangepast tot een natuurlijke profiel. De aanpassingswerken aan de bestaande grachten en overwelvingen worden geraamd op 5.500,00 EUR (excl. btw) en zijn een last van de vergunning.

        De verkavelaar heeft de verplichting om de geldende reglementering, uitgevaardigd door de distributienetbeheerder Iveka voor elektriciteit en aardgas strikt na te leven.  Deze reglementering is raadpleegbaar op www.iveka.be.

 

De loten mogen pas worden verkocht wanneer de offerte met alle daarin beschreven verplichtingen door B.V.B.A. Vastgoed De Cat werd ondertekend voor akkoord en vervolgens de facturen m.b.t. deze offerte vereffend zijn.

U wordt hiervan in kennis gesteld van zodra de voorwaarden voldaan zijn

 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (20 september 2022).

 

        De eventuele uitbreiding van nutsvoorzieningen zal gebeuren door de nutsmaatschappijen op kosten van de verkavelaar.

 

        De nodige financiële waarborg hiervoor dient gestort in handen van de gemeenteontvanger of in zijn voordeel op onherroepelijke wijze verleend door een bankinstelling voor de uitvoering van de infrastructuurwerken.

 

        De verkavelingsvergunning laat volgens art. 4.2.16 van de Vlaamse Codex slechts vervreemding van een kavel toe nadat de verkavelingsakte door de instrumenterende ambtenaar is opgemaakt. Die akte kan slechts worden opgemaakt na overlegging van een attest van het college van burgemeester en schepenen waaruit blijkt dat alle in de verkavelingsvergunning opgelegde voorwaarden en lasten zijn uitgevoerd of dat voor de uitvoering van de lasten een afdoende financiële waarborg is gestort in handen van de gemeenteontvanger of in zijn voordeel op onherroepelijke wijze door een bankinstelling is verleend.

 

Volgende bepalingen zijn van toepassing:

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.


 

 

#SIG01_70_112# #SIG02_70_112#

 

 

Katleen Janssens Rik Verwaest

Algemeen Directeur Burgemeester

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.7 Realiseren welkomstborden Koningshooikt - Veerkrachtig Koningshooikt. GOEDKEURING.

 

Het college beslist akkoord te gaan met de realisatie van de welkomstborden op de geselecteerde locaties in uitvoering van de toegekende subsidies 'Realisaties volgend uit veerkrachtige dorpentrajecten'.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.8 Stedelijk Sportpark Hoge Velden. Offertes studie. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college beslist de offertes voor de studieopdrachten voor buitenaanleg Sportpark Hoge Velden (inclusief parking) en de op te trekken gebouwen op het Sportpark Hoge Velden goed te keuren.

 

Art 2 :

Voor wat betreft de op te trekken gebouwen dient de architect de verdeelsleutel nog te bepalen dewelke zal gebruikt worden om te bepalen welk gedeelte van het gebouw zal gefinancierd worden door K. Lyra Lierse. Van zodra deze verdeelsleutel bekend is, zal deze ter goedkeuring worden voorgelegd aan het CBS zodat bij de uitbetaling van de subsidie hiermee rekening kan worden gehouden.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.9 Lijst bestelbons gewone en buitengewone dienst LPL. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college keurt de lijst bestelbons gewone en buitengewone dienst LPL goed voor een totaal bedrag van 606 euro (bestelbonnummer 571).

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.10 Digitaliseren verslagen bestuursorganen stad en ocmw. TOEWIJZING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist dat de opdracht wordt gegund aan de meest voordelige bieder, zijnde GMS, Parabool 2, 3364 DH Sliedrecht tegen het nagerekende bedrag van 23.202,26 euro incl BTW.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.13 Vergoeding op factuurbedrag verkoop afvalzakken door handelaars. Dienstjaar 2020 - 2021. GOEDKEURING.

 

Art 1 :

Het college beslist m.b.t. de vergoeding van 3% voor de verkoop van afvalzakken door handelaars voor dienstjaren 2020 en 2021, een totaalbedrag van 3.309,30euro.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.14 Hondenpoepbuizen: finale goedkeuring locaties. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om de voorgestelde wijzigingen betreffende de locaties van de hondenpoepbuizen goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.15 Dieper dimmen interactieve verlichting. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om Fluvius de opdracht te geven scenario 2 uit te voeren, waarbij een besparing van 1,32% gerealiseerd wordt op het totale verbruik.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.16 Werken nutsmaatschappijen. TOELATINGEN.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college verleent toelating aan de nutsmaatschappij Equans voor het uitvoeren van werken aan de nutsleidingen op grondgebied van Lier onder bepaalde voorwaarden.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.17 Uitvoering Plan Samenleven. GOEDKEURING.

 

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers lanceerde het Plan Samenleven. Met 24 acties gebundeld in 7 doelstellingen richt het Plan Samenleven zich tot steden waar minstens 7.500 mensen met migratieroots buiten Europa wonen of tot kleinere steden en gemeenten die een intergemeentelijke samenwerking aangaan. Stad en OCMW Lier gingen een intergemeentelijke samenwerking aan met Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Heist-op-den-Berg en dienden een subsidieaanvraag in op 1 juli 2022.

 

In oktober liet het Agentschap Binnenlands Bestuur weten dat de aanvraag is goedgekeurd. Het toegekende subsidiebedrag bedraagt 475.380 euro voor het samenwerkingsverband. Daarvan gaat 375.193 euro naar stad en OCMW Lier. De overige 100.000 euro wordt verdeeld over de partnergemeenten.

 

De acties bestaan uit:

 

1. oefenkansen Nederlands

2. begeleiding ongekwalificeerde uitstroom

3. begeleiden naar de arbeidsmarkt

4. brugfiguren onderwijs

5. actieplan toegankelijkheid

6. in contact brengen met cultuur

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.18 Bijzonder politiereglement kerst in Lier 2022. GOEDKEURING EN VERZENDEN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist goedkeuring te geven aan het bijzonder politiereglement en legt het ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

Het College beslist dat deze bijzondere politieverodening van kracht gaat op 16 december 2022 en van kracht blijft tem. zondag 18 december 2022.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

B.19 Vernieuwing server licenties. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist server licenties aan te kopen uit het raamcontract software bij de firma Software One, Esplanade Heysel, Box 3, 1020 Brussel voor de prijs van 48.903 euro inclusief BTW.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

C.1 Verslag vorig college. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Het college beslist het verslag van vorige vergadering van 31/10/2022 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

C.9 Donderheide 33 - verzoek tot opname constructie als "vergund geacht" in het vergunningenregister. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

 

Het college beslist de woning, met uitzondering van aangebouwd bijgebouw en serre, als "vergund geacht" op te nemen in het vergunningenregister van de stad.

 

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Gio Op de Beeck – Boonstra Vastgoed

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

C.10 OV 2020/571: beslissing deputatie - (vernietigd door RvVB) voor het bouwen van een nieuwe serre + loods gelegen Donderheide 22 te Lier. KENNISNAME.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

C.11 Beroep tegen OV 2022/199 - voorwaardelijk vergunning voor regularisatie van de nieuwbouw van een handelsruimte + 2 duplex appartementen voor het perceel Leopoldplein 20 te Lier, kadastraal gekend als afdeling 3, sectie F, nr. 290 W4. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van het ingestelde beroep en beslist het standpunt uit eerste aanleg te bekrachtigen.

 

Art 2 :

Het college beslist voor dit dossier geen raadsman aan te stellen.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

C.12 OV 2021/474 : beslissing deputatie - voorwaardelijke vergunning voor oprichten van exploitatiewoning met dierenkliniek gelegen Spreet 49/Spreet 49C te Lier, kadastraal gekend afdeling 4, sectie B, nrs. 20 T 0, 20 P 0, 15 D 0. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van de beslissing van de deputatie.

 

Art 2 :

Het college beslist niet in beroep te gaan tegen de beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

C.13 OV 2022/270: aanleggen van een zwemvijver, Stijn Streuvelslaan 5. Limietdatum: 13/11/2022. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraag inzake het aanleggen van een zwemvijver te vergunnen met voorwaarden.

 

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

        Rondom de zwemvijver moet de achtertuin aangeplant worden met gazon en beplanting zoals ingetekend op de plannen.

        Indien de ondergrondse mazouttank (zie historiek) nog in gebruik is, dient hiervoor een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend te worden.  Indien deze verwijderd of opgevuld werd, dient het attest overgemaakt te worden aan de dienst leefmilieu van de stad (leefmilieu@lier.be).

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

C.14 OV 2022/208: wijzigen functie van wonen naar handel, Berlaarsestraat 63. Limietdatum: 07/11/2022. OMGEVINGSVERGUNNING.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

 

Art. 1:

Het college beslist de aanvraa inzake het wijzigen functie van wonen naar handel, 2500 Lier te vergunnen met voorwaarden.

 

 

De aanvrager is ertoe verplicht het college van burgemeester en schepenen via het omgevingsloket op de hoogte te brengen van het begin van de handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste acht dagen voor de aanvatting van die handelingen.

 

Art. 2:

Volgende stedenbouwkundige voorwaarden en/of lasten worden opgelegd:

Er worden geenspecifieke stedenbouwkundige voorwaarden opgelegd.

De voorwaarden gesteld in het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar worden stipt nageleefd tenzij anders bepaald in de beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen.

 

Volgende bepalingen zijn eveneens van toepassing:

        De omgevingsvergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

        Het project moet volledig conform de stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid worden gerealiseerd.

        Het decreet van 1 juni 2012 betreffende de beveiliging van woningen door optische rookmelders dient te worden nageleefd.

        De groenvoorzieningen opgetekend op het inplantingsplan worden aangelegd met streekeigen bomen en/of beplanting en dit ten laatste het eerste plantseizoen volgend op de uitvoering van de vergunde werken;

        Voor aansluitingen op de openbare riolering, verlagen van boordstenen, aanleggen van opritten en overbrugging boordgracht dient u online een aanvraag in te dienen. U kan de online aanvraagformulieren terugvinden op de website van de stad: https://www.lier.be/aanvragen-en-vergunningen

        Er dient mogelijks een waarborg betaald te worden voor de wegenis, het voetpad, eventuele fietspaden, rioolkolken, grachten en/of groenstroken.  Deze waarborg dient gestort te worden op rekening van de stad mét vermelding van factuurnummer. Voor de betaling van deze som zal een afzonderlijke factuur worden opgestuurd. De waarborg wordt terugbetaald nadat de bouwwerken voltooid zijn. Eventuele schade zal in mindering worden gebracht. De werken kunnen slechts aangevat worden na betaling van de waarborg. U dient ook een plaatsbeschrijving binnen te brengen, alsook een aanvang der bouwwerken. Deze documenten kan u ons bezorgen via de website van de stad: https://www.lier.be/wonen-en-leven/bouwen-en-verbouwen/aanvragen-en-vergunningen/voetpadwaarborg

        Het uitzetten van de bouwlijn dient te gebeuren door de bouwheer of diens aangestelden, zijnde architect en/of aannemer. Het foutief uitzetten van de bouwlijn is een bouwmisdrijf. De gemeente behoudt zich het recht voor om gerichte controles uit te voeren.

        De bouwheer dient zich te houden aan de grondverzetregeling overeenkomstig het Vlaams Reglement Bodemsanering (VLAREBO).

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Indien er bij de uitvoeringsfase van een stedenbouwkundig project van een omgevingsvergunning een werk  nodig blijkt met een aanzienlijke milieu-impact, zoals gerubriceerd in Vlarem II bijlage 1, dient een omgevingsvergunning met milieu-luik aangevraagd te worden, zodat de goedkeuring kan optreden voor de aanvang van de werken.

        De overdracht van een omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, vermeld in artikel 79 van het decreet van 25 april 2014, wordt door de exploitant aan wie de omgevingsvergunning wordt overgedragen, voorafgaand aan de overdracht met een beveiligde zending gemeld aan de overheid die bevoegd is voor het project vóór de overdracht conform artikel 15 van het decreet van 25 april 2014.

        De exploitant van een ingedeelde inrichting of activiteit meldt met een beveiligde zending binnen twee maanden nadat een van de volgende gebeurtenissen zich heeft voorgedaan, aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15 van het decreet van 25 april 2014 :

  1. het verval van de vergunning die de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit tot voorwerp heeft, vermeld in artikel 99 van het decreet van 25 april 2014;
  2. de vrijwillige gedeeltelijke of gehele definitieve stopzetting van de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

C.15 Lijst bestelbonaanvragen Stad Lier. KENNISNAME.

 

Art 1 :

Het college neemt kennis van de lijst bestelbonaanvragen Stad Lier voor een totaal bedrag van 20.530,88 euro, aangemaakt in week 44 van 2022, die de volledige goedkeuringsflow doorlopen hebben.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

C.17 Vacantverklaring van 1 functie van Inspecteur van politie. KENNISNAME EN VERZENDEN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

Vacantverklaring van een functie van inspecteur van politie.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

C.18 Erkenning AV Lyra-Lierse als sportvereniging. GOEDKEURING.

 

Het college beslist AV Lyra-Lierse te erkenning als sportvereniging.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

T.2 Invoering belastingreglement op bestuurlijk in beslag genomen voertuigen, met ingang van heden en voor een termijn eindigend op 31 december 2025. GOEDKEURING EN VERZENDEN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist het belastingreglement op bestuurlijk in beslag genomen voertuigen, zoals hierna opgenomen bij dit besluit, goed te keuren en door te sturen naar de gemeenteraad.

 

 

Bijlage:

 

Belastingreglement op bestuurlijk in beslag genomen voertuigen

 

Juridische grondslag
Artikel 170 § 4 van de Grondwet,
Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,
Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,
Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.
 

Motivering
Omwille van een toename van chauffeurs die roekeloos rijgedrag stellen, zal de politie in een aantal gevallen moeten overgaan tot het immobiliseren en van de baan halen van de voertuigen van roekeloze chauffeurs, dit als preventieve maatregel om zo de openbare orde te vrijwaren en te garanderen. Dit zal een aanzienlijke werkingskost met zich meebrengen, deze verantwoordt het invoeren van een indirecte belasting op het bestuurlijk in beslag nemen van voertuigen.

 

Artikel 1: Belastbaar feit

Voor de termijn ingaand vanaf heden en eindigend op 31/12/2025 wordt ten behoeve van de stad Lier een belasting geheven op de bestuurlijk in beslag genomen voertuigen.

 

Artikel 2: Definities
 

        bestuurlijke inbeslagname: het voertuig dat een onmiddellijk gevaar betekent voor het leven en/of de lichamelijke integriteit van personen en/of de veiligheid van goederen wordt aan het vrije beschikkingsrecht van de eigenaar, de bezitter of de gebruiker onttrokken, zolang zulks met het oog op de openbare orde vereist is;
 

        voertuig: elk transportmiddel, elk mobiel materiaal, landbouwmateriaal, industrieel materiaal, containers, tweewielers, (gemotoriseerde) twee- en driewielers, quads, caravans, aanhangwagens, zonder dat deze opsomming beperkend is. Het begrip voertuig houdt eveneens alle toebehoren in, alsook zijn inhoud en de voorwerpen die er aan vastgemaakt zijn;

 

Artikel 3: Tarieven en berekening
§1 categorieën

Categorie 1 : de takeling van een voertuig met een hoogst toegelaten gewicht van 3.500 kg Categorie 2 : de takeling van een voertuig met een gewicht van 3.501 kg tot en met 7.500 kg Categorie 3 : de takeling van een voertuig met een gewicht van 7.501 kg en meer

§ 2 tarieven
Categorie 1 : € 212,40
Categorie 2 : € 424,90
Categorie 3 : € 849,70
In het geval van een oproep zonder takeling worden deze bedragen gehalveerd.
De bedragen van de belasting worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004). Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

 R x I  waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 3

    i

 

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 4 : Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de gebruiker van het voertuig op het moment van de bestuurlijke inbeslagname. De houder van de nummerplaat en/of de eigenaar, dan wel bezitter, van het voertuig is de belasting verschuldigd indien de gebruiker in gebreke blijft.

 

Artikel 5 : inning en invordering

De belasting wordt contant ingevorderd door middel van de afgifte van een kwitantie of door overschrijving op een bankrekening van de stad Lier.

Bij gebrek aan een contante betaling zal de belasting worden ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het College van Burgemeester en Schepenen.

De invordering gebeurt volgens de bepalingen vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, invordering en geschillenprocedure voor provincie en gemeentebelastingen.

 

Artikel 6 : bezwaarprocedure

§ 1 indienen bezwaar

De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting. De indiening van het bezwaarschrift moet op straffe van verval gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Je richt je bezwaarschrift aan het college van burgemeester en schepenen. Dit dient steeds schriftelijk, gedateerd en ondertekend te gebeuren.

College van burgemeester en schepenen,

Paradeplein 2 bus 1

2500 LIER

 

Uitgebreide info omtrent de bezwaarprocedure kan je terugvinden op de website van de Stad Lier:

www.Lier.be

 

§ 2 behandeling bezwaar

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan, binnen een termijn van zes maanden, ingaand de dag na deze van de betekening van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

Artikel 7 : Inwerkingtreding

Het reglement treedt in vanaf heden en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285,286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 07 november 2022

 

T.3 Aanpassingen algemeen politiereglement Lier - november 2022. PRINCIPIËLE GOEDKEURING EN VERZENDEN NAAR DE GEMEENTERAAD.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist onderstaande wijzigingen/aanvullingen principieel goed te keuren en door te sturen naar de gemeenteraad.

.

 

Bijlage:

 

Titel 1 - Toepassingsgebied.

Hoofdstuk 2. Begrippen.

 

Motivatie: Vaak spreekt de stad over het "Kernwinkelgebied", dit is gemakkelijker dan steeds alle zones op te lijsten.

 

Voorstel nieuw artikel:

Artikel 3/1 Voor de toepassing van onderhavig reglement, verstaat men onder “Kernwinkelgebied ” de door het Lierse stadsbestuur afgebakende zones i.c.:
- Antwerpsestraat
- Kartuizersvest: oneven nummers t.e.m. 29/31 én Kartuizersvest even nummers t.e.m. 28.
- Grote Markt
- Rechtestraat

 

 

Titel 2 - De openbare netheid en gezondheid.

Hoofdstuk 1. Netheid van de openbare ruimte.

Afdeling 5. Aanplakking en graffiti.

 

Motivatie: Voor het aanbrengen van tijdelijke bewegwijzering moet men een toelating van de burgemeester aanvragen, dit wordt zo al jaren gehanteerd. Echter was er tot op heden geen uitzondering voorzien in artikel 25 van het APR om effectief ook een toelating te geven.

 

Huidig artikel

Artikel 25. Behoudens andersluidende bepalingen is het verboden opschriften, affiches, beeld- en fotografische voorstellingen, vlugschriften en plakbriefjes aan te brengen op de openbare weg, op bomen, aanplantingen, plakborden, voor- en zijgevels, muren, omheiningen, pijlers, palen, zuilen, bouwwerken, monumenten en op ieder ander voorwerp of andere plaats van de openbare ruimte.

 

Dit alles is eveneens verboden op huizen, afsluitingen, of om het even welk privaat bezit, zonder daartoe vooraf van de eigenaar en van de gebruiksgerechtigde schriftelijke toelating te hebben verkregen.

 

Het is verboden wettig aangebrachte aanplakbiljetten kwaadwillig af te trekken, onleesbaar te maken, af te scheuren, te bevuilen of te bedekken.

 

bij overtreding zal de aanbrenger van de aanplakkingen vooreerst als verdachte worden aangeduid. Is de aanbrenger niet gekend, dan zal de verantwoordelijke uitgever als verdachte worden weerhouden. Is er geen verantwoordelijke uitgever vermeld, dan is de organisator van de activiteit, waarvoor reclame wordt gemaakt, de verdachte.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 25. Behoudens voorafgaande en schriftelijke vergunning van de burgemeester en onverminderd andersluidende bepalingen is het verboden opschriften, affiches, beeld- en fotografische voorstellingen, vlugschriften en plakbriefjes aan te brengen op de openbare weg, op bomen, aanplantingen, plakborden, voor- en zijgevels, muren, omheiningen, pijlers, palen, zuilen, bouwwerken, monumenten en op ieder ander voorwerp of andere plaats van de openbare ruimte.

Dit alles is eveneens verboden op huizen, afsluitingen, of om het even welk privaat bezit, zonder daartoe vooraf van de eigenaar en van de gebruiksgerechtigde schriftelijke toelating te hebben verkregen.

 

Het is verboden wettig aangebrachte aanplakbiljetten kwaadwillig af te trekken, onleesbaar te maken, af te scheuren, te bevuilen of te bedekken.

 

bij overtreding zal de aanbrenger van de aanplakkingen vooreerst als verdachte worden aangeduid. Is de aanbrenger niet gekend, dan zal de verantwoordelijke uitgever als verdachte worden weerhouden. Is er geen verantwoordelijke uitgever vermeld, dan is de organisator van de activiteit, waarvoor reclame wordt gemaakt, de verdachte.

 

  

Afdeling 8. inzameling van afvalstoffen

Onderafdeling 11. Selectieve inzameling van gemengde plastics

 

Motivatie: Er werd een fout gemaakt bij de toevoeging van dit artikel, de ophaling van gemengde plastic wordt namelijk om de 4 weken uitgevoerd en niet om de 8 weken.

 

Huidig artikel

Artikel 153/2. Gemengde plastics worden om de 8 weken huis-aan-huis ingezameld langsheen de voor de ophaler toegankelijke straten, wegen en pleinen op de door het college van burgemeester en schepenen bepaalde dagen. De gemengde plastics worden ook ingezameld op de IVAREM-containerparken.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 153/2. Gemengde plastics worden om de 4 weken huis-aan-huis ingezameld langsheen de voor de ophaler toegankelijke straten, wegen en pleinen op de door het college van burgemeester en schepenen bepaalde dagen. De gemengde plastics worden ook ingezameld op de IVAREM-containerparken.

 

 

Hoofdstuk 2. Openbare gezondheid.

Afdeling 4. Dieren.

Onderafdeling 3. Houden van huisdieren.

 

Motivatie: Gezien er in de Vlarem- wetgeving onder rubriek 9 al wordt gesproken over het houden van katten en honden, is het niet aangewezen om ook regelgeving hieromtrent op te nemen in het APR.

 
Voorstel schrapping artikel

Artikel 185. Het is verboden meer dan vijf katten of honden te houden in een gesloten bebouwing of appartementsgebouw.

 

 

Titel 3 –De openbare veiligheid en vlotte doorgang.

Hoofdstuk 1. Gemeenschappelijke bepalingen ter bevordering van de openbare veiligheid en de vlotte doorgang.

Afdeling 5. Bedelverbod.

 

Motivatie: De Raad van state heeft bij arrest n°227.729 van 6 januari 2015 geoordeeld dat het bedelen op zich geen inbreuk vormt op de openbare orde, zelfs al zou het een bepaald ongemak veroorzaken bij de populatie, maar dat de praktijk op bepaalde plaatsen, op bepaalde momenten en volgens bepaalde modaliteiten mag worden verboden, dit in overeenstemming met het proportionaliteitsbeginsel.
Een winkelstraat blijkt een belangrijk trefpunt voor bedelactiviteiten, zo ondervinden ook de handelaars uit de winkelstraten. De stad Lier is al jaren bezig om verschillende overlastfenomenen in de belangrijke winkelstraten, die heel wat klanten en passanten aantrekken, te beperken.

 

Huidig artikel

Artikel 207. Het is verboden zowel op de openbare weg als in elke voor het publiek toegankelijke plaats en met name in de commerciële centra en straten:

- te bedelen door het op een opdringerige of agressieve wijze aanklampen van voorbijgangers;

- door het bedelen de vlotte doorgang van het voetgangers- en andere verkeer te hinderen of belemmeren.

 

Het is tevens verboden aan de deuren te bellen of te kloppen met het doel een aalmoes te bekomen.

 

Diegene die de bepalingen van deze afdeling overtreedt, kan bestraft worden met politiestraffen zoals voorzien in het strafwetboek. Bovendien kan overgegaan worden tot inbeslagname van de in overtreding van deze afdeling verzamelde gelden of goederen en kan de verbeurdverklaring ervan worden uitgesproken.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 207. Het is verboden te bedelen in het kernwinkelgebied.
 

Het is op het hele grondgebied verboden te bedelen op volgende wijze:

a) aanklampen van personen of zich opdringerig gedragen;

b) de doorgang voor verkeer of voetgangers hinderen;

c) het zich begeven op een horecaterras;

d) in het gezelschap van kinderen of dieren;

e) het expliciet tonen van lichaamsgebreken, verwondingen of verminkingen;

f) bij huizen aanbellen.

 

 

Hoofdstuk 2. Openbare veiligheid.

Afdeling 7. Toegangsverbod voor onbevoegden.

 

Motivatie: De stad krijgt soms klachten over werven die niet zijn afgesloten waardoor ze een onveilige situatie kunnen creëren voor spelende kinderen, passanten,...

 

Huidig artikel

Artikel 229. Onbevoegde personen mogen niet binnendringen in voor het publiek niet toegankelijke constructies of installaties van openbaar nut. De eigenaar is verplicht gepaste maatregelen te nemen om de toegang tot de onbezette gebouwen te voorkomen.

 

De afsluitingen, schutsels, omheiningen die verankerd zijn in de grond en niet-bebouwde terreinen begrenzen, evenals deze welke bevestigd zijn aan gebouwen, moeten stevig vastgemaakt zijn opdat ze niet kunnen wegwaaien, vallen of omgestoten worden. De stabiliteit en verankering moeten regelmatig nagekeken worden.

 

Voorstel wijziging artikel

Artikel 229. Onbevoegde personen mogen niet binnendringen in voor het publiek niet toegankelijke constructies of installaties van openbaar nut. Zo ook mogen onbevoegde personen zich niet op een werf begeven.

De eigenaar is verplicht gepaste maatregelen te nemen om de toegang tot de onbezette gebouwen of werf te voorkomen.

 

De afsluitingen, schutsels, omheiningen die verankerd zijn in de grond en niet-bebouwde terreinen begrenzen, evenals deze welke bevestigd zijn aan gebouwen, moeten stevig vastgemaakt zijn opdat ze niet kunnen wegwaaien, vallen of omgestoten worden. De stabiliteit en verankering moeten regelmatig nagekeken worden.

 

 

Voorstel nieuwe afdeling toe te voegen

Afdeling 11. Magneetvissen en metaaldetectie

 

Motivatie: magneetvissen kan voor gevaarlijke situaties zorgen, zo zijn er in het verleden al oude bommen opgevist, en metaaldetectie kan de grond en/of natuur beschadigen. Daarom is het aangewezen dat men steeds toelating vraagt bij de stad alvorens dit uit te voeren zodat de betreffende diensten hun advies kunnen geven en er desnoods in de toelating bepaalde voorwaarden kunnen opgelegd worden.

 

Voorstel nieuw artikel

Artikel 234/2. Behoudens voorafgaande en schriftelijke toelating van de burgemeester en onverminderd andersluidende bepalingen is het verboden om recreatief magneetsvissen en/of metaaldetectie uit te voeren op openbaar domein, in waterlopen in het beheer van de stad en op privé eigendommen van de stad.

 

 

Voorstel nieuw hoofdstuk toe te voegen

Hoofdstuk 4. Exploitatie van deelsystemen voor voertuigen, rijwielen, gemotoriseerde rijwielen en voortbewegingstoestellen.

 

Motivatie: In bepaalde grote steden is de exploitatie van deelsystemen aan het toenemen, hierbij stuit men soms op verschillen problemen en overlastfenomenen zoals firma's die zonder een echte overeenkomst zich hebben gevestigd in de stad, fietsen die dan ook gewoon op het openbaar domein worden achtergelaten op onreglementaire plaatsen... In Lier zijn er momenteel nog geen problemen, maar er kan al beter op voorhand een reglement uitgewerkt worden.

 

Voorstel nieuw artikel

Artikel 266/1. §1. Het is verboden een deelsysteem voor voertuigen, rijwielen, gemotoriseerde rijwielen en voortbewegingstoestellen te exploiteren zonder voorafgaande toelating, vergunning of concessie, zoals hierna bepaald: 

- Voor de exploitatie van een systeem voor commercieel autodelen, is een toelating van het schepencollege voor autodelen vereist;

- Voor de exploitatie van een deelsysteem voor voertuigen, rijwielen, gemotoriseerde rijwielen en voortbewegingstoestellen zonder vaste stallingsinfrastructuur, met uitzondering van autodelen, is een toelating vereist van het college van burgemeester en schepen. De gemeenteraad kan nadere regels bepalen die op een dergelijke toelating van toepassing zijn:

- Voor de exploitatie van een deelsysteem voor voertuigen, rijwielen, gemotoriseerde rijwielen en voortbewegingstoestellen met vaste stallingsinfrastructuur, met uitzondering van autodelen, is een voorafgaande concessie of toelating vereist die wordt afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen. De gemeenteraad kan nadere regels bepalen die op een dergelijke toelating van toepassing zijn. 

Onder ‘deelsysteem voor voertuigen, rijwielen, gemotoriseerde rijwielen en voortbewegingstoestellen ’ wordt verstaan: een systeem/netwerk van voertuigen, rijwielen, gemotoriseerde rijwielen en voortbewegingstoestellen die in de openbare ruimte ter beschikking gesteld worden om voor beperkte duur, al dan niet tegen betaling, gebruikt te worden overeenkomstig de gebruiksvoorwaarden zoals bepaald door de exploitant.
 

Onder ‘deelsysteem voor voertuigen, rijwielen, gemotoriseerde rijwielen en voortbewegingstoestellen met vaste stallingsinfrastructuur’ wordt verstaan: een deelsysteem voor voertuigen, rijwielen, gemotoriseerde rijwielen en voortbewegingstoestellen waarbij het voertuig voor aanvang en na afloop van elke gebruikssessie dient gestationeerd te zijn in de uitsluitend hiervoor bestemde stallingsinfrastructuur in de openbare ruimte.

 

Onder ‘deelsysteem voor voertuigen, rijwielen, gemotoriseerde rijwielen en voortbewegingstoestellen zonder vaste stallingsinfrastructuur’ wordt verstaan: een deelsysteem voor voertuigen, rijwielen, gemotoriseerde rijwielen en voortbewegingstoestellen waarbij het voertuig voor aanvang en na afloop van elke gebruikssessie met naleving van de toepasselijke regelgeving in de openbare ruimte dient gestationeerd te zijn, zonder dat dit vastgemaakt wordt aan stallingsinfrastructuur die eigen is aan het deelsysteem.

§2. De exploitant moet de voorwaarden van de toelating, vergunning of concessie te allen tijde naleven.

§3. De exploitant is ertoe gehouden de nodige maatregelen te treffen om elke vorm van verstoring van de openbare orde, met inbegrip van overlast, waarbij een voertuig, rijwiel, gemotoriseerd rijwiel of voortbewegingstoestel betrokken is dat door hem ter beschikking werd gesteld, te voorkomen.

 

De exploitant voorziet in een registratiesysteem waardoor hij de werkelijke gebruiker van het voertuig, rijwiel, gemotoriseerd rijwiel of voortbewegingstoestel te allen tijde kan registreren en identificeren. Het registratiesysteem is dermate uitgerust dat misbruik van het deelsysteem vermeden wordt. De exploitant zal de identiteit van de gebruiker op eerste gemotiveerd verzoek meedelen aan de politie- en/of stadsdiensten.

 

Bij verstoring van de openbare orde ten gevolge van de exploitatie van het deelsysteem voor voertuigen, rijwielen, gemotoriseerd rijwielen of voortbewegingstoestellen zal de exploitant aansprakelijk gesteld worden indien de overtreder zelf niet geïdentificeerd kan worden door de bevoegde diensten.  

 

 

Titel 6. Diverse bepalingen.

 

Voorstel nieuw hoofdstuk toe te voegen

Hoofdstuk 5: Clubhuizen motorclubs

 

Motivatie: Ingevolge de bestuurlijke aanpak van criminele motorbendes in Nederland en Duitsland hebben tal van clubhuizen van motorbendes zich gevestigd in België, of willen dit doen. Daarom is het nodig om de risico’s die de inplanting en de exploitatie van clubhuizen van motorclubs met zich kunnen meebrengen (o.a. het aan- en afrijden van lawaaierige voertuigen, ’s nachts en overdag, wildparkeren, geluidsoverlast, enz.) te controleren ter vrijwaring van de openbare rust en veiligheid. Het doel van deze politieverordening is dus om motorbendes en straatbendes die veelal hiërarchisch zijn gestructureerd, te weren uit de gemeente om de verstoring van de openbare orde met inbegrip van overlast tegen te gaan.

 

Voorstel nieuwe artikels

Artikel 323/1. Voor de toepassing voor deze afdeling wordt verstaan onder:

        Exploitant: de natuurlijke persoon, feitelijke vereniging of de rechtspersoon, al dan niet eigenaar, die een clubhuis in feite of in rechte faciliteert of uitbaat.

        Motorclub: een hiërarchisch gestructureerde groep van twee of meer personen met een gemeenschappelijke belangstelling, gekenmerkt door een gemeenschappelijke ideologie of groepscultuur, die naar de buitenwereld wordt veruitwendigd door het gebruik van gemeenschappelijke kenmerken, zoals symbolen, clubemblemen, colors, tatoeages, materialen, voertuigen, kledij en foto’s, ongeacht het effectieve bezit of gebruik van een motor.

        Clubhuis: een ruimte of locatie waar een bijeenkomst van een motorclub plaatsvindt

        Organisator: de natuurlijke persoon of personen, de feitelijke vereniging, of de rechtspersoon, die een bijeenkomst van een motorclub in feite of in rechte organiseert

        Deelnemer: de natuurlijke persoon die aanwezig is op een bijeenkomst van een motorclub

 

Artikel 323/2. Deze afdeling is van toepassing op alle bestaande en nieuw te openen clubhuizen die, rekening houdend met de begripsomschrijvingen van artikel 323/1 van deze afdeling, beschouwd worden als een clubhuis voor motorclubs. Onverminderd de naleving van andere federale, regionale of lokale bepalingen is deze afdeling niet van toepassing op:

        erkende jeugdverenigingen: verenigingen erkend volgens het Decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid, of volgens een besluit van de gemeentelijke overheid

        erkende beroepsverenigingen: verenigingen erkend volgens de wet van 31 maart 1898 op de beroepsverenigingen of volgens een besluit van de gemeentelijke overheid.

 

Artikel 323/3. De opening en uitbating van een clubhuis voor motorclubs is onderworpen aan een voorafgaandelijke en schriftelijke uitbatingsvergunning afgeleverd door de burgemeester. Het is verboden deel te nemen aan bijeenkomsten van clubhuizen van motorclubs die niet voldoen aan de bepalingen van deze afdeling of deze te faciliteren.

 

Artikel 323/4. Voor elke uitbating van een clubhuis van een motorclub zoals bedoeld in artikel 323/1 van dit reglement moet de uitbater schriftelijk een uitbatingsvergunning aanvragen bij de burgemeester door middel van het daarvoor voorziene aanvraagformulier, overeenkomstig de bepalingen opgenomen op de stedelijke website.

 

Artikel 323/5. Voor de bestaande clubhuizen van motorclubs moet de uitbater uiterlijk binnen een periode van 6 maanden na de inwerkingtreding van deze afdeling een uitbatingsvergunning aanvragen. De aanvraag geldt als tijdelijke uitbatingsvergunning tot de definitieve vergunning wordt verleend of geweigerd. Alle andere clubhuizen worden bij de inwerkingtreding van dit reglement als nieuw te openen beschouwd en zijn verplicht om in het bezit te zijn van een uitbatingsvergunning bij aanvang van de uitbating.

 

Artikel 323/6. De uitbatingsvergunning kan enkel worden verleend door de burgemeester na een administratief onderzoek dat volgende componenten bevat:

 

        a) Een brandveiligheidsonderzoek: een onderzoek of het clubhuis voldoet aan de minimumnormen inzake brandpreventie zoals omschreven in de Politieverordening Hulpverleningszone Rivierenland houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 september 2017. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de brandweer;
 

        b) Indien van toepassing: een onderzoek naar de naleving van de verzekeringsverplichtingen zoals omschreven door de wet betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen;
 

        c) Een stedenbouwkundig onderzoek: een onderzoek naar de naleving van de geldende stedenbouwkundige - en milieuvoorwaarden en het beschikken over de benodigde vergunningen, zowel op gemeentelijk als op Vlaams en federaal niveau. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling omgeving;
 

        d) Een onderzoek naar de handhaving van de openbare orde, veiligheid en rust: een onderzoek naar de mogelijke verstoring van de openbare orde, veiligheid en rust door de vestigingseenheid en naar eventuele aanbevelingen om deze verstoring te voorkomen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de lokale politie. Dit omvat tevens een onderzoek om na te gaan of de exploitant of een persoon die betrokken is bij de exploitatie al eerder betrokken was bij de exploitatie van een publiek toegankelijke inrichting waar een bestuurlijke maatregel of een gemeentelijke administratieve sanctie aan werd opgelegd.
 

        e) een financieel onderzoek: dit onderzoek wordt verricht door de lokale politie of de daartoe bevoegde diensten en bestaat uit:


  o een onderzoek naar de betaling van alle verschuldigde niet-betwiste                                                         vorderingen, van welke aard ook, die betrekking hebben op de exploitatie en de                                           exploitant;
 

  o een onderzoek naar de herkomst van de gelden waarmee investeringen                                           worden gedaan in de publiek toegankelijke inrichting en/of waarmee de                                                         aankoop gefinancierd wordt;
 

  o een onderzoek of er ernstige aanwijzingen zijn van fraude;

 

        f) een moraliteitsonderzoek: dit onderzoek wordt verricht door de lokale politie en bestaat uit:
 

  o Een onderzoek naar recente – tijdens de drie voorgaande jaren - vaststellingen                             en/of veroordelingen, al dan niet met uitstel, opschorting, of eenvoudige                                                         schuldverklaring, voor inbreuken op de wet op het racisme en/of de xenofobie                                           en/of tegen de drugswetgeving en/of wegens daden van weerspannigheid ten                                           overstaan van politie of andere overheidsdiensten en/of tegen de                                                                       wapenwetgeving en/of tegen de wet private militie en/of de                                                                       vreemdelingenwet;
 

  o Een onderzoek naar recente – tijdens de drie voorgaande jaren - vaststellingen                             en/of veroordelingen, al dan niet met uitstel, opschorting, of eenvoudige                                                         schuldverklaring, voor feiten van opzettelijk doden, opzettelijk toebrengen van                                           lichamelijk letsel, foltering, onmenselijke behandeling en onterende                                                         behandeling, zoals bedoeld in hoofdstuk 1, titel VIII van boek II van het                                                         strafwetboek;

 

  o Een onderzoek naar recente – tijdens de drie voorgaande jaren - vaststellingen                             en/of veroordelingen, al dan niet met uitstel, opschorting, of eenvoudige                                                         schuldverklaring, voor feiten van criminele organisatie zoals bedoeld in                                                         hoofdstuk I, titel VI van boek II van het strafwetboek;

 

  o Een onderzoek naar recente – tijdens de drie voorgaande jaren - vaststellingen                             en/of veroordelingen, al dan niet met uitstel, opschorting, of eenvoudige                                                         schuldverklaring, voor feiten van bedreiging, zoals bedoeld in hoofdstuk II, titel                                           VI van boek II van het strafwetboek;

 

  o Een onderzoek naar recente – tijdens de drie voorgaande jaren - vaststellingen                             en/of veroordelingen, al dan niet met uitstel, opschorting, of eenvoudige                                                         schuldverklaring, voor feiten van diefstal en afpersing, zoals bedoeld in                                                         hoofdstuk I, titel IX van boek II van het strafwetboek;

 

  o Een onderzoek naar recente – tijdens de drie voorgaande jaren - vaststellingen                             en/of veroordelingen, al dan niet met uitstel, opschorting, of eenvoudige                                                         schuldverklaring, voor feiten van heling en witwassen, zoals bedoeld in afdeling                                           IV van hoofdstuk II, titel IX van boek II van het strafwetboek;

 

  o Een onderzoek of er ernstige aanwijzingen zijn van fraude;

 

  o Een onderzoek of er ernstige aanwijzingen voorhanden zijn dat in de private                                           doch voor het publiek toegankelijke plaats, herhaaldelijk illegale activiteiten                                           plaatsvinden die betrekking hebben op de verkoop, de aflevering of het                                                         vergemakkelijken van het gebruik van gifstoffen slaapmiddelen, verdovende                                           middelen, psychotrope stoffen, antiseptica of stoffen die gebruikt worden voor                                           de illegale vervaardiging van verdovende middelen en psychotrope stoffen,                                           waardoor de openbare veiligheid en rust in het gedrang komt

 

  o Een onderzoek naar vaststellingen van en veroordelingen voor inbreuken op                                           wettelijke verplichtingen die verband houden met of naar aanleiding van een                                           exploitatie, zoals de niet naleving van vestigingsvoorwaarden,                                                                       persoonsgebonden beroepsuitoefeningsvoorwaarden (o.m. leeftijd,                                                         verblijfskaart, beroepskaart, leurderkaart, arbeidskaart), administratieve                                                         verplichtingen t.a.v. de Kruispuntbank van Ondernemingen, sociaal- en                                                         arbeidsrechtelijke verplichtingen van de personen die op enigerlei wijze                                                         deelnemen aan de exploitatie (o.m. aangifte en bijdrageplicht sociale zekerheid),                             boekhoudkundige en fiscale verplichtingen, vennootschapsrechtelijke                                                         verplichtingen, vergunningen, erkenningen en toelatingen met betrekking tot de                             beroepsuitoefening, de regelgeving met betrekking tot de openingsuren,                                                         voedselveiligheid, rookverbod, vzw’s e.a.

 

Het financieel onderzoek en het moraliteitsonderzoek worden, al naargelang het geval, uitgevoerd op de voor het publiek toegankelijke plaats, op de exploitant, op de organisator, op de organen en/of vertegenwoordigers van de exploitant of van de organisator en op de natuurlijke personen die in feite belast zijn met de exploitatie of organisatie. Deze onderzoeken kunnen uitgebreid worden tot alle natuurlijke personen die betrokken zijn bij de exploitatie. Deze personen dienen meerderjarig te zijn en een uittreksel uit het strafregister voor te leggen van het land van de woonplaats of een hieraan gelijkwaardig document, desgevallend behoorlijk beëdigd vertaald.

 

Voor andere deelnemers aan de bijeenkomst van een motorclub of andere personen die in welke hoedanigheid ook deelnemen aan de exploitatie van een clubhuis dient de exploitant of de organisator te verklaren dat niemand van hen valt onder de hierboven vermelde weigeringsgronden. Alle voormelde personen dienen het bewijs te leveren van hun identiteitsgegevens, met inbegrip van een officiële woonplaats.

 

De burgemeester kan steeds alle nuttige inlichtingen inwinnen bij de politie of andere bevoegde diensten en beslist discretionair of het resultaat van het financieel onderzoek en/of het moraliteitsonderzoek zwaarwichtig genoeg is om de vergunning al dan niet te weigeren en/of in te trekken waarbij hij steeds het gevaar voor de openbare orde voor ogen zal houden.

 

Artikel 323/7. §1. Bij de aanvraag tot het verkrijgen van een uitbatingsvergunning dient te worden gevoegd:

        een kopie van de identiteitskaart van de exploitant;

        Een kopie van de identiteitskaart van de organisator;

        een kopie van de identiteitskaart van de feitelijke verantwoordelijke(n);

        het telefoonnummer en e-mailadres waarop de exploitant en de feitelijke verantwoordelijke(n) te bereiken zijn;

        De naam van de motorclub;

        Indien van toepassing, een kopie van het uittreksel inschrijving KBO met een ondernemingsnummer uitgereikt door een ondernemingsloket;

        een uittreksel uit het strafregister volgens artikel 596, tweede lid van het Wetboek van Strafvordering (vroeger: model 2) van de exploitant, van de organen en/of vertegenwoordigers van de exploitant, van de organisator alsook van de feitelijke verantwoordelijke(n) (voor het moraliteitsonderzoek). Dit uittreksel mag niet ouder zijn dan 3 maanden na datum van opmaak. In voorkomend geval een uittreksel uit het strafregister van het land van de woonplaats of een hieraan gelijkwaardig document desgevallend behoorlijk vertaald door een beëdigd vertaler;

 

Op basis van deze stukken vraagt de burgemeester een advies aan de politie. Binnen de tien werkdagen na ontvangst van de aanvraagstukken bij de politie, adviseert de politie aan de burgemeester om:

        ofwel de uitbatingsvergunning af te leveren, op voorwaarde van een positieve beoordeling betreffende de onderzoeken zoals vermeld in artikel 323/6 a), b) en c) van deze verordening;

        ofwel een verder moraliteitsonderzoek en financieel onderzoek te laten uitvoeren.

 

§2. In geval op advies van de politie door de burgemeester besloten wordt om een uitgebreid moraliteitsonderzoek en financieel onderzoek uit te voeren, zal de burgemeester bij de aanvrager, indien van toepassing, volgende bijkomende stukken opvragen:

        een overzicht van de ledenlijst van de motorclub met opgave van de naam, de voornaam en de nationaliteit;

        een bewijs dat de exploitant de aangevraagde locatie rechtmatig kan gebruiken voor de exploitatie van het clubhuis (zoals een kopie van de aankoopakte van het pand of een kopie van de huurovereenkomst voor de aangevraagde locatie);

        in voorkomend geval, een opgave van de geraamde investeringen in het pand, met bijhorend(e) plan(s);

        een kopie van het aanslagbiljet van de directe belastingen van de voorbije zeven jaar, alsmede eventueel andere documenten waaruit blijkt dat de exploitant over voldoende financiële draagkracht beschikt om de investering te financieren;

        indien de investeringen gefinancierd worden met een lening: een kopie van de leningsovereenkomst;

        een overzicht van alle oprichtingskosten en investeringen, evenals alle financieringsbronnen die hiervoor aangewend werden of worden met opgave van een onderscheid tussen eigen vermogen en vreemd vermogen, inclusief stavingsstukken voor de financieringsbronnen;

 

§3. In kader van de aanvraag, gedurende het voorafgaandelijk administratief onderzoek en gedurende de uitbating kan de burgemeester bepalen dat nader te bepalen documenten en inlichtingen overhandigd moeten worden.

 

§4. Het dossier is slechts ontvankelijk wanneer alle hiervoor vermelde documenten in §1 en, in voorkomend geval, in §2 bij de aanvraag gevoegd zijn. Zo nodig worden ontbrekende stukken opgevraagd. Binnen een termijn van 60 kalenderdagen na de melding van een ontvankelijke aanvraag wordt door de burgemeester een beslissing genomen over het afleveren dan wel weigeren van een uitbatingsvergunning. Indien gerechtvaardigd door de complexiteit van het dossier, mag deze termijn éénmaal worden verlengd met maximaal dezelfde duur.

 

§5. Een nieuwe aanvraag van dezelfde exploitant, voor dezelfde locatie en voor dezelfde bestemming, volgend op een onontvankelijke of geweigerde aanvraag of op een ingetrokken uitbatingsvergunning, kan ten vroegste zes maanden na de datum vermeld in de beslissing tot onontvankelijkheid, weigering of intrekking, ingediend worden.

 

Artikel 323/8. De burgemeester weigert de uitbatingsvergunning als:

        niet voldaan is aan de wettelijke of reglementaire bepalingen en voorwaarden van toepassing op de inrichting;

        controle door de ambtenaar van de stad en/of de politie wordt verhinderd;

        de aanvraag onjuiste gegevens bevat;

        de openbare orde, de openbare rust en/of de openbare gezondheid gevaar loopt.

 

Artikel 323/9. De uitbatingsvergunning wordt verleend voor onbepaalde duur. De burgemeester kan beslissen om de uitbatingsvergunning te beperken in de tijd en/of bijzondere voorwaarden op te nemen in de vergunning afhankelijk van specifieke omstandigheden, bv. de ligging van de inrichting.

 

Artikel 323/10.§1. De uitbatingsvergunning is geldig, te rekenen vanaf de datum van ondertekening door de burgemeester.

 

§2. Deze politieverordening en in het bijzonder de voorwaarden vermeld in art. 323/6 dienen nageleefd te worden zolang de uitbating duurt.

 

Artikel 323/11. §1. De uitbatingsvergunning wordt afgeleverd aan een exploitant of organisator voor een welbepaalde vestigingseenheid en kan niet worden overgedragen aan een andere exploitant of organisator of naar een andere vestigingseenheid. Bij iedere wijziging van locatie of wijziging met betrekking tot de exploitant of organisator dient er een nieuwe uitbatingsvergunning te worden aangevraagd.

 

§2. In afwijking op §1 van dit artikel is geen nieuwe aanvraag vereist indien:

        een uitbater of organisator reeds over een uitbatingsvergunning beschikt en zijn uitbating wijzigt onder de vorm van een natuurlijk persoon tot uitbating onder de vorm van een vennootschap of in omgekeerde volgorde op dezelfde locatie.

        de uitbater of organisator reeds over een uitbatingsvergunning beschikt en louter het bestuursorgaan van de rechtspersoon wijzigt. In dit laatste geval moet wel een nieuw uittreksel uit het strafregister ingediend worden.

Bij andere wijzigingen is een nieuwe uitbatingsvergunning vereist, waarvoor een volledig nieuwe aanvraag moet worden ingediend.

 

Artikel 323/12. De uitbater is verplicht alle wijzigingen in de instelling die een verandering uitmaken ten opzichte van de veiligheid, en alle wijzigingen van gegevens opgegeven in de aanvraag onmiddellijk schriftelijk te melden aan de burgemeester.

 

Artikel 323/13. De uitbatingsvergunning vervalt van rechtswege:

        op het moment dat de exploitatie van het clubhuis voor een periode van langer dan zes maanden feitelijk is onderbroken;

        in geval van een veroordeling tot gerechtelijke sluiting;

        in geval van een gerechtelijk beroepsverbod voor de exploitant, de organisator, een rechtspersoon of één van zijn organen;

        in geval van ontbinding van de rechtspersoon.

 

Artikel 323/14.§1. Het clubhuis moet tijdens een bijeenkomst onmiddellijk zowel van binnen als van buiten zonder tussenkomst van een derde toegankelijk zijn met oog op de toegang van controle- en hulpverleningsdiensten. Iedere aanwezige in het clubhuis dient ten allen tijde toegang te verlenen aan controle- en hulpverleningsdiensten.

 

§2. Het is verboden om ramen van een clubhuis tijdens de bijeenkomsten van de motorclub op enige wijze ondoorzichtig te maken.

 

§3. Voor elke bijeenkomst van een motorclub dient de organisator, bij gebreke hieraan de exploitant, een deelnemerslijst op te maken met vermelding van naam, voornaam, roepnaam of alias, geboortedatum, rijksregisternummer, woonplaats en kentekenplaat van het voertuig. Op eerste verzoek van de lokale politie of de gemeente dient de organisator, bij gebreke hieraan de exploitant, de volledige en actuele deelnemerslijsten van de bijeenkomsten van de motorclub gedurende de laatste zes maanden te overhandigen.

 

Artikel 323/15. §1. De uitbatingsvergunning moet steeds aanwezig zijn in de inrichting. De uitbatingsvergunning moet steeds op eerste vordering van de politie of een bevoegde controlerende ambtenaar ter inzage worden voorgelegd.

 

§2. Onverminderd de strafbepalingen en maatregelen voorzien onder titel 7 van deze verordening, kan de politie bij vaststelling van uitbating zonder uitbatingsvergunning de inrichting onmiddellijk en ter plaatse sluiten.

 

 

Publicatiedatum: 16/11/2022