Lier

Zitting van 25 januari 2016

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Patrick Tersago i.v.m. GAS-boetes rijden over grote markt

 

Eind vorig jaar is er een probleem geweest met het uitschrijven van GAS boetes aan mensen die met hun wagen over de Grote Markt reden en dit ondanks het feit dat de signalisatie hen via deze weg stuurde. De burgemeester heeft op de raad van november toe geven dat er ergens iets verkeerd was gelopen.

Nu blijkt dat er een aantal mensen die in dit geval waren en dus een GAS boete hebben gekregen, deze ook onmiddellijk betaald hebben. Onterecht dus.

Mijn vragen zijn:

 

wordt deze GAS boete automatisch terug gestort ?

Zo niet wat moeten deze mensen doen om deze onterechte betaalde boete terug te krijgen?

Gaat de stad hierover communiceren zodat de betrokken mensen duidelijk geïnformeerd zullen worden ?

 

Mondelinge vraag 2 : van Ella Cornelis i.v.m. herstelling rode stenen grote markt

 

Betreft: herstelling rode stenen Grote Markt

Graag had ik volgende hierover vernomen:

Door wie werd het plaveisel met de rode stenen uitgevoerd?

Werden hiervoor dezelfde stenen gebruikt als voor de rest van de Markt?

Zo ja, werden ze dan in China bijbesteld? ( cfr. Mijn vorige vragen hierover)?

Werd iemand voor de schade verantwoordelijk gesteld?

Zo niet, door wie wordt dan alles betaald?

Wat is de uiteindelijke kost van de herstelling + stenen, studiebureau ?

 

Mondelinge vraag 3 : van Peter Caluwé i.v.m. bushaltes zagerijstraat

 

Omdat de bushaltes Zagerijstraat - station zich beide aan dezelfde kant bevinden ten opzichte van het zebrapad, ontstaat een problematische situatie, niet in het minst voor de voetgangers die daar willen oversteken. Heel wat mensen ervaren deze oversteek dan ook als gevaarlijk. Er is mij alvast één incident bekend dat mogelijk tragisch had kunnen aflopen. De bevoegde schepen werd hierover zelfs per mail ingelicht op 18 mei 2015. Naar ik vernam ontving de afzender tot op heden geen antwoord.

- Is het CBS van oordeel dat de beschreven verkeerssituatie gevaarlijk is?

- Welke aanpassingen acht het CBS mogelijk en binnen welke termijn?

 

Mondelinge vraag 4 : van Katrien Vanhove  i.v.m. KTA-site

 

Op dit ogenblik loopt er een vergunningsaanvraag voor het inrichten van een speelbos op de KTA-site. Dit juichen wij als Groen-fractie toe. Niettemin zijn we enigszins bezorgd om de verdere ontwikkeling van de KTA-site en de ruimere omgeving op vlak van groene ruimte en mobiliteit.

Zo zal samen met het inrichten van het speelbos ook de kiss & ride-zone een opknapbeurt krijgen. We begrepen dat deze zone er reeds is en nog wat verder verfraaid moet worden. Niettemin stellen we de vraag naar de noodzaak hiervan. Er is immers een ruime parkeergelegenheid op wandelafstand van de kinderopvang, de sporthal en de tennisclub. Op zich lijkt de zone niet echt nodig.

Daarnaast zou het ontwikkelen van een speelbos op de KTA-site ertoe moeten aanzetten om net het autoverkeer op de site tot een absoluut minimum te beperken. Dit om de veiligheid van kinderen, die er in alle vrijheid en onbezorgd zouden moeten kunnen spelen, te garanderen. Bovendien zouden bezoekers van de KTA-site – om welke reden dan ook – gezien de centrale ligging en de makkelijke bereikbaarheid met de fiets of te voet, aangemoedigd kunnen worden om eerder zachte vervoersmodi te kiezen.

Uit het bovenstaande volgen deze vragen:

1.Was de aanleg van de kiss ’n ride-zone absoluut noodzakelijk? Is deze vandaag nog noodzakelijk voor de site?

2.Op welke manier zal u het autoverkeer op de site tot een minimum beperken en zo de veiligheid van de spelende kinderen garanderen?

 

Mondelinge vraag 5 : van Olivier Peeters  i.v.m. opvang van vluchtelingen

 

Momenteel vangt het Lierse ‘LOI’ (Lokaal Opvanginitiatief) 33 asielzoekers op in 9 woningen. Zo is het althans tot op heden terug te vinden op de webstek van de stad Lier.

 

Graag had ik van het CBS vernomen:

 

1.        Of de huidige informatie op de stedelijke webstek nog steeds correct is?

 

2.       Zo neen, waarom niet en wat is dan wel het totale aantal aan opgevangen asielzoekers?

 

3.        Waar komen de asielzoekers precies vandaan?

 

4.        Wat is de procedure voor deze mensen (leefloon, sociale huisvesting,...) en op welke wijze stelt de stad Lier hier woningen voor beschikbaar?

 

5.       Wat is hiervan de financiële impact voor de stad?

 

6.       Is het, gezien de gemiddelde wachttijd voor een sociale woning in Lier 1.399 dagen telt (cijfers februari 2015), de bedoeling om deze vluchtelingen voorrang te verlenen?

 

 

Mondelinge vraag 6 : van Kristof Buelens  i.v.m. Sigma-plan

 

Het Sigma-plan beoogt de modernisering van het gebied in de onmiddellijke omgeving van de Schelde en de zijrivieren.

Ook het Nete-gebied ten zuidwesten van Lier (stroomafwaarts richting Duffel) valt binnen de scope van dit plan.

Het Sigma-plan zoals het nu voorligt voorziet in een ontpoldering van de Polder van Lier door de transformatie van de huidige Nete-dijk in een overloopdijk.

Zowel de Polder van Lier als de omgeving van het Hof van Lachenen zullen volgens de info-brochure omgetoverd worden in een feeëriek zogeheten wetland waar nieuwe populaties zeldzame vogels als de Roerdomp zich mogelijks zullen vestigen.

Tot zover een korte samenvatting van wat de brochure ons leert. Een groot deel van de bewoners in de onmiddellijke nabijheid van deze omgeving is - mijns inzien terecht - erg bezorgd over de toekomst van dit prachtig stukje Lier. Daarnaast bracht een eerste infovergadering met een ingenieur van de Vlaamse overheid blijkbaar geen zoden aan de dijk. Ik vat een aantal bekommernissen samen:

 

- Dit gebied is reeds lang overstromingsgevoelig. Het neerhalen van een aanzienlijk stuk dijk werkt logischerwijs niet direct vertrouwens bevorderend.

- Momenteel is er nu al sprake van de aanwezigheid van erg veel muggen in de zomerperiode. Een verdere "vernatting" van de nabije omgeving heeft volgens critici een stimulerende impact op de muggenpopulatie.

- Het gebied zoals het nu bestaat beschikt reeds over een uitgebreide biodiversiteit en is sowieso al geliefkoosd terrein voor fietsers en wandelaars. Veel buurtbewoners pleiten voor het behouden van wat goed is. Tene quod bene.

 

Vandaar mijn volgende vragen aan het stadsbestuur:

 

A) Deelt het stadsbestuur de bekommernissen van de inwoners - en zo ja; welke?

B) Hoe komt het stadsbestuur tegemoet aan deze bekommernissen?

C) Welke mogelijkheden kan de stad aanwenden om zicht te verzetten tegen mogelijke negatieve gevolgen van dit plan?

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 14/12/2015. GK.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 14 december 2015.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

31 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Peter Caluwé, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 31 stemmen voor

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 14 december 2015 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

ONTSLAG OCMW-RAADSLID, JAN VAN GORP, EN AANSTELLING OCMW-RAADSLID, WALTER MARIEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 2 januari 2013 over de verkiezing van de OCMW-raad.

 

Feiten en context

Volgens de voordrachtakte beëindigt op 31 december 2015 het mandaat van de heer Jan Van Gorp in de OCMW-raad. Zijn opvolger is de heer Walter Marien. Op 5 januari 2016 legde de heer Walter Marien in aanwezigheid van de voorzitter van de gemeenteraad en de secretaris de eed af.

 

Juridische grond

OCMW-decreet, in het bijzonder art. 10 en art. 14

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de aanstelling van de heer Walter Marien als OCMW-raadslid als opvolger van Jan Van Gorp.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Walter Marien

1

Jan Van Gorp

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

BUDGET SOLAG 2016 EN AANPASSING MJP SOLAG VOOR DE PERIODE VAN 2014-2019. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van het gemeentedecreet Art 243 stelt de raad van bestuur het meerjarenplan en het budget vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. In zitting van 17/11/2014 heeft de GR goedkeuring verleent aan het MJP SOLag voor de periode 2014-2019. Op basis van de goedgekeurde jaarrekening 2015 en goedgekeurde Budgetwijziging_1 voor 2015 dient SOLag de meerjarenplanning aan te passen rekening houdende met een aantal bijkomende noodzakelijke aanpassingen. Het aangepaste MJP voor de periode 2014-2019 werd voorgelegd aan de raad van bestuur, evenals het budget 2016. In zitting van 22/12/2015 heeft de raad van bestuur SOLag een positief advies gegeven voor aanpassing MJP en budget 2016. Besluit: GR geeft goedkeuring aan het aangepaste MJP SOLag voor de periode 2014-2019 en aan het Budget 2016.”

 

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Tekin Tasdemir

6 onthoudingen: Marcel Taelman, Els Van Weert, Peter Caluwé, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het budget SOLag 2016 en de aanpassing  MJP SOLag voor de periode 2014-2019 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST I.K.V. DE NOODPLANNING TUSSEN STAD LIER EN GEMEENTE HEIST-OP-DEN-BERG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het Koninklijk besluit van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplannen verplicht elke gemeente om een noodplanambtenaar aan te duiden.

 

Het is voor gemeenten evenwel niet evident om op voldoende kwalitatieve manier aan noodplanning & crisisbeheer te doen. Een voltijdse invulling blijkt meestal niet noodzakelijk maar anderzijds is de functie dermate specialistisch dat dit te weinig mogelijkheden geeft om voldoende ervaring op te doen (wat onontbeerlijk is).

 

Om de pensionering van Paul Laurens, noodplanambtenaar van de gemeente Heist-op-den-Berg, op te vangen en in het kader van de schaalvergroting die binnen de noodplanning in het algemeen en binnen de hulpverleningszone Rivierenland in het bijzonder wordt nagestreefd, wenst de gemeente Heist-op-den-Berg beroep te doen op de noodplanambtenaar van de stad Lier.

 

De stad Lier en de gemeente Heist-op-den-Berg beogen hiermee:

-het nastreven van schaalvoordelen

-een goede beleidscoördinatie voor de aanpak van grootschalige incidenten of rampen

-een coherent en gelijkwaardig rampenmanagement op intergemeentelijk niveau

 

Om hiertoe te komen zal de noodplanambtenaar van de stad Lier de noodplanning en het crisisbeheer van de gemeente Heist-op-den-Berg voor zijn rekening nemen en zal de gemeente Heist-op-den-Berg hiervoor een vergoeding betalen aan de stad Lier. De rol van de noodplanambtenaar wordt gepreciseerd in het "Protocol samenwerking stad Lier en gemeente Heist-op-den-Berg i.k.v. de noodplanning".

 

Fasering

Paul Laurens gaat officieel met pensioen op 1 april 2016. Omdat hij nog heel wat verlof en overuren op te nemen heeft zal de werkelijke overdacht, op voorwaarde dat voorliggende overeenkomst goedgekeurd wordt, al in de loop van de maand februari plaatsvinden.

 

Juridische grond

Koninklijk besluit van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplanning

 

Argumentatie

In het huidige lokale landschap bestaat meer en meer de behoefte om regionaal samen te werken op diverse domeinen. Samenwerking is een manier om de slagkracht van besturen te vergroten, schaalvoordelen te realiseren, financiële draagkracht te vergroten en kennis & expertise uit te wisselen.

 

De stad Lier beschikt sinds 2012 over een noodplanambtenaar. De verantwoordelijkheid inzake noodplanning over een bijkomende gemeente biedt meer kansen om expertise op te bouwen, die ook in de stad Lier ingezet zal kunnen worden.

 

Financiële weerslag

De gemeente Heist-op-den-Berg betaalt voor deze overeenkomst 40% van het brutoloon en de (werkings)kosten van de noodplanambtenaar.

Dit is niet in het budgetvoorstel 2016 opgenomen. Aangezien dit voorstel geen negatieve impact heeft op het exploitatiebudget kan dit begin 2016 via een interne kredietaanpassing aan het budget worden toegevoegd.

 

 

 

Stemming

 

31 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Peter Caluwé, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 31 stemmen voor

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het samenwerkingsprotocol met de gemeente Heist-op-den-Berg inzake noodplanning goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

1

gemeente Heist-op-den-Berg

1

noodplanambtenaar stad Lier

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

VERNIEUWING SUBSIDIEREGLEMENT SENIORENVERENIGINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de gemeenteraad van 14 december 1998 werd het reglement inzake erkenning en betoelaging van de seniorenverenigingen in Lier goedgekeurd.

 

Feiten en context

Gezien het huidige reglement dateert van de vorige eeuw, was het aangewezen om het subsidiereglement voor seniorenverenigingen te actualiseren. M.n. ook de seniorenraad was hier sterk vragende partij voor.

In functie van verbetering van het reglement, is in 2015 in de schoot van de seniorenraad een werkgroep geïnstalleerd die het subsidiereglement heeft aangepast. Het aangepaste voorstel van “Reglement inzake erkenning en subsidiëring seniorenverenigingen Lier/Koningshooikt“ is voorgelegd en goedgekeurd door de seniorenraad van 1/10/2015.  Het vernieuwde reglement zou - mits goedkeuring - in voege gaan vanaf het subsidiejaar 2016.

 

De wijzingen betreffen een aantal:

-Technische aanpassingen: o.a. verscherpte taakomschrijving seniorenconsulent,...

-Stimuli voor samenwerking tussen verenigingen

-Stimuli voor sociale dienstbaarheid: o.a. kortingen voor GOMOR houders, activiteiten t.v.v. goede doelen.

-'Leeftijdsafhankelijke' puntenverdeling is weggewerkt.

 

Het vernieuwde voorstel van reglement is in bijlage opgenomen.

 

Fasering

-Bespreking op het CBS van 31/12/2015.

 

-Bespreking op de gemeenteraad van 25/1/2016.

 

-In werking voor het subsidiejaar 2016.

 

Adviezen

Het ontwerp van "Reglement inzake erkenning en subsidiëring seniorenverenigingen Lier/Koningshooikt“ is goedgekeurd door de seniorenraad van 1/10/2015.

 

Argumentatie

Volgende redenen liggen aan de basis van aanpassing van het reglement:

-Het actuele subsidiereglement dateert van 1998; om redenen van 'behoorlijk bestuur' was het sowieso noodzakelijk om een evaluatie door te voeren en verbeteringen aan te brengen.

-Specifieke aanpassingen doen het reglement meer aansluiten bij het actuele lokaal ouderen(zorg)beleid:

*Stimuli voor samenwerking tussen organisaties

*Stimuli voor initiatieven rond 'sociale dienstbaarheid'

*Versterken dynamiek verenigingsleven (door het wegwerken van 'leeftijdsafhankelijke' puntenverdeling.

 

 

 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

007.002.003.001

Vrijwilligersverenigingen van ouderen en zieken die in aanmerking komen op basis van een subsidiereglement krijgen een financiële ondersteuning.

 

Stemming

 

31 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Peter Caluwé, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 31 stemmen voor

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het “Reglement inzake erkenning en subsidiëring seniorenverenigingen Lier/Koningshooikt“, zoals hierna als bijlage toegevoegd.

 

Bijlage:

 

Reglement inzake erkenning en subsidiëring seniorenverenigingen Lier/Koningshooikt

 

Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen

Artikel 1:

Stad Lier voorziet jaarlijks, binnen de mogelijkheden van de goedgekeurde begrotingskredieten, een subsidie aan de erkende seniorenverenigingen volgens de voorwaarden van dit reglement en na advies van de Lierse Seniorenraad.

 

Artikel 2:

Alle erkende seniorenverengingen die niet op een andere wijze betoelaagd worden door de stad (rechtstreeks of via een adviesraad) kunnen betoelaagd worden via het hierna omschreven puntenstelsel, met een maximum van 15% van het totale begrotingskrediet.

 

Artikel 3:

De subsidie wordt toegekend voor een volledig werkjaar van twaalf maanden, van 1 januari tot 31 december.

 

Artikel 4: De subsidie bestaat uit drie delen:

-De basissubsidie

-De werkingssubsidie

-De bijzondere subsidie

De basissubsidie bestaat uit 25% van het totaal voorziene begrotingskrediet en wordt verdeeld op forfaitaire grondslag onder alle seniorenverenigingen, die voor betoelaging in aanmerking komen.

De werkingssubsidie bestaat uit 75% van het totaal voorziene begrotingskrediet en wordt bepaald aan de hand van het hieronder beschreven puntensysteem.

Het college van Burgemeester en Schepenen en de seniorenraad mogen bijkomende onderzoeken instellen.

De bijzondere subsidie kan worden toegekend voor activiteiten van uitzonderlijke aard, zoals herdenkingsplechtigheden of bijzondere vieringen.

 

Artikel 5:

Overeenkomstig de bepalingen van dit reglement gaat het College van Burgemeester en Schepenen over tot:

-De erkenning van de seniorenorganisaties.

-De vaststelling en de toekenning van de subsidies

 

Artikel 6:

De erkenning kan door het college worden ingetrokken indien de seniorenorganisatie niet meer voldoet aan de bepalingen van artikel 9 van het reglement.

De intrekking van de erkenning heeft het verlies van het recht op subsidies tot gevolg.

 

Artikel 7:

Het college van Burgemeester en Schepenen wint het advies in van de stedelijke seniorenraad, alvorens een beslissing te nemen in verband met de in artikel 5 en 6 vermelde aangelegenheden.

 

Hoofdstuk 2: De erkenning

Artikel 8:

Om door het college van Burgemeester en Schepenen erkend te worden moet de seniorenorganisatie, ten bate van de personen van de derde leeftijd, en overeenkomstig haar statuten en reglement, alle kwesties behandelen die deze personen rechtstreeks of onrechtstreeks aanbelangen.

 

Artikel 9:

Om erkend te worden moet de seniorenorganisatie aan volgende voorwaarden voldoen:

1)      Haar zetel en activiteit hebben op het grondgebied van de stad Lier of Koningshooikt

2)      Opgericht zijn zonder beroepsdoeleinden of winst- of handelsoogmerken

3)      Geleid worden door een dagelijks bestuur dat voor de meerderheid is samengesteld uit leden woonachtig in de stad Lier of Koningshooikt.

4)      Aanvaarden verantwoording af te leggen ten aanzien van het gemeentebestuur over de aanwending van de bekomen subsidies.

 

Artikel 10:

De aanvraag tot erkenning dient gericht aan de seniorenraad en behandeld overeenkomstig artikel 9 van de statuten van de seniorenraad, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 maart 2013.

 

Artikel 11:

De aanvraag tot erkenning dient volgende documenten te omvatten:

1.De samenstelling van het bestuur, met vermelding van naam, voornaam, en adres van de bestuursleden.

2.Opgave van het aantal leden uit Lier-Koningshooikt en het aantal leden uit andere gemeenten.

3.Een exemplaar van de statuten en het huishoudelijk reglement of, bij gebreke hieraan, een omschrijving van het nagestreefde doel.

 

Hoofdstuk 3: De subsidies

Artikel 12:

Het aanvraagformulier tot het bekomen van een subsidie wordt jaarlijks voor 15 januari van het volgend werkjaar door het Stadsbestuur verzonden aan de erkende seniorenverenigingen en dient voor 28 februari terugbezorgd te worden aan het stadsbestuur, ingevuld en ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de vereniging.

 

Artikel 13:

Het stadsbestuur controleert de dossiers op hun wettigheid en volledigheid en zendt ze voor advies door aan het dagelijks bestuur van de seniorenraad.

 

Artikel 14: Het dagelijks bestuur van de seniorenraad onderzoekt ism de seniorenconsulent alle dossiers, stelt de punten vast en maakt de daaruit voortvloeiende verdeelsleutel als advies over aan het stadsbestuur voor 30 april.

 

Artikel 15:

Met laattijdig ingediende aanvragen wordt geen rekening gehouden.

 

Artikel 16: De toelagen voor seniorenverenigingen, voorzien in de goedgekeurde begroting worden, uitgezonderd de bijzondere toelagen, verdeeld onder verenigingen, die in aanmerking komen, overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 17 en 18 en voor zover voldaan is aan de bepalingen betreffende de erkenning en het indienen van aanvragen voor het bekomen van een subsidie

 

Artikel 17: Voor de berekening van het subsidiebedrag dat aan de verenigingen wordt toegekend, wordt volgende verdeelsleutel toegepast:

 

Basissubsidie:

-De basissubsidie bestaat uit 25% van het onder artikel 1 omschreven krediet en wordt verdeeld op forfaitaire grondslag onder alle seniorenverengingen die voor betoelaging in aanmerking komen.

 

Werkingssubsidie:

-De werkings subsidie bestaat uit de resterende 75% van het onder artikel 1 voorziene krediet.

De werkings subsidies, toegekend aan iedere vereniging, wordt bepaald door de waarde van één punt te vermenigvuldigen met het totaal punten toegekend aan de organisatie.

De waarde van één punt is gelijk aan het quotiënt van de deling:

 

Totaal bedrag van de werkingssubsidie

Som van de door al de verenigingen behaalde punten

 

Artikel 18: Puntenberekening:

De toekenning van de punten voor het vaststellen van de werkingssubsidie gebeurt volgens onderstaande normen:

 

1.Algemeen:

 

1.1.Deelname aan de vergadering van de seniorenraad

25 punten per vergadering

 

1.2.Actieve deelname aan een openbare manifestatie georganiseerd door de stad ism de seniorenraad

50punten per activiteit

 

1.3.Bestuursvergaderingen van eigen organisatie, koepelvereniging of regionale organisatie

25 punten per vergadering

 

2.Activiteiten

2.1.Activiteiten georganiseerd door eigen organisatie (zonder uitstappen)

50 punten per activiteit

 

2.2.Activiteiten georganiseerd door de koepelorganisatie

25 punten per activiteit

 

2.3.Activiteiten georganiseerd in samenwerking met andere organisaties en activiteiten open voor niet-leden

50 punten per activiteit

 

2.4.Bijzondere uitstappen, waaronder meerdaagse reizen

50 punten voor de eerste uitstapdag

25 punten voor aansluitende dagen

 

 

3.Sociale dienstbaarheid

3.1.Aanstellen van een verantwoordelijke voor sociale dienstbaarheid, zoals bijvoorbeeld voor het organiseren van bezoeken aan zieke leden, ophalen en terugbrengen van minder mobiele leden die anders niet kunnen deelnemen aan de activiteiten van de vereniging, … (Voor controle: naam en adres vermelden van de perso(o)n(en) die deze taak uitvoeren)

50 punten per werkjaar

 

3.2.Voor organiseren van activiteit ten gunste van een goed doel

50 (extra) punten per activiteit

 

3.3.Indien er korting voorzien wordt voor deelname aan activiteiten voor bezitters van een GOMOR-pas

50 punten per werkjaar

 

4.Ledenaantal:

4.1.Voor inwoners van Lier-Koningshooikt

50 punten per lid

4.2.Voor inwoners van andere gemeenten

5 punten per lid

4.3.Voor nieuw aangeworven leden

5 punten extra per nieuw lid (eenmalig)

 

Artikel 19:

Om voor subsidies in aanmerking te komen moet de vereniging het volledig werkjaar actief zijn geweest.

 

Artikel 20:

Het College van Burgemeester en Schepenen zal het definitief resultaat van de subsidiëring aan de seniorenraad en aan de belanghebbende vereniging mededelen voor 1 juli van het begrotingsjaar.

De uitbetaling van de toelagen gebeurt overeenkomstig de reglementering betreffende de gemeentelijke comptabiliteit.

 

Hoofdstuk 4: Bijzondere subsidie

Artikel 21:

Naast de gewone basis- en werkingsubsidies kan de gemeenteraad ten behoeve van een erkende en gesubsidieerde seniorenvereniging, in bijzondere omstandigheden, een bijkomende subsidie inschrijven in de begroting om activiteiten of manifestaties van uitzonderlijke aard of waarde mogelijk te maken.

 

Artikel 22:

Opdat een organisatie op deze bijzondere subsidie aanspraak zou kunnen maken, moet zij haar aanvraag indienen voor 1 juli van het begrotingsjaar waarin deze uitzonderlijke activiteit of manifestatie wordt georganiseerd. De aanvraag dient het uitzonderlijk karakter van het gebeuren te belichten en een duidelijke omschrijving te geven van de voorgenomen activiteit.

 

Artikel 23:

De bijzondere subsidie zal slechts worden uitgekeerd door het College van Burgemeester en schepenen na voorlegging door de vereniging van het bewijs dat de uitzonderlijke activiteit heeft plaatsgevonden en na advies van de senioren raad.

 

Hoofdstuk 5: Slotbepalingen

Artikel 24:

Dit reglement zal gehecht worden aan de beslissing van de Gemeenteraad te zake om er één geheel mee te vormen.

 

Artikel 25:

Dit reglement vervangt het reglement, vastgesteld bij raadsbesluit van 14 december 1998, met ingang van 1 januari 1999.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

DEFINITIEVE TOEKENNING NIEUWE STRAATNAAM 'BOTERTONSTRAAT' AAN DE NIEUWE STRAAT T.H.V. RIVIERSTRAAT 2. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 5 oktober 2015 beslist het college van burgemeester en schepenen om een stedenbouwkundige vergunning af te leveren aan Bouwbedrijf Emiel Dillen NV voor het bouwen van respectievelijk 72 en 14 woongelegenheden met bijhorende parking ter hoogte van Rivierstraat 2 en de achterliggende percelen.

 

De rooilijn werd in de gemeenteraad van 21 september 2015 goedgekeurd.

 

De gemeenteraad besliste in zitting van 21 september 2015 tot principiële toekenning van de benaming 'Botertonstraat' aan de straat tussen de Rivierstraat 2 en Rivierstraat 10.

 

In zitting van 27 juli 2015 beslist het college als verklaring voor Botertonstraat volgende omschrijving goed voor de vermelding op het straatnaambord: Naar de zuivelhandel De Boterton.

 

Het college besliste op 5 oktober 2015 het openbaar onderzoek te openen.

Het college besliste op 7 december 2015 om proces-verbaal op te stellen van het afsluiten van het openbaar onderzoek en aan de gemeenteraad voor te stellen om over te gaan tot definitieve toekenning van de straatnaam 'Botertontstraat'.

 

Adviezen

De Deelraad Erfgoed en Beeldende Kunsten heeft bij schrijven van 24 november 2015 volgend advies uitgebracht:

Positief advies over het gemeenteraadsbesluit van 21 september 2015 over de nieuwe straatnaam ‘Botertonstraat’.

 

De Deelraad erfgoed en beeldende kunsten adviseert de principiële toekenning van de straatnaam ‘Botertonstraat’ voor de nieuwe straat tussen de huisnummers 2 en 10 van de Rivierstraat door de gemeenteraad van 21 september 2015 positief.

 

Argumentatie

Voorstel: Botertonstraat

Volksmondbenaming afgeleid van de verdwenen margarinefabriek Brabantia van de familie Albers aan de Rivierstraat.

Gezien de benaming Boterton momenteel nog in gebruik is, wordt de naam Botertonstraat voorgesteld.

 

 

Openbaar onderzoek

De beslissing van de gemeenteraad dd. 21 september 2015 houdende principiële toekenning van de straatnaam 'Botertonstraat' werd voldoende kenbaar gemaakt door afkondiging en aanplakking op de voorgeschreven plaatsen:

Het openbaar onderzoek heeft gelopen van 1 november 2015 tot en met 30 november 2015.

Hiervan werd proces-verbaal opgesteld door het college van burgemeester en schepenen.

 

Juridische grond

Art. 4 en 5 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Argumentatie

Het openbaar onderzoek kan worden afgesloten en hiervan kan een proces-verbaal worden opgesteld met de vermelding dat er geen bezwaren werden ingediend.

 

De straatnaam refereert naar de volksmondbenaming 'Boterton'.  Deze naam is wellicht afgeleid van de verdwenen opslagplaats van de melk-en drankhandel van Jos Leysen aan de Rivierstraat die zich na Albers in dit gebouw vestigde. Zijn winkel was aan de spoorwegovergang van Lisp.

'De Boterton' zou ook als opschrift op zijn wagen zijn voorgekomen.

De benaming Boterton is momenteel nog in gebruik door de bevolking.

 

Er kan rekening gehouden worden met het advies van de deelraad om 'Botertonstraat' te gebruiken als nieuwe straatnaam.

 

Er wordt voorgesteld de nieuwe straatnaam 'Botertonstraat' definitief toe te kennen.

 

 

 

Stemming

 

31 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Peter Caluwé, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 31 stemmen voor

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de straatnaam 'Botertonstraat' definitief toe te kennen aan de straat tussen Rivierstraat 2 en Rivierstraat 10.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

dienst stedenbouw - Deelraad

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

dienst stedenbouw

Verdere afhandeling van het dossier

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

VERKAVELING BOGERSE VELDEN, FASE 2. WEGENISONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Studiebureau S.Bilt heeft een ontwerp opgemaakt voor de verkaveling Bogerse Velden fase 2 (in bijlage).

 

Feiten en context

Het ontwerp voorziet de aanleg van wegen en riolen voor het openbaar domein, binnen de verkaveling Bogerse Velden fase 2.

Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd.

De rijweg wordt uitgevoerd in asfalt, de 'pleinen' in okerkleurige betonstraatstenen 220 x 110 x 100 in halfsteensverband langs de zijde woningen en in elleboogverband t.h.v. de opritten.

De parkeerplaatsen worden aangelegd in grasbetontegels en de voetwegen in dolomiet.

Er zijn een 'wadi' (waterbuffering) en afwateringsgrachten voorzien.

Voor de aanplant van de bomen (zwarte els en zomereik) wordt een wortelgeleidingssysteem voorzien.

De wegbermen worden ingezaaid.

 

Juridische grond

De gemeenteraad is bevoegd om te beslissen over de zaak van de wegen op grond van artikel 2 en 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

Onder de 'zaak van de wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (4 april 2015), art. 4.2.2 en de bijhorende toelichtingsnota.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient het dossier van de wegenis van de verkaveling Bogerse Velden, fase 2 goed te keuren. Deze goedkeuring is noodzakelijk voor de verdere afhandeling van de stedenbouwkundige aanvraag.

 

 

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Tekin Tasdemir

1 stem tegen: Koen Breugelmans

8 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Peter Caluwé, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van de wegenisaanleg verkaveling Bogerse Velden fase 2 goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

studiebureau S.Bilt

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

VERKAVELING RIVIERSTRAAT : VOORONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 12 januari 2015 een vastlegging, ten bedrage van 18.750 euro goedgekeurd voor de uitvoering van de studie "verkaveling Rivierstraat" (verkavelaar Dillen).

 

Feiten en context

Voor dit dossier heeft studiebureau S.Bilt het voorontwerp (project nr.017-004) opgemaakt

(als bijlage : grondplan, typedoorsnedes en raming).

 

Het voorontwerp voorziet de aanleg van wegen en riolen voor het openbaar terrein, binnen de verkaveling "Rivierstraat - Dillen".

Er wordt een gescheiden rioleringssstelsel aangelegd.

De wegen worden uitgevoerd in klinkers 220 x110 x 100 in het grijs voor de rijweg (breedte 5 meter) en het oker-bruin voor de "pleinen".

De voetpaden worden aangelegd in oker dubbelklinkers 220 x 220 x 100.De voetpaden hebben verschillende breedtes, met een minimum van 1.6 meter.

Verder worden de parkeerplaatsen uitgevoerd met grasbetontegels.

In het dossier van het openbaar domein worden een aantal solitaire bomen aangeplant (soort nog te bepalen met groendienst) en verschillende graszones.

 

Juridische grond

De gemeentelijke wegenis valt onder de invloed 42 van het Gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen. Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (4 april 2014), art. 4.2.2 en de bijhorende toelichtingsnota.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

5/2/9/14

Verkaveling Rivierstraat ( Dillen)

 

De kosten voor deze werken worden geraamd op 347.337,17 euro excl. BTW of 420.277,98 euro incl. BTW.

 

Op de meerjarenbegroting 2014-2019 zijn er voor actienummer 5/2/9/14 "Verkaveling Nieuw" volgende budgetten voorzien :

2015 : 5.000 euro

2016 : 5.500 euro

2017 : 2.000 euro

2018 : 122.000 euro

2019 : 121.000 euro

 

Ten gevolge van de raming van de werken wordt de begroting 2016 - 2019 voor actienummer 5/2/9/14 "Verkaveling Rivierstraat " als volgt aangepast (uitvoering verwacht in 2016) :

2016 : 253.317 euro

2017 : 233.000 euro

2018 : 4.700 euro

2019 : 6.000 euro

Totaal : 497.017 euro

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient het dossier van de wegenis van de  Rivierstraat goed te keuren. Deze goedkeuring is noodzakelijk voor de verdere behandeling van de stedenbouwkundige aanvraag.

 

Stemming

 

31 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Peter Caluwé, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

1 onthouding: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 31 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het voorontwerp 'verkaveling Rivierstraat' goed.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

studiebureau S.Bilt

Verkavelaar Dillen

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

S.bilt

aanbestedingsdossier opmaken (na fiat verkavelaar)

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

PONTES - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 16 DECEMBER 2015 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 dat Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, en Wagner Christina, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES worden aangesteld (van 18 december 2013 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 18 september 2015 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 16 december 2015 om 18.30 uur in zaal LINK 21, aan de Welvaartstraat 14 te 2200 Herentals.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Statuten: wijziging en vaststelling van de gecoördineerde versie – goedkeuring

 

Het college nam wegens hoogdringendheid in de plaats van de gemeenteraad de beslissing om de statutenwijziging van de intergemeentelijke vereniging PONTES goed te keuren. Deze beslissing wordt ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 44, 46, 47 en 48

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Peter Caluwé, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van PONTES van 16 december 2015, die bestaat uit volgende agendapunten:

 

1.

Statuten: wijziging en vaststelling van de gecoördineerde versie – goedkeuring

 

Art 2 :

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van 14 december 2015 om de statuten van de intergemeentelijke vereniging PONTES goed te keuren.

 

Art 3 :

Een afschrift van dit besluit wordt te kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, gevestigd te 2610 Antwerpen-Wilrijk, aan de Jules Moretuslei 2.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2016

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Patrick Tersago i.v.m. afbakening kernwinkelgebied

 

De door de meerderheid goedgekeurde “afbakening klein stedelijk gebied” laat geen kleinhandel meer toe buiten een afgebakend gebied in het centrum. Deze regel wordt blijkbaar zeer strikt toegepast.

Een concreet voorbeeld : iemand die in de winkelpanden (panden die voor detailhandel vergund zijn) in de Kantstraat een boetiek wil beginnen mag dit niet ! Want de Kantstraat valt buiten dat afgebakend gebied.

In de die panden mogen alleen nog zaken komen die “diensten” leveren of eventueel buurtwinkels zoals een bakker, beenhouwer of kruidenier. In deze panden mogen echter geen periodieke goederen verkocht worden ! Deze zaken moeten in het centrum !

Concreet had ik van de schepen vernomen hoe hij volgende problemen die zich door deze verordening stellen zoekt op te lossen :

 

1. De panden werden in 1987 vergund voor detailhandel (zonder enige beperking). De rechtszekerheid is nu volledig verdwenen want die vergunningen zijn niks meer waard. De kandidaat huurders moeten immers, in functie van hun activiteit, een functiewijziging aanvragen. Vinden jullie dit logisch?

2. Deze panden worden zeer zwaar gehypothekeerd door deze maatregel. Ze blijven leeg staan wat voor de eigenaars een financiële aderlating is. Wie gaat dit financieel verlies betalen ?

3. De panden geraken niet verhuurd en zullen waarschijnlijk op de lijst van leegstand komen. Nog eens een extra belasting voor de eigenaars. Hoe ga je dit oplossen ?

4. Waar blijft het recht van de vrije ondernemer ? Als iemand in de Kantstraat een boetiek wil beginnen omdat de panden in het centrum onbetaalbaar zijn, dan wordt deze poging tot ondernemen door deze verordening zomaar afgeblokt. Kleine kandidaat zelfstandigen worden hierdoor geboycot.

 

Interpellatie 2 : van freddy Callaerts i.v.m. wateroverlast

 

Een tiental dagen geleden,namelijk vrijdag 15 januari heeft Lier weer te kampen gehad met een enorme wateroverlast.

Op de Lispersteenweg stonden verschillende huizen onder water,aan de Kesselsesteenweg ter hoogte van de Opel garage en de Marnixdreef stond het water een tiental centimeter hoog op de rijbaan en  op de Berlaarsesteenweg over de brug van het Netekanaal waren er eveneens grote problemen. Ik had dan ook volgende vragen aan het schepencollege:

 

- wat zijn de plannen van het cbs om in de toekomst zulke toestanden te vermijden

- gaan de getroffen bewoners een schadevergoeding krijgen of worden zij

  geholpen om een schadeclaim in te dienen

- welke bedragen zijn er in de begroting van deze legislatuur opgenomen

  om de problematiek van de wateroverlast te verbeteren

 

Interpellatie 3 : van Patrick tersago i.v.m. domein Withof

 

Volgens de omwonende van het domein Withof heeft de LMH voor huisvesting een nieuwe bouwaanvraag ingediend voor de bouw van sociale woningen op het voormalige domein. De oorspronkelijke vergunning werd in 2014 definitief door de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigd. Te zwaar voor de omgeving was het advies. De Deputatie legde zich bij dit besluit neer zodat het project terug naar af ging. De directeur verklaarde toen het project te zullen herzien en af te stappen van het grote bouwvolume.

De omwonende werden in 2012 (in de aanloop van de verkiezingen) in hun protest politiek gesteund door vo-LK, N-VA en enkele lokale kandidaten van Open VLD. Iedereen was toen wel van oordeel dat er een sociaal project kon en mocht komen, maar niet van de omvang zoals getekend. Bovendien was iedereen het er ook over eens dat de waterproblematiek grondig diende onderzocht te worden en dat hiervoor duidelijke oplossingen moesten komen.

Tijdens 2 voorbereidende gesprekken in de aanloop naar een nieuw voorstel tussen de buurt en LMH werden de bezwaren door de buurt nog eens duidelijk naar voor gebracht. Er werd beloofd hiermee rekening te houden.

Maar wat blijkt ?

Er is niets gedaan aan de schaalgrootte van het project. Tijdens een infovergadering kon men zien dat er wel minder appartementen zijn, maar de buitenafmetingen van het project blijven in het nieuwe ontwerp hetzelfde. Even hoog, even breed, even diep onder de grond, en even ontzettend lang … Nochtans één van de bezwaren die de Raad van Vergunningsbetwistingen had op de vorige bouwaanvraag: te grootschalig voor de omgeving.

Ook was het opmerkelijk dat Grontmij, verantwoordelijk voor de omgevingsaanleg en technische plannen, niet op de hoogte was van de niveauverschillen tussen het domein van het Withof en de omliggende percelen.

Bovendien kon men toen alleen maar zeggen dat er over de waterhuishouding nog niets geweten was. Kritieken en opmerkingen hierover werden in de kiem gesmoord met steeds hetzelfde zinnetje “we nemen dit mee…” en “we zijn dit aan het onderzoeken…”. Er was toen ook beloofd dat het buurtcomité in alle openheid en transparantie de studies van de waterhuishouding zou mogen inzien. Zo zouden ze, op eigen kosten, de resultaten door een derde firma kunnen laten nazien. Indien zou blijken dat de voorgestelde oplossingen voldoende waren, zou de buurt met het project “kunnen leven”. Al blijven ze vinden dat de grote van het project te zwaar is voor de site. Maar vandaag blijkt een loze belofte te zijn. Elke vraag tot inzage wordt pertinent geweigerd. Een bewuste tactiek : de buurt laten wachten op het openbaar onderzoek, wetende dat een firma dit allemaal moeilijk op 30 dagen rond kan krijgen…

De afgelopen weken heeft het paar keer goed geregend en had de buurt daar na één dag al last van wateroverlast. De vrees is dus zeer groot dat, met het nieuwe grote project, dit probleem alleen maar zal vergroten.

Van de buurtbewoners heb ik bovendien vernomen dat N-VA en Open VLD het nieuwe project, dat dus maar een klein aantal appartementen minder zal tellen dan het oorspronkelijke, toch zal steunen. U zal begrijpen dat de buurt zich verraden voelt. Want in aanloop van de verkiezingen werd de mensen een ander verhaal voor gespiegeld.

Daarom had ik graag een duidelijk antwoord gekregen op volgende vragen :

 

- Waarom krijgt de buurt de resultaten van het onderzoek naar de waterhuishouding niet in handen zoals beloofd ?

- Is de LMH niet zeker van haar stuk en is er misschien twijfel of de waterhuishouding wel onder controle te krijgen is ?

- Klopt de bewering van de buurt dat de huidige meerderheid de nieuwe plannen dit maal wel zal goedkeuren en dit ondanks dat er aan de verzuchtingen van de buurt niet werd voldaan ?

- Waarom heeft N-VA een bocht van 180° gemaakt en steunt ze het plan, dat zoals gezegd in volume weinig of niet verschilt met dat van 2011,nu wel ?

 

Interpellatie 4 : van Els Van Weert i.v.m. stand van zaken burgerparticipatie

 

Uit het bestuursakkoord:

“Ingrepen aan de openbare ruimte en mobiliteit vertrekken vanuit een brede raadpleging van alle betrokkenen, die gebeurt tijdens de planningsfase. De betrokkenen pas consulteren als er al fundamentele beslissingen zijn genomen is uit den boze. “

En verder:

“De wijkwerking wordt maximaal ingezet als platform voor communicatie en overleg met de stad.”

Bij de evaluatie van 3 jaar bestuur pakt de burgemeester onder andere uit met het op stapel staande project van de normaalschool.

De krijtlijnen van dit project liggen klaarblijkelijk al duidelijk vast, dat konden we in de krant lezen.

Van de aangekondigde participatie die voorzien werd voor dit project is nog steeds geen sprake. Nochtans weten we perfect dat heel wat bewoners uit de brede buurt  interessante ideeën hebben voor deze site. We hebben het hen immers meer dan twee jaar geleden reeds gevraagd.

Uit het artikel blijkt dat het stadsbestuur niet van plan is zo’n fundamentele oefening te doen op een site die nochtans die kant van de stad een nieuw aanzien kan geven en een kans biedt om een visionair project neer te zetten waar men van heinde en ver komt naar kijken.

Ik lees nu in de krant : “ Op die locatie creëren we een mix van wonen en winkels. De komende weken verwachten we concrete voorstellen van vijf projectontwikkelaars.” “We verwachten van hen ook voorstellen om verenigingen op deze site te huisvesten”. Dat laatste is natuurlijk mooi, maar heeft weinig of niets te maken met de beloofde inbreng van bij de planningsfase.

Een gemiste kans dus en een aanpak die wat ons betreft niet strookt met onze visie op echte participatie , maar zelfs strijdig is met het eigen bestuursakkoord.

Zou dit kunnen te maken hebben met het opdoeken van de dienst wijkwerking ? Toen ik de schepen er bij het begin van deze legislatuur naar vroeg, ontkende hij in alle toonaarden dat het afbreuk zou doen aan de dialoog tussen stad en burgers. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hij zich vergiste. En dat is maar logisch ook. Of ging men er misschien van uit dat de knappe en gedreven ambtenaren op die dienst hun tijd aan het verdoen waren ?

 

Graag vernam ik van het schepencollege:

 

1. Staat u nog steeds achter de beloftes van participatie en wijkwerking uit het bestuursakkoord en hoe maakt u die beloftes concreet waar ?

2. Hoe rijmt u deze passage met de aanpak van het belangrijke dossier normaalschool waar projectontwikkelaars blijkbaar al met zeer concrete instructies wat betreft invulling aan het werk werden gezet ?

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019