Lier

Zitting van 29 januari 2024

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.1 Regeling der werkzaamheden

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.2 Mondelinge vragen

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.3 Actuele vragen

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.4 Verslag gemeenteraad 18 december 2023. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 18 december 2023 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.5 Toetredingsovereenkomsten Mobildata iVRI (intelligente verkeersregelaars in Vlaanderen) gedeelte ITS-applicatie en RIS en gedeelte TLC. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de toetredingsovereenkomsten voor volgende raamcontracten via de aankoopcentrale van het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen:

        Mobildata - iVRI - leveren, opstellen onderhouden en aanpassen van intelligente verkeersregelaars in Vlaanderen - gedeelte ITS-applicatie en RIS (bestek VWT/INN/2020/012)

       Mobildata - iVRI - leveren, opstellen, onderhouden en aanpassen van intelligente verkeersregelaars in Vlaanderen - gedeelte TLC (bestek VWT/INN/202/011)

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.6 Aanvullend reglement van het wegverkeer - aanpassing januari. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van onderhavig aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, bij ministerieel besluit van 21 oktober 1981 en herhaaldelijk gewijzigd.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.7 Retributiereglement over het parkeren op de openbare weg - aanpassing. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglement over het parkeren op de openbare weg, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 septeber 2023, op 1 maart 2024 op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglement over het parkeren op de openbare weg, zoals hierna als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist dat het retributiereglement over het parkeren op de openbare weg vanaf 1 maart 2024 van toepassing is.

 

 

Bijlage:

 

Retributiereglement over het parkeren op de openbare weg

 

Juridische grondslag

Artikel 173  van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel  41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Motivering

De stad wenst een gedifferentieerd parkeerbeleid te voeren i.f.v. het aanbieden van parkeerplaatsen voor zijn inwoners en bezoekers en i.f.v. het sturen van het autogebruik. Ter uitvoering van dit beleid worden verschillende tarieven vastgelegd voor zowel de parkeertickets als voor de parkeervergunningen voor de inwoners. De inning van deze gelden wordt gedaan door de parkeerconcessionaris.

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1: Toepassingsgebied

Met ingang van 1 april 2023 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd

  1. op het parkeren van een motorvoertuig daar waar het gebruik van de parkeerschijf verplicht is;
  2. op het parkeren van motorvoertuigen op de plaatsen waar dat toegelaten is mits regelmatig gebruik van een parkeerautomaat, ‘mobielparkeren’ of door het aanbrengen van een gemeentelijke parkeerkaart afgeleverd door de concessionaris

Artikel 2: Definities

Voor de toepassing van dit regelement wordt verstaan onder :

       Parkeerticket : het ticket dat door de parkeerautomaat wordt afgeleverd na het ingeven van de nummerplaat aan de betaalautomaten geplaatst op straat (tarief 1).

       Mobielparkeren : de betaling gebeurt via het overmaken van een sms-bericht of via een toepassing (app) voor mobiel parkeren (tarief 1).

       Parkeerbiljet : het biljet dat door een parkeerwachter, samen met het te gebruiken overschrijvingsformulier, op het voertuig wordt aangebracht (tarief 2)

       Parkeerschijf: Schijf die aan de binnenkant van de voorruit wordt aangebracht en die wordt ingesteld met en op het tijdstip van parkeren in de zone van beperkte parkeertijd. Verlengen van de parkeertijd door middel van bijstellen van de parkeerschijf is niet toegelaten. De parkeerschijf stemt overeen met het model dat bepaald is door de federale overheid.

       Parkeerduurtijd : Is de duurtijd die men gratis mag parkeren indien de parkeerschijf wordt gelegd. Zonder nadere bepalingen bedraagt deze 2 uren. Indien deze afwijkt, wordt dit kenbaar gemaakt door verkeersborden

       Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’:  is een kaart die de houder ervan vrijstelt van het betalen van parkeergelden.

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ : Een gedomicilieerde inwoner kan een bewonerskaart aanvragen voor het voertuig dat op zijn/haar naam ingeschreven staat of waarvan hij/zij de vaste bestuurder is (salariswagens en dienstwagens: attest van de werkgever voor te leggen) indien de inwoner woonachtig is in een zone waar betalend parkeren geldt of een beperkte parkeertijd geldt (blauwe zone). Elke bewonerskaart is in een bepaalde selectie van straten geldig. Deze selectie wordt gemaakt door het college van burgemeester en schepenen.

        Een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ wordt digitaal afgeleverd.

        Inwoners van bouwprojecten vanaf 10 appartementen die in de eigen parkeerbehoefte moeten voorzien (door middel van een opgelegde parkeereis bij omgevingsvergunning) kunnen geen bewonerskaart bekomen. De lijst van bouwprojecten die onder deze regel vallen, wordt samengesteld door het college van burgemeester en schepenen en is vrij te raadplegen op de website van de Stad Lier. Het schepencollege kan hiervan afwijken indien kan aangetoond worden dat de parking om technische reden, tijdelijk niet beschikbaar is en nooit op permanente basis.

        Voor een deelwagen van een officiële autodeelorganisatie wordt een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ aangemaakt die geldig is in alle zones van betalend parkeren.

        Een wagen die gebruikt wordt voor particulier autodelen kan een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ bekomen voor de geselecteerde straten van de zones waarin de gebruikers gedomicilieerd zijn. Voorwaarden:

        De autodeelgroep bestaat minstens uit twee leden die op verschillende adressen gedomicilieerd zijn.

        De deelauto staat geregistreerd op naam en adres van één van de leden van de autodeelgroep.

        Alle aanvragers beschikken over een geldig rijbewijs.

        De leden die een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ aanvragen tonen aan dat ze gebruiker zijn van de deelauto door het tonen van een gezamenlijke autodeelverzekeringspolis of door te zijn opgenomen in de verzekeringspolis van het voertuig

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’ : is een kaart die de houder ervan vrijstelt van het plaatsen van de parkeerschijf (cf. Wegcode: de gemeentelijke parkeerkaart) voor het parkeren van een vrachtwagen van de categorie N2 of N3 zoals bedoeld in het koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, voor zo ver de houder woonachtig is op 500 meter of minder van parking De Laag of woonachtig in de Burgemeester Hensstraat.

Een gedomicilieerde inwoner kan maximaal één gemeentelijke parkeerkaart vrachtwagen’ aanvragen voor het voertuig dat op zijn/haar naam ingeschreven staat of waarvan hij/zij de vaste bestuurder is. (vrachtwagens die zijn ingeschreven bij de werkgever: attest van de werkgever voor te leggen).

Gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagen’ is in een bepaalde selectie van één of meerdere straten geldig. Deze selectie wordt gemaakt door het college van burgemeester en schepenen en kan op elk moment worden gewijzigd.

Een gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagen’, wordt uitsluitend digitaal afgeleverd.

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘autodelen': Autodeelorganisaties die door het schepencollege een standplaats krijgen toegewezen op het openbaar domein, krijgen hiervoor een gemeentelijke parkeerkaart ‘autodelen’ toegewezen. Hiermee kan worden geparkeerd op de standplaatsen die zijn voorzien van het bord E9a of E9b, met onderbord ‘autodelen’. De gemeentelijke parkeerkaart ‘autodelen’ wordt digitaal afgeleverd.

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘werken en ondernemen’: een parkeerkaart die kan gebruikt worden door werknemers en ondernemers geldig van maandag tot vrijdag op parkings Gasthuisvest, Spui (KTA), Renaat Veremansplein, Rederijkerslei, Ernest Staaslei of De Laag

        Gemeentelijke parkeerkaart ‘zorgverleners’: Verder Zorgparkeerkaart genoemd. Een zorgverstrekker die erkend is door het RIZIV, een erkende mantelzorger of erkende zorginstelling kan een zorgparkeerkaart aanvragen. De mantelzorger of werknemer van een erkende zorginstelling dienen hiervoor het nodige attest voor te leggen. Medische zorgverstrekkers die hun zorgparkeerkaart in combinatie met een parkeerschijf zichtbaar achter de voorruit plaatsen kunnen:

        60 minuten gratis per zorgverstrekking

        Volledige vrijstelling voor verplaatsingen per moto

        voor een oprit of garage waarop een sticker van 'zorgparkeerplaats' hangt.

 

Artikel 3 : Tarieven en berekening

3.1 betalend parkeren

a) Tarief 1

 

Het grondgebied van de stad wordt voor deze retributie onderverdeeld in meerdere zones, waarvoor een gedifferentieerd tarief wordt toegepast:

 

Zone

Aantal minuten

Tarief (€)

Max. duur

1 (rode)

60

1,50

1 uur

2 (oranje)

60

1,50

2 uur

3 (geel)

60

1,10

4 uur

4 (paars)

60

0,80

4 uur

5 (geel-groen)

60

Gratis

3,70 (vanaf 6de uur)

5 uur

dagticket

 

De retributie is verschuldigd:

        van maandag tot en met zaterdag van 9u00 tot 19u00 in de zones 1, 2, 3 en 4, uitgezonderd wettelijke feestdagen en 11 juli.

        van maandag tot en met vrijdag van 9u00 tot 19u00 in de zone 5, uitgezonderd wettelijke feestdagen en 11 juli.

        alle dagen in de ondergrondse parkings Grote Markt en Dungelhoeff.

b) Tarief 2

€ 29,70 per periode van 5 uur

Wanneer in het voertuig geen geldig parkeerticket zichtbaar achter de voorruit wordt geplaatst en er ook geen aanvraag via ‘mobielparkeren’ werd overgemaakt, zal de parkeerwachter hieruit concluderen dat de bestuurder heeft geopteerd voor tarief 2.

Er zal dan een parkeerbiljet op het voertuig worden aangebracht, samen met een overschrijvingsformulier dat bij de betaling dient te worden gebruikt.

 

 

3.2 Parkeren in de blauwe zone

Gratis indien de parkeerduurtijd niet overschreden wordt.

Een forfaitair bedrag van € 29,70 per periode die langer is dan de parkeerduurtijd. Dit forfaitair bedrag heeft een geldigheidsduur van 5 uur.

 

Het leggen van de parkeerschijf is verplicht of het forfaitair bedrag is verschuldigd: Van maandag tot en met vrijdag van 9u00 tot 17u00, uitgezonderd feestdagen en 11 juli.

 

De, door de gebruiker van de parkeerschijf, gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het KB van 01.12.1975.

 

Wanneer de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van het voertuig is geplaatst, of in geval de gebruiker de pijl niet op het streepje plaatst dat volgt op het uur van aankomst of indien de gebruiker de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten, wordt de gebruiker steeds geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 3.2 bedoelde forfaitaire bedrag.

 

 

3.3 Parkeren op parkeerplaatsen voorbehouden voor houders van een gemeentelijke parkeerkaart

 

Gratis voor voertuigen die rechtmatig beschikken over een gemeentelijke parkeerkaart waarbij deze plaatsen gebruikt worden conform de aangegeven modaliteiten en conform artikel 27ter van de Wegcode


Een forfaitair bedrag van € 29,70 voor voertuigen die gebruik maken van deze plaatsen zonder rechtmatig houder te zijn van een gemeentelijke parkeerkaart of deze niet conform de modaliteiten gebruikt op deze plaats en dit conform artikel 27 ter van de Wegcode.

Dit forfaitair bedrag heeft een geldigheidsduur van 5 uur.


3.4 Bijzondere tarieven en regelingen

 

1. Inwoners met een gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ die geldig is voor betrokken zone of straat zijn de retributie niet verschuldigd voor het parkeren in zone 3, zone 4, zone 5 en voor de retributie bedoeld in artikel 3.2, op voorwaarde dat de Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’ zichtbaar is aangebracht achter de voorruit of het voorste gedeelte van het voertuig tenzij het gaat om een digitale Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’.

 

Kostprijs voor het bekomen van een Gemeentelijke parkeerkaart ‘bewoners’:

        1ste kaart is gratis

        2de kaart € 106,80/jaar

        3de kaart € 296,60/jaar

 

 

2. Houders van gemeentelijke parkeerkaart ‘werknemers en ondernemers’ : geldig van maandag tot en met vrijdag, op één van de volgende parkings:

Gasthuisvest, Spui (KTA), Renaat Veremansplein, Rederijkerslei, Ernest Staaslei, De Laag. Het schepencollege kan in het kader hiervan uitzonderlijk toestaan dat voor een periode van maximaal 3 maanden deze kaart ook geldig is voor één of meerdere andere straten indien kan worden aangetoond dat:

        Eigen parkeerruimte om technische redenen tijdelijk niet beschikbaar is;

        In het kader van inrichten van winkel of handelspand;

        In het kader van verhuis of bouwwerkzaamheden.

 

Kostprijs voor het bekomen van een Gemeentelijke parkeerkaart ‘werken en ondernemen’:

 

        € 113,40/trimester

 

 

4. Werkweekabonnement : geldig van maandag tot en met vrijdag in de zone 5 (geel-groen)

 

        € 15,80/week

        € 37,80/maand

 

5. Half uur gratis parkeren in de volledige betalende zone na aankoop van een ticket via de parkeerautomaten na het ingeven van de nummerplaat aan de betaalautomaat of via mobiel parkeren. Indien gekozen wordt voor mobiel parkeren moet er mogelijk wel een transactiekost betaald worden aan de aanbieder van het systeem. Dit hangt af van welke mobiele aanbieder gekozen wordt.

Een ticket voor een half uur gratis parkeren is niet combineerbaar met een regulier parkeerticket. Dit ticket mag meerdere keren per dag genomen worden, ook in dezelfde zone, maar twee gratis half uur tickets mogen niet aanéénsluitend genomen worden (minstens een tussenperiode van één uur). Twee betaaltickets mogen ook niet aanéénsluitend genomen worden indien de maximum parkeertijd voor die zone reeds bereikt werd.

 

5. 20 minuten gratis in de ondergrondse parking Grote Markt, bij langer parkeren wordt de volledige parkeertijd aangerekend

 

6. 30 minuten gratis in de ondergrondse parking Dungelhoeff , bij langer parkeren wordt de volledige parkeertijd aangerekend

 

7. Dagticket

        € 5,70 in de zones 3 (geel) en 4 (paars)

        € 3,80 in de zone 5 (geel-groen )

8. Medische zorgverstrekkers die hun zorgparkeerkaart in combinatie met een parkeerschijf zichtbaar achter de voorruit plaatsen

        60 minuten gratis per zorgverstrekking

        Volledige vrijstelling voor verplaatsingen per moto

 

9. De houders van een door de gemeente officieel uitgereikte gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’.

Kostprijs voor het bekomen van een gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’:

        € 296,60/jaar

 

10. Personen met een handicap zijn de retributie niet verschuldigd wanneer de speciale kaart voor personen met een handicap, afgeleverd door het bevoegde organisme aangeduid door de federale overheid, zichtbaar achter de voorruit is aangebracht.

 

De tarieven van de gemeentelijke parkeerkaarten worden jaarlijks geïndexeerd overeenkomstig de bepalingen in artikel 4.


 

Artikel 4: Jaarlijkse indexering

 

Het bedrag van de retributies en het forfaitair bedrag worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 1 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule:

 

R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 3 en 7.

   i

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2023 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

 

Artikel 5: Vaststelling van de zones

 

5.1 Betalend parkeren

• Zone 1 (rood) : Florent Van Cauwenbergstraat, Lisperstraat (vanaf Grote Markt tot Kammenstraat), Vismarkt, Werf

• Zone 2 (oranje) : Antwerpsestraat, Kartuizersvest, Kolveniersvest, Koning Albertstraat, Rechtestraat, Heilige Geeststraat, Berlaarsestraat, Berlarij, Schapen-koppenstraat, Van Brandtpoort

• Zone 3 (geel) : Anton Bergmannlaan (van Antwerpsestraat tot Rederijkerslei), Rederijkerslei, Kruisbogenhofstraat, Ernest Staaslei, Kantstraat, Parelstraat, Lisperstraat (van Kammenstraat tot einde), Wijngaardstraat, Huibrechtstraat, Vredebergstraat, Mosdijk, Sint-Gummarusstraat, Mechelsestraat, Kapucijnenvest, Begijnhofstraat, Kanunnik Davidlaan, Kavesweg, Deensestraat, Netelaan, Leopold III-laan, Arthur Vanderpoortenlaan, Gasthuisvest, Ros beiaardstraat, Leuvensevest (van Berlarij tot en met huisnummer 32 even zijde, tot Woudstraat oneven zijde), Abtsherbergstraat, Blokstraat, Frederik Peltzerstraat (tot en met huisnummer 68 even zijde en tot en met huisnummer 77 onpare zijde), Groenstraat, Predikherenlaan, Spuilei, Waterpoortstraat, Hazenstraat, De Heyderstraat, Gebroeders Doxplein, Keldermansstraat, Kardinaal Cardijnstraat, Koepoortstraat, Lindenstraat, Lookstraat, Oever, Sionsvest, Sionsplein, Kardinaal Mercierplein, Koningin-Astridlaan, Molenstraat, Pettendonk, Woudstraat, Van Boeckellaan (van Leopoldplein tot en met huisnummer 35), Baron Opsomerlaan, Boomlaarstraat (van Baron Opsomerlaan tot Bosstraat), Hofstraat, Vredelaan, Ogezlaan, Leopoldplein, Renaat Veremansplein, Kluizeplein, Kluizestraat, parking Spui (KTA)

• Zone 5 (geel-groen) : Tramweglei en parking Tramweglei

 

5.2 Blauwe zone

Acaciaplein, Antoon Van Dijcklaan, Antwerpsesteenweg (tussen tunnel en Eeuwfeestlaan), Arbeidsstraat, Beekstraat (van huisnummer 1 tot en met 55 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 70 pare zijde), Beemdstraat, Berlaarsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 81 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 88 pare zijde), Bernard van Hoolstraat, Beukenlaan, Boomlaarstraat (van Bosstraat tot Ring R16), Bosstraat, Dageraadsstraat, David Tenierslaan, De Kozak, Parking 'De Laag', Dennenlaan, Dorpsstraat, Eeuwfeestlaan (van huisnummer 1 tot en met 267 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 178 pare zijde), Eikenboslaan, Elzenlaan, Frans Boogaertslaan, Gaslei, Gasthuisvest (van huisnummer 10 tot en met 20), Groenedaellaan, Hoogveldweg (vanaf Paul Krugerstraat tot en met huisnummer 53 – 55 en ook t.h.v. huisnummer 10 tot en met 22 en huisnummer 71 tot en met 81), Jacob Jordaenslaan, Koningsplein, Kroonstraat, Liersebaan (van huisnummer 1 tot en met 99 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 86 pare zijde), Lispersteenweg (van huisnummer 1 tot en met 35 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 18 pare zijde), Maanstraat, Maasfortbaan, Mechelsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 203 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 182 pare zijde), Merelstraat, Misstraat, Olmenlaan, Pannenhuisstraat (van huisnummer 1 tot en met 147 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 156 pare zijde), Pastoriestraat, Paul Krugerstraat, Pieter Breugellaan, Planeetstraat, Rolwagenstraat, Sander de Vosstraat (van huisnummer 1 tot en met 61 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 44 pare zijde), Schoolstraat, Sint-Annastraat, Sluislaan, Spoorweglei (van huisnummer 1 tot en met 66), Streepen, Transvaalstraat, Van Boeckellaan (vanaf Lispersteenweg tot net voorbij verkeersplateau), Veemarkt, Wilgenlaan, Zaat (op de rijbaan kant woningen), Zagerijstraat, Zonstraat (beide zijden van Pannenhuisstraat tot t.h.v. huisnummer 54), Zuid-Australiëlaan (van huisnummer 1 tot en met 113 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 82 pare zijde)

 

Artikel 6: Retributieplichtige

De retributie geldt per geparkeerd voertuig en is verschuldigd door de houder van de nummerplaat.

In geval van defect van een parkeerautomaat dient de parkeerschijf te worden gebruikt. De gebruiker kan geen verhaal uitoefenen tegen het bestuur ingeval van slechte werking van het apparaat.

De gebruiker zal geen bezwaar kunnen indienen wanneer hij, niettegenstaande het betalen van de retributie, toch niet kan parkeren om redenen vreemd aan de wil van het bestuur of ingeval van evacuatie van het voertuig bij politiebevel.

Personen met een handicap zijn vrijgesteld van betaling van parkeergelden in de betaalzones wanneer de speciale kaart voor personen met een handicap, afgeleverd door het bevoegde organisme aangeduid door de federale overheid, zichtbaar achter de voorruit is aangebracht.

 

De retributie is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de parkeerduurtijd waarvoor betaald werd

 

Een bijkomende retributie is verschuldigd wanneer het voertuig langer geparkeerd staat dan de geldigheidstermijn(en) van het forfaitair bedrag.

 

 

Artikel 7 : Invordering, betaling en immobiliseren

 

7.1 Invordering en betaling

 

Aanmaningen en invorderingen met betrekking tot onbetaald gebleven retributies gebeuren overeenkomstig de wijze en de tarieven zoals hierna bepaald.

De retributie die niet betaald wordt volgens de richtlijnen vermeld staande op de retributieheffing (afgeleverd door de parkeerwachter op de wagen, of toegestuurd per post) volgt de minnelijke aanmaningsprocedure (hetzij B2B, hetzij B2C) , met administratieve kosten ten laste van de wanbetaler:

        t.a.v. ondernemingen en buitenlandse nummerplaathouders:

        Eerste betaalherinnering: +10,00 eur

        Tweede betaalaanmaning: (10,00 eur) + 10,00 eur

        Minnelijke aanmaning gerechtsdeurwaarder: tarief burgerlijke en handelszaken K.B. 30-11-1976 (niet limitatief onder andere aanmaning met dreiging – inlichting – postzegel – dossierkost – kostprijs inlichtingen - kwijtings-en inningsrecht)

        t.a.v. consumenten en conform de wetgeving consumentenschulden ( Boek XIX – W.E.R. art 4.2 e.a.)

        Eerste betaalherinnering: gratis + wettelijke wachtperiode

        Ingebrekestelling door advocaat of gerechtsdeurwaarder met verhoging forfaitaire vergoeding voor de invorderingskosten volgens wettelijk bepaalde plafonds:

        20,00 eur als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk is aan 150,00 eur

        30,00 eur vermeerderd met 10 % van het verschuldigde bedrag op de schijf tussen 150,01 eur en 500,00 eur als het verschuldigde saldo tussen 150,01 eur en 500,00 eur is

        65,00 eur vermeerderd met 5 % van het verschuldigde bedrag op de schijf boven 500,00 eur met een maximum van 2000,00 eur als het verschuldigde saldo hoger is dan 500,00 eur

 

De gevorderde verwijlintresten worden gerekend vanaf de ingebrekestelling op de nog te betalen som tegen de referentie-intrestvoet vermeerderd met acht procentpunten bedoeld in art 5, lid 2 van de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betaalachterstand bij handelstransacties . ( zie ook : Art XIX.4, 1° WER).

 

7.2 immobiliseren voertuigen met wielklem

 

Ten behoeve van de stad  wordt een gemeentelijke retributie geheven voor het immobiliseren van motorvoertuigen door middel van een wielklem ingeval van gedepenaliseerde overtredingen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg.

Dit reglement beoogt het parkeren van een motorvoertuig op plaatsen waar dat parkeren toegelaten is en waar het regelmatig gebruik van de parkeerautomaten of een ander systeem van betalend parkeren verplicht is (artikel 3.1), hetzij waar een blauwe zone-reglementering van toepassing (parkeren met beperkte parkeertijd – artikel 3.2), hetzij waar parkeren voorbehouden werd voor houders van een gemeentelijke parkeerkaart (artikel 3.3)

 

Enkel bij overtreding van de hierna vermelde bepalingen van de Wegcode (KB 01-12-1975):

        artikel 27.1.1, 27.1.2 (het gebruik van de parkeerschijf bij het parkeren in een blauwe zone) en de eventuele ontheffing op dit schijfgebruik met een gemeentelijke parkeerkaart (art. 27.1.4 Wegcode);

        artikel 27.2 (het gebruik van de parkeerschijf bij het parkeren op parkeerplaatsen waarop een blauwe zone reglementering van kracht is);

        artikel 27.3 (het parkeren op plaatsen met betalend parkeren);

        artikel 27ter (het parkeren op plaatsen die voorbehouden zijn aan de houders van een geëigende parkeerkaart);

        artikel 27quater (het parkeren waarbij de gemeentelijke parkeerkaart vervangen is door elektronisch toezicht).

kan het geparkeerde motorvoertuig, onder de voorwaarden hierna bepaald, met een wielklem worden geïmmobiliseerd, om betaling te bekomen van retributie(-s ) op het parkeren geheven door de Stad Lier.

 

De plaatsing van de wielklem en immobilisatie van het voertuig kan uitgevoerd worden:

        door de opdrachthoudende concessiehouder aan wie het parkeerbeheer van de Stad Lier werd toegewezen, en die werd gelast met de controle op de naleving van het retributiereglement inzake parkeren,

        of de door de opdrachthoudende concessiehouder aangeduide leverancier.

 

De plaatsing van de wielklem en immobilisatie van het voertuig kan uitgevoerd worden wanneer er m.b.t. een gecontroleerd geparkeerd voertuig op de openbare weg en retributieplichtig bevonden "recidive" wordt vastgesteld.  Met "recidive" wordt bedoeld dat er vanaf 1 januari 2022 voorafgaand aan de controle reeds 5 verschuldigde parkeerretributies eerder werden uitgeschreven aan het voertuig op het grondgebied van de Stad Lier en dewelke onbetaald zijn gebleven en waarvan de objectieve bewijsstukken werden bijgehouden door de concessiehouder van het parkeren.

 

Geplaatste wielklemmen worden enkel verwijderd tegen volledige betaling in contanten van alle achterstallige, onbetaald gebleven parkeerretributies, verhoogd met eventuele reeds gemaakte aanmaningskosten, nog te vermeerderen met de plaatsingskost en de verwijderingskost van de wielklem. De kost van de plaatsing van de wielklem wordt bepaald op € 100,00. De kost van het verwijderen van de wielklem wordt bepaald op € 150,00. Deze kosten moeten samen met de achterstallige parkeerretributies betaald worden, alvorens het voertuig vrijgegeven wordt.

 

In geval een geparkeerde wagen met aangebrachte wielklem geen gepaste reactie teweegbrengt van de nummerplaathouder binnen de 2 kalenderdagen (48 u), en binnen deze termijn geen volledige betaling van de verschuldigde parkeerretributies en alle meerkosten wordt bekomen, waartoe deze dwangmaatregel dient, zal de wagen kunnen verwijderd worden en overgebracht om deze in bewaring te stellen.

Gebeurlijke kosten van overbrenging, bewaring en bijkomende retributiebonnen zijn uitsluitend voor de houder van de nummerplaat.

 

Na een periode van 6 maand te rekenen vanaf de dag dat het voertuig werd weggetakeld, wordt het voertuig eigendom van de stad.

 

De dwangmaatregel tot plaatsing van een wielklem en immobilisatie van een voertuig kan los van of aanvullend bij de reeds vastgestelde procedure van minnelijk invordering of burgerlijke invordering, zoals bepaald in artikel 7.1  worden toegepast.

 

In geval van betwisting, zijn de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen bevoegd.

 

 

Artikel 8 : Terugbetalingen

Een gemeentelijke parkeerkaart kan gedeeltelijk terugbetaald worden indien deze vóór het verstrijken van de geldigheidsduur ingeleverd wordt bij de Parkeerwinkel. Het terug te betalen bedrag wordt pro rata berekend per begonnen periode van 3 maanden van de geldigheidsduur. Een bewonerskaart kent een geldigheidsduur van 1 jaar:

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt voor het einde van de 3de maand van de geldigheidstermijn: basis voor de terugbetaling bedraagt 9/12de van de kostprijs van de bewonerskaart.

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt voor het einde van de 6de maand van de geldigheidstermijn: basis voor de terugbetaling bedraagt 6/12de van de kostprijs van de bewonerskaart.

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt voor het einde van de 9de maand van de geldigheidstermijn: basis voor de terugbetaling bedraagt 3/12de van de kostprijs van de bewonerskaart.

        Indien een bewonerskaart ingeleverd wordt na het einde van de 9de maand van de geldigheidstermijn: geen terugbetaling meer mogelijk.

Het terug te betalen bedrag wordt verminderd met een administratieve kost van €10,00.

 

Voor de andere retributies bestaan er geen terugbetalingsmogelijkheden.

 

Artikel 9 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 maart 2024 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.8 Mobiliteitsstudie Zuiderkempen - eindrapport. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het eindrapport en actieplan Mobiliteitsstudie Zuiderkempen goed.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.9 Tijdelijke politieverordening – verbod vuurwerk op Nieuwjaarsnacht 2023-2024. BEKRACHTIGING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van de burgemeester dd. 30 december 2023 om de volgende tijdelijke politieverordening af te kondigen:

 

Bijlage:

 

 

Politieverordening verbod vuurwerk Nieuwjaarsnacht 2023-2024

 

Artikel 1

Het is verboden om feestvuurwerk af te steken op Nieuwjaarsnacht op 1 januari 2024 van 00.00u tot 01.00u. Onder feestvuurwerk dient te worden verstaan: vuurwerk dat bestemd is voor gebruik door particulieren en in België vrij mag verkocht worden aan personen vanaf 16 jaar.

 

Artikel 2

De niet-naleving van deze verordening wordt bestraft met een administratieve geldboete die maximaal 175 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder respectievelijk minderjarig doch de volle leeftijd van 16 jaar heeft bereikt op ogenblik van de inbreuk, of meerderjarig is. Dit conform de voorziene administratieve sancties in artikel 4 §1.1. van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en de straf- en slotbepalingen opgenomen onder titel 7 van het Algemeen Politiereglement van stad Lier.

 

Artikel 3

Deze verordening is onmiddellijk uitvoerbaar, treedt vanaf de dag van bekendmaking ervan in werking en blijft van kracht tot en met 02 januari 2024.

 

Artikel 4

Deze verordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 5

Een afschrift van deze verordening wordt overgemaakt aan de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen en aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen en aan de sanctionerend ambtenaar in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties.

 

Artikel 6

De politie van Lier is belast met het toezicht op de naleving van dit besluit.

 

Artikel 7

Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.11 Biedingsleidraad vestiging van een erfpachtrecht – Hof van Geetruyen. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.13 Gratis grondafstand Bosstraat, Fenway Park. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte betreffende de gratis grondafstand aan de Bosstraat goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.14 Aansluiting Vlaams Handhavingsplatform - protocol. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om deel te nemen aan het Vlaams Handhavingsplatform.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het "Protocol ter omkadering van de elektronische mededeling van handhaving en stad Lier in het kader van de toegang tot het Vlaams handhavingsplatform"  goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het "Addendum bij het protocol ter omkadering van de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen het agentschap justitie en handhaving en stad Lier in het kader van de toegang tot het Vlaams handhavingsplatform" goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.15 Reglement aanvraag geschenk stad Lier. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het reglement voor aanvraag geschenk stad Lier goed te keuren.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/15/KAP/02/01

Ontvangsten, vieringen en herdenkingen

€ 3000

€26.500

Budgetsleutel

613 00000

 

Bijlage:

 

Reglement voor aanvraag geschenk stad Lier

 

Artikel 1

Elke erkende Lierse vereniging of Lierse school kan per kalenderjaar éénmaal, voor een waarde van maximum €50 aan schapenkopproducten en/of centrumbonnen aanvragen en ontvangen van de stad Lier.

 

Artikel 2

Deze producten en/of bonnen kunnen uitsluitend worden gebruikt als geschenk of prijs voor een door de vereniging of school georganiseerd evenement dat publiek wordt aangekondigd en waar externen aan kunnen deelnemen: een bingo, tombola, quiz, wedstrijd, diploma-uitreiking …

 

Artikel 3

De keuze van het geschenk of prijs wordt door de stad per aanvraag bekeken.

 

Artikel 4

Het evenement waarvoor het geschenk of prijs bedoeld is, mag geen commerciële doeleinden hebben.

 

Artikel 5

Indien de aanvragende vereniging of school sponsors bij de aankondiging van het evenement vermeldt, dient ook stad Lier te worden opgenomen.

 

Artikel 6

Bij een specifieke prijsuitreiking wordt door de aanvrager steeds “Prijs Stad Lier” vermeld.

 

Artikel 7

De aanvraag gebeurt online via het aanvraagformulier op de website www.lier.be.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.16 Huishoudelijk reglement voor het gebruik van Lierse wijkhuizen - aanpassing addendum verhuur wijkhuis Rosmolen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist volgende aanpassingen aan 'addendum 3 wijkhuis Rosmolen'  bij het huishoudelijk reglement voor het gebruik van Lierse wijkhuizen goed te keuren en dit met ingang op 1 februari 2024.

 

Algemene afspraken en toegang

 

oud

aangepast

7. De gebruiker kan via een sleutel het wijkhuis betreden. De sleutel van wijkhuis

Rosmolen kan je maximum één werkdag voor de activiteit afhalen bij de verantwoordelijke van dienstencentrum De Rosmolen. Het dienstencentrum is elke werkdag geopend van 9u30 tot 16u30, behalve op woensdag van 9u30 tot 12u. Zorgt het afhalen van de sleutel voor een probleem, bel dan even het

dienstencentrum om een ander moment af te spreken 03 488 63 88.

7. De gebruiker kan via een sleutel het wijkhuis betreden. Bij weekendverhuring dien je de sleutel af te halen op vrijdag tss. 9u30 en 16u in het dienstencentrum zelf. Bij verhuringen tijdens de werkweek haal je de sleutel af in sporthal De Komeet. Contacteer hiervoor team verhuur infrastructuur via 03 480 52 51

10. In wijkhuis Rosmolen is drank aanwezig. Gebruikers van het wijkhuis zijn verplicht deze drank af te nemen.

 

10. komt te vervallen

11. De eerste werkdag na de activiteit bezorg je de sleutel terug aan de verantwoordelijke van het wijkhuis.

 

11. De eerste werkdag na de activiteit bezorg je de sleutel terug aan de verantwoordelijke van het wijkhuis of team verhuur infrastructuur.

 

 

Dit resulteert in volgend addendum:

 

Afspraken bij gebruik wijkhuis Rosmolen  (Pettendonk 37/1 – 2500 Lier)

 

Algemene afspraken en toegang

  1. Het huishoudelijk reglement is het standaard reglement voor alle wijkhuizen van stad Lier en is dus ook van toepassing voor wijkhuis Rosmolen.
  2. Bij gebruik van een wijkhuis, dient de gebruiker steeds een GSM bij zich te hebben in geval van nood of bij ongeval de hulpdiensten te verwittigen.
  3. Wijkhuis Rosmolen is enkel toegankelijk na reservatie (zie huishoudelijk reglement). Je huurt het wijkhuis voor 1 dag. Leveren, opbouw, afbraak en opkuis moet dan ook dezelfde dag gebeuren. Ten laatste om 24u verlaat je het pand.
  4. Het wijkhuis is voorzien voor max. 36 zittende en 50 staande personen.
  5. Bij het betreden van de locatie, controleert de gebruiker allereerst of er geen schade is. Bij schade is de gebruiker verplicht team verhuur infrastructuur & sport te verwittigen: 03 480 52 51 of een mail te sturen naar verhuurinfrastructuur@lier.be.
  6. Een verantwoordelijke blijft ter plaatse tot na de activiteiten. Deze verantwoordelijke controleert bij het verlaten van de site of al het materiaal op de juiste plaats is (terug) gezet, de lokalen proper zijn achter gelaten, of de verlichting is gedoofd, …
  7. De gebruiker kan via een sleutel het wijkhuis betreden. Bij weekendverhuring dien je de sleutel af te halen op vrijdag tss. 9u30 en 16u in het dienstencentrum zelf. Bij verhuringen tijdens de werkweek haal je de sleutel af in sporthal De Komeet. Contacteer hiervoor team verhuur infrastructuur via 03 480 52 51.
  8. Je kan enkel binnen achtergrondmuziek opzetten tot. max 22u. Buiten wordt
     nooit muziek gedraaid.
  9. Alle gebruikers zijn verplicht een eigen EHBO koffer te voorzien.
  10. Bij het verlaten van het wijkhuis dienen alle deuren en vensters gesloten te worden alsook de lichten gedoofd.
  11. De eerste werkdag na de activiteit bezorg je de sleutel terug aan de verantwoordelijke van het wijkhuis of team verhuur infrastructuur.
  12. De gebruiker moet zich ten allen tijde houden aan het politiereglement.
  13. Stad Lier betaalt een jaarlijkse billijke vergoeding voor achtergrondmuziek. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de aanvraag van SABAM.

 

Gebruik van de buitenruimte

Het terrein rond wijkhuis Rosmolen (bestaande uit een terras en een speeltuin) is privédomein van de stad. Wie in het kader van de huur van het wijkhuis eveneens een deel van dit domein wil innemen (met bv. een barbecue, stoelen, …) moet hiervoor toestemming vragen. Enkel het terras komt hiervoor in aanmerking.

 

Daarnaast zijn aan deze inname bepaalde voorwaarden verbonden:

  1. De speeltuin is weliswaar privé domein maar kent een openbaar karakter. Dit houdt in dat ze vrij toegankelijk is voor zowel de huurder en zijn genodigden als bezoekers. De huurder van het wijkhuis mag aan dit openbaar karakter onder geen beding iets veranderen. Hij mag de bezoekers de toegang tot het gehele terrein rond het wijkhuis niet ontzeggen.
  2. Van 22u tot 6u moet het stil zijn over het gehele terrein rond wijkhuis Rosmolen.
  3. Na afloop van de huurperiode moet de gebruiker de buitenruimte proper achterlaten. Wanneer er afval op het terrein rond wijkhuis Rosmolen achterblijft, zal dit worden beschouwd als sluikstorten.

 

Schoonmaak

  1. Na de activiteit ruimt de gebruiker de locatie onmiddellijk op. De materialen van de gebruiker neemt hij na de activiteit mee. Materiaal van het stadsbestuur maakt de gebruiker schoon en plaatst het met zorg terug op de voorziene plaats.
  2. De gebruiker laat de locatie achter zoals ze verkregen werd. De gebruiker verwijdert de vuilresten, borstelt en dweilt de locatie en maakt de tafels proper.
  3. De gebruiker doet voor, tijdens en na de activiteit aan afvalvoorkoming. Al het afval (ook in vuilbakjes keuken en toiletten) wordt door de gebruiker meegenomen.
  4. Als de locatie niet proper en in goede staat wordt achtergelaten, zal de stad de zaal laten poetsen. Kosten worden aangerekend aan de gebruiker. Indien deze kosten niet vrijwillig worden betaald, worden ze afgehouden van de waarborg.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gecoördineerde versie van het huishoudelijk reglement voor het gebruik wijkhuizen goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.17 Overeenkomst tussen Polder van Lier en stad Lier inzake realisatie, beheer en onderhoud publiek toegankelijke ruimte Landschapspark Pallieterland. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.18 Samenwerkingsovereenkomst Vlotter 2024. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan om de overeenkomst met Vlotter Vervoer opnieuw aan te gaan voor een periode van 1 jaar.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de verhoging van de vergoeding van 0,30 euro naar 0,3098 euro.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.19 Project menstruatiearmoede "Ffkes Bloedserieus" - subsidiereglement menstruatiearmoede. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het subsidiereglement flankerend onderwijsbeleid menstruatiearmoede Lier, goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.26 Interpellaties

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 januari 2024

 

OZ.27 Sterrenregister

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besluit om:

        naast het verplicht registreren in het overlijdensregister van levenloos geboren kinderen na 180 dagen of meer zwangerschap,

        naast het op vraag van de ouders registreren van tussen de 140e en 180e dag van de zwangerschap levenloos geboren kinderen,

op verzoek van de ouders, na een zwangerschap van minder dan 140 dagen levenloos geboren kinderen van ouders, te registreren.

 

 

Publicatiedatum: 02/02/2024