Lier

Zitting van 25 februari 2019

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.1 Regeling der werkzaamheden

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.2 Mondelinge vragen

 

Mondelinge vraag 1: van Peter Caluwé (Groen-Lier&Ko) i.v.m. burgemeestersconvenant

Op 26 september 2016 ondertekende de Lierse gemeenteraad het Burgemeestersconvenant, op 26 juni 2017 keurde de gemeenteraad het actieplan voor klimaat en energie goed, binnen de twee jaar dus zoals vooropgesteld door de organisatie.

 

Het recente bestuurakkoord meldt: "De uitvoering van het Burgemeestersconvenant is een opdracht voor het volledige schepencollege en alle stadsdiensten. De vooruitgang hiervan wordt regelmatig getoetst."

 

Verder lezen we nog: "Het Burgemeestersconvenant 2030 wordt systematisch uitgevoerd en de voorziene maatregelen uitgerold. Op die manier reduceren we de CO2-uitstoot in onze stad."

 

Het CBS verwijst dus naar acties, maar het is echter onduidelijk wat de huidige stand van zaken is.

Op de website van het Burgemeestersconvenant (www.burgemeestersconvenant.eu) is voor Lier immers geen actieplan terug te vinden. De lijst op de website geeft uitsluitend plannen weer die "(...) ofwel aanvaard zijn of nog moeten beoordeeld worden door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie."

 

Gezien de tijd die verstreken is sinds het indienen van het actieplan, hadden we van het CBS graag vernomen:

         Waarom is er nog geen actieplan beschikbaar op de website van het Burgemeestersconvenant?

         Werd het in juni 2017 ingediende plan nog niet beoordeeld of werd het afgekeurd door de Europese Commissie?

         Kan u de gemeenteraad in kennis stellen van de communicatie tussen stad en Europese Commissie in het geval het actieplan werd afgekeurd?

         Kan u ons een stand van zaken geven en eveneens aangeven wanneer het actieplan opnieuw op de gemeenteraad wordt gebracht?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het actieplan is per actie ingevoerd in het onlinesysteem dat de Europese commissie hiervoor ter beschikking stelt. Wij hebben daar tot op heden geen feedback over gekregen en al helemaal geen afkeuring. Zodra er feedback is over het actieplan kunnen we hiermee terug naar de gemeenteraad.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. put Sint-Gummarusstraat

Het antwoord op mijn schriftelijke vraag over de Sint- Gummarusstraat was niet erg eerlijk, daarom kort deze tussenkomst.

Deze straat is vernieuwd en had toch een prijskaartje rond een miljoen euro. Wat kan het probleem zijn als je dit werk mag uitvoeren om de afwerking van de nieuwe weg aan de oude deftig aan te werken? Het gaat hier over de put in het asfalt die levensgevaarlijk is voor de fietsers.

Wanneer zal deze eindelijk hersteld zijn?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Er is gedurende geruime tijd aangedrongen om hier een herstelling uit te voeren. Hiervoor werd vorige donderdag een herstelling uitgevoerd met gietasfalt. In het kader van de asfaltwerken die voor dit jaar worden gepland wordt een definitieve oplossing voorzien.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Heidi Van den Bergh (Vlaams Belang) i.v.m. zwerfvuil en sluikstort schilderswijk

In de toegangsweg van de schilderswijk naar het zwembad (LAGO) ligt het ganse jaar door zwerfvuil en sluikstort dat over de omheining gegooid werd.

 

Niet enkel hoort een dergelijke stortplaats niet thuis in het straatbeeld van een ‘proper Lier’, het brengt bovendien ongedierte en geurhinder met zich mee.

 

Graag had ik dan ook vernomen:

1)Wie is voor dat stuk grond verantwoordelijk?

2)Is het CBS hiervan op de hoogte?

3)Heeft het CBS hieromtrent al initiatieven genomen om dit aan te pakken? Zo ja, is het CBS van mening dat dit voldoende is?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

1)Wie is voor dat stuk grond verantwoordelijk?

Het betreft hier een private eigendom – huis met tuin – Mechelsesteenweg 42. De bewoonster, een hoog bejaarde dame is in 2017 overleden.  Heden is de woning leegstaand.

 

2)Is het CBS hiervan op de hoogte?

Bij de stadsdiensten zijn geen meldingen over het sluikstorten van afvalstoffen gekend. In het verleden werd de eigenaar wel aangesproken om overhangende takken  van de verwilderde tuin op het openbaar domein te verwijderen.  Bomen en struiken werden door de eigenaar ingekort.

 

3)Heeft het CBS hieromtrent al initiatieven genomen om dit aan te pakken? Zo ja, is het CBS van mening dat dit voldoende is?

Er zijn nog geen initiatieven ondernomen om het probleem van het sluikstort aan te pakken.  De tuin is omsloten met een draadafsluiting. De administratieve bepalingen GAS zijn van toepassing.

Artikel 9. De goede staat van onbebouwde terreinen, braakgronden en onbebouwde gedeelten van eigendommen moet op ieder moment verzekerd zijn, wat onder andere inhoudt dat erover dient gewaakt te worden dat de begroeiing noch de openbare eigendom noch de openbare veiligheid bedreigt.

Het is verboden vuilnis, puin of welke stoffen ook op de braakgronden neer te leggen of te bewaren.

 

Als het sluikstort/zwerfvuil in grotere mate aanwezig is dan is dit een inbreuk op het materialendecreet. De gemeentelijke toezichthouders zijn dan bevoegd.

 

De stadsdiensten zullen de nodige maatregelen treffen voor het verwijderen van het sluikstort en het zwerfvuil . Teven wordt bekeken welke preventieve maatregelen kunnen worden genomen.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. openbare verlichting en verlichting oversteekplaatsen

In 2014 werd een visie voor de openbare verlichting goedgekeurd, nl. het stelselmatig vervangen van verouderde armaturen door energiebesparende modellen, nl. ledverlichting als meest energiezuinige verlichting.  De voorbij jaren hebben nieuwe straten ledverlichting gekregen en is er hier en daar verouderde verlichting van straten en monumenten vervangen door ledverlichting.   Maar in een aantal straten blijft de verlichting ondermaats waardoor ook nog veel oversteekplaatsen voor voetgangers slecht verlicht zijn.    Enkele vb. zijn de Dorpstraat in Koningshooikt met de oversteekplaatsen aan het Lammeke en de Schoolstraat.  De oversteekplaatssen Werf / Volmolenstraat,   Boomlaarstraat / Bosstraat,  Baron Opsomerlaan / Ogezlaan.  Berlaarsesteenweg / Kroonstraat,   en zo zijn er nog een aantal vnl.  aan de invalswegen binnen de Ring.

 

Daarom mijn vragen:

         Welk percentage van de straatverlichting is reeds vervangen door ledverlichting?

         Welk percentage zijn jullie van plan om in het kader van het ambitieuze investeringsprogramma van 22 miljoen euro deze legislatuur te vervangen.

         Hoeveel oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers zijn reeds met extra verlichting uitgerust?

         Hoeveel en wanneer zijn er nog gepland en maken de bovenvernoemde oversteekplaatsen deel uit van deze planning?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Ik kan u meedelen dat er in Lier 6374 verlichtingsarmaturen staan, waarvan er ca. 519 ondertussen ledverlichting zijn. De oversteekplaatsen worden uitgerust met zogenaamde zebramasten. Van dat type werden er ondertussen 18 geplaatst. Uiteraard is het zo dat afhankelijk van het type zebrapad er meerdere masten nodig zijn per locatie.

 

De 22 mio euro en de budgetten die bijkomend worden vrijgemaakt voor de investeringen in openbare verlichting maken deel uit van de meerjarenplanning die later dit jaar zal worden opgemaakt. Het heeft weinig zin om hierop vooruit te lopen.

Ik kan verder alleen nog maar toevoegen dat de Mechelsestraat tijdens de Krokusvakantie voorzien zal worden van ledverlichting.

We noteren alvast uw suggesties in verband met het verlichten van oversteekplaatsen in de oefening die daaraan gekoppeld is.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. basisschool Het Spoor

Via een bezorgde burger heb ik vernomen dat er reeds geruime tijd problemen zijn in de omgeving van basisschool "Het spoor".Het zou gaan om verkeerd geparkeerde wagens die bij het einde van de schooldag een groot probleem vormen voor de veiligheid van de fietsende kinderen en hun begeleiders,betrokkene zou reeds verschillende keren contact opgenomen hebben met de stadsdiensten maar zonder dat er een concrete oplossing van het probleem zou geboden zijn.Mijn vragen aan het schepencollege zijn dan ook:

         Is het schepencollege op de hoogte van deze problematiek?

         Is er al naar een oplossing gezocht?

         Wanneer gaat het cbs iets aan dit probleem doen en op welke termijn?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geachte heer Callaerts,

 

Het schepencollege is op de hoogte van de problematiek en laat om die reden geregeld controles uitvoeren in de straat op foutparkeren. Het effect van dergelijke controles is jammer genoeg steeds tijdelijk. Daarnaast werd er ook reeds contact opgenomen met de school om na te gaan wat voor hen mogelijk is.

 

In elk geval zal ook deze schoolomgeving het voorwerp zijn van de verkeersveiligheidsscan zoals vooropgesteld in het bestuursakkoord.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.3 Verslag gemeenteraad 28 januari 2019. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 28 januari 2019 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.4 Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.5 Reglement behandeling meldingen en klachten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 15 juni 2009 over de goedkeuring van het 'Reglement behandeling meldingen en klachten' op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt het 'Reglement behandeling meldingen en klachten' goed, zoals als bijlage toegevoegd:

 

 

Bijlage:

 

Reglement behandeling meldingen en klachten

 

Dit reglement bepaalt de wijze waarop het lokaal bestuur (Stad en OCMW Lier) haar klachtenbehandeling organiseert, conform het decreet lokaal bestuur (artikel 302 en 303) en goedgekeurd door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn op 25 februari 2019.

 

Definities

Artikel 1.

In dit reglement hebben onderstaande begrippen volgende betekenissen:

         Informatievraag: een vraag naar informatie (zonder te spreken van een bepaalde tekortkoming in het functioneren van het lokaal bestuur).

         Melder: persoon die een melding doet

         Melding: de melder signaleert een gebrek, met de wens dat het lokaal bestuur optreedt (voorbeelden van meldingen zijn: defecte verlichting, put in rijbaan, verstopte rioolkolk, overhangende begroeiing, sluikstort, gevaarlijke verkeerssituatie, een omgevallen boom…). Indien er niet correct wordt gereageerd op een melding, kan dit leiden tot een klacht.

         Consulent meldingen: dit personeelslid is verantwoordelijk voor de registratie, dispatching, opvolging en feedback van binnengekomen meldingen. De behandeling van de meldingen gebeurt door de bevoegde dienst (intern of extern).

         Klachtindiener: de persoon die een klacht indient.

         Klacht: de klachtindiener drukt op manifeste wijze zijn ongenoegen uit over een al dan niet verrichte prestatie of handeling van het lokaal bestuur. Klachten kunnen betrekking hebben op onder andere de werking van de diensten of gedragingen van het personeel waarbij de betrokkene nadeel of schade heeft ondervonden en/of een persoonlijk belang heeft.

         Klachtencoördinator: dit personeelslid heeft als taak om elke binnengekomen klacht objectief en op onafhankelijke wijze te onderzoeken, conclusies te trekken en een gepast (schriftelijk) antwoord te geven. De klachtencoördinator maakt het jaarverslag op en doet voorstellen tot verbeteracties.

         Beleidssuggestie: een beleidsidee dat volgens de indiener kan bijdragen tot een beter functioneren van het lokaal bestuur of dat bijdraagt aan de leefbaarheid.

 

Informatievragen

Artikel 2.

Vragen (mondeling of schriftelijk) om informatie worden overgemaakt aan de bevoegde dienst, die instaat voor een correcte opvolging. Deze vragen worden niet geregistreerd.

 

 

Meldingen

Artikel 3. Indienen van een melding

Iedereen kan een melding doen bij het lokaal bestuur. Dit kan schriftelijk (via mail, brief, digitaal meldingsformulier, sociale media,…) of mondeling (telefonisch of persoonlijk aan een balie) met vermelding van een duidelijke omschrijving van het probleem en de locatie waar het probleem zich voordoet. In het kader van de GDPR is het doorgeven van persoonsgegevens bij het melden niet verplicht. Wanneer de melding geen betrekking heeft op de bevoegdheden van het lokaal bestuur, wordt de melder gericht doorverwezen of geeft de consulent meldingen de melding door aan de bevoegde instantie. Personeelsleden die meldingen krijgen, geven deze door aan de consulent meldingen.

 

Artikel 4. Registratie melding

Meldingen worden in een registratiesysteem geregistreerd. De opvolging en communicatie omtrent de melding wordt ook geregistreerd.

 

Artikel 5. Behandeling melding

De consulent meldingen dispatcht de meldingen naar de bevoegde dienst.

De doorlooptijd en feedback van een melding is afhankelijk van het onderwerp. Meldingen die lang wachten op een definitieve oplossing kunnen verschillende communicatieacties vragen naar de melder(s). Elke melder krijgt een ontvangstmelding indien we over de juiste contactgegevens beschikken. Bij anonieme meldingen kan echter geen feedback gegeven worden aan de melder.

 

Artikel 6. Signaalfunctie

De consulent meldingen signaleert terugkerende meldingen aan de bevoegde diensten zodat die in de toekomst kunnen voorkomen worden. 

 

 

Klachten

Artikel 7. Indienen van een klacht

Iedereen heeft het recht om mondeling (telefonisch, aan het loket of persoonlijk na afspraak met de klachtencoördinator) of schriftelijk (digitaal klachtenformulier, mail, brief, sociale media,…) een klacht in te dienen in verband met de handelingen en de werking van het lokaal bestuur en de personen die werken in opdracht van het lokaal bestuur. Personeelsleden die klachten ontvangen, geven deze door aan de klachtencoördinator. De klachtindiener krijgt een ontvangstbevestiging (schriftelijk of mondeling).  Een klacht kan niet anoniem ingediend worden.

 

Artikel 8. Registratie klacht

Iedere ingediende klacht wordt door de klachtencoördinator in een registratiesysteem geregistreerd. De opvolging van de klacht en het antwoord aan de klachtindiener wordt ook geregistreerd.

 

Artikel 9. Behandeling en onderzoeken klacht

a)Behandeling klacht

Klachten worden steeds door de klachtencoördinator behandeld. Klachten moeten betrekking hebben op de handelingen en de werking van het lokaal bestuur en de personen die werken in opdracht van het lokaal bestuur.  Volgende klachten kunnen niet behandeld worden binnen deze klachtenprocedure: 

         anonieme klachten;

         gebeurtenissen of situaties die zich, op het moment van het neerleggen van de klacht, meer dan een jaar geleden afspeelden of voordeden en waarin geen initiatieven werden genomen door de klachtindiener;

         klachten waarvoor formele beroepsmogelijkheden zijn voorzien of die het voorwerp zijn van een gerechtelijke procedure of administratief beroep;

         klachten waarbij het lokaal bestuur geen betrokken partij is;

         klachten die betrekking hebben op regelgeving in het algemeen;

         klachten die een uiting van algemene ontevredenheid over het beleid zijn;

         vragen, meldingen of suggesties

 

Indien de klacht niet kan behandeld worden binnen de klachtenprocedure, wordt de reden doorgegeven aan de klachtindiener. Indien mogelijk wordt er doorverwezen naar andere instanties.

 

 

b)Onderzoeken klacht

De klachtencoördinator onderzoekt en analyseert de klacht. Het onderzoek en de analyse gebeurt op basis van de informatie aangedragen door het betrokken team en de klachtindiener. De klachtencoördinator treedt bemiddelend op, waarbij getracht wordt de standpunten van de klachtindiener en de betrokken dienst of het betrokken personeelslid te verzoenen. Doel van de klachtenbehandeling is om het vertrouwen in het lokaal bestuur te herstellen.

Bij klachten over het personeel wordt steeds de hiërarchische overste op de hoogte gebracht.

 

Artikel 10. Afsluiten klacht

Een klacht kan afgesloten worden zodra er ofwel een oplossingsvoorstel is uitgewerkt dat aanvaardbaar is voor beide partijen ofwel er een duidelijke uitleg is gegeven die tegemoet komt aan de initiële ontevredenheid van de klachtindiener.

 

Artikel 11. Termijn afhandeling klacht

Na afhandeling van de klacht wordt de klachtindiener mondeling of schriftelijk op de hoogte gebracht.  Indien de opvolging van een klacht langer dan 30 dagen duurt, wordt de klachtindiener tussentijds op de hoogte gebracht. 

 

Artikel 12. Verbetervoorstellen

Klachten kunnen bijdragen aan een meer efficiëntere werking van het lokaal bestuur. Verbetervoorstellen worden aangereikt door de klachtencoördinator en deze werkt, indien gewenst, mee aan het in de praktijk brengen van deze voorstellen.

 

Artikel 13. Rapportering

De klachtencoördinator maakt jaarlijks een verslag op van de ontvangen klachten, de analyse en de voorgestelde verbeterpunten. De algemeen directeur rapporteert hierover jaarlijks aan de gemeenteraad en aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

 

Beleidssuggesties

Artikel 14.

Beleidssuggesties worden doorgegeven aan de kabinetsmedewerkers. Zij nemen dit verder op met de bevoegde schepen of college van burgemeester en schepenen. Zij zorgen ook voor de verdere communicatie met de burger.

Personeelsleden die beleidssuggesties ontvangen, geven deze door aan de kabinetsmedewerkers.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.6 Beheersovereenkomst tussen stad en OCMW. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de beheersovereenkomst betreffende de integratie van Stad en OCMW Lier, zoals hieronder vermeld, principieel goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de burgemeester  de heer Frank Boogaerts voor de ondertekening van de beheersovereenkomst.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

stad

1

OCMW

 

 

Bijlage:

 

 

BEHEERSOVEREENKOMST BETREFFENDE DE INTEGRATIE VAN Stad & OCMW

 

 

TUSSEN ONDERGETEKENDE PARTIJEN

 

De stad Lier, met bestuurszetel gevestigd te Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, vertegenwoordigd door de heer Lucien Herijgers, voorzitter van de gemeenteraad en mevrouw Katleen Janssens, algemeen directeur, handelend in naam en voor rekening van de stad Lier in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 25 februari 2019,

 

Hierna genoemd “de Stad”,

 

EN

 

Het OCMW van Lier met bestuurszetel gevestigd te Paradeplein 2 bus 2, 2500 Lier, vertegenwoordigd door de heer Lucien Herijgers, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en mevrouw Katleen Janssens, algemeen directeur, handelend in naam en voor rekening van het OCMW Lier in uitvoering van de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van Lier,

 

Hierna genoemd “het OCMW”,

 

 

 

HOOFDSTUK 1 – ALGEMENE BEPALINGEN

Art. 1  -  Doel van de Beheersovereenkomst

 

§1. Zowel de Stad als het OCMW hebben een complementaire decretale en/of wettelijke opdracht op het grondgebied van Lier.

 

Daarbij is het de doelstelling van beide besturen een zo goed mogelijk functionerende organisatie tot stand te brengen teneinde de meest efficiënte dienstverlening aan de burgers te bieden en te garanderen. De nood aan integraal besturen met meer bestuurskracht, de financiële beperkingen en de mogelijkheden tot efficiëntiewinst via schaalvoordelen en verminderde overheadkosten brengen beide besturen dichter bij elkaar.

 

§2. De Stad en het OCMW willen hun onderlinge samenwerking naar een hoger niveau tillen waarbij maximaal wordt ingespeeld op het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur en de mogelijkheden tot integratie en samenwerking die daarin worden geboden.

 

Bedoeling bestaat er dan ook in om de reeds doorgevoerde integratie van de diensten en het gemeenschappelijk gebruik van elkaars personeel en voorzieningen ook na dit nieuwe Decreet Lokaal Bestuur te kunnen bestendigen, waarbij uitvoering wordt gegeven aan het gezamenlijke organogram van de Stad en het OCMW.

 

§3. In deze context strekt de Beheersovereenkomst ertoe verder uitvoering te geven aan de mogelijkheden tot samenwerking die het meest efficiëntie-verhoging en organisatieversterking met zich meebrengen, rekening houdend met de eigen specificiteit en de gezamenlijk vastgestelde doelstellingen.

De Beheersovereenkomst is een kaderovereenkomst met – binnen de mogelijkheden geboden door de regelgeving – afspraken omtrent het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten, personeel, voorzieningen evenals de integratie van alle diensten.

 

Indien zulks nodig wordt geacht, kunnen verdere uitvoeringsmodaliteiten en concrete afspraken worden gemaakt tussen beide besturen en als addendum aan de Beheersovereenkomst worden gevoegd.

 

 

HOOFDSTUK 2 – ALGEMEEN KADER

 

Artikel 2 – Juridisch kader van de integratie

 

§1. De Beheersovereenkomst is gesteund op artikel 196 van het Decreet Lokaal Bestuur:

 

“Tussen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.

 

In de beheersovereenkomst kan tevens opgenomen worden dat de Stad en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen vastgesteld in dit decreet.”

 

§2. Deze beheersovereenkomst wordt tevens beheerst door de artikel 31 van de Wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers.

 

Artikel 3 – Financieel kader van de integratie

 

§1. De Stad en het OCMW zullen in de toekomst meer en meer prestaties voor elkaar leveren op diverse vlakken. Gezien het aangewezen is om administratieve vereenvoudiging na te streven en uitgebreide wederzijdse facturaties te vermijden, zal ieder bestuur instaan voor de eigen specifieke investeringen en exploitatiekosten.

 

Voor de gemeenschappelijke investeringen en exploitatiekosten die niet onmiddellijk toewijsbaar zijn en waar de beide besturen een voordeel uit putten, zal een verdeelsleutel worden toegepast die telkens ad hoc wordt vastgesteld.

 

§2. Opdat er geen interne facturatie dient te gebeuren van personeelsprestaties tussen de Stad en het OCMW, worden de personeelskosten gedragen door het bestuur waar het betrokken personeelslid is aangesteld, tenzij het om organisatorische of financiële redenen (bv. subsidies of recuperatie via betoelagingsmodaliteiten van externe instanties) noodzakelijk is om het andere bestuur hiervoor te factureren.

 

 

Artikel 4 – Beleidsmatig en organisatorisch kader van de integratie

 

§1. De Stad en het OCMW behouden hun autonomie inzake het opmaken van de beleidslijnen eigen aan de werking en de organisatie van het eigen bestuur.

 

Gelet op de nauwe(re) samenwerking en organieke integratie tussen beide besturen, zijn er evenwel onvermijdelijk raakvlakken waarop het noodzakelijk zal zijn, gezamenlijk, éénzelfde beleid te voeren.

Dit beleid moet door de bevoegde organen van de Stad en het OCMW samen worden opgesteld en beslist.

 

 

HOOFDSTUK 3 – DOMEINEN VAN SAMENWERKING

 

Artikel 5 – Algemeen directeur

 

§1. Overeenkomstig artikel 162 van het Decreet Lokaal Bestuur beschikken de Stad en het OCMW over één algemeen directeur die zowel ten dienste van de Stad als het OCMW staat. De algemeen directeur is een personeelslid van de Stad.

 

§2. De algemeen directeur staat ingeschreven op het geïntegreerd organogram en werkt voor beide besturen.

 

§3. De algemeen directeur kan zijn beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid voor zaken van de Stad of het OCMW toevertrouwen aan personeelsleden van het andere bestuur, binnen de grenzen van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

In het bijzonder kan de algemeen directeur het bijwonen van de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst, het opstellen en het medeondertekenen van de notulen aan een personeelslid van de Stad toevertrouwen.

 

 

Artikel 6 – Financieel directeur

 

§1. Overeenkomstig artikel 162 van het Decreet Lokaal Bestuur beschikken de Stad en het OCMW over één financieel directeur die zowel ten dienste van de Stad als het OCMW staat. De financieel directeur is een personeelslid van de Stad.

 

§2. De financieel directeur staat ingeschreven op het geïntegreerd organogram en werkt voor beide besturen.

 

§3. De financieel directeur kan zijn beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid voor taken en bevoegdheden van de Stad of het OCMW toevertrouwen aan personeelsleden van het andere bestuur, binnen de grenzen van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Artikel 7 – Gemeenschappelijke Financiële dienst

 

§1. Met ingang van 2014 werd een traject tot organiek-ambtelijke integratie van de beide financiële diensten opgestart onder leiding van de toenmalige financieel beheerders van de Stad en het OCMW. Dit traject resulteert finaal in een gemeenschappelijke en fysiek geïntegreerde Financiële dienst.

 

De gemeenschappelijke Financiële dienst neemt alle relevante taken en verantwoordelijkheden op voor zowel de Stad als het OCMW.

 

 

Artikel 8 – Gemeenschappelijke personeelsdienst

 

§1. Met ingang van 2014 werd een traject tot organiek-ambtelijke integratie van de beide personeelsdiensten opgestart. Dit traject resulteerde finaal in een gemeenschappelijke en fysiek geïntegreerde personeelsdienst.

 

De gemeenschappelijke personeelsdienst neemt alle relevante taken en verantwoordelijkheden op voor zowel de Stad als het OCMW.

 

§2. Er wordt gestreefd naar een zo uniform en geïntegreerd mogelijke werkwijze op het vlak van personeelsbeheer en -beleid voor beide besturen. De specificiteit van de lijndiensten binnen de besturen kan echter vanuit het oogpunt van het HRM-beleid een andere aanpak vragen.

 

De verschillende personeel gerelateerde reglementen van de Stad en het OCMW (vb. rechtspositieregeling, arbeidsreglement, dienstnota’s, …) zijn maximaal op mekaar afgestemd, rekening houdende met de eigenheid van de dienstverlening en de van kracht zijnde regelgeving die voor bepaalde personeelsgroepen van toepassing is.

 

 

Artikel 9 – Gemeenschappelijke Dienst IT en communicatie

 

§1. De dienst IT en communicatie van de Stad neemt alle taken en verantwoordelijkheden op voor de beide besturen.

 

Onder het verantwoordelijkheidsgebied van deze dienst vallen niet alleen de IT-toepassingen en -infrastructuur, maar ook het printpark, de telefonie, de website, het intranet en alle communicatie vanuit de Stad en het OCMW.

 

Het OCMW is inzake informatieveiligheid onderworpen aan de minimale veiligheidsnormen voor de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. Deze normen zijn strenger dan deze die in principe gelden voor de Stad. Ook in uitvoering van deze beheersovereenkomst blijven de richtlijnen inzake informatieveiligheid onverminderd van kracht.

 

 

Artikel 10 – Gemeenschappelijke Dienst secretariaat

 

§1. De dienst secretariaat van de Stad neemt alle taken en verantwoordelijkheden op voor de beide besturen.

 

Onder het verantwoordelijkheidsgebied van deze dienst vallen niet alleen het beheer van de notulen, maar ook het archief en de registratie van de inkomende en uitgaande briefwisseling van Stad en OCMW.

 

HOOFDSTUK 4 – PERSONEEL VAN DE Stad EN HET OCMW

 

Artikel 11  -  Statuut van het personeel

 

§1. De personeelsbezetting van de verschillende geïntegreerde diensten kan zowel uit personeel van het OCMW als personeel van de Stad bestaan. Het is de bedoeling de werking van de beide besturen op een zo efficiënt en geïntegreerd mogelijke manier te laten verlopen.

 

Binnen de geïntegreerde diensten zoals weergegeven op het organogram kunnen beide organisaties verder beroep doen op elkaar personeelsleden.

 

§2. Elk bestuur blijft de juridische werkgever van de ingebrachte personeelsleden en oefent als enige werkgeversgezag over hen uit. De volledige rechtspositieregeling van dat bestuur blijft van toepassing op de genoemde personeelsleden. Dit houdt onder meer in dat de rechten en plichten, de arbeidsvoorwaarden en het salaris met inbegrip van de bijhorende elementen van deze personeelsleden dezelfde blijven.

 

Het functioneel leidinggevend personeelslid van het ander bestuur mag evenwel instructies geven aan het personeelslid met betrekking tot de uitvoering van het overeengekomen werk.

 

 

Artikel 12 – Kruiselingse delegatie

 

§1. De bevoegde organen van de Stad of het OCMW kunnen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid op grond van onderhavige beheersovereenkomst toevertrouwen aan personeelsleden van het andere bestuur, binnen de grenzen van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Artikel 13  -  Evaluatie van het personeel

 

§1. Wat betreft de evaluaties worden volgende afspraken gemaakt:

 

         Iedere medewerker heeft -waar mogelijk- twee evaluatoren, meer bepaald een eerste en tweede evaluator, waarbij de eerste evaluator de direct leidinggevende is;

         De algemeen directeur wijst  de evaluatoren voor de verschillende diensten van de Stad en het OCMW aan;

         Voor de evaluatie van een personeelslid waarvan de direct leidinggevende niet behoort tot hetzelfde bestuur, kan deze direct leidinggevende op grond van onderhavige overeenkomst en een delegatiebesluit alsnog optreden als evaluator. De eigen aanstellende overheid wordt in kennis gesteld van de evaluatie en dient de eventuele gevolgen die hieraan verbonden worden te bepalen.

 

 

HOOFDSTUK 5 – SLOTBEPALINGEN

 

Artikel 14  -  Wijzigingen

 

§1. Onderhavige beheersovereenkomst wordt jaarlijks geëvalueerd, of op kortere termijn in functie van decretale wijzigingen of op initiatief van een van de partijen.

 

Wijzigingen en/of aanvullingen aan onderhavige beheersovereenkomst worden geïmplementeerd middels een schriftelijke bijlage die de in te voeren wijzigingen en/of aanpassingen bevat en door beide partijen wordt ondertekend.

 

In geval van wijzigingen en/of aanvullingen worden deze voorafgaandelijk ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

 

 

Opgemaakt in twee exemplaren te Lier op 25 februari 2019.

 

Elke partij verklaart een origineel exemplaar te hebben ontvangen.

 

Voor de Stad Lier

 

Algemeen directeur,burgemeester,

 

 

 

 

Katleen JANSSENSFrank Boogaerts

 

 

 

Voor het OCMW Lier

 

Algemeen directeur,Burgemeester,

 

 

 

 

Katleen JANSSENSFrank Boogaerts

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.7 Vervangingsregeling algemeen directeur. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist om de vervanging en de aanstelling van een waarnemend algemeen  directeur bij een onvoorziene langdurige afwezigheid van de algemeen directeur toe te vertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen om de continuïteit te bewaren.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.8 Vervangingsregeling financieel directeur. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad beslist om de vervanging en de aanstelling van een waarnemend financieel directeur toe te vertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.9 Delegatie bevoegdheden personeel van raad naar college. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de bevoegdheden tot goedkeuring van het organogram en de vaststelling van het begrip "dagelijks personeelsbeheer" naar het college van burgemeester en schepenen te delegeren. Deze delegatie blijft geldig voor de duur van de legislatuur of totdat de gemeenteraad er een einde aan stelt.

 

Art 2 :

De algemeen directeur rapporteert minstens maandelijks naar het college resp. vast bureau m.b.t. beslissingen van het dagelijks personeelsbeheer.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

Personeel

Financiën

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.10 Verkoop grond Bosstraat. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Het gemeenteraad beslist het ontwerp van akte houdende de verkoop van drie percelen grond gelegen te 2500 Lier aan de Bosstraat, ten kadaster gekend onder F 0234KP000( oppervlakte 1.733,00 m²), F 0234GP0000 (oppervlakte 1.083,00 m²) en F 0234HP0000 (oppervlakte 1.440,00 m²). aan het Vlaams Gewest, Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken, Agentschap Wegen en Verkeer mits de prijs van 855.808,33 EUR  goed te keuren.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad gaat akkoord dat mevrouw Claire De Winter, Vlaams Commissaris,  optreedt als instrumenterende derde hiertoe gemachtigd ingevolge het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex, het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2014 en het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie van 12 januari 2015.

 

Art. 3 :

De gemeenteraad gaat akkoord met volgende uitdrukkelijke vermelding in de akte:  "De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslagen enige ambtshalve inschrijving te nemen, om gelijk welke reden, bij de overschrijving van een uitgifte van deze akte.”

 

Art. 4 :

De gemeenteraad machtigt de burgemeester en de algemeen directeur om de akte en de erbij horende stukken te ondertekenen.

 

Art 5 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

5/2/13/6

Verkopen andere gebouwen

855.808,33 euro

 

Budgetsleutel

22199020/0200

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

1

Financiën

Patrimonium

Mevrouw Claire De Winter

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.11 Aankoop van een LTO5 tape-robot met een geraamde kostprijs van 12.500 euro incl. BTW  volgens onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Aankoop via raamcontract "Aankoop of huur van ICT-apparatuur voor een datacenter met bijhorende diensten.". GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop van een LTO5 tape-robot volgens het raamcontract "Aankoop of huur van ICT-apparatuur (Hardware & Software) voor een datacenter met bijhorende diensten" van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, met de geraamde kostprijs van 12.500 euro incl. BTW.

 

Art 2:

De financiële gevolgen zijn:

Actienummer

Omschrijving

Bedrag

Saldo Krediet

330/744/51

Aankoop van een LTO5 tape-robot

12.500

77.500

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.12 Aankoop en levering van een motor met een geraamde kostprijs van 30.000 euro incl. BTW. Aankoop via raamcontract DSA 2016 R3 004/007 lot 1 post 2. GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop en levering van een motor met een geraamde kostprijs van 30.000 euro incl. BTW. Aankoop via raamcontract DSA 2016 R3 004/007 lot 1 post 2.

 

Art 2:

De financiële gevolgen zijn:

Actienummer

Omschrijving

Bedrag

Saldo Krediet

330/743/51

Aankoop en levering van een motor

30.000 euro

8.000 euro

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.13 Wegmarkeringen in thermoplast - dienstjaar 2018. Eindafrekening. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de eindafrekening voor het aanbrengen van wegmarkeringen in thermoplast (zone 50) voor een totaalbedrag van 16.190,90 euro exclusief BTW of in totaal 19.589,90 euro inclusief BTW.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet (2018)

5/2/6/1

Prestaties van derde voor wegen en waterlopen

3.284,37

0,00 euro

Budgetsleutel

0200/61035100

Het nog beschikbare budget 3.284,37 euro van 2018 op de actie 5/2/6/1 dient nog vastgelegd te worden.

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet (2019)

5/2/6/1

Prestaties van derde voor wegen en waterlopen

5.964,87 euro incl BTW.

18.915,18 euro

Budgetsleutel

0200/61035100

Er dient bijkomend nog 5.964,87 euro incl BTW te worden vastgelegd op 2019

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Departement financiën

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.14 Periodieke aanvaarding van handgiften aan het Archief Lier. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad aanvaardt de handgiften bij het Archief Lier binnengebracht tussen 1 januari 2017 en 31 december 2018.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.15 Handgift muntschat. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de handgift van de Romeinse muntschat (245 munten) te aanvaarden.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.16 Handgift bajonet. Goedkeuring

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de aan de Tramweglei 21 gevonden bajonet als handgift te aanvaarden en op te nemen in de museumcollectie.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.17 Schenking buste Schaepenkop. GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de schenking van de buste Schaepenkop te aanvaarden.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

6.2.5.1

Registratie-, successie-, en schenkingsrechten

120,00

130,00

Budgetsleutel

64000020/0700

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Juridische dienst

 

Bijlage:

 

Overeenkomst tot schenking

 

Ondertekenden,

I. De Sociëteit van de Schaepshoofden, gevestigd te Lier, Eeuwfeestlaan 146, vertegenwoordigd door xxx en geboren te xxx op xxx,

Hierna te noemen ‘de schenker’;

 

II. De stad Lier, met kantoren gevestigd te 2500 Lier, Paradeplein 2 bus 1 hier vertegenwoordigd door de burgemeester en de algemeen directeur namens de gemeenteraad.

Maken een overeenkomst tot schenking betreffende het volgende:

Het werk ‘Buste Schaepenkop’.

 

Ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan plantte de Sociëteit van de Schaepshoofden aan het Spui langs de zijde van de Oever naast de stadsvest 4000 rode en witte tulpen. Aan dit bloemenveld werd het standbeeld ‘De Schaepenkop’ geplaatst. Dit bronzen beeld werd ontworpen door Mark Boon en Kris Duys en werd ingehuldigd op 21 februari 2018.

Het beeld weegt 62 kilogram, is 30 cm breed en 45 cm hoog en werd geplaatst op een arduinen sokkel van 120 cm hoog.

 

Het infobordje, bevestigd op de sokkel, bevat volgende tekst:

 

Schapenkoppen

 

Volgens de legende is de naam ‘Schapenkoppen’ ontstaan in de 14de eeuw. Hertog Jan II, Hertog van Brabant en Limburg, wilde de Lierenaars bedanken voor hun bijdrage aan de strijd tegen de Mechelaars. Ze mochten kiezen uit twee beloningen, een universiteit of een veemarkt. De Lierenaars kozen voor het stapelrecht op vee.

De hertog zou daarbij al zuchtend gezegd hebben: “Die van Lier vraeghden de stapel van het vee oft Ossen, hetgene den Hertog hun vergunde voor hun kloecke fyten, ende syde: O arme Schaeps Hoofden, om dat sy niet meer en vraeghden.”

 

Age si quid ages

 

Lier, 20 februari 2018

 

Frank Boogaerts, burgemeester

Marc Stubbe, Voorzitter

 

De schenker en de stad Lier komen het volgende overeen:

1. De schenker schenkt het object in bijgevoegde inventaris aan de stad Lier met het oog op plaatsing op de stadsvesten.

2. De schenker erkent de rechtmatige eigenaar te zijn van de betreffende objecten. De schenker draagt de eigendom van de betreffende objecten onvoorwaardelijk over aan de stad Lier.

3. De schenker draagt eventuele rechten die hij kan doen gelden op het materiaal over aan de stad Lier. De stad Lier kan vrij over de schenking beschikken.

4. De schenker bevestigt dat het materiaal geen inbreuk pleegt op rechten die toebehoren aan derden en vrijwaart de stad Lier voor alle aanspraken die derden zouden kunnen uitoefenen in verband met de in deze overeenkomst verleende rechten.

5. Deze overeenkomst geldt voor onbepaalde duur.

6. Deze overeenkomst wordt afgesloten onder de opschortende voorwaarde van niet-schorsing of niet-vernietiging door de bestuurlijke toezichthoudende overheid binnen de wettelijke termijnen.

7. De overeenkomst wordt beheerst door en zal geïnterpreteerd worden volgens het Belgische recht. Ingeval van betwistingen voortvloeiend uit of in verband met de overeenkomst en de uitvoering daarvan, zullen de partijen op ernstige wijze proberen om tot een redelijke minnelijke schikking te komen. Indien niettegenstaande dergelijke inspanningen, geen minnelijke schikking kan worden bereikt, zal elk geschil voortvloeiend uit of in verband met de overeenkomst en de uitvoering daarvan, tot de exclusieve bevoegdheid van de hoven en rechtbanken bevoegd voor het Gerechtelijk Arrondissement Antwerpen, afdeling Mechelen, behoren.

 

Aldus opgemaakt in 2 exemplaren te Lier op 25 februari 2019,

 

I. De schenker,

De Sociëteit van de Schaepshoofden

 

 

 

II. De ontvanger

Voor de stad Lier,

 

 

Katleen JanssensFrank Boogaerts

Algemeen DirecteurBurgemeester

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.18 Subsidiereglement vervanging bevuilde parasoldoeken in de zone Grote Markt, Felix Timmermansplein en Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3). GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het subsidiereglement voor de vervanging van de ivoorkleurige parasoldoeken van de handelszaken gelegen aan de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3), zoals hierna als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

Te voorzien via budgetwijziging van actie 004.001.002.002 - Promotie van Lier als winkelstad:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

004.001.002.005

Toegestane werkingssubsidies aan bedrijven

13.500 euro

0

Budgetsleutel

0500/64920000

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

 

horecazaken gelegen aan Grote Markt, Felix Timmermansplein en Koning Albertstraat (vanaf grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3)

Financiële dienst

 

Bijlage:

 

Subsidiereglement vernieuwen parasoldoeken van de terrassen aan de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3) 2019

 

Art. 1: DEFINITIES, voor de toepassing van dit subsidiereglement wordt verstaan onder:

 

         Aanvrager: de exploitant en tevens vergunninghouder van een horeca en/of (voeding)ambachtszaak binnen de heraangelegde voetgangerszone, zijnde de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3).

         Exploitant: de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening en risico de inrichting wordt bedreven.

         Horecazaak: hotels, restaurants en cafés (of alle horeca-uitbatingen gedefinieerd onder de respectievelijke NACE-BEL code) waar voedingswaren en/of dranken voor directe consumptie kunnen worden gekocht. Deze uitbating dient in het bezit te zijn van de nodige vergunningen om dranken en voedingswaren te laten nuttigen.

         Ambacht: handelszaak die een combinatie is van een (voeding)ambacht en horeca. Onder ambacht wordt verstaan een artisanale activiteit, ingeschreven in de KBO onder desbetreffende NACE-BEL code én met maximaal 10 werknemers.

         Terraszone: de maximaal in te nemen en vergunbare oppervlakte voor de uitbreiding van de handelszaak op het openbaar domein door middel van een open terras.

         Open terras: een terras dat minimum bestaat uit losse tafels en/of stoelen, en mogelijk ook parasols bevat (conform de fysieke normen), voor zover deze elementen eenvoudig weg te nemen zijn. Op deze ruimte in open lucht kunnen drank en/of voedingswaren van de bijhorende zaak genuttigd worden.

 

Art. 2: PREMIES & VOORWAARDEN

Art. 2.1: ALGEMENE VOORWAARDEN

§ 1 De toelage is eenmalig en aldus per vergunde terraszone slechts éénmalig te bekomen.

§ 2 De toelage, genoemd in dit reglement, heeft betrekking op het beperkt territoriaal toepassingsgebied van de heraangelegde voetgangerszone, zijnde de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3), en enkel voor een particuliere horecazaak of combinatie horeca/ambacht.

De aanvrager moet in regel zijn met het APR. In het bijzonder artikel 247/13. “Op het terras mogen vierkante of rechthoekige parasols geplaatst worden. Ze dienen steeds uitgevoerd in RAL 1015 (licht ivoorkleurig). De palen en frames van de zomerparasols dienen uitgevoerd in RAL 9007 (grijs structuur). Met zomerparasols wordt de variant bedoeld met een schuifsysteem in de paal, het zgn. one move-systeem). De palen en frames van de winterparasols, zijnde de variant die doorlopend blijft buiten staan, dienen uitgevoerd in RAL 7016 (antracietgrijs). Enkel aan de binnenzijde en de zijkanten van de parasols mag publiciteit aangebracht worden. De publiciteit mag enkel uitgevoerd worden in rood of zwart en maximaal 15 cm hoog en 90cm breed zijn. De parasols mogen verankerd worden in de grond, bij voorkeur in de voegen met een maximumdiepte van 55cm onder het maaiveld en dit na voorafgaande toelating hiervoor.”

De nieuwe parasoldoeken dienen eveneens te voldoen aan deze voorwaarden.

§ 3 De premie mag nooit meer bedragen dan de effectieve totale kostprijs van de aankoop.

§ 4 De aanvraag dient na de installatie van voorliggend subsidiereglement te worden ingediend. De aanvraag moet ingediend zijn vóór 1 april 2019.

 

Art. 2.2: VERDEELSLEUTEL

§ 1 Binnen de kredieten van de goedgekeurde budgetten wordt een subsidie verleend voor tussenkomst bij de vervanging van de bevuilde parasoldoeken conform Onderafdeling 5 van het Algemeen Politiereglement m.b.t. de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3). De toelage wordt begrensd tot het forfetaire bedrag berekend a rato van de gevelbrede vergunde terraszone.

 

De toelage beloopt maximaal 1.500 euro per vergund terras binnen de heraangelegde voetgangerszone, zijnde de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3) en zal a rato van de vergunde gevelbrede terraszone als volgt toegekend worden:

 

         tot 5m (gevelbreedte terraszone): 750 euro

         tussen 5 & 8m (gevelbreedte terraszone): 1.000 euro

         meer dan 8m (gevelbreedte terraszone): 1.500 euro

 

§ 2 Toekenningvoorwaarden:

         De aanvrager dient in het bezit te zijn van een exploitatie- & terrasvergunning. Deze vergunning dient betrekking te hebben op het jaar waarin de aanvraag gebeurt (2019).

 

Art. 3: PROCEDURE

Art. 3.1: PROCEDURE m.b.t. de toelage

§ 1 De aanvraag tot het bekomen van de subsidie dient schriftelijk of digitaal ter attentie van het team ondernemen te worden ingediend. Voor het aanvragen van de subsidie moet gebruik gemaakt worden van het aanvraagformulier dat hiervoor door de voornoemde dienst ter beschikking wordt gesteld (zowel fysiek als digitaal).

 

Op dit formulier moeten duidelijk volgende elementen vermeld worden:

         Naam, adres en rekeningnummer van de aanvrager.

         Naam en adres van de horecazaak of horeca/ambacht waarop de aanmoedigingstoelage van betrekking is.

         Een getekende verklaring op eer dat de aanvraag correct is ingevuld.

 

Volgende bijlage dient de aanvrager aan het aanvraagdossier toe te voegen:

         Kopie van het attest van de leverancier van de parasoldoek(en), waaruit blijkt dat deze worden besteld en aangeleverd conform de normering opgelegd in het van kracht zijnde reglement.

 

§ 2 Na ontvangst onderzoekt het team ondernemen het dossier. Enkel de aanvraagformulieren die tijdig, vóór 1 april 2019, en volledig ingevuld worden ingediend, worden behandeld. Bij een onvolledige aanvraag of een aanvraag die niet beantwoordt aan de voorwaarden, vraagt het team ondernemen bijkomende informatie op bij de aanvrager. De aanvrager kan op dat moment éénmalig aanpassingen uitvoeren om alsnog aan de voorwaarden te voldoen of een volledig dossier binnen te leveren.

 

§ 3 Het team ondernemen adviseert het college.

 

§ 4 Het College neemt een beslissing m.b.t. het al dan niet toekennen van de toelage. Bij een gunstig advies worden alle goedgekeurde toelagen gebundeld uitbetaald.

 

§ 5 De aanvrager wordt schriftelijk of per mail in kennis gesteld van de beslissing en de eventuele beroepsmogelijkheden.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.19 Reglement ter erkenning van particuliere opvanginitiatieven. GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt onderstaand reglement ter erkenning van opvanginitiatieven goed:

 

 

Reglement ter erkenning van Lierse opvanginitiatieven

 

Artikel 1. Doel

De Stad Lier wil Lierse opvanginitiatieven die voldoen aan onderstaande voorwaarden erkennen omdat ze een bijdrage leveren aan de missie en doelstellingen die de Stad Lier vooropstelt.

Ingevolge de erkenningen zullen deze Lierse opvanginitiatieven fiscale attesten kunnen afleveren inzake uitgaven voor de opvang van kinderen minder dan 12 jaar of kinderen met een zware handicap van minder dan 18 jaar.

 

Artikel 2. Definities

In dit reglement hebben de onderstaande termen volgende betekenis.

Lierse opvanginitiatieven: elke organisatie, instelling of voorziening die activiteiten organiseert met als primaire doelstelling vrijetijdsbesteding of opvang van kinderen, waarvan het lokaal, de maatschappelijke zetel of het werkingsadres op het Lierse grondgebied ligt en de vrijetijdsbesteding of de opvang hoofdzakelijk gericht is op Lierse kinderen.

 

Artikel 3. Doelgroep en toepassingsgebied

§1. Voor de erkenning komen alle Lierse initiatieven in aanmerking  die kampen of opvangdagen organiseren tijdens de vrijetijd van kinderen, en die niet erkend kunnen worden door een overkoepelende organisatie.  De organisator hoeft niet te beschikken over een rechtspersoonlijkheid.

§2. Het opvanginitiatief moet voldoen aan de voorwaarden van de federale overheid om fiscale attesten te mogen uitschrijven.(artikel 145/35 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992)

 

Artikel 4. Voorwaarden

Het initiatief moet voldoen aan volgende voorwaarden:

a. De primaire doelstelling is vrijetijdsbesteding of opvang van kinderen. Er mag geen lidgeld verschuldigd zijn.

b. De activiteiten vinden plaats buiten de normale schooluren, in de vrije tijd.

Het gaat hier zowel om initiatieven tijdens de schoolvakanties, in de weekends, op vrije dagen, op woensdagnamiddagen, en dit minstens 10 dagen per jaar.

c. Het doel van het opvanginitiatief past binnen volgende beleidsdoelstellingen van stad Lier:

- Lier biedt kinderen en jongeren voldoende mogelijkheden om te spelen en zich te ontwikkelen.

- De beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het kinderopvangaanbod verhoogt

d. De doelstelling van het opvanginitiatief mag niet het beleven van een levensbeschouwing of het bedrijven van politiek zijn.

e. De activiteiten zijn groepsgericht; het gaat niet om individuele begeleiding van kinderen maar het organiseren van groepsgerichte activiteiten.

f. De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen. Het initiatief duldt geen enkele vorm van discriminatie.

 

 

Artikel 5. Procedure

§1.Aanvraag

a. Het Lierse opvanginitiatief kan een aanvraag doen door het daartoe voorziene aanvraagformulier in te dienen bij de Stad Lier - College van burgemeester en Schepenen, p/a Dienst Jeugd en Kinderopvang,  Aarschotsesteenweg 1, 2500 Lier of via mail: moevement@lier.be.

Het aanvraagformulier is te vinden op de website van de Stad Lier en van Jeugdcentrum Moevement,  waarin ook wordt bepaald welke documenten bij de aanvraag gevoegd dienen te worden.

b. De aanvrager kan het hele jaar door een aanvraag indienen.

De ingevulde gegevens moeten betrekking hebben op de situatie zoals ze is op het moment van het indienen van de aanvraag tot erkenning.

d. De aanvrager krijgt een schriftelijke bevestiging (per mail) van ontvangst, waarop ook de contactgegevens van de bevoegde dienst worden vermeld.

e. Elke wijziging van werkings- of contactgegevens van het Lierse opvanginitiatief na indienen van de erkenningsaanvraag moet onmiddellijk schriftelijk worden doorgegeven aan bevoegde dienst.

§2. Beoordeling

De bevoegde dienst beoordeelt de aanvraag op ontvankelijkheid, volledigheid en inhoud en kan een overleg vragen of bijkomende informatie opvragen.

§3. Beslissing

Het aanvraagdossier wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen dat beslist over het al dan niet toekennen van de erkenning van het Lierse opvanginitiatief.

Binnen de 6 weken na het indienen van de aanvraag wordt een beslissing genomen.

§4. Bekendmaking

De Stad Lier brengt het opvanginitiatief schriftelijk op de hoogte van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen binnen een termijn van 30 kalenderdagen na de beslissing.

Samen met de erkenning bezorgt stad Lier ook een model van een fiscaal attest voor het lopende kalenderjaar, dat het opvanginitiatief aan zijn deelnemers kan uitreiken.

§5. Rapportage

a. Het opvanginitiatief is gehouden eenmaal per jaar een werkingsverslag in te dienen, voor een eerste keer uiterlijk één jaar na de startdatum van de erkenning.

b. In dit werkingsverslag wordt minimaal opgenomen: een overzicht van de activiteiten van het voorbije jaar, de tijdstippen waarop deze activiteiten zijn doorgegaan en het aantal deelnemers in leeftijdscategorieën.

 

Artikel 6. Geldigheidsduur

De Stad Lier verleent de erkenning voor 3 kalenderjaren.

 

Artikel 7. Controle

§ 1. De Stad Lier kan te allen tijde bijkomende informatie opvragen.

§ 2. De Stad Lier kan te allen tijde onaangekondigd ter plaatse de werking controleren.

§3. Het opvanginitiatief verstrekt, op eerste verzoek van de Stad Lier, alle gevraagde inlichtingen i.v.m. de werking en de voorwaarden voor de erkenning.

 

§4. Het opvanginitiatief met rechtspersoonlijkheid verstrekt, op eerste verzoek van de Stad Lier, alle gevraagde inlichtingen omtrent de werking en de voorwaarden voor de erkenning en inzage in de boekhouding.

§5 De Stad Lier kan te allen tijde de nodige bijkomende informatie opvragen ter controle van het ingediende werkingsverslag.

 

Artikel 8. Sancties

Het college van burgemeester en schepenen kan de erkenning herroepen als het opvanginitiatief niet langer voldoet aan één of meerdere voorwaarden voor de erkenning en/of wanneer deze zich onttrekt aan de controlemogelijkheden door de Stad Lier.

 

Artikel 9. Inwerkingtreding (en duurtijd)

Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2019.

Driejaarlijks wordt de werking van dit reglement geëvalueerd.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.20 Huishoudelijk reglement buitenschoolse opvang Kadee. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement buitenschoolse opvang Kadee van 30 mei 2016 op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement buitenschoolse opvang Kadee, zoals hierna als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

Huishoudelijk reglement buitenschoolse opvang Kadee

 

 

1. ALGEMENE INFORMATIE

1.1. ORGANISATOR

De organisator van de opvang is:Stadsbestuur Lier

Naam:Kinderopvang Kadee

Rechtsvorm: Openbaar bestuur

Ondernemingsnummer: 0207.502.301

Adres: Aarschotsesteenweg 1, 2500 Lier

Telefoon: 03 480 36 30

E-mail: kinderopvang@lier.be

Website: www.kinderopvangkadee.be

 

1.2. OPVANGLOCATIES

Kadee Speelmicroob:Kadee Lisp:

Sluislaan 40Lispersteenweg 273

2500 Lier2500 Lier

03 488 13 1003 489 15 39

 

Kadee Pastoriestraat:Kadee Koningshooikt:

Pastoriestraat 2Dorpsstraat 109

2500 Lier2500 Koningshooikt

03 480 31 4403 482 02 96

 

Kadee ’t Spui  (op de KTA-site):

Predikherenlaan 18a

2500 Lier

03 488 42 00

 

1.3. VERANTWOORDELIJKE

De coördinator is de verantwoordelijke van kinderopvang Kadee.

         03 480 36 30 (enkel tijdens de openingsuren van de jeugddienst)

         kadee@lier.be

         www.kinderopvangkadee.be

 

Je kan de verantwoordelijke telefoneren tijdens de openingsuren van de jeugddienst:

maandag: van 13 tot 20 uur

dinsdag:van 13 tot 16.30 uur

woensdag:van 13 tot 16.30 uur

donderdag:gesloten

vrijdag:van 13 tot 20 uur (tijdens schoolvakanties tot 16u30)

 

1.4. OPENINGSUREN

OP SCHOOLDAGEN:

MAANDAGvan 7.00 tot 9.00 uur en van 15.30 tot 18.30 uur

DINSDAGvan 7.00 tot 9.00 uur en van 15.30 tot 18.30 uur

WOENSDAGvan 7.00 tot 9.00 uur en van 11.30 tot 18.30 uur

DONDERDAGvan 7.00 tot 9.00 uur en van 15.30 tot 18.30 uur

VRIJDAGvan 7.00 tot 9.00 uur en van 15.00 tot 18.30 uur

Deze uren kunnen wijzigen afhankelijk van de lesuren van de scholen.

 

SCHOOLVRIJE DAGEN en VAKANTIEDAGEN  van 7.00 tot 18.30 uur (indien voldoende inschrijvingen).

Kadee Pastoriestraat sluit op woensdagnamiddag om 13u30. Kinderen die dan nog aanwezig zijn worden onder begeleiding met de bus overgebracht naar Kadee ’t Spui.

 

Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie is Kinderopvang Kadee enkel geopend op

2 locaties: KADEE ’t SPUI en KADEE KONINGSHOOIKT.

 

De kinderopvang is gesloten op feestdagen en tijdens de kerstvakantie.

 

1.5. SLUITINGSDAGEN

Uiterlijk op 31 januari maken we de sluitingsdagen voor dat jaar bekend. Deze lijst is te vinden op de opvanglocaties en op de site www.kinderopvangkadee.be.

 

1.6. BEREIKBAARHEID VAN DE OPVANGLOCATIE IN NOODGEVALLEN

Enkel bij heel dringende gevallen (zoals bijv. besmettingsgevaar) is de coördinator buiten de kantooruren bereikbaar op gsm: 0470 13 06 72.

Als je oproep niet wordt beantwoord, spreek dan je boodschap in op de voicemail.

 

1.7. KIND EN GEZIN

Kinderopvang Kadee is een Buitenschoolse Kinderopvang die onder toezicht staat van en erkend en gesubsidieerd wordt door Kind en Gezin.

Kind en Gezin

Hallepoortlaan 27

1060 Brussel

telefoonnummer Kind en Gezin-Lijn: 078 150 100

via het contactformulier op de website van Kind en Gezin: http://www.kindengezin.be/formulieren/contact.jsp

 

 

2. HET BELEID

2.1. PEDAGOGISCHE VISIE

Kinderopvang Kadee staat open voor alle kinderen van het basisonderwijs die in Lier wonen of naar school gaan, met respect voor hun eigenheid en draagkracht en zonder onderscheid van leeftijd of geslacht, van ideologische, filosofische of godsdienstige overtuiging, van ras of geaardheid, vermogenstoestand of afkomst.

 

Kadee wil optimale kansen bieden aan elk kind in de opvang. Dit betekent dat we rekening houden met wat het kind aankan. Opvang in te grote groepen proberen we te vermijden door de kinderen op te delen in subgroepen en te werken naar de specifieke voorkeuren van de verschillende groepen.

 

In een aangepaste infrastructuur is er spelmateriaal aanwezig zowel voor kleuters als voor kinderen uit de lagere school. Kinderen kunnen zelf kiezen en initiatief nemen hoe ze zich willen uitleven in de opvang. De nadruk ligt op ontspanning en op de vrije keuze van het kind.

 

Respect voor elkaar, begeleiders, materiaal en natuur staat centraal.

We proberen buiten spelen en creativiteit te bevorderen.

 

Kinderopvang Kadee tolereert geen agressief of grensoverschrijdend gedrag, zijnde elk bedreigend of gewelddadig gedrag van seksuele, fysieke of psychologische aard met passieve of actieve betrokkenheid van een kind door een volwassene die in een gezags- of vertrouwensrelatie staat, waardoor schade kan berokkend worden.

 

Meer informatie kan je krijgen bij de coördinator.

 

2.2. FINANCIELE PLAATJE

2.2.1. Opvangtarieven

De ouderbijdrage wordt berekend conform de bepalingen in het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 (BS 11 september 2014) houdende de subsidievoorwaarden voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang.

 

Het tarief voor de voor- en naschoolse opvang en woensdagnamiddag:

         per begonnen half uur 1,20 EUR

 

Het tarief voor schoolvrije dagen en vakantiedagen:

         dagopvang minder dan 3 uur:4,80 EUR

         dagopvang van 3 tot 6 uur:7,30 EUR

         dagopvang van meer dan 6 uur:13,50 EUR

De tarieven kunnen jaarlijks aangepast worden aan de gezondheidsindex.

De geïndexeerde bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent.

 

2.2.2. Kortingen

Er is een toegestane korting:

         Als er bij eenzelfde gezin meer kinderen op hetzelfde moment ingeschreven zijn én opgevangen worden, wordt 25% korting verleend op het totale opvangtarief. Deze vermindering is cumuleerbaar met het sociale tarief.

         Als de financiële situatie van de ouder(s) daartoe aanleiding geeft, kan een sociaal tarief gehanteerd worden. Dit sociaal tarief bedraagt 50% van het opvangtarief. Het gaat om ouders, die voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

-in het bezit zijn van een Uit-pas met kansentarief

-maandelijks (gezamenlijk) inkomen ligt onder een bepaald bedrag (meer info te verkrijgen in Jeugdcentrum Moevement)

 

2.2.3. Boetes

         Wanneer een kind niet voor sluitingsuur wordt afgehaald rekenen wij een administratieve kost aan van 10 EUR per 10 minuten. Ook na verwittiging van laattijdig ophalen zullen wij de boete aanrekenen.

         Wanneer kinderen die NIET ingeschreven waren toch opgevangen dienen te worden rekenen wij eveneens een administratieve kost van 10 EUR aan. (zie ook 2.4.3 inschrijvingen)

         Indien je kind wel ingeschreven werd maar niet aanwezig is zonder tijdige annulatie, wordt een administratieve kost van 10 EUR aangerekend (zie ook 2.5 annuleren)

 

2.3. INSCHRIJVINGSPRIJS en UiTPAS

Enkel met een UiTPAS kan je je laten registreren bij Kinderopvang Kadee.

Een UiTPAS kost 5 EUR en kan je kopen in Jeugdcentrum Moevement of op andere stadsdiensten.

Elk schooljaar moet een nieuw abonnement op je UiTPAS gezet worden. Dit kan vanaf 1 augustus in Jeugdcentrum Moevement. Een abonnement kost 5 euro per schooljaar (1 EUR met kansentarief)

Enkel met het juiste abonnement op je UiTPAS kan je inschrijven voor Kadee.

 

2.4. INSCHRIJVING EN OPNAME

2.4.1. Registratie

Vóór je gebruik kan maken van Kinderopvang Kadee, dien je je kind(eren) eerst te registreren (om te vermijden dat wij kinderen opvangen waarvan we geen gegevens hebben). Deze registratie is éénmalig en dient te gebeuren op de jeugddienst in jeugdcentrum Moevement, OP AFSPRAAK.

Volgende zaken gebeuren op je moment van afspraak:

         Intakegesprek: wederzijds uitwisselen van info over het kind en de werking

         schriftelijke overeenkomst: invullen en ondertekenen door beide partijen

         aankoop van UiTPAS met abonnement voor Kadee. (abonnement is per schooljaar te vernieuwen)

         Aanmaken van account om opvangmomenten online te kunnen reserveren

         Eventueel:

- bewijs van hoederecht aan dossier toevoegen als één van de ouders het kind niet mag afhalen.

- bewijs van financiële situatie aan dossier toevoegen als sociaal tarief gewenst is

 

Alle wijzigingen in de registratiegegevens (adres, telefoon, gezinssituatie…) moeten tijdig en schriftelijk aan de coördinator gemeld worden.

 

Als ouders geen gebruik meer wensen te maken van kinderopvang Kadee (schoolverandering, verhuis, andere keuze) moeten zij dit meedelen aan de coördinator op het jeugdcentrum zodat het dossier op non-actief gezet kan worden.

 

Kadee kan de opvang van haar kant onmiddellijk stopzetten als:

         ouders zich niet houden aan de bepalingen van het huishoudelijk reglement;

         er geen bemiddeling meer mogelijk is tussen ouders en/of kind en personeel van Kadee;

 

2.4.2. Betalingen

Reservaties van opvangmomenten en betalingen gebeuren digitaal.

Ouders zijn verplicht elk opvangmoment voor hun kind te reserveren via de webshop op www.kinderopvangkadee.be.

Alle financiële transacties rond de buitenschoolse kinderopvang verlopen via de persoonlijke geldbeugel in de webshop. Er kunnen geen opvangmomenten gereserveerd worden wanneer de geldbeugel negatief staat.

 

In Jeugdcentrum Moevement staan computers met internet ter beschikking, zodat iedereen kan inschrijven via de webshop, telkens tijdens de openingsuren

 

2.4.3. Inschrijvingen

Elk moment dat je gebruik wenst te maken van de opvang dien je via onze webshop te reserveren op www.kinderopvangkadee.be

 

Voor vakantieopvang en schoolvrije dagen betaal je 5 EUR voorschot (2,5 EUR bij sociaal tarief) per gereserveerde dag. Het voorschot wordt in mindering gebracht bij de uiteindelijke verrekening van de gepresteerde opvang.

 

Voorschotten worden nooit terugbetaald, maar blijven wel op je digitale geldbeugel beschikbaar voor volgende betalingen.

 

2.4.3.1. voor- en naschoolse opvang

Online inschrijven/reserveren voor schooldagen kan telkens de eerste maandag van de maand voor de daaropvolgende maand (bijv. vanaf de eerste maandag van september kan je inschrijven voor oktober).

Je kan reserveren of annuleren tot een half uurtje voor de start van het opvangmoment.

(zie ook 2.5 annuleren)

 

2.4.3.2. vakantieopvang

Let op, het aantal plaatsen is beperkt!

Online inschrijven/reserveren voor vakantiedagen kan telkens vanaf zaterdag voor inwoners van Lier. Startdatum van inschrijvingen wordt gecommuniceerd via programmabrochure en website.

Kinderen die niet in Lier wonen maar wel in Lier naar school gaan kunnen inschrijven vanaf maandag na de eerste inschrijfdag.

Je kan reserveren of annuleren tot een dag voor de start van de opvangdag.

(zie ook 2.5 annuleren)

 

Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie is Kinderopvang Kadee geopend op 2 locaties: Kadee ‘t Spui en Kadee Koningshooikt.

 

Ouders kunnen hun kinderen, indien zij dit wensen, ook bijkomend inschrijven voor uitstappen tijdens vakanties. De kostprijs voor deze uitstappen (bv inkomprijs) zijn extra te betalen op het moment van de inschrijving en komen bovenop het normale opvangtarief van Kadee.

 

Tijdens de kerstvakantie is Kadee gesloten.

 

 

2.4.3.3. opvang op schoolvrije dagen:

Schoolvrije dagen zijn via de webshop te reserveren, tot 3 werkdagen voor de schoolvrije dag.

Er wordt pas opvang voorzien als minimum 12 kinderen ingeschreven zijn. Bij te weinig inschrijvingen zullen ouders op de hoogte gebracht worden door medewerkers van Kinderopvang Kadee.

Let op, het aantal plaatsen is beperkt!

Annuleren van een gereserveerde schoolvrije dag kan tot uiterlijk 3 werkdagen voordien.

 

2.5. ANNULEREN

Elk opvangmoment moet je online reserveren via de webshop op www.kinderopvangkadee.be.

Indien je kind toch niet aanwezig kan zijn op een gereserveerde dag, dan moet je vooraf online annuleren, op schooldagen tot een half uurtje voor de start van het opvangmoment, op vakantiedagen tot een dag voordien.

Het betaalde voorschot (= reservatiekost) wordt echter niet terugbetaald, maar blijft beschikbaar op je geldbeugel voor volgende reservaties.

 

Indien je kind niet aanwezig is zonder tijdige annulatie, wordt een extra administratieve kost van 10 EUR aangerekend om volgende redenen:

         je houdt een plaats bezet die niet door een ander kind ingevuld kan worden

         voor de veiligheid willen wij te allen tijde weten welke kinderen bij ons aanwezig zijn of te verwachten zijn

 

2.6. BRENGEN EN AFHALEN VAN HET KIND

Elke ouder meldt zich bij het binnenkomen eerst bij de administratie en overhandigt de UiTPAS aan de begeleiding, zodat deze het kind kan in- of uittikken in de computer.

 

De kinderen moeten door één van de ouders of door een ander persoon die daartoe gemachtigd is gebracht en opgehaald worden, tenzij de ouders een andere regeling schriftelijk hebben meegedeeld.

 

Als je je kind niet tijdig kunt ophalen, dan verwittig je altijd de opvang. Ook na verwittiging van laattijdig ophalen zullen wij de bijkomende administratieve kost  aanrekenen. (zie 2.2.3 boetes)

 

2.7. ZIEKTE OF ONGEVAL VAN HET KIND

Om zowel uw kind als de andere kinderen en de begeleiding te beschermen, vragen we aan ouders om ons te informeren over alle – ook niet onmiddellijk zichtbare - medische problemen.

 

Zieke kinderen kunnen niet in de opvang terecht. Dit is zowel in het belang van het zieke kind als in het belang van de overige kinderen op de opvang.

Symptomen waarbij een kind niet mag komen:

         diarree;

         braken;

         koorts (>38,5°);

         luizen

         elk kind dat wegens ziekte zoveel aandacht vraagt dat de gezondheid en/of de veiligheid van de andere kinderen niet meer gegarandeerd kan worden

         elk kind dat niet kan deelnemen aan de normale activiteiten van Kadee wegens een ziektetoestand

         elk kind dat nog enige vorm van besmettingsgevaar heeft

Ter verantwoording kan een medisch attest gevraagd worden.

 

Als kinderen ziek worden op de opvang of een ongeval hebben, dan worden de ouders gecontacteerd en gevraagd om hun kind zo snel mogelijk op te halen.

Kadee zal steeds handelen in het beste belang van het kind en behoudt zich het recht bij ziekte of ongeval van het kind een arts of de spoeddienst te raadplegen. De eventuele onkosten die hiermee gepaard gaan, zijn ten laste van de ouders van het kind. Eén van de ouders zal in dit geval zo vlug als mogelijk door een medewerker van Kadee gewaarschuwd worden.

 

2.8. GEBRUIK VAN MEDICATIE

Kinderopvang Kadee dient GEEN medicatie toe aan kinderen.

Vraag je arts om medicatie voor te schrijven die je zelf ’s morgens en ’s avonds kan toedienen.

Wanneer het voor de gezondheid van je kind toch noodzakelijk is dat het medicatie neemt tijdens het verblijf in de opvang, dan kan dat enkel op voorschrift van een arts of apotheker.

Vraag een attest aan de arts/apotheker en geef dit aan de locatieverantwoordelijke. Op dit attest staat:

         Naam van de medicatie

         Naam van de arts

         Naam van de apotheker (als het een attest of bereiding van de apotheker is)

         Naam van het kind

         Datum van aflevering en vervaldatum

         Dosering en wijze van toediening

         Wijze van bewaren

         Einddatum en duur van de behandeling

 

2.9. VEILIGHEID EN BEGELEIDING BIJ EVENTUELE VERPLAATSINGEN

Kinderen die voor- en/of naschools naar de kinderopvang komen stappen mee in de rij onder begeleiding, naar en van de school.

Voor scholen die niet op wandelafstand zijn van Kadee, is een bus voorzien die de kinderen van Kadee naar de school brengt. Na de schooluren haalt de bus de kinderen op van de school en vervoert ze veilig naar Kadee. Er is altijd begeleiding van Kadee op de bus voorzien.

 

2.10 ETEN EN DRINKEN

Kinderen brengen zelf eten,  drinken en (gezonde) tussendoortjes mee.

Tijdens de vakantiewerking bieden wij gratis fruit en koeken aan en af en toe een kookactiviteit.

Indien je niet wenst dat je kind hiervan gebruik maakt, gelieve dit dan duidelijk te melden aan de begeleiding.

 

3. RECHT VAN HET GEZIN

3.1. FISCAAL ATTEST

De kosten voor kinderopvang tot 12 jaar zijn fiscaal aftrekbaar. De opvang bezorgt je na het verlopen jaar een fiscaal attest van de onkosten die betaald werden in het afgelopen jaar.

Dit fiscaal attest kan je indienen bij je belastingaangifte, gemaakte kosten zijn gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar.

 

3.2. TOEGANG TOT ALLE RUIMTES WAAR HET KIND OPGEVANGEN WORDT

Tijdens de openingsuren heb je als ouder toegang tot alle lokalen waar de kinderen worden opgevangen. Het bezoek van de ouders mag echter niet de werking van Kadee storen.

 

3.3. KLACHTEN

Ouders hebben het recht om klachten te uiten.

         Bij voorkeur geeft het gezin eerst zijn klacht door aan begeleiding of coördinator van Kadee.

         Bij de stad is een klachtenambtenaar aangesteld. Heb je al iets gemeld bij de bevoegde dienst en heb je geen antwoord gekregen? Heb je het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden? Dan kan je terecht bij de klachtenambtenaar die jouw klacht zal behandelen. Het klachtenformulier kan je terugvinden op de website van de stad: http://www.lier.be/IK_WIL/Ik_meld/Ik_heb_een_klacht of je neemt telefonisch contact op: 03 8000 350.

         Je kan ook klacht indienen bij:

Kind en Gezin

Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel

e-mail: klachtendienst@kindengezin.be

telefoonnummer Klachtendienst 02 533 14 14

         Voor een klacht over de privacy van persoonsgegevens: https://www.privacycommission.be/nl/contact

 

3.4. RESPECT VOOR DE PRIVACY EN BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER

De opvang heeft verschillende persoonsgegevens van je kind en je gezin nodig.

 

Doel van de verwerking van de persoonsgegevens

De persoonsgegevens van de kinderen en de gezinnen worden gebruikt in het kader van de klantenadministratie, de facturatie, het ontwikkelen van het kinderopvangbeleid van de organisator en de naleving van de vergunnings- en subsidievoorwaarden voor kinderopvang, en voor onze wettelijk verplichte opdrachten.

 

Rechtsgrond

We verwerken jouw persoonsgegevens in het kader van het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin en de uitvoeringsbesluiten hiervan. Hierin staat welke gegevens we nodig hebben.

Daarnaast zijn verwerkingen noodzakelijk voor de uitvoering van de schriftelijke overeenkomst, voor de bescherming van vitale belangen van de kinderen, of in het algemeen belang.

Voor het verwerken van andere gegevens vragen we je toestemming. Deze toestemming kan je op elk moment intrekken of wijzigen.

 

Recht van het gezin

Als ouder heb je recht op informatie en toegang tot deze gegevens. Je kan vragen om de gegevens in te zien en er iets aan te verbeteren, door een mail te sturen naar kadee@lier.be

Het verwijderen van gegevens kan, tenzij de wet dit verbiedt.

 

Bewaarperiode

Je gegevens worden vernietigd als de wettelijke bewaartermijn voorbij is. Gegevens waarvoor geen wettelijke termijn vastliggen, worden niet langer bewaard dan nodig.

Beveiliging van je persoonsgegevens

Onze organisatie treft gepaste administratieve, technische en fysieke beveiligingsmaatregelen om je persoonsgegevens te beschermen tegen onopzettelijke of onwettige verwijdering, verlies, ongeoorloofde aanpassing, ongeoorloofde openbaarmaking of toegang, misbruik en enige andere onwettige vorm van verwerking van persoonsgegevens in ons bezit. De mate van beveiliging wordt bepaald door gegevensbeschermingseffectbeoordeling.

Je gegevens worden bewaard binnen Europa.

 

Meldplicht

We nemen strenge veiligheidsmaatregelen voor de bewaring en bescherming van je gegevens, maar als je gegevens bedoeld of onbedoeld in verkeerde handen komen, zullen we je daar steeds van op de hoogte stellen.

Voor vragen en klachten kan je terecht bij ons bestuur, onze functionaris voor gegevensbescherming of GBA, de gegevensbeschermingsauthoriteit.

Vragen stellen kan via kadee@lier.be.

 

Overmaken aan derden

Als het noodzakelijk is, worden je persoonsgegevens doorgegeven aan het agentschap van de Vlaamse Overheid, Kind en Gezin of Zorginspectie of andere organisaties die daar wettelijk recht op hebben.

 

Functionaris voor de gegevensbescherming

De verwerking van persoonsgegevens gebeurt onder toezicht van onze Data Protection Officer (DPO) en de informatieveiligheidsconsulent

De contactgegevens van de DPO en informatieveiligheidsconsulent vind je in de schriftelijke overeenkomst.

 

De organisator van de kinderopvang waarborgt de veiligheid en het vertrouwelijk karakter van het gebruik van de gegevens, zowel door de medewerkers van de opvang als door mogelijke onderaannemers (bv. een IT-bedrijf). 

Deze verwerking gebeurt conform de huidige privacywetgeving en AVG (Algemene Verordening voor Gegevensbescherming)

 

3.5 GEBRUIK VAN FOTO- EN VIDEOMATERIAAL

Op de opvang wordt soms beeldmateriaal van kinderen tijdens de werking gemaakt. Dit kan je bezien op onze website en soms gebruiken we die voor onze publicaties. Het gaat om algemeen beeldmateriaal van groepsactiviteiten én om portretten van jouw kind.

 

Je hebt het recht om het algemeen beeldmateriaal waarop jouw kind staat te laten verwijderen. Dit kan zonder opgave van reden. Contacteer hiervoor de verantwoordelijke.

 

Je dient toestemming of geen toestemming te geven om foto's en sfeerbeelden te maken en te publiceren.

Hiervoor onderteken je een document dat bij de schriftelijke overeenkomst is gevoegd.

Je mag dit weigeren.

 

3.6 STOPZETTEN VAN DE SAMENWERKING

Het gezin heeft te allen tijde het recht de samenwerking tijdelijk of definitief met Kinderopvang Kadee stop te zetten, en dit zonder opgave van reden en zonder schade- of opzeggingsvergoeding.

 

4. EXTRA INFORMATIE

4.1. VERZEKERING

 

Burgerlijke Aansprakelijkheid:

polisnummer :C-11/1525.690/00-B

Belfius, Galileelaan 5,

1210 Brussel

02 286 75 14

Lichamelijke ongevallen:

polisnummer :O-11/1525.693/00-B

Belfius, Galileelaan 5,

1210 Brussel

02 286 75 14

 

 

4.2. INLICHTINGENFICHE VAN HET KIND

De door de ouders ingevulde schriftelijke overeenkomst wordt bewaard in Jeugdcentrum Moevement.

De verzamelde gegevens worden eveneens opgenomen in een digitale databank. De databank is te raadplegen door de medewerkers van de kinderopvang en de jeugddienst.

 

4.3. AANWEZIGHEIDSREGISTER

In de opvanglocatie is een digitaal aanwezigheidsregister. In het aanwezigheidsregister wordt per dag genoteerd welk kind aanwezig is met de tijd van aankomst en vertrek. De tijdsaanduiding wordt genoteerd met uren en minuten zodat er achteraf geen discussie ontstaat over de totale aanwezigheidsduur per opvangdag.

De persoon die het kind brengt of ophaalt bij Kadee, meldt zich steeds aan bij een begeleid(st)er.  De begeleider zal vervolgens het tijdstip van aankomst of vertrek in de computer registreren.

 

4.4. KWALITEITSHANDBOEK

Wens je meer informatie over de missie, visie, waarden of werking van Kinderopvang Kadee, dan is het kwaliteitshandboek  raadpleegbaar op de opvang.

 

4.5. WIJZIGING VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Kadee kan het huishoudelijk reglement wijzigen zonder het akkoord van de ouders.

Ouders hebben altijd het recht om de schriftelijke overeenkomst zonder enige schade- of opzeggingsvergoeding op te zeggen.

 

Als het huishoudelijk reglement gewijzigd wordt en je wil de opvang verder zetten, dan moet je het gewijzigde huishoudelijk reglement opnieuw ondertekenen voor ontvangst en kennisneming.

 

Elke wijziging in het nadeel van de klant, zoals bijvoorbeeld een aanpassing van het prijsbeleid, wordt  minstens 2 maanden voor de wijziging ingaat meegedeeld.

 

4.6 BEPALINGEN

Bepalingen van dit huishoudelijk reglement blijven van toepassing zolang de erkenning van de dienst van kracht blijft.

Alle punten die in dit reglement niet zouden opgenomen zijn, worden steeds besproken met de coördinator die deze dan voorlegt aan het college van burgemeester en schepenen.

Niet naleving van dit huishoudelijk reglement kan uitsluiting tot gevolg hebben.

 

Alle wijzigingen aan bovenstaand reglement dienen goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Dit reglement is goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 februari 2019.

Het treedt in voege vanaf 1 maart 2019.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.21 Samenstelling Raad van Bestuur SOLag - GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de voorgestelde kandidaten als effectief lid van de raad van bestuur SOLag aan te stellen:

 

Voor N-VA (5 zetels): Mara Op de Beeck, Barbara Lauwers, Christophe Monsart, Toon Vaessens, Bert Wollants

 

Open VLD (2 zetels): Frank Verelst, Sanya Ozdemir

 

CD&V (1 zetel): Gert Van Eester

 

sp.a (1 zetel): Willem Hermans

 

Groen-Lier&Ko (1 zetel): Tom Claes

 

Vlaams Belang (1 zetel): Ella Cornelis

 

Hart voor de burger (1 zetel):Pieter Kerkhofs

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.22 IVAREM - aanduiden van 2 bestuurders voor de raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer Andries Ivo, wordt in zijn hoedanigheid van schepen, aan de Algemene vergadering van 15 maart 2019, voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

 

Art 2 :

De heer Herijgers Lucien, wordt in zijn hoedanigheid van gemeenteraadslid, aan de Algemene vergadering van 15 maart 2019, voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

 

Art 3 :

De heer Marrin Geert, wordt in zijn hoedanigheid van gemeenteraadslid, aan de Algemene vergadering van 15 maart 2019, voorgedragen als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor de Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

 

Art 4 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.23 IVAREM - algemene vergadering – aanduiden eerste volmachtdrager, tweede volmachtdrager en derde volmachtdrager - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Mevrouw Leyzen Sabine, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als eerste afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM. Deze eerste afgevaardigde vertegenwoordigt het volledig stemmenaandeel (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM en dit door de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De heer Suetens Thierry, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als tweede afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM. Deze tweede afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM. Bij afwezigheid van de in artikel 2 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledige stemmenaandeel (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM te vertegenwoordigen en dit door de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 3 :

De heer Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als derde afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM. Deze derde afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM. Bij afwezigheid van de in artikel 2 en 3 van dit besluit aangeduide eerste en tweede afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de derde afgevaardigde het mandaat om het volledige stemmenaandeel (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM te vertegenwoordigen en dit door de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 4 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM overgemaakt.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.25 IKA - aanstellen van bestuurder voor raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de dienstverlenende vereniging van 19 maart 2019 met als agendapunten:

 

1.

Vaststelling van de voordrachten van de gemeenteraden voor de benoemingen aan de algemene vergadering van de deelnemers

2.

Statutaire ontslagnemingen en benoemingen

 

Art 2 :

De heer Boogaerts Frank, wordt in zijn hoedanigheid van burgemeester, voorgedragen als kandidaat-lid van de raad van bestuur voor de investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA), voor de duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering in buitengewone zitting van 19 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de dienstverlenende vereniging op 19 maart 2019, op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de dienstverlenende vereniging IKA, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordiger

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.26 IKA - algemene vergadering in buitengewone zitting van 19 maart 2019 - aanduiden volmachtdrager en een plaatsvervangend volmachtdrager - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer De Smedt Maurits, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

Mevrouw Lambrechts Ilse, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van de investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA), ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.27 IKA - algemene vergadering in buitengewone zitting van 19 maart 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op dinsdag 19 maart 2019 om 18u00 met de volgende agenda:

 

1.

Vaststelling van de voordrachten van de gemeenteraden voor de benoemingen aan de algemene vergadering van de deelnemers

2.

Statutaire ontslagnemingen en benoemingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA van 19 maart 2019 op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 3 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p/a Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.28 IGEMO - voordracht bestuurder - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Mevrouw Lambrechts Ilse wordt in haar hoedanigheid van gemeenteraadslid, aan de Algemene vergadering van 22 maart 2019, voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) en dit voor de duur van de hele legislatuur.

 

Art 2 :

De heer Marien Walter wordt in zijn hoedanigheid van gemeenteraadslid, aan de Algemene vergadering van 22 maart 2019, voorgedragen als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor de Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) en dit voor de duur van de hele legislatuur.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.29 IGEMO - algemene vergadering – aanduiden eerste volmachtdrager en tweede volmachtdrager - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Mevrouw Leyzen Sabine, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als eerste afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze eerste afgevaardigde vertegenwoordigt het volledig stemmenaandeel (nl. 2 stemmen) van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 2 :

De heer Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als tweede afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze tweede afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledige stemmenaandeel (nl. 2 stemmen) van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO overgemaakt.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.30 IGEMO - buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van 22 maart 2019 met volgende agenda.

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

3.

Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen betreffende de aanduiding van kandidaat-leden met raadgevende stem voor de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

4.

Vaststelling van de rangorde van de aangeduide kandidaat-leden met raadgevende stem voor de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Vaststelling van de vergoeding voor de leden van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 22 maart 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de buitengewone algemene vergadering van 22 maart 2019.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEMO van 14 december 2018 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 5 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.31 CIPAL - aanduiden bestuurder voor raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de voormelde gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders goed.

 

Art 2 :

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 22 maart 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Cipal

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.32 CIPAL - algemene vergadering - aanduiden volmachtdrager en een plaatsvervangend volmachtdrager. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal wordt, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aangeduid: mevrouw Van den Broeck Ann-Sofie, gemeenteraadslid, met als plaatsvervanger(s) de heer De Smedt Maurits, gemeenteraadslid.

 

Art 2 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.33 CIPAL - algemene vergadering van 22 maart 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 22 maart 2019, zoals overgemaakt per aangetekende brief en e-mail d.d. 22 januari 2019, goedgekeurd met als agenda:

 

1.

Benoeming van de leden van de raad van bestuur

2.

Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 22 maart 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.34 PIDPA - algemene vergadering - aanduiden volmachtdrager en een plaatsvervangend volmachtdrager. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering wordt aangewezen: de heer Suetens Thierry, gemeenteraadslid, met als plaatsvervanger de heer Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, en dit voor de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging PIPDA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.35 PIDPA - raad van bestuur - voordracht van de kandidaat-bestuurders. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de algehele vernieuwing van de raad van bestuur van Pidpa met volgende 15 bestuurders:

         Fabienne Blavier (Mechelen)

         Nicole Boonen (Retie)

         Kris Gebruers (Olen)

         Tine Gielis (Laakdal)

         Werner Hens (Balen)

         Wim Jordens (Malle)

         René Lauwers (Aartselaar)

         Mieke Van den Brande (Bonheiden)

         Lieve De Block (Kapellen)

         Sven Deckers (Brecht)

         Dirk Bauwens (Schilde)

         Katusha Vervloesem (Rumst)

         Pieter Verhesen (Geel)

         Savannah Van Dongen (Turnhout)

         Kristof Sels (Sint-Katelijne-Waver)

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 25 maart 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Pidpa.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Pidpa

1

veregenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.36 PIDPA - adviescomité A (watervoorziening) - aanduiden vertegenwoordiger. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor het adviescomité A (watervoorziening) wordt als kandidaat-lid aangewezen: de heer Wollants Bert, schepen, en dit voor de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging PIPDA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.37 PIDPA - buitengewone algemene vergadering 25 maart 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 25 maart 2019 met volgende agendapunten:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Benoeming nieuwe bestuurders

3.

Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem. Aanwijzing.

4.

Benoemingen leden adviescomités

5.

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 25 maart 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Pidpa.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Pidpa

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.38 PONTES - aanduiden kandidaat-lid voor de raad van bestuur / kandidaat-lid voor lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente op de raad van bestuur van PONTES wordt, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aangeduid: als kandidaat-lid van raad van bestuur mevrouw Goris Annemie, schepen.

 

Art 2 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan PONTES.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.39 PONTES - algemene vergadering - aanduiden volmachtdrager en een plaatsvervangend volmachtdrager. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van PONTES wordt, voor de duur van de legislatuur 2019-2024, aangeduid: de heer Frans Dirk, gemeenteraadslid, met als plaatsvervanger(s) mevrouw Van Damme Jenny, gemeenteraadslid.

 

Art 2 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan PONTES.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.40 PONTES - bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkering aan de agenda van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 27 maart 2019, die er als volgt uit ziet:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 19 december 2018 – goedkeuring

2.

Bestuursorganen: samenstelling raad van bestuur (effectieve leden) – goedkeuring

3.

Bestuursorganen: samenstelling raad van bestuur (leden met raadgevende stem) – aktename

4.

Financiën: vaststelling presentiegelden bestuursperiode 2013-2018 – goedkeuring

 

Art 2 :

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de bijzondere algemene vergadering van PONTES op 27 maart 2019 worden opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.41 Fluvius - aanduiden kandidaat-lid voor regionaal bestuurscomité en kandidaat-bestuurder voor raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Verwaest Rik, schepen, voor te dragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité (RBC) Regio van de opdrachthoudende vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 27 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dezelfde persoon in artikel 2 tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 27 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging, Fluvius Antwerpen op 27 maart 2019 op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake art. 1 tot en met 2.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Fluvius Antwerpen

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.42 Fluvius - algemene vergadering - aanduiden volmachtdrager en een plaatsvervangend volmachtdrager - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Mevrouw Wagner Christina, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De heer Frans Dirk, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Fluvius Antwerpen

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.43 Fluvius - buitengewone algemene vergadering van 27 maart 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van 27 maart 2019 van Fluvius Antwerpen met als agendapunt:

 

1.

Statutaire ontslagnemingen en benoemingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad, die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Fluvius Antwerpen

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.44 VVSG - algemene vergadering - aanduiden effectief en plaatsvervangend afgevaardigde - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de stad Lier wordt de heer Pets Rik, schepen, en mevrouw Goris Annemie, schepen, respectievelijk als effectief afgevaardigde en als plaatsvervangend afgevaardigde aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de VVSG vzw overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

VVSG

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.45 VVSG - aanduiden kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur en kandidaat-leden voor bestuurlijke commissies - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "Krachtig(e) besturen" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "Veilige gemeenten en steden" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 3 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "Samen-leven & Zorg voor elkaar" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 4 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "Kwaliteitsvolle leefomgeving" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 5 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "Digitaal besturen" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 6 :

Geen vertegenwoordiger van de stad Lier wordt als kandidaat-lid voor de bestuurlijke commissie "De gemeente in Europa en de wereld" van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) voorgedragen en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 7 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de VVSG vzw overgemaakt.

 

Art 8 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

VVSG

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.46 VVOG - algemene vergadering - aanduiden effectief afgevaardigde, kandidaat-lid raad van bestuur en kandidaat-lid voor financieel comité - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de stad Lier wordt de heer Pets Rik, schepen, als effectief afgevaardigde en de heer Andries Ivo, schepen, als plaatsvervangend afgevaardigde aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergadering van de Vereniging van Openbaar Groen vzw (VVOG).

 

Art 2 :

Als vertegenwoordiger van de stad Lier wordt de heer Wollants Bert, schepen, als kandidaat-lid voor de raad van bestuur aangeduid om deel te nemen aan de raden van bestuur van de Vereniging van Openbaar Groen vzw (VVOG).

 

Art 3 :

Als vertegenwoordiger van de stad Lier wordt de heer Wollants Bert, schepen, als kandidaat-lid voor het financieel comité aangeduid om deel te nemen aan het financieel comité van de Vereniging van Openbaar Groen vzw (VVOG).

 

Art 4 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Vereniging van Openbaar Groen vzw (VVOG) overgemaakt.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

VVOG

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.47 OVSG - algemene vergadering - aanduiden effectief en plaatsvervangend afgevaardigde - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de stad Lier wordt de heer Andries Ivo, schepen, als effectief afgevaardigde aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergadering van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap vzw (OVSG).

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap vzw (OVSG) overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

OVSG

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.48 De Lijn - algemene vergadering - aanduiden effectief en plaatsvervangend afgevaardigde. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer Wollants Bert, schepen, wordt aangeduid als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De heer Pets Rik, schepen, wordt aangeduid als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Vlaamsse Vervoersmaatschappij De Lijn overgemaakt.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.49 Vervoersregio Antwerpen - aanduiden bestuurder voor raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer Wollants Bert, schepen, wordt als kandidaat bestuurder voor de vervoersregio Antwerpen, voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur, voor te dragen.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de vervoersregio Antwerpen overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Vervoersregio Antwerpen

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.50 Vervoersregio Mechelen - aanduiden bestuurder voor raad van bestuur met raadgevende stem - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer Wollants Bert, schepen, wordt als kandidaat bestuurder met raadgevende stem voor de vervoersregio Mechelen, voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur, voor te dragen.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de vervoersregio Mechelen overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Vervoersregio Mechelen

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.51 Erfgoedcel Kempens Karakter - voordracht effectief lid en plaatsvervangend lid voor raad van bestuur en effectief en plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad draagt de heer Verwaest Rik, schepen, voor als effectief lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 28 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de heer Pets Rik, schepen, voor als plaatsvervangend lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 28 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de heer Coenen Stijn, gemeenteraadslid, voor als effectief lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 28 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt mevrouw Van Camp Evi, gemeenteraadslid, voor als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 28 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 5 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de projectvereniging Kempens Karakter overgemaakt.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Kempens Karakter

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.52 Erfgoedcel Kempens Karakter - voordracht vertegenwoordiger voor stuurgroep deelwerking "erfgoedcel" - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad draagt de heer Verwaest Rik, schepen, voor als effectief lid voor de stuurgroep van deelwerking "erfgoedcel" van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 28 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt mevrouw Lettany Lieve, medewerker, voor als plaatsvervangend lid voor de stuurgroep van deelwerking "erfgoedcel" van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 28 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de projectvereniging Kempens Karakter overgemaakt.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Kempens Karakter

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.53 Kempens Landschap - aanduiden afgevaardigde in algemene vergadering en raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordiging van de heer Boogaerts Frank, burgemeester, in de raad van bestuur en van de heer Boogaerts Frank, burgemeester, in de algemene vergadering in Kempens Landschap vzw, goed te keuren.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan Kempens Landschap vzw overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Kempens Landschap vzw

1

vertegenwoordiger

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.54 Interlokale vereniging GAS arrondissement Mechelen - aanduiden effectief lid en plaatsvervanger beheerscomité - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad draagt de heer Boogaerts Frank, burgemeester, en de heer Wollants Bert, schepen, voor als respectievelijk effectief beheerder en plaatsvervangend beheerder voor het beheerscomité van de "Interlokale Vereniging GAS Arrondissement Mechelen" (GASAM).

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de "Interlokale Vereniging GAS Arrondissement Mechelen" (GASAM) overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

GASAM

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.55 Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming - aanduiden effectief en plaatvervangend lid voor beheerscomité - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer Pets Rik, wordt in zijn hoedanigheid van schepen, voorgedragen als effectief lid van het beheerscomité van de Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

GIDPW

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.56 Lierse Maatschappij voor Huisvesting - algemene vergadering - aanduiden effectief en plaatsvervangend afgevaardigde - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Torfs Benjamin, bestuurslid van Open VLD, als effectief vertegenwoordiger en resp. de heer Suetens Thierry, gemeenteraadslid, als plaatsvervangend vertegenwoordiger, af te vaardigen als lid van de ‘Algemene Vergadering der Aandeelhouders’ van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting bezorgd.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Lierse Maatschappij voor Huisvesting

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.57 Sociaal verhuurkantoor De Woonkans - aanduiden effectief lid voor raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad draagt de heer Boogaerts Frank in zijn hoedanigheid als burgemeester voor om de stad te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan het Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Sociaal verhuurkantoor De Woonkans

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.58 Sociaal verhuurkantoor De Woonkans - aanduiden effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad draagt de heer Boogaerts Frank in zijn hoedanigheid als burgemeester voor om de stad te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw.

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt mevrouw Vanderpoorten Marleen in haar hoedanigheid als schepen voor om de stad te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan het Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw overgemaakt.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Sociaal verhuurkantoor De Woonkans

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.59 Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba - aanduiden van bestuurder voor raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven aan de afvaardiging van de heer Grootaers Walter, schepen, als vertegenwoordiger van de stad Lier voor de raad van bestuur van de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

KLEMO

1

vertegenwoordiger

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.60 Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba - algemene vergadering - aanduiden effectief en plaatsvervangend afgevaardigde - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven aan de afvaardiging van de heer Grootaers Walter, schepen, als vertegenwoordiger en de heer Andries Ivo, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de stad Lier voor de algemene vergadering der aandeelhouders van de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

KLEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.61 Polder van Lier - algemene vergadering - aanduiden volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager en aanduiden lid raad van bestuur met raadgevende stem - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Boogaerts Frank, burgemeester, en de heer Grootaers Walter, schepen, voor te dragen als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde voor de algemene vergadering van de stemgerechtigde ingelanden van de Polder van Lier en dit door de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de heer Boogaerts Frank, burgemeester, en de heer Wollants Bert, schepen, voor te dragen als respectievelijk effectief lid raad van bestuur met raadgevende stem en plaatsvervangend lid voor de raad van bestuur met raadgevende stem van de Polder van Lier en dit door de hele duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Polder van Lier overgemaakt.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Polder van Lier

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.62 CBE Open school - algemene vergadering - aanduiden van effectief vertegenwoordiger - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om mevrouw Vanderpoorten Marleen, schepen, als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Centrum voor Basiseducatie Open School vzw, af te vaardigen.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan Centrum voor Basiseducatie Open School vzw overgemaakt.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CBE Open School

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.63 LOGO Mechelen - algemene vergadering - aanduiden effectief en plaatsvervangend afgevaardigde / kandidaat-lid raad van bestuur - GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist mevrouw Goris Annemie, schepen, als stemgerechtigd lid van de algemene vergadering van Lokaal Gezondheidsoverleg vzw, afgekort LOGO Mechelen, voor te dragen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de heer Andries Ivo, schepen, als niet-stemgerechtigd lid van de algemene vergadering van het Lokaal Gezondheidsoverleg vzw, afgekort LOGO Mechelen, voor te dragen.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist mevrouw Goris Annemie, schepen, als kandidaat-lid van de raad van bestuur van Lokaal Gezondheidsoverleg vzw, afgekort LOGO Mechelen, voor te dragen.

 

Art 4 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan het Lokaal Gezondheidsoverleg vzw, afgekort LOGO Mechelen overgemaakt.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

LOGO Mechelen

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.64 Sokrema (in verefffening) - aanduiden effectief en plaatsvervangend afgevaardigde voor algemene vergadering. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer Boogaerts Frank, burgemeester, wordt aangesteld als effectief afgevaardigde voor de algemene vergadering van de Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen CVBA.

 

Art 2 :

De heer Wollants Bert, schepen, wordt aangesteld als plaatsvervangend afgevaardigde voor de algemene vergadering van de Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen CVBA.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen CVBA overgemaakt.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Sokrema

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.65 Gemeentelijke Holding NV (in verefffening) - aanduiden effectief en plaatsvervangend afgevaardigde voor algemene vergadering. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer Boogaerts Frank, burgemeester, wordt aangeduid als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 2 :

De heer Wollants Bert, schepen, wordt aangeduid als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Gemeentelijke Holding NV in vereffening overgemaakt.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Gemeentelijke Holding NV (in vereffening)

1

vertegenwoordigers

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.66 Lokale Politie Lier - brief dd.  5/12/2018 m.b.t. goedkeuring begrotingswijzigingen 1&2 - dienstjaar 2018 door Federaal Toezicht. KENNISNAME.

 

BESLUIT

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 5/12/2018 van het Federaal Toezicht mbt goedkeuring zonder opmerkingen van de begrotingswijzigingen nr.1 en nr.2 - dienstjaar 2018 van de lokale politie Lier.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.67 Vacantverklaring van een functie hoofinspecteur voor de verkeersdienst van de lokale politie Lier - GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van hoofdinspecteur voor de verkeersdienst van politie binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie wordt bepaald : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die is samengesteld uit :

•Voorzitter :

dhr Werner Cazaerck, korpschef of zijn vervanger

•Leden :

dhr. Stijn Van den Bulck, commissaris of zijn vervanger

mevr. Ann Bertels, hoofdinspecteur of haar vervanger

•Secretaris :

Mevr. Marianne Ceusters, 1e assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

De betrekking van hoofdinspecteur van politie is geen betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.68 Interpellaties

 

Er werden geen interpellaties ingediend.

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.69 Optimalisaties statuten Gecoro. GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad optimaliseert de statuten van de Gecoro, zoals hieronder vermeld.

 

Representatief kader

 

Deskundigen

 

Aantal deskundigen: vork tussen 6+1 en 7+1

(waaronder de voorzitter die geen plaatsvervanger heeft)

 

Werven van doelgerichte expertise in één of meerdere van volgende domeinen:

         Ruimtelijke planning / stedenbouw

         Milieu/natuur/duurzaamheid/ecologie/energie/transitie

         Mobiliteit

         Publieke ruimte

         Wonen

         Erfgoed

         Burgerparticipatie in het ruimtelijk beleid

         Sociaal ruimtelijk beleid

 

De deskundige heeft  bovendien oog voor monitoring en evaluatie van de lopende beleidsprocessen en projecten.

 

Elke kandidatuurstelling dient te worden begeleid met een persoonlijke motivatiebrief waarmee de deskundige zijn kandidatuur kracht bijzet.

 

 

Voorzitter en ondervoorzitter

Beiden worden gekozen uit de groep van deskundigen

 

Indien de kandidaat-expert/deskundige zich wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet in de begeleidende motivatiebrief aan te geven.

 

Profiel:

         Kent het instrument van beleidsplanning (BRV, nota Ruimte provincie Antwerpen, Beleidsplan Ruimte Lier),

         Kent werking vanuit strategische doelstellingen, kan vanuit het hoger beleidskader deze kennis implementeren in de context van de Gecoro

         Kan een vergadering leiden en geeft iedereen een stem

         Kan onderhandelen

         Is communicatief

         Kan conclusies samenvatten en terugkoppelen

 

 

Maatschappelijke geledingen

Aantal: 9

 

         Milieu, natuurorganisaties

         Werkgevers, zelfstandigen, handelaars (Voka, Unizo)

         Landbouwers (Boerenbond of Algemeen Boerensyndicaat)

         Sociaal wonen (Huisvestingsmaatschappij, SVK, alternatieve woonvormen, doelgroepen,...)

         Fietsers (Fietsersbond)

         Voetgangers (Voetgangersbeweging)

         Socio-Cultureel, erfgoed, toerisme

         Jeugd (Jeugdraad)

         Senioren (Seniorenraad)

 

 

Vertegenwoordiging stad

Secretaris

Administratief medewerker van de dienst ruimtelijke planning

 

Permanent externe deskundigen

Bevoegde schepen: ruimtelijke planning en stadsontwikkeling

Andere schepenen op afroep

Deskundige ruimtelijke planning

Consulent ruimtelijke planning

Omgevingsambtenaar

 

Externe deskundigen

Mobiliteitsdeskundige

Consulent Wonen

Proces- en communicatiebegeleider ruimtelijke planning en stadsontwikkeling

 

Art 2 :

De werkingsmiddelen voorzien tevens een onkostenvergoeding voor de leden van de Gecoro.

 

De financiële gevolgen zijn:

 

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

5.1.8.7

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen

1.000

 

Budgetsleutel

0600/64930000

 

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

5.1.8.8

Erelonen en vergoedingen commissies, jury en adviesraden

5.000

 

Budgetsleutel

0600/61310040

 

Op de acties 5.1.8.7 en 5.1.8.8 worden respectievelijk 1.000 euro voor de Gecoro en 5.000 euro voor de kwaliteitskamer voorzien. Hiermee kan gewerkt worden in afwachting van een aanpassing in de meerjarenplanning.

 

Raming onkostenvergoeding leden ten bedrage van 50 euro per zitting:

De kostprijs voor de leden wordt geschat op 5.600 euro  +1.500 euro per werkjaar.

De onkostenvergoeding voor de voorzitter wordt geraamd op 2.000 euro per werkjaar

Totaal (geraamd): 9.100 euro + 1.000 euro werkingskost

 

 

Art 3 :

 

Aanzet huishoudelijk reglement

 

Juridische grond

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Artikel 304: onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

 

§3 bepaalt dat ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid,  van hetzelfde geslacht is. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.

 

Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.

         Art 1.3.2, 1.3.3. en 1.3.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), en latere wijzigingen.

         Het besluit van de Vlaamse regering van 7 september 2018 tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening (verder genoemd BVR)

         Het besluit van de Vlaamse regering van 3 juli 2009 tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening.

         Conform de Vlaamse Codex wordt de benoeming ter goedkeuring voorgelegd aan de deputatie. De nieuwe commissie treedt pas aan nadat de deputatie de benoeming van de leden ervan heeft goedgekeurd.

 

 

Doelstelling

         De Gecoro gebruikt in al haar adviezen als leidraad art. 4 DRO.

         Art. 4 DRO stelt dat de ruimtelijke ordening gericht is op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.

         De Gecoro beoogt via haar adviezen de ondersteuning en voorbereiding van het ruimtelijk beleid met als hoofddoelstelling het optimaliseren van de ruimtelijke ordening op het grondgebied.

         De Gecoro werkt samen met het bestuur en de diensten in een principieel positief klimaat met behoud van de eigen autonomie.

         De Gecoro adviseert vanuit een ruimtelijk analytisch standpunt en waakt erover dat de adviezen blijk geven van objectiviteit en geen plaats bieden voor belangen vermenging noch persoonlijke emotionaliteit.

         De Gecoro adviseert steeds rekening houdende met de bepalingen van de verschillende beleidsplannen en hun uitvoeringsplannen op de drie niveaus (Vlaams gewest, provincie en stad). Dit veronderstelt van de individuele leden een goede kennis van die plannen.

         Decretaal vergadert de Gecoro minstens tweemaal per jaar.  Er wordt naar gestreefd om meer vergaderingen op regelmatige basis te voorzien.  Het is evenwel zeer moeilijk om met vaste data te werken gezien de afhankelijkheid van procedures.

 

Taken

Advisering van de volgende zaken op gemeentelijk vlak:

         Alle decretale taken inzake ruimtelijke planning: beleidsplanning, ruimtelijk uitvoeringsplan, planologisch attest, stedenbouwkundige verordening

         Bouwmeesterscan

         Beleidsvisies

         Masterplannen

         Omgevingsdossiers met belangrijke ruimtelijke impact (bijvoorbeeld publieke ruimte), uitsluitend in voorontwerpstadium (bij voorkeur dossiers in een pril stadium)

         Beleidsplannen inzake publieke ruimte, wonen, mobiliteit en ondernemen

         Belangrijke dossiers publieke ruimte en mobiliteit (met ruimtelijke impact)

         Ook de Vlaamse Regering of de Deputatie kunnen advies vragen aan de gecoro over die elementen waarvan deze overheden oordelen dat advies van de gecoro gewenst zou zijn.

         Beleidsplannen en planningsprocessen van de hogere overheden. Evenwel louter adviserend aan de gemeenteraad en niet in de rol tredend van de Procoro (Provinciale commissie voor ruimtelijke ordening) of de SARO (Strategische Adviesraad voor Ruimtelijke Ordening)

         Agendapunten van de kerngroep ruimtelijke organisatie waarvan de kerngroep oordeelt dat die voor advies moeten worden voorgelegd aan de gecoro.

         Ook de Vlaamse regering of de deputatie kan advies vragen aan de gecoro over die elementen waarvan deze overheden oordelen dat advies van de gecoro gewenst zou zijn.

 

Wat niet:

         Omgevingsdossiers tijdens de aanvraagprocedure

         Adviesvragen over architectuur, deze rol komt toe aan de kwaliteitskamer

 

 

Andere mogelijkheden tot initiatief:

         Naast de opdrachten die de gecoro heeft ingevolge de codex, kan ze advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening.

         Alle dossiers met een grote ruimtelijke impact, eveneens deze die niet onder de bevoegdheid van de schepen van ruimtelijke ordening vallen. De vraag moet worden onderschreven door het individueel akkoord van minstens 1/3 van de stemgerechtigde gecoroleden.  De vraag tot bespreking wordt dan gesteld door de secretaris van de gecoro aan het college van burgemeester en schepenen en kan op een volgende gecoro worden geagendeerd.  Op die vergadering zal de voor het dossier bevoegde schepen alsmede één of meerdere vertegenwoordigers van zijn/haar dienst aanwezig zijn om toelichting te kunnen geven over het dossier.

         Alle andere punten die voorkomen op de agenda van de kerngroep ruimtelijke organisatie kunnen toegelicht worden op verzoek.  Het punt kan aan de agenda van een volgende Gecoro worden toegevoegd op voorwaarde dat minstens 1/3 van de stemgerechtigde hiermee akkoord kan gaan.  De toelichting gebeurt beknopt.

 

Samenstelling agenda

         Dossiers die voorgedragen worden vanuit de kerngroep ruimtelijke organisatie

         Alle dossiers met een grote ruimtelijke impact, eveneens deze die niet onder de bevoegdheid van de schepen van ruimtelijke ordening vallen. De vraag moet worden onderschreven door het individueel akkoord van minstens 1/3 van de stemgerechtigde gecoroleden.  De vraag tot bespreking wordt dan gesteld door de secretaris van de gecoro aan het college van burgemeester en schepenen en kan op een volgende gecoro worden geagendeerd.

         Alle andere punten die voorkomen op de agenda van de kerngroep ruimtelijke organisatie.  Het punt kan aan de agenda van een volgende Gecoro worden toegevoegd op voorwaarde dat minstens 1/3 van de stemgerechtigde hiermee akkoord kan gaan.  De toelichting gebeurt beknopt.

         In het begin van de zitting wordt er vanuit het bestuur feedback gegeven over het verloop van eerder geadviseerde dossiers.

         Op einde van de zitting wordt overlopen wat er in de pijplijn zit (pro actief) (ook vanuit Omgeving) en kunnen er vragen gesteld worden.

         Team Ruimte en Omgeving maken de agenda op in samenspraak met de Gecoro-voorzitter

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.70 Doorrijdbaar maken van de Vredebergstraat richting Vismarkt. WEIGERING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het voorstel over het doorrijdbaar maken van de Vredebergstraat richting Vismarkt met hoofdelijke stemming, niet goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 februari 2019

 

OZ.71 Invoeren retributiereglement voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning 'bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister - tijdelijk verblijf' (elektronische A-kaart). WEIGERING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van het voorstel, zoals hieronder vermeld, en beslist om hierover niet te stemmen.

 

Voorstel:

De gemeenteraad van Lier beslist een retributiereglement in te voeren voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning 'bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister – tijdelijk verblijf' (elektronische A-kaart), met volgende artikelen:

 

 

Artikel 1

Met ingang van heden en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie gevestigd op het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning 'bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister – tijdelijk verblijf: de elektronische A- kaart.

 

Artikel 2

De retributie bedraagt 50 euro per persoon en kan slechts eenmaal per kalenderjaar worden geïnd.

 

Artikel 3

De retributie is verschuldigd door de aanvrager en dient bij de aanvraag van de vernieuwing, verlenging of vervanging van de elektronische A-kaart te worden betaald, hetzij elektronisch of via overschrijving. De retributie is niet terugbetaalbaar.

 

Een afschrift van deze gemeenteraadsbeslissing wordt overgemaakt aan de hogere overheid.

 

Publicatiedatum: 01/03/2019