Lier

Zitting van 26 juni 2023

Van 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen mondelinge vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

DELEGATIE HANDTEKENING VOORZITTER. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 20 december 2021 over de verkiezing van mevrouw Ann-Sofie Van den Broeck als voorzitter van de gemeenteraad vanaf 1 januari 2022.

OCMW-raadsbeslissing van 20 december 2021 over de kennisname van de van rechtswege aanstelling van mevrouw Ann-Sofie Van den Broeck als voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn vanaf 1 januari 2022.

 

Feiten en context

Tijdens de gemeenteraad van 20 december 2021 werd mevrouw Ann-Sofie Van den Broeck verkozen als voorzitter van de gemeenteraad met ingang op 1 januari 2022. De voorzitter van de gemeenteraad is van rechtswege ook de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Binnen het decreet lokaal bestuur zijn er mogelijkheden om de handtekeningsbevoegdheid te delegeren voor het ondertekenen van alle documenten, met uitzondering van het ondertekenen van de notulen en de zittingsverslagen van de raad voor maatschappelijk welzijn.

De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn trof het besluit om vanaf 12 juni 2023 deze bevoegdheid aan de heer Rik Verwaest, voorzitter van het vast bureau, te delegeren.

Dit besluit wordt voor kennisname aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur, inz. art. 74, 277 §1 en 281

Huishoudelijk reglement van de OCMW-raad (beslissing van 25 februari 2019, en latere wijzigingen)

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist neemt kennis van het besluit van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn van 9 juni 2023 over de delegatie van de handtekeningsbevoegdheid vanaf 12 juni 2023.

 

Art. 2 :

Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de diensten van de stad en OCMW Lier.

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

VERKOOP GRONDEN WOON-BAL NIJLEN:

- ADDENDUM AAN DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST. GOEDKEURING.

- BESTEK VERKAVELINGSWERKEN. GOEDKEURING.

- OVERDRACHT GROND AAN FLUVIUS. GOEDKEURING.

- OVERDRACHT GROND AAN GEMEENTE NIJLEN. GOEDKEURING.

- OFFERTE FLUVIUS + TELENET. GOEDKEURING.

- MANDAAT AAN SOLAG. GOEDKEURING.

- VERKOOPSREGLEMENT. KENNISGEVING.

- HUISHOUDELIJK REGLEMENT KWALITEITSKAMER. KENNISGEVING.

- BTW-BEHANDELING. KENNISGEVING.

- FINANCIËLE IMPACT. KENNISGEVING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 21 maart 2017 ondertekenden de gemeente Nijlen het OCMW van Lier (hierna: de “Partijen”) de “Overeenkomst houdende publiek-publieke samenwerking voor het project Woon-Bal” (hierna: de “Basisovereenkomst”). Deze Basisovereenkomst bevat afspraken over:

        de overdracht van de gronden van OCMW-Lier aan de gemeente Nijlen met het oog op de realisatie van sportinfrastructuur (Eigendom I - recreatiegebied);

        de gezamenlijke studieopdracht voor het ontwerp van de infrastructuur en de vergunningsaanvraag van de gronden binnen het projectgebied;

        de ontwikkeling van de OCMW-gronden (Eigendom II - woongebied).

De overdracht van Eigendom I heeft plaats gevonden.

Op 2 mei 2017 stelde de gemeente Nijlen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Woon-Bal definitief vast;

Op 14 september 2017 bevestigde de gemeente Nijlen de studieopdracht “Infrastructuurwerken Woon-Bal” aan het studiebureau NV EVOLTA Engineers;

Op 5 januari 2021 keurde de GR van de gemeente Nijlen “zaak van de weg” goed;

Op 25 januari 2021 verleende het CBS van de gemeente Nijlen de vergunning - zoals deze werd aangevraagd door het OCMW van Lier - voor het verkavelen en het realiseren en uitrusten van infrastructuur onder voorwaarden;

Op 4 april 2022 keurde het CBS van de gemeente Nijlen het bestek, de ontwerpplannen en de kostenraming voor de uitvoering van de infrastructuurwerken goed met opmerkingen.

 

Feiten en context

Om het dossier voortgang te laten vinden, dienen een aantal principes en documenten te worden goedgekeurd. Hieronder worden de krachtlijnen van de documenten als bijlage geschetst.

  1. Addendum aan de samenwerkingsovereenkomst

In de verdere uitvoering van de Basisovereenkomst, dienen Partijen afspraken te maken met betrekking tot (1) het uitschrijven van een overheidsopdracht voor de realisatie van de verkavelingswerken en (2) de verdere realisatie van het Project.

Deze afspraken zijn geformaliseerd in een addendum aan de Basisovereenkomst (hierna: het “Addendum”) waarvan het ontwerp is gevoegd als Bijlage 1 aan deze nota.

Het afsprakenkader kan als volgt worden samengevat:

  1. Afspraken inzake de plaatsing van de overheidsopdracht

        De plaatsing van de overheidsopdracht voor de realisatie van de verkavelingswerken (rioleringen, verhardingen, groenaanleg) vat aan na ondertekening van het Addendum;

        De gemeente Nijlen heeft het mandaat om de leiding over de plaatsing van de overheidsopdracht waar te nemen en daarbij te handelen in naam en voor rekening van het OCMW-Lier overeenkomstig de modaliteiten van de Overeenkomst;

        Volgende documenten maken het voorwerp uit van een goedkeurende beslissing door OCMW-Lier:

        Het bestek met inbegrip van het administratief bestek;

        De beslissing tot (on)regelmatigheid van een offerte, tot het stopzetten van de plaatsingsprocedure, tot onderhandelen en/of tot de gunning van de Overheidsopdracht (met inbegrip van de beoordelingsverslagen en de eventuele ontwerpen van overeenkomsten);

        De sluiting van de overheidsopdracht.

 

  1. Afspraken inzake de uitvoering van de overheidsopdracht

        EVOLTA zal worden opgedragen om telkens er beslissingen dienen genomen te worden wat betreft het onderdeel van de werken voor rekening van het OCMW-Lier, dienaangaande een voorstel van beslissing op basis van adviezen en voorbereidende documenten over te maken aan het OCMW-Lier én de gemeente Nijlen;

        Met oog op een zo vlot mogelijke werking, streven Partijen ernaar hun respectievelijke beslissingen -wanneer mogelijk- te laten verlopen via het college respectievelijke het vast bureau. Mogelijks kan het OCMW-Lier het één en het ander delegeren aan (de bevoegde organen van) het Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf Lier autonoom gemeentebedrijf (SOLag). 

 

  1. Afspraken inzake de betaling van de werken

        Het bestek voorziet in een afzonderlijke betaling door de gemeente Nijlen en het OCMW-Lier en dit in overeenstemming met de opsplitsing van de werken die in de meetstaat is gemaakt ten laste van de gemeente Nijlen enerzijds en de werken ten laste van het OCMW-Lier anderzijds;

        Op basis van de meest recente raming van het studiebureau EVOLTA ( juni 23) bedraagt het aandeel van OCMW-Lier in de kosten 1.010.500,80 euro (excl. 21% BTW; excl. 4,66% studiekosten). Deze raming is gebaseerd op recente inschrijvingsprijzen en houdt derhalve rekening met de aanzienlijke stijging van de bouwkosten en inflatie in het recente verleden;

 

  1. Afspraken inzake zakelijke rechten

        De gemeente Nijlen verleent een kosteloos zakelijk recht (nl. opstalrecht) aan het OCMW-Lier voor de percelen grond waarop de heraanleg voorzien wordt van de bestaande openbare weg en welke in eigendom zijn van de gemeente Nijlen. Voormeld opstalrecht is overdraagbaar aan de private ontwikkelaar, doch onder de verplichting dat de opstallen bij definitieve oplevering ervan kosteloos aan de gemeente Nijlen toekomen.   Ook de aan te leggen infrastructuur op de gronden van het OCMW-Lier dient – samen met de grond – bij de definitieve oplevering overgedragen te worden aan de gemeente Nijlen.

 

        Het OCMW-Lier is er eigenaar van het perceel 649c dat op basis van het huidig kadasterplan geacht wordt overeen te komen met het bestaande tracé van de weg “Ophoven” (zie Bijlage 02 / figuur 1).

Er is echter onduidelijkheid gerezen over de eigendomssituatie van de weg Ophoven, ter hoogte van de aansluiting met de Kesselsesteenweg. In naam en voor rekening van OCMW-Lier werd de historiek van de betrokken percelen in kaart gebracht. 

Analyse van de eigendomstitels van de aangelanden toont aan dat het huidig en toekomstig wegtracé – op basis van een erfdienstbaarheid – niet louter is gevestigd op het perceel 649c, maar ten dele is gevestigd op de private kavel waarop de woning Kesselsesteenweg 39 is gebouwd en wellicht ook op de kavels waarop de woningen Ophoven 2,4 en 6 zijn gebouwd.

De gemeente Nijlen en OCMW-Lier zullen gezamenlijk de nodige inspanningen leveren om de gronden kosteloos te doen overgaan in het openbaar domein. Indien dit niet mogelijk blijkt, voorziet het Addendum dat er gestreefd wordt naar een passende oplossing die de realisatie van het project Woon-Bal niet belemmert.

 

In 2010 verkocht OCMW-Lier een perceel grond (kadastraal gekend Nijlen, 1e afdeling, sectie D nummer 637B) aan NMBS voor de aanleg van een pendelparking.  De al aangelegde ontsluitingsweg van de parking kent een gemeenschappelijk gebruik met de toekomstige verkaveling.  Een deel van de infrastructuur is aangelegd buiten de grenzen van perceel 637 B op de resterende OCMW-gronden (percelen D639a en D640a).  Naar analogie met de nog aan te leggen ontsluitingswegen in de verkaveling voorziet het Addendum in een kosteloze overdracht aan de gemeente Nijlen voor een totale oppervlakte van 1.270,80 m² (zie Bijlage 02 / figuur 2).

 

        Voor de plaatsing van een distributiecabine voor elektriciteit dient een kosteloze overdracht van een deel van perceel D643b aan Fluvius gerealiseerd te worden en dit voor een totale oppervlakte van 28 m² (zie Bijlage 02 / figuur 3).

 

        Een tweede distributiecabine wordt eveneens opgericht op een perceel grond van OCMW-Lier (perceel D647g). Deze zone is gelegen buiten de rooilijn, zoals gedefinieerd in het verkavelingsplan, waardoor Fluvius aangeeft dat geen voorafgaandelijke overdracht vereist is (zie Bijlage 02 / figuur 4).

 

  1. Afspraken inzake de compensatie voor het sociale objectief

Het integrale sociale objectief van de verkaveling wordt gerealiseerd op gronden dewelke niet aan het OCMW-Lier toebehoren. In eerdere besprekingen tussen de Partijen werd het aandeel in deze compensatie voor OCMW-Lier begroot op 95.000 euro (zie p.5 van uittreksel ocmw-raad 20170321).

 

Het bevrijdend karakter van deze vergoeding werd tot op heden niet geformaliseerd in een onderhandse overeenkomst, noch in de verkavelingsvergunning.

 

Op vraag van SOLag nam het CBS van de gemeente Nijlen op 5 juni 2023 een collegebeslissing die het bevrijdend karakter van deze bijdrage als compensatie van het sociaal objectief verankert.

 

  1. Afspraken inzake de verdere realisatie van het project

In het kader van de verdere realisatie van het project worden in het addendum de nodige afspraken gemaakt m.b.t de procedure voor vervreemding van de gronden en de kwaliteitsbeoordeling van de biedingen.

 

De principes van het verkoopreglement en het huishoudelijk reglement voor de leden van de kwaliteitskamer worden hieronder uiteengezet onder §4.

 

  1. Het bestek voor de verkavelingswerken

Het studiebureau Evolta werkte een volledig aanbestedingsdossier uit voor de verkavelingswerken. Het dossier is gevoegd als Bijlage 3 aan deze nota.  Als verantwoordelijke voor de plaatsing van de overheidsopdracht bevestigt de gemeente Nijlen de volledigheid van het dossier en de integrale conformiteit met de verkavelingsvoorschriften.

 

  1. De realisatie van de nutsleidingen

De offerte van Fluvius voor de realisatie van de nutsleidingen voor de disciplines elektriciteit en openbare verlichting (deel OCMW-Lier) dd 19 april 2022 is gevoegd als Bijlage 4 aan deze nota. De kostprijs voor deze werken bedraagt 100.496,03 euro (excl. BTW).

 

De offerte van Telenet voor de realisatie van de nutsleidingen voor de discipline Telecom (deel OCMW-Lier) dd 12 juli 2022 is gevoegd als Bijlage 5 aan deze nota. De kostprijs voor deze werken bedraagt 30.117,94 euro (excl. BTW).

 

De bevestiging van de blijvende geldigheid van de voorwaarden van de offertes werd opgevraagd.

 

De offerte voor de aanleg van de nutsleidingen voor de discipline water is nog te ontvangen.

 

  1. De verkoopprocedure

Met het oog op het voeren van de verkoopprocedure van de OCMW-gronden werkte SOLag een ontwerp van verkoopreglement uit. Het ontwerp is gevoegd als Bijlage 6 aan deze nota.  De krachtlijnen van de procedure kunnen als volgt worden samengevat:

 

        Alle OCMW-Lier gronden worden aan één ontwikkelaar verkocht die zelf een fasering in de realisatie van het project voorziet.

        Voorafgaandelijk aan de verkoop van de gronden worden de infrastructuurwerken gerealiseerd door OCMW-Lier op basis van een overdraagbaar recht van opstal.  Dit recht van opstal wordt – samen met de gerealiseerde infrastructuur - door OCMW-Lier overgedragen aan de ontwikkelaar voor een forfaitair bedrag dat minimaal overeenkomt met de realisatiekost van de infrastructuur (en te verhogen met de toepasselijke BTW)

        De biedingen worden zowel vanuit een economisch perspectief (de prijs) als vanuit een kwalitatief oogpunt (de landschappelijke kwaliteit van de beoogde ontwikkeling per bouwveld) beoordeeld. 

        De kwalitatieve beoordeling van de biedingen gebeurt door een projectkwaliteitskamer. De samenstelling en werkingsprincipes van deze kwaliteitskamer zijn hieronder uiteengezet in § 5.

 

        Wanneer

        De hoogst gerangschikte bieding als voldoende hoog wordt beschouwd; en

        De landschappelijke kwaliteit van de beoogde ontwikkeling als voldoende kwalitatief wordt beoordeeld;

        zal de kandidaat-koper met de hoogst gerangschikte bieding genomineerd worden als voorkeursbieder en uitgenodigd worden voor

        De ondertekening van een intentieverklaring; en

        Het toelichten van een schetsontwerpdossier voor elk van de vier woningtypes zoals gedefinieerd in de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP, te weten: de woontuin, het woonerf, het woonpark, het woonhof.

 

        Wanneer het voorgelegde schetsontwerp een voldoende kwaliteitsniveau in zich heeft, kan de voorkeurbieder eenmalig uitgenodigd worden een verbeterd ontwerp voor te stellen aan de projectkwaliteitskamer.

 

        Na deze tweede toelichting, dan wel na de eerste toelichting indien de voorkeurbieder niet uitgenodigd werd voor een tweede toelichting, en in zoverre het voorgelegde ontwerp voldoende kwalitatief en vergunbaar geacht wordt, zal SOLag de voorkeursbieder uitnodigen tot ondertekening van (1) een verkoopbelofte voor de gronden en (2) een overeenkomst tot verkoop van de infrastructuur.

 

        Indien het voorgelegde ontwerp onvoldoende kwalitatief is en/of niet (volledig) vergunbaar geacht wordt is SOLag vrij de besprekingen met de voorkeurbieder te staken, niet over te gaan tot het ondertekenen van een verkoopbelofte en de besprekingen te hernemen met de eerstvolgend gerangschikte bieder.

 

        De verkoopbelofte wordt verleend mits betaling van een optiegeld (10%) bij het ondertekenen van de verkoopbelofte. De authentieke akte zal verleden worden uiterlijk binnen de vier maanden na de laatste van volgende data: (1) de datum van ondertekening van verkoopbelofte en (2) de voorlopige oplevering van de infrastructuur.

 

        De finale tekst van het verkoopreglement wordt momenteel afgestemd met de gemeente Nijlen.

 

Volgende documenten maken het voorwerp uit van een goedkeurende beslissing door het OCMW-Lier:

        De motivatienota tot het aanduiden van een voorkeurbieder en de intentieovereenkomst;

        De motivatienota tot het ondertekenen van een verkoopbelofte voor de gronden en de verkoop van de infrastructuur;

        De notariële transactiedocumenten.

 

  1. De projectkwaliteitskamer

De samenstelling en werking van de projectkwaliteitskamer zijn beschreven in een huishoudelijk reglement dat is gevoegd als Bijlage 7 aan deze nota en door alle leden van de kwaliteitskamer voor akkoord dient ondertekend te worden.

 

        De finale tekst van het huishoudelijk reglement wordt momenteel afgestemd met de gemeente Nijlen.

 

  1. Rol van SOLag en wijze van vergoeding

SOLag neemt de rol op om de gronden van het OCMW Lier, die zich niet op Liers grondgebied bevinden, te valoriseren en te vermarkten. De gronden die het voorwerp vormen van deze procedure zijn hiertoe expliciet opgenomen in de heersende beheersovereenkomst tussen de stad Lier en SOLag dewelke ook haar uitwerking kent voor de samenwerking met OCMW- Lier.

 

Met het oog op een efficiënte en effectieve organisatie van het valorisatieproces stelt SOLag volgende rolverdeling voor tussen de stad Lier / OCMW Lier en SOLag:

 

  1. Voor wat betreft het ontwerp en de realisatie van de verkavelingswerken

Kwalificeert de rol van SOLag als “dienstverlening” zoals gedefinieerd in de Beheersovereenkomst tussen Stad Lier en SOLag waarbij SOLag:

        In staat voor de coördinatie van de verschillende betrokken actoren binnen en buiten de stadsdiensten;

        De stad Lier adviseert bij beleidsvoorbereidende beslissingen. De stad Lier duidt de leidend ambtenaar aan voor de overheidsopdrachten voor ontwerp en realisatie van de verkavelingswerken (in deze: de gemeente Nijlen).

        De stad Lier adviseert inzake goedkeuringen van vorderingsstaten en betalingen van facturen

 

  1. Voor wat betreft de effectieve valorisatie van de gronden

Kwalificeert de rol van SOLag als “lastgeving” zoals gedefinieerd in de Beheersovereenkomst tussen Stad Lier en SOLag waarbij SOLag:

        De leidend ambtenaar en de adviserende personen m.b.t. de verkoopprocedure van de gronden aanduidt;

        Alle beleidsvoorbereidende beslissingen (selectie– en gunningsverslagen, nota’s voor het College van Burgemeester en Schepenen, briefwisseling … ) voorbereid in samenspraak met de stad Lier. De bevoegde organen van de stad Lier, zijnde College van Burgemeester en Schepenen en de Gemeenteraad, behouden echter ten volle hun bevoegdheid en nemen de beslissingen overeenkomstig de bevoegdheidsverdeling van het Decreet Lokaal Bestuur. Er is immers geen bevoegdheidsdelegatie met betrekking tot de beslissingen over het patrimonium.

 

De stad Lier vergoedt de prestaties die Solag levert. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen

        Prestaties die SOlag zelf levert met eigen personeel of door middel van freelance inzet van medewerkers gespecialiseerd in het management van stadsontwikkelingsprojecten en publiek/private samenwerkingen.

        Gespecialiseerde studies en adviezen (juridisch, fiscaal, (geo-)technisch,….)

 

De prestaties die Solag zelf levert, worden door Solag aan de stad Lier / OCMW-Lier aangerekend op basis van een vergoeding ten belope van 2,5% van de verkoopopbrengsten van de gronden en de infrastructuur. SOLag stelt voor deze vergoeding eenmalig aan te rekenen bij contractsluiting met de private ontwikkelaar.

 

De gespecialiseerde studies en adviezen worden aan kostprijs doorgerekend door SOLag, dan wel rechtsreeks gefactureerd aan OCMW-Lier.

 

  1. BTW-behandeling

De verkoop van de gronden aan de private ontwikkelaar gaat gepaard met de verkoop van de infrastructuurwerken door OCMW Lier aan de private ontwikkelaar, met de verplichting om deze gratis over te dragen aan de gemeente Nijlen. Hierbij gelden wel volgende aandachtspunten:

        OCMW Lier beschikt over een actief btw-nummer maar zal wellicht niet voor btw geregistreerd zijn voor activiteiten als een “beroepsoprichter”, i.e. een belastingplichtige die geregeld nieuwe gebouwen realiseert en verkoopt (nader te verifiëren).

        Onder deze assumptie betekent dit dat de overdracht van de infrastructuurwerken door OCMW Lier zal gebeuren onder het stelsel van de “optionele” btw-plicht voor verkoop van nieuwe gebouwen. Hierbij gelden een aantal bijzondere formaliteiten die dienen vervuld te worden

        De aftrek van de btw op de kosten in hoofde van OCMW Lier zal gebeuren na de verkoop van de infrastructuur werken terwijl de verschuldigde btw op de aannemingswerken wel door OCMW Lier moet worden afgedragen via de periodieke btw-aangifte (facturen met verlegging van heffing), in de veronderstelling dat OCMW Lier inderdaad gehouden is tot het indienen van periodieke btw-aangiften.

        Overdracht van de infrastructuurwerken dient te gebeuren aan een correcte prijs, i.e. in principe een marktconforme prijs, en zeker geen prijs die lager mag zijn dan de kostprijs.

        De private ontwikkelaar zal woningen en gronden wellicht gesplitst verkopen. De overdracht van de infrastructuurwerken dient dan te gebeuren aan de vennootschap die de woningen zal realiseren (op basis van een opstalrecht in principe) om btw-aftrek in hoofde van de private ontwikkelaar mogelijk te maken.

 

  1. Financiële rapportering

Bijlage 8 aan deze nota bevat de actuele status van de budgetopvolging. Op basis van de huidige ramingen bedraagt het batig saldo van het volledige valorisatieproces +/- 3,25 mln. euro.

Rekening houdend met een beperkt aantal ontbrekende ramingen wordt een batig saldo van +/- 3,0 mln. euro verwacht voor de volledige operatie.

 

Bovenstaand batig saldo is gebaseerd op een eenmalige vergoeding van de grond door de private ontwikkelaar in 2024. Een spreiding van de inkomsten in de tijd kan het batig saldo positief beïnvloeden. De opportuniteit van deze gespreide betaling dient in latere fase afgewogen te worden.

 

De verkoopprijs van de grond is gebaseerd op de best mogelijke inschatting van de realisatiekosten en verkoopprijzen van de op te richten woonentiteiten.  De (residentiële) vastgoedmarkt is op dit ogenblik echter zeer volatiel door de sterk gestegen bouw- en energiekosten en (hypothecaire) rente.  Deze ramingen dienen dan ook met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd te worden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Overheidsopdrachtenwetgeving

Koop-verkoopprincipes

Verbintenissenrecht: publiek publieke samenwerking

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1:

De OCMW-raad beslist het addendum aan de basisovereenkomst goed te keuren met in acht neming van onderstaande artikelen 2 tot en met 9:

 

Art. 2:

De OCMW-raad beslist de kosteloze overdracht van delen van de percelen D639a en D640a zoals aangeduid op plan aan de gemeente Nijlen goed te keuren voor een totale oppervlakte van 1.270,80 m².

De OCMW-raad mandateert SOLag om de transactiedocumentatie voor te bereiden i.s.m. team Vastgoedbeheer.

 

Art. 3:

De OCMW-raad beslist de kosteloze overdracht van een deel van perceel 643b zoals aangeduid op plan aan Fluvius goed te keuren voor een totale oppervlakte van 28 m².

De OCMW-raad mandateert SOLag om de transactiedocumentatie voor te bereiden i.s.m. team Vastgoedbeheer.

 

Art. 4:

De OCMW-raad beslist het bestek “Verkavelingswerken Woon-Bal Nijlen” met inbegrip van het administratief bestek goed te keuren.

 

Art. 5:

De OCMW-raad neemt kennis van de offertes van Fluvius dd 19 april 2022 en Telenet van 12 juli 2022 en verleent mandaat aan het vast bureau om te beslissen over de offertes zodra de blijvende geldigheid van de voorwaarden van de offerte wordt bevestigd door Fluvius, resp. Telenet, dan wel een geactualiseerde offerte wordt voorgelegd.

De OCMW-raad verleent mandaat aan het vast bureau om te beslissen over de offerte van PIDPA zodra deze wordt voorgelegd.

 

Art. 6:

De OCMW-raad neemt kennis van het ontwerp van verkoopreglement en het huishoudelijk reglement voor de projectkwaliteitskamer.

De OCMW-raad verleent mandaat aan een vertegenwoordiger van SOLag om in naam en voor rekening van het OCMW de rol van vertegenwoordiger van het OCMW op te nemen.

 

Art. 7:

De OCMW-raad beslist de rol van Solag en de bijhorende vergoedingsmechanisme goed te keuren.

 

Art. 8:

De OCMW-raad neemt kennis van de BTW-behandeling van toepassing op de verkoop van de infrastructuur. De OCMW-raad vraagt SOLag verdere afstemming met de financieel directeur te organiseren.

 

Art. 9:

De OCMW-raad neemt kennis van de financiële rapportering.

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

VERKOOP LANDBOUWGROND PERCEEL 0418 BERLAAR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Vast Bureau d.d. 21.11.2022 - Principiële goedkeuring verkoop

Vast Bureau d.d. 22.05.2023 - Goedkeuring

 

OCMW Lier is eigenaar van een grond gelegen aan de Kraaienweg te Berlaar dat ten kadaster gekend is als Berlaar 12002-C-0418-000-00. Het perceel heeft een oppervlakte van 12.739 m²  volgens het opmetingsplan en situeert zich aan de openbare weg . Het perceel is momenteel verpacht. De pachtprijs per jaar bedraagt 358,68 euro. De pachter heeft interesse tot aankoop van het perceel. De pachter heeft bij een verkoop een voorkooprecht op het perceel. .

 

De taxatiewaarde van het perceel bedraagt 114.651 euro welke werd opgemaakt door landmeter Mathieu Petitjean op datum van 23/01/2023.

 

Deze taxatiewaarde zal tevens de instelprijs zijn voor de verkoop via BIDDIT.

 

1.1 Juridisch kader

Bevoegdheid

De verkoop van onroerende goederen is een daad van beschikking en behoort in principe tot de bevoegdheid van de gemeente- en ocmw-raad (artikel 41, tweede lid, 11° Decreet lokaal bestuur).

 

Procedure

Voortaan biedt artikel 293 DLB een duidelijke rechtsgrond voor de vervreemding van onroerende goederen door openbare besturen.

Artikel 293 van het DLB bepaalt immers het volgende: "onroerende goederen van de gemeente en van de autonome gemeentebedrijven worden altijd vervreemd volgens de principes van mededinging en transparantie, behalve als er een motivering wordt gegeven voor een afwijking daarvan.

Het eerste lid is van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "de gemeente" wordt gelezen als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn" en "de autonome gemeentebedrijven" wordt gelezen als "de verenigingen opgericht overeenkomstig deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 en 3"."

 

Dit artikel bevestigt dat de verkoopprocedures moeten voldoen aan de beginselen van mededinging en transparantie. Daarnaast bevat het ook de mogelijkheid om af te wijken van deze algemene principes, mits deze afwijking uitdrukkelijk gemotiveerd wordt.

Het decreet legt dus geen specifieke procedure op. Het bepaalt enkel dat de procedure transparant moet zijn en dat de mededinging gegarandeerd moet worden.

Dit wordt ook bevestigt door de memorie van toelichting. Deze verduidelijkt dat het bestuur kiest welke procedure het meest voordelig is en leidt tot het verkrijgen van de beste prijs met de minste kosten, rekening houdend met de beginselen van transparantie en mededinging.

 

Verder is er nog de omzendbrief KB/ABB 2019/3 aangaande transacties van onroerende goederen door lokale besturen en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten. De omzendbrief bevat richtlijnen over de procedures die het bestuur moet volgen in het kader van het beschikking en beheer van haar patrimonium. Er moet een geldig en recent schattingsverslag voorhanden zijn, voorafgaand aan de vervreemding van het goed. Dit betekent dat het schattingsverslag maximaal 2 jaar oud mag zijn. Voor onroerende transacties moet ook de markt geraadpleegd worden. Elke mogelijk geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee te dingen. Een procedure met voldoende openbaarheid, transparantie en voldoende en gepaste publiciteit om de mogelijk geïnteresseerden te bereiken, is de beste garantie voor het verkrijgen van een goede prijs; het is volgens dezelfde omzendbrief de werkwijze die het best het algemeen belang dient, temeer omdat de individuele begunstiging bij een dergelijke procedure weinig kansen krijgt. Echter, onderhandse verkopen met voldoende publiciteit, transparantie en mededinging beantwoorden ook aan de voormelde criteria. Alleen om redenen van algemeen belang kan worden aanvaard dat de transactie zonder concurrentie verloopt; dit moet het bestuur door middel van een bijzondere motivering aantonen.

 

Conclusie

Het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 stellen als beginsel voorop dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de algemene regel moet zijn en de onderhandse verkoop een uitzondering moet blijven. Als algemeen principe van goed bestuur geldt immers dat om de hoogste opbrengst te garanderen de verkoop openbaar moet zijn, tenzij mits uitdrukkelijke motivering en rekening houdend met het transparantie- en mededingingsbeginsel hiervan kan afgeweken worden.

 

Toepassing op deze verkoop

Er wordt voorgesteld om het onroerend goed te verkopen via Biddit. Biddit is een online biedingsplatform georganiseerd door de kamer van notarissen. Het is vergelijkbaar met een klassieke openbare verkoop, alleen gebeurt het online. Het onroerend goed wordt gedurende vier weken tegen een instelprijs op het online platform gepubliceerd. Gedurende deze publiciteitstermijn kan er nog niet geboden worden op de onroerende goederen. Kandidaat-kopers kunnen de onroerende goederen tijdens deze periode bezichtigen.

 

Nadat deze termijn afgelopen is, begint een nieuwe termijn te lopen, namelijk de biedingstermijn. Deze termijn is beperkt tot 8 kalenderdagen. Gedurende deze periode kan elke geïnteresseerde koper online een bod uitbrengen. Als er nog een bod wordt gedaan in de laatste 5 minuten van de biedingstermijn, wordt de termijn met 5 minuten verlengd. Dit proces blijft zich herhalen totdat er een definitief bod is.

 

Zodra er een definitief bod is dat hoger of gelijk is aan de instelprijs, heeft de verkoper 10 dagen de tijd om de onroerende goederen toe te wijzen aan de koper. Aangezien de toewijzingsperiode zeer kort is, is het niet mogelijk om het definitieve bod voor te leggen aan de OCMW-raad (tenzij de verkopen zo georganiseerd worden dat er een OCMW-raad valt in de biedingsperiode). Er werd advies gevraagd aan een notaris om te bepalen wat een correcte werkwijze zou zijn. Daarnaast werden er ook inlichtingen ingewonnen bij de stad Mechelen die ook plant om verkopen uit te voeren via Biddit. Beiden meldden dat er vooraf door de gemeente- of OCMW-raad een beslissing tot verkoop wordt genomen, waarin de instelprijs wordt vastgelegd. Vervolgens wordt het onroerend goed te koop aangeboden. Zodra de instelprijs gehaald is, is de verkoop rond. Wanneer de instelprijs niet gehaald wordt, gaat de verkoop niet door. Het definitieve bod wordt niet voorgelegd aan de gemeente- of OCMW-raad om er een beslissing over te nemen. Achteraf kan de verkoop wel ter kennisgeving worden voorgelegd aan de gemeente- of OCMW-raad. Daarom wordt dit dossier doorverzonden naar de OCMW-raad om de instelprijs vast te leggen op de geschatte waarde, zijnde 114.651 euro.

 

Een verkoop via het online biedingsplatform Biddit voldoet aan de vereisten van het Decreet Lokaal bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3. Immers, de verkoop wordt gedurende 4 weken gepubliceerd om zoveel mogelijk geïnteresseerde kopers te bereiken. Dit garandeert dat dat een zo hoog mogelijke opbrengst wordt bereikt. Bijgevolg is er voldaan aan het mededingingsbeginsel en het transparantiebeginsel. Het organiseren van een verkoop via Biddit is dus een verkoopprocedure die voldoet aan de principes van het Decreet Lokaal bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 en kan in dit geval toegepast worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om het perceel die ten kadaster gekend is als 12002-C-0418-000-00 conform het opmetingsplan in bijlage openbaar te verkopen via biddit met als instelprijs de schattingsprijs van 114.651 euro.

 

Art 2 :

De OCMW-raad beslist dat de verkoop pas mag toegekend worden indien het bod minstens gelijk is aan de schattingsprijs van 114.651 euro en de koper de bijhorende kosten (landmeter- en notariskosten) ten laste neemt.

 

Art 3 :

De OCMW-raad beslist om notaris Verreth aan te stellen om de verkoop via biddit uit te voeren en de notariële akte(s) op te maken en te verlijden.

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

SIGMAPLAN - ONTWERPAKTE AANKOOP DOOR VLM GROND  0435 NIJLEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

OCMW Raad d.d. 21.10.2022 - Goedkeuring verkoop

 

Lier is eigenaar van een perceel dat ten kadaster gekend is als Nijlen 3e afdeling sectie D 435 C.

Dit perceel maakt deel uit van het Sigma-plan, dat Vlaanderen beter moet beveiligen tegen overstromingen en waardevolle riviernatuur nieuwe kansen moet geven. Het Sigmaproject Nete en Kleine Nete telt ongeveer 265 hectare en omvat verschillende zones. Eén daarvan beslaat het gebied van Varenheuvel - Abroek op grondgebied van de gemeenten Grobbendonk, Nijlen en Zandhoven.

 

VLM doet een bod van 81.600 euro voor dit perceel.

 

Feiten en context

In het kader van de verkoop van het perceel bezorgt notaris Verreth-Ruiters de ontwerpakte. Deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019

 

Argumentatie

De OCMW-raad overweegt om de ontwerpakte betreffende de verkoop van perceel dat ten kadaster gekend is als Nijlen 3e afdeling sectie D nr 435 C in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om de ontwerpakte in bijlage betreffende de verkoop van het perceel ten kadaster gekend is als Nijlen 3e afdeling sectie D nr 435 C aan de Vlaamse Landmaatschappij goed te keuren.

 

Art 2 :

De OCMW-raad machtigt de voorzitter van het vast bureau Rik Verwaest en waarnemend algemeen directeur Bart Luyckx (en bij diens afwezigheid haar afgevaardigde(n) Ilse Anné en/of Kyrina Van Goubergen) voor de ondertekening van de notariële akte en alle bijhorende stukken.

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

AANVULLENDE TWEEDE PENSIOENPIJLER CONTRACTUELEN. PROLOCUS - OVERGANG NAAR DC-VOORWAARDEN VANAF 1 JANUARI 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis
Sinds 2018 is Stad en OCMW Lier aangesloten bij OFP Provant voor de tweede pensioenpijler voor haar contractuele personeelsleden.

De gemeenteraad besliste op 18.12.2017 om per 1 januari 2018 lid te worden van het “OFP PROVANT”, Organisme voor de Financiering van Pensioenen van de contractuele medewerkers van de publieke werkgevers in de provincie Antwerpen.

De OCMW-raad besliste op 12.12.2017 om per 1 januari 2018 lid te worden van het “OFP PROVANT”, Organisme voor de Financiering van Pensioenen van de contractuele medewerkers van de publieke werkgevers in de provincie Antwerpen.

 

Sinds 2023 heet dit fonds OFP Prolocus, naar aanleiding van een uitbreiding van een fonds voor lokale besturen uit de provincie Antwerpen naar een fonds voor lokale besturen over heel Vlaanderen. De administratieve overgang van OFP Provant naar OFP Prolocus werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 24 oktober 2022 en ging in vanaf 1 januari 2023.
 

De voorwaarden waaronder contractuele personeelsleden aanvullend pensioen opbouwden, bleven evenwel dezelfde in 2023.
 

Feiten en context

​Momenteel is het bestuur aangesloten bij de Defined Benefit-regeling die OFP Prolocus van OFP Provant heeft geërfd. Daarbij is de doelstelling om een kloofdichting van 75% te bekomen met een statutair pensioen. Deze pijler wordt gefinancierd in het afzonderlijk ‘Provant’-vermogen.

Binnen dit plan belooft de werkgever een bepaald aanvullend pensioen dat zal worden uitgekeerd in een jaarlijkse geïndexeerde pensioenrente, levenslang. Dit bedrag is gebaseerd op de baremieke wedde verdiend in de laatste jaren voor pensionering. Een overlijdensdekking is niet voorzien.

 

OFP Prolocus heeft nu de mogelijkheid ingevoerd om over te stappen naar een nieuw plan, met name een Defined Contribution-formule (vaste-bijdragenplan), dat gefinancierd wordt in het VVSG afzonderlijk vermogen. 

 

In een Defined Contribution-plan belooft de werkgever een bepaalde bijdrage (een jaarlijkse bijdrage uitgedrukt als een percentage van het aan RSZ-onderworpen brutoloon) te betalen zonder vastgesteld rendement (uitgezonderd het minimumrendement zolang het personeelslid in dienst blijft, met name de WAP-garantie, op dit moment 1,75%, gekoppeld aan de langetermijnrente).

OFP Prolocus maakte een nota op maat van het bestuur met de toelichting van de verschillende mogelijkheden binnen het nieuwe plan (flat rate, step rate en step rate met tussenplafond) en vergeleek het huidige plan met het eventuele nieuwe plan waarbij de kloofdichting van 75% met een statutair pensioen wordt benaderd. ​Deze nota werd als bijlage bij dit agendapunt gevoegd.

 

De step rate formule betekent dat het mogelijk is om op het gedeelte van het loon dat boven het maximumplafond voor de berekening van het wettelijke pensioen uitkomt, een hogere toezegging te doen om zo het verschil tussen een statutair pensioen en een wettelijk pensioen verder te verkleinen. Een tussenplafond versterkt dit effect nog.

Bij de flat rate formule wordt er jaarlijks een vast percentage van het aan RSZ onderworpen brutoloon per personeelslid bijgedragen.

 

Argumentatie

Uitgaande van de initiële doelstelling van een kloofdichting van 75% met een statutair pensioen wordt voorgesteld om voor volgende formule te kiezen (step rate met tussenplafond):

4,20% S1 + 5,90% S2 + 9,70% S3

 

Deze formule biedt voor contractuele personeelsleden van elk niveau (A tot E, ook decretale graden) de interessantste optie.

 

Het bestuur zal dit percentage jaarlijks bijdragen. Wanneer over de totale loopbaan waarbij het personeel aangesloten was bij het DC-plan, de wettelijke WAP-garantie (minimumrendement) niet behaald wordt en de bijkomende opgebouwde voorzieningen (Prefinanciering en WAP-voorzieningen) onvoldoende zijn, dan zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen.
Momenteel is het minimumrendement gelijk aan 1,75% voor actieve aangeslotenen (1), 0% voor passieve aangeslotenen (2).

 

Het bestuur zal, als bijkomende veiligheid, de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging, moeten voorzien in een extra prefinanciering van 5% om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen. Deze prefinanciering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen.

 

Het behaalde rendement boven het minimumrendement, momenteel gelijk aan 1,75%, zal niet volledig toegewezen worden aan de contractuele personeelsleden. Een deel zal gebruikt worden om WAP voorzieningen op te bouwen, en eventuele tekorten ten gevolge van de minimumrendementsgarantie aan te zuiveren.

In dit nieuwe plan van OFP Prolocus zit eveneens een overlijdensdekking. Dit in tegenstelling met het bestaande plan. Dat betekent dat het opgebouwde kapitaal op het moment van overlijden voor het bereiken van de pensioenleeftijd, aan de erfgenamen toekomt. In het Defined Benefit-plan van Provant is er geen enkel bedrag verschuldigd wanneer het personeelslid overlijdt.

In het nieuwe plan verlaat het bestuur de oorspronkelijke filosofie om een levenslange bijkomende rente ter aanvulling van het wettelijk pensioen te voorzien en zal er in de plaats éénmalig een kapitaal worden uitgekeerd, bij pensionering.

 

Deze eenmalige uitbetaling van een kapitaal wordt momenteel belast aan 10%, tenminste zolang het personeelslid de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt bij opname van het wettelijk pensioen. Zo niet, bedraagt het tarief 16%.

Dit in tegenstelling tot de geïndexeerde rente die een contractueel personeelslid met pensioen ontvangt. Dit bedrag wordt jaarlijks in de personenbelasting belast aan marginaal tarief.

 

In het nieuwe plan volgt het bestuur de maatschappelijke evolutie waarbij er steeds minder Defined Benefit-plannen worden aangeboden en steeds meer vaste-bijdragenplannen (Defined Contribution). De financiële impact van een dergelijk plan op het lokaal bestuur speelt daar een aanzienlijke rol.

 

Het nieuwe plan is immers minder inflatiegevoelig zodat er minder buffers moeten aangehouden worden. Dat betekent dat dit plan, op lange termijn, goedkoper is voor het bestuur dan het Defined Benefit-plan en dat er minder kans is op onvoorziene meeruitgaven. Een exacte becijfering van deze verwachte vermindering van extra uitgaven is evenwel onmogelijk.

 

In het Defined Benefit-plan is er sprake van een dekkingsgraad die voldoende hoog moet zijn. De dekkingsgraad is de verhouding tussen de langetermijnverplichting en de reserves van het fonds. In 2022 is deze dekkingsgraad sterk afgenomen. Dit omwille van twee factoren. Ten eerste was er de hoge inflatie, die de langetermijnverplichtingen sterk de hoogte in duwt. De indexering van de lonen heeft immers tot gevolg dat het pensioenbedrag dat in de toekomst moet betaald worden, ook sterk stijgt. Ten tweede was 2022 een slecht beursjaar, wat als gevolg heeft dat de reserves zijn gezakt.

 

Overstap naar het nieuwe plan houdt rekening met de reeds aangesloten personeelsleden. Deze kunnen individueel kiezen om in het huidig plan te blijven of om vanaf 01/01/2024 voor de toekomst over te gaan  naar het nieuwe plan. Personeel aangeworven vanaf voormelde datum kan enkel maar in het nieuwe plan een tweede pensioenpijler opbouwen. Deze keuzemogelijkheid wordt enkel nu gegeven. Een personeelslid kan op een latere datum niet meer overstappen.

Voor alle contractuele medewerkers in dienst worden er in het najaar infosessies op diverse locaties van Stad en OCMW Lier georganiseerd, met nadien de mogelijkheid om de individuele keuze te bespreken met een medewerker van de personeelsdienst. De contractuele medewerkers ontvangen eveneens een persoonlijke simulatie van OFP Prolocus.

 

De keuze is uiterst persoonlijk. De personeelsdienst zal dan ook de hulp van de vakorganisaties inschakelen om medewerkers correct te informeren. Voorkeur voor kapitaal of rente, levensverwachting, wens om een overlijdensdekking te hebben, plannen bij pensionering, familiesituatie, erfelijke voorgeschiedenis,… zijn allemaal factoren die meespelen. De complexiteit van de materie en de ondersteuning vanuit de vakorganisaties werd besproken op de Bijzondere Overlegcomités van maart en juni.

 

Daarnaast speelt ook de berekeningsbasis van de respectieve plannen een rol. Het DB-plan bouwt pensioen op, op basis van de baremieke wedde. Het DC-plan gaat uit van alle rsz-onderworpen brutoloon. Personeelsleden die veel toeslagen ontvangen – bijvoorbeeld voor avond- of weekendwerk – bovenop hun baremiek loon, hebben dus een ruimere berekeningsbasis voor hun aanvullend pensioen in het DC-plan.

Het bestuur vormt met andere rechtspersonen waarmee ze nauwe banden heeft (OCMW Lier, SOlag, Stad Lier) een MIPS-Groep (Multi-Inrichters PensioenStelsel):Binnen deze MIPS-groep geldt dat er interne mobiliteit is voor het personeel zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid. Ieder lid van een MIPS-Groep moet eenzelfde plan aanbieden.


De op basis van het financieringsplan verschuldigde bijdragen zullen ingehouden worden door de RSZ en daarna doorgestort worden aan OFP Prolocus;  De beheerskosten ten gunste van het fonds, worden, evenals bij de DB-formule, de eerste jaren niet aangerekend.

 

 

[1] Een aangeslotene in dienst van het bestuur

[2] Een aangeslotene die het bestuur verlaten heeft en zijn pensioenreserves in OFP PROLOCUS heeft laten staan.

 

Juridische grond

Wetgeving aanvullende pensioenen

Beslissing gemeenteraad 24 oktober 2022

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad beslist om met ingang van 01/01/2024 voor de toekomstige diensten over te stappen naar de vaste-bijdragenformule (in plaats van de huidige DB-formule) dit met een bijdragevoet van

 

4,20% S1 + 5,90% S2 + 9,70% S3

 

S1 = gedeelte pensioengevend loon, begrensd tot 50% van het pensioenplafond

S2 = gedeelte pensioengevend loon, boven 50% en onder 100% van het pensioenplafond

S3 = het gedeelte van het pensioengevend loon boven het pensioenplafond

 

Artikel 2:

Aan de op 31/12/2023 actieve contractuele personeelsleden wordt een individuele keuze gegeven om in het huidige plan te blijven of om over te stappen naar het nieuwe plan. Deze keuzemogelijkheid wordt éénmalig aangeboden.

Artikel 3:
Aan al de toekomstige contractuele personeelsleden wordt standaard het nieuwe vaste-bijdragenplan aangeboden.


Artikel 4:
De raad beslist om een MIPS-groep (Multi-inrichters pensioenstelsel) op te richten met volgende besturen: 

 

Stad Lier - BE 0207.502.301

OCMW Lier – BE 0212.193.240

SOLag – BE 0866.000.162

Dungelhoeff Bedrijvencentrum - BE 0846.380.428

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

SAMENWERKINGSPROTOCOL PALLIATIEVE ZORG ARRONDISSEMENT MECHELEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de jaren '90 van vorige eeuw is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Palliatieve Zorg Arrondissement Mechelen vzw.

 

Feiten en context

Het is aangewezen om de samenwerkingsovereenkomst te actualiseren, minimaal met als bedoeling de (contact)gegevens te vernieuwen.

 

Juridische grond

In het Woonzorgdecreet (19/2/2019) is de noodzaak aan een samenwerkingsovereenkomst met een Palliatief Netwerk opgenomen.

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Minimaal omwille van actualisering van contactgegevens, was het aangewezen de samenwerkingsovereenkomst met Palliatief Netwerk Mechelen te vernieuwen. Daarnaast worden 2 specifieke opdrachten opgenomen, om de samenwerking in Lier verder te concretiseren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De raad beslist akkoord te gaan met het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen Palliatieve Zorg arrondissement Mechelen vzw en OCMW Lier.

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

TOETREDING TOT DE AANKOOPCENTRALE "CREAT" - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS ALGEMENE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (afgekort: TMVS) is een dienstverleningsorganisatie die expertise rond aankoop en de wetgeving op overheidsopdrachten bundelt met interessante aankoopvolumes, zodat de deelnemende besturen via het CREAT-platform gemakkelijk en voordelig kunnen aankopen.

Ondertussen zijn er al meer dan 600 gemeenten, steden en andere organisaties die gebruik maken van de diensten van deze aankoopcentrale.

 

Instellingen, zoals de stad en het OCMW, die onderhevig zijn aan de wetgeving op overheidsopdrachten steeds worden geconfronteerd met complexere technisch-administratieve vraagstukken. Er worden meer en meer eisen op vlak van vakspecifieke kennis gesteld.

Samenwerking op het vlak van overheidsopdrachten en/of aanbieden van facilitaire diensten kan positieve schaaleffecten en synergieën genereren;

TMVS, een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging die opgericht is in 2017, biedt hiervoor een aanbod aan. Het toetredingsdossier wordt als bijlage toegevoegd;

De dienstverlening van TMVS enkel kan aangeboden worden aan deelnemers van TMVS.

Uit voornoemd dossier blijkt voldoende dat de autonomie van de deelnemende partners ten volle wordt gerespecteerd.

De kapitaalsinbreng én de voorgeschreven betalingsmodaliteiten zijn beschreven in het toetredingsdossier.

 

Adviezen

De cataloog van CREAT bestaat momenteel uit een 80-tal dossiers, waaronder een aantal zeer interessante voor onze organisatie. De prijzen van de producten uit verschillende dossiers werden vergeleken met de prijzen die momenteel door onze organisatie worden betaald.

Daar waar 1 op 1 vergelijking mogelijk is zijn de prijzen via CREAT gemiddeld een fractie lager.

Door toetreding wordt bespaard op het werkvolume om alle aankopen op een correcte wijze te kunnen organiseren.

 

Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de aankoopcentrale moet onze organisatie deel uit maken van TMVS. Zodoende betreft het een interne dienstverlening en kan BTW toepassing op de dienstverlening vermeden worden.

De toetreding tot TMVS impliceert de aankoop aandelen zoals bepaald in de toetredingsvoorwaarden. Voor het OCMW Lier komt dit neer op een vaste inbreng van 5.000 euro, voor één vierde te volstorten.

 

Argumentatie

De toetreding tot TMVS loopt, conform de statuten, tot 22-12-2035. Voor dergelijk langdurig samenwerkingsakkoord is goedkeuring van de OCMW- raad noodzakelijk.

 

Financiële weerslag

Aankoop TMVS-aandelen voor een totaal bedrag van 1250 euro te volstorten

Actienummer

Omschrijving actie

01-17-KAP-01-07

Financieel beheer - deelnemingen

Het budget dient voorzien te worden via een aanpassing in het meerjarenplan.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De raad beslist met ingang van 1 juli 2023 toe te treden tot Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (afgekort: TMVS), volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier dat als bijlage aan onderhavig besluit wordt toegevoegd.

 

Art 2 :

De raad beslist het effectief lid en plaatsvervangend lid voor de Algemene vergadering van TMVS voor te dragen en onderhavige beslissing aan TMVS mee te delen.

 

Publicatiedatum: 27/09/2023
Overzicht punten

Zitting van 26 juni 2023

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Er werden geen interpellaties ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/09/2023