Lier

Zitting van 24 juni 2024

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

De voorzitter deelt mee dat punt "OZ.8 Vaststellen rooilijn bij OV 2024/82: ontwikkelen van parkwonen 82 +3 app + 28 woningen. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN." niet zal behandeld worden.

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Ellen Lissens (Vlaams Belang) i.v.m. wateroverlast

Voor de zoveelste keer staat Lier onder water op 18 juni.

Mallekotstraat, Lispersteenweg en omliggende straten, Plaslaar, Beatrijslaan, wijk Zevenbergen, Boomlaarstraat, Antwerpsesteenweg, Eeuwfeestlaan, … allemaal delen ze alweer in klappen of moet ik zeggen plassen? De problemen zijn terugkomend en dus niet uitzonderlijk zoals ze al meermaals werden benoemd.

We weten dat er binnenkort werken starten door Aquafin om de problemen in de buurt van de Lispersteenweg aan te pakken. Maar daar mag het niet stoppen.

 

Wat ik graag zou vernemen van het CBS:

        Wat met de bouwpauze die hier is gestemd op een ogenblik dat er blijkbaar toch grote bouwprojecten komen?

        Wat is de stand van zaken m.b.t. het rioleringsplan?

        Wanneer bewoners contact namen met het noodnummer, werden ze doorverwezen naar de stad voor zandzakjes en daar het antwoord kregen dat er geen voorraad is om preventief te leveren. Hoe komt dat en wordt er wel een voorraad aangelegd?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

U stelt wel zeer veel vragen voor een antwoord dat maar 2 minuten mag duren.

 

1) Bouwpauze: het is niet duidelijk welke specifieke bouwprojecten u bedoelt. Projecten die al vergund waren voor de bouwpauze vallen hier uiteraard niet onder. Ondertussen zijn door bouwpauze al verschillende projecten geweigerd o.a. langs de Lispersteenweg.
 

2) Wat u met rioleringsplan bedoelt is niet duidelijk. Er wordt gewerkt aan een detailhemelwaterplan, maar dat is natuurlijk geen ‘rioleringsplan’.
 

Het feit dat er zich nu 2 keer op korte tijd wateroverlast voordoet wil niet zeggen dat deze niet uitzonderlijk is. Afgelopen winter en lente waren immers respectievelijk de derde en tweede natste sinds de start van de metingen van het KMI in 1833.

De ondergrond is daardoor bijna volledig verzadigd en zal veel meer hemelwater afstromen naar grachten en op vele plaatsen nog naar de riolering. Hierdoor wordt het rioleringsstelsel extra belast.

 

De grote hoeveelheid neerslag (of langere periodes van droogte) zullen in toekomst nieuwe normaal worden. Hiertoe moeten we ons wapenen door klimaatadaptatie. Lange termijn acties om ons hier op grote schaal tegen te wapenen zijn noodzakelijk.

 

De locaties waar maximale infiltratie en buffering van reeds bestaand, verhard openbaar domein kunnen, worden in kaart gebracht in een detailhemelwaterplan. Dit werd reeds voorbereid in 2022 en 2023 en wordt door Pidpa als extern rioolbeheerder voltooid in 2025.
 

Afkoppeling van verharde oppervlakte stopt niet aan de gemeentegrenzen. De overlast op de Lispersteenweg is hiervan een mooi voorbeeld. De werken die gepland staan aan de overstorten van Aquafin afwaarts de Lispersteenweg vanaf augustus 2024 zijn een onderdeel van de oplossing. Verregaande afkoppeling van de opwaarts afstromende oppervlakte in Lier, Ranst en Viersel is ook nodig.

 

De nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater werd door de Vlaamse regering goedgekeurd metstrengere voorwaarden om nieuwe ontwikkelingen te laten voldoen in de infiltratie- en bufferopvang van hemelwater. Dezelfde voorwaarden gelden vanaf 2025 bij de aanleg van nieuw openbaar domein. Dit zorgt op termijn voor meer bronmaatregelen inzake opvang van hemelwater.

 

3) De stad heeft geen zandzakjes om preventief aan bewoners uit te delen, maar gebruikt haar voorraad om in te zetten op de meest kritische plaatsen die zij bij wateroverlast detecteert.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Actuele vraag 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. skatepark De Mol

Aan het skatepark aan de Mol zijn de muren besmeurd met graffiti of…

Zijn de daders bekend, is er een camera op deze site?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Op het skatepark zit al jaren graffiti op verscheidene plekken. Dat is geen actueel feit. Mogelijk verwijst u naar de rode fallussen die werden aangebracht. Deze werden begin vorige week opgemerkt.

 

Er zijn 3 politiecamera’s telkens een deel van het skatepark / jeugdhuis / parking in beeld brengen. In dit geval werd er een cameraonderzoek verricht, maar een dader kon niet worden geïdentificeerd. Zowel de jeugddienst, de mensen van het jeugdhuis als de politie geven aan hier waakzaam voor te zullen zijn.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 27 MEI 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 27 mei 2024.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 27 mei 2024 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

RUP MALLEKOT - DEFINITIEVE VASTSTELLING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

18/01/2016: CBS herziening RUP Mallekot

30/05/2022: CBS goedkeuring start- en procesnota

13/02/2023: CBS goedkeuring scopingnota RUP Mallekot

17/04/2023: CBS goedkeuring voorontwerp RUP Mallekot met scopingnota

08/05/2023: CBS goedkeuring aangepaste scopingnota

18/12/2023: GR voorlopige vaststelling ontwerp RUP

03/06/2024: CBS goedkeuring aangepast ontwerp RUP

 

Feiten en context

Het openbaar onderzoek over het ontwerp RUP Mallekot liep van 16 januari 2024 tot en met 16 maart 2024 met een infomoment op dinsdag 30 januari 2024.

In totaal werden 5 adviezen en 7 bezwaarschriften ingediend.

 

Juridische grond

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering in zitting van 27 maart 2009, 3 april 2009 en 24 april 2009, en latere wijzigingen Decreet tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijziging van diverse decreten.

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen.

 

Argumentatie

De adviezen van MOW, VMM, NMBS en departement omgeving vragen geen aanpassingen aan het RUP.

Het advies van de deputatie vraagt wel een aantal aanpassingen die het planteam hier voorstelt:

 

zone bedrijvigheid:

        bedrijven mogen geen abnormale hinder veroorzaken blijft behouden in functie van het  garanderen van de woonkwaliteit

        bestemming aanpassen naar "ambachtelijke bedrijven, kleine en middelgrote ondernemingen" ( vermelding van specifieke activiteiten schrappen)

        bedrijfswoningen op het gelijkvloers verbieden, het verbod op afsplitsbaarheid ervan zat er al in

 

zone woongebied:

        differentiatie in verkeersbewegingen opnemen waardoor in tweede bouworde zich bijvoorbeeld ook een boekhouder kan vestigen

        diensten toevoegen, maar geen verweefbare bedrijvigheid gelet op het garanderen van de woonkwaliteit

 

zone langs waterloop:

        overdruk zuidwesten toevoegen

 

 

Uit de bezwaarschriften worden volgende aanpassingen door het planteam voorgesteld:

        binnen plangebied grachtoverwelvingen en buizensystemen vermijden in stedenbouwkundige voorschriften open systeem opnemen

        herbestemming van deel van woongebied met landelijk karakter naar bestemmingszone voor groen kan aanleiding geven tot planschadevergoeding

        ook percelen A0503/00F000 en A0502/00C000 opnemen bij de opsomming van de percelen

        voorkomen dat dit bedrijventerrein op termijn enkel nog KMO’s omvat verduidelijking opnemen: min. netto vloeroppervlakte is van toepassing op zowel bestaande als nieuw op te richten bedrijfsgebouwen

        uit vrees voor een verbindingsweg tussen Stenenstap en perceel zuidelijke uitloper wordt opgenomen in de stedenbouwkundige voorschriften dat ontsluiting enkel kan via Mallekotstraat.

 

Behandeling van de bezwaren adviezen en opmerkingen, voortvloeiend uit het openbaar onderzoek. De bezwaren, opmerkingen en adviezen werden door de Gecoro gebundeld. De Gecoro bracht daarover dit gunstig advies uit:

 

 Op vlak van water wil Gecoro binnen deze plancontour absoluut vermijden dat er grachtoverwelvingen en buizensystemen bijkomen en vraagt in de voorschriften te kiezen voor een open systeem.

In de zone voor bedrijvigheid wil Gecoro de maximale bouwhoogte van 12 m behouden. Op het grafisch plan zijn twee locaties aangeduid waar een hoogteaccent van 17,5 m kan worden toegelaten, met name op percelen A0481/00K000 en A0500/00F000. Deze locaties bevinden zich net het verste van de woongebieden en daarom wil Gecoro ook deze behouden.

Over de woningen in tweede bouworde aan de Hagenbroeksesteenweg gaat Gecoro akkoord dat deze gebouwen wel kunnen worden verbouwd en herbouwd maar niet uitgebreid.

Het is niet wenselijk om in tweede bouworde langs de Hagenbroeksesteenweg verweefbare bedrijvigheid en diensten toe te laten. Gecoro gaat akkoord om een differentiatie in verkeersgeneratie van economische activiteiten op te nemen in de stedenbouwkundige voorschriften en op deze manier tegemoet te komen aan de vraag van de deputatie. De toegelaten economische activiteiten in tweede bouworde zijn minder dynamisch dan die in eerste bouworde. De dynamiek van de functie slaat op de frequentie van de persoonsbewegingen die de functie met zich meebrengt. Een boekhouder brengt bijvoorbeeld minder persoonsbewegingen met zich mee dan een superette.

De inrit aan de Steinerschool en mobiliteit in zijn geheel blijft een aandachtspunt en daarom vraagt Gecoro ook om naast de goedkeuring van het RUP in gesprek te blijven gaan met de verschillende gebruikers om een veilige oplossing te zoeken.

Elke woonzone krijgt een buffer naar bedrijvigheid , enkel de bufferzone groen aan de woningen aan de noordkant van de Mallekotstraat grenzend aan de autogarage Hedin ontbreekt. Het is een blijk van goede ruimtelijke ordening om ook hier de afstand zeker te verzekeren. En de commissie vraagt dan ook de groenzone uit de meest recente vergunning toch mee op te nemen in het grafisch plan.

 

De gemeenteraad treedt het advies van de GECORO bij en maakt de motieven van het advies en de beoordeling van de bezwaren en opmerkingen tot haar eigen beoordeling.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ellen Lissens en Jan Van Gorp

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de aanpassingen en stelt het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'RUP Mallekot' definitief vast.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

STAD & OCMW LIER - JAARRAPPORT ORGANISATIEBEHEERSING 2024. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Organisatiebeheersing is een middel om de doelstellingen van de stad en het OCMW te bereiken.

Het jaarrapport van de stad en het OCMW schetst de resultaten van de afgelopen periode en de toekomstige doelstellingen op gebied van de organisatiebeheersing.

 

De algemene aanpak van de organisatiebeheersing is terug te vinden in het kader. Hierin wordt toegelicht hoe er dit jaar concreet gewerkt is en hoe er het komende jaar zal verder gewerkt worden.

 

Vanaf 2021 werd er een gezamenlijk organisatiebeheersingssysteem opgezet, waarbij de ingezette middelen en instrumenten van de stad en het OCMW op elkaar afgestemd werden en een uniforme, gestandaardiseerde methodiek werd toegepast.

 

De gemeenteraad en de OCMW-raad kunnen via deze rapportering het organisatiebeheersingssysteem opvolgen.

  

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur art. 219

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport van de organisatiebeheersing 2024 van de stad en het OCMW Lier.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2023/284: REGULARISEREN STRUCTURELE ELEMENTEN, BUITENZIJDE EN OMGEVING IN HANDBOGENHOF + WIJZIGEN VAN DE FUNCTIE VAN 2 HANDELSRUIMTES NAAR KANTOREN + WIJZIGEN VAN DE ROOILIJN. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door Joris Van Gestel namens CAAAP NV gevestigd te Poortakkerstraat 94 te 9051 Gent, heeft betrekking op een terrein, gelegen Kanunnik Davidlaan 27A, 27B, 29, 31A, 31B, 31C, Paradijsweg 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 en 24, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie K nr. 630D.

 

Het betreft een aanvraag tot het regulariseren structurele elementen, buitenzijde en omgeving in Handbogenhof + wijzigen van de functie van 2 handelsruimtes naar kantoren + wijzigen rooilijn.

 

De aanvraag omvat:

        stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag voorziet een gecombineerde functie (wonen/handel/diensten/openbaar nut)

Deze functies blijven ongewijzigd.

 

Er worden 2 vergunde detailhandelszaken in blok B omgevormd naar kantoren.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een handelsfunctie.

Een handelsfunctie moet volgens de omzendbrief worden gedefinieerd als het verkopen van niet ter plaatse vervaardigde goederen.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een dienstenfunctie.

Bedoeld worden inrichtingen en activiteiten die omwille van hun specifieke functie en hun frequente relaties tot het publiek noodzakelijkerwijze en eng verbonden zijn met de woonfunctie, zoals bv. kantoorgebouwen, horeca-bedrijven en dergelijke.

Voor kantoorgebouwen moet bijzondere aandacht worden besteed aan hun bestaanbaarheid met de bestemming van het woongebied, en moet met name ter dege worden onderzocht of zij de woonfunctie niet in het gedrang brengen. Een bankagentschap of een verzekeringsagentschap bijvoorbeeld dienen de woonfunctie. Een volledige inplanting van een verzekeringsmaatschappij, een bank of een administratief gebouw, kan de woonfunctie daarentegen zeer nadelig beïnvloeden.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

Sinds het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen van 14 april 2000, wat gewijzigd werd op 17 juli 2015 en 30 oktober 2015, valt hogergenoemde functie onder volgende hoofdfunctie :

1° wonen;

2° verblijfsrecreatie;

3° dagrecreatie, met inbegrip van sport;  

4° land- en tuinbouw in de ruime zin;

5° detailhandel

6° dancing, restaurant en café;

7° kantoorfunctie, dienstverlening en vrije beroepen;

8° industrie en bedrijvigheid;

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;

10° militaire functie.

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

1° wonen

Met wonen wordt residentieel wonen bedoeld. Gebouwen bedoeld voor tijdelijk verblijf (vakantiehuisjes) vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘verblijfsrecreatie’.

Ook landbouwbedrijfswoningen vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘land- en tuinbouw in de ruime zin’. De conciërgewoning bij een industrieel bedrijf valt niet onder de categorie ‘wonen’ maar onder ‘industrie en bedrijvigheid’. Dezelfde redenering gaat op voor alle conciërgewoningen.

Wanneer woningen boven gebouwen met een andere functie zijn opgetrokken en functioneel niets te maken hebben met deze functie, dan hebben ze wel de functie 'wonen'. Het gebouw in kwestie heeft dan twee hoofdfuncties.

 

5° detailhandel

Wat met detailhandel bedoeld wordt, is vrij duidelijk. Groothandel behoort tot de functiecategorie ‘industrie en bedrijvigheid’.

 

7° kantoorfunctie, dienstverlening en vrije beroepen

Wat onder kantoorfunctie moet begrepen worden is vrij duidelijk. Het gaat hier om gebouwen waarin kantoorfunctie de hoofdfunctie is.

Een aantal voorbeelden van dienstverlening: bank, verzekeringskantoor, reisagentschap, kapper, interimkantoor, telefoonwinkel.

Vrije beroepen zijn welbekend: notaris, architect, arts, …

 

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

Voor een nadere uitleg van gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kan verwezen worden naar de omzendbrief van 8 juli 1997 die meer uitleg bij de voorschriften van de gewestplannen geeft. Gebouwen, opgericht of uitgebaat door de overheid vallen ook onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen (BVR van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening  en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester.

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

  1. Historiek

Perceelnummer : (afd. 1) sectie K 630 D

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Melding (2021/522) d.d. 22 november 2021 voor bronbemaling voor het plaatsen van een ondergrondse sorteerstraat. werd geakteerd door het college van burgemeester en schepenen.
Melding (2019/306) d.d. 16 september 2019 voor werfinrichting werd geakteerd door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (61/70) d.d. 6 april 1962 voor bouwen van 14 woningen werd bekomen door stedenbouw.

Stedenbouwkundige vergunning (2003/317) d.d. 6 april 2004 voor bouwen modulaire bouw werd bekomen door stedenbouw.

Stedenbouwkundige vergunning (2005/254) d.d. 7 november 2005 voor plaatsen bovengrondse stookolietank voor verwarming van het rusthuis werd bekomen door stedenbouw.

Stedenbouwkundige vergunning (2015/323) d.d. 13 september 2016 voor slopen van bestaande wegenis rvt en slopen van de kelder van het voormalige rvt, rooien van bomen, hagen en struiken, plaatsen van een hs-cabine, bouwen van een dienstencentrum en 35 appartementen & aanleggen van groen, verhardingen en rioleringsinfrastructuur werd bekomen door stedenbouw.

Stedenbouwkundige vergunning (2016/320) d.d. 30 oktober 2017 voor plaatsen van een hs-cabine - bouwen en uitbreiding van het reeds vergunde dienstencentrum - aanleggen van groen, verhardingen, parkeerplaatsen en rioleringsinfrastructuur werd bekomen door stedenbouw.

Stedenbouwkundige vergunning (2017/325 D) d.d. 18 oktober 2018 voor bouwen van buurtondersteunende commerciële ruimtes, kantoren, 83 appartementen en een parkeerkelder werd bekomen door de deputatie.


Milieuvergunning (201713) d.d. 27 maart 2017 voor exploiteren van een bouwwerf werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.
Milieuvergunning (201762) d.d. 15 januari 2018 voor exploiteren van een bouwwerf werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.
Milieuvergunning (1968108) d.d. 12 juli 1968 voor mazouttank en elektriciteitscabine. Vergunning cbs dd. 12-07-1968 met einddatum 12-07-1998 werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

In de nabije omgeving bevinden zich aan de rechter zijde van het perceel ééngezinswoningen in gesloten bouworde met hoofdzakelijk 2 bouwlagen onder een zadeldak.

Links van het perceel werd er een dienstencentrum opgericht bestaande uit 4 bouwlagen onder een plat dak.

Aan de overzijde van het perceel staat een schoolgebouw.

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het regulariseren van het Handbogenhof, meer bepaald het regulariseren van:

- een aantal structurele elementen,

- de buitenzijde van het gebouw,

- de omgevingsaanleg

- wijzigen van de functie van de 2 handelsruimtes naar kantoren.

 

De verschillen tussen de vergunning en de uitgevoerde werken met betrekking tot de rooilijn zijn:

 

- wijzigingen in de omgevingsaanleg:

- toevoegen van 2 ondergrondse afvalcontainers,

- aanwerken van het openbaar domein tot tegen de gewijzigde fietsenstalling.

 

De rooilijn wordt gewijzigd door het aanpassen van de afmetingen van de fietsenstalling en bijkomende ondergrondse afvalcontainer. Een nieuw rooilijnplan wordt toegevoegd met titel ‘Blok ABCDE - rooilijnplan’ d.d. 12/01/2024 opgemaakt door architectenbureau Architects in Motion met plannr. VH0944-PR01-BA06-A3-Rooilijnplan met een gratis grondafstand van 35,19m².

 

Een belofte van gratis grondafstand (24m² + 11,19m²)voor de aanpassing van de rooilijn werd toegevoegd.

 

  1. Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.


De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.


§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 24 juni 2024 voorgelegd en goedgekeurd:

1. Vaststelling van de rooilijn door omgeving

 

  1. Uitgebrachte adviezen:

     Brandweer Lier werd op 24 mei 2024 om advies gevraagd, maar heeft nog geen advies uitgebracht. De wettelijke termijn bedraagt 50 dagen volgend op de ontvangst van de adviesvraag. 

 

     Cel Mobiliteit heeft volgend gunstigadvies uitgebracht binnen de wettelijke termijn volgend op de ontvangst van de adviesvraag:


Wijzigingen op vlak van mobiliteit tegenover de originele vergunning:

• Inrit parkeerkelder werd smaller gemaakt

• Wijzigingen in parkeerkelder: sas vergroot, garageboxen aangepast naar open parkeerplaatsen, open parkeerplaatsen aangepast in een garagebox, extra andersvalide parkeerplaats, afmetingen bufferput (inhoud bleef hetzelfde), …

 

Beoordeling:

Parkeerverordening / verkeer

• Parkeerplaatsen en garageboxen zijn voldoende breed

• Alle fietsenstallingen werden uitgerust met voorzieningen in de vorm van klemmen, rekken, …

• Er werden voorzieningen getroffen voor elektrische fietsen op basis van advies DMOW

 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: gunstig (21 maart 2024).

 

Het standpunt van Cel Mobiliteit wordt bijgetreden.

 

     Cel technisch bureau heeft volgend gunstigadvies uitgebracht binnen de wettelijke termijn volgend op de ontvangst van de adviesvraag:


Projectinhoudversie 4

 

De verplaatsing van de rooilijn kadert in de uitbreiding van de zone voor ondergrondse afvalcontainers van 2 stuks naar een volwaardige afvalstraat (4 stuks). Deze maatregel komt voort uit advies verkregen van Ivarem. De lichte wijziging van de rooilijn aan de fietsenstalling komt voort uit vaststelling ter plaatse van de beschikbare ruimte in combinatie met de afmeting van de fietsenstalling. Vermits de verharding op deze manier op 1 lijn komt met de verharding van de zone ernaast, wordt logischerwijze ook de rooilijn doorgetrokken.

 

Het voorziene materiaal voor de verharding aan de zone van de afvalstraat was niet verenigbaar met de zware aslasten van de kraanwagens van Ivarem. Hierop werd een verharding in betonstraatstenen gebruikt.
 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: gunstig (20 maart 2024).

 

Het standpunt van Cel technisch bureau wordt bijgetreden.

 

  1. Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats van 9 maart 2024 tot 7 april 2024. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften ontvangen.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften ontvangen.

Alle bezwaren hebben geen betrekking op de rooilijn.

 

  1. Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten:

        geen specifieke voorwaarden en lasten

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het plan met titel 'Blok ABCDE - rooilijnplan' dd. 12/01/2024 opgemaakt door architectenbureau Architects in Motion met plannr. VH0944-PR01-BA06-A3-Rooilijnplan met een gratis grondafstand van 35,19m².

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Gert Van Eester en Yoena Mertens

2 onthoudingen: Ellen Lissens en Jan Van Gorp

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door CAAAP NV inzake regulariseren structurele elementen, buitenzijde en omgeving in Handbogenhof + wijzigen van de functie van 2 handelsruimtes naar kantoren+wijzigen van de rooilijn, volgens het plan met titel 'Blok ABCDE - rooilijnplan' dd. 12/01/2024 opgemaakt door architectenbureau Architects in Motion met plannr. VH0944-PR01-BA06-A3-Rooilijnplan met een gratis grondafstand van 35,19m², mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden :

        geen specifieke voorwaarden en lasten

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2024/82: ONTWIKKELEN VAN PARKWONEN 82 +3 APP + 28 WONINGEN. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN STAD LIER EN WAUTEX/BOOMLAARPARK - ADDENDUM. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

       26 /06/2017 – GR: Masterplan Buur en verfijning 'Ring West' met bijhorende SWO – goedkeuring

        26/10/2020 – GR: goedkeuring SWO Stad Lier/Wautex

        31/01/2022 – CBS: goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van procedure 'aanstelling studiebureau opmaak RUP Den Boom'

        04/04/2022 – CBS: aanstelling studiebureau ANTEA opmaak RUP 'Den Boom'

        13/03/2023 – CBS: Boomlaarpark: presentatie masterplan Boomlaarpark van DENC studio aan CBS

        20/03/2023 – CBS: aanstelling planteam RUP 'Den Boom'

 

Feiten en context

In gemeenteraad van 26 oktober 2020 werd de Samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Lier en Wautex/Boomlaarpark met betrekking tot de ontwikkeling van de zone die in het “Masterplan Ring West” opgenomen is als de zone “Wautex” (ook het “Project” geheten) goedgekeurd.

Voormelde Overeenkomst voorzag in een beëindigingsmogelijkheid, voorzien in artikel 3.3, tweede bullet, dat stelt dat de Overeenkomst vervroegd ontbonden zou kunnen worden indien binnen de 5 jaar na het sluiten van de overeenkomst geen definitief RUP zou bestaan dat de Projectontwikkelaar toelaat de ontwikkelingen voorzien in het Masterplan en de overeenkomst te realiseren. Hetzelfde artikel vermeldt ook dat Partijen in onderling overleg kunnen beslissen de termijnen te verlengen.  

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Er dient te worden vastgesteld dat de opmaak van het RUP om een aantal objectieve redenen meer tijd neemt dan aanvankelijk gedacht.

Gelet hierop en op basis van een door Antea naar voor geschoven planning, is op heden reeds duidelijk dat de hierboven vermelde termijn niet gehaald zal worden. Evenwel behouden beide Partijen de wil de overeenkomst op diligente wijze verder uit te voeren. Voorstel bestaat eruit om tekst van artikel 3.3, tweede bullet, van de Overeenkomst te wijzigen in:

“binnen de negen (9) jaar na het sluiten van de Overeenkomst is er geen definitief RUP dat de Projectontwikkelaar toelaat de ontwikkelingen voorzien in het Masterplan en deze Overeenkomst te realiseren”  

Om elke verdere onduidelijkheid hierover uit te sluiten komt voormelde passage in de plaats van de initiële passage in de Overeenkomst, zodat de aanvangsdatum voor het bepalen van de negenjarige termijn de datum van het sluiten van de Overeenkomst - 25 september 2020 - blijft.

De overeenkomst kan m.a.w. vanaf 25 september 2029 ontbonden worden onder voorwaarden zoals opgenomen in de overeenkomst.

 

Geadviseerd wordt om hiermee akkoord te gaan.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad keurt de wijziging van artikel 3.3, tweede bullet van de “Overeenkomst tussen stad Lier en Winkelpark Den Boom en Boomlaarpark met betrekking tot de herontwikkeling van de zone “Wautex” zoals aangeduid in Masterplan ring West", in: “binnen de negen (9) jaar na het sluiten van de Overeenkomst is er geen definitief RUP dat de Projectontwikkelaar toelaat de ontwikkelingen voorzien in het Masterplan en deze Overeenkomst te realiseren” goed.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

POLITIEVERORDENING MET OOG OP HET IN PLAATS STELLEN VAN EEN STRUCTURELE WERKWIJZE BIJ VOETBALWEDSTRIJDEN IN HET HERMAN VANDERPOORTENSTADION, AL DAN NIET MET EEN VERHOOGD VEILIGHEIDSRISICO. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Aangezien in het Herman Vanderpoortenstadion voetbalwedstrijden gespeeld worden in het kader van de reguliere nationale competitie en eventuele eindronde- of barragematchen en de bekercompetitie (Croky Cup), alsook internationale voetbalwedstrijden en vriendschappelijke wedstrijden gespeeld kunnen worden zoals bedoeld in artikel 2, 2° van de Wet van 21 december 1998 gewijzigd bij de wetten van 10 maart 2003, 27 december  2004, 25 april 2007, 27 juni 2016 en 3 juni 2018;

Aangezien voorafgaand aan het voetbalseizoen en voorafgaand aan elke wedstrijd door de politiediensten, in overleg met de partners, een kwalitatieve risicoanalyse wordt doorgevoerd, waarbij wordt rekening gehouden met de specifieke situatie in en rond het Herman Vanderpoortenstadion;

 

Aangezien onder deze wedstrijden zich wedstrijden bevinden die, op basis van deze kwalitatieve risicoanalyse, een meer dan gemiddelde bedreiging inhouden voor de openbare veiligheid en rust, hetzij door de aard van de bezoekende supporters, hetzij door rivaliteit tussen beide supporterskernen, hetzij door het sportieve belang van de desbetreffende wedstrijd;

Aangezien, gelet op de plaatsgesteldheid buiten het stadion, de volledige scheiding van supporters onmogelijk te handhaven is zonder het instellen van een combiregeling;

 

Aangezien deze voetbalwedstrijden veelal gepaard gaan met een grote volkstoeloop, ter gelegenheid waarvan de openbare veiligheid en rust ernstig in het gedrang kunnen komen;

Aangezien deze voetbalwedstrijden vaak een aantrekkingspunt vormen voor personen met hetzij een burgerrechtelijk stadionverbod, hetzij een administratief stadionverbod, een gerechtelijk stadionverbod of een stadionverbod als beveiligingsmaatregel zoals bedoeld in de Wet van 21 december 1998, gewijzigd zoals hierboven vermeld, betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden;

 

Aangezien deze personen, hetzij alleen, hetzij in groep, door hun opruiend gedrag een bedreiging kunnen vormen voor de openbare veiligheid en rust op de openbare weg of in de openbare plaatsen in de periferie van het Herman Vanderpoortenstadion en dit zowel vóór, tijdens als na de wedstrijd;

Aangezien onder deze wedstrijden zich wedstrijden bevinden die een meer dan gemiddelde bedreiging inhouden voor de openbare veiligheid en rust, hetzij door de aard van de bezoekende supporters, hetzij door rivaliteit tussen beide supporterskernen, hetzij door het sportieve belang van de desbetreffende wedstrijd;

Aangezien de steden tot taak hebben te voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, door het tegengaan van inbreuken op de openbare rust zoals vechtpartijen en twisten met volkstoeloop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren, en door het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen;

 

Aangezien deze wedstrijden, die mogelijks een meer dan gemiddelde bedreiging vormen voor de openbare orde op niet-limitatieve wijze opgenomen worden in het protocolakkoord dat afgesloten wordt tussen de club, de stad en de veiligheidsdiensten;

 

Aangezien het, gelet op het bovenstaande, noodzakelijk is om alle nuttige maatregelen te nemen die de gebeurlijke verstoring van de openbare orde naar aanleiding van deze voetbalwedstrijden kunnen voorkomen dient een politieverordening te worden opgesteld.

Een buscombiregeling voor risicowedstrijden is een belangrijke risicoverlagende maatregel:

Via de combiregeling worden de bezoekende supporters verplicht om op voorhand een toegangsbewijs te kopen en met de bus naar de wedstrijd te komen. De loketten voor bezoekende supporters zijn gesloten op de wedstrijddag.

De noodzaak voor de opleg van deze combiregeling wordt ingegeven vanuit de vaststelling dat door de specifieke plaatsgesteldheid rondom het stadion een scheiding tussen de verschillende supportersstromen (van de bezoekende ploeg enerzijds en de thuisploeg anderzijds) onmogelijk is.

Het systeem van de combiregeling kent enkele belangrijke, hoofdzakelijk politionele, voordelen, waaronder:

- het gegroepeerd binnenkomen en wegrijden van de bezoekende supporters;

       een betere supportersscheiding langs de wegen via het toebedelen van bepaalde parkings aan bepaalde supportersgroepen en het opleggen van een vastgelegde reisweg;

       het verminderen van de mogelijkheden tot confrontatie tussen beide kernen rond het stadion;

       het beschermen van de modale en goedmenende bezoekende supporters tegen onruststokers onder de thuissupporters;

       geen parkeerproblemen voor bezoekende supporters;- geen problemen inzake loketverkoop van toegangsbewijzen; - de buurtbewoners blijven meer gevrijwaard van vandalisme.

 

Juridische grond

De wet van 21 december 1998 betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden, laatst gewijzigd door de Wet van 3 juni 2018 (verder Voetbalwet genoemd);

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

Algemeen Politiereglement stad Lier

De artikelen 119, 119bis en 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet;

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de "Politieverordening met oog op het in plaats stellen van een structurele werkwijze bij voetbalwedstrijden in het Herman Vanderpoortenstadion, al dan niet met een verhoogd veiligheidsrisico" goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

Politieverordening met oog op het in plaats stellen van een structurele werkwijze bij voetbalwedstrijden in het Herman Vanderpoortenstadion, al dan niet met een verhoogd veiligheidsrisico.

 

Artikel 1

De burgemeester bepaalt, op advies van de korpschef van de lokale politie, wanneer een wedstrijd als voetbalwedstrijd met verhoogd veiligheidsrisico wordt beschouwd.

 

Artikel 2

Bij alle voetbalwedstrijden, gespeeld in het Herman Vanderpoortenstadion, wordt een perimeter in plaats gesteld, genaamd restrictieperimeter. Deze perimeter is van kracht van 5 uur voor aanvang van de wedstrijd tot 5 uur na afloop van de wedstrijd. Het verbod is van toepassing in de publieke ruimte die valt binnen de restrictieperimeter.

De restrictieperimeter omvat volgende straten dewelke de zone omsluiten op het grondgebied van de stad Lier:

Spooroverweg Lispersteenweg – Spoorweglei - Antwerpsesteenweg - R16 - Lispersteenweg - Rivierstraat – Amerstraat – Rijenweg- Netedijk (gelegen tussen Rivierstraat en Rijenweg)

 

Artikel 3

Onverminderd de toepassing van art. 21 van de Wet van 21 december 1998, gewijzigd zoals hierboven beschreven, betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden, is de aanwezigheid, omwille van een ter gelegenheid van de voetbalwedstrijden, gespeeld in het Herman Vanderpoortenstadion, van personen die het voorwerp uitmaken van een burgerrechtelijk stadionverbod, een administratief stadionverbod, een gerechtelijk stadionverbod of een stadionverbod als beveiligingsmaatregel, strikt verboden binnen de restrictieperimeter op de dag en de tijdstippen zoals bepaald in art.2 van dit besluit, tenzij ze er hun woonplaats hebben.

Personen met een stadionverbod die zich, omwille van en ter gelegenheid van deze wedstrijden binnen de perimeter bevinden, kunnen door de politie verwijderd worden en/of bestuurlijk aangehouden worden overeenkomstig de modaliteiten vervat in art. 31 van de Wet van 5 augustus 1992 op het politieambt.

 

Artikel 4

Op de dag waarop voetbalwedstrijden met een verhoogd veiligheidsrisico gespeeld worden in het Herman Vanderpoortenstadion kan de Burgemeester besluiten om vanaf 3 uren vóór de aanvang van de wedstrijd tot 3 uren na afloop van de wedstrijd, binnen de restrictieperimeter zoals vastgesteld in art.2, te verbieden om op de openbare weg of op openbare plaatsen dranken te verkopen, te bezitten of te verbruiken die vervat zijn in flessen, glazen of metalen recipiënten of enig ander materiaal dat, indien gebruikt als projectiel, schade kan berokkenen aan personen, dieren, roerende en onroerende eigendommen.

In voorkomend geval, kunnen de dranken, materialen of inrichtingen in beslag genomen worden overeenkomstig de modaliteiten vervat in art. 30 van de Wet van 5 augustus 1992 op het politieambt.

 

Artikel 5

Ter gelegenheid van voetbalwedstrijden, gespeeld in het Herman Vanderpoortenstadion, wordt eveneens een bezoekersperimeter in plaats gesteld. Deze bezoekersperimeter maakt integraal deel uit van de perimeter, respectievelijk vastgesteld in art.2 van dit besluit, en is als dusdanig onderhevig aan de voorschriften die op deze laatste van toepassing zijn en geformuleerd worden in art. 3 en 5 van dit besluit. Deze bezoekersperimeter is van kracht van 3 uur voor aanvang van de wedstrijd tot 3 uur na afloop van de wedstrijd, en omvat volgende straten gelegen op het grondgebied van de stad Lier:

Pannenhuisstraat (vanaf kruispunt Mallekotstraat tot kruispunt Plashoevestraat) - Het Bergsken

 

Artikel 6

Binnen de bezoekersperimeter is de buscombiregeling van toepassing bij wedstrijden met verhoogd

risico. Dit houdt in dat de bezoekersperimeter enkel te betreden is door personen, die in het bezit zijn van een geldig toegangsticket voor het bezoekersvak van het Herman Vanderpoortenstadion, en aan boord zitten van een door de bezoekende club of supportersclub van de bezoekende club ingelegd autobus.

De buslijsten van de bezoekende supporters dienen uiterlijk 3 dagen voorafgaand aan de wedstrijd

overgemaakt te worden aan de veiligheidsverantwoordelijke van de respectievelijke voetbalclub en aan de Lokale Politie Lier.

 

Artikel 7

Tot de bezoekersperimeter worden maximaal veertien autobussen toegelaten. Deze autobussen zullen op voorhand, door de organisator via de bezoekende club, in het bezit gesteld worden van een uniek genummerd busvignet, dat duidelijk zichtbaar achter de voorruit van de autobus moet bevestigd worden. Bussen die niet in het bezit zijn van het geldende vignet zullen de toegang tot de bezoekersperimeter geweigerd worden en zullen verplicht worden het grondgebied te verlaten.

 

Artikel 8

De autobussen van de bezoekende supporters worden slechts toegelaten op het grondgebied van de stad Lier vanaf 90 minuten voor het begin van de voetbalwedstrijd.

 

Artikel 9

De autobussen van de bezoekende supporters dienen, ongeacht hun plaats van vertrek, een vastgelegde reisweg te volgen vanaf het binnenrijden van het grondgebied van de stad Lier tot in de bezoekersperimeter.

Deze reisweg is als volgt vastgelegd:

        Komende van E19:

Afrit 8 Rumst - Bussestraat - Lage Vosbergstraat - A. Stocletlaan - Hondiuslaan - G. Van der Lindenlaan - Liersesteenweg - Mechelsesteenweg - R16 - Hagenbroeksesteenweg – Pannenhuisstraat

 

 

        Komende van E313:

Afrit 19 Massenhoven - N14 Liersebaan - Oostmalsesteenweg - Liersesteenweg - R16 – Hagenbroeksesteenweg - Pannenhuisstraat

Na afloop van de voetbalwedstrijd zal dezelfde reisweg (in omgekeerde volgorde) moeten gevolgd worden van de bezoekersperimeter aan het Herman Vanderpoortenstadion tot de E19 – E313.

 

Artikel 10

Gelet op art.4 van deze verordening dienen de buschauffeurs van de bussen, tezamen met de verantwoordelijke(-n) van de respectievelijke supportersclubs, alle bierkratten met glazen flesjes alsook alle andere dranken verpakt in glazen of metalen recipiënten tezamen met alle andere voorwerpen, die kunnen dienen als projectielen, bij aankomst van de bus in de bezoekersperimeter uit de bus te verwijderen en te stockeren in de afgesloten koffer van de autobus. Deze koffer mag niet meer geopend worden na afloop van de wedstrijd zolang de bus op het grondgebied van de stad Lier vertoeft.

 

Artikel 11

De busverantwoordelijke, met name de persoon die de bus heeft ingelegd, alsmede de bestuurder van het voertuig, is verantwoordelijk voor de naleving van de voorschriften uit de artikelen 7 tot en met 10 van deze verordening.

 

Artikel 12

Om ongewenste supportersvermenging tegen te gaan kan de Burgemeester beslissen alle loketten voor de supporters te sluiten op de dag van de wedstrijd en alle ticketverkoop te staken vanaf 6 uur voorafgaand aan de aftrap.  

 

Artikel 13

Wanneer uit de risicoanalyse blijkt dat een bepaalde thuiswedstrijd een verhoogd veiligheidsrisico met zich meebrengt kan de burgemeester beperkende maatregelen inzake ticketverkoop, zoals een verbod op onlineverkoop, een 1-op-1 verkoop of het enkel verkopen aan supporters met een reeds eerder gekend klantprofiel, opleggen.

 

Artikel 14

De organisator van de voetbalwedstrijden, gespeeld in het Herman Vanderpoortenstadion, met een verhoogd veiligheidsrisico zal op aantoonbare wijze alle noodzakelijke maatregelen nemen om supportersvermenging in de business gedeelten van het stadion (skyboxen, restaurants, loges, …) te voorkomen.

 

Artikel 15

Deze verordening is van toepassing tijdens alle wedstrijden die vallen onder de Wet van 21 december 1998 betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden.

 

Artikel 16

De Gemeenteraad geeft opdracht aan de Politiezone Lier om deze politieverordening te betekenen aan de club K. Lierse SK, gelegen te 2500 Lier Lispersteenweg 237, alsook aan de betrokken bezoekende clubs. De club K. Lierse SK heeft verantwoordelijkheid om de politieverordening kenbaar te maken aan iedere voetbalclub die wedstrijden speelt in het Herman Vanderpoortenstadion.

 

Artikel 17

De in kennis gestelde voetbalclubs zijn verplicht om de in deze politieverordening opgelegde maatregelen aantoonbaar bekend te maken aan hun supporters en de nodige maatregelen te treffen opdat de buscombiregeling nageleefd wordt.

Ook de club K. Lierse SK dient deze verordening bekend te maken aan de eigen supporters.

 

Artikel 18

Deze verordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 286 en 287 van het decreet lokaal bestuur. Conform artikel 330 van het Decreet Lokaal Bestuur zal de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht worden van de bekendmaking van dit besluit.

 

Artikel 19

Onverminderd de toepassing van de Wet van 21 december 1998 betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden, gewijzigd zoals hierboven vermeld en de uitvoeringsbesluiten van deze Wet, kunnen de inbreuken op de bepalingen van deze politieverordening gestraft worden met een administratieve geldboete ten bedrage van maximum 350 euro overeenkomstig de procedure bepaald bij titel 7 van het Algemeen Politiereglement stad Lier en de wet van 24 juni 2013 betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties.

 

Artikel 20

Afschrift van huidige politieverordening wordt door de stad Lier overgemaakt aan de bevoegde instanties.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

TOEWIJZINGSREGLEMENT WOONSTROOM BV – SOCIALE HUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 25 september 2023 over de aanduiding van de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de toewijzingsraad van Woonstroom BV, nl. Sabine Leyzen, schepen van wonen, en Mevr. Van der Linden, teamcoördinator wonen

        Gemeenteraadsbeslissingen van 27 maart 2023 en 27 juni 2022 over het advies over de te vormen woonmaatschappij in het werkingsgebied Bonheiden - Lier - Duffel - Sint-Katelijne-Waver

        Gemeenteraadsbeslissing van 25 oktober 2021 over het voorstel voor het werkingsgebied van de (op te richten) woonmaatschappij

        Gemeenteraadsbeslissing van 30 januari 2017 over de goedkeuring van het "lokaal toewijzingsreglement voor de sociale huisvesting voor personen met een beperking"

        Gemeenteraadsbeslissing van 27 januari 2014 over de goedkeuring van het "lokaal toewijzingsreglement voor ouderen" en latere wijzigingen

 

Feiten en context

Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen treedt op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gaan om tot een concrete invulling te komen.

De woonmaatschappij neemt het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.

        Op 21 augustus 2023 kwamen vertegenwoordigers (schepenen) van de vier gemeenten uit het werkingsgebied (Bonheiden, Duffel, Lier en Sint-Katelijne-Waver) op uitnodiging van WOONSTROOM BV voor een eerste keer samen om geïnformeerd te worden over de nieuwe regelgeving m.b.t. de oprichting en de werking van een lokale toewijzingsraad (LTR).

        Vervolgens was er een tweede overleg op 5 oktober 2023 waarin de verschillende pijlers van het nieuwe toewijzingsmodel overlopen werden. Aan de gemeenten werd toen ook gevraagd om een effectief en plaatsvervangend lid van de toekomstige lokale toewijzingsraad aan te stellen. Dat is ook door alle gemeenteraden formeel gebeurd.

        Op 10 november werd dieper werd ingegaan op de verschillende pijlers van het toewijzingsreglement. Meteen was er eensgezindheid om aan de gemeenteraad voor te stellen om de lokale binding niet te verstrengen. Er werden voorstellen besproken voor de uitwerking van de versnelde toewijzingen (pijler 2) en voor mogelijke vertegenwoordigers uit de welzijnssector.

        Op 14 december werd het overleg voor een eerste keer uitgebreid met vertegenwoordigers van de welzijnssector. Zowel vertegenwoordigers van de sociale diensten van de OCMW’s als verantwoordelijken van organisaties voor jongeren, mensen met een geestelijke gezondheidsproblematiek, samenlevingsopbouw sloten toen aan. Ook zij zullen deel gaan uitmaken van de lokale toewijzingsraad.

        Op 25 januari 2024 werd een medewerker van het OCMW van Mechelen op de vergadering uitgenodigd om toelichting te geven over haar ervaringen met de werking van een stuurgroep die de kandidaten voor de versnelde toewijzing selecteert en afspraken maakt over de gewenste begeleiding.

        Al deze informatie werd samengebracht in een lokaal toewijzingsreglement (LTRe).

 

Vanuit de gemeenten worden volgende vertegenwoordigers aangeduid:

Gemeente

Effectief lid

Plaatsvervanger

Bonheiden

Lola Vanderweyen

Schepen van sociale zaken

Lien Tuymans

Afdelingshoofd OCMW

Duffel

Luc Van Houtven

Schepen van sociale zaken

Isabel Glorie

Schepen van sociale huisvesting

Lier

Sabine Leyzen

Schepen van wonen

Valerie Van der Linden

Teamcoördinator wonen

Sint-Katelijne Waver

Bart De Boeck

Schepen van huisvesting

Klaartje Mariën

Diensthoofd sociale dienst

 

Volgende organisaties zetelen eveneens in de lokale toewijzingsraad:

        Netwerk Emergo, regionale zorgverlener voor mensen in psychische kwetsbaarheid

        Kaizen, onderdeel van Jeugddorp en lokale jeugdzorgvoorziening voor jongeren tussen 16 en 25 jaar

        Jeugdhulp Don Bosco, begeleiding voor kinderen en jongeren

        CAW Boom, Mechelen, Lier

        Saamo, provincie Antwerpen

        Mondiale Werken regio Lier, begeleiding voor nieuwkomers en andere mensen in een kwetsbare positie

 

De toewijzingsraad van WOONSTROOM bv heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader en het overleg met vertegenwoordigers van de lokale besturen enerzijds en de vertegenwoordigers van lokale welzijnsorganisaties anderzijds, een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt. Hierbij is lokaal maatwerk mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarde (pijler 1 en pijler 3) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3).

Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeente op de hoogte brengt van de beslissingen over de versnelde toewijzingen (pijler 2). De gemeenteraad kan echter enkel het ontwerp van toewijzingsreglement amenderen wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.

De woonmaatschappij integreert de goedgekeurde toewijzingsreglementen in het definitieve toewijzingsreglement. De woonmaatschappij bezorgt vervolgens het toewijzingsreglement aan de minister opdat hij zijn vernietigingstoezicht kan uitoefenen. Noot: Dit vernietigingstoezicht is alleen nodig als het toewijzingsreglement een doelgroep bevat die niet opgenomen is in art. 6.27, §1, tweede lid BVCW (zoals van kracht vanaf 1 januari 2024).

 

Motivering

WOONBINDING

De toewijzingsraad van WOONSTROOM BV heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen. Dit wordt gemotiveerd vanuit de vaststelling dat:

        De nieuwe standaard langdurige woonbinding reeds een strengere bepaling is dan voorheen (nieuw: vijf jaar aaneensluitend in de gemeente wonen of gewoond hebben tijdens de laatste tien jaar; voorheen: drie jaar in de gemeente wonen of gewoond hebben tijdens de laatste zes jaar voor de toewijzing);

        Strengere voorwaarden ook kandidaten met een vroegere binding dreigen uit te sluiten;

        De strengere woonbinding conform de Vlaamse wetgeving niet van toepassing is voor pijler 2 (versnelde toewijzingen).

De toewijzingsraad wenst geen criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat. Dit om dezelfde redenen als hierboven vermeld.

Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus beslist om na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van de woonmaatschappij. Noot: Als de toewijzingsraad kiest om wél rekening te houden met de langdurige woonbinding in het werkingsgebied van de woonmaatschappij, kan dit alleen mét consensus.

 

PIJLER 3: specifieke doelgroepen

De toewijzingsraad van WOONSTROOM BV heeft ervoor geopteerd om de bestaande doelgroepen (zoals bepaald in de lokale toewijzingsreglementen) in de verschillende gemeentes van het werkingsgebied te behouden. Het gaat om de doelgroepen ‘kandidaat-huurders vanaf 65 jaar’ en ‘kandidaat-huurders met een fysieke of mentale beperking of handicap’, die behoren tot de vastgestelde specifieke doelgroepen waarvoor het vernietigingstoezicht van de minister van Wonen niet geldt. Er worden specifieke adressen gelabeld die met voorrang worden toegewezen aan de doelgroep.

Voor Lier werd er besloten om de volgende adressen voor te behouden voor specifieke doelgroepen, zoals bepaald in de huidige lokale toewijzingsreglementen sociale huur voor ouderen (laatste wijziging goedgekeurd door de gemeenteraad op 31/5/2021) en personen met een beperking (goedgekeurd door de gemeenteraad op 4/7/20216):

 

Specifieke doelgroep: 65 +

Lier Centrum: 105 appartementen

Blokstraat 1 bus 1
Blokstraat 1 bus 2
Blokstraat 1 bus 3
Blokstraat 1 bus 4
Blokstraat 1 bus 5
Blokstraat 1 bus 6
Blokstraat 1 bus 7
Blokstraat 1 bus 8
Blokstraat 1 bus 9
Blokstraat 1 bus 10
Blokstraat 1 bus 11
Blokstraat 1 bus 12
Blokstraat 1 bus 13
Blokstraat 1 bus 14
Blokstraat 1 bus 15
Blokstraat 1 bus 16
Blokstraat 1 bus 17
Blokstraat 1 bus 18
Blokstraat 1 bus 19
Blokstraat 1 bus 20
Blokstraat 1 bus 21
Blokstraat 1 bus 22
Blokstraat 1 bus 23
Blokstraat 1 bus 24
Blokstraat 1 bus 25
Blokstraat 1 bus 26
Blokstraat 1 bus 27
Blokstraat 1 bus 28
Blokstraat 1 bus 29
Blokstraat 1 bus 30
Blokstraat 1 bus 31
Blokstraat 1 bus 32
Blokstraat 1 bus 33
Blokstraat 1 bus 34
Blokstraat 1 bus 35
Blokstraat 1 bus 36
 

Lispersteenweg 3 bus 2
Lispersteenweg 3 bus 3
Lispersteenweg 5 bus 1
Lispersteenweg 5 bus 2
Lispersteenweg 5 bus 3
Lispersteenweg 5 bus 4
Lispersteenweg 5 bus 5
Lispersteenweg 7 bus 2
Lispersteenweg 7 bus 3
Lispersteenweg 7 bus 4
Lispersteenweg 7 bus 5
Lispersteenweg 7 bus 6
Lispersteenweg 9 bus 1
Lispersteenweg 9 bus 2
Lispersteenweg 9 bus 3
Lispersteenweg 9 bus 4
Lispersteenweg 9 bus 5
 

Kanunnik Davidlaan 23 bus 1
Kanunnik Davidlaan 23 bus 2
Kanunnik Davidlaan 23 bus 3
Kanunnik Davidlaan 23 bus 4
Kanunnik Davidlaan 23 bus 5
Kanunnik Davidlaan 23 bus 6
Kanunnik Davidlaan 23 bus 7
Kanunnik Davidlaan 23 bus 8
Kanunnik Davidlaan 23 bus 9
Kanunnik Davidlaan 23 bus 10
Kanunnik Davidlaan 23 bus 11
Kanunnik Davidlaan 23 bus 12
Kanunnik Davidlaan 23 bus 13
Kanunnik Davidlaan 23 bus 14
Kanunnik Davidlaan 23 bus 15
Kanunnik Davidlaan 23 bus 16
Kanunnik Davidlaan 23 bus 17
Kanunnik Davidlaan 23 bus 18
Kanunnik Davidlaan 23 bus 19
Kanunnik Davidlaan 23 bus 20
Kanunnik Davidlaan 23 bus 21
Kanunnik Davidlaan 23 bus 22
Kanunnik Davidlaan 23 bus 23
Kanunnik Davidlaan 23 bus 24
Kanunnik Davidlaan 23 bus 25
Kanunnik Davidlaan 23 bus 26
Kanunnik Davidlaan 23 bus 27
Kanunnik Davidlaan 23 bus 28
Kanunnik Davidlaan 23 bus 29
Kanunnik Davidlaan 23 bus 30
Kanunnik Davidlaan 23 bus 31
Kanunnik Davidlaan 23 bus 32
Kanunnik Davidlaan 23 bus 33
Kanunnik Davidlaan 23 bus 34
Kanunnik Davidlaan 23 bus 35
 

Begijnhofstraat 24/6
Begijnhofstraat 24/7
Begijnhofstraat 24/8
Begijnhofstraat 24/9
Begijnhofstraat 24/10
Begijnhofstraat 24/11
Begijnhofstraat 24/12
Begijnhofstraat 24/13
Begijnhofstraat 24/14
Begijnhofstraat 24/15
Begijnhofstraat 24/16
Begijnhofstraat 24/17
Begijnhofstraat 24/18
Begijnhofstraat 24/19
Begijnhofstraat 24/20
Begijnhofstraat 24/21
Begijnhofstraat 24/24

Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
 

Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
 

Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
 

Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer

 

Lier Zuid: 69 appartementen

Pieter Breughellaan 10 bus 1
Pieter Breughellaan 10 bus 2
Pieter Breughellaan 10 bus 3
Pieter Breughellaan 10 bus 4
Pieter Breughellaan 10 bus 5
Pieter Breughellaan 10 bus 6
Pieter Breughellaan 10 bus 7
Pieter Breughellaan 10 bus 8
Pieter Breughellaan 10 bus 9
Pieter Breughellaan 10 bus 10
Pieter Breughellaan 10 bus 11
Pieter Breughellaan 10 bus 12
Pieter Breughellaan 10 bus 13
Pieter Breughellaan 10 bus 14
Pieter Breughellaan 10 bus 15
Pieter Breughellaan 10 bus 16
Pieter Breughellaan 10 bus 17
Pieter Breughellaan 10 bus 18
Pieter Breughellaan 10 bus 19
Pieter Breughellaan 10 bus 20
Pieter Breughellaan 10 bus 21
Pieter Breughellaan 10 bus 22
Pieter Breughellaan 10 bus 23
Pieter Breughellaan 10 bus 24
Pieter Breughellaan 10 bus 25
Pieter Breughellaan 10 bus 26
Pieter Breughellaan 10 bus 27
Pieter Breughellaan 10 bus 28
Pieter Breughellaan 10 bus 29
Pieter Breughellaan 10 bus 30
Pieter Breughellaan 10 bus 31
 

Transvaalstraat 46 bus 2
Transvaalstraat 46 bus 3
Transvaalstraat 46 bus 4
Transvaalstraat 46 bus 5
Transvaalstraat 46 bus 6
Transvaalstraat 46 bus 8
Transvaalstraat 46 bus 10
Transvaalstraat 46 bus 11
Transvaalstraat 46 bus 12
Transvaalstraat 46 bus 14
Transvaalstraat 46 bus 16
Transvaalstraat 46 bus 17
Transvaalstraat 46 bus 18
Transvaalstraat 46 bus 20
Transvaalstraat 46 bus 22
Transvaalstraat 48 bus 5
Transvaalstraat 48 bus 6
Transvaalstraat 48 bus 7
Transvaalstraat 48 bus 8
Transvaalstraat 48 bus 9
Transvaalstraat 48 bus 10
Transvaalstraat 48 bus 11
Transvaalstraat 48 bus 12
Transvaalstraat 48 bus 13
Transvaalstraat 48 bus 14
Transvaalstraat 48 bus 15
Transvaalstraat 48 bus 16
Transvaalstraat 50 bus 1
Transvaalstraat 50 bus 5
Transvaalstraat 50 bus 6
Transvaalstraat 50 bus 7
Transvaalstraat 50 bus 10
Transvaalstraat 50 bus 11
Transvaalstraat 50 bus 12
Transvaalstraat 50 bus 15
Transvaalstraat 50 bus 16
Transvaalstraat 50 bus 17
Transvaalstraat 50 bus 20

Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
 

Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer
Appartement 1 slaapkamer

 

Koningshooikt: 12 appartementen

Triesthoeveweg 2
Triesthoeveweg 4
Triesthoeveweg 6
Triesthoeveweg 8
Triesthoeveweg 10
Triesthoeveweg 14 bus 1
Triesthoeveweg 14 bus 2
Triesthoeveweg 14 bus 3
Triesthoeveweg 14 bus 4
Triesthoeveweg 14 bus 5
Triesthoeveweg 14 bus 6
Triesthoeveweg 14 bus 11

Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers
Appartement 2 slaapkamers

TOTAAL: 186 wooneenheden

 

Project Gendarmerie

Voor kandidaten met een mentale beperking, of autismespectrumstoornis:

        Die nood hebben aan een combinatie van individueel wonen met de mogelijkheid tot gemeenschapsvorming en

        Die nood hebben aan een handicap specifieke ondersteuning op vlak van wonen

De toeleiding gebeurt door de woonmaatschappij en/of de vzw De Lier

Abtsherbergstraat 5 bus 1
Abtsherbergstraat 5 bus 2
Abtsherbergstraat 5 bus 3
Abtsherbergstraat 5 bus 4
Abtsherbergstraat 5 bus 5
Abtsherbergstraat 5 bus 6
Abtsherbergstraat 5 bus 7
Abtsherbergstraat 5 bus 9
Abtsherbergstraat 5 bus 10
Abtsherbergstraat 5 bus 11

Studio
Studio
Studio
Studio
Appartement 1 slaapkamer
Studio
Studio
Appartement 1 slaapkamer
Studio
Studio

TOTAAL: 10 wooneenheden

 

Zorgwoningen

Voor kandidaten met een mentale/fysieke beperking of autismespectrumstoornis die nood hebben aan ondersteuning op vlak van wonen door een vergunde zorgaanbieder. De wijze en frequentie van ondersteuning van deze vergunde zorgaanbieder is bij toewijzing vastgelegd in een begeleidingsovereenkomst.

Transvaalstraat 48 bus 2
Transvaalstraat 48 bus 3
Transvaalstraat 48 bus 4
Zodiakstraat 19
Lispersteenweg 3 bus 1
Sterrenstraat 4 bus 1
Sterrenstraat 4 bus 2
Sterrenstraat 4 bus 3
Sterrenstraat 4 bus 4
Hemelplein 8
Hemelplein 9
Hemelplein 23
Begijnhofstraat 24 bus 22
Begijnhofstraat 24 bus 23

Appartement met 1 slaapkamer – rolstoelbewoonbaar
Appartement met 1 slaapkamer – rolstoelbewoonbaar
Appartement met 1 slaapkamer – rolstoelbewoonbaar
Woning met 3 slaapkamers - rolstoelbewoonbaar
Appartement met 2 slaapkamers – rolstoelbewoonbaar
Appartement met 1 slaapkamer
Appartement met 1 slaapkamer
Appartement met 2 slaapkamers
Appartement met 2 slaapkamers
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer
Woning met 1 slaapkamer

TOTAAL: 14 wooneenheden

 

Voor wijzigingen in pijler 3 (specifieke doelgroepen) dient er steeds een akkoord van de gemeenteraad te zijn.

 

PIJLER 2: versnelde toewijzingen

Minstens 20% van alle toewijzingen moeten versneld gebeuren. Dit betekent dat bepaalde situaties voorrang geven op de chronologie. De Vlaamse regelgeving voorziet hiervoor verschillende doelgroepen. Het gemeenschappelijk overleg ter voorbereiding van de lokale toewijzingsraad bepaalde binnen de versnelde toewijzingen een aandeel per specifieke doelgroep:

 

Aandeel

  1. De kandidaat-huurder die dak- en thuisloos is of dat dreigt te worden;

        De kandidaat-huurder die geen huisvesting of opvang heeft of die in nachtopvang verblijft;

        De kandidaat-huurder die een instelling of gevangenis kan of moet verlaten en elders geen woonrecht heeft;

        De kandidaat-huurder die verblijft in een opvangtehuis, noodwoning, crisisopvang, transitwoning of hotel;

        De kandidaat-huurder die zijn woonrecht verliest en opgevangen wordt bij familie of vrienden;

        De kandidaat-huurder die in een woning woont waarvan de huurovereenkomst door de eigenaar wordt opgezegd met een opzegtermijn van minder dan drie maanden of die de woning verplicht en rechtsgeldig moet verlaten binnen een termijn van minder dan drie maanden.

65%

  1. De kandidaat-huurder die als jongere met begeleiding zelfstandig woont of gaat wonen;

15%

  1. De kandidaat-huurder met een geestelijk gezondheidsprobleem die zelfstandig woont of gaat wonen;

10%

  1. De kandidaat-huurder die in slechte huisvesting woont;

5%

  1. De kandidaat-huurder die zich in bijzondere omstandigheden van sociale aard bevindt.

5%

Noot: De voorrang voor de kandidaat-huurder die in 'slechte huisvesting' woont, geldt in de specifieke gevallen en onder de voorwaarden bepaald in artikel 6.25 van het BVCW.

 

De aanmeldingen van kandidaten uit groep A, D en E worden gecoördineerd door de OCMW ’s van het werkingsgebied.

De aanmeldingen van kandidaten uit groep B worden gecoördineerd door JEUGDHULP DON BOSCO EN KAIZEN.

De toewijzingen van kandidaten uit groep C worden gecoördineerd door MOBIEL TEAM EMERGO.

Andere actoren die een kandidaat willen aanmelden voor een versnelde toewijzing (bv. CAW voor de doelgroep ‘dak- en thuisloosheid’, gemeentes voor de doelgroep ‘slechte huisvesting’, …) moeten zich tot de coördinator van die groep wenden.

 

De coördinatoren dragen kandidaten voor op basis van de voorrangsprincipes. Dit gebeurt op niveau van het volledige werkingsgebied.

Voor versnelde toewijzingen gelden volgende uitgangspunten:

        Voorrang voor doorstroom uit de tijdelijke opvang en begeleidingstrajecten (i.f.v. de druk op de wachtlijsten).

        In het werkingsgebied is er begeleiding door een professionele actor beschikbaar

        Die begeleiding staat in relatie tot de begeleidingsnood

        Continuïteit in de begeleiding en nabijheid van het netwerk is verzekerd

        Er moet voldoende aandacht zijn voor leefbaarheid en beheersbaarheid

        Er wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen Woonstroom en de welzijnspartners waarbij deze laatste zich engageren om toe te leiden volgens duidelijke criteria, te begeleiden gedurende de afgesproken periode, kort op de bal te spelen in functie van leefbaarheid. Woonstroom engageert zich om minstens 20% van de toewijzingen voor te behouden voor pijler 2.

De weging houdt rekening met:

        Professionele begeleiding

        De actuele woonnood

        De gezinssituatie

        Rationele bezetting

        Chronologie

 

De lokale toewijzingsraad zal de werkwijze voor de versnelde toewijzing minstens eenmaal per jaar evalueren.

 

Adviezen

Lokaal Woonoverleg (LWO)

Het lokaal woonoverleg geeft een positief advies voor het ontwerp lokaal toewijzingsreglement sociale huur.

Het LWO uit zijn bezorgdheid omtrent de lokale binding die de nieuwe Vlaamse regelgeving voorziet. Heel wat kandidaat-huurders worden hierdoor uitgesloten. Daarom adviseert het LWO expliciet om de lokale binding niet verder te verstrengen. Wat de versnelde toewijzingen betreft, hoop het LWO dat er aandacht kan worden gegeven aan de samenloop van factoren die de woonnood bepalen. Zo suggereert het LWO om bv. de slechte woningkwaliteit van de huidige woning als wegingsfactor te hanteren binnen de doelgroep ‘kandidaat-huurder in (dreigende) dak- en thuisloosheid’, gezien de wettelijke afbakening van de doelgroep ‘kandidaat-huurder in slechte huisvesting’ erg eng is.

 

Seniorenadviesraad (SAR)

Voorstel is sterk onderbouwd. SAR geeft gunstig advies mits bedenking dat de lokale binding op Vlaams niveau zodanig verstrengd wordt dat er mensen uitgesloten dreigen te worden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.

Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.

De installatie van de toewijzingsraad van WOONSTROOM, zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van WOONSTROOM d.d. 22 mei 2024.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Gert Van Eester en Yoena Mertens

2 stemmen tegen: Ellen Lissens en Jan Van Gorp

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 2 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 27 januari 2014 over de goedkeuring van het Lokaal toewijzingsreglement sociale huur en alle gemeenteraadsbeslissing over datzelfde reglement op te heffen bij de inwerkingtreding van het toewijzingsreglement in deze beslissing.

 

Art 2 :

De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement (zie bijlage) zoals voorgelegd door de toewijzingsraad  van WOONSTROOM BV.

 

Art 3 :

De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door WOONSTROOM BV met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG (BKO). GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 01/03/2021 keurde de gemeenteraad het huidige huishoudelijk reglement BKO goed.

In zitting van 18/12/2023 keurde het college de toewijzing van nieuwe software voor BKO en vrijetijdsactiviteiten aan firma I-active goed.
In zitting van 24 mei 2024 werd de goedkeuring van het nieuwe reglement verdaagd, met de vraag om het exacte bedrag van de loongrens om in aanmerking te komen voor sociaal tarief toe te voegen.

 

Feiten en context

De overstap naar nieuwe software en een aantal kleine praktische veranderingen in de werking maken een aanpassing aan het huishoudelijk reglement noodzakelijk.

 

Hieronder staan de aanpassingen t.o.v. het huidige reglement opgesomd:

 

Huidig reglement

Nieuw voorstel

Artikel 1.7.
Kinderopvang Kadee is een Buitenschoolse Kinderopvang die onder toezicht staat van en erkend en gesubsidieerd wordt door Kind en Gezin.

Artikel 1.7.
Kinderopvang Kadee is een Buitenschoolse Kinderopvang die onder toezicht staat van en erkend en gesubsidieerd wordt door Kind en Gezin en in het bezit is van het kwaliteitslabel voor kleuteropvang.

 

Artikel 2.2

Het tarief voor de voor- en naschoolse opvang en woensdagnamiddag:   

        per begonnen half uur  1,40 EUR

Het tarief voor schoolvrije dagen en vakantiedagen:

        dagopvang minder dan 3 uur: 5,60 EUR

        dagopvang van 3 tot 6 uur: 8,60 EUR

        dagopvang van meer dan 6 uur: 15,80 EUR

De tarieven kunnen jaarlijks aangepast worden aan de gezondheidsindex.

De geïndexeerde bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent.

 

Er is een toegestane korting:

        Als er bij eenzelfde gezin meer kinderen op hetzelfde moment ingeschreven zijn én opgevangen worden, wordt 25% korting verleend op het totale opvangtarief. Deze vermindering is te cumuleren met het sociale tarief.

 

        Als de financiële situatie van de ouder(s) daartoe aanleiding geeft, kan een sociaal tarief gehanteerd worden. Dit sociaal tarief bedraagt 50% van het opvangtarief. Het gaat om ouders, die voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

             - in het bezit zijn van een UiTPAS met                kansentarief

            - maandelijks (gezamenlijk) netto                           inkomen ligt onder een bepaald bedrag                (meer info te verkrijgen in JC          
             Moevement)

 

Artikel 2.2.

Het tarief voor de voor- en naschoolse opvang en woensdagnamiddag:    

        per begonnen half uur  1,40 EUR

Het tarief voor schoolvrije dagen en vakantiedagen: 

        dagopvang halve dag (minder dan 6u) 8,70 EUR

        dagopvang volledige dag (meer dan 6u)16,00 EUR 

Voor de reservatie van een vakantiedag wordt een voorschot aangerekend van 5.00 EUR.

   Het restbedrag wordt na aanwezigheid afgerekend op uw factuur.

  dagopvang halve dag: 5.00 EUR voorschot + 3.70 EUR op afrekening

  dagopvang volledige dag : 5.00 EUR voorschot + 11 EUR op afrekening

 

Er is een toegestane korting:

        Als er bij eenzelfde gezin meer kinderen op hetzelfde moment ingeschreven zijn én opgevangen worden, wordt 25% korting verleend op het totale opvangtarief. Deze vermindering is te cumuleren met het sociale tarief.

 

        Als de financiële situatie van de ouder(s) daartoe aanleiding geeft, kan een sociaal tarief gehanteerd worden. Dit sociaal tarief bedraagt 50% van het opvangtarief. Het gaat om ouders, die voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

 - in het bezit zijn van een UiTPAS met kansentarief

- maandelijks (gezamenlijk) netto inkomen ligt onder 2600 euro (kan variëren afhankelijk van de gezondheidsindex).  Dit kan verkregen worden als je bewijs van inkomen van de laatste 3 maanden bezorgt.
 

Artikel 2.2.3
Wanneer een kind niet voor sluitingsuur wordt afgehaald rekenen wij een administratieve kost aan van 10 EUR per 10 minuten. Ook na verwittiging van laattijdig ophalen zullen wij de boete aanrekenen.

Wanneer kinderen die NIET ingeschreven waren toch opgevangen dienen te worden rekenen wij eveneens een administratieve kost van 10 euro aan. (zie ook 2.4.3 inschrijvingen)

Indien je kind wel ingeschreven werd maar niet aanwezig is zonder tijdige annulatie, wordt
een administratieve kost van 10 euro aangerekend. (zie ook 2.5 annuleren)

 

Artikel 2.2.3.
Wanneer een kind na sluitingsuur wordt afgehaald rekenen wij een administratieve kost aan van 10 EUR per kwartier. Ook na verwittiging van laattijdig ophalen zullen wij de boete aanrekenen.

Wanneer kinderen die NIET ingeschreven waren toch opgevangen dienen te worden rekenen wij eveneens een administratieve kost van 10 euro aan. (zie ook 2.4.3 inschrijvingen)

Indien je kind wel ingeschreven werd maar niet aanwezig is zonder tijdige annulatie, wordt
een administratieve kost van 10 euro aangerekend. (zie ook 2.5 annuleren)

Elk gezin heeft recht op 4 ‘jokers’ per schooljaar: een boete die werd aangerekend voor een foute inschrijving of annulatie kan zo kwijtgescholden worden (enkel geldig op schooldagen, niet voor vakantiedagen)

 

Artikel 2.4.1
Vóór u gebruik kan maken van Kinderopvang Kadee, dient u uw kind(eren) eerst te registreren (om te vermijden dat wij kinderen opvangen waarvan we geen gegevens hebben). Deze registratie is éénmalig en dient te gebeuren op de jeugddienst in jeugdcentrum Moevement, OP AFSPRAAK.
Volgende zaken gebeuren op uw moment van afspraak:

        Intakegesprek: wederzijds uitwisselen van info over het kind en de werking

        Schriftelijke overeenkomst: invullen en ondertekenen door beide partijen

        Aankoop van UiTPAS met abonnement voor Kadee. (abonnement is per schooljaar te vernieuwen)

        Aanmaken van account om opvangmomenten online te kunnen reserveren.

        Eventueel:
- bewijs van hoederecht aan dossier toevoegen als één van de ouders het kind niet mag afhalen.
- bewijs van financiële situatie aan dossier toevoegen als sociaal tarief gewenst is.

Alle wijzigingen in de registratiegegevens (adres, telefoon, gezinssituatie…) moeten tijdig en schriftelijk aan de coördinator gemeld worden.

Artikel 2.4.1.

Vóór je gebruik kan maken van Kinderopvang Kadee, moet je je kind(eren) eerst registreren (om te vermijden dat wij kinderen opvangen waarvan we geen gegevens hebben). Deze registratie is éénmalig en gebeurt online. De registratie kan ook in Jeugdcentrum Moevement gebeuren tijdens de openingsuren.

 

Volgende stappen moeten gevolgd worden voor je gebruik kan maken van Kadee:

        Maak een account aan op onze webshop I-Active.

        Vul alle gegevens van u en uw kind(eren) correct in

        Uw account wordt door ons nagekeken

        Als het account volledig in orde is krijgt u de bevestiging van uw registratie

        Breng een bewijs van uw financiële situatie binnen als sociaal tarief gewenst is. (Zie 2.2.2 kortingen)

 

Alle wijzigingen in de registratiegegevens (adres, telefoon, gezinssituatie…) moeten onmiddellijk aangepast worden op uw account.

 

Artikel 2.4.3.1
Online inschrijven/reserveren voor schooldagen kan telkens de eerste maandag van de maand voor de daaropvolgende maand (bv. vanaf de eerste maandag van september kan je inschrijven voor oktober).

Je kan reserveren of annuleren tot een half uur voor de start van het opvangmoment.
(zie ook 2.5 annuleren)

 

Artikel 2.4.3.1

Online inschrijven/reserveren voor schooldagen kan telkens de eerste maandag van de maand voor de daaropvolgende maand (bv. vanaf de eerste maandag van september kan je inschrijven voor oktober).

Je kan reserveren of annuleren tot zondagavond, vlak voor de opvangweek start. Inschrijvingen tijdens de lopende week (enkel voor noodgevallen) kan, mits een extra administratieve kost van 1.00 EUR. (zie ook 2.5 annuleren)

 

Artikel 2.4.3.2

De startdatum van inschrijvingen wordt gecommuniceerd via programmabrochure en website.

Online inschrijven/reserveren voor vakantiedagen kan telkens vanaf  zaterdag voor inwoners van Lier. Kinderen die niet in Lier wonen maar wel in Lier naar school gaan kunnen inschrijven vanaf maandag na de eerste inschrijfdag.

Je kan reserveren of annuleren tot een dag voor de start van de opvangdag.
(zie ook 2.5 annuleren)

Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie is Kinderopvang Kadee geopend op 3 locaties: Kadee ’t Spui, Kadee Lisp en Kadee Koningshooikt.

Ouders kunnen hun kinderen, indien zij dit wensen, ook bijkomend inschrijven voor uitstappen tijdens vakanties. De kostprijs voor deze uitstappen (bv inkomprijs) is extra te betalen op het moment van de inschrijving en komen bovenop het normale opvangtarief van Kadee.

Artikel 2.4.3.2

De startdatum van inschrijvingen wordt gecommuniceerd via programmabrochure en website.

Online inschrijven/reserveren voor vakantiedagen kan telkens vanaf zaterdag voor inwoners van Lier. Kinderen die niet in Lier wonen maar wel in Lier naar school gaan kunnen inschrijven vanaf maandag na de eerste inschrijfdag.

Je kan reserveren of annuleren tot zondagavond voor de opvangweek start.
(zie ook 2.5 annuleren)

Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie is Kinderopvang Kadee geopend op 3 locaties: Kadee ’t Spui, Kadee Lisp en Kadee Koningshooikt.

Er wordt geen meerkost aangerekend voor uitstapjes. Kinderen die op dagen van een uitstap zijn ingeschreven gaan automatisch mee op uitstap en kunnen tijdens deze momenten niet afgehaald worden.
 

 

Artikel 2.5

Elk opvangmoment moet je online reserveren via de webshop op ww.kinderopvangkadee.be.

Indien je kind toch niet aanwezig kan zijn op een gereserveerde dag, dan moet je vooraf online annuleren, op schooldagen tot een half uurtje voor de start van het opvangmoment, op vakantiedagen tot een dag voordien.

Het betaalde voorschot (= reservatiekost) wordt niet terugbetaald, maar blijft beschikbaar op je geldbeugel voor volgende reservaties.

 

Artikel 2.5

Elk opvangmoment moet je online reserveren via I-Active.

Indien je kind toch niet aanwezig kan zijn op een gereserveerde dag, dan moet je vooraf online annuleren. Dat kan kosteloos tot zondagavond voor de week start.

Het betaalde voorschot (= reservatiekost) op vakantiedagen wordt echter niet terugbetaald.

 

Artikel 3.3
Je kan ook klacht indienen bij:

Kind en Gezin

Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel

e-mail: klachtendienst@kindengezin.be

telefoonnummer Klachtendienst 02 533 14 14

 

Artikel 3.3

Je kan ook klacht indienen bij Kind en Gezin:  Opgroeipunt
Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel

telefoonnummer 078 170 000
of via het online contactformulier  https://www.opgroeien.be/opgroeipunt

 

Artikel 3.4
De opvang heeft verschillende persoonsgegevens van je kind en je gezin nodig. Doel van de verwerking van de persoonsgegevens
De persoonsgegevens van de kinderen en de gezinnen worden gebruikt in het kader van de klantenadministratie, de facturatie, het ontwikkelen van het kinderopvangbeleid van de organisator en de naleving van de vergunnings- en subsidievoorwaarden voor kinderopvang, en voor onze wettelijk verplichte opdrachten.

Rechtsgrond
We verwerken jouw persoonsgegevens in het kader van het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin en de uitvoeringsbesluiten hiervan. Hierin staat welke gegevens we nodig hebben.
Daarnaast zijn verwerkingen noodzakelijk voor de uitvoering van de schriftelijke overeenkomst, voor de bescherming van vitale belangen van de kinderen, of in het algemeen belang.

Voor het verwerken van andere gegevens vragen we je toestemming. Deze toestemming kan je op elk moment intrekken of wijzigen.

Recht van het gezin
Als ouder heb je recht op informatie en toegang tot deze gegevens. Je kan vragen om de gegevens in te zien en er iets aan te verbeteren, door een mail te sturen naar kadee@lier.be
Het verwijderen van gegevens kan, tenzij de wet dit verbiedt.

Bewaarperiode
Je gegevens worden vernietigd als de wettelijke bewaartermijn voorbij is. Gegevens waarvoor geen wettelijke termijn vastliggen, worden niet langer bewaard dan nodig.

Beveiliging van je persoonsgegevens
Onze organisatie treft gepaste administratieve, technische en fysieke beveiligingsmaatregelen om uw persoonsgegevens te beschermen tegen onopzettelijke of onwettige verwijdering, verlies, ongeoorloofde aanpassing, ongeoorloofde openbaarmaking of toegang, misbruik en enige andere onwettige vorm van verwerking van persoonsgegevens in ons bezit. De mate van beveiliging wordt bepaald door gegevensbeschermingseffectbeoordeling. Je gegevens worden bewaard binnen Europa.

Meldplicht
We nemen strenge veiligheidsmaatregelen voor de bewaring en bescherming van je gegevens, maar als uw gegevens bedoeld of onbedoeld in verkeerde handen komen, zullen we u daar steeds van op de hoogte stellen.
Voor vragen en klachten kan u terecht bij ons bestuur, onze functionaris voor gegevensbescherming of GBA, de gegevensbeschermingsauthoriteit.
Vragen stellen kan via kadee@lier.be.

Overmaken aan derden
Als het noodzakelijk is worden je persoonsgegevens doorgegeven aan het agentschap van de Vlaamse Overheid, Kind en Gezin of Zorginspectie of andere organisaties die daar wettelijk recht op hebben.

Functionaris voor de gegevensbescherming
De verwerking van persoonsgegevens gebeurt onder toezicht van onze Data Protection Officer (DPO) en de informatieveiligheidsconsulent
De contactgegevens van de DPO en informatieveiligheidsconsulent vind je in de schriftelijke overeenkomst.

De organisator van de kinderopvang waarborgt de veiligheid en het vertrouwelijk karakter van het gebruik van de gegevens, zowel door de medewerkers van de opvang als door mogelijke onderaannemers (bv. een IT-bedrijf). 
Deze verwerking gebeurt conform de huidige privacywetgeving en AVG (Algemene Verordening voor Gegevensbescherming)
 

Artikel 3.4

De opvang heeft verschillende persoonsgegevens van je kind en je gezin nodig.
We waarborgen de veiligheid en het vertrouwelijk karakter van het gebruik van deze gegevens, zowel door de medewerkers van de opvang als door mogelijke onderaannemers (bv. een IT-bedrijf). 
De verwerking gebeurt conform de huidige privacywetgeving en AVG (Algemene Verordening voor Gegevensbescherming). Meer info vind je op https://www.lier.be/privacyverklaring

 

Artikel 3.5
Op de opvang wordt soms beeldmateriaal van kinderen tijdens de werking gemaakt. Dit kan u bezien op onze website en soms gebruiken we die voor onze publicaties. Het gaat om algemeen beeldmateriaal van groepsactiviteiten én om portretten van jouw kind.

Je hebt het recht om het algemeen beeldmateriaal waarop jouw kind staat te laten verwijderen. Dit kan zonder opgave van reden. Contacteer hiervoor de verantwoordelijke.

U dient  toestemming of geen toestemming  te geven om foto's en sfeerbeelden te maken en te publiceren.
Hiervoor ondertekent u een document  dat bij de schriftelijke overeenkomst is gevoegd.
Je mag dit weigeren

 

Artikel 3.5

Op de opvang worden soms foto’s en filmpjes gemaakt van de activiteiten met de kinderen.

Je hebt het recht om het algemeen beeldmateriaal waarop jouw kind staat te laten verwijderen. Dit kan zonder opgave van reden. Contacteer hiervoor deverantwoordelijke.

 

Artikel 4.2
De door de ouders ingevulde schriftelijke overeenkomst wordt bewaard in Jeugdcentrum Moevement.

De verzamelde gegevens worden eveneens opgenomen in een digitale databank. De databank is te raadplegen door de medewerkers van de kinderopvang en de jeugddienst. (zie ook 3.4 privacybeleid)

 

Artikel 4.2

De verzamelde gegevens worden eveneens opgenomen in een digitale databank. De databank is te raadplegen door de medewerkers van de kinderopvang en de jeugddienst. (zie ook 3.4 privacybeleid).

Gegevens worden nooit doorgegeven aan externen en worden vernietigd na stopzetting van de overeenkomst.

 

Artikel 4.5

Kadee kan het huishoudelijk reglement wijzigen zonder het akkoord van de ouders.
Ouders hebben altijd het recht om de schriftelijke overeenkomst zonder enige schade- of opzeggingsvergoeding op te zeggen.

Als het huishoudelijk reglement gewijzigd wordt en je wil de opvang verder zetten, dan moet je het gewijzigde huishoudelijk reglement opnieuw ondertekenen voor ontvangst en kennisneming.

Elke wijziging in het nadeel van de klant, zoals bijvoorbeeld een aanpassing van het prijsbeleid, wordt  minstens 2 maanden voor de wijziging ingaat meegedeeld.

 

Artikel 4.5

Kadee kan het huishoudelijk reglement wijzigen zonder het akkoord van de ouders.
Ouders hebben altijd het recht om de schriftelijke overeenkomst zonder enige schade- of opzeggingsvergoeding op te zeggen.

Als het huishoudelijk reglement gewijzigd wordt en je wil de opvang verder zetten, dan moet je je online opnieuw akkoord verklaren met het gewijzigde reglement.

Elke wijziging in het nadeel van de klant, zoals bijvoorbeeld een aanpassing van het prijsbeleid, wordt  minstens 2 maanden voor de wijziging ingaat meegedeeld

 

 

Fasering

        mei 2024: goedkeuring door gemeenteraad

        juni-juli-aug 2024: informeren van ouders

        september 2024: reglement in voege

 

Adviezen

Positief advies van het Lokaal Overleg Kinderopvang.
Positief advies vanuit dienst financien om de betaling voor BKO door ouders niet meer volledig online te laten gebeuren, maar wel opnieuw via facturatie achteraf.
Positief advies van dienst IT in verband met inkorting van de omschrijving van de GDPR-wetgeving.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Decreet Kinderopvang

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Gert Van Eester en Yoena Mertens

2 onthoudingen: Ellen Lissens en Jan Van Gorp

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang (BKO), zoals hierna als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang (BKO) op 1 september 2024 van kracht te laten gaan.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement buitenschoolse kinderopvang (BKO), goedgekeurd door de gemeenteraad van 1 maart 2021, op 31 augustus 2024 op te heffen.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

AANLEG RIOLERING MECHELBAAN-BEUKHEUVEL-SOETEWEIDE - ENGAGEMENTSVERKLARING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in zitting van 16 juli 2018 goedkeuring gehecht tot aanleg fietspad Mechelbaan ism Sint-Katelijne-Waver.

Het college heeft in zitting van 3 september 2018 goedkeuring gehecht aan de afkoppeling van de groene cluster.

Het college heeft in zitting van 8 juni 2020 goedkeuring gehecht aan de aanvraag subsidies via Pidpa.

Het college heeft in zitting van 23 mei 2022 goedkeuring gehecht aan de opmaak projectnota fietspaden Soeteweide (in samenwerking met Putte en Sint-Katelijne-Waver).

De Bijeenkomst schepencollege heeft in zitting van 30 mei 2022 kennis genomen van de raming herstel fietspaden Mechelbaan.

Het college heeft in zitting van 8 april 2024 goedkeuring gehecht aan het bestek opgemaakt door Pidpa voor de studie ontwerp wegenis- en rioleringswerken Beukheuvel - Berlaarbaan/Mechelbaan - Soeteweide en andere in samenwerking met Sint-Katelijne-Waver en Duffel.

 

Feiten en context

Om de Europese kwaliteitsdoelstellingen voor de waterlopen dichterbij te brengen (met concrete reductiedoelstellingen tegen 2027 en 2033) gaf de Vlaamse Regering Aquafin (AQF) recent een coördinerende rol om de bovengemeentelijke investeringen te organiseren en te plannen om tot snellere ecologische resultaten te komen. Hierbij stemmen zij maximaal doelstellingen van lokale stakeholders af met bovengemeentelijke infrastructuurprojecten. https://www.aquafin.be/nl-be/rioolbeheerders/voor-alle-gemeenten-en-rioolbeheerders/een-match-tussen-gemeentelijke-en-bovengemeentelijke-investeringen

 

AQF vertrekt hierbij vanuit de investeringsplannen van de gemeenten en koppelen er bovengemeentelijke projecten aan die op het vlak van scope, timing en/of budget een synergie betekenen. Het eigenlijke ontwerp start pas nadat er een uitgesproken engagement is van alle betrokken partijen. Door al bij opmaak van dat engagement rekening te houden met mogelijke risico’s, verwacht AQF dat de doorlooptijd van een project zal verkorten tussen ontwerp en uitvoering. Het ontwerp van de projecten zal ook beter kunnen beantwoorden aan de meest actuele visie en inzichten.

 

Het infrastructuurproject Beukheuvel-Mechelbaan/Berlaarbaan in Lier, Duffel en Sint-Katelijne-Waver (SKW) voldoet aan bovenstaande vereisten en werd daarom door AQF tot een projectplan en engagementsverklaring uitgewerkt in samenspraak met de gemeentelijke rioolbeheerder Pidpa (in Lier, Duffel en SKW), de 3 gemeenten zelf en AQF.

 

Het projectplan omvat inhoudelijk per deelnemende partij:

  1. Aquafin: aanleg verbindingsriolering vanaf Duffel tot aan het verplaatste overnamepunt op het kruispunt Beukheuvel x Mechelbaan;
  2. Duffel: aanleg fietspaden langs Beukheuvel/Hoogstraat en vernieuwen wegenis;
  3. Lier: aanleg fietspaden Beukheuvel, Mechelbaan en vernieuwen wegenis in de zijstraten;
  4. Sint-Katelijne-Waver: aanleg fietspaden en vernieuwen wegenis;
  5. Pidpa: wegenis- en en rioleringswerken in Beukheuvel (enkel zijstraten), Berlaarbaan/Mechelbaan, Zoetewei/Soeteweide (deel), Beekstraat (deel), Boterhoek, Klavervelden, Scherpenbos, Donderheide (deel), Voorbos;

In het projectplan zelf wordt het project geografisch en inhoudelijk afgebakend. In totaal worden 673 IE aangesloten op een gescheiden rioleringsstelsel. Tevens worden de doelstellingen per partij opgelijst en de kritische factoren in het project bepaald. Ook wordt een raming opgesteld per deelnemende partij.

 

Voor Lier omvat het project:

  1. Aanleg gescheiden bovengemeentelijke riolering vanaf gemeentegrens Duffel tot aan kruispunt Mechelbaan (2,3 kilometer) – gele en groene lijn op onderstaande afbeelding:
    1. Bovengemeentelijk project van AQF: riolering voor rekening van AQF incl sleufherstel riolering (1 rijbaanhelft) en alle rioleringsgerelateerde werken (huisaansluitingen, afkoppelingsadvies,…);
    2. Hierbij worden bestaande grachten voor regenwater hergebruikt/geherprofileerd, bestaande inbuizingen geëvalueerd en zo nodig vervangen. Hierbij worden geen extra grondinnames voorzien;
    3. De bijkomende heraanleg/renovatie van de andere rijbaanhelft waar geen riolering in komt te liggen en de aanleg van een fietspad (al dan niet met grondinnames) is een kost voor de stad;
  2. Aanleg gescheiden gemeentelijke riolering (zwarte lijnen op afbeelding) voor rekening van de stad (via de HidroSan rekening):
    1. zijstraten ten zuiden van Beukheuvel (inclusief herstel bestaande toestand = renovatie asfalt)
    2. Mechelbaan (vanaf nr 144 tot aan de gemeentegrens met SKW) en zijstraten op grondgebied Lier;
    3. deze werken werden opgenomen in de reeds goedgekeurde studie-opdracht van Pidpa (CBS 8/4/2024);
    4. de mogelijkheid op rioleringssubsidie van deze werken vanuit de VMM is zeer realistisch gezien de koppeling met het bovengemeentelijk project van AQF. De subsidie bedraagt dan 75% van de zuivere rioleringsgerelateerde werken. Bovendien is het wegherstel voor de riolering (in de praktijk een volledige rijbaanhelft) dan vrijgesteld van BTW.
  3. Aanleg fietsinfrastructuur langs Beukheuvel en Mechelbaan voor rekening van de stad:
    1. Afhankelijk van het al dan niet conform inrichten van de fietsinfrastructuur is er een mogelijkheid tot subsidie voor aanleg van de fietspaden via de Provincie Antwerpen. Het fietspad is gelegen op een functioneel fietsroute netwerk. De subsidie voor de aanleg van de fietspaden zou, indien conform aangelegd en na goedkeuring door de provincie voor 90% van de aanlegkost gesubsidieerd kunnen worden;
    2. Een kritische factor is hierbij de beschikbare rooilijnbreedte. In de reeds goedgekeurde ontwerpstudie van Pidpa (CBS 8/4/2024) wordt een raming voorzien voor de aanleg van deze fietspaden en dient een economisch optimum bepaald te worden om de rooilijn al dan niet te realiseren (innames vs. conforme fietspaden);
    3. Hoewel niet noodzakelijk voor de riolering wordt ook de heraanleg van het fietspad langs de Mechelbaan vanaf nr 144 tot aan nr 190 mee ontworpen gezien de structureel slechte staat hiervan.
  4. Aanleg fietsinfrastructuur langs Soeteweide maakt onderwerp uit van een afzonderlijke studie die reeds in uitvoering is door studiebureau Sweco samen met de gemeenten Putte en SKW (CBS 23/5/2022). Mogelijks kunnen deze later samengevoegd worden richting uitvoering.

 

 

 

 

 

 

Fasering

Rekening houdend met de doelstellingen van alle betrokken partijen en de te doorlopen fases werd een kritisch pad timing opgemaakt.

Dit resulteert in volgende gewenste lange termijn timing:

        Proefstel gronden en vergunningen         4de kwartaal 2026

        Einde ontwerp                                          2de kwartaal 2027

        Aanbesteding                                           4de kwartaal 2028

        Start der werken                                      4de kwartaal 2029

        Voorlopige oplevering                              1ste kwartaal 2032

 

 

Adviezen

Recente Vlaamse wetgeving verplicht de steden en gemeenten tot opmaak van een meerjarenplan inzake het behalen van reductiedoelstellingen gekoppeld aan de cyclus voor de opmaak van de gemeentelijke begroting. Bovendien kan er sinds het Verzameldecreet Water van 26 april 2024 gehandhaafd worden door de Vlaamse Overheid bij lokale besturen op het niet naleven van deze doelstellingen.

 

Het infrastructuurproject Beukheuvel-Mechelbaan-Soeteweide is gezien het bovengemeentelijk aandeel en het gemeente-overschrijdend karakter in zijn totaliteit één van de grootste projecten die Lier en de betrokken gemeenten de afgelopen en de komende jaren zouden uitvoeren (grootte-orde 23 à 25 mio€ over alle partners heen). Dit project heeft een belangrijk aandeel in het realiseren van de reductiedoelstellingen op de waterlopen tegen 2033, het sluit 673 IE aan op een waterzuivering. Inwoners die nu rechtstreeks lozen op een waterloop.

 

Hoewel de financieel grote schaal van het project is er mede door het bovengemeentelijk aandeel van Aquafin een zeer reële kans op rioleringssubsidies voor aanleg van het opwaarts gemeentelijk rioleringsstelsel. Dit zorgt voor een  aanzienlijke subsidie (75%) en opportuniteit. Bovendien gebeurt de aanleg van de bovengemeentelijke riolering in Beukheuvel volledig op kosten van Aquafin.

 

Het technisch bureau openbaar domein adviseert dan ook aan het college om de engagementsverklaring en het geïntegreerd projectplan ter goedkeuring te ondertekenen en zich maximaal in te spannen de nodige budgetten voor aanleg van de riolering (en wegherstel) te voorzien in de volgende cyclus van de gemeentelijke begroting.

 

De studie voor de aanleg van nieuwe fietspaden binnen het projectgebied wordt dan ook best mee opgestart, dit gebeurde reeds door de goedkeuring van het CBS op 8/4/2024. Gunning van deze ontweropdracht is door Pidpa voorzien in juni 2024. Het economisch optimum tussen innames, conformiteit van de fietsinfrastructuur en de kans op fietspadsubsidies (90%) dient hierin bepaald te worden. De uiteindelijke aanlegkost van de fietspaden wordt in het projectplan van AQF niet begroot en zal onderdeel uitmaken van het voorstel MJP 26-30 nadat een eerste raming uit de reeds goedgekeurde studie bekend is.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Zeer recent, op 8 april 2024, werd het Besluit van de Vlaamse Regering over de invulling van de gemeentelijke saneringsverplichting  voor rioolbeheerders van kracht.

 

        Het besluit legt openbare dienstverplichtingen vast voor de rioolbeheerders voor de invulling van de saneringsverplichting op het gemeentelijk niveau. Deze zijn nodig voor de verdere uitbouw en optimalisatie van het gemeentelijke rioleringsnet en het goede beheer ervan.

        De opmaak van een meerjarenplan gekoppeld aan de cyclus voor de opmaak van de gemeentelijke begroting staat centraal en moet enerzijds de rioolbeheerder voldoende flexibiliteit geven en anderzijds de Vlaamse overheid via een efficiënte resultaatgerichte aansturing meer garantie geven voor een verhoogde dynamiek op het terrein.

        Wat betreft beheer worden taken toegewezen op vlak van asset management en het structureel aanpakken van de problematiek van overstorten.

        Er worden duidelijke plandoelstellingen gevraagd van de rioolbeheerders tem 2027 en de periode 2026-2031.

Naast het BVR keurde het Vlaams Parlement het Verzameldecreet Water goed, dat op 26 april 2024 werd bekrachtigd. Dit decreet bevat onder andere:

        Beroepsmogelijkheid voor machtigingsaanvragen op publieke grachten (wijziging wet onbevaarbare waterlopen).

        Juridische verankering van gemeentelijke verantwoordelijkheid voor hemelwater- en droogteplannen. Het recht op rioolsubsidies is gekoppeld aan de opmaak van dit plan.

        Handhavingsmaatregelen voor gemeenten die hun meerjarenplannen of openbare dienstverplichtingen niet nakomen wanneer zij de reductiedoelstellingen op de waterlopen niet halen.

De uitvoering van het project Mechelbaan-Beukheuvel levert een zeer belangrijke bijdrage aan het halen van deze nieuwe verplichtingen.

 

ENGAGEMENTSVERKLARING

 

TUSSEN : AQUAFIN N.V., een naamloze vennootschap naar Belgisch recht, met maatschappelijke zetel te Dijkstraat 8, 2630 Aartselaar, ingeschreven in de kruispuntenbank voor ondernemingen te Antwerpen onder RPR nummer 0440.691.388 en met BTW-nummer BE440.691.388, hier vertegenwoordigd door Marjolein Weemaes, directeur Business Development & Innovatie en Danny Baeten, directeur Projectmanagement (hierna “Aquafin” genoemd)

EN : Het College van Burgemeester en Schepenen van de Gemeente Duffel, voor wie optreedt de burgemeester, Sofie Joosen, en algemeen directeur, Tim Op de Beeck, die handelen ter uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van …, (hierna genoemd “Gemeente Duffel”)

EN : De rioolbeheerder Pidpa , een cvba naar Belgisch recht, gevestigd Vierselse baan 5 te 2280 Grobbendonk, ingeschreven in de kruispuntbank der ondernemingen onder het RPR-nummer 204.908.936 en hier vertegenwoordigd door Eddy Troosters, directeur generaal en Mieke Van den Brande, voorzitter (hierna genoemd “Pidpa”)

EN : Het stadsbestuur van Stad Lier, vertegenwoordigd door de gemeenteraad in de persoon van Rik Verwaest, burgemeester en Katrijn Bosschaerts, algemeen directeur, die handelen ter uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van …., (hierna genoemd “Stad Lier”)

EN : Het college van Burgemeester en Schepenen van Gemeente Sint-Katelijne-Waver, voor wie optreedt Kristof Sels, burgemeester en Gunter Desmet, algemeen directeur, die handelen ter uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van …., (hierna genoemd “Gemeente Sint-Katelijne-Waver”)

Aangezien Aquafin in het kader van haar opdracht het project T040002 – ‘VBR Beukheuvel’ wenst te realiseren, zijn alle betrokken partijen geconsulteerd naar interfererende initiatieven.

Aangezien de Gemeente Duffel de aanleg van fietspaden en vernieuwing van wegenis wenst te realiseren.

Aangezien rioolbeheerder Pidpa het project K-20-013 Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Lier Wegenis- en rioleringswerken in Beukheuvel (zijstraten), Berlaarbaan/Mechelbaan, Zoetewei/Soeteweide (deel), Beekstraat (deel), Boterhoek, Klavervelden, Scherpenbos, Donderheide (deel), Voorbos wenst te realiseren ….

Aangezien Lier de aanleg van fietspaden en vernieuwing van wegenis wenst te realiseren.

Aangezien Sint-Katelijne-Waver de aanleg van fietspaden en vernieuwing van wegenis wenst te realiseren.

Aangezien alle partijen van oordeel zijn dat de opdrachten in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd en het project conform een vooropgestelde timing dient gerealiseerd te worden.

WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

ARTIKEL 1 Geïntegreerd Projectplan

Op basis van een overleg tussen de mogelijk betrokken partijen werd een geïntegreerd projectplan opgemaakt. Dit geïntegreerd projectplan is gevoegd in bijlage en maakt integraal deel uit van de engagementsverklaring.

In het geïntegreerd projectplan zijn volgende elementen opgenomen :

• Duidelijke definitieve afbakening project ruimtelijk en inhoudelijk

• Doelstelling van elke partij

• Identificatie van de kritische factoren per partij (oa te volgen procedures voor subsidies,
   onteigeningen, …)

• Ruwe raming per opdrachtgever

• Kritisch Pad : Richtinggevende timing project / Concrete Timing einde eerstvolgende fase voor elke
   partij met tussenstappen en beslissingsmomenten

ARTIKEL 2 Engagement

Elke partij engageert zich om het project conform het geïntegreerd projectplan te realiseren en het vastgelegde tijdspad te helpen realiseren en hiervoor tijdig alle beslissingen te nemen en de nodige procedures tijdig op te starten en te doorlopen. Elke partij engageert zich ook om tijdig de nodige acties te nemen om de nodige budgetten te voorzien binnen de gestelde raming en timing. Een partij die zich bij de start van het project niet engageert om te participeren, kan enkel nog maar toetreden tot het project indien alle partijen hiermee akkoord gaan en de later toetredende partij zich houdt aan het vastgelegde tijdspad. Bovendien gaat deze door het later intreden impliciet akkoord met alle in het project genomen beslissingen en engagementen.

Opgemaakt te Aartselaar op 24-5-2024

“Gelieve er rekening mee te houden dat in de onderliggende gegevens van de digitale handtekening uw rijksregisternummer zichtbaar is. Door uw digitale handtekening te plaatsen verklaart u zich akkoord dat uw rijksregisternummer kenbaar is voor de ontvanger van het document”

Voor NV Aquafin

 

 

 

Marjolein Weemaes      Danny Baeten
directeur Business Development    directeur Projectmanagement & Innovatie

Voor de Gemeente Duffel

 

 

 

Sofie Joosen       Tim Op de Beeck
burgemeester      algemeen directeur

 

Voor de rioolbeheerder Pidpa

 

 

 

Eddy Troosters      Mieke Van den Brande
directeur-generaal      voorzitter

 

 

Voor Stad Lier

 

 

 

Rik Verwaest       Katrijn Bosschaerts
Burgemeester      algemeen directeur

 

Voor Gemeente Sint-Katelijne-Waver
 

 



Kristof Sels       Gunter Desmet
Burgemeester      algemeen directeur

Bijlage geïntegreerd projectplan (zie bijlage)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Argumentatie

De engagementsverklaring dient ter goedkeuring te worden overgemaakt aan het schepencollege.

 

Financiële weerslag

 

In het projectplan wordt een ruwe raming opgemaakt:

  1. Het financieel aandeel van Aquafin wordt geraamd op:
    1. 6.767.500 € voor het regulier budget (gele lijn)
    2. 2.683.000 € voor het Lokaal Pact (groene lijn)
    3. 1.558.500 € + 618.000€ projectgerelateerde kosten (studies, vooronderzoeken, projectmanagement,…)
    1. Totaal aandeel AQF: 11.627.000 €
  2. Het financieel aandeel van Pidpa wordt geraamd op:
    1. 442.358 € (ereloon + afkoppeling + coördinatie nuts op aandeel gemeentelijke riolering);
    1. Te verdelen over de 3 gemeenten volgens een te bepalen verdeelsleutel;
    2. Deels tlv de HidroSan rekening van Lier. Voor 2025 en 2026 werd door Pidpa reeds 144.308 €/jaar voorzien op de HidroSan rekening van Lier, tevens goedgekeurd door het CBS van  5/2/2024;
  3. Gemeente Duffel:
    1. Rioleringsgerelateerde werken: 1.623.107,81 €
      1. excl 75% rioleringssubsidie
      2. excl aandeel BTW op wegverfraaiing
      3.   incl wegherstel en wegverfraaiing
    2. studiekosten fietspaden: 187.611,35 €
      1. incl opmaak innamedossier en fietspadendossier
      2. excl aanleg fietspaden
  4. Gemeente Sint-Katelijne-Waver:
    1. Rioleringsgerelateerde werken: 3.384.625,25 €
      1. excl 75% rioleringssubsidie
      2. excl aandeel BTW op wegverfraaiing
      3.   incl wegherstel en wegverfraaiing
    2. studiekosten fietspaden: 90.891,33 €
      1. incl opmaak innamedossier en fietspadendossier
      2. excl aanleg fietspaden

 

  1. Stad Lier:
    1. Aanleg riolering, sleufherstel en wegverfraaiing: 4.335.169,5 €
      1. Waarvan 1.669.314,38€ gesubsidieerd via de VMM (75% rio subsidie)
      2. Waarvan 1.367.580 € wegherstel riolering (0% BTW)
    2. projectgerelateerde kosten (studies, vooronderzoeken, projectmanagement,…): 898.333,13 €
      1. excl BTW
    3. studiekost fietspaden:282.656,32 € (reeds goedgekeurd in CBS 8/4/2024)
      1. incl opmaak innamedossier en fietspadendossier
      2. excl aanleg fietspaden

 

        Totaal voor Lier: 3.436.630,35 €

  1.   excl aanleg fietspaden,
  1. incl rio subsidie,
  2. incl studiekosten en projectmanagement
  3. incl aandeel BTW op wegverfraaiing:

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de engagementsverklaring en het geïntegreerd projectplan voor aanleg riolering Mechelbaan - Beukheuvel - Soeteweide.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

VERLENGING BESTAANDE NOTARIËLE OVEREENKOMST MET VZW BRESSINCK. PRINCIPIËLE GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 12.12.2005 werd een erfpachtovereenkomst ondertekend tussen Stad Lier en de vzw Open-Monumentenvereniging (OMV) Eduard Bressinck. De erfpacht is ingegaan op 01.11.2005 voor een termijn van 50 jaar. Tevens verleende vzw OMV Eduard Bressinck een gebruiksrecht voor de Jezuïetenkerk en de (toen nog te bouwen) les- en vergaderlokalen.

 

In de gemeenteraadszitting dd. 19.12.2011 wordt goedkeuring gegeven aan de aanpassing van de gebruiksovereenkomst, gebaseerd op de voorgestelde aanpassingen van notaris Jan Verreth. Hierin is voorzien dat de toelage wordt verhoogd naar 125.000 EUR (geïndexeerd) op jaarbasis, van 2013 tot en met 2031. Uiterlijk in 2032 verbindt vzw OMV Eduard Bressinck zich ertoe de Jezuïetenkerk ‘om niet’ over te dragen aan de stad Lier. De erfpacht zal vervroegd eindigen op 31.10.2032. Deze aanpassing stelde de vzw in staat de kosten voor de nieuwbouwwerken te financieren. In dezelfde zitting werd ook een stadswaarborg goedgekeurd als voorwaarde om een banklening te kunnen bekomen.

 

In december 2014 diende vzw OMV Eduard Bressinck een subsidieaanvraag in voor de binnenrestauratie van de Jezuïetenkerk (sluitstuk van haar projectambitie).

 

De Vlaamse Regering kent via MB dd. 10.12.2021 uiteindelijk de restauratiepremie toe voor de binnenrestauratie voor een totaalbedrag van 694.811,04 EUR. Een indexaanpassing op dit bedrag is toegezegd, maar nog niet formeel bevestigd.

 

Feiten en context

Raming binnenrestauratie

In maart 2022 vroeg vzw OMV Eduard Bressinck aan de Tijdelijke Vennootschap Beeck-Verwilt de in 2014 opgemaakte kostenraming opnieuw te actualiseren. Een tweede actualisering van deze raming vond plaats op 21/12/2023.

 

Die komt neer op een totaalkost van 1.919.471 EUR (incl. btw) en met een te verwachten subsidie van 694.811,04 EUR. De erelonen architecten bedragen 100.519,90 EUR (incl. btw). De nog te voorziene totale bijdrage van vzw OMV Eduard Bressinck bedraagt volgens raming 1.326.980,58 EUR (incl. btw).


Actuele toelage stad Lier

De geïndexeerde gebruiksvergoeding bedroeg dit jaar (2024): 161.786,16 EUR


Gezien de erg onzekere marktsituatie op dit ogenblik, is het zeer de vraag of de raming van begin dit jaar zal stroken met de offertes die uiteindelijk zullen worden ingediend. Pas dan zal blijken tegen welke effectieve kostprijs de restauratie kan worden uitgevoerd.


Om het dossier vlot te kunnen verder zetten en de opgelegde termijn voor uitvoering van de werken niet te overschrijden, is het voor vzw OMV Eduard Bressinck van groot belang te weten dat Stad Lier de eerder gestelde vraag principieel blijft steunen.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

 

Argumentatie

Verzoek tot aanpassing van de bestaande gebruiksovereenkomst

De huidige overeenkomst loopt nog tot 2032. Vzw OMV Eduard Bressinck verzoekt stad Lier daarom tot een verlenging van de bestaande gebruiksovereenkomst met negen (9) of maximum tien (10) jaar. Dit zowel voor wat betreft de looptijd van de erfpacht als voor de verlenging van de jaarlijkse gebruikstoelage.

Aangezien stad Lier na afloop van de erfpacht (vanaf 2042 of 2043) volle eigenaar wordt van zowel Jezuïetenkerk als nieuwbouw, verzoekt vzw OMV Eduard Bressinck om een borgstelling vanwege stad Lier tav de financiële instelling bij wie de lening zal worden aangegaan. Zonder deze borgstelling zal allicht geen enkele financiële instelling bereid zijn vzw OMV Eduard Bressinck het benodigde krediet te verschaffen.

De restauratie en aanpassing tot volwaardige publieke (concert)zaal kunnen mogelijks nog eind 2024 aanvangen. Het bouwdossier is vanaf 13 mei 2024 bezorgd aan verschillende aannemers en bouwfirma's om hierop in te tekenen voor 8 juli 2024. OMV Bressinck kan enkel aanbesteden als zij een nieuwe lening kan aangaan. Borgstelling én aanpassing van de gebruiksovereenkomst zijn daarvoor noodzakelijke voorwaarden. Met de binnenrestauratie als sluitstuk is de kunstensite in het hart van onze stad een unieke realisatie. Ad  bonum civitatis nostrae.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/09/KAP/02/16

Ondersteuning VZW Bressinck

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt principieel de verlenging van de notariële overeenkomst goed met 9 jaar (indien de offertes binnen bovenstaande raming passen). Met 10 jaar, na bespreking, indien de offertes de raming overschrijden.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

OPSTART MIJN BURGERPROFIEL/GEMEENTE-APP - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST EN VERWERKINGSOVEREENKOMST MET DIGITAAL VLAANDEREN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het Vlaamse "Mijn Burgerprofiel" geldt als dé toegangspoort tot alle overheidsadministratie. Inwoners kunnen hun officiële gegevens en overheidsinformatie raadplegen alsook verschillende dossiers, attesten en vergunningen aanvragen. Ook de stad Lier zorgt waar mogelijk voor koppelingen tussen "Mijn Burgerprofiel" en de softwarepakketten die in gebruik zijn zodat aanvragen ook via die weg kunnen ingediend en opgevolgd worden.

 

"Mijn Burgerprofiel" is ook beschikbaar als app. Elke gemeente kan bovendien haar eigen gemeente app ontwikkelen door extra lokale functionaliteiten toe te voegen zoals lokaal nieuws, de Uit-kalender, de afvalkalender, het maken van afspraken bij diensten, meldingen indienen,...

 

Om te kunnen aansluiten moet de stad een samenwerkingsovereenkomst en verwerkingsovereenkomst afsluiten met Digitaal Vlaanderen.

 

Adviezen

Team dienstverlening, departement strategie en IT en departement communicatie:

Het platform "Mijn Burgerprofiel" blijft uitbreiden en wordt nog meer dan vroeger dé toegangspoort tot alle overheidsadministratie. Dit zorgt ervoor dat burgers snel en gemakkelijk via 1 weg toegang krijgen tot dossiers en aanvragen over de verschillende overheden heen. Doordat ook de stad Lier inzet op de koppelingen met "Mijn Burgerprofiel" is het, in functie van het gemak van al onze klanten, aan te raden om de app-versie uit te breiden met lokale functionaliteiten en zo de Lier-app te ontwikkelen. Met deze app zorgen we voor een bijkomend gebruiksvriendelijk kanaal waarlangs onze klanten toegang krijgen tot onze dienstverlening.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Er kan op het advies worden ingegaan. Het is aangewezen de Mijn Burgerprofiel-app uit te breiden met lokale functionaliteiten en aan te bieden als de Lier-app. De samenwerkingsovereenkomst en verwerkingsovereenkomst met Digitaal Vlaanderen kan afgesloten worden.

 

Financiële weerslag

Er wordt gewerkt met een abonnementskost per aantal inwoners. Voor steden en gemeenten tussen 25 000 en 50 000 inwoners bedraagt de abonnementskost 7000 euro per jaar. Actie 01/16/SAP/01/01 - Gebruik van gebruiksvriendelijke en toegankelijke kanalen kan hiervoor gebruikt worden.

 

Het lopende jaar wordt berekend op het aantal resterende maanden: 3500 euro voor de periode juli tot en met december 2024.

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/16/SAP/01/01

Gebruik van gebruiksvriendelijke en toegankelijke dienstverleningskanalen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de app van "Mijn Burgerprofiel" uit te breiden met lokale functionaliteiten en aan te bieden als de Lier-app.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst en verwerkingsovereenkomst met Digitaal Vlaanderen goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST JOBATELIER +. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 23/10/2023 is op het college de oproep rond het lokaal activeringspact geagendeerd, m.i.v. het projectdossier dat stad en OCMW Lier wordt ingediend.

Op 15/1/2024 ontving stad en OCMW Lier goedkeuring van het projectdossier voor Lier vanuit het departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid.

 

Feiten en context

Het lokaal activeringspact heeft tot doel om de duurzame uitstroom van leefloners naar werk te stimuleren. Om lokale besturen een incentive te geven tot actie, is een toelage voorzien: indien tussen juli 2023 en april 2025 de doelstelling van 107 duurzaam geactiveerde leefloners behaald wordt - ontvangt het lokaal bestuur 44.103,23€. Indien 194 duurzaam geactiveerde leefloners behaald wordt ontvangt stad Lier bijkomend 44.103,23€.

 

Om hogervermeld doel te realiseren, zijn de afgelopen maanden tal van acties opgezet zoals o.m. de organisatie van werkvloerbezoeken voor leefloners, infomomenten rond de werking van VDAB, versterkt cliëntoverleg tussen OCMW en VDAB,...

Eén van de acties die zijn ondernomen om duurzame uitstroom van leefloners naar werk te verbeteren, is Jobatelier +. Het initiatief vindt op 2-wekelijkse basis plaats, en richt zich tot een homogene taalgroep van leefloners (in eerste instantie: Oekraïeners).

Die keuze heeft diverse redenen: het laat toe in te spelen op 'cultuurgevoeligheden', via vrijwillige tolkenondersteuning kan de taaldrempel aangepakt worden, de inzet van vrijwilligers uit de betrokken taalgemeenschap laat toe om met 'voorbeeldfiguren' te werken - waarmee de identificatie groter is en waaraan deelnemers zich kunnen optrekken.

Het inhoudelijke programma van Jobatelier+ is actiegericht: deelnemers maken een cv op, een motivatiebrief, gaan op zoek naar vacatures, solliciteren, bereiden deelname aan jobevents voor en nemen effectief deel (zoals jobbeurzen,...),...

In de periode februari - mei vond Jobatelier+ 8x plaats, en werden 119 deelnames geregistreerd. 15 deelnemers zijn toegeleid naar werk(ervaring), de anderen - die vaak ver verwijderd zijn van de arbeidsmarkt - zetten reële stappen naar werk door het ondernemen van concrete actie. Daarnaast vormt deelname ook een bewijs om de voorwaarde tot werkbereidheid - gekoppeld aan het leefloon - aan te tonen.

In een eerste periode kon Jobatelier+ ondersteund worden door het Agentschap Integratie en Inburgering met tijdelijke projectmiddelen. Het Agentschap heeft echter niet langer de mogelijkheid om dat te doen.

Ondanks het feit dat Jobatelier+ zeer recent opgestart is, heeft het project haar potentieel bewezen. Verdere uitbouw van het initiatief - m.n. in functie van het betrekken van andere taalgroepen (naast Oekraïne), in functie van inhoudelijke verruiming en in functie van individuele coaching van deelnemers (tussen de groepsmomenten) - biedt perspectief om het potentieel ten volle te benutten. 

 

Feit is nu dat - in het kader van het lokaal activeringspact - in juni 2024 de eerste doelstelling (cf. 107 duurzaam geactiveerde leefloners) behaald is, waardoor stad Lier een toelage ontvangt van 44.103,23€ die moet worden ingezet voor lokaal activeringsbeleid gericht naar leefloners.

 

Voorstel bestaat erin om met de ontvangen toelage Jobatelier+ te continueren, inhoudelijk te versterken én te verruimen naar nieuwe doelgroepen leefloners. Hiertoe wordt volgend ontwerp van samenwerkingsovereenkomst voor principiële goedkeuring voorgelegd aan het college en voor goedkeuring aan de gemeenteraad.

 

Fasering

De duurtijd van de overeenkomst bedraagt 01/9/2024 tot 31/09/2025.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Het afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst tot realisatie van Jobatelier+ laat toe:

-Het recent opgestarte initiatief in functie van activering van leefloners verder te zetten en uit te bouwen naar nieuwe taalgroepen van leefloners;

-De (beperkt) opgebouwde ervaring leert dat Jobatelier+ belangrijk potentieel in zich draagt: het groepswerk laat toe actief stappen te zetten naar werk, en de inzet van vrijwilligers - uit de betrokken taalgemeenschap - fungeren als 'voorbeeldfiguur' waar deelnemers zich aan optrekken. Dankzij de meer intensieve ondersteuning van Jobatelier+ kan de effectiviteit verder verhoogd worden, door de intensiteit van begeleiding naar werk op te drijven via individuele coaching - tussen de voorziene groepsmomenten.

 

Financiële weerslag

De toelage waarop stad Lier recht heeft na goedkeuring van het lokaal activeringspact wordt hiertoe ingezet. Hiertoe wordt een nieuwe actie opgemaakt en een toelage voorzien voor vzw Mondiale Werken regio Lier.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst tot organisatie van Jobatelier+.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMSTEN LIGO IN HET KADER VAN PLAN SAMENLEVEN - TAALOEFENKANSEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In het college van burgemeester en schepenen van 15 januari 2024 werden de projecten en bedragen die eraan gekoppeld zijn binnen Plan Samenleven goedgekeurd.

 

Feiten en context

Binnen het onderdeel Taaloefenkansen Nederlands van Plan Samenleven willen we in het schooljaar 2024 - 2025 inzetten op twee projecten:

 

1. Babbelplezier

Taaloefenkans voor cursisten Ligo geen minimum of maximum taalniveau, wekelijks  op donderdagmiddag in CC De Vredeberg. Het voorbije schooljaar namen gemiddeld 25 deelnemers deel.

 

2. Soep met babbeltjes

Met dit aanbod wil de stad Lier een mondelinge taaloefenkans creëren voor anderstalige inwoners die nog in het begin staan van hun taaltraject.

We nemen thema's uit het dagelijks leven en actualiteit om de deelnemers uit te dagen tot communicatie te komen. Daarnaast wordt er steeds gekookt vanuit de verschillende culturen en deelnemers. Eten verbindt mensen en opent altijd dialoog.

 

De samenwerkingsovereenkomsten zijn toegevoegd als bijlage 1 en 2.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Kennis van het Nederlands is van essentieel belang in het kader van integratie in de lokale samenleving. Beide initiatieven zijn complementair aan het bestaande aanbod, en richten zich op de deelnemers met de meest beperkte kennis van het Nederlands om hen maximale taaloefenkansen aan te bieden.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/KAP/08/01

Plan Samenleven - Oefenkansen Nederlands

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Gert Van Eester en Yoena Mertens

2 stemmen tegen: Ellen Lissens en Jan Van Gorp

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 2 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomsten met Ligo in het kader van Plan Samenleven - Oefenkansen Nederlands: Babbelplezier en Soep met Babbeltjes.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST KINDERPARADIJS VZW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 11/12/2023 is op het college de actuele problematiek rond kinderopvang in Lier gesitueerd en een aantal hefbomen naar aanpak naar voor geschoven.

 

Feiten en context

In Lier is het aanbod aan voorschoolse kinderopvang in verhouding beperkt. In functie van sociaal beleid is dat suboptimaal: In de eerste plaats is kinderopvang van belang voor de sociale en talige ontwikkeling van het jonge kind - hetgeen vnl. ook voor kinderen uit een maatschappelijk kwetsbare omgeving van belang is. In de tweede plaats is het tekort aan kinderopvang een belangrijke drempel in het lokaal activeringsbeleid. M.n. ook voor alleenstaande ouders met geen of een zwak informeel netwerk is het allerminst evident alternatieven te vinden voor voorschoolse kinderopvang. 

 

In het kader van hogervermelde sociale uitdagingen is de afgelopen maanden geïnvesteerd in de opmaak van een samenwerkingsverband met een dubbel doel: enerzijds inzetten op verhoging van het aanbod aan voorschoolse kinderopvang, anderzijds bijzondere aandacht inbouwen voor OCMW cliënten in het kader van het activeringsbeleid van leefloners en/of de veiligheid en sociale ontwikkeling van het kind.

Hiertoe is een ontwerp van samenwerkingsovereenkomst opgemaakt met vzw Kinderparadijs dat voor principiële goedkeuring wordt voorgelegd in functie van doorsturen naar de gemeenteraad.

 

Samenwerkingsovereenkomst

 

Tussen stad en OCMW Lier enerzijds

 

Stad en OCMW Lier, vertegenwoordigd door Katrijn Bosschaerts, algemeen directeur en Rik Verwaest, burgemeester

 

En anderzijds Kinderparadijs vzw, vertegenwoordigd door Mouslim Mila & Gehrke Bettina en met zetel te Brasschaat, Bergstraat 79

 

1.Doelstellingen

Het realiseren van kinderopvang voor baby’s en peuters via groepsopvang in Lier, en dit voor 15 opvangplaatsen.

 

Het verhogen van de toegankelijkheid tot kinderopvang voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen – in het kader van het lokaal sociaal beleid in het algemeen, en de strijd tegen kinderarmoede in het bijzonder.

 

2. Engagementen stad en OCMW Lier

Stad en OCMW Lier kennen een eenmalige impulstoelage toe van 20.000€ voor Kinderparadijs vzw in functie van realisatie van hogervermelde doelstellingen.

 

3. Engagementen Kinderparadijs vzw

         Kinderparadijs vzw realiseert in stad Lier een groepsopvang van 15 opvangplaatsen. Het kinderopvanginitiatief moet minimum 3 jaar actief zijn en treedt uiterlijk op 1/4/2025 in werking.

  Het initiatief verbindt er zich toe te voldoen aan de voorwaarden inzake kwaliteitsvolle                                            kinderopvang zoals opgelegd en geïnspecteerd door het Agentschap Opgroeien. De                                                         groepsopvang sluit zich aan bij het Lokaal Overleg Kinderopvang en bij de werking van het                                           lokaal loket kinderopvang.

 

         Kinderparadijs vzw reserveert vanaf de opening 18 opvangdagdelen (VM/NM) per week voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen, uitgaande van de toekenning van de basissubsidie T1 door Opgroeien voor alle 15 opvangplaatsen vanaf uiterlijk begin 2025. Kinderparadijs vzw doet mee aan elke uitbreidingsronde die het Agentschap Opgroeien organiseert om zo snel mogelijk de omschakeling van de eerste naar de tweede subsidietrap (inkomenstarief) te kunnen maken. Indien het Agentschap Opgroeien de omschakeling aan Kinderparadijs vzw gunt, wordt het aantal voorbehouden plaatsen verhoogd in overleg tussen de contracterende partners.

 

  De sociale dienst van het OCMW leidt in eerste instantie cliënten toe en vult de                                                          voorbehouden dagdelen in op basis van de meest prioritaire cliëntsituaties (= passend en                                           noodzakelijk in het kader van het activeringstraject / gezien de veiligheid/sociale                                                                       ontwikkeling van het kind). In tweede instantie kunnen – in overleg met het Lokaal Loket                                           Kinderopvang - ook andere sociale partners (zoals Agentschap Integratie en Inburgering,                                                         CKG De Kleine Kameel,…) gezinnen toeleiden mits deze aansluiten bij de vooropgestelde                                           doelstellingen: passend en noodzakelijk in het kader van het activeringstraject en/of gezien                             de veiligheid/sociale ontwikkeling van het kind).

  De ouderbijdrage wordt berekend op basis van de tarieven zoals voorzien binnen de                                            inkomensregelateerde kinderopvang. De duurtijd van de opvang is afhankelijk van het                                                         vinden van een opvangplek in de reguliere kinderopvang. 

 

         Kinderparadijs vzw is voor stad en OCMW Lier bevoorrechte partner in de (sociale) activering van OCMW cliënten. Werkervaringsstages inzake begeleiding in de kinderopvang – als opstap in een regulier traject naar werk binnen de kinderopvang – worden bij voorkeur uitgevoerd in Kinderparadijs. Het personeel van Kinderparadijs volgt hiertoe vorming om gepaste begeleiding en omkadering te voorzien voor kwaliteitsvolle werkervaringsstages;

 

         Kinderopvang Kinderparadijs signaleert onvoorziene open plaatsen onmiddellijk aan het lokaal loket kinderopvang – die in eerste instantie het OCMW, en in tweede instantie sociale diensten (zoals Agentschap Integratie en Inburgering, CKG De Kleine Kameel,…) hiertoe onmiddellijk informeert in functie van dringende en occasionele kinderopvang.

 

4. Evaluatie

Minstens halfjaarlijks worden de engagementen zoals omschreven in de overeenkomst geëvalueerd op vlak van voortgang. Op cliëntniveau wordt op geregelde basis, op basis van noodzaak, afgestemd met de sociale dienst van het OCMW.

Stad en OCMW Lier houden zich te allen tijde het recht voor de impulstoelage geheel of gedeeltelijk terug te vorderen van Kinderparadijs VZW indien:

         de vooropgestelde engagementen niet behaald worden na evaluatie door stad en OCMW Lier;

         de gevraagde documentatie of informatie niet wordt bezorgd binnen de gevraagde termijnen;

         de vzw geen medewerking verleent aan de evaluatiemomenten waardoor het naleven van de engagementen niet kan opgevolgd worden.

Conform de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending toelagen, zal het college van burgemeester en schepenen, bij niet-naleving van de bepalingen zoals omschreven in de samenwerkingsovereenkomst, hiertoe een gemotiveerde beslissing tot terugvordering nemen, na de vzw te hebben gehoord en zal het bedrag van de terugvordering vastleggen. Indien de VZW de terugbetaling niet tijdig of niet volledig uitvoert, zullen beide bestuurders, hiertoe hoofdelijk en ondeelbaar, gehouden zijn Stad en OCMW Lier kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor geleden schade naar aanleiding van de terugvordering.

 

5. Looptijd

De looptijd van de overeenkomst bedraagt vanaf de inwerkingtreding van de groepsopvang tot minimum 3 jaar na opstart.

 

Fasering

De voorschoolse kinderopvang wordt uiterlijk gerealiseerd op 1/4/2025

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De overeenkomst zet in op het verhogen van het voorschoolse kinderopvangaanbod, én voorziet expliciet bijzondere aandacht voor cliënten van het OCMW in het kader van het activeringsbeleid. De noodzaak aan verruiming van voorschoolse opvang, én aan het wegwerken van drempels in functie van het activeringsbeleid zijn belangrijke beleidsdoelstellingen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/5/SAP/2/1

Verbetering samenwerking met interne en externe partners

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Lier enerzijds en vzw Kinderparadijs anderzijds.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

SOLAG - JAARREKENING 2023 VOLGENS VENNOOTSCHAPSBOEKHOUDING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening 2023 SOLag volgens vennootschapsboekhouding werd vastgesteld door de raad van bestuur SOLag op 07/05/2024.

De bedrijfsrevisor heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening 2023 nagekeken in de periode april - mei 2024.

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 24 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze ter goedkeuring over aan de gemeenteraad, overeenkomstig de bepalingen van het Gemeentedecreet en vraagt kwijting voor de bestuurders. De gemeenteraad keurt de jaarrekening goed in overeenstemming met de bepalingen op de financiële controle en geeft onverminderd kwijting aan de bestuurders. De financiële controle is bepaald in artikel 20 van de statuten en bepaalt dat de financiële controle door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, inz. art. 243

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Gert Van Eester en Yoena Mertens

2 onthoudingen: Ellen Lissens en Jan Van Gorp

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 SOLag volgens vennootschapsboekhouding goed en verleent kwijting aan de bestuurders.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

SOLAG - JAARREKENING 2023 VOLGENS BBC - ADVIES. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening SOLag 2023 volgens BBC werd vastgesteld door de raad van bestuur SOLag op datum 07/05/2024. De bedrijfsrevisor heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening nagekeken in de periode april - mei 2024.

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 24 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze over aan de gemeenteraad, overeenkomstig de bepalingen op de financiële controle. De financiële controle is bepaald in artikel 20 van de statuten en bepaalt dat deze door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd. Het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad advies dient uit te brengen over de jaarrekening en dat de Vlaamse regering beslist over de goedkeuring van de jaarrekening. De gemeenteraad geeft een positief advies voor de jaarrekening 2023 gezien het positief verslag van de bedrijfsrevisor en het positief advies van de raad van bestuur.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 243

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ellen Lissens en Jan Van Gorp

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft goedkeuring aan een positief advies voor de jaarrekening 2023 SOLag volgens BBC.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

SOLAG - HERBENOEMING BEDRIJFSREVISOR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De statuten SOLag (zoals goedgekeurd in GR 25/01/2021) bepalen in art 20 dat de controle op de financiële toestand, de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen wordt opgedragen aan een bedrijfsrevisor, lid van het Instituut van Bedrijfsrevisoren (IBR). In zitting van 29/11/2021 duidde de gemeenteraad BDO aan voor deze opdracht voor een periode van drie jaar (boekjaren 2021 tot en met 2023).

 

Feiten en context

Het mandaat van BDO is verstreken en er wordt voorgesteld dit mandaat te vernieuwen voor een nieuwe gangbare periode van drie jaren (zijnde de boekjaren 2024 tot en met 2026). Er zijn geen opmerkingen ten aanzien van de uitvoering van de opdracht van BDO. Het is wenselijk gezien het belang van de continuïteit van de boekingen en de diverse vastgoedwaarderingen met hun onderliggend belang op het netto-actief en het boekhoudkundig resultaat het mandaat BDO als bedrijfsrevisor te verlengen.

 

Financiële weerslag

De kosten hiervoor worden gedragen door SOLag

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Yoena Mertens

1 onthouding: Marcel Taelman

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met de verlenging van het mandaat van BDO als bedrijfsrevisor voor SOLag.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

GEMEENTELIJKE HOLDING NV (IN VEREFFENING) - ALGEMENE VERGADERING VAN 26 JUNI 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanduiding van de heer Frank Boogaerts, burgemeester, en de heer Bert Wollants, schepen, als resp. effectief en plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2022 over de aanduiding van mevrouw Ilse Lambrechts, schepen, als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dit voor de resterende duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

De stad ontving op 21 mei 2024 een uitnodiging voor de eerstvolgende algemene vergadering van aandeelhouders. Deze vindt plaats op woensdag 26 juni 2024 om 14.00 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 in 1030 Brussel.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2023

2.

Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2023

3.

Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2023 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

4.

Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2023

5.

Vraagstelling

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Statuten Gemeentelijke Holding nv (in vereffening)

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

6 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Yoena Mertens

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op 26 juni  2024, zoals hieronder vastgesteld:

 

1.

Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2023

2.

Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2023

3.

Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2023 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

4.

Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2023

5.

Vraagstelling

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op 26 juni 2024, op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

TOETREDING RAAMOVEREENKOMST VIA CREAT VOOR SPORTKLEDIJ. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Sporten tijdens arbeidstijd is wettelijk voorzien voor de personeelsleden van de geïntegreerde politie. De personeelsleden van politie kunnen met kledijpunten onder meer sportkledij kopen. Politiezone Lier dient de nodige sportkledij aan te bieden aan haar personeelsleden.

 

Creat publiceerde de raamovereenkomst voor sportkledij op 23 juni 2020 en startte op 1 maart 2021. De raamovereenkomst loopt tot 28 februari 2025 en werd gegund aan leverancier Montra bvba - Lilsedijk 28 B9.2, 2340 Beerse (België), gekend onder het KBO nr. 0865.376.194.

 

Alvorens gebruik te kunnen maken van deze raamovereenkomst dient politiezone Lier toe te treden tot de raamovereenkomst.

 

Juridische grond

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen. 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 10 juni 2006 houdende de regeling van het uniform van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief GPI 65 van 27 februari 2009 betreffende de basisuitrusting en de algemene functieuitrusting van de leden van het operationeel kader van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief GPI 37ter van 25 februari 2022 betreffende het beoefenen van sport binnen de geïntegreerde politie.

 

Argumentatie

De voornoemde opdracht van Creat CV - Stropstraat 1, 9000 Gent - BE 0554.887.312, is een raamovereenkomst met één leverancier, Montra bvba - Lilsedijk 28 B9.2, 2340 Beerse (België), gekend onder het KBO nr. 0865.376.194.

 

Creat treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2 (6°) en 47 van de wet van 17 juni 2016.

 

De politiezone Lier kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

Het is aangewezen dat politiezone Lier gebruik maakt van deze door de aankoopcentrale aangeboden raamovereenkomst om volgende redenen: 

        de in deze raamovereenkomst(en) voorziene producten voldoen aan de behoeften 

        door gebruik te maken van deze raamovereenkomst moet er geen eigen plaatsingsprocedure gevoerd worden, wat efficiëntiewinst betekent;

        de afname is geheel vrij. 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

GU 2024 330/124-05

Aankoop onderhoud huur werkkledij

 

De nodige budgetten zijn voorzien in het begrotingsjaar 2024 en wordt in de komende begrotingsjaren voorzien.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om in te tekenen op de raamovereenkomst "Sportkledij", zoals toegewezen door aankoopcentrale Creat, aan de firma Montra bvba - Lilsedijk 28 B9.2, 2340 Beerse (België), gekend onder het KBO nr. 0865.376.194.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Ellen Lissens (Vlaams Belang) i.v.m. Berlarij

Recentelijk werd ik door enkele handelaars van de Berlarij gevraagd om met hen in gesprek te gaan. Wat me verteld werd, was ronduit pijnlijk en beschamend.

Handelaars die personeel hebben moeten ontslaan, handelaars die een voertuig hebben moeten verkopen, handelaars die hun klanten niet meer kunnen bedienen op hun terras wegens te veel stof en dus ongezond om op die manier klanten van een maaltijd te voorzien, terrasbelastingen die gewoon moeten worden betaald, omzet meer dan gehalveerd, …

 

Enkele handelaars namen zelf al contact met de stadsdiensten/schepen over deze hinder, verder dan een mailtje terug met “ik geef het door aan de aannemer” en “ik ga erachteraan” is het nooit gekomen. Is het niet de taak van het stadsbestuur om de nodige maatregelen te nemen en melder te helpen of moet ik het bekijken als een doorgeefluik en de paraplu opentrekken?

 

Over de ganse periode van de werken kregen de handelaars 1 keer een hinderpremie van 2000€. Daar kunnen sommigen van hen juist 1 maand huur mee betalen. Zou het niet logischer zijn, die mensen deftig te vergoeden? Het is niet hun verantwoordelijkheid dat gelijk wie niet tijdig klaar geraakt door eender welke onvoorziene invloed.

 

Oh ja, ze kregen ook kartonnen doosje met 2 schapenkopkoekjes in. Het doosje bedrukt met enkele gebouwen van Lier, en waarschijnlijk kostte het doosje meer dan de koekjes. Je kan zeggen, het is de geste die telt. Akkoord, maar rekeningen worden betaald in euro’s, niet met gestes.

 

We konden ondertussen allemaal lezen, via de laatste berichtgevingen, dat de werken in Berlarij hun laatste fase zijn ingegaan, en ze zouden tegen het bouwverlof worden afgerond.

Echter, in januari van dit jaar, stelde ik hierover een schriftelijke vraag. Als ik het antwoord van toen er even terug bij neem, lees ik, dat de eerder gecommuniceerde datum van begin mei 2024 kon worden aangehouden. Omdat ik het voordeel van de twijfel wou geven, heb ik nog een extra maand gewacht om dit naar de gemeenteraad te brengen, wat ik me nu ten zeerste beklaag.

 

Kan er verduidelijkt worden wat er sinds januari kennelijk nog verkeerd is gelopen naast de weerverletdagen en waarom de datum van begin mei niet werd gehaald?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Gezien uw vraag zowel aspecten rond lokale economie bevat als met betrekking tot de werken zelf, hebben we beide aspecten van elkaar onderscheiden in ons antwoord voorzien.

 

Aspect Lokale economie:

Reeds ruim voor de werken van starten gingen, is team Ondernemen samen met de diensten openbaar domein en communicatie in overleg gegaan met de ondernemers uit de Berlarij.

 

We hebben hen daarbij geïnformeerd over de wettelijke mogelijkheden om steun te ontvangen, zoals de hinderpremie en/of sluitingspremie bij openbare werken die ondernemers via VLAIO kunnen aanvragen. Eén zaak heeft ervoor gekozen te sluiten tijdens werken en krijgt hiervoor 80 euro per dag, de meeste anderen ontvangen een hinderpremie van 2000 euro vanuit Vlaanderen volgens de regels die daarrond bestaan. Het is niet mogelijk vanuit de stad om extra

compensatiepremies te bieden aan ondernemers die getroffen worden door noodzakelijke werken, gezien de enorme budgettaire impact dat dit zou hebben.
 

Daarnaast hebben we ingezet op praktische ondersteuning, door een periodieke nieuwsbrief te verspreiden, maar ook door hen in contact te brengen met de aannemer en zoveel mogelijk flankerende maatregelen af te spreken. Zo heeft de aannemer een noodrantsoen aan water voorzien voor mocht de waterbevoorrading tijdelijk wegvallen.

 

Ook commercieel laten we als stad de ondernemers van de Berlarij niet in de steek. Op een ondernemersvergadering op 5 juli 2023 zijn we in dialoog gegaan met de ondernemers en hebben hen gevraagd welke steun ze kunnen gebruiken. Daaruit is het spandoek met de foto van de aanwezigen op die vergadering gekomen, dat nu aan beide zijden van de straat hangt en waarmee de ondernemers aangeven dat klanten nog steeds welkom zijn bij hen. Op de website van Shoppen in Lier werd een aparte pagina voor de ondernemers van de Berlarij gecreëerd (Werken Berlarij - ondernemers bereikbaar! | Visit Lier). Eén ondernemer heeft gevraagd een tijdelijke container te mogen plaatsen op de parkeerzone aan de Gasthuisvest, wat we eveneens gefaciliteerd hebben. Er is bovendien op die locatie ook een zone voor kortparkeerplaatsen voorbehouden voor klanten die snel een aankoop in de Berlarij willen doen.

 

In het najaar van 2023 heeft Team Ondernemen een fotograaf rondgestuurd in de straat en hebben alle ondernemers de kans gekregen een foto voor hun zaak te laten maken en deze in stickervorm op hun etalage te plakken. Met de foto’s werd door onze dienst communicatie een boekje gemaakt, dat in de eindejaarsperiode op 3000 stuks verdeeld werd bij de handelaars in de Berlarij en op enkele stadslocaties. Elke ondernemer die dat wenste, heeft hierin een eigen pagina, de bedoeling was vooral dat ze klanten naar elkaar doorverwezen.

 

Ondertussen naderen de werken hun einde en wordt er een openingsfeest voor de straat gepland op zondag 15 september. Ook hier zal de stad ondersteuning bij bieden. Tot slot komen er twee groenslingers in de Berlarij (groene overspanningen), een uniek proefproject waarmee we de gezelligheid in de straat willen verhogen.

 

Wat betreft horecazaken die door de werken hinder ondervinden, zijn er 3 die een terras op

openbaar domein hebben of hadden:

        Op vraag van ’t Zuut Schopke hebben we contact opgenomen met de aannemer van Berlamuze, de stofhinder op hun terras kwam voornamelijk van die richting en niet of veel minder van de werf Berlarij. De aannemer liet weten al het mogelijke te doen en ging er destijds (midden april) van uit dat het ergste stilaan achter de rug was. Sindsdien hebben we geen klachten meer ontvangen van “t Zuut Schopke.

        The Jack heeft voornamelijk een terras op privaat domein, maar had ook een stukje op openbaar domein. Zij hebben tijdens de werken besloten dit terras niet meer aan te vragen en betalen dus ook geen belasting hierop.

        Bizarr heef een openbaar terras aan de Ros Beiaardstraat. Van hen hebben we geen klachten ontvangen.

 

Een optie was om terrasbelasting en belasting op stoepborden en andere uitstallingen kwijt te schelden tijdens de werken. Dit zou dan echter een maatregel moeten zijn die bij alle werken in de binnenstad genomen moet worden. Er is vooralsnog gekozen om dat niet te doen, de bedragen zijn ook niet van die grootteorde (grootte-orde =  15-20 euro/m²) dat ze een wezenlijk verschil maken voor de zaakvoerders.

 

Aspect heraanleg en werken:

In de periode van de eerdere schriftelijke vraag  in januari 2024 stond de officiële einddatum op basis van de toegestane werkdagen op 8 mei, zonder reken te houden met weerverlet en dergelijke.

In tussentijd, tot heden, noteerden Aquafin en de stad 18 weerverletdagen en 14 dagen waarop het terrein niet toegankelijk was voor de op dat moment geplande werken. Een en ander heeft uiteraard te maken met het feit dat we 1 van de natste winters en lentes hebben meegemaakt sinds het bijhouden van de gegevens in de vorige eeuwen.

In totaal dus 32 dagen waarop de einddatum telkens opschoof.

Bijkomend ondervond de aannemer een groot tijdverlies bij het maken van de verschillende huisaansluitingen. Door het uitzonderlijk groot aantal nutsleidingen in de voetpaden op zeer beperkte oppervlakte en op zeer variërende dieptepeilen, gecombineerd met de oude gemetselde riolering die zich in dezelfde zone bevond, kon de aannemer hier het beoogde, normale rendement niet halen. In samenspraak met Aquafin werd dan ook beslist dat een termijnverlenging van 10 werkdagen hier fair was.  

Aannemer Aclagro heeft alleszins op geen enkele manier de werken vertraagd en zelfs vaak verder gewerkt in weersomstandigheden waarin niet verder gewerkt hoefde te worden op basis van de vastgestelde reglementering. Ook op zaterdagen werd reeds meermaals gewerkt door de onderaannemer voor de verhardingswerken, dat was ook dit weekend het geval, verneem ik.

 

Alles samen brengt bovenstaande de einddatum nu op 10 juli binnen het toegekend aantal werkdagen maar waarbij we uiteraard rekening moeten houden met het reglementair voorzien weerverlet en ontoegankelijk terrein. Deze deadline zou de aannemer normaalgezien wel halen, tenzij er nog een heel pak weerverlet aankomt. Alle voetpaden en parkeervakken zijn afgewerkt en ook aan de rijweg zijn de klinkerwerken ondertussen in uitvoering.

 

 

Tijdens de behandeling van interpellatie 2 verlaat Geert Marrin de zitting.

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. voetbalcomplex

Wij hebben vernomen dat er problemen zouden zijn met het uitvoeren van het voetbalcomplex op de Hoge Velden. Daarom enkele vragen:

        Zijn er problemen voor het uitvoeren van het voetbalcomplex?

        Klopt het dat Lyra – Lierse meer geld vraagt dan voorzien?

        Als dat zo is, wat gaat er dan verder gebeuren en wat is de reden hiervoor?

        Wanneer zouden de werken beginnen?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

Er zijn geen problemen met de uitvoering van het voetbalcomplex. Maar met heeft vastgesteld dat alle ingediende offertes boven het budget zitten.

 

Die vraag werd aan ons nog niet gesteld. De onderhandelingsprocedure is nog lopende en we wachten het resultaat hieromtrent verder af.

 

De Voetbalvereniging Lyra Lierse heeft de afgelopen periode intensief met de verschillende indieners naar besparingen gezocht.  In de afwerking van het gebouw was nog heel wat mogelijk. Aan het sportieve programma wordt niet geraakt. De kandidaten hebben nu tijd tot eind juni om hun aangepaste offerte in te dienen.

 

De werken zouden nog steeds snel kunnen aanvangen, de potentiële aannemers bevestigden allen dat ze in de loop van augustus zouden kunnen starten met de voorbereidende grondwerken.

 

 

Interpellatie 3 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. Plaslaar II

Begin juni konden we in de krant lezen hoe onze burgemeester samen met een gedeputeerde van de provincie Antwerpen trots aankondigden dat Duwijck III, een uitbreiding van de reeds bestaande KMO-zone, er niet zal komen, maar dat de beoogde gebieden zullen ingevuld worden met natuur en recreatie en Plaslaar II zullen zijn.

 

Hoewel we niet tegen deze beslissing zijn, trokken we bij het lezen van het artikel grote ogen.

 

Ten eerste omdat reeds jaren een beweging van buurtbewoners van onderuit werkt aan het ontwikkelen van dit gebied. Naast natuur en recreatie, wil Schapenland ook duurzame landbouw en educatie realiseren. Wij vinden het ronduit stuitend dat in het exclusieve artikel in de krant met geen woord gerept werd over dit burgerinitiatief.

 

Ten tweede verslikten ook onze lokale ondernemers zich in hun koffie. Want zonder enig overleg, zonder enig gesprek, laat staan een advies kondigt de burgemeester een bestemmingswijziging van een zone aan. Dit terwijl het beleidsplan ruimte nog niet definitief is vastgelegd en er nog volop gewerkt wordt aan een beleidskader economie.

 

Kortom, de verkiezingskoorts moet wel erg hoog gestegen zijn om op deze manier twee belangengroepen zo te passeren. Onze stad, Lier en Koningshooikt, zijn wat ze zijn door vrijwilligers, door burgers die de handen in elkaar slaan, die met goede ideeën aan de slag gaan, creatief zijn en initiatieven nemen. Dit niet erkennen, hen niet erkennen en betrekken bij de besluitvorming van de stad, was, dachten wij, wat dit stadsbestuur nu net anders wilde doen. Het is jammer vast te stellen op het einde van de legislatuur dat de oude politieke cultuur nog steeds overheerst.

 

We hebben hierbij nog volgende vragen:

        Vindt er overleg plaats met Schapenland?

        Op welke manier zal er samengewerkt worden met Schapenland?

        Vindt er overleg plaats met de lokale ondernemers over deze beslissing?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest / schepen Thierry Suetens:

De beslissing inzake het terrein Duwijck-III, of Plaslaar-II zo u wil, is genomen door de Provinciale OntwikkelingsMaatschappij (POM) Antwerpen. Zij zijn immers eigenaar van deze terreinen. Hun besluit vertrok van een negatieve ruimtelijke analyse voor deze terreinen qua ontwikkelingskansen en vergunbaarheid van een bedrijventerrein daar. Die analyse liep gelijk met onze eigen IDEA-studie die we drie jaar geleden lieten uitvoeren en met de voorlopige conclusies die we al trokken in de opmaak van het beleidskader Economie.

 

POM en haar bevoegde gedeputeerde lieten ons vorige maand weten dat zij beslist hadden niet te ontwikkelen. Ze wilden de terreinen hun huidige functie van herbestemd agrarisch gebied laten behouden en de functie als groenbuffer naast de bestaande bedrijventerreinen en waterbuffer voor de hele omgeving versterken. Die taak zouden zij uitbesteden aan Regionaal Landschap Rivierenland. We hebben hen gevraagd dit duidelijk te communiceren en hebben die boodschap mee ondersteund.

 

U probeert in dit verhaal van twee walletjes te eten, maar daar zijn grenzen aan. Enerzijds verwijt u ons dat de ondernemers van Duwijck niet op voorhand waren ingelicht, anderzijds betreurt u dat een actiegroep die diametraal tegenover hun belangen stond niet mee de de beslissing mocht communiceren. In dat laatste geval hadden de ondernemers zich wellicht niet in hun koffie verslikt, maar een beroerte gekregen. Een eenduidige communicatie door de beslissingnemende eigenaar en overheid was in deze de enige juiste keuze.

 

De mensen achter Schapenland hebben de afgelopen jaren vaak nogal wensgericht gecommuniceerd over terreinen die niet van hen zijn, waarover ze geen enkel akkoord hadden en waarover de provincie zou beslissen. We hebben hen gevraagd om terughoudend te zijn, zonder gevolg. Iedereen mag zijn dromen uitspreken, maar dat creëert geen rechten. De terreinen zijn eigendom van POM, stad Lier en de provincie bepalen de ruimtelijke invulling en de uitvoering ervan zal gebeuren door Rivierenland. Dat is intussen zo ook toegelicht aan de ondernemers van VZW Duwijck en Schapenland.

 

De provincie zal de komende maanden zelf een participatietraject opzetten over de specifieke invulling van de terreinen. Elke geïnteresseerde, al dan niet georganiseerd, mag daaraan deelnemen.

 

 

Interpellatie 4 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. Gaslei grondaankoop

De aankopen van de grond achter de woningen van de Gaslei dateert al van in 2022. Verschillende bewoners van de Gaslei hadden ingeschreven voor als het mogelijk was een stuk te kopen en hun tuin te vergroten. Zij moesten voor 6 november hun inschrijving binnendoen.

Een jaar later had ik hierover een schriftelijke vraag gesteld en het antwoord was: De langere afwezigheid van een personeelslid en de onduidelijkheid van rond de afsluitingsmuur maken dat er nog geen nieuw bewonersoverleg werd ingepland. De resultaten werden nog niet teruggekoppeld aan de bewoners. De uiteindelijke beslissing hierover wordt zo snel mogelijk geagendeerd op het Schepencollege, hierna zal worden gecommuniceerd.

Wat is nu 2 jaar later het resultaat om duidelijkheid te scheppen aan de bewoners van de Gaslei en zeker aan hen die interesse hebben om een stukje aan te kopen.

Hoever staat het met de riolering die nog moest aangekoppeld worden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Reeds in 2021 vond een eerste bewonersoverleg plaats om in overleg een gezamenlijke oplossing te zoeken voor een aantal openstaande punten (riolering, gemene muur, verlenging tuinen). Op 21 september 2022 vond er een vervolgoverleg plaats waarbij onder andere de mogelijkheid tot het verlengen van de tuinen afgetoetst werd. De eigenaars van huisnummers 6 tot en met 13 en huisnummers 30 en 31 konden een stuk grond aankopen. Er werd tevens gepolst naar de interesse tot eventuele aankoop van een aanpalend perceel.

 

De verkoop werd gekoppeld aan een voorwaarde, namelijk dat alle achterliggende stukken zouden worden aangekocht. Dit om te vermijden dat er een versnipperde en complexe eigendomsstructuur zou ontstaan.

 

Eind december 2022 bleek uit de bevraging dat slechts 4 van de 10 eigenaars interesse hadden tot aankoop voor in totaal 6 van de 10 percelen. Wat ook inpliceert dat een uitgang aan de achterzijde voor een aantal percelen daardoor onmogelijk wordt of enkel op goodwill berust.

 

De mogelijkheid tot aankoop van de gronden werd geboden om de eigendomsgrens recht te trekken en de bewoners van de Gaslei de mogelijkheid te bieden tot toegankelijkheid van de tuinen. Aangezien er slechts een beperkte interesse was, zou de verkoop van stukken gronden zorgen voor een complexe en grillige eigendomssituatie.

Daarom besloot het college op 14 augustus 2023 om geen verdere stappen te ondernemen en de verkoop van de stukken tuin niet te laten doorgaan.

 

Gezien de complexiteit van dit dossier en de verwevenheid tussen de drie onderwerpen (riolering, gemene muur en verlenging tuinen) werden de bewoners begin juni uitgenodigd op een nieuw bewonersoverleg. Dit overleg vond plaats op maandag 17 juni. Hierbij werden in samenspraak met de bewoners verdere afspraken gemaakt omtrent de drie onderwerpen.

Er bijgewerkte offertes voor de afbraak van de muur, aanleg van de riolering en plaatsing van de tuinafsluiting opgevraagd. Deze werken worden zo snel als mogelijk ingepland.  De beslissing van het CBS rond de uitbreiding van de tuinen werd gecommuniceerd.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 08/10/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.