Lier

Zitting van 27 november 2023

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

ONDERZOEK GELOOFSBRIEVEN, EEDAFLEGGING EN INSTALLATIE VAN EEN OPVOLGER ALS GEMEENTERAADSLID. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de zitting van 25 september 2023 nam de gemeenteraad kennis van het verval van het mandaat als gemeenteraadslid van mevrouw Nancy Dresen aangesteld als raadslid voor de lijst Vlaams Belang.

 

Feiten en context

Volgens de verkiezingsuitslag van 14 oktober 2018 zijn de heer Stuie Bollansée, de heer Freddy Smet, de heer Jeffrey Van Mieghem, mevrouw Stephania Dillen, de heer Bart Lachi en de heer Jan Merkx de eerste opvolgers. Zij hebben aangegeven dat zij het mandaat als gemeenteraadslid niet wensen op te nemen. Bijgevolg is mevrouw Emma Gils de eerste opvolger op dezelfde lijst als mevrouw Nancy Dresen. Mevrouw Emma Gils heeft verklaard haar mandaat als gemeenteraadslid te aanvaarden in de opvolging van mevrouw Nancy Dresen.

Uit onderzoek blijkt dat mevrouw Emma Gils voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art. 14

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van mevrouw Emma Gils, de opvolger van mevrouw Nancy Dresen, en stelt vast dat er geen onverenigbaarheden zijn.

 

Art 2 :

Mevrouw Emma Gils legt, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad de eed af, zoals bepaald bij artikel 6 § 3 van het decreet lokaal bestuur: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."

 

Art 3 :

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging en vervolgens wordt mevrouw Emma Gils als gemeenteraadslid geïnstalleerd.

 

Art 4 :

De gemeenteraad besliste de rangorde van de gemeenteraadsleden met ingang op 27 november 2023 als volgt vast te stellen:

  1. Callaerts Freddy
  2. Breugelmans Koen
  3. Taelman Marcel
  4. Andries Ivo
  5. Leyzen Sabine
  6. Verwaest Rik
  7. Pets Rik
  8. Wollants Bert
  9. Goris Annemie
  10. Wagner Christina
  11. Degirmenci Yahya
  12. Vanhove Katrien
  13. Caluwé Peter
  14. Coenen Stijn
  15. Claes Tom
  16. Suetens Thierry
  17. Van den Broeck Ann-Sofie
  18. Lambrechts Ilse
  19. Frans Dirk
  20. De Smedt Maurits
  21. Marrin Geert
  22. Van Campenhout Stéphanie
  23. Van den Plas Christel
  24. Tasdemir Tekin
  25. Franquet Marc
  26. De Keulenaer Marc
  27. Schwagten Charlotte
  28. Hermans Jan
  29. Van Eester Gert
  30. Lissens Ellen
  31. Van Gorp Jan
  32. Van Oosterwijck Luc
  33. Gils Emma

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. Merelstraat

Met de nakende oplevering van de appartementen van residentie Olivia aan de Paul Krugerstraat nemen de bezorgdheden in de buurt toe. Als buurtbewoner heb ik daar begrip voor.

 

Het grote aantal te betrekken appartementen van de nieuwe residentie zal heel wat nieuwe mobiliteitsbewegingen op gang brengen. Met name in de Merelstraat zijn de bewoners bezorgd om de toename van het gemotoriseerd verkeer in hun straat. Nu reeds moet deze straat veel sluipverkeer slikken. Het wegdek is hierdoor niet meer in goede staat.

 

In de buurt wonen veel gezinnen met kinderen en er wordt veel gespeeld, gekrijt, gelopen op de voetpaden van de Merel- en de Paul Krugerstraat. Het kan niet de bedoeling zijn dat de komst van nieuwe inwoners ten koste gaat aan een verlies van woonkwaliteit in de omliggende straten.

 

Hieruit volgen deze vragen:

 

        Is het stadsbestuur zich bewust van de terechte bezorgdheden die leven in deze buurt?

        Zal het stadsbestuur in overleg gaan met de buurt om zo actief aan de slag te gaan met hun bezorgdheden en naar oplossingen te zoeken?

        Welke acties werden reeds ondernomen om de verkeersdruk in de buurt te verminderen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De stad is op de hoogte van de bezorgdheden uit de buurt.

De buurt contacteerde ons hierover in september met als voorstel een enkelrichting in te voeren in de straat om de hoeveelheid aan- en afrijdend verkeer van de bewuste residentie te beperken. Dit voorstel werd door de stad positief geadviseerd. Daarna kwam het signaal dat er vanuit de buurt nog andere ideeën leven dan enkel het genoemde voorstel. Om die reden is er dan ook een overleg begin december gepland met de bewoners van de Merelstraat. Zo wordt getracht tot een gezamenlijk gedragen oplossing te komen. Deze maatregelen zullen dan ook zo snel mogelijk worden uitgevoerd, reeds voor de oplevering van de appartementen van residentie Olivia aan de Paul Krugerstraat (gepland in februari).

Nadien zal ook geëvalueerd worden of deze getroffen maatregels het gewenste effect hadden en zal dit eventueel bijgestuurd worden waar nodig.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. proefsleuven Werf-Volmolenstraat

Op de gemeenteraad van september hadden we het al uitgebreid over de plannen voor de heraanleg van de omgeving Werf-Volmolenstraat. Helaas belandde het het ganse project kort na die raad op de Griekse kalender en bleven de buurtbewoners diep teleurgesteld achter.

 

Toch flakkerde de hoop bij sommigen toch weer wat op toen er een brief in de bus viel dat er een proefsleuvenonderzoek in de wijk zou plaatsvinden, in de periode tussen 30 oktober en 10 december. Onterecht, zo bleek al snel, de eigenlijke heraanleg blijft wel degelijk iets voor ergens diep in de volgende legislatuur, maar er gingen inderdaad schuppen in de grond.

 

Met resultaat, de straten lagen er al niet al te best bij, maar zijn nu helemaal herschapen tot een hindernissenparcours daar waar de mannen met de schup gepasseerd zijn. Geen goed nieuws, wetende dat de heraanleg nog jaren op zich gaat laten wachten.

Ook waren foorkramers en bezoekers niet echt gelukkig met de timing, gezien de Volmolenstraat als verbinding tussen de verschillende pleinen fungeerde tijdens de afgelopen novemberfoor en de doorgang op sommige momenten alles behalve evident was.

 

Ik heb hierover volgende vragen:

        Vanwaar de beslissing om alproefsleuven te graven op een moment dat de heraanleg nog niet concreet ingepland is?

        Is het stadsbestuur van plan om iets te doen aan de toestand van de wegenis in de wijk na de uitvoering van de proefsleuven?

        Waarom werd er in de timing blijkbaar geen rekening gehouden met de novemberfoor?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Deze proefsleuven hebben als doel om alle nutsleidingen en bestaande riolering in kaart te brengen. Gezien de zeer smalle straten (vnl. Bril, Kattenstraat, Volmolenstraat) is de exacte ligging hiervan bepalend voor een correct ontwerp. Er moet immers voorzien worden in een gescheiden stelsel, dus 2 buizen naast elkaar, tussen alle andere kabels en leidingen.

 

Het studiebureau zal op basis van dit vooronderzoek het rioleringsontwerp technisch verder moeten uitwerken. Dit wordt geen sinecure en vraagt het nodige onderzoek. Vandaar het belang om dit tijdig te doen. Momenteel wordt gestreefd naar een uitvoering in 2026 terwijl de studie blijft verder lopen.

 

Het noodzakelijk verplaatsen van sommige nutsleidingen voorafgaand aan de rioleringswerken vraagt ook bij de nutsmaatschappijen de nodige tijd. Ook hier dus de noodzaak om ruim op voorhand te signaleren.

 

        Is het stadsbestuur van plan om iets te doen aan de toestand van de wegenis in de wijk na de uitvoering van de proefsleuven?

 

Tijdens het graven van de proefsleuven viel er inderdaad overvloedige regen. In combinatie met een hoge grondwaterstand was het dichten en verdichten van de sleuven niet makkelijk en zijn inderdaad lokale zettingen te verwachten in de Bril, Kattenstraat en Kloosterstraat. Na deze zettingen kunnen lokaal herstellingen van deze herstelling nodig zijn. Er wordt een rondgang gepland in december om dit in kaart te brengen en aan te pakken.

 

        Waarom werd er in de timing blijkbaar geen rekening gehouden met de novemberfoor?

 

Er werd wel degelijk rekening gehouden met de foor in de planning. De Volmolenstraat werd ontzien in de periode van de foor. In Bril/Kattenstraat/Kloosterstraat kon gewerkt worden zonder de passage voor de foor in de Volmolenstraat te hinderen. De aannemer legde de Volmolenstraat open zonder vergunning en tegen de afspraken in.  Hij werd na vaststelling onmiddellijk aangemaand om deze sleuven dicht te leggen, wat gebeurde op 16 november om slotweekend foor niet te hinderen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 23 OKTOBER 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 23 oktober 2023.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 23 oktober 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

GEMEENTERAADSCOMMISSIE - WIJZIGING. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 4 januari 2019 werd de gemeenteraad geïnstalleerd.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 oktober 2020 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2020 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2022 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbeslissing van 28 november 2022 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbeslissing van 25 september 2023 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadsbeslissing van 23 oktober 2023 over de wijziging van de samenstelling van de gemeenteraadscommissies

 

Feiten en context

Mevr. Gils is vanaf 27 november 2023 gemeenteraadslid. Zij zal in de onderstaande commissies zetelen:

        wijkwerking, participatie, wonen, patrimonium, tewerkstelling, onroerend erfgoed

        sociale zaken, welzijn, kinderopvang, gezin, senioren, personen met een beperking, integratie

Hierdoor wijzigen de gemeenteraadscommissies.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de wijziging in de samenstelling van de gemeenteraadscommissies.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

STUDIEOPDRACHT VOOR HERONTWIKKELING VAN DE OMGEVING ROND DE SINT-GUMMARUSKERK VIA DE PROCEDURE VAN DE OPEN OPROEP VAN TEAM VLAAMSE BOUWMEESTER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Volgens de fasering m.b.t. de meerjarenpremieovereenkomst voor restauratie en ontsluiting van de Sint-Gummarussite, wordt het einde van de heraanleg werken van de omgeving rond de kerk voorzien in 2029.  

In het projectgebied bevinden zich het plein ten zuiden van de kerk (Kardinaal Mercierplein), een gedeelte van de Deensestraat, de straat ten noorden van de kerk (Heilige Geeststraat) en de Rechtestraat, die op vlak van waterafvoer de link vormt met de Binnennete (regenwaterbuffer voor de binnenstad) en geografisch de link met de historische Grote Markt.

 

Voor opstart en toewijzing van de studieopdracht voor de riolerings- en wegeniswerken is momenteel een budget voorzien van 114.534,00 EUR in de meerjarenbegroting. Dit bedrag is gebaseerd op een ruwe raming van de riolerings- en wegeniswerken, incl. de vernieuwing van de aanstraling van de Sint-Gummaruskerk, waarbij standaard KVIV percentages voor het ereloon werden gehanteerd.

 

Gezien de cruciale rol van de omgeving van de Sint-Gummaruskerk binnen het historische stadscentrum op velerlei vlakken (riolering, waterstructuur, mobiliteit, toerisme, cultuur,…) dient extra aandacht besteed te worden aan de selectie van het ontwerpbureau, waarbij bij voorkeur een team van ontwerpers wordt aangesteld met aanzienlijke expertise in alle aspecten van de ontwerpopdracht.

 

Volgende onderwerpen dienen zeker aan bod te komen in de ontwerpopdracht :

  1. Aanleg gescheiden riolering en wegenis + alle relevante voorstudies en coördinatie met nutsmaatschappijen
  2. Archeologische studies en onderzoek
  3. Onderzoek naar maximale ontharding en noodzakelijke buffering en infiltratie van regenwater
  4. Ontwerp van een kwalitatief hoogwaardige groene omgeving rondom de kerk (belevingsplein) met onderzoek naar de mogelijkheid tot integratie van historische waterstructuren en de verbinding met omliggende groen/blauwe zones
  5. Onderzoek en ontwerp van een nieuwe lichtaanstraling van de Sint-Gummaruskerk (kerkschip en toren)
  6. Onderzoek naar mogelijkheid tot realisatie van een BEO veld aan de zuid-zijde van de Sint-Gummaruskerk
  7. Onderzoek naar mogelijkheden om kunst te integreren binnen het totaalontwerp van de omgeving rond de kerk

 

Ook toetsing van alle deelaspecten van het ontwerp aan bestaande studies en beheersplannen is noodzakelijk.

 

Gezien de complexiteit van de vraagstelling van het totaalproject werd informatie ingewonnen bij het Team Vlaams Bouwmeester (TVB), die publieke opdrachtgevers begeleiden en adviseren met het doel de kwaliteit van projecten te verhogen en zelf actief bijdragen aan visievorming over architectuur, stedenbouw en landschap.

Via een open oproep voert het TVB half-jaarlijks de (Europese) aanbesteding voor de ontwerpopdrachten rond een aantal ambitieuze, meestal complexere projecten. De Open Oproep is tot op heden nog steeds een unieke en vernieuwende manier van selecteren en onderhandelen. De opmaakgunningscriteria van een projectdefinitie, waarmee vervolgens niet één maar verschillende ontwerpteams aan de slag gaan, hun reflectie op de opdracht en de daaropvolgende discussie, helpen de publieke opdrachtgever om een gewogen keuze te maken voor de ontwerper die zijn voorkeur wegdraagt.

 

De open oproep wordt gevoerd volgens volgend stappenplan :

 

  1. De opdrachtgever contacteert het TVB om samen te werken.
  2. Het TVB stelt samen met de opdrachtgever noden en ambities scherp.
  3. Er wordt een traject uitgestippeld: timing, budget, expertises, …
  4. Het TVB staat de opdrachtgever bij met de opmaak van de projectdefinitie.
  5. Het TVB lanceert de opdracht via E-procurement (tweemaal/ jaar).
  6. Ontwerpteams kandideren met een portfolio en een korte motivatietekst.
  7. Het TVB maakt een preselectie van tien teams waarvan de opdrachtgever er gemiddeld vijf weerhoudt.
  8. De opdrachtgever organiseert twee site bezoeken om de geselecteerde teams te briefen.
  9. Na 3 tot 5 maanden dienen de teams hun offertes in. De teams ontvangen hiervoor een financiële vergoeding
  10. De teams presenteren hun voorstel en beantwoorden vragen van de jury (opdrachtgever, TVB, extern deskundige, …).
  11. De jury evalueert de offertes en kiest een winnend team. De opdrachtgever gunt de opdracht aan dit team.

 

De publicatie van de eerstvolgende open oproep is gepland in januari 2024. Een volgende realistische timing werd uitgewerkt voor het verloop van de procedure.

 

Timing

Januari 2024

Publicatie opdracht

April 2024

Selectie kandidaten

Mei 2024

Eerste briefing

Juni 2024

Tweede briefing

Oktober 2024

Indienen offertes

Oktober 2024

Jury

Februari 2025

start uitvoeringsperiode

September 2025

Oplevering toekomstvisie

 

Voor de publicatie van de open oproep dient de gemeenteraad aan het Team Vlaams Bouwmeester een mandaat te geven en een samenwerkingsprotocol goed te keuren waarin de ontwerpopdracht en de procedure beschreven staat.

 

 

Mandaat voor deelname aan de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester

door gemeenteraad Lier voor de volledige studieopdracht voor herontwikkeling van de omgeving rond de Sint-Gummaruskerk te Lier.

 

ARTIKEL 1

De stad Lier mandateert de Vlaams bouwmeester om de opdracht voor de volledige studieopdracht voor herontwikkeling van de omgeving rond de Sint-Gummaruskerk te Lier op te nemen in de procedure van de “Open Oproep” dewelke zal worden uitgeschreven door de Vlaams bouwmeester.

 

ARTIKEL 2

De stad Lier verklaart zich akkoord met de principes en voorwaarden van de Open Oproep, zoals deze door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd op 22 juni 2018.

 

ARTIKEL 3

Door deel te nemen aan de procedure van de “open oproep” verklaart de stad Lier zich akkoord met:

3.1 het reglement van de open oproep (in bijlage)

3.2 een raming van 4.335.000,-euro (excl.btw)

3.3 volgende vergoeding:

        Opmaak toekomstvisie publieke ruimte: 30.000,-euro (excl. Btw)

        Studieopdracht inrichting publieke ruimte: honorariumvork 8% - 10% (Deze percentages worden toegepast op het totaal investeringsbedrag van het aandeel omgevingsaanleg)

3.4 het modelbestek (inclusief de overeenkomst) van de Vlaams bouwmeester (in bijlage)

 

ARTIKEL 4

De stad Lier zal het ontwerpend onderzoek van de kandidaten (tussen 3 en 5 met als geraamd aantal 4) vergoeden.

Deze vergoeding is bepaald op 7.500,- euro excl. btw per ontwerper. De gunningscommissie zal de offertes op hun geldigheid onderzoeken. De opdrachtgever staat in voor de betaling van de geldige offertes.

 

ARTIKEL 5

De stad Lier zal een gunningscommissie samenstellen bestaande uit: de Vlaams bouwmeester (voorzitter), drie of vier vertegenwoordigers van de stad Lier en één externe deskundige, voorgedragen door Vlaams Bouwmeester. De vergoeding voor deze externe deskundige bedraagt 375 euro excl. btw per half dagdeel (zie reglement) en is ten laste van de stad Lier. Het gaat om gemiddeld 8 vacaties, met en geraamd maximum van 10 vacaties. Definitieve afspraken worden hierover gemaakt met de extern deskundige.


Lier, 27 november 2023.

De algemeen directeur             De burgemeester

Katrijn Bosschaerts        Rik Verwaest

 

 

 

 

Samenwerkingsprotocol voor het vastleggen van de afspraken tussen de stad Lier en de Vlaamse Bouwmeester voor de gunning van de volledige

studieopdracht voor herontwikkeling van de omgeving rond de Sint-Gummaruskerk te Lier via de procedure van de Open Oproep.

 

1. De partijen

1.1. De opdrachtgever

De stad Lier, vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreedt Mevr. Katrijn Bosschaerts, algemeen directeur en de heer Rik Verwaest, burgemeester.

Deze partij, hierna ‘opdrachtgever’ genoemd, heeft volgend administratief adres:

Paradeplein 2, bus 1, 2500 Lier.

De opdrachtgever machtigt de bevoegde ambtenaar Bert Somers om als leidend ambtenaar in zijn naam op te treden.

 

1.2. De Vlaamse Bouwmeester

De Vlaamse Bouwmeester, Erik Wieërs. Deze partij, hierna Vlaams Bouwmeester genoemd, heeft volgend administratief adres: Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88 bus 10, 1000 Brussel.

 

2. De studieopdracht

2.1. Het voorwerp van de studieopdracht

Het voorwerp van de studieopdracht betreft de herontwikkeling van de omgeving rond de Sint-

Gummaruskerk te Lier. Deze opdracht betreft een vast deel (opmaak toekomstvisie publieke ruimte en studieopdracht voor de inrichting van de publieke ruimte inclusief onderbouw) en een voorwaardelijk deel (studieopdracht voor de inrichting van de publieke ruimte inclusief onderbouw voor de Berlaarsestraat tussen het Kardinaal Mercierplein en de Arthur Vanderpoortenlaan).

 

2.2. Kenmerken en randvoorwaarden

Eigendomsstatuut: De projectzone voor de toekomstvisite is in eigendom van de stad Lier en enkele andere publieke organisaties. De projectzone voor de studieopdracht voor de omgevingsaanleg zijn in volle eigendom van de stad Lier (openbaar domein) en de Kerkfabriek (t.h.v. Kardinaal Mercierplein 9).

 

Geraamd investeringsbedrag van de werken: 4.335.000 euro excl. btw

Financiering studieopdracht: Actienummer 01/04/SAP/01/40

 

2.3. De projectomschrijving

Het stadsbestuur van Lier wil de omgeving rond de Sint-Gummaruskerk, in het historische centrum van de stad ten oosten van de Binnennete, vernieuwen, zodat de rijke geschiedenis van deze plek tot uiting komt. Een beheersplannen voor de omliggende stadsgezichten Rechtestraat (4/6/2021), Jezuïetenklooster (15/12/2021) en de Kloosterstraat en omgeving (28/11/2019), een archeologisch vooronderzoek Sint-Gummaruskerk door Monument Vandekerckhove (18/10/2021-17/2/2022), de herbestemming van het Heilige Geestgebouw en een onderzoek way finding, bieden hiervoor een eerste kader. Het is hun ambitie om de omgeving op maat van de voetganger te brengen, opdat er een goede connectie ontstaat tussen de verschillende culturele gebouwen en gemeenschapsfuncties rondom de kerk, zoals de bibliotheek, de podiumacademie (muziek, woord en dans), de kwekerij (co-working, events), de Jezuïtenkerk (concerten, toneel en dansvoorstellingen) en de Colibrant (vergaderlokalen, horeca en events).

 

De publieke ruimte is vandaag vooral gericht op wagens en is soms onduidelijk vormgegeven. Qua

materiaalgebruik is er weinig samenhang te vinden en kwalitatieve verblijfsruimte ontbreekt. Rond de kerk staan er enkele majestueuze bomen die zeker moeten behouden worden.

 

De opdracht betreft de opmaak van een toekomstvisie op de publieke ruimte van het gebied rond de Sint-Gummaruskerk en de opmaak van een inrichtingsplan voor publieke ruimte inclusief de onderbouw van de Rechtestraat, Heilige-Geeststraat, Deensestraat, Berlaarsestraat tot met het Kardinaal Mercierplein en een lichtstudie voor de exterieure belichting van de kerk. De studieopdracht voor het inrichtingsplan van de Berlaarsestraat tussen het Kardinaal Mercierplein en de Arthur Vanderpoortenlaan is een voorwaardelijk deel van deze opdracht.

 

De toekomstvisie gaat opzoek naar kansen voor trage verbindingen naar achtergelegen plekken zoals de binnentuin en terrassen van de bibliotheek, historische vlieten, de binnentuin van het Heilige Geestgebouw, de binnentuin van het Zwartzusterklooster, de verbinding van de podiumacademie met de beeldacademie via de normaalschoolsite, … De visie moet tegelijk de verblijfskwaliteit verhogen, ruimte voor water bieden en een veilige mobiliteitsafwikkeling voor de buurt concipiëren. De mobiliteitssituatie van de hoofdas (Rechtestraat - Berlaarsestraat) blijft in hoofdlijnen zoals ze is. Deze van het Kardinaal Mercierplein is te onderzoeken en opnieuw vorm te geven.

De Sint-Gummaruskerk wordt vernieuwd met behoud van haar liturgische, spirituele en museale functie aangevuld met concert- en tentoonstellingsruimte. Het Heilige Geest gebouw wordt het Huis van het Kind, een vrij infopunt over het sociaal verhaal van Lier en kleine horeca. De publieke ruimte rondom deze gebouwen moet onder andere hierop afgestemd worden.

 

De Sint-Gummaruskerk, ook wel de Grote Kerk genoemd, is gewijd aan Gummarus, de patroonheilige van Lier. De imposante kerk huist één van de oudste en waardevolste glasramen uit de 15de eeuw en tal van relieken. De kerk is van groot belang in de geschiedenis van Lier en om de kerk te kunnen behouden en blijven gebruiken, wordt de kerk van eind 2021 tot 2029 in fases gerenoveerd. Tot 1800 bevond het kerkhof zich rondom de kerk. Archeologisch vooronderzoek in 2021-2022 wees uit dat ten noorden van de kerk het kerkhof zeer hoog bewaard is. Op een diepte van -50 cm werd een eerste skeletniveau geregistreerd. De skeletten lagen zeer dicht op elkaar en er is slecht centimeters grond aanwezig tussen de begravingen.

De ontwerper moet hiermee bewust omgaan en opnemen in het ontwerp. Een archeoloog in het team kan hiervoor een grote meerwaarde zijn. De nieuwe omgevingsaanleg zou klaar moeten zijn voor het einde van de renovatie van de kerk.

 

De opdrachtgever wil verantwoordelijk omgaan met de beschikbare ruimte, energie en materialen.

Hierbij denkt de stad Lier bijvoorbeeld aan: het hergebruik van de kasseien, nieuwe of hergebruikte materialen die later eenvoudig vervangen of hersteld kunnen worden, bestaande groenzones zo veel mogelijk onverhard houden en bijkomend vergroenen, behoud van de bomen, fietsenstallingen voorzien, parkeerplaatsen zo organiseren dat ze op termijn een andere invulling kunnen krijgen, ... Het regenwater dat op de enorme dakoppervlakte van de Sint-Gummaruskerk valt, stroomt nu rechtstreeks naar de riolering. De integratie van regenwaterputten en vertraagde regenwaterinfiltratie dienen meegenomen te worden in de visie- en inrichtingsplannen. De kerk is ook voorzien om in de toekomst om te schakelen van gas naar een meer duurzame energiebron, hiervoor moeten de kansen voor het winnen van geothermische energie onderzocht en geïmplementeerd worden.

 

Er wordt van de opdrachtnemer verwacht om samen met de stad Lier in gesprek te gaan met de

verschillende stakeholders en hun input te gebruiken om de toekomstvisie te voeden. Deze visie moet op een informatieve en wervende manier verbeeld worden zodat de stad de Lierenaars hierover kan informeren.

 

Kortom, enkele accenten die de opdrachtgever wenst te leggen:

- Het moet een bovenlokaal aantrekkelijke plek worden voor zowel de Lierenaars als voor de
  bezoekers van de stad.

- De omgevingsaanleg moet de verbinding tussen de verschillende functies en gebruikers
  stimuleren.

- Er dient rekening gehouden worden met mogelijke archeologische vondsten in de
   ondergrond.

- Duurzame mobiliteit dient aangemoedigd te worden.

- Er dient verantwoordelijk omgegaan te worden met ruimte, water en energie.

 

Voor deze opdracht is het stadbestuur van Lier opzoek naar een ontwerpteam met ervaring in het

ontwerpen van een klimaat robuuste publieke ruimte in een stedelijke context. Het team bestaat

minstens uit een stedenbouwkundige, een ingenieur infrastructuur, technieken en rioleringswerken, en kan zich versterken met onder meer een archeoloog en een deskundige inzake gebouwbelichting.

Het ontwerp komt tot stand in nauw overleg met de stad Lier en haar partners.

 

2.4. Inbegrepen in de opdracht

- Volledige studieopdracht voor de opmaak van een toekomstvisie publieke ruimte: opmaak
   verbeeldende toekomstvisie, aanwezigheid bij eventueel participatietraject en aanleveren
   beeldmateriaal, ...

- Volledige studieopdracht voor de opmaak en realisatie van een uitvoeringsproject van de
  omgevingsaanleg voor het vast en voorwaardelijk deel: inrichtingsplannen voor de boven- en
  onderbouw, financieel technische studies, belichtingsstudie kerk, aanwezigheid bij eventueel
  participatietraject en aanleveren beeldmateriaal, aanstellen landmeter voor opmeting,
  procesbegeleiding en uitvoering, ...

 

2.5. Niet inbegrepen in de opdracht

Organisatie van participatietraject, sonderingen, veiligheidscoördinatie, archeologisch vooronderzoek, mer-deskundigen, bodemonderzoek, …

 

3. De taak van de opdrachtgever

De opdrachtgever treedt op als aanbestedende overheid en brengt alle gegevens samen voor de

aankondiging van de opdracht en voor het projectdossier. De opdrachtgever legt hiervoor de nodige contacten met de betrokken partijen zoals het personeel, de gebruikers, de bezoekers, de buren, de betrokken overheden en private partijen. In geval van beschermde monumenten waarbij de opdrachtgever een beroep wil doen op de renovatiepremieregelgeving, zal de opdrachtgever ook zijn medewerking verlenen bij de controle van de kandidaten op de wettelijke vereisten.

De opdrachtgever maakt steeds gebruik van de modeldocumenten die aangeleverd worden door het Team Vlaams Bouwmeester, zoals het bestek, de overeenkomsten, het selectieverslag en het verslag van gunningsbeslissing.

 

3.1. Het aanstellen van de projectregisseur

Voor de organisatie en de communicatie van het hele proces stelt de opdrachtgever een

projectregisseur aan. Deze taak wordt ofwel intern, binnen de organisatie, ofwel extern toegekend. De projectregie is gericht op de verwezenlijking van de ambities van de opdrachtgever. De projectregisseur is verantwoordelijk voor het proces. Die is het aanspreekpunt, organiseert de samenwerking tussen alle betrokken partijen en draagt zorg voor de coördinatie van de volledige administratieve procedure. Die vormt in dit verband de link tussen de opdrachtgever en de betrokken partijen. Het is essentieel dat die er als een bemiddelaar/ facilitator op toeziet dat alle partijen tijdig betrokken worden bij het project, maar ook tijdig al hun opmerkingen geven en daar later niet op terugkomen. De projectregisseur is ook een aanjager. Diens ultieme opdracht is het doen slagen van het proces binnen de voorgestelde termijn.

De projectregisseur is niet de vertegenwoordiger van de opdrachtgever bij de opvolging en uitvoering van het project.

Voorbeelden van taken:

- het vormen van coalities om de opdracht te laten slagen

- het correct betrekken van de stakeholders/administraties

- het aanstellen van de nodige deskundigen

- de coördinatie en opvolging van aanverwante studies

- de communicatie over het dossier

- het opstellen van het bestek1

- de organisatie en coördinatie van de participatietrajecten

- de samenstelling van het projectdossier1

- het afsluiten en opvolgen van de overeenkomst met de externe deskundige1

- de organisatie van de briefings en terreinbezoeken ter attentie van de ontwerpers

- het opstellen van het verslag van de briefings

- het opstellen van het verslag van de gunningsbeslissing1

- de contractonderhandelingen en contractsluiting met de voorkeursbieder1

 

Voor deze opdracht stelt de opdrachtgever Bert Somers aan als projectregisseur, met volgende

gegevens: Bert Somers, deskundige infrastructuur, Paradeplein 2 bus 1 - 2500 Lier, tel. 03 8000 370 – gsm 0471 88 30 97 – bert.somers@lier.be. De projectregisseur is tevens het contactpunt voor alle communicatie.

 

3.2. Het aanstellen van een externe deskundige

Voor de beoordeling van de offertes laat de opdrachtgever zich bijstaan door een externe deskundige.

Deze deskundige behoort niet tot de organisatie van de opdrachtgever en wordt voorgedragen door de Vlaamse Bouwmeester. Indien gewenst kan de deskundige ook advies verlenen bij de op te stellen projectdefinitie en/of zorgen voor de kwaliteitsopvolging na de toewijzing van de opdracht aan de ontwerper. Diens opdracht wordt vastgelegd in een overeenkomst2 die de opdrachtgever afsluit met de externe deskundige. Voor de vergoeding van de externe deskundige wordt 375 euro excl. btw per half dagdeel gehanteerd als richtwaarde.

 

3.3. Andere deskundigheden

De opdrachtgever stelt een deskundige aan voor het uitvoeren van

- een grondonderzoek

- een archeologisch vooronderzoek

 

4. De taak van het Team Vlaams Bouwmeester

De projectcoördinator van het Team Vlaams Bouwmeester zorgt voor de algemene coördinatie van de Open Oproep. Die bezorgt alle modeldocumenten voor de opmaak van het bestek, de overeenkomsten, het selectieverslag en het verslag van de gunningsbeslissing, en ondersteunt de opdrachtgever bij het opstellen ervan. De projectcoördinator waakt over het goede verloop van de Open Oproep en het juiste gebruik van de modeldocumenten. Wijzigingen aan deze modellen moeten daarom steeds voorafgaandelijk goedgekeurd worden door de projectcoördinator. Die zorgt ook voor de bekendmaking van de opdracht, de verwerking van de kandidaturen, de organisatie van het selectie- en het gunningsoverleg en ondersteunt de opdrachtgever bij de organisatie van de briefings en bij de communicatie van de resultaten.

 

5. De geselecteerden

Na de bekendmaking van de opdracht kunnen ontwerpteams uit binnen- en buitenland zich kandidaat stellen. Zij dienen daarvoor hun kandidatuur in bij de Vlaamse Bouwmeester. Voor elk project stelt de Vlaamse Bouwmeester een shortlist op met kandidaat-ontwerpers, waaruit de opdrachtgever, na ruim beraad, minimum drie ontwerpteams selecteert die uitgenodigd worden om ontwerpend onderzoek uit te voeren en een offerte in te dienen.

Voor deze opgave selecteert de opdrachtgever 4 kandidaten die uitgenodigd worden om een beperkte studieopdracht uit te voeren.

 

 

6. Door de inschrijvers in te leveren stukken

Nota van maximum 10 pagina’s recto A3 als eerste reflectie op de opdracht met volgende inhoud:

- Visie op de opdracht in tekst en met schema’s en concepten (analyse van de opdracht, visie
  op klimaat, duurzaamheid, erfgoed, mobiliteit, gebruik, maatschappelijk, …)

- Inrichtingsprincipes en/of referenties van voorbeeldprojecten (met vermelding van de
  auteur) waaruit afgeleid kan worden welke visie of beeldkwaliteit de ontwerper voor ogen
  heeft

- Visie op het proces van de opmaak van de toekomstvisie publieke ruimte (plan van aanpak,
  methodiek of strategie om met het geheel van de inhoud aan de slag te gaan, hoe de
  inschrijver de opdracht organiseert en de relatie met de opdrachtgever en relevante
  actoren, …)

- De specifieke inzet en rolverdeling binnen het multidisciplinair ontwerpteam voor de
  verschillende expertises en/of deeltaken

- Globale raming van de projectkost voor de inrichting publieke ruimte met onderbouw: de
  globale raming bestaat uit een m²-prijs per type-aanleg voor het volledige pakket en in
  functie van het afwerkingsniveau (vb. ontharding, pleinverharding, waterdoorlatende
  verharding, groenzone, meubilair, …). Dit criterium moet een beoordeling van de financiële
  geloofwaardigheid en haalbaarheid van het ingediende schetsontwerp t.o.v. het
  vooropgestelde uitvoeringsbudget mogelijk maken.

7. Indicatieve timing van de Open Oproep

- Bekendmaking van de opgave: Januari 2024

- Selectie van de ontwerpers: April 2024

- Eerste briefing van de ontwerpers: Mei 2024

- Tweede briefing van de ontwerpers: Juni 2024

- Indienen van de offerten met de ontwerpvoorstellen: Oktober 2024

- Presentatie aan de gunningscommissie: Oktober 2024

- Start van de contractuele uitvoeringsperiode: Februari 2025

- Oplevering van de toekomstvisie: September 2025

- Oplevering van de omgeving- en rioleringswerken: 2027

8. Kosten en vergoedingen

8.1. Ondersteuning door het Team Vlaams Bouwmeester

De tijdsbesteding door de projectverantwoordelijke van het Team Vlaams Bouwmeester bedraagt

gemiddeld 40 halve dagdelen. De ondersteuning door het Team Vlaams Bouwmeester wordt niet in

rekening gebracht. Het Team draagt ook de kosten die verbonden zijn aan de bekendmaking, zoals de fotografie en de vertaling.

8.2. De vergoeding van de externe deskundige

Voor de vergoeding van de externe deskundige wordt 375 euro excl. btw per half dagdeel voorzien.

De totale vergoeding wordt bepaald volgens een voorziene tijdsbesteding van maximum 10 halve dagen die als volgt verdeeld worden:

- advies bij het opstellen van de projectdefinitie: maximum 4 halve dagdelen

- evaluatie van de offerten: maximum 4 halve dagdelen

- kwaliteitsopvolging: maximum 2 halve dagdelen

8.3. De vergoeding voor de beperkte studieopdracht

De geselecteerde ontwerpers die een offerte indienen (de inschrijvers), ontvangen een vergoeding.

Mede afhankelijk van de omvang van de opdracht, de gevraagde inspanningen en de uitwerkingsgraad van het ontwerpvoorstel, zal de publieke opdrachtgever in overleg met de Vlaamse Bouwmeester de omvang van de vergoeding voor de indiening van het projectvoorstel bepalen. Deze vergoeding is ten laste van de publieke opdrachtgever.

 

De vergoeding per inschrijver:

- voor uitvoering van de beperkte studieopdracht (offerte) bedraagt € 7.500,- excl. btw.

 

8.4. Erelonen van de studieopdracht

Opstellen toekomstvisie publieke ruimte: € 30.000,- excl. btw

Ereloon omgevingsaanleg volgens de honorariumvork: 8% - 10% (Deze percentages worden toegepast op het totaal investeringsbedrag van het aandeel omgevingsaanleg)

 

9. Samenstelling selectiecommissie

De leden van de selectiecommissie selecteren op advies van de Vlaamse Bouwmeester het vooraf bepaalde aantal ontwerpers die uitgenodigd worden om een beperkte studieopdracht uit te voeren.

 

De selectiecommissie bestaat uit:

Open Oproep v5 Samenwerkingsprotocol 8|10

- Bert Somers

- Stephanie D’Hulst

- De opdrachtgever houdt zicht de mogelijkheid voor om zich tijdens de selectievergadering te

laten bijstaan door één of meerdere (extern) deskundigen.

 

10. Selectiecriteria

Geschiktheid om beroepsactiviteit uit te oefenen

Niet van toepassing.

Technische en beroepsbekwaamheid

Vervolgens wordt de technische en beroepsbekwaamheid aan de hand van onderstaande selectiecriteria getoetst:

1. De algemene ontwerpmatige deskundigheid met betrekking tot de specifieke projectopdracht.

2. Vakbekwaamheid - De relevante studie- en beroepskwalificaties.

o Minimaal 1 stedenbouwkundige in het team met minimaal 5 jaar ervaring met publieke
               projecten.

3. Relevante ervaring - Een vermelding van het gedeelte van de opdracht dat de ontwerpers of
    uitvoerder minstens in eigen beheer zal uitvoeren.

o 1 referentie die aantoont dat de kandidaat ervaring heeft met visie- of inrichtingsprojecten
    in een stedelijke/historische context

o 1 referentie die aantoont dat de kandidaat ervaring heeft met het ontwerpen van een
   klimaatadaptief inrichtingsproject

o 1 referentie die de kandidaat zelf relevant vindt in functie van de voorliggende opgave
Voor deze referentieprojecten geldt:

o bij elke referentie wordt toegelicht welke rol de ontwerper vervulde bij het voorgestelde
   project

o de referenties tonen aan op welke manier de ontwerper omgaat met de bestaande context
   en de omgeving

o de referenties mogen zowel gerealiseerd projecten zijn als projecten in uitvoering of in
   ontwerpfase

11. Samenstelling gunningscommissie

Voor de beoordeling van de offertes wordt de publieke opdrachtgever, als aanbestedende overheid,

bijgestaan door een gunningscommissie die over de nodige kennis en ervaring beschikt.
De gunningscommissie is samengesteld uit:

- de Vlaamse Bouwmeester, Erik Wieërs

- de vertegenwoordigers van de publieke opdrachtgever;

o Bert Somers

o Stéphanie D’Hulst

o ...

- één externe deskundige, die wordt voorgedragen door de Vlaamse Bouwmeester

- eventueel projectgebonden adviseurs

12. De gunningscriteria

12.1. De gunningscriteria

1. de kwaliteit van de concept- en visievorming en het ontwerpend onderzoek voor de publieke
   ruimte in het licht van de ambities en verwachtingen van de opdrachtgever zoals geformuleerd
   zijn in de projectdefinitie/het bestek:

1.1 de (bovenlokale) meerwaarde dat het concept kan betekenen voor het centrum van Lier en
      zijn bewoners en gebruikers in relatie tot het erkennen van de historische/archeologische
      kwaliteiten van de omgeving

1.2 de mate waarin het concept kan bijdragen aan de verbinding van de verschillende functies in
     de omgeving

1.3 de mate waarin het concept is uitgewerkt en kan bijdragen aan een ruimtelijk efficiënt,
      klimaatrobuust en toekomstgericht gebruik van de beschikbare ruimte, water en geothermie


2. de procesgerichtheid en procesbereidheid

2.1 het plan van aanpak

2.2 specifieke inzet en rolverdeling binnen het ontwerpteam voor de verschillende deeltaken,
      betrokkenheid opdrachtgever en stakeholders

3. de kostenbeheersing binnen het vooropgestelde bouwbudget en de vermelding van welke
    deskundigheid en diensten geleverd worden voor het voorgestelde honorarium

 

12.2. De gewichten

De gewichten volgens hoger gegeven opsomming van de criteria zijn: 5/3/2. De gewichten van de

subcriteria zijn per criteria aan elkaar gelijk.

 

12.3. Op de hoogte brengen van de inschrijvers

De kennisgeving van de gunningsbeslissing moet per mail en per aangetekend schrijven en is gericht aan alle inschrijvers. Dit aangetekend schrijven moet op dezelfde dag verzonden worden als de mail. Indien het aangetekend schrijven niet verzonden wordt, start de termijn waarop bezwaar tegen de gunning kan ingediend worden bij de Raad van State niet.

Voor opdrachten boven de Europese drempel moet het resultaat ook gepubliceerd worden.

De wachttermijn start op de dag die volgt op het verzenden van het aangetekend schrijven en bedraagt 15 kalenderdagen. Na de wachttermijn kan de overeenkomst ondertekend worden.

 

13. Afwijkingen van het reglement van de Open

Oproep

In functie van de specificiteit van de ontwerpopgave kan, binnen het kader van de wetgeving,

afgeweken worden van het reglement van de Open Oproep. Deze afwijkingen zijn enkel van kracht na een beslissing in consensus tussen de Vlaamse Bouwmeester en de publieke opdrachtgever. Eventuele Open Oproep v5 Samenwerkingsprotocol 10|10

afwijkingen worden hierna opgesomd en gemotiveerd. De afwijkingen worden bij de bekendmaking vermeld zodat ontwerpers van bij het begin op de hoogte zijn van de toepasselijke regels.

 

14. Taal

De voertaal voor alle contacten (mondeling en schriftelijk) is in principe het Nederlands. Bij mondelinge contacten kan de ontwerper een andere taal gebruiken op voorwaarde dat die zorgt voor een onmiddellijke vertaling in het Nederlands.

 

Opgemaakt te Brussel, op 27 november 2023,

Handtekeningen:

 

voor de opdrachtgever,

 

De algemeen directeur

Katrijn Bosschaerts

 

De burgemeester
Rik Verwaest 

 

 

Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester

 

 

 

Adviezen

Advies technisch bureau gebouwen :

Het technisch bureau – gebouwen adviseert om het openbaar domein rond de Sint-Gummarussite her aan te leggen.

 

De stad en OCMW Lier heeft in 2020 met de Vlaamse overheid een meerjarenpremieovereenkomst ondertekend voor de restauratie en ontsluiting van de Sint-Gummarussite.  Deze site bestaat uit de Sint-Gummaruskerk, de Sint-Gummarustoren, het Heilige Geestgebouw en de Sint-Pieterskapel.

 

Momenteel zijn de restauratiewerken aan de kerk in uitvoering en zijn het dossier voor het Heilige Geestgebouw en de toren in opmaak.  De werken worden gefaseerd uitgevoerd en het einde van de werken is voorzien in 2029.

 

Bij de herbestemming en restauratie van de kerk/toren en het Heilige Geestgebouw zorgen we voor een integrale en duurzame aanpak op ecologisch, economisch en sociaal vlak. 

 

        De kerk zal naast haar liturgische functie ook meer en meer ingezet worden als museum en ruimte voor culturele activiteiten.  De werken zijn ook zo opgevat dat diverse gebruikers in de toekomst gebruik kunnen maken van de kerk en toren. 

        De kerk zal worden verwarmd door ventiloconvectoren in de vloer die de temperatuur en de relatieve vochtigheid nauwgezet kunnen sturen ifv het behoud van de waardevolle cultuurobjecten.  Momenteel is deze verwarming op basis van gas.  Dit willen we in de toekomst graag omzetten naar duurzame verwarming zoals geothermie.  Ook het aanzienlijke dakoppervlak van de kerk kan zorgen voor recuperatie van regenwater en ingezet worden voor stedelijk gebruik.  Voor het realiseren van deze duurzaamheidsingrepen wordt gekeken naar het omliggende openbaar domein (beoveld, plaatsen van regenwaterputten, …).

 

        Het Heilige Geestgebouw krijgt na zijn herbestemming terug een sociale invulling als Huis van het Kind.  Door het openstellen van de binnenkoer en het vrijleggen van de voormalige Sint-Pietersvliet zal het een meerwaarde worden voor bezoekers, Lierenaars en bij uitbreiding de beleving van de Sint-Gummarussite. Er zal terug een opening worden gecreëerd in het voormalige stapelhuis zodat er vanop de straat een doorzicht/doorgang is tot aan de vliet. In het stapelhuis wordt op gelijkvloerse verdieping een onbemand infopunt georganiseerd met zicht op de vliet.  Het toeristisch infopunt en een horecazaak zorgen voor een extra belevingswaarde op de site. Door het voorzien van een gebouwbeheerssysteem met toegangscontrole is een gedeeld gebruik mogelijk en kan het gebouw optimaal benut worden.

        De huidige installaties en technieken van het Heilige Geestgebouw worden integraal vernieuwd en geoptimaliseerd.  We trekken hierbij de kaart van een fossielvrije opwekking van warmte (en koeling) door middel van geothermie (mogelijks ondersteund door een extra warmtepomp).  Er worden zonnepanelen geplaatst en het regenwater wordt gerecupereerd.  De ingrepen mbt duurzaamheid worden waar mogelijk binnen de gehele Sint-Gummarussite bekeken en het openbaar domein.

 

Zowel voor de ontsluiting en samenhang van de Sint-Gummarussite als het realiseren van de duurzaamheidseisen speelt het omliggende openbaar domein een cruciale rol en dringt een heraanleg zich op.  Een kwalitatieve open ruimte als ruggengraat voor de ontsluiting van de kerk, toren, kapel en Heilige Geesthuis vanaf de Grote Markt, de Gasthuisvest, de bibliotheek en de omliggende academies waar het aangenaam vertoeven is in de schaduw en aanwezigheid van water.  Het openbaar domein is bovendien de onderlegger voor het opwekken van warmte en koeling en het bufferen van water.

 

De heraanleg bestaat minimaal uit het plein ten zuiden van de kerk (Kardinaal Mercierplein), een gedeelte van de Deensestraat, de straat ten noorden van de kerk als link met het Heilige Geestgebouw (Heilige Geeststraat) en de Rechtestraat, als link met de historische Grote Markt. Bij uitbreiding de Berlaarsestraat zodat ook de ‘normaalschoolsite’ en de Jezuïetenkerk visueel verbonden zijn met de site.

 

Gezien de complexiteit van de vraagstelling bij de heraanleg wordt geadviseerd om samen te werken met een team van experten.  Het zoeken van het team vraagt de nodige aandacht en opvolging.  De samenwerking hiervoor met het team van de Vlaams Bouwmeester is een absolute meerwaarde.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Om voor de studieopdracht aanleg omgeving Sint-Gummaruskerk beroep te kunnen doen op het team van de Vlaams Bouwmeester, dient dit ter goedkeuring te worden overgemaakt aan de gemeenteraad van november. Ook het mandaat en het samenwerkingsprotocol voor deze opdracht dienen ter goedkeuring te worden overgemaakt aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

De begeleiding, advisering, publicatie en opmaak van het gunningsverslag doorheen de procedure van de open oproep door het TVB zelf is kostenloos.

 

Wel dienen de geselecteerde kandidaten en de externe deskundige vergoed te worden volgens vooraf vastgelegde tarieven.

Per geselecteerde ontwerpbureau wordt een vergoeding voorzien van 7.500 EUR (excl. btw) voor opmaak van de offerte. De selectie van 4 kandidaten wordt hierbij vooropgesteld.

De externe deskundige, voorgedragen door de Vlaams Bouwmeester, wordt vergoed aan een tarief van 375,00 EUR/half dagdeel (excl. btw). Het gaat om gemiddeld 8 halve dagdelen per project.

 

Gezien de omvang en complexiteit van het project is het eerder gehanteerde KVIV percentage van 5,87% voor bepaling van het ereloon niet realistisch om de nodige studies op een kwalitatieve manier uit te kunnen voeren. Er wordt voorgesteld om het ereloon te ramen op 9% van de uitvoeringskosten, waarbij ieder kandidaat ontwerpteam een percentage tussen 8% en 10% dient voor te stellen. Bijkomend dient een budget van 30.000 EUR (excl. btw) voorzien te worden voor het opstellen van een masterplan voor de ruimere ontwerpvisie.

 

Het technische bureau werkte 6 verschillende ruwe ramingen uit. De studie- en totaalkosten werden geraamd voor de projectzone Rechtestraat – Heilige Geeststraat – Kardinaal Mercierplein, voor de projectzone Rechtestraat – Heilige Geeststraat – Kardinaal Mercierplein – Berlaarsestraat (enkel studie) en projectzone Rechtestraat – Heilige Geeststraat – Kardinaal Mercierplein – Berlaarsestraat (studie en uitvoering) en dit voor de 3 projectzones telkens met standaard aanbesteding voor de studie (met ereloonpercentages volgens KVIV berekening) of met selectie via de open oproep procedure van het TVB en een hoger ereloonpercentage.

 

 

 

 

 

Rechtestraat - Heilige Geeststraat - Kardinaal Mercierplein

Rechtestraat - Heilige Geeststraat - Kardinaal Mercierplein - Berlaarsestraat (enkel studie)

Rechtestraat - Heilige Geeststraat - Kardinaal Mercierplein - Berlaarsestraat (studie en uitvoering)

selectie studiebureau via standaard aanbesteding

studiekost

191.000 EUR (incl. btw)

232.000 EUR (incl. btw)

232.000 EUR (incl. btw)

 

totale projectkost

3.661.000 EUR (incl. btw)

3.711.000 EUR (incl. btw)

4.560.000 EUR (incl. btw)

selectie studiebureau via open oproep TVB

kost selectieprocedure

41.000 EUR (incl. btw)

41.000 EUR (incl. btw)

41.000 EUR (incl. btw)

 

studiekost

332.000 EUR (incl. btw)

410.000 EUR (incl. btw)

410.000 EUR (incl. btw)

 

totale projectkost

3.842.000 EUR (incl. btw)

3.932.000 EUR (incl. btw)

4.788.000 EUR (incl. btw)

 

 

Omwille van de complexiteit van het project en de brede waaier aan expertise die nodig geacht wordt bij het ontwerp, is de aanstelling van een ontwerpteam in plaats van een individueel technisch studiebureau noodzakelijk. Om een kwalitatief hoogwaardige omgeving te ontwerpen is de kwaliteit van de selectieprocedure van groot belang. Het technisch bureau adviseert dan ook om de selectie van het ontwerpteam te laten begeleiden door het Team Vlaams Bouwmeester.

 

Verder is opname van minstens de studie voor heraanleg van de Berlaarsestraat een grote meerwaarde, gezien de verbondenheid met de initiële projectzone op riolerings-technisch vlak, maar ook op vlak van vele andere deelaspecten van de ontwerpopdracht.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de studieopdracht aanleg omgeving Sint-Gummaruskerk een beroep te doen op het team van de Vlaams Bouwmeester.

 

Art 2 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het mandaat voor deelname aan de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester.

 

Art 3 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het samenwerkingsprotocol voor het vastleggen van de afspraken tussen de stad Lier en de Vlaams Bouwmeester voor de gunning van de volledige studieopdracht voor herontwikkeling van de omgeving rond de Sint-Gummruskerk via de procedure van de Open Oproep.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

ANALYSE VAN 2 LOCATIES VOOR DE BOUW VAN EEN CULTUURHUIS - BESTEK, PROCEDURE EN DELEGATIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Sinds 2002 is het Liers Cultuurcentrum vragende partij naar verbetering van de huidige infrastructuur.  Met de recente aanstelling van nieuwe teamcoördinator is dit dossier terug van onder het stof gehaald.  Voorbereidende stuurgroep kwam al meermaals samen en zorgde voor de opmaak van het document: Visienota en plan van eisen nieuw cultuurhuis.

 

Feiten en context

In de visienota wordt aangetoond dat de realisatie van een nieuw of vernieuwd cultureel centrum hoognodig is. De vraag naar een nieuw cultuurhuis gaat ondertussen al bijna 20 jaar mee en is telkens vooruit geschoven. Nu is het tijd om tot actie over te gaan. Een nieuw of vernieuwd Cultuurhuis is onontbeerlijk voor een stad als Lier.

Op 27 februari 2023 werd op CBS-toelichting gegeven bij de “Visienota en plan van eisen nieuw Cultuurhuis”. Deze visienota werd goedgekeurd op het college van 20 maart 2023.

 

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 215.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

Voor de realisatie van het nieuw cultuurhuis komen twee locaties in aanmerking, ieder met zijn specifieke eigenschappen, nl. de stationsomgeving Lier en de huidige locatie van CC De Mol. Het debat over de afweging van deze twee locaties is reeds geruime tijd aan de gang maar kan niet afgerond worden tot een besluit. Het is wenselijk dat een studie opgemaakt wordt met als doel te komen tot een onderbouwde, multidisciplinaire afweging tussen beide locaties. Op basis van deze studie kan het bestuur een gedragen beslissing nemen over welke locatie weerhouden wordt voor de realisatie van dit nieuw cultuurhuis. Bij de afweging dient er o.a. aandacht te zijn voor de fysieke eigenschappen van de locaties maar ook de impact op o.a. de mobiliteit en de omgeving tijdens de realisatie en exploitatie van dit initiatief. Eveneens dient de mogelijke alternatieve bestemming van de niet weerhouden locatie in de overweging meegenomen te worden.

Om deze studie in de markt te zetten werd een bestek met als voorwerp “Analyse van 2 locaties voor de bouw van een cultuurhuis.” met ref. 2023_LC_Locatie opgemaakt om een expertteam aan te stellen om deze opdracht uit te voeren. De ontwerper van het bestek is SOLag.

De kost voor deze opdracht wordt geraamd op 60.000 euro en wordt in de markt gezet als ONDERHANDELINGSPROCEDURE ZONDER VOORAFGAANDE BEKENDMAKING.

 

De gemeenteraad dient het dossier goed te keuren en een delegatie te verlenen aan het college van burgemeester en schepenen voor het voeren van de verdere procedure van deze opdracht.

 

Financiële weerslag

Actienummer

Omschrijving

actie 01/10/SAP/02/01

Bouw of verbouwing cultuurcentrum

 

De raming van de opdracht bedraagt 60.000 euro incl. BTW. Op 01/10/SAP/02/01 Bouw of verbouwing cultuurcentrum is € 138.750€ 138.750 beschikbaar.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

14 stemmen tegen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 14 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist dat het bestek met als voorwerp “Analyse van 2 locaties voor de bouw van een cultuurhuis.” met ref. 2023_LC_Locatie, opgesteld door de ontwerper de stad Lier / SOLag wordt goedgekeurd. De raming bedraagt € 60.000 euro incl. BTW.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de gunningswijze via onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking goed.

 

Art 3 :

De gemeenteraad delegeert de uitvoering van deze opdracht aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

AANVULLEND REGLEMENT VAN HET WEGVERKEER - AANPASSING. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 6 maart 2023 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2023 over de intrekking van de gemeenteraadsbeslissing van 6 maart 2023 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2023 over de goedkeuring van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 8 mei 2023 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

Collegebeslissing van 19 juni 2023 over de goedkeuring van aanpassing van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer

 

Feiten en context

Voor het actueel houden van het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer dienen een aantal aanpassingen te worden doorgevoerd, zoals hierna toegelicht:

 

        Aarschotsesteenweg (N10)

Het was op deze locatie al hoe dan ook gepland om na de heraanleg van de Aarschotsesteenweg een soort van poorteffect te creëren en een 50km/u régime in te voeren vanaf het begin van de bewoning (richting Lier bekeken) ter hoogte van nummer 270. Echter zijn de werken in de Schollebeekstraat bijna gedaan, en wordt gepland daar een 30km/u régime te hanteren. Om wettelijk in orde te zijn, kan men geen rechtstreekse overgang van 70 naar 30km/u maken. Vandaar kan er best al nu een 50 km/u régime op bovengenoemd gedeelte worden ingevoerd, wat tevens ook zou kunnen voor Agentschap Wegen & Verkeer.

 

        De Heyderstraat 31

Op basis van een aanvraag en desktopresearch van de buurt, kan besloten worden dat hier een nieuwe mindervalideplaats kan worden aangelegd.

 

        Dorpsstraat

Voor de Dagpauwoogschool is er een 'Kiss & Ride' die elke weekdag van 8-17u van toepassing is. Omwille van de hoge parkeerdruk en meldingen hieromtrent, kan er best een onderbord komen met  ‘van 8u tot 8.30u en van 14.55u tot 15.35u op weekdagen behalve woensdag’ en ‘van 8u tot 8.30u en van 11.35u tot 12.15u op woensdag’. Zo komt de parkeerdruk niet in het gedrang, zonder dat de school hier invloed van zou moeten ondervinden.

 

        Leliënlei

Op basis van een bewonersonderzoek ter plekke, was naar voren gekomen dat er iets diende te veranderen ter bevordering van de veiligheid en leefbaarheid. Een 30km/u régime is een (eerste) maatregel die hiervoor wordt geadviseerd. Later kan dit eventueel nog evolueren naar een fietsstraat.

 

        Kesselsesteenweg 81

Reeds in één van voorgaande updates van het aanvullend reglement werd een mindervalideplaats ter hoogte van nummer 80 goedgekeurd. Dit op basis van één aanvraag, al zou deze plaats er voor iedere mindervalidepersoon kunnen zijn. Ondertussen blijkt deze persoon overleden te zijn. Normaal is het principe dat er geen mindervalideplaatsen worden weggehaald, maar deze was echter nog niet effectief op het terrein aangebracht. Zoals vermeld is een mindervalideplaats er voor iedereen, maar momenteel lijkt de noodzaak in die specifieke buurt niet meer aanwezig, en is de huidige parkeerdruk hoog. Vandaar kan er toch besloten worden om deze mindervalideplaats, die er nog niet was, terug te schrappen.

 

        Koningsplein

Aan het Koningsplein ter hoogte van nummer 35 richting Lier komen de fietsers vanop het fietspad de rijbaan (fietssuggestiestrook) op. Momenteel is dat geen ideale situatie qua veiligheid. Er wordt door dienst mobiliteit en het technisch bureau geadviseerd om het plantvak uit te breiden voor een stuk (+-1m) tot op de rijbaan. Dit dient aangegeven te worden door het verkeersbord D1.

 

        Lispersteenweg 227

Op basis van lokale vraag, kan besloten worden dat hier een laadpaal kan komen, dienende voor 2 parkeerplaatsen.

 

        Ring (R16)

Vanuit Agentschap Wegen & Verkeer kwam de melding dat er nog geen formele goedkeuring was voor een 70km/u snelheidsrégime over de gehele ring. In de huidige situatie is dit er al. Dat is bij deze aangepast in het Aanvullend Reglement. Een goedkeuring van het gehele reglement betekent dan ook een formele goedkeuring van het snelheidsrégime.

 

        Schoolstraat

Voor de Heilig-Hartschool is er een 'Kiss & Ride' die elke weekdag van 8-17u van toepassing is. Omwille van dezelfde redenen als bij de Dagpauwoogschool hieromtrent, kan er best een onderbord komen met ‘van 8u tot 8.30u en van 14.55u tot 15.35u op weekdagen behalve woensdag’ en ‘van 8u tot 8.30u en van 11.35u tot 12.15u op woensdag’. Zo komt de parkeerdruk niet in het gedrang, zonder dat de school hier invloed van zou moeten ondervinden.

 

        Zuut

Mede door de aanwezigheid van 'T Struisvogelnest' heerst er momenteel vaak parkeerproblematiek te Zuut. Zo is op sommige gedeelten de weg te smal om te parkeren. Dit conflicteert vooral met landbouwers die voorbij dienen te gaan. Ook wordt er tot aan de hoeken van de straten geparkeerd, wat gevaarlijke situaties kan opleveren en/of zorgt dat voertuigen/landbouwtuigen de bocht nauwelijks tot niet kunnen nemen. Daarbovenop wordt er ook nog eens vaak aan de overkant van opritten geparkeerd, waardoor bewoners soms niet meer in- of uit kunnen rijden. Vandaar adviseert dienst mobiliteit om in Zuut vanaf het kanaal inlands tot de kruising met de Heistraat een parkeerverbod aan beide zijden in te voeren.

 

Juridische grond

Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968

Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg

Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

Omzendbrief (MOB/2009/01) van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Beleid Mobiliteit met de vermelding dat enkel een aanvullend reglement dienst opgesteld te worden van de nieuwe maatregelen, conform de vormvereisten. Deze dienen ter kennisgeving overgemaakt te worden aan de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2023 over de delegatie van aan college van burgemeester en schepenen voor het gemeentelijk aanvullende politiereglementen betreffende de politie op het wegverkeer

decreet van 16/05/2008 betreffende de aanvullende reglementen over het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

besluit van de Vlaamse regering van 23/01/2009 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

de omzendbrief MOB/2009/01 van 03/04/2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

het dienstorder MOW/MIN/2010/01 betreffende de procedure aanvullende reglementen op gewestwegen beheerd binnen het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2023 over de delegatie van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en schepenen voor de gemeentelijke aanvullende politiereglementen betreffende de politie op het wegverkeer

 

Argumentatie

Voor het vastleggen van de verkeersmaatregelen, zoals hierboven vermeld, wordt het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer aangepast.

 

Deze aanpassingen zullen op de eerstvolgende gemeenteraad ter kennisname voorgelegd worden.

 

Art 1 :

Het college beslist via delegatie akkoord te gaan met het onderhavig aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer, bij ministerieel besluit van 21 oktober 1981 en herhaaldelijk gewijzigd.

 

Art 2 :

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare werken, de Lierse gemeenteraad, alsook de mobiliteitsdienst van Politie Lier.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

REGLEMENT BETREFFENDE DE LOZING VAN HUISHOUDELIJK AFVALWATER, DE VERPLICHTE AANSLUITING OP DE OPENBARE RIOLERING, DE AFKOPPELING VAN HEMELWATER AFKOMSTIG VAN PARTICULIERE WONINGEN, DE PLAATSING VAN IBA'S EN WERKEN AAN BAANGRACHTEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Het college heeft in zitting van 2 december 2019 goedkeuring gehecht aan 'Richtlijnen riolering';

        Overeenkomst tussen Pidpa o.v. en de stad Lier betreffende het verlenen door de gemeente van een gebruiksrecht en de regeling van de wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht gegeven aan Pidpa in het kader van de implementatie van het Project HidroSan, goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 september 2022, verder genoemd ‘HidroSan’;

        Technische voorschriften privéwaterafvoer (RvB Pidpa 24 april 2017);

 

Feiten en context

Overeenkomstig artikel 2.3.5, §1, van het Vlaams decreet Integraal Waterbeleid, is de exploitant van een openbaar waterdistributienetwerk (in casu Pidpa voor Lier) belast met de saneringsverplichting voor het door hem geleverde water voor menselijke consumptie, dit met het oog op het behoud van de kwaliteit van het geleverde water.

Overeenkomstig artikel  2.6.1.3 3, §2 van datzelfde decreet, kan Pidpa aan zijn gemeentelijke saneringsverplichting voldoen door een contract af te sluiten met de gemeente, het gemeentebedrijf, de intercommunale of het intergemeentelijk samenwerkingsverband of een door de gemeente na publieke marktbevraging aangestelde entiteit.

 

Tot 26 september 2022 trad Stad Lier op als rioolbeheerder en ontving hiervoor via Pidpa doorgestorte saneringsbijdragen vanuit de waterfactuur om nieuwe rioleringsinvesteringen en onderhoud te financieren.

Stad Lier en Pidpa beslisten op 26 september 2022 om de saneringsverplichting te delegeren naar Pidpa middels de HidroSan overeenkomst.

Buiten het Algemeen Waterverkoopreglement (AWVR) van 1 juli 2011 en het Bijzonder Waterverkoopreglement (BWVR) van Pidpa gelden ook de ‘Technische voorschriften privéwaterafvoer en IBA’s’ van Pidpa.

 

Binnen de HidroSan overeenkomst is het nog steeds de beslissingsbevoegdheid van de stad om de modaliteiten ivm rioolaansluitingen, tarieven, afkoppelingen, baangrachten en IBA’s vast te leggen. Dit gebeurt in bijgevoegd ‘Stedelijk Riolerings Reglement’.

 

Sinds de HidroSanovereenkomst van 26 september 2022 waarbij het rioolbeheer van de stad Lier aan Pidpa wordt gedelegeerd, werden er verschillende reglementen en technische voorschriften, hetzij van de stad, hetzij van Pidpa naast elkaar gebruikt.

Zowel met betrekking tot rioolhuisaansluitingen, afkoppelingen, septische putten, IBA's en inbuizingen van baangrachten dient een gewijzigd 'Stedelijk Riolerings Regelement' opgemaakt te worden dat de 'Richtlijnen riolering' , goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 2 december 2019, integraal vervangt.

 

Juridische grond

        het artikel 42 § 3 van het gemeentedecreet

        de wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, gewijzigd bij decreten van 22 december 1995, 8 juli 1996, 12 december 1998, 21 december 2001, 24december 2004 en 23 december 2005

        De Richtlijn 91/271/EG van 21 mei 1991 inzake de behandeling van stedelijk afvalwater;

        het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II), zoals gewijzigd

        het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1999 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning, zoals gewijzigd

        het besluit van de Vlaamse regering van 23 maart 1999 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 1996 houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder, alsook van de verhouding waarin, het Vlaamse gewest bijdraagt in de kosten verbonden aan de aanleg en de verbetering door de gemeenten van openbare riolen, andere dan prioritaire rioleringen, evenals houdende vaststelling van nadere regels met betrekking tot de procedure tot vaststelling van de subsidiëringsprogramma's

        de Europese kaderrichtlijn Water 200/60/EG van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid;

        Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen (2012) goedgekeurd bij ministerieel besluit van 20 augustus 2021;

        Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (verder decreet lokaal bestuur);

        Wet betreffende de onbevaarbare waterlopen van 28 december 1967;

        Besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot uitvoering van de wet op de onbevaarbare waterlopen;

 

M.b.t. Pidpa als drinkwaterleverancier:

        Algemeen waterverkoopreglement goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse regering van 8 april 2011, zoals gewijzigd (laatste versie 20 januari 2023);

        Bijzonder waterverkoopreglement van Pidpa goedgekeurd door ministrieel besluit van 31 maart 2020,

        Het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder Waterwetboek), dat in artikel 2.3.5. bepaalt dat Pidpa als exploitant van een openbaar waterdistributienetwerk wordt belast met de sanering van het door haar aan haar abonnees geleverde water met het oog op het behoud van de kwaliteit van het geleverde water;

        De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en in het bijzonder artikel 2 betreffende het doel te zorgen voor de integraliteit van de watervoorziening en - behandeling, evenals de ontwikkeling en bevordering van hiermee verbonden activiteiten;

 

M.b.t. Stad Lier als rioolbeheerder voor 26/9/2022:

        “Plaatsing nieuwe IBA’s in de rode zone” goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 26 maart 2018;

        “Richtlijnen riolering” goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 2 december 2019;

 

M.b.t. Stad Lier en Pidpa als rioolbeheerder vanaf 26/9/2022:

        overeenkomst tussen Pidpa o.v. en de stad Lier betreffende het verlenen door de gemeente van een gebruiksrecht en de regeling van de wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht gegeven aan Pidpa in het kader van de implementatie van het Project HidroSan, goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 september 2023, verder genoemd ‘HidroSan’;

        Technische voorschriften privéwaterafvoer (RvB 24 april 2017);

        Technische voorschriften betreffende de IBA’s ;

        Reglement voor de aanleg van rioleringsinfrastructuur in ontwikkelingen (HidroSan), goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 juni 2023, verder genoemd ‘Ontwikkelingsreglement’;

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het reglement betreffende de lozing van huishoudelijk afvalwater, de verplichte aansluiting op de openbare riolering van hemelwater afkomstig van particuliere woningen, de plaatsing van IBA's en werken aan baangrachten.

 

Art 2 :

Bij het inwerking treden van het reglement betreffende de lozing van huishoudelijk afvalwater, de verplichte aansluiting op de openbare riolering van hemelwater afkomstig van particuliere woningen, de plaatsing van IBA's en werken aan baangrachten worden volgende beslissingen van het schepencollege opgeheven:

        plaatsing nieuwe IBA's in de rode zone, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 26 maart 2018

        Richtlijnen riolering, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 2 december 2019.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR PRIVATE AFKOPPELINGSWERKEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Het college heeft in zitting van 2 december 2019 goedkeuring gehecht aan 'Richtlijnen riolering';

        Overeenkomst tussen Pidpa o.v. en de stad Lier betreffende het verlenen door de gemeente van een gebruiksrecht en de regeling van de wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht gegeven aan Pidpa in het kader van de implementatie van het Project HidroSan, goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 september 2022, verder genoemd ‘HidroSan’;

        Technische voorschriften privéwaterafvoer (RvB Pidpa 24 april 2017);

 

Feiten en context

Vanaf de goedkeuring van ‘Richtlijnen riolering’ door het college van burgemeester en schepenen op 2 december 2019, zijn de huidige voorwaarden voor subsidiëring van afkoppelingswerken bij aanleg van gescheiden riolering van kracht.

Na afsluiten van de HidroSanovereenkomst van 26 september 2022 waarbij het rioolbeheer van de stad Lier aan Pidpa wordt gedelegeerd, dient een gewijzigd ‘Stedelijk Riolerings Reglement’ opgemaakt te worden en een ‘Subsidiereglement voor private afkoppelingswerken’ dat op het gewijzigde ‘Stedelijk Riolerings Reglement’ afgestemd is.

Dit ‘Subsidiereglement voor private afkoppelingswerken’ vervangt art 1.1. van de ‘Richtlijnen riolering’, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 2 december 2019, integraal.

 

Juridische grond

        het artikel 42 § 3 van het gemeentedecreet

        de wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, gewijzigd bij decreten van 22 december 1995, 8 juli 1996, 12 december 1998, 21 december 2001, 24december 2004 en 23 december 2005

        de Richtlijn 91/271/EG van 21 mei 1991 inzake de behandeling van stedelijk afvalwater;

        het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II), zoals gewijzigd

        het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1999 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning, zoals gewijzigd

        het besluit van de Vlaamse regering van 23 maart 1999 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 1996 houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder, alsook van de verhouding waarin, het Vlaamse gewest bijdraagt in de kosten verbonden aan de aanleg en de verbetering door de gemeenten van openbare riolen, andere dan prioritaire rioleringen, evenals houdende vaststelling van nadere regels met betrekking tot de procedure tot vaststelling van de subsidiëringsprogramma's

        de Europese kaderrichtlijn Water 200/60/EG van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid;

        code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen (2012) goedgekeurd bij ministrieel besluit van 20 augustus 2021;

        het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (verder decreet lokaal bestuur);

        wet betreffende de onbevaarbare waterlopen van 28 december 1967;

        besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot uitvoering van de wet op de onbevaarbare waterlopen;

 

M.b.t. Stad Lier als rioolbeheerder voor 26/09/2022:

        “Richtlijnen riolering” goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 2 december 2019;

 

M.b.t. Stad Lier en Pidpa als rioolbeheerder vanaf 26/09/2022:

        overeenkomst tussen Pidpa o.v. en de stad Lier betreffende het verlenen door de gemeente van een gebruiksrecht en de regeling van de wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht gegeven aan Pidpa in het kader van de implementatie van het Project HidroSan, goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 september 2023, verder genoemd ‘HidroSan’;

        technische voorschriften privéwaterafvoer (RvB 24 april 2017);

 

Argumentatie

In het verleden werden riolen veelal aangelegd voor de gezamenlijke afvoer van afvalwater en hemelwater. Hemelwater in een gemengde riolering zorgt echter voor een minder efficiënte werking van de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) door aanvoer van verdund afvalwater. Wanneer uiteindelijk de openbare riolering het aanvoerdebiet niet aankan, zal het verdunde afvalwater overstorten naar grachten en waterlopen, wat ecologisch niet wenselijk is.

 

Nu wordt bij aanleg van de riolering in de openbare weg het afvalwater en hemelwater maximaal gescheiden. Daar waar mogelijk, wordt het hemelwater afkomstig van de openbare weg gescheiden afgevoerd naar de oppervlaktewateren.

 

In het verleden werden ook bij de afvoeren van de meeste particuliere woningen het hemelwater en het afvalwater gemengd aangesloten op de riolering.

 

Voor de recente bouw- of verbouwingswerken wordt een gescheiden uitvoering van afvalwater en hemelwater, ook op particuliere eigendom, opgelegd door de Gewestelijke stedenbouwkundige bouwverordening, van kracht sinds 1/02/2005).

 

De stad Lier en rioolbeheerder Pidpa wensen bestaande gemengde rioleringen op privéterrein maximaal gescheiden aan te sluiten op nieuw ontworpen gescheiden rioleringsstelsels of bij plaatsing van een IBA op privaat domein door de rioolbeheerder. Dit geeft tal van voordelen op de uit te bouwen rioolinfrastructuur:

        De nieuwe DWA-riolering die aansluit op de zuiveringsinstallatie zal niet langer gedimensioneerd moeten worden op afvoer van hemelwater en kan gedimensioneerd worden als een DWA-leiding voor afvoer van uitsluitend afvalwater;

        Er zal minder, of zelfs geen, verdund afvalwater overstorten naar de grachten en waterlopen;

        De zuiveringsinfrastructuur zal een hoger zuiveringsrendement behalen;

        De nieuwe RWA-riolering kan een netwerk vormen met baangrachten, grachten, waterlopen, wadi’s, buffer-vijvers,… wat meer ruimte geeft voor water en dus minder wateroverlast bij hevige regenbuien.

 

Probleem voor de bestaande panden is dat een volledige scheiding van RWA en DWA op de particuliere eigendommen financieel en technisch een belangrijke inspanning vergt van de eigenaars.

 

De stad Lier wenst eigenaars van de bestaande particuliere eigendommen te sensibiliseren en aan te sporen om de bestaande gemengde rioleringen op hun privéterrein maximaal gescheiden aan te sluiten op nieuw ontworpen rioleringsstelsels of bij plaatsing van een IBA op privaat domein door de rioolbeheerder.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het subsidiereglement voor private afkoppelingswerken, zoals als bijlage toegevoegd.

 

Art 2 :

Bij het inwerking treden van het subsidiereglement voor private afkoppelingswerken wordt volgende beslissing van het schepencollege opgeheven:

        Richtlijnen riolering, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 2 december 2019.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

BELASTINGSREGLEMENT OP HET NIET OPTIMAAL AFKOPPELEN VAN HEMELWATER EN HUISHOUDELIJK WATER OP DE OPENBARE RIOLERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Goedkeuring CBS 2/12/2019 'Richtlijnen riolering';

        Overeenkomst tussen Pidpa o.v. en de stad Lier betreffende het verlenen door de gemeente van een gebruiksrecht en de regeling van de wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht gegeven aan Pidpa in het kader van de implementatie van het Project HidroSan, goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 september 2022, verder genoemd ‘HidroSan’;

        Technische voorschriften privéwaterafvoer (RvB Pidpa 24 april 2017).

 

Feiten en context

Vanaf de goedkeuring van ‘Richtlijnen riolering’ door het college van burgemeester en schepenen op 2 december 2019, zijn de voorwaarden gesteld in die richtlijn voor subsidiëring van afkoppelingswerken bij aanleg van gescheiden riolering van kracht.

Na afsluiten van de HidroSanovereenkomst van 26 september 2022 waarbij het rioolbeheer van de stad Lier aan Pidpa wordt gedelegeerd, werd een gewijzigd ‘Stedelijk Riolerings Reglement’ opgemaakt  en een ‘Belastingreglement op het niet optimaal afkoppelen van hemelwater en huishoudelijk water op de openbare riolering’ dat op het gewijzigde ‘Stedelijk Riolerings Reglement’ afgestemd is.

 

Argumentatie

In het verleden werden riolen veelal aangelegd voor de gezamenlijke afvoer van afvalwater en hemelwater. Hemelwater in een gemengde riolering zorgt echter voor een minder efficiënte werking van de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) door aanvoer van verdund afvalwater. Wanneer uiteindelijk de openbare riolering het aanvoerdebiet niet aankan, zal het verdunde afvalwater overstorten naar grachten en waterlopen, wat ecologisch niet wenselijk is.

 

Nu wordt bij aanleg van de riolering in de openbare weg het afvalwater en hemelwater maximaal gescheiden. Daar waar mogelijk, wordt het hemelwater afkomstig van de openbare weg gescheiden afgevoerd naar de oppervlaktewateren.

 

Juridische grond

        het artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur

        de wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging,gewijzigd bij decreten van 22 december 1995, 8 juli 1996, 12 december 1998, 21 december 2001, 24december 2004 en 23 december 2005

        De Richtlijn 91/271/EG van 21 mei 1991 inzake de behandeling van stedelijk afvalwater;

        het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II), zoals gewijzigd

        het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1999 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning, zoals gewijzigd

        het besluit van de Vlaamse regering van 23 maart 1999 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 1996 houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder, alsook van de verhouding waarin, het Vlaamse gewest bijdraagt in de kosten verbonden aan de aanleg en de verbetering door de gemeenten van openbare riolen, andere dan prioritaire rioleringen, evenals houdende vaststelling van nadere regels met betrekking tot de procedure tot vaststelling van de subsidiëringsprogramma's

        de Europese kaderrichtlijn Water 200/60/EG van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid;

        Code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen (2012) goedgekeurd bij ministrieel besluit van 20 augustus 2021;

        Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (verder decreet lokaal bestuur);

        Wet betreffende de onbevaarbare waterlopen van 28 december 1967;

        Besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot uitvoering van de wet op de onbevaarbare waterlopen;

        De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit

 

M.b.t. Stad Lier als rioolbeheerder voor 26/9/2022:

        “Richtlijnen riolering” goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 2 december 2019;

 

M.b.t. Stad Lier en Pidpa als rioolbeheerder vanaf 26/9/2022:

        overeenkomst tussen Pidpa o.v. en de stad Lier betreffende het verlenen door de gemeente van een gebruiksrecht en de regeling van de wederzijdse rechten en verplichtingen in verband met de uitbreiding van de opdracht gegeven aan Pidpa in het kader van de implementatie van het Project HidroSan, goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 september 2023, verder genoemd ‘HidroSan’;

        Technische voorschriften privéwaterafvoer (RvB 24 april 2017);

 

Argumentatie

In het verleden werden ook bij de afvoeren van de meeste particuliere woningen het hemelwater en het afvalwater gemengd aangesloten op de riolering.

 

Voor de recente bouw- of verbouwingswerken wordt een gescheiden uitvoering van afvalwater en hemelwater, ook op particuliere eigendom, opgelegd door de Gewestelijke stedenbouwkundige bouwverordening, van kracht sinds 1/02/2005).

 

De stad Lier en rioolbeheerder Pidpa wensen bestaande gemengde rioleringen op privéterrein maximaal gescheiden aan te sluiten op nieuw ontworpen gescheiden rioleringsstelsels of bij plaatsing van een IBA op privaat domein door de rioolbeheerder. Dit geeft tal van voordelen op de uit te bouwen rioolinfrastructuur:

        De nieuwe DWA-riolering die aansluit op de zuiveringsinstallatie zal niet langer gedimensioneerd moeten worden op afvoer van hemelwater en kan gedimensioneerd worden als een DWA-leiding voor afvoer van uitsluitend afvalwater;

        Er zal minder, of zelfs geen, verdund afvalwater overstorten naar de grachten en waterlopen;

        De zuiveringsinfrastructuur zal een hoger zuiveringsrendement behalen;

        De nieuwe RWA-riolering kan een netwerk vormen met baangrachten, grachten, waterlopen, wadi’s, buffer-vijvers,… wat meer ruimte geeft voor water en dus minder wateroverlast bij hevige regenbuien.

 

De stad Lier beschikt over een subsidiereglement om eigenaars van de bestaande particuliere eigendommen financieel bij te staan om de bestaande gemengde rioleringen op hun privéterrein maximaal gescheiden aan te sluiten op nieuw ontworpen rioleringsstelsels of bij plaatsing van een IBA op privaat domein door de rioolbeheerder.

 

Het is van belang dat de eigenaars van de bestaande particuliere eigendommen bij de aanleg van een gescheiden stelsel langsheen hun perceel of bij plaatsing van een IBA op privaat domein door de rioolbeheerder de vereiste afkoppelingswerken uitvoeren zodat de investering van Stad Lier ook optimaal wordt ingezet en de belasting van de DWA riolering met regenwater wordt vermeden. Het komt voor dat betrokken eigenaars de gevraagde afkoppelingswerken, zonder motivering, niet of laattijdig uitvoeren. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot het niet bekomen van door hogere overheden toegezegde subsidies.

 

Gelet op het financieel belang is het wenselijk om een stedelijke belasting te vestigen op het niet optimaal afkoppelen van hemelwater en huishoudelijk water naar het openbaar domein bij de aanleg van een gescheiden stelsel of bij plaatsing van een IBA op privaat domein door de rioolbeheerder

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

4 stemmen tegen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans en Gert Van Eester

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het belastingsreglement op het niet optimaal afkoppelen van hemelwater en huishoudelijk water op de openbare riolering, zoals hierna als bijlage toegevoegd.

 

Art 2 :

Het belastingsreglement treedt in werking op 1 januari 2024.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

BEKRACHTIGING POLITIEVERORDENING BIJ HOOGDRINGENDHEID VAN 15 NOVEMBER 2023 INZAKE HET EVENEMENT ‘DE SINT KOMT’ IN LIER OP 18 NOVEMBER 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

15 november 2023: Besluit burgemeester voor de uitvaardiging van een politieverordening bij hoogdringendheid inzake het evenement ‘De Sint komt’ in Lier op 18 november 2023.

 

Feiten en context

Op 18 november 2023 tussen 11 uur en 20 uur werd het evenement 'De Sint komt' georganiseerd. Rekening houdend met de vorige jaren, trekt dit evenement een duizendtal bezoekers aan in de binnenstad van Lier. Het gaat dan vooral om jonge kinderen en gezinnen. Op

 

29 oktober 2023 kwamen de eerste meldingen binnen bij stad Lier over een mogelijke betoging tegen de figuur zwarte piet tijdens het evenement 'De Sint komt', dit georganiseerd door 'België Kan Het'. Op sociale media werden er inderdaad meerdere berichten gevonden van en over 'België Kan Het' die oproepen om mee te betogen in de verschillende steden en gemeenten, waaronder Kortrijk, Sint-Niklaas, Lier, Brasschaat en Ieper.

 

Er werd vervolgens contact opgenomen met de organisatie 'België Kan Het' om meer informatie en details te bekomen over de mogelijke betoging, waarbij op 1 november 2023 een bevestiging kwam vanuit deze organisatie dat men plannen maakten voor een betoging op grondgebied van Lier.

 

Op 13 november 2023 liet de lokale politie Lier weten dat men berichten had ontvangen van de politiezone Sint-Niklaas over de betoging die bij hen had plaatsgevonden op 12 november 2023. De politiezone Sint-Niklaas gaf hierbij aan dat de betoging van 'België Kan Het' ook geleid had tot tegendemonstranten van rechtsgezinde personen/groeperingen zoals 'Vlaams nationalistische jeugd', 'Voorpost', 'United',... Deze tegendemonstranten waren niet alleen in de evenementenzone van Sint-Niklaas aanwezig, maar werden verspreid over de stad aangetroffen.

 

Op 13 november 2023 liet ook de burgemeester van Lier weten dat er al heel wat signalen binnenkomen van mogelijke tegendemonstranten van rechtsgezinde personen/groeperingen.

 

Verder diende er ook rekening gehouden te worden met het feit dat niet alleen het evenement 'De Sint komt' in Lier veel bezoekers aantrekt op 18 november 2023, ook de Novemberfoor die nog steeds gaande was op verschillende locaties in de binnenstad kon voor veel toeloop zorgen.

 

Juridische grond

Gelet op artikel 134 §1 en 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet;

Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

Gelet op het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 63;

Gelet op de Wet op het politieambt, artikelen 5/6, 14 en 30;

Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer;

Gelet op het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer;

Gelet op het Algemeen Politiereglement van de stad Lier, in het bijzonder de bepalingen van Titel 7 en het artikel 326 e.v.

 

Argumentatie

Overwegende dat op 18 november 2023 tussen 11 en 20 uur het evenement ‘De Sint komt’ doorgaat in Lier en er een duizendtal bezoekers (veelal jonge kinderen en gezinnen) verwacht worden in de Werf, Felix Timmermansplein, Hoge Brug en Grote Markt en omgeving(evenementenzone);

 

Overwegende dat deze evenementenzone vlakbij de Binnennete ligt en dat de Sint via een bootje toekomt. Dat omwille van het hoge aantal bezoekers naderhekken werden geplaatst aan de rand van de Binnennete zodat geen kinderen in het water zouden vallen. Overwegende dat het gevaar van massacompressie in de evenementenzone reëel is, zeker in situaties waarbij paniek zou ontstaan door bijv. onlusten, oproer of ongeregeldheden;

 

Overwegende dat OCAD het dreigingsniveau op niveau 3 heeft ingeschaald en het evenement ‘De Sint komt’ als soft target aanzien kan worden, waardoor bijkomende politiemiddelen ingezet moeten worden;

 

Overwegende dat in de onmiddellijke nabijheid van deze evenementenzone de Novemberfoor doorgaat, namelijk op de Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Gasthuisvest en dat naar deze kermis ook vele gezinnen en jonge kinderen gaan. Overwegende dat hierdoor het overzicht voor de politiediensten op wat er gebeurt op deze pleinen beperkt is en dat ook de hulpdiensten moeilijker kunnen optreden door de vele aanwezigen die er zullen zijn. Ook het zicht van bewakingscamera’s wordt beperkt door kermiskramen;

 

Overwegende dat de organisatie ‘België Kan Het’ op sociale media een protestactie heeft aangekondigd tijdens het evenement ‘De Sint komt’ in Lier en ook andere organisaties heeft opgeroepen om hieraan deel te nemen en dat meer bepaald de figuur van ‘zwarte piet’ wordt gecontesteerd;

 

Overwegende dat de stadsdiensten op 29 oktober 2023 via mail van een burger in kennis werden gesteld dat de organisatie ‘België Kan Het’ oproept tot een manifestatie in Lier tijdens het evenement ‘De Sint komt’;

 

Overwegende dat, na contactname door de stadsdiensten met de verantwoordelijke van ‘België Kan Het’ men vernomen heeft dat een 20 tot 30-tal demonstranten (van de organisatie ‘België Kan Het’) naar Lier wil afzakken om te betogen tegen de figuur van zwarte piet en een zichtbare plaats wil nabij het evenement ‘De Sint komt’, met banners en bordjes om hun boodschap voor een inclusief kinderfeest en tegen zwarte piet te kunnen uitdragen;

 

Overwegende dat andere sympathiserende groepen (gekant tegen de figuur Zwarte Piet) geen aanvraag tot betoging hebben gericht aan de burgemeester maar dat uit politionele informatie blijkt dat zij vermoedelijk ook gaan afzakken naar Lier. Overwegende dat uit oproepen op sociale media blijkt dat er een grote kans is dat ook afgevaardigden van vzw Kif Kif beweging en vzw Hand in Hand tegen racisme aanwezig zullen zijn en willen demonsteren en betogen;

 

Overwegende dat de burgemeester van de stad Lier eerst geoordeeld heeft om deze betoging en demonstratie van de organisatie ‘België Kan Het’ te laten doorgaan en aan hen een zichtbare plaats te geven nabij het evenement zodat zij hun boodschap zouden kunnen verkondigen. Overwegende dat de locatie de ingang van de evenementenweide betreft, Netelaan 4 te Lier, een locatie met zicht op het evenement ‘De Sint komt’ en in de onmiddellijke nabijheid hiervan, zoals de organisatie had aangevraagd. Overwegende dat de politie hiervoor de nodige inzet had voorzien om zowel het evenement ‘De Sint komt’ als ‘ de betoging/demonstratie’ van ‘België Kan Het’ veilig te beheren en te laten doorgaan. Overwegende dat de lokale politie Lier eveneens de nodige steunaanvragen aan de federale politie hiertoe had gedaan, een risicoanalyse had opgesteld en een politioneel concept voor het veilig beheer had uitgewerkt;

 

Overwegende dat de pers op 11 november 2023 kennis heeft gekregen van deze demonstratie tegen de figuur van zwarte Piet en ook het standpunt van de burgemeester m.b.t. de oorspronkelijke toelating van de demonstratie van ‘België Kan Het’ heeft verwoord;

 

Overwegende dat in het weekend van 10-12 november 2023 de organisatie ‘België Kan Het’ ook in Ieper en Sint-Niklaas gedemonstreerd heeft tijdens een sinterklaasevenement. Meer zelfs, dat zij in beide steden geen toelating hebben gekregen om te betogen, maar dat zij dit verbod bewust naast zich neer hebben gelegd, toch hebben gedemonstreerd en hun optreden gefilmd hebben;

 

Overwegende dat door de persaandacht deze betoging in Lier tegen de figuur van zwarte piet ook verder verspreid is geraakt, o.a. op sociale media met een groeiende polarisatie tot gevolg. Overwegende dat zo ook de voorzitter van de partij Vlaams Belang dit evenement ‘De Sint komt’ en de betoging van ‘België Kan Het’ o.a. op zijn facebookpagina uitgebreid heeft gepost, gepaard gaande met persoonlijke commentaar en dat dit bericht daardoor ook nationale verspreiding kende, het veelvuldig gedeeld werd. Overwegende dat hierdoor een grote kans bestaat dat zowel voor-als tegenstanders van de figuur zwarte piet uit heel het land naar Lier zouden kunnen afzakken en er grote kans bestaat dat deze met de trein zullen aankomen;

 

Overwegende dat door de hierboven aangehaalde persaandacht en aandacht op sociale media ook risicosupporters van Lierse voetbalclubs op sociale media hebben aangekondigd de betogers van ‘België Kan Het’ en eventuele sympathisanten tijdens het evenement ‘De Sint komt’ te zullen gaan opzoeken en de confrontatie met hen te zullen aangaan;

 

Overwegende dat ook andere burgers, o.a. op sociale media, te kennen hebben gegeven de confrontatie met ‘België Kan Het’ aan te gaan;

 

Overwegende dat ook lokale politieke partijen (bijv. de partij Hart voor de Burger) een tegenactie en demonstratie aangevraagd hebben bij de burgemeester van de stad Lier tijdens het evenement ‘De Sint komt’;

 

Overwegende dat de lokale politie Lier uit politionele informatie heeft vernomen dat tijdens het sinterklaasevenement te Sint-Niklaas een dertigtal personen, die verbonden zijn aan diverse extreemrechtse groeperingen (Vlaams nationalistische jeugd, Voorpost, United,…) werden opgemerkt en geïdentificeerd. Overwegende dat deze personen verdeeld waren in kleine groepjes en actief op zoek waren naar demonstranten van ‘België Kan Het ‘ om zo hoogstwaarschijnlijk de confrontatie aan te gaan, de politie van Sint-Niklaas heeft dit echter kunnen voorkomen;

 

Overwegende dat door de grote persaandacht en aandacht op sociale media, bovenvermelde extreemrechtse groeperingen hoogstwaarschijnlijk ook naar Lier zullen afzakken, zo blijkt uit politionele informatie;

 

Overwegende dat in het huidige algemeen politiereglement van de stad Lier het volgende staat: ‘Artikel 194: het is verboden zonder de voorafgaande en schriftelijke kennisgeving aan deburgemeester samenscholingen, optochten en betogingen en alle andere manifestaties met meer dan 50 deelnemers op de openbare weg te houden. Onder manifestatie verstaat men een georganiseerde samenscholing met als doel een overtuiging of een eis kenbaar te maken.';

 

Overwegende dat er geen andere artikels in het politiereglement van de stad Lier zijn opgenomen m.b.t. de verplichte voorafgaande aanvraag van manifestaties of demonstraties op de openbare weg (en bijhorende toelating door de burgemeester) en dat daardoor organisatoren van betogingen of demonstraties met minder dan 50 deelnemers geen aanvraag moeten doen en dus toegelaten zijn;

 

Overwegende dat hierdoor meerdere kleinere manifestaties/demonstraties van kleinere groepen van zowel voor-als tegenstanders van de figuur van zwarte piet mogelijk zouden kunnen zijn zonder dat hier een aanvraag vereist is, laat staan een toelating van de burgemeester. Overwegende dat er bijgevolg ook geen sanctiemiddelen (administratieve sancties,…) voorhanden zijn om dit te verhinderen. Overwegende dat de politie zo geen zicht heeft wie allemaal aanwezig zal zijn tijdens het evenement ‘De Sint komt’;

 

Overwegende dat er momenteel meerdere verschillende acties, betogingen, tegenbetogingen, demonstraties van tal van groepen en groeperingen dreigen door te gaan tijdens het evenement ‘De Sint komt’ en sommigen van deze groeperingen de confrontatie en het geweld niet schuwen, zo blijkt uit politionele informatie en vaststellingen van de politie;

 

Overwegende dat de politie bijgevolg van oordeel was dat onder deze omstandigheden het evenement ‘De Sint komt’ niet in veilige omstandigheden kan beheren, dat ook oorspronkelijk toegelaten statische demonstratie van ‘België Kan Het’ aan de evenementenweide niet langer veilig kan doorgaan en de politie de veiligheid van de demonstranten, noch de veiligheid van de deelnemers van het evenement ‘De Sint komt’ kan waarborgen;

 

Overwegende dat ook andere locaties werden onderzocht, nl. locaties die geschikt zouden kunnen zijn voor een statische demonstratie van voor-of tegenstanders van de figuur van zwarte piet. Overwegende dat door de Novemberfoor vele andere locaties ongeschikt bleken te zijn door de aanwezigheid van kermiskramen. Overwegende dat de locatie ‘Vismarkt’ niet geschikt bleek te zijn door de aanwezigheid van een bouwwerf (kans op projectielen die gebruikt worden door betogers of bij confrontaties), overwegende dat de locatie ‘Kardinaal Mercierplein’ ook niet geschikt bleek te zijn wegens eveneens de aanwezigheid van een bouwwerf (restauratiewerken Sint-Gummaruskerk) en deze te veraf ligt van de evenementenzone. Overwegende dat de zogenaamde Pallieterdriehoek (Netelaan) tegenover het stadspark niet geschikt bleek omdat op deze locatie de demonstranten niet beschermd konden worden en confrontaties niet uitgesloten konden worden (te open terrein). Overwegende dat geen andere geschikte locaties in de nabijheid van de evenementenzone werden gevonden waarop op een veilige manier een demonstratie of tegendemonstratie zou kunnen doorgaan;

 

Overwegende dat uit ervaringen van andere politiediensten (bijv. Sint-Niklaas) blijkt dat de organisatie ‘België Kan Het’ beslissingen van een burgemeester en meer bepaald een verbod te betogen reeds meermaals naast zich neergelegd heeft en de kans dat ze, bij toewijzing van een locatie voor een statische demonstratie’, zeer groot is dat ze dit naast zich neer leggen en toch de evenementenzone zouden infiltreren;
 

Overwegende dat de kans zeer groot is dat voor-en tegenstanders van de figuur van zwarte piet zich zullen mengen in de evenementenzone of op de Novemberfoor en de confrontatie met elkaar zullen aangaan;

 

Overwegende dat dergelijke protestacties ernstige veiligheidsrisico’s voor de bezoekers (veelal jonge kinderen en gezinnen) aan dit evenement ‘De Sint komt’ kan veroorzaken;

 

Overwegende dat ook bewoners en de lokale middenstand van het gebied in Lier waar het evenement ‘De Sint komt’ doorgaat, vrij hun activiteiten moeten kunnen uitoefenen;

 

Overwegende dat de deelnemers aan het evenement ‘De Sint komt’ op een veilige en vlotte manier hun activiteiten in het kader van het evenement moeten kunnen uitvoeren, en zo ook de bezoekers aan de Novemberfoor;

 

Overwegende dat deze regeling als doel heeft de openbare veiligheid van de inwoners en bezoekers van de stad Lier te beschermen en dringende preventieve maatregelen noodzakelijk zijn;

 

Overwegende dat enerzijds het evenement ‘De Sint komt’ vlot en veilig moet verlopen maar anderzijds er ook ruimte moet zijn voor het grondwettelijk recht op vrijheid van vergadering maar dat bijeenkomsten in open lucht ten volle aan de politiewetten onderworpen blijven;

 

Overwegende dat een kinderfeest ernstig dreigt verstoord te worden indien geen maatregelen genomen worden;

 

Overwegende dat uit ervaringen van andere politiezones blijkt dat de demonstranten van ‘België Kan Het’ en andere groeperingen voornamelijk met de trein naar dergelijke manifestaties afzakken; Overwegende dat het station en de directe verbindingswegen naar het centrum van Lier ook gebruikt worden door gezinnen en kinderen die afzakken naar de Novemberfoor en het evenement ‘De Sint komt’ en hierdoor ook preventieve maatregelen aan het station en de verbindingswegen van het station naar het centrum van Lier noodzakelijk zijn. Overwegende dat op die manier eventuele betogers tijdig geïntercepteerd kunnen worden vooraleer zij de evenementenzone bereiken;

 

Overwegende dat op de evenementenzone slechts beperkt zicht is met de bewakingscamera’s (tijdelijk vaste en vaste conform de bepalingen van de wet op het politieambt). Dat bovendien de Novemberfoor (kermiskramen) het zicht van vele bewakingscamera’s verhindert waardoor de politiediensten geen goed zicht hebben wat er zich afspeelt op de Novemberfoor of in de evenementenzone van ‘De Sint komt’;

 

Overwegende dat reeds meerdere jaren en decennia het evenement ‘De Sint komt’ wordt georganiseerd, maar dat er nog nooit sprake was van een betoging of tegenbetoging m.b.t. de figuur van zwarte piet. Overwegende dat het hierdoor om een abnormale situatie gaat, namelijk een kinderfeest en -evenement dreigt plots en onverwacht verstoord te worden door betogers en tegenbetogers, dat er zeer grote kans is op gewelddadige confrontaties met schade, gekwetsten, ernstige verstoringen van de openbare orde, oproer en paniek bij gezinnen en kinderen. Overwegende dat het daardoor niet om een gewone samenscholing gaat en een gebeuren dat niet te voorzien was, dat dringende preventieve maatregelen daarom absoluut noodzakelijk zijn;

 

Overwegende dat er sprake is van een zeer ernstige dreiging en dat het geringste uitstel kan gevaar of schade kan opleveren voor de inwoner/bezoeker van Lier. Overwegende dat onmogelijk is om de gemeenteraad tijdig samen te roepen;

 

Overwegende dat, rekening houdend met bovenstaande vaststellingen, het met het oog op de vrijwaring van de openbare veiligheid van de inwoners, van de lokale middenstand, van de deelnemers en van de bezoekers van het evenement ‘De Sint komt’ en van ieder die zich bevindt in de binnenstad van Lier uitermate belangrijk is dat er maatregelen komen zodat er geen vermenging kan gebeuren van enerzijds gezinnen en kinderen en anderzijds demonstranten;

 

Overwegende dat de lokale politie Lier, na bovenstaande nieuwe info verkregen te hebben, nadat er sprake was van tegenbetogingen, nadat een nieuwe risicoanalyse door de lokale politie Lier werd opgesteld, nadat blijkt dat de lokale politie Lier geen extra steun via de federale politie dreigt te krijgen, gezien het hoge aantal gelijktijdige evenementen in België tijdens dat weekend, waarbij ook politie-inzet verreist is. Overwegende dat door de beperkte middelen van de lokale politie Lier en na een nieuwe risicoanalyse blijkt dat zij onmogelijk de betogers en tegenbetogers en hun manifestaties in goede banen kan leiden en bijkomend niet gelijktijdig het evenement ‘De Sint komt’ veilig kan beheren;

 

Overwegende dat door deze nieuwe informatie, hierboven uiteengezet, die bij de politie is toegekomen na de oorspronkelijke toelating door de burgemeester, de politie heeft geadviseerd om alle betogingen en tegenbetogingen of demonstraties tijdens het evenement ‘De Sint komt’ te verbieden. Dat de politie op basis van deze informatie heeft geoordeeld dat het noch de veiligheid van de deelnemers aan het evenement ‘De Sint komt’, noch de veiligheid van demonstranten en tegendemonstranten kan waarborgen en dat een gewelddadige confrontatie tussen voor-en tegenstanders van zwarte piet, te midden van de evenementenzone ‘De Sint komt’ zeer reëel en te verwachten is. Dat hierdoor de aanwezige jonge kinderen en gezinnen kunnen paniekeren, er sprake kan zijn van massacompressie, kinderen en volwassenen gekwetst kunnen geraken en mogelijk in de Binnennete kunnen vallen;

 

Overwegende dat de verschillende groeperingen of groepen die voor-of tegenstander zijn van de figuur van zwarte piet op een andere datum in Lier wel kunnen protesteren of betogen om op een vreedzame manier hun mening te veruitwendigen, maar dit op 18 november 2023 (11u-20 uur) tijdens het evenement ‘De Sint komt’ omwille van bovenstaande redenen niet toegestaan kan worden;

 

Overwegende dat het daarom absoluut noodzakelijk is voor de openbare orde en veiligheid om alle demonstraties en tegendemonstraties m.b.t. de figuur van zwarte piet te verbieden op 18 november tijdens het evenement ‘De Sint komt’;

 

Overwegende dat het geen willekeurige beperking van het recht op een vreedzame vergadering in openlucht is, maar absoluut noodzakelijk om de veiligheid en openbare orde te waarborgen. Overwegende dat een algemeen verbod op betogingen en tegenbetoging enkel kan worden gerechtvaardigd wanneer er een reëel risico is dat zij ontaarden in onlusten die men niet kan verhinderen door andere mindere strenge maatregelen en dit hier, zoals hierboven beschreven, duidelijk het geval is;
 

Overwegende dat het ongemak veroorzaakt door het verbod van dergelijke demonstraties of tegendemonstraties duidelijk ondergeschikt is aan de veiligheidsoverwegingen die dit verbod rechtvaardigen, dat er geen andere mogelijkheid is om die ongewenste gevolgen van het verbod te vermijden door zijn draagwijdte strikt te omschrijven naar territoriale toepassing en duur en dat daardoor het verbod als noodzakelijk kan worden beschouwd;

 

Overwegende dat er daartoe een evenementenzone moet ingericht worden waar geen enkele demonstratie of tegendemonstratie mag plaatsvinden. Deze evenementenzone omvat Schapenkoppenstraat, Zimmerplein, Grote Markt, Lisperstraat, Brouwerijstraat, Koning-Albertstraat, Huibrechtstraat, Florent Van Cauwenberghstraat, Hoge Brug, Vismarkt, Rechtestraat, Werf, Bril, Sint-Jansbrug, Felix Timmermansplein, Papagaaistraat, Eikelstraat, Lantaarnstraat, Volmolenstraat, Netelaan, stadspark (Netelaan), Leopold III-laan, Arthur Vanderpoortenlaan, de zogenaamde ‘Pallieterdriehoek’, Gasthuisvest en evenementenweide (Netelaan). Overwegende dat ook in of rondom het station (Leopoldplein) of op de onmiddellijke verbindingswegen van het station met de evenementenzone (Antwerpsesteenweg, Antwerpsestraat, Mechelsestraat) geen demonstraties of tegendemonstraties mag plaatsvinden;

 

Overwegende dat er meerdere tijdelijke maatregelen genomen moeten worden die de kans op confrontaties tussen demonstranten, bezoekers of tegendemonstranten kunnen verkleinen of zelfs verhinderen, teneinde de openbare orde en veiligheid van eenieder te verzekeren;

 

Overwegende dat de gemeenten tot taak hebben te voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, door het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, door het handhaven van de orde op plaatsen waar mensen samenkomen en door het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast;

 

Overwegende dat daardoor de noodzakelijkheid ontstaat over te gaan tot het nemen van meerdere tijdelijke maatregelen ter vrijwaring van de openbare orde, rust en veiligheid tijdens dit evenement en dat het geringste uitstel gevaar of schade voor de burgers, de deelnemers of de ordediensten zou kunnen veroorzaken;

 

Overwegende dat de burgemeester krachtens artikel 134§1 van de Nieuwe Gemeentewet bevoegd is om in geval van onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, politieverordeningen te maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven;

 

Overwegende de dringende noodzakelijkheid om de nodige maatregelen te treffen in het belang van de vrijwaring van de openbare veiligheid;

 

Overwegende dat ieder uitstel van het nemen van deze maatregelen een ernstig gevaar op vlak van de openbare veiligheid zou kunnen opleveren voor de inwoners en bezoekers van stad Lier, en het advies van de gemeenteraad derhalve niet kan worden afgewacht;

 

Overwegende dat de eerstvolgende gemeenteraad pas zal plaatsvinden op maandag 27 november 2023;

 

Overwegende dat deze verordening door de gemeenteraad moet worden bevestigd op de eerstvolgende vergadering, op straffe van verval;

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad bekrachtigt de politieverordening van 15 november 2023, bij hoogdringendheid uitgevaardigd door de burgemeester, inzake het evenement ‘De Sint komt’ in Lier op 18 november 2023.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

BIJZONDER POLITIEREGLEMENT KERST IN LIER 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Om de openbare orde en de veiligheid tijdens de verschillende kerstmarkten in Lier op 15-16 en 17 december 2023 en Koningshooikt op 16 december 2023 te kunnen garanderen moet er een bijzonder politiereglement worden goedgekeurd.

 

De principes van het reglement van 2022 bleven behouden mits enkele aanpassingen als gevolg van de evaluatie van de vorige editie.

 

Het Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten / uitbouw terrassen werd opgemaakt.

 

Fasering

Dit politiereglement is van toepassing tijdens de Kerstmarkt in Lier op 15&16, 17 december 2023 en tijdens het kerstspektakel in Koningshooikt op 16 december 2023.

 

Adviezen

Team Lokale Economie

positief advies

 

Dienst Handhaving

positief advies

 

Jeugdraad

positief advies

 

Noodplanningscoördinator

Positief advies

 

Team evenementen en cultuur

positief advies. Dit politiereglement werd op het evenementenoverleg van september doorgesproken met de aanwezige diensten.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten/uitbouw terrassen 2023 goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat deze bijzondere politieverordening van kracht gaat op 15 december 2023 en van kracht blijft t.e.m. zondag 17 december 2023.

 

Bijlage:

 

Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten / uitbouw terrassen 2023

 

Art.1. Toepassingsgebied

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de kerstmarkt in Lier, het Winterpleintje en de uitbouw terrassen kerstmarktzone in Lier.

Deze bijzondere politieverordening gaat van kracht op 15 december 2023 en blijft van kracht t.e.m. zondag 17 december 2023

 

Art.2. Kerstmarktzone

De maximale kerstmarktzone in Lier wordt als volgt bepaald:

- Grote Markt

- Felix Timmermansplein

- Zimmerplein

- Eikelstraat

 

De maximale zone van winterpleintje wordt als volgt bepaald:

Grote Markt – pleintje rechts van Stadhuis.

 

Art.3. veiligheidsdossier

De organisatie voorziet in een correcte en vlotte medewerking bij de opmaak van een veiligheidsdossier voor de kerstmarkt.

Alle afspraken, die opgesteld werden in samenspraak met de organisator en hulpverleningsinstanties en opgenomen werden in het veiligheidsdossier, moeten correct en consequent nageleefd worden.

 

Art.4. Communicatie

De organisatie zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bewoners van de kerstmarktzone en aanpalende straten op de hoogte zijn van het evenement en de specifieke gevolgen daaraan verbonden.

 

Art.5. Algemene exploitatievoorwaarden

Art.5.1. Openings- en sluitingsuren

 

De openingsuren van de kerstmarkten werden als volgt bepaald:

• Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Eikelstraat

Vrijdag 15/12/2023 van 18.00 uur tot 23.00 uur (stoppen met verkoop), 23.30 uur (sluiten kramen)

Zaterdag 16/12/2023 van 14.00 uur tot 23.00 uur (stoppen met verkoop), 23.30 uur (sluiten kramen)

Zondag 17/12/2023 van 14.00 uur tot 19.30 uur (stoppen met verkoop), 20.00 uur (sluiten kramen).

 

Art.5.2. Uitbouwen van de standplaats

Het bijplaatsen van parasols, reclamepanelen, koopwaar etc. aan en rondom de chalets of standplaatsen kan niet worden toegestaan in de kerstmarktzone.

 

Art.5.3. Afvalverwerking

Elke standhouder die voedingswaren en/of dranken aanbiedt, is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval (glas, papier/karton, rest en PMD) dat ontstaat als gevolg van zijn activiteiten en/of handelingen. Het is niet toegelaten afval achter te laten op het openbaar domein of rondom de chalets of standplaatsen. De stad Lier voorziet enkel tijdens de kerstmarkt op de Grote Markt de nodige afvalrecipiënten op het terrein maar de standhouder draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn/haar afval in de afvalrecipiënten te deponeren.

De afvalrecipiënten tijdens de kerstmarkt worden opgesteld in een afgebakende afvalzone naast het Belfort.

 

Art.5.4. Brandveiligheid kerstmarkt Lier

1) Elektriciteit

Het totale elektriciteitsverbruik is beperkt tot maximaal 3.000 Watt per tent of chalet (inclusief de voorziene binnenverlichting). Het gebruik van bijkomende elektrische apparaten die dit maximaal verbruik overstijgen is niet toegestaan.

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen op elektriciteit moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

Eventueel bemerkingen die na de controle door de brandweer gemaakt worden, moeten weggewerkt worden alvorens men gebruik kan maken van de volledige installatie en zijn verbruikers.

De stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken veroorzaakt door verkeerd gebruik van of onveilig apparatuur door de standhouders, noch voor kortsluitingen en/of het uitvallen van de stroom veroorzaakt door een elektriciteitsverbruik dat het beschikbare vermogen van 3.000 Watt per chalet overschrijdt.

 

2) Gas

Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten duidelijk aangeduid worden en gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

In de nabijheid van de gasinstallatie dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter. Deze blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn. Ze dienen goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar opgesteld te worden. De uitbater moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

 

Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

        Voor ontspannen gas: de slang is oranje, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

        Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

 

3) Braden en bakken

Een bak-, braad- of frituurtoestel moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

In elke standplaats waar één of meerdere van deze toestellen gebruikt worden, wordt een branddeken (minimum 1m op 1m) en een snelblusser (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN EN 3-7) voorzien. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter.

 

4) Ander gevaarlijk materiaal

In afwijking van artikel 187 van het algemeen politiereglement is het toegelaten om zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester sfeerverlichting (=kaarsen) te plaatsen in de kerstmarktzone, mits naleving van onderstaande voorwaarden.

Sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) op basis van verbranding moet op een vaste plaats worden opgesteld. De houders van de sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) moeten zodanig opgesteld worden dat ze niet kunnen worden omgestoten. Ze moeten op voldoende afstand, minimaal 60 centimeter, van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van afgescheiden zijn dat brandgevaar wordt voorkomen. De ondergrond moet vrij zijn van brandbare materialen.

De sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) moet zodanig opgesteld of afgeschermd worden dat onopzettelijk contact van personen en in het bijzonder kinderen, met de houder of het vuur onmogelijk is. Sfeerverlichting op basis van verbranding mag alleszins niet worden opgesteld in de doorgang. Elke andere vorm van verbranding (vb vuurkorven) is niet toegelaten.

 

5) Controle

De organisator Heren van Lier (HVL) voert, bijgestaan door de brandweer, noodplanningscoördinator, verantwoordelijke politiecommissaris en evenementencoördinator voor aanvang van de kerstmarkt in LIER op de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

 

Art.5.5. Verkoop van alcohol

Het is voor de standhouders verboden

        alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan jongeren jonger dan 16 jaar;

        sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan jongeren jonger dan 18 jaar.

De standhouders moeten bij twijfel nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, wel degelijk de vereiste leeftijd heeft bereikt. De koper kan dit bewijzen aan de hand van zijn identiteitskaart of een ander geldig document.

 

Art.6. Afwijking terrasreglement

In de winter van 2022-2023 is er een afwijking op het algemeen politiereglement van kracht die zegt dat horecazaken in de kerstzone van Lier hun reguliere zomerterras mogen gebruiken als winterterras. Buiten het beschermde stadsgezicht van de Grote Markt is het eveneens toegestaan een overkapping te plaatsen:

        Zimmerplein: Tot aan de goot.

        Eikelstraat: Tot aan de goot.

        Grote Markt: Winterterras = zomerterras.

 

Voor de afwijking van het terrasreglement gelden volgende voorwaarden:

        Indien men een overkapping wenst te voorzien binnen de reguliere terraszone kan dat voor dit weekend zonder meldingsplicht.

        Hierbij dient een inplantingsplan met de afmetingen van de te plaatsen constructie te worden afgeleverd via economie @lier.be.

        Indien men een buitentap wenst te voorzien in deze terraszone dient dit gemeld te worden via economie@lier.be voor 3 december 2023. Deze melding geldt enkel voor buitentaps. Bak-, braad- of frituurtoestellen in de terraszone worden niet toegestaan.

Tappen vanop het terras wordt op vrijdag 15 december en op zaterdag 16 december 2023 toegestaan tot 01 uur, en op zondag tot 21 uur.

Op het terras mag er geen muziek gespeeld worden.

In de desbetreffende zones wordt door de Stad Lier aangepaste achtergrondmuziek voorzien.

Indien er overtredingen worden vastgesteld en de overtreder na aanmaning weigert zich in regel te stellen, kan de burgemeester beslissen om de vergunning voor het winterterras te schorsen.

 

Art.7 Straf-en slotbepalingen

Art 7.1.

De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in deze politieverordening.

Inbreuken die uitsluitend bestraft worden met een administratieve sanctie kunnen eveneens vastgesteld worden door ambtenaren zoals bepaald in artikel 21 van de wet van 24 juni 2013.

Elke overtreding die aanleiding kan geven tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie dient te worden vastgesteld door middel van een proces-verbaal of een vaststelling.

Indien het proces-verbaal of de vaststelling onvoldoende gegevens zou bevatten, kan de aangewezen ambtenaar de politiediensten verzoeken die gegevens, eventueel na bijkomend onderzoek, nog toe te voegen aan het dossier.

 

Art. 7.2.

Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties:

 

§1, 1° een administratieve geldboete die maximaal 125 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder respectievelijk minderjarig doch de volle leeftijd van 16 jaar heeft bereikt op ogenblik van de inbreuk, of meerderjarig is;

2° de administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;

3° de administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;

4° de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.

 

§2 alternatieve maatregelen voor de administratieve geldboete, zoals bedoeld in § 1, 1°, kunnen worden opgelegd:

1° de gemeenschapsdienst, gedefinieerd als zijnde een prestatie van algemeen belang uitgevoerd door de overtreder ten gunste van de gemeenschap (collectiviteit);

2° de lokale bemiddeling, gedefinieerd als zijnde een maatregel die het voor de overtreder mogelijk maakt om, door tussenkomst van een bemiddelaar, de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren.

 

§3 bij het niet welslagen van de lokale bemiddeling zal een aan minderjarige overtreder in alle gevallen eerst een gemeenschapsdienst worden opgelegd. Enkel bij niet (volledige) uitvoering van deze gemeenschapsdienst zal een geldboete kunnen worden opgelegd.

 

Art. 7.3.

Door het aanvaarden van een standplaats en het betalen van de deelnamekosten verklaart de deelnemer zich akkoord met de bepalingen in dit reglement. Bij niet-naleving van één of meerdere bepalingen uit dit reglement of bij het niet naleven van verplichtingen opgelegd door wetten, decreten en besluiten (o.a. met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, hinderlijke praktijken en alle verordeningen van de stad Lier en in het bijzonder de toepasselijke politiereglementen), zal de kerststand ambtshalve door de politie gesloten worden op kosten en risico van de overtreder, op basis van een daartoe toepasselijk belastingreglement en dit onverminderd de mogelijkheid tot het opleggen van een administratieve geldboete zoals bepaald in artikel 7.2. van deze verordening.
In voorkomend geval zal de persoon of vereniging aan wie de standplaats toegewezen werd, geen recht hebben op enige schadevergoeding. De bedragen betaald als vergoeding voor de standplaats zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de stad.

 

Art.7.4. Uitsluiting

De niet-naleving van de bepalingen in dit reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en volgende editie(s) van de kerstmarkt.

 

Art.7.5. Betwisting

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

OVEREENKOMST MET DE KONINKLIJKE GILDE VAN DE HEREN VAN LIER VOOR DE ORGANISATIE VAN DE KERSTMARKT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de voorbije jaren was er een samenwerking tussen Stad Lier en De Gilde van de heren van Lier voor de organisatie van de kerstmarkt.

In het College van 16/10/2023  besliste het college van burgemeester en schepenen om mee bij te dragen in het tekort van de afrekening van de editie van 2022.

Toen ontbraken duidelijke afspraken over extra kosten en om die reden werd er aangedrongen op een overeenkomst.

In het college van 14/11/2022 werd beslist om de jaarlijkse toelage voor de Gilde van de heren van Lier van 2000 euro op te trekken naar 4000 euro.

 

Feiten en context

De evaluatie van de samenwerking tussen de Gilde van de heren van Lier en de stad Lier was over het algemeen positief. Toch zijn er vragen bij het gebrek aan transparantie over aangerekende onkosten en huurgelden voor materiaal dat door de stad gratis ter beschikking wordt gesteld. Er wordt daarom een nieuwe samenwerkingsovereenkomst opgemaakt waarin deze issues worden aangepakt; en dit voor de edities van 2023 tot en met 2024. De afspraken worden opgenomen in een overeenkomst, die heden voorligt ter goedkeuring aan de gemeenteraad.

 

Adviezen

Team cultuur en evenementen

Team cultuur en evenementen geeft positief advies voor de overeenkomst voor de organisatie van de kerstmarkt.

 

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

Na de succesvolle samenwerking met de koninklijke gilde van de Gilde van de heren van Lier gaan we graag weer met hen in zee als partner voor de organisatie van de kerstmarkt.

Toch vinden we dat na, het tekort van vorige editie, er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden  over eventuele kosten voor de komende edities.

 

In deze overeenkomst kunnen zich zowel de  koninklijke gilde van de Gilde van de heren van Lier als team cultuur en evenementen zich vinden.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/10/KAP/03/09

Organisatie Kerst in Lier

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde samenwerkingsovereenkomst.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

BELASTINGREGLEMENT OP DE AANVULLENDE PERSONENBELASTING 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In het verleden werd er een aanvullende belasting geheven op de personenbelasting. De looptijd van het bestaande reglement houdt op per 31 december 2023.

Het is aangewezen om het bestaande reglement te vernieuwen voor het jaar 2024.

 

Feiten en context

Voor het aanslagjaar 2024 wordt een aanvullende personenbelasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 01 januari van het aanslagjaar.

De belasting wordt vastgesteld op 7, 9 % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar.

Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande kalenderjaar.

 

Juridische grond

Artikel 173  van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel  41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur, Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Artikel 464/1,tot en  met 470/2 1° van het wetboek van inkomstenbelastingen 1992

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een belastingreglement op te maken en om aanvullende belastingen te heffen op de personenbelasting overeenkomstig het voorstel als bijlage.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op de aanvullende personenbelasting een geldigheidstermijn vast te leggen van 01 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

 

Bijlage

 

GEMEENTELIJKE AANVULLENDE PERSONENBELASTING

 

Juridische grondslag

Artikel 173  van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel  41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur, Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Artikel 464/1,tot en  met 470/2 1° van het wetboek van inkomstenbelastingen 1992

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Artikel 1: belastbaar feit

Voor het aanslagjaar 2024 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Artikel 2: Tarief en voorwaarden

De belasting wordt vastgesteld op 7,9  % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.

 

Art. 3: Vestiging en invordering

De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen.

 

Artikel 4: Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2024 en vervangt alle voorgaande reglementen. Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

BELASTINGREGLEMENT GEMEENTELIJKE OPCENTIEMEN ONROERENDE VOORHEFFING AANSLAGJAAR 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het huidige belastingreglement waarin de opcentiemen op de onroerende voorheffing werden vastgesteld door de gemeenteraad, vervalt per 31 december 2023. Gezien de financiële toestand van de stad is het belangrijk om dit reglement te vernieuwen.

 

Feiten en context

Voor een termijn ingaand o 01 januari 2024 en eindigend op 31 december 2024 worden ten behoeve van de stad Lier 787 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

 

Juridische grond

Artikel 170, §4, van de Grondwet, geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

Artikel 464, §1, van het Wetboek Inkomstenbelastingen van 10 april 1992: De gemeente is niet gemachtigd tot het heffen van opcentiemen op de personenbelasting, op de vennootschapsbelasting, op de rechtspersonenbelasting en op de belasting van niet-inwoners of van gelijkwaardige belastingen op de grondslag of op het bedrag van die belastingen, uitgezonderd evenwel wat de onroerende voorheffing betreft.

Decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit betreffende de onroerende voorheffing.

Decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van de provincies.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een belastingreglement op te maken en goed te keuren om opcentiemen te heffen op de onroerende voorheffing overeenkomstig het voorstel als bijlage.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op de opcentiemen op de onroerende voorheffing vast te leggen van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

 

Bijlage:

 

Belastingreglement op gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing

 

Juridische grondslag

Artikel 173  van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel  41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Artikel 464/1, 1° van het wetboek van inkomstenbelastingen 1992

Artikel 2.1.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4 van het decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Artikel 1 : Basis voor de belasting

Voor een termijn ingaand op 01 januari 2024 en eindigend op 31 december 2024 worden ten behoeve van de stad Lier 787 opcentiemen geheven de onroerende voorheffing.

 

Artikel 2 : Vestiging en inning

De vestiging en inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.

 

Artikel 3 : Bekendmaking

Het regelement treedt in voege op 01 januari 2024 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid §1,1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

OPCENTIEMEN OP DE DOOR HET VLAAMS GEWEST GEHEVEN HEFFING OP LEEGSTAANDE EN VERWAARLOOSDE BEDRIJFSRUIMTEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Jaarlijks dient het reglement op de opcentiemen op de gewestelijke heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten te worden goedgekeurd.

 

Juridische grond

Artikel 170,§4, Grondwet;

Decreet over het Lokaal Bestuur;

de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, artikel 2.6.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4

het besluit van de Vlaamse Regering van 20 december 2013 houdende de uitvoering van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013;

het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten; het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juli 1997 tot uitvoering van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, inzonderheid Hoofdstuk III, artikel 15, betreffende de mogelijkheid om gemeentelijke opcentiemen te heffen;

 het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, art 464/1,2°;

 

Argumentatie

De stad Lier dient over de nodige financiële middelen te beschikken om de haar opgelegde taken naar behoren te kunnen vervullen. Hiervoor kan de stad Lier opcentiemen op de gewestelijke heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten vestigen.

Het aanvullende percentage gemeentebelasting voor het aanslagjaar 2024 dient door de gemeenteraad te worden vastgelegd op voorstel en advies van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Stemming

 

31 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 31 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om voor het aanslagjaar 2024 het aantal opcentiemen op de door het Vlaamse gewest geheven heffing op de leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten principieel vast te stellen op 100.

 

Art 2 :

Het college beslist om een beroep te doen op de medewerking van het Agentschap Vlaamse Belastingdienst voor de inning van deze opcentiemen.

 

 

BIJLAGE

 

Opcentiemen op de door het Vlaams Gewest geheven heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten.

 

Juridische grondslag

Artikel 170,§4, Grondwet;

Decreet over het Lokaal Bestuur;

de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, artikel 2.6.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4

het besluit van de Vlaamse Regering van 20 december 2013 houdende de uitvoering van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013;

het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten; het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juli 1997 tot uitvoering van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, inzonderheid Hoofdstuk III, artikel 15, betreffende de mogelijkheid om gemeentelijke opcentiemen te heffen;

 het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, art 464/1,2°;

 

Artikel 1.-Belastbaar feit :

Er worden voor het aanslagjaar 2024 ten voordele van de gemeente Lier, 100 opcentiemen geheven op de Vlaamse heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten.

 

Artikel 2.- invordering en inning

De gemeente doet een beroep op de medewerking van het Agentschap Vlaamse Belastingdienst voor de inning van deze opcentiemen.

 

Artikel 3.- bekendmaking :

Een afschrift van deze verordening wordt aan het Agentschap Vlaamse Belastingdienst toegezonden.

 

Artikel 4.- inwerkingtreding

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2024 en vervangt alle voorgaande reglementen. Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het

stuur.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

REGLEMENT ONTLENEN STADSMATERIAAL - WIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 16 december 2019 keurde de gemeenteraad het retributiereglement op het ontlenen van stadsmaterialen goed.

Op 25 januari 2021 keurde de gemeenteraad de toevoeging aan het retributiereglement op het ontlenen van stadsmaterialen goed.

 

Feiten en context

Met het retributiereglement voor het ontlenen van stadsmaterialen wenst Stad Lier materialen ter beschikking te stellen voor haar burgers, verenigingen, organisaties, ….

 

De stadsmaterialen die ontleend worden, moeten dienen voor publieke manifestaties te Lier, of andere gemeentebesturen.

 

Voor het gebruik van deze goederen wordt een vergoeding gevraagd volgens tarieven vastgelegd in het retributiereglement.

 

Deze tarieven worden jaarlijks geïndexeerd.

 

Het leveren en ophalen van de goederen kan door de gebruiker zelf worden gedaan of dit transport kan verzorgd worden door de feestploeg van de technische uitvoerende dienst hiervoor wordt dan 20% voor levering en 20% voor ophaling van de totale huurkost aangerekend.

Voor deze transportkosten werd een minimum ingesteld van 20 € maar geen maximum.

 

Deze transportkosten bedragen dan 40% van de totale huurkost en zorgt voor erg hoge rekeningen bij scholen, verenigingen en organisaties. Transportkosten van 600 of 700 euro zijn geen uitzondering.

 

Vermits de Lierse maatschappij voor de huisvesting sinds 1 juli 2023 is overgegaan in de Woonmaatschappij Woonstroom, wordt voorgesteld om onder artikel 2 § 2 bij categorie A deze benaming ook te wijzigen.

 

Voor het bepalen van de tarieven van de ontlening  hanteert de stad 3 tariefscategorieën:

§ 2 tarief categorieën :  Voor de ontlening van stadsmaterialen hanteert het stadsbestuur Lier drie tariefcategorieën:

 

 A  .CATEGORIE A : 

De gebruikers in deze categorie zijn:

        Het stadsbestuur van Lier, de stedelijke diensten, SOLag, OCMW, de Lierse HuisvestingsmaatschappijWoonmaatschappij Woonstroom, de erkende adviesraden van de Stad Lier en de Lokale Politie Lier.

        Andere gemeentebesturen, mits het aanvragende bestuur voor de Stad Lier ook het nultarief toepast, uitgezonderd voor de kiosk.

        Organisaties met een humanitair doel, aldus aanvaard door het college van burgemeester en schepenen.

 

B. CATEGORIE B :

De gebruikers in deze categorie zijn:

        Lierse scholen en hun oudercomités

        Erkende Lierse verenigingen.(een aanvraag tot erkenning kan je indienen via https://www.uitinlier.be/vereniging/erkenning)

        Verenigingen en organisaties voor mindervaliden, welzijnsvoorzieningen en

derde leeftijd.

        Lierse politieke partijen

 

Toen het reglement initieel werd opgesteld, was er bij categorie B ook volgende subcategorie opgenomen:

Maar de dienst wijkwerking werd hervormd en dit zinnetje werd uit het reglement gehaald.

Buurtcomité's en wijkverenigingen werden niet langer erkend en vallen momenteel onder het  duurdere tarief C en krijgen geen forfaitaire vergoeding van 750€ zoals gebruikers van categorie B.

 

Fasering

06/11: Gewijzigd reglement ter goedkeuring op college van burgemeester en schepenen

aan collega van burgemeester en schepenen.

27/11: Gewijzigd reglement ter goedkeuring op de gemeenteraad indien goedgekeurd op college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

Team cultuur en evenementen

positief advies

Wijkverenigingen en buurtcomité's bestaan vaak uit vrijwilligers die zich inzetten voor het belang van de buurt of wijk waarin ze wonen. Dergelijke initiatieven willen wij vanuit onze dienst aanmoedigen, dus is het niet meer als logisch dat zij ingedeeld worden bij categorie B en kunnen genieten van een vrijstelling van 750€.

 

De leveringskosten bij een ontlening zijn niet in verhouding tot de gehanteerde bedragen voor de ontlening en zorgen er ook voor dat de huurprijs van het stadsmateriaal een stuk hoger ligt dan huurprijzen op de privémarkt bij aanbieders zoals vb. Boels.

Het lijkt ons niet dat dit de bedoeling kan zijn en dat stad Lier de materialen te beschikking wenst te stellen om juist te zorgen dat burgers, organisaties  en verenigingen aan lage prijzen materialen kunnen ontlenen voor de organisaties van evenement in Lier.

een aanpassing van deze kosten lijkt ons dan ook echt wenselijk.

 

Seniorenraad

positief advies

 

Sportraad

positief advies

 

dep. externe communicatie

positief advies

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur, inz. art. 40-41

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met de wijziging van het Retributiereglement op het ontlenen van stadsmaterialen, waarbij art.2 §2 en art. 11 worden aangepast en dit met ingang op 01 januari 2024:

 

Huidig artikel:

Artikel 2:

§ 2 tarief categorieën : Voor de ontlening van stadsmaterialen hanteert het stadsbestuur Lier drie tariefcategorieën:

A .CATEGORIE A :

De gebruikers in deze categorie zijn:

        Het stadsbestuur van Lier, de stedelijke diensten, SOLag, OCMW, de Lierse Huisvestingsmaatschappij, de erkende adviesraden van de Stad Lier en de Lokale Politie Lier.

        Andere gemeentebesturen, mits het aanvragende bestuur voor de Stad Lier ook het nultarief toepast, uitgezonderd voor de kiosk.

        Organisaties met een humanitair doel, aldus aanvaard door het college van burgemeester en schepenen.

 

B. CATEGORIE B :

De gebruikers in deze categorie zijn:

        Lierse scholen en hun oudercomités

        Erkende Lierse verenigingen.(een aanvraag tot erkenning kan je indienen via https://www.uitinlier.be/vereniging/erkenning)

        Verenigingen en organisaties voor mindervaliden, welzijnsvoorzieningen en derde leeftijd.

        Lierse politieke partijen

 

C. CATEGORIE C : TARIEF C

De gebruikers in deze categorie zijn:

        Gemeentebesturen, die geen nultarief hanteren voor het stadsbestuur Lier.

        Overige aanvragers, voor zover niet strijdig met artikel 2 en de ontlening niet zuiver dienstig is voor commerciële doeleinden, tenzij via een beslissing van het college van Burgemeester en Schepenen toch toelating wordt gegeven.

 

Nieuw artikel:

Artikel 2:

§ 2 tarief categorieën : Voor de ontlening van stadsmaterialen hanteert het stadsbestuur Lier drie tariefcategorieën:

A .CATEGORIE A :

De gebruikers in deze categorie zijn:

        Het stadsbestuur van Lier, de stedelijke diensten, SOLag, OCMW, de Lierse Huisvestingsmaatschappij, de erkende adviesraden van de Stad Lier en de Lokale Politie Lier.

        Andere gemeentebesturen, mits het aanvragende bestuur voor de Stad Lier ook het nultarief toepast, uitgezonderd voor de kiosk.

        Organisaties met een humanitair doel, aldus aanvaard door het college van burgemeester en schepenen.

 

B. CATEGORIE B :

De gebruikers in deze categorie zijn:

        Lierse scholen en hun oudercomités

        Erkende Lierse verenigingen.(een aanvraag tot erkenning kan je indienen via https://www.uitinlier.be/vereniging/erkenning)

        Verenigingen en organisaties voor mindervaliden, welzijnsvoorzieningen en derde leeftijd.

        Lierse politieke partijen

        organisatoren van erkende wijk- en buurtinitiatieven*

 

*Begrippenlijst: erkend wijk- of buurtinitiatief: een aan de stad gemeld initiatief, georganiseerd door wijk- of buurtbewoners, buurtcomités of wijkcomités waarop minstens alle bewoners van een afgebakende zone in Lier welkom zijn en met als doel de samenhorigheid, de uitstraling en de leefbaarheid van de wijk, buurt of straat te verbeteren.

 

C. CATEGORIE C : TARIEF C

De gebruikers in deze categorie zijn:

        Gemeentebesturen, die geen nultarief hanteren voor het stadsbestuur Lier.

        Overige aanvragers, voor zover niet strijdig met artikel 2 en de ontlening niet zuiver dienstig is voor commerciële doeleinden, tenzij via een beslissing van het college van Burgemeester en Schepenen toch toelating wordt gegeven.

 

 

Huidig artikel:

Artikel 11 : Transport

De levering en/of ophaling van materiaal kan tijdens de diensturen gebeuren door de stadsdiensten, mits betaling van 20% van de ontleenwaarde van het materiaal, met een minimum van 20 euro zowel per levering als per ophaling.

Uiteraard kan de gebruiker het materiaal ook zelf afhalen en terugbrengen.

Voor de gebruikers voorzien in categorie A wordt er geen transportvergoeding aangerekend.

 

Nieuw artikel:

Artikel 11 : Transport

De levering en/of ophaling van materiaal kan tijdens de diensturen gebeuren door de stadsdiensten, mits betaling van 10% van de ontleenwaarde van het materiaal, met een minimum van 50 euro en een maximum van 200 euro zowel per levering als per ophaling.

Uiteraard kan de gebruiker het materiaal ook zelf afhalen en terugbrengen.

Voor de gebruikers voorzien in categorie A wordt er geen transportvergoeding aangerekend.

 

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de aangepaste versie van het Retributiereglement op het ontlenen van stadsmaterialen goed.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

VERKOOP GRACHT ACHTER VREDELAAN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad Lier is eigenaar van een gracht die gelegen is achter de tuinen van de eigenaars van de percelen die zich bevinden in de Vredelaan. Deze gracht is niet bereikbaar via het openbaar domein. De toegang gebeurt via de private tuinen.

De gracht behoort tot het openbaar domein.

 

Sommige delen van de gracht werden in het verleden reeds verkocht, namelijk aan de eigenaars van Vredelaan 27 en 41 en Boomlaarstraat 134.

In de praktijk hebben reeds enkele eigenaars de gracht ingelijfd in de private tuinen (zonder verkoop).

 

Feiten en context

De eigenaar van Vredelaan 25 stelt de vraag tot de aankoop van het deel van de gracht die grenst aan zijn tuin.

 

Goederen die deel uitmaken van het openbaar domein, behoren niet tot de handel en kunnen bijgevolg niet verkocht worden. Het goed dient door de gemeenteraad gedesaffecteerd te worden, zodoende dat het perceel wordt opgenomen in het private domein en verkocht kan worden. Beslissingen betreffende de affectatie en desaffectatie van een onroerend goed behoren tot de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Fasering

1. Principiële goedkeuring tot verkoop door de OCMW-raad

2. Opmaak schattingsverslag, opmetingsplan en prekadastratie

3. Beslissing tot verkoop door de OCMW-raad

 

Adviezen

Het technisch bureau adviseert positief voor verkoop. De gracht is niet toegankelijk, waardoor ze niet wordt onderhouden. Als eigenaar is de stad Lier echter wel verplicht om de gracht te onderhouden. Voor de afwatering is de gracht niet meer dienstig. Bijgevolg is het technisch bureau vragende partij om alle bewoners in de Vredelaan aan te schrijven om de verkoop van de hele gracht te realiseren.

 

De dienst vastgoed adviseert positief voor de verkoop van de gracht, aangezien het in dit geval gaat om een restperceel en de kans zeer klein is dat andere personen interesse hebben om het perceel aan te kopen. Het perceel heeft op zich geen bouwmogelijkheden, en is in de praktijk een gracht. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk dat een derde (namelijk een niet-aangelande) interesse zou hebben. Hierdoor kan een onderhandse verkoop gerechtvaardigd worden. Aangezien het hier een restperceel betreft met een beperkte opbrengst, dient de koper tevens de kosten te dragen van de landmeter en notariskosten (stedenbouwkundige inlichtingen, bodemattest,...).

Het perceel behoort tot het openbaar domein, wat buiten de handel ligt en dus in principe niet verkocht kan worden. Het goed kan echter door een desaffectatiebeslissing van de gemeenteraad worden opgenomen in het private domein van de stad Lier. Hierna kan het goed wel verkocht worden.

 

Juridische grond

Conform het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief betreffende transacties van onroerende goederen dient de openbare verkoop de regel te zijn, en de onderhandse verkoop de uitzondering. Bijgevolg is een onderhandse verkoop mogelijk, mits een bijzondere motivatie.

 

Argumentatie

Bij de vervreemding van onroerende goederen door lokale besturen moet de openbare verkoop steeds de regel zijn, en de onderhandse verkoop de uitzondering. Echter, een onderhandse verkoop is mogelijk, mits een bijzondere motivatie. In dit geval gaat het om een restperceel met een beperkte oppervlakte, waardoor er voor het perceel op zich geen bouwmogelijkheden zijn. De kans dat derden, zijnde niet-aangelanden, interesse hebben tot aankoop is bijgevolg vrijwel onbestaande. In dit geval is het dan ook gerechtvaardigd om het perceel te verkopen aan de aangelande op voorwaarde dat deze alle bijhorende kosten ten laste neemt (de landmeter- en notariskosten).

 

Aangezien het goed behoort tot het openbaar domein en dit buiten de handel ligt, overweegt de gemeenteraad om het onroerend goed te desaffecteren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de verkoop van het deel van de gracht dat grenst aan het perceel dat gelegen is te Vredelaan 25 op voorwaarde dat de koper alle bijhorende kosten ten laste neemt.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gehele gracht gelegen achter de Vredelaan te desaffecteren naar het private domein met het oog op de verkoop ervan.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

VERKOOPBELOFTE INNAME 3A VAN DE STATIONSOMGEVING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de ontwikkeling van de stationsomgeving dient Stad Lier een perceel grond met een oppervlakte van duizend éénenveertig vierkante meter zijnde een deel van het perceel, ten kadaster gekend als sectie F, 226v aangeduid als inneming 3aop het innemingsplan met nummer 1M3D8E G 02094104 opgemaakt door studiebureau LAD over te dragen aan het Agentschap Wegen en Verkeer (hierna: AWV).

 

Om de overdracht te realiseren wordt een belofte tot verkoop voor openbaar nut voorgelegd ter goedkeuring. De verkoop gebeurt tegen een verkoopprijs van 48.800 euro.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Omzendbrief Vervreemding van onroerende goederen door lokale besturen

 

Argumentatie

Gelet op de ontwikkeling van de stationsomgeving dient Stad Lier een perceel, zijnde inname 3a op het innemingsplan, over te dragen aan AWV voor 48.800 euro.

 

Daarom overweegt de gemeenteraad om de verkoopbelofte in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de verkoopbelofte betreffende inname 3a conform het opmetingsplan in bijlage in het project 'Stationsomgeving' goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

HOGE VELDEN: OVERDRACHT POSTHOORNSTRAAT VAN AWV. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het Agentschap Wegen en Verkeer vroeg per brief dd. 28/04/2023 om de Posthoornstraat over te dragen aan de stad Lier. Het Agentschap Wegen en Verkeer stelt voor om over te dragen volgens Model A van het dienstorder MOW/AWV/2021/11. Dit houdt in dat de weg in een goede staat van berijdbaarheid is en dat er geen herstellingswerken op voorhand worden uitgevoerd of een subsidie wordt toegekend.

 

De overdracht van de Posthoornstraat werd door het Agentschap Wegen en Verkeer gesteld ter goedkeuring van het rooilijnplan voor de sportsite Hoge Velden. Bij het opmaken van het rooilijnplan werd de vaststelling gedaan dat de Posthoornstraat eigendom was van het gewest/Belgische staat.

 

Overwegende dat de overdracht een voorwaarde was van het rooilijnplan voor de sportsite Hoge Velden en overwegende dat de weg door het technisch bureau tot op heden 'in goede staat van berijdbaarheid' wordt geacht kan er positief advies gegeven worden voor de overdracht van die delen van de Posthoornstraat die tot de eigendom van het Vlaams Gewest behoren naar het openbaar domein van de stad Lier.

 

Collegebeslissing dd. 22/05/2023: Het college hecht principiële goedkeuring aan de overdracht van de Posthoornstraat van AWV naar de stad Lier.

 

Feiten en context

Per brief dd. 19/9//2023 meldt AWV dat het overdrachtsdossier werd opgestart. Opdat het dossier kan voorgelegd worden aan de bevoegde Vlaamse minister dient AWV te beschikken over een gemeenteraadsbeslissing dat akkoord gaat met de indeling van de weg bij de gemeentewegen en een bevestiging dat de weg zich in goede staat van berijdbaarheid bevindt, alsook een ondertekend exemplaar van het overdrachtsplan.

 

Adviezen

De dienst openbaar domein adviseert positief voor de overdracht. In de praktijk wordt de weg reeds onderhouden als gemeenteweg.

De dienst vastgoed geeft positief advies voor de overdracht op voorwaarde dat deze weg gratis of voor een symbolische euro wordt overgedragen.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

De overdracht van de weg is een voorwaarde dat volgt uit het rooilijnplan van de sportsite Hoge Velden. Bovendien acht het technisch bureau de weg 'in goede staat van berijdbaarheid'. Daarom overweegt de gemeenteraad om principieel akkoord te gaan met de overdracht van de Posthoornstraat door AWV aan stad Lier conform het overdrachtsplan, alsook het overdrachtsplan in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van en keurt het overdrachtsplan betreffende Posthoornstraat in bijlage goed. De gemeenteraad machtigt burgemeester Rik Verwaest en algemeen directeur Katrijn Bosschaerts voor de ondertekening van het overdrachtsplan.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de overdracht van de Posthoornstraat van AWV aan Stad Lier goed te keuren. Bijgevolg beslist de gemeenteraad tevens akkoord te gaan voor de indeling van de Posthoornstraat bij de gemeentewegen en bevestigt dat de weg zich in goede staat van berijdbaarheid bevindt.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

OUDE BOSSTRAAT - GRONDVERWERVING 1 - COMPROMIS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS d.d. 07.02.2022 :  het studiebureau Alaers & Goetstouwers voor het uitvoeren van de studie voor de weg- en rioleringswerken van de oude Bosstraat. - Goedkeuring

CBS d.d. 27.06.2022 : heraanleg oude Bosstraat - grondverwervingen - Goedkeuring

GR d.d.22.05.2023 : Rooilijnplan oude Bosstraat - definitieve vaststelling

 

Feiten en context

De gemeenteraad heeft goedkeuring gehecht aan het raamcontract met Igemo voor trajectbegeleiding voor geplande grondinnames.

Het studiebureau Alaers & Goetstouwers maakte reeds een concept rooilijnplan op met de te voorziene innames.

Het gaat om 9 innames, met 2 daarvan voorbesprekingen.

Er zijn reeds zes getekende compromissen : innemingen 2, 4, 5, 6, 7, 8

Enkel inneming 3 dient nog gerealiseerd te worden.

 

Op 1 augustus 2023 werd ook de eenzijdige belofte ten voordele van Stad Lier ondertekend door de eigenaar - inneming 1.

 

Advies

Dienst vastgoed adviseert goedkeuring voor de ondertekende compromis inneming 1 in het kader van de heraanleg Oude Bosstraat.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Omzendbrief KB/ABB 2019/3

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de ondertekende compromis in het kader van de heraanleg Oude Bosstraat van volgende inneming 1.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

AANKOOP GROND VOOR BEBOSSING MECHELSESTEENWEG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De Bosalliantie voorziet drie soorten boslabels: brons, zilver en goud. Aan elk boslabel hangen we een initiatief dat voor nog meer zichtbaarheid zorgt.

Om goud te behalen, moet er voor 10 ha nieuw bos op eigen grond gezorgd worden.

 

Om een boslabel te kunnen ontvangen, zijn er een aantal voorwaarden waaraan het bos moet voldoen:

Het aangeplante bos moet bestaan uit nieuw bos. Compensatiebos wordt dus niet meegerekend.

Het nieuwe bos moet op de eigen grond van de gemeente geplant worden. Dit wil zeggen dat nieuw bos op initiatief van of in samenwerking met de gemeente niet meetelt als het niet op de eigen grond van de gemeente wordt geplant. Er kan uiteraard wel samengewerkt worden met partners, zoals de bosgroepen, Bos+ of een natuurvereniging om tot een vlot bebossingstraject te komen.

Het bos moet bovendien ingegeven worden op de bosteller om te kunnen worden meegerekend. Het lokaal bestuur komt zo automatisch in aanmerking voor een boslabel.

 

Voor de realisatie van extra aanplanting van bossen door Stad Lier is er door dienst vastgoed op zoek gegaan naar de aankoop van gronden.

 

Er was  een gesprek met de eigenaars van het perceel gekend bij het kadaster als 12393E0667/00H000 en gelegen aan de Mechelsesteenweg 267 ter hoogte van Hof van Ringen. De eigenares is reeds op leeftijd en heeft geen behoefte meer aan een grote tuin. Ze is bereid om het stuk achter de vijver, zijnde ongeveer 8.000 m², te verkopen aan Stad Lier aan een prijs van 7 euro/m².

 

Voor de aankoop van gronden zijn volgende subsidiekanalen voor openbare besturen voorzien door de Vlaamse overheid :

        De terreinen moeten effectief aangekocht én bebost zijn uiterlijk 3 jaar na de toekenning van de subsidie.

        De grond mag al verworven zijn, maar niet langer dan 1 jaar voor indiening van de aanvraag.

        Tijdelijk tot 31/12/2023: De subsidie bedraagt 90 % van het aankoopbedrag, inclusief alle aankoopkosten, met een plafond van 7€/m².

        Bebossingssubsidies (Vlaamse Overheid) 

        Buiten HAG 0,54 euro/m², binnen HAG 0,35 euro/m² (voor het aanplanten)

 

Er zijn tevens onderhandelingen lopende met een andere eigenaar van de nabijgelegen grond om deze eventuele cluster nog verder uit te breiden.

 

Fasering

        Het perceel moet opgemeten worden

        Opmaak en ondertekening compromis

        Aanvraag subsidie voor 31.12.2023

        Ondertekenen notariële akte

 

 

 

 

Adviezen

Dienst vastgoed adviseert gunstig voor de aankoop van dit perceel aangezien het mogelijkheden biedt voor bebossing. Als er kan aangekocht worden aan subsidieprijs 90 % van het aankoopbedrag is dit enkel een meerwaarde voor Stad Lier. Er kan zo gewerkt worden naar een extra boscluster aan de Mechelsesteenweg aansluitend op de gronden van kasteel Ringenhof. 

 

Dienst financiën adviseert als volgt : Volgende budgetten werden voorzien in de meerjarenplanning: we hebben 474.000 EUR uitgave genoteerd  en 394.000 EUR aan inkomsten/subsidies voorzien. = 80.000 EUR eigen inbreng.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt de aankoop van een deel van het perceel (8.000 m²) gelegen aan de Mechelsesteenweg 267 te Lier goed te keuren aangezien de huidige aanvraagmogelijkheid tot subsidie bij de Vlaamse Overheid een opportuniteit biedt tot uitbreiding van het bosbeheer in stad Lier aan de kostprijs van 7 euro/m².

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/SAP/02/02

 

Aanplanting nieuwe bomen en struiken

AR : 22000000

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de aankoop van een deel van het perceel (8.000 m²) gekend bij het kadaster 12393E0667/00H000 en gelegen aan de Mechelsesteenweg 267 te Lier aan de verkoopprijs van 7 euro per m² onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een subsidie bij de Vlaamse Overheid a rato van 90 % van het aankoopbedrag.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

OUDE BOSSTRAAT: INNAME 3 - COMPROMIS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS d.d. 07.02.2022 : het studiebureau Alaers & Goetstouwers voor het uitvoeren van de studie voor de weg- en rioleringswerken van de oude Bosstraat.

Goedkeuring CBS d.d. 27.06.2022 : heraanleg oude Bosstraat - grondverwervingen

Goedkeuring GR d.d.22.05.2023 : Rooilijnplan oude Bosstraat - definitieve vaststelling

 

Feiten en context

De gemeenteraad heeft goedkeuring gehecht aan het raamcontract met Igemo voor de trajectbegeleiding van geplande grondinnames. Het studiebureau Alaers & Goetstouwers maakte reeds een concept rooilijnplan op met de te voorziene innames.

Het gaat om 8 innames in de Oude Bosstraat. Er werden reeds 7 verkoopbeloften ondertekend door de eigenaars.

 

De laatste inname, zijnde nr 3, werd nu ook ondertekend en wordt nu ter goedkeuring voorgelegd.

 

Adviezen

Dienst vastgoed adviseert positief.

 

Argumentatie

Gelet op de geplande werken in de Oude Bosstraat dienen de eigenaars een deel van hun perceel over te dragen. Daarom overweegt de gemeenteraad om de verkoopbelofte betreffende inname 3 in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de verkoopbelofte betreffende inname 3 in het kader van de heraanleg van de Oude Bosstraat in bijlage goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

INNAMES SCHOLLEBEEKSTRAAT - ONTWERPAKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing van het college dd. 1 februari 2016: goedkeuring overeenkomst met Igemo

Beslissing van de gemeenteraad dd. 29 februari 2016: goedkeuring overeenkomst met Igemo Beslissing van het college dd. 27 januari 2020: verlenging overeenkomst met Igemo. Zo werd Igemo ook aangesteld om de innames uit te voeren in het dossier van de Schollebeekstraat.

Beslissing van het college dd. 25 januari 2021: Aanstelling notaris Van den Brande met het oog op het verlijden van de notariële aktes

Beslissing van het college dd. 28 juni 2021: Goedkeuring van de ontwerpovereenkomst tot minnelijke verwerving. Deze wordt ondertekend door de afstanddoener voor het verlijden van de notariële akte.

Beslissing van het college dd. 27 september 2021: Goedkeuring onderhandse overeenkomsten betreffende innames  24, 21, 22, 17, 12, 11, 9, 6, 5 en 16

Beslissing van het college dd. 27 september 2021: Goedkeuring onderhandse overeenkomsten betreffende innames 1,2, 3, 4, 7 en 10

Beslissing van het college dd. 11 oktober 2021: Goedkeuring onderhandse overeenkomst betreffende inname 23

Beslissing van het college dd. 6 december 2021: Goedkeuring onderhandse overeenkomsten betreffende inname 13, 14, 15 en 25.

Bovenstaande overeenkomsten werden goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 oktober eb 20 december 2021.

 

Feiten en context

In het kader van de heraanleg van de Schollebeekstraat dienen er enkele innames te gebeuren. De onderhandelingen werden gevoerd door Igemo. Het betreft in dit geval een gratis grondafstand, waarbij de betrokkenen geen vergoeding krijgen. Notaris Van den Brande werd aangesteld om de notariële aktes te verlijden. Hij heeft tevens een ontwerpovereenkomst tot minnelijke verwerving opgemaakt die vooraf aan het verlijden van de notariële akte door de betrokken partijen ondertekend werden. Deze ontwerpovereenkomst werd door college voorafgaand aan de onderhandelingen goedgekeurd op 28 juni 2021. De onderhandse overeenkomsten werden inmiddels ondertekend door de betrokken partijen en goedgekeurd door het college en de gemeenteraad.

 

Gelet op het grote aantal innames stelt notaris Van den Brande voor om te werken met één ontwerpakte. Deze wordt als bijlage toegevoegd. Later worden de variabele gegevens zoals de gegevens van de afstanddoeners, het nummer van de inname en het eigendomsbewijs. Deze gegevens worden als een aparte lijst in bijlage toegevoegd.

 

De afstand gebeurt gratis. Als tegenprestatie moeten de afstanddoeners niet tussenkomen in de aanleg van de weg en zijn alle kosten hiervan ten laste van de stad.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief voor de goedkeuring van de ontwerpakte.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De onderhandse overeenkomsten tot gratis grondafstand werden reeds goedgekeurd en ondertekend. Enkel de notariële akte dient nog goedgekeurd en verleden te worden.

 

De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte betreffende de gratis grondafstanden in de Schollebeekstraat goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte betreffende de gratis grondafstanden in de Schollebeekstraat goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

OVEREENKOMST SCHOLEN-BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 20/02/2023 gaf het college van burgemeester en schepenen goedkeuring aan een nieuwe regeling voor de buitenschoolse kinderopvang (BKO):

Er wordt geen vervoer meer georganiseerd door de stad voor scholen buiten de ring, voor schooltijd. Concreet gaat dit over kleuterschool 't Kriekje en Basisschool Pullaar.
De stad voorziet wel een subsidie voor deze scholen, indien zij zelf voorschoolse opvang organiseren of zelf vervoer organiseren van BKO-locatie naar school.

 

Feiten en context

Vanaf schooljaar 23-24 voorziet de stad geen busvervoer meer voor schooltijd voor de kinderen van Kleuterschool 't Kriekje en Basisschool Pullaar.

't Kriekje organiseert zelf dagelijks vervoer van BKO Kadee naar de school.

Basisschool Pullaar organiseert zelf dagelijks vooropvang op school.

Zij vragen hiervoor aanspraak te kunnen maken op een subsidiering vanuit de stad.

Als bijlage werd een overeenkomst opgemaakt met beide scholen.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/05/SAP/02/01

Verbetering samenwerking met interne en externe partners

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de overeenkomst betreffende vervoer BKO (schooljaar 23-24 en schooljaar 24-25) met Basisschool Pullaar en H. Familie afdeling Kriekje goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

OVEREENKOMST LEERWINKEL MECHELEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 13 juni 2022 beslist het college akkoord te gaan om een samenwerking met de Leerwinkel Mechelen uit te bouwen in functie van 5 trajecten voor leefloners.

 

Op 03 oktober 2022 beslist het vast bureau voor de komende 3 jaren een samenwerking met de leerwinkel Mechelen aan te gaan. Concreet gaat het over 10 trajecten per jaar, wat jaarlijks neerkomt op 3000 euro.

 

Feiten en context

Op 02/10/'23 stelt de leerwinkel Mechelen de vraag om een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

 

Argumentatie

Aangezien de samenwerking met leerwinkel Mechelen reeds werd goedgekeurd op het vast bureau van 03/10/'22, is deze samenwerkingsovereenkomst een logisch gevolg.

Echter, stad Mechelen is wel erg laat gekomen met de vraag ter ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/KAP/05/09

 

Uitbesteding gespecialiseerde info-en begeleidingstrajecten

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst met leerwinkel Mechelen te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST AGENTSCHAP INTEGRATIE INBURGERING IN KADER VAN HET PLAN SAMENLEVEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers lanceerde het Plan Samenleven. Met 24 acties gebundeld in 7 doelstellingen richt het Plan Samenleven zich tot steden waar minstens 7.500 mensen met migratieroots buiten Europa wonen of tot kleinere steden en gemeenten die een intergemeentelijke samenwerking aangaan.

 

Elke stad of elk samenwerkingsverband kon voor 1 juli 2022 een subsidieaanvraag indienen met acties waarop ingezet zou worden. Stad Lier gingen een intergemeentelijke samenwerking aan met Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Heist-op-den-Berg. Het Agentschap Integratie en Inburgering biedt het intergemeentelijk samenwerkingsverband gratis ondersteuning aan.

 

Feiten en context

In het kader van de ondersteuning bij de acties van Plan Samenleving maakt het Agentschap Integratie en Inburgering een overeenkomst op tussen de stad Lier (projectindiener) en het Agentschap (ondersteuner).

 

Het ontwerp van overeenkomst (zie bijlage) wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college.

 

Het Agentschap Integratie en Inburgering neemt - naar gelang de noden én in afstemming met de stad Lier - een adviserende, ondersteunende, organisatorische en/of uitvoerende rol op bij de uitwerking, uitvoering, opvolging en verankering van de acties van het Plan Samenleven.

 

Voor de uitvoering van het Plan Samenleven zal het Agentschap Integratie en Inburgering gratis ondersteuning bieden door minimaal één persoon af te vaardigen met een maximale inzet van 0,6 VTE. De inzet van 0,6 VTE wordt verdeeld over de lokale besturen in het samenwerkingsverband op basis van de aantallen van de inwoners van niet EU-15.

        Duffel: 3,4u per week

        Heist-op-den-Berg: 4,4u per week

        Lier: 10,7u per week

        Sint-Katelijne-Waver: 4,2u per week.

 

Ieder lokaal bestuur binnen de intergemeentelijke samenwerking maakt afspraken met de ondersteuner(s) van het Agentschap omtrent de ondersteuningsnood, het type en de inhoud van de ondersteuning binnen de beschikbare uren.

 

Daarnaast vinden er 2 gezamenlijke overlegmomenten plaats in 2023 en 2024 ter voorbereiding van de tussentijdse rapportage en de eindrapportage van elk projectjaar

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Integratie en Inburgering voor 2023 en 2024 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

OVEREENKOMST STAD LIER - TEJO. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Sinds 2017 zijn samenwerkingsovereenkomsten afgesloten tussen stad en OCMW Lier en TEJO.

 

Feiten en context

Sinds 2016 is vzw TEJO actief in Lier. Het is een vzw die aanvullende psychologische bijstand uitvoert, gericht tot kinderen en jongeren tussen 10 en 20 jaar. De jongeren worden kortdurend begeleid. De begeleiding is gratis. Om deze vorm van therapie te realiseren doet TEJO een beroep op vrijwillige psychotherapeuten en onthaalmedewerkers.

 

In ruil voor een jaarlijkse toelage sluit stad en OCMW Lier convenanten af met welzijnsorganisaties om de verwachtingen en samenwerkingsafspraken scherp te stellen.

 

Met de opmaak van een convenant voor een periode van 3 jaar geven we TEJO perspectief op een langer lopende samenwerking en financiering.

 

Het voorstel tot convenant wordt aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd voor principieel akkoord en daarna ter goedkeuring aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

TEJO is een organisatie, die zonder meer een belangrijk aanbod uitvoert in het welzijnslandschap. Met de vernieuwde convenant wordt de samenwerking voor langere duur bevestigd.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/2/1

Ondersteuning TEJO

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist met de samenwerkingsovereenkomst met TEJO Lier akkoord te gaan.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

CONVENANT MONDIALE WERKEN VZW - STAD/OCMW LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Sinds 2017 is er een samenwerking tussen Stad en OCMW Lier en vzw Mondiale Werken Regio Lier (MoWe).

In de loop van 2020 werden tal van gesprekken gevoerd om te komen tot een nieuwe samenwerking voor de periode 2020 - 2022.

 

Stad en OCMW Lier erkennen de uitgegroeide werking van MoWe sinds 2017. Met deze nieuwe convenant willen we vanuit onze organisatie de focus leggen op een aantal deelwerkingen:

Wonen

Individuele hulpverlening en inburgering

Onderwijs

Materiële hulp

 

Ten opzichte van vorige convenant zijn er een beperkt aantal wijzigingen.

Het gaat om volgende items:

        periode wordt volledig gelijk gesteld met de MJP -convenant loopt tot en met 31/12/2025;

        project Samen inburgeren wordt vervangen door deelname actie rond 4e pijler - inburgering;

        bij addendum onderwijs zijn de acties rond: Taal^Piraatjes, Lees^Rovers, Taal^Krakers en Spelotheek toegevoegd;

        er is 1 nieuwe thema opgenomen:

Addendum Werk

        Actie: Mee begeleiden/toeleiden van specifieke doelgroepen richting het Jobatelier en de ondersteuning van de werking gericht naar specifieke cultuurgemeenschappen ifv. de activering van deze doelgroepen.

 

Voor de projecten Digibank, Groeituin en Zomerschool woorden aparte afsprakennota's opgemaakt indien vereist. De looptijden van deze projecten kan afwijken van de lootptijd van onderstaande convenant.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/KAP/05/13

Ondersteuning vzw Mondiale Werken regio Lier

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de convenant met vzw Mondiale Werken Regio Lier.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

VERVANGING LID RAAD VAN BESTUUR SOLAG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing 25 februari 2019 over de samenstelling van de raad van bestuur SOLag (en latere wijzigingen).

 

Feiten en context

Op basis van art 225 van het Decreet Lokaal Bestuur benoemt de gemeenteraad de leden van de raad van bestuur van een extern verzelfstandigd agentschap autonoom gemeentebedrijf waarbij in art 235 voorwaarden worden vastgelegd naar de samenstelling van de raad van bestuur toe (maximaal 12 leden en respecteren van de gendervoorwaarde); in art 229 worden voorwaarden opgelegd met betrekking tot personen die worden voorgedragen als lid van de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf (geen provinciegouverneur, ...).

 

Per e-mail kregen we op 17 oktober 2023 de vraag om mevrouw Sandra Verhoeven te vervangen door mevrouw Saskia Slegers voor de raad van bestuur van SOLag. Mevrouw Saskia Slegers voldoet aan de voorwaarden. Dit zal ingaan per 27 november 2023.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

Statuten SOLag

 

Stemming

 

Na geheime stemming:

31 stemmen voor

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de vervanging in de raad van bestuur SOLag goed.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

GEMEENTELIJKE HOLDING NV (IN VEREFFENING) - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 13 NOVEMBER 2023 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanduiding van de heer Frank Boogaerts, burgemeester, en de heer Bert Wollants, schepen, als resp. effectief en plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2022 over de aanduiding van mevrouw Ilse Lambrechts, schepen, als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dit voor de resterende duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

De stad ontving op 16 oktober 2023 een uitnodiging voor de eerstvolgende buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders. Deze vindt plaats op maandag 13 november 2023 om 14.00 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 in 1030 Brussel. De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanname van de nieuwe tekst van statuten teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen

2.

Volmacht voor de coördinatie van de statuten

3.

Volmacht aan de vereffenaars tot uitvoering van de genomen beslissingen

4.

Volmacht voor de formaliteiten

 

Op de agenda van deze algemene vergadering staat een statutenwijziging. De aanpassingen zijn allemaal in het kader van het in overeenstemming brengen ervan met het Wetboek van vennootschappen en vereningen. Hierdoor dient de stad haar goedkeuring te geven.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op 13 november 2023, zoals hieronder vastgesteld, goed:

 

1.

Aanname van de nieuwe tekst van statuten teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen

2.

Volmacht voor de coördinatie van de statuten

3.

Volmacht aan de vereffenaars tot uitvoering van de genomen beslissingen

4.

Volmacht voor de formaliteiten

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

SIONSITE - VERENIGING VAN MEDEËIGENAARS - BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN 29 NOVEMBER 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 29 maart 2021 over de aanduiding van de effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger van Vereniging van Medeëigenaars Sion, nl. Thierry Suetens, schepen, als effectief vertegenwoordiger en Bert Wollants, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger, en dit voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Feiten en context

De stad maakt deel uit van de Vereniging van Medeëigenaars Sion.

 

De stad ontving op 16 november 2023 een oproep voor de bijzondere algemene vergadering op 29 november 2023 om 18.00 uur in zaal CC De Mol, Aarschotsesteenweg 3, 2500 Lier.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Notering van de aanwezigen en volmachtdragers

2.

Bepaling rechtsgeldigheid van de vergadering en beperking van de stemmen (indien nodig)

3.

Benoeming van de voorzitter en secretaris van de vergadering

4.

Toetreding RvME: André Wildiers

5.

Toelichting van de mogelijkheden van de laadinfrastructuur

6.

Stemmen over het aankopen van 6 parkeerplaatsen en het plaatsen van laadpunten welke beschreven zullen worden als gemeenschappelijk

7.

Stemming omtrent kostenbepaling van de laadpunten ten behoeve van gemeenschappelijk werkkapitaal

8.

Mandaat aan RvME en syndicus voor de keuze van notaris en ondertekening van de aankoopakte

9.

Voorstel tot aanpassing RIO in functie van de gemeenschappelijke laadplaatsen en wijziging verdeelsleutel

10.

Bespreking dienstverlening novoferm, defecte garagepoort en mandaat aan de RvME om een andere leverancier aan te stellen voor onderhoud en herstellingen

11.

Stand van zaken gerechtelijk dossier

12.

Overzicht van leveranciers en diens voorstel

12.10: Stemming leverancier: Gowatts

12.20: Stemming leverancier: Bellade

12.30: Stemming leverancier: Etepro

12.40: Stemming leverancier: Stroohm

12.50: Stemming leverancier: Telcom

13.

Aandachtspunten omtrent laden en aanpassing in het RIO

14.

Goedkeuring, indien voorgaande punten werden afgekeurd, voor toelating mede-eigenaars om laadpunten te mogen plaatsen op de gemeenschappelijke hoogspanningscabine in een groepsaankoop

15.

Varia

 

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Statuten van VME Sion

 

Argumentatie

De gemeenteraad kan akkoord gaan met de aangebrachte voorstellen op de agenda.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van Vereniging van Mede-Eigenaars van Sion van 27 november 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 1 DECEMBER 2023 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

Gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2021 over het aanduiden van Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, en Tekin Tasdemir, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 24 oktober 2023 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op vrijdag 1 december 2023 om 18.00 uur in het kantoorgebouw te 2800 Mechelen, Schoutetstraat 2.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2024

3.

Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2024

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2024

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 1 december 2024

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), inz.:

        artikel 423 die bepaalt onder welke voorwaarden de verlenging van de dienstverlenende verenging kan plaatsvinden

        artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018, 28 juni 2019, 23 april 2021 en 10 juni 2022

 

Argumentatie

De stad kan akkoord gaan met de voorstellen van IGEMO voor de algemene vergadering van 1 december 2023.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van 1 december 2023 met volgende agenda, goed:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2024

3.

Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2024

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2024

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 1 december 2024

 

Art 2 :

De gemeenteraad haar afgevaardigde(n) het mandaat te verlenen in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 1 december 2023.

 

Art 3 :

De gemeenteraad de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 1 december 2023 op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

TMVS DV (CREAT) - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 12 DECEMBER 2023 - AGENDA EN STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2023 over de toetreding van de stad tot de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Service (afgekort: TMVS dv) vanaf 1 juli 2023

Gemeenteraadsbeslissing van 25 september 2023 over de aanduiding van Rik Pets, schepen, als effectief afgevaardigden en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, en Charlotte Schwagten, gemeenteraadslid als plaatsvervangend afgevaardigden van stad Lier voor de algemene vergadering van TMVS dv voor de resterende duur van de legislatuur

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Tussengemeentelijke Maatschappij voor Service (afgekort: TMVS dv).

 

De stad ontving op 29 augustus 2023 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 12 december 2023 om 14.30 uur in FLANDERS EXPO, Maaltekouter 1, 9051 Gent of digitaal.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Wijziging van vermogen

2.

Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen

3.

Evaluatie 2023, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2024 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)

4.

Begroting 2024 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)

5.

Statutaire benoemingen

6.

Statutenwijziging

6.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking

6.2. Nieuwe tekst van de statuten

7.

Overboeking van het (oorspronkelijk) vast kapitaal (rekening 111 Onbeschikbare inbreng buiten het kapitaal) naar een beschikbare eigenvermogensrekening

8.

Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves (rekening 1311 Statutair onbeschikbare reserves) naar een beschikbare eigenvermogensrekening

9.

Volmachten

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        inz. art. 427

        inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van TMVS dv

 

Argumentatie

Het is aangewezen om het ontwerp van statutenwijziging en de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering goed te keuren. De stad kan instemmen met voormeld ontwerp van statutenwijziging en met de overige agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 12 december 2023 van TMVS dv met volgende agenda en de daarbijhorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agenda, goed:

 

1.

Wijziging van vermogen

2.

Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen

3.

Evaluatie 2023, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2024 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)

4.

Begroting 2024 (cfr. artikel 432 Decreet over het Lokaal Bestuur)

5.

Statutaire benoemingen

6.

Statutenwijziging

6.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking

6.2. Nieuwe tekst van de statuten

7.

Overboeking van het (oorspronkelijk) vast kapitaal (rekening 111 Onbeschikbare inbreng buiten het kapitaal) naar een beschikbare eigenvermogensrekening

8.

Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves (rekening 1311 Statutair onbeschikbare reserves) naar een beschikbare eigenvermogensrekening

9.

Volmachten

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordigers op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van TMVS dv vastgesteld op 12 december 2023, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Algemene Vergadering.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

FLUVIUS - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 13 DECEMBER 2023 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Christina Wagner, gemeenteraadslid, en Dirk Frans, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Fluvius voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 9 oktober 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 13 december 2023 om 18.00 uur plaats vindt in het Lindner hotel, Lange Kievitstraat 125, te 2018 Antwerpen, met volgende agenda:

 

1.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024

2.

Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV

3.

Aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten

4.

Statutaire benoemingen

5.

Statutaire mededelingen

 

Een dossier met documentatiestukken aan de gemeente/stad per brief van 9 oktober 2023 overgemaakt werd.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur: artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        statuten van Fluvius Antwerpen

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2023 van Fluvius Antwerpen met als agendapunten:

 

1.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024

2.

Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV

3.

Aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten

4.

Statutaire benoemingen

5.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 13 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

PONTES - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 14 DECEMBER 2023 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Dirk Frans, gemeenteraadslid, en Jenny Van Damme, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

Gemeenteraadsbeslissing van 23 mei 2022 over het aanduiden van Marc Franquet, gemeenteraadslid, als plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 20 oktober 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 14 december 2023 om 19 uur (digitaal).

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 15 juni 2023 – goedkeuring

2.

Beleid: beleidsnota 2024 – goedkeuring

3.

Financiën: budget 2024 – goedkeuring

4.

Algemeen: actuele dossiers – toelichting

5.

Varia en rondvraag

 

Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Juridische grond

        Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

        Statuten van PONTES

 

Argumentatie

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 14 december 2023, die er als volgt uit ziet, goed:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 15 juni 2023 – goedkeuring

2.

Beleid: beleidsnota 2024 – goedkeuring

3.

Financiën: budget 2024 – goedkeuring

4.

Algemeen: actuele dossiers – toelichting

5.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 14 december 2023 op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 14 DECEMBER 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Ann-Sofie Van den Broeck, gemeenteraadslid, en Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Cipal voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 26 oktober 2023 om deel te nemen aan de algemene vergadering der deelnemers van CIPAL op donderdag 14 december 2023 om 16:00 uur (digitaal). De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2024

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Cipal bezorgde de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Cipa

 

Argumentatie

Er zijn geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal op 14 december 2023 op basis van de bekomen documenten en toelichtende nota, goed te keuren:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2024

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 15 DECEMBER 2023 - AGENDA, STATUTEN EN AANDUIDEN BESTUURDERS ADELTA-RIO. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Pidpa voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is voor de activiteiten watervoorziening en riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

De stad Lier werd opgeroepen om 15 september 2023 om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Pidpa op 15 december 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Algemene toelichting stand van zaken transactie

3.

Wijziging van de benaming naar “Adelta.Rio”

4.

Beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare eigenvermogenspost die overeenstemt met het voormalige vaste gedeelte van het kapitaal verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 99.997,50 euro

5.

Beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare reservepost die overeenstemt met de voormalige wettelijke reserve verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 9.999,75 euro

6.

Beschikbaar maken van de onbeschikbare reserve die betrekking heeft op de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 204.479.962,47 euro

7.

Kennisname van het ontslag van alle bestuurders met ingang van 1 januari 2024

8.

Benoeming van nieuwe bestuurders met ingang van 1 januari 2024

9.

Begroting 2024

10.

Varia

11.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Op 15 september 2023 heeft Pidpa aan de stad Lier een schrijven bezorgd van de voorgestelde statutenwijziging en het beschikbaar maken van bepaalde balansposten, samen met een toelichting bij deze wijzigingen.

Samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa, ontving de stad Lier eveneens een kopie van de begroting voor 2024 en een toelichtende nota in dat verband. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden.

 

Op 23 oktober 2023 heeft Pidpa aan de stad Lier een schrijven bezorgd waarin zij de voordrachtregels voor de bestuursmandaten toelicht.

 

Toelichting:

 

  1. Voorafgaandelijk

Pidpa en water-link zijn opdrachthoudende verenigingen in de zin van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur. Als opdrachthoudende verenigingen hebben zij beide van verschillende gemeenten uit de Provincie Antwerpen (met inbegrip van de stad Lier) opdrachten gekregen inzake watervoorziening en watersanering op het grondgebied van de aangesloten gemeenten en voeren zij meer in het algemeen taken uit die kaderen in het integraal waterbeleid.

Op 16 juni 2023 resp. 5 september 2023 hebben de algemene vergaderingen van Pidpa resp. water-link hun principiële goedkeuring gegeven aan een Transactie bestaande uit de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa in het huidige water-link en de watersaneringsactiviteit van beide entiteiten in het huidige Pidpa. Daarnaast hebben zij de voor de Transactie vereiste besluiten, die behoren tot hun respectievelijke bevoegdheden, goedgekeurd. In het kader daarvan werd ook een nieuwe tekst van de statuten aangenomen.

Met het oog op de deelname aan deze algemene vergaderingen en de Transactie heeft ook de gemeenteraad de principes van de Transactie, met inbegrip van de verschillende afzonderlijke tussenstappen, goedgekeurd.

 

  1. Naamswijziging

In aanloop naar de definitieve inwerkingtreding van de fusie, stelt de raad van bestuur nog een beperkte wijziging aan de statuten van Pidpa voor.

Het gaat met name om de wijziging van de juridische benaming van “Pidpa” naar “Adelta.Rio”. De raad van bestuur van Pidpa heeft besloten om de juridische benaming meteen mee aan te passen aan de nieuwe commerciële benaming. Op die manier kan de rioleringstak van het nieuwe fusiebedrijf ook echt van start onder haar nieuwe identiteit.

De betrokken wijziging vereist een wijziging van de statuten van de vereniging, aangezien de juridische benaming een decretaal verplichte melding betreft.

 

  1. Beschikbaar maken van balansposten voor uitkering

Daarnaast wordt voorgesteld aan de algemene vergadering van Pidpa om nog bepaalde balansposten beschikbaar te maken voor uitkering.

In het kader van de voorgenomen transactie zal de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteiten van Pidpa in water-link in eerste instantie door Pidpa zelf gebeuren. Pidpa zal aandelen in water-link ontvangen. Vervolgens zal Pidpa deze aandelen in natura uitkeren aan haar deelnemers, zodat zij rechtstreeks participeren in water-link.

De uitkering van deze aandelen veronderstelt dat de onderliggende eigenvermogensposten uitkeerbaar zijn. Bij de voorbereiding van deze transactiestappen werd vastgesteld dat bepaalde van de aan de watervoorzieningsactiviteit gerelateerde eigenvermogensposten op heden ‘onbeschikbaar’ zijn en aldus niet voor uitkering vatbaar zijn. Bijgevolg zullen nog een aantal posten van het eigen vermogen ‘beschikbaar’ moeten gemaakt voor uitkering om de uitkering van de aandelen water-link aan de Pidpa-deelnemers mogelijk te maken.

Meer concreet zullen aan de buitengewone algemene vergadering de volgende overboekingen ter goedkeuring worden voorgelegd:

        Overboeking van de in het verleden gedane inbrengen in kapitaal m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 99.997,50 naar een beschikbare eigenvermogensrekening;

        Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 9.999,75 naar een beschikbare eigenvermogensrekening;

        Overboeking van de in het verleden aangelegde overige onbeschikbare reserves m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 204.479.962,47 naar een beschikbare eigenvermogensrekening.

Elk van deze overboekingen heeft slechts betrekking op de eigenvermogensposten van de watervoorzieningsactiviteit en niet op die van de rioleringsactiviteit.

 

  1. Ontslag en benoeming van bestuurders

In de huidige vooropgestelde timing zouden de verschillende tussenstappen van de fusie Pidpa – water-link in de loop van 31 december 2023 in werking treden. Dat geldt ook voor de statutenwijzigingen waartoe de algemene vergaderingen van de beide verenigingen eerder hebben besloten, en in het bijzonder de bepalingen die de samenstelling van de raad van bestuur (incl. de bindende voordrachtrechten) regelen.

Als gevolg van de inwerkingtreding van de fusie Pidpa – water-link zullen de raden van bestuur van Pidpa en water-link niet meer zijn samengesteld conform de bepalingen van de nieuw goedgekeurde statuten.

Bijgevolg zal aan de respectievelijke algemene vergaderingen van beide verenigingen (de kennisname van) het ontslag van alle huidige bestuurders van de verenigingen worden voorgelegd. Tevens zullen de buitengewone algemene vergaderingen moeten overgaan tot benoeming van de nieuwe bestuurders conform de voordrachtregelingen voorzien in de op 16 juni 2023 resp. 5 september 2023 goedgekeurde statutenwijzigingen. Deze besluiten dienen in werking te treden onmiddellijk volgend op de inwerkingtreding van de fusie tussen Pidpa en water-link.

Met het oog op de benoeming van de nieuwe bestuurders zullen de gemeentelijke deelnemers die met ingang van de fusie zullen participeren in Pidpa/Adelta.Rio, voorafgaand aan de algemene vergadering de nodige voordrachten moeten doen overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 15 van de statuten van Pidpa/Adelta.Rio.

Ook het bestuursorgaan van water-link/Adelta dient als gevolg van de Transactie opnieuw te worden samengesteld. Daarbij dienen dezelfde principes te worden gehanteerd. Als toekomstig deelnemer van water-link/Adelta, is de stad Lier eveneens gerechtigd om een voordracht te doen voor een bestuursmandaat overeenkomstig hetgeen voorzien in de nieuwe statuten zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van water-link.

 

  1. Begroting 2024

Overeenkomstig artikel 432, laatste lid van het Decreet Lokaal Bestuur dienen opdrachthoudende verenigingen ten minste één buitengewone algemene vergadering te beleggen. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.

Naast de agendapunten die betrekking hebben op de fusie tussen Pidpa en water-link, zal eveneens de begroting voor 2024 van Pidpa worden besproken.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 ("DLB"):

        Artikel 427 stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.

        Artikel 432, eerste lid stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        Artikel 432, laatste lid stelt dat nog opdrachthoudende verenigingen nog minstens één buitengewone algemene vergadering dienen te beleggen in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.

        Artikel 41, tweede lid, 4° stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Argumentatie

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Art 3 :

De gemeenteraad besluit zich aan te sluiten bij de gezamenlijke voordracht van alle bestuurders van het arrondissement Mechelen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

 

Art 5 :

De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.

 

Art 6 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordigers van de stad om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, te handelen volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Art 7 :

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.

 

Art 8 :

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

WATER-LINK (ADELTA) - VOORDRACHT BESTUURDER OP ALGEMENE VERGADERING VAN 14 DECEMBER 2023 - AANDUIDING WAARNEMER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 22 mei 2023 over de goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 16 juni 2023 van Pidpa. Hierbij gaf de gemeenteraad zijn goedkeuring aan de Transactie tussen Pidpa en Water-link, inbegrepen de nieuwe statuten van Water-link/Adelta.

 

Feiten en context

Op de algemene vergadering van Water-link/Adelta dd. 14 december 2023 om 16.00 uur staat in het kader van deze Transactie de wedersamenstelling van de raad van bestuur geagendeerd.

 

Aangezien de stad per 1 januari 2024 deelnemer wordt in Adelta, evenzeer ten gevolge van de Transactie, heeft zij van Water-link/Adelta per brief van [datum] de uitnodiging ontvangen om een bestuurder voor te dragen om per 1 januari 2024 te zetelen in de raad van bestuur van Adelta. Daarnaast wordt de stad uitgenodigd om een waarnemer te laten deelnemen aan de algemene vergadering van 14 december a.s.

 

Het goed te keuren artikel 15 van de statuten van Adelta voorziet in dat verband het volgende:

“De Raad van Bestuur bestaat uit vijftien (15) leden, waarvan maximum twee derden (2/3) van hetzelfde geslacht is. De samenstelling ervan is als volgt:

        7 bestuurders worden benoemd op voordracht van de Stad Antwerpen;

        3 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Antwerpen (uitgezonderd de Stad Antwerpen);

        2 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Mechelen;

        3 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Turnhout.

Minstens één bestuurder wordt benoemd op voordracht van één of meerdere gemeenten behorende tot de helft van de gemeentelijke deelnemers met het laagste bevolkingsaantal.

In de Raad van Bestuur zetelen geen onafhankelijke bestuurders.”

Hierbij gelden de volgende regels:

        maximum twee derden (2/3) van de leden van de raad van bestuur mag van hetzelfde geslacht zijn (art. 434, §1 Decreet Lokaal Bestuur); en

        minstens één bestuurder moet worden benoemd op voordracht van één of meerdere gemeenten behorende tot de helft van de gemeentelijke deelnemers met het laagste bevolkingsaantal (artikel 15 statuten Adelta). Hiermee worden de deelnemende gemeenten per 1 januari 2024 bedoeld, dus m.i.v. de Gemeente.

 

De stad Antwerpen kan  7 bestuurders voordragen. Alle andere steden en gemeenten kunnen ervoor kiezen zelf één of meerdere individuele voordrachten te doen, of afstemmen met andere deelnemers om een gezamenlijke voordracht te doen voor het arrondissement waartoe ze behoren.

Indien de stad geen voordracht doet, wordt zij geacht zich aan te sluiten bij de voordrachten gedaan door de andere steden en gemeenten van het arrondissement waartoe de Gemeente behoort.

 

Juridische grond

Artikel 41, tweede lid, 4°  en artikel 434, §2 Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Gert Van Eester

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin, Jan Hermans, Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besluit geen bestuurder voor te dragen in Water-link (Adelta) en zich aan te sluiten bij de voordrachten gedaan door de andere steden en gemeenten in het arrondissement van Mechelen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dhr. Thierry Suetens, schepen, en dhr. Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, aan te duiden resp. als effectief en plaatsvervangend waarnemer op de algemene vergadering van Water-link (Adelta) gehouden op 14 december 2023, met mogelijkheid van indeplaatsstelling.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

IVAREM - BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN 15 DECEMBER 2023 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk eerste, tweede en derde volmachtdrager van de stad Lier voor de algemene vergadering van IVAREM voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 24 oktober 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van IVAREM die op 15 december 2023 om 17.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Themis op de derde verdieping van het administratieve gebouw van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in Muizen (Mechelen).

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking ondernemingsstrategie voor 2024

3.

Bespreking begroting voor boekjaar 2024

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2024

5.

Toetreding tot Ecowerf

6.

Aanstelling commissaris-revisor

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 15 december 2023

 

We ontvingen volgende documenten:

        de ondernemingsstrategie voor het jaar 2024 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 20 oktober 2023

        de begroting voor het jaar 2024 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 22 september 2022

        de voorlopige werkingsbijdragen voor het jaar 2024 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals opgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 22 september 2023

 

Juridische grond

        Decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur, inz. artikel 432: het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten moet worden herhaald;

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016, 15 december 2017, 7 december 2018, 13 december 2019 en 19 december 2020

 

Argumentatie

Na onderzoek van de documenten kan de stad akkoord gaan met de voorstellen die op de bijzondere algemene vergadering van 15 december 2023 worden besproken.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp, Luc Van Oosterwijck en Emma Gils

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 15 december 2023 die als volgt is samengesteld, goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking ondernemingsstrategie voor 2024

3.

Bespreking begroting voor boekjaar 2024

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2024

5.

Toetreding tot Ecowerf

6.

Aanstelling commissaris-revisor

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 15 december 2023

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de bijzondere algemene vergadering van 15 december 2023 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

KLACHT TEGEN ORGANISATIE VAN EEN BIERPONGWEDSTRIJD IN EEN DOOR DE OVERHEID GESUBSIDIEERDE LOCATIE VOOR JEUGDACTIVITEITEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 27 september 2023 werd een klacht over organisatie van een bierpongwedstrijd in een door de overheid gesubsidieerde locatie voor jeugdactiviteiten ingediend.

 

Op 30 oktober 2023 ontvingen we antwoord van het agentschap binnenlands bestuur.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. artikel 333, tweede lid

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

VOORAFGAANDE PRINCIPIËLE TOESTEMMING VOOR HET ZICHTBAAR GEBRUIK VAN MOBIELE CAMERA’S EN MOBIELE INTELLIGENTE CAMERA’S (MOBIELE ANPR) DOOR DE EIGEN LEDEN VAN POLITIEZONE LIER EN DOOR ANDERE LEDEN VAN LOKALE OF FEDERALE POLITIEDIENSTEN DIE STEUN LEVEREN AAN DE POLITIEZONE LIER OP HET GRONDGEBIED VAN DE STAD LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Beslissingen genomen door het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad op basis van de camerawet van 21 maart 2007 en de wet op het politieambt van 5 augustus 1992 met betrekking tot het gebruik van camera’s door de lokale politie Lier; 

        Besluit van 20 december 2021 van de gemeenteraad tot principiële toestemming voor het zichtbaar gebruik van mobiele camera’s (body- of uniformcamera’s door de eigen leden van de PZ Lier en andere lokale politiediensten die steun leveren aan de politiezone Lier op het grondgebied van de stad Lier.  

 

Feiten en context

In het gemeenteraadsbesluit van 20 december 2021 werden reeds een aantal types mobiele camera’s bepaald waarvoor de voorafgaande principiële toestemming voor het zichtbaar gebruik aan de gemeenteraad werd gevraagd. Politiezone Lier wenst een mobiele ANPR-camera op voertuig aan te kopen en vraagt nu aan de gemeenteraad voorafgaand principiële toestemming voor het zichtbaar gebruik. Om flexibel in te spelen op nieuwe types mobiele camera’s en de flexibiliteit van het politieoptreden te waarborgen, wordt bovendien de voorafgaande principiële toestemming gevraagd voor een aantal andere types mobiele camera’s.

 

Het gebruik blijft beperkt zoals wettelijk voorzien. De doeleinden van het gebruik, net als de gebruiksmodaliteiten blijven ongewijzigd.

 

Adviezen

Advies van 27 oktober 2023 door DPO CP Georges Lichtenstein. Zie bijlage.

 

Juridische grond

        Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden;  

        Verordening (EU) nr. 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (AVG);  

        Richtlijn (EU) nr. 2016/680 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Kaderbesluit 2008/977/JBZ van de Raad (RGS);  

        Wet op het Politieambt van 5 augustus 1992, artikel 25/4;  

        Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP), artikelen 101 – 102; 

        Wet 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's; 

        Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens;  

        Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 2, §2, artikel 286, artikel 287 en artikel 288;  

        Koninklijk besluit van 6 december 2018 tot uitvoering van artikel 25/3, § 1, 2°, b) van de wet op het politieambt. 

 

Argumentatie

Vandaag gebruikt de politie reeds vaste-, tijdelijk vaste-, mobiele- en intelligente camera’s om het politiewerk te ondersteunen en de haar toegekende middelen efficiënter en gerichter te gebruiken. Er zijn diverse soorten camera’s.

 

Naast het gebruik van bodycamera’s, uniformcamera’s, drone-camera’s, dashcam’s, kunnen bijvoorbeeld ook smartphones, digitale foto- en cameratoestellen, 'hand'-camera's of camera’s op een voertuig (boot, sproeiwagen, auto, helikopter, …) als mobiele camera door de geïntegreerde politie ingezet worden.  

 

De mobiele ANPR-camera wordt gebruikt op een herkenbaar politievoertuig en wordt gebruikt om eventuele gaten in het netwerk van vaste ANPR-palen op te vullen in het kader van opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie. 

 

Ze worden als volgt gedefinieerd: 

 

  1. (mobiele) ANPR-camera’s: een camera die nummerplaten uitleest en vervolgens een link legt met bestaande politionele databanken. Vervolgens kan er, bij een positieve vaststelling, een ‘hit’ gecreëerd worden met een politioneel tot gevolg. Ook retroactieve bevragen binnen het wettelijk kader zijn mogelijk. Deze type camera’s worden ook intelligente camera’s genoemd. 
  2. Camera’s in smartphones, digitale foto- en cameratoestellen, 'hand'-camera's: cameratoestellen ofwel geïntegreerd in een draagbare computer (smartphone) waarin ook andere apps of toepassingen te vinden zijn ofwel op zich een cameratoestel uitmakende in de strikte zin van het woord 
  3. Camera’s op of in politievoertuigen: camera’s bevestigd in een politievoertuig, zoals bijvoorbeeld een sproeiwagen, boot of combi die bepaalde politie-interventies of-acties kunnen filmen binnen het wettelijk kader. 
  4. Bodycamera’s: de camera’s die gedragen worden door het politiepersoneel op de kledij en worden verplaatst tijdens het gebruik ervan. Deze camera’s nemen zowel geluid als beeld op en worden enkel gebruikt na mondelinge waarschuwing van de leden van het operationeel kader van de politiediensten, die als dusdanig identificeerbaar zijn (met armband, legitimatiekaart of uniform).  
  5. Dashcamera’s: de camera’s gemonteerd aan boord van politievoertuigen, die als dusdanig geïdentificeerd kunnen worden, en die worden gebruikt om de buitenkant te filmen. 
  6. Uniformcamera’s: camera’s geïntegreerd in of op een politie-uniform. 
  7. Dronecamera’s: de camera’s gemonteerd aan boord van de drones van de politie die als dusdanig geïdentificeerd kunnen worden, en die worden verplaatst tijdens het gebruik ervan. 
  8. Camera op een helikopter: de camera’s die gemonteerd zijn aan boord van de helikopter van de politie die als dusdanig geïdentificeerd kunnen worden en die worden verplaatst tijdens het gebruik ervan. 

 

Camera’s zijn een onmisbaar middel in het uitvoeren van het veiligheidsbeleid zowel voor opdrachten van gerechtelijke als bestuurlijke politie en/of bij een verhoogd risico op ordeverstoring al of niet bij grote volkstoelopen, bij escalatie van geweld tegen en/of belaging van politieploegen of bij bedreiging van de openbare veiligheid door calamiteiten die dringend aandacht vragen. Camera’s hebben zowel een preventieve, ontradende als opsporingswaarde. 

De plaatsing en het gebruik van camera’s door politiediensten werd bepaald door de camerawet van 21 maart 2007. De wet op het politieambt (WPA) legt sinds de wijzigingen bij de wet van 21 maart 2018 het kader vast voor de plaatsing en het gebruik van camera’s door de politiediensten ter ondersteuning van hun opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie. 

 

Artikel 25/1 e.v. WPA bepalen dat een politiedienst in het raam van opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie al dan niet intelligente vaste, tijdelijk vaste en mobiele camera’s op zichtbare wijze kan gebruiken op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt. Krachtens artikel 25/4 WPA moet, wat betreft het zichtbaar cameragebruik in een politiezone, de korpschef van de politiezone hiervoor wel een principiële voorafgaande toestemming vragen aan de gemeenteraad.  

 

Het is in deze context dat de korpschef van politiezone Lier de gemeenteraad om de voorafgaande principiële toestemming verzoekt voor het zichtbaar gebruik van volgende types mobiele camera’s op het grondgebied van de stad Lier, dit conform de wettelijke bepalingen, in het bijzonder opgenomen in artikel 25/1 e.v. WPA. Onder mobiele camera’s wordt overeenkomstig artikel 25/2 WPA camera’s, dewelke worden verplaatst tijdens het gebruik en die in voorkomend geval intelligent kunnen zijn, begrepen.  

 

Het gaat om volgende types mobiele camera’s: 

  1. mobiele camera’s: zoals bodycamera’s, uniformcamera’s, drone-camera’s, dashcams, camera’s in smartphones, digitale foto- en cameratoestellen, 'hand'-camera's, mobiele ANPR of camera’s op of in een voertuig (boot, sproeiwagen, auto, helikopter, …); 
  2. mobiele ANPR-camera (intelligente camera). 

 

Bovendien dient toestemming te worden verleend aan andere lokale of federale politiediensten (ook die niet zijn vermeld in het protocol afgesloten binnen het arrondissement Antwerpen, afdeling Mechelen), dewelke steun leveren aan de politiezone Lier en/of deelnemen aan gezamenlijke acties of interventies voor het zichtbare gebruik van de verschillende types mobiele camera’s en mobiele intelligente camera’s (op een voertuig) op het grondgebied van de stad Lier in het kader van hun opdrachten en conform de wettelijke bepalingen ter zake. 

 

In het verleden werden reeds de nodige privacy impact- en risicoanalyses op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (DPIA) opgemaakt. Deze worden nu aangevuld met de DPIA’s van den nieuwe camera’s. Hiervoor werd advies van de DPO gevraagd en uitgebracht. 

 

Om die redenen vraagt politiezone Lier de voorafgaande principiële toestemming voor het gebruik van mobiele camera's en mobiele ANPR-camera's.

 

Stemming

 

eenparig

 

Voorafgaande principiële toestemming van het gebruik van mobiele camera's aan politiezone Lier.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

VOORAFGAANDE PRINCIPIËLE TOESTEMMING VOOR HET ZICHTBAAR GEBRUIK VAN 1) TIJDELIJK VASTE ANPR-CAMERA’S, 2) VASTE ANPR-CAMERA’S, 3) TIJDELIJK VASTE CAMERA’S EN 4) VASTE CAMERA’S - WEERHOUDEN CAMERA’S UITBREIDING CAMERANETWERK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Beslissingen genomen door het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad op basis van de camerawet van 21 maart 2007 en de wet op het politieambt van 5 augustus 1992 met betrekking tot het gebruik van camera’s door de lokale politie Lier; 

        Besluit van 28 januari 2019 van de gemeenteraad tot goedkeuring ‘Cameratoezicht – Model toestemmingsaanvraag voor het zichtbaar gebruik van camera’s op het grondgebied van de politiezone’; 

        Besluit van 1 maart 2021 van de gemeenteraad tot goedkeuring inzake het advies betreffende het inzetten van een camerasysteem met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) in het kader van de aanpak van criminaliteit en de verhoging van de verkeersveiligheid;  

        Besluit van 19 december 2022 van de gemeenteraad tot goedkeuring van het inzetten van een camerasysteem met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) in het kader van de aanpak van criminaliteit en de verhoging van de verkeersveiligheid – aanpassing gemeenteraadsbesluit van 19 december 2016. 

 

 

Feiten en context

De gemeenteraad keurde in het verleden reeds de plaatsing van vaste ANPR-camera’s op het grondgebied van Lier goed, net als de plaatsing van vaste en tijdelijk vaste bewakingscamera’s. 

Politiezone Lier maakt sinds 2006 gebruik van vaste bewakingscamera’s. Eerst waren deze analoog.  


In 2017 werden ze vervangen door digitale camera’s.  

Sinds 2019 werd ook gebruik gemaakt van twee tijdelijk vaste camera’s, die op het hele grondgebied inzetbaar zijn.  

In 2023 werden nieuwe, bijkomende vaste camera’s geplaatst.  

De voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad werd hiervoor verleend. Er werd een prioriteitenlijst bepaald van te weerhouden locaties waar een extra vaste bewakingscamera moest komen in functie van beschikbare financiële middelen. Hiervoor werd eveneens principiële voorafgaande toestemming aan de gemeenteraad gevraagd. Uiteindelijk konden op de hiernavolgende locaties bewakingscamera’s worden geplaatst. Echter, niet heel de prioriteitenlijst kon worden afgewerkt: 

 

        Zimmerplein ter hoogte van Gevangenenpoort (beweegbare camera); 

        Leopoldplein ter hoogte van voetgangers (toevoeging van beweegbare camera aan bestaande camera); 

        Leopoldplein ter hoogte van Tramweglei (camera met vier vaste zichten + beweegbare camera); 

        Veemarkt (camera met vier vaste zichten + beweegbare camera); 

        Grote markt ter hoogte van Florent Van Cauwenberghstraat - ter hoogte van paal ANPR-camera (beweegbare camera); 

        Mechelsestraat nabij het kruispunt Kolveniersvest/Kapucijnenvest ter hoogte van de school SAL (camera met vier vaste zichten); 

        Antwerpsestraat ter hoogte van kruispunt Van Boeckellaan/Baron Opsomerlaan ter hoogte van bushaltes vesten (camera met vier vaste zichten en beweegbare camera); 

        Kruispunt Heilige Geeststraat met Sint-Gummarusstraat (camera met vier vaste zichten). 

Politiezone Lier maakt sinds 2018 gebruikt van vaste ANPR camera’s. In 2021 werd dit systeem uitgebreid. Sommige ANPR-palen werden in 2023 pas operationeel. In 2022 en 2023 werden in totaal zeven flitspalen geplaatst die de snelheid van voertuigen controleren, hierin kan ook telkens een ANPR-module aangezet worden via catchcams-camera’s. Momenteel is dit nog niet gebeurd.

Politiezone Lier vraagt eerst de voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad. In de toekomst zouden ook tijdelijk vaste ANPR-camera’s gebruikt kunnen worden. In Lier is er momenteel een autoluwe zone (Grote Markt) die gehandhaafd wordt met vaste ANPR-camera’s, twee sites met trajectcontroles (Beukheuvel en traject Berlaarsesteenweg - Liersesteenweg (Berlaar)) en verder vaste ANPR-palen die vervat zitten in het cameraschild.  

 

 

Adviezen

Advies van 27 oktober 2023 door DPO CP Georges Lichtenstein. Zie bijlage.

 

 

Juridische grond

        Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden;  

        Verordening (EU) nr. 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (AVG);  

        Richtlijn (EU) nr. 2016/680 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Kaderbesluit 2008/977/JBZ van de Raad (RGS);  

        Wet op het Politieambt van 5 augustus 1992, artikel 25/4;  

        Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP), artikelen 101 – 102; 

        Wet 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's; 

        Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens;  

        Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikel 2, §2, artikel 286, artikel 287 en artikel 288;  

        Koninklijk besluit van 6 december 2018 tot uitvoering van artikel 25/3, § 1, 2°, b) van de wet op het politieambt. 

 

 

Argumentatie

Vandaag gebruikt de politie reeds vaste-, tijdelijk vaste-, mobiele- en intelligente camera’s om het politiewerk te ondersteunen en de haar toegekende middelen efficiënter en gerichter te gebruiken. Camera’s zijn een onmisbaar middel in het uitvoeren van het veiligheidsbeleid zowel voor opdrachten van gerechtelijke als bestuurlijke politie en/of bij een verhoogd risico op ordeverstoring al of niet bij grote volkstoelopen, bij escalatie van geweld tegen en/of belaging van politieploegen of bij bedreiging van de openbare veiligheid door calamiteiten die dringend aandacht vragen. Camera’s hebben zowel een preventieve, ontradende als opsporingswaarde. 

 

De plaatsing en het gebruik van camera’s door politiediensten werd bepaald door de camerawet van 21 maart 2007. De wet op het politieambt (WPA) legt sinds de wijzigingen bij de wet van 21 maart 2018 het kader vast voor de plaatsing en het gebruik van camera’s door de politiediensten ter ondersteuning van hun opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie. 

 

Artikel 25/1 e.v. WPA bepalen dat een politiedienst in het raam van opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie al dan niet intelligente vaste, tijdelijk vaste en mobiele camera’s op zichtbare wijze kan gebruiken op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt. Krachtens artikel 25/4 WPA moet, wat betreft het zichtbaar cameragebruik in een politiezone, de korpschef van de politiezone hiervoor wel een voorafgaande principiële toestemming vragen aan de gemeenteraad.  

 

Het is in deze context dat de korpschef van politiezone Lier de gemeenteraad om de voorafgaande principiële toestemming verzoekt voor het zichtbaar gebruik van bijkomende vaste ANPR-camera’s (intelligente) en tijdelijke vaste ANPR-camera’s (intelligente) op het grondgebied van de stad Lier, conform de wettelijke bepalingen, in het bijzonder opgenomen in artikel 25/1 e.v. WPA. Er wordt eveneens een overzicht gegeven van de bewakingscamera’s die volgens de prioriteitenlijst effectief werden geplaatst, net als een overzicht van het type camera dat de politie gebruikt. 

 

In het verleden werden reeds de nodige privacy impact- en risicoanalyses op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (DPIA) opgemaakt. Deze worden nu aangevuld met de DPIA’s van de nieuwe types camera’s. Hiervoor werd advies van de DPO gevraagd en uitgebracht.  

 

Om bovenstaande redenen vraagt politiezone Lier de voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad.

 

Stemming

 

eenparig

 

Goedkeuring verzoek politiezone Lier aan gemeenteraad tot voorafgaande principiële toestemming van camera's en ANPR-camera's.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

AANKOOP VAN EEN MOBIEL ANPR INBOUWSYSTEEM VOLGENS RAAMCONTRACT CSMRTIOH20 MET EEN GERAAMDE TOTALE KOSTPRIJS VAN 38.000 EURO INCL. BTW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het schepencollege keurde op 10 juli 2023 de aankoop en ombouw van een semi-anoniem voertuig goed Dit voertuig zal uitgerust worden met een mobiele ANPR-camerasysteem.

 

Feiten en context

Politiezone Lier wenst het semi-anonieme voertuig uit te rusten met een vaste ANPR (2 camera-units).

 

Het opzet is om dergelijk systeem in te zetten tijdens reguliere patrouilles en gerichte acties waarbij het toestel, zonder noodzakelijke handelingen, de nummerplaten van rijdende en stilstaande voertuigen leest en onmiddellijk vergelijkt met een databank.

Bij een positieve herkenning (match met een (gelijkende) nummerplaat in de database) een waarschuwing geeft waarop de uitvoerende ambtenaar over kan gaat tot actie.
 

Het raamcontract CSMRTIOH20 "Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving" van de firma Cipal kan ons een volledig systeem aanbieden.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 57, betreffende de bevoegdheden van het college van Burgemeester en Schepenen.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, artikel 33 paragraaf 2. In geval van dringende spoed die voortvloeien uit niet te voorziene omstandigheden, kan het college, op eigen initiatief, de in het eerste lid bedoelde bevoegdheden van de raad uitoefenen. Zijn besluit wordt meegedeeld aan de raad die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones.

Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaalde materies van politiebeheer.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient de wijze van het gunnen en het ramingsbedrag goed te keuren ingeval van aanbestedingen buitengewone dienst.

De raming bedraagt 38.000 euro.

 

Financiële weerslag

De kosten werden geraamd op 38.000 euro incl. BTW. In de begroting 2023, buitengewone begroting art. 330/743-52, aankoop van auto's en bestelwagens is een resterend budget van 15.949,50 euro incl. BTW.

Er zullen bijkomende krediet worden voorzien bij de eerstvolgende begrotingswijziging.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het aankoopdossier "Aankoop van een mobiel ANPR inbouwsysteem volgens raamcontract CSMRTIOH20" met een geraamde kostprijs van € 38.000 incl. BTW.

In de begroting 2023,buitengewone begroting art. 330/743-52, aankoop van auto's en bestelwagens is een resterend budget van 15.949,50 euro incl. BTW.

Er zullen bijkomende krediet worden voorzien bij de eerstvolgende begrotingswijziging.

 

Art 2:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de eenkoop van een mobiel ANPR inbouwsysteem.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

TOETREDING TOT DE OPDRACHTENCENTRALE VAN CIPAL DV VOOR DE REALISATIE VAN SMART CITY PROJECTEN VIA DE RAAMOVEREENKOMST "DE VERWERVING EN EXPLOITATIE VAN EEN MULTIFUNCTIONEEL CLOUD PLATFORM VOOR DE ONDERSTEUNING VAN DUURZAAM BELEID DOOR POSITIEVE INVENTIVERING, EFFECTIEVE ONTRADING EN CORRECTE HANDHAVING (CSMRTIOH20). GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De politiezone Lier wenst de toe te treden op de dienstverlenende vereniging Cipal dv als opdrachtencentrale voor afname van de raamovereenkomst "Raamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van een duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving." - Bestek nr. CSMRTIOH20

 

Juridische grond

        dewetgevingopdeoverheidsopdrachten,inzonderheidopdeartikelen2(6°),431,tweede lid) en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;

        de principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 24 oktober 2019, bijgesteld op 30 januari 2020 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “De verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (Bestek CSMRTIOH20);

        debeslissingvanderaadvanbestuurvanCipaldvdd.20februari2020totplaatsingvande opdracht, bepaling van de selectievoorwaarden en keuze van de Europese mededingingsprocedure met onderhandeling als plaatsingsprocedure;

       deinuitvoeringvandezebeslissingdoorderaadvanbestuurvanCipaldvgoedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:

       hetbestekwaarhetstelt(punt3.4):Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle entiteiten die in het selectiedocument - onder de hoofding ‘Bereik van de opdracht’ - bij de oproep tot kandidaatstelling voor onderhavige opdracht werden vermeld. Deze entiteiten worden samen met de opdrachtgever en alle leden van de dienstverlenende vereniging verder de “afnemer” genoemd..

        …verwijzend naarhet selectiedocument(punt 3.5):Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.

Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale (opdrachtencentrale) voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst):

 

  Alle Vlaamse politie-, brandweer- en veiligheidsdiensten;

 

        hetbestekwaarhetstelt(punt 3.3):Cipal dv is, net als de afnemers van de aankoopcentrale, na toewijzing vrij om eender welk product of dienst te bestellen zoals die door de opdrachtnemer in het kader van deze opdracht wordt aangeboden en dit in de aantallen die de opdrachtgever of afnemer nodig acht.

Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren. In voorkomend geval wordt dit niet als een wijziging van de opdracht beschouwd.”;

        hetbestekwaarhetstelt(punt3.5):Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.”

       debeslissingvanderaadvanbestuurvanCipaldvvan 23/12/2020waarbijvoornoemdeopdracht wordtgegundaandemaatschapSmartville,metmaatschappelijkezetelte SteenwegDeinze154, 9810 Nazareth.

 

Argumentatie

DevoornoemdeopdrachtvanCipaldvRaamovereenkomst voor de verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving”(BestekCSMRTIOH20)iseen raamovereenkomst met éénleverancieren Cipal dv treedt hierbij op als opdrachtencentraleinde zin van artikelen 2 (6°) en 47 van de wet van 17 juni 2016;

 

De politiezone Lier kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentralegebruikmakenwaardoorzij/hetkrachtensartikel47,§2vandewetvan17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren;

 

HetisaangewezendatdepolitiezoneLier gebruikmaaktvandeopdrachtencentraleom volgende redenen:

        deindeopdrachtencentralevoorzienesmartcityoplossingenvoldoenaandebehoefte van het bestuur;

        hetbestuurmoetzelfgeengunningsprocedurevoerenwateen besparingaantijdengeld betekent;

        Cipaldvbeschiktoverknowhowinzakedeaankoopvanleveringen en diensten door aanbestedende overheden;

DepolitiezoneLier isnietverplichttotenigeafnamevanderaamovereenkomst(geen afnameverplichting);

 

Denodigebudgettenzijnbeschikbaar.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

DepolitiezoneLier doeteenberoepopdeopdrachtencentralevanCipaldvvoorde realisatievansmartcityprojecten viaderaamovereenkomst “Deverwervingenexploitatievaneen multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving” (CSMRTIOH20).

 

Art.2:

DepolitiezoneLier wordtbelastmetdeuitvoering.

 

Art 3:

De gemeenteraad keurt het voorstel goed.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Ellen Lissens (Vlaams Belang) i.v.m. bushaltes weg Frans Bogaertstraat, Bosstraat, Boomlaarstraat

Ik verwijs naar de schriftelijke vraag die werd gesteld door collega Taelman en waarover we een antwoord mochten ontvangen op 8 november laatstleden.

De aanpassingen die gedaan werden aan de dienstregeling waarbij de bussen normaal langs de Mechelsesteenweg dienen te rijden, worden niet nageleefd. Dit resulteert in een passage van 10- tallen bussen die leeg door de desbetreffende straten rijden.

Er wonen steeds meer gepensioneerden in deze regio, mensen die moeilijker te been zijn, mensen die niet meer met de wagen rijden, alleenstaanden, ..

Er worden trouwens nog woongelegen bijgebouwd, denken we maar aan het Zimmerpark.

Voor velen van deze mensen is niet mogelijk om te voet naar het station te stappen. Hierdoor raken zij geïsoleerd en afhankelijk van anderen. Niet alleen de bewoners ondervinden beperkende neveneffecten, ook onze horeca loopt hierdoor inkomsten mis, net omdat dit de mensen zijn die bvb een koffie gaan drinken wanneer de meesten van ons aan het werk zijn.

U kan zich ongetwijfeld voorstellen dat de lege bussen die voorbij rijden, niets minder dan een doorn in de ogen van de mensen zijn.

De bewoners vragen of een kleinere stadsbus een mogelijkheid is. Op die manier kunnen zij zich vlot bewegen binnen onze stad en kunnen de grote lege bussen hun verplichte route volgen, wat ook voor minder overlast in de desbetreffende straten zal zorgen.

Deze stadsbus zou elke wijk kunnen bedienen ongeacht de opstap-gegevens maar een alternatief om de mobiliteit en bereikbaarheid van onze stad te optimaliseren.

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

In de straat is er reeds zeer lang discussie over de bussen in kwestie. Voor sommigen zijn deze problematisch en horen ze niet thuis in de woonstraten zoals o.a. de Boomlaarstraat, voor anderen zijn ze net zeer wenselijk.

 

De dienstregeling is effectief aangepast, zodat er geen geregelde buslijn meer door de straat rijdt. De lege bussen waarvan sprake reden daar in het verleden ook, dit zijn bussen die van en naar de stelplaats rijden bij begin of einde van de dienstregeling. Deze problematiek zal opgelost worden wanneer de ontsluitingsweg is aangelegd omdat op die manier een rechtstreekse verbinding van het station naar de ring mogelijk is.

 

Het inleggen van stadsbussen naar alle wijken, wordt momenteel niet gepland door De Lijn. Indien de stad dit wenst zouden we op de stadsbegroting de nodige bussen en chauffeurs moeten voorzien. Dit heeft een kostprijs van verschillende honderdduizenden tot miljoenen euro’s waarvoor geen middelen voorhanden zijn zonder dat op andere plaatsen in de begroting verregaande schrappingen in dienstverlening moeten worden gedaan. Het staat u uiteraard vrij om in het kader van de begroting voorstellen qua besparing te doen om dit mogelijk te maken, maar zoals u zal vermoeden zal dit geen pijnloze operatie zijn.

 

 

Interpellatie 2 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. leefbaarheid Lisp

in de afgelopen periode ontvingen wij een aantal signalen van bewoners van het Lisp die ongerust zijn.

Ongerust, omdat het stadion door Lierse Kempenzonen aan Antwerp wordt verhuurd, wat voor bijkomende parkeerdruk en andere overlast zorgt, bovenop de tweewekelijkse druk die er standaard is, wanneer Lierse Kempenzonen een thuismatch speelt.

Ongerust, omdat de eerdere belofte dat er geen risicowedstrijden met bezoekende supporters zouden toegelaten worden, niet werd nagekomen.

Ongerust, omdat er tot slot ook veel onduidelijkheid is omtrent de toekomstplannen voor het stadion in het bijzonder en de ruimere buurt in het algemeen.

Voor alle duidelijkheid: onze fractie heeft uiteraard geen probleem met het feit dat er tweewekelijks gevoetbald wordt op het Lisp. Dat is al decennialang zo. Maar de onduidelijkheid en onzekerheid over de toekomst baart de buurt zorgen.

 

Dat brengt mij bij de volgende vragen:

        Overweegt de stad om alternatieven te bekijken voor de bussen die delen van de Pannenhuisstraat, de Voetbalstraat … inpalmen, opdat de parkeerdruk in de buurt verminderd wordt?

        Klopt het dat, tegen eerder gedane beloftes in, risicomatchen mét bezoekende supporters (en bijhorende bussen) worden toegelaten?

        Hoe kijkt de stad naar mogelijke toekomstige ontwikkelingen binnen en rond het stadion? Welke concrete plannen zijn er eventueel?

        Hoe kijkt het stadsbestuur naar de dialoog met de buurt? En hoe faciliteert de stad die?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Er is inderdaad een akkoord gesloten door Lierse met voetbalploeg RAFC om hun jeugdteam Young Reds op het Lisp te laten voetballen. Zij komen uit in de eerste amateurreeks. Op verzoek van onze politie werd onze toelating gekoppeld aan het principe dat risicomatchen die politie-inzet vereisten met gesloten deuren, d.w.z. zonder supporters, moesten doorgaan. Door de zeer beperkte aanhang van Young Reds en het klein aantal ploegen in eerste amateur met een significant aantal uitsupporters moesten vorig jaar slechts twee ploegen met gesloten deuren ontvangen worden. Dit jaar viel Lokeren-Temse initieel ook onder deze regeling. De Lokerse politiezone voorzag echter een serieuze eigen inspanning om voldoende eigen mensen in te zetten, wat ons de mogelijkheid gaf dit uitzonderlijk toch toe te laten. Het principe dat YR-risicowedstrijden achter gesloten deuren verlopen blijft verder gewoon gelden.

Wat betreft busparkeren: bij voetbalwedstrijden van Lierse of bij bepaalde wedstrijden van de beloften van Antwerp (bijv. match tegen Lokeren) wordt er steeds gewerkt met een supportersscheiding. De zone voor bezoekende supporters moet afgezonderd worden door politie en gescheiden blijven van de zone voor thuissupporters. In een deel van de Voetbalstraat wordt daarom ook een neutrale zone ingericht, als een soort buffer tussen bezoekende supporters en thuissupporters. Dit doet de politie om confrontaties te voorkomen. Daarom moeten de bezoekersbussen absoluut in de Pannenhuisstraat staan, in de afgezonderde bezoekerszone. Een alternatieve locatie daarvoor is niet voorhanden of wenselijk. Hoe langer het traject dat de bezoekende supporters moeten afleggen, hoe groter immers het  risico en hoe moeilijker de beveiligingstaak van onze politie.

Wat betreft de investeringen in het stadion verwijs ik naar het antwoord van collega Andries op de vraag van collega Coenen (zie IP4). Definitieve plannen voor een verbouwing of uitbreiding van het huidige stadioncomplex zijn momenteel nog niet voorgelegd aan ons. Bijgevolg wachten wij hiervoor op een initiatief van Lierse. Er is dus logischerwijs op dit moment geen dialoog met de buurt.

 

 

Interpellatie 3 : van Gert Van Eester (CD&V) i.v.m. water en Lier

Water en Lier het klink mooi maar niets is minder waar, als je de afgelopen weken in Lier en Koningshooikt rondkijkt zie dat er nog wel wat problemen zijn ,

 

Veel problemen en voor elke overlast is er wel een verantwoordelijke een oorzaak of reden te vinden.

 

Toch stel ik vast dat baangrachten langs Lierse en Hooikse straten weinig  aandacht krijgen om niet te zeggen geen als het op onderhoud aankomt.

 

Wanneer is er de laatste maal op het grondgebied nog een keer aandacht geweest om grachten te ruimen of duikers vrij te maken.

 

Ik stel vast hoe verder we van het centrum verwijderd zijn hoe meer de aandacht verwaterd als het hier op aan komt.

 

Graag had ik vernomen of er een plan van aanpak is een systematisch of periodiek ruimingsplan, een knelpuntenschema of iets dergelijks.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Het onderhoud van de baangrachten gebeurde tot 1 januari 2023 in eigen beheer van de stad Lier. In overleg tussen het technisch bureau en de technisch uitvoerende diensten werd getracht op basis van prioriteiten structureel en ad hoc grachten te ruimen.

Bij het structureel onderhoud diende steeds rekening gehouden te worden met de beschikbare middelen, zowel financieel, op vlak van personeel als van materieel. Waardoor in het verleden niet gebiedsdekkend periodiek alle baangrachten onderhouden werden.

 

We hebben ook een overzicht van de uitgevoerde baangrachten in dienstjaren 20 tem 23, goed voor ca. 31 km grachten. Dat er geen aandacht is voor het ruimen van grachten klopt dus uiteraard niet. Is er nood om de inspanningen verder op te voeren, dat lijkt me wel aan de orde.

 

LOCATIE

LM

DATUM EINDE

tennis Zevenbergen

130

12/05/2020

Kapelstraat

130

13/05/2020

Maasfortbeek

1000

8/06/2020

Donderheide fase 1

5002

26/06/2020

Corenhemelstraat

32

15/07/2020

Posthoornstraat

355

22/07/2020

beek Hoogveldweg

150

23/07/2020

beek Corenhemelstraat achteraan

60

24/07/2020

Schollebeekstraat

300

1/09/2020

Donderheide fase 2

1167

11/09/2020

Hagenbroek - noord

1400

20/10/2020

Mijl

300

15/12/2020

Tallaart 44

100

16/12/2020

Kanaalstraat

100

17/12/2020

2020

10226

 

Beukheuvel

3067

22/01/2021

Kriekenstraat

700

30/07/2021

Slenderstraat

1553

10/08/2021

Bossen

3775

1/11/2021

Beekstraat

2071

29/11/2021

2021

11166

 

Spreet

1000

1/01/2022

Kruisstraat

571

1/08/2022

Liersebaan

749

1/08/2022

Tallaart

2775

1/10/2022

Mechelbaan

lokaal

1/11/2022

2022

5095

 

Lintsesteenweg

2650

1/09/2023

Berlaarsesteenweg

2102

31/12/2023

2023

4752

 

Totaal

31239

 

 

In het recent verleden werd eerder ingezet op een ad hoc onderhoud in functie van knelpunten die opdoken na meldingen en klachten of vaststellingen bij periodes van aanhoudende regen. Daarbij diende in het verleden ook rekening te worden gehouden met de noodzakelijke afvoerkost voor grachtenslib en het voorzien van de nodige signalisatievergunningen, al dan niet in overleg met de buurgemeenten.

 

Sinds 2023 treedt Pidpa op als rioolbeheerder voor de stad. Ook het onderhoud van (een gedeelte van) de baangrachten werd een opdracht van Pidpa. Daarbij werd na verschillende overlegmomenten afgesproken om het reinigen van de grachten op te voeren en waarbij ook op vlak van mobiliteit aanpassingen werden gedaan aan de manier van werken. Het slib wordt ook in de toekomst afgevoerd naar een verwerkingscentrum waar pidpa een raamcontract voor heeft.

 

Zo wordt in 2024 ingegrepen op de meest prioritaire grachten en daar bovenop komt ook een structurele gebiedsdekkende ruiming van een eerste pakket aan grachten. Tegelijk wordt een programma vooropgesteld voor de komende jaren waarbij de inspanningen worden opgevoerd tot ca. 20 km grachtruiming per jaar.

 

Ik moet er wel op wijzen dat grachtoverwelvingen en inbuizingen dienen te worden gereinigd door de aanvrager of rechtsopvolger van die grachtoverwelving en niet door de stad.

 

 

Interpellatie 4 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. opvolging subsidieovereenkomst Lierse Kempenzonen voor sportinfrastructuur

In de gemeenteraad van juni bespraken we in deze raad bij hoogdringendheid de subsidie voor de investering in het hybride grasveld in het Herman Vanderpoortenstadion van Lierse Kempenzonen. Tijdens de bespreking uitten verschillende leden van de oppositie de bezorgdheid dat de subsidie moest aangewend worden zoals dat gestipuleerd werd in het Kerstakkoord van december 2021. Daarvoor werd in de beslissing toen opgenomen:

De gemeenteraad benadrukt dat het kerstakkoord de intentie vastlegde om het veld in het Vanderpoortenstadion ook voor het jeugdvoetbal van de club open te stellen. De aanwending van de subsidie verplicht de club om deze intentie na te leven. Deze verplichting wordt toegevoegd aan artikel 4: " Subsidiedoel " van de overeenkomst.

We waren toen niet overtuigd, dat uitte zich ook in ons stemgedrag. Op basis van de laatste signalen en het zicht dat wij hebben op het gebruik van het grasveld in het stadion, is het onze indruk dat onze voorzichtigheid van juni terecht is. Maar mogelijk vergissen wij ons.

Vandaar volgende vragen:

  1. Op welke manier heeft het CBS zicht op het gebruik van het voetbalveld?
  2. Kan het CBS aangeven hoeveel  en welke (leeftijdscategorie + club) jeugdploegen er eventueel gebruik maken van het voetbalveld?
  3. Welke conclusies trekt het CBS uit de antwoorden op de eerste 2 vragen?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

       Op welke manier heeft het CBS zicht op het gebruik van het voetbalveld?

 

We hebben het gebruik  van het hybride grasveld opgevraagd bij Lierse Kempenzonen .

 

        Kan het CBS aangeven hoeveel  en welke (leeftijdscategorie + club) jeugdploegen er eventueel gebruik maken van het voetbalveld?

 

Allereerst moeten we vermelden dat de renovatie van het veld niet van een leien dakje gelopen is.  Moeilijke weersomstandigheden hebben tot schade op bepaalde plekken geleid.

Met RAFC heeft Lierse Kempenzonen  er een overeenkomst dat hun beloften kunnen spelen op het Lisp voor 2 jaar. De middelen van deze overeenkomst worden integraal in de club gestoken

 

Lierse Kempenzonen heeft dit jaar ook de Youth League-wedstrijden van de Champions League in Lier kunnen laten plaatsvinden. Deze youth league ploegen mogen de dag voor de wedstrijd ook op het veld mogen trainen.

Dat betekent dat het veld  de eerste helft van het jaar een zware belasting heeft gehad.

Infralier en de club hebben een nieuwe spelershome met fitness gebouwd zodat de spelers van eerste ploeg, de dames en de beloften, U18 kunnen fitnessen in de club.

Het hybride veld en het kunstgras wordt daarbij wekelijks gebruikt om los te lopen. Voor de werken was dit echter niet mogelijk gezien de kwaliteit van het kunstgras.

Voor de wedstrijden is het zo dat Lierse en RAFC beloften beurtelings afwisselen sinds augustus.

Tijdens de rust van elke thuiswedstrijd wordt bovendien een wedstrijd georganiseerd tussen de jeugdploegen van Lierse en andere lokale ploegen (U6-U7-U8-U9).

 

Toekomst  Plannen van Lierse Kempenzonen

Lierse Kempenonen zal  pogen de beloften en de dames na de winterstop in te schakelen in de veldbezetting qua wedstrijden,  100 % zeker is dit niet want het veld moet het ook toelaten.

Volgend jaar is  het laatste jaar van de overeenkomst met RAFC. De planning zal dan opnieuw opgemaakt worden, de  bezetting van het veld door Lierse jeugdploegen gaat weldegelijk groeien.

 

        Welke conclusies trekt het CBS uit de antwoorden op de eerste 2 vragen?

 

Het veld wordt momenteel, door omstandigheden, te weinig gebruikt door Lierse jeugdploegen. Het CBS zal Lierse Kempenzonen aansporen om dit gebruik in de toekomst te verhogen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 21/12/2023