Lier

Zitting van 26 april 2021

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. voortuintjes

Een tweetal weken geleden is er heel wat commotie ontstaan naar aanleiding van de verharding van een aantal voortuintjes in de Boomlaarstraat,ik weet natuurlijk dat de regelgeving dit niet toelaat maar heb toch een aantal bedenkingen ,er is reeds enkele jaren een gedoogbeleid en nu ineens gaat men tot actie over tenslotte gaat het maar over een 30 voorhofjes van pakweg 10m2 x 30 is ongeveer 300 m² als ik dan zie wat er de laatste jaren door bouwpromotoren wordt verhard dan zijn dit natuurlijk peanuts.

Ik heb dan ook een aantal vragen voor het cbs:

        Vanwaar komt die plotse controle? door een klacht van een buur?

        Gaat het cbs nu over het ganse grondgebied van Lier deze maatregel nemen?

        Is er geen mogelijkheid om de deadline van de ontharding te verlengen?

        In bepaalde steden zoals de stad Bilzen geeft men de burgers een subsidie om zich in regel te stellen heeft het cbs deze mogelijkheid al eens overwogen?

 

Antwoord waarnemend burgemeester Rik Verwaest:

Deze mondelinge vraag wordt gebundeld met de interpellatie van Stijn Coenen en wordt daar beantwoord.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. gele doos

Op de gemeenteraad van februari diende onze fractie een toegevoegd punt in, met een voorstel om de Gele Doos te introduceren in Lier en Koningshooikt.

De bevoegde schepen gaf toen aan dat dit idee op de raad van bestuur van de eerstelijnszone van 23 februari was gebracht, waar er zeker bereidheid bleek om dit project verder te bekijken.

De stad zou dan ook tegen de volgende raad van bestuur van de eerstelijnszone van 22 april een voorstel uitwerken.

1. Met welk voorstel is de stad uiteindelijk naar deze raad van bestuur getrokken?

2. Hoe werd dit voorstel onthaald? Mogen we ons weldra aan een (proef)project met de Gele Doos verwachten, zoals onze fractie eerder voorstelde?

 

Antwoord schepen Annemie Goris:

De stad is niet met een afgelijnd voorstel naar de raad van bestuur getrokken, maar met een discussienota waarin diverse pistes naar voor geschoven worden. Feit is immers dat een initiatief best op regionaal niveau genomen wordt, aangezien zorgverleners vaak op regionaal niveau actief zijn. Het was dan ook aangewezen om voldoende ruimte te laten voor inspraak van de diverse betrokkenen: zoals huisartsen, diensten uit de eerstelijnszorg, de lokale besturen uit de regio,…

 

Voor wat betreft de diverse mogelijke scenario’s, heeft stad Lier zich gebaseerd op de expertise die terzake ontwikkeld is binnen welzijnszorg Kempen. De afspraak is gemaakt dat de stad Lier initiatief neemt ten aanzien van de lokale besturen en het Heilig Hart Ziekenhuis om de diverse pistes te concretiseren, en te evalueren op haalbaarheid en wenselijkheid.

 

Unaniem werd het belang van goede en vlotte informatiedoorstroming bij crisissituaties bevestigd. De lokale besturen uit de regio zijn vast en zeker bereid om hiertoe, onder impuls van de stad Lier,  initiatieven te ontwikkelen.  Ook andere actoren, vb. vanuit de sector van de apothekers, drukten hun bereidheid uit hierrond samen te werken. Bij de ontwikkeling van die initiatieven, is het weliswaar aangewezen om rekening te houden met de opmerkingen die vanuit de spoedartsen van het Heilig Hart Ziekenhuis gemaakt zijn. Hoewel het ziekenhuis de goede intenties van het voorstel vast en zeker onderschrijft , worden 2 kanttekeningen gemaakt. In de eerste plaats is er een zorg rond het ‘up – to – date’ karakter van de beschikbare informatie. Bv. op vlak van het medicatieschema, wordt vanuit de spoedartsen de vraag gesteld of aanpassingen in dat schema automatisch ook vertaald worden in de gele doos. In de tweede plaats is er een bezorgdheid rond de methodiek. De trend bestaat om in de gezondheidszorg in te zetten op informatie-uitwisseling via digitale weg. Die digitale weg wordt beschouwd als het te volgen spoor naar de toekomst om de goede doelstellingen, die aan de basis liggen van het voorstel, in realiteit om te zetten. De gele doos past echter niet volledig in dat (digitale) spoor.

 

Rekening houdend met die opmerkingen, zal de stad Lier initiatief nemen om het voorstel te verfijnen en dit in overleg met de andere lokale besturen en het H Hart Ziekenhuis. Afspraak is gemaakt om dat afgelijnde voorstel voor te leggen op de raad van bestuur van ELZ Pallieterland van 8 juni.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. veilig naar school

Het is hier al een paar keer aan bod gekomen: veilig naar school, zeker wanneer je stapt of trapt. In het bestuursakkoord kondigde u verkeersveiligheidsscans aan.

Recent ontving u ongetwijfeld ook enkele interessante oproepen om ondersteuning te verkrijgen van de Vlaamse overheid om schoolroutes en schoolomgevingen veiliger te maken:

        https://fietsberaad.be/nieuws/lydia-peeters-investeert-in-veilige-schoolroutes/

        https://www.vlaanderen.be/subsidies-aan-gemeenten-voor-het-verbeteren-van-de-verkeersveiligheid-van-schoolomgevingen 

Die ondersteuning lijkt ons op de juiste moment te komen.

Kan u ons laten weten wat de stand van zaken is in het veilig maken van onze schoolomgevingen? Bent u van plan om in te tekenen op de ondersteuningsmogelijkheden die de Vlaamse overheid biedt? Voor welke projecten?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Op vlak van ondersteuning voor fietsinfrastructuur zijn er momenteel 6 verschillende vormen: fietsfonds en moduledossiers, schoolomgevingen, schoolroutes gewestwegen, schoolroutes gemeentewegen, fietsinfrastructuur gemeentewegen en gewestelijk relanceplan fiets.

 

De verschillende fietsdossiers hangen dus af van de juiste vorm, waarvoor het in aanmerking komt. Fietsfonds zijn de grotere dossiers, zoals Marnixdreef, moduledossiers gaat over Aarschotsesteenweg weg en Kesselsesteenweg, schoolomgevingen hiervoor wordt in de loop van mei een oplijsting gemaakt. Eerdere dossiers in dit kader zijn o.a. dorpsstraat en Mechelsestraat, Voor schoolroutes gewestwegen is een oplijsting gemaakt van kleinere ingrepen die kunnen worden uitgevoerd door het Vlaams gewest. Voor schoolroutes gemeentewegen wordt begin mei een oplijsting gemaakt van mogelijkheden. Dit gaat specifiek over zeer kleine ingrepen. Fietsinfrastructuur gemeentewegen zijn proejcten die geen deel uitmaken van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Dit zijn dossiers die momenteel al in de voorplanning zitten of dicht bij uitvoering, waarbij momenteel wordt afgetoetst of ze ook in aanmerking komen, denk aan Rijenweg, Schollebeekstraat, … We trachten momenteel een projectstuurgroep op te zetten, wat een voorwaarde is voor de subsidiëring, waar we de nodige projecten aan bod kunnen laten komen. Als laatste loopt relanceplan fiets, waar we als stad ook info hebben voor gegeven en waar het Vlaams gewest bezig is met de Mechelsesteenweg, N108 en N10.

 

De veelheid aan mogelijkheden zorgt momenteel ook voor wat onduidelijkheid  welk dossier in welk kader kan worden gesubsidieerd. Dat wordt in de komende weken verder uitgeklaard. Die opdeling zal ook een rol gaan spelen met het screenen van de schoolomgevingen in het kader van het bestuursakkoord. We wensen wel eerst de fietszone uit te werken omdat dit de situatie rond een aantal scholen ook zal veranderen. De uitvoeringsprincipes daarvoor werden aangenomen door het schepencollege en worden ook met de gemeenteraad verder besproken.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 29 MAART 2021. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 29 maart 2021.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 29 maart 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

MEDEDELING VAN DE BURGEMEESTER OVER DE CORONAMAATREGELEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In België was fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. We zitten momenteel in fase 3 van het noodplan.

 

Dit heeft ook een impact op de werking en het functioneren van de stad. Ondertussen werden er een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, op sociaal vlak, naar personeel toe, ... De burgemeester geeft een update over de genomen maatregelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de maatregelen van de stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

VERMINDERING BELASTINGDRUK TAXI'S EN VVB. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Sinds 12 maart 2020 zijn de maatregelen die genomen zijn door de Nationale veiligheidsraad, ter bestrijding van de covid-pandemie zo  ingrijpend geworden, dat ze een aanzienlijke en langdurige impact hebben op onze maatschappij en economie.

Meerdere ondernemers werden/worden verplicht om hun activiteiten stop te zetten of ernstig te beperken en zien in deze tijd hun inkomsten sterk teruglopen  Ook tal van burgers werden/worden geconfronteerd met tijdelijke werkloosheid en kennen een terugval van hun inkomens.

 

Feiten en context

De Vlaamse regering roept daarom lokale besturen op om erover te waken dat de belastingplichtigen op hun grondgebied minder belastingen moeten betalen op activiteiten en situaties waarbij ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

Het College van Burgemeester en Schepenen keurde al een aantal beslissingen goed en deed een aantal voorstellen. Sommige vereisen een beslissing van de gemeenteraad.

 

De gemeenteraad kan zijn belastingreglementen aanpassen om de belastingdruk te verminderen, hij kan hiertoe :

- belastingreglementen opheffen of intrekken

- de inwerkingtreding van een belastingreglement of van bepaalde artikelen ervan wijzigen naar een latere datum

- vrijstellingen of tariefverminderingen toekennen, eventueel voor een beperkte duur

 

De gemeenteraad kan zijn maatregelen beperken tot welbepaalde bepaalde belastingen, bepaalde groepen van belastingplichtigen en begrenzen in de tijd nl gedurende de periode van civiele noodsituatie zoals uitgeroepen door de Vlaamse regering

 

Juridische grond

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Decreet lokaal bestuur van  22 december 2017.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.

 

Artikel 1 van het Ministerieel besluit van 18 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Artikel 4, & 1, eerste lid, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid

 

Ministerieel Besluit van 3 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Besluit van 25 november 2019 van de gemeenteraad tot vaststelling van het reglement Belasting op taxi’s en verhuur van voertuigen met bestuurder voor de lopende vergunningen voor 2020 en andere uitstallingen op het openbaar domein.

Decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer voor vergunningen afgeleverd na 01/01/2020.

 

Argumentatie

Bij de besprekingen van eventuele Corona-compensaties vorig jaar is de taxisector niet aan bod gekomen. Deze diensten zijn ook zwaar geïmpacteerd door de corona-pandemie.

Voor het jaar 2020 kunnen we geen maatregelen meer beslissen .

We kunnen wel voor het dienstjaar 2021 een eenmalige vrijstelling van 50 %  voorzien, kostprijs van deze vrijstelling bedraagt ca  € 8.600.

 

Met besluit van het college van burgemeester en schepenen komt de gemeente tegemoet aan de oproep van de Vlaamse Regering om de lokale belastingreglementen te herzien opdat de belastingplichtigen op het grondgebied minder belastingen moeten betalen op activiteiten waarop ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

Dit besluit moet wel door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

gen

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/13

Ontvangen lokale belastingen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist een éénmalige vrijstelling van 50 % voor het dienstjaar 2021 van de belasting op taxi’s en vervoer van voertuigen met bestuurder en een éénmalige vrijstelling van 50 % voor het dienstjaar 2021 van de gemeentelijke retributie op het individueel bezoldigd personenvervoer goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

JAARRAPPORT KLACHTEN 2020. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

KENNISNAME

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport klachten 2020.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport klachten 2020.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

LIER STATIONSOMGEVING NOORD - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST RUP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

College van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 28/10/2019 beslist om een bijdrage aan te rekenen aan private partijen voor de financiering van gemeentelijke regiekosten die gepaard gaan met de opmaak en het procedureverloop van een RUP alsook voor de bijhorende (verplichte) ondersteunende studies, het vooronderzoek, de participatie- en overlegmomenten en de nazorg (eventuele rechtsgeschillen, communicatie achteraf, informatie stadswebsite en beantwoorden van informatieve vragen). De stad waakt erover dat elk RUP in het algemeen belang wordt opgesteld.

In zitting van 20/01/2020 besliste college van burgemeester en schepenen tot toepassing van dit principe voor de stationsomgeving, meer bepaald voor de Noordelijke Stationsomgeving (projectgebieden zoals opgenomen in de goedkeuringen GR van 26/6/2017 en 23/04/2018 voor de Masterplannen Stationsomgeving).

 

Feiten en context

De private partij is bereid tot toepassing en vlotte afhandeling van deze kosten. Alhoewel de opstart van de betreffende werkzaamheden inzake realisatie van het RUP gekenmerkt werden door een aantal onduidelijkheden inzake de noodzaak en wens van dit RUP, werken partijen nu constructief samen om tot een RUP en dito goedkeuring te komen. Er wordt dan ook voorgesteld alleen de rechtstreekse kosten RUP (Omgeving en SUUNTA voor respectievelijk actueel geraamd op 33.395EUR +21% BTW en 6.600 + 21%BTW) in rekening te brengen. Andere kosten zijn er niet bekend.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de onderhavige overeenkomst tot vergoeding van de kosten opmaak RUP door Omgeving en SUUNTA voor de stationsomgeving, zijnde de noordelijke stationsomgeving, waarvoor de ramingen respectievelijk 33.395EUR +21% BTW en 6.600 + 21%BTW bedragen, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

HOFSTRAAT. WEGENISONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft het ontwerp- en aanbestedingsdossier voor de weg- en rioleringswerken goed gekeurd in zitting van 15 maart 2021.

 

Feiten en context

De aanleg van de wegenis is als volgt voorzien (plan in bijlage) :

        aanleg van de rijweg in betonstraatstenen visgraatverband (220x110x100 - granietgrijs) , parkeerstroken in grasbetontegels en voetpaden in betonstraatstenen halfsteensverband (220x220x80 - granietgrijs)

        plaatsen van ondergrondse groeiplaatsconstructies

        plaatsen van straatmeubilair en beplanting

 

Juridische grond

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 inzonderheid de artikelen betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en deze van het college.

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

 

Argumentatie

De zaak der wegen dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad van april 2021.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het wegenisontwerp van de Hofstraat.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

RESTAURATIE STADSPOMP VISMARKT - VERREKENING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 23/09/2019 heeft het college van burgemeester en schepenen de projectdefinitie en architectuurovereenkomst goedgekeurd en de restauratie van drie stadspompen (Begijnhofstraat, Heilige Geeststraat en Koningsplein) toegewezen via de restauratiepool.

Op 4/11/2019 heeft het schepencollege beslist om de opdracht uit te breiden met de restauratie van de pomp Vismarkt. Na het bekomen van de vier aanbestedingsdossiers zal het college de beslissing nemen welke van de stadspompen effectief gerestaureerd zullen worden.

Het schepencollege heeft in dezelfde zitting beslist om de opdracht van Steenmeijer Architecten Professionele Architectenvennootschap bvba uit te breiden met de restauratie van de pomp Vismarkt tegen een vast ereloonpercentage van 12%.

 

Op 27/11/2019 werden er vier onderzoeksrapporten –voorontwerp restauratie stadspompen aangeleverd door Steenmeijer architecten. De bundels bevatten tekeningen bestaande toestand en schadebeeld, nota over schadebeeld en herstel en een algemene en opgesplitste kostenraming.

In zitting van 04/05/2020 heeft het schepencollege beslist over te gaan tot de aanbesteding voor de restauratie van de stadspompen Begijnhofstraat, Heilige Geeststraat en de gehele restauratie van de waterpomp Koningshooikt, voor een geraamd bedrag van 121.939.57euro incl. BTW. In dezelfde zitting heeft het schepencollege beslist om binnen de vijf jaar de nodige budgetten te voorzien voor de restauratie van de stadspomp Vismarkt.

Op 04/05/2020 heeft het schepencollege het aanbestedingsdossier met een geraamd bedrag van 116.342,71euro incl. BTW goedgekeurd. De opdracht wordt gegund bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. In dezelfde zitting heeft het college beslist om zes aannemers aan te schrijven voor het indienen van hun offerte.

De offertes dienden per e-mail uiterlijk op 19/06/2020 om 10u00 te worden ingediend.

 

Twee van de zes firma's hebben een offerte gediend, nl. Remmen en Lapis Arte bv.

In zitting van 06/07/2020 heeft het schepencollege goedkeuring gehecht aan het

aanbestedingsverslag dd 29/6/2020 opgemaakt door ontwerper-architect Steenmeijer architecten.

De opdracht werd aan de firma Lapis Arte bv voor een bedrag van 40.959,71euro incl. BTW toegewezen.

 

Aangezien het toewijzingsbedrag, van de renovatie van de drie stadspompen, veel lager ligt dan het ramingsbedrag en er nog voldoende budget op actie "01/03/KAP/04/33" Restauratie stadspompen" beschikbaar is, heeft het technisch bureau voorgesteld over te gaan tot aanstelling van een aannemer m.b.t. de restauratie van de stadspomp Vismarkt.

Aan de twee geïnteresseerde firma's Remmen en Lapis Arte bv werd gevraagd om een offerte in te dienen. Op 07/12/2020 heeft het schepencollege de opdracht aan Lapis Arte voor een totaalbedrag van 11.295,00euro excl. BTW toegewezen.

Het toewijzingsbedrag ligt lager dan de raming van Steenmeijer Architecten d.d. 21/04/2020 zijnde 15.915,00euro (excl. BTW).

 

Het bevel van aanvang werd op 08/03/2021 gegeven.

 

Feiten en context

Op 31/03/2021 heeft de aannemer een aantal verrekeningsvoorstellen m.b.t. de restauratie van de stadspomp Vismarkt ingediend. Dezelfde dag werden deze voorstellen besproken op de werfvergadering en heeft de ontwerper ook zijn advies aan het technisch bureau overgemaakt.

 

 

Verrekening 1: Retouche van de cementvoegen

Om schade aan de steen bij het verwijderen van de harde mortel te vermijden, worden de voegen behouden en geretoucheerd met een acrylaat. De huidige restauratiemortels verspreid over het steenoppervlak van de centrale zuil, worden als storend ervaren wegens een te lichte kleur. Om de esthetiek van de pomp in waarde te doen stijgen, worden de mortels

geretoucheerd op basis van een acrylaat. Met een transparante opbouw worden de herstelmortels naar de achtergrond gebracht.

Meerprijs: 1.152,00euro excl. BTW

 

Advies ontwerper:

Door de sterke vervuiling van de pomp waren deze restauratiemortels niet zichtbaar tijdens opmaak van het restauratiedossier en kon er ook geen rekening mee gehouden worden dat deze in deze mate aanwezig en te behandelen waren. Derhalve werden retouchewerken niet opgenomen in het bestek. Na het plaatsen van een staal heeft de aannemer een indicatie opgemaakt voor te verwachten werkuren, het materiaal wordt niet apart aangerekend.

De voorgestelde eenheidsprijs en te presteren uren zijn, rekening houdend met het nodige precisiewerk, aanvaardbaar. De gepresteerde uren zijn achteraf voor te leggen.

 

Verrekening 2: Injectie van uitgespoelde stylolieten en barsten in blauwe hardsteen

Na reiniging van de talrijke volumes van mosgroei worden barsten vast gesteld in het steenoppervlak. Mossen groeien in deze barsten en houden deze vochtig. Om toekomstige schade aan het beeldhouwwerk te vermijden, worden de barsten geïnjecteerd met een kalkmortel op kleur.

Meerprijs: 384,00euro excl. BTW

 

Advies ontwerper:

Injectiewerken werden niet mee opgenomen in het bestek daar deze niet te verwachten waren. De voorgestelde eenheidsprijs en te presteren uren zijn, rekening houdend met het nodige precisiewerk, aanvaardbaar. De gepresteerde uren zijn achteraf voor te leggen.

 

 

Verrekening 3: Vervaardigen van 2 opschriftplaten voor het afdekken van het bassin.

De platen worden voorzien in inox, bovenzijde geslepen korrel, onderzijde onbewerkt. De voorzijde wordt voorzien van lasergravure met tekst en logo stad Lier. De voorgestelde prijs omvat het opmaken van het ontwerp, het maken van de modelplaten in multiplex, het vervaardigen van de opschriftplaten in inox, het voorzien van het onderstel en de bevestiging

ervan in het bassin. De tekst wordt aangeleverd door het bestuur.

Meerprijs: 2.338,00euro excl. BTW

 

Advies ontwerper:

Gezien de uit te voeren werken en in vergelijking met de eerder opgegeven meerprijs voor de opschriftplaten bij de overige pompen, kan deze prijs aanvaard worden.

 

 

Verrekening 4: Inspectie van het pomphuis en roestwerende behandeling metalen

onderdelen en zwengels

Het inwendige pomphuis wordt geïnspecteerd. De roestige onderdelen worden gestraald zodat er een roestwerende behandeling (schilderen) kan worden aangebracht.

Meerprijs: 384,00euro excl. BTW

 

Advies ontwerper:

Na demontage van de deur achteraan werd een intern ijzerwerk bemerkt hetwelk niet mee opgenomen werd in het lastenboek. De opgegeven werken en kostprijs, vergeleken met de in offerte opgegeven prijs voor art. 3 Roestwerend behandelen van ijzerwerk, kunnen aanvaard worden. De gepresteerde uren zijn achteraf voor te leggen.

 

Verrekening 1

1.152,00euro excl. BTW

Verrekening 2

384,00euro excl. BTW

Verrekening 3

2.338,00euro excl. BTW

Verrekening 4

384,00euro excl. BTW

 

 

TOTAAL

4.258,00euro excl. BTW (37,69% overschrijding toewijzingsbedrag)

 

 

Argumentatie

Wanneer het totaalbedrag van alle verrekeningen meer dan 20% van de toewijzingsbedrag bedraagt, dient de gemeenteraad de verrekeningsvoorstellen goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/03/KAP/04/33

Restauratie stadspompen

 

Op actie 01/03/KAP/04/33 "restauratie stadspompen" - budgetsleutel 72000/22200007 - is er momenteel nog 2.508,26euro budget beschikbaar.

 

Het totaalbedrag van de verrekeningen bedraagt 4.258,00euro excl. BTW ofwel 5.152,18euro incl. BTW.

 

Er is een budgettair tekort op deze sleutel t.b.v. 2.643,92euro.

 

Op actie  01/03/KAP/04/32  "Restauratie Zimmertoren" - budgetsleutel 72000/22100007 - is er nog 5.087,94 euro beschikbaar. De restauratiewerkzaamheden van de Zimmertoren werden ondertussen voltooid. Alle facturen, m.b.t. de uitvoering van deze opdracht, werden reeds betaald gesteld.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de verrekeningen m.b.t. de opdracht "restauratie stadspomp Vismarkt' voor een totaalbedrag van 4.258,00 euro excl. BTW ofwel 5.125,18 euro incl. BTW goed.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

RESTAURATIE  STADSPOMPEN - VERREKENINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van het schepencollege van 23/09/2019 werd de opdracht voor restauratie van drie stadspompen toegewezen aan Steenmeijer architecten via de restauratiepool.

Op 4/11/2019 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om de opdracht uit te breiden met de restauratie van de pomp Vismarkt. Na het bekomen van de vier aanbestedingsdossiers zal het college de beslissing nemen welke van de stadspompen effectief gerestaureerd zullen worden.

Op 23/12/2019 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om de pomp Vismarkt niet in de huidige restauratiecampagne mee op te nemen. Het college beslist om over te gaan tot de aanbesteding voor de restauratie van de stadspompen Heilige Geeststraat, Begijnhofstraat en de gehele restauratie van de waterpomp Koningsplein, zoals opgenomen in scenario 2, voor een geraamd bedrag van 121.939,57 euro incl. BTW. Er zullen binnen de vijf jaar de nodige budgetten voorzien worden voor restauratie stadspomp Vismarkt. De optie om de pompen aan te sluiten op het openbare drinkwaterleidingennet werd niet weerhouden.

 

Op 14 januari, 20 en 21 februari 2020 gaf het Agentschap Onroerend Erfgoed toelating voor de handelingen aan of in de beschermde onroerende goederen Stadspompen Heilige Geeststraat, Begijnhofstraat en Koningsplein.

Op 13 en 14 februari 2020 werden erfgoedpremies volgens de standaardprocedure van 15.000 euro verleend aan het stadsbestuur van Lier voor het uitvoeren van restauratiewerken aan de beschermde stadspomp in de Begijnhofstraat, H. Geeststraat en Koningsplein.

Op 4/05/2020 heeft het schepencollege het aanbestedingsdossier met een geraamd bedrag van 116.342,71 euro incl. BTW goedgekeurd.

 

Het college heeft in zitting van 06/07/2020 beslist de opdracht aan de firma Lapis Arte bv voor een bedrag van 40.959,71euro incl. BTW toe te wijzen.

Het bevel van aanvang der werken werd op datum van 02/09/2020 gegeven.

 

In zitting van 23/11/2021 heeft het schepencollege twee verrekeningsvoorstellen 1 en 2 voor een totaalbedrag van 5.302,54euro excl. BTW goedgekeurd.

 

Feiten en context

Aan de aannemer werd gevraagd om tegen de werfvergadering van 31/03/2021 alle verrekeningen die nodig zijn in kader van de restauratie van de drie stadspompen in te dienen.

Tijdens de werfvergadering van 31/03/2021 werden deze voorstellen besproken. Dezelfde dag ontvingen wij nog het advies van de ontwerper.

 

De verrekeningen hebben allen betrekking op de restauratie van de pomp van de Begijnhofstraat.

 

Verrekening 3: Voorzien van een smeedijzeren ring

Ter blokkering van het pompsysteem wordt er een ring vervaardigd. Deze ring wordt gesmeden, gestraald en geverfd. Een boring in de natuursteen wordt voorzien waarin de ring met slaglood wordt vastgezet. De voeg wordt aangevuld in op kleurgemaakte mortel, zoals bij de pomp Heilige-Geeststraat.

Meerprijs: 300euro excl. BTW

 

Vanuit het Technisch bureau kwam de vraag dat de zwengel niet meer kon worden gemanipuleerd na hermontage. In de pomp is momenteel geen verankering voorzien, deze werken en dit materiaal zijn daarvoor nodig. De prijs hiervoor is marktconform en kan aanvaard worden.

 

Verrekening 4: Vervaardigen van opschriftplaat voor het afdekken van het bassin.

De plaat wordt voorzien in inox. De voorzijde wordt voorzien van lasergravure met tekst en logo stad Lier. De voorgestelde prijs omvat het opmaken van het ontwerp, het maken van een modelplaat in multiplex, het vervaardigen van de opschriftplaat in inox, het voorzien van het onderstel en de bevestiging ervan in het bassin. De tekst wordt aangeleverd door het bestuur.

Meerprijs: 1.109,32euro excl. BTW

 

Gezien de uit te voeren werken wordt de meerprijs door de ontwerper als een realistische prijs beschouwd.

 

Verrekening 5: Vervaardigen en plaatsen van nieuwe centrale zuil met 5 uitkragende

blokken.

De steenhouwerij voorziet 1 steenvolume met 5 uitkragende blokken in Belgische blauwe hardsteen (134,5 cm x 51,5 x 51,5 cm) met inspringende boorden tussen de blokken. Het gehele steenvolume begint en eindigt met zulke inspringende boord. Aan de opstaande zijden wordt een frijnslag gehanteerd van 3 cm breed, 20 slagen per 5 cm. De overige massa

wordt getailleerd met een verticale slag. De onderzijde en bovenzijde wordt voorzien van 4 dooksgaten. De centrale zuil ‘4’ wordt na het uithardingsproces van steenvolume ‘3’ gemonteerd met RVS doken en lood. Een minimale voeg van enkele millimeters wordt afgewerkt met kalkmortel. De oude splitpen ter hoogte van het voorlaatste uitkragende blok wordt opnieuw bevestigd (dooksgat uit te boren met Flex en watertoevoer).

Meerprijs: 3 878,44 euro excl. BTW

 

Uit het bovenstuk wordt 1 travee gerecupereerd als vervangstuk in het onderste pompdeel. De overige delen zijn in zulk slechte staat dat herstel onmogelijk is in combinatie met de nodige draagkracht van dit bovenblok. Vervanging drong zich op. De prijs voor dit werk werd afgewogen naar het steenvolume, bekapping, behandelingen, transport en montagewerken waarna kan besloten worden dat deze prijs kan aanvaard worden.

 

Verrekening 6: Hebruiken en plaatsen van een steenvolume afkomstig van oude kolom

in blauwe hardsteen.

Een steenvolume met uitkraging wordt uit de oude kolom gerecupereerd en

als vervangsteen geplaatst in de te behouden kolom (nr.3).

Meerprijs: 800,00euro excl. BTW

 

Bijkomend advies van de ontwerper:

De meerwerken omvatten een totaalprijs van 6.087,76euro excl. BTW.

Deze werken werden uitgebreid besproken op de werf waarbij alle voor- en nadelen voor de vervanging van het bovenste steenvolume werden overwogen en afgewogen tov het behoud en herstel ervan. Bij nazicht blijkt dat het bovenste blok bestaande uit 5 traveeën, ook intern vele barsten vertoont. Dit in tegenstelling tot wat vóór demontage gedacht werd. Het restaureren van dit blok zou niet alleen erg arbeidsintensief zijn maar het resultaat zou een samenhang betreffen van doken, steeninjecties, chemisch ankers, bouchons, enz. terwijl er nog steeds onzekerheid zou bestaan over de interne situatie die niet te achterhalen is en vooral de draagkracht en stabiliteit van dit blok tijdens en na herplaatsing.

Tevens werd onderzocht welke de impact zowel budgettair als esthetisch zou zijn indien er met 5 aparte traveeën zou gewerkt worden ipv 1 groot blok. Zowel qua prijs als uitvoering zou dit weinig verschil uitmaken: manuele manipulatie is in beide gevallen uitgesloten en esthetisch zou dan tussen elke travee een extra lijmlaag zichtbaar zijn hetwelk in het onderste deel van de pomp niet aanwezig is. Ons advies is dat de voorgestelde werken en uitvoering aanvaardbaar zijn en dat de kostprijs daarvoor realistisch en aanvaardbaar is.

 

Verrekening 7: Nieuwe natuursteen

Gezien de grootte orde van de nieuwe steen komt deze post te vervallen.

De totaalprijs van dit artikel wordt in min gebracht.

De minwerken omvatten een totaalprijs van -444,00euro excl. BTW

 

 

Overzicht verrekeningen:

verrekeningen 1 + 2 (CBS 23/11/2021)

5.302,54euro excl. BTW

Verrekening 3

300,00euro excl. BTW

Verrekening 4

1.109,32euro excl. BTW

Verrekening 5

3.878,44euro excl. BTW

Verrekening 6

800,00euro excl. BTW

Verrekening 7

- 444,00euro excl. BTW

 

 

TOTAAL

10.946,30euro excl. BTW

 

Na goedkeuring van deze verrekeningen wordt het toewijzingsbedrag met 32,33% overschreden.

 

Argumentatie

Wanneer de totale kostprijs van de verrekeningen meer dan 20% van het toewijzingsbedrag bedraagt, dienen de voorstellen ter goedkeuring op de gemeenteraad te worden geagendeerd.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/03/KAP/04/33

Restauratie stadspompen

 

Op actie 01/03/KAP/04/33 met budgetsleutel 72000/22200007 is er een budget t.b.v. 9.337,21euro beschikbaar.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de verrekeningen 3 tem 7 met betrekking tot de opdracht "restauratie drie stadspompen" voor een totaalbedrag van 5.643,76 euro excl. BTW ofwel 6.828,95 euro incl. BTW goed.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

CONCESSIEOVEREENKOMST BETALEND PARKEREN OP DE OPENBARE WEG - ADDENDUM VERLENGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        De Stad en Parkeerbeheer Lier ondertekenden op 22 november 1999 een overeenkomst aangaande de concessie van het betalend parkeren op de openbare weg in de stad Lier.

        De overeenkomst werd bekrachtigd op 28 februari 2000.

        De concessie ging in op 1 maart 2001 voor de duur van 30 jaar.

        In de afgelopen jaren werden er enkele addenda opgesteld met aanvullingen aan de overeenkomst met o.a. in 2011 de belangrijke aanvulling voor de 100 extra parkeerplaatsen in de ondergrondse parking 'Grote Markt' en recent nog het addendum voor het beheer van de parkeerplaatsen in de ondergrondse parking van project Sion.

 

Feiten en context

De Stad Lier heeft op grond van artikel 11 van de concessieovereenkomst, zoals gewijzigd bij artikel 4 van Addendum n° 3, recht op een concessievergoeding van (i) 10 % op de eerste schijf van de winst voor belastingen van 300.000,00EUR en (ii) 90 % op het gedeelte van de winst voor belastingen boven de voornoemde eerste schijf van 300.000,00EUR

 

Ten gevolge van de COVID-19 pandemie zijn de inkomsten in 2020 sterk afgenomen. Door uitvoering van bovenstaande verdeelsleutel zijn er voor 2020 nauwelijks inkomsten voor de stad.

 

Parkeerbeheer Lier stelt voor deze gederfde inkomsten uit de concessievergoeding voor de Stad Lier uitzonderlijk en eenmalig bij te passen door de betaling ten belope van het bedrag van 226.471,84EUR in ruil voor een verlenging van de duur van de concessieovereenkomst met een bijkomende periode van twee jaar. In dit bedrag zit tevens de betaling verwerkt van nog een openstaand saldo van 26.471,84EUR op de concessievergoeding van 2008, waardoor deze oude schuld ook vereffend is.

 

Concreet moet artikel 27 van de concessieovereenkomst hiervoor vervangen worden door volgende bepaling:

Onverminderd artikel 23 en artikel 26 van deze overeenkomst, wordt deze overeenkomst na het verstrijken van de aanvankelijke duur bepaald in artikel 2 een eerste maal vernieuwd voor een termijn van 2 (twee) jaar, waarbij partijen ten laatste 6 (zes) maanden voor het einde van het tweede exploitatiejaar het recht hebben deze overeenkomst per einde van het tweede exploitatiejaar op te zeggen per aangetekende brief. 

Na het verstrijken van deze eerste vernieuwde duur van 2 (twee) jaar, wordt de overeenkomst telkens stilzwijgend vernieuwd voor een nieuwe termijn van 1 (één) jaar, behoudens een door één van beide partijen, ten laatste zes maanden voor het einde van het lopende exploitatiejaar, per aangetekende brief meegedeelde opzegging, of toepassing van artikel 23 of 26 van deze overeenkomst.

 

Alle overige bepalingen van de gewijzigde concessieovereenkomst, blijven onverminderd van toepassing.  Het saldo van de concessievergoeding van 2008 ter waarde van 26.471,84EUR wordt hiermee afgelost.

 

Dit voorstel wordt als addendum toegevoegd worden aan de bestaande concessieovereenkomst. Momenteel loopt de concessieovereenkomst tot 2031. Deze zou dan aflopen in 2033.

 

 

Adviezen

Indien de concessie met slechts 2 jaar verlengd wordt, ontstaat er nog geen probleem met de levensduur van de parkeerautomaten, maar tegelijkertijd kunnen de afschrijvingen over 2 jaar extra gespreid worden, waardoor de jaarlijkse kosten lager zullen uitvallen en er dus een hogere winstmarge ontstaat de resterende jaren.

 

Vermits in de concessieovereenkomst nu reeds een clausule voorzien is waarmee de overeenkomst jaarlijks stilzwijgend verlengd kan worden na afloop van de oorspronkelijk bepaalde termijn van 30 jaar, lijkt er niet direct een juridisch bezwaar te zijn om de overeenkomst te verlengen met de beperkte tijd van 2 jaar zoals nu voorgesteld.

De Coronacrisis zorgt voor uitzonderlijke maatregelen en de verlenging is zeer beperkt in de tijd.

 

Financiële weerslag

Een verlengingscompensatie voor de stad van 200.000EUR.

Betaling van een historisch openstaand saldo van 26.471,84EUR.

Gunstiger te compenseren afschrijfwaarden in geval van verlenging.

Groter winstmarge volgende jaren door meer spreiding van de jaarlijkse afschrijvingen.

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met de bepalingen van het nieuwe addendum aan de bestaande concessieovereenkomst waardoor de bestaande concessieovereenkomst verlengd wordt voor de duur van twee jaar.

 

Art 2 :

De gemeenteraad gaat akkoord om het addendum goed te keuren, zoals als bijlage toegevoegd.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

ADDENDUM BIJ DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST, AFGESLOTEN MET HET AGENTSCHAP ZORG EN GEZONDHEID HOUDENDE HET OPNEMEN VAN COMPLEMENTAIRE ENGAGEMENTEN IN HET KADER VAN HET BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING VAN DATUM TOT TOEKENNING VAN EEN SUBSIDIE AAN DE LOKALE BESTUREN OM DE CONTACT- EN BRONOPSPORING TER BESTRIJDING VAN DE COVID-19-PANDEMIE TE VERSTERKEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 16 november 2020 over de keuze voor optie 1, namelijk: "Sensibilisering en preventie, bronopsporing en quarantaine coaching", in het kader van de ondersteuning van de Vlaamse regering voor de contactopsporing door de gemeenten.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 januari 2021 over de kennisname van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken én de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst.

 

Feiten en context

De stad heeft op 26 maart 2021 een bericht van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) ontvangen over de verlenging van de subsidie voor lokale bron- en contactopsporing

 

In de  fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing. 

        Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk.  Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

        Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

De Vlaamse Regering heeft de contouren voor preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek door lokale besturen na 31 maart 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie.

Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van datum kiezen tussen de volgende opties:

        Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching

        Optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching én  aanvullend lokaal contactonderzoek.

 

De stad heeft op basis van het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Agentschap Zorg en Gezondheid. We kunnen vanaf 1 april 2021 een overeenkomst voor optie 1 (sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching) onder de vorm van een verlenging van deze overeenkomst afsluiten.

De stad werkt als lokaal bestuur in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

De stad krijgt een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021, omdat hij inzet op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen).

 

Hiertoe wordt door de stad een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Bij deze samenwerkingsovereenkomst worden volgende documenten als bijlage gevoegd:

        Afsprakennota waarin de stad, in overleg met de COVID-19-teams haar engagementen die zij in het kader van de samenwerkingsovereenkomst zal uitvoeren,  concreet omschrijft;

        De nodige verwerkersovereenkomst(en) zoals voorzien op www.vlaanderenhelpt.be;

        De contactlijsten m.h.o. op het aanvragen van de nodige accounts op deze engagementen te kunnen uitvoeren;

        In voorkomend geval, de nodige protocollen zoals voorzien op www.vlaanderenhelpt.be.

De laatste 3 bijlagen werden reeds overgemaakt aan ABB.

 

Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

De stad zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.

 

De engagementen die de stad, doen geen afbreuk aan de engagementen die de gemeente in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden binnen de werking van de Eerstelijnszone (ELZ).  Integendeel, ze zijn bedoeld om deze werking nog te versterken.

De complementaire engagementen worden opgenomen in het kader van de bestrijding van de COVID-19-pandemie, meer in het bijzonder in het kader van het verder beheersen van de tweede golf en het proberen vermijden van een derde golf.

 

Adviezen

Advies dienst welzijn:

De stad heeft reeds een overeenkomst met het agentschap zorg en gezondheid afgesloten voor optie 1.

 

Juridische grond

Artikel 191 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie verankert het voorzorgsbeginsel in het kader van het beheer van internationale gezondheidscrisissen en van de actieve voorbereiding van zulke potentiële crisissen.  Dit beginsel houdt in dat, wanneer een ernstig risico hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid zal worden, het aan de overheid is om dringende en voorlopige maatregelen te nemen;

Decreet lokaal bestuur, inz. art. 41 2e lid 5° dat bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om onderhavig besluit te nemen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Principiële goedkeuring van 19 maart 2021 over het nieuw besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen voor de lokale preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantainecoaching en contactonderzoek (ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken).

 

Argumentatie

De stad wil zijn verantwoordelijkheid opnemen om de strijd aan te gaan tegen de COVID-19-pandemie en hiervoor, in samenwerking met o.a. de eerstelijnszone, de inspanningen te leveren om de verspreiding van COVID-19 verder in te dijken. De engagementen in de contact- en bronopsporing zijn daar een onderdeel van. Daarom dient de samenwerkingsovereenkomst te worden verlengd.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het voorgelegde addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

AANKOOP PASTELTEKENING ALFRED BOGAERTS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stadsmuseum Lier krijgt een pasteltekening van Alfred Bogaerts aangeboden voor de prijs van 2000 euro. De pasteltekening dateert uit 1945 en stelt een sneeuwlandschap voor met op de achtergrond de Sint-Gummarustoren. Afmetingen 71cm x 50cm (zonder lijst).

Alfred (Fred) Bogaerts (1882-1963) was onderwijzer, tekenaar en activist. Hij behaalde zijn onderwijzersdiploma aan de rijksnormaalschool te Lier en was een goede vriend van o.a. Felix Timmermans.

 

Feiten en context

Adviesraad stadsmuseum 02/03/2021: Positief advies voor de aankoop van de prent voor 2000 euro. Dit object maakt nog geen onderdeel uit van de collectie.

 

Argumentatie

Aannamecriteria:

        Gemaakt door een Lierenaar.

        Lier als onderwerp.

 

Waardencriteria:

        Hoge artistieke waarde

        Hoge museale waarde

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

6.1.KAP 3.3

Verwerven en afstoten materieel en immaterieel erfgoed

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het aankoopvoorstel van de pasteltekening van Alfred Bogaerts voor een totale som van 2000 euro goed.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

INTERLOKALE VERENIGING REGIE SOCIALE ECONOMIE RIVIERENLAND - OPRICHTING EN AANDUIDEN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGER BEHEERSCOMITÉ. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

17 december 2018: Open oproep vanuit de Vlaamse overheid voor de regierol voor de steden en gemeenten op het vlak van de lokale sociale economie voor de periode 2020-2025, uiterlijk tegen 15 januari 2020.

20 februari 2019: Presentatie regie sociale economie stad Mechelen op het overleg welzijn.

 

13 juni 2019: Bespreking regie sociale economie op het overleg welzijn.

 

11 oktober 2019 en 25 november 2019: Voorbereiding gezamenlijke indiening regie sociale economie.

 

19 december 2019: Goedkeuring CBS voor indienen dossier regie sociale sociale economie

 

14 januari 2020: Gezamenlijke indiening regierol sociale economie 2020-2025 door: Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Lier, Puurs-Sint-Amands, Bornem, Willebroek, Putte, Bonheiden, Heist-op-den-Berg en Duffel.

 

31 maart 2020: Mail van de Vlaamse overheid voor de gezamenlijke regierol sociale economie 2020-2025 door Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

 

Augustus 2020 – januari 2021: Voorbereiding en opstart regionale regierol sociale economie.

 

Feiten en context

Voor de periode 2020-2025 hebben we van de Vlaamse overheid de goedkeuring ontvangen om de regierol sociale economie gezamenlijk op te nemen met de volgende gemeenten van de regio Rivierenland: Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. (Zie goedkeuringsbrief als bijlage 1)

 

Het doel van de regie sociale economie:

        Ontwikkeling beleidsvisie op sociale economie

        Uitbouw sociale economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen

        Bevordering van samenwerking met en tussen sociale economie

 

Voor de uitvoering van de regie sociale economie zijn minimaal de volgende 3 acties verplicht - bij voorkeur afgeleid uit een omgevingsanalyse:

        Actie die de netwerking op het grondgebied bevordert

        Actie die bijdraagt aan de ontwikkeling van de sociale economie

        Actie ter bevordering van maatschappelijk verantwoord ondernemen

 

Voorbereiding en opstart regionale regierol sociale economie:

        Augustus 2020: Selectieprocedure voor de aanwerving van de medewerker verantwoordelijk voor de regionale regie sociale economie. De vacature werd vooraf voorgelegd aan de deelnemende lokale besturen. De vacature werd extern gepubliceerd. Er werd gevraagd aan de deelnemende lokale besturen om te zetelen in de jury van de selectie: Mechelen en Lier hebben dit samen opgenomen.

        September 2020: Opstart medewerker verantwoordelijk voor de regionale regie sociale economie en start kennismakingsronde deelnemende lokale besturen en sociale economieorganisaties in de regio in functie van de regionale omgevingsanalyse.

        Januari 2021: Opstartvergadering met vertegenwoordigers van de administraties van de deelnemende lokale besturen met een stand van zaken. (Zie PPT als bijlage 2) 

 

Vorm:

        De Vlaamse overheid legt op dat de regionale regierol opgenomen wordt door een formeel intergemeentelijk samenwerkingsverband. Er werd geopteerd voor de minst zware vorm van intergemeentelijke samenwerking, meer bepaald een interlokale vereniging (ILV) waarbij stad Mechelen fungeert als beherende gemeente.

        Bij het indienen van de aanvraag voor de gezamenlijke regierol sociale economie begin 2020 bezorgden alle deelnemende gemeenten een ondertekende engagementsverklaring in functie van de oprichting van de interlokale vereniging.

        Deze engagementsverklaring dient nog omgezet te worden in een formele verbintenisverklaring goedgekeurd door de gemeenteraden van de deelnemende lokale besturen. Voor een interlokale vereniging is de procedure eenvoudig:

        Goedkeuring van de oprichtingsbesluiten door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

        Goedkeuring van een overeenkomst met statutaire draagkracht en bijhorend huishoudelijk reglement. (Zie voorstellen als bijlage 3 en 4)

        Bij de opmaak van het voorstel voor de teksten van de overeenkomst met statutaire draagkracht en het huishoudelijk reglement werd rekening gehouden met de opmerkingen van de deelnemende lokale besturen.

        Elke deelnemende gemeente duidt de burgemeester of een schepen en een vervanger aan om te zetelen in het beheerscomité van de interlokale vereniging. Het beheerscomité vergadert minstens twee keer per jaar.

 

Budget:

        Voor de regionale regie sociale economie bedraagt de Vlaamse subsidie 100 000 euro per jaar, ofwel een verdubbeling van de voormalige jaarlijkse subsidie voor stad Mechelen van 50 000 euro toen de regierol enkel opgenomen werd voor Mechelen. De bijkomende subsidie van 50 000 euro wordt aangewend voor de medewerker die de regionale regie sociale economie opneemt.

        Stad Mechelen ontvangt als beherende gemeente de subsidie. Voor werkingskosten of overheadkosten wordt er geen financiële bijdrage gevraagd aan de andere lokale besturen uit het samenwerkingsverband; er worden evenmin financiële middelen doorgestort naar andere lokale besturen uit het samenwerkingsverband, noch naar sociale economiespelers zelf. Het aspect van dienstverlening vanuit stad Mechelen op maat van de lokale besturen uit het samenwerkingsverband staat centraal.

        Voor 2020 werd de extra subsidie van 50 000 euro voor de regio niet volledig benut aangezien de medewerker pas in september aangeworven werd. De aanwending van de restmiddelen van 2020 zal worden voorgelegd aan het eerste beheerscomité van de interlokale vereniging.

 

De Vlaamse minister voor Werk en Sociale economie kan beslissen om halverwege de Beheers- en Beleidscyclus de inhoudelijke en financiële criteria en dus ook de subsidiebedragen te wijzigen. In de goedkeuringsbrief voor de regionale regierol sociale economie wordt de mogelijkheid vermeld om de regierol te versterken en te verbreden tot het lokale werkgelegenheidsbeleid. Dit sluit aan bij een bestaande praktijk waarbij een aantal lokale besturen in het kader van de regierol nu al ondersteunende acties voeren vanuit het perspectief van tewerkstelling van mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt zowel via sociale economie als via andere inschakelings- en tewerkstellingstrajecten.

 

Juridische grond

Decreet van 17 februari 2012 betreffende de ondersteuning van het ondernemerschap op het vlak van de sociale economie en de stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Besluit van 26 oktober 2012 van de Vlaamse Regering tot bepaling van de regierol van de gemeenten op het vlak van de lokale sociale economie, vermeld in artikel 15 van het decreet van 17 februari 2012 betreffende de ondersteuning van het ondernemerschap op het vlak van de sociale economie en de stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Besluit van 26 februari 2016 van de Vlaamse Regering houdende wijziging van artikel 2, 3 en 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 26 oktober 2012 tot bepaling van de regierol van gemeenten op het vlak van de lokale sociale economie, vermeld in artikel 15 van het decreet van 17 februari 2012 betreffende de ondersteuning van het ondernemerschap op het vlak van de sociale economie en de stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Ministerieel besluit van 27 maart 2020 tot de toekenning van een subsidie aan centrumsteden, welzijnsverenigingen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden voor de uitvoering van hun regierol op het vlak van de sociale economie.

 

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Inschakeling in de regierol sociale economie laat toe om het lokaal beleid rond sociale economie verder uit te bouwen.

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van de goedkeuring door de Vlaamse overheid voor de regionale regierol sociale economie.

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt akte van de voorbereiding en opstart van de regionale regierol sociale economie.

 

Art 3 :

De gemeenteraad keurt de oprichting goed van de interlokale vereniging regie sociale economie Rivierenland samen met de gemeentebesturen van Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek beschreven in de overeenkomst met statutaire draagkracht en het huishoudelijk reglement.

 

Art 4 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de overeenkomst met statutaire draagkracht en het huishoudelijk reglement van de interlokale vereniging regie sociale economie Rivierenland. De overeenkomst maakt integraal deel uit van deze gemeenteraadsbeslissing.

 

Art 5 :

De gemeenteraad duidt Marleen Vanderpoorten, schepen, aan als effectief vertegenwoordiger om de stad te vertegenwoordigen in het beheerscomité van de interlokale vereniging regie sociale economie Rivierenland en dit voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Art 6 :

De gemeenteraad duidt Annemie Goris, schepen, aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger aan om de stad te vertegenwoordigen als vervangend lid in het beheerscomité van de interlokale vereniging regie sociale economie Rivierenland en dit voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

LOGO MECHELEN VZW -  ONDERSTEUNING AANVRAAG TOT VERLENGING VAN DE ERKENNING VAN LOGO MECHELEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadbeslissing van van 19 september 2011 over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met LOGO Mechelen 2011-2013

Op 03/12/2013 ondertekenden Stad en OCMW Lier ook het Charter ‘Gezonde Gemeente’,  waarbij Stad en OCMW Lier zich engageerden een samenhangend gezondheidsbeleid te ontwikkelen, een beleid dat iedereen kansen biedt en stimuleert om gezond te leven in een gezonde omgeving een beleid dat bovendien de zorg toegankelijker maakt en de integratie hiervan in de beheers- en beleidscyclus.

Collegebeslissing van 23 juni 2014 over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met LOGO Mechelen 2014-2016

OCMW-raadsbeslissing van 1 juli 2014 over de goedeuring van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen LogoMechelen en OCMW/stad Lier voor de periode van 01/07/2014 tot en met 31/12/2015

Collegebeslissing van 20 april 2015 over de ondersteuning erkenning LOGO Mechelen 2016-2021

OCMW-raadsbeslissing van 21 april 2015 over de goedkeuring van de erkenningsaanvraag van LOGO Mechelen

 

Feiten en context

Op 7 april 2021 ontving de stad een brief van LOGO Mechelen met de vraag tot ondersteuning aanvraag tot verlenging van de erkenning van Logo Mechelen vzw.

 

Sinds 1998 zijn de Logo's (Lokaal GezondheidsOverleg) in opdracht van de Vlaamse Overheid opgericht om het preventieve gezondheidsbeleid uit te voeren. De structuur en opdrachten van de Logo’s zijn aangepast door het Besluit van de Vlaamse Regering van 30/01/2009. Voor het voeren van een beleid rond gezondheidsbevordering en ziektepreventie kunnen lokale besturen een beroep doen op het Logo. Hiertoe worden samenwerkingsovereenkomsten afgesloten tussen het Logo en het lokaal bestuur.

 

De huidige erkenningsperiode (2016-2021) loopt dit jaar af en LOGO Mechelen dient bijgevolg een verlenging van de erkenning aan te vragen. Daarvoor hebben zij de formele steun van de partners nodig, waaronder stad en OCMW Lier als lokaal bestuur.

 

Het ondersteunen van de erkenning staat los van het lidmaatschap. Met de komst van de nieuwe referentieregio's zal het werkingsgebied van de de Logo's veranderen. Er dient echter erkenning voor het huidig werkingsgebied te worden aangevraagd.

 

Tegen 1 juni 2021 dient Logo Mechelen vzw bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid een aanvraag in tot verlenging van haar erkenning. Deze erkenning is noodzakelijk voor de verdere subsidiëring en werking vanaf 1 januari 2022 en de daarop volgende zes jaren.

Om het dossier te kunnen vervolledigen, vraagt men aan de stad Lier hun erkenningsaanvraag te ondersteunen door een invulformulier te ondertekenen en in te sturen voor 7 mei 2021.

 

Juridische grond

Decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid (B.S. 3 februari 2004), en latere wijzigingen

Besluit van 30 januari 2009 van de Vlaamse Regering betreffende de Logo's, inz. art. 3  dat bepaalt dat een Logo erkend wordt voor zes jaar.

 

Argumentatie

De stad Lier kan de aanvraag voor verlenging van de erkenning van Logo Mechelen vzw ondersteunen en het document ondertekenen om zo Logo Mechelen vzw hun taken en initiatieven verder te zetten.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan om de aanvraag tot verlenging van de erkenning van Logo Mechelen te ondersteunen, zodat de werking van Logo Mechelen voor de volgende 6 jaar kan verder gezet worden.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

PROLIER VZW - AGENDA (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERING VAN 14 APRIL 2021. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Zoals voorzien in de statuten (art.14 §2) van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap 'vzw Prolier' dient de gemeenteraad vooraf kennis te nemen van de agenda van de Algemene Vergadering.

 

Agenda Algemene Vergadering EVA vzw Prolier woensdag 14 april 2021:

 

1. Goedkeuring verslag algemene vergadering 8 september 2020

2. Punten ter opvolging

3. Goedkeuring agenda

4. Goedkeuring statuten Prolier (2/3de meerderheid vereist) 

5. Closing jaarrekening 2020 en decharge aan de bestuurders

6. Plannen voorjaar, zomer en najaar 2021

7. Goedkeuring Budget 2021

8. Stavaza cultuurcafe

9. Stavaza infrastructuur

10. Verzekering bestuurders

11. Voorstel werking werkgroepen

12. Voordracht nieuwe leden algemene vergadering

 

 

Juridische grond

Statuten van vzw ProLier (gemeenteraad van 17 december 2013)

Decreet Lokaal Bestuur

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van vzw ProLier van 14 april 2021.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

KLACHT OVER ONBEHOORLIJK BESTUUR EN MISKENNING PREROGATIEVEN RAADSLID - ANTWOORD. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 10 februari 2021 werd een klacht ingediend door raadslid, dhr. Taelman, over onbehoorlijk bestuur en miskenning prerogatieven raadslid.

 

Op 24 maart 2021 ontvingen we antwoord van het agentschap binnenlands bestuur.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR DE HUISVESTING - VERTEGENWOORDIGERS RAAD VAN BESTUUR 2021-2024. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Reden: Er werd geen 2/3 meerderheid gevonden om het punt te behandelen en zal op de volgende gemeenteraad behandeld worden.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 april 2021

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. cyberveiligheid en virtuele bedreigingen

Audit Vlaanderen voerde in 2018 een eerste controle-audit uit op vlak van cyberveiligheid. Deze werd vervolgd in 2020 bij zes lokale besturen, namelijk Aalst, Boutersem, Denderleeuw, Geel, Wervik en Zutendaal. Hierdoor moet het eindverslag enigszins genuanceerd worden, maar de conclusies liggen in dezelfde lijn als bij de audit van 2018 en zijn daarom waardevol.

 

De belangrijkste conclusie is, net zoals in 2018, dat de lokale besturen nog steeds bijkomende inspanningen moeten leveren om de risico’s voor informatiebeveiliging voldoende te beheersen. Concreet blijven de meeste lokale besturen dus kwetsbaar voor hackers. Dit risico waarbij persoonsgevoelige gegevens kunnen bemachtigd worden, geldt bovendien ook voor de vaccinatiecentra. Daar worden immers lijsten met persoonlijke gegevens bijgehouden in tijdelijke structuren.

 

Omdat de cyberveiligheid van de lokale besturen belangrijk is, biedt Audit Vlaanderen de mogelijkheid om een basisaudit te laten uitvoeren die de belangrijkste potentiële kwetsbaarheden op vlak van cyberveiligheid detecteert. Een dergelijke audit wordt voor 2/3 gefinancierd door de Vlaamse overheid. De kostprijs voor het eigen bestuur valt dus zeer goed mee. Deze regeling geldt nog tot 31 december 2021.

 

Ik had hierover dan ook volgende vragen:

        Werd onze stad al slachtoffer van hacking?

        Indien ja, welke stappen werden ondernomen om de cyberveiligheid te verbeteren?

        Indien nee, is de huidige cyberveiligheid nog afdoende?

        Hoe wordt deze geactualiseerd?

        Heeft onze stad al een basisaudit cyberveiligheid laten uitvoeren ? Indien ja, welke conclusies kwamen hieruit naar voor ? Indien nee, zal onze stad gebruik maken van de cofinanciering door de Vlaamse overheid en alsnog zo’n audit laten uitvoeren?

        In het vaccinatiecentrum worden ook gevoelige gegevens opgeslagen. Is de cyberveiligheid daar voldoende gegarandeerd? Op welke wijze?

 

Antwoord Schepen Rik Pets:

Collega Verhoeven,

 

Afgelopen jaar heeft een personeelslid verkeerdelijk gereageerd op een phishing mail. Een vijftal jaar geleden is een pc besmet geweest met een cryptolocker. Beide incidenten zijn binnen enkele minuten opgepakt en ongedaan gemaakt. Zowel de beveiligingssoftware als de desbetreffende medewerker hebben adequaat gereageerd, waardoor er geen schade is aangericht en geen gegevensverlies is geweest.

 

Het verbeteren van de cyberbeveiliging is een continu proces. We worden daarin begeleid door een externe DPO en veiligheidsconsulent.  Deze taak is uitbesteed aan een externe partij zodat er steeds onafhankelijk advies kan gegeven worden en de controle en uitvoering van het veiligheidsbeleid niet door dezelfde personen worden uitgevoerd.

 

Onder begeleiding van deze DPO (data professional) komt minimaal 1 keer per kwartaal de interne veiligheidscel samen. Op dit overleg worden alle veiligheidsincidenten van de afgelopen periode besproken, bekeken of de afhandeling hiervan correct is verlopen en hoe deze in de toekomst te voorkomen. Daarnaast stellen ze een veiligheidsplan op voor de komende drie jaar met daarin alle acties die moeten worden ondernomen. Een nieuwe versie van dit plan komt kortelings op het college van burgemeester en schepenen.

 

Binnen dit plan is zowel aandacht voor het zuiver technische aspect van cyberbeveiliging als het menselijke met voldoende aandacht voor sensibilisering. Het laten uitvoeren van een basisaudit cyberveiligheid zit vervat in dit plan.

 

Wat betreft het vaccinatiecentrum volgen we de richtlijnen van de Vlaamse overheid voor de informatica inrichting.  Onze externe DPO heeft al enkele controles uitgevoerd en er wordt op gelet dat iedereen enkel de gegevens kan raadplegen die noodzakelijk zijn voor de goede werking van het vaccinatiecentrum. 

 

Mocht u als gemeenteraadslid weet hebben van mogelijke problemen, ook al is het maar een gerucht, aarzel dan niet om onmiddellijk onze interne IT-dienst of externe DPO te contacteren.  Zij zullen dan onmiddellijk de nodige actie ondernemen.

 

 

Interpellatie 2 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. hondenweide

Recent pakte de stad uit met de aankondiging dat we ons nog dit jaar mogen verwachten aan een hondenspeelweide aan de Ouderijstraat, die kadert in het project Pallieterland. Uiteraard is onze fractie, samen met talrijke viervoeters en hun baasjes, zeer blij met dit nieuws en met het feit dat er nog een participatietraject volgt om deze hondenspeelweide verder vorm te geven.

Het werk is hiermee echter nog niet af. De piste van de Ouderijstraat werd immers al lange tijd verkend en een aanbod van twee hondenspeelweides is nog steeds tamelijk beperkt voor de schaal van Lier en Koningshooikt.

De enquête die onze fractie enkele maanden geleden heeft uitgevoerd en op de raad heeft gebracht, wees daarenboven een nood uit aan kleinere perkjes in het centrum en ook veel ruimere stukken natuur, waar onze honden (en hun eigenaars) de pootjes kunnen strekken. Heel wat suggesties voor een locatie werden daartoe in de enquête ook gedaan.

 

Vandaar de volgende vragen:

1. Er was naar aanleiding van onze enquête afgesproken dat een terugkoppeling over het verdere onderzoek naar een of meerdere nieuwe locaties zou volgen, op de gemeenteraad van mei. Mogen we de communicatie van de stad beschouwen als terugkoppeling? Of komt er nog een ruimere terugkoppeling naar de gemeenteraad?

2. Welke andere locaties werden in jullie onderzoek nog meegenomen?

3. Mogen we ons nog aan extra locaties verwachten, voor een losloopzone, klein of groot?

 

Antwoord Schepen Rik Pets:

Om op uw eerste vraag te antwoorden: we zijn iets vroeger met de communicatie over de hondenspeelweide begonnen. Ik druk er nogmaals op dat door de uitvoering de weide zal functioneren als speel en uitloopweide, ik heb dit verleden week toegelicht op mijn commissie waar ik geen enkele opmerking van u heb gekregen.

 

Vraag 2 en 3 heb ik als antwoord als antwoord samengenomen.

 

Zoals jullie allemaal weten is het niet evident om als Stad een mooie speelweide te creëren voor de viervoeters, zo’n speelweide moet immers voldoen aan een aantal criteria. Zo moet deze eenvoudig te bereiken zijn voor de inwoners van onze stad, dient deze voldoende groot te zijn (lees kritiek op de honderspeelweide aan het Netekanaal te Kloosterheide), moeten we ook de impact op de buurt bekijken (spelende honden blaffen, parkeren, etc.) en willen we verbeteringen aanbrengen zodat de speelweide ook leuker is voor honden en baasjes. Niet alle open ruimte is daarom geschikt voor een speelweide. We hebben de voorstellen van jullie enquête bekeken maar niet alle ruimtes voldoen dus aan deze criteria.

 

Als stad hebben we een inspanning gedaan om de weide die als woonuitbreiding stond, ingedeeld om te zetten naar groen en recreatie. Dit project van Pallieterland omvat ook bv. volkstuintjes en bebossing.

 

Daarnaast vergt het een vergaande inspanning om gronden van zulke omvang hiervoor beschikbaar te maken. Veel weidelanden zijn verpacht voor een aanzienlijke tijd, meestal zijn de gronden of ruimte in privé eigendom waardoor iets op korte termijn realiseren niet evident of haalbaar is. Ook voor de weide tussen de Ouderijstraat en Elzenlaan hebben we geduld moeten uitoefenen om de nodige pacht te verwerven.

 

We hebben ook voor deze locatie gekozen omdat deze vlot bereikbaar is, de meeste bezoekers van de hondenlosloopweide op kloosterheide komen te voet. De nieuwe hondenspeelweide is via de Lierse polder vlot bereikbaar vanuit het centrum, ook in de nabije omtrek is er op 200 a 300m voldoende plek om met de wagen te komen.

 

Samen met Rivierenland wordt het uiteindelijke plan opgemaakt. Door participatie van onze inwoners toe te staan proberen we dan ook te voldoen aan de nodige eisen van de baasjes van onze viervoeters om zo een leuke speelweide voor honden te creëren.

 

 

Interpellatie 3 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. verharding voortuintjes

De afgelopen week konden we lezen in de pers dat de stad Lier een aantal bewoners heeft aangemaand om hun voortuin te ontharden. Voor alle duidelijkheid: vanuit 2 perspectieven is het niet onlogisch dat men aanstuurt op de ontharding:

1) indien er geen toelating was voor een ingreep die vergunningsplichtig is, dan is het legitiem dat er gehandhaafd wordt.

2) En dat elke stukje grond dat niet verhard wordt (of onthard wordt) van belang is voor een gezonde leefomgeving, is evident.

Toch kwam het bericht uit de lucht gevallen. En vandaar ook onze opmerkingen/vragen:

1) Met betrekking tot de handhaving: tot op vandaag stellen we vast dat het handhavingsbeleid met betrekking tot ruimtelijke ordening gebaseerd is op klachten van burgers. Nu zien we ineens een proactieve houding van de stad. Vanwaar komt deze wijziging in het handhavingsbeleid? Wat zal u doen met overtredingen uit het verleden?

2) De onthardingsambities haalden zelfs nationale pers. Maar nergens lazen we in welk beleid met betrekking tot open ruimte deze actie past? Is men van plan om dit verder door te trekken? Waar heeft men nog onthardingsplannen? Heeft u zicht op het totale verharde m²’s? Welke ambities koestert de meerderheid, welke indicator(en) en beoogde resultaten schuift u hier naar voor?

 

Antwoord waarnemend burgemeester Rik Verwaest:

Deze interpellatie werd gebundeld met de mondelinge vraag van Freddy Callaerts, dewelke ook hier beantwoord zal worden.

        Vanwaar komt die plotse controle? door een klacht van een buur?

        Gaat het cbs nu over het ganse grondgebied van Lier deze maatregel nemen?

Ik kan onze raadsleden tegenspreken dat dit “plots” beleid is, dat zou breken met een gedoogbeleid. Dat is er namelijk nooit geweest. Integendeel: zowel in 2020 als dit jaar keurde de bijna voltallige gemeenteraad, inclusief de vraagsteller, de prioriteitenlijst goed voor de intergemeentelijke omgevingshandhavingscel. Daarin werd de controle op onvergunde verhardingen mee als prioriteit opgenomen. Als er dus verhoogde aandacht is voor deze problematiek is dat mede op vraag van u allen.

Tot op vandaag werken onze diensten vooral reactief, dat wil zeggen op basis van klachten. Worden wij ingelicht over een stedenbouwkundig misdrijf, of stellen onze vaststellers bij een actie ter plekke nog andere overtredingen vast, dan kunnen zij overgaan tot het opmaken van een aanmaning. Zo is het ook gebeurd bij de recente vaststellingen.

Over het ganse grondgebied alle overtredingen actief opsporen en vervolgen gaat onze mankracht ver te boven. Onze focus ligt daarom bij de recente of nog in uitvoering zijnde verhardingen zonder vergunning. De ambitie is dus niet om een heksenjacht te houden in de hele stad, maar het signaal mag duidelijk zijn: als u de voortuin wil verharden, vraag dat aan zoals het hoort. En volgt er een weigering, doe het dan niet alsnog omdat je denkt dat het toch niet wordt opgemerkt. Ik denk dat dat een heel redelijke boodschap is.

 

        Is er geen mogelijkheid om de deadline van de ontharding te verlengen?

Die mogelijkheid is er zeker, en wordt ook volop gebruikt. Als de overtreder een aanvraag indient om de situatie te regulariseren, bv. door een deel van de tuin te ontharden conform het geldende RUP, wordt de deadline opgeschort. Ook daarna kan er gemotiveerd worden afgeweken om bijvoorbeeld een externe firma één en ander te laten uitvoeren. Het is niet onze bedoeling om hier met boetes te zwaaien, wel om de situatie in regel te brengen met wat er vergund is. Onze dienst Omgeving is volop bezig om samen met de betrokken inwoners een correcte inregelstelling mogelijk te maken.

 

        In bepaalde steden zoals de stad Bilzen geeft men de burgers een subsidie om zich in regel te stellen heeft het cbs deze mogelijkheid al eens overwogen?

In Bilzen wordt geen subsidie gegeven aan wie zijn bouwvergunning heeft overtreden, wel aan burgers die spontaan beslissen om een regulier vergunde verharding toch te ontharden. Gemeenschapsgeld geven om overtreders te betoelagen lijkt ons geen wenselijke bestuurspraktijk.

 

        De onthardingsambities haalden zelfs nationale pers. Maar nergens lazen we in welk beleid met betrekking tot open ruimte deze actie past? Is men van plan om dit verder door te trekken? Waar heeft men nog onthardingsplannen? Heeft u zicht op het totale verharde m²’s? Welke ambities koestert de meerderheid, welke indicator(en) en beoogde resultaten schuift u hier naar voor?

In tegenstelling tot wat de pers liet uitschijnen, werden de aanmaningen (vooralsnog géén PV’s) opgemaakt tegen het onvergunde karakter van de verhardingen en van de parkeerfunctie, en doen ze geen uitspraak over de al dan niet vergunbaarheid. Ons beleid inzake ontharding en behoud van waterdoorlating reflecteert zich in ons vergunningbeleid: zowel wat betreft de RUP’s als verkavelingsvoorschriften. Hierbij wordt grote aandacht gelegd op enkel functionele verhardingen, waterhuishouding en –bewaring op het eigen terrein door bv. wadi’s en aanvoergeulen, gebruik van waterdoorlatende materialen… Ook zelf trachten we daarbij het goede voorbeeld te geven: ik verwijs naar de waterdoorlatende verhardingen die zijn gebruikt bij de uitbreiding van parking De Mol.

De nationale heisa in komkommertijd gaf de indruk dat wij opeens nieuw beleid zitten te verzinnen, maar er is geen groot masterplan “Ontharding” dat we nu via de voortuintjes proberen af te dwingen. Wij doen wat we altijd al doen: controleren of men zich aan de geldende bouwvoorschriften houdt. En overtredingen laten rechtzetten. Dat lijkt me redelijk en correct beleid dat je van elk stadsbestuur mag verwachten.

 

 

Interpellatie 4 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. opvolging sociale fraude

Naar aanleiding van de vragen die onze fractie zowel aan het stadsbestuur, als rechtstreeks aan het bestuur van de LMH stelde, vond er op 15 april een toelichting plaats bij de genomen beslissingen. Vooreerst wensen wij ook via deze weg onze dank uit te spreken voor de organisatie van deze toelichting.

 

Niettemin bleven wij na de toelichting nog met tal van vragen zitten. Aangezien er ten aanzien van LMH voor verkozen raadsleden ‘slechts’ een passieve openbaarheid van bestuur geldt, zullen wij de antwoorden op die vragen niet krijgen. We respecteren de keuze van het bestuur van de LMH om niet alles met ons te delen. Maar dat werpt nieuwe vragen op waarop we op deze raad graag in debat treden met het stadsbestuur en de collega-raadsleden. We zetten graag enkele kwesties uiteen.

 

        Naar ons aanvoelen had de toelichting die op 15 april georganiseerd werd, perfect in het kader van een gemeenteraadscommissie kunnen plaatsvinden. We zien niet in waarom dit enkel toegankelijk mocht zijn voor één lid per fractie. Het gesprek zou rijker geweest zijn mochten andere raadsleden hierbij kunnen aansluiten.

 

        Door de passieve openbaarheid van bestuur is er geen democratische controle mogelijk op de werkzaamheden van de LMH. Daar waar elke beslissing van het OCMW, Solag, intercommunales, … onderhavig is aan een controle via de gemeenteraad, ontsnapt de huisvestingsmaatschappij hieraan. Het bestuur bestaat uit mensen die niet verkozen zijn, wel zijn er enkelen aangeduid door de gemeenteraad. Wij vinden het ongezond voor het democratisch proces dat een organisatie met een formele link naar de gemeenteraad (i.e. de mandatering van enkele bestuurders) vervolgens op geen enkele manier gecontroleerd kan worden door de stad. In het geval van de sociale fraude vond er zelfs geen afstemming plaats met het OCMW, terwijl er daar natuurlijk gevolgen voor kunnen zijn. Dat ook onze eigen schepenen van huisvesting en sociaal beleid totaal niet op de hoogte waren van de besluitvorming van de LMH is onbegrijpelijk.

 

        Gezien het mankeren van controle op de werkzaamheden en de aanpak van de LMH, is er ook een meer deontologische kwestie. Zo zijn we van mening dat de handelswijze van de LMH in het nemen van zware beslissingen als 25 uithuiszettingen, deontologisch niet correct is. Zo was het uit de eerste brief die de huurders van een woning via de LMH kregen, niet duidelijk welke sanctie er precies boven het hoofd hing. Ook de minnelijke schikking waarvan sprake, werd zelfs na navraag door een jurist, niet beantwoord. Kortom, de huurders wisten op zijn minst onvoldoende welke consequenties er precies verbonden waren aan het al dan niet doorgeven van eigendom in het buitenland. Daarnaast zijn we van mening dat er in de weg naar een uithuiszetting, een tussenstap diende genomen te worden. Zo werd er voor de beslissing definitief genomen werd, niet in contact getreden met de betrokkenen om tot een oplossing te komen. Dit is een manier van werken die naar onze mening niet eigen is aan onze stad. Wij gaan er immers van uit dat bij gelijkaardige situaties bv. bij een verhuur via het OCMW of eender welke andere overtreding er én duidelijkheid is over de sanctie die kan volgen én er alles aan gedaan wordt om de ultieme sanctie te vermijden.

 

Antwoord Schepen Marleen Vanderpoorten / Annemie Goris:

Op uw eerste vraag kan ik enkel hetzelfde antwoord geven als bij de vorige gemeenteraad. Ik herhaal voor alle duidelijkheid.

De sociale huisvestingsmaatschappij is een autonome overheidsinstantie met eigen beslissingsorganen en eigen regelgeving. Als Schepencollege beschikken wij over geen enkel document i.v.m. de problematiek die u aanhaalt. Wij kunnen dan ook niet anders dan te verwijzen naar de LMH. Vermits de LMH valt onder het decreet openbaarheid van bestuur heeft elke burger de mogelijkheid om de notulen op te vragen van de raden van bestuur en van de algemene vergadering en van alle “bestuursdocumenten”.

U zal uw vraag dus moeten richten aan de LMH.

Het tweede en derde item uit uw interpellatie zijn eigenlijk geen vragen maar stellingen van uwentwege. We nemen daar nota van.

 

 

Interpellatie 5 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. reactie brief leerlingen

In het kader van een brievenschrijfactie van Amnesty International kregen zowel onze burgemeester als waarnemend burgemeester talrijke brieven in de bus van leerlingen uit het middelbaar. In deze brieven vroegen de leerlingen aandacht voor de problematiek van etnische profilering.

 

Met deze interpellatie willen we niet ingaan op deze problematiek op zich, maar willen we wel graag van gedachten wisselen over de wijze waarop de waarnemend burgemeester het nodig geacht heeft hierover te communiceren. Die communicatie vonden wij namelijk zeer ongelukkig.

 

In de eerste plaats deed de waarnemend burgemeester in zijn reactie alsof de leerlingen het Lierse politiekorps ervan beschuldigt aan etnische profilering te doen. Een goed lezer en verstaander, vindt zulks echter niet terug in de brief. Er wordt enkel gevraagd ervoor te zorgen dat het niet zou gebeuren. Tegelijk wordt de jongeren verweten dat ze geen respect zouden hebben voor de politie, ook van enige suggestie in die richting is geen spoor terug te vinden in de brief.

 

Een tweede reden waarom wij de reactie van de waarnemend burgemeester niet kunnen plaatsen is dat deze bijzonder weinig blijk geeft van een participatieve ingesteldheid. Nochtans staat participatie op één in het bestuursakkoord. Maar het is blijkbaar zo dat als er brieven verstuurd worden door jongeren, die kaderen in een breed project op school en de waarnemend burgemeester is het er niet mee eens, dan worden de brieven en de schrijvers ervan belachelijk en te schande gemaakt op sociale media. Dit is bijzonder ontgoochelend voor een waarnemend burgemeester en schepen met ‘jeugd’ in het bevoegdheidspakket.

 

Mogen wij dan ook vragen of er naast de communicatie op sociale media, enig ander gevolg gegeven worden aan de brieven? Zal er bv. een gesprek met de schrijvers plaatsvinden?

 

Antwoord waarnemend burgemeester Rik Verwaest:

Collega Vanhove,

 

Er werd op het stadskantoor een doos enveloppen afgegeven ter attentie van de burgemeester. Over de inhoud fronste ik de wenkbrauwen, want de brief ging korter door de bocht dan men op het circuit van Francorchamps zou riskeren. Zo werd er gesteld dat bij mensen met een migratieachtergrond “hun uiterlijk de reden is voor een controle, fouillering en arrestatie” door de politie. Over die eerste twee kan je discussiëren, liefst op een genuanceerde manier, maar de suggestie van dat laatste is ronduit stuitend.

 

Opgelet: dit was geen ongenuanceerde hartenkreet van individuele scholieren, dit was de exacte modelbrief van Amnesty International voor haar traditionele jaarlijkse briefschrijfactie. Die was zo netjes gekopieerd door alle leerlingen.

 

Vooreerst: dat ik de briefschrijvende leerlingen in kwestie zou verwijten geen respect te tonen voor de politie mag u altijd aantonen met een citaat uit mijn bericht. U zal dat er niet zo in vinden. U mag mij altijd verwijten een slechte verstaander te zijn, maar dan geeft u best zelf het goede voorbeeld.

 

U vraagt mij waarom ik dit niet zag als een oproep tot dialoog of participatie? Omdat Amnesty ons daartoe geen enkele kans heeft gegeven. Noch ikzelf, noch de politie konden participeren aan het educatief traject hierover. Ons korps was hierover terecht teleurgesteld, gezien de goede contacten die er zijn met de scholen. U mag het als een vrijblijvende gespreksopener zien om honderd leerlingen een brief te laten schrijven waarin de politie wordt verweten mensen te arresteren op basis van hun huidskleur, maar ik kan u verzekeren dat onze politiemensen dat heel anders ervaren.

 

U geeft aan dat ik de briefschrijvers in kwestie belachelijk maak? Ik heb noch de leerlingen, noch de school benoemd. Uit mijn bericht blijkt duidelijk dat mijn verwijt aan Amnesty en haar tekst is gericht, niet aan de leerlingen die dat in goed vertrouwen hebben overgeschreven. Maar op het moment dat ruim 100 Lierse jongeren zo’n tekst hebben overgeschreven is er al een publiek feit gebeurd. Dan beschouw ik het als mijn plicht als burgemeester en hoofd van de politie om ook publiek te reageren. Ik heb gereageerd door te stellen dat racisme verwerpelijk is, dat het goed is dat jongeren daarover worden bewust gemaakt, maar dat ik mijn grote bedenkingen had bij deze campagne. En ik heb gewezen op het toenemend klimaat van fysiek en mentaal geweld waar de politie mee te maken krijgt, ook in Lier. Mocht u denken dat dat loze praatjes zijn: daarover kon u een heel pakkende getuigenis lezen in de Humo van vorige week van één van onze Lierse agenten.

 

De korpschef heeft kort na de feiten een schrijven gericht naar de school in kwestie, met het verzoek om hierover een gesprek te kunnen hebben. Hij ontving een toelichting waarom de school deelnam aan dit project en de verzekering dat het geenszins de bedoeling was het Lierse korps specifiek te viseren.

 

 

Interpellatie 6 : van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. verruiming openingsuren bibliotheek

Uit tevredenheidsonderzoeken bleek dat de openingsuren van onze bib negatief scoren en dat de uren onduidelijk en moeilijk te onthouden zijn.  Volgens de enquête van begin 2019 lag die ontevredenheid op  19% van de respondenten terwijl de ontevredenheid in Vlaanderen slechts  10% bedraagt.  Dit betreft zowel de bib als het leescafé.

Zo waren er wensen voor:

        een laatavondopening,

        een doorlopende opening,

        een opening op zondag

        een vroege ochtendopening.

De beheersraad bib heeft dit aangegrepen om in 2020 uitgebreid na te denken over de openingsuren en een aantal voorstellen uit te werken met herziene openingsuren die begin dit jaar verder zouden besproken en voorgelegd worden aan het CBS.

Een belangrijke beperking van deze voorstellen is evenwel dat niet alle bovengenoemde wensen voor openingsuren haalbaar waren vanuit het oogpunt van personeelsbezetting en personeelskost.

Laat dit nu net het punt zijn waarvoor wel degelijk een oplossing bestaat, nl het Open+ systeem.

Dit is een geautomatiseerde bibliotheek zonder aanwezig personeel. Open+ vormt een aanvulling op de bemande bibliotheekuren waardoor de openingsuren worden verruimd en bibliotheek en leescafé een meer toegankelijke gemeenschapsruimte wordt.

Bree is er in Vlaanderen als eerste mee gestart, sedert vorig jaar o.a. ook Hamont-Achel,  Maasmechelen en heel recent Heist-op-den-Berg.

Je krijgt toegang tot de bib met de ID-kaart of de bibpas en een PIN-code.

Er zijn natuurlijk enkele voorwaarden aan verbonden:

        er is een leeftijdsgrens, bvb 16 of 18 jaar.

        3 maanden lid zijn van de bib

        een infosessie volgen, regels en voorschriften ondertekenen.

Je kan als bib zelf bepalen welke diensten mogelijk zijn tijdens de onbemande uren in functie van de verwachtingen van de gebruikers.

 

Er zijn natuurlijk ook uitdagingen en een investeringskost aan verbonden. De volledige infrastructuur, waaronder de complete bibliotheektechnologie, de verlichting en verwarming, de bezoekerspc’s, het beveiligingssysteem en de betaalautomaat moet aan het Open+ systeem worden gekoppeld, infosessies moeten worden georganiseerd, welke gedrags- en toegangsregels zijn vereist en welke veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen.

Voor Heist bvb. komt die investeringskost op zo’n 20.000 euro.

 

Uit de verslagen van de beheersraad bibliotheek kan ik niet afleiden of tijdens de hersengymnastiek over de openingsuren ook gedacht werd aan dit Open+ systeem.

 

Daarom wil ik er met deze interpellatie voor pleiten om dit Open+-systeem alsnog te betrekken bij de besluitvorming rond de herziening/verruiming van de openingsuren.

Het is voor Lier een kans om zich te profileren als stad met aandacht voor innovatief digitaal beleid en bibliotheekdiensten aan te bieden die beantwoorden aan de verwachtingen van de hedendaagse digitale samenleving.

 

Graag dus het standpunt van het Schepencollege.

 

Antwoord Schepen Ivo Andries:

Het Open+ concept biedt inderdaad interessante mogelijkheden om de dienstverlening van de bibliotheek verder uit te breiden. Het bibteam volgt deze ontwikkelingen op, en in de nabije toekomst staan alvast enkele afspraken gepland om dit verder te onderzoeken:

 

 Op 29 april neemt het bibteam deel aan een webinar van Bibliotheca, leverancier van het Open+ systeem. In deze webinar gaan we in gesprek met de openbare bibliotheek van Bree over hun ervaringen met Open+, en worden ook de nieuwe modules van het concept toegelicht.

 

 Op 10 mei heeft het bibteam een afspraak met Bibliotheca in de bibliotheek. Aanleiding voor dit plaatsbezoek is de voorbereiding van de geplande migratie naar het Eengemaakt bibliotheeksysteem. We willen van die gelegenheid gebruikmaken om ook de mogelijkheden van het Open+ systeem te bekijken voor onze specifieke locatie. Team IT zal hierbij aanwezig zijn om de compatibiliteit met onze toegangscontrole en de vereisten voor verdere beveiliging (bv. plaatsen van camera’s) te bespreken.

 

Na dit plaatsbezoek hopen we een duidelijkere kijk te hebben op de mogelijkheden en (financiële) implicaties voor onze bib.

 

Enkele bedenkingen:

 De aard van het gebouw, de verhuur van Colibrant en vergaderlokalen en de verwevenheid van de collectieruimtes met het Leescafé, maakt toegankelijkheid van de collectie wat minder evident. Een deel van de collectie (dvd’s, tijdschriften, kunstcollectie, poëzie) zal moeilijk te ontsluiten zijn voor het Open+ systeem. De uitsluiting van dit deel van de collectie uit het concept, dient mee te worden opgenomen in de kosten-baten analyse.

 

 De technische vereisten en implicaties, vooral op het vlak van toegangscontrole en beveiliging, worden verder onderzocht met team IT en team Infrastructuur, ook in het licht van de lopende studie voor de renovatie van de Colibrant. De investeringskost zou, omwille van de complexe aard van het gebouw, hoger kunnen uitvallen dan in Heist-op-den-Berg.

 

 Open+ biedt een interessante oplossing voor laatavondopening, uitgebreidere zaterdagopening en zondagopening. Voor een brede en optimale dienstverlening, willen we evenwel op weekdagen ook ruimte blijven creëren voor scholenwerking en doelgroepwerking. Tijdens deze dagdelen zal Open+ niet mogelijk zijn.

 

 

Terzijde, en in het verlengde van deze vraag:

 

Het is overigens interessant om uitgebreider terug te blikken op de tevredenheidsresultaten van 2018, en op andere aandachtspunten en wensen van onze respondenten die we ondertussen konden inlossen:

 

Zoals de heropening van het leescafé met doorlopende opening tijdens de middag (coronamaatregelen buiten beschouwing), het creëren van een stille ruimte, een digitale nieuwsbrief, mogelijkheid tot betaling met bancontact, aanbod van e-boeken en gamecollectie, gepersonaliseerde leestips voor volwassenen en kinderen met Leestipper en Bieblo.”

 

Belangrijk om weten is ook dat in afwachting van de evaluatie van het onderzoek rond het  Open+ concept, de openingsuren van de bib zullen worden aangepast.

Na uiteenlopende denkpistes werden de openingsuren besproken op de adviesraad, in verdere overlegmomenten met Werkmmaat, met de collega’s van bibliotheken uit de Belfius-cluster en uit de regio en met de collega’s van dienst sociaal beleid.

 

Deze nieuwe openingsuren werden ondertussen reeds vorige maandag goedgekeurd in het college en zullen ter goedkeuring worden voorgelegd in de volgende gemeenteraad.

 

 

Interpellatie 7 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. gele container voor ophaling papier en karton

Vanaf juli zal Berlaar i.s.m. Ivarem aan elke inwoner een gele container kosteloos aanbieden om papier en karton in te verzamelen. Papier en karton verzamelen kan hierdoor makkelijker en netjes. Je moet niet langer op zoek gaan naar een geschikte doos en/of je moet het papier en karton niet meer samenbinden in pakketjes. Je container heeft wielen zodat je ook een volle container makkelijk naar de straat kunt rollen en bij regenweer blijft het karton droog zodat ook het werk van de afvalophalers minder zwaar wordt dan met het verzamelen van papier in kartonnen dozen. Echter is het ook niet verplicht om een container te nemen indien je deze niet nodig hebt.

Graag vernamen we hoe de meerderheid t.a.v. dit initiatief staat en of dit project eveneens uitgerold kan worden voor alle Lierenaars en Hooiktenaars.

 

Antwoord Schepen Ivo Andries:

Als schepen van afvalbeleid ben ik zeker ook voorstander van de gele Papier en kartoncontainers. Maar de uitrol hiervan is toch wel verschillend met deze van Berlaar.

Samen met de betrokken dienst ben ik reeds enige tijd bezig om deze operatie verdere te onderzoeken.

 

Ik licht even verder toe:

Papier en karton wordt gebundeld met natuurtouw of in een kartonnen verpakking / papieren zak en wordt maandelijks huis-aan-huis ingezameld in opdracht van IVAREM. De nieuwe erkenning van Fost Plus voorziet een tussenkomst van 44 % in de aankoop en het gebruik van containers voor de huis-aan-huis inzameling van papier en karton. (de chip, de distributie en het beheer is hierin niet begrepen).

 

De standaardcontainer heeft een volume van 240 liter. Een kleinere container zou voor de meeste gezinnen niet volstaan om gedurende 4 weken hun papier en karton op te slaan. Bovendien leidt een kleinere versie ertoe dat het karton in stukken wordt gescheurd waardoor het bij de automatische sortering bij het papier terechtkomt of dat het karton in de container wordt gepropt met als gevolg dat de container moeilijk kan geledigd worden.

Wie zeer weinig papier/karton heeft, kan kiezen voor een 40-litercontainer. In uitzonderlijke gevallen kunnen meerdere 40-litercontainers worden toegestaan.

 

Gezinnen in appartementsgebouwen zouden samen één of meerdere 770-liter containers kunnen gebruiken (770-liter omdat dat type container nog door een gewone deur geraakt voor het buiten en terug binnen zetten).

 

De bedoeling is om de container gratis ter beschikking te stellen van de gezinnen. De container is gekoppeld aan een adres en niet aan de bewoners. Bij een eventuele verhuis blijft de container ter plaatse.

 

Bedrijven kunnen het papier/karton (in vergelijkbare hoeveelheden) enkel nog in een container aanbieden. Zij kunnen daarvoor één 770-litercontainer huren bij IVAREM.

Het gebruik van een container is niet verplicht, maar wie geen container gebruikt, moet het papier en karton zelf naar het recyclagepark brengen of afspreken met een buur voor het gezamenlijk gebruik van een container. Het papier/karton mag voor de inzameling aan huis enkel in een container worden aangeboden.

 

Uit de ervaring bij meerdere intercommunales (IOK Afvalbeheer, ECOWERF, IGEAN) blijken volgende voordelen:

        Praktisch voor de tijdelijke opslag thuis (container kan ook buiten staan)

        Hogere stimulans om papier & karton apart te houden

        Gemakkelijk om papier & karton aan de straat aan te bieden (rolcontainer)

        Minder zwerfvuil, papier & karton worden niet nat.

        Minder belastend voor de laders

 

Anderzijds zijn er ook belangrijke nadelen:

        extra kosten voor de ophaling

        het gebruik van een 240 l-container of meerdere 40-litercontainers in de historische binnenstad geeft moeilijkheden van praktische aard (Belangrijk verschil tegenover Berlaar).

 

Een ophaalwagen waarmee zowel handmatig als via containers kan worden beladen wordt in de praktijk niet toegepast.  Burgers welke geen gebruik willen maken van een papiercontainer worden verwezen naar het recyclagepark. Er wordt geen klassieke ophaling meer voorzien.

 

De kosten voor de gemeente bedragen ongeveer 5 EUR per gezin/jaar. In de meerjarenbegroting is hiervoor geen budget voorzien om de meerkosten te kunnen dragen. Het extra doorrekenen van de kosten aan de burger staat haaks op de visie van het college om de kosten voor afvalinzameling te verlagen.

 

Na overleg met IVAREM weten we ook dat de stad de mogelijkheid heeft om met papiercontainers te werken buiten de stadsvesten en de klassieke huis-aan-huis te behouden binnen de stadsvesten.

 

De stadsadministratie is momenteel het dossier verder aan het voorbereiden zodat het college hieromtrent op korte termijn een beslissing kan nemen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021