Lier

Zitting van 26 november 2018

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Koen Breugelmans (CD&V) i.v.m. Lintsesteenweg

Sinds kort staat er geregeld een lange file op de Lintsesteenweg richting Carrefour. Reden hiervoor is blijkbaar een recente aanpassing van de lichtenregeling aan de ring.  Voordien was er een wanverhouding ten koste van de Mechelsesteenweg. Blijkbaar heeft men dat nu omgekeerd ten koste van de Lintsesteenweg, maar zeker ook ten koste van de fietsers. Positief voor de fietsers is dat men het conflict tussen fietsers en rechtsaf draaiend verkeer heeft weggenomen, maar dit volledig ten koste van de vlotte oversteek voor de fietsers die nu de tunnel moeten oversteken in twee cyclussen.

Deze filevorming creëert ook opnieuw meer sluipverkeer via de Tuinweg en Galgeveld.

Mijn vragen zijn dan ook:

         Is het CBS op de hoogte van deze recente aanpassing van de lichtenregeling en de impact ervan voor het verkeer op de Lintsesteenweg, voor de fietsers, alsook van het toegenomen sluipverkeer via Tuinweg-Galgeveld?

         Plant het CBS nog initiatieven om hieraan te verhelpen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het schepencollege is inderdaad op de hoogte van de aanpassingen en was hier ook vragende partij. 2 vaststellingen liggen aan de basis van deze aanpassingen. Enerzijds de vaststelling dat de drukste autorijstrook in de lichtenregeling gekoppeld was aan de drukste oversteekplaats van fietsers. Eveneens werd de vaststelling gedaan dat voetgangers zelden in 1 cyclus konden oversteken, tenzij in looppas.  Als gevolg daarbij werd voorgesteld de fietsoversteek te koppelen aan een andere groenfase. Deze vaststellingen werden in 2017 reeds besproken met het Vlaams gewest en ook toegelicht in de commissie openbare ruimte op 19 september 2017, alsook op de mobiliteitsraad diezelfde avond.

 

De oversteek gebeurt nu inderdaad in 2 delen, maar in tegenstelling tot wat u aanhaalt zijn dat geen 2 cycli. De lichtencyclus duurt momenteel maximaal 105 seconden, binnen 1 cyclus, krijgen beide delen van de oversteek groen en het conflict tussen auto’s en zwakke weggebruikers op te lossen.

 

De andere vaststelling was dat de Lintsesteenweg in de oude lichtenregeling absolute voorrang kreeg. Het sas tussen de 2 lichten werd immers eerst voor 85% opgevuld met verkeer uit de Lintsesteenweg, waarna er nog slechts 0-5 wagens vanuit de Mechelsesteenweg konden doorstromen. Dat strookt niet met de rol van beide gewestwegen. Als gevolg leidde dit tot extra verkeer langs kleine wegen om van de Mechelsesteenweg naar de Lintsesteenweg te rijden met het oog op snelheidswinst. Over dit sluipverkeer vond overigens onlangs al een bewonersvergadering plaats met het oog op het optimaliseren van de situatie. We evalueren momenteel alle effecten van de lichtenregeling en nemen uw opmerkingen daarin mee.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. GAS Sion Boterton

Ik herhaal met nadruk mijn vraag van september.

Bij aankoop van een appartement op de Gas site was er blijkbaar geen verplichting tot aankoop van een autostaanplaats.

 

De aanwezige plaatsen werden op korte tijd verkocht, tot 2 én 3 per appartement.

Hierdoor zijn er bewoners zonder staanplaats,  geen enkele plaats is er te huur , en een bewonerskaart wordt hen geweigerd , met alle gevolgen vandien!!

 

Voor de Sion site was een aankoop verplicht, en dure plaatsen werden aan de kopers van appartementen en woningen opgesolferd.

Geen bewonerskaart mogelijk.

 

Bij site Boterton is een aankoop niet verplicht, er komen 86 appartementen.

 

In Brugge krijgt men als eigenaar van een 2de verblijf zelfs een parkeerkaart.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Ik mis in de schriftelijke weerslag van uw mondelinge vraag , vooral de vraag zelf…

 

In de omgeving van de Boterton is er vandaag geen bijzonder parkeerregime er is aan het project wel een parkeernorm opgelegd voor de bouw van de parkeerplaatsen.

 

Of de aankoop verplicht is in een project, hangt af van de verkoper van de appartementen. Voor private woonprojecten kan de stad de aankoopverplichting niet opleggen.

In Brugge is het niet zo dat 2de verblijvers een parkeerkaart krijgen, dat maakt zelfs voorwerp uit van een gerechtelijke procedure aangespannen door een zekere Hugo Coveliers.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Katrien Vanhove (GROEN) i.v.m. opmaak meerjarenplan 2020-2026

Op de gemeenteraad van 22 oktober stelde ik reeds een vraag naar de opmaak van het meerjarenplan voor de periode van 2020 tot en met 2025. We kregen toen van de burgemeester het zeer bondige antwoord dat hier pas de week erna een overleg was over gepland.

 

Omdat ik me niet kan voorstellen dat de voorbereiding van het nieuwe meerjarenplan nog niet opgestart werd, stel ik mijn vragen nu, een maand later, dan ook opnieuw.

 

         Hoe ver staat de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025? Hoe zal dit proces gecoördineerd worden?

         In welke fases wordt er in inspraak en participatie voorzien voor inwoners, middelveld en/of adviesraden?

         Op welke manier zal de burgerparticipatie vorm gegeven worden? Voor welke methodes of aanpak zal er gekozen worden?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Op dit moment is het budget 2019 afgerond. Op het voorgeschreven moment zal dat worden verdeeld onder de gemeenteraadsleden.

 

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het Provinciedecreet bepalen dat het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de lokale en provinciale verkiezingen en dat het loopt tot het einde van het jaar na de daaropvolgende verkiezingen. Dat betekent dat de nieuwe beleidsploeg al meteen op zeer korte termijn tijdens het eerste jaar van haar eigen legislatuur een nieuw meerjarenplan moet maken. De nieuwe beleidsploeg zal dus maar in de loop van 2019 het nieuwe meerjarenplan vaststellen voor de periode 2020-2025. Concreet betekent dit dat het nieuwe MJP 2020-2025 in de loop van 2019 moet voorbereid worden, met finale goedkeuring ten laatste in het najaar van 2019.

Meer zal duidelijk worden zodra de coalitiegesprekken volledig zijn afgerond.

De coördinatie gebeurt zoals steeds door de Financieel Directeur en de Algemeen Directeur i.s.m. de diensten en het CBS waarbij iedereen zijn inbreng zal kunnen doen.

 

het M-team is al wel volop bezig is met het opmaken van de omgevingsanalyse.

de omgevingsanalyse is een document waarin cijfermateriaal wordt verzameld over Lier over allerlei beleidsdomeinen. Het is het vertrekdocument voor opmaak van een meerjarenplan. De cijfers zijn verzameld en zal begin januari in ontwerp aan het nieuwe bestuur worden overgemaakt.

 

Verschillende adviesraden of organisaties en verenigingen hebben reeds hun verlanglijstje ingediend, algemeen of n.a.v. specifieke projecten. Iedereen staat vrij om bijkomende voorstellen of wensen in te dienen die dan grondig zullen onderzocht worden.

 

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 22 OKTOBER 2018. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 22 oktober 2018.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 22 oktober 2018 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

VERKOOP DEEL GROND AAN AARSCHOTSESTEENWEG - DEEL SITE CC DE MOL  DL SECTIE D 11H AAN IVEKA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De Stad Lier is eigenaar van het perceel grond Lier, 3de Afdeling, sectie D 11H.

 

INTERCOMMUNALE VERENIGING VOOR DE ENERGIEDISTRIBU-TIE IN DE KEMPEN EN HET ANTWERPSE, in het kort IVEKA, heeft interesse in de aankoop van een deel van deze grond.

 

Feiten en context

Ondertussen heeft Notaris Jean VAN CAUWENBERGH BVBA, Lisperstraat 59 te 2500-LIER een ontwerpakte opgemaakt.

 

"(...)

BESCHRIJVING VAN HET GOED

STAD LIER, derde afdeling

Een perceel grond gelegen te Lier, aan de Aarschotsesteenweg, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie D deel van nummer 11 L P0000, voor een oppervlakte volgens meting van negenennegentig vierkante meter zesenzestig vierkante decimeter (99,66 m²).

Met gereserveerde perceelsidentificatie D 11 K P0000, voor een oppervlakte van negenennegentig vierkante meter (99 m²).

Hierna genoemd “het goed”.

De koper erkent dat hij het goed heeft bezocht en volledig kennis te hebben van de huidige toestand van het goed. Hij ontslaat de verkoper van de verplichting een meer uitvoerige beschrijving in deze overeenkomst op te nemen.

MEETPLAN

Het perceel grond is afgebeeld in roze kleur op het meetplan opgemaakt door landmeter Jan Belmans te Duffel op 01 december 2015.

Dit plan werd opgenomen in de databank van de afbakeningsplans met refertenummer 12393-10229, en werd sindsdien niet meer gewijzigd.

....

BIJZONDERE VOORWAARDEN

....

VESTIGING van erfdienstbaarheid voor ondergrondse energieleidingen en recht van doorgang

De STAD LIER vestigt hierbij een erfdienstbaarheid voor ondergrondse energielei-dingen en een recht van doorgang voor het personeel in het voordeel van het hiervoor omschreven goed (heersend erf) over en ten laste van een perceel grond gelegen te Lier, aan de Aarschotsesteenweg, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie D deel van nummer 11 L P0000, thans eigendom van de STAD LIER, van het hiervoor om-schreven goed tot aan de Aarschotsesteenweg, en met een breedte van 6,60 meter (lijdend erf).

Dit lijdend erf is in het groen gekleurd en met de vermelding “erfdienstbaarheid voor plaatsing, ligging, en onderhoud van leidingen en toegang personeel” afgebeeld op het hiervoor aangehaald meetplan opgemaakt door landmeter Jan Belmans te Duffel op 01 december 2015 (opgenomen in de databank van de afbakeningsplans met refertenum-mer 12393-10229).

 

De voorwaarden van de erfdienstbaarheid en het recht van doorgang zijn de volgende:

1) De erfdienstbaarheid geldt voor het plaatsen en onderhouden van ondergrondse energieleidingen en een recht van doorgang voor het personeel dat werkt voor de op-drachthoudende vereniging EANDIS Mechelen, te Mechelen, Elektriciteitstraat.

2) De erfdienstbaarheid wordt toegestaan zolang als nodig voor de doeleinden van EANDIS Mechelen of haar rechtsopvolgers.

3) De erfdienstbaarheid wordt kosteloos toegestaan voor openbaar nut.

4) EANDIS Mechelen behoudt haar burgerlijke aansprakelijkheid voor schade en ongevallen veroorzaakt door haar leidingen die zich op het lijdend erf, eigendom van Stad Lier, bevinden. Alle hieruit voortvloeiende herstellingen aan het lijdend erf, eigen-dom van Stad Lier, zullen volgens de regels van de kunst en tot voldoening van Stad Lier worden uitgevoerd.

5) Onderhavige erfdienstbaarheid zal voortduren ingeval Stad Lier het lijdend erf, zou verkopen, of haar rechten aan derden erop zou afstaan of in geval EANDIS ME-CHELEN haar uitbating aan derden zou afstaan of overdragen.

6) Deze overeenkomst wordt afgesloten in het kader van de uitbating van het elek-triciteitsdistributienetwerk. Bijgevolg is deze grond vrijgesteld van bodemattest, overeen-komstig de bepalingen van het Bodemdecreet.

7) EANDIS MECHELEN zal uitsluitend aansprakelijk zijn voor eventuele milieu-schade die zij aan het lijdend erf zou hebben toegebracht tijdens de duur van deze over-eenkomst. EANDIS MECHELEN zal Stad Lier in elk geval schadeloos stellen voor de kosten en opgelegde beperkingen ingeval van enige

...

PRIJS

Het goed is verkocht om en mits de prijs van achtduizend tweehonderd achtenzestig euro (€ 8.268,00).

De koper heeft voldaan als volgt:

Voorafgaand aan deze akte, de som van achtduizend tweehonderd achtenzestig euro (€ 8.268,00) door voorafgaande overschrijving uit rekening BE….

op derdenrekening van de notaris-minuuthouder.

Waarover kwijting en bewijs, die dubbel vormt met elke kwijting die vóór het ver-lijden van deze akte voor deze prijs of voor een deel ervan reeds gegeven werd. De kwij-ting is onder voorbehoud van incassering en/of inning van de eventueel gebruikte cheque(s).

...

(...)"

 

Adviezen

Team vastgoed geeft positief advies

 

Argumentatie

De Gemeenteraad overweegt principieel akkoord te gaan met de ontwerp van akte (zie bijlage) betreffende de verkoop van een deel grond gelegen te Lier, aan de Aarschotsesteenweg, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie D deel van nummer 11 L P0000, voor een op-pervlakte volgens meting van negenennegentig vierkante meter zesenzestig vierkante decimeter (99,66 m²).

Met gereserveerde perceelsidentificatie D 11 K P0000, voor een oppervlakte van negenennegentig vierkante meter (99 m²) opgesteld door notaris Jean Van Cauwenbergh te Lier en te verzenden naar de raad.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/1/4/5

Verkopen patrimonium - onbebouwde terreinen verkopen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Van Cauwenbergh, betreffende de verkoop van van een deel grond gelegen te Lier, aan de Aarschotsesteenweg, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie D deel van nummer 11 L P0000, voor een oppervlakte volgens meting van negenennegentig vierkante meter zesenzestig vierkante decimeter (99,66 m²).

Met gereserveerde perceelsidentificatie D 11 K P0000, voor een oppervlakte van negenennegentig vierkante meter (99 m²) aan IVEKA, opgesteld door notaris Jean Van Cauwenbergh te Lier goed te keuren.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1/1/4/5

Verkopen patrimonium - onbebouwde terreinen verkopen

+€ 8.268,00

 

Budgetsleutel

22000020

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

notaris Jean Van Cauwenbergh te Lier

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Dienst vastgoed

opvolgen van dossier

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

BUURTWEG 16 GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING TUSSEN TUINWEG EN BOOMLAARSTRAAT - TWEEDE BERAADSLAGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De stad Lier wenst met een nieuwe ontsluitingsweg en rotonde het station te verbinden met de R16, de Ring rond Lier.

De samenwerkingsovereenkomst met AWV is hiervoor reeds onderhandeld en werd recent ondertekend.

 

Op 24 september 2018 besliste de gemeenteraad om twee procedures op te starten tot de aanvraag van de gedeeltelijke afschaffing van de buurtweg 16: enerzijds "tussen de sporen" en anderzijds "tussen de Tuinweg en de Boomlaarstraat"

De openbare onderzoeken over deze afschaffingen liepen gelijktijdig van 26 september tot en met 26 oktober 2018. 

 

Feiten en context

Ter hoogte van de Tuinweg komt een rotonde om de nieuwe ontsluitingsweg aan te sluiten op de Tuinweg en het nog aan te leggen verlengde van de Tramweglei.

De ontsluitingsweg vanaf de R16 tot aan de rotonde komt in beheer van AWV, vanaf de rotonde tot aan het station zal de stad dit doen.

 

Openbaar Onderzoek

Het openbaar onderzoek over de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 16 "tussen Tuinweg en Boomlaarstraat" liep van 26 september 2018 tot en met 26 oktober 2018. Tijdens deze periode werden geen bezwaren ingediend.

Er zijn geen opmerkingen vanuit NMBS noch vanuit de Deputatie aangaande dit dossier.

 

Juridische grond

De Wet op de Buurtwegen van 10 april 1841 zoals gewijzigd door het decreet houdende wijziging van diverse decreten tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid van 4 april 2014 is van toepassing.

 

Artikel 27 van de Wet op de Buurtwegen bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is om te beraadslagen over de afschaffing van een buurtweg.

 

 

Argumentatie

Het tracé van Buurtweg 16 ligt tussen de Tuinweg en de Boomlaarstraat volledig binnen de grenzen van de gewone gemeenteweg "Bosstraat". Sinds 2018 kan een buurtweg voor de deputatie op die basis in aanmerking komen om afgeschaft te worden .

 

Om mogelijke discussie inzake beheer van de rotonde of ontsluitingsweg binnen de grenzen van de buurtweg te vermijden moet het deel van de buurtweg thv de te voorziene rotonde worden afgeschaft. Om geen resterend doodlopend stuk te creëren is het aangewezen de buurtweg vanaf de Boomlaarstraat af te schaffen.

 

De dienst mobiliteit heeft geen enkel bezwaar tegen het gedeeltelijk afschaffen van buurtweg 16 en heeft dan ook voorgesteld de procedure op te starten. De gemeenteraad verklaarde zich principieel akkoord met de gedeeltelijke afschaffing van deze buurtweg in zitting van 24 september 2018.

Het openbaar onderzoek werd door het college georganiseerd en liep van 26 september 2018 tot en met 26 oktober 2018. Tijdens deze periode werden geen bezwaren ingediend. Het plan met nummer RVE OP 2018 04 175 PD opgemaakt door studiebureau Van Eester dd. 16 mei 2018 waarop de gedeeltelijke afschaffing wordt weergegeven blijft dan ook ongewijzigd.

 

Na de beraadslaging over het resultaat van het openbaar onderzoek hoort de gemeenteraad de aanvraag tot afschaffing aan de deputatie over te maken.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het resultaat van het openbaar onderzoek over de gewenste gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 16 "tussen Tuinweg en Boomlaarstraat" dat liep van 26 september 2018 tot en met 26 oktober. Er werden geen bezwaren ingediend.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist in deze tweede beraadslaging dat de aanvraag van de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 16 "tussen Tuinweg en Boomlaarstraat" zoals weergegeven op het plan met nummer RVE OP 2018 04 175 PDS opgemaakt door studiebureau Van Eester dd. 16 mei 2018 kan gebeuren.

 

Art.3:

De gemeenteraad geeft de opdracht de aanvraag van de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 16 "tussen Tuinweg en Boomlaarstraat" over te maken aan de Deputatie ter goedkeuring.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

BUURTWEG 16 - DEEL TUSSEN DE SPOREN. TWEEDE BERAADSLAGING GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De provincie Antwerpen wenst de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier aan te sluiten met de stationsomgeving. Hiervoor zullen de tracés komende van Lint en Boechout samenvloeien net voor de R16, door een tunnel eronderdoor gaan en van daaruit middels een fietsbrug naar de noordkant van het station ontsluiten.

In het stuk niemandsland tussen de sporen waar de tunnel zou uitkomen kruist dit tracé buurtweg 16.

 

Op 24 september 2018 besliste de gemeenteraad om de procedure op te starten tot aanvraag van de gedeeltelijke afschaffing van de buurtweg 16 tussen de sporen.

Het openbaar onderzoek over de gedeeltelijke wijziging van Buurtweg 16 “tussen de sporen” liep van 26 september 2018 tem 26 oktober 2018.

 

Feiten en context

Buurtweg 16 tussen de Smedenstraat en Tuinweg is door de aanleg van de spoorlijnen naar Antwerpen en Kontich alsook de aanleg van de R16 ontoegankelijk geworden. De buurtweg is daardoor in onbruik geraakt en kan worden afgeschaft.

De spoorlijn richting Kontich is in gebruik genomen  in 1855, die van Antwerpen in 1864. De Atlas der Buurtwegen zelf dateert van 1841.

 

Om geen doodlopend stuk te creëren van buurtweg 16 werd in dezelfde zitting van 24 september beslist om ook het stuk van de Tuinweg tot de Boomlaarstraat in procedure te brengen om gedeeltelijk af te schaffen.

 

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek over de gedeeltelijke wijziging van Buurtweg 16 “tussen de sporen” liep van 26 september 2018 tem 26 oktober 2018. Tijdens dit openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.

Er zijn geen opmerkingen vanuit NMBS noch vanuit de deputatie aangaande dit

dossier.

 

 

Juridische grond

De Wet op de Buurtwegen van 10 april 1841 zoals gewijzigd door het decreet houdende wijziging van diverse decreten tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid van 4 april 2014 is van toepassing.

 

Artikel 27 van de Wet op de Buurtwegen bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is om te beraadslagen over de afschaffing van een buurtweg.

 

 

Argumentatie

Buurtweg 16 is tussen de Smedenstraat en Tuinweg door de aanleg van de spoorlijnen naar Antwerpen en Kontich alsook de aanleg van de R16 ontoegankelijk en dus in onbruik geraakt. Daarom is het wenselijk deze af te schaffen tussen de sporen.

 

Om geen doodlopend stuk te creëren van buurtweg 16 werd in dezelfde zitting van 24 september 2018 beslist om het stuk van de Tuinweg tot de Boomlaarstraat ook gedeeltelijk af te schaffen.

 

De dienst mobiliteit heeft geen enkel bezwaar tegen het gedeeltelijk afschaffen van buurtweg 16 en heeft dan ook voorgesteld om beide procedures op te starten. De gemeenteraad heeft zich principieel akkoord verklaard met de gedeeltelijke afschaffing van deze buurtweg in zitting van 24 september 2018.

Het openbaar onderzoek werd door het college georganiseerd en liep van 26 september tot en met 26 oktober. Tijdens deze periode werden geen bezwaren ingediend. Het plan met nummer RVE OP 2018 04 175 PDS opgemaakt door studiebureau Van Eester dd.16 mei 2018 waarop de gedeeltelijke afschaffing wordt weergegeven blijft dan ook ongewijzigd.

 

Na beraadslaging over het resultaat van het openbaar onderzoek hoort de gemeenteraad de aanvraag tot afschaffing aan de deputatie over te maken.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het gegeven dat er geen bezwaren werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek over de gewenste gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 16 tussen de sporen dat liep van 26 september tot en met 26 oktober 2018.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist in deze tweede beraadslaging dat de aanvraag van de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 16 tussen de sporen zoals weergegeven op het plan met nummer RVE OP 2018 04 175 PDS opgemaakt door studiebureau Van Eester dd.16 mei 2018 kan gebeuren.

 

Art 3:

De gemeenteraad geeft de opdracht de aanvraag van de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg 16 tussen de sporen over te maken aan de Deputatie ter goedkeuring.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

DADINGSOVEREENKOMST SNELLE HULPWAGEN RANST. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 20 oktober 2008 inzake de overeenkomst overname en terbeschikkingstelling aan de gemeente Ranst van de snelle hulpwagen.

 

Feiten en context

Sinds de brandweerhervorming van 1 januari 2015 werkt de brandweer samen in hulpverleningszones. Hierdoor maakt de gemeente Ranst deel uit van Brandweerzone Rand en  behoort de stad Lier tot de hulpverleningszone Rivierenland.

Ingevolge deze splitsing, is de stad Lier gedurende 3 jaar niet meer betaald voor de terbeschikkingstelling van haar snelle hulpwagen. Ook heeft de gemeente Ranst, zonder voorafgaande toelating of vergoeding, deze snelle hulpwagen overgedragen aan Brandweerzone Rand die er momenteel gebruikt van maken.

 

Thans wensen partijen een (langdurige) procedure en daarmee gepaard gaande ongemakken, kosten, onzekerheden,… te vermijden. Om die reden hebben partijen onderhandelingen gevoerd en zijn onderling tot een akkoord gekomen.

 

Onderhavige dadingovereenkomst vindt haar rechtsoorzaak dan ook in een geschil tussen de stad Lier enerzijds en de gemeente Ranst anderzijds, met betrekking tot de eigendom/ terbeschikkingstelling en afbetaling van de snelle hulpwagen van de stad Lier.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet artikel 42, paragraaf 2.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de dadingsovereenkomst voor de snelle hulpwagen van Ranst zoals in bijlage toegevoegd goed te keuren.

 

Art 2 :

De voorzitter machtigt de burgemeester voor ondertekening van de dadingsovereenkomst.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

gemeente Ranst

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

VACANTVERKLARING VAN EEN FUNCTIE VAN HOOFINSPECTEUR VAN POLITIE BIJ DE LOKALE POLITIE LIER -  GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

 

Jurdische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus. Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, ééngemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Hoofdinspecteur Filip Van Bladel werd, ingevolge de mobiliteitsronde 2018-02, benoemd bij de Algemene Inspectie van de federale politie en van de lokale politie.  Hij zal mobiliteit maken naar deze directie op 01/01/2019 en alzo de politiezone Lier verlaten.

Daardoor wordt 1 betrekking van hoofdinspecteur van politie binnen het middenkader vacant.

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks 10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest. Daartoe wordt,in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden. Deze functie van hoofdinspecteur van politie wordt niet in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van hoofdinspecteur van politie binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie wordt bepaald : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die is samengesteld uit :

•Voorzitter :

dhr Werner Cazaerck, korpschef of zijn vervanger

•Leden :

mevr. Sophie Raeymaekers, commissaris of haar vervanger

dhr. Alfons Claes, commissaris of zijn vervanger

•Secretaris :

Mevr. Marianne Ceusters, 1e assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

De betrekking van hoofdinspecteur van politie is geen betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

VASTSTELLEN VAN DE DATA VOOR DE GEMEENTERAAD EN OCMW RAAD 2019.  KENNISNAME.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art. 18

 

Argumentatie

Voorstel data gemeenteraad en OCMW raad  2019:

 

Data gemeenteraad/ OCMWraad

Commissies

Dossier ten laatste in CBS en Vast Bureau

Vaststellen dagorde

Verzending

4 januari

(installatiever-gadering)

 

 

 

21 december 2018

 

28 januari

 

 

11-25 januari

 

7 januari

 

14 januari

 

18 januari

 

25 februari

 

 

18-22 februari

 

4 februari

 

11 februari

 

15 februari

 

25 maart

 

 

18-22 maart

 

4 maart

 

11 maart

 

15 maart

 

29 april

 

22-26 april

 

8 april

 

15 april

 

19 april

 

27 mei

 

 

20-24 mei

 

6 mei

 

13 mei

 

17 mei

 

24 juni

 

 

17-21 juni

 

3 juni

 

10 juni

 

14 juni

 

23 september

 

 

16-20 september

 

 

2 september

 

9 september

 

13 september

 

21 oktober

 

 

 

14-18 oktober

 

 

 

30 september

 

7 oktober

 

 

 

11 oktober

 

 

25 november

 

 

18-22 november

 

 

4 november

 

11 november

 

15 november

 

16 december

 

 

9-13 december

 

25 november

 

2 december

 

6 december

 

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de data voor de gemeenteraad en OCMW raad 2019.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

VVSG - ALGEMENE VERGADERING 6 DECEMBER 2018 - STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2013 over het aanduiden van een effectief en plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG), nl. De Wit Anja als effectief afgevaardigde en Buelens Kristof als plaatsvervangend afgevaardigde.

         Gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2017 over het aanduiden van Hauwaert Jan als plaatsvervanger voor de algemene vergadering van VVSG voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG).

 

De stad ontving op 30 oktober 2018 de uitnodiging van de eerstvolgende algemene vergadering van VVSG. Deze vindt plaats op donderdag 6 december 2018 van 9.30 tot 16.00 uur in Lamot Congres- en Erfgoedcentrum, Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

9.30 uur

Duurzaam wonen in 't Groen Kwartier

12.00 uur

Deel 1 - statutaire vergadering VVSG vzw:

         Verwelkoming door Wim Dries, algemeen directeur VVSG

         Samenstelling bureau en aanduiding stemopnemers

         Toelichting en goedkeuring begroting 2019

         Wijziging statutenVVSG vzw (wijziging locatie, bestuurlijke werking) - goedkeuring

14.00 uur

Deel 2: algemene vergadering thematisch

         Huis Madou: stand van zaken en bekendmaking opening

         VVSG-verkiezingsmemorandum en technische fiches - goedkeuring

         Geleid door Mieck Vos, algemeen directeur VVSG

15.15 uur

Afsluiting met drankje - aansluiting bij Woondag

 

 

Op de agenda staat een statutenwijziging.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Gemeentedecreet

         Decreet over het lokaal bestuur

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de statutenwijziging, zoals voorgelegd op de algemene vergadering op 6 december 2018, goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering op 14 juni 2018 op hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormelde artikel 1 van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw, Paviljoenstraat 9 in 1030 Brussel.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

VVSG - ALGEMENE VERGADERING 6 DECEMBER 2018 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2013 over het aanduiden van een effectief en plaatsvervangend afgevaardigde in de algemene vergadering van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG), nl. De Wit Anja als effectief afgevaardigde en Buelens Kristof als plaatsvervangend afgevaardigde.

         Gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2017 over het aanduiden van Hauwaert Jan als plaatsvervanger voor de algemene vergadering van VVSG voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG).

 

De stad ontving op 30 oktober 2018 de uitnodiging van de eerstvolgende algemene vergadering van VVSG. Deze vindt plaats op donderdag 6 december 2018 van 9.30 tot 16.00 uur in Lamot Congres- en Erfgoedcentrum, Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

9.30 uur

Duurzaam wonen in 't Groen Kwartier

12.00 uur

Deel 1 - statutaire vergadering VVSG vzw:

         Verwelkoming door Wim Dries, algemeen directeur VVSG

         Samenstelling bureau en aanduiding stemopnemers

         Toelichting en goedkeuring begroting 2019

         Wijziging statutenVVSG vzw (wijziging locatie, bestuurlijke werking) - goedkeuring

14.00 uur

Deel 2: algemene vergadering thematisch

         Huis Madou: stand van zaken en bekendmaking opening

         VVSG-verkiezingsmemorandum en technische fiches - goedkeuring

         Geleid door Mieck Vos, algemeen directeur VVSG

15.15 uur

Afsluiting met drankje - aansluiting bij Woondag

 

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering op 6 december 2018 goed te keuren.

 

9.30 uur

Duurzaam wonen in 't Groen Kwartier

12.00 uur

Deel 1 - statutaire vergadering VVSG vzw:

         Verwelkoming door Wim Dries, algemeen directeur VVSG

         Samenstelling bureau en aanduiding stemopnemers

         Toelichting en goedkeuring begroting 2019

         Wijziging statutenVVSG vzw (wijziging locatie, bestuurlijke werking) - goedkeuring

14.00 uur

Deel 2: algemene vergadering thematisch

         Huis Madou: stand van zaken en bekendmaking opening

         VVSG-verkiezingsmemorandum en technische fiches - goedkeuring

         Geleid door Mieck Vos, algemeen directeur VVSG

15.15 uur

Afsluiting met drankje - aansluiting bij Woondag

 

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering op 14 juni 2018 op hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormelde artikel 1 van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw, Paviljoenstraat 9 in 1030 Brussel.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

IVAREM - BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN 7 DECEMBER 2018 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 Buelens Kristof, als eerste afgevaardigde, Wagner Christina, als tweede afgevaardigde en Goris Annemie, als derde afgevaardigde, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

         De gemeenteraad besliste op 26 september 2016 Hauwaert Jan als eerste afgevaardigde in de plaats van Buelens Kristof, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 26 oktober 2018 opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van IVAREM die op 7 december 2018 om 17.30 uur plaats heeft zaal Themis in de administratieve zetel van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in 2812 Muizen (Mechelen).

 

De agenda van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2019

3.

Bespreking van de begroting voor boekjaar 2019

4.

Vaststelling code goed bestuur

5.

Vaststelling huishoudelijk reglement van de algemene vergadering

6.

Vaststelling huishoudelijk reglement van de raad van bestuur

7.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en voor de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2019

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 7 december 2018

 

Overwegende dat noch de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgend boekjaar, noch de door de raad van bestuur opgestelde begroting, het voorwerp uitmaken van een beslissing van de algemene vergadering; dat de gemeenteraad bijgevolg het mandaat van zijn afgevaardigde(n) terzake niet moet bepalen;

 

Juridische grond

         Nieuwe gemeentewet

         Decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking

         ingevolge artikel 44: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

         ingevolge het gewijzigd artikel 44: afgezien van de jaarvergadering waarvan sprake in artikel 65, 2de lid van het decreet, nog minstens één algemene vergadering wordt belegd in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgend boekjaar te bespreken;

         ingevolge het gewijzigd artikel 44: op de agenda van die algemene vergadering ook een voorstelling van een door de raad van bestuur opgestelde begroting moet staan;

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

         Statuten van IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016 en 15 december 2017

         Statuten van IVAREM: overeenkomstig artikel 13 stelt de algemene vergadering, op voordracht van de raad van bestuur, de bijdragen voor de algemene werkingskosten en de voorlopige bijdragen voor de afvalbeheerskosten vast; dat die bijdragen voor de gemeentelijke deelnemers moeten worden vastgesteld volgens het in de statuten bepaalde opdrachtenmenu en met respect voor de statutair vastgestelde bijdrageplafonds;

         Decreet Lokaal Bestuur

         artikel 434 § 5 bepaalt dat de algemene vergadering een code van goed bestuur vaststelt

         artikel 444 bepaalt dat de werkingsmodaliteiten van de verschillende organen worden opgenomen in een bij de statuten gevoegd huishoudelijk reglement dat vastgesteld wordt door de oprichtingsvergadering;

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 7 december 2018 die als volgt is samengesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2019

3.

Bespreking van de begroting voor boekjaar 2019

4.

Vaststelling code goed bestuur

5.

Vaststelling huishoudelijk reglement van de algemene vergadering

6.

Vaststelling huishoudelijk reglement van de raad van bestuur

7.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en voor de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2019

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 7 december 2018

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de bijzondere algemene vergadering van 7 december 2018 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig artikel 1 van dit besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

IVAREM - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 7 DECEMBER 2018 - STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 Buelens Kristof, als eerste afgevaardigde, Wagner Christina, als tweede afgevaardigde en Goris Annemie, als derde afgevaardigde, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

         De gemeenteraad besliste op 26 september 2016 Hauwaert Jan als eerste afgevaardigde in de plaats van Buelens Kristof, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad ontving op 31 augustus 2018 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IVAREM op 14 december 2018 om 17.30 uur. Onder punt 2 van de agenda staat "Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)".

 

Juridische grond

         Nieuwe gemeentewet

         Decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking:

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016 en 15 december 2017

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 7 december 2018.

 

Art 2 :

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voorgestelde ontwerp van wijziging van de titel en artikels 1, 2, 3, 4.1, 6, 10, 11, 15, 16, 18, 22, 22.2, 23, 24, 25, 29, 30, 32, 34, 36, 40, 41, 42 en 47 van de statuten, waarover de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM zal beraadslagen en beslissen op 7 december 2018.

 

Art 3 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de buitengewone algemene vergadering van 7 december 2018 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig voormeld besluit.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 5 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

IVAREM - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 7 DECEMBER 2018 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 Buelens Kristof, als eerste afgevaardigde, Wagner Christina, als tweede afgevaardigde en Goris Annemie, als derde afgevaardigde, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

         De gemeenteraad besliste op 26 september 2016 Hauwaert Jan als eerste afgevaardigde in de plaats van Buelens Kristof, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 31 augustus 2018 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IVAREM die op 7 december 2018 om 17.30 uur plaats heeft zaal Themis in de administratieve zetel van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in 2812 Muizen (Mechelen).

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) te coördineren

4.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 7 december 2018

 

Ingevolge artikel 39 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking moet het ontwerp van statutenwijziging door de vennoten worden voorgelegd aan hun respectieve raden.

 

Juridische grond

         Gemeentedecreet

         Nieuwe gemeentewet

         Decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking - ingevolge artikel 39: het voorstel van statutenwijziging door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

         Statuten van IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016 en 15 december 2017

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 7 december 2018 die als volgt is samengesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) te coördineren

4.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 7 december 2018

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de buitengewone algemene vergadering van 7 december 2018 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig artikel 1 van dit besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

IVEKA - ALGEMENE VERGADERING IN BUITENGEWONE ZITTING VAN  12/12/2018 - AGENDA, VOORSTELLEN VAN PARTIËLE SPLITSING DOOR ONDERNEMING EN STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 25 november 2013 besliste de gemeenteraad om de mevrouw Goris Annemie, gemeenteraadslid, en mevrouw Wagner Christina, gemeenteraadslid, aan te duiden als vertegenwoordiger, resp. plaatsvervangend vertegenwoordiger van de stad voor de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 11 december 2013 en voor de algemene vergaderingen gedurende de resterende duur van de legislatuur 2013-2018.

 

Feiten en context

De stad neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, Intercommunale Vereniging voor de Energie-distributie in de Kempen en het Antwerpse.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 13 september 2018 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Iveka die op 12 december 2018 om 18u00 zal plaatshebben in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

 

De agenda werd als volgt samengesteld:

 

1.

Statutenwijzigingen:

1.1.Kennisneming bijzondere verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris met staat van activa en passiva per 30 juni 2018 – in het kader van artikel 413 wetboek van vennootschappen – ter verantwoording van de wijziging van het doel

 

1.2.Goedkeuring van de statutenwijzigingen.

 

2.

Realisatie van een partiële splitsing door overneming conform art. 677 en 728 e.v. van het W.Venn. van

 

i.de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Boom, Brecht, Edegem, Hove, Kontich, Lier, Lint, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem welke zij tot 1 april 2019 hebben toevertrouwd aan Iveka over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Iveg (overnemende vennootschap).

ii.de Opdrachthoudende Vereniging Iveg (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeente Vorselaar welke zij tot 1 april 2019 heeft toevertrouwd aan Iveg over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (overnemende vennootschap).

 

2.1.Vaststelling van de in de splitsingsvoorstellen opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

 

2.2.Kennisneming van de splitsingsvoorstellen (art. 728 W.Venn.) en van de bijzondere verslagen van de raad van bestuur (art. 730 W.Venn.) en van de commissaris (art. 731 W.Venn.) met betrekking tot de voorstellen tot partiële splitsing door overneming, met boekhoudkundige uitwerking per 1 april 2019.

De deelnemers kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de vereniging kennis nemen van de splitsingsvoorstellen, voormelde bijzondere verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 730, 731 en 733 van het Wetboek van Vennootschappen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen

2.3. Goedkeuring van :

a. de partiële splitsingen door overneming van

         de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Boom, Brecht, Edegem, Hove, Kontich, Lier, Lint, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem welke zij tot 1 april 2019 hebben toevertrouwd aan Iveka over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Iveg (overnemende vennootschap).

         de Opdrachthoudende Vereniging Iveg (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeente Vorselaar welke zij tot 1 april 2019 heeft toevertrouwd aan Iveg over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (overnemende vennootschap).

omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 30 juni 2018, met inwerkingtreding per 1 april 2019, 

b.de overeenkomstige kapitaalwijzigingen,

c.de doelwijziging.

 

2.4. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting met de activiteit elektriciteit van de gemeente Vorselaar binnen Iveka vanaf 1 april 2019.

 

2.5.Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluit
vorming omtrent de partiële splitsingen en kapitaalwijzigingen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om :

a)de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aan-zien van de partiële splitsingen zoals vermeld onder punt 2.1. vast te stellen;

b)de verwezenlijking van partiële splitsingen vast te stellen;

c)het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de hypotheekbewaarders vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 

d)de definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsingen vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto en bruto-waarde van de activa en passiva van de partieel op te splitsen verenigingen en de overnemende verenigingen per 31 maart 2019, berekend volgens de principes vastgelegd in de partiële splitsingsvoorstellen en de bijzondere verslagen over de partiële splitsingsvoorstellen, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 maart 2019;

e)daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

f)alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de partiële splitsingen in de meest brede zin.

 

2.6. Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in voorgaande agendapunt 1 en 2.1 t.e.m. 2.5 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

3.

Bespreking in het kader van artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2019 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2019.

 

4.

Statutaire benoemingen.

5.

Statutaire mededelingen.

 

Een dossier met documentatiestukken uitgewerkt door de raad van bestuur in zitting van 11 september 2018 werd aan de stad overgemaakt.

Door een nazending op 24 september 2018 werd de agenda geherformuleerd en aanvullende documentatie bezorgd.

 

VOORSTELLEN VAN PARTIËLE BESLISSINGEN DOOR OVERNEMING

 

Naar aanleiding van de uittredingen van de 15 Iveka-gemeenten die ervoor geopteerd hebben om op 1 april 2019 toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Iveg (het toekomstige Fluvius Antwerpen) en waarvan akte genomen werd op de algemene vergadering van 19 juni 2018 werd een voorstel van partiële beslissing door overneming overgemaakt.

Tevens werd een voorstel van partiële splitsing bezorgd in verband met de uittreding van de gemeente Vorselaar uit Iveg en de uitbreiding van haar aansluiting bij Iveka voor de activiteit elektriciteit.

 

Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten  omvat, zal overeenkomstig artikel 677 en volgende van het Wetboek van Vennoot-schappen overgaan naar de andere opdrachthoudende vereniging en dit vanaf 1 april 2019.

 

De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsingen door overneming zijn:

         voor de overgang van de 15 gemeenten:

de vervulling van de nog niet vervulde opschortende voorwaarden die werden vastgelegd voor de fusie van Iveg met IMEA en Integan, zoals het bekomen van de goedkeuring van de Vlaamse regering inzake het verzoek tot verschuiving van de einddatum van de duurtijd van beide opdrachthoudende verenigingen naar 1 april 2019, de goedkeuring van de lopende statutenwijzigingen in de kapitaal- en aandelenstructuur van Iveg, de instemming van de bevoegde mededingingsautoriteiten omtrent de fusie en het verkrijgen vanwege de VREG van de erkenning van ‘Fluvius Antwerpen’ als distributienetbeheerder elektriciteit en aardgas;

         voor de overgang van de gemeente Vorselaar:

het bekomen van de goedkeuring van de Vlaamse regering inzake het verzoek tot verschuiving van de einddatum van de duurtijd van beide opdrachthoudende verenigingen naar 1 april 2019;

         voor beide dossiers:

de voorafgaande goedkeuring van de algemene vergaderingen van Iveg en Iveka van deze dossiers en van de voorgestelde statutenwijzigingen.

 

De raden van bestuur van Iveg en Iveka opteerden ervoor de onderlinge ruilverhoudingen voor de aandelen van de overnemende vereniging en de partieel te splitsen vereniging te baseren op de verhouding van de waarde van de aandelen bepaald op basis van het eigen vermogen op 30 juni 2018 tussen beide betrokken distributienetbeheerders, dit na realisatie van de statutenwijzigingen.

Er wordt gewerkt met een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 30 juni 2018. Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2018 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 30 juni 2018 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt.

 

 

STATUTENWIJZIGINGEN

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in de voorstellen van partiële splitsing door overneming inzake de overgang van Iveka naar Iveg van de activiteiten verbonden aan de 15 uittredende gemeenten en van de overgang van Iveg naar Iveka van de activiteiten verbonden aan de gemeente Vorselaar die haar aansluiting bij Iveka uitbreidt tot de activiteit elektriciteit.

 

Ingevolge de uittreding van de 15 gemeenten uit Iveka en de overgang van de gemeente Vorselaar en in de toekomst van eventueel nog andere Iveg-gemeenten naar Iveka dient rekening te worden gehouden met een aantal specifieke vereisten:

 

-ten eerste het zorg dragen voor ‘de neutraliteit van deze overgang”:

om te kunnen garanderen dat alle blijvende deelnemende gemeenten van Iveka hun rechtmatig aandeel in de winst behouden ten opzichte van hun winstaandeel van vóór de realisatie van de partiële splitsing, waarbij Vorselaar toetreedt tot Iveka en na realisatie van de uittreding van de 15 gemeenten die de overstap maken naar Fluvius Antwerpen, dienen de kapitaalstructuur en de winstverdeling te worden aangepast.

Naast de bestaande aandelen A (niet-preferente aandelen) worden zowel in de activiteit netbeheer elektriciteit als in de activiteit netbeheer gas ook aandelen A’ (preferente aandelen voorzien. Zij bekomen eveneens stemrecht.

Zij worden gedefinieerd met bijhorende aanpassing van de winstverdelingsmodaliteiten (talonbepaling).

 

-ten tweede de toevoeging van het ‘Iveg-statuut’ inzake de openbare verlichting:

door de overgang van de activiteit netbeheer elektriciteit van de gemeente Vorselaar naar Iveka ontstaan binnen Iveka voor de gemeenten twee soorten statutaire bepalingen inzake de openbare verlichting.

Aangezien bij Iveg alle installaties openbare verlichting in eigendom ingebracht zijn en er aandelen V bestaan die in de winstverdeling vergoed worden, dient deze situatie eveneens te worden voorzien bij Iveka.

Dit geeft onder meer aanleiding tot:

         de uitbreiding van het vennootschapsdoel met de aanleg van zowel de openbare verlichting als de ermee gepaard gaande dienstige infrastructuur en precisering van de reeds bestaande nevenactiviteit met beperkte beheersoverdracht bij Iveka;

         de invoering van aandelen Aov;

         toevoeging van de situatie inbreng in volle eigendom;

         aanpassing van de winstverdeling waarbij in de situatie met volledige inbreng van de openbare verlichtingsinstallaties de opdrachthoudende vereniging de investeringen in de openbare verlichting draagt, begrensd tot het bedrag van de trekkingsrechten.

 

-ten derde de toevoeging van het beheer van Strategische participaties:

vermits Iveg een aandelenportefeuille Publi-T beheert in opdracht van de deelnemende gemeenten, inclusief de gemeente Vorselaar en de Iveka-statuten momenteel geen bepalingen inzake het beheer van Strategische participaties bevatten, dient er een aantal statutaire bepalingen te worden ingelast:

         de inschrijving in het vennootschapsdoel en bij de inbreng van de activiteit beheer van strategische participaties;

         de introductie van aandelen Apt met betrekking tot Publi-T;

         toevoeging dat het winstsaldo met betrekking tot de aandelen Apt verdeeld wordt overeenkomstig de participaties van elke deelnemer binnen de verschillende soorten aandelen;

         de inlassing van bepalingen inzake modaliteiten met betrekking tot de beëindiging van de intergemeentelijke samenwerking in dit verband;

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: overeenkomstig artikel 44 dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering en onder meer op expliciete wijze aan de voorstellen van partiële splitsing en aan de voorgestelde statutenwijzigingen. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

         Energiebesluit

         Gemeentedecreet

         Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 12 december 2018:

 

1.

Statutenwijzigingen:

1.1.Kennisneming bijzondere verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris met staat van activa en passiva per 30 juni 2018 – in het kader van artikel 413 wetboek van vennootschappen – ter verantwoording van de wijziging van het doel

 

1.2.Goedkeuring van de statutenwijzigingen.

 

2.

Realisatie van een partiële splitsing door overneming conform art. 677 en 728 e.v. van het W.Venn. van

 

i.de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Boom, Brecht, Edegem, Hove, Kontich, Lier, Lint, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem welke zij tot 1 april 2019 hebben toevertrouwd aan Iveka over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Iveg (overnemende vennootschap).

ii.de Opdrachthoudende Vereniging Iveg (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeente Vorselaar welke zij tot 1 april 2019 heeft toevertrouwd aan Iveg over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (overnemende vennootschap).

 

2.1.Vaststelling van de in de splitsingsvoorstellen opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

 

2.2.Kennisneming van de splitsingsvoorstellen (art. 728 W.Venn.) en van de bijzondere verslagen van de raad van bestuur (art. 730 W.Venn.) en van de commissaris (art. 731 W.Venn.) met betrekking tot de voorstellen tot partiële splitsing door overneming, met boekhoudkundige uitwerking per 1 april 2019.

De deelnemers kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de vereniging kennis nemen van de splitsingsvoorstellen, voormelde bijzondere verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 730, 731 en 733 van het Wetboek van Vennootschappen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen

2.3. Goedkeuring van :

a. de partiële splitsingen door overneming van

         de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Boom, Brecht, Edegem, Hove, Kontich, Lier, Lint, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem welke zij tot 1 april 2019 hebben toevertrouwd aan Iveka over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Iveg (overnemende vennootschap).

         de Opdrachthoudende Vereniging Iveg (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeente Vorselaar welke zij tot 1 april 2019 heeft toevertrouwd aan Iveg over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (overnemende vennootschap).

omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 30 juni 2018, met inwerkingtreding per 1 april 2019, 

b.de overeenkomstige kapitaalwijzigingen,

c.de doelwijziging.

 

2.4. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting met de activiteit elektriciteit van de gemeente Vorselaar binnen Iveka vanaf 1 april 2019.

 

2.5.Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluit
vorming omtrent de partiële splitsingen en kapitaalwijzigingen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om :

a)de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aan-zien van de partiële splitsingen zoals vermeld onder punt 2.1. vast te stellen;

b)de verwezenlijking van partiële splitsingen vast te stellen;

c)het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de hypotheekbewaarders vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 

d)de definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsingen vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto en bruto-waarde van de activa en passiva van de partieel op te splitsen verenigingen en de overnemende verenigingen per 31 maart 2019, berekend volgens de principes vastgelegd in de partiële splitsingsvoorstellen en de bijzondere verslagen over de partiële splitsingsvoorstellen, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 maart 2019;

e)daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

f)alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de partiële splitsingen in de meest brede zin.

 

2.6. Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in voorgaande agendapunt 1 en 2.1 t.e.m. 2.5 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

3.

Bespreking in het kader van artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2019 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2019.

 

4.

Statutaire benoemingen.

5.

Statutaire mededelingen.

 

Art 2 :

§1. De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorstellen van partiële splitsing Iveg / Iveka door overneming inzake de overgang van Iveka naar Iveg van de activiteiten verbonden aan de 15 uittredende gemeenten en inzake de overgang van Iveg naar Iveka van de activiteiten verbonden aan de gemeente Vorselaar die haar aansluiting bij Iveka uitbreidt tot de activiteit elektriciteit (*);

 

§2. De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdracht-houdende vereniging Iveka (*);

(*) onder de hogervermelde opschortende voorwaarden.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 12 december 2018 op hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormelde artikel 1 en 2 van onderhavig besluit.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie) uitsluitend op het e-mailadres intercommunales@eandis.be.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Iveka

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

CIPAL - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 14 DECEMBER 2018 - STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 13 juni 2014 over het aanstellen van Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, wonende te 2500 Lier, Boomlaarstraat 34, als effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van CIPAL gedurende de resterende duur van de legislatuur 2013-2018.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL, afgekort "Cipal dv".

 

De stad Lier ontving het ontwerp van statutenwijziging van CIPAL, goedgekeurd door de raad van bestuur van CIPAL in zitting van 12 september 2018 en per aangetekend schrijven van 13 september 2018 aan de stad overgemaakt.

 

De statuten van Cipal dv dienen gewijzigd te worden om deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van het DLB inzake (1) de samenstelling, wijze van voordracht en benoeming van de leden van de raad van bestuur en (2) inzake de afschaffing van het directiecomité als orgaan van dagelijks bestuur.

Er worden ook nog een beperkt aantal andere wijzigingen in de statuten doorgevoerd zoals uiteengezet in de toelichtende nota bij het ontwerp van statutenwijziging.

Deze statutenwijziging zal op de buitengewone algemene vergadering van Cipal dv op 14 december 2018  om 10.30 uur behandeld worden.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, inz. artikel 39 DIS bepaalt dat uiterlijk 90 kalenderdagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers wordt voorgelegd; dat de beslissingen terzake van hun raden die de oorspronkelijke statuten hebben goedgekeurd, het mandaat bepalen van de respectievelijke vertegenwoordigers op de algemene vergadering;

         Decreet van 13 mei 2016 tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en het Provinciedecreet van 9 december 2005 (B.S. 17 juni, hierna "het wijzigingsdecreet" genoemd)

         Statuten van CIPAL, zoals laatst gewijzigd op 15 december 2017, goedgekeurd bij besluit van 7 februari 2018 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur.

         Gemeentedecreet van 15 juli 2005, art. 19 tot en met 43 inzake de werking en de bevoegdheid van de gemeenteraad.

         Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna kortweg “DLB”) en in het bijzonder op art. 605 van het DLB

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad maakt zich na onderzoek van de bekomen documenten en toelichtende nota bij het ontwerp van statutenwijziging, de motieven die hierin vervat zijn met betrekking tot de hierna goedgekeurde artikelen eigen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de wijziging van artikel 5 van de statuten goed.

 

Art 3 :

De gemeenteraad keurt de wijziging van artikel 36, §1 van de statuten goed.

 

Art 4 :

De gemeenteraad keurt de wijziging van artikel 37 van de statuten goed.

 

Art 5 :

De gemeenteraad keurt de invoeging van een nieuw artikel 49 in de statuten goed.

 

Art 6 :

De gemeenteraad keurt van de wijzigingen aan het opschrift van de statuten goed om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten goed.

 

Art 7 :

De gemeenteraad mandateert zijn vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van CIPAL van 14 december 2018 die bij afzonderlijke beslissing zal worden aangeduid, om overeenkomstig onderhavige beslissing te stemmen.

 

Art 8 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal dv.

 

Art 9 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

CIPAL - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 14 DECEMBER 2018 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 13 juni 2014 over het aanstellen van Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, wonende te 2500 Lier, Boomlaarstraat 34, als effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van CIPAL gedurende de resterende duur van de legislatuur 2013-2018.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 november 2018 over de goedkeuring van de agendapunten 2 tot en met 6 met betrekking tot het ontwerp van statutenwijziging van Cipal overeenkomstig het op 12 september 2018 aan de deelnemers verstuurde ontwerp;

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 10 oktober 2018 om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van CIPAL op 14 december 2018 om 10.30 uur in het seminariecomplex "De Vesten", Kanaalweg 6/1, 2430 Laakdal.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:

 

1.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2019 met inbegrip van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie.

 

2.

Wijziging van de eerste zin van artikel 5 van de statuten om deze zin te vervangen door volgende zin:

“De zetel van de vereniging is gevestigd te 2440 Geel, Gasthuisbos 4.”

 

3.

Wijziging aan artikel 36, §1 van de statuten, om er het vijfde lid te vervangen door volgende tekst:

“Behalve in (1) spoedgevallen, welke de raad van bestuur met twee derden van de geldig uitgebrachte stemmen vaststelt en waardoor de oproepingstermijn kan worden verkort tot minimaal 30 kalenderdagen, en (2) het geval waarvan sprake in artikel 37 van de statuten, wordt de bijeenroeping van de algemene vergadering uiterlijk vijfenveertig kalenderdagen voor haar zitting bij aangetekende brief of via een adequate digitale wijze van communicatie aan de deelnemers medegedeeld.”

Wijziging aan artikel 36, §1 van de statuten, om er het zesde lid te schrappen.

 

4.

Wijziging aan artikel 37 van de statuten, om er het tweede lid te vervangen door volgende tekst:

“Is het aantal vertegenwoordigde stemmen onvoldoende om geldig te beraadslagen en te beslissen, geldt een termijn van minimaal dertig kalenderdagen om een nieuwe algemene vergadering bijeen te roepen. Die vergadering kan geldig beraadslagen en beslissen over de punten die een tweede maal op de agenda voorkomen ongeacht het aantal vertegenwoordigde stemmen. De tekst van artikel 37 wordt in de tweede bijeenroeping vermeld.”

 

5.

Wijziging aan de statuten om er in fine een nieuw artikel 49 in te voegen waarvan de tekst luidt als volgt:

“Artikel 49.

§1. Vanaf de eerste algehele vervanging van de raad van bestuur naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn volgende wijzigingen van de statuten automatisch van toepassing:

         in artikel 15, §1, eerste zin wordt het getal “tweeëntwintig” vervangen door “vijftien”;

         in artikel 15, §1, eerste zin wordt tussen “de” en “deelnemers” het woord “gemeentelijke” ingevoegd;

         in artikel 15, §1, eerste lid, wordt het getal “48” vervangen door “436” en achter het woord “decreet” de woorden “over het lokaal bestuur” toegevoegd;

         aan artikel 15, §1, tweede lid wordt een zin toegevoegd die luidt als volgt “Maximaal twee derden van de leden mag van hetzelfde geslacht zijn.”

         in artikel 15, §2 worden de eerste en derde zin geschrapt;

         in artikel 15 wordt §3 vervangen door volgende tekst: “Als de deelnemende gemeenten kandidaat-bestuurders voordragen die geen lid zijn van een gemeenteraad of van een districtsraad van een van de deelnemende gemeenten, maar van wie de deskundigheid over de statutair bepaalde doelstellingen manifest aantoonbaar is, wordt die voordracht uitdrukkelijk gemotiveerd. In dat geval is de onverenigbaarheid van het mandaat van bestuurder met de functie van werknemer van een deelnemend openbaar bestuur, vermeld in artikel 436, eerste lid, 8° van het decreet over het lokaal bestuur, niet van toepassing.”;

         de tekst van artikel 15bis wordt vervangen door volgende tekst:

“§1. Aan de vergaderingen van de raad van bestuur wordt deelgenomen door ten hoogste één door een deelnemer-gemeente aangewezen afgevaardigde die lid is met raadgevende stem. Iedere deelnemende gemeente heeft het recht, tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, een gemeenteraadslid aan te wijzen, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester of schepenen, en deze aanwijzing voor te leggen aan de algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden;

§2. Indien slechts één gemeente van dit recht gebruik maakt, neemt de algemene vergadering akte van deze gemeenteraadsbeslissing en woont het aldus aangewezen lid vanaf dat ogenblik met raadgevende stem de zittingen van de raad van bestuur bij.

Bij verlies van het mandaat van een overeenkomstig de voorgaande paragraaf aangewezen lid met raadgevende stem vóór het verstrijken van de duur bepaald in § 3 van dit artikel, heeft de gemeente die de oorspronkelijke aanwijzing heeft verricht, het recht onmiddellijk in de vervanging te voorzien bij gemeenteraadsbeslissing. Het aldus aangewezen lid wordt opgenomen in de eerstvolgende raad van bestuur en voltooit het mandaat van zijn voorganger.

§3. Indien meer dan één gemeente van dit recht gebruik maakt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en bepaalt zij de rangorde van de aangewezen leden met raadgevende stem in afdalende volgorde als volgt:

         in eerste instantie komen de leden aan bod die aangewezen werden door de gemeenten die niet vertegenwoordigd zijn in de raad van bestuur door een op hun voordracht benoemd bestuurder;

         in tweede instantie komen de leden aan bod die met eenparigheid van stemmen door hun gemeenteraad aangewezen werden;

         vervolgens komen de leden aan bod die niet van hetzelfde geslacht zijn als de meerderheid van de bestuurders;

         tenslotte geldt in ondergeschikte orde de leeftijd waarbij voorrang wordt gegeven aan het jongste aangewezen lid.

Het eerste volgens deze rangorde aangewezen lid met raadgevende stem woont vanaf dat ogenblik de raad van bestuur bij. Bij verlies van het mandaat van een overeenkomstig deze paragraaf aangewezen lid met raadgevende stem vóór het verstrijken van de duur bepaald in § 3 van dit artikel, komt het opengevallen mandaat toe aan het aangewezen lid dat in de oorspronkelijk opgemaakte rangorde als best geplaatste daarvoor in aanmerking komt. Het aldus aangewezen lid woont vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij en voltooit het mandaat van zijn voorganger.

§3. De duur van het mandaat van lid met raadgevende stem bedraagt zes jaar. Het is hernieuwbaar. Het eindigt onmiddellijk na de eerste algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

§4. De bepalingen van artikel 17, §2 van de statuten zijn van toepassing op het lid van de raad van bestuur met raadgevende stem. Het lid met raadgevende stem wordt geacht ontslagnemend te zijn bij vrijwillig ontslag en bij afzetting waartoe wordt beslist door de gemeenteraad die hem heeft afgevaardigd.”

         artikel 25 wordt geschrapt (afschaffing van het directiecomité);

         in artikel 28 worden het zinsdeel “hetzij, binnen de grenzen van het dagelijks bestuur, door het directiecomité als college” en de tekst “(casu quo directiecomité)” geschrapt;

         in artikel 47, §2 wordt de laatste zin geschrapt.

§2. Er wordt volmacht verleend aan de Raad van Bestuur om de statuten te coördineren van zodra de wijzigingen bedoeld in voorgaande paragraaf plaatsvinden.”

 

6.

Wijzigingen aan het opschrift van de statuten om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten.

 

7.

Statutaire ontslagen en benoemingen.

 

8.

Machten te verlenen tot uitvoering van de genomen besluiten.

 

 

De dienstverlenende vereniging CIPAL stelt de nodige documenten ter beschikking, nl. de toelichtende nota bij de overige agendapunten 1, 7 en 8 van de Buitengewone Algemene Vergadering.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking - art. 44: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke vergadering

         Gemeentedecreet en in het bijzonder op artikel 42 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

         Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna kortweg “DLB”) en in het bijzonder op art. 605 van het DLB

         Statuten van CIPAL DV

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 14 december 2018, goed:

 

1.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2019 met inbegrip van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie.

 

2.

Wijziging van de eerste zin van artikel 5 van de statuten om deze zin te vervangen door volgende zin:

“De zetel van de vereniging is gevestigd te 2440 Geel, Gasthuisbos 4.”

 

3.

Wijziging aan artikel 36, §1 van de statuten, om er het vijfde lid te vervangen door volgende tekst:

“Behalve in (1) spoedgevallen, welke de raad van bestuur met twee derden van de geldig uitgebrachte stemmen vaststelt en waardoor de oproepingstermijn kan worden verkort tot minimaal 30 kalenderdagen, en (2) het geval waarvan sprake in artikel 37 van de statuten, wordt de bijeenroeping van de algemene vergadering uiterlijk vijfenveertig kalenderdagen voor haar zitting bij aangetekende brief of via een adequate digitale wijze van communicatie aan de deelnemers medegedeeld.”

Wijziging aan artikel 36, §1 van de statuten, om er het zesde lid te schrappen.

 

4.

Wijziging aan artikel 37 van de statuten, om er het tweede lid te vervangen door volgende tekst:

“Is het aantal vertegenwoordigde stemmen onvoldoende om geldig te beraadslagen en te beslissen, geldt een termijn van minimaal dertig kalenderdagen om een nieuwe algemene vergadering bijeen te roepen. Die vergadering kan geldig beraadslagen en beslissen over de punten die een tweede maal op de agenda voorkomen ongeacht het aantal vertegenwoordigde stemmen. De tekst van artikel 37 wordt in de tweede bijeenroeping vermeld.”

 

5.

Wijziging aan de statuten om er in fine een nieuw artikel 49 in te voegen waarvan de tekst luidt als volgt:

“Artikel 49.

§1. Vanaf de eerste algehele vervanging van de raad van bestuur naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn volgende wijzigingen van de statuten automatisch van toepassing:

         in artikel 15, §1, eerste zin wordt het getal “tweeëntwintig” vervangen door “vijftien”;

         in artikel 15, §1, eerste zin wordt tussen “de” en “deelnemers” het woord “gemeentelijke” ingevoegd;

         in artikel 15, §1, eerste lid, wordt het getal “48” vervangen door “436” en achter het woord “decreet” de woorden “over het lokaal bestuur” toegevoegd;

         aan artikel 15, §1, tweede lid wordt een zin toegevoegd die luidt als volgt “Maximaal twee derden van de leden mag van hetzelfde geslacht zijn.”

         in artikel 15, §2 worden de eerste en derde zin geschrapt;

         in artikel 15 wordt §3 vervangen door volgende tekst: “Als de deelnemende gemeenten kandidaat-bestuurders voordragen die geen lid zijn van een gemeenteraad of van een districtsraad van een van de deelnemende gemeenten, maar van wie de deskundigheid over de statutair bepaalde doelstellingen manifest aantoonbaar is, wordt die voordracht uitdrukkelijk gemotiveerd. In dat geval is de onverenigbaarheid van het mandaat van bestuurder met de functie van werknemer van een deelnemend openbaar bestuur, vermeld in artikel 436, eerste lid, 8° van het decreet over het lokaal bestuur, niet van toepassing.”;

         de tekst van artikel 15bis wordt vervangen door volgende tekst:

“§1. Aan de vergaderingen van de raad van bestuur wordt deelgenomen door ten hoogste één door een deelnemer-gemeente aangewezen afgevaardigde die lid is met raadgevende stem. Iedere deelnemende gemeente heeft het recht, tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, een gemeenteraadslid aan te wijzen, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester of schepenen, en deze aanwijzing voor te leggen aan de algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden;

§2. Indien slechts één gemeente van dit recht gebruik maakt, neemt de algemene vergadering akte van deze gemeenteraadsbeslissing en woont het aldus aangewezen lid vanaf dat ogenblik met raadgevende stem de zittingen van de raad van bestuur bij.

Bij verlies van het mandaat van een overeenkomstig de voorgaande paragraaf aangewezen lid met raadgevende stem vóór het verstrijken van de duur bepaald in § 3 van dit artikel, heeft de gemeente die de oorspronkelijke aanwijzing heeft verricht, het recht onmiddellijk in de vervanging te voorzien bij gemeenteraadsbeslissing. Het aldus aangewezen lid wordt opgenomen in de eerstvolgende raad van bestuur en voltooit het mandaat van zijn voorganger.

§3. Indien meer dan één gemeente van dit recht gebruik maakt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en bepaalt zij de rangorde van de aangewezen leden met raadgevende stem in afdalende volgorde als volgt:

         in eerste instantie komen de leden aan bod die aangewezen werden door de gemeenten die niet vertegenwoordigd zijn in de raad van bestuur door een op hun voordracht benoemd bestuurder;

         in tweede instantie komen de leden aan bod die met eenparigheid van stemmen door hun gemeenteraad aangewezen werden;

         vervolgens komen de leden aan bod die niet van hetzelfde geslacht zijn als de meerderheid van de bestuurders;

         tenslotte geldt in ondergeschikte orde de leeftijd waarbij voorrang wordt gegeven aan het jongste aangewezen lid.

Het eerste volgens deze rangorde aangewezen lid met raadgevende stem woont vanaf dat ogenblik de raad van bestuur bij. Bij verlies van het mandaat van een overeenkomstig deze paragraaf aangewezen lid met raadgevende stem vóór het verstrijken van de duur bepaald in § 3 van dit artikel, komt het opengevallen mandaat toe aan het aangewezen lid dat in de oorspronkelijk opgemaakte rangorde als best geplaatste daarvoor in aanmerking komt. Het aldus aangewezen lid woont vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij en voltooit het mandaat van zijn voorganger.

§3. De duur van het mandaat van lid met raadgevende stem bedraagt zes jaar. Het is hernieuwbaar. Het eindigt onmiddellijk na de eerste algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

§4. De bepalingen van artikel 17, §2 van de statuten zijn van toepassing op het lid van de raad van bestuur met raadgevende stem. Het lid met raadgevende stem wordt geacht ontslagnemend te zijn bij vrijwillig ontslag en bij afzetting waartoe wordt beslist door de gemeenteraad die hem heeft afgevaardigd.”

         artikel 25 wordt geschrapt (afschaffing van het directiecomité);

         in artikel 28 worden het zinsdeel “hetzij, binnen de grenzen van het dagelijks bestuur, door het directiecomité als college” en de tekst “(casu quo directiecomité)” geschrapt;

         in artikel 47, §2 wordt de laatste zin geschrapt.

§2. Er wordt volmacht verleend aan de Raad van Bestuur om de statuten te coördineren van zodra de wijzigingen bedoeld in voorgaande paragraaf plaatsvinden.”

 

6.

Wijzigingen aan het opschrift van de statuten om deze in overeenstemming te brengen met de genomen besluiten.

 

7.

Statutaire ontslagen en benoemingen.

 

8.

Machten te verlenen tot uitvoering van de genomen besluiten.

 

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten 1, 7 en 8 van de Buitengewone Algemene Vergadering van Cipal van 14 december 2018, zoals overgemaakt per e-mail d.d. 10 oktober 2018, goed.

 

Art 3 :

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om op de Buitengewone Algemene Vergadering van Cipal van 14 december 2018 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien de algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien de algemene vergadering om welke reden dan ook zouden worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan CIPAL.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 14 DECEMBER 2018 - STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 19 oktober 2018 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 14 december 2018 om 18.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in Greenhouse Mechelen, Schaliënhoevedreef 20 (vergaderzaal Novigo), met op de agenda:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2019

3.

Bespreking van de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor het boekjaar 2019

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2019

5.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 61 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

6.

Uittreding provincie Antwerpen cfr. art. 80 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking: Vaststelling

7.

Statutenwijziging ingevolge uittreding provincie Antwerpen: Goedkeuring

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 14 december 2018

 

Volgende documenten worden na vaststelling door de raad van bestuur ter beschikking gesteld, nl. het voorstel tot wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: inz. artikel 39 dat bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden;

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016 en 15 december 2017

         Gemeentedecreet van 15 juli 2001

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO voorgestelde wijziging der statuten, waarover de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO zal beraadslagen en beslissen op 14 december 2018.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2018 van de intergemeentelijke vereniging IGEMO het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig voormeld besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEMO van 14 december 2018 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 14 DECEMBER 2018 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 19 oktober 2018 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 14 december 2018 om 18.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in Greenhouse Mechelen, Schaliënhoevedreef 20 (vergaderzaal Novigo), met op de agenda:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2019

3.

Bespreking van de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor het boekjaar 2019

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2019

5.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 61 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

6.

Uittreding provincie Antwerpen cfr. art. 80 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking: Vaststelling

7.

Statutenwijziging ingevolge uittreding provincie Antwerpen: Goedkeuring

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 14 december 2018

 

Volgende documenten worden na vaststelling door de raad van bestuur ter beschikking gesteld, nl.

         de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2019 zoals opgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in zitting van 5 oktober 2018;

         de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor het boekjaar 2019, zoals opgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in zitting van 5 oktober 2018;

         de vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2019, zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in zitting van 5 oktober 2018;

         de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, zoals vastgesteld door het directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in zitting van 11 oktober 2018;

         de wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO);

         de voorstellen betreffende de agendapunten van de algemene vergadering van 14 december 2018, zoals geformuleerd door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in vergadering van 31 augustus 2018.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: inz. artikel 39 dat bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden;

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016 en 15 december 2017

         Gemeentedecreet van 15 juli 2001

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGEMO op 14 december 2018, goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2019

3.

Bespreking van de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor het boekjaar 2019

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2019

5.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 61 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

6.

Uittreding provincie Antwerpen cfr. art. 80 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking: Vaststelling

7.

Statutenwijziging ingevolge uittreding provincie Antwerpen: Goedkeuring

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 14 december 2018

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2018.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEMO van 14 december 2018 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 14 DECEMBER 2018 - AANDUIDEN EERSTE VOLMACHTDRAGER, TWEEDE VOLMACHTDRAGER EN DERDE VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 19 oktober 2018 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 14 december 2018 om 18.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in Greenhouse Mechelen, Schaliënhoevedreef 20 (vergaderzaal Novigo).

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2019

3.

Bespreking van de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor het boekjaar 2019

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2019

5.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 61 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

6.

Uittreding provincie Antwerpen cfr. art. 80 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking: Vaststelling

7.

Statutenwijziging ingevolge uittreding provincie Antwerpen: Goedkeuring

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 14 december 2018

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de benoemingsprocedure voor (een) afgevaardigde(n) in de algemene vergadering niet meer moet herhaald worden voor elke algemene vergadering; dat de gemeente zijn afgevaardigde(n) in de algemene vergadering kan vaststellen voor de gehele legislatuurperiode, tot en met 31 december 2018

         decreet van 18 januari 2003 houdende de wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO, inz. art. 35

         Gemeentedecreet van 15 juli 2005

 

Stemming

 

16 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

7 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 16 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

Hauwaert Jan, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als eerste afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze eerste afgevaardigde vertegenwoordigt het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 2 :

Wagner Christina, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als tweede afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze tweede afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 3 :

Goris Annemie, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als derde afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze derde afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 en 2 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad mandateert de volmachtdragers op deze vergadering om te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IGEMO op 14 december 2018.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

Vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 17 DECEMBER 2018 - STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

De stad ontving van Pidpa een brief op 4 juli 2018 met als bijlage de statutenwijziging ingevolge het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Op maandag 17 december 2018 om 11.00 uur organiseert Pidpa de buitengewone algemene vergadering op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

Deze algemene vergadering zal een wijziging van de statuten behandelen ten gevolge van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. De meeste bepalingen van dit decreet treden in werking op 1 januari 2019 waardoor een wijziging van de statuten is aangewezen.

De statutenwijziging treedt in werking op 1 januari 2019 met deze afwijking dat de raad van bestuur en het directiecomité in de huidige samenstelling verder vergaderen en beslissen en dit tot op het moment dat tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, en dit uiterlijk tot 31 maart na de verkiezingen voor de vernieuwing van de gemeenteraden.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze wijzigingen aan de statuten goed te keuren.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, inzonderheid artikel 44 en 59.

         De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

         Het gemeentedecreet van 15 juli 2007, inzonderheid artikelen 19 tot en met 26 en artikel 42.

         Het Vlaamse regeerakkoord 2014-2019.

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de statutenaanpassingen van Pidpa zoals opgelegd door het decreet lokaal bestuur.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa - ingevolge het decreet van 22 december 2017 (decreet lokaal bestuur) - voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa, na artikelsgewijze behandeling leidende tot de goedkeuring en vaststelling van de statuten.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het voorstel - in afwijking van de bepalingen van het decreet lokaal bestuur dat de statutenwijziging in werking treedt op 1 januari 2019 - dat de raad van bestuur en het directiecomité in de huidige samenstelling en volgens de statutaire bepalingen van toepassing voor de voorliggende statutenwijziging verder vergaderen en beslissen en dit tot op het moment dat tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, en dit uiterlijk tot 31 maart na de verkiezingen voor de vernieuwing van de gemeenteraden.

 

Art 3 :

Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2018, overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van dit agendapunt van deze vergadering.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Pidpa

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 17 DECEMBER 2018. AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 25 oktober 2018, opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op maandag 17 december 2018 om 11.00 uur op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Statutenwijziging – goedkeuring.

3.

Code van goed bestuur – goedkeuring.

4.

Presentiegelden en vergoedingen – vaststellen kader.

5.

Uitzendarbeid – vaststellen kader.

6.

Uitbreiding van de drinkwateropdracht en bijgaande kapitaalverhoging in de gemeenten Boechout, Kapellen en Kontich – aanvaarding.

7.

Begroting 2019 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2019 – goedkeuring.

8.

Benoeming(en).

9.

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Deze algemene vergadering zal o.a. een wijziging van de statuten behandelen ten gevolge van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. De statutenwijziging treedt in werking op 1 januari 2019 met deze afwijking dat de raad van bestuur en het directiecomité in de huidige samenstelling verder vergaderen en beslissen en dit tot op het moment dat tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, en dit uiterlijk tot 31 maart na de verkiezingen voor de vernieuwing van de gemeenteraden.

 

De voorgelegde documenten omvatten de volgende documenten:

         Code van goed bestuur

         Presentiegelden en vergoedingen – vaststellen kader

         Uitzendarbeid – vaststellen kader

         Uitbreiding drinkwateropdracht en bijgaande kapitaalverhoging gemeenten Boechout, Kapellen en Kontich

         Begroting 2019 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2019

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, inzonderheid artikel 44 en 59.

         De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

         Het gemeentedecreet van 15 juli 2007, inzonderheid artikelen 19 tot en met 26 en artikel 42.

         Het decreet lokaal bestuur van 21 december 2017.

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de diverse agendapunten en omtrent de begroting voor 2019 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategieën in 2019.

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van deze buitengewone algemene vergadering van PIDPA van 17 december 2018 werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Statutenwijziging – goedkeuring.

3.

Code van goed bestuur – goedkeuring.

4.

Presentiegelden en vergoedingen – vaststellen kader.

5.

Uitzendarbeid – vaststellen kader.

6.

Uitbreiding van de drinkwateropdracht en bijgaande kapitaalverhoging in de gemeenten Boechout, Kapellen en Kontich – aanvaarding.

7.

Begroting 2019 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2019 – goedkeuring.

8.

Benoeming(en).

9.

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde code van goed bestuur.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde kader betreffende presentiegelden en vergoedingen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de voorstellen betreffende de uitzendarbeid en het vaststellen van het kader hieromtrent.

 

Art 5 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de voorgestelde uitbreiding van de opdracht in de gemeenten Boechout, Kapellen en Kontich en met de hieraan gekoppelde kapitaalverhoging van respectievelijk 102, 27 en 190 A-aandelen tegen een nominale waarde van 2,50 euro per aandeel.

 

Art 6 :

De gemeenteraad neemt akte te nemen van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa m.b.t. het boekjaar 2019.

 

Art 7 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2019 en het toelichtend verslag.

 

Art 8 :

Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 18 juni 2018, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de voorgestelde benoeming(en) goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Art 9 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 10 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 17 DECEMBER 2018 - AANDUIDEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 225 oktober 2018, opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op maandag 17 december 2018 om 11.00 uur op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Statutenwijziging - goedkeuring.

3.

Code van goed bestuur - goedkeuring.

4.

Presentiegelden en vergoedingen – vaststellen kader.

5.

Uitzendarbeid - vaststellen kader.

6.

Uitbreiding van de drinkwateropdracht en bijgaande kapitaalverhoging gemeenten Boechout, Kapellen en Kontich - aanvaarding.

7.

Begroting 2019 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2019 - goedkeuring.

8.

Benoeming(en).

9.

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

16 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

7 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 16 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de buitengewone algemene vergadering wordt aangewezen: mevrouw Van Damme Jenny, gemeenteraadslid, met als plaatsvervanger Franquet Marc, gemeenteraadslid.

 

Art 2 :

Aan bovengenoemde vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2018, overeenkomstig de genomen beslissingen met betrekking tot deze vergadering te stemmen.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging PIPDA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING IN BUITENGEWONE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 - STATUTENWIJZIGING - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 19 september 2018 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA op 17 december 2018 om 18.00 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1

Statutaire benoemingen en statutaire mededelingen

2

Statutenwijziging

3

Strategienota

4

Begroting 2019 en prognose dividend

 

De documenten met betrekking tot de verschillende punten van de dagorde werden door de intercommunale IKA ter beschikking gesteld.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44, 1° en 3° alinea van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarin opgenomen is dat de gemeenten, deelnemers van een intergemeentelijk samenwerkingsverband hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke benoemingsprocedure met de vaststelling van het stemgedrag van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

         Decreet over het Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA van 17 december 2018.

 

1

Statutaire benoemingen en statutaire mededelingen

2

Statutenwijziging

3

Strategienota

4

Begroting 2019 en prognose dividend

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging goed.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA van 17 december 2018 op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p/a Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle, t.a.v. de heer Lieven Ex.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING IN BUITENGEWONE ZITTING VAN 17 DECEMBER 2018 - AGENDA - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 28 september 2018 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA op 17 december 2018 om 18.00 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering in buitengewone zitting is als volgt:

 

1

Goedkeuring van de statutenwijziging zoals voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering

2

Goedkeuring van strategienota

3

Goedkeuring van de begroting 2019 en prognose dividend

4

Benoeming, herbenoeming en, desgevallend, ontslag van bestuurders

 

De documenten met betrekking tot de verschillende punten van de dagorde werden door de intercommunale IKA ter beschikking gesteld.

 

De raad van bestuur van IKA heeft naar aanleiding van het Decreet over het lokaal bestuur een statutenwijziging opgemaakt;

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44, 1° en 3° alinea van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarin opgenomen is dat de gemeenten, deelnemers van een intergemeentelijk samenwerkingsverband hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke benoemingsprocedure met de vaststelling van het stemgedrag van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

         Decreet over het Lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op maandag 17 december 2018 om 18u00 in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

 

1

Goedkeuring van de statutenwijziging zoals voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering

2

Goedkeuring van strategienota

3

Goedkeuring van de begroting 2019 en prognose dividend

4

Benoeming, herbenoeming en, desgevallend, ontslag van bestuurders

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA van 17 december 2018 op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 3 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p/a Brusselsesteenweg 199 in 9090 Melle, t.a.v. de heer Lieven Ex.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING IN BUITENGEWONE ZITTING OP 17 DECEMBER 2018 - NIET AANDUIDEN VAN EEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 19 september 2018 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA op 17 december 2018 om 18.00 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1.

Statutaire benoemingen en statutaire mededelingen

2.

Statutenwijziging

3.

Strategienota

4.

Begroting 2019 en prognose dividend

 

Juridische grond

         Nieuwe gemeentewet

         Wet van 22 december 1986 betreffende de intercommunales

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking - art. 44

         Omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het Decreet intergemeentelijke samenwerking

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

16 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

7 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 16 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist geen volmachtdrager aan te duiden om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA op 17 december 2018.

 

Art 2 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de dienstverlenende vereniging IKA.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING VAN 19 DECEMBER 2018 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 dat Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, en Wagner Christina, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES worden aangesteld (van 18 december 2013 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

         De gemeenteraad besliste op 28 november 2016 dat Franquet Marc, gemeenteraadslid, ter vervanging van Verheyden Kelly als effectief afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES wordt aangesteld (van 21 december 2016 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 28 oktober 2018 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 19 december 2018 om 18.00 uur in het Antwerp Home of Diamonds (DIVA), Suikerrui 17-19 te 2000 Antwerpen.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 4 juli 2018 – goedkeuring

2.

Beleid: beleidsnota 2019 – goedkeuring

3.

Financiën: budget 2019 – goedkeuring

4.

Financiën: aanstelling bedrijfsrevisor (boekjaren 2018-2020) – goedkeuring

5.

Bestuur: fusie gemeenten Overpelt en Neerpelt – goedkeuring

6.

Bestuur: voorstel provincie Antwerpen i.v.m. waardering aandelen – goedkeuring

7.

Beleid: evaluatienota 2013-2018 – goedkeuring

8.

Varia en rondvraag

 

De stukken, horend bij deze agendapunten, worden ter beschikking gesteld.

 

Juridische grond

         Gemeentedecreet van 15 juli 2005, in het bijzonder op de artikelen 43, §2, 5° en 195

         Decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder op de artikelen 44, 46, 47 en 48

         Decreet van 13 mei 2016 tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en het Provinciedecreet van 9 december 2005, art. 19

         Omzendbrief BB 2013/5 van 19 april 1993 van de Vlaamse minister bevoegd voor Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand betreffende de wijzigingen aan het decreet intergemeentelijke samenwerking houdende dat de statutenwijziging van een intergemeentelijke vereniging ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de toezichthoudende overheid.

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

2 stemmen tegen: Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 2 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 19 december 2018, die bestaat uit volgend agendapunt, goed te keuren:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 4 juli 2018 – goedkeuring

2.

Beleid: beleidsnota 2019 – goedkeuring

3.

Financiën: budget 2019 – goedkeuring

4.

Financiën: aanstelling bedrijfsrevisor (boekjaren 2018-2020) – goedkeuring

5.

Bestuur: fusie gemeenten Overpelt en Neerpelt – goedkeuring

6.

Bestuur: voorstel provincie Antwerpen i.v.m. waardering aandelen – goedkeuring

7.

Beleid: evaluatienota 2013-2018 – goedkeuring

8.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de voorstellen van beslissingen goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente op om zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 4 :

Een afschrift van dit besluit wordt te kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, gevestigd te 2610 Antwerpen-Wilrijk, aan de Jules Moretuslei 2.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 26 november 2018

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (onafhankelijk) i.v.m. site Decathlon

De site Decathlon is een feit en ook een schot in de roos. Veel bezoekers en werkgelegenheid, dat kunnen wij niet ontkennen. Spijtig genoeg moeten wij vaststellen dat er door de gemeente en provincie politiek heel wat kemels zijn gebeurd. Zowel de mobiliteit en de waterhuishouding zijn op een onverantwoordelijke manier aangepakt.

De mobiliteit: Wij stellen vast dat er vanaf de opening al heel wat ongelukken gebeurd zijn. Files ontstaan er in twee richtingen tot zelfs in Boechout zodanig er regelmatig stilstaand tot traag rijdend verkeer vast te stellen is. De bestaande parkings op de site zijn te klein en de Anwerpsesteenweg is niet aangepast om deze drukte op te vangen. Graag had ik dan ook vernomen van het CBS wat er kortelings zal gebeuren?

         Hoe komt het dat de Steenweg niet heraangelegd is om deze drukte op te vangen en veiliger te maken , wie is hier verantwoordelijk voor.

         Zijn er gesprekken gepland om hier op korte termijn een oplossing voor te hebben en welke?

         Kunnen op het ogenblik alle projecten die in de steigers staan een halt toegeroepen worden, zoals de geplande appartementen en de La Rocca site, enz. voor de steenweg een veiligere aanpassing gekregen heeft?

De waterhuishouding van deze site: Al het hemelwater van deze site komt in een bekken terecht achter het gebouw en loopt volledig over naar een bestaande gracht vlak achter de tuinen van de bewoners Guido Gezellenlaan. Het regenwater mocht niet naar de riool. Omdat hier grote risico’s zijn voor overstromingen met zware regenval en omdat de gracht op heel wat plaatsen is dichtgegroeid had ik hierover ook graag enkele vragen gesteld:

         Waarom is er niet op voorhand een inspectie gedaan van de bestaande gracht of deze wel doorlaatbaarheid genoeg heeft en waarom is deze niet voor het inrichten van de site gereinigd?

         Wie moet deze gracht reinigen en op welke wijze gaan de verantwoordelijken verplicht worden dit op te lossen?

         Bij zo’n groot project zijn er zeker studie en een berekening gemaakt, hoeveel m3 kan er wegvloeien bij zware regenval? Is er door het studiebureel of het CBS een verklaring dat het water wel degelijk zonder problemen weg kan?

         Als het regenwater van de site door de gracht loopt dan denk ik dat deze mee moet opdraaien voor de kosten om deze gracht te reinigen en te onderhouden. Kan dit juridisch kloppen? Hoe wordt dit dan verwerkt en berekend wie hoeveel gaat moeten betalen?

         Indien er problemen zouden ontstaan door overstroming, wie is hier dan verantwoordelijk voor en wie gaat deze kosten dragen?

 

Antwoord schepenen Wollants & Grootaers:

Het AWV is op de hoogte van de parkeerstroken aan de inritten en dat ze de vakken gaan aanpassen om de veiligheid te verhogen.

Daarnaast is er ook een plan klaar om met keerlussen te werken op de Antwerpsesteenweg. Dit plan zal normaal gezien in het voorjaar uitgevoerd worden (de andere projecten hoeven dus niet on hold gezet worden, die worden later uitgevoerd).

Hierbij wordt de middenberm thv het kruispunt Guido Gezellelaan dicht gezet en worden er keerbewegingen voorzien thv Plaslaar en thv Duwijckstraat (met eigen in- en uitvoegstroken, wat de doorstroom ook ten goede zal komen). Door de keerbewegingen wordt het aantal oversteekbewegingen aanzienlijk ingeperkt wat de veiligheid sterk zal verhogen.

Een totale heraanleg van de Steenweg is de verantwoordelijkheid van AWV, daar kunnen we weinig over zeggen.

 

I.v.m. de waterhuishouding:

 

Elke vergunning die aangevraagd wordt dient afgetoetst te worden aan de watertoets. Het gemeentebestuur die een vergunning moet afleveren voor een verkaveling of een bouwaanvraag, moet vooraf met een watertoets nagaan of de geplande werken schade toebrengen aan het watersysteem. De overheid die de vergunning of goedkeuring uitreikt, moet de watertoets uitvoeren en hiervoor verplicht advies vragen aan de betrokken waterbeheerder(s). Als de beslissing van de vergunningverlener afwijkt van het advies van de betrokken waterbeheerder(s), dan komt dat in de waterparagraaf aan bod. In dit dossier is er advies gevraagd aan Provincie Antwerpen en dienst waterbeleid van stad Lier. Beiden hebben hier gunstig op geadviseerd onder voorwaarden. Er wordt dus ook geacht aan de watertoets voldaan te hebben.

 

-Wie moet deze gracht reinigen en op welke wijze gaan de verantwoordelijken verplicht worden dit op te lossen?

 

De gracht dient gereinigd te worden door de privé-eigenaars van de percelen, zij worden hier niet van verwittigd en zijn geacht dit te weten (dit wordt opgelegd via het Burgerlijk Wetboek, het veldwetboek en de provinciale reglementen m.b.t. de niet-geklasseerde waterlopen). Het onderhoud van een gracht hangt af van de perceelsgrens, ligt deze in het midden van een gracht dan zijn beide eigenaars verantwoordelijk.

 

-Als het regenwater van de site door de gracht loopt dan denk ik dat deze mee moet opdraaien voor de kosten om deze gracht te reinigen en te onderhouden. Kan dit juridisch kloppen? Hoe wordt dit dan verwerkt en berekend wie hoeveel gaat moeten betalen?

 

Privé-eigenaars zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de gracht, zij moeten zorgen voor de goede afwatering van een hoger gelegen perceel. Aangelanden moeten er op toezien dat de gracht niet verstopt geraakt door takken, afval, … De site dient bijgevolg niet op te draaien voor de kosten van het onderhoud.

Indien er problemen zouden ontstaan door overstroming, wie is hier dan verantwoordelijk voor en wie gaat deze kosten dragen?

Als er wateroverlast is doordat de privé-eigenaars de gracht niet goed onderhouden dienen de personen die hierdoor schade geleden hebben dit te verhalen via de vrederechter.

 

 

Interpellatie 2 : van Patrick Tersago (vo-LK) i.v.m. middenstandsbeleid

1)      Ik wil even terugkomen op het middenstandsbeleid in onze stad. Naar ik vernomen heb is de samenwerking met de externe firma die de stad begeleidde wat middenstand betreft beëindigd. Liep dit contract af of is het door de stad opgezegd ? In het laatste geval had ik graag geweten waarom?

2)      Wie gaat die begeleiding over nemen ? Opnieuw een externe of gaat het nu gebeuren vanuit de eigen diensten ? Of gaat er een soort centrummanager aangeworven worden?

3)      Is de verordening detailhandel nog steeds van toepassing of is het bestuur hiervan af gestapt?

4)      Indien niet, waarom kreeg Accent een vergunning om in de Antwerpsestraat een filiaal te openen? Immers is dit een zaak die daar, volgens de verordening, niet thuis hoort.

5)      Ik had ook graag geweten of er al procedures opgestart zijn of lopende zijn tegen zaken die in strijd zijn met de verordening ? Indien positief, graag de stand van zaken.

6)      Heeft het bestuur recente cijfers met betrekking tot de leegstand van winkels in het centrum gebied?

7)      Welke begeleiding geven onze diensten aan zelfstandigen met betrekking tot verbouwingen met de hieraan gekoppelde vergunningen en mogelijke beroepsprocedures?

 

Antwoord schepen Lucien Herijgers:

1)Zie 2.

2)Het EFRO – subsidieproject werd eind juni ’18 beëindigd en de 6de en finale rapportering wordt op heden geanalyseerd bij VLAIO voor uitgifte van de laatste subsidieschijven. Enkel i.f.v. de leegstandstrategie van het prioritaire kernwinkelgebied (dus niet het door het gemeenteraadslid benoemde ruimere “middenstandsbeleid”) werkte het team ondernemen in dit kader sinds 2016 onder meer samen met retailvastgoedexpert Willem De Laat van Value Partners (naast de samenwerking in de EFRO – stuurgroep met Eric Lejeune als externe detailhandelscoach van POM Antwerpen).

 

De voortgang in dit project werd in detail toegelicht in de gemeenteraadszitting dd. 27 maart ’17 (presentatie “Eindrapport nulmeting Lierse detailhandel”) en dd. 28 mei ‘18 (n.a.v. de presentatie van de ruim verspreide infographic) met de vestigingstroeven voor (nieuwe) retailers/horecauitbaters/dienstverleners in Lier). Daarnaast werd op 7 mei ook een thematische infosessie gegeven voor alle politieke mandatarissen en –kandidaten m.b.t. “stadsontwikkeling” in de ruime zin (inclusief ondernemen waarbinnen ook de voortgang van deze kernversterkende acties en maatregelen werd geduid).

 

Om de continuïteit van de verschillende werkterreinen i.k.v. het voornoemde EFRO - project te garanderen, werd meteen na beëindiging van het project een overeenkomst opgemaakt voor de verdere samenwerking tussen het team ondernemen en voornoemde externen, specifiek voor het aandeel “leegstandstrategie” voor het kernwinkelgebied (wat slechts een onderdeel is van de cumul van alle kernversterkende (publicitaire) acties, maatregelen, events, vormingsaanbod & projecten geïnitieerd en gecoördineerd vanuit het team ondernemen – zónder de benaming ‘centrummanager’ te hanteren). Enerzijds werd Value Partners (i.c. Willem De Laat) op basis van een bijzonder bestek voor de overheidsopdracht voor diensten opnieuw aangesteld met volgende opdracht:

 

Verderzetting van de lopende dialoog met de vastgoedsector.

Het aantrekken van (nieuwe) retailers.

Het periodiek informeren van de relevante actoren betrokken bij de beleidsvorming.

Naast de overlegmomenten met de stad Lier en betrokken externe partijen, vindt de uitvoering van voornoemde opdracht plaats bij het team ondernemen van de stad Lier, à rato van één dagdeel (4 uren) per 14 dagen, zoals op heden in uitvoering.

 

Daarnaast heeft de stad ook -na zijn actieve inbreng en adviesverlening als EFRO-Stuurgroeplid- met Eric Lejeune (detailhandelscoach van POM Antwerpen) een samenwerkingsovereenkomst gesloten met als opdracht:

 

Stad Lier ondersteunen in de actualisering van het dossier “nulmeting” en de “infographic”  (becijfering vestigingstroeven & benchmark-data) die respectievelijk in december 2016 (Nulmeting) en maart 2018 (infographic) opgeleverd werden.

 

Door middel van een beperkte stuurgroep zal de vernieuwde info gevalideerd worden alvorens deze te communiceren aan het schepencollege, de gemeenteraad en andere relevante actoren, voor in totaal  15  adviesdagen over de periode November 2018 - Maart 2019 (rekening houdend met de actualisatie van de Locatus – gegevens en de opmaak van de nieuwe Feitenfiche detailhandel vanuit de interprovinciale studie detailhandel).”

 

3)Door partijen LIDL en GOFRA-GOVA werd op 16 december 2015, respectievelijk 25 januari 2016, een beroep tot nietigverklaring ingesteld tegen de Verordening Detailhandel van de stad Lier. Op 22 december 2017 werd de verordening vernietigd door de Raad van State in het arrest GOFRA-GOVA. De verordening Detailhandel werd vernietigd om volgende redenen:

 

a.De in art. 2.3.1, derde lid VCRO geregelde mogelijkheid om in beginsel toegelaten functiewijzigingen uit te sluiten of aan bepaalde voorwaarden te koppelen, kan niet los gezien worden van de betekenis die de term ‘functiewijzigingen’ heeft in de VCRO.  De Vlaamse decreetgever heeft functiewijzigingen begrepen als louter betrekking hebbend op een ‘bebouwd onroerend goed’.

 

b.Door in de bestreden verordening het ‘slopen van een bestaand gebouw met bestaand volume en bestaande functie met de bedoeling om via nieuwbouw een nieuwe functie te voorzien’ uitdrukkelijk ook te kwalificeren als een ‘functiewijziging’ gaat de bestreden verordening verder dan het uitsluiten of aan voorwaarden verbinden van functiewijzigingen met betrekking tot een bebouwd onroerend goed, maar legt ze op die manier de bestemming vast van een deel van het grondgebied van de gemeente.  Voor het vaststellen van dergelijke bestemmingsvoorschriften is de gemeente enkel bevoegd middels de opmaak van een RUP en niet middels een stedenbouwkundige verordening

 

c.Uit bovenstaande blijkt dat de opmaak van een stedenbouwkundige verordening nog mogelijk is, zelfs voor gebiedsgedifferentieerde materies, mits beperking tot de functiewijzigingen zoals begrepen in VCRO. 

 

De vernietiging van de Verordening Detailhandel doet geen afbreuk aan de Beleidsvisie Detailhandel en de doelstellingen die hierin werden opgenomen, welke nog steeds gedragen worden door de stad.

De elementen uit de beleidsvisie worden onverkort gehanteerd als ‘beleidsmatig gewenste ontwikkelingen’ binnen de goede ruimtelijke ordening.

 

4)Stad Lier heeft inderdaad opgemerkt dat er allicht binnenkort een vestiging van het interimkantoor Accent zal openen in de Antwerpsestraat 116. De eigenaars werden per brief door het team handhaving in kennis gesteld van volgende feiten:

 

Er werd verwezen naar het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 april 2000 tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen, dit besluit werd gewijzigd sinds 30 oktober 2015.

Art. 2. van het besluit bepaalt:

§ 1. Een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is nodig als een van de volgende hoofdfuncties van een bebouwd onroerend goed geheel of gedeeltelijk wordt gewijzigd in een andere hierna vermelde hoofdfunctie. De volgende functies worden als hoofdfunctie beschouwd :

1° wonen;

2° verblijfsrecreatie;

3° dagrecreatie, met inbegrip van sport;

4° land- en tuinbouw in de ruime zin;

5° detailhandel;

6° dancing, restaurant en café;

7° kantoorfunctie, dienstverlening en vrije beroepen;

8° industrie en bedrijvigheid;

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;

10° militaire functie.

 

In het geval van Antwerpsestraat 116 is het omzetten van de functie van “handel” naar “administratieve diensten” bijgevolg vergunningsplichtig. Een vestiging in “administratieve dienstverlening” is op die locatie ook niet conform de Lierse Beleidsvisie Detailhandel, die per niveau de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen heeft bepaald.

 

De eigenaar is gevraagd vóór de opening van de zaak een vergunningsaanvraag te doen bij het team omgeving van stad Lier. Het verkrijgen van een omgevingsvergunning is afhankelijk van het advies van verschillende overheidsinstanties. Indien men bij de opening van de zaak niet over de vereiste geldige vergunningen beschikt, is de stad genoodzaakt om verdere handhavingsmaatregelen te nemen, i.c. in eerste instantie de opmaak van een pv.

 

5)Het gemeenteraadslid bedoelt lopende zaken “in strijd met de Beleidsvisie Detailhandel”: neen, m.u.v. van voornoemde Accent – vestiging.

 

6)Prioritair worden voor het kernwinkelgebied (i.k.v. het leegstandreglement gebouwen, de opname in het leegstandregister én de actieve bemiddeling voor nieuwe invullingen) tijdens een maandelijkse rondgang door het team ondernemen vaststellingen gedocumenteerd van de op heden 26 (telling van oktober –  de telling van november is nog niet geregistreerd) leegstaande commerciële panden in deze prioritaire zone.

 

7)Net zoals andere burgers, kunnen zelfstandigen bij het team omgeving terecht i.v.m. vergunningsaanvragen.  I.c. worden zij op de hoogte gebracht van de vergunningshistoriek van een pand, zodat bekeken kan worden of er al dan niet een functiewijziging aangevraagd moet worden.  Indien dit het geval is, of men andere verbouwingswerken wenst te doen, wordt gedetailleerd aan hen doorgegeven welke documenten / plannen aangeleverd moeten worden via het digitale omgevingsloket zodat de aanvraag correct en volledig is.  Indien de geplande functie niet vergunbaar (wegens strijdig met de bepalingen in de beleidsvisie detailhandel), wordt dit ook onmiddellijk doorgegeven.  Er wordt ook steeds de mogelijkheid geboden om de aanvraag tot omgevingsvergunning in het stadskantoor te doen met begeleiding van een van de klantenadviseurs van het team.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019