Lier

Zitting van 16 december 2024

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

Omdat de voormalige voorzitter, mevrouw Ann-Sofie Van den Broeck, ondertussen niet meer woonachtig is in Lier, kan zij vandaag de rol van voorzitter niet meer opnemen.

Volgens de regels van het decreet lokaal bestuur, wordt bij afwezigheid van de voorzitter, het voorzitterschap waargenomen door het raadslid met de meeste anciënniteit.

De Heer Freddy Callaerts wenste deze rol over te dragen aan zijn opvolger, de Heer Koen Breugelmans, raadslid met de tweede hoogste anciënniteit.

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. busverbindingen Koningshooikt

Vorige maand uitten we onze bezorgdheid met betrekking tot volgende implementatiefase van het vervoersplan van De Lijn waarin de buslijnen 560 en 561 verdwijnen.

 

Jullie hebben ook kunnen vaststellen dat in Koningshooikt behoorlijk wat inwoners/reizigers ongerust zijn, maar langs de andere kant constructief meedenken. Ze deden een aantal suggesties en namen contact met verschillende stakeholders, waaronder het Lierse stadsbestuur. In opvolging hadden ze een aantal concrete vragen die vooralsnog onbeantwoord bleven.

 

Omdat ik de vragen heel legitiem vind, stel ik ze langs deze weg zodat de geëngageerde Jutteneers een antwoord krijgen op hun vragen.

 

        Op welke datum heeft of zal de bevoegde schepen met de Lijn overleg hebben over een bijsturing van de verbinding Koningshooikt – Mechelen?

        Wat was/is de uitkomst van deze gesprekken? Is er een bereidheid van De Lijn vastgesteld om naar een oplossing toe te werken?

        Wat zijn de actiepunten/volgende stappen en voor welke partijen?

        Zijn er opvolggesprekken gepland en zo ja, wanneer zijn deze voorzien?

        Hoe en door welke instantie wordt er hierover telkens naar de bevolking gecommuniceerd? Op welke manier en op welke momenten kunnen de bewoners updates verwachten?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Naar aanleiding van het overleg dat wij hebben gehad met een aantal van de bewoners over dit onderwerp op 20 november, hebben wij op 6 december een overleg gehad met De Lijn over mogelijke pistes om het dossier verder aan te pakken. Hierbij hebben we ons gebaseerd op zowel de situatie zoals deze zich stelt vanaf januari als pistes die naar voren zijn geschoven door de bewoners in het overleg van Het gaat dan zowel over:

       de capaciteit op de buslijnen 51a en b in Putte,

       het verlengen van de toekomstige buslijn 63 in combinatie met het beperken van lijn 57,

       het verlengen van toekomstige buslijn 80 in combinatie met het beperken van lijn 57

       het heroriënteren van buslijn 57 zodat die overstap kan faciliteren in Sint-Katelijne-Waver naar lijn 63.

 

De Lijn gaat deze pistes verder onderzoeken, maar wil eerst ook afwachten en evalueren wat de huidige vooropgestelde regeling zal geven. Nadien zijn ze op basis van hun onderzoek en mits een evaluatie (dat pleit voor aanpassingen) bereid om hier enkele zaken aan te passen indien mogelijk. De piste voor mogelijke veranderingen zal wellicht bij andere lijnen (bv. 57, 63, 80) dienen gezocht te worden. Lijn 560-561 zelf gaat alvast niet alsnog behouden blijven of hernieuwd worden.

 

Wij merken dus wel bereidheid bij de Lijn op veranderingen op basis van de evaluatie. We verwachten tegen eind januari al een eerste update en vervolgoverleg hieromtrent te hebben.

 

Ondertussen zijn ook de bezettingscijfers van de huidige lijnen 560-561 verkregen van De Lijn. Qua ruwe gegevens gaat het volgens De Lijn om volgende aantallen op een gemiddelde schooldag in de maand november 2024, opgesplitst tussen bestemming Sint-Katelijne-Waver en bestemming Mechelen

 


 

Verdere stappen gebeuren op basis van deze gesprekken en na onderzoek door De Lijn ook van gesprekken binnen en vragen aan de verschillende vervoerregioraden. Het is echter zonder evaluatie te vroeg om hier al verder op vooruit te lopen. Die volgende stap kan dan worden gezet vanaf januari.

 

De vermelde info werd ook op deze manier teruggekoppeld naar de bewoners die ons contacteerden.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. heraanleg Marnixdreef en Bist

In juni werden de plannen voor de heraanleg van de Marnixdreef en de Bist voorgelegd aan de inwoners van Kloosterheide. De buurt was niet tevreden over de plannen omdat hierin niet het minste rekening gehouden werd met de verzuchtingen die ze hadden over de verkeersveiligheid. Verzuchtingen die de afgelopen jaren door de buurt en ook door onze fractie meermaals vruchteloos aangekaart werden. Gelukkig had de schepen deze keer wel oor naar de argumenten en volgde na een overleg een proefopstelling op de Bist. De plannen zouden ook terug naar de tekentafel gaan.

 

In opvolging hiervan hadden we de volgende vragen:

 

        Is de aanvraag verder in voorbereiding? Wat is de timing van de aangepaste plannen?

        Komt er een nieuw toelichtingsmoment met de buurt?

        Worden de opmerkingen van de buurt, o.m. een apart fiets- en voetpad en een zone 30 mee in de plannen verwerkt?

        Wat is de stand van de gesprekken met de gemeente Nijlen over het verder ontmoedigen van doorgaand verkeer in de buurt?

        Welke concrete handhavingsmaatregelen worden intussen voorzien voor het naleven van de proefopstelling?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Er is een voorlopige aanpassing van de plannen gedaan die evenwel nog verdere aanpassingen behoeven zodra de resultaten van de proefopstelling werden geëvalueerd. Voorlopig is er gerekend voor de omgevingsvergunningsaanvraag met een aantal asverspringingen, een beperktere rijbaanbreedte en het voorzien van een voetpad. Dit wordt nadien verder geoptimaliseerd op het moment dat de genoemde resultaten er zijn. Het lijkt me inderdaad wenselijk dat we naar aanleiding van die evaluatie inderdaad ook spreken met de buurt hierover.

 

Er is voor alle duidelijkheid geen ruimte om zowel een fietspad, een voetpad en de rijbaan aan te leggen. Dit is op het bewonersoverleg ook duidelijk gesteld. Het voorzien van een smallere rijbaan in combinatie met een voetpad aan 1 kant is wel een mogelijkheid. En kan ook verder worden uitgewerkt. De huidige proefopstelling gaat vandaag al uit van zone 30.

 

Er zijn in afwachting van het installeren van het nieuwe bestuur in Nijlen nog geen verdere stappen gezet in de besprekingen met de gemeente Nijlen. Dit nog doen met het oude bestuur lijkt niet onmiddellijk zinvol.  Het vorige gesprek gaf aan dat men in Nijlen vandaag een aantal denkpistes heeft die nauw verweven zijn met de fietsostrade. Mogelijk gaat het nieuwe bestuur hier meer details over kunnen geven.

 

Qua handhaving is er gevraagd aan de politie om hier de nodige acties te ondernemen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 NOVEMBER 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 25 november 2024.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 november 2024 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

STAD & OCMW LIER - NOMINATIEVE INVESTERINGEN 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 28 januari 2019 keurde de gemeenteraad de omschrijving van het begrip dagelijks bestuur goed :

 

Alle handelingen i.k.v. overheidsopdrachten dewelke betrekking hebben op:

 

 Alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget;

 

 Alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in artikel 92 van de wet van 17 juni 2016 (opdrachten van beperkte waarde); (heden 30.000 euro excl.BTW)

 

 Alle uitgaven van het investeringsbudget die betrekking hebben op onderhoud of instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium.

Onder dit type van investeringen worden o.a. verstaan : alle vervangingsinvesteringen en de aankoop van materialen voor onderhoud van wegen, openbaar domein en gebouwen, onafhankelijk van de (geraamde) waarde van de investering;

 

 het aanbrengen van wijzigingen aan een overeenkomst die nodig zijn bij de uitvoering van deze overeenkomst en die geen bijkomende uitgaven van meer dan 20% met zich meebrengen;

 

 het vaststellen van de wijze waarop opdrachten voor aanneming van werken, leveringen of diensten worden geplaatst en de voorwaarden ervan in gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet te onvoorziene omstandigheden en die normaal tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoren, dit op voorwaarde dat het besluit wordt medegedeeld aan de gemeenteraad die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt.

 

Naast de items die vallen onder het dagelijks bestuur delegeert de gemeenteraad eveneens

alle opdrachten dewelke ze nominatief aan het college van burgemeester en schepenen toevertrouwt. Deze nominatieve lijst zal steeds afzonderlijk aan de gemeenteraad worden voorgelegd ter goedkeuring.

 

Feiten en context

In uitvoering van de beslissing van de GR van 28/1/2019 wordt de nominatieve lijst van geplande investeringen in 2025 ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De investeringen worden geclusterd per actie.

 

Via de goedkeuring van deze lijst investeringen delegeert de gemeenteraad de bevoegdheid voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht voor deze specifieke investeringen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

De lijst van investeringen werd uitgezuiverd voor alle investeringen dewelke sowieso vallen onder het begrip dagelijks bestuur (met name investeringen kleiner dan 30.000 EUR excl BTW en investeringen dewelke betrekking hebben op onderhoud of instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium).

 

De raadsleden beschikken via de documentatie van het MJP sowieso over het volledige overzicht van alle geplande investeringen in 2025.

 

 

Juridische grond

Wetgeving overheidsopdrachten en decreet Lokaal bestuur.

artikel 41,2de lid, 10° van het DLB

art. 56 §3, 6° van het DLB

art56, §3, 5° van het DLB;

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

11 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Koen Breugelmans, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Yoena Mertens

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de nominatieve lijst van investeringen 2025 goed.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

STAD & OCMW - GOEDKEURING JAARREKENING 2023 DOOR HET AGENTSCHAP BINNENLANDS BESTUUR. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft de jaarrekening 2023 van Stad en OCMW Lier nagekeken.

 

Op basis van dit onderzoek heeft de gouverneur de jaarrekening 2023 van Stad en OCMW Lier goedgekeurd, zie het goedkeuringsbesluit in bijlage.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur.

artikel 41, 2de lid, 23° van het DLB

 

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2023 van Stad en OCMW Lier door het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

SOLAG - MEERJARENPLAN EN BUDGET 2024: AANPASSING NR 5. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In zitting van zitting van 16 december 2019 keurde de gemeenteraad de meerjarenplanning SOLag voor de periode 2020 – 2025 goed. Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het meerjarenplan minstens één keer per jaar wordt aangepast om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen; zodoende werd in december 2023 de laatste wijziging meerjarenplan (MJP) goedgekeurd met een horizon tot en met 2026 en werden de kredieten 2024 vastgelegd. In 2024 wordt dan voorzien in een bijsturing van de lopende kredieten van het volgend jaar alsmede de verwerking van het vorige boekjaar.

Er wordt voor 2025 van een uitzonderingsregel gebruik gemaakt zoals voorzien in het Decreet (art.257,§1,2) zodat er vanaf 1 januari 2025 er wel uitvoerbare kredieten zijn, die dan de ramingen betreffen voor 2025 zoals in de laatste aanpassing MJP werd opgenomen. M.a.w. op 1 januari 2025 worden de voorziene ramingen voor het boek jaar 2025 – zoals bijgestuurd in deze aanpassing MJP - omgezet in concrete werkingskredieten.

 

Uit de aangepaste meerjarenplanning SOLag nr. 5 van december 2024 blijkt dat SOLag voldoet aan het toestandsevenwicht en tevens de norm haalt inzake autofinancieringsmarge: het beschikbaar resultaat op kasbasis voor 2024 wordt nu geraamd op 1.955.056,69EUR en de autofinancieringsmarge op 828.443,62EUR. De gecorrigeerde autofinancieringsmarge is tevens positief.

 

In zitting van de raad van bestuur SOLag werd goedkeuring verleend aan de vaststelling van de Aanpassing nr. 5 meerjarenplanning 2020-2025 voor het werkingsjaar 2024 en werd een positief advies voor de goedkeuring door de gemeenteraad december 2024.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur (art. 243 e.v.).

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

11 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Koen Breugelmans, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Yoena Mertens

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de aanpassing nr 5 van de meerjarenplanning SOLag voor de periode 2020 – 2025 met inbegrip van het budget 2024 volgens BBC goed.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

CENTRAAL KERKBESTUUR - BUDGET 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het centraal kerkbestuur van Lier heeft het gecoördineerde ontwerp budget 2025 aan de stad overgemaakt (dit werd eveneens digitaal bezorgd via het softwarepakket Religiopoint).

 

Op basis van de ontwerpbudgetten zijn er in Lier 2 kerkfabrieken waarvoor de stad moet tussenkomen in de exploitatietekorten van 2025 :

- H. Hart (16.149,66 EUR)

- St-Jan Evangelist (19.430 EUR)

 

De kerkfabrieken van H. Kruis, OLV-Onbevlekt, St-Jozef en Bernardus, Heilige Familie en St-Gummarus kunnen zich autonoom financieren in 2025.

 

De gevraagde exploitatietoelagen worden in het budget 2025 van de stad mee opgenomen.

 

Juridische grond

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten in het Vlaams Gewest.

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

Ministerieel Besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/14

Ondersteuning erediensten

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Koen Breugelmans, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

8 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Yoena Mertens

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetten 2025 van het centraal kerkbestuur Lier en keurt deze goed.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

IGOHC (INTERGEMEENTELIJKE OMGEVINGSHANDHAVINGSCEL) - PRIORITEITEN ACTIEPLAN 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2022 over de goedkeuring van het actieplan 2023 van IGOHC (intergemeentelijke omgevingshandhavingscel) voor omgevingshandhaving goed te keuren mits toevoeging van een bijkomende prioriteit voor ruimtelijke ordening: '7. Grote projecten, zijnde meer dan 30 woonentiteiten'.

Gemeenteraadsbeslissing van 30 september 2024 over de goedkeuring van het actieplan 2024 van IGOHC (intergemeentelijke omgevingshandhavingscel) voor omgevingshandhaving goed te keuren.
 

Feiten en context

Samen met 7 lokale besturen (Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte en Sint- Katelijne- Waver) vormt IGEMO sinds 2016 de Intergemeentelijke Omgevingshandhavingscel (IGOHC). De cel wil het handhaven van schendingen ruimtelijke ordening, milieu en onroerend erfgoed optimaliseren. Dit doet de cel aan de hand van een omgevingshandhavingsplan, een samenwerkingsprotocol en jaarlijks actieplan.

 

Lokaal handhavingsluik als sluitstuk.

Het handhavingsbeleid vormt binnen onze lokale besturen hét sluitstuk van het omgevingsbeleid.

Vergunningen zonder diligente handhaving blijven tenslotte dode letter, en dat willen onze lokale besturen vermijden.

Het huidige handhavingsprogramma is erop gericht om schendingen inzake ruimtelijke ordening, milieu en onroerend erfgoed te handhaven, maar ook om inwoners en bedrijven te informeren en sensibiliseren.

 

Prioriteitenkader

Het jaarlijks actieplan bevat een goedgekeurd prioriteitenkader dat aangeeft welke schendingen binnen het territorium van elk lokaal bestuur het handhavingstraject in beginsel zullen volgen.

Het bepalen van de prioriteiten is o.a. essentieel voor het vervolgtraject van een handhavingsdossier ruimtelijke ordening. Dit zowel voor de strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie als voor de bestuurlijke beboeting door het departement Omgeving, afdeling Handhaving.

 

De unieke kijk van de Intergemeentelijke Omgevingshandhavingscel op het lokaal handhavingsbeleid en het prioriteitenkader maakten de cel één van de voorlopers in Vlaanderen. Ze wordt heden beschouwd als een voorbeeld. Zo mocht IGEMO op 3 december 2019 de workshop “Naar een risico-gericht toezicht via handhavingsprogramma’s’” geven op het congres “Omgevingshandhaving 2020-2030” van de Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte en Milieu (VHRM).

 

Bevoegde omgevingshandhavers

De aangesloten lokale besturen kunnen voor hun handhavingsprogramma inzake ruimtelijke ordening en milieu beroep doen op zes intergemeentelijke omgevingshandhavers. Deze zijn bevoegd voor o.a. het uitvoeren van controles op het terrein en het opstellen van raadgevingen, aanmaningen, processen-verbaal, stakingsbevelen, bestuurlijke maatregelen en herstelvorderingen.

 

Voor ruimtelijke ordening kan beroep gedaan worden op zes verbalisanten ruimtelijke ordening en twee intergemeentelijk stedenbouwkundig inspecteurs;

Voor het luik milieu kan op twee lokaal toezichthouders milieuhandhaving beroep gedaan worden en;

Voor het luik onroerend erfgoed beschikt IGEMO over twee aangestelde verbalisanten onroerend erfgoed.

Voor de uitoefening van hun bevoegdheden werken zij samen met de procureur des Konings, het departement Omgeving (afdeling Handhaving) en andere handhavingsactoren.

 

Stad Lier heeft prioriteiten bepaald inzake Omgevingshandhaving, en deze werden opgenomen in het Actieplan 2025.

 

Advies

Vanuit de dienst Handhaving adviseren we om de prioriteiten opgenomen in dit actieplan goed te keuren.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, inzonderheid Titel XVI “Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen”;

Decreet van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking;

Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning;

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, inzonderheid Titel VI “Handhaving”;

Besluit van de Vlaamse Regering van 9 februari 2018 betreffende de handhaving van de ruimtelijke ordening en tot wijziging en opheffing van diverse besluiten.

Decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed, inzonderheid Hoofdstuk 11 “Handhaving”

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist om de actieplannen 2025 principieel goed te keuren en het actieplan 2025 door te sturen naar de gemeenteraad voor goedkeuring.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

GRONDINNAMES HERAANLEG MARNIXDREEF - INNAMES 3, 6, 7, 9 EN 11. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de heraanleg van de Marnixdreef dienen er enkele innames te gebeuren, zijnde:

        inname 3: een perceel grond met oppervlakte van 27 m², deel van perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie B, aangeduid als inneming 3 op het innemingsplan Marnixdreef opgemaakt door studiebureau SWECO in opdracht van stad Lier.

        inname 6: een perceel grond met oppervlakte van 11 m², deel van perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie B nr 181 G2, aangeduid als inneming 6 op het innemingsplan Marnixdreef opgemaakt door studiebureau SWECO in opdracht van stad Lier.

        inname 7: een perceel grond met oppervlakte van 13 m², deel van perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie B, aangeduid als inneming 7 op het innemingsplan Marnixdreef opgemaakt door studiebureau SWECO in opdracht van stad Lier.

        inname 9: een perceel grond met oppervlakte van 9 m², deel van perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie B, aangeduid als inneming 9 op het innemingsplan Marnixdreef opgemaakt door studiebureau SWECO in opdracht van stad Lier.

        inname 11: een perceel grond met oppervlakte van 36 m², deel van perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie B, aangeduid als inneming 11 op het innemingsplan Marnixdreef opgemaakt door studiebureau SWECO in opdracht van stad Lier.

 

Het betreft in dit geval een belofte tot verkoop voor openbaar nut waarbij de betrokkenen voor het deel dat ze afstaan een vergoeding krijgen.

 

De onderhandse overeenkomsten werden inmiddels ondertekend door de betrokken partijen. Deze worden als bijlage toegevoegd en ter kennisname voorgelegd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad neemt kennis van de volgende ondertekende overeenkomsten tot grondoverdracht:

        overeenkomst betreffende inname 3

        overeenkomst betreffende inname 6

        overeenkomst betreffende inname 7

        overeenkomst betreffende inname 9

        overeenkomst betreffende inname 11

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de volgende ondertekende overeenkomsten tot grondoverdracht:

        overeenkomst betreffende inname 3

        overeenkomst betreffende inname 6

        overeenkomst betreffende inname 7

        overeenkomst betreffende inname 9

        overeenkomst betreffende inname 11

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VLOTTER 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Sinds 2012 werkt Stad en OCMW Lier samen met Vlotter Vervoer (voorheen: Rolkar Rivierenland) rond aangepast vervoer. Deze dienst verzorgt vervoersaanbod voor mensen met een beperking, in het bijzonder rolwagengebruikers, via het ter beschikking stellen van vervoer met aangepaste liftbusjes.

 

In het college van 29 augustus 2022 werd de uitbetaling van de vergoeding aan Vlotter Vervoer goedgekeurd voor de periode 2022 - 2025.

 

Feiten en context

Jaarlijks sluit Vlotter Vervoer een overeenkomst af met het lokaal bestuur. Daarbij vragen zij een bijdrage van 0,32 euro per inwoner voor het uitvoeren van het vervoersaanbod in 2025

 

Daarnaast huren zij sinds 2017 een parkeerplaats op de parking van Woonzorgcentrum Paradijs.

 

Hieronder een kort cijferoverzicht van het geleverde aanbod:

 

Aantal verreden ritten voor Lierenaars:

 

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Lier

1115

1157

768

966

626

623

1000

908

1489

 

In 2021 is er een duidelijke stijging, dit heeft te maken met de extra ritten in kader van de vaccinatiecampagne.

We zien in 2023 opnieuw een sterke stijging van het aantal ritten. Bij navraag blijkt vooral de vraag gestegen te zijn.

 

Aantal unieke leden:

 

2015

2016

2017

2018

2018

2020

2021

2022

2023

Lier

52

47

48

48

46

27

34

52

52

 

Om de samenwerking verder te zetten, wordt een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd (zie bijlage).

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Argumentatie

Goedkeuring van de overeenkomst laat toe de samenwerking met betrekking tot aangepast vervoer verder te kunnen zetten. Gezien de belangrijke mobiliteitsproblematiek voor mensen met een beperking vormt dit aanbod een essentieel onderdeel in het geheel van mobiliteitsmaatregelen ten aanzien van mensen met mobiliteitsbeperkingen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/12/KAP/01/29

Mobiliteitsondersteuning voor mensen met een beperking

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist akkoord te gaan om de overeenkomst met Vlotter Vervoer opnieuw aan te gaan voor een periode van 1 jaar en stuurt dit door naar de gemeenteraad voor goedkeuring.

 

Art. 2 :

Het college beslist akkoord te gaan met de verhoging van de vergoeding van 0,3098 euro naar 0,32 euro.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

VZW ERKEND REGIONAAL SAMENWERKINGSVERBAND (ERSV) PROVINCIE ANTWERPEN - ONTBINDING EN UITTREDING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2022 over de aanduiding van Ilse Lambrechts, schepen, als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen, voor de duur van de legislatuur 2019-2024

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2022 over de voordracht van Ilse Lambrechts, schepen, als lid van de raad van bestuur an de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen.

 

Feiten en context

Sinds 1 juli 2005 was de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) Provincie Antwerpen actief in de provincie Antwerpen. De vzw ERSV Provincie Antwerpen werd opgericht op basis van het decreet van 7 mei 2004.

 

De vzw ERSV heeft in het recente verleden een evolutie gekend van toenemende inkrimping qua bevoegdheden en is nu een vzw zonder inhoud.

 

Aan de leden van de vzw ERSV wordt gevraagd om formeel in te stemmen met de ontbinding en vereffening van de vzw in één akte en uit te treden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur; art. 41 4°

Artikel 6,§1 van de statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen.

 

Argumentatie

Gezien de vzw ERSV zonder inhoud valt, lijkt het aangewezen om in te stemmen met de ontbinding en uit te treden uit de vzw.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de ontbinding en vereffening van de vzw ERSV Provincie Antwerpen goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad stemt in om uit te treden als lid van de vzw ERSV Provincie Antwerpen in overeenstemming met art. 6, §1 van de statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen en duidt geen vertegenwoordiger meer aan in de vzw ERSV Provincie Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

LIGO - ALGEMENE VERGADERING VAN 25 NOVEMBER 2024 - AGENDA. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 21 oktober 2021 over de goedkeuring voor het aanduiden van mevrouw Vanderpoorten Marleen, lid Open VLD, als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Centrum voor Basiseducatie Open School vzw

Collegebeslissing van 25 november 2024 over de goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van Ligo van 25 november 2024

 

Feiten en context

De stad is één van de stichtende leden van Ligo (voorheen: Centrum voor Basiseducatie Open School vzw, of afgekort CBE Open School vzw).

 

De stad ontving op 15 november 2024 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van Ligo op maandag 25 november 2024 om 19 uur in De Lindepoort, Pergola

Begijnenstraat 18, 2800 Mechelen.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Verslag van de algemene vergadering van 25/04/2024 goedkeuren

2.

Voorstel fietsproject

3.

Financiën

4.

Ontslag en aanstelling bestuurder

5.

Samenstelling Algemene Vergadering

6.

Huisvesting

7.

De werking van Ligo in cijfers

8.

Uitnodiging sociaal-artistieke projecten Bouge bouche en Pallieder

 

Juridische grond

Decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs

Wet van 2 mei 2002 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen

Decreet Lokaal bestuur

 

Argumentatie

Het college ontving op 15 november 2024 de uitnodiging voor deze algemene vergadering. Daarom is het aangewezen dat het college een beslissing over de agenda van deze algemene vergadering neemt. Hij legt deze ter bekrachtiging voor aan de gemeenteraad.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

11 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Koen Breugelmans, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Yoena Mertens

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad bekrachtigt de collegebeslissing van 25 november 2024 over de agenda van de algemene vergadering  van Ligo en neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van 25 november 2024 van Ligo.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

VVSG - ALGEMENE VERGADERING VAN 19 DECEMBER 2024 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van een effectief en plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG), nl. de heer Pets Rik als effectief afgevaardigde en mevrouw Goris Annemie als plaatsvervangend afgevaardigde.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG).

 

De stad ontving op 19 november 2024 de uitnodiging van de eerstvolgende algemene vergadering van VVSG. Deze vindt plaats op donderdag 13 december 2024 om 19.30 uur via videoconferentie.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Goedkeuring van het verslag van de Algemene vergadering van 27 juni 2024

2.

VVSG-initiatieven voor mandatarissen in 2025

3.

Toelichting budget en beleidsplan 2025

4.

Aanstelling revisor

5.

Stemming

        Goedkeuring verslag Algemene Vergadering van 27 juni 2024

        Goedkeuring van het budget 2025

        Goedkeuring aanstelling revisor

 

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Statuten VVSG

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

11 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Koen Breugelmans, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Yoena Mertens

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering op 19 december 2024 goed.

 

1.

Goedkeuring van het verslag van de Algemene vergadering van 27 juni 2024

2.

VVSG-initiatieven voor mandatarissen in 2025

3.

Toelichting budget en beleidsplan 2025

4.

Aanstelling revisor

5.

Stemming

        Goedkeuring verslag Algemene Vergadering van 27 juni 2024

        Goedkeuring van het budget 2025

        Goedkeuring aanstelling revisor

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 16 december 2024

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. vuurwerk van oud op nieuw

Begin december stuurde het stadsbestuur een beknopte communicatie de deur uit met betrekking tot het afsteken van vuurwerk in de aankomende nieuwjaarsnacht. Beknopt, want er was in deze communicatie nauwelijks aandacht voor veiligheid en preventie of het welzijn van dieren die absoluut niet houden van nachtelijke geknal.

 

In de communicatie wordt aan de mensen die vuurwerk willen afsteken gevraagd dit te doen op een afstand van tien meter tot gebouwen en niet in bepaalde straten in het centrum van de stad. Er wordt gevraagd rekening te houden met kinderen en dieren en ook oog te hebben voor de eigen veiligheid en deze van omstaanders. Tot zover de communicatie.

 

Het is geen geheim dat onze fractie en bij uitbreiding die van de collega’s waarmee we binnenkort één fractie zullen vormen, geen voorstander zijn van deze toelating tot het afsteken van feestvuurwerk. Het is een keuze van het stadsbestuur dit wel toe te staan, maar deze brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Het persbericht zoals het nu is, is te beknopt, dit heeft te weinig om het lijf. Er moet meer aandacht geschonken worden aan preventieve maatregelen bij het afsteken van feestvuurwerk. De cijfers van de aantallen mensen die ten gevolge van het onkundig en onvoorzichtig afsteken van vuurwerk in het ziekenhuis belanden, spreken voor zich. Elk jaar lopen opgehokte dieren letsels op door hun reactie op feestvuurwerk.

 

We hopen dat het stadsbestuur alsnog zijn verantwoordelijkheid zal opnemen. We vragen dan ook uitdrukkelijk dat het stadsbestuur een bijkomende communicatie doet bv. via sociale media om te wijzen op onder andere bovenstaande gevaren en extra voorzorgsmaatregelen mee te geven.

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Wij waarschuwen elk jaar voor het gevaar van onoordeelkundig vuurwerkgebruik. Zowel via sociale media als via een persbericht. Ook dit jaar zal dat gebeuren, maar de logica is natuurlijk dat je dit doet wanneer oudjaarsavond voor de deur staat. U zult het dus ongetwijfeld zijn verschijnen.

 

Ik wijs er overigens op dat sinds 7/9/2024  zowel de verkoop van vuurwerk aan minderjarigen als bezit door minderjarigen van een aantal springstoffen verboden werd. (‘Art. 265bis Springstoffenbesluit (KB 23/9/1985, aangepast 2024). Ik citeer even:

“Het is verboden voor personen jonger dan 18 jaar om kruit, lonten, elektrische ontvlammingsmiddelen, slaghoedjes of vuurwerk onder zich te houden, met uitzondering van klappertjes die speciaal zijn ontworpen voor speelgoed.”

 

Onze politie heeft hiervoor al gecommuniceerd met de lokale vuurwerkverkopers en zal in de aanloop naar oudjaar actief over sensibiliseren én verbaliseren. De avond zelf zullen we ook hier maximaal op toezien, met de gekende limieten van het haalbare uiteraard.

 

 

Interpellatie 2 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. bomenkap De Kozak

Op de gemeente- en OCMW-raad van maandag 25 november stelde ik via mondelinge vraag al enkele vragen aan het College van Burgemeester en Schepenen. Omdat ik te elfder ure deze vragen bijstuurde, kon er op een aantal zaken geen antwoord gegeven worden.

 

Op maandag 2 december 2024 stelde ik in het kader van mijn inzagerecht als raadslid, enkele bijkomende vragen over dit dossier. Tot op heden (woensdag 11 december 2024) mocht ik nog geen antwoord ontvangen op deze vragen, noch een uitnodiging om de stukken uit het dossier in te zien.

 

Onder meer om deze redenen dien ik deze interpellatie in. Ondanks de antwoorden die reeds op deze raad gegeven werden, blijft er onduidelijkheid bestaan over enkele elementen in dit dossier. Hopende vandaag wel een antwoord te krijgen, stel ik deze vragen:

 

        Wanneer werd het terrein waarop de bewuste bomen staan overgedragen aan het stadsbestuur? En indien het nog niet werd overgedragen op het moment van het kappen was het toch nog geen openbaar domein? Vervalt hierdoor dan niet de aanvankelijke verantwoording dat er zonder vergunning kon gekapt worden?

        Er werden twee bomen binnen het projectgebied gekapt. Wanneer werd de beslissing genomen om over te gaan tot deze kap? Wie nam deze beslissing? Werd dit genoteerd in een werfverslag?

        Zouden deze twee bomen ook gekapt zijn indien er geen veiligheidsrisico was opgetreden bij de graafwerken?

        Er werd een derde boom, buiten het projectgebied gekapt op hetzelfde moment als de twee binnen het projectgebied. Hiervan werd aangegeven dat deze beschadigd was en om die reden moest gekapt worden.

        Waardoor is de boom beschadigd geraakt? 

        Deze boom stond op een ander perceel dan deze van het projectgebied, was hier geen vergunning voor nodig?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Op uw eerste vraag: De definitie openbaar domein die wordt gehanteerd volgens de vaststaande cassatierechtspraak is een goed openbaar domein indien het van rechtswege of door een uitdrukkelijke of stilzwijgende beslissing van de bevoegde overheid bestemd is tot het gebruik door allen, zonder onderscheid van de persoon.

 

1.      De grond was voor de werken steeds eigendom van het OCMW/Stad Lier. Het groen rond de OCMW woningen stond op openbaar domein, was vrij toegankelijk en werd onderhouden door de stad sinds de bouw in de jaren ‘70.

2.      Op 25 april 2024 werd de grond met aanzienlijke vertraging, om subsidieredenen, tijdelijk eigendom van de Woonstroom via akte door notaris Van Cauwenbergh . Het betreft een CBO-procedure waarbij de gronden waarop het gebouw komt eigendom dient te zijn van de woningmaatschappij.

3.      In de goedgekeurde omgevingsvergunningsaanvraag werd de ‘verklaring gratis grondafstand’ opgenomen (in bijlage). Hierin werd expliciet vermeld dat de gronden vanaf het ogenblik dat de CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting deze gronden definitief verwerft, voor vrij en onbelast af te staan aan het stadsbestuur van Lier. Dat gebeurde dus op 25/4/2024.

4.      De af te stane gronden waarvan sprake betreffen de gronden cfr rooilijnplan waarbinnen de bomen dus stonden.

 

Zowel het technisch bureau als de dienst omgeving van de stad geven aan dat de bomen steeds op eigendom van stad Lier/openbaar domein gestaan hebben en stonden op het moment dat deze gekapt werden en dat het vrijstellingenbesluit dus van toepassing is.

 

Vragen 2 en 3:

1.       Het feit dat de 2 bomen bijkomend geveld dienden te worden kwam pas aan het licht toen Cosimco melding maakte dat de bomen in de talud van de kelder zouden komen staan en dan instabiel zouden worden.

2.       Na de controle van de vergunde plannen door technisch bureau werd de anomalie vastgesteld tussen het sloopplan en het plan nieuwe toestand. De trage wegverbinding loopt over de 2 bomen. Dat traject kon niet verplaatst worden als gevolg van de inrithelling van de kelder.

3.       De melding van aannemer Cosimco bespoedigde de beslissing van het vellen van de bomen maar er was geen éénzijdig verband. De beslissing tot kappen had anders bij de aanleg van de weg genomen moeten worden.

 

Vraag 4:

De derde boom stond op het sloopplan mee ingetekend (maar niet als te rooien). De omtrek van de boom bedroeg daar 50 cm op 1 m hoogte. Deze was in geen enkele versie van de feiten kapvergunningsverplichtig omdat omtrek 1m criterium is.

Na navraag bij de groendienst betrof het een els die reeds beschadigd was : hele kap uit de schors. Bovendien was ook de kroon uitgebroken waardoor de boom weinig overlevingskans had. Deze boom wordt bijkomend vervangen na het einde van de werken bovenop de 2 andere.

 

 

Interpellatie 3 : van Jan Hermans (Groen-Lier&Ko i.v.m. binnengebied

06/12/2024 het autonoom gemeentebedrijf SOLAG een overheidsopdracht voor de herontwikkeling van de het binnengebied tussen Antwerpsestraat en Florent Van Cauwenberghstraat publiceerde. Via een mededingingsprocedure met onderhandeling wordt gezocht naar een privaat consortium dat de vervangingsbouw, het publieke binnengebied en de museale uitbreiding realiseert.

 

Het uitschrijven van die opdracht was eerder op 19/11/2024 besproken op de raad van bestuur van Solag alwaar diende vastgesteld dat, minstens de leden van de oppositie, de bijhorende stukken, en meer specifiek het lijvige document van de overheidsopdracht, niet tijdig ontvingen: lees, het was beschikbaar om 15u30, enkele uren vooraf aan de RVB (indien het niet specifiek eerder was opgemerkt en aangekondigd).

 

Er is gevraagd daarvan melding te maken in het verslag (dat tot op heden nog niet beschikbaar is en nog niet goedgekeurd) alsook van het feit dat daardoor de procedure van goedkeuring van het uitschrijven van de overheidsopdracht gebrekkig tot stand gekomen is.

 

Bovendien werd opgemerkt dat voor een dergelijk dossier met een groot impact op het centrum van de binnenstad en gezien de gebrekkige besluitvorming in het traject van de overheidsopdracht het raadzaam zou zijn om de gemeenteraad tijdig door een specifieke commissie grondig voor te lichten. Thans blijkt dat de gemeenteraad wordt ingelicht op een commissie (11/12), nadat de overheidsopdracht is geplubliceerd.

 

Wat betreft participatie blijkt deze beperkt te zijn gebleven tot de aanpalenden terwijl een dergelijk centrumproject de ganse Lierse bevolking aangaat. Temeer daar een publieke ruimte wordt beoogd die ook de winkelas attractiever moet maken.

 

Los van het feit dat Groen-Lier&Ko en Missie2500 de werking van het autonoom gemeentebedrijf genegen zijn en nooit onder stoelen of banken hebben gestoken dat zij de aankoop en ontwikkeling van het binnengebied steunen, blijven er toch wat vragen die voorkomen hadden kunnen worden met meer transparantie.

 

Mijn vragen aan het CBS:

        Het CBS gaat middelen ter beschikking stellen voor de uitbreiding van het stadsmuseum. Meent het CBS dat de besluitvorming van het autonoom gemeentebedrijf in het kader van de toekomstige overheidsopdracht, waartoe die uitbreiding hoort, correct is verlopen?

        Er wordt niet gesproken over het “depot” voor het stedelijk museum hoewel de ruimtezoektocht daarvoor actueel is. Wat zijn de concrete ambities van het CBS desbetreffende?

        Kan het CBS instemmen met het feit dat een nieuwe stedelijke invulling met een dergelijk impact, ruimer dient bevraagd dan enkel bij de omwonenden (eigenaars) zodat de invulling een ruim(er) draagvlak heeft?

        Kan het CBS instemmen met het feit dat voor dergelijke stedenbouwkundige invullingen ook het voorafgaandelijke advies van de (voltallige) gemeenteraad aangewezen is?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Zoals dit reeds sinds 2019 het geval is wordt de dagorde van de raad van bestuur de laatste vrijdag vóór de zitting overgemaakt aan de leden van de raad van bestuur, ic op 15 november om 12.45u. Op maandag 18 november (15.37u) werd een melding ontvangen dat documenten van de zitting niet op het desbetreffende platform consulteerbaar waren. Gezien in het verleden de reden soms te zoeken was bij inloggen van het platform, werden de documenten onmiddellijk (15.58u) per e-mail overgemaakt. Op dinsdag 19 november werd voor de zitting raad van bestuur een e-mail ontvangen waarin gesteld werd dat de desbetreffende fractie op maandagavond reeds vragen had geformuleerd over de agenda raad van bestuur (deze vragen stemmen overeen met wat tijdens de zitting 19/11/2024 werd besproken over het bewuste agendapunt Binnengebied Rerum Novarum, alsook stemde dit grotendeels overeen met wat op de vermelde gemeentelijke commissie van 11/12/2024 werd gevraagd, alsook waarover in vraag 3 wordt geïnterpelleerd). Op basis hiervan kan gesteld worden dat de informatie transparant werd gecommuniceerd maar ongelukkig was inzake tijdsbestek gezien er nog een korte termijn overbleef om te kunnen reageren maar wat dan uiteindelijk ook wel gebeurd is. Het CBS is hiervan bewust en vraagt aan de raad van bestuur om erover te waken dat in de toekomst de agenda tijdig ter beschikking wordt gesteld (onafgezien van het feit dat er nog steeds foutmeldingen kunnen gebeuren waarmee rekening dient worden gehouden); hiervoor zullen in een eerstvolgende volgende raad van bestuur afspraken moeten worden gemaakt.

 

        Voor het “depot” werd een studie uitgevoerd waarin een aantal scenario’s werden onderzocht die wijzen op een investeringskomst tussen de 5 à 7 miljoen EUR + 21% BTW. Het is duidelijk dat dergelijke financiële inspanningen moeten bekeken worden in het licht van het nieuwe bestuursakkoord maar vooral in het licht van de nieuw op te stellen en door de gemeenteraad goed te keuren meerjarenplanning voor de periode 2025-2030.  Hierbij wordt alsnog niet uitgesloten dat het “depot” gerealiseerd zal kunnen worden in het Binnengebied Rerum Novarum maar hiervoor dienen dan de nodige randvoorwaarden worden vastgelegd en overeenkomsten worden afgesloten met mogelijke aangelanden in het Binnengebied Rerum Novarum. Dit doet geen afbreuk aan het feit dat CBS overtuigd blijft van de noodzaak van een “depot”.

 

        Het creëren van het nodige draagvlak voor het stadsontwikkelingsproject “Binnengebied Rerum Novarum” is voor SOLag - van in het prille begin van de ontwikkeling een belangrijk speerpunt in de aanpak van het dossier.

Het verloop van het traject inzake participatie en overleg zoals gevoerd door SOLag kan als volgt worden beschreven: 

 

  1. SOLag beschrijft haar ambitie in het document “Binnengebied Rerum Novarum – C&A – Stadsmuseum, aanpak stadsontwikkeling, Procesnota” als volgt:

6.4 De participatie en het overleg

Vanaf het begin van het project is het noodzakelijk dat een communicatietraject naar bewoners en omwonenden wordt uitgezet. Er dient bekeken te worden of hier stakeholders bij zijn die co-producenten kunnen zijn binnen het project.

Het is aangewezen één persoon aan te duiden die dit communicatietraject begeleidt vanaf opstart tot oplevering (communicatiedienst stad Lier).

Voornoemde procesnota werd goedgekeurd door het Directiecomité van SOLag op 30 juni 2023.

Op 11 september 2023 nam het college kennis van de procesnota “Binnengebied Rerum Novarum – C&A – Stadsmuseum” zoals goedgekeurd door het DIRCO op 30 juni 2023.

Op 26 september 2023 nam de raad van bestuur van SOLag – in aanwezigheid van de heer Jan Hermans - kennis van de procesnota zoals goedgekeurd door het DirCO op 30 juni 2023 en maakt zich de inhoud ervan eigen.

De heer Philip Deconinck, deskundige participatie binnen Stad en OCMW Lier, nam vanuit de stad de begeleiding van het communicatietraject op zich.

 

  1. SOLag beschrijft haar ambitie in het projectvoorstel voor de VLAIO-subsidie als volgt:

6.2.2. De begeleiding van een co-creatietraject met betrokken actoren

De realisatie van de investering kan pas aanvatten na afloop van een studie- en vergunningstraject. Een kritische succesfactor binnen dit proces betreft het creëren en in stand houden van voldoende draagvlak bij alle betrokken actoren. De Stad dient er ook over te waken dat het positief effect van de verwerving van de sleuteleigendommen door de Stad geen negatieve bijklank krijgt als gevolg van de noodzakelijke doorlooptijd. Vanuit dit perspectief is de Stad overtuigd dat het opzetten van een co-creatietraject met de buurt een noodzakelijke randvoorwaarde is voor het welslagen van het project en dit zowel in functie van een tijdelijke invulling van de site als de definitieve verschijningsvorm van de facilitaire laag.

De Stad wenst beroep te doen op onafhankelijke expertise om dit co-creatietraject te begeleiden.

Op 11 september 2023 besliste het College het projectvoorstel goed te keuren.

Op 26 september 2023 nam de raad van bestuur van SOLag – in aanwezigheid van de heer Jan Hermans - kennis van het projectvoorstel zoals door SOLag opgemaakt om door de Stad ingediend te worden.

 

  1. SOLag trekt externe expertise aan.

SOLag voerde een overheidsopdracht voor de begeleiding van het co-creatietraject waarop vier partijen inschreven. Op 17 februari 2024 ondertekende de algemeen directeur van SOLag het gunningsverslag waarbij de opdracht werd toegewezen aan Endeavour, Rubenslei 10 bus 5, 2018 Antwerpen, BE 0559 922 305 voor het bedrag van 17.410,50 euro.

Een wezenlijk onderdeel van de opdracht van Endeavour betreft de begeleiding van twee co-creatie ateliers met de eigenaars, bewoners en uitbaters van het bouwblok en één info-moment naar de brede bevolking. Op verzoek van SOLag werd de doelgroep voor het tweede co-creatiemoment verruimd naar alle handelaars van het kernwinkelgebied.

 

  1. SOLag organiseert co-creatieateliers

Op 27 februari 2024 informeerde SOLag de raad van bestuur over de stand van zaken van het project waarbij in de mondelinge presentatie expliciet werd vermeld dat het  Co-creatieproces was opgestart en een eerste co-creatieatelier met bouwblok in 2e helft maart werd gepland.

Op 19 maart 2024 organiseerde SOLag het eerste co-creatie atelier waarbij alle stakeholders van het bouwblok (eigenaars, huurders, exploitanten) per brief werden uitgenodigd. Het centrale thema van dit eerste co-creatiemoment betroffen de ambities van de stakeholders.

Op 28 mei 2024 vond het tweede atelier plaats waarop ook de handelaars uit de Lierse binnenstad uitgenodigd werden voor een kennismakingsmoment met het project waarop ook zij hun ideeën of suggesties kenbaar konden maken Het centrale thema van dit eerste co-creatiemoment betrof de bespreking van de verschillende scenario’s zoals uitgewerkt door het ontwerpbureau.

 

  1. SOLag integreert de resultaten van de co-creatieateliers in de ontwikkelingsvisie

De output van de twee voornoemde co-creatieateliers werd geïntegreerd in (1) de ontwerprichtlijnen zoals deze door de kwaliteitskamer werden geformuleerd en (2) de ontwerpvisie zoals deze door het ontwerpteam werd uitgewerkt.

Op 27 mei 2024 nam het DirCo  van SOLag kennis van de ontwerprichtlijnen zoals deze door de kwaliteitskamer werden geformuleerd en de ruimtelijke concepten zoals deze door het ontwerpteam werd uitgewerkt en maakt zich deze ontwerprichtlijnen en ruimtelijke concepten eigen.

Het DirCo besliste tot het voorleggen van de ontwerpvisie aan de raad van bestuur van SOLag van 25 juni 2024 na voorafgaandelijke kennisgeving aan (1) de stuurgroep en (2) het College.

Op 05 juni 2024 en 17 juni 2025 namen respectievelijk de Stuurgroep en het College kennis van de ontwerprichtlijnen zoals deze door de kwaliteitskamer werden geformuleerd en de ontwerpvisie zoals deze door het ontwerpteam werd uitgewerkt.

Op 25 juni 2024 besliste de raad van bestuur van SOLag (1) de ontwerprichtlijnen en (2) de ontwerpvisie goed te keuren.

Zowel in de toelichtende nota die aan respectievelijk het College en de leden van de raad van bestuur werd overgemaakt als in de mondelinge presentatie door de projectleider, werd het volgende geduid:

Parallel werd een co-creatietraject opgestart waarbij een eerste atelier met de actoren uit het bouwblok werd georganiseerd op 19 maart 2024 en een tweede atelier plaats vond op 28 mei 2024. Op deze laatste datum worden ook de handelaars uit de Lierse binnenstad uitgenodigd voor een kennismakingsmoment met het project waarop ook zij hun ideeën of suggesties kenbaar konden maken.

De nota vermeldt tevens:

Parallel aan het ontwerptraject voerde SOLag besprekingen met betrokkenen uit het bouwblok (o.a. familie Cornelis (voormalig Theatercafé), familie Vienne (eigenaar Grote Markt 38/39 & Fl. Van Cauwenberghstraat 6), de zussen Goovaerts (eigenaars GM 40 / ’t Moment), Michaël Bossaerts (De Comeet),…).

 

  1. SOLag licht het co-creatietraject toe

Naar aanleiding van een mondelinge interventie van de heer Jan Hermans tijdens de bijeenkomst van de raad van bestuur van SOLag op 19 november 2024, licht de projectleider het procesverloop van het co-creatieproces, zoals hierboven geschetst, omstandig toe.

Naar aanleiding van een mondelinge interventie van één van de aanwezigen op de commissievergadering op 10 december 2024, licht de projectleider het procesverloop van het co-creatieproces, zoals hierboven geschetst, nogmaals omstandig toe.

De betrokkenheid van de handelaars van het centrum wordt hierbij uitdrukkelijk vermeld.

 

Gelet op bovenstaande is het College dan ook van oordeel dat SOLag de initieel geformuleerde aanpak inzake participatie en overleg integraal trouw is gebleven en herhaaldelijk over de aanpak en stand van zaken heeft gerapporteerd aan de beleidsorganen van SOLag en de Stad.

Het CBS kan evident instemmen met het feit dat een nieuwe stedelijke invulling met een dergelijk impact, ruimer dient bevraagd dan enkel bij de omwonenden (eigenaars) en stelt vast dat dit ook gebeurd is.

 

        De draagwijdte van deze vraag is onduidelijk gezien er geen omschrijving wordt gegeven van hoe een (voltallig) gemeenteraad voorafgaande advies zou moeten verschaffen voor dergelijke opdrachten stedenbouwkundige invulling.

Dergelijke opdrachten van stedenbouwkundige invullingen beantwoorden wel aan de beheersovereenkomst stad Lier/SOLag zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 januari 2020. Ten gevolge hiervan werden niet alleen binnen het autonoom gemeentebedrijf de nodige beslissingen voorbereid en genomen maar werd tevens de stad Lier in deze besluitvorming vanaf september 2023 actief betrokken zoals blijkt uit het antwoord op vraag 3 van onderhavige interpellatie. Het lijkt dan toch dat de bevoegde organen op de correcte manier zijn betrokken geweest in het trajectverloop van dit project zoals dit uit het wetgevend kader van het Decreet Lokaal Bestuur kan worden afgeleid.

In de periode sinds september 2023 werd intensief en transparant op veelvuldige wijze overleg gepleegd inzake deze invulling wat reeds geleid heeft tot diverse formele besluiten door CBS en raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf; evenwel is  op geen enkel moment een vraag gekomen waaruit de noodzaak bleek om ook dit dossier aan de voltallige gemeenteraad ter advies voor te leggen. Het is trouwens de vraag wat dient worden verstaan onder “dergelijke stedenbouwkundige” invullingen.  Dienen dan alle vergunningen terug naar de gemeenteraad worden gebracht voor advies?

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 31/01/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.