Lier

Zitting van 24 oktober 2022

Van 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen mondelinge vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

VERSLAG OCMW-RAAD 26 SEPTEMBER 2022. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De OCMW-raad vergaderde op 26 september 2022.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist het verslag van de zitting van de OCMW-raad van 26 september 2022 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

SIGMAPLAN: VRAAG TOT AANKOOP DOOR ANB VOOR GRONDEN TE NIJLEN EN GROBBENDONK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing van het vast bureau dd. 12 april 2021 betreffende de goedkeuring van de beëindiging van de huur van de percelen gelegen te Grobbendonk met kadasternrs. B 747, B 749 en B 750.

 

Feiten en context

OCMW Lier ontving een brief van het Agentschap van Natuur en Bos (ANB) met een aanbod tot verkoop van de volgende percelen: Nijlen, 1ste afdeling, sectie A, nrs. 29Z, 30, 31, 32C, 231, 234D en 235, en te Grobbendonk, 1ste afdeling, sectie B, nrs. 749C, 750A, 750B en 750C. Het betreft een totale kadastrale oppervlakte van 5ha 31 a 79 ca. Vastgoedtransacties waardeert deze gronden op 103.364,66 euro. Dit is ook de prijs die ANB biedt voor de gronden.

 

De gronden maken deel uit van het Sigma-plan, dat Vlaanderen beter moet beveiligen tegen overstromingen en waardevolle riviernatuur nieuwe kansen moet geven. Het Sigmaproject Nete en Kleine Nete telt ongeveer 265 hectare en omvat verschillende zones. Eén daarvan beslaat het gebied van Varenheuvel - Abroek op grondgebied van de gemeenten Grobbendonk, Nijlen en Zandhoven.

 

In eerste instantie wenst ANB de gronden minnelijk te verwerven. Indien de partijen niet tot een akkoord komen, zal ANB overgaan tot onteigening.

 

Alle gronden zijn vrij van gebruik.

 

Advies

De dienst vastgoed adviseert positief voor de verkoop. Een onderhandse verkoop is mogelijk indien er een bijzondere reden voorhanden is. In dit geval is particuliere eigenaarschap niet mogelijk, aangezien de gronden deel uitmaken van het Sigma-plan.

 

Argumentatie

Onderhandse verkoop

Het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 stellen als beginsel voorop dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de algemene regel moet zijn en de onderhandse verkoop een uitzondering moet blijven.

 

Het algemene beginsel dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de regel moet zijn en de onderhandse de uitzondering, blijft onvergolden gelden. Als algemeen principe van goed bestuur geldt immers dat om de hoogste opbrengst te garanderen de verkoop openbaar moet zijn, tenzij mits grondige motivering hiervan kan afgeweken worden (artikel 293 decreet Lokaal Bestuur). Volgens de omzendbrief KB/ABB 2019/3 moet voor onroerende transacties de markt geraadpleegd worden. Elke mogelijk geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee te dingen. Een procedure met voldoende openbaarheid, transparantie en voldoende en gepaste publiciteit om de mogelijk geïnteresseerden te bereiken, is de beste garantie voor het verkrijgen van een goede prijs; het is volgens dezelfde omzendbrief de werkwijze die het best het algemeen belang dient, temeer omdat de individuele begunstiging bij een dergelijke procedure weinig kansen krijgt. Echter, onderhandse verkopen met voldoende publiciteit, transparantie en mededinging beantwoorden ook aan de voormelde criteria. Alleen om redenen van algemeen belang kan worden aanvaard dat de transactie zonder concurrentie verloopt; dit moet het bestuur door middel van een bijzondere motivering aantonen. Zo kan de onderhandse procedure gerechtvaardigd worden om redenen van algemeen belang en zal deze procedure ook aanvaard worden.

 

Daarnaast moet een onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds de keuze van de verkoopprocedure (openbaar of onderhands) en de algemene principes die in beide gevallen voor ogen moeten worden gehouden, namelijk het principe van transparantie (publiciteit) en de gelijke toegang of kans tot het verwerven van overheidsgoederen. Het bestuur is er ook toe verplicht voldoende publiciteit te voeren: de omzendbrief acht het vanzelfsprekend dat het vervreemdend bestuur ertoe gehouden is de bevolking in te lichten over de voorgenomen transactie. Om dat doel te bereiken, moet het voldoende en gepaste publiciteit voeren. Publiciteit maken heeft immers tot doel zo veel mogelijk kandidaat-kopers aan te trekken. Om dat te bereiken, zal het bestuur dan ook voldoende publiciteit moeten voeren in de eigen gemeente en in de omliggende gemeenten, zeker als het goed in een andere gemeente gelegen is.

 

In de specifieke situatie die voorligt zijn er een aantal redenen die het OCMW toelaten op een juridisch sluitende wijze de percelen onderhands te verkopen aan ANB zonder dat het OCMW deze op de markt brengt en er publiciteit voor voert.

 

De verkoop gebeurt in het algemeen belang

Hieronder vallen onder meer de verkopen tussen openbare besturen (zoals tussen ANB en het OCMW).

 

De verkoop van de percelen van het OCMW gebeurt in het algemeen belang. Immers, het klimaat en de daaraan gekoppelde problematiek van wateroverlast  zijn een belangrijk item.

De gronden maken deel uit van het Sigma-plan, dat Vlaanderen beter moet beveiligen tegen overstromingen en waardevolle riviernatuur nieuwe kansen moet geven. Het Sigmaproject Nete en Kleine Nete telt ongeveer 265 hectare en omvat verschillende zones. De oorspronkelijke natuur zal hersteld worden op de percelen. Bovendien worden ze ook ingezet in de strijd tegen wateroverlast. Particulier eigenaarschap is in dit geval dus niet wenselijk.

 

Prijs- en waardebepaling

Verkopen tussen overheden/openbare besturen gebeuren in principe aan schattingsprijs, omwille van de ongeschreven regel dat er tussen overheden/openbare besturen aan schattingsprijs wordt verkocht, aangezien het in het algemeen belang wordt geacht dat overheden/openbare besturen geen winst maken ten koste van elkaar. Dit principe wordt ook in de (onderhandse) verkoop van de bossen aan ANB gehanteerd. In principe mag het OCMW – tenzij mits bijzondere motivering – niet onder de schattingswaarde verkopen en ANB niet beneden de schattingswaarde aankopen.

 

De schattingen werden in dit geval opgemaakt door Vastgoedtransacties. De omzendbrief erkent dit als een toegestane werkwijze.

 

Geen publiciteit

In principe is voorzichtigheid geboden bij de beoordeling van de omstandigheden waarin kan worden gesproken worden van “een bijzondere en objectieve motivering” om geen transparante marktbevraging te organiseren. Ondanks de versoepeling in de opvatting dat een lokale overheid verplicht zou zijn om haar onroerende goederen via een openbare verkoop te vervreemden, blijft de rechtsleer immers de mening toegedaan dat ook bij een onderhandse verkoop er in beginsel wel een transparante marktbevraging moet worden georganiseerd bij de verkoop van onroerende goederen. De rechtspraak (van de Raad van State) is de afgelopen 50 jaar tegenover de principes bij vervreemding van onroerende goederen door overheden evenwel erg wisselvallig en casuïstisch, zodat hier geen algemene regels gelden en naar de specifieke situatie en elementen moet gekeken worden om te beoordelen of er marktbevraging nodig is.

 

In deze specifieke situatie zijn er redenen om de bospercelen niet op de markt aan te bieden. Particulier eigenaarschap hiervan is onwenselijk aangezien de gronden deel uitmaken van het Sigma-plan. Het Sigma-plan gaat de strijd aan met overstromingen in Vlaanderen en zorgt voor extra buffergebied als oplossing voor de problematiek van wateroverlast.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om de percelen die ten kadaster gekend zijn als Nijlen, 1ste afdeling, sectie A, nrs. 29Z, 30, 31, 32C, 231, 234D en 235, en Grobbendonk, 1ste afdeling, sectie B, nrs. 749C, 750A, 750B en 750C te verkopen aan het Agentschap van Natuur en Bos voor de verkoopprijs van 103.364,66 euro.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

SIGMAPLAN: VRAAG TOT AANKOOP DOOR VLM VOOR EEN GROND TE NIJLEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

OCMW Lier is eigenaar van een perceel dat ten kadaster gekend is als Nijlen 3e afdeling sectie D nr 435 C.

 

Dit perceel maakt deel uit van het Sigma-plan, dat Vlaanderen beter moet beveiligen tegen overstromingen en waardevolle riviernatuur nieuwe kansen moet geven. Het Sigmaproject Nete en Kleine Nete telt ongeveer 265 hectare en omvat verschillende zones. Eén daarvan beslaat het gebied van Varenheuvel - Abroek op grondgebied van de gemeenten Grobbendonk, Nijlen en Zandhoven.

 

In eerste instantie wenst de Vlaamse Landmaatschappij de grond minnelijk te verwerven. Indien de partijen niet tot een akkoord komen, zal VLM overgaan tot onteigening.

 

VLM biedt 81.600 euro voor het perceel. Indien OCMW Lier akkoord gaat met de verkoop, dient het formulier "Eenzijdige belofte van verkoop" overgemaakt te worden aan VLM.

 

De grond is verpacht en wordt in deze toestand verkocht.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief voor de verkoop. Een onderhandse verkoop is mogelijk indien er een bijzondere reden voorhanden is. In dit geval is particuliere eigenaarschap niet wenselijk, aangezien de grond deel uitmaakt van het Sigma-plan.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Onderhandse verkoop

Het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 stellen als beginsel voorop dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de algemene regel moet zijn en de onderhandse verkoop een uitzondering moet blijven. Het algemene beginsel dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de regel moet zijn en de onderhandse de uitzondering, blijft onvergolden gelden. Als algemeen principe van goed bestuur geldt immers dat om de hoogste opbrengst te garanderen de verkoop openbaar moet zijn, tenzij mits grondige motivering hiervan kan afgeweken worden (artikel 293 decreet Lokaal Bestuur). Volgens de omzendbrief KB/ABB 2019/3 moet voor onroerende transacties de markt geraadpleegd worden. Elke mogelijk geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee te dingen. Een procedure met voldoende openbaarheid, transparantie en voldoende en gepaste publiciteit om de mogelijk geïnteresseerden te bereiken, is de beste garantie voor het verkrijgen van een goede prijs; het is volgens dezelfde omzendbrief de werkwijze die het best het algemeen belang dient, temeer omdat de individuele begunstiging bij een dergelijke procedure weinig kansen krijgt. Echter, onderhandse verkopen met voldoende publiciteit, transparantie en mededinging beantwoorden ook aan de voormelde criteria. Alleen om redenen van algemeen belang kan worden aanvaard dat de transactie zonder concurrentie verloopt; dit moet het bestuur door middel van een bijzondere motivering aantonen. Zo kan de onderhandse procedure gerechtvaardigd worden om redenen van algemeen belang en zal deze procedure ook aanvaard worden.

 

Daarnaast moet een onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds de keuze van de verkoopprocedure (openbaar of onderhands) en de algemene principes die in beide gevallen voor ogen moeten worden gehouden, namelijk het principe van transparantie (publiciteit) en de gelijke toegang of kans tot het verwerven van overheidsgoederen. Het bestuur is er ook toe verplicht voldoende publiciteit te voeren: de omzendbrief acht het vanzelfsprekend dat het vervreemdend bestuur ertoe gehouden is de bevolking in te lichten over de voorgenomen transactie. Om dat doel te bereiken, moet het voldoende en gepaste publiciteit voeren. Publiciteit maken heeft immers tot doel zo veel mogelijk kandidaat-kopers aan te trekken. Om dat te bereiken, zal het bestuur dan ook voldoende publiciteit moeten voeren in de eigen gemeente en in de omliggende gemeenten, zeker als het goed in een andere gemeente gelegen is.

 

In de specifieke situatie die voorligt zijn er een aantal redenen die het OCMW toelaten op een juridisch sluitende wijze de percelen onderhands te verkopen aan VLM zonder dat het OCMW deze op de markt brengt en er publiciteit voor voert.

 

De verkoop gebeurt in het algemeen belang

Hieronder vallen onder meer de verkopen tussen openbare besturen (zoals tussen VLM en het OCMW). De verkoop gebeurt in het algemeen belang. Immers, het klimaat en de daaraan gekoppelde problematiek van wateroverlast zijn een belangrijk item. De grond maakt deel uit van het Sigma-plan, dat Vlaanderen beter moet beveiligen tegen overstromingen en waardevolle riviernatuur nieuwe kansen moet geven. Het Sigmaproject Nete en Kleine Nete telt ongeveer 265 hectare en omvat verschillende zones. De oorspronkelijke natuur zal hersteld worden. Bovendien wordt het perceel ingezet in de strijd tegen wateroverlast. Particulier eigenaarschap is in dit geval dus niet wenselijk.

 

Prijs- en waardebepaling

Verkopen tussen overheden/openbare besturen gebeuren in principe aan schattingsprijs, omwille van de ongeschreven regel dat er tussen overheden/openbare besturen aan schattingsprijs wordt verkocht, aangezien het in het algemeen belang wordt geacht dat overheden/openbare besturen geen winst maken ten koste van elkaar. Dit principe wordt ook in de (onderhandse) verkoop gehanteerd. In principe mag het OCMW – tenzij mits bijzondere motivering – niet onder de schattingswaarde verkopen en VLM niet beneden de schattingswaarde aankopen. De schattingen werden in dit geval opgemaakt door Vastgoedtransacties. De omzendbrief erkent dit als een toegestane werkwijze.

 

Geen publiciteit

In principe is voorzichtigheid geboden bij de beoordeling van de omstandigheden waarin kan worden gesproken worden van “een bijzondere en objectieve motivering” om geen transparante marktbevraging te organiseren. Ondanks de versoepeling in de opvatting dat een lokale overheid verplicht zou zijn om haar onroerende goederen via een openbare verkoop te vervreemden, blijft de rechtsleer immers de mening toegedaan dat ook bij een onderhandse verkoop er in beginsel wel een transparante marktbevraging moet worden georganiseerd bij de verkoop van onroerende goederen. De rechtspraak (van de Raad van State) is de afgelopen 50 jaar tegenover de principes bij vervreemding van onroerende goederen door overheden evenwel erg wisselvallig en casuïstisch, zodat hier geen algemene regels gelden en naar de specifieke situatie en elementen moet gekeken worden om te beoordelen of er marktbevraging nodig is.

 

In deze specifieke situatie zijn er redenen om het perceel niet op de markt aan te bieden. Particulier eigenaarschap hiervan is onwenselijk aangezien de grond deel uitmaakt van het Sigma-plan. Het Sigma-plan gaat de strijd aan met overstromingen in Vlaanderen en zorgt voor extra buffergebied als oplossing voor de problematiek van wateroverlast.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om het perceel dan ten kadaster gekend is als Nijlen 3e afdeling sectie D nr 435 C te verkopen aan de Vlaamse Landmaatschappij voor de verkoopprijs van 81.600 euro. De OCMW-raad beslist om het formulier betreffende de eenzijdige belofte van verkoop goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

SIGMAPLAN: VRAAG TOT AANKOOP DOOR VLM VOOR GROND TE GROBBENDONK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

OCMW Lier is eigenaar van een perceel dat ten kadaster gekend is als Grobbendonk 1e afdeling sectie B nr 747 A.

 

Dit perceel maakt deel uit van het Sigma-plan, dat Vlaanderen beter moet beveiligen tegen overstromingen en waardevolle riviernatuur nieuwe kansen moet geven. Het Sigmaproject Nete en Kleine Nete telt ongeveer 265 hectare en omvat verschillende zones. Eén daarvan beslaat het gebied van Varenheuvel - Abroek op grondgebied van de gemeenten Grobbendonk, Nijlen en Zandhoven.

 

In eerste instantie wenst de Vlaamse Landmaatschappij  de grond minnelijk te verwerven. Indien de partijen niet tot een akkoord komen, zal VLM overgaan tot onteigening.

 

VLM biedt 17.820 euro voor het perceel. Indien OCMW Lier akkoord gaat met de verkoop, dient het formulier "Eenzijdige belofte van verkoop" overgemaakt te worden aan VLM.

 

De grond is vrij van gebruik.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief voor de verkoop. Een onderhandse verkoop is mogelijk indien er een bijzondere reden voorhanden is. In dit geval is particuliere eigenaarschap niet wenselijk, aangezien de grond deel uitmaakt van het Sigma-plan.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Onderhandse verkoop

Het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 stellen als beginsel voorop dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de algemene regel moet zijn en de onderhandse verkoop een uitzondering moet blijven. Het algemene beginsel dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de regel moet zijn en de onderhandse de uitzondering, blijft onvergolden gelden. Als algemeen principe van goed bestuur geldt immers dat om de hoogste opbrengst te garanderen de verkoop openbaar moet zijn, tenzij mits grondige motivering hiervan kan afgeweken worden (artikel 293 decreet Lokaal Bestuur). Volgens de omzendbrief KB/ABB 2019/3 moet voor onroerende transacties de markt geraadpleegd worden. Elke mogelijk geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee te dingen. Een procedure met voldoende openbaarheid, transparantie en voldoende en gepaste publiciteit om de mogelijk geïnteresseerden te bereiken, is de beste garantie voor het verkrijgen van een goede prijs; het is volgens dezelfde omzendbrief de werkwijze die het best het algemeen belang dient, temeer omdat de individuele begunstiging bij een dergelijke procedure weinig kansen krijgt. Echter, onderhandse verkopen met voldoende publiciteit, transparantie en mededinging beantwoorden ook aan de voormelde criteria. Alleen om redenen van algemeen belang kan worden aanvaard dat de transactie zonder concurrentie verloopt; dit moet het bestuur door middel van een bijzondere motivering aantonen. Zo kan de onderhandse procedure gerechtvaardigd worden om redenen van algemeen belang en zal deze procedure ook aanvaard worden.

 

Daarnaast moet een onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds de keuze van de verkoopprocedure (openbaar of onderhands) en de algemene principes die in beide gevallen voor ogen moeten worden gehouden, namelijk het principe van transparantie (publiciteit) en de gelijke toegang of kans tot het verwerven van overheidsgoederen. Het bestuur is er ook toe verplicht voldoende publiciteit te voeren: de omzendbrief acht het vanzelfsprekend dat het vervreemdend bestuur ertoe gehouden is de bevolking in te lichten over de voorgenomen transactie. Om dat doel te bereiken, moet het voldoende en gepaste publiciteit voeren. Publiciteit maken heeft immers tot doel zo veel mogelijk kandidaat-kopers aan te trekken. Om dat te bereiken, zal het bestuur dan ook voldoende publiciteit moeten voeren in de eigen gemeente en in de omliggende gemeenten, zeker als het goed in een andere gemeente gelegen is.

 

In de specifieke situatie die voorligt zijn er een aantal redenen die het OCMW toelaten op een juridisch sluitende wijze de percelen onderhands te verkopen aan VLM zonder dat het OCMW deze op de markt brengt en er publiciteit voor voert.

 

De verkoop gebeurt in het algemeen belang

Hieronder vallen onder meer de verkopen tussen openbare besturen (zoals tussen VLM en het OCMW). De verkoop gebeurt in het algemeen belang. Immers, het klimaat en de daaraan gekoppelde problematiek van wateroverlast zijn een belangrijk item. De grond maakt deel uit van het Sigma-plan, dat Vlaanderen beter moet beveiligen tegen overstromingen en waardevolle riviernatuur nieuwe kansen moet geven. Het Sigmaproject Nete en Kleine Nete telt ongeveer 265 hectare en omvat verschillende zones. De oorspronkelijke natuur zal hersteld worden. Bovendien wordt het perceel ingezet in de strijd tegen wateroverlast. Particulier eigenaarschap is in dit geval dus niet wenselijk.

 

Prijs- en waardebepaling

Verkopen tussen overheden/openbare besturen gebeuren in principe aan schattingsprijs, omwille van de ongeschreven regel dat er tussen overheden/openbare besturen aan schattingsprijs wordt verkocht, aangezien het in het algemeen belang wordt geacht dat overheden/openbare besturen geen winst maken ten koste van elkaar. Dit principe wordt ook in de (onderhandse) verkoop  gehanteerd. In principe mag het OCMW – tenzij mits bijzondere motivering – niet onder de schattingswaarde verkopen en VLM niet beneden de schattingswaarde aankopen. De schattingen werden in dit geval opgemaakt door Vastgoedtransacties. De omzendbrief erkent dit als een toegestane werkwijze.

 

Geen publiciteit

In principe is voorzichtigheid geboden bij de beoordeling van de omstandigheden waarin kan worden gesproken worden van “een bijzondere en objectieve motivering” om geen transparante marktbevraging te organiseren. Ondanks de versoepeling in de opvatting dat een lokale overheid verplicht zou zijn om haar onroerende goederen via een openbare verkoop te vervreemden, blijft de rechtsleer immers de mening toegedaan dat ook bij een onderhandse verkoop er in beginsel wel een transparante marktbevraging moet worden georganiseerd bij de verkoop van onroerende goederen. De rechtspraak (van de Raad van State) is de afgelopen 50 jaar tegenover de principes bij vervreemding van onroerende goederen door overheden evenwel erg wisselvallig en casuïstisch, zodat hier geen algemene regels gelden en naar de specifieke situatie en elementen moet gekeken worden om te beoordelen of er marktbevraging nodig is.

 

In deze specifieke situatie zijn er redenen om het perceel niet op de markt aan te bieden. Particulier eigenaarschap hiervan is onwenselijk aangezien de grond deel uitmaakt van het Sigma-plan. Het Sigma-plan gaat de strijd aan met overstromingen in Vlaanderen en zorgt voor extra buffergebied als oplossing voor de problematiek van wateroverlast.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om het perceel dat ten kadaster gekend is als Grobbendonk 1e afdeling sectie B nr 747 A te verkopen aan de Vlaamse Landmaatschappij voor de verkoopprijs van 17.820 euro. De OCMW-raad beslist om het formulier betreffende de eenzijdige belofte van verkoop goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

VERKOOP LANTAARNSTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het Vast Bureau d.d. 13/05/2019 besliste reeds om beide panden te verkopen met een instelprijs overeenkomstig het schattingsverslag van landmeter M. Petitjean dd. 11 maart 2019, zijnde 273.000 euro.

 

Het Vast Bureau d.d. 22.02.2021 gaat principieel akkoord voor verkoop. Een nieuwe waardebepaling diende te worden aangevraagd, aangezien het vorige schattingsverslag reeds te oud was.

 

Het Vast Bureau d.d. 09.08.2021 gaat principieel akkoord met de verkoop in eigen beheer aan een instelprijs van 295.000 euro (schattingsprijs 11/03/2021).

 

De OCMW-raad dd. 27 september 2021 beslist de 2 woonentiteiten gelegen te Lantaarnstraat 20 - 24, 2500 Lier en ten kadaster gekend als Lier, 1e Afdeling, Sectie K, perceelnummer 79/R te verkopen in eigen beheer aan een instelprijs van 295.000 euro. De OCMW-raad geeft de opdracht aan het vast bureau om de 2 woonentiteiten gelegen te Lantaarnstraat 20 - 24, 2500 Lier en ten kadaster gekend als Lier, 1e Afdeling, Sectie K, perceelnummer 79/R te verkopen aan een instelprijs van 295.000 euro, met inachtneming van de principes opgelegd door het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019.

 

De OCMW-raad dd. 28 maart 2022 beslist om het bod van 295.005 euro voor het onroerend goed gelegen te Lantaarnstraat 20 - 24, 2500 Lier en ten kadaster gekend als Lier, 1e Afdeling, Sectie K, perceelnummer 79/R te aanvaarden.

 

Feiten en context

Notariskantoor Verreth & Ruiters wed aangesteld als behandelde notaris in dit dossier. In het kader hiervan werd de ontwerpakte overgemaakt aan de dienst vastgoed.

 

Argumentatie

De OCMW-raad beslist om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

4 stemmen tegen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Tom Claes, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om de ontwerpakte betreffende de verkoop van het onroerend goed gelegen te Lantaarnstraat 20 - 24, 2500 Lier en ten kadaster gekend als Lier, 1e Afdeling, Sectie K, perceelnummer 79/R goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

VERKOOP VISPUT RANST. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing van de OCMW-raad dd. 26/09/2022: De OCMW-raad beslist het perceel dan ten kadaster gekend is als Ranst 4e afdeling sectie B nr 216L onderhands te verkopen aan Natuurpunt met de schattingsprijs als verkoopprijs, zijnde 15.000 euro op voorwaarde dat Natuurpunt de nog lopende huurovereenkomst met de visclub respecteert en niet vroegtijdig beëindigt. De OCMW-raad beslist om de visclub op de hoogte te brengen van haar plicht tot herstel van het perceel naar de oorspronkelijke toestand, namelijk het afbreken van de kantine en het verwijderen van de beschoeiing van de vijver. Indien de visclub deze verplichting niet nakomt, beslist de OCMW-raad dat OCMW Lier zal instaan voor de verplichting tot herstel van het perceel in de oorspronkelijke toestand en de kosten hiervan zullen doorgerekend worden aan de visclub.

 

Feiten en context

De OCMW-raad besliste om zich aan te sluiten bij de notaris van de koper.

In het kader hiervan bezorgde de notaris de ontwerpakte.

 

Argumentatie

De OCMW-raad beslist om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om de ontwerpakte in bijlage betreffende de verkoop van het perceel dat ten kadaster gekend is als Ranst 4e afdeling sectie B nr 216L, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

OVERDRACHT GROND MECHELSESTEENWEG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing van de OCMW-raad dd 29/01/2021: De OCMW-raad beslist om een deel van het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 3e afdeling sectie F nr 9C, conform het innameplan in bijlage te verkopen aan AWV voor de vergoeding van 43.500 euro.

 

Feiten en context

OCMW Lier is eigenaar van een perceel grond gelegen te Mechelsesteenweg en dan ten kadaster gekend is als Lier 3e afdeling sectie F nr 9C. Dit perceel is verhuurd aan La Baraque.

 

Het Agentschap van Wegen en Verkeer (AWV) wenst een deel van het perceel te verwerven in het kader van de aanleg van het kruispunt R16 - N14. Het betreft een oppervlakte van 105 m². AWV zal hiervoor een vergoeding betalen van 43.500 euro. Dit werd reeds goedgekeurd door de OCMW-raad op 29/01/2021.

 

Vastgoedtransacties stelde een ontwerpakte op en bezorgde deze aan de dienst vastgoed. Deze akte wordt als bijlage toegevoegd.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief.

 

Argumentatie

De OCMW-raad overweegt om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist de OCMW-raadsbeslissing van 27 juni 2022 over de overdracht grond Mechelsesteenweg in te trekken.

 

Art 2 :

De OCMW-raad beslist om de ontwerpakte in bijlage betreffende de verkoop van een deel van het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 3e afdeling sectie F nr 9C, conform het innameplan, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

INDEXATIE PRIJZEN WZC, DVC EN ASSISTENTIEWONINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Sedert 2018 werd beslist om de ligdagprijs voor het woonzorgcentrum jaarlijks te indexeren en af te stappen van de veel loggere procedure van aanvraag dagprijsverhoging.

Sedert begin 2022 zijn de aanleunwoningen aan het woonzorgcentrum omgevormd naar assistentiewoningen wat inhoudt dat eenzelfde indexering kan worden toegepast.

Gelet op de sterk gestegen energiekosten is het ook wenselijk om de provisie voor energie op te trekken.

Ook de dagprijzen van het Centrum voor dagopvang werden sedert de opening nog niet aangepast, gelet op bovenstaande is het wenselijk ook deze jaarlijks te indexeren.

 

Dit geeft volgende resultaten:

        dagprijs woonzorgcentrum :

actuele dagprijs woonzorgcentrum € 60,96 x 151,84 (indexcijfer 08/2022) = € 67,03

138,10 (indexcijfer 08/2021)

 

        dagprijs centrum voor dagopvang:

inwoners van Lier: actuele dagprijs € 24 x 151,84 (indexcijfer 08/2022) = € 26,39

138,10 (indexcijfer 08/2021)

inwoners van buiten Lier: actuele dagprijs € 26 x 151,84 (indexcijfer 08/2022 = € 28,59

138,10 (indexcijfer 08/2021)

 

        dagprijs assistentiewoningen:

actuele dagprijs € 25,93 x 151,84 (indexcijfer 08/2022) = € 28,51

138,10(indexcijfer 08/2021)

 

        Gelet op de sterke stijging van de kosten nutsvoorziening en in onderling overleg met de sociale dienst en directie van het woonzorgcentrum wordt er voorgesteld om de actuele provisie van € 3/dag te verhogen naar € 6/dag.

Na afloop van elk jaar wordt er een afrekening gemaakt en wordt een eventueel overschot op de provisie terug gestort aan de bewoners of wordt een bijbetaling gevraagd.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

Decreet m.b.t. woonzorg

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

4 stemmen tegen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

3 onthoudingen: Koen Breugelmans, Evi Van Camp en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist de geïndexeerde ligdagprijzen en gaat akkoord met de verhoging van de provisie nutsvoorzieningen voor de assistentiewoningen, zoals hieronder vermeld:

 

        dagprijs woonzorgcentrum :

actuele dagprijs woonzorgcentrum € 60,96 x 151,84 (indexcijfer 08/2022) = € 67,03

138,10 (indexcijfer 08/2021)

 

        dagprijs centrum voor dagopvang:

inwoners van Lier: actuele dagprijs € 24 x 151,84 (indexcijfer 08/2022) = € 26,39

138,10 (indexcijfer 08/2021)

inwoners van buiten Lier: actuele dagprijs € 26 x 151,84 (indexcijfer 08/2022 = € 28,59

138,10 (indexcijfer 08/2021)

 

        dagprijs assistentiewoningen:

actuele dagprijs € 25,93 x 151,84 (indexcijfer 08/2022) = € 28,51

138,10(indexcijfer 08/2021)

 

        Gelet op de sterke stijging van de kosten nutsvoorziening en in onderling overleg met de sociale dienst en directie van het woonzorgcentrum wordt er voorgesteld om de actuele provisie van € 3/dag te verhogen naar € 6/dag.

Na afloop van elk jaar wordt er een afrekening gemaakt en wordt een eventueel overschot op de provisie terug gestort aan de bewoners of wordt een bijbetaling gevraagd.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

TWEEDE PENSIOENPIJLER CONTRACTUELEN. TOETREDING TOT OFP PROLOCUS EN INSTEMMING MET BEHEERSOVEREENKOMST EN FINANCIERINGSPLAN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Om de pensioenkloof tussen vastbenoemden en contractuelen te dichten wordt er voorzien in een aanvullende pensioenopbouw voor contractuele personeelsleden. Hiertoe traden Stad en OCMW Lier in 2010 toe tot het aanvullend pensioenplan opgericht op initiatief van de VVSG.
Het betrof een groepsverzekering uitgewerkt door Ethias en Belfius Insurance (een vaste bijdrage plan (DC - Defined contribution)-plan) met een bijdragevoet van 2,5%.


In 2017 heeft onze organisatie een evaluatie gemaakt van dit aanvullend pensioenplan. Uit deze evaluatie bleek dat het VVSG-plan toch wel wat nadelen had. Belangrijkste nadeel was dat dit plan een onvoldoende kloofdichting bewerkstelligde.


Er werd beslist om vanaf 2018 over te stappen naar het pensioenplan dat in 2008 werd opgericht door de Provincie Antwerpen. Het OFP Provant is een vaste prestatieplan (Defined Benefit-plan). In deze pensioentoezegging belooft de werkgever aan de werknemer om bij pensionering een levenslange rente uit te betalen bovenop het wettelijk pensioen waardoor een kloofdichting tot 75% met het statutair pensioen wordt nagestreefd. Het merendeel van de Vlaamse lokale besturen bleef echter wel aangesloten bij het VVSG-plan.


Eind juni 2021 hebben Ethias en Belfius Insurance de groepsverzekeringspolis opgezegd met ingang van 1 januari 2022. Dat willen zeggen dat meer dan 600 lokale besturen (gemeenten, ocmw's, AGB's etc) een nieuwe oplossing moesten vinden voor het aanvullend pensioen van het contractueel personeel.

Op initiatief van de VVSG werd het OFP Provant benaderd met de vraag of zij het bestaande plan wilden openzetten voor toetreding van al deze lokale besturen. Belangrijk is wel dat VVSG een aantal belangrijke voorwaarden stelde met betrekking tot de pensioentoezegging. Gelet op de maatschappelijke evoluties zijn zij voorstander van een vaste bijdrageplan (DC-plan) met kapitaalsuitkering op moment van pensionering.


Na onderhandeling heeft het OFP Provant ingestemd met deze uitbreiding van het fonds, maar ook met de fundamentele wijziging in concrete pensioentoezegging. Inmiddels werd het OFP Provant omgedoopt tot OFP Prolocus en dit voorjaar hebben er reeds 630 lokale besturen een toetredingsdossier ingediend (76.000 medewerkers).


Deze evolutie heeft uiteraard ook een impact op de bestaande "Provant-besturen". Onze organisatie zal moeten instemmen met de formele toetreding tot OFP Prolocus.


Daarnaast wordt aan de bestaande Provant besturen ook de mogelijkheid geboden om met ingang van 01/01/2023 in te stappen in de nieuwe pensioentoezegging (het vaste bijdrageplan met kapitaalsuitkering en overlijdensdekking).


Concreet zal onze organisatie dus een keuze moeten maken tussen een vaste prestatieplan (huidige toezegging) of een vaste bijdrageplan (nieuwe toezegging). Beide systemen hebben hun voor-en nadelen op vlak van kostprijs voor het bestuur, individuele voorkeur van de medewerker, maatschappelijke evoluties.


Indien de organisatie zou besluiten om tot het vaste bijdrageplan toe te treden (de nieuwe toezegging), dan zal iedere individuele contractuele medewerker eveneens voor de toekomst de keuze kunnen maken tussen de voorwaarden van de huidige en de nieuwe toezegging. Hiertoe dient een uitgebreid communicatietraject te worden uitgerold onder begeleiding van OFP Prolocus. De reeds opgebouwde rechten voor 2023 worden niet gewijzigd.

Teneinde een weloverwogen beslissing te nemen werd er bij Collegebesluit van 20 juni 2022 aan OFP Prolocus gevraagd om tijdens de zomermaanden een individuele studie te maken waarin de financiële impact van een overstap naar de nieuwe pensioentoezegging wordt gesimuleerd voor zowel de werkgever als de werknemer. Deze studies werden nog niet opgeleverd door OFP Prolocus. Er werd gemeld dat deze vertraging oplopen en pas in de loop van de maand oktober aan de “Provant-besturen” zullen worden bezorgd.

 

Feiten en context

Intussen dient al wel de administratieve toetreding tot OFP Prolocus worden beslist. Deze beslissing staat los van de keuze of onze organisatie het vaste bijdrageplan (nieuwe toezegging) mogelijk maakt. Het is zo dat OFP Provant werd omgedoopt tot OFP Prolocus, waardoor een formele administratieve overgang van het ene fonds naar het andere moet bekrachtigd worden door de raden.


Het gaat met andere woorden om een bestendiging van de huidige aansluiting, weliswaar met goedkeuring van een gewijzigde beheersovereenkomst en een gewijzigd financieringsplan (zie bijlagen).


Er wordt eveneens voorgesteld om het pensioenreglement aan te vullen met een bijlage inzake het Uitgesteld Pensioen: “Met ingang van 1 januari 2022 mag het Uitgesteld Pensioen niet dalen.”


Dit wil zeggen dat door deze uitbreiding de opgebouwde pensioenprestatie van een personeelslid niet kan dalen. Het pensioen tweede pijler wordt berekend op de wedde van de laatste 5 jaren. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat een vrijwillige demotie op het einde van de loopbaan of de toetreding van een contractueel medewerker die op korte termijn met pensioen gaat, voor deze personeelsleden geen negatieve gevolgen met zich meebrengt.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad keurt de toetreding tot OFP Prolocus inzake beheersovereenkomst en financieringsplan goed.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. enkele beglazing begijnhof

De energiecrisis drukt ons nog eens met de neus op de feiten: de goedkoopste energie, zowel voor de portemonnee als voor het milieu, is de energie die we niet gebruiken. Voor mensen maar ook overheden die jarenlang talmden om hun eigendom energiezuiniger te maken, is het een pijnlijk ontwaken. Voor huurders, die eenvoudigweg niet de mogelijkheid hadden om in isolatie te investeren, is het niet minder dan een nachtmerrie.

 

Deze wake-up call zet gelukkig veel in beweging en de komende jaren zullen woningen dan ook in versneld tempo energie-zuiniger worden gemaakt.

 

Je zou dan ook denken dat eigenaars die momenteel renovatieplannen hebben en hun ramen vervangen, op zijn minst dubbel glas plaatsen. Een kwestie van gezond verstand, toch? Maar helaas, in het grootste Lierse woningrenovatieproject in decennia, het begijnhof, wordt nog altijd enkel glas geplaatst. Totaal onverantwoord en onaanvaardbaar in deze tijden als u het ons vraagt.

 

We zijn er ons van bewust dat dit door Erfgoed werd opgelegd en het dus geen keuze van het college betreft. Maar we mogen aannemen dat ook bij Erfgoed de geesten evolueren, getuige bijvoorbeeld de versoepeling voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten, vorige week aangekondigd door minister Diependaele.

 

Vandaar volgende vragen:

        Welke isolatiewaarde (of u-waarde) heeft het glas dat momenteel geplaatst wordt in het begijnhof?

        Heeft het college al initiatief genomen om in dialoog te gaan met Erfgoed teneinde toch te kunnen overgaan tot het plaatsen van dubbel glas?

 

Antwoord Schepen Sabine Leyzen:

Elk type begijnhofwoning vraagt een aparte aanpak en benadering.  De beglazing moet bij een erfgoedpand altijd in functie van de gehele gebouwschil worden bekeken.  Vele begijnhofwoningen hebben immers zeer dunne buitenmuren (ca. 20 cm) en bij een te dikke beglazing kan dit kans geven op condensvorming met schimmelvorming op de muren tot gevolg.  De aanpak van het buitenschrijnwerk wordt steeds op maat besproken met de architect, de aannemer en het Agentschap Onroerend Erfgoed.

 

Waar het schrijnwerk geen historisch correcte detaillering meer heeft of bouwfysisch te slecht is, wordt dit vervangen door nieuw schrijnwerk naar traditioneel model in hout.

Dit resulteerde in de volgende aanpak voor de beglazing:

        gelaagde enkelvoudige isolerende beglazing bij de panden die te kleine aanslagen hebben  in het schrijnwerk (< 15 mm) en te dunne buitenmuren (ca 20 cm).  De glasplaten worden samengesteld met een getrokken glasplaat. Doordat tussen de glasplaten een folie wordt ingewerkt, functioneren deze  bovendien als veiligheidsbeglazing en beantwoorden ze aan de norm NBN S23-002.   Verder zal dit glas het thermisch comfort in de woningen aanzienlijk verhogen. Wanneer we namelijk de  U-waarde van enkelvoudig getrokken glas vergelijken met dit van het verbeterde enkelvoudige glas zien we dat dit een stuk lager ligt:

       enkelvoudig glas: U=5,7 W/m²K

       verbeterde isolerende beglazing, gelaagd: U = ca. 3,3 à 3,4 W/m²K

-> voorbeelden: Wezenstraat 3 en 7, Kalvarieberg 5 en 7

        dun isolerend dubbelglas met een getrokken glasplaat aan de buitenzijde en een heldere glasplaat aan de binnenzijde, waarbij de spouw van 3 à 4 mm gevuld wordt met een gas. Dit glas zal het thermische comfort in de woning aanzienlijk verhogen. Wanneer we namelijk de U-waarde van enkelvoudig getrokken glas vergelijken met dit van het dun isolerend dubbelglas zien we dat dit een stuk lager ligt:

       enkelvoudig glas: U= 5,7W/m² K

       dun isolerend dubbelglas: U = 2,0 W/m² K

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

TOETREDING CIRCULAIR PROJECT ‘PAPILLON’

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022