Lier

Zitting van 26 februari 2018

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2018

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2018

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 29 JANUARI 2018. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 29 januari 2018.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Olivier Peeters, Peter Caluwé, Bram Van Oosterwyck, Jan Hauwaert en Marc Franquet

1 stem tegen: Patrick Tersago

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 1 stem tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 29 januari 2018 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2018

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Marcel Taelman (onafhankelijk) i.v.m. voetgangersoversteek Ring

Met de ontsluiting van de industrie aan de Mallekotstraat - Ring zijn enkele jaren geleden verkeerslichten geplaatst. Het  zijn burgers die daar regelmatig oversteken die mij aanspreken dat er geen lichten zijn voor de voetgangers.

In mijn schriftelijke vraag werd dit bevestigd en uit het antwoord is spijtig genoeg volgens het schepencollege de veiligheid van de voetganger niet zo belangrijk.

Graag had ik hier op de raad toch graag gehoord voor de veiligheid van de voetgangers of er kortelings lichten voor de voetgangers kunnen geplaatst worden.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

Zoals u werd meegedeeld als antwoord op uw schriftelijke vraag, valt dit kruispunt onder de bevoegdheid van het Vlaams gewest. Onze diensten hebben u ook de argumentatie van het Vlaams gewest meegedeeld. In de afgelopen 2 weken werd de ring en evenmin dit kruispunt niet overgedragen aan de stad.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. antwoord op mijn schriftelijke vraag: “ Oplossing afsluiting  tuintjes bewoners Gaslei “ van 3 januari 2018

Hierin schrijft u:

         Na vele gesprekken met ontwikkelaar en VME, geen oplossing.

Vraag: gesprekken waarover?

 

         Stad houdt opnieuw oveleg met VME.

Vraag: over wat?

 

         Stad zal offertes opvragen voor de kost van verwijderen muur en vervangen door omheining zoals bepaald door RUP.

Vraag: zegt het Rup dat de stad dat moet doen?

Zo ja, waarom is dat nog niet gebeurd.

 

         Indien akkoord met VME en na de offertes zal het College de bewoners uitnodigen voor overleg over wie de kosten moet betalen.

Vraag: Wie moet nu uiteindelijk de muur slopen? En wie moet de kost hiervan betalen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

We zijn in bespreking met de Vereniging van Mede-Eigenaars over de overdracht van de paden.

 

In het RUP staat niet dat de Stad Lier de bestaande muur moet verwijderen en vervangen door een omheining. In de stedenbouwkundige voorschriften bij het RUP staat wel volgende passage:

 

“De kavels zijn afgescheiden zijdelings met een groene haag, al dan niet gecombineerd met een hekwerk in metaal of hout hoogte 2,00m. De kavels zijn achteraan, aan de zone voor fietsers en/of voetgangers afgescheiden ofwel met een hekwerk in grijs metaal en een haag , hoogte 1,80m, ofwel door een berging in hout.”

 

Het zijn de eigenaars van de muur die de kosten dienen te dragen.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. bouwwoede in Lier

De laatste tijd krijgen we zeer veel vragen van de burger i.v.m. de bouwwoede die er reeds enkele jaren in onze stad woed.

In de peperbus van Jan-feb 2018 vernam ik de reden ervan, het ruimtelijk structuurplan van de provincie Antwerpen legt de stad Lier een taakstelling op van 4113 bijkomende wooneenheden  van 1992 tot 2022.

De stad bedient zich al jaren van dit argument om ieder megalomaan bouwproject te vergoelijken en goed te keuren.

 

Ik heb dan ook volgende vragen aan het cbs:

         Hoeveel wooneenheden telde Lier in 1992?

         Hoeveel wooneenheden telt Lier vandaag?

 

Antwoord schepen Walter Grootaers:

Vanuit de gemeentelijke profielschets zien we dat het aantal huishoudens (= aantal wooneenheden) in 2016 op 15.514 komt.

De gegevens van 1990: 12.261.

Op onderstaande grafiek zie je dat Lier qua groei van het aantal huishoudens niet sneller groeit ten opzichte van de Belfius gemeenten en Vlaanderen.

 

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. statiegeld

Op 27 november 2017 is de Statiegeldalliantie gelanceerd,meer dan 20 organisaties bedrijven en lokale overheden bundelden hun krachten om de vlaamse en nederlandse regering te overtuigen om statiegeld in te voeren op alle drankverpakkingen blik en pet.Ondertussen telt de alliantie al 216 leden en hebben reeds 36 Vlaamse steden en gemeenten zich hierbij aangesloten.

Zwerfvuil verloederd het straatbeeld en het is voor de gemeenten een dure affaire om het grondgebied proper te houden.

In verschillende europese landen is deze aanpak al succesvol gebleken en volgens een onlangs gehouden enquete van testaankoop staat een meerderheid van de vlaamse burger achter deze aanpak.

Ik zou dan ook willen vragen aan het cbs om op dit project te willen intekenen.

 

Antwoord schepen Lucien Herijgers:

Het bestuur was reeds op de hoogte van het initiatief “Statiegeldalliantie” dat erop gericht is om de Vlaamse en Nederlandse regering aan te sturen om statiegeld op blikjes en andere drankverpakkingen in te voeren. In Lier worden we geconfronteerd met een aanzienlijke hoeveelheid zwerfvuil, daarom zal het college wel een brief schrijven naar het kabinet van minister Schauvliege om aan te geven dat de stad achter de uitbreiding van het principe van statiegeld staat. Het college wenst voorlopig echter niet aan te sluiten bij de alliantie.

Het systeem van statiegeld kan ervoor zorgen dat:

         Straten, pleinen, bermen, parken, vrij van plastic flesjes en blikjes blijven;

         De plastic soep in onze waterlopen en zee vermindert om zo dierenleed te voorkomen;

         De Stad, en daarmee ook de belastingbetaler, jaarlijks vele euro’s aan opruimkosten van zwerfafval bespaart;

         PET-plastic en aluminium op de beste manier gerecycleerd worden. Circulaire economie kan hierdoor realiteit worden;

         De klimaatverandering tegengegaan wordt. Door efficiënter gebruik van materialen wordt minder CO2 uitgestoten en minder afval verbrand.

Anderzijds moeten we vermijden dat de concurrentiepositie van de middenstand lijdt onder bijkomende administratieve en organisatorische lasten die in de ons omringende gemeenten niet bestaan. Bovendien kan het niet de bedoeling zijn dat er “statiegeldtoerisme”ontstaat.

Om deze redenen stelt het college voor om een brief te sturen aan minister Schauvliege met de vraag om zo snel mogelijk conclusies te trekken uit het in haar opdracht uitgevoerde onderzoek rond de invoering van statiegeld op lege flesjes en blikjes. Het college zal ook de VVSG van dit standpunt op de hoogte brengen, zodat zij als spreekbuis voor de Vlaamse steden en gemeenten dezelfde boodschap kunnen uitdragen.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Koen Breugelmans (CD&V) i.v.m. ontsluiting Hoge Velden

In antwoord op onze vraag van vorige maand m.b.t. VK Hooikt vernamen wij dat het Stadsbestuur ten volle inzet op de ontwikkeling van de Hoge Velden en dat men optimistisch is over de voortgang in dit dossier. Wij zijn blij dit te vernemen.

Onze fractie denkt in die context dat het belangrijk is om al wat vooruit te kijken. Het is onze inschatting dat de huidige inrichting van het kruispunt Aarschotsesteenweg / Ring een onvoldoende veilige oversteek voor zwakke weggebruikers vanuit de stad naar de site Hoge Velden mogelijk maakt. Temeer daar het aantal gebruikers vanaf de ingebruikname van de Hoge Velden aanzienlijk zal toenemen.

Het is voor onze partij belangrijk dat we de gebruikers van de site aanmoedigen om maximaal in te zetten om met duurzaam middelen naar hun sportclub te komen.

Recent vernamen wij via een parlementaire vraag van Kathleen Helsen aan de bevoegde minister dat er momenteel bij AWV geen plannen zijn om het kruispunt Aarschotsesteenweg/Ring aan te passen. Het scenario van een ondertunneling voor fietsers en voetgangers waarvan ooit sprake was, is blijkbaar niet meer aan de orde. Dat vinden wij jammer.

Daarom onze vragen:

         wat is de visie van het CBS over de ontsluiting van de site Hoge Velden voor zwakke weggebruikers?

         plant de meerderheid een initiatief t.a.v. de bevoegde minister om aan een meer veilige oplossing te werken?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het is zo dat bij de opmaak van het RUP in de toelichting reeds melding werd gemaakt van het feit dat de ondertunneling slechts een mogelijke langetermijnsoplossing was. Deze toelichting geeft aan dat de aanleg van een rotonde met ondertunneling op dat moment al was geschrapt uit het programma van het agentschap voor wegen en verkeer (AWV). In 2006-2007 vonden er immers in dat kader herinrichtingswerken plaats voor dat kruispunt. De toenmalige Gecoro verwees in haar advies van juni 2012 al naar deze problematiek voor fietsers.

In haar contacten met AWV werden er door de stad besprekingen gevoerd rond de ontsluiting, waaruit bleek dat een ondertunneling momenteel niet tot de opties behoort. Om die reden wordt eveneens bekeken om de ontsluiting van de site voor fietsers ook te bekijken vanop de Waversesteenweg via wijk herderin.

Indien de mogelijkheid zich voordoet om tot een oplossing via ondertunneling, zal het schepencollege het uiteraard niet nalaten om die opportuniteit aan te grijpen.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2018

 

WIJKWERKEN - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST IGEMO - STAD LIER MET BETREKKING TOT DE ORGANISATIE VAN WIJKWERKEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 25/9/2017 heeft het CBS beslist om de organisatie van WIJKWERKEN toe te vertrouwen aan IGEMO, en een regionaal samenwerkingsverband op te zetten met Heist op den Berg, Nijlen en Berlaar ('cluster Neteland') in functie van de uitvoering van WIJKWERKEN in deze regio.

 

Feiten en context

Op 1/1/2018 is WIJKWERKEN effectief van start gegaan, onder de voorwaarden van de CBS beslissing van 25/9/2017.

 

Om het samenwerkingsverband rond WIJKWERKEN te officialiseren, en de spelregels inzake samenwerking tussen de organisator van WIJKWERKEN (m.n. IGEMO) enerzijds en de steden en gemeenten van de regio Rivierenland anderzijds vast te leggen - is een ontwerp van samenwerkingsovereenkomst opgemaakt. Het gaat om volgend ontwerp:

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WIJK-WERKEN

 

Deze samenwerkingsovereenkomst wijk-werken betreft de organisatie van het wijk-werken in de regio Rivierenland. Zij wordt afgesloten tussen

1. De  Intergemeentelijke Vereniging voor Ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO), publiekrechtelijke rechtspersoon die de rechtsvorm van een dienstverlenende vereniging overeenkomst het Decreet van zes juli tweeduizend en één houdende de intergemeentelijke samenwerking heeft aangenomen, met ondernemingsnummer 0213.349.124 en met maatschappelijke zetel gevestigd te 2800 Mechelen, Schoutetstraat 2, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Peter de Bruyne, algemeen directeur (hierna verkort IGEMO)

 

En

 

2. De stad Lier, voor het wijk-werken ondergebracht in de cluster Neteland.

 

1. Juridische grond

Deze overeenkomst wordt uitgevoerd in overeenstemming met

- Het Vlaams regeerakkoord 2014-2019

- Decreet betreffende wijk-werken en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming, dd. 07/07/2017

En daarbijhorend:

Memorie van toelichting bij het ontwerp van decreet betreffende Wijk-werken en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming – VR 2017 1306 DOC.0574/3

Principiële goedkeuring door de Vlaamse Regering van het besluit betreffende wijk-werken – VR 2017 0707 DOC.0712/1BIS en 2 BIS: en definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering van het besluit betreffende wijk-werken – VR 2017 2909 DOC.0950/2

- Nota van de VDAB aan de gemeentebesturen, betreffende de hervorming van het PWA-stelsel naar een nieuw instrument “wijk-werken” binnen het Vlaamse activeringsbeleid, augustus 2017 (bijlage 1)

- Voorstel van IGEMO betreffende de organisatie van het wijk-werken in de regio Rivierenland 29/9/2017, met addendum dd 3/10/2017 (goedgekeurd op 6/10/2017 door de Regionale Mandaatgroep, en op 12/10/2017 en 27/10/2017 bevestigd door Directiecomité en Raad van Bestuur van IGEMO) (bijlage 2)

- Brief van VDAB aan IGEMO betreffende de bevestiging onder voorbehoud in de rol als organisator wijk-werken, ontvangen op 5/12/2017 (bijlage 3)

- Samenwerkingsovereenkomst wijk-werken tussen VDAB en IGEMO, afgesloten op 1/1/2018 (bijlage 4)

 

2. Doelstelling

In het kader van de 6de staatshervorming heeft de Vlaamse regering beslist om het bestaande PWA-stelsel te hervormen naar een nieuw Vlaams activeringsinstrument, namelijk wijk-werken.

De Vlaamse regering wil de hervorming van het PWA-stelsel aangrijpen om werkzoekenden een extra instrument te bieden dat kan ingezet worden voor het verwerven van werkervaring, en dit (bij voorkeur) op werkplekken op lokaal niveau. Wijk-werken zal enkel aangewend kunnen worden in een traject naar werk.

Wijk-werken heeft als doel werkzoekenden met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt werkervaring te laten opdoen. Dat gebeurt door het uitvoeren van maatschappelijk relevante activiteiten binnen een reële arbeidsmarktomgeving op werkplekken op lokaal niveau bij een gebruiker. VDAB en OCMW leiden de in aanmerking komende werkzoekenden toe naar een organisator wijk-werken.

Lokale verankering, het uitvoeren van maatschappelijk relevante taken en een laagdrempelige opstap naar werk voor de werkzoekende zijn belangrijke kenmerken van wijk-werken.

Het decreet legt de gemeenten een aantal taken op voor de regie (art. 13) en de organisatie (art. 14) van het wijk-werken. De gemeenten kunnen voor het uitvoeren van die taken een samenwerkingsverband afsluiten.

De 13 gemeenten in de Regio Rivierenland, met name Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Heist-op-den-Berg, Nijlen, Mechelen, Putte, Puurs, Sint-Katelijne-Waver en Sint-Amands en Willebroek, willen het wijk-werken in de regio gezamenlijk organiseren en gaven IGEMO het mandaat als wijk-werkenorganisator op te treden op basis van het voorstel van IGEMO dd 29/9/2017, met addendum dd 3/10/2017.

Dit voorstel streeft naar een efficiëntie- en effectenverbetering door het wijk-werken te organiseren op regionaal niveau, gecombineerd met subregionale en lokale werking.

Het organiseert het wijk-werken in een driedubbele structuur:

- regionaal: - voor coördinatie, bestuurlijke organisatie en (administratieve) ondersteuning (koepelstructuur)

- subregionaal: - voor afstemming met het lokale en subregionale sociale, arbeids-, activerings- en tewerkstellingsbeleid, voor de organisatie van wijk-werkactiviteiten (clusters)

- lokaal: - voor de organisatie van werkplekken, contacten met wijk-werkers en gebruikers, het matchen van vraag en aanbod (lokaal)

 

De regio wordt voor de lokale en praktische organisatie van het wijk-werken onderverdeeld in 4 clusters, nl.

- cluster Neteland: Berlaar, Heist-op-den-Berg, Lier, Nijlen

- cluster Bodukap: Bonheiden, Duffel, Putte, Sint-Katelijne-Waver

- cluster Mechelen

- cluster Klein-Brabant(-Vaartland): Bornem, Puurs, Sint-Amands, Willebroek

De modaliteiten van samenwerking worden in de Beleidsgroep Wijk-werken,  met vertegenwoordigers van de gemeenten/OCMW’s, in consensus uitgewerkt. De beslissingen van deze Beleidsgroep maken deel uit van deze overeenkomst.

 

3. Opdrachten

 

1. Opdracht van de wijk-werken-organisator

IGEMO voert als wijk-werken-organisatie volgende opdrachten uit;

a) overkoepelende projectcoördinatie:

- opvolgen globale werking en projectuitvoering, afstemming organisatie, vastleggen en opvolgen doelstellingen, gemeenschappelijke problemen, …

 

b) bestuurlijke organisatie:

- voorbereiding, organisatie en opvolging Raad van Bestuur, Beleidsgroep, statutaire verplichtingen, begroting, jaarrekening, opstellen (jaar)verslag…

Voorbereiding, organisatie en opvolging van clusterstuurgroepen (afstemming, win-win, uitwisseling…)

 

c) aansturing en opvolging VDAB-medewerkers

- VDAB stelt 5,6 VTE aan ter ondersteuning van het uitvoeren van de taken die opgestemd zijn in artikel 17 van het wijk-werkendecreet. IGEMO organiseert de uitvoering van hun taken, conform de samenwerkingsovereenkomst met VDAB.

 

d) ondersteunende (administratieve) functie

- administratieve ondersteuning

- boekhouding en financiën

- personeelsbeheer regionale medewerkers

-  administratie VDAB-systeem

- rapportering van relevante cijfers per cluster m.b.t. de organisatie van de wijk-werken-activiteiten

e) organisatie van (gezamenlijke) communicatie

 

f) organisatie van (gezamenlijke) overlegmomenten, opleidingen,.. op vraag van de Beleidsgroep Wijk-werken

 

g) medewerking bij het zoeken naar werkplekken en gebruikers

 

2. Opdracht van de gemeente

De gemeenten staan lokaal en op clusterniveau in voor de organisatie van werkplekken voor wijk-werkers, contacten met wijk-werkers en gebruikers, het matchen van vraag en aanbod. Zij kunnen deze opdracht, op clusterniveau, naar eigen goeddunken invullen, rekening houdend met het juridische kader en de overeengekomen opdrachten en doelstellingen.

Aan elke cluster worden VDAB-medewerkers toegewezen ter ondersteuning van de uitvoering van de taken.

- In elke cluster wordt één locatie in één gemeente aangeduid die de juridische standplaats van de VDAB-medewerker(s) vormt. De aangeduide gemeente zorgt voor een permanente bemeubelde en toegankelijke werklocatie voor de VDAB-medewerker(s).

- Elke gemeente zorgt voor een locatie (loket, kantoor) met internet- en printmogelijkheid, waar de VDAB-medewerker gebruikers en wijk-werkers kan ontvangen.

 

3. Opdracht van de Beleidsgroep Wijk-werken

Er is een Beleidsgroep Wijk-werken opgericht. Deze bestaat uit door de gemeenten aangeduide vertegenwoordigers en de wijk-werken-organisator.

De Beleidsgroep Wijk-werken heeft de grootste bevoegdheid in het opvolgen, verder uitwerken en/of wijzigen van de samenwerkingsmodaliteiten. De beslissingen van de Beleidsgroep worden in consensus genomen. De beslissingen van de Beleidsgroep maken deel uit van de samenwerkingsovereenkomst.

De modaliteiten van samenwerking worden in de Beleidsgroep Wijk-werken, met vertegenwoordigers van de gemeenten/OCMW’s, in consensus uitgewerkt.

De leden van de Beleidsgroep wijk-werken worden geïnformeerd over de afspraken die worden gemaakt tussen VDAB en IGEMO m.b.t. de inzet van het VDAB-personeel.

 

4. Financiële afspraken

IGEMO ontvangt als wijk-werken-organisator van VDAB vergoedingen voor de uitbetaalde wijk-werken-cheques in de regio Rivierenland.

De vergoeding wordt als volgt aangewend:

1) niet door VDAB-gedragen kosten voor VDAB-personeel -  overhead voor VDAB-personeel (op 1/1/2018 bepaald op € 7575,32, dit bedrag is jaarlijks indexeerbaar))

2) de loonkost en overhead (voor 1VTE regiocoördinator op B3-niveau. De loonkost wordt forfaitair bepaald op €90.000 en is jaarlijks indexeerbaar volgens looncategorie en -index. Deze kost wordtvoor 50% gefinancierd via SV Versterkt Streekbeleid, dus deels met ESF-subsidie),  en dit tot 31/7/2019. De overhead is op 1/1/2018 bepaald op € 14 191,50, dit bedrag is jaarlijks indexeerbaar)

3) de loonkost voor administratieve en communicatiemedewerker. Deze wordt bepaald op €65 voor de administratieve medewerker en op € 75 voor de communicatiemedewerker, en aangerekend op basis van het aantal geregistreerde werkuren. In dit tarief is de overhead inbegrepen. Dit bedrag is jaarlijks indexeerbaar.

4) werkingskosten op basis van de goedgekeurde begroting.

5) kosten voor aan IGEMO door de Beleidsgroep Wijk-werken toegewezen opdrachten (bv. organisatie van gemeenschappelijke opleidingen voor wijk-werkers).

Er wordt jaarlijks voor 15/11 een begroting voor hetvolgende werkjaar bezorgd aan de gemeenten waarbij principieel budgetneutraal gewerkt wordt. Dit impliceert dat minstens bovenstaande kosten met de vergoeding van VDAB betaald worden. De begroting voor het opstartjaar 2018 wordt voor 31/3/2018 aan de gemeenten bezorgd.

IGEMO maakt per kwartaal een afrekening van de ontvangen inkomsten en reeds gemaakte uitgaven, en dit uiterlijk binnen de maand na ieder kwartaal.

Het eventuele positieve saldobudget wordt binnen de maand nadat de Beleidsgroep de afrekening van het vorige kwartaal goedkeurde via IGEMO ter beschikking gesteld van de clusters en dit in verhouding tot het aantal uitbetaalde cheques per cluster, waarbij de mogelijkheid wordt gecreëerd dit budget aan te vullen met andere lokale middelen en/of dit budget deels te gebruiken voor compenserende maatregelen (bv. ten aanzien van scholen). De clusters beslissen hier autonoom over.

De financiële afspraken binnen de clusters worden door de gemeenten onderling gemaakt.

Bij een negatief saldo beslist de Beleidsgroep Wijk-werken hoe dit afgehandeld wordt.

De personeelskost van de regiocoördinator wordt (tot 31/7/2019) voor 50% gefinancierd via het Samenwerkingsverband Versterkt Streekbeleid. De gemeenten Heist-op-den-Berg en Nijlen maken geen deel uit van dit samenwerkingsverband. Zij zullen jaarlijks een vergoeding van 1/26ste van de loonkost van de regiocoördinator aan IGEMO betalen. (13 gemeenten – 50%)

 

5. Duurtijd

Deze overeenkomst treedt in werking vanaf 1 januari 2018 en loopt voor onbepaalde duur.

Deze overeenkomst eindigt automatisch op het moment dat de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en IGEMO beëindigd wordt.

De overeenkomst tussen VDAB en IGEMO kan eenzijdig en zonder vergoeding door ieder van de twee partijen beëindigd worden op voorwaarde dat een opzeggingstermijn van drie maanden nageleefd wordt. De opzeggingstermijn vangt aan de eerste van de maand die volgt op de maand waarin de opzegging gegeven is met een aangetekende brief. De aangetekende brief heeft uitwerking vanaf de derde werkdag na de verzending (ook zaterdag wordt beschouwd als een werkdag in dit geval).

Indien IGEMO de overeenkomst wenst te beëindigen, wordt dit eerst beslist in Beleidsgroep Wijk-werken. Deze beslissing wordt bevestigd door directiecomité en Raad van Bestuur van IGEMO.

Indien IGEMO een opzegging ontvangt van VDAB, wordt er binnen de 14 werkdagen een Beleidsgroep Wijk-werken georganiseerd om verdere beslissingen te nemen.

 

Opgemaakt te Mechelen op            . Elke partij erkent een exemplaar te hebben ontvangen.

 

Voor IGEMOVoor de stad Lier

Peter De BruyneFrank Boogaerts

Algemeen DirecteurBurgemeester

 

Argumentatie

Het samenwerkingsakkoord officialiseert het samenwerkingsverband inzake WIJKWERKEN, en legt de spelregels vast in de samenwerking tussen de organisator van WIJKWERKEN enerzijds (m.n. IGEMO) en de steden en gemeenten van de regio Rivierenland anderzijds.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen IGEMO en de stad Lier met betrekking tot de organisatie van WIJKWERKEN, zoals als bijlage toegevoegd.

 

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Team sociaal beleid

Beslissing communiceren aan IGEMO.

 

 

Bijlage:

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WIJK-WERKEN

 

Deze samenwerkingsovereenkomst wijk-werken betreft de organisatie van het wijk-werken in de regio Rivierenland. Zij wordt afgesloten tussen

1. De  Intergemeentelijke Vereniging voor Ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO), publiekrechtelijke rechtspersoon die de rechtsvorm van een dienstverlenende vereniging overeenkomst het Decreet van zes juli tweeduizend en één houdende de intergemeentelijke samenwerking heeft aangenomen, met ondernemingsnummer 0213.349.124 en met maatschappelijke zetel gevestigd te 2800 Mechelen, Schoutetstraat 2, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Peter de Bruyne, algemeen directeur (hierna verkort IGEMO)

 

En

 

2. De stad Lier, voor het wijk-werken ondergebracht in de cluster Neteland.

 

1. Juridische grond

Deze overeenkomst wordt uitgevoerd in overeenstemming met

- Het Vlaams regeerakkoord 2014-2019

- Decreet betreffende wijk-werken en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming, dd. 07/07/2017

En daarbijhorend:

Memorie van toelichting bij het ontwerp van decreet betreffende Wijk-werken en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming – VR 2017 1306 DOC.0574/3

Principiële goedkeuring door de Vlaamse Regering van het besluit betreffende wijk-werken – VR 2017 0707 DOC.0712/1BIS en 2 BIS: en definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering van het besluit betreffende wijk-werken – VR 2017 2909 DOC.0950/2

- Nota van de VDAB aan de gemeentebesturen, betreffende de hervorming van het PWA-stelsel naar een nieuw instrument “wijk-werken” binnen het Vlaamse activeringsbeleid, augustus 2017 (bijlage 1)

- Voorstel van IGEMO betreffende de organisatie van het wijk-werken in de regio Rivierenland 29/9/2017, met addendum dd 3/10/2017 (goedgekeurd op 6/10/2017 door de Regionale Mandaatgroep, en op 12/10/2017 en 27/10/2017 bevestigd door Directiecomité en Raad van Bestuur van IGEMO) (bijlage 2)

- Brief van VDAB aan IGEMO betreffende de bevestiging onder voorbehoud in de rol als organisator wijk-werken, ontvangen op 5/12/2017 (bijlage 3)

- Samenwerkingsovereenkomst wijk-werken tussen VDAB en IGEMO, afgesloten op 1/1/2018 (bijlage 4)

 

2. Doelstelling

In het kader van de 6de staatshervorming heeft de Vlaamse regering beslist om het bestaande PWA-stelsel te hervormen naar een nieuw Vlaams activeringsinstrument, namelijk wijk-werken.

De Vlaamse regering wil de hervorming van het PWA-stelsel aangrijpen om werkzoekenden een extra instrument te bieden dat kan ingezet worden voor het verwerven van werkervaring, en dit (bij voorkeur) op werkplekken op lokaal niveau. Wijk-werken zal enkel aangewend kunnen worden in een traject naar werk.

Wijk-werken heeft als doel werkzoekenden met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt werkervaring te laten opdoen. Dat gebeurt door het uitvoeren van maatschappelijk relevante activiteiten binnen een reële arbeidsmarktomgeving op werkplekken op lokaal niveau bij een gebruiker. VDAB en OCMW leiden de in aanmerking komende werkzoekenden toe naar een organisator wijk-werken.

Lokale verankering, het uitvoeren van maatschappelijk relevante taken en een laagdrempelige opstap naar werk voor de werkzoekende zijn belangrijke kenmerken van wijk-werken.

Het decreet legt de gemeenten een aantal taken op voor de regie (art. 13) en de organisatie (art. 14) van het wijk-werken. De gemeenten kunnen voor het uitvoeren van die taken een samenwerkingsverband afsluiten.

De 13 gemeenten in de Regio Rivierenland, met name Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Heist-op-den-Berg, Nijlen, Mechelen, Putte, Puurs, Sint-Katelijne-Waver en Sint-Amands en Willebroek, willen het wijk-werken in de regio gezamenlijk organiseren en gaven IGEMO het mandaat als wijk-werkenorganisator op te treden op basis van het voorstel van IGEMO dd 29/9/2017, met addendum dd 3/10/2017.

Dit voorstel streeft naar een efficiëntie- en effectenverbetering door het wijk-werken te organiseren op regionaal niveau, gecombineerd met subregionale en lokale werking.

Het organiseert het wijk-werken in een driedubbele structuur:

- regionaal: - voor coördinatie, bestuurlijke organisatie en (administratieve) ondersteuning (koepelstructuur)

- subregionaal: - voor afstemming met het lokale en subregionale sociale, arbeids-, activerings- en tewerkstellingsbeleid, voor de organisatie van wijk-werkactiviteiten (clusters)

- lokaal: - voor de organisatie van werkplekken, contacten met wijk-werkers en gebruikers, het matchen van vraag en aanbod (lokaal)

 

De regio wordt voor de lokale en praktische organisatie van het wijk-werken onderverdeeld in 4 clusters, nl.

- cluster Neteland: Berlaar, Heist-op-den-Berg, Lier, Nijlen

- cluster Bodukap: Bonheiden, Duffel, Putte, Sint-Katelijne-Waver

- cluster Mechelen

- cluster Klein-Brabant(-Vaartland): Bornem, Puurs, Sint-Amands, Willebroek

De modaliteiten van samenwerking worden in de Beleidsgroep Wijk-werken,  met vertegenwoordigers van de gemeenten/OCMW’s, in consensus uitgewerkt. De beslissingen van deze Beleidsgroep maken deel uit van deze overeenkomst.

 

3. Opdrachten

 

1. Opdracht van de wijk-werken-organisator

IGEMO voert als wijk-werken-organisatie volgende opdrachten uit;

a) overkoepelende projectcoördinatie:

- opvolgen globale werking en projectuitvoering, afstemming organisatie, vastleggen en opvolgen doelstellingen, gemeenschappelijke problemen, …

 

b) bestuurlijke organisatie:

- voorbereiding, organisatie en opvolging Raad van Bestuur, Beleidsgroep, statutaire verplichtingen, begroting, jaarrekening, opstellen (jaar)verslag…

Voorbereiding, organisatie en opvolging van clusterstuurgroepen (afstemming, win-win, uitwisseling…)

 

c) aansturing en opvolging VDAB-medewerkers

- VDAB stelt 5,6 VTE aan ter ondersteuning van het uitvoeren van de taken die opgestemd zijn in artikel 17 van het wijk-werkendecreet. IGEMO organiseert de uitvoering van hun taken, conform de samenwerkingsovereenkomst met VDAB.

 

d) ondersteunende (administratieve) functie

- administratieve ondersteuning

- boekhouding en financiën

- personeelsbeheer regionale medewerkers

-  administratie VDAB-systeem

- rapportering van relevante cijfers per cluster m.b.t. de organisatie van de wijk-werken-activiteiten

e) organisatie van (gezamenlijke) communicatie

 

f) organisatie van (gezamenlijke) overlegmomenten, opleidingen,.. op vraag van de Beleidsgroep Wijk-werken

 

g) medewerking bij het zoeken naar werkplekken en gebruikers

 

2. Opdracht van de gemeente

De gemeenten staan lokaal en op clusterniveau in voor de organisatie van werkplekken voor wijk-werkers, contacten met wijk-werkers en gebruikers, het matchen van vraag en aanbod. Zij kunnen deze opdracht, op clusterniveau, naar eigen goeddunken invullen, rekening houdend met het juridische kader en de overeengekomen opdrachten en doelstellingen.

Aan elke cluster worden VDAB-medewerkers toegewezen ter ondersteuning van de uitvoering van de taken.

- In elke cluster wordt één locatie in één gemeente aangeduid die de juridische standplaats van de VDAB-medewerker(s) vormt. De aangeduide gemeente zorgt voor een permanente bemeubelde en toegankelijke werklocatie voor de VDAB-medewerker(s).

- Elke gemeente zorgt voor een locatie (loket, kantoor) met internet- en printmogelijkheid, waar de VDAB-medewerker gebruikers en wijk-werkers kan ontvangen.

 

3. Opdracht van de Beleidsgroep Wijk-werken

Er is een Beleidsgroep Wijk-werken opgericht. Deze bestaat uit door de gemeenten aangeduide vertegenwoordigers en de wijk-werken-organisator.

De Beleidsgroep Wijk-werken heeft de grootste bevoegdheid in het opvolgen, verder uitwerken en/of wijzigen van de samenwerkingsmodaliteiten. De beslissingen van de Beleidsgroep worden in consensus genomen. De beslissingen van de Beleidsgroep maken deel uit van de samenwerkingsovereenkomst.

De modaliteiten van samenwerking worden in de Beleidsgroep Wijk-werken, met vertegenwoordigers van de gemeenten/OCMW’s, in consensus uitgewerkt.

De leden van de Beleidsgroep wijk-werken worden geïnformeerd over de afspraken die worden gemaakt tussen VDAB en IGEMO m.b.t. de inzet van het VDAB-personeel.

 

4. Financiële afspraken

IGEMO ontvangt als wijk-werken-organisator van VDAB vergoedingen voor de uitbetaalde wijk-werken-cheques in de regio Rivierenland.

De vergoeding wordt als volgt aangewend:

1) niet door VDAB-gedragen kosten voor VDAB-personeel -  overhead voor VDAB-personeel (op 1/1/2018 bepaald op € 7575,32, dit bedrag is jaarlijks indexeerbaar))

2) de loonkost en overhead (voor 1VTE regiocoördinator op B3-niveau. De loonkost wordt forfaitair bepaald op €90.000 en is jaarlijks indexeerbaar volgens looncategorie en -index. Deze kost wordtvoor 50% gefinancierd via SV Versterkt Streekbeleid, dus deels met ESF-subsidie),  en dit tot 31/7/2019. De overhead is op 1/1/2018 bepaald op € 14 191,50, dit bedrag is jaarlijks indexeerbaar)

3) de loonkost voor administratieve en communicatiemedewerker. Deze wordt bepaald op €65 voor de administratieve medewerker en op € 75 voor de communicatiemedewerker, en aangerekend op basis van het aantal geregistreerde werkuren. In dit tarief is de overhead inbegrepen. Dit bedrag is jaarlijks indexeerbaar.

4) werkingskosten op basis van de goedgekeurde begroting.

5) kosten voor aan IGEMO door de Beleidsgroep Wijk-werken toegewezen opdrachten (bv. organisatie van gemeenschappelijke opleidingen voor wijk-werkers).

Er wordt jaarlijks voor 15/11 een begroting voor hetvolgende werkjaar bezorgd aan de gemeenten waarbij principieel budgetneutraal gewerkt wordt. Dit impliceert dat minstens bovenstaande kosten met de vergoeding van VDAB betaald worden. De begroting voor het opstartjaar 2018 wordt voor 31/3/2018 aan de gemeenten bezorgd.

IGEMO maakt per kwartaal een afrekening van de ontvangen inkomsten en reeds gemaakte uitgaven, en dit uiterlijk binnen de maand na ieder kwartaal.

Het eventuele positieve saldobudget wordt binnen de maand nadat de Beleidsgroep de afrekening van het vorige kwartaal goedkeurde via IGEMO ter beschikking gesteld van de clusters en dit in verhouding tot het aantal uitbetaalde cheques per cluster, waarbij de mogelijkheid wordt gecreëerd dit budget aan te vullen met andere lokale middelen en/of dit budget deels te gebruiken voor compenserende maatregelen (bv. ten aanzien van scholen). De clusters beslissen hier autonoom over.

De financiële afspraken binnen de clusters worden door de gemeenten onderling gemaakt.

Bij een negatief saldo beslist de Beleidsgroep Wijk-werken hoe dit afgehandeld wordt.

De personeelskost van de regiocoördinator wordt (tot 31/7/2019) voor 50% gefinancierd via het Samenwerkingsverband Versterkt Streekbeleid. De gemeenten Heist-op-den-Berg en Nijlen maken geen deel uit van dit samenwerkingsverband. Zij zullen jaarlijks een vergoeding van 1/26ste van de loonkost van de regiocoördinator aan IGEMO betalen. (13 gemeenten – 50%)

 

5. Duurtijd

Deze overeenkomst treedt in werking vanaf 1 januari 2018 en loopt voor onbepaalde duur.

Deze overeenkomst eindigt automatisch op het moment dat de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en IGEMO beëindigd wordt.

De overeenkomst tussen VDAB en IGEMO kan eenzijdig en zonder vergoeding door ieder van de twee partijen beëindigd worden op voorwaarde dat een opzeggingstermijn van drie maanden nageleefd wordt. De opzeggingstermijn vangt aan de eerste van de maand die volgt op de maand waarin de opzegging gegeven is met een aangetekende brief. De aangetekende brief heeft uitwerking vanaf de derde werkdag na de verzending (ook zaterdag wordt beschouwd als een werkdag in dit geval).

Indien IGEMO de overeenkomst wenst te beëindigen, wordt dit eerst beslist in Beleidsgroep Wijk-werken. Deze beslissing wordt bevestigd door directiecomité en Raad van Bestuur van IGEMO.

Indien IGEMO een opzegging ontvangt van VDAB, wordt er binnen de 14 werkdagen een Beleidsgroep Wijk-werken georganiseerd om verdere beslissingen te nemen.

 

Opgemaakt te Mechelen op            . Elke partij erkent een exemplaar te hebben ontvangen.

 

Voor IGEMOVoor de stad Lier

Peter De BruyneFrank Boogaerts

Algemeen DirecteurBurgemeester

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2018

 

VACANTVERKLARING VAN 1 INSPECTEUR VAN POLITIE VOOR DE VERKEERSDIENST - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld

van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

Het personeelslid agent  van politie Mustafa Yüksel zal op 02/04/2018, in het kader van sociale promotie, de verkorte basisopleiding tot inspecteur van politie starten.  Hij zal afstuderen eind september 2018.  Conform de regelgeving kon het personeelslid, aan de hand van het behaalde brevet sociale promotie zich, voor het starten van de basisopleiding al kandidaat stellen voor een functie van inspecteur van politie via de mobiliteit.  Betrokkene stelde zich kandidaat voor een functie van inspecteur van politie in de politiezone Lier en werd door de burgemeester op datum van 19/.01/2018 benoemd, onder voorbehoud van het slagen in de hiervoor vernoemde opleiding, en dit met ingang van 01/10/2018.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

De agent van politie zal tijdens zijn opleiding (april tot en met september 2018) niet inzetbaar zijn in de dienst verkeer.  Binnen het zonaal veiligheidsplan werden de prioriteiten voor 2018 vastgelegd.  Op het vlak van verkeer gaat dit over snelheid, het rijden onder invloed, en de zone 30.  Gelet op het feit een agent van politie vooral bevoegdheden bezit op het vlak van verkeer, werd hij vooral ingezet voor de aanpak van deze prioriteiten.  Door zijn afwezigheid tijdens de opleiding komen de prioriteiten in het gedrang.  Momenteel heeft de politiezone te kampen met een groot personeelstekort van inspecteurs van politie (zie vroegere besluiten inzake vacantverklaringen, doorverwijzing naar de aspirantenmobiliteit, ....).  Dit personeelstekort, wat zich vooral situeert op het vlak van interventie, is het gevolg van verschillende nationale maatregelen.  Zo zullen 6 openstaande vacatures van inspecteur van politie voor de eerstelijnszorg ten vroegste ingevuld kunnen worden op 01/10/2018.   Omdat de basispolitiezorg de eerste prioriteit is voor een lokale politiedienst,  worden regelmatig personeelsleden van andere diensten (zo ook verkeer) gevraagd om de eerstelijnszorg (basispolitiezorg) te vervullen waardoor er bij de overige inspecteurs van de verkeersdienst geen tijd rest om zich voldoende toe te leggen op de hiervoor vernoemde prioriteiten..

Uit de praktijk in het verleden is reeds meermaals gebleken , dat de beperkte bevoegdheden van een agent van politie voor problemen en frustraties kan zorgen.  Zo zijn ze soms in het veld aanwezig en kunnen niet reageren bij een oproep die een puur gerechtelijk karakter heeft.  Daarom wordt geopteerd om ter vervanging van de agent van politie een inspecteur van politie in dienst te nemen.  De functie van agent van politie zal niet meer ingevuld worden en dooft daardoor uit.

De functie bevindt zich nog steeds binnen het personeelskader en binnen de budgettaire mogelijkheden.

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks

10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan

personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten

minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels

Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest. Daartoe wordt,

in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze

voorwaarden beantwoorden. De functie van inspecteur van politie voor de dienst verkeer wordt niet in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van inspecteur van politie voor de verkeersdienst binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie wordt bepaald : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die bestaat uit :

Voorzitter : dhr. Werner Cazaerck, hoofdcommissaris of zijn vervanger

Leden : dhr. Stijn Van den Bulck, commissaris of zijn vervanger

mevr. Ann Bertels, hoofdinspecteur of haar vervanger

Secretaris : mevr. Marianne Ceusters, 1e assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

De betrekking van inspecteur van politie voor de verkeersdienst is geen betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

Art 4 :

Indien de plaats niet ingevuld wordt in de klassieke mobiliteit, wordt ze aangeboden in de aspirantenmobiliteit maar dan voor een inspecteur eerstelijnszorg.  Indien uiteindelijk beroep gedaan wordt op de aspirantenmobiliteit,  kan de zone toch nog een apart verslag maken waarbij ze de niet-ingevulde plaatsen opnieuw openstelt in de aspirantenmobiliteit.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2018

 

IKA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 27 MAART 2018 - AANDUIDEN VAN EEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2017 over de buitengewone algemene vergadering van IKA van 21 december 2017 en de goedkeuring van de standpuntbepaling over toetreding tot IVEKA

Gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2017 over de buitengewone algemene vergadering van IKA op 21 december 2017 en de goedkeuring over het aanduiden van een volmachtdrager en een plaatsvervangend volmachtdrager.

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 7 februari 2018 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA in voortzetting van de algemene vergadering van 21 december 2018. Deze vindt plaats op 27 maart 2018 om 19.00 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee (behoudens locatieproblemen).

 

De agendapunten 6 tot en met 20 van de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2017 zullen hernomen worden, zoals hierna weergegeven.

 

De intercommunale IKA vraagt de stad het schrijven van 7 februari 2018 te agenderen en het huidig mandaat en vertegenwoordiger te bevestigen. Indien er op basis van de adviezen een wijziging dient te gebeuren, zal dit onmiddellijk aan de gemeentebesturen worden overgemaakt.

 

Gewone gedeelte van de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2017:

 

1.

Statutaire benoemingen

2.

Statutaire mededelingen

3.

Verhoging van het variabel gedeelte van het kapitaal door incorporatie van reserves

4.

Inschrijvingen op de kapitaalverhoging

5.

Vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging

 

Notariële gedeelte van de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2017:

 

6.

Toestandsverklaring betreffende het voorstel tot herstructureringsoperatie van de Vlaamse financieringsverenigingen en inkanteling van een deel van de activiteiten van IKA in Iveka en Zefier CVBA

 

7.

Incorporatie van reserves in het kapitaal van de rekeningsector van de vereniging met kengetal 4a derwijze dat de aandelen van de gemeente Edegem in rekeningsector 4a volledig volgestort zijn

 

8.

Incorporatie van reserves in het kapitaal van de rekeningsector van de vereniging met kengetal 4b derwijze dat de aandelen van de gemeente Edegem en de gemeente Schelle in rekeningsector 4b volledig volgestort zijn

 

9.

Wijziging van artikel 7 van de statuten met het oog op de vereffening van de rekeningsector met kengetal 1

 

10.

Wijziging van artikel 7 - bis van de statuten met het oog op de vereffening van de rekeningsector met kengetal 1

 

11.

Wijziging van artikel 40 van de statuten met het oog op de vereffening van de rekeningsector met kengetal 1

 

12.

Vereffening van de algemene rekeningsector van de vereniging met kengetal 1, kapitaalvermindering in dat verband en uitkering aan de relevante deelnemers van de vereniging ingevolge deze kapitaalvermindering tegen vernietiging van de aandelen met kengetal 1

 

13.

Kennisname van het voornemen tot uittreding van de provincie Antwerpen, vereffening van de rekeningsector van de vereniging met kengetal 2, kapitaalvermindering in dat verband en uitkering van de waarde van de kapitaalvermindering aan de provincie Antwerpen

 

14.

Kennisname van het verzoek tot splitsing, uitgaande van ten minste drie vierden van de gemeentelijke deelnemers van de vereniging, naar analogie met artikel 37 van het decreet betreffende de intergemeentelijke samenwerking

 

15.

Bespreking van de documenten en verslagen die kosteloos ter beschikking zijn gesteld van de deelnemers van de te splitsen dienstverlenende vereniging Investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse, de overnemende opdrachthoudende vereniging Intercommunale Vereniging voor de energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse en de overnemende coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Zefier, overeenkomstig de bepalingen van artikel 733 van het Wetboek van vennootschappen, met name:

 

 

a)het splitsingsvoorstel opgesteld overeenkomstig artikel 728 van het Wetboek van vennootschappen door de raden van bestuur van de te splitsen dienstverlenende vereniging en van de overnemende opdrachthoudende vereniging en de overnemende coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

 

 

b)de volgende bijzondere verslagen:

 

(i)het bijzonder verslag van de raad van bestuur over het splitsingsvoorstel overeenkomstig artikel 730 van het Wetboek van vennootschappen;

(ii)het verslag van de commissaris over het splitsingsvoorstel overeenkomstig artikel 731 van het Wetboek van vennootschappen;

De deelnemers kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de vereniging kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde bijzondere verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 730 en 731 van het Wetboek van vennootschappen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

 

16.

In voorkomend geval, mededeling van de belangrijke wijzigingen die zich hebben voorgedaan in de activa en passiva van het vermogen van de bij de splitsing betrokken verenigingen en vennootschap tussen de datum van het splitsingsvoorstel en de datum van de algemene vergadering die tot de splitsing besluit

 

17.

Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling

 

18.

Onder voorbehoud van de vervulling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden of de afstand van deze opschortende voorwaarden door de raden van bestuur van de bij de splitsing betrokken rechtspersonen in wiens voordeel de relevante opschortende voorwaarden bedongen zijn en alleszins onder de opschortende tijdsbepaling opgenomen in het splitsingsvoorstel:

 

 

a)Goedkeuring, overeenkomstig voormeld splitsingsvoorstel, van de splitsing door overneming, ten gevolge van ontbinding zonder vereffening, van het gehele vermogen, zowel de rechten als de verplichtingen van de dienstverlenende vereniging Investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse:

 

(i)deels aan de opdrachthoudende vereniging Intercommunale Vereniging voor de energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse, met zetel te Koningin Elisabethlei 38, 2300 Turnhout;

(ii)deels aan de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Zefier, met zetel te Ravensteingalerij 4, bus 2, 1000 Brussel;

 

 

b)Beschrijving van de over te dragen activa en passiva;

 

 

c)Vaststelling van de boekhoudkundige bestemming van de overdracht ten gevolge van de splitsing;

 

19.

In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de splitsing, al dan niet beschreven in het splitsingsvoorstel of het bijzonder verslag van de raad van bestuur

 

20.

Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de splitsing, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur om:

 

 

a)van de opschortende voorwaarden en tijdsbepaling zoals vastgesteld in agendapunt 14 afstand te doen, wat de opschortende voorwaarden betreft, voor zover bedongen in het voordeel van de vereniging en voor zover het volgens het splitsingsvoorstel mogelijk is hiervan afstand te doen;

 

 

b)de al dan niet verwezenlijking van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de splitsing, zoals vermeld onder agendapunt 14, vast te stellen;

 

 

c)het overgedragen vermogen verder te beschrijven overeenkomstig de principes vastgelegd in het splitsingsvoorstel;

 

 

d)de definitieve ruilverhouding in het kader van de splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto en bruto-waarde van de activa en passiva van de te splitsen vereniging, de overnemende vereniging en de overnemende vennootschap per 31 december 2017, berekend volgens de principes vastgelegd in het splitsingsvoorstel en het bijzonder verslag over het splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2017;

 

 

e)op basis van de definitieve ruilverhouding zoals vastgesteld door de raad van bestuur, de nieuwe aandelen in de Iveka OV en Zefier CVBA te verdelen over de deelnemers van de vereniging, berekend volgens de principes vastgelegd in het splitsingsvoorstel en het bijzonder verslag over het splitsingsvoorstel en dit in te schrijven in het register van deelnemers;

 

 

f)het bovenstaande te bevestigen voor de instrumenterende notaris en bijgevolg de verwezenlijking van de splitsing van de te splitsen vereniging en haar ontbinding zonder vereffening als gevolg hiervan, authentiek vast te stellen;

 

 

g)daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

 

 

h)alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de splitsing in de meest brede zin.

 

 

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking - art. 44, 1ste alinea, van het Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij bepaald wordt dat de gemeenten-deelnemers hun vertegenwoordiger(s) voor een (buitengewone) algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit moeten aanduiden uit de leden van de gemeenteraad

         Omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het Decreet intergemeentelijke samenwerking

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet, art. 42

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

9 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé en Bram Van Oosterwyck

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente wordt mevrouw Goris Annemie, gemeenteraadslid en de heer Hauwaert Jan, gemeenteraadslid respectievelijk als volmachtdrager en als plaatsvervangend volmachtdrager aangeduid om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA op 27 maart 2018 in voortzetting van de algemene vergadering van 21 december 2017.

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager om op deze vergadering te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van IKA op 27 maart 2018.

 

Art 3 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de dienstverlenende vereniging IKA.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2018

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (onafhankelijk) i.v.m. korte gemeenteraden

Jaren geleden zijn er op een fractievergadering heel veel bevoegdheden overgeheveld naar het CBS.

Ik herinner mij nog dat ik hiertegen was, maar collega Mortelmans vertelde ons dat het na een jaar zou geëvalueerd worden. Dit is natuurlijk nooit gebeurd en alles bleef hetzelfde. Wij zien nu dat de raadsleden hier alle maanden samen komen en dat de agenda zoals vandaag niets betekend. Ik heb door de diensten deze wijziging van het reglement laten opzoeken, maar zij konden dit niet opsporen. Volgens mij is zelfs de beslissing van blauwe zones te maken aan de Mechelsesteenweg niet op de raad geweest, wat komen wij hier dan nog doen? Graag wil ik hierover een debat en de juiste afspraken, desnoods met een hoofdelijke stemming.

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Het gemeentedecreet bepaalt zeer duidelijk wat de bevoegdheden zijn van de gemeenteraad en van het Schepencollege, wat er kan gedelegeerd worden en wat niet.

Eén en ander staat duidelijk vermeld in de artikelen 42 en 43. Met het nieuwe gemeentedecreet werden inderdaad veel bevoegdheden aan het schepencollege toegekend en bestaan er ook ruime  mogelijkheden om te delegeren.

Fractieleiders kunnen uiteraard geen bevoegdheden overhevelen. Het is me ook niet duidelijk over welke afspraken u het heeft noch over welke wijziging van een reglement.

 

 

Interpellatie 2 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. SK Lierse

Vorige week donderdag vernamen we via de pers dat sk Lierse in zware financiéle problemen zit,iets wat we natuurlijk al lang wisten.

De lonen van de spelers worden laattijdig betaald en de jeugdtrainers zouden dit seizoen nog geen enkele vergoeding ontvangen hebben en zij zouden nu de club in gebreke stellen.

Het zou natuurlijk een ramp zijn voor onze stad moest deze roemrijke club ophouden te bestaan, ook voor de supporters is dit een doemscenario,maar meest van al zou het een catastrofe zijn voor de honderden beloftevolle jeugdspelers die de club rijk is,zij zouden op korte termijn een ander onderkomen moeten vinden.

 

Ik heb dan ook volgende vagen aan het cbs:

         Heeft de stad reeds contact gehad met sk Lierse?

         Indien niet gaat het stadsbestuur dit alsnog doen proberen mee een oplossing te zoeken?

         Ziet het stadsbestuur voor zichzelf een rol weggelegd om de club waar mogelijk te helpen?

 

Antwoord Schepen Ivo Andries:

         Wij maken ons inderdaad ook zorgen over de problematiek van SK Lierse.

 

         Het stadsbestuur heeft tot op heden nog geen rechtstreeks contact opgenomen met SK Lierse. Het bestuur van SK Lierse is tot op heden hier ook geen vragende partij.

Zoals u wellicht weet zijn er reeds sinds geruime tijd gesprekken aan de gang tussen een afgevaardigde van Samy Maged en een aantal potentiële overnemers. Tot op heden is er hieruit nog geen definitief akkoord tot overname uit voortgevloeid.

 

         In afwachting van een eventueel akkoord is het naar onze mening niet aan de orde om op dit ogenblik met SK Lierse naar een eventuele oplossing te zoeken. Het is niet aan de stad om zich te betrekken in de gesprekken met de kandidaat overnemers. De enige die hierin een beslissing kan nemen is de eigenaar van SK Lierse.

 

         We zijn van mening dat het stadsbestuur steeds bereid zal zijn, indien nodig en wanneer de vraag gesteld wordt, om aan tafel te gaan zitten om waar mogelijk te helpen. Wij zijn de laatste jaren al meermaals in gesprek geweest met de Lierse voetclubs om samen oplossingen te zoeken op de Hoge Velden voor de Lierse voetballende jeugd en die inspanningen zullen wij verder zetten.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019