Lier

Zitting van 25 november 2024

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko)  i.v.m. bomenkap De Kozak

 

Half november werden aan de Kozak drie bomen gekapt. Op die locatie wordt momenteel een woonproject van Woonstroom gerealiseerd. Er vonden voor de buurtbewoners verschillende informatiemomenten plaats waarop toelichting werd gegeven bij het bouwproject alsook het groen dat zou verdwijnen. Met opmerkingen van de buurt werd rekening gehouden en de plannen werden bijgestuurd.

 

Echter, recent werden er nog enkele bomen gekapt. Dit tot grote verbazing van de buurtbewoners. Zij waren immers niet op de hoogte dat ook deze drie bomen zouden verdwijnen. De impact op de buurtbewoners is groot. Het betreft immers geen kleine bomen die bovendien voor een groen scherm zorgden tussen de nieuwe ontwikkeling en de reeds bestaande woningen.

 

Tot op heden is er ook grote onduidelijkheid over of het wel nodig was deze bomen te verwijderen en of hiertoe de nodige vergunningen afgeleverd waren.

 

Mijn vragen zijn als volgt:

 

        Was er een vergunning voor de kap van deze bomen?

        Waarom werd de buurt niet geïnformeerd over deze kap?

 

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Ik heb begrepen dat u ondertussen rechtstreeks de nodige informatie hebt verkregen van onze diensten vorige en deze week, maar ik loop met u nog even door de hoofdlijnen:

 

Er werd voor deze zone een omgevingsvergunning afgeleverd waarbij een trage weg werd voorzien en waarvoor 2 bomen dienden te worden gekapt. Daarnaast 1 nog 1 andere boom gekapt die al zwaar beschadigd werd, maar die meer losstaat van het project Kozak.  Daarnaast is er op zich voor het kappen van bomen op openbaar domein geen omgevingsvergunning noch kapvergunning  noodzakelijk mits heraanplant van bomen in het volgende plantseizoen.

 

Het kappen van de 2 grote bomen was om veiligheidsredenen noodzakelijk van zodra het grondwerk zou starten. De bomen zouden immers in de talud van de bouwput vallen, waardoor het kappen van beide bomen in deze fase noodzakelijk was. De stad was bovendien verantwoordelijk voor de sloop en het bouwrijp maken van de zone waardoor die taak bij de stad lag.

 

Er is geen specifieke communicatie gevoerd over het rooien van de bomen specifiek in deze fase. Dit was wellicht wel wenselijk geweest. Aan de andere kant werd het plan waarbij de trage verbinding die op deze plaats wordt gerealiseerd in plaats van de bomen, wel als dusdanig gepresenteerd aan de buurtbewoners in het kader van het project van Woonstroom.

 

Daarvoor is er qua communicatie ook een hele tijdlijn met een 12-tal communicatie-initiatieven opgemaakt die u ook ontvangen heeft en die we hier wellicht best in niet in het geheel herhalen:

       Eind februari 2019: communicatie in de bussen i.v.m. ‘toekomstplannen de Kozak’

        Half maart 2019: uitnodiging in de bussen i.v.m. ‘Buurtvergadering over toekomstplannen de Kozak’

        28 maart 2019: Buurtvergadering in parochiezaal H.Hart

        Midden mei 2019: communicatie in de bussen i.v.m. ‘Stand van zaken toekomstplannen de Kozak’

        Begin juni 2019: uitnodiging in de bussen i.v.m. ‘Buurtvergadering op maandag 1 juli - Stand van zaken toekomstplannen de Kozak’

        1 juli 2019: buurtvergadering in sporthal De Komeet

        Midden januari 2022: uitnodiging in de bussen i.v.m. ‘Uitnodiging: infomoment voorontwerp heraanleg De Kozak op maandag 24 januari’

        24 januari 2022: digitaal infomoment (omwille Coronamaatregelen)

        Laatste week december 2022: communicatie in de bussen i.v.m. ‘Heraanleg Kozak - start sloopwerken op maandag 9 januari 2023’.

        Eerste week januari 2023: kort herinneringsbericht in de bussen i.v.m. ‘Start sloopwerken De Kozak maandag 9 januari’ (met meer info over afvalophaling)

        Laatste week januari 2023: communicatie in de bussen ivm ‘Heraanleg Kozak - update afvalophaling tijdens de werken’

        Augustus 2024: communicatie door Woonstroom in de bussen i.v.m. ‘Start van de werken van het sociaal huisvestingsproject De Kozak’ (incl. uitnodiging voor bewonersvergadering op 23 september in sporthal De Komeet)

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 21 OKTOBER 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 21 oktober 2024.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 21 oktober 2024 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

STAD & OCMW LIER - AANPASSING MEERJARENPLAN - DEEL STAD. VASTSTELLING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad en OCMW Lier hebben in december 2023 een aanpassing meerjarenplan opgemaakt voor de periode van 2023 tot 2026. Op financieel vlak bevat het de ramingen van de verwachte ontvangsten en uitgaven voor de periode van 2023 tot 2026 en de kredieten voor het boekjaar 2024.

 

Feiten en context

Het meerjarenplan moet minstens 1 keer per jaar worden aangepast om de ramingen uit het initiële meerjarenplan te herzien en de kredieten van het daaropvolgende jaar vast te stellen. In dezelfde aanpassing zullen tevens de kredieten van het lopende jaar worden bijgestuurd. Daarnaast dient ook het resultaat van het voorgaande jaar verwerkt te worden in het meerjarenplan.

 

Anders dan voorgaande jaren worden via deze aanpassing van het MJP enkel de kredieten voor het jaar 2024 opnieuw vastgesteld. Het decreet lokaal bestuur voorziet namelijk voor het 'overgangsjaar' 2025 in een uitzonderingsregel ( art. 257, §1, 2e lid DLB) waarbij het bestuur vanaf 1 januari 2025 wel degelijk over uitvoerbare kredieten kan beschikken, ten bedrage van de ramingen die voor 2025 in de laatste aanpassing van het meerjarenplan werden opgenomen. Concreet zullen dus op 1 januari 2025 de voorziene ramingen voor het boekjaar 2025 zoals in deze aanpassing MJP bijgestuurd, omgezet worden in concrete werkingskredieten.

 

Volgens de regelgeving moet de AFM in het laatste jaar van de planperiode, in casu 2025, positief zijn.

 

De aanpassing van het meerjarenplan bestaat uit volgende onderdelen :

1. Een motivering van de wijzigingen

2. Een aangepaste strategische nota

3. Een aangepaste financiële nota, bestaande uit :

a. het aangepaste financieel doelstellingenplan (M1)

b. de aangepaste staat van het financieel evenwicht (M2)

c. het aangepaste overzicht van de kredieten (M3)

4. Toelichting

 

Bij de aanpassing van het meerjarenplan hoort ook nog een uitvoerige documentatie.

 

De beleidsrapporten van het MJP worden opgemaakt in het Pepperflow softwarepakket en zijn dus raadpleegbaar op het beleidsportaal van deze toepassing. Het geheel van de rapporten inclusief de aanvullende documentatie wordt op 1 locatie gebundeld op het beleidsportaal.

 

In het beleidsrapport worden de voorgestelde wijzigingen aan het MJP toegelicht, evenals de impact ervan op de autofinancieringsmarge (AFM) en schuldniveau.

 

Rekening houdend met alle voorgestelde bijsturingen, blijft de AFM van de groep (stad+OCMW) positief eind 2025. De AFM eind 2025 bedraagt nu 26.058 EUR.

 

Fasering

Volgende fasering dient gevolgd te worden in de besluitvorming rond de aanpassing van het MJP volgens art. 249 § 3 van het decreet lokaal bestuur :

1. de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van het aangepast MJP vast;

2. de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepast MJP vast;

3. de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018;

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

8 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

4 onthoudingen: Freddy Callaerts, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 8 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om het aangepaste meerjarenplan en de aangepaste kredieten voor 2024 voor wat betreft het gedeelte van de Stad te verzenden naar de gemeenteraad voor vaststelling. Het beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de autofinancieringsmarge eind 2025 bedraagt 26.058 EUR.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

STAD & OCMW LIER - AANPASSING MEERJARENPLAN  - DEEL OCMW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad en OCMW Lier hebben in 2019 een meerjarenplan opgemaakt voor de periode van 2020 tot 2025. Dat meerjarenplan vormt de basis voor het beleid tot 2025. Het bevat de te bereiken

resultaten of effecten en de actieplannen en acties die het bestuur daarvoor zal uitvoeren. Op

financieel vlak bevat het de ramingen van de verwachte ontvangsten en uitgaven voor de periode van 2020 tot 2025 en de kredieten voor het boekjaar 2020.

 

Feiten en context

De OCMW-raad heeft de aanpassing van het MJP, versie november 2024, voor wat betreft het OCMW-gedeelte vastgesteld. Via dit besluit keurt de gemeenteraad het OCMW-gedeelte van de aanpassing MJP dat door de OCMW-raad werd vastgesteld goed.

 

Fasering

Volgende fasering dient gevolgd te worden in de besluitvorming rond de aanpassing van het MJP volgens art. 249 § 3 van het decreet lokaal bestuur :

1. de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van het aangepast MJP vast;

2. de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepast MJP vast;

3. de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018;

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

8 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

4 onthoudingen: Freddy Callaerts, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 8 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de vaststelling door de OCMW-raad van het OCMW-gedeelte van de aanpassing van het meerjarenplan, versie november 2024, goed te keuren.

Het beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de autofinancieringsmarge eind 2025 bedraagt 26.058 EUR.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

LOKALE POLITIE LIER - BEGROTINGSWIJZIGING NR.1 GEWONE DIENST EN BUITENGEWONE DIENST VOOR HET DIENSTJAAR 2024 EN ADVIES BEGROTINGSCOMMISSIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad van 18 december 2023 over de goedkeuring van de begroting voor het dienstjaar 2024 van de Lokale politie

 

Juridische grond

KB van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie gewijzigd door het KB van 5 juli 2010.

 

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

 

De Ministeriële omzendbrief PLP 63 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2024 ten behoeve van de politiezones.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

12 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Yoena Mertens

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 12 onthoudingen

 

BESLUIT

Art.1

De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de begrotingscommissie over de begrotingswijziging nr.1 gewone-  en buitengewone dienst - dienstjaar 2024 van de lokale politie Lier.

 

Art.2

De gemeenteraad keurt de begrotingswijziging nr.1 gewone-  en buitengewone dienst voor het dienstjaar 2024 van de lokale politie Lier goed.

 

Art.3

Samenvatting van de totalen van de economische groepen ziet er als volgt uit :

 

begrotingswijziging 1 : gewone dienst :

 

Groep 70: personeelskosten:

12.148.329,00 eur

Groep 71: werkingskosten:

1.636.635,00 eur

Groep 72: overdrachten:

6.000,00 eur

Groep 7X: schuld:

                4.825,00 eur

Groep 73: totaal:

13.795.789.00 eur

 

 

Groep 60: prestaties:

64.230,00 eur

Groep 61: overdrachten:

13.534.968,42 eur

Groep 62: schuld:

             5.971,00 eur

Groep 63: totaal:

13.605.169,42 eur

 

 

begrotingswijziging 1 : buitengewone dienst :

 

Groep 90 : overdrachten :                                                      13.641,00 eur

Groep 91: investeringen:

589.047,30 eur

Groep 93: totaal:

602.688,30 eur

Groep 80: overdrachten:

592.233,00 eur

Groep 83: totaal:

592.233,00 eur

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

LOKALE POLITIE LIER - BEGROTING VOOR HET DIENSTJAAR 2025 - KENNISNAME VAN HET ADVIES VAN DE BEGROTINGSCOMMISSIE EN BESPREKING VAN DE BEGROTING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Juridische grond

KB van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie gewijzigd door het KB van 5 juli 2010.

 

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

 

Ministeriële omzendbrief PLP 65 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2025 ten behoeve van de politiezones.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

12 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Yoena Mertens

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 12 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de begrotingscommissie over de begroting 2025 van de lokale politie Lier.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de begroting voor het dienstjaar 2025 van de lokale politie Lier goed.

 

Art.3 :

Samenvatting van de totalen van de economische groepen ziet er als volgt uit:

 

 

Gewone dienst :

 

Groep 70: personeelskosten:

13.296.041,69 eur

Groep 71: werkingskosten:

1.797.328,00 eur

Groep 72: overdrachten:

11.000,00 eur

Groep 7X: schuld:

                 0,00 eur

Groep 73: totaal:

15.104.369,69 eur

 

 

Groep 60: prestaties:

64.925,37 eur

Groep 61: overdrachten:

13.664.720,00 eur

Groep 62: schuld:

         6.508,00 eur

Groep 63: totaal:

13.736.153,37 eur

 

Buitengewone dienst :

 

Groep 90: overdrachten:

0,00 eur

Groep 91: investeringen:

706.321,70 eur

Groep 93: totaal:

706.321,70 eur

 

 

Groep 80: overdrachten:

500.000,00 eur

Groep 83: totaal:

500.000,00 eur

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

BELEIDSKADER ECONOMIE - ONTWERP PLAN-MER. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 27 maart 2023: Beslissing tot opmaak van een beleidskader economie als 6de beleidskader bij het Beleidsplan Ruimte Lier

Collegebeslissing van 9 oktober 2023: gunning opdracht BK Economie aan IDEA/MONDEA

Collegebeslissing van 27 mei 2024: Beslissing opmaak Plan-MER Beleidskader Economie i.s.m. ANTEA

4 juni 2024: indiening kennisgevingsnota plan-MER BK Economie stad Lier door ANTEA bij team omgevingseffecten departement Omgeving

13 juni 2024: volledigheidsverklaring kennisgeving door departement Omgeving (zie bijlage).

19 juni 2024: start publieke consultatie van de kennisgevingsnota tot en met 18 juli 2024.

7 oktober 2024: kennisname ontwerp-plan MER BK Economie door CBS

21 oktober 2024: kennisname ontwerp plan-MER BK Economie verdaagd op de gemeenteraad

12 november 2024: college keurt een aangepast ontwerp BK Economie goed, neemt kennis van het aangepaste ontwerp plan-MER en verstuurt beide documenten naar de gemeenteraad resp. voor voorlopige vaststelling en kennisname

 

Feiten en context

De opmaak van het ontwerp Beleidskader Economie als 6de beleidskader bij het Beleidsplan Ruimte Lier en de opmaak van het ontwerp plan-MER lopen parallel zodat wederzijdse kennisdeling en integratie van inzichten continu plaatsvinden met als doel de gekozen beleidsopties zo goed mogelijk te onderbouwen.

 

Het doel van de (strategische) plan-MER over het Beleidskader Economie Beleidsplan Ruimte Lier is:

1. Het volgen van de toepasselijke wetgeving (zie ook antwoord 6.2 van https://omgeving.vlaanderen.be/sites/default/files/atoms/files/FAQ_beleidsplanning_0.pdf

2. Uitvoering te geven aan het ‘tiering-principe’ en het beleidsplan en beleidskader als basis voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen reeds te onderwerpen aan een effectbeoordeling;

3. De milieueffectbeoordeling integraal mee te nemen bij de opmaak van het beleidsplan en de inhoud van het beleidsplan (en de te maken keuzes) te onderbouwen (en waar aanbevelingen voor bijsturing te ontvangen) op basis van de effectbeoordeling.

 

De procedure voor het opmaken van de plan-MER BK Economie loopt parallel aan de opmaak van het Beleidskader Economie en volgt haar timing. Tussen het beleidskader (en haar ontwerpers) en de plan-MER (en haar ontwerpers) wordt een continue wisselwerking en afstemming georganiseerd.

 

Lier wil door de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Lier een geactualiseerd, vooruitstrevend kader voor haar ruimtelijk beleid in de toekomst voorzien. Dit nieuwe plan moet een antwoord bieden op actuele ruimtelijk behoeften en de nieuwe principes vanuit hogere ruimtelijke beleidsplannen. Er is onder meer nood aan een nieuwe strategie rond kernversterking en verdichting, ruimte om duurzaam te ondernemen, het behouden van open ruimte, het versterken van groenblauwe netwerken, de relatie met mobiliteit… Deze uitdagingen vereisen een geïntegreerde aanpak met nieuwe accenten.

 

Doorheen het proces van het opstellen van de strategische visie en de 5 eerste beleidskaders van het Beleidsplan Ruimte Lier ontstond de noodzaak een 6de beleidskader economie toe te voegen. De Vlaamse regelgeving beschrijft de stappen die moeten worden gevolgd om tot een goedgekeurd ruimtelijk beleidsplan of beleidskader te komen.

 

Er zijn vier belangrijke fasen:

        de conceptnota

        het voorontwerp van ruimtelijk beleidsplan of beleidskader

        het ontwerp ruimtelijk beleidsplan of beleidskader dat voorlopig wordt vastgesteld door de gemeenteraad

        het ruimtelijk beleidsplan of beleidskader dat definitief wordt vastgesteld door de gemeenteraad.

 

De conceptnota en het voorontwerp van ruimtelijk beleidsplan of beleidskader zijn het voorwerp van een ruime consultatieronde. Het ontwerp van ruimtelijk beleidsplan wordt onderworpen aan een openbaar onderzoek. De conceptnota, gepubliceerd in oktober 2022, is een nota die op hoofdlijnen aangeeft welk ruimtelijk beleid men verder wil vastleggen in een ruimtelijk beleidsplan of in een beleidskader. Een conceptnota geeft kernachtig de ambitie weer. Het document moet een discussie op hoofdlijnen mogelijk maken. Er werd geoordeeld dat er voor de opmaak van een extra beleidskader economie geen nieuwe conceptnota noodzakelijk was en dat er kon verder gewerkt worden op de bestaande conceptnota.

 

Een plan MER-procedure werd wel opgestart voor dit nieuwe beleidskader. Hierbij werd een kennisgeving opgemaakt die de beschrijving van de vooropgestelde methodiek voor het plan-MER en de referentiesituatie bevatte. De kennisgeving lag ter inzage voor het publiek van 19 juni tot 18 juli 2024. Op basis van de binnengekomen adviezen en inspraakreacties op de kennisgeving werden door Team Omgevingseffecten bijzondere richtlijnen (zie bijlage) opgesteld i.f.v. de verdere opmaak van het plan-MER. Zij houden rekening met principieel verplichte onderdelen van een plan-MER op basis van art. 4.2.8 §1bis van het DABM2 , en de relevant geachte onderdelen uit de ontvangen inspraakreacties en adviezen. Deze richtlijnen werden getekend op 29/7/24.

 

Ondertussen heeft het voorontwerp van het Beleidskader Economie ook een adviesronde gehad van 7 juni 2024 tot 1 augustus 2024. Met de adviezen vergaard in deze periode is het ontwerp Beleidskader Economie aangepast en stond het ter goedkeuring op de gemeenteraad van 21 oktober 2024. Op 7 oktober 2024 nam het college kennis van het ontwerp-plan MER dat bij het BK Economie hoort en stuurde dit eveneens door voor kennisname door de gemeenteraad van 21 oktober 2024. Beide punten werden echter verdaagd omdat de meerderheid nog een aantal aanpassingen wilde doorvoeren aan het ontwerp BK Economie.

 

Op 25 november 2024 ligt een nieuw ontwerp BK Economie voor op de gemeenteraad voor voorlopige vaststelling (zie apart punt). Daarbij hoort ook een aangepaste ontwerp plan-MER. De volledige versie en niet-technische samenvatting zijn bijgevoegd ter kennisname van de gemeenteraadsleden, net als versies van beide documenten die de wijzigingen ten opzichte van de versie die voorlag op 21 oktober 2024 aanduiden.

 

Na voorlopige vaststelling door de gemeenteraad van het ontwerp Beleidskader Economie en na de kennisname door de gemeenteraad van het ontwerp-plan-MER Beleidskader Economie, gaan beide documenten in openbaar onderzoek (gepland voor midden december 2024 tot midden maart 2025). Nadien worden het ontwerp Beleidsplan Ruimte Lier en het ontwerp Beleidskader Economie en het ontwerp-plan-MER nog aangepast o.b.v. de binnengekomen adviezen en ter definitieve vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. Het is de bedoeling om het volledige beleidsplan ruimte Lier met 6 beleidskaders voorlopig te laten vaststellen door de huidige gemeenteraad. De definitieve vaststelling zal in juni 2025 gebeuren door de nieuwe gemeenteraad die het gevolg is van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024.

 

Fasering

Planning/timing plan-MER voor BK economie

        27/05/2024: CBS-beslissing opmaak plan-MER BK Economie

        04/06/2024 Kennisgeving ingediend bij Team Omgevingseffecten

        13/06/2024: volledigverklaring kennisgeving

        Ter inzage legging kennisgeving: 19/6/24 tot 18/7/24

        29/07/2024: melding Richtlijnen voor het plan-MER Beleidskader Economie aan stad Lier door Team Omgevingseffecten

        Be-MER-ing BK economie door ANTEA:  juli/aug 2024

        Kennisname: op 07/10/2024 door het CBS en op 21/10/2024 door de gemeenteraad

        21/10/2024: punt kennisname plan-MER BK Economie verdaagd op de gemeenteraad

        12/11/2024: kennisname door het CBS van een aangepaste versie (dd.8/11/24) van het ontwerp plan-MER BK Economie

 

 

Planning/timing BK economie

        27/05/2024 CBS: goedkeuring voorontwerp Beleidskader Economie

        07/06/2024 tot 01/08/2024: adviesronde

        Augustus verwerking adviezen

        30/09/2024 CBS: ontwerp BK economie goedgekeurd op het CBS

        07/10/2024: kennisname ontwerp plan-MER BK Economie

        21/10/2024 GR: voorstel tot voorlopige vaststelling ontwerp BK economie en kennisname ontwerp-plan MER BK Economie verdaagd op de gemeenteraad

        12/11/24: CBS keurt een nieuw ontwerp BK Economie (versie 7/11/24) goed en verzendt het naar de gemeenteraad van 25/11/24 voor voorlopige vaststelling

        Openbaar onderzoek BK economie en ontwerp plan-MER BK Economie van midden december 2024 tot midden maart 2025

        Verwerking openbaar onderzoek in  maart/april 2025

        definitieve vaststelling Beleidsplan Ruimte Lier met strategische visie en 6 beleidskaders in juni 2025

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), vastgesteld door de Vlaamse regering op 15 mei 2009 en latere wijzigingen, bevat de decretale onderbouwing van de ruimtelijke beleidsplanning als vervolg op de ruimtelijke structuurplanning. Dit wijzigingsdecreet vervangt het hoofdstuk "ruimtelijke structuurplannen" uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) door een hoofdstuk "ruimtelijke beleidsplannen" (artikel 2.1.1 e.v. VCRO).

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het Ontwerp plan-MER Beleidskader Economie.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

BELEIDSKADER ECONOMIE - ONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        27/03/2023: CBS keurt de opmaak van een beleidskader economie als 6de beleidskader binnen het beleidsplan ruimte Lier goed

        Op 09/10/2023 wees het CBS de opdracht 'Beleidskader Economie' toe aan studiebureaus IDEA Consult/MONDEA.

        06/12/2023: lancering enquête 'Ruimte voor ondernemen in Lier & Koningshooikt' via mailing naar 1058 beschikbare mailadressen (zie https://tool.checkmarket.com/app/surveys/364233)

        11/12/2023: verzending brief rond enquête naar 1307 postadressen (alle ondernemingen met eenhoofdactiviteit in Lier)

        12/12/2023: overleg met economische raad rond hun visie voor de economie in Lier 2050 aan de hand van stellingen

        16/01/2024: eerste co-creatiesessie 'van visie naar strategie' met de economische actoren

        27/02/2024: tweede co-creatiesessie 'van strategie naar acties' met economische actoren

        27/05/2024: CBS keurt het voorontwerp Beleidskader Economie goed, mits aanpassingen, waaronder het toevoegen van een passage rond landbouw

        07/06/2024: aangepast voorontwerp BK Economie uitgezonden naar adviesinstanties, met als deadline voor reactie 1/8/24

        19/06/2024: start publieke consultatie kennisgevingsnota plan-MER BK Economie, met als deadline voor reactie 18/7/24

        06/08/2024: overleg met professionele land- en tuinbouwers van Lier

        30/09/2024: collegebesluit om het ontwerp BK Economie goed te keuren en te verzenden naar de gemeenteraad voor voorlopige vaststelling + het verlengen van de termijn waarop het CBS moet rapporteren aan de GECORO over de resultaten van het openbaar onderzoek van het beleidsplan ruimte met 60 dagen.

        21/10/24: BK Economie wordt verdaagd op de gemeenteraad

        12/11/24: collegebesluit dat het besluit van 30/9/24 herroept en een aangepaste versie van het Beleidskader Economie goedkeurt en verzendt naar de gemeenteraad van november

 

Feiten en context

De strategische visienota ‘Lier 2050’ beschrijft de uitdagingen die op Lier afkomen en de doelstellingen die de stad voor ogen heeft tegen 2050. Dit vertaalt zich in het wensbeeld Lier 2050. De beleidskaders operationaliseren de strategische visie en geven aan dat, om het wensbeeld te realiseren, een specifiek beleid moet worden gevoerd. De verschillende beleidskaders bevatten acties die alle bijdragen aan het realiseren van het wensbeeld Lier 2050. Om deze beleidskaders echter zo leesbaar mogelijk te maken, zijn het onderzoeksmateriaal, de beschrijving van gehanteerde methodologieën en allerhande achtergrondinformatie opgenomen in afzonderlijke onderzoeksrapporten. Een beleidskader wordt best samen gelezen met de strategische visienota, achtergrondinformatie is te vinden in het onderzoeksrapport.

 

Het Beleidskader (BK) Economie wordt als 6de beleidskader toegevoegd aan het Beleidsplan Ruimte. Doordat de beslissing om dit extra beleidskader op te stellen pas in maart 2023 is genomen, bijna exact een jaar na de startbeslissing voor de opmaak van de rest van het Beleidsplan Ruimte Lier, volgt dit beleidskader een strakke timing, met als doelstelling een gelijktijdige goedkeuring te verkrijgen samen met de andere onderdelen van het BRL (gemeenteraad voorjaar 2025). Het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen maakt het mogelijk dat extra beleidskaders worden toegevoegd aan een beleidsplan ruimte. Deze optie werd echter gezien als een nieuwe procedure, een mogelijkheid tot toevoeging van een extra BK tijdens een lopend planningsproces (zonder nieuwe procedure) was niet voorzien in het Besluit (maar ook niet uitgesloten dus). Om tot een gelijktijdige definitieve vaststelling te komen, moet er wel een aparte adviesronde, een apart MER-onderzoek (zie aparte kennisname op agenda gemeenteraad 25/11/2024) en een apart openbaar onderzoek worden georganiseerd.

 

Op 27 mei 2024 keurde het college een voorontwerp van Beleidskader Economie goed, mits enkele aanpassingen. De voornaamste gevraagde aanpassing was het toevoegen van een passage rond landbouw. Studiebureau IDEA is in de maanden juni-juli-augustus aan de slag gegaan om de passage toe te voegen aan het voorontwerp, dat in tussentijd werd uitgestuurd naar alle relevante adviesinstanties. Er kwamen 21 reacties van adviesinstanties binnen. Een samenvatting van deze reacties en de voorgestelde verwerking daarvan in voorliggend ontwerp Beleidskader Economie zijn in een aparte nota in bijlage toegevoegd.

 

Daarnaast werd er op suggestie van studiebureau IDEA bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij een Landbouwimpactstudie (LIS) aangevraagd voor 4 terreinen in Lier die in aanmerking zouden komen voor bijkomende greenfieldontwikkeling (de zogenaamde zoekzones of witte vlekken: Ring-West, Bremstraat, De Beunt en Waversesteenweg) en van het braakliggende industrieterrein Uitbreidingszone ex-Van Hool in Koningshooikt. Een landbouwimpactstudie is een geautomatiseerde gebiedsanalyse op basis van beschikbare gegevens. De studie geeft indicatief de impact van een gebiedsontwikkeling weer op de gekende landbouwpercelen, voor de bijhorende bedrijven en op de huidige agrarische bestemmingen.De resultaten van deze LIS zijn te vinden in de impactanalyse.

 

Op 6 augustus 2024 vond er tevens een participatiemoment plaats met actoren uit de professionele land- en tuinbouwsector van Lier.

 

Op 30 september keurde het college een ontwerp Beleidskader Economie goed voor verzending naar de gemeenteraad van 21 oktober 2024. Het ontwerp werd verzonden naar de gemeenteraadsleden en besproken op de commissievergadering van 17/10/2024.

 

Op het college van 21/10/2024 werd echter beslist om het punt Ontwerp Beleidskader Economie te verdagen op de gemeenteraad van diezelfde dag, omdat er binnen de meerderheid nog discussiepunten waren die verdere opheldering vereisten.

 

Na overleg tussen studiebureaus IDEA, OMGEVING, de diensten Ruimtelijke Planning en Ondernemen van de stad, met leden uit de meerderheid, werden de gevraagde aanpassingen doorgevoerd in de versie van het ontwerp Beleidskader Economie dat op 12/11/24 door het college werd goedgekeurd en dat op 25/11/2024 ter voorlopige vaststelling aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.  In bijlage zitten versies met bijgehouden wijzigingen die alle aanpassingen ten opzichte van de versie van 21/10/2024 duidelijk maken.

 

Kort samengevat omvat het BK Economie (versie 07/11/24) volgende elementen:

 

1. ONTWERP BELEIDSKADER ECONOMIE LIER

Dit onderdeel vormt het beleidskader in strikte zin. Hierin wordt een visie voorgesteld, strategieën en acties om tot een sterke Lierse economie te komen in 2050.

De visie bevat 5 elementen:

        Lier heeft de ambitie om zijn regionale centrumfunctie op economische vlak te behouden en versterken. Dit niet alleen als handels- en horecacentrum in de binnenstad, maar ook als B2B-bedrijvencluster op de bedrijventerreinen over het grondgebied. Het behouden en creëren van werkgelegenheid voor de brede regio is een belangrijk argument om deze centrumfunctie te willen behouden.

        Lier wil focussen op die niches en sectoren waarin de sterktes van de stad, zowel op basis van de ligging als het ecosysteem in de regio, een comparatief voordeel bieden. Stad Lier zal een actieve rol opnemen om die sterktes in kaart te brengen, verder uit te bouwen en deze uit te dragen naar de buitenwereld.

        Met het oog op de bouwshift zal stad Lier in eerste instantie een beleid voeren om de bestaande economische ruimte te vrijwaren voor economische functies. Waar mogelijk zal de stad faciliteren dat deze ruimte intensiever gebruikt kan worden (zowel horizontaal als verticaal). Waar mogelijk en nodig in het kader van de economische ambities van de stad kan er in laatste instantie en weloverwogen ook gekeken worden naar het aansnijden van nieuwe greenfields om eerdergenoemde strategische groeisectoren of - bedrijven voldoende ruimte te bieden.

        Stad Lier wil de komende decennia een regierol opnemen in het beheren van de economische ruimte in Lier. Dat gaat verder dan een bemiddelende, intermediaire rol (vraag en aanbod met elkaar in contact brengen), de stad wil ook actief beleid voeren (bijv. door strategische vastgoedposities in te nemen) zodat ze gericht een aanbod aan economische ruimte kan voorzien voor die sectoren of bedrijven die als strategische groeisector/bedrijf voor Lier gezien worden. Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf SOLag zal het mandaat en de middelen krijgen om deze rol namens de stad Lier op te nemen.

        Die samenhang zoeken we ook nadrukkelijk als het gaat over de agrarische ruimte, die ook een economische ruimte is. We kijken waar koppelkansen mogelijk zijn voor de creatie van natuurwaarden, waterbuffering, biodiversiteit,… in de open ruimte. Maar we beschermen de agrarische ruimte ook als plek waar de Lierse veeteelt en innovatieve tuinbouw zich kunnen blijven ontplooien als integraal onderdeel van een bruisend Lier.

 

Via 7 strategieënmoeten deze visie-elementen in de praktijk omgezet worden:

1. Strategische bedrijven en groeisectoren identificeren

Om de economische aantrekkingskracht van de stad in regionaal perspectief te versterken en duurzame tewerkstellingscreatie op het grondgebied te bevorderen, zal Stad Lier strategische groeisectoren op het grondgebied gericht ondersteunen – binnen de grenzen van de staatssteunwetgeving: er worden nooit directe voordelen toegekend aan individuele bedrijven. De Stad ontwikkelt een methodiek om die sectoren en specifieke niches in kaart te brengen, waarvoor de stad ook op regionaal niveau zijn troeven best kan uitspelen.

We definiëren strategische bedrijven en sectoren als die bedrijven en sectoren die (1) in Lier unieke locatievoordelen en/of clustervoordelen vinden en deze op termijn verder kunnen uitbouwen, bv. de ligging van Lier langs de (vroegere) IJzeren Rijn, de aanwezigheid van opgeleid zorgpersoneel of specifieke zorginfrastructuur enz.; en die (2) potentieel vertonen op duurzame tewerkstelling op voldoende schaal te gaan creëren in Lier en mogelijk ook aan te trekken naar en vanuit de bredere regio, m.n. door de relocatie van bestaande bedrijven i.f.v. de gecreëerde clustervoordelen.

 

2. Strategische bedrijven en groeisectoren ondersteunen

De Stad ontwikkelt een aanbod om de in strategie 1 gedetecteerde sectoren en bedrijven met groeipotentieel maximaal te ondersteunen, via volgende hefbomen:

        netwerken creëren rond deze bedrijven en sectoren.

        een intermediaire rol spelen tussen het lokaal economisch weefsel en de Vlaamse Overheid enerzijds (bijv. toeleiding naar subsidies) en tussen lokale bedrijven en het lokaal en regionaal onderwijslandschap anderzijds (bijv. aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt).

        De Stad kan als actieve actor (zie 4.) bedrijfshuisvesting aanbieden en faciliteitenontwikkelen die bijdragen tot de groei van de cluster, zoals gedeelde kantoorruimten, productiefaciliteiten enz.

        Ten slotte kan de Stad ook externe bedrijven die deze clusters kunnen ondersteunen uitnodigen om zich in Lier te vestigen.

 

3.  Synergieën in een diverse economie

Stad Lier wil bedrijven zo sterk mogelijk verankeren in de stad en maximaal competitieve voordelen creëren voor in Lier gevestigde bedrijven. Om dit te bereiken, zal de Stad synergieën faciliteren tussen de verschillende actoren in het lokaal economisch ecosysteem.

 Voor de Stad betekent dit de ontwikkeling van een actief economisch weefsel dat maatschappelijke meerwaarde creëert; voor bedrijven is dit een manier om zich kenbaar te maken als verankerde producent, verkoper of dienstverlener en/of als lokale werkgever.

Synergieën kunnen verschillende vormen aannemen, zoals het delen van parking tussen bedrijven en verenigingen, bedrijven die stageplaatsen aanbieden voor de technische en zorgopleidingen, een delegatie samenbrengen voor sectorspecifieke beurzen, ...Voor al deze initiatieven kan de Stad een faciliterende en inspirerende rol spelen en zo niet alleen de banden binnen het economisch weefsel te versterken, maar ook de banden van het economisch weefsel met andere lokale actoren (cf. verankering).

De Stad kan de gemeenschappelijke noden koppelen aan oplossingen. Dit kan zowel fysiek en/of organisatorisch. Bedrijven kunnen met elkaar in contact gebracht worden (netwerking), maar evengoed kan de Stad de ruimtelijke ontwikkeling van gedeelde logistieke infrastructuur faciliteren. De bedoeling is steeds de versterking van onderlinge banden in het lokaal (economisch) weefsel, de lokale verankering van Lierse bedrijven en daarmee ook competitieve voordelen voor deze bedrijven.

 

4.Actief aanbodbeleid van economische ruimte

De beperking van het ruimtebeslag (bouwshift) zet de ontwikkeling van bijkomende economische ruimte sterk onder druk. Dit zorgt voor zowel een belangrijke kwantitatieve uitdaging, m.n. om voldoende (betaalbare) economische ruimte te blijven aanbieden, als een even belangrijke kwalitatieve uitdaging. Om nieuwe bedrijfsruimte aan te bieden binnen het bestaande ruimtebeslag, moet die bestaande ruimte radicaal worden getransformeerd:

De bestaande ruimte moet veel beter worden benut. De uitdagingen inzake verweving, horizontale en verticale verdichting enz. zijn gekend. Deze impliceren ook bouwkundige uitdagingen in de vorm van complexere bouwconstructies, wat weer een invloed heeft op de prijs van de economische ruimte.

        Het juiste type ruimte moet aangeboden worden zodat de economische groei op de geschikte plek terecht komt. Een goed inzicht in de ruimtevraag en de monitoring van de inname van economische ruimte is dus onontbeerlijk.

        Daarenboven moet de transformatie bedacht zijn op de transitie naar een circulaire, koolstofarme ‘new economy’, waarin nieuwe en andere bedrijven met nieuwe ruimtenoden zullen bestaan.

        Ten slotte moet de optimalisatie van het ruimtegebruik ook rekening houden met andere ‘kwalitatieve’ uitdagingen als klimaatmitigatie en -adaptatie, verhogen van het waterbergend vermogen enz.

 

Zoals het eindrapport van de Task Force Bouwshift stelt, kan enkel goede sturing deze transformatie in goede banen leiden en voorkomen dat bedrijven en functies door de bouwshift uit de markt worden gedreven. Stad Lier zal deze sturing op zich nemen. Stedelijk ontwikkelingsbedrijf SOLag neemt hierin de leiding.

 

Dit vergt méér dan enkel een klassieke aanpak van visievorming (beleidsplanning, RUP’s, beeldkwaliteitsplannen, …), vergunningenbeleid en handhaving. Vanwege de urgentie, is het belangrijk dat de Stad ook zelf vastgoedposities gaat innemen om de ruimtelijk-economische transitie te realiseren. Onderstaande stappen concretiseren de mogelijke inspanningen:

        monitoren van de ruimtevraag

        monitoren van het ruimteaanbod

        creëren en transformeren van het aanbod

Het verwerven en behouden van grondposities is de meest efficiënte en effectieve manier om vanuit de stad gericht aanbod te creëren en transformeren. Het levert een grote flexibiliteit op, en laat toe om kort op de bal te spelen en te zoeken naar specifieke formules (huur, erfpacht, opstalrecht, community land trust ,…), om de betaalbaarheid en beschikbaarheid van bedrijfsruimtes te garanderen voor ondernemers die zich willen vestigen in de regio Lier. Om deze vernieuwende aanpak ook economisch haalbaar te maken, bouwen we de aanpak als volgt op:

        inrichting en uitgifte van een nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein, waarbij de grond in eigendom wordt gehouden

        aanbieden van kleine en zeer kleine bedrijfsruimte inhet woonweefsel in de kernen

        aankopen van strategische panden en gronden om op termijn in ontwikkeling te brengen

        allianties met private partners om bijkomend aanbod te genereren

        op de markt brengen van een divers aanbod aan bedrijfsruimte, in een tweejaarlijkse cyclus

        inzetten op verdichten en intensiveren van bestaande gebieden voor economische activiteiten

 

5. Verweven van wonen en werken

Het is uitermate belangrijk ook voldoende ruimte te voorzien voor bedrijven die verweefbaar zijn met wonen. Naast bedrijven actief in dienstverlening, zorg, onderwijs, kleinhandel en horeca, behoren ook kleinschalige ambachtelijke of licht-industriële bedrijven tot de doelgroep.

Door de creatie van aangename woon-werkomgevingen, overtuigen we bedrijven om in de kern aanwezig te blijven of ernaar te verhuizen. Door een actief beleid te voeren om elk bedrijf op de meest geschikte locatie te krijgen, komt er ruimte vrij op bedrijventerreinen voor niet-verweefbare bedrijven. Binnen deze strategie zal een ruimtelijk kader voor drie ‘paarse sproeten’ Kruger, Stationsomgeving Noord en Caroly worden uitgewerkt. Anderzijds is op lange termijn een verwevingsstrategie nodig die bedrijven, eigenaars en ontwikkelaars stimuleert om wonen en werken als uitgangspunt te nemen

 

6. Behoud van ruimte voor professionele land- en tuinbouw

De ruimte voor professionele land- en tuinbouw staat onder druk (zie ook Beleidskader Open Ruimte, p. 19). Veranderende weerpatronen, steeds snellere innovatie en een groeiende vraag naar vergroening en aandacht voor ecologie, creëren een context waarin steeds meer (kleine) bedrijven het moeilijk krijgen. De stopzetting en de leegstand van deze bedrijven zorgt voor een toename van zonevreemde activiteiten in landbouwgebied. Stad Lier wil deze onrechtmatige inname van het landbouwgebied een halt toeroepen. De professionele land- en tuinbouw speelt een kleinere rol in de lokale tewerkstelling, maar vervult een noodzakelijke functie in kader van de lokale en breed regionale voedselproductie. De grondgebonden tuinbouw en veeteelt horen daarenboven bij de streek, bepalen mee het karakter van onze open ruimte en zorgen voor heel wat ecosysteem -en gemeenschapsdiensten (o.a. in de vorm van voedselvoorziening, recreatie, energie, ruimtelijke kwaliteit…). Stad Lier wenst deze sector actief te ondersteunen synergiën te realiseren met andere lokale doelgroepen en de het landbouwgebied stevig te consolideren. We zorgen ervoor dat deze lokale spelers met regionale uitstraling een plek hebben om zich te blijven ontwikkelen in functie van snel veranderende markten.

 

7. Coördinatie van het economisch ruimteaanbod in de regio

Een sterk aanbodbeleid vereist een goede afstemming met de buurgemeenten in de regio.  Zo versterken we eventuele clustervoordelen en zo ook de economische aantrekkingskracht van de bredere regio. Niet elke gemeente moet elke functie aanbieden. Zo kan één gemeente bv. logistieke en distributienoden invullen voor een retailcluster in de buurgemeente. Om deze locatievoordelen in de regio complementair te ontwikkelen, is het belangrijk deze onderling te kennen (kennisaspect). Hier komt ook de planologische neutraliteit bij kijken. Door de ruimtenoden onderling af te stemmen, wordt duidelijk (1) waar bijkomende economische ruimte ontwikkeld dient te worden, maar (2) ook waar economisch bestemde gebieden onderling kunnen worden gecompenseerd, zodat de netto ruimte in de regio optimaal kan worden ingezet.

Hiervoor moet een interbestuurlijke dialoog geïnstalleerd worden met de buurgemeenten.

Duidelijk en gelijk engagement van de deelnemende gemeenten is een randvoorwaarde, om de dialoog vanuit de administraties inhoudelijk te voeden. Daarnaast is het belangrijk dat elke partner een evenwaardige stem krijgt. Daarom kan Stad Lier in deze dialoog zeker een stuwende rol opnemen, maar wordt er best een extern en/of roterend voorzitterschap geïnstalleerd o.l.v. bijvoorbeeld POM, Provincie Antwerpen, IGEMO,…

 

Uit deze 5 visie-elementen en 7 strategieën komt een actieprogramma voort. In het onderdeel ruimtelijk beleidskader economie wordt de ruimtelijke impact van dit actieprogramma samengevat in 5 punten:

1. ruimtelijk verankeren van de economische rol en roeping: om dat te doen moeten grotere en niet-verweefbare bedrijven ruimte krijgen in Lier, dat binnen de beperkingen van de ligging. Er zal daarvoor tot 2050 een mix van bestaande en (beperkt) bijkomende bedrijventerreinen nodig zijn. Uit de vraagraming blijkt dat het gaat om 12 tot 32 hectare voor de eerste periode van 7 jaar. Deze ruimte moet hoofdzakelijk gevonden worden in het verhogen van het ruimtelijke rendement van bestaande bebouwde gebieden. Daarnaast zal er ook bijkomend bedrijventerrein nodig zijn om deze ambitie te realiseren. De Stad neemt hierin een actieve regiorol op en neemt zelf het initiatief waar de markt de gevraagde ruimte niet realiseert.

 

2. ruimtelijk verweven van wonen en werken waar het kan: met specifieke visies per wijk en het starten van verweefcoaching kan de Stad dat het samenleven tussen verschillende activiteiten in goede banen wordt geleid. Op die manier zorgen we voor een variëteit aan verweven omgevingen, gaande van woon omgevingen met‘onzichtbaar werken’ (vb home office, telewerk, bedrijfszetels,...) tot complexe gemengde omgevingen (wonen met

kleinschalige industrie) en het kernwinkelgebied. Met verweefcoaching wil de stad de vinger aan de pols houden over de mogelijkheden en eventuele borrelende conflicten tussen verschillende bewoners, bedrijfsleiders, gebruikers,... van de wijk.

 

3. Optimaliseren van bestaande bedrijventerreinen als langetermijnstrategie: er is een groot potentieel voor herontwikkeling van bestaande locaties van bedrijventerreinen in Lier. Het ruimtelijk beleidskader economie schetst voor 10 zones de mogelijkheden op korte en/of lange termijn:

        Hagenbroek: vloeroppervlakte kan verdrievoudigd worden van 180.000 naar 540.000m². Dit proces kan onmiddellijk starten als er voorstellen tot herontwikkeling komen.

        Mallekot: op termijn kan het RUP aangepast worden ifv verdere verdichting

        Duwijck: pas na 2036 mogelijkheden tot de noodzakelijke verdichting

        Antwerpsesteenweg: nuttige vloeroppervlakte kan verdubbeld worden, niet met invulling door detailhandel, maar met ambachtelijke, industriële of kleinschalige logistieke bedrijven. PRUP Antwerpsesteenweg kan hiervoor op korte termijn aangepast worden. 

        Netekanaal: het behouden van het industrieel en logistiek karakter van de verschillende sites via een RUP

        Koningshooikt: een tragere ontwikkeling, gericht op bedrijven met een aanvaardbaar mobiliteitsprofiel. Het ontwerpend onderzoek toont aan dat er langs een collectieve laad-en loszone zes kavels van elk 30.000m² kunnen ontwikkeld worden voor grotere bedrijven. Overige zones (twee keer 6 hectare) kunnen ofwel ingericht worden als groen-blauwe buffer naar de woonomgeving, of kunnen kmo’s (600m² - 2000m²) huisvesten eventueel gecombineerd met een bedrijfswoning.

        stationsomgeving: potentieel voor ontwikkeling  van kleinere bedrijven voor dewelke de zichtbaarheid en bereikbaarheid van het station een pluspunt is. In het noorden vooral KMO-units met hoge binnenruimtes voor niet-hoogdynamische functies; in het zuiden een meerlagig ateliergebouw met 25.000m² ruimte voor ambachtelijke bedriijven, kantoren, diensten, opslag, dat bovendien kan dienen als wand om de woningen af te scheiden van het spoor.

        Kruger: keuze tussen bestendiging economische activiteit en omzetting naar economische activiteiten gecombineerd met wonen dringt zich op. Monofunctioneel wonen lijkt uitgesloten.

        Laporta & Caroly: voorstel om paarse sproeten te bundelen op de hoek van de Antwerpsesteenweg en ring en daar ofwel een landmark gebouw op te richten van circa 32 meter hoog met 7 verdiepingen industriële activiteit en KMO-units; ofwel een multifunctioneel gebouw met KMO-units, kantoren en woningen. 

        verspreide bedrijven: geen bijkomend ruimtebeslag, bestaande planologische toestand blijft gehandhaafd

 --> dit is een voorstel tot wijziging tov het Beleidsplan Ruimte, aangezien er daar   over een nabestemming open ruimte werd gesproken voor verschillende verspreide                             bedrijven. In het onderzoeksrapport is daarrond een onderbouwing toegevoegd.

 

4. Gericht inzetten van nieuwe ontwikkelingen: bijkomende ruimte kan geleidelijk, gekoppeld aan de noden van Lier, ontwikkeld worden:

        voor grotere bedrijven op de lange termijn: 15 hectare bijkomend bedrijventerrein voorzien, met en activeerbare reserve van 15 hectare.

        voor stadsdistributie: kansrijke locaties op de zone ten westen van de ring (Carrefour - witte vlek) en terrein Ergon. Naar schatting 10ha nodig. 

        voor opvangen bijkomende vraag naar recreatie: een deel van de bijkomende vraag kan op nieuwe bedrijventerreinen opgevangen worden, bijv. via gestapelde ontwikkeling.

 

5. Behoud van ruimte voor professionele land- en tuinbouw

Land- en tuinbouw zijn integraal deel van de Lierse economie, het Lierse landschap en de Lierse gemeenschap (recreatie, voedselproductie, ecologische diensten,…). De professionele land- en tuinbouw in Lier bestaat voornamelijk uit veeteelt en hoogtechnologische tuinbouw. Ook eerder stedelijke concepten hebben zich ondertussen in Lier ontwikkeld, waar duurzame productie gecombineerd wordt met sociale initiatieven en bijdragen aan publiek groen. Lier telde in 2023 7 hoeveproducenten en 5 zorgboerderijen. Zo toont zich een diverse sector met vele kansen om synergieën op te bouwen tussen landbouw en andere stedelijke activiteiten. Dat past binnen een bredere visie op landbouw in deze verstedelijkte regio. De sector is strategisch verweven in het netwerk van BelOrta. Zo vinden lokale producten effectief hun weg vinden naar een bredere markt. Maar dat betekent ook dat Lierse landbouwers (belangrijke) schakels vormen in een groter regionaal geheel. Een coherent agrarisch areaal (over de gemeentegrenzen heen) vormt een belangrijke hefboom voor de werking van dit economisch netwerk, maar ook voor het leveren van ecosysteemdiensten en het behoud van een coherente open ruimte. Grotere en aaneengesloten landbouw- en open ruimtegebieden zijn essentieel voor het goed functioneren van structuurbepalende functies zoals land- en tuinbouw, natuur, bos en water. Het is dan ook van cruciaal belang het agrarisch gebied maximaal te consolideren. Het uitsluitend gebruik van landbouwgrond voor vertuining en hobbydoeleinden moet wordenontmoedigd. Een belangrijk aandachtspunt is het hergebruik van agrarische gebouwen die vrijkomen door het stopzetten van landbouwactiviteiten. Deze gebouwen moeten bij voorkeur opnieuw in gebruik worden genomen door professionele land- en tuinbouwers. Huiskavels (en bedrijfszetels) moeten beschermd worden omdat ze niet verplaatsbaar zijn maar wel cruciaal voor de continuïteit en groeikansen van de sector. Een verordening of RUP ‘open ruimte’ kan de bescherming van het agrarisch gebied en agrarische gebouwen verzekeren.

Eerder genoemde strategieën worden per strategie uitgewerkt in een actieprogramma met in totaal 31 acties. Een deel van deze acties zijn al bestaand beleid van de stad, voor een deel zullen nieuwe mensen en middelen moeten worden gevonden. Deze acties gaan van het in kaart brengen van strategische groeisectoren, het voeren van bedrijfsbezoeken om de noden van strategische bedrijven in kaart te brengen en het ruimtelijk begeleiden van deze bedrijven en hun clusters, over het zichtbaar maken van bedrijvigheid in de kern en het voeren van een samenhangend detailhandelsbeleid, tot een actief aanbodbeheer en bovenlokaal uitgiftebeleid en de ruimtelijke optimalisering van eerder genoemde sites.

 

BIJLAGE 1: IMPACTANALYSE

De bijlage impactanalyse bestaat uit 3 delen;

1. Impact van de acties op de beleids- en beheerscyclus  (BBC) en organisatie:

Zoals gevraagd door het schepencollege heeft studiebureau IDEA een inschatting gemaakt van de personeelsinzet en het investeringsbudget dat nodig is om alle acties uit te voeren, dit zowel in de eerstvolgende legislatuur als de 4 legislaturen daarna. Naarmate er verder in de toekomst geprojecteerd wordt, ontstaan er vanzelfsprekend meer onbekende factoren en onzekerheden. Uit de gemaakte investering zal ook een rendement terugvloeien naar de stad, met name via SOLag. De business case voor SOLag wordt uitgewerkt in een apart onderzoek naast het beleidskader economie.

 

2. Ruimtelijke en socio-economische impact:

Het doel van deze analyse is inzicht te bieden in de mogelijke socio-economische gevolgen op middellange termijn van het al dan niet uitvoeren van verschillende delen van het beleidskader.

We selecteerden drie potentiële strategieën voor het voorzien in betaalbare economische huisvesting op middellange termijn, binnen de context van de Bouwshift. Elk van deze strategieën vergt ondersteuning van het gemeentelijk economisch beleid:

        eerste scenario (nulscenario): continuering van het huidige economisch beleid van de Stad. Hierin blijft de Stad met het traditioneel planningsinstrumentarium werken vanuit een regulerende rol (GRUP’s, Stedenbouwkundige verordeningen,…) en een bemiddelende, intermediaire rol (vraag en aanbod met elkaar in contact brengen).

        tweede scenario: microzonering. Dit tilt de huidige planningspraktijk van (vrij generieke) bestemmingsplannen met planningsvoorschriften naar een ander niveau. Het idee is om hetzelfde instrument te gebruiken om echt specifieke en gedetailleerde planningsvoorschriften te maken, om onderscheid te maken tussen (1) gebieden voor grote economische units, hoge plafonds, veel ruimte voor vrachtwagens, (2) gebieden waar kleinere units zijn toegestaan in gebouwen met meerdere verdiepingen en (3) woongebieden met een verplichting om super-mix woon-werkomgevingen te bieden

        derde scenario: uitvoering van dit beleidskader, m.n. het actieprogramma zoals gepresenteerd in deel 1 van dit beleidskader, met de installatie van een openbare ontwikkelingsmaatschappij die grond en gebouwen kan verwerven en de nodige economische accommodatie kan (her)ontwikkelen, om economisch vastgoed te kopen dat kan helpen bij het bereiken van de doelen van intensivering, betaalbaarheid en de groei van de industriële economische ruimte.

 

Zowel de ruimtelijke als de sociale impact van de drie scenario's wordt met elkaar vergeleken. De conclusie voor de drie scenario's is als volgt:

        1. Nulscenario: de bouwshift als dwangbuis voor een groeiende economie: de Bouwshift legt een enorme hypotheek legt op de ontwikkeling van de economische ruimte – niet enkel in Lier, maar in heel Vlaanderen. Bij ongewijzigd beleid is de economie gedwongen te groeien binnen de dwangbuis van het bestaande ruimtebeslag. Zo zal het niet enkel enorm moeilijk zijn om te blijven voorzien in betaalbare economische locaties; bij gebrek aan marktsturing en anticipatie op economische transformaties, zal het aanbod wellicht ook niet afgestemd zijn op de reële economische ruimtevraag. Daarnaast blijft het voor ontwikkelaars interessanter kleine units te ontwikkelen, dan grote oppervlakten aan te bieden. De Stad heeft in dit scenario alleszins geen handvaten om het lokaal aanbod te sturen. De instrumenten die de Stad wel heeft worden ingezet tegen hoge investerings- en personeelskost. Dat heeft uiteraard grote socio-economische gevolgen. De ruimtelijke dwangbuis zet een rem op de economische groei en de economische aantrekking van de stad. Nieuwe sectoren met specifieke en/of nieuwe ruimtenoden zullen deze in Lier niet vinden. De Stad dreigt zo in een negatieve spiraal te belanden van dalende economische activiteit, over dalende werkgelegenheid tot dalende inkomens en dalende huizenprijzen. Hierdoor ziet de Stad ook de eigen beleidsmarge slinken, en daarmee de mogelijkheden om in te spelen op de nieuwe problematieken van een stad in economische neergang. De economische ontbinding legt immers een enorme druk op het welzijn en de cohesie in de stad.

 

        2. Microzonering: meer kosten dan baten?  Microzonering lijkt in eerste instantie een veelbelovend instrument om het aanbod van aangepaste economische ruimte te blijven verzekeren. Klassiek planningsinstrumentarium is echter gebonden aan lange doorlooptijden. De wijziging en goedkeuring van een bestemmingsplan duurt al makkelijk 3 jaar en vergt een enorme financiële en arbeidsinspanning van de lokale overheid. De afstemming van het economisch ruimteaanbod op de concrete en snel veranderende vraag, vereist bovendien een aanzienlijke personeelsinzet voor monitoring van de vraag en van economische evoluties, van bemiddeling enz.  Dat dubbel coördinatieprobleem (van tijd en kennis) zorgt voor onzekere ruimtelijke en dus socio-economische uitkomsten. Zo kan de overheid wel bepaalde planningsvoorschriften opleggen; indien deze niet met economische return kunnen worden gerealiseerd, zal dit door de markt niet gebeuren. En als het aanbod de vraag niet kan volgen, is het onzeker of ruimte betaalbaar zal blijven. Bovendien is het goed mogelijk dat de economische ruimte zal krimpen, omdat waar toegestaan andere functies zullen ontwikkelen. Voor eerder sociale doelstellingen, zoals het beperken van lokale hinder en stimuleren van connectie met de stad, geeft microzonering geen handvaten.

 

        3. Een publieke ontwikkelingsmaatschappij: vraaggericht ruimte realiseren: dergelijke actieve strategie is veelbelovend als het aankomt op de realisatie van ruimtelijke doelstellingen als antwoord op de Bouwshift. Door het intensieve samenspel van de dienst Economie met antennefunctie (bedrijfsbezoeken, monitoring van data, actieve dialoog met stakeholders,…), de dienst Ruimte met planningsfunctie en de publieke ontwikkelingsmaatschappij is het mogelijk de economische ruimte te doen groeien en zo een betaalbaar en divers aanbod te realiseren dat is afgestemd op de economische ruimtevraag en flexibel is t.o.v. economische evoluties. Dit komt met een hoge investerings- én personeelskost, maar, als goed beheerd, genereert deze strategie ook investeringsmiddelen. Standaard, eenvoudig te bouwen en te vermarkten ruimten kunnen op de markt gebracht worden met innovatieve eigendomsformules (bv. erfpacht met vergoeding), zodat de ontwikkelingsmaatschappij op middellange termijn kan overgaan tot de ontwikkeling complexere gebouwen met meerdere verdiepingen en meerdere gebruikers. Het socio-economisch potentieel van deze strategie is gelijkaardig, maar hangt samen met de economische inspanningen van de Stad. Door actieve verweefcoaching, de zoektocht naar synergiën tussen verschillende sectoren en de ondersteuning van strategische sectoren, kunnen sociale doelen gerealiseerd worden in een groeiende en diverse economie. Kortom: deze strategie geeft de stad handvaten om haar economische visie te realiseren en duurzame economische groei te realiseren in termen van oppervlakte, arbeidsplaatsen en toegevoegde waarde.

De conclusie luidt dus dat het derde scenario de enige adequate strategie is om de economische visie en ambities van de Stad Lier de realiseren.

 

3. Landbouwimpact van nieuwe ontwikkelingen (greenfield):

Dit onderdeel bevat eerder vermelde Landbouwimpactstudies. 

 

BIJLAGE 2: ONDERZOEKSRAPPORT

Dit onderzoeksrapport dient als onderbouwing voor de keuzes die worden voorgesteld in het effectieve beleidskader economie. Het bestaat uit volgende onderdelen:

        schets van de huidige economische positionering van Lier in de regio en Vlaanderen, waaruit blijkt dat Lier een regionale centrumfunctie heeft en de ambitie mag koesteren die te behouden of zelfs uit te breiden

        schets van het economisch profiel van Lier: cijfers over de bevolking, de economische activiteiten en gekoppelde tewerkstelling in Lier en nabije omgeving

        helikopteranalyse van wereldwijde trends, zoals klimaatverandering en reshoring en trends met toenemende of afnemende impact op ruimtebeslag, met focus op de bouwsector, kantorensector en logistieke sector, net als een kwetsbaarheidsanalyse van Lier voor deze trends

        de resultaten van de bevraging van Lierse ondernemers, waarin gepeild werd naar hun ruimtevraag in de nabije toekomst en naar de vestigingsvereisten die daarin een rol spelen.

        analyse van het huidige aanbod op bedrijventerreinen. In dit onderdeel is op p. 50-53 een onderbouwing toegevoegd om de verspreide bedrijven, die in het ontwerp Beleidsplan Ruimte van 30/4/24 een nabestemming open ruimte kregen, te behouden voor bedrijvigheid.

        vraagraming naar de nood aan ruimte voor economische activiteiten o.b.v. statistische berekeningen, waarbij de groei van de economie en bevolking (tewerkstelling) wordt gekoppeld aan ruimtebehoefte. Hieruit blijkt een bijkomende ruimtebehoefte van 352.000m² voor economische activiteiten in Lier voor de periode 2022-2028 en van 1.196.000m² voor Lier en buurgemeenten samen, indien Lier zijn relatieve economische positie wil behouden.

        een confrontatie van vraag en aanbod per type economische activiteit, waaruit opgaven in open ruimte, verweven gebieden en bedrijventerreinen voortvloeien.

        Landbouw in Lier: trends en kansen: nieuw toegevoegd onderzoek waarin een beeld wordt geschetst van de professionele land- en tuinbouwsector in Lier op dit moment, trends die een impact hebben op deze sector en richtingen aangeeft waarin de sector in Lier kan evolueren. Er worden ook koppelkansen met andere beleidskaders aangegeven.  

        Ontwerpende onderzoeken: voor de sites Hagenbroek Noord, Ring-West, Antwerpsesteenweg, uitbreidingszone Van Hool, Stationsomgeving Zuid, Kruger en Laporta-Caroly worden schetsen gemaakt die inspiratie kunnen bieden over hoe de ruimte efficiënter kan worden ingericht, met het oog op bedrijvigheid, in sommige sites in combinatie met wonen en/of recreatie. 

 

FASERING

Het ontwerp Beleidskader Economie dat voorligt, bevat een aantal passages die in tegenspraak zijn met, of aanpassing behoeven aan, het reeds voorlopig vastgestelde beleidsplan ruimte Lier, met strategische visie en 5 beleidskaders. Een opsomming van deze passages is te vinden in bijlage. De voornaamste aanpassing die wordt voorgesteld vanuit het BK Economie is het schrappen van hetuitdoofscenario voor verschillende verspreide bedrijven. Dit is zo voorzien in het ontwerp Beleidsplan Ruimte, maar uit het onderzoek van het BK Economie komt de noodzaak van deze nabestemming niet naar voor en lijkt ze bovendien moeilijk realiseerbaar. In het onderzoeksrapport beargumenteert studiebureau IDEA waarom dit uitdoofscenario niet wenselijk noch realistisch is. Daarom kan de gemeenteraad overwegen de huidige planologische situatie voor de sites met verspreide bedrijvigheid te bestendigen.

 

Aangezien er reeds een openbaar onderzoek gebeurd is over de strategische visie en de 5 oorspronkelijke beleidskaders, is het belangrijk dat het duidelijk is welke aanpassingen voorgesteld worden aan de tekst die in dat openbaar onderzoek geweest is, zodat iedereen die dat wil daarop kan reageren in het nieuwe openbaar onderzoek van het BK Economie, dat na een voorlopige vaststelling door de gemeenteraad van start kan gaan.

 

Nadat openbaar onderzoek kunnen nog verdere aanpassingen noodzakelijk blijken. Daarom heeft het college op 30/9/24 beslist een uitstel van 60 dagen in te lassen om verslag te brengen aan de GECORO over de resultaten van het openbaar onderzoek over de strategische visie en 5 reeds voorlopig vastgestelde beleidskaders. Op die manier kan het volledige beleidsplan ruimte Lier, inclusief het Beleidskader Economie, in het voorjaar van 2025 ter definitieve vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

Onder voorbehoud van goedkeuring van dit ontwerp BK Economie door de gemeenteraad van 25/11/2024, is de vooropgestelde timing als volgt:

        30/09: goedkeuring uitstel van 60 dagen van de termijn om verslag uit te brengen aan de GECORO over de resultaten van het openbaar onderzoek strategische visie en 5 beleidskader van Beleidsplan Ruimte Lier

        openbaar onderzoek BK Economie van midden december 2024 tot midden maart 2025

        verwerken openbaar onderzoek en voorstel tot aanpassingen aan Beleidsplan Ruimte Lier in zijn geheel (SV + 6 beleidskaders): maart/april 2025

        definitieve vaststelling Beleidsplan Ruimte Lier in zijn geheel op het college van uiterlijk 2 juni 2025 en de gemeenteraad van 23 juni 2025

 

Bij dit aangepaste ontwerp Beleidskader Economie hoort ook een aangepast ontwerp plan-MER Beleidskader Economie, dat in een apart punt ter kennisname geagendeerd staat op de gemeenteraad van 25/11/2024.

 

Adviezen

Van 07/06/2024 tot en met 01/08/2024 werd een adviesronde over het voorontwerp van Beleidskader Economie georganiseerd om betrokken overheden en relevante instanties de mogelijkheid te geven op het voorontwerp te reageren. Alle opmerkingen, aanvullingen en suggesties werden behandeld en met een reactie voorzien. De relevante opmerkingen en aanvullingen zijn in het ontwerp van Beleidskader Economie verwerkt.

Van onderstaande 21 overheden en instanties zijn adviezen binnengekomen:

1 Departement Omgeving

2 VLAIO

3 Provincie Antwerpen

4 Gecoro

5 Economische Raad

6 Boerenbond

7 Toerisme Vlaanderen

8 Agentschap wegen en verkeer, district Brecht

9 NMBS

10 Infrabel

11 De Lijn

12 Agentschap Landbouw en Zeevisserij

13 Departement Zorg

14 Agentschap Onroerend Erfgoed

15 Sport Vlaanderen

16 Fluxys

16 college burgemeester en schepenen Boechout

17 college burgemeester en schepenen Nijlen

18 GECORO Nijlen

19 college burgemeester en schepenen Ranst

20 college burgemeester en schepenen Duffel

21 college burgemeester en schepenen Lint

 

De samenvatting van de relevante adviezen en de reacties daarop zijn opgesomd in bijlage. Met de professionele land- en tuinbouwsector werd op 6/8/24 een apart overlegmoment georganiseerd om hun input te verzamelen.

Advies dienst Ruimtelijke planning betreffende termijn goedkeuring Beleidsplan Ruimte

Het is altijd de bedoeling geweest om het beleidsplan ruimte Lier voorlopig te laten vaststellen door de huidige gemeenteraad. De definitieve vaststelling zal gebeuren door de nieuwe gemeenteraad die het gevolg is van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024. Het college van burgemeester en schepenen heeft op 30/9/24 beslist de termijn van negentig dagen na het einde van het openbaar onderzoek van de strategische visie en 5 reeds voorlopig vastgestelde beleidskaders van het Beleidsplan Ruimte Lier, waarbinnen de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening een standpunt uitbrengt over het ontwerp en het gevolg dat best gegeven kan worden aan de reacties uit het openbaar onderzoek, te verlengen met 60 dagen. Daardoor is er meer tijd gecreëerd om het Beleidsplan Ruimte met strategische visie en 6 beleidskader als één geheel goed te keuren. De opmaak van het beleidskader Economie is in deze de absolute reden van verlenging. Zowel in het openbaar onderzoek over de voorlopig vastgestelde beleidskaders als in de adviesronde van het beleidskader economie werd duidelijk gecommuniceerd dat dit beleidskader integraal onderdeel zal vormen van de rest van het Beleidsplan Ruimte en dat het onze intentie is het hele Beleidsplan met 6 beleidskaders definitief te laten vaststellen in het voorjaar van 2025. Als de huidige gemeenteraad op 25 november 2024 nog de voorlopige vaststelling van het ontwerp beleidskader economie kan doen en een openbaar onderzoek hierover kan laten organiseren, komen in de periode midden december 2024-maart 2025 de nodige adviezen en bezwaren over het ontwerp beleidskader economie binnen. Die moeten dan weer beoordeeld en waar nodig verwerkt worden in het beleidskader economie, maar ook in de eerder voorlopig vastgestelde strategische visie en 5 beleidskaders. Aanpassingen aan deze beleidskaders moeten bovendien een grondslag vinden in opmerkingen en bezwaren die zijn binnengekomen tijdens het openbaar onderzoek over deze delen van het Beleidsplan Ruimte Lier. Indien het volledige Beleidsplan Ruimte Lier niet definitief kan worden vastgesteld op 23 juni 2025, is ons inziens de redelijke termijn van uitstel overschreden en moet er een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd worden voor het volledige Beleidsplan Ruimte Lier. Dat vergt naast tijd ook een aanzienlijke meerkost van om en bij de 50.000 euro.

 

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), vastgesteld door de Vlaamse regering op 15 mei 2009 en latere wijzigingen, bevat de decretale onderbouwing van de ruimtelijke beleidsplanning als vervolg op de ruimtelijke structuurplanning. Dit wijzigingsdecreet vervangt het hoofdstuk "ruimtelijke structuurplannen" uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) door een hoofdstuk "ruimtelijke beleidsplannen" (artikel 2.1.1 e.v. VCRO).

Voor de vraag tot uitstel is de juridische basis VCRO Artikel 45 en 46. (05/05/2018- ...) - het artikel van het VCRO ivm de aanvraag voor een verlenging ifv het verslag van het openbaar onderzoek beleidsplan.

§ 1. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het ontwerp van gemeentelijk beleidsplan ruimte of het ontwerp van beleidskader vóór de start van het openbaar onderzoek aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.
§ 2. Het college van burgemeester en schepenen brengt binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek verslag uit over het openbaar onderzoek bij de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.
Het college van burgemeester en schepenen kan de termijn, vermeld in het eerste lid, verlengen met zestig dagen.
§ 3. Binnen negentig dagen, of honderdvijftig dagen bij verlenging van de termijn als vermeld in paragraaf 2, tweede lid, na de einddatum van het openbaar onderzoek kan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening een standpunt uitbrengen over het ontwerp en het gevolg dat het best gegeven kan worden aan de reacties uit het openbaar onderzoek.

Artikel 46 § 1. Overeenkomstig artikel 2.1.11, § 2, eerste lid, 4°, van de VCRO, stelt de gemeenteraad het gemeentelijk beleidsplan ruimte of het beleidskader definitief vast binnen honderdvijftig dagen, of tweehonderdtien dagen bij verlenging van de termijn als vermeld in artikel 45, § 2, tweede lid, na de einddatum van het openbaar onderzoek.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt het ontwerp Beleidskader Economie goed te keuren voor voorlopige vaststelling, waarna een openbaar onderzoek georganiseerd zal worden.

De gemeenteraad overweegt de nota in bijlage met voorgestelde wijzigingen vanuit het ontwerp Beleidskader Economie aan het voorlopig vastgestelde ontwerp strategische visie en 5 beleidskaders, goed te keuren.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

8 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

4 onthoudingen: Freddy Callaerts, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 8 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp Beleidskader Economie goed te keuren voor voorlopige vaststelling en aan een openbaar onderzoek te onderwerpen.

 

Art 2:

De gemeenteraad beslist de nota met voorgestelde aanpassingen goed te keuren en mee aan het openbaar onderzoek te onderwerpen. Deze nota geeft een overzicht van voorstellen van door te voeren wijzigingen aan het voorlopig vastgestelde ontwerp Beleidsplan Ruimte (strategische visie en 5 beleidskaders) op basis van het ontwerp Beleidskader economie.

 

Art. 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de collegebeslissing van 30/09/2024 om de termijn van zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek van de strategische visie en 5 reeds voorlopig vastgestelde beleidskaders van het Beleidsplan Ruimte Lier, waarbinnen het college verslag moet doen over het openbaar onderzoek bij de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, te verlengen met 60 dagen, teneinde het volledige beleidsplan ruimte Lier (strategische visie + 6 beleidskaders) als één geheel definitief vast te stellen in juni 2025.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

BELASTINGREGLEMENT OP DE AANVULLENDE PERSONENBELASTING 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2023 over de goedkeuring van de aanvullende belasting geheven op de personenbelasting. De looptijd van het bestaande reglement houdt op per 31 december 2024.

 

Feiten en context

Het is aangewezen om het bestaande reglement te vernieuwen voor het jaar 2025.

Voor het aanslagjaar 2025 wordt een aanvullende personenbelasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 01 januari van het aanslagjaar.

De belasting wordt vastgesteld op 7,9% van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar.

Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande kalenderjaar.

 

Juridische grond

Artikelen 41,162 en 170 van de gecoördineerde Grondwet van 17 februari 1994

Artikel 40 § 3 , artikel  41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur, Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Artikel 464/1,tot en  met 470/2 1° van het wetboek van inkomstenbelastingen 1992

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/06

financieel beheer, belastingen geïnd door de hogere overheid

sleutel

73010000/002000

aanvullende personenbelasting

 

Argumentatie

Het is gerechtvaardigd een billijke financiële tussenkomst te vragen van de inwoners van de gemeente, gelet op de financiële toestand van de gemeente en de wettelijke verplichting om een financieel evenwicht te handhaven.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Yoena Mertens

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een belastingreglement op te maken en om aanvullende belastingen te heffen op de personenbelasting overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art. 2

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op de aanvullende personenbelasting een geldigheidstermijn vast te leggen van 01 januari 2025 tot en met 31 december 2025.

 

 

Bijlage

 

GEMEENTELIJKE AANVULLENDE PERSONENBELASTING

 

Juridische grondslag

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur, Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Artikel 464/1,tot en met 470/2 1° van het wetboek van inkomstenbelastingen 1992

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Art. 1: Belastbaar feit

Voor het aanslagjaar 2025 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Art 2: Tarief en voorwaarden

De belasting wordt vastgesteld op 7,9 % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.

 

Art. 3: Vestiging en invordering

De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen

 

Art 4: Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2025 en vervangt alle voorgaande reglementen. Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

BELASTINGREGLEMENT GEMEENTELIJKE OPCENTIEMEN ONROERENDE VOORHEFFING AANSLAGJAAR 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2023 over de goedkeuring van het belastingreglement de opcentiemen op de onroerende voorheffing, dat vervalt per 31 december 2024

 

Feiten en context

Gezien de financiële toestand van de stad is het belangrijk om dit reglement te vernieuwen.

Voor een termijn ingaand op 01 januari 2025 en eindigend op 31 december 2025 worden ten behoeve van de stad Lier 787 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

 

Juridische grond

Artikelen 41, 162 en 170, §4 van de gecoördineerde Grondwet van 17 februari 1994

Artikel 464/1, 1° van het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992

Artikel 2.1.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4 van het decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit

Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

Financiële impact

De ontvangst is voorzien in het meerjarenplan 2025, actie 01/17/KAP/01/06, budgetrekening 73000000/002000.             

 

Argumentatie

Het is gerechtvaardigd een billijke financiële tussenkomst te vragen van de belanghebbenden op het grondgebied van de gemeente, gelet op de financiële toestand van de gemeente en de wettelijke verplichting om een financieel evenwicht te handhaven.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Yoena Mertens

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een belastingreglement op te maken om opcentiemen te heffen op de onroerende voorheffing overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op de opcentiemen op de onroerende voorheffing vast te leggen van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025.

 

 

BIJLAGE:

 

Belastingreglement op gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing

 

Juridische grondslag

Artikelen 41, 162 en 170, §4 van de gecoördineerde Grondwet van 17 februari 1994

Artikel 464/1, 1° van het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992

Artikel 2.1.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4 van het decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit

Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

Motivering

Het is gerechtvaardigd een billijke financiële tussenkomst te vragen van de belanghebbenden op het grondgebied van de gemeente, gelet op de financiële toestand van de gemeente en de wettelijke verplichting om een financieel evenwicht te handhaven.

 

Financiële impact

De ontvangst is voorzien in het meerjarenplan 2025, actie 01/17/KAP/01/06, budgetrekening 73000000/002000.             

 

Artikel 1 : Basis voor de belasting

Voor een termijn ingaand op 01 januari 2025 en eindigend op 31 december 2025 worden ten behoeve van de stad Lier 787 opcentiemen geheven de onroerende voorheffing.

 

Artikel 2 : Vestiging en inning

De vestiging en inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.

 

Artikel 3 :  Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 01 januari 2025 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid §1,1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

OPCENTIEMEN OP DE DOOR HET VLAAMS GEWEST GEHEVEN HEFFING OP LEEGSTAANDE EN VERWAARLOOSDE BEDRIJFSRUIMTEN 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2023 over de goedkeuring van de opcentiemen op de heffing ter bestrijding van verkrotting van gebouwen en/of woningen en van leegstand/verkrotting van bedrijfsruimten (aanslagjaar 2024)

 

Feiten en context

Jaarlijks dient het reglement op de opcentiemen op de gewestelijke heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten te worden goedgekeurd.

Om leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten te ontmoedigen, heft de Vlaamse overheid een belasting op deze gebouwen. De stad Lier dient over de nodige financiële middelen te beschikken om de haar opgelegde taken naar behoren te kunnen vervullen. Hiervoor kan de stad Lier opcentiemen op de gewestelijke heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten vestigen

De opcentiemen moeten betaald worden door de houder van het zakelijk recht. De inning gebeurt automatisch door het Vlaamse Gewest op basis van het belastingreglement van de stad. Het huidige reglement is voldoende duidelijk en er zijn geen inhoudelijke wijzigingen. Deze belasting verlicht de financiële behoefte van de stad.

 

Het aanvullende percentage gemeentebelasting voor het aanslagjaar 2025 dient door de gemeenteraad te worden vastgelegd op voorstel en advies van het College van Burgemeester en Schepenen

 

Juridische grond

Artikel 170,§4, Grondwet;

Decreet over het Lokaal Bestuur;

de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, artikel 2.6.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4

het besluit van de Vlaamse Regering van 20 december 2013 houdende de uitvoering van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013;

het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten; het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juli 1997 tot uitvoering van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, inzonderheid Hoofdstuk III, artikel 15, betreffende de mogelijkheid om gemeentelijke opcentiemen te heffen;

het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, art 464/1,2°;

 

Financiële weerslag

De ontvangst is voorzien in het meerjarenplan 2025, actie 01/17/KAP/01/13 budgetrekening 73040000/002000.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Yoena Mertens

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

Besluit

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om voor het aanslagjaar 2025 het aantal opcentiemen op de door het Vlaamse gewest geheven heffing op de leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten vast te stellen op 100, zoals als bijlage toegevoegd.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om een beroep te doen op de medewerking van het Agentschap Vlaamse Belastingdienst voor de inning van deze opcentiemen.

 

 

BIJLAGE

 

Opcentiemen op de door het Vlaamse Gewest geheven heffing ter bestrijding van leegstand en verwaarlozing bedrijfsruimten

 

Juridische grond ·

Decreet lokaal bestuur · Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013 · Decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand · Wetboek van de inkomenbelasting

 

Motivering

Om leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten te ontmoedigen, heft de Vlaamse overheid een belasting op deze gebouwen. De opcentiemen moeten betaald worden door de houder van het zakelijk recht. De inning gebeurt automatisch door het Vlaamse Gewest op basis van het belastingreglement van de stad. Het huidige reglement is voldoende duidelijk en er zijn geen inhoudelijke wijzigingen. Deze belasting verlicht de financiële behoefte van de stad.

 

Artikel 1.

De stad heft voor de aanslagjaar  2025, ten voordele van de stad Lier 100 opcentiemen op de gewestelijke heffing ter bestrijding van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten.

 

Artikel 2

De stad doet een beroep op de medewerking van het Agentschap Vlaamse belastingdienst voor de inning van deze opcentiemen.

 

Artikel 3

Deze verordening wordt aan de toezichthoudende overheid en het Agentschap Vlaamse Belastingdienst overgemaakt. Het reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig het decreet lokaal bestuur

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

BIJZONDER POLITIEREGLEMENT KERST IN LIER 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Om de openbare orde en de veiligheid tijdens de verschillende kerstmarkten in Lier op 13, 14 en 15 december 2024 en in Koningshooikt op 21 december 2024 te kunnen garanderen moet er een bijzonder politiereglement worden goedgekeurd.

 

De principes van het reglement van 2023 bleven behouden mits enkele aanpassingen als gevolg van de evaluatie van de vorige editie.

 

Het Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten / uitbouw terrassen werd opgemaakt.

 

Fasering

Dit politiereglement is van toepassing tijdens de Kerstmarkt in Lier op 13, 14 en 15 december 2024 en tijdens het kerstspektakel in Koningshooikt op 21december 2024.

 

Adviezen

Team Lokale Economie

Advies team ondernemen: Aangezien veel horeca ondernemers recent hebben geïnvesteerd in eigen herbruikbare bekers lijkt ons de extra kost om hen te verplichten het herbruikbaar cateringmateriaal van de organisatie van de kerstmarkt te gebruiken overbodig.

 

In het huidige reglement staat ook dat het voor de vaste horeca verboden is om voeding aan te bieden. Echter zijn er veel zaken die vooral leven van de verkoop van voeding en take-away. Ook daar adviseren we dat de vaste horeca wel voeding mag verkopen in eigen herbruikbaar cateringmateriaal en dat ze wel dezelfde veiligheidsmaatregelen dienen te volgen als de deelnemers aan de kerstmarkt.

 

Een melding/aanvraag voor buitentap dient wel te gebeuren aan dienst lokale economie. Zo kunnen wij hen ook extra wijzen op de verplichting van het herbruikbaar cateringmateriaal en de veiligheidsvoorschriften bij het bereiden van voeding.

 

Verder is ons advies om artikel 6 aan te passen om verwarring te voorkomen. Er staat nu momenteel

“-Indien men een overkapping wenst te voorzien binnen de reguliere terraszone kan dat voor

dit weekend zonder meldingsplicht.

-Hierbij dient een inplantingsplan met de afmetingen van de te plaatsen constructie te

worden afgeleverd via economie @lier.be.”

 

We willen verduidelijken dat dit reglement los staat van het algemene terrassenreglement. Weekend van de kerstmarkt is een uitzondering waarbij ze geen meldingsplicht hebben en dus ook geen inplantingsplan met afmetingen dienen te bezorgen.

 

Dienst Handhaving

positief advies

 

Jeugdraad

positief advies

 

Noodplanningscoördinator

Positief advies

 

Team evenementen en cultuur

positief advies. Dit politiereglement werd op het evenementenoverleg van september doorgesproken met de aanwezige diensten.

 

Juridische grond

Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid op de artikels, 119, 119bis en 135, §2;

Decreet Lokaal Bestuur;

Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013;

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten/uitbouw terrassen goed te keuren, zoals als bijlage toegevoegd.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat deze bijzondere politieverordening van kracht gaat op 13 december 2024 en van kracht blijft t.e.m. zondag 15 december 2024.

 

Bijlage:

 

Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten / uitbouw terrassen

 

Art.1. Toepassingsgebied

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de kerstmarkt in Lier, het Winterpleintje en de uitbouw terrassen kerstmarktzone in Lier.

Deze bijzondere politieverordening gaat van kracht op 13 december 2024 en blijft van kracht t.e.m. zondag 15 december 2024

 

Art.2. Kerstmarktzone

De maximale kerstmarktzone in Lier wordt als volgt bepaald:

- Grote Markt

- Felix Timmermansplein

- Zimmerplein

- Eikelstraat

 

De maximale zone van winterpleintje wordt als volgt bepaald:

Grote Markt – pleintje rechts van Stadhuis.

 

Art.3. veiligheidsdossier

De organisatie voorziet in een correcte en vlotte medewerking bij de opmaak van een veiligheidsdossier voor de kerstmarkt.

Alle afspraken, die opgesteld werden in samenspraak met de organisator en hulpverleningsinstanties en opgenomen werden in het veiligheidsdossier, moeten correct en consequent nageleefd worden.

 

Art.4. Communicatie

De organisatie zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bewoners van de kerstmarktzone en aanpalende straten op de hoogte zijn van het evenement en de specifieke gevolgen daaraan verbonden.

 

Art.5. Algemene exploitatievoorwaarden

Art.5.1. Openings- en sluitingsuren

 

De openingsuren van de kerstmarkten werden als volgt bepaald:

• Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Eikelstraat

Vrijdag 13/12/2024 van 18.00 uur tot 23.00 uur (stoppen met verkoop), 23.30 uur (sluiten kramen)

Zaterdag 14/12/2024 van 14.00 uur tot 23.00 uur (stoppen met verkoop), 23.30 uur (sluiten kramen)

Zondag 15/12/2024 van 14.00 uur tot 19.30 uur (stoppen met verkoop), 20.00 uur (sluiten kramen).

 

Art.5.2. Uitbouwen van de standplaats

Het bijplaatsen van parasols, reclamepanelen, koopwaar etc. aan en rondom de chalets of standplaatsen kan niet worden toegestaan in de kerstmarktzone.

 

Art.5.3. Afvalverwerking

Elke standhouder die voedingswaren en/of dranken aanbiedt, is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval (glas, papier/karton, rest en PMD) dat ontstaat als gevolg van zijn activiteiten en/of handelingen. Het is niet toegelaten afval achter te laten op het openbaar domein of rondom de chalets of standplaatsen. De stad Lier voorziet enkel tijdens de kerstmarkt op de Grote Markt de nodige afvalrecipiënten op het terrein maar de standhouder draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn/haar afval in de afvalrecipiënten te deponeren.

De afvalrecipiënten tijdens de kerstmarkt worden opgesteld in een afgebakende afvalzone naast het Belfort.

Alle standhouders dienen ook te werken met de herbruikbare cateringrecipiënten voorzien door de organisatie. Horecazaken die vanop hun terras ook drank aanbieden dienen ook herbruikbare  cateringrecipiënten te gebruiken, deze mogen afwijken van diegene aangeboden door de organisatie.

 

Art.5.4. Brandveiligheid kerstmarkt Lier

1) Elektriciteit

Het totale elektriciteitsverbruik is beperkt tot maximaal 3.000 Watt per tent of chalet (inclusief de voorziene binnenverlichting). Het gebruik van bijkomende elektrische apparaten die dit maximaal verbruik overstijgen is niet toegestaan.

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen op elektriciteit moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

Eventueel bemerkingen die na de controle door de brandweer gemaakt worden, moeten weggewerkt worden alvorens men gebruik kan maken van de volledige installatie en zijn verbruikers.

De stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken veroorzaakt door verkeerd gebruik van of onveilig apparatuur door de standhouders, noch voor kortsluitingen en/of het uitvallen van de stroom veroorzaakt door een elektriciteitsverbruik dat het beschikbare vermogen van 3.000 Watt per chalet overschrijdt.

2) Gas

Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten duidelijk aangeduid worden en gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

In de nabijheid van de gasinstallatie dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter. Deze blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn. Ze dienen goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar opgesteld te worden. De uitbater moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

- Voor ontspannen gas: de slang is oranje, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

- Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

3) Braden en bakken

Een bak-, braad- of frituurtoestel moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

In elke standplaats waar één of meerdere van deze toestellen gebruikt worden, wordt een branddeken (minimum 1m op 1m) en een snelblusser (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN EN 3-7) voorzien. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter.

4) Ander gevaarlijk materiaal

In afwijking van artikel 187 van het algemeen politiereglement is het toegelaten om zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester sfeerverlichting (=kaarsen) te plaatsen in de kerstmarktzone, mits naleving van onderstaande voorwaarden.

Sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) op basis van verbranding moet op een vaste plaats worden opgesteld. De houders van de sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) moeten zodanig opgesteld worden dat ze niet kunnen worden omgestoten. Ze moeten op voldoende afstand, minimaal 60 centimeter, van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van afgescheiden zijn dat brandgevaar wordt voorkomen. De ondergrond moet vrij zijn van brandbare materialen.

De sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) moet zodanig opgesteld of afgeschermd worden dat onopzettelijk contact van personen en in het bijzonder kinderen, met de houder of het vuur onmogelijk is. Sfeerverlichting op basis van verbranding mag alleszins niet worden opgesteld in de doorgang. Elke andere vorm van verbranding (vb vuurkorven) is niet toegelaten.

5) Controle

De organisator Heren van Lier (HVL) voert, bijgestaan door de brandweer, noodplanningscoördinator, verantwoordelijke politiecommissaris en evenementencoördinator voor aanvang van de kerstmarkt in LIER op de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

 

Art.5.5. Verkoop van alcohol

Het is voor de standhouders verboden

- alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan jongeren jonger dan 16 jaar;

- sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan jongeren jonger dan 18 jaar .

De standhouders moeten bij twijfel nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, wel degelijk de vereiste leeftijd heeft bereikt. De koper kan dit bewijzen aan de hand van zijn identiteitskaart of een ander geldig document.3

 

Art.6. Afwijking terrasreglement

In de winter van 2024-2025 is er een afwijking op het algemeen politiereglement van kracht die zegt dat horecazaken in de kerstzone van Lier hun reguliere zomerterras mogen gebruiken als winterterras. Buiten het beschermde stadsgezicht van de Grote Markt is het eveneens toegestaan een overkapping te plaatsen:

• Zimmerplein: Tot aan de goot.

• Eikelstraat: Tot aan de goot.

• Grote Markt: Winterterras = zomerterras.

Voor de afwijking van het terrasreglement gelden volgende voorwaarden:

-Indien men een overkapping wenst te voorzien binnen de reguliere terraszone kan dat voor dit weekend zonder meldingsplicht.

-Hierbij dient een inplantingsplan met de afmetingen van de te plaatsen constructie te worden

- Indien men een buitentap wenst te voorzien in deze terraszone of voeding wenst te verkopen dient dit gemeld te worden via economie@lier.be voor 3 december. 

Tappen vanop het terras wordt op vrijdag 13 december en op zaterdag 14december 2024 toegestaan tot 00.30 u, en op zondag tot 21 u.

Op het terras mag er geen muziek gespeeld worden.

In de desbetreffende zones wordt door de Stad Lier aangepaste achtergrondmuziek voorzien.

Indien er overtredingen worden vastgesteld en de overtreder na aanmaning weigert zich in regel te stellen, kan de burgemeester beslissen om de vergunning voor het winterterras te schorsen.

 

Art.7 Straf-en slotbepalingen
Art 7.1.

De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in deze politieverordening.
Inbreuken die uitsluitend bestraft worden met een administratieve sanctie kunnen eveneens vastgesteld worden door ambtenaren zoals bepaald in artikel 21 van de wet van 24 juni 2013.
Elke overtreding die aanleiding kan geven tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie dient te worden vastgesteld door middel van een proces-verbaal of een vaststelling.
Indien het proces-verbaal of de vaststelling onvoldoende gegevens zou bevatten, kan de aangewezen ambtenaar de politiediensten verzoeken die gegevens, eventueel na bijkomend onderzoek, nog toe te voegen aan het dossier.

Art. 7.2.

Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties:

§1, 1° een administratieve geldboete die maximaal 125 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder respectievelijk minderjarig doch de volle leeftijd van 16 jaar heeft bereikt op ogenblik van de inbreuk, of meerderjarig is;
2° de administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;
3° de administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;
4° de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.

§2 alternatieve maatregelen voor de administratieve geldboete, zoals bedoeld in § 1, 1°, kunnen worden opgelegd:

1° de gemeenschapsdienst, gedefinieerd als zijnde een prestatie van algemeen belang uitgevoerd door de overtreder ten gunste van de gemeenschap (collectiviteit);

2° de lokale bemiddeling, gedefinieerd als zijnde een maatregel die het voor de overtreder mogelijk maakt om, door tussenkomst van een bemiddelaar, de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren.

§3 bij het niet welslagen van de lokale bemiddeling zal een aan minderjarige overtreder in alle gevallen eerst een gemeenschapsdienst worden opgelegd. Enkel bij niet (volledige) uitvoering van deze gemeenschapsdienst zal een geldboete kunnen worden opgelegd.

Art. 7.3.

 Door het aanvaarden van een standplaats en het betalen van de deelnamekosten verklaart de deelnemer zich akkoord met de bepalingen in dit reglement. Bij niet-naleving van één of meerdere bepalingen uit dit reglement of bij het niet naleven van verplichtingen opgelegd door wetten, decreten en besluiten (o.a. met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, hinderlijke praktijken en alle verordeningen van de stad Lier en in het bijzonder de toepasselijke politiereglementen), zal de kerststand ambtshalve door de politie gesloten worden op kosten en risico van de overtreder, op basis van een daartoe toepasselijk belastingreglement en dit onverminderd de mogelijkheid tot het opleggen van een administratieve geldboete zoals bepaald in artikel 7.2. van deze verordening.
In voorkomend geval zal de persoon of vereniging aan wie de standplaats toegewezen werd, geen recht hebben op enige schadevergoeding. De bedragen betaald als vergoeding voor de standplaats zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de stad.

 

Art.7.4. Uitsluiting

De niet-naleving van de bepalingen in dit reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en volgende editie(s) van de kerstmarkt.

 

Art.7.5. Betwisting

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

GRONDINNAMES HERAANLEG MARNIXDREEF - INNAME 19. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de heraanleg van de Marnixdreef dienen er enkele innames te gebeuren, o.a. een perceel grond met een oppervlakte van negen vierkante meter (9 m²) zijnde een deel van het perceel, ten kadaster gekend of gekend geweest, stad Lier, afdeling 2, sectie B nummer 186 G2, aangeduid als inneming 19 op het innemingsplan Marnixdreef opgemaakt door studiebureau SWECO in opdracht van stad Lier.

 

Het betreft in dit geval een belofte tot verkoop voor openbaar nut waarbij de betrokkenen voor het deel dat ze afstaan een vergoeding krijgen van 2.320,00 euro.

 

De onderhandse overeenkomst werd inmiddels ondertekend door de betrokken partij. Deze wordt als bijlage toegevoegd en ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad neemt kennis van en overweegt om de volgende ondertekende overeenkomst tot grondafstand goed te keuren:

• overeenkomst betreffende inname 19

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de belofte van verkoop voor openbaar nut inzake inname 19.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

VERKOOP DEEL VAN OPENBAAR DOMEIN ACHTER VAN GRASENSTRAAT 15. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 13/03/2023 waarbij het college akkoord gaat met verkopen van een deel van het openbaar domein dat ten kadaster gekend is als Lier 1e afdeling sectie H 126 X 5 en geeft opdracht aan dienst vastgoed om perceel te laten schatten en opmeten om te verkopen.

 

Feiten en context

Stad Lier is eigenaar van het openbaar domein dat ten kadaster gekend is als Lier 1e afdeling sectie H nr 126 X 5.

 

De eigenaar van de woning gelegen te Van Grasenstraat 15, 2500 Lier stelt de vraag tot aankoop van een deel van het openbaar domein dat grenst aan zijn tuin. Het betreft een boom en13 m²gras. Hij gaat akkoord om de bijkomende kosten te betalen (landmeter en notaris).

 

Het perceel dat momenteel openbaar domein is, wordt door beëdigd landmeter Mathieu van Land-Expert gewaardeerd op € 975,00.

 

Er is geen wettelijke definitie van openbaar domein (ar. 3.45, eerste lid BW:

'Publieke goederen behoren tot het privaat domein, behalve indien ze tot het openbaar domein zijn bestemd."). Het Hof van Cassatie spreekt van 'goederen die uitdrukkelijk of impliciet worden bestemd tot het gebruik van allen of tot een openbare dienst.'

Openbare domeingoederen zijn niet langer zonder meer buiten de handel: ze zijn niet vatbaar voor verkrijgende verjaring en kunnen geen voorwerp uitmaken van natrekking of enig andere wijze van oorspronkelijke verkrijging. Sinds het nieuwe goederenrecht is het wel mogelijk om een persoonlijk of zakelijk gebruiksrecht te vestigen op het goed in de mate dat dit de openbare bestemming niet in de weg staat (art 3.45, tweede lid BW). In principe zijn de goederen onvervreemdbaar. Opdat het openbaar goed kan vervreemd worden, dient er een desaffectatie te gebeuren. Desaffectatie is geen eigendomsoverdracht maar een verandering van rechtspositie: de goederen van het openbaar domein komen terecht in het privaat domein. Hierdoor kan het goed vervreemd worden.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert als volgt: 'Een onderhandse verkoop is in principe mogelijk mits er een bijzondere motivering van toepassing is. In dit geval betreft het een klein restperceel dat enkel grenst aan één particulier. Er is dus geen andere kandidaat-koper mogelijk.'

 

De dienst groen en openbaar domein adviseert negatief voor verkoop: "Momenteel staat er een hoogstamboom die door de stad onderhouden wordt. Indien dit privaat wordt, heeft de eigenaar het recht om deze te kappen zonder vergunning omdat deze minder dan 15 meter van de vergunde woning staat."

 

Fasering

1. Desaffectatie door de gemeenteraad

2. Opmaak akte door notaris

3. Goedkeuring akte door de gemeenteraad

4. Ondertekening van de akte

 

Juridische grond

artikel 40 Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Om een goed te desaffecteren is er geen daad van beschikking of beheer nodig. Een desaffectatie is een beslissing omtrent het statuut van een goed en behoort daarom volgens het principe van volheid van bevoegdheid tot de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Daarom overweegt de gemeenteraad om lot 1 van het opmetingsplan in bijlage genaamd "Metingsplan perceel achter Van Grasenstraat 15" dd. 20 augustus 2024 te desaffecteren en op te nemen in het privaat domein.

 

Bij verkoop van het perceel dient in de verkoopakte opgenomen te worden dat de boom behouden moet blijven.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om lot 1 van het opmetingsplan in bijlage genaamd "Opmetingsplan perceel achter Van Grasenstraat 15" dd. 20 augustus 2024 te desaffecteren en op te nemen in het privaat domein.

 

Art 2:

De gemeenteraad beslist om lot 1 van het opmetingsplan te verkopen aan de schattingsprijs, zijnde €975,00, aan de aangelande eigenaar op voorwaarde dat hij de bijhorende kosten (notaris en landmeter) ten laste neemt en dat de boom behouden blijft.

 

Art 3:

De gemeenteraad beslist om notaris Verreth aan te stellen voor de behandeling voor dit dossier.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

GRATIS GRONDAFSTAND MECHELSESTEENWEG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De omgevingsvergunning nr V 2020/12/OMV_2020074177 bepaalt dat er een gratis grondafstand dient te gebeuren ter hoogte van de Mechelsesteenweg, zijnde de gele zone op het toegevoegde opmetingsplan.

 

In het kader hiervan bezorgt notaris Delang de ontwerpakte tot gratis grondafstand. Deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Adviezen

De dienst vastgoed verleent positief advies voor de goedkeuring van de ontwerpakte.

 

Juridische grond

Artikel 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Gelet op de voorwaarde tot gratis grondafstand volgend uit de omgevingsvergunning nr V 2020/12/OMV_2020074177 overweegt de gemeenteraad om de ontwerpakte van gratis grondafstand in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte van de gratis grondafstand van de gele zone conform het bijhorende opmetingsplan in de Mechelsesteenweg goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST ACTIEPLAN ZUIDERKEMPEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2024 over de goedkeuring van het eindrapport en actieplan Mobiliteitsstudie Zuiderkempen

 

Feiten en context

De provincie Antwerpen heeft op vraag van een aantal gemeenten een mobiliteitsstudie Zuiderkempen opgemaakt. De studie is opgemaakt in samenwerking met de steden en gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Lier, Nijlen, Olen en Westerlo en de bovenlokale actoren AWV, De Lijn, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Infrabel en NMBS.

Het eindrapport en actieplan is goedgekeurd in de gemeenteraad van 29.04.2024 en de provincieraad van 23.05.2024.

 

De looptijd van de overeenkomst loopt t.e.m. juni 2025 en is vervolgens elke legislatuur verlengbaar met een looptijd van telkens 6 jaar.

De samenwerkingsovereenkomst t.e.m. het volgende jaar van de legislatuur laten lopen heeft tot doel continuïteit in de lopende dossiers te garanderen.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de "Samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van de mobiliteitsstudie Zuiderkempen" in het kader van de provinciale bovengemeentelijke mobiliteitsplan Zuiderkempen goed. De overeenkomst loopt van 21 juni 2024 tot en met 21 juni 2025.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

LAGER ONDERWIJS - WERKEN MET ONDERVERTEGENWOORDIGDE GROEPEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het Liers basisonderwijs groeit jaarlijks het aantal kinderen met zorg. Dit blijkt uit de stijgende cijfers rond indicatorkinderen.

Op tien jaar tijd is het aantal indicatorkinderen gestegen van +/-30% naar +/-50%. Dit zijn kinderen van wie het gezin een schooltoeslag ontvangt en/of bij kinderen van wie moeder geen diploma van het secundair onderwijs heeft. Ook het aantal kinderen die thuis geen Nederlands praten, is in aantal verdubbeld in diezelfde periode: van zowat 12% tot bijna 24%.

 

Deze toename weerspiegelt zich niet in elke school even sterk. Vanuit de Lierse scholen is gezocht naar mechanismen om de sociale mix in het Liers onderwijs te bevorderen. Een belangrijke meerwaarde is ook dat door het spreiden van meer kwetsbare kinderen er ook aandacht is voor de draagkracht van elke school.

 

Dat mechanisme kan door scholen worden geïnstalleerd - door een voorrang te organiseren voor leerlingen die, ten aanzien van een referentiepopulatie, ondervertegenwoordigd zijn.

Tijdens de algemene vergadering van LOP Lier basisonderwijs van 19 oktober 2023 werd gezamenlijk afgesproken om, op basis van de geschetste problematiek rond de toename van het aantal kinderen met zorg, het werken met een voorrang voor ondervertegenwoordigde groepen (OVG) te onderzoeken.

 

In essentie houdt dat mechanisme het volgende in:

        Vanaf de inschrijvingen voor schooljaar 2023-2024 zijn scholen die niet alle leerlingen kunnen inschrijven, verplicht om te werken met een aanmeldingsprocedure waarbij ouders vooraf en digitaal hun schoolkeuze kenbaar maken. De Lierse scholen werken, al voor de aanmeldingsprocedure verplicht werd, al langer met een aanmeldingsprocedure waarbij ze alle kinderen evenveel kans wil geven om zich in de school van keuze te laten inschrijven.

 

        Naast de verplicht te organiseren voorrang voor broers, zussen en kinderen van personeel kan een schoolbestuur, schoolbesturen samen of een LOP er sinds de inschrijvingen voor schooljaar 2023-2024 ook voor kiezen om bij de aanmeldingen gebruik te maken van de voorrang voor ondervertegenwoordigde groepen. (Zie art. 37/24 in het decreet basisonderwijs:

wet: Decreet basisonderwijs (vlaanderen.be))

 

        Onder 'ondervertegenwoordige groepen' wordt begrepen:  Eén of meerdere groepen die ten aanzien van een referentiepopulatie ondervertegenwoordigd zijn. Om de groep af te bakenen, wordt gekeken naar objectieve en meetbare criteria zoals schooltoeslag, thuistaal, schoolse vertraging, anderstalige nieuwkomer, kinderen met een diagnose, …. De procedure laat toe om meerdere groepen voorrang te geven - tot maximum 20% van de opgegeven capaciteit.

 

In navolging van de beslissing op de algemene vergadering van het Lokaal Onderwijsplatform (LOP) is er binnen de schoot van het LOP een werkgroep ondervertegenwoordigde groepen (OVG) opgericht. Ondertussen is deze vijfmaal samengekomen om een procedure uit te werken zodat het mechanisme van ondervertegenwoordigde groepen in praktijk kan worden gebracht.

 

Binnen de schoot van de werkgroep is een concreet voorstel ontwikkeld, dat inmiddels is bekrachtigd door de Algemene Vergadering van het LOP. Dat voorstel wordt voor principiële goedkeuring voorgelegd aan het college ifv doorsturen naar de gemeenteraad:

 

Uitgangspunten:

        Toename aantal kinderen met een zorgnood

        Deze groep is niet in elke school gelijk vertegenwoordigd

 

Doelstellingen:

        Het bereiken van meer sociale mix in elke Lierse basisschool

        Het meer spreiden van kwetsbare kinderen over de vestigingen van Lier heen.

        Aandacht voor de draagkracht van elke school.

 

Prioritaire doelgroepen:

Als meest kwetsbare groep wordt beschouwd:

kinderen die thuis geen Nederlands praten =TNN.

en/of

kinderen bij wie moeder geen diploma secundair onderwijs heeft = DM.

 

Gemiddeld tikken 34,99% van de schoolgaande kinderen in het Lierse gewone basisonderwijs aan op minstens één van beide indicatoren TNN of DM.

Dit is de referentiepopulatie.

 

Concrete regeling:

Het LOP van Lier basisonderwijs stelt voor dat elke vestiging basisonderwijs in Lier tot max. 20% voorrang geeft aan kinderen die minstens op TNN of DM aantikken. Deze voorrang geldt in alle geboorte- en leerjaren. Deze voorrang omvat zowel de al ingeschreven leerlingen als de leerlingen die in maart 2025 zullen worden aangemeld als nieuwe leerling.

 

Wat de nieuwe leerlingen betreft, krijgen ouders tijdens het aanmelden de hiertoe bestemde twee voorrangsvragen rond TNN en DM die ze bij wijze van verklaring op eer beantwoorden. Bij twijfel kan de school achteraf de inschrijving nog betwisten.

 

De voorrangsregeling ondervertegenwoordigde groepen treedt enkel in werking indien er onvoldoende plaats is voor alle aangemelde kinderen.

 

Voorbeeld:

School X heeft voor de instapklas 100 vrije plaatsen

In januari melden zich 30 broers en zussen aan om in te stappen in schooljaar 2025 - 2026.

Van deze groepen tikken 5 kinderen aan op TNN of DM.

Gevolg:

Bij de aanmeldingsperiode zijn er 15 vrije plaatsen (max 20% vrije plaatsen = 20 - 5 al aangemelde kinderen TNN of DM) die bij voorrang gaan naar kinderen die aantikken op TNN of DM.

 

Dit geldt ook in de omgekeerde richting uiteraard.

 

In haar communicatiebeleid over de inschrijvingsprocedure voor schooljaar 2025-2026 zal het LOP meer aandacht besteden aan de motivatie om te werken met een ondervertegenwoordigde groep.

 

Aanvullende acties:

Naast deze voorrang zal het LOP nog andere instrumenten inzetten om de 3 doelstellingen nog krachtiger te kunnen nastreven. Voor veel ouders is het digitaal kiezen van een school een vrij complexe handeling. Een combinatie van zorg op maat en het toeleiden van doelgroepkinderen naar hun school van keuze hoopt het LOP om ook via deze weg de doelen te bereiken.

 

Op 18 oktober 2024 heeft de algemene vergadering de procedure, zoals hierboven geschetst, goedgekeurd.

 

Het is pas nadat de procedure door deze algemene vergadering is goedgekeurd, ze ook ter bekrachtiging aan de gemeenteraad van de gemeente waar het LOP is gelegen, moet worden voorgelegd.

 

Op uiterlijk 31 januari 2025 moet het LOP Aan de bevoegde diensten van het Ministerie van Onderwijs en Vorming, AgODi, de melding doen van het gebruik van een voorrang voor ondervertegenwoordigde groepen.

 

Na de aanmeldingsperiode zal dit systeem worden geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Decreet basisonderwijs

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het organiseren van voorrang voor ondervertegenwoordigde groepen bij aanmelding voor het schooljaar 2025 -2026. Dit moet ervoor zorgen dat er een betere sociale mix en spreiding komt in alle Lierse basisscholen. Ook de draagkracht van elke Lierse basisschool wordt hierbij in acht genomen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST COMBO YOUTH ACADEMY 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In april 2022 gingen de schepen en de burgemeester in op de uitnodiging van Combonation en brachten ze een bezoek aan de werking.In mei 2022 gaf Combonation een presentatie en toelichting aan de stad over de werking.

 

Beslissing subsidiëring Combonation met Vlaamse middelen 'Lier voor Taal' - goedkeuring CBS op 12/12/2022 en GR op 30/01/2023 voor de periode 2023-2024.

 

Feiten en context

Combonation, een Lierse sportclub, investeert al 5 jaar in kwetsbare kinderen en jongeren en heeft hiervoor sinds 2022 een communitywerking opgericht die volledig afzonderlijk gerund wordt onder de naam 'Combo Youth Academy'.

 

Ze bereiken jongeren die geen lidgeld kunnen betalen, maar wel kampen met heel wat noden op het vlak van motivatie, zelfvertrouwen, mentaal welzijn en met problemen thuis, op school of daarbuiten. Via een samenwerking met stad en OCMW Lier en toelage vanuit gefinancierd door het Plan Samenleven van de Vlaamse overheid, kan de gemeenschapswerking verder ondersteund worden.

 

De gemeenschapswerking van Combo Youth Academy en diens engagementen zien er als volgt uit:

 

Aanbod van kickboks groepssessies waarbij de klemtoon wordt gelegd op verbondenheid, discipline, vaardigheidstraining, opbouw zelfvertrouwen/eigenwaarde en motivatie, versterking sociaal netwerk. Stad Lier en vzw CYA spreken af dat elke deelnemer – die, hetzij binnen hetzij buiten de club, de gedragscode rond psychische, seksuele, sociale en lichamelijke integriteit overtreedt – tuchtrechtelijk gesanctioneerd wordt.

 

Aantal groepssessies en leeftijden:

 

Leeftijd

Weekdagen

Unieke deelnemers

5 jaar tot 9 jaar

Zaterdag en Zondag

20

10 jaar tot 13 jaar

Woensdag, Zaterdag en Zondag

20

13 jaar tot 15 jaar

Woensdag, Vrijdag en Zondag

25

15 jaar tot 18 jaar

Maandag, Woensdag en Vrijdag

25

 

         Individuele coachingsgesprekken tieners, op maat en op vraag:

         o.a. structuur en planning schoolwerk, huiswerkbegeleiding, vertrouwenspersoon en/of bemiddeling, doorverwijzing professionele hulp, … .

         Thema’s: onderwijs, intrafamiliale problematieken, ontwikkelingsstoornissen, problemen binnen netwerk jongere en het gezin daarrond, …

           Gezinsbegeleiding: luisterend oor, doorverwijzing, zoektocht werk/opvang, inschakelen sleutelfiguren, structuur brengen in de problematiek, inzet op (administratieve) zelfredzaamheid en mobiliteit.

           Interventie: noodzakelijke tussenkomsten op eigen initiatief, na noodkreet of op vraag van omgeving jongere.

 

Aanbod

Uniek bereik

Aantal vragen

Individuele coaching

40

120

Gezinsbegeleiding

20

60

Interventies

10

10

 

         Signaalfunctie: signalen van jongeren rond kinderarmoede worden voorgelegd op het tussentijds projectoverleg met stad en OCMW Lier

         Aanpak: tienervriendelijke- en veilige aanpak (type vrijwilligers, taalgebruik, cultuursensitieve werking,…)

 

Netwerking/Samenwerking

         Onderhouden van contacten met potentiële toeleiders, o.a.: OCMW, straathoekwerk, Don Bosco, overKOP, …

         Onderhouden van contacten met partners ifv doorverwijzing van jongeren, bv. vrijetijdsdiensten stad Lier.

         Afstemmen/uitwisselen met bovenstaande organisaties via o.a. toelichting op teamoverleg

         Samewerking ikv de sociale Trefdag

 

 

Rapportering

         Zorgt voor een een verantwoording van de toelage:

         Beschrijvend jaar- en financieel verslag

         Uitgevoerde impactmeting

         Zorgt 2x / jaar voor een rapportage, gekoppeld aan de rapportage die dient te gebeuren in het kader van Plan Samenleven (in april en oktober), waaronder:

         Doorgeven van het aantal KPI’s

 

         Zorgt voor een registratiesysteem met, o.a. 

 

Aantal sportsessies

aantal unieke deelnemers sportsessies

Unieke deelnemers en aantal vragen individuele hulp

Unieke deelnemers en aantal vragen gezinsbegeleiding

Aantal interventies

aantal vrijwilligers

(anonieme) gegevens uit het registratiesysteem ifv Plan Samenleven

aantal acties bekendmaking

 

         Neemt actief deel aan tussentijds projectoverleg op afgesproken tijdsstippen.

 

Communicatie

         Zorgt voor promotie van de projecten, o.a. via social media en/of specifiek promotiemateriaal

         Zorgt voor voldoende beeldmateriaal aanvullend op het inhoudelijk en financieel verslag

 

Daar tegenover staat het engagement van stad en OCMW Lier om:

         een toelage toe te kennen van 12.000 euro aan Combo Youth Acadamy voor de verdere ondersteuning van een communitywerking tijdens de periode 1/01/2025  tot 31/12/25.

         zicht te engageren tot het ondersteunen van de gemeenschapswerking via advies, doorverwijzing, …

         tussentijds projectoverleg te organiseren om de werking op te volgen

         Combo Youth Academy te informeren over de verwachtingen omtrent rapportering en evaluatie

 

Fasering

November - december 2024: ondertekening overeenkomst en storting middelen Combo Youth Academy

Januari 2025: planning data tussentijds overleg

April 2025: eerste rapportage

Oktober 2025: tweede rapportage

Februari 2026: laatste versie jaarverslag

 

Argumentatie

De middelen die gebruikt worden voor de toelage van Combo Youth Academy komen integraal van het Plan Samenleven van de Vlaamse overheid, subsidies die ingezet moeten worden voor een lokaal diversiteitsbeleid waarbij de brug wordt gelegd naar onderwijs, taal en vrije tijd, waarbij gewerkt moet worden aan de toegankelijkheid van het aanbod en het toeleiden van kwetsbare jongeren naar de bredere cultuur- en vrijetijdssector.

 

Vermits een significant deel van het bereik van Combo Youth Academy kwetsbare jongeren zijn, vermits ingezet wordt op de brug leggen met het onderwijs (via contacten met scholen, begeleiding bij huiswerk/schoolwerk), vermits ingezet wordt op spreek- en communicatievaardigheden, vermits via individuele coaching en begeleiding jongeren toegeleid worden naar een breder hulpverleningsaanbod en vermits samengewerkt wordt met vrijetijdsdiensten om jongeren te laten kennismaken met vrijetijdsactiviteiten van het museum, het LCC, het jeugdhuis, e.a. kunnen de doelstellingen van Plan Samenleven perfect geïntegreerd worden in de werking van Combo Youth Academy.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/08/05

Plan Samenleven - toegankelijkheid

1/11/KAP/08/06

Plan Samenleven - jongeren in contact brengen met cultuur

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het toekennen van een toelage aan en het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met vzw Combo Youth Academy.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

OVEREENKOMST JAC IN FUNCTIE VAN OVERKOP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 21 april 2021 heeft het college beslist een aanvraag in te dienen bij de Vlaamse Overheid tot realisatie van een OverKop werking in Lier.

Midden 2021 heeft de Vlaamse Overheid 30 OverKop - werkingen erkend, waaronder het dossier van Lier.

In december 2021 is OverKop Lier officieel van start gegaan.

Op 12 juli 2022 heeft het CBS een overeenkomst met JAC goedgekeurd rond de inzet van bijkomende uren in de OverKop-werking

Op 25 september 2023 heeft de Gemeenteraad een overeenkomst met JAC goedgekeurd rond de inzet van bijkomende uren in de OverKop-werking tot eind 2024.

 

Feiten en context

OverKop is een werking, gericht naar (maatschappelijk kwetsbare) jongeren, met als doel laagdrempelige ontmoetings- en ontspanningsactiviteiten aan te bieden voor en door jongeren, mét aandacht voor een 'luisterend oor' en de beschikbaarheid van ondersteuning van het 'mentaal welbevinden' van jongeren. De sectoren jeugdwerk, welzijn en geestelijke gezondheidszorg werken nauw samen tot realisatie van OverKOP. De essentie van de werking van OverKop is opgenomen in een projectplan (zie bijlage).

 

Eén van de gevolgen van de erkenning van een OverKop werking in Lier, is dat Lier voor 2025 recht heeft op een toelage van de Vlaamse Overheid van 50.554,23€. Deze toelage moet worden ingezet ter versterking van de OverKop werking.

 

In het kader van deze toelage wordt aan het college principieel een ontwerp van overeenkomst voorgelegd met CAW Rivierenland in functie van bijkomende JAC-uren voor de OverKop werking in Lier.

 

 

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

OverKop Lier heeft recht op een toelage in functie van versterking van de werking. De middelen dienen bijgevolg ingezet in functie van OverKop. Daarnaast is ook de inzet van hulpverlening een voorwaarde voor kwaliteitsvolle invulling van OverKop. Deze inzet van extra JAC - uren laat toe om hulpverlening in te zetten specifiek gericht tot ondersteuning van de OverKop - werking.  

 

Financiële weerslag

De penhouder (CAW Rivierenland) ontvangt de Vlaamse toelage voor OverKOP. Van de specifieke toelage waarop OverKop Lier recht heeft (cf. 50.554,23€) reserveert CAW een deel voor inzet van 0,4VTE JAC ondersteuning. Het restbudget stort CAW Rivierenland door naar stad Lier.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de overeenkomst met CAW Rivierenland in functie van versterking van de OverKop werking van Lier.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn: CAW reserveert een deel van de voorziene toelage voor OverKop Lier voor inzet van 0,4 VTE JAC ondersteuning in functie van OverKop Lier.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LOKAAL ACTIVERINGSPACT VZW JOBROAD - STAD & OCMW LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 28 april 2023 lanceerde de Vlaamse Overheid de projectoproep ‘Lokaal Activeringspact’, in het kader van de conceptnota ‘Flankerende activeringsaanpak voor de verplichte inschrijving van leefloongerechtigden'.

Op de zitting van 23 oktober 2023 werd deze oproep ter kennis gebracht aan het college.

Stad en OCMW Lier stelde een uitstroomengagement, een plan van aanpak en een kostenraming op. Dit dossier werd voor 31 oktober 2023 ingediend. Op 20 december 2023 werd het dossier goedgekeurd door de Vlaamse Overheid voor de periode december 2023 - november 2024.

Januari 2024 startte de operationele uitvoering van het lokaal activeringspact Lier.

Op 13 augustus 2024 lanceerde de Vlaamse Overheid een tweede ronde voor de oproep van het Lokaal activeringspact.

Op 30 september 2024 keurde het college het nieuwe lokaal activeringspact goed.

 

Feiten en context

Met het lokaal activeringspact engageert stad en OCMW Lier zich tot bijkomende acties in het kader van een versterkt activeringsbeleid voor leefloners.

 

In het kader van dat versterkt activeringsbeleid wordt het voorstel geformuleerd om een toelage toe te kennen aan vzw Jobroad. Gekoppeld aan die toelage, wordt een samenwerkingsovereenkomst met Jobroad vzw voorgelegd voor principiële goedkeuring in functie van doorsturen naar de gemeenteraad.

 

Samenwerkingsovereenkomst Jobroad vzw - stad en OCMW Lier

Samenvatting:

Doelstelling:

        de uitstroom naar werk in het NEC van leefloongerechtigden bevorderen

        Begeleiding van 80 OCMW cliënten richting een duurzame job in het reguliere arbeidscircuit door JobRoad.

        Duurzame activering van minimaal 60 RSZ dagen binnen een periode 4 maanden.

 

Rolverdeling:

        OCMW Lier:

        Stuurt gemiddeld 10 dossiers per maand van de vooropgestelde doelgroep naar JobRoad vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 augustus 2024.

        Pleegt geregeld overleg met JobRoad over hun doorverwezen klanten.

        Een SPOC neemt deel aan de stuurgroep vergaderingen.

        JobRoad:

        Nodigt cliënten uit en start een individueel begeleidingstraject van 3 maanden waarbij JobRoad de cliënten naar de arbeidsmarkt begeleidt. Tijdens de jobhunting zullen contactmomenten voorzien worden, afhankelijk van de noden van de cliënt.

        Volgt tewerkstelling van klanten gedurende 1 maand actief op.

        Houdt het gedeelde opvolgingssysteem up-to-date met de vooruitgang van de cliënten in begeleiding, geeft op geregelde tijdstippen feedback aan de trajectbegeleiders van OCMW Lier en bereidt en leidt de stuurgroep vergaderingen.

        Verwijst cliënten terug door naar de trajectbegeleider van OCMW Lier indien de klanten niet arbeidsbereid of arbeidsrijp zijn, via een gezamenlijk overleg wordt beslist over het verdere traject.

 

Termijnen:

        Begeleidingstraject van JobRoad (screening, matching en jobhunting): maximaal 3 maanden

        Vroegtijdige stopzetting bij activatie (opstart in het NEC)

        Vroegtijdige stopzetting bij vaststelling niet arbeidsrijp of arbeidsbereid met terugkoppeling naar OCMW Lier en unanimiteit van beide partijen

        Klant kan bij stopzetting tewerkstelling tot 2 maal toe opnieuw een JobRoad-traject opstarten (kan maximaal 3 maal traject volgen)

        Nazorg traject voor starters: 1 maand opvolging na tewerkstelling op vaste tijdstippen.

KPI’s:

        Begeleiding van 80 OCMW cliënten naar werk in een activeringstraject van 3 maanden per klant met de ambitie om 48% effectief naar duurzaam werk te leiden in het NEC (berekend per kwartaal, op basis van de niet-vroegtijdig stopgezette begeleidingen).

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Toekenning van een toelage aan vzw Jobroad laat toe een bijkomend begeleidingsaanbod te voorzien in het kader van het activeringsbeleid van het OCMW:

        Activering van OCMW cliënten is een prioritaire beleidsdoelstelling; het bijkomend aanbod laat toe hier versterkt op in te zetten;

        Het Lokaal Activeringspact heeft de ambitie OCMW cliënten duurzaam te activeren naar werk. Met dit aanbod wordt een nieuwe impuls gegeven aan de realisatie van die ambitie.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/1/8

Uitvoeren van het lokaal activeringspact

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met toekenning van een toelage en het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met vzw Jobroad.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VZW DE MOEVE IFV OVERKOP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 21 april 2021 heeft het college beslist een aanvraag in te dienen bij de Vlaamse Overheid tot realisatie van een OverKop werking in Lier.

Midden 2021 heeft de Vlaamse Overheid 30 OverKop - werkingen erkend, waaronder het dossier van Lier.

In december 2021 is OverKop Lier officieel van start gegaan.

 

Feiten en context

OverKop is een werking, gericht naar (maatschappelijk kwetsbare) jongeren, met als doel laagdrempelige ontmoetings- en ontspanningsactiviteiten aan te bieden voor en door jongeren, mét aandacht voor een 'luisterend oor' en de beschikbaarheid van ondersteuning van het 'mentaal welbevinden' van jongeren. De sectoren jeugdwerk, welzijn en geestelijke gezondheidszorg werken nauw samen tot realisatie van OverKop.

In Lier is hierrond een sterk partnerschap uitgebouwd met partners zoals vzw De Moeve, team jeugd, team sociaal beleid, JAC, Straathoekwerk, Trawant,... Het partnerschap bouwt gezamenlijk aan een werking in Lier, binnen het kader zoals omschreven in het projectplan OverKop (zie bijlage).

 

In het kader van uitbouw van de OverKop werking wordt aan het college volgend ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen stad en OCMW Lier enerzijds en VZW De Moeve anderzijds principieel ter goedkeuring voorgelegd i.f.v. doorsturen naar de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Toekenning van een toelage aan vzw De Moeve laat toe om relatief duurzame personeelsinzet mogelijk te maken in functie van uitbouw van de OverKop werking in Lier. Op die manier kunnen de ambities van OverKop - zoals geformuleerd in het projectplan - effectief in praktijk omgezet worden. M.n. de integratie van jeugdwerk, welzijn en geestelijke gezondheidszorg voor een diverse groep jongeren - speelt in op een prioritaire beleidsdoelstelling.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/8/8

Plan Samenleven - jongeren in contact brengen met jeugdwerk

9.870€ (voorzien budget 2025)

 

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/2/18

Uitvoering van de OverKop werking

7.218,66€ (budget 2024)

16.851,41€ (saldo OverKop toelage 2025)

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/5/KAP/3/7

Ondersteuning werking jeugdhuis

24.000€ (budget 2024)

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst tussen stad en OCMW Lier enerzijds en vzw De Moeve anderzijds in functie van de realisatie van OverKop.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VZW SOLENTRA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

29/04/2019: CBS keurt de samenwerkingsovereenkomst met Solentra vzw goed voor de periode 1/03/2019-29/02/2020.

09/03/2020: CBS keurt de samenwerkingsovereenkomst met Solentra vzw goed voor de periode 1/03/2020 tot 29/02/2023.

27/11/2023: CBS keurt de samenwerkingsovereenkomst met Solentra vzw goed voor de periode 1/03/2023 tot 31/12/2024

18/12/2023: GR keurt de samenwerkingsovereenkomst met Solentra vzw goed voor de periode 1/03/2023 tot 31/12/2024

 

Feiten en context

Stad en OCMW hebben een lopende samenwerkingsovereenkomst met vzw Solentra die eind dit jaar eindigt. De samenwerking is aangegaan om het traumaprobleem bij (oorlogs)vluchtelingen aan te pakken en Lierse organisaties die geconfronteerd worden met de problematiek te ondersteunen. De behoefte aan dit aanbod is vanuit verschillende Lierse sectoren en diensten aangereikt: scholen, OCMW, e.a. Organisaties geven aan dat er een expliciete nood is aan de expertise van Solentra en de hulpverlening die zij bieden waardoor verdere verlenging van de samenwerking aangewezen is.

 

Aan het schepencollege wordt een nieuwe overeenkomst principieel ter goedkeuring voorgelegd voor de periode 1/01/2025 tot 31/12/2025 i.f.v. doorsturen naar de gemeenteraad. De volledige overeenkomst bestaat uit de afspraken.

 

 

Fasering

November: goedkeuring CBS

December: goedkeuring GR

Start nieuwe overeenkomst: 1/01/2025

Betaling eerste schijf: februari 2025

Tussentijdse evaluatie: mei 2025

Afsluit overeenkomst: december 2025

Betaling tweede schijf: december 2025

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Om volgende redenen wordt de verlenging van het samenwerkingsverband met Solentra vzw voorgesteld:

* De nood aan gespecialiseerde psychologische ondersteuning en traumabegeleiding bij vluchtelingen is gemeld door verschillende Lierse organisaties.

* Trauma is een rem voor cliënten die duurzame stappen vooruit willen zetten in hun integratieproces (leren van de Nederlandse taal, zoeken van werk, kinderen ondersteunen bij het schoolwerk, participeren aan het leven in België, ...)

* Solentra vzw is expert inzake transculturele consultaties met tolk voor migrantenkinderen met of zonder familie en inzake deskundigheidsbevordering wat betreft psychosociale begeleiding en vroegtijdige detectie van psychische problemen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/05/10

Uitbesteding gespecialiseerde trajecten rond psychologische begeleiding

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerking met vzw Solentra te verlengen en de samenwerkingsovereenkomst voor 2025 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

PIDPA - ALGEMENE VERGADERING VAN 25 NOVEMBER 2024 - AGENDA. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Pidpa voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is voor de activiteiten watervoorziening en riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

De stad Lier werd daarom opgeroepen op 21 oktober 2024 om deel te nemen aan de algemene vergadering van Pidpa op maandag 25 november 2024 om 18.00 uur op afstand.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2025

3.

Toetredingen

4.

Benoemingen

5.

Varia

        Vragen van vennoten

6.

Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        art. 41 § 2, 4° bevoegdheid gemeenteraad

        art. 432

        Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2025. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

Het college ontving op 21 oktober 2024 de uitnodiging voor deze algemene vergadering. Daarom is het aangewezen dat het college een beslissing over de agenda van deze algemene vergadering neemt. Hij legt deze ter bekrachtiging voor aan de gemeenteraad.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

12 onthoudingen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Yoena Mertens

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 12 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van Pidpa op 25 november 2024 met bijhorende agenda en stukken, met volgende agendapunten:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2025

3.

Toetredingen

4.

Benoemingen

5.

Varia

        Vragen van vennoten

6.

Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2025 en het toelichtend verslag.

 

Art 3 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de toetreding/uitbreiding van opdracht.

 

Art 4 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de benoemingen.

 

Art 5 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordigers van de stad om op de algemene vergadering van 28 juni 2024 van Pidpa, te handelen volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Art 6 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 29 NOVEMBER 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op xx oktober 2024 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 29 november 2024 om 18.00 uur in het kantoorgebouw te 2800 Mechelen, Schoutetstraat 2.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2025

3.

Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2025

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2025

5.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

6.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 499 van het decreet lokaal bestuur

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 29 november 2024

 

De raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO formuleerde in vergadering van 23 augustus 2024 de voorstellen van de agendapunten van de gewone algemene vergadering van 29 november 2024.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), inz.: artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018, 28 juni 2019, 23 april 2021 en 10 juni 2022

 

Argumentatie

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van 29 november 2024 met volgende agenda, goed:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2025

3.

Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2025

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2025

5.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

6.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 499 van het decreet lokaal bestuur

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 29 november 2024

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 29 november 2024.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 29 november 2024 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

IVAREM - BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN 13 DECEMBER 2024  - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk eerste, tweede en derde volmachtdrager van de stad Lier voor de algemene vergadering van IVAREM voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 9 oktober 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van IVAREM die op 13 december 2024 om 17.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Themis op de derde verdieping van het administratieve gebouw van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in Muizen (Mechelen).

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking ondernemingsstrategie voor 2025

3.

Bespreking begroting voor boekjaar 2025

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2025

5.

Benoeming (vervanging) bestuurder van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 13 december 2024

 

We ontvingen volgende documenten:

        de ondernemingsstrategie voor het jaar 2025 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 18-10-2024;

        de begroting voor het jaar 2025 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 18-10-2024;

        de voorlopige werkingsbijdragen voor het jaar 2025 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals opgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 18-10-2024;

 

Juridische grond

        Decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur, inz. artikel 432: het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten moet worden herhaald;

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016, 15 december 2017, 7 december 2018, 13 december 2019 en 19 december 2020

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 13 december 2024 die als volgt is samengesteld, goed:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking ondernemingsstrategie voor 2025

3.

Bespreking begroting voor boekjaar 2025

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2025

5.

Benoeming (vervanging) bestuurder van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 13 december 2024

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

TOETREDING RAAMOVEREENKOMST VOOR HET LEVEREN, IMPLEMENTEREN EN ONDERHOUDEN VAN DATACENTERINFRASTRUCTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Politiezone TARL publiceerde de raamovereenkomst voor het leveren, implementeren en onderhouden van datacenterinfrastructuur, referentie ICT 2021/01, met als startdatum 07/02/2022,

De raamovereenkomst heeft een looptijd van 48 maanden en werd gegund aan leverancier Lebon IT Services, Roeselarestraat 205A te 8840 Staden.

 

De firma Lebon IT heeft ruime ervaring met politiezones, waardoor hun aanbod vaak afgestemd is op onze specifieke behoeften, zoals mobile office-oplossingen, phishingpreventie, en Citrix-omgevingen. Dit maakt het zowel praktisch als efficiënt om samen te werken.

 

Alvorens gebruik te kunnen maken van deze raamovereenkomst dient politiezone Lier toe te treden tot de raamovereenkomst.

 

Juridische grond

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen. 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 10 juni 2006 houdende de regeling van het uniform van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief GPI 65 van 27 februari 2009 betreffende de basisuitrusting en de algemene functieuitrusting van de leden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief GPI 37ter van 25 februari 2022 betreffende het beoefenen van sport binnen de geïntegreerde politie.

 

Argumentatie

De voornoemde opdracht van Politiezone TARL, Affligemsestraat 101 te 1770 Liedekerke

is een raamovereenkomst met één leverancier, Lebon IT Services, Roeselarestraat 205A te 8840 Staden.

 

Politiezone TARL treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2 (6°) en 47 van de wet van 17 juni 2016.

 

De politiezone Lier kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

Het is aangewezen dat politiezone Lier gebruik maakt van deze door de aankoopcentrale aangeboden raamovereenkomst om volgende redenen: 

        de in deze raamovereenkomst(en) voorziene producten voldoen aan de behoeften 

        door gebruik te maken van deze raamovereenkomst moet er geen eigen plaatsingsprocedure gevoerd worden, wat efficiëntiewinst betekent;

        de afname is geheel vrij. 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

GU 2025 330/123-13

Aankoop informaticamateriaal

 

De nodige budgetten zijn voorzien in het begrotingsjaar 2025 en wordt in de komende begrotingsjaren voorzien.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college neemt kennis van de intentie van politiezone Lier om toe te treden tot raamovereenkomst voor het leveren, implementeren en onderhouden van datacenterinfrastructuur via Politiezone TARL , in het bijzonder van de leverancier Lebon IT Services, Roeselarestraat 205 A te 8840 Staden.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

TOETREDING RAAMOVEREENKOMST VIA CREAT VOOR HARDWARE VOOR DE WERKPLEK, INFRASTRUCTUURCOMPONENENTEN, INHERENTE SOFTWARE EN KORTE OF SNELLE INTERVENTIES. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De politiezone Lier wenst toe te treden tot de raamovereenkomst "Hardware voor de werkplek, infrastructuurcomponenten, inherente software en korte of snelle interventies" zoals aangeboden door de aankoopcentrale Creat.

 

Creat publiceerde de raamovereenkomst voor hardware op 30 maart 2016 en startte op 1 november 2016. De raamovereenkomst loopt tot 30 november 2025 en werd gegund aan leverancier Xylos nv, Noorderlaan 139 te 2030 Antwerpen (België).

 

Alvorens gebruik te kunnen maken van deze raamovereenkomst dient politiezone Lier toe te treden tot de raamovereenkomst.

 

Juridische grond

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen. 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 10 juni 2006 houdende de regeling van het uniform van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief GPI 65 van 27 februari 2009 betreffende de basisuitrusting en de algemene functieuitrusting van de leden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief GPI 37ter van 25 februari 2022 betreffende het beoefenen van sport binnen de geïntegreerde politie.

 

Argumentatie

De voornoemde opdracht van Creat CV - Stropstraat 1, 9000 Gent - BE 0554.887.312, is een raamovereenkomst met één leverancier, Xylos nv, Noorderlaan 139 te 2030 Antwerpen.

 (België).

 

Creat treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2 (6°) en 47 van de wet van 17 juni 2016.

 

De politiezone Lier kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

Het is aangewezen dat politiezone Lier gebruik maakt van deze door de aankoopcentrale aangeboden raamovereenkomst om volgende redenen: 

        de in deze raamovereenkomst(en) voorziene producten voldoen aan de behoeften 

        door gebruik te maken van deze raamovereenkomst moet er geen eigen plaatsingsprocedure gevoerd worden, wat efficiëntiewinst betekent;

        de afname is geheel vrij. 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

GU 2024 330/123-13

Beheers-en werkingskosten informatica

 

De nodige budgetten zijn voorzien in het begrotingsjaar 2024 en wordt in de komende begrotingsjaren voorzien.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om in te tekenen op de raamovereenkomst "Hardware voor de werkplek, infrastructuurcomponenten, inherente software en korte of snelle interventies" zoals toegewezen door aankoopcentrale Creat, aan de Xylos nv, Noorderlaan 139 te 2030 Antwerpen (België), gekend onder het KBO nr. 0877.360.743.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

LOKALE POLITIE LIER - BRIEF DD. 09/10/2024 VAN HET FEDERAAL TOEZICHT M.B.T. GOEDKEURING  VAN DE JAARREKENING 2023 POLITIEZONE LIER. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 mei 2024 waarbij de rekening 2023 van de politiezone (PZ 5360) werd vastgesteld.

 

Feiten en context

De stad ontving op 09 oktober 2024 de brief van de gouverneur over de goedkeuring van de rekening 2023 van de politiezone

 

Juridische grond

De artikelen 34,77 en 78 van de wet van 7/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, betreffende de goedkeuring van de politierekening door de Federale Directie - Toezicht Lokale Politie

Het KB van 5/9/2001, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, in het bijzonder de artikelen 66 tot en met 72.

Het KB van 24/1/2006 tot wijziging van het KB van 5/9/2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie.

De ministeriële omzendbrief PLP33, 38 en 38bis betreffende het afsluiten van de jaarrekeningen van de politiezones.

 

Argumentatie

Het voor eensluidend verklaard afschrift van besluit van 09 oktober 2024 van de Federale Directie - Toezicht Lokale Politie houdende goedkeuring van de jaarrekening 2023 zonder opmerking moet ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 09/10/2024 van het Federaal Toezicht m.b.t. goedkeuring van de jaarrekening 2023 zonder opmerkingen van de lokale politie Lier.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. inzameling GFT

Vanaf 1 januari 2026 zijn alle Europese landen verplicht om groente- fruit- en tuinafval apart in te zamelen en te verwerken.

In de laatste editie van de Peperbus konden we lezen dat IVAREM reeds in 2025 in Lier en Koningshooikt met de ophaling van GFT zal starten. In het voorjaar zullen inwoners een container kunnen aanvragen, tenzij ze ervoor kiezen om aan thuiscomposteren te doen.

In september 2023 konden we op deze raad reeds vernemen dat de thuisophaling van GFT tweewekelijks zou georganiseerd worden, in containers van 40 of 140 liter.

De specifieke en praktische modaliteiten zouden later nog bepaald worden.

 

Daarom de volgende vragen:

        Bevestigt het CBS vandaag dat de ophaling inderdaad tweewekelijks zal gebeuren en dat inwoners de keuze zullen kunnen maken tussen een container van 40 of van 140 liter? (Tenminste, indien men niet voor thuiscomposteren kiest.)

        Welke eventuele bijkomende modaliteiten of mogelijkheden zal de stad voorzien, opdat ook mensen zonder tuin en/of zonder veel ruimte voor een extra container vlot hun GFT kwijt kunnen?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

IVAREM start met de GFT ophaling in Lier op 6 mei 2025. De uitrol zal als volgt verlopen:

 

        December 2024: start campagne via verschillende kanalen (IVAREM magazine, de Peperbus, de Zondag, RTV, sociale media, website en app, JC Decauxborden, nieuwsbrieven, via onthaalpunten en sociale partners zoals de dienstencentra, digibank, mondiale werken, sociaal restaurant…)

 

        Begin januari ontvangt ieder gezin een persoonlijke brief met de informatie over het aanvragen van de gratis GFT container. Deze kan tussen 6 januari en 2 maart 2025 aangevraagd worden. Er is keuze tussen een 40l en 140l container. De containers zullen in deze periode ook fysiek worden gepresenteerd op verschillende plaatsen (bvb op het recyclagepark, aan het onthaal, tijdens het minirecyclagepark op de zaterdagmarkt…).

 

        Begin maart ontvangt men een tweede persoonlijke brief met het tijdstip waarop de container geleverd zal worden. De containers worden vanaf 10 maart geleverd.

Vanaf 6 mei 2025 is er een 2-wekelijkse huis-aan-huisophaling voorzien. In de ophaalkalender 2025 zijn de juiste data per zone opgenomen. Deze kalender is beschikbaar als uitneembare middenpagina in de Peperbus jan-feb 2025 of digitaal via de website en via de Recycle en IVAREM app.

Naast de huis-aan-huisophaling voor GFT zijn er nog andere mogelijkheden om de hoeveelheid GFT in het restafval te verminderen:

        Afval vermijden:

        Campagne “Mag het wat minder” leert hoe men afval in de eerste plaats moet vermijden en in de tweede plaats correct sorteren om de grondstoffen maximaal te kunnen hergebruiken.

        Thuiscomposteren:

        Er wordt informatie voorzien voor mensen die willen starten met thuiscomposteren.

        De campagne “Shop in eigen hof” wordt hernomen.

        Voor kleinere terrassen of tuintjes kan een wormenbak worden gebruikt.

        Brengpunten:

        Onderzoek heeft uitgewezen dat een ondergrondse verzamelcontainer geen goede oplossing biedt voor de GFT afvalfractie. Er loopt momenteel wel een proefproject met een GFT cocon. Dit is een bovengrondse compacte brengoplossing voor een beperkt aantal gezinnen. Het proefproject loopt tot januari 2025. Daarna zal beslist worden of dit een efficiënte oplossing kan bieden voor mensen met beperkte ruimte.

        De huidige brengpunten zoals het recyclagepark en de 2 bestaande wijkcomposteringen blijven bestaan.

 

 

Interpellatie 2 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. busverbindingen Koningshooikt

Vanaf 6 januari sneuvelen de buslijnen 560 en 561 die 2 keer per uur Lier, Koningshooikt en Mechelen verbinden. Reizigers die van Jut naar Mechelen willen, krijgen ter compensatie een bus per uur naar Putte en kunnen daar overstappen op de bus naar Mechelen, als ze nog een plekje vinden op die al drukbevolkte bus tenminste. Hooiktenaars die naar Lier willen, verliezen een vaste bus per uur en worden afhankelijk van een handvol spitsuurbussen op lijnen 570 en 571, en van lijnen 57 en 58 die 1 keer per uur rijden. Die laatste zit momenteel op drukke momenten trouwens zo vol dat ze zelfs geen halt meer houdt in Koningshooikt en ineens doorrijdt naar Lier.

 

Het is de kroniek van een aangekondigde dood, op de eerste raad van deze legislatuur in 2019 vroeg toenmalig collega Van Camp al hoe het stadsbestuur het wegvallen van deze lijnen ging opvangen. Lijnen die erg belangrijk zijn voor de talrijke Hooiktenaars die in Lier en Mechelen naar school gaan of er werken.

 

Maar er gebeurde helaas niets en nu is het dus zo ver. Communicatie van De Lijn of de stad is er nog amper geweest, slechts door de alertheid van enkele wakkere Hooiktenaars online begint de ernst van de situatie stilaan door te sijpelen. Wij hebben hierover de volgende vragen:

 

        Hoe gaat de stad vermijden dat er op 6 januari mensen staan te wachten op het busje dat nooit komt? Want niet iedereen zit op ‘Ge zijt van Jut als’ uiteraard. Welke communicatie is er gepland?

        Is het stadsbestuur het er mee eens dat de nieuwe busbediening in Koningshooikt ondermaats is? Heeft het bestuur de intentie om bijsturing van deze plannen te vragen zodat de Hooiktenaars niet in de kou blijven staan?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

We zijn inderdaad een aantal jaren geleden op deze gemeenteraad al ruim ingegaan op de problematiek en hebben ook toelichting gegeven over de verschuivingen en bijkomende busverbindingen die in het vervoersplan van De Lijn voorzien zijn. Ik ga hierbij nog in op uw aanvullende vragen.

 

Wat betreft communicatie: De communicatie rond de aangepaste busdiensten worden gevoerd door De Lijn zelf. De stadsdiensten nemen deze communicatie wel op in de eigen kanalen om de boodschap verder te verspreiden. Zo wordt door de stad actief gecommuniceerd via haar stedelijke kanalen waaronder via de peperbus, dit wordt voorzien in de loop van de maand december.

 

Daarnaast lijkt u aan te geven dat de dienstverlening tussen Koningshooikt en Lier zou verminderen. Dat is in het plan niet het geval. De dienstverlening tussen Lier en Koningshooikt werd in het verleden steeds voorzien door 2 lijnen, namelijk 560 en 561, het is altijd de bedoeling geweest om ook in  de toekomst 2 lijnen te blijven voorzien om deze verbinding mogelijk te maken. Dit werd in het plan voorzien met lijnen 57 en 58. Door de gefaseerde invoering werd lijn 58 echter ingevoerd voordat lijn 57 werd geïntroduceerd en lijnen 560 en 561 werden geschrapt. Het blijft dus wel de bedoeling om hierdoor minimaal een halfuursverbinding te houden tussen Lier en Koningshooikt. Tijdens de spits ligt de frequentie van lijn 58 overigens dubbel zo hoog, waardoor er op die momenten 3 bussen per uur tussen Lier en Koningshooikt rijden, wat meer is dan voor de hele oefening van het vervoersplan.

 

De wijziging naar een overstapverbinding richting Mechelen werd ook al een hele tijd geleden aangekondigd. De Lijn maakt zich sterk dat dit slechts een zeer beperkte impact heeft op de reistijd vanuit Koningshooikt naar Mechelen. De verbinding zou op die manier nog steeds ongeveer 50 minuten in beslag nemen. Er zijn vanuit de bewoners wel vragen gerezen over de noodzakelijke capaciteit van deze verbinding en de robuustheid dat deze kan worden gegarandeerd. Naar aanleiding daarvan heeft de Stad Lier bijkomende info opgevraagd bij De Lijn die binnenkort ook in detail zal worden besproken, net als enkele alternatieve voorstellen die de bewoners op tafel leggen, zoals een overstapverbinding via Sint-Katelijne-Waver ipv van via Putte.

 

Interpellatie 3 : van Stijn Coenen (Groen-Lier&Ko) i.v.m. de bouwpauze

Afgelopen week deed de bestendige deputatie een uitspraak in het dossier van een omgevingsvergunning dat een behoorlijke historiek heeft. We hebben de besluitvorming hieromtrent gevolgd en maken ons zorgen (zoals we dat eerder deden in maart 2022, toen de bouwpauze voorlag in deze raad).

We lezen immers dat na een traject (via de raad voor vergunningenbetwistingen) de bestendige deputatie oordeelt dat de vergunning verleent wordt op basis van een arrest van de Raad van State waarin gesteld wordt dat: “de “tijdelijke bouwpauze” is niet op te vatten als een “hard bouwverbod”, maar als een verzoek om, in afwachting van “de opmaak van een RUP dan wel een bouwverordening”, aanvragen die 50% of meer van een greenfield aanwenden voor meergezinswoningen kritisch te bekijken in het licht van de goede ruimtelijke ordening.

De bestreden beslissing creëert zodoende ook geen nieuwe grondslag om een omgevingsvergunningsaanvraag te kunnen weigeren, ook wanneer die aanvraag wel verenigbaar zou zijn met de goede ruimtelijke ordening. (mijn cursivering)

De verzoekende partijen kunnen er verder niet van overtuigen dat de bevoegde gemeentelijke overheden de beleidsmatig gewenste ontwikkeling in werkelijkheid systematisch als bindend en verordenend voorschrift toepassen. In zoverre de bestreden beslissing in een concreet geval toch als bindend en verordenend wordt toegepast, is er sprake van een onwettigheid, die in voorkomend geval door de bevoegde rechter kan worden vastgesteld.”

Met andere woorden: hier gebeurt dus waarvoor we waarschuwden. Het instrument dat u installeerde, is juridisch niet sterk genoeg.

 

Mijn vragen zijn dan ook eenvoudig:

        Beseft het CBS dat het vergunningenbeleid op losse schroeven staat?

        Welke beleidsinstrumenten voorziet het CBS om Beleidsmatig Gewenste Ontwikkelingen sterker afdwingbaar te maken?

 

Antwoord schepen Thierry Suetens:

Eerst en vooral wil ik u even meegeven dat ikzelf of mijn diensten momenteel nog niet beschikken over de uitspraak over het specifiek dossier naar waar u naar verwijst in uw interpellatie.  De uitspraak van de deputatie is voor ons nog niet zichtbaar in het Omgevingsloket of in ons dossierbeheerprogramma. U moet dus begrijpen dat het zéér moeilijk is te reageren op uitspraken die in de beslissing door de deputatie zijn gebeurd.

 

Het antwoord dat ik u zal geven is gevoed vanuit beslissingen v/d gemeenteraad 30/9/24, dan verwijs ik specifiek naar het besluit betrekking de verlenging v/d bouwpauze tot januari 2026. Bijkomend ook het advies v/h CBS van 7/10/24 inzake de herneming van het omgevingsberoep door de deputatie na vernietiging door de Raad van vergunningsbetwistingen, die werd opgemaakt door onze raadsman.

 

Zoals u weet zijn onze diensten volop bezig met de opmaak van een algemene stedenbouwkundige verordening. Deze verordening zal onder meer normen vastleggen met betrekking tot kwaliteitseisen voor ontwikkelingsprojecten op greenfields en binnengebieden, kwaliteitseisen voor hoogbouw, bepalingen met betrekking tot het klimaat robuust inrichten van private percelen zoals het beperken van verhardingen,…

De verordening zal een duidelijk regelgevend kader bieden voor onder meer de besproken projecten met als hoofdfunctie meergezinswoning op greenfields op het grondgebied van Lier&Koningshooikt.

 

In afwachting van de opmaak van de algemene stedenbouwkundige verordening heeft de gemeenteraad op 30 september 2024 beslist om de tijdelijke bouwpauze als beleidsmatig gewenste ontwikkeling, met één jaar te verlengen tot 1 januari 2026. Zonder bouwpauze zullen zulke aanvragen steeds op een ad-hoc-niveau worden beoordeeld waarbij een ruimere en duidelijke visie achterwege blijft.

 

Daar het project waarnaar verwezen wordt de realisatie van een meergezinswoning betreft op een op heden grotendeels onverhard, groen terrein dat daarenboven een belangrijke waterbergende functie heeft in het licht van de klimaatverandering, is voornoemde beleidsmatig gewenste ontwikkeling van toepassing.

 

Niettegenstaande er geen verplichting bestaat om rekening te houden met de beleidsmatig gewenste ontwikkeling van de tijdelijke bouwpauze, heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen in haar arrest van 2 mei 2024 nr. RvVb-A-2324-0691 bevestigd dat er op de vergunningverlenende overheid in dit specifiek dossier een verstrengde motiveringsplicht rust waardoor de aanvraag in het licht van de beleidsmatig gewenste ontwikkeling van de tijdelijke bouwpauze moet worden onderzocht en beoordeeld.

 

Uit de beslissing van de deputatie van de provincie Antwerpen bleek echter onvoldoende waarom niet tegemoet wordt gekomen aan de beleidsmatig gewenste ontwikkeling inzake greenfields, waardoor ter zake een schending werd weerhouden van de motiveringsplicht en het zorgvuldigheidsbeginsel. 

De deputatie moest dus opnieuw een beslissing nemen. Uit uw interpellatie blijkt dat de Deputatie voor de tweede maal een vergunning zou hebben afgeleverd?

 

Ik stel voor dat we de definitieve beslissing nog even afwachten, zoals u weet heeft het CBS nog steeds de mogelijkheid om opnieuw hier beroep aan te tekenen bij de Raad tegen deze beslissing.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.