Lier

Zitting van 26 februari 2024

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. woonerf Paddenweg )

verdaagd

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. verkeersbord 50 Carrefour

Er is veel te doen om de snelheidsboetes die bestuurders oplopen op het grondgebied Lier. Soms staan verkeersborden totaal verkeerd. Ik geef een voorbeeld.

Als je van Emblem komt en je draait af aan de Carrefour om naar Mechelen of Lint te rijden staat het verkeersbord waarop staat dat je maar 50 moogt rijden vlak achter de verkeerslichten ter hoogte van de Quick.

Nu moet mij is iemand vertellen hoe de bestuurders dit hebben kunnen opmerken. Er moet al goed opgelet worden op die plaats, je moet op het juist rij vak gaan staan en de verkeerslichten in het oog houden.

 

        Waarom worden er geen verkeersborden 50 geplaatst in het begin van de Lintsesteenweg en het begin van de Mechelsesteenweg, dan is het duidelijk.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Het wegvak in kwestie behoort tot de bevoegdheid van het Vlaams gewest, wij zullen uw opmerking aan hen meedelen.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. meertalige communicatie rond afvalsortering en -ophaling

Sinds het najaar werd in Lier en Koningshooikt de gele papier- en kartoncontainer ingevoerd.

Tussen de ophalingen door is het uiteraard de bedoeling om deze container – net zoals de container voor restafval – niet op het openbaar domein te laten staan.

Via verschillende kanalen van de stad kwam onlangs de boodschap dat de sensibiliseringsperiode afgelopen is en dat men dus nu beboet kan worden, indien de container op het openbaar domein blijft staan. Een waarschuwing, waar nog niet overal gehoor aan wordt gegeven.

Daarnaast blijven ook het achterlaten van zwerfvuil en sluikstort een blijvend probleem, waarmee de Lierenaar en Hooiktenaar quasi dagelijks geconfronteerd wordt.

Een proper Lier is vanzelfsprekend een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Daarnaast is er voor anderstaligen een bijkomende uitdaging, omwille van de taalbarrière. In hun land van herkomst zijn er  vaak immers andere regels rond afvalsortering en de nieuwe regels zijn misschien niet altijd even begrijpbaar. Anderstaligen die hun gele container nog buiten hebben staan of de restafvalcontainer net te vol stoppen … ik betwijfel of het hier gaat om mensen van slechte wil.

 

Vandaar dan ook de volgende vragen:

        Worden er momenteel inspanningen gedaan om anderstaligen te informeren rond afvalsortering en -ophaling?

        Is het College bereid om, als aanvulling op de Nederlandstalige communicatie, ook gerichte meertalige en/of door beeld ondersteunde communicatie aan te bieden rond afvalsortering en -ophaling?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

We zetten als stad de voorbije jaren sterk in op Proper Lier en rollen jaarlijks meerdere sensibiliseringscampagnes uit. Daarbij is het steeds een aandachtspunt om dit zo visueel mogelijk te doen, met als doel om taaldrempels te vermijden en zoveel mogelijk bewoners te bereiken. Ook IVAREM zet in op het gebruik van pictogrammen. Voorbeelden hiervan in bijlage.

 

Specifiek m.b.t. de invoering van de papier- en kartoncontainers werden zowel in aanloop naar de levering als daarna inspanningen gedaan om zoveel mogelijk mensen te bereiken:

 

        Alle beschikbare kanalen van de stad en van IVAREM werden ingezet: brieven, flyers, sociale media, de Peperbus, de afvalkalender,…

        Om ook moeilijk bereikbare doelgroepen maximaal te informeren, werden de sociale dienst, de dienstencentra, digipunten en Woonstroom geactiveerd om hulp te bieden bij het tijdig doorgeven van de keuze voor een container

        Bij woningen waar containers na levering bleven buitenstaan werd vanaf eind oktober een flyer (incl. visualisatie) gebust met de afspraken

 

Meertalige communicatie aanbieden is niet mogelijk. Enerzijds mag men op basis van de Vlaamse taalwetgeving als intercommunale of lokaal bestuur enkel in het Nederlands communiceren. Anderzijds zou dit ook te ver leiden gezien de diversiteit aan talen bij onze inwoners.

 

Volgende alternatieven worden wel ingezet:

        Communicatie met visuele ondersteuning zoals pictogrammen

        Andere organismen zoals FostPlus en Recupel zijn niet gebonden aan de Vlaamse taalwetgeving en hebben folders in andere talen beschikbaar

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Ellen Lissens (Vlaams Belang) i.v.m. Spoorweglei

Bewoners van de Spoorweglei zijn vragende partij voor de invoering van een fietsstraat. De burgemeester zegt dat men momenteel bezig is met een veiligheidsscan en dat het studiebureau ook circulatiewijzigingen voorstelt. Kan de schepen mij meedelen wat de stand van zaken is m.b.t. deze veiligheidsscan en wanneer de raadsleden en bewoners de resultaten mogen verwachten. Welke circulatiewijzigingen worden er trouwens gesuggereerd.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Deze mondelinge vraag wordt samen met interpellatie 5 behandeld.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. brief chiro Lisp

Enkele weken geleden hebben we een mail ontvangen van de Chiro Lisp i.v.m. een probleem rond de bezoekersingang van Lierse Kempenzonen namens de ouders van de leden en de leiding,graag had ik vernomen wat het standpunt is van het college en wat er geantwoord werd op deze terechte vraag.

Ook zijn zij natuurlijk bezorgd wat de plannen zijn van Lierse Kempenzonen voor de nabije toekomst.

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Deze mondelinge vraag wordt samen met interpellatie 3 behandeld.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 29 JANUARI 2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 29 januari 2024.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 29 januari 2024 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

GEMEENTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING VOOR FINANCIËLE LASTEN. DEFINITIEVE VASTSTELLING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Motivering

Op 3 juli 2023 werd het Instrumentendecreet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dit decreet voert onder meer een vernieuwde, geoptimaliseerde regeling in betreffende stedenbouwkundige lasten, welke in werking is getreden op 1 januari 2024.

Het is noodzakelijk dat hiervoor tijdig de noodzakelijke regelgevende voorbereidingen worden getroffen.

 

Specifiek voor wat betreft de financiële lasten, bepaalt het Instrumentendecreet immers dat na 1 januari 2024 de gemeenten maar financiële lasten kunnen opleggen wanneer ze hiervoor een gemeentelijke verordening hebben opgemaakt. Zonder dergelijke verordening zal het lokaal bestuur vanaf 1 januari 2024 niet langer de mogelijkheid hebben om rechtsgeldig financiële lasten te verbinden aan omgevingsvergunningen.

Dergelijke verordening neemt de vorm aan van een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening in de zin van artikel 2.3.2, § 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).

 

Stad Lier legt vandaag financiële lasten op bij omgevingsvergunningen voor grote projecten komende van:

        het retributiereglement betreffende ondergrondse afvalsystemen (OCT's) bij woonontwikkelingen (gemeenteraad 25 oktober 2021);

        de stedelijke ontwikkelingskost (gemeenteraad 17 februari 2020).

 

Het is de bedoeling deze bestaande praktijk thans te verankeren in een stedenbouwkundige verordening, ten einde te voldoen aan de juridische verplichtingen voortvloeiend uit het Instrumentendecreet.

 

Historiek

Op 11 september besliste het college over de aanstelling van IGEMO voor de opmaak van de gemeentelijk stedenbouwkundige verordening voor financiële lasten.

 

Op 22 september vond de startvergadering met IGEMO plaats. Het plan van aanpak en de timing werden besproken.

 

Op 2 oktober besliste het college het volgende:

Het college beslist om 1 verordening op te maken waarbij:

        de bedragen voor de realisatie van (ondergrondse afvalsystemen (OCT's) behouden blijven in een afzonderlijk retributiereglement;

        de stedelijke ontwikkelingskost zal opgenomen worden in de verordening.

Het college keurt de opgestelde timing goed:

        2 oktober: beslissing CBS over de bedragen voor de SOK en OCT en kennisname timing tot opmaak verordening;

        28 september is de deadline voor de aanlevering van teksten voor publicatie in De Peperbus. De laatste aanpassingsdatum van het nummer november/december is 3 oktober;

        9 oktober: goedkeuring CBS ontwerptekst verordening financiële lasten en aanpassing retributieregelement OCT + beslissing organisatie OO + adviesvraag;

        16 oktober: advies vragen aan departement, deputatie en Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO). De adviezen worden binnen dertig dagen na de ontvangst van het dossier naar het college van burgemeester en schepenen gestuurd. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereisten worden voorbijgegaan. Uiterste datum is 15 november

        16 oktober: publicatie aankondiging openbaar onderzoek Belgisch Staatsblad + website

        Het openbaar onderzoek loopt dertig dagen en liep van maandag 16 oktober tot en met dinsdag 14 november, verlengd tot en met vrijdag 17 november;

        25 oktober: GECORO vergadering. Definitieve goedkeuring in vergadering van 14 november;

        27 november: kennisname definitieve verordening + doorsturen naar Gemeenteraad;

        18 december: definitieve vaststelling verordening financiële lasten en wijziging retributiereglement OCT door Gemeenteraad;

        28 december uiterste datum opladen verordening financiële lasten in DSI;

        11 februari: einde schorsingstermijn van 45 dagen (te tellen vanaf 29 december);

        15 februari: publicatie Belgisch Staatsblad.

 

Het ontwerp van de stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten bij omgevingsvergunningen werd vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 9 oktober 2023. Deze ontwerpverordening werd onderworpen aan een openbaar onderzoek en de volgende adviesinstanties werden bevraagd:

        Departement Omgeving;

        Deputatie;

        GECORO.

 

Openbaar onderzoek en adviesronde

Het ontwerp van stedenbouwkundige verordening voor financiële lasten werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van maandag 16 oktober tot en met dinsdag 14 november. Ingevolge laattijdige publicatie in het Belgisch Staatsblad werd de termijn verlengd tot en met vrijdag 17 november.

Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

Via het DSI werden geen adviezen ontvangen.

 

Op 21 november 2023 ontvangt stad Lier via mail het advies van de deputatie gegeven tijdens de zitting van 9 november.

 

De GECORO heeft advies gegeven in zijn vergadering van 14 november.

 

MER-screening

Een MER-screeningsnota werd opgemaakt en overgemaakt aan de relevante adviesinstanties op 2 november 2023. Er werden geen inhoudelijke adviezen ontvangen en Team-MER is van oordeel dat dit type van stedenbouwkundige verordening geen kader voor vergunningverlening van projecten is, waardoor dergelijke verordening niet onder het toepassingsgebied van de plan-MER-plicht valt.

 

Feiten en context

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening voor financiële lasten definitief vast.

 

De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening voor financiële lasten wordt samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de GECORO binnen 10 dagen na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.

 

Artikel 2.3.2. VCRO

[…]

§ 2/1. De deputatie en de Vlaamse Regering beschikken over een termijn van vijfenveertig dagen, die ingaat de dag na de betekening, vermeld in paragraaf 2, achtste lid, om de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te schorsen. Een schorsing kan niet gedeeltelijk zijn. De Vlaamse Regering kan binnen de voormelde termijn een definitief vastgestelde gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ook geheel of gedeeltelijk vernietigen. Een afschrift van het schorsings- of vernietigingsbesluit wordt binnen een ordetermijn van tien dagen met een beveiligde zending bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen.

Binnen de ordetermijn, vermeld in het eerste lid, bezorgt de Vlaamse Regering een afschrift van het schorsings- of vernietigingsbesluit aan de deputatie. Als de deputatie een schorsingsbesluit neemt, bezorgt ze daarvan binnen de voormelde ordetermijn een afschrift aan het departement.

Het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening kan alleen worden geschorst:
1° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening uitvoering geeft aan een optie uit het gemeentelijk beleidsplan ruimte waarbij de Vlaamse Regering of de deputatie voorbehoud heeft gemaakt overeenkomstig artikel 2.1.11, § 2, tweede lid;
2° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening uitvoering geeft aan een beleidskader van het gemeentelijk beleidsplan ruimte dat de Vlaamse Regering niet meer geldig heeft verklaard overeenkomstig artikel 2.1.5, § 2, tweede lid, of dat de provincieraad niet meer geldig heeft verklaard overeenkomstig artikel 2.1.8, § 2, tweede lid;
3° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening kennelijk onverenigbaar is met een beleidskader of, in voorkomend geval, een ontwerp van beleidskader van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen of het provinciaal beleidsplan ruimte;
4° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening strijdig is met een gewestelijke of provinciale stedenbouwkundige verordening of, in voorkomend geval, een ontwerp van gewestelijke of provinciale stedenbouwkundige verordening;
5° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening strijdig is met artikel 2.3.1 of 4.2.5;
6° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening strijdig is met direct werkende normen binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening;
7° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.

De Vlaamse Regering gaat alleen over tot vernietiging als ze van oordeel is dat de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in het derde lid, niet kan worden hersteld, weggewerkt of opgelost door het volgen van de procedure, vermeld in paragraaf 2/2.

§ 2/2. In geval van schorsing beschikt de gemeenteraad over een termijn van negentig dagen die ingaat de dag na de verzending van het schorsingsbesluit aan het college van burgemeester en schepenen, om de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening opnieuw definitief vast te stellen. Bij de definitieve vaststelling van de verordening kunnen ten opzichte van de geschorste verordening alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit het schorsingsbesluit.

De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wordt samen met het nieuwe besluit van de gemeenteraad onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.

Als de gemeenteraad binnen de voormelde termijn van negentig dagen geen nieuw besluit tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening neemt, vervallen het geschorste gemeenteraadsbesluit en het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening.

Als het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening niet tijdig is geschorst of vernietigd, wordt de gemeenteraadsbeslissing houdende definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

 

Adviezen

De Deputatie bracht op 9 november 2023 een advies uit. De opmerking van de Deputatie en de wijze waarop hiermee wordt omgegaan worden hieronder toegelicht:

        De Deputatie geeft vooreerst aan een verantwoording te missen voor de opgelegde bedragen.

Stedenbouwkundige lasten vinden steeds hun oorsprong in het voordeel dat de aanvrager van de vergunning uit die vergunning haalt, en/of in de bijkomende taken die de overheid heeft door de uitvoering van de vergunning.

Het tarief van de stedelijke ontwikkelingskost (art. 4 en 10, §1) stemt overeen met de bedragen die voordien hiervoor reeds waren voorzien in het gemeenteraadsbesluit betreffende de stedelijke ontwikkelingskosten van 17 februari 2020, met dien verstande dat de bedragen werden geïndexeerd en afgerond naar een tiental. Het tarief voor projecten met een publiekstrekkende functie werd gelijkgesteld met dat van kantoren en (groot)handel. Het betreft telkens maximumbedragen, waarvan de bevoegde overheid een vermindering kan toestaan, bijv. rekening houdende met de waarde van een last van nature die eveneens wordt opgelegd. De lasten dienen steeds proportioneel te zijn (art. 10, §4, lid 1).

Het tarief van de verplichte lasten (artt. 5 en 10, §2) is afgestemd op de (maximum)bedragen vermeld in de modelverordening van het Departement Omgeving. Ook hier zal de bevoegde overheid er steeds over dienen te waken dat de in concreto opgelegde last het proportionaliteitsbeginsel respecteert (art. 10, §4, lid 1).

De bedragen van de last met betrekking tot de ondergrondse afvalsystemen (art. 6 en 10, §3) zijn opgenomen in het retributiereglement betreffende ondergrondse afvalsystemen bij woonontwikkeling en zijn afgestemd op de kostprijs die de afvalintercommunale IVAREM de Stad aanrekent gedurende de levensduur van dergelijk systeem.

        De Deputatie wijst er voorts op dat de verplichte lasten (art. 5) decretaal niet steeds de vorm van een financiële last dienen aan te nemen, maar tevens de vorm van een last in natura kunnen aannemen.

Om deze reden is het woord “financiële” in artikel 5 geschrapt. In de verordening is tevens verduidelijkt dat een afwijking op grond van artikel 9 er niet toe kan leiden dat in de gevallen waarbij decretaal een last verplicht is, geen last wordt opgelegd (zie art. 9, §1, lid 1).

        Verder wijst de Deputatie erop dat de afwijkingsregel vervat in artikel 9 de bevoegde overheid veel interpretatieruimte laat.

De gebruikte bewoordingen “belangrijke en uitzonderlijke inspanningen” en “positieve gevolgen voor de stad of de gemeenschap die zich in normale gevallen niet manifesteren” zijn letterlijk overgenomen uit de modelverordening die het Departement Omgeving voorstelt en bieden voldoende houvast voor de bevoegde overheid. Ook het begrip “een onevenredig zware last” biedt voldoende rechtszekerheid, daar het de loutere vertolking is van het proportionaliteitsbeginsel dat decretaal steeds in acht moet worden genomen bij het opleggen van stedenbouwkundige lasten. Louter richtinggevend (interpretatief) kan als principe worden aangenomen dat een "belangrijke en uitzonderlijke inspanning” minstens 10 % vertegenwoordigt van de kost van het vergunde project.

Aan de suggestie van de Deputatie om de vraag tot afwijking niet op te nemen in een afzonderlijke gemotiveerde nota, wordt tegemoetgekomen door aanpassing van artikel 9, §2.

        De Deputatie adviseert om het tarief van de last met betrekking tot de ondergrondse afvalsystemen eveneens op te nemen in de stedenbouwkundige verordening en niet in een afzonderlijk retributiereglement.

Dit standpunt van de Deputatie wordt niet bijgetreden daar het indruist tegen wat het Departement Omgeving tot op vandaag uitdrukkelijk vermeldt in de FAQ over de nieuwe lastenregeling. Aldaar wordt immers vermeld:

Stedenbouwkundige normen (afmetingen, aantal,…) mogen immers niet in een belastingreglement. Deze moeten op RO-vlak geregeld zijn via een verordening. Gebeurt dit niet dan loopt het belastingreglement het risico vernietigd te worden. Er zijn dus twee opties: ofwel regelt men alles in de verordening de grondslag en de tarieven van de lasten zelf; ofwel regelt men de grondslag in de verordening en de tarieven in een belastingreglement. Dit blijft ook zo na de inwerkingtreding van het ID en het wordt zelfs duidelijker: de financiële last moet geregeld worden in een verordening om ze te kunnen toepassen, de modaliteiten kunnen nog steeds als ‘belasting’ in een reglement opgenomen worden. Voordelen zoals voorspelbaarheid voor de aanvrager gelden evenzeer als alles in een verordening geregeld is. Temeer nu het zal verplicht worden na de inwerkingtreding van het ID. Bovendien wordt de nabijheidsvereiste verlaten bij financiële lasten. Het voordeel van flexibiliteit blijft ook gelden tav het belastingreglement dat gestoeld is op een verordening. Verordeningen aanpassen vergt een openbaar onderzoek. Nog te vermelden valt is dat ABB expliciteert dat de belasting via een reglement niet mag gebruikt worden om de ‘handhaving’ te vervangen. De bedoeling is immers om kosten te compenseren (die de ruimtelijke kwaliteit ten goede komen) en niet de handhaving te vervangen door een belastingsysteem.

Het is exact deze door het Departement Omgeving onderschreven werkwijze die we ook in deze verordening en het ermee samenhangend retributiereglement hanteren, dit om de nodige flexibiliteit voor het bestuur te bewaren bij de tariefzetting (die voor deze last bovendien fluctueert in functie van kosten aangerekend aan de Stad door een derde partij, nl. de afvalintercommunale IVAREM). Het volgen van de zienswijze in het advies van de Deputatie zou erop neerkomen dat nodeloos administratieve en procedurele lasten worden gecreëerd voor het lokale bestuur. Door ook het tarief in de stedenbouwkundige verordening op te nemen, zou immers elke toekomstige wijziging van de tariefregeling de zware procedure voor opmaak of wijziging van een stedenbouwkundige verordening vergen (met dus openbaar onderzoek, etc.). De decreetgever legt dit niet op en de doelstelling van rechtszekerheid en kenbaarheid vooraf van de financiële last, wordt evenzeer bereikt door opname van het tarief in een retributiereglement i.p.v. in de stedenbouwkundige verordening.

        Tot slot merkt de Deputatie in haar advies op dat in artikel 10, §1 melding wordt gemaakt van vierkante meters, zonder dat wordt aangegeven over welke oppervlakte het gaat.

Het betreft telkens de bruto vloeroppervlakte zoals gedefinieerd in artikel 3, 2° van de verordening.

 

De GECORO bracht een positief advies uit op 25 oktober 2023.

De GECORO wijst op de ruime interpretatievrijheid voor de bevoegde overheid in artikel 9 van de verordening. Hiervoor wordt verwezen naar de uiteenzetting hierboven bij de gelijkaardige opmerking van de Deputatie.

De GECORO adviseert de oprichting van een “grondfonds”. Deze suggestie wordt meegenomen in de indicatieve lijst van mogelijke bestemmingen van de financiële last (art. 11, §1).

 

Juridische grond

Artikel 2.3.1. tot en met 2.3.3. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) met betrekking tot stedenbouwkundige verordeningen

 

Argumentatie

De stedenbouwkundige verordening is nodig om de financiële last te kunnen blijven opleggen bij omgevingsvergunningen.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad stelt de stedenbouwkundige verordening voor financiële lasten bij omgevingsvergunningen vast.

 

Art 2 :

De gemeenteraad geeft de administratie de opdracht om het vaststellingsbesluit en het volledige advies van de GECORO over te maken aan de deputatie en het departement.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

STADSONTWIKKELING BINNENGEBIED “RERUM NOVARUM - C&A – STADSMUSEUM” - RENTELOZE LENING STAD LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis.

SOLag realiseert het stadsontwikkelingsproject “Binnengebied “Rerum Novarum – C&A – Stadsmuseum”. Het directiecomité van SOLag keurde hiertoe op 30 juni 2023 een procesnota voor deze stadsontwikkeling goed.

In aanvulling op de eigen besluitvorming door het directiecomité en de Raad van bestuur Solag agendeerde SOLag het stadsontwikkelingsproject op het college van 11 september 2023 en 5 februari 2024.

Voor de integrale voorgeschiedenis van het dossier wordt dan ook verwezen naar de inhoud van de nota’s en de besluitvorming van 11 september 2023 en 5 februari 2024.

 

Op 11 september 2023 besliste het college met het oog op de realisatie van het project principieel akkoord te gaan met het verschaffen van een renteloze lening door de stad Lier aan SOLag ten belope van 1,5 mln. euro, op een termijn van 15 jaar.

Het college vroeg de leningsovereenkomst ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad en de raad van bestuur van SOLag.

Op 19 januari 2024 keurde het directiecomité van SOLag het ontwerp van kredietovereenkomst principieel goed.

Het directiecomité vroeg de overeenkomst ter goedkeuring voor te leggen aan de eerstvolgende Raad van Bestuur van SOLag op 27 februari 24.

Op 5 februari 2024 bekrachtigde het college het eerdere principieel akkoord op basis van het ontwerp van kredietovereenkomst.

 

Feiten en context

SOLag informeerde het college op 11 september 2023 over (1) de uitgangspunten van de haalbaarheidsberekening voor de aankoop van het C&A gebouw en (2) de voornaamste risico’s eigen aan deze investering.

Naast het afsluiten van een lening t.b.v. 1,5 mln. euro werd de eigen inbreng van SOLag in deze investering begroot op 1,5 mln. euro. Naast het beoogde maatschappelijk rendement van deze investering genereert de investering een verwacht financieel rendement op de eigen inbreng over de looptijd van de investering (22 jaar) van 4,4% per jaar.

Tegenover dit lage financiële rendement op het eigen vermogen van SOLag stond een vrij hoog risicoprofiel. Een aantal belangrijke negatieve risico’s betreffen:

        Het niet of gedeeltelijk verkrijgen van de VLAIO-middelen;

        Een onderschatting van de realisatiekosten;

        Een onderschatting van de leegstand;

        Een overschatting van de huuropbrengsten;

        Een onderschatting van de interestlasten op het bancair krediet;

        De noodzaak tot het toekennen van incentives en/of investeringsbudgetten bij het aantrekken van nieuwe huurders;

        Het niet bereiken van de restwaarde bij afloop van de erfpacht.

 

Tegenover deze negatieve risico’s staat de opportuniteit van de reciproke (positieve) risico’s waaronder:

        Een versnelde invulling van het pand (bvb door integratie van - een deel van - de ruimtebehoefte voor het depot van het museum in het C&A gebouw);

        Een hogere gemiddelde inflatie gedurende de investeringstermijn (actueel geraamd op 2%);

 

Het eventueel gezamenlijk optreden van de geciteerde projectrisico’s overstijgt in voorkomend geval de financiële draagkracht van SOLag. Om de financiële zelfbedruipendheid van SOLag te bewaken dienen een aantal van deze risico’s waar mogelijk vermeden te worden, minstens ingeperkt.

 

Het niet of gedeeltelijk verkrijgen van de VLAIO-middelen

De financiële haalbaarheid van het stadsontwikkelingsproject is gebaseerd op volgende principes:

        Een financiële ondersteuning door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) ten belope van één mln. euro; en

        Een overdracht aan een symbolische euro van het binnengebied naar het openbaar domein van de stad Lier.

Het college ging op 11 september 2023 akkoord met het principe van:

        De overdracht van - de facilitaire laag in - het binnengebied naar het Openbaar Domein van de stad Lier aan een symbolische euro; en

        De compensatie van eventuele minderopbrengsten uit de tussenkomst van VLAIO in de prijs voor de overdracht van de infrastructuur.

 

Op 6 november 2023 en 18 december 2023 ondertekende Vlaams minister voor Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Jo Brouns een Ministerieel Besluit tot het toekennen van een subsidie van telkens 500.000 euro aan de stad Lier.

Hierdoor is een eerste belangrijk financieel risico uit het project geëlimineerd.

 

De overige risico’s

Op 11 september 2023 besliste het college op vraag van SOLag principieel akkoord te gaan met het verschaffen van een renteloze lening aan SOLag ten belope van 1,5 mln. euro, op een termijn van 15 jaar.

Ingevolge het toekennen van deze lening door de stad Lier wordt het risico geëlimineerd van onderschatting van de reële rentevoet op het ogenblik van het afsluiten van de lening. Daarnaast ontstaat een bijkomende financiële buffer in het financieel plan, ten belope van de marktconforme rentelasten op de lening.

SOLag actualiseerde sindsdien de haalbaarheidsberekening na afronding van (1) de technische & administratieve due dilligence op het voormalige C&A-gebouw en (2) de finale onderhandelingen met de verkoper en rekening houdend met de opname van een renteloze lening.

De geactualiseerde berekening toont, naast de nood aan een lening ten belope van 1,5 mln. euro nog steeds een te verwachten kapitaalbeslag voor SOLag van 1,5 mln. De investering genereert een verwacht rendement op de eigen inbreng van SOlag van 5,3 %.

Het batig saldo van de investering kan - op het einde van de investeringsperiode - door SOlag opnieuw aangewend worden voor beleidsondersteunende initiatieven inzake stadsontwikkeling.

De renteloze lening wordt gekenmerkt door het bijgevoegd opname- en aflossingsschema.

 

Op basis van de assumpties die in het businessplan zijn aangenomen genereert de investering gedurende de volledige looptijd van de overeenkomst voldoende financiële middelen voor de tijdige, jaarlijkse terugbetaling van de lening.

De voornaamste risico’s met een negatief effect op de terugbetalingscapaciteit zijn:

        Vertragingen in (1) het ontwerp-, vergunnings- en realisatietraject van het Binnengebied en de transformatie van het C&A-gebouw en (2) het aantrekken van gebruikers die de vooropgestelde inkomsten genereren.

        Een onderschatting van de transformatie- en exploitatiekosten

        Een overschatting van de huuropbrengsten.

De reciproke risico’s hebben uiteraard het omgekeerd effect. Elk van deze risico’s dient expliciet bewaakt te worden gedurende de transformatie en exploitatieproces.

In voorkomend geval dat SOLag op enige terugbetalingsdatum een bedrag niet betaalt dat betaalbaar is geworden onder bovenstaand aflossingsschema zal interest beginnen lopen op het vervallen bedrag vanaf de vervaldag tot de dag van effectieve uitbetaling aan een rentevoet van 3,0% per jaar, tot aan de volledige betaling van het betaalbaar bedrag.

Het ontwerp van leningsovereenkomst is gevoegd als Bijlage 1 aan deze nota.

 

Adviezen

Het ontwerp van kredietovereenkomst werd voorafgaand aan de goedkeuring door het directiecomité van SOlag en het college voor advies voorgelegd aan de financieel directeur wiens opmerkingen werden verwerkt in het ontwerp gevoegd als bijlage aan de nota.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Argumentatie

In het kader van het algemeen belang van de ontwikkeling van het binnengebied Rerum Novarum en het daartoe uitgewerkt financieel dossier is het aangewezen dat de stad de nodige ondersteuning biedt aan Solag door het verlenen van deze renteloze lening.

 

Financiële weerslag

Bij de laatste aanpassing van het Meerjarenplan in december 2023 werd de renteloze lening reeds opgenomen in het Meerjarenplan van Stad en OCMW Lier. De rentelasten worden gedragen door de stad en zijn mee verrekend in de totale financiering van het Meerjarenplan. De eerste aflossing start in 2027 en zal mee opgenomen worden als ontvangst in het volgende Meerjarenplan.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

1 stem tegen: Marcel Taelman

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 1 stem tegen - 3 onthoudingen

 

Besluit

Art. 1:

De gemeenteraad beslist het ontwerp van kredietovereenkomst goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

TOETREDING TOT HET RAAMCONTRACT VAN SMARTVILLE: SMART CITY CLOUD PLATFORM VOOR POSITIEVE INCENTIVERING, ONTRADING EN HANDHAVING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Aankoop van twee (tijdelijk vaste) sluikstortcamera's, in de vorm van voetpadkasten, bij de firma De Roeve, CBS 23/8/2021, in het kader van de aanpak van de sluikstortproblematiek.

 

Feiten en context

In 2021 werd beslist om twee nieuwe sluikstortcamera’s, ingebouwd in voetpadkasten, aan te kopen om in te zetten bij het aanpakken van de sluikstortproblematiek aan OCT’s en op andere locaties. Deze nieuwe camera’s vervingen de eerder aangekochte camerasystemen in 2015 en 2016. De nieuwe camera’s leveren significant betere beelden bij nacht en op plaatsen waar de openbare verlichting minimaal is. Dit is vooral belangrijk voor de mogelijke herkenning van betrapte sluikstorters. Deze sluikstortcamera’s leveren nog steeds betrappingen op waarbij de overtreders/sluikstorters een administratieve geldboete wordt opgelegd.

 

Deze sluikstortcamera’s, ingebouwd in voetpadkasten, kunnen echter niet op gelijk welke locatie worden ingezet aangezien op sommige locaties daarvoor geen plaats is of omdat het risico op vandalisme aan de camera’s te hoog is. Om die reden opteren we om bijkomend twee nieuwe camera’s aan te kopen van een type dat kan opgehangen worden aan bv. een verlichtingspaal.

 

        Raamovereenkomst Cipal

 

Na rondvraag bij enkele gemeenten (bv. Duffel, Boom) die dergelijke camera’s aankochten bracht ons dit bij de maatschappij SMARTVILLE. De maatschappij SMARTVILLE is een samenwerking van Cegeka, Crescent, Cipal Schaubroeck en Belfiusdochter The Studio. 

 

Cipal dv met ondernemingsnummer 0219.395.192, gevestigd in de Cipalstraat 3, 2440 Geel, heeft als optredende aankoopcentrale, een overheidsopdracht, type raamovereenkomst, uitgeschreven onder besteknummer CSMRTIOH202020 met als voorwerp “De verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de ondersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correcte handhaving”, voor de levering van slimme oplossingen inzake mobiliteit, verkeersveiligheid, milieu en lokale economie in de vorm van camerabewaking, slimme laadpalen, parkeerbegeleiding, fietsbeloningssystemen,...

 

Deze opdracht werd gesloten met maatschappij SMARTVILLE, ondernemingsnummer 0759.908.391, gevestigd in 9810 Nazareth, Steenweg Deinze 154, op datum van 8 januari 2021 voor een looptijd van 5 jaar, te verlengen met maximaal 2 maal 1 jaar.

 

Maatschappij SMARTVILLE treedt op als eindverantwoordelijke voor de bestellingen binnen deze overeenkomst, waarvan de uitvoering van de opdracht rechtstreeks tussen de afnemer en ondernemer SMARTVILLE en/of haar onderaannemers verloopt. Indien de stad wil aankopen bij SMARTVILLE moet ze wel eerst toetreden tot de raamovereenkomst. Voordeel van zulke aankoop is dat er door toe te treden tot de raamovereenkomst er geen overheidsopdracht dient te worden uitgeschreven.

 

Op 13 juni 2023 nodigden we SMARTVILLE uit voor een demo van de sluikstortcamera zoals die door enkele buurgemeenten (o.a. Duffel) bij SMARTVILLE werd aangekocht via de raamovereenkomst. De demo van het camerasysteem werd als positief geëvalueerd en beantwoordde aan de vereisten die we stelden.

De kostprijs voor 2 camera’s (type CAMOUCAM) bedraagt: 26 278.60 euro (excl. BTW) + onderhoudscontract voor 2 camera’s (jaarlijks): 7479.00 euro (excl. BTW).

 

        Subsidie Vlaamse Overheid

 

De Vlaamse Overheid (OVAM) ondersteunt gemeenten in de strijd tegen zwerfvuil via de subsidiëring van camera-installaties en afvalzuigers die ingezet kunnen worden om de openbare netheid te verbeteren. Het subsidiepercentage bedraagt 50%.

 

Het maximumbedrag van de kosten voor de camera-installaties die in aanmerking komen voor subsidiëring bedraagt 15.000 euro per begonnen schijf van 25.000 inwoners voor het bediende werkingsgebied. Op basis van het inwoneraantal heeft de stad Lier recht op 2 schijven van 15.000 euro die in aanmerking komen voor subsidies voor camera’s. De afschrijvingstermijn bedraagt 5 jaar. De 30.000 euro wordt dus over een periode van 5 jaar bekeken. Dit betekent dat we bij de aankoop van 2 camera’s, waarvan het aankoopbedrag net boven de 30.000 euro bedraagt, we op een subsidie kunnen rekenen van 15.000 euro.

 

        Impact uitlezing camerabeelden

 

De aankoop van twee nieuwe camera’s betekent een verdubbeling van de capaciteit (van twee naar vier) van sluikstortcamera’s die zullen kunnen worden ingezet. Bedoeling is om de vier camera’s zoveel mogelijk tegelijk in te zetten op sluikstortgevoelige plaatsen. We streven naar een maximaal rendement. Dit betekent dus ook dat beelden van vier camera’s dienen te worden uitgelezen en dat zal gebeuren binnen het team handhaving en preventie. Onder andere gemeenschapswachten zullen deze taak uitvoeren. Het uitlezen van de beelden kan echter tijdrovend zijn naargelang de locatie waar de camera’s staan opgesteld en het aantal sluikstorters/inbreuken/vaststellingen die worden gefilmd. Dit heeft tot gevolg dat op het moment dat beelden dienen te worden uitgelezen de gemeenschapswachten soms geruime tijd niet op het openbaar domein zullen aanwezig zijn om bv. andere overlastklachten te gaan vaststellen/ andere meldingen op te volgen, of deel te nemen aan acties.

De plaatsing van de camera's gebeurt door medewerkers van departement Infrastructuur/TUD. Ook op hun werking heeft de aankoop van deze nieuwe camera's dus impact.

 

        Maximale inzet camera’s op sluikstortgevoelige plaatsen

 

Er zal naar worden gestreefd om de vier camera’s maximaal in te zetten. We streven naar een inzet van tweemaal per maand (van de vier camera’s) wat neerkomt om het filmen van maximaal acht locaties per maand. Dit is uiteraard afhankelijk van de beschikbaarheid van de technisch uitvoerende diensten die instaan voor het plaatsen van de camera’s. De twee nieuwe camera’s dienen bovendien te worden opgehangen met een hoogtewerker van de stad. Ook dient rekening te worden gehouden met de oplaadtijd van de batterijen van de camera’s. Met de huidige voetpadkastcamera’s kunnen we twee batterijen per dag opladen. Per voetpadkast zijn er vier batterijen. Ook de batterijen van de nieuwe camera’s zullen moeten worden opgeladen.

 

        Sluikstort/ overlastgevoelige locaties

 

De camera’s zullen worden ingezet op de meest sluikstort/overlast gevoelige locaties. Hiervoor beschikt het team handhaving en preventie over een uitgebreide lijst met hotspots. De nieuwe camera’s (model dat dient opgehangen te worden) kan worden ingezet op plaatsen waar de inzet van de voetpadkastcamera’s op dit moment niet mogelijk is.

Bovendien kunnen de nieuwe camera’s ook ingezet worden om andere overlastgerelateerde klachten ikv de GAS vast te stellen (bv. verkeersinbreuken).

 

Juridische grond

HetDecreetLokaalBestuurvan22december 2017,meerbepaaldartikels40en41,betreffendedebevoegdhedenvandegemeenteraad.

Dewetvan 29 juli 1991 betreffendedeuitdrukkelijke motiveringsplichtvan bestuurshandelingen,enlaterewijzigingen.

DebeslissingvanderaadvanbestuurvanCipaldvvan20februari2020totplaatsingvandeopdracht “De verwerving en exploitatie van een multifunctioneel cloud platform voor de on-dersteuning van duurzaam beleid door positieve incentivering, effectieve ontrading en correctehandhaving”,onderbestekCSMRTIOH20,uitgeschrevendoorC-Smart,merknaam

vanCipaldvviaeenEuropesemededingingsproceduremetonderhandeling.

De hoedanigheidvanCipal dv in deze opdracht,die hierbijoptreedtals aankoopcentrale zoalsbedoeldinartikel 2,aenavandewetopdeoverheidsopdrachtenvan17juni2016betreffendede overheidsopdrachten en bepaalde opdrachtenvoor werken,leveringenendiensten, waarbij de entiteiten in de vorm van lokale besturen kunnen toetreden met afname  vanleveringenendiensten.

Deopnamein het bestekbetreffendede niet-exclusiviteit en vrijstellingvanafnameplicht.

De beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 23 december 2020 waarbij voornoemdeopdrachtwordtgeslotenmet maatschappijSmartvilleVZR, met maatschappelijkezetelteSteenwegDeinze154,9810Nazarethonderondernemingsnummer0759.908.391.

Dewetvan29 juli1991 betreffendedeuitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen,enlaterewijzigingen.

HetBestuursdecreetvan7december2018.

HetDecreetLokaalBestuurvan22december2017,meerbepaaldartikels326totenmet     341betreffendehetbestuurlijktoezicht.

Dewetvan17juni2013betreffendedemotivering,deinformatieenderechtsmiddeleninzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten enconcessies,enlaterewijzigingen.

 

Argumentatie

Met de aankoop van deze twee nieuwe camera's kunnen sluikstort/overlastgevoelige locaties waar de inzet van de huidige camera's niet mogelijk is, toch in beeld worden gebracht.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/14/KAP/01/09

Inning GAS boetes

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de raamovereenkomst van SMARTVILLE, metalsvoorwerp“Deverwervingenexploitatievan eenmultifunctioneel cloudplatformvoor de ondersteuningvan duurzaambeleiddoorpositieveincentivering,effectieveontradingencorrectehandhaving",voordeafnamevan slimmeoplossingeninzakemobiliteit,verkeersveiligheid, milieu en lokaleeconomie in de vorm van camerabewaking, slimme laadpalen, parkeerbegeleiding, fietsbelonings-systemen, ...

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

OPMAAK VAN EEN VASTGOEDSTRATEGIE VOOR HET PATRIMONIUM VAN STAD LIER EN OCMW - OPSTART MINI-COMPETITIE DOOR HET VLAAMS ENERGIEBEDRIJF (VEB). GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In 2023 besliste het M-team en het schepencollege om een interne projectcoördinator aan te stellen voor de opmaak van een vastgoedstrategie voor het patrimonium van stad en OCMW Lier.

 

Doelstellingen van een vastgoedstrategie:

        Plan opstellen om de doelstellingen Klimaatactieplan 2.0 te behalen;

        Instrumenten voorzien die toelaten om het patrimonium op de correcte manier te kunnen onderhouden en beheren;

        Een overzicht van de financiële stromen creëren, volgend uit het beheer van het patrimonium;

        Voldoen aan de verstrengde wetgeving;

        Een portfolio van toekomstbestendige woningen en gebouwen bekomen die helpt om de beleidsdoelstellingen te behalen en de kerntaken uit te voeren;

        Een goed zicht krijgen op de strategische vastgoedposities en deze optimaal benutten;

        Richtlijnen voorzien om flexibel en toekomstgericht beslissingen te kunnen nemen.

 

Op 6 november 2023 werd het plan van aanpak goedgekeurd op de Bijeenkomst van Burgemeester en Schepenen, waarin onder andere werd voorzien om een externe partner met de nodige expertise te zoeken, die de stad Lier in de opmaak van de vastgoedstrategie kan begeleiden.

 

Feiten en context

Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) heeft een raamovereenkomst, die is opgebouwd volgens een veelgebruikt model voor vastgoedmanagement, gebaseerd op de ervaringen uit het SURE 2050 project (Sustainable Real Estate 2050). Het heeft een modulaire opbouw, vertrekkend vanuit 3 niveaus: strategisch, tactisch en operationeel. Deze modules kunnen in verschillende fases afgeroepen worden. Scoping is in elke fase mogelijk op basis van de noden van de organisatie. Meer info in bijgevoegde presentatie.

 

Voor een vast bedrag van € 6.500 excl BTW, organiseert VEB een mini-competitie. De deelnemende partijen zijn Deloitte, Freestone en Factor4. Het bijzonder bestek wordt door VEB opgemaakt op basis van een overzicht van het Lierse patrimonium. Na evaluatie van de offertes door VEB, kunnen stad en OCMW Lier beslissen om het project al dan niet op te starten met de gekozen partner. Hiervoor dienen dan de nodige budgetten te worden vrijgemaakt, overeenkomstig de gewenste scope en offerte.

 

Om de mini-competitie op te kunnen starten, dient er een samenwerkingsovereenkomst te worden gesloten met VEB. Deze kan teruggevonden worden in bijlage.

 

Fasering

Februari - april 2024: mini-competitie VEB

Januari - april 2024: verdere inventarisatie patrimonium

Mei - juni 2024: beslissing over aanstelling partner voor opmaak vastgoedstrategie en scope

Juni 2024 - december 2025: opmaak vastgoedstrategie

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/01/KAP/03/12

Verdere uitwerking en uitvoering klimaatplan

 

Het bedrag van € 6.500 excl BTW nodig voor het voeren van de mini-competitie is niet voorzien in het budget. Deze kost kan wel ingebracht worden in de subsidies volgend uit het Klimaatactieplan.

 

Deze studie wordt op budget van de stad Lier besteld, maar de scope omvat zowel patrimonium van stad Lier als OCMW Lier.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft goedkeuring om het Vlaams Energiebedrijf een mini-competitie te laten voeren in het kader van hun raamcontract "Opmaak van een vastgoedstrategie" voor een bedrag van € 6.500 excl BTW.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de Overeenkomst voor dienstverlening Opdracht Vastgoedstrategie

met VEB goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

AANKOOP MAANSTRAAT, LIER - ONTWERPAKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 21 september 2020 over de principiële goedkeuring van de aankoop van het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie A nr. 627 M7/Deel aan de schattingsprijs van 14.000 euro.

Collegebeslissing van 12 september 2022 over de goedkeuring van de aankoop van het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie A nr. 627 M7/Deel aan de schattingsprijs van 14.000 euro.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2022 over de aankoop van het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie A nr. 627 M7/Deel aan de schattingsprijs van 14.000 euro.

 

Feiten en context

In het kader van de verkoop van het binnengebied Maanstraat, achter de woning Pannenhuisstraat 120 te Lier dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie A nr. 627 M7/Deel bezorgt notaris Van Cauwenbergh de notariële verkoopakte.

 

Juridische grond

 Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte betreffende de verkoop van binnengebied Maanstraat, achter de woning Pannenhuisstraat 120 te Lier dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie A nr. 627 M7/D goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/SAP/01/17

Lisp 1

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte betreffende de verkoop van binnengebied Maanstraat, achter de woning Pannenhuisstraat 120 te Lier dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie A nr. 627 M7/D goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

OVEREENKOMST TUSSEN POLDER VAN LIER EN STAD LIER INZAKE REALISATIE, BEHEER EN ONDERHOUD PUBLIEK TOEGANKELIJKE RUIMTE LANDSCHAPSPARK PALLIETERLAND. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 29 januari 2024 over het verdagen van de overeenkomst met het openbaar bestuur Polder van Lier

 

Feiten en context

Binnen de afbakening van Landschapspark Pallieterland, is sinds jaar en dag het Polderbestuur van Lier actief. Als openbaar bestuur heeft de Polder van Lier de taak en verantwoordelijkheid om binnen hun werkingsgebied (polderomschrijving) in te staan voor het beheer van de waterhuishouding. De hoofdtaak bestaat uit het maaien en ruimen van de bedding van publieke grachten en het maaien van talrijke wandelwegen in de polderomschrijving. De bestuurlijke omschrijving Polder van Lier stemt overeen met de afbakening van het Lanschapspark Pallieterland. Het polderbestuur kan dan ook aanzien worden als een volwaardige partner binnen Landschapspark Pallieterland. In het kader van de realisatie van Landschapspark Pallieterland werden verschillende deelprojecten opgestart. Het speelbos "Holderdepolder" aan de Ouderijstraat is ondertussen afgewerkt en operationeel. De deelprojecten voor de realisatie van de hondenspeelweide en de volkstuinen zijn lopende. De stad voorziet een actief gronden pandenbeleid (aankoopbeleid) binnen de contouren van het landschapspark. De realisatie van de projecten gaan gepaard met het noodzakelijke beheer, inrichting en permanent onderhoud. Het polderbestuur beschikt hiervoor over een aantal werklieden en het materiaal om deze taken uit te voeren. Daarnaast beschikken zij over jarenlange deskundigheid inzake waterbeheer (onderhoud grachten, peilbeheer,...) en groenonderhoud (aanplant, snoeien van bomen,...). Het is dan ook de intentie van de stad om het Polderbestuur te betrekken in het onderhoud, beheer en inrichting van de projecten. Aan het polderbestuur werd in het verleden al gevraagd of zij bereid zijn om de stad te ondersteunen in de beheertaken die binnen Pallieterland moeten uitgevoerd worden. In zitting van 14 juni 2021 werd door het college, na goedkeuring van het polderbestuur, een eerste takenlijst per deelproject opgemaakt. Het polderbestuur gaf aan de taken op zich te willen opnemen onder voorwaarde dat hun eigen werking prioritair blijft en enkel ter ondersteuning van de projecten van de stad. Sinds 2021 worden de taken door de polderarbeiders mee opgenomen in hun planning. Regionaal Landschap Rivierenland heeft op vraag van de stad een geactualiseerd beheerplan opgemaakt voor het beheer van het speelbos, hondenweide en volkstuinen. Hierbij werden een aantal taken gedefinieerd welke door het polderbestuur kunnen worden ingevuld. Hierdoor worden extra taken voor de eigen groendiensten vermeden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Het is noodzakelijk om de samenwerking met het polderbestuur te formaliseren in afspraken. De afspraken hebben tot doel om een duurzaam samenwerkingsverband tussen beide partijen tot stand te brengen en duidelijkheid te scheppen in elkaars verwachtingen. De afspraken kunnen steeds door beide partijen heroverwogen worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de overeenkomst tussen Polder van Lier en stad Lier over het beheer en onderhoud van landschapspark Pallieterland goed.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

GEGEVENSVERWERKERSOVEREENKOMST DIGITAAL VLAANDEREN MAGDA -DOCUMENTENDIENST. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier wenst haar aanslagbiljetten belastingen en uitgaande facturen digitaal te versturen naar de actieve e-boxen van burgers en ondernemingen.

 

De stad doet hiervoor beroep op de diensten van digitaal Vlaanderen via de Magda-documentendienst.

 

Vermits er hierbij persoonsgegevens worden verwerkt, dient in het kader van de GDPR hiervoor een verwerkersovereenkomst te worden afgesloten, waarin wordt afgesproken welke persoonsgegevens  worden verwerkt en welke afspraken beide partijen hier met elkaar over maken.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 40-41

 

Argumentatie

Om duidelijke afspraken vast te leggen over het gebruik van de privacy-gegevens is het aangewezen de voorliggende verwerkersovereenkomst goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de verwerkersovereenkomst met digitaal Vlaanderen Magda- documentendienst goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

OVEREENKOMST VZW DE MOEVE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De huidige overeenkomst tussen stad en De Moeve VZW  loopt van 01/01/2023 tot 31/01/2024.

 

Feiten en context

In zitting van 18 december 2023 benoemde de algemene vergadering van De Moeve VZW een nieuwe Raad van Bestuur.

Samen met de nieuwe Raad van Bestuur van vzw De Moeve werd de laatst opgemaakte overeenkomst overlopen en geëvalueerd.

Enige aanpassing die aan de overeenkomst nu wordt voorgesteld is om de doelgroep van het Jeugdhuis te verlagen van 16 jaar naar 14 jaar, dit omdat de voorbije jaren gebleken is dat de site en de activiteiten van het jeugdhuis vaak jonge tieners aantrekken.

Het voorschot dat gevraagd werd in de overeenkomst van 2023 (prefinanciering van personeelskost van projectmedewerker met Vlaamse middelen) vervalt in de overeenkomst van 2024.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/05/KAP/03/07

Ondersteuning van de werking van het jeugdhuis

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de overeenkomst tussen de stad en vzw De Moeve goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

CONVENANT TAAL- EN ONDERWIJSPROJECTEN MET VZW MONDIALE WERKEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS 06/02/2023: goedkeuring convenant taal- en onderwijsprojecten vzw Mondiale Werken 2023

GR 06/03/2023: goedkeuring convenant taal- en onderwijsprojecten vzw Mondiale Werken 2023

CBS 15/01/2024: goedkeuring uitvoering Plan Samenleven waarvan de taal- en onderwijsprojecten van vzw Mondiale Werken deel uit maken.

 

 

Feiten en context

Stad en OCMW Lier hebben een nauwe samenwerking met vzw Mondiale Werken regio Lier in het kader van diverse projecten rond taal en onderwijsondersteuning voor kwetsbare kinderen.

 

De projecten vallen onder het Plan Samenleven. Na de verlenging van het Plan Samenleven in 2024 kan de samenwerking met vzw Mondiale Werken in het kader van de taal- en onderwijsprojecten verdergezet worden. Daartoe wordt volgende samenwerkingsovereenkomst opgemaakt.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De projecten rond taal en onderwijs kaderen in de acties van het Plan Samenleven, waarbij de externe partners een deel van de uitvoering op zich nemen en de stad Lier de regiefunctie behoudt. De nood en vraag om in te zetten op taal, groepswerking rond huiswerk en voorbereiding van anderstalige kleuters op het eerste leerjaar is zowel een vraag van Lierse scholen als een nood van betrokken doch kwetsbare ouders. Het aanbod wordt mee ondersteund vanuit de cultuurvoorzieningen (bibliotheek, Liers Cultuurcentrum) waardoor de kinderen ook in contact komen met cultuur(participatie).

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/KAP/08/06

Plan Samenleven - jongeren in contact brengen met cultuur

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 stemmen tegen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerking met vzw Mondiale Werken regio Lier in het kader van de taal- en onderwijsprojecten voor 2024 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

CONVENANT SCHOOLCOACHES MET ARKTOS VZW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS 14/06/2021 en GR: 28/06/2021: goedkeuring convenant schoolcoaches 2022-2023

CBS 15/01/2024: goedkeuring uitvoering Plan Samenleven, waarbij budgetten voor het project Schoolcoaches mee zijn opgenomen.

 

Feiten en context

Het project schoolcoaches is een initiatief waarbij vrijwilligers individuele schoolhulp aan huis bieden aan kwetsbare kinderen uit de lagere school en hun ouders. Deze hulp bestaat uit: huiswerkbegeleiding, planning en organisatie, remediëring, wegwijs maken in het onderwijs, verbeteren van de communicatie met de school, ...

 

Daarvoor wordt de samenwerkingsovereenkomst verlengd met de projectcoördinator vzw Arktos voor de periode 2024-2025.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Het project Schoolcoaches is een belangrijk project ikv de strijd tegen kinderarmoede. Via schoolse ondersteuning en het coachen van ouders én het kind verhogen we de slaagkansen in het onderwijs.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/KAP/08/04

01/11/SAP/02/07

Plan Samenleven - Brugfiguur onderwijs

Schoolcoaching

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst met vzw Arktos voor de periode 2024-2025 ter uitvoering van het project Schoolcoaches goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

CONVENANT DON BOSCO 2024 - 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 29 januari 2018 over de goedkeuring van de Convenant Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen 2018 - 2019.

Beslissing gemeenteraad van 31 november 2020 over de goedkeuring van de Convenant Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen 2020-2023.

 

Feiten en context

De PLUS-werking is een schoolondersteuningsproject, dat wordt gerealiseerd in een samenwerkingsverband tussen stad en OCMW Lier, het onderwijs, vzw Arktos en Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen.

 

In ruil voor een jaarlijkse toelage sluit stad en OCMW Lier convenanten af met welzijnsorganisaties om de verwachtingen en samenwerkingsafspraken scherp te stellen.

 

Met de opmaak van een convenant voor een periode van 2 jaar geven we Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen perspectief op een langer lopende samenwerking en financiering. De financiering loopt dan gelijk met de meerjarenplanning van stad en OCMW Lier.

 

In de huidige convenant wijzigt er niets ten opzichte van de samenwerkingsovereenkomst van vorige periode.

 

Het voorstel tot convenant wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De convenant heeft tot doel om de regierol van stad en OCMW Lier in het sociaal beleid in te vullen, en de samenwerkingsafspraken tussen de diverse welzijnsactoren scherp te stellen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/2/5

Bevordering gekwalificeerde uitstroom van leerlingen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT:

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de convenant tussen Stad en OCMW Lier en Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. Rijenweg

In de Rijenweg komt een fietspad en voetgangersdoorgang, met een brede van 3,50m. Dubbel richting voor de fietsers. Dus geen aparte strook voor de voetgangers. De werken zijn voorlopig opgeschort door de hoge waterstand.

 

Wij hebben hierover de volgende vragen:

        Er zijn 2 bomen gekapt, 1 beuk met acuut gevaar en met een kapvergunning. Maar er is ook een mooie tulpenboom gekapt zonder kapvergunning. Wie is hier verantwoordelijk voor en wat zijn de gevolgen hiervan, is er een proces verbaal opgemaakt en wordt er terug een grote tulpenboom geplant?

        Wat is de volledige kostprijs van deze heraanleg?

        Op een bepaald moment hingen er aan de afsluitingen gele formulieren voor een appartementsgebouw te plaatsen. De opmeting zou fout gebeurd zijn door de landmeter van de stad en de gele formulieren verdwenen terug. Wat was er juist gaande en wat heeft onze stad dit gekost, het drukken van de formulieren, kosten landmeter, enz. Wat zal er nu gebeuren met deze grond naast de Rijenweg?

        Waarom is er niet gedacht alleen een doorgang te maken voor de voetgangers. Nu gaan wij het conflict hebben zoals op de vesten, voetgangers – fietsen. Er is voor de fietsers een fietsweg 50m verder naast de Rijenweg.

        De nieuwe richtlijnen voor fietsers zijn vastgelegd door de overheid en zeggen het volgende: Fietspaden moeten in elke richting 2m breed zijn. De breedte ven de Rijenweg is maar 3,50m voor dubbel richting en dan moeten de voetgangers er nog bij.

        Nu de werken misschien maanden stilliggen blijft de vergunning dan nog in orde? Er was een termijn voorzien van 60 werkdagen.

        De stedenbouwkundige aanvraag was na 14 dagen al verwijderd. De projectontwikkelaar zou de stedenbouwkundige aanvraag te laat hebben opgehangen en er was geen tijd meer om bezwaar in te dienen.

        Is er bezwaar ingediend?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Gezien de bevoegdheden over dit punt gedeeltelijk bij schepen Suetens en gedeeltelijk bij mezelf zitten zullen de antwoorden ook afzonderlijk gegeven worden:

 

Openbaar domein/heraanleg Rijenweg:

 

  1. De kap van de tulpenboom werd vergund in OV_2022_284. Heraanplanting werd niet opgelegd in de verleende vergunning.

 

  1. De werken werden gegund aan aannemer DSV uit Aarschot voor een bedrag van 274.849,14€ excl BTW of 332.567,46 € incl BTW.

 

  1. De rijenweg heeft altijd zowel voor fietsers als voetgangers gediend, we hebben niet de intentie om permanent een verbod te installeren voor fietsers. Bovendien zal de Rijenweg ook in de toekomst mee dienen als aanrijroute naar de toekomstige fietsostrade. De voorziene breedte is voorgelegd aan de projectstuurgroep voor de fietssubsidie ikv Kopenhagenplan waarin ook de provincie zetelde. Er was consensus over de breedte van 3.5 meter.

 

  1. De werken werden tijdelijk geschorst en daardoor ook de lopende werkdagen voor de aannemer. Enkel indien de werken langer dan 1 jaar geschorst worden vervalt de vergunning cfr de voorschriften VCRO. Een dergelijk lange schorsing wordt niet voorzien.

 

Omgeving/omgevingsaanvraag voor naastgelegen appartementen

Van een foute opmeting heeft de stad geen weet. Eventuele opmetingen i.f.v. de aanvraag voor de appartementen gebeuren bovendien niet door de stad. Er werd een bezwaar ingediend tijdens het openbaar onderzoek van de appartementen waarin melding gemaakt wordt dat “de gele affiche verwijderd was en teruggeplaatst op een andere locatie” thv de werf Rijenweg.

Het verplaatsen of opnieuw plaatsen van gele affiches in het dossier van de appartementen is geen verantwoordelijkheid van de stad. De aanvrager zelf is verantwoordelijk voor het uithangen en instandhouden van de affiche gedurende 30 dagen. De stad had geen extra kosten dus.

Er werd intussen een nieuwe projectinhoudversie opgeladen in het omgevingsloket met een nieuw openbaar onderzoek tot gevolg dat vanaf 29/2/24 tem 29/3/24 wordt voorzien. De gewijzigde inhoud betreft tevens een aanpassing aan de rooilijn en zal aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.

Er hing geen ‘stedenbouwkundige aanvraag’ uit maar een aankondiging openbaar onderzoek (= ‘gele affiche’). Datum uithanging was voorzien van 31/12/2023 tem 29/1/2024. Deze werd gestaafd met een foto op het moment van uithanging die verplicht dient opgeladen te worden via het omgevingsloket. Deze werd ontvangen.

Ja er is bezwaar ingediend, de behandelingstermijn van deze bezwaren verstrijkt op 3/6/2024 bij de uiterste beslissingsdatum van de omgevinsgvergunningsaanvraag.

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. Kozak

In de krant van 10 januari 2023 stond dat de aannemer vanaf maart 2023 zou beginnen bouwen en dat er in de winter 2023 – 2024 de 30 appartementen zouden verhuurd worden. Vandaag is er nog niets gebeurd en de nadelige gevolgen voor de buurtbewoners stapelen zich dan ook op.

        De gracht die achteraan het domein liep zou afgesloten zijn, klopt dat?

        De aansluiting van de riolering naar de Pannenhuisstraat zou de stad ook afgesloten hebben, klopt dit ook?

        Op het ogenblik staat heel de oppervlakte onder water en loopt het nu ook in kelders van de bewoners eeuwfeestlaan.

        Al jaren geleden op een bewonersvergadering was er beloofd dat de doorgang naar de Eeuwfeestlaan open zou blijven. Dat was dus gelogen want deze is nog altijd afgesloten.

        Waarom zijn de bewoners van toen uit hun woning moeten verhuizen en de woningen afgebroken, er is nu nog altijd geen vergunning. Al jaren had Woonstroom hier huurgeld kunnen van innen, hadden de bewoners niet moeten verhuizen, was er nu geen wateroverlast en had de beloofde doorgang naar de Eeuwfeestlaan nog open geweest.

        Waarom beginnen ze niet aan zo een project als alle documenten in orde zijn? Wat gaat er nu verder gebeuren?

 

Antwoord schepen Sabine Leyzen:

De gracht die achteraan het domein liep zou afgesloten zijn, klopt dat?

De gracht achter de woningen van de Eeuwfeestlaan betreft een deel van de oude Boomlaarloop en staat opwaarts niet meer in verbinding met de oude loop. Afwaarts is deze aangesloten op de ingebuisde Duwijkloop onder de Zonstraat onder woning nr 51. Er is ons geen afsluiting bekend.

 

De aansluiting van de riolering naar de Pannenhuisstraat zou de stad ook afgesloten hebben, klopt dit ook?

Neen, enkel de riolering onder de verwijderde lus van De Kozak werd mee weggenomen. De riolering richting Pannenhuisstraat is behouden.

 

Op het ogenblik staat heel de oppervlakte onder water en loopt het nu ook in kelders van de bewoners eeuwfeestlaan.

Momenteel is dit een globaal beeld op veel sites. Het is bijzonder nat met zeer hoge grondwaterstanden (cfr Rijenweg). Momenteel is geen enkele verharding aanwezig dus er wordt maximaal geïnfiltreerd en gebufferd. De waterdichting van kelders is geen verantwoordelijkheid van de stad.

 

Al jaren geleden op een bewonersvergadering was er beloofd dat de doorgang naar de Eeuwfeestlaan open zou blijven. Dat was dus gelogen want deze is nog altijd afgesloten.

In het nieuw ontwerp is deze doorgang wel degelijk voorzien.

 

Waarom zijn de bewoners van toen uit hun woning moeten verhuizen en de woningen afgebroken, er is nu nog altijd geen vergunning. Al jaren had Woonstroom hier huurgeld kunnen van innen, hadden de bewoners niet moeten verhuizen, was er nu geen wateroverlast en had de beloofde doorgang naar de Eeuwfeestlaan nog open geweest.

        Er is wel degelijk een vergunning voor de sloop én de nieuwbouw.

        De ouderlingenwoningen aan de Kozak, waren op. Het was niet meer verantwoord om daar nog nieuwe bewoning toe te laten. Een aantal van deze woningen stonden zelfs al leeg, voor de afbraak. En we moesten ook de herhuisvesting garanderen voor de resterende bewoners.

        We ondervonden tijdens deze periode ook wel wat overlast door oa. Krakers en hangjongeren, waardoor we hebben besloten om zo snel mogelijk te slopen.

        De opgelopen vertraging in het bouwproject heeft niet direct iets met de stad te maken.

 

Waarom beginnen ze niet aan zo een project als alle documenten in orde zijn? Wat gaat er nu verder gebeuren?

Ondertussen werd de verkoopbelofte ondertekend en is de akte in opmaak (deze zal nog worden geagendeerd op de OCMW-raad ter goedkeuring). De dienst vastgoed is ook in samenspraak met de notaris reeds op zoek naar een ondertekeningsdatum voor de verkoop van de grond aan de Woonstroom.  In afwachting daarvan kunnen de werken niet aanvatten.

 

 

Interpellatie 3 : van Jan Hermans (Groen-Lier&Ko) i.v.m. brief Chiro Lisp

Namens de ouders van de leden en de leiding van Chiro Lips werd een brief gestuurd “Aan de Lierse gemeenteraad” gedateerd 06/01/2024 afgestempeld op Stad Lier op 05/02/2024.

 

Deze ouders uitten hun bezorgdheid over een veilige en onbezorgde werking van de jeugdbeweging naar aanleiding van een opeenvolging van incidenten die zij bij wijze van voorbeeld opsommen (met als klap op de vuurpijl gensters in het aangezicht van een jong kindje).

 

Meer specifiek gaat het over het gebruik van een strook van een plein dat ter beschikking stond gedurende decennia en dat destijds door het Kerkbestuur St. Jozef en St. Bernardus aan Lierse SK werd verhuurd als ingang voor supporters van bezoekende ploegen van het eerste elftal.

 

De bezorgde ouders zijn van mening dat deze bezoekersingang niet langer strookt met een onbezorgde werking van een jeugdbeweging met ook erg jonge leden. Sinds kort wordt het stadion ook verhuurd voor wedstrijden van andere ploegen waardoor de overlast fel is toegenomen.

 

De ouders zijn van mening dat de pogingen uit het verleden om de overlast te beperken tot een normaal gebruik van deze toegang (een doek, een hogere hek of meer stewards) intussen hebben bewezen dat het slechts lapmiddelen zijn of toch niet volstaan.

 

Als eigenaar van het bewuste perceel heeft het Kerkbestuur niet zoveel mogelijkheden om tegemoet te komen aan de vraag van de ouders en om zelf op te treden. Dat is wellicht dan ook de reden waarom de bezorgde ouders zich richten tot het stadsbestuur.

 

Missie2500 beseft dat om de veiligheid van éénieder te handhaven het gescheiden houden van supporters soms een noodzaak is, maar zij deelt ook de bezorgdheid van de ouders.

 

Daarom onze vragen aan het College van burgemeester en schepenen:

        Kan de politie (meer) optreden in deze zone wanneer er tegelijkertijd een activiteit is van de jeugdbeweging?

        Welke mogelijkheden ziet het CBS om dit probleem binnen redelijke termijn op te lossen?

        Welke initiatieven neemt het CBS om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van de jeugdbeweging.

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Wij zijn op de hoogte van de vernoemde incidenten, waarover in het verleden ook rechtstreeks met Chiro, Kerkfabriek en Lierse een dialoog is gevoerd. De problematiek is ons dus gekend, al dient deze wel genuanceerd te worden. Zoals u weet is het akkoord met Lierse dat het stadion mag worden verhuurd aan de Young Reds, U23 van de RAFC, van die aard dat alle risicomatchen geweigerd worden. Bij niet-risicomatchen zit het publiek van de bezoekers gewoon tussen het thuispubliek en komen ze dus binnen zoals alle andere bezoekers via de hoofdingangen aan de Lispersteenweg en Voetbalstraat. Slechts één risicowedstrijd, die tegen Lokeren, werd toegestaan. Hierbij dienden de bezoekers via de Pannenhuisstraat te komen. Het was toen dat het incident met de bengaal zich heeft voorgedaan, dat uiteraard schandelijk was maar voor alle duidelijkheid géén fysiek letsel heeft veroorzaakt. Eén extra wedstrijd lijkt me dus niet van die aard dat kan worden gesproken van een structurele toename van de overlast.

 

Desalniettemin zijn we ons ervan bewust dat de huidige situatie niet ideaal is. Dat de enige bezoekerstoegang ook loopt over het pad van een private eigenaar, i.c. de kerkfabriek, blijft een risico voor de goede continuïteit van het seizoensverloop. Een andere ontsluiting zou dus voor alle partijen wenselijk zijn. Zoals ik aangaf in antwoord op een eerdere vraag van collega Van Campenhout is het vanuit veiligheidsstandpunt geen goed idee om bezoekende supporters een langer traject door de stad te laten afleggen, dus de alternatieven zijn beperkt.

 

In die optiek biedt de net gestarte bouw van een nieuwe bezoekerstribune achter het doel een mooie opportuniteit. Het bestuur van Lierse K bevestigde ons reeds dat zij de intentie hebben om bezoekers te laten binnen komen rechtstreeks via de Pannenhuisstraat op de tribune, wat ook infrastructureel in het ontwerp is opgenomen. Dat betekent dat de ingang langs het Chiro-terrein niet meer nodig zal zijn. Het is de bedoeling in de loop van volgend voetbalseizoen deze toegang in gebruik te nemen.

 

 

Interpellatie 4 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. opknapbeurt speeltuin stadspark

Sinds kort is de speeltuin aan het stadspark tijdelijk gesloten, omwille van een opknapbeurt van de verschillende speeltoestellen. Een ideaal moment dus om, naast het herstel of zelfs de volledige vervanging van de toestellen, ook de nodige aandacht te hebben voor de toegankelijkheid van deze speeltuin.

 

Vandaar de volgende vragen:

        Enkele jaren geleden brachten we met JONGCD&V een toegankelijkheidsrapport uit van de verschillende Liers en Hooiktse wijkspeelpleintjes, met per locatie een quotering en suggesties ter verbetering. In hoeverre zal er bij de opknapbeurt van de speeltuin aan het stadspark rekening gehouden worden met de gesuggereerde en/of andere verbeterpunten, om deze speeltuin nog toegankelijker te maken voor kinderen met een beperking?

        Gelet op de ambitie die het stadsbestuur in het Bestuursakkoord uitdrukte om jaarlijks minstens één nieuw of vernieuwd wijkspeelpleintje aan te leggen, met toegankelijkheid als aandachtspunt: in welke mate werd die ambitie naar realiteit omgezet?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

De opknapbeurt speeltuin Stadspark wordt op dit ogenblik uitgevoerd.

Deze werken zullen duren tot eind maart.

 

Het betreft noodzakelijk onderhoud van hout en schilderwerken, uitgevoerd in eigen beheer.

Deze werken passen binnen het regulier onderhoudswerk van de stad en omvatten:

        Vervangen van daken van speeltoestellen

        Vervangen van rottende vloerplaten

        Zijkant van de klimmuur vervangen

        Loopbrug

        Herstellen draad

Op dit ogenblik ligt de focus dus louter op regulier onderhoud van de bestaande toestellen.

 

Bij aanleg van nieuwe speelterreinen, zoals de uitbreiding van Jungelhoeff of het avontuurlijk speelterrein aan de Stierstraat werd inclusiviteit en toegankelijkheid zeker voor ogen gehouden. Als belangrijkste realisatie op dat gebied hadden we  een totaal inclusieve speeltuin aan het Belfortplein waarbij vertrokken werd van alle basisprincipes van inclusiviteit en waarbij ouders van kinderen met een beperking betrokken werden.

Voor de volgende MJP is het onze ambitie om inclusiviteit als een vanzelfsprekendheid te zien bij de vernieuwing of heraanleg van de (bestaande) speelpleintjes.

 

 

Interpellatie 5 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. verkeerssituatie Spoorweglei

Een aantal weken terug kregen alle fracties een brief in de virtuele bus waarin bewoners van de Spoorweglei hun bezorgdheid uiten over de verkeerssituatie daar. Naar aanleiding van een ongeval in augustus contacteerde de buurt het stadsbestuur.

 

Met gunstig gevolg, zo leek het, want in oktober volgde er een antwoord van de burgemeester waarin werd aangekondigd dat de straat, mits positieve adviezen van politie en andere instanties, een fietsstraat zou worden.

 

Recent kwam de burgemeester daar echter op terug. Er zou een veiligheidsscan van de schoolomgeving lopen en op basis van het resultaat daarvan zou bekeken worden welke maatregelen kunnen worden genomen.

 

Aangezien er in dat bericht aan de buurtbewoners geen enkele timing wordt vooropgesteld, blijven de bewoners jammer genoeg teleurgesteld achter en hebben het gevoel dat de maatregelen op de lange baan worden geschoven, of toch zeker over de verkiezingen worden getild.

 

Ik had dan ook antwoord gekregen op volgende vragen:

        Hoe verloopt de veiligheidsscan en binnen welke termijn kan de buurt concrete maatregelen verwachten?

        Zijn er nog veiligheidsscans voor andere scholen lopende of gepland?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De verkeersveiligheidsscan waarvan sprake werd uitgevoerd in 2023. Het gaat om een doorgedreven analyse van de situatie door een extern mobiliteitsbureau. Dit kaderde in de ambitie van het bestuursakkoord om de schoolomgevingen door te lichten. Het rapport daarvan werd eind 2023 aan de stad bezorgd en werd ondertussen ook besproken met de school in kwestie. De maatregelen op korte termijn werden ook voorgelegd aan het schepencollege teneinde de situatie in de straat en rondom de school ook veiliger te maken.

 

Ik overloop even wat er concreet wordt voorgesteld:

 

1) Circulatiewijziging Spoorweglei & Planeetstraat

 

Een belangrijk aspect om veiligheid en(als pijler voor een fietssnelweg) te verhogen is het beperken van de verkeersintensiteiten (gemotoriseerd verkeer). De Spoorweglei kent deels eenrichtingsverkeer (tussen N10 en Bareelstraat), en deels verkeer in beide richtingen (tussen Bareelstraat en Guldensporenlaan). Om de verkeersintensiteiten te beperken kan er gekozen worden voor een nieuwe wijkcirculatie, waarbij het verkeer langs de schoolomgeving zo veel mogelijk beperkt wordt.

 

In de praktijk wordt dit gerealiseerd door de circulatie als volgt aan te passen:

       De Spoorweglei wordt tussen de Bareelstraat en de Zagerijstraat aangepast naar een eenrichtingsstraat van oost naar west ipv het huidige west naar oost.

       De Spoorweglei wordt tussen de Bareelstraat en de Guldensporenlaan eveneens een enkelrichtingstraat maar dan in de richting van west naar oost.

       Planeetstraat kan daarbij ook omgevormd worden tot een enkelrichtingsstraat van Eeuwfeestlaan naar de Spoorweglei

 

Op die manier worden de intensiteiten ter hoogte van de school beperkt, gebeurt de ontsluiting vooral via Eeuwfeestlaan, wat ook overeenkomst met de wegcategorisering en is de omrijfactor verwaarloosbaar.

 

2) invoering van het regime fietsstraat over de hele Spoorweglei

 

De Spoorweglei is momenteel al integraal gelegen in een zone 30. De breedte van de straat maakt dat deze voor het overgrote deel al als de facto fietsstraat dient te worden gebruikt. De breedte staat op de meeste plaatsen niet toe om de wettelijk verplichte afstand van 1 meter bij inhaalmanoeuvers te respecteren. Voor de duidelijkheid kan dit bevestigd worden door de straat ook effectief het regime van fietsstraat te geven door plaatsing van de betreffende borden.

 

3) versmalling deel rijbaan en uitrit van de Planeetstraat

 

Dit geeft ondersteuning aan het enkelrichtingsverkeer en onderdrukt de neiging om hier alsnog snel te rijden. Dit kan uitgevoerd worden door het aanbrengen van een voetpaduitstulping in het laatste deel van de straat.

 

Gezien het schepencollege deze maatregelen principieel heeft goedgekeurd kan als volgende stap ook het aanvullend reglement worden opgemaakt om de maatregelen uit punt 1 en 2 in te voeren, eventueel met een evaluatiemoment. Punt 3 vraagt nog verdere uitwerking teneinde tot een uitvoering te komen.

 

Er is momenteel naast deze verkeersveiligheidsscan ook een verkeersveiligheidsscan lopende voor de Heilig Hartschool in Koningshooikt waar onder andere gesprekken worden gepland met de school en Van Hool.

 

 

Interpellatie 6 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. leegstand boven winkels

In de stad Mechelen is er een tweetal jaren geleden een nieuw reglement ingevoerd i.v.m. leegstand boven winkels.

Men heeft een aantal voorwaarden versoepelt om de leegstand terug te verminderen.

Deze maatregel heeft gewerkt en ondertussen zijn er 215 nieuwe invullingen boven winkels gerealiseerd.

Ik vraag me af of het niet mogelijk zou zijn om eens in overleg te gaan met de mensen van Mechelen, misschien dat wij ook een aantal zaken in Lier zouden kunnen toepassen om zodoende de leegstand boven de winkels te verminderen.

 

Antwoord schepen Ilse Lambrechts:

Het succes van de maatregel in Mechelen is inderdaad opmerkelijk en we danken raadslid Callaerts voor de suggestie om in dialoog te gaan met het Mechelse bestuur en te leren van hun aanpak. Zonder de Mechelse reglementen al in detail bestudeerd te hebben, kunnen we alvast volgende parallellen met de situatie in Lier trekken:

 

Ook in Lier kampen we met een hoge leegstand of onderbenutting van bovenverdiepingen boven handelspanden. Het reactiveren daarvan is een prioriteit om verschillende redenen. De ruimte in Lier is schaars en met het oog op de bouwshift moeten we ervoor zorgen dat onderbenutte ruimtes in het bebouwde weefsel gebruikt worden. Bovendien werken extra bewoning of economische activiteiten in het centrum kernversterkend omdat ze zorgen voor extra mensen en dus levendigheid in het centrum. Dat zorgt voor verhoogde passage en activiteit overdag, maar ook meer sociale controle en levendigheid ’s avonds, na sluiting van de winkels. Ten derde verlaagt nuttig gebruik van bovenverdiepingen boven handelspanden ook de druk op de huurprijzen op de commerciële gelijkvloersen, aangezien er ook inkomsten uit de verdiepingen gehaald kunnen worden. Op die manier hopen we ook de leegstand van handelspanden te verminderen en eigenaars te stimuleren hun commerciële huurprijzen, die in Lier naar ons aanvoelen vaak te hoog liggen, te verlagen. Ook op het vlak van mobiliteit is het een goede zaak dat mensen in ons goed bereikbare centrum wonen, aangezien het vervoersbewegingen beperkt en gebruik van openbaar vervoer en zachte vervoersmodi stimuleert.

 

Om die en nog andere redenen wil ook stad Lier volop inzetten op wonen en werken boven handelspanden. In samenwerking met VLAIO lanceerden we ongeveer een jaar geleden de premie wonen en werken boven handelspanden, waarbij eigenaars van leegstaande verdiepingen boven handelspanden een premie tot 10.000 euro kunnen ontvangen (waarvan de helft door VLAIO gesubsidieerd) om hun ruimte te renoveren of bijvoorbeeld een aparte toegang te creëren. Er zijn twee aanvragen binnengekomen voor de premie, maar die zijn om verschillende redenen nog niet uitbetaald kunnen worden. We zullen op de gemeenteraad van maart een voorstel ter stemming leggen om deze premie nog te versoepelen, zodat meer eigenaars er gebruik van kunnen maken. We verwachten dat in het voorjaar van 2024 de eerste premies goedgekeurd zullen worden, die we via de pers ook sterk in de kijker zullen plaatsen om zo de maatregel beter bekend te maken. Op die manier hopen we de noodzakelijke renovatiegolf in ons kernwinkelgebied te stimuleren.

 

In Mechelen bevinden de maatregelen om wonen boven handelspanden te stimuleren zich vooral op het niveau van de stedenbouwkundige verordening (bouwcode). In Lier werken de diensten eveneens volop aan een nieuwe stedenbouwkundige verordening, die eind 2024 klaar zou moeten zijn. Het zal belangrijk zijn daarin de nodige voorschriften op te nemen om het gebruik van bovenverdiepingen te stimuleren en zeker niet te bemoeilijken. Teams ondernemen en wonen zijn in ieder geval nauw betrokken bij het opstellen van deze verordening, die gecoördineerd wordt door team Omgeving.

 

Op dit moment kunnen we in ieder geval al bevestigen dat zowat alle functies die inpasbaar zijn om het bebouwde weefsel nu al mogelijk zijn op verdiepingen in ons centrum, ook in het kernwinkelgebied. Er mag op deze verdiepingen dus gewoond, gewerkt of ondernomen worden. Ook in de toekomst willen we dat zo behouden en zo nuttig gebruik van deze verdiepingen aanmoedigen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

SAMEN OPROEPEN TOT EEN STAAKT-HET-VUREN IN GAZA

 

MOTIVERING

Feiten en context

Als vergelding voor de bloedige aanslagen van Hamas op 7 oktober van vorig jaar, waarbij zo’n 1.200 onschuldige Israëli’s het leven lieten en 250 anderen ontvoerd werden, begon Israël een oorlog in Gaza die inmiddels, naar schatting, het leven kostte aan 27.000 Palestijnse burgers, de meesten onder hen vrouwen en kinderen.

 

Dat gruwelijke bloedvergieten laat ook in Lier en Koningshooikt niemand onberoerd. Onder meer het burgerinitiatief ‘Vrede voor Gaza’ geeft op een waardige manier uiting aan de hoogoplopende emoties en verontwaardiging die deze niets ontziende oorlog ook in onze lokale gemeenschap veroorzaakt.

 

Het conflict in Gaza beëindigen, kunnen we als lokale gemeenschap natuurlijk niet, bijdragen aan de toenemende diplomatieke druk wel. Ook Stad Lier kan aan de federale regering, de EU en de internationale gemeenschap vragen om alles op alles zetten voor een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren in Gaza, voor de vrijlating van alle gegijzelde Israëlische burgers en voor een grondig en objectief internationaal onderzoek naar mogelijke schendingen van het internationale recht door alle bij dit conflict betrokken partijen. Eerder deze maand geleden deed het Mechelse stadsbestuur bijvoorbeeld zo’n oproep.

 

Voorstel van motie

 

Motie van Katrien Vanhove en Geert Marrin, raadsleden voorGroen-Lier&Ko

 

Voorgesteld op de gemeenteraad maandag 26 februari 2024

 

De Lierse gemeenteraad,

 

overwegende dat:

 

        de terreurorganisatie Hamas op 7 oktober van vorig jaar tal van bloedige aanslagen pleegde, waarbij zo’n 1.200 onschuldige Israëli’s het leven lieten en 250 anderen ontvoerd werden; 

        de staat Israël daaropvolgend een oorlog begon in Gaza die op datum van vandaag (26/02/2024), naar schatting, het leven kostte aan 28.000 Palestijnse burgers, de meesten onder hen vrouwen en kinderen;

        deze oorlog door zijn gruwelijke karakter ook door onze lokale gemeenschap een grote schokgolf jaagt;

        ook Vlaamse steden en gemeenten een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren aan de opbouw van de toenemende internationale diplomatieke druk met betrekking tot de oorlog in Gaza;

 

roept de federale regering, de EU en de internationale gemeenschap op om:

 

        de hoogst mogelijke diplomatieke druk uit te oefenen waarbij geijverd wordt voor een onmiddellijk en duurzaam staakt het vuren in Gaza, gekoppeld aan de vrijlating van alle israëlitische gegijzelden;

        een objectief internationaal onderzoek te bepleiten naar mogelijke schendingen van het internationale recht door alle bij dit conflict betrokken partijen.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de motie van Katrien Vanhove en Geert Marrin, raadsleden voor Groen-Lier&Ko, zoals hierna toegevoegd, goed te keuren:

 

De Lierse gemeenteraad,

 

overwegende dat:

 

        de terreurorganisatie Hamas op 7 oktober van vorig jaar tal van bloedige aanslagen pleegde, waarbij zo’n 1.200 onschuldige Israëli’s het leven lieten en 250 anderen ontvoerd werden; 

        de staat Israël daaropvolgend een oorlog begon in Gaza die op datum van vandaag (26/02/2024), naar schatting, het leven kostte aan 28.000 Palestijnse burgers, de meesten onder hen vrouwen en kinderen;

        deze oorlog door zijn gruwelijke karakter ook door onze lokale gemeenschap een grote schokgolf jaagt;

        ook Vlaamse steden en gemeenten een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren aan de opbouw van de toenemende internationale diplomatieke druk met betrekking tot de oorlog in Gaza;

 

roept de federale regering, de EU en de internationale gemeenschap op om:

 

        de hoogst mogelijke diplomatieke druk uit te oefenen waarbij geijverd wordt voor een onmiddellijk en duurzaam staakt het vuren in Gaza, gekoppeld aan de vrijlating van alle israëlitische gegijzelden;

        een objectief internationaal onderzoek te bepleiten naar mogelijke schendingen van het internationale recht door alle bij dit conflict betrokken partijen.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024
Overzicht punten

Zitting van 26 februari 2024

 

VRIJWILLIGERSWERK DOOR HET STADSPERSONEEL

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 27/03/2024