Lier

Zitting van 22 oktober 2018

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

Mondelinge vraag 1 : van Marcel Taelman (onafhankelijk) i.v.m. weigering partner opening stadsmuseum

Graag had ik een antwoord gekregen waarom mijn partner geweigerd is op de opening en receptie van het stedelijk museum?  Toch waren er koppels te zien van gemeenteraadsleden en burgers die helemaal niet met het huidig bestuur iets te maken hadden.

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Er werd niemand geweigerd voor de opening van het museum. Er werd gevraagd gezien de hoeveelheid genodigden en de capaciteit van het stadhuis (150 personen) om zonder partner aanwezig te zijn.

Er werd mondeling overeengekomen dat de partners van het CBS aanwezig mochten zijn.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Jan Hermans (Lier&Ko) i.v.m. luchtkwaliteit na curieuzeneuzen

In januari van dit jaar stelde ik een vraag n.a.v. gepubliceerde resultaten van metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij van onderzoek naar de luchtkwaliteit in verschillende gemeenten, ook in Lier. Intussen kennen we de resultaten van de meetcampagne “curieuzeneuzen”. 

 

Helaas blijkt dat de buurten van schoolomgevingen het ergst “getroffen” zijn door “rode bollen”: Klimop in de Mechelsestraat ( meetpunt kruispunt Baron Opsomerlaan – Mechelsestraat), Sint Gummaruscollege Lisperstraat,  H.Familie (meetpunt Berlaarsesteenweg – dicht bij Pastoriestraat), VTI en Thomas More (meetpunten Antwerpsestraat), maar ook dus de kern van het winkelgebied.

Essentie van de vaststellingen is dat de luchtkwaliteit in heel wat Lierse straten ondermaats is en, er een heel directe link te maken valt met intensiteit van autoverkeer en straattype, wat natuurlijk geen verrassing is.

De burgerbeweging Lier Woonplezier berekende dat bij gelijkblijvende verkeersintensiteiten (de stad groeit nog) ook in 2030 in de meeste straten van de binnenstad niet aan de norm van WHO (<= 20µg) (20 microgram stikstofoxydes) zullen geraken. Ondanks vergroening van het wagenpark dus.. En dan hebben we het nog niet over roetdeeltjes die altijd schadelijk zijn.

Ik heb voor het CBS een aantal principiële vragen, waarop een kort maar duidelijk antwoord mogelijk is (en uiteraard zal daar dan later op terug gekomen worden):

         Erkent het CBS de problematiek en heeft het CBS de ambitie om hier iets aan te doen?

         Zo ja, hoe dan? Verminderen van autoverkeer en een meer autoluwe binnenstad? Indien niet op deze manier, hoe dan wel?

         Zal het CBS in de toekomst op systematische basis metingen van luchtkwaliteit doen om de evolutie te kunnen opvolgen?

         Zal het CBS ook werk maken van verkeersmetingen, aangezien zij een erg goede indicatie geven over de luchtkwaliteit? En dit bovendien voor cruciale info zal zorgen om een onderbouwd beleid te voeren richting een betere luchtkwaliteit.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

De Europese normen en de advieswaarde van de WHO liggen op 40 µg, de drempelwaarde is dan weer 20 µg. Het verschil tussen die laatste 2 is dat wanneer je de advieswaarde respecteert, er nog gezondheidseffecten kunnen zijn van de vervuiling, maar dat ze beperkt van aard zijn. Onder de drempelwaarde kunnen er geen effecten meer worden aangetoond. Momenteel is de norm dus 40.

 

Ontdieselijking van personenwagens is bezig, er ambitie is om tegen 2025 enkel nog zero emission bussen te laten rijden, de strengere uitstootnormen voor personenwagens, de realisatie van het fietsbeleidsplan e.d. zullen allemaal een positief effect hebben op de luchtkwaliteit.  Ook binnen de vervoerregio Antwerpen zetten we hierop in als stad, gezonde regio is 1 van de 5 doelen die hierbij geformuleerd werden. 

 

De verdere uitwerking van die visie is in de volgende maanden gepland, waarna concrete maatregelen worden vooropgesteld waarmee we in april 2019 willen landen. Zoals u weet komen hiervoor ook nog overlegmomenten met de raadsleden.

 

Systematische metingen van luchtkwaliteit, lijken eerder nuttig te zijn in de formule van curieuzeneuzen. Zoals zij zelf aangeven is het van groter belang vast te stellen hoe de luchtkwaliteit is op alle locaties waar men vertoeft (school, werk, vrije tijd, onderweg). Als enkel in Lier wordt gemeten, lijkt dat niet zo wenselijk. Dat is dus verder te bekijken.

 

Qua verkeerstellingen, dit gebeurt regelmatig om meer gegevens te verzamelen voor ons mobiliteitsbeleid. Zo worden in samenspraak met de politie verkeersanalysetoestellen gehanteerd om indicaties te krijgen van de hoeveelheid verkeer over een langere periode, worden kruispunttellingen georganiseerd om spitsuren in kaart te brengen, worden telslangen ingeschakeld e.d. meer. 

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Katrien Vanhove (GROEN) i.v.m. opmaak meerjarenplan 2020-2025

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. 2019 zal in belangrijke mate in het teken staan van de opmaak van een nieuw meerjarenplan.

 

Het huidige meerjarenplan 2014-2019, kwam tot stand in 2013. Op dat moment was de regelgeving rond de meerjarenplanning en de BBC nog maar net rond. De gemeentebesturen kregen hun instructies voor de opmaak van het plan en het werken met de beleids- en beheerscyclus pas vrij laat. Hierdoor verliep het proces volgens de regels van het spel maar werden er wel wat kansen gemist. Zo was er in dit proces weinig aandacht voor participatie van inwoners van Lier en Koningshooikt.

 

Eind 2019 moet het nieuwe meerjarenplan klaar zijn. Aangezien er nu al een hele legislatuur in het nieuwe systeem gewerkt wordt, zou er al wat routine moeten zijn en hopelijk ook meer aandacht voor inspraak en participatie.

 

Met het oog op de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 stel ik graag volgende vragen:

         Hoe ver staat de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025? Hoe zal dit proces gecoördineerd worden?

         In welke fases wordt er in inspraak en participatie voorzien voor inwoners, middelveld en/of adviesraden?

         Op welke manier zal de burgerparticipatie vorm gegeven worden? Voor welke methodes of aanpak zal er gekozen worden?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog maar net achter de rug. De besprekingen voor het budget 2019 en de MJP worden deze week opgestart. Pas wanneer deze besprekingen in een min of meer gevorderd stadium zijn kunnen besprekingen worden gestart met adviesraden enz. om tot een gedragen resultaat te komen.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 24 SEPTEMBER 2018. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 24 september 2018.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 24 september 2018 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

BEGROTINGSWIJZIGING NR.1 GEWONE DIENST EN NR.2 BUITENGEWONE DIENST VOOR HET DIENSTJAAR 2018 EN ADVIES BEGROTINGSCOMMISSIE VAN DE LOKALE POLITIE LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

 

Juridische grond

Ministeriële omzendbrief PLP 56 van 20 november 2017 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2018 ten behoeve van de politiezones.

 

KB van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie gewijzigd door het KB van 5 juli 2010.

 

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Tekin Tasdemir, Jan Hauwaert en Marc Franquet

8 onthoudingen: Freddy Callaerts, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Olivier Peeters, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art.1:

De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de begrotingscommissie over de begrotingswijzigingen nr.1 gewone dienst en nr.2 buitengewone dienst - dienstjaar 2018 van de lokale politie Lier.

 

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt de begrotingswijzigingen nr.1 gewone dienst en nr.2 buitengewone dienst voor het dienstjaar 2018 van de lokale politie Lier goed.

 

Art. 3:

Samenvatting van de totalen van de economische groepen ziet er als volgt uit :

 

begrotingswijziging 1 : gewone dienst :

 

Groep 70 : personeelskosten :8.517.188,00 eur

Groep 71 : werkingskosten :1.710.723,00

Groep 72 : overdrachten :       6.000,00

Groep 7X : schuld :  0,00

Groep 73 : Totaal :        10.233.911,00

 

Groep 60 : prestaties :     25.000,00

Groep 61 : overdrachten :          10.234.722,00

Groep 62 : schuld :       5.157,00

Groep 63 : Totaal :        10.264.879,00

 

 

begrotingswijziging 2 : buitengewone dienst :

 

Groep 91 : investeringen :  648.210,00 eur

Groep 93 : Totaal :  648.210,00

 

Groep 80 : overdrachten :  250.000,00

Groep 83 : Totaal :  250.000,00

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

AANKOOP EN LEVERING VAN EEN POLITIEVOERTUIG MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 50.000 EURO INCL. BTW. AANKOOP VIA DE OPEN OVEREENKOMST BETREFFENDE DE LEVERING VAN POLITIE- EN ANONIEME VOERTUIGEN TEN VOORDELE VAN DE GEÏNTEGREERDE POLITIE, BESTEK DSA2012 R3 007. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In 2016 werd het voertuig Volkswagen Transporter met nummerplaat 1-NLC-460 aangekocht na goedkeuring van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.

 

Op 03/12/2017 was dit voertuig betrokken bij een verkeersongeval. Het voertuig werd door de verzekeringsmaatschappij, Belfius, en het expertisebureau E.B.S nagekeken en de herstellingskosten bedragen € 16.065,90 excl. BTW.

 

Feiten en context

Omwille van de omvang van de schade waardoor de veiligheidsvereisten in gedrang komen, wensen wij dit voertuig niet te herstellen maar te vervangen.

Aangezien er onderdelen van de uitrusting nog wel in goede staat zijn, zullen deze terug gerecupereerd en op het nieuwe voertuig gemonteerd worden.

 

Het nieuwe voertuig, type combi, biedt alle noodzakelijke comfort, veiligheid voor de bestuurder  en passagier(s) en is voldoende ruim.

De aankoop van voertuigen via de open overeenkomst van de federale politie DSA 2016 R3 007 gebeurt omwille van het schaalvoordeel, tegen zeer gunstige voorwaarden en ongeëvenaarde prijzen.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 57, betreffende de bevoegdheden van het college van Burgemeester en Schepenen.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones. Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaaldemateries van politiebeheer.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene  uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

De kosten worden geraamd op 50.000,00 euro (incl. BTW). In de begroting 2018, art. 330/743/52 buitengewone dienst, aankoop voertuigen zullen bijkomende kredieten voorzien worden bij de eerstvolgende begrotingswijziging.

Dit voertuig was omnium verzekert, hierdoor krijgen we het bedrag van €16065.90 exclusief BTW terug van de verzekering.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop van een Volkswagen Transporter, type Combi, met een geraamde kostprijs van 50.000 euro incl. BTW.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

De kosten worden geraamd op 50.000,00 euro (incl. BTW). In de begroting 2018, art. 330/743/52 buitengewone dienst, aankoop voertuigen zullen bijkomende kredieten voorzien worden bij de eerstvolgende begrotingswijziging.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

ZONNEPANELEN POLITIECENTRUM. TOEWIJZING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Aan Eandis werd gevraagd om een raming en korte studie (korte fysische analyse) op te maken betreffende het plaatsen van fotovoltaïsche panelen op het dak van politiekantoor, Paradeplein te Lier.

 

Uit deze korte studie werd het vermogen van de zonnepanelen bepaald. Momenteel is het huidig elektriciteitsverbruik 359.820 kWh/jaar. Met het plaatsen van zonnepanelen op het beschikbare dakoppervlak, rekening houdend de zoninstraling, zou de opbrengst 136.215 kWh/jaar bedragen.

 

De investering van de zonnepanelen bedraagt 154.246,27 euro excl. BTW ofwel 186.637.98euro incl. BTW. Op basis van de korte studie blijkt dat de opbrengst 15.866,00 euro per jaar zou zijn rekening houdend met een stroomprijs van 0,13 euro/kWh en een jaarlijkse prijsstijging van 4%.

 

Rekening houdend met het verminderde elektriciteitsverbruik, verkoop van groenestroomcertificaten en de jaarlijkse onderhoudskost van de installatie, wordt de terugverdientijd voor deze installatie op 7 jaar geschat.

 

Eandis heeft een contract opgesteld. Zij kunnen de installatie van de zonnepanelen uitvoeren voor het bovenvermelde bedrag van 154.246,27 euro excl. BTW.

Deze prijs omvat:

- gehele administratieve voorbereidingen

- leveren, plaatsen en keuren van de installatie

- uitvoeren netaanpassingen

- aanvraag groenestroomcertificaten

 

De bestaande hoogspanningsinstallatie op de Dungelhoeffsite dient éénmalig te worden aangepast voor de plaatsing van de zonnepalen. Kostprijs: 5.957,59euro incl. BTW

 

De gemeenteraad van september 2018 heeft reeds het dossier principieel goedgekeurd.

 

Argumentatie

De gemeenteraad is gemachtigd om het contract en vastleggingen goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

330/724-51

budget politie

 

In de gemeenteraad van oktober worden de begrotingswijzigingen goedgekeurd.

 

Na goedkeuring begrotingswijzigingen is er op budget 330/724-51, een budget t.b.v. 192.595,57euro beschikbaar.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het project "leveren en plaatsen van photovoltaïsche panelen op het dak van het politiekantoor", uitgevoerd door Eandis, voor een totaalbedrag van 192.595,57euro incl. BTW goed.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

330/724-51

buitengewone dienst

160.085,20euro excl. BTW

 

32.510,38euro medecontractant

0euro

Budgetsleutel

 

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Politie

1

Eandis

1

Technisch bureau

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

FIETSOSTRADE ANTWERPEN-LIER. WEGENISONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Omgevingsaanvraag dd. 31 juli 2018 vanwege de provincie Antwerpen voor de aanleg van de fietsostrade Antwerpen - Lier (F11), deelproject 2, segment 5 (Ernest Claeslaan - stationsomgeving Lier).

 

Feiten en context

Deze aanvraag omvat de aanleg van een tweede deelproject van de fietsostrade langsheen de spoorlijn Antwerpen - Lier (verantwoordingsnota in bijlage).

 

De volledige fietsostrade vertrekt in Berchem en gaat via de luchthaven van Deurne, het sportlandschap van Mortsel, doorheen het centrum van Boechout naar de stationsomgeving van Lier. Het startpunt van deze route sluit aan op het bestaande ringfietspad nabij de Posthofbrug in het verlengde van de Saffierstraat te Berchem en eindpunt op de infrastructuur van de stationsomgeving te Lier. De gehele route heeft een lengte van ca. 11 km.

 

In het volledige projectgebied zijn er 5 segmenten, die zich onderling onderscheiden op basis van context (stedelijk, landelijk), beschikbare infrastructuur, typedwarsprofiel.

 

De 5 opeenvolgende segmenten zijn :

1)      ringfietspad - Vosstraat

2)      Vosstraat - R11

3)      R11 - Oude Steenweg

4)      Oude Steenweg - Ernest Claeslaan

5)      Ernest Claeslaan - stationsomgeving Lier

 

Deze aanvraag betreft segment 5.

 

Betreffende het wegenisontwerp (plan in bijlage) zijn volgende werken voorzien :

         de opbraak en aanwerking van de verhardingen op de overgangen waar de nieuwe infrastructuur wordt aangesloten op de bestaande toestand

         de aanleg van de vrijliggende fietsostrades in het verlengde van de FOS Antwerpen - Lier en FOS Lint - Lier die tot een verknoping komt

         de aanloophellingen naar de tunnelconstructie worden gerealiseerd op volle grond (terreinaanlegwerken)

         de aanloophelling na de tunnel maar voor de brug wordt eveneens gerealiseerd op volle grond (terreinaanlegwerken)

         de kruising van de ringweg R16 door middel van een tunnelconstructie op een talud

         de kruising van de noordelijke sporenbundel ten oosten van R16 door middel van een brugconstructie

         de aanleg van opengrachten ten behoeve van de buffering en infiltratie van het hemelwater

         de aanleg van een bufferleiding onder de goederenkoer van Infrabel voor het hemelwater

         de plaatsing en vervanging van afsluitingen ter afscherming van de spooromgeving

         de realisatie van een nieuwe toegang tot de goederenkoer onder de brugconstructie

         het realiseren van een 'informele' aansluiting naar de fietsostrade vanuit de Zuid-Australiëlaan

 

Volgende kunstwerken (constructies) zijn voorzien :

         de bouw van een fietstunnel (kruising ringweg R16)

         de bouw van een fietsbrug (kruising noordelijke sporenbundel stationsomgeving)

         de bouw van de aanloophellingen, constructie op pijlers

         de bouw van het laagste gedeelte van de aanloophellingen als constructie tussen keermuren aan de zijde van de Zuid-Australiëlaan

 

Over het volledige traject wordt een netto breedte van 4m gerealiseerd. De verhardingsbreedte wordt op 4,5m voorzien, met ruimte voor geleidende randmarkering en een centrale markering. Op de kunstwerken wordt een totale breedte van 5m tussen de balustrades voorzien. De geleidende randmarkering wordt doorgetrokken over de kunstwerken op een netto breedte van 4m.

 

De materialisatie is een asfaltverharding, met een gepigmenteerde toplaag die de typische roodbruine kleur geeft.

 

In de groene berm langs het fietspad, aan de zijde het verst verwijderd van de spoorweg, wordt verlichting ingeplant.

 

Op de brugconstructie zal de ledverlichting worden ingewerkt in de balustrade, om lichtverstrooiing naar de omgeving te vermijden.

 

Adviezen

Vanwege het technisch bureau openbaar domein worden volgende adviezen gegeven :

 

Infrastructuur :

-Ten einde de bewoners van de woningen langs de Zuid Australielaan de mogelijkheid te bezorgen om een achteruitgang te verwerven, dient er een vrije zone, met een minimale breedte van 2.5 meter aangelegd te worden tussen de perceelsgrenzen en het bufferbekken

-Het rooi- en onteigeningsplan dient nog overgemaakt te worden zodat dit door de gemeenteraad kan goed gekeurd worden

 

Groen :

-Geen opmerkingen

 

Proper Lier :

 

-Geen opmerkingen

 

Het technisch bureau geeft GUNSTIG  advies rekening houdende met volgende opmerkingen :

-er dient een vrije zone, met een minimale breedte van 2.5 meter aangelegd te worden tussen de perceelsgrenzen en het bufferbekken .

-het rooi- en onteigeningsplan dient nog overgemaakt te worden zodat dit door de gemeenteraad kan goed gekeurd worden

 

 

Openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd en acht bezwaarschriften ontvangen.

 

Eén bezwaar handelt  over de afvoer van regenwater bij de aanleg van de ondiepe gracht naast de fietsostrade : 

 

Er zijn onvoldoende maatregelen voor afvoer regenwater bij de aanleg van de ondiepe gracht naast de fietsostrade.

Gezien de zandlemige grond niet fungeert als een geschikte grond voor infiltratie (daar deze een

uiterst tot zeer slechte hydraulische doorlatendheid (0,01 — 0,07 m/dag) heeft) vragen wij om een doorkoppeling (of overloop) te realiseren naar de andere gracht(en) aan de overkant van het

Galgeveld. De percelen gelegen tegen de spoorlijn Lint-Lier, tussen het Galgeveld en de ring van Lier, hebben namelijk geen structurele afloop naar een gracht. Gezien het meer en meer voorkomen van extreme weersomstandigheden, de weersystemen minder snel bewegen en langer blijven hangen stelt er zich bij extreme regenval een groot probleem. In het voorjaar van 2016 bijvoorbeeld is hierdoor 60% van onze oogst en gewas verloren gegaan. Wij hebben de indruk dat er met de klimaatwijziging, bij de aanleg van de ondiepe gracht naast de fietsostrade, geen rekening is gehouden. De vraag is eveneens of de wettelijke voorwaarden in dat kader ook niet verouderd zijn?

Ons inziens is er dus onvoldoende afvoer om (met de zeer lage infiltratiewaarden) het afstromend hemelwater voldoende te bufferen. Daarom vragen wij dat er een doorkoppeling (of een verloop) wordt gerealiseerd naar de dichtstbijzijnde.

 

De problematiek is verder onderzocht in de watertoets :

 

De fietsostrade wordt aangelegd in een asfaltverharding ten behoeve van het rijcomfort voor de gebruikers. Deze nieuwe asfaltverharding zorgt voor bijkomende verharde oppervlakte. Om de impact hiervan te minimaliseren, voorzien we het nodige buffervolume graag zo veel mogelijk in open grachten.

In het westelijk deel van dit project (segment 5) kan dit door naast de fietsostrade een ondiepe gracht te voorzien. De grasstrook en grachtwanden zijn samen ongeveer 2 m breed en de dwarssectie van de gracht is ongeveer 0,25 m². Dit betekent dat er per hectare fietspad ongeveer 4400 m² infiltratieoppervlakte en 550 m³ infiltratievolume beschikbaar is. Dit overschrijdt ruimschoots de minimale wettelijke voorwaarden van respectievelijk 400 m² en 250 m³ per hectare.

Er is voldoende overschot om ook met zeer lage infiltratiewaarden het afstromend hemelwater te bufferen.

 

Infiltratiemetingen

De doorlatendheid van de verzadigde bodem werd achterhaald met behulp van de omgekeerde Hooghoudt methode. Hierbij wordt een boring uitgevoerd in de onverzadigde zone, tot een diepte van minstens 20 cm boven de grondwatertafel. Eerst wordt er een hoeveelheid water toegevoegd aan het boorgat om de laag waarvan men de doorlatendheid wil bepalen te verzadigen, nadat deze laag verzadigd is, wordt een nieuwe hoeveelheid water toegevoegd. De verzadigde doorlatendheid (Ksat) kan dan bepaald worden op basis van de snelheid waarmee het grondwaterniveau daalt (Vs).

Aan de hand van de opmeting werd de infiltratiesnelheid Kv [cm/h] berekend. Deze werden dan, voor de uniformiteit, omgerekend naar Kd [m/dag]

Het dient hierbij opgemerkt te worden dat de bepaling van de verzadigde doorlatendheid Kd/sat onzeker is, hoofdzakelijk ten gevolge van meetfouten (van zowel de boorgatafmetingen als de handmatige meting van de daalsnelheid). Er dient dan ook rekening gehouden te worden met de grootteorde van K eerder dan met de absolute waarde van een individuele meting.

Onderstaande tabel geeft een overzicht weer van de gemiddelde Kd/sat-waarden voor de verschillende infiltratieproeven.

 

 

Tabel 3 : Infiltratiemetingen

Proef Diepte

(m-mv) Ksat (m/dag) Methode Beoordeling infiltratiesnelheid

IP1 0,40 0,04 Omgekeerde boorgatmethode Uiterst langzaam

IP2 0,40 0,01 Omgekeerde boorgatmethode Uiterst langzaam

IP3 0,40 0,07 Omgekeerde boorgatmethode Zeer langzaam

 

 

Ter hoogte van het studiegebied komt een (sterk) leemhoudende zeer fijne tot fijne zandlaag al dan niet met weinig stenen voor.

Uit de resultaten van de proeven blijkt dat deze zandlemige grond niet fungeert als een geschikte grond voor infiltratie gezien de uiterst tot zeer slechte hydraulische doorlatendheid (0,01 – 0,07 m/dag) die gemeten werd in deze laag.

 

De bevindingen en terreinkennis van de bezwaarindiener zijn correct.

In verhouding tot het nieuwe verharde oppervlak zijn de grachten dus ook overgedimensioneerd om dit te ondervangen. De provincie geeft aan dat tijdens de werken op terrein verder zal afgestemd worden met de eigenaar om de configuratie van de grachten te optimaliseren.

 

Het bezwaar wordt deels bijgetreden. In het ontwerp zijn voldoende maatregelen voorzien om aan dit bezwaar te voldoen met name door de overdimensionering van de grachten enerzijds. Anderzijds is een doorkoppeling met de gracht (overzijde Galgeveld) een goede suggestie, maar is niet voorzien.  

 

De zeven andere bezwaren zijn identiek en betreffende de wegenis wordt volgende bemerking gemaakt :

         Dat de fietsbrug ter hoogte van de Zuid-Australiëlaan een esthetisch storend element is, daar waar gestreefd is bij de tunnel onder de R16 voor een minder visuele en auditieve impact - wat duidelijk geen criterium was voor de fietsbrug

 

Initieel, bij opstart van het tracé-onderzoek (2015) had provincie Antwerpen een tunnel tot aan het station voorzien. Gezien dit technisch zeer moeilijk (zoniet onmogelijk) bleek, is hiervan afgestapt. De belangrijkste problemen zijn :

         De hele goederenkoer van Infrabel diende ingenomen te worden. Infrabel ging hier niet mee akkoord. Nu kan infrabel zijn goederenkoer gewoon blijven gebruiken en kan onder de brug door met aanvoer van materialen.

         Een ondertunneling kan alleen loodrecht onder de sporen (voorwaarde van infrabel, omdat anders de sporen niet meer stabiel zijn), wat voor zeer onconfortabele fietsbochten zou zorgen. De ruimte was ook zeer beperkt om de tunnel naast de Zuid-Australiëlaan naar boven te laten komen. De brug komt schuin over de sporen, waardoor dit probleem opgelost wordt.

         Door de vele wissels en sporen zou de bouw van de tunnel op die locatie voor een zeer lange spooronderbreking zorgen. Infrabel gaf hier geen goedkeuring voor.

 

Het bezwaar wordt niet weerhouden.

 

Juridische grond

De gemeenteraad is bevoegd om te beslissen over de zaak van de wegen op grond van artikel 2 en 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusitng van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (4 april 2015) art. 4.2.2 en de bijhorende toelichtingsnota.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Olivier Peeters, Tekin Tasdemir, Peter Caluwé, Bram Van Oosterwyck, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 onthoudingen: Freddy Callaerts en Jan Hermans

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het wegenisontwerp voor de fietsostrade Antwerpen - Lier (F11), deelproject 2, segment 5 (Ernest Claeslaan - Stationsomgeving Lier) goed.

 

Art 2 :

Het technisch bureau openbaar domein geeft gunstig advies rekening houdende met volgende opmerking :

         Ten einde de bewoners van de woningen langs de Zuid Australielaan de mogelijkheid te bezorgen om een achteruitgang te verwerven, dient er een vrije zone, met een minimale breedte van 2.5 meter aangelegd te worden tussen de perceelsgrenzen en het bufferbekken

         Het rooi- en onteigeningsplan dient nog overgemaakt te worden zodat dit door de gemeenteraad kan goed gekeurd worden

 

Art 3 :

Het bezwaar betreffende afvoer regenwater wordt deels bijgetreden. In het ontwerp zijn voldoende maatregelen voorzien om aan dit bezwaar te voldoen met name door de overdimensionering van de grachten enerzijds. Anderzijds is een doorkoppeling met de gracht (overzijde Galgeveld) een goede suggestie, maar is niet voorzien.  

 

Het bezwaar betreffende het wegenisontwerp (fietsbrug) wordt niet weerhouden.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

WLO

provincie

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

RETRIBUTIEREGLEMENT OP HET AANBIEDEN VAN ROOKMELDERS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen wil in het kader van het project HVZ Rivierenland overgaan tot de aankoop van rookmelders, met als doel verkoop aan de inwoners. Hierbij rekening houdend met de decreetwijziging die de Vlaamse Regering heeft afgekondigd op 10 maart 2017 waarmee het plaatsen van rookmelders of een branddetectiesysteem zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont, verplicht wordt vanaf 1 januari 2020 (de overheid zal overigens verplichten om tenminste 1 rookmelder per bouwlaag te voorzien).

 

In de zitting van 11 juni 2018 leverde het college van burgemeester en schepenen een machtiging af aan de stad Mechelen om op te treden als aanbestedende overheid voor de opdracht voor aankoop en levering van rookmelders. Het college besliste hierbij om 3200 rookmelders aan te kopen via deze opdracht.

 

Feiten en context

Stad Lier biedt aan de bevolking rookmelders aan. Tijdens het college van Burgemeester en Schepenen van 24 september 2018 werd beslist om rookmelders aan te kopen bij firma Ansul, Louizalaan 65 te 1000 Brussel, en aan de bevolking aan te bieden voor 9,00 euro per stuk of 25,00 euro per 3 stuks.
 

Juridische grond

Gemeentedecreet, artikel 2.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad beslist het retributiereglement op het aanbieden van rookmelders goed te keuren, zoals hierna opgenomen bij dit besluit.

 

Art 2:

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

dienst handhaving & preventie

1

noodplanambtenaar Lier

1

Provinciebestuur van Antwerpen

1

financiële dienst

1

dienst communicatie


 

Bijlage:

 

Retributiereglement op het aanbieden van rookmelders:

 

Art 1:

Voor een termijn ingaand vanaf heden en eindigend op 31 december 2019 wordt een

retributie gevestigd op het aanbieden van rookmelders.

 

Art. 2:

De retributie bedraagt 9,00 euro voor een rookmelder of 25,00 euro voor 3 rookmelders.

 

Art. 3:

De vastgestelde retributie dient betaald te worden aan de financieel directeur of zijn

afgevaardigde. In geval van niet minnelijke betaling kan het bedrag ingevorderd worden

conform art. 94 van het gemeente decreet.

 

Art 4:

Deze verordening wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

Art 5:

Het reglement zal worden afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

INTREKKEN ROOILIJN - BIJ OG2018/57 EEUWFEESTLAAN 203 - NIELS ALBERT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door de heer Niels Albert wonende te Helskensstraat 38 te 3120

Tremelo, heeft betrekking op een terrein, gelegen Eeuwfeestlaan 203, 2500 Lier, kadastraal

bekend: afdeling 2 sectie A nrs. 575L, 577H3 en 622T4,  betreft een aanvraag tot het bouwen 23 appartementen, aanleggen van een weg en afbreken van bestaande garages.

Deze aanvraag werd door de bouwheer ingetrokken op 9 augustus 2018 wegens aanpassing ontwerp naar aanleiding van reacties op openbaar onderzoek. Er zal een nieuwe aanvraag op het omgevingsloket worden ingediend.

 

 

Openbaar onderzoek

Het eerste openbaar onderzoek vond plaats van 21 april 2018 tot 20 mei 2018.

Het tweede openbaar onderzoek vond plaats naar aanleiding van een administratieve lus

van 4 mei 2018 tot 2 juni 2018.

 

Naar aanleiding van het eerste openbaar onderzoek werden er 4 bezwaarschriften

ontvangen.

Naar aanleiding van het tweede openbaar onderzoek werden er 58 bezwaarschriften

ontvangen.

 

Juridische grond

Een vastgestelde rooilijn vervalt niet automatisch bij het intrekken van een aanvraagdossier. Dit gebeurt wel bij het weigeren van een aanvraag.

 

Argumentatie

Aangezien er geen voorwerp meer is waarbinnen de rooilijn noodzakelijk is, moet de rooilijn welke werd vastgesteld op  25 juni 2018 door de gemeenteraad, worden vernietigd door de gemeenteraad. Deze rooilijn werd vastgesteld volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 09/02/2018, opgemaakt door architectenbureau Feyaerts e.v.b.a. met plannr 001/001 genaamd

rooilijnplan (1). , met een gratis grondafstand van 338m².

Ook de gratis grondafstand van 338m2 wordt hiermee vernietigd.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

De gemeenteraad treedt het advies van de gemeentelijke

omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art 1 :

De Gemeenteraad beslist om de rooilijn te vernietigen, bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door de heer Niels Albert inzake bouwen 23 appartementen, aanleggen van een weg en afbreken van bestaande garages,

gelegen Eeuwfeestlaan 203, 2500 Lier volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 09/02/2018

opgemaakt door architectenbureau Feyaerts e.v.b.a. met plannr 001/001 genaamd

rooilijnplan (1).alsook de gratis grondafstand van 338m² te vernietigen.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

team omgeving

patrimonium

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Patrimonium

eventuele dossier van grondafstand klasseren

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

PRINCIPIËLE TOEKENNING NIEUWE STRAATNAAM SCHAARBROEK TER HOOGTE VAN VAKENDERVELD. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 30 november 2017 heeft Futurn een stedenbouwkundige aanvraag voor wegenis- en rioleringswerken ingediend voor de grond gelegen Bollaarstraat ZN ter hoogte van Vakenderveld.

 

De stedenbouwkundige aanvraag omvat de aanleg van een nieuwe verkeersweg. Daarom diende de gemeenteraad een besluit te nemen over de zaak van de wegen. De gemeenteraad heeft in de zitting van 23 april 2018 de rooilijn vastgesteld volgens plan met titel ‘rooilijnplan‘ dd. 09/01/2018, opgesteld door PS-survey, met kenmerk 06_899, tekeningnr. 007-5, kadastraal gekend als: Lier, 2° Afdeling, Sectie A, nr. 517 E.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in de zitting van 28 mei 2018 de stedenbouwkundige vergunning af te leveren aan de aanvrager.

 

Feiten en context

De stedenbouwkundige aanvraag voorziet de aanleg van een straat als secundaire

ontsluitingsweg in het RUP Bollaar. Er wordt een nieuwe straat aangelegd die vertrekt aan Vakenderveld naar de naast liggende grond.

Een nieuwe straatnaam dient toegekend. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Argumentatie

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Volgende straatnaam wordt voorgesteld;

 

Schaarbroek

Deze toponiem is voor het eerst terug te vinden omstreeks 1406 als enen beempt geh. scarebroec. 'Schaar’ verwijst vermoedelijk naar een eenheid van grond dat diende voor de hoeveelheid voedsel van één volwassen dier. Deze eenheid werd ook gebruikt voor het opbrengen van belastingen. ‘Broek’ verwijst dan weer naar een drassig laag gelegen land dat telkens door het wassen van nabijgelegen rivieren of beken onderloopt.

Bronnen: Holvoet L., Geschiedkundige toponymie van Lier, p. 146 en De Geïntegreerde Taalbank, Instituut voor de Nederlandse Taal online.

 

Het voorstel van de nieuwe straatnaam is 'Schaarbroek'.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de benaming 'Schaarbroek' voor de nieuwe straat die vertrekt ter hoogte van Vakenderveld naar de naast liggende grond principieel toe te kennen.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

dienst Omgeving

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Omgeving

starten openbaar onderzoek

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

BIJZONDER POLITIEREGLEMENT KERSTMARKT 2018. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Om de openbare orde en de veiligheid tijdens de verschillende kerstmarkten te kunnen garanderen moet er een bijzonder politiereglement worden goedgekeurd. 

 

De principes van het reglement van 2017 bleven behouden mits enkele aanpassingen als gevolg van de evaluatie van de vorige editie.

 

Volgend reglement werd opgemaakt :

 

Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten 2018

 

Art.1. Toepassingsgebied

 

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de kerstmarkten in Lier en Koningshooikt.

 

Art.2. Kerstmarktzone

 

De maximale kerstmarktzone in Lier wordt als volgt bepaald:

-Grote Markt

-Felix Timmermansplein

-Zimmerplein

-Eikelstraat

 

De maximale kerstmarktzone in Koningshooikt wordt als volgt bepaald:

Centrum Koningshooikt  - gans het Koningsplein

 

Art.3. Bijzonder nood- en interventieplan of veiligheidsdossier

 

De organisatie voorziet in een correcte en vlotte medewerking bij de opmaak van een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) of veiligheidsdossier voor de kerstmarkt.

Alle afspraken, die opgesteld werden in samenspraak met de organisator en hulpverleningsinstanties en opgenomen werden in het BNIP of veiligheidsdossier, moeten correct en consequent nageleefd worden.

 

Art.4. Communicatie

 

De organisatie zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bewoners van de kerstmarktzone en aanpalende straten op de hoogte zijn van het evenement en de specifieke gevolgen daaraan verbonden.

 

Art.5. Algemene exploitatievoorwaarden

 

Art.5.1. Openings- en sluitingsuren

 

De openingsuren van de kerstmarkt werden als volgt bepaald:

Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Eikelstraat

Vrijdag 14/12/2018 van 18.00 uur tot 23.00 uur ( stoppen met verkoop )23.30 uur ( sluiten kramen)

Zaterdag 15/12/2018 van 14.00 uur tot 23.00 uur ( stoppen met verkoop )23.30 uur (sluiten kramen)

Zondag 16/12/2018 van 14.00u tot 19.30 uur (stoppen met verkoop) 20.00 uur (sluiten kramen)

 

Koningshooikt

Zaterdag 22/12/2018 van 17.00 uur tot 23.30 uur (stoppen met verkoop) 24.00 uur (sluiten kramen)

 

De openingsuren van het vuurpleintje (Grote Markt) werden als volgt bepaald:

- vrijdag 7 dec: 18-23u

- zaterdag 8 dec: 10-22u

- zondag 9 dec: 10-20u

- 14 tot 16 dec: zelfde openingsuren als de kerstmarkt

- vrijdag 21 dec: 18-22u

- zaterdag 22 dec: 10-22u

- zondag 23 dec: 14-20u

- Vrijdag 28 dec: 18-22 u

- zaterdag 29 dec: 10-22 u

- zondag 30 dec: 14-20 u

 

De openingsuren moeten strikt nageleefd worden.

 

Art.5.2. Uitbouwen van de standplaats

 

Het bijplaatsen van parasols, reclamepanelen, koopwaar etc. aan en rondom de chalets of standplaatsen kan niet worden toegestaan in de kerstmarktzone.

 

Art.5.3. Afvalverwerking

 

Elke standhouder die voedingswaren en/of dranken aanbiedt, is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval (glas, papier/karton, rest en PMD) dat ontstaat als gevolg van zijn activiteiten en/of handelingen. Het is niet toegelaten afval achter te laten op het openbaar domein of rondom de chalets of standplaatsen. De stad Lier voorziet de nodige afvalrecipiënten op het terrein maar de standhouder draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn/haar afval in de afvalrecipiënten te deponeren.

De afvalrecipiënten worden opgesteld in een afgebakende afvalzone naast het Belfort voor de kerstmarkt in Lier en naast de kerk voor de kerstmarkt in Koningshooikt.

 

Art.5.4. Brandveiligheid

 

1) Elektriciteit

Het totale elektriciteitsverbruik is beperkt tot maximaal 3.000 Watt per tent of chalet (inclusief de voorziene binnenverlichting). Het gebruik van bijkomende elektrische apparaten die dit maximaal verbruik overstijgen is niet toegestaan.

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen op elektriciteit moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

Eventueel bemerkingen die na de controle door de brandweer gemaakt worden, moeten weggewerkt worden alvorens men gebruik kan maken van de volledige installatie en zijn verbruikers.

De stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken veroorzaakt door verkeerd gebruik van of onveilig apparatuur door de standhouders, noch voor kortsluitingen en/of het uitvallen van de stroom veroorzaakt door een elektriciteitsverbruik dat het beschikbare vermogen van 3.000 Watt per chalet overschrijdt.

 

2) Gas

Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten duidelijk aangeduid worden en gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

In de nabijheid van de gasinstallatie dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter. Deze blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn. Ze dienen goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar opgesteld te worden. De uitbater moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

-Voor ontspannen gas: de slang is oranje, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

-Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

 

3) Braden en bakken

Een bak-, braad- of frituurtoestel moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

In elke standplaats waar één of meerdere van deze toestellen gebruikt worden,  wordt een branddeken (minimum 1m op 1m) en een snelblusser (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN EN 3-7) voorzien. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter.

 

 

4) Ander gevaarlijk materiaal

In afwijking van artikel 187 van het algemeen politiereglement is het toegelaten om zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester sfeerverlichting (=kaarsen) te plaatsen in de kerstmarktzone, mits naleving van onderstaande voorwaarden.

 

Sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) op basis van verbranding moet op een vaste plaats worden opgesteld. De houders van de sfeerverlichting  (uitsluitend kaarsen) moeten zodanig opgesteld worden dat ze niet kunnen worden omgestoten. Ze moeten op voldoende afstand, minimaal 60 centimeter, van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van afgescheiden zijn dat brandgevaar wordt voorkomen. De ondergrond moet vrij zijn van brandbare materialen.

De sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) moet zodanig opgesteld of afgeschermd worden dat onopzettelijk contact van personen en in het bijzonder kinderen, met de houder of het vuur onmogelijk is. Sfeerverlichting op basis van verbranding mag alleszins niet worden opgesteld in de doorgang. Elke andere vorm van open vuur is niet toegelaten.

 

5) Controle

De organisator (Gilde Heren van Lier ( GHVL voor de kerstmarkt in Lier en de dorpsraad voor de kerstmarkt in Koningshooikt)  voert, bijgestaan door de brandweer, voor aanvang van de kerstmarkt op de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

 

Art.5.5. Verkoop van alcohol

Het is voor de standhouders verboden

-alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minzestienjarigen;

-sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minachttienjarigen.

De standhouders moeten bij twijfel nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, wel degelijk de vereiste leeftijd heeft bereikt. De koper kan dit bewijzen aan de hand van zijn identiteitskaart of een ander geldig document.

 

Art.5.6. Sanctionering

 

Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Door het aanvaarden van een standplaats en het betalen van de deelnamekosten verklaart de deelnemer zich akkoord met de bepalingen in dit reglement. Bij niet-naleving van één of meerdere bepalingen uit dit reglement of bij het niet naleven van verplichtingen opgelegd door wetten, decreten en besluiten (o.a. met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, hinderlijke praktijken en alle verordeningen van de stad Lier en in het bijzonder de toepasselijke politiereglementen), zal de kerststand ambtshalve door de politie gesloten worden, op kosten en risico van de overtreder. In voorkomend geval zal de persoon of vereniging aan wie de standplaats toegewezen werd, geen recht hebben op enige schadevergoeding. De bedragen betaald als vergoeding voor de standplaats zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de stad.

 

 

 

 

Art.5.7. Uitsluiting

 

De niet-naleving van de bepalingen in dit reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en volgende editie(s) van de kerstmarkt.

 

Art.5.8. Betwisting

 

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

Art.6. Afwijking terrasreglement

 

Vanaf 6/12/2018 t.e.m. 6/01/2019 wordt er in de volledige kerstzone in Lier (Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein, Eikelstraat) een afwijking op het terrasreglement toegestaan:

Tijdens deze periode is het toegestaan een tent of andere overkapping te voorzien op de oppervlakte van de vergunde winterterraszone:

Zimmerplein: diepte 4 meter

Eikelstraat: tot aan de goot

Grote Markt: winterterras = zomerterras

Grote Markt – tussen Florent Van Cauwenbergstraat en Antwerpsestraat: diepte 6 meter.

 

Voor de afwijking van het terrasreglement gelden volgende voorwaarden:

-Indien men een overkapping wenst te voorzien dient men dit ten laatste op  30/11/2018 te melden via economie@lier.be.

-Hierbij dient een  inplantingsplan met de afmetingen van de te plaatsen constructie eveneens te worden afgeleverd   via economie @lier.be.

Horecazaken in deze zone krijgen tijdens deze periode de toestemming om een tap te voorzien op hun terras. Tappen vanop het terras  wordt  op vrijdag 14 december en op zaterdag  15 december 2018 enkel toegestaan tot 23 u , analoog aan het stoppen met verkopen  van  dranken,  etenswaren  en kerstartikelen in de chalets en tenten  op de kerstmarkt .

Op het terras mag er geen muziek gespeeld worden, tenzij na uitdrukkelijke toelating van het CBS.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten 2018 goed te keuren, zoals hierna toegevoegd als bijlage.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

10

Dorpsraad Koningshooikt, Gilde Heren van Lier, organisatie vuurpleintje, Brandweer, noodplanning, cel mobiliteit, verkeersdienst LPL, ondernemen, milieu, handhaving

 

 

Bijlage:

 

Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten 2018

 

Art.1. Toepassingsgebied

 

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de kerstmarkten in Lier en Koningshooikt.

 

Art.2. Kerstmarktzone

 

De maximale kerstmarktzone in Lier wordt als volgt bepaald:

         Grote Markt

         Felix Timmermansplein

         Zimmerplein

         Eikelstraat

 

De maximale kerstmarktzone in Koningshooikt wordt als volgt bepaald:

Centrum Koningshooikt  - gans het Koningsplein

 

Art.3. Bijzonder nood- en interventieplan of veiligheidsdossier

 

De organisatie voorziet in een correcte en vlotte medewerking bij de opmaak van een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) of veiligheidsdossier voor de kerstmarkt.

Alle afspraken, die opgesteld werden in samenspraak met de organisator en hulpverleningsinstanties en opgenomen werden in het BNIP of veiligheidsdossier, moeten correct en consequent nageleefd worden.

 

Art.4. Communicatie

 

De organisatie zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bewoners van de kerstmarktzone en aanpalende straten op de hoogte zijn van het evenement en de specifieke gevolgen daaraan verbonden.

 

Art.5. Algemene exploitatievoorwaarden

 

Art.5.1. Openings- en sluitingsuren

 

De openingsuren van de kerstmarkt werden als volgt bepaald:

Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Eikelstraat

Vrijdag 14/12/2018 van 18.00 uur tot 23.00 uur ( stoppen met verkoop )23.30 uur ( sluiten kramen)

Zaterdag 15/12/2018 van 14.00 uur tot 23.00 uur ( stoppen met verkoop )23.30 uur (sluiten kramen)

Zondag 16/12/2018 van 14.00u tot 19.30 uur (stoppen met verkoop) 20.00 uur (sluiten kramen)

 

Koningshooikt

Zaterdag 22/12/2018 van 17.00 uur tot 23.30 uur (stoppen met verkoop) 24.00 uur (sluiten kramen)

 

De openingsuren van het vuurpleintje (Grote Markt) werden als volgt bepaald:

- vrijdag 7 dec: 18-23u

- zaterdag 8 dec: 10-22u

- zondag 9 dec: 10-20u

- 14 tot 16 dec: zelfde openingsuren als de kerstmarkt

- vrijdag 21 dec: 18-22u

- zaterdag 22 dec: 10-22u

- zondag 23 dec: 14-20u

- Vrijdag 28 dec: 18-22 u

- zaterdag 29 dec: 10-22 u

- zondag 30 dec: 14-20 u

 

De openingsuren moeten strikt nageleefd worden.

 

Art.5.2. Uitbouwen van de standplaats

 

Het bijplaatsen van parasols, reclamepanelen, koopwaar etc. aan en rondom de chalets of standplaatsen kan niet worden toegestaan in de kerstmarktzone.

 

Art.5.3. Afvalverwerking

 

Elke standhouder die voedingswaren en/of dranken aanbiedt, is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval (glas, papier/karton, rest en PMD) dat ontstaat als gevolg van zijn activiteiten en/of handelingen. Het is niet toegelaten afval achter te laten op het openbaar domein of rondom de chalets of standplaatsen. De stad Lier voorziet de nodige afvalrecipiënten op het terrein maar de standhouder draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn/haar afval in de afvalrecipiënten te deponeren.

De afvalrecipiënten worden opgesteld in een afgebakende afvalzone naast het Belfort.

 

Art.5.4. Brandveiligheid

 

1) Elektriciteit

Het totale elektriciteitsverbruik is beperkt tot maximaal 3.000 Watt per tent of chalet (inclusief de voorziene binnenverlichting). Het gebruik van bijkomende elektrische apparaten die dit maximaal verbruik overstijgen is niet toegestaan.

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen op elektriciteit moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

Eventueel bemerkingen die na de controle door de brandweer gemaakt worden, moeten weggewerkt worden alvorens men gebruik kan maken van de volledige installatie en zijn verbruikers.

De stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken veroorzaakt door verkeerd gebruik van of onveilig apparatuur door de standhouders, noch voor kortsluitingen en/of het uitvallen van de stroom veroorzaakt door een elektriciteitsverbruik dat het beschikbare vermogen van 3.000 Watt per chalet overschrijdt.

 

2) Gas

Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten duidelijk aangeduid worden en gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

In de nabijheid van de gasinstallatie dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter. Deze blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn. Ze dienen goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar opgesteld te worden. De uitbater moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

         Voor ontspannen gas: de slang is oranje, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

         Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

 

3) Braden en bakken

Een bak-, braad- of frituurtoestel moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

In elke standplaats waar één of meerdere van deze toestellen gebruikt worden,  wordt een branddeken (minimum 1m op 1m) en een snelblusser (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN EN 3-7) voorzien. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter.

 

4) Ander gevaarlijk materiaal

In afwijking van artikel 187 van het algemeen politiereglement is het toegelaten om zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester sfeerverlichting (=kaarsen) te plaatsen in de kerstmarktzone, mits naleving van onderstaande voorwaarden.

 

Sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) op basis van verbranding moet op een vaste plaats worden opgesteld. De houders van de sfeerverlichting  (uitsluitend kaarsen) moeten zodanig opgesteld worden dat ze niet kunnen worden omgestoten. Ze moeten op voldoende afstand, minimaal 60 centimeter, van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van afgescheiden zijn dat brandgevaar wordt voorkomen. De ondergrond moet vrij zijn van brandbare materialen.

De sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) moet zodanig opgesteld of afgeschermd worden dat onopzettelijk contact van personen en in het bijzonder kinderen, met de houder of het vuur onmogelijk is. Sfeerverlichting op basis van verbranding mag alleszins niet worden opgesteld in de doorgang. Elke andere vorm van verbranding (vb vuurkorven) is niet toegelaten.

 

5) Controle

De organisator  Gilde Heren van Lier ( GHVL )  voert, bijgestaan door de brandweer, voor aanvang van de kerstmarkt op de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

 

Art.5.5. Verkoop van alcohol

Het is voor de standhouders verboden

         alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minzestienjarigen;

         sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minachttienjarigen.

De standhouders moeten bij twijfel nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, wel degelijk de vereiste leeftijd heeft bereikt. De koper kan dit bewijzen aan de hand van zijn identiteitskaart of een ander geldig document.

 

Art.5.6. Sanctionering

 

Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Door het aanvaarden van een standplaats en het betalen van de deelnamekosten verklaart de deelnemer zich akkoord met de bepalingen in dit reglement. Bij niet-naleving van één of meerdere bepalingen uit dit reglement of bij het niet naleven van verplichtingen opgelegd door wetten, decreten en besluiten (o.a. met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, hinderlijke praktijken en alle verordeningen van de stad Lier en in het bijzonder de toepasselijke politiereglementen), zal de kerststand ambtshalve door de politie gesloten worden, op kosten en risico van de overtreder. In voorkomend geval zal de persoon of vereniging aan wie de standplaats toegewezen werd, geen recht hebben op enige schadevergoeding. De bedragen betaald als vergoeding voor de standplaats zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de stad.

 

Art.5.7. Uitsluiting

 

De niet-naleving van de bepalingen in dit reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en volgende editie(s) van de kerstmarkt.

 

Art.5.8. Betwisting

 

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

Art.6. Afwijking terrasreglement

 

Vanaf 6/12/2018 t.e.m. 6/01/2019 wordt er in de volledige kerstzone in Lier (Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein, Eikelstraat) een afwijking op het terrasreglement toegestaan:

Tijdens deze periode is het toegestaan een tent of andere overkapping te voorzien op de oppervlakte van de vergunde winterterraszone:

Zimmerplein: diepte 4 meter

Eikelstraat: tot aan de goot

Grote Markt: winterterras = zomerterras

Grote Markt – tussen Florent Van Cauwenbergstraat en Antwerpsestraat: diepte 6 meter.

 

Voor de afwijking van het terrasreglement gelden volgende voorwaarden:

-Indien men een overkapping wenst te voorzien dient men dit ten laatste op  30/11/2018 te melden via economie@lier.be.

-Hierbij dient een  inplantingsplan met de afmetingen van de te plaatsen constructie eveneens te worden afgeleverd   via economie @lier.be.

Horecazaken in deze zone krijgen tijdens deze periode de toestemming om een tap te voorzien op hun terras. Tappen vanop het terras  wordt  op vrijdag 14 december en op zaterdag  15 december 2018 enkel toegestaan tot 23 u , analoog aan het stoppen met verkopen  van  dranken,  etenswaren  en kerstartikelen in de chalets en tenten  op de kerstmarkt .

Op het terras mag er geen muziek gespeeld worden, tenzij na uitdrukkelijke toelating van het CBS.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

WIJZIGING AAN HET ARBEIDSREGLEMENT VAN STAD EN OCMW. BIJLAGE 14 GEBRUIK VAN ROLLEND MATERIEEL. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het besluit van de gemeenteraad dd 11.8.2003 houdende de goedkeuring van het arbeidsreglement, gewijzigd 19.5.2005, 19.12.2005, 20.3.2006, 25.6.2007, 15.12.2008 en 23.11.2009.

Het college dd 15.9.2009 nam kennis van het principe van fleetlogger systemen en ging akkoord met het principe

In de gemeenteraad van 28/06/2010 werd goedkeuring gehecht aan het lastenboek L1/10.026 voor de levering, plaatsing en implementatie van een track & trace systeem in 62 stadsvoertuigen. De kosten werden geraamd op 49.053,4 euro inclusief BTW, de aankoop werd voorzien volgens een onderhandelingsprocedure met bekendmaking.

Het college dd 21.12.2010 besliste de levering, plaatsing en implementatie van een track en trace systeem op stadsvoertuigen toe te wijzen aan de firma GEO solutions nv uit Kontich, voor een bedrag van 26.932,18 euro inclusief BTW en nam kennis van de abonnementskosten ten bedrage van 14,52 euro per voertuig en per maand of 10.802,88 euro inclusief BTW per jaar voor 62 voertuigen.

 

Feiten en context

In de gemeenteraad van 27.6.2011 werd de bijlage aan het arbeidsreglement van de stad goedgekeurd mbt de werkwijze en de verwerking van de gegevens van het fleetloggersysteem. Dit implementatie van het fleetloggersysteem werd indertijd ook gemeld aan de privacycommissie.

 

Fasering

30/5/2018Principe op het Mteam

11/6/2018Principe op het college

12/6/2018Opstart communicatietraject voor personeel

- conform wetgeving arbeidsreglement

- informatietraject qua effectieve implementatie

25/9/2018 BOC

3/10/2018agenderen voor de raden

16/10/2018Goedkeuring OCMW raad

22/10/2018Goedkeuring gemeenteraad

sept/okteffectieve implementatie  (afhankelijk van bestelling)

23/10/2018algemene communicatie personeelsblad enz -

incl gebruik door personeel nog eens opfrissen

individuele communicatie voor de betrokken personeelsleden

 

Adviezen

Protocol van akkoord van het BOC

Volgens de wetgeving op het arbeidsreglement werden de wijzigingen bekendgemaakt aan het personeel.  Er werden geen opmerkingen ingediend.

 

Juridische grond

Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen

De algemene verordening gegevensbescherming dd 27.4.2016 (GDPR) , die vanaf 25.5.2018 van toepassing is, schrapt de verplichte aangifte zoals voorzien in art. 17 van de wet van 8 december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens en zoals dit in 2010 plaatsvond bij de invoering van de fleetlogger. De verwerkingsverantwoordelijken en de verwerkers hebben de verplichting om en verwerkingsregister bij te houden en dienen een aantal gegevens betreffende de verrichte verwerkingen te vermelden.

 

 

Argumentatie

Fleetloggers zijn in 2011 op alle stadsvoertuigen geïnstalleerd. Door de samenwerking stad en OCMW dienen deze processen ook op elkaar te worden afgestemd en dienen bijgevolg ook de fleetloggers op de voertuigen van het OCMW geïnstalleerd te worden.

 

Een fleetlogger bestaat uit een carbox, die een gps module bevat. Wanneer een carbox in een voertuig wordt gemonteerd wordt via een gps module de locatie van het voertuig geregistreerd. Vervolgens worden deze gegevens via een gsm module doorgestuurd naar een centrale databank. Een gebruiker, die de nodige rechten bezit, kan dan in realtime consulteren waar het betreffende voertuig zich bevindt.

Geavanceerde carboxen worden zelfs gekoppeld aan een identificatiesleutel voor de bestuurder. Hiermee kan geconsulteerd worden waar een chauffeur zich bevindt.

Verdere mogelijkheden zijn o.a. overzicht op kaart, overzicht van de afgelegde km’s, vertrek en aankomsttijden en allerlei tripinformatie.

De installatie van dergelijk systeem in stadsvoertuigen bracht heel wat voordelen met zich mee:

- Verhoging van de veiligheid

- Kostenbesparend

- Betere beveiliging, minder kans op diefstal.

- Geprofessionaliseerde beleids- en managementinformatie

 

De modaliteiten aan het reglement werden geactualiseerd en uitgebreid voor alle voertuigen binnen de organisatie.

Daarnaast werd tevens de mogelijkheid tot het installeren van alcoholslot op voertuigen ingevoerd.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het arbeidsreglement goed.

 

Art. 2 :

Deze wijzigingen aan het arbeidsreglement treden in werking de dag na de goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Art. 3:

Het dossier wordt overgemaakt aan de inspectie sociale wetten.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 22 oktober 2018

 

INTERPELLATIES.

 

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (onafhankelijk) i.v.m. uitgaven volgende legislatuur

Vorige gemeenteraad heb ik geen antwoord gekregen op mijn interpellatie, daarom opnieuw deze vraag aan het CBS.

De volgende legislatuur gaan er veel investeringen plaats vinden en is er heel wat beloofd aan de burgers in de verkiezingsfolders. Graag had ik hierover duidelijkheid of die beloftes wel kunnen waar gemaakt worden.

Het volgende staat in de stijgers:  de turnhal aan het KTA, de sporthal aan het Atheneum, het inrichten van de hoge velden, het onderhoud en vernieuwingen van onze gebouwen zoals de Zimmertoren, de ontsluiting van de station buurt, een nieuw cultureel centrum, misschien nog kunstgras voor voetbalclub Koningshooikt en daar bovenop de 22 miljoen eu voor het vernieuwen van straten en dan ook niet vergeten de extra investeringen om de problemen met Ivarem op te lossen,  voor de vijfde keer het vernieuwen van de Capucijnenvest enz…

Graag had ik een uiteenzetting over hoe het CBS dit allemaal gaat betalen, rekening houden met het feit dat er heel wat inkomsten deze legislatuur binnen gekomen zijn, en er volgende legislatuur niet meer zullen zijn. En dan heb ik het over:

         De minder inkomsten die er zullen zijn door de vermindering van de Ivarem belasting die rechtstreeks naar de stadskas gaan.

         Geen 3 miljoen euro van het dividend van de Suez aandelen

         Geen 3 miljoen euro van de verkoop van de brandweerkazerne

         Meer dan een halvering van de retributies die vorige legislatuur ontvangen zijn

De volgende legislatuur zou financieel de moeilijkste worden, hoe kunnen deze beloften dan allemaal uitgevoerd worden?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts / schepen Anja De Wit:

Het is in Vlaanderen niet de gewoonte dat de verschillende partijprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen door de administraties worden nagerekend op hun haalbaarheid.

 

Het is nu aan de nieuw verkozen bestuursploeg om hun verkiezingsstandpunten te vertalen in een bestuursakkoord dat dan in een volgende fase moet vertaald worden in een nieuw meerjarenplan.

Daarbij is men gebonden aan de spelregels dewelke de decreetgever oplegt (onder andere inzake financiële evenwichtsvoorwaarden).

 

 

Interpellatie 2 : van Jan Hermans (Lier&Ko) i.v.m. toegankelijkheid nieuw stadsmuseum

Op de opening van het stadsmuseum deed ik de onaangename vaststelling dat dit openbare gebouw (nog steeds) niet voldoet aan de regels van toegankelijkheid: zeer specifiek zijn rolstoelgebruikers niet echt welkom. Nochtans vermeldt de website van Visit Lier van wel.

Bij nazicht van de verslagen van 2017 van de Lierse adviesraad voor  toegankelijkheid (LAT) (van 2018 zijn er geen gepubliceerd) bots ik op het verslag van de vergadering van de LAT dd.22.09.2017 (dus één jaar voor de opening van het museum).

De raad wordt daar door de schepen advies gevraagd over de “huidige schetsen en plannen” voor het nieuwe stadsmuseum. De LAT heeft een waslijst van 11 bemerkingen waarvan de meest in het oog springende de ontoegankelijkheid is van zaal 3 (bijna de helft van het museum). Dat is opmerkelijk omdat elke ontwerper toch op de hoogte moet zijn omtrent de regels van toegankelijkheid. De raad geeft op dat moment advies hoe één en ander kan worden opgelost.

Eén jaar later blijkt dat dit advies dode letter is gebleven: het museum is geopend en de rolstoelgebruiker werd aan zijn lot overgelaten.

Dit is anno 2018 een ontoelaatbare schande.

Daarenboven, hoe kan je middenstanders met een handelszaak motiveren als je als bestuur zelf het slechte voorbeeld geeft? Hoe ga je dit uitleggen aan zovelen die bij een verbouwing heel wat oppervlakte hebben prijsgegeven en financiële inspanningen hebben gedaan om te voldoen aan de regels van toegankelijkheid?

De vermoedelijke uitleg dat het budgettair niet voorzien was gaat niet op: het was gewoon zelfs niet in de initiële plannen voorzien!

En laat ons eerlijk zijn, voor andere zaken die fel gecontesteerd werden door andere adviesraden, was er trouwens wel geld. En laat ons niet vergeten dat één der redenen om het Timmermans – Opsomerhuis te verlaten, de niet toegankelijkheid was.

Mijn vragen aan het CBS:

         Hoe komt het dat dit advies van de LAT genegeerd werd?

         Hoe snel gaat het CBS zorgen dat het museum voldoet aan een aanvaardbare toegankelijkheid?

         Hoe gaat het CBS voorkomen dat dergelijke voorvallen zich herhalen?

 

Antwoord Schepen Rik Verwaest:

Collega Hermans,

 

Ik ga beginnen met u ten gronde gelijk te geven: een hedendaags museum moet volledig bereikbaar zijn, ook voor wie minder mobiel is. Het Stadsmuseum voldoet daar vandaag niet volledig aan. En daar moeten en zullen we iets aan doen: het is de bedoeling om de nodige middelen in te schrijven in de begroting om daar begin volgend jaar een functionele rolstoellift te installeren. In een ideaal scenario had ze er al gestaan. Zo heb ik het ook aan de LAT gesteld in 2017, toen we volop bezig waren de exacte indeling van de expositie uit te tekenen. Maar tijdens de effectieve opbouw bleek dat het niet evident was om die in te plannen nog voor de opening, onder meer door het laattijdige advies van erfgoed. Ook budgettair kwamen er een aantal onvoorziene meerkosten. Meerkosten die minder mobielen overigens ten goede kwamen, zoals het volledig opnieuw laten recht leggen van het parket in de tweede zaal. We zagen ons genoodzaakt deze investering naar begin ’19 te tillen. En uiteraard heb ik er alle begrip voor dat sommigen dat liever anders hadden gezien, want ik reken mijzelf daar ook bij.

 

Maar vervolgens ga ik nuanceren. Is de helft van ons Stadmuseum ontoegankelijk? Zijn rolstoelgebruikers daar aan hun lot overgelaten, zoals u met enige flair voor drama formuleert? Nee. U weet dat er een mobiele rolstoelramp staat, sinds de opening zelfs permanent. Een rolstoelgebruiker kan via deze ramp de laatste zaal ook bezoeken. Tientallen deden dit al sinds de opening. Dit vereist enige hulp, die onze suppoosten graag bieden. Is het ideaal? Nee. Maar het is tijdelijk. En het is het enige minpunt in een grote sprong voorwaarts voor de toegankelijkheid. Van de 11 opmerkingen die de LAT formuleerde hebben we er 9 kunnen oplossen.

 

En tenslotte ga ik u ongelijk geven. De verontwaardiging waarmee u hier de vraag stelt vind ik eerlijk gezegd een beetje gratuit. Het schijnt u te zijn ontgaan in de afgelopen 12 jaar dat u onafgebroken in deze raad zetelt dat we in datzelfde gebouw toen ook een museum openhielden. En al die tijd lag daar exact diezelfde ramp. Als u gaat gooien met termen als ‘ontoelaatbare schande’, dan mag u het evengoed een schande noemen dat u zes jaar aan de knoppen hebt gezeten en er helemaal niets aan deed. U weet dat ik geen fan ben van oude koeien uit de sloot te vissen, maar in dit geval wil ik u toch aan de wijze woorden van Alice Nahon herinneren en oproepen ook even in eigen hart te kijken, in dit geval even voor het interpelleren gaan.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019