Lier

Zitting van 24 september 2018

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Marcel Taelman (onafhankelijk) i.v.m. binnengebied Eeuwfeestlaan

Graag had ik een antwoord gehad op het feit dat de intrekking van de rooilijn van het binnen gebied Eeuwfeestlaan 203 niet op de gemeenteraad verschijnt? Toch had dit volgens het schepencollege verslag van 3 september moeten gebeuren.

Waarom de Burgemeester de omwonende verkeerd inlicht over het feit dat dit project voorlopig niet doorgaat. Toch staat op dat zelfde moment in het Schepencollege verslag duidelijk in dat er een nieuwe aanvraag wordt ingediend, toch is dit niet medegedeeld aan de omwonenden. Waarom niet?

 

Antwoord schepen Walter Grootaers:

De verklaringen die de burgemeester aan de buurt heeft gedaan zijn correct.

Het ingediende dossier werd ingetrokken op 09/08.  Dit nadat de aanvragers kennis hadden genomen van het ongunstig advies van de Dienst Waterbeleid van de Provincie Antwerpen en het groot aantal ingediende bezwaren van de omwonenden.  In overleg met de dienst Omgeving werd beslist dat het beter is om het dossier in te trekken, dan wel om het dossier verder te laten verlopen in een beslissing tot weigering.

 

Er werd door de aanvragers inderdaad te kennen gegeven dat er snel een nieuw aanvraagdossier zou ingediend worden.  Dit is echter tot op heden nog niet gebeurd.  Er werd aan de aanvragers wel het advies gegeven om het nieuwe / aangepaste project voor indiening af te toetsen met de Provincie – Dienst Waterbeleid alsook met de omwonenden, zodat dit meer gedragen zou (kunnen) worden.  Mogelijks is er om die reden nog geen nieuw dossier ingediend.

 

Vermits het negatief advies van de Dienst Waterbeleid pas binnen kwam nadat het agendapunt voor de gemeenteraad eind juni diende geagendeerd te worden, werd eerder gevraagd de rooilijn vast te stellen.  Vermits er in juli en augustus geen gemeenteraad is en de limietdatum voor dit dossier 23/09 was, diende het wel degelijk op de gemeenteraad van juni behandeld te worden zonder dat er al een totale kennis was van onze dienst over het verdere verloop van het dossier.  De eerdere vaststelling dient nu herroepen te worden na intrekking van het dossier.  Wanneer dit precies gebeurt (GR september of oktober) is echter niet van belang.  Het punt zal zodoende op de volgende gemeenteraad aan bod komen.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. geen bewonerskaart op Gas site

Bij aankoop van een appartement op de Gas site was er blijkbaar geen verplichting tot aankoop van een autostaanplaats.

 

De aanwezige plaatsen werden op korte tijd verkocht, van 2 tot 3 per appartement.

Hierdoor zijn er bewoners die een wagen hebben en geen plaats kunnen kopen.

 

Een aanvraag voor een bewonerskaart bij parkeerbeheer werd geweigerd.

 

Klopt dat?

Welke oplossing is er voor deze bewoners?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het is inderdaad zo dat er voor de gassite in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ook een mobiliteitsonderzoek werd uitgevoerd. Daaruit blijkt o.a. het volgende:

 

(…)

Op het vlak van parkeren is er in de omgeving geen restcapaciteit. Dit betekent dat het parkeren van zowel bewoners als bezoekers op de site zelf moet worden opgevangen.

(…)

In de Gaslei is het aan te bevelen om een blauwe zone in te stellen in combinatie met bewonersparkeren, om te voorkomen dat er geparkeerd wordt door niet-bewoners

(…)

 

Tegelijk is er rond deze bewonerskaarten al in deze raad een aantal keer gedebatteerd. En de vraag is wat u eigenlijk juist wil. We hebben op vraag van uw fractie gedebatteerd over de bewonerskaarten, daar is ook de problematiek van de gassite besproken. In maart 2018 werd vervolgens door een voormalig lid van uw fractie aangedrongen om ervoor te zorgen dat ook de gassite geen bewonerskaarten meer zou krijgen. U hebt dan zelf in juli van dit jaar nog aangedrongen in een schriftelijke vraag om geen bewonerskaarten meer af te leveren, wat toen overigens al niet meer gebeurde.

 

Parkeren kan dus enkel door zelf een parkeerplaats te kopen of te huren, in het project of erbuiten of te parkeren waar er geen bijzonder regime geldt/

 

Wanneer er toch bewonerskaarten zouden worden afgeleverd, moet je de lat gelijk trekken en krijgen alle bewoners van die projecten die mogelijkheid. Dat wil zeggen dat er zowel rond de Dungelhoeff, Sion, als gasfabriek natuurlijk een pak parkeerders zullen bijkomen in de nabijgelegen wijken. Dat lijkt ons geen goed idee.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. verkeerssituatie Waterpoortstraat, Blokstraat en Predikherenlaan

Enkele maanden geleden is men met de heraanleg van de Sint Gummarusstraat gestart en bijna gelijkertijd  is men ook begonnen met de   bouw van een aantal klassen op de KTA site.

Nu op 3 september het schooljaar is begonnen zijn er een aantal problemen in Waterpoortstraat,Blokstraat en Predikherenlaan,voor 9 u 's morgens en na 15 u is er in beide richtingen verkeer toegelaten wat ik niet goed begrijp ,het is een zeer gevaarlijke situatie zowel voor de schoolkinderen van het klein college als voor de autobestuurders het kruisen van voertuigen is zeer moeilijk en de lichtenregeling is ook een probleem,ik heb dan ook volgende vragen aan het cbs.

 

         Hoe is men tot deze regeling gekomen?

         Waarom dubbel verkeer in deze straten,wat is de reden hiervan?

         Waarom zijn beide werven bijna samen opgestart,was er echt geen andere mogelijkheid?

         Is het college bereid om de verkeerssituatie aan te passen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

         De regeling is uitgewerkt door de verkeersdienst en de verkeerspolitie. Hiervoor vond overleg plaats met directie van het KTA en de aannemer. Nadien werden de maatregelen ook doorgenomen met de directie van het college. Verenigingen en scholen zijn op voorhand ingelicht en er werd gevraagd om zo weinig mogelijk met de auto te komen en gevraagd om doorgaand fietsverkeer langs de vesten te laten verlopen. Er werd bijkomende K&R voorzien in de Lisperstraat om minder auto’s naar de Blokstraat te laten rijden.

         Het dubbelrichtingsverkeer in de straten is nodig voor het werfverkeer. Zij kunnen enkel langs deze weg aan- en afrijden. Het gebruik in dubbele richting vormt de basis van de uitwerking van de verkeersregeling. Het is niet haalbaar om elke dag ’s morgens en ’s avonds de borden en afsluitingen te verwijderen en terug te plaatsen.

         Het is zeer moeilijk om de timing van beide werven op elkaar af te stemmen omwille gelet op het lange proces qua budgetten, voorontwerpen, vergunningen, … En het proces van de school zelf rond hun eigen bouwwerken. 

         Er zijn al verschillende aanpassingen doorgevoerd: K&R bij gemaakt, circulatie P Wallehof voor Ivarem, aanpassing lichtenregeling, bijkomende verwijdering van paaltjes, bijkomende verkeersborden. Met de verkeerspolitie worden de meeste vragen besproken. Er bestaat echter geen optimale regeling, zeker niet als mensen de verkeersregels niet naleven.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 JUNI 2018. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 25 juni 2018.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 juni 2018 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

WOONPROJECT EIKENBOSLAAN. WEGENISONTWERP. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Omgevingsaanvraag dd. 16 maart 2018 vanwege Kenny Vermeulen names Redwood Vastgoed voor de bouw van 35 appartementen. De aanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Eikenboslaan 7 te Lier, kadastraal bekend : afdeling 4 sectie B nr. 507N voor het perceel ter hoogte van Eikenboslaan 7 te Koningshooikt.

 

Feiten en context

Redwood Vastgoed wenst een woonproject te voorzien op het perceel met als adres Eikenboslaan 7, kadastraal gekend onder het nummer afdeling 4, sectie B nr. 507N. Hiertoe diende zij een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag in, met als voorwerp het bouwen van 35 appartementen + slopen loods + aanleg wegenis.

 

Voorliggende aanvraag omvat de aanleg van een brandweg, waarvan een gedeelte openbaar domein wordt (92,20 m²) zodat een aantal woningen in het project bereikbaar zijn voor de brandweer (inplantingsplan in bijlage).

Het gedeelte openbaar domein wordt aangelegd in klinkers.

 

Openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd en één bezwaarschrift ontvangen. Dit handelt evenwel niet over het wegenisontwerp.

 

Juridische grond

De gemeenteraad is bevoegd om te beslissen over de zaak van de wegen op grond van artikel 2 en 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (4 april 2015) art. 4.2.2 en de bijhorende toelichtingsnota.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tekin Tasdemir, Peter Caluwé, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 2 stemmen tegen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

Er wordt goedkeuring gehecht aan het wegenisontwerp voor het 'woonproject Eikenboslaan 7".

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

WLO

1

Technisch bureau

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

BUURTWEG 16 GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING - DEEL TUSSEN DE SPOREN. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De provincie Antwerpen wenst de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier aan te sluiten met de stationsomgeving. Hiervoor zullen de tracés komende van Lint en Boechout samenvloeien net voor de R16, door een tunnel eronderdoor gaan en van daaruit middels een fietsbrug naar de noordkant van het station ontsluiten.

In het stuk niemandsland tussen de sporen waar de tunnel zou uitkomen kruist dit tracé buurtweg 16.

 

Feiten en context

Buurtweg 16 tussen de Smedenstraat en Tuinweg is door de aanleg van de spoorlijnen naar Antwerpen en Kontich alsook de aanleg van de R16 ontoegankelijk geworden. De buurtweg is daardoor in onbruik geraakt en kan worden afgeschaft.

De spoorlijn richting Kontich is in gebruik genomen  in 1855, die van Antwerpen in 1864. De Atlas der Buurtwegen zelf dateert van 1841.

 

Juridische grond

De Wet op de Buurtwegen van 10 april 1841 zoals gewijzigd door het decreet houdende wijziging van diverse decreten tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid van 4 april 2014 is van toepassing.

 

Artikel 27 van de Wet op de Buurtwegen bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is om te beraadslagen over de afschaffing van een buurtweg.

 

Argumentatie

Buurtweg 16 is tussen de Smedenstraat en Tuinweg door de aanleg van de spoorlijnen naar Antwerpen en Kontich alsook de aanleg van de R16 ontoegankelijk en dus in onbruik geraakt.

Daarom is het wenselijk deze af te schaffen tussen de sporen.

 

De dienst mobiliteit heeft geen enkel bezwaar tegen het gedeeltelijk afschaffen van buurtweg 16 en stelt  voor om de procedure op te starten. Daartoe dient de gemeenteraad zich principieel akkoord te verklaren met de gedeeltelijke afschaffing van deze buurtweg. Na de organisatie van het openbaar onderzoek door het college zal de gemeenteraad beraadslagen over de resultaten van dit openbaar onderzoek en de aanvraag tot afschaffing aan de deputatie overmaken.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de procedure op te starten tot aanvraag voor de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 16 tussen de sporen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

BUURTWEG 16 GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING TUSSEN TUINWEG EN BOOMLAARSTRAAT - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De stad Lier wenst met een nieuwe ontsluitingsweg en rotonde het station te verbinden met de R16, de Ring rond Lier.

De samenwerkingsovereenkomst met AWV is hiervoor reeds onderhandeld en wordt kortelings ondertekend.

 

Feiten en context

Ter hoogte van de Tuinweg komt een rotonde om de nieuwe ontsluitingsweg aan te sluiten op de Tuinweg en het nog aan te leggen verlengde van de Tramweglei.

De ontsluitingsweg vanaf de R16 tot aan de rotonde komt in beheer van AWV, vanaf de rotonde tot aan het station zal de stad dit doen.

 

Juridische grond

De Wet op de Buurtwegen van 10 april 1841 zoals gewijzigd door het decreet houdende wijziging van diverse decreten tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid van 4 april 2014 is van toepassing.

 

Artikel 27 van de Wet op de Buurtwegen bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is om te beraadslagen over de afschaffing van een buurtweg.

 

 

Argumentatie

Om mogelijke discussie inzake beheer te vermijden moet het deel van de buurtweg thv de te voorziene rotonde worden afgeschaft. Om geen resterend doodlopend stuk te creëren is het aangewezen de buurtweg vanaf de Boomlaarstraat af te schaffen.

 

Het tracé van Buurtweg 16 ligt tussen de Tuinweg en de Boomlaarstraat bovendien volledig binnen de grenzen van de gewone gemeenteweg "Bosstraat". Sinds 2018 kan een buurtweg voor de deputatie op die basis in aanmerking komen om afgeschaft te worden .

 

De dienst mobiliteit heeft geen enkel bezwaar tegen het gedeeltelijk afschaffen van buurtweg 16 en stelt voor de procedure op te starten. Daartoe dient de gemeenteraad zich principieel akkoord te verklaren met de gedeeltelijke afschaffing van deze buurtweg. Na de organisatie van het openbaar onderzoek door het college zal de gemeenteraad beraadslagen over de resultaten van dit openbaar onderzoek en de aanvraag tot afschaffing aan de deputatie overmaken.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de procedure op te starten tot aanvraag voor de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 16 tussen Tuinweg en Boomlaarstraat.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

MARNIXDREEF - WIJZIGING BUURTWEG. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         De Provinciale Audit Commissie (PAC) heeft op 20 december 2007 de startnota voor de aanleg van het fietspad Bist - Marnixdreef goedgekeurd.

         Op 22 januari 2009 heeft de VMM de zoneringsplannen voor de stad Lier goedgekeurd. In deze zoneringsplannen staat de omgeving van Bist - Marnixdreef opgetekend als "collectief te optimaliseren zone".

         Het college van burgemeester en schepenen heeft, in zitting van 17 juli 2014, de projectnota 21627, opgemaakt door Grontmij, goedgekeurd om voor te leggen aan de Gemeentelijke Begeleidingscommissie (GBC) en de Regionale Mobiliteitscommissie (RMC).

         De Regionale Mobiliteitscommissie heeft, in zitting van 26 februari 2015, het dossier gunstig geadviseerd.

         Voor de aanleg van wegen en riolering Kloosterheide (Marnixdreef - Bist) is het ontwerp rooilijnplan goedgekeurd door college van burgemeester en schepenen op 6 maart 2017.

 

Feiten en context

De intensiteiten op Marnixdreef zijn zodanig dat de aanwezigheid van fietspaden op deze locatie gerechtvaardigd zijn en dat het verhogen van het comfort op de fietspaden aan de orde is. De stad Lier is bovendien van oordeel dat de eventuele opbraak van de huidige fietspaden en een eventuele keuze voor gemengd verkeer sowieso niet verdedigbaar zou zijn naar de publieke opinie toe.

Het ontwerp gemaakt door Sweco voor de heraanleg van de Marnixdreef voorziet in een fietspad dat is afgescheiden van de rijbaan.  Achter het voetpad is er bovendien een extra halve meter voorzien voor de aanleg van nutsleidingen. Verschillende waardevolle bomen kunnen blijven behouden.

Verder is het rooilijnplan opgemaakt zodanig dat de innames, voor zover mogelijk, beperkt blijven tot het strikt noodzakelijke.

 

Juridische grond

De Wet op de Buurtwegen van 10 april 1841 zoals gewijzigd door het decreet houdende wijziging van diverse decreten tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid van 4 april 2014 is van toepassing.

Het Decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen goedgekeurd door de Vlaamse Regering en herzien op 23 februari 2017.

 

Argumentatie

Buurtwegen 5 en 8 of te wel de Marnixdreef tussen de Kesselsesteenweg en de gemeentegrens met Kessel/Nijlen wordt heraangelegd en krijgt een afgescheiden fietspad.

Dit om de veiligheid te verhogen van de vele fietsers die van deze verbindingsweg gebruik maken.

Door dit ontwerp komt de weg op bepaalde plaatsen breder dan de bestaande buurtweg en dient deze dus te worden gewijzigd.

 

De Dienst mobiliteit heeft geen enkel bezwaar tegen het wijzigen van de buurtweg 5 en 8 en stelt voor om de procedure op te starten. Daartoe dient de gemeenteraad zich principieel akkoord te verklaren met de wijzigingen van deze buurtweg.

Na de organisatie van het openbaar onderzoek door het college zal de gemeenteraad beraadslagen over de resultaten van dit openbaar onderzoek en de aanvraag tot wijziging overmaken aan de deputatie.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de procedure op te starten tot aanvraag voor de gedeeltelijke wijziging van buurtweg 5 en 8, de Marnixdreef en het rooilijnplan daarvoor opgemaakt door SWECO met nummer 216327 voorlopig vast te stellen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

GRATIS GRONDAFSTAND AAN SPREET DOOR 'T SPREET. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

In 2013 ontving de stad een verkavelingsaanvraag ingediend voor Mark Bernaerts voor CVBA 't Spreet - de heer Van den Broeck Jozef.

Hierop werd de verkavelingsvergunning verleend. In deze vergunning werd de voorwaarde tot grondafstand opgenomen. De gronden welke vallen binnen het onteigeningsplan, moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan.

 

In tussentijd is de heer Van den Broeck Jozef overleden, maar werden er nieuwe beheerders aangesteld. Bijgevolg kan na goedkeuring door de gemeenteraad de akte betreffende de grondafstand worden verleden.

 

Notariskantoor Van Kerkhoven en Scheurweghs bezorgde het bijgevoegde ontwerp van akte.

 

De afstand heeft betrekking op een strookje grond gelegen aan het Spreet in Koningshooikt, ten kadaster gekend, vierde afdeling, sectie B, deel van nummer 20/H, met een oppervlakte van 4m² en een gereserveerd perceelsidentificatienummer B 0020L P0000.

 

Het perceel wordt gratis afgestaan aan de stad. De kosten, rechten en erelonen van deze akte zijn voor rekening van de overdrager.

 

De OVAM heeft geen relevante gegevens over de bodemkwaliteit, bijgevolg werd er een blanco bodemattest afgeleverd.

 

Adviezen

WLO - stedenbouw: positief advies

 

Argumentatie

Omdat de grondafstand aan het Spreet werd opgelegd in een stedenbouwkundige vergunning, kan de gemeenteraad het ontwerp van akte met betrekking tot deze afstand goedkeuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte opgesteld door notariskantoor Van Kerkhoven en Scheurweghs betreffende de gratis grondafstand van een perceeltje grond aan Spreet, met gereserveerd perceelsidentificatienummer B 0020L P0000, door 't Spreet goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt burgemeester en algemeen directeur, en bij verhindering van de algemeen directeur Ethel Van den Wijngaert of Kim De Lauw, voor de ondertekening van de akte en de bijhorende stukken.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

3

Notaris, Stedenbouw, Technisch bureau

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

HET UITVOEREN VAN EEN BOUWMEESTER SCAN VOOR HET GRONDGEBIED VAN DE STAD LIER - TOEWIJZING - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op initiatief van Geert Bourgeois, Vlaams minister-president, lanceren de Vlaamse Regering en de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck een oproep aan gemeentebesturen om zich kandidaat te stellen voor de Bouwmeester Scan.

 

Het nakomen van mondiale afspraken rond duurzaamheid, waarmee ook de Vlaamse gemeenten zich moeten engageren voor de doelstelling om de CO2-uitstoot met minstens 40% te verminderen tegen 2030, vergt een hertekening van ons ruimtelijk model.

 

Met de Bouwmeester Scan wil het Team Vlaams Bouwmeester lokale besturen bij deze opgave ondersteunen. Bedoeling is om via een snelle, multidisciplinaire doorlichting na te gaan in hoeverre het huidige ruimtegebruik en het gevoerde beleid van de gemeente al beantwoorden aan de doelstellingen van het witboek en het finale Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en het Meerjarenprogramma 2017-2020 van de Vlaamse Bouwmeester, en eerste aanzetten voor oplossingen te formuleren.

 

De Bouwmeester Scan wordt toegepast voor het grondgebied van de gemeente. De scan wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van deskundigen die eerst een diagnose stellen over de ruimtelijke toestand van het gebied op het vlak van ontwikkelingsknopen, verdichting, te versterken kernen, open ruimte en mobiliteit. Vervolgens worden de instrumenten die de ruimtelijke ontwikkeling in het gebied sturen onder de loep genomen.

Deze diagnose resulteert in een rapport over sterkten en zwakten op ruimtelijk en beleidsmatig vlak én in een overzicht van potentiële projecten en beleidsmatige ingrepen die cruciaal zijn voor de ruimtelijke transitie in het bestudeerde gebied. De prioriteiten in deze agenda worden bepaald aan de hand van drie criteria: De bijdrage aan het behalen van klimaatdoelstellingen, de sociaal-maatschappelijke winsten en de financiële impact.

 

De Bouwmeester Scan is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester en het resultaat van een nauwe samenwerking met het Departement Omgeving, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vereniging van de Vlaamse Provincies en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Gemeentebesturen die een Bouwmeester Scan wensen te laten uitvoeren, konden zich kandidaat stellen van 22 januari 2018 om 10.00 uur tot 12 februari 2018 om 10.00 uur.

 

Voor de uitvoering van de Scan wordt een beroep gedaan op een multidisciplinair onderzoeksteam, dat werd aangesteld binnen een raamovereenkomst die door het Team Vlaams Bouwmeester in de markt werd geplaatst. De aanstelling van de onderzoeksteams en de toewijzing van een bepaald team aan een gemeente gebeurt door een stuurgroep.

 

Het uitvoeren van de Scan verloopt in verschillende stappen. Nadat de gemeente werd geselecteerd voor het uitvoeren van de Bouwmeester Scan, en het gemeentebestuur zich akkoord heeft verklaard met de uitvoeringsvoorwaarden, bereidt de coördinator van de Bouwmeester Scan het startoverleg voor. De coördinator en het onderzoeksteam komen hiervoor ter plaatse. Het onderzoeksteam voert vervolgens in overleg met een lokale projectgroep en op basis van het beschikbare materiaal, de Bouwmeester Scan uit. Een contactpersoon bij de gemeente zorgt voor de coördinatie van de projectgroep.

 

Na het afsluiten van de indieningstermijn en het verwerken van de aanvragen wordt de

rangschikking van de gemeenten bekendgemaakt. Vervolgens wijst de stuurgroep een geschikt onderzoeksteam aan voor het uitvoeren van de Bouwmeester Scan. De selectie van het onderzoeksteam gebeurt op basis van een raamovereenkomst die door het Team Vlaams Bouwmeester in de markt werd geplaatst. Deze raamovereenkomst wordt in principe toegewezen aan vijf onderzoeksteams. De gemeente moet voor het aanstellen van een onderzoeksteam dus geen procedure meer starten.

De coördinator van de Bouwmeester Scan neemt vervolgens contact op met de gemeente om afspraken te maken over de uitvoering van de Bouwmeester Scan. Deze afspraken worden samengevat in een afsprakennota, die ter goedkeuring voorgelegd wordt aan het College.

 

Het college besliste in zitting van 15 januari 2018 om zich kandidaat te stellen voor de opmaak van een bouwmeesterscan.

 

Feiten en context

De Vlaamse overheid, Beleidsdomein Kanselarij en Bestuur, Departement Kanselarij en Bestuur, Team Vlaams Bouwmeester maakte een bestek op met nr. 2017/TVB/MADE/1 en volgende opdrachtomschrijving : "Openbare procedure voor diensten"Raamovereenkomst Bouwmeester Scan".

 

Voor deze opdracht wordt gebruik gemaakt van de wet van 17 juni 2016, artikel 47§2.

Deze diensten kunnen gebeuren via een raamovereenkomst die het Vlaamse overheid, Beleidsdomein Kanselarij en Bestuur, Departement Kanselarij en Bestuur, Team Vlaams Bouwmeester sloot op basis van het bestek met nummer 2017/TVB/MADE/1 met de ondernemer Posad B.V., Dijk Han, Algemeen directeur, BINCKHORSTLAAN 36 te NL-2516 BE  Den Haag.

De uitgave voor de opdracht “Het uitvoeren van een Bouwmeester Scan voor het grondgebied van de stad Lier” wordt geraamd op € 50.000,00 excl. btw of € 60.500,00 incl. 21% btw.

 

Stad Lier stelde zich kandidaat na princiepsgoedkeuring door het college van burgmeester en schepenen (zitting 15 januari 2018)

Stad Lier werd inmiddels geselecteerd door het team van de Vlaamse bouwmeester voor de opmaak van de Bouwmeester Scan.  Deze opdracht start in het najaar van 2018.

 

De gemeenteraad dient de afsprakennota voor bijgevoegde opdracht goed te keuren zodat de bestelling kan geplaatst worden.

 

Juridische grond

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36, en meer bepaald artikels 2, 6° en 47 §2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale en artikel 43.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

005/001/008/009

Herzien Ruimtelijk Structuurplan in kader van Beleidsplan Ruimte

 

Voor toewijzing van deze opdracht dient budget verschoven te worden van actie 005/001/006/005 ‘Opmaak RUP in functie van zonevreemde recreatie’ (om reden dat de opmaak gestart wordt in 2019). Op deze post is 126.000 euro voorzien.

Een visum  van de financieel directeur is vereist . De financieel directeur verleende dit visum op 24 september 2018.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist dat de opdracht “Het uitvoeren van een Bouwmeester Scan voor het grondgebied van de stad Lier” wordt gegund aan Posad B.V., Dijk Han, Algemeen directeur, BINCKHORSTLAAN 36 te NL-2516 BE  Den Haag, tegen de eenheidsprijzen vermeld in de offerte van deze inschrijver, via de raamovereenkomst die het Vlaamse overheid, Beleidsdomein Kanselarij en Bestuur, Departement Kanselarij en Bestuur, Team Vlaams Bouwmeester sloot op basis van het bestek met nummer 2017/TVB/MADE/1.

 

De Gemeenteraad beslist volgende afsprakennota goed te keuren :

 

Afsprakennota en bestelling van de Bouwmeesterscan

in het kader van de Raamovereenkomst Bouwmeester Scan van de Vlaamse overheid, Departement Kanselarij en Bestuur, Team Vlaams Bouwmeester.

Besteknummer 2017/TVB/MADE/1

 

 

Beslissing van de gemeenteraad van de stad Lier om een opdracht te plaatsen bij de dienstverlener aangeduid binnen de raamovereenkomst Bouwmeester Scan, Bestek 2017/TVB/MADE/1 van de Vlaamse Overheid.

 

Gelet op:

 

-de wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op deartikelen 2, 7°, b) en 47, §1, 3° van de Wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016;

-de raamovereenkomst  Bouwmeester Scan van de Vlaamse overheid, Departement Kanselarij en Bestuur, Team Vlaams Bouwmeester met besteknummer 2017/TVB/MADE/1.

Alle bepalingen en verantwoordelijkheden voor de bestellende overheden zoals vermeld in de deze Raamovereenkomst zijn van toepassing bij het plaatsen van deze opdracht.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1

 

Voor het uitvoeren van de Bouwmeester Scan wordt gebruik gemaakt van de raamovereenkomst van de Vlaamse overheid, Departement Kanselarij en Bestuur, Team Vlaams Bouwmeester met besteknummer 2017/TVB/MADE/1.

 

Artikel 2

Volgende punten verduidelijken concreet de opdracht en de afspraken (waarvan sprake in de Raamovereenkomst) voor het uitvoeren van de Bouwmeester Scan:

 

1.   Voorwerp van de bestelling

Het uitvoeren van een Bouwmeester Scan voor het grondgebied van de stad Lier.

 

2.   Aanstelling van het ontwerpbureau

De Bouwmeester Scan zal worden uitgevoerd door volgend onderzoeksteam aangesteld in het kader van de betrokken Raamovereenkomst van de Vlaamse Overheid:

 

Posad B.V., Dijk Han, Algemeen directeur

BINCKHORSTLAAN 36, 2516 BE Den Haag / NL

mail@posad.nl

han@posad.nl

 

3.   Algemeen proces en opdracht van het onderzoeksteam (zie III Technische voorschriften van de Raamovereenkomst)

 

Algemeen

Het onderzoeksteam voert de Bouwmeester Scan uit voor het grondgebied van de gemeente. Dit betekent dat het onderzoeksteam een diagnose opmaakt van de ruimtelijke en beleidsmatige sterktes en zwaktes, met het oog op de ontwikkeling van een concrete agenda van projecten en beleidsmatige ingrepen, voor de transitie naar een aangenamere, gezondere, beter uitgeruste en meer inclusieve leefomgeving, gekoppeld aan een zorgzamere en duurzamere omgang met ons leefmilieu en met natuurlijke hulpbronnen. De Bouwmeester Scan is een licht instrument dat op korte termijn en binnen een afgebakend budget naar resultaten moet leiden. De focus van de agenda gaat daarom naar projecten en beleidsmatige ingrepen die cruciaal zijn in de ruimtelijke transitie en die een voorbeeldwaarde en bij voorkeur een hefboomfunctie hebben.

 

De Bouwmeester Scan is een objectief advies van een onderzoeksteam dat gekaderd is binnen het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020 en het Meerjarenprogramma 2017-2010 van de Vlaamse Bouwmeester. De analyse die vooraf gaat aan het advies is voor de gemeenten nuttig in het proces van visievorming over de ruimtelijke ontwikkeling van hun grondgebied. De diagnose wordt objectief opgesteld door het onderzoeksteam, aan de hand van het plan van aanpak en de algemene onderzoeksagenda zoals die in de raamovereenkomst is opgenomen. Het onderzoeksteam voert zijn onderzoek in alle onafhankelijkheid uit. Het eindrapport van de Bouwmeester Scan heeft het statuut van een expertenadvies voor het lokaal bestuur.

 

 

 

Concreet

1Het startoverleg: de opdracht, het plan van aanpak en het eerste terreinbezoek.

Na het akkoord van de gemeente over de afsprakennota, bereidt de coördinator van de Bouwmeester Scan, in overleg met de contactpersoon van de gemeente, het startoverleg voor. Dit overleg vindt plaats in de gemeente en start met een toelichting over de opdracht van het onderzoeksteam en het plan van aanpak. Vervolgens maakt het onderzoeksteam concrete werkafspraken en brengen de deskundigen samen met de lokale projectgroep een eerste bezoek aan het onderzoeksgebied. Namens de gemeente nemen naast de contactpersoon ook alle andere leden van de lokale projectgroep (zie verder) deel aan het startoverleg.

 

2Het onderzoek.

Na het startoverleg ligt het initiatief bij het onderzoeksteam. Het team voert conform het voorgestelde plan van aanpak, in overleg met de lokale projectgroep en op basis van de beschikbare gegevens, de Bouwmeester Scan uit.

In deze fase zijn twee (type Small)/drie (type Medium)/vier (type Large) overlegmomenten voorzien tussen het onderzoeksteam en de lokale projectgroep.
 

3 Het eindrapport

Na het verzamelen en verwerken van de gegevens stelt het onderzoeksteam een inzichtelijk eindrapport op. In dit rapport worden de verschillende ruimtelijke thema’s en een beleidsmatige thema behandeld. Het thema ‘Ruimtelijke verkenning en Macro-scan’ is een inleidend thema waarin een eerste onderverdeling gemaakt wordt van het gebied in zones met ontwikkelingskansen voor meer dichtheid en kernversterking en zones met ontwikkelingskansen voor meer open ruimte. Vervolgens worden Dichtheid en kernversterking, Open Ruimte, Mobiliteit en Regelgeving en Publiek Ondernemerschap behandeld.

 

Voor alle thema’s worden sterktes en zwaktes bepaald op basis van een kwantitatieve en een kwalitatieve evaluatie. Finaal wordt een agenda van ruimtelijke opgaven en aan agenda van beleidsmatige ingrepen voor de ruimtelijke transitie voorgesteld. De opgaven en ingrepen uit de ‘transitieagenda’ worden geprioriteerd aan de hand van een globale evaluatie aan de hand van drie criteria: de sociaal maatschappelijke winsten, de bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen en de financiële impact (of de bijdrage aan de transitie naar een kostenefficiënt ruimtelijk model).

Vorm van het eindrapport.

Voor elk thema worden de relevante (achterliggende) gegevens en de diagnose maximaal gevisualiseerd via diagrammen, schema’s, kaarten etc. Het gaat bijvoorbeeld over het overzicht van bron- en doellocaties, onderbenutte verkavelingen, de verdichtingsopties, etc. Het eindrapport wordt digitaal als PDF geleverd aan de gemeente en aan het Team Vlaams Bouwmeester, in zowel hoge resolutie geschikt voor reproductie in papiervorm (formaat A4), als in lage resolutie geschikt voor beeldscherm en web.

 

Opmerking: Conform de Raamovereenkomst kan het instrument ‘de Bouwmeester Scan’ nog evolueren tijdens de uitvoering. Dit betekent dat afwijkingen van het vooropgestelde eindrapport mogelijk zijn. (zie Raamovereenkomst, III Technische voorschriften.)

 

4Bespreking van het eindresultaat.

Het eindrapport wordt door het onderzoeksteam voorgesteld aan de bestellende overheid, de lokale projectgroep en de stuurgroep van de Bouwmeester Scan tijdens een gezamenlijk overleg in het Atelier van de Vlaamse Bouwmeester. De Vlaamse Bouwmeester of zijn afgevaardigde is voorzitter bij dit overleg. Bij dit overleg wordt het rapport en de transitieagenda  onderling besproken in het perspectief van daadwerkelijk uit te voeren projecten en beleidsmatige ingrepen.

 

Ter informatie: De uitvoering van de Bouwmeester Scan wordt nauw opgevolgd door een stuurgroep. Deze stuurgroep stuurt mee het proces en geeft advies over de Bouwmeester Scan als instrument, over de tussentijdse en eindresultaten van de scans en over administratief-operationele kwesties. De stuurgroep bespreekt het eindrapport met de vertegenwoordigers van de gemeente.

De stuurgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van: het Departement Omgeving, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vereniging van de Vlaamse Provincies, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en het Team Vlaams Bouwmeester.

De stuurgroep wordt aangevuld met drie deskundigen met klimaatexpertise en met goede kennis van de ruimtelijke ordening in Vlaanderen, ruimtelijke ontwikkeling en beleidsmatige sturing.

 

4.   Verantwoordelijkheid van de bestellende overheid als opdrachtgever

1De lokale projectgroep

Voor het uitvoeren van de Bouwmeester Scan werkt het onderzoeksteam samen met een lokale projectgroep. Deze is samengesteld uit de verantwoordelijken en/of deskundigen met betrekking tot de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente. Het kan gaan om eigen personeelsleden of beleidsverantwoordelijken van de gemeente maar ook om leden van externe organisaties zoals intercommunales of Vlaamse of provinciale administraties, etc. De samenstelling van deze projectgroep gebeurt in overleg met het onderzoeksteam.

 

De projectgroep zorgt ervoor dat het onderzoeksteam toegang heeft tot alle beschikbare gegevens om de Bouwmeester Scan te kunnen uitvoeren. Indien nodig geven ze bijvoorbeeld toelichting over de ruimtelijke organisatie van de gemeente of feedback op voorstellen van het onderzoeksteam. De contactpersoon bij de gemeente zorgt voor de coördinatie van de projectgroep.

 

De bestellende overheid duidt volgende contactpersoon aan:

 

Eli Smet

Administratief ondersteuner Ruimte

Paradeplein 2 bus 1 2500 Lier

tel. 03 8000 386

eli.smet@lier.be

 

 

2Leidend ambtenaar

De leiding van en de controle op de uitvoering van de Bouwmeester Scan zal geschieden door de lokaal leidend ambtenaar aangeduid door de bestellende lokale overheid.

De bestellende overheid duidt volgend leidend ambtenaren aan:

 

Ann Hellemans

Deskundige Ruimtelijke planning - Teamcoördinator Ruimte

Paradeplein 2 bus 1 2500 Lier

tel. 03 8000 386 – 0497 40 95 82

ann.hellemans@lier.be

 

Werner Van Gijsel

Deskundige Integraal Ruimtelijk Beleid

Paradeplein 2 bus 1  2500 Lier

tel. 03 8000 311 -  0470 84 07 86

werner.vangijsel@lier.be

 

Het mandaat van de leidende ambtenaar bestaat enkel uit:

a) de technische en administratieve opvolging van de diensten tot en met de definitieve

oplevering ervan;

b) controle op de uitvoering ;

c) het nazicht van de schuldvorderingen en facturen;

d) het opstellen van de processen-verbaal (vaststellingen/ingebrekestellingen);

 

3Oplevering

De lokaal leidend ambtenaar stelt een PV van oplevering op na de goedkeuring van het eindrapport zoals omschreven in 3.3 hierboven

 

Goedkeuring betekent dat de opdracht is uitgevoerd conform het plan van aanpak en het eindrapport beantwoordt aan de bepalingen uit de raamovereenkomst. Aangezien het eindrapport een objectief advies betreft dat opgesteld werd door een onafhankelijk onderzoeksteam, betekent deze oplevering niet dat de bestellende overheid zich akkoord verklaart met de inhoud van het rapport. De bestellende overheid neemt dus kennis van het eindrapport en verleent zijn goedkeuring aan de conformiteit van het eindrapport aan de bepalingen uit de raamovereenkomst.               In het geval dat de bestellende overheid de conformiteit in vraag stelt, kan ze beroep doen op de stuurgroep van de Bouwmeester Scan om hierover advies te verlenen.

 

4Uitvoeringstermijn.

De uitvoeringstermijn voor het uitvoeren van de opdracht start op de eerste kalenderdag die volgt op de dag waarop de dienstverlener de kennisgeving van de bestelling heeft ontvangen. De looptijd bedraagt drie tot vijf maanden.

Deze uitvoeringstermijn wordt opgeschort:

-tijdens verlofperiodes zoals vermeld in de bouwkalender van de Confederatie Bouw

-bij een termijn van langer dan twee weken tussen de aanvraag van beschikbare gegevens en de aanlevering door de bestellende overheid.

 

5Prijzen (zie A.4.1. van de Raamovereenkomst)

 

De prijzen worden vastgelegd volgens het type en complexiteit van de opdracht.

 

Prijs voor type Large, complexiteit maximaal: 50.000,- euro (excl. BTW)

 

De dienstverlener stelt eveneens een uurloon voor:

Senior130,-euro (excl. BTW)

Junior100,-euro (excl. BTW)

Administratief medewerker50,-euro (excl. BTW)

 

Deze uurlonen kunnen gehanteerd worden in geval van meerprestaties die door de bestellende overheid worden gevraagd. Onder meerprestaties kunnen begrepen worden:

-terreininventarisaties, met het oog op het verzamelen van kwantitatieve gegevens,

- andere vergaderingen dan deze met de projectgroep of de stuurgroep,

-prestaties die duidelijk buiten de afspraken van de startvergadering vallen.

 

Volgende kosten, prestaties, e.d. zijn inbegrepen in de eenheidsprijzen en globale prijzen:

-        de administratie en het secretariaat;

-        de verplaatsing, het vervoer en de verzekering;

-        de documentatie die met de diensten verband houdt;

-        de levering van documenten of stukken die inherent zijn aan de uitvoering;

-        de verpakkingen;

-        de voor het gebruik noodzakelijke vorming;

-        in voorkomend geval, de maatregelen die door de wetgeving inzake de veiligheid en de gezondheid van de werknemers worden opgelegd voor de uitvoering van hun werk.

 

Artikel 3

De algemene coördinatie van de Bouwmeester Scan ligt in handen van het Team Vlaams Bouwmeester. Deze taak wordt opgenomen door Mario Deputter, mario.deputter@vlaanderen.be, 0478 59 40 45, Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88 bus 10 te 1000 Brussel. Hij is het eerste aanspreekpunt voor de gemeente met betrekking tot de raamovereenkomst en het instrument de Bouwmeester Scan. Hij zorgt ook voor de afstemming met de stuurgroep van de Bouwmeester Scan.

 

Artikel 4

Wijze waarop de prijs wordt betaald. (Raamovereenkomst B.2. Betalingen)

Het uitvoeren van de bouwmeester scan wordt vergoed door de bestellende overheden na de oplevering.

De diensten worden betaald in percentsgewijze gedeelten. De opdrachtnemer kan 50% van de overeengekomen prijs als tussentijdse factuur indienen bij de bestellende overheid nadat 50% van de uitvoeringstermijn is verstreken en mits er geleverde en aanvaarde prestaties tegenover staan.

 

Procedure voor betaling. (Raamovereenkomst B.2. Betalingen)

De betalingen dienen conform de bepalingen van het bestek te gebeuren.

De dienstverlener dient een factuur voor te leggen aan de leidend ambtenaar van de gepresteerde diensten.  Deze lijst specifieert de geleverde diensten.

 

De facturen dienen verstuurd te worden naar :

 

Stadsbestuur Lier

Paradeplein 2 bus 1

2500 Lier

 

 

Datum:

 

Namens de Gemeenteraad

 

 

 

 

Algemeen DirecteurDe Voorzitter

 

 

 

Katleen JanssensChristel Van den Plas

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actie

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

005/001/008/009

plannen en studies

60.500 euro incl BTW

0

Budgetsleutel

21400000/0610

 

Voor toewijzing van deze opdracht dient budget verschoven te worden van actie 005/001/006/005 ‘Opmaak RUP in functie van zonevreemde recreatie’ (om reden dat de opmaak gestart wordt in 2019). Op deze post is 126.000 euro voorzien.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

Wonen, Leven en Ondernemen

Financiële dienst

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Aankoop en overheidsopdrachten

betekening afsprakennota

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

PLAATSEN VAN FOTOVOLTAÏSCHE PANELEN OP HET DAK POLITIEKANTOOR LIER. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

Aan Eandis werd gevraagd om een raming en korte studie (korte fysische analyse) op te maken betreffende het plaatsen van fotovoltaïsche panelen op het dak van politiekantoor, Paradeplein te Lier.

 

Uit deze korte studie werd het vermogen van de zonnepanelen bepaald. Momenteel is het huidig elektriciteitsverbruik 359.820 kWh/jaar. Met het plaatsen van zonnepanelen op het beschikbare dakoppervlak, rekening houdend de zoninstraling, zou de opbrengst 136.215 kWh/jaar bedragen.

 

De investering van de zonnepanelen bedraagt 154.246,27 euro excl. BTW ofwel 186.638,35euro incl. BTW. Op basis van de korte studie blijkt dat de opbrengst 15.866,00 euro per jaar zou zijn rekening houdend met een stroomprijs van 0,13 euro/kWh en een jaarlijkse prijsstijging van 4%.

 

Rekening houdend met het verminderde elektriciteitsverbruik, verkoop van groenestroomcertificaten en de jaarlijkse onderhoudskost van de installatie, wordt de terugverdientijd voor deze installatie op 7 jaar geschat.

 

Eandis heeft een contract opgesteld. Zij kunnen de installatie van de zonnepanelen uitvoeren voor het bovenvermelde bedrag van 154.246,27 euro excl. BTW.

Deze prijs omvat:

- gehele administratieve voorbereidingen

- leveren, plaatsen en keuren van de installatie

- uitvoeren netaanpassingen

- aanvraag groenestroomcertificaten

 

Argumentatie

De gemeenteraad is gemachtigd om het contract goed te keuren.

 

Financiële weerslag

In de begroting 2018 van de lokale politie Lier werd geen budget voor dit project opgenomen.

 

Op de begroting van de politie is er op de gewone dienst nog voldoende reserve aanwezig. Via een begrotingswijziging zal het nodige budget verschoven worden van de gewone dienst (exploitatie) naar de buitengewone dienst (investering).

 

De begrotingswijziging zal aan de gemeenteraad van oktober ter goedkeuring worden voorgelegd, tesamen met de formele toewijzing van het project.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het project "leveren en plaatsen van fotovoltaïsche panelen op het dak van het politiekantoor principieel goed, waarbij de kostprijs 186.637,99 euro bedraagt.

 

De formele toewijzing van het project wordt op de eerstvolgende gemeenteraad geagendeerd, tesamen met de vereiste begrotingswijziging van de Lokale politie Lier.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Technisch bureau

1

Financiële dienst

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

SAMENWERKINGSAKKOORD MET PMV (ERFGOEDKLUIS) MET BETREKKING TOT VOORTRAJECT VERMARKTING HISTORISCH VASTGOED STAD LIER EN OCMW - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad Lier en OCMW Lier bezitten een aantal historische waardevolle panden zoals Schaeckbert, Timmermans Opsomerhuis, Vleeshuis, Heilige Geestgebouw die voor de direct werking van stads-en/of OCMW diensten niet meer worden of zullen worden aangewend:

         Schaeckbert: voorheen stadsadministratie maar actueel tijdelijk ingevuld met leslokalen;

         Vleeshuis: eerste bouwlaag wordt occasioneel aangewend voor tentoonstellingen; de verdieping wordt niet gebruikt;

         Heilige Geestgebouw: deels opslag, deels (tijdelijk) cultureel ter beschikking gesteld;

         Timmermans Opsomerhuis: actueel museale invulling maar deze zal verhuizen naar museum Wuyts-Van Campen

 

In MJP van de stad zijn opbrengsten ingeschreven voor de vermarkting van Schaeckbert en Timmermans Opsomerhuis. Het Vastgoedplatform heeft zich gebogen over deze vermarkting van deze panden en in het verlengde hiervan ook over de vermarkting van Vleeshuis, Heilige Geestgebouw en zelfs een aantal woningen van het Begijnhof Lier. Voor Schaeckbert en Timmermans Opsomerhuis werd informeel afgetoetst bij een aantal investeerders. De erfgoedwaarde van deze gebouwen is een maatschappelijke meerwaarde voor de stad Lier en zijn bewoners maar schrikt kandidaat-investeerders wel af. Vooreerst dienen investeerders rekening te houden bij de herbestemming van deze panden welke functies mogelijk zijn maar dienen ze ook bij herinrichtings- en/of renovatiewerken de erfgoedwaarde te respecteren waardoor een aanzienlijk hogere investeringskost ontstaat (en tevens maar voor 40% subsidieerbaar). Dit resulteert in weinig (financiële) interesse bij kandidaat-investeerders voor de aankoop van dergelijke panden. Een verkoop zal wel een financiële opbrengst kunnen genereren voor de huidige eigenaar maar mislukken deze investeringen, zal de maatschappelijke meerwaarde van deze panden depreciëren door het verhoogd risico op leegstand, geen of gebrekkige onderhoudswerken,….. 

 

In juni ’16 heeft PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen dat onder de verantwoordelijkheid valt van minister Muyters) aan de stad Lier kenbaar gemaakt dat ze voor dergelijke panden een samenwerking kunnen opzetten met de stad Lier. In het Vastgoedplatform werd deze mogelijke samenwerking verder besproken. Zeker wat betreft het Schaeckbert, Timmermans Opsomerhuis en het Begijnhof is Vastgoedplatform vragende partij deze samenwerking verder te bekijken gezien de vermarkting ervan volledig dreigt stil te vallen.

 

Feiten en context

Een samenwerking met PMV levert een aantal opportuniteiten op:

         Vooreerst heeft PMV ervaring met de vermarkting van dergelijke panden: deze vermarkting wordt niet noodzakelijk alleen beperkt tot een zuivere verkoop maar alternatieve manieren kunnen/dienen worden onderzocht (zoals zakelijk recht, verhuur,..)

         Tevens heeft PMV expertise in dergelijke subsidiedossiers en heeft PMV terzake een relevant netwerk; subsidieerbare werken kunnen rekenen op 80% subsidies. Er mag verwacht worden dat PMV vlotter subsidies zal bekomen voor herinrichtings- en/of renovatiewerken van deze panden. Aldus ontstaat de mogelijkheid voor  deze panden vooreerst bepaalde werken uit te voeren vooraleer ze in de markt worden gezet of dat kandidaat-investeerders via de hogere subsidiemogelijkheden bereid zijn toch te willen investeren.

         PMV kan zelf voor de financiering zorgen voor niet subsidieerbare investeringen (risicokapitaal)

 

PMV stelt voor dat deze historische panden in een aparte juridische entiteit (Concept stedelijk erfgoedfonds, zie bijlage) worden ondergebracht. PMV kan zelf toetreden tot deze juridische entiteit door inbreng van risicokapitaal. Dit betekent dat de nodige investeringen niet zullen wegen op de MJP van de stad Lier. Anderzijds beoogt PMV voor dit risicokapitaal een bepaalde return te realiseren; aldus ontstaat er een dynamiek en een trekkersrol in de globale vermarkting van deze historische panden. PMV heeft tot doel deze juridische entiteit mee op te starten maar zal na verloop van tijd (8 à 10 jaar bijvoorbeeld), éénmaal deze juridische entiteit zelfstandig kan functioneren, uit deze entiteit stappen.

 

Het functioneren en de mogelijke structuur van deze juridische entiteit dient vooreerst verder te worden uitgeklaard in een voortraject. Aandachtspunten kunnen hierbij bijvoorbeeld zijn dat de huidige eigenaars (stad Lier en OCMW Lier) voldoende inspraak behouden met de nieuwe invulling van deze gebouwen, …Tevens dient een volledig financieel plan te worden opgesteld om de haalbaarheid van de volledige opzet te onderzoeken. In dit voortraject wordt dan verder onderzocht hoe de vermarkting kan gebeuren of hoe een pand investeringsrijp kan worden gemaakt. Dit voortraject onderzoekt:

                     mogelijke invullingen en aftoetsing ervan bij afnemers

                     overleg onroerend erfgoed: bouwkundig en subsidiemogelijkheden

                     de nieuwbouwmogelijkheden

Zodoende  wordt tijdsinvestering en risico weggenomen bij kandidaat- investeerders. Concreet houdt dit in dat PMV met stad/OCMW een samenwerkingsovereenkomst maakt over dit voortraject omvattende afspraken over:

                     het opstellen van business cases voor de verschillende erfgoedsites, inclusief een financieel plan,

                     hoe dit georganiseerd wordt in stuur-en werkgroepen met verdeling van taken en rollen.

De externe kost (niet PMV, niet stad/OCMW) voor al deze erfgoedsites wordt geraamd op 100.000EUR, maar dit is terugverdienbaar bij verkoop of bij inbreng in het erfgoedfonds.

 

Financiële weerslag

PMV heeft reeds onderzocht of het haalbaar is de huidige opbrengsten zoals opgenomen in MJP integraal kunnen behouden blijven indien uiteindelijk een inbreng in het erfgoedfonds wordt gerealiseerd. Op basis van de huidige gegevens blijkt het actueel niet haalbaar dat de grootte van deze opbrengsten, noch de vooropgestelde timing zullen kunnen gehandhaafd worden. Uit het voortraject zal de concrete impact (grootte opbrengsten/kosten en bijbehorende tijdslijn) kunnen afgeleid worden

 

De financieel beheerder stelt dan dat de impact op MJP en schuldafbouw als volgt is:

                     Bij inbreng van Schaeckbert en Timmermans Opsomer in het erfgoedfonds moeten de voorziene verkoopopbrengsten geschrapt worden : 1.525.000 EUR. Indien dit niet wordt opgevangen in het investeringsbudget (via nieuwe ontvangsten of schrappen van gebudgetteerde investeringen) stijgt de schuld. Impact van stijgende schuld op AFM ca. 100.000 EUR

                     Bij inbreng van van de Begijnhofsite moeten ook de huuropbrengsten in het erfgoedfonds ondergebracht worden : impact op AFM : 385.000 EUR op jaarbasis

                     Op termijn kunnen er ook dividenden uitgekeerd worden door het fonds, maar dat is voorlopig nog onvoldoende duidelijk.

 

Het advies van de financieel beheerder luidt als volgt:

                     Gelet op de relevante expertise van de Vlaamse Erfgoedkluis is het zeker nuttig om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen met de stad en om een voortraject op te starten waarbij de focus dan vooral ligt op:

oOpmaak businesscases voor de diverse erfgoedsites – investeringsrijp maken, waarbij focus in eerste instantie ligt op Schaeckbert, Timmermans Opsomer, Heilige Geest gebouw en Vleeshuis.

oToegevoegde waarde van PMV mbt Begijnhof lijkt in deze fase minder relevant.

oVerdere concretisering van mogelijke vermarkting:

Hetzij individueel per object

Hetzij via verdere uitwerking van de figuur van het erfgoedfonds

                     Op basis van de beschikbare gegevens is de opstart van het fonds financieel niet interessant voor de stad, zeker op korte termijn. De financiële impact op middellange en lange termijn kan momenteel onvoldoende in kaart worden gebracht, maar zou kunnen blijken uit een meer gedetailleerde analyse.

Concreet neemt het huidige bestuur dan de beslissing om per divers object een businesscase op te maken zo dat deze ‘investeringsrijp’ worden gemaakt. Dit is een logische beslissing omdat de ervaring van de afgelopen jaren leert dat het vermarkten van deze panden niet evident is.

De verkoopopbrengsten in het MJP kunnen ongewijzigd blijven omdat een rechtstreekse vermarkting nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Op basis van de resultaten van de businesscases kunnen dan in een volgende fase de nodige bijsturingen gebeuren.

In het budget 2018 werden de nodige budgetten voorzien (actie 1/1/4/13) ter financiering van het voortraject voor de diverse erfgoedsites in samenwerking met de Vlaamse Erfgoedkluis.

Tegelijkertijd bekijkt PMV in samenwerking met de stad verder welke wijze van vermarkting het meest aangewezen is.

In overleg met de financieel beheerder en het technisch bureau gebouwen heeft PMV een samenwerkingsovereenkomst opgesteld om afspraken over het voortraject te maken. Deze samenwerkingsovereenkomst (SWO) wordt actueel aan CBS ter goedkeuring voorgelegd. In deze SWO wordt tevens rekening gehouden met een mogelijke vermarkting van Schaeckbert op korte termijn.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

8 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Marcel Taelman, Katrien Vanhove en Peter Caluwé

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting in bijlage (170828-Lier_Erfgoedfondds_rev.pdf) en beslist om de samenwerkingsovereenkomst SWO PMV-Stad Lier met betrekking tot het voortraject van de Vlaamse Erfgoedkluis voor Lierse projecten goed te keuren waarbij per divers project een business case wordt opgemaakt dat toelaat het project "vermarktbaar" te maken. Het project Begijnhof dient evenwel uit de projectenlijst te worden geschrapt. De financiële impact op (middel)lange termijn van een erfgoedfonds zal tevens in kaart worden gebracht maar op korte termijn wordt niet ingestapt in het erfgoedfonds. Voor dit voortraject wordt in Budget 2018 een bedrag voorzien van 100.000 EUR + 21% BTW.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Vastgoedbeheer

2

PMV

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Vastgoedbeheer en financieel beheerder

Implementatie van SWO (praktische afspraken tot opvolging).

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

NIEUW ACADEMIEREGLEMENT VOOR DE LIERSE ACADEMIES. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De meest recente goedkeuring van het schoolreglement van de Lierse Academies is terug te vinden in de notulen van de Gemeenteraad van 23 maart 2015.

 

Met het nieuwe Vlaamse decreet voor het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) van 28 februari 2018  veranderen er een aantal begrippen en concepten die een weerslag hebben op het voormalige reglement. Het reglement moet dus aangepast.

 

Na leerlingen, leraren en administratief personeel op de hoogte gesteld te hebben, heeft het directieteam van de Lierse Academies een voorstel van nieuw academiereglement aangeboden ter goedkeuring op het Afzonderlijke Bijzondere Overleg Comité (ABOC) van 30 augustus 2018. Het nieuwe academiereglement werd goedgekeurd en doorgestuurd naar het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Collegebeslissing van 13 september 2018 over de goedkeuring van het nieuwe academiereglement voor de Lierse Academies.

 

Feiten en context

De koepel OVSG vraagt haar leden uitdrukkelijk om de voormalige 'schoolreglementen' aan te passen en te vervangen door 'Academiereglementen' (juli 2018).

 

Verplichte adviezen

Gelet op de opmerkingen en vaststellingen van Afzonderlijk Bijzonder Onderhandelings- & Overleg Comité (ABOC) van 30 augustus 2018;

 

Het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs stelt een academiereglement verplicht voor elke academie.

 

Het academiereglement regelt de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de leerlingen en desgevallend de personen die het ouderlijk gezag uitoefenen of in rechte of in feite de minderjarige leerling onder hun bewaring hebben.

 

Het academiereglement moet een aantal verplichte elementen bevatten zoals bepaald in artikel 58 van het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs.

 

Het huidig schoolreglement deeltijds kunstonderwijs dat goedgekeurd op 23 maart 2015 is, is niet voldoet aan de bepalingen van het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs.

 

Het voorliggende academiereglement is gebaseerd op het model van academiereglement van de Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikelen 42 en 43;

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 104 en119;

 

Het decreet van zoals goedgekeurd door het Vlaams parlement in zitting van 28 februari 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs, artikels 3, 38, 58 en 60; Het decreet zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad nummer 112 van 11 mei 2018.

 

Het schoolreglement deeltijds kunstonderwijs, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 23 maart 2015

 

Argumentatie

Het is belangrijk een op het nieuwe decreet afgestemd academiereglement actief in de Lierse Academies te hanteren. Dit nieuwe reglement geeft meer autonomie - zoals bedoeld door de decreetmaker - aan de leerlingen, maar toont ook de begrenzingen van die autonomie aan in de dagelijkse organisatie.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT:

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist dat het bestaande schoolreglement deeltijds kunstonderwijs van de Lierse Academies goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 23 maart 2015 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit academiereglement.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist het hierbij gevoegde academiereglement goed te keuren.

 

Art. 3:

Het academiereglement wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de meerderjarige leerling en de ouders van de minderjarige leerling, die zich bij betaling van het inschrijvingsgeld hiermee akkoord verklaren.

 

Art. 4:

Het academiereglement treedt in werking op 1 september 2018.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

SAMWD

1

SASK

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

SAMWD

publiceren en verspreiden van het academiereglement

SASK

publiceren en verspreiden van het academiereglement

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

AANKOOP EN LEVERING VAN EEN POLITIEVOERTUIG MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 75.000 EURO INCL. BTW. AANKOOP VIA HET RAAMCONTRACT DSA 2016 R3 007. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De functionaliteit Interventie beschikt over een politievoertuig, type combi, merk VW, bouwjaar 2010 met huidige kilometerstand 234.000 km. Dit voertuig is door intensief gebruik en slijtage aan vervanging toe.

 

Het nieuwe voertuig, type combi, biedt alle noodzakelijke comfort, veiligheid voor de bestuurder en passagier(s) en is voldoende ruim.

 

De aankoop van dit voertuig via de open overeenkomst van DSA 2016 R3 007, gebeurt omwille van het schaalvoordeel, tegen zeer gunstige voorwaarden en ongeëvenaarde prijzen.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 57, betreffende de bevoegdheden van het college van Burgemeester en Schepenen.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones. Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaaldemateries van politiebeheer.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

De kosten worden geraamd op 75.000 euro incl. BTW. In de begroting van 2018, art. 330/743/52 buitengewone dienst, aankoop voertuigen is een budget voorzien van 75.000 euro.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop van een politievoertuig type Volkswagen Combi met een geraamde kostprijs van 75.000 euro.

 

Art 2:

De financiële gevolgen zijn:

Actienummer

Omschrijving

Bedrag

Saldo Krediet

330/743/52

aankoop en levering van een politievoertuig

75.000

0.00

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

AANKOOP EN LEVERING VAN EEN POLITIEVOERTUIG MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 50.000 EURO INCL. BTW. AANKOOP VIA DE OPEN OVEREENKOMST BETREFFENDE DE LEVERING VAN POLITIE- EN ANONIEME VOERTUIGEN TEN VOORDELE VAN DE GEÏNTEGREERDE POLITIE, BESTEK DSA2012 R3 007. GOEDKEURING

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

AANKOOP VAN EEN SERVERCOMPONENT VOOR MOBILE OFFICE. AANKOOP VIA RAAMCONTRACT "AANKOOP OF HUUR VAN ICT-APPARATUUR VOOR EEN DATACENTER MET BIJHORENDE DIENSTEN" VAN DE VLAAMSE INSTELLING VOOR TECHNOLOGISCH ONDERZOEK MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 15.000 INCL. BTW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De BeSecure oplossing stelt de PZ LIER in staat om de ISLP werkstations voor zowel politionele als administratieve toepassing op het terrein te gebruiken door deze te laten connecteren via een gewone,standaard internet connectie.

Om het mogelijk te maken om van waar dan ook toegang te kunnen hebben tot het internet dient de PZ LIER in het bezit te zijn van mobiele toestellen met een internet connectie (WIFI/3G/4G/ …). Dit mobiele toestel kan om het even welk toestel zijn dat over een HTML 5 web browser kan beschikken. Denk hierbij aan Firefox, Internet Explorer.

PZ Lier wenst 5 mobiele ISLP posten te ondersteunen.

 

Er kan gebruik gemaakt worden van het raamcontract  “AANKOOP OF HUUR VAN ICT-APPARATUUR (Hardware & Software) VOOR EEN DATACENTER MET BIJHORENDE DIENSTEN”.

 

Aanbestedende overheid:

Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek

Boeretang 200

2400 MOL

Tel : +32 14 33 55 11 fax: +32 14 33 55 99

www.vito.be

BTW-Nr: BE0244.195.916

Ondernemingsnummer : 0244195916

Onderneming van openbaar nut onder de vorm van een naamloze vennootschap.

procurement@vito.be

 

Deze Aanbestedende Overheid treedt op als Opdrachtencentrale in de zin van artikel 2, 4° van de Wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

De looptijd van de raamovereenkomst begon op de 25/11/2016.  Zij heeft een duur van maximaal 7 jaar (4 jaar + 1 jaar + 1 jaar + 1 jaar verlengbaar).  PZ Lier trad toe tot het raamcontract op 24/3/2017

 

Het raamcontract werd gegund aan Securitas. 

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 57, betreffende de bevoegdheden van het college van Burgemeester en Schepenen.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones. Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaaldemateries van politiebeheer.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

In de begroting van 2018, art. 330/742/53, buitengewone dienst, aankoop van informaticamaterieel is een resterend budget van 100.464,40 euro incl. BTW.

De kosten werden geraamd op € 15.000 incl. BTW.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop van een servercomponent voor Mobile Office met een geraamde kostprijs van € 15.000 incl. BTW.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving

Bedrag

Saldo Krediet

330/742/53

Aankoop van een servercomponent voor Mobile Office

15.000

85.464,40

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

CENTRAAL KERKBESTUUR LIER - REKENINGEN 2017. POSITIEF ADVIES

 

MOTIVERING

Feiten en context

De rekeningen 2017 van de kerkfabrieken van Lier en Koningshooikt werden op 18/5/2018 door het Centraal Kerkbestuur van Lier aan de stad bezorgd ter nazicht en voor advies van de gemeenteraad aan de gouverneur.

 

Over het algemeen kunnen we vaststellen dat in de budgetten van de kerkfabrieken de ontvangsten redelijk correct worden ingeschat en dat er op niveau van de uitgaven steeds een redelijke overbudgettering is. Zo merken we op dat bijvoorbeeld de nutskosten in de rekeningen doorgaans veel lager uitvallen.

 

In onderstaande tabel geven we een overzicht van de voorziene exploitatietoelage in het budget 2017 versus de werkelijk opgevraagde toelage, aangevuld met het uiteindelijke resultaat in de laatste kolom.

 

Kerkfabriek

Exploitatietoelage Budget 2017

Exploitatietoelage Rekening 2017

Overschot op exploitatie 2017

Heilig Kruis

0

0

21.370,94

Heilig Hart

18.248,79

8.947,50

9.982,68

St-Jozef en Bernardus

0

0

31.249,23

St-Jan Evangelist

10.949,82

10.949,82

4.850,88

Heilige Familie

12.780

10.000

9.310,46

OLV Onbevlekt Lachenen

0

0

14.718,68

St-Gummarus

0

0

-20.300,83

 

De KF St-Gummarus sluit het jaar af met een negatief exploitatiesaldo, voornamelijk als gevolg van een stijging van onderhoudskosten van het privaat patrimonium. Het tekort kan echter worden opgevangen met het exploitatie-overschot van 2016 en vervallen beleggingen.

 

Aangezien de overige besturen een overschot hebben op de exploitatie zal dit principieel eveneens een gunstig effect hebben op de op te vragen toelagen in 2018.

 

Adviezen

Bij het nazicht van de rekeningen, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen.

 

Juridische grond

Decreet 07/05/2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

Besluit van de Vlaamse Regering 05/09/2008.

Ministrieel besluit 05/09/2008

Ministriële omzendbrief 18/07/2008.

 

Argumentatie

In haar rol van administratief toezichthouder op de kerkfabrieken is het stadsbestuur gehouden tot het geven van een advies over de jaarrekeningen van de kerkfabrieken.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

2/2/5/1

De diverse erediensten op het grondgebied van Lier kunnen rekenen op een toelage van de stad.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Peter Caluwé

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad adviseert de jaarrekeningen 2017 van de kerkfabrieken op het grondgebied van Lier-Koningshooikt positief.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

VACANTVERKLARING VAN 2 FUNCTIES VAN HOOFINSPECTEUR VAN POLITIE BIJ DE LOKALE POLITIE VAN LIER - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

 

Jurdische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus. Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, ééngemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Commissaris van politie Peter Braeckmans zal met vervroegd pensioen worden gesteld met ingang van 01/06/2019.  Het betreft een betrekking binnen de zogenaamde "Rode Loper", waardoor deze functie vacant wordt als een functie van hoofdinspecteur van politie.

Hoofdinspecteur van politie Patrick Vanbeveren zal de politiezone Lier op 01/11/2018 verlaten en mobiliteit maken naar de politiezone Brussel hoofdstad Elsene.

Daardoor worden 2 betrekkingen van hoofdinspecteur van politie binnen het middenkader vacant.

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks 10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest. Daartoe wordt, in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden. Deze functies van hoofdinspecteur van politie worden niet in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er worden 2 functies van hoofdinspecteur van politie binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie wordt bepaald : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die is samengesteld uit :

•Voorzitter :

dhr Werner Cazaerck, korpschef of zijn vervanger

•Leden :

dhr. Stijn Van den Bulck, commissaris of mevr. Sophie Raeymaekers of bij ontstentenis van deze leden een vervanger

dhr. Dirk Van der Auwera, hoofdinspecteur of dhr. Wim Peeters, hoofdinspecteur of bij ontstentenis van deze leden een vervanger

•Secretaris :

Mevr. Marianne Ceusters, assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

De betrekking van hoofdinspecteur van politie is geen betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

VACANTVERKLARING VAN 1 FUNCTIE VAN INSPECTEUR VAN POLITIE - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

Het personeelslid Kurt Bontinck zal op 01/11/2018 mobiliteit maken naar de politiezone Minos.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Het personeelslid Kurt Bontinck behoort tot de eerstelijnszorg - interventie. Op 01/11/2018 zal hij mobiliteit maken naar de politiezone Minos.

Zo komt er een functie van inspecteur eerstelijnszorg vacant.

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest. Daartoe wordt in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden. De functie van inspecteur van politie wordt in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van inspecteur van politie binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie wordt aangeduid : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die bestaat uit :

Voorzitter : dhr. Stijn Van den Bulck, commissaris of zijn vervanger

Leden : dhr. Dirk Van der Auwera, hoofdinspecteur of zijn vervanger

dhr. Filip Cuyvers, hoofdinspecteur of zijn vervanger

Secretaris : Marianne Ceusters, assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

De betrekking van inspecteur van politie is een betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

Art 4 :

Indien de plaats niet ingevuld worden in de klassieke mobiliteit, wordt ze aangeboden in de aspirantenmobiliteit. Indien uiteindelijk beroep gedaan wordt op de aspirantenmobiliteit, kan de zone toch nog een apart verslag maken waarbij ze de niet-ingevulde plaatsen opnieuw openstelt in de aspirantenmobiliteit.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

VERVANGING EFFECTIEF LID GECORO- VOORSTEL TOT BENOEMING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

GR 25 maart 2013: Installatie adviesraad Gecoro

GR 23 september 2013: Samenstelling Gecoro

GR 28 april 2014: Goedkeuring Huishoudelijk Reglement Gecoro

GR 23 april 2018: Vervanging plaatsvervangend lid Gecoro

 

Feiten en context

Op 11 juni 2018 ontvangt de voorzitter van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening  een mail waarin mevrouw Anita Jaspers haar ontslag aankondigt. Door gezondheidsproblemen is het haar de laatste tijd niet meer gelukt naar de vergaderingen te komen en dit zal spijtig genoeg niet meteen veranderen.

 

Op 9 juli 2018 bevestigt mevrouw Isabelle Maes per mail haar interesse in de positie van effectief lid als deskundige van de Gecoro.

 

Juridische grond

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening Artikel 1.3.3  van 25 mei 2009

Uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering over de werking van de Gecoro (23/02/2017- ...)

Artikels 2 en 200 van het Gemeentedecreet, 15 juli 2005.

Huishoudelijk Reglement Gecoro

 

Argumentatie

Sinds de samenstelling van de Gecoro in september 2013 is mevrouw Jaspers effectief lid als deskundige. Nu zij door gezondheidsproblemen de vergaderingen niet meer kan bijwonen biedt zij haar ontslag aan.

 

Het Huishoudelijk Reglement van de Gecoro bepaalt dat de voorzitter van de Gecoro dit doorgeeft aan de gemeenteraad teneinde de benoemingsprocedure voor een nieuw lid, en in voorkomend geval ook de plaatsvervanger, op te starten.

 

De huidige plaatsvervanger Mark Bernaerts komt echter niet in aanmerking om haar positie als effectief lid over te nemen. Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 § 2 stelt immers dat ten hoogste twee derde van de leden van hetzelfde geslacht kan zijn. Zoniet kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.

 

De positie moet dus worden ingevuld door een vrouw en hiermee komt Isabelle Maes in beeld. Zij is architecte en interieurarchitecte en al is sinds 23 april 2018 plaatsvervanger in de Gecoro. Zij voldoet dan ook aan het gevraagde profiel om als effectief deskundig lid van de Gecoro te worden voorgesteld.

 

Haar positie als plaatsvervangend lid wordt, gezien de korte duur tot de aanstelling van een nieuwe Gecoro, niet vervangen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van Anita Jaspers als effectief lid uit de Gecoro.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om Isabelle Maes als effectief deskundig lid te benoemen van de Gecoro.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

GRATIS GRONDAFSTAND AAN SINT-ANNASTRAAT 43, SLUISLAAN 19 EN SPAANDERVELD 30 DOOR DE MEDE-EIGENAARS. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         College van burgemeester en schepenen 11/03/2013: Het college beslist dat de stedenbouwkundige vergunning wordt afgeleverd op naam van Ceuppens-Retrabouw BVBA. 2012/2060, voor bouwen van 16 appartementen met ondergrondse parking, Sint-Annastraat 43 - Sluislaan ZN, (afd.3) sectie F nr. 86 E4, sectie F nr. 86 G4 mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

         Het bijgevoegd advies van het Centrum voor Toegankelijkheid van de provincie Antwerpen (12.1896.2) van 25/01/2013 strikt na te leven.

         de buffervoorziening voor opvang van regenwater dient ongeacht het seizoen steeds een effectieve buffercapaciteit van 340m³/ha verharde oppervlakte te bezitten. Dit kan door middel van regenwaterputten, ondergrondse of bovengrondse buffervoorzieningen en/of wadi's.

         de oppervlakte van de steenslag- en klinkerverharding dient aanzien te worden als niet-waterdoorlatende verharding en integraal in de berekening van de verharde oppervlakte te worden meegerekend;

         het opgevangen hemelwater dient maximaal hergebruikt te worden voor laagwaardige toepassingen zoals o.a. toiletspoeling, spoel- en kuiswater

         het is niet toegelaten een drainering rond de ondergrondse parkeergarage te voorzien

         de bouwheer neemt contact op met Eandis

         de brandvoorzorgsmaatregelen van 11/02/2013 met ref 2012107-002/LMO moeten strikt worden nageleefd.

         Parkeerplaats 3 wordt weggenomen om de inrit te verlengen

         De septische put en de regenwaterputten dienen op privé terrein te worden geplaatst

         De toegangsweg naar de ondergrondse parking dient uitgerust te worden als openbare weg. Deze werken, inclusief studie, onderzoeken, veiligheidscoördinatie, nutsleidingen....worden door de stad uitgevoerd op kosten van de aanvrager.

         De gronden welke binnen de rooilijn vallen moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan.

         De wegenis- en rioleringsaanleg zal gebeuren door de stad. Deze werken inclusief studie, onderzoeken en veiligheidscoördinatie worden geraamd op 70.000 euro

         De uitbreiding van nutsvoorzieningen zal gebeuren door de nutsmaatschappijen eveneens op kosten van de verkavelaar.

         De stedenbouwkundige vergunning wordt pas uitvoerbaar nadat de nodige financiële waarborg hiervoor is gestort in handen van de financieel beheerder of in zijn voordeel op onherroepelijke wijze verleend door een bankinstelling voor de uitvoering van de infrastructuurwerken.

         Indien de voorgelegde stedenbouwkundige aanvraag een exploitatie voorziet waarvoor een milieuvergunning noodzakelijk is, of die onderworpen is aan de meldingsplicht dan wordt volgens artikel 4.5.1 §2 van de Vlaamse Codex de stedenbouwkundige vergunning geschorst zolang de milieuvergunning niet is verleend of de melding niet is gebeurd. Indien de milieuvergunning definitief geweigerd wordt dan vervalt de stedenbouwkundige vergunning van rechtswege.

         De stedenbouwkundige vergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

 

Feiten en context

De stedenbouwkundige vergunning voor het bouwen van een appartementsgebouw aan Sint-Annastraat 43 werd toegekend met onder meer de voorwaarde dat de gronden welke binnen de rooilijn vallen gratis aan de stad moeten worden afgestaan. In de tabel van de innemingen hebben deze een oppervlakte van 588 m², 27m², 30m² en 3m². Naar aanleiding hiervan werd er voor het ambt van notaris Karl Van Kerkhoven een gratis grondafstand getekend op 20 november 2013.

 

Er is echter nog een gedeelte tussen de perceelsgrens en de rooilijn KB 02/04/1934 dat niet is afgestaan aan de stad Lier.

Notaris van Kerkhoven stelde nu een ontwerp van akte op om het bijkomend stuk grond nog af te staan aan de stad Lier.

Het perceel grond dat nog moet afgestaan worden is kadastraal gekend als sectie F, deel van nummer 0086T4 P0000, met een oppervlakte van 506m² (en aangeduid op het bijgevoegde plan).

Het perceel zal overigens ook kosteloos aan de stad worden overgedragen.

 

Argumentatie

Aan de Sint-Annastraat 43 (hoek Sluislaan) ligt nog een perceel grond dat niet werd overgedragen aan de stad. Volgens de stedenbouwkundige vergunning van 11/03/2013 moet ook dit stuk overgedragen worden. De gemeenteraad overweegt dan ook het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Van Kerkhoven en als bijlage, goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte betreffende de gratis grondafstand door de eigenaars van het appartementsgebouw aan de Sint-Annastraat 43 van een perceel grond, ten kadaster gekend als sectie F, deel van nummer 0086T4 P0000 goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt eerste schepen Walter Grootaers en algemeen directeur Katleen Janssens, en bij verhindering van de algemeen directeur Ethel Van den Wijngaert of Kim De Lauw, voor de ondertekening van de akte en bijhorende stukken.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

notaris Van Kerkhoven, Stadsinfrastructuur

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

MANDATENLIJST. KENNISNAME.

 

De mandatenlijst is enerzijds gebaseerd op de informatie waarover de dienst algemene zaken beschikt zoals o.a. de intercommunales en anderzijds op de informatie die we gekregen hebben van de mandatarissen zelf.

 

De mandatenlijst vindt u in bijlage.

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de mandatenlijst.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2018/58, KENNY VERMEULEN NAMENS REDWOOD VASTGOED, BOUWEN VAN 35 APPARTEMENTEN + SLOPEN LOODS + WEGENIS, EIKENBOSLAAN 7, (AFD. 4) SECTIE B 507 N. – VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door Kenny Vermeulen namens REDWOOD VASTGOED gevestigd te Hellegatstraat 10/2 te 2590 Berlaar, heeft betrekking op een terrein, gelegen Eikenboslaan 7, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 4 sectie B nr. 507N.

 

Het betreft een aanvraag tot het bouwen van 35 appartementen + slopen loods + wegenis.

 

De aanvraag omvat:

stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

1.Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Buitengebied.

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een gemeentelijk, provinciaal of gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woonuitbreidingsgebied.

De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.

 

De voorgelegde aanvraag voorziet een functiewijziging van  ambacht en kleinbedrijf naar wonen.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een ambachtelijke en kleinbedrijfsfunctie.

De wetgeving op de ruimtelijke ordening en de stedenbouw houdt geen nauwkeurige omschrijving in van de begrippen ambacht en kleinbedrijf. Er dient dan ook te worden uitgegaan van de gebruikelijke betekenis van de woorden.

Ambachtelijke bedrijven zijn deze bedrijven waar handwerk primeert, wat het gebruik van machines evenwel niet uitsluit. Te denken valt bijvoorbeeld aan kleine graanmaalderijen, pottenbakkersateliers en dergelijke meer. Warme bakkerijen en beenhouwerijen kunnen over het algemeen ook worden beschouwd als ambachtelijk bedrijf of als kleinbedrijf.

Met kleinbedrijf wordt bedoeld industrie op kleine schaal. Bij de beoordeling van de vraag of een inrichting al dan niet als kleinbedrijf kan worden beschouwd, kan dan ook rekening worden gehouden met de omvang van het bedrijf dit is zowel met de oppervlaktebehoefte als met de omzet en het aantal personeelsleden dat er tewerkgesteld wordt , almede met de (objectieve) aard van de ongemakken die de activiteit meebrengt voor de omgeving. Als kleinbedrijf kan bijvoorbeeld worden beschouwd een kleinschalige drukkerij.

De vraag naar de aard van de onderneming stelt zich niet enkel bij zijn eerste inplanting, maar kan zich ook stellen naar aanleiding van de beoordeling van de toelaatbaarheid van de uitbreiding ervan. Een uitbreiding van een kleinbedrijf kan er toe leiden dat deze niet langer als een kleinbedrijf kan worden beschouwd, zodat de uitbreiding binnen het woongebied niet toelaatbaar is.

Ambacht en kleinbedrijf kunnen worden toegelaten in het woongebied voor zover ze om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd en voorzover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (zie infra).

 

De aanvraag omvat ook een wegenis. Dit is een functie van openbaar nut / handeling van algemeen belang.

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

2.Historiek

Perceelnummer : (afd. 4) sectie B 507 N

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd in 1960.

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend perceel:

Er zijn geen voorgaande vergunningen gekend voor het betrokken goed.

 

De functie van het gebouw is hier omschreven als hangar.

 

3.Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

Het perceel ligt in de Eikenboslaan, in de dorpskern van Koningshooikt. Ten Westen, aan de straatoverzijde,  ligt een grote parking. Aan de noordzijde staan rijwoningen en een recent appartementsgebouw op de hoek, aan de oost- en zuidzijde staan appartementsgebouwen van 3 bouwlagen met stijl schuin dak met dakkapellen, waarin een vierde bouwlaag zit. Het bestaande magazijn sluit aan bij een loods/werkruimte aan de noordkant. Dit is nog in gebruik, en hoort niet tot de aanvraag.

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het slopen van de loods en het bouwen van 2 gebouwen met hierin in totaal 35 appartementen.

De gebouwen worden in de langsrichting op het perceel gezet om een betere beleving naar het parkeerplein te creëren.

De gebouwen worden ingeplant op 6.00m van de rooilijn van de Eikenboslaan, het meest noordelijke gebouw staat op de rooilijn. Verder op min 5.17m van de zuidgrens, 4.56m en 5.85m van de noordgrens. Tussenin is een afstand van 10.05m.

Gebouw 1 is 19m breed en 15m diep, heeft een plat dak op 9.22m met een borstwering aan de terassen in doorgetrokken metselwerk tot 10.42m boven het maaiveld, en een teruggetrokken daklaag met plat dak op 12.62m boven het maaiveld.  Het omvat aan de noordzijde de inrit naar de ondergrondse garage.

 

Gebouw 2 heeft een geschrankt L-vormig grondplan, bestaande uit 3 volumes. Het meest noordelijke is 15.55 m breed en 13 m diep. Het  middendeel is 14.40m breed en 19m diep. Het oostdeel is 14.95m breed en 21.47m diep.

De gebouwen bestaan beide uit een gelijkvloers en 2 verdiepingen. Er wordt gewerkt op een deel van de gebouwen met een teruggesprongen dakverdieping die steeds ligt achter een 45° lijn tov de lange gevelzijden. Het oostdeel van gebouw 2 heeft geen 3° teruggetrokken verdieping.

De gevels worden uitgevoerd in rode handvormsteen, licht gevoegd en donker gevoegd met buitenschrijnwerk in zwart aluminium, borstweringen in zwart aluminium en in doorzichtig glas.

Tegen de noordelijke zijgevel van gebouw 1 is een overdekte fietsenstalling voorzien voor 30 fietsen, zonder voorzieningen 15m lang en 2m diep.

In de tuin komen achter gebouw 1 gemeenschappelijke ruimte voor een petanque en een overdekt terras.

De kelderverdieping loopt nog 24.85 m dieper dan het bovengronds volume van gebouw 1, en loopt door onder de wegenis, en tot onder gebouw 2. Hierdoor is een afstand van het recht van natrekking vereist. Op het inplantingsplan is de voorziene kelderrand aangeduid met een vette zwarte streepjeslijn. In de kelder zijn 45 autoparkeerplaatsen en 53 fietsplaatsen met voorzieningen voor hoogteverschil en 25 zonder voorzieningen, privébergingen, technische ruimte en vuilnisberging voorzien.

 

Tussen de 2 gebouwen is een wegenis voorzien, van 4m breed, met 2m breedte in gewapend gras en 2m breedte in klinkers. Het weggedeelte in klinkers loopt door naar 2 inkomhallen van gebouw 2 , en zal worden afgedragen aan het openbaar domein. Hiervoor is een principesnede toegevoegd opgemaakt op 30/3/2018, door de De Architecten NV. Achter het weggedeelte in klinkers en gewapend gras, maakt de wegenis van 4m breed een lus naar de zuidzijde rond gebouw 1 voor de brandweer.

 

Voor de toegangsweg van 2m wordt een rooilijn vastgesteld volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan’ dd 28/03/2018  dossier D2018/5-18 opgemaakt door Dieter De Hoef, landmeter-expert Met een gratis grondafstand van 92.2m² .  Een verklaring van gratis grondafstand werd toegevoegd.

Een afstand van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds een private kelder) is de intentie van de plannen op deze manier uitgetekend.

Het college besliste op 2 mei 2018 om een afwijking toe te staan om zelf de studie van het project uit te voeren, waarbij de aanleg door de stad dient opgevolgd te worden. Een uittreksel van deze beslissing werd toegevoegd.

 

4.Zaak der wegen

Art. 4.2.25. Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

 

Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse Regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.]

 

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen.  Onder de ‘zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen,…

 

Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder).

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 24 september voorgelegd en goedgekeurd:

1. Vaststelling van de rooilijn vanuit cel omgeving

2. Wegenis- en rioleringsdossier vanuit technisch bureau

 

5.Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats van 7 mei 2018 tot 5 juni 2018.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd er 1 bezwaarschrift ontvangen. Dit bezwaar handelt niet over de rooilijn, noch over de openbaarmaking.

 

6.Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder).

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan’ dd 28/03/2018  dossier D2018/5-18 opgemaakt door Dieter De Hoef, landmeter-expert met een gratis grondafstand van 92.2m².

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van (24/08/2018).

 

7.Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier :

 

Argumentatie

Het punt van de rooilijn Eikenboslaan dient bij hoogdringendheid aan de agenda van de gemeenteraad te worden toegevoegd. Dit zit gekoppeld met het punt “OZ.4 - Woonproject Eikenboslaan. Wegenisontwerp. GOEDKEURING”.

 

Het bouwdossier, gekoppeld aan dit rooilijnplan, heeft als limietdatum 26 september 2018. Om te vermijden dat voor dit bouwdossier een weigering zou volgen, dient de rooilijn alsnog op de gemeenteraad van 24 september 2018 te worden goedgekeurd .

 

Stemming

 

eenparig

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Peter Caluwé

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

De gemeenteraad treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art 1 :

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 1 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

De elementen uit het bezwaarschrift betreffen niet de rooilijn noch de openbaarmaking.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door Kenny Vermeulen namens REDWOOD VASTGOED inzake bouwen van 35 appartementen + slopen loods + wegenis, gelegen Eikenboslaan 7, 2500 Lier, volgens het volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan’ dd 28/03/2018  dossier D2018/5-18 opgemaakt door Dieter De Hoef, landmeter-expert met een gratis grondafstand van 92.2m², mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

• Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder)

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

team omgeving

patrimonium

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

secretariaat

patrimonium

uittreksel versturen naar omgeving

grondafstand en afstand recht van natrekking regelen

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. de slechte toestand van ons onroerend erfgoed

- Voor de Sint-Gummaruskerk is Lier opdrachtgever voor de restauratie, maar sinds 2014 staan er hekken rond omwille van een geschil met de architect en ligt alles stil.

Een uitspraak van de rechtbank was voorzien in april 2018.

Wat is hiervan het resultaat?

Wanneer worden de werken hervat?

 

-  Het Schaeckbert en koffiebranderij Van Oytsel staan nog eens te koop,

Nochtans was de start van de ontwikkeling van de Dungelhoeff reeds jaren gekend , want het RUP was in 2009 goedgekeurd.

In 2013 opende het nieuwe stadskantoor de deuren.

De verkoop kon toen reeds gestart worden.

Vanwaar dit getalm?

Ondertussen zijn verschillende ramen stuk en verloedert de rest van de gebouwen.

 

-Het Timmermans –Opsomer huis, ook dat staat te verkommeren.

Staat ook te koop na  weeral jaren van getalm.

 

- Het Vleeshuis, staat open voor tentoonstellingen maar verschillende ruiten zijn reeds geruime tijd stuk.

De bovenverdieping wordt niet ingevuld, waarom niet?

 

- DE ZIMMERTOREN, aantrekpunt voor zoveel toeristen naar Lier, is een sprekend voorbeeld voor jaren verwaarlozing!!

Een recent rapport van de Bouwkundige Inspectie Monumentenwacht is ronduit alarmerend!!

Hier moet dringend ingegrepen worden voor er ongelukken gebeuren.

 

- Schrijnwerk, beglazing, en het aanwezig asbest in de bedaking, zou volgens het rapport, nog dit jaar aangepakt moeten worden.

Wanneer is dat voorzien?

Wanneer is de laatste controle uitgevoerd?

 

Antwoord Schepen Rik Verwaest / Anja De Wit:

- Voor de Sint-Gummaruskerk is Lier opdrachtgever voor de restauratie, maar sinds 2014 staan er hekken rond omwille van een geschil met de architect en ligt alles stil.

Een uitspraak van de rechtbank was voorzien in april 2018.

Wat is hiervan het resultaat? Wanneer worden de werken hervat?

Op 14 mei 2018 heeft de Rechtbank van Eerste Aanleg een (gedeeltelijk) vonnis geveld. De rechtsgang is dus nog volop lopende. Definitief vonnis wordt voorzien op 4 maart 2019, om 14u om precies te zijn.

Intussen schreven wij op de begroting van dit en volgende jaren al middelen in voor de Gummaruskerk, zoals al werd toegelicht aan deze raad. Intussen werd gestart met de opmaak van het beheersplan voor de kerk, een vereiste voor het heropstarten van de betoelagingen. Deze opdracht staat los van de opdracht die de heer Mertens had. Zo blijven wij binnen de krijtlijnen die onze raadslieden ons aanraadden, met name om geen nieuwe daden te stellen binnen het geheel van de restauratie die de rechtsgang van de zaak tegen de vorige ontwerper zou kunnen benadelen.

Voor de opmaak van dit beheersplan werd Steenmijer architecten officieel aangesteld door de Kerkfabriek. Dit beheersplan zal normaal tegen het einde 2018 afgerond zijn. Wij hopen zo in de startblokken te staan zodra de rechtbank haar vonnis aflevert.

 

-  Het Schaeckbert en koffiebranderij Van Oytsel staan nog eens te koop,

Nochtans was de start van de ontwikkeling van de Dungelhoeff reeds jaren gekend, want het RUP was in 2009 goedgekeurd. In 2013 opende het nieuwe stadskantoor de deuren.

De verkoop kon toen reeds gestart worden. Vanwaar dit getalm?

Ondertussen zijn verschillende ramen stuk en verloedert de rest van de gebouwen.

 

Ik kan stellig tegenspreken dat het gebouw leegstaat. Sinds 2014 is er een permanent gebruik geweest.

Er is een voortdurend gebruik van het gebouw geweest:

-      Zomer 2014 (periode 26/8/2014 – 1/9/2014): Verhuur voor fototentoonstelling

-      Schooljaar 2014 – 2015 : Verhuur aan Sint Aloysiusinstituut

Met gebruik van het Schaekbert voor de opslag van materialen en als kleedruimte voor de Sint Gummarusfeesten van 14/9/2015 – 7/10/2015

-      Zomer 2015 (periode 25/8/2015 – 31/8/2015): Verhuur voor fototentoonstelling

-      Van 1/9/2015 tot en met einde februari 2016: verlenging huurovereenkomst Sint Aloysiusinstituut

-      Zomer 2016 (periode 23/8/2016 – 29/8/2016): Verhuur voor fototentoonstelling

-      Van 27/4/2016 – 17/8/2016: Verhuur deel Schaekbert aan Werkwinkel voor het lokaal armoedetraject

-      Van 1/9/2016 – 30/6/2017: Verhuur deel Schaekbert aan CVO

-      Schooljaar 2017 – 2018: Verlenging verhuur aan CVO

-      In de loop van 2016 werd tijdelijk de toeristische dienst van de stad in het gebouw ondergebracht (periode juni 2016 – juni 2017)

-      Schooljaar 2018 -2019: Verlenging verhuur aan CVO

Momenteel loopt er een verkoopsprocedure, waarvan wij goede hoop hebben dat ze zal resulteren in een kwalitatieve invulling van dit pand.

 

-Het Timmermans –Opsomer huis, ook dat staat te verkommeren. Staat ook te koop na  weeral jaren van getalm.

Enigszins bizar dat het gebouw zou staan te verkommeren, aangezien het pas enkele weken geleden niet meer dient als museum. Ook nu wordt het nog altijd gebruikt door onze dienst Uit om materiaal tijdelijk op te slaan, zodat er een voortdurend toezicht is op het gebouw.

De herbestemming van dit pand kadert, zoals we ook al verscheidene keren hebben toegelicht in deze raad, in een breder pakket van reconversie en eventuele vermarkting van historische panden dat de stad heeft opgezet.

Het Vastgoedplatform heeft zich gebogen over deze vermarkting van deze panden. Voor Timmermans Opsomerhuis werd informeel afgetoetst bij een aantal investeerders. De erfgoedwaarde van deze gebouwen is onbetwistbaar, maar het schrikt kandidaat-investeerders wel af. Vooreerst dienen investeerders rekening te houden bij de herbestemming van deze panden welke functies mogelijk zijn, maar dienen ze ook bij herinrichtings- en/of renovatiewerken de erfgoedwaarde te respecteren waardoor een aanzienlijk hogere investeringskost ontstaat (en tevens maar voor 40% subsidieerbaar). Dit resulteert in weinig (financiële) interesse bij kandidaat-investeerders voor de aankoop van dergelijke panden.

In juni ’16 heeft PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen, een fonds van de Vlaamse overheid) aan de stad Lier een aanbod gedaan tot samenwerking voor dergelijke panden met de stad Lier. Dat werd toen ook toegelicht aan deze raad.

Het CBS heeft besloten alvast een voortraject op te zetten in samenwerking met PMV waarin volgende elementen worden onderzocht:

- mogelijke invullingen en aftoetsing ervan bij afnemers

- overleg onroerend erfgoed: bouwkundig en subsidiemogelijkheden

- de nieuwbouwmogelijkheden

Zodoende wordt tijdsinvestering en risico weggenomen bij kandidaat- investeerders. Concreet houdt dit in dat PMV met de stad een samenwerkingsovereenkomst maakt over dit voortraject omvattende afspraken over wie welk onderdeel van het voortraject op zich zal nemen. Op basis van de resultaten van dit voortraject, dat zal worden afgerond in het voorjaar van 2019, zal door PMV per divers object een businesscase worden opgemaakt zodat deze ‘investeringsrijp’ worden gemaakt.

PMV bekijkt daarna, in samenwerking met de stad, verder of en zo ja, op welke wijze een vermarkting kan gebeuren.

 

- Het Vleeshuis, staat open voor tentoonstellingen maar verschillende ruiten zijn reeds geruime tijd stuk. De bovenverdieping wordt niet ingevuld, waarom niet?

De beschadiging van de glas in loodramen (zijde Koning Albertstraat) werd aangegeven aan de stadsverzekering. Ondertussen heeft de verzekeraar hieromtrent een uitspraak gedaan. Een aannemer werd aangesteld om deze te herstellen. Dit zal dit najaar worden uitgevoerd.

De bovenverdieping wordt niet ingevuld omdat deze ruimte niet is afgewerkt. Door de toenmalige keuze om de vloer volledig vol te storten met beton ontstonden er bovendien grote niveauverschillen, wat ernstige beperkingen oplevert op vlak van evacuatie.

De toekomst van het Vleeshuis wordt ook mee bekeken in het voortraject, opgezet door PMV, zoals beschreven in het antwoord betreffende het Timmermans-Opsomerhuis. Het is alvast de mening van dit college dat een historische tentoonstellingsruimte centraal in de stad een meerwaarde biedt voor ons centrum.

- De ZIMMERTOREN, aantrekpunt voor zoveel toeristen naar Lier, is een sprekend voorbeeld voor jaren verwaarlozing! Een recent rapport van de Bouwkundige Inspectie Monumentenwacht is ronduit alarmerend!! Hier moet dringend ingegrepen worden voor er ongelukken gebeuren. Schrijnwerk, beglazing, en het aanwezig asbest in de bedaking, zou volgens het rapport, nog dit jaar aangepakt moeten worden. Wanneer is dat voorzien? Wanneer is de laatste controle uitgevoerd?

De laatste controle is die van Monumentenwacht, doorgegaan op 13/04/2018. Eind augustus vond nog een rondgang plaats door de stadsdiensten, samen met de voorzitter van het Zimmertoren comité, in functie van de opmaak van de nodige ramingen van de geplande werken.

Ik benadruk graag nog een keer dat de situatie niet dramatisch is, al hadden velen dat duidelijk graag wel gewild. Tot spijt van wie het benijdt: de Zimmertoren had zijn beste bezoekcijfers in vele jaren. In het Schippershuis zit nu een bloeiende horecazaak die een prima zomer kende. Geen van beide zijn gebaat met paniekzaaierij door politici die proberen te scoren op hun kap.

Moeten er werken gebeuren aan de Zimmertoren, het paviljoen en het Schippershuis? Ja, dat ontkent niemand. Het rapport van Monumentenwacht, het allereerste rapport daar hier in die zin ook is gemaakt in vele jaren, is een uitstekend vertrekpunt. Wij gaan daar nu mee aan de slag.

Dit jaar zal er nog een asbestinventaris worden opgemaakt zoals gevraagd in het verslag van monumentenwacht. In mijn antwoord aan collega Taelman van zometeen ga ik verder in op de verdere werken die worden gepland in ’19 en daarna, opnieuw zoals geadviseerd. Die bedragen krijgt u zo meteen nog eens in detail te horen op de interpellatie van collega Taelman, dus die ga ik hier niet dubbel herhalen.

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (onafhankelijk) i.v.m. uitgaven volgende legislatuur

In het verslag van de sportraad staat het volgende te lezen.   Opening 1 september 2019 van de sporthal aan de Campus Vanderpoorten en eveneens op 1 september de opening van de gymhal op de Louis Zimmer Campus. Uitgaven voor de volgende legislatuur.

De hoge velden zouden rond half 2019 (waarschijnlijk) eigendom zijn van de stad. Dus deze uitgaven voor de infrastructuur en de voetbalpleinen zijn ook  voor rekening van de volgende legislatuur.

Wij mogen ook niet vergeten de kosten voor de renovatie van de Zimmertoren en het zimmerpaviljoen.

Dan lees ik in de folder van de NVA dat zij beloven aan de Burgers van Lier en Koningshooikt dat zij 22 miljoen gaan investeren voor 50 straten, 20 km vlot wegdek met comfortabele fietspaden en 5 veilige fietspaden. Dit zijn volgens mij grote loze beloftes en daarom had ik  graag een antwoord op de volgende vragen:

         Over welk bedrag kunnen wij spreken om al deze werken te kunnen realiseren?

         Welke bedragen worden voorzien voor de gymhal, de sporthal en de hoge velden.

         Welk bedrag wordt voorzien voor het Zimmercomplex?

         Op een vergadering met de financiële directeur heb ik kunnen horen dat de volgende legislatuur financieel veel moeilijker zal zijn dan de deze legislatuur. Graag had ik dan ook van de financiële directeur vernomen of deze investeringen haalbaar zijn voor het volgend bestuur.

 

Antwoord Schepen Rik Verwaest / Ivo Andries:

-Over welk bedrag kunnen wij spreken om al deze werken te kunnen realiseren? Welke bedragen worden voorzien voor de gymhal, de sporthal en de hoge velden.

De kostprijs voor de bouw van de gymhal bedraagt 1.536.600 euro excl. btw. Er is nog een budget voorzien voor de aankoop van gymtoestellen en inrichting van 248.400 euro incl. btw.

Voor de sporthal op de KA-site bedraagt het totale gunningsbedrag 3.864.053 EUR incl BTW.

Voor de Hoge Velden wordt in het huidige MJP (2018-2020) enkel budgetten voorzien voor de onteigening van de gronden :

2018 : 521.098 EUR

2019 : 562.171 EUR

Belangrijk om te benadrukken is dat de investeringen in Gymhal, Sporthal KA en Hoge Velden zoals opgesomd, allen voorzien zijn in de huidige MJP.

-Welk bedrag wordt voorzien voor het Zimmercomplex?

Ik heb aan collega Cornelis reeds in de voorgaande interpellatie uitleg gegeven wat betreft het Zimmertorencomplex. De detailinfo die u vraagt geef ik bij deze graag mee: er worden volgende bedragen voorgesteld in de budgetten van de komende jaren:

o2019

Zimmertorenpaviljoen: herstel dakkapellen en onderhoud overig buitenschrijnwerk: 21.000 euro

buitenschrijnwerk zimmertoren en schippershuis:

werken: 122.000 euro

erelonen: 12.000 euro

onderhoud metalen elementen: 2.000 euro

opmaak beheersplan:

ereloon: 20.000

te verwachten subsidies: 13.000

o2020

Dakherstellingswerken zimmertoren en schippershuis:

Werken: 40.000 euro

Ereloon: 4000 euro

Te verwachten subsidies: 20.000 euro

 

 

Interpellatie 3 : van Katrien Vanhove (GROEN), Koen Breugelmans (CD&V), Jan Hermans (Lier&Ko) en Freddy Callaerts (sp.a)  i.v.m. weigering marktactie Amnesty International

Op 18 mei 2018 diende de Lierse afdeling van Amnesty International, een vereniging die lid is van de wereldraad, een aanvraag in om op zaterdag 11 augustus een marktactie op te zetten. Tijdens deze actie wilden de vrijwilligers van Amnesty International - met het oog op moederdag op 15 augustus - bloemetjes uitdelen en aandacht vragen voor een Egyptische mensenrechtenactiviste door middel van een infostand en een petitie.

 

Pas op 30 juli - minder dan twee weken voor de actie - ontvangt Amnesty International, na aandringen, een antwoord van het stadsbestuur. De beslissing van de burgemeester luidt: bloemetjes uitdelen mag, vragen om een petitie te ondertekenen niet.

 

Aangezien één van de kerntaken van Amnesty International erin bestaat om de brede bevolking te sensibiliseren rond mensenrechten, blies de organisatie zelf de actie af. Bloemen uitdelen voor moederdag is weliswaar leuk, maar behoort dan weer niet tot de kern van de vereniging. In deze was het een middel om de aandacht te vestigen op de onrechtvaardige behandeling van een Egyptische mensenrechtenactiviste.

 

In antwoord op duidingsvragen van de Lierse afdeling van Amnesty International omtrent de weigering van de petitie verwijst het stadsbestuur naar art. 248-251 van het politiereglement en “eerdere beslissingen die genomen zijn in het kader van fondsen- en ledenwervingsacties”. Wat dit soort acties betreft houdt het stadsbestuur de regel aan dat er per kwartaal zo één actie mag plaatsvinden en voor 2018 zijn alle plaatsen hiervoor al ingevuld.

 

We leiden volgende vragen af uit dit voorval:

 

1.Het is begrijpelijk en wenselijk om het aantal fondsenwervingsacties in de stad te beperken. Een overaanbod zou immers storend kunnen zijn. Alleen was de actie van de Lierse afdeling van Amnesty International een leden- noch fondsenwervingsactie. Men wilde gratis bloemen uitdelen, informatie geven over een mensenrechtenactiviste en vragen een petitie te ondertekenen. Er werd geen geld gevraagd aan passanten, noch gevraagd om zich aan te sluiten bij de vereniging. Waarom wordt dit dan toch als een argument aangehaald om deze actie te weigeren?

 

2.In art. 248-251 van het politiereglement wordt geen onderscheid gemaakt in acties waarbij iets wordt uitgedeeld aan personen. Waar is dan wel de grond terug te vinden om al dan niet te kunnen spreken van een fondsen- dan wel ledenwervingsactie? Op deze manier is het hoogst onduidelijk voor aanvragers van acties om voorafgaandelijk zelf een inschatting te maken van de haalbaarheid van hun actie.

 

3.Afgelopen zaterdag vond er op de markt een fondsenwervingsactie plaats van een organisatie die we allen een warm hart toedragen. Er werden bloemetjes verkocht voor een goed doel. Niettemin was er voor het derde kwartaal reeds een actie voorzien van een andere organisatie. Waarom werd deze actie wel toegestaan en die van Amnesty International - die niet eens de bedoeling had om geld in te zamelen of leden te werven - niet? Zijn er inhoudelijke redenen om deze actie minder ruimte te geven dan andere?

 

Antwoord Burgemeester Frank Boogaerts:

De lokale afdeling van Amnesty International heeft tijdig (18 mei) een aanvraag ingediend voor een actie op 11 augustus.  Het is correct dat het schriftelijk antwoord laattijdig werd verstuurd (30 juli) ; daarvoor onze verontschuldigingen.

In zitting van 22.9.2014 besliste het CBS tot een Plan van Aanpak voor fondsenwerving door NGO’s na overleg met de cellen  Preventie, Evenementen,en Handhaving, en de sanctionerend ambtenaar. Dit werd gedaan omdat er klachten waren van wandelaars, winkelende mensen en bezoekers van de zaterdagse markt en de winkelstraten, omdat zij te pas en te onpas werden aangesproken door mensen die leden wensen te werven, geschenkjes uitdelen, abonnementen trachten te verkopen, handtekeningen proberen in te zamelen, een uitleg willen doen over hun doelstellingen en ideeën, petities laten ondertekenen enz. Dergelijke acties worden zeer dikwijls als storend aanvaard, vandaar deze regeling.

U speelt in uw vragen in op de woorden “leden- of fondsenwervingsacties”. Dat is niet de essentie van de regeling, wel het storend karakter van deze soort acties. In het artikel 249 wordt trouwens duidelijk gesteld dat er geen “ inzamelingen “ mogen gehouden worden in de openbare ruimte zonder voorafgaande en schriftelijke toelating van de burgemeester. Is het verzamelen van handtekeningen op een petitielijst geen inzameling ?

De regeling geschreven in het Algemeen Politiereglement stelt dat er per kwartaal slechts 1 toelating wordt gegeven .

In 2017 werden er 2 toelatingen gegeven (2° en 3° kwartaal). Voor 2018 werden er 4 gegeven (reeds in 2017 toegekend):

1° kwartaal: fondsenwerving WWF

2° kwartaal :leden- en fondsenwerving Amnesty International

3° kwartaal: fondsenwerving Rood Kruis

4° kwartaal: fondsenwerving Greenpeace

Fondsenwerving van Unicef en Dokters van de Wereld werden geweigerd omdat het contingent was uitgeput.

U stelt ook dat er afgelopen zaterdag een “fondsenwervingsactie” werd georganiseerd door  “kom op tegen kanker”. Ik betreur dat u in uw argumentatie deze organisatie  betrekt. Dit was geen fondsenwervingsactie noch een inzamelingsactie van handtekeningen, maar een verkoopactie van bloemetjes waarvoor een aanvraag werd gedaan voor de installatie van een losse standplaats op de zaterdagse markt.

U stelt ook de vraag of er geen inhoudelijke redenen zijn om deze actie minder ruimte te geven dan andere.  Wel, dat is geenszins zo. Het gaat hier zuiver om de toepassing van de bestaande regeling in ons APR. Trouwens, Amnesty International is in het kader hiervan al aan bod gekomen in 2018. Die laatste veronderstelling houdt dus helemaal geen steek.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 september 2018

 

TERREINEN VAN VK HOOIKT – VOORSTEL TOT PLAATSEN VAN KUNSTGRASVELD. NIET GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De terreinen van VK Hooikt hebben in de winterperiode al lang te kampen met wateroverlast.

 

Feiten en context

Vermits het aantal voetbalterreinen in Lier en Koningshooikt en in de onmiddellijke omgeving te beperkt zijn om deftig te kunnen uitwijken, is een kunstgrasveld wellicht de enige oplossing die op korte en middellange termijn soelaas biedt.

 

Juridische grond

De gemeenteraad kan beslissen dat het College van burgemeester en schepenen een lastenboek laat opmaken in overleg met de betrokkenen om vervolgens prijsvraag te doen.

 

Argumentatie

De speeldruk op de terreinen van VK Hooikt is groot.

De sportdienst en sportraad dienen bevraagd.

Alle partijen hebben verkondigd dat zij de plaatsing van een kunstgrasveld ondersteunen. Om te vermijden dat dergelijke eensgezindheid straks als sneeuw voor de zon verdwijnt tijdens bestuursonderhandelingen en –akkoorden is het een ideaal moment om principiële beslissingen te nemen.

 

Stemming

 

5 stemmen voor: Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jan Hermans, Katrien Vanhove en Peter Caluwé

19 stemmen tegen: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

5 onthoudingen: Ludo Peeters, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Verworpen met 5 stemmen voor - 19 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist niet goed te keuren dat het College van burgemeester en schepenen na positief advies van de sportdienst en sportraad een lastenboek laat opmaken in overleg met de betrokkenen; met hen een financiële participatie af te spreken om vervolgens prijsvraag te doen en aanbesteding.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019