Lier

Zitting van 27 april 2015

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Ella Cornelis i.v.m. start camera's Grote Markt

 

In antwoord op een vraag van mij in de gemeenteraad van 23 maart jl., bevestigde burgemeester Frank Boogaerts uitdrukkelijk dat de camera’s op de Grote Markt toen al in werking waren.

 

Uit een antwoord van de klachtenambtenaar van de Stad Lier dd. 2 april jl. op een schriftelijke vraag, die al eerder door onze fractie was gesteld, blijkt echter dat de camera’s pas op 1 april in werking zijn getreden.

 

In dit concrete geval maken die enkele dagen voor ons natuurlijk niet werkelijk het verschil uit. Waar het Vlaams Belang en ik het echter wél moeilijk mee hebben,  is de vaststelling dat de informatie die wordt gegeven niet nauwkeurig en correct is.

 

Nochtans is communicatie één van de belangrijkste pijlers voor goed bestuur. Maar als op dergelijke manier -  en wellicht dus ook in belangrijke dossiers -  wordt omgegaan met het recht op informatie en met de zogezegde openheid van bestuur, overtreedt het stadsbestuur niet alleen de wet,  het stadsbestuur  belemmert ook  de oppositie in haar taak en doet vragen rijzen over verborgen agenda’s en zelfs dingen die het daglicht niet mogen zien.

 

Graag had ik thans vernomen hoeveel overtredingen de camera’s hebben vastgesteld sinds 1 april 2015?

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Els Van Weert i.v.m. milieuvergunning CEPEKO

 

Het CBS heeft in zitting van 2 februari 2015 een milieuvergunning afgeleverd  aan het landbouwbedrijf CEPEKO, gevestigd in de Heistraat in Lier. Deze vergunning is een regularisatie en uitbreiding  van een bestaande toestand en volgt op een eerdere vergunning voor de exploitatie van paprikateler die zijn serres verwarmd met een houtverbrandingsinstallatie.

 

In dit dossier zijn op zijn minst een aantal merkwaardige zaken op te merken waarover ik het CBS graag enkele vragen wil stellen.

In de eerdere vergunning voor de houtverbrandingsinstallatie werden een aantal op te volgen voorwaarden opgenomen, zoals het laten uitvoeren op regelmatige basis van emissie metingen, voorwaarden in verband met het aantal leveringen en de uren waarop er geleverd mag worden. Dit alles terecht om er voor te zorgen dat de gezondheid van en de leefbaarheid voor de omwonenden niet in gevaar wordt gebracht.

Mijn vragen aan het CBS:

 

1.Klopt het dat het betrokken bedrijf gedurende jaren de opgelegde emissiemetingen niet liet uitvoeren ?

 

2.Klopt het dat het bedrijf het afgesproken aantal leveringen en de tijdsslots waarbinnen geleverd mocht worden niet respecteerde en dat er nog steeds klachten zijn over het niet respecteren van die levertijden ?

 

3.Klopt het dat, wanneer er na klachten van de buren over hinder, uiteindelijk toch metingen werden gedaan, de gemeten waarden van dioxines en furanen niet voldeden aan de normen, met als gevolg dat de tuinen van de buren niet als veilig kunnen beschouwd worden voor het kweken van eigen groenten en fruit ?

En dat bovendien bij de emissiemeting iov de milieuinspectie (LNE) in 2010 en 2012 een ernstige overschrijding van zware metalen werd vastgesteld ?

 

4.Klopt het dat bij het verlenen van een nieuwe vergunning aan deze exploitant met al deze overtredingen geen rekening werd gehouden ? En ten slotte: klopt het dat betrokken bedrijfsleider participeerde aan de milieuraad die advies gaf over deze vergunning ? Zo ja , is hier dan geen deontologisch of zelfs procedureel probleem ?

 

5.En ten slotte: klopt het dat betrokken bedrijfsleider participeerde aan de milieuraad die advies gaf over deze vergunning ? Zo ja , is hier dan geen deontologisch of zelfs procedureel probleem ?

 

6.Hoe wil het stadsbestuur concreet de aangetoonde vervuiling aanpakken ?

7.Op welke wijze zal het stadsbestuur in de toekomst er voor zorgen dat opgelegde voorwaarden bij vergunningen - al was het steekproefgewijs -  beter gecontroleerd en opgevolgd worden om de volksgezondheid en veiligheid van de Lierse en Hooikste inwoners afdoende te beschermen ?

 

Mondelinge vraag 3 : van Koen breugelmans i.v.m. roze afvalzakken

 

Tijdens de bespreking in deze raad van het budget 2015 ijverde onze fractie voor de ophaling van gemengde plastics via de roze zakken. We verwezen toen naar een proefproject dat in Mechelen werd opgestart.

 

In zijn antwoord stelde de schepen dat best de evaluatie van het project in Mechelen werd afgewacht. Wij konden ons daarin vinden.

 

Vorige week konden we in de pers de positieve reactie van de bevoegde Mechelse schepen van leefmilieu lezen. Er werden in het artikel aantallen en kilogrammen van opgehaalde zakken vermeld. Dit doet ons vermoeden dat een eerste evaluatie heeft plaatsgevonden.

 

Vandaar volgende vragen:

 

Is het CBS,  al dan niet via haar vertegenwoordiger in de bestuursorganen van IVAREM, op de hoogte van een evaluatie die in Mechelen zou hebben plaatsgevonden, en van de resultaten ervan ?

Zo ja, wanneer heeft het CBS deze resultaten geëvalueerd of zal het deze evalueren? Wat zijn de conclusies van deze evaluatie voor Lier ?

Zo neen, wanneer zal de evaluatie van het project in Mechelen bekend zijn ?

 

 

 

 

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Koen breugelmans i.v.m. brokstukken Sint-Gummaruskerk

 

“Brokstukken vallen van Sint-Gummaruskerk”, zo luidde de titel van een persartikel op 18 april ll.  “Vrijdagochtend kwamen enkele losliggende stenen vanop het dak van de kerk naar beneden. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond”, zo gaat het artikel verder.

 

In een andere krant heette het dat het “kleine steentjes steentjes waren die waren losgeslagen, maar dat er geen stenen naar beneden zijn gekomen”.

 

Wat er ook van zij, enig risico is er blijkbaar nog steeds, want dranghekken tot in het midden van de rijweg en een dichtgetimmerde ingang naar de kerk verhinderen dat passanten worden getroffen.

 

Los van het veiligheidsaspect blijkt uit dit hele voorval dat een voortdurende restauratie van de kerk, het meest waardevolle kunsthistorische monument van onze stad, geen overbodige luxe is. Door het restauratiedossier de eerstvolgende vier jaren on hold te plaatsen draagt dit bestuur hierin een grote verantwoordelijkheid.

Vandaar volgende vragen:

 

Is het CBS zich, vanuit een zorg voor het historisch patrimonium van de stad, wel bewust van de noodzaak tot verdere restauratie teneinde verdere schade te voorkomen? 

Is het CBS bereid bij de opmaak van het budget 2016 het opnieuw opstarten van de restauratie van de Sint-Gummaruskerk in overweging te nemen?

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 23/03/2014. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 23 maart 2015.

 

Het verslag van vorige gemeenteraad kan goedgekeurd worden mits aanpassing van punt OZ 15.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 23 maart 2015 goed te keuren mits aanpassing van punt OZ 15 in volgende zin.

 

Belastingsreglement op tweede verblijven voor de periode 2015-2019. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het belastingreglement voor de periode 2015-2019 op tweede verblijven werd goedgekeurd in zitting van 15 december 2014.

 

Feiten en context

 

De in artikel 6 beschreven procedure bij ambtshalve vaststelling komt niet meer overeen met artikel 7§1 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

De in artikel 9 beschreven bezwaarprocedure komt niet overeen met het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen: het decreet laat de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger toe om bezwaar in te dienen.

 

1ste wijziging:

 

Huidige formulering:

"De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen volgend op de datum van verzending van de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen."

 

Nieuwe formulering:

"De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen, te rekenen van de derde werkdag volgend op de datum van verzending van de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen."

 

Toelichting:

De huidige formulering strookt niet volledig met artikel 7§1 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

2de wijziging:

 

Huidige formulering:

"§1. De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college

van burgemeester en schepenen."

 

Nieuwe formulering:

§1. De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Toelichting:

De huidige formulering strookt niet volledig met het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

 

Juridische grond

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, in het bijzonder de bepalingen van artikel 42§3, artikel 43§2,15° en artikel 253§1,3°

 

Het decreet van 30 mei 2008, en latere wijzigingen, betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van Provincie- en Gemeentebelastingen.

 

De grondwet, meer bepaald artikel 170§4

 

De omzendbrief van 10 juni 2011 van de Vlaamse minister van bestuurszaken, binnenlands bestuur, inburgering, toerisme en Vlaamse rand houdende coördinatie van de onderrichtingen over de gemeentefiscaliteit.

 

Het decreet van 10 juli 2008 betreffende het toeristische logies, en latere wijzigingen

 

Argumentatie

Het advies van de dienst Fiscaliteit Lokale Besturen van het Agentschap Binnenlands Bestuur kan gevolgd worden. Het belastingreglement goedgekeurd in de Gemeenteraad van 15 december 2014 op tweede verblijven wordt aangepast voor wat betreft artikel 6 " procedure van ambtshalve vaststelling " en artikel 9 "bezwaren". Deze aangepaste gecoördineerde versie kan in zijn geheel goedgekeurd worden.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christine Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Ella Cornelis, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De Gemeenteraad beslist onderstaand belastingreglement op tweede verblijven in zijn geheel goed te keuren.

 

Belastingreglement op tweede verblijven

 

Artikel 1 Belastbaar voorwerp

Met ingang vanaf heden en voor een periode eindigend op 31 december 2019 wordt een jaarlijkse gemeentebelasting geheven op de tweede verblijven, vakantie-, zomer-, en weekendhuisjes en caravans gelegen op het grondgebied van de stad.

 

Artikel 2 Definities

 

§ 1. Als tweede verblijf wordt beschouwd:

- Elke woongelegenheid waarvan diegene die er kan verblijven, voor deze woongelegenheid op 1 januari van het aanslagjaar niet ingeschreven is in de bevolkingsregister, vreemdelingenregister of het wachtregister

- Woningen, landhuizen, bungalows, appartementen, studio’s, grote of kleine weekendhuizen of constructies, chalets, met chalets gelijkgestelde caravans, verplaatsbare caravans die meer dan 3 maanden niet op het huisperceel opgesteld staan en alle andere vaste woongelegenheden met indicaties van bewoning en die op elk ogenblik door hem voor bewoning kan worden gebruikt.

 

§ 2. Als tweede verblijf wordt niet beschouwd:

- een tent en woonaanhangwagen

- een constructie uitsluitend bestemd voor het uitoefenen van een beroepsactiviteit

- een tijdelijk leegstaande woongelegenheid waarvan het bewijs wordt voorgelegd dat het in de loop van het aan het aanslagjaar voorafgaande kalenderjaar als hoofdverblijfplaats werd aangewend blijkens de gegevens van het bevolkingsregister, vreemdelingeregister of wachtregister.

- een onderwijsinrichting, ziekenhuis, vluchthuis, woning aangewend voor begeleid wonen of met sociaal doel.

- een hotelkamer, gastenkamer, vakantiewoning of vakantie-logies volgens de definities van het decreet betreffende toeristische logies van 10 juli 2008 en latere wijzigingen.

- een studentenkamer

- woongelegenheden zoals verplaatsbare caravans en woonwagens die opgesteld staan op campings en kampeerverblijven en met het doel te verhuren als kamers.

 

Artikel 3 Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke persoon of rechtspersoon die op 1 januari van het belastingjaar houder is van een van de hierna vermelde zakelijke rechten op het tweede verblijf:

 

• de volle eigendom

• het recht van opstal of van erfpacht

• het vruchtgebruik

 

Artikel 4 Tarief

De belasting is verschuldigd door de diegene die op het ogenblik van het verstrijken van de belastbare periode zakelijk gerechtigde is.

 

Indien er meerdere zakelijk gerechtigden in onverdeeldheid zijn, wordt de belasting op naam van de onverdeeldheid gevestigd. De belasting is hoofdelijk verschuldigd door de leden van de onverdeeldheid.

 

Degene die het zakelijk recht overdraagt, is tevens verplicht binnen de twee maanden na het verlijden van de notariële akte per beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen mee te delen:

- naam en adres van de verkrijger van het zakelijk recht en zijn eigendomsaandeel,

- datum van de akte, naam en standplaats van de notaris;

- Gebouw- en perceelsgegevens

Hij kan de instrumenterende ambtenaar vragen om dit in zijn plaats te doen. Bij gebrek aan melding van overdracht van het zakelijk recht ontvangt de overdrager van het zakelijk recht een boete van 100€.

 

Indien een gebouw meerdere woongelegenheden bevat die als tweede verblijf kunnen

beschouwd worden, is de belasting verschuldigd per tweede verblijf.

 

§ 1. Basistarief voor tweede verblijven

 

De belasting wordt als volgt vastgesteld:

 

 

§ 2. Volgende verminderde tarieven worden vastgesteld per tweede verblijf indien het tweede verblijf gelegen is in een gebied bestemd voor verblijfsrecreatie en indien een verblijfsrecreatieve functie is vergund of de houder van het zakelijk recht een bewijs kan voorleggen dat de verblijfsrecreatieve functie vergund geacht is.

 

 

§ 3. Volgende verminderde tarieven worden vastgesteld per tweede verblijf ingericht in agrarisch gebied dat wordt gebruikt als huisvesting van seizoenarbeiders en indien de houder van het zakelijk recht van het tweede verblijf een bewijs kan voorleggen dat het tweede verblijf gebruikt werd voor kortverblijf door seizoenarbeiders in de land -en tuinbouwsector op 1 januari van het aanslagjaar of gedurende het jaar voorafgaand aan het aanslagjaar.

 

 

Een seizoenarbeider is een gelegenheidsarbeider zoals vermeld in het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen van 12 juli 2013 en latere wijzigingen.

 

Deze vermindering kan enkel worden toegestaan indien het tweede verblijf dat door de seizoenarbeiders betrokken wordt, gelegen is in agrarisch gebied.

De houder van het zakelijk recht kan het bewijs van het gebruik leveren door het voorleggen van:

- een kopie van een loonfiche of een kopie van een Dimona-aangifte of een kopie van een gelegenheidsformulier (plukkaart)

- en een afschrift melding van aanwezigheid of een aankomstverklaring (enkel in geval van EU-vreemdelingen of niet-EU-vreemdelingen)

 

Artikel 5 Aangifteplicht & wijze van inning

De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier. Het belastingkohier wordt opgesteld door het college van burgemeester en schepenen op grond van de aangifte van de belastingplichtige.

 

De belastingplichtige ontvangt vanwege het gemeentebestuur een aangifteformulier dat

door hem, behoorlijk ingevuld en ondertekend, voor de erin vermelde vervaldatum moet worden teruggestuurd.

 

De belastingplichtige die geen aangifteformulier heeft ontvangen, is gehouden uiterlijk op 30 juni van het belastingjaar, aan het gemeentebestuur de voor de aanslag noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen.

 

Artikel 6 Procedure van ambtshalve vaststelling

Bij gebrek aan aangifte binnen de voorziene termijn, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte vanwege de belastingplichtige bedoeld onder artikel 3, kan de belasting van ambtswege worden ingekohierd.

 

Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag gebaseerd is evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

 

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag volgend op de datum van verzending van de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen. De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een forfaitair bedrag van € 150,00 bij een eerste overtreding en vanaf de 2de opeenvolgende overtreding wordt de ambtshalve ingekohierde belasting verdubbeld.

 

Bij een 2de opeenvolgende overtreding bij een verblijf voor seizoenarbeiders of voor een verblijf in recreatieve zone vervalt het tarief en wordt het verdubbelde basistarief ingekohierd.

 

Artikel 7 Controlebevoegdheid

De door het gemeentebestuur aangestelde controleurs zijn gemachtigd om de toepassing van dit belastingreglement, te allen tijde gedurende het jaar te controleren. Van elke controle wordt een proces-verbaal opgemaakt. De controlebevoegdheid en de uitvoering hiervan vinden plaats overeenkomstig de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008.

 

Artikel 8 Vrijstellingen

Er wordt een vrijstelling verleend aan:

 

§ 1. De houder van het zakelijk recht die een tweede verblijf verhuurt en een geregistreerd huurcontract met effectieve bewoner(s) kan voorleggen dat is ingegaan en werd geregistreerd voor datum van de inwerkingtreding van dit reglement en waarvan de bewoners nog geen aanvraag tot hoofdverblijfplaats hebben gedaan.

 

§2. De houder van het zakelijk recht van een woongelegenheid die wordt verhuurd aan het OCMW op 1 januari van het aanslagjaar.

 

§3. De houder van het zakelijk recht van een woongelegenheid die wordt verhuurd aan het SVK De Woonkans op 1 januari van het aanslagjaar.

 

§4. Woningen en/of gebouwen binnen een onteigeningsplan

Er wordt een vrijstelling verleend indien de woning en/of het gebouw gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd voorlopig of definitief onteigeningsplan en waarvoor een onteigeningsmachtiging werd bekomen.

 

§5. Woningen en/of gebouwen vernield of beschadigd door een plotse ramp.

De woning en/of het gebouw is vernield of beschadigd ten gevolge van een plotse ramp, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een periode van 3 jaar volgend op de datum van de vernieling of beschadiging.

Een ramp is een gebeurtenis die zich voordoet buiten de wil van de houder van het zakelijk recht en waardoor de schade zo groot is dat het normaal gebruik onmogelijk is, bv. brand, ontploffing, verzakking, overstroming, storm, … .

 

Artikel 9 Bezwaren

§1. De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

 

§2. Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend, gemotiveerd en gedagtekend zijn. Het bezwaarschrift bevat minimaal de volgende gegevens:

- de identiteit en het adres van de indiener

- de aanwijzing van de administratieve akte en van het gebouw of de woning waarop het beroepsschrift betrekking heeft.

 

De indiener voegt bij het bezwaarschrift de overtuigingsstukken die hij nodig acht. De overtuigingsstukkken worden door de indiener gebundeld en in een bijgevoegde inventaris opgenomen.

Deze indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven, binnen vijftien dagen na de indiening ervan.

Het bezwaarschrift kan ook ingediend worden via het e-loket zodra beschikbaar op de website www.lier.be

 

§3. Het college van burgemeester er schepenen doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan, binnen een termijn van negentig dagen, ingaand de dag na deze van de betekening van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

§4. Indien de beslissing tot het opleggen van de belasting niet tijdig betwist wordt, of het beroep van de belastingplichtige onontvankelijk of ongegrond is, zal de belasting hoe dan ook verschuldigd zijn.

 

Art 2 :

kopieën

 

Aantal

Bestemmeling

1

Toezicht

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

HERBESTEMMING LIERSE MUSEA EN ONTWIKKELING STADSMUSEUM. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Voorgeschiedenis

In BBS van 2 februari ll. werd het voorstel tot herbestemming van de Lierse musea  (Timmermans Opsomerhuis en Stedelijk museum Wuyts-Van Campen / Baron Caroly) in het kader van de strategische erfgoedvisie) besproken en principieel goedgekeurd.

De sterk gewijzigde museale en maatschappelijk context alsook de gemaakte analyse van beide musea tonen aan dat het behoud van de twee musea niet langer verantwoord is en dit op verschillende vlakken (onderhoud, energiekost, bouwfysische toestand, inzetbaarheid van deskundig personeel en toezichters, publieksopkomst, ...).

Concreet werd voorgesteld om na de beëindiging van de samenwerking met het KMSKA, de site Timmermans-Opsomerhuis museaal te verlaten en over te gaan tot de ontwikkeling van een stadsmuseum in het huidige Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen.

Het stadsmuseum voorziet in een dynamisch gedeelte waarbij lokale erfgoedthema's en wisseltentoonstellingen op een interactieve manier worden benaderd, en in een permanente opstelling met een presentatie van het Lierse stadsverhaal en een selectie van de Schone Kunsten.

 

Feiten en context

Het CBS heeft op 30 maart ll. goedkeuring gegeven aan het voorstel tot herbestemming Lierse musea. Er werd voorafgaand advies gevraagd aan het middenveld (adviesraden / beheersorgaan).

Het dossier werd voor advies voorgelegd aan het Beheersorgaan Musea (03/03/2015), aan de Deelraden Erfgoed & Beeldende Kunsten en Toerisme (10/03/2015) en ter kennisgeving teruggekoppeld aan de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid (11/03/2015). Zowel het beheersorgaan als de deelraden gaven een positief advies. Een aantal opmerkingen werd aan de adviezen toegevoegd (zie Adviezen).

Het voorleggen en het betrekken van het middenveld / adviesraden in deze materie is  belangrijk in het creëren van een draagvlak. Ook de interesse om actief mee te werken / denkpistes uit te tekenen bij de ontwikkeling van het stadsmuseum is reeds aanwezig.

 

De samenwerking met KMSKA i.f.v. wisseltentoonstellingen of verdere bruikleningen werd verder besproken. Een overleg hierover vond plaats op 01/04/2015.

 

Een overleg met het vastgoedplatform heeft plaatsgehad op 05/03/2015 in functie van een mogelijke verkoop van het T.O.-huis en de vertaalslag naar een financieel plan. Het team Ruimtelijke Organisatie en het departement Managementondersteuning werken een voorstel uit. 

 

Fasering verhuis

April 2018

- KMSKA verlaat Stedelijk Museum (30/03/2018 einde expo Brueghelland)

- Tijdelijke sluiting Stedelijk Museum van 01/04/2018 tot 15/10/2018

 

Augustus 2018

- Verhuis collectie T.O.-huis naar Stedelijk Museum (stadsmuseum)

 

September - begin oktober 2018

- Definitieve sluiting T.O.-huis

 

 

Adviezen

Volgende vragen werden, na toelichting en presentatie voorstel, voorgelegd aan zowel het beheersorgaan musea als aan de deelraden erfgoed & beeldende kunsten en toerisme:

Vraag 1: Akkoord met de principiële beslissing van het CBS om na de beëindiging van de samenwerking met het KMSKA het Timmermans-Opsomerhuis museaal te verlaten?

Vraag 2: Akkoord met de principiële beslissing van het CBS om in te zetten op een geïntegreerde en integrale erfgoedwerking in het huidig Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly (ontwikkeling stadsmuseum)?

Vraag 3: Welke zijn de concrete opmerkingen van de deelraden omtrent dit dossier?

 

Beheersorgaan Musea (16 aanwezigen)

Vraag 1: 14 stemmen voor - 1 stem tegen - 1 onthouding

Vraag 2: 14 stemmen voor - 1 stem tegen - 1 onthouding

Vraag 3:

1.Het beheersorgaan musea vraagt om de opbrengsten van de verkoop van het Timmermans-Opsomerhuis te investeren in het Stedelijk Museum (stadsmuseum), zowel voor herinrichting als voor uitbreiding. De werkingskosten die momenteel structureel voorzien worden voor het Timmermans-Opsomerhuis blijven behouden en voorzien voor de verdere professionalisering van de museumwerking vanuit het Stedelijk Museum;

2. Het beheersorgaan musea wijst op de beperkingen van het Stedelijk Museum: weinig zichtbaar in het straatbeeld, energieverslindend, beperkte oppervlakte voor tentoonstellingen, personeelsproblematiek onthaal, bewaking en collectie; en vraagt daarom te investeren op deze domeinen;

3.Het beheersorgaan musea vraagt formeel engagement van de gemeenteraad inzake duurzame garantie van het behoud van het Stedelijk Museum;

4. Het beheersorgaan musea vraagt om de uniciteit van het Stedelijk Museum te bewaren en om bij het bepalen van het nieuwe concept zo veel mogelijk stakeholders te betrekken.

 

Deelraad Erfgoed & Beeldende Kunsten en deelraad Toerisme (27 aanwezigen)

Vraag 1: 25 stemmen voor – 2 stemmen tegen

Vraag 2: 27 stemmen voor

Vraag 3:

1.In geval van verkoop van de Timmermans-Opsomersite: investering van de opbrengst van verkoop in het Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly.

2.Werkingskosten van het T.O.-huis blijven behouden ten voordele van het nieuwe stadsmuseum, o.a. investeren in professionalisering van het (tijdelijk) personeel m.b.t. onthaal en andere taken, promotie en zichtbaarheid van het museum.

3.Zo snel mogelijk energiebesparende maatregelen treffen, niet wachten tot 2018.

4.Het stadsbestuur engageert zich tot het garanderen van het behoud van de huidige ruimte en vervolgens tot het voorzien van uitbreiding van de bestaande ruimte. De beperking van ruimte, van twee musea naar één museum, pleit voor uitbreiding van de site die behouden blijft nl. het Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly: bijvb. overkoepeling van de binnentuin, integratie van het binnengebied tussen het museum en de Antwerpsestraat (site CM). 

 

 

 

 

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

7 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan om na de beëindiging van de samenwerking met het KMSKA, de site Timmermans-Opsomerhuis museaal te verlaten en over te gaan tot de ontwikkeling van een stadsmuseum in het huidige Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen / Baron Caroly.

Het nieuwe stadsmuseum voorziet in een dynamisch gedeelte waarbij lokale erfgoedthema's en wisseltentoonstellingen op een interactieve manier worden benaderd, en in een permanente opstelling met een presentatie van het Lierse stadsverhaal en een selectie van de Schone Kunsten.

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt kennis van de adviezen en aanbevelingen van het Beheersorgaan Musea en de deelraden Erfgoed & Beeldende Kunsten en Toerisme.

De gemeenteraad kan zich op dit moment echter niet engageren om akkoord te gaan met welke uitbreiding dan ook.

 

Art  3:

De gemeenteraad geeft opdracht aan het Vastgoedplatform een financieel plan uit te tekenen voor een eventuele verkoop van het T.O.-huis.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

4

Team Toerisme & Erfgoed

Team Ruimtelijke Organisatie

Solag

Departement Managementondersteuning

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING BEIAARDCANTUS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het is noodzakelijk om over te gaan tot het nemen van tijdelijke maatregelen ter vrijwaring van de openbare orde, rust en veiligheid naar aanleiding van de Beiaardcantus.

De organisator de heer Sebrechts G., heeft de bedoeling om de zone van het evenement in zijn geheel af te bakenen en te voorzien in een erkend privé-bewakingsbedrijf om de toegangscontrole en aanverwante taken uit te voeren.

De plaats van het evenement is een openbare plaats is en de bewakers mogen hun specifieke taken niet op de openbare weg of een openbare plaats uitoefenen, tenzij :

 

         Het evenement uitsluitend van culturele, folkloristische of sportieve aard is;

         De overheid niet betrokken is bij de organisatie van het evenement;

         De bestuurlijke overheid over geen aanwijzingen beschikt dat tijdens het evenement de orde zal worden verstoord;

         De perimeter waarbinnen het evenement plaatsvindt op een zichtbare wijze voor het publiek is afgebakend;

         De plaats waar de bewakingsactiviteiten worden uitgeoefend, de duur ervan, en in voorkomend geval de periodiciteit, en de bewakingsonderneming die de opdracht zal uitvoeren bepaald is in een politiereglement

         Bovendien het begin en einde van de zone waarin de bewakingsactiviteiten plaats vinden, zichtbaar zijn aangeduid door middel van een pictogram zoals bepaald in het Ministerieel besluit van 19 oktober 2006, verwijzende naar artikel 11, §3 van de wet van 10 april 1190 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad beslist onderstaand reglement goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemming

1

Aanvrager

1

Lokale politie Lier

 

 

Bijlage:

 

Reglement betreffende de organisatie van de Beiaardcantus

 

Art.1

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de Beiaardcantus, een lokaal evenement.

 

Art.2

Voor de duur van de Beiaardcantus wordt één zone met een welbepaalde perimeter ingesteld, te weten het volgend afgebakend gebied van de Grote Markt te Lier: het centrale autovrije gedeelte, exclusief stadhuis zelf en de fonteinen.

Het openbaar karakter van deze zone wordt bijgevolg opgeheven op donderdag 30 april 2015 tussen 09:00 uur en 23:45 uur.

 

Art.3

De organisator voorziet in een erkende bewakingsdienst, verzorgd door Sfinx Security, Langstraat 13 te 3570 Alken,  specifiek voor de zone en tijdens de periode zoals omschreven in art.2 van deze politieverordening en volledig geregeld volgens de wettelijke bepalingen en in overleg met de lokale politie.

 

Art.4

De personen die in de zone en tijdens de periode omschreven in art.2  belast worden met de activiteiten zoals bepaald in de wet van 10 april 1990 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid, dragen kledij waardoor zij duidelijk van andere functies te onderscheiden zijn.

 

Art.5

Niet-systematische – en oppervlakkige controle van kleding en handbagage, conform artikel 8, §6 bis van de wet van 10 april 1990 , mogen uitgevoerd worden aan de vooraf bepaalde ingangen van de zone zoals bepaald in art.2 en tijdens de voorziene uren in dit artikel.

 

Art.6

De organisator stelt een huishoudelijk reglement op dat geldt voor elke bezoeker. Dit huishoudelijk reglement wordt duidelijk aangekondigd aan elke ingang, alvorens men de zone betreedt.

 

Art.7

Huidige verordening wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

AANKOOP EN LEVERING VAN EEN POLITIEVOERTUIG MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 50.000 EURO INCL. BTW. AANKOOP VIA DE OPEN OVEREENKOMST BETREFFENDE DE LEVERING VAN POLITIE- EN ANONIEME VOERTUIGEN TEN VOORDELE VAN DE GEÏNTEGREERDE POLITIE, BESTEK DSA2012 R3 500. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In 2013 werd het voertuig Skoda Superb aangekocht na goedkeuring van de gemeenteraad (dd. 24/06/2013) en het college van burgemeester en schepenen (dd. 29/07/2013). Dit voertuig was ter vervanging van het interceptievoertuig van de politie.

 

De Skoda Superb werd afgeleverd op 03/03/2014.

 

Op 03/12/2014 was dit voertuig betrokken bij een verkeersongeval waarbij onze bestuurder geen schuld trof. Het voertuig werd door de verzekeringsmaatschappij, Ethias, en het expertisebureau E.B.S als een 'economisch totaal verlies' beschouwd.

 

Feiten en context

De politie heeft nood aan een snel interceptievoertuig dat kan worden ingezet tijdens bepaalde acties teneinde andere voertuigen te kunnen onderscheppen of achtervolgen.

 

Het huidige interceptievoertuig heeft na een verkeersongeval dergelijke zware stoffelijke schade dat dit niet meer te herstellen valt.

Het nieuwe voertuig, personen auto 4x4, biedt alle noodzakelijke comfort, veiligheid voor de bestuurder en is voldoende ruim.

De aankoop van voertuigen via de open overeenkomst van de federale politie, gebeurt omwille van het schaalvoordeel, tegen zeer gunstige voorwaarden en ongeëvenaarde prijzen.

 

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001  betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones.  Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaalde materies van politiebeheer.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 15 juli 2011 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

 

Financiële weerslag

 

De kosten worden geraamd op 50.000,00 euro (incl. BTW). In de begroting 2015, art. 330/743/52 buitengewone dienst, aankoop voertuigen zullen bijkomende kredieten voorzien worden bij de eerstvolgende begrotingswijziging.

Dit voertuig was omnium verzekert, hierdoor krijgen we het bedrag van 47.587 euro incl. BTW terug van de verzekering.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop van één politievoertuig, type personenauto 4x4, met een geraamde kostprijs van 50.000,00 Euro incl. BTW.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

De kosten worden geraamd op 50.000,00 euro (incl. BTW). In de begroting 2015, art. 330/743/52 buitengewone dienst, aankoop voertuigen zullen bijkomende kredieten voorzien worden bij de eerstvolgende begrotingswijziging.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

CONVENANT ARKTOS - STAD LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De voorbije jaren zijn door het CBS diverse overeenkomsten goedgekeurd met ARKTOS voor de uitvoering van opdrachten in het kader van lokaal flankerend onderwijsbeleid (16/12/2008; 02/12/2009; 20/05/2010; 19/10/2011; 20/09/2012). Met de introductie van de Vlaamse beleidsprioriteiten worden, in het kader van BBC, terug Vlaamse subsidies ontvangen i.f.v. inzet voor flankerend onderwijsbeleid.

Op 19/05/2015 keurde het CBS het projectplan kinderarmoede goed. Op basis van dit plan ontvangt de stad Lier jaarlijks 45.945,69€ ter bestrijding van kinderarmoede.

 

 

Feiten en context

In het kader van de Vlaamse subsidies flankerend onderwijsbeleid wordt het PLUS project uitgevoerd. Hiervoor ontvangt ARKTOS een toelage van 37.775€ van de stad Lier.

In het kader van de Vlaamse subsidies kinderarmoede ontvangt ARKTOS een toelage van 45.945,69€  van de stad Lier. Deze toelage wordt ingezet voor realisatie van het project Speelkoffer en voor bijkomende personeelsinzet (ten belope van 0,3 VTE) voor initiatieven in het kader van flankerend onderwijs.

 

Om de samenwerking tussen de stad Lier en de diverse projecten van Arktos te bekrachtigen, is een convenant afgesproken die de basis vormt voor de samenwerking in de toekomst. Deze convenant vormt de basis voor halfjaarlijkse evaluatie van de samenwerking.

 

Convenant 2015-2016 tussen Stad Lier en Arktos                                                                                                                                                                                                     

 

Tussen

de stad Lier

vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, voor wie optreden Frank Boogaerts, burgemeester en Katleen Janssens, secretaris 

hierna genoemd Stad Lier

 

handelend in uitvoering van de collegebeslissing van  30 maart 2015.

 

enerzijds

en

 

de organisatie vzw Arktos, vertegenwoordigd door Bart Roels, coördinator Arktos provincie Antwerpen en Erik Vanwoensel, algemeen Coördinator Arktos vzw met zetel te Valkerijgang 26, 3000 Leuven

hierna genoemd Arktos, anderzijds

 

wordt overeengekomen hetgeen volgt:

 

 

Art. 1. Algemene bepalingen

De bovengenoemde partijen beslissen tot samenwerking om de doelstellingen in het kader van het lokaal sociaal beleid van Lier te realiseren.

 

Arktos verbindt er zich toe de hierna omschreven opdracht uit te voeren binnen de voorziene periode en binnen het voorziene budget. Uitbreiding van de opdracht wordt afzonderlijk en in overleg besproken.

 

Beide partijen verklaren uitdrukkelijk akkoord te gaan met alle bepalingen.

 

 

Art. 2. Situering van de opdracht in de beleidsplanning van de Stad Lier

De opdracht situeert zich in de strategische doelstelling 007 van de beleidsnota 2015. 

Deze doelstelling beoogt een beter gecoördineerde dienstverlening van kwetsbare groepen gericht op een permanent resultaat.

 

Beleidsdoelstelling 007.001 Lier zet zich in om de kansarmoede bij de bevolking te verlagen en de toegankelijkheid tot de sociale dienstverlening voor kansengroepen te verhogen.

Actieplan nr. 007.001.005 De stad Lier ontwikkelt initiatieven inzake opvoedingsondersteuning en versterkt zo het preventief armoede- en sociaal beleid.

 

Actie nr. 007.001.005.004 Uitvoeren en evalueren van het project Mobiele Spelotheek in het kader van het concept Huis van het Kind.

Actie nr. 007.001.005.005 uitvoeren en evalueren van het project Peuterspeelpunt in het kader van het concept Huis van het Kind.

Actie nr. 007.001.005.006 Uitvoeren en evalueren van een stappenplan in functie van de realisatie van aanvullende initiatieven naar kansengroepen op vlak van opvoedingsondersteuning ( inzake vorming, ontmoeting, infoverstrekking,...).

 

Beleidsdoelstelling 007.003 Lier verhoogt de kans op een succesvolle schoolloopbaan van kansarme schoolplichtige jongeren.

 

Actieplan nr. 007.003.004 De stad organiseert initiatieven om de taalachterstand weg te werken en verhoogt de kans op een succesvolle schoolloopbaan.

Actie nr. 007.003.004.001 Uitvoeren en evalueren van het taalondersteuningsproject taalvakantie / taalbad om tijdens de zomervakantie de taalachterstand in te perken.

 

Actie nr. 007.003.004.004 Evalueren van de haalbaarheid van aanvullende initiatieven om anderstalige nieuwkomende jongeren via vrijetijdsinvulling te stimuleren het Nederlands te oefenen.

 

Actieplan nr. 007.003.007 De stad biedt preventieve ondersteuning in de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in de school om gelijke onderwijskansen te verhogen en gekwalificeerde uitstroom te bevorderen.

 

Actie nr. 007.003.007.001 Organisatie van individuele en collectieve vormingsmomenten voor leerlingen(groepen) en leerkrachten(teams) ifv het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag in de school

Actie nr. 007.003.007.002 Opzetten van individuele hersteltrajecten om grensoverschrijdend gedrag in de school te remediëren.

Actie nr. 007.003.007.003 Evalueren van de problematiek van het relatief hoge aandeel zittenblijvers, dit i.s.m. de onderwijssector i.f.v. eventuele verbeteracties.

Actie nr. 007.003.007.004 Aanbieden van ondersteuning aan schoolteams in functie van structurele aanpak ter voorkoming van grensoverschrijdend gedrag.

Actie nr. 007.003.007.005 Afsluiten en evalueren van een samenwerkingsovereenkomst met vzw Arktos waarin de acties in kader van het Lokaal Flankerend Onderwijsbeleid in overleg worden uitgevoerd.

Actie nr. 007.003.007.006 Ontvangst subsidie flankerend onderwijsbeleid.

 

Actieplan nr. 007.003.008 De stad Lier bouwt een gelijke kansenbeleid in onderwijs uit in maximaal overleg.

 

Actie nr. 007.003.008.001 Uitbouwen en evalueren van overleg met de onderwijssector ifv verhoging van het draagvlak voor lokaal gelijke-kansen-beleid.

 

Actieplan nr. 007.003.010 De stad Lier organiseert ism het OCMW en de werkervaringssector initiatieven om de afstemming tussen onderwijs en arbeid verbeteren.

 

Actie nr. 007.003.010.001 Evalueren van de haalbaarheid van voortrajecten naar jongeren in overleg met de sector om de afstemming tussen onderwijs en arbeid te verbeteren.

 

Deze samenwerking bouwt verder op eerdere overeenkomsten en houdt rekening met

ervaringen, tussentijdse gesprekken en evaluaties.

 

 

Art. 3. Situering van Arktos

Arktos is een vormingsorganisatie die werkt met kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar.

Ze heeft 3 hoofdopdrachten: vormen, ondersteunen en signaleren.

Elke situatie wordt met een projectmatige, ervaringsgerichte en activerende aanpak benaderd, altijd in hecht partnerschap met alle betrokken partijen en aandacht voor het individu.

Arktos begeleidt kinderen en jongeren in hun leefwereld, specifiek in arbeid, onderwijs, vrije tijd, welzijn en woonomgeving.

 

Stad Lier onderschrijft de uitgangspunten en werkwijze van Arktos.

 

Stad Lier erkent Arktos als welzijnsorganisatie en als partner in het realiseren van de doelstellingen van het lokaal sociaal beleid.

De reglementering geldende voor erkende Lierse verenigingen mbt het gebruik van stadslocaties, technische uitrusting alsook elke andere vorm van ondersteuning is bijgevolg van toepassing.

Zo biedt Stad Lier faciliteiten aan mbt:    

 

° Stedelijke accommodatie: verlaagd tarief voor het gebruik van  accommodatie (Sociaal

  Huis, culturele centra (De Mol, Vredeberg, Vleeshuis, Spui, Colibrant), wijkhuizen, stedelijke  

  sporthal, het jeugdcentrum (mits jeugdwerking))

 

° Logistieke ondersteuning: volgens het uitleenreglement gebruik maken van stadsmateriaal

  zoals podia, stoelen, nadar, tentoonstellingspanelen, …

 

° Promotiekanalen: de faciliteit om gebruik te kunnen maken van het stedelijk infoblad,

  UITdatabank, plakzuilen, infoborden, …

 

 

Art. 4. Acties, beoogde resultaten en indicatoren van de opdracht op vlak van

           dienstverlening tov cliënten en collega’s, ontplooiing van activiteiten, Gomor,

           beleidswerking, signalen en overleg en het sociaal huis.

 

Onderdeel 4.1 DIENSTVERLENING – INFOVERSTREKKING

 

Actieplan 4.1.1  De stad biedt aan de hand van een vierluik preventieve ondersteuning in de aanpak van grensoverschrijdend gedrag in de school om gelijke onderwijskansen te verhogen én gekwalificeerde uitstroom te bevorderen.

 

Actie 4.1.1.1 Organisatie van individuele en collectieve begeleidingstrajecten voor

leerlingen(groepen) ifv het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag in de school.

 

° Te behalen resultaten

-T.g.v. de interventie is het inzicht in het gedrag van leerlingen verhoogd.

-T.g.v. de interventie is de schoolloopbaan van leerlingen in positieve zin beïnvloed.

 

° Indicatoren

-Aantal individuele en collectieve begeleidingsinterventies (aantal leerlingen / ouders / scholen).

-Overzicht begeleidingseffecten bij leerlingen a.d.h.v. een evaluatiebevraging (bij leerlingen/leerkrachten).

-Overzicht schoolloopbaan leerlingen a.d.h.v. overzicht traject.

 

 

Actie 4.1.1.2 Organisatie van individuele en collectieve begeleidingstrajecten voor leerkrachten(teams) ifv het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag in de school.

 

° Te behalen resultaten

-T.g.v. de interventie zijn de competenties van leerkrachten(teams) i.f.v. doeltreffende coaching van leerlingen verhoogd.

 

° Indicatoren

-Aantal individuele en collectieve begeleidingsinterventies (aantal leerkrachten/ouders/scholen).

-Overzicht begeleidingseffecten bij leerkrachten a.d.h.v. een evaluatiebevraging (bij leerkrachten).

 

 

Actie 4.1.1.3 Opzetten van individuele en collectieve hersteltrajecten (o.a. HERGO) om grensoverschrijdend gedrag in de school te remediëren.

 

° Te behalen resultaten

-T.g.v. de interventie is het inzicht in het gedrag van leerlingen verhoogd.

-T.g.v. de interventie is de schoolloopbaan van leerlingen in positieve zin beïnvloed.

 

° Indicatoren

-Aantal individuele hersteltrajecten.

-Overzicht begeleidingseffecten bij leerlingen a.d.h.v. een evaluatiebevraging (bij leerlingen/leerkrachten).

-Overzicht schoolloopbaan leerlingen a.d.h.v. overzicht traject.

 

 

Actie 4.1.1.4 Via structureel werk wordt het schoolbeleid beïnvloed zodat een duurzaam klimaat rond gelijke onderwijskansenbevordering in de scholen wordt gerealiseerd.

 

°Te behalen resultaten

-T.g.v. interventie en ondersteuning is het schoolbeleid rond bevordering van gelijke onderwijskansen structureel verankerd.

 

°Indicatoren

-Overzicht gerealiseerde interventies (scholen / aard van de interventie).

-Overzicht begeleidingseffecten a.d.h.v. evaluatiebevraging (in de scholen).

 

 

Actie 4.1.1.5 Evalueren van de problematiek van het relatief hoge aandeel zittenblijvers, dit i.s.m. de onderwijssector i.f.v. opmaak en uitvoering van een actieplan vroegtijdig schoolverlaten.

 

°Te behalen resultaten

-Inzicht in de problematiek van het relatief hoge aandeel zittenblijvers.

 

°Indicatoren

-Analyseverslag problematiek.

-Aantal verbeteracties.

 

 

Actieplan 4.1.2 Arktos is partner voor de stad Lier in de uitbouw van initiatieven in het kader van lokaal flankerend onderwijsbeleid.

 

Actie 4.1.2.1 Uitwisseling expertise door deelname aan maandelijks overleg i.f.v. evaluatie van uitgevoerde en geplande projecten in het kader van lokaal flankerend onderwijsbeleid.

 

°Te behalen resultaten

-Minimaal 1 maandelijks overleg.

 

°Indicatoren

-Aantal overlegmomenten.

 

 

Actie 4.1.2.2 In intensief overleg fungeren als back up voor procesbegeleiding bij projecten in het kader van lokaal flankerend onderwijs (cf. huistaakklas, taalinitiatieven,…)

 

°Te behalen resultaten

-Inschakeling in de uitvoering van het lokaal flankerend onderwijsbeleid.

 

°Indicatoren

-Overzicht tussenkomsten ikv lokaal flankerend onderwijsbeleid.

 

 

Actieplan 4.1.3 I.s.m. de stad Lier, voert Arktos aanvullende initiatieven uit om de schoolkosten te drukken en gelijke onderwijskansen te verhogen .

 

Actie 4.1.3.1 Uitvoeren en evalueren van initiatieven (omgevingsanalyse, schooloverschrijdende gedragscode, uitwisseling goede praktijken,…) i.s.m. het LOP om zo de cultuurkloof tussen het onderwijs en gezinnen in kansarmoede te verkleinen én schoolkostenbeheersing te realiseren.

 

°Te behalen resultaten

-Evaluatie initiatieven i.s.m. het LOP.

 

°Indicatoren

-Verslagen WG schoolkosten van het LOP.

 

 

Actie 4.1.3.2 I.s.m. lokale actoren evalueren van de haalbaarheid en wenselijkheid van uitbouw van een brugfigurenproject waarbij lokale, vrijwillige brugfiguren rond onderwijs en opvoedingsondersteuning (cf. integrale gezinsbegeleiding) optreden als aanspreekpunt, vertrouwensfiguur en draaischijf naar de hulp- en dienstverlening (rond begeleiding studietoelagen, ...)

 

°Te behalen resultaten

-De haalbaarheid van een brugfigurenproject is geanalyseerd.

 

°Indicatoren

-Analyseverslag brugfigurenproject.

-Aantal vrijwilligers.

-Aantal bereikte ouders.

-Positieve tevredenheid deelnemers (op basis van bevraging).

 

 

Actieplan 4.1.4 De stad Lier organiseert i.s.m. het OCMW en de werkervaringssector initiatieven om de afstemming tussen onderwijs en arbeid verbeteren.

 

Actie 4.1.4.1 I.s.m. de stad Lier, is ARKTOS een actor in de evaluatie van de haalbaarheid van voortrajecten naar jongeren in overleg met de sector om de afstemming tussen onderwijs en arbeid te verbeteren.

 

°Te behalen resultaten

-Projectvoorstel in het kader van voortrajecten voor jongeren is opgemaakt.

 

°Indicatoren

-Beslissing CBS in functie opstart project.

 

 

Actieplan 4.1.5. Voorzien van bijkomende personeelsinzet om verdieping te realiseren in de uitvoering van bestaande acties inzake versterking van gelijke onderwijskansen en nieuwe acties effectief aan te pakken.

 

Actie 4.1.5.1. Voorzien van extra personeelsinzet.

 

°Te behalen resultaten

-Extra personeelsinzet t.b.v. 0,3 VTE.

 

°Indicatoren

-Beslissing CBS in functie van toelage aan ARKTOS.

 

 

Actieplan 4.1.6 De voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de acties die opgezet worden in het kader van het projectplan kinderarmoede wordt in maximaal overleg met relevante betrokkenen gerealiseerd.

 

Actie 4.1.6.1 De voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de acties rond het ‘activerend spelaanbod’ worden gerealiseerd in nauw overleg met de werkgroep kinderarmoede, een samenwerkingsverband van alle relevante spelers (Kind & Gezin, CKG Kinderland, CLB’s,…)

 

°Te behalen resultaten

-Er is betrokkenheid gerealiseerd in acties.

 

°Indicatoren

-Aantal overlegmomenten.

-Halfjaarlijks evaluatieverslag met verbetervoorstellen, geagendeerd op OCMW raad.

 

 

Actie 4.1.6.2 De voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de acties die betrekking hebben op flankerende onderwijsmaatregelen worden gerealiseerd in nauw overleg met de stuurgroep ‘Preventie Lierse Uitval en Kleuterparticipatie’ en het LOP, samenwerkingsverbanden die onderwijsactoren verenigen om het gelijke kansenbeleid vorm te geven.

 

°Te behalen resultaten

-Er is betrokkenheid gerealiseerd in acties.

 

°Indicatoren

-Aantal overlegmomenten.

-Halfjaarlijks evaluatieverslag met verbetervoorstellen, geagendeerd op OCMW raad.

Actie 4.1.6.3 De voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de acties in het kader van het projectplan kinderarmoede wordt gerealiseerd in structureel overleg met Ons Gedacht, een vereniging waar armen het nemen en via tevredenheidsbevragingen bij gezinnen uit de kansengroepen.

 

°Te behalen resultaten

-Er is betrokkenheid gerealiseerd in acties.

 

°Indicatoren

-Aantal overlegmomenten rond het thema ‘Kinderarmoede’ met vereniging waar armen het woord nemen.

-Jaarlijks evaluatieverslag met verbetervoorstellen, geagendeerd op OCMW raad, op basis van input naar aanleiding van bevragingen bij gezinnen uit de kansengroepen.

-Aantal bevragingen bij gezinnen uit de kansengroepen.

 

 

Actieplan 4.1.7 Versterken van de sociale ontwikkeling van kinderen in het algemeen – en in het bijzonder maatschappelijk kwetsbare kinderen - dankzij de uitbouw van 

een activerend spelaanbod in kansenbuurten en  -wijken van Lier voor 

kinderen van 0 tot 15 jaar                          .

 

Actie 4.1.7.1 In overleg met de stad Lier, bouwt ARKTOS het project Mobiele Spelotheek mee uit in combinatie met het initiatief speelkoffer.

 

°Te behalen resultaten

-Gezamenlijke uitbouw speelkoffer en spelotheek.

 

°Indicator

-Aantal bereikte kinderen.

-Aantal bereikte ouders.

-Aantal openingsmomenten.

-Positieve tevredenheid deelnemers (op basis van bevraging).

 

 

Actie nr. 4.1.7.2  Uitvoeren van een mobiel kinderspeelpunt (speelkoffer) voor kinderen tussen 4 en 15 jaar in specifieke kansenbuurten en –wijken van Lier in schoolvakantieperiodes en op woensdagnamiddagen (i.s.m. ARKTOS vzw).

 

°Te behalen resultaten

-Speelkoffer uitgevoerd.

 

°Indicator

-Aantal bereikte kinderen.

-Aantal bereikte ouders.

-Aantal openingsmomenten.

-Positieve tevredenheid deelnemers (op basis van bevraging).

 

 

Actie 4.1.7.3 Uitvoeren van een activerend aanbod dankzij investeringen in het werven en begeleiden van vrijwilligers (in het bijzonder jongeren uit de kansengroepen) voor een animatorfunctie tijdens de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de mobiele spelprojecten (gericht op het verwerven van een attest animator in het jeugdwerk).

 

°Te behalen resultaten

-Vrijwilligers geactiveerd als animotor.

 

°Indicatoren

-Aantal vrijwilligerscontracten.

-Aantal uitgereikte attesten animator in het jeugdwerk.

 

 

Actie nr. 4.1.7.4 Uitvoeren van een activerend aanbod dankzij investeringen in buurtbetrokkenheid (via ‘presentie’, aanspreken van lokale ankerfiguren,…) – in het bijzonder gericht naar ouders uit de kansengroepen – met als doelstelling lokale betrokkenheid van ouders te realiseren in de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de mobiele spelprojecten.

 

°Te behalen resultaten

-Ouderbetrokkenheid gerealiseerd.

 

°Indicatoren

-Aantal bereikte ouders.

-Aantal ingevulde rollen.

 

 

Actie nr. 4.1.7.5 Evalueren van de haalbaarheid van aanvullende initiatieven om anderstalige nieuwkomende jongeren via vrijetijdsinvulling te stimuleren het Nederlands te oefenen (bv anderstalige nieuwkomers stimuleren voor animator speelkoffer).

 

°Te behalen resultaten

-Nederlandse taalkennis is gestimuleerd.

 

°Indicatoren

-Analyseverslag aanvullende initiatieven.

-Aantal aanvullende initiatieven.

 

 

Onderdeel 4.2. ACTIVITEITEN

 

NVT

 

Onderdeel 4.3. GOMOR

 

NVT

 

Onderdeel 4.4. BELEIDSWERKING, -SIGNALEN EN –OVERLEG

 

Actieplan 4.4.1. Arktos schakelt zich in, in het lokaal sociaal beleid dat stad en OCMW Lier voeren.

 

Actie 4.4.1.1. Arktos verzamelt en bundelt signalen inzake lokaal sociaal beleid.

 

° Te behalen resultaten

-Min. 1 signaal mbt onderwijs of opvoeding.

 

° Indicatoren

-Evaluatieverslag samenwerking Arktos, stad en ocmw.

-Jaarlijks verslag met overzicht van signalen m.b.t. lokaal sociaal beleid.

 

 

Actie 4.4.1.2. Arktos neemt deel aan teamvergadering (op aanvraag), Lop, stuurgroep opvoedingsondersteuning (op aanvraag), kernteam PLUS, …     

 

° Te behalen resultaten

-Arktos neemt actief deel aan overleg mbt onderwijsbeleid.

 

° Indicatoren

-Overzicht samenwerkingsverbanden.

 

 

Onderdeel 4.5. SOCIAAL HUIS

 

Actieplan 4.5.1.Ter beschikking stellen van kantoorruimte voor het realiseren van

administratieve taken en vlotte contacten met de Lierse scholen.

 

Actie 4.5.1.1. Er is een gebruiksovereenkomst voor het gebruik van Flexruimte in het Sociaal Huis.

 

° Te behalen resultaten

-Arktos vlot bereikbaar.

-Werkroosters zijn bekend bij collega’s.

 

° Indicatoren

-Verslagen teambesprekingen mbt samenwerking.

 

 

Actieplan 4.5.2. Uitbouwen van de samenwerking met de actoren sociaal huis.

 

Actie 4.5.2.1. Er is tijd en aandacht voor contact en overleg met de diverse organisaties.  

 

° Te behalen resultaten

-Medewerkers Arktos zijn bekend bij personeelsleden.

 

° Indicatoren

-Verslagen overlegmomenten.

 

 

Actieplan 4.5.3. Verbeteren van de infodoorstroming mbt alle mogelijke lokale

welzijnsaangelegenheden aan welzijnswerkers en belangstellenden. 

 

Actie 4.5.3.1.Website, nieuwsbrief en activiteitenkalender zijn gekende kanalen die worden ingeschakeld bij de verspreiding van informatie.

 

° Te behalen resultaten

-Website www.sociaalhuislier.be,  nieuwsbrief en activiteitenkalender bevatten info van Arktos.

-Link tussen website Sociaal Huis en Arktos.

 

° Indicatoren

-Aantal doorgegeven items.

 

 

Art 5. Infrastructuur / logistiek

Stad Lier stelt in het Sociaal Huis een bureel ter beschikking.

Arktos betaalt hiervoor maandelijks een vergoeding van 75€ /maand.

 

De stad lier voorziet in een brandverzekering voor de locaties die Arktos gebruiken in uitvoering van deze convenant.

 

 

Art 6. Financieel

Voor uitvoering van het PLUS - project ontvangt Stad Lier voor de periode 2015 en 2016

telkens een toelage van  83.720,69€ voor de uitvoering van hoger beschreven opdrachten .

Dit bedrag wordt integraal aangewend voor uitvoering van deze convenant.

 

Arktos bezorgt Stad Lier tijdig de door de subsidiërende overheid gevraagde verantwoordingsstukken.

 

Arktos zal alle voorvallen met een mogelijke financiële consequentie onmiddellijk melden aan Stad Lier.

 

Stad Lier moeten kunnen nagaan of de financiering van de actie werd gerealiseerd zoals voorzien in de opdracht, en dit op actieniveau en in het kader van de gehele boekhouding van Arktos.

 

Wanneer uit de controles of de afrekening blijkt dat de Stad Lier teveel heeft betaald of dat de middelen oneigenlijk aangewend werden, zal deze te veel betaalde som terugbetaald worden.

 

 

Art. 7. Duur, beëindiging, stuurgroep en lidmaatschap

° Duur

 

De overeenkomst geldt voor de duur van 1/1/2015 tot en met 31/12/2016.

Jaarlijks zal aan het welzijnscomité in de periode juni-september een tussentijdse

evaluatie voorgelegd worden.

Arktos zal hiervoor een schriftelijke stand van zaken overmaken.

 

Jaarlijks bezorgt Arktos een (jaar)verslag waarin de resultaten van deze convenant worden toegelicht. 

 

 

° Beëindiging

 

Deze overeenkomst wordt beëindigd door Stad Lier wanneer Arktos

-de bepalingen van de uitvoering van de overeenkomst niet naleeft;

-de bedoelde resultaten niet realiseert, tenzij er hiervoor voldoende krachtige motiveringen kunnen gegeven worden, die de Stad Lier aanvaardt.

 

Arktos wordt hiervan via een schrijven in kennis gesteld.

 

Als Arktos vaststelt dat hij de overeenkomst niet kan uitvoeren zoals overeengekomen, moet hij de Stad Lier hiervan schriftelijk op de hoogte brengen. In onderling overleg en na kennisname hiervan door het welzijnscomité zullen er verdere schikkingen ter zake getroffen worden.

 

° Stuurgroep

 

Voor de opvolging van dit project wordt een stuurgroep opgericht. De opdracht, samenstelling en frequentie (min 1 x per jaar) worden bij de projectvoorbereiding vastgelegd.

De rol van deze stuurgroep is de samenwerking tussen Arktos en ocmw/stad mee vorm geven, evalueren en bijsturen.

Van deze stuurgroep maken minimaal deel uit de voorzitter van het OCMW, de contactpersoon van Arktos, de plaatselijke medewerker van Arktos, de onderwijsopbouwwerker en een medewerker van het team sociaal beleid.

 

 

 

Art. 8. Briefwisseling en communicatie

Alle briefwisseling m.b.t. de uitvoering van de opdracht moet gericht worden aan

Dungelhoeff – Sociaal Huis, Sociaal Beleid, Paradeplein 2 bus 2, 2500 Lier.

 

Treden op als contactpersoon tussen beide organisaties:

voor Stad Lier: Jo Laenen

voor Arktos: Bart Roels

 

 

Art. 9. Slotbepalingen

Deze overeenkomst is enkel mits onderling akkoord tussen de partijen aanpasbaar.

 

Opgemaakt te Lier op            in 4 exemplaren waarvan beide partijen erkennen één exemplaar ontvangen te hebben.

 

Argumentatie

 

Via de formule van convenanten, wordt toegelaten om de samenwerking tussen de stad Lier enerzijds en derdenorganisaties anderszijds transparant en helder te maken. Dankzij de formulering van doelstellingen, te behalen resultaten en indicatoren kan op halfjaarlijkse basis de voortgang geëvalueerd worden zodat de inzet van gemeenschapsgeld op een verantwoorde manier tot stand komt.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

007.001.015.001

Uitvoeren van een mobiel kinderspeelpunt voor kinderen tussen 4 en 15 jaar in specifieke kansenbuurten en -wijken van Lier ism Arktos vzw.

 

Actienummer

Omschrijving actie

007.003.007.005

Afsluiten en evalueren van een samenwerkingsovereenkomst met vzw Arktos waarin de acties in kader van het Lokaal Flankerend Onderwijsbeleid in overleg worden uitgevoerd.

 

Actienummer

Omschrijving actie

007.003.011.001

Voorzien van extra personeelsinzet.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de convenant tussen Arktos vzw en stad Lier goed te keuren.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

007.001.015.001

Samenwerkingsovereenkomsten

23 000 euro

0

Budgetsleutel

0909/64990000

 

 

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

007.003.011.001

Samenwerkingsovereenkomsten

22 945.69 euro

0

Budgetsleutel

0909/64990000

 

 

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

007.003.007.005

Andere leveringen

37 775 euro

0

Budgetsleutel

0900/61699999

 

 

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

dienst financiën

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

2015-2016 - TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING TIJDENS VOETBALWEDSTRIJDEN IN HET KADER VAN DE EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 12/06/2015 heeft de voetbalwedstrijd Wales - België plaats.

Er werd een aanvraag ingediend om deze wedstrijd uit te zenden via 2 grote TV-schermen op het Zimmerplein.

 

Om veiligheidsredenen werd er geopteerd om een tijdelijke politieverordening op te stellen.

 

Zo kan de stad de voorwaarden vastleggen waaraan alle horeca uitbaters en organisatoren van evenementen dienen te voldoen tijdens de voetbaluitzendingen in het kader van het EK Voetbal.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om onderstaande tijdelijke verordening geldig tijdens de toekomstige voetbalwedstrijd in het kader van het EK voetbal goed te keuren

 

Inhoudstafel

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1. Doel

Artikel 2. Definities

Artikel 3. Duur

Artikel 4. Doelgroep en toepassingsgebied

 

 

 

Hoofdstuk 2. Vergunning activiteiten openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

Artikel 5. Verplichting tot het aanvragen van een vergunning voor activiteiten op openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

Artikel 6. Voorwaarden van de vergunning

Artikel 7. Maatregelen bij het niet naleven van de voorwaarden van de vergunning

 

 

Hoofdstuk 3. Melding activiteiten privaat domein, al dan niet in open lucht

Artikel 8. Ordelijk verloop

Artikel 9. Vrijwaring openbare orde, rust, veiligheid en gezondheid

 

 

Hoofdstuk 4. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

Artikel 10. Glazen recipiënten

Artikel 11. Reinheid van de openbare weg

Artikel 12. Voorwaarden met betrekking tot geluidsuitzendingen

Artikel 13. Brandveiligheid

Artikel 14. Gebruik van pyrotechnische voorwerpen

Artikel 15. Warmtebronnen op de openbare weg

Artikel 16. Bijkomende veiligheidsmaatregelen

 

 

Hoofdstuk 5. Sanctionering

Artikel 17. Sancties

 

 

Hoofdstuk 6. Bekendmaking

Artikel 18. Bekendmaking

 

 

Hoofdstuk 7. Inwerkingtreding

Artikel 19. Inwerkingtreding

 

 

Hoofdstuk 8. Afschrift

Artikel 20. Afschrift

 

 

 

Verordening

 

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

 

Artikel 1: Doel

De Stad Lier stelt bij wijze van deze politieverordening de voorwaarden vast waaraan de uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement dient te voldoen, ingeval zij tijdens de uitzendingen van de voetbalwedstrijden in het kader van het EK Voetbal activiteiten organiseren op het grondgebied van Lier.

 

Artikel 2: Definities

In deze verordening hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

 

1) Horecazaak: elke voor het publiek toegankelijke plaats of lokaal, ongeacht de toegangsvoorwaarden, waar de belangrijkste en permanente activiteit bestaat uit het voorbereiden en/of aanbieden van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse.

 

2) Uitbater: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die voor eigen rekening een horecazaak uitbaat. Met uitbaten wordt bedoeld het exploiteren, openen, het heropenen, de overname en de aanpassing van een horecazaak.

 

3) Evenement: elke publieke gebeurtenis die doorgaat tijdens de voetbalwedstijden in het kader van het EK Voetbal - startend op 12/06/2015 en uiterlijk tot 10/07/2016 en:

hetzij door de Stad Lier vergund werd op het openbaar domein;

hetzij georganiseerd wordt op een privaat domein, al dan niet in open lucht

 

4) Aangestelde: de persoon die tegen bezoldiging een horecazaak uitbaat voor rekening van de uitbater of tegen bezoldiging een evenement organiseert voor rekening van de organisator.

 

Artikel 3: Duur

De politieverordening geldt op alle data dat er voetbalwedstrijden in het kader van het EK Voetbal, startend vanaf 12/06/2015 tot uiterlijk 10/07/2016, worden gespeeld.

 

Artikel 4: Doelgroep en toepassingsgebied

De uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement die een activiteit/evenement organiseert tijdens de voetbalwedstrijden gespeeld in het kader van het EK Voetbal, startend op 12/06/2015 en uiterlijk tot 10/07/2016,  dient de in deze verordening vastgestelde voorwaarden na te leven.

 

 

Hoofdstuk 2. Vergunning activiteit openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

 

Artikel 5: Verplichting tot het aanvragen van een vergunning voor activiteiten op het openbaar domein en aansluitende, niet afgesloten terreinen

 

§1. Onverminderd de bepalingen van de politieverordening op de openbare rust en veiligheid, kan een publiek toegankelijke activiteit tijdens de voetbalwedstrijden gespeeld in het kader van het EK Voetbal, startend 12/06/2015 en uiterlijk tot 10/07/2016, slechts plaatsvinden op het openbaar domein of op een daarbij aansluitend niet afgesloten terrein, na een voorafgaande vergunning van de burgemeester.

 

§2. Alle aanvragen tot vergunning moeten ten laatste 2 maanden voor de voetbalwedstrijd worden ingediend.

De aanvragen worden gericht aan de burgemeester.

In zeer uitzonderlijke omstandigheden kan van deze termijn worden afgeweken mits grondige motivering van de aanvrager. In dergelijk geval behoudt de burgemeester zich het recht voor de aanvraag al dan niet nog ontvankelijk te verklaren.

 

§ 3. De aanvraag tot vergunning wordt verricht via het Evenementenformulier (uitinlier.be) dat zo gedetailleerd mogelijk dient ingevuld te worden. Dit formulier is te vinden op  uitinlier.be.

 

§ 4. Na voorafgaandelijk administratief onderzoek verzendt de burgemeester aan de in artikel 4 bedoelde aanvragers hetzij een gemotiveerde weigering van vergunning hetzij de vergunning.

 

§ 5. In de vergunning wordt duidelijk gesteld onder welke voorwaarden zij wordt verleend.

De organisator van de vergunde activiteit heeft de plicht de voorwaarden onder dewelke de vergunning wordt verleend na te leven.

 

§ 6. De vergunning is tijdelijk, strikt persoonlijk en kan niet overgedragen worden aan derden. De vergunning dient op een zichtbare plaats aangebracht te worden.

 

Artikel 6: Voorwaarden van de vergunning

In de vergunning zullen volgende minimale voorwaarden worden opgelegd :

 

1. Exacte locatie

 

2. Het tijdsbestek waarbinnen installaties mogen opgesteld en afgebroken worden

 

3. Voorwaarden m.b.t. geluids- en TV-uitzendingen; met het voorbehoud dat ter plaatse steeds strengere voorwaarden kunnen opgelegd worden in functie van gewijzigde omgevingsfactoren.

 

Artikel 7: Maatregelen bij het niet naleven van de voorwaarden van de vergunning

 

§1. Indien wordt vastgesteld dat een organisator en/of zijn aangestelde één of meerdere voorwaarden waaronder de vergunning werd verleend, niet naleeft, kan de burgemeester de vergunning intrekken.

 

§2. Alle activiteiten die plaatsvinden zonder vergunning, of niet conform de verleende vergunning, moeten onmiddellijk op politiebevel stopgezet worden en installaties dienen onmiddellijk verwijderd te worden.

Indien aan het bevel geen gevolg wordt gegeven, zal dit gebeuren op kosten en risico van de organisator en/of aangestelde.

 

§3. Elke activiteit die de veiligheid en het gemak van doorgang van weggebruikers in het gedrang brengt, wordt ambtshalve en zonder aanmaning, op kosten en risico van de organisator en/of aangestelde verwijderd.

 

 

Hoofdstuk 3. Activiteiten privaat domein, al dan niet in open lucht

 

Artikel 8: Ordelijk verloop

De organisator en/of zijn aangestelde heeft de plicht al het mogelijke te doen opdat het ordelijk verloop van de activiteit gehandhaafd kan blijven.

 

Artikel 9: Vrijwaring openbare orde, rust, veiligheid en gezondheid

Indien blijkt dat de activiteit een inbreuk vormt op de openbare orde, rust, veiligheid en/of gezondheid, kan de burgemeester te allen tijde de vereiste en noodzakelijke maatregelen treffen.

 

 

Hoofdstuk 4. Maatregelen in kader van openbare veiligheid, orde en rust

 

Artikel 10: Glazen recipiënten

 

§ 1. Het schenken van al dan niet alcoholhoudende dranken in glazen recipiënten kan in de binnenruimte van de horecazaken en op het afgebakende terrein van de vergunde terrassen. Het is verboden glazen recipiënten bij zich te hebben buiten het afgebakende terrein van de vergunde terrassen. De uitbater dient er op toe te zien dat zijn klanten het terras niet verlaten met glazen recipiënten.

 

§ 2. Voormelde bepalingen doen geen afbreuk aan strengere bepalingen voorzien in de wetgeving i.v.m. alcoholhoudende dranken op het openbaar domein.

 

Artikel 11 : Reinheid van de openbare weg

 

§1. De organisatoren en/of hun aangestelden van het evenement dienen in te staan voor de reinheid van het openbaar domein in de onmiddellijke omgeving van hun installatie, dit is in een straal van 30 meter rond de plaats van de activiteit.

 

§2. Het is verboden afval of materiaal afkomstig van de activiteit achter te laten op het openbaar domein of te lozen in de riolering.

 

Artikel 12: Voorwaarden met betrekking tot geluids- en TV-uitzendingen

 

§1. Op terrassen is het gebruik van elektronisch versterkte muziekinstallaties, geluidsboxen bediend vanuit de eigen zaak, luidsprekers en muziekinstrumenten verboden.

 

§2. Geluid van binnen opgestelde muziekinstallaties mag buiten de inrichting niet hoorbaar zijn.

 

§3. Het is verboden, van 22.00u s ’avonds tot 6.00u’s morgens, nachtgerucht of nachtrumoer te veroorzaken, dat hoorbaar is op openbare plaatsen, waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord. Mits expliciete toestemming van de Burgemeester kan hierop een uitzondering gemaakt worden.

 

Artikel 13 : Brandveiligheid

De uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of aangestelde van een evenement verbindt zich er toe alle wettelijke beschikkingen inzake veiligheid strikt in acht te nemen. Indien van toepassing dienen de bepalingen van de Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in inrichtingen toegankelijk voor het publiek (18 december 1995) te worden nageleefd.

De regelgeving is terug te vinden op de website van de Stad Lier: http://www.brandweer-lier.be/ (hulpverlening > regelgeving)

 

Artikel 14 : Gebruik van pyrotechnische voorwerpen

Het is verboden vuurwapens af te vuren, vuurwerk te ontsteken of voetzoekers te doen ontploffen.

 

Artikel 15 : Warmtebronnen

Ingeval de uitbater en/of aangestelde van een horecazaak of de organisator en/of zijn aangestelde op het vergund terras gebruik maakt van warmtebronnen dienen volgende bepalingen nageleefd te worden.

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

 

Indien een installatie op gas gebruikt wordt zijn volgende bepalingen van toepassing:

 

1 bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moet fysisch gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

 

2 de slang is oranje, maximum 2 meter lang, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden

 

3 bij voorkeur heeft de installatie een beveiliging die de werking onderbreekt wanneer het toestel omvalt

Sfeerverlichting op basis van verbranding of ander open vuur is niet toegelaten.

 

Artikel 16 : Bijkomende veiligheidsmaatregelen

Indien na controle toch bijkomende veiligheidsmaatregelen vereist zouden zijn, dient de organisator en/of zijn aangestelde deze opgelegde maatregelen strikt na te komen.

 

 

Hoofdstuk 5. Sanctionering

 

Artikel 17: Sancties

Tenzij de wet of het decreet andere strafbepalingen voorziet, kan elke overtreding van deze politieverordening worden bestraft worden met de gemeentelijke administratieve sancties zoals voorzien in artikel 4 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, meer bepaald:

•Een administratieve geldboete van maximum 350 euro

•Een administratieve schorsing of intrekking van een afgeleverde toelating of vergunning en/of

•Een tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een instelling.

Wanneer de voorwaarden van de vergunning zoals bepaald in deze verordening niet worden nageleefd kan de burgemeester ook beslissen de horecazaak/uitbating te sluiten zoals hem de mogelijkheid wordt geboden in artikel 134 ter van de Nieuwe Gemeentewet.

 

 

Hoofdstuk 6. Bekendmaking

 

Artikel 18. Bekendmaking

Deze verordening wordt bekendgemaakt zoals voorgeschreven in art. 186 van het Gemeentedecreet.

 

 

Hoofdstuk 7. Inwerkingtreding

 

Artikel 19. Inwerkingtreding

Deze verordening is van kracht tijdens de kwalificatiewedstrijden gespeeld in het kader van het EK Voetbal.

 

 

Hoofdstuk 8. Afschrift

 

Artikel 20. Afschrift

Afschrift van deze politieverordening wordt aan mevrouw de provinciegouverneur en aan de mevrouw de Procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Mechelen toegezonden.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

HUISHOUDELIJK- EN TARIEFREGLEMENT DORPSHUIS DE JUTTENEER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De refter van de achterbouw jongensschool Koningshooikt wordt wekelijks door verschillende verenigingen gebruikt. Deze verenigingen betalen geen huur voor het gebruik van het lokaal.

 

In zitting van het College van Burgemeester en Schepenen  van 19 januari 2015  werd het ontwerp van de aanpassingswerken van de achterbouw  jongensschool in Koningshooikt goedgekeurd.

 

Feiten en context

De refter en de toiletten van de achterbouw in Koningshooikt worden vernieuwd in de maanden februari, maart en april 2015. De refter wordt een polyvalente ruimte met keuken faciliteiten. Deze ruimte kan na de verbouwingen worden verhuurd aan verenigingen en particulieren voor oa. vormingen, activiteiten en familiale gebeurtenissen. De refter wordt dorpshuis De Jutteneer.

 

Team verhuur infrastructuur & sport heeft een ontwerp van een huishoudelijk- en tariefreglement opgesteld voor de verhuur van dorpshuis De Jutteneer.

 

Het reglement is gebaseerd  op het huishoudelijk- en tariefreglement van de andere Lierse wijkhuizen.

 

 

Onderstaand huishoudelijk- en tariefreglement werd opgesteld:

 

Huishoudelijk reglement DORPSHUIS DE JUTTENEER

 

Dorpshuis De Jutteneer, Dorpsstraat 111, 2500 Koningshooikt

 

Iedereen die dorpshuis De Jutteneer betreedt, wordt geacht dit reglement te kennen en er zich aan te houden. Het overtreden van dit reglement kan tot onmiddellijke wegzending uit het dorpshuis leiden. Dorpshuis De Jutteneer wordt beheerd door het stadsbestuur, hiertoe vertegenwoordigd door team verhuur infrastructuur & sport.

 

Hoofdstuk 1: Gebruikersgroepen

Enkel inwoners van Lier (Koningshooikt)  en vzw’s, verenigingen en wijkcomités waarvan de maatschappelijke zetel gelegen is in Lier (Koningshooikt) kunnen gebruik maken van dorpshuis De Jutteneer. Het stadsbestuur bepaalt onder welke categorie een activiteit valt, hierover is geen discussie mogelijk.

 

Categorie A

 

Stadsbestuur Lier (de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen,    de               stadsdiensten), het OCMW, de door de gemeenteraad erkende Lierse adviesraden, alle                                           stedelijke commissies, de beheersorganen van de stad Lier.

Lierse politieke partijen en erkende Lierse verenigingen, aangesloten bij de Lierse                                           adviesraden voor vergaderingen en vormingsactiviteiten.

Lierse scholen voor vergaderingen en vormingsactiviteiten met een maximum van 4                                           dagen per jaar.

Vzw’s, verenigingen en wijkcomités waarvan de maatschappelijke zetel gelegen is in                                           Koningshooikt, die de locatie huren voor een activiteit zonder commercieel of                                                         persoonsgebonden karakter (zie stratenlijst als bijlage).

 

Categorie B

 

Vzw’s, verenigingen en wijkcomités waarvan de maatschappelijke zetel gelegen is                                           buiten Koningshooikt, die de locatie huren voor een activiteit zonder commercieel of                                           persoonsgebonden karakter.

Erkende Lierse verenigingen, aangesloten bij Lierse adviesraden voor een                                                         socio-culturele, niet-persoonsgebonden activiteit. De eventuele opbrengsten van de                                           activiteit is integraal bestemd voor de eigen werking van de organisatie of voor een                                           sociaal, cultureel of menslievend doel.

Lierse politieke partijen voor een socio-culturele activiteit zonder commercieel of                                           persoonsgebonden karakter.

 

Categorie C

 

Inrichters van niet-persoonsgebonden activiteiten met een sociaal of cultureel karakter                                           die niet thuishoren in de categorieën A en B. De eventuele opbrengsten van de activiteit               is integraal bestemd voor de eigen werking van de organisatie of voor een sociaal,                                           cultureel of menslievend doel.

 

Categorie D

 

Inrichters van activiteiten met een commercieel karakter en de inrichters van                                                         persoonsgebonden activiteiten (bv. communiefeesten, verjaardagen, …).

 

Met een activiteit met commercieel karakter bedoelen we elke activiteit die op welke manier dan ook gelden opbrengt, ofwel bestemd voor de eigen werking van de organisatie ofwel voor een sociaal, cultureel of menslievend doel.

 

 

Hoofdstuk 2: Gebruik van de polyvalente zaal & buitenruimte

 

Soort activiteiten

De locatie staat in principe ter beschikking van socio-culturele verenigingen, instellingen en natuurlijke personen voor de organisatie van in hoofdzaak culturele, sociale en ontspannende activiteiten. De locatie wordt ook verhuurd voor commerciële activiteiten en privéfeesten, deze activiteiten vallen onder categorie D. Er mogen geen fuiven plaatsvinden.

Het einde van de activiteiten in dorpshuis De Jutteneer is vastgelegd op 24 uur.

 

Verhuring

Vaste verhuring

Jaarlijks worden alle reservaties voor het nieuwe seizoen door de gebruikers schriftelijk of via e-mail aangevraagd bij de bevoegde stadsdienst.

Er wordt na de aanvraag een contract opgesteld en overgemaakt aan de gebruiker die het ondertekend dient terug te bezorgen binnen drie weken na verzending.

De uren worden pas definitief voorbehouden van het ogenblik dat het contract ondertekend is teruggekomen.

 

De bevoegde stadsdienst moet steeds op de hoogte gebracht worden van gelijk welke wijziging aan het uurrooster, het niet gebruiken van de zaal, het staken van activiteiten, enz…

Het niet gebruiken van de accommodatie sluit de betaling van de vergoeding niet uit, tenzij in gevallen van overmacht of verwittiging één maand op voorhand.

 

Het dorpshuis kan niet gehuurd worden voor een permanente werking. Dit heeft tot gevolg dat na elke activiteit alle materialen terug meegenomen dienen te worden. Het is niet toegelaten materialen op te slaan in het dorpshuis.

 

Occasionele verhuring

De occasionele verhuring kan schriftelijk of via e-mail aangevraagd worden bij de bevoegde stadsdienst. De aanvraag dient minstens 14 dagen voor de geplande activiteit te gebeuren. Er wordt na de aanvraag een contract opgesteld en overgemaakt aan de gebruiker die het ondertekend contract terug dient te bezorgen binnen de 7 dagen na verzending.

De uren worden pas definitief voorbehouden van het ogenblik dat het contract ondertekend is teruggekomen.

 

De bevoegde stadsdienst moet steeds op de hoogte gebracht worden van gelijk welke wijziging aan het uurrooster, het niet gebruiken van de zaal, het staken van activiteiten, enz…

Het niet gebruiken van de accommodatie sluit de betaling van de vergoeding niet uit, tenzij in gevallen van overmacht of verwittiging 7 dagen op voorhand.

 

 

Gebruik van de buitenruimte

Het terrein rond dorpshuis De Jutteneer (bestaande uit verharding, grasplein en speeltoestellen) is privédomein van de stad. Wie in het kader van de huur van het dorpshuis eveneens een deel van dit domein wil innemen (met bv. een barbecue, stoelen, plaatsen springkasteel, …) moet hiervoor toestemming vragen.

 

Aan deze inname zijn bepaalde voorwaarden verbonden:

-De inname van de verharding kan enkel na toestemming van de bevoegde stadsdienst.

-Wanneer men het dorpshuis huurt, is de inname van de verharding gratis.

-De verharding mag enkel gebruikt worden voor het plaatsen van: een barbecue,

tafels en stoelen, een tent, een springkasteel, een snackkraam. Er mag niets geplaatst worden in de speeltuin.

-Stem-, instrumentale of muzikale uitvoeringen zijn zonder toelating door het College van                             Burgemeester en Schepenen niet toegelaten op het terrein rond dorpshuis De                                                         Jutteneer.

-Het plaatsen van luidsprekers, versterkers of andere apparaten die geluidsgolven                                           produceren op het verhard terras zijn enkel toegelaten als het gaat om                                                                       achtergrondmuziek (max. 50 dB).

-Van 22 uur tot 6 uur moet het stil zijn over het gehele terrein rond dorpshuis De                                                         Jutteneer.

-Na afloop van de huurperiode moet de huurder de volledige buitenruimte proper

achterlaten. Indien hij of de genodigden gebruik maakten van de speeltuin of

het grasveld, dan moeten deze eveneens proper achtergelaten worden.

Wanneer er afval op het terrein rond dorpshuis De Jutteneer achterblijft, zal

dit worden beschouwd als sluikstorten. En zal hiervoor een gaspv worden opgesteld.             

-De huurder is verantwoordelijk voor alle schade die door henzelf of genodigden

werd aangebracht aan het terrein rond dorpshuis De Jutteneer. De toegebrachte

schade moet onmiddellijk worden gemeld aan de bevoegde stadsdienst. De

herstellingskosten zullen op eerste verzoek vereffend worden. Indien dit niet

vrijwillig gebeurt, behoudt de stad zich het recht de herstellingskosten van de

waarborg af te houden. Indien de waarborg ontoereikend is, wordt een factuur

opgemaakt.

-De bevoegde stadsdienst kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor om het

even welke schade van lichamelijke of stoffelijke aard naar aanleiding van het

toegestane gebruik van de verharding of het gebruik van de speeltuin. De

dienst kan evenmin aansprakelijk gesteld worden voor verlies of diefstal van

persoonlijke bezittingen of dergelijke op het terrein.

- De huurder moet zich te allen tijde houden aan het politiereglement.

 

Huurprijzen

In de huurprijs zijn begrepen:

-gebruik van de polyvalente zaal met keuken

-gebruik van energie

-gebruik accommodatie

 

Het dorpshuis kan gehuurd worden gedurende drie dagdelen:

-in de voormiddag (van 8 tot 12 uur)

-in de namiddag (van 13 tot 17uur)

-tijdens de avond (van 18 tot 24 uur)

 

Huurders hebben de mogelijkheid om verschillende dagdelen, aansluitend aan elkaar, te huren. Huurders uit categorie D kunnen het dorpshuis enkel huren voor een hele dag.

 

Het huurgeld wordt betaald voor de datum van de geplande activiteit. Indien het verschuldigde huurgeld niet voor de vermelde datum betaald is, wordt de huurovereenkomst automatisch als nietig beschouwd en staat het de bevoegde stadsdienst vrij de ruimte opnieuw te verhuren.

 

De huurprijs dient betaald te worden na ontvangst van een factuur van de dienst financiën van de stad. Betaling gebeurt door overschrijving van de som op het rekeningnummer

BE82 0910 0010 0968 op naam van stad Lier, met vermelding van huurgeld, naam dorpshuis, datum van de activiteit, naam gebruiker. Cash betalingen worden niet aanvaard.

 

Dranken

Wie drank wil aanbieden, dient hiervoor zelf een brouwer aan te stellen. Stad Lier komt niet tussen in betwistingen tussen huurder en brouwer.

 

Waarborg

De borg voor vaste verhuringen wordt betaald voor de datum van de reeks geplande activiteiten. De borg voor occasionele verhuringen wordt betaald voor de datum van de geplande activiteit.

 

Indien de verschuldigde borgsom niet voor de vermelde datum betaald is, wordt de huurovereenkomst automatisch als nietig beschouwd en staat het de bevoegde stadsdienst vrij de ruimte opnieuw te verhuren.

 

De waarborg dient betaald te worden na ontvangst van een factuur van de dienst financiën van de stad. Betaling gebeurt door overschrijving van de som op het rekeningnummer

BE82 0910 0010 0968  op naam van stad Lier, met vermelding van waarborg, naam dorpshuis, datum van de activiteit, naam gebruiker. Cash betalingen worden niet aanvaard.

 

Opkuis

Na de activiteit ruimt de gebruiker de locatie onmiddellijk op.

De mobiele infrastructuur en de attributen die de gebruiker zelf meebrengt, neemt hij na de activiteit weer mee.

Materiaal dat toebehoort aan dorpshuis De Jutteneer maakt de gebruiker schoon en plaatst het met zorg terug op de plek waar het hem ter beschikking werd gesteld.

De gebruiker verwijdert de vuilresten, neemt ze mee en borstelt en dweilt de locatie. Er mag geen afval worden achtergelaten in het dorpshuis.

 

Indien de locatie niet proper en in goede staat wordt achtergelaten, zal de bevoegde stadsdienst de zaal laten poetsen. Kosten worden aangerekend aan de gebruiker. Indien deze kosten niet vrijwillig worden betaald, worden ze afgehouden van de borgsom.

 

Bij het verlaten van het dorpshuis moeten alle deuren en ramen gesloten worden.

 

Verantwoordelijkheid

De verenigingen, instellingen en personen, die toelating hebben gekregen om van de accommodatie gebruik te maken, zijn verantwoordelijk voor iedere schade die door hun leden of henzelf werd veroorzaakt.

De toegebrachte schade dient onmiddellijk aan de bevoegde stadsdienst te worden gemeld.

De herstellingskosten zullen op eerste verzoek vereffend worden. Indien dit niet vrijwillig gebeurt, behoudt de stad zich het recht de herstellingskosten van de waarborg af te houden. Indien de waarborg ontoereikend is, wordt een factuur opgemaakt.

 

De bevoegde stadsdienst kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor om het even welke schade van lichamelijke en stoffelijke aard naar aanleiding van toegestane activiteiten of van het gebruik van toegestane lokalen of uitrustingen. De dienst kan evenmin aansprakelijk gesteld worden voor verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen of dergelijke.

 

Bij niet gemelde schade behoudt het college van burgemeester en schepenen zich het recht voor het gebruik van het dorpshuis door de betreffende gebruiker voor een te bepalen termijn op te schorten.

 

Sleutelbeheer

De sleutel van het dorpshuis De Jutteneer kan één dag voor de geplande activiteit in dienstencentrum De Waaier (03 481 61 05) afgehaald worden.

De sleutel wordt enkel meegegeven wanneer zowel de huurprijs als de waarborg betaald zijn. Bij het afhalen van de sleutel wordt een document ondertekend ter bevestiging van meegave van de sleutel.

Bij verlies van de sleutel worden de kosten verbonden aan het bijmaken van een nieuwe sleutel afgetrokken van de waarborg.

 

Sancties GAS (Gemeentelijke Administratieve Sanctie)

Naast dit huishoudelijk reglement geldt er op het grondgebied Lier (Koningshooikt) een politiereglement en inbreuken op het politiereglement worden beboet via bestuurlijke akte of gaspv.

 

De ondertekening van de huurovereenkomst verklaart de gebruiker zich akkoord met de bepalingen van dit reglement.

 

Goedgekeurd in de Gemeenteraadszitting stad Lier van 27 april 2015.

 

 

 

 

Tariefreglement DORPSHUIS DE JUTTENEER

 

Dorpshuis De Jutteneer

Voor een termijn ingaand op 1 juli 2015 wordt een tariefreglement van dorpshuis De Jutteneer ingevoerd voor het gebruik van de locatie met haar uitrusting.

 

De inrichter van activiteiten – de gebruiker genoemd – schikt zich naar dit reglement.

Er zijn 4 categorieën van gebruikers.

 

Categorie A

Stadsbestuur Lier (de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen,    de               stadsdiensten), het OCMW, de door de gemeenteraad erkende Lierse adviesraden, alle                                           stedelijke commissies, de beheersorganen van de stad Lier.

Lierse politieke partijen en erkende Lierse verenigingen, aangesloten bij de Lierse                                           adviesraden voor vergaderingen en vormingsactiviteiten.

Lierse scholen voor vergaderingen en vormingsactiviteiten met een maximum van 4                                           dagen per jaar.

Vzw’s, verenigingen en wijkcomités waarvan de maatschappelijke zetel gelegen is in                                           Koningshooikt, die de locatie huren voor een activiteit zonder commercieel of                                                         persoonsgebonden karakter (zie stratenlijst als bijlage)

 

Categorie B

Vzw’s, verenigingen en wijkcomités waarvan de maatschappelijke zetel gelegen is                                           buiten Koningshooikt, die de locatie huren voor een activiteit zonder commercieel of                                           persoonsgebonden karakter.

Erkende Lierse verenigingen, aangesloten bij Lierse adviesraden voor een                                                         socio-culturele, niet-persoonsgebonden activiteit. De eventuele opbrengsten van de                                           activiteit is integraal bestemd voor de eigen werking van de organisatie of voor een                                           sociaal, cultureel of menslievend doel.

Lierse politieke partijen voor een socio-culturele activiteit zonder commercieel of                                           persoonsgebonden karakter.

 

Categorie C

Inrichters van niet-persoonsgebonden activiteiten met een sociaal of cultureel karakter                                           die niet thuishoren in de categorieën A en B. De eventuele opbrengsten van de activiteit               is integraal bestemd voor de eigen werking van de organisatie of voor een sociaal,                                           cultureel of menslievend doel.

 

Categorie D

Inrichters van activiteiten met een commercieel karakter en de inrichters van                                                         persoonsgebonden activiteiten (bv. communiefeesten, verjaardagen, …).

 

Met een activiteit met commercieel karakter bedoelen we elke activiteit die op welke manier dan ook gelden opbrengt, ofwel bestemd voor de eigen werking van de organisatie ofwel voor een sociaal, cultureel of menslievend doel.

 

Tarieven

Locatie

Categorie A

Categorie B

Categorie C

Categorie D

 

Dorpshuis

De Jutteneer

5 euro/dagdeel

10 euro/dagdeel

20 euro/dagdeel

100 euro/dag

Waarborg

Bij vaste verhuring bedraagt de waarborg 100 euro op jaarbasis.

Bij occasionele verhuring bedraagt de waarborg 75 euro.

 

Goedgekeurd in de Gemeenteraadszitting stad Lier van 27 april 2015.

 

 

Adviezen

Team verhuur infrastructuur & sport geeft positief advies voor het opstellen van een huishoudelijk- en tariefreglement voor dorpshuis De Jutteneer te Koningshooikt. Na de aanpassingswerken voldoen de ruimtes aan de eisen en normen om het publiekelijk te verhuren aan derden en verenigingen. Deze verhuur betekent een bijkomende bron van inkomsten.

 

Er werd aan de dorpsraad Koningshooikt advies gevraagd betreffende het reglement en de naam voor het dorpshuis.

De dorpsraad gaf enkel advies ivm de naam.

De dorpsraad Koningshooikt adviseert "dorpshuis De Jutteneer" als mogelijke naam voor de locatie. De Ketelhoeve heeft elders gestaan en de term "wijkhuis" is delicaat aangezien Koningshooikt geen wijk is maar een dorp.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

006.006.003.013

De turnzaal Koningshooikt is goed onderhouden en staat ter beschikking van verenigingen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het huishoudelijk- en tariefreglement voor dorpshuis De Jutteneer te Koningshooikt.

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Team verhuur infrastructuur & sport

opvolging verhuur Dorpshuis De Jutteneer

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

REGLEMENT INVESTERING JEUGDLOKALEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Van het investeringsoverschot van 2014 werd een eenmalig bedrag van 100 000 euro voorzien in BBC op 006.001.002 voor investeringen in jeugdlokalen.

 

Feiten en context

Aangezien verschillende Lierse jeugdverenigingen volop willen investeren in hun lokalen, drong de noodzaak tot opmaak van een reglement zich op.

Het eenmalige investeringsbudget wordt via dit reglement eerlijk verdeeld onder alle erkende jeugdverenigingen die noodzakelijke investeringen gaan doen aan hun lokalen.

 

Fasering

April 2015: goedkeuring GR

Mei 2015: bekendmaking reglement aan jeugdverenigingen

juni-sept 2015: indienen van aanvraagdossiers

okt-nov 2015: bepalen van effectief subsidiabel bedrag per aanvraag die binnenkwam

dec 2015: uitbetalen van eerste facturen die binnenkomen

jan 2016: overdragen van resterende budget

2016-2017-2018: uitbetalen van facturen die binnenkomen

eind 2018: opmaak reglement indien het volledige bedrag nog niet werd opgevraagd door jeugdverenigingen.

 

Adviezen

Jeugdraad gaf positief advies op 30/03/2015 omtrent het reglement investering in jeugdlokalen.

 

Juridische grond

Juridische dienst gaf positief advies omtrent opmaak van het reglement.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

006.001.002.001

Elk lokaal jeugdwerkinitiatief dat in aanmerking komt volgens het subsidiereglement kan rekenen op financiële ondersteuning.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist volgend reglement goed te keuren:

 

1 ALGEMENE BEPALINGEN

Binnen de perken van de kredieten die op het goedgekeurde budget van het stadsbestuur Lier worden voorzien, verleent het college van burgemeester en schepenen een eenmalige subsidie voor de investering in jeugdlokalen die voldoen aan de voorwaarden zoals opgenomen in dit reglement.

De toewijzing gebeurt volgens het hiernavolgend reglement.

Verenigingen die beroep doen op dit reglement, verklaren zich akkoord met alle bepalingen.

 

2 WIE KAN EEN AANVRAAG INDIENEN

Erkende Lierse jeugdverenigingen die voldoen aan de voorwaarden van het erkennings- en subsidiereglement voor het plaatselijk jeugdwerk.

Indien de erkende jeugdvereniging een jeugdafdeling is van een andere vereniging die erkend kan worden als Lierse sport- of culturele vereniging, kan deze vereniging geen aanvraag indienen.

 

3 WAARVOOR KAN MEN EEN AANVRAAG INDIENEN

Het bouwen of verbouwen van het eigen jeugdlokaal (*): investeringswerken in of uitbreidingswerken van het lokaal.

(*) Een jeugdlokaal is een infrastructuur die door de jeugdvereniging wordt gebruikt voor haar reguliere werking en gelegen is op het grondgebied van Lier. Tot het jeugdlokaal behoren alle ruimtes die door de jeugdvereniging worden benut voor de werking  en de opslag van materiaal.

Komt in aanmerking voor subsidie:

-Moderniseringswerken (bv vernieuwen sanitair, dak, elektriciteit)

-Nieuwbouw

-Aankoop gebouw of grond

-(Brand)veiligheidswerken

-Toegankelijkheidswerken

Enkele voorbeelden van kosten die niet in aanmerking komen voor subsidie:

-Huur en energiekosten.

-Lonen voor zelf uitgevoerde werken of werken uitgevoerd door vrijwilligers, het materiaal van de zelf uitgevoerde werken kan wel gesubsidieerd worden.

-Onderhoud van het domein (bv snoeien, gras maaien, groenaanleg).

-Aankoop keukentoestellen, materiaal voor de inrichting van het lokaal.

-Aankoop of herstel van speeltuigen.

-Onderhoudswerkzaamheden van het lokaal

-Werkzaamheden aan het privé-gedeelte van het lokaal.

 

4 DE VOORWAARDEN

-De vereniging staat in voor de betaling van alle kosten, ten hoogste 50 % van de kosten per factuur of aanbetaling komt in aanmerking voor een terugbetaling door de stad.

 

Twee verenigingen die van hetzelfde lokaal gebruik maken (op het zelfde adres of aangrenzend aan elkaar) en beiden een aanvraag indienen, komen elk in aanmerking voor een terugbetaling van ten hoogste 37.5% van de kosten per factuur.

-Verenigingen die een lokaal huren, kunnen enkel een aanvraag doen indien zij minstens 10 jaar verblijfszekerheid hebben in dat lokaal.

-Facturen die reeds ingebracht werden om een andere subsidie (bv lokaalsubsidie voor jeugdverenigingen) te krijgen bij de Stad Lier, komen niet in aanmerking voor subsidiëring via dit reglement.

-De werken aan het lokaal worden uitgevoerd in het kalenderjaar 2015, 2016, 2017 of 2018.

 

5 DE PROCEDURE

5.1 De aanvraag

De aanvraag dient te gebeuren voor 30 september 2015. Aanvragen die daarna worden binnengebracht, komen niet meer in aanmerking voor een terugbetaling volgens dit reglement.

Er kan per vereniging een aanvraag van maximum 50 000 euro ingediend worden. Maximum de helft van dit bedrag, 25 000 euro, komt in aanmerking voor terugbetaling

Het aanvraagdossier dient volgende gegevens te bevatten:

-Naam en adres van de vereniging

-Naam, adres en telefoon van de contactpersoon

-Een korte omschrijving van de uit te voeren werken met een kostenraming.

-Korte motivering waarom deze werken worden uitgevoerd

-Een solide financieel plan waarmee de vereniging aantoont dat ze over voldoende middelen beschikt om de geplande investeringen te betalen.

-Een timing van wanneer de geplande werken zullen uitgevoerd worden (dit kan in de periode van 2015 tot en met 2018).

-Jeugdverenigingen die een lokaal huren, dienen een geschreven akkoord van de verhuurder bij te voegen dat de betrokken jeugdvereniging minstens 10 jaar verblijfszekerheid heeft in dat lokaal en dat de eigenaar akkoord gaat met de werken.

Het CBS beslist of de aanvraag in aanmerking komt voor terugbetaling.

5.2 Betaling

Alle goedgekeurde dossiers komen in aanmerking voor een terugbetaling van een deel van de gemaakte kosten.

Het bedrag dat per vereniging zal gesubsidieerd worden, wordt als volgt berekend: afhankelijk van de goedgekeurde dossiers, wordt procentueel het effectieve bedrag dat maximaal per vereniging terugbetaald kan worden, evenredig berekend.  Uiterlijk op 15/12/2015 wordt dit bedrag meegedeeld.

Nadat het dossier werd goedgekeurd, kan de betrokken jeugdvereniging facturen of aanbetalingen van de kosten binnenbrengen op de jeugddienst en wordt een deel hiervan terugbetaald.

 

6 SLOTBEPALINGEN

Dit reglement treedt in werking op 02/09/2015.

Indien in 2018 blijkt dat de beschikbare kredieten niet helemaal werd uitgekeerd, bekijkt de stad op dat ogenblik hoe de overschot verder verdeeld zal worden.

De controle op de naleving van de reglementen wordt uitgevoerd door het college van burgemeester en schepenen. Bij inbreuk op het reglement kan de uitbetaling worden geweigerd, of kan de uitbetaalde provisie geheel of gedeeltelijk worden teruggevorderd  indien deze werd toegekend op basis van een onjuiste aangifte of bij een andere aanwending van de subsidies dan vooropgesteld.

Geschillen zullen door het CBS en na advies van de jeugdraad beslecht worden.

 

7 CONTACTINFORMATIE

Jeugdcentrum Moevement - Aarschotsesteenweg 1 - 2500 Lier

03 480 36 30 moevement@lier.be

 

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

006.001.002.001

Toegestane investeringssubsidies voor lokaal jeugdwerkinitiatief

100 000

100 000

Budgetsleutel

0750/66400000

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Financiële dienst

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT BIBLIOTHEEK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het huidige huishoudelijk reglement bibliotheek werd op 14/05/2012 goedgekeurd door de gemeenteraad. Op het CBS van 27/05/2013 werden enkel de openingsuren aangepast.

 

Feiten en context

 

Het aangepaste huishoudelijk reglement van de bibliotheek ziet er als volgt uit:

ALGEMEEN

 

De bibliotheek van Lier is een democratische instelling waar elke burger terecht kan met vragen over kennis, cultuur, informatie en ontspanning.

De bibliotheek is een instrument voor cultuurverspreiding en cultuurparticipatie en is tevens een actieve informatiebemiddelaar.

Haar collectie en dienstverlening zijn in een geest van objectiviteit aangepast aan de behoeften van de gehele bevolking.

 

 

OPENINGSUREN

 

De bibliotheek is geopend op de volgende momenten:

maandag:  van 10 uur tot 12 uur en van 15 uur tot 19.30 uur

dinsdag: van 10 uur tot 12 uur en van 15 uur tot 19.30  uur

woensdag: van 13.30 uur tot 19.30 uur

donderdag: van 10.30 uur tot 13 uur en van 15 uur tot 19.30 uur

vrijdag: van 10.30 uur tot 13 uur en van 15 uur tot 19.30 uur

zaterdag: van 10.30 uur tot 14.30 uur

 

Als je materialen wilt uitlenen, zorg dan dat je een kwartier voor sluitingstijd aanwezig bent.  Als de bibliotheek gesloten is, kan je de uitgeleende materialen steeds inleveren via de boekenschuif.  Wij nemen de materialen dan in tijdens het eerstvolgende openingsmoment.

 

 

SLUITINGSDAGEN

 

De bibliotheek is gesloten op de volgende dagen:

Nieuwjaarsdag, 2 januari, Paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, Allerheiligen, Allerzielen, 11 november, 24 december vanaf 12 uur, Kerstdag, Tweede kerstdag, 31 december vanaf 12 uur

 

 

INSCHRIJVEN

 

  •              Om materialen te kunnen ontlenen of gratis gebruik te kunnen maken van de internetcomputers moet je lid zijn van de bibliotheek.  Inschrijven kan op voorlegging van een identiteitsbewijs:
    •             Als je Belg bent: de identiteitskaart
    •             Als je buitenlander bent: een geldige persoonslegitimatie en een Belgische adreslegitimatie.
  •              Voor de inschrijving van kinderen jonger dan 12 jaar is de toestemming van een ouder of voogd vereist. Minderjarigen schrijven zich in onder de verantwoordelijkheid van een ouder of voogd.
  •              Ben je jonger dan 18 jaar, dan is het lidmaatschap gratis.  Ben je 18 of ouder, dan betaal je een jaarlijkse bijdrage van 8 euro.  Het lidmaatschap is 1 jaar geldig vanaf de dag van inschrijving.
  •              Heb je een Gomorpas, dan is het lidmaatschap gratis. 

 

 

eID / LENERSPAS

 

  •              Wie over een elektronische identiteitskaart (eID) beschikt, gebruikt deze als lenerspas. Wie niet over een eID beschikt (vb. kinderen onder de 12 jaar), krijgt bij inschrijving gratis een lenerspas van de bib.
  •              Lidmaatschap is persoonlijk en mag niet door anderen worden gebruikt. Als je jouw kaart verliest, neem je zo snel mogelijk contact op met de bibliotheek om het gebruik van de kaart te laten blokkeren. Voor het vervangen van een lenerspas wordt een vergoeding aangerekend.
  •              Een adreswijziging of aanpassing van je e-mailadres deel je onmiddellijk mee in de bibliotheek, telefonisch of via e-mail (bibliotheek@lier.be).

 

DIENSTVERLENING

 

BEGELEIDING

 

  •              Voor informatie en begeleiding kan je steeds beroep doen op de medewerkers van de bibliotheek. Zij staan, in de mate van het mogelijke, ter beschikking voor algemene zoeksuggesties en technische assistentie.

 

AANTAL UITLEENBARE MATERIALEN/RETRIBUTIE/LEENTERMIJN

 

  •              Het globale maximum per lenerspas bedraagt 10 stuks. 
  •              Jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen kunnen gebruik maken van de volledige collectie. Ben je jonger dan 12, dan  mag je alle materialen (boeken, strips, cd’s en dvd’s) uit de jeugdafdeling ontlenen en informatieve boeken uit de volwassenenafdeling.

 

Materiaal

Duur

Verlengen

Leengeld

Telaatgeld

Sprinters

2 weken

niet

gratis

€ 0,50 / dag

Dvd’s

2 weken

1 x

gratis

€ 0,50 / dag

Boeken  Luisterboeken

Cd’s

Taalcursussen

Tijdschriften

Vertelplaten

Daisy-boeken

 

 

 

4 weken

 

 

 

1 x

 

 

 

gratis

 

 

 

€ 0,20 / dag

 

LENEN

 

  •              Je kan materialen enkel uitlenen met je eID/lenerspas.
  •              De uitleentermijn varieert per type materiaal (zie aantal uitleenbare materialen/retributie/leentermijn). Bij uitleen ontvang je een ticket met vermelding van alle geleende materialen in je bezit en de uiterste datum van teruggave.  Controleer dit ticket voor je de bibliotheek verlaat. 
  •              Op één lenerspas of elektronische identiteitskaart kunnen maximaal 10 objecten uitgeleend worden.
  •              Vanaf 12 jaar kunnen kinderen werken ontlenen uit de volwassenenafdeling. Volwassenen kunnen uit de jeugdafdeling lenen.
  •              Indien je het wenst kunnen we je uitleengeschiedenis bijhouden.
  •              Controleer de materialen die je uitleent steeds voor het verlaten van de bibliotheek. Indien je merkt dat een materiaal dat je wenst uit te lenen onvolledig of beschadigd is, meld je dit aan de balie.
  •              Voor studenten in de lerarenopleiding, scholen, leerkrachten en onthaalouders bestaan specifieke uitleenvoorwaarden.

 

VERLENGEN

 

  •              Je kan de uitleentermijn van materialen eenmalig verlengen, op voorwaarde dat de materialen niet door een andere lener werden gereserveerd.
  •              De uitleentermijn van sprinters kan niet worden verlengd.
  •              De uitleentermijn van materialen kan verlengd worden met een geldige lenerspas:

-         in de bibliotheek

-         via de online-catalogus op  www.uitinlier.be/bib

-         telefonisch via 03 480 11 96

  •              Wanneer verlengen via internet vanwege een technische storing niet mogelijk was, staat de bibliotheek geen kwijtschelding van telaatgelden toe.

 

TE LAAT

 

  •              Wie geleende materialen langer bijhoudt dan de vastgestelde uitleentermijn, betaalt telaatgeld per object en per dag.
  •              Je krijgt een herinneringsmail vier dagen voor de uitleentermijn verstrijkt.
  •              Na het verstrijken van de uitleenperiode worden twee maningsberichten verstuurd.   De administratieve kosten van maningsbrieven zijn voor rekening van de lener.
  •              Indien de lener na vijf weken de materialen nog niet inleverde, stuurt de bibliotheek een aangetekend schrijven en wordt de lenerspas geblokkeerd.  Bij leners die niet op deze brieven reageren, wenden we alle wettelijke middelen aan om de geleende materialen en het verschuldigde bedrag (telaatgeld / schadevergoeding) op te eisen.
  •              Bij langdurig openstaande schuld wordt jouw lenerspas geblokkeerd.  Er is dan geen nieuwe ontlening meer mogelijk.

 

RESERVEREN VAN UITGELEENDE WERKEN

 

  •              Tegen betaling kan je uitgeleende materialen reserveren.  Enkel sprinters (snel uitleenbare populaire werken) kunnen niet gereserveerd worden. Per reservering wordt een vergoeding aangerekend (zie tarieven).
  •              Een reservatie kan in de bibliotheek of via de online catalogus (www.uitinlier.be/bib) aangevraagd worden.
  •              We sturen je een brief of e-mail van zodra het gereserveerde werk klaarligt.  Gereserveerde werken blijven maximaal 14 dagen beschikbaar vanaf de datum van het bericht. Annuleren van een reservatie kan kosteloos. Wanneer een klaargelegde reservatie niet wordt afgehaald, worden de reserveringskosten wel aangerekend.

 

LEENVERKEER TUSSEN BIBLIOTHEKEN (IBL)

 

  •              Bibliotheekmaterialen die niet tot onze bibliotheekcollectie behoren, kunnen we bij een andere bibliotheek aanvragen (IBL = Interbibliothecair Leenverkeer). Voor deze dienst betaal je een vergoeding (zie tarieven).
  •              We sturen je een brief of e-mail van zodra het via IBL aangevraagde werk klaarligt.  Werken blijven maximaal 1 week beschikbaar vanaf de datum van het bericht. Ook als je een via IBL aangevraagd werk niet afhaalt, worden de reserveringskosten aangerekend.
    Wens je de uitleentermijn van een via IBL aangevraagd materiaal te verlengen, dan kan dat:
    •             in de bibliotheek
    •             via mail (bibliotheek@lier.be)   
    •             telefonisch via 03 480 11 96

 

 

RAADPLEGEN VAN HET INTERNET EN DIGITALE DATABANKEN

 

  •              Op de computers van het computereiland kan je zoeken op het internet, e-mails versturen, chatten, gebruik maken van kantoortoepassingen en databanken raadplegen. 
  •              Raadpleging van de internetcomputers is gratis voor leden van de bibliotheek. Voor het afprinten van gegevens wordt een vergoeding aangerekend (zie tarieven).
  •              Leden van de bibliotheek kunnen 1 uur per dag gratis gebruik maken van de internetcomputers.  Bij gebruik dien je jouw lenerspas bij te hebben.  Zonder jouw lenerspas kan het gebruik van de computers geweigerd worden.  Het personeel kan controleren.
  •              Een internetcomputer reserveren kan via een internetcomputer in de bib. Er kan maximaal 1 week van tevoren gereserveerd worden. Kom je te laat, dan verlies je het niet-gebruikte deel van de gereserveerde sessie.
  •              Wie driemaal niet opdaagt bij een gemaakte reservatie wordt voor 1 maand uitgesloten van internetgebruik in de bibliotheek. De schorsing gaat in op de datum van de laatste onbenutte internetsessie.
  •              Er kunnen maximaal 2 personen aan 1 computer werken. Op verzoek van een personeelslid kan dit beperkt worden tot één persoon per computer. Bij het surfen naar sites waarbij je geluidsfragmenten wenst te beluisteren, dien je gebruik te maken van een koptelefoon (die je zelf meebrengt).
  •              De bibliotheekmedewerker kan je zo nodig helpen met het opstarten van je computer en het geven van enkele algemene zoektips.  Het bibliotheekpersoneel is echter niet beschikbaar om gebruikers individueel op te leiden tot het gebruik van internet of softwareprogramma’s.  Een aantal tijdschriften over computergebruik en internet zijn ter plaatse raadpleegbaar.  De bibliotheek beschikt ook over een collectie uitleenbare basiswerken over internet.
  •              Om redenen van privacy, beveiliging en efficiënt gebruik zijn volgende handelingen niet toegelaten:
    •             het gebruiken van internet voor illegale of commerciële doeleinden
    •             het zonder toestemming kopiëren van gegevens waarop auteursrecht berust of andere inbreuken op het copyright
    •             het schenden van het computerbeveiligingssysteem
    •             het vernietigen, veranderen of aanpassen van computerinformatie
    •             het vernietigen, veranderen of beschadigen van apparatuur, software of gegevens die toebehoren aan de bibliotheek of aan andere gebruikers
    •             het gebruik van eigen software
    •             het opslaan van internetbestanden op de harde schijf van de computer van de bibliotheek
    •             aanstootgevende sites bezoeken
  •              De bibliotheek kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de eventuele tijdelijke onbeschikbaarheid van de internettoegang.
  •              De uiteindelijke aansprakelijkheid voor eventuele inbreuken of misbruiken, voor het verlies van gegevens of voor directe of indirecte schade door het gebruik van de internettoegang in de bibliotheek ligt bij de gebruiker.
  •              Van zodra je internetsessie afloopt, worden alle op de computer aangebrachte wijzigingen en opgeslagen documenten automatisch verwijderd. Indien je bestanden wenst op te slaan, kan dit via USB-stick.

 

TARIEVEN

 

Lidgeld (12 maanden)

18 jaar of ouder – inwoner van Lier

8,00 euro

Jonger dan 18 jaar

gratis

Houder Gomorpas

gratis

Retributie / bijkomende retributie

Leengeld

Telaatgeld per dag

Boeken / luisterboeken / tijdschriften/cd’s

taalcursussen/Daisylezer/ Daisy-boeken

gratis

0,20 euro

Sprinters/dvd’s

gratis

0,50 euro

Telaatbrieven en -mails

 

administratieve kosten

Diensten

Gebruik internetcomputers

Gratis (1 uur / dag) voor leden
1 euro /gestart uur voor niet-leden

Na het 1ste uur: 1 euro/gestart uur voor leden en niet-leden

Reserveren van materiaal

0,80 euro

Lenen van materialen bij andere bibliotheken

IBL bij een andere openbare bibliotheek

IBL bij een andere instelling

 

 

2,00 euro

1,00 euro + prijs aangerekend door die instelling

Internetprints en fotokopieën (zwart / wit) A4

0,10 euro

Internetprints en fotokopieën (zwart / wit) A3

0,20 euro

Internetprints en fotokopieën (kleur) A4

0,50 euro

Vergoedingen bij schade, verlies of diefstal

Nieuwe lenerspas

2,50 euro

Vervanging dvd-doosje

2,50 euro

Vervanging cd-doosje

1 euro

Lichte beschadiging

2,50 euro

Verlies, beschadiging of diefstal

Kostprijs + 2,50 euro verwerkingskosten

 

 

BIJZONDERE BEPALINGEN

 

 

AKKOORD

 

  •              Door zich in te schrijven verklaart de lener zich akkoord met het uitleenreglement, waarvan hij bij de inschrijving een exemplaar ontvangt.
  •              In alle onvoorziene gevallen beslist de bibliothecaris.
  •              Bij de beheerscommissie kan je steeds beroep aantekenen tegen de genomen beslissingen.

 

ALGEMENE ORDE

 

  •              In de bibliotheek mag je niet roken. 
  •              Eten en drinken kan alleen in het leescafé. 
  •              Uitgezonderd blindengeleidehonden zijn er geen dieren toegelaten.
  •              In de bibliotheek neem je stilte in acht.  Gelieve het gebruik van gsm’s tot een absoluut minimum te beperken.
  •              Kranten, tijdschriften (laatste nummers) en naslagwerken raadpleeg je enkel ter plaatse.

 

 

 

AUTEURSRECHTEN

 

Als de bibliotheekgebruiker auteursrechten, kopieerrechten of andere voorschriften overtreedt, is alleen hijzelf daarvoor aansprakelijk. Onkosten voortvloeiend uit overtredingen dienaangaande zijn volledig ten laste van de lener.

 

VERLIES OF BESCHADIGING

 

  •              De lener draagt zorg voor de uitgeleende werken.  Bij verlies, beschadiging of diefstal moet je de aankoopwaarde van het werk en de verwerkingskosten vergoeden.  Voor kostbare werken rekenen we bovendien een aparte toeslag aan.
  •              Als je vaststelt dat een werk dat je wil lenen beschadigd is, moet je dit vooraf melden.   Zo niet kunnen we je achteraf aansprakelijk stellen.
  •              Ouders zijn verantwoordelijk voor wat hun minderjarige kinderen uitlenen.
  •              De bibliotheek is niet aansprakelijk voor eigendommen die je achterlaat in de bibliotheek of in ontleende werken.
  •              De bibliotheek is niet aansprakelijk voor schade die apparatuur van leners oploopt door het gebruik van bibliotheekmaterialen.

 

PRIVACY

 

  •              Met het oog op de werking van de bibliotheek worden een aantal identiteitsgegevens verzameld in overeenstemming met de wetgeving op de bescherming van persoonsgegevens. Deze worden enkel gebruikt voor de eigen werking van de bibliotheek. Je hebt het recht om uw gegevens en die van de aan uw zorg toevertrouwde minderjarigen in te zien en/of te verbeteren.
  •              Op de bibliotheekwebsite (Hyperlink reference not valid.) en op de Facebookpagina van de bib (www.facebook.com/bibliotheek.lier) verschijnen regelmatig foto’s van activiteiten die in de bibliotheek georganiseerd werden. Indien je beeldmateriaal van jezelf of van je minderjarige kinderen liever niet op 1 van onze sites ziet staan, dan kan je dit via mail (bibliotheek@lier.be) melden. We verwijderen de foto(‘s) zo snel mogelijk.

 

SANCTIES

 

  •              Bij het niet naleven van het bibliotheekreglement kan de bibliothecaris sancties opleggen, aangepast aan de aard van de inbreuk:
    •             het vergoeden van de veroorzaakte schade
    •             tijdelijke of definitieve uitsluiting van het gebruik van de internetcomputers
    •             tijdelijke of definitieve uitsluiting uit de bibliotheek
    •             bij ernstige vergrijpen: juridische vervolging

 

Adviezen

Het beheersorgaan keurde het nieuwe reglement goed op 25 maart 2015.

 

Argumentatie

 

1.      Aanleiding tot de reglementsherziening:

Gebruikersonderzoek, waaruit voornamelijk een sterke ontevredenheid blijkt m.b.t. uitleentermijnen (voor alle materialen) en uitleenprijs van de AVM-collectie (= audio visuele materialen), het meest uitgesproken voor de dvd’s.

  • Gestage daling van het  aantal uitleningen AVM materiaal (van 62694 in 2009 tot 52972 in 2013) – tegenover een lichte stijging van het aantal uitleningen gedrukte materialen over dezelfde periode.
  • Veranderende context:
    • Verdwijnen van de videotheek, waar de bib enkele jaren geleden nog een goedkoop en interessant alternatief voor was (videotheek: dvd aan +/- 4 € per dag anno 2004)
    • Steeds dalende prijzen van koop-dvd’s
    • Toenemend online kijkgedrag, wat enkele nog zal toenemen, o.a. door de komst van Netflix             

 

2.      Voorstel: overzicht

 

 

 

Nu:

Voorstel:

uitleentermijn

Sprinters en dvd’s

1 week

2 weken

uitleentermijn

Andere materialen

3 weken

4 weken

lidgeld

 

€5

€8

leengeld

cd’s

€0,5

Gratis

leengeld

dvd’s

€2

Gratis

telaatgeld

Sprinters en dvd’s

€0,5

€0,5

telaatgeld

Andere materialen

€0,05

€0,2

 

3.      Voorstel: duiding

 

De voorgestelde wijzigingen houden een verschuiving van onze inkomsten van leengelden AVM naar lidgelden en telaatgelden.

 

De motivatie hiervoor is vierledig:

  • Met dit voorstel komen we tegemoet aan de belangrijkste verzuchtingen van klanten zoals die naar voor kwamen uit het gebruikersonderzoek van 2014.
  • Het gebruik van onze AVM collectie zal hierdoor zonder twijfel worden gestimuleerd.
  • Op langere termijn moeten we er rekening mee houden dat de AVM collectie zoals ze nu bestaat geen eeuwig leven beschoren is. Het is aangewezen om daar tijdig op in te spelen en nu te kiezen voor een verschuiving van onze inkomsten naar lidgelden en telaatgelden.
  • Het nieuwe reglement is een pak duidelijker voor de klant wat communicatie vergemakkelijkt en misverstanden helpt te voorkomen.

 

Verder is het niet onbelangrijk dat deze wijziging het aanbod van de bib nog toegankelijker maakt voor houders van Gomorpassen en kinderen tot 18 jaar, twee doelgroepen die blijvend bijzondere aandacht verdienen (lidgeld blijft gratis, leengelden vallen weg).

 

De financiële impact blijft zeer beperkt doordat we onze inkomsten veeleer verschuiven dan verliezen.  Het verwachte verlies aan leengelden van 26.000 eur wordt gecompenseerd door meeropbrengsten uit het verhoogde lidgeld enerzijds (10.000 eur)  en uit verhoogde telaatgelden anderzijds (15.000 eur). Hierbij houden we reeds rekening met een daling van het aantal telaatgelden, o.w.v. een verwachte gedragsverandering bij onze klanten als gevolg van de verhoging. In dezelfde lijn kunnen we evenwel een verhoging verwachten van telaatgelden AVM, als neveneffect van de verhoogde uitleningen. Vanuit voorzichtigheidsoverwegingen wordt deze stijging niet mee in rekening gebracht.

 

4.      Tijdschema

 

Vanuit efficiëntie oogpunt kunnen de wijzigingen best ingaan tegelijk met de overstap naar het nieuwe bibliotheek beheerssysteem (= Brocade) , geplande datum: 21 mei 2015.

We kunnen dan immers alle nieuwe voorwaarden ook meteen in het nieuwe beheerssysteem opnemen. Bovendien kunnen we zo alle wijzigingen voor de klant in één globaal communicatieplan opnemen en dit ook als een positief verhaal brengen door vooral de nadruk te leggen op bijkomende voordelen voor de klant. De sluiting van 3 dagen die nodig is voor de migratie naar Brocade kan dan ook gebruikt worden voor het reorganiseren van de dvd-afdeling en het aanpassen van alle signalisatie.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement goed te keuren.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

RETRIBUTIEREGLEMENT BIBLIOTHEEK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het huidige retributiereglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 14/05/2012 en ongewijzigd hernieuwd door het CBS op 02/12/2013.

Feiten en context

 

Voor een termijn ingaand vanaf 21 mei 2015 en eindigend op 31 december 2019 wordt ten behoeve van de stad Lier een retributie geheven op de terbeschikkingstelling van materialen en diensten van de openbare bibliotheek Lier.

 

De retributie wordt als volgt vastgesteld:

 

Lidgeld (12 maanden)

18 jaar of ouder – inwoner van Lier

8,00 euro

Jonger dan 18 jaar

gratis

Houder Gomorpas (*)

gratis

Retributie / bijkomende retributie

retributie

Bijkomende retributie per dag bij overschrijding van de leenduur

Boeken / luisterboeken / tijdschriften/cd’s

taalcursussen/Daisylezer/ Daisy-boeken

gratis

0,20 euro

Sprinters/dvd’s

gratis

0,50 euro

Telaatbrieven en -mails

 

administratieve kosten

Diensten

Gebruik internetcomputers

Gratis (1 uur / dag) voor leden
1 euro /gestart uur voor niet-leden

Na het 1ste uur: 1 euro/gestart uur voor leden en niet-leden

Reserveren van materiaal

0,80 euro

Lenen van materialen bij andere bibliotheken

IBL bij een andere openbare bibliotheek

IBL bij een andere instelling

 

 

2,00 euro

1,00 euro + prijs aangerekend door die instelling

Internetprints en fotokopieën (zwart / wit)

0,10 euro

Internetprints en fotokopieën (kleur)

0,20 euro

Vergoedingen bij schade, verlies of diefstal

Nieuwe lenerspas

2,50 euro

Vervanging dvd-doosje

2,50 euro

Vervanging cd-doosje

1 euro

Lichte beschadiging

2,50 euro

Verlies, beschadiging of diefstal

Kostprijs + 2,50 euro verwerkingskosten

 

(*) een Gomorpas kan aangevraagd worden door inwoners van Lier of Koningshooikt met een klein of bescheiden inkomen.

 

Artikel 3:

De retributie valt ten laste van de persoon op wiens naam de bibliotheekmaterialen werden uitgeleend / aan wie de bibliotheekdiensten werden verleend.

 

Artikel 4:

Deze verordening wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden. Het reglement zal worden afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

 

 

Adviezen

Het retributiereglement werd goedgekeurd door het beheersorgaan op 25/03/2015.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het retributiereglement van de bibliotheek goed voor een termijn vanaf 21 mei 2015 en eindigend op 31 december 2019

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

WIJZIGING REGLEMENT BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE UITLEENDIENST VAN JEUGDCENTRUM MOEVEMENT - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het huidige reglement betreffende het gebruik van de uitleendienst van de stedelijke jeugddienst Lier is van kracht sinds 1 juli 2007.

 

Feiten en context

Team Jeugd en BKO heeft de voorbije maanden alle reglementen binnen haar werking kritisch herbekeken. Aangezien het huidige reglement al dateert van zeven jaar geleden, was het nodig om een aantal gegevens aan te passen aan de huidige situatie anno 2015. Een steeds terugkerend probleem was het gebrek aan controlemogelijkheden bij het weer inleveren van het uitgeleende materiaal. Er werd door de gebruikers niet altijd zorgvuldig omgesprongen met het materiaal of met de afgesproken ontleningstermijnen. De komst van een nieuwe kracht binnen het team (die beschikt over de nodige technische capaciteiten) in combinatie met een aantal uitbreidingen in het reglement moeten ervoor zorgen dat deze controle voortaan probleemloos kan gebeuren vóór en na elke ontlening. Zo kan elke gebruiker verzekerd zijn dat het materiaal op de afgesproken datum beschikbaar en werkzaam is.

 

Adviezen

Het aangepaste reglement werd aangepast en bijgestuurd in overleg met de Jeugdraad en met het beheersorgaan Jeugd. De Jeugdraad gaf positief advies voor het aangepaste reglement in de AV van 12 januari 2015. Het beheersorgaan Jeugd gaf positief advies in de zitting van

9 december 2014.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het aangepaste reglement betreffende het gebruik van de uitleendienst van Jeugdcentrum Moevement goed te keuren:

 

 

REGLEMENT BETREFFENDE HET GEBRUIK VAN DE UITLEENDIENST VAN JEUGDCENTRUM MOEVEMENT

 

Art. 1:Voorafgaand

 

Het huidig reglement vervangt alle voorgaande reglementen betreffende het gebruik van de stedelijke uitleendienst in Jeugdcentrum Moevement met ingang van 1 mei 2015.

 

Art. 2:Gebruikers

 

Enkel de volgende categorieën van gebruikers kunnen materiaal ontlenen van de uitleendienst van de stedelijke jeugddienst Lier:

 

erkende Lierse jeugdverenigingen of een overkoepelende organisatie ervan

erkende Lierse sport- en cultuurverenigingen met jeugdwerking

Lierse scholen

Lierse stadsdiensten

Jeugdhuis De Moeve

niet-Lierse jeugddiensten

 

Er wordt geen materiaal uitgeleend aan particulieren of commerciële organisaties. Elke ontlener dient zich eerst eenmalig te registreren bij de jeugddienst alvorens te kunnen ontlenen.

 

Art. 3:Reservering

 

Het reserveren van materiaal van de uitleendienst kan tijdens de openingsuren van de jeugddienst (ter plaatse of via telefoon 03/480 36 30), met duidelijke vermelding welk materiaal je wil ontlenen, voor welke activiteit, en wanneer je het materiaal komt afhalen en terugbrengen. Een blanco aanvraagformulier met een oplijsting van al het materiaal van de uitleendienst kan je steeds downloaden op www.moevement.be. Je krijgt nadien een bevestiging van je reservatie.

 

Alleen het materiaal opgenomen in de inventaris is te ontlenen. Tenten kunnen met een maximum aantal van vier ontleend worden per vereniging. Tijdens de zomermaanden juli en augustus krijgen jeugdverenigingen voor het ontlenen van tenten voorrang op de andere categorieën van gebruikers.

 

De aanvragen worden chronologisch behandeld volgens aanvraagdatum en kunnen ten vroegste 1 jaar en ten laatste 1 week voor de ontlening ingediend worden.

 

Art. 4:  Tijdsduur

 

De duurtijd van de ontlening wordt beperkt tot maximaal 12 dagen. Langere periodes kunnen, mits motivatie, uitzonderlijk toegestaan worden door de beheerder van de uitleendienst.

 

Art. 5:  Waarborg en huur

 

Het ontlenen van materiaal is gratis. Er wordt ook geen waarborg gevraagd. Dit betekent geenszins dat er respectloos met het materiaal mag worden omgesprongen. De ontlener blijft verantwoordelijk voor schade aan en verlies van de geleende materialen en dient deze met zorg te behandelen.

 

Art. 6: Afhalen en inleveren van materiaal

 

Het gereserveerde materiaal kan tijdens de openingsuren van Jeugdcentrum Moevement afgehaald worden op vrijdagmiddag; terugbrengen van het geleende materiaal dient op maandag te gebeuren (tijdens de openingsuren), tenzij uitdrukkelijk anders afgesproken met de verantwoordelijke van de uitleendienst.

Het materiaal wordt door de uitleendienst proper ter beschikking gesteld en dient ook gereinigd weer ingeleverd te worden. Tenten dienen droog en netjes opgevouwen teruggebracht te worden; bakplaten dienen grondig gereinigd te worden. Indien het materiaal nat geworden is en bij levering nog steeds nat is, moet dit asap gemeld worden aan de beheerder van de uitleendienst. De ontlener wordt dan mede verantwoordelijk gehouden voor het openleggen van de tent(en) in de polyvalente zaal zodat deze kunnen drogen.

 

De ontlener staat in voor het aangepast vervoer. Hij/zij voorziet zelf voldoende mankracht (minstens 2 personen) voor het lossen en laden van de materialen.

 

 

Art. 7:  Aansprakelijkheid van de ontlener

 

7.1. Correct gebruik van het ontleende materiaal

Bij het ontlenen van materiaal word je verondersteld het materiaal te kennen en het op de juiste manier te kunnen gebruiken. Alle schriftelijk en/of mondeling verstrekte richtlijnen aangaande gebruiksaanwijzing en behandeling dienen strikt nageleefd te worden. Verwittig zo snel mogelijk de beheerder van de uitleendienst indien er iets verkeerd is met het materiaal. Voer zelf geen herstellingen uit op eigen initiatief. Gemaakte kosten worden niet terugbetaald.

 

7.2. Diefstal of verlies

De ontlener is verantwoordelijk voor het geleende materiaal. Verloren materiaal dient volledig vergoed te worden door de ontlener.

 

7.3. Beschadiging

De ontlener wordt gehouden tot volledige betaling van de herstellingskosten.

Bij herhaaldelijke beschadiging of tekortkoming kan de betrokken ontlener tijdelijk voor verdere ontlening uitgesloten worden.

 

 

7.4. Ongevallen

Noch de beheerder van de uitleendienst, noch Jeugdcentrum Moevement kunnen aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen of schadelijke gevolgen door gebruik of misbruik van het ontleende materiaal.

 

Art. 8:  Sancties

 

Respecteer de afgesproken ontleningstermijn. Vooral in de zomer wordt er zeer veel gebruik gemaakt van de ontleningsdienst, en wanneer materiaal niet tijdig wordt ingediend, heeft dat gevolgen voor de volgende ontlener. Voor materiaal dat niet tijdig wordt teruggebracht, wordt dan ook een forfaitaire boete van € 25 per dag aangerekend. Bij niet-betaling van de boete, kan er door de vereniging verder geen materiaal meer ontleend worden.

 

Art. 9:  Aanvaarding of afwijkingen van het gebruiksreglement

 

Afwijkingen op en wijzigingen van het reglement kunnen enkel worden toegestaan door

            team Jeugd en BKO.

De ontlener verbindt zich er toe de materialen in geen enkel geval verder uit te lenen of

            te verhuren aan derden.

In geval van overmacht of gegronde redenen kan team Jeugd en BKO de

            gebruikstoelating steeds wijzigen of intrekken zonder dat de gebruiker hiervoor op een

            schadevergoeding aanspraak kan maken.

 

Art. 10:  Bijlagen

 

Materiaallijst

In te vullen aanvraagformulier

 

Dit reglement werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 27 april 2015.

 

 

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn: indien er inkomsten zouden zijn uit de boetes voor het laattijdig terugbrengen van ontleend materiaal, dan zullen deze ingebracht worden op:

actienummer: 006.001.007.002

budgetsleutel: 0750/70500010

 

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Departement Financiën

 

Opdrachten :

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

VERHUURREGLEMENT BUITENRUIMTE SPEELMICROOB - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het verleden is bij Team Jeugd & BKO meermaals de vraag binnengekomen of er een mogelijkheid bestond om de infrastructuur te huren van de Speelmicroob, gelegen in de Sluislaan in Lier. Om tegemoet te komen aan deze vraag en tegelijkertijd de infrastructuur zoveel mogelijk te laten renderen, werd onderzocht in welke mate het haalbaar en werkbaar is om deze te verhuren in combinatie met de reguliere werkingen die er plaats hebben en die voorrang behouden. Op basis van deze bevindingen en in samenwerking met de betrokken actoren werd door team Jeugd & BKO een ontwerp voor een verhuurreglement opgesteld.

 

Fasering

27 april 2015: goedkeuring door gemeenteraad

1 mei 2015: verhuurreglement Speelmicroob treedt in werking

 

Adviezen

Er werd bij de opstelling van het reglement nauw samengewerkt met het beheersorgaan Jeugd (die bestaat uit afgevaardigden van alle betrokken actoren), en met de verantwoordelijke ambtenaren van Speelpleinwerking Speelmicroob en Kinderopvang Kadee. Binnen het beheersorgaan werd een tijdelijke werkgroep opgericht om het reglement uit te werken, waarbij er terugkoppeling plaats vond met het ganse beheersorgaan tijdens de algemene vergaderingen. Het ontwerp werd tenslotte voorgelegd aan de jurist van de stad. Het beheersorgaan heeft het reglement goedgekeurd tijdens de zitting van 9 december 2014, en geeft dus positief advies.

De jeugdraad heeft eveneens positief advies gegeven en had geen verdere opmerkingen bij het voorgestelde verhuurreglement.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het reglement dat werd opgesteld voor de verhuur van de buiteninfrastructuur van De Speelmicroob, gelegen aan de Sluislaan in Lier, goed te keuren:

 

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE HUUR VAN HET TERREIN VAN DE SPEELMICROOB

 

Dit reglement handelt over de verhuur van de buitenruimte van de Speelmicroob, gelegen te Sluislaan 60, 2500 Lier. Deze infrastructuur is eigendom van de Stad Lier.

 

I. GEBRUIKER

Enkel Lierse kleuter- en basisscholen komen in aanmerking voor het huren van De Speelmicroob.

Aanvragen die buiten de bepalingen van dit verhuurreglement vallen, kunnen individueel bekeken worden door het Beheersorgaan indien zij minstens vier maanden vóór de activiteit worden aangevraagd.

De aanvrager is tevens de gebruiker en wordt vertegenwoordigd door een natuurlijke persoon. Misbruik heeft het inhouden van de waarborg en/of het weigeren van het gebruik van de locaties in de toekomst tot gevolg.

 

II. ACTIVITEIT


1. Deze infrastructuur kan verhuurd worden aan scholen op momenten dat het terrein niet in gebruik is door haar vaste gebruikers ‘Speelpleinwerking Speelmicroob’ en ‘Buitenschoolse Kinderopvang Kadee’. Er is geen mogelijkheid tot verhuur aan andere (rechts)personen.


2. De verhuur wordt alleen toegestaan voor activiteiten die kindgerelateerd zijn en bedoeld voor de leeftijdscategorie van 2,5 tot 12 jaar. Er vinden geen persoonsgebonden activiteiten (=activiteiten met een familiaal of persoonlijk karakter) plaats, noch commerciële activiteiten.


3. De Speelmicroob wordt niet ter beschikking gesteld voor fuiven. Hiervoor verwijst het stadsbestuur door naar andere zalen in en rond Lier.


4. De toelating voor het gebruik van de locatie kan worden geweigerd wanneer de infrastructuur ontoereikend is of de goede uitbating ervan in het gedrang komt, of wanneer het stadsbestuur van mening is dat de veiligheid van de gebruikers en/of de bezoekers niet voldoende is gegarandeerd. De gebruiker kan hiervoor geen schadevergoeding eisen.


5.Elke activiteit en de daarbij gebruikte apparatuur beantwoorden aan de wetgeving en reglementering op het gebied van veiligheid en hygiëne. Deze zijn m.a.w. in overeenstemming met de Belgische wetgeving en de CODEX, met name het ARAB (Algemeen Reglement op de Arbeidsbescherming), het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) en de NBN-normen (normen i.v.m. plaatselijke installatie- of uitvoerings-technieken of specifieke randvoorwaarden). Meer info op www.codex.vlaanderen.be.

De gebruiker geeft op verzoek van de aanwezige medewerkers volgende documenten:

- een attest waaruit blijkt dat alle apparatuur voldoet aan de wetgeving en
  reglementering op het gebied van veiligheid en hygiëne;
- een EG verklaring van overeenstemming wat machines betreft.

 

 

III. TOELATING

1) Het stadsbestuur verleent de toelating en bepaalt de modaliteiten en bijkomende voorwaarden.

2) Een toelating doet geen afbreuk aan de verantwoordelijkheid die de gebruiker heeft voor de inhoud van de activiteit. Het programma van de activiteit is dezelfde als de beschrijving bij de aanvraag.

3) De toelating voor de huur van de Speelmicroob beperkt zich tot het gebruik van de buitenruimte, het overdekte terras en de buitentoiletten. Betreding van de binnenruimte is hierbij uitgesloten. Ook het gebruik van de speelfietsen en spelmateriaal (opgeborgen in de buitenbergruimte)  is uitgesloten van de verhuurovereenkomst.

4) De Speelmicroob kan enkel gehuurd worden op weekdagen tijdens de schoolperiodes, en dit tussen 9 uur en 15 uur. Het is niet mogelijk om de Speelmicroob ’s avonds, in het weekend of tijdens schoolvakanties te huren.

5) Gebruik van de vastgeankerde, houten speeltuigen en de voetbaldoelen is toegestaan, zij het op eigen verantwoordelijkheid van de huurder. Het stadbestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen.

 

 

IV. AANVRAAG


1. Alle aanvragen voor het gebruik van de Speelmicroob gebeuren schriftelijk of per email

(moevement@lier.be), t.a.v.  team Jeugd en Buitenschoolse Kinderopvang. De gebruiker die een aanvraag doet – hierna de Aanvrager genoemd - beschrijft de activiteit en vermeldt datum, titel, aard en verloop van de activiteit, incl. uurregelingen.

 

2. De aanvrager kan een optie nemen op het gebruik van de Speelmicroob. Deze blijft

14 kalenderdagen geldig, waarna ze automatisch vervalt.

 

3. Een aanvraag wordt ten vroegste 1 jaar voorafgaand en ten laatste 4 weken voorafgaand aan de activiteit ingediend. Alle aanvragen worden chronologisch behandeld.

 

4. Een aanvraag komt toe op:Jeugdcentrum Moevement - Team Jeugd en BKO

Aarschotsesteenweg 1

2500 Lier

    of via email op moevement@lier.be.

 

 

V. RESERVERINGSOVEREENKOMST


Team Jeugd bezorgt de gebruiker, na ontvangst van de schriftelijke aanvraag, een reserverings-overeenkomst die volledig ingevuld, ondertekend en binnen 14 kalenderdagen terugbezorgd dient te worden. De gebruiker ontvangt daarna een door beide partijen ondertekende kopie.

 

VI. HUURPRIJS / WAARBORG / ANNULATIE / EINDAFREKENING


1. De huurprijs voor het gebruik van de Speelmicroob bedraagt € 25 per dag. Deze dient uiterlijk voldaan te worden op de datum zoals schriftelijk in de reserveringsovereenkomst overeengekomen tussen gebruiker en team Jeugd, maar altijd ten laatste 2 weken vóór het plaatsvinden van de activiteit. Betaling dient te gebeuren via overschrijving op rek.nr. BE82 0910 0010 0968 van Stadsbestuur Lier met mededeling van “huur Speelmicroob op ‘datum’ door ‘naam school’ ”. Na betaling ontvangt de gebruiker hiervoor een factuur van het stadsbestuur Lier.

 

2. De waarborg voor het gebruik van de infrastructuur van de Speelmicroob bedraagt € 100. Deze dient uiterlijk 4 weken vóór de activiteit contant betaald te worden bij team Jeugd, Jeugdcentrum Moevement, Aarschotsesteenweg 1, Lier. De gebruiker ontvangt ter plaatse een waarborgovereenkomst die tevens als betalingsbewijs geldt. Terugbetaling van de waarborg gebeurt steeds contant.

 

3. Pas na betaling van huurprijs en waarborg wordt de reserveringsovereenkomst als definitief beschouwd. Indien dit niet gebeurt, is de reserveringsovereenkomst automatisch nietig en wordt de ruimte terug ter beschikking gesteld.

 

4. Indien de gebruiker na ondertekening van de reserveringsovereenkomst afziet van het gebruik van de ter beschikking gestelde ruimte(n), worden huurprijs en waarborgsom terugbetaald, op voorwaarde dat de opzegging schriftelijk gebeurt en ten minste 2 weken voor de activiteit. In alle andere gevallen, met uitzondering van overmacht, wordt de huurprijs ingehouden als administratieve kost.

 

5. De eindafrekening wordt gemaakt na het gebruik van de locatie. In geval van schadevergoeding en bij het in gebreke blijven van de opkuis en afvalverwijdering na de activiteit, wordt het betreffende bedrag afgehouden van de waarborgsom.

 

 

VII. OVERDRACHT EN GEBRUIKSRECHT

Het gebruiksrecht wordt niet overgedragen. De gebruiker blijft steeds de Eindverantwoordelijke.

 

 

VIII. OVERMACHT

Het College van Burgemeester en Schepenen kan in geval van overmacht de gebruikstoelating op elk ogenblik wijzigen of intrekken. De gebruiker wordt van deze beslissing onmiddellijk in kennis gesteld. Hij kan hiervoor geen aanspraak maken op een schadevergoeding .

 

 

IX. VERZEKERINGEN

De gebruiker sluit zelf een verzekeringspolis ‘Burgerlijke en Contractuele Aansprakelijkheid’ af voor de gebruikte locatie. Deze verzekering dekt de schade aan de locatie en/of aan derden, veroorzaakt door de gebruiker en/of zijn medewerkers. De gebruiker bewijst de betaling van deze polis ten laatste 1 week voor aanvang van de activiteit aan Jeugdcentrum Moevement te bezorgen.

 

 

X. AANSPRAKELIJKHEID / SANCTIE & SCHADEVERGOEDING
 

1. Inbreuken op dit reglement worden gesanctioneerd.

 

2. De gebruiker is verantwoordelijk voor de schade die hij, zijn medewerkers en/of de

deelnemers/bezoekers van de activiteit aanrichten aan het gebouw, de mobiele infrastructuur en de gebruikte materialen. De verantwoordelijke van team Jeugd maakt samen met de gebruiker een verslag op over de vastgestelde schade / overtreding.

In geval van schade worden de herstellingskosten aangerekend. Hiertoe wordt in eerste instantie de waarborg of een gedeelte van de waarborg ingehouden.

 

3. Andere overtredingen kunnen leiden tot de weigering van gebruik van de locaties in de toekomst.

 

4. Het stadsbestuur kan door de gebruiker of door derden niet aansprakelijk worden gesteld voor schade van welke oorzaak ook, zowel van contractuele aard als van buitencontractuele aard, of door een misdrijf. De gebruiker ziet voor de voormelde schade af van elk verhaal tegen de medewerkers van de stad Lier.

 

 

XI. TOEZICHT

1. Een activiteit kan door de verantwoordelijke toezichter op elk moment worden stilgelegd wanneer deze niet conform de aanvraag plaatsheeft.

 

2. De gebruiker en de bezoekers leven de bestaande richtlijnen na. Personen die anderen hinderen, overlast veroorzaken of zich gevaarlijk gedragen wordt tijdelijk of definitief de toegang ontzegd.

 

3. De gebruiker kan reageren tegen voormelde toezichthandelingen bij team Jeugd en Buitenschoolse Kinderopvang. 

 

4. De leden van het Beheersorgaan Jeugd krijgen op elk ogenblik toegang tot alle activiteiten indien zij een controle wensen te doen van de naleving van de overeenkomst.

 

 

XII. TAKSEN EN VERGOEDINGEN


1. Elke gebruiker stelt zichzelf in regel wat betreft de taks op auteursrechten (Sabam), het politiereglement en alle andere wettelijke bepalingen die van toepassing zijn ten gevolge van de activiteit.

 

2. Elke gebruiker die opgenomen muziek weergeeft buiten de familiekring moet de billijke vergoeding betalen. Deze vergoeding is bestemd voor de uitvoerende kunstenaars en de muziekproducenten en is complementair aan de vergoeding auteursrechten. Meer info op www.vlaanderen.be/billijkevergoeding of www.ikgebruikmuziek.be/vlaanderen.

 

 

XIII. WAT MAG NIET!

Het is de gebruiker en de bezoeker / deelnemer in de locaties niet toegestaan:

 

1. Enige wijziging aan de infrastructuur aan te brengen.

 

2. Werken uit te voeren, van welke aard ook. Deuren, nooduitgangen, brandblusapparaten of haspels blijven altijd vrij en bereikbaar.

 

3. Open vuren te maken, kaarsen te branden of flessengas in de locatie binnen te brengen.

 

4. De locatie te beplakken, te beschilderen of te benagelen of elementen te gebruiken die enig spoor van beschadiging kunnen achterlaten.

 

5. De locatie te gebruiken buiten de periode bepaald in de reserveringsovereenkomst.

 

6. Het maximale aantal toegelaten personen te overschrijden.

 

7. Daden te stellen die de openbare orde, de veiligheid, de goede zeden en/of de gezondheid van gebruikers en bezoekers in het gedrang brengen.

 

8. Zich racistisch of discriminerend te gedragen.

 

9. De locatie(s) te betreden met dieren met uitzondering van geleidehonden voor andersvaliden.

 

10. Te leuren en/of te bedelen.

 

11. Het afgesproken begin- en einduur (inclusief opruimtijd) niet te respecteren, waardoor de reguliere werking van Kinderopvang Kadee op Speelpleinwerking Speelmicroob in het gedrang komt.

 

In alle locaties van het stadsbestuur geldt een algemeen rookverbod.

 

 

XIV. OPBOUW EN TECHNIEK

 

1. Bij gebruik van elektrische installaties(s) schikt de gebruiker zich naar de richtlijnen van de aanwezige medewerkers. De bediening van de technische apparatuur in de locaties van het stadsbestuur is uitsluitend voorbehouden aan de toezichters/technische medewerkers. In bepaalde omstandigheden en mits goedkeuring van het stadsbestuur kunnen andere apparatuur, decorelementen, technische uitrusting e.d., voorzien van de nodige veiligheidsattesten, in de locatie(s) worden gebruikt. Elke locatie is uitgerust met technische en didactische basisvoorzieningen (zie Tariefreglement voor het gebruik van stadslocaties met hun uitrusting).

 

2. Het geluid in de locatie(s) mag de 85dB(A) niet overschrijden.

 

3. Laserlicht of enig ander hinderlijk licht wordt niet gebruikt.

 

4. De in het contract vermelde duur, begin- en einduur wordt nageleefd. Wijzigingen binnen de vooropgestelde uren worden voorafgaand en ten laatste 2 werkdagen voor de activiteit doorgegeven aan de verantwoordelijke van team Jeugd.

 

 

XV. OPKUIS

1. Na de activiteit ruimt de gebruiker de locatie onmiddellijk op. De gebruiker neemt zijn eventuele zelf meegebrachte attributen en mobiele infrastructuur na de activiteit mee. Materiaal van het stadsbestuur maakt de gebruiker schoon en plaatst hij met zorg terug op de voorziene plaats.

 

2. De gebruiker verwijdert de vuilresten, maakt de tafels proper en borstelt de locatie.

Buitengewone schoonmaak en/of herstel door het stadsbestuur van beschadiging wordt

aangerekend; (zie ook X. Aansprakelijkheid / Sanctie & Schadevergoeding).

 

3. De gebruiker doet voor, tijdens en na de activiteit aan afvalvoorkoming en houdt hiervoor minstens met de volgende richtlijnen rekening:

a) alle afval selectief inzamelen (pmd, glas in glascontainer, papier meenemen,…)

b) alle restafval in vuilniszakken steken (zelf meebrengen); deze mogen gedeponeerd worden

    in de afvalcontainer voor het gebouw.

c) geen nutteloze verpakkingen meebrengen.

 

Achtergelaten stukken en zwerfafval worden op kosten van de gebruiker verwijderd. Deze kosten worden van de waarborg afgehouden.

 


XVI. SLOTBEPALINGEN

Door de ondertekening van de reserveringsovereenkomst verklaart de gebruiker zich akkoord met de bepalingen van dit reglement.

 

Elke vraag tot afwijking van dit reglement wordt voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier.

 

Dit Huishoudelijk reglement voor het gebruik van de Speelmicroob kan opgevraagd worden aan het onthaal van Jeugdcentrum Moevement, Aarschotstesteenweg 1, 2500 Lier.

 

Goedgekeurd in de Gemeenteraadszitting Stad Lier van 27 april 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

REGLEMENT ERKENNING EN SUBSIDIERING JEUGDVERENIGINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 15/03/2010 keurde de gemeenteraad het huidige reglement ter erkenning en subsidiëring van jeugdverenigingen goed.

 

Feiten en context

Het reglement ter erkenning en subsidiëring van het jeugdwerk wordt aangepast omwille van volgende redenen:

1. Steeds meer verenigingen, wiens activiteiten eerder als cultureel werk dan

traditioneel jeugdwerk kan omschreven worden, dienen een aanvraag in om erkend te worden als jeugdvereniging. Ook daar waar hun koepelvereniging al erkend is als culturele vereniging en gesubsidieerd wordt via het subsidiereglement voor culturele verenigingen.

2. Het bedrag dat bepaald werd in de BBC ter subsidiëring van het jeugdwerk wordt verdeeld onder de erkende Lierse jeugdverenigingen die hun aanvraagdossier tijdig binnenbrengen.
Op vraag van de jeugdverenigingen wordt het reglement aangepast zodanig dat er een meer optimale verdeling komt van de kamp- en initiatiefsubsidies. Op deze manier kunnen verenigingen die daar nood aan hebben een groter aandeel van deze subsidieonderdelen krijgen.

3. Een algemene update drong zich op:
- Duidelijkere formuleringen van kleine stukken tekst.

- De deadlines voor het indienen van de subsidieaanvragen werden aangepast zodat zowel de verenigingen als de stadsdiensten meer ruimte krijgen om alle administratie tijdig en correct in orde te brengen.

- Sommige stukken werden toegevoegd of anders geformuleerd om mogelijke misbruiken bij de aanvragen, uit te sluiten (cfr stuk over binnenbrengen bewijs verzekering en leggen van maximum subsidiabel bedrag kampvervoer)

 

De belangrijkste wijzigingen in het nieuwe voorstel van erkennings- en subsidiereglement zijn:

- De omschrijving van welke verenigingen erkend kunnen worden als jeugdvereniging werd verengd. Jeugdverenigingen waarbij de klemtoon ligt op cultuur of sport dienen een erkenningsaanvraag te doen bij de afdeling cultuur of sport. Ook jeugdverenigingen die reeds op een andere wijze vanuit de stad financieel ondersteund worden, kunnen niet erkend worden als jeugdvereniging.

- Bij de aanvraag van de werkingssubsidies: het aantal ingeschreven leden en leiding dient te worden bewezen aan de hand van een door de algemene verzekeraar bekrachtigd of aangeleverd overzicht. Alleen volwaardig verzekerde leden en leiding worden meegerekend.

- Voor de subsidie voor kadervorming, informatieprojecten, initiatief,  lokalen en kampvervoer: de aanvraag moet uiterlijk 1 maand na het einde van de activiteit, ingediend zijn bij dejeugddienst en dit ten laatste op 1 november. Activiteiten die in de loop van de maand november of december plaatsvinden komen in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

- Initiatiefsubsidie: afhankelijk van het totaal aantal aanvragen van alle erkende jeugdverenigingen is een uitbreiding tot maximum € 1000 mogelijk.

- Subsidie voor kampvervoer: afhankelijk van het totaal aantal aanvragen van alle erkende jeugdverenigingen is een uitbreiding tot maximum € 1750 mogelijk.

- Subsidie voor kampvervoer: indien de vereniging het vervoer zelf organiseert, wordt dit op basis van een factuur (gedeeltelijk) terugbetaald met een maximum van € 1200. De vervoerskost dient overeen te komen met het gangbare tarief van de door de stad gecontacteerde firma’s.

 

 

Fasering

27 april 2015: goedkeuring reglement door gemeenteraad

1 september 2015: reglement treedt in voege

Voor erkende Lierse jeugdverenigingen die vanaf de aanpassing van het reglement niet langer voldoen aan de nieuwe erkenningsvoorwaarden, wordt een overgangsperiode voorzien.

 

Deze verenigingen kunnen nog 2 jaar na goedkeuring van het huidige reglement een aanvraag doen voor de subsidies voorzien voor erkende Lierse jeugdvereningen. Vanaf 2017 kunnen zij geen subsidies meer ontvangen ter ondersteuning van het plaatselijk jeugdwerk.

 

Adviezen

In vergadering van 30 maart 2015 gaf jeugdraad positief advies over dit reglement.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

006.001.002.001

Elk lokaal jeugdwerkinitiatief dat in aanmerking komt volgens het subsidiereglement kan rekenen op financiële ondersteuning.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

2 onthoudingen: Els Van Weert en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven aan onderstaand reglement ter erkenning en subsidiëring van het jeugdwerk (als bijlage vinden jullie een vergelijking tussen het huidige en het nieuwe reglement):

 

Algemene bepalingen

Binnen de perken van de daartoe door de gemeenteraad goedgekeurde kredieten op de begroting, voorziet het stadsbestuur van Lier subsidies voor het plaatselijk jeugdwerk.

Onder jeugdwerk wordt verstaan: groepsgerichte sociaal-culturele en vrijwillige initiatieven op basis van niet-commerciële doelen met jeugd (kinderen en jongeren van 3 tot 25 jaar) in de vrije tijd, onder educatieve begeleiding (van hoofdzakelijk jongeren) en georganiseerd door hetzij particuliere jeugdverenigingen, hetzij door openbare besturen.

Alleen erkende Lierse jeugdverenigingen kunnen een subsidieaanvraag indienen. De toewijzing gebeurt volgens het hiernavolgend reglement. Dit reglement wordt van kracht op 01/09/2015 en vervangt alle voorgaande reglementen m.b.t. deze materie. Verenigingen die beroep doen op dit reglement, verklaren zich hierdoor akkoord met alle bepalingen.

 

Erkenningsvoorwaarden

Wie

Om door de gemeenteraad erkend te worden moet een plaatselijke jeugdorganisatie een doel nastreven dat gericht is op een combinatie van minstens drie van volgende functies :

-ontmoeting

-spel

-creatieve activiteiten

-vorming

-kadervorming

-dienstverlening

-werken aan structuurveranderingen

-bevorderen van integratie van maatschappelijk achtergestelde jeugd

 

Komen niet in aanmerking voor erkenning als Lierse jeugdvereniging:

-Jeugdverenigingen die reeds op een andere wijze vanuit de stad financieel ondersteund worden, komen niet in aanmerking voor erkenning als Lierse jeugdvereniging.

-Verenigingen die reeds erkend worden als Lierse sport- of culturele vereniging via andere gemeentelijke erkenningsreglementen. Indien de jeugdvereniging een jeugdafdeling is van een andere verenging die erkend kan worden als Lierse sport- of culturele vereniging, kan deze jeugdafdeling niet erkend worden als jeugdvereniging. Jeugdverenigingen waarbij hoofdzakelijk sport of cultuur centraal staan, dienen een erkenningsaanvraag te doen bij respectievelijk sport of cultuur.

 

Voor erkende Lierse jeugdverenigingen die vanaf de aanpassing van het reglement niet langer voldoen aan de nieuwe erkenningsvoorwaarden, wordt een overgangsperiode voorzien.

Deze verenigingen kunnen nog 2 jaar na goedkeuring van het huidige reglement een aanvraag doen voor de subsidies voorzien voor erkende Lierse jeugdvereningen. Vanaf 2017 kunnen zij geen subsidies meer ontvangen ter ondersteuning van het plaatselijk jeugdwerk.

 

 

Om erkend te worden moet de plaatselijke organisatie tevens aan de volgende voorwaarden voldoen :

a.Opgericht zijn door een privé-initiatief zonder beroepsdoeleinden of winst- of handelsoogmerken.

b.Minimum 50 % van de leden van de vereniging dient woonachtig te zijn in de stad Lier.

c.De zetel en hoofdactiviteit hebben plaats op het grondgebied van de stad Lier.

d.Activiteiten worden uitgeoefend in de Nederlandse taal.

e.Bij het indienen van de vraag om erkenning wordt het bewijs geleverd dat tijdens het vorig werkjaar activiteiten werden uitgeoefend zoals beschreven in 1.

f.Op vraag van het stadsbestuur wordt verantwoording afgelegd over de aanwending van de subsidies.

g.Een vaste groepering zijn die uit minstens 10 leden bestaat en die minstens 20 activiteiten in de loop van een werkjaar laat plaatsvinden.

h.Geleid worden door een bestuur, waarvan de meerderheid jonger is dan 25 jaar. (Werkingen met gehandicapten of met maatschappelijk achtergestelde jongeren kunnen hierop een uitzondering aanvragen aan het

i.college van burgemeester en schepenen na advies van de jeugdraad.)

j.Een open vereniging zijn. Hieronder wordt verstaan dat iedereen lid kan worden van de jeugdvereniging op voorwaarde dat de waarden en normen, reglementen en doelstellingen van de vereniging geëerbiedigd worden.

 

Aanvraag

De aanvraag tot erkenning dient volgende documenten te bevatten :

a.De samenstelling van het bestuur met vermelding van naam, voornaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en functie van elk bestuurslid.

b.De opgave van het aantal leden met vermelding van naam, voornaam, adres en geboortedatum van elk lid.

c.Een exemplaar van de statuten of van het grondreglement, of bij gebrek hieraan een omschrijving van de doelstellingen van de vereniging.

d.Een verslag, samen met de nodige bewijsstukken, over de activiteiten die gerealiseerd werden tijdens het vorige dienstjaar.

e.Voor de organisaties die over lokalen beschikken of deze huren: een duplicaat van de polis van de afgesloten verzekering tegen brand.

f.Een duplicaat van de afgesloten verzekeringspolis betreffende aansprakelijkheid tegenover derden, waarbij de leden zelf als derden worden beschouwd. Hierin moet het aantal leden vermeld staan.

 

Werkingssubsidie

Wat

Alle erkende Lierse jeugdverenigingen kunnen ter ondersteuning van hun dagelijkse werking beroep doen op werkingssubsidies. Deze worden berekend op basis van de gegevens en activiteiten betreffende het werkjaar dat loopt van 1 september van het vorige jaar tot 31 augustus van het lopende jaar.

 

Aanvraag

De aanvraag dient ten laatste de 2e dinsdag van oktober ingediend te zijn bij de jeugddienst. Bij het aanvraagformulier dient een beknopt werkingsverslag alsook een lijst van de leden en de leiding gevoegd te worden.

Het aantal ingeschreven leden en leiding dient te worden bewezen aan de hand van een door de algemene verzekeraar bekrachtigd of aangeleverd overzicht. Alleen volwaardig verzekerde leden en leiding worden meegerekend.

 

Bedrag

De helft van het in de begroting voorziene bedrag wordt gelijk verdeeld onder alle verenigingen die een subsidieaanvraag deden. Het overige bedrag wordt verdeeld aan de hand van een puntensysteem.

Het aantal punten wordt als volgt bepaald :

Leden en leiding :

-1 punt per lid

-1 punt per leider – 2 punten per gebrevetteerde leider

Kampen en weekends :

-50 punten indien alle takken op kamp gaan

-25 punten indien alle takken op weekend gaan

 

Werking :

-wekelijks of 40 activiteiten per jaar : 100 punten

-2-wekelijks of 20 activiteiten per jaar : 50 punten

-maandelijks of 10 activiteiten per jaar : 25 punten

 

Kadervorming

Wat

Onder kadervorming wordt verstaan : de samenhangende opleiding en begeleiding van de verantwoordelijke of toekomstig verantwoordelijke personen die belast zijn met het animeren en begeleiden van jeugdwerkinitiatieven.

Deze vorming moet georganiseerd zijn door de overheid of door landelijke of regionale jeugdverenigingen die door de afdeling jeugdwerk van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap erkend zijn.

Volgende cursussen worden niet beschouwd als kadervorming in het jeugdwerk :

-cursussen die aansluiten op een beroepsopleiding.

-stages verbonden aan de opleiding van monitoren.

-cursussen die uitsluitend de opleiding, vervolmaking of begeleiding in onder meer  sportdisciplines beogen.

 

Voorwaarden

De cursisten dienen te bewijzen dat zij lid zijn van een door de stad erkende jeugdvereniging om in aanmerking te komen voor een toelage.

 

Aanvraag

De aanvraag moet uiterlijk 1 maand na het einde van de cursus, door het lid of de vereniging, ingediend zijn bij de jeugddienst en dit ten laatste op 1 november. Het aanvraagformulier dient vergezeld te zijn van een volledig ingevuld attest van deelname. Vormingen die in de loop van de maand november of december plaatsvinden, komen in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

-De jeugdverantwoordelijke die een cursus gevolgd heeft, ontvangt een toelage van  80 % van het inschrijvingsgeld met een maximum van € 60 per persoon per jaar.

-De toelage voor verenigingen die zelf het cursusgeld betaald hebben voor hun leden bedraagt eveneens 80 % van het inschrijvingsgeld met een maximum van € 60 per persoon per jaar. Deze mogelijkheid sluit individuele betoelaging van cursisten uit.

 

Subsidie voor plaatselijke vormings- en informatieprojecten

Wat

Vormings- en informatieprojecten die worden georganiseerd op het Lierse grondgebied en voor het hele Lierse jeugdwerk open staan kunnen terugbetaling krijgen.

 

Voorwaarde

Deze vorming moet georganiseerd zijn door de overheid of door landelijke of regionale jeugdverenigingen die door de afdeling jeugdwerk van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap erkend zijn en op het Lierse grondgebied plaatsvinden.

 

Aanvraag

De aanvraag moet uiterlijk 1 maand na het einde van de cursus, door de vereniging of de Lierse jeugdraad, ingediend zijn bij de jeugddienst en dit ten laatste op 1 november. Het aanvraagformulier dient vergezeld te zijn van de betaalde factuur. Vormingen die in de loop van de maand november of december plaatsvinden, komen in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

-De toelage voor verenigingen die zelf een aanbod organiseren is vastgesteld op de helft van de uitkoopsom met een maximum van € 200 per vereniging per jaar.

-Indien de Lierse jeugdraad de vorming organiseert, is de toelage de volledige uitkoopsom.

 

Financiële ondersteuning bij de organisatie van een initiatief

Wat

Het huren of kopen van materiaal of accommodatie, kost van drukwerk en inhuren van professionele dienstverlening komt in aanmerking voor een financiële ondersteuning.

 

Voorwaarden

Het initiatief moet een activiteit betreffen waarop alle mensen, ook buiten de vereniging, welkom zijn. Dit openbaar karakter moet aangetoond worden a.d.h.v. inkomkaarten, affiches, aankondigingen, …

 

Aanvraag

Het aanvraagformulier tot terugbetaling moet binnen de maand na afloop van het evenement samen met de nodige facturen of rekeningen op de jeugddienst binnengebracht zijn, en dit ten laatste op 1 november. Evenementen die in de loop van de maand november of december plaatsvinden, komen in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

Het maximum bedrag dat per vereniging is voorzien bedraagt € 500. Afhankelijk van het totaal aantal aanvragen van alle erkende jeugdverenigingen is een uitbreiding tot maximum € 1000 mogelijk.

 

Bij de organisatie van een initiatief in de polyvalente zaal van het jeugdcentrum kan elke vereniging per jaar een éénmalige terugbetaling bekomen voor de onkosten bij gebruik van de licht- of geluidsinstallatie van het jeugdcentrum.

 

Bij de organisatie van een initiatief van de jeugdraad of bij een overkoepelend evenement van minstens 3 jeugdverenigingen is dit reglement eveneens van toepassing ongeacht individuele ondersteuning aan deze verenigingen tijdens hetzelfde jaar.

 

Financiële ondersteuning van jeugdwerklokalen

Wat

Deze ondersteuning dekt 3 verschillende noden:

-Jeugdverenigingen moeten hun infrastructuur kunnen aanpassen, onderhouden en renoveren zodat een veilige werking gegarandeerd is.

-Jeugdverenigingen die door omstandigheden nood hebben aan nieuwe infrastructuur (nieuwbouw, aankoop of huur van een lokaal).

-Jeugdverenigingen die reeds geïnvesteerd hebben in infrastructuur ondersteuning bieden bij de verdere afbetaling.

 

Voorwaarden

De subsidie kan aangewend worden voor :

-De kosten ter oprichting van lokalen (materialen en dienstverlening).

-Het bekostigen van verbeteringswerken of verfraaiingen aan het gebouw.

-Het betalen van huurgeld voor een lokaal.

-Het betalen van vaste kosten voor nutsvoorzieningen van het lokaal (elektriciteit, gas, water, …)

 

Aanvraag

Voor 1 november dient de vereniging een aanvraagformulier in te vullen met een oplijsting van de aankopen en/of werken die effectief gebeurd zijn en deze op de jeugddienst binnen te brengen :

-de officiële facturen of rekeningen

-betalingsbewijzen en een kopie van het huurcontract voor terugbetaling van huur

-attest van betaalde aflossingen van kapitaal en/of interesten om een tussenkomst in de afbetaling van een lening te bekomen

Aankopen of werken die in de loop van de maand november of december gebeuren, komen in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

Elk jaar heeft elke erkende Lierse jeugdvereniging recht op max. € 1250 subsidie. Dit kan betrekking hebben op verschillende uitgaven en kan op verschillende momenten opgenomen worden. Afhankelijk van het totaal aantal aanvragen van alle erkende jeugdverenigingen is een uitbreiding tot maximum € 1750 mogelijk.

 

Bij nieuwbouw of grotere verbouwingen is het volgende mogelijk:

Voor facturen boven € 2500 kan een vereniging 2x het bedrag krijgen. Het volgende jaar heeft de vereniging dan geen recht op de som.

Voor facturen boven de € 3750 kan een vereniging 3x het bedrag krijgen. De volgende 2 jaar heeft de vereniging dan geen recht op de som.

Voor facturen boven de € 5000 kan een vereniging 4x het bedrag krijgen. De volgende 3 jaar heeft de vereniging dan geen recht op de som.

Voor facturen boven de € 6250 kan een vereniging 5x het bedrag krijgen. De volgende 4 jaar heeft de vereniging dan geen recht op de som.

Het opnemen van de subsidie voor meerdere jaren dient op voorhand aangevraagd te worden op de jeugddienst en dit voor 1 november. De aanvragen worden chronologisch behandeld en goedgekeurd op voorwaarde dat dit past binnen het beschikbare krediet.

 

Kampvervoer

Wat

Elke door het stadsbestuur erkende Lierse jeugdvereniging komt in aanmerking voor tussenkomst i.v.m. transportkosten van personen en/of materiaal van en naar de kampplaats.

 

Voorwaarden

Er zijn twee mogelijkheden :

-a) De vereniging kan beroep doen op vervoer (van materiaal) door de stad ter beschikking gesteld. Enkel het vervoer binnen de landsgrenzen komt in aanmerking voor deze subsidie.

-b) De vereniging organiseert zelf het vervoer (van personen of materiaal) en brengt de kosten daarvan in.

 

Aanvraag

-a) Een aanvraag voor het vervoer (van materiaal) door de stad ter beschikking gesteld:  deze aanvraag dient voor 1 april op de jeugddienst binnengebracht te worden.

-b) Een aanvraag tot terugbetaling van vervoer (van personen of materiaal) georganiseerd door de vereniging zelf: deze aanvraag en bijhorende facturen dienen binnengebracht te worden ten laatste 1 maand nadat het kamp heeft plaatsgevonden en dit ten laatste op 1 november.

Vervoer dat in de loop van november of december plaatsvond, komt in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

-a) Indien de vereniging beroep doet op vervoer door de stad ter beschikking gesteld, zijn de onkosten ten laste van het stadsbestuur.

-b) Indien de vereniging het vervoer zelf organiseert, wordt dit op basis van een factuur (gedeeltelijk) terugbetaald met een maximum van € 1200. De vervoerskost dient overeen te komen met het gangbare tarief van de door de stad gecontacteerde firma’s. De terugbetaling kan echter nooit meer zijn dan de werkelijke kosten gemaakt door de vereniging.

 

Honorering voor de inzet van jeugdverenigingen voor het gemeentelijk jeugdbeleid.

Wat

Elke door het stadsbestuur erkende Lierse jeugdvereniging komt in aanmerking voor een geldsom bij de aanwezigheid op één van de jeugdraden.

 

Voorwaarden

De aanwezigheid dient te worden bewezen door een aanwezigheidslijst die op de vergadering zelf moet worden ingevuld en gehandtekend. De aanwezigheidslijsten worden na elk werkjaar van de jeugdraad aan het CBS overgemaakt, welke instaat voor de uitbetaling van de honorering.

 

Bedrag

De honorering is als volgt voorzien :

-De jeugdvereniging kan de som van € 15 ontvangen per actief lid van de vereniging die op een vergadering van de jeugdraad aanwezig is.

-De jeugdvereniging kan per vergadering van de jeugdraad slechts voor drie personen een honorering ontvangen, wat een maximum van € 45 per vereniging per vergadering maakt.

 

Slotbepalingen

Alle aanvragen worden ingediend bij de jeugddienst door middel van de voorziene aanvraagformulieren. Deze worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen, welke verder instaat voor de uitbetaling van de financiële ondersteuning.

Binnen de maand na goedkeuring wordt de betrokken jeugdvereniging ter kennis gesteld van de betoelaging. Binnen de 2 maanden na goedkeuring zal het bedrag worden overgemaakt aan de aanvrager.

De controle op de naleving van de reglementen wordt uitgevoerd door het stadsbestuur. Deze kan de uitbetaalde provisie geheel of gedeeltelijk terugvorderen indien deze werd toegekend op basis van een onjuiste aangifte of bij een andere aanwending van de subsidies dan vooropgesteld. Er kan een ambtenaar aangeduid worden die zich onder andere via een aangekondigd bezoek kan vergewissen van de juiste besteding van bepaalde gelden. Geschillen zullen door het CBS en na advies van de jeugdraad beslecht worden.

 

Contact

Jeugdcentrum Moevement, Aarschotsesteenweg 1, 2500 Lier

03 / 480 36 30

www.moevement.be

moevement@lier.be

 

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

006.001.002.01

Toegestane werkingssubsidies aan jeugdverenigingen

50 000

0

Budgetsleutel

0750/64910000

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

financiële dienst

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

AANKOOP GROND VOORTUINEN SANDER DE VOSSTRAAT. ONTWERP VAN AKTES. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         College van burgemeester en schepenen dd. 05/05/2014: Het college beslist om notaris Jan Verreth te Lier aan te stellen om de nodige aktes op te stellen en te verlijden m.b.t. de Sander De Vosstraat 91 t.e.m. 113.

 

Feiten en context

Op 27 februari werd de dienst patrimonium van de stad geconsulteerd door het technisch bureau omtrent een dringende verwerving van enkele stukken grond om de heraanleg van de Sander De Vosstraat te kunnen realiseren volgens plan. Tijdens de uitvoering van de werken komt men immers tot de vaststelling dat, vanaf de Sander De Vosstraat 91 t.e.m. 113, de eigendomsgrens voor de rooilijn ligt.

 

Op 12 maart krijgt Paul Verhaert, Landmeter-expert, via GD&A-Advocaten de opdracht om een innemingsplan en schattingsverslag op te stellen, in het kader van de uitvoering van innames ter realisatie van de rooilijn.

De eigenaars werden persoonlijk ingelicht over de geplande werkzaamheden en de gewenste inneming.

 

Notaris Verreth bezorgde het ontwerp van akte, zodat de stad kan overgaan tot het verwerven tegen schattingsprijs.

 

De gemeenteraad dient deze aktes goed te keuren.

 

Argumentatie

Omdat de werken m.b.t. de heraanleg van de Sander De Vosstraat voor openbaar nut zijn, omdat deze gronden dienen verworven te worden voor de uitvoering van de werken, overweegt de gemeenteraad om de aktes goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

5258

Aanleg van wegen en riolering Sander De Vosstraat

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de aktes, zoals bijlage, opgesteld door notaris Jan Verreth, m.b.t. de verwerving van gronden in de Sander De Vosstraat (stukjes voortuin van nr. 91 - 113) goed te keuren.

 

De gemeenteraad machtigt burgemeester, secretaris en haar vervangers voor ondertekening van de akte en bijhorende stukken Ethel Van den Wijngaert en Kim De Lauw.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

5258

Aanleg van wegen en riolering Sander De Vosstraat

29.250

144.207,73

Budgetsleutel

0200/22400007

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

3

Managementondersteuning, financiële dienst, notaris Verreth

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

LMH - VERTEGENWOORDIGERS RAAD VAN BESTUUR 2015-2018. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2013 over de afvaardiging in de raad van bestuur van Lierse Maatschappij voor de Huisvesting CVBA.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting CVBA.

 

De stad ontving op 20 maart 2015 een brief van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting CVBA en meldt dat het mandaat van Marina (Mara) Op De Beeck als bestuurder vervalt op 20 mei 2015. Dat mandaat kan opnieuw met een periode van drie jaar (tot 16 mei 2018) verlengd worden. Zij vragen aan de stad een beslissing te nemen hierover voor de algemene vergadering van 20 mei 2015.

 

Juridische grond

Statuten Lierse Maatschappij voor de Huisvesting

 

Argumentatie

De stad zal voor de continuïteit het mandaat van mevrouw Marina (Mara) Op De Beeck verlengen tot 2018.

 

Stemming

 

16 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

10 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Els Van Weert, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 16 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het mandaat van Marina (Mara) Op De Beeck als bestuurder van CVBA Lierse Maatschappij van de Huisvesting met een periode van 3 jaar te verlengen.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

vertegenwoordiger

1

Lierse Maatschappij voor de Huisvesting

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

DE LIJN - ALGEMENE VERGADERING: AANSTELLEN EFFECTIEF VERTEGENWOORDIGER EN PLAATSVERVANGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.

 

De stad ontving op 25 maart 2015 een vraag van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn om voor de algemene vergadering van aandeelhouders een vertegenwoordigers aan te stellen.

 

Juridische grond

Statuten van De Lijn

 

Stemming

 

16 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

10 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Els Van Weert, Memet Cinar, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 16 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Bert Wollants, schepen, en Sabine Leyzen, gemeenteraadslid worden aangesteld als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn de algemene vergaderingen voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Art 2 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn gevestigd te 2800 Mechelen, aan de Motstraat 20.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

vertegenwoordigers

1

Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman i.v.m. werken ring

 

Volgens inlichtingen is er overleg geweest met een afgevaardigde van de werken op de Ring en met de verantwoordelijken van onder meer supermarkt Carrefour.

 

Zo zou de bouwvergunning van de tunnel afgekeurd zijn en/of zouden de werken momenteel zijn stilgelegd.

 

Ik had hier dan ook graag volgende bijkomende vragen over gesteld:

 

1) Klopt het dat de werken aan het kruispunt Ring-Mechelsesteenweg werden stilgelegd?

Zo ja, wat is/zijn hiervan de oorzaken?

 

2) Wat betekent dit concreet voor de verkeerscirculatie in de Oud-Strijderslaan?

 

3) Wat met de keerlus op de Ring richting Antwerpsesteenweg?

Moet iedereen binnenkort tot aan restaurant ‘t Hoeveke rijden om 180 graden terug te draaien; of komt er weldra eenrichtingsverkeer; …?

 

4) Starten de werken aan het kruispunt Mechelsesteenweg-Lintsesteenweg voordat de tunnel van het kruispunt Ring/Mechelsesteenweg is afgewerkt? Wat is hierover de actuele stand van zaken?

 

5) Wat met de toekomstige leveringen aan Carrefour, Brico enzovoort?

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman i.v.m. kroonluchter Fortuin

 

In de Fortuin hing een grote kroonluchter die door de hand van de gekende Lierse kunstsmid Louis Van Boeckel gemaakt is.

 

Ingevolge een  beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen dd.  23 juni 2014 werd de kroonluchter als waardeloze inboedel via intranet zo goed als weggegeven aan een stadsmedewerker voor de beschamende som van 250 euro.  (Voor een zelfde bedrag werd trouwens ook nog een vleugelpiano verkocht.) 

 

Graag had ik hier meer duidelijkheid over:

 

1) Waarom werd met de verkoop van dit belangrijk kunststuk opnieuw een stuk Liers patrimonium verkocht?

2) Hoe kwam de verkoop tot stand en welke mogelijke kopers werden hiervoor gecontacteerd?

3) Wat vindt het schepencollege van de uiteindelijke verkoopprijs van amper 250 euro?

 

 

Interpellatie 3 : van Katrien Vanhove i.v.m. mobiliteit Mechelsepoort

 

Enkele weken terug startten de werken aan het kruispunt van de Mechelsesteenweg en de Baron Opsomerlaan. We vernamen tijdens de gemeenteraad van maart dat deze heraanleg voorzien was in het RUP Dungelhoeff.

 

De veranderingen op het kruispunt zijn redelijk ingrijpend. Ze zullen de verkeersstromen anders leiden en sturen. Zowel voor het autoverkeer als voor de zachte weggebruikers (fietsers en voetgangers) verandert er wel wat. Vanuit de Groen-fractie zijn we in de eerste plaats bezorgd om de veiligheid van elke weggebruiker. In het kader van deze heraanleg is er wel wat reden voor bezorgdheid voor de veiligheid van fietsers en voetgangers.

 

Daarom hebben we de volgende vragen:

 

1.Op welke manier, binnen welke termijnen en waarover vond er communicatie plaats naar de directe omwonenden van het gebied dat onder handen genomen wordt? Hadden zij inspraak in de totstandkoming van de plannen? Werden zij hierover vooraf over geïnformeerd of geconsulteerd?

2.Op de Mechelsesteenweg is er op de plannen geen oversteekplaats voor fietsers en voetgangers voorzien naar de Kazernedreef. Waarom niet? Lijkt dit niet aangewezen?

3.Is de aparte afslagstrook naar de Baron Opsomerlaan noodzakelijk? Kan een optimale afstelling van de verkeerslichten de doorstroom van het verkeer niet voldoende vlot laten verlopen?

4.De afslagstrook naar de Baron Opsomerlaan zorgt voor een aanpassing van het fiets- en voetpad. Hoeveel ruimte verdwijnt er voor fietsers en/of voetgangers? Zijn er geen alternatieven?

5.Wat is de kostprijs van de werken? Welke timing wordt er aangehouden?

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2015

 

BEZWAARSCHRIFT UPLACE - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De middenstand in Lier kent al jaren zeer moeilijke tijden. Door de grote infrastructuurwerken die er waren en die nog steeds bezig zijn was en is de bereikbaarheid van het Lierse centrum niet evident te noemen. Dit heeft tot gevolg dat intussen vele winkels hun deuren hebben moeten sluiten. De leegstand in het Lierse winkelcentrum heeft nog nooit zo hoog geweest.

Het huidige bestuur heeft zich geëngageerd om hieraan te verhelpen en er voor te zorgen dat Lier een kernversterkend winkelbeleid zal voeren en de attractiviteit van Lier als winkelcentrum te versterken.

Nu kondigt zich een het fenomeen Uplace in Machelen aan. Een gigantisch winkelcomplex gelegen op geen half uur rijden van Lier. Als dit complex er komt zal Lier volledig gewurgd worden met aan de ene kant het Shoppingcenter te Wijnegem en aan de andere kant Uplace.

Verschillende steden en gemeenten zoals Leuven, Vilvoorde, Mechelen hebben hun proteststem tegen Uplace reeds laten horen. Deze steden dienden een bezwaarschrift in om zo hun eigen winkelcentrum in bescherming te nemen.

Volk is de mening toegedaan dat Lier , om bovenvermelde reden, niet kan en mag achterblijven. Daarom dit toegevoegd punt met als besluit :

De gemeenteraad beslist om het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht te geven om een bezwaarschrift in te dienen tegen de komst van Uplace en alle rechtsmiddelen in te zetten om de realisatie van Uplace te verhinderen.

 

 

Stemming

 

8 stemmen voor: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Marcel Taelman, Els Van Weert, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

16 stemmen tegen: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

5 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jan Hermans en Memet Cinar

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Verworpen met 8 stemmen voor - 16 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het College van Burgemeester en Schepenen geen opdracht te geven om een bezwaarschrift in te dienen tegen de komst van Uplace en alle rechtsmiddelen in te zetten om de realisatie van Uplace te verhinderen.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019