Lier

Zitting van 01 maart 2021

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. vervoer op maat

Begin februari kwam de vervoersregio Antwerpen opnieuw samen. Een artikel in De Morgen daar daarbij volgde, was zeer duidelijk. Hoewel VVR Antwerpen heel veel budget krijgt voor zijn kernnet, blijft er zeer weinig budget over voor het uitwerken van het vervoer op maat en flexsysteem. Daarenboven vind ik nergens de bekommernissen terug om een alternatief te zoeken voor de lijnen die wegvallen in Lier en Koningshooikt door de beslissingen die genomen werden in de VVR Mechelen. Kan u mij vertellen welke acties het schepencollege onderneemt om het vervoer op maat verder uit te werken voor de Lierse en Hooiktse inwoners en zij niet alleen aangewezen zullen zijn om veel langere busritten te moeten maken om uiteindelijk op hun bestemming te komen!

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het vervoer op maat wordt uitgewerkt voor de hele vervoerregio en niet per gemeente of deelgemeente. De budgetten die daarvoor voorzien worden variëren binnen de vervoerregio variëren binnen de vervoerregio van 3,9 mio euro in 2021 tot 5,5 mio euro in 2024. Deze worden dus ingezet om algemeen niet ingeloste vervoersvragen binnen de zone in te vullen. Vervoer op maat is overigens de verzamelterm van alle vormen van vervoer op maat. Hier zitten ook systemen in zoals deelwagens, deelfietsen, taxi’s. Niet elke vorm van vervoer op maat zal ook een gesubsidieerd systeem zijn.

 

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om specifiek voor de mechelbaan specifiek een regeling voor vervoer op maat op te zetten. Het gaat erom dat vervoer op maat moet worden kunnen ingezet voor alle soorten niet ingelost vervoersvragen. Ook dus als die vervoersvraag in het huidige systeem ook niet kan beantwoord worden.

 

Het uitgangspunt van het Vlaamse decreet rond basisbereikbaarheid gaat ook uit van combimobiliteit, zowel tussen vervoersmodi als binnen vervoersmodi. Dat houdt uiteraard in dat vervoer op maat niet de bedoeling heeft om te vermijden dat mensen moeten overstappen. Overstappen is heel duidelijk bewust deel van het Vlaamse beleid rond openbaar vervoer.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. strooien tijdens de winterprik

Intussen lijkt het alweer een eeuwigheid geleden omwille van het recente lenteweer, maar 2 weken geleden kenden we voor het eerst sinds lang nog eens een echte winterprik.

 

De plaatsvervangend burgemeester verbood ons dan wel streng om te schaatsen, ijspistes waren er her en der toch te bespeuren. En niet altijd op plekken waar je ze zou willen.

 

Nu heeft onze fractie uiteraard begrip voor het feit dat niet alle straten gestrooid kunnen worden en er voorrang wordt gegeven aan locaties met veel doorgaand verkeer, maar we zouden toch de aandacht willen vestigen op een paar pijnpunten:

        Het Begijnhof: met de kwakkeltoestand van de kasseien daar moeten we nog een paar jaar verder, maar de combinatie met sneeuw en ijs maakt het wegdek daar helemaal onbegaanbaar. Echt wel gevaarlijk voor de toch wel al wat oudere bevolking daar, en ook bezoekers konden zich met moeite staande houden tijdens het schieten van feeërieke winterbeelden. Verdient dit unieke stukje Lier het niet om wat hoger op de prioriteitenlijst te belanden?

        De stadsvesten: wie al wandelend van het zonnige winterweer wilde genieten, zal gemerkt hebben dat ook deze na een tijdje echt wel onbegaanbaar werden. Hier stelt het probleem zich natuurlijk dat je moeilijk zout kan strooien in deze natuurlijke omgeving, maar eventueel kan een mengeling van zand en steentjes hier wel soelaas brengen? Is deze piste al eens bekeken?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De werkwijze die we volgen in de strijd tegen uitschuivers is de volgende. Deze staat ook op de website. Ik haal enkele punten aan.

        Bij vriesweer en/of sneeuw worden de belangrijkste invals- en verbindingswegen en fietspaden gestrooid en geruimd.

        In straten waar weinig verkeer is, krijgt het zout de kans niet om te werken aangezien het ingereden moet worden. Daar heeft strooien dus weinig zin.

        De bewoners hebben zelf de verantwoordelijkheid om het voetpad of een deel van het woonerf voor hun woning vrij te maken.

        Specifiek voor het Begijnhof zijn die laatste 2 punten belangrijk. Strooien heeft weinig zin aangezien er zeer weinig verkeer is in deze voetgangerszone. Daarnaast hebben de bewoners de verantwoordelijkheid om een zone vrij te maken. Tijdens de laatste winterprik werd er een actie opgezet waarbij bewoners voor wie het moeilijk is om zelf het voetpad vrij te maken, hulp konden krijgen van Werkmmaat.

        Voor de stadsvesten: Hier is zout geen optie omdat de bomen dit wellicht niet zullen overleven. Een mengeling van zand en steentjes heeft als nadeel dat dit niet wegspoelt bij het dooien en nadien voor problemen zorgt op de verharding. Er zijn alternatieve routes beschikbaar voor wandelaars en fietsers via de straten en fietspaden die wel gestrooid kunnen worden. Daarnaast werden de vesten zeer druk bezocht tijdens de winterprik omdat er net wel sneeuw lag, in veel gevallen ook met de slee. Vandaar dat we deze werkwijze niet overwegen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 JANUARI 2021. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 25 januari 2021.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 januari 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

MEDEDELING VAN DE BURGEMEESTER OVER DE CORONAMAATREGELEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In België was fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. We zitten momenteel in fase 3 van het noodplan.

 

Dit heeft ook een impact op de werking en het functioneren van de stad. Ondertussen werden er een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, op sociaal vlak, naar personeel toe, ... De burgemeester geeft een update over de genomen maatregelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de maatregelen van de stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING DD. 3/12/2020 BETREFFENDE VERBOD OP UITSTALLINGEN IN WINKELSTRATEN - OPHEFFEN. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        23 maart 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        1 oktober 2020: Politieverordening van de gouverneur betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen

        20 oktober 2020: Beslissing Burgemeester betreffende het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier

        28 oktober 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

        1 november 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        9 november 2020: Politieverordening van de gouverneur betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen

        28 november 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        3 december 2020: Beslissing Burgemeester betreffende het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening houdende een verbod op uitstallingen in de winkelstraten (met name de Kartuizersvest tussen Antwerpsestraat & Vervlietstraat, de volledige Antwerpsestraat en de Rechtestraat)

 

Feiten en context

Ten gevolge van de Covid 19 -crisis werden door de Nationale Veiligheidsraad al verschillende verregaande en ongeziene maatregelen genomen en opgelegd om enerzijds de druk op de gezondheidszorg en ziekenhuizen beheersbaar te houden en anderzijds de volksgezondheid zo veel al mogelijk te beschermen en te waarborgen.

 

Rond oktober 2020 kende België opnieuw een toename van de cijfers inzake de besmettingen met het coronavirus COVID-19. Ten gevolge van deze stijging werd er op 1 november 2020 een ministerieel besluit uitgevaardigd houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, waarin onder andere werd opgenomen onder artikel 6§2 dat niet-essentiële winkels opnieuw hun deuren moesten sluiten voor het publiek.

 

Eind november 2020 werd er echter een lichte daling vastgesteld van het aantal besmettingen in België en werd er vervolgens op 28 november 2020 opnieuw een ministerieel besluit uitgevaardigd houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, waarin onder andere werd opgenomen dat niet-essentiële winkels terug mochten heropenen. 

Gelet op het feit dat het aantal besmettingen enkel een lichte daling kende; dat winkelen een grote toestroom van klanten en veel sociale contacten kan teweeg brengen; dat grote mensen massa’s en sociale contacten zoveel mogelijk dienen vermeden te worden in de winkels, op de openbare weg en het openbaar vervoer;… ging de stad Lier op 3 december 2020 over tot het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening bij hoogdringendheid houdende een verbod op uitstallingen in de winkelstraten om zo het gebruik van de openbare weg voor passanten en wachtende klanten in de winkelstraten te maximaliseren zodat de social distancing gemakkelijker kon nageleefd worden.

Dit besluit trad in werking op 4 december 2020 en blijft van kracht tot deze wordt opgeheven.

 

Gelet op het feit dat er al enige tijd gepasseerd was sinds de uitvaardiging van de tijdelijke politieverordening dd. 3 december 2020 houdende een verbod op uitstallingen in de winkelstraten, werd er eind januari 2021 een controle uitgevoerd om te kijken of deze verordening nog steeds noodzakelijk bleek. Hierbij werd er vastgesteld door verschillende partijen dat het enorm rustig is in de winkelstraten (ondanks de solden) en er dus ook geen massale wachtrijen gevormd worden in de straten.

 

Juridische grond

Nieuwe Gemeentewet

Artikel 134. § 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Artikel 135. §2. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

1° alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel;

2° het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren;

3° het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en andere openbare plaatsen;

4° het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren;

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

6° het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven. [7° het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

 

Argumentatie

Gelet op artikels 134 paragraaf 1 en 135 paragraaf 2 van de Nieuwe Gemeentewet;

 

Gelet op het ministerieel besluit dd. 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en alle wijzigingen aan dit besluit die volgden in 2020 en 2021;

 

Rekening houdend met het feit dat het enorm rustig is in de winkelstraten van Lier en er dus ook geen massale wachtrijen gevormd worden buiten de winkels, is het aangewezen om de tijdelijke politieverordening dd. 3 december 2020 - houdende een verbod op uitstallingen in de winkelstraten - op te heffen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van de burgemeester van 4 februari 2021 om de tijdelijke politieverordening daterend 3 december 2020, houdende een verbod op uitstallingen in de winkelstraten, op te heffen.

 

Art 2 :

De opheffing van de politieverordening daterend 3 december 2020 gaat van kracht op 4 februari 2021.

 

Art 3 :

De opheffing van de politieverordening daterend 3 december 2020 wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

 

Art 4 :

Een afschrift van deze opheffing wordt overgemaakt aan de Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen en aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

OPCENTIEMEN OP DE GEWESTELIJKE HEFFING OP LEEGSTAANDE EN VERWAARLOOSDE BEDRIJFSRUIMTEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Jaarlijks dient het reglement op de opcentiemen op de gewestelijke heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten te worden goedgekeurd.

 

Juridische grond

        Het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten

        Besluit van de Vlaamse regering van 01 juli 1997 tot uitvoering van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten.

        Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie-en gemeentebelastingen

        Artikelen 40,286,287 en 288 van het decreet lokaal bestuur

        Artikelen 41,162 en 170 van de grondwet

        Het wetboek van de inkomstenbelastingen 1992

 

Argumentatie

De stad Lier dient over de nodige financiële middelen te beschikken om de haar opgelegde taken naar behoren te kunnen vervullen. Hiervoor kan de stad Lier opcentiemen op de gewestelijke heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten vestigen.

Het aanvullende percentage gemeentebelasting voor het aanslagjaar 2021 dient door de gemeenteraad te worden vastgelegd op voorstel en advies van het College van Burgemeester en Schepenen

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist voor het aanslagjaar 2021 het aantal opcentiemen op de door het Vlaamse gewest geheven heffing op de leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten vast te stellen op 100.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist voor de invordering van de opcentiemen een beroep te doen op de administratie bevoegd voor ruimtelijke ordening.

 

Art. 3 :

Een afschrift van dit besluit over te maken aan het Vlaamse gewest (Vlaamse belastingdienst)

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

BELASTING OP VERVOER PERSONEN DIE OVERLAST VEROORZAKEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context :

Tot 31 december 2019 gold er in stad Lier een belasting op vervoer van personen die overlast veroorzaken. Vorig jaar was er onduidelijkheid over de mogelijkheden om dit reglement te hernieuwen.  Intussen is er duidelijkheid omtrent de verdere toepassing van dit reglement en wordt voorgesteld om het opnieuw in te voeren.

 

Juridische grond

Grondwet art. 41,162 en 170 § 4

Decreet Lokaal Bestuur art. 40 § 3

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen procedure van provincie- en gemeentebelastingen juni 2011, punt 3.30.3.

 

Argumentatie

Administratief aangehouden, (vermoedelijk) dronken en gedrogeerde personen worden regelmatig met een politievoertuig vervoerd, wat de werklast van het politiepersoneel verzwaart. Hierdoor kunnen andere taken in het gedrang komen, zoals de aanwezigheid op straat, terwijl die zichtbare aanwezigheid nochtans zeer belangrijk is om de veiligheid van de burger te verhogen.

 

Deze belasting is niet verschuldigd bij het vervoer van gerechtelijk aangehouden personen bedoeld in artikel 78,4e van het algemeen reglement op de gerechtskosten in strafzaken, aangezien de kosten van overbrenging ten laste van de staat komen en dit zonder verhaal op de veroordeelde partijen.

 

De belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig neemt de financiële toestand van de gemeente in overweging en heeft als doel om een deel van de gemaakte kosten voor politie-interventies te vergoeden, vermits deze eerder het particuliere dan het algemene belang dienen. Bijgevolg is het wenselijk om een belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig te heffen, zodat op die manier wordt bijgedragen in de gemeentelijke uitgaven.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het ontwerp, zoals hierna als bijlage toegevoegd, om met ingang van 1 januari 2021, voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een indirecte belasting te vestigen op het vervoer van personen met een politievoertuig wegens openbare dronkenschap of het veroorzaken van overlast, goed.

 

Art 2 :

De belasting wordt vastgesteld op een forfaitair bedrag van 110 euro per rit en per vervoerd persoon.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

BELASTINGREGLEMENT OP DE  AFGIFTE ADMINISTRATIEVE STUKKEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over de goedkeuring van het belastingreglement op de afgifte van administratieve stukken.

 

Feiten en context

Het belastingreglement op de afgifte van administratieve stukken werd goedgekeurd in de gemeenteraad in zitting van 16 december 2019.

 

Motivering

Een aantal aanpassingen zijn noodzakelijk en leiden best tot de opmaak van een nieuw reglement ter vervanging van het vorige omwille van de transparantie. Onder andere bij betekening door de gerechtsdeurwaarder na het afleggen van een verklaring van eenzijdige beëindiging van de wettelijke samenwoning waren tarieven opgenomen in het reglement die de kosten van de deurwaarder niet dekken, dit werd bijgevolg aangepast zodat de werkelijke kosten kunnen worden doorgerekend.

 

Juridische grond

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen procedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

1 stem tegen: Freddy Callaerts

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Evi Van Camp en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 1 stem tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over de goedkeuring van het belastingreglement op de afgifte van administratieve stukken op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad gaat akkoord om het belastingreglement op de afgifte van administratieve stukken, overeenkomstig het ontwerp van reglement als bijlage.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

POLITIEREGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN - OPHEFFING EN VERVANGING GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 21 maart 2016 over de goedkeuring van het politiereglement op begraafplaatsen.

 

Feiten en context

Aangezien de plannen rond het urnenbos concreter worden en de regels hierover in het politiereglement moeten opgenomen worden, is het aangewezen het huidig politiereglement op te heffen en een nieuw reglement te maken.

 

Argumentatie

Aangezien het noodzakelijk is om de regels rond het urnenbos vast te leggen in het politiereglement op de begraafplaatsen, overweegt het college het opheffen van het huidig politiereglement en de vervanging ervan door onderstaand reglement voor goedkeuring naar de gemeenteraad te verzenden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het huidig politiereglement op de begraafplaatsen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 21 maart 2016, op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het politiereglement op de begraafplaatsen, zoals hierbij als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN - OPHEFFING EN VERVANGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbslissing van 26 november 2012 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen.

 

Feiten en context

Het is aangewezen het huidig huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen op te heffen en een nieuw reglement te maken aangezien:

        de plannen rond het urnenbos concreter worden en regels hierover in het reglement moeten opgenomen worden

        het noodzakelijk is om secties op de begraafplaatsen te bepalen per begravingstermijn om zo de nodige structuur op de begraafplaatsen te krijgen en na afloop van termijnen volledige secties te kunnen ontruimen

        in het huidig reglement bepalingen zijn opgenomen rond graven die verlopen zijn waardoor de bepalingen uit het reglement geschrapt kunnen worden

 

Argumentatie

Aangezien het om de nodige structuur op de begraafplaatsen te krijgen en het urnenbos in gebruik te kunnen nemen noodzakelijk is om regels vast te leggen in het huishoudelijk reglement, overweegt het college het opheffen van het huidig huishoudelijk reglement en de vervanging ervan door onderstaand reglement voor goedkeuring naar de gemeenteraad te verzenden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het huidig huishoudelijk reglement, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 november 2012, op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen, zoals hierna als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

BELASTINGREGLEMENT BEGRAVEN EN ONTGRAVEN - OPHEFFING EN VERVANGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over de goedkeuring van het belastingreglement op ontgraven of verplaatsen van stoffelijke resten of asurne om te begraven, bijzetten in het columbarium of urnenveld, te verstrooien op de strooiweide of te bewaren op een andere plaats dan de begraafplaats.

 

Feiten en context

Uit een screening van de reglementen van de begraafplaatsen blijkt het belastingreglement onvolledig.

        De titel dekt het volledige document niet.

        In artikel 1 wordt melding gemaakt van een retributie terwijl het gaat om een belasting.

        In artikel 2, punt 2 ontbreekt "urnenveld".

        In artikel 5, b2 is een vrijstelling voorzien voor personen die wegens medische redenen door het OCMW in een instelling geplaatst zijn. Het is aangewezen dit door te trekken naar alle personen die om medische redenen buiten Lier zijn verhuisd, ook als dit zonder tussenkomst van het OCMW gebeurt.

        In artikel 6 kan "contant" geschrapt worden.

 

Argumentatie

Omwille van het belang van volledige en correcte reglementen overweegt het college het opheffen van het huidige belastingreglement op ontgraven of verplaatsen van stoffelijke resten of asurne om te begraven, bijzetten in het columbarium of urnenveld, te verstrooien op de strooiweide of te bewaren op een andere plaats dan de begraafplaats en de vervanging ervan door onderstaand reglement voor goedkeuring naar de gemeenteraad te verzenden.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

8 onthoudingen: Koen Breugelmans, Ella Cornelis, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het huidige belastingreglement op ontgraven of verplaatsen van stoffelijke resten of asurne om te begraven, bijzetten in het columbarium of urnenveld, te verstrooien op de strooiweide of te bewaren op een andere plaats dan de begraafplaats, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2019, op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het "Belasting op ontgraven of verplaatsen van stoffelijke resten of asurne om te begraven, bijzetten in het columbarium of urnenveld, te verstrooien op de strooiweide of te bewaren op een andere plaats dan de begraafplaats en op het begraven, bijzetten in het columbarium of urnenveld of verstrooien op de strooiweide van personen die niet op het grondgebied van de gemeente overleden zijn en bovendien niet waren ingeschreven in de bevolkingsregisters van de stad Lier", zoals hierbij als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT AFSCHEIDSCENTRUM - OPHEFFING EN VERVANGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 29 februari 2016 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement afscheidscentrum Kloosterheide

 

Feiten en context

Uit een evaluatie van de werking van het afscheidscentrum blijkt dat het aangewezen is om het huidige huishoudelijk reglement op te heffen en te voorzien in een nieuw reglement waarin rekening wordt gehouden met het volgende:

        Er blijkt momenteel te weinig tijd voorzien te zijn om plechtigheden op een comfortabele manier te organiseren. Het is nuttig om minder tijdstippen per dag te voorzien maar wel meer tijd per plechtigheid.

        Het blijkt nuttiger om de 2 zaterdagen voor Allerheiligen te openen i.p.v. de 3 zaterdagen. Het is dan wel aangewezen te openen van 9 uur tot 16 uur i.p.v. van 9 uur tot 12.30 uur

        De groetruimte binnen wordt niet gebruikt. Dit kan geschrapt worden uit het reglement.

        Het aanbod van technische faciliteiten is gewijzigd.

        Het is nuttig om bij aansluitende diensten het gebruik van uitgang Calluna te verplichten zodat groepen niet mengen en het afscheid in de eigen kring kan gebeuren.

 

Argumentatie

Om het mogelijk te maken afscheidsplechtigheden in de meest optimale omstandigheden te kunnen organiseren in het afscheidscentrum Kloosterheide, overweegt het college het opheffen van het huidige huishoudelijk reglement en de vervanging ervan door onderstaand reglement voor goedkeuring naar de gemeenteraad te verzenden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het huidige huishoudelijk reglement van het afscheidscentrum Kloosterheide, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 februari 2016, op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het nieuw huishoudelijk reglement van het afscheidscentrum Kloosterheide, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

RETRIBUTIEREGLEMENT PARKEREN - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur werden op het einde van 2019 alle retributiereglementen vernieuwd. Zo keurde de gemeenteraad van 16 december 2019 o.a. het retributiereglement 'Parkeren' goed.

 

Feiten en context

Na een jaar toepassen in de praktijk blijken een aantal verfijningen aan het reglement wenselijk.

Het nieuwe reglement bevat volgende wijzigingen:

        Mogelijkheid tot gedeeltelijke terugbetaling van een bewonerskaart bij vervroegde indiening

        Ondubbelzinnige formulering van de procedure voor aanmaning en daarbij horende kosten

        Om verschillende interpretaties te vermijden: Opname van 11 juli als feestdag waarop men vrijgesteld is tot het betalen van parkeergelden.

        Differentiatie van de parkeertarieven in de ondergrondse parkings 'Grote Markt' en 'Dungelhoeff'

        Correcties in de definities van de parkeerzones

        Aangepaste tarieven na indexatie dd.1 januari 2021

        Voorzien van de bepalingen voor 'mobiel parkeren' (uitbreiding van de bepalingen voor SMS-tickets).

        Verlenging van de vrijstelling voor zorgverstrekkers (60min i.p.v. 30 min) bij gebruik van de zorgverstrekkerskaart.

 

Het huidige reglement wordt vervangen door het nieuwe en gaat na goedkeuring in op 2 maart 2021. Alle voorgaande reglementen komen te vervallen.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Evi Van Camp en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Om retributies te innen voor het parkeren in de betaalzones van het grondgebied, keurt de gemeenteraad het retributiereglement 'Parkeren' goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over het retributiereglement 'Parkeren' op te heffen.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglement parkeren, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist voor het retributiereglement 'Parkeren' een geldigheidstermijn vast te leggen vanaf 2 maart 2021 tot en met 31 december 2025.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

RETRIBUTIEREGLEMENT PARKEREN IN DE BLAUWE ZONE - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur werden op het einde van 2019 alle retributiereglementen vernieuwd. Zo keurde de Gemeenteraad van 16 december 2019 o.a. het retributiereglement 'Parkeren in de blauwe zone' goed.

 

Feiten en context

Na een jaar toepassen in de praktijk blijken een aantal verfijningen aan het reglement wenselijk.

Het nieuwe reglement bevat volgende wijzigingen:

        Mogelijkheid tot gedeeltelijke terugbetaling van een bewonerskaart bij vervroegde indiening.

        Ondubbelzinnige formulering van de procedure voor aanmaning en daarbij horende kosten.

        Om verschillende interpretaties te vermijden: Opname van 11 juli als feestdag waarop men vrijgesteld is tot het leggen van de parkeerschijf.

        Aangepaste tarieven na indexatie dd.1 januari 2021

 

Het huidige reglement wordt vervangen door het nieuwe en gaat na goedkeuring in op 2 maart 2021. Alle voorgaande reglementen komen te vervallen.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Evi Van Camp en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Om retributies te innen voor het parkeren in de 'blauwe zones' van het grondgebied (parkeerzones met parkeerschijf) keurt de gemeenteraad het retributiereglement 'Parkeren in de blauwe zone' goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over het retributiereglement 'Parkeren in de blauwe zone' op te heffen.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglemen op het parkeren in de blauwe zone, zoals hierna als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist voor het retributiereglement 'Parkeren in de blauwe zone' een geldigheidstermijn vast te leggen vanaf 2 maart 2021 tot en met 31 december 2025.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

REGLEMENT BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 18/01/2016 keurde het CBS de invoer van de UiTPAS als vrijetijdskaart in Lier goed.

In zitting van 25/02/2019 keurde de gemeenteraad het huishoudelijk reglement van de dienst BKO goed.

In zitting van 14/12/2020 keurde de gemeenteraad een aangepaste werking voor BKO tijdens de schoolvakanties goed.

In zitting van 01/02/2021 gaf CBS goedkeuring aan onderstaand reglement BKO.

 

Feiten en context

De UiTPAS vervangt de vroegere M-pas, een lidkaart die inschrijving mogelijk maakte voor alle activiteiten die vanuit Jeugdcentrum Moevement georganiseerd werden.

Zowel voor BKO als voor speelplein of andere activiteiten zijn deelnemers verplicht tot de aankoop van een UiTPAS. Op deze manier beschikken wij over correcte gegevens van de deelnemers, en kunnen deelnemers genieten van alle UiT-voordelen.

Voor de éénmalige aankoop van de UiTPAS betalen deelnemers 5 euro (of 1 euro met kansentarief)

Daar bovenop vragen wij aan alle deelnemers om jaarlijks een 'jeugdabonnement' op hun UiTPAS te laten zetten. Een jeugdabonnement geeft toegang tot inschrijven voor alle activiteiten gedurende een schooljaar. Bovendien worden alle klanten verplicht de gegevens van de kinderen na te kijken en te updaten vooraleer een nieuw abonnement kan toegekend worden.

Zoals omschreven in het huishoudelijk reglement van BKO wordt een administratieve kost van 5 euro (of 1 euro met kansentarief) aangerekend voor het jaarlijkse jeugdabonnement, bovenop de aankoopprijs van de UiTPAS.

Voorstel is om de aankoop van de UiTPAS én van het jeugdabonnement te behouden, maar de jaarlijkse extra kost voor het jeugdabonnement te laten vallen.

 

Volgende aanpassingen aan het huishoudelijk reglement BKO zijn noodzakelijk:

 

Huidig reglement

Nieuw voorstel

2.3 Inschrijvingsprijs en UiTPAS

Enkel met een UiTPAS kan je je laten registreren bij Kinderopvang Kadee.

Een UiTPAS kost 5 euro en kan je kopen in Jeugdcentrum Moevement of op andere stadsdiensten.

Elk schooljaar moet een nieuw abonnement op je UiTPAS gezet worden. Dit kan vanaf 1 augustus in Jeugdcentrum Moevement. Een abonnement kost 5 euro per schooljaar (1 euro met kansentarief).

Enkel met het juiste abonnement op je UiTPAS kan je inschrijven voor Kadee.

 

2.3 Inschrijvingsprijs en UiTPAS

Enkel met een UiTPAS kan je je laten registreren bij Kinderopvang Kadee.

Een UiTPAS kost 5 euro en kan je kopen in Jeugdcentrum Moevement of op andere stadsdiensten.

Elk schooljaar moet een nieuw abonnement op je UiTPAS gezet worden. Dit kan vanaf 1 augustus online of in Jeugdcentrum Moevement. Enkel met het juiste abonnement op je UiTPAS kan je inschrijven voor Kadee.

 

2.4.1. Inschrijving en opname

Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie is Kinderopvang Kadee geopend op 2 locaties: Kadee ’t Spui en Kadee Koningshooikt.

2.4.1. Inschrijving en opname

Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie is Kinderopvang Kadee geopend op 3 locaties: Kadee ’t Spui, Kadee Lisp en Kadee Koningshooikt.

3. Recht van het gezin:

De kosten voor kinderopvang tot 12 jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

3. Recht van het gezin:

De kosten voor kinderopvang tot 14 jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

 

 

Juridische grond

De ouderbijdrages zijn gereglementeerd door Kind en Gezin.

Een jaarlijkse administratieve kost bovenop de ouderbijdrages is niet gereglementeerd.

 

Adviezen

Positief advies vanuit het Departement Uit in Lier.

 

Argumentatie

De jaarlijkse prijs voor het aanschaffen van een jeugdabonnement is een extra (verborgen) kost voor alle klanten die willen deelnemen aan een activiteit. Vooral voor kinderen die zeer sporadisch een activiteit meedoen is dit een extra kost die moeilijk te verantwoorden is, bovenop de deelnameprijs voor de activiteit.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/05/KAP/03/11

Organisatie van workshops, evenementen en activiteiten

Er worden jaarlijks een 1000-tal abonnementen verkocht, goed voor ongeveer 4000 euro inkomsten.
Sinds de invoer van de UiTPAS worden inkomsten van de verkoop begroot en geboekt op een centrale UiT-post. Binnen dienst Jeugd en BKO worden geen inkomsten voor abonnementen meer begroot.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement kinderopvang Kadee op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement kinderopvang Kadee, zoals hierna als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

GRATIS GRONDAFSTAND KAPMES - BOLLAARSTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Conform de belofte tot gratis grondafstand dd. 8 september 2018 dient de aanvrager een deel van het perceel gelegen aan Bollaarstraat, kadastraal gekend als Lier 2e afdeling, sectie A, nrs. 422c, 423c, 419b en 417t3 , met een oppervlakte van 1362 m², zoals aangeduid op het opmetingsplan in bijlage, gratis, vrij en onbelast af te staan aan de stad Lier.

 

Feiten en context

Het notariskantoor Goossens, Verwerft & Scheurweghs, geassocieerde notarissen te Grobbendonk,  heeft een ontwerpakte opgemaakt voor de gratis grondafstand. Deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Argumentatie

Conform de belofte tot gratis grondafstand die als bijlage wordt toegevoegd, dient de aanvrager op eigen initiatief een deel van het perceel gelegen aan Bollaarstraat, kadastraal gekend als 2e afd sectie A nrs. 422 c, 423 c, 419b en 417t, met een oppervlakte van 1363 m² gratis af te staan aan de stad. Om de gratis grond afstand uit te kunnen voeren werd een ontwerpakte opgemaakt. De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college  beslist om de ontwerpakte van gratis grondafstand in bijlage goed te keuren.

De gemeenteraad machtigt burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (en indien ze gehinderd is, diens afgevaardigde(n) Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) om de notariële akte en alle bijhorende documenten te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

GRATIS GRONDAFSTAND VAKENDERVELD. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing dd. 26 oktober 2020: goedkeuring van de ontwerpakte tot gratis grondafstand. Conform de last die wordt opgelegd in de omgevingsvergunning met referte 2018/42/OMV_2018010107 diende er een akte van gratis grondafstand verleden te worden; de wegenis met een oppervlakte van 1.881 m² moet overgedragen worden aan de stad. Tevens dienen ook de private gronden welke binnen de rooilijn vallen door de aanvragen gratis, vrij en onbelast aan de stad te worden afgestaan. Deze akte werd reeds verleden.

 

Feiten en context

In dit dossier is het onduidelijk of het overgedragen perceel al dan niet behoort tot het openbaar domein.

 

Een onroerend goed behoort tot het openbaar domein indien er een affectatie heeft plaatsgevonden. Dit kan enerzijds impliciet blijken uit het "gebruik door allen" van het onroerend goed of door een uitdrukkelijke of impliciete beslissing van de gemeenteraad.

 

In principe volstaat het verlijden van de notariële akte (in dit geval de akte tot gratis grondafstand) om te besluiten dat het onroerend goed deel uitmaakt van het openbaar domein.

 

Om echter verdere discussie in dit dossier te vermijden is het aangewezen om het perceel uitdrukkelijk te affecteren in het openbaar domein door middel van een gemeenteraadsbeslissing.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief, aangezien de uitdrukkelijke beslissing van de gemeenteraad tot affectatie van het desbetreffende perceel in het openbaar domein tot gevolg heeft dat er geen misverstanden kunnen ontstaan omtrent de kwalificatie van het perceel.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om het onroerend goed, zoals aangeduid op het opmetingsplan in bijlage, te affecteren in het openbaar domein en het bijgevolg te bestemmen tot het gebruik van allen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het onroerend goed, zoals aangeduid op het opmetingsplan in bijlage, te affecteren in het openbaar domein en het bijgevolg te bestemmen tot het gebruik van allen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

GRATIS GRONDAFSTAND BERNARDIJNENLAAN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De deputatie van de provincie Antwerpen besliste op 6 februari 202 om een voorwaarde vergunning toe te kennen voor het verkavelen van 4 loten voor eensgezinswoningen aan de Bernardijnenlaan.

 

De vergunning voorziet een last tot gratis grondafstand. Het grootste gedeelte van de voorste strook voor de te verkavelen zones werd reeds aan het openbaar domein afgestaan. Een klein deel links van de Aquafin installatie moet nog worden afgestaan in functie van de verwezenlijking van de rooilijn.

 

Notaris Van Bockrijck heeft hiertoe een akte tot gratis grondafstand opgemaakt. Deze akte wordt als bijlage toegevoegd.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte in bijlage betreffende de gratis grondafstand in de Bernardijnenlaan goed te keuren. De gemeenteraad beslist om de voorzitter van het vast bureau Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (en bij diens afwezigheid haar afgevaardigde(n) Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) aan te stellen voor de ondertekening van de akte en alle bijhorende stukken.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

PDPO PROJECT 'BUURTSTROOM' I.S.M. REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND - DEELNAME. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In 2018 hebben het technisch bureau en Regionaal Landschappen Rivierenland en de Voorkempen samen een PDPO project 'buurstroom' ingediend in samenwerking met de provincie Antwerpen.

 

Het dossier werd in 2018 afgekeurd omdat er nog bijkomende stappen doorlopen moesten worden.

 

In september 2020 is de nieuwe werkversie van het project wel goedgekeurd, weliswaar met verlaagde subsidiëring. Het project was ondertussen door de stad Lier reeds geklasseerd. Er is in eerste instantie aangegeven dat de stad Lier hier niet verder aan kon deelnemen omdat dit niet langer in de meerjarenplanning opgenomen was.

 

Feiten en context

De Regionale Landschappen stellen een budgetsleutel voor, waarbij ze aan de stad slechts 20% van de investerings- en werkingskosten vragen.

 

Inbegrepen in het totale project zijn voor Lier o.a.:

        Een educatieve steiger in de Bogerse Plassen met infobord over waterdieren (voor wateronderzoek door de Lierse scholen)

        Een rolstoeltoegankelijke picknickbank en vogelkijkwand met infobord over vogels in Plaslaar

        Drie hondenpoepbuizen

        Drie metalen mascottes (kunstwerken – één per gebied)

        Wegwijzerbordjes

        Bijenhotels en nestkasten

        Eén groot publieksevenement per gebied

        Communicatiebureau en –campagne

        Ontwerpbureau (voor de grotere inrichtingselementen)

        Projectcoördinatie door RL Rivierenland

 

Horende bij het project, maar – technisch gezien - niet inbegrepen in de aanvraag, zal de Dienst Integraal Waterbeleid ook nog een vogelkijkhut financieren in de Jutse Plassen t.w.v. €42.000.

 

Alleen al wat betreft inrichtingswerken plannen we dus €91.630 in de Lierse overstromingsgebieden te investeren; investeringen die volledig ten goede komen aan de inwoners. Daartegenover staat een bijdrage van €11.206 die we zouden willen vragen van de Stad Lier. In ruil zal Stad Lier altijd als evenwaardige partner vermeld worden in alle communicatie, persberichten, en uitgenodigd worden op alle publieksevenementen voor het officiële gedeelte (met pers).

 

Adviezen

Financiële dienst:

Voor dit project is er in het meerjarenplan geen budget voorzien. Er werd inmiddels een nieuwe actie aangemaakt “01/01/KAP/03/47 – Ondersteuning Project Buurtstroom”. Het benodigde budget van 11.206 EUR wordt overgeboekt uit de investeringsreserve.

 

Leefmilieu/duurzaamheid:

Het project kan kaderen binnen het klimaatactieplan omdat het kadert in actie 2.1.06 van pijler 2 van het klimaatactieplan: 'Sensibilisering van huishoudens over het belang van biodiversiteit'. Voor deze pijler staat het Regionale Landschap als belangrijke partner aangeschreven.

Ook pijler 3.1.05: 'verder opvolgen van de reeds aangelegde retentiezones' wordt toegepast.

 

Verder dragen de ingrepen bij aan de algemene netheid van de stad en de acties tegen zwerfvuil.

 

Technisch bureau:

Aangezien de investering niet bedoeld is voor het openbaar domein van de stad, de overstromingsgebieden zijn immers niet in beheer van de stad, lijkt me het budget en de opvolging niet voor het technisch bureau.

 

Argumentatie

Het college overweegt om deel te nemen aan het project 'buurtstroom' en hiervoor bijkomende investeringsbudget vrij te maken. De beslissing van het college wordt hierin gestuurd door de implicatie van het klimaatactieplan, de verfraaiing van Lier en de toegankelijkheid die het project biedt voor mindervaliden.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/01/KAP/03/47

Ondersteuning Project Buurtstroom”

 

Dit project kost €11.206.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om deel te nemen aan het project 'buurtstroom'.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het project Buurtstroom een nominatieve investeringssubsidie van 11.206 EUR aan Regionaal Landschap Rivierenland ter beschikking te stellen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

SAMENWERKINGSVEREENKOMST ENSURE TUSSEN IGEMO EN GEMEENTEN CLUSTER NETELAND. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 16 september 2019 heeft het CBS, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenten van de wijkwerkcluster Neteland (Lier, Berlaar, Nijlen, Heist-op-den-Berg), beslist om de opbrengst uit wijkwerken te besteden aan opstart van het project Jobatelier en hiertoe een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten.

 

Feiten en context

Dankzij Europese middelen bestaat er de mogelijkheid om het project Jobatelier in te bedden in een ruimer begeleidingsverhaal naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In een overeenkomst, ENSURE geheten, wordt deze verankering gerealiseerd. Gevolg hiervan is dat, dankzij die bijkomende begeleidingsinzet, de kans verhoogt dat wijkwerkers doorstromen naar duurzame tewerkstelling binnen het normaal economisch circuit.

 

De overeenkomst is een verder gevolg van de beslissing van het CBS van 16 september 2019, en versterkt - dankzij de Europese middelen - de engagementen die op dat moment zijn aangegaan.

 

Voorstel bestaat erin om de overeenkomst goed te keuren.

 

Argumentatie

De overeenkomst past in de beslissing van het CBS van 16/9/2019, en verankert het project Jobatelier in een initiatief dat in belangrijke mate gefinancierd wordt met Europese middelen.

 

Het project laat toe om de begeleiding van wijkwerkers te versterken, waardoor de kans verhoogt tot duurzame inschakeling op het normaal economisch circuit.

 

Financiële weerslag

De kostprijs wordt gefinancierd met het budget dat voorzien is voor het project Jobatelier (actie 1/11/SAP/1/3, dat onderdeel is van de ENSURE - overeenkomst.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst ENSURE tussen IGEMO en gemeenten cluster Neteland.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de waarnemend burgemeester om de overeenkomst te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

PROTOCOL GEGEVENSDELING AGENTSCHAP INTEGRATIE & INBURGERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad en OCMW Lier heeft samen met gemeente Heist-op-den-Berg ingediend op het subsidiedossier AMIF 507: 4e pijler inburgering, sociale netwerken en participatie. Stad Lier is hierin promotor.

 

Feiten en context

Binnen dit project zullen vanuit dep. Welzijn door de consulenten integratie en een projectmedewerker (aangeworven met deze subsidiemiddelen) trajecten voor inburgeraars worden opgezet. Dit maakt deel uit van hun inburgeringstraject, dat door het Agentschap Integratie en Inburgering (Agii) beheerd wordt.

 

Binnen dit project zullen we regelmatig samenwerken met trajectbegeleiders van het Agii. Zij verwijzen onder andere de inburgeraars die in aanmerking komen naar ons door. Na afloop van elk traject koppelen wij ook weer terug naar hen.

 

Om dit vlot te doen verlopen hebben zij een protocol gegevensbescherming opgesteld, dat maakt dat we na ondertekening cliëntgegevens gemakkelijk kunnen delen, conform de wetgeving ter bescherming van persoonsgegegevens.

 

Daarnaast zullen we rechtstreeks bij de cel Databeheer van het Agii gegevens over inburgeraars woonachtig in Lier kunnen opvragen.

 

Argumentatie

Met dit protocol kan de samenwerking tussen Agii en Stad Lier vlotter verlopen.

Het geeft ons ook beschikking over data van inburgeraars, woonachtig in Lier.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het protocol 'elektronische mededeling persoonsgegevens lokale besturen' tussen Stad Lier en het Agentschap Integratie en Inburgering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de waarnemend burgemeester om het protocol te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

PROJECT- EN PARTNERSCHAPSOVEREENKOMST AMIF-PROJECT (ASYLUM, MIGRATION, & INTEGRATION FUND). GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In oktober werd de projectoproep AMIF (Asylum, Migration, & Integration fund) 507: Proeftuinen Sociale Netwerken en Participatie gelanceerd.Stad Lier diende hierop een dossier in, met gemeente Heist-op-den-Berg als deelnemend partner, waarbij de stad Lier de promotorrol opneemt. In december verkregen we nieuws dat onze dossier goedgekeurd was, en we de subsidie kunnen ontvangen.

 

De uitvoering van dit project loopt tussen januari 2021 en augustus 2022. Wij hebben geopteerd voor de voorbereidende fase, wat wil zeggen dat we tussen jan '21 en apr '21 ons project verfijnen en de nodige voorbereidingen treffen om het in apr '21 van start te laten gaan.We werven hiervoor van april tot augustus 2022 een projectmedewerker aan, gefinancieerd met de subsidiemiddelen.

 

Feiten en context

Binnen de oproep is het de bedoeling dat lokale besturen één of meerdere trajecten voorzien voor inburgeraars. Naast trajectbegeleiding, de inburgeringscursus en het leren van Nederlands wordt nu ook 'sociale netwerken en participatie' een onderdeel van hun inburgeringstraject. In 2022 zal dit decretaal in voege treden en een verplichting voor de lokale besturen worden. Tot dan kunnen aan de oproep deelnemende lokale besturen via dit proeftuinproject kijken hoe zij zo'n trajecten kunnen realiseren.

 

In ons project, 'Welkom in Lier en Heist-op-den-berg' hebben we gekozen voor 2 trajecten:

        een buddytraject, waarbij vrijwilliger en inburgeraar samen 40u aan gesprekken en activiteiten doorlopen, met als doel het leren kennen van de nieuwe omgeving, en het opbouwen van een netwerk

        een stagetraject, waarbij inburgeraars, met ondersteuning van een vrijwilliger-coach stages volgen binnen een bepaalde sector, organisatie, bedrijf. Bedoeling is dat de inburgeraar zo deze organisatie/sector leert kennen, weet wat zij voor hem kunnen betekenen. Voorbeelden van zo'n stageplaatsen kunnen zijn: de Bib, het Stadsmuseum, natuuronderhoud, sportverenigingen, onderwijsinstellingen, een bakker...

 

Om dit allemaal goed te managen werven we met de subsidiemiddelen een halftijdse medewerker aan. Deze zal door de stad Lier aangeworven worden, maar voor 1/3e ook voor de gemeente Heist-op-den-Berg werken, waar hetzelfde soort trajecten georganiseerd worden.

 

Voor dit project ontvangen we 40.000 euro van de subsidiërende overheid (ESF, vanuit cofinanciering AMIF en VVSG) en 1000 euro van de gemeente Heist Op Den Berg.

 

In bijlage 2 documenten die getekend zouden moeten worden door Algemeen Directeur Katleen Janssens, en Waarnemend Burgemeester Rik Verwaest.

Dit zijn:

Bijlage 1: de Projectovereenkomst tussen stad Lier als promotor en ESF die de subsidie beheert

Bijlage 2: de partnerschapsovereenkomst tussen Stad Lier als promotor en gemeente Heist-op-den-Berg

 

Daarnaast bijlages ter info:

Bijlage 3: Financieel overzicht projectindiening

Bijlage 4: Planningsoverzicht projectindiening

 

Argumentatie

De subsidiegever zal 40.000 euro storten.

Gemeente Heist-op-den-berg 1000 euro.

Deze middelen zullen voornamelijk worden aangewend voor de aanwerving van een halftijds projectmedewerker gedurende 15 maanden. Daarnaast zetten we deze middelen in voor de aankoop van materiaal + vorming voor vrijwilligers.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/KAP/05/19

Uitvoering project 'Samen Inburgeren'

 

Het project is niet voorzien in MJP, maar kan budgetneutraal opgevangen worden gelet op de voorziene subsidiëring van de hogere overheid.

Bij de eerstvolgende aanpassing van het MJP zal dit project budgettair verwerkt worden in het MJP.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de "Projectovereenkomst Oproep 507, Proeftuinen sociale netwerking en participatie voor inburgeraars - Projectnummer 10111" en de "Partnerovereenkomst" binnen het kader van de AMIF-subsidie oproep goed.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

Project is niet voorzien in meerjarenplan, maar kan budgetneutraal opgevangen worden gelet op de voorziene subsidiëring van de hogere overheid.

Bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan zal dit project budgettair verwerkt worden in het meerjarenplan.

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

01/11/KAP/05/19

Uitvoering project 'Samen Inburgeren'

+41.000 euro

7762,69 euro

Budgetsleutel

61300000

 

Art 3 :

De gemeenteraad machtigt de waarnemend burgemeester om de overeenkomsten te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

AANKOOP GLASRAAM VAN IMMERSEEL. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stadsmuseum Lier krijgt een glasraam van Frans Van Immerseel aangeboden voor de prijs van 500 euro. Het glasraam dateert uit de tweede helft van de jaren ’60 en meet 104cm x 80cm x 10cm.

 

Adviezen

Adviesraad stadsmuseum 26/11/2020: Positief advies voor de aankoop van het glasraam voor 500 euro. Dit object maakt nog geen onderdeel uit van de collectie.

 

Argumentatie

Aannamecriteria:

- Hoge cultuurhistorische waarde: Van Immerseel ontwierp de Pallieterstoet van 1965, het ontwerp van het glasraam is zeer gelijkend met het ontwerp van de kaft van de Pallieterstoet;

- Aantoonbaar gemaakt voor Lier;

- Lier als onderwerp.

 

Waardencriteria:

- Hoge zeldzaamheid;

- Hoge cultuurhistorische waarde;

- Gemiddelde artistieke waarde

- Hoge museale waarde

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

6.1.KAP 3.3.

Verwerven en afstoten materieel en immaterieel erfgoed

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het aankoopvoorstel van het glasraam van Van Immerseel voor een totale som van 500 euro goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

KANUNNIK DAVIDLAAN - IN BEWAARGEVING ARCHEOLOGISCH ENSEMBLE AAN HET ONROEREND ERFGOEDDEPOT VAN DE STAD MECHELEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 07/08/2017 heeft het schepencollege de opdracht "wegenis- en rioleringswerken Kan. Davidlaan te Lier" toegewezen.

Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft de archeologienota bekrachtigd. Er werd geoordeeld dat verder archeologisch onderzoek noodzakelijk is, maar omwille van technische redenen is de uitvoering daarvan pas mogelijk tijdens de uitvoering van de infrastructuurwerken.

 

In zitting van 18/09/2017 heeft het college beslist de opdracht voor het "archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem" n.a.v. de infrastructuurwerken Kan. Davidlaan toe te wijzen aan de firma Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster.

 

Feiten en context

Vanuit Monument Vandekerckhove - afdeling archeologie, wordt gevraagd om de vondsten over te dragen naar de stad. Het gaat voornamelijk om grondstalen.

In het verleden had de stad Lier met de provincie Antwerpen een overdrachtsovereenkomst waardoor stad Lier de vondsten aan de provincie kon overdragen.

 

Sedert 1 januari 2019 behoort de stad Lier tot het depotgebied van Mechelen en niet meer tot Antwerpen.

 

De vondsten worden in bewaring gegeven bij het erkend onroerenderfgoeddepot van de stad Mechelen. Hiervoor dient een overdrachtsdocument te worden bekrachtigd door de gemeenteraad (zie bijlage).

Voor het in bewaring nemen van het archeologisch ensemble rekent het depot geen vergoedingen en/of kosten aan.

 

Argumentatie

De overdracht van stadseigendom dient door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het overdrachtsdocument, voor bewaring van de archeologische vondsten "Kanunnik Davidlaan" in het depot van Mechelen, goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de waarnemend burgemeester om de overeenkomst te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

STOPZETTING VAN DE ONROERENDE LEASING VAN HET GEBOUW VAN DE LOKALE POLITIEZONE LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In zitting van 30 maart 2006 keurde de gemeenteraad, de politieraad en de raad van bestuur SOLag de onroerende leasing en verhuurovereenkomst goed met betrekking tot het opgerichte politiegebouw op de Dungelhoeffsite waarmee de stad Lier dit gebouw voor een periode van 15 jaar in onroerende leasing gaf aan SOLag. SOLag nam de verplichting op om gedurende 15 jaar dit gebouw te verhuren aan de Lokale Politiezone Lier. Onderliggend heeft SOLag een recht van opstal gegeven aan de stad Lier zodat de stad Lier als bouwheer dit gebouw kon oprichten op de gronden van de Dungelhoeffsite. Dit zakelijk recht loopt van 15 maart 2006 voor een periode van 26 jaar tot en met 14 maart 2032 en dit recht van opstal blijft behouden tot de voorziene einddatum van 14 maart 2032.

 

In het overleg van 17 oktober 2020 hebben stad Lier, LPL en SOLag overleg gepleegd en zijn alle partijen akkoord gegaan met het feit dat er geen toegevoegde waarde meer is in een mogelijke verlenging van de onroerende leasing en de verhuurovereenkomst éénmaal de periode van 15 jaar is afgelopen (id est vanaf 15 maart 2021). Alle partijen dienen dit formeel te beslissen zoniet worden deze twee overeenkomsten stilzwijgend verlengd. In zitting van 15 december 2020 heeft de raad van bestuur beslist om dan ook de onroerende leasing stop te zetten. In haar schrijven van 6 januari 2021 heeft de Lokale Politiezone Lier de huurovereenkomst opgezegd.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de beslissing van de raad van bestuur tot stopzetting van de onroerende leasing van het gebouw van de Lokale Politiezone Lier, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

SOLAG - ERRATUM AAN MEERJARENPLANNING 2020 – 2025 (AANPASSING DECEMBER 2020). GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over de goedkeuring van de meerjarenplanning van SOLag 2020-2025

 

Feiten en context

In zitting van 15 december  heeft de gemeenteraad goedkeuring verleend volgens artikel 242 van het DLB aan de Aanpassing Meerjarenplan 2020-2025 van SOLag in het kader van het budget 2021. Bij verzending naar de Vlaamse overheid is een materiële fout vastgesteld met betrekking tot de volledigheid van deze gegevens te wijten aan een fout in het software-programma. Door deze fout zijn niet alle numerieke gegevens van de zogenaamde Tabel M3 (met name voor het budget 2021) niet meegestuurd geweest aan de Vlaamse Overheid en dus ook niet aan de gemeenteraad en de raad van bestuur.

 

De Vlaamse Overheid is akkoord tot rechtzetting wegens een materiële fout in schema M3 mits deze tabel opnieuw expliciet voor te leggen aan de raad van bestuur SOLag en de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het erratum in bijlage goed aan de Aanpassing Meerjarenplan 2020 – 2025 SOLag met betrekking tot de volledigheid van de gegevens van Tabel M3.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

LOKALE POLITIE LIER - BUDGETWIJZIGING 1 DIENSTJAAR 2020 (GEWONE- & BUITENGEWONE DIENST) - GOEDKEURING DOOR FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN. KENNISNAME

 

BESLUIT

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 26 januari 2021 i.v.m. goedkeuring met een opmerking van de begrotingswijziging nr.1 dienstjaar 2020 (gewone- & buitengewone dienst) van de lokale politie Lier door het Federaal Toezicht Lokale Politie.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

LOKALE POLITIE LIER - BEGROTING 2021 - GOEDKEURING DOOR FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN. KENNISNAME

 

MOTIVERING

De stad ontving de brief dd. 26 januari 2021 i.v.m. goedkeuring  van de begroting 2021 van de lokale politie Lier door het Federaal Toezicht Lokale Politie.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 26 januari 2021 i.v.m. goedkeuring met een opmerking van de begroting dienstjaar 2021  van de lokale politie Lier door het Federaal Toezicht Lokale Politie.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 23 APRIL 2020 - VERLENGING.  GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is vennoot is van IGEMO, intergemeentelijk samenwerkingsverband met de rechtsvorm van een dienstverlenende vereniging.

 

De beslissing over de verlenging van de duurtijd van IGEMO werd op de raad van bestuur van IGEMO besproken. Deze verlenging zal op de algemene vergadering van vrijdag 23 april 2021 voorgelegd worden.

 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

        art. 423, 1e lid bepaalt volgens welk de statutair bepaalde duur van een dienstverlenende vereniging kan verlengd worden voor een termijn die niet langer mag zijn dan 18 jaar

        art. 423, 2e lid bepaalt dat de laatste algemene vergadering vóór het verstrijken van de statutair bepaalde duur beslist tot verlenging op verzoek van de gewone meerderheid van het totaal aantal deelnemers (7 van 13) en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drie-vierde meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten (9 van 12); De algemene vergadering beslist tot de verlenging met een drie-vierde meerderheid van het aantal stemmen

        art. 423, 3de lid bepaalt dat de bevoegde raden van de vennoten beslissen over het verzoek tot verlenging; dat de raadsbeslissingen die daartoe worden genomen bij het verslag van de algemene vergadering moeten worden gevoegd

        art. 423, laatste lid bepaalt dat een deelnemer wordt geacht verder deel uit te maken van de dienstverlenende vereniging wanneer hij nalaat over de verlenging te beslissen of zijn beslissing niet tijdig – d.w.z. vóór datum van de algemene vergadering - meedeelt aan IGEMO

Statuten van IGEMO, zoals laatst gewijzigd bij besluit van de buitengewone algemene vergadering van 28 juni 2019, inz. art. 6 van voormelde statuten van IGEMO, volgens welk bij besluit van de algemene vergadering van 26 april 2003 de duur van de vereniging werd verlengd met achttien jaar, hetzij tot 26 april 2021

 

Argumentatie

De stad werkt op verschillende beleidsdomeinen samen met IGEMO.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad verzoekt de algemene vergadering van IGEMO om de statutaire bestaansduur van IGEMO te verlengen met een duurtijd van 18 jaar.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 23 april 2021.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 23 april 2021 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 23 APRIL 2021 - STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO. De Intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en Omgeving, afgekort IGEMO, werd opgericht op 2 juni 1973.

De laatste verlenging van de Intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en Omgeving vond plaats op 26 april 2003 voor een periode van 18 jaar en de verlenging bijgevolg dient te gebeuren voor 26 april 2021

 

De stad ontving op 22 januari 2021 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 23 april 2021 om 18.00 uur.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Akteneming [indien van toepassing] van de vennoot/vennoten die uittreden uit de intergemeentelijke vereniging IGEMO en vermindering van het kapitaal van de intergemeentelijke vereniging IGEMO ten gevolge van de uittreding

3.

Vaststelling [indien van toepassing] van de verwezenlijking van de vermindering(en) van het kapitaal van de intergemeentelijke vereniging IGEMO

4.

Wijziging [indien van toepassing] van de artikelen 1 en 10 van de huidige statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO betreffende de deelnemers en het maatschappelijk kapitaal

5.

Verlenging van de duur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO conform art. 423 het Decreet Lokaal Bestuur

6.

Wijziging van artikel 6 en 13 van de huidige statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO

7.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 449 van het Decreet Lokaal Bestuur

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 23 april 2021

 

De raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in vergadering van 11 december 2020 formuleerde de voorstellen betreffende de agendapunten van de algemene vergadering van 23 april 2021.

 

De wijziging van artikel 1 en artikel 10 van de statuten van IGEMO is afhankelijk van de besluitvorming van vennoten omtrent het verzoek tot verlenging van de duurtijd van IGEMO; Indien nodig zullen vennoten en hun aandeel in de statuten geschrapt moeten worden.

De wijziging van artikel 6 van de statuten van IGEMO is het evident gevolg van de beslissing van de algemene vergadering om de duurtijd van IGEMO te verlengen met 18 jaar, zijnde tot 23 april 2039.

De wijziging van artikel 13 van de statuten van IGEMO heeft betrekking op de wijze van vaststelling van de statutaire werkingsbijdrage voor C-aandeelhouders, zijnde andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), inz.:

        artikel 423 die bepaalt onder welke voorwaarden de verlenging van de dienstverlenende verenging kan plaatsvinden

        artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden;

Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018 en 28 juni 2019

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan de statutenwijzigingen die in voorkomend geval ter goedkeuring aan de algemene vergadering van 23 april 2021 voorgelegd worden.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO over de statutenwijziging aan de algemene vergadering van 23 april 2021.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 23 april 2021 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

vertegenwoordigers

1

IGEMO

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 23 APRIL 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO. De Intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en Omgeving, afgekort IGEMO, werd opgericht op 2 juni 1973.

De laatste verlenging van de Intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en Omgeving plaatsvond op 26 april 2003 voor een periode van 18 jaar en de verlenging bijgevolg dient te gebeuren voor 26 april 2021.

 

De stad ontving op 22 januari 2021 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 23 april 2021 om 18.00 uur.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Akteneming [indien van toepassing] van de vennoot/vennoten die uittreden uit de intergemeentelijke vereniging IGEMO en vermindering van het kapitaal van de intergemeentelijke vereniging IGEMO ten gevolge van de uittreding

3.

Vaststelling [indien van toepassing] van de verwezenlijking van de vermindering(en) van het kapitaal van de intergemeentelijke vereniging IGEMO

4.

Wijziging [indien van toepassing] van de artikelen 1 en 10 van de huidige statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO betreffende de deelnemers en het maatschappelijk kapitaal

5.

Verlenging van de duur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO conform art. 423 het Decreet Lokaal Bestuur

6.

Wijziging van artikel 6 en 13 van de huidige statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO

7.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 449 van het Decreet Lokaal Bestuur

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 23 april 2021

 

De raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in vergadering van 11 december 2020 formuleerde de voorstellen van de agendapunten van de algemene vergadering van 23 april 2021.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), inz.:

        artikel 423 die bepaalt onder welke voorwaarden de verlenging van de dienstverlenende verenging kan plaatsvinden

        artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018 en 28 juni 2019

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van 23 april 2021 met volgende agenda, goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Akteneming [indien van toepassing] van de vennoot/vennoten die uittreden uit de intergemeentelijke vereniging IGEMO en vermindering van het kapitaal van de intergemeentelijke vereniging IGEMO ten gevolge van de uittreding

3.

Vaststelling [indien van toepassing] van de verwezenlijking van de vermindering(en) van het kapitaal van de intergemeentelijke vereniging IGEMO

4.

Wijziging [indien van toepassing] van de artikelen 1 en 10 van de huidige statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO betreffende de deelnemers en het maatschappelijk kapitaal

5.

Verlenging van de duur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO conform art. 423 het Decreet Lokaal Bestuur

6.

Wijziging van artikel 6 en 13 van de huidige statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO

7.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 449 van het Decreet Lokaal Bestuur

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 23 april 2021

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 23 april 2021.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 23 april 2021 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

SOLAG - RAAD VAN BESTUUR - ONTSLAG EN VERVANGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing 25 februari 2019 over de samenstelling van de raad van bestuur van SOLag

 

Feiten en context

In haar e-mail van 2 februari 2021 aan de algemeen directeur Stad Lier/OCMW heeft mevr Sanya Ozdemir haar ontslag gegeven als lid van de raad van bestuur SOLag. Op basis van art 225 van het Decreet Lokaal Bestuur benoemt de gemeenteraad de leden van de raad van bestuur van een extern verzelfstandigd agentschap autonoom gemeentebedrijf waarbij in art 235 voorwaarden worden vastgelegd naar de samenstelling van de raad van bestuur toe (maximaal 12 leden en respecteren van de gendervoorwaarde); in art 229 worden voorwaarden opgelegd met betrekking tot personen die worden voorgedragen als lid van de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf (geen provinciegouverneur, …).

 

Mevr Sanya Ozemir maakt deel uit van de fractie Open Vld in de raad van bestuur SOLag. Open Vld draagt Mevr Rita Lodewijckx voor als nieuw lid van de raad van bestuur SOLag. Mevr Rita Lodewijckx voldoet aan de voorwaarden van art 229. De andere voorwaarden (maximum aantal leden, gendervoorwaarde) blijven tevens gerespecteerd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

Statuten SOLag

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad aanvaardt het ontslag van Mevr Sanya Ozdemir als lid van de raad van bestuur SOLag.

 

Art 2:

De gemeenteraad aanvaardt de kandidatuur van Rita Lodewijckx als lid van de raad van bestuur SOLag en duidt Mevr Rita Lodewijckx aan als nieuw lid van de raad van bestuur SOLag.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. onderzoek ‘Meer water in de stad’

In het bestuursakkoord 2019 – 2024 staat te lezen dat het stadsbestuur zal onderzoeken hoe ze meer ‘water in de stad’ kunnen brengen en dat er hiervoor een langetermijnplanning opgemaakt zal worden.

Behalve de bakken regen die we begin dit jaar over ons kregen, en straten die nog steeds blank staan bij hevige regenval, is er nog niets te merken van deze doelstelling. Het blijft, meer dan twee jaar ver in deze legislatuur, vooral oorverdovend stil wat dat onderzoek betreft.

 

Ik had hierover dan ook graag een stand van zaken gekregen via volgende vragen:

1.Is dat onderzoek ondertussen al van start gegaan?

2.Zo ja, wie voert dit onderzoek uit en wat is de opdracht juist naar de onderzoekers toe?

3.Zo ja, is er een einddatum vooropgesteld?

4.Indien het onderzoek nog niet in uitvoering is, waarom niet?

 

Antwoord Schepen Marleen Vanderpoorten & Bert Wollants:

In het bestuursakkoord 2019-2024, hoofdstuk “Openbare ruimte” staat als laatste punt bij het onderdeel “Waterbeleid” : “We onderzoeken hoe we meer “water in de stad” kunnen brengen en maken daarvoor een lange termijn planning op”. Deze zin heeft hoofdzakelijk betrekking op het openleggen van vlietjes  die momenteel onder de grond liggen en die door de openlegging het historische uitzicht van sommige delen in onze stad herwaarderen. Deze werkwijze zal voorlopig toegepast worden als de opportuniteit zich voordoet, dwz in het kader van een reeds gepland project waar het mee in opgenomen kan worden. Opnieuw water in de openbare ruimte brengen is beeld- en sfeerbepalend en maakt een stad mooier. Het heeft uiteraard ook, en niet in het minst, ecologische aspecten. In onze stad zijn verschillende teams betrokken bij “water in de stad”.

Bij nieuwe projecten en studies (vanaf 2019) mbt onroerend erfgoed zal onze cel onroerend erfgoed, waar mogelijk onderzoeken hoe de historische vlieten in de Lierse binnenstad kunnen worden heropgewaardeerd.

Concrete projecten en studies die nu lopen zijn de volgende:

1/ Beheersplannen voor stadsgezichten.  Bij de opmaak van een beheersplan wordt zo veel mogelijk integraal en geïntegreerd gewerkt. Integraal betekent de zorg voor archeologisch, landschappelijk én bouwkundig erfgoed. Een geïntegreerde benadering betekent een afstemming met andere beleidsvelden die raakvlakken hebben met de onroerend erfgoedzorg zoals ruimtelijke ordening, leefmilieu, natuur en toerisme.  Aan de ontwerpers van de beheersplannen wordt dan ook expliciet gevraag om te onderzoeken of het binnen het onderzoeksgebied haalbaar is om de historische waterlopen te heropwaarderen.  De doelstellingen binnen het beheersplan zijn een visiedocument en leidraad voor het bestuur en de betrokken diensten (openbaar domein, ruimtelijke planning, …).

        Beheersplan Kloosterstraat en omgeving – goedgekeurd op 28 november 2019.  Opgemaakt door ARAT architecten.  Te raadplegen op website stad Lier: https://www.lier.be/Wonen_in_Lier/Leefomgeving/Beheersplannen.  Dedoelstelling 20 heeft betrekking op het opnieuw openleggen van historische waterlopen met bruggen voor traag verkeer. 

        Beheerpslan Jezuïetenklooster en omgeving – in opmaak.  Het beheersplan zal in de zomer voor goedkeuring worden ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

        Beheersplan Grote Markt en omgeving – in opmaak. Het beheersplan zal in de zomer voor goedkeuring worden ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

 

2/ Restauratie en herbestemming Heilige Geestgebouw.  Dit project maakt deel uit van de meerjarenpremieovereenkomst die de stad sloot met het Agentschap Onroerend Erfgoed voor de Sint-Gummarussite.  Binnen dit project is voorzien om de historische waterloop (= Sint-Pietersvliet) achter het ‘Corenhuys’ (= achterbouw Heilige Geeststraat 7) terug open te leggen. Het architectenbureau Karuur architecten is de herbestemmingsstudie aan het opmaken en zal tevens kijken hoe de Sint-Pietersvliet binnen het gehele bouwblok terug kan worden heropgewaardeerd.  De herbestemmingsstudie zal afgerond zijn in januari 2022.

Het geheel van “water in de stad” zal tot opgenomen worden bij de opmaak van het Ruimtelijk beleidsplan Lier. Hierbij zal aandacht gegeven worden aan het aspect van de blauwgroene netwerken binnen de stad.  Het proces van de opmaak van het beleidsplan neemt wel enige tijd in beslag. Idealiter zullen projecten zoals hierboven geschetst, in de toekomst deel uitmaken van een integrale benadering “water in de stad” en passen zij in het beleidsplan. Dit weerhoudt er ons nu echter niet van om reeds afzonderlijke projecten, die zich aandienen als opportuniteit, uit te werken.

Het ecologische luik van “water” wordt begeleid door het team infrastructuur. Vandaag reeds wordt, hoewel dikwijls onzichtbaar, ook onder de grond verder gewerkt aan “water in de stad”.  In het bestuursakkoord wordt immers ook gewag gemaakt van de opmaak van “hemelwaterplannen voor het grondgebied die onze burgers moeten beschermen tegen overstromingen en overlast door hemelwater”.  In het basishemelwaterplan werd de volledige Binnennete voorzien als centrale regenwaterbuffer bij reeds gerealiseerde en geplande afkoppelingsprojecten van de riolering. Het zo lang mogelijk ter plaaste houden van regenwater is prioritair in het moderne waterbeleid. Omdat het in een binnenstad technisch zeer moeilijk is om dit in het straalbeeld zelf te doen wordt dit op grote schaal toegepast in de afgesloten Binnennete. Zo komt bijv.al het hemelwater van volgende straten van de binnenstad reeds in de Binnennete terecht: wijk het Looks, Sint- Gummarusstraat en De Heyderstraat, Predikherenlaan, Grote Markt, en smalle Antwerpsestraat, Eikelstraat, Zimmerplein, Schapenkoppenstraat, K.Davidlaan, Begijnhofstraat en Kapucijnenvest. Verder staan npg gepland: Ros Beiaardstraat, Berlarij, Volmolenstraat, Bril, Kattenstraat, K.Albertstraat, Huybrechtstraat. Om dit in goede banen te leiden (waterlast te voorkomen bij een natte periode en water op te slaan in drogere periodes) wordt deze legislatuur een automatische stuw op de Binnenete voorzien thv de sportvelden om het niveau van de Binnennete te kunnen sturen. Beleving van water en sensibilisering hierbij is onontbeerlijk en wordt hier mee aan gekoppeld.

 

 

Interpellatie 2 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. nieuw wijkspeelpleintje

Op het schepencollege van maandag 25 januari werd beslist om een nieuw speelpleintje in te richten op het Lisp, aan de hoek van de Stierstraat en de Tweelingstraat. Een locatie waar de nood aan speelruimte erg hoog bleek.

Begin oktober 2018 bezorgde JONGCD&V een rapport aan schepen Verwaest over de toegankelijkheid van de wijkspeelpleintjes, die op een aantal vlakken beter kon. Dat die toegankelijkheid inderdaad een aandachtspunt moet zijn, werd nadien ook opgenomen in het Bestuursakkoord.

 

Vandaar de volgende vragen:

1.In welke mate zal met dit nieuwe speelpleintje op het Lisp rekening gehouden worden met de toegankelijkheid ervan voor kinderen met een beperking?

2.Op welke manier is de schepen inmiddels aan de slag gegaan met het rapport van JONGCD&V? Welke eventuele andere stappen zijn inmiddels gezet of staan concreet op de planning voor de aanleg of vernieuwing van speelpleintjes, idealiter in combinatie met het bewerkstelligen van een hogere toegankelijkheid.

 

Antwoord Schepen Rik Verwaest:

1. Voor de Stierstraat-site organiseerden we al een wijkbevraging, zoals we systematisch doen de laatste jaren. Uit de 17 antwoorden mochten we daar een grote wens noteren om de site maximaal “groen” te houden en dus te kiezen voor natuurlijke speelelementen. Ter illustratie: speeltuin Jungelhoeff is grotendeels in die stijl opgetrokken. Het nadeel van zulke aanpak is natuurlijk dat het minstens voor mensen met een mobiliteitsbeperking minder toegankelijk is dan een klassieke speeltuin. Anderzijds bieden zulke natuurlijke speelaanleidingen mensen met visuele, auditieve of mentale beperking dan weer extra mogelijkheden die op een klassieke speeltuin minder kunnen worden beantwoord. We zitten daar dus op het snijvlak tussen onze wens om de buurtbevraging te respecteren, onze positieve eerdere ervaring met natuurlijke inrichting en anderzijds ons voornemen om de toegankelijkheid voor iedereen te garanderen. Geen evidente evenwichtsoefening, waar we nog niet uit zijn voor wat betreft Stierstraat.

 

2. Het is inderdaad onze ambitie om de toegankelijkheid van nieuw op opnieuw aan te leggen speeltuinen te verhogen. De bedoeling is om, waar mogelijk, toegankelijkheid en attractiviteit voor kinderen met een beperking als criterium mee te nemen in toekomstige aanbestedingen voor aanleg of herinrichting. Tot op heden was dit nog niet aan de orde, maar er zitten heel wat dossiers nu in de pijplijn.

 

 

Interpellatie 3 : van Geert Marrin (Groen-Lier&Ko) i.v.m. procedure tot keuze voor CC De Mol als regionaal vaccinatiecentrum en omtrent de procedure tot inrichting van het vaccinatiecentrum

Op het niveau van de Eerstelijnszone Pallieterland werd beslist om ons Lierse cultuurcentrum De Mol tijdelijk om te vormen tot het vaccinatiecentrum voor de gemeenten Lier, Duffel, Berlaar, Ranst en Nijlen. Zoals we allen weten is het vaccinatiecentrum inmiddels ook operationeel.

 

Zowel omtrent de procedure om te kiezen voor CC De Mol als locatie voor het regionaal vaccinatiecentrum als omtrent de procedure om te kiezen voor de externe partij die het vaccinatiecentrum mocht inrichten, stellen wij ons kritische vragen.

 

Kan het College van Burgemeester en Schepenen toelichting verschaffen omtrent de in dit dossier gehanteerde procedures? Waarvoor onze dank.

 

Antwoord waarnemend burgemeester Rik Verwaest:

1. CC De Mol werd gekozen door Eerstelijnszone Pallieterland, waar een aantal mogelijke locaties werd besproken in aanwezigheid van de respectievelijke burgemeesters, algemeen directeurs en noodplanningscoördinatoren. Het schepencollege had, na screening van de beschikbare ruimtes, twee opties weerhouden: CC De Mol en, uitgesproken in tweede lijn, sporthal De Komeet. Bij die laatste optie gaven we zelf de caveat dat er op deze site weinig speelruimte was qua parking. Op het ELZ-overleg zelf werd elk voorstel op haar merites beoordeeld. Unaniem, dat benadruk ik toch graag, waren alle burgemeesters het erover eens dat CC De Mol de meeste troeven had. De beslissing om het vaccinatiecentrum in Lier trachten te krijgen nam het college in het belang van onze bewoners, in het bijzonder mensen met beperkte mobiliteit of een drukke agenda. Als grootste stad van de ELZ en met onze centrale ligging namen we onze verantwoordelijkheid.

 

2. Op 14 januari, de dag waarop de keuze voor de Mol definitief werd, gaven we onmiddellijk de ambtelijke opdracht gegeven om offertes op te vragen voor de inrichting van het vaccinatiecentrum.  Dit vaccinatiecentrum diende per 1 februari opgeleverd te worden. U hoort het goed: 17 dagen nadat de offerte werd opengesteld moest het volledige centrum klaar zijn.

 

Met een normaal procedureverloop van 3 maanden was de toepassing van de wetgeving overheidsopdrachten onmogelijk.  Alleen de opmaak van een kwalitatief bestek neemt weken in beslag. Om die reden had de Vlaamse regering beslist dat regels uitzonderlijk niet van toepassing was.

 

Bijgevolg werden geen kwalitatieve selectiecriteria, geen gunningscriteria, geen uitgebreide technische specificaties en andere administratieve en contractuele bepalingen voorafgaandelijk opgesteld. We gaven de Vlaamse blauwdruk vaccinatiecentra mee als richtsnoer, net als de andere ELZ’en.

 

We gaven geïnteresseerde firma’s mogelijkheid tot plaatsbezoek op vrijdag 15 januari, één dag na openstelling offertes.

 

De offertes dienden ontvangen te zijn uiterlijk 16 januari, 18.00 uur. U hoort het opnieuw goed: 2 dagen nadat de offerte werd uitgeschreven. Zelfs met die extreme tijdsdruk resulteerde dit in 19 offertes.

 

Op zondag 17 januari boog een team zich over de offertes: de algemeen directeur, de noodplanningsambtenaar, het hoofd techniek van CC De Mol en onze verantwoordelijke aanbestedingen. Die drie laatsten hadden op dat moment vanaf 18u bijna de nacht doorgewerkt om 19 offertes klaar voor bespreking te krijgen tegen 11u ’s morgens.

 

Ons team deed een voorselectie van de offertes waarbij werd gekeken naar het ontwerp, professionaliteit, aanpak, capaciteit, kwaliteit en volledigheid van het voorstel. Een schriftelijk verslag hiervan werd niet opgemaakt, aangezien het team tegen maandag 13u al haar bevindingen moest presenteren aan het schepencollege.

 

Op basis van de besproken pro’s en contra’s werden 4 firma’s geselecteerd die werden voorgedragen aan het college van burgemeester en schepenen. Op maandag 18 januari om 13u, 4 dagen na het openstellen van de aanbesteding en 22 uur nadat ons team ze voor het eerst kon doornemen, moest het college de knoop doorhakken. Op dat moment had de uitverkoren firma nog minder dan 13 dagen om alles uit te voeren. De beslissing moést dus die dag worden genomen. Alles nog eens rustig te laten bezinken of de voorselectie overdoen was op dat punt ondenkbaar.

 

Uit de selectie van 4 haalde één bieder het, die ik gezien de regels van deze raad niet bij naam kan noemen. Het college voerde een mondelinge discussie, waarbij onder andere de volgende elementen werden aangehaald als belangrijk:

 

a) Zekerheid: de gekozen aanbieder werkte i.t.t. andere aanbieders niet met onderaannemers en had al het materiaal in stock. Gezien de extreme tijdsdruk wilden we aanbieder die alles zelf in huis had en niet afhing van onderaannemers of leveranciers die zich intussen misschien elders al hadden geëngageerd.

 

b) Inrichting: we wilden een maximaal open opstelling, met zo weinig mogelijk gesloten deuren of plafonds. Op die manier kan immers een maximale ventilatie worden bereikt.

 

c) Toegankelijkheid: de aanbieder werkte met in de lucht opgehangen trussen, zodat het aantal hindernissen voor bv. rolstoelgebruikers minimaal bleef.

 

Qua prijszetting is niet de goedkoopste optie werd genomen, maar zeker ook niet de duurste. De geselecteerde aanbieder zat in brede middenmoot. Prijsverschillen binnen die groep waren verwaarloosbaar en niet van die aard dat ze bovenstaande drie criteria zouden overrulen.

 

U zult intussen hebben begrepen dat dit dossier er met de karwats is  doorgejaagd. Noodgedwongen. En dat heeft onvermijdelijk gevolgen. Zou de selectie grondiger en gestructureerder zijn gebeurd indien de normale regels waren gevolgd? Allicht, en dat zou voor iedereen een goede zaak geweest zijn. Want dan kon het college en de betrokken ambtenaren terugvallen op objectieve procedures, procedures die juist zijn uitgewerkt om dit soort onduidelijkheden te voorkomen. Om te voorkomen dat mensen nodeloos veel persoonlijke verantwoordelijkheid op zich moeten laden en om elke schijn van subjectiviteit te voorkomen. Maar die procedures vergen tijd, en die tijd was er simpelweg niet. De hogere overheid heeft niet zomaar beslist om de gewone aanbestedingsregels te lossen.

 

Ik begrijp dat u vragen hebt bij de selectie. En ik zou die vragen veel liever beantwoorden met te verwijzen naar een doorwrochten selectieprocedure. Maar dat was ons niet gegund, dus kan ik alleen maar zeggen dat iedereen die betrokken was bij de selectie handelde in eer en geweten. En dat we maximaal gebruik maakten van de tijd die we hadden om zo zorgvuldig mogelijk de juiste keuze te maken.

 

Uiteraard is het uw recht als raadslid om te stellen dat we een andere keuze hadden moeten maken, of dat we bepaalde zaken grondiger hadden moeten aanpakken. Maar misschien is dat een vraag die u zichzelf ook moet stellen: waar ergens in dat extreme tijdskader van nog geen vier volledige dagen ziet u nog ruimte voor grondiger onderzoek van die 19 offertes? Onze mensen hebben het hele weekend door gewerkt, tot de nachtelijke uren. En daar complimenteer ik ze graag voor.

 

We hebben de taart moeten bakken zonder kookboek, maar ik durf te zeggen dat ze toch niet slecht smaakt. Het resultaat is er: ons centrum was op tijd klaar en de inrichting werd, althans door de zorgverleners en bezoekers, als goed en efficiënt ervaren. Stijlvol zelfs. Aan een kostprijs die vergelijkbaar is met die van vergelijkbare ELZ’en. Dan denk ik dat we, ondanks het zware toewijzingsproject, met recht en reden mogen zeggen dat we een goede keuze maakten.

 

 

Interpellatie 4 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. traktorsluis

Op 18 januari 2021 werd de traktorsluis in de Beekstraat in gebruik genomen. De opstelling is een proefopstelling om een antwoord te bieden aan de moeilijke verkeerssituatie. “Tijdens de proefopstelling onderzoeken we mogelijke neveneffecten.”, verklaarde u toen.

Graag had ik vernomen:

        Of u al zicht heeft op neveneffecten?

        Welke criteria u zal hanteren ter beoordeling van de proefopstelling?

        Welke metingen u daarvoor plant of reeds gedaan hebt?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het is momenteel voorlopig moeilijk in het kader van het aanhoudend vandalisme om eerste conclusies te kunnen trekken. Op dat vlak lijkt het ons ook aangewezen om de proefopstelling te verlengen zodat er volwaardig kan worden geëvalueerd. In de huidige situatie waar om de paar dagen een deel wordt afgebroken, is het moeilijk om dit al als deel te zien van de proefperiode.

 

Eenmaal goed gestart is er wel voorzien in een ruime studie van de mobiliteitsimpact.

 

Om die reden zijn er in oktober al nulmetingen gebeurd op verschillende plaatsen tijdens spitsmomenten. Zowel voor bossen, Tallaart/Kruisstraat, Heistraat/Slenderstraat. Er is ook al een eerste observatie gebeurd na het leggen van de tractorsluis op 18 januari, nl. op 26 januari. Deze vond plaats op de kruispunten beekstraat/bossen en Beekstraat/klein mechelbaan. In de loop van de maand maart worden ook eerste monitoringstelling uitgevoerd. Deze tellingen zullen in elk geval herhaalt worden tegen het einde van de proefopstelling. Daarbij worden ook observaties ter hoogte van het kruispunt van ’t sterreke gepland.

 

Op die manier willen we een zicht krijgen op alle vervoersmodi in de straat zelf en de effecten op de omliggende straten qua autoverkeer.

 

De evaluatie dient met de gegevens van de stad rond verkeersimpact, maar evengoed met de bewoners zelf ook worden gemaakt. Voor de stad zijn o.a. de verkeersleefbaarheid, de fietsvriendelijkheid, de mogelijkheden voor wandelaars en het effect op omliggende straten en kruispunten, de haalbaarheid voor actoren die beroepsmatig gevestigd zijn in de straat en het draagvlak bij de bewoners van belang in de afweging.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

LEVENSREDDENDE ‘GELE DOOS’ IN LIER

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 02/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 01 maart 2021

 

INVOERING VAN ZORGPARKEREN IN LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Toelichting

Zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats in de buurt van de woning van hun patiënten. Zorgparkeren biedt hier een oplossing aan. Burgers die dat willen, kunnen de ruimte op straat voor hun garage of oprit ter beschikking stellen van de zorgverstrekkers. Via een speciale sticker op de garagepoort of aan de oprit herkent de zorgverstrekker de zorgparking. De zorgverstrekkers kunnen hier dan tijdens hun huisbezoeken tijdelijk parkeren, terwijl ze weten dat ze niet hinderlijk staan.

Zorgverleners hebben vaak een erg druk schema. Wanneer ze dan geen plek vinden, verliezen ze kostbare tijd. Met het invoeren van ‘zorgparkeren’ vinden zorgverstrekkers sneller een parkeerplaats. Dit levert hen per patiënt wel 5 tot 10 minuten extra op.

Hoewel het stimuleren van zorgparkeren in het bestuursakkoord is opgenomen, is dit vandaag in Lier nog steeds niet ingevoerd.

 

Overwegend

        Dat steeds meer mensen met een zorgnood zelfstandig wonen en dat ook de Lierse bevolking veroudert;

        Dat omwille van het toenemend aantal appartementen het aantal openbare parkeerplaatsen in verhouding tot het aantal woongelegenheden vermindert;

        Dat het niet vinden van een parkeerplaats door de zorgverstrekker in de buurt van de woning van een zorgbehoevende vaak kan leiden tot tijdverlies;

        Dat zorgparkeren, waarbij eigenaars of huurders van een woning te kennen kunnen geven dat het voor zorgverstrekkers toegelaten is tijdelijk te parkeren voor hun oprit of garage teneinde een zorgbehoevende in de buurt de nodige zorgen te kunnen geven, hier mee een oplossing kunnen bieden;

 

Voorstel van raadsbesluit

1)   In Lier en Koningshooikt zal een systeem van zorgparkeren worden ingevoerd.

2)   Aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven een reglement zorgparkeren uit te werken en voor te leggen aan de gemeenteraad, uiterlijk tijdens de gemeenteraad van mei 2021.

 

Argumentatie

Het ontwerpreglement voor het zorgparkeren momenteel wordt uitgewerkt door de administratieve diensten.

 

Amendement 1:

Er wordt voorgesteld om het besluit tot art. 2 te beperken, omdat het niet aangewezen is om zorgparkeren in te voeren zonder een concreet voorstel van reglement.

 

Stemming

 

Amendement 1

eenparig

 

Goedkeuring punt

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven een reglement zorgparkeren uit te werken en voor te leggen aan de gemeenteraad, uiterlijk tijdens de gemeenteraad van mei 2021.

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2021