Lier

Zitting van 01 maart 2021

Van 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

ONTSLAG ALS LID VAN HET BIJZONDER COMITÉ VOOR DE SOCIALE DIENST. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De heer Jan Van Gorp werd bij de verkiezingen van 14 oktober 2018 voorgedragen als kandidaat-lid voor het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Feiten en context

De heer Jan Van Gorp liet op 5 februari 2021 per mail weten dat hij zijn ontslag aanbiedt als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art. 103

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad neemt kennis van het ontslag als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst van de heer Jan Van Gorp.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

INSTALLATIE VAN LID VAN HET BIJZONDER COMITÉ VOOR DE SOCIALE DIENST.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

OCMW-raadsbeslissing van 4 januari 2019 over de installatie van de leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

OCMW-raadsbeslissing van 28 september 2020 over de installatie van Mevr. Hendrickx als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

OCMW-raadsbeslissing van 14 december 2020 over de installatie van Mevr. Kris Verlinden als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst met ingang op 1 januari 2021.

 

Feiten en context

Tijdens de OCMW-raad van 4 januari 2019 werd de heer Jan Van Gorp aangesteld als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Op 5 februari 2021 diende de heer Jan Van Gorp zijn ontslag in als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

In de akte van voordracht, die op 19 december 2018 werd ingediend, wordt de heer Walter Marien aangeduid als eerste opvolger. De OCMW-raad nam reeds akte dat de heer Walter Marien als eerste opvolger van de heer Jan Van Gorp aangeduid werd.

 

Uit onderzoek van het kandidaat-lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en zich niet in een situatie van onverenigbaarheid bevindt.

 

Dit kandidaat-lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst heeft de voorgeschreven eed afgelegd in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Na de installatie van de nieuwe kandidaat zijn beide geslachten vertegenwoordigd in het bijzonder comité voor de sociale dienst en is het bijzonder comité voor de sociale dienst dus rechtsgeldig samengesteld.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 94, 96, 103 en 105 § 1, waarbij art. 105 § 1 dat bepaalt dat het lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst dat afstand doet van zijn mandaat, van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, als verhinderd wordt beschouwd, ontslag heeft genomen of overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad verklaart de voorgedragen kandidaat, dhr. Walter Marien verkozen te verklaren als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst met ingang op 1 maart 2021 en akte te nemen van zijn eedaflegging.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen mondelinge vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

VERKOOP KREUPELSTRAAT NR. A 18. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

OCMW Lier is eigenaar van een perceel grond gelegen te Kreupelstraat, Ranst en dat ten kadaster gekend is als Ranst 4e afdeling sectie A nr 18.

 

Mevr. Josephine Michiels beëindigde per 31 december 2020 de pacht van het perceel.

 

Het Vast Bureau ging middels de beslissing d.d. 14/09/2020 akkoord met deze beëindiging  en besliste principieel om dit vrijgekomen perceel te verkopen.

 

Er werd door de dienst vastgoedbeheer onmiddellijk gestart met de aanvraag van een schattingsverslag. Beëdigd landmeter Koen Stevens waardeert het goed op 59.000 euro.

 

Aangezien het perceel conform het gewestplan gelegen is in agrarisch gebied, dient het goed, alvorens het te koop wordt aangeboden op de markt, aangeboden te worden aan de Vlaamse Landmaatschappij in het kader van het recht van voorkeur.

 

Het recht van voorkeur is het wettelijk of contractueel recht ten gunste van bepaalde privépersonen of publiekrechtelijke rechtspersonen om een goed met voorrang op alle andere personen te kopen wanneer de eigenaar zijn voornemen tot verkopen kenbaar maakt.

Wanneer de administratieve overheid van het Vlaamse Gewest het onroerend goed wenst te verkopen, dient eerst het recht van voorkeur aan de Vlaamse grondenbank aangeboden te worden. Het recht van voorkeur moet aangeboden worden bij de verkoop van onroerende goederen die liggen in een gebied dat valt onder de categorie ‘recreatie’, ‘landbouw’, ‘bos’, ‘overig groen’, ‘reservaat en natuur’, ‘gemeenschaps- en nutsvoorzieningen’ of ‘ontginning en waterwinning’, vermeld in artikel 2.2.3. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009.

 

De aanbieding van het onroerend goed aan de Vlaamse Landmaatschappij gebeurt steeds tegen de schattingsprijs, in dit geval zijnde 59.000 euro.

 

Op 17/01/2021 meldt VLAAMSE LANDMAATSCHAPPIJ, Afdeling Regio Oost Landinrichting en Grondenbank - Dienst Grondzaken per mail dat zij de grond wenst aan te kopen.

 

Adviezen

De dienst vastgoedbeheer adviseert positief voor de verkoop van het perceel aan de Vlaamse Landsmaatschappij. Immers, het aanbieden van het recht van voorkeur  is verplicht, voordat het goed kan worden aangeboden op de markt. 

 

Juridische grond

Het recht van voorkeur moet aangeboden worden bij de verkoop van onroerende goederen die liggen in een gebied dat valt onder de categorie ‘recreatie’, ‘landbouw’, ‘bos’, ‘overig groen’, ‘reservaat en natuur’, ‘gemeenschaps- en nutsvoorzieningen’ of ‘ontginning en waterwinning’, vermeld in artikel 2.2.3. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009.

 

Argumentatie

De OCMW-raad neemt kennis van de uitoefening van het recht van voorkeur door de Vlaamse grondenbank en overweegt om de verkoop van het perceel goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad neemt kennis van het feit dat de Vlaamse Landmaatschappij haar voorkeurrecht wenst uit te oefenen en beslist om het perceel dat ten kadaster gekend is als Ranst 4e afdeling sectie A nr 18 te verkopen aan schattingsprijs, zijnde 59.000 euro, aan de Vlaamse Landmaatschappij.

 

Art 2:

De OCMW-raad beslist om notaris Van Cauwenbergh aan te stellen voor de opmaak van de notariële akte. De OCMW-raad beslist om de voorzitter van het vast bureau Frank Boogaerts en algemene directeur Katleen Janssens (en bij diens afwezigheid haar afgevaardigde(n) Ilse Anné en/of Kyrina Van Goubergen) aan te stellen voor de ondertekening van de akte en alle bijhorende stukken.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

VERKOOP KAPELLEVELDSTRAAT, BOECHOUT NR 217 R. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing van de OCMW-raad dd. 23 november 2020: De OCMW-raad beslist om het perceel dat ten kadaster gekend is als Boechout sectie C nr 217 R te verkopen aan de kandidaat-koper die een bod uitbracht van 2.000 euro.

 

Feiten en context

Notaris Van Cauwenbergh werd aangesteld in het dossier  "Verkoop restperceel gelegen te Kapelleveldstraat, Boechout" voor de opmaak en het verlijden van de notariële verkoopakte.

 

In het kader hiervan bezorgde notaris Verreth de ontwerpakte.

 

Argumentatie

De OCMW-raad overweegt om de ontwerpakte betreffende de verkoop van het restperceel gelegen te Kapelleveldstraat, Boechout, goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist de ontwerpakte goed te keuren betreffende de verkoop van een restperceel dat ten kadaster gekend is als Boechout  sectie C nr 217 R. De OCMW-raad beslist om de voorzitter van het vast bureau Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens, en bij verhindering van de algemeen directeur diens afgevaardigde(n) Ilse Anneé en/of Kyrina Van Goubergen, aan te stellen voor de ondertekening van de akte en alle bijhorende stukken.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

OPZEG HUUR MOSTERDPOTHOEVE EN OVERDRACHT PACHT PERCELEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De Mosterdpothoeve wordt verhuurd en volgende gronden en de huurders pachten 28 percelen gekend bij het kadaster onder Lier C 316, C 316 (2)? C 340, C 341, C 343, C 344, C 345, C 346, C 347, C 348, C 357, C 358, C 359, C 361, C 362, C 363, C 366, C 366 (2), C 367, C 509, C 510, C 539 en daarnaast ook C 352, C 353, C 354 (hoeve), C 355, C 356 (zie bijhorend plan verkoop).

 

Per mail d.d. 31 december 2020 hebben de pachters de dienst vastgoed op de hoogte gebracht dat zij de huur van de hoeve wensen te beëindigen per  31 december 2021 omwille van gezondheidsredenen. Zij hebben reeds een nieuwe woning aangekocht welke gedurende 2021 nog dient gerenoveerd te worden.

 

Tot op heden wordt voor deze hoeve een huurprijs betaald van 6.690 euro per jaar.

 

In dezelfde mail wensen pachters zich te beroepen op de pachtwet waarin de mogelijkheid wordt geboden de pacht om het gehele pachtgoed (de percelen grond) over te dragen aan hun afstammelingen of aangenomen kinderen of aan die van zijn echtgenoot, evenals aan de echtgenoten van voornoemde afstammelingen of geadopteerde kinderen.

Daarom wensen de pachters de percelen over te dragen in rechte lijn aan hun dochter. Op dit adres baat zij samen met haar echtgenoot een landbouwbedrijf uit. Het bedrijf heeft een exploitatienummer, beslagnummer, ondernemingsnummer en een mestbanknummer. Ze oefenen het beroep van landbouwer uit als hoofdberoep, waardoor ze pachter zijn in de zin van de pachtwet

 

Aangezien de hoeve per 31 december 2021 vrij van pacht is de verkoop van de hoeve mogelijks aangewezen.

Tijdens een plaatsbezoek d.d. 15/01/2021 werden volgende vaststellingen gedaan : enkel glas in de hoeve, tocht rond ramen en deuren, slechts 1 houtkachel, barsten en/of scheuren in de muren van de woning en aanpalende stallen, e.a.

 

Vanaf 1 januari 2020 is de zogenaamde dubbelglasnorm in werking getreden. Deze norm maakt dubbele beglazing verplicht voor alle woningen in Vlaanderen, zowel voor zelfstandige woningen alsvoor kamers. Het ontbreken van dubbele beglazing zal geleidelijk aan zwaarder doorwegen in de beoordeling van de woningkwaliteit en kan vanaf 2023 leiden tot de ongeschiktverklaring van de woning.

 

Aangezien een grondige renovatie geen optie lijkt, dient een mogelijke verkoop van de hoeve met aanpalende stallingen zich aan.

 

Tijdens een gesprek met de huidige pachters hebben zij te kennen gegeven bereid te zijn om 1 a 2  percelen grond af te staan van pacht zodat het OCMW Lier bij een eventuele verkoop van de hoeve tot een geheel van hoeve met grond van ongeveer 10.000 m² grond kan komen.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief voor de beëindiging van de huur vanaf 31 december 2021 waardoor de hoeve vrij is van gebruik vanaf die datum.

 

De dienst vastgoed adviseert positief voor de verkoop van hoeve rekening houdende met de noodzakelijke renovatiewerken welke dienen te worden uitgevoerd.

 

De dienst vastgoed adviseert positief voor de overdracht van de pacht van de percelen op naam van de dochter, aangezien dit conform de pachtwet toegestaan is.

 

Juridische grond

De pachtwet

 

Argumentatie

Het vast bureau neemt kennis van de opzeg door huurders en overweegt om akkoord te gaan met de beëindiging van de huur per 31 december 2021.

 

Het vast bureau overweegt om de hoeve met aanpalende grond zoals aangegeven in bijhorend plan hoeve 1 en hoeve 2 te verkopen, gelet op het feit van de nakende renovatiewerken en de  regelgeving op de woningkwaliteit.

 

Het gaat om de percelen gekend bij het kadaster onder de nummers C 352, C 355 (vijver), C 353 (loopweide kippen), C 354 (hoeve), C 356 (mestsillo) en nr C 360 (vroegere sloot).

Her perceel C 360 is vrij van pacht en dient deel uit te maken van de verkoop.

 

Het vast bureau neemt kennis van de vraag tot pachtoverdracht door pachters naar hun dochter.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om akkoord te gaan met de beëindiging van de huur van de Mostaardpothoeve gelegen Berlaarsesteenweg 216 te 2500 Lier en ten kadaster gekend is als Lier  1e afdeling sectie C 354 op 31 december 2021. De OCMW-raad keurt de overeenkomst tot beëindiging van huur in onderling akkoord in bijlage goed.

 

Art 2 :

De OCMW-raad gaat akkoord met de verkoop van de Mostaardpothoeve (en aanpalende grond) gelegen Berlaarsesteenweg 216 te 2500 Lier en ten kadaster gekend is als Lier  C 352, C 355 (vijver), C 353 (loopweide kippen), C 354 (hoeve), C 356 (mestsilo) en nr C 360 (vroegere sloot).

Her perceel C 360 is vrij van pacht en dient deel uit te maken van de verkoop.

 

Het vast bureau beslist om een landmeter aan te stellen voor de opmaak van een schattingsverslag.

 

De OCMW-raad neemt kennis van de vraag tot pachtoverdracht door de huidige pachters naar hun dochter.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VLOTTER 2021. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Sinds 2012 werkt Stad en OCMW Lier samen met Vlotter Vervoer (voorheen: Rolkar Rivierenland) rond aangepast vervoer. Deze dienst verzorgt vervoersaanbod voor mensen met een beperking, in het bijzonder rolwagengebruikers, via het ter beschikking stellen van vervoer met aangepaste liftbusjes. In 2020 deden 27 inwoners van Lier een beroep op het aanbod; dat is een belangrijke daling t.o.v. 2019, waar 46 inwoners gebruik maakten van de dienstverlening. Deze afname is allicht een gevolg van de Corona-crisis. Feit is wel dat in totaal (in 2020) 623 ritten zijn verreden met de aangepaste liftbus; een aantal dat stabiel bleef t.o.v 2019.

 

Feiten en context

Jaarlijks sluit Vlotter Vervoer een overeenkomst af met het lokaal bestuur. Daarbij vragen zij een bijdrage van 0,25 euro per inwoner voor het uitvoeren van het vervoersaanbod. Daarnaast huren zij sinds 2017 een parkeerplaats op de parking van Woonzorgcentrum Paradijs.

 

Om de samenwerking verder te zetten, wordt een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd (zie bijlage).

 

Argumentatie

Goedkeuring van de overeenkomst laat toe de samenwerking met betrekking tot aangepast vervoer verder te kunnen zetten. Gezien de belangrijke mobiliteitsproblematiek voor mensen met een beperking vormt dit aanbod een essentieel onderdeel in het geheel van mobiliteitsmaatregelen ten aanzien van mensen met mobiliteitsbeperkingen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

0112KAP0129

Mobiliteitsondersteuning voor mensen met een beperking

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist akkoord te gaan om de samenwerkingsovereenkomst DAV Rolkar Rivierenland-OCMW Lier m.b.t. de dienstverlening van aangepast vervoer tussen Vlotter Facilities vzw en OCMW Lier opnieuw aan te gaan voor een periode van 1 jaar.

 

Art 2 :

De OCMW-raad machtigt de waarnemend burgemeester om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. vaccinatie in WZC Paradijs

De vaccinatie van de bewoners van ons woonzorgcentrum Paradijs ging van start op 19 januari van dit jaar. Als alles volgens plan gelopen is, zouden alle bewoners ondertussen ook hun tweede dosis gekregen moeten hebben.

 

In dit kader vernam het Vlaams Belang graag het volgende:

1.Zijn er bewoners aan wie het vaccin niet werd toegediend? Gebeurde dat desgevallend op verzoek van de bewoners zelf, hun gevolmachtigde of derden en omwille van welke reden(en)?

2.Zijn er mensen bij wie bijwerkingen optraden?

a)Welke waren deze?

b)Waren er onderliggende oorzaken voor deze bijwerkingen en welke waren deze?

3.Werden alle personeelsleden van het WZC Paradijs gevaccineerd of beperkte zich dat tot het medisch-, zorg- en verpleegkundig personeel?

4.Welke verbeterpunten stipt u -indien van toepassing-  aan bij het vaccineren in het Lierse vaccinatiecentrum als gevolg van de lessen die u trekt uit de vaccinatie in het woonzorgcentrum?

 

Antwoord Schepen Annemie Goris:

1.Er is 1 bewoner die het vaccin heeft geweigerd. De reden voor weigering was eerder principieel van aard. Voor de volledigheid: van het actuele bewonersbestand, zijn er 20 bewoners die vooralsnog geen 2 vaccindosissen hebben toegekend gekregen. Redenen hiervoor waren ziekte bij een eerder vaccinatiemoment, of het feit dat deze zeer recent zijn opgenomen. Een nieuw vaccinatiemoment is begin maart gepland.

2.Er zijn nauwelijks  bijwerkingen opgetreden. Er was uitzonderlijk sprake van lokale roodheid, of kortdurige stramheid. Deze bijwerkingen waren echter minimaal, en van zeer korte duur.

3.Alle personeelsleden van het WZC zijn uitgenodigd voor een vaccinatiemoment.

a.170 personeelsleden zijn volledig gevaccineerd en 9 personeelsleden zijn een eerste keer gevaccineerd (2de vaccinatie deze week)

b.7 personeelsleden hebben geweigerd en 8 personeelsleden hadden een reden.

4.De context van een WZC is heel anders dan dat van een vaccinatiecentrum. Qua logistieke organisatie, personeelsomkadering; patiëntenstromen;… is de uitdaging vele malen verschillend. In die zin is het moeilijk om paralellen te trekken. Slotsom is dat de vaccinatiemomenten in het WZC zeer goed zijn verlopen. Dankzij de goede samenwerking, wordt alles in het werk gesteld om ook het vaccinatiecentrum tot een succesvol project te maken.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021