Lier

Zitting van 24 oktober 2016

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

ONTSLAG ALS GEMEENTERAADSLID VAN KELLY VERHEYDEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Mevrouw Kelly Verheyden werd bij de verkiezingen van 2012 verkozen tot gemeenteraadslid.

 

Feiten en context

Mevrouw Verheyden Kelly liet op 11 oktober 2016 per mail weten dat zij haar ontslag aanbiedt als gemeenteraadslid.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet, art. 15

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag als gemeenteraadslid van mevrouw Verheyden Kelly.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Kelly Verheyden

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

ONDERZOEK GELOOFSBRIEVEN, EEDAFLEGGING EN INSTALLATIE VAN EEN OPVOLGER ALS GEMEENTERAADSLID. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de zitting van heden nam de gemeenteraad kennis van het verval van het mandaat als gemeenteraadslid van mevrouw Verheyden Kelly aangesteld als raadslid voor de lijst N-VA.

 

Feiten en context

Volgens de verkiezingsuitslag van 14 oktober 2012 is de heer Franquet Marc eerste opvolger op dezelfde lijst als mevrouw Verheyden Kelly. De heer Franquet Marc heeft verklaard zijn mandaat als gemeenteraadslid te aanvaarden in de opvolging van mevrouw Verheyden Kelly.

Uit onderzoek blijkt dat de heer Franquet Marc voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet, art. 7 § 3 en art. 16

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de heer Franquet Marc, de opvolger van mevrouw Verheyden Kelly, en stelt vast dat er geen onverenigbaarheden zijn.

 

Art 2 :

De heer Franquet Marc legt, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad de eed af, zoals bepaald bij artikel 7 § 3 van het gemeentedecreet: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."

 

Art 3 :

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging en vervolgens wordt de heer Franquet Marc als gemeenteraadslid geïnstalleerd.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Franquet Marc

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1: van Olivier Peeters (Vlaams Belang) i.v.m. vervanging straatnaamborden

De stad Lier begon sinds 2014 met de vervanging van de straatnaamborden. Tegen begin 2017 zouden alle straatnaamborden vervangen worden door een nieuw exemplaar.

 

Deze maatregel was zeker en vast nodig. “Sommige zijn helemaal verbleekt en totaal onleesbaar. Andere hangen er vuil en verwaarloosd bij. Nog andere zitten verdoken tussen verwilderd groen of bengelen scheef en verroest aan nog schevere en roestigere palen”, schreef onze afdeling reeds in 2013 op haar webstek.

 

Een aanzienlijk deel van deze straatnaamborden zijn tot op vandaag nog steeds niet vervangen.

 

Ik had dan ook graag vernomen:

         Hoeveel borden tot op heden precies vervangen werden?

         Wat is de verhouding van dit aandeel ten opzichte van het totale aantal te vervangen straatnaamborden?

         Werd de planning betreffende de uitvoering van de werken bijgestuurd?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Het college besliste op 7 oktober 2013 om de straatnaamborden de komende jaren stapsgewijs te vervangen, de layout van de borden daarbij aan te passen en bij straatnamen op basis van een persoonsnaam of straatnamen waar een historische uitleg mogelijk is, op het bord steeds een duiding/historische uitleg te voorzien.

 

De straatnaamborden van straten met een persoonsnaam werden eerst vervangen. Dit gebeurde begin 2015.

 

In een tweede fase werden de borden in het centrum vervangen. Ook dit is volledig afgewerkt.

 

Vervolgens waren de andere wijken van de stad aan de beurt. De borden in Koningshooikt zijn momenteel, op enkele (grote) straten na, allemaal vervangen. In wijk Lisp is de vervanging momenteel lopende.

 

De vervanging van borden die op verkeerspalen waren bevestigd , lag eind vorig jaar/begin dit jaar een tijd stil omdat de levering van de palen vertraging had opgelopen. Ondertussen zijn deze palen geleverd en worden de borden opnieuw stelselmatig vervangen door de verkeersploeg. Dit wordt ingepland tussen de andere opdrachten door.

 

Ondertussen zijn reeds 1.045 nieuwe straatnaamborden aangemaakt. Er werden ruim 210 straten voorzien van nieuwe borden. 149 straten moeten nog nieuwe borden krijgen.

 

De straatnaamborden voor wijk Mechelsepoort (346 stuks) worden nog dit jaar besteld, net als de borden voor wijk Leuvensepoort. Zij zijn voorzien om begin 2017 te plaatsen.

 

Tegelijkertijd worden de oude borden, die nog in goede staat zijn, verkocht via de webshop straatnaamborden.lier.be. De webshop wordt stelselmatig aangevuld met oude borden die vervangen zijn. Sinds de start van de verkoop begin 2015 vonden meer dan 500 borden een nieuwe eigenaar.  Het aanbod borden stond midden oktober op 800 stuks.

 

 

 

Mondelinge vraag 2: van Peter Caluwé (GROEN) i.v.m. laden en lossen in de Antwerpsestraat

Meermaals stelden we vast dat vrachtwagens voor de schooluren leveren in de (brede) Antwerpsestraat. Op dit drukke moment banen jongeren zich een weg naar de scholen en begeven vele anderen zich naar het werk.

 

Omdat een lossende vrachtwagen vaak plaats inneemt op voetpad, fietsstrook en rijbaan, ontstaat een onveilige situatie: fietsers, auto's en bussen wordt niet niet enkel het overzicht in het verkeer ontnomen, ze worden eveneens gedwongen zich op de tegenovergestelde rijstrook te begeven.

 

Zo ontstaat bij momenten een zeer onveilige situatie, niet in het minst voor de zwakkere weggebruikers.

 

We vernamen daarom graag een antwoord op de volgende vragen:

 

Is het CBS van oordeel dat lossende vrachtwagens op zo'n druk tijdstip een onveilige situatie creëren.

Onderneemt het stadsbestuur hier reeds acties tegen:

a. Zo ja, welke? Werden bijvoorbeeld processen-verbaal opgesteld?

b. Indien neen, acht het stadsbestuur een verbod op laden/lossen voor de schooluren noodzakelijk en denkbaar (bijvoorbeeld 07.30 tot 08.30).

Overweegt het stadsbestuur alternatieve acties?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

In de (brede) Antwerpsestraat zijn er laad- en losplaatsen voorzien, maar deze worden zeer vaak niet gebruikt en er wordt op een foute locatie geladen en gelost. Bovendien is laden en lossen op voetpaden sowieso verboden en een overtreding dus hier kan tegen opgetreden worden. We bekijken met de politie hoe dit kan geverbaliseerd worden.

Wanneer er op de betreffende locatie correct wordt geparkeerd op de laad- en loszone op de voorziene plaats aan de overkant is er geen enkel probleem en hoeft men de uren niet te wijzigen.

 

 

Mondelinge vraag 3: van Katrien Vanhove (GROEN) i.v.m. nieuwe verkeerstellingen

Tijdens de vorige bestuursperiode werden onder meer in functie van de heraanleg van de Grote Markt verkeerstellingen uitgevoerd in onze stad. Deze tellingen leerden dat niet al het verkeer dat onze stad binnenreed, bestemmingsverkeer was. Kortom, er reed wel wat verkeer in onze stad rond dat louter de bedoeling had de ring of andere drukke straten te ontwijken en nergens halt hield.

 

Sedert enkele weken zijn de werken aan de R16 afgerond. Eindelijk. Tijdens deze beleidsperiode werd dit hoogst onveilige kruispunt weggewerkt en – als het goed is zeggen we het ook – binnen de vooropgestelde timing én met een communicatie die weinig te wensen overliet. Ondertussen baant het verkeer zich een weg langs alle daartoe voorziene mogelijkheden. Doorgaand verkeer door de tunnel, verkeer dat moet afslaan bovengronds. Naast het doen afnemen van verkeersongevallen op de ring, had de heraanleg ook de bedoeling om het doorgaand verkeer maximaal te weren uit het stadscentrum. Vanuit de Groen-fractie stellen we ons de vraag of deze doelstelling behaald werd.

 

Dus:

1.Het is wellicht te kort dag, maar zijn er al cijfers beschikbaar over het verkeer in en doorheen het stadscentrum?

2.Indien er nog geen cijfers zijn, zal het stadsbestuur deze tellingen opnieuw laten uitvoeren?

 

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

De werken aan de ring zijn inderdaad grotendeels beëindigd. De instelling van de lichten van het kruispunt werd nog niet voltooid. Daarvoor voert het agentschap voor wegen en verkeer normaalgezien deze week tellingen uit om een definitieve lichtenregeling uit te werken. Pas wanneer deze draait, zijn onderzoeken naar de binnenstad zinvol. Op basis van de tellingen, kan er wellicht wel vastgesteld worden wat de evolutie van het verkeer op ring is, ten opzichte van de situatie vóór de werken.

 

Het herhalen van het kentekenonderzoek zoals uitgevoerd in 2009, is tot op heden niet gebeurd enerzijds omdat het zoals u aangeeft ‘kort dag is’ anderszijds omwille van de erg hoge kostprijs, die 7 jaar geleden al 30.000 euro bedroeg. Doordat het niet werd voorzien in de begroting kan die studie ook niet worden uitgevoerd. Geld vrijmaken voor die tellingen volgend jaar houdt uiteraard in dat we het niet aan andere projecten besteden. In het kader van de begroting, die hier voor het eind van het jaar wordt voorgelegd zal die discussie dus pas aan de orde zijn.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. wijkwerken

De laatste dagen is er heel wat te doen geweest in de media rond de stopzetting van het pwa stelsel,vooral bij de scholen is er heel wat bezorgheid, indien deze dienst wegvalt en er komt niets in de plaats zou dit vooral voor de ouders van schoolgaande kinderen  een bijkomende financiële inspanning vergen.

De Vlaamse regering stelt voor dat steden en gemeenten in overleg met vdab het systeem wijkwerken zouden oprichten,wat voor een gedeelte het huidige pwa stelsel zou kunnen vervangen,mijn vragen zijn dan ook:

 

Heeft het cbs reeds stappen ondernomen en indien ja welke?

Indien neen,gaat men in de nabije toekomst dit nog bekijken?

 

 

Antwoord schepen Rik Pets:

Gezien werkervaringsbeleid een absolute prioriteit is voor het bestuur van OCMW en stad Lier, heeft het CBS vanzelfsprekend al stappen ondernomen:

 

In eerste instantie volgen onze diensten nauwgezet de ontwikkelingen terzake op. Op 26 oktober organiseert VVSG in Lier een dialoogmoment rond het systeeem van wijkwerken en PWA, dat o.m. als basis zal dienen om– samen met VDAB - te bekijken welke stappen we hierrond moeten nemen . Feit is immers dat er vandaag nog een aantal onduidelijkheden zijn – bvb. rond uitzonderingsmaatregelen, afstemming tussen VDAB en steden,… Als deze weggewerkt zijn, kunnen en zullen we met VDAB initiatief nemen om lokaal beleid terzake vorm te geven.

 

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 26 SEPTEMBER 2016. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 26 september 2016.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 26 september 2016 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

OVERDRACHT BRANDWEERKAZERNE NAAR HULPVERLENINGSZONE RIVIERENLAND DOOR MIDDEL VAN ERFPACHT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op basis van de wet op de Civiele Veiligheid van 15 mei 2007 ontstond op 1 januari 2015 de hulpverleningszone Rivierenland.

Het KB dat de uitvoering van deze wet regelt bepaalt dat de gemeenten die goederen overdragen en de zone een akkoord kunnen sluiten over de waarde van die goederen. Bij gebrek aan een akkoord wordt de waarderingswaarde van deze goederen bepaald in een schattingsverslag dat opgesteld wordt door een schatter of een comité van schatters, aangeduid door de zoneraad met unanimiteit van stemmen.

De zoneraad van de hulpverleningszone Rivierenland keurde op 9 september 2016 de regeling van de overdracht van de onroerende goederen (d.i. de kazernes) goed.

 

Feiten en context

De roerende goederen van de stad die gebruikt werden door de brandweerdienst werden van rechtswege op 1 januari 2015 overgedragen naar de hulpverleningszone. In een overeenkomst met de stad werden reeds eerder de voorwaarden vastgelegd van de compensatie die de stad hiervoor krijgt (besluit gemeenteraad stad Lier 27 juni 2016).

 

De onroerende goederen daarentegen moeten worden overgedragen bij authentieke akte of ter beschikking gesteld worden aan de zone. Bij gebrek aan een akkoord met de eigenaar wordt de waarde van de overdracht of de terbeschikkingstelling bepaald door een schatter, aangesteld door de zoneraad met unanimiteit van stemmen. Nadat twee schatters werden aangesteld, waarvan de schattingen van de normale verkoopswaarde en de huurwaarde van de kazernes ver uiteenliepen, werd uiteindelijk consultant Price Waterhouse Coopers (PWC) aangesteld om tot de bepaling van de waarde bij overdracht en de huurwaarde over te gaan.

 

De waardebepaling gaat uit van een scenario, gebaseerd op een studie van het managementteam van de zone, over de meest wenselijke locaties in functie van een maximaal haalbare dekking van de risico’s. In functie daarvan zijn overdrachtwaarden en huurwaarden bepaald.

 

Voor de 10 kazernes waarvan de locatie wordt behouden werd beslist om ze door de gemeente te laten overdragen aan de zone: Berlaar, Bornem, Duffel, Hemiksem, Lier, Nijlen, Putte, Puurs, Rumst en Sint-Amands.

 

PWC is in de waardebepaling uitgegaan van een normale constructiewaarde voor de verschillende functies van een brandweergebouw en van de geschatte grondwaarde. Op de normale constructiewaarde van de kazernes is een depreciatie toegepast voor de ouderdom en staat van slijtage en het onderhoud ervan. Er is bovendien rekening gehouden met de volgens de normen van het managementteam benodigde grootte van de kazerne.

 

Voor de overdracht van de 10 kazernes Berlaar, Bornem, Duffel, Hemiksem, Lier, Nijlen, Putte, Puurs, Rumst en Sint-Amands wordt een erfpacht op 49 jaar voorgesteld. Maar in gemeen overleg verlengbaar tot de maximumduur van 99 jaar.

 

De stad ontvangt bij aanvang van de erfpacht (voor eind 2016) de volledige overnamewaarde (zie financiële weerslag) en daarna een symbolische jaarlijkse canon van 1 euro.

De eigenaarsherstellingen voor het volledige gebouw zijn altijd 100% ten laste van de zone.

 

Om dit alles uitvoerbaar te maken zal de zoneraad op 4 november 2016 via begrotingswijziging 2016 de nodige uitgaven en financiering moeten voorzien. Dit vereist een aanpassing van de dotaties en die aanpassing moet bij gemeenteraadsbesluit in elke gemeente waar dat nodig is voorafgaandelijk beslist worden. Bovendien is de uitvoering van het akkoord pas mogelijk als de financiering van de overnames via leningen op 30 jaar kan gerealiseerd worden na een gunningsprocedure terzake.

 

Fasering

Zoneraad 7 oktober 2016: gunningswijze aanstelling notaris

Zonecollege 14 oktober 2016: gunning aanstelling notaris

Zonecollege 25 november 2016: goedkeuring ontwerpteksten erfpacht en verwijzing naar zoneraad

Zoneraad 2 december 2016: goedkeuring ontwerpteksten erfpacht

Vanaf 3 december 2016: goedkeuring ontwerptekst erfpacht in de gemeenteraden

28, 29 of 30 december 2016: verlijden erfpachtakten

 

Adviezen

Financiële dienst

Dit voorstel is het gevolg van een voorbereidende studie door PWC in nauwe samenwerking met de hulpverleningszone, waarna dit op politiek vlak verder werd verfijnd. Het is een uiterst complexe oefening waarbij een consensus dient bereikt te worden tussen 19 partijen met verschillende standpunten.

De stad Lier ontvangt een eenmalige erfpachtvergoeding van 2.481.900 EUR, gebaseerd op een onafhankelijke waardebepaling.

Dit jaar investeert de zone dus voor meer dan 18 miljoen euro in overnames van bestaande kazernes. Daarbovenop wordt er de komende jaren nog geïnvesteerd in een aantal nieuwe kazernes. Hierdoor investeert de zone termijn meer dan 30 miljoen euro in de kazernes. De financiering wordt aangegaan op 30 jaar. De totale bijkomende jaarlijks kost voor de zone wordt geraamd op 2.976.752 EUR (financiering, onderhoud + DBFM-vergoeding). Deze wordt volgens de afgesproken verdeelsleutel gespreid over de verschillende deelnemende gemeenten. Deze meerkost moet mee opgenomen worden in de aangepaste meerjarenplanning.

In de documenten in bijlage wordt de overdracht van de onroerende goederen verder uitvoerig toegelicht.

 

Juridische grond

Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

KB van 23 augustus 2014 houdende vaststelling van de inventaris- en schattingsregels van de roerende en onroerende goederen van de gemeenten aangewend voor de uitvoering van de opdrachten van de brandweerdiensten.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

2/9/1/5

Investeringen laten toe de doelstellingen van de Brandweerzone Rivierenland te realiseren

 

In december ontvangt de stad de eenmalige erfpachtvergoeding ten bedrage van 2.481.900 EUR. Bij opmaak van de rekening 2016 wordt hier specifieke toelichting over gegeven. Bij de budgetopmaak 2017 wordt het resultaat 2016 met dit bedrag gecorrigeerd zodat we hier in de MJP alvast rekening mee houden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art. 1.

De gemeenteraad keurt de overdracht van de brandweerkazerne van de stad naar Hulpverleningszone Rivierenland door middel van een erfpacht van 49 jaar en verlengbaar met 50 jaar goed. De stad ontvangt bij aanvang van de erfpacht (voor eind 2016) de volledige overnamewaarde van 2.481.900 EUR en daarna jaarlijks een symbolische jaarlijkse canon van 1 euro.

 

Art. 2.

Indien de stad na afloop van 49 jaar en vóór het verstrijken van de maximumduur niet wenst te verlengen , terwijl de zone dat wel te kennen geeft, dan is de stad verplicht de boekwaarde op dat ogenblik te vergoeden aan de zone. Indien de zone niet wenst te verlengen is geen vergoeding voor de gebouwen verschuldigd door de stad. Na 99 jaar wordt de stad van rechtswege en gratis eigenaar van de gebouwen op haar grond.

 

Art. 3.

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om samen met de hulpverleningszone Rivierenland de sluiting van een erfpacht volgens de geëigende procedure te behandelen.

 

Art. 4.

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de zonesecretaris van Hulpverleningszone Rivierenland.

 

Art. 5.

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

zonesecretaris hulpverleningszone Rivierenland

1

departement algemene zaken, team vastgoed

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

HERZIENING EXPLOITATIEDOTATIE 2016 EN EXPLOITATIEDOTATIE 2017 AAN HULPVERLENINGSZONE RIVIERENLAND. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op basis van de wet op de Civiele Veiligheid van 15 mei 2007 ontstond op 1 januari 2015 de hulpverleningszone Rivierenland.

Het KB dat de uitvoering van deze wet regelt bepaalt dat de gemeenten die goederen overdragen aan de zone een akkoord kunnen sluiten over de waarde van die goederen. Bij gebrek aan een akkoord wordt de waarderingswaarde van deze goederen bepaald in een schattingsverslag dat opgesteld wordt door een schatter of een comité van schatters, aangeduid door de zoneraad met unanimiteit van stemmen.

De zoneraad van de hulpverleningszone Rivierenland keurde op 9 september 2016 de regeling van de overdracht van de onroerende goederen (d.i. de kazernes) goed.

 

Feiten en context

Om deze overdacht uitvoerbaar te maken zal de zoneraad op 4 november 2016 via begrotingswijziging 2016 de nodige uitgaven en financiering moeten voorzien. Dat vereist een aanpassing van de dotaties en die aanpassing moet bij gemeenteraadsbesluit in elke gemeente waar dat nodig is voorafgaandelijk beslist worden.

Bovendien is de uitvoering van het akkoord pas mogelijk als de financiering van de overnames via leningen op 30 jaar kan gerealiseerd worden na een gunningsprocedure terzake.

In de zoneraad van 4 november 2016 wordt ook de begroting 2017 vastgesteld. Ook hiervoor is het voorafgaandelijk akkoord van de gemeente met de gewijzigde dotatie vereist.

De zone heeft op 29 september 2016 een toelichtingsvergadering georganiseerd voor de gemeenten over begrotingswijziging 3/2016 en de begroting 2017. De cijfers werden aan de gemeenten overgemaakt.

 

Concreet gaat het om

- een stijging van de exploitatiedotatie 2016 van de stad aan de hulpverleningszone van 87.852 euro (van 1.266.000 euro naar 1.353.852 euro) (n.a.v. de overdracht van de onroerende goederen)

- een verhoging van de exploitatiedotatie 2017 van de stad aan de hulpverleningszone van 153.568 euro (van 1.266.000 euro naar 1.419.568 euro) (n.a.v. de overdracht van de onroerende goederen)

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

2/9/1/4

De brandweerzone Rivierenland kan rekenen op een toelage van de stad om haar doelstellingen te realiseren.

2/9/1/5

Investeringen laten toe de doelstellingen van de Brandweerzone Rivierenland te realiseren.

 

Bij de voorbereiding van het budget 2017 en aanpassingen MJP worden de nodige aanpassingen mee opgenomen.

Voor wat betreft de overdracht van de onroerende goederen wordt de impact op de exploitatietoelage in 2016 via een interne kredietaanpassing bijgestuurd.

Voor wat betreft de overdracht van de roerende goederen werd bij de eerste budgetwijziging reeds het nodige gedaan.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tekin Tasdemir, Peter Caluwé, Bram Van Oosterwyck, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Marcel Taelman en Ella Cornelis

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 2 stemmen tegen

 

BESLUIT

 

Art.1.

De gemeenteraad gaat akkoord met een stijging van de exploitatietoelage van 1.266.000 euro naar 1.353.852 euro van de stad naar Hulpverleningszone Rivierenland voor het dienstjaar 2016 naar aanleiding van de overdracht van de onroerende goederen.

 

Art.2.

De gemeenteraad gaat akkoord met een stijging van de exploitatietoelage van 1.266.000 euro naar 1.419.568 euro van de stad naar Hulpverleningszone Rivierenland voor het dienstjaar 2017 naar aanleiding van de overdracht van de onroerende goederen.

 

Art.3.

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de zonesecretaris van Hulpverleningszone Rivierenland.

 

Art.4.

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Zonesecretaris hulpverleningszone

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

SAMENWERKING TUSSEN LOKALE POLITIEZONES VIA ASSOCIATIE - RAAMOVEREENKOMST SAMENWERKING EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Gemeenteraadsbeslissing van 21 september 2015 over samenwerking tussen politiezones in de vorm van een politieassociatie en de goedkeuring van de gezamenlijke nota van de burgemeesters van Bodukap, Lier, Berlaar-Nijlen en Heist inzake een mogelijke associatie tussen vermelde politiezones. Het raamcontract zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad (ééngemeentezone).

         Gemeenteraadsbeslissing van 16 maart 2016 over de goedkeuring van de raamovereenkomst samenwerking bodukap, Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg.

 

Feiten en context

Op 16 maart 2016 keurde gemeenteraad de "Raamovereenkomst samenwerking bodukap, Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg" goed.

Ondertussen werd er ook een huishoudelijk reglement opgesteld, dat nu ter goedkeuring voorligt. Daarom moeten enkele kleine wijzigingen aangebracht worden aan de raamovereenkomst. De financiële verdeelsleutel niet wijzigt.

 

Er wordt gevraagd om de nieuwe "Raamovereenkomst houdende een samenwerking tussen de politiezones Bonheiden/Duffel/Sint-Katelijne-Waver/Putte (Bodukap), Lier, Berlaar-Nijlen en Heist(titel)" en het "HUISHOUDELIJK REGLEMENT POLITIE-ASSOCIATIE Bonheiden/Duffel/Sint-Katelijne-Waver/Putte (Bodukap), Lier, Berlaar-Nijlen en Heist", zoals als bijlage toegevoegd, ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Juridische grond

         De wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus (B.S., 05.01.1999);

         Het K.B. van 30/03/2001 RPPol;

         Het K.B. van 05/09/2001 waarbij de minimale normen voor het operationeel en logistiek personeel worden vastgesteld voor de politiezone Lier.

         De Ministeriële omzendbrief PLP 27 betreffende de intensifiëring en bevordering van de interzonale samenwerking.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 16 maart 2016 over de goedkeuring van de raamovereenkomst samenwerking bodukap, Lier, Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg, in te trekken.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de "Raamovereenkomst houdende een samenwerking tussen de politiezones Bonheiden/Duffel/Sint-Katelijne-Waver/Putte (Bodukap), Lier, Berlaar-Nijlen en Heist", zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het "HUISHOUDELIJK REGLEMENT POLITIE-ASSOCIATIE Bonheiden/Duffel/Sint-Katelijne-Waver/Putte (Bodukap), Lier, Berlaar-Nijlen en Heist", zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 4 :

De korpschef wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Gouverneur van de provincie Federale directie- specifiek toezicht

1

Korpschef lokale politie

 

 

Bijlagen:

 

Raamovereenkomst houdende een samenwerking tussen de politiezones Bonheiden/Duffel/Sint-Katelijne-Waver/Putte (Bodukap), Lier, Berlaar-Nijlen en Heist

 

1.De contracterende partijen

 

Tussen de politiezone Bodukap, gevormd door de gemeenten Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Putte, vertegenwoordigd door de heer Kristof Sels, voorzitter en de heer William De Ley, hoofdcommissaris van politie – korpschef, hiertoe gemachtigd bij besluit van de politieraad van de PZ Bodukap van 4 oktober 2016

 

de politiezone Berlaar-Nijlen, vertegenwoordigd door de heer Paul Verbeeck, voorzitter en de heer Jan Van Asch, hoofdcommissaris van politie – korpschef, hiertoe gemachtigd bij besluit van de politieraad van de PZ Berlaar-Nijlen van DATUM

 

de politiezone Lier, vertegenwoordigd door de heer Frank Boogaerts, burgemeester en de heer Werner Cazaerck, hoofdcommissaris van politie – korpschef, hiertoe gemachtigd bij besluit van de gemeenteraad  van Lier van 24 oktober 2016

 

en de politiezone Heist, vertegenwoordigd door de heer Luc Vleugels, burgemeester en de heer Luc Geens, hoofdcommissaris van politie – korpschef, hiertoe gemachtigd bij besluit van de gemeenteraad  van Heist-op-den-Berg  van 11 oktober 2016

 

2.Voorwerp van de overeenkomst

De overeenkomst heeft tot doel om een structurele samenwerking tot stand te brengen tussen de politiezones zonder dat deze hun zelfstandigheid verliezen. Hierbij wordt een aantal aangelegenheden gemeenschappelijk geregeld op een duurzame wijze . De doelstelling is steeds het realiseren van meerwaarden die bijdragen tot het beheersen van de kosten en/of  het beheersen van de kwaliteit van de diensten en die een antwoord bieden op de toenemende verwachtingen .

Binnen deze doelstelling worden de samenwerkingsdomeinen verder uitgewerkt in afzonderlijke subovereenkomsten.

 

3.Wederkerige rechten en plichten

 

3.1Duur van de overeenkomst

Deze overeenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur.

 

3.2Uittredingsregels en opzegtermijn

De overeenkomst is opzegbaar. De opzeg gebeurt per aangetekend schrijven aan de andere partijen. De opzegtermijn bedraagt twee kalenderjaren die ingaat op 1 januari volgend op de opzegging. Partijen kunnen andere opzegmodaliteiten overeenkomen.

4.Inbreng personeel en materieel in de gemeenschappelijke diensten

 

4.1 Gebouwen en materieel

 

De politiezone die een gemeenschappelijke dienst zou huisvesten, stelt haar infrastructuur gratis ter beschikking. Hierbij wordt gestreefd naar een evenwichtige verdeling van de ruimtes voor de gemeenschappelijke diensten tussen de verschillende zones.

 

De eigen politiezone zorgt voor het individueel materiaal noodzakelijk voor de werking van haar personeel in de gemeenschappelijke diensten.

 

Het collectief materieel, de benodigdheden voor de dagelijkse werking alsook infrastructurele aanpassingen die noodzakelijk zijn om de gemeenschappelijke diensten te realiseren, worden aangeleverd door de politiezone die de gemeenschappelijke dienst zou huisvesten. De praktische regeling wordt in voorkomend geval opgenomen in de subovereenkomst.

 

De politiezone die voor de associatie aankopen of werken doet, vraagt vooraf een principeakkoord aan de politiecolleges / burgemeesters van de andere politiezones. Ze gunt de opdracht pas na formeel akkoord van de verschillende politieraden / gemeenteraden. De politiezone die voor de associatie  aankopen of werken doet, is en blijft hiervan de eigenaar. De andere politiezones dragen bij in de gemaakte kosten volgens het systeem van afschrijving à rato van de in punt 5 bepaalde verdeelsleutel. Tenzij uitdrukkelijk anders bepaald in de subovereenkomst wordt de wettelijk voorziene afschrijvingstermijn gehanteerd.

 

Indien de samenwerking wordt beëindigd, heeft de zone die de gemeenschappelijke dienst alleen verder zet een voorkooprecht op het collectief materieel. De prijs is gelijk aan de waarde van de openstaande afschrijving à rato van de in punt 5.1 bepaalde verdeelsleutel.

 

4.2 Personeel

 

Per samenwerkingsdomein wordt de inbreng van personeel bepaald en verrekend. Indien een korps dat deelneemt aan de associatie niet aan de bepaalde inbreng kan voldoen of hiervan in samenspraak met de andere korpsen wil afwijken, gebeurt de verrekening hiervan aan de hand van de werkelijke loonkost per niveau binnen de korpsen.

De verdeelsleutel onder 5.1 geldt niet noodzakelijk voor de personeelsinbreng.

 

5.Financiële bepalingen

 

5.1 Verrekening van de gemeenschappelijke kosten

 

De gemeenschappelijke kosten worden tussen de zones verdeeld volgens de verhouding:

PZ Heist :23.01%

PZ Bodukap :34.96%

PZ Lier :24.95%

PZ Berlaar-Nijlen:17.08%

Deze verhouding is gebaseerd op de “KUL”-norm, de minimum-personeels-norm en het bevolkingscijfer van de 4 politiezones.

 

5.2 Verrekening van de inkomsten

 

Een samenwerking kan ook diensten leveren aan – of afnemen van derden. De inkomsten worden gefactureerd door de politiezone die de gemeenschappelijke dienst functioneel onder zijn toezicht heeft. De inkomsten of uitgaven worden verdeeld volgens de verdeelsleutel bepaald in punt 5.1.

 

6.Beheersstructuur en –regels

 

6.1 Stuurgroep

 

De stuurgroep bestaat uit burgemeesters, korpschefs, politiesecretarissen en bijzondere rekenplichtigen van de deelnemende politiezones, en wordt voorgezeten door de voorzitter die wordt bepaald per beurtrol.

Alle externe communicatie namens de stuurgroep gebeurt door de voorzitter.

De communicatiedienst wordt volgens een af te spreken beurtrol bepaald. Deze beurtrol loopt samen met de beurtrol van de voorzitter.

 

De stuurgroep volgt de samenwerking op en neemt, op eigen initiatief of op voorstel van het directiecomité, beslissingen over de samenwerking, bijvoorbeeld aanpassingen aan de raamovereenkomst, aanpassingen over samenwerkingsdomeinen, bijkomende samenwerkingsdomeinen of aanstellen van projectleiders binnen het directiecomité.

 

De besluiten van de stuurgroep worden genotuleerd en door de respectievelijke politiecolleges/burgemeesters of politieraden / gemeenteraden (afhankelijk van de bevoegdheid) bekrachtigd.

Ook het secretariaat wordt volgens een af te spreken beurtrol verzekerd. Deze beurtrol loopt ook samen met de beurtrol van de voorzitter.

 

De stuurgroep komt minstens 1 maal per jaar samen. Elke contracterende partij kan, in geval van dringende noodwendigheid, de stuurgroep samenroepen.

 

De stuurgroep stelt een huishoudelijk reglement op om haar werking verder te bepalen.

 

 

6.2 Het directiecomité

 

Het directiecomité bestaat uit de korpschefs. Het directiecomité kan beslissen om voor bepaalde vergaderingen deskundige medewerkers uit te nodigen uit één of meerdere zones die tot de associatie behoren of derden. Het secretariaat wordt volgens een af te spreken beurtrol verzekerd door één van de deelnemende politiezones.

 

Het directiecomité staat in voor de uitvoering van de beslissingen van de stuurgroep en volgt de werkzaamheden van de samenwerking in de verschillende domeinen op. Het directiecomité maakt een jaarlijkse evaluatie op van de samenwerking.

 

Het directiecomité onderzoekt de mogelijkheden tot het realiseren van meerwaarden in andere domeinen die bijkomende schaaleffecten en efficiëntiewinsten kunnen opleveren. Het directiecomité formuleert hiertoe de nodige voorstellen aan de stuurgroep.

 

Het directiecomité bereidt de organisatie van de vergadering van de stuurgroep voor.

 

Het directiecomité komt minstens 2 maal per jaar samen. Volgens een af te spreken beurtrol staat een deelnemende politiezone in voor de organisatie van het directiecomité en het opstellen van de agenda. Elke deelnemende politiezone kan, in geval van dringende noodwendigheid, het directiecomité samenroepen.

 

6.3 Dagelijkse leiding over gemeenschappelijke projecten

 

Het personeelslid dat tewerkgesteld wordt in een gemeenschappelijk project, werkt onder leiding en gezag van een door het directiecomité  aangewezen functioneel verantwoordelijke. De functionele verantwoordelijken leggen rekenschap af aan het directiecomité over de vorderingen en de werking van het gemeenschappelijke project dat onder hun verantwoordelijkheid valt.

 

6.4 Basisfunctionaliteiten

 

De basisfunctionaliteiten blijven behouden in elk korps dat deel uitmaakt van de associatie.

 

7.Informatieverplichting aan politieraad en –college

 

De korpschef van elke deelnemende politiezone informeert stelselmatig het politiecollege / de burgemeester.

Het politiecollege / de burgemeester informeert minstens eenmaal per jaar de politieraad / gemeenteraad.

 

8.Jaarlijkse evaluatie

 

Na een dienstjaar, wordt een evaluatie omtrent de werking van de samenwerking opgesteld door het directiecomité. De werking en de resultaten van de samenwerking worden geëvalueerd. In het bijzonder zal hierbij een evaluatie gebeuren van de financiële verdeelsleutel. De doelstellingen voor het volgende dienstjaar worden geïdentificeerd en door het directiecomité voorgelegd ter goedkeuring aan de stuurgroep.

 

 

Deze overeenkomst is uitvoerbaar na goedkeuring van de betrokken politieraden en gemeenteraden

 

Elke partij erkent minstens  één origineel ondertekend exemplaar van deze overeenkomst te hebben ontvangen.

 

Voor de politiezone Bodukap

Dhr. Kristof Sels,Dhr. William De Ley

Voorzitter politiecollegeKorpschef

 

Voor de politiezone Berlaar-Nijlen

Dhr. Paul Verbeeck,Dhr. Jan Van Asch,

Voorzitter politiecollegeKorpschef

 

Voor de politiezone Heist

Dhr. Luc Vleugels,Dhr. Luc Geens,

BurgemeesterKorpschef

 

Voor de politiezone Lier

Dhr. Frank Boogaerts,Dhr. Werner Cazaerck,

BurgemeesterKorpschef

 

 

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT POLITIE-ASSOCIATIE Bonheiden/Duffel/Sint-Katelijne-Waver/Putte (Bodukap), Lier, Berlaar-Nijlen en Heist

 

Artikel 1

De politiezones Bonheiden/Duffel/Sint-Katelijne-Waver/Putte (Bodukap), Lier, Berlaar-Nijlen en Heist hebben een overeenkomst afgesloten met als doel een structurele samenwerking tot stand te brengen die de zelfstandigheid van elke zone respecteert. De overeenkomst is opgesteld als een contract waarin de basisprincipes van de samenwerking juridisch verankerd worden.

De doelstelling is het realiseren van meerwaarden die bijdragen tot het beheersen van de kosten en/of  het beheersen van de kwaliteit van de diensten en die een antwoord bieden op de toenemende verwachtingen .

Via aanpasbare subovereenkomsten wordt elk samenwerkingsgebied bepaald, afgebakend en praktisch uitgewerkt.

Het huishoudelijk reglement heeft als doel afspraken vast te leggen over het feitelijke beheer van de politie-associatie.

 

Artikel 2. Beheer

De associatie wordt beheerd door een stuurgroep de beleidskeuzes vastlegt en een directiecomité dat instaat voor de uitwerking en uitvoering van het beleid.

Artikel 3. Stuurgroep

De stuurgroep komt minstens één maal per jaar samen en bestaat uit :

-de burgemeesters

-de korpschefs

-de politiesecretarissen

-de bijzondere rekenplichtigen

van de deelnemende politiezones.

De stuurgroep wordt voorgezeten door een per 18 maanden roterende voorzitter, zodat elke zone eenmaal per legislatuur het voorzitterschap waarneemt.

Gezien de opstartfase wordt het voorzitterschap voor de resterende duur van deze legislatuur waargenomen door politiezone Bodukap. Vanaf volgende legislatuur (januari 2019) geldt de rotatie-regeling.

De voorzitter roept de stuurgroep bijeen op initiatief van :

-het directiecomité

-één van de voorzitters van de aangesloten politiezones

De bijeenroeping gebeurt schriftelijk en wordt ten minste vier weken voor de dag van de vergadering aan alle leden verstuurd. Zij bevat de voorlopige agenda.

De leden van de stuurgroep kunnen binnen de tien dagen na ontvangst van de uitnodiging via elektronische post bijkomende punten agenderen. De definitieve agenda met eventuele bijlagen wordt minimum acht werkdagen voor de vergadering aan alle leden bezorgd.

Bovendien kan op voorstel van een lid van de stuurgroep en met akkoord van de andere leden steeds een agendapunt worden toegevoegd.

Elke contracterende partij kan, in geval van dringende noodwendigheid, vragen aan de voorzitter om de stuurgroep samen te roepen. In dat geval roept de voorzitter de stuurgroep zo snel mogelijk samen.

Het secretariaat van de stuurgroep wordt waargenomen door een secretaris aangeduid door de politiezone van de voorzitter van de stuurgroep.

Het secretariaat is gevestigd bij de politiezone die de aangeduide secretaris levert.

De taken van het secretariaat bestaan uit :

-het opstellen en verzenden van de uitnodiging en de agenda

-het notuleren van de besluiten genomen door de stuurgroep

-het opstellen en verzenden van het verslag aan alle betrokken leden.

Het ontwerp van het verslag wordt binnen de 15 werkdagen door de secretaris aan de leden gestuurd via elektronische post. De leden delen hun eventuele opmerkingen schriftelijk mee aan de secretaris binnen de 10 werkdagen na ontvangst van het voorlopig verslag. Indien er geen opmerkingen zijn, wordt het verslag goedgekeurd en ontvangen de leden het definitieve verslag via elektronische post. Indien er opmerkingen zijn, zullen deze besproken worden op de eerstvolgende bijeenkomst van de stuurgroep.

De externe communicatie namens de stuurgroep van de associatie gebeurt door de voorzitter en de communicatie-verantwoordelijken van de politiezone van de voorzitter van de stuurgroep.

 

Artikel 4. Directiecomité

Het directiecomité staat in voor de uitvoering van de beslissingen van de stuurgroep en volgt de werkzaamheden van de samenwerking in de verschillende domeinen op. Het directiecomité maakt een jaarlijkse evaluatie op van de samenwerking.

Het directiecomité onderzoekt de mogelijkheden tot het realiseren van meerwaarden in domeinen die schaalgrootte effecten en efficiëntiewinsten kunnen opleveren. Het directiecomité formuleert hiertoe de nodige voorstellen aan de stuurgroep.

Het directiecomité bereidt de organisatie van de vergadering van de stuurgroep voor.

Het directiecomité komt minstens tweemaal per jaar samen. Elke deelnemende politiezone kan, in geval van dringende noodwendigheid, het directiecomité samenroepen.

De korpschef van de politiezone wiens voorzitter de stuurgroep voorzit, is tevens voorzitter van het directiecomité. Hij staat in voor de organisatie van het directiecomité en het opstellen van de agenda. Het directiecomité bestaat uit de korpschefs van de deelnemende politiezones. Het directiecomité kan zich steeds laten bijstaan door deskundigen.

De secretaris van het directiecomité is een personeelslid van één van de deelnemende politiezones en wordt aangeduid door de leden van het directiecomité. De secretaris staat in voor het opmaken en doorsturen van het verslag aan de leden van het directiecomité. Het ontwerp van verslag wordt binnen de 15 werkdagen door de secretaris aan de leden gestuurd via elektronische post. De leden delen hun opmerkingen schriftelijk mee aan de secretaris binnen de tien werkdagen na ontvangst van het voorlopig verslag. Als er geen opmerkingen zijn, wordt het verslag goedgekeurd en ontvangen de leden hiervan melding via elektronische post. Indien er opmerkingen zijn, zullen deze besproken worden op de eerstvolgende bijeenkomst van het directiecomité.

 

Artikel 5. Jaarlijkse evaluatie

Jaarlijks wordt een evaluatie omtrent de werking van de samenwerking opgesteld door het directiecomité.

In het bijzonder zal hierbij een evaluatie gebeuren van de gehanteerde verdeelsleutels en de basis waarop deze worden toegepast per samenwerkingsgebied.

Het directiecomité belast de communicatieverantwoordelijken met het opstellen van een jaarverslag ten behoeve van de vergaderingen van de gemeente- of politieraden. Zij worden hiervoor bijgestaan door de secretaris van het directiecomité en de secretaris van de stuurgroep.

De doelstellingen voor het volgende dienstjaar worden geïdentificeerd en door het directiecomité voorgelegd ter goedkeuring aan de stuurgroep.

 

Artikel 6. Financiële afrekening

De bijzonder rekenplichtigen van de deelnemende zones formuleren voor elk dienstjaar een voorstel tot interne financiële facturatie, indien er activiteiten geweest zijn die hiertoe aanleiding geven. Deze geraamde interne facturatie wordt in principe definitief na goedkeuring door de stuurgroep. Elke zone neemt het vastgestelde bedrag op in haar begroting.

Gedurende het dienstjaar verzekeren de korpschefs de afgesproken bezetting in de samenwerkingsgebieden.

Na het dienstjaar wordt nagegaan of alle voorwaarden in elk samenwerkingsgebied werden nageleefd en of er al dan niet correcties moeten gebeuren aan de interne facturatie via een navolgende factuur die op haar beurt goedgekeurd moet worden door de stuurgroep.

Artikel 7. Wijzigingen

Het huishoudelijk reglement kan gewijzigd worden bij consensus.

 

Opgesteld te…… op ….

 

Voor de politiezone Bodukap

Dhr. Kristof Sels,Dhr. William De Ley

Voorzitter politiecollegeKorpschef

 

 

 

Voor de politiezone Berlaar-Nijlen

Dhr. Paul Verbeeck,Dhr. Jan Van Asch,

Voorzitter politiecollegeKorpschef

 

 

 

Voor de politiezone Heist

Dhr. Luc Vleugels,Dhr. Luc Geens,

BurgemeesterKorpschef

 

 

 

Voor de politiezone Lier

Dhr. Frank Boogaerts,Dhr. Werner Cazaerck,

BurgemeesterKorpschef

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

VACANTVERKLARING VAN EEN FUNCTIE VAN INSPECTEUR VAN POLITIE BIJ DE LOKALE POLITIE - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

Met het besluit van de burgemeester van 27/09/2016 werd een wijkinspecteur bij de lokale politie Lier benoemd.  Het benoemde personeelslid betreft een intern personeelslid van de dienst interventie.  Zo wordt een vacature van inspecteur van politie binnen de interventiedienst vacant.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Een personeelslid van de dienst interventie werd benoemd tot wijkinspecteur.

Alzo wordt 1 betrekking van inspecteur van politie binnen het basiskader vacant. 

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks 10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest.  Daartoe wordt, in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden.  De functie van inspecteur van politie wordt in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van inspecteur van politie binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Gesprek met de selectiecommissie bestaande uit onderstaande leden, die vervolgens advies zal uitbrengen over de kandidaten:

         Voorzitter : dhr Stijn Van den Bulck, commissaris of zijn vervanger

         Leden : dhr. Dirk Van der Auwera,  hoofdinspecteur of zijn vervanger

         dhr. Koen Van der Heyden, hoofdinspecteur of zijn vervanger

         Secretaris : Mevr. Marianne Ceusters, assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

De betrekking van inspecteur van politie is een betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1: van Olivier Peeters (Vlaams Belang) i.v.m. installatie cameranetwerk met nummerplaatherkenning (ANPR)

 

De installatie van camera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) aan de in- en uitvalswegen van Lier en Koningshooikt zouden er dan toch komen. Dergelijke camera’s vormen een uiterst efficiënt middel in de strijd tegen de criminaliteit. Zo worden onder meer geseinde voertuigen sneller onderschept, worden gerichte interventies beter uitgevoerd en kunnen daders van misdrijven of ongevallen met vluchtmisdrijf sneller worden ingerekend.

 

Tegen midden volgend jaar zouden acht dergelijke camera’s operationeel moeten zijn.

 

1.Op de grenzen van het Lierse grondgebied: ter hoogte van de Liersesteenweg/Emblem, aan de Hagenbroeksesteenweg/Boechout en aan de Antwerpsesteenweg/Boechout

2.Binnen de Ring: op de Antwerpsesteenweg en op de Mechelsesteenweg

3.In Koningshooikt: op de Aarschtsesteenweg/Berlaar-Heikant en op de Mechelbaan

 

Mijn vragen zijn hierover de volgende:

 

-Vanwaar de keuze voor bovenstaande locaties?

-Belangrijke invalswegen als de Kesselsesteenweg, Berlaarsesteenweg, ... blijven letterlijk onder de radar. Het voorgestelde cameranetwerk is dus allesbehalve sluitend. Wat is hieromtrent het standpunt van het college van burgemeester en schepenen?

 

Andere politiezones staan intussen mijlenver met de installatie van een succesvol ANPR-netwerk. Eerder deze week raakte ook bekend dat de zones Turnhout, Neteland, Voorkempen en Brasschaat de handen in mekaar slaan om hun beelden consequent uit te wisselen. Het gaat om een samenwerkingsverband over 17 steden en gemeenten uit de regio en zo’n 200 camera’s.

 

-Is de stad Lier - met het ook op de acht ANPR-camera’s midden volgend jaar - op enige wijze betrokken bij dit initiatief?

-Zo ja, in welke mate? Zo neen, waarom niet?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Voorafgaand  een correctie   Mijnheer Peeters, u  vergeet in uw  opsomming van de weerhouden acht camera's de ANPR site op de Mechelsesteenweg aan de grens met Duffel.

 

In de studie naar de uitbouw van een ANPR netwerk in Lier, werd een zogenaamd "bestelbaar advies" aangevraagd aan AWV. Dit resulteerde in uitgebreide plaatsbezoeken aan  mogelijke ANPR sites. Ik som deze op:

-Lispersteenweg ter hoogte grens Emblem

-Hagenbroeksesteenweg grens Boechout

-Hagenbroeksesteenweg binnen de ring

-Mallekotstraat in de omgeving van het nieuwe kruispunt op de ring

-Antwerpsesteenweg grens Boechout (begin mogelijke trajectcontrole)

-Antwerpsesteenweg ter hoogte Plaslaar (einde trajectcontrole)

-Antwerpsesteenweg binnen de ring

-Mechelsesteenweg grens Duffel (begin mogelijke trajectcontrole)

-Mechelsesteenweg ter hoogte van overgang naar zone 50 (einde traject)

-Mechelsesteenweg binnen de ring

-Waversesteenweg grens Duffel

-Aarschotsesteenweg grens Berlaar-Heikant

-Mechelbaan ter hoogte grens Sint-Katelijne-Waver

-Aarschotsesteenweg binnen de ring (ter hoogte brandweer)

-Berlaarsesteenweg grens Berlaar

-Kesselsesteenweg grens Nijlen - Kessel (kerkhof)

-Veemarkt

-Boomlaarstraat ter hoogte van de aansluiting met de Ring

 

Vervolgens werd het advies afgeleverd door het uitvoerende bedrijf met opgave van de kostprijs per site, alsook de mogelijke trajectcontroles en de kostprijs voor de zogenaamde "back-office".

Er werd in de begroting voor het jaar 2016 een bedrag voorzien van 300.000 euro voor de uitbouw van ANPR sites.

Het bedrag voor de uitbouw van al de hoger genoemde sites zou circa 744.140 euro bedragen.

Het was dus al snel duidelijk dat er keuzes dienden gemaakt te worden.

Een eerste keuze was het niet weerhouden van de onderzochte trajectcontroles op Antwerpsesteenweg en Mechelsesteenweg. Er bestond immers de mogelijkheid dat deze trajectcontroles in belangrijke mate zouden gesubsidieerd worden door AWV, maar uit verdere navraag bleek dat deze subsidie verre van zeker zou zijn. De subsidie kan worden toegekend in functie van de ongevallencijfers op het traject zelf (en dus niet op de aansluitende kruispunten) en bovendien wordt er daarbij een ranglijst gehanteerd. Men kan dus bijvoorbeeld geruime tijd op de rangorde staan als in aanmerking komend voor subsidie en in laatste instantie toch nog worden voorbijgestoken door een andere gemeente met zwaardere ongevalscijfers.

Omdat de subsidie dus niet waarschijnlijk was en de trajectcontroles zeer duur zijn ( voorbeeld 18000 euro om een eerste ijking uit te voeren), werd dus in de eerste plaats gekozen voor meer ANPR sites voor hetzelfde geld.

Vervolgens werd uit de overige sites gekozen, want ook om deze allemaal in te vullen is er onvoldoende budget.

Er werd gekozen voor de sites die u heeft weergegeven op basis van gegevens inzake criminaliteit en op basis van andere factoren zoals de aanwezigheid van andere ANPR sites "in de diepte", dit wil zeggen op het grondgebied van de aangrenzende zone of de zone daarnaast.

Uit alle cijfers met betrekking tot ondermeer rondtrekkende daders, blijkt dat de as Brussel - Antwerpen een belangrijke as is. Het is dus logisch dat eerst deze as wordt afgeschermd door de ANPR sites op de Hagenbroeksesteenweg, de Antwerpsesteenweg op de grens Boechout en binnen de ring, de Mechelsesteenweg grens Duffel en binnen de ring.

Vervolgens is het zo dat er op de Aarschotsesteenweg geen ANPR is, noch op grondgebied Berlaar, noch op grondgebied Heist-op-den-Berg en dat dus de ANPR op de grens met Lier daar de eerste is die men op vrij lange afstand tegenkomt. Ook de politiezone Bodukap heeft voorlopig geen ANPR staan op hun grondgebied. Het traject van de Mechelbaan wordt vaak gekozen als alternatief voor de Mechelsesteenweg wanneer men van de E19 Mechelen Noord komt, vandaar de keuze voor de site Mechelbaan.

Ondertussen werden er afspraken gemaakt met de politiezone Zara welke ook de eerste stappen zet in de uitbouw van een ANPR netwerk. De ANPR site Lispersteenweg (binnen de ring gezien het kruispunt reeds grondgebied Ranst is) werd verplaatst naar de Liersesteenweg, zodat alle verkeer dat Lier binnenkomt of uitrijdt langs deze weg nog gecapteerd wordt buiten de ring.

Op dit ogenblik werden de mogelijke sites op Berlaarsesteenweg en Kesselsesteenweg niet weerhouden, eveneens op basis van de gemelde criminaliteitsgegevens, maar ook omdat de politiezone Berlaar-Nijlen op de grens met de politiezone Neteland (ter hoogte van De Lindekens) door deze laatste zone werd uitgerust met meerdere ANPR camera's die ondermeer het verkeer dat de E313 verlaat ter hoogte van Grobbendonk en richting Nijlen en bij uitbreiding Lier rijdt, reeds daar capteren.

Het verkeer dat de E313 in Massenhoven verlaat zal niet alleen gecapteerd worden door ANPR's ter hoogte van de op-en afritten, maar tevens door de eerder vermelde ANPR site op de Liersesteenweg.

Het net is dus niet volledig sluitend, gelet op de budgettaire mogelijkheden, maar dit zou het ook niet zijn indien alle aanvankelijk onderzochte sites werden uitgerust met een ANPR. Er zijn  immers andere mogelijkheden om in Lier te geraken via kleinere wegen. Het schild zal nu in eerste instantie echter wel gericht zijn naar de meest risicovolle invalswegen.

 

Het initiatief waar u naar verwijst met betrekking tot de zones Turnhout, Neteland, Voorkempen en Brasschaat betreft de opstart van de zogenaamde BAS of bovenlokale anpr server. Elke politiezone die momenteel reeds is uitgerust met ANPR beschikt over een eigen backoffice. Dit is een server waar de gegevens van de camera's op terecht komen en waarin dus ook de zogenaamde blacklists en whitelists terecht komen. OP dit ogenblik communiceren deze servers nog niet onderling. Alle vragen die dus door een politiezone in het kader van een onderzoek worden gesteld aan andere politiezones om te informeren of een bepaald voertuig al dan niet op hun grondgebied door een ANPR werd opgemerkt, dienen dus aan alle zones afzonderlijk gesteld te worden. Ook nu reeds wordt de PZ Lier op dat vlak bevraagd, voor wat de ANPR op de Grote Markt betreft. Het is duidelijk dat dit gaandeweg een zeer arbeidsintensief proces wordt naargelang het aantal ANPR sites en zones met ANPR toenemen. Daarom heeft de gouverneur van de provincie Antwerpen geïnvesteerd in een bovenlokale server die autonoom deze gegevens zal kunnen uitwisselen en opvragen bij de lokale servers. De eerder genoemde politiezones testen nu dit systeem, dat daarnaast ook nog vele andere voordelen biedt. Het is evident dat ook Lier mee zal instappen in dit verhaal eens de voorziene ANPR sites operationeel zullen zijn.

 

 

Interpellatie 2 : van Olivier Peeters (Vlaams Belang) i.v.m. opening nieuwe supermoskee in de Donk

 

Op het oude schooldomein aan de Donk opent weldra een nieuwe Turkse supermoskee zijn deuren.

 

Van in het begin heeft Vlaams Belang zich verzet tegen de bouw en de inplanting van dit megacomplex. Een dergelijke omvang hoort allesbehalve thuis in een dichtbevolkte volkswijk en staat garant voor overlast.

 

Deze moskee behoort bovendien tot het Diyanet-netwerk, het Turkse presidium voor godsdienstzaken, en komt zo onder het rechtstreekse gezag en toezicht van het fundamentalistische Erdogan-regime. Diyanet vaardigt voor een Turkse staatsmoskee ook meestal zelf een imam af (die het ook betaalt).

 

De Turkse president Erdogan, die inburgering een misdaad tegen de menselijkheid noemt en die aanstuurt op de totale verovering van alle niet-moslimlanden door de islam, verwoordde het zo:   ”De moskeeën zijn onze kazernes, de koepels onze helmen, de minaretten onze bajonetten en de moslims onze soldaten…”. Ook in de stad Lier staat, na goedkering van de stedenbouwkundige aanvraag door de vzw Ass Diyanet de Belgique, voortaan zo’n “kazerne”.

 

Mijn vragen zijn dan ook de volgende:

-Wat is hieromtrent de houding van het college van burgemeester en schepenen?

-Heeft het CBS zicht op welke imam intrede neemt in de nieuwe Diyanet-moskee?

-Wat heeft het CBS tot nog toe ondernomen om de komst van de supermoskee in te passen in de directe omgeving (en daarbuiten)?

-Ontving het stadsbestuur reeds signalen vanwege (buurt-)bewoners over hinder ten gevolge van festiviteiten in de Donk?

-Welke maatregelen werden voorzien om eventuele overlast in te perken?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

         Wat is hieromtrent de houding van het college van burgemeester en schepenen?

Het is niet aan het CBS om een mening te geven over de uitspraken van een vreemd Staatshoofd. Iedereen kan zich hierover individueel een mening vormen.

Het spreekt voor zich dat de moskee waarvan sprake, niet anders behandeld wordt dan elk ander bouwproject.  Het CBS volgt terzake het wettelijke kader, en voert onderzoek of aan deze voorwaarden voldaan zijn en of er juridische redenen zijn om al dan niet een vergunning toe te kennen.

 

         Heeft het CBS zicht op welke imam intrede neemt in de nieuwe Diyanet-moskee?

Het CBS heeft geen bevoegdheid m.b.t. de aanstelling van een imam, of enig andere geestelijke verantwoordelijke.  Enkele feiten : de islam is sinds 1974 erkend in België en er zijn op dit moment 28 moskeeën erkend; hiervan ontvangen er 17 subsidies. Wel kan ik terzake het volgende meegeven:

De imam in kwestie, is – volgens de wettelijke voorwaarden, die op Vlaams niveau vastgelegd zijn – niet verplicht om deel te nemen aan een inburgeringstraject (de moskee is niet erkend ). Niettemin heeft betrokkene in kwestie zelf het initiatief genomen om het inburgeringstraject te doorlopen, en heeft hij deze ondertussen succesvol afgerond. Dit wil zeggen dat hij de cursus maatschappelijke oriëntatie met succes beëindigd heeft alsook de cursus Nederlands. Hij volgt ook nog vervolmakingscursussen. Alle voorgaande imams hebben overigens hetzelfde parcours afgelegd.

Daarnaast hebben de imam en zijn gezin zich ingeschreven in het stedelijk project Samen Inburgeren. Zoals gekend, is dit een initiatief om anderstalige nieuwkomers te koppelen aan Lierenaars, met als doel zich vlot te integreren in de lokale samenleving.

 

         Wat heeft het CBS tot nog toe ondernomen om de komst van de supermoskee in te passen in de directe omgeving (en daarbuiten)?

Op vlak van ruimtelijke planning baseert het CBS zich op de wettelijke voorschriften. Zo werd o.a het aantal parkeerplaatsen fors uitgebreid en is de afstand tussen de moskee en de privé-eigendom van de particulieren verruimd.

Naast het voldoen aan bouwtechnische voorschriften en de bepalingen die door Ruimtelijke Ordening worden opgelegd,  moedigt de stad  het bestuur van de moskee aan om te investeren in contacten en dialogen met de directe buurtbewoners  o.m. over de verschillende bouwfases. We stellen vast dit ook gebeurd is: Het moskeebestuur heeft een 5-tal open buurtvergaderingen georganiseerd   . Tijdens die vergaderingen  is informatie verstrekt en konden Lierenaars vragen stellen.  De bouwplannen werden nadien aangepast (  extra parkeerplaatsen, schrappen mini-voetbalveldje )

 

         Ontving het stadsbestuur reeds signalen vanwege (buurt-)bewoners over hinder ten gevolge van festiviteiten in de Donk?

Er is bij het klachtensysteem van de Stad 1 melding ontvangen m.b.t. de bouwplannen van het project. Er werden enkele klachten genoteerd van buurtbewoners n.a.v. feesten  daar. We kunnen echter niet zeggen dat het hier gaat om excessief veel gevallen van overlast, alleszins niet meer dan bij andere zalen en gelegenheden waar festiviteiten worden georganiseerd.

 

         Welke maatregelen werden voorzien om eventuele overlast in te perken?

Bij meldingen van overlast bij de politie wordt hierop gereageerd zoals bij iedere andere melding  of klacht en zal het politiereglement worden toegepast.

 

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2016

 

ZITPENNINGEN GEMEENTERAAD OKTOBER 2016 -  AFSTAAN AAN LOKALE INITIATIEVEN ROND ARMOEDE. WEIGERING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Naar aanleiding van de week van de armoede werd in de Lier de inleefweek georganiseerd.

Deelnemers aan deze inleefweek werd gevraagd om slechts 60 € per volwassene en 30€ per kind te besteden aan dagdagelijkse uitgaven gedurende een werkweek.

Een topinitiatief om burgers te sensibiliseren rond de harde problematiek van armoede die ook in onze stad aanwezig is. Dit jaar werden 360 leefloners geregistreerd, dat is een toename ten opzichte van vorig jaar, ongeveer een derde hiervan zijn jongeren onder de 25 jaar.

 

Groen vraagt de meerderheid dan ook om van armoede een aandachtspunt te maken en blijvend in te zetten op  armoedebestrijding en waardevolle initiatieven als Huis van (mijn) Centen, het sociaal restaurant, ons Gedacht, en andere.

 

Omdat op deze gemeenteraadszitting slechts een beperkt aantal punten werd geagendeerd, vraagt de Groenfractie de gemeenteraad te stemmen over het volgende:

 

De zitpenningen van de gemeenteraad van oktober 2016 worden afgestaan ten voordele van de verschillende lokale initiatieven rond armoedebestrijding.

 

Stemming

 

6 stemmen voor: Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jan Hermans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

22 stemmen tegen: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

1 onthouding: Patrick Tersago

Verworpen met 6 stemmen voor - 22 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist dat de zitpenningen van de gemeenteraad van oktober 2016 niet worden afgestaan ten voordele van de verschillende lokale initiatieven rond armoedebestrijding, maar geeft de mogelijkheid aan de gemeenteraadsleden om vrijwillig een bijdrage te leveren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019