Lier

Zitting van 25 november 2019

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.1 Regeling der werkzaamheden

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.2 Mondelinge vragen

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.3 Actuele vragen

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.4 Verslag gemeenteraad 21 oktober 2019. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 21 oktober 2019 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.5 Aanpassingen algemeen politiereglement Lier - november 2019. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist onderstaande aanvulling goed te keuren alsook de gecoördineerde versie van het Algemeen Politiereglement goed te keuren:

 

TITEL 2 – DE OPENBARE NETHEID EN GEZONDHEID

HOOFDSTUK 2. OPENBARE GEZONDHEID

Nieuwe afdeling:

Afdeling 7. Schadelijke middelen

Artikel 192/2 §1. Het is verboden om schadelijke middelen zoals lachgas te verhandelen of te bezitten indien de handel of het bezit gericht is op het oneigenlijk gebruik van het middel met als doel het bekomen van een roeseffect

§2. Onverminderd de gemeentelijke administratieve sancties en maatregelen zoals voorzien in titel 6 van deze verordening, kan de politie bij inbreuken op §1 van dit artikel de schadelijke middelen in beslag nemen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist een afschrift van dit Algemeen Politiereglement toe te zenden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg, die van de politierechtbank en de jeugdrechtbank.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.6 Bijzonder politiereglement kerst in Lier 2019. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven aan volgend bijzonder politiereglement Kerstmarkten 2019.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

10

Dorpsraad Koningshooikt, Gilde Heren van Lier, organisatoren winterpleintje, brandweer, noodplanning, cel mobiliteit, verkeersdienst LPL, cel ondernemen, cel leefmilieu, handhaving

 

 

Bijlage:

 

Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten / afwijking terrasreglement

 

 

Art.1. Toepassingsgebied

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de kerstmarkten in Lier en Koningshooikt, het Winterpleintje  en de uitbouw terrassen kerstmarktzone in Lier.

 

Art.2. Kerstmarktzone

De maximale kerstmarktzone in Lier wordt als volgt bepaald:

         Grote Markt

         Felix Timmermansplein

         Zimmerplein

         Eikelstraat

De maximale kerstmarktzone in Koningshooikt wordt als volgt bepaald:

         Centrum Koningshooikt

De maximale zone van winterpleintje wordt als volgt bepaald:

         Grote Markt – pleintje rechts van Stadhuis.

 

Art.3. Bijzonder nood- en interventieplan of veiligheidsdossier

De organisatie voorziet in een correcte en vlotte medewerking bij de opmaak van een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) of veiligheidsdossier voor de kerstmarkt.

Alle afspraken, die opgesteld werden in samenspraak met de organisator en hulpverleningsinstanties en opgenomen werden in het BNIP of veiligheidsdossier, moeten correct en consequent nageleefd worden.

 

Art.4. Communicatie

De organisatie zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bewoners van de kerstmarktzone en aanpalende straten op de hoogte zijn van het evenement en de specifieke gevolgen daaraan verbonden.

 

Art.5. Algemene exploitatievoorwaarden

 

Art.5.1. Openings- en sluitingsuren

De openingsuren van de kerstmarkten werden als volgt bepaald:

         Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Eikelstraat

         Vrijdag 13/12/2019 van 18.00 uur tot 23.00 uur ( stoppen met verkoop )23.30 uur ( sluiten kramen)

         Zaterdag 14/12/2019 van 14.00 uur tot 23.00 uur ( stoppen met verkoop )23.30 uur (sluiten kramen)

         Zondag 15/12/2019 van 14.00u tot 20.00u

         Koningshooikt

         Zaterdag 21/12/2019 van 17.00 uur tot 24.00 uur

De openingsuren dienen strikt te worden nageleefd.

 

Art.5.2. Uitbouwen van de standplaats

Het bijplaatsen van parasols, reclamepanelen, koopwaar etc. aan en rondom de chalets of standplaatsen kan niet worden toegestaan in de kerstmarktzone.

 

Art.5.3. Afvalverwerking

Elke standhouder die voedingswaren en/of dranken aanbiedt, is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval (glas, papier/karton, rest en PMD) dat ontstaat als gevolg van zijn activiteiten en/of handelingen. Het is niet toegelaten afval achter te laten op het openbaar domein of rondom de chalets of standplaatsen. De stad Lier voorziet enkel tijdens de kerstmarkt op de Grote Markt de nodige afvalrecipiënten op het terrein maar de standhouder draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn/haar afval in de afvalrecipiënten te deponeren.

De afvalrecipiënten tijdens de kerstmarkt worden opgesteld in een afgebakende afvalzone naast het Belfort.

 

Art.5.4. Brandveiligheid kerstmarkt Lier / Koningshooikt.

1) Elektriciteit

Het totale elektriciteitsverbruik is beperkt tot maximaal 3.000 Watt per tent of chalet (inclusief de voorziene binnenverlichting). Het gebruik van bijkomende elektrische apparaten die dit maximaal verbruik overstijgen is niet toegestaan.

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen op elektriciteit moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

Eventueel bemerkingen die na de controle door de brandweer gemaakt worden, moeten weggewerkt worden alvorens men gebruik kan maken van de volledige installatie en zijn verbruikers.

De stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken veroorzaakt door verkeerd gebruik van of onveilig apparatuur door de standhouders, noch voor kortsluitingen en/of het uitvallen van de stroom veroorzaakt door een elektriciteitsverbruik dat het beschikbare vermogen van 3.000 Watt per chalet overschrijdt.

 

2) Gas

Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten duidelijk aangeduid worden en gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

In de nabijheid van de gasinstallatie dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter. Deze blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn. Ze dienen goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar opgesteld te worden. De uitbater moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

         Voor ontspannen gas: de slang is oranje, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

         Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

 

3) Braden en bakken

Een bak-, braad- of frituurtoestel moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

In elke standplaats waar één of meerdere van deze toestellen gebruikt worden,  wordt een branddeken (minimum 1m op 1m) en een snelblusser (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN EN 3-7) voorzien. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter.

 

4) Ander gevaarlijk materiaal

In afwijking van artikel 187 van het algemeen politiereglement is het toegelaten om zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester sfeerverlichting (=kaarsen) te plaatsen in de kerstmarktzone, mits naleving van onderstaande voorwaarden.

Sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) op basis van verbranding moet op een vaste plaats worden opgesteld. De houders van de sfeerverlichting  (uitsluitend kaarsen) moeten zodanig opgesteld worden dat ze niet kunnen worden omgestoten. Ze moeten op voldoende afstand, minimaal 60 centimeter, van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van afgescheiden zijn dat brandgevaar wordt voorkomen. De ondergrond moet vrij zijn van brandbare materialen.

De sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) moet zodanig opgesteld of afgeschermd worden dat onopzettelijk contact van personen en in het bijzonder kinderen, met de houder of het vuur onmogelijk is. Sfeerverlichting op basis van verbranding mag alleszins niet worden opgesteld in de doorgang. Elke andere vorm van verbranding (vb vuurkorven) is niet toegelaten.

 

5) Controle

De organisator Heren van Lier ( HVL )  voert, bijgestaan door de brandweer, voor aanvang van de kerstmarkt in LIER op de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

De organisator Dorpsraad ( KH )   voert, bijgestaan door de brandweer, voor aanvang van de kerstmarkt in Koningshooikt voor de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

 

Art.5.5. Verkoop van alcohol

Het is voor de standhouders verboden

         alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minzestienjarigen;

         sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minachttienjarigen.

De standhouders moeten bij twijfel nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, wel degelijk de vereiste leeftijd heeft bereikt. De koper kan dit bewijzen aan de hand van zijn identiteitskaart of een ander geldig document.

 

Art.5.6. Sanctionering

Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Door het aanvaarden van een standplaats en het betalen van de deelnamekosten verklaart de deelnemer zich akkoord met de bepalingen in dit reglement. Bij niet-naleving van één of meerdere bepalingen uit dit reglement of bij het niet naleven van verplichtingen opgelegd door wetten, decreten en besluiten (o.a. met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, hinderlijke praktijken en alle verordeningen van de stad Lier en in het bijzonder de toepasselijke politiereglementen), zal de kerststand ambtshalve door de politie gesloten worden, op kosten en risico van de overtreder. In voorkomend geval zal de persoon of vereniging aan wie de standplaats toegewezen werd, geen recht hebben op enige schadevergoeding. De bedragen betaald als vergoeding voor de standplaats zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de stad.

 

Art.5.7. Uitsluiting

De niet-naleving van de bepalingen in dit reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en volgende editie(s) van de kerstmarkt.

 

Art.5.8. Betwisting

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

Art.6. Afwijking terrasreglement

Vanaf 29/11/2019 t.e.m. 31/01/2020 wordt er in de volledige kerstzone in Lier (Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein, Eikelstraat) een afwijking op het terrasreglement toegestaan:

 

Tijdens deze periode is het toegestaan een tent of andere overkapping te voorzien op de oppervlakte van de vergunde winterterraszone:

         Zimmerplein: Diepte 4 meter.

         Eikelstraat: Tot aan de goot.

         Grote Markt: Winterterras = zomerterras.

         Grote Markt – tussen Florent Van Cauwenbergstraat en Antwerpsestraat: Diepte 6m.

         Felix Timmermansplein: Winterterras = deel van vergund zomerterras tegen de gevel.

 

Voor de afwijking van het terrasreglement gelden volgende voorwaarden:

         Indien men een overkapping wenst te voorzien dient men dit ten laatste op 22/11/2019 te melden via economie@lier.be.

         Hierbij dient een inplantingsplan met de afmetingen van de te plaatsen constructie te worden afgeleverd  via economie @lier.be.

 

Horecazaken in deze zone krijgen tijdens deze periode de toestemming om een tap te voorzien op hun terras. Tappen van op het terras  wordt  op vrijdag 13 december en op zaterdag 14 december 2019 enkel toegestaan tot 23 u , analoog aan het stoppen met verkopen van dranken, etenswaren en kerstartikelen in de chalets en tenten  op de kerstmarkt.

 

Op de terrassen wordt er geen muziek toegestaan. Enkel muziek op de kerstmarkt zelf wordt toegestaan.

 

In de desbetreffende zones wordt door de Stad Lier aangepaste achtergrondmuziek voorzien.

 

Indien er overtredingen tegen de muziek/geluidsnormen worden vastgesteld en de overtreder na aanmaning weigert zich in regel te stellen, kan de burgemeester beslissen om de vergunning voor het winterterras te schorsen.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.7 N10 Aarschotsesteenweg - Terugkeerverbod. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het voorstel van het Vlaams Gewest om de terugkeerbeweging op de N10 t.h.v. de Posthoornstraat te verbieden, goed. De verkeersbewegingen van en naar de Posthoornstraat mogen niet beperkt of verhinderd worden.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad neemt kennis van het advies van mobiliteit:

Een terugkeerverbod op deze locatie is gunstig voor de verkeersveiligheid.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Vlaams Gewest

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.8 Nieuw reglement 'etalagepremie' als kernversterkend instrument ter ondersteuning van de uitstraling/beeldkwaliteit. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het reglement goed te keuren voor de etalagepremie voor (op het gelijkvloers) publiek toegankelijke handelspanden, gevestigd binnen de Lierse Vesten.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Voor de premies:

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1.2.2.11 (budgetontwerp)

Nog niet gekend.

totaalbedrag per jaar: 10.000 euro

/

Budgetsleutel

Nog niet gekend.

 

Voor de info- & inspiratiesessie:

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1.2.2.5

Nog niet gekend.

500 euro (honorarium prof. Quartier)

/

Budgetsleutel

Nog niet gekend.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

Economische Raad

Financiën

 

 

Bijlage:

 

ETALAGEPREMIE voor (op het gelijkvloers) PUBLIEK TOEGANKELIJKE HANDELSPANDEN gevestigd binnen of langs de Lierse Vesten.

 

Artikel 1 - Situering & doelstelling

De Stad Lier, i.c. het college van burgemeester en schepenen, kan onder de voorwaarden bepaald in voorliggend reglement, een eenmalige toelage toekennen aan ondernemers met een handelszaak gevestigd binnen of langs de Vesten met het doel de uitstraling/beleving van hun etalage te verhogen om aldus de koopattractie van de ondernemingen te ruggensteunen ten bate van de globale belevingswaarde van het Lierse centrumgebied.

 

Indien de ondernemer zijn activiteit of beroep uitoefent onder de juridische vorm van een rechtspersoon, wordt de tegemoetkoming toegekend aan de rechtspersoon.

 

Volgende niet limitatieve investeringen i.f.v. etalageuitstraling / etalagebeleving komen in aanmerking voor een toelage:

         Vernieuwende productpresentaties als blikvanger (waarbij bijvoorbeeld met upcycling – materialen wordt gewerkt of met kunstinstallaties…);

         Verwerking digitale toepassingen in de etalage (waarbij bijvoorbeeld bewegend beeld de aandacht kan trekken);

         Vernieuwende en duurzame belichtingstoepassingen;

         Acties m.b.t. 'online uitstraling' die ervoor zorgen dat passanten en klanten hun beleving hier en nu delen: m.a.w. acties die de sociale media - gerichtheid via de etalage opkrikken of aanzetten tot uitwisseling op sociale media via de etalagebeleving;

         Periodieke onderhouds- of keuringsuitgaven worden NIET in aanmerking genomen voor de premie.

         Reguliere of periodieke renovatiewerken (schilder- & herstellingswerken) worden NIET in aanmerking genomen voor de premie.

         Lopende contracten (bv. met een reeds geëngageerde etalagiste) worden NIET in aanmerking genomen voor de premie.

 

Artikel 2 – Doelgroep

2.1. Onder de beoogde doelgroep van deze premie wordt verstaan:

         Ondernemers met een commerciële activiteit, meer bepaald het uitbaten van een kleinhandels-, detailhandels- of horecazaak of van een zaak in commerciële dienstverlening, die rechtstreeks in contact staan met het publiek, alsook vzw's die kleinhandelsactiviteiten verrichten en evenzeer rechtstreeks in contact staan met het publiek, m.u.v. de in 2.2. uitgesloten branches, én die hun activiteit gevestigd hebben binnen de Vesten ná inwerkingtreding van dit reglement, én die tot slot voldoen aan alle reglementaire voorwaarden en vergunningen.

         Worden vermoed ondernemers met een commerciële activiteit te zijn, personen die, op het ogenblik van hun aanvraag, onderworpen zijn aan het sociaal statuut der zelfstandigen en vennootschappen of vzw’s met kleinhandelsactiviteiten zoals voornoemd. Indien de ondernemer zijn activiteit of beroep uitoefent onder de juridische vorm van een rechtspersoon, wordt de tegemoetkoming toegekend aan de rechtspersoon.

 

2.2. Worden expliciet uitgesloten:

         beoefenaars van (para)medische, vrije of intellectuele beroepen;

         beoefenaars van financiële en/of administratieve dienstverlenende beroepen;

         vzw’s die een horeca - activiteit uitoefenen;

         uitbaters van nachtwinkels, automatenshops, private bureaus voor telecommunicatie/phoneshops, kansspelinrichtingen,… ;

         kantoorfuncties zonder voor publiek vrij toegankelijke commerciële ruimten;

         louter groothandel (B2B);

         aanvragers die reeds gebruik gemaakt hebben van voorliggende etalagepremie;

         aanvragers die in hetzelfde jaar gebruik gemaakt hebben van een premie voor hetzelfde handelspand (bv. premie invulling leegstaande handelspanden);

         rechtspersonen waarin een of meerdere personen, die eerder gebruik gemaakt hebben van de premie voor hetzelfde handelspand, belangen hebben;

         (mede)zaakvoerders (die als natuurlijke persoon of in welke rechtsvorm dan ook) nog openstaande schulden hebben bij de stad Lier.

         gezinsleden van personen die eerder gebruik gemaakt hebben van de premie voor hetzelfde handelspand;

         handelszaken die ontstaan door samenvoeging van twee leegstaande handelspanden in het deelnamezone, kunnen slechts één maal aanspraak maken op de premie.

         indien de actie toegepast wordt in meerdere handelszaken/uitbatingspunten van dezelfde aanvrager binnen de deelnamezone, dient de toelage verdeeld te worden over deze handelszaken/uitbatingspunten

         pop-up-invullingen (bezettingen ter bede of tijdelijke contracten binnen het decreet huur korte duur).

 

Artikel 3 – Definities

Voor de toepassing van dit reglement moet verstaan worden onder:

 

1. Ondernemer/handelaar:

Een ondernemer/handelaar is een natuurlijk persoon die een commerciële activiteit uitoefent en die niet door een arbeidsovereenkomst verbonden is. De ondernemer/handelaar kan zijn activiteit uitoefenen als natuurlijke persoon of via de juridische vorm van een rechtspersoon. De ondernemer/handelaar is sowieso onderworpen aan het sociaal statuut van zelfstandigen.

 

2. Detailhandel/kleinhandel/retail:

Het leveren van fysieke goederen of diensten aan de consument. Meestal worden de termen detailhandel en retail door elkaar gebruikt. Nota: hier wordt dit als verzamelnaam gehanteerd, waaronder ook horeca en commerciële diensten ressorteren maar met de expliciete voorwaarde dat gelijke fysieke aanwezigheid van de consument en de handelaar is vereist (zie ook omschrijving doelgroep 2.1.: ‘rechtstreeks contact met de klant’).

 

3. Horeca:

Horeca ressorteert onder detailhandel maar meer specifiek worden onder horeca hier eet- & drankgelegenheden en hotels verstaan waar ter plaatse voedingswaren of dranken kunnen worden genuttigd én die grotendeels parallel aan de reguliere winkeluren open zijn.

 

4. Diensten:

Analoog aan de Beleidsvisie Detailhandel Lier, wordt hier een onderscheid gemaakt tussen volgende diensten:

- Administratieve, financiële diensten en vastgoed: bank, interim, immo,… Deze worden expliciet uitgesloten als begunstigde doelgroep in het kader van dit reglement.

- Commerciële diensten: reisbureau, kapper, verzorging, … Deze laatste groep komt wél in aanmerking als begunstigde doelgroep i.k.v. voorliggend reglement.

 

5. Handelszaak:

Elke commerciële onderneming waarvoor een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is vereist en die de uitoefening van een kleinhandels- of horecazaak tot hoofddoel heeft. De handelszaak, zoals hier bedoeld, dient eveneens minstens 5 dagen per week geopend te zijn.

 

6. Handelspand:

Het onroerend goed, waarin op het gelijkvloers een handelszaak (hier: detailhandel, horeca of commerciële dienst) mag worden uitgebaat, met uitsluiting van alle delen die niet uitsluitend worden gebruikt ten behoeve van de uitbating van de handelszaak.

 

7. Deelnamegebied

Zone binnen de Vesten, incl. alle vestigingen die in aanmerking komen en gevestigd zijn binnen de Vesten.

 

8. Synthese ondernemersplan ‘designplan’

Beknopt instrument om op kwalitatieve manier de ondernemer en zijn activiteit of beroep voor te stellen. Het geeft weer hoe de ondernemer in de toekomst zijn/haar etalage wil transformeren/optimaliseren en hoe hij/zij dat wil bewerkstelligen. Het bevat een gebalde samenvatting van volgende onderdelen:

1. beknopte projectvoorstelling

2. beknopte omschrijving van de aanpak

 

9. Uitbreidingen

Het uitbreiden van een bestaande handelszaak binnen de deelnamezone door het in gebruik nemen van een naastliggend leegstaand pand, dat een eigen kadasternummer en een eigen huisnummer heeft.

 

Artikel 4 – Premie / toelage

Binnen de perken van de kredieten daartoe goedgekeurd op het budget van de Stad Lier en overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen en de voorwaarden en modaliteiten zoals hierna vastgesteld, kan de Stad Lier aan de voornoemde ondernemers een toelage toekennen die aangewend kan worden voor het zo optimaal mogelijk in de markt plaatsen van hun commercieel aanbod.

 

De premie/toelage betreft een eenmalig forfaitair bedrag van:

         500 euro (forfaitair & incl. btw) voor de voornoemde doelgroep gevestigd in de deelnamezone INDIEN de aanvrager kan aantonen dat hij/zij voor de etalageaanpassing samenwerkt met een Lierse etalagiste of een Lierse (retail)designer of een Lierse producent/leverancier.

         250 euro (forfaitair & incl. btw) voor de voornoemde doelgroep gevestigd in de deelnamezone INDIEN de aanvrager hiervoor niét met een Lierse etalagiste/(retail)designer/producent/leverancier samenwerkt.

 

Artikel 5 – Plichten van de begunstigde ondernemer/handelaar

Bij toekenning van de premie verbindt de ondernemer/handelaar zich ertoe om aan alle onderstaande verplichtingen (cumulatief) te voldoen:

         de actie realiseren binnen de drie maanden na ontvankelijkheid van de premieaanvraag en hiervan bewijs leveren aan de hand van een kopie van de factuur en foto’s ter staving van de realisatie;

         lid zijn van één (of meerdere, naar keuze) van de bij de Economische Raad aangesloten handels- of belangengroepen (cfr. aan te duiden op het aanvraagformulier);

         deelnemen aan de kernversterkende acties, maatregelen en evenementen van de stad Lier, uitgedragen door de Economische Raad, zoals o.m. het systeem van de centrumbonnen én de afwijkingen op de wekelijkse rustdag (gemeenschappelijke koopzondagen) en daaraan gekoppelde promotionele initiatieven en/of evenementen;

         de engagementen naleven van inschrijving/registratie en actieve deelname aan gerichte infosessies en andere opvolging i.k.v. van de voornoemde initiatieven, waaronder het actueel houden van de eigen profielpagina op www.shoppeninlier.be

         op eerste verzoek, alle informatie verstrekken die de Stad Lier, zijnde het college van burgemeester en schepenen, de mogelijkheid biedt om controledaden te stellen in het kader van de toepassing van dit reglement.

         stad Lier toelaten opgevraagde foto’s van de realisatie mee te gebruiken o.m. voor de promotie van deze premie.

 

Artikel 6 – Procedure

6.1. De aanvraag

- Om de premie/toelage zoals bepaald in voorliggend reglement te kunnen bekomen, dient de ondernemer bij de Stad Lier een aanvraag in via het daartoe voorziene aanvraagformulier te bekomen op www.lier.be of bij het team Ondernemen, Paradeplein 2/1 te 2500 Lier.

 

- De aanvraag bevat:

• het volledig ingevuld aanvraagformulier, waarbij de aanvrager bij ondertekening op eer verklaart de rechtmatige zaakvoerder te zijn en hiertoe alle formaliteiten in orde heeft gebracht (i.c. KBO-inschrijving, inschrijving bij een sociale verzekeringskas en alle benodigde vergunningen van toepassing);

• een beknopte synthese van het designplan en plan van aanpak (zie hoger), inclusief een kopie van de offerte, aangevraagd bij een (al dan niet Lierse) etalagiste/(retail)designer /producent/ leverancier;

• een bewijs van verkoops- of huurovereenkomst voor exploitatie van het handelspand;

• een overzicht van de openingsuren;

• na de ontvankelijkheid van de aanvraag: een kopie van de factuur van de uitvoering en fotomateriaal ter staving van de realisatie. Facturen die aangemaakt zijn op datum vóór de ontvankelijkheid van de aanvraag, worden niet in aanmerking genomen.

 

- De aanvraag kan het hele jaar door worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen. In functie van de door de stad af te leveren vergunningen kan de premieaanvraag in uitzonderlijke gevallen reeds volledig en ontvankelijk verklaard worden in afwachting van lopende vergunningen. In dit geval wordt de premie echter enkel effectief toegekend als de geldige vergunningen aan het dossier in kwestie zijn toegevoegd.

 

- De aanvraag, inclusief de benodigde bijlagen, dient bij ter post aangetekend schrijven te gebeuren of persoonlijk tegen ontvangstbewijs (afgifte aan de onthaalbalie van het stadskantoor, Paradeplein 2/1 te 2500 Lier), gericht aan het team Ondernemen.

 

- De aanvragen worden volgens datum van ontvangst chronologisch behandeld.

 

6.2. Beoordeling en goedkeuring

Het aanvraagdossier wordt naar ontvankelijkheid en gegrondheid beoordeeld door het team ondernemen en daarna ter goedkeuring geagendeerd op het college van burgemeester & schepenen. De aanvrager kan desgewenst uitgenodigd worden om gehoord te worden om bijkomende informatie te verstrekken rond de aanvraag en om het dossier, indien nodig, te vervolledigen.

Het team ondernemen beoordeelt de volgende criteria voor de afweging van de ingediende synthese van het etalageplan:

 

6.2.1. Synthese etalage-actie/designconcept (enkele zinnen volstaan).

         Hoe wens jij van je etalage een blikvanger te maken?

         Wat is de meerwaarde van jouw beoogde aanpassing?

         Hoe speelt deze aanpassing in op het feit dat de markt en het aankoopgedrag van de consument steeds sneller veranderen? Hoe ga jij bijvoorbeeld inspelen op het feit dat de concurrentie van e-commerce en grotere koopcentra toeneemt?

 

6.2.2. Projectaanpak/uitvoeringswijze

         Geef een  korte duiding bij hoe jij praktisch en concreet de beoogde verandering aan je etalage wenst uit te voeren?

 

Na beoordeling van de voornoemde criteria door het team ondernemen wordt de beoordeling van de aanvraag ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

6.3. Procedure van uitbetaling van de premie

Het in het reglement voorziene bedrag wordt uitbetaald aan de ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon na ondertekening van het collegevoorstel én na uitvoering/voltooiing van de etalage-actie. De stad verbindt zich ertoe om -mits goedkeuring van de stavingsdocumenten (factuur & foto’s)- binnen de vier weken na de datum van de uitvoering, het voorziene bedrag van de premie uit te betalen.

De uitbetaling van de premie/toelage gebeurt op bevel van het College van Burgemeester en Schepenen, door overschrijving op de post- of bankrekening van de ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon. De ondernemer of desgevallend de juridische rechtspersoon verbindt zich ertoe de Stad Lier onverwijld op de hoogte te brengen van de wijziging van diens post- of bankrekeningnummer.

Indien de uitvoering of voltooiing van de etalage-actie niet heeft plaatsgevonden, kan de premie ook niet worden uitbetaald.

 

Artikel 7 - Algemene bepalingen

7.1. De ondernemer aanvaardt, binnen de perken van dit reglement, verantwoording af te leggen ten aanzien van de Stad Lier. De Stad Lier kan daartoe ook desgewenst ter plaatse controle komen uitvoeren.

Indien blijkt dat onjuiste gegevens werden verstrekt, of dat de voorwaarden van huidig reglement niet worden nageleefd (cfr. plichten van de begunstigde starter) en in elk geval in geval van fraude of oneigenlijk gebruik, kan het college van burgemeester en schepenen op advies van het team ondernemen beslissen de reeds toegekende premie/toelage terug te vorderen.

 

7.2.  De ondernemer verbindt er zich toe om de actie te realiseren/voltooien binnen de drie maanden na toekenning van de premie. Enkel in geval van voorafgaandelijke gemotiveerde aanvraag aan het college van burgemeester en schepenen kan de begunstigde ondernemer eenmalig uitstel vragen van één maand aansluitend op de datum waarop de eerste periode van drie maanden afloopt. Deze aanvraag dient schriftelijk gericht te worden aan het college van burgemeester en schepenen, tenminste twee weken voor het verstrijken van de eerste periode van drie maanden.

 

7.3. De premies/toelagen kunnen slechts éénmaal door dezelfde ondernemer worden aangevraagd en bekomen, met uitzondering van herstarters die geen grove fouten, nalatigheid of fraude in hun voorgaande ondernemingsactiviteit kunnen verweten worden.

De tegemoetkoming per juridische entiteit is beperkt tot maximaal 500 euro of maximaal 250 euro (forfaitair en incl. btw) zoals hoger vermeld.

 

7.4. In geval van betwisting zijn de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen bevoegd.

 

7.5. Door het indienen van de aanvraag aanvaardt de ondernemer/handelaar uitdrukkelijk de bepalingen en voorwaarden van voorliggend reglement.

 

Artikel 8 - Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 maart 2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.9 Reglement houdende de erkenning en subsidiëring van culturele verenigingen van Lier - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist onderstaand reglement goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het reglement houdende de erkenning en de subsidiëring van culturele verenigingen van Lier, zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 februari 2019, op te heffen.

 

Bijlage:

 

Reglement houdende de erkenning en de subsidiëring van culturele verenigingen van Lier

 

A. Erkenning van een culturele vereniging

Artikel 1. Algemene bepalingen

Het gemeentebestuur van Lier kan jaarlijks subsidies verlenen aan de erkende culturele verenigingen van Lier, binnen de perken van de kredieten voorzien in het gemeentebudget. Dat gebeurt na advies van de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid. Indien het gemeentebestuur dat advies niet volgt, dient het dit te motiveren.

De erkenning en de subsidiëring gebeuren volgens de voorwaarden die in dit reglement zijn vastgelegd.

 

Artikel 2. Toepassingsgebied

Dit reglement is enkel van toepassing op de plaatselijke culturele verenigingen. Hiermee worden de verenigingen bedoeld die in Lier activiteiten uitoefenen die behoren tot de culturele aangelegenheden. De voertaal is Nederlands.

Verenigingen die via een andere weg subsidies ontvangen van de stad voor hun activiteiten kunnen voor deze activiteiten geen subsidies meer ontvangen via dit reglement, bijvoorbeeld van: de gemeentelijke sportraad, de gemeentelijke jeugdraad, de culturele raad van een andere gemeente, of die op een andere wijze door de stad worden betoelaagd, zoals een projectsubsidie (artikel 7).

 

Artikel 3. Erkenning

Na gunstig advies door de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid wordt de erkenning ter kennis gebracht aan het College van Burgemeester en Schepenen. De vereniging wordt ingedeeld in één van de vier deelraden (sociocultureel / muziek- en podiumkunsten / erfgoed en beeldende kunsten / toerisme).

 

3.1 Erkenningvoorwaarden: Om erkend te worden en te blijven moet een vereniging voldoen aan de volgende voorwaarden:

- activiteiten uitoefenen die het culturele leven in Lier bevorderen, met inbegrip van cultuurspreiding, de permanente vorming en de vrijetijdsbesteding.

de organisatie, vereniging of instelling dient haar actieve culturele werking hoofdzakelijk te ontplooien op het grondgebied van de gemeente Lier. Deze actieve culturele werking dient door de organisatie, vereniging of instelling aangetoond te worden door het voorleggen van de statuten van de vereniging of een ander document, waaruit de oprichting en de doelstellingen of de werking van de vereniging blijkt.

de organisatie, vereniging of instelling dient haar administratieve zetel in Lier te hebben en te bewijzen dat minstens de helft van de bestuursleden in Lier woont. Van de laatste voorwaarde kan de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid, bij gemotiveerde beslissing, een afwijking toestaan.

verenigingen met commerciële doeleinden kunnen niet als culturele vereniging erkend worden.

Een vereniging komt in aanmerking voor erkenning na 1 jaar culturele werking.

 

3.2 Erkenningaanvraag: De vereniging moet een aanvraag tot erkenning indienen via www.uitinlier.be. Met bijgevoegd:

1. een kopie van de statuten of, als die er niet zijn, de doelstellingen van de vereniging;

2. een lijst van de bestuursleden met hun naam en adres;

3. een beknopt verslag van het afgelopen werkingsjaar.

 

3.3 Voordelen van de erkenning: De erkenning als culturele vereniging geeft recht op:

1. de faciliteiten opgesomd in het huishoudelijk reglement en tariefreglement voor de huur en het gebruik van stedelijke lokalen en accommodaties en gebruik van materialen van de gemeente onder bepaalde voorwaarden;

2. subsidies voor de werking van de vereniging.

 

Artikel 4. Vereisten

De vereniging dient zich te houden aan het organiek reglement van de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid, alsook aan het huishoudelijk reglement van de deelraad waartoe ze behoort.

 

Artikel 5. Sancties

5.1 Wanneer vastgesteld wordt dat een vereniging niet meer beantwoordt aan de hiervoor gestelde criteria, kan de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid de erkenning intrekken. De gemotiveerde beslissing wordt binnen de acht

dagen ter kennis gebracht bij aangetekende brief gericht aan de administratieve zetel van de vereniging, nadat haar voorzitter, behoorlijk opgeroepen, gehoord werd door de bestuursleden van de Koepel.

5.2 Is een aangeduide afgevaardigde of zijn/haar plaatsvervanger van een vereniging driemaal zonder verontschuldiging afwezig op een algemene vergadering van de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid en/of deze van een deelraad waar zijn/haar vereniging werd bij ingedeeld, geeft de voorzitter van de Koepel hiervan kennis bij aangetekend schrijven aan de voorzitter van deze vereniging. Zo de vereniging bij een volgende algemene vergadering niet vertegenwoordigd is, heft dit van rechtswege de erkenning op.

 

B. Subsidiëring van de erkende culturele verenigingen.

 

Artikel 6 Subsidies

Er zijn drie soorten subsidies:

1. basissubsidie,

2. werkingssubsidie,

3. projectsubsidie.

Om op de eerste en/of tweede subsidie recht te hebben moet er respectievelijk voldaan worden aan artikel 6.1 en/of 6.2, de derde aan artikel 7.

 

6.1 Basissubsidie: Erkende verenigingen krijgen jaarlijks een forfaitair bedrag van tachtig euro (80,00 euro) als basissubsidie, behalve indien zij via een andere weg subsidies ontvangen, zoals bepaald in art. 2 of wanneer zij in hun toetredingsformulier afstand van betoelaging hebben gedaan.

Een erkende vereniging, die afstand gedaan heeft van betoelaging, kan een schriftelijk verzoek

indienen bij de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid om vanaf het eerstkomende werkingsjaar

betoelaagd te worden. Zij blijft wel het recht behouden om gebruik te maken van andere

faciliteiten, zoals ondermeer het ontlenen van materialen, enz…

 

6.2 Werkingssubsidies:

Elke erkende culturele vereniging, behalve zij die in hun toetredingsformulier afstand van

betoelaging heeft gedaan, kan ook een werkingssubsidie bekomen. Deze wordt toegekend op basis van de activiteiten die zij ontwikkelde in het voorbije werkjaar, dat loopt van 1 januari tot en met 31 december.

Behoudens de omkaderingsactiviteiten, vermeld in 6.2.4.a, komen hierbij de activiteiten in aanmerking die openstaan voor de leden en/of de Lierse bevolking. Activiteiten met een uitgesproken commercieel karakter komen echter niet in aanmerking.

 

6.2.1 Verdeling werkingssubsidie:

Voor de werkingsubsidie wordt het totaal begrote subsidiebedrag min de totale toegekende basissubsidie gereserveerd. De werkingssubsidie wordt verdeeld op basis van een

puntenstelsel. Elke activiteit krijgt een aantal punten toegekend, zoals hierna nader omschreven.

De waarde van één punt wordt bekomen door het totale bedrag van de werkingssubsidie te delen door het totale aantal behaalde punten van alle verenigingen samen.

Iedere erkende vereniging, die erom gevraagd heeft, ontvangt een subsidie gelijk aan het aantal punten dat zij gedurende het werkingsjaar heeft behaald, vermenigvuldigd met de toegekende waarde per punt.

Zo het product de vijfhonderd euro overschrijdt, wordt het herleid tot dit bedrag. Het eventueel aldus ontstane resterend saldo, waarvoor opnieuw een waarde per punt wordt berekend, wordt verdeeld onder de erkende verenigingen wiens werkingssubsidie beneden dit maximum bedrag ligt.

 

6.2.2 Aanvraag tot het bekomen van een werkingssubsidie: Om een werkingssubsidie te kunnen ontvangen moet een aanvraag ingediend worden via www.uitinlier.be.

Bij de aanvraag  voegt de vereniging volgende documenten:

         een lijst van de bestuursleden van het werkingsjaar met naam en adres;

         een kopie van de statuten, zo deze in de loop van het jaar gewijzigd werden;

         alle mogelijke documenten die het effectief plaatsvinden van de vermelde activiteiten staven, zoals: uitnodigingen, affiches, folders, krantenknipsels;

         een kopie van de tijdens het werkingsjaar, via post of een ander medium, verspreide ledenbladen (met artikels en aankondigingen) of een gelegenheidsuitgave. Hiervoor komen niet in aanmerking de gewone uitnodigingen voor vergaderingen of activiteiten.

 

6.2.3 Indienen van het subsidiedossier:

De aanvraag tot subsidiëring,  waaraan alle bewijsstukken zijn toegevoegd, dient uiterlijk op 31 januari ingediend te zijn.

Na controle en goedkeuring door de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid wordt de waarde berekend. De resultaten worden medegedeeld aan het College van Burgemeester en Schepenen, die opdracht geeft tot uitbetaling van de subsidie.

 

6.2.4 Indeling van het puntenstelsel:

De toekenning van punten op basis van de activiteiten van een vereniging is erop gericht de meerwaarde van die activiteiten voor de Lierse gemeenschap te honoreren. Daarom wordt niet voor elke soort van activiteit een zelfde puntenaantal toegekend, vandaar de onderverdeling in vier rubrieken:

a. Omkadering

b. Activiteiten

c. Vorming

d. Communicatiemiddelen.

 

a. Omkadering wordt onderverdeeld in:

1. Aantal effectieve leden dat de vereniging telde tijdens het werkingsjaar:

- tot 19 leden = 5 punten,

- van 20 tot 99 leden = 10 punten,

- vanaf 100 en meer leden = 15 punten.

2. Aanwezig zijn op algemene vergadering van de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid of de Deelraad waarbij de erkende vereniging is ingedeeld:

-10 punten per vergadering. Maximaal worden 6 bijeenkomsten gesubsidieerd, hetzij 3 algemene informatievergaderingen van de Koepel en 3 vergaderingen van de Deelraad.

3. UiTPAS

- Is de vereniging UiTPASpartner? = 100 punten

- Heeft de verenigingen leden die houder zijn van een UiTPAS met Kansentarief? = 50 punten per lid

 

 

b. Activiteiten: Komen in aanmerking alle door de erkende vereniging zelf georganiseerde activiteiten, al dan niet in samenwerking met één of meerdere andere verenigingen, voor zover ze niet gehonoreerd worden met een projectsubsidie of een bijzondere subsidie.

-10 punten per activiteit. Per jaar worden maximum 30 activiteiten gesubsidieerd.

 

c. Vorming: Heeft de vereniging zelf lessen of vormingsactiviteiten georganiseerd of er aan deelgenomen geeft dit recht op:

-5 punten. Per jaar komen 5 vormingsactiviteiten in aanmerking.

 

d. Communicatiemiddelen: Zo de erkende vereniging tijdens het werkingsjaar ledenbladen met artikels en aankondigingen of een gelegenheidsuitgave heeft verspreid aan haar leden of uitgegeven, het medium doet niets ter zake, geeft dit recht op:

-5 punten. Maximum 10 uitgaven komen in aanmerking, vallen niet onder deze noemer de gewone uitnodigingen voor vergaderingen of activiteiten.

 

C. Regels betreffende het bekomen van een projectsubsidie:

Artikel 7. Projectsubsidie:

Ten behoeve van de projectsubsidie wordt er jaarlijks in het gemeentebudget een minimum van 7.440 euro ingeschreven bestemd voor het verlenen van subsidies aan culturele samenwerkingsprojecten.

 

7.1 Toepassingsgebied:

a. Komen in aanmerking voor een projectsubsidie:

         Samenwerkingsverbanden tussen culturele verenigingen, waarvan minstens één Lierse vereniging zoals bepaald in paragraaf b. van dit artikel.

         Samenwerkingsverbanden tussen (een) Lierse culturele vereniging(en) zoals bepaald in paragraaf b van dit artikel en het Liers Cultuurcentrum.

         Samenwerkingsverbanden tussen (een) Lierse culturele vereniging(en) zoals bepaald in paragraaf b van dit artikel en (een) andere Lierse culturele stedelijke instelling(en).

         Samenwerkingsverbanden tussen (een) Lierse culturele vereniging(en) zoals bepaald in paragraaf b van dit artikel en minstens 2 particulieren of één of meerdere Lierse onderwijsinstellingen.

b. Voor de toepassing van dit reglement wordt onder ‘Lierse vereniging’ verstaan :

Elke vzw of feitelijke vereniging met een secretariaat in de Stad Lier, een werking in hoofdzaak gericht op de Lierse bevolking en met als doelstelling het verrichten van cultureel werk. Bovendien dient minstens één van de deelnemende verenigingen een erkende culturele vereniging van Lier te zijn.

 

7.2 Definitie van het project:

a. Inhoud: Een project is een uitzonderlijke, liefst multidisciplinaire activiteit (of geheel van activiteiten), die beperkt is in tijd en een kwalitatieve meerwaarde biedt aan het Lierse culturele leven.

Verder dient het project:

         gericht te zijn op de creatie van podium- of kunstactiviteiten;

en/of

         gericht te zijn op educatieve culturele werking en cultuurspreiding bij specifieke doelgroepen;

en/of

         vernieuwend en/of experimenteel te zijn, duidelijk buiten het normale verenigingsleven te staan en tot confrontatie met of participatie aan een kunstvorm (o.a. instrumentale en vocale muziek, beeldende kunst, toneel, kleinkunst, cabaret, mime, dans) aan te zetten, m.a.w. een duidelijk artistiek vernieuwend karakter hebben.

b. Bijkomende voorwaarden

         de activiteit wordt ingericht op het grondgebied van Lier;

         de activiteit is toegankelijk voor elke geïnteresseerde;

         de activiteit is niet van commerciële aard (heeft niet tot doel winst te maken).

 

7.3.1. Procedure:

a. Aanvraag: De aanvraag voor een projectsubsidie moet gebeuren via www.uitinlier.be

b. Tijdstip van indiening: De aanvraag wordt ingediend vóór 1 april voor producties en manifestaties die gerealiseerd worden in de tweede helft van het lopende kalenderjaar en vóór 1 oktober voor producties en manifestaties die uitgevoerd worden in de eerste helft van het daarop volgende kalenderjaar.

 

c. Inhoud verzoek: De aanvraag bevat de volgende gegevens:

         de identificatiegegevens van de deelnemende verenigingen, instellingen of particulieren opgesomd in art. 7.1.b en hun vertegenwoordiger;

         het rekeningnummer van de initiatiefnemende vereniging of haar vertegenwoordiger;

         een kopie of een exemplaar van het Belgisch Staatsblad waarin de statuten gepubliceerd werden, indien de vereniging(en) rechtspersoonlijkheid bezit(ten);

         een omschrijving van het project, met vermelding van inhoud, doelstellingen en doelgroep(en);

         praktische gegevens : plaats, data en uren van de uitvoering van het project, eventueel toegangsprijzen;

         een gedetailleerde begroting van inkomsten (o.m. andere subsidies, sponsoring en eigen inkomsten) en uitgaven.

 

7.3.2. Vereiste vermelding: De organisator dient in alle publicaties met betrekking tot het project, zoals circulaires, publiciteit, uitnodigingen, affiches, programma’s, persberichten enz., de ondersteuning door het stadsbestuur duidelijk leesbaar te vermelden.

 

7.4. Verloop procedure:

Binnen de drie maanden volgend op de aanvraag, beslist het College van Burgemeester en Schepenen op basis van een gemotiveerd advies van de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid, over het al dan niet toekennen van de subsidie. De beslissing wordt schriftelijk ter kennis gebracht van de aanvrager(s). Bij afwijking van het advies wordt de motivatie hiervoor eveneens schriftelijk meegedeeld aan de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid.

De uitbetaling van de subsidie gebeurt in principe na realisatie van het project. Het College van Burgemeester en Schepenen beslist hiertoe na ontvangst en goedkeuring van een evaluatieverslag waarin een volledige balans is opgenomen.

Dit verslag moet binnen de twee maanden na de realisatie van het project worden toegezonden met toevoeging van :

a) bewijsstukken waarop de medewerking van het Stadsbestuur vermeld staat, zoals affiches, uitnodigingen, persberichten,… (zie art. 7.3.2);

b) kopies van de facturen.

 

7.5. Subsidiebedrag:

De ondersteuning bestaat uit een subsidie die niet hoger kan zijn dan 50% van de effectieve kost (op basis van de vooropgestelde begroting) van het project, echter gelimiteerd tot 1240,00 euro.

Eventueel kan de vereniging vragen dat maximaal 50% van de subsidie als voorschot wordt uitbetaald, mits duidelijke budgettering en voorlegging van facturen voor een minimumbedrag van 250,00 euro.

De subsidie kan slechts 1 maal per jaar worden toegekend aan dezelfde vereniging(en).

 

7.6. Controle:

Het College van Burgemeester en Schepenen en de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid kunnen ten allen tijde controle laten uitvoeren op de verwezenlijking van het project. Bovendien moet de organisator aan het stadsbestuur en de voorzitter van de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid een uitnodiging voor de activiteit(en) sturen.

Als blijkt dat een vereniging onjuiste gegevens heeft verstrekt of de activiteit(en) op essentiële punten heeft gewijzigd t.o.v. de aanvraag en daardoor onterecht een subsidie heeft toegekend gekregen of één van de voorwaarden tot het bekomen van de projectsubsidie niet heeft nageleefd, kan het College van Burgemeester en Schepenen de toezegging van de subsidie intrekken en - zo er reeds uitkeringen hebben plaatsgevonden – deze terugvorderen. Die vereniging kan in de toekomst geen aanspraak meer maken op een projectsubsidiëring.

 

Artikel 8. Overgangsbepaling:

Bij wijze van overgangsmaatregel zal dit reglement reeds van toepassing zijn voor de berekening van de werkingssubsidies 2019.

De aanvraagformulieren met betrekking tot de subsidie van 2020, dienen bij wijze van uitzondering uiterlijk op 15 maart 2020 toe te komen bij Uit in Lier.

 

Dit reglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 november 2019 treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.11 Belastingreglement masten en pylonen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een belastingreglement op te maken om een belasting te heffen op masten en pylonen op het grondgebied van de stad overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op  masten en pylonen een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

 

Bijlage:

 

BELASTING MASTEN EN PYLONEN

 

Juridische grondslag

Artikel 170 § 4 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de

geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Motivering

De gemeente wenst de aanwezigheid van masten en pylonen op haar grondgebied te beperken, ter vrijwaring van de aantrekkingskracht van de stad als woonomgeving en toeristische bestemming.

Het heffen van een belasting op masten en pylonen is te verantwoorden wegens de visuele vervuiling, de landschapsverstoring en het doorbreken van de vrije open ruimte.

 

Artikel 1 Belastbaar feit

Voor de termijn ingaand op 01 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt ten behoeve van de stad Lier een jaarlijkse belasting geheven op masten en pylonen met een hoogte van minimaal 15 meter boven het maaiveld op het grondgebied van de gemeente.

 

Artikel 2 : Definities

Mast : een verticale structuur die op een dak of een andere bestaande constructie is geplaatst en waarbij de hoogte van constructie en mast samen minstens 15 meter bedraagt.

Pyloon : een individuele verticale constructie opgericht op het niveau van het maaiveld en met een hoogte van ten minste 15 meter boven het maaiveld.

 

Artikel 3 : Tarief

Tarieven : De belasting wordt vastgesteld op € 2.500 per jaar per mast of pyloon.

De bedragen van de belasting worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

             R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 4 b

               i

 

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 4 : Belastingplichtige

De belasting is ondeelbaar en verschuldigd voor het ganse kalenderjaar. De belasting is verschuldigd door de eigenaar van de mast of pyloon. De eigenaar van de constructie en/of de grond waarop de masten en pylonen werden opgericht, is mee hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

Artikel 5 : Vrijstellingen

Vrijgesteld zijn :

         Masten en pylonen dienstig voor de productie van groene energie

         Masten en pylonen voor louter recreatief gebruik

         Masten en pylonen voor de openbare hulpverleningsdiensten die primaire overheidstaken uitoefenen

 

Artikel 6 : Aangifte

jaarlijkse aangifte : het bestuur ontvangt van de belastingplichtige jaarlijks een ondertekende verklaring volgens het model en binnen de termijn door het gemeentebestuur vastgesteld. Dit formulier, wordt op basis van de gekende gegevens tijdig door het gemeentebestuur aan de belastingplichtige bezorgd.

Betrokkenen die geen formulier zouden ontvangen hebben zijn verplicht spontaan aan het gemeentebestuur de nodige informatie te verstrekken die nodig is voor de toepassing van de belasting overeenkomstig de bepalingen en termijn vastgesteld in dit reglement.

 

Artikel 7 : Vaststellingen

De belastbare elementen worden vastgesteld door het stadsbestuur.

Bij gebrek aan een aangifte of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belastingplichtige ambtshalve belast overeenkomstig de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt.

Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag gebaseerd is evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen volgend op de datum van verzending van de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 25 %, 50 %, 100 % of 200 % wanneer het respectievelijk om een eerste, tweede, derde, vierde en volgende overtreding gaat.

Het bedrag van de verhoging wordt mee ingekohierd.

Een correcte aangifte gedurende 2 opeenvolgende jaren herstelt de goede trouw in hoofde van de belastingplichtige volledig.

Inbreuken op dit belastingreglement kunnen worden vastgesteld door de daartoe gemachtigde aangestelde van de stad Lier.

 

Artikel 8 : inning en invordering

De belasting wordt ingevorderd bij middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. De kohierbelasting moet worden betaald binnen twee maanden na de verzendingsdatum van het aanslagbiljet.

 

Artikel 9 : Bezwaarprocedure

§ 1 indienen bezwaar

De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting.

De indiening van het bezwaarschift moet op straffe van verval gebeuren binnen een termijn van drie

maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Je richt je bezwaarschrift aan het college van burgemeester en schepenen. Dit dient steeds schriftelijk, gedateerd en ondertekend te gebeuren.

College van burgemeester en schepenen,

Paradeplein 2 bus 1

2500 LIER

Uitgebreide info omtrent de bezwaarprocedure kan je terugvinden op de website van de Stad Lier: www.lier.be

 

§ 2 behandeling bezwaar

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan, binnen een termijn van zes maanden , ingaand de dag na deze van de betekening van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

Artikel 10 : Inwerkingtreding

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2019 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285,286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.12 Belasting op brandstofverdelingsapparaten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een belastingreglement op te maken om een belasting  te heffen op brandstofverdelingsapparaten op het grondgebied van de stad overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op brandstofverdelingsapparaten een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

BELASTING OP DE MOTORBRANDSTOFVERDELINGSAPPARATEN

 

Juridische grondslag

Artikel 170 § 4 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Motivering

Voor haar algemene financiering heft de stad Lier een belasting op motorbrandstofverdelingsapparaten. Het heffen van een belasting is verantwoord door de risico’s op lucht- en bodemverontreiniging die ontstaan door deze activiteiten.

 

Artikel 1 Belastbaar feit

Voor de termijn ingaand op 01 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt ten behoeve van de stad Lier een belasting geheven op motorbrandstofverdelingsapparaten.

 

Artikel 2 : Definities

Motorbrandstofverdelingsapparaat : hier betreft het apparaten voor de verdeling van olie, benzine, mazout, propaangas en andere motorbrandstoffen ongeacht of ze op openbaar of privéterrein staan opgesteld.

 

Artikel 3 : Tarief

Tarieven : De belasting wordt vastgesteld op € 248,70 per brandstofslang gekoppeld aan een verdelingsapparaat.

De bedragen van de belasting worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule:

        R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 4 b

           i

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een

geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 4 : Belastingplichtige

De belasting is ondeelbaar en verschuldigd voor het ganse kalenderjaar. De belasting is verschuldigd door diegene die op 01 januari van het aanslagjaar eigenaar is van het toestel.

 

Artikel 5 : Vrijstellingen

Vrijgesteld zijn :

         Apparaten die uitsluitend worden gebruikt ter bevoorrading van de voertuigen die eigendom zijn van de exploitant, van het door hem tewerkgestelde personeel of van personen die in zijn opdracht werken. Dit op basis van een attest dat door de exploitant voorafgaandelijk wordt bezorgd aan de afdeling financiën van de stad Lier.

         Oplaadpalen voor elektrisch aangedreven voertuigen

 

Artikel 6 : Aangifte

a) Bij de opstart van de activiteit :

De belastingplichtige dient binnen de 14 dagen na de ingebruikname van de toestellen hiervan aangifte te doen bij het College van Burgemeester en Schepenen. Deze aangifte blijft geldig tot wanneer de belastingplichtige het College van Burgemeester en Schepenen op de hoogte brengt van een gewijzigde situatie.

b) Jaarlijks : de belastingplichtige bezorgt jaarlijks een getekende verklaring volgens het model en binnen de termijn door het gemeentebestuur vastgesteld. Dit document wordt, op basis van de gekende gegevens, tijdig door het gemeentebestuur aan de belastingplichtige overgemaakt.

Betrokkenen die geen formulier zouden ontvangen hebben zijn niettemin verplicht spontaan aan het gemeentebestuur de elementen te verstrekken die nodig zijn voor de toepassing van de belasting en dit in toepassing van artikel 3.

 

Artikel 7 : Vaststellingen

De belastbare elementen worden vastgesteld door het stadsbestuur.

Bij gebrek aan een aangifte of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belastingplichtige ambtshalve belast overeenkomstig de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt.

Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag gebaseerd is evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen volgend op de datum van verzending van de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 25 %, 50 %, 100 % of 200 % wanneer het respectievelijk om een eerste, tweede, derde, vierde en volgende overtreding gaat.

Het bedrag van de verhoging wordt mee ingekohierd.

Een correcte aangifte gedurende 2 opeenvolgende jaren herstelt de goede trouw in hoofde van de belastingplichtige volledig.

Inbreuken op dit belastingreglement kunnen worden vastgesteld door de daartoe gemachtigde aangestelde van de stad Lier.

 

Artikel 8 : inning en invordering

De belasting wordt ingevorderd bij middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. De kohierbelasting moet worden betaald binnen twee maanden na de verzendingsdatum van het aanslagbiljet.

 

Artikel 9 : Bezwaarprocedure

§ 1 indienen bezwaar

De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting.

De indiening van het bezwaarschift moet op straffe van verval gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Je richt je bezwaarschrift aan het college van burgemeester en schepenen. Dit dient steeds schriftelijk, gedateerd en ondertekend te gebeuren.

College van burgemeester en schepenen,

Paradeplein 2 bus 1

2500 LIER

Uitgebreide info omtrent de bezwaarprocedure kan je terugvinden op de website van de Stad Lier:

www.Lier.be

 

§ 2 behandeling bezwaar

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan, binnen een termijn van zes maanden , ingaand de dag na deze van de betekening van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

Artikel 10 : Inwerkingtreding

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285,286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.13 Belasting op takelingen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een belastingreglement op te maken om een belasting te heffen op takelingen overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art.2 :

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op  takelingen  een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

BELASTING OP TAKELEN VAN VOERTUIGEN

 

Juridische grondslag

Artikel 170 § 4 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Motivering

Omwille van verkeerstechnische en veiligheidsredenen moet de politie frequent overgaan tot het laten takelen van voertuigen. Dit brengt een aanzienlijke werkingskost met zich mee, deze verantwoordt het invoeren van een indirecte belasting op takelingen.

 

Artikel 1 Belastbaar feit

Voor de termijn ingaand op 01 januari 2020 en eindigend op 31/12/2025 wordt ten behoeve van de stad Lier een belasting geheven op het ambtshalve takelen van voertuigen die :

         onregelmatig geparkeerd staan

         reglementair geparkeerd staan doch waarvan de bestuurder weigert dit te verplaatsen

De belasting geldt echter niet als het takelen van een reglementair geparkeerd voertuig noodzakelijk is bij de afwezigheid van de bestuurder

 

Artikel 2 : Definities

§ 1 Voertuig :

Onder voertuig wordt verstaan : elk transportmiddel, elk mobiel materiaal, landbouwmateriaal, industrieel materiaal, containers, gemotoriseerde twee- en driewielers, quads, caravans, aanhangwagens, personenauto’s, vrachtwagens. Deze opsomming is niet limitatief.

Het begrip voertuig houdt eveneens alle toebehoren in, alsook zijn inhoud en de voorwerpen die er aan vastgemaakt zijn.

 

§ 2 Takeling :

We spreken van een takeling zodra de takelwagen het voertuig met minstens één wiel van de grond heeft getild. Ook als de bestuurder ter plaatse komt op het moment dat de takelwagen het voertuig nog niet vervoert, maar wel met één of meerdere wielen van de begane grond heeft getild is het voertuig volgens dit reglement getakeld.

 

§ 3 Oproep zonder takeling

Wanneer de bestuurder en/of de burgerlijk aansprakelijke persoon van het voertuig ter plaatse komt en het voertuig verplaatst tussen het tijdstip van de oproep tot takelen en de uitvoering van de takeling spreken we van een oproep zonder takeling.

 

Artikel 3 : Tarieven en berekening

§1 categorieën

Categorie 1 : de takeling van een voertuig met een hoogst toegelaten gewicht van 3.500 kg

Categorie 2 : de takeling van een voertuig met een gewicht van 3.501 kg tot en met 7.500 kg

Categorie 3 : de takeling van een voertuig met een gewicht van 7.501 kg en meer

 

§ 2 tarieven :

Categorie 1 : € 212,40

Categorie 2 : € 424,90

Categorie 3 : € 849,70

In het geval van een oproep zonder takeling worden deze bedragen gehalveerd.

De bedragen van de belasting worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

 

                  R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 3

                      i

 

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 4 : Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de gebruiker van het voertuig. Indien de identiteit van deze gebruiker niet kan achterhaald worden, wordt de houder van de nummerplaat als gebruiker beschouwd. Indien deze laatste in het kader van de GAS-sanctie heeft bewezen dat hij niet de bestuurder was op het ogenblik van de feiten en de identiteit van de bestuurder bekendmaakt, is de belasting alsnog door de bestuurder verschuldigd. De houder van de nummerplaat is mede hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting die ten laste van de gebruiker/bestuurder wordt gevestigd.

 

Artikel 5 : inning en invordering

De belasting wordt contant ingevorderd door middel van de afgifte van een kwitantie of door overschrijving op een bankrekening van de stad Lier.

Bij gebrek aan een contante betaling zal de belasting worden ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het College van Burgemeester en Schepenen.

De invordering gebeurt volgens de bepalingen vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, invordering en geschillenprocedure voor provincie en gemeentebelastingen.

Artikel 6 : bezwaarprocedure

§ 1 indienen bezwaar

De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting.

De indiening van het bezwaarschift moet op straffe van verval gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Je richt je bezwaarschrift aan het college van burgemeester en schepenen. Dit dient steeds schriftelijk, gedateerd en ondertekend te gebeuren.

College van burgemeester en schepenen,

Paradeplein 2 bus 1

2500 LIER

 

Uitgebreide info omtrent de bezwaarprocedure kan je terugvinden op de website van de Stad Lier:

www.Lier.be

 

§ 2 behandeling bezwaar

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan, binnen een termijn van zes maanden , ingaand de dag na deze van de betekening van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

Artikel 7 : Inwerkingtreding

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285,286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.14 Belasting op vervoer van personen die overlast veroorzaken. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.15 Belasting op nachtwinkels. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een belastingreglement op te maken om een belasting te heffen op nachtwinkels overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op nachtwinkels een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

BELASTING OP NACHTWINKELS

 

Juridische grondslag

Artikel 170 § 4 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Motivering

Om de wildgroei van nachtwinkels op het grondgebied van de stad Lier te vermijden, alsook de hiermee gepaard gaande overlast voor de nachtrust van de omwonenden gelet op de afwijkende openingsuren en om budgettaire redenen wordt overgegaan tot de invoering van een belasting op nachtwinkels.

 

Artikel 1 Belastbaar feit

Voor een termijn ingaand vanaf 01 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt ten behoeve van de stad Lier zowel een openingsbelasting als eer jaarlijkse belasting geheven op nachtwinkels gelegen op het grondgebied van de stad Lier.

 

Artikel 2 : Definities

Nachtwinkel : elke winkel die in algemene voedingswaren en huishoudartikelen handelt en tussen 18 uur en 7 uur open is, zoals bedoeld in artikel 6 c van de wet van 10 november 2006 betreffende de

openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening, rekening houdend met alle verplichtingen en

beperkingen zoals opgelegd in het Algemeen Politiereglement - Titel 6 Diverse Bepalingen -

Hoofdstuk 4 Nachtwinkels & bureaus voor telecommunicatie."

Openingsbelasting : eenmalige belasting verschuldigd bij elke opening ban een nachtwinkel zoals hierboven gedefinieerd, elke wijziging van uitbating is gelijkgesteld met een nieuwe handelsactiviteit en wordt beschouwd als een nieuwe opening

 

Artikel 3 : Tarieven en berekening

De tarieven worden vastgesteld als volgt :

Openingsbelasting : € 6.487,80 verschuldigd bij elke opening van een nieuwe handelsactiviteit van een nachtwinkel,

Jaarlijkse belasting : € 1.622 per nachtwinkel

De openingsbelasting en de jaarlijkse belasting zijn ondeelbaar. Ze zijn verschuldigd voor het ganse jaar, welke ook de aanvangs- of stopzettingsdatum van de economische activiteit of de wijziging van uitbating tijdens het jaar.

De jaarlijkse belasting gaat in volgend op het jaar van inkohiering van de openingsbelasting.

Er wordt geen korting of teruggave van de belasting gedaan om welke reden dan ook.

Het bedrag van de jaarlijkse belasting wordt jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule:

 

                        R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 4 b

                            i

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 4 : Belastingplichtige

De belasting is solidair en ondeelbaar verschuldigd door de eigenaar van de handelszaak, de uitbater er van en de eigenaar van het pand waar de economische activiteit wordt gehouden.

 

Artikel 5 : Vrijstellingen

Voor deze belasting gelden geen vrijstellingen.

 

Artikel 6 : Aangifte

§ 1 nieuwe uitbating : De eigenaar van de handelszaak, de uitbater ervan alsmede de eigenaar van het pand zijn ertoe gehouden voorafgaandelijk aan elke economische activiteit aangifte hiervan te doen bij het College van Burgemeester en Schepenen. Ze zijn verplicht alle nodige documenten en vergunningen voor te leggen om eerste verzoek van de hiertoe aangestelde afgevaardigden van het

stadsbestuur.

§ 2 jaarlijkse aangifte : De bestaande nachtwinkels ontvangen van het stadsbestuur een aangifteformulier dat binnen de door het stadsbestuur bepaalde termijn behoorlijk ingevuld en ondertekend moet worden teruggestuurd.

Indien om welke reden ook, de belastingplichtigen geen aangifteformulier ontvangen hebben, zijn deze er jaarlijks verplicht om voor 01 september van het aanslagjaar op eigen initiatief het stadsbestuur te informeren.

 

§ 3 sluiting, wijziging, stopzetting :

In geval van tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van de zaak omwille van een sanctie opgelegd door daartoe bevoegde overheden, kunnen de belastingplichtigen op geen enkele schadeloosstelling aanspraak maken

Elke wijziging of stopzetting van economische activiteit dient door de belastingplichtige onmiddellijk en per beveiligde zending worden meegedeeld aan het stadsbestuur.

 

Artikel 7 : Vaststelling

De eigenaar van de handelszaak, de uitbater ervan alsmede de eigenaar van het pand zijn verplicht toegang te verlenen aan de afgevaardigden van het gemeentebestuur die met toezicht of vaststelling zijn belast om controle mogelijk te maken.

Wanneer er geen, een onvolledige, onnauwkeurige of onjuiste aangifte wordt gedaan, gaat de gemeente over tot de opmaak van een proces verbaal van vaststelling van economische activiteit.

door een beëdigd ambtenaar. Dit proces verbaal van vaststelling van economische activiteit wordt gelijkgesteld met vaststelling van opening van een nachtwinkel.

 

Artikel 8 : inning en invordering

De belasting wordt ingevorderd bij middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. De kohierbelasting moet worden betaald binnen twee maanden na de verzendingsdatum van het aanslagbiljet.

 

Artikel 9 : Bezwaarprocedure

§ 1 indienen bezwaar

De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting.

De indiening van het bezwaarschift moet op straffe van verval gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Je richt je bezwaarschrift aan het college van burgemeester en schepenen. Dit dient steeds schriftelijk te gebeuren.

College van burgemeester en schepenen,

Paradeplein 2 bus 1

2500 LIER

 

Bijkomende info vind je op de website van de stad Lier : www.lier.be

 

§ 2 behandeling bezwaar

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan, binnen een termijn van zes maanden , ingaand de dag na deze van de betekening van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

Artikel 10 : Inwerkingtreding

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285,286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.16 Belasting op stapelplaatsen voor buiten gebruik gestelde voertuigen of onderdelen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een belastingreglement op te maken om een belasting te heffen op stapelplaatsen voor buiten gebruik gestelde voertuigen en/of onderdelen overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op stapelplaatsen voor buiten gebruik gestelde voertuigen en /of onderdelen een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

BELASTING OP STAPELPLAATSEN VOOR BUITEN GEBRUIK GESTELDE VOERTUIGEN OF ONDERDELEN

 

Juridische grondslag

Artikel 170 § 4 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Motivering

Het is verantwoord om een belasting te heffen op opslagplaatsen voor buiten gebruik gestelde voertuigen en/of onderdelen aangezien ze het landschap ontsieren en een vorm van visuele vervuiling zijn.

 

Artikel 1 Belastbaar feit

Voor een termijn ingaand vanaf 01 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt ten behoeve van de stad Lier een belasting geheven op stapelplaatsen voor buiten gebruik gestelde voertuigen of onderdelen.

 

Artikel 2 : Definities

Buiten gebruik gestelde voertuigen : allerhande voertuigen en aanhangwagens buiten gebruik, wat onder meer kan blijken uit het ontbreken van geldige nummerplaten, ongeacht of ze onbruikbaar zijn, nog bruikbaar kunnen worden gemaakt of enkel dienstig zijn als bron van onderdelen, onderdelen: allerhande voorwerpen die rechtstreeks verband houden met de voorwerpen hierboven, zoals wisselstukken en nog bruikbare onderdelen van vaar-en/of voertuigen, stapelplaats : in open lucht gelegen, ongeacht de hoeveelheid opgestapeld materiaal wanneer men, staande op om het even welk punt, van een openbare weg, kenmerken van de stapelplaats kan onderscheiden

 

Artikel 3 : Tarieven en berekening

Tarieven : de belasting bedraagt € 1,20 per m² van de belastbare terreinoppervlakte van de stapelplaats. De minimumaanslag bedraagt € 54,10

Het bedrag van de belasting wordt jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

 

                     R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 3

                          i

 

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

Berekening : de oppervlakte van de opslagplaats, met uitzondering van de oppervlakte van de dienstgebouwen, wegen e.d. binnen het terrein van de stapelplaats gelegen en die dienstig zijn voor de exploitatie

Ondeelbaar: de belasting is ondeelbaar en voor het ganse jaar verschuldigd, welke ook de datum is waarop de exploitatie of het gebruik ervan aanvangt of eindigt, tenzij de aanvangsdatum valt na 30 november van het aanslagjaar, in dit geval wordt voor het lopende aanslagjaar geen belasting gevestigd.

 

Artikel 4 : Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door diegene die een in artikel 2 bedoelde stapelplaats, onder welke vorm ook, aanlegt, uitbaat of in gebruik heeft, hetzij als hoofberoep, neven- of bijberoep of slechts toevallig. De eigenaar van het goed waarop de stapelplaats gelegen is, is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

Artikel 5 : Vrijstellingen

Voor deze belasting gelden geen vrijstellingen.

 

Artikel 6 : Aangifte

§ 1 uitbating : De belastingplichtige is ertoe gehouden binnen de 14 na de ingebruikname van de stapelplaats voor materiaal en voertuigen hiervan aangifte te doen bij het College van Burgemeester en Schepenen. De aangifte blijft gelden tot zolang de belastingplichtige het College van Burgemeester en Schepenen in kennis stelt van een gewijzigde toestand.

 

§ 2 jaarlijkse aangifte : het bestuur ontvangt van de belastingplichtige jaarlijks een ondertekende verklaring volgens het model en binnen de termijn door het gemeentebestuur vastgesteld. Dit formulier, wordt op basis van de gekende gegevens tijdig door het gemeentebestuur aan de belastingplichtige bezorgd.

Betrokkenen die geen formulier zouden ontvangen hebben zijn verplicht spontaan aan het gemeentebestuur de nodige informatie te verstrekken die nodig is voor de toepassing van de belasting overeenkomstig de bepalingen en termijn vastgesteld in artikel 6 §1 van dit reglement.

 

Artikel 7 : Vaststelling en ambtshalve inkohiering

De belastbare elementen worden vastgesteld door de afgevaardigden van het gemeentebestuur die met toezicht of vaststelling zijn belast om controle mogelijk te maken.

Wanneer er geen, een onvolledige, onnauwkeurige of onjuiste aangifte wordt gedaan, wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar of beroep.

Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting betekent het gemeentebestuur aan de belastingplichtige per aangetekende zending, de motieven om gebruik te maken van deze procedure , de elementen en het bedrag van de belasting.

De belastingplichtige beschikt over een termijn van 30 kalenderdagen te rekenen van de 3de werkdag volgend op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk kenbaar te maken.

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 25%, 50%, 100 % of 200 % wanneer het respectievelijk om een eerste, tweede, derde, vierde overtreding gaat, elke volgende overtreding wordt met 200 % verhoogd. Een correcte aangifte gedurende 2 opeenvolgende jaren herstelt de goede trouw in hoofde van de belastingplichtige.

Het bedrag van de verhoging wordt mee ingekohierd met de belasting.

 

Artikel 8 : inning en invordering

De belasting wordt ingevorderd bij middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. De kohierbelasting moet worden betaald binnen twee maanden na de verzendingsdatum van het aanslagbiljet.

 

Artikel 9 : Bezwaarprocedure

§ 1 indienen bezwaar

De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting.

De indiening van het bezwaarschift moet op straffe van verval gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het

aanslagbiljet.

Je richt je bezwaarschrift aan het college van burgemeester en schepenen. Dit dient steeds

schriftelijk en ondertekend te gebeuren.

College van burgemeester en schepenen,

Paradeplein 2 bus 1

2500 LIER

Bijkomende info vind je op de website van de stad Lier www.lier.be

 

§ 2 behandeling bezwaar

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan, binnen een termijn van zes maanden , ingaand de dag na deze van de betekening van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

Artikel 10 : Inwerkingtreding

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285,286, inzonderheid § 1, 1° van het DecreetLokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.17 Vernieuwing retributiereglement rookmelders. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een retributiereglement op te maken om een retributie te heffen op het aanbieden van rookmelders overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het retributiereglement op het aanbieden van rookmelders een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

RETRIBUTIE OP HET AANBIEDEN VAN ROOKMELDERS

 

Juridische grondslag

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Motivering

Rookmelders zijn verplicht en verhogen de brandveiligheid in gebouwen en woningen merkbaar. De stad Lier wil haar burgers blijvend stimuleren om rookmelders te plaatsen en biedt deze aan de bevolking aan. Via een retributie wordt een vergoeding gevraagd voor de geleverde prestaties door de stad en de afgeleverde toestellen.

 

Artikel 1 : Basis voor de retributie

Voor een termijn ingaand op 1 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt ten behoeve van de stad Lier een retributie gevestigd op het aanbieden van rookmelders.

 

Artikel 2 : Tarieven

Het bedrag van de retributie wordt bepaald als volgt :

         € 9 voor een rookmelder

         € 25 voor een set van 3 rookmelders

 

Artikel 3 : Retributie plichtige

De retributie is verschuldigd door de personen aan wie de rookmelder(s) door de gemeente op verzoek worden uitgereikt.

 

Artikel 4 : Inning

Bij aflevering van de rookmelder(s) dient de retributie te worden betaald aan de financieel directeur of zijn afgevaardigde. Bij niet minnelijke betaling kan het bedrag ingevorderd worden conform art.177, 2 de lid van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 5 : bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.18 Retributiereglement Fietskluizen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een retributiereglement op te maken om een retributie te heffen op het aanbieden van fietskluizen overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het retributiereglement op het aanbieden van fietskluizen een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

RETRIBUTIE VOOR HET TERBESCHIKKING STELLEN VAN FIETSKLUIZEN

 

Juridische grondslag

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Motivering

De Stad Lier wil het fietsgebruik bevorderen en beter faciliteren en stelt daarom fietskluizen ter beschikking aan inwoners die gedomicilieerd zijn in een bepaalde straal (wandelafstand) rond een fietskluis. Of een kandidaat binnen de doelgroep van een bepaalde fietskluis valt, wordt voor iedere kandidaat gebruiker nagegaan door middel van raadpleging van het bevolkingsregister. Bij de plaatsing van iedere nieuwe fietskluis zal via een apart collegebesluit bepaald worden welke inwoners in aanmerking komen als kandidaat gebruiker door de straten of delen ervan te benoemen waarin de kandidaat gebruikers gedomicilieerd moeten zijn.

 

Artikel 1 : basis voor de retributie

Voor een termijn ingaand op 1 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt ten behoeve van de stad Lier een retributie gevestigd op het ter beschikking stellen van fietskluizen aan haar inwoners

 

Artikel 2 : definitie

fietskluis : elke fietskluis bestaat uit meerdere fietsparkeerplaatsen. Iedere fietsparkeerplaats is afsluitbaar met een sleutel. Iedere gebruiker ontvangt één sleutel per fietsparkeerplaats in de

fietskluis.

 

Artikel 3 : Afsprakenkader

Per natuurlijke persoon kan slechts één fietsparkeerplaats gehuurd worden, met een maximum van twee per wooneenheid. Via het bevolkingsregister wordt de samenstelling van een kandiderend gezin nagegaan.

De fietskluis is enkel bestemd voor persoonlijk en privatief gebruik en mag niet aangewend worden

voor commerciële doeleinden.

De fietskluis mag enkel gebruikt worden voor het stallen van reguliere fietsen en elektrische fietsen.

Het stallen van voertuigen met verbrandingsmotor, zoals scooters, bromfietsen, motors en dergelijke is niet toegestaan. Het is bovendien verboden deze te gebruiken als extra bergruimte, al dan niet in combinatie met het stallen van een fiets.

Het is uitdrukkelijk verboden licht ontvlambare en/of gevaarlijke stoffen te bewaren in de fietskluis.

Iedere fietsparkeerplaats is voorzien van een slot en moet ten allen tijde afgesloten zijn. Bij verlies of diefstal van de sleutel of beschadiging van het slot, wordt het slot vervangen door Stad Lier. De kosten zullen worden doorgerekend aan de gebruiker. Het is de gebruiker verboden zelf het slot te (laten) vervangen. Het is ook uitdrukkelijk verboden voor de gebruiker om de sleutel van de fietsparkeerplaats te laten dupliceren.

Het is verboden bijkomende uitrusting of afsluiting aan te brengen aan de binnen- of buitenkant van de fietskluis.

De fietsparkeerplaats in de fietskluis mag enkel gebruikt worden door diegene die een geldige gebruikersovereenkomst heeft aangegaan met stad Lier of door de personen die deel uitmaken van zijn/haar gezin zoals geregistreerd in het bevolkingsregister.

De gebruiker verbindt zich ertoe de fietskluis tijdelijk te ontruimen voor een welbepaalde periode die door de stad Lier gevraagd wordt. Dit kan het geval zijn voor bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden. De stad Lier verbindt zich ertoe dergelijke ontruiming ten minste 7 kalenderdagen op voorhand aan de gebruiker te melden via brief. De gebruiker kan op geen enkele wijze aanspraak maken op een vergoeding voor de onderbreking van de gebruiksperiode indien deze de termijn van 14 kalenderdagen niet overschrijdt.

De Stad werkt met sleutels die niet bijgemaakt kunnen worden. Indien er bij een vorige verhuring geen sleutel ingeleverd werd, engageert de stad Lier zicht ertoe het slot te vervangen.

 

Artikel 4 : Tarieven en berekening

De gebruiksvergoeding en de borgsom voor een fietsparkeerplaats worden bepaald door de gemeenteraad en vastgelegd in dit stedelijk retributiereglement.

         Jaarlijkse vergoeding € 60/jaar per fietsparkeerplaats in een fietskluis

         Eenmalig waarborg van € 60

Het bedrag van de jaarlijkse vergoeding in artikel 4 worden aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

 

                     R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 4

                        i

 

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 5 : Inning – opvolging

De waarborg dient betaald te worden bij afsluiten van de gebruiksovereenkomst en zal samen met de gebruiksvergoeding gefactureerd worden.

De jaarlijkse vergoeding wordt gefactureerd bij aanvang van een nieuw kalenderjaar en dient vereffend te worden binnen de 30 dagen na factuurdatum.

Voor wie in de loop van een kalenderjaar een gebruiksovereenkomst aangaat, wordt de gebruiksvergoeding per begonnen maand gefactureerd voor de resterende duur van het kalenderjaar.

 

Artikel 6 : Toewijzing en wachtlijsten

De fietsparkeerplaatsen worden toegewezen aan diegenen die beantwoorden aan de voorwaarden van het reglement in chronologische volgorde van datum van aanvraag. De aanvraag dient te gebeuren via het online aanvraagformulier op de website of aan de onthaalbalie op de stadskantoren, Paradeplein 2, bus 1, 2500 Lier.

Er wordt een wachtlijst aangelegd waarop alle geïnteresseerden geregistreerd worden, ook diegenen die niet voldoen aan de voorwaarden. Op die manier kan de stad contact opnemen wanneer er een fietsparkeerplaats vrij komt en/of kan de stad bepalen waar er vraag is naar bijkomende fietskluizen.

Inschrijven op de wachtlijst gebeurt automatisch wanneer een fietsparkeerplaats aangevraagd wordt via het invulformulier op de website.

Wanneer een kandidaat vanop de wachtlijst gecontacteerd wordt in verband met een effectief gebruik en afziet van het aanbod, wordt de kandidaat van de wachtlijst geschrapt. Indien men zich opnieuw kandidaat wenst te stellen, dient men een nieuwe aanvraag in te dienen en wordt men ingeschreven op datum van de nieuwe aanvraag.

 

Artikel 7 : Duur van de overeenkomst

Er wordt een gebruiksovereenkomst afgesloten voor de periode van één jaar of voor de periode van het resterende deel van een begonnen kalenderjaar, bij overhandiging van de sleutel, nadat de gebruiksvergoeding en waarborg betaald werden. De sleuteloverdracht vindt plaats aan de onthaalbalie van de stadskantoren, Paradeplein 2, bus 1, 2500 Lier.

De gebruiksovereenkomst wordt stilzwijgend verlengd bij aanvang van elk nieuw kalenderjaar.

Wanneer de gebruiker nalaat de factuur te betalen binnen de gestelde periode van betaling van een eerste aanmaning komt er automatisch een einde aan de gebruiksovereenkomst.

Er komt eveneens automatisch een einde aan de gebruiksovereenkomst wanneer de gebruiker verhuist naar een straat die niet op de lijst van straten staat en dit vanaf de eerste van de maand volgend op de verhuis, zoals geregistreerd in het bevolkingsregister. De fietsparkeerplaats komt dan vrij ten behoeve van de wachtlijst, tenzij een gezinslid dat niet verhuist het gebruik van de fietsparkeerplaats wenst over te nemen.

 

Artikel 8 : opzeg – regeling einde overeenkomst

Opzeg door de gebruiker

Het gebruik van de fietsparkeerplaats(en) kan door de gebruiker opgezegd worden via het online opzegformulier of aan de onthaalbalie van de stadskantoren, Paradeplein 2, bus 1, 2500 Lier, vóór het einde van een begonnen maand.

De gebruiksovereenkomst stopt op de eerste dag van de volgende kalendermaand na ontvangst van het opzegformulier.

De sleutel moet na de opzeg overhandigd worden aan de onthaalbalie van de stadskantoren binnen de 3 werkdagen volgend op het aflopen van de gebruiksovereenkomst door de gebruiker De fietsparkeerplaats wordt vrijgegeven in dezelfde staat als waarin de gebruiker deze in gebruik kreeg. Bij beëindiging van het contract en de inlevering van de sleutel(s) wordt na controle en vrijgave, de borgsom of een deel ervan en/of eventueel het resterende deel van de jaarlijkse vergoeding terugbetaald via overschrijving op het opgegeven rekeningnummer, tenzij de gebruiker expliciet een ander rekeningnummer doorgeeft.

Bij verlies/diefstal van de sleutel(s) en/of bij beschadiging (normale slijtage niet inbegrepen) van de fietsberging of het gebruikte gedeelte ervan, veroorzaakt door het onoordeelkundig gebruik van de gebruiker of zijn gezinsleden, wordt de borg ingehouden en desgevallend verhoogd tot de werkelijke kosten die Stad Lier maakte om de fietsparkeerplaats te herstellen of opnieuw bruikbaar te maken, gedekt zijn.

Voor elke begonnen maand na het einde van de gebruiksovereenkomst waarbij de fietsparkeerplaats in de fietskluis niet ontruimd wordt of waarvan de sleutel(s) niet worden teruggegeven, dient een vergoeding betaald te worden ten bedrage van een vierde van de jaarlijkse vergoeding. Deze periode kan slechts uitlopen tot maximaal drie maanden. Stad Lier behoudt zich in dit geval het recht voor – en de gebruiker gaat hier voorafgaandelijk uitdrukkelijk mee akkoord – om in de loop van de laatste week van de derde maand de fietsparkeerplaats in de fietskluis ambtshalve te ontruimen. De kosten voor deze ontruiming worden doorgerekend aan de laatste gebruiker.

Indien Stad Lier het ongestoord genot niet kan garanderen – behalve in gevallen van overmacht te wijten aan natuurelementen of een derde partij of in geval van ontruiming voor een periode van onderhoud van maximaal 14 kalenderdagen zal de gebruiker geen gebruiksvergoeding dienen te betalen voor de periode van de genotsderving.

Ambtshalve beëindiging :

Indien Stad Lier de gebruiksovereenkomst opzegt omwille van vastgestelde en niet opgeloste inbreuken (zie artikel 9) zal de waarborg en het resterende deel van de jaarlijkse gebruiksvergoeding aangewend worden om de inbreuken te verhelpen. Indien beiden samen de kosten niet dekken, zal het ontbrekende bedrag doorgerekend worden aan de gebruiker.

Bij niet-naleving van het contract en/of regelement wordt de gebruiksovereenkomst door Stad Lier opgezegd door middel van een aangetekende brief. Het gebruik van de fietsparkeerplaats eindigt dan op de eerste van de maand die volgt op de maand van ontvangst van de aangetekende opzegbrief. De ontvangst wordt geacht gebeurd te zijn binnen de tien kalenderdagen na datum van de poststempel. Bij niet-naleving is er geen teruggave van de vergoeding of een deel ervan, ook niet indien het gebruik pas begonnen is.

De fietsparkeerplaats wordt vrijgegeven in dezelfde staat als waarin de gebruiker deze in gebruik kreeg. Bij beëindiging van het contract en de inlevering van de sleutel(s) wordt na controle en vrijgave, de borgsom of een deel ervan terugbetaald via overschrijving op het opgegeven rekeningnummer, tenzij de gebruiker expliciet een ander rekeningnummer doorgeeft.

Bij verlies/diefstal van de sleutel(s) en/of bij beschadiging (normale slijtage niet inbegrepen) van de fietsberging of het gebruikte gedeelte ervan, veroorzaakt door het onoordeelkundig gebruik van de gebruiker of zijn gezinsleden, wordt de borg ingehouden en desgevallend verhoogd tot de werkelijke kosten die Stad Lier maakte om de fietsparkeerplaats te herstellen of opnieuw bruikbaar te maken, gedekt zijn.

Indien Stad Lier stopt met het aanbieden van fietsparkeerplaatsen in een fietskluis, worden betaalde gebruiksvergoedingen pro rata het resterende deel van het kalenderjaar terug betaald aan de getroffen gebruikers. Stad Lier stelt ten minste 1 kalendermaand op voorhand de gebruikers hiervan in kennis door middel van een aangetekend schrijven. De gebruikers kunnen op geen enkele manier aanspraak maken op enige vorm van schadevergoeding omwille van het beëindigen van het aanbod.

 

Artikel 9. Controle

De gebruiker geeft door middel van ondertekening van de gebruiksovereenkomst expliciete toestemming aan Stad Lier om de fietskluis onaangekondigd te laten inspecteren door een aangestelde, teneinde vast te stellen of de fietskluis gebruikt wordt conform het reglement. De gebruiker gaat ermee akkoord dat Stad Lier een exemplaar van de sleutel van de fietsparkeerplaats in zijn bezit heeft.

Wanneer één of meerdere inbreuken op het reglement vastgesteld worden, zal de gebruiker hiervan een verslag ontvangen. De opmerkingen moeten binnen de 14 kalenderdagen opgelost worden door de gebruiker waarna een nieuwe controle door de aangestelde van de stad zal plaatsvinden. Indien tijdens de nieuwe controle blijkt dat de inbreuken niet weg gewerkt zijn, wordt de gebruiksovereenkomst door stad Lier opgezegd (zie ook punt 10).

 

Artikel 10 . Onderhoud en aansprakelijkheid

De gebruiker onderhoudt de fietskluis waarin hij een fietsparkeerplaats gebruikt als ‘een goede huisvader’.

De gebruiker houdt de fietskluis waarin hij een fietsparkeerplaats gebruikt proper, zowel interieur als exterieur, en verwijdert afgevallen takken en bladeren, stof en ander vuil.

De gebruiker meldt via meldingen@lier.be onmiddellijk elke vorm van schade die men aan de fietskluis opmerkt. Desgevallend wordt de schade door Stad Lier hersteld. Indien de schade ontstaan is door onoordeelkundig gebruik van één van de gebruikers, zullen de herstelkosten doorgerekend worden aan die gebruiker.

Stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor diefstal, schade of welk nadeel dan ook dat de gebruikers van de fietsparkeerplaatsen of hun gezinsleden ondervinden, zowel aan zijn persoon als aan zijn materiaal en dit tijdens de volledige periode van gebruik.

De gebruiker van een fietsparkeerplaats is burgerlijk en persoonlijk aansprakelijk voor alle schade die rechtstreeks of onrechtstreeks veroorzaakt wordt tijdens en als gevolg van het gebruik van de fietsparkeerplaats.

 

Artikel 11 : inwerkingtreding en bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.19 Retributiereglement op  en voorwaarden voor reproductierecht van collectiestukken in stedelijk bezit. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een retributiereglement op te maken om een retributie te heffen op en de voorwaarden te bepalen voor reproductie van collectiestukken in stedelijk bezit, overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het retributiereglement op en de voorwaarden voor reproductie van collectiestukken in stedelijk bezit een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

Retributiereglement op en voorwaarden voor reproductie van collectiestukken in stedelijk bezit.

 

Juridische grondslag

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Artikel 1 : Basis voor de retributie

Voor een termijn ingaand op 1 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie

ingevoerd voor de reproductie van collectiestukken in stedelijk bezit.

Het college van burgemeester en schepenen verleent de toelating voor de fotografie en de reproductie van de betrokken collectiestukken.

 

Artikel 2 : Voorwaarden

a)Het vervaardigen van fotomateriaal van een collectiestuk in het stedelijk bezit gebeurt voor rekening van de aanvrager en door een fotograaf naar zijn of haar keuze. Voor een collectiestuk en de fotografie ervan onderworpen aan de auteurswet is de aanvrager verantwoordelijk voor het naleven van de bepalingen van deze wet. Het college van burgemeester en schepenen wijst hierin elke verantwoordelijkheid af.

b)Iedere tentoonstelling of publicatie is onderworpen aan een vast bedrag om een reproductierecht te bekomen. Dit reproductierecht moet, per tentoonstelling of per publicatie in een boek of tijdschrift en per taal waarin het uitgegeven wordt, worden aangevraagd en opnieuw betaald worden.

c) De aanvrager verbindt zich ertoe een gratis exemplaar van de publicatie waarin het collectiestuk uit stedelijk bezit is gereproduceerd over te maken aan de dienstbibliotheek van het stadsmuseum Lier, ten laatste één maand na de verschijningsdatum

d) De reproductie van collectiestukken in stedelijk bezit dient in bijtekst het volgende te vermelden: Lier of Lier (Koningshooikt), naam van de bewaarplaats (bv. Stadsmuseum, archief van Lier ..., het inventarisnummer, de naam van de vervaardiger, de titel en de datering van het collectiestuk.

 

Artikel 3: Tarieven

a. Voor wetenschappelijke publicaties en tentoonstellingen:

         foto zwart wit: 16,20 euro

         foto kleur: 31,40 euro

         dia of ektachroom: 62,70 euro

b. voor reproducties van commerciële doeleinden (publicatie, publiciteit, postkaarten, kalenders, enz...):

         foto zwart wit: 31,40 euro

         foto kleur: 62,70 euro

         dia of ektachroom: 124,40 euro

 

Artikel 4 : Vrijstellingen

Het college van burgemeester en schepenen kan vrijstelling verlenen voor publicaties en tentoonstellingen die de promotie van de Stad en haar Musea tot doel hebben of educatieve doeleinden of educatieve elementen.

 

Artikel 5 : Jaarlijkse indexaanpassing

De bedragen in artikel 2 worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

 

                R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 3

                   i

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 6 : Retributie plichtige

De retributie is verschuldigd door de persoon, die een reproductie van één of meerdere collectiestukken aanvraagt.

 

Artikel 7 : Invordering en betaling

De retributie dient te worden betaald vooraleer het reproductierecht wordt uitgeoefend.

Bij gebreke aan betaling van de retributie kan het bedrag gevorderd worden overeenkomstig art. 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 8 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.20 Retributiereglement gebruik Wijkhuizen. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.21 Retributiereglement  op het ter beschikking stellen van stedelijke culturele locaties. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een retributie reglement op te maken om een retributie te heffen op het ter beschikking stellen van de stedelijke culturele locaties, overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het retributiereglement op het ter beschikking stellen van stedelijke culturele locaties  een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

Retributiereglement op het ter beschikking stellen van culturele stedelijke locaties.

 

Juridische grondslag

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Motivering

Het stadsbestuur wenst haar culturele locaties ter beschikking te stellen van haar burgers, verenigingen, organisaties, …. Het is wenselijk om voor dit gebruik een passende vergoeding te vragen.

 

Artikel 1 : Basis voor de retributie

Voor een termijn ingaand op 1 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie ingevoerd op het gebruik van stadslocaties en hun uitrusting.

 

Artikel 2 : Definities

§ 1 Culturele stadslocaties :

         CC De Mol

         CC Vredeberg

         CC Vleeshuis

         CC Het Spui (in beheer door Sociëteit De Schaepshoofden

         CC Colibrant

         Stadhuis

         Wezenkapel

§ 2 Gebruikers : de inrichter van de activiteiten- de gebruiker- genoemd- schikt zich naar dit reglement. Het stadsbestuur maakt voor toepassing van dit reglement een opdeling in 4 categorieën gebruikers en werkt een aangepast tariefreglement uit.

 

A .CATEGORIE A : tarief A GRATIS

1. Voor alle locaties :

a. Stadsbestuur en OCMW Lier,

b. vzw PROLIER,

c. de erkende Lierse adviesraden,

d. stedelijke commissies en beheersorganen

2. Voor vergaderlokalen in CC Colibrant en CC Vredeberg voor vergaderingen en vormingsactiveiten:

a. Lierse politieke partijen en erkende LIerse verenigingen

b. Lierse scholen met een maximum van 4 dagen per jaar

3. Voor CC De Mol en CC Vredeberg :

a. Lierse scholen, die actieve kunstbelevingen verzorgen met en door hun leerlingen met een maximum van 4 dagen per jaar

 

B. CATEGORIE B : TARIEF B

1. Voor alle locaties :

a Erkende Lierse verenigingen aangesloten bij de Lierse adviesraden voor een socio-culturele activiteit. De eventuele opbrengst van de activiteit is integraal bestemd voor de eigen werking van de organisatie

of voor een sociaal, cultureel of menslievend doel

b. Lierse politieke partijen voor een socio-culturele activiteit zonder commercieel doel

c. Lierse scholen voor een socio-culturele activiteit zonder commercieel doel

 

C. CATEGORIE C : TARIEF C

1. Voor alle locaties : inrichters van activiteiten met een sociaal of cultureel Karakter die niet thuishoren in de categorieën A en B. De eventuele opbrengst van de activiteit is integraal bestemd voor de eigen werking van de organisatie of voor een sociaal, cultureel of menslievend doel

 

D. CATEGORIE D: TARIEF D

1. Voor alle locaties : inrichters van activiteiten met een commercieel karakter en de inrichters van persoonsgebonden activiteiten. (vb tentoonstellen van beeldende kunst met als doel deze te verkopen is een commerciële activiteit)

 

Artikel 3 : Tarieven en voorwaarden per locatie

§ 1 TARIEVEN CC DE MOL

 

 

Tarief B

Tarief C

Tarief D

Volledige zaal + podium

Max. aantal personen staand: 1300

Max. aantal personen zittend (zonder tafels): 900

€ 270,00

€ 433,00

€ 1.081,00

2/3 zaal + podium

Max. aantal personen staand: 800

Max. aantal personen zittend (zonder tafels): 550

€ 205,50

€ 324,40

€ 821,80

1/2 zaal + podium

Max. aantal personen staand: 600

Max. aantal personen zittend (zonder tafels): 400

€ 151,40

€ 259,50

€ 605,50

1/3 zaal (= zonder podium)

Max. aantal personen staand: 300

Max. aantal personen zittend (zonder

tafels): 150

€ 108,10

€ 162,20

€ 432,50

Artiestenfoyer & loges (3)

Max. aantal personen: 20

Enkel in combinatie met zaal

€ 32,40

€ 43,30

€ 129,80

Foyer CC De Mol

Max. aantal personen: 400

Enkel voor recepties en staand publiek (kan ook als extra ruimte bij de zaal)

€ 108,10

€ 162,00

€ 432,50

 

Tarieven ter beschikking stellen materiaal en technische uitrusting (prijzen per dag)(enkel in combinatie met huur zaal en/of foyer CC De Mol)

 

 

Tarief B

Tarief C

Tarief D

Lichtinstallatie

€ 108,10

€ 216,30

€ 432,50

Grote geluidsinstallatie

(zie technische fiche www.lierscultuurcentrum.be)

€ 108,10

€ 216,30

€ 432,50

Kleine geluidsinstallatie

(front luidsprekers + versterker + kleine mengtafel + 2 microfoons/statief)

€ 27,00

€ 54,10

€ 108,10

Tribune

Max. aantal personen: 300

Niet in combinatie met zaaltogen tenzij met tussenwand

€ 27,00

€ 54,10

€ 108,10

Nevelmachine + product

€ 27,00

€ 54,10

€ 108,10

Draadloze microfoons (3) / tarieven per stuk

(enkel in combinatie met geluidsinstallatie)

€ 16,20

€ 21,60

€ 32,40

CD-speler (enkel in combinatie met geluidsinstallatie)

€ 16,20

€ 21,60

€ 32,40

DVD-speler (enkel in combinatie met geluidsinstallatie)

€ 16,20

€ 21,60

€ 32,40

Minidisk (enkel in combinatie met geluidsinstallatie)

€ 16,20

€ 21,60

€ 32,40

Beamer voor zaalproductie + scherm (3x4m)

€ 54,10

€ 108,10

€ 216,30

Digitale piano Yahama P120

€ 32,40

€ 64,90

€ 129,80

Extra toezichter (verplicht vanaf 600 personen) of technieker per tijdsperiode van 8 uur

€ 200,00

€ 200,00

€ 200,00

 

Volgende materialen zijn gratis beschikbaar na reservatie:

         spreekgestoelte

         muziekstandaarden (max. 40)

         trapje (max. 2)

         podiumelementen 1x2m (max. 12)

         receptietafels (max. 8)

         tafels (max. 115)

         stoelen (max. 750)

         tentoonstellingspanelen (max. 20)

         mogelijkheid tot gebruik zaaltoog (af te spreken met de verantwoordelijke cultuurcafé)

 

Bijkomende bepalingen:

1. Vanaf de tweede opeenvolgende dag geldt een korting van 50% voor categorie B en C.

2. In de terbeschikkingstelling zijn energiekosten, nutsvoorzieningen, schoonmaak voor en na de gebruiksperiode inbegrepen. Tijdens de gebruiksperiode staat de gebruiker zelf in voor de schoonmaak.

3. De medewerker zaalverhuur begeleidt de gebruiker in het goed gebruik van de zaal en de technische faciliteiten. Indien de gebruiker tijdens zijn verblijf een technieker van het Liers Cultuurcentrum nodig heeft voor het verzorgen van licht of geluid tijdens de voorstelling of voor hulp bij het inhangen van een lichtplan of het installeren van een geluidsontwerp, dan kan dit als de werkplanning dit toelaat en mits betaling van 200 euro per periode van 8 uur.

4. De gebruiker zorgt ervoor dat CC De Mol uiterlijk om 2 uur opgeruimd en

ontruimd is.

5. Wanneer de locatie niet netjes achtergelaten wordt, wordt er voor de opruim € 30,00 per begonnen uur aangerekend.

6. Wanneer de gebruiker tijdens de activiteit catering wenst, dan neemt hij zelf contact op met de uitbater van het cultuurcafé in CC De Mol. In geen geval is het de gebruiker toegestaan zelf voor eten en drank te zorgen. Ook voor het gebruik van de vestiaire en regelingen i.v.m. het gebruik van de toiletten bij een meerdaagse activiteit, maakt de gebruiker de nodige afspraken met de uitbater.

Info op www.lierscultuurcentrum.be.

7. CC De Mol betaalt voor de gebruikers een jaartarief “billijke vergoeding polyvalente zaal met drank”. Organisatoren van activiteiten met dans dienen zelf aangifte te doen via www.ikgebruikmuziek.be. Meer info op www.vlaanderen.be/billijkevergoeding of info@bvergoed.be.

8. Bij verlies van toegangsbadge/sleutel wordt de werkelijke kostprijs van de waarborg ingehouden.

 

§ 2 TARIEVEN CC VREDEBERG

 

 

Tarief B

Tarief C

Tarief D

Zaal (lichtinstallatie inbegrepen)

Max. aantal personen zittend: 243 (zaal + balkon)

€ 86,50

€ 129,80

€ 346,00

Zaal (lichtinstallatie inbegrepen)

+ cafetaria (geluidinstallatie ingebouwd)

Max. aantal personen zittend: 243 (zaal + balkon) / cafetaria 80

 

€ 108,10

€ 162,20

€ 432,50

Zaal (lichtinstallatie inbegrepen)

+ cafetaria (geluidinstallatie ingebouwd) + keuken

€ 129,80

€ 194,60

€ 519,00

Cafetaria (geluidinstallatie ingebouwd) + keuken

€ 54,10

€ 86,50

€ 216,20

Repetitielokaal beneden

€ 10,80

€ 27,00

€ 43,30

Repetitielokaal boven

 

€ 10,80

€ 27,00

€ 43,30

Repetitielokaal beneden + boven

€ 16,20

€ 43,30

€ 64,90

Volledig CC Vredeberg

€ 146,00

€ 237,90

€ 583,90

 

Tarieven terbeschikkingstelling materiaal en technische uitrusting

(prijzen per dag)

(enkel in combinatie met huur zaal en/of cafetaria CC Vredeberg)

 

 

Tarief B

Tarief C

Tarief D

Geluidsinstallatie

(4 luidsprekers + versterker + mengtafel + 2 microfoons/statief)

€ 27,00

€ 54,10

€ 108,10

CD-speler (enkel in combinatie met geluidsinstallatie)

€ 10,80

€ 21,60

€ 32,40

Minidisk (enkel in combinatie met geluidsinstallatie)

€ 10,80

€ 21,60

€ 32,40

Nevelmachine + product (enkel indien niet in gebruik in CC De Mol)

€ 27,00

€ 54,10

€ 108,10

Digitale piano Yahama P120 (enkel indien niet in gebruik in CC De Mol)

€ 32,40

€ 64,90

€129,80

DVD-speler (enkel in combinatie met geluidsinstallatie en indien niet in gebruik in CC De Mol)

€ 10,80

€ 21,60

€ 32,40

Beamer voor zaalproductie + scherm 3X4m

€ 54,10

€ 108,10

€ 216,20

 

Volgende materialen zijn gratis beschikbaar na reservatie:

         spreekgestoelte

         muziekstandaarden (max. 40)

         podiumelementen 1x2m (max. 14)

         mogelijkheid tot uitbouw podium op 2 of 3 meter

 

Bijkomende bepalingen:

1. Vanaf de tweede opeenvolgende dag geldt een korting van 50% voor categorie B en C en 10 % voor categorie D.

2. In de terbeschikkingstelling zijn energiekosten, nutsvoorzieningen, schoonmaak voor en na de gebruiksperiode inbegrepen. Tijdens de gebruiksperiode staat de gebruiker zelf in voor de schoonmaak.

3. In de keuken zijn volgende toestellen beschikbaar: elektrisch kookvuur (4 kookplaten), steamer, vaatwasser, ijskast en ingebouwd werkblok met aanrecht en spoelbak. De gebruiker is verantwoordelijk voor een correcte toepassing van de toestellen in keuken en cafetaria.

4. De gebruiker houdt altijd rekening met de buren. De gebruiker verlaat CC Vredeberg uiterlijk om 2 uur. Alle gebruikte elektrische apparaten worden uitgezet, de chauffage wordt op nachtstand gezet, de lichten worden gedoofd en het gebouw wordt volledig afgesloten. De gebruiker bezorgt de sleutels van het gebouw terug aan de verantwoordelijke zaalverhuur.

5. Wanneer de locatie niet netjes achtergelaten wordt, wordt er voor de opruim € 30,00 per begonnen uur aangerekend.

6. CC Vredeberg beschikt over een drankvoorraad die toebehoort aan de drankenhandelaar waarmee het stadsbestuur een overeenkomst “drankafname” heeft afgesloten. De gebruiker is verplicht om alle dranken die hij tijdens zijn verblijf verbruikt van deze voorraad af te nemen. Voor het drankverbruik uit de voorraad krijgt elke gebruiker een rechtstreeks factuur van de drankenhandelaar na afloop van zijn huurperiode. De (prijs)lijst van de dranken is verkrijgbaar bij de verantwoordelijke zaalverhuur.

7. In CC Vredeberg staat de gebruiker zelf in voor de praktische organisatie van zijn activiteit.

8. CC Vredeberg betaalt voor de gebruikers een jaartarief “billijke vergoeding polyvalente zaal met drank”. Organisatoren van activiteiten met dans dienen zelf aangifte te doen via www.ikgebruikmuziek.be. Meer info op www.vlaanderen.be/billijkevergoeding of info@bvergoed.be.

9. Bij verlies van toegangsbadge/sleutel wordt de werkelijke kostprijs van de waarborg ingehouden

 

§ 3 TARIEVEN CC VLEESHUIS

 

 

Tarief B

Tarief C

Tarief D

Tentoonstellingsruimte

(per 6 dagen, van woensdag t.e.m. maandag)

Max. aantal personen: 49

€ 162,20

€ 216,30

€ 648,80

 

Volgende materialen zijn gratis beschikbaar:

         tentoonstellingspaneel 2 x 2 (10)

         tentoonstellingspaneel 1,5 x 2 (6)

         tentoonstellingspaneel 1 x 2 (12)

 

Bijkomende bepalingen:

1. CC Vleeshuis wordt voor een periode van 6 opeenvolgende dagen ter beschikking gesteld die loopt van woensdag t.e.m. maandag. Meerdere aansluitende periodes

zijn mogelijk.

2. In de terbeschikkingstelling zijn energiekosten, nutsvoorzieningen, schoonmaak voor en na de gebruiksperiode inbegrepen. Tijdens de gebruiksperiode staat de gebruikers zelf in voor de schoonmaak.

3. Wanneer de locatie niet netjes achtergelaten wordt, wordt er voor de opruim € 30,00 per begonnen uur aangerekend.

4. De gebruiker is verantwoordelijk voor de bewaking en het afsluiten van een verzekering ‘van nagel tot nagel’ (zie IX. Verzekeringen).

5. De gebruiker haalt de sleutel af vóór de activiteit tijdens de kantooruren in CC De Mol en brengt deze na de activiteit terug.

6. De gebruiker zorgt zelf voor de nodige ophangsystemen.

7. Bij verlies van toegangsbadge/sleutel wordt de werkelijke kostprijs van de waarborg ingehouden.

 

§ 4 TARIEVEN CC HET SPUI

De tarieven voor het gebruik van CC Spui worden vastgesteld per dag, met uitzondering van tentoonstellingen (tarief per 6 dagen).

 

 

Tarief B

Tarief C

Tarief D

Polyvalente ruimte

Max. aantal personen: 49

Per dag

€ 86,50

€ 173,00

€ 270,30

Gebruik voor tentoonstellingen

(per 6 dagen, van woensdag t.e.m. maandag)

Max. aantal personen: 49

 

€ 162,20

€ 216,30

€ 648,80

 

Bijkomende bepalingen:

1. Vanaf de tweede opeenvolgende dag geldt een korting van 50% voor categorie B en C en 10% voor categorie D.

2. In de huurprijs zijn energiekosten en nutsvoorzieningen inbegrepen.

3. Tijdens de gebruiksperiode staat de gebruiker zelf in voor de schoonmaak

4. In de huurprijs zit gebruik materiaal inbegrepen oa. keukenmateriaal, nespressomachine, muziek- en klankinstallatie met micro, flatscreen, beamer en projectiedoek, ledspots, staantafels, …

5. De gebruik er zorgt ervoor dat CC Spui uiterlijk om 1 uur opgeruimd en ontruimd is.

6. CC Spui kan als tentoonstellingsruimte gebruikt worden voor een periode van 6 opeenvolgende dagen die loopt van woensdag t.e.m. maandag. Meerdere aansluitende periodes zijn mogelijk.

7. De gebruiker is verantwoordelijk voor de bewaking en het afsluiten van een verzekering ‘van nagel tot nagel’ (zie IX. Verzekeringen). De gebruiker zorgt zelf voor de nodige haken en ophangsystemen.

8. CC Het Spui beschikt over een drankvoorraad die toebehoort aan sociëteit De Schaepshoofden. De gebruiker is verplicht om alle dranken die hij tijdens zijn verblijf verbruikt van deze voorraad af te nemen. De (prijs)lijst van de dranken is verkrijgbaar bij de verantwoordelijke van sociëteit De Schaepshoofden.

9. CC Spui is voorzien van een toilet voor mindervaliden, een ingebouwd werkblok met aanrecht, spoelbak, koelkast.

 

§ 5 TARIEVEN CC COLIBRANT

vergaderlokalen en de Colibrantzaal, worden vastgesteld per dagdeel.

Dagdeel voormiddag: 9-13 uur

Dagdeel namiddag: 13-18 uur

Dagdeel avond: 18-23 uur

 

 

Tarief B

Tarief C

Tarief D

Colibrantzaal

Max. aantal personen: 99

€ 43,40

€ 64,90

€ 173,00

Vergaderlokaal Bérenice

Max. aantal personen: 12

€ 5,40

€ 10,80

€ 32,40

Vergaderlokaal Amélie

Max. aantal personen: 16

€ 7,60

€ 16,20

€ 43,30

Vergaderlokaal Carola

Max. aantal personen: 16

€ 7,60

€ 16,20

€ 43,30

Vergaderlokaal Esmée

Max. aantal personen: 20

€ 9,70

€ 21,60

€ 54,10

Vergaderlokaal Delphine

Max. aantal personen: 20

€ 9,70

€ 21,60

€ 54,10

 

Op zon- en feestdagen is CC Colibrant gesloten.

Alle vergaderlokalen zijn voorzien van beamer, uitgezonderd lokaal Bérenice.

Volgende materialen zijn gratis beschikbaar in de Colibrantzaal, na reservatie:

         Geluidinstallatie met microfoon (enkel voor spraak, geen muziek)

         beamer

         scherm

         vleugelpiano (min. 2 weken op voorhand reserveren en zelf te stemmen door de gebruiker)

 

Bijkomende bepalingen:

1. Energiekosten, nutsvoorzieningen, schoonmaak voor en na de gebruiksperiode zijn inbegrepen.

2. De gebruiker zorgt ervoor dat locatie CC Colibrant uiterlijk om 24 uur opgeruimd en ontruimd is.

3. Bij verlies van toegangsbadge/sleutel wordt de werkelijke kostprijs van de waarborg ingehouden

 

§ 6 TARIEVEN STADHUIS

De tarieven voor het gebruik van het stadhuis worden vastgesteld per dag .

 

 

Tarief B

Tarief C

Tarief D

Hertog Jan-zaal

Schepenzaal

Gildenzaal

 

€ 216,30

 

€ 324,40

 

€ 486,60

 

Bijkomende bepalingen:

1 .volgende materialen zijn inbegrepen in de huurprijs:

         Opwarmkeuken met oven, microgolfoven, koelkast, vaatwasmachine voor glazen

         70 stijlvolle stapelstoelen, 15 receptietafels met hoes en een muziekinstallatie

2. Er mag niets aan de wanden, vloer, plafond, trap worden aangebracht of bevestigd.

3. De gebruiker laat de lokalen achter zoals verkregen: alle materialen schoon en op hun plaats, stoelen en tafels zoals voorzien op het plan.

4. Alle afval dient nadien verwijderd te worden.

5. Wanneer de locatie niet netjes achtergelaten wordt, wordt er voor de opruim€ 30,00 per begonnen uur aangerekend.

6. Bij verlies van toegangsbadge/sleutel wordt de werkelijke kostprijs van de waarborg ingehouden

 

§ 7 TARIEVEN WEZENKAPEL

De tarieven voor het gebruik van de Wezenkapel worden vastgesteld per dag.

 

 

Tarief B

Tarief C

Tarief D

Kapel

eerste verdieping met toiletten en keuken

€ 21,60

€ 43,30

€ 64,90

 

Bijkomende bepalingen:

1. Vanaf de tweede opeenvolgende dag geldt een korting van 50%

2. Volgende materialen zijn inbegrepen in de huurprijs: Opwarmkeuken met kookvuur, oven, koelkast en spoelbakken. Ophangsysteem voor kunstwerken.

3. Er mag niets aan de wanden, deur, vloer, plafond, trap worden aangebracht of bevestigd, indien niet gebruik gemaakt wordt van het voorziene ophangsysteem.

4. De gebruiker laat de lokalen achter zoals verkregen: alle materialen schoon en op hun plaats.

5. De tentoonstellingsruimte, opwarmkeuken en toiletten worden door de gebruiker volledig gepoetst en met nat gereinigd.

6. Alle afval dient nadien verwijderd te worden.

7. Wanneer de locatie niet netjes achtergelaten wordt, wordt er voor de opruim €30,00 per begonnen uur aangerekend.

8. Bij verlies van toegangsbadge/sleutel wordt de werkelijke kostprijs van de waarborg ingehouden

 

§ 8 TICKETINGSERVICE

De gebruiker kan beroep doen op de ticketservice van Uit in Lier. D.w.z. dat de verkoop van tickets voor een bepaalde activiteit wordt verzorgd door de administratie van Uit in Lier. De gebruiker bepaalt de start van de verkoop. Hij verklaart zich akkoord met de openingsuren van Uit in Lier.

Voor deze dienstverlening wordt 20% op de netto-inkomsten aangerekend + 21% btw.

 

Artikel 4 : Jaarlijkse indexaanpassing

De bedragen in artikel 3 worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

                          R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 3

                             i

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 6 : Retributie plichtige

De retributie is verschuldigd door de natuurlijke persoon, rechtspersoon of vertegenwoordiger van een feitelijke vereniging, die inrichter is van de activiteit.

 

Artikel 7 : Invordering en betaling

De retributie op het gebruik van de culturele stedelijke locaties die steeds vooraf te worden betaald aan de hand van een factuur.

Bij gebreke aan betaling van de retributie kan het bedrag gevorderd worden overeenkomstig art. 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 8 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.22 Retributiereglement op begraafplaatsen en op de afscheidsruimte.  GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een reglement op te maken om een retributie te heffen op begraafplaatsen en op de afscheidsruimte overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art.2 :

De gemeenteraad beslist om  voor het retributiereglement op het ter beschikking stellen van stedelijke culturele locaties  een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

Retributiereglement op begraafplaatsen en het afscheidscentrum

 

Juridische grondslag

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Artikel 1 : basis voor de retributie

Voor een termijn ingaand op 1 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentelijke retributie gevestigd op de begraafplaatsen en het afscheidscentrum

 

Artikel 2 : retributies en concessies op de stedelijke begraafplaatsen

         Concessie van 25 jaar : € 540,60 per graf, plaats in het urnenveld of nis in het columbarium

         Concessie van 50 jaar : € 1080,30 per graf, plaats in het urnenveld of nis in het columbarium

         Voor een hernieuwing van 10 jaar : € 324,39 per graf, plaats in het urnenveld of nis in het columbarium

         Voor een hernieuwing van 25 jaar in de zin van art.7 van het stedelijk huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen, het betreft een vroegtijdige vernieuwing : het tarief wordt proportioneel berekend volgens de formule X/25 X € 540,60 euro waarbij X het aantal jaren aangeeft die de vervaldatum van de lopende concessie overschrijden

         Voor een hernieuwing van 50 jaar in de zin van art.7 van het stedelijk huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen, het betreft een vroegtijdige vernieuwing : het tarief wordt proportioneel berekend volgens de formule X/50 X € 1080,30 euro waarbij X het aantal jaren aangeeft die de vervaldatum van de lopende concessie overschrijden

 

Voor een hernieuwing van 2 jaar in de zin van art.9 en 9 bis van het stedelijk huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen € 64,90

 

Artikel 3 : andere retributies op de stedelijke begraafplaatsen

         een naamplaatje op de gedenkzuil aan de strooiweide op de stedelijke begraafplaatsen : € 40

         verlenging van een naamplaatje : € 40 voor 10 jaar

         tegeltje op de vlinderheuvel op de stedelijke begraafplaatsen : € 54.

 

Artikel 4 : retributie op het gebruik van de groetruimten en/of ceremonieruimte in het afscheidscentrum

a) groetruimten binnen en/of buiten : gratis

b) ceremonieruimte voor een plechtigheid voor een overledene :

o inwoner van Lier, begraven in Lier : € 173,10/plechtigheid (incl BTW)

o inwoner van Lier , niet begraven in Lier : € 173,10/plechtigheid (incl BTW)

o niet-inwoner van Lier, begraven in Lier : € 227,10/plechtigheid (incl BTW)

o niet-inwoner van Lier, niet begraven in Lier : : € 300,30/plechtigheid (incl BTW)

De bedragen in artikelen 2,3 en 4 worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

                               R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 2,3 of 4

                                   i

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 5 : Vrijstellingen

Zijn vrijgesteld van de retributie vermeld in artikel 2 :

         de bestaande concessies voor de graven van de oud-strijders, die stierven op het veld van eer en die zich niet in de ereperken bevinden

         de concessie bestemd voor personen onder de leeftijd van 18 jaar

 

Artikel 6 : Retributie plichtige

De retributie is verschuldigd door de aanvrager

 

Artikel 7 : Invordering en betaling

De retributies dienen op volgend tijdstip te worden betaald:

 

concessies

 De retributie op de concessies voor graven en nissen dient te worden betaald na ontvangst van een factuur, deze dient te worden betaald binnen de 30 dagen.

Na betaling wordt het afschrift van de concessie ter beschikking gesteld aan de aanvrager.

 

andere retributies

 De retributie voor een naamplaatje dient uiterlijk bij de aangifte van het overlijden van betrokkene te worden betaald

 De retributie voor een tegeltje dient uiterlijk 15 kalenderdagen na de geboortedatum van het kindje te worden betaald

 

afscheidscentrum

 De retributies voor het gebruik van de ceremonieruimte in het afscheidscentrum aangevraagd door begrafenisondernemers, worden maandelijks gefactureerd. De factuur dient te worden betaald binnen de 30 dagen na ontvangst. Bij niet-betaling worden er geen reservaties door de begrafenisondernemer meer toegelaten.

 De retributie voor het gebruik van de ceremonieruimte in het afscheidscentrum aangevraagd door particulieren, dient uiterlijk bij de aangifte van het overlijden van betrokkene en/of ondertekenen van het contract te worden betaald. De plechtigheid vindt niet plaats indien en niet vooraf betaald is.

 

Artikel 8: procedure bij niet-betaling

Concessies/ hernieuwing concessies

 Concessie : Bij niet-betaling van de verschuldigde retributie en na het versturen van een herinnering en aangetekende aanmaning tot betaling van de concessie naar de aanvrager, zal het College van Burgemeester en Schepenen beslissen om de toegekende concessie teniet te doen. De concessie wordt geacht nooit te hebben bestaan.

 hernieuwing concessie : Bij niet-betaling van de verschuldigde retributie en na het versturen van een herinnering en aangetekende aanmaning tot betaling van de vernieuwing van de concessie naar de aanvrager, zal het College van Burgemeester en Schepenen beslissen om de hernieuwing van de concessie teniet te doen. Bijgevolg is de concessie beëindigd. Het grafteken wordt eigendom van de stad en zal door de stad worden weggenomen. Het College van Burgemeester en Schepen bepaalt de bestemming van deze graftekens.

 

Gebruik ceremonieruimte afscheidscentrum

 De onbetaalde facturen worden ingevorderd overeenkomstig de bepalingen van artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 9 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.23 Retributie op huwelijksplechtigheden. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om een reglement op te maken om een retributie te heffen op huwelijksplechtigheden overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het retributiereglement op huwelijksplechtigheden  een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

Retributiereglement op huwelijksplechtigheden

 

Juridische grondslag

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Artikel 1 : basis voor de retributie

Voor een termijn ingaand op 1 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentelijke retributie geheven op huwelijksplechtigheden.

 

Artikel 2 : tarieven

         € 55,90 voor een huwelijk op vrijdag

         € 167,90 voor een huwelijk op zaterdag

         € 270,30 voor een huwelijk waarvoor een afwijking door het College van Burgemeester en Schepenen is goedgekeurd voor wat betreft dag en uur zoals vastgesteld in het geldende reglement huwelijksplechtigheden

         € 208,60 voor gebruik zaal stadhuis voor receptie aansluitend op de huwelijksplechtigheid max 2 uur

 

Artikel 3 : jaarlijkse indexaanpassing

De bedragen in artikel 2 worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

                       R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 2

                          i

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het  hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 4 : Retributie plichtige

De retributie is verschuldigd door de persoon, die een huwelijksaangifte doet.

 

Artikel 5 : Invordering en betaling

De retributie dient te worden betaald op het moment van de huwelijksaangifte. Indien er na het huwelijk een receptie wordt gehouden, dient de gebruiksvergoeding eveneens betaald te worden bij de huwelijksaangifte.

Bij gebreke aan betaling van de retributie kan het bedrag gevorderd worden overeenkomstig art. 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 6 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.24 Verkoop conciërgewoning Marnixdreef 24.  GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft de opdracht aan het college om de woning gelegen te Lier, Marnixdreef 24 te Lier, per kadaster gekend als Lier, 2de Afd, sectie B nr. 280 G en 280 H/dl openbaar te verkopen met als instelprijs de schattingsprijs van € 190.000,- bepaald door Landmeter Petitjean te Lier en volgens het splitsingsplan, beide in bijlage, met inachtnemeing van de principes opgelegd door het decreet Lokaal bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.25 Hoge velden minnelijke verwerving inname 16 ontwerpakte. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte betreffende de aankoop van de percelen die kadastraal gekend zijn als Lier, 2e afdeling, sectie C nrs. 458 B2 en 464 B (deel) goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.26 Samenwerkingsovereenkomst in het kader van noodplanning - addendum.  GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het addendum aan de samenwerkingsprotocol inzake noodplanning dat aan de gemeenten Berlaar en Nijlen zal worden voorgelegd, goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad machtigt de burgemeester Frank Boogaerts voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst en het addendum.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.27 Samenwerkingsovereenkomst regiekosten opmaak RUP's. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de de standaardovereenkomst goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de goedkeuringsbevoegdheid van de globale overeenkomst met de (publiek-) private partij te delegeren aan het college.

 

Art 3 :

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen voor de stad of het OCMW.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.28 Visienota participatie. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de visienota participatie goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.29 Economische raad - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de Economische Raad, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Artikel 8 van de statuten:

Huidig artikel:

ART. 8 ANDERE PROFIELVEREISTEN VOOR ALLE LEDEN

 

8.1. Alle voornoemde doelgroepen kunnen als stemgerechtigd lid optreden binnen de ER, zolang zij geen politiek mandaat uitoefenen (conform art. 200 §4. van het nieuwe gemeentedecreet) en ze de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.

 

8.2. Zowel de schepen die het beleidsdomein ondernemen tot zijn bevoegdheid heeft, als de teamcoördinator ondernemen fungeren als permanente deskundigen, zij het beiden zonder stemrecht.

 

8.3. Een lid van de ER kan nog in maximaal één andere adviesraad zetelen binnen het

Departement Wonen, Leven & Ondernemen van de stad Lier.

 

8.4: Een lid van de ER kan slechts één mandaat opnemen binnen de ER. Dit betekent dat een lid slechts 1 handels-, bedrijfs-, belangen- of beroepsvereniging mag

vertegenwoordigen. Daarnaast mag een lid het mandaat beschreven in artikel 5

(afgevaardigden/vertegenwoordigers), artikel 6 (experten/(ervarings)deskundige) en artikel 7 (gecoöpteerde (ervarings)deskundige) niet met elkaar combineren.

 

 

Vervangen door:

ART. 8 ANDERE PROFIELVEREISTEN VOOR ALLE LEDEN

 

8.1. Alle voornoemde doelgroepen kunnen als stemgerechtigd lid optreden binnen de ER, zolang zij geen politiek mandaat uitoefenen (conform art. 200 §4. van het nieuwe gemeentedecreet) en ze de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.

 

8.2. Zowel de schepen die het beleidsdomein ondernemen tot zijn bevoegdheid heeft, als de teamcoördinator ondernemen fungeren als permanente deskundigen, zij het beiden zonder stemrecht.

 

8.3. Een lid van de ER kan nog in maximaal één andere adviesraad zetelen binnen het

Departement Wonen, Leven & Ondernemen van de stad Lier.

 

8.4: Een lid van de ER kan slechts één mandaat opnemen binnen de ER. Dit betekent dat een lid slechts 1 handels-, bedrijfs-, belangen- of beroepsvereniging mag

vertegenwoordigen. Daarnaast mag een lid het mandaat beschreven in artikel 5

(afgevaardigden/vertegenwoordigers), artikel 6 (experten/(ervarings)deskundige) en artikel 7 (gecoöpteerde (ervarings)deskundige) niet met elkaar combineren.

 

8.5: Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de economische raad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.30 Milieu- en natuurraad - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de wijziging in de statuten goed te keuren, waarbij volgende wijzigingen wordt doorgevoerd, zoals vermeld onder artikel 2 en 3 van deze beslissing:

 

Art 2 :

Artikel 4 1) van de statuten:

Huidig artikel

Artikel 4: samenstelling en representatief kader

Voor de samenstelling wordt gewerkt met een vijfledige samenstelling:

1)Vaste kern.

Deze kern van stemgerechtigde leden bestaat uit 15 vaste en 15 plaatsvervangende leden. Er wordt gestreefd naar een raad waarin één derde van de leden van hetzelfde geslacht zijn.

Het effectief en vervangend lid kunnen samen deelnemen aan de plenaire vergadering, maar slechts één van beide is stemgerechtigd.

 

De samenstelling van de vaste kern wordt gedaan op basis van de kandidaturen die al dan niet vanuit een organisatie aangeleverd worden binnen volgende domeinen:

-Domein abiotische kwaliteit: lucht, water, bodem

-Domein biotische kwaliteit: biodiversiteit, fauna, flora

-Domein landschap: stadsontwikkeling, plattelandsontwikkeling

-Domein economie: streekvermarketing, biologische landbouw

-Domein jeugd en educatie

-Domein duurzaamheid: wonen, energie, vervoer

-Domein landbouw

 

Deze lijst is niet limitatief.

 

De vaste kern is bevoegd voor het geven van advies, het kiezen van projecten en het dagelijks bestuur van de milieu- en natuurraad.

 

De vaste kern beslist bij meerderheid van stemmen.

 

Aangepast artikel:

Artikel 4: samenstelling en representatief kader

Voor de samenstelling wordt gewerkt met een vijfledige samenstelling:

1)Vaste kern.

Deze kern van stemgerechtigde leden bestaat uit 15 vaste en maximaal 15 plaatsvervangende leden. Er wordt gestreefd naar een raad waarin één derde van de leden van hetzelfde geslacht zijn.

 

De samenstelling van de vaste kern wordt gedaan op basis van de kandidaturen die al dan niet vanuit een organisatie aangeleverd worden binnen volgende domeinen:

-Domein abiotische kwaliteit: lucht, water, bodem

-Domein biotische kwaliteit: biodiversiteit, fauna, flora

-Domein landschap: stadsontwikkeling, plattelandsontwikkeling

-Domein economie: streekvermarketing, biologische landbouw

-Domein jeugd en educatie

-Domein duurzaamheid: wonen, energie, vervoer

-Domein landbouw

 

Deze lijst is niet limitatief.

 

De vaste kern is bevoegd voor het geven van advies, het kiezen van projecten en het dagelijks bestuur van de milieu- en natuurraad.

 

De vaste kern beslist bij meerderheid van stemmen.

 

Art 3 :

Artikel 8 van de statuten:

Huidig artikel:

Artikel 8: Deontologie

1)Alle leden van de adviesraad (effectieve leden, plaatsvervangende leden, externe adviseurs, voorzitter en secretaris) verbinden er zich toe:

         De nodige discretie aan de dag te leggen m.b.t. dossiers die worden voorgelegd. De stemming en de beraadslaging moeten worden geheim gehouden.

         Met de regels van de privacy rekening te houden.

         Volledig onafhankelijk te werken van zowel politieke als drukkingsgroepen om op deze wijze ten allen tijde de volledige objectiviteit te bewaren.

         Te aanvaarden dat anderen beslissen, mede op basis van het geleverde advies, maar dat deze beslissing niet noodzakelijk volledig overeenkomt met het geleverde advies.

         Communicatie- en luistervaardig te zijn zonder vooringenomenheid.

         In de vergadering enkel het woord te voeren als hem/haar het woord gegeven is door de voorzitter. Op deze manier kan de discussie waardig verlopen. Men mag het woord ook niet langer houden dan strikt noodzakelijk is.

         Zich te beperken tot die elementen die relevant zijn voor het onderwerp waarvan de bespreking lopende is.

         De afspraken vastgelegd in dit huishoudelijk reglement te respecteren.

         Bovenstaande regels toe te passen ook na het beëindigen van het lidmaatschap van de milieu- en natuurraad.

2)Een lid dat een persoonlijk belang heeft tot in de tweede graad en/of een zakelijk belang bij een besproken onderwerp moet zich laten vervangen door zijn plaatsvervanger, minstens voor dat punt. De voorzitter kan het betrokken lid evenwel om een toelichting van het onderwerp verzoeken.

3)Wanneer een lid van oordeel is dat een ander lid een persoonlijk belang heeft bij een besproken onderwerp, brengt hij/zij dit onmiddellijk ter kennis aan de voorzitter. Indien de voorzitter van oordeel is dat het lid een persoonlijk belang heeft bij een onderwerp, dan vraagt de voorzitter dat betrokken lid om zich terug te trekken.

4)Contacten met de media worden vermeden om de objectiviteit en sereniteit van de werking niet in het gedrang te brengen. In uitzonderlijke gevallen vertegenwoordigt enkel de voorzitter in samenspraak met het beleid de adviesraad naar buiten toe.

 

Aangepast artikel:

Artikel 8: Deontologie

1)Alle leden van de adviesraad (effectieve leden, plaatsvervangende leden, externe adviseurs, voorzitter en secretaris) verbinden er zich toe:

         De nodige discretie aan de dag te leggen m.b.t. dossiers die worden voorgelegd. De stemming en de beraadslaging moeten worden geheim gehouden.

         Met de regels van de privacy rekening te houden.

         Volledig onafhankelijk te werken van zowel politieke als drukkingsgroepen om op deze wijze ten allen tijde de volledige objectiviteit te bewaren.

         Te aanvaarden dat anderen beslissen, mede op basis van het geleverde advies, maar dat deze beslissing niet noodzakelijk volledig overeenkomt met het geleverde advies.

         Communicatie- en luistervaardig te zijn zonder vooringenomenheid.

         In de vergadering enkel het woord te voeren als hem/haar het woord gegeven is door de voorzitter. Op deze manier kan de discussie waardig verlopen. Men mag het woord ook niet langer houden dan strikt noodzakelijk is.

         Zich te beperken tot die elementen die relevant zijn voor het onderwerp waarvan de bespreking lopende is.

         De afspraken vastgelegd in dit huishoudelijk reglement te respecteren.

         Bovenstaande regels toe te passen ook na het beëindigen van het lidmaatschap van de milieu- en natuurraad.

2)Een lid dat een persoonlijk belang heeft tot in de tweede graad en/of een zakelijk belang bij een besproken onderwerp moet zich laten vervangen door zijn plaatsvervanger, minstens voor dat punt. De voorzitter kan het betrokken lid evenwel om een toelichting van het onderwerp verzoeken.

3)Wanneer een lid van oordeel is dat een ander lid een persoonlijk belang heeft bij een besproken onderwerp, brengt hij/zij dit onmiddellijk ter kennis aan de voorzitter. Indien de voorzitter van oordeel is dat het lid een persoonlijk belang heeft bij een onderwerp, dan vraagt de voorzitter dat betrokken lid om zich terug te trekken.

4)Contacten met de media worden vermeden om de objectiviteit en sereniteit van de werking niet in het gedrang te brengen. In uitzonderlijke gevallen vertegenwoordigt enkel de voorzitter in samenspraak met het beleid de adviesraad naar buiten toe.

5)Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de milieu- en natuurraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.31 Mobiliteitsraad - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de mobiliteitsraad, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Artikel 6 van de statuten:

Huidig artikel:

ART. 6 ANDERE PROFIELVEREISTEN LEDEN MOBILITEITSRAAD

 

6.1. Alle voornoemde doelgroepen kunnen als stemgerechtigd lid optreden binnen de mobiliteitsraad, zolang zij geen politiek mandaat uitoefenen en ze de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.

 

6.2. Zowel de schepen die het beleidsdomein mobiliteit tot zijn bevoegdheid heeft, als de mobiliteitsambtenaar fungeren als permanente deskundigen, zij het beiden zonder stemrecht.

 

6.3. Politieke vertegenwoordigers:

Er mag één vertegenwoordiger per politieke fractie aanwezig zijn op de vergadering.

De politieke vertegenwoordigers mogen de toelichting en bespreking bijwonen.

 

 

Vervangen door:

ART. 6 ANDERE PROFIELVEREISTEN LEDEN MOBILITEITSRAAD

 

6.1. Alle voornoemde doelgroepen kunnen als stemgerechtigd lid optreden binnen de mobiliteitsraad, zolang zij geen politiek mandaat uitoefenen en ze de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.

 

6.2. Zowel de schepen die het beleidsdomein mobiliteit tot zijn bevoegdheid heeft, als de mobiliteitsambtenaar fungeren als permanente deskundigen, zij het beiden zonder stemrecht.

 

6.3. Politieke vertegenwoordigers:

Er mag één vertegenwoordiger per politieke fractie aanwezig zijn op de vergadering.

De politieke vertegenwoordigers mogen de toelichting en bespreking bijwonen.

 

6.4. Onverenigbaarheid

Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de mobiliteitsraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.32 Sportraad - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de sportraad, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Artikel 12 van de statuten:

Huidig artikel:

Artikel 12

a)De algemene vergadering komt minstens eenmaal per jaar in openbare zitting samen op een tijdstip door de raad van bestuur bepaald.

b)De agenda van de vergadering wordt in de uitnodiging vermeld en minstens veertien dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. Wijziging van de agenda is slechts mogelijk bij meerderheid van stemmen van de aanwezige leden.

c)De algemene vergadering beslist bij gewone meerderheid van stemmen ongeacht het aantal aanwezigen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. Met onthoudingen wordt geen rekening gehouden.

d)Bij belangenvermenging, zij het persoonlijke, zij het professionele belangenvermenging, dient de betrokkene buiten te gaan.

e)De algemene vergadering kan bijeengeroepen worden op verzoek van 2/3 van de leden van de algemene vergadering.

 

Vervangen door:

Artikel 12

a)De algemene vergadering komt minstens eenmaal per jaar in openbare zitting samen op een tijdstip door de raad van bestuur bepaald.

b)De agenda van de vergadering wordt in de uitnodiging vermeld en minstens veertien dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. Wijziging van de agenda is slechts mogelijk bij meerderheid van stemmen van de aanwezige leden.

c)De algemene vergadering beslist bij gewone meerderheid van stemmen ongeacht het aantal aanwezigen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. Met onthoudingen wordt geen rekening gehouden.

d)Bij belangenvermenging, zij het persoonlijke, zij het professionele belangenvermenging, dient de betrokkene buiten te gaan. Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

e)De algemene vergadering kan bijeengeroepen worden op verzoek van 2/3 van de leden van de algemene vergadering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de sportraad goed te keuren.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

voorzitter sportraad

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.33 Diversiteitsraad - wijziging statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de Lierse Diversiteitsraad, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Huidig artikel:

Art. 2 Deelnemers:

 

§4 Bij mogelijke belangenvermenging (hetzij persoonlijk, hetzij professioneel), mag er niet worden deelgenomen aan de Lierse diversiteitsraad, noch aan de kerngroep, noch aan de algemene vergadering of in de functie van expert of ervaringsdeskundige. In geval van het opmerken van deze belangenvermenging of telkens wanneer de deontologie het vereist, moet de aanwezige de vergadering verlaten.

 

 

Vervangen door:

Art. 2 Deelnemers:

 

§4 Bij mogelijke belangenvermenging (hetzij persoonlijk, hetzij professioneel), mag er niet worden deelgenomen aan de Lierse diversiteitsraad, noch aan de kerngroep, noch aan de algemene vergadering of in de functie van expert of ervaringsdeskundige. In geval van het opmerken van deze belangenvermenging of telkens wanneer de deontologie het vereist, moet de aanwezige de vergadering verlaten.

 

Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de diversiteitsraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.34 Welzijnsraad - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de Lierse Welzijnsraad, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Artikel 4 van de statuten:

Huidig artikel:

Artikel 4 – SAMENSTELLING

§1. De welzijnsraad staat open voor alle professionele welzijnsmedewerkers en vrijwilligers, die actief zijn in Lier en betrokken in het lokaal sociaal beleid. Minstens jaarlijks worden geïnteresseerden via een open oproep geïnformeerd over de doelstellingen en werking van de welzijnsraad.

 

§2. Via een open oproep worden geïnteresseerden uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering.

 

§3. Het bestuur bestaat uit medewerkers, die actief zijn in Lier en betrokken in het lokaal sociaal beleid, die een zo evenredig mogelijke verdeling van de diverse sectoren in het welzijnsbeleid vertegenwoordigen. De leden van het bestuur oefenen beleidsverantwoordelijkheid uit in een welzijnsorganisatie actief in Lier, en vertegenwoordigen volgende welzijnssectoren:

         Algemeen welzijnswerk

         Wonen

         Gezondheidszorg

         Geestelijke gezondheidszorg

         Werk

         Zorg

         Armoede

 

De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

§4. Er is steeds een in- en uitstapmoment mogelijk om toe te treden tot het bestuur. Toetreding gebeurt mits goedkeuring na eenvoudige meerderheid door het bestuur.

 

§5. De bevoegde schepen is waarnemend lid van de welzijnsraad Lier.

 

§6. Politieke vertegenwoordigers: Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

§7. Beslissingen in de welzijnsraad worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen.

 

§8. Ten hoogste 2/3 van de leden van de welzijnsraad mag van het zelfde geslacht zijn.

 

§9. Er dient minstens een voorzitter en ondervoorzitter te worden aangeduid.

 

 

Vervangen door:

Artikel 4 – SAMENSTELLING

§1. De welzijnsraad staat open voor alle professionele welzijnsmedewerkers en vrijwilligers, die actief zijn in Lier en betrokken in het lokaal sociaal beleid. Minstens jaarlijks worden geïnteresseerden via een open oproep geïnformeerd over de doelstellingen en werking van de welzijnsraad.

 

§2. Via een open oproep worden geïnteresseerden uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering.

 

§3. Het bestuur bestaat uit medewerkers, die actief zijn in Lier en betrokken in het lokaal sociaal beleid, die een zo evenredig mogelijke verdeling van de diverse sectoren in het welzijnsbeleid vertegenwoordigen. De leden van het bestuur oefenen beleidsverantwoordelijkheid uit in een welzijnsorganisatie actief in Lier, en vertegenwoordigen volgende welzijnssectoren:

         Algemeen welzijnswerk

         Wonen

         Gezondheidszorg

         Geestelijke gezondheidszorg

         Werk

         Zorg

         Armoede

 

De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

§4. Er is steeds een in- en uitstapmoment mogelijk om toe te treden tot het bestuur. Toetreding gebeurt mits goedkeuring na eenvoudige meerderheid door het bestuur.

 

§5. De bevoegde schepen is waarnemend lid van de welzijnsraad Lier.

 

§6. Politieke vertegenwoordigers: Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

§7. Beslissingen in de welzijnsraad worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen.

 

§8. Ten hoogste 2/3 van de leden van de welzijnsraad mag van het zelfde geslacht zijn.

 

§9. Er dient minstens een voorzitter en ondervoorzitter te worden aangeduid.

 

§10. Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de welzijnsraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.35 Seniorenraad - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de Seniorenraad, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Toevoeging van artikel 7bis:

Artikel 7bis: onverenigbaarheid:

Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de seniorenraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.36 Wereldraad - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de Lierse Wereldraad, zoals hieronder vermeld, goed te keurren:

 

Art. 3 van de statuten:

Huidig artikel:

ART. 3. LEDEN

3.1. Interne ledenstructuur

Het aantal stemgerechtigde leden is onbeperkt:

3de en 4de pijlerorganisaties uit Lier en Koningshooikt die actief zijn op het terrein van OSW, Ontwikkelingseducatie (OE) & DO of leden van 3de en 4de pijlerorganisaties woonachtig te Lier of Koningshooikt. Daarnaast kunnen er in beperkte mate ook burgers lid worden die hun interesse betonen in het sensibiliseren van medeburgers rond de Noord-Zuid problematiek en die over de nodige expertise beschikken om een sterke bijdrage te leveren aan de Wereldraad en haar doelstellingen.

Dergelijke verenigingen/experten stellen zich kandidaat door zich akkoord te verklaren met de doelstellingen en zich daadwerkelijk te engageren in de Lierse Wereldraad.

De afgevaardigde van een vereniging die verhinderd is, kan zich laten vervangen door zijn/haar plaatsvervanger.

Ten hoogste 2/3e van de leden van de Wereldraad zijn van hetzelfde geslacht.

Gemeenteraadsleden of vertegenwoordiging van politieke fracties kunnen in de Wereldraad zetelen (maximum één per fractie) maar dit zonder stemrecht. Indien het onderwerp zich leent tot een eventuele discussie over belangenvermenging – hetzij persoonlijke, hetzij professionele belangen-vermenging – dan vereist de deontologie dat de mandataris of vertegenwoordiger van de politieke fractie de zaal verlaat voor de duur van het gespreksonderwerp.

De schepen bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking is aanwezig voor toelichting van de dossiers en zetelt met raadgevende stem.

 

3.2. Externen

Dit kunnen ondermeer zijn:

         De Lierse Wereldraad kan altijd beroep doen op occasionele ‘derden’ of deskundigen om een welbepaalde materie nader toe te lichten. Deze deskundige neemt logischerwijs deel aan de vergadering zonder stemrecht.

         geïnteresseerde inwoners die ad hoc bij een project of initiatief betrokken wensen te worden

         waarnemers van andere erkende adviesraden van de stad Lier

        

Externen kunnen deelnemen aan de discussie, maar wegen in principe niet door op de uiteindelijke formulering van de adviezen. Ieder lid, intern of extern, kan een punt op de agenda laten plaatsen.

 

Vervangen door:

ART. 3. LEDEN

3.1. Interne ledenstructuur

Het aantal stemgerechtigde leden is onbeperkt:

3de en 4de pijlerorganisaties uit Lier en Koningshooikt die actief zijn op het terrein van OSW, Ontwikkelingseducatie (OE) & DO of leden van 3de en 4de pijlerorganisaties woonachtig te Lier of Koningshooikt. Daarnaast kunnen er in beperkte mate ook burgers lid worden die hun interesse betonen in het sensibiliseren van medeburgers rond de Noord-Zuid problematiek en die over de nodige expertise beschikken om een sterke bijdrage te leveren aan de Wereldraad en haar doelstellingen.

Dergelijke verenigingen/experten stellen zich kandidaat door zich akkoord te verklaren met de doelstellingen en zich daadwerkelijk te engageren in de Lierse Wereldraad.

De afgevaardigde van een vereniging die verhinderd is, kan zich laten vervangen door zijn/haar plaatsvervanger.

Ten hoogste 2/3e van de leden van de Wereldraad zijn van hetzelfde geslacht.

Gemeenteraadsleden of vertegenwoordiging van politieke fracties kunnen in de Wereldraad zetelen (maximum één per fractie) maar dit zonder stemrecht. Indien het onderwerp zich leent tot een eventuele discussie over belangenvermenging – hetzij persoonlijke, hetzij professionele belangen-vermenging – dan vereist de deontologie dat de mandataris of vertegenwoordiger van de politieke fractie de zaal verlaat voor de duur van het gespreksonderwerp.

De schepen bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking is aanwezig voor toelichting van de dossiers en zetelt met raadgevende stem.

 

3.2. Externen

Dit kunnen ondermeer zijn:

         De Lierse Wereldraad kan altijd beroep doen op occasionele ‘derden’ of deskundigen om een welbepaalde materie nader toe te lichten. Deze deskundige neemt logischerwijs deel aan de vergadering zonder stemrecht.

         geïnteresseerde inwoners die ad hoc bij een project of initiatief betrokken wensen te worden

         waarnemers van andere erkende adviesraden van de stad Lier

        

Externen kunnen deelnemen aan de discussie, maar wegen in principe niet door op de uiteindelijke formulering van de adviezen. Ieder lid, intern of extern, kan een punt op de agenda laten plaatsen.

Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de Lierse Wereldraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.37 Lokaal Overleg Kinderopvang - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van het Lokaal Overleg Kinderopvang, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Huidig artikel:

Artikel 5: samenstelling:

De leden van het LOK bestaan uit:

1. een vertegenwoordiging van de lokale actoren, rekening houdend met de verscheidenheid en representativiteit van de lokale actoren;

         vertegenwoordigers van voorschoolse opvanginitiatieven

         vertegenwoordigers van buitenschoolse opvanginitiatieven

         vertegenwoordigers van de diensten voor opvanggezinnen

         zelfstandige onthaalouders

         vertegenwoordiger van de Dienst Jeugd Stad Lier

         vertegenwoordiger van Dienst Welzijn of Huis van het Kind

         vertegenwoordigers van scholen

         mutualiteiten waar kinderopvang aan huis wordt aangeboden

 

2. een vertegenwoordiging van de gebruikers; zijnde de vertegenwoordigers van de oudercomités van de scholen, vertegenwoordiger van de Gezinsbond en particuliere gebruikers (ouders)

3. een vertegenwoordiging van het lokaal bestuur

 

Het LOK streeft ernaar dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van het LOK van hetzelfde geslacht zijn.

 

De schepen van welzijn en kinderopvang en de secretaris van het LOK zijn van rechtswege lid van het LOK zonder stemrecht. Enkel wanneer de secretarisfunctie wordt waargenomen door de IBO-coördinator, blijft deze zijn stemrecht behouden.

 

Politieke vertegenwoordigers: Er mag één vertegenwoordiger per politieke fractie aanwezig zijn op de vergadering. De politieke vertegenwoordigers mogen de toelichting en bespreking bijwonen.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt de lijst vast van de leden van het LOK, alsook gebeurlijke wijzigingen hiervan.

 

Om de ontvankelijkheid van de voorgedragen kandidaat-leden goed te kunnen beoordelen, moet elke kandidatuurstelling gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen door middel van een persoonlijke motivatiebrief. Op basis van de profielschets van de kandidaten worden potentiële leden weerhouden. Indien de kandidaat-afgevaardigde zich wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap dient hij/zij dit ook expliciet in de begeleidende motivatiebrief aan te geven.

 

De leden worden in principe aangesteld voor een periode van 6 jaar, gelijklopend aan de legislatuur van het bestuur.

Leden van het LOK kunnen zowel nominatief benoemd worden als vanuit hun functie (vertegenwoordiger van een organisatie)

 

Vervangen door:

Artikel 5: samenstelling:

De leden van het LOK bestaan uit:

1. een vertegenwoordiging van de lokale actoren, rekening houdend met de verscheidenheid en representativiteit van de lokale actoren;

         vertegenwoordigers van voorschoolse opvanginitiatieven

         vertegenwoordigers van buitenschoolse opvanginitiatieven

         vertegenwoordigers van de diensten voor opvanggezinnen

         zelfstandige onthaalouders

         vertegenwoordiger van de Dienst Jeugd Stad Lier

         vertegenwoordiger van Dienst Welzijn of Huis van het Kind

         vertegenwoordigers van scholen

         mutualiteiten waar kinderopvang aan huis wordt aangeboden

 

2. een vertegenwoordiging van de gebruikers; zijnde de vertegenwoordigers van de oudercomités van de scholen, vertegenwoordiger van de Gezinsbond en particuliere gebruikers (ouders)

3. een vertegenwoordiging van het lokaal bestuur

 

Het LOK streeft ernaar dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van het LOK van hetzelfde geslacht zijn.

 

De schepen van welzijn en kinderopvang en de secretaris van het LOK zijn van rechtswege lid van het LOK zonder stemrecht. Enkel wanneer de secretarisfunctie wordt waargenomen door de IBO-coördinator, blijft deze zijn stemrecht behouden.

 

Politieke vertegenwoordigers: Er mag één vertegenwoordiger per politieke fractie aanwezig zijn op de vergadering. De politieke vertegenwoordigers mogen de toelichting en bespreking bijwonen.

 

Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarvan een lid van de adviesraad deel uitmaakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt de lijst vast van de leden van het LOK, alsook gebeurlijke wijzigingen hiervan.

 

Om de ontvankelijkheid van de voorgedragen kandidaat-leden goed te kunnen beoordelen, moet elke kandidatuurstelling gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen door middel van een persoonlijke motivatiebrief. Op basis van de profielschets van de kandidaten worden potentiële leden weerhouden. Indien de kandidaat-afgevaardigde zich wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap dient hij/zij dit ook expliciet in de begeleidende motivatiebrief aan te geven.

 

De leden worden in principe aangesteld voor een periode van 6 jaar, gelijklopend aan de legislatuur van het bestuur.

Leden van het LOK kunnen zowel nominatief benoemd worden als vanuit hun functie (vertegenwoordiger van een organisatie)

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van het Lokaal Overleg Kinderopvang goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.38 Adviesraad stadsmuseum - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de adviesraad stadsmuseum, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Huidig artikel:

Artikel 5 - Werking

De vergaderingen van de adviesraad zijn plenair.

Naargelang de thema’s en projecten die zich aandienen kan de adviesraad permanente of tijdelijke werkgroepen vormen, bestaande uit leden van de adviesraad en (ervarings-)deskundigen. De raad kan deze deskundigen coöpteren als stemgerechtigd lid.

Eénmaal per jaar organiseert de adviesraad een open vergadering om een stadsbrede betrokkenheid van geïnteresseerde burgers/organisaties bij thema’s en projecten mogelijk te maken.

 

Vervangen door:

Artikel 5 - Werking

De vergaderingen van de adviesraad zijn plenair.

Naargelang de thema’s en projecten die zich aandienen kan de adviesraad permanente of tijdelijke werkgroepen vormen, bestaande uit leden van de adviesraad en (ervarings-)deskundigen. De raad kan deze deskundigen coöpteren als stemgerechtigd lid.

Eénmaal per jaar organiseert de adviesraad een open vergadering om een stadsbrede betrokkenheid van geïnteresseerde burgers/organisaties bij thema’s en projecten mogelijk te maken.

Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de de adviesraad stadsmuseum goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.39 Beheersorgaan jeugd - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van het beheersorgaan jeugd, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Huidig artikel:

Artikel 7: Vergaderingen

§1.  Het beheersorgaan komt ten minste eenmaal per kwartaal samen en zo dikwijls als de belangen van de jeugdinfrastructuren vereisen.

§2.  Het beheersorgaan komt bijeen op uitnodiging/vraag van de voorzitter of 1/3e van de leden.

§3.  De voorzitter stelt de agenda vast in samenspraak met de secretaris, en stuurt deze samen met de uitnodiging naar alle leden van het beheersorgaan (stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden).

§4.  Alle leden van het beheersorgaan worden ten minste 8 kalenderdagen voor de vergadering schriftelijk (per e-mail) uitgenodigd, de dag van de oproeping en vergadering inbegrepen. Deze uitnodiging vermeldt in elk geval de datum, de plaats, het uur en de agendapunten van de vergadering.

§5.  Elk lid kan tot 4 dagen voor de vergadering de secretaris (per e-mail) verzoeken om bepaalde bijkomende punten op de agenda van de eerstvolgende vergadering te plaatsen.

 

Vervangen door:

Artikel 7: Vergaderingen

§1.  Het beheersorgaan komt ten minste eenmaal per kwartaal samen en zo dikwijls als de belangen van de jeugdinfrastructuren vereisen.

§2.  Het beheersorgaan komt bijeen op uitnodiging/vraag van de voorzitter of 1/3e van de leden.

§3.  De voorzitter stelt de agenda vast in samenspraak met de secretaris, en stuurt deze samen met de uitnodiging naar alle leden van het beheersorgaan (stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden).

§4.  Alle leden van het beheersorgaan worden ten minste 8 kalenderdagen voor de vergadering schriftelijk (per e-mail) uitgenodigd, de dag van de oproeping en vergadering inbegrepen. Deze uitnodiging vermeldt in elk geval de datum, de plaats, het uur en de agendapunten van de vergadering.

§5.  Elk lid kan tot 4 dagen voor de vergadering de secretaris (per e-mail) verzoeken om bepaalde bijkomende punten op de agenda van de eerstvolgende vergadering te plaatsen.

§6.  Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarvan een lid van de adviesraad deel uitmaakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van het beheersorgaan jeugd goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.40 Jeugdraad - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de jeugdraad zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Artikel 4 van de statuten:

Huidig artikel:

4.  Samenstelling van de Algemene Vergadering (AV)

De algemene vergadering wordt samengesteld uit volgende 2 groepen van leden, die stemrecht hebben:

         Leden, begeleiders of volwassen begeleiders van een erkende Lierse jeugdvereniging die voldoen aan de volgende voorwaarden:

-  tussen 16 en 30 jaar oud zijn.

- geen deel uitmaken van de Lierse gemeenteraad.

- per jeugdvereniging hebben maximum 3 personen stemrecht.

         Deskundige jongeren met interesse in het Lierse jeugdbeleid die voldoen aan de volgende voorwaarden:

- tussen 16 en 30 jaar oud zijn. Deze leeftijdsgrens kan in uitzonderlijke gevallen

  en met de uitdrukkelijke toestemming van de AV wegvallen.

- geen deel uitmaken van de Lierse gemeenteraad.

In de algemene vergadering kunnen volgende personen met raadgevende stem zetelen:

         de schepen van jeugd.

         de stedelijke ambtenaren, aangeduid door het CBS om de vergaderingen van de jeugdraad bij te wonen en het secretariaat ervan waar te nemen (hierna de ambtenaar van team jeugd genoemd).

         deskundigen uit aanverwante sectoren (sport, cultuur, onderwijs, bibliotheek, kindergemeenteraad, buitenschoolse kinderopvang,…) naargelang het thema en de noodwendigheid.

         gemeenteraadsleden of vertegenwoordiging van politieke fracties kunnen zonder stemrecht zetelen op verzoek van de voorzitter.

 

De schepen van jeugd verlaat de vergaderingen wanneer er een advies geformuleerd wordt, wanneer er overgegaan wordt tot een stemming en telkens wanneer de jeugdraad hierom verzoekt.

 

De jeugdraad streeft ernaar dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van hetzelfde geslacht zijn.

 

Elk lid (stemgerechtigd of raadgevend) dient de vergadering te verlaten wanneer de voorzitter of een meerderheid van de aanwezige leden van de vergadering daarom vraagt, of wanneer er sprake is van belangenvermenging (hetzij persoonlijke, hetzij professionele belangenvermenging).

 

 

Vervangen door:

4.  Samenstelling van de Algemene Vergadering (AV)

De algemene vergadering wordt samengesteld uit volgende 2 groepen van leden, die stemrecht hebben:

         Leden, begeleiders of volwassen begeleiders van een erkende Lierse jeugdvereniging die voldoen aan de volgende voorwaarden:

-  tussen 16 en 30 jaar oud zijn.

- geen deel uitmaken van de Lierse gemeenteraad.

- per jeugdvereniging hebben maximum 3 personen stemrecht.

         Deskundige jongeren met interesse in het Lierse jeugdbeleid die voldoen aan de volgende voorwaarden:

- tussen 16 en 30 jaar oud zijn. Deze leeftijdsgrens kan in uitzonderlijke gevallen

  en met de uitdrukkelijke toestemming van de AV wegvallen.

- geen deel uitmaken van de Lierse gemeenteraad.

In de algemene vergadering kunnen volgende personen met raadgevende stem zetelen:

         de schepen van jeugd.

         de stedelijke ambtenaren, aangeduid door het CBS om de vergaderingen van de jeugdraad bij te wonen en het secretariaat ervan waar te nemen (hierna de ambtenaar van team jeugd genoemd).

         deskundigen uit aanverwante sectoren (sport, cultuur, onderwijs, bibliotheek, kindergemeenteraad, buitenschoolse kinderopvang,…) naargelang het thema en de noodwendigheid.

         gemeenteraadsleden of vertegenwoordiging van politieke fracties kunnen zonder stemrecht zetelen op verzoek van de voorzitter.

 

De schepen van jeugd verlaat de vergaderingen wanneer er een advies geformuleerd wordt, wanneer er overgegaan wordt tot een stemming en telkens wanneer de jeugdraad hierom verzoekt.

 

De jeugdraad streeft ernaar dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van hetzelfde geslacht zijn.

 

Elk lid (stemgerechtigd of raadgevend) dient de vergadering te verlaten wanneer de voorzitter of een meerderheid van de aanwezige leden van de vergadering daarom vraagt, of wanneer er sprake is van belangenvermenging (hetzij persoonlijke, hetzij professionele belangenvermenging).

 

Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de jeugdraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.41 Adviesraad bibliotheek - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de adviesraad bibliotheek, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Huidig artikel:

Artikel 12. Quorum en volmacht

§1. De adviesraad kan geldig beraadslagen indien ten minste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is. Als er op de eerste samenkomst onvoldoende stemgerechtigde leden aanwezig zijn, wordt een tweede vergadering bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden. Tussen de eerste en de tweede vergadering moet minstens 15 dagen liggen.

§2. De leden van de adviesraad kunnen zich op de samenkomsten laten vertegenwoordigen door een ander stemgerechtigd lid van de adviesraad, dat drager moet zijn van een schriftelijke machtiging op naam, die zal worden overhandigd aan de voorzitter van de vergadering bij het begin van de zitting. Geen enkel lid mag echter ter zitting optreden in de plaats van meer dan één afwezig lid.

 

 

Vervangen door:

Artikel 12. Quorum en volmacht

§1. De adviesraad kan geldig beraadslagen indien ten minste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is. Als er op de eerste samenkomst onvoldoende stemgerechtigde leden aanwezig zijn, wordt een tweede vergadering bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden. Tussen de eerste en de tweede vergadering moet minstens 15 dagen liggen.

§2. De leden van de adviesraad kunnen zich op de samenkomsten laten vertegenwoordigen door een ander stemgerechtigd lid van de adviesraad, dat drager moet zijn van een schriftelijke machtiging op naam, die zal worden overhandigd aan de voorzitter van de vergadering bij het begin van de zitting. Geen enkel lid mag echter ter zitting optreden in de plaats van meer dan één afwezig lid.

§3. Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de adviesraad bibliotheek goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.42 Lierse Adviesraad Toegankelijkheid (LAT) - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van de Lierse adviersraad voor Toegankelijkheid, zoals hieronder vermeld, goed te keuren:

 

Huidig artikel:

Artikel 5

Volgende leden zijn stemgerechtigd:

         de vertegenwoordigers van de lokale organisaties en verenigingen van en voor personen met een handicap die werken rond toegankelijkheid, met 1 stem per organisatie;

         ervaringsdeskundigen, met 1 stem per persoon. Onder ervaringsdeskundigen wordt verstaan:

         vertegenwoordiger van de fysiek gehandicapten

         vertegenwoordiger van de psychisch gehandicapten

         vertegenwoordiger van de mentaal gehandicapten

         vertegenwoordiger van de doven en slechthorenden

         vertegenwoordiger van de blinden en slechtzienden

         vertegenwoordiger van de senioren

Alle andere aanwezigen zijn niet stemgerechtigd, zij kunnen de vergaderingen wel bijwonen met raadgevende stem.

De schepen bevoegd voor toegankelijkheid is aanwezig voor toelichting van de dossiers en zetelt met raadgevende stem.

Er kan van elke politieke fractie maximum één vertegenwoordiger of gemeenteraadslid zetelen in de adviesraad. Deze leden hebben geen stemrecht.

Ten hoogste 2/3 van de leden mag van hetzelfde geslacht zijn.

 

 

Vervangen door:

Artikel 5

Volgende leden zijn stemgerechtigd:

         de vertegenwoordigers van de lokale organisaties en verenigingen van en voor personen met een handicap die werken rond toegankelijkheid, met 1 stem per organisatie;

         ervaringsdeskundigen, met 1 stem per persoon. Onder ervaringsdeskundigen wordt verstaan:

         vertegenwoordiger van de fysiek gehandicapten

         vertegenwoordiger van de psychisch gehandicapten

         vertegenwoordiger van de mentaal gehandicapten

         vertegenwoordiger van de doven en slechthorenden

         vertegenwoordiger van de blinden en slechtzienden

         vertegenwoordiger van de senioren

Alle andere aanwezigen zijn niet stemgerechtigd, zij kunnen de vergaderingen wel bijwonen met raadgevende stem.

De schepen bevoegd voor toegankelijkheid is aanwezig voor toelichting van de dossiers en zetelt met raadgevende stem.

Er kan van elke politieke fractie maximum één vertegenwoordiger of gemeenteraadslid zetelen in de adviesraad. Deze leden hebben geen stemrecht.

Ten hoogste 2/3 van de leden mag van hetzelfde geslacht zijn.

Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van de Lierse adviesraad voor Toegankelijkheid goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.43 Cultuurforum - statuten - wijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de statuten van het Cultuurforum, zoals hieronder vermeld, goed te keuren.

 

Huidig artikel:

Artikel 8: WERKING

§ 1. Zowel de Kern van het Cultuurforum als de Satellieten kunnen advies uitbrengen.

§ 2. Wanneer het Stadsbestuur de Kern om advies vraagt, kan de Kern beslissen om de adviesvraag door te geven aan een permanente of tijdelijke Satelliet, die zelfstandig advies kan uitbrengen.

 

Vervangen door:

Artikel 8: WERKING

§ 1. Zowel de Kern van het Cultuurforum als de Satellieten kunnen advies uitbrengen.

§ 2. Wanneer het Stadsbestuur de Kern om advies vraagt, kan de Kern beslissen om de adviesvraag door te geven aan een permanente of tijdelijke Satelliet, die zelfstandig advies kan uitbrengen.

§ 3. Indien er advies wordt gegeven aan een instelling waarin een lid van de adviesraad deel vanuit maakt in een beslissende rol (hetzij als mandataris, hetzij als lid van een beslissingsorgaan van de instelling), dan dient dit desbetreffende lid de zitting van de adviesraad te verlaten wegens onverenigbaarheid.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van de statuten van het Cultuurforum goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.44 Periodieke aanvaarding van handgiften aan het Archief Lier - eerste jaarhelft 2019. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad aanvaardt de in bijlage opgenomen handgiften die tussen 1 januari en 30 juni 2019 bij het Archief Lier zijn binnengebracht.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.45 Schenking Mariabeeld. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het schenkingsvoorstel van Gasthuiszusters-Augustinessen Lier aangaande het 14de eeuwse Mariabeeld uit de gevelnis van de kapel te aanvaarden en beslist de overeenkomst goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.46 Lokale politie Lier - brief dd. 07/10/2019 van het Federaal Toezicht mbt goedkeuring  van de jaarrekening 2018 politiezone Lier. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief dd. 07/10/2019 van het Federaal Toezicht m.b.t. goedkeuring van de jaarrekening 2018 van de lokale politie Lier.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.47 EVA vzw ProLier - aanstelling leden Algemene Vergadering en Raad van Bestuur GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de voorgedragen vertegenwoordigers voor de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur van het Gemeentelijk Extern Verzelfstandigd Agentschap in privaatrechtelijke vorm 'vzw Prolier':

 

Voor de Algemene Vergadering:

Schepen van cultuur Ivo Andries en de Schepen van evenementen Rik Verwaest vertegenwoordigen de Gemeenteraad van de Stad Lier

 

Ameloot Rik, Baetens Mia, Belmans Nathalie , Beullens Karin, Ceulemans Nick, Claes Jelle Claes Herwig, Clockaerts Karl, De Koninck Philip, De Visscher Luc, Dierckx Kristel, Goemans Filip, Le Boudec Bernard, Lenaerts Nadia, Peeters Kris, Sluydts An, Trauwaen Stijn, Van de Peer Dirk, Van den Bosch Dirk, Van Hoof Tom, Van Steenkiste Paul, Vanrusselt Luc, Verlinden Anke ,Wellens Jef, Wynants Joke voorgedragen door de Koepel van het Liers Cultuurbeleid

 

Voor de Raad van Bestuur:

Bart Verhoeven (Vlaams Belang), Els Van Weert (Groen-Lier en KO), Walter Crocaerts (CD&V Lier-Koningshooikt), Lesley Taelman (Hart voor de Burger), Sam Gysels (sp.a), Josée Vissers (Open-VLD), Rita Lodewyckx (Open-VLD), Christel Van den Plas (Open-VLD), Mara Op De Beeck (N-VA), Christina Wagner (N-VA), Marleen Jacobs (N-VA), Wim Theunis (N-VA), Frans Verzwijvel (N-VA) voorgedragen door de politieke fracties.

 

Rik Ameloot, Nathalie Belmans, Karin Beullens, Jelle Claes, Philip De Koninck, Kristel Dierckx, Filip Goemans, Dirk Van den Bosch, Dirk Van de Peer, Paul Van Steenkiste, Anke Verlinden, Joke Wynants voorgedragen door de Koepel van het Liers Cultuurbeleid

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.48 IGEMO - algemene vergadering van 6 december 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering van 6 december 2019 met volgende agenda.

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2020

3.

Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2020

4.

Goedkeuring Strategisch Beleidsplan (ondernemingsplan) 2019 - 2025

5.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2020

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 6 december 2019

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 6 december 2019.

 

Art 3 :

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO vastgestelde strategisch beleidsplan 2019-2024, waarover de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO zal beraadslagen en beslissen op 6 december 2019.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 6 december 2019 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 6 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.49 IKA - algemene vergadering in buitengewone zitting van 9 december 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de volledige dagorde van de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA die zal gehouden worden op 9 december 2019 om 18.00 uur met de volgende agenda:

 

1.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2020.

2.

Overzicht principiële beslissingen m.b.t. Publi-T

3.

Overzicht principiële beslissingen m.b.t. Pampero

4.

Code goed bestuur

5.

Statutaire benoemingen

6.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de strategie en begroting 2020 goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IKA van 9 december 2019 op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p/a Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.50 IKA - algemene vergadering in buitengewone zitting van 9 december 2019 - Investeringen in Publi-T en Pampero - kapitaalsverhogingen IKA. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het verzoek van IKA om in te tekenen op de kapitaalsverhoging van Publi-T voor 12.507 aandelen à € 825 per aandeel voor een totaal bedrag van € 10.318.275,00.

 

Artikel 2 :

De gemeenteraad verzoekt IKA voor rekening van de stad de kapitaalverhoging van Publi-T te onderschrijven voor een proportioneel toegewezen aantal van 522 aandelen voor een bedrag  van € 430.650

 

Onder opschortende voorwaarde van definitieve verwerving door IKA op 29 januari 2020, in  te tekenen op de aangekondigde kapitaalverhoging van IKA voor 522 aandelen IKA kengetal 5 voor een bedrag van nominale waarde per aandeel van € 206,25  voor een totale waarde € 107.662,50 zijnde 25% van de kapitaalverhoging Publi-T; te volstorten met € 55.114,89 beschikbaar  op rekening courant en €52.547,61 uitkering van reserves IKA;

 

De stad stelt zich ten behoeve van deze operatie borg voor haar aandeel voor een bedrag van € 322.987,50., zijnde 75% van de kapitaalverhoging Publi-T voor een periode van maximaal 15 jaar.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist om IKA WEL te verzoeken om  in te tekenen op de kapitaalsverhogingen van Pampero voor een maximum van € 944.280,00 en voor maximaal € 3.717.120,00 aandeelhoudersleningen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist om de intentie WEL te uiten in voorkomend geval in te tekenen op kapitaalverhogingen IKA kengetal 10 ter financiering van de investeringen in Pampero, te volstorten met uitkering uit de reserves, en zich proportioneel borg te stellen met een looptijd van maximaal deze van de onderliggen aandeelhoudersleningen.

De intentie NIET te uiten in voorkomend geval bijkomend aandelen te onderschrijven.

 

Art 5 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA van 9 december 2019 op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 6 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p/a Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.51 CIPAL - buitengewone algemene vergadering van 12 december 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 12 december 2019:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe Deelnemers

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2020 met inbegrip van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie

3.

Vaststelling van de code van goed bestuur van Cipal dv

4.

Rondvraag

5.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering van Cipal van 12 december 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.52 IVAREM - buitengewone algemene vergadering van 13 december 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2019 die als volgt is samengesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM):

         Artikel 10. PLAATSING VAN HET MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL: herschikking aandelen

         BIJLAGE 1 – BIJDRAGEPLAFONDS: schrapping

3.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) te coördineren

4.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 13 december 2019

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2019 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.53 IVAREM - buitengewone algemene vergadering van 13 december 2019 - statutenwijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voorgestelde ontwerp van wijziging van artikel 9 van de statuten en de schrapping van bijlage 1 van de statuten, waarover de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM zal beraadslagen en beslissen op 13 december 2019.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2019 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig voormeld besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.54 IVAREM - bijzondere algemene vergadering van 13 december 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 13 december 2019 die als volgt is samengesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2020

3.

Bespreking van de begroting voor boekjaar 2020

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en voor de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2020

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 13 december 2019

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de algemene vergadering van 13 december 2019 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.55 PONTES - algemene vergadering van 18 december 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 18 december 2019, die er als volgt uit ziet:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 19 juni 2019 - goedkeuring

2.

Beleid: evaluatienota 2013-2018 - goedkeuring

3.

Beleid: ondernemingsplan 2019-2024 - goedkeuring

4.

Financiën: budget 2020 - goedkeuring

5.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 18 december 2019 worden opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.56 Fluvius - algemene vergadering in buitengewone zitting van 19 december 2019 - agenda, statutenwijzigingen en realisatie partiële splitsing door overneming. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van 19 december 2019 van Fluvius Antwerpen met als agendapunten:

 

1.

Statutenwijziging:

a. Goedkeuring van de statutenwijzigingen

b. Verlenen van machtiging om de beslissing genomen in dit agendapunt bij authentieke akte te doen vaststellen en de statuten dienovereenkomstig aan te passen.

2.

Realisatie van een partiële splitsing door overneming conform art. 677 en 728 e.v. van het W.Venn. van de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeenten Malle, Ranst, Wommelgem en Zoersel welke zij hebben toevertrouwd aan Iveka over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vennootschap).

 

2.1. Vaststelling van de in de splitsingsvoorstellen opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

 

2.2. Kennisneming van de splitsingsvoorstellen (art. 728 W.Venn.) en van de bijzondere verslagen van de raad van bestuur (art. 730 W.Venn.) en van de commissaris (art. 731 W.Venn.) met betrekking tot de voorstellen tot partiële splitsing door overneming, met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking per 1 januari 2020.

De deelnemers kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de vereniging kennis nemen van de splitsingsvoorstellen, voormelde bijzondere verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 730, 731 en 733 van het Wetboek van Vennootschappen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

 

2.3. Goedkeuring van:

a. de partiële splitsingen door overneming van de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeenten Malle, Ranst, Wommelgem en Zoersel welke zij hebben toevertrouwd aan Iveka over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vennootschap) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 30 juni 2019, met inwerkingtreding per 1 januari 2020 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 30 juni 2019 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2019. b. de overeenkomstige kapitaalwijzigingen.

 

2.4. Aanvaarding van de aansluiting voor de activiteit elektriciteit en aardgas van de gemeenten Malle, Ranst, Wommelgem en Zoersel binnen Fluvius Antwerpen vanaf 1 januari 2020.

 

2.5. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsingen en kapitaalwijzigingen en inzonderheid verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

a) de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsingen zoals vermeld onder punt 2.1. vast te stellen;

b) de verwezenlijking van partiële splitsingen vast te stellen;

c) het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de hypotheek-bewaarders vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;

d) de definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsingen vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto en bruto-waarde van de activa en passiva van de partieel op te splitsen verenigingen en de overnemende verenigingen per 31 december 2019, berekend volgens de principes vastgelegd in de partiële splitsingsvoorstellen en de bijzondere verslagen over de partiële splitsingsvoorstellen, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2019;

e) daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

f) alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de partiële splitsingen in de meest brede zin.

 

2.6. Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in voorgaand agendapunt 2 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

3.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2020.

4.

Code goed bestuur

5.

Statutaire benoemingen

6.

Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten

7.

Statutaire mededelingen

 

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist:

         zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdracht-houdende vereniging Fluvius Antwerpen;

         zijn goedkeuring te hechten aan de voorstellen van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iveka door overneming inzake de overgang van Iveka naar Fluvius Antwerpen van de activiteiten verbonden aan de 4 uittredende gemeenten.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad, die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting op 19 december 2019 van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.57 PIDPA - algemene vergadering in buitengewone zitting van 20 december 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa van 20 december 2019 met volgende agendapunten:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2020 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2020 – goedkeuring.

3.

Benoemingen.

4.

Uitbreiding opdracht Kontich – goedkeuring.

5.

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt akte van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa m.b.t. het boekjaar 2020.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2020 en het toelichtend verslag.

 

Art 4 :

De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel betreffende het nieuwe lid van de Raad van Bestuur na het ontslag van een bestuurder. De voorgestelde mandataris wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor de Raad van Bestuur.

 

Art 5 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de voorgestelde uitbreiding van de opdracht in de gemeente Kontich tot Pidpa HidroGem.

 

Art 6 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de buitengewone algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa van 20 december 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 7 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.58 VVSG - algemene vergadering van 5 december 2019 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering op 5 december 2019, goed te keuren.

 

 

Verwelkoming door voorzitter W. Dries

 

Samenstelling bureau en aanduiding stemopnemers

1

Beslissingen

1.1

Kennisname van het ontslag van rechtswege van een lid van de raad van Bestuur (B. Somers) – aanduiding van een vervangend lid

1.2

Goedkeuring van het verslag vorige vergadering

1.3

Goedkeuring van de begroting dienstjaar 2020

1.4

Goedkeuring van het intern reglement

1.5

Voorstel en goedkeuring van statutenwijziging

2

Kennisgevingen

2.1

Kennisname van de samenstelling van de bestuurlijke commissies

2.2

Kennisname van het definitief strategisch plan VVSG

3

Varia

3.1

Het kennisnetwerk van de VVSG

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering op 5 december 2019 op hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormelde artikel 1 van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw, Bischoffsheimlaan 1-8 in 1000 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.59 Lierse Maatschappij voor Huisvesting - herverdeling aandelen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de herverdeling van de aandelen van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, zoals hierboven voorgesteld.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 november 2019

 

OZ.60 Interpellaties

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 02/12/2019