Lier

Zitting van 21 september 2015

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

ONTSLAG GEMEENTERAADSLID OZTURK TASPINAR. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De heer Ozturk Taspinar werd bij de verkiezingen van 2012 verkozen tot gemeenteraadslid.

 

Feiten en context

De heer Ozturk Taspinar liet op zaterdag 12 september 2015 per mail weten dat hij zijn ontslag aanbiedt als gemeenteraadslid.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet, art. 15

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag als gemeenteraadslid van de heer Ozturk Taspinar.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Ozturk Taspinar

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

OPVOLGING ONTSLAG OZTURK TASPINAR. KENNISNAME.

 

neemt kennis van het ontslag van de heer Ozturk Taspinar.

 

Voor zijn opvolging diende de stad Lier contact op te nemen met de eerste opvolger. Dit was Ismael Taffareau. Hij heeft al afstand gedaan van het mandaat als gemeenteraadslid.

 

De tweede opvolgster is Sofie Guldentops. De stad Lier heeft haar aangeschreven met de vraag of zij dit mandaat zal opnemen. Wij hebben zaterdag 19/9 ll. haar antwoord ontvangen, waarin zij eveneens afstand doet van haar mandaat.

 

De volgende opvolger is Peter Caluwé. De stad heeft hem vandaag (maandag 21/9/2015) aangeschreven, maar deze aanstelling kan pas ten vroegste op de volgende gemeenteraad, na onderzoek van de geloofsbrieven.

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Els Van Weert i.v.m. wachttijden afspraken stadsdiensten

 

Meer dan een jaar geleden voerde het stadsbestuur de regel in dat het afhalen en aanvragen van een heel aantal documenten voortaan alleen op afspraak kon.

De burger kan vlot via de website van de stad een afspraak maken en moet niet langer wachtrijen trotseren. Het stadsbestuur is erg trots op deze vernieuwing en stelt regelmatig dat de burger erg tevreden is over deze regeling.

Deze zomer doken echter regelmatig berichten op van ontevreden burgers die wel erg lang geduld moesten oefenen om een afspraak te kunnen krijgen.

Ik nam de proef op de som voor enkele veelvoorkomende producten:

Op 17 augustus gaf de kalendertool van de website aan dat je 8 dagen geduld moest oefenen om een rijbewijs te kunnen aanvragen, 10 dagen voor een reispas en maar liefst 14 dagen om een document te laten wettigen.

Op 16 september deed ik dezelfde oefening: het zou kunnen zijn dat de vakantieregeling voor extra lange wachttijden zorgde.

Inderdaad, de wachttijd voor zowel rijbewijs, reispas als het wettigen van documenten is teruggebracht tot 6 dagen. Maar…de eerst mogelijke afspraak buiten kantooruren is op maandag 12 oktober, of bijna een maand wachttijd.

Met andere woorden: de wachtrijen met een wachttijd van pakweg een uur op drukke momenten zijn nu vervangen door virtuele wachtrijen van dagen en zelfs weken.

 

Mijn vragen aan de schepen:

 

1/  Kent u de gemiddelde wachttijd voor het verkrijgen van een afspraak ?

2/ Vindt u de bovengenoemde wachttijden aanvaardbaar ? Zo nee, welke maatregelen neemt u om de burgers sneller verder te helpen ?

3/ U beloofde destijds een evaluatie van het nieuwe afsprakensysteem. Is die er geweest ? Wat zijn de resultaten en conclusies ?

 

Mondelinge vraag 2 : van Koen Breugelmans i.v.m. ophaling roze zakken

 

Einde december 2014, tijdens de bespreking van het budget 2015, ijverde onze fractie voor de ophaling van gemengde plastics via de roze zakken. We verwezen toen naar een proefproject dat IVAREM in Mechelen had opgestart.

 

In de gemeenteraad van april 2015 informeerde ik naar de evaluatie van het Mechelse proefproject. Het Lierse CBS had toen nog geen standpunt ingenomen, maar de bevoegde schepen wees toen wel op de hoge kostprijs van 35 à 70.000€ / jaar.

 

Vorige week vernamen we via de pers dat het CBS toch beslist heeft om in te gaan op onze suggestie en om vanaf 2016 roze zakken op te halen. Wij juichen dit uiteraard toe.

 

Ik heb toch nog volgende vragen:

 

Betreft het een proefproject dat op 1 januari in Lier wordt opgestart of baseert men zich op de evaluatie van Mechelen om over te gaan tot de definitieve implementatie in Lier ?

Wat is de uiteindelijke jaarlijkse kostprijs ?

Wat leert de evaluatie van Mechelen over de ophaling van de zakken bij winderig weer ? Is er een oplossing voor het “wegvliegen” van deze licht wegende zakken bij dergelijke weersomstandigheden ?

 

Mondelinge vraag 3 : van Katrien Vanhove ivm het offerfeest

 

Binnen enkele dagen vieren moslims het offerfeest. Vroeger werd er in Lier een tijdelijke slachtvloer ingericht om volgens de voorschriften van de islam dieren te slachten. De Vlaamse regering besliste echter om niet meer in deze mogelijkheid te voorzien en slachten enkel nog mogelijk te maken in erkende slachthuizen.

Groen streeft naar een verbod op onverdoofd slachten. Maar overleg hierover met de betrokken geloofsgemeenschappen is essentieel om onder meer te voorkomen dat er meer thuis geslacht zou worden. Iets wat naast verboden, ook allerminst bevorderlijk is voor het dierenwelzijn.

 

Daarom hebben we de volgende vragen:

 

1.Vond er overleg plaats met de Lierse moslimgemeenschappen over het niet-inrichten  van een tijdelijke slachtvloer en welke mogelijke alternatieven er zijn?

2.Werden Lierse moslims doorverwezen naar erkende slachthuizen? Zijn hierover afspraken met andere steden of gemeenten?

 

Mondelinge vraag 4: van Ella Cornelis i.v.m. aanstelling van een “ergonoom” n.a.v. de ontwikkeling van de stadskantoren op de Dungelhoeff

 

In het verslag van het College van Burgemeester en Schepenen dd. 16 juni 2015 lees ik dat

op 25 februari 2014 het volgende wordt geadviseerd door een ‘ergonoom’:

“Het is aangewezen aanpassingen uit te voeren aan het gebouw van het  stadskantoor  op de Dungelhoeffsite ten gevolge van oa ergonomische redenen, en andere.”

Een ergonoom van Mensura heeft, na diverse bezoeken aan het stadskantoor, zijn adviezen gebundeld. Een greep op wat moe(s)t veranderen:

 

-Huidige bureaus voldoen niet aan de ergonomische voorschriften

-De hoogte is niet verstelbaar

-Een gedraaide werkhouding bij klantenkontakten

-Geen draaiarmen om het scherm te verplaatsen.

 

Eén van de voorstellen:

-Nieuw bureaublad

-In hoogte verstelbare voetsteun

-Kleur van bureaublad moet licht zijn

-Tussenwanden in lichter kleur    

-En nog zoveel meer

 

De aanpassingen suggereerden flink wat extra investeringen en gingen gepaard met een stevig kostenplaatje.

Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:

 

- Waarom komt een ergonoom NA de installatie van het stadskantoor en werd de planning niet vooraf overlopen?

- Wie is verantwoordelijk voor de beslissing tot uitvoering van aankopen voor het meubilair en aanverwanten van het nieuwe stadskantoor?

 

Mondelinge vraag 5: van Olivier Peeters i.v.m. tweetaligheid van de parkeertickets

 

De parkeertickets in de ondergrondse parking van Lier worden tweetalig (FR/NL) ter beschikking gesteld. De stad Lier maakt echter, volgens de lijst van de FOD, geen deel uit van de erkende toeristische centra. Alle communicatie en meldingen via parkeerautomaten en/of tickets moeten daardoor uitsluitend vermeld worden in het Nederlands.

 

Mocht het stadsbestuur alsnog toestemming hebben van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht, dan nog is men verplicht om bij het gebruik van meerdere talen de communicatie minstens in de 3 landstalen aan te brengen.

 

Ook privéondernemingen (zoals Parkeerbeheer/Besix) - die in opdracht van de overheid en/of diensten in algemeen belang leveren - dienen zich aan deze regelgeving te houden. Folders, catalogi van het stedelijk museum of gebruiksinformatie op parkeerautomaten, mogen dus in meer dan één taal. De diensten moeten daarvoor wel de toestemming krijgen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT).

 

Graag had ik hieromtrent vernomen:

 

-Wat het standpunt is van het college van burgemeester en schepenen?

-Of de tweetaligheid van de ondergrondse parkeertickets zal worden aangepast?

-In welke mate de inhoud van de parkeertickets/communicatie zal worden aangepast?

 

Mondelinge vraag 6: van Patrick Tersago i.v.m. de heraanleg van de Grote Markt

 

De heraanleg van de Grote Markt heeft de Lierse belastingsbetaler veel geld gekost. De kostprijs liep destijds aardig op omwille van onder andere de fonteinen. Er was een duur vooronderzoek nodig en de constructie van deze fonteinen was niet goedkoop.

Ook de muziekinstallatie die in de grond steekt kostte een aardige duit.

Deze zomer hebben we moeten vast stellen dat deze fonteinen weinig in werking waren en zeer vaak leeg stonden. Maar ook dat de muziekinstallatie niet gewerkt heeft.

De goten die de fonteinen verbinden stonden continu droog, zelfs als in de fonteinen water stond. Ze werden tijdens evenementen zelfs gebruikt als kabelgoot.

Mijn vragen zijn :

 

-Hoe komt het dat de fonteinen zo vaak buiten gebruik waren ? Ik kan begrijpen dat ze bij evenementen niet werken maar het feit dat de kommen vaak droog stonden doet vermoeden dat er een andere reden is ?

-Hoe komt het dat de muziekinstallatie niet werken ? Zijn deze ook stuk ? Zo ja, kunnen deze hersteld worden of vallen die onder één of andere garantie ?

-Hoe ver staat de rechtsprocedure m.b.t. ket herstellen van de stenen in de bocht?

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 29/06/2015. GOEDEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 29 juni 2015.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 29 juni 2015 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

JAARREKENING SOLAG 2014. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening SOLag 2014 werd vastgesteld door de raad van bestuur SOLag op datum 30 juni 2015.

De bedrijfsrevisor heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening nagekeken in de periode april-juni 2015.

 

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 23 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze ter goedkeuring over aan de gemeenteraad, overeenkomstig en de bepalingen van het Gemeentedecreet en onverminderd de kwijting aan de bestuurders. De gemeenteraad keurt de jaarrekening goed in overeenstemming met de bepalingen op de financiële controle en onverminderd de kwijting aan de bestuurders. De financiële controle is bepaald in artikel 19 van de statuten en bepaald dat de financiële controle door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd.

 

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2014 SOLag goed en verleent kwijting aan de bestuurders.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

PRINCIPIËLE TOEKENNING NIEUWE STRAATNAAM BOTERTONSTRAAT AAN DE NIEUWE STRAAT T.H.V. DE RIVIERSTRAAT 2. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 21 april 2015 heeft stad Lier een stedenbouwkundige aanvraag ontvangen van Bouwbedrijf Emiel Dillen NV voor het bouwen van respectievelijk 72 en 14 woongelegenheden met bijhorende parking ter hoogte van Rivierstraat 2 en de achterliggende percelen.

 

Feiten en context

Bouwbedrijf Emiel Dillen NV wenst t.h.v. Rivierstraat 2 en het achterliggende gebied 88 nieuwe wooneenheden met bijhorende parking te realiseren.

Tussen de Rivierstraat 2 en Rivierstraat 10 wordt een nieuwe straat aangelegd.

Een nieuwe straatnaam dient toegekend. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies Toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Argumentatie

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

  § 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

  In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

  Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

  (§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Er worden volgende twee straatnamen voorgesteld;

 

1. Voorstel vanuit de toponymie (art. 2§1) : Achterstraat

De straatnaam refereert naar een straat gelegen achteraan de huizenrij achter de Lispersteenweg.

 

Deze straatnaam voldoet aan de basiscriteria van het decreet omdat Achterstraat voorkomt in de 'Geschiedkundige toponymie van Lier: oude en nieuwe straatnamen.

Deze straatnaam refereert echter naar de straat die nu officieel Rivierstraat noemt. Gezien de nieuwe straat gelegen is achter de Rivierstraat en niet achter de huizenrij achter de Lispersteenweg klopt de locatie niet met de beschrijving  die hoort bij de straatnaam Achterstraat en wordt deze straatnaam niet weerhouden.

 

2. Volkse benaming: Botertonstraat

De straatnaam refereert naar de volksmondbenaming 'Boterton'. Deze naam is wellicht afgeleid van de verdwenen opslagplaats van de melk- en drankhandel van Jos Leysen aan de Rivierstraat die zich na Albers in dit gebouw vestigde. Zijn winkel was aan de spoorwegovergang van Lisp.

'De Boterton' zou ook als opschrift op zijn wagen zijn voorgekomen.

 

Gezien de straatnaam Achterstraat vanuit de toponymie niet relevant is aan de locatie van de toekomstige straat en er geen andere toponiemen zijn in dit gebied . Gezien de volkse benaming Boterton momenteel nog wordt gebruikt door de bevolking, wordt er voorgesteld om de straatnaam Botertonstraat te gebruiken.

 

Het voorstel van de nieuwe straatnaam is 'Botertonstraat'.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de benaming 'Botertonstraat', voor de nieuwe straat ter hoogte van Rivierstraat 2 en achterliggende percelen,  principieel toe te kennen.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

dienst stedenbouw

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

stedenbouw

afhandelen dossier

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ BOUWEN VAN APPARTEMENTEN (72 WOONENTITEITEN) + BIJHORENDE PARKING (106 PARKEERPLAATSEN) & BIJ BOUWEN VAN APPARTEMENTEN (14 ENTITEITEN) MET BIJHORENDE PARKING (18 PLAATSEN) - GRONDAFSTAND. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

 

Binnen de stedenbouwkundige aanvragen 2015/42 en 215/44 dient een rooilijn vastgesteld te worden.

 

ADVIES VAN DE GEMEENTELIJK STEDENBOUWKUNDIG AMBTENAAR

Omschrijving van de stedenbouwkundige aanvraag 2015/44

 

De stedenbouwkundige aanvraag 2015/44 ingediend door Bouwbedrijf Emiel Dillen voor wat betreft bouwen van appartementen (72 woonentiteiten) + bijhorende parking (106 parkeerplaatsen), gelegen Rivierstraat 2, Rivierstraat 4, Rivierstraat 8 en Rivierstraat zn, voorziet het volgende:

 

De stedenbouwkundige aanvraag voorziet het bouwen van 3 vrijstaande gebouwen  met hierin 72 appartementen en gelijkvloerse parkings met in totaal 106 parkeerplaatsen en 230 fietsplaatsen.

De gebouwen worden trapsgewijs verhoogd naar de Nete toe.

Het terrein ligt op ong. 10 cm onder de 0-pas, en 1.28m onder het niveau van de Rivierstraat.

Langs deze perceelsgrens wordt een groenscherm met leibomen voorzien.

Het dak van de parkeergarages komt op 4.30m boven de 0-pas.

 

Er wordt een weg aangelegd tussen de gebouwen met een plein, die toegang geeft tot de gebouwen en gelijkvloerse parking. Hiervoor wordt een oppervlakte van 3418m² overgedragen aan het openbaar domein.

Er wordt een rooilijn vastgelegd, met grondafstand voor de openbaarmaking van het binnengebied, met wegenis, openbaar groen, volgens de plannen met titel 'Stad Lier, Rivierstraat 2 Kadastraal : Lier, 2° Afdeling, Sectie A, nr. 672/a2, en deel van Nrs 660/e2, 660/h2 en 671/k rooilijnplan Rivierstraat (deel) opgemaakt door Wilfried Bruyninckx. dd. 3/4/2015.

 

In de tuin welke prive-eigendom blijft,  worden de wegenissen en de groenaanplantingen doorgetrokken en wadi aangelegd.

 

De betonnen afsluiting langs de buurtweg nr 44 wordt afgebroken.

 

Omschrijving van de stedenbouwkundige aanvraag 2015/42

 

De stedenbouwkundige aanvraag 2015/42 ingediend door De heer Dirk Bastiaensen namens Bouwbedrijf Emiel Dillen voor wat betreft bouwen van appartementen (14 entiteiten) met bijhorende parking (18 plaatsen), gelegen Rivierstraat ZN en Rivierstraat zn, voorziet het volgende:

 

De stedenbouwkundige aanvraag voorziet het slopen van de bestaande gebouwen en het bouwen van een appartementsgebouw voor 14 appartementen met ondergrondse parking van 18 parkeerplaatsen, met inrit aan de achterzijde.  Het gebouw is 46.

65m diep en 14m breed.

Er wordt een weg aangelegd aan de linkerkant van het gebouw als toegang tot het gebouw en ondergrondse parking. Deze wordt overgedragen aan het openbaar domein. De rooilijnvaststelling en de gratis grondafstand worden opgenomen in het hiermee gelijklopende dossier SV2015/44.

Het gebouw bestaat uit twee en drie bouwlagen onder een plat dak

Het terrein daalt naar achter ong 1.5m. De ondergrondse garage is daardoor aan de inrit slechts half ondergronds. Voor de ingang van de appartementen komt een sokkel met het niveau van het voetpad aan de Rivierstraat.

De gevels zijn voorzien in grijs/beige genuanceerde gevelsteen, horizontale verdelingen in natuurkleurig beton, en schrijnwerk in mat zwart aluminium

 

voorgeschiedenis stedenbouwkundige aanvraag SV2015/44.

Volgens de administratie van het kadaster betreft het woeste grond en bouwgrond.

Er werden volgende stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd:

1988/164 – slopen gebouwen- ref RWO 261.770/D- verg 25/7/1988.

 

voorgeschiedenis stedenbouwkundige aanvraag SV2015/42.

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd tussen 1900 en 1919 (code 04). De functie van het gebouw is hier omschreven als magazijn.

Nadien werden volgende stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd:

1963/117 - ref RWO 14.465 aanbouw woongelegenheid en uitbreiden laboratoria -16/08/1963

1993/95 – bouwen woonproject – 12/17/1993.

Voor het achterliggend gebied werd een stedenbouwkundige aanvraag ingediend 2015/44.

 

 

juridische bepalingen

De aanvraag wordt behandeld in toepassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering in zitting van 27 maart 2009, 3 april 2009, 24 april 2009 en latere wijzigingsdecreten.

beoordeling van de aanvraag

1. Stedenbouwkundige bepalingen

1.1. Ruimtelijke Uitvoeringsplannen

1.1.1. Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtings-voorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

Het perceel is bovendien gelegen binnen het masterplan voor het gebied tussen Rivierstraat en Kleine Nete (Arcadis Gedas 2007) en voldoet hieraan. Van de maximumhoogte van 5 bouwlagen werd in latere advisering van uit de kerngroep afgeweken omdat er gevarieerd werd met volumes van verschillende hoogtes.

 

1.2. Plannen van Aanleg

1.2.1 Gewestplannen

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag heeft een woonfunctie.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

 

1.2.2 Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg

 

1.2.3 Verkavelingen

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling

 

 

De beoordeling van de stedenbouwkundige en ruimtelijke impact gebeurt in het stedenbouwkundig dossier dat positief verloopt.

 

1.3. Stedenbouwkundige verordeningen

1.3.1. Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater is van toepassing.

De verharding behoort tot het openbaar wegdomein op het ogenblik van de aanvraag of de uitvoering van de handelingen. De verordening hemelwater is niet van toepassing op dit gedeelte.

 

2. Decretale beoordelingselementen

2.1 Uitrusting wegenis

Art. 4.3.5. §1. Een stedenbouwkundige vergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie “wonen”, “verblijfsrecreatie”, “dagrecreatie”, “handel”, “horeca”, “kantoorfunctie”, “diensten”, “industrie”, “ambacht”, “gemeenschapsvoorzieningen” of “openbare nutsvoorzieningen”, kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

 

§2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken.

 

Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

 

§3. In het geval de bouwheer instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, kan de stedenbouwkundige vergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de stedenbouwkundige vergunning voor de wegeniswerken is verleend.

 

Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

 

Op het terrein zelf wordt nieuwe wegenis aangelegd.

Er wordt hiervoor een rooilijn vastgelegd, met grondafstand voor de openbaarmaking van het binnengebied, met wegenis, openbaar groen, volgens de plannen met titel 'wegen- , en rioleringswerken in de verkaveling ‘Rivierstraat’ opgemaakt door Sbilt dd 4/2/2015  en het rooilijnplan Rivierstraat opgemaakt door Wilfried Bruyninckx. dd. 3/4/2015. Deze wordt vastgesteld in de gemeenteraad van 21/9/2015. 

De  akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

 

2.2. Toetsing aan de decretale beoordelingselementen

De aanvraag kan in overeenstemming worden gebracht met het recht en de goede ruimtelijke ordening door het opleggen van voorwaarden, met inbegrip van het opleggen van een beperkte aanpassing van de ter beoordeling voorgelegde plannen. Die voorwaarden kunnen niet dienen om de leemten van een onvolledige of vage aanvraag op te vangen. De voorwaarde dat de ter beoordeling voorgelegde plannen beperkt worden aangepast, kan enkel betrekking hebben op kennelijk bijkomstige zaken, en kan enkel in eerste administratieve aanleg worden opgelegd. Voorwaarde :

De  akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

3. Decreet Integraal Waterbeleid (DIWB)

Artikel 8 § 1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid legt in hoofdstuk III, afdeling I, bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd.  Dit artikel bepaalt dat de overheid die over een vergunning, een plan of programma moet beslissen, er zorg voor draagt, door het weigeren van de vergunning of door goedkeuring te weigeren aan het plan of programma dan wel door het opleggen van gepaste voorwaarden of aanpassingen aan het plan of programma, dat geen schadelijk effect ontstaat of zoveel mogelijk wordt beperkt en, indien dit niet mogelijk is, dat het schadelijk effect wordt hersteld of, in de gevallen van de vermindering van de infiltratie van hemelwater of de vermindering van ruimte voor het watersysteem, gecompenseerd.

Volgens artikel 8 § 3 DIWB is de adviesaanvraag verplicht zolang er nog geen waterbeheersplannen goedgekeurd zijn en er twijfel bestaat over het al dan niet optreden van een schadelijk effect.

Het watertoetsinstrument werd doorlopen.  Hieruit blijkt dat de watertoets niet onmiddellijk leidt tot een positieve uitspraak.  Er moet advies worden gevraagd aan:

* VMM, Afdeling Water

* Waterwegen & Zeekanaal

* Cel Integraal Waterbeheer

4. In te winnen adviezen

4.1. Verplichte adviezen

Volgens artikel 4.7.16. van de Vlaamse Codex wijst de Vlaamse regering de instanties aan die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.  Deze adviezen hebben de gevolgen als omschreven in artikel 4.3.3 en 4.3.4.  In voorkomend geval sorteren zij ook de gevolgen als bepaald in artikel 4.4.6., eerste lid, van deze codex of in artikel 11 § 4, vierde lid, van het decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten, stads- en dorpsgezichten.

De adviezen worden uitgebracht binnen een vervaltermijn van dertig dagen, ingaand de dag na deze van de ontvangst van de adviesvraag.  Indien deze termijn wordt overschreden, kan aan de adviesvereiste voorbij worden gegaan.

Artikel 4.3.3. van de Vlaamse Codex bepaalt dat indien uit de verplicht in te winnen adviezen blijkt dat het aangevraagde strijdig is met direct werkende normen binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening, of indien dergelijke strijdigheid manifest reeds uit het aanvraagdossier blijkt, wordt de vergunning geweigerd of worden in de aan de vergunning verbonden voorwaarden waarborgen opgenomen met betrekking tot de naleving van de sectorale regelgeving.

Voor de toepassing van het eerste lid wordt onder “direct werkende normen” verstaan: supranationale, wetskrachtige, reglementaire of beschikkende bepalingen die op zichzelf volstaan om toepasbaar te zijn, zonder dat verdere reglementering met het oog op precisering of vervollediging noodzakelijk is.

Artikel 4.3.4. van de Vlaamse Codex bepaalt dat een vergunning kan worden geweigerd indien uit een verplicht in te winnen advies blijkt dat het aangevraagde onwenselijk is in het licht van doelstellingen of zorgplichten die gehanteerd worden binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening.

Voor de toepassing van het eerste lid wordt onder “doelstellingen of zorgplichten” verstaan: internationaalrechtelijke, Europeesrechtelijke, wetskrachtige, reglementaire of beschikkende bepalingen die de overheid bij de uitvoering of de interpretatie van de regelgeving of het voeren van een beleid verplichten tot de inachtneming van een bepaalde doelstelling of van bepaalde voorzorgen, zonder dat deze op zichzelf beschouwd voldoende juridisch duidelijk zijn om onmiddellijk te kunnen worden uitgevoerd.

Artikel 4.4.6. van de Vlaamse Codex bepaalt dat in een stedenbouwkundige vergunning betreffende een bestaand hoofdzakelijk vergunde constructie die krachtens decreet definitief of voorlopig beschermd is als monument, of deel uitmaakt van een krachtens decreet definitief of voorlopig beschermd stads- of dorpsgezicht of landschap, kan worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften, voor zover de betrokken handelingen gunstig worden geadviseerd vanuit het beleidsveld onroerend erfgoed.

Hetzelfde geldt voor handelingen in de omgeving van een niet ontsloten monument die noodzakelijk zijn voor de rechtstreeks ontsluiting van het monument.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 en latere wijzigingen tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen is van toepassing.

De instanties die overeenkomstig artikel 4.7.16 §1, respectievelijk 4.7.26 §4, eerste lid, 2°, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, om advies worden verzocht zijn:

* Het agentschap van het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed dat belast is met de uitvoering van het beleid inzake onroerend erfgoed, voor de volgende aanvragen:

1. aanvragen voor:

1.1. de bouw of herbouw van appartementsgebouwen waarbij ten minste vijftig appartementen gecreëerd worden

1.2. nieuwbouwprojecten met een bebouwd oppervlak van 500 m² of meer in woongebieden of recreatiegebieden

* De adviesinstanties, vermeld in artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstantie en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, in de gevallen, vermeld in artikel 3 van het voormelde besluit.

Dit werd reeds nagekeken in Hoofdstuk 4 Decreet Integraal Waterbeleid

4.2. Andere adviezen

* Eandis voor meergezinswoningen met meer dan 3 bijkomende entiteiten

* Cel Publieke Ruimte (voor grotere projecten met toekomstige publieke ruimte,…)

4.3. Advies gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar

Volgens artikel 4.7.17 van de Vlaamse Codex maakt de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar, in ontvoogde gemeenten, voor elke beslissing over een vergunningsaanvraag een verslag op, dat deel uitmaakt van het vergunningendossier. Het verslag kadert de aanvraag binnen de regelgeving, de stedenbouwkundige voorschriften, de eventuele verkavelingsvoorschriften en een goede ruimtelijke ordening, en omvat desgevallend een voorstel van antwoord op de bezwaarschriften in het kader van het gevoerde openbaar onderzoek.

 

Het eensluidend advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar is in ontvoogde gemeenten niet langer vereist.

4.4. Toetsing aan de gevraagde verplichte adviezen

 

* Het advies van Afdeling Onroerend Erfgoed Agentschap RO Vlaanderen werd ontvangen op datum 12 juni 2015 en is gunstig met voorwaarden:

 

VOORWAARDEN

Op basis van bovenstaande gegevens is de kans reëel dat waardevol archeologisch erfgoed

aanwezig is in de bodem van het plangebied. Omdat de aanvraag gepaard gaat met een

aanzienlijke ingreep in de bodem, is het noodzakelijk dat de bouwheer de nodige maatregelen voorziet die verhinderen dat waardevol archeologisch erfgoed niet-gedocumenteerd verloren gaat.

Wij vragen volgende voorwaarden op te nemen in de vergunning:

1. Voorafgaand aan de realisatie van het project moet het hele terrein door een

archeologische prospectie met ingreep in de bodem worden onderzocht en dit in opdracht

van de bouwheer die de financiële lasten hiervoor draagt. Deze prospectie heeft als doel

het terrein te screenen op de aan- of afwezigheid van archeologisch erfgoed, om een niet-gedocumenteerde vernieling van waardevol archeologisch erfgoed te vermijden.

2. De archeologische prospectie met ingreep in de bodem houdt in dat er voorafgaand aan

de werken op het terrein proefsleuven worden gegraven waarbij 12,5 % van het terrein

wordt opengelegd.

3. De prospectie met ingreep in de bodem gebeuren volgens de bepalingen van het

archeologiedecreet. Dit betekent onder meer dat de prospectie, inclusief de rapportage,

wordt uitgevoerd onder leiding van een archeoloog. De archeoloog vraagt hiervoor een

prospectievergunning aan bij het agentschap (Onroerend Erfgoed, Brussel, Back Office

Beheer, Koning Albert II-laan 19, bus 5, 1210 Brussel). Aan deze vergunning worden

bijzondere voorwaarden gehecht. De bouwheer kan deze bijzondere voorwaarden vooraf

opvragen bij de provinciale dienst van het agentschap Onroerend Erfgoed (zie

bovenstaande contactgegevens) om de aanbesteding van de archeologische prospectie vlot

te laten verlopen.

4. De archeologische prospectie met ingreep in de bodem omvat ook de opmaak van een

rapport. Dit rapport moet, conform de bijzondere voorwaarden, binnen een bepaalde

termijn na de afronding van het onderzoek aan het agentschap Onroerend Erfgoed worden

bezorgd. Pas na de ontvangst van het rapport kan het agentschap Onroerend Erfgoed

beoordelen of de gronden kunnen worden vrijgegeven omdat relevante archeologische

sporen ontbreken.

5. Als er wel relevante archeologische sporen zijn aangetroffen, moet men afwegen of

behoud in situ mogelijk is. Kan dit niet, dan moet de bouwheer de nodige tijd én financiële

middelen voorzien voor een volwaardige archeologische opgraving voorafgaand aan de

werken. Net als bij een prospectie wordt een opgraving uitgevoerd volgens de bepalingen

van het archeologiedecreet en onder leiding van een archeoloog. Deze archeoloog beschikt

over een opgravingsvergunning waaraan bijzondere voorwaarden zijn gehecht.

De voorwaarden van OE zullen worden opgelegd in de stedenbouwkundige vergunning.

* VMM, Afdeling Water gaf bericht dat zij geen advies geeft.

* Het advies van Waterwegen en Zeekanaal NV werd ontvangen op datum 29 juni 2015 en is voorwaardelijk gunstig.

In de huidige aanvraag wordt een langgerekte wadi met 3 diepere zones voorzien binnen deze 10-meter zone. Aangezien hiervoor een afgraving van het terrein nodig is, kan dit niet worden toegelaten.  Ook de hoogstammige bomen die worden voorzien binnen deze zone, kunnen omwille van bovenstaande redenen niet worden toegelaten.

De voorwaarden van W&Z zullen worden opgelegd in de stedenbouwkundige vergunning.

 

* Cel Integraal Waterbeheer werd ontvangen  op 2/7/2015 en is voorwaardelijk gunstig.

De voorwaarden van IW zullen worden opgelegd in de stedenbouwkundige vergunning.

 

4.5. Behandeling van de andere adviezen

* Advies Eandis werd niet ontvangen

* Het advies van Cel Publieke Ruimte werd ontvangen op datum 2 juli 2015 en luidt als volgt:

Impact op de publieke ruimte

De noodzakelijke toegangen en publieke ruimte wordt door de aanvrager aan de stad afgestaan.

De rooilijn werd hiervoor reeds opgemaakt.

 

Impact op herinrichting publieke ruimte

De inrichting van de publieke ruimte wordt door de stad uitgevoerd.

 

Werkzaamheden op de publieke ruimte:

Nieuwe rioolaansluitingen zijn noodzakelijk. Deze aansluitingen kunnen uitgevoerd worden op de door de stad te voorziene wachtbuizen, onder voorwaarde van positief keuringsattest.

 

Conclusie: de aanvraag wordt gunstig geadviseerd, mits een keuring van de private waterafvoer wordt uitgevoerd vóór aansluiting op de wachtbuizen van de publieke ruimte.

De voorwaarde van PR zal worden opgelegd in de vergunning.

 

5.Openbaar onderzoek

5.1. Decretale bepalingen

Volgens artikel 4.7.15 §1 van de Vlaamse Codex bepaalt de Vlaamse Regering welke vergunningsaanvragen onderworpen zijn aan een openbaar onderzoek, onverminderd artikel 4.4.1, eerste lid.  Aanvragen voor een vergunning waarvoor een milieueffectenrapport moet worden opgemaakt, zijn ten allen tijde aan een openbaar onderzoek onderworpen.  Hetzelfde geldt voor vergunningsaanvragen op grond van artikel 4.4.6, artikel 4.4.10 tot en met 4.4.23, en artikel 4.4.26 §2.

4.7.15 §2. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen.  Iedereen kan gedurende deze termijn schriftelijke en mondelinge bezwaren en technische opmerkingen indienen.

Volgens artikel 4.7.15 §1 van de Vlaamse Codex bepaalt de Vlaamse Regering welke vergunningsaanvragen onderworpen zijn aan een openbaar onderzoek, onverminderd artikel 4.4.1, eerste lid.  Aanvragen voor een vergunning waarvoor een milieueffectenrapport moet worden opgemaakt, zijn ten allen tijde aan een openbaar onderzoek onderworpen.  Hetzelfde geldt voor vergunningsaanvragen op grond van artikel 4.4.6, artikel 4.4.10 tot en met 4.4.23, en artikel 4.4.26 §2.

4.7.15 §2. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen.  Iedereen kan gedurende deze termijn schriftelijke en mondelinge bezwaren en technische opmerkingen indienen.

Artikel 3 § 3, 3°, 4°, 6°  van het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2000 en 5 juni 2009, stelt dat volgende aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Oppervlakte groter dan 500m² en volume groter dan 2000m³

 

5.2. Proces-verbaal van sluiting

Tijdens de looptijd van het openbaar onderzoek werden één bezwaar ingediend.

Het bezwaar handelt samengevat over de volgende elementen:

 

Erfdienstbaarheden, Lichten en zichten, privacy

* Bezwaarindiener vreest dat de toegankelijkheid zijn perceel 659x (driehoekje omsloten door dijk, Rijenweg en huidige aanvraag ) zal gehypothekeerd worden.

5.3. Voorstel van antwoord op de bezwaren

De verschillende elementen uit de bezwaren betreffende erfdienstbaarheden, lichten en zichten,  privacy zijn van privaatrechterlijke aard en niet van stedenbouwkundige aard.  Hierover kan dan ook geen stedenbouwkundige appreciatie gegeven worden.  Zaken van privaatrechterlijke aard worden geregeld in het Burgerlijk Wetboek.  Een stedenbouwkundige vergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten.  Het verlenen van een vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

Het element uit het bezwaar kan worden verworpen.

6. Zaak der Wegen

Art. 4.2.25. Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

 

Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse Regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.]

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen.  Onder de ‘zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen…

In dit geval wordt aan de gemeenteraad voorgelegd vanuit stedenbouw : Vaststelling van de rooilijn

Vanuit het technisch bureau : Wegenis en rioleringsdossier.

 

algemene conclusie gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse Codex kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden:

* De  akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

* De gronden welke binnen de rooilijn vallen vastgesteld door GR, op datum van  21 september 2015 moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan.

* De aanleg van wegenis en riolering zal gebeuren door een aannemer aangesteld door de stad op kosten van de aanvrager.

* De aanleg van alle nutsvoorzieningen zal gebeuren door de nutsmaatschappijen op kosten van de aanvrager .

* De kosten voor de aanleg van wegenis en riolering omvatten eveneens alle studiekosten voor opmaak van het wegenis- en rioleringsdossier en de kosten voor het aanstellen van een toezichter die de werken zal volgen.

* De nodige financiële waarborg hiervoor dient gestort in handen van de gemeenteontvanger of in zijn voordeel op onherroepelijke wijze verleend door een bankinstelling voor de uitvoering van de infrastructuurwerken.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad stelt de rooilijn vast volgens het plan met titel 'Stad Lier, Rivierstraat 2 Kadastraal : Lier, 2° Afdeling, Sectie A, nr. 672/a2, en deel van Nrs 660/e2, 660/h2 en 671/k rooilijnplan Rivierstraat (deel) opgemaakt door Wilfried Bruyninckx. dd. 3/4/2015,  mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

* De akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken

mag worden begonnen.

* De gronden welke binnen de rooilijn vallen vastgesteld door GR, op datum van 21

september 2015 moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan (incl. kosten

akte). Voor de openbaarmaking van het binnengebied wordt een oppervlakte van 3418m²

overgedragen aan de stad.

* De aanleg van wegenis en riolering zal gebeuren door een aannemer aangesteld door de

stad op kosten van de aanvrager.

* De aanleg van alle nutsvoorzieningen zal gebeuren door de nutsmaatschappijen op kosten

van de aanvrager .

* De kosten voor de aanleg van wegenis en riolering omvatten eveneens alle studiekosten

voor opmaak van het wegenis- en rioleringsdossier en de kosten voor het aanstellen van een

toezichter die de werken zal volgen.

* De nodige financiële waarborg hiervoor dient gestort in handen van de

gemeenteontvanger of in zijn voordeel op onherroepelijke wijze verleend door een

bankinstelling voor de uitvoering van de infrastructuurwerken.

 

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

patrimonium

opmaken akte grondafstand

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

GRATIS GRONDAFSTAND AAN GASLEI DOOR STEFAAN DE WINTER EN ELISABETH CORNEILLIE. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Het college van burgemeester en schepenen dd. 24/11/2014: Het college beslist dat de stedenbouwkundige vergunning wordt afgeleverd op naam van de heer en mevrouw De Winter-Corneillie, wonende te Stenenstap 14 bus B2, 2500 Lier voor verbouwen van een eengezinswoning gelegen te Gaslei 21, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

- De gronden welke binnen de rooilijn vallen, moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan op eerste verzoek door de stad.

- Indien de voorgelegde stedenbouwkundige aanvraag een exploitatie voorziet waarvoor een milieuvergunning noodzakelijk is, of die onderworpen is aan de meldingsplicht dan wordt volgens artikel 4.5.1 §2 van de Vlaamse Codex de stedenbouwkundige vergunning geschorst zolang de milieuvergunning niet is verleend of de melding niet is gebeurd. Indien de milieuvergunning definitief geweigerd wordt dan vervalt de stedenbouwkundige vergunning van rechtswege.

- De stedenbouwkundige vergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

 

Feiten en context

Het college verleende op 24 november 2014 een stedenbouwkundige vergunning aan de heer en mevrouw De Winter-Corneillie. In deze vergunning werd als voorwaarde opgenomen dat de grond binnen de rooilijn gratis dient afgestaan te worden aan de stad.

 

Notaris Van Cauwenbergh stelde een ontwerp van akte op voor de realisatie van deze gratis grondafstand.

Het komt de gemeenteraad toe dit ontwerp van akte goed te keuren.

 

Argumentatie

Omdat de voorwaarde betreffende de gratis grondafstand dient vervult te zijn voor het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning, overweegt de gemeenteraad om het ontwerp van akte betreffende de gratis grondafstand aan de Gaslei 21 goed te keuren.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Van Cauwenbergh, betreffende de gratis grondafstand aan de Gaslei 21 door Stefaan De Winter en Elisabeth Corneillie goed te keuren.

 

Burgemeester en secretaris worden gemachtigd voor de ondertekening van de akte. Bij verhindering van de secretaris worden Ethel Van den Wijngaert en Kim De Lauw gemachtigd om te ondertekenen in haar plaats.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

Vastgoed, notaris Van Cauwenbergh

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

WIJZIGING BELEIDSPLAN INZAKE REKRUTERING, WERVING, SELECTIE EN INTRODUCTIE VAN DE LOKALE POLITIE LIER. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschied

Gemeenteraadsbesluit van 02/05/2011 houdende de kennisname van het beleidsplan inzake rekrutering, werving, selectie en introductie van de lokale politie Lier.

 

Juridische grond

Ministeriële omzendbrief GPI74 betreffende de bevordering van de gelijke kansen van mannen en vrouwen binnen de politiediensten.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vernoemde gemeenteraadsbesluit nam de gemeenteraad kennis van het beleidsplan inzake rekrutering, werving, selectie en introductie van de lokale politie Lier

In het strategisch onderdeel werden de krijtlijnen uitgetekend voor een duidelijk en transparant beleid.  Diversiteit lieten we als een rode draad door het plan lopen.

Op 19/07/2013 verscheen de ministeriële omzendbrief GPI74 inhoudende de bevordering van de gelijke kansen van mannen en vrouwen binnen de politiediensten.

Aansluitend aan deze omzendbrief verscheen op 07/01/2014 de nota van de federale politie inhoudende de interne richtlijnen.

Het opgestelde charter diversiteit en gelijke kansen voor het management ondertekend door de commissaris-generaal van de federale politie en door diverse korpschefs, waaronder ook de korpschef van de lokale politie Lier.

 

Argumentatie

Rekening houdend met de omzendbrief GPI74 en het door de korpschef ondertekende charter diversiteit en gelijke kansen, wenst de lokale politie dezelfde richtlijnen te volgen als de Minister van Gelijke kansen en de federale politie.

Dit wil zeggen dat elke commissie (interne en externe commissie, jury, werkgroep, comité,.....) die gevormd worden binnen de lokale politie Lier, voortaan zal worden samengesteld uit vrouwen en mannen met als streefdoel de aanwezigheid van ten minste één derde van de leden van het ene of andere geslacht te voorzien, zonder het criterium "competentie" uit het oog te verliezen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de wijziging van het beleidsplan inzake rekrutering, werving, selectie en introductie van de lokale politie van Lier.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GASAM. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 16 maart 2015 besloot het college principieel akkoord te gaan met de voorgestelde werkwijze en tarifering van GASAM voor de behandeling van ‘overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor overtredingen betreffende verkeersborden C3 en F103, vastgesteld door automatisch werkende toestellen’.

 

Feiten en context

In zitting van 16 maart 2015 nam het college kennis van de voorgestelde werkwijze en tarifering van de Interlokale Vereniging GAS Arrondissement Mechelen (GASAM) aangaande de behandeling van de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en bepaalde verkeersborden.

 

De werkwijze en tarifering zijn de volgende:

-0-500 dossiers aan 30 euro/dossier

-500-1000 dossiers aan 15 euro/dossier

-1000- … dossiers aan 7,5 euro/dossier

 

Er werd besloten om hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met de stad Mechelen als beherende gemeente van GASAM op te stellen.

 

Adviezen

De juridische dienst adviseert positief.

De sanctionerende ambtenaar adviseert positief.

 

Juridische grond

Artikel 119bis Nieuwe Gemeentewet

 

het Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F 103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen ;

Argumentatie

De overeenkomst stelt een samenwerkingsverband in tussen de stad Lier en de stad Mechelen in haar hoedanigheid als beherende gemeente van GASAM.

 

Bedoeling is om de administratieve afhandeling van overtredingen te verzekeren, waarvoor een kostprijs dient te worden bepaald.

 

Gezien huidige overeenkomst de veruitwendiging is van de eerdere afspraken dient zij goedgekeurd te worden.

 

 

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

 

De gemeenteraad besluit om de samenwerkingsovereenkomst in bijlage goed te keuren.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

SAMENWERKING TUSSEN POLITIEZONES IN DE VORM VAN EEN POLITIEASSOCIATIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Juridische grond

De wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus (B.S., 05.01.1999);

Het K.B. van 30/03/2001 RPPol;

Het K.B. van 05/09/2001 waarbij de minimale normen voor het operationeel en logistiek personeel worden vastgesteld voor de politiezone Lier.

De Ministeriële omzendbrief PLP 27 betreffende de intensifiëring en bevordering van de interzonale samenwerking.

 

Argumentatie

De gezamenlijke nota van de burgemeesters van de politiezones BODUKAP, Lier, Berlaar-Nijlen en Heist die luidt als volgt:

Op woensdag 8 juli kwamen de burgemeesters van de politiezones BODUKAP, Lier, Berlaar-Nijlen en Heist bijeen in Heist-op-den-Berg voor een overleg over een mogelijke samenwerking tussen de politiezones.

Uit het overleg is gebleken dat een associatie van deze zones mogelijk de meest geschikte vorm van samenwerking is. Hierbij kunnen de beste resultaten bereikt worden en efficiëntiewinsten en kwaliteit in de dienstverlening vooropgesteld worden.

De burgemeesters van de vermelde politiezones gaan dan ook principieel akkoord met de vorming van een dergelijke associatie tussen de politiezones BODUKAP, Lier, Berlaar-Nijlen en Heist. Dit wil zeggen dat ze enkel akkoord gaan als ook hun respectieve politieraden ermee akkoord kunnen gaan en als er geen doorslaggevende tegenargumenten komen.

Aan de respectieve politieraden zal voorgesteld worden om de haalbaarheid en meerwaarde van een dergelijke associatie tussen de politiezones te onderzoeken.

Verder zal er een projectleider aangeduid worden die een projectplan en -structuur moet opzetten en die de betrokken burgemeesters en korpschefs daarin begeleidt.

Na een akkoord van de politieraden zullen de korpschefs gevraagd worden een voorstel tot projectbegeleiding te doen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

ART. 1

Goedkeuring wordt verleend aan de gezamenlijke nota van de burgemeesters van Bodukap, Lier, Berlaar-Nijlen en Heist inzake een mogelijke associatie tussen vermelde politiezones. 

 

ART. 2

Het raamcontract dat aan de basis zal liggen, zal worden wordt voorgelegd aan de gemeenteraad (ééngemeentezone).

 

ART. 3.

De korpschef wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

ART. 4

Deze beslissing voor verder gevolg over te maken aan:

- de Gouverneur van de provincie Federale directie- specifiek toezicht

- de Korpschef lokale politie.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

WIJZIGING PERSONEELSKADER VAN HET ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK KADER VAN DE LOKALE POLITIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende de goedkeuring van het personeelskader van de lokale politie Lier.

Gemeenteraadsbesluit van 14/09/2009 houdende de wijziging van het administratief en logistiek kader van de lokale politie Lier, wat de weddeschaal en graad van het niveau A betreft.

Gemeenteraadsbesluit van 28/03/2011 houdende de wijziging van de algemene graad van consulent niveau B, in de bijzondere graad van communicatieconsulent niveau B.

 

Feiten en context

In 2005 werd het personeelskader van de lokale politie Lier vastgesteld.  In het administratief en logistiek kader werd, onder het niveau B, een gespecialiseerde graad van directiesecretaris voorzien. Tot op datum van heden werd deze functie niet ingevuld.

10 jaar na het vaststellen van het personeelskader heeft de lokale politie van Lier bepaalde evoluties ondergaan waardoor een herziening van het administratief en logistiek kader opportuun is.

De taken eigen aan een directiesecretaris worden momenteel uitgevoerd door een assistente niveau C, tot ieders tevredenheid.  Waardoor er momenteel geen nood is aan de invulling van de functie van directiesecretaris niveau B.

Op 01/01/2016  gaat een hoofdinspecteur van politie, momenteel o.a. belast met de organisatieontwikkeling en de uitvoering van het zonaal veiligheidsplan en actieplannen, met vervroegd pensioen. 

Zijn takenpakket zal verdeeld worden onder verschillende andere personeelsleden.  Een commissaris van politie, beleidsondersteuning, zal een groot deel van deze taken op zich nemen.  Het is de bedoeling dat deze daarbij ondersteund wordt door de assistente die ook de taken van de directiesecretaris uitvoert.  Dit personeelslid voert momenteel ook tal van taken uit op het vlak van personeelsaangelegenheden, waardoor het takenpakket herschikt dient te worden.

De dienst personeel werd 2 jaar geleden afgeslankt met 1 personeelslid.  Momenteel bestaat de dienst uit 1 adviseur HRM en 1 voltijdse assistent en 1 deeltijdse assistent (= het personeelsid dat ook de taken van de directiesecretaris uitvoert).  Na de herschikking zou de dienst nog slechts uit 1 adviseur HRM en 1 assistent bestaan.

Rekening met wat hiervoor werd vermeld, wordt voorgesteld om de gespecialiseerde graad van directiesecretaris om te zetten naar een algemene graad van consulent, die ingezet kan worden op de dienst personeel. 

 

Juridische grond

De wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid artikel 21.

Het gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende de vaststelling van het personeelskader van de lokale politie.

 

Argumentatie

De loonschaal van algemeen consulent is lager dan deze van directiesecretaris en doordat de vacant komende functie van hoofdinspecteur van politie, gezien de herverdeling van het takenpakket. momenteel niet ingevuld dient te worden, betekent dit een besparing op het vlak van personeelskosten.

 

 

Adviezen

Gunstig advies van het basisoverlegcomité dd 21/09/2015.

Gunstig advies van de korpschef.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

In de personeelsformatie van de lokale politie Lier, zoals vastgesteld in het gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende de vaststelling van het personeelskader van de lokale politie Lier, wordt de gespecialiseerde graad van directiesecretaris niveau B, binnen het administratief en logistiek kader, gewijzigd in de algemene graad van consulent niveau B.

 

Art 2 :

Conform de geldende regelgeving, wordt aan de algemene graad van consulent de loonschaal BB1 toegekend.

 

Art 3 :

Afschrift van huidig besluit wordt overgemaakt aan de terzake bevoegde toezichthoudende overheden.

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

VACANTVERKLARING VAN 2 FUNCTIES VAN INSPECTEUR VAN POLITIE BIJ DE LOKALE POLITIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

Het personeelslid Sofie Mertens zal de politiezone Lier verlaten op 01/09/2015 ingevolge de mobiliteitsronde 2015-02 en de daaruit volgende benoeming in de politiezone Mechelen.

Het personeelslid Jan Brabants zal de politiezone Lier verlaten op 01/09/2015 ingevolge de mobiliteitsronde 2015-02 en de daaruit volgende benoeming in de politiezone Brussel hoofdstad Elsene.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

De personeelsleden Sofie Mertens en Jan Brabants zullen de politiezone Lier verlaten op 01/09/2015.

Alzo worden 2 betrekkingen van inspecteur van politie binnen het basiskader vacant.  Beide personeelsleden behoren tot de dienst interventie die de eerstelijnspolitiezorg verzorgt.

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks 10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest.  Daartoe wordt, in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden.  Deze functies worden in dit kader aangeboden.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er worden 2 functies van inspecteur van politie binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie van de vacante betrekkingen wordt aangeduid : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die is samengesteld uit :

Voorzitter :

dhr. Werner Cazaerck, hoofdcommissaris-korpschef of zijn vervanger

Leden :

dhr. Alfons Claes, commissaris van politie of zijn vervanger

dhr. Patrick Vanbeveren, hoofdinspecteur of zijn vervanger

Secretaris : Mevr. Marianne Ceusters of haar vervanger

 

Art 3

Deze betrekkingen zijn betrekkingen in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

VACANTVERKLARING VAN 1 FUNCTIE VAN CONSULENT NIVEAU B BIJ DE LOKALE POLITIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

Gemeenteraadsbesluit van 21/09/2015 houdende de wijziging van het personeelskader van het administratief en logistiek personeel.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

Met het gemeenteraadsbesluit van 21/09/2015 zal het personeelskader van het administratief en logistiek kader gewijzigd worden.  Daarbij zal de gespecialiseerde graad van directiesecretaris niveau B omgezet worden in een algemene graad van consulent niveau B.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Gemeenteraadsbesluit van 21/09/2015 tot wijziging van de personeelsformatie van het administratief en logistiek kader.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Door de wijziging van het gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt door het gemeenteraadsbesluit van 21/09/2015 wat een gespecialiseerde functie van directiesecretaris niveau B omzet naar een algemene graad van consulent niveau B, wordt een functie van consulent niveau B vacant.

Om uitvoering te kunnen geven aan de herschikking van de dienst organisatieontwikkeling en beleidsvoering en de dienst personeel, is het noodzakelijk om deze functie vacant te verklaren en in te vullen.

Omdat de taken op het vlak van organisatieontwikkeling en beleidsvoering worden herverdeeld aan interne personeelsleden en een functie van hoofdinspecteur voorlopig niet zal ingevuld worden, wordt een besparing op het vlak van personeelskosten gerealiseerd.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van consulent binnen het administratief en logistiek kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie van de vacante betrekking wordt aangeduid : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die is samengesteld uit :

Voorzitter :

dhr. Werner Cazaerck, hoofdcommissaris-korpschef of zijn vervanger

Leden :

Mevr. Isabelle van Dessel, adviseur of haar vervanger

dhr. Rudi Goor, hoofdinspecteur of zijn vervanger

Secretaris : Mevr. Marianne Ceusters of haar vervanger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

VACANTVERKLARING VAN 1 FUNCTIE VAN ASSISTENT NIVEAU C BIJ DE LOKALE POLITIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

 

Op 01/10/2010 ging een assistent niveau C met vervroegd pensioen. 

Op 01/01/2014 trad een bediende niveau D uit dienst ingevolge overlijden.

Deze laatste functie werd in het personeelskader voorzien als een uitdovende functie bediende niveau D en omgezet naar een assistent niveau C.

Hierdoor zijn er momenteel 2 functies assistent niveau C vacant binnen het administratief en logistiek kader van de lokale politie.

Tot op heden werden deze functies, ingevolge de opgelegde besparingen, niet vervangen.

Met het gemeenteraadsbesluit van 21/09/2015 wordt een vacature van consulent niveau B vacant verklaard.  Gezien er binnen het huidige personeelsbestand personeelsleden niveau C aanwezig zijn die in aanmerking komen voor deze functie, bestaat de kans dat een interne kandidaat benoemd wordt tot consulent niveau B.  Indien dit gebeurt wordt opnieuw een functie van assistent niveau C vacant, waardoor er op dat moment 3 functies van assistent niveau C niet ingevuld zouden zijn.

Ondertussen traden ook verschillende personeelsleden van het administratief en logistiek kader toe tot de vierdagenweek.  Vroeger werd deze vrijgekomen werktijd ingevuld door tijdelijke contracten.  Dit principe werd de laatste jaren ook niet meer toegepast, waardoor het personeelscontingent van het administratief en logistiek kader verder afnam.

Het goedgekeurd personeelskader van het administratief en logistiek kader van de lokale politie werd bepaald op 21 equivalenten (1 niveau A, 3 niveaus B, 16 niveaus C, 1 niveau D).

Het huidig effectief kader bestaat uit 17 statutaire personeelsleden (-4 equivalenten) (+ 2 contractuele personeelsleden gesubsidieerd door het verkeersveiligheidsfonds).

Om de continuïteit en operationaliteit binnen het lokale politiekorps te garanderen door er o.a. voor te zorgen dat er voldoende administratieve ondersteuning is, wordt geopteerd om nu reeds een functie van assistent niveau C vacant te verklaren.  Zo kan kort op de bal gespeeld worden en kan snel in de vervanging voorzien worden van een assistent niveau C, moest er een interne kandidaat benoemd worden tot consulent niveau B.  Het is de bedoeling om deze functie dan ook enkel in te vullen indien een interne kandidaat benoemd wordt tot consulent niveau B.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van assistent binnen het administratief en logistiek kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie van de vacante betrekking wordt aangeduid : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die is samengesteld uit :

Voorzitter :

dhr. Stijn Van den Bulck, commissaris of zijn vervanger

Leden :

Mevr. Ann Bertels,  hoofdinspecteur of haar vervanger

Mevr. Maria Daelemans, consulente of haar vervanger

Secretaris : Mevr. Marianne Ceusters of haar vervanger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

VACANTVERKLARING VAN 2 FUNCTIES VAN INSPECTEUR VAN POLITIE BIJ DE LOKALE POLITIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

De personeelsleden Kathy-Lee Brems en Danny Kets zullen de politiezone Lier verlaten eind 2015 (vermoedelijk 01/11/2015) ingevolge hun benoeming bij de federale politie, CIC Antwerpen.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

De personeelsleden Kathy-Lee Brems en Danny Kets zullen de politiezone Lier verlaten eind 2015 (vermoedelijk op 01/11/2015) ingevolge hun benoeming bij het CIC Antwerpen, reeksnr 2300 in de mobiliteitsronde 2015-02 erratum.

Zo worden 2 functie van inspecteur van politie, binnen het basiskader vacant.

Om de operationaliteit van de interventiedienst en de eerstelijnspolitiezorg niet in het gedrang te brengen, dient in de vervanging van deze personeelsleden te worden voorzien.

Volgens de regelgeving komt een personeelslid in dienst de 1ste van de 2e referentieperiode die volgt op de benoemingsdatum.  Indien personeelsleden benoemd worden in september/oktober wil dit dus zeggen in dienst op 01/01/2016 (behoudens aspirant-inspecteurs die in dienst kunnen treden onmiddellijk na afloop van hun opleiding op 01/10/2015).

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks 10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest. Daartoe wordt, in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden. Deze functies worden in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er worden 2 functies van inspecteur van politie binnen het operationeel kader van de

lokale politie Lier vacant verklaard.

Art 2 :

Als wijze van selectie van de vacante betrekkingen wordt aangeduid : het inwinnen

van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die is samengesteld uit :

Voorzitter :

dhr. Werner Cazaerck, hoofdcommissaris-korpschef of zijn vervanger

Leden :

dhr. Alfons Claes, commissaris van politie of zijn vervanger

dhr. Patrick Vanbeveren, hoofdinspecteur of zijn vervanger

Secretaris : Mevr. Marianne Ceusters of haar vervanger

Art 3

Deze betrekkingen zijn betrekkingen in het kader van het artikel VI.II.12bis van het

K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de

rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

IVAREM - BEVOEGDHEIDSOVERDRACHT "KLANTENCONTACT". GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 24 maart 2003 over de vaststelling van de bevoegdheden waarvoor de stad, in het kader van haar deelname aan de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen, beheersoverdracht verleent.

 

Feiten en context

De stad Lier neemt deel aan de intercommunale IVAREM, opgericht op 26 april 2003 voor een periode van 18 jaar. De opdrachthoudende vereniging IVAREM is een samenwerkingsverband met beheersoverdracht waaraan de deelnemende gemeenten de uitvoering van één of meer duidelijk omschreven bevoegdheden met betrekking tot één of meer functioneel samenhangende beleidsdomeinen hebben toevertrouwd.

 

IVAREM heeft het maatschappelijk doel van de vereniging bepaald en vastgesteld welke bevoegdheden kunnen worden toevertrouwd aan de vereniging om dit doel te bereiken. De stad Lier heeft door een gemeenteraadsbeslissing op 24 maart 2003 reeds een aantal bevoegdheidsoverdrachten aan IVAREM verleend, nl. door een beheersoverdracht (cfr. artikel 13.2 van de statuten van IVAREM). De jaarlijkse algemene vergadering stelt de bijdrage in de kosten vast. IVAREM kan echter wel haar doel verwezenlijken in samenwerking met of door tussenkomst van elk ander publiek of particulier organisme.

 

IVAREM verbindt zich ertoe om in overleg en in samenwerking met de gemeente de opdracht door de beheersoverdrachten uit te voeren. De beheersoverdracht zorgt er ook voor dat de aanrekening van BTW (21 %) wordt vermeden.

 

De opdracht “klantencontact” de hogervermelde statutaire doelstellingen omvat: afvalpreventie, hergebruik, communicatie (informatie, sensibilisatie en educatie), participatie en de infolijn.

 

IVAREM kan de rechten aan een andere opdrachthoudende vereniging overdragen, maar niet langer dan voor een termijn, zoals bepaald in artikel 6 van de statuten.

 

Juridische grond

         Gemeentedecreet

         Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid artikel 26, en latere wijzigingen

         Besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), en latere wijzigingen

         Het besluit van de Vlaamse regering van 7 januari 2008 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Huishoudelijke afvalstoffen en van 28 januari 2000 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Gescheiden Inzameling Bedrijfsafval van Kleine Ondernemingen

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, inzonderheid artikel 12

         Statuten van IVAREM, inz. gecoördineerde statuten van IVAREM dd. 13/12/2013:

         artikel 4. DOEL

2. Inzameling, transport, voorbehandeling en verwerking van selectieve afvalfracties. …

Communicatie inzake inzameling, transport, voorbehandeling en verwerking van selectieve afvalfracties, met o.m. aandacht voor informatie, sensibilisatie en educatie van de bevolking en specifieke doelgroepen.

3. Hergebruik van afvalstoffen

Communicatie inzake hergebruik met o.m. aandacht voor informatie, sensibilisatie en educatie van de bevolking en specifieke doelgroepen.

Samenwerking en ondersteuning van kringloopcentra.

Het initiëren, coördineren en realiseren van initiatieven inzake hergebruik.

 

4. Afvalpreventie

Communicatie inzake afvalpreventie met o.m. aandacht voor informatie, sensibilisatie en educatie van de bevolking en specifieke doelgroepen.

Het initiëren, coördineren en realiseren van initiatieven inzake afvalpreventie.

 

Argumentatie

IVAREM verzorgt al sinds de oprichting van IVAREM het klantencontact. Door het verlenen van de beheeroverdracht zal de stad deze opdracht formaliseren in een gemeenteraadsbeslissing.

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Tekin Tasdemir

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeente zal met ingang van 21 september 2015 haar beheersrechten met betrekking tot de opdracht “klantencontact” (afvalpreventie en -hergebruik, communicatie (informatie, sensibilisatie en educatie), participatie en infolijn) aan IVAREM overdragen tot 25 april 2021.

 

Art 2 :

Deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan IVAREM.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 september 2015

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Katrien Vanhove i.v.m. vluchtelingencrisis

 

Al enkele jaren woedt er een gewapend conflict in Syrië. Aangezien er meerdere strijdende partijen zijn, het conflict zeer breed in het land aanwezig is en er veel geweld en vernieling is, kwam er een grote vluchtelingenstroom op gang. Deze vluchtelingen bereiken sinds de zomer ook massaal onze contreien.

 

Vanuit de federale en de Vlaamse overheden worden inspanningen geleverd om deze mensen te onthalen, te registreren en asielprocedures op te starten. Niettemin wordt er ook naar lokale besturen gekeken om bijkomende inspanningen te leveren en vluchtelingen op te vangen.

Hieruit volgen deze vragen:

 

1.Zal Lier vluchtelingen opvangen? Is deze vraag aan de stad Lier gesteld?

2.Hoeveel vluchtelingen kan Lier opvangen?

3.Zullen er gezien de grote toestroom in ons land bijkomende plaatsen in Lier gecreëerd worden?

4.Welke inspanningen zullen er geleverd worden om deze vluchtelingen goed te onthalen? Op welk ondersteuning zullen ze kunnen rekenen?

 

 

Interpellatie 2: van Koen Breugelmans i.v.m. vluchtelingencrisis

 

De federale regering, bij monde van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, riep recent steden en gemeenten op om meer plaatsen te creëren voor de opvang van asielzoekers, met geld uit het reservefonds van Fedasil, dat speciaal is opgericht voor momenten van verhoogde instroom zoals nu.

Lokale opvanginitiatieven (LOI’s) kunnen rekenen op veertig euro per volwassene en op negenentwintig euro per kind per dag. 

Deze oproep werd overigens gunstig onthaald door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

In de pers konden we lezen dat de stad Lier momenteel 37 opvangplaatsen ter beschikking heeft (33 effectieve plaatsen en 4 bufferplaatsen).

Gevraagd naar welke maatregelen recent werden genomen voor extra opvang antwoordde de burgemeester dat het stadsbestuur bereid is om de mogelijkheid tot extra-opvang te onderzoeken en dat zij in onderhandeling zijn met een privé-persoon die spontaan een woning heeft aangeboden.

Ik heb volgende vragen:

 

Wat is de visie van het stadsbestuur mbt. de oproep van de bevoegde staatssecretaris tot het creëren van meer opvangplaatsen in onze stad?

Welke concrete acties/ maatregelen zijn of worden er genomen ?  

 

 

Interpellatie 3 : van Olivier Peeters i.v.m. weigering uitdeelactie

 

Op 2 september 2015 ontving het stadsbestuur een aanvraag van dhr. Bart Verhoeven, afdelingsvoorzitter van het Vlaams Belang Lier-Koningshooikt, om op zondag 11 oktober 2015 (koopzondag) te mogen flyeren in de Antwerpsestraat. Dit naar aanleiding van een campagne rond de fors toenemende leegstand in de Lierse binnenstad.

 

De burgemeester gaf echter geen toelating voor deze uitdeelactie. Deze beslissing baseerde zich onder meer op het Lierse politiereglement.

 

Graag had ik hierover vernomen:

 

1)Op basis van welke argumenten de burgemeester deze politieke uitdeelactie wilt verbieden?

2)In welke mate het politiereglement bepaalt dat de bewuste flyeractie niet zou kunnen plaatsvinden?

3)Of het college van burgemeester en schepenen bereid is om de desbetreffende artikels uit het politiereglement te schrappen en/of aan te passen?

4)Of het college van burgemeester en schepenen kennis heeft van het arrest van de Raad van State (dd. 18 mei 1999), dat stelt dat een dergelijke meldings- of vergunningsplicht onverenigbaar is met artikel 19 (vrijheid van meningsuiting) en artikel 25 (verbod op censuur) van de Grondwet?

5) Of het college van burgemeester en schepenen op de hoogte is dat op basis van bovenvermeld arrest een soortgelijk verbod van de stad Antwerpen werd vernietigd?

 

Interpellatie 4 : van Marcel Taelman i.v.m. wegeniswerken

 

1)Ik heb vernomen dat kortelings een nieuwe asfaltlaag zal aangebracht worden in de Baron Opsomerlaan. De kosten hiervoor zouden 33.500 eu zijn. Spijtig genoeg zijn er in juni al werken gebeurd aan de asfaltlaag, die werd weg gefreesd ter hoogte van het fietspad. De scheurtjes werden opgevuld en er werd een coating voor de fietsstrook aangelegd. Door de slechte toestand van het asfalt zouden deze werken kort nadien zijn stopgezet.

-Graag had ik geweten wat de uitgevoerde werken van juni gekost hebben en waarom niet op voorhand werd vastgesteld dat deze werken onderbroken moesten worden? Wie draait er voor de kosten op?

-Ook had ik mijn bedenkingen met de keuze van de wegen die hersteld worden? Zo is er de Sterrenstraat, waar er momenteel een groot gat in het wegdek  is, die er minstens even slecht aan toe dan de Baron Opsomerlaan? Idem voor de Guldensporenlaan en de Eeuwfeestlaan. 

 

2)Verder werd een nieuwe asfaltlaag gelegd op de Mechelsestraat. Tot mijn verbazing is de asfaltlaag niet doorgetrokken op de parkeerplaatsen zelf. De nieuwe laag werd aan de kant van het ziekenhuis wel doorgetrokken tot tegen de boordsteen.

-Hierdoor is de goot weggewerkt en vormen de waterputten een diep gat dat heel gevaarlijk is voor de zwakke weggebruiker?

-Door deze asfalt door te trekken, kan het water aan de inrit van de kliniek - een verlaagd stuk - niet meer naar het putje lopen en vormt zich daar een grote plas. De andere goten lagen nog vol kleine stukjes asfalt, die met regenweer naar de straatkolken zullen vloeien, zodanig deze kunnen verstoppen?

-Opvolging is hier toch belangrijk en zeker tijdens de werken?

 

3) De werken aan de Begijnhofstraat zijn volledig op het verkeerde tijdstip aangevat. Op de spitsuren van de scholen loopt het verkeer chaotisch en onveilig.

-Kon het CBS niet inschatten dat dit moeilijkheden zoeken is? Als er 2.400 kinderen naar de scholen komen door die straat, waar er dan nog een groot deel wordt afgezet met de wagen, dan is dit toch niet uit te sluiten? 

-De directie van de scholen hadden hier nochtans voor gewaarschuwd! Waarom kon dit niet in de vakantiemaanden gebeuren?

-Hoe komt het dat het stadsbestuur dubbel verkeer toelaat in de (smalle) Kanunnik Davidlaan, terwijl er eigenlijk maar één wagen door kan?

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019