Lier

Zitting van 24 februari 2025

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen mondelinge vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Actuele vraag 1 : van Jan Mortelmans (Vlaams Belang) i.v.m. nieuwe parkeerindeling met minder taxistandplaatsen op het Zimmerplein

Uit de pers (21/02/2025) verneem ik dat binnenkort de verdeling van de parkeerplaatsen wordt aangepast. Het aantal gereserveerde taxiplaatsen wordt terug gebracht naar twee.

Deze beslissing zou in overleg zijn genomen met de taxibedrijven. Die laten mij echter weten dat dat niet het geval is.

 

Daarom had ik graag van de schepen vernomen of er nu ja dan neen overleg is geweest?

Mocht er geen overleg zijn gepleegd, lijkt het mij niet meer dan normaal dat de beslissing wordt ingetrokken en dat er, vooraleer wat dan ook te beslissen, in overleg wordt getreden met de taxibedrijven.

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

Op de mobiliteitsraad is mede door de mobiliteitsdienst zelf de vraag gesteld of er enkele parkeerplaatsen voor taxi’s gesupprimeerd konden worden. Het betreft namelijk 7 parkeerplaatsen die schijnbaar grotendeels in onbruik lijken te zijn.

 

Vervolgens werd op de mobiliteitsraad de vraag gesteld aan de voorzitter van de arbitragecommissie taxi’s of er intern kon worden nagegaan worden of er een deel van deze taxiplaatsen kon getransformeerd worden. Hij heeft naar eigen zeggen al de grootste taxibedrijven van Lier gecontacteerd, zij waren hiermee akkoord. De kleinere bedrijven zouden volgens hem nog meer met een vast cliënteel werken, gepaard gaande met vooraf vastgelegde ritten.

Nadien werd op de mobiliteitsraad van 22/10/2024 teruggekoppeld dat er nog 2 taxiplaatsen benodigd zouden zijn. Verder werd ook de vraag gesteld of er nog een mindervalideplaats kon bijkomen, waarop de mobiliteitsdienst positief adviseerde. De nieuwe setting met onder andere 2 taxiplaatsen én 1 mindervalideplaats is dan ook zo goedgekeurd door het schepencollege.

Door deze redenen dienen weinig taxiplaatsen beschikbaar te zijn waar voor langere tijd op geparkeerd dient te worden. Twee plaatsen zouden moeten volstaan. Deze zouden voornamelijk gebruikt worden in functie van het uitgaansleven en dergelijke meer.

Bovendien zou momenteel geen enkel taxibedrijf een standplaatsmachtiging hebben om er effectief te mogen staan, wat de keuze om de taxiplaatsen te supprimeren evidenter maakte.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 27 JANUARI 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 27 januari 2025.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 27 januari 2025 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

BESTUURSAKKOORD 2025-2030. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 23 december 2024 vond de installatievergadering plaats. Voor de beleidslijnen uit te zetten, is een bestuursakkoord 2025-2030 opgesteld.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het bestuursakkoord 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

DELEGATIE PERSONEELSREGLEMENTEN VAN GEMEENTERAAD NAAR COLLEGE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De bevoegdheid voor het goedkeuren van de personeelsreglementen, in bijzonderheid de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement, ligt momenteel bij de raden.

Het Rechtspositiebesluit van 20 januari 2023 van de Vlaamse Regering opent sinds twee jaar nieuwe mogelijkheden voor lokale besturen om een moderner personeelsbeleid te voeren, met minder gedefinieerde regels, en dus een veel ruimere autonomie voor lokale besturen om op de verschillende terreinen die de rechtspositieregeling kenmerkt, een eigen koers te varen. In 2025 wordt de herwerking van de rechtspositieregeling op basis van de nieuwe regelgeving verdergezet. 

 

Het arbeidsreglement van Stad & OCMW Lier is tevens aan herziening toe. De diversiteit van de organisatie, met allerhande verschillende werkingen, gaande van loketwerking over vrije tijdsdiensten tot een woonzorgcentrum, zorgt voor een nood aan bepaalde arbeidsrechtelijke regels op maat van een specifieke werking. Dit vergt vele kleine aanpassingen aan het arbeidsreglement.

 

In 2024 werd de bevoegdheid inzake personeelsreglementen, in het bijzonder arbeidsreglement en rechtspositieregeling, tijdelijk door de Raad aan de uitvoerende organen gedelegeerd, met het oog op de implementering van enkele opeenvolgende wijzigingen. Dit zorgde voor een versnelling in de dossiers en een wendbaarder personeelsbeleid.

 

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur, in het bijzonder artikels 41,1ste en 2de lid,161 en 186, maakt het mogelijk om alle reglementen aangaande personeelsaangelegenheden, alsook het bepalen van het organogram te delegeren van de gemeenteraad/OCMW-raad naar het college van burgemeester en schepenen/vast bureau.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld om de bevoegdheden inzake personeelsreglementen te delegeren naar het uitvoerend orgaan, met het oog op het voeren van een modern personeelsbeleid waarbij de bevoegdheid dichter bij de werking zelf wordt gelegd en er efficiënt wijzigingen kunnen worden doorgevoerd.

 

Deze reglementen zijn immers vooral technisch van aard en hebben geen betrekking op de externe dienstverlening aan inwoners, bezoekers, bedrijven of verenigingen. Zij zijn relevant voor de interne werking van het bestuur.

 

Ook bij bijvoorbeeld de Vlaamse overheid komt de beslissingsbevoegdheid over de personeelsreglementen toe aan het uitvoerend orgaan en niet aan het Parlement. Een rondvraag bij de ons omliggende lokale besturen leert ons dat de bevoegdheid inzake personeelsreglementen in de meeste besturen integraal gedelegeerd werd naar het CBS en Vast Bureau.  

 

Een delegatie zou de organisatie in staat stellen om op kortere termijn wijzigingen te realiseren die in de praktijk een grote meerwaarde kunnen betekenen voor de werking van de afzonderlijke diensten of die medewerkers rechtstreeks ten goede komen.  

 

 

Tijdens de gemeenteraad wordt beslist het besluit aan te vullen met een clausule dat de beslissingen op de eerstvolgende gemeenteraad ter kennisname zullen worden geagendeerd.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

11 stemmen tegen: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Sander Roelandt en Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 11 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de bevoegdheid voor het bepalen van de reglementen inzake personeelsaangelegenheden, onder meer de lokale rechtspositieregeling en het arbeidsreglement, naar het college van burgemeester en schepenen te delegeren, mits de beslissingen op de eerstvolgende gemeenteraad ter kennisname worden geagendeerd en dit tot 31 december 2031.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

STRATEGISCH VEILIGHEIDS- EN PREVENTIEPLAN 2023-2024 VOOR HET JAAR 2025 - VERLENGING ZONDER WIJZIGINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Goedkeuring door het college in zitting van 13/02/2023 van minimale aanpassingen aan het Strategisch Veiligheids- en PreventiePlan (SVPP) 2020.

Goedkeuring door het college in zitting van 13/02/2023 van het aangepaste SVPP 2023-2024.

Goedkeuring door de gemeenteraad in zitting van 06/03/2023 van de minimale aanpassingen aan het SVPP 2020.

Goedkeuring door de gemeenteraad in zitting van 06/03/2023 van het aangepaste SVPP 2023-2024.

Beslissing van de Ministerraad van 05/07/2024 tot verlenging van de Strategische Veiligheids- en PreventiePlannen voor het jaar 2025.

KB van 17/07/2024 tot verlenging van de Strategische Veiligheids- en PreventiePlannen voor het jaar 2025.

 

Feiten en context

De Ministerraad keurde op 5/7/2024 de verlenging goed van de Strategische Veiligheids- en PreventiePlannen voor de periode van 1 januari 2025 tem 31 december 2025.

In afwachting van een grondige hervorming van de Strategische Veiligheids- en PreventiePlannen zal de stad geen verdere inhoudelijke wijzigingen aanbrengen aan het SVPP 2023-2024. Dit betekent dat het SVPP voor het jaar 2025 inhoudelijk identiek is aan het SVPP 2023-2024.

Het SVPP 2025 dient uiterlijk 31/3/2025 ingediend te worden bij de FOD BZ.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

In afwachting van een grondige hervorming van de Strategisch Veiligheids- en PreventiePlan (SVPP) brengt de stad geen wijzigingen aan het SVPP 2023-2024 aan. Het SVPP 2025 is dus identiek aan het SVPP 2023-2024.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het Strategische Veiligheids- en PreventiePlan 2023-2024 ongewijzigd te laten voor het werkjaar 2025.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om het Strategische Veiligheids- en PreventiePlan 2025 uiterlijk 31 maart 2025 in te dienen bij de FOD BZ.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

UITBREIDING EN UPGRADE VAN HET CAMERABEWAKINGSSYSTEEM OP HET BEDRIJVENTERREIN DUWIJCK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 26 maart 2018 over 'Aanvraag uitbreiding stadsnetwerk camerabewaking aan 3 toegangswegen regionaal bedrijventerrein Duwijckpark. PRINCIPIËLE GOEDKEURING.'

Collegebeslissing van 16 september 2019 over 'Uitbreiding stadsnetwerk camerabewakingsysteem met Duwijckpark: voorstel samenwerking Raad van Beheer Duwijckpark & stad Lier/Lokale Politie Lier. GOEDKEURING.'

Gemeenteraadsbeslissing van 27 januari 2020 over toelating plaatsing 4 bewakingscamera's Duwijckpark op basis van de goedgekeurde uitbreiding stadsnetwerk camerabewakingsysteem. GOEDKEURING.

 

Feiten en context

In 2018 gaf het college principiële goedkeuring om op vraag van de vzw Duwijckpark extra camera's op het openbaar domein te plaatsen, op de toegangswegen van het regionale bedrijventerrein Duwijckpark. De camera's konden aangesloten worden op de backoffice van Lokale Politie Lier, die daarbij enkele voorwaarden oplegde, namelijk:

        De kosten voor camera’s, aansluiting, uitbreiding van opslagcapaciteit, kosten voor data-overdracht en andere mogelijke kosten mogen niet ten laste zijn van de lokale politie Lier;

        De beelden van deze camera’s kunnen, net als deze van de andere bewakingscamera’s op het grondgebied, niet permanent gemonitord worden.

        Als er geen “zichtverbinding” is tussen de camera’s en de watertoren in de Eeuwfeestlaan, dient de overdracht te gebeuren via bv. 4G - netwerk, tenzij het kan aangesloten worden via glasvezel die in deze KMO zone aanwezig is.

        Het dossier dient ook nog ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd te worden, betreffende de exacte plaatsing van bewakingscamera’s op concreet aangeduide locaties.

 

De financiële gevolgen van deze uitbreiding werden door vzw Duwijckpark gedragen. Meer specifiek: de aankoop, installatie, aansluiting en onderhoud van de 3 extra camera's, evenals een eventuele uitbreiding van de opslagcapaciteit (indien dit nodig zou blijken) en eventuele kosten voor data-overdracht.

In de loop van 2018 en 2019 vonden plaatsbezoeken en onderhandelingen tussen Tein Technology en de Raad van Beheer Duwijckpark plaats en werd de initiële offerte verfijnd. Tijdens de Raad van Beheer Duwijckpark van 24 juni 2019 werd besloten dat ingesloten finale offerte voor 4 camera's (t.w.v. 48.933,67 excl. btw) door de RvB gelicht kan worden en dus de aankoop en plaatsing door ledenbijdragen van Duwijckpark kan betaald worden. Aan de stad Lier en Lokale Politie Lier werd gevraagd:

        na te gaan of een omgevingsvergunning noodzakelijk was.

        toelating te geven aan de concrete locaties voor de palen waaraan de camera's gehangen zouden worden. De plaatsing zelf gebeurt door de aannemer van Tein Technologies, zonder extra werk voor de TUD.

        Vier camera’s mee op te nemen in het globaal onderhoudscontract van Stad Lier met Tein Technology, een meerkost van circa 2.824 euro excl. BTW per jaar.

        Of er bij de Lokale Politie Lier extra opslagcapaciteit kan voorzien worden voor de gecapteerde camerabeelden. Het bleek noodzakelijk te zijn de "storage marge" van het stadsnetwerk te vergroten. De meerkost voor deze uitbreiding werd wel ingecalculeerd in de offerte voor Duwijckpark.

        Het vooronderzoek 'zichtlijn' naar de watertoren vond reeds plaats in het voorjaar van 2018. De zichtlijn is gegarandeerd als er een extra verbinding van op het dak MIVAS gerealiseerd wordt voor de datadoorstroming naar de watertoren. MIVAS is principieel akkoord om dit te laten uitvoeren op het dak van haar vestiging.

 

Het college besliste op 16/09/2019 de aanvraag tot samenwerking goed te keuren inzake de uitbreiding van het stadsnetwerk voor camerabewaking met vier camera's op Duwijckpark. Waarbij:

        de Raad van Beheer Duwijckpark de aankoop, plaatsing, onderhoud en uitbreiding opslagcapaciteit van de vier extra camera's op zich neemt (t.w.v. 48.933,67 euro excl. btw),

        de stad zelf in kan staan voor het aanleveren van de omgevingsvergunning voor de plaatsing van de camera's op het openbaar domein (op advies van de Technisch Uitvoerende Diensten en van het team Omgeving)

        en het mee opnemen van de 4 camera’s in het globaal onderhoudscontract (cfr.onderstaande, gecontroleerde uitbreidingskostprijs Tein Technology) ter waarde van circa 3500 euro incl. BTW per jaar.

 

Op 27/01/2020 ging de gemeenteraad van stad Lier akkoord voor de plaatsing van de vier extra camera's volgens de voorwaarden hierboven omschreven en keurde daarbij ook de concrete locaties goed, met name:

        hoek Plaslaar - Kelderveld

        Kelderveld ter hoogte van nummer 11

        hoek Kelderveld - Joseph Van Instraat

        Joseph Van Instraat ter hoogte van nummer 21

 

In 2024 ontstond bij de raad van beheer van vzw Duwijckpark consensus dat het nodig is een extra cameralocatie toe te voegen in het bedrijvenpark ter hoogte van de Ploeghoeveweg. Daar stelt zich de voorbije jaren immers steeds meer een problematiek van drugshandel en drugsgerelateerde overlast, zoals sluikstort. Op vraag van de raad van beheer werd in de loop van 2023 en 2024 verschillende keren een mobiele camera geplaatst door de dienst preventie van stad Lier, waarop inderdaad bijna dagelijks tussen 19u en 24u een verhoogde activiteit werd geregistreerd. Het lijkt een combinatie te zijn van lokale gebruikers die in de Ploeghoeveweg een rustige gebruikersomgeving vinden en daarbij ook afval (pizzadozen, drankblikjes, sigarettenpeuken, drugsafval, ...) achterlaten, met daarnaast, in de latere uren tussen 22 en 24u een op- en aanrijden van zogenaamde patserwagens die kort blijven voor een transactie en dan weer vertrekken. Beelden van de mobiele camera's werden gedeeld met de lokale politie, met de vraag hier indien mogelijk, op basis van deze beelden passend gevolg aan te geven.

 

De nieuwe permanente camera in de Ploeghoeveweg zou voor een permanente monitoring van de situatie moeten zorgen. Als exacte locatie werd gekozen voor de hoek aan de parking tegenover nummer 4, waar eveneens een HS-cabine staat. Vanop die locatie is er een goed zicht op de parking. 

 

Daarnaast wil de vzw Duwijckpark ook een extra camera op een bestaande locatie installeren om de dekking te verbeteren, met name op de locatie aan de Joseph Van Instraat 21. Het gaat om een bijkomende PTZ-camera (Q6075-E): deze aanstuurbare camera (zoom en pan-tilt-beweging) zal toelaten om de parking daar beter in beeld te brengen. Dit is een bewegende camera, waardoor die ook ingezet kan worden voor live-aansturing bij bepaalde incidenten op het industrieterrein.De nieuwe camera in de Ploeghoeveweg is een 'gewone' multilens-camera (Q6010-E).

 

Naast de uitbreiding van het camerasysteem met deze nieuwe camera, wil de VZW Duwijckpark ook investeren in het verbeteren van de huidige, bestaande camera's op het park naar een model dat veel nauwkeurigere beelden kan maken, ook 's nachts. Het gaat om een upgrade van de 4 bestaande cameralocaties voorzien (Q6000-E –> Q6010-E), met volgende voordelen:

        Verhogen van de resolutie van alle camera’s: HDTV 720p  -> 5MP

        Verbeterde lichtgevoeligheid: 0,3 lux -> 0,03 lux

De nieuwe camera is ook van dit betere type.

Door de twee extra camera's zal het onderhoudscontract verhoogd moeten worden. Hiervoor moet gerekend worden op €765 per camera (actuele index), dus circa €1530 excl. BTW per jaar. Ook zal op de nieuwe cameralocatie in de Ploeghoeveweg een Fluvius-aansluiting voorzien moeten worden. Deze beide kosten zouden opgenomen kunnen worden in de budgetposten die stad Lier hiervoor heeft. Het gaat om een bijkomende kost die niet gebudgetteerd was en dus extra moet worden opgenomen. 

De kosten voor de installatie van de nieuwe camera's, de upgrade van de bestaande camera's en de extra opslagcapaciteit die noodzakelijk is bij Lokale Politie Lier wordt gedragen door de vzw Duwijckpark een investering van circa 40.000 euro excl. BTW.

 

Adviezen

Dienst Omgeving

Een onbemande camera (met inbegrip van de paal waarop deze gemonteerd is) lijkt ons vrijgesteld te zijn van vergunning op openbaar domein volgens het Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van [stedenbouwkundige] handelingen waarvoor geen [omgevingsvergunning] nodig is, artikel 10.

 

Dienst mobiliteit

Er is geen bezwaar tegen de locatie aangezien de paal de zichtbaarheid op aankomend verkeer niet hindert, noch fietsers zou kunnen hinderen.

 

Dienst Openbaar Domein

        Gezien er in het andere perk reeds een OV-paal staat, vormt de locatie geen probleem.

        Er moet aan Fluvius gevraagd worden om een forfaitaire synergrid-aansluiting te maken.

        voor de uitbreiding onderhoudscontract : de bijkomende kosten voor het onderhoudscontract met Tein Technology dienen voorzien te worden op actie 01/04/KAP/03/01 investeringen verkeersveiligheid – sleutel 020000/61300000 ‘vergoedingen en erelonen voor prestaties van derden’.

 

Juridische dienst

Herhaling advies JURIDISCHE DIENST principebesluit dd. 26 maart '18: Middels de wet dd. 2 oktober 2017 verkrijgt de private veiligheidssector meer bevoegdheden, zodat er eveneens – als direct gevolg – meer mogelijkheden ontstaan voor publiek-private samenwerking. Zo bepaalt art. 115 van de wet van 2 oktober 2017 dat bewakingsagenten voortaan volgende bewakingsactiviteiten kunnen uitoefenen op de openbare weg: (…) bij het bekijken van beelden: a) afkomstig van bewakingscamera's die, vanop de bewaakte site, gericht zijn op de openbare weg, conform de camerawet, ten behoeve van de verantwoordelijke van de verwerking, tevens opdrachtgever van de bewakingsactiviteit; b) afkomstig van bewakingscamera's geplaatst op de openbare weg ten behoeve van de overheid in de lokalen die zij ter beschikking stelt en onder het effectieve toezicht en de leiding van de bij de bewakingsagenten aanwezige politiefunctionarissen, overeenkomstig artikel5, § 4, eerste lid, van de camerawet; Met betrekking tot deze (voorwaardelijke) uitoefening van activiteiten op de openbare weg verduidelijkt de Memorie van Toelichting het volgende: “De mogelijkheid tot het uitoefenen van activiteiten op de openbare weg wordt uitgebreid. De belangrijkste uitbreiding bestaat uit telebewaking (art. 115, 3°): het uitoefenen van toezicht door het bekijken van beelden, afkomstig van camera’s gericht op de openbare weg. De enige beperking die hierbij geldt is dat de opdrachtgever van de bewakingsagent, de beelden capteert in overeenstemming met de wet. Indien bijvoorbeeld een beheerder van een pand ook de toestemming heeft tot het richten van bewakingscamera’s op de aan zijn pand aanpalende delen van de openbare weg, kunnen bewakingsagenten deze beelden ook bekijken. In toepassing van dit principe zijner twee varianten mogelijk. De eerste (art. 115, 3°, a) betreft bewakingscamera’s die opgesteld staan op een bewaakte site, maar beelden opleveren van de openbare weg; Deze beelden kunnen bekeken worden door bewakingsagenten die op die manier, zonder hun nadere tussenkomst, “telebewaking” uitoefenen over hetgeen zich op de openbare weg afspeelt. Een tweede toepassing (art. 115, 3°, b) bestaat uit het bekijken van beelden voor rekening van de overheid; deze beelden zijn dan afkomstig van camera’s geplaatst op de openbare weg. Deze laatste activiteit gebeurt onder het toezicht van de politie, die aanwezig moet zijn bij de bewakingsagenten en in lokalen die door de overheid ter beschikking zijn gesteld. Dit sluit niet uit dat verschillende gemeenten een gezamenlijke ruimte ter beschikking stellen, of dat verschillende gemeenten in dezelfde politiezone kunnen samenwerken.” = de voornoemde telebewaking is echter voornamelijk van toepassing op events en niét in huidige aanvraag voor de permanente plaatsing van camera's. Conform artikel 3 van de Camerawet mogen bewakingscamera’s ingezet worden met als doel (1) misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen; (2) overlast in de zin van artikel 135 van de nieuwe gemeentewet, te voorkomen, vast te stellen of op te sporen, de naleving van gemeentelijke reglementen te controleren of op de openbare orde te handhaven.

 

Lokale Politie Lier

Positief advies, op voorwaarde dat:

        De camera’s kunnen aangesloten worden op de bestaande (nieuwe) backoffice bij de lokale politie Lier, de beelden kunnen enkel toegankelijk en raadpleegbaar zijn voor/door politie

        Om in orde te zijn met de GDPR-wetgeving, moeten er paaltjes met pictogrammen geplaatst worden met een specifieke tekst op (af te stemmen met politie ). Zo wordt iedereen gewaarschuwd dat men een zone betreedt die onder camerabewaking staat. De kosten voor deze borden/palen, net als de plaatsing, kunnen niet ten laste zijn van de lokale politie Lier.

        De kosten voor camera’s, aansluiting, eventuele uitbreiding van opslagcapaciteit - indien dit nodig zou blijken-, kosten voor data-overdracht en andere mogelijke kosten niet ten laste zijn van de lokale politie Lier;

        Er rekening gehouden wordt met het feit dat de beelden van deze camera’s net als deze van de andere bewakingscamera’s op het grondgebied, niet permanent gemonitord kunnen worden.

        een vooronderzoek te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf of er effectief een “zichtverbinding” is tussen de camera’s en de watertoren in de Eeuwfeestlaan. Deze zichtverbinding is noodzakelijk om de beelden via die weg op de backoffice te krijgen. Indien dit niet lukt dient de overdracht te gebeuren via bv. 4G - netwerk, tenzij kan aangesloten worden via glasvezel die ongetwijfeld in deze KMO zone aanwezig is.

        Na voorliggend principebesluit, er ook nog een dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd wordt, betreffende de exacte plaatsing van bewakingscamera’s op concreet aangeduide locaties. De gemeenteraad moet eerst nog voorafgaand toelating verlenen voor het zichtbaar cameragebruik op deze locaties (cf. GDPR-wetgeving)

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2010 tot bepaling van [stedenbouwkundige] handelingen waarvoor geen [omgevingsvergunning] nodig is, artikel 10.

Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s en latere wijzigingen en de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt de uitbreiding van het camerasysteem op het bedrijventerrein Duwijckpark met de plaatsing van 2 nieuwe camera's en de upgrade van 4 bestaande camera's goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/KAP/03/01

Investeringen verkeersveiligheid

 

Door de twee extra camera's zal het onderhoudscontract verhoogd moeten worden. Hiervoor moet gerekend worden op €765 per camera (actuele index), dus circa €1530 excl. BTW per jaar. Dat kan gedragen worden door het budget voor investeringen verkeersveiligheid. Deze kost is niet budgettair voorzien, en zal dus bijkomende moeten gebudgetteerd worden.

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/KAP/03/07

onvoorziene kleine aanpassingswerken openbaar domein

 

De aansluiting van de nieuwe camera(paal) op het Fluvius-synegrid netwerk bedraagt eenmalig 865 euro incl. BTW.

De kosten voor de installatie van de nieuwe camera's, de upgrade van de bestaande camera's en de extra opslagcapaciteit die noodzakelijk is bij Lokale Politie Lier wordt gedragen door de vzw Duwijck, een investering van circa 40.000 euro excl. BTW.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de uitbreiding van het camerasysteem op het bedrijventerrein Duwijckpark met de plaatsing van 2 nieuwe camera's en de upgrade van 4 bestaande camera's goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2024/378: RECHTTREKKEN VAN DE HOCKEYWEG VOOR FIETS-O-STRADE EN WIJZIGEN ROOILIJN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door Katrijn Bosschaerts namens Lier gevestigd, heeft betrekking op een terrein, gelegen Hockeyweg 69, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 3 sectie F nrs. 609B, 623B en 623C.

 

Het betreft een aanvraag tot het rechttrekken van de Hockeyweg voor fiets-o-strade en wijzigen rooilijn.

 

De aanvraag omvat:

        stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Buitengebied

De aanvraag is niet gelegen binnen de grenzen van een gemeentelijk, provinciaal of gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een agrarisch gebied.

Volgens artikel 11.4.1. van het K.B. van 28 december 1972, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 13 december 1978  en de decreten van 23 juni 1993 en 13 juli 1994 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de agrarische gebieden bestemd voor  de landbouw in de ruime zin.  Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens de verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven.  Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts worden opgericht op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met een landelijk karakter betreft.  De afstand van 300 m en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven.  De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van landbouw- en bosgebieden.

 

De voorgelegde aanvraag voorziet een functiewijziging van wonen / landbouw gecombineerd naar openbaar nut.

 

FUNCTIE VOLGENS OMZENDBRIEF

woonfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

openbare nutsfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

agrarische functie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een agrarische functie.

Hier worden de agrarische bedrijven stricto sensu bedoeld, dit zijn de aan de grond gebonden agrarische bedrijven, zodat gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt niet mogen worden opgericht in het woongebied.

De vestiging van nieuwe agrarische bedrijven of de uitbreiding of verbouwing van bestaande bedrijven kan slechts in het woongebied worden toegelaten indien de omgeving een agrarisch karakter vertoont. In het ander geval is immers niet voldaan aan de vereiste van verenigbaarheid met de onmiddellijke omgeving.

 

Sinds het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen van 14 april 2000, wat gewijzigd werd op 17 juli 2015 en 30 oktober 2015, valt hogergenoemde functie onder volgende hoofdfunctie :

1° wonen;

4° land- en tuinbouw in de ruime zin;

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

1° wonen

Met wonen wordt residentieel wonen bedoeld. Gebouwen bedoeld voor tijdelijk verblijf (vakantiehuisjes) vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘verblijfsrecreatie’.

Ook landbouwbedrijfswoningen vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘land- en tuinbouw in de ruime zin’. De conciërgewoning bij een industrieel bedrijf valt niet onder de categorie ‘wonen’ maar onder ‘industrie en bedrijvigheid’. Dezelfde redenering gaat op voor alle conciërgewoningen.

Wanneer woningen boven gebouwen met een andere functie zijn opgetrokken en functioneel niets te maken hebben met deze functie, dan hebben ze wel de functie 'wonen'. Het gebouw in kwestie heeft dan twee hoofdfuncties.

 

4° land- en tuinbouw in de ruime zin

Het gaat om stallen, schuren, serres, maar ook de bedrijfswoning van de landbouwer.

 

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

Voor een nadere uitleg van gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kan verwezen worden naar de omzendbrief van 8 juli 1997 die meer uitleg bij de voorschriften van de gewestplannen geeft. Gebouwen, opgericht of uitgebaat door de overheid vallen ook onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen (BVR van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening  en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester.

 

reservatie en erfdienstbaarheidsgebied

Het goed situeert zich bijkomend volgens artikel 18.7.3. van hetzelfde K.B. in een reservatie- en erfdienstbaarheidsgebied waar perken kunnen worden opgesteld aan de handelingen en werken ten einde de nodige ruimten te reserveren voor de uitvoering van werken van openbaar nut, of om deze werken te beschermen of in stand te houden.

In dit geval wordt advies gevraagd aan:

        De netwerkbeheerder Elia (onder hoogspanningsleidingen of in de reservatiestrook)

        Fluxys

        Air Liquide

        Solvic

 

De voorgelegde aanvraag is niet in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

De voorgelegde aanvraag voorziet echter een aanvraag in het kader van afdeling 1 van de Vlaamse Codex. (handelingen van algemeen belang) Hiervoor bepaalt de wetgeving een uitzonderingsmaatregel.

Hoofdstuk IV Afwijkingen van stedenbouwkundige voorschriften

Afdeling 1:  Afwijkingsmogelijkheden.

Onderafdeling 7 Handelingen van algemeen belang

Artikel 4.4.7. (30/12/2017- ...)

§ 1. In een vergunning voor handelingen van algemeen belang mag worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften, zodra het vergunningverlenende bestuursorgaan kennis heeft van de resultaten van het openbaar onderzoek met betrekking tot een ontwerp van nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan of plan van aanleg waarmee de handelingen van algemeen belang verenigbaar zijn, voor zover :
1° het nieuwe plan de bestaande stedenbouwkundige voorschriften vervangt of van rechtswege opheft;
2° de Vlaamse Regering, het departement of de deputatie geen strijdigheid vaststelt van het ontwerpplan met hogere plannen of andere normen.

§ 2. In een vergunning voor handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben, mag worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften. Handelingen van algemeen belang kunnen een ruimtelijk beperkte impact hebben vanwege hun aard of omvang, of omdat ze slechts een wijziging of uitbreiding van bestaande of geplande infrastructuren of voorzieningen tot gevolg hebben.

De Vlaamse Regering bepaalt welke handelingen van algemeen belang onder het toepassingsgebied van het eerste lid vallen. Ze kan ook de regels bepalen op basis waarvan kan worden beslist dat niet door haar opgesomde handelingen toch onder het toepassingsgebied van het eerste lid vallen.

Deze paragraaf verleent nimmer vrijstelling van de toepassing van de bepalingen inzake de milieueffectrapportage over projecten, opgenomen in hoofdstuk III van titel IV van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid.
 

Artikel 4.4.7/1. (23/02/2017- ...)

Bij de beoordeling van aanvragen voor een omgevingsvergunning kan geen toepassing worden gemaakt van artikel 20 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen.

 

De voorgelegde aanvraag is niet in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan, maar aangezien principieel voldaan is aan de bepalingen van  de afwijkingsmogelijkheden van afdeling 1 van de Vlaamse Codex kunnen de bestemmingsvoorschriften op zichzelf geen basis zijn voor het weigeren van de stedenbouwkundige vergunning. De Vlaamse Codex  bepaalt in Art. 4.4.7. §2. dat in een vergunning voor handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben, mag worden afgeweken van stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften.

Deze paragraaf verleent nimmer vrijstelling van de toepassing van de bepalingen inzake de milieueffectrapportage over projecten, opgenomen in hoofdstuk III van titel IV van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid.

De aanvraag kan ondergebracht worden in de lijst opgesteld door de Vlaamse Regering met handelingen van algemeen belang die een ruimtelijk beperkte impact hebben en als klein worden beschouwd.

De aangevraagde werken worden beschouwd als handelingen van algemeen belang, zoals bedoeld in artikel 4.1.1, 5°, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden de werken, handelingen en wijzigingen beschouwd die betrekking hebben op:
1° de openbare wegen, met inbegrip van de bijbehorende infrastructuur, zoals tunnels, viaducten, bruggen, duikers, langsgrachten, tolinfrastructuur en parkings;

Bijgevolg voldoet de aanvraag aan art. 4.4.7. §2 van de Vlaamse Codex.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

  1. Historiek

Perceelnummer : (afd. 3) sectie F 609 B

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 3) sectie F 623 B

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 3) sectie F 623 C

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Omgevingsvergunning (2019/267) d.d. 30 juli 2020 voor regulariseren van de gewijzigde uitvoering van de vergunde veeartsenpraktijk met paardenstallen werd voorwaardelijk vergund door de deputatie.
 

Stedenbouwkundige vergunning (2013/313) d.d. 5 mei 2014 voor slopen van woning met bijgebouwen en bouwen van woning met veeartsenpraktijk en paardenstallen werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2015/215) d.d. 9 juni 2016 voor inrichten van een tijdelijke woning + regularisatie van enkele onderdelen van vorige vergunning werd geweigerd door de deputatie.


Milieuvergunning (20092) d.d. 27 januari 2009 voor melding van bronbemaling bij bouwkundige werken voor de aanleg van een aardgasvervoerleiding. aktename cbs dd. 27-01-2009. werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.


Milieuvergunning (201472) d.d. 22 december 2014 voor plaatsen van een propaangastank met een waterinhoudsvermogen van 2.400 liter werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

De aanvraag is gelegen in een (zeer) landelijke en open omgeving. Hier en daar staat nog een zonevreemde woning of een hoeve. De fiets-o-strade loopt op de asfaltweg langs de spoorweg en maakt een knik waar vroeger een hoeve (nr 69) tegen de spoorweg stond. De hoeve werd afgebroken en een woning werd herbouwd verder van de spoorweg.

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het rechttrekken van de Hockeyweg waar hij nu een knik maakt. Die knik ging vroeger rondom een bestaande hoeve. Deze straat betreft ook de fiets-o-strade van Boechout naar Lier.

De verharding blijft vanuit Boechout naar het pand Hockeyweg 69 als oprit bestaan en wordt versmald naar een breedte van 3m. Het gedeelte richting Lier naar het pand wordt verwijderd.

De rooilijn wordt doorgetrokken voor de wegenis, volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnenplan Hockeyweg’ dd 16/11/2021 met kenmerk TPV 3247 opgemaakt door studiebureau Verhaert met plancode rooilijnplan  Hockeyweg in het omgevingsloket.

Er wordt een grondruil geregeld met grondafstand van lot 1 van 14560m² en van lot 2 van 549m². En met een wederafstand van lot 3 met een oppervlakte van 77m², lot 4 met oppervlakte 1418m² en lot 5 met oppervlakte 93m².

 

Er werd een overeenkomst opgemaakt tussen de stad en de grondeigenaars Van Calster-Van Hoorelbeke op 8 juni 2022 betreffende de financiering van de werken.

 

Het wegenisontwerp voor het doortrekken is opgemaakt door de stad Lier met plannen opgemaakt op 4/3/2024 opgeladen in het omgevingsloket dd 15/4/2024.

 

  1. Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.


De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.


§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 24 februari 2025 voorgelegd en goedgekeurd:

1  Wegenis- en rioleringsdossier

2. Vaststelling wijziging van de rooilijn

 

  1. Uitgebrachte adviezen

Provinciale Dienst Mobiliteit heeft op 16 december 2024 volgend voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht binnen de wettelijke termijn volgend op de ontvangst van de adviesvraag :

Bij de aanpassingen zoals ze zijn voorgesteld is het belangrijk om de zichtbaarheid voor het private verkeer bij het opdraaien van de Hockeyweg/fietsostrade maximaal mogelijk te waarborgen. Hiervoor zijn volgende zaken belangrijk:

-        de aansluiting van de private toegang (nr 69) loodrechter te laten aantakken op de Hockeyweg, nog steeds gebruik makende van de bestaande verharding. Op deze manier heeft het voertuig dat van de private inrit komt, en richting Boechout rijdt,  beter zicht op het aankomende verkeer uit de richting van Lier. (zie schets voorstel rechttrekken in bijlage)

o  Kant richting Boechout ontharden (geel vlak) en zowel zij- als middenmarkering aanbrengen.

-        De beplanting, struiken, bomen zo te plaatsen/snoeien dat de zichtbaarheid voldoende is op het aankomende verkeer op de Hockeyweg/fietsotrade. Zie ook fiche B9 ‘oprijzicht’ van het Vademecum Fietsvoorzieningen.pdf (wegenenverkeer.be).

Het profiel van de fietsostrade F11 voor en achter het gedeelte van de rechttrekking dient doorgestrokken te worden bij het nieuwe gedeelte fietsostrade. Zowel qua materiaalgebruik, qua belijning, qua breedte, qua verlichting, ... 

DMOB wenst op de hoogte te worden gehouden van dit dossier en van de start der werken.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (16 december 2024).

 

Het standpunt van Dienst Mobiliteit wordt bijgetreden, de volgende voorwaarde(n) zal/zullen worden opgelegd in de vergunning :

-        de aansluiting van de private toegang (nr 69) loodrechter te laten aantakken op de Hockeyweg, nog steeds gebruik makende van de bestaande verharding. Op deze manier heeft het voertuig dat van de private inrit komt, en richting Boechout rijdt,  beter zicht op het aankomende verkeer uit de richting van Lier. (zie schets voorstel rechttrekken in bijlage)

o  Kant richting Boechout ontharden (geel vlak) en zowel zij- als middenmarkering aanbrengen.

-        De beplanting, struiken, bomen zo te plaatsen/snoeien dat de zichtbaarheid voldoende is op het aankomende verkeer op de Hockeyweg/fietsotrade. Zie ook fiche B9 ‘oprijzicht’ van het Vademecum Fietsvoorzieningen.pdf (wegenenverkeer.be).

Het profiel van de fietsostrade F11 voor en achter het gedeelte van de rechttrekking dient doorgestrokken te worden bij het nieuwe gedeelte fietsostrade. Zowel qua materiaalgebruik, qua belijning, qua breedte, qua verlichting, ... 

DMOB wenst op de hoogte te worden gehouden van dit dossier en van de start der werken.

 

  1. Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats  van 13 december 2024 tot 11 januari 2025. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werd er geen bezwaarschrift ontvangen, wel het advies van Elia dat werd ingevuld als bezwaarschrift.

 

  1. Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

        De aansluiting van de private toegang (nr 69) loodrechter te laten aantakken op de Hockeyweg, nog steeds gebruik makende van de bestaande verharding. Op deze manier heeft het voertuig dat van de private inrit komt, en richting Boechout rijdt,  beter zicht op het aankomende verkeer uit de richting van Lier. (zie schets voorstel rechttrekken in bijlage)

        Kant richting Boechout ontharden (geel vlak) en zowel zij- als middenmarkering aanbrengen.

        De beplanting, struiken, bomen zo te plaatsen/snoeien dat de zichtbaarheid voldoende is op het aankomende verkeer op de Hockeyweg/fietsotrade. Zie ook fiche B9 ‘oprijzicht’ van het Vademecum Fietsvoorzieningen.pdf (wegenenverkeer.be).

        Het profiel van de fietsostrade F11 voor en achter het gedeelte van de rechttrekking dient doorgestrokken te worden bij het nieuwe gedeelte fietsostrade. Zowel qua materiaalgebruik, qua belijning, qua breedte, qua verlichting, ...

        DMOB wenst op de hoogte te worden gehouden van dit dossier en van de start der werken.

        Deze gronden dienen gratis, vrij en onbelast te worden afgestaan middels een akte van gratis grondafstand alvorens gestart wordt aan de wegenis. Gronden verontreinigd met duizendknoop moeten behandeld worden conform het SB 250 V4.1 en dit moet toegepast worden.

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het plan met titel ‘rooilijnenplan Hockeyweg’ dd 16/11/2021 met kenmerk TPV 3247 opgemaakt door studiebureau Verhaert met plancode rooilijnplan  Hockeyweg in het omgevingsloket.

Er wordt een grondruil geregeld met grondafstand van lot 1 van 14560m² en van lot 2 van 549m². En met een wederafstand van lot 3 met een oppervlakte van 77m², lot 4 met oppervlakte 1418m² en lot 5 met oppervlakte 93m², en de wegenis goed te keuren.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van (28/1/2025).

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier :

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art. 1:

Het college besliste dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend namens Lier inzake rechttrekken van de hockeyweg voor fiets-o-strade en wijzigen rooilijn, 2500 Lier, volgens het plan met titel ‘rooilijnenplan Hockeyweg’ dd 16/11/2021 met kenmerk TPV 3247 opgemaakt door studiebureau Verhaert met plancode rooilijnplan Hockeyweg in het omgevingsloket. Er wordt een grondruil geregeld met grondafstand van lot 1 van 14560m² en van lot 2 van 549m². En met een wederafstand van lot 3 met een oppervlakte van 77m², lot 4 met oppervlakte 1418m² en lot 5 met oppervlakte 93m², mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden :

        De aansluiting van de private toegang (nr 69) loodrechter te laten aantakken op de Hockeyweg, nog steeds gebruik makende van de bestaande verharding. Op deze manier heeft het voertuig dat van de private inrit komt, en richting Boechout rijdt,  beter zicht op het aankomende verkeer uit de richting van Lier. (zie schets voorstel rechttrekken in bijlage)

        Kant richting Boechout ontharden (geel vlak) en zowel zij- als middenmarkering aanbrengen.

        De beplanting, struiken, bomen zo te plaatsen/snoeien dat de zichtbaarheid voldoende is op het aankomende verkeer op de Hockeyweg/fietsotrade. Zie ook fiche B9 ‘oprijzicht’ van het Vademecum Fietsvoorzieningen.pdf (wegenenverkeer.be).

        Het profiel van de fietsostrade F11 voor en achter het gedeelte van de rechttrekking dient doorgestrokken te worden bij het nieuwe gedeelte fietsostrade. Zowel qua materiaalgebruik, qua belijning, qua breedte, qua verlichting, ...

        DMOB wenst op de hoogte te worden gehouden van dit dossier en van de start der werken

        Deze gronden dienen gratis, vrij en onbelast te worden afgestaan middels een akte van gratis grondafstand alvorens gestart wordt aan de wegenis. Gronden verontreinigd met duizendknoop moeten behandeld worden conform het SB 250 V4.1 en dit moet toegepast worden.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

ZAAK VAN DE WEGEN BIJ OV 2024/82: DE OPRICHTING VAN 3 MEERGEZINSWONINGEN (82 APPARTEMENTEN), ÉÉN MEERGEZINSWONING MET 3 APPARTEMENTEN EN 28 ÉÉNGEZINSWONINGEN.  NIET VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN & WEIGERING WEGENIS.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De voorliggende vergunningsaanvraag werd op ingediend op 11 maart 2024 door Bart Dufour namens ANTONISSEN PROJECT MANAGEMENT BV met als contactadres Napelsstraat 8 te 2000 Antwerpen en Levi Marien namens HELEXIA BELGIUM INVEST BV gevestigd te Jules Bilmeyerstraat 32 te 2600 Antwerpen. De omgevingsvergunningsaanvraag heeft als kenmerk: OMV_2023041550.

 

De vergunningsaanvraag voorziet in het bouwen van 82 appartementen verdeeld over 3 meergezinswoningen, de oprichting van 28 eengezinswoningen, één meergezinswoning ter hoogte van de Boomlaarstraat met 3 appartementen, de oprichting van een ondergrondse parking met 134 parkeerplaatsen, de aanmerkelijke wijziging van het reliëf, het verbouwen van de kazernemuur, het aanleg van wegenis in de vorm van een autoweg, voetweg, fietspad, parkeerhavens en sorteerstraten alsook het ontbossen door het vellen van bomen.

 

Daarnaast wordt eveneens voorzien in een ingedeelde activiteit met betrekking tot het uitvoeren van een bemaling alsook het plaatsen, en exploiteren, van een hoogspanningscabine.

 

Bij de realisatie van het woonproject, dat invulling geeft aan het concept ‘parkwonen’ zoals opgenomen in het RUP ‘Dungelhoeff’, wordt voorzien in een ruime padenstructuur opgenomen in een publiek doorwaadbare zone waarbij er meerdere toegangswegen naar de meergezinswoningen aangelegd worden uitgerust met uitgewassen beton.

 

De vergunningsaanvraag heeft betrekking op een terrein, gelegen Bosstraat 94, David Tenierslaan 24 en 32, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 3 sectie F nrs. 245M, 246P, 246N, 247C, 248E, 250C, 257P, 268Y, 270C, 270D, 270T, 270V, 270E, 271B6, 748G en 748A.

 

Juridische grond

        Artikel 41, 9° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor de uitdrukkelijk aan haar voorbehouden bevoegdheden.

        Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (omgevingsvergunningsdecreet), in het bijzonder artikel 31, §1 dat voorziet dat de gemeenteraad beslist over de aanleg van een gemeenteweg en zich uitspreekt over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname ervan in het openbaar domein.

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 en latere wijzigingen tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, meer bepaald artikel 29, §1 en artikel 47 waarin wordt gesteld dat als een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, de gemeenteraad kennis neemt van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek;

        Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (decreet gemeentewegen), in het bijzonder artikel 12, §2 dat voorziet dat de aanleg van een gemeenteweg met toepassing van artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet opgenomen kan worden in een vergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen.

        De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO), en latere aanpassingen.

 

Argumentatie

Beschrijving van de aanvraag en de omgeving

De volgende stedenbouwkundige handelingen worden aangevraagd:

        Ontbossen door het vellen van 44 bomen;

        Vellen van 30 bomen;

        Bouwen van :

        82 appartementen in 3 blokken, met vier bouwlagen;

        één meergezinswoning bestaande uit 3 appartementen ter hoogte van de Boomlaarstraat bestaande uit 3 bouwlagen waarbij het bovenste niveau is teruggetrokken;

        28 ééngezinswoningen;

        Een ondergrondse parkeergarage met plaats voor 134 parkeerplaatsen (68 en 66) en 4 deelwagens bovengronds;

        Het plaatsen van een klantencabine in de ondergrondse parking;

        Het plaatsen van sorteerstraten: een langs de David Tenierslaan en een langs de Boomlaarstraat;

        Aanmerkelijk wijzigen van het reliëf (ophoging van het terrein met 60cm onder de meergezinswoningen, aanleggen van 6 infiltratiebekkens);

        Verbouwen van de kazernemuur;

        De aanleg van een nieuwe wegenis voor gemotoriseerd verkeer, fietsers, voetgangers met verhardingen, zoveel als mogelijk, die waterdoorlatend zijn;

 

Daarnaast worden volgende ingedeelde inrichtingen of activiteiten aangevraagd:

        Een bemaling met een volume van 118.180 m³ voor een bemalingsduur van 9 maanden (Rubriek 53.2.2e, b), 2e VLAREM-II lijst);

        Een verhoging van de lozingsnormen, vanwege de aanwezigheid van verhoogde concentraties PFAS (Rubriek 3.4 2e VLAREM-II lijst);

        De installatie en exploitatie van een waterzuiveringsinstallatie (Rubriek 3.6.3, 2e VLAREM-II lijst);

        De exploitatie van een oliegevulde transformator (hoogspanningscabine) (Rubriek 12.1.1, 2e, b) VLAREM-II lijst);

 

Het projectgebied is gelegen binnen de Dungelhoeffsite in Lier, een nieuwe stadsontwikkeling net buiten de omwalling van de kernstad Lier. Gelegen in een groen binnengebied omsloten door de Boomlaarstraat, de Boomlaarbeek, de David Tenierslaan en de Bosstraat.

 

De percelen van de aanvraag zijn gelegen aan de Boomlaarbeek, waarbij de oostelijke contour van de projectzone het traject van de waterloop volgt. Aan weerszijden van het project wordt deze omringd door de David Tenierslaan, Bosstraat, Boomlaarstraat en de Antoon van Dijcklaan.

 

Aan oostelijke zijde is tevens het LAGO Lier de Waterparels gelegen, zijnde een recreatiegebied voor wateractiviteiten buitenshuis. Aan westelijke zijde wordt het projectgebied nog geflankeerd door de R16, waarbij de verdere ligging voornamelijk gesitueerd is in woongebied met verschillende woonwijken, zoals o.a. de Bosstraat en de Jacob Jordaenslaan.

 

Ten noorden is nog een beperkt gebied voor milieubelastende industrieën gelegen.

 

Planologisch is het projectgebied gelegen in volgende ruimtelijke plannen:

        Het origineel gewestplan Mechelen, zoals goedgekeurd middels Koninklijk Besluit van 5 augustus 1976, deels gelegen in woongebied en deels in woonuitbreidingsgebied.

        Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Lier’, zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 28 juli 2006, zonder bijzondere afwijkende bestemmingsvoorschriften;

        Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Dungelhoeff’, zoals goedgekeurd door de Deputatie op 17 september 2009, grotendeels gelegen in ‘Projectzone 04: Parkwonen’ (Artikel 3.4), maar ook gelegen binnen de zone voor wonen WO5 (Artikel 4.5), voetgangers en fietsverbinding (Artikel 6.3), ontsluitingspunt (Artikel 6.4) en toegang tot autostandplaatsen (Artikel 6.5).

 

Het projectgebied wordt niet doorkruist door een buurtweg in de zin van de Wet van 10 april 1841 betreffende de buurtwegen, maar grenst wel aan de David Tenierslaan (buurtweg nr. 51), Bosstraat (Buurtweg nr. 16) en de Boomlaarstraat (Buurtweg nr. 17) als voormalige buurtwegen thans gemeentewegen.

 

Na de indiening van de vergunningsaanvraag op 11 maart 2024, werd de aanvraag op 9 april 2024 volledig en ontvankelijk verklaard en werd een eerste openbaar onderzoek georganiseerd van 17 april 2024 tot en met 17 mei 2024. Er werden 16 bezwaren ontvangen.

 

Op 1 juli 2024 werd een gewijzigde projectinhoud overgemaakt en werd een tweede openbaar onderzoek georganiseerd van 12 augustus 2024 tot en met 10 september 2024. Er werden 18 bezwaren ontvangen.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 16 september 2024 om de vergunningsaanvraag in eerste aanleg te weigeren, waarna door de vergunningsaanvragers een administratief beroep ingesteld werd bij de Deputatie van de provincie Antwerpen op 29 oktober 2024. Dit administratief beroep werd op 21 november 2024 ontvankelijk en volledig verklaard.

 

Op 18 december 2024 werd door de vergunningsaanvragers een nieuwe projectinhoud toegevoegd aan het Omgevingsloket, waarbij het rooilijnplan gewijzigd werd, een voortoets stikstofdepositie toegevoegd werd en een verslag van het infiltratieonderzoek toegevoegd werd.

 

Op 19 december 2024 werd toepassing gemaakt van artikel 65 van het Omgevingsvergunningsdecreet en verzocht de gouverneur van de provincie Antwerpen aan de stad Lier om door de gemeenteraad een beslissing over de ‘zaak van de wegen’ te laten nemen.

 

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 29 december 2024 tot en met 27 januari 2025, gedurende waarbinnen er 6 bezwaarschriften ontvangen werden.

 

Het gevoegde rooilijnplan, opgesteld door Kegels Landmeter-studiebureau 21 oktober 2024, waarin aangegeven wordt welke gedeelten kosteloos overgedragen zullen worden aan de gemeente op welke gedeelten er een erfdienstbaarheid van doorgang gevestigd zal worden.

 

Er wordt een verklaring gevoegd aan het aanvraagdossier dat stelt dat de gronden met een gele aanduiding kosteloos overgedragen zullen worden (12.605 m²) en de gronden met een blauwe aanduiding ter vestiging van een erfdienstbaarheid van openbaar nut ten voordele van de Stad Lier.

 

Zaak der wegen

Gelet op het rooilijnplan “LierDungelhoef_rooilijnplan_20241021.pdf” van dd. 21 oktober 2024 zoals opgemaakt door Kegels Landmeter-studiebureau;

Gelet op de verbintenis van 8 maart 2024 van de vergunningsaanvrager betreffende het kosteloos afstaan aan het gemeentebestuur van de gronden bestemd voor het aanleggen van de openbare wegenis, met de nodige medewerking bij het verlijden van de notariële akte tot vestiging van een openbare erfdienstbaarheid van doorgang;

Gelet op het gevoegde inplantingsplan en de toepasselijke stedenbouwkundige voorschriften;

Gelet op het wegenisontwerp;

 

Inhoudelijke beoordeling van de zaak der wegen

Overwegende dat de gemeenteraad zich overeenkomstig artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet moet uitspreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, alsook de eventuele opname in het openbaar domein; dat daarbij de doelstellingen en principes uit artikel 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen in rekening moeten worden gebracht;

 

Overwegende dat een vergunningsaanvraag werd ingediend waarin de aanleg van een nieuwe gemeenteweg wordt voorzien; dat dergelijke aanleg overeenkomstig artikel 12, §2 van het Decreet Gemeentewegen met toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet kan opgenomen worden in een vergunningsaanvraag, op voorwaarde dat een rooilijnplan aan het aanvraagdossier wordt toegevoegd dat voldoet aan de vereisten zoals vooropgesteld voor gemeentelijke rooilijnplannen;

 

Overwegende dat in voorliggend dossier een rooilijnplan gevoegd werd overeenkomstig artikel 12, §2, van het Decreet Gemeentewegen met toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet.

 

Overwegende dat de mogelijkheid zoals vervat in artikel 12, §2, van het Decreet Gemeentewegen niet toepasbaar is wanneer de beoogde wijzigingen aan de rooilijnen betrekking hebben op rooilijnen die vastgesteld werden in een ruimtelijk uitvoeringsplan; overwegende dat het RUP ‘Duffelhoeff’ slechts een indicatieve aanduiding bevat van de wegenis, waardoor artikel 12, §2, toegepast kan worden;

 

Overwegende dat overeenkomstig artikel 16, §2 van het Decreet Gemeentewegen het rooilijnplan de bestaande en toekomstige rooilijn dient weer te geven van alle gemeentewegen die aangelegd, gewijzigd, opgeheven of verplaatst worden; overwegende dat het rooilijnplan duidelijk de bestaande rooilijnen weergeeft (blauwe en groene aanduiding); overwegende dat het rooilijnplan de nieuwe toekomstige rooilijn duidelijk weergeeft (rode aanduiding);

 

Overwegende dat de gemeenteraad bij het beoordelen van het rooilijnplan niet enkel rekening dient te houden met de loutere aanduiding van de ‘rooilijnen’ maar eveneens met andere aanduidingen die zouden aangeven dat er gemeentewegen gerealiseerd worden; overwegende dat het rooilijnplan enkele stroken aanduidt met een lichtblauwe kleur;

 

Overwegende dat uit de verantwoordingsnota blijkt dat het project voorziet in een padenstructuur in drie lagen, zijnde de primaire, secundaire en tertiaire structuur; overwegende dat de paden aangeduid met lichtblauwe kleur duidelijk ingezet worden binnen de publiek doorwaadbare paden bedoeld om trage weggebruikers te faciliteren in het projectgebied; overwegende dat de stroken aangeduid in lichtblauwe kleur een openbaar gebruik zullen kennen en hiervoor ook bestemd zullen worden;

 

Overwegende daarnaast dat de vergunningsaanvrager een verbintenis van 8 maart 2024 voegt met als titel ‘verklaring omtrent realisatie rooilijn’ waaruit duidelijk blijkt dat de lichtblauwe stroken, bestemd als openbare erfdienstbaarheid van doorgang, bestemd worden als gemeenteweg;

 

Overwegende dat deze stroken grond wel op het rooilijnplan aangeduid worden, doch zij niet binnen de nieuwe toekomstige rooilijnen (rode aanduiding) komen te liggen waardoor het rooilijnplan voor deze wegen geen rooilijnen vaststelt;

 

Terwijl uit artikel 2, 5e en artikel 16, §2 van het Decreet Gemeentewegen duidelijk blijkt dat het rooilijnplan de bestaande en toekomstige rooilijn van alle gemeentewegen dient te bevatten; waarbij de mogelijkheid om een erfdienstbaarheid te vestigen overeenkomstig artikel 26, §2 van het Decreet Gemeentewegen niet uitsluit dat de gemeentewegen alsnog in het rooilijnplan opgenomen moeten worden; overwegende dat de vestiging van een openbare erfdienstbaarheid van doorgang louter betrekking heeft op de realisatie van de gemeentewegen, en niet de verplichting hiervoor rooilijnen vast te stellen;

 

Gelet op het voorgaande oordeelt de gemeenteraad dat het rooilijnplan niet voldoet aan de vereiste van artikel 16, §2 van het Decreet Gemeentewegen en dit rooilijnplan niet met de vereiste duidelijkheid opgesteld werd;

 

Overwegende dat het rooilijnplan daarnaast dan ook niet voldoet aan de vereisten van artikel 16, §2, 2de en volgende van het Decreet Gemeentewegen aangezien niet alle rooilijnen op het rooilijnplan opgenomen worden en dus ook niet de benodigde gegevens bevat aangaande de getroffen oppervlakte aangezien voor de lichtblauwe stroken grond geen gegevens opgenomen worden; overwegende dat aangaande de stroken grond gelegen binnen de rooilijn om kosteloos af te staan wel de benodigde kadastrale gegevens en eigenaarsgegevens bevatten;

 

Overwegende dat hoewel de eigenaarsgegevens voor de blauwe stroken grond gelijk zijn met deze van de gele aanduiding (kosteloos over te dragen gronden), de getroffen oppervlakte evenwel niet duidelijk weergegeven wordt;

 

Overwegende daarbij bovendien dat er overeenkomstig artikel 28 van het Decreet Gemeentewegen een begroting van de waardevermindering en -vermeerdering begroot moet worden door een landmeter-expert; overwegende dat deze vergoeding uitgezonderd wordt door de mogelijkheid om een kosteloze grondafstand op te leggen als last, waardoor voor deze gronden geen waardevermindering of -vermeerdering zal plaatsvinden;

 

Overwegende echter dat gelet het rooilijnplan ook gemeentewegen bevat die binnen de toekomstige rooilijnen opgenomen moesten worden, doch deze gronden niet kosteloos overgedragen worden maar wel een erfdienstbaarheid in toepassing van artikel 26, §2 van het Decreet Gemeentewegen gevestigd wordt; overwegende dat deze erfdienstbaarheid geen uitzondering uitmaakt op de begroting van de waardevermindering of -vermeerdering in de zin van artikel 28 van het Decreet Gemeentewegen, waardoor een beoordeling hiervan ontbreekt;

 

Overwegende dat het rooilijnplan aldus ook niet in overeenstemming is met artikel 16, §3, 1ste en artikel 28 van het Decreet Gemeentewegen, althans in zoverre dit betrekking heeft op de grondstroken in lichtblauwe aanduiding waarop een openbare erfdienstbaarheid van doorgang voorzien wordt;

 

Overwegende dat het rooilijnplan zodoende niet voldoet aan de vereisten van het Decreet Gemeentewegen;

 

Overwegende dat de gemeenteraad zich op grond van artikel 31, §1 van het Omgevingsvergunningsdecreet dient uit te spreken over de al dan niet opname in het openbaar domein; overwegende dat voorzien wordt in een kosteloze overdracht van gronden voor een deel van de voorziene gemeentewegen, hetgeen in hoofde van de gemeenteraad de aangewezen realisatiewijze uitmaakt voor deze wegen zodanig de gemeente het onderhoud en beheer op duurzame wijze kan uitoefenen;

 

Overwegende dat de gemeenteraad daarnaast vaststelt dat enkele grondstroken (lichtblauwe aanduiding) niet overgedragen worden naar het openbaar domein doch hiervoor een erfdienstbaarheid in de zin van artikel 26, §2 van het Decreet Gemeentewegen vastgesteld wordt; overwegende dat dergelijke realisatiewijze voor de betrokken grondstroken aanvaardbaar is, gelet het in essentie gaat over enkele kleinere paden en de erfdienstbare weg in het noordoosten van het projectgebied; dat de gemeente beschikt over voldoende mogelijkheden het beheer en onderhoud uit te oefenen, waardoor deze realisatiewijze voldoende is;

 

Overwegende dat vervolgens de ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg moet worden beoordeeld, rekening houdend met de doelstellingen en principes uit artikel 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen; dat deze luiden als volgt:

 

“Art. 3

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.”

 

“Art. 4

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”

 

Overwegende dat de wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet voortgebracht zijn uit een dubbele doelstellingen, zijnde enerzijds het creëren van een groen doorwaadbaar parkgebied waarbij een rust- en woonfunctie met elkaar verzoend worden en anderzijds de doelstelling gedragen wordt te komen tot een bereikbaar, doorwaadbaar, functioneel, toegankelijk en verkeersveilig wegennetwerk zodanig de belevingsfunctie als parkgebied verzoend wordt met een functionele en voldoende geschikte ontsluiting voor de woongelegenheden die voorzien worden;

 

Overwegende dat gewerkt wordt met een padenstructuur op drie niveaus; dat de primaire padenstructuur ontwikkeld wordt voor de bereikbaarheid van de woningen, de bereikbaarheid voor de hulpdiensten, de bereikbaarheid voor de parking en voorziet in een aansluiting op de naastliggende projectzone ‘Herbestemming van de Dungelhoeffsite’; dat de secundaire padenstructuur voorzien wordt voor de doorwaadbaarheid en toegankelijkheid voor trage weggebruikers; dat de tertiaire padenstructuur geen ‘essentiële’ paden betreffen maar wel aanvullingen op de doorwaadbaarheid en de bewandelbaarheid van de projectsite;

 

Overwegende dat de wegenis als doelstelling uitdraagt om een gedifferentieerde padenstructuur te voorzien voor de verscheidene verkeersgebruikers, met vlonderpaden, bruggen, karrensporen e.a.; dat de breedte van het karrenspoor van de brandweg bepaald wordt op 4,00 meter, de breedte van het karrenspoor voor de bereikbaarheid van de garages aan de achterzijde van de Boomlaarstraat bepaald wordt op 2,80 meter;

 

Dat de ontsluiting van het projectgebied, en de parking, zo voorzien wordt dat de verkeersdrukte gespreid wordt over meerdere wegen waardoor de mobiliteitsimpact beperkt wordt en de verkeersveiligheid gedragen wordt; dat de secundaire en tertiaire padenstructuur bedoeld is voor trage weggebruikers (met uitzondering van de servitudeweg voor de garages aan de Boomlaarstraat), waarbij het binnengebied autoluw ingericht wordt door wegneembare paaltjes die aangebracht worden ter hoogte van het karrenspoor aan de David Tenierslaan en ter hoogte aan de Boomlaarstraat; dat de verkeersveiligheid, het gebruikscomfort, de functionaliteit en de doorwaadbaarheid voor trage weggebruikers bevorderd wordt;

 

Dat deze doelstellingen het algemeen belang dienen;

 

Overwegende dat deze beoordeling ook uitgaat van de aanleg van de gemeentewegen aangeduid in een lichtblauwe kleur op het rooilijnplan; dat zonder deze gemeentewegen er nog steeds sprake is van een doelstelling van algemeen belang, doch dit wel een effect heeft op de beoordeling van de mogelijke mobiliteitseffecten van de voorziene wijzigingen;

 

Overwegende dat de voorziene padenstructuur, en dan in het bijzonder de voorziene gemeentewegen, als doelstelling heeft om de doorwaadbaarheid en toegankelijkheid van het binnengebied te vrijwaren voor trage weggebruikers en hulpdiensten; dat deze afhankelijk zijn van een goed geordend en gestructureerd wegenisnet; dat een verdere verfijning van de voorziene padenstructuur hier aan bijdraagt, waardoor de voorziene gemeentewegen in hun geheel (gele + blauwe aanduiding) beoordeeld worden;

 

Dit aangezien duidelijk blijkt uit de verantwoordingsnota en het rooilijnplan dat de wegen met lichtblauwe aanduiding dienen om een verbinding te realiseren voor trage weggebruikers, dat zonder deze verbindingen de toegankelijkheid en doorwaardbaarheid tussen de noordelijke en zuidelijke zone van de Boomlaarbeek niet gegarandeerd kan worden; dat de verbinding tussen het speelbos en de brandweg/centrale verkeersas niet gerealiseerd kan worden; dat de ontsluiting langsheen de garages aan de achterzijde van de Boomlaarstraat niet gegarandeerd kunnen worden;

 

Dat deze verbindingen duidelijk voorzien worden en bovendien ook essentieel zijn om de beoogde doelstellingen van doorwaadbaarheid, verfijning en toegankelijkheid te waarborgen;

 

Overwegende dat de padenstructuur gedifferentieerd voorzien wordt, waarbij het karrenspoor vanaf de David Tenierslaan doorheen het project tevens de functie zal hebben als brandweg voor hulpdiensten en aangelegd wordt in een breedte van 4,00 meter; dat dit aangelegd wordt in een profiel van 2 rijstroken (een van 2 meter breed, een van 1,00 meter breed) met daartussen een groenstrook van 1,00 meter; dat de verharding voorzien wordt in uitgewassen beton maar de waterhuishouding zoveel als mogelijk gedragen wordt door te voorzien in de groenstrook van 1,00 meter (karrenspoor); dat deze rijstroken hellend aangelegd worden in een hoek van 1,5% richting de naastgelegen groenbermen, zodanig het hemelwater kan afvloeien en infiltreren;

 

Overwegende dat de toegangsweg aan de Boomlaarstraat volledig aangelegd wordt in uitgewassen beton, met een breedte van 4,50 meter;

 

Overwegende dat de servitudeweg gelegen achter het woonblok 1 ter ontsluiting van de achterliggende garages van de Boomlaarstraat aangelegd wordt in een breedte van 2,80 meter in de vorm van een karrenspoor; waarbij de rijstroken 80 centimeter breed zijn en een groenstrook hiertussen voorzien wordt met een breedte van 40 centimeter; dat de keuze van verharding en inrichting voor het overige gelijkaardig is aan de uitrusting van de brandweg (karrenspoor); dat deze verbinding volstaat om beperkt gemotoriseerd verkeer toe te laten, met de nodige ruimte voor trage weggebruikers;

 

Overwegende dat de secundaire padenstructuur, omvattende de paden rondom het speelbos in noordoostelijke richting, de paden vanaf de Boomlaarbeek richting de Antoon van Dijcklaan, de paden rondom het woonblok 3, aangelegd worden met een breedte van 1,50 meter en aangelegd in een waterdoorlatende verharding, zijnde grind;

 

Overwegende dat de tertiaire padenstructuur, zijnde in het speelbos en in de zone zuidelijk van de Boomlaarbeek, aangelegd worden in een breedte van 1,50 meter; dat vanwege de maximale inzet op de waterhuishouding en waterdoorlatende materialen, deze paden uitgerust worden als kort gesnoeid gras;

 

Overwegende dat de padenstructuur bedoeld als brandweg voldoende breed is om dit mogelijk te maken, alsook de aanwezige wegneembare paaltjes de toegankelijkheid en veiligheid garanderen voor trage weggebruikers;

 

Overwegende dat de secundaire en tertiaire padenstructuur uitsluitend gericht is op trage weggebruikers met een breedte van 1,50 meter (ter hoogte van het speelbos plaatselijk zelfs tot 2,50 meter breed); dat deze breedte toelaat dat fietsers en voetgangers in een gemengd verkeersprofiel hiervan gebruik kunnen maken; dat de zichtbaarheid op en rond deze paden voldoende gegarandeerd wordt zodanig verkeersgebruikers tijdig de nodige inschattingen kunnen maken;

 

Overwegende dat de padenstructuur vanwege zijn verhardings- en uitrustingskeuze voldoende duidelijk van elkaar onderscheiden kunnen worden (uitgewassen beton – grind – kort afgesnoeid gras), waardoor de duidelijkheid van het wegbeeld gegarandeerd wordt;

 

Overwegende dat de padenstructuur aangelegd wordt in een variërende hellingsgraad, van 1% tot en met 5%, dat dit ingegeven is vanuit de reliëftoestand; de karresporen worden voor het overgrote gedeelte niet aangelegd in een hellingsgraad, en slechts beperkt treedt er een hellingsgraad op van maximaal 2%;

 

Overwegende dat de publieke padenstructuur uitgerust wordt met een verlichting gebaseerd op aanwezigheidsdetectie en een tijdschakelaar; overwegende dat deze verlichting voldoende is;

 

Overwegende dat de breedte van het karrenspoor voldoende is om een gemengd verkeersprofiel toe te laten; dat de brandweg slechts zeer uitzonderlijk door hulpdiensten gebruikt zal worden en de voetgangers/fietsers over voldoende ruimte en mogelijkheden beschikken om hierlangs te ontsluiten; dat er een voetgangersroute aangelegd wordt doorheen de parkzone in de vorm van een karrespoor in uitgewassen beton en paden in waterdoorlatende materialen;

 

Overwegende dat trage weggebruikers over meerdere mogelijkheden beschikken om zich over het projectgebied te begeven, waarbij zij keuzemogelijkheden aangeboden krijgen wat de doorwaadbaarheid, functionaliteit en bereikbaarheid van het projectgebied bevorderd;

 

Overwegende dat er ook diverse toegangen voorzien worden voor trage weggebruikers; dat ter hoogte van de Bosstraat, Antoon van Dijcklaan, David Tenierslaan en Boomlaarstraat mogelijkheden aangeboden worden om de projectsite te bereiken;

 

Overwegende dat de toegang tot de ondergrondse parking verdeeld werd over twee inritten, dit teneinde de verkeersdruk die genereerd wordt om de omringende gemeentewegen te spreiden; overwegende dat de parking plaats zal bieden voor 134 parkeerplaatsen; dat er 4 deelwagens voorzien worden, twee aan de Boomlaarstraat en twee aan de David Tenierslaan; dat er overeenkomstig de mobiliteitsstudie 158 effectieve parkeerplaatsen voorzien worden hetgeen voldoet om de gegenereerde parkeerdruk volledig op te vangen;

 

Overwegende dat de mobiliteitsdruk van het project uitvoerig besproken en toegelicht wordt in de gevoegde mobiliteitsstudies en de screening van de verwachte effecten van de vergunningsaanvraag; dat hieruit blijkt dat een verkeersgeneratie van 24 pae/u verwacht wordt binnen de ochtendspits en 26 pae/u verwacht wordt binnen de avondspits;

 

Overwegende dat de David Tenierslaan een lokale weg Type III is, overwegende dat de Boomlaarstraat een lokale weg Type II is; overwegende dat het mobiliteitsprofiel, vanwege de twee toegangswegen, gesplitst wordt zodanig de genereerde verkeersdruk op beide wegen slechts minimaal is;

 

Overwegende dat de parkeerdruk eveneens geanalyseerd werd, waaruit blijkt dat de voorziene effectieve 158 parkeerplaatsen tegemoet komen aan de verwachte minimale parkeerdruk; eveneens worden er 364 fietsstaanplaatsen voorzien voor bewoners en 15 voor bezoekers, hetgeen tegemoetkomt aan de vooropgestelde noodzaak om 352 plaatsen te voorzien;

 

Overwegende tot slot dat de waterhuishouding voldoende gegarandeerd wordt door de verharding van de wegenis zoveel mogelijk waterdoorlatend in te richten en de nodige hellingsgraden te voorzien zodanig het hemelwater kan afwateren; overwegende dat het projectgebied gelegen is in overstromingsgevoelig gebied waar tevens rekening mee gehouden wordt; dat er wordt uitgegaan van een ingenomen oppervlakte verharding van 2019m², waarbij een maximale waterdiepte voor het gebied wordt aangegeven van 26cm. Dit leidt tot een te compenseren volume van 525m³;

 

Overwegende dat dit volume wordt gecompenseerd door een afgraving ten oosten van de voorziene groepswoningen, anderzijds door een overdimensionering van de wadi’s ten belope van 330m³/ha aangesloten dakoppervlakte;

 

Overwegende dat de aanvraag voorziet in een infiltratieoppervlakte van 1329,00m² en is in die mate ruimschoots voldoende groot gedimensioneerd; overwegende dat voorzien wordt in een infiltratievolume van 398,70m³ en wordt zodoende ruim overgedimensioneerd voorzien;

 

Overwegende dat de voorziene hemelwaterputten in de aanvraag aangesloten worden op een infiltratiebekken, dat op zijn beurt aangesloten is op een volgend infiltratiebekken en/of de Boomlaarloop;

Overwegende dat zodanig blijkt dat de aanvraag voldoende rekening gehouden heeft met de verkeersveiligheid, waterhuishouding, uitrusting en het tracé van de voorziene paden;

 

Overwegende dat de voorziene aanleg geen ontsluiting van aangrenzende percelen in het gedrang brengt; dat integendeel de omringende percelen nu beschikken over een nieuwe, aanvullende, wijze van ontsluiting;

 

Overwegende dat het gaat om een nieuwe gemeenteweg, zonder dat hierdoor behoeften van toekomstige generaties in het gedrang worden gebracht; dat integendeel de toekomstige ontsluiting, en veilige verbinding, net gegarandeerd kan worden voor de toekomstige generaties;

 

Overwegende dat de beoogde padenstructuur daarin voldoet aan de principes en doelstellingen van het Decreet Gemeentewegen;

 

Openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 29 december 2024 tot en met 27 januari 2025, gedurende waarbinnen er 6 bezwaarschriften ontvangen werden.

 

Overwegende dat het overeenkomstig artikel 47 van het Omgevingsvergunningsbesluit aan de gemeenteraad toekomt om kennis te nemen van de bezwaren zoals ingediend tijdens het openbaar onderzoek, waarbij de gemeenteraad diegene behandelt die betrekking hebben op de aspecten van de gemeentewegen; dat deze bevoegdheid onderscheiden moet worden van deze in hoofde van de vergunningverlenende overheid, in die zin dat de gemeenteraad zich niet kan uitspreken over de vergunningsaanvraag en -aspecten zelf;

 

Overwegende dat zodoende enkel de bezwaren die betrekking hebben op de aanleg van de gemeenteweg, gemotiveerd behandeld zullen worden; dat volgende bezwaren werd ingediend met betrekking tot de nieuwe gemeenteweg, de mobiliteit en ontsluiting:

        Vrees voor het ontstaan van wateroverlast;

        De inrit ter hoogte van de Boomlaarstraat bevindt zich op korte afstand van Boomlaarstraat 199, dit heeft ernstige gevolgen op de verplichte groenbuffer, geluidshinder,

        Het wordt aangeraden slechts te voorzien in 1 toegangsweg langs de David Tenierslaan;

        Het belang van groen wordt niet voldoende onderstreept en doorgetrokken in het concept;

        De verbinding vanuit de Boomlaarstraat is puur ingericht voor gemotoriseerd verkeer, hetgeen onveilig is voor trage weggebruikers; Hetzelfde zou gelden aan de David Tenierslaan;

        De paden moeten minimaal 2,00 meter breed zijn;

        Ter hoogte van de Boomlaarstraat is gemotoriseerd verkeer mogelijk langs de servitudeweg richting Boomlaarstraat 139 en 141;

        Het wegenisdossier zou niet alle voorziene gemeentewegen omvatten;

 

Behandeling van de bezwaren:

  1. Vrees voor ontstaan van wateroverlast:

 

De gemeenteraad wenst er in eerste instantie op te wijzen dat zij in deze enkel bevoegd is om zich uit te spreken over de waterhuishouding in zoverre deze betrekking heeft op de ‘zaak van de wegen’. Zij is geenszins bevoegd om zich uit te spreken over de waterhuishouding van het gehele project, aangezien het aan de vergunningverlenende overheid toekomt om zich uit te spreken over de impact van o.a. de dakoppervlakten, de verhoging van het TAW, …

 

Aangaande de ‘zaak van de wegen’ kan de gemeenteraad besluiten dat de aanvraag voorziet in voldoende milderende maatregelen om het overstromingsgevoelig karakter van het gebied te overkomen. Zo wordt de verharding maximaal waterdoorlatend voorzien en wordt deze beperkt tot het minimale.

 

Vanwege de vereiste draagkracht worden de karrensporen uitgerust met uitgewassen beton maar ter compensatie wordt er voorzien in groenstroken en groenbermen. De overige paden, vallende binnen de ‘zaak van de wegen’, worden hetzij aangelegd in grind hetzij in kort afgesnoeid gras waardoor maximaal ingezet wordt op infiltratie en buffering.

 

Aan het aanvraagdossier werd een hydraulische nota toegevoegd, alsook werd de impact op de waterhuishouding voldoende toegelicht in de mer-screening.

 

De betrokken zone is gedeeltelijk gelegen in overstromingsgevoelig gebied. Deze wordt in het kader van de hydraulische nota mee in rekening genomen. De berekeningen bij de aanvraag naar waterhuishouding gaan uit van de ingenomen overstromingsruimte, zodat deze afdoende gecompenseerd wordt en er geen sprake is van een netto verlies van overstromingsruimte maar enkel een verplaatsing van de overstromingsruimte naar een ander deel van het projectgebied.

 

Daarbij wordt uitgegaan van een ingenomen oppervlakte verharding van 2019m², waarbij een maximale waterdiepte voor het gebied wordt aangegeven van 26cm. Dit leidt tot een te compenseren volume van 525m³. Dit volume wordt in de aanvraag enerzijds gecompenseerd door een afgraving ten oosten van de voorziene groepswoningen, anderzijds door een overdimensionering van de wadi’s ten belope van 330m³/ha aangesloten dakoppervlakte.

 

De totale toevoerende toegangswegen worden meegenomen voor een totale oppervlakte van 700m², hetgeen mee in rekening genomen werd bij de infiltratieoppervlakte conform de hemelwaterverordening, die op 213,18m² begroot werd. de aanvraag voorziet in een infiltratieoppervlakte van 1329,00m² en is in die mate ruimschoots voldoende groot gedimensioneerd. De afwatering van de wegenis wordt daartoe kan ook voldoende in acht genomen.

 

De andere wandelpaden die aangelegd worden in semi-verharding, daaronder begrepen het karrenspoor en de secundaire/tertiaire padenstructuur, worden niet mee in rekening genomen aangezien deze ter plaatse afwateren in de bermen en dia bermslokkers voorzien van een grindkoffer op diepte infiltreren.

 

De gewestelijke hemelwaterverordening vereist daarnaast ook, rekening houdende met de eerder gestelde waarden van 330m³/ha, dat een infiltratievolume van 87,94m³ voorhanden is. Het gevraagde voorziet in dat kader in een infiltratievolume van 398,70m³ en wordt zodoende ruim overgedimensioneerd voorzien.

 

De voorziene hemelwaterputten worden in de aanvraag aangesloten op een infiltratiebekken, dat op zijn beurt aangesloten is op een volgend infiltratiebekken en/of de Boomlaarloop. Deze kunnen dus één na één vollopen en overlopen naar het volgende infiltratiebekken. De laatste schakel in die keten is finaal de terugloop naar de Boomlaarloop. Waardoor de infiltratie en buffering van de verhardingen die wel mee in rekening genomen worden, alsnog voldoen aan de vooropgestelde normering.

 

Diverse bezwaarindieners zijn bezorgd over de gracht ter hoogte van de Boomlaarstraat die niet aangeduid zou worden. Het vlonderpad wordt voorzien boven de bestaande gracht opdat deze het water blijft opvangen als voorheen. Het onderhoud van de gracht blijft mogelijk, waardoor deze gracht niet zal komen te verdwijnen.

 

Daarnaast kan erop gewezen worden dat de provinciale dienst integraal waterbeheer adviseert gunstig wat betreft de effecten op het watersysteem: “Als gevolg van het project worden er geen significante negatieve effecten op het watersysteem verwacht wanneer men zich houdt aan de algemene en wettelijke voorwaarden. Het project is verenigbaar met de doelstellingen van het Decreet Integraal Waterbeleid (art. 1.2.2.).”

 

Voor het overige zijn er geen redenen om aan te nemen dat de hydraulische nota, dan wel de mer-screening gebaseerd zou zijn op een onvolledig onderzoek van de feitelijk relevante elementen dan wel hier een foutieve beoordeling over gemaakt zou zijn. Uit controle van deze documenten blijkt dat deze met de nodige deskundigheid opgesteld werden waardoor de gemeenteraad hiermee in de gegeven mate rekening mee kan houden om te besluiten dat de waterhuishouding voldoende in acht genomen wordt.

 

  1. De verkeersveiligheid, toegankelijkheid en het algemeen wooncomfort wordt bedreigd door te voorzien in twee toegangswegen naar de ondergrondse parking;

 

De gemeenteraad wenst, zoals reeds aangegeven bij het eerste bezwaar, te verduidelijken dat haar verplichting om de ingediende bezwaren te behandelen overeenkomstig artikel 47 van het Omgevingsvergunningsbesluit enkel zo ver reikt dat elementen die behoren tot de ‘zaak der wegen’ binnen haar beoordelingsbevoegdheid vallen.

 

Als zodanig worden elementen die betrekking hebben op de mogelijke negatieve milieueffecten die voortvloeien uit het project in zijn geheel, zoals lawaaihinder, geurhinder, … niet besproken door de gemeenteraad. Zij kan in deze enkel vaststellen dat deze elementen toegelicht worden in de mer-screeningsnota en deze beoordeling niet kennelijk onredelijk lijkt.

 

Daarnaast kan de gemeenteraad zich niet uitspreken over het al dan niet ontbreken van een bufferstrook ter hoogte van de toegangsweg aan de Boomlaarstraat aangezien dit een beoordeling vereist van het RUP ‘Dungelhoeff’ waarvoor de gemeenteraad niet bevoegd is. Ter zake dienend kan verwezen worden naar het voorwaardelijk gunstig advies van het college van burgemeester en schepenen van de stad Lier van 6 februari 2025.

 

De gemeenteraad meent dat door te voorzien in twee toegangswegen voor gemotoriseerd verkeer de verkeersdrukte van het project beter gespreid wordt over de Boomlaarstraat en de David Tenierslaan. Hetgeen de verkeersveiligheid van de gebruikers van het voorliggende projectgebied alsook de weggebruikers van de omringende gemeentewegen ten goede komt.

 

Aangezien de toegangsweg ter hoogte van de Boomlaarstraat aangelegd wordt in een breedte van 4,50 meter zonder vrij liggende voetpaden en/of fietspaden zal hier een beperkt gemengd verkeer optreden tussen gemotoriseerde voertuigen en trage weggebruikers. Echter is de lengte waarover dit zal plaatsvinden zeer beperkt en zal bovendien de verkeersnelheid zodanig afgeremd worden dat gemengd verkeer geen probleem zal worden. Gelet er voldoende breedte aanwezig is (4,50 meter) en de zichtbaarheid van de weggebruikers gegarandeerd wordt, stelt zich hier geen risico.

 

Bovendien wordt ter hoogte van de afslag richting de ondergrondse garage voorzien in een overgang naar het karrenspoor (waar wegneembare paaltjes voorzien worden), waarna trage weggebruikers wel vrij van gemotoriseerd verkeer hun weg verder kunnen zetten (behoudens uitzonderlijke toegang voor hulpdiensten). Het pad lopende achter de private tuinen van woonblok 2 is niet bestemd om te voorzien in enig openbaar gebruik, noch wordt hier enig openbaar gebruik voorzien gelet op het aanwezige karrenspoor.

 

Ter hoogte van de David Ternierstraat doet deze discussie zich niet voor aangezien trage weggebruikers kunnen ontsluiten via het karrenspoor dat voorzien wordt – hetgeen ook bedoeld is als ontsluitingsweg voor trage weggebruikers.

 

Vanaf de David Tenierslaan voorziet de aanvraag aan de achterzijde van de voorziene gebouwen tegen de achtertuinzone in grindpaden voor voetgangers- en fietsverkeer. Het karrespoor voor de voorziene woningen bevindt zich aan de voorzijde van de woningen, zodat kruising tussen zwakke weggebruikers en autoverkeer tot een absoluut minimum beperkt wordt en in die mate net bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

 

Rond de voorziene woonblokken worden diverse vlonder- en grindpaden voorzien om de toegankelijkheid en veiligheid van trage weggebruikers te verzekeren. Waarbij zoveel mogelijk ingezet is op de aanleg van afgescheiden wegen van (potentieel) gemotoriseerd verkeer. Zo beschikt woonblok 3 over de bospaden in het speelbos en het vlonderpad tussen woonblok 3 en woonblok 2. Woonblok 2 beschikt eveneens over het vlonderpad tussen woonblok 3 en 2, waarbij aansluiting gemaakt kan worden op het karrenspoor. En ter hoogte van woonblok 1 wordt er beschikt over een toegankelijke zone aan de overzijde van de Boomlaarbeek, alsook een karrenspoor aan de achterzijde.

 

Er kan zich een beperkt gelijktijdig gebruik van karresporen voordoen aan de voor- en achterzijde van Blok 3, doch gelet op de plaatsgesteldheid valt het te verwachten dat sprake is van traag passerend verkeer, zodat slechts een beperkte impact te verwachten valt en de veiligheid van de zwakke weggebruikers de facto niet in het gedrang komt.

 

Het voorzien in twee inritten naar de ondergrondse parking draagt bij aan spreiding van de verkeersdrukte bij het inrijden van de parkings en voorkomt opstoppingen op de openbare weg. De keuze voor twee afzonderlijke inritten draagt in die mate de voorkeur uit.

 

Ieder project brengt een zekere mate van verkeersdruk met zich mee. In het kader van het gevraagde wordt deze verkeersdruk afgewenteld op de eigen terreinen alsook middels ondergrondse parking.

 

De mobiliteitstoets geeft aan dat hoofdzakelijk woon-werkverkeer te verwachten is. De voorziening van afsluitende paaltjes op het karrespoor ter hoogte van de David Tenierslaan maakt dat het binnengebied van de site geen constant gebied voor doorrijdend verkeer wordt. Enkel woon- en werkverkeer is te verwachten.

 

Gelet daarop is het duidelijk dat de keuze voor twee toegangswegen op een onderbouwde wijze werd genomen en ook goedgekeurd door de gemeenteraad, waardoor deze optie de voorkeur uitdraagt tegenover een situatie met ‘slechts’ een toegangsweg – aangezien dit de verkeersdrukte ter plaatse verhoogd met bijkomende risico’s voor verkeersconflicten tot gevolg.

 

Gelet daarop voorziet de huidige inrichting in een voldoende verkeersveilige oplossing en kan hieraan dan ook goedkeuring verleend worden. Met bovendien die opmerking dat de padenstructuur voldoende van elkaar gedifferentieerd wordt (keuze uitrusting), waardoor een duidelijk wegbeeld mede bijdraagt aan de veiligheid. Bovendien is het advies van de Cel Mobiliteit integraal gunstig.

 

  1. Het natuurbehoud en belang van groen wordt niet voldoende onderschreven

 

De bezwaren verwijzen enerzijds naar het aantal bomen dat geveld zal worden en anderzijds naar het gebrek aan een ‘parkbeleving’, hetgeen beoogd werd door het RUP ‘Dungelhoeff’. Of deze doelstelling bereikt wordt of niet is een beoordeling van de ruimtelijke ordening waarover de gemeenteraad zich niet kan noch mag uitspreken.

 

Wat de gemeenteraad wel wenst te verduidelijken is dat de omstandigheid dat er bomen geveld worden niet met zich meebrengt dat het project geen aandacht zou hebben voor het behoud van groen, reden waartoe de paden zoveel mogelijk in groenvoorzieningen aangelegd worden en de bestaande speelbospaden en tertiaire verbindingen aangelegd worden in kort afgesnoeid gras. Dit zodanig het bestaande groen maximaal te behouden.

 

Het beplantingsplan voorziet in de aanplantingen die zullen gebeuren, waarbij de gemeenteraad vaststelt dat deze – in zoverre gelegen binnen de voorziene rooilijnen – monotoon zijn. Zo worden er weinig verschillende boomsoorten gebruikt en is er een slechte score voor de biodiversiteit.

 

Op het beplantingsplan moeten een tweetal boomsoorten door andere inheemse soorten (zie ook plantenlijst Lier) vervangen worden omwille van ziekten en beperkingen. De vervangende soorten graag door elkaar heen in het ontwerp gebruiken zodat er echt een park met een diversiteit aan bomen ontstaat.

 

Ook kunnen er bomen in de wadi’s worden geplant die goed tegen vochtige omstandigheden kunnen zoals els en wilg, alsook kan de bestaande speelzone ‘Junglehoeff’ in het naastgelegen ‘Dungelhoefpark’ kan in de parkzone worden doorgetrokken met een gevarieerd aanbod speelelementen met hogere speelwaarde. Ook hier is het van belang dat er op deze locaties voldoende schaduw gecreëerd wordt. Rond de speelaanleidingen dient er een zone van intensief grasland te worden toegepast met graspaden daar naartoe.

 

Als zodanig kan het bezwaar beperkt gevolgd worden, beperkt aangezien een gedeelte van het bezwaar niet behandeld kan worden door de gemeenteraad en anderzijds omdat hieraan tegemoet gekomen kan worden door het advies van het Agentschap Natuur en Bos te volgen en de daarin opgelegde voorwaarden op te leggen en te voorzien in een boscompensatie, minstens een bijdrage.

 

  1. De paden dienen 2,00 meter te bedragen (artikel 6.3 RUP ‘Dungelhoef’)

 

De gemeenteraad wenst er in eerste instantie op te wijzen dat zij exclusief bevoegd is om zich uit te spreken over de ligging, breedte en uitrusting van de gemeentewegen overeenkomstig artikel 8 van het Decreet Gemeentewegen.

 

Van belang daarbij is dat rekening gehouden wordt met de principes en doelstellingen van de artikelen 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen, zonder dat echter expliciet vereist wordt dat deze afgetoetst worden. Hetgeen de gemeenteraad een discretionaire marge biedt om zich hierover uit te spreken. (RvS 6 november 2018, nr. 242.842.)

 

Een van de bezwaren stelt dat de padenstructuur minimaal 2,00 meter breed dient te zijn, doch dit onder verwijzing naar artikel 6.3 van het RUP ‘Dungelhoeff’. Waarbij, zoals reeds eerder opgemerkt, de gemeenteraad geen bevoegdheid heeft zich uit te spreken over de al dan niet verenigbaarheid met het RUP ‘Dungelhoeff’ gelet dit toekomt aan de vergunningverlenende overheid.

 

De bezwaarindieners verwijzen evenwel naar het voorschrift van artikel 6.3 van het RUP ‘Dungelhoef’ dat betrekking heeft op de indicatieve voetgangers- en fietsverbinding zoals aangeduid op het grafisch plan van het ruimtelijk uitvoeringsplan. Dit betreft in se enkel de aansluiting van de inrit aan de Boomlaarstraat en de voorziene paden aan het speelbos in zuidwestelijke richting.

 

Ter plaatse wordt evenwel voorzien aan de Boomlaarstraat in een verbinding van minimaal 4,00 meter breedte, met ter hoogte van het speelbos bospaden met een breedte van 1,50 meter doch zijn deze bospaden slechts indicatief en kunnen deze qua ligging en breedte nog anders ingericht worden. Van belang is dat de gehele zone publiek toegankelijk ingericht wordt, en deze paden slechts een ‘suggestie’ uitmaken hoe men zich in het speelbos kan bewegen. Bijgevolg is de breedte ook daar praktisch gezien veel ruimer dan 2,00 meter.

 

In zoverre met dit bezwaar bedoeld zou worden dat een breedte van 2,00 meter voor de paden zelf vereist is om te voorzien in een verkeersveilige ontsluiting, kan dit niet gevolgd worden. Het RUP ‘Dungelhoeff’ kan dan wel voorschriften vaststellen, doch is het aan de gemeenteraad om te beoordelen of de voorziene padenstructuur voldoende verkeersveilig is.

 

De padenstructuur wordt voorzien in een breedte van 1,50 meter, plaatselijk zelfs 2,50 meter, en laat toe dat fietsers en voetgangers op een gemengde wijze gebruik maken van de paden op een veilige wijze. Dit zeker aangezien de gemiddelde breedte van een fietser 0,75 meter bedraagt.

 

Zelfs in het geval van de paden gebruikgemaakt wordt door middel van een ‘bakfiets’ of andere fietsen met buitenmaatse afmetingen, dient vastgesteld te worden dat een breedte van 1,50 meter volstaat.

 

De paden worden zo ingericht, en onderhouden, dat zij voldoende zichtbaarheid bieden op de weggebruikers waardoor steeds tijdig een inschatting gemaakt kan worden of men elkaar op een veilige wijze kan kruisen of niet. Wel dient opgemerkt te worden dat de secundaire en tertiaire padenstructuren eerder gericht zijn op voetgangers dan fietsers, waardoor de afmetingen hier dan ook eerder op afgesteld zijn.

 

De voorziene brandweg, en toegangswegen, is voldoende breed voor fietsers om gebruik van te maken. Een karrenspoor van 4,00 meter breed is immers voldoende om gemengd verkeer in twee richtingen toe te laten (cfr. Vademecum fietsvoorzieningen), waardoor buitenmaatse fietsers hier van gebruik kunnen maken.

 

Ter hoogte van de servitudeweg wordt voorzien in een karrenspoor met een breedte van 2,80 meter breedte. Ook deze inrichting is, gelet op de rijstroken van 80 centimeter, voldoende breed om fietsers in twee richtingen toe te laten alsook een gemengd verkeersprofiel toe te laten.0 Het gemotoriseerde verkeer over deze weg zal enkel beperkt zijn tot bewoners die toegang wensen te nemen tot hun garage, waardoor er zich geen risico’s stellen.

 

Het is noch de doelstelling van de aanvrager noch de doelstelling van de gemeente om elk pad zo in te richten dat fietsers in tweerichtingsverkeer kunnen ontsluiten, gelet op de aanwezigheid van speelzones waarin dit niet gewenst is. Gelet daarop worden deze paden dan ook zo ingericht (grind, kort gesnoeid gras) dat fietsers hier wel gebruik van kunnen maken indien zij dit wensen, doch het niet de doelstelling is dat zij hiervan veelvuldig gebruik maken. Vandaar dat de verhardingskeuze een eerder afschrikkend effect zal hebben.

 

Gelet daarop is een breedte van 1,50 meter voor voetgangers, met sporadisch fietsverkeer, zeker een gewenste inrichting die voldoet aan de vereisten van de artikelen 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen.

 

  1. Niet alle gemeentewegen worden opgenomen in het rooilijnplan

 

De bezwaarindieners wijzen op volgende paden die niet op het rooilijnplan opgenomen zouden zijn:

 

        Het pad ten westen achter de tuinen van de eengezinswoningen die het speelbos met de David Tenierslaan verbindt;

        Publieke zones rondom de wadi’s;

        Het pad ten oosten achter de eengezinswoningen;

        Het pad ter hoogte van blok 3 dat twee publieke zones verbindt;

        Het vlonderpad achter blok 2 dat een doorsteek vormt tussen het speelbos en de Boomlaarstraat.

 

Waarbij zij argumenteren dat het tevens publieke verbindingen betreffen die in het rooilijnplan opgenomen hadden moeten worden gelet op het potentiële publieke gebruik.

 

Evenwel wenst de gemeenteraad in eerste instantie op te merken dat overeenkomstig artikel 12, §2 en 16 van het Decreet Gemeentewegen een rooilijnplan aan het aanvraagdossier gevoegd moet worden in zoverre de wijziging, aanleg, opheffing of verplaatsing van ‘gemeentewegen’ beoogd wordt.

 

Overeenkomstig artikel 2, 9e van het Decreet Gemeentewegen wordt een gemeenteweg als volgt gedefinieerd:

 

“een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond”

 

Waartoe deze definitie twee essentiële elementen aanwijst om een wegenis te kwalificeren als een ‘gemeenteweg’, zijnde dat er een openbare weg (openbaar gebruik) aangelegd wordt die onder het rechtstreeks en onmiddellijk beheer van de gemeente komt te staan.

 

Evenwel blijkt uit de relevante rechtspraak ter zake van zowel de Raad van State als de Raad voor Vergunningsbetwistingen dat een ‘openbare weg’ als determinerend criterium heeft dat de wegenis een verkeersfunctie uitoefent ten behoeve van alle vormen van weggebruikers – waartoe dergelijke wegen zich eveneens kunnen beperken tot een bepaalde categorie van weggebruikers, zolang deze daarvan zonder onderscheid gebruik van kunnen maken. (RvVb 24 oktober 2024, nr. RvVb-A-2425-0148; RvS 26 januari 2023, nr. 255.611.)

 

De gemeenteraad wenst alvast te benadrukken dat zij naast de vergunningverlenende overheid over een eigen bevoegdheid beschikt om een inschatting te maken van het gebruik dat zal ontstaan van de paden/wegen die in een vergunningsaanvraag voorzien worden en waarover de gemeenteraad ingevolge artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet bevoegd is een uitspraak te doen. (RvS 5 november 2024, nr. 261.292.)

 

De gemeenteraad beschikt daarbij over een discretionaire bevoegdheid om wanneer zelfs al zou er een sporadisch openbaar gebruik kunnen ontstaan, te beslissen om de betrokken wegen op te nemen in het gemeentelijk wegennet of niet. (RvS 21 januari 2025, nr. 262.048.)

 

De vergunningsaanvrager neemt enkele van de bedoelde paden op in de tertiaire padenstructuur die voorzien wordt met als doelstelling om de doorwaadbaarheid, bewandelbaarheid en beleving van het projectgebied te bevorderen, zonder dat deze als essentieel beschouwd worden. Echter blijkt uit het rooilijnplan duidelijk dat enkel de verbindingen in directe relatie tussen het speelbos – de centrale verkeersas en de centrale verkeersas – richting de Antoon van Dijcklaan opgenomen worden.

 

Waardoor de aanvrager aangeeft dat de wegen niet opgenomen in het rooilijnplan niet zullen instaan voor de publieke doorwaadbaarheid en toegankelijkheid, gelet deze als niet-essentieel bevonden worden. De gemeenteraad kan in deze enkel vaststellen dat de paden rond de woonblokken verhoogd aangelegd worden om aan te duiden dat deze bestemd zijn voor privaat verkeer – net zoals de verhardingskeuze dit ook aangeeft en duidelijk maakt (uitgewassen beton vs. grond/kort gemaaid gras).

 

Bovendien loopt er ook een doorgang langsheen de achterzijde van woonblok 2 richting de inrit aan de Boomlaarstraat, waarbij ook deze verbinding niet als doelstelling heeft een publieke verkeersfunctie uit te oefenen. Trage weggebruikers dienen gebruik te maken van het karrenspoor indien zij zich wensen te begeven in het projectgebied.

 

Daarnaast verwijst de bezwaarindiener naar de wadi’s die volledig publiek toegankelijk zouden worden gemaakt, terwijl dit geenszins de bedoeling is. Het karrenspoor en de daartoe omliggende paden (o.a. secundaire padenstructuur) worden bestemd om openbaar gebruikt te worden, doch is het niet de bedoeling, noch is dit de intentie van de aanvrager, dat de wadi’s een openbaar gebruik zullen kennen. Bovendien zal er ook geen openbaar gebruik kunnen ontstaan gelet de wegenis voldoende duidelijk ingericht wordt, zowel in breedte als in uitrustingskeuze.

 

Daarnaast wordt ook verwezen naar het pad lopende achter de eengezinswoningen aansluitend op het speelbos (westelijke richting). Echter wordt hier enkel een private doorgang voorzien voor de eigenaars van de eengezinswoningen. Het pad getekend op het inplantingsplan en het rooilijnplan is slechts indicatief, waarbij dit pad nog verlegd zal worden overeenkomstig de vastgestelde rooilijnen. Gelet het gehele speelbos als publiek toegankelijk beschouwd wordt en de bedoeling erin bestaat de bospaden te ‘integreren’ in het speelbos, heeft de indicatieve aanduiding geen invloed op de mobiliteit.

 

Niettemin is het niet de bedoeling dat dit pad fungeert als ‘openbare’ weg, noch lijkt hiertoe het risico te bestaan aangezien de bospaden in het speelbos niet hierop rechtstreeks aansluiten maar een bochtweging maken richting de Bosstraat.

 

Tot slot verwijst de bezwaarindiener ook naar paden 4 en 5 zoals aangeduid in het bezwaarschrift, zijnde het pad lopende net voor de meergezinswoningen en een pad dat met een brug de verbinding maakt met het karrenspoor.

 

Ook hier kan verwezen worden naar de uitrusting van de secundaire padenstructuur, waar deze expliciet in grind aangelegd worden en niet in uitgewassen beton – waardoor het wegbeeld reeds duidelijk aanduidt dat deze paden geen openbare verbindingen zijn. Ter hoogte van de aanduiding ‘4’ is er wel tevens ook een openbare verbinding die over uitgewassen beton loopt, maar deze verbinding loopt duidelijk tussen de woonblokken in en leidt niet rechtstreeks naar de ingang ervan. Idem voor de verbinding aangeduid met ‘5’, aangezien daar uit de verhardingskeuze reeds blijkt dat er geen intentie is deze weg te bestemmen als openbare weg.

 

Zelfs in het geval er hier toch een sporadisch openbaar gebruik zou ontstaan/mogelijk zijn, wenst de gemeenteraad te benadrukken dat deze grondstroken enkel ten dienste staan van de woongelegenheden en deze in privaat beheer blijven waardoor niet voldaan is aan de definitie van artikel 2, 9e van het Decreet Gemeentewegen.

 

Minstens wenst de gemeenteraad op te merken dat het niet kadert in het algemeen belang om deze mee op te nemen op het rooilijnplan.

 

Wat de paden aangeduid in een lichtblauwe kleur betreft, werd reeds bij de bespreking van het rooilijnplan opgemerkt dat deze paden niet mee opgenomen worden binnen de nieuwe toekomstige rooilijnen maar wel duidelijk bestemd worden als gemeenteweg, gelet gebruikgemaakt wordt van artikel 26, §2 van het Decreet Gemeentewegen.

 

Aangezien artikel 2, 5e en artikel 16, §2 van het Decreet Gemeentewegen duidelijk vastleggen wat opgenomen moet worden in een rooilijnplan en artikel 26, §2 van hetzelfde decreet enkel voorziet in een afwijkende ‘realisatiewijze’, dienden deze wegen eveneens opgenomen te worden binnen de nieuwe toekomstige rooilijnen.

 

Artikel 11, §1 van het Decreet Gemeentewegen legt immers duidelijk de verplichting op om de breedte en ligging van gemeentewegen vast te leggen in een gemeentelijk rooilijnplan, waarbij artikel 26 van hetzelfde decreet enkel betrekking heeft op de ‘realisatieplicht’ – niet de verplichting om deze wegen wel of niet in het rooilijnplan op te nemen.

 

Deze laatste verplichting blijft in het licht van artikel 26 van het Decreet Gemeentewegen onverminderd bestaan, te meer het de ‘uitvoering’ van het rooilijnplan betreft – hetgeen een aanduiding van de rooilijnen vereist. Waardoor het gevoegde rooilijnplan bij de vergunningsaanvraag niet de vereiste duidelijkheid omvat.

 

Waardoor het bezwaar in de gegeven mate gegrond is.

 

De gemeenteraad merkt daarbij op dat zij deze onduidelijkheid in het rooilijnplan niet bij wijze van voorwaarden kan verduidelijken, aangezien een voorwaarde zou inhouden dat het rooilijnplan op essentiële wijze gewijzigd zal worden – hetgeen niet verenigbaar is met artikel 30 van het Omgevingsvergunningsdecreet.

 

Adviezen

Gelet op het openbaar onderzoek dat georganiseerd werd van 29 december 2024 tot en met 27 januari 2025; dat er 6 bezwaarschriften ingediend werden;

Gelet op het advies van de veiligheidscommissie ASTRID dd. 19 december 2024, gedeeltelijk voorwaardelijk gunstig.

Gelet op het advies van Agentschap Natuur en Bos dd. 23 december 2024, voorwaardelijk gunstig.

Gelet op het advies van de Vlaamse Milieumaatschappij (Advies grondwater Antwerpen) dd. 24 januari 2025, voorwaardelijk gunstig.

Gelet op het advies van de Vlaamse Milieumaatschappij (Advies Vergunning Afvalwater en Lucht) dd. 8 januari 2025, voorwaardelijk gunstig.

Gelet op het advies van het Departement Omgeving (milieu advies) dd. 20 januari 2025, ‘geen advies’.

Gelet op het advies van het Departement Omgeving (stedenbouwkundig advies) dd. 20 januari 2025, ‘geen advies’.

Gelet op het advies van het college van burgemeester en schepenen van de stad Lier van dd. 6 februari, voorwaardelijk gunstig;

Gelet op het advies van de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie zoals gevraagd op dd. 19 december 2024 en zoals nog niet ontvangen;

Gelet op het advies van Wyre dd. 27 augustus 2024, voorwaardelijk gunstig;

Gelet op het advies van Toegankelijk Vlaanderen (Inter) dd. 8 augustus 2024, voorwaardelijk gunstig;

Gelet op het advies van Pidpa (Distributie leidingen) dd. 8 augustus 2024, voorwaardelijk gunstig;

Gelet op het advies van Proximus dd. 26 augustus 2024, voorwaardelijk gunstig;

Gelet op het advies van Pidpa (riolering) dd. 19 augustus 2024, voorwaardelijk gunstig;

Gelet op het advies van Brandweerzone Rieverenland dd. 19 augustus 2024, voorwaardelijk gunstig;

Gelet op het advies van Fluvius System Operator dd. 16 mei 2024, voorwaardelijk gunstig;

Gelet op het voorwaardelijk gunstig advies van de Cel Publieke Ruimte;

Gelet op het voorwaardelijk gunstig advies van de Dienst Groen;

 

De gemeenteraad neemt kennis van de adviezen dewelke in grote mate aangeven dat het aangevraagde, waaronder de wegenis, onder voorwaarden gunstig geadviseerd kan worden. Echter merkt de gemeenteraad op dat geen van de adviezen betrekking heeft op het rooilijnplan en de decretale vereisten daartoe, dewelke substantieel van aard zijn. Artikel 16 van het Decreet Gemeentewegen legt immers de absolute minimale vereisten op waaraan een rooilijnplan dient te voldoen.

 

De gemeenteraad merkt echter op dat het rooilijnplan zoals dit op heden voorligt geenszins duidelijk is, noch voldoet aan de vereisten van artikel 16, §§2-3 van het Decreet Gemeentewegen (waaronder artikel 28 van hetzelfde decreet), waardoor de gemeenteraad hieraan niet haar goedkeuring kan verlenen.

 

In die zin wijkt de gemeenteraad af van de verleende adviezen, doch gaat zij niet in tegen een hierin geformuleerd standpunt doch merkt zij wel op dat op basis van haar eigen, exclusieve, beoordeling vaststaat dat de procedurele waarborg van artikel 12, §2 van het Decreet Gemeentewegen niet voldaan is en het rooilijnplan onvoldoende duidelijk is.

 

Volledigheidshalve merkt de gemeenteraad evenwel op dat de adviezen van Pidpa (Riolering), Wyre, Pidpa (Distributie leidingen), Proximus, Fluvius en de Brandweerzone Rivierenland bijgetreden kunnen worden in zoverre deze betrekking hebben op de ‘zaak van de wegen’ en de aanleg van nutsleidingen onder publieke wegenis. Evenwel met die opmerkingen dat de gemeenteraad de gemaakte opmerkingen bijtreedt, doch voorliggend niet overgaat tot goedkeuring van de ‘zaak van de wegen’.

 

Dezelfde opmerking geldt eveneens voor de adviezen van de Cel Publieke Ruimte en de Dienst Groen, doch met die opmerking dat deze dateren van vóór de gewijzigde projectinhoud, reeds gedeeltelijk zonder voorwerp gevallen zijn. Zo werd in de tussentijd een nieuw advies van Pidpa uitgebracht.

 

Echter blijven de meeste punten zoals opgenomen in hat advies van toepassing, behalve de punten 13 (vallen buiten het rooilijnplan) en 14 (in de tussentijd werden erfdienstbaarheden voorzien). Voor het overige kunnen de opmerkingen bijgetreden worden, doch kan evenwel niet overgegaan worden tot goedkeuring van de ‘zaak van de wegen’.

 

Algemene conclusie

Overwegende dat uit de voorgelegde aanvraag blijkt dat het rooilijnplan niet aanvaardbaar is, en de wegenis aanvaardbaar is in zoverre ook de wegen aangeduid in lichtblauwe kleur deel uitmaken van het beoogde toekomstig wegennet;

 

Overwegende dat het rooilijnplan niet voldoet aan de vereisten van artikel 16 en 12, §2, van het Decreet Gemeentewegen;

 

Overwegende dat de wegenis voldoende tegemoet komt aan de vereisten inzake verkeersveiligheid en leesbaar- en leefbaarheid, in zoverre de wegen aangeduid in lichtblauwe kleur hiervan deel uitmaken;

 

Overwegende dat aldus aan de gemeenteraad voorgesteld wordt om de rooilijn niet vast te stellen zoals aangeduid op het rooilijnplan opgesteld door Kegels Landmeter-studiebureau 21 oktober 2024, waarin duidelijk aangegeven wordt welke gedeelten kosteloos overgedragen zullen worden aan de gemeente op welke gedeelten er een erfdienstbaarheid van doorgang gevestigd zal worden.

 

Overwegende dat geen goedkeuring gehecht wordt aan de verklaring tot kosteloze grondafstand ten belope van een grondoppervlakte van 11.605 m², dewelke volledigheidshalve ook nog opgelegd zal worden als stedenbouwkundige last;

 

Overwegende dat het wegenisdossier niet goedgekeurd kan worden;

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de bezwaren en opmerkingen ontvangen tijdens het openbaar onderzoek en besluit deze voor wat de zaak van de wegen betreft ontvankelijk en deels gegrond te verklaren.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad weigert haar goedkeuring aan het rooilijnplan en het technisch dossier van de omgevingsvergunningsaanvraag

 

Artikel 3:

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

jurist

1

GD&A advocaten

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

dienst Omgeving

besluit overmaken aan de dienst Omgevingsberoepen van de provincie Antwerpen

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

SINT-GUMMARUSSTRAAT - GEDEMPTE VLIETEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

1. Situatieschets

Achter de woningen gelegen in de Sint-Gummarusstraat 9 tem 25, de oneven zijde, (en tussen de Binnen-Nete/Netearm) bevindt zich een gedempte vliet die volgens het kadaster eigendom is van Stad Lier. De vliet betreft een niet-geklasseerde onbevaarbare waterloop, kadastraal

gekend als LIER, 1ste Afd., Sie H, Nr. 70/2.

 

Doorheen de tijd werd de vliet na overwelving overbouwd en in de praktijk geïntegreerd in de achtertuinen van de woningen te Sint-Gummarusstraat 9 tem 25, de oneven zijde. Hierdoor is het eigendomsstatuut van de vliet onduidelijk.

 

De stad Lier streeft naar de revalorisatie van de voormalige Sint-Pietersvliet. Bij projecten in de nabijheid van het tracé wordt in overleg met alle betrokkenen onderzocht welke mogelijkheden er zijn om dit te realiseren. Het tracé loopt achter woningen en kent een gemengd gebruik, waarbij bepaalde delen eenvoudiger te herwaarderen zijn dan andere.

 

Op 2 december 2024 beslist het vast bureau om, binnen het project voor de herbestemming en restauratie van het Heilige Geestgebouw, de eertijds gedempte Sint-Pietersvliet opnieuw open te leggen en toegankelijk te maken. Dit gebeurt achter het Heilige Geestgebouw en langs het historische tracé links van het gebouw, palend aan de percelen Heilige Geeststraat 3 t.e.m. 6.

 

2. Historische context

Tot en met 1904 kan de vliet als waterloop waargenomen worden op historisch (beschikbaar) kaartmateriaal. Zodat aangenomen kan worden dat de vliet in de periode hierna werd gedempt (waarschijnlijk in de periode tussen 1904-1912, nu in de stad algemeen tot dan overdekkingswerken gebeurden, incl. de oude Grote Nete), vanaf wanneer de vliet niet langer als waterloop zichtbaar is op kaartmateriaal.

 

3. Brief van de bewoners van de Sint-Gummarusstraat

De juridische dienst ontving een brief van de bewoners van de Sint-Gummarusstraat hierover.

 

4. Eigendomsstatuut van de vliet: juridische analyse door GD&A

Het eigendomsrecht op een waterloop wordt in beginsel geacht toe te behoren aan de waterwegbeheerder. Aangezien het kadaster de stad Lier als eigenaar vermeldt, kan er van uitgegaan worden dat de stad instond voor het beheer en aldus initieel eigenaar was van de bedding.

 

Allicht kende de vliet oorspronkelijk een publieke bestemming (toelevering handelaars, afwatering), en kwalificeerde de vliet als behorende tot het openbaar domein van de stad Lier.

 

Openbare domeingoederen kunnen echter gedesaffecteerd worden, d.w.z. onttrokken worden aan het openbaar domein zodat ze voortaan tot het privaat domein van de overheid behoren. Dit onderscheid is van essentieel belang: het openbaar domein is namelijk buiten de handel, en dus (o.a.) niet vatbaar voor verjaring, terwijl het privaat domein wél in de handel is.

 

Een desaffectatie geschiedt in beginsel uitdrukkelijk, met name door een uitdrukkelijke overheidsbeslissing waarin de overheid aan een goed zijn bestemming tot het gebruik door eenieder ontneemt.

Meer gecontesteerd, doch in de rechtspraak al veelvuldig toegepast, is de stilzwijgende desaffectatie, d.w.z. het stellen van een handeling die noodzakelijk de desaffectatie veronderstelt, en waarbij dus de wil van de overheid om het goed aan het openbaar domein te onttrekken, ondubbelzinnig uit de feiten en omstandigheden blijkt. In de rechtspraak wordt hierin een restrictieve benadering aangenomen (bv. het feitelijk niet langer inzetten van een goed voor het publiek toont nog geen desaffectatie aan). De rechtbank van eerste aanleg te Gent nam in een arrest van 23 januari 2014 echter al aan dat de drooglegging van een rivier een daad van onttrekking aan het openbaar domein uitmaakte, zodat hier sprake was van een stilzwijgende desaffectatie, om vervolgens de verjaringsregeling toe te passen.

In casu werd de publieke bestemming (als waterloop ten behoeve van de handel en afwatering) omstreeks 1904-1912 verlaten, met name door de overdekking van de oude vliet. O.i. kan het feit van de overdekking anno 1904-1912, in samenhang gezien met het gedogen vanuit de stad inzake de navolgende private overbouwingen (o.a. zwembad en tuinkoten) -mogelijk zelfs specifiek toegelaten door de stad middels toekenning van een vergunning- en sinds jaar en dag bestaande private overgroeiingen, leiden tot de conclusie dat sprake is van stilzwijgende desaffectatie.

Dit betekent dat de percelen waarop destijds de oude vliet gesitueerd was, momenteel kwalificeren als privaat domein van de stad, en aldus vatbaar waren voor verjaring.

 

Opdat de aangelanden ook effectief eigendomsrechten zouden verwerven op deze percelen, is het nodig dat voldaan is aan de voorwaarden voor de verkrijgende verjaring. Dit betekent een voortdurend, ongestoord, openbaar en ondubbelzinnig bezit door de aangelanden (en evt. hun rechtsvoorgangers). Hiervoor was in beginsel een termijn van 30 jaar vereist, doch is dit sinds de inwerkingtreding van het nieuw goederenrecht op 1 september 2021 10 jaar (tenzij men te kwader trouw bezit, dan is de termijn nog steeds 30 jaar).

 

Het lijkt evenwel aannemelijk dat reeds voor de inwerkingtreding van het nieuw goederenrecht een voltooide verkrijgende verjaring kan worden ingeroepen, aangezien de overdekking waarschijnlijk al van 1904-1912 dateert, en de de facto aanwending van de vrijgekomen grond door de aangelanden mogelijk niet veel later een aanvang nam.

 

Dezelfde elementen als supra vermeld kunnen de verkrijgende verjaring door de aangelanden ondersteunen: het overbouwen van het perceel met tuinkoten, een zwembad, scheidingsmuren, terras… alsook de overgroeiing van privaat groen (hagen, bomen).

Het nieuwe goederenrecht bepaalt dat de verkrijgende verjaring voortaan wordt vastgesteld hetzij door rechterlijke uitspraak, met de bezitter als eiser of verweerder, hetzij door akkoord tussen de titularis die het bezit verloren heeft en de bezitter, hetzij door eenzijdige verklaring van de titularis die het bezit verloren heeft.

 

De verkrijgende verjaring door de aangelanden lijkt o.b.v. de overbouwingen (al dan niet vergund), afsluitingen en overgroeiingen mogelijk van toepassing te zijn, met aldus de overdracht van de eigendomsrechten op het perceel/de percelen waarop de oude vliet gesitueerd was naar de aangelande eigenaars – een rechterlijk vonnis/een overeenkomst/een eenzijdige akte kunnen deze eigendomsoverdracht bevestigen, maar dit doet geen afbreuk aan het reeds tot stand gekomen zijn van de eigendomsoverdracht bij aanvang van het bezit door de aangelanden.

 

Indien de stad thans wil overgaan tot wederopenlegging van de oude vliet ter hoogte van de woningen Sint-Gummarusstraat 9 tem 25, zal men hierbij potentieel stuiten op verzet vanwege de aangelanden, die menen het eigendomsrecht op dit perceel te kunnen claimen.

 

Eén en ander kan finaal resulteren in een vordering in rechte voor de burgerlijke rechtbank, waarbij de stad ten opzichte van de aangelande-bezitters gehouden is het bewijs te leveren dat geen verkrijgende verjaring tot stand gekomen is, en men aldus (nog steeds) eigenaar is van het perceel/de percelen waarop de oude vliet gesitueerd was.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert als volgt: Gelet op het juridisch advies van GD&A waaruit blijkt dat de voorwaarden voor verkrijgende verjaring voldaan zijn, is het aangewezen om in te gaan op het voorstel van de bewoners ter hoogte van de woningen Sint-Gummarusstraat 9 tem 25, namelijk de overdracht van de eigendom tegen een symbolische euro. De kosten voor de overdracht dienen ten laste te zijn van de verkrijgers.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Art. 3.26 Verkrijgende verjaring van zakelijke rechten in het algemeen van het burgerlijke wetboek

 

Argumentatie

Er kan minstens impliciet aangenomen worden dat de gedempte vliet ter hoogte van de woningen Sint-Gummarusstraat 9 tem 25 door middel van desaffectatie niet langer behoort tot het openbaar domein van de Stad Lier. Bijgevolg werd het opgenomen in de private eigendom. Hierdoor werd het vatbaar voor verkrijgende verjaring. Uit bovenstaande analyse blijkt dat de voorwaarden voor verkrijgende verjaring reeds voldaan zijn.

 

Daarom overweegt de gemeenteraad om de vliet ter hoogte van de woningen Sint-Gummarusstraat 9 tem 25 over te dragen aan een symbolische euro aan de aanpalende eigenaars op voorwaarde dat de bijhorende kosten (landmeter- en notariskosten) ten laste zijn van de aangelanden.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het perceel dat kadastraal gekend is als LIER, 1ste Afd., Sie H, Nr. 70/2 over te dragen tegen een symbolische euro aan de aanpalende eigenaars op voorwaarde dat zij instaan voor de bijhorende kosten (landmeter- en notariskosten).

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

MARNIXDREEF - BIST - RAVENSTIJN - KESSELSESTEENWEG (VENTWEG). SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PIDPA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad heeft in zitting van 26 september 2022 goedkeuring gehecht aan de overeenkomst met Pidpa voor het extern rioolbeheer (HidroSan).

Het college heeft in zitting van 16 september 2024 goedkeuring gehecht aan het voorontwerp voor de weg- en rioleringswerken in de Marnixdreef - Bist.

 

Feiten en context

Het stadsbestuur wenst volgende werken uit te voeren:

        heraanleg wegenis

        aanleg nieuwe fietsinfrastructuur.

 

Pidpa wenst tegelijk volgende werken uit te voeren:

        aanleg DWA-riolering en RWA-riolering

        optimale afkoppeling van hemelwater

        plaatsen van een drinkwater toevoerleiding diameter 900.

 

Voor dit project werd projectfiche (subsidieaanvraag) goedgekeurd door de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij). Het dossier werd door VMM opgedragen op een subsidieprogramma.

 

Bij Pidpa is dit project gekend als K-23-033: wegen- en rioleringswerken in Marnixdreef - Bist - Ravenstijn - Kesselsesteenweg (ventweg).

Beide partijen (stad Lier en Pidpa) zijn van oordeel dat de werken en de opdracht in het algemeen belang dienen te worden samengevoegd.

Pidpa heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst opgesteld

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

De samenwerkingsovereenkomst dient te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Lier en Pidpa voor de weg- en rioleringswerken in de Marnixdreef - Bist - Ravenstijn - Kesselsesteenweg (ventweg).

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

INNAME BOSSTRAAT 6 - 8 EN DEELS VRUCHTGEBRUIK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de heraanleg van de Bosstraat werd er een akkoord bekomen met de eigenaars van de gronden gelegen ter hoogte van de Bosstraat nummers 6 - 8.

 

Er dienen 5 innames te gebeuren.

 

Eerste inname

De eerste inname betreft een strook grond dat deels beschreven wordt op het plan in bijlage genaamd '20240219 rooilijnplan bosstraat_OMV_2023117873' als lot .5. Deze strook loopt verder naar de Frans Boogaertslaan, zoals aangeduid op het plan in bijlage genaamd 'rooilijnplan bosstraat'.

 

Deze strook heeft een belangrijke waarde voor de eigenaars. Daarom wordt er niet gekozen voor een overdracht van de volle eigendom. De eigenaars zijn akkoord om de blote eigendom over te dragen aan de stad. Bijgevolg houden ze nog het vruchtgebruik in handen. Dit wordt toegestaan op voorwaarde dat

- het vruchtgebruik eindigt bij het overlijden van de vruchtgebruiker, zoals gebruikelijk, enerzijds,

- en het vruchtgebruik anderzijds eindigt wanneer het vruchtgebruik op eender welke wijze  wordt overgedragen. Er geldt dus een uitdrukkelijk verbod op de vervreemding van het vruchtgebruik.

Het vruchtgebruik wordt aangegaan voor een onbepaalde duur.

 

De stad betaalt tevens een vergoeding van 15.000 euro aan de eigenaars.

 

De overige innames

De overige innames worden aangeduid als innames 12 13, 14 en 15 op het plan in bijlage genaamd '3764 P2A Bosstraat 1 - 30 innameplan, Lier'.

Deze loten worden gratis en dus zonder vergoeding afgestaan aan de stad door de eigenaars.

 

De stad neemt alle op deze innames aanwezige constructies en aanwezige goederen (zoals begroeiing) over zonder hiervoor een vergoeding verschuldigd te zijn. De stad kan de afstanddoener niet verplichten tot ontruiming en eventuele kosten van ontruiming kunnen niet op de afstanddoener verhaald worden.

 

Om de innames notarieel te verlijden dient er een notaris aangesteld te worden.

 

Adviezen

De dienst openbaar domein adviseert positief.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om akkoord te gaan met de volgende principes:

        Lot 5 zoals aangeduid op het plan in bijlage genaamd '20240219 rooilijnplan bosstraat_OMV_2023117873' en op het plan in bijlage genaamd 'rooilijnplan bosstraat' wordt in blote eigendom overgedragen aan de stad.  De stad betaalt hiervoor een vergoeding van 15.000 euro. De eigenaars behouden het vruchtgebruik op voorwaarde dat

        het vruchtgebruik eindigt bij het overlijden van de vruchtgebruiker, zoals gebruikelijk, enerzijds,

        en het vruchtgebruik anderzijds eindigt wanneer het vruchtgebruik op eender welke wijze wordt overgedragen. Er geldt dus een uitdrukkelijk verbod op de vervreemding van het vruchtgebruik.

        Innames 12 13, 14 en 15 zoals aangeduid op het plan in bijlage genaamd '3764 P2A Bosstraat 1 - 30 innameplan, Lier' worden gratis afgestaan aan de stad door de eigenaars. 

 

De stad neemt alle op deze innames aanwezige constructies en aanwezige goederen (zoals begroeiing) over zonder hiervoor een vergoeding verschuldigd te zijn. De stad kan de afstanddoener niet verplichten tot ontruiming en eventuele kosten van ontruiming               kunnen niet op de afstanddoener verhaald worden.

 

Financiële weerslag

Er dient een budgetverschuiving te gebeuren van de actie 01/04/SAP/01/21 Tramweglei van 15.000 euro naar 01/04/SAP/01/38 Bosstraat 1 - 30. Er zijn voldoende kredieten van 2024 beschikbaar, deze worden overgedragen naar 2025.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de volgende principes:

        Lot 5 zoals aangeduid op het plan in bijlage genaamd '20240219 rooilijnplan bosstraat_OMV_2023117873' en op het plan in bijlage genaamd 'rooilijnplan bosstraat' wordt in blote eigendom overgedragen aan de stad. Deze strook loopt verder naar de Frans Boogaertslaan, zoals aangeduid op het plan in bijlage genaamd 'rooilijnplan bosstraat'. De stad betaalt hiervoor een vergoeding van 15.000 euro. De eigenaars behouden het vruchtgebruik op voorwaarde dat het vruchtgebruik eindigt bij het overlijden van de vruchtgebruiker, zoals gebruikelijk, enerzijds, en het vruchtgebruik anderzijds eindigt wanneer het vruchtgebruik op eender welke wijze wordt overgedragen. Er geldt dus een uitdrukkelijk verbod op de vervreemding van het vruchtgebruik.

        Innames 12 13, 14 en 15 zoals aangeduid op het plan in bijlage genaamd '3764 P2A Bosstraat 1 - 30 innameplan, Lier' worden gratis afgestaan aan de stad door de eigenaars. 

 

De stad neemt alle op deze innames aanwezige constructies en aanwezige goederen (zoals begroeiing) over zonder hiervoor een vergoeding verschuldigd te zijn. De stad kan de afstanddoener niet verplichten tot ontruiming en eventuele kosten van ontruiming kunnen niet op de afstanddoener verhaald worden.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

AANKOOP DRIE PERCELEN FORTWEG OCMW-LIER AAN STAD LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Stad Lier heeft interesse in de aankoop van drie percelen die eigendom zijn van OCMW-Lier met als bestemming landbouw en landelijk gelegen nabij het fort van Lier aan de Fortweg. De percelen zijn kadastraal gekend als Lier 2e afdeling, sectie C nrs. 513, 514/E en 525/A met een totale kadastrale oppervlakte van 35.600 m².

Er is een schattingsverslag opgesteld op 4 december 2023 door schatters-expert Koen Stevens. De gronden worden gewaardeerd op € 342.000,00.

 

Deze gronden moeten onderhands aangekocht worden door Stad Lier om te voldoen aan de voorwaarden die nodig zijn om in de aanmerking te komen voor de subsidies voor bebossing in Lier. De aanvraag voor de subsidies is al ingediend in december 2023.

 

In december 2023 werd door de stad een aanvraag ingediend voor de "Nieuwe Aankoopsubsidie". Deze subsidie kan maximaal 7 EUR/m² dekken (tot 90% van het aankoopbedrag), met een plafond van 250.000 EUR. De subsidie wordt verstrekt onder de opschortende voorwaarde dat de percelen binnen drie jaar na het verkrijgen van de subsidie daadwerkelijk bebost worden.

De onderhandse verkoop is noodzakelijk om de voorwaarden voor de subsidie te vervullen, aangezien de subsidie alleen verstrekt wordt wanneer de percelen aan de stad verkocht worden en de bebossing binnen de gestelde termijn wordt gerealiseerd.

 

Adviezen

Dienst vastgoed geeft positief advies voor de onderhands aankoop van drie percelen van het OCMW Lier.

 

Juridische grond

artikel 41, tweede lid, 11° Decreet lokaal bestuur

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om notaris Van Cauwenbergh uit Lier aan te stellen om over te gaan tot de onderhandse verkoop.

 

De gemeenteraad overweegt goedkeuring te verlenen voor de aankoop van de drie percelen, kadastraal bekend als Lier 2e afdeling, sectie C nummers 513, 514/E en 525/A, die momenteel eigendom zijn van het OCMW Lier. De aankoop zal plaatsvinden door Stad Lier tegen de schattingsprijs van € 342.000,00, zoals vastgesteld in het bijgevoegde schattingsverslag.

 

Financiële weerslag

Het budget voor de aankoop is voorzien op actie 01/04/SAP/02/02 - Aanplanting nieuwe bomen en struiken (bebossingsactie) Budgetsleutel 22000000 - Stad.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de drie percelen, kadastraal gekend als Lier 2e afdeling, sectie C nrs. 513, 514/E en 525/A, onderhands aan te kopen door Stad Lier. De aankoop zal plaatsvinden tegen de schattingsprijs van € 342.000,00, zoals vastgesteld in het bijgevoegde schattingsverslag.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

GRATIS OVERDRACHT DORPSSTRAAT AAN GO-ONDERWIJS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Middels de akte verleden door vastgoedtransacties op 29 juni 2020 werd stad Lier eigenaar van het perceel dat ten kadaster gekend is als 12019B0567/L en een oppervlakte heeft van 859 m². De afstanddoener was het GO-onderwijs. De overdacht gebeurde in het kader van de verbreding van de straat.

 

Op 23 oktober 2023 keurde de gemeenteraad echter de rooilijnwijziging goed, volgend uit de omgevingsvergunning nr 2023/52.

De gemeenteraad besliste dat '(...)de grondafstand van GO naar stad Lier moest worden aangepast. De akte van grondafstand werd verleden op 29 juni 2020. (...)'

 

Feiten en context

Ten gevolgde van de gemeenteraadsbeslissing van 23 oktober 2023 dient de grondafstand van 29 juni 2020 deels ongedaan gemaakt te worden. Er werd destijds 859 m² overgedragen aan de Stad. Er dient een wederafstand te gebeuren van 241 m² van de stad Lier aan het GO-onderwijs.

 

Vastgoedtransacties maakte de ontwerpakte op en deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte betreffende de kosteloze overdracht aan het GO-onderwijs van het perceel met toekomstig kadasternummer 12019B0567/S goed te keuren.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte betreffende de kosteloze overdracht van het perceel met toekomstig kadasternummer 12019B0567/S goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

OVEREENKOMST MET DE VLAAMSE WATERWEG BETREFFENDE HET NEMEN VAN MAATREGELEN BIJ STORM OF WERKEN T.H.V. STADSVESTEN - ADDENDUM. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in zitting van 9 december 2019 goedkeuring gehecht aan het erfgoedbeheerplan stadsvesten.

De gemeenteraad heeft in zitting van 26 juni 2023 goedkeuring gehecht aan de overeenkomst betreffende het nemen van maatregelen bij storm of werken t.h.v. de stadsvesten.

 

Feiten en context

In het erfgoedbeheerplan stadsvesten werd een maatregel (nr. 29) opgenomen voor het plaatsen van slagbomen ter afsluiting van de stadsvesten bij stormweer of bij werken.

Er werd een houten slagboom geplaatst op het jaagpad op de linkeroever van de Nete-afleiding ter hoogte van de Stuwbrug te Lier. Hiervoor werd een overeenkomst goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 juni 2023.

Er werden nog bijkomend drie houten slagbomen geplaatst op het jaagpad op de rechteroever van de Beneden-Nete ter hoogte van de verbindingsweg naar het stadspark (zie plan in bijlage).

Voor het plaatsen van deze 3 slagbomen heeft De Vlaamse Waterweg een addendum op de overeenkomst (GR 26/06/2023) opgesteld.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

Het addendum aan de overeenkomst dient te worden voorgelegd ter goedkeuring aan de gemeenteraad.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het addendum aan de overeenkomst van De Vlaamse Waterweg betreffende het nemen van maatregelen bij storm of werken t.h.v. de stadsvesten goed.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

HERSTELLEN VAN KASSEIBESTRATING OP VERSCHILLENDE LOCATIES OP GRONDGEBIED VAN LIER - DIENSTJAAR 2023. EINDAFREKENING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in zitting van:

        19 december 2022 de opdracht voor het herstellen van kasseibestrating op verschillende locaties op grondgebied van Lier toegewezen aan A.G.B.b bv uit Arendonk voor een bedrag van 116.975,00 euro exclusief btw of in totaal 141.539,75 euro inclusief btw.

        3 juli 2023 goedkeuring gehecht aan verrekening nr. 1 voor de herstellingen van het Zimmerplein (74 m²) uit te breiden naar 820 m², nl. de ganse zone in de rijbaan vanaf de Gevangenepoort tot aan voorgevellijn Zimmertoren mits 23.722,17 euro exclusief btw of in totaal 28.765,54 euro inclusief btw.

        2 oktober 2023 goedkeuring gehecht aan verrekening nr. 2 voor wijziging voegvulling en legbed aan Zimmerplein en Sint-Jansbrug voor een bedrag van 18.422,55 euro exclusief btw of in totaal 22.291,29 euro inclusief btw.

Op 5 december 2023 werd een proces-verbaal van voorlopige oplevering opgesteld voor de locaties: Strijpensveld/Lookstraat, Koepoortstraat, Aragon- en Kerkstraat, en een proces-verbaal van ingebruikname voor het Zimmerplein. 

 

Feiten en context

De eindafrekening werd opgesteld door het technisch bureau - openbaar domein, als volgt gedetailleerd :

 

Toewijzingsbedrag, exclusief btw

116.975,00 euro

Verrekening nr. 1 (cbs 3/07/2023)

23.722,17 euro

Verrekening nr. 2 (cbs 2/10/2023)

18.422,55 euro

Optionele post nr. 1 :

extra herstellingswerken aansluitend aan de werfzone

1.860,65 euro

Optionele post nr. 2 : 

bed van zand voor bestrating van in rijen te leggen kasseien

145,25 euro

Optionele post nr. 3 :

voegvulling van zand

210,50 euro

Optionele post nr. 4 :

extra signalisatie en aan en afvoer voor de onderbreking van de Sint-Gummarusprocessie

5.184,00 euro

Optionele post nr. 5 :

Extra signalisatie en verzekering Zimmerplein en Sint-Jansbrug

5.822,20 euro

Optionele post nr. 6 :

Ophalen putten

3.429,05 euro

Afrekening V.H. in meer

24.732,93 euro

Afrekening V.H. in min

-22.835,05 euro

Herziening

niet van toepassing

Sub. totaal

177.669,25 euro

btw, 21%

37.310,54 euro

ALGEMEEN TOTAAL

214.979,79 euro

 

In het kader van artikel 38/1 van het KB uitvoering van overheidsopdrachten kan een aanvullende opdracht toegewezen worden aan de oorspronkelijke opdrachtnemer tot maximaal 50% van de waarde van de oorspronkelijk opdracht.

De eindafrekening bedraagt 47,33% meer ten opzichte van het toewijzingsbedrag.

De eindafrekening dient goed gekeurd te worden door de gemeenteraad van 24 februari 2025 voor het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die een bijkomende uitgave van meer dan 20% met zich meebrengen.

 

Juridische grond

Uitvoeringsbesluit overheidsopdrachten.

Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/KAP/03/05

Onderhoud wegeninfrastructuur.

 

De eindafrekening bedraagt 177.669,25 euro exclusief btw of in totaal 214.979,79 euro inclusief btw.

Vorderingsstaat nr. 4 (= eindstaat) ten bedrage van 36.237,30 euro exclusief btw of in totaal 43.847,13 euro inclusief btw dient nog betaalbaar gesteld te worden.

 

Op actie 01/04/KAP/03/04 onderhoud wegeninfrastructuur - budgetsleutel 22400500 is er nog een openstaande aanwending AW 2024/5162 ten bedrage van 21.463,92 euro.

Er dient bijkomend 22.383,21 euro te worden aangewend. Op bovenstaande actie/budgetsleutel is nog een beschikbaar budget van 110.320,30 euro. 

 

Een visum van de financieel directeur is vereist. De financieel directeur verleende zijn visum op 3 februari 2025.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de eindafrekening voor het herstellen van kasseibestrating op verschillende locaties op grondgebied van Lier voor het dienstjaar 2023 ten bedrage van 177.669,25 euro exclusief btw of in totaal van 214.979,79 euro inclusief btw, uitgevoerd door A.G.B.b bv goed.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

HERSTELLEN ASFALTWEGEN EN AANBRENGEN VAN WEGMARKERINGEN OP GRONDGEBIED VAN LIER, KONINGSHOOIKT EN BOECHOUT - DIENSTJAAR 2024. EINDAFREKENING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in zitting van :

        29 april 2024 de opdracht voor het herstellen van asfaltwegen en aanbrengen van wegmarkeringen dienstjaar 2024 toegewezen aan Colas Noord NV voor een bedrag van 261.053,95 euro exclusief btw of in totaal 315.875,28 euro inclusief btw.

        13 mei 2024 goedkeuring gehecht aan verrekening nr. 1 voor het uitvoeren van een  asfaltrenovatie in Tallaart voor een bedrag van 8.482,53 euro exclusief btw of in totaal 10.263,86 euro inclusief btw.

        27 januari 2025 goedkeuring gehecht aan de voorlopige oplevering van de opdracht (17 januari 2025).

 

Feiten en context

De asfalteringswerken (Leuvensevest, Mechelbaan, Van Boeckellaan, Beatrijslaan, Hagenbroeksesteenweg, Bernard Van Hoolstraat, Soeteweide zijtak nr. 37-39, Vinkenstraat (grensweg Lier - Boechout) en Tallaart (OP1) werden uitgevoerd door Colas Noord NV.

De eindafrekening werd opgesteld door het technisch bureau - openbaar domein, als volgt gedetailleerd :

 

Toewijzing, exclusief btw

€ 261.053,95

OP 1 - verrekening Tallaart (cbs 13.05.2024)

€ 9.256,35

OP 2 - verrekening afvoeren teerhoudende asfalt op onderstaande locaties :
- Leuvensevest
- Vinkenstraat
- Van Boeckellaan
- Beatrijslaan

€ 72.380,81

OP 3 - verrekening minprijs voor AB-4C (toplaag)

€ - 7.746,53

Afrekening V.H. in meer

€ 24.280,79

Afrekening V.H. in min

€ - 27 695,93

TOTAAL

€ 331.529,44

Herziening op posten 'asfalt':  posten 8, 9 en 10

€ 93,65

Herziening op andere posten

€ 1.700,99

Totaal

€ 333.324,08

btw, 21%

€ 69.998,06

ALGEMEEN TOTAAL

€ 403.322,14

 

Verrekening nr. 2 (OP2) : teerhoudende asfalt :

Aan Leuvensevest, Vinkenstraat, Van Boeckellaan en Beatrijslaan werd teerhoudende asfalt verwijderd. Hiervoor heeft Colas Noord een verrekening (OP 2) opgesteld  voor het afvoeren van 735,44 ton teerhoudende asfalt :

- vrachtwagen per uur : 93 x 117,50 €/u = 10.927,50 euro

- Factuur afvoer teer + 10,8% = 57.040,73 euro

- verlies freesmateriaal : 6 €/ton x 735,44 ton = 4.412,64 euro

Verrekening (OP2) bedraagt in totaal 72.380,87 euro exclusief btw. 

 

Verrekening (OP3): Gewijzigde toplaag:

In het bestek was voorzien om een toplaag type SMA-C2 met polymeerbitumen , dikte E = 4cm aan te leggen.

Voor onderstaande locaties is gekozen om een toplaag AB-4C aan te leggen :

        Vinkenstraat

        Tallaart

        Soeteweiden zijtak 37-39

        Beatrijslaan.

De aannemer heeft hiervoor verrekening nr. 3 opgesteld voor een minprijs van -7.746,53 euro exclusief btw.

 

De eindafrekening bedraagt 28,30% meer ten opzichte van het toewijzingsbedrag.

 

In het kader van artikel 38/1 van het KB uitvoering van overheidsopdrachten kan een aanvullende opdracht toegewezen worden aan de oorspronkelijke opdrachtnemer tot maximaal 50% van de waarde van de oorspronkelijk opdracht.

De eindafrekening dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad van 24 februari 2025 voor het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die een bijkomende uitgave van meer dan 20% met zich meebrengen.

 

De Vinkenstraat ligt gedeeltelijk op grondgebied van Boechout. Het gemeentebestuur van Boechout gaf haar akkoord op de vorderingsstaat ingediend door Colas Noord NV.

De uitgevoerde werken in de Vinkenstraat bedragen 39.780,43 euro exclusief btw, inclusief herziening.

Dit bedrag dient voor een gedeelte van 50% doorgerekend te worden aan het gemeentebestuur van Boechout, zijnde : 19.890,21 euro exclusief btw, inclusief herziening of in totaal  24.067,16 euro inclusief btw.

 

Juridische grond

Uitvoeringsbesluit overheidsopdrachten.

Decreet Lokaal Bestuur.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/KAP/03/05

Onderhoud wegeninfrastructuur

 

De eindafrekening bedraagt 333.324,08 euro exclusief btw, inclusief herziening of in totaal 403.322,14 euro inclusief btw.

 

AW 2024/29338 : 315.875,28 euro

AW 2024/32757 : 10.263,86 euro.

 

Er dient een bijkomende aanwending gemaakt te worden voor een bedrag van 77.183,00 euro inclusief btw.

 

De kosten voor het asfalteren van de Vinkenstraat worden voor een aandeel van 50% doorgerekend aan het gemeentebestuur van Boechout, zijnde 19.890,21 euro exclusief btw, inclusief herziening of in totaal 24.067,16 euro inclusief btw.

 

Een visum van de financieel directeur is vereist. De financieel directeur verleende zijn visum op 10 februari 2025.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stijn Coenen, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de eindafrekening voor herstellen asfaltwegen voor het dienstjaar 2024 goed voor een bedrag van 333.324,08 euro exclusief btw, inclusief herziening of in totaal 403.322,14 euro inclusief btw

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

LOKALE POLITIE LIER - BEGROTING 2025 - GOEDKEURING DOOR FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

De stad ontving de brief dd. 22 januari 2025 i.v.m. goedkeuring  van de begroting 2025 van de lokale politie Lier door het Federaal Toezicht Lokale Politie.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 22 januari 2025 i.v.m. goedkeuring  van de begroting dienstjaar 2025  van de lokale politie Lier door het Federaal Toezicht Lokale Politie.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

KLACHT OVER WIJZIGING SUBSIDIEVOORWAARDEN ZONDER TIJDIGE VERWITTIGING. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 27 november 2024 werd een klacht tegen de stad over wijziging subsidievoorwaarden zonder tijdige verwittiging ingediend.

 

Op 24 januari 2025 ontvingen we antwoord van het agentschap binnenlands bestuur.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. artikel 333, tweede lid

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

SOLAG - SAMENSTELLING RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 24 maart 2014 keurde de gemeenteraad het reglement goed met betrekking tot de samenstelling van de raad van bestuur SOLag. In zitting van 27 januari 2025 kende de gemeenteraad het aantal plaatsen in de raad van bestuur SOLag toe per fractie, met name:

        7 zetels voor N-VA

        1 zetel voor Lokaal Liberaal

        1 zetel voor Missie2500

        1 zetel voor Vooruit

        1 zetel voor Vlaams Belang

 

Elke fractie diende aansluitend binnen de 10 kalenderdagen (en ten laatste op 7 februari 2025) bij de algemeen directeur Staf Lier/OCMW Lier en de voorzitter van de gemeenteraad per email de kandidaturen in te dienen waarbij steeds 2 kandidaten van een verschillende gender dienen worden voorgesteld met aanduiding van de voorkeurkandidaat.

Feiten en context

Volgende kandidaten werden ingediend waarbij de eerst opgesomde kandidaat als voorkeurkandidaat werd voorgedragen:

 

Voor N-VA (7 zetels):

1. Voorkeurkandidaat: Bert Wollants Tweede kandidaat: Mara Op de Beeck

2. Voorkeurkandidaat: Anja De Wit Tweede kandidaat: Piet De Zaeger

3. Voorkeurkandidaat: Thomas Wellens Tweede kandidaat: Martine Van De Kuylen

4. Voorkeurkandidaat: Ann Van Craen Tweede kandidaat: Marc Franquet

5. Voorkeurkandidaat: Stijn Vaessens Tweede kandidaat: Frédérique De Smet

6. Voorkeurkandidaat: Annabel Tavernier Tweede kandidaat: Xander De Vos

7. Voorkeurkandidaat: Toon Vaessens Tweede kandidaat: Ilse Van Wichelen

 

Voor Lokaal Liberaal (1 zetel):

  1. Voorkeurkandidaat: Thomas Vanhoutte Tweede kandidaat: Lise Hellemans

 

Voor Missie2500 (1 zetel):

  1. Voorkeurkandidaat: Artur Issaev Tweede kandidaat: Hilde Carens

 

Voor Vooruit (1 zetel):

  1. Voorkeurkandidaat: Jan Huysman Tweede kandidaat: Maïa Soucy

 

Voor Vlaams Belang (1 zetel):

  1. Voorkeurkandidaat: Sander Roelandt Tweede kandidaat: Ellen Lissens

 

Er werden geen ongeldige kandidaturen ingediend. De voorgedragen kandidaten beantwoorden individueel aan de voorwaarden opgesomd in het reglement samenstelling Raad van Bestuur.

Op basis van de voorkeurkandidaten is de gendervoorwaarde niet voldaan en dient er een doorselectie te gebeuren. Deze doorselectie gebeurt aan de hand van lottrekking door het jongste lid van de gemeenteraad. Gezien er maximaal 2/3 van hetzelfde geslacht mag zijn, betekent dit voor 11 geldige voordrachten dat er maximaal 7,33 van hetzelfde geslacht zijn, zodat er ofwel maximaal 7 mannen (en dus 4 vrouwen) mogen worden aangeduid (of vice versa). De gemeenteraad bepaalt de verdeling van het aantal zetels pro rata over enerzijds de partijen die in het college van burgemeester en schepenen vertegenwoordigd zijn (meerderheid, zijnde 2 partijen) en anderzijds de partijen die louter in de gemeenteraad zetelen (oppositie, tevens 3 partijen). De uitkomst van de berekening van de zetelverdeling wordt afgerond naar het dichtstbijzijnde geheel getal zodat voldaan wordt aan de gendervoorwaarde. Gezien de geldige voordrachten verspreid moeten worden over de meerderheidspartijen en de oppositiepartijen waarbij er 4 vrouwelijke zetels moeten worden verspreid, betekent dit 2V zetels voor meerderheidspartijen en 2V over oppositiepartijen; daar er echter reeds 3V als voorkeurkandidaat zijn voorgesteld door de meerderheidspartijen dient er nog 1V gevonden te worden bij de oppositiepartijen, met name die fracties die een voorkeurkandidaat hebben voorgesteld die in overtal is inzake gendervoorwaarde.Zowel Vlaams Belang, Vooruit  als Missie 2500 hebben een mannelijke voorkeurkandidaat voorgesteld, zodat lottrekking moet bepalen welke van deze partijen hun voorkeurkandidaat dient te vervangen door hun tweede (vrouwelijke) kandidaat zodat er in totaal 4 vrouwen zullen zetelen in de raad van bestuur SOLag.

De lottrekking bepaalt dat de fractie Vooruit niet haar voorkeurkandidaat kan laten zetelen in de raad van bestuur SOLag maar wel haar tweede kandidaat, zijnde Mevr Maïa Soucy (Vooruit) naargelang de fractie die door de lottrekking bepaald is geweest zodat deze vrouwelijke kandidaat als vierde vrouwelijke kandidaat zal zetelen in de raad van bestuur SOLag.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art. 235

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist tot aanvaarding van volgende geldige kandidaturen:

 

Voor N-VA (7 zetels):

1. Voorkeurkandidaat: Bert Wollants Tweede kandidaat: Mara Op de Beeck

2. Voorkeurkandidaat: Anja De Wit Tweede kandidaat: Piet De Zaeger

3. Voorkeurkandidaat: Thomas Wellens Tweede kandidaat: Martine Van De Kuylen

4. Voorkeurkandidaat: Ann Van Craen Tweede kandidaat: Marc Franquet

5. Voorkeurkandidaat: Stijn Vaessens Tweede kandidaat: Frédérique De Smet

6. Voorkeurkandidaat: Annabel Tavernier Tweede kandidaat: Xander De Vos

7. Voorkeurkandidaat: Toon Vaessens Tweede kandidaat: Ilse Van Wichelen

 

Voor Lokaal Liberaal (1 zetel):

  1. Voorkeurkandidaat: Thomas Vanhoutte Tweede kandidaat: Lise Hellemans

 

Voor Missie2500 (1 zetel):

1. Voorkeurkandidaat: Artur Issaev Tweede kandidaat: Hilde Carens

 

Voor Vlaams Belang (1 zetel):

  1. Voorkeurkandidaat: Sander Roelandt Tweede kandidaat: Ellen Lissens

 

Voor Vooruit (1 zetel):

Voorkeurkandidaat: Jan Huysman Tweede kandidaat: Maïa Soucy

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist op basis van lottrekking dat de fractie Vooruit een vrouwelijke kandidaat dient af te vaardigen voor de raad van bestuur SOLag in plaats van hun mannelijke voorkeurkandidaat.

 

Art. 3 :

De gemeenteraad beslist tot volgende samenstelling van de raad van bestuur SOLag:

 

Voor N-VA (7 zetels):

1. Bert Wollants

2. Anja De Wit

3. Thomas Wellens

4. Ann Van Craen

5. Stijn Vaessens

6. Annabel Tavernier

7. Toon Vaessens

 

Voor Lokaal Liberaal (1 zetel):

8. Thomas Vanhoutte

 

Voor Missie2500 (1 zetel):

9. Artur Issaev

 

Voor Vlaams Belang (1 zetel):

  1. Sander Roelandt

 

Voor Vooruit (1 zetel):

  1. Maïa Soucy

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 28 FEBRUARI 2025 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 28 februari 2025 om 18.00 uur. De locatie van de vergadering zal later doorgegeven worden.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

3.

Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen betreffende de aanduiding van kandidaat-leden met raadgevende stem voor de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

4.

Vaststelling van de rangorde van de aangeduide kandidaat-leden met raadgevende stem voor de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Vaststelling van de vergoeding voor de leden van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 28 februari 2025 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

Gelet op de voorstellen betreffende de agendapunten van de algemene vergadering van 28 februari 2025, zoals geformuleerd door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in vergadering van 24 januari 2025.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inz. artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden;

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017 en 14 december 2018;

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

11 onthoudingen: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Sander Roelandt en Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van 28 februari 2025 goed met volgende agenda.

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

3.

Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen betreffende de aanduiding van kandidaat-leden met raadgevende stem voor de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

4.

Vaststelling van de rangorde van de aangeduide kandidaat-leden met raadgevende stem voor de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Vaststelling van de vergoeding voor de leden van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 28 februari 2025 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

IKA - AANSTELLEN VAN BESTUURDER VOOR RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging IKA, investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 9 januari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA op 17 maart 2025 om 18.30 uur in de E 10 Hoeve, Kapelstraat 8 a, 2960 Brecht.

 

De agenda van deze algemene vergadering bestaat uit 1 agendapunt, nl.

1. Statutaire benoemingen en ontslagnemingen

 

De stad ontving de vraag om een lid van de raad van bestuur en een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te dragen voor de investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA). Overeenkomstig artikel 18 van de statuten vervallen als huidige mandaten bij IKA onmiddellijk na de algemene vergadering van 17 maart 2025. Deze algemene vergadering zal tot een algehele vervanging van de bestuursorganen moeten overgaan.

De deelnemende gemeenten hebben het recht op maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen (cfr. artikel 10 van de statuten).

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 432 alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        Statuten van IKA, inzonderheid de bepalingen betreffende de voordracht en aanduiding door de gemeenten van de mandatarissen met het oog op de vertegenwoordiging van de gemeenten in de dienstverlenende vereniging.

 

Argumentatie

Voor de invulling van het mandaten van effectief lid voor de raad van bestuur werd Ilse Lambrechts voorgesteld.

Voor de invulling van het mandaat van effectief lid van raad van bestuur met raadgevende stem werden verschillende kandidaten voorgesteld, nl. Sander Roelandt en Ipek Altun.

 

Stemming

 

Aanduiding lid van raad van bestuur

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding lid raad van bestuur met raadgevende stem - kandidaat Sander Roelandt

Na geheime stemming:

11 stemmen voor

14 stemmen tegen

4 onthoudingen

 

Aanduiding lid raad van bestuur met raadgevende stem - kandidaat Ipek Altun

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

9 stemmen tegen

3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Mevrouw Lambrechts Ilse, wordt in haar hoedanigheid van schepen, voorgedragen als kandidaat-lid van de raad van bestuur voor de investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA), voor de duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering in buitengewone zitting van 17 maart 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Art 2 :

Mevrouw Altun Ipek, wordt in haar hoedaningheid van gemeenteraadslid, voorgedragen als kandidaat-lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor de investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA), voor de duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering in buitengewone zitting van 17 maart 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging, Investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 8 januari 2025 opgeroepen deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA op 17 maart 2025 om 18.30 uur in de E 10 Hoeve, Kapelstraat 8 a, 2960 Brecht.

 

De agenda van deze algemene vergadering in buitengewone zitting is als volgt:

 

1.

Statutaire  benoemingen en ontslagnemingen

 

IKA vraagt de stad een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering aan te duiden. De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2030, aangeduid worden.

 

Juridische grond

        Statuten IKA, inzonderheid de bepalingen betreffende de voordracht en aanduiding door de gemeenten van de mandatarissen met het oog op de vertegenwoordiging van de gemeenten in de dienstverlenende vereniging.

        Decreet Lokaal Bestuur, art. 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient worden herhaald voor elke algemene vergadering

 

Stemming

 

Aanduiding volmachtdrager

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

6 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend volmachtdrager

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

Mevrouw De Wit Anja, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De heer Wollants Bert, schepen, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

IKA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 17 MAART 2025 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging IKA, investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 9 januari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA op 17 maart 2025 om 18.30 uur in de E 10 Hoeve, Kapelstraat 8 a, 2960 Brecht.

 

De agenda van deze algemene vergadering bestaat uit 1 agendapunt, nl.

1. Statutaire benoemingen en ontslagnemingen

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 432 alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        Statuten van IKA, inzonderheid de bepalingen betreffende de voordracht en aanduiding door de gemeenten van de mandatarissen met het oog op de vertegenwoordiging van de gemeenten in de dienstverlenende vereniging.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

11 onthoudingen: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Sander Roelandt en Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de dienstverlenende vereniging van 17 maart 2025 met als agendapunten:

 

1.

Statutaire benoemingen en ontslagnemingen

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

FLUVIUS - AANDUIDEN KANDIDAAT-LID VOOR REGIONAAL BESTUURSCOMITÉ EN KANDIDAAT-BESTUURDER VOOR RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

Op 7 januari 2025 werd de stad per aangetekend schrijven opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen die op 19 maart 2025 plaatsvindt in het Business Center Van der Valk, Joe Englishstraat 56, te 2140 Antwerpen.

 

De documentatiestukken werden aan de stad op 9 januari 2025 per mail overgemaakt en konden geraadpleegd worden op het Extranet van Fluvius Antwerpen.

 

Op basis van art. 18 van de statuten vervallen alle huidige mandaten bij Fluvius Antwerpen onmiddellijk na de algemene vergadering van 19 maart 2025. De mandaten dienen in alle bestuursorganen te worden vervangen.

 

De stad Lier is bij een regionaal bestuurscomité (RBC) ingedeeld. Elke gemeente heeft het recht om één kandidaat-lid voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité (RBC).

 

De statuten bepalen eveneens dat de deelnemende gemeenten het recht hebben om max. 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen. Deze kandidaat dient dezelfde persoon te zijn als degene die voorgedragen wordt als kandidaat-lid voor het RBC. De algemene vergadering kan in totaal max. 15 leden van de raad van bestuur benoemen.

De bestuurder dienen 'onafhankelijke bestuurders' te zijn (cfr. artikel 1.1.1 §2 74°. Daarnaast zijn er ook een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten van Fluvius Antwerpen, inz. art. 12, 17 punt 2, 18

 

Stemming

 

Aanduiding lid regionaal bestuurscomité

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding lid raad van bestuur

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Verwaest Rik , burgemeester, voor te dragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité (RBC) Regio van de opdrachthoudende vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 19 maart 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dezelfde persoon in artikel 1 tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 19 maart 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

FLUVIUS - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

Op 8 januari 2025 werd de stad per aangetekend schrijven opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen die op 19 maart 2025 plaatsvindt in het Business Center Van der Valk, Joe Englishstraat 56, te 2140 Antwerpen.

 

De documentatiestukken werden zowel per mail als elektronisch overgemaakt aan de stad.

 

Juridische grond

        Statuten van Fluvius Antwerpen,

        Decreet Lokaal Bestuur, art. 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient worden herhaald voor elke algemene vergadering

 

Stemming

 

Aanduiding volmachtdrager

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

Annduiding plaatsvervangend volmachtdrager

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

9 stemmen tegen

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

Mevrouw De Wit Anja, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De heer De Zaeger Piet, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

FLUVIUS - ALGEMENE VERGADERING VAN 19 MAART 2025 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 8 januari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 19 maart 2025 om 19.00 uur plaats vindt in het Business Center Van der Valk, Joe Englishstraat 56, te 2140 Antwerpen, met volgende agenda:

1. Statutaire ontslagnemingen/benoemingen

 

Een dossier met documentatiestukken betreffende deze agendapunten elektronisch aan de stad via het Extranet van Fluvius Antwerpen overgemaakt werd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Decreet Lokaal Bestuur: artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

Statuten van Fluvius Antwerpen

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

11 onthoudingen: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Sander Roelandt en Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2025 van Fluvius Antwerpen met als agendapunten:

1. Statutaire ontslagnemingen/benoemingen

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

CREAT SERVICES DV - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2023 over de toetreding van de stad tot de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Service (afgekort: TMVS dv), heden Creat Services dv, vanaf 1 juli 2023

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Creat Services dv.

 

De stad werd op 11 december 2024 opgeroepen voor de Buitengewone Algemene Vergadering van Creat Services dv op 25 maart 2025, waarin de agenda werd meegedeeld.

 

De stad ontving een oproep om een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering aan te duiden. Deze vertegenwoordiger moet een lid van de gemeenteraad zijn.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 41, 4° en art. 34 (de uitslag van de geheime stemming, gehouden op grond van art. 34 van het Decreet over het Lokaal Bestuur);

Statuten van Creat Services dv  en het aantal toegewezen vertegenwoordigers

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

9 stemmen tegen

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

Mevrouw De Wit Anja, gemeenteraadslid, wordt aangeduid om de stad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van Creat Services dv en wordt gevolmachtigd in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de (gemeente)raad te behartigen op deze vergaderingen.

 

Art 2 :

De heer Pets Rik, schepen, wordt aangeduid als plaatsvervanger op de (buitengewone) algemene vergadering van Creat Services dv.

 

Art 3 :

Indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept, blijft het geldig tot de eerstvolgende algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

CREAT - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 25 MAART  2025 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Creat Services dv.

 

De stad ontving op 11 december 2024 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van Creat Services dv op 25 maart 2025 om 14.30 uur in De Lozen Boer, Lozen Boer 3/5, 9080 Lochristi of digitaal.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

  1. Stand van zaken van bijlagen 1 en 2 aan de statuten
  2. Ontslag en benoeming van de bestuurders in de Raad van Bestuur
  3. Varia

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

         art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

         inz. art. 427

         inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

         titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking

         inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Creat Services dv

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

11 onthoudingen: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Sander Roelandt en Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering Creat Services dv van 25 maart 2025 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

 

  1. Stand van zaken van bijlagen 1 en 2 aan de statuten
  2. Ontslag en benoeming van de bestuurders in de Raad van Bestuur
  3. Varia

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

PONTES - AANDUIDEN KANDIDAAT-LID VOOR DE RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging PONTES.

 

De stad Lier werd opgeroepen om voor de raad van bestuur van PONTES een kandidaat-lid aan te duiden en dit bij voorkeur voor de duur van de legislatuur 2025-2030.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur:

        inz. artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        artikel 432 bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden;

Statuten van PONTES

 

Stemming

 

Aanduiden lid raad van bestuur

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente op de raad van bestuur van PONTES wordt, voor de duur van de legislatuur 2025-2030, aangeduid: als kandidaat-lid van raad van bestuur mevrouw Goris Annemie, schepen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging PONTES.

 

De stad Lier werd opgeroepen om voor de algemene vergadering van PONTES een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden en dit bij voorkeur voor de duur van de legislatuur 2025-2030.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur:

        inz. artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        artikel 432 bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden;

Statuten van PONTES

 

Stemming

 

Aanduiden volmachtdrager

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiden plaatsvervangend volmachtdrager

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

8 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van PONTES wordt, voor de duur van de legislatuur 2025-2030, aangeduid: de heer Frans Dirk, gemeenteraadslid,  met als plaatsvervanger(s) mevrouw Mortelmans Peggy, gemeenteraadslid.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

PONTES - BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN 26 MAART 2025 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 17 januari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 26 maart 2025 om 18.30 uur plaatsvindt. De vergadering zal plaatsvinden in feestzaal 'Domein Martinus', Sniederspad 133 te 2980 Zoersel.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 21 november 2024 – goedkeuring

2.

Lijst van gemeentelijke afgevaardigden en plaatsvervangers in de algemene vergadering – kennisname

3.

Bestuursorganen: samenstelling raad van bestuur (effectieve leden) – goedkeuring

4.

Bestuursorganen: samenstelling raad van bestuur (leden met raadgevende stem) – goedkeuring

5.

Financiën: vaststelling presentiegelden bestuursperiode 2025-2030 - goedkeuring

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

Artikel 34, §2, 2°,  artikel 43, §2, 4° en 9° en artikel 427 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Een statutenwijziging van een intergemeentelijk samenwerkingsverband moet met bijzondere meerderheden worden goedgekeurd door de algemene vergadering.

Statuten PONTES

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

11 onthoudingen: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Sander Roelandt en Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 26 maart 2025, die er als volgt uit ziet:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 21 november 2024 – goedkeuring

2.

Lijst van gemeentelijke afgevaardigden en plaatsvervangers in de algemene vergadering – kennisname

3.

Bestuursorganen: samenstelling raad van bestuur (effectieve leden) – goedkeuring

4.

Bestuursorganen: samenstelling raad van bestuur (leden met raadgevende stem) – goedkeuring

5.

Financiën: vaststelling presentiegelden bestuursperiode 2025-2030 - goedkeuring

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

CIPAL - AANDUIDEN BESTUURDER VOOR RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

De stad werd op 4 februari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 27 maart 2025 met de volgende agendapunten:

 

1.

Benoeming van de leden van de raad van bestuur

2.

Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2025;

 

Cipal maakte de stad tot op heden nog geen voorstel van gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders over.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur:

        inz. artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        artikel 432 bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden;

Statuten van Cipal

 

Stemming

 

Aanduiden lid raad van bestuur

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

8 stemmen tegen

3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad draagt de heer Suetens Thierry, gemeenteraadslid, voor als kandidaat-lid voor de raad van bestuur en dit voor de hele legislatuur 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

De stad Lier werd opgeroepen om voor de algemene vergadering van Cipal een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden en dit bij voorkeur voor de duur van de legislatuur 2025-2030.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur:

        inz. artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        artikel 432 bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden;

Statuten van Cipal, inz. artikel 35 inzake de samenstelling van de algemene vergadering

 

Stemming

 

Aanduiden volmachtdrager

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

8 stemmen tegen

3 onthoudingen

 

Aanduiden plaatsvervangend volmachtdrager

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

9 stemmen tegen

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal wordt, voor de duur van de legislatuur 2025-2030, aangeduid: de heer Pets Jeroen, lid bijzonder comité voor de sociale dienst, met als plaatsvervanger(s) mevrouw De Wit Anja, gemeenteraadslid.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 31 MAART 2025 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 6 februari 2025 om deel te nemen aan de algemene vergadering van Cipal op donderdag 27 maart 2025 om 16 uur (digitaal).

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Benoeming van de leden van de raad van bestuur

2.

Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Cipal bezorgde de toelichtende nota bij de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Cipal

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

De voorzitter deelt ter zitting mee dat de algemene vergadering van Cipal - op aangeven van Cipal zelf - verplaatst werd naar 31 maart 2025.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

11 onthoudingen: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Sander Roelandt en Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 31 maart 2025, zoals overgemaakt per aangetekende brief en e-mail d.d. 6 februari 2025, goedgekeurd met als agenda:

 

1.

Benoeming van de leden van de raad van bestuur

2.

Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

PIDPA - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

De stad Lier ontving de vraag om voor de algemene vergadering een effectief en plaatsvervangend afgevaardigde aan te duiden.

 

Juridische grond

Statuten van Pidpa

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

Aanduiden volmachtdrager

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiden plaatsvervangend volmachtdrager

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering wordt aangewezen: de heer Verwaest Rik, burgemeester, met als plaatsvervanger de heer De Bakker Niels, schepen, en dit voor de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

PIDPA - RAAD VAN BESTUUR - VOORDRACHT VAN DE KANDIDAAT-BESTUURDERS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Pidpa.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 20 december 2024 om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van Pidpa op maanddag 28 maart 2025 om 11:30 uur in het op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 in 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze bijzondere algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verlenging Pidpa

3.

Statutenwijziging – goedkeuring

4.

Benoeming nieuwe bestuurders

5.

Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. artikel 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Pidpa

 

Argumentatie

Voor de invulling van het mandaten van effectief lid voor de raad van bestuur werd Bert Wollants voorgesteld. Voor de invulling van het mandaat van effectief lid van raad van bestuur met raadgevende stem werden verschillende kandidaten voorgesteld, nl. Jan Mortelmans en Anja Vlaeymans.

 

Stemming

 

Aanduiding lid raad van bestuur

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding lid raad van bestuur raadgevende stem - Jan Mortelmans

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

9 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding lid raad van bestuur raadgevende stem - Anja Vlaeymans

Na geheime stemming:

10 stemmen voor

15 stemmen tegen

4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Wollants Bert, schepen, voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van Pidpa en dit voor de hele duur van de legislatuur.

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat aan de vergadering van de raad van bestuur kan worden deelgenomen door een lid met raadgevende stem dat dient te behoren tot de oppositie. Navolgend gemeentelijk oppositielid wordt voorgedragen als kandidaat mandataris met raadgevende stem voor de raad van bestuur van Pidpa: de heer Mortelmans Jan, gemeenteraadslid.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 28 MAART 2025 - VERLENGING EN STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Op vrijdag 28 maart 2025 om 11.30 uur organiseert Pidpa een buitengewone algemene vergadering. Deze vindt plaats in de kantoren van Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Verlenging Pidpa
  3. Statutenwijziging - goedkeuring
  4. Benoeming nieuwe bestuurders
  5. Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem
  6. Varia

     Vragen van deelnemers

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

        Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier – houdende de argumenten om de deelneming van onze gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen;

        Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar;

        Te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa, voor een termijn van 18 jaar;

        Te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdracht(en) te bevestigen; 

 

Als tweede en derde agendapunt op de agenda zal de verlenging van Pidpa behandeld worden. Daarover dient de gemeenteraad al dan niet zijn goedkeuring te geven.

 

Na afloop van de statutair bepaalde duur of in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum, kan de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

 

Op verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, kan de laatste algemene vergadering vóór het verstrijken van de duur of, in het geval van enige vorm van herstructurering zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, de algemene vergadering die over de herstructurering beslist, tot de verlenging beslissen met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen. De gemeenteraadsbeslissingen die daarvoor worden genomen, worden bij het verslag van de algemene vergadering gevoegd en zijn gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden.

 

Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die beslist over de verlenging wordt de agenda door de raad van bestuur aan alle deelnemers toegezonden.

 

De deelnemers die niet willen verlengen, kunnen daartoe niet verplicht worden en houden op deel uit te maken van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging op het einde van het jaar waarin de algemene vergadering tot de verlenging heeft beslist. Vooraf leggen ze hun beslissing daartoe voor, die wordt gevoegd bij het verslag van de algemene vergadering. Ze leven de door hen aangegane contractuele verbintenissen na, maar zijn voor het overige geen schadevergoeding verschuldigd. Artikel 425, vierde en vijfde lid, zijn op hen van toepassing.

 

Deelnemers die nalaten over de verlenging te beslissen of hun beslissing mee te delen, worden geacht verder deel uit te maken van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.

 

Artikel 424 bepaalt: "Als de duur van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging verstrijkt in de loop van het jaar waarin de verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, wordt over de verlenging pas beslist in het daaropvolgende jaar, zowel door de betrokken gemeenteraden als door de eerste algemene vergadering in de loop van dat jaar. Zolang wordt de oorspronkelijke duur verlengd."

 

Juridische grond

Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa: de huidige statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voorzien in artikel 22, § 1, vijfde lid, dat wanneer beraadslaagd moet worden over wijzigingen aan de statuten, een door de Raad van Bestuur opgesteld ontwerp uiterlijk negentig kalenderdagen voor de Algemene Vergadering, die de statutenwijziging moet beoordelen, wordt voorgelegd. De beslissingen van de bevoegde organen van de deelnemers bepalen het mandaat van hun respectieve vertegenwoordigers op de Algemene Vergadering en worden bij het proces-verbaal van de bedoelde Algemene Vergadering gevoegd. Deelnemers die binnen de gestelde termijn geen beslissing nemen en voorleggen, worden geacht zich te onthouden.

Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (DLB), en meer bepaald:

        artikel 423, vierde lid van het Decreet over het Lokaal Bestuur dat de deelnemers die niet willen verlengen, daartoe niet verplicht kunnen worden en houden op deel uit te maken van de opdrachthoudende vereniging op het einde van het jaar waarin de algemene vergadering tot de verlenging heeft beslist. Deze deelnemers leven de door hen aangegane, contractuele verbintenissen na, maar zijn voor het overige geen schadevergoeding verschuldigd.

        artikel 424 van het Decreet over het Lokaal Bestuur dat als de duur van de opdrachthoudende vereniging verstrijkt in de loop van het jaar waarin de verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, over de verlenging kan pas beslist word in het daaropvolgende jaar.

        artikel 426 van het Decreet over het Lokaal Bestuur dat de statuten van de vereniging ten minste de duur en de wijze van verlenging vermeldt.

        artikel 427, eerste lid van het Decreet over het Lokaal Bestuur dat de wijzigingen in de statuten worden aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeente, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

        artikel 427, vierde lid van het Decreet over het Lokaal Bestuur dat de deelnemers die nalaten binnen de gestelde termijn een beslissing te nemen en voor te leggen, worden geacht zich te onthouden.

        artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018.

 

Financiële grond

        De gemeente dient geen financiële tussenkomsten te doen voor wat betreft saneringen en verplaatsingen  van drinkwaterleidingen. Pidpa draagt deze investeringen zelf.

        De gemeente ontvangt jaarlijks incentives van Pidpa.

        Door de aansluiting(en) bij Pidpa te verlengen zijn er geen financiële implicaties.

        Aangezien onze stad aangesloten is bij HidroSan, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor zover de gemeentelijke saneringsbijdragen volstaan om de rioleringsprojecten te financieren. Bovendien maakt Pidpa jaarlijks een accurate financiële planning op, rekening houdend met de financiële situatie van onze stad.

 

Argumentatie

De raad van bestuur van Pidpa heeft de ontwerpstatuten, vergezeld van een artikelsgewijze commentaar waarin enkele vernieuwingen worden geïntroduceerd, bezorgd aan de deelnemende gemeenten en Water-link. PIDPA stelt voor de bestaansduur met achttien jaar te verlengen, wat overeenkomt met de maximale verlengingsduur. De Raad van Bestuur geeft echter geen enkele toelichting over de specifieke keuze voor een verlenging direct met de maximale duur.

 

De stad stelt vast dat de sector inzake drinkwatervoorziening en beheer van rioleringen in volle evolutie is onder meer ingevolge Europese initiatieven en regels evenals dat er vandaag diverse spelers actief zijn waarbij onder meer wordt overwogen om in bepaalde sectoren te consolideren en te reorganiseren. Die evolutie is ook PIDPA niet vreemd aangezien in het verleden reeds werd overwogen te fusioneren met Water-Link en er studies zijn uitgevoerd onder meer door KPMG de afgelopen jaren inzake mogelijke reorganisaties. Dat de sector voor grote uitdagingen staat (digitalisering, investeringen, etc.) is eveneens geweten. In lijn hiervan stelt de gemeente/stad vast dat er theoretisch effectief verschillende beheersvormen mogelijk zijn voor de verschillende activiteiten en dat er verschillende spelers bestaan die betrokken activiteiten of minstens een deel daarvan kunnen uitvoeren. Een engagement met beheersoverdracht van 18 jaar waarbij de gemeente tijdens deze duur volledig haar eigenbeslissingsbevoegdheid overdraagt inzake watervoorziening en riolering kan absoluut niet lichtzinnig worden genomen. Dit wordt uitdrukkelijk bevestigd in het Decreet over het Lokaal Bestuur waar wordt gesteld dat een beslissing moet zijn gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden. Een beslissing waarbij direct wordt geopteerd voor een maximale duur dient dus in ieder geval zeer overwogen en goed geïnformeerd te gebeuren.

 

De stad stelt vast dat er in verleden alvast enige terughoudendheid was en dat in 2019 werd besloten tot een verlenging van circa vier jaar. Concreet heeft de algemene vergadering van Pidpa op 18 oktober 2019 beslist de verlenging toe te passen tot 1 januari 2024.

Op basis van artikel 424 van het Decreet over het Lokaal Bestuur lijkt thans bovendien te worden beargumenteerd dat het afgelopen jaar de vereniging van rechtswege verlengd was. De stad/gemeente moet evenwel vaststellen dat de verlenging niet werd geïmplementeerd in de statuten wat vennootschapsrechtelijke ernstige juridische onzekerheid met zich meebrengt. Daarenboven werd tot verlenging gemandateerd en beslist voor een periode tot 1 januari 2024 en niet tot en met 1 januari 2024 waardoor ook publiekrechtelijk de vraag rijst of wel nuttig gebruik kon worden gemaakt van artikel 424. Daarmee rijst meteen ook de vraag vanaf wanneer de vereniging moet worden verlengd en tot wanneer ze maximaal kan worden verlengd, gesteld dat ze nog kan verlengd worden. De huidige ontwerpen en documenten bieden daarop geen antwoord en laten bijgevolg niet toe daarover in de gemeenteraad een debat te voeren en met kennis van zaken een weloverwogen standpunt in te nemen en de stads/gemeenteafgevaardigde te mandateren.

 

Terzelfdertijd wordt erkend dat de activiteiten van PIDPA zeer belangrijk zijn en wordt er ook kennis genomen van het verlengingsdossier dat getuigt van een zekere visie op de toekomst maar waarbij evenwel een grondige vergelijking met andere spelers evenals hun activiteiten en een (recente) benchmarking lijkt te ontbreken.

 

De gemeenteraad werd in ieder geval slechts recent geïnstalleerd en de informatie die door PIDPA werd aangeleverd is al bij al relatief beperkt.

 

Van een stad mag voorzichtigheid en terughoudendheid worden verwacht wanneer beslissingen worden genomen die voor zeer lange tijd een impact gaan hebben op de bevoegdheidsuitoefening van de gemeenten en de financiële situatie van de gemeente in positieve of negatieve zin kunnen beïnvloeden. Dat de gemeente vertegenwoordigd is in de algemene vergadering van de betrokken vereniging en de raad van bestuur doet aan deze vaststellingen gaan afbreuk. Een uittreding tijdens de duur ligt immers absoluut niet voor de hand en zal gepaard gaan met schadevergoeding en erg moeilijke waarderingsdiscussies.

 

De stad meent dan ook dat het niet opportuun is om ‘holder de bolder’ en op basis van slechts beperkte informatie zwaarwichtige beslissingen te nemen die deze en volgende legislaturen binden. Daarentegen lijkt het wel raadzaam dat -mede gelet op de continuïteit van de openbare dienstverlening- wel stappen worden gezet om de werking van de vereniging niet in het gedrang te brengen. In die optiek dringt zich opnieuw zoals in 2019 een verlenging op van enkel jaren. De nieuwe tijdsperiode zal PIDPA en de deelgenoten toelaten om het dossier juridisch, financieel en administratief door te spreken en tot gedragen, weloverwogen toekomstbestendige beslissingen te komen, rekening houdend met evoluties en consolidaties op de markt van de watervoorziening en het rioleringsbeheer.

 

De stad wenst om bovenstaande redenen derhalve gebruik te maken van de beoordelingsvrijheid ook af te leiden uit artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur. De bijbehorende memorie van toelichting stelt immers expliciet dat "De wijzigingen in de statuten behoeven voor goedkeuring een bijzondere meerderheid in de algemene vergadering, én worden in alle gevallen aan de deelnemende gemeenten voorgelegd met het oog op een raadsbeslissing. (…) Iedere gemeente steeds de kans moet krijgen te oordelen over elke wijziging die in de door haar aangegane samenwerkingsovereenkomst wordt aangebracht".

 

Rekening houdende met bovenstaande argumenten, het zorgvuldigheidsbeginsel, het continuïteitsbeginsel en het voorzorgsbeginsel is de stad van oordeel dat niet zomaar kan ingestemd worden met de voorliggende statuten en de verlengingsduur van 18 jaar. Wel past het na onderzoek van het dossier en rekening houdend met de noodzakelijke continuïteit, de afgevaardigde te mandateren om een verlenging van wederom 2 jaar voor te stellen en in die zin ook te stemmen.

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

8 onthoudingen: Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun en Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist niet akkoord te gaan met de voorliggende wijziging van de statuten en de verleningsduur van 18 jaar.

 

Art 2 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het voorstel de vereniging met een periode van 2 jaar te verlengen.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met een verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en in te stemmen voor een verlenging van 2 jaar met ingang van de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, en dus tot en met 28 maart 2027 indien die algemene vergadering plaatsvindt op 28 maart 2025.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de rioleringsactiviteit HidroSan en de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen voor de duur dat de vereniging verlengd wordt.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 28 MAART 2025 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Op vrijdag 28 maart 2025 om 11.30 uur organiseert Pidpa een buitengewone algemene vergadering. Deze vindt plaats in de kantoren van Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Verlenging Pidpa
  3. Statutenwijziging - goedkeuring
  4. Benoeming nieuwe bestuurders
  5. Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem
  6. Varia

     Vragen van deelnemers

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

        Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier – houdende de argumenten om de deelneming van onze gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen;

        Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar;

        Te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa, voor een termijn van 18 jaar;

        Te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdracht(en) te bevestigen; 

 

Juridische grond

Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (DLB), en meer bepaald: artikel 423, artikel 424, artikel 432 en artikel 41, tweede lid, 4° (stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen).

Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018.

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

8 onthoudingen: Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun en Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van Pidpa op 28 maart 2025 met bijhorende agenda en stukken, met volgende agendapunten:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verlenging Pidpa

3.

Statutenwijziging - goedkeuring

4.

Benoeming nieuwe bestuurders

5.

Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem

6.

Varia

        Vragen van deelnemers

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel betreffende de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur. Alle voorgestelde mandatarissen worden voorgedragen als kandidaat lid voor de raad van bestuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

AQUAFLANDERS - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad maakt deel uit van vzw AquaFlanders. AquaFlanders is de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven.

 

De stad dient voor vzw Aquaflanders een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering aan te duiden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer De Bakker Niels, schepen, als effectief vertegenwoordiger, en de heer Wollants Bert, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van vzw AquaFlanders aan te duiden en dit voor de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

BOSGROEP ANTWERPEN-ZUID VZW - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDING EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND LID. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier neemt deel aan de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw.

 

De statuten van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw bepaalt onder artikel 6 § 2 dat de bosgroep onder andere bestaat uit werkende leden. Dit zijn bosbeheerders, m.a.w. boseigenaars of mede-eigenaars. Door de beslissing van 23 september 2019 maakt de stad deel uit als werkend lid van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw.

De statuten bepaalt in artikel 13 § 2 dat per werkend lid een vertegenwoordiger en plaatsvervanger wordt aangeduid.

 

Bij de start van een nieuwe legislatuur dient er opnieuw een effectief en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering te worden aangeduid.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 9 mei 2014

Besluit van de Vlaamse regering betreffende de erkenning en de subsidiëring van bosgroepen en de wijze waarop leden van het Bosbeheer kunnen meewerken in erkende bosgroepen van 27 juni 2003

Statuten bosgroep Antwerpen-Zuid

 

Stemming

 

Aanduiding effectief lid

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend lid

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

1 stem tegen

7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het voorstel om als werkend lid van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw de volgende vertegenwoordigers voor de algemene vergadering af te vaardigen, goed te keuren:

        Niels De Bakker, schepen, als effectief vertegenwoordiger

        F. Schippers, consulent openbaar groen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

DE LIJN - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND AFGEVAARDIGDE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.

 

De stad kan een effectief en plaatsvervangend afgevaardigde aan te stellen om de stad te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur

        Statuten van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn

 

Stemming

 

Aanduiding effectief afgevaardigde

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend afgevaardigde

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

8 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer Andries Ivo, schepen, wordt aangeduid als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De heer Wollants Bert, schepen, wordt aangeduid als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

BOLLAAR VZW - AANDUIDEN VAN VERTEGENWOORDIGER VOOR DE ALGEMENE VERGADERING EN RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan Bollaar vzw als lid van categorie A.

 

Bollaar vzw bestaat uit leden van categorie A en B, waarbij de stad een lid is van categorie A, naast de POM-Antwerpen als overheidsinstellingen. Leden van categorie B zijn natuurlijke personen of rechtspersonen die later als dusdanig worden aanvaard door het bestuur. Iedere natuurlijke persoon en/of rechtspersoon kan zich kandidaat stellen als werkend lid van categorie B van de vereniging op voorwaarde dat deze natuurlijk persoon of rechtspersoon:

1. De houder is van een zakelijk recht van een grondaandeel én de enige eigenaar van het daarop opgerichte gebouw gelegen binnen de site “Bedrijventerrein Bollaar” dat niet is onderworpen aan een persoonlijk gebruiksrecht ten titel van derden (Categorie B1).

2. De houder is van een zakelijk recht van een grondaandeel én mede-eigenaar van het daarop opgerichte gebouw waarbinnen men één of meerdere units heeft gelegen binnen de site “Bedrijventerrein Bollaar” die niet is/zijn onderworpen aan een persoonlijk gebruiksrecht ten titel van derden (Categorie B2).

 

De vereniging wordt bestuurd door het bestuursorgaan die samengesteld is uit minimum drie (3), en een maximum van negen (9) bestuurders.

 

De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden. Vanuit Bollaar vzw vraagt men een effectief vertegenwoordiger voor deze algemene vergadering en een lid voor de raad van bestuur aan te duiden.

 

Daarnaast kan de stad Lier op haar verzoek de algemene vergadering bijwonen en haar advies uitbrengen, maar kan niet over het stemrecht beschikken. De stad Lier wordt op de hoogte gesteld van de datum, locatie en de agenda van elke algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

statuten Bollaar vzw

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

27 stemmen voor

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Serneels Bert, deskundige ondernemen, aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering en raad van bestuur van Bollaar vzw en dit voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

DUWIJCKPARK VZW - VERTEGENWOORDIGER ALGEMENE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan Duwijckpark vzw als lid van categorie A.

 

Duwijck vzw bestaat uit leden van categorie A en B, waarbij de stad een lid is van categorie A, naast de POM-Antwerpen als overheidsinstellingen. Leden van categorie B zijn natuurlijke personen of rechtspersonen die:

Titularis zijn van een zakelijk recht op minstens 50% van een perceel grond en/of het daarop opgerichte gebouw gelegen binnen het bedrijventerrein ‘’Duwijckpark’’, of;

Titularis zijn van een persoonlijk gebruiksrecht met een minimale onopzegbare duur van minstens drie opeenvolgende jaren betreffende minstens 50% van een perceel grond en het daarop opgerichte gebouw binnen het bedrijventerrein ‘’Duwijckpark’’;

 

De vereniging wordt bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan van tenminste drie en maximum zeven bestuurders die al dan niet lid zijn van de vereniging. Het bestuursorgaan moet ten allen tijde uit een meerderheid van bestuurders bestaan die voorgedragen zijn door leden van categorie B.

 

De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden. Vanuit Duwijck vzw vraagt men een effectief vertegenwoordiger voor deze algemene vergadering aan te duiden.

 

Daarnaast kan de stad Lier op haar verzoek de algemene vergadering bijwonen en haar advies uitbrengen, maar kan niet over het stemrecht beschikken. De stad Lier wordt op de hoogte gesteld van de datum, locatie en de agenda van elke algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

statuten Duwijck vzw

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

27 stemmen voor

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Bert Serneels, deskundige ondernemen, aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Duwijckpark vzw en dit voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

ERFGOEDCEL KEMPENS KARAKTER - VOORDRACHT EFFECTIEF LID EN PLAATSVERVANGEND LID VOOR RAAD VAN BESTUUR EN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND LID MET RAADGEVENDE STEM VOOR RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de projectvereniging Kempens Karakter.

 

De stad Lier ontving op 9 januari 2025 een vraag om een bestuurder voor de raad van bestuur en een lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur voor te dragen. De projectvereniging Kempens Karakter vraagt tevens een plaatsvervanger voor beide functie aan te duiden.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, art. 401 tot en met 412: de projectverening beschikt uitsluitend over een raad van bestuur. De deelnemers benoemen de leden van de raad van bestuur rechtstreeks. Elke deelnemer heeft slechts één afgevaardigde in de raad van bestuur, naast de afgevaardigde met raadgevende stem.

        Statuten van Kempens Karakter

 

Argumentatie

Voor de invulling van het mandaten van effectief lid en plaatsvervangend voor de raad van bestuur werd resp. Ilse Lambrechts, schepen, en Charlotte Schwagten, schepen, voorgesteld.

Voor de invulling van het mandaat van effectief lid van raad van bestuur met raadgevende stem werden verschillende kandidaten voorgesteld, nl. Björn Gielen en Jan Mortelmans.

Voor de invulling van het  mandaat van plaatsvervangend lid raad van bestuur met raadgevende stem werd Sylvie Bracqué, gemeenteraadslid voorgesteld.

 

Stemming

 

Aanduiden effectief lid

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend lid

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding effectief lid met raadgevende stem - kandidaat: Björn Gielen

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

10 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding effectief lid met raadgevende stem - kandidaat: Jan Mortelmans

Na geheime stemming:

12 stemmen voor

13 stemmen tegen

4 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend lid met raadgevende stem

Na geheime stemming:

11 stemmen voor

15 stemmen tegen

3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad draagt mevrouw Lambrechts Ilse, schepen, wonende te 2500 Lier, Akkerstraat 18, voor als effectief lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt mevrouw Schwagten Charlotte, schepen, wonende te 2500 Lier, Spuilei 9, voor als plaatsvervangend lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de heer Gielen Björn, gemeenteraadslid, wonende te 2500 Lier, Volmolenstraat 66, voor als effectief lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt nog geen kandidaat voor als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031. Tijdens de volgende gemeenteraad zal dit mandaat terug worden open verklaard.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

INTERLOKALE VERENIGING GAS ARRONDISSEMENT MECHELEN - AANDUIDEN EFFECTIEF LID EN PLAATSVERVANGER BEHEERSCOMITÉ. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stat Lier neemt deel aan het intergemeentelijke samenwerkingsverband "Interlokale Vereniging GAS Arrondissement Mechelen" (GASAM).

 

De stad dient een effectief en een plaatsvervangend beheerder voor te dragen voor het beheerscomité. Namens de gemeentelijke deelnemers kunnen uitsluitend gemeentelijke beleidsverantwoordelijken, lid van het college van burgemeester en schepenen, worden aangeduid.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

Aanduiding effectief lid

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend lid

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

8 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad draagt de heer Verwaest Rik, burgemeester, en de heer Wollants Bert, schepen, voor als respectievelijk effectief beheerder en plaatsvervangend beheerder voor het beheerscomité van de "Interlokale Vereniging GAS Arrondissement Mechelen" (GASAM).

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

GEMEENTELIJKE HOLDING NV (IN VEREFFFENING) - AANDUIDEN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND AFGEVAARDIGDE VOOR ALGEMENE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

De stad kan een effectief en plaatsvervangend afgevaardigde aan te stellen om de stad te vertegenwoordigen op de algemene vergadering de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

Aanduiding effectief afgevaardigde

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend afgevaardigde

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer De Zaeger Piet, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De heer Wollants Bert, schepen, wordt aangeduid als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

GEZONDHEIDSMAKERS, ANTENNEPUNT RIVIERENLAND - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGERS REGIONALE ADVIESRAAD. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is lid van Gezondheidsmakers, voorheen Lokaal Gezondheidsoverleg vzw, afgekort LOGO Mechelen.

 

Sinds 1 januari 2025 gaat Logo Mechelen verder onder de noemer Gezondheidsmakers.

In  2025 willen zij  starten met een nieuw traject via een regionale adviesraad. De inhoudelijke input van de regionale en lokale gezondheidsactoren zijn enorm belangrijk voor het regionaal antennepunt Rivierenland in een ééngemaakte organisatie.

 

Er wordt aan de stad gevraagd om een vaste en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de regionale adviesraad van antennepunt Rivierenland af te vaardigen

 

Juridische grond

Wet van 2 mei 2002 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen

Statuten LOGO Vlaanderen vzw

 

Stemming

 

Aanduiding effectief lid

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend lid

Na geheime stemming:

26 stemmen voor

3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist mevrouw Goris Annemie, schepen, als effectief lid van de regionale adviesraad van antennepunt Rivierenland van Gezondheidsmakers voor te dragen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de heer Gabriels Jan, coördinator gezondheidspreventie, als plaatsvervangend lid van de regionale adviesraad van antennepunt Rivierenland van Gezondheidsmakers voor te dragen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

KEMPENS LANDSCHAP - AANDUIDEN AFGEVAARDIGDE IN ALGEMENE VERGADERING EN RAAD VAN BESTUUR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier neemt deel in Kempens Landschap vzw.

 

De vereniging bestaat enkel uit effectieve leden, nl. in geval van de deelnemende steden en gemeenten vertegenwoordigt de burgemeester de stad in de algemene vergadering en raad van bestuur.

 

Op 23 december 2024 werd dhr. Rik Verwaest aangewezen burgemeester van de stad Lier en op 15 januari 2025 burgemeester van de stad Lier. Hierdoor wordt hij nu conform de statuten van Kempens Landschap vzw de vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de raad van bestuur.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

Statuten Kempens Landschap vzw

 

Stemming

 

Aanduiding afgevaardigde algemene vergadering

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding afgevaardigde raad van bestuur

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordiging van de heer Rik Verwaest, burgemeester, in de raad van bestuur en van de heer Rik Verwaest, burgemeester, in de algemene vergadering in Kempens Landschap vzw goed te keuren.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan Kempens Landschap vzw overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

LIGO REGIO MECHELEN - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN VAN EFFECTIEF VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is één van de stichtende leden van Ligo (voorheen: Centrum voor Basiseducatie Open School vzw, of afgekort CBE Open School vzw).

 

De stad dient een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Ligo aan te duiden.

 

Juridische grond

Decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs

Wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen

Decreet Lokaal bestuur

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

9 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

8 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de heer De Vos Xander, gemeenteraadslid, en de heer Andries Ivo, schepen, als resp. effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Ligo vzw, af te vaardigen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

OPVOLGINGSCOMMISSIE KLEINE NETE - AANDUIDEN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad maakt deel uit van de opvolgingscommissie Kleine Nete.

 

De stad ontving de vraag van de arrondissementscommissaris van de provincie Antwerpen om voor de legislatuur 2025-2030 een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden voor de opvolgingscommissie Kleine Nete. Dit is de burgemeester en/of een schepen.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

23 stemmen voor

6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer De Bakker Niels, schepen, aan te stellen als effectief vertegenwoordiger en resp. A. Romeijn, consulent stad Lier, als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de opvolgingscommissie Kleine Nete en dit voor de hele duur van de legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

ORGANISME VOOR DE FINANCIERING VAN PENSIOENEN (OFP PROVANT) - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad maakt deel uit van het Organisme voor de Financiering van Pensioenen (OFP PROVANT)

 

OFP PROVANT vraagt om een vaste stemgerechtigde vertegenwoordiger voor de algemene vergadering voor de komende 6 jaar aan te duiden.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten van OFP PROVANT

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

7 stemmen tegen

3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad duidt de heer Wollants Bert, schepen, wordt aangeduid als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van het Organisme voor de Financiering van Pensioenen (OFP PROVANT) en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

POLDER VAN LIER - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN VOLMACHTDRAGER EN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER EN AANDUIDEN LID RAAD VAN BESTUUR MET RAADGEVENDE STEM. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier bezit minstens 1 hectare eigendom in de polderomschrijving. Hierdoor is de stad toegelaten om deel te nemen aan de algemene vergadering van de stemgerechtigde ingelanden van de Polder van Lier.

 

De stad ontving de vraag om volgende mandatarissen aan te stellen:

        voor de algemene vergadering een effectief en plaatsvervangend volmachtdrager

        voor de raad van bestuur een effectief en plaatsvervangend lid raad van bestuur met raadgevende stem

 

Juridische grond

Wet van 3 juni 1957 betreffende de polders

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

Aanduiding volmachtdrager algemene vergadering

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

8 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend volmachtdrager algemene vergadering

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

7 stemmen tegen

4 onthoudingen

 

Aanduiding effectief lid raad van bestuur met raadgevende stem

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend lid raad van bestuur met raadgevende stem

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Wuyts Christophe, gemeenteraadslid, en de heer De Zaeger Piet, gemeenteraadslid, voor te dragen als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde voor de algemene vergadering van de stemgerechtigde ingelanden van de Polder van Lier en dit door de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de heer De Smedt Maurits, gemeenteraadslid, en de heer De Bakker Niels, schepen, voor te dragen als respectievelijk effectief lid raad van bestuur met raadgevende stem en plaatsvervangend lid voor de raad van bestuur met raadgevende stem van de Polder van Lier en dit door de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

POOLSTOK CVBA - AANDUIDEN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGER VOOR DE ALGEMENE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan Poolstok cvba (Vlaams Selectiecentrum voor het Overheidspersoneel cvba).

 

De stad ontving de oproep van Poolstok cvba om een effectief vertegenwoordiger en facultatief een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering aan te duiden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

8 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

8 stemmen tegen

3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist mevrouw Brion Ellen, gemeenteraadslid, als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Poolstok cvba aan te duiden en dit voor de hele duur van de gemeentelijke legislatuur 2025-2030.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de heer De Vos Xander, gemeenteraadslid, als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Poolstok cvba aan te duiden en dit voor de hele duur van de gemeentelijke legislatuur 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

VERTROUWENSCENTRUM KINDERMISHANDELING - AANDUIDEN VAN VERTEGENWOORDIGER VOOR DE ALGEMENE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 september 2021 over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Lier en Vertrouwenscentrum Kindermishandeling 2019-2025

 

Feiten en context

Conform art. 9 van de samenwerkingsovereenkomst dient de stad een vertegenwoordiger aan te duiden om deel te nemen aan de algemene vergadering van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

Samenwerkingsovereenkomst tussen stad en Vertrouwenscentrum Kindermishandeling 2019-2025, inz. art. 9

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist mevrouw Annemie Goris, schepen, aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en dit voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS GEBOUW PADDENWEG 38-44 - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 juni 2022 over de aankoop garages in appartementsgebouw in oprichting “Residentie Boomlaar Urban Living”. De akte werd ondertekend op 1 december 2022.

 

Feiten en context

Op de gemeenteraad van 27 juni 2022 besliste de stad 3 garages in appartementsgebouw in oprichting “Residentie Boomlaar Urban Living” aan te kopen. Door de aankoop werd de stad automatisch lid van de Vereniging van Medeëigenaars Gebouw Paddenweg 38-44.

 

De stad dient een vertegenwoordiger aan te duiden voor deze vergadering.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Voor de opvolging van de Vereniging van Medeëigenaars Gebouw Paddenweg 38-44 wordt een vertegenwoordiger aangeduid.

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om mevrouw Schwagten Charlotte, schepen, en de heer Rik Verwaest, burgemeester, aan te stellen als resp. effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Vereniging van Mede-eigenaars Gebouw Paddenweg 38-44 en dit voor de hele duur van de legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

VERENIGING VAN MEDEËIGENAARS SION - AANDUIDEN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad maakt deel uit van de Vereniging van Medeëigenaars Sion.

 

De stad dient een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden voor deze vergadering.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

7 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om mevrouw Schwagten Charlotte, schepen, en de heer Rik Verwaest, burgemeester, aan te stellen als resp. effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Vereniging van Mede-eigenaars Sion en dit voor de hele duur van de legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

VVSG - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND AFGEVAARDIGDE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG).

 

De stad ontving op 4 februari 2025 een oproep om een effectief en een plaatsvervangend afgevaardigde voor te dragen voor de algemene vergadering op juni 2025.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Stemming

 

Aanduiding effectief afgevaardigde

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend afgevaardigde

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de stad Lier wordt de heer Pets Rik, schepen, en de heer Verwaest Rik, burgemeester, respectievelijk als effectief afgevaardigde en als plaatsvervangend afgevaardigde aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

VVSG - AANDUIDEN KANDIDAAT-BESTUURDER VOOR DE RAAD VAN BESTUUR EN KANDIDAAT-LEDEN VOOR BESTUURLIJKE COMMISSIES. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG).

 

De stad ontving op 4 februari 2025  een oproep met de mogelijkheid om een kandidaat-lid voor de raad van bestuur voordragen. De raad van bestuur bestaat uit 20 leden.

Daarnaast heeft VVSG haar bestuursmodel hervormd in de richting van een meer participatief ledenmodel met naast een raad van bestuur en een dagelijks bestuur ook verschillende bestuurlijke commissies en een jaarlijkse Staten-Lokaal.

Voor de zes bestuurlijke commissies kan de stad vertegenwoordigers voordragen. Deze bestuurlijke commissies zijn:

        Krachtig(e) besturen

        Veilige gemeenten en steden

        Samen-leven & Zorg voor elkaar

        Kwaliteitsvolle leefomgeving

        Digitaal besturen

        De gemeente in Europa en de wereld

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Sander Roelandt

7 stemmen tegen: Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué en Ipek Altun

1 onthouding: Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 7 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "Krachtig(e) besturen" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "Veilige gemeenten en steden" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 3 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "Samen-leven & Zorg voor elkaar" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 4 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "Kwaliteitsvolle leefomgeving" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 5 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "Digitaal besturen" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 6 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "De gemeente in Europa en de wereld" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 7 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de VVSG vzw overgemaakt.

 

Art 8 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

VVSG

1

vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

VVOG - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN EFFECTIEF AFGEVAARDIGDE, KANDIDAAT-LID RAAD VAN BESTUUR EN KANDIDAAT-LID VOOR FINANCIEEL COMITÉ. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vereniging voor Openbaar Groen vzw (VVOG).

 

De stad ontving op 21 januari 2025 een oproep tot het aanduiden van een effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergadering. Deze algemene vergadering vergadert jaarlijks uiterlijk op 30 juni.

 

De stad kan ook een kandidaat voordragen voor de raad van bestuur. Dit moet minstens twee maanden voor de datum van de algemene vergadering gebeuren. Volgende kandidaten zijn verkiesbaar: politiek mandataris of ambtenaren. De leden van de raad van bestuur worden voor een periode van 6 jaar verkozen binnen de 6 maanden volgend op de installatie van de nieuwe gemeenteraden.

 

Daarnaast worden de leden van het financieel comité verkozen door de algemene vergadering voor een periode van zes jaar. Daarvoor kan de stad ook een kandidaat voordragen.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten van VVOG

 

Stemming

 

Aanduiding effectief afgevaardigde

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend afgevaardigde

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

8 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding kandidaat-lid raad van bestuur

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de stad Lier wordt de heer De Bakker Niels, schepen, wonende te 2500 Lier, Kartuizersvest 17, als effectief afgevaardigde en de heer Wollants Bert, schepen, wonende te 2500 Lier, Lispersteenweg 148, als plaatsvervangend afgevaardigde aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergadering van de Vereniging van Openbaar Groen vzw (VVOG).

 

Art 2 :

Als vertegenwoordiger van de stad Lier wordt de heer Pets Rik, schepen, wonende te 2500 Lier, Voetbalstraat 14/1, als kandidaat-lid voor de raad van bestuur aangeduid om deel te nemen aan de raden van bestuur van de Vereniging van Openbaar Groen vzw (VVOG).

 

Art 3 :

De gemeenteraad duidt geen kandidaat-lid voor het financieel comité aangeduid om deel te nemen aan het financieel comité van de Vereniging van Openbaar Groen vzw (VVOG) aan.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

WOONSTROOM BV - VERTEGENWOORDIGERS RAAD VAN BESTUUR 2025-2030. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Woonstroom BV.

 

De stad ontving een mail van de Woonstroom BV en meldt dat de stad naar aanleiding van de nieuwe legislatuur 2025-2030 nieuwe bestuurders kan aanstellen. Zij vragen aan de stad een beslissing te nemen hierover voor de algemene vergadering van mei 2025.

 

Indien er gekozen wordt voor vervanging van vertegenwoordiger, dient de stad rekening te houden met de gendervereisten. De stad kan dan enkel een vrouwelijke kandidaat afvaardigen.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

Statuten Woonstroom BV

Regiodecreet

 

Stemming

 

Aanduiding vertegenwoordigers raad van bestuur

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

9 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de aanstelling van volgende personen als bestuurder van Woonstroom BV met een periode van 6 jaar, goed te keuren:

        Marc Franquet (N-VA)

        Jeroen Pets (N-VA)

        Frédérique De Smet (N-A)

        Wim Theunis (N-VA)

        Benjamin Torfs (Lokaal Liberaal)

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

WOONMAATSCHAPPIJ WOONSTROOM BV - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN EFFECTIEF  EN PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van Woonstroom BV.

 

De stad zal vertegenwoordigd zijn in de 'Algemene vergadering der aandeelhouders' van deze woonmaatschappij.

Woonstroom BV vraag de stad om voor de algemene vergadering een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Regiodecreet

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

9 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Xander De Vos, gemeenteraadslid, en de heer Marc De Keulenaer, gemeenteraadslid, resp. als effectief en plaatsvervangend lid van de 'Algemene vergadering der aandeelhouders' van Woonstroom BV aan te duiden en dit voor de hele duur van de huidige legislatuur tot de eerste algemene vergaderin van 2031.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

WOONMAATSCHAPPIJ WOONSTROOM BV - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGER TOEWIJZINGSRAAD. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De woonmaatschappij WOONSTROOM BV vraagt om een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om deel uit te maken van de toewijzingsraad van de woonmaatschappij.

 

Om een aanpak op maat te realiseren bij de toewijzing van sociale huurwoningen nemen de woonmaatschappijen het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. De sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren kunnen op die manier in dialoog gaan met elkaar en afspraken maken, om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid te realiseren.

In het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. De toewijzingsraad kan onder bepaalde voorwaarden passende maatregelen uitwerken in een toewijzingsreglement voor het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.

Het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurders of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen. De opmaak van een toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren. De toewijzingsraad van het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij speelt hierin de trekkersrol en is verantwoordelijk voor de opmaak van een ontwerp van het toewijzingsreglement. Het BVCW biedt op die manier de kans om een dynamiek te scheppen waarin kan worden gestreefd naar een regionaal gedragen en geïntegreerd toewijzingsbeleid.

Alle gemeenten in het (deel)werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad. Relevante huisvestings- en welzijnsactoren kunnen zichzelf aanmelden om deel uit te maken van de toewijzingsraad als ze actief zijn in het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij. Als er geen consensus is over de samenstelling van de toewijzingsraad, beslist de woonmaatschappij over de samenstelling, waarbij ze rekening houdt met een evenwichtige samenstelling van de toewijzingsraad. De toezichthouder kan optreden wanneer de toewijzingsraad onvoldoende evenwichtig wordt samengesteld.

De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.

 

Beleidsmatige opdracht

De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.

Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist.

 

Operationele opdracht

De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze voor de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.

 

Juridische grond

Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)

Decreet lokaal bestuur

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

8 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Mevr. Charlotte Schwagten, schepen, wordt, bij geheime stemming, aangeduid als effectieve vertegenwoordiger om de stad Lier  te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het (deel)werkingsgebied Bonheiden, Duffel, Lier en Sint-Katelijne-Waver.

 

Art 2 :

Mevr. Van der Linden, medewerker stad, wordt, bij geheime stemming, aangeduid als plaatsvervangende vertegenwoordiger om de stad Lier te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het (deel)werkingsgebied Bonheiden, Duffel, Lier en Sint-Katelijne-Waver.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Overzicht punten

Zitting van 24 februari 2025

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Sylvie Bracqué (Missie2500) i.v.m. bomen Tarwelaan en Roggelaan

Het is intussen geleden van eind 2016 dat het dossier rond het kappen van de bomen in de wijk van de Fruithoflaan op tafel van het CBS kwam. De aanleiding daarvoor waren enkele meldingen van buurtbewoners van wortelopdruk en hinder door bladafval.

Daarop werd door het CBS beslist de buurt te bevragen tijdens een buurtoverleg, in maart 2017. Hoewel volgens het bomenplan het streefdoel voor deze bomen ‘behouden’ was, besliste het CBS na het buurtoverleg om toch over te gaan tot het kappen van de bomen en heraanleg van de voetpaden, in fases. De eerste drie fases, waarin Fruithoflaan, Boekweitlaan en Haverlaan aan bod kwamen, liepen in de periode 2017-2022.

Vervolgens werd het lange tijd stil. Tot de zomer van 2024. Want “vanwege klimaatverandering en het groeiende besef dat bomen zeer belangrijk zijn” – aldus het antwoord op een schriftelijke vraag van onze fractie – hield het CBS opnieuw een bevraging bij de bewoners van de Tarwelaan en de Roggelaan. Ook hier was de uitkomst echter de verderzetting van de bomenkap.

Volgens het CBS-besluit van 18 november 2024 wordt ter voorbereiding van de werken in kwartaal 1 van 2025 het bestek opgesteld en worden de werken voorzien in kwartaal 4.

 

Daarom de volgende vragen:

        Wat is de reden voor de stilstand in het dossier, tussen de zomer van 2022 en de zomer van 2024?

        Het evalueert de stad dit ‘participatietraject’, gelet op de uitkomst van het buurtoverleg en van de buurtbevraging, die haaks staat op de ‘visie’ of wens van de stad om de bomen te behouden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

 

        Wat is de reden voor de stilstand in het dossier, tussen de zomer van 2022 en de zomer van 2024?

 

Vanwege de klachten door wortelopdruk heeft het cbs na een buurtoverleg van 24/04/2017 goedkeuring gegeven om in de Fruithoflaan en aanliggende straten de bomen in 4 fases te vervangen en de voetpaden te vernieuwen.

De eerste drie fasen zijn ondertussen afgerond. In de Fruithoflaan, Boekweitlaan en Haverlaan werden de moeraseiken gerooid, de voetpaden hersteld en nieuwe bomen aangeplant.

 

Omdat de bomen in de Roggelaan en Tarwelaan nog relatief weinig wortelopdruk veroorzaakten, zijn de bewoners in 2022 middels een bewonersbrief op de hoogte gebracht dat de planning werd verschoven naar 2024.

 

Alvorens te starten met de voorbereiding van deze laatste fase zijn de bewoners, omwille van het groeiende besef dat bomen een cruciale rol spelen in de klimaatadaptatie, gevraagd kritisch mee na te denken over het rooien en vervangen van de huidige 33 gezonde bomen in de Tarwelaan en Roggelaan.

 

In zitting van 18/11/2024 heeft het cbs kennis genomen van de resultaten van deze bevraging en het gekozen scenario goedgekeurd : het planten van nieuwe bomen en behouden van de voetpaden.

 

Het bestek voor deze werken is in opmaak. De uitvoering is gepland in het najaar van 2025.

 

        Het evalueert de stad dit ‘participatietraject’, gelet op de uitkomst van het buurtoverleg en van de buurtbevraging, die haaks staat op de ‘visie’ of wens van de stad om de bomen te behouden?

 

De bevraging liep van 3 juli tot en met 31 augustus 2024 en kon digitaal of telefonisch worden beantwoord. We busten 31 uitnodigingen, 28 gezinnen namen deel aan de bevraging. Dit is een participatiegraad van 90%.

 

We legden drie mogelijke scenario’s voor in de bevraging :

Scenario 1: De huidige bomen behouden en de voetpaden ontharden. Op die manier geven we de bomen de nodige groeiruimte. De opritten naar de huizen blijven behouden.

Scenario 2: Nieuwe bomen planten en de voetpaden behouden. Om wortelopdruk te voorkomen worden de smalle plantstroken voorzien van worteldoek. De huidige bomen worden gerooid en in de plaats worden kleine, tijdelijke zuilvormige bomen (Amberboom of Liquidambar styraciflua ‘slender Silhouette’) geplant. Die moeten over ongeveer 20 jaar weer vervangen worden omdat ze in een beperkt plantvak niet langer kunnen overleven.

Scenario 3: Nieuwe bomen planten en de voetpaden ontharden. De opritten naar de huizen blijven behouden. De huidige bomen worden gerooid en in de plaats worden kleine zuilvormige bomen (Amberboom of Liquidambar styraciflua ‘Paarl’) geplant. Door de voetpaden te ontharden krijgen de nieuwe bomen meer groeiruimte en kunnen ze dus verder uitgroeien als toekomstbomen.

 

De meeste bewoners kiezen voor scenario 2.

 

Het cbs volgt de meerderheid van de bewoners en kiest voor scenario 2.

 

Met de beslissing hoopt het cbs een antwoord te bieden op de bezorgdheden van de bewoners, die op 8/10/2024 ook nog een petitie bezorgden.

 

We doen dergelijke bevraging om draagvlak te creëren en het bestuur houdt dan ook rekening met de visie van de bewoners wat niet meer dan logisch is. 

 

 

Interpellatie 2 : van Anja Vlaeymans (Missie2500) i.v.m. werken Aarschotsesteenweg – gelijke behandeling van burgers ongeacht het statuut van de weg

De werken op de Aarschotsesteenweg zijn al even bezig.  Van de waterproblematiek zijn we allemaal op de hoogte, omdat we er voorbij rijden en omdat facebook er vol van staat als het weer eens dagen heeft geregend.  Waar we niet van op de hoogte zijn, is de schade die de aannemer telkens aanbrengt aan de nutsvoorzieningen, de consequenties en het gebrek aan communicatie.

Op 22, 28 en 30 januari werd telkens schade toegebracht aan de waterleidingen door de aannemer.  Dit resulteerde in respectievelijk 8 uur, 4 uur en 2 uur zonder water.

De bevoegde stadsdiensten waren op geen enkel moment op de hoogte van deze situatie, laat staan de bewoners.  Pidpa kon ons een antwoord bieden en wees naar de aannemer die telkens schade aanbrengt en waarbij pidpa telkens de herstelling uitvoert.

Bij het begin van de werken, april 2024, ontvingen de bewoners een schrijven van AWV met de info van de werken en de communicatiekanalen.  Ze konden aansluiten op een whatsapp groep/werken Aarschotsesteenweg, vanuit de stad.  Deze whatsapp groep heeft tot voor kort één bericht uitgestuurd: namelijk de werken zijn gestart .

De bewoners kunnen zich ook richten tot de straatverantwoordelijken.  Bij navraag zijn zij niet op de hoogte of verwijzen door naar de werfkeet op de parking van Gero.

Wij zijn de straat opgegaan en hebben de bewoners actief bevraagd.  De problemen gaan zelfs verder  van geen water, elektriciteit of internet tot geen antwoorden op vragen, zowel binnen de stad als AWV.

We stellen vast dat de bewoners het gevoel hebben dat ze tweederangsburgers zijn omdat ze op een gewestweg wonen.  De paraplu ‘dat is een gewestweg’ maakt de bewoners monddood.  Als ze dan ook niet actief zijn op social media (facebook /ge zijt van lier als/rechtstreeks een mandataris taggen), blijven zij onder de radar van de communicatie.

Cruciale informatie geraakt momenteel niet tot bij de burgers.

Missie 2500 vraagt een gelijke behandeling van burgers ongeacht het statuut van de weg.

 

Daarom de volgende vragen:

        Waarom zijn de bevoegde stadsdiensten niet op de hoogte van de verschillende  onderbrekingen op een gewestweg?

        Wie is verantwoordelijk voor de  algemene communicatie bij wegenwerken? Wordt er een verschil gemaakt tussen een gemeenteweg is of een gewestweg?

        Wat is de functie van de whatsapp groep?  Hoeveel leden telt die?

        Wat is de functie van de straatverantwoordelijken?

        Wat bedoelt het schepencollege met de vermelding in het bestuursakkoord :
‘We waken erover dat onze stedelijke communicatie op maat is van elke burger’.
‘We maken een punt van betere communicatie en signalisatie bij werken en omleidingen. We volgen aannemers en nutsbedrijven dichter op en zien toe dat zijn hun vergunningen correct uitvoeren’

 

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Waarom zijn de bevoegde stadsdiensten niet op de hoogte van de verschillende onderbrekingen op een gewestweg?

 

Er zijn een aantal pannes geweest in Aarschotsesteenweg, waardoor bewoners tijdelijk zonder water of internet zaten. De stadsdiensten worden hier nooit onmiddellijk van de op hoogte gebracht, of het nu om een gemeente- of gewestweg gaat.

Pidpa, bijvoorbeeld, communiceert op voorhand rechtstreeks met de bewoners over geplande onderbrekingen via brief. Bij pannes of storingen doen ze dat niet actief, maar zetten ze enkel info op hun website (www.pidpa.be/storingen-en-meldingen). Dit gebeurt meestal niet onmiddellijk.

het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft in dit dossier herhaaldelijk aan Pidpa gevraagd om sneller te communiceren over pannes, rechtstreeks met de betrokken bewoners en met AWV en de stad Lier, maar kreeg daar ondanks aandringen geen gehoor. Pidpa geeft in mailverkeer met AWV en de stad Lier aan op het moment van een dringende herstelling niet te focussen op de communicatie, maar op het zo snel als mogelijk herstellen van de schade. Dit zou trouwens niet anders zijn als het over een gemeenteweg zou gaan.

Op het moment dat de stad Lier op de hoogte wordt gebracht van een storing of panne, laten we dit zo snel mogelijk, via WhatsApp, weten aan de bewoners in de werfzone. We bekijken om over de meldingen van pannes in de toekomst duidelijkere afspraken te maken met de straatverantwoordelijken.

 

Wie is verantwoordelijk voor de algemene communicatie bij wegenwerken? Wordt er een verschil gemaakt tussen een gemeenteweg is of een gewestweg?

 

Bij werken waarbij de stad Lier zelf bouwheer is, is het team externe communicatie van de stad verantwoordelijk voor alle communicatie met de bewoners.

Bij werken waarbij AWV de bouwheer is – gewestwegen op het grondgebied van Lier met eventueel omliggende gemeentewegen – is AWV de communicatieverantwoordelijke.

In de samenwerkingsovereenkomst van de stad Lier met AWV, en in het bestek voor de werken, wordt bepaald dat de eindverantwoordelijkheid voor de communicatie over de werken bij AWV ligt.De communicatieverantwoordelijke van AWV stemt daarbij steeds af met de medefinanciers van het project, in dit geval de stad Lier, Pidpa en Aquafin.

AWV neemt dus de lead van de communicatie bij de projecten waar het zelf ook eindverantwoordelijke is. Alle communicatie gaat enkel uit van AWV, zowel nieuwsbrieven, papieren bewonersbrieven, werfdoeken als website. De dienst externe communicatie van de stad Lier is nauw betrokken, geeft input waar nodig en wordt altijd om feedback gevraagd alvorens iets wordt uitgestuurd. Deze werkwijze gaat uiteraard minder snel dan wanneer de stad zelf bouwheer is en niet moet overleggen met een partner.

De focus van AWV ligt bovendien eerder op de algemene projectcommunicatie (info over fasewissels, veranderingen op de werf enzovoort) terwijl wij als stad ook willen inzoomen op de noden van de bewoners in de straten waaraan gewerkt wordt. Voor toekomstige projecten bekijken we of we met AWV afspraken kunnen maken om dit beter op elkaar te kunnen afstemmen.

 

 

Wat is de functie van de WhatsAppgroep? Hoeveel leden telt die?

       Sinds een jaar werken we voor de heraanleg van straten met een WhatsAppverzendlijst. In al onze andere communicatie met de bewoners (papieren brief, digitale nieuwsbrief, website) verwijzen we naar de webpagina (lier.be/whatsapp), waar ze zich zelf kunnen aanmelden voor de WhatsApplijst van hun straat.

       We gebruiken dit communicatiekanaal om op een snelle, laagdrempelige manier nieuwsupdates over bepaalde projecten en de heraanleg van straten naar bewoners te kunnen sturen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een uitgestelde afvalophaling of een dringende interventie waardoor garagepoorten tijdelijk onbereikbaar zijn.

       We lanceerden de WhatsAppverzendlijst van Aarschotsesteenweg op woensdag 24 april 2024. Het is de eerste keer dat we WhatsApp inzetten voor een heraanleg van AWV, dat hier zelf niet mee werkt. Het is dus een pilootproject, waarbij we AWV vanuit de stad stimuleren om gebruik te maken van dit snelle kanaal. De info in de berichtjes komt van AWV, de stad Lier verstuurt. 

       De lijst telt op maandag 24 februari 43 abonnees.

       We verstuurden ondertussen 3 WhatsAppberichten:

23/8/24 Start fase 2

31/1/25 Waterlek Aarschotsesteenweg, url storingen Pidpa

4/2/25 Glijbekisting, woningen onbereikbaar met de wagen

 

Wat is de functie van de straatverantwoordelijken?

 

Bij het begin van een heraanleg van straten wordt tijdens een of meerdere infomomenten en via de papieren brieven en nieuwsbrieven gevraagd of iemand (of meerdere bewoners) straatverantwoordelijke wil zijn. In de communicatie van 25 april 2024 (brief, nieuwsbrief) liet AWV weten dat er drie straatverantwoordelijken werden aangeduid: twee buurtbewoners en een handelaar.

Een straatverantwoordelijke is aanspreekpunt voor de buren en krijgt de mogelijkheid om concrete vragen of zorgen uit de straat rechtstreeks te melden aan de projectverantwoordelijke van de stad. Op die manier komen we vaak sneller tot een oplossing. Hoe actief een straatverantwoordelijke is, hangt uiteraard af van werf tot werf en van persoon tot persoon.

Bij de heraanleg van Aarschotsesteenweg hebben de straatverantwoordelijken tot nu geen grote rol opgenomen, maar dat komt deels omdat wij ze vanuit de stad onvoldoende betrokken hebben. We nemen dit verder met hen op.

 

Wat bedoelt het schepencollege met de vermelding in het bestuursakkoord:
‘We waken erover dat onze stedelijke communicatie op maat is van elke burger’.
‘We maken een punt van betere communicatie en signalisatie bij werken en omleidingen. We volgen aannemers en nutsbedrijven dichter op en zien toe dat zijn hun vergunningen correct uitvoeren’.

 

In het nieuwe meerjarenplan willen we nog meer inzetten op duidelijke, begrijpbare communicatie op maat van elke burger. Daarbinnen zullen ook de mogelijkheden bekeken worden om de communicatie bij werken en omleidingen te optimaliseren. Zo bekijken we momenteel of een uitbreiding van het project rond WhatsApp-communicatie op straatniveau haalbaar is.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/04/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.