Lier

Zitting van 27 september 2021

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. heraanleg vesten

Recent zijn onze stadsvesten heraangelegd,vier van de vijf her aan te leggen vesten zijn nu in prima staat behalve de vest tussen Mechelsesteenweg en de sportvelden, juist die vest die gelegen is aan de grootste school van onze stad,deze vest zou nog een toplaag moeten krijgen.

De Begijnevest is de drukst gebruikte vest van allemaal hier rijden dagelijks honderden Scholieren van en naar de school.

Volgens de geplande timing zou de heraanleg moeten afgerond geweest zijn op 1 september 2021,naar ik heb vernomen zou de definitieve afwerking nu pas gepland Zijn tijdens de herfstvakantie. De vest ligt nu vol met kiezels en keitjes en het is er Zeer gevaarlijk fietsen,vanaf dat je durft te remmen heb je veel kans om onderuit te gaan.

 

Ik heb dan ook volgende vragen aan de betrokken schepen:

        Waarom wordt deze vest als laatste heraangelegd ?

        Wat is de reden dat de deadline van 1/9 niet werd gehaald?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

De toplaag op de Begijnenvest dient nog aangelegd te worden. Voorlopig ligt enkel de onderlaag er. De aannemer, die sterke vertraging veroorzaakte in zijn eigen werk, kreeg van onze diensten geen toelating om deze werken uit te voeren op 31 augustus en 1 september aangezien er dan honderden fietsen over dit vestdeel moesten rijden op de eerste schooldag.

 

Momenteel is het aanbrengen van de toplaag gepland op vrijdag 1 oktober. Maandag 4 oktober is een schoolvrije dag waardoor de toplaag, die nog dient uit te harden, hier voldoende tijd voor krijgt.

Momenteel geeft de onderlaag alleen een onverzorgde indruk inderdaad maar dit is dus van tijdelijke aard en schept verder geen veiligheidsproblemen.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. waterpartij Sion

Al sinds 2018 stel ik u vragen over de, ondertussen, verloederde toestand van deze waterpartij. Ook gestoffeerd met foto’s.

Verzakkingen rondom, gebarsten blauwe steen, onkruid dat woekert, en wagens die erover rijden.

Steeds verwees u naar de projectontwikkelaar, er zou een rondgang komen, de waterhuishouding zou besproken worden, en tot op heden is er niets gebeurd.

 

Op mijn laatste schriftelijke vraag dd 23/8/21 kwam het verrassende antwoord van de ontwikkelaar: die neemt geen verantwoordelijkheid en meldt:

“ De waterpartij werd uitgevoerd volgens de plannen zoals goedgekeurd door de Stad Lier”

 

Dat is duidelijke taal dus is mijn vraag: Wanneer begint u er aan?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Er zijn met die waterpartij verschillende problemen, waaronder het veelvuldig overrijden van de waterpartij en een groot waterverlies (drinkwater). Gelet hierop wordt momenteel onderzocht of de waterpartij niet beter wordt vervangen door iets anders. De vrees is immers dat dit waterverbruik niet duurzaam op te lossen valt.

 

In 2018 is een waterverbruik tot 5000 liter drinkwater per dag vastgesteld, wat toch zeer moeilijk te verantwoorden is er zijn dan een aantal ingrepen gebeurd, maar dan nog bleef er een resterend watergebruik tot 1000 liter per dag.

 

Om die reden wordt momenteel onderzocht of de waterpartij niet kan vervangen worden door groenaanplantingen in bloembakken. Exacte timing is nog niet bekend.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Geert Marrin (Groen-Lier&Ko) i.v.m. correspondentie met de adviesraden

Reeds vanaf het begin van deze legislatuur vraagt onze fractie om actief en op korte termijn op de hoogte gebracht te worden omtrent de correspondentie tussen het College van Burgemeester en Schepenen en de diverse adviesraden die onze stad rijk is.

 

Meerdere malen werd ons bevestigd dat deze vraag legitiem is. Dit zou de kwaliteit van het debat in de gemeente- en OCMW-raad immers zonder enige twijfel ten goede komen. Op een concrete en afdoende oplossing blijft het evenwel wachten.

 

Daarom volgende vraag vanuit onze fractie: binnen welke termijn en op welke manier zal aan raadsleden inzage verleend worden in de vragen om advies die gesteld worden door het College van Burgemeester en Schepenen, in de adviezen die verstrekt worden door de adviesraden en in de antwoorden van het College van Burgemeester en Schepenen op de geformuleerde adviezen?

 

Antwoord schepen Sabine Leyzen:

U verwijst in uw vraag naar een betere correspondentie tussen het CBS en de diverse adviesraden. Op uw vraag op welke manier er aan de raadsleden inzage zal verleend worden op het gevraagde advies en het geleverde antwoord vanuit en aan het CBS kan ik u het volgende melden:

 

Vanuit de dienst participatie werd reeds eerder deze maand het initiatief genomen om een afvaardiging van elke adviesraad vergezeld van de plus-ambtenaar uit te nodigen voor een overleggroep met vertegenwoordigers van alle adviesraden. Deze bijeenkomst staat gepland half oktober. De nood aan dit overleg kwam tijdens kennismakende gesprekken eerder dit jaar naar boven.

 

Op de agenda van dit overleg staat onder andere de huidige werking van de adviesraden en de uitdagingen die zich stellen, waarvan het onderwerp van uw vraag er één is.

In het overleg zal eveneens besproken worden, hoe er in het kader van uw vraag, korter op de bal gespeeld kan worden, zodat deze verslagen sneller beschikbaar zijn voor wat de formele adviesverlening betreft.

 

Vandaag worden de verslagen van de adviesraden ter beschikking gesteld van de GR-leden via Meeting.

 

De informele adviesverlening, gezien de collega-schepenen in de meeste gevallen aanwezig trachten te zijn op de vergaderingen van de adviesraden, zal doorgaans zijn weerslag vinden in het verslag als besproken punt. 

 

We onderzoeken de mogelijkheid om de formele adviezen van de adviesraden apart te kunnen onderbrengen binnen Meeting en na bespreking op de vergadering van het CBS een terugkoppeling toe te voegen. Vandaag gebeurt deze terugkoppeling vanuit het CBS doorgaans informeel door de bevoegde schepen. De adviesverlening wordt hiermee verder geformaliseerd.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. overwegen

De commotie rond het sluiten van de overweg op het Galgenveld is ons allen bekend. Ik had graag van de bevoegde schepen naar aanleiding hiervan meer klaarheid gekregen door middel van antwoorden op de volgende vragen:

        Wie nam er initiatief voor de sluiting? Wie nam/neemt de uiteindelijke beslissing? Welke rol heeft het stadsbestuur in deze beslissing?

        Welke overwegen op het grondgebied van Lier of in de nabije omgeving van Lier worden nog gesloten in de (nabije) toekomst?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Top op heden heeft Infrabel steeds het initiatief genomen om met de stad te overleggen over het sluiten van overwegen. Voor de specifieke overweg werd een standpunt door het schepencollege bepaald naar aanleiding van de (verplichte) gemeentelijke begeleidingscommissie van 24 juni 2016 in verband met het project van de aanleg van ontsluitingsweg naar het station. In dat kader bestaat immers de problematiek eruit dat door het aanleggen van de stationsontsluiting zonder begeleidende verkeersmaatregelen er een verkeersstroom op gang wordt gebracht vanaf de Antwerpsesteenweg doorheen de wijk Zevenbergen om zo aan te takken op de bretellen van de ontsluitingsweg wat niet wenselijk wordt geacht door de verschillende partners in het project. De sluiting maakt in die zin ook deel uit van de addendum projectnota voor de stationsontsluiting.

 

Er werd op dit moment geen andere beslissing genomen door het schepencollege dan deze van het vastleggen van dit standpunt. Dat wil zeggen dat er voor de procedure tot sluiting nog aanvullende beslissingen moeten worden genomen.

 

Er wordt momenteel gewerkt door Infrabel aan een streefbeeld voor de overwegen op grondgebied Lier. Hier is echter nog geen definitief streefbeeld bepaald en er is dus ook nog geen beslissing genomen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 28 JUNI 2021. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 28 juni 2021.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 28 juni 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

VASTSTELLEN VAN DE DATA VOOR DE GEMEENTERAAD EN OCMW RAAD 2022. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art. 18

 

Argumentatie

Bijgevoegd voorstel van data gemeenteraad en OCMW raad 2022 werd besproken met de voorzitter van de gemeenteraad.

Voorstel data gemeenteraad en OCMW raad 2022:

 

Data

Commissies

Dossier ten laatste in CBS

Vaststellen dagorde

Verzending

 

 

31 januari

 

 

24-27 januari

 

10 januari

 

17 januari

 

21 januari

 

21 februari

 

 

14-17 februari

 

 

31 januari

 

7 februari

 

11 februari

 

28 maart

 

 

21-24 maart

 

7 maart

 

14 maart

 

18 maart

 

25 april

 

19-21 april

 

4 april

 

 

11 april

 

15 april

 

23 mei

 

 

16-19 mei

 

 

2 mei

 

 

9 mei

 

 

13 mei

 

 

27 juni

 

 

20-23 juni

 

6 juni

 

13 juni

 

17 juni

 

 

26 september

 

 

19-22 september

 

 

5 september

 

12 september

 

16 september

 

24 oktober

 

 

17-20 oktober

 

 

3 oktober

 

 

10 oktober

 

 

14 oktober

 

 

28 november

 

 

21-24 november

 

 

7 november

 

 

14 november

 

18 november

 

19 december

 

 

12-15 december

 

28 november

 

5 december

 

9 december

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de data voor de gemeenteraad en OCMW raad 2022.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

OPVOLGINGSRAPPORTERING BBC 2021. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar moet worden voorgelegd.

 

Inhoudelijk is deze tussentijdse rapportering vooral gericht op de uitvoering van de prioritaire beleidsdoelstellingen en actieplannen. Ze bevat ook een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar en geeft zo informatie over de uitvoering en de bewaking van de kredieten. Het rapport voorziet ook in een update van de geformuleerde financiële risico's bij aanvang van de meerjarenplan.

 

Het rapport wordt ter beschikking gesteld via het webportaal van Pepperflow.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsrapport over de eerste jaarhelft van 2021.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

WIJZIGING RECHTSPOSITIEREGELING (RPR) - RANGEN EN FUNCTIONELE LOOPBAAN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de rechtspositieregeling dd. 29 maart 2021, zoals goedgekeurd door de Gemeenteraad wordt vermeld dat elke betrekking van de formatie wordt vastgesteld in een stelsel van graden. Graden worden ingedeeld in vijf niveaus. De niveaus stemmen, met uitzondering van de niveaus D en E, overeen met een diplomavereiste van een bepaald onderwijsniveau.

 

De niveaus en de daarmee overeenstemmende diploma’s of getuigschriften zijn:

 niveau A: ofwel een masterdiploma, ofwel een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van twee cycli dat gelijkgesteld werd met universitair onderwijs;

 niveau B: ofwel een bachelordiploma, ofwel een diploma van het hoger onderwijs van één cyclus of daarmee gelijkgesteld onderwijs;

 niveau C: een diploma van het secundair onderwijs of daarmee gelijkgesteld onderwijs;

 niveau D: geen diplomavereiste, tenzij anders bepaald

 niveau E: geen diplomavereiste.

 

Per niveau worden de graden hiërarchisch gerangschikt in rangen. Elke rang wordt aangeduid met twee of drie letters. De hoofdletter geeft het niveau aan, de kleine letter geeft de rang in dat niveau. De rangen geven het relatieve gewicht van de graden binnen het niveau weer.

 

De rangen per niveau zijn :

niveau E 1 basisgraad   Ev E1-E2-E3

niveau D 1 basisgraad   Dv D1-D2-D3

  1 technische hogere graad Dx D4-D5

niveau C 1 basisgraad   Cv C1-C2-C3

  1 hogere graad  Cx C4-C5

niveau B 1 basisgraad   Bv B1-B2-B3

  1 hogere graad  Bx B4-B5

niveau A 1 basisgraad   Av A1a-A1b-A2a

  1 hogere graad  Ax A4a-A4b

  2 hogere graad  Ay A5a-A5b

 

De functionele loopbaan bestaat uit de toekenning van opeenvolgende salarisschalen die met een en dezelfde graad verbonden zijn. Bij elke aanstelling in een graad krijgt de medewerker de eerste salarisschaal van de functionele loopbaan van die graad, tenzij anders bepaald.

 

De functionele loopbanen en de voorwaarden voor doorstroming naar de volgende salarisschalen zijn voor het niveau A:

 voor de graden van rang Av:

A1a-A1b-A2a:

1) van A1a naar A1b na 4 jaar schaalanciënniteit in A1a en een gunstig evaluatieresultaat;

2) van A1b naar A2a na 18 jaar gecumuleerde schaalanciënniteit in A1a en A1b en een gunstig evaluatieresultaat;

 voor de graden van rang Ax:

A4a-A4b: van A4a naar A4b na 9 jaar schaalanciënniteit in A4a en een gunstig evaluatieresultaat;

 voor de graden van rang Ay:

A5a-A5b: van A5a naar A5b na 9 jaar schaalanciënniteit in A5a en een gunstig evaluatieresultaat;

 

 

Feiten en context

In het proces van werving en selectie wordt vastgesteld dat het moeilijker wordt om leidinggevende functies ingevuld te krijgen. De instroom is eerder klein en de kwaliteit van de profielen niet altijd naar wens. Meermaals moet een tweede of zelfs derde oproep gedaan worden om leidinggevende functies in te vullen. Bepaalde leidinggevende functies worden dan ook beschouwd als knelpuntberoep. Als organisatie willen we ook erkennen dat de functie van leidinggevende heel wat verantwoordelijkheid met zich meebrengt. De verwachtingen liggen hoog: er wordt beleidsmatig inzicht gevraagd, het aansturen van een team is vaak niet zo evident en meestal wordt ook nog heel wat doorgedreven inhoudelijk werk verricht. Om concurrentieel te kunnen zijn in de arbeidsmarkt en sterke profielen te kunnen aantrekken, is het raadzaam om kandidaten een interessanter loonpakket te kunnen bieden. Ook in het kader van retentie zou het een hulp kunnen zijn om leidinggevenden meer perspectief te kunnen geven op financieel vlak.

 

Het Rechtspositiebesluit Gemeente- en Provinciepersoneel van 7 december 2007 biedt de mogelijkheid om een andere rang toe te kennen aan de leidinggevende functies op A-niveau.

 

Argumentatie

Voorgesteld wordt om de rangen voor niveau A uit te breiden in de RPR van stad en OCMW zodat de mogelijkheid worden geboden om een leidinggevend pad te voorzien op A1a-A2a-A3a.

 

VOORSTEL AANPASSING TEKST RPR

 

Art. 3 §6

niveau A  1 basisgraad   Av   A1a-A1b-A2a

1 basisgraad   Avb   A1a-A2a-A3a

1 hogere graad  Ax   A4a-A4b

2 hogere graad  Ay   A5a-A5b

 

Artikel 112

De functionele loopbanen en de voorwaarden voor doorstroming naar de volgende

salarisschalen zijn voor niveau A:

1° voor de graden van rang Av:

A1a-A1b-A2a:

1) van A1a naar A1b na vier jaar schaalanciënniteit in A1a en geen negatief

evaluatieresultaat;

2) van A1b naar A2a na achttien jaar gecumuleerde schaalanciënniteit in A1a en A1b

en geen negatief evaluatieresultaat

2° voor de graden van rang Avb.

A1a-A2a-A3a:

1) van A1a naar A2a na vier jaar schaalanciënniteit in A1a en geen negatief geen

negatief evaluatieresultaat;

2) van A2a naar A3a na achttien jaar gecumuleerde schaalanciënniteit in A1a en A2a

en geen negatief evaluatieresultaat;

 

Art. 125. Niveau A

§1. De algemene voorwaarden voor bevordering zijn:

1° voor een graad van rang Ax, schalen A4a-A4b (eerste hogere graad, lijnfunctie, staffunctie

of expertfunctie):

a) titularis zijn van rang Av, rang Avb of niveau B

b) minstens 2 jaar niveauanciënniteit in niveau A of minstens 4 jaar niveauanciënniteit in

niveau B

c) een diploma hebben dat toegang geeft tot niveau A

d) een gunstig evaluatieresultaat gekregen hebben voor de laatste periodieke evaluatie

e) slagen voor de selectieprocedure die minstens een assessment bevat.

2° voor een graad van rang Av of Avb (basisgraad)

a) titularis zijn van een graad van niveau B of C;

b) ten minste 2 jaar niveauanciënniteit hebben in een graad van niveau B of ten minste 4

jaar niveauanciënniteit hebben in een graad van niveau C

c) als de functie een beschermde titel behelst of een specialisatie die een diploma vereist,

voldoen aan de diplomavereiste die geldt bij aanwerving voor de functie;

d) een gunstig evaluatieresultaat gekregen hebben voor de laatste periodieke evaluatie

e) slagen voor de selectieprocedure die minstens een assessment bevat

 

Art. 196 §1

 niveau A:

1 basisgraad  Av A1a-A1b-A2a

1 basisgraad  Avb A1a-A2a-A3a

eerste hogere graad Ax A4a-A4b

tweede hogere graad Ay A5a-A5b

derde hogere graad Az A10a-A10b

 

Bijlage V : Aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden

Bevorderingsvoorwaarden:

A1-A2a

A1-A3a

Minimum diploma- en opleidingsniveau: Geen, tenzij wettelijke titel

Algemene:

Nationaliteitsvereiste volgens RPR

Medisch geschikt zijn

Behoren tot het vastbenoemd personeel of tot het contractueel personeel mits voldaan hun proeftijd beëindigd en

- na 1.1.2008 aangesteld na een aanwervings- en selectieprocedure zoals het statutair personeel

- voor 1.1.2008 aangesteld na een externe bekendmaking van de vacature en een gelijkwaardige procedure als van toepassing op vacatures in statutaire betrekkingen

Minstens 2 jaar niveau-anciënniteit in niveau B of minstens 4 jaar  niveau-anciënniteit in niveau C

 

 

Juridische grond

BVR RPR van 7 december 2007

Rechtspositieregeling dd. 29 maart 2021

 

Adviezen

Advies van de vakbonden werd gevraagd

 

Financiële weerslag

In bijlage II van de rechtspositieregeling dd. 29 maart 2021 staat de uitgewerkte salarisschaal A3a reeds vermeld. Het verschil tussen salarisschaal A1b en A2a bedraagt op jaarbasis maximaal €1.000 en het verschil tussen salarisschaal A2a en A3a bedraagt op jaarbasis maximaal €2.250.

 

Visum financieel directeur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de wijziging aan de Rechtspositieregeling (RPR) waarbij de rang Avb met salarisschalen A1a-A2a-A3a wordt toegevoegd aan niveau A, zodat deze kunnen worden gehanteerd als leidinggevend pad.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

In bijlage II van de rechtspositieregeling dd. 29 maart 2021 staat de uitgewerkte salarisschaal A3a reeds vermeld. Het verschil tussen salarisschaal A1b en A2a bedraagt op jaarbasis maximaal €1.000 en het verschil tussen salarisschaal A2a en A3a bedraagt op jaarbasis maximaal €2.250.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

MEDEDELING VAN DE BURGEMEESTER OVER DE CORONAMAATREGELEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In België was fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. We zitten momenteel in fase 3 van het noodplan.

 

Dit heeft ook een impact op de werking en het functioneren van de stad. Ondertussen werden er een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, op sociaal vlak, naar personeel toe, ... De burgemeester geeft een update over de genomen maatregelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de maatregelen van de stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

OPHEFFEN VAN DE TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING DD. 19 NOVEMBER 2020 - EN LATERE AANPASSINGEN - HOUDENDE DE UITGEBREIDE MONDMASKERPLICHT BINNEN DE STADSVESTEN. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        23 maart 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        1 oktober 2020: Politieverordening van de gouverneur betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen

        20 oktober 2020: Beslissing Burgemeester betreffende het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier

        28 oktober 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

        1 november 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        9 november 2020: Politieverordening van de gouverneur betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen

        19 november 2020: Beslissing Burgemeester betreffende het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier

        28 november 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        1 december 2020: Politieverordening van de gouverneur betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen

        11 december 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        19 december 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        20 december 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        21 december 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        24 december 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        12 januari 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        14 januari 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        26 januari 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        29 januari 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        6 februari 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        6 maart 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        11 maart 2021: Beslissing Burgemeester betreffende aanpassingen van de tijdelijke politieverordening dd. 19 november 2020 houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier

        20 maart 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        26 maart 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        24 april 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        27 april 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        7 mei 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        12 mei 2021: Beslissing Burgemeester betreffende aanpassingen van de tijdelijke politieverordening dd. 19 november 2020 houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier

        4 juni 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        23 juni 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        27 juli 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        25 augustus 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        30 augustus 2021: Beslissing Burgemeester betreffende het opheffen van de tijdelijke politieverordening dd. 19 november 2020 houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier en de latere aanpassingen dd. 11 maart 2021 en 12 mei 2021

 

 

Feiten en context

Ten gevolge van de Covid 19 -crisis werden door de Nationale Veiligheidsraad zeer

verregaande en ongeziene maatregelen genomen en opgelegd om enerzijds de druk op de

gezondheidszorg en ziekenhuizen beheersbaar te houden en anderzijds de volksgezondheid

zo veel als mogelijk te beschermen en te waarborgen.

 

Daar sinds medio oktober 2020 de cijfers inzake de besmettingen met het coronavirus COVID-19 opnieuw toenamen, en deze vooral het snelst en sterkst stegen in de provincie

Antwerpen, werden er door verschillende gemeenten op lokaal vlak extra maatregelen

genomen met als achterliggende gedachte om de stijgende cijfers in te dijken.

 

Zo ging stad Lier over op 19 november 2020 tot het uitvaardigen van een tijdelijke

politieverordening bij hoogdringendheid om het dragen van een mondmasker te verplichten

in de ganse stad Lier binnen de vesten, uitgezonderd de vesten zelf. De tijdelijke politieverordening ging in vanaf 20 november 2020 en blijft van kracht tot deze wordt opgeheven.
 

Vervolgens ging de stad Lier over op 11 maart 2021 tot een aanpassing van de betreffende tijdelijke politieverordening dd. 19 november 2020 aangaande de mondmaskerplicht, hierbij werd een uitzondering voorzien voor diegenen die met de fiets of een voortbewegingstoestel deelnemen aan het verkeer op de rijweg.


En op 12 mei 2021 werd de betreffende tijdelijke politieverordening dd. 19 november 2020 aangaande de mondmaskerplicht nogmaals aangepast, hierbij werd er enkel  een mondmaskerplicht voorzien in de winkelstraten van stad Lier.
 

Het laatste nieuw ministerieel besluit daterend 25 augustus 2021, houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, haalt aan dat de ziekenhuisopnames ondertussen gedaald zijn waardoor het versoepelen van bepaalde maatregelen mogelijk wordt.

 

Juridische grond

- Artikel 134. § 1. Nieuwe Gemeentewet
In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de edenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

- Artikel 135. §2. Nieuwe Gemeentewet
De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :
...

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

...

 

- Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, alle wijzigingen tem 25 augustus 2021 van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020, en eventueel latere wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020

 

Regelgeving bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 133, 2de alinea van de Nieuwe Gemeentewet en artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur is de burgemeester bevoegd voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.
 

Overeenkomstig artikel 133, 2de alinea en artikel 135 §2, 5° van de Nieuwe Gemeentewet beschikt de burgemeester over uitvoerende politiebevoegdheden en kan de burgemeester politiebesluiten maken.

 

Argumentatie

Gelet op artikels 134 paragraaf 1 en 135 paragraaf 2 van de Nieuwe Gemeentewet;
 

Gelet op het laatste nieuw ministerieel besluit daterend 25 augustus 2021, houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Rekening houdend met het feit dat de ziekenhuisopnames ondertussen gedaald zijn waardoor het versoepelen van bepaalde maatregelen mogelijk wordt;

 

Rekening houdend met het feit dat een te strakke handhaving van mondmaskerplicht waar dit niet strikt noodzakelijk is, heel snel het draagvlak van de maatregelen bij de bevolking kan ondermijnen en zelfs onnodige weerstand kan creëren;

 

Is het aangeraden om de mondmaskerplicht in de verschillende straten van Lier, ingevolge de tijdelijke politieverordening dd. 19 november 2020 en de latere aanpassingen dd. 11 maart 2021 en 12 mei 2021, op te heffen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van de burgemeester van 30 augustus 2021 om de tijdelijke politieverordening dd. 19 november 2020 aangaande de mondmaskerplicht binnen de stadsvesten, en de latere aanpassingen dd. 11 maart 2021 en 12 mei 2021, op te heffen.

 

Art 2 :

Deze opheffing trad in werking op 1 september 2021.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

VERLENGING TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING VOOR DE GEMOTIVEERDE UITBREIDING VAN DE VERGUNDE TERRASSEN I.F.V. DE 2DE EXIT-STRATEGIE HORECA I.K.V. COVID-19 MAATREGELEN IN SYNERGIE MET DE ZATERDAGMARKT. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing burgemeester dd. 14-05-2020 betreffende de heropening van de zaterdagmarkt.

Beslissing burgemeester dd. 19-05-2020 betreffende het exit plan van de zaterdagmarkt.

Beslissing burgemeester dd. 27 mei 2020 i.k.v. tijdelijke politieverordening voor de gemotiveerde uitbreiding van vergunde terrassen i.f.v. de exitstrategie horeca.

Collegebesluit dd. 08-06-2020 betreffende de inname van parkeerplaatsen voor horecazaken voor uitbreiding terrassen.

Gemeenteraadsbeslissing dd. 29 juni 2020 i.k.v. terrassenuitbreiding - compensatie horeca

Beslissing burgemeester dd. 02-07-2020 betreffende de actualisatie van de organisatie van de zaterdagmarkt.

Beslissing burgemeester dd. 10 september 2020 i.k.v. exitstrategie horeca - verlengen uitgebreid terras tot 25 oktober 2020.

Gemeenteraadsbeslissing dd. 28 september 2020 i.k.v. de bekrachtiging van de beslissing burgemeester van 10 september 2020.

Beslissing burgemeester dd 25 februari 2021 betreffende de tijdelijke politieverordening voor de gemotiveerde uitbreiding van vergunde horecaterrassen i.f.v. de 2de exit strategie horeca i.k.v. COVID-19 maatregelen.

Gemeenteraad dd. 29-03 betreffende de bekrachtiging van de beslissing burgemeester dd. 25-02-2021.

Bijeenkomst burgemeester en schepenen dd. 27 juli 2021 betreffende het principebesluit voor de verlenging van de uitgebreide terrassen vanaf september 2021.

 

Feiten en context

De uitgebreide horecaterrassen mogen volgens de tijdelijke politieverordening blijven staan tot eind augustus 2021. Een eventuele verlenging van de periode wordt gekoppeld aan de federale maatregelen voor de organisatie van markten en ambulante handel.

 

Tijdens de zomermaanden zou er een evaluatie komen betreffende de organisatie van de zaterdagmarkt volgens de geldende maatregelen en welke gevolgen dit zou hebben voor de uitgebreide terrassen.

 

Indien gunstig zou de zaterdagmarkt terug keren naar de oorspronkelijke locatie. Indien ongunstig blijft de zaterdagmarkt al zeker tot eind december 2021 op de verhuislocatie.

 

Fasering

O.v. van verdere uitvoeringsmodaliteiten in de volgende Ministeriële Besluiten aangaande de horecaexit.

 

Adviezen

Marktmeesters: een algemene bevraging bij alle marktkramers is moeilijk. Er zijn altijd voor- en tegenstanders voor de verhuislocatie. Als het veilig moet blijven verlopen, is de verhuislocatie beter in functie van doorgang aan de kramen en eventuele wachtrijen (bredere gangpaden).

 

Ondernemen: voor de beleving rond het marktplein is een terugkeer van de zaterdagmarkt wenselijk. De horeca heeft meer inkomsten dan wanneer de markt op de verhuislocatie staat. Natuurlijk dient er rekening gehouden te worden met de federale maatregelen voor de organisatie van markten.

 

Juridische grond

Nieuwe gemeentewet, art. 134-135: de burgemeester is bevoegd.

Algemeen politiereglement, gewijzigd in de gemeenteraad dd. 25 november 2019:

 

Onderafdeling 5. Plaatsen van terrassen op de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3).

Artikel 247/21. De burgemeester is gemachtigd om gemotiveerde afwijkingen op het voorliggende reglement toe te staan.

 

Onderafdeling 6. Plaatsen van terrassen in de Eikelstraat.

Artikel 247/40 §1. De burgemeester is gemachtigd om gemotiveerde afwijkingen op het voorliggende reglement toe te staan.

 

Onderafdeling 7. Plaatsen van terrassen op het Zimmerplein.

Artikel 247/61. De burgemeester is gemachtigd om gemotiveerde afwijkingen op het voorliggende reglement toe te staan.

Op alle andere locaties geldt de minimale doorgang van 1,5m die gerespecteerd dient te worden.

 

Nieuwe Gemeentewet - HOOFDSTUK III Bevoegdheden van de burgemeester - Artikel 134.

§ 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken.

In de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad dienen deze bekrachtigd te worden.

 

Belastingreglement op terrassen en andere uitstallingen op het openbaar domein, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.

 

Argumentatie

De burgemeester volgt de adviezen en overweegt deze verlenging van de politieverordening ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad o.m op basis van de gemotiveerde afwijking op het Algemeen Politiereglement (terrassenreglementering) als op basis van de Nieuwe Gemeentewet (hdf.III art. 134).

De burgemeester overweegt om de zaterdagmarkt terug te laten doorgaan op de Grote Markt en omgeving vanaf september 2021.

De uitgebreide terrassen kunnen behouden blijven tot het einde van het terrassenseizoen 2021 behalve van vrijdagnacht 4.00 uur tot zaterdag 14.00 uur voor café's op de Grote Markt, Eikelstraat en Zimmerplein.

 

Financiële weerslag

Belastingreglement op terrassen en andere uitstallingen op het openbaar domein, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de bekrachtiging van de beslissing burgemeester dd. 29 juni 2021 voor de uitvaardiging i.f.v. de ondersteuning van de 2de Lierse horeca exit binnen de huidige COVID-19 crisis de verlenging van de tijdelijke politieverordening voor de terrassenuitbreiding in synergie met de zaterdagmarkt goed, o.m. op basis van de gemotiveerde afwijking op het Algemeen Politiereglement (terrassenreglementering - OA5-6-7) als op basis van de Nieuwe Gemeentewet (Hfd. III art. 134).

 

De uitgebreide terrassen kunnen behouden blijven tot het einde van het terrassenseizoen 2021 behalve van vrijdagnacht 4.00 uur tot zaterdag 14.00 uur voor café's op de Grote Markt, Eikelstraat en Zimmerplein in functie van de organisatie van de zaterdagmarkt.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

SAMENWERKINGSPLATFORM VOOR UITBRAAKMANAGEMENT (SUM) - VERWERKINGSOVEREENKOMST - BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 25 juni werd het Samenwerkingsplatform voor UitbraakManagement (SUM) beschikbaar voor alle eerstelijnszones en lokale besturen. Op dit platform krijgen de lokale besturen de mogelijkheid om voor het eigen grondgebied bijkomende risicocontacten in kaart te brengen voor persoonlijke samenkomsten waarbij niet alle aanwezigen gekend waren tijdens het corona contactonderzoek (hierna case). Op deze manier kunnen de ontbrekende risico contacten voor deze cases op ons grondgebied in kaart worden gebracht. Cases die niet worden opgenomen door het lokale bestuur of de eerstelijnszone, worden centraal opgenomen. Hiernaast geeft het bijhorende casemanagement dashboard de mogelijkheid om de cases gelinkt aan ons grondgebied verder op te volgen.

 

De stad heeft een account voor het SUM-platform. Aangezien SUM sensitieve persoonlijke informatie bevat, hebben de individuele SUM-gebruikers, reeds een geheimhoudingsverklaring ondertekend. Echter dient er hiernaast door het lokaal bestuur een verwerkingsovereenkomst voor het uitvoeren van casemanagement via SUM te worden ondertekend. Dit dient te gebeuren in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR).

 

Juridische grond

Artikel 191 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie verankert het voorzorgsbeginsel in het kader van het beheer van internationale gezondheidscrisissen en van de actieve voorbereiding van zulke potentiële crisissen.  Dit beginsel houdt in dat, wanneer een ernstig risico hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid zal worden, het aan de overheid is om dringende en voorlopige maatregelen te nemen;

Decreet lokaal bestuur, inz. art. 41 2e lid 5° dat bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is om onderhavig besluit te nemen.

Decreet lokaal bestuur, inz. art. 269 dat bepaalt dat als de gemeenteraad niet tijdig kan samenkomen om onderhavig besluit nemen door bij hoogdringendheid de verwerkingsovereenkomst goed te keuren met het oog op het bekomen van de nodige accounts doch onder voorbehoud van bekrachtiging van deze beslissing op de eerstvolgende gemeenteraad waarop dit wetmatig kan geagendeerd worden.

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR)

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de goedkeuring voor het college van burgemeester en schepenen van 9 augustus 2021 over de "Verwerkingsovereenkomst - Verwerken van Persoonsgegevens ter bestrijding van de Covid-19-pandemie via Casemanagement" bij hoogdringendheid te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING DD. 13 AUGUSTUS 2021 BETREFFENDE HET OPLEGGEN VAN EEN SLUITINGSUUR VOOR HET STADSPARK EN DE EVENEMENTENWEIDE (STADSHAVEN) VAN STAD LIER. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Naar aanleiding van de zware impact die de horecasector reeds gekend heeft onder invloed van de COVID19-crisis, heeft de stad Lier in 2020 en 2021 besloten om een terrassenuitbreiding van de horecazaken goed te keuren i.f.v. de ondersteuning van de Lierse horeca. Zo werd er onder andere voorzien voor horeca-uitbatingen die niét gevestigd zijn op de Grote Markt en die geen uitbreiding van hun terras kunnen realiseren vóór of naast hun zaak, dat ze de gelegenheid krijgen om een ruimte in te nemen op de evenementenweide naast het stadspark (de stadshaven).

 

Gelet op de federale maatregelen ihkv de bestrijding van het COVID-19 virus, geldt er voor de horeca gelegenheden nog steeds een verplicht sluitingsuur tot 01:00 uur. Het nachtelijke samenscholingsverbod werd echter opgeheven. Dit resulteert in de toestand dat vele jongeren, blijkbaar ook van buiten Lier na de sluiting van de horeca voor geruime tijd blijven rondhangen in het stadscentrum, meer bepaald het stadspark. Dit is evenwel op zich niet verboden.

 

De politie van Lier deelde mee dat er in de periode juni 2020 tem juli 2020, toen het federale samenscholingsverbod nog gold, voor het gebied stadspark en omgeving in totaal 24 meldingen aan de politie geregistreerd werden zoals : diefstal met braak, vandalisme, opzettelijke slagen en vechtpartijen (in bende), fietsdiefstallen, nachtlawaai, moeilijkheden met personen, verdachte personen, hulpgeroep algemeen enz.

Naast de algemene controles en toezicht die werden uitgevoerd door de politiediensten, resulteerde dit in 22 bijkomende interventies en onder meer in vaststellingen van inbreuken op de federale regelgeving ihkv de Covid-19 bestrijding.

 

Door het ontbreken van openbare verlichting in het stadspark en door de aanwezige begroeiing wordt een gevoel van anonimiteit in de hand gewerkt en wordt het toezicht hierop ten zeerste bemoeilijkt. Het is echter op korte termijn onmogelijk om op deze locatie meer openbare verlichting te voorzien. Bovendien zou ook dit negatieve effecten kunnen hebben o.a. naar de fauna toe.

 

De hoger vermelde toestand resulteerde ook in 2021 reeds in een aantal feiten waaronder vandalisme, vechtpartijen, diefstallen, nachtlawaai, inbreuken op de federale regelgevingen ihkv de Covid-19 bestrijding, … en vooral bij betere weersomstandigheden kan aangenomen worden dat dit ook in de nabije toekomst zo zal blijven.

Permanent toezicht door politie is mede gelet op de plaatsgesteldheid niet realiseerbaar of opportuun.

 

Verder zorgt de aanwezigheid van waterpartijen in en onmiddellijk rond het stadspark in combinatie met de duisternis ervoor dat er een gevaarlijke toestand gecreëerd wordt (meerdere personen kwamen reeds – al dan niet bedoeld – in het water terecht). Bovendien is slachtofferschap (vechtpartijen, diefstallen, vandalisme) een steeds aanwezige dreiging en wordt een mogelijke identificatie van de daders door de plaatsgesteldheid bemoeilijkt.

 

Juridische grond

Overeenkomstig art.135 § 2 zijn gemeenten bevoegd om te voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op de openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

 

Meer bepaald worden volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd: het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

 

Deze politieverordeningen kunnen voorzien in sancties zoals bepaald door de gemeenteraad in de code van politiereglementen.

 

Regelgeving bevoegdheid

De burgemeester is bevoegd inzake de algemene administratieve politie.

 

Overeenkomstig artikel 134, § 1 van de Nieuwe Gemeentewet kan de burgemeester politieverordeningen maken in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare orde of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners. Deze verordening vervalt dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet wordt bekrachtigd.

 

Overeenkomstig artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur is de burgemeester bevoegd voor dringende politieverordeningen.

 

Argumentatie

De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare gezondheid, veiligheid en rust in de stad Lier en beroept zich op artikel 134, §1 van de Nieuwe Gemeentewet dat onder meer zegt dat de burgemeester politieverordeningen kan maken in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare orde of andere onvoorziene gebeurtenissen.

 

Naar aanleiding van de informatie die de politie van Lier overmaakte, blijkt dat er zich een probleem voordoet in het stadspark en de evenementenweide (stadshaven) van Lier.

 

Het valt op korte termijn niet te verwachten dat er een wijziging zal komen in het sluitingsuur van de horeca en evenmin een herinvoering van het federale samenscholingsverbod ihkv de bestrijding tegen COVID-19. De problemen doen zich nu voor en zullen waarschijnlijk en hopelijk na de zomermaanden, of een verdere versoepeling in de maatregelen afnemen.

Er is dus op korte termijn een maatregel nodig om de bovenstaande dreiging beter te kunnen controleren.

 

De op dit moment meest aangewezen maatregel is een burgemeestersbesluit waarbij de toegang tot- of de aanwezigheid in het stadspark en de evenementenweide verboden is tussen 01:30 uur en 06:00 uur, uitgezonderd voor uitbaters en personeel van de horeca stadshaven voor de tijd die noodzakelijk is om op te kuisen of om eigen toezicht te voorzien op hun installaties.

Een besluit van de gemeenteraad was op deze korte termijn niet mogelijk, gelet op de zomervakantie en de moeilijkheid om in deze periode de gemeenteraad te laten bijeenkomen, de adviesraden te raadplegen enz.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de bekrachtiging van de Beslissing Burgemeester dd. 13 augustus 2021 betreffende het afkondigen van de volgende tijdelijke politieverordening:

 

Politieverordening

 

Artikel 1

Het is verboden om het stadspark en de evenementenweide (stadshaven) van stad Lier te betreden tussen 01:30 uur en 06:00 uur, uitgezonderd de uitbaters en personeel van de horeca in de stadshaven voor de tijd die noodzakelijk is om op te kuisen of om eigen toezicht te voorzien op hun installaties.

 

Artikel 2

De niet-naleving van deze verordening wordt bestraft met een administratieve geldboete die maximaal 175 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder respectievelijk minderjarig doch de volle leeftijd van 16 jaar heeft bereikt op ogenblik van de inbreuk, of meerderjarig is. Dit conform de voorziene administratieve sancties in artikel 4 §1.1. van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en de straf- en slotbepalingen opgenomen onder titel 7 van het Algemeen Politiereglement van stad Lier.

 

Artikel 3

Deze verordening is onmiddellijk uitvoerbaar, treedt vanaf de dag van bekendmaking ervan in werking en blijft van kracht tot en met 30 september 2021.

 

Artikel 4

Deze verordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 5

Een afschrift van deze verordening wordt overgemaakt aan de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen en aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen en aan de sanctionerend ambtenaar in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties.

 

Artikel 6

De politie van Lier is belast met het toezicht op de naleving van dit besluit.

 

Artikel 7

Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

VERORDENING VERPLICHT CONFORMITEITSATTEST HUURWONINGEN - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        29/03/2021: Goedkeuring door de gemeenteraad van de verordening verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen. Deze verordening werd vervolgens ter goedkeuring aan de Vlaamse minister van Wonen voorgelegd.

        01/07/2021: Ministerieel besluit tot goedkeuring van de verordening van 29 maart 2021 van de gemeenteraad van Lier houdende het verplicht stellen van het conformiteitsattest. De Vlaamse minister van Wonen geeft hiermee een voorwaardelijke goedkeuring voor de verordening, op voorwaarde dat een aangepast reglement wordt voorgelegd.

 

Feiten en context

De algemene verplichting van conformiteitsattesten voor huurwoningen uit de verordening van 29 maart 2021 van de gemeenteraad van Lier, voorzag in het toenmalige artikel 2 een vrijstelling voor sociale huurwoningen. Voor deze woningen werd de woningkwaliteit reeds gewaarborgd geacht, gezien zij opgevolgd worden volgens een vastgelegde methode onder toezicht van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).

 

In het Ministerieel Besluit van 1 juli 2021 vraagt de Vlaamse minister van Wonen om het artikel met deze vrijstelling te schrappen. Deze vrijstelling zou namelijk kunnen leiden tot een ongelijke behandeling van huurders van sociale woningen ten opzichte van andere huurders.

Onder deze voorwaarde wordt een aangepast reglement, na goedkeuring door de gemeenteraad, door de minister goedgekeurd.

 

Het Agentschap Wonen-Vlaanderen vermeldt in haar feedback op de verordening dat sociale huurwoningen wel een aparte timing kunnen krijgen binnen een gefaseerde invoering.

 

Voorstel: aanpassing aan de verordening

Een schrapping van artikel 2, met een vrijstelling voor sociale woningen, betekent dat sociale woningen ook onder de algemene verplichting van conformiteitsattesten vallen.

 

In artikel 1 werd een gefaseerde invoering van de verplichting voorzien, gespreid over 10 jaar. De fasering is gebaseerd op de ouderdom van de woning (bepaald door het bouwjaar). Deze fasering wordt gemotiveerd door het principe dat eigenaars voldoende tijd moeten krijgen om renovatiewerken uit te voeren. De ouderdom van de woning is een belangrijke indicator voor woningkwaliteitsgebreken en een bijhorende hogere renovatiekost.

 

De dienst Wonen stelt, in overleg met de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH), voor om een aangepaste fasering uit te werken voor de groep sociale woningen. Via het Lokaal Woonoverleg (LWO) is het mogelijk een planning op te maken die optimaal aansluit bij de renovatieplannen, waarvoor de huisvestingsmaatschappij afhankelijk is van de goedkeuring van de VMSW.

 

Daarom wordt voorgesteld om artikel 2 te schrappen en te vervangen door een extra paragraaf bij de fasering die vermeld wordt in artikel 1:

§3. Voor woningen van de sociale huisvestingsmaatschappij (woonmaatschappij) wordt een aangepaste fasering uitgewerkt, die wordt besproken op het Lokaal Woonoverleg. Deze woningen moeten ten laatste op 1 januari 2032 een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

 

De uiterste datum van de fasering is voor private en sociale huurwoningen dezelfde.

 

Ondertussen worden zowel private als sociale huurwoningen waarvoor een klacht in verband met woningkwaliteit ingediend wordt, via de bestaande procedures (aan de hand van een conformiteitsonderzoek) gecontroleerd.

De gefaseerde invoering van het verplicht conformiteitsattest ontslaat geen enkele verhuurder van de verplichting om enkel conforme woningen te verhuren.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        BVR van 16/11/2018 over het Lokaal Woonbeleid

        Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald art. 2.2 en boek 3 ‘Woningkwaliteitsbewaking’

        BVR tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

Argumentatie

Door de vrijstelling voor sociale huurwoningen (voormalig art. 2) te schrappen en te vervangen door een aangepaste fasering (art. 1 §3), worden huurders van private en sociale huurwoningen zo gelijk mogelijk behandeld. Met deze aanpassing wordt tegemoet gekomen aan de voorwaarde die de Vlaamse minister van Wonen stelt ter goedkeuring van de verordening.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de aangepaste verordening 'verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen', zoals hieronder als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Bijlage: Gemeentelijke verordening verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen

 

Artikel 1

§1. Voor elke woning die verhuurd wordt of te huur of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van één of meer studenten, moet de verhuurder of diegene die de woning te huur of ter beschikking stelt een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

 

§2. Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd.

De fasering gebeurt op basis van de leeftijd van de huurwoning die bepaald wordt op basis van het bouwjaar zoals gekend in het kadaster en wel als volgt:

        Vanaf 1 januari 2022: woningen met bouwjaar 2011 en later

        Vanaf 1 januari 2024: woningen met bouwjaar 1991 en later

        Vanaf 1 januari 2026: woningen met bouwjaar 1971 en later

        Vanaf 1 januari 2028: woningen met bouwjaar 1946 en later

        Vanaf 1 januari 2030: woningen met bouwjaar 1900 en later

        Vanaf 1 januari 2032: alle woningen

 

§3. Voor woningen van de sociale huisvestingsmaatschappij (woonmaatschappij) wordt een aangepaste fasering uitgewerkt, die wordt besproken op het Lokaal Woonoverleg. Deze woningen moeten ten laatste op 1 januari 2032 een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

 

Artikel 2

Het conformiteitsattest heeft een geldigheidsduur van 10 jaar voor woningen waarbij 0 tot en met 3 gebreken in categorie I worden vastgesteld bij het conformiteitsonderzoek.

 

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest wordt beperkt tot 5 jaar indien er 4 tot en met 6 gebreken in categorie I worden vastgesteld bij het conformiteitsonderzoek.

 

Artikel 3

Het aanvragen van het conformiteitsattest is gratis.

 

Artikel 4

De verordening treedt in werking na de goedkeuring door de gemeenteraad en de goedkeuring door de Vlaamse minister van Wonen.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

RETRIBUTIEREGLEMENT BIBLIOTHEEK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 10 februari 2020 - Intergemeentelijke samenwerking bibliotheken

Collegebeslissing van 9 november 2020 - Intergemeentelijke samenwerking bibliotheken

Collegebeslissing van 19 april 2021 - Regiobib en ééngemaakt reglement

 

Feiten en context

De bibliothecarissen en schepenen van de acht betrokken gemeenten werkten de voorbije maanden een ééngemaakt gebruikersreglement uit als basis voor het samenwerkingsverband.

Op 30 maart 2021 vond een digitaal overleg plaats tussen schepenen en bibliothecarissen van de betrokken gemeenten, op uitnodiging en onder coördinatie van Avansa, voorheen VormingPlus (zie ook verslag in bijlage).

Er zijn twee factoren die een gefaseerde vorming van de regiobib in het ééngemaakt bibliotheeksysteem onvermijdelijk maken:

        De bibliotheken van Duffel en Putte kunnen om technische redenen en volgens de planning van Cultuurconnect pas vanaf het voorjaar van 2022 instappen in het eengemaakt bibliotheeksysteem (hierna EBS).

        Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg kunnen mogelijk in de nabije toekomst toetreden, maar daar is nog geen definitieve beslissing genomen in de naweeën van de regiovorming op Vlaams niveau.

De schepenen en bibliothecarissen komen tot een akkoord voor een eengemaakt gebruikersreglement (zie bijlage), rekening houdend met de vereisten van het EBS zoals bepaald door Cultuurconnect in opdracht van de Vlaamse overheid.

 

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

De stad stelt de collecties van de bibliotheek ter beschikking van de bevolking, voor haar dienstverlening wordt een passende vergoeding gevraagd.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/05/KAP/02/10

Bibliotheek en leescafé

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglement voor materialen en diensten ter beschikking gesteld door de bibliotheek, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Bijlage:

 

Retributiereglement voor materialen en diensten ter beschikking gesteld door de bibliotheek

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 28 juni 2021: Regiobib en eengemaakt reglement.

 

Motivering

De stad stelt de collecties van de bibliotheek ter beschikking van de bevolking, voor haar dienstverlening wordt een passende vergoeding gevraagd.

 

Artikel 1 : Basis voor de retributie

Voor een termijn ingaand op 6 oktober 2021 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie ingevoerd op de terbeschikkingstelling van materialen en diensten door de stedelijke openbare bibliotheek.

 

Artikel 2 : Tarieven

a) Lidgeld per jaar

        18 jaar of ouder:  € 5

        jonger dan 18 jaar: gratis

        houder Uitpas met kansentarief: € 1

        leerkracht op vertoon van geldige lerarenkaart: gratis

 

b) Bijkomende retributie bij overschrijding leentermijn:

        € 0,10 per materiaal per dag, tot een maximum van € 4,20 per materiaal

 

c) Diensten

        gebruik internetcomputers maximaal 2 uur/dag: gratis

        reserveren materiaal: gratis  (met een maximum van drie gelijktijdige reservaties)

        IBL (interbibliothecaire uitlening) bij een openbare bibliotheek binnen de regiobib: gratis

        IBL bij een openbare bibliotheek buiten de regiobib: € 3

        IBL bij een andere instelling: € 3 plus eventuele kosten aangerekend door de instelling

        afdruk/ fotokopie zwart/wit A4: € 0,10

        afdruk/ fotokopie kleur A4: € 0,50

        afdruk/ fotokopie zwart/wit A3: € 0,20

        afdruk/ fotokopie kleur A3: € 1

 

d) Vergoedingen bij schade, verlies, diefstal

        nieuwe lenerspas: € 1

        vervanging cd-doosje: € 1

        lichte beschadiging: € 2,50

        verlies, ernstige beschadiging, diefstal: aankoopprijs (zonder leverancierskorting)

 

e) Verkoopsartikelen

        bibliotheekdraagtas € 2

        kopieerkaart € 2,50

 

Artikel 4 : Retributieplichtige

De retributie is verschuldigd door de persoon, op wiens naam de bibliotheekmaterialen werden uitgeleend of aan wie de bibliotheekdiensten werden verleend

 

Artikel 5 : Invordering en betaling

De verschuldigde retributie wordt onmiddellijk voldaan in de bibliotheek, cash of via bancontact.

Niet betaalde retributies  worden gefactureerd na 90 dagen.

Bij gebreke aan betaling van de retributie kan het bedrag gevorderd worden overeenkomstig art. 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 6 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 6 oktober 2021 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

VERNIEUWD REGLEMENT INZAKE DE THUISZORGTOELAGE VOOR OUDEREN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 27 mei 2013 keurde de Gemeenteraad het reglement i.v.m. de thuiszorgtoelage voor ouderen goed. Aan hulpbehoevende mensen die nog thuis wonen, ouder zijn dan 60 en een beperkt inkomen hebben voorziet het reglement een jaarlijkse toelage van 600€.

 

Feiten en context

In het Reglement van 7/5/2013 is voorzien dat de graad van zorgbehoevendheid wordt bepaald volgens de BEL-profiel schaal. Vanaf 1/6/2021 voorziet de Vlaamse Overheid een veel meer gedetailleerde en nauwkeurige schaal om de graad van zorgbehoevendheid in te schatten, m.n. BelRAI.

 

Het is bijgevolg noodzakelijk om een wijziging door te voeren in het bestaande reglement, zodat de graad van zorgbehoevendheid wordt ingeschat via de schaal die actueel van toepassing is.

 

Het gaat om een technische wijziging van het bestaande reglement; inhoudelijk worden geen wijzigingen doorgevoerd. Het blijft immers de bedoeling van het reglement om complementair te zijn aan de tussenkomsten die op Vlaams niveau voorzien worden. Voor hén die net uit de boot vallen voor het Vlaams zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden (de vroegere zorgverzekering), desondanks hoge zorgnoden hebben én een beperkt inkomen - voorziet de stad Lier een toelage van 600€ op jaarbasis.

 

In het huidige reglement wordt bijgevolg volgende aanpassingen doorgevoerd (zie geel (oude tekst) en groen (voorstel tot aangepaste tekst):

 

Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen

 

Art. 1:

Oudere, hulpbehoevende, mindervermogende inwoners van Lier die niet in aanmerking komen voor de Vlaamse zorgverzekering (wordt: Vlaams zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden) krijgen een toelage toegekend.

 

Art. 2:

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

Ouderen: minstens 60 jaar oud zijn

 

Hulpbehoevend: Een attest van een erkende thuiszorgdienst of mutualiteit waaruit blijkt dat de zorgbehoevende minstens 30 punten scoort op de BEL-profielscore. (wordt:

*Score 12/30 voor de hele BelRAI Screener en geen 6/12 of meer op ADL/IADL

*Score 5/12 voor de modules ADL én IADL (opgeteld) en geen 13/30 of meer voor de

hele BelRAI Screener

*Score 3 óf 4/6 op de module Cognitie én geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI

Screener én geen 6/12 of meer op ADL & IADL

 

Mindervermogend:

De aanvrager heeft recht op een verhoogde tegemoetkoming in het stelsel van de ziekte- en

invaliditeitsverzekering of bezit een kansenpas (GOMOR) (wordt: Uitpas met kansentarief) van de stad Lier.

Niet in aanmerking komen voor de Vlaamse zorgverzekering (wordt: Vlaams zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden): Bewijs van het ziekenfonds dat de persoon geen erkenning heeft in de Vlaamse zorgverzekering. (wordt Vlaams zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden).

 

Hoofdstuk 2: Toelageregeling

 

Art. 3:

De toelage wordt jaarlijks aangevraagd. De aanvragen van het (wordt: de) 1st helft van het jaar worden uitbetaald in juli, de aanvragen van de 2de helft van het jaar worden uitbetaald in januari van het volgende jaar. Er moeten minstens 12 maanden zitten tussen de datum van de 1ste aanvraag en een eventuele 2de en volgende aanvragen.

 

Art. 4:

De toelage bedraagt 600 euro per jaar.

 

Hoofdstuk 3: Toekenningsvoorwaarden

 

Art. 5:

De aanvraag tot het bekomen van de toelage dient schriftelijk gericht aan het college van

burgemeester en schepenen. De bewijzen dat er voldaan is aan alle criteria in art. 2 moeten als bijlage meegestuurd worden met de aanvraag. Het college van burgemeester en schepen heeft het recht bijkomende inlichtingen in te winnen. Het invullen van de aanvraag, de bewijsstukken, wijzigingen en eventuele bijkomende informatie geven aan het College van Burgemeester en Schepenen mag gebeuren door de mantelzorger of een erkende thuiszorgdienst.

 

Art. 6:

Indien de persoon overlijdt of verhuist naar een andere gemeente tussen de aanvraag en de

uitbetaling, zal de toelage niet worden uitbetaald.

 

Hoofdstuk 4: Toepassings- en controlemaatregelen

 

Art. 7:

De aanvrager is verplicht elke wijziging die zich voordoet met betrekking tot de gestelde voorwaarden tot het bekomen van de toelage onmiddellijk te melden aan het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Art. 8:

Alle ten onrechte uitbetaalde toelagen zullen worden teruggevorderd verhoogd met de wettelijke intresten vanaf de datum van uitbetaling en de eventuele inningskosten.

 

Hoofdstuk 5: Slotbepalingen

 

Art. 9:

Dit reglement vervangt vanaf 1/10/2021 het reglement “thuiszorgtoelage” dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 27 mei 2013.

 

Fasering

Deze technische aanpassingen zullen gelden voor alle aanvragen voor de thuiszorgtoelagen sinds 1 juni 2021.

 

Adviezen

In een overlegvergadering met vertegenwoordigers van de thuiszorgorganisaties en mutualiteiten in Lier op 30 augustus 2021, werd deze technische aanpassing positief ondersteund.

 

Argumentatie

De wijzigingen in het reglement zijn technische aanpassingen, die noodzakelijk zijn om de bestaande regeling te conformeren aan de nieuwe praktijk m.b.t. de inschatting van de zorgbehoevendheid.

De scores van zorgbehoevendheid die in het nieuwe reglement voorzien worden, zijn gebaseerd op een advies van professor De Clerq, die het Vlaamse project inzake belRAI heeft gecoördineerd. De scores stemmen overeen met een graad van zorgbehoevendheid van mensen, die net geen recht hebben op het Vlaams zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Op deze manier blijft de geest van het reglement - m.n. een lokale toelage voorzien voor mensen die net uit de boot vallen voor het Vlaams budget - behouden, en is de toelage van de stad Lier complementair aan het Vlaams niveau.

 

Financiële weerslag

In principe gaat het om een technische wijziging in de bestaande voorwaarden, en wordt de doelgroep niet ingeperkt of verruimd. Gezien de vernieuwde belRAI-methodiek - en de onzekerheden naar de impact op het terrein - worden de evt. budgettaire gevolgen nauw opgevolgd.

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/12/KAP/1/22

Financiële steun om zorgkosten op te vangen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het reglement van de thuiszorgtoelage voor ouderen, goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 mei 2013, op 30 september 2021 op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het vernieuwde Reglement van de thuiszorgtoelage voor ouderen, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Bijlage:

 

Reglement van de thuiszorgtoelage voor ouderen

 

Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen

 

Art. 1:

Oudere, hulpbehoevende, mindervermogende inwoners van Lier die niet in aanmerking komen voor de Vlaams zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden krijgen een toelage toegekend.

 

Art. 2:

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

Ouderen: minstens 60 jaar oud zijn

 

Hulpbehoevend: Een attest van een erkende thuiszorgdienst of mutualiteit waaruit blijkt dat de zorgbehoevende:

*Score 12/30 voor de hele BelRAI Screener en geen 6/12 of meer op ADL/IADL

*Score 5/12 voor de modules ADL én IADL (opgeteld) en geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener

*Score 3 óf 4/6 op de module Cognitie én geen 13/30 of meer voor de hele BelRAI Screener én geen 6/12 of meer op ADL & IADL

 

Mindervermogend:

De aanvrager heeft recht op een verhoogde tegemoetkoming in het stelsel van de ziekte- en invaliditeitsverzekering of bezit een Uitpas met kansentarief) van de stad Lier.

Niet in aanmerking komen voor de Vlaams zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden: Bewijs van het ziekenfonds dat de persoon geen erkenning heeft in het Vlaams zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.

 

Hoofdstuk 2: Toelageregeling

 

Art. 3:

De toelage wordt jaarlijks aangevraagd. De aanvragen van de eerste helft van het jaar worden uitbetaald in juli, de aanvragen van de 2de helft van het jaar worden uitbetaald in januari van het volgende jaar. Er moeten minstens 12 maanden zitten tussen de datum van de 1ste aanvraag en een eventuele 2de en volgende aanvragen.

 

Art. 4:

De toelage bedraagt 600 euro per jaar.

 

Hoofdstuk 3: Toekenningsvoorwaarden

 

Art. 5:

De aanvraag tot het bekomen van de toelage dient schriftelijk gericht aan het college van burgemeester en schepenen. De bewijzen dat er voldaan is aan alle criteria in art. 2 moeten als bijlage meegestuurd worden met de aanvraag. Het college van burgemeester en schepen heeft het recht bijkomende inlichtingen in te winnen. Het invullen van de aanvraag, de bewijsstukken, wijzigingen en eventuele bijkomende informatie geven aan het College van Burgemeester en Schepenen mag gebeuren door de mantelzorger of een erkende thuiszorgdienst.

 

Art. 6:

Indien de persoon overlijdt of verhuist naar een andere gemeente tussen de aanvraag en de uitbetaling, zal de toelage niet worden uitbetaald.

 

Hoofdstuk 4: Toepassings- en controlemaatregelen

 

Art. 7:

De aanvrager is verplicht elke wijziging die zich voordoet met betrekking tot de gestelde voorwaarden tot het bekomen van de toelage onmiddellijk te melden aan het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Art. 8:

Alle ten onrechte uitbetaalde toelagen zullen worden teruggevorderd verhoogd met de wettelijke intresten vanaf de datum van uitbetaling en de eventuele inningskosten.

 

Hoofdstuk 5: Slotbepalingen

 

Art. 9:

Dit reglement vervangt vanaf 1 oktober 2021 het reglement “thuiszorgtoelage” dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 27 mei 2013.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

VASTSTELLEN ROOILIJN. OV2021/200: NIEUWBOUWPROJECT IN GROEPSWONINGBOUW. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De aanvraag ingediend door Sophie Kegels namens FIDES CONSTRUCT BVBA gevestigd te Van Eycklei 1/6 te 2018 Antwerpen, heeft betrekking op een terrein, gelegen Arthur Vanderpoortenlaan 13, Berlarij 26, 28, 32 en 34, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie I nrs. 93B2, 93Z, 93P, 93L, 93M, 102P, 105D, 106E, 112N en 114V.

 

Het betreft een aanvraag tot het aanleggen van een nieuwbouwproject in groepswoningbouw.

 

De aanvraag omvat:

 stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Feiten en context

1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

Functiewijziging

De voorgelegde aanvraag voorziet een functiewijziging van gecombineerd naar wonen / openbaar nut.

 

 

woonfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

handelsfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een handelsfunctie.

Een handelsfunctie moet volgens de omzendbrief worden gedefinieerd als het verkopen van niet ter plaatse vervaardigde goederen.

dienstenfunctie

 

 

openbare nutsfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

Sinds het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen van 14 april 2000, wat gewijzigd werd op 17 juli 2015 en 30 oktober 2015, valt hogergenoemde functie onder volgende hoofdfunctie :

1° wonen;

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

1° wonen

Met wonen wordt residentieel wonen bedoeld. Gebouwen bedoeld voor tijdelijk verblijf (vakantiehuisjes) vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘verblijfsrecreatie’.

Ook landbouwbedrijfswoningen vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘land- en tuinbouw in de ruime zin’. De conciërgewoning bij een industrieel bedrijf valt niet onder de categorie ‘wonen’ maar onder ‘industrie en bedrijvigheid’. Dezelfde redenering gaat op voor alle conciërgewoningen.

Wanneer woningen boven gebouwen met een andere functie zijn opgetrokken en functioneel niets te maken hebben met deze functie, dan hebben ze wel de functie 'wonen'. Het gebouw in kwestie heeft dan twee hoofdfuncties.

 

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

2. Historiek

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 93 B2

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 93 Z

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 93 P

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 93 L

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 93 M

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1971 werd afgerond.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 102 P

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd vóór 1850.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 105 D

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd vóór 1850.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 106 E

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1969 werd afgerond.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 112 N

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd tussen 1919 en 1930.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 114 V

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Stedenbouwkundige vergunning (95/3) d.d. 28 augustus 1995 voor het oprichten van autobergplaatsen werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2016/121) d.d. 3 oktober 2016 voor verbouwen van een gelijkvloers handelspand werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2016/6) d.d. 21 november 2016 voor bouw van 85 wooneenheden (appartementen), één commerciële ruimte, één ruimte voor vrije beroepen en ondergrondse parking werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2009/1) d.d. 17 maart 2009 voor verbouwen van de loskade van een handelspand werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2009/38) d.d. 7 april 2009 voor plaatsen lichtreclame de post werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2008/91) d.d. 20 mei 2008 voor verbouwen van een bestaand appartement werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (64/22) d.d. 27 maart 1964 voor vergroten bestaand magazijn werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2005/29) d.d. 6 juni 2005 voor plaatsen van lichtreclame werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2003/210) d.d. 15 september 2003 voor plaatsen inwendig verlicht reclamelogo werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2003/142) d.d. 22 december 2003 voor gevelbekleding + overdekte ingang werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2006/356) d.d. 20 februari 2007 voor verbouwing - ontdubbeling van 1 wooneenheid naar 2 woongelegenheden (niveau 1) werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (68/151) d.d. 29 november 1968 voor verbouwing - inrichten apotheek en bijhorende winkel met magazijn werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (69/6) d.d. 14 maart 1969 voor herbouwen en wijzigen van stapelplaats van warenhuis na brandschade werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2000/347) d.d. 26 februari 2001 voor het verbouwen gelijkvloerse verdieping en het optrekken van een scheidingsmuur werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (62/32) d.d. 26 april 1962 voor verbouwingswerken werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (95/286) d.d. 11 maart 1996 voor inrichten van de dakparking tot open parkeerplaats werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Verkavelingsvergunning (064/304) d.d. 28 augustus 1989 voor nieuwe verkaveling werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Milieuvergunning  (1968122) d.d. 3 december 1968 voor bergplaats benzine en garages voor 40 voertuigen.

 

vergunning bd dd. 03-12-1968 met einddatum 03-12-1998.

 

werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Milieuvergunning  (196874) d.d. 5 april 1968 voor mazouttank.

 

vergunning cbs dd. 05-04-1968 met einddatum 05-04-1998. werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

 

De aanvraag omvat ook een wegenis. Dit is een functie van openbaar nut / handeling van algemeen belang.

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

3. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

Beschrijving van de omgeving

Een deel van het gebied is geordend door een verkavelingsvergunning 64/603 uit 1988. Het grafisch plan en de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften geven voor dit deel de criteria weer van een goede ruimtelijke ordening. De verkaveling is echter ouder dan 15 jaar, zodat de voorschriften niet langer een verplichte weigeringsgrond inhouden, ook niet wanneer hierbij (delen van) de loten herverdeeld worden.

 

In het nieuw te ontwikkelen binnengebied waren volgende vergunde gebouwen aanwezig:

- een dakparking en autobergplaatsen

- een grootwarenhuis

 

Voor de nieuwe ontwikkeling werd er een masterplan Binnenhof opgemaakt. Dit masterplan werd in het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd op 18 mei 2016. Op 21/11/2016 weigerde het college van burgemeester en schepenen vergunningsaanvraag 2016/6.

 

Zo diende Perceel 93t (magazijn Molenstraat) meegenomen te worden in het parkeerverhaal van het masterplan ‘Binnenhof’, diende de ondergrondse parking met daarbovenop de publieke ruimte samen aangelegd te worden. Hierover dienden de nodige afspraken te worden gemaakt met de stad. In de Berlarij dient de nieuwbouw teruggebracht te worden naar 3 bouwlagen. Bij verdere uitwerking van het plan diende een locatie voor te behouden worden waar OCT’s kunnen worden voorzien. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de inplantingscriteria aangaande bereikbaarheid voor de lediging en de wandelafstand voor de gebruikers.

 

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De stedenbouwkundige aanvraag voorziet het slopen van een bestaande ondergrondse en bovengrondse parkeergarage gelegen in het binnengebied tussen de percelen grenzend aan de Arthur Vanderpoortenlaan, Berlarij, Kon. Astridlaan, Pettendonk en Molenstraat. 

Het betreft een gedifferentieerd woonproject van 7 woongebouwen waarvan er 5 op een ondergrondse parking gelegen zijn. 3 woongebouwen vervolledigen of helen de randen van het bouwblok. De 4 gebouwen in het binnengebied sluiten tuin op tuin aan met de buren en omhelzen

een groene centrale publieke zone. Samen hebben ze een bovengrondse bruto vloeroppervlakte van 7272m², en omvatten ze 70 wooneenheden.

 

De aanvraag betreft een vast te leggen rooilijn door de gemeenteraad.  Het rooilijnplan opgemaakt door Land Landschapsarchitecten bvba architectuur d.d. 30/04/2021 met kenmerk BA_AANL_R_N_01 voorziet een grondafstand van 565 m². De omgevingsaanleg voorziet beplanting en paden.

 

De rooilijn wordt doorgetrokken voor de wegenis, volgens het rooilijnplan met titel ‘BA_AANL_R_N_01_Aanduiding_Nieuwe_Rooilijnen_Nieuwe_Toestand’ dd 30/04/2021 opgemaakt door Land bvba landschapsarchitecten met plannr BA_AANL_R_N_01_Aanduiding_Nieuwe_Rooilijnen_Nieuwe_Toestand.pdf

 

Betreffende de afstand van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds een private kelder) wordt een voorwaarde opgelegd.

 

Het wegenisontwerp is opgemaakt voor het project door Land bvba en bevat “technische bepalingen buitenruimte bijzonder bestek in aanvulling op “Standaardbestek 250”, versie 3.1”, zoals toegevoegd aan het dossier via “20210430_bestek_openbaar.pages.pdf”.

 

4. Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 27 september voorgelegd en goedgekeurd:

1. Vaststelling van de rooilijn door omgeving

2. Wegenis- en rioleringsdossier door technisch bureau

 

5. Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats  van 11 juni 2021 tot 10 juli 2021. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 6 bezwaarschriften ontvangen.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 6 bezwaarschriften ontvangen.

 

De bezwaren hebben geen betrekking op de rooilijn.

 

6. Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

 

 De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P17847-002/01) van 22 juni 2021 strikt na te leven.

 Stipt navolgen van de voorwaarden uit het advies van de cel technisch bureau.

 Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder)

 

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het rooilijnplan met titel ‘BA_AANL_R_N_01_Aanduiding_Nieuwe_Rooilijnen_Nieuwe_Toestand’ dd 30/04/2021 opgemaakt door Land bvba landschapsarchitecten met plannr BA_AANL_R_N_01_Aanduiding_Nieuwe_Rooilijnen_Nieuwe_Toestand.pdf en door het college van burgemeester en schepenen een voorwaarde te laten opleggen betreffende de afstand van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds een private kelder) bij het eventueel afleveren van een omgevingsvergunning.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 27 september 2021.

 

7. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier :

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Tekin Tasdemir

1 stem tegen: Marcel Taelman

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 1 stem tegen - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door FIDES CONSTRUCT BVBA inzake aanleggen van een nieuwbouwproject in groepswoningbouw, gelegen Arthur Vanderpoortenlaan 13, Berlarij 26, 28, 32 en 34, 2500 Lier, volgens het rooilijnplan met titel ‘BA_AANL_R_N_01_Aanduiding_Nieuwe_Rooilijnen_Nieuwe_Toestand’ dd 30/04/2021 opgemaakt door Land bvba landschapsarchitecten met plannr BA_AANL_R_N_01_Aanduiding_Nieuwe_Rooilijnen_Nieuwe_Toestand.pdf, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

        De bijgevoegde maatregelen opgelegd in het advies van Brandweerzone Rivierenland (ref. P17847-002/01) van 22 juni 2021 strikt na te leven.

        Stipt navolgen van de voorwaarden uit het advies van de cel technisch bureau.

        Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder)

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2021/143: BOUWEN VAN EEN WOONPROJECT MET APPARTEMENTEN. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door John Vervoort namens VERBO NV met als contactadres Otterstraat 38 bus 2 te 2300 Turnhout, heeft betrekking op een terrein, gelegen Spaanderveld ZN, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 3 sectie F nr. 88C5.

 

Het betreft een aanvraag tot het bouwen van een appartementsgebouw met 22 appartementen met ondergrondse parking voor 22 auto’s

en 66 bovengrondse fietsenstallingen.

 

De aanvraag omvat:

 stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag voorziet een functiewijziging van tuin bij wonen naar wonen, en een openbare nutsfunctie voor wat betreft de wegenis. De aanvraag voor wegenis is een functie van openbaar nut / handeling van algemeen belang.

 

woonfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

openbare nutsfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

Sinds het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen van 14 april 2000, wat gewijzigd werd op 17 juli 2015 en 30 oktober 2015, valt hogergenoemde functie onder volgende hoofdfunctie :

1° wonen;

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;

 

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

1° wonen

Met wonen wordt residentieel wonen bedoeld. Gebouwen bedoeld voor tijdelijk verblijf (vakantiehuisjes) vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘verblijfsrecreatie’.

Ook landbouwbedrijfswoningen vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘land- en tuinbouw in de ruime zin’. De conciërgewoning bij een industrieel bedrijf valt niet onder de categorie ‘wonen’ maar onder ‘industrie en bedrijvigheid’. Dezelfde redenering gaat op voor alle conciërgewoningen.

Wanneer woningen boven gebouwen met een andere functie zijn opgetrokken en functioneel niets te maken hebben met deze functie, dan hebben ze wel de functie 'wonen'. Het gebouw in kwestie heeft dan twee hoofdfuncties.

 

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

Voor een nadere uitleg van gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kan verwezen worden naar de omzendbrief van 8 juli 1997 die meer uitleg bij de voorschriften van de gewestplannen geeft. Gebouwen, opgericht of uitgebaat door de overheid vallen ook onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen (BVR van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening  en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester.

 

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

2. Historiek

Perceelnummer : (afd. 3) sectie F 88 C5

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Omgevingsvergunning (2019/498) d.d. 5 oktober 2020 voor bouwen van 24 appartementen met ondergrondse parking voor 24 auto’s en 72 bovengrondse fietsenstallingen en wegenis en rooilijnwijziging werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2012/260) d.d. 11 maart 2013 voor bouwen van 16 appartementen met ondergrondse parking werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2014/132) d.d. 6 februari 2015 voor wegeniswerken: aanleg straat met woonerf in kleinschalige materialen en m.i.v. groenvoorzieningen + rioleringswerken: aanleg gescheiden rioleringsstelsel werd bekomen door stedenbouw.

 

3. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

 

Beschrijving van de omgeving

Het betreft een perceel tussen de bestaande bebouwingen van de Mechelsesteenweg aan de noordzijde met een gemengde bebouwing van zowel eengezins- als meergezinswoningen voorkomen met twee à drie bouwlagen onder verschillende dakvormen, zowel hellend als plat.

Aan de oost en zuidzijde zijn er appartementsgebouwen van 3 bouwlagen met schuin dak en afgebouwd naar 2 bouwlagen met schuin dak naar de St Annastraat..

Aan de westzijde zijn kleinschalige eengezinswoningen van in de St-Annastraat, met 2 bouwlagen schuin dak.

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het bouwen van een appartementsgebouw voor 22 appartementen en een ondergrondse parking voor 22 auto’s en een bovengrondse fietsenstalling voor 66 fietsen. De aanvraag bevat de wijziging van de rooilijn.

Het appartementsgebouw heeft een J-vormig grondvlak. De breedte aan de Sluislaan is 23,5 meter, de bouwdiepte. De kroonlijsthoogte is 9.00m  meter. De nokhoogte is 13.50 meter boven de nulpas van 7.91m TAW.

Gelijkvloers liggen er aan de zijde Sint-Annastraat terrassen met daarachter tuinen, fietsenstallingen en een groenstrook over de ganse breedte van het appartementsgebouw met een kruiwagenpad waarop ook de bestaande woningen in de Sint-Annastraat kunnen aansluiten.

 

Aan de 1°en 2° verdieping hangen over de breedte van het appartementsgebouw terrassen met een diepte van 2m.

 

De gevels zijn voorzien in lichtgrijze baksteen, met zwart aluminium schrijnwerk. Het dak in zwarte kleidakpannen.

De inrit naar de ondergrondse parking is voorzien vanuit de Sluislaan. De bouwdiepte aan de inrit bedraagt 15,87m.

De ondergrondse garage heeft een bouwdiepte van 19m, dus 4m voorbij het bovengronds volume. Aan de inrit bedraagt de bouwdiepte 25.12m, dus 9.25m voorbij het bovengronds volume. Er zitten 11 garageboxen in en 13 autostaanplaatsen. De afstand tussen staanplaats 13 en garage 2 is 6.26m. De draaicirkel werd getekend vanuit de binnenkant van de steunkolom aan staanplaats 13.

Het terrein helt van TAW 7.70m aan de oosthoek, naar TAW 8.45m helemaal in de westhoek. Het terrein wordt helemaal opgehoogd tot TAW 8.25m.(aan de oosthoek een ophoging van 55cm). Het maaiveld ter hoogte van het nieuwe gebouw komt 64 cm hoger dan de wegas van de Sluislaan ter plaatse van het aan te leggen fietspad.

 

Er wordt wegenis voorzien voor het doortrekken van Spaanderveld, met een rechte hoek naar het westen tot in de westelijke hoek van het perceel. Het wordt voorzien als een trage wegenis van 2m breed in betonstraatstenen naar het Noorden en tegen de noordelijke perceelsgrens en met verbreding ernaast van 2m in grasbetontegels voor het gedeelte van Sluislaan tot aan de noordkant.

De wegenis wordt zijdelings in 2% helling gelegd en watert af naar de buitenkant van het perceel.

Een zaak der wegen werd op de gemeenteraad van 28 september 2020 goedgekeurd, met voorwaarde betreffende de exact oppervlakte van grondafstand. Vandaag krijgt deze een publiek karakter, maar blijft de trage weg in private eigendom.

 

Er wordt een rooilijnwijziging volgens het plan met titel 'rooilijnplan Sluislaan' opgemaakt door landmeter Koen Wouters met plannr. “lier-sluislaan-wijziging rooilijnplan maart 2021.pdf”.

 aangevraagd aangezien de opname bij het openbaar domein volgens de rooilijn KB19 september niet langer relevant is. Er wordt, in tegenstelling tot een vorig ontwerp, niet langer gevraagd om een gratis grondafstand te doen, maar de rooilijn wordt uitgevoerd conform bijgevoegd plan. Er wordt een recht van doorgang (private weg met openbaar karakter) gegeven over een toegangspad tot de woningen en naar de fietsenstallingen, en eveneens een kruiwagenpad aangelegd dat aansluit aan de achterzijde van de woningen van de Sint-Annastraat. Omwille van het publieke karakter is een gemeenteraadsbeslissing noodzakelijk.

 

Betreffende de afstand van gratis grondafstand noodzakelijk voor het heraanleggen en verbreden van het voetpad wordt een voorwaarde opgelegd.

 

4. Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 27 september voorgelegd en goedgekeurd:

1. Vaststelling van de rooilijn door omgeving

2. Wegenis- en rioleringsdossier door technisch bureau

 

5. Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats  van 2 mei 2021 tot 31 mei 2021. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 41 bezwaarschriften ontvangen. De bezwaren hebben geen betrekking op de rooilijn.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 41 bezwaarschriften ontvangen.

 

 

6. Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

        Het voetpad van de Sluislaan dient verbreed te worden tot aan de nieuwe rooilijn. Dit is een last van de vergunning.

        De aanleg van het openbaar domein gebeurt door en op kosten van de aanvrager en conform het SB250 V4.1 en de ontwerpplannen en dwarsprofielen. Het technisch bureau van de stad Lier wordt uitgenodigd op alle vergaderingen betreffende het openbaar domein.

        De gronden die worden overgedragen naar het openbaar domein dienen gratis, vrij en onbelast te worden afgestaan middels een akte van gratis grondafstand alvorens gestart wordt aan de wegenis.

        De overdracht naar het openbaar domein gebeurt bij voorlopige oplevering van de werken op deze gronden.

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het plan met titel 'rooilijnplan Sluislaan' opgemaakt door landmeter Koen Wouters met plannr. “lier-sluislaan-wijziging rooilijnplan maart 2021.pdf”.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 8 september 2021.

 

7. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier :

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Tekin Tasdemir

1 stem tegen: Marcel Taelman

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 1 stem tegen - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door VERBO NV inzake bouwen van een appartementsgebouw met 22 appartementen met ondergrondse parking voor 22 auto’s en 66 bovengrondse fietsenstallingen, gelegen Spaanderveld ZN, 2500 Lier, volgens het plan met titel 'rooilijnplan Sluislaan' opgemaakt door landmeter Koen Wouters met plannr. “lier-sluislaan-wijziging rooilijnplan maart 2021.pdf”, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

        Het voetpad van de Sluislaan dient verbreed te worden tot aan de nieuwe rooilijn. Dit is een last van de vergunning.

        De aanleg van het openbaar domein gebeurt door en op kosten van de aanvrager en conform het SB250 V4.1 en de ontwerpplannen en dwarsprofielen. Het technisch bureau van de stad Lier wordt uitgenodigd op alle vergaderingen betreffende het openbaar domein.

        De gronden die worden overgedragen naar het openbaar domein dienen gratis, vrij en onbelast te worden afgestaan middels een akte van gratis grondafstand alvorens gestart wordt aan de wegenis.

        De overdracht naar het openbaar domein gebeurt bij voorlopige oplevering van de werken op deze gronden.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

WOONPROJECT BINNENHOF - WEGENISONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 31 mei 2021 heeft het college beslist een bijkomend sorteerstraatje (OCT restafval met toegangscontrole, OCT PMD met toegangscontrole en OCT papier & karton zonder toegangscontrole) te plaatsen op de parking Gasthuisvest rechtover de parking van de vroegere winkel Spar.

 

Feiten en context

Het nieuwbouwproject is gelegen in het bouwblok gevormd door de Berlarij, A. Vanderpoortenlaan, Kon. Astridlaan, Pettendonk en Molenstraat.

Het betreft een gedifferentieerd woonproject van 7 woongebouwen met doorsteek voor langzaam verkeer in en rond het binnengebied.

 

Er is een publiek pad voorzien dat een verbinding maakt tussen de A. Vanderpoortenlaan en Molenstraat (zie plan in bijlage).

De centrale doorgang wordt uitgevoerd in een uitgewassen betonverharding en doet dienst als toegangsweg en geleiding voor de brandweer. De betonverharding heeft een breedte van 2m en is waar nodig verbreed met een grindgazon om de draagkracht te garanderen over een breedte van 4m.

 

De verhardingsoppervlakken worden overal waar mogelijk afgewaterd naar de groenzones om daar het water te laten infiltreren naar de bodem. In het grasveld zijn enkele noodkolken voorzien om bij zware regen overtollig water op te vangen.

 

De beplanting wordt uitgevoerd met inheemse soorten, zowel voor de houtachtigen als de kruidachtige beplanting. Door een ruime pakketopbouw op de ondergrondse parking is het mogelijk om ook hier grotere struiken en meerstammige bomen te plaatsen.

 

De in- en uitrit van de ondergrondse parking is voorzien aan de Pettendonk. Hiervoor dient een aanpassing te gebeuren van de huidige enkelrichtingstraat om het tot de inrit dubbele richting te maken.

 

Adviezen

Vanuit het technisch bureau openbaar domein worden volgende voorwaarden opgelegd:

1. In het bestek openbaar domein versie SB 250 v 4.1 te hanteren, niet v3.1(bestek in bijlage)

2. Een afgevaardigde van de technische dienst van stad Lier zal eveneens de uitvoering van de werken op openbaar domein controleren en heeft steeds het recht geldige opmerkingen te formuleren.

2.1. De proeven worden steeds genomen en uitgevoerd in aanwezigheid van de stad voor zover deze van toepassing zijn op delen die tot het openbaar domein behoren.

2.2. Het mandaat van de afgevaardigde van de technische dienst van de stad Lier bestaat, voor zover het de aanleg van openbaar domein betreft, tevens uit:

2.2.1. de technische en administratieve opvolging van de werken tot en met de definitieve oplevering;

2.2.2. de keuring van de producten zowel de a priori als de a posteriori keuring;

2.2.3. het nazicht van de vorderingsstaten;

2.2.4. het opstellen van de processen-verbaal;

2.2.5. de organisatie van de voorlopige en definitieve oplevering der werken.

2.2.6. Het bestendig toezicht behoort niet tot zijn taken.

3. Rioolaansluitingen:

3.1. Er worden geen diameters vermeld op het plan. Maximale diameter 200mm. Indien grotere diameters werden ontworpen dienen deze rechtstreeks op de riolering in de straat mbv een bijkomende inspectieput op de riolering te worden aangesloten.

3.2. Overloop wadi staat als DWA aansluiting getekend, dient RWA te zijn;

3.3. Aansluitingen dienen op eigen terrein beveiligd te worden met een terugslagklep.

3.4. De locatie van de regenwaterput (onder de inrithelling?) is niet aangegeven op het kelderplan. Te corrigeren.

4. Speeltoestellen staan op privaat terrein maar lijken vrij toegankellijk. Indien dit gewenst is, dient duidelijk gesignaleerd te worden dat het private eigendom betreft en dient de aanvrager zich bewust te zijn van de bijhorende verantwoordelijkheden ingeval van schade en of ongevallen.

5. Regenwaterafvoer:

5.1. Kolken maximaal te voorzien als slokop kolk in de meest verlaagde delen;

5.2. RWA op de doorsteek naar de Molenstraat dient verder gedetailleerd te worden. Momenteel lijkt geen aansluiting voorzien op het infiltratiesysteem. Worden er afzonderlijke kratten voorzien in de doorsteek? Stagnerend regenwater kan gezien de ontworpen hoogtes niet gravitair afstromen naar de Molenstraat.

5.3. Naast het plein aan de A Vanderpoortenlaan lijkt een WADI ontworpen (concentrische stippellijnen). Wat is het voorziene volume hiervan?

6. Het beton in het openbaar domein betreft beton met een uitgewassen steenslagskelet. Kleur verder te detailleren. Bouwklasse B8.

7. Straatmeubilair:

7.1. Type fietsbeugel te wijzigen naar type stad Lier.

7.2. Zitbank vooraan A Vanderpoortenlaan is niet beschreven in het bestek, te voorzien cfr TDP4 binnen het openbaar domein;

8. Aanplant bomen openbaar domein:

8.1. Enkel gebruik van inlandse boomsoorten wordt toegelaten, soorten door te geven ter goedkeuring;

8.2. De aanplant van bomen op openbaar domein dient conform het ‘handboek bomen’ van het Norminstituut Bomen te zijn;

8.3. Groeiplaatsen van bomen aan te vullen in de bovenste 50 cm met bomengrond cfr normenboek Bomen 2018, geen herbruikgrond/teelaarde;

8.4. De minimale maat van de hoogstambomen is 18/20

8.5. De minimale maat van de meerstammige bomen is 350/400 cm 3-5 tak.

8.6. Na de bepaling van de boomsoorten dient de inrichting (grootte, type) van de groeiplaats te worden bepaald aan de hand van de tool ‘boommonitor online’ van het Norminstituut Bomen.

8.7. Type onderbeplanting door te geven

8.8. Langs de binnen- en buitenzijde van het hek van de voormalige inrit naar de Spar staat japanse duizendknoop (zie foto). In het bestek staat niet beschreven hoe deze volledig wordt verwijderd en wordt afgevoerd en vernietigd. Dit dient te gebeuren cfr SB 250 v4.1.

8.9. Voor het watergeven mogen er geen gietwalletjes maar moeten er gietranden volgens de leidraad van de stad Lier worden toegepast.

8.10. 125 liter per gietbeurt voor de bomen

9. Afstand van recht van natrekking onder het openbaar domein voor ondergrondse structuren notarieel in de akte laten opnemen.

10. De verlichting van het openbaar domein dient mee in het ontwerp en de aanleg opgenomen te worden door de aanvrager en dient te voldoen aan de geldende normen. Offerte op te vragen bij Fluvius door de aanvrager.

11. Met betrekking tot de plaatsing van de OCT afvalsorteerstraat wordt een financiële last opgelegd van 238.005,19 € in overeenstemming met het besluit van het college van burgemeester en schepenen dd 31/05/2021.

12. Het verplaatsen van de voetpadkast en de OV paal in Pettendonk thv de nieuw op te trekken voorgevel is een last van de vergunning.

13. Met betrekking tot de aanpassing van het openbaar domein van Pettendonk in functie van de uitrit van de ondergrondse parkeergarage dient een rijbaanversmalling voorzien te worden zoals schetsmatig weergegeven op blz 16 van de bijgevoegde verantwoordingsnota van WFIL. Tevens dient de signalisatie aangepast te worden om lokaal dubbelrichtingsverkeer mogelijk te maken tot aan de rijbaanversmalling.

14. De stad zal middels een beperkte offertevraag deze werken aanbesteden. De aangestelde aannemer voor de buitenaanleg van de site zal mee aangeschreven worden. De werken omvatten:

14.1. Heraanleg van het voetpad en boordsteen thv kadastraal perceel 95z inclusief het verlagen van de boordsteen thv de uitrit parkeergarage;

14.2. In de rijbaan voorzien van 2 plantvakken van 1.3x6m en 2x 6m inclusief beplanting en aanwerken aan de bestaande voetpaden;

14.3. Het bedrag van de laagste inschrijving incl BTW zal een last van de vergunning zijn.

 

Openbaar onderzoek

Betreffende de zaak der wegen werd een bezwaar ingediend over het openbaar domein : de bezwaarindiener heeft een probleem met het openbaar karakter van de verbinding in het binnengebied, omdat dit vandalisme en lawaaihinder zou veroorzaken.

 

Niet alleen is dit hypothetisch, maar bovendien is het pad gelegen tussen de 2 rijen nieuwbouw, zodat de bezwaarindiener hier onmogelijk aan wordt blootgesteld. Het bezwaar is ontvankelijk maar ongegrond.

 

Juridische grond

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 inzonderheid de artikelen betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en deze van het college.

 

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

 

Argumentatie

De zaak der wegen dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad van 27 september 2021.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het wegenisontwerp voor het woonproject Binnenhof Er dient voldaan te worden aan de voorwaarden opgelegd door het technisch bureau openbaar domein.

 

Er dient voldaan te worden aan de voorwaarden opgelegd door het technisch bureau openbaar domein:

1. In het bestek openbaar domein versie SB 250 v 4.1 te hanteren, niet v3.1(bestek in bijlage)

2. Een afgevaardigde van de technische dienst van stad Lier zal eveneens de uitvoering van de werken op openbaar domein controleren en heeft steeds het recht geldige opmerkingen te formuleren.

2.1. De proeven worden steeds genomen en uitgevoerd in aanwezigheid van de stad voor zover deze van toepassing zijn op delen die tot het openbaar domein behoren.

2.2. Het mandaat van de afgevaardigde van de technische dienst van de stad Lier bestaat, voor zover het de aanleg van openbaar domein betreft, tevens uit:

2.2.1. de technische en administratieve opvolging van de werken tot en met de definitieve oplevering;

2.2.2. de keuring van de producten zowel de a priori als de a posteriori keuring;

2.2.3. het nazicht van de vorderingsstaten;

2.2.4. het opstellen van de processen-verbaal;

2.2.5. de organisatie van de voorlopige en definitieve oplevering der werken.

2.2.6. Het bestendig toezicht behoort niet tot zijn taken.

3. Rioolaansluitingen:

3.1. Er worden geen diameters vermeld op het plan. Maximale diameter 200mm. Indien grotere diameters werden ontworpen dienen deze rechtstreeks op de riolering in de straat mbv een bijkomende inspectieput op de riolering te worden aangesloten.

3.2. Overloop wadi staat als DWA aansluiting getekend, dient RWA te zijn;

3.3. Aansluitingen dienen op eigen terrein beveiligd te worden met een terugslagklep.

3.4. De locatie van de regenwaterput (onder de inrithelling?) is niet aangegeven op het kelderplan. Te corrigeren.

4. Speeltoestellen staan op privaat terrein maar lijken vrij toegankellijk. Indien dit gewenst is, dient duidelijk gesignaleerd te worden dat het private eigendom betreft en dient de aanvrager zich bewust te zijn van de bijhorende verantwoordelijkheden ingeval van schade en of ongevallen.

5. Regenwaterafvoer:

5.1. Kolken maximaal te voorzien als slokop kolk in de meest verlaagde delen;

5.2. RWA op de doorsteek naar de Molenstraat dient verder gedetailleerd te worden. Momenteel lijkt geen aansluiting voorzien op het infiltratiesysteem. Worden er afzonderlijke kratten voorzien in de doorsteek? Stagnerend regenwater kan gezien de ontworpen hoogtes niet gravitair afstromen naar de Molenstraat.

5.3. Naast het plein aan de A Vanderpoortenlaan lijkt een WADI ontworpen (concentrische stippellijnen). Wat is het voorziene volume hiervan?

6. Het beton in het openbaar domein betreft beton met een uitgewassen steenslagskelet. Kleur verder te detailleren. Bouwklasse B8.

7. Straatmeubilair:

7.1. Type fietsbeugel te wijzigen naar type stad Lier.

7.2. Zitbank vooraan A Vanderpoortenlaan is niet beschreven in het bestek, te voorzien cfr TDP4 binnen het openbaar domein;

8. Aanplant bomen openbaar domein:

8.1. Enkel gebruik van inlandse boomsoorten wordt toegelaten, soorten door te geven ter goedkeuring;

8.2. De aanplant van bomen op openbaar domein dient conform het ‘handboek bomen’ van het Norminstituut Bomen te zijn;

8.3. Groeiplaatsen van bomen aan te vullen in de bovenste 50 cm met bomengrond cfr normenboek Bomen 2018, geen herbruikgrond/teelaarde;

8.4. De minimale maat van de hoogstambomen is 18/20

8.5. De minimale maat van de meerstammige bomen is 350/400 cm 3-5 tak.

8.6. Na de bepaling van de boomsoorten dient de inrichting (grootte, type) van de groeiplaats te worden bepaald aan de hand van de tool ‘boommonitor online’ van het Norminstituut Bomen.

8.7. Type onderbeplanting door te geven

8.8. Langs de binnen- en buitenzijde van het hek van de voormalige inrit naar de Spar staat japanse duizendknoop (zie foto). In het bestek staat niet beschreven hoe deze volledig wordt verwijderd en wordt afgevoerd en vernietigd. Dit dient te gebeuren cfr SB 250 v4.1.

8.9. Voor het watergeven mogen er geen gietwalletjes maar moeten er gietranden volgens de leidraad van de stad Lier worden toegepast.

8.10. 125 liter per gietbeurt voor de bomen

9. Afstand van recht van natrekking onder het openbaar domein voor ondergrondse structuren notarieel in de akte laten opnemen.

10. De verlichting van het openbaar domein dient mee in het ontwerp en de aanleg opgenomen te worden door de aanvrager en dient te voldoen aan de geldende normen. Offerte op te vragen bij Fluvius door de aanvrager.

11. Met betrekking tot de plaatsing van de OCT afvalsorteerstraat wordt een financiële last opgelegd van 238.005,19 € in overeenstemming met het besluit van het college van burgemeester en schepenen dd 31/05/2021.

12. Het verplaatsen van de voetpadkast en de OV paal in Pettendonk thv de nieuw op te trekken voorgevel is een last van de vergunning.

13. Met betrekking tot de aanpassing van het openbaar domein van Pettendonk in functie van de uitrit van de ondergrondse parkeergarage dient een rijbaanversmalling voorzien te worden zoals schetsmatig weergegeven op blz 16 van de bijgevoegde verantwoordingsnota van WFIL. Tevens dient de signalisatie aangepast te worden om lokaal dubbelrichtingsverkeer mogelijk te maken tot aan de rijbaanversmalling.

14. De stad zal middels een beperkte offertevraag deze werken aanbesteden. De aangestelde aannemer voor de buitenaanleg van de site zal mee aangeschreven worden. De werken omvatten:

14.1. Heraanleg van het voetpad en boordsteen thv kadastraal perceel 95z inclusief het verlagen van de boordsteen thv de uitrit parkeergarage;

14.2. In de rijbaan voorzien van 2 plantvakken van 1.3x6m en 2x 6m inclusief beplanting en aanwerken aan de bestaande voetpaden;

14.3. Het bedrag van de laagste inschrijving incl BTW zal een last van de vergunning zijn.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

MULDERWEG - WEGENISONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in zitting van 4 november 2019 kennisgenomen van de ontwerpplannen, opgemaakt door het studiebureau Gowaco.

In zitting van 21 juni 2021 wordt het aanbestedingsdossier voor de weg- en rioleringswerken met bijhorende raming (aandeel gedeelte Lier) goedgekeurd.

 

Feiten en context

De inrichting van de rijbaan blijft ongewijzigd tov de bestaande toestand. Het nieuwe wegdek zal opnieuw in asfalt voorzien worden bij een rijbaanbreedte van 3.1 meter.

Herprofileren van bermen langs beide zijden van de rijbaan.

 

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 20147 inzonderheid de artikelen betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en deze van het college.

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

 

Argumentatie

De zaak der wegen dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraad van 27 september 2021.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het wegenisontwerp van de Mulderweg.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

AANLEG RIOLERING N10 LIER-BERLAAR - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in zitting van 31 mei 2021 beslist om in te stappen in het rioleringsproject N10 tussen Sander De Vosstraat en Gangelberg en hierbij aanspraak te maken op de rioleringssubsidie van de VMM voor aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel voor de woningen nrs 310 tem 338 op voorwaarde van goedkeuring budget aanpassing meerjarenplan 2022.

 

Feiten en context

Het agentschap Wegen en Verkeer heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen AWV - Berlaar  - Aquafin - Pidpa.

 

Argumentatie

De samenwerkingsovereenkomst dient ter goedkeuring te worden overgemaakt aan de gemeenteraad van 27 september 2021.

De stad Lier gaat voorwaardelijk mee in dit project onder voorbehoud van goedkeuring budget 2022 door de gemeenteraad.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst tussen AWV - gemeente Berlaar - Aquafin - Pidpa - stad Lier voor aanleg N10 Lier-  Berlaar.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

FLUVIUS 2.0. - AANGEPAST JAARACTIEPLAN 2022. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in zitting van 23 januari 2017 goedkeuring gehecht aan het masterplan openbare verlichting.

De gemeenteraad heeft in zitting van 13 december 2019 goedkeuring gehecht aan het voorstel Fluvius 2.0.

De gemeenteraad heeft in zitting van 25 januari 2021 goedkeuring gehecht aan het jaaractieplan 2021 - 2022.

 

Feiten en context

Het jaaractieplan openbare verlichting voor 2022 is aangepast. Het aangepast JAP kadert in het masterplan openbare verlichting, waarbij de openbare verlichting op grondgebied Lier versneld wordt vervangen door LED-verlichting in het kader van het goedgekeurde voorstel van Fluvius 2.0.

 

In het aangepaste jaaractieplan wordt de Mechelsesteenweg naar voor geschoven in het kader van de aanleg fietspaden die door de AWV ingepland is in 2022. De vernieuwing van de openbare verlichting op Kesselsesteenweg (N13) en Aarschotsesteenweg (N10) wordt een jaar naar achter geschoven en zo beter afgestemd op de planning voor aanleg van fietspaden door AWV op N10 en N13. 

 

Argumentatie

Het aangepaste jaaractieplan OV 2022 dient ter goedkeuring te worden overgemaakt aan de gemeenteraad.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Tekin Tasdemir

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het aangepaste jaaractieplan 2022 betreffende de overeenkomst Fluvius 2.0 goed.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

VERKOOP DEEL OPENBAAR DOMEIN MAASFORTBAAN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 14 maart 2021 stelt een kandidaat-koper de vraag tot aankoop van een restperceel gelegen naast zijn eigendom te Lier (zie foto's in bijlage).

Het is een braakliggend stuk grond van ongeveer 3 meter breed en 45 meter lang (zie bijlage Maasfortbeek). Het is een gedeelte van in de jaren 60 gedumpte Maasfortbeek. Aan de straat is nog een gedeelte van de oorspronkelijke betonnen reling te zien.

Het blijkt dus een 'vergeten' stukje openbaar domein, welke ondertussen onrechtmatig door de bewoners van huisnummer 213 is ingelijfd als tuin.

 

De kandidaat-koper is geïnteresseerd in deze smalle strook om volgende reden;

1. mogelijkheid om vooraan een groene strook aan te leggen voor de bewoners van het huis nummer 215,

2. mogelijkheid tot realiseren van ontsluiting (doorgang) naar achterliggende grond,

3. mogelijkheid tot realiseren van een zij-ingang magazijn voor voorziening fietsenstalling en berging voor de bewoners,

4. aanleg van parkeergelegenheid naast het magazijn.

 

Adviezen

De dienst vastgoedbeheer adviseert dat de verkoop als volgt moet verlopen: “allereerst dient de gemeenteraad een beslissing tot desaffectatie te nemen van het desbetreffende stukje grond. Hierdoor behoort de grond niet langer tot het openbaar domein en wordt het private eigendom. Immers, goederen die tot het openbaar domein behoren, behoren niet tot handel. Bijgevolg kunnen ze ook niet verkocht worden. Door desaffectatie wordt het goed private eigendom en kan het wel verkocht worden. Deze beslissing dient wel genomen te worden door de gemeenteraad. Zodra het goed behoort tot het private domein, kan er een schatter aangesteld worden om een verkoopprijs te bepalen en een opmetingsplan op te maken. Aangezien de te verkopen oppervlakte beperkt is, dienen deze kosten gedragen te worden door de kandidaat-koper. Vervolgens dient de gemeenteraad een beslissing te nemen om over te gaan tot verkoop van het goed. Indien er minstens twee kandidaat-kopers zijn, dient het goed ook openbaar verkocht te worden. Immers, de openbare verkoop is steeds de regel en een onderhandse verkoop de uitzondering.”

 

Argumentatie

Gelet op de interesse tot aankoop overweegt de gemeenteraad om het perceel zoals aangeduid op het plan in bijlage te desaffecteren naar het private domein.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist om het perceel zoals aangeduid op het plan in bijlage te desaffecteren naar het private domein.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad geeft de opdracht aan de dienst vastgoed tot aanstelling van een landmeter om de perceelsgrens te bepalen en het perceel te laten schatten. De kosten van voorgaande opdracht zullen bij verkoop ten laste van de koper zijn.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

AANKOOP COLLECTIE GUMMARUS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

26 oktober 2020: de gemeenteraad keurt de aankoop van 6 gummarusobjecten goed. Deze 6 objecten maakten sinds de opening van het Stadsmuseum in 2018 deel uit van de vaste opstelling. Na het overlijden van de eigenaar, dhr. Brioen, koopt het museum deze stukken aan om een continuïteit in de vaste opstelling te verzekeren.

 

Feiten en context

Lierenaar de heer Brioen verzamelt van jongs af aan publicaties en objecten over Lier. Een bijzonder onderdeel vormt zijn collectie over de stadspatroon Gummarus. Tot alle objecten die hij over de heilige verzamelde, behoren boeken, bedevaartvaantjes, beeldjes, prenten, medailles, ex-voto’s en ook schilderijen. In 2020 overlijdt de eigenaar. Zijn weduwe biedt de collectie aan het stadsmuseum en het archief aan. Stadsmuseum Lier en Archief Lier selecteerden stukken die niet aanwezig zijn in de stedelijke collecties en dus een aanvulling betekenen.

 

Adviezen

De adviesraad van het stadsmuseum geeft tijdens de vergadering van 10 september 2020 positief advies voor de aankoop van de collectie.

 

Argumentatie

De geselecteerde stukken hebben een belangrijke erfgoedwaarde voor de geschiedenis van Lier. Ze vormen een aanvulling bij de bestaande collectie van zowel het Stadsmuseum als Archief Lier. Dit werd afgetoetst aan de hand van de relevante criteria uit de ‘Museale weegschaal’, een methodiek voor het waarderen van museale en erfgoedcollecties.

 

Aannamecriteria:

De objecten zijn typisch Liers: ze zijn gemaakt voor Lier, gebruikt in Lier, hebben Lier als onderwerp. De objecten vertegenwoordigen overwegend een symboolwaarde: ze leggen een relatie met een gebeurtenis in de geschiedenis, zijn een duidelijke herinnering aan personen of gebeurtenissen die voor de Lierse geschiedenis van belang zijn.

 

Relevante waardecriteria:

        Herkomst: gemiddeld. De objecten zijn in Lier gebruikt, voor Lier gemaakt

        Zeldzaamheid: gemiddeld. Er zijn gelijkaardige objecten bekend, maar niet aanwezig in de stedelijke collecties

        Historische waarde: hoog. De objecten hebben een aantoonbare associatie met de geschiedenis van Lier

        Informatieve waarde: hoog. De objecten leveren een bijdrage aan de kennisontwikkeling over Lier

        Maatschappelijke waarde: hoog. De objecten zijn voorbeeldstellend voor de Gummarusgemeenschap

        Belevingswaarde: gemiddeld. De objecten roepen een zekere collectieve emotie op.

        Museale waarde: hoog. De objecten zijn geschikt voor museaal gebruik

 

Financiële weerslag

Aangezien moeilijk te voorspellen, is er voor aankopen door het archief, geen vast jaarlijks budget meer voorzien in het meerjarenplan. De totaalprijs van de voor de archiefcollectie interessante objecten bedraagt 3550,00 euro. In overleg met de Financieel Directeur wordt voorgesteld om hiervoor te putten uit de investeringsreserve (1/17/KAP/01/23) en deze toe te voegen aan het aankoopbudget van het stadsmuseum (01/06/KAP/03/03).

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/06/KAP/03/03

27500000

 

Verwerving en afstoot materieel en immaterieel erfgoed

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de aankoop van de collectie Brioen voor 11.550,00 euro, met bijhorende overeenkomst tot verkoop, goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het budget voorzien op actienummer 01/06/KAP/03/03 te verhogen met 3.550,00 euro, afkomstig uit de investeringsreserve (1/17/KAP/01/23).

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

HANDGIFT 5 PRENTEN VERHOEVEN EN ROS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stadsmuseum Lier krijgt 5 prenten van Verhoeven en Ros aangeboden als handgift.

        Oever, Lode Verhoeven, olieverf op vezelplaat

        Oever met Spuihuis, Lode Verhoeven, olieverf op vezelplaat

        Zicht Gasthuisvest, Willy Ros, linosnede

        Zicht Spuihuis, Willy Ros, linosnede

        Zicht Werf, Willy Ros, linosnede

 

Het museum heeft momenteel 4 schilderijen van Lode Verhoeven in haar collectie, maar niet met als onderwerp de Oever.

Het museum heeft geen werken van Willy Ros in haar collectie.

 

Het college aanvaardt de 5 werken principieel op 28/06/2021 en stuurt door naar de gemeenteraad.

 

Adviezen

De adviesraad van het stadsmuseum geeft in de vergadering van 01/06/2021 positief advies om de 5 prenten te aanvaarden. De prenten passen binnen de aannamecriteria en waardecriteria die het stadsmuseum hanteert.

 

Argumentatie

Aannamecriteria:

        De objecten zijn aantoonbaar gemaakt in Lier

        De objecten zijn aantoonbaar gemaakt voor Lier

        De objecten zijn gemaakt door een Liers kunstenaar

        De objecten hebben Lier als onderwerp

 

Relevante waardecriteria:

        Toestandswaarde: gemiddeld

        Herkomstwaarde: gemiddeld

        Informatieve waarde: gemiddeld

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de 5 prenten als handgift te aanvaarden.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

HANDGIFT ALLERLEI OBJECTEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stadsmuseum Lier krijgt allerlei objecten aangeboden als handgift.

        Plaquette woning Koning Albertfonds WOI

        Oud straatnaambordje Oever

        Vlag Verbond der politiek gevangenen

        Vlag Verbroedering geheim Lier, Lierse verzetsorganisatie na 1945

        Wimpel en schepensjerp (mogelijk van Jacques van de Velde)

        rode en witte schouderbandjes (verzetsbeweging) na 1945

 

Het college aanvaart de objecten principieel in zitting van 28/06/2021.

 

Adviezen

De adviesraad van het stadsmuseum geeft in de vergadering van 01/06/2021 positief advies om de objecten te aanvaarden. De objecten passen binnen de aannamecriteria en waardecriteria die het stadsmuseum hanteert.

 

Argumentatie

Aannamecriteria:

        Het object/ensemble is aantoonbaar gemaakt voor Lier

        Het object/ensemble is aantoonbaar gebruikt in Lier

 

Relevante waardecriteria:

        Toestandswaarde: hoog

        Herkomstwaarde: gemiddeld

        Zeldzaamheid: hoog

        Historische waarde: hoog

        Informatieve waarde: hoog

        Maatschappelijke waarde: hoog

        Museale waarde: gemiddeld

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de objecten als handgift te aanvaarden.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

HANDGIFT DUFFEL. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Juni 2021: Het lokaal bestuur Duffel bewaart een uitgebreide heemkundige en erfgoedcollectie. De veelheid van thema’s beantwoordt niet meer aan de missie van het lokaal bestuur. De collectie wordt herdacht met het oog op het behoud van een kerncollectie. Daarom is een ontzamelingsproces gestart. Verschillende deelcollecties uit het land- en tuinbouwverleden en uit de ambachtssfeer kregen al een tweede thuis in 2019 en 2020. De herbestemmingsronde van 2021 betreft voornamelijk een aantal kleinere collecties uit het beroepsleven en een verzameling van stukken of dubbels uit de huishoudelijke, schoolse en vrijetijdssfeer. De meeste stukken zijn in goede staat en verdienen een tweede leven bij een ander museum of een andere erfgoedorganisatie.

        Stadsmuseum Lier krijgt een ets en een beeld van Sint-Gummarus aangeboden als handgift. Het museum heeft deze objecten nog niet in haar collectie.

 

Argumentatie

Aannamecriteria:

        De objecten hebben Lier als onderwerp

 

Relevante waardecriteria:

        Historische waarde: gemiddeld

        Artistieke waarde: gemiddeld

        Belevingswaarde: hoog

        Museale waarde: hoog

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de ets en het beeld van Sint-Gummarus als handgift te aanvaarden.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

LANDSCHAPSPARK PALLIETERLAND - REALISATIE FASE 1 BUURTMOESTUIN 'DEN HOF VAN PALLIETER' - INRICHTINGSPLAN VOLKSTUINEN EN HONDENLOSLOOPZONE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Op 5 maart 2018 besliste het college om Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL) aan te stellen voor de ondersteuning bij de realisatie van het speelbos ‘De Zakken’ (heden: speelbos ‘Holderdepolder’): advies en expertise, procesbegeleiding, uitwerking en realisatie.

        Op 23 april 2018 besliste het college om Regionaal Landschap Rivierenland aan te stellen voor de coördinatie van enkele projectacties in de realisatie van het volkstuincomplex ‘Den Hof van Pallieter’: procesopvolging en –begeleiding, uitwerking en realisatie, communicatie en sensibilisatie. Beide opdrachten vallen onder de reguliere werking van RLRL, waardoor er voor deze taakstelling geen financiële inbreng van Stad Lier vereist is.

        Op 16 november 2020 besliste het college om de coördinatieopdracht van Regionaal Landschap Rivierenland tot realisatie van Landschapspark Pallieterland met volgende taken uit te breiden:

        opmaak van bestekken, offertevragen en ontwerpend onderzoek in afstemming met de verschillende betrokken diensten van de stad; P. 4 uittreksel van burgemeester en schepenen 16/11/2020 B.3 Uitbreiding opdracht RLRL

        afspraken maken welke zaken in eigen beheer door de stad gebeuren en welke niet (in overeenstemming met de werklast van de betrokken dienst);

        afstemming en terugkoppeling met het college i.v.m. de stand van zaken;

        rapportage van de verkregen subsidiëring (VLM – ANB); bewaken van deadlines;

        (co)-organisatie van participatie-initiatieven samen met de stad;

        organisatie van de vergaderingen rond Landschapspark Pallieterland, in concreto het trekkersoverleg, dagelijks bestuur en de stuurgroep;

        engagement om vanuit onze expertise en toegang tot provinciale, Vlaamse en Europese projectmiddelen maximaal in te zetten op het verwerven van bijkomende middelen; monitoren van eventuele nieuwe subsidiemogelijkheden;

        afstemming en opvolging strategisch project Kleine Nete 2.0;

        ondersteuning zoektocht locatie hondenweide op grondgebied van de stad en ondersteuning realisatie natuurlijke inrichting van de hondenweide.

 

Feiten en context

Omschrijving project Landschapspark Pallieterland:

Met ‘Landschapspark Pallieterland’ knopen Stad Lier, Regionaal Landschap Rivierenland, het Agentschap voor Natuur en Bos en De Vlaamse Waterweg verschillende plannen en acties aan elkaar tot één fraai en uniek groengebied aan de rand van de stad, dat grenst aan Sigmaproject Nete en Kleine Nete (Zone Beneden Nete). Het volledige gebied heeft een oppervlakte van 227ha. Binnen het landschapspark is 37ha voorzien als te ontwikkelen stadsbos en circa 100ha als wetlands en getijdennatuur, te ontwikkelen in kader van het Sigmaproject dat startte in 2018. In de overkoepelende visie, die werd uitgewerkt door Arcadis, staat een multifunctionele inrichting voorop met o.a. waterbeheer (Sigmaproject), voedselproductie (volkstuinen, pluktuin en hoogstamboomgaard), recreatie (speelbos, speelnatuur, avontuurlijke fiets- en wandelverbindingen) en biodiversiteit (Europese Natura2000-gebieden). Binnen het te ontwikkelen randstedelijk groengebied kunnen verschillende deelgebieden onderscheiden worden: (1) vesten rond Lier (incl. stadspark), (2) stadsbos 1 (ten noorden van de ring, incl. De Zakken), (3) stadsbos 2 (ten zuiden van de ring - Polder van Lier genoemd), (4) Ringenhof + Hof van Lachenen en (5) Provinciaal groendomein Neteland. Op basis van de visienota zullen de verschillende deelstructuurschetsen verder verfijnd worden en vertaald naar concrete inrichtingsplannen.

 

Realisatie Fase 1 ‘Den Hof van Pallieter’:

De inrichting van ‘Den Hof van Pallieter’ betreft het volgende af te werken project binnen de verschillende deelprojecten voor de realisatie van Landschapspark Pallieterland. Voor de realisatie van  de buurtmoestuin aan de Ouderijstraat werd er een subsidie aangevraagd bij de Vlaamse Landmaatschappij in 2017. Aan dit project werden subsidies toegekend van 75% van de totaal uitgaven ter waarde van 14.812,50€. Het bedrag vindt u ook terug in het MB van 11/12/2017. Stad Lier ontving tevens een voorschot van 75% van de aan uw project toegekende subsidies namelijk 11.109,4€.  De uiterste uitvoeringstermijn van het project liep van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2020. Omwille van Covid-19 werd er een verlenging aangevraagd en toegekend van 1 jaar, dus tot uiterlijk 31/12/2021. De rapportage (inhoudelijk en financieel) moet dus binnen deze uitgestelde uitvoeringstermijn ingediend worden.

In kader van de strikte timing van dit goedgekeurde subsidiedossiers en doordat we stilaan de deadline naderen vraagt Regionaal Landschap Rivierenland akkoord om een eerste fase van realisatie van de buurtmoestuin op te starten. Concreet gaat dit over een financiële uitgave voor de fase 1 van 19.750€ waarvan er 75% gefinancierd wordt door VLM indien we de deadline halen.

In onderstaande tabel staat een overzicht van de geplande uitgaven om fase 1 van het gedragen inrichtingsplan te realiseren (ontwerp door RLRL, goedgekeurd door de stuurgroep van Landschapspark Pallieterland. De opmerkingen en adviezen van Polder van Lier, kandidaat tuinders, technische dienst en bestuurders Stad Lier,  VELT, resultaat van de enquête ‘buurtmoestuin’ Stad Lier werden verwerkt in het ontwerp.

 

RLRL neemt volgend takenpakket op voor de realisatie van Fase 1:

        Opmaak van bestekken, offertevragen en gunningen in afstemming met de verschillende betrokken diensten van Stad Lier

        Realisatie fase 1 buurtmoestuin ‘Den Hof van Pallieter’: opstarten en opvolgen werken op terrein in samenspraak met Stad Lier

        Rapportage van de verkregen subsidiëring VLM

 

Voor volgende projectonderdelen wenst RLRL beroep te doen op de Stad Lier:

        Interne communicatie tussen de stadsdiensten technische dienst, dienst omgeving, dienst ruimte, dienst milieu, Polder van Lier, toerisme, landbouw, …)

        Aanleveren contactpersonen/verantwoordelijken aan RLRL per betrokken interne dienst;

        Betaling facturen van de geplande uitgaven in kader van het subsidiedossier ‘Den Hof van Pallieter’

 

De stad dient de facturen en de betaalbewijzen verzamelen en voor 15 december 2021 overmaken aan Regionaal Landschap en dit met inbegrip van reeds voldane facturen in lopende, alsook voorgaande beleidsperiode, zodat Regionaal Landschap Rivierenland de rapportage uiterlijk op 31 december 2021 kan opmaken en indienen.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

 

 

 

Op basis van het ontwerpen werden volgende kostenopgaves opgelijst:

 

FASE 1 REALISATIE ‘DEN HOF VAN PALLIETER’ - subsidies

Investeringskosten + personeelskosten (zie aanvraag subsidiedossier VLM)

 

 

aantal

raming incl. BTW

watering: nieuwe gracht

83,2 m³

3 630,00 euro

aanleg percelen: ploegen en bekalken (werk + materiaal)

7 000 m²

2 119,50 euro

inrichting percelen: ecolatten afboording materiaal

2 330 m

10 920;00 euro

inrichting percelen: poortjes

2

500 euro

inrichting percelen: schapendraad (materiaal + plaatsing)

350 lm

7 250 euro

TOTAAL

 

25 971,75 euro

Subsidie VLM

 

14 812,50 euro

Stad Lier

 

11 159,25 euro

 

FASE 2 REALISATIE ‘DEN HOF VAN PALLIETER’ – ter informatie

Landschappelijke integratie

fruitbomen + steunpalen, hagen, houtkanten, heggen, zaaigoed: +- 7000€

Investeringskosten

Picknickbank + infoborden + waterpompen: +- 12.000€

Personeelskosten VELT

VELT begeleiding voorjaar 2022: +-4000€

Tuinhuis

 

De stad zal om voor 31 december 2021 19.750 euro (incl. BTW) te financieren voor de realisatie van fase 1 van de buurtmoestuin 'Den hof van Pallieter'. Voor het realiseren van de vooropgestelde projectacties in deelgebied 2 van Landschapspark Pallieterland met de toegewezen subsidies van VLM t.w.v. €14.812,5€ gebruikt worden.

 

De concrete bestellingen zullen via de geijkte aankoopprocedures (bestelbon of CBS) van de Stad Lier verlopen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerpinrichtingsplan Volkstuinen en Hondenlosloopzone Landschapspark Rivierenland goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN STAD LIER EN VERTROUWENSCENTRUM KINDERMISHANDELING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling is een professionele, regionaal georganiseerde voorziening die opdrachten uitvoert in het kader van de aanpak van kindermishandeling. Al vele jaren bestaat er met deze organisatie een lokaal samenwerkingsverband. Zo ontving het Vertrouwenscentrum in 2020 18 meldingen vanuit Lier inzake (vermoedens rond) kindermishandeling. In de eerste helft 2021 intervenieerde het Vertrouwenscentrum in 25 situaties rond (vermoedens van) kindermishandeling waarin 31 kinderen betrokken waren.

 

Om de samenwerking in de toekomst verder gestalte te geven, is er met de steden en gemeenten uit het arrondissement Mechelen een ontwerp van convenant afgesproken. In dit ontwerp worden de afspraken op vlak van de samenwerking geconcretiseerd.

 

Het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen stad Lier en Vzw Steuncomité Vertrouwenscentrum Antenne Mechelen (Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Mechelen) wordt ter goedkeuring voorgelegd:

 

Argumentatie

Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling is een deskundige organisatie waarmee al langer een goede samenwerking bestaat binnen een maatschappelijk prioritair werkterrein. De convenant legt de basis voor verdere samenwerking in de toekomst.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/2/2

Ondersteuning Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en ondersteuning Family Justice Center.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Lier en het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn gebaseerd op de regionale verdeelsleutel die is afgesproken: m.n. een jaarlijks toelage op basis van het aantal kinderen tussen 0 en 18 jaar x 0,75€.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

SOLAG - RAAD VAN BESTUUR - ONTSLAG EN VERVANGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing 25 februari 2019 over de samenstelling van de raad van bestuur van SOLag.

 

Feiten en context

In zijn e-mail van 8 september 2021 aan de algemeen directeur Stad Lier/OCMW heeft de heer Gert Van Eester zijn ontslag gegeven als lid van de raad van bestuur SOLag. Op basis van art 235 van het Decreet Lokaal Bestuur benoemt de gemeenteraad de leden van de raad van bestuur van een extern verzelfstandigd agentschap autonoom gemeentebedrijf en voorwaarden worden vastgelegd naar de samenstelling van de raad van bestuur toe (maximaal 12 leden en respecteren van de gendervoorwaarde); in art 229 worden voorwaarden opgelegd met betrekking tot personen die worden voorgedragen als lid van de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf.

 

De heer Gert Van Eester maakt deel uit van de fractie CD&V in de raad van bestuur SOLag. CD&V draagt de heer Onur Alar voor als nieuw lid van de raad van bestuur SOLag. De heer Onur Alar voldoet aan de voorwaarden van art 229. De andere voorwaarden (maximum aantal leden, gendervoorwaarde) blijven tevens gerespecteerd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur, inz. art. 229 en 235

Statuten SOLag

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad aanvaardt het ontslag van de heer Gert Van Eester als lid van de raad van bestuur SOLag.

 

Art 2 :

De gemeenteraad aanvaardt de kandidatuur van de heer Onur Alar als lid van de raad van bestuur SOLag en duidt de heer Onur Alar aan als nieuw lid van de raad van bestuur SOLag.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

INTERLOKALE VERENIGING REGIE SOCIALE ECONOMIE RIVIERENLAND - AANDUIDEN EFFECTIEF VERTEGENWOORDIGER BEHEERSCOMITÉ. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 26 april 2021 over de goedkeuring van de oprichting en het aanduiden van de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van de Interlokale vereniging regie sociale economie Rivierenland.

 

Feiten en context

De stad maakt deel uit van de Interlokale vereniging regie sociale economie Rivierenland.

 

De vertegenwoordigers in het beheerscomité zijn momenteel Marleen Vanderpoorten en Annemie Goris als resp. effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Omwille van het ontslag van Marleen Vanderpoorten als schepen en gemeenteraadslid, dient een nieuwe effectief vertegenwoordiger te worden aangeduid.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

Statuten van de Interlokale vereniging regie sociale economie Rivierenland

 

Argumentatie

Omwille van de continuïteit binnen het beheerscomité van de Interlokale vereniging regie sociale economie Rivierenland, is het aangewezen dat een nieuwe vertegenwoordiger wordt aangeduid.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Tekin Tasdemir

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad duidt Sabine Leyzen, schepen, aan als effectief vertegenwoordiger om de stad te vertegenwoordigen in het beheerscomité van de interlokale vereniging regie sociale economie Rivierenland en dit voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging de stad Mechelen, zetel van de interlokale vereniging.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

BOSGROEP ANTWERPEN-ZUID VZW - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDING EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND LID ALGEMENE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 23 september 2021 over de aanduiding van de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw, nl. dhr Dons, als effectief vertegenwoordiger, en de opvolger van de consulent leefmilieu, als plaatsvervangend vertegenwoordiger en dit voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Feiten en context

De stad Lier neemt deel aan de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw.

 

De statuten van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw bepaalt onder artikel 6 § 2 dat de bosgroep onder andere bestaat uit werkende leden. Dit zijn bosbeheerders, m.a.w. boseigenaars of mede-eigenaars. Door de beslissing van 23 september 2019 maakt de stad deel uit als werkend lid van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw

De statuten bepaalt in artikel 13 § 2 dat per werkend lid een vertegenwoordiger en plaatsvervanger wordt aangeduid.

 

Omwille van ontslag dient er opnieuw een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering te worden aangeduid.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 9 mei 2014

Besluit van de Vlaamse regering betreffende de erkenning en de subsidiëring van bosgroepen en de wijze waarop leden van het Bosbeheer kunnen meewerken in erkende bosgroepen van 27 juni 2003

Statuten bosgroep Antwerpen-Zuid

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Tekin Tasdemir

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het voorstel om als werkend lid van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw de volgende vertegenwoordigers voor de algemene vergadering af te vaardigen, goed te keuren:

        François Schippers, consulent openbaar groen, als effectief vertegenwoordiger

        Thierry Suetens, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 2 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

BOSGROEP ANTWERPEN-ZUID VZW - ALGEMENE VERGADERING VAN 10 OKTOBER 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 september 2021 over het aanduiden van effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw en dit voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw (BGAZ).

 

De stad ontving op 9 september 2021 een oproep om deel te nemen aan de algemene vergadering van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw. Deze vindt plaats op 10 oktober 2021 om 13.30 uur in Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 43, 2520 Ranst.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

 

Onthaal en opnemen aanwezigheden

 

Verwelkoming, waarom fusie?, doorlopen traject

 

Inhoudelijk en financieel verhaal van de nieuwe bosgroep

AV BG Antwerpen-Zuid

        start AV BGAZ: opnemen aanwezigheden

        Goedkeuring fusie en ontbinding

        overdracht activa en passiva naar Bosgroep Antwerpen-Noord

        overdracht leden naar Bosgroep Antwerpen-Noord

        automatische kandidaatstelling bestuurders van Bosgroep Antwerpen-Zuid naar Bosgroep Antwerpen-Noord

 

Pauze

AV BG Antwerpen-Noord

        Start AV BGAZ: opnemen aanwezigheden

        Aanpassing statuten: naamsverandering, werkingsgebied, bestuur, type leden, uittreden van leden en allerhande kleine aanpassingen cfr. nieuwe wetgeving

        Goedkeuring fusie

        aanvaarding leden BGAZ

        overdracht van activa en passiva van BGZ

        automatische kandidaatstelling bestuurders van BGAZ

 

Verkiezing bestuur

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Statuten Bosgroep Antwerpen-Zuid

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw van 10 oktober 2021, dat als volgt is vastgesteld, goed:

 

 

Onthaal en opnemen aanwezigheden

 

Verwelkoming, waarom fusie?, doorlopen traject

 

Inhoudelijk en financieel verhaal van de nieuwe bosgroep

AV BG Antwerpen-Zuid

        start AV BGAZ: opnemen aanwezigheden

        Goedkeuring fusie en ontbinding

        overdracht activa en passiva naar Bosgroep Antwerpen-Noord

        overdracht leden naar Bosgroep Antwerpen-Noord

        automatische kandidaatstelling bestuurders van Bosgroep Antwerpen-Zuid naar Bosgroep Antwerpen-Noord

 

Pauze

AV BG Antwerpen-Noord

        Start AV BGAZ: opnemen aanwezigheden

        Aanpassing statuten: naamsverandering, werkingsgebied, bestuur, type leden, uittreden van leden en allerhande kleine aanpassingen cfr. nieuwe wetgeving

        Goedkeuring fusie

        aanvaarding leden BGAZ

        overdracht van activa en passiva van BGZ

        automatische kandidaatstelling bestuurders van BGAZ

 

Verkiezing bestuur

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw op 10 oktober 2021, op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

KLACHT OVER KINDEROPVANG - ANTWOORD. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 23 juni 2021 werd een klacht ingediend over de kinderopvang.

 

Op 18 augustus 2021 ontvingen we een antwoord van het Agentschap Binnenlands bestuur.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van het Agentschap van Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. riool kost

Omdat er burgers mij gecontacteerd hebben, de prijs van de stad te hoog vinden om een rioolaansluiting aan te vragen. Hierop heb ik dan een schriftelijke vraag gedaan en het antwoord was wel duidelijk, maar niet eerlijk.

Het kan toch niet dat je een hoofdriool moet aansluiten, diep moet graven en zelfs langer dan een dag werk kunt hebben, de prijs hetzelfde is als dat je een afvoerbuisje van het dak of voorgoot moet aansluiten in de stoep, een werk dat misschien 2tot 4u kan duren. Vorige legislatuur betaalde de burgers voor de laatste ingreep 345eu en nu 960eu.

Dit kan je toch niet aanvaarden. De aannemer steekt veel geld in zijn zak en ook de stad op de kap van de bewoners. Beter zou zijn, werken met een werk bon en de bewoner laten tekenen en nadien aanrekenen wat het werkelijk kostenplaatje is. Eerlijk en efficiënt. Rioolwerken zijn dikwijls niet in te schatten en werkuren kunnen echt heel uiteenlopend zijn. Graag aanpassingen aan deze oneerlijke regeling.

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

In de vorige versie werd het onderscheid gemaakt tussen een aansluiting in de rijbaan en een aansluiting in het voetpad. De praktijk wees uit er geen fundamenteel verschil in kostprijs is tussen rijbaan of voetpad. Sommige aansluitingen in voetpaden bleken in praktijk immers duurder dan bepaalde aansluitingen in de rijbaan. Heel veel is afhankelijk van waar de aansluiting gemaakt moet worden omdat de verkeerssignalisatie vaak van veel groter belang is qua kostprijs. In praktijk werden er zo goed als geen aansluitingen gerealiseerd met een kostprijs van bijvoorbeeld 345 euro, maar diende er worden bijgepast met belastinggeld. Geld dat evengoed is opgehoest door de burger. In die zin is het bedrag aangepast aan de gemiddelde kostprijs van een dergelijke aansluiting.

 

Aan de andere kant merken we ook dat in een heel aantal gevallen de kostprijs wel wat hoger is dan die 960 euro. Het gebeurt geregeld dat de werkelijke kostprijs oploopt tot enkele duizenden euro’s. Dat wordt nu wat uitgevlakt tussen de verschillende aanvragers.

In die zin uw uitgangspunt dat de aannemer en de stad veel geld in hun zak steken niet correct. Enerzijds omdat de aannemer aan de stad de werkelijke kostprijs aanrekent en anderzijds omdat de gemiddelde kostprijs wel degelijk in lijn ligt met de vastgestelde bedragen.

 

Het geval per geval afrekenen heeft natuurlijk ook nadelen. Aanvragers zullen daarmee nooit van tevoren weten wat het exact gaat kosten. De vraag is of dat natuurlijk een meer comfortabele positie is. Gelet daarop is er geen intentie om het goedgekeurde retributiereglement aan te passen.

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. wateroverlast Lier

Op 24 juli heeft de Lispertseenweg, Blokstraat en wijk Zevenbergen onder water gestaan. Erg te moeten vaststellen dat de aanpassingen geen resultaat hebben!

Op het antwoord van mijn schriftelijke vraag, stel ik vast dat de collectorleiding van Aquafin onder de Lispersteenweg overbelast was. De eerste helft van 2022 zullen er aanpassingen gebeuren. Natuurlijk duurt dit allemaal veel te lang. Ook de uitleg die gegeven wordt over de wateroverlast klopt niet en daar zou ik graag dieper op in gaan.

 

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Hierbij een korte samenvatting van de geplande ingrepen:

 

Van op- naar afwaarts zitten volgende overstorten in bestaande toestand:

        Lispersteenweg 122: overstort op 4.86mTAW, maar ook een leiding Ø150 op 4.05mTAW

        Pompstation/bergbezinkingsbekken Bernadijnenlaan: externe overstort op 5mTAW

        Interne overstort Lispersteenweg 20: 5.74mTAW

        Knijpleiding Ø600 Van Boeckellaan: geen overstort

        Knijpleiding Ø500 Sluislaan: overstort op 6mTAW

 

Dit stelsel werkt op verschillende vlakken verkeerd:

1. Overstort Lispersteenweg 122 zit lager dan de overstort van het afwaartse bergbezinkingsbekken, zodat dit bekken niet volledig wordt gebruikt.

2. Er loopt voortdurende afvalwater (zelfs bij droogweer) naar de Lisperloop via de Ø150 Lispersteenweg 122

3. Er is geen overstort voorzien, opwaarts knijpleiding Ø600 Van Boeckellaan. Als deze onder druk komt zal de interne overstort omgekeerd werken, en stroomt het water afwaarts het pompstation Bernadijnenlaan, terug richting de overlastzone.

4. De interne overstort Lispersteenweg ligt lager dan de afwaartse externe overstort aan knijpleiding Sluislaan. M.a.w. als deze onder druk komt zal de interne overstort eerder werken, en nog meer water naar de overlastzone stromen.

5. Pompstation Bernadijnenlaan zal bij werking van de interne overstort onnodig het water blijven rondpompen.

 

Geplande toestand (in vet de aanpassingen):

        Lispersteenweg 122: OS op 5.2mTAW met breedte 1.5 m + dichten Ø150

        PS/BBB Bernadijnenlaan: OS op 5mTAW

        Interne overstort Lispersteenweg 20: 6.3mTAW, breedte 7.1m

        Knijpleiding Ø600 Van Boeckellaan: OS op 6.2mTAW, breedte 2 m

        Knijpleiding Sluislaan: OS op 6mTAW

        RTC-sturing op PS Bernadijnenlaan en PS F.Peltzerstraat: sturing debieten op basis van peilmeting waarmee beschikbaarheid berging op-en afwaarts het pompstation gemeten wordt

 

Voordelen:

1. Door het verhogen van de OS Lispersteenweg 122 en afdichten van de Ø150, wordt het afwaarts BBB volledig benut, zodat er veel minder afvalwater in de waterlopen terecht komt.

2. Door een nieuw overstort te voorzien opwaarts knijpleiding Ø600 Van Boeckellaan, en de interne overstort te verhogen, zal er nog amper water terugstromen naar de overlastzone. Dit zorgt daar voor een daling van de waterpeilen van 7cm bij T2 en 11cm bij T5 (geen overlast meer bij T5).

3. Door het aansturen van PS Bernadijnenlaan en PS F.Peltzerstraat  zullen beide pompen niet onnodig werken, bovendien zorgt dit voor nog extra verminderde overstortwerking van afvalwater naar de waterlopen.

 

Eerst zal er een nieuw OS in de Van Boeckellaan moeten komen, vervolgens de aanpassing van de interne overstort, dan pas OS Lispersteenweg 122, en tenslotte de RTC-sturing.

 

 

Interpellatie 3 : van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. vervoersplan De Lijn, Lijn 297 en stadslijn 3

Met het nieuwe vervoersplan van de Lijn gaat het busaanbod in enkele Lierse wijken flink achteruit of verdwijnt zelfs.

Voor wijk Zevenbergen betekent dit dat Lijn 297 naar Heist-op-den-Berg langs de Antwerpsesteenweg rijdt.  Het begin- en eindpunt van lijn 297 is dan de halte Guido Gezellelaan, dicht bij de Antwerpsesteenweg, en de 4 andere haltes in de wijk zullen verdwijnen.   Dat de bus langs de Antwerpsesteenweg ipv. langs de Zuid- Australiëlaan zal rijden valt nog te begrijpen maar dat enkel aan de Guido Gezellelaan kan op- en afgestapt worden niet.    In dat geval zullen busgebruikers die aan de andere kant  wonen zoals Smedenstraat,  Mercatorlaan en Stijn Streuvelslaan, 800 à 1.000 meter moeten gaan.  Zelfs als er een doorsteek van de Baron Carolylaan naar de Antwerpsesteenweg gemaakt wordt moet men in het slechtste geval nog minstens 600 meter gaan.  Vooral oudere en minder mobiele mensen zijn hier  het slachtoffer van.  We worden op alle manieren aangezet om meer het openbaar vervoer te nemen maar dat zal alleen lukken als de overheid en de Lijn een degelijk en frekwent aanbod realiseert en dat kan voor de wijk Zevenbergen enkel als begin- en eindpunt van lijn 297 de halte Smedenstraat of Zevenbergen is.   Begrijpe wie kan dat dit voor de Lijn een hinderpaal is, dit is een minimale aanpassing.

Wat Kloosterheide betreft is het ongeveer hetzelfde verhaal, alleen was hier de frekwentie ook ondermaats, om de 2 uur, en dat was het argument om lijn 3 op te doeken.    Volgens schepen Wollants “kunnen bewoners van Kloosterheide nu de bus op de Kesselsesteenweg nemen.”   Dit betekent zoveel als zeggen dat de bus er niet meer voor hen is.   De halte Marnixdreef verdwijnt,  blijft enkel de halte kerkhof over.    Zelfs als men de doorsteek van het kerkhof neemt (enkel mogelijk tijdens openingsuren) moeten  bewoners van de Heidebloem of De Bist minstens 800 à 1200 meter overbruggen.      De overheid weet dat de frequentie hoog genoeg moet zijn om mensen te overhalen de bus te gebruiken en toch wordt dit hier niet in de praktijk gebracht.

Buslijn 3 bedient ook Kessel Station en Emblem met een relatief grote populatie.  Is er dan geen interesse van of overleg geweest met Nijlen en Ranst om druk op de Lijn te zetten om deze lijn te behouden en te verbeteren?

 

Wat ik totaal niet begrijp is dat het schepencollege deze wijzigingen principieel heeft goedgekeurd.  Ik doe dan ook een oproep aan schepen Wollants om dit met de Lijn opnieuw te onderhandelen.

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het is uiteraard van belang dat het gehele plaatje wordt bekeken om het ontwerpvervoersplan te kunnen evalueren. De verschillende netwerkwijzigingen zijn er immers op gericht om net meer mensen te kunnen vervoeren en daardoor meer wagens van de weg te halen. De huidige voorstellen zijn doorgerekend en leiden tot een toename van het aantal reizigers van 7,1 % in onze vervoerregio.

 

Dat brengt ons meteen bij de essentie van het verhaal. De overgang naar basisbereikbaarheid heeft immers altijd als doel gehad om een openbaar vervoersplan uit te werken dat is gebaseerd op de effectieve vervoersvraag om zo meer reizigers te vervoeren. Het netwerk van De Lijn is door de jaren heen organisch gegroeid en dat maakt automatisch dat door de jaren heen het niet noodzakelijk zo is dat vandaag de bussen ook rijden op die verbindingen met het meeste potentieel of de meeste vraag. Wanneer een vervoersnet opnieuw wordt vormgegeven wil dat ook zeggen dat als men de middelen voor openbaar vervoer wil inzetten op die plaatsen waar ze ook het meest zinvol zijn… dat er mogelijk minder wordt ingezet op die plaatsen waar ze minder zinvol zijn. En uiteraard begrijpt iedereen dat voor de specifieke situatie van mensen die een bepaalde bus gebruiken het niet uitmaakt of er veel van een lijn gebruik wordt gemaakt of net weinig gebruik wordt gemaakt. Men redeneert immers vanuit de oplossing voor de individuele situatie. Maar een overheid die de middelen voor openbaar vervoer zodanig wil inzetten dan ze het meeste effect hebben, maakt die afweging natuurlijk wel. Je kan dus wel de vraag stellen of het inzetten van een bepaalde bus en chauffeur op een traject waar je amper mensen vervoert, te verantwoorden is als je daardoor diezelfde bus en chauffeur niet kan inzetten op een ander traject. Dat is de realiteit van vandaag. Tegelijk heeft de Vlaamse overheid ook middelen vrijgemaakt voor vervoer op maat die voor flankerend beleid moeten zorgen dat is iets dat momenteel nog volop wordt uitgewerkt. Dat is het kader waar we momenteel in zitten.

 

Het voorbeeld van het stuk van lijn 297 door Zevenbergen illustreert overigens nogal treffend waarom de oefening moeten doen. Enerzijds is het een lijn die perfect parallel rijdt aan de lijn die over de Antwerpsesteenweg rijdt. Die laatste buslijn geeft in het vervoersplan elk kwartier een verbinding naar Lier centrum in de spits. 2 bussen die op een afstand van enkele honderden meters afstand naast mekaar rijden, is overigens een concept waar men algemeen vanaf stapt.

 

Anderzijds is het gebruik van de lijn door Zevenbergen ook vrij laag. Het scansysteem van De Lijn, laat toe om na te gaan hoeveel opstappers er bij benadering aan elke halte te vinden zijn. Voor de 5 haltes op Zevenbergen zijn dat afgerond ongeveer 21 opstappers per dag. Voor de 3 haltes tussen Zevenbergen en de Antwerpsesteenweg zijn dat nog eens 12 opstappers per dag. Het exacte cijfers voor de 8 haltes is 32,1 opstappers per dag, te verdelen over 26 bussen per richting die hier op een weekdag rijden. Drukste haltes: Guido Gezellelaan die op 200 meter ligt van een alternatieve halte en Australiëlaan die op 120 meter ligt van het alternatief. Samen goed voor 38% van de opstappers. De Lijn heeft ook gekeken naar de gemiddelde wandelafstand tot de alternatieve haltes en komt gemiddeld op ca. 520 meter.

 

De Lijn heeft wel het alternatief aangeboden om lijn 90 voortaan door Zevenbergen te laten rijden als alternatief. Die optie is besproken, maar we zijn snel tot de vaststelling gekomen dat het geen realistische piste is om de bussen weg te halen op de Antwerpsesteenweg. Volgens dezelfde methodiek als hierboven heeft die verbinding o.a. door de aanwezigheid van winkels en het bedrijventerrein (met ook een maatwerkbedrijf) op 4 haltes ongeveer 85 opstappers per dag.

 

Met die cijfers is dan maar de vraag of het te verantwoorden is om de bus op Zevenbergen te behouden, want dat wil ook zeggen dat er geen ruimte komt op andere locaties.

 

Zelfde gaat eigenlijk ook op voor stadslijn 3 die van Emblem via kloosterheide naar Lier centrum rijdt. Het gebruik van die lijn is al een aantal jaren laag en of beperkt. In 2012 werd op dezelfde reden die verbinding al van een halfuurfrequentie naar een 2 uursfrequentie gebracht. Maar ook dat heeft duidelijk niet geleid tot een beter gebruik van de bussen.

De gebiedsevaluatie die werd uitgevoerd tussen 2014 en 2016 wees dat overigens al treffend uit. Qua frequentie zit deze lijn trouwens ook onder het minimum dat volgens de Vlaamse regering moet gehanteerd worden voor dit soort lijnen. Dat wil zeggen dat als men deze wil houden, er elders bussen zullen moeten sneuvelen. Gelet op het beperkte gebruik, lijkt me dat geen goede keuze. Er blijft voor die wijk wel een verbinding mogelijk via de Kesselsesteenweg.

 

Er wordt door de vervoerregio wel ingezet op bijkomende verbindingen die net een stuk meer potentieel hebben. Zo komt er een vaste verbinding met in de spits een halfuursfrequentie tussen Lier en Putte waar er nu maar een handvol bussen per dag rijden. Tegelijk zal vanuit Koningshooikt ook een rechtstreekse aansluiting komen op de tramterminal capenberg. Koningshooikt zal ook een rechtstreekse verbinding krijgen met Berlaar wat volgens de vervoersvraag 1 van de lijnen is met het meeste potentieel. Er komen ook vaste verbindingen naar Wilrijk, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Deurne, Bevel, Vremde en Herenthout. Allemaal verbindingen die er momenteel niet zijn.

 

Ik kan me voorstellen dat het wegvallen van de bus op Zevenbergen, Kloosterheide en wijziging naar een overstapverbinding voor de route tussen Koningshooikt en Mechelen voor de mensen die hier gebruik van maken geen leuke boodschap is. Aan de andere kant komen er wel een hele lijst bestemmingen bij die uiteraard oplossingen aanreiken voor mensen die nu vaak zijn aangewezen op de auto om die verplaatsing te maken. Dat is de afweging die finaal dient te worden gemaakt: is het laag gebruik van een beperkt aantal lijnen af te zetten tegen het hogere potentieel van een aantal nieuwe verbindingen.  De Vlaamse overheid werkt voor dit verhaal met een gesloten enveloppe voor de klassieke lijnvoering. Dus als elke bus die vandaag rijdt blijft rijden ook al wordt er zeer weinig gebruik van gemaakt, zijn er natuurlijk geen mogelijkheden om in te zetten op andere verbindingen met meer potentieel.

 

Wat betreft de halte-oefening dan. Het is zo dat er richtlijnen zijn om een minimale afstand te organiseren tussen 2 haltes. Dit gaat om 600 meter afstand in buitengebied, 400 meter in stedelijk gebied. De aanleiding daarvoor is natuurlijk dat veel haltes organiseren ook nadelen heeft voor de reizigers. Hoe vaker een bus moet stoppen op een relatief korte afstand, hoe langer de reizigers ook doen over de route in kwestie. Het is in dat opzicht dat de halte-oefening ook gedaan is en waar een evenwicht is gezocht naar de doorstromingssnelheid aan de eerste kant en de fijnmazigheid aan de andere kant. Beiden zijn  natuurlijk van belang voor de reizigers.

 

 

Interpellatie 4 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. autovrije zondag

Zondag 19 september moest in 37 steden en gemeenten de auto even plaats ruimen voor de zwakke weggebruiker in het kader van de autovrije zondag, als sluitstuk van de week van de mobiliteit. Nu goed, officieel waren het er 37, want wat het ook was dat er in Lier georganiseerd werd, een autovrije zondag kon je dat bezwaarlijk noemen. Zoals collega Callaerts in de raad van mei al aankaartte, was onze stad in deze bijzonder weinig ambitieus. Het evenement werd weggestopt aan de rand van het centrum, niet op de Grote Markt maar op de troosteloze asfaltvlakte van de Gasthuisvest. En het centrum werd absoluut niet autovrij gemaakt, enkel de aanliggende straatjes van den Bril en de Pettendonk, die ook op normale zondagen de facto zo goed als autovrij zijn.

 

Een dikke pluim voor de verschillende verenigingen en vrijwilligers die er onder deze omstandigheden toch het beste van probeerden te maken. Maar ook hun enthousiasme en inzet kon niet beletten dat de Lierenaars om het zacht uit te drukken niet storm liepen, ondanks het schitterende weer. Gezien de beperkte campagne hierrond, waren heel veel Lierenaars trouwens helemaal niet op de hoogte.

 

De beelden uit andere, ambitieuzere en op autovrije zondag daardoor ook bruisender steden laten zien dat het anders kan.

 

Vandaar volgende vragen aan het college:

 

        Waarom de keuze voor de Gasthuisvest en niet de Grote Markt?

        Hoe evalueert het college deze editie?

        Heeft het college de ambitie om in de toekomst een volwaardige autovrije zondag te organiseren in heel het gebied binnen de vesten?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

1) Enerzijds is er de aanbeveling van Mobiel 21 om kleinschalig te starten wanneer er niet meer de cultuur is van het inrichten van een autovrije zondag. Ze raden aan om dan in een eerste editie een plein autovrij te maken, of een buurt. Het autovrij maken van een centrumparking met meer dan 250 parkeerplaatsen + een parkeerplein rond de kerk, is nu niet direct weinig ambitieus te noemen.

 

Er ging enerzijds aandacht naar deze zone om net deze asfaltvlakte onder de aandacht te brengen en de insteek van de activiteiten was om mensen te laten voelen wat er nog mogelijk is als je deze vlakte autovrij maakt. Anderzijds wordt er nagedacht over de heraanleg voor deze buurt en proeven van autoluwte kan ideeën opleveren voor het ontwerp en kan bijdragen aan het draagvlak bij bewoners.

 

Bovendien is in de uitwerking van het concept en keuze van locatie rekening gehouden met een groeiscenario. Zoals het nu beproefd is, kan in een volgende editie heel éénvoudig een volgende wijk aanpikken in dezelfde opzet en komt het meer vanuit de mensen zelf.

 

2) en 3) Op deze eerste editie was er wel wat animo om deel te nemen aan het initiatief door allerlei organisaties en verenigingen. Deze eerste editie lijkt alvast een positief verhaal te zijn die het mogelijk maakt om in volgende edities verdere stappen te zetten. Doordat de organisatie en het initiatief in handen lag van de mobiliteitstraad, lijkt het wel aangewezen om eerst de evaluatie te doen in de schoot van de mobiliteitsraad vooraleer er uitspraken ten gronde kunnen gedaan worden.

 

Het lijkt weinig respectvol ten opzichte van de organisatoren om die evaluatie zonder hen te maken en nu al te beslissen hoe de volgende editie er zal uitzien. Zodra de evaluatie is gebeurd met de initiatiefnemers kunnen we hier op een volgende gemeenteraadscommissie zeker verder op ingaan.

 

 

Interpellatie 5 : van Geert Marrin (Groen-Lier&Ko) i.v.m. afschaffing buslijnen

Recent mochten wij vernemen dat als gevolg van het nieuwe vervoersplan voor de Vervoersregio Antwerpen de dienstverlening van De Lijn op het Lierse grondgebied ernstig wordt aangetast.

 

Zo zullen de wijken Zevenbergen en Kloosterheide in de toekomst verstoken blijven van openbaar busvervoer. Daarenboven worden op diverse andere plekken bushaltes afgeschaft.

 

Het decreet basisbereikbaarheid leidt voor vele Lierenaars dus cynisch genoeg tot een fors toenemende onbereikbaarheid van het openbaar vervoer. Vooral voor minder mobiele stadsgenoten loert vervoersarmoede om de hoek. Denk dan aan mensen met een beperking en aan senioren die minder goed ter been zijn, maar net zo goed aan mensen in armoede die zich geen dure alternatieven voor het openbaar busvervoer kunnen veroorloven.

 

Twee vragen hieromtrent:

        Kan het College van Burgemeester en Schepenen toelichten waarom er geen feller verzet wordt aangetekend tegen deze nefaste besparingsplannen?

        Erkent het College van Burgemeester en Schepenen de dringende en dwingende nood aan betaalbare alternatieve vervoersoplossingen voor stadsgenoten die met toenemende vervoersarmoede dreigen geconfronteerd te worden?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het is uiteraard van belang dat het gehele plaatje wordt bekeken om het ontwerpvervoersplan te kunnen evalueren. De verschillende netwerkwijzigingen zijn er immers op gericht om net meer mensen te kunnen vervoeren en daardoor meer wagens van de weg te halen. De huidige voorstellen zijn doorgerekend en leiden tot een toename van het aantal reizigers van 7,1 % in onze vervoerregio.

 

Dat brengt ons meteen bij de essentie van het verhaal. De overgang naar basisbereikbaarheid heeft immers altijd als doel gehad om een openbaar vervoersplan uit te werken dat is gebaseerd op de effectieve vervoersvraag om zo meer reizigers te vervoeren. Het netwerk van De Lijn is door de jaren heen organisch gegroeid en dat maakt automatisch dat door de jaren heen het niet noodzakelijk zo is dat vandaag de bussen ook rijden op die verbindingen met het meeste potentieel of de meeste vraag. Wanneer een vervoersnet opnieuw wordt vormgegeven wil dat ook zeggen dat als men de middelen voor openbaar vervoer wil inzetten op die plaatsen waar ze ook het meest zinvol zijn… dat er mogelijk minder wordt ingezet op die plaatsen waar ze minder zinvol zijn. En uiteraard begrijpt iedereen dat voor de specifieke situatie van mensen die een bepaalde bus gebruiken het niet uitmaakt of er veel van een lijn gebruik wordt gemaakt of net weinig gebruik wordt gemaakt. Men redeneert immers vanuit de oplossing voor de individuele situatie. Maar een overheid die de middelen voor openbaar vervoer zodanig wil inzetten dan ze het meeste effect hebben, maakt die afweging natuurlijk wel. Je kan dus wel de vraag stellen of het inzetten van een bepaalde bus en chauffeur op een traject waar je amper mensen vervoert, te verantwoorden is als je daardoor diezelfde bus en chauffeur niet kan inzetten op een ander traject. Dat is de realiteit van vandaag. Tegelijk heeft de Vlaamse overheid ook middelen vrijgemaakt voor vervoer op maat die voor flankerend beleid moeten zorgen dat is iets dat momenteel nog volop wordt uitgewerkt. Dat is het kader waar we momenteel in zitten.

 

Het voorbeeld van het stuk van lijn 297 door Zevenbergen illustreert overigens nogal treffend waarom de oefening moeten doen. Enerzijds is het een lijn die perfect parallel rijdt aan de lijn die over de Antwerpsesteenweg rijdt. Die laatste buslijn geeft in het vervoersplan elk kwartier een verbinding naar Lier centrum in de spits. 2 bussen die op een afstand van enkele honderden meters afstand naast mekaar rijden, is overigens een concept waar men algemeen vanaf stapt.

 

Anderzijds is het gebruik van de lijn door Zevenbergen ook vrij laag. Het scansysteem van De Lijn, laat toe om na te gaan hoeveel opstappers er bij benadering aan elke halte te vinden zijn. Voor de 5 haltes op Zevenbergen zijn dat afgerond ongeveer 21 opstappers per dag. Voor de 3 haltes tussen Zevenbergen en de Antwerpsesteenweg zijn dat nog eens 12 opstappers per dag. Het exacte cijfers voor de 8 haltes is 32,1 opstappers per dag, te verdelen over 26 bussen per richting die hier op een weekdag rijden. Drukste haltes: Guido Gezellelaan die op 200 meter ligt van een alternatieve halte en Australiëlaan die op 120 meter ligt van het alternatief. Samen goed voor 38% van de opstappers. De Lijn heeft ook gekeken naar de gemiddelde wandelafstand tot de alternatieve haltes en komt gemiddeld op ca. 520 meter.

 

De Lijn heeft wel het alternatief aangeboden om lijn 90 voortaan door Zevenbergen te laten rijden als alternatief. Die optie is besproken, maar we zijn snel tot de vaststelling gekomen dat het geen realistische piste is om de bussen weg te halen op de Antwerpsesteenweg. Volgens dezelfde methodiek als hierboven heeft die verbinding o.a. door de aanwezigheid van winkels en het bedrijventerrein (met ook een maatwerkbedrijf) op 4 haltes ongeveer 85 opstappers per dag.

 

Met die cijfers is dan maar de vraag of het te verantwoorden is om de bus op Zevenbergen te behouden, want dat wil ook zeggen dat er geen ruimte komt op andere locaties.

 

Zelfde gaat eigenlijk ook op voor stadslijn 3 die van Emblem via kloosterheide naar Lier centrum rijdt. Het gebruik van die lijn is al een aantal jaren laag en of beperkt. In 2012 werd op dezelfde reden die verbinding al van een halfuurfrequentie naar een 2 uursfrequentie gebracht. Maar ook dat heeft duidelijk niet geleid tot een beter gebruik van de bussen.

De gebiedsevaluatie die werd uitgevoerd tussen 2014 en 2016 wees dat overigens al treffend uit. Qua frequentie zit deze lijn trouwens ook onder het minimum dat volgens de Vlaamse regering moet gehanteerd worden voor dit soort lijnen. Dat wil zeggen dat als men deze wil houden, er elders bussen zullen moeten sneuvelen. Gelet op het beperkte gebruik, lijkt me dat geen goede keuze. Er blijft voor die wijk wel een verbinding mogelijk via de Kesselsesteenweg.

 

Er wordt door de vervoerregio wel ingezet op bijkomende verbindingen die net een stuk meer potentieel hebben. Zo komt er een vaste verbinding met in de spits een halfuursfrequentie tussen Lier en Putte waar er nu maar een handvol bussen per dag rijden. Tegelijk zal vanuit Koningshooikt ook een rechtstreekse aansluiting komen op de tramterminal capenberg. Koningshooikt zal ook een rechtstreekse verbinding krijgen met Berlaar wat volgens de vervoersvraag 1 van de lijnen is met het meeste potentieel. Er komen ook vaste verbindingen naar Wilrijk, Ranst, Wommelgem, Borsbeek, Deurne, Bevel, Vremde en Herenthout. Allemaal verbindingen die er momenteel niet zijn.

 

Ik kan me voorstellen dat het wegvallen van de bus op Zevenbergen, Kloosterheide en wijziging naar een overstapverbinding voor de route tussen Koningshooikt en Mechelen voor de mensen die hier gebruik van maken geen leuke boodschap is. Aan de andere kant komen er wel een hele lijst bestemmingen bij die uiteraard oplossingen aanreiken voor mensen die nu vaak zijn aangewezen op de auto om die verplaatsing te maken. Dat is de afweging die finaal dient te worden gemaakt: is het laag gebruik van een beperkt aantal lijnen af te zetten tegen het hogere potentieel van een aantal nieuwe verbindingen.  De Vlaamse overheid werkt voor dit verhaal met een gesloten enveloppe voor de klassieke lijnvoering. Dus als elke bus die vandaag rijdt blijft rijden ook al wordt er zeer weinig gebruik van gemaakt, zijn er natuurlijk geen mogelijkheden om in te zetten op andere verbindingen met meer potentieel.

 

Wat betreft de halte-oefening dan. Het is zo dat er richtlijnen zijn om een minimale afstand te organiseren tussen 2 haltes. Dit gaat om 600 meter afstand in buitengebied, 400 meter in stedelijk gebied. De aanleiding daarvoor is natuurlijk dat veel haltes organiseren ook nadelen heeft voor de reizigers. Hoe vaker een bus moet stoppen op een relatief korte afstand, hoe langer de reizigers ook doen over de route in kwestie. Het is in dat opzicht dat de halte-oefening ook gedaan is en waar een evenwicht is gezocht naar de doorstromingssnelheid aan de eerste kant en de fijnmazigheid aan de andere kant. Beiden zijn  natuurlijk van belang voor de reizigers.

 

 

Interpellatie 6 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. Beyerse Velden

Voor de zomervakantie werd er reeds uitgebreid rond dit dossier geïnterpelleerd en werd gesteld dat het college in september een beslissing zou nemen. Graag had ik dan ook meer duidelijkheid gekregen over de huidige stand van zaken in dit dossier.

 

Een eerste punt ging over de communicatie mét en de betrokkenheid ván de buurt. Tot op heden is er geen verdere communicatie met de bewoners gevoerd. Wat gebeurt er met de vragen en opmerkingen uit de brievenbus? Hoe en wanneer zal men hierover terugkoppelen?

 

Ten tweede: de rol van OCMW Lier. Er is een overeenkomst met een private partner opgesteld. Aangezien een stuk van de site eigendom is van het OCMW, lijkt het opportuun dat het OCMW ook mee de invulling kan bepalen om een leefbare buurt te creëren. Ook is er nog een stukje OCMW-grond dat niet opgenomen werd in de overeenkomst. Hoe verklaart men dit?

 

Verder zijn er de inhoudelijke en technische bedenkingen. De waterproblematiek en de densiteit van de bebouwing zijn hier van groot belang. De waterproblematiek kwam tijdens de vorige gemeenteraad al uitgebreid aan bod. Op een infovergadering in 2019 kondigde schepen Wollants aan dat de stad de problemen zal oplossen (of thans al opgelost heeft). De afgelopen twee jaar is echter al twee maal gebleken dat dit niet het geval is.

 

Er wordt verwezen naar de maatregelen die Paliris zal nemen om de situatie te verbeteren. Concreet gaat het over het gebruik van gedeeltelijk waterdoorlatende bestrating, regenwater dat zal gebruikt worden om wc's door te spoelen en groendaken. Rekening houdend met het feit dat er dakterrassen zullen zijn én dat zonnepanelen en zonneboilers zullen moeten voorzien worden om aan de huidige bouwnormen te voorzien, beperkt dit al sterk de mogelijkheden voor groendaken.

Bovendien: wanneer het een langere periode normaal regent, zijn deze voorzieningen al snel verzadigd. Dan laten we een stevige storm nog buiten beschouwing. Het vervangen van groen door extra bebouwing en ondergrondse garages lijken niet voor een extra buffer tegen wateroverlast te kunnen zorgen.

 

Al sinds 2019 stelt men dat alles 'berekend' is op een storm die slechts één maal per honderd jaar voorkomt. In Wallonië hebben we gezien wat zo'n storm kan aanrichten. Volgens professor hydrologie

Patrick Willems in De Standaard zullen zo’n stormen in de toekomst 5 tot 10 keer vaker voorvallen. Water zal als uitdaging dus steeds belangrijker worden.

 

Tot slot nog iets over de densiteit van de bebouwing. De argumentatie dat op basis van de voorgestelde plannen een woondensiteit voor het gehele gebied (Arendspark + Beyerse Velden) zal gerealiseerd worden die 2 keer zo hoog is als wat het RUP voorschrijft, is in de gemeenteraad van juni reeds aangehaald. Uit het ‘Rapport Wonen Lier’ van de interprovinciale werking Data & Analyse blijkt dat voor 2020 het aantal woongelegenheden gelijk is aan 17.902 en het aantal private huishoudens gelijk aan 16.397. Vertrekkende vanuit de premisse dat aan elk huishouden een woning moet worden toegekend, kan men het overaanbod of tekort op de woningmarkt berekenen aan de hand van een eenvoudige formule: (het aantal woongelegenheden - het aantal huishoudens)/het aantal woongelegenheden. Voor Lier is het overaanbod dus 8,4%. Dit is ver boven de waarde van 3% die men gebruikt als criterium voor krapte op de woningmarkt.

 

Uit datzelfde rapport blijkt ook dat het aandeel appartementen in het totaal van alle woningen in Lier, gestegen is van 25,1% in 2010 tot 33,8% in 2020.

Te meer rijst daarom de vraag: “Waarom kan/wil stad Lier deze groene long in het midden van een dichtbebouwde zone niet behouden?” In de media is het grote belang van stadsbossen (als regulatoren van hitte en water) in het kader van leefbaarheid in steden recent nog een aantal keer naar boven gekomen. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat volwassen bomen veel waardevoller zijn dan jonge. Om een boom van 40 cm diameter te vervangen door bomen van 4 cm diameter zijn er 200 nodig. Daarnaast wil de bomenactie van de stad Lier 10000 extra jonge bomen planten, wat een zeer gewaardeerd initiatief is, maar wil het stadsbestuur dan alle inspanningen van zijn inwoners hier teniet doen door dit stukje bos met meer dan 60 gezonde volwassen bomen te laten kappen? Een behoud van dit stukje groen heeft daarentegen alleen maar voordelen, in het bijzonder m.b.t. de waterproblematiek, de leefbaarheid en de duurzaamheid van de stad.

 

Samengevat vernemen we dan ook graag het antwoord van het College op volgende vragen:

1. Werd er een beslissing genomen m.b.t. het stedenbouwkundig attest, of welke timing wordt daar vooropgesteld?

2. Wat is er met de vragen en opmerkingen uit de brievenbus gebeurd en hoe en wanneer zal men hierover terugkoppelen?

3. Welke verdere stappen zullen er worden genomen om de waterproblematiek aan te pakken.

4. Wat is de visie van het stadsbestuur rond het aanwezige bos op de OCMW grond?

5. Wordt er werk gemaakt van een algemene visie om plannen aan af te toetsen die tussen vandaag en het goedkeuren van het Beleidsplan Ruimte Lier komen voor te liggen, kwestie van toch enig kader te bieden aan ontwikkelaars en onze woonbuurten leefbaar te houden?

 

Antwoord Schepen Sabine Leyzen:

Het dossier van de Beyerse Velden is momenteel lopende. Er werd een stedenbouwkundig attest aangevraagd waarover de stad nog een beslissing moet nemen.

We kunnen echter niet communiceren over een lopend dossier, dus ook over de rol van het OCMW kan ik op dit moment niet veel kwijt.

 

Wat de communicatie met de buurt betreft, is de verwerking van de binnen gekomen vragen en opmerkingen volop bezig.

De rode brievenbus werd goed bezocht… dat kan ik u wel vertellen. De bemerkingen zullen nu opgelijst worden en zo snel mogelijk bezorgd aan het CBS.

 

 

Interpellatie 7 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. toekomst Herakles

In het voorjaar 2020 bracht ik na verschillende informele contacten de situatie van de Lierse topclub Herakles Hockey onder de aandacht van deze raad en uitte onze bezorgdheid over het toekomstperspectief van de club op Liers grondgebied. Aandachtspunten waren toen mobiliteit en uitbreidingsmogelijkheden. De plannen met betrekking tot het opmaken van een RUP zonevreemde recreatie zou hiertoe ook mogelijkheden kunnen bieden.

 

Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en lijkt mijn vrees uit te komen: de plannen van Herakles om Lier te verlaten zijn concreet. We dreigen een topclub te verliezen, in een sporttak waarin we wereldwijd de besten zijn. Een sporttak met een groeiend ledenaantal, ook in Lier.

 

Ik had graag meer inzicht gekregen in deze blunder in het Lierse sportbeleid:

1) Welke inspanningen heeft de stad geleverd om een oplossing te zoeken voor de uitdagingen die zich stelden? Welke scenario’s werden verkend en uitgewerkt? Welke contacten zijn er geweest?

2) De site van Herakles komt vrij en zal verkocht worden. Ik verneem dat er een aantal geïnteresseerden bekend zijn. Kan er meer inzicht gegeven worden in de toekomstige activiteiten die er ontwikkeld zullen worden? Welk initiatief neemt de stad om hierin een rol op te nemen?

 

Antwoord Schepen Ivo Andries:

Mr. Coenen. Na uw verschillende informele contacten in het voorjaar 2020 naar de situatie van de Lierse topclub Herakles, werden u o.a. reeds volgende antwoorden bezorgd en voegen we er nog verdere antwoorden aan toe.

 

Het is de ambitie van het stadsbestuur om het gemeentelijk structuurplan op termijn te vervangen door de nieuwe planfiguur ‘ruimtelijk beleidsplan’. Met dit plan wil de stad samen met de inwoners, maatschappelijke organisaties, private partijen duidelijk maken welk ruimtelijk beleid zij wil voeren tijdens de voorbije jaren.

 

In het kader van de raamovereenkomst tussen de stad Lier en Omgeving werd aan Omgeving opdracht gegeven om binnen de visievorming in dit ruimtelijk beleidsplan onderzoek te verrichten naar het toekomstperspectief voor de recreatieve voorzieningen in Lier. Deze liggen verspreid zowel in open ruimte als binnen het bebouwd weefsel. Het gaat zowel over zone-eigen als zonevreemde voorzieningen. Dat onderzoek reikt bouwstenen aan voor het op te maken beleidsplan ruimte Lier en is de insteek voor de opmaak van een RUP ‘recreatieve voorzieningen’. De opdracht werd toegewezen op 20 januari 2020 en loopt parallel met de onderzoeken ‘open ruimte en bedrijvigheid’, ‘stad en dorp’ en ‘ring en omgeving’.

 

Voor wat betreft de ‘recreatieve voorzieningen’ werd er in 2019 vanuit de sportdienst gestart met een behoefteonderzoek naar ruimtelijke noden voor de sportverenigingen.

 

Het sportlandschap is in beweging. Verenigingen groeien, veranderen of leggen andere accenten. Ook om wat betreft de voorziene infrastructuur optimale groeikansen te kunnen bieden, hebben we een enquête uitgevoerd bij de sportclubs.

 

Met deze bevraging werden alle bestaande infrastructuur en de noden van deze sportclubs in kaart gebracht. Op die manier kan er dan bij verdere plannen binnen de ruimtelijke ordening zoveel mogelijk rekening gehouden worden met de behoeften van de verschillende sportverenigingen. De resultaten ervan leveren waardevolle informatie op over de behoeften en verwachtingen die deze clubs en verenigingen hebben. Ik verwijs hiervoor ook naar ons persbericht van 13 november 2019.

 

Deze resultaten werden hiervan gecoördineerd en geadviseerd door de sportraad en verder overgemaakt aan Omgeving. Op basis van deze gegevens is het bureau dan aan de slag gegaan. De recreatieve voorzieningen worden geïnventariseerd. Per recreatieve site wordt er een fiche opgemaakt. Naast het ruimtelijk interpreteren en afwegen van behoeften en verwachtingen wordt het beschikbaar aanbod aan recreatiegebieden in beeld gebracht. De informatie wordt in relatie gebracht met de andere lopende onderzoeken in het kader van het beleidsplan. Enerzijds worden de behoeften en verwachtingen geanalyseerd maar anderzijds wordt het beschikbaar aanbod in kaart gebracht.

 

Hieruit volgt een ruimtebalans die aangeeft of de behoeften enerzijds en de verwachtingen anderzijds al dan niet in evenwicht zijn.

 

Uit deze lijst van behoeften en verwachtingen worden vanuit ruimtelijke efficiëntie gerichte keuzes gemaakt. De uiteindelijke bedoeling is om tot een eerste filtering van varianten te komen. Op basis van visualisaties zullen de consequenties van varianten in beeld worden gebracht. De ontwikkelingsperspectieven per recreatieve site worden dan verduidelijkt en uitgewerkt.

 

Om kans te geven aan het bureau Omgeving om dit onderzoek te voeren, is het voorbarig om vooruit te lopen op de specifieke situaties of dossiers, zoals deze van de Hockeyclub Heracles.

 

Wat we reeds wel kunnen meegeven is dat de specifieke ruimtelijke moeilijkheden van de huidige site van de Hockeyclub meespelen. Enerzijds de problematische bereikbaarheid en ontsluiting van de site, het knippen van de Hockeyweg, de mogelijke sluiting van de nabij gelegen spoorwegovergang en de aanleg van de fietsostrade, anderzijds de ligging naast habitat- en VEN-gebied.

 

Wat NIET wil zeggen dat er vandaag geen mogelijkheden meer zijn voor deze club naar uitbreiding toe. In het vooruitzicht naar de ontsluiting van de stationsomgeving liggen er hier kwam mobiliteit ook nog mogelijkheden. Dit zal het verdere onderzoek van Omgeving moeten uitmaken.

 

In verband met de studie rond de ‘recreatieve voorzieningen’ werd er ondertussen op 3 juni 2021 samen met Omgeving een eerste stand van zaken uitvoerig besproken naar de visievorming ervan. Dit werd ook al even toegelicht in de sportraad. Omgeving is dan hiermee verder aan de slag gegaan en op 4 oktober aanstaande zal een nieuwe Taskforce ruimte voor sport en recreatie plaatsvinden.

 

Het is de bedoeling dat de uitgewerkte ontwikkelingsperspectieven juridisch worden vertaald in een op te maken RUP ‘recreatieve voorzieningen’, voor zover deze afwijken van de heersende planologisch context. Er wordt dan een overzicht gemaakt van welke krachtlijnen gelden voor het op te maken RUP. Op die manier wordt dan een opstart gegeven aan het RUP.

 

Als stad en ook vanuit de sportdienst zullen we alle mogelijkheden onderzoeken om de club Heracles in ons midden te houden. Wij willen deze club niet weg uit onze stad. We begrijpen ook dat zij andere wegen bewandelen. Maar ook dan zal er naargelang welke keuze ze maken een RUP dienen te worden opgemaakt.

 

Wanneer u nu spreekt van een blunder in het Lierse sportbeleid, dan vinden we dit totaal onterecht en uit de lucht gegrepen.

 

In antwoord op uw verdere vragen:

 

Wanneer Heracles de site zou verlaten, bestaat er inderdaad de mogelijkheid dat deze site dan vrijkomt en zal verkocht worden. Wij weten niet wie er geïnteresseerd is in de aankoop van de gronden. De gronden zijn eigendom van Heracles en zij zijn dan vrij deze te verkopen.

 

Gezien de studie van omgeving nog niet is afgerond, kan er bijgevolg ook geen inzicht gegeven worden in de toekomstige activiteiten die er ontwikkeld zullen worden. Heracles bevindt zich momenteel nog op de site en we zouden dit ook graag zo houden.

 

 

Interpellatie 8 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. windturbines in Lier

We vernemen dat er een aanvraag loopt tot de vergunning van enkele windturbines op Liers grondgebied. Omdat dit mogelijk niet de enige vraag zal zijn in de (nabije) toekomst, is onze fractie graag op de hoogte van het beleid dat het stadsbestuur hierrond wil voeren.

1) Welke locaties komen in aanmerking voor dergelijke turbines?

2) Welke rol speelt het stadsbestuur in de vergunningsprocedure?

 

Antwoord Schepen Thierry Suetens:

Beste Stijn, beste voorzitter, beste collega’s,

 

Wat uw vraag betreft welke locaties hiervoor in aanmerking komen:

 

Zoals u weet heeft het Ruimtelijk Beleid in Vlaanderen sinds de opkomst van windturbines & windturbineparken gesteld dat vooral zeehavengebieden & industriegebieden prioritaire locaties zijn voor windparken. Om de nodige doelstellingen, die Europa ons heeft vooropgesteld te bereiken, heeft Vlaanderen gekozen om windparken te bundelen met grote infrastructuren, ook in landbouwgebied. Deze duidelijke beleidskeuze werd reeds in 2009 bekrachtigd met de zogenaamde “clichering”.

 

Dit houdt in dat er voor een vergunning van windturbines of windturbineparken kan worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften aangezien de energieproductie wordt beschouwd als een handeling van algemeen belang.(art 4.4.7)

 

In heel wat gevallen valt men ook terug op artikel 4.4.9 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Planning die zegt dat er specifiek voor de vergunning van deze windturbines via deze “clichering” een vergunning kan worden uitgereikt.

 

Concreet komen in praktijk vooral de industriegebieden, zones voor openbaar nut en agrarische gebieden in aanmerking voor het realiseren van grootschalige windturbines.

 

Wat uw vraag betreft welke rol de Stad speelt in deze vergunningsprocedure:

 

Zoals u weet is een aanvraag naar een omgevingsvergunning ingedeeld in 3 klasse. Hier gaat het om een klasse 1,de meest hinderlijke inrichting of activiteit. Deze zal behandeld worden door de Provincie en hier mogen wij enkel het Openbaar Onderzoek organiseren en na afronding hiervan advies geven.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

OPENBARE SCHAAKTAFELS VOORZIEN BIJ HERINRICHTING PALLIETERDRIEHOEK

 

MOTIVERING

Toelichting

Schaken is een eeuwenoud, internationaal gekende activiteit voor zowel jong als oud. Hoewel dit spel veelal binnen wordt beoefend, gaan steeds meer gemeenten over tot het plaatsen van schaaktafels in openbare ruimtes.

 En daar zijn heel wat goede redenen voor. Zo brengen schaaktafels in de publieke ruimte mensen samen, waarbij ze op een gemoedelijke manier kunnen samenspelen en kennismaken. Geïsoleerde mensen kunnen op een laagdrempelige manier andere mensen ontmoeten. Het is een spel dat door jong en oud gespeeld wordt. Het biedt in tijden van tablets, pc’s en game consoles een alternatief in de buitenlucht, dat ook de mentale gezondheid ten goede komt.

En zien schaken, doet schaken.

In het buitenland heeft het schaakspel al een plaats in de publieke ruimte. De meest gekende zijn wellicht die in New York, Chicago, Riga en Boedapest. Maar ook in Nederland zijn er ondertussen al meer dan 30 steden waar je openbare schaaktafels kan vinden, zoals bijvoorbeeld Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Tilburg. In België is het aanbod vooralsnog beperkt, maar zien we hier ook verandering in komen. Zo heeft Schaarbeek in 2020 vier schaakstafels geplaatst, heeft de stad Antwerpen een gelijkaardig project aanvaard voor de Dageraadplaats, in het kader van haar Burgerbegroting 2020-2021 en staan er sinds vorige maand twee betonnen schaaktafels in de Mechelse Sinte-Mettetuin.

In augustus konden we in de pers vernemen dat de stad Lier de Pallieterdriehoek, de zone tussen het stadspark en de Gasthuisvest, wil herinrichten. Dit onder andere met de intentie hier meer een belevingsruimte van te maken.

Het is dan ook het ideale moment nu én de ideale locatie om hier enkele vaste schaaktafels te voorzien bij de herinrichting van de Pallieterdriehoek.

 

Gelet op het feit dat:

        De plannen om de Pallieterdriehoek te herinrichten om meer ‘beleving’ te creëren.

        Openbare schaaktafels mensen, zowel jong als oud samenbrengt en een laagdrempelig karakter heeft.

        In tijden van tablets, PC’s en game-consoles schaaktafels in publieke ruimte inwoners motiveert om buiten te komen. In het bijzonder geïsoleerde mensen.

        Dat schaken bijdraagt tot de mentale gezondheid.

        Dat schaaktafels een zekere uitstraling geven, zowel aan de Pallieterdriehoek, alsook aan Lier als stad.

 

Vraagt de Vlaams Belang fractie aan de gemeenteraad van Lier te beslissen tot het implementeren van enkele openbare schaaktafels bij de herinrichting van de Pallieterdriehoek.

 

Voorstel van beslissing

Artikel 1: De gemeenteraad van Lier beslist om enkele vaste, openbare schaaktafels te voorzien bij de herinrichting van de Pallieterdriehoek.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist dit punt niet ter stemming voor te leggen.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

LIVESTREAM GEMEENTE- EN OCMW-RAAD

 

MOTIVERING

TOELICHTING

Vandaag de dag worden audio-opnames van de gemeente- en OCMW-raden openbaar geplaatst op de website van de stad. Deze opnames dienen tevens als zittingsverslag.

 

In het voorjaar van 2020 was de stad genoodzaakt een digitaal stapje verder te gaan. In april 2020 vond voor het eerst, naar aanleiding van de COVID-pandemie, de gemeenteraad digitaal plaats. Reeds een maand later werd ook voorzien in een livestream via het hiervoor aangemaakte Youtubekanaal, zowel voor de gemeente- en OCMW-raad als voor de verschillende commissies, die eveneens digitaal plaatsvonden.

 

Het uitzenden van de raden en de commissies zorgde voor de nodige transparantie én laagdrempeligheid: inwoners konden deze immers volgen van thuis uit en hoefden niet langer een verplaatsing naar de Dungelhoeffsite te maken.

 

De CD&V-fractie vraagt dan ook aan de gemeenteraad het volgende voorstel goed te keuren.

 

VOORSTEL VAN BESLISSING

Art. 1. De gemeenteraad beslist de gemeente- en OCMW-raden blijvend te livestreamen, ook wanneer deze weer fysiek doorgaan en er opnieuw publiek aanwezig mag zijn, en deze opname ook blijvend ter beschikking te stellen.

 

Art. 2. De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht om een verwijzing naar deze livestreams op te nemen op de website van de stad, naast de audio-opnames.

 

Art. 3. De gemeenteraad beslist het Huishoudelijk Reglement van de gemeente- en OCMW-raad aan te passen. Paragraaf 2 van artikel 26 ‘Inhoud notulen en zittingsverslag’ wordt gewijzigd naar “Het zittingsverslag bestaat uit de audio- en video-opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.”

 

Argumentatie

Na bespreking tijdens de zitting van de gemeenteraad wordt enkel art. 1 en 2 van het voorstel ter stemming voorgelegd. De voorgestelde bepalingen in artikel 3 zullen verder bekeken worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeente- en OCMW-raden blijvend te livestreamen, ook wanneer deze weer fysiek doorgaan en er opnieuw publiek aanwezig mag zijn, en deze opname ook blijvend ter beschikking te stellen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht om een verwijzing naar deze livestreams op te nemen op de website van de stad, naast de audio-opnames.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANKOOP VAN EEN PUBLIEK TOEGANKELIJK AED-TOESTEL DOOR LIERSE/HOOIKTSE ORGANISATIES

 

MOTIVERING

TOELICHTING

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. In het beste geval pleit men voor het bereik van een AED toestel binnen de 6 minuten.

Ze zijn in principe eenvoudig te bedienen, maar een handige cursus waarbij alles nog eens op een rijtje wordt gezet, kan daarbij nooit kwaad. In Lier zijn er momenteel een kleine 20 toestellen aangekocht door stad en/of bedrijven en publiek toegankelijk. In Koningshooikt vinden we er slechts 1. Gezien de noodzaak en het belang van een AED toestel, kan de stad hierbij nog een extra ondersteunende en faciliterende rol spelen zowel m.b.t. tot de organisatie van cursussen of het faciliteren ervan als in de ondersteuning van de aankoop van de AED toestellen op publiek toegankelijke plaatsen voor organisaties, in de brede zin van het woord.

Lier engageerde zich in 2015 al in de Rode Kruis-campagne “Hartveilig”. Nu 6 jaar later, kan hier een mooie extra aanvulling bereikt worden.

 

VOORSTEL VAN BESLISSING

Art. 1 : De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen opdracht om een subsidiesysteem/reglement uit te werken voor het organiseren van de aankoop van publiek toegankelijke AED-toestellen* door Lierse/Hooiktse organisaties**.

 

Art. 2 : De stad Lier organiseert of faciliteert in de organisatie van cursussen voor het correct gebruik van deze AED-toestellen.

 

** Onder volgende begrippen wordt verstaan: Organisaties: bedrijven, handelszaken, scholen, verenigingen die een activiteit uitoefenen op het grondgebied van Lier en Koningshooikt met voornamelijk de inwoners als doelgroep.

* AED-toestel: Automatische Externe Defibrillator type 1 zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 21 april 2007. Publiek toegankelijke AED: AED-toestel dat op privé-eigendom wordt bevestigd, 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 (24/7) publiek toegankelijk is en ter beschikking staat van iedereen in nood.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist dit punt niet ter stemming voor te leggen.

 

Publicatiedatum: 28/10/2021