Lier

Zitting van 29 januari 2024

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. loskomende kasseien

Heel veel kasseien komen omhoog. Veel straten vertonen putten en zelfs die recent heraangelegd zijn. Dit gaat echt over een lange lijst.

        Kan de Schepen uitleggen wat de reden hiervan is en wat er in de toekomst gaat gebeuren om dit te voorkomen. Dit is dweilen met de kraan open!

        Hoe snel worden bij melding herstellingen uitgevoerd. Moeten deze altijd uitgegeven worden aan buiten firma’s of heeft de stad zelf herstellers?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Wat de reden hiervan is?

        Een kasseiverharding in combinatie met de intensiteit van het verkeer in de binnenstad is de meest onderhoudsintensieve verharding op een openbaar domein.;

        Individuele kasseien die los komen zijn dikwijls het gevolg van lokaal wringend/draaiend verkeer op plaatsen waar minder dikke kasseien in een onvoldoende drainerende ondergrond liggen (vb paradeplein);

        De putten en gebreken op verschillende plaatsen maken duidelijk dat het grootschalig onderhoud waar we in 2023, 2024 en de volgende jaren extra op inzetten absoluut nodig is.

 

Moeten deze altijd uitgegeven worden aan buiten firma’s of heeft de stad zelf herstellers?

        Op 23 januari 2023 stelde u een gelijkaardige vraag waarin geantwoord werd dat de stad niet langer beschikt over een eigen kasseiploeg voor eigen en dringende herstellingen. Het zeer lokaal en dringend herstellen van een paar kasseien, eventueel met een tijdelijke andere verharding (koudasfalt/snelhardend beton) behoort nog wel tot de mogelijkheden. Grotere herstellingen worden inderdaad uitgegeven aan de raamcontractaannemer, aan een gespecialiseerde aannemer op grotere schaal. Deze herstellingen hebben vaak veel impact omdat dit grotere werken zijn en zijn dus niet altijd eenvoudig in te plannen.

 

Wat er in de toekomst gaat gebeuren?

        Kasseiverharding in ontwerpen van nieuwe straten wordt extra kritisch bekeken en liefst vermeden

        bij herhaaldelijke herstellingen op bepaalde locaties zal kritisch gekeken worden of een kasseiverharding nog wel aangewezen is. Op plaatsen waar reeds een gescheiden rioleringsstelsel aanwezig is en/of de straat relatief recent (+/-20 jaar) werd heraangelegd kan geopteerd worden voor een meer duurzamere verharding zoals (uitgewassen) betonverharding of klinkers.

 

        De putten en gebreken op verschillende plaatsen worden aangepakt:

        In 2023 werd reeds +/-1800m² kasseiverharding hersteld door een externe aannemer (Zimmerplein 850m² , Koepoortstraat 550m², Aragonbrug 25m², Strijpensveld 350 m², Begijnhofstraat 15 m²);

        In 2024 wordt een raamcontract voor 3 jaar gelanceerd voor exclusief kasseiverharding voor een gelijkaardige jaarlijkse hoeveelheid van +/- 1800m². Het bestek hiervoor zal in februari aan het CBS ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

Hoe snel worden bij melding herstellingen uitgevoerd

        Dit is steeds afhankelijk van de locatie en omvang van de schade. Zeer kleine, lokale schade op minder drukke wegen/voetpaden zonder gevaar wordt ingepland in eigen beheer door de eigen diensten. Afhankelijk van de planning is de doorlooptijd dan 2-3 weken. Deze wordt dikwijls wel al sneller gesignaleerd met een bordje of kegel.

        Kleine schade op de rijbaan die een onveilige situatie oplevert wordt in eigen beheer tijdelijk hersteld met bv koudasfalt en kan normaliter binnen 2-3 werkdagen opgevangen worden op voorwaarde dat deze officieel gemeld wordt via de normale kanalen. Het plaatsen van tijdelijke signalisatie gebeurt dikwijls de dag zelf nog. De eigenlijke herstelling gebeurt dan door een externe aannemer die een vergunning dient aan te vragen. De doorlooptijd wordt dan een aantal weken en is afhankelijk van andere mogelijke conflicten en omleidingen door reeds vergunde werken.

        Grote of uitgebreide schade  wordt structureel gepland in schoolvrije periodes om minimale hinder te veroorzaken. Dit is niet steeds mogelijk maar in zulke situaties wordt de doorlooptijd dan een aantal maanden.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. laadpalen

De elektrificatie van ons wagenpark zet zich stevig door. Eind 2023 zaten we in ons land aan 182.000 volledig elektrische voertuigen, dit jaar verdubbelt dat en tegen 2030 zijn het naar schatting 2 miljoen. De Vlaamse overheid heeft daarom een tijdslijn uitgetekend met daarop de benodigde stijging van de laadcapaciteit.

 

Een eerste deadline ligt in 2025 en recent konden we in de krant lezen hoe de gemeenten scoorden op weg naar die deadline. Lier zit momenteel op 59% van de laadbehoefte tegen 2025 leerden we, en heeft dus nog wel een weg af te leggen.

 

We zien de laatste maanden her en der laadpalen opduiken, maar willen het college toch vragen op welke manier het denkt aan die laadbehoefte tegen 2025 te voldoen.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Het is net omwille van de doelstellingen van 2025 en 2030 dat het schepencollege een laadpuntstrategie heeft aangenomen daarin werden de strategische uitbreidingen opgesomd om ervoor te zorgen dat het totaal aantal laadpunten kan worden gehaald. Het is uiteraard wel van belang dat steeds in het achterhoofd wordt gehouden dat de aanpak van het aantal laadpunten moet worden uitgedrukt in laadpuntequivalenten, waardoor het installeren van 1 laadpaal, meestal leidt tot heel wat meer laadpuntequivalenten om de doelstellingen te bereiken. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat de doelstellingen enkel worden gehaald met zuiver publieke laadpunten, maar dat ook semi-publieke laadpunten hierin een rol spelen. Dit zijn laadpunten die toegankelijk zijn voor iedereen, maar zich niet op openbaar domein bevinden. In Vlaanderen zijn momenteel ongeveer 9000 publieke laadpunten en 22000 semipublieke laadpunten. Dat is de verhouding die u in het achterhoofd moet houden

 

Er zijn momenteel 3 manieren waarop het aantal laadpalen momenteel wordt ingepland:
1) strategische locaties: deze locaties zijn doorgegeven door de stad om gaten in het netwerk op te vullen
2) paal volgt paal: hierbij wordt locaties met een laadpaal versterkt met extra laadpunten en laadpalen

3) paal volgt wagen: hierbij kunnen eigenaars van een volledig elektrische wagen die geen eigen laadmogelijkheden hebben en geen paal in de buurt hebben er één aanvragen. Deze laatste mogelijkheid is de enige die gestuurd wordt op individuele vragen.

Naar aanleiding van de laadpuntstrategie hebben wij verschillende laadpunten aan de Vlaamse overheid gesuggereerd om te versterken dan wel volledig nieuw te installeren. Dat zijn dan ook een groot deel van de bewegingen die u momenteel in onze stad ziet. De laadpuntstrategie is ook aangepast aan het aantal laadbeurten zodat veel gebruikte laadpalen ook tijdig worden versterkt. Tegelijk zien we ook het aantal semipublieke laadpalen toenemen dit is coherent met de laadpaalstrategie.

In het kort wordt onze strategie dus verder uitgerold zoals voorzien en groeit het aantal laadpalen op die manier volgens het groeipad naar de doelstelling, zowel die van 2025 als die van 2030.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Luc Van Oosterwijck (Vlaams Belang) i.v.m. snelheidscamera’s 2023

Het laatste jaar zijn er verscheidene flitspalen bij gekomen op het grondgebied van Lier.

Volgens de uiteenzetting die we kregen tijdens het meerjarenplan werden ze zelfs opgenomen als vermelding voor de toch wel spectaculaire stijging van inningen der boetes van meer dan 75% tussen rekenjaar 2022 en 2023. Ook werd er geïnsinueerd dat deze stijging wel zou afvlakken in de volgende jaren.

 

Vragen:

        Gezien de soms lage snelheidsovertredingen met beboeting (tot 1Km/u teveel) kunnen we stellen dat hier een nultolerantie gehandhaafd wordt? Waarom deze wel zeer strenge handhaving?

        Wat zijn de toekomstplannen wat betreft eventuele uitbreiding het aantal flitspalen?

        Hoeveel ongevallen of incidenten met als oorzaak te hoge snelheid zijn er vastgesteld in de Frederik Pelzerstraat , voor de komst van de huidige flitspaal?

        Hoe zit het met de wettelijkheid der vaststelling van de overtredingen van fietsers met een onbemande camera, gezien er in het KB van 18 december 2002 de vaststelling van snelheidsovertredingen van fietsers door onbemande camera’s niet opneemt?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Om te beginnen een kleine nuancering: een paal die erbij komt betekent niet noodzakelijk een camera meer. We hebben nu zeven stedelijke flitspalen op ons grondgebied, maar we hebben slechts twee camera’s. Die roteren tussen de zeven palen. Mochten we dus drie palen extra zetten maakt dat geen verschil voor de flitsfrequentie. Het stadsbestuur heeft alleszins geen ambities voor de aankoop van extra camera’s voor de zone-30 en -50.

 

Een tweede nuancering: je hoort vaak mensen die klagen dat ze aan 31km/u zijn geflitst, maar dat klopt niet. Zoals ook duidelijk aangegeven op elk PV is de vastgestelde snelheid minstens 37 dan wel 57 km/u. We geven immers een marge van 6km/u, op een geijkte camera. Dat lijkt me dus geen nultolerantie, maar een marge van bijna 25%. Ter vergelijking: op de autosnelweg geldt dezelfde marge, dus daar wordt u geflitst aan 127, een marge van 5%.

 

Voordat de locatie van de flitspalen werd bepaald, werd een uitgebreid onderzoek uitgevoerd door de politie. Een criteriamatrix met criteria zoals resultaten van snelheidscontroles, het aantal verkeerongevallen stoffelijke en lichamelijke schade, de aanwezigheid van een school of kinderopvang, de visie van wijkagenten, de verkeersdienst, visie specialisten, e.d. werden weerhouden. Deze matrix werd toegelicht op een gemeenteraadscommissie. De vijf jaren voorafgaand aan de beslissing om in de Frederik Peltzerstraat een flitspaal te plaatsen werden er 13 verkeersongevallen met stoffelijke schade en 9 verkeersongevallen met lichamelijk letsel vastgesteld.

 

Dat er een probleem zou zijn met het vaststellen van snelheidsovertredingen door fietsers (ik veronderstel dat u daar e-bikes mee bedoelt) is voor ons nieuw. GASAM geeft aan dat er geen probleem is om dat vast te stellen bij e-bikes die beschikken over de verplichte nummerplaat en de PV’s rechtsgeldig zijn.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. zwembad

Enkele weken hebben we via de media vernomen dat de Vlaamse regering 30 miljoen subsidie gaat toekennen aan een aantal zwembaden in Vlaanderen om deze energiezuiniger te maken.

Voor het zwembad de Waterperels in onze stad zou het om een subsidie van 3,67 miljoen euro gaan, het subsidiepercentage bedraagt 60% dit betekent voor het zwembad dat zij een investering van 2,45 miljoen euro moeten doen om het volledige bedrag te verkrijgen.

 

Ik heb dan ook volgende vragen aan het cbs:

        Heeft het cbs al weet hoe de directie van Lago dit gaat aanpakken?

        Heeft het cbs al een idee of dit een impact gaat hebben op het bedrag dat de stad jaarlijks betaald?

        Is het de bedoeling dat de inkomprijzen nu of in de nabije toekomst gaan dalen?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

        De aanvraagtermijn voor de subsidie was eerder kort in het licht van de complexiteit waardoor LAGO nog wat extra studiewerk heeft, op de totale investering is de subsidie lager dan 60% omdat er een aantal zaken niet in aanmerking genomen werden (bv wel nieuwe luchtgroepen, maar niet het lokaal nodig voor de nieuwe luchtgroepen). Er is eind februari een overlegcomité met LAGO gepland.

        Indien een verlenging van de overeenkomst met LAGO afgesproken kan worden zal de stad in de toekomst in tegendeel minder subsidie betalen.

De stad krijgt dan zonder meer kost een energiezuiniger, duurzamer en toekomstgericht zwemcomplex, LAGO draagt de investeringen (vraagt wel een stadswaarborg om voordeliger te kunnen lenen).

        De tarieven maken deel uit van de contractuele bepalingen (de recreatietarieven zijn door LAGO te bepalen, de sport, clubs- en scholentarieven liggen vast) We bekijken samen met LAGO evenwel om de schoolzwemtarieven voor de Lierse lagere scholen nog te verlagen om er alles aan te doen dat elk Liers kind voldoende zwemles aangeboden krijgt.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. fietsbeugels

Op de gemeenteraad van september 2023 peilde onze fractie naar een stand van zaken van het plaatsen van bijkomende fietsenstallingen.

Meer specifiek kaartten we ook de opgelopen achterstand aan inzake het plaatsen van fietsenstallingen op vraag van inwoners.

De bevoegde schepen gaf toen aan dat het over 14 dossiers ging, waarbij de plaatsing nog voor het einde van het jaar zou gebeuren. Het ging om dossiers in Rechtestraat, Karthuizersvest, Ogezlaan, Nazarethdreef, Lookstraat, Gasthuisvest, Paradijsweg, Kroonstraat, Gaslei, Begijnhofstraat, Dorpsstraat, Maasfortbaan, Bergsken en Bril.

Voor het dossier Ogezlaan vernamen we dat er op heden nog geen beugels geplaatst zijn.

 

Vandaar de volgende vragen:

        Is het dossier Ogezlaan een uitzondering of zijn er ook voor de 13 andere dossiers nog geen fietsbeugels voorzien?

        Wat is de reden van de blijvend oplopende achterstand, voor het dossier Ogezlaan, maar eventueel ook voor andere dossiers?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Ondanks het feit dat er voor heel wat dossiers hier vooruitgang is geboekt, waarbij de fietsbeugels zijn uitgetekend, materiaal is besteld en werkbonnen zijn uitgevaardigd, is de plaatsing is niet in alle dossiers, zoals Ogezlaan, al volledig uitgevoerd. We verwachten dat wel op korte termijn.

Voor enkele dossiers is er een aanvullende beslissing nodig omdat de praktische uitwerking een aantal gevolgen heeft op andere infrastructuur of weggebruikers. Dit is onder meer zo in de Kartuizersvest waar moet beslist worden of een parkeerplaats zal worden weggenomen om de beugels te kunnen plaatsen of waarbij het plaatsen van de fietsbeugels wordt gelinkt aan een groter dossier. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Gaslei waar tegelijk met de fietsbeugels ook gevraagd wordt om de parkeerplaatsen op het einde van de straat in te tekenen, hetzelfde geldt ook voor Dorpsstraat waar fietsbeugels zou kunnen gelinkt worden aan het gedeeltelijk opheffen van een parkeerverbod op dezelfde locatie.
 

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 18 DECEMBER 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 18 december 2023.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 18 december 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

TOETREDINGSOVEREENKOMSTEN MOBILDATA IVRI (INTELLIGENTE VERKEERSREGELAARS IN VLAANDEREN) GEDEELTE ITS-APPLICATIE EN RIS EN GEDEELTE TLC. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad heeft in zitting van 26 juni 2023 goedkeuring gehecht aan de toetreding van volgende raamcontracten via een opdrachtencentrale van het Agentschap Wegen en Verkeer:

        Opmaak lichtenregelingen, V-plannen en microsimulaties (Bestek 1M3D8N/19/05)

        Leveren, plaatsen, uitbreiden, aanpassen, vernieuwen, verplaatsen, verwijderen en onderhoud van driekleurige lichtseininstallatie op kruispunten, knipperlichten, bi-flashinstallaties en bochtafbakeningsborden opgesteld in Vlaanderen (bestek VWT/EW/2021/002)

        Mobildata - iVRI (intelligente verkeersregelinstallatie) - leveren, opstellen, onderhouden en aanpassen van intelligente verkeersregelaars in Vlaanderen - gedeelte ITS-applicatie en RIS 2 (bestek VWT/EW/2021/002).

 

Feiten en context

In het kader van het ontwerp voor de nieuwe lichtenregeling kruispunt Kazernedreef x Mechelsesteenweg en Sluislaan x Mechelsesteenweg is het noodzakelijk toe te treden tot de raamcontracten van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Voor volgende toetredingsaktes met bijhorende bestekken dienen nog goedgekeurd te worden:

        Mobildata - iVRI - leveren, opstellen, onderhouden en aanpassen van intelligente verkeersregelaars in Vlaanderen - gedeelte ITS-applicatie en RIS (bestek VWT/INN/202/012):
Dit is de applicatie die kan communiceren met andere verkeerslichten en zelfs auto's en losstaat van de TLC.
 

        Mobildata - iVRI - leveren, opstellen, onderhouden en aanpassen van intelligente verkeersregelaar in Vlaanderen - gedeelte TLC (bestek VWT/INN/202/011):
Deze  leest en regelt het verkeer op het kruispunt zelf).

 

Beide bestekken met bijhorende toetredingsaktes dienen ter goedkeuring te worden overgemaakt aan de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

De toetredingsovereenkomsten voor de bestekken van het Agentschap Wegen en Verkeer dienen ter goedkeuring te worden overgemaakt aan de gemeenteraad.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de toetredingsovereenkomsten voor volgende raamcontracten via de aankoopcentrale van het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen:

        Mobildata - iVRI - leveren, opstellen onderhouden en aanpassen van intelligente verkeersregelaars in Vlaanderen - gedeelte ITS-applicatie en RIS (bestek VWT/INN/2020/012)

       Mobildata - iVRI - leveren, opstellen, onderhouden en aanpassen van intelligente verkeersregelaars in Vlaanderen - gedeelte TLC (bestek VWT/INN/202/011)

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

AANVULLEND REGLEMENT VAN HET WEGVERKEER - AANPASSING JANUARI. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 6 maart 2023 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2023 over de intrekking van de gemeenteraadsbeslissing van 6 maart 2023 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2023 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 8 mei 2023 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 19 juni 2023 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 30 oktober 2023 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 8 januari 2024 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

 

Feiten en context

Voor het actueel houden van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer dienen een aantal aanpassingen te worden doorgevoerd, zoals hierna toegelicht:

 

        Beekstraat: De mindervalideplaats ter hoogte van nummer 27 verplaatsen naar nummer 38 omwille van onbruik van de huidige plaats, en vraag vanuit de nabije buurt.

        Boomlaarstraat: De mindervalideplaats ter hoogte van nummer 12 verplaatsen naar nummer 18 omwille van een slecht zicht bij het uitrijden uit de parkeergarage ter plekke.

        Lispersteenweg: Aanbrengen nieuwe mindervalideplaats ter hoogte van nummer 227 na vraag vanuit de buurt.

        Berlaarsesteenweg: Aanbrengen nieuwe mindervalideplaats ter hoogte van nummer 85 (naast ingang kerk Heilige Familie) na vraag vanuit de buurt.

        Sint-Gummarrusstraat: Aanbrengen nieuwe mindervalideplaats ter hoogte van nummer 7 na vraag vanuit de buurt.

        Kantstraat: Aanbrengen nieuwe mindervalideplaats ter hoogte van nummer 2 na vraag vanuit de buurt.

        Kesselsesteenweg:

  1. De Kesselsesteenweg is een gewestweg die tamelijk smal is, waarbij ook aan het gedeelte voor de brug richting Kessel heel wat afslagbewegingen zijn. Daarbovenop is er een zéér smal fietspad (wordt in 2024 heraangelegd) dat gelijkvloers zonder buffer ertussen naast de rijweg is. AWV (wegbeheerder) en stad Lier hadden om deze redenen al langer plannen om als snelheidsrégime op de Kesselsesteenweg 50 km/u in te voeren. AWV deelde ondertussen mee dat dit voor hen in het heden al vanaf het kruispunt R16 - Berlaarsesteenweg tot voor de brug richting Kessel mogelijk was. Het stuk erna is momenteel nog té moeilijk afdwingbaar en handhaafbaar, waardoor dit pas in een later stadium 50 km/u zou worden. Stad Lier volgt dit advies en is dan ook vragende partij voor het invoeren van een 50 km/u snelheidsrégime vanaf het kruispunt R16 - Berlaarsteenweg tot voor de brug richting Kessel. Op die manier is het gedeelte van de Kesselsesteenweg waar veel bewoning is veiliger voor zowel gemotoriseerd- als fietsverkeer.
  2. Iets na het kruispunt R16 - Berlaarsesteenweg is er een zéér smalle strook (uitwaarts richting Kessel) tussen het fietspad en de opritten van mensen. Momenteel wordt dit vaak als een soort parkeerstrook gebruikt, ondanks dat de auto's dus vaak tot over het reeds te smalle fietspad komen te staan. Dit zorgt voor potentieel zeer gevaarlijke situaties, waarbij de fietsers plots op de rijbaan dienen te komen. In overleg met AWV is beslist dat op deze strook (ter bevestiging van de regel) een parkeer- en stilstaan verbod kan komen. Dit vanaf nummer 10 tot nummer 94.

 

        Eikenboslaan (parking De Laag) - Burgemeester Hensstraat: Ondertussen is de technische uitwerking voor de vrachtwagenparkeerplaatsen in de Burgemeester Hensstraat voltooid. Parking De Laag wordt momenteel ook vergroend en onthard. Ook de officiële signalisatie voor het vrachtwagenparkeren van vergunninghouders kan bij deze verplaatst worden van Parking De Laag naar de Burgemeester Hensstraat. Dit zal aan de rechterzijde zijn, komende vanaf de rotonde.

        Begijnhofstraat: Vanaf nummer 17 tot aan de hoek met de Gevangenepoort wordt er vaak (richting Zimmerplein) foutgeparkeerd aan de rechterzijde van de Begijnhofstraat, ondanks 3 borden die aangeven dat er niet geparkeerd mag worden. Daarbovenop wordt er ook vaak tegen de richting in geparkeerd, wat uiteraard ook niet mag. Om dit beter te kunnen handhaven, wordt vanuit dienst mobiliteit en politie geadviseerd dat de huidige (E1) borden vervangen worden door (E3) borden, die aangeven dat er zowel niet geparkeerd als stilgestaan mag worden. Stilstaan om te laden en lossen kan bovendien nog steeds aan de overzijde (richting Kannunik Davidlaan).

 

Juridische grond

Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968

Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg

Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

Omzendbrief (MOB/2009/01) van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Beleid Mobiliteit met de vermelding dat enkel een aanvullend reglement dienst opgesteld te worden van de nieuwe maatregelen, conform de vormvereisten. Deze dienen ter kennisgeving overgemaakt te worden aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2023 over de delegatie van aan college van burgemeester en schepenen voor het gemeentelijk aanvullende politiereglementen betreffende de politie op het wegverkeer

decreet van 16/05/2008 betreffende de aanvullende reglementen over het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

besluit van de Vlaamse regering van 23/01/2009 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

de omzendbrief MOB/2009/01 van 03/04/2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

het dienstorder MOW/MIN/2010/01 betreffende de procedure aanvullende reglementen op gewestwegen beheerd binnen het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken

 

Argumentatie

Voor het vastleggen van de verkeersmaatregelen, zoals hierboven vermeld, wordt het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer aangepast.

 

Deze aanpassingen zullen op de eerstvolgende gemeenteraad ter kennisname voorgelegd worden.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van onderhavig aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, bij ministerieel besluit van 21 oktober 1981 en herhaaldelijk gewijzigd.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

RETRIBUTIEREGLEMENT OVER HET PARKEREN OP DE OPENBARE WEG - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Eind 2019 werden naar aanleiding van de nieuwe legislatuur de retributiereglementen vernieuwd. De gemeenteraad van 16 december 2019 keurde de retributiereglementen parkeren in de betalend zone en de blauwe zone goed.

Op 6 maart 2023 keurde de gemeenteraad een aangepaste versie goed die beide reglementen herwerkte tot 1 reglement en ook een aantal aanpassingen doorvoerde.

Op 25 september 2023 werd het reglement door de gemeenteraad gewijzigd.

 

Feiten en context

Naar aanleiding van recente wijzigingen moet een aanpassing gebeuren aan het retributiereglement. Volgende punten werden aangepast:

 

        De invorderingsprocedure werd in samenspraak met Indigo (Parkeerbeheer) aangepast, conform de huidige wetgeving. De nieuwe versie is dan ook duidelijker, bijvoorbeeld met betrekking tot ingebrekestelling door advocaat of deurwaarder.

        De nodige bedragen werden geïndexeerd voor 2024.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, inz. art. 40 §3, art.41 °14, art. 177 en 369

Artikel 173 van de Grondwet

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

4 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans en Gert Van Eester

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglement over het parkeren op de openbare weg, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 septeber 2023, op 1 maart 2024 op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglement over het parkeren op de openbare weg, zoals hierna als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist dat het retributiereglement over het parkeren op de openbare weg vanaf 1 maart 2024 van toepassing is.

 

 

Bijlage:

 

Retributiereglement over het parkeren op de openbare weg

 

Juridische grondslag

Artikel 173  van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel  41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Motivering

De stad wenst een gedifferentieerd parkeerbeleid te voeren i.f.v. het aanbieden van parkeerplaatsen voor zijn inwoners en bezoekers en i.f.v. het sturen van het autogebruik. Ter uitvoering van dit beleid worden verschillende tarieven vastgelegd voor zowel de parkeertickets als voor de parkeervergunningen voor de inwoners. De inning van deze gelden wordt gedaan door de parkeerconcessionaris.

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1: Toepassingsgebied

Met ingang van 1 april 2023 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd

  1. op het parkeren van een motorvoertuig daar waar het gebruik van de parkeerschijf verplicht is;
  2. op het parkeren van motorvoertuigen op de plaatsen waar dat toegelaten is mits regelmatig gebruik van een parkeerautomaat, ‘mobielparkeren’ of door het aanbrengen van een gemeentelijke parkeerkaart afgeleverd door de concessionaris

Artikel 2: Definities

Voor de toepassing van dit regelement wordt verstaan onder :

       Parkeerticket : het ticket dat door de parkeerautomaat wordt afgeleverd na het ingeven van de nummerplaat aan de betaalautomaten geplaatst op straat (tarief 1).

       Mobielparkeren : de betaling gebeurt via het overmaken van een sms-bericht of via een toepassing (app) voor mobiel parkeren (tarief 1).

       Parkeerbiljet : het biljet dat door een parkeerwachter, samen met het te gebruiken overschrijvingsformulier, op het voertuig wordt aangebracht (tarief 2)

       Parkeerschijf: Schijf die aan de binnenkant van de voorruit wordt aangebracht en die wordt ingesteld met en op het tijdstip van parkeren in de zone van beperkte parkeertijd. Verlengen van de parkeertijd door middel van bijstellen van de parkeerschijf is niet toegelaten. De parkeerschijf stemt overeen met het model dat bepaald is door de federale overheid.

       Parkeerduurtijd : Is de duurtijd die men gratis mag parkeren indien de parkeerschijf wordt gelegd. Zonder nadere bepalingen bedraagt deze 2 uren. Indien deze afwijkt, wordt dit kenbaar gemaakt door verkeersborden

       Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’:  is een kaart die de houder ervan vrijstelt van het betalen van parkeergelden.

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ : Een gedomicilieerde inwoner kan een bewonerskaart aanvragen voor het voertuig dat op zijn/haar naam ingeschreven staat of waarvan hij/zij de vaste bestuurder is (salariswagens en dienstwagens: attest van de werkgever voor te leggen) indien de inwoner woonachtig is in een zone waar betalend parkeren geldt of een beperkte parkeertijd geldt (blauwe zone). Elke bewonerskaart is in een bepaalde selectie van straten geldig. Deze selectie wordt gemaakt door het college van burgemeester en schepenen.

        Een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ wordt digitaal afgeleverd.

        Inwoners van bouwprojecten vanaf 10 appartementen die in de eigen parkeerbehoefte moeten voorzien (door middel van een opgelegde parkeereis bij omgevingsvergunning) kunnen geen bewonerskaart bekomen. De lijst van bouwprojecten die onder deze regel vallen, wordt samengesteld door het college van burgemeester en schepenen en is vrij te raadplegen op de website van de Stad Lier. Het schepencollege kan hiervan afwijken indien kan aangetoond worden dat de parking om technische reden, tijdelijk niet beschikbaar is en nooit op permanente basis.

        Voor een deelwagen van een officiële autodeelorganisatie wordt een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ aangemaakt die geldig is in alle zones van betalend parkeren.

        Een wagen die gebruikt wordt voor particulier autodelen kan een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ bekomen voor de geselecteerde straten van de zones waarin de gebruikers gedomicilieerd zijn. Voorwaarden:

        De autodeelgroep bestaat minstens uit twee leden die op verschillende adressen gedomicilieerd zijn.

        De deelauto staat geregistreerd op naam en adres van één van de leden van de autodeelgroep.

        Alle aanvragers beschikken over een geldig rijbewijs.

        De leden die een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ aanvragen tonen aan dat ze gebruiker zijn van de deelauto door het tonen van een gezamenlijke autodeelverzekeringspolis of door te zijn opgenomen in de verzekeringspolis van het voertuig

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’ : is een kaart die de houder ervan vrijstelt van het plaatsen van de parkeerschijf (cf. Wegcode: de gemeentelijke parkeerkaart) voor het parkeren van een vrachtwagen van de categorie N2 of N3 zoals bedoeld in het koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, voor zo ver de houder woonachtig is op 500 meter of minder van parking De Laag of woonachtig in de Burgemeester Hensstraat.

Een gedomicilieerde inwoner kan maximaal één gemeentelijke parkeerkaart vrachtwagen’ aanvragen voor het voertuig dat op zijn/haar naam ingeschreven staat of waarvan hij/zij de vaste bestuurder is. (vrachtwagens die zijn ingeschreven bij de werkgever: attest van de werkgever voor te leggen).

Gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagen’ is in een bepaalde selectie van één of meerdere straten geldig. Deze selectie wordt gemaakt door het college van burgemeester en schepenen en kan op elk moment worden gewijzigd.

Een gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagen’, wordt uitsluitend digitaal afgeleverd.

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘autodelen': Autodeelorganisaties die door het schepencollege een standplaats krijgen toegewezen op het openbaar domein, krijgen hiervoor een gemeentelijke parkeerkaart ‘autodelen’ toegewezen. Hiermee kan worden geparkeerd op de standplaatsen die zijn voorzien van het bord E9a of E9b, met onderbord ‘autodelen’. De gemeentelijke parkeerkaart ‘autodelen’ wordt digitaal afgeleverd.

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘werken en ondernemen’: een parkeerkaart die kan gebruikt worden door werknemers en ondernemers geldig van maandag tot vrijdag op parkings Gasthuisvest, Spui (KTA), Renaat Veremansplein, Rederijkerslei, Ernest Staaslei of De Laag

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘zorgverleners’: Verder Zorgparkeerkaart genoemd. Een zorgverstrekker die erkend is door het RIZIV, een erkende mantelzorger of erkende zorginstelling kan een zorgparkeerkaart aanvragen. De mantelzorger of werknemer van een erkende zorginstelling dienen hiervoor het nodige attest voor te leggen. Medische zorgverstrekkers die hun zorgparkeerkaart in combinatie met een parkeerschijf zichtbaar achter de voorruit plaatsen kunnen:

        60 minuten gratis per zorgverstrekking

        Volledige vrijstelling voor verplaatsingen per moto

        voor een oprit of garage waarop een sticker van 'zorgparkeerplaats' hangt.

 

Artikel 3 : Tarieven en berekening

3.1 betalend parkeren

a) Tarief 1

 

Het grondgebied van de stad wordt voor deze retributie onderverdeeld in meerdere zones, waarvoor een gedifferentieerd tarief wordt toegepast:

 

Zone

Aantal minuten

Tarief (€)

Max. duur

1 (rode)

60

1,50

1 uur

2 (oranje)

60

1,50

2 uur

3 (geel)

60

1,10

4 uur

4 (paars)

60

0,80

4 uur

5 (geel-groen)

60

Gratis

3,70 (vanaf 6de uur)

5 uur

dagticket

 

De retributie is verschuldigd:

        van maandag tot en met zaterdag van 9u00 tot 19u00 in de zones 1, 2, 3 en 4, uitgezonderd wettelijke feestdagen en 11 juli.

        van maandag tot en met vrijdag van 9u00 tot 19u00 in de zone 5, uitgezonderd wettelijke feestdagen en 11 juli.

        alle dagen in de ondergrondse parkings Grote Markt en Dungelhoeff.

b) Tarief 2

€ 29,70 per periode van 5 uur

Wanneer in het voertuig geen geldig parkeerticket zichtbaar achter de voorruit wordt geplaatst en er ook geen aanvraag via ‘mobielparkeren’ werd overgemaakt, zal de parkeerwachter hieruit concluderen dat de bestuurder heeft geopteerd voor tarief 2.

Er zal dan een parkeerbiljet op het voertuig worden aangebracht, samen met een overschrijvingsformulier dat bij de betaling dient te worden gebruikt.

 

 

3.2 Parkeren in de blauwe zone

Gratis indien de parkeerduurtijd niet overschreden wordt.

Een forfaitair bedrag van € 29,70 per periode die langer is dan de parkeerduurtijd. Dit forfaitair bedrag heeft een geldigheidsduur van 5 uur.

 

Het leggen van de parkeerschijf is verplicht of het forfaitair bedrag is verschuldigd: Van maandag tot en met vrijdag van 9u00 tot 17u00, uitgezonderd feestdagen en 11 juli.

 

De, door de gebruiker van de parkeerschijf, gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het KB van 01.12.1975.

 

Wanneer de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van het voertuig is geplaatst, of in geval de gebruiker de pijl niet op het streepje plaatst dat volgt op het uur van aankomst of indien de gebruiker de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten, wordt de gebruiker steeds geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 3.2 bedoelde forfaitaire bedrag.

 

 

3.3 Parkeren op parkeerplaatsen voorbehouden voor houders van een gemeentelijke parkeerkaart

 

Gratis voor voertuigen die rechtmatig beschikken over een gemeentelijke parkeerkaart waarbij deze plaatsen gebruikt worden conform de aangegeven modaliteiten en conform artikel 27ter van de Wegcode


Een forfaitair bedrag van € 29,70 voor voertuigen die gebruik maken van deze plaatsen zonder rechtmatig houder te zijn van een gemeentelijke parkeerkaart of deze niet conform de modaliteiten gebruikt op deze plaats en dit conform artikel 27 ter van de Wegcode.

Dit forfaitair bedrag heeft een geldigheidsduur van 5 uur.


3.4 Bijzondere tarieven en regelingen

 

1. Inwoners met een gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ die geldig is voor betrokken zone of straat zijn de retributie niet verschuldigd voor het parkeren in zone 3, zone 4, zone 5 en voor de retributie bedoeld in artikel 3.2, op voorwaarde dat de Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ zichtbaar is aangebracht achter de voorruit of het voorste gedeelte van het voertuig tenzij het gaat om een digitale Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’.

 

Kostprijs voor het bekomen van een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’:

        1ste kaart is gratis

        2de kaart € 106,80/jaar

        3de kaart € 296,60/jaar

 

 

2. Houders van gemeentelijke parkeerkaart ‘werknemers en ondernemers’ : geldig van maandag tot en met vrijdag, op één van de volgende parkings:

Gasthuisvest, Spui (KTA), Renaat Veremansplein, Rederijkerslei, Ernest Staaslei, De Laag. Het schepencollege kan in het kader hiervan uitzonderlijk toestaan dat voor een periode van maximaal 3 maanden deze kaart ook geldig is voor één of meerdere andere straten indien kan worden aangetoond dat:

        Eigen parkeerruimte om technische redenen tijdelijk niet beschikbaar is;

        In het kader van inrichten van winkel of handelspand;

        In het kader van verhuis of bouwwerkzaamheden.

 

Kostprijs voor het bekomen van een Gemeentelijke parkeerkaart ‘werken en ondernemen’:

 

        € 113,40/trimester

 

 

4. Werkweekabonnement : geldig van maandag tot en met vrijdag in de zone 5 (geel-groen)

 

        € 15,80/week

        € 37,80/maand

 

5. Half uur gratis parkeren in de volledige betalende zone na aankoop van een ticket via de parkeerautomaten na het ingeven van de nummerplaat aan de betaalautomaat of via mobiel parkeren. Indien gekozen wordt voor mobiel parkeren moet er mogelijk wel een transactiekost betaald worden aan de aanbieder van het systeem. Dit hangt af van welke mobiele aanbieder gekozen wordt.

Een ticket voor een half uur gratis parkeren is niet combineerbaar met een regulier parkeerticket. Dit ticket mag meerdere keren per dag genomen worden, ook in dezelfde zone, maar twee gratis half uur tickets mogen niet aanéénsluitend genomen worden (minstens een tussenperiode van één uur). Twee betaaltickets mogen ook niet aanéénsluitend genomen worden indien de maximum parkeertijd voor die zone reeds bereikt werd.

 

5. 20 minuten gratis in de ondergrondse parking Grote Markt, bij langer parkeren wordt de volledige parkeertijd aangerekend

 

6. 30 minuten gratis in de ondergrondse parking Dungelhoeff , bij langer parkeren wordt de volledige parkeertijd aangerekend

 

7. Dagticket

        € 5,70 in de zones 3 (geel) en 4 (paars)

        € 3,80 in de zone 5 (geel-groen )

8. Medische zorgverstrekkers die hun zorgparkeerkaart in combinatie met een parkeerschijf zichtbaar achter de voorruit plaatsen

        60 minuten gratis per zorgverstrekking

        Volledige vrijstelling voor verplaatsingen per moto

 

9. De houders van een door de gemeente officieel uitgereikte gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’.

Kostprijs voor het bekomen van een gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’:

        € 296,60/jaar

 

10. Personen met een handicap zijn de retributie niet verschuldigd wanneer de speciale kaart voor personen met een handicap, afgeleverd door het bevoegde organisme aangeduid door de federale overheid, zichtbaar achter de voorruit is aangebracht.

 

De tarieven van de gemeentelijke parkeerkaarten worden jaarlijks geïndexeerd overeenkomstig de bepalingen in artikel 4.


 

Artikel 4: Jaarlijkse indexering

 

Het bedrag van de retributies en het forfaitair bedrag worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 1 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule:

 

R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 3 en 7.

   i

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2023 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

 

Artikel 5: Vaststelling van de zones

 

5.1 Betalend parkeren

• Zone 1 (rood) : Florent Van Cauwenbergstraat, Lisperstraat (vanaf Grote Markt tot Kammenstraat), Vismarkt, Werf

• Zone 2 (oranje) : Antwerpsestraat, Kartuizersvest, Kolveniersvest, Koning Albertstraat, Rechtestraat, Heilige Geeststraat, Berlaarsestraat, Berlarij, Schapen-koppenstraat, Van Brandtpoort

• Zone 3 (geel) : Anton Bergmannlaan (van Antwerpsestraat tot Rederijkerslei), Rederijkerslei, Kruisbogenhofstraat, Ernest Staaslei, Kantstraat, Parelstraat, Lisperstraat (van Kammenstraat tot einde), Wijngaardstraat, Huibrechtstraat, Vredebergstraat, Mosdijk, Sint-Gummarusstraat, Mechelsestraat, Kapucijnenvest, Begijnhofstraat, Kanunnik Davidlaan, Kavesweg, Deensestraat, Netelaan, Leopold III-laan, Arthur Vanderpoortenlaan, Gasthuisvest, Ros beiaardstraat, Leuvensevest (van Berlarij tot en met huisnummer 32 even zijde, tot Woudstraat oneven zijde), Abtsherbergstraat, Blokstraat, Frederik Peltzerstraat (tot en met huisnummer 68 even zijde en tot en met huisnummer 77 onpare zijde), Groenstraat, Predikherenlaan, Spuilei, Waterpoortstraat, Hazenstraat, De Heyderstraat, Gebroeders Doxplein, Keldermansstraat, Kardinaal Cardijnstraat, Koepoortstraat, Lindenstraat, Lookstraat, Oever, Sionsvest, Sionsplein, Kardinaal Mercierplein, Koningin-Astridlaan, Molenstraat, Pettendonk, Woudstraat, Van Boeckellaan (van Leopoldplein tot en met huisnummer 35), Baron Opsomerlaan, Boomlaarstraat (van Baron Opsomerlaan tot Bosstraat), Hofstraat, Vredelaan, Ogezlaan, Leopoldplein, Renaat Veremansplein, Kluizeplein, Kluizestraat, parking Spui (KTA)

• Zone 5 (geel-groen) : Tramweglei en parking Tramweglei

 

5.2 Blauwe zone

Acaciaplein, Antoon Van Dijcklaan, Antwerpsesteenweg (tussen tunnel en Eeuwfeestlaan), Arbeidsstraat, Beekstraat (van huisnummer 1 tot en met 55 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 70 pare zijde), Beemdstraat, Berlaarsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 81 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 88 pare zijde), Bernard van Hoolstraat, Beukenlaan, Boomlaarstraat (van Bosstraat tot Ring R16), Bosstraat, Dageraadsstraat, David Tenierslaan, De Kozak, Parking 'De Laag', Dennenlaan, Dorpsstraat, Eeuwfeestlaan (van huisnummer 1 tot en met 267 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 178 pare zijde), Eikenboslaan, Elzenlaan, Frans Boogaertslaan, Gaslei, Gasthuisvest (van huisnummer 10 tot en met 20), Groenedaellaan, Hoogveldweg (vanaf Paul Krugerstraat tot en met huisnummer 53 – 55 en ook t.h.v. huisnummer 10 tot en met 22 en huisnummer 71 tot en met 81), Jacob Jordaenslaan, Koningsplein, Kroonstraat, Liersebaan (van huisnummer 1 tot en met 99 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 86 pare zijde), Lispersteenweg (van huisnummer 1 tot en met 35 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 18 pare zijde), Maanstraat, Maasfortbaan, Mechelsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 203 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 182 pare zijde), Merelstraat, Misstraat, Olmenlaan, Pannenhuisstraat (van huisnummer 1 tot en met 147 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 156 pare zijde), Pastoriestraat, Paul Krugerstraat, Pieter Breugellaan, Planeetstraat, Rolwagenstraat, Sander de Vosstraat (van huisnummer 1 tot en met 61 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 44 pare zijde), Schoolstraat, Sint-Annastraat, Sluislaan, Spoorweglei (van huisnummer 1 tot en met 66), Streepen, Transvaalstraat, Van Boeckellaan (vanaf Lispersteenweg tot net voorbij verkeersplateau), Veemarkt, Wilgenlaan, Zaat (op de rijbaan kant woningen), Zagerijstraat, Zonstraat (beide zijden van Pannenhuisstraat tot t.h.v. huisnummer 54), Zuid-Australiëlaan (van huisnummer 1 tot en met 113 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 82 pare zijde)

 

Artikel 6: Retributieplichtige

De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de houder van de nummerplaat.

In geval van defect van een parkeerautomaat dient de parkeerschijf te worden gebruikt. De gebruiker kan geen verhaal uitoefenen tegen het bestuur ingeval van slechte werking van het apparaat.

De gebruiker zal geen bezwaar kunnen indienen wanneer hij, niettegenstaande het betalen van de retributie, toch niet kan parkeren om redenen vreemd aan de wil van het bestuur of ingeval van evacuatie van het voertuig bij politiebevel.

Personen met een handicap zijn vrijgesteld van betaling van parkeergelden in de betaalzones wanneer de speciale kaart voor personen met een handicap, afgeleverd door het bevoegde organisme aangeduid door de federale overheid, zichtbaar achter de voorruit is aangebracht.

 

De retributie is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de parkeerduurtijd waarvoor betaald werd

 

Een bijkomende retributie is verschuldigd wanneer het voertuig langer geparkeerd staat dan de geldigheidstermijn(en) van het forfaitair bedrag.

 

 

Artikel 7 : Invordering, betaling en immobiliseren

 

7.1 Invordering en betaling

 

Aanmaningen en invorderingen met betrekking tot onbetaald gebleven retributies gebeuren overeenkomstig de wijze en de tarieven zoals hierna bepaald.

De retributie die niet betaald wordt volgens de richtlijnen vermeld staande op de retributieheffing (afgeleverd door de parkeerwachter op de wagen, of toegestuurd per post) volgt de minnelijke aanmaningsprocedure (hetzij B2B, hetzij B2C) , met administratieve kosten ten laste van de wanbetaler:

        t.a.v. ondernemingen en buitenlandse nummerplaathouders:

        Eerste betaalherinnering: +10,00 eur

        Tweede betaalaanmaning: (10,00 eur) + 10,00 eur

        Minnelijke aanmaning gerechtsdeurwaarder: tarief burgerlijke en handelszaken K.B. 30-11-1976 (niet limitatief onder andere aanmaning met dreiging – inlichting – postzegel – dossierkost – kostprijs inlichtingen - kwijtings-en inningsrecht)

        t.a.v. consumenten en conform de wetgeving consumentenschulden ( Boek XIX – W.E.R. art 4.2 e.a.)

        Eerste betaalherinnering: gratis + wettelijke wachtperiode

        Ingebrekestelling door advocaat of gerechtsdeurwaarder met verhoging forfaitaire vergoeding voor de invorderingskosten volgens wettelijk bepaalde plafonds:

        20,00 eur als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk is aan 150,00 eur

        30,00 eur vermeerderd met 10 % van het verschuldigde bedrag op de schijf tussen 150,01 eur en 500,00 eur als het verschuldigde saldo tussen 150,01 eur en 500,00 eur is

        65,00 eur vermeerderd met 5 % van het verschuldigde bedrag op de schijf boven 500,00 eur met een maximum van 2000,00 eur als het verschuldigde saldo hoger is dan 500,00 eur

 

De gevorderde verwijlintresten worden gerekend vanaf de ingebrekestelling op de nog te betalen som tegen de referentie-intrestvoet vermeerderd met acht procentpunten bedoeld in art 5, lid 2 van de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betaalachterstand bij handelstransacties . ( zie ook : Art XIX.4, 1° WER).

 

7.2 immobiliseren voertuigen met wielklem

 

Ten behoeve van de stad  wordt een gemeentelijke retributie geheven voor het immobiliseren van motorvoertuigen door middel van een wielklem ingeval van gedepenaliseerde overtredingen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg.

Dit reglement beoogt het parkeren van een motorvoertuig op plaatsen waar dat parkeren toegelaten is en waar het regelmatig gebruik van de parkeerautomaten of een ander systeem van betalend parkeren verplicht is (artikel 3.1), hetzij waar een blauwe zone-reglementering van toepassing (parkeren met beperkte parkeertijd – artikel 3.2), hetzij waar parkeren voorbehouden werd voor houders van een gemeentelijke parkeerkaart (artikel 3.3)

 

Enkel bij overtreding van de hierna vermelde bepalingen van de Wegcode (KB 01-12-1975):

        artikel 27.1.1, 27.1.2 (het gebruik van de parkeerschijf bij het parkeren in een blauwe zone) en de eventuele ontheffing op dit schijfgebruik met een gemeentelijke parkeerkaart (art. 27.1.4 Wegcode);

        artikel 27.2 (het gebruik van de parkeerschijf bij het parkeren op parkeerplaatsen waarop een blauwe zone reglementering van kracht is);

        artikel 27.3 (het parkeren op plaatsen met betalend parkeren);

        artikel 27ter (het parkeren op plaatsen die voorbehouden zijn aan de houders van een geëigende parkeerkaart);

        artikel 27quater (het parkeren waarbij de gemeentelijke parkeerkaart vervangen is door elektronisch toezicht).

kan het geparkeerde motorvoertuig, onder de voorwaarden hierna bepaald, met een wielklem worden geïmmobiliseerd, om betaling te bekomen van retributie(-s ) op het parkeren geheven door de Stad Lier.

 

De plaatsing van de wielklem en immobilisatie van het voertuig kan uitgevoerd worden:

        door de opdrachthoudende concessiehouder aan wie het parkeerbeheer van de Stad Lier werd toegewezen, en die werd gelast met de controle op de naleving van het retributiereglement inzake parkeren,

        of de door de opdrachthoudende concessiehouder aangeduide leverancier.

 

De plaatsing van de wielklem en immobilisatie van het voertuig kan uitgevoerd worden wanneer er m.b.t. een gecontroleerd geparkeerd voertuig op de openbare weg en retributieplichtig bevonden "recidive" wordt vastgesteld.  Met "recidive" wordt bedoeld dat er vanaf 1 januari 2022 voorafgaand aan de controle reeds 5 verschuldigde parkeerretributies eerder werden uitgeschreven aan het voertuig op het grondgebied van de Stad Lier en dewelke onbetaald zijn gebleven en waarvan de objectieve bewijsstukken werden bijgehouden door de concessiehouder van het parkeren.

 

Geplaatste wielklemmen worden enkel verwijderd tegen volledige betaling in contanten van alle achterstallige, onbetaald gebleven parkeerretributies, verhoogd met eventuele reeds gemaakte aanmaningskosten, nog te vermeerderen met de plaatsingskost en de verwijderingskost van de wielklem. De kost van de plaatsing van de wielklem wordt bepaald op € 100,00. De kost van het verwijderen van de wielklem wordt bepaald op € 150,00. Deze kosten moeten samen met de achterstallige parkeerretributies betaald worden, alvorens het voertuig vrijgegeven wordt.

 

In geval een geparkeerde wagen met aangebrachte wielklem geen gepaste reactie teweegbrengt van de nummerplaathouder binnen de 2 kalenderdagen (48 u), en binnen deze termijn geen volledige betaling van de verschuldigde parkeerretributies en alle meerkosten wordt bekomen, waartoe deze dwangmaatregel dient, zal de wagen kunnen verwijderd worden en overgebracht om deze in bewaring te stellen.

Gebeurlijke kosten van overbrenging, bewaring en bijkomende retributiebonnen zijn uitsluitend voor de houder van de nummerplaat.

 

Na een periode van 6 maand te rekenen vanaf de dag dat het voertuig werd weggetakeld, wordt het voertuig eigendom van de stad.

 

De dwangmaatregel tot plaatsing van een wielklem en immobilisatie van een voertuig kan los van of aanvullend bij de reeds vastgestelde procedure van minnelijk invordering of burgerlijke invordering, zoals bepaald in artikel 7.1  worden toegepast.

 

In geval van betwisting, zijn de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen bevoegd.

 

 

Artikel 8 : Terugbetalingen

Een gemeentelijke parkeerkaart kan gedeeltelijk terugbetaald worden indien deze vóór het verstrijken van de geldigheidsduur ingeleverd wordt bij de Parkeerwinkel. Het terug te betalen bedrag wordt pro rata berekend per begonnen periode van 3 maanden van de geldigheidsduur. Een bewonerskaart kent een geldigheidsduur van 1 jaar:

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt voor het einde van de 3de maand van de geldigheidstermijn: basis voor de terugbetaling bedraagt 9/12de van de kostprijs van de bewonerskaart.

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt voor het einde van de 6de maand van de geldigheidstermijn: basis voor de terugbetaling bedraagt 6/12de van de kostprijs van de bewonerskaart.

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt voor het einde van de 9de maand van de geldigheidstermijn: basis voor de terugbetaling bedraagt 3/12de van de kostprijs van de bewonerskaart.

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt na het einde van de 9de maand van de geldigheidstermijn: geen terugbetaling meer mogelijk.

Het terug te betalen bedrag wordt verminderd met een administratieve kost van €10,00.

 

Voor de andere retributies bestaan er geen terugbetalingsmogelijkheden.

 

Artikel 9 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 maart 2024 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

MOBILITEITSSTUDIE ZUIDERKEMPEN - EINDRAPPORT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Collegebesluit waarin beslist is de engagementsverklaring voor deelname aan de mobiliteitsstudie Zuiderkempen te ondertekenen, in de zitting van 30/09/19;

        Kennisname van het verslag en bijlagen van de stuurgroepvergadering #2 van 30 september 2020, waarin de definitieve oriëntatienota en een eerste aanzet tot doelstellingennota werden besproken, in de zitting van 28/09/20;

        Collegebesluit in de zitting van 28/09/20, waarin de Oriëntatienota werd goedgekeurd;

        Collegebesluit in de zitting van 5/07/22, waarin de Doelstellingennota werd goedgekeurd;

        Kennisname van het verslag en bijlagen van werkgroep #3 van 8.09.2021waarin de resultaten van het scenario onderzoek besproken zijn, in de zitting van 10/01/22;

        Collegebesluit in de zitting van 03/04/23, waarin een stand punt is ingenomen over de concepten over het vrachtroutenetwerk;

        Collegebesluit in de zitting van 07/08/23, waarin kennis is genomen van de synthesenota;

 

Feiten en context

Goedkeuringsprocedure:

Het schepencollege wordt in kennis gesteld van het ontwerp eindrapport met actieplan van de Mobiliteitsstudie Zuiderkempen.

 

Een eerste ontwerpversie van het eindrapport en actieplan is in september 2023 aan de stuurgroep leden bezorgd. De leden hebben toen schriftelijke opmerkingen gegeven bij de documenten die vervolgens besproken zijn in de stuurgroep van 27.09.2023.

 

Vervolgens werden door de provincie Antwerpen de ontvangen en besproken opmerkingen op het ontwerprapport verwerkt in het eindrapport en actieplan. Het eindrapport en actieplan wordt nu principieel ter goedkeuring voorgelegd aan het schepencollege. Dit collegebesluit met principiële goedkeuring geldt als schriftelijke goedkeuring.              

 

Na de schriftelijke goedkeuring worden infoavonden georganiseerd waarop de gemeenteraadsleden van de betrokken gemeenten worden uitgenodigd. Vervolgens wordt het eindrapport met actieplan ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad om de principiële goedkeuring van het schepencollege te bekrachtigen.

 

Samenvatting eindrapport en actieplan:

Het eindrapport en actieplan omvat volgende doelstellingen, die eerder in het studieproces zijn goedgekeurd door het schepencollege:

        Verbeteren van verkeersveiligheid.

        Verbeteren van verkeersleefbaarheid in de kernen.

        Betere doorstroming op alle mobiliteitsnetwerken.

        Een betere multimodale bereikbaarheid van de bedrijventerreinen die volgens de vigerende beleidsplannen goed gelegen zijn.

 

De mobiliteitsstudie draagt bovendien bij aan de doelstelling in het regionaal mobiliteitsplan om een verschuiving richting meer duurzame verplaatsingen te realiseren. Omdat ruimte en mobiliteit hand in hand gaan onderschrijft deze studie ook de vier ruimtelijke basisprincipes van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen:

        Zuinig ruimtegebruik

        Veerkracht

        Nabijheid en bereikbaarheid

        Eigenheid

 

De onderzoeksresultaten zijn samengevat in een fiche per gemeente. Het schepencollege gaf hierop eerder al feedback bij de kennisname van de Synthesnota.

 

De visie is een modal shift te realiseren om door enerzijds de doorstroming voor alle modi en anderzijds de verkeersveiligheid te verbeteren. Een duurzamere mobiliteit creëert leefbare dorpen en buurten, helpt bij het behalen van de klimaatdoelstellingen en heeft gunstige effecten op de volksgezondheid.

 

Voor het fietsverkeer is er de ambitie om de fietsostrades en het BFF verder te realiseren.

 

Voor het openbaar vervoernetwerk verwijst men naar de goedgekeurde vervoersplannen van de vervoerregio’s. De studie aanziet het treinnet als een ruggengraat en ziet de stationsomgevingen als belangrijke toegangspoorten. Een studie naar een kempische Noord-Zuid Hoogwaardig Openbaar Vervoer verbinding is opgenomen in het actieplan.

 

In functie van de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid zijn voor het Robuust Wegennet aanbevelingen voor het weren van doorgaand verkeer op de lokale wegen en het meest geschikte snelheidsbeleid gekoppeld aan de wegcategorie en de omgeving. Potentiële ontsnippering- en onthardingslocaties zijn geïnventariseerd.

De geplande infrastructuurprojecten op het Robuust Wegennet zijn geïnventariseerd. Het actieplan bevat ook een aantal studies die mogelijks reulsteren in bijkomende infrastructuurprojecten op het terrein.

Voor het vrachtverkeer is er een vrachtroutenetwerk uitgetekend dat de grootschalige bedrijventerreinen naar de hoofdwegen ontsluit en onderling met elkaar verbindt. Het doorgaand vrachtverkeer wordt geweerd op de wegen die geen onderdeel uitmaken van het vrachtroute netwerk. Lokaal vrachtverkeer van de lokale ondernemers kan uiteraard het bedrijf blijven bereiken, ook als dat niet in een grootschalig bedrijventerrein gelegen is. Laden en lossen blijft ook mogelijk in de zones waar doorgaand vrachtverkeer geweerd wordt.

 

Het verdere uitwerken van een streefbeeld om een overwegvrij spoornet te realiseren is als actie opgenomen. De studie heeft aangetoond dat:

        Het een hefboom is om de modal shift te realiseren,

        Het sturend werkt op de wegencategorisering, verbetert de doorstroming op de wegen voor doorgaand verkeer en weert het sluipverkeer op de lokale erftoegangswegen,

        Het fietsnetwerk versterkt door het autoluwer en veiliger te maken,

        Het de doorstroming op het spoor, de stiptheid en veiligheid van het treinverkeer verbetert,

        Het bij draagt aan de verkeersveiligheid t.h.v. de spoorwegovergangen,

        Het de capaciteit van het spoor verhoogt en een half uur treindienst mogelijk maakt.

De exacte bepaling van ongelijkvloerse kruisingen vergt gedetailleerde vervolgstudies.

 

Binnen multimodale corridors wordt geïntegreerd gewerkt aan ruimte en mobiliteit. Volgende multimodale corridors zijn in het actieplan opgenomen:

        Lier – Herentals

        Lier – Aarschot

        Aarchot – Geel/Herentals

 

Verder van belang voor Lier zelf:

 

1. Corridor Lier – Herentals

a. Optimaliseren N14 en N13

b. Realisatie streefbeeld R16 met gewenst profiel fietspaden

c. Opmaak streefbeeld R15

d. Herinrichting doortochten

e. Realisatie mobiliteitskamers

f. Streefbeeld spoorlijn 15 Lier – Herentals

Opwaarderen stationsomgevingen

Streefbeeld spoorwegovergangen

=> Rekening houden met busnetwerk

        Fietssnelweg F103 en realisatie BFF

        Aanleg fietsostrade tussen Lier en Nijlen

        Prioriteiten voor BFF:

        N13, Kesselsesteenweg, fietspaden

        weren doorgaand verkeer Lier centrum, fietsen in gemengd verkeer Berlarij, Berlaarsestraat, Heilige Geeststraat, Rechtestraat, Werf, Lisperstraat, Frederik Peltzerstraat, Antwerpsestraat, Mechelsestraat

        Herinrichten fietspaden Berlaarsesteenweg (samen met Berlaar)

        Ontdubbelen fietspad Hagenbroeksesteenweg

        Ontdubbelen fietspad Netelaan

 

  1. Corridor Lier – Aarschot

          a. N10 onderdeel van het dragend netwerk

             Heraanleg fietspaden N10 Lier – Koningshooikt

          b. Herinrichting doortochten

          c. Realisatie mobiliteitskamers

          d. Ontvlechten toegangen bedrijventerreinen

          e. Streefbeeld spoorlijn 16 Lier – Aarschot

              => Rekening houden met busnetwerk

        Fietssnelweg F104 en realisatie BFF

        Herinrichting fietspaden N10, Aarschotsesteenweg

        Herinrichting fietspaden Mechelbaan

        Kern Koningshooikt, zone 30 gemend verkeer of fietsstraat, overgangsgebied herinrichting fietspaden

 

Samengevat zullen er geen (negatieve) ingrijpende veranderingen voor stad Lier gepland zijn omwille van dit eindrapport Zuiderkempen. Mogelijke veranderingen zoals de herinrichting/heraanleg van fietspaden, alsook het opwaarderen van de stationsomgeving zullen voornamelijk positieve effecten hebben.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

Decreet basisbereikbaarheid van 12 juni 2019

Vlaams energie en klimaatplan (VEKP)

 

Argumentatie

Er zullen geen (negatieve) ingrijpende veranderingen voor stad Lier gepland zijn omwille van dit eindrapport Zuiderkempen. Mogelijke veranderingen zoals de herinrichting/heraanleg van fietspaden, alsook het opwaarderen van de stationsomgeving zullen voornamelijk positieve effecten hebben.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het eindrapport en actieplan Mobiliteitsstudie Zuiderkempen goed.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING – VERBOD VUURWERK OP NIEUWJAARSNACHT 2023-2024. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

26/01/2015: wijziging artikel 279 van het algemeen politiereglement aangaande vuurwerk, feest- en kanongeschut

30/12/2023: besluit burgemeester tijdelijke politieverordening – verbod vuurwerk op Nieuwjaarsnacht 2023-2024

 

Feiten en context

Artikel 279 van het algemeen politiereglement van stad Lier stelt dat het verboden is om vuurwerk af te steken, of voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen te laten ontploffen zonder toelating van de burgemeester. Wel is het afsteken van feestvuurwerk toegestaan zonder toelating van de burgemeester op Nieuwjaarsnacht op 1 januari van 00.00u tot 01.00u met uitzondering op volgende plaatsen: Grote Markt, Zimmerplein, Eikelstraat, voetpaden, rijweg en binnen een straal van 10 meter rond bebouwing.

 

De weersvoorspellingen voor 31/12/2023 gaven echter een gemiddelde wind van 5 bft aan, en windstoten van ongeveer 65km/u. Dit volgens verschillende weerbronnen zoals het KMI, Windy en Windfinder.

 

Er werd een kleine bevraging uitgevoerd bij andere noodplanningscoördinatoren waaruit bleek dat de provincie Oost-Vlaanderen een provinciaal verbod ging uitvaardigen voor het afsteken van vuurwerk, en verder waren er gemeenten die bij 5 bft beslisten dat de uitzondering tijdens de jaarovergang werd ingetrokken. Tenslotte vroeg de Belgische Vuurwerkfederatie in de media met aandrang dat mensen thuis zélf geen vuurwerk afstaken op oudejaarsnacht.

 

Deze weersverwachtingen zagen er niet heel gunstig uit voor het afsteken van vuurwerk. Harde winden kunnen namelijk vonken verschillende kanten opblazen en zorgen dus voor onverwachtse bedoeningen. Omwille van het slechte weer was dus het gebruik van feestvuurwerk onveilig en onverantwoord.

 

Op 30 december 2023 heeft de burgemeester bijgevolg beslist om een tijdelijke politieverordening in toe voeren aangaande een verbod om vuurwerk af te steken op Nieuwjaarsnacht op 1 januari 2024 van 00.00 uur tot 01.00 uur.

 

Juridische grond

Gelet op artikel 134 §1 en 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet;

Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 63;

Gelet op de Wet op het politieambt, artikelen 5/6, 14 en 30;

Gelet op het Algemeen Politiereglement van de stad Lier, in het bijzonder de bepalingen van Titel 7 en het artikel 326 e.v;

 

Regelgeving bevoegdheid

De burgemeester is bevoegd inzake de algemene administratieve politie.

 

Overeenkomstig artikel 134, § 1 van de Nieuwe Gemeentewet kan de burgemeester politieverordeningen maken in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare orde of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners. Deze verordening vervalt dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet wordt bekrachtigd.

 

Overeenkomstig artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur is de burgemeester bevoegd voor dringende politieverordeningen.

 

Argumentatie

De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare gezondheid, veiligheid en rust in de stad Lier en beroept zich op artikel 134, §1 van de Nieuwe Gemeentewet dat onder meer zegt dat de burgemeester politieverordeningen kan maken in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare orde of andere onvoorziene gebeurtenissen.

 

Naar aanleiding van de weersvoorspellingen was het gebruik van feestvuurwerk onveilig en onverantwoord. Gezien Nieuwjaarsnacht 2024 binnen een dag ging plaatsvinden, was het nodig om op korte termijn een maatregel te nemen die de openbare veiligheid kon verzekeren.

 

De meest aangewezen maatregel was een burgemeestersbesluit waarbij er een verbod werd uitgevaardigd voor het afsteken van feestvuurwerk op Nieuwjaarsnacht op 1 januari 2024 van 00.00u tot 01.00u.

 

Een besluit van de gemeenteraad was op deze korte termijn niet mogelijk gelet op de moeilijkheid om in deze periode de gemeenteraad te laten bijeenkomen, de adviesraden te raadplegen enz.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van de burgemeester dd. 30 december 2023 om de volgende tijdelijke politieverordening af te kondigen:

 

Bijlage:

 

 

Politieverordening verbod vuurwerk Nieuwjaarsnacht 2023-2024

 

Artikel 1

Het is verboden om feestvuurwerk af te steken op Nieuwjaarsnacht op 1 januari 2024 van 00.00u tot 01.00u. Onder feestvuurwerk dient te worden verstaan: vuurwerk dat bestemd is voor gebruik door particulieren en in België vrij mag verkocht worden aan personen vanaf 16 jaar.

 

Artikel 2

De niet-naleving van deze verordening wordt bestraft met een administratieve geldboete die maximaal 175 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder respectievelijk minderjarig doch de volle leeftijd van 16 jaar heeft bereikt op ogenblik van de inbreuk, of meerderjarig is. Dit conform de voorziene administratieve sancties in artikel 4 §1.1. van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en de straf- en slotbepalingen opgenomen onder titel 7 van het Algemeen Politiereglement van stad Lier.

 

Artikel 3

Deze verordening is onmiddellijk uitvoerbaar, treedt vanaf de dag van bekendmaking ervan in werking en blijft van kracht tot en met 02 januari 2024.

 

Artikel 4

Deze verordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 5

Een afschrift van deze verordening wordt overgemaakt aan de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen en aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen en aan de sanctionerend ambtenaar in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties.

 

Artikel 6

De politie van Lier is belast met het toezicht op de naleving van dit besluit.

 

Artikel 7

Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

BIEDINGSLEIDRAAD VESTIGING VAN EEN ERFPACHTRECHT – HOF VAN GEETRUYEN. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

GRATIS GRONDAFSTAND BOSSTRAAT, FENWAY PARK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De omgevingsvergunning met voorwaarden nr. 2021/116/OMV_2021038085 bepaalt: Rondom het fiets en wandelpad, de tijdelijke wegenis en het groen aan de zuidzijde, en schuin buigend over het perceel lopend aan de noordwestzijde worden rooilijnen vastgesteld door de gemeenteraad van 28 juni 2021 volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan “Bosstraat-Driehoek dd 3-02-2021 met ref 19/197r-2 opgemaakt door landmeter Marijn Palmans en op het omgevingsloket genoemd ‘19197-rooilijn-2.pdf’, met grondafstanden van deel A 1447m² voor openbaar domein aan de zuidkant en deel B 2956m² aan de noordwestkant.

 

Gelet op de voorwaarde uit de omgevingsvergunning bezorgt notaris Bogaert de ontwerpakte betreffende de gratis grondafstand van de percelen gelegen aan de Bosstraat.

 

Adviezen

De dienst vastgoed verleent positief advies voor de goedkeuring van de ontwerpakte.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Gelet op de voorwaarde tot gratis grondafstand volgend uit de omgevingsvergunning nr. 2021/116/OMV_2021038085 overweegt de gemeenteraad om de ontwerpakte betreffende de gratis grondafstand goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte betreffende de gratis grondafstand aan de Bosstraat goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

AANSLUITING VLAAMS HANDHAVINGSPLATFORM - PROTOCOL. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Met de komst van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving treedt binnenkort ook de verplichting in werking om aan te sluiten op het “Vlaams Handhavingsplatform” (VHP).

In een eerste fase zal dit platform verplicht gebruikt moeten worden voor het uitwisselen van processen-verbaal en verslagen van vaststelling .

In een latere fase zullen ook andere handhavingsinstrumenten (aanmaningen, bestuurlijke maatregel, …) hierop opgeladen moeten worden.

Het voordeel van dit platform is dat het Parket en de overtreder onmiddellijk – digitaal – op de hoogte worden gebracht. Ook de bestuurlijke beboetingsinstantie zal verder via dit platform werken.

Vanuit Vlaanderen worden hieromtrent thans infosessies georganiseerd.

In bijlage vindt u meer informatie mbt dit platform, alsook het protocol VHP voor steden en gemeenten.

IGEMO moet zelf geen protocol ondertekenen, maar stad Lier dient wel een extra annex te ondertekenen. Alle  steden en gemeenten die met Igemo een verwerkersovereenkomst hebben, dienen  dergelijke extra annex te ondertekenen, dat IGEMO toelaat om het VHP te gebruiken in opdracht van de lokale besturen.

 

Adviezen

Vanuit Handhaving en Preventie adviseren we om deel te nemen aan het VHP.

Het lijkt zinvol en opportuun om volgende medewerkers van Stad Lier deze infosessie te laten volgen : de teamcoördinator Handhaving en Preventie, de omgevingsambtenaar, en de deskundigen Leefmilieu van de Beleidscel Stedelijke Ontwikkeling

 

Juridische grond

VCRO (Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

DABM (Decreet Algemene Bepalingen Milieu)

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De datum vanaf wanneer die verplichting geldt, wordt bepaald via een uitvoeringsbesluit.

Stad Lier heeft dit schrijven ontvangen, omdat er op grondgebied van Stad Lier wordt gehandhaafd in kader van VCRO (Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening) en DABM (Decreet Algemene Bepalingen Milieu). Voor deze decreten wordt de verplichting van kracht op 25 maart 2024.

Na deze datum moeten de vermelde documenten digitaal worden opgesteld, ondertekend met e-ID, en vervolgens ingegeven worden in het VHP, dat zal instaan voor de kennisgeving ervan aan de bestemmelingen.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om deel te nemen aan het Vlaams Handhavingsplatform.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het "Protocol ter omkadering van de elektronische mededeling van handhaving en stad Lier in het kader van de toegang tot het Vlaams handhavingsplatform"  goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het "Addendum bij het protocol ter omkadering van de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen het agentschap justitie en handhaving en stad Lier in het kader van de toegang tot het Vlaams handhavingsplatform" goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

REGLEMENT AANVRAAG GESCHENK STAD LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Geschiedenis

Collegebeslissing van 15 januari 2024 over de kennisname van het reglement over aanvraag geschenk stad Lier

 

Feiten en context

De voorbije jaren waren er vaak vragen van Lierse verenigingen en scholen met de vraag voor een geschenk en/of prijs van de stad Lier in het kader van sponsoring voor een evenement.

Om iedereen gelijk te behandelen is een reglement hiervoor aangewezen. Uitgangspunt is dat elke erkende Lierse vereniging of Lierse school per kalenderjaar éénmaal voor een waarde van maximum €50 aan schapenkopproducten en/of centrumbonnen kan ontvangen van de stad Lier.

 

Adviezen

Departement Externe communicatie, dienst protocol: Positief advies rekening houdend met het hiervoor goedgekeurde budget.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art. 41, paragraaf 2, 2°

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/15/KAP/02/01

Ontvangsten, vieringen en herdenkingen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het reglement voor aanvraag geschenk stad Lier goed te keuren.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/15/KAP/02/01

Ontvangsten, vieringen en herdenkingen

€ 3000

€26.500

Budgetsleutel

613 00000

 

Bijlage:

 

Reglement voor aanvraag geschenk stad Lier

 

Artikel 1

Elke erkende Lierse vereniging of Lierse school kan per kalenderjaar éénmaal, voor een waarde van maximum €50 aan schapenkopproducten en/of centrumbonnen aanvragen en ontvangen van de stad Lier.

 

Artikel 2

Deze producten en/of bonnen kunnen uitsluitend worden gebruikt als geschenk of prijs voor een door de vereniging of school georganiseerd evenement dat publiek wordt aangekondigd en waar externen aan kunnen deelnemen: een bingo, tombola, quiz, wedstrijd, diploma-uitreiking …

 

Artikel 3

De keuze van het geschenk of prijs wordt door de stad per aanvraag bekeken.

 

Artikel 4

Het evenement waarvoor het geschenk of prijs bedoeld is, mag geen commerciële doeleinden hebben.

 

Artikel 5

Indien de aanvragende vereniging of school sponsors bij de aankondiging van het evenement vermeldt, dient ook stad Lier te worden opgenomen.

 

Artikel 6

Bij een specifieke prijsuitreiking wordt door de aanvrager steeds “Prijs Stad Lier” vermeld.

 

Artikel 7

De aanvraag gebeurt online via het aanvraagformulier op de website www.lier.be.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN LIERSE WIJKHUIZEN - AANPASSING ADDENDUM VERHUUR WIJKHUIS ROSMOLEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 januari 2020 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement voor het gebruik van wijkhuizen

 

Feiten en context

De dienstencentra hebben de werking in wijkhuis Rosmolen aangepast. De werking werd daar deels afgebouwd waardoor er minder permanentie van hen ter plaatse is. Daarom dienen we de praktische werking van de verhuur van dit wijkhuis aan te passen.

 

Volgende zaken worden aangepast:

Het afhalen van de sleutel kan voor weekendverhuur nog steeds op vrijdag in wijkhuis Rosmolen. Voor gebruik tijdens weekdagen dient de sleutel te worden opgehaald in sporthal De Komeet.

 

Er is geen drank meer voorzien in het wijkhuis voor de huurders. Huurders dienen zelf hun drank mee te brengen.

 

In het Addendum wordt het volgende aangepast

 

° Algemene afspraken en toegang

oud

aangepast

7. De gebruiker kan via een sleutel het wijkhuis betreden. De sleutel van wijkhuis Rosmolen kan je maximum één werkdag voor de activiteit afhalen bij de verantwoordelijke van dienstencentrum De Rosmolen. Het dienstencentrum is elke werkdag geopend van 9u30 tot 16u30, behalve op woensdag van 9u30 tot 12u. Zorgt het afhalen van de sleutel voor een probleem, bel dan even het

dienstencentrum om een ander moment af te spreken 03 488 63 88.

7. De gebruiker kan via een sleutel het wijkhuis betreden. Bij weekendverhuring dien je de sleutel af te halen op vrijdag tss. 9u30 en 16u in het dienstencentrum zelf. Bij verhuringen tijdens de werkweek haal je de sleutel af in sporthal De Komeet. Contacteer hiervoor team verhuur infrastructuur via 03 480 52 51

10.  In wijkhuis Rosmolen is drank aanwezig. Gebruikers van het wijkhuis zijn verplicht deze drank af te nemen.

 

10. komt te vervallen

11. De eerste werkdag na de activiteit bezorg je de sleutel terug aan de verantwoordelijke van het wijkhuis.

 

11. De eerste werkdag na de activiteit bezorg je de sleutel terug aan de verantwoordelijke van het wijkhuis of team verhuur infrastructuur.

 

 

Fasering

Vanaf 1 februari verandert de praktische verhuring.

 

Adviezen

Dienstencentrum: Vanuit de dienstencentra zijn wij geen vragende partij om drank aan te beiden bij de verhuur van de Rosmolen aan derden.

Momenteel is er enkel nog op vrijdag een antennepunt in Wijkhuis de Rosmolen. De andere dagen van de week wordt het wijkhuis gebruikt of gehuurd door verschillende verenigingen of welzijnspartners. In het weekend wordt het wijkhuis verhuurd zoals ander wijkhuizen.

 

We stellen vast dat het drankverbruik doorheen de tijd in ons antennepunt is gewijzigd. Er wordt vooral koffie en thee gedronken en bij de maaltijd als eens een glas, wijn of een biertje. Het drankaanbod wordt dan ook aangepast aan de beperkte vraag. Bovendien dient voor elke bestelling onder 200 euro een bijkomende kost van 25 euro aan Goetze betalen.

 

Wij adviseren dan ook om geen drank meer aan te bieden aan huurders/ gebruikers van de Rosmolen. Zo is de regeling van de drank gelijk met de andere wijkhuizen.

 

Juridische grond

Decreet loklaal bestuur

 

Argumentatie

Door de vermindering van de uren werking in dienstencentrum Rosmolen drong een aanpassing van de praktische regeling zich op. De aanpassingen gebeurden in onderling overleg met beide diensten.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist volgende aanpassingen aan 'addendum 3 wijkhuis Rosmolen'  bij het huishoudelijk reglement voor het gebruik van Lierse wijkhuizen goed te keuren en dit met ingang op 1 februari 2024.

 

Algemene afspraken en toegang

 

oud

aangepast

7. De gebruiker kan via een sleutel het wijkhuis betreden. De sleutel van wijkhuis

Rosmolen kan je maximum één werkdag voor de activiteit afhalen bij de verantwoordelijke van dienstencentrum De Rosmolen. Het dienstencentrum is elke werkdag geopend van 9u30 tot 16u30, behalve op woensdag van 9u30 tot 12u. Zorgt het afhalen van de sleutel voor een probleem, bel dan even het

dienstencentrum om een ander moment af te spreken 03 488 63 88.

7. De gebruiker kan via een sleutel het wijkhuis betreden. Bij weekendverhuring dien je de sleutel af te halen op vrijdag tss. 9u30 en 16u in het dienstencentrum zelf. Bij verhuringen tijdens de werkweek haal je de sleutel af in sporthal De Komeet. Contacteer hiervoor team verhuur infrastructuur via 03 480 52 51

10. In wijkhuis Rosmolen is drank aanwezig. Gebruikers van het wijkhuis zijn verplicht deze drank af te nemen.

 

10. komt te vervallen

11. De eerste werkdag na de activiteit bezorg je de sleutel terug aan de verantwoordelijke van het wijkhuis.

 

11. De eerste werkdag na de activiteit bezorg je de sleutel terug aan de verantwoordelijke van het wijkhuis of team verhuur infrastructuur.

 

 

Dit resulteert in volgend addendum:

 

Afspraken bij gebruik wijkhuis Rosmolen  (Pettendonk 37/1 – 2500 Lier)

 

Algemene afspraken en toegang

  1. Het huishoudelijk reglement is het standaard reglement voor alle wijkhuizen van stad Lier en is dus ook van toepassing voor wijkhuis Rosmolen.
  2. Bij gebruik van een wijkhuis, dient de gebruiker steeds een GSM bij zich te hebben in geval van nood of bij ongeval de hulpdiensten te verwittigen.
  3. Wijkhuis Rosmolen is enkel toegankelijk na reservatie (zie huishoudelijk reglement). Je huurt het wijkhuis voor 1 dag. Leveren, opbouw, afbraak en opkuis moet dan ook dezelfde dag gebeuren. Ten laatste om 24u verlaat je het pand.
  4. Het wijkhuis is voorzien voor max. 36 zittende en 50 staande personen.
  5. Bij het betreden van de locatie, controleert de gebruiker allereerst of er geen schade is. Bij schade is de gebruiker verplicht team verhuur infrastructuur & sport te verwittigen: 03 480 52 51 of een mail te sturen naar verhuurinfrastructuur@lier.be.
  6. Een verantwoordelijke blijft ter plaatse tot na de activiteiten. Deze verantwoordelijke controleert bij het verlaten van de site of al het materiaal op de juiste plaats is (terug) gezet, de lokalen proper zijn achter gelaten, of de verlichting is gedoofd, …
  7. De gebruiker kan via een sleutel het wijkhuis betreden. Bij weekendverhuring dien je de sleutel af te halen op vrijdag tss. 9u30 en 16u in het dienstencentrum zelf. Bij verhuringen tijdens de werkweek haal je de sleutel af in sporthal De Komeet. Contacteer hiervoor team verhuur infrastructuur via 03 480 52 51.
  8. Je kan enkel binnen achtergrondmuziek opzetten tot. max 22u. Buiten wordt
     nooit muziek gedraaid.
  9. Alle gebruikers zijn verplicht een eigen EHBO koffer te voorzien.
  10. Bij het verlaten van het wijkhuis dienen alle deuren en vensters gesloten te worden alsook de lichten gedoofd.
  11. De eerste werkdag na de activiteit bezorg je de sleutel terug aan de verantwoordelijke van het wijkhuis of team verhuur infrastructuur.
  12. De gebruiker moet zich ten allen tijde houden aan het politiereglement.
  13. Stad Lier betaalt een jaarlijkse billijke vergoeding voor achtergrondmuziek. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de aanvraag van SABAM.

 

Gebruik van de buitenruimte

Het terrein rond wijkhuis Rosmolen (bestaande uit een terras en een speeltuin) is privédomein van de stad. Wie in het kader van de huur van het wijkhuis eveneens een deel van dit domein wil innemen (met bv. een barbecue, stoelen, …) moet hiervoor toestemming vragen. Enkel het terras komt hiervoor in aanmerking.

 

Daarnaast zijn aan deze inname bepaalde voorwaarden verbonden:

  1. De speeltuin is weliswaar privé domein maar kent een openbaar karakter. Dit houdt in dat ze vrij toegankelijk is voor zowel de huurder en zijn genodigden als bezoekers. De huurder van het wijkhuis mag aan dit openbaar karakter onder geen beding iets veranderen. Hij mag de bezoekers de toegang tot het gehele terrein rond het wijkhuis niet ontzeggen.
  2. Van 22u tot 6u moet het stil zijn over het gehele terrein rond wijkhuis Rosmolen.
  3. Na afloop van de huurperiode moet de gebruiker de buitenruimte proper achterlaten. Wanneer er afval op het terrein rond wijkhuis Rosmolen achterblijft, zal dit worden beschouwd als sluikstorten.

 

Schoonmaak

  1. Na de activiteit ruimt de gebruiker de locatie onmiddellijk op. De materialen van de gebruiker neemt hij na de activiteit mee. Materiaal van het stadsbestuur maakt de gebruiker schoon en plaatst het met zorg terug op de voorziene plaats.
  2. De gebruiker laat de locatie achter zoals ze verkregen werd. De gebruiker verwijdert de vuilresten, borstelt en dweilt de locatie en maakt de tafels proper.
  3. De gebruiker doet voor, tijdens en na de activiteit aan afvalvoorkoming. Al het afval (ook in vuilbakjes keuken en toiletten) wordt door de gebruiker meegenomen.
  4. Als de locatie niet proper en in goede staat wordt achtergelaten, zal de stad de zaal laten poetsen. Kosten worden aangerekend aan de gebruiker. Indien deze kosten niet vrijwillig worden betaald, worden ze afgehouden van de waarborg.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gecoördineerde versie van het huishoudelijk reglement voor het gebruik wijkhuizen goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

OVEREENKOMST TUSSEN POLDER VAN LIER EN STAD LIER INZAKE REALISATIE, BEHEER EN ONDERHOUD PUBLIEK TOEGANKELIJKE RUIMTE LANDSCHAPSPARK PALLIETERLAND. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VLOTTER 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Sinds 2012 werkt Stad en OCMW Lier samen met Vlotter Vervoer (voorheen: Rolkar Rivierenland) rond aangepast vervoer. Deze dienst verzorgt vervoersaanbod voor mensen met een beperking, in het bijzonder rolwagengebruikers, via het ter beschikking stellen van vervoer met aangepaste liftbusjes.

 

In het college van 29 augustus 2022 werd de uitbetaling van de vergoeding aan Vlotter Vervoer goedgekeurd voor de periode 2022 - 2025.

 

Feiten en context

Jaarlijks sluit Vlotter Vervoer een overeenkomst af met het lokaal bestuur. Daarbij vragen zij een bijdrage vanaf 2023 0,30 euro per inwoner voor het uitvoeren van het vervoersaanbod.

Deze stijging is de eerste stijging in bijna 10 jaar en is het gevolg van de stijgende prijzen, zeker wat betreft brandstof, personeelskosten en aankopen binnen het wagenpark.

 

In het college van 29 augustus 2022 werd de uitbetaling van de vergoeding aan Vlotter Vervoer goedgekeurd voor de periode 2022 - 2025. We stellen voor deze beslissing te herzien naar 0,3098 euro per inwoner voor 2024.

 

Daarnaast huren zij sinds 2017 een parkeerplaats op de parking van Woonzorgcentrum Paradijs.

 

Hieronder een kort cijferoverzicht van het geleverde aanbod:

 

Aantal verreden ritten voor Lierenaars:

 

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

Lier

1104

1115

1157

768

966

626

623

1000

908

 

In 2021 is er een duidelijke stijging, dit heeft te maken met de extra ritten in kader van de vaccinatiecampagne.

 

Aantal unieke leden:

 

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

Lier

65

52

47

48

48

46

27

34

52

 

Om de samenwerking verder te zetten, wordt een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd (zie bijlage).

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Goedkeuring van de overeenkomst laat toe de samenwerking met betrekking tot aangepast vervoer verder te kunnen zetten. Gezien de belangrijke mobiliteitsproblematiek voor mensen met een beperking vormt dit aanbod een essentieel onderdeel in het geheel van mobiliteitsmaatregelen ten aanzien van mensen met mobiliteitsbeperkingen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/12/KAP/01/29

Mobiliteitsondersteuning voor mensen met een beperking

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan om de overeenkomst met Vlotter Vervoer opnieuw aan te gaan voor een periode van 1 jaar.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de verhoging van de vergoeding van 0,30 euro naar 0,3098 euro.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

PROJECT MENSTRUATIEARMOEDE "FFKES BLOEDSERIEUS" - SUBSIDIEREGLEMENT MENSTRUATIEARMOEDE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 4 december 2023 over de goedkeuring van het projectvoorstel menstruatiearmoede.

 

Feiten en context

Menstruatie-armoede is een actueel thema:

        Uit een grootschalig onderzoek (van Caritas Vlaanderen vzw, via een enquete bij meisjes tussen 12 en 25 jaar - gepubliceerd in maart 2020) blijkt dat 1 op 8 meisjes in België soms niet genoeg geld heeft om tampons of maandverband te kopen. Het onderzoek wijst op een dubbel taboe bij het oplossen van het vraagstuk omtrent menstruatiearmoede. Meisjes durven of willen niet over hun maandstonden praten en dat schaamtegevoel wordt versterkt wanneer ze geen toegang hebben tot hygiënische middelen. Jongeren die geen toegang hebben tot middelen, moeten maandelijks improviseren of bedelen bij vrienden. Bij jonge Vlaamse meisjes die leven in materiële deprivatie miste 15% al eens school bij gebrek aan menstruatieproducten. De mentale impact van het niet kunnen aankopen van menstruatieproducten is groot. (bron: Caritas Vlaanderen VZW)

 

        In het voorjaar 2023 is vanuit stad en OCMW Lier een bevraging uitgevoerd bij alle Lierse secundaire scholen in verband met menstruatiearmoede op school. Die bevraging wees uit dat er al een aantal scholen een goed lopende praktijk hebben. Daarnaast zijn er scholen die hulp kunnen gebruiken bij het verstrekken van materiaal. Verder hebben scholen interesse in inspirerende voorbeelden/initiatieven en handvaten die ze in school rond dit thema kunnen inzetten. De enquête afgenomen bij leerlingen door een school toont aan dat er enerzijds taboe leeft rond menstrueren en dat er sprake is van menstruatiearmoede.

 

Om bovenstaande redenen is er een project menstruatie-armoede voorbereid. Dat project heeft volgende doelstellingen:

        We wensen in kader van het lokaal flankerend onderwijsbeleid menstruatiemateriaal aan te bieden aan scholen zodat dit niet via reguliere werkingsmiddelen of ouderbijdragen moet gefinancierd worden. We willen vrouwelijke leerlingen toegang bieden tot menstruatiemateriaal om zo een antwoord te bieden op menstruatietaboe, verlies van onderwijstijd en menstruatiearmoede op school. Het gratis aanbieden van menstruatiemateriaal aan leerlingen bevordert emancipatie en gelijke (onderwijs)kansen voor alle meisjes in Lierse scholen.

        Daarnaast willen we het belang van educatie en sensibilisering op school op jonge leeftijd benadrukken. We willen leerlingen informeren over het aanbod van menstruatiemateriaal aan de hand van een educatieve box en een infobrochure over menstrueren. Onderzoek door Caritas vertelt dat 64% van de Vlaamse jongeren tussen 12 en 30 jaar vindt dat er te weinig open over menstruatie gepraat wordt.

        Doelgroep bestaat uit alle vrouwelijke leerlingen van de lagere basisschool (3e graad), secundaire scholen, podiumacademie (leeftijd van 10 jaar tot 30 jaar) en hogescholen gelegen op het grondgebied van Lier.

 

Door de middelen beschikbaar te stellen voor alle vrouwelijke leerlingen, werken we drempelverlagend en gaan we stigmatisering rond menstrueren, maar ook armoede, bewust tegen. We pleiten voor een universele verdeling van maandverband en tampons op schooltoiletten voor àlle leerlingen. We streven zo naar gendergelijkheid en gelijke kansen voor alle meisjes. We willen inzetten op lokale maatregelen om menstruatiearmoede te bestrijden.

 

Informatie van het menstruatie project ‘Goed Geregeld’ uit Veurne:

“Door de producten in de toiletten aan te bieden, viseren we niet de leerlingen die ze zich niet kunnen veroorloven. Meisjes die wel eigen gerief kunnen betalen, kunnen er ook gebruik van maken. In de praktijk gebruikt de meerderheid van de meisjes de maandverbanden of tampons voornamelijk wanneer ze voor een verrassing staan. Eigen producten blijven ze voorzien in hun rugzak.”

 

Inhoudelijk bestaat het project uit 2 onderdelen:

        In de eerste plaats wordt er een starterspakket voorzien met een gevarieerd aanbod aan menstruatiemateriaal per school in het schooljaar 2023-2024. Dit wordt gecombineerd met een educatieve box, een brochure ‘Ffkes Bloedserieus’ (een praktische gids rond menstrueren) en een flyer voor leerkrachten met verschillende werkvormen om het boekje en onderwerp aan bod te laten komen in de les.

 

        In de tweede plaats ontvangt iedere school vanaf het schooljaar 2024-2025 een tussenkomst van 1 euro per vrouwelijke leerling om een gevarieerd aanbod aan materiaal te voorzien. Een school met een beperkt leerlingenaantal (minder dan 150 vrouwelijke leerlingen) ontvangt een standaard toelage van 150 euro en geen toelage op basis van leerlingenaantallen.

Concreet worden de 2 onderdelen als volgt uitgerold:

 

Deelopdracht 1: starterspakket menstruatiemateriaal én educatieve box

Een starterspakket bestaat uit maandverband, inlegkruisjes, tampons (zonder en met inbrenghuls). Naar voorbeeld van het project ‘Goed Geregeld’ in Veurne hebben ze maandelijks 50 euro nodig om op school continuïteit te vrijwaren en 350 leerlingen te bevoorraden. We hebben een pakket samengesteld van ongeveer 50 euro. De scholen met een leerlingenaantal boven 150 vrouwelijke leerlingen, krijgen een starterspakket per maand vanaf januari 2024 tot het einde van het schooljaar juni 2024. De scholen met minder dan 150 vrouwelijke leerlingen krijgen een starterspakket rekening houdende met het beperkt aantal vrouwelijke leerlingen.

 

Resultaten:

Starterspakket:

Menstruatiemateriaal voor 26 vestigingen = 5629,45 euro

Manden voor 26 vestigingen = 646,10 euro

Totaal budget: 6275,55 euro

 

Educatieve box:

Houten box x 26 vestigingen = 513,76 euro

Materiaal educatieve box voor 26 vestigingen = 2176,81 euro

Totaal budget: 2690,57 euro

 

Brochure ‘Ffkes bloedserieus’ voor leerlingen en flyer en stellingen voor leerkrachten:

5.000 brochures ‘Ffkes Bloedserieus’: € 1.243,49

1.000 flyers: €170

1.000 stellingen: €170

+ 6% btw en incl. levering

Totaal: 1583,49 euro

 

Totaal:

Totale prijs 1e school/projectjaar: 10.549,61 euro euro inclusief BTW.

Deze prijs is onder voorbehoud, dit kan mogelijks nog variëren afhankelijk van de prijzen van de retailers. Omdat de prijzen nog kunnen stijgen (we zijn afhankelijk van promoties) ronden we graag af op 10.600 euro euro inclusief BTW voor het 1e projectjaar (= schooljaar 2023-2024).

Dit bedrag is eenmalig.

 

Deelopdracht 2: Subsidiereglement menstruatiearmoede

Vanaf schooljaar 2024 -2025 kan via onderstaand voorstel tot subsidiereglement elke Lierse school zoals hierboven omschreven een aanvraag doen voor subsidies.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/2/13

Organisatie Huis van het Kind

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het subsidiereglement flankerend onderwijsbeleid menstruatiearmoede Lier, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. N10

Op 12 december is er een info vergadering geweest over de her aanleg van de N10 Antwerpsesteenweg. De Burgers van Lier waren niet uitgenodigd en de gemeenteraadsleden ook niet. Toch denken wij dat deze steenweg iedereen van Lier aanbelangd.

De ontwerpplannen zijn nog niet definitief, deze zouden aangepast worden met de opmerkingen van de deelnemers die uitgenodigd werden op de info vergadering. De her aanleg zal pas starten in 2025 met de nutsvoorzieningen. Toch was deze proefopstelling maar voorgesteld voor een jaar en zal nu langer dan 5 jaar zijn.

Voor ik verder ga zou ik willen vragen aan de Schepen openbare werken wat Hij vindt van dit voorgestelde plan “ de her aanleg van de N10 “ Nadien zal ik hierover mijn opmerkingen duidelijk maken.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Het Vlaams gewest nodigde voor deze 2 infovergadering over dit onderwerp inwoners van de ruime omgeving uit naast alle betrokken handelaars. Er werden in totaal 1200 uitnodigingen verspreid, dat er geen inwoners van Lier werden uitgenodigd is dus nergens op gebaseerd.

Het uitgewerkte plan wordt momenteel inderdaad nog verder aangepast aan de opmerkingen die werden gegeven tijdens de 2 infovergaderingen. In het kort zorgen de plannen ervoor dat er een heraanleg komt die verder bouwt op de principes van de proefopstelling, maar in een meer degelijke en definitieve situatie. Dat wil zeggen dat de steenweg wordt aangelegd met volwaardige fietspaden, dat de keerlussen worden aangepast aan de vaststellingen die er ondertussen werden gedaan tijdens de proefopstelling, dat er niet met betonblokopstellingen wordt gewerkt maar met een degelijke aanleg en dat de keerlussen worden aangelegd op de meest ideale plaatsen daarvoor en niet toevallig op de locaties van de reeds aanwezige doorsteken.

Dat betekent heel wat stappen vooruit ten opzichte van de huidige situatie met behoud van de toegenomen verkeersveiligheid die we al konden vaststellen in de ongevalcijfers van de Antwerpsesteenweg.
 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. files ring Aarschotsesteenweg - Mechelsesteenweg

De toestand op onze wegen begint stilaan dramatisch te worden. Op de spitsuren staan de wagens aan te schuiven vanaf het kruispunt Ring – Aarschotsesteenweg tot in Kessel, tot in Koningshooikt en tot over de brug op de Ring. Hetzelfde maken wij mee aan de Ring – Mechelsesteenweg. Door de lange file die ontstaat om af te slaan naar het centrum kunnen de wagens niet door om af te slaan naar Duffel, Lint en Carrefour.

 

        Zal dit zo blijven, of wat zullen de oplossingen zijn?

        Is hier al over gesproken geweest met wegen en verkeer?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Verschillende knelpunten op dit vlak zitten op de geciteerde gewestwegen. Daar zijn ook al contacten met het Vlaams gewest voor geweest om deze zaken aan te pakken. Het oplossen is evenwel minder evident omdat de capaciteit van de geciteerde kruispunten tot op de limieten wordt gebruikt. Zoals u weet is het project voor de rechtstreekse aansluiting van de N108 op de R16 één van de projecten die hier voor meer capaciteit moet zorgen om zowel het kruispunt van de aarschotsesteenweg te ontvlechten en een gedeelte van de capaciteit van het kruispunt R16-Mechelsesteenweg moet kunnen overnemen.

Voor wat betreft de rechtstreekse aansluiting van de Carrefour, moet worden vastgesteld dat deze te dicht op het kruispunt zit om deze stroom goed te kunnen afhandelen en het Vlaams gewest spreekt dan ook met de eigenaar van de site om de aansluiting anders te organiseren.

Ten slotte wordt er ook in de mobiliteitsstudie zuiderkempen ook gekeken naar de rol van de N13, waardoor ook daar een impact kan zijn die tot vlotter verkeer kan leiden. De Vlaamse regering maakte ondertussen overigens ook al werk van rekeningrijden voor vrachtwagens op deze weg sinds begin deze maand, zodat mogelijk ook daar een beperkte verbetering te noteren valt.

 

 

Interpellatie 3 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. loket NMBS

Vanaf 1 maart 2024 past de NMBS de openingsuren van de loketten in meerdere stations aan,ook in het station van onze stad worden de openingsuren meer dan waarschijnlijk drastisch teruggeschroefd.

Volgens de NMBS is de aanpassing van de openingsuren een gevolg van de toenemende digitale ticketverkoop,maar dit is voor ons maar een zwak excuus,want er is wel degelijk een digitale kloof die onze ouderen op deze manier nooit gedicht krijgen.

Bovendien mijden heel wat mensen de trein omdat ze zich niet veilig voelen, lege stations helpen niet om hen te overtuigen.

Kortom wij betreuren eens te meer de afbouw van de fysieke dienstverlening.

 

Daarom volgende vragen:

        Heeft het cbs zicht op de gewijzigde openingsuren van de loketten in Lier?

        Zal het cbs in overleg gaan met de NMBS en de bevoegde minister om tot een meer aanvaardbare oplossing te komen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Ik kan u alleen maar meedelen wat de NMBS ons ook heeft medegedeeld. De openingsuren van de NMBS ondergaan in Lier volgende wijzigingen en ik citeer de communicatie van de NMBS:

(…)
Concreet zullen, vanaf 1 maart 2024, de loketten van het station Lier op weekdagen open zijn tussen 07u00 en 14u15 (momenteel is dat tussen 05u45 en 20u00). Op zaterdag worden de nieuwe openingstijden tussen 08u00 en 15u15 (momenteel is dat tussen 06u00 en 20u00). Op zondag worden de nieuwe openingstijden ook tussen 08u00 en 15u15 (momenteel is dat tussen 07u45 en 15u00). 
(…)


Ik wil u er wel op wijzen dat de NMBS een federale bevoegdheid is en dat het dus vooral de federale regeringspartijen zullen zijn die hier actie moeten ondernemen.

 

Ik heb vorige donderdag een federale groene minister gehoord

       die de armen in de lucht steekt,

       die zegt dat deze aanpassingen niet in tegenspraak zijn met het beheerscontract dat de regering in 2023 afsloot,

       die zich op de borst klopt dat hoewel de openingsuren verminderen, de loketten niet permanent worden gesloten en

       die zich er verder gewoon bij neerlegt.

 
Ik denk, collega Callaerts, dat u en een aantal andere vertegenwoordigers in deze raad de vraag best even stellen aan hun vertegenwoordigers in de federale regering om de heer Gilkinet tot actie aan te zetten.
 

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 29 januari 2024

 

STERRENREGISTER

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Dit punt werd tijdens de zitting van de gemeenteraad van 18 december 2023 verdaagd en dient op de zitting van de gemeenteraad van 29 januari 2024 opnieuw te worden voorgelegd.

 

Aanleiding

De afgelopen jaren vroeg onze inmiddels ex-collega, Evi Van Camp (CD&V), tot tweemaal toe aandacht voor de herdenking en de erkenning van sterrenkinderen. Kort na Wereldlichtjesdag van afgelopen zondag 10 december, herneem ik graag het voorstel van Evi voor de vele mama’s en papa’s die met een onvoorstelbaar verlies geconfronteerd worden.

 

Sterrenkinderen zijn kinderen die levenloos geboren worden of kindjes die levend ter wereld komen maar kort na de geboorte overlijden.

Wanneer een kindje overlijdt na 180 of meer dagen zwangerschap is het verplicht dat dit geregistreerd wordt. Het kind krijgt dan een voor- en achternaam en het overlijden wordt opgenomen in het overlijdensregister.

Kinderen die overlijden tussen de 140e en 180e dag van de zwangerschap kunnen geregistreerd worden op vraag van de ouders. Het kindje kan dan ook een voornaam krijgen.

Maar voor de kinderen die levenloos geboren worden na een zwangerschap van minder dan 140 dagen is er niets geregeld. Officieel bestaan deze kinderen dus niet hoewel ze een levenslange stempel drukken op het leven van hun ouders en naasten. Ouders van sterrenkinderen missen dan ook de erkenning van de zwangerschap en het leven dat er, hoe kort ook, wel geweest is.

 

Op voorstel van Evi voorzag de stad Lier in fysieke herdenkingsplekken op de begraafplaatsen. Dat was een belangrijke stap. Maar het voorstel om ook de registratie van levenloos geboren kinderen na een zwangerschap van minder dan 140 dagen mogelijk te maken, kon nog niet rekenen op een goedkeuring van deze gemeenteraad.

 

Vandaag leggen we dit voorstel opnieuw voor. Want hoe langer hoe meer gemeentebesturen legden symbolische registers aan om sterrenkinderen toch te erkennen en zo de ouders te steunen in hun rouwproces. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), de minister voor Binnenlands Bestuur mevrouw Gwendolyn Rutten, de vzw Boven De Wolken, Berrefonds vzw en ‘Met Lege Handen’ bundelden de krachten en spraken naar aanleiding van Wereldlichtjesdag hun steun uit voor de initiatieven van deze gemeentebesturen. Meer zelfs, ze lanceerden een modelattest dat kan gebruikt worden voor de registratie en zo moedigen ze ook andere gemeentebesturen aan om een sterrenregister op te starten.

 

Feitelijk overwegingskader/context

        Momenteel voorziet de stad Lier niet in de symbolische registratie van kinderen die geboren zijn na een zwangerschap van minder dan 140 dagen.

        Bij monde van minister Gwendolyn Rutten, sprak de Vlaamse regering samen met de VVSG haar steun uit voor de implementatie van deze sterrenregisters in de Vlaamse steden en gemeenten.

 

Juridisch overwegingskader

        Decreet lokaal bestuur, artikel 40 en 41 (gemeenteraad)

        Decreet lokaal bestuur, artikel 77 en 78 (OCMW)

 

Argumentatie

        Door het opstarten van een symbolische registratie van sterrenkinderen erkent de stad Lier deze kinderen en biedt ze hierdoor een wezenlijke steun aan de ouders.

        Er zijn geen kosten verbonden aan de opstart van dit sterrenregister.

        Het opstarten van een sterrenregister kan rekenen op steun van de VVSG en de Vlaamse regering. De nodige ondersteuning door middel van bijvoorbeeld een modelattest is voorzien.

 

Voorstel besluit:

Art. 1

De gemeenteraad besluit om,

 

        naast het verplicht registreren in het overlijdensregister van levenloos geboren kinderen na 180 dagen of meer zwangerschap,

        naast het op vraag van de ouders registreren van tussen de 140e en 180e dag van de zwangerschap levenloos geboren kinderen,

 

op verzoek van de ouders, na een zwangerschap van minder dan 140 dagen levenloos geboren kinderen van ouders die in Lier en Koningshooikt wonen, te registreren.

 

Ter zitting wordt voorgesteld met een amendement om de tekst van het voorstelbesluit aan te passen door "die in Lier en Koningshooikt wonen" te schrappen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besluit om:

        naast het verplicht registreren in het overlijdensregister van levenloos geboren kinderen na 180 dagen of meer zwangerschap,

        naast het op vraag van de ouders registreren van tussen de 140e en 180e dag van de zwangerschap levenloos geboren kinderen,

op verzoek van de ouders, na een zwangerschap van minder dan 140 dagen levenloos geboren kinderen van ouders, te registreren.

 

Publicatiedatum: 27/02/2024