Lier

Zitting van 21 oktober 2022

Van 12:00 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2022

 

1 Ongeschikt en onbewoonbaarverklaring EN-22-013785. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De woning met dossiernummer EN22-013785 wordt ongeschikt en onbewoonbaar verklaard.

 

Art 2 :

§1. De bewoning moet uiterlijk op 31/01/2023 stopgezet worden.

Ondertussen moet de bewoner de nodige veiligheidsmaatregelen nemen en voorzichtigheid aan de dag leggen voor gevaren opgenomen in het technisch verslag.

 

 

§2. De kwaliteit van de woning kan geen aanleiding geven tot het bekomen van een voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning (zoals voorzien in artikel 6.19 eerste lid, 9° b) van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021). Om recht te hebben op die voorrang moet de woning op het technisch verslag minstens drie gebreken van categorie II of III onder de hoofdrubrieken "Omhulsel" of "Binnenstructuur". Dat is niet het geval.

 

In overeenstemming met artikel 5.164 §1, 1°, a) van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, geeft de onbewoonbaarverklaring van de woning recht op een tegemoetkoming in de huurprijs bij verhuis naar een conforme woning.

 

Opgelet: als de bewoner een sociale woning in huur neemt, wordt geen tegemoetkoming in de huurprijs toegekend.

 

Art 3 :

De woning wordt op datum van 03/11/2022 opgenomen in de Vlaamse inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen, vermeld in artikel 3.19 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

Dit heeft tot gevolg dat de houder van het zakelijk recht op de woning, behoudens vrijstelling, jaarlijks een gemeentelijke heffing moet betalen.

Het belastingreglement kan geraadpleegd worden op de website www.lier.be.

 

Dit besluit geldt als registratieattest, waarmee de opname in de inventaris wordt bekendgemaakt.

 

Art 4 :

Zolang de woning niet voldoet aan de bepalingen van artikel 1.3, §1, 7° van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 is het rechtstreeks of via tussenpersoon verhuren, ter beschikking of te huur stellen van de woning met het oog op bewoning strafbaar en kan bestraft worden met een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en/of een geldboete van 500 tot 25 000 euro.

 

Op basis van volgende verzwarende omstandigheden kan het verhuren van de woning als hoofdverblijf bestraft worden met een gevangenisstraf van één tot vijf jaar en/of een geldboete van 1000 tot 100 000 euro:

als van de betrokken activiteit een gewoonte wordt gemaakt;

als het een daad van deelneming aan de hoofd- of bijkomende bedrijvigheid van een vereniging betreft, ongeacht of de schuldige de leiding heeft.

 

 

 

Art 5 :

Er rust een recht van voorkoop op de woning ten behoeve van de gemeente, de sociale huisvestingsmaatschappijen werkzaam in de gemeente en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, dit zolang de woning op de inventaris staat.

 

Art 6 :

De werken die nodig zijn om de woning opnieuw conform te maken, moeten worden uitgevoerd door de houder van het zakelijk recht. Van zodra de werken beëindigd zijn, meldt de houder van het zakelijk recht dit aan de Vlaamse wooninspectie worden gemeld. Als uit een proces-verbaal van uitvoering blijkt dat de woning conform is, zal het besluit tot ongeschikt- en onbewoonbaarheid worden opgeheven.

 

Art 7 :

Een afschrift van dit besluit zal aangetekend worden verstuurd naar de houder van het zakelijk recht - de eigenaar - en de bewoner van de woning.

 

Tevens wordt een afschrift naar de gewestelijke ambtenaar gezonden.

 

Art 8 :

Tegen dit besluit kan bij de Vlaamse minister bevoegd voor wonen met een gemotiveerd verzoekschrift beroep aangetekend worden binnen dertig dagen volgend op de betekening van dit besluit (Wonen-Vlaanderen, afdeling Woningkwaliteit, Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88 bus 40C, 1000 Brussel). Het verzoekschrift moet op straffe van onontvankelijkheid aangetekend worden verstuurd.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2022

 

2 Tijdelijke onbewoonbaarverklaring volgens artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet - hoogdringend: Leopoldplein 91 te Lier GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De burgemeester beslist om de woning gelegen Leopoldplein 91 te 2500 Lier onbewoonbaar te verklaren.

 

Art 2 :

De woning vermeldt in artikel 1 wordt op datum van dit besluit opgenomen op Vlaamse Inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen (VIVOO).

 

Art 3 :

§1. De burgemeester beslist dat de bewoning onmiddellijk moet stopgezet worden. Als de bewoning niet vrijwillig wordt stopgezet, kan de burgemeester een ontruimingsbevel uitvaardigen en overgaan tot een gedwongen ontruiming.

§2. Zolang de nodige schoringswerken aan de kelder niet zijn uitgevoerd, mogen er geen meubels van de gelijkvloers verwijderd worden, noch zware materialen en dergelijke over de gelijkvloers verhuisd worden.

§3. De burgemeester beslist om herhuisvesting te voorzien voor de bewoners en de kosten ervan te verhalen op de eigenaar. Hiervoor werd een Beslissing Burgemeester opgemaakt op 21 oktober 2022 genaamd “Besluit herhuisvesting EN22-016880” door de dienst Wonen.

 

Art 4 :

De bewoners van de woning vermeld in artikel 1 kunnen, als ze voldoen aan de voorwaarden van inschrijving en toelating zoals bepaald in artikel 6.19 eerste lid, 9° a) van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, voorrang krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Om dit verder te kunnen onderzoeken, neemt de bewoner best zo snel mogelijk contact op met CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, Abtsherbergstraat 10 bus 19 te 2500 Lier (tel 03 490 30 50), of met SVK De Woonkans VZW, Paradeplein 2 bus 4 te 2500 Lier (tel 03 489 29 50).

 

Art 5 :

Het OCMW van stad Lier wordt in kennis gesteld van dit besluit.

 

Art 6 :

Een afschrift van dit besluit wordt naar Wonen-Vlaanderen, beheerder van de Vlaamse Inventaris, gestuurd. Wonen-Vlaanderen bezorgt binnen de 15 werkdagen na ontvangst van dit besluit een registratieattest aan de houders van het zakelijk recht.

 

Art 7 :

Dit besluit wordt opgeheven als de gebreken die een acuut veiligheids- en/of gezondheidsrisico met zich meebrengen zijn verholpen of als de woning is gesloopt/een andere bestemming kreeg.

 

Art 8 :

De werken die nodig zijn om de volgende gebreken uit het verslag dd. 21 oktober 2022 van deskundige ingenieursbureau France bvba te verhelpen, moeten binnen een termijn van max. 14 dagen worden uitgevoerd.

 

Als deze werken niet of onvolledig zijn uitgevoerd binnen de gestelde termijn, zal de burgemeester deze werken zelf laten uitvoeren. De kosten zullen nadien verhaald worden op de eigenaar van de woning conform het belastingreglement van stad Lier.

Van zodra deze werken gedaan zijn, moet de houder van het zakelijk recht de burgemeester hiervan op de hoogte brengen.

 

Art 9 :

§1. Tegen dit besluit kan een beroep tot schorsing en vernietiging worden ingesteld bij de Raad van State en dit binnen zestig dagen na kennisgeving.

 

§2. Elke belanghebbende kan klacht indienen bij de provinciegouverneur. Zodra de houder van het zakelijk recht aantoont dat hij een klacht heeft ingediend bij de provinciegouverneur, wordt de opname op de lijst, vermeld in artikel 2, geschorst en dit tot de klachtenprocedure volledig is afgerond.

 

Als de provinciegouverneur een definitief antwoord over de klacht heeft bezorgd, kan de houder van het zakelijk recht bij de minister van Wonen in beroep gaan tegen de opname op de lijst, vermeld in artikel 2. De houder van het zakelijk recht moet dan een beroepschrift indienen bij de minister en dit binnen dertig dagen na ontvangst van het antwoord van de provinciegouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 21 oktober 2022

 

3 Besluit herhuisvesting EN22-016880 (bewoners Leopoldplein 91). GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De burgemeester beslist dat de bewoners van de woning gelegen te Leopoldplein 91, 2500 Lier met kadastrale ligging afd. 12393 (LIER 3 AFD), sectie F, grondnr. 0300/00E006 moeten worden geherhuisvest.

 

Art 2 :

Alle herhuisvestingsmaatregelen worden genomen in opdracht van de burgemeester, in samenwerking met de stadsdiensten en het OCMW.

 

Art 3 :

§1. De volgende kosten van herhuisvesting kunnen worden verhaald op de verhuurder die de woning ter beschikking heeft gesteld:

1° de kosten om de woning te ontruimen;

2° de kosten voor het vervoer en de opslag van het meubilair en de goederen van de bewoners;

3° de installatiekosten met betrekking tot de nieuw te betrekken woning;

4° het verschil tussen de kosten per maand van de woning, vermeld in punt 3°, of van het verblijf in een daartoe uitgeruste voorziening, en 20% van het maandelijkse beschikbare inkomen van de

bewoner.

Het verschil, vermeld in het eerste lid, 4°, kan teruggevorderd worden voor een periode van maximaal een jaar.

 

§2. De burgemeester houdt rekening met de schadebeperkingsplicht om de kosten zo laag mogelijk te houden.

 

Art 4 :

Het OCMW van Lier wordt in kennis gesteld van dit besluit.

 

Art 5 :

Een afschrift van dit besluit zal worden betekend aan de houder van het zakelijk recht, tevens de verhuurder, en de bewoner van de woning.

 

Art 6 :

Tegen dit besluit kan een beroep tot schorsing en vernietiging worden ingesteld bij de Raad van State (Wetenschapstraat 37, 1040 Brussel) en dit binnen de zestig dagen na kennisgeving.

 

 

Publicatiedatum: 31/10/2022