Lier

Zitting van 26 oktober 2020

Van 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2020

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2020

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2020

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. bebossen van gronden

Begin oktober werden burgemeesters, schepenen en gedeputeerden van gans Vlaanderen op het allereerste Boscongres samengeroepen. Het doel: de handen in elkaar slaan om meer bos in Vlaanderen te realiseren. Men wil 4.000 ha extra bos tegen 2024 waarmaken in samenwerking met lokale besturen.

In 2019 werd de bebossing, deelzone IVa, van het landschapspark Pallieterland reeds uitgeroepen als laureaat om gronden te verwerven om te bebossen.

 

Ik lees verder op de agenda dat er OCMW-grond verkocht zal worden die oorspronkelijk ook zou bebost worden. Graag had ik vernomen:

1)   Wat is stand van zaken van de aankopen i.f.v. bebossing deelzone IVa van het landschapspark?

2)   Wil men als lokaal bestuur actief OCMW gronden gaan bebossen in Lier , zo ja de welke?

3)   Zal men rekening houden met de bestemming van deze gronden, en dus in eerste instantie kijken naar bos- en natuurgebied?

 

Antwoord schepen Walter Grootaers:

1.Wat is stand van zaken van de aankopen i.f.v. bebossing deelzone IVa van het landschapspark?

De stad diende in april 2019 bij het Agentschap voor Natuur en Bos een subsidieaanvraag in voor de aankoop van percelen voor bebossing binnen Landschapspark Pallieterland. Deze aanvraag betrof vier percelen, gelegen aan de Mechelsesteenweg ter hoogte van IVAREM. Als één van de 11 laureaten ontving de stad op 26 juli 2019 een subsidie van 157 000 euro voor de aankoop van de ingediende percelen.

 

In februari 2020 werden de eigenaars van de percelen aangeschreven  om te onderhandelen over de verkoop van hun gronden aan de stad.  Met één eigenaar werd in maart van dit jaar onderhandelingen gevoerd, waarbij er een mogelijkheid bestond tot aankoop.

 

De overige onderhandelingen werden echter tijdelijk opgeschort omwille van de verstrengde coronamaatregelen.  Het is de bedoeling fysieke onderhandelingen te voeren. Er wordt  bekeken om de onderhandelingen op een veilige manier opnieuw op te starten.

 

2.Wil men als lokaal bestuur actief OCMW gronden gaan bebossen in Lier , zo ja de welke?

Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor de aanleg van een herdenkingsbos op de begraafplaats Kloosterheide . Dit is een (kleinschalige) uitbreiding van het bestaande bos aan de zijde Marnixdreef. Daarnaast zullen ieder jaar extra bomen in duurzame soorten in straten en parken aangeplant worden. Ook de klimaatactie bomen en heesters waarbij de bewoners een gratis boom of struik kunnen krijgen levert een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de stad.

 

De zoektocht naar percelen in eigendom van de stad die geschikt zijn om te bebossen is niet evident. Ze moeten in eerste instantie beschikbaar zijn. Vele gronden van de stad en OCMW zijn reeds verhuurd of verpacht.

 

Bebossing gaat bij voorkeur uit naar percelen die reeds een groene bestemming bezitten, niet voor landbouw gebruikt worden of hiervoor minder geschikt zijn.

 

Daarnaast moet ook een ruimtelijke aftoetsing gemaakt worden over de wenselijkheid van een bos op een welbepaalde locatie, rekening houdend met de eigenheid van het landschap.

 

Een analyse op basis van deze criteria besluit dat er momenteel geen percelen in eigendom van de stad onmiddellijk beschikbaar zijn voor bebossing.

 

Binnen Landschapspark Pallieterland wordt door middel van een aankoopbeleid ingezet om geschikte percelen aan te kopen.

 

3.Zal men rekening houden met de bestemming van deze gronden, en dus in eerste instantie kijken naar bos- en natuurgebied?

Zoals reeds in vorig antwoord wordt aangegeven, zullen percelen die reeds een bos- of natuurbestemming bezitten, de voorkeur hebben om te  (her)bebossen.

 

Ook randpercelen rond bestaande bossen komen in aanmerking om boscomplexen te versterken.  Er zal steeds een afweging gemaakt worden of randbebossing  impact heeft op het landbouwgebruik of andere functies. De landbouwimpactkaart vormt hierbij een belangrijke bron aan informatie.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2020

 

VERSLAG OCMW-RAAD 28 SEPTEMBER 2020. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De OCMW-raad vergaderde op 28 september 2020.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad beslist het verslag van de zitting van de OCMW-raad van 28 september 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2020

 

VERKOOP GASTHUISHOEVE, KESSEL. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing van de OCMW-raad dd. 27/04/2020 betreffende de verkoop van de hoeve en bijhorende percelen gelegen te Bogaertsheide 12, Kessel via een openbare verkoopprocedure, waarbij de instelprijs werd bepaald op 1.300.000 euro.

 

Beslissing van het vast bureau dd. 17/08/2020 betreffende de goedkeuring van het bod van 1.525.000 euro voor de hoeve en de percelen ten kadaster gekend als Nijlen 3e afdeling sectie C nrs. 379, 380A, 381A, 383, 384C, 385A, 386A, 387A, 388A en 389.

 

Feiten en context

Notaris Van Den Brande bezorgde de ontwerpakte betreffende de verkoop van de hoeve en percelen die ten kadaster gekend zijn als Nijlen 3e afdeling sectie C nrs 379, 380/A, 381/A, 383, 384/C, 385/A, 386/A, 387/A, 388/A en 389 . Deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Argumentatie

De OCMW-raad overweegt om de ontwerpakte in bijlage betreffende de verkoop van hoeve en bijhorende gronden gelegen te Kessel, goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om de ontwerpakte betreffende de verkoop van de hoeve en bijhorende percelen gelegen te Bogaertsheide 12, Kessel goed te keuren. De OCMW-raad beslist om de voorzitter van het vast bureau Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens, en bij verhindering van de algemeen directeur diens afgevaardigde(n) Ilse Anneé en Kyrina Van Goubergen, voor de ondertekening van de akte en alle bijhorende stukken.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2020

 

VERKOOP HOCKEYWEG 65: GROND NR 558. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing van OCMW-raad dd. 25 november 2019 betreffende verkoop van de woning afd. 3, nr. F 555 en percelen afd. 3, nrs. 556 en 557 te Hockeyweg 65. De OCMW-raad besliste om de onroerende goederen te verkopen. Middels dezelfde beslissing werd de opdracht gegeven aan het vast bureau om percelen openbaar te verkopen met inachtneming van de principes opgelegd door het decreet Lokaal bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 met als instelprijs 285.000 euro. Daarnaast besliste de OCMW-raad om de huur van de gastank over te dragen aan de koper(s).

 

Beslissing van het vast bureau dd. 17 augustus 2020 betreffende de verkoop van de woning en gronden ten kadaster gekend als Lier 3e afd. sectie F, nrs. 555, 556 en 557. 

 

Feiten en context

OCMW Lier is tevens eigenaar van het aangrenzende perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 3e afdeling sectie F, nr. 558. Dit wordt geschat op 11.000 euro.

 

Initieel was dit perceel niet betrokken bij de verkoop van de hoeve, aangezien het mogelijks zou gebruikt worden om opnieuw te bebossen.

 

Momenteel is de dienst vastgoed bezig met de verkoop van de hoeve. Uit de feedback van potentiële kopers blijkt dat ze graag het perceel nr. 558 bij kopen. Immers, het perceel biedt een grote meerwaarde, aangezien het dan mogelijk is om de hoeve op dit perceel uit te breiden (met bijvoorbeeld extra slaapkamers). Zonder dit perceel zijn de uitbreidingsmogelijkheden (de hoeve heeft maar 1 slaapkamer) erg beperkt. Aan de zijkant is het niet mogelijk om bij te bouwen, daar de hoeve nu op 1,5 m staat van de perceelsgrens (men mag maar bouwen tot 3 m van de grens). Vooraan is bijbouwen ook geen optie, aangezien daar de waterput gelegen is. Ook achteraan is het niet interessant om bij te bouwen, omdat dit grenst aan de leefruimte en niet aan de slaapkamer. Dit punt wordt door vele kandidaat-kopers als hinderlijk beschouwd. Bovendien wordt door verschillende kandidaat-kopers geopperd dat ze bereid zijn om meer te betalen als het perceel nr. 558 ook wordt verkocht.

 

Daarom stelt de dienst vastgoed voor om het perceel nr. 558 tevens te verkopen samen met de andere perceelnummers (555, 556 en 557). 

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief om het perceel te verkopen samen met kadasternummers 555, 556 en 557, gelet op de meerwaarde voor de koper.

 

Juridische grond

Conform het decreet lokaal bestuur moet bij een verkoop van onroerende goederen door een lokaal bestuur steeds de principes van mededinging en transparantie gerespecteerd worden. Een onderhandse verkoop is echter wel toegestaan, indien dit bijzonder gemotiveerd kan worden.

 

In dit geval zal perceel nr 558 mee verkocht worden aan de koper van de percelen 555, 556 en 557, aangezien dit perceel voor de koper een grote meerwaarde heeft, daar de hoeve kan uitgebreid worden op perceel (enkel op dit perceel is het mogelijk om bij te bouwen en volwaardige slaapkamers te realiseren). Ook wordt minstens de schattingsprijs van 11.000 euro betaald. Het decreet lokaal bestuur legt immers op dat een lokaal bestuur geen onroerende goederen mag verkopen onder de schattingsprijs.

 

Indien de verkoopprijs van de hoeve en de percelen nrs 555, 556 en 557 hoger is dan 296.000 euro (schattingsprijs van de hoeve en gronden is 285.000 euro + schattingsprijs van grond nr 558 is 11.000), dient de koper niets bij te betalen. Indien de verkoopprijs lager ligt dan 296.000 euro, dient de koper het verschil te betalen zodat de schattingsprijs van 11.000 euro van perceel nr 558 volledig wordt betaald.

 

Argumentatie

Gelet op de meerwaarde dat perceel nr. 558 biedt  bij de verkoop van de hoeve gelegen te Hockeyweg 65 (de mogelijkheid tot het bouwen van een bijbouw), overweegt het vast bureau het perceel nr 558 samen te verkopen met de percelen nrs. 555, 556 en 557. Het perceel 558 wordt gewaardeerd op 11.000 euro (zie schattingsverslag in bijlage). Immers, het perceel heeft een grote meerwaarde voor de toekomstige eigenaar van de aanpalende percelen (in functie van de renovatie/bijbouwen van/bij de hoeve).

 

Daarom overweegt de OCMW-raad om de percelen nrs. 555, 556, 557 en 558 samen te verkopen met als instelprijs 296.000 euro (285.000 + 11.000 euro).

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 3e afdeling sectie F nr 558 te verkopen samen met kadasternrs. 555, 556 en 557  met als instelprijs 296.000 euro (285.000 euro + 11.000 euro overeenkomstig de schattingsverslagen).

 

Art 2:

De OCMW-raad beslist om notaris Van Cauwenbergh aan te stellen voor het verlijden van de notariële akte en de belangen van OCMW Lier te behartigen.

 

Art 3:

De OCMW-raad beslist om de voorzitter van het vast bureau dhr. Frank Boogaerts en algemeen directeur mevr. Katleen Janssens (en bij diens afwezigheid haar afgevaardigde(n) Ilse Anné en Kyrina Van Goubergen) aan te stellen ter ondertekening van de notariële akte en alle bijhorende documenten.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2020

 

VERKOOP BOS VAN MORETUS TE BOECHOUT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

OCMW Lier is eigenaar van 2 bossen gelegen in Boechout die ten kadaster gekend zijn als Boechout 1e afdeling, sectie C nrs. 101 en 102. De percelen zijn gelegen in bosgebied.

 

De bossen zijn gelegen in het kasteeldomein van Boechout, gekend als Bos van Moretus.

 

Natuurpunt heeft haar interesse geuit om de percelen aan te kopen. Het aangrezende Uilenbos is reeds eigendom van Natuurpunt, waardoor de percelen nrs. 101 en 102 een meerwaarde voor haar zijn.

 

Er werd dan ook een landmeter aangesteld voor de opmaak van een schattingsverslag. Beëdigd landmeter Koen Stevens waardeert beide percelen samen op 23.000 euro. Deze waardering is o.a. gebaseerd op het feit dat er Nato-pijpleiding aanwezig is. Men mag langs een zone van 15 meter rond deze pijpleiding geen bomen planten.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019

 

Argumentatie

Onderhandse verkoop

Het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 stellen als beginsel voorop dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de algemene regel moet zijn en de onderhandse verkoop een uitzondering moet blijven.

 

Het algemene beginsel dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de regel moet zijn en de onderhandse de uitzondering, blijft onvergolden gelden. Als algemeen principe van goed bestuur geldt immers dat om de hoogste opbrengst te garanderen de verkoop openbaar moet zijn, tenzij mits grondige motivering hiervan kan afgeweken worden (artikel 293 decreet Lokaal Bestuur). Volgens de omzendbrief KB/ABB 2019/3 moet voor onroerende transacties de markt geraadpleegd worden. Elke mogelijk geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee te dingen. Een procedure met voldoende openbaarheid, transparantie en voldoende en gepaste publiciteit om de mogelijk geïnteresseerden te bereiken, is de beste garantie voor het verkrijgen van een goede prijs; het is volgens dezelfde omzendbrief de werkwijze die het best het algemeen belang dient, temeer omdat de individuele begunstiging bij een dergelijke procedure weinig kansen krijgt. Echter, onderhandse verkopen met voldoende publiciteit, transparantie en mededinging beantwoorden ook aan de voormelde criteria. Alleen om redenen van algemeen belang kan worden aanvaard dat de transactie zonder concurrentie verloopt; dit moet het bestuur door middel van een bijzondere motivering aantonen. Zo kan de onderhandse procedure gerechtvaardigd worden om redenen van algemeen belang en zal deze procedure ook aanvaard worden.

 

Daarnaast moet een onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds de keuze van de

verkoopprocedure (openbaar of onderhands) en de algemene principes die in beide gevallen voor ogen moeten worden gehouden, namelijk het principe van transparantie (publiciteit) en de gelijke toegang of kans tot het verwerven van overheidsgoederen. Het bestuur is er ook toe verplicht voldoende publiciteit te voeren: de omzendbrief acht het vanzelfsprekend dat het vervreemdend bestuur ertoe gehouden is de bevolking in te lichten over de voorgenomen transactie. Om dat doel te bereiken, moet het voldoende en gepaste publiciteit voeren. Publiciteit maken heeft immers tot doel zo veel mogelijk kandidaat-kopers aan te trekken. Om dat te bereiken, zal het bestuur dan ook voldoende publiciteit moeten voeren in de eigen gemeente en in de omliggende gemeenten, zeker als het goed in een andere gemeente gelegen is.

 

In de specifieke situatie die voorligt zijn er een aantal redenen die het OCMW toelaten op een juridisch sluitende wijze de twee bospercelen van het OCMW onderhands te verkopen aan Natuurpunt zonder dat het OCMW deze op de markt brengt en er publiciteit voor voert, en waarom de prijs die voor de bossen zal worden betaald zowel voor het OCMW als voor Natuurpunt gerechtvaardigd en legitiem is.

 

De verkoop gebeurt in het algemeen belang.

De verkoop van de twee (bos)percelen van het OCMW gebeurt in het algemeen belang. Immers, het klimaat en de slechte luchtkwaliteit van de steden zijn een belangrijk item. Bomen werken als een luchtfilter die luchtverontreiniging uit de lucht verwijdert en zuurstof levert. Bossen hebben tevens een positieve invloed op de lichamelijke en psychische gezondheid van de bevolking. Bossen zijn met andere woorden voor een gezond leefklimaat van groot belang. Kwalitatief beheer is bijgevolg ook zeer belangrijk. Echter, door het grote aantal bossen in eigendom is het voor het OCMW onmogelijk om alle bossen kwalitatief te beheren en te onderhouden, waardoor de bossen in verval zouden kunnen geraken.

 

Door een kritische beoordeling van alle bossen in eigendom van het OCMW werd besloten dat een deel van de bossen het beste kan verkocht worden, hierbij werd rekening gehouden met de afstand van Lier, de toegankelijkheid en de kwaliteit van de bossen. Dit kreeg vorm in het zogenaamde "Bosbeerplan". In kader van het Bosbeerplan werd reeds beslist dat de twee bewuste bospercelen te verkopen waren aan "derden", dit wil zeggen aan een koper anders dan ANB (die reeds een groot aantal bospercelen aangekocht hebben).

 

Enerzijds speelt dus de overweging dat het niet mogelijk is voor het OCMW om alle bossen kwalitatief te onderhouden. Anderzijds zorgt de verkoop ervoor dat er zekerheid is over de toekomst van de bossen. Er is een garantie dat de bossen kwalitatief zullen beheerd worden en hun bestemming van bos zullen behouden. Wanneer deze bossen aan derden verkocht zouden worden, is deze garantie er niet.

 

Het is bijgevolg in het algemeen belang om de bossen in goed beheer te houden.

 

Prijs- en waardebepaling

Als lokaal bestuur is het OCMW verplicht om minstens te verkopen aan schattingsprijs. In dit geval worden de gronden gewaardeerd op 23.000 euro. Natuurpunt is bereid om de schattingsprijs te bieden, waardoor ook aan deze voorwaarde voldaan is.

 

De schattingen werden in dit geval opgemaakt door een beëdigd landmeter. De omzendbrief erkent dit als een toegestane werkwijze.

 

Geen publiciteit

In principe is voorzichtigheid geboden bij de beoordeling van de omstandigheden waarin kan worden gesproken worden van “een bijzondere en objectieve motivering” om geen transparante marktbevraging te organiseren. Ondanks de versoepeling in de opvatting dat een lokale overheid verplicht zou zijn om haar onroerende goederen via een openbare verkoop te vervreemden, blijft de rechtsleer immers de mening toegedaan dat ook bij een onderhandse verkoop er in beginsel wel een transparante marktbevraging moet worden georganiseerd bij de verkoop van onroerende goederen. De rechtspraak (van de Raad van State) is de afgelopen 50 jaar tegenover de principes bij vervreemding van onroerende goederen door overheden evenwel erg wisselvallig en casuïstisch, zodat hier geen algemene regels gelden en naar de specifieke situatie en elementen moet gekeken worden om te beoordelen of er marktbevraging nodig is.

 

In deze specifieke situatie zijn er redenen om de bospercelen niet op de markt aan te bieden.

Particulier eigenaarschap hiervan is onwenselijk aangezien dit niet garandeert dat de bossen kwaliteitsvol beheerd zullen worden en de percelen hun bestemming blijven behouden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist de verkoop van de percelen die ten kadaster gekend zijn als Boechout 1e afdeling, sectie C nrs. 101 en 102 aan Natuurpunt voor een verkoopprijs van 23.000 euro goed te keuren.

 

Art 2:

De OCMW-raad beslist om notaris Jean Van Cauwenbergh aan te stellen om de notariële akte op te stellen en te verlijden.

 

Art 3:

De OCMW-raad beslist om de voorzitter van het vast bureau Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (en bij diens afwezigheid haar afgevaardigde(n) Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) aan te stellen ter ondertekening van de akte en alle bijhorende documenten.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2020

 

OCMW LIER - JAARREKENING 2019 - GOEDKEURING DOOR AGENTSCHAP BINNENLANDS BESTUUR. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Het agentschap voor Binnenlands bestuur heeft de jaarrekening 2019 van het OCMW Lier nagekeken.

Op basis van dit onderzoek heeft de gouverneur de jaarrekening 2019 van het OCMW Lier goedgekeurd, zie ook het goedkeuringsbesluit als bijlage.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2019 van het OCMW Lier door het agentschap binnenlands bestuur.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2020

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. stand van zaken omtrent de gevolgen van de golvende corona-crisis voor de maatschappelijke dienstverlening in Lier-Hooikt

Deze interpellatie vloeit voort uit onrustwekkende evoluties waarover de pers recent berichtte. Ik pik er enkele uit:

        Er is een grote toename van mensen die beroep doen op de voedselbanken. De vraag naar gratis voeding steeg landelijk genomen van 115 000 hulpbehoevenden in 2010 naar 195 000 dit jaar (cijfer juni 2020). De stijging ligt vooral bij alleenstaande ouders en ouderen. De voedselpakketten zijn dikwijls ook niet meer aanvullend, maar essentieel.

        4 op 10 Vlamingen vrezen dat de corona-crisis hen in financiële problemen zal brengen en besparen reeds op niet levensnoodzakelijke uitgaven.

        De Armoedebarometer van Decenniumdoelen, een samenwerking van armoedeorganisaties, sociale bewegingen en wetenschappers van de Universiteit Antwerpen, meet al sinds 2008 hoe het gesteld is met de armoede in de 300 Vlaamse gemeenten. Dat gebeurt op basis van 16 indicatoren, waaronder cijfers over kinderarmoede, het aantal budgetmeters, sociale woningen, kansarmoede en onderwijsarmoede. Uit het nieuwe rapport blijkt dat het risico op armoede in de afgelopen twaalf jaar absoluut niet gunstig geëvolueerd is. Vooral in de gemeenten rond Antwerpen en Brussel, zoals Lier, Vilvoorde en Denderleeuw, gaat het de verkeerde kant op met de armoedecijfers. De dieprode cijfers in Lier zijn daarbij extra opvallend, omdat Lier het ruim 10 jaar geleden nog goed deed, maar dan pijlsnel achteruit ging.

 

Gezien deze verontrustende evoluties heb ik dan ook volgende vragen:

        Is er bij het OCMW van onze stad een stijging van het aantal vragen om hulp gekoppeld aan de corona-crisis ? Zo ja, om welk soort vragen gaat het dan ? Graag een overzicht daarvan met het aantal vragen per thema.

        Heeft er zich sinds de aanvang van de corona-crisis een nieuwe groep van cliënten aangeboden: mensen die in het verleden geen contact hadden met het OCMW? Zo ja, welk profiel hebben die cliënten?

        Winkelen is tijdens de corona-crisis onmiskenbaar duurder geworden. De gestegen kostprijs weegt zwaarder door voor mensen die reeds voor de crisis hulpbehoevend waren. Wat doet ons OCMW concreet voor die cliënten?

        Denkt het OCMW alle inwoners die maatschappelijke hulp kunnen gebruiken en meer bepaald slachtoffers van de corona-crisis, te bereiken ? Zo ja, graag toelichting over de toegepaste methodiek. Zo niet, hoe zal daaraan verholpen worden?

        Een veelal verdoken maar tijdens de corona-crisis toegenomen probleem is dat van intra-familiaal geweld. Heeft het OCMW zicht op die problematiek in onze stad? Hoe wordt daar mee omgegaan wanneer intra-familiaal geweld wordt vastgesteld / gemeld / vermoed?

        Eenzelfde vraag geldt voor de problematiek van de vereenzaming.

        Sommige gemeenten berichten dat hun OCMW nog nauwelijks tot niet meer kan voldoen aan de vraag van cliënten om een betaalbare huurwoning. Voor één woning meldt zich een tienvoud aan kandidaten. Kent ook onze stad dat probleem?

 

Het Vlaams Belang verzoekt om een ruime toelichting over alle facetten van de maatschappelijke dienstverlening die aan deze vragen verbonden zijn. Dat gaat om initiatieven die het OCMW van onze stad zelf neemt, los van federale of Vlaamse initiatieven voor het ondersteunen van hulpbehoevenden, maar ook over de manier waarop het OCMW met federale en Vlaamse toelagen omspringt.

 

Het Vlaams Belang heeft altijd gesteld dat een politiek die armoede wil bestrijden niet alleen mensen uit de armoede moet halen, maar er ook moet voor zorgen dat bestaansonzekeren niet in de armoede vallen. Als principe geldt dat tewerkstelling de basisbescherming tegen armoede is. In het voeren van een aanbodbeleid en het voorzien in individuele trajecten naar werk, kunnen de lokale sociale diensten absoluut een rol spelen. Corona doet echter veel communicatie via telefoon of digitale middelen verlopen. In dit kader kan dat een rem zijn.

        Hoe verloopt de arbeidstrajectbegeleiding in onze gemeente momenteel?

        Hoeveel cliënten van het OCMW maken daar gebruik van?

 

Antwoord Schepen Annemie Goris:

Beste,

Uw vraagstelling is bijzonder ruim en uitgebreid. Mijn suggestie zou zijn om hierover op een later tijdstip uitvoerig van gedachten te wisselen op een commissievergadering. Momenteel plooit elke medewerker binnen de sociale dienstverlening zich dubbel om de belangrijke sociale uitdagingen het hoofd te bieden. Ten gevolge van beperkingen van de corona-maatregelen is de werking op korte termijn drastisch aangepast en heruitgevonden naar een meer digitale en telefonische hulpverlening. Waar in onze hulpverlening nabijheid, vertrouwen, connectie zo belangrijk is, is dit een bijzonder moeilijke oefening. Niettegenstaande de moeilijke omstandigheden hebben we deze drastische omslag toch volop kunnen nemen.

 

In alle geval ligt de focus momenteel op de directe hulpverlening – en het ondervangen van de sociale gevolgen van de Corona-crisis; graag maken we uitvoerig ruimte – als de tijd daartoe geschikt is – om in te gaan op grondige analyse. Dit gezegd zijnde, ga ik graag in op specifieke onderdelen:

        In uw vraag, verwijst u naar de lokale armoedebarometer – waar Lier achteruitgang heeft geboekt gedurende de afgelopen 10 jaar. Het is zeker zo dat de sociale uitdagingen in Lier belangrijk zijn. Niettemin is enige nuance op zijn plaats op vlak van conclusies naar aanleiding van de armoedebarometer.

Hoewel het geen wedstrijd hoeft te zijn, is de vaststelling wel dat Lier beter scoort dan vergelijkbare gemeenten als Willebroek, Mol, Geel, Turnhout,…

 

De ‘score’ wordt berekend op basis van een gemiddelde van alle Vlaamse gemeenten. De sociale realiteit is echter dusdanig verschillend, dat vergelijkingen tussen gemeenten zeer relatief zijn. Maar nogmaals, dat de sociale uitdagingen in Lier reëel zijn, is absoluut waar.

Belangrijker echter dan wat zich ten opzichte van 10 jaar heeft afgespeeld, hetgeen een eeuwigheid is in termen van sociaal beleid, is wat er zich actueel afspeelt. Ik focus daarbij op 1 aspect: de kinderarmoede. U herinnert zich de ambitie van het bestuur om deze te halveren. Terwijl deze in Vlaanderen vanaf 2017 gestegen is, nam deze in Lier af – in tegenstelling dus tot de trend. Momenteel hebben we al een daling van 13% gerealiseerd van de vooropgestelde 50%. We zitten bijgevolg op koers om onze ambitie waar te maken. Ook andere indicatoren – zoals het aantal leefloners – wijzen erop dat de trend gekeerd is.

 

        De stijging van het aantal hulpvragen is  reëel in Lier. In de periode januari – augustus 2020 klopten 80% méér cliënten aan met hulpvragen bij het OCMW dan in dezelfde periode vorig jaar. De hulpvragen waren zeer divers, volgende thema’s– soms met elkaar verweven –kwamen in belangrijke mate aan bod:

        Een belangrijk pakket aan vragen hield verband met financiële steunverlening in het algemeen, en het toekennen van voorschotten op sociale uitkeringen in het bijzonder. Vakbonden kwamen onder druk t.g.v. de toevloed aan werkloosheidsuitkeringen door tijdelijke werkloosheid; gezien deze de capaciteit ontbraken om deze snel te verwerken, trad het OCMW in de feiten op als laatste vangnet. Aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kunnen (nu nog) maanden in beslag nemen vooraleer er een uitbetaling kan gebeuren. Maandelijkse voorschotten worden toegekend waar mensen de financiële reserves niet hebben om deze periode te overbruggen. Doordat deze diensten zo onder druk kwamen te staan was en is communicatie met vakbonden, hulpkas en RVA vandaag bijzonder moeilijk. Het OCMW ondersteunt mensen dus ook om hun dossiers correct in te dienen zodat ze hun sociale rechten kunnen uitputten.

 

        De rol van adviesverstrekker en katalysator naar correcte steun, begeleiding of informatie binnen het brede netwerk van sociale organisaties en instanties was deze periode des te meer aan de orde bij het OCMW. Er was meer tijd en intensieve hulp nodig om mensen door te verwijzen. Door de corona-maatregelen werd elke organisatie binnen het netwerk gedwongen om hun werking aan te passen. Het laagdrempelig en outreachend karakter dat zo belangrijk is bij hulpverlening kwam snel onder druk (zitdagen konden niet doorgaan, fysieke afspraken en huisbezoeken waren onmogelijk,…).

 

        Ook vragen rond dak- en thuisloosheid namen een belangrijk deel van de hulpverlening in beslag. T.g.v. de Corona-crisis slibte het aanbod aan crisisopvang dicht (omwille van het gebrek aan doorstroming, COVID besmettingen waardoor deze voorziening  tijdelijk in lockdown ging); informele opvangstructuren konden – tgv een te groot risico van wisselende contacten – niet langer soelaas bieden. Het OCMW trad dan, ook rond dit thema, op als laatste vangnet. Van zodra de huurmarkt weer geopend was werd er fors ingezet op ondersteuning in het vinden van nieuwe woningen. Mensen worden verder geholpen door hun maatschappelijk assistent of door de mensen van het woonatelier. Verder wordt er ook ingezet op het voorkomen van dakloosheid door bemiddeling met huisbazen, en het fonds ter bestrijding van uithuiszetting.

 

        Verder was ook het thema ‘intra-familiaal geweld’ een belangrijk thema in het hulpverleningspakket van het OCMW. De medewerkers van het OCMW zijn vaak het eerste aanspreekpunt in deze situaties. Slachtoffers van IFG krijgen informatie en advies over hun rechten. Er wordt hen uitgelegd welke stappen ze kunnen ondernemen en waar nodig worden ze begeleid om toegang te vinden tot gespecialiseerde hulpverlening. Misschien nog wel belangrijker in deze situaties is de tijd die genomen wordt om hen gehoor en erkenning te geven wanneer ze eindelijk de stap zetten om hiermee naar buiten te komen.

 

        De ‘nieuwe cliënten’ die aanklopten, waren qua profiel zeer divers. Gemeenschappelijk was wel, dat er – méér dan voorheen – cliënten hulpvragen stelden met betrekking tot de thema’s die hierboven aan bod kwamen.

 

        Op vlak van de gestegen kostprijs van het winkelen heeft het OCMW concreet het volgende gedaan:

        Elke leefloner ontving tijdens de periode van juli tot en met december 2020 50€/maand extra om de gestegen kostprijs te ondervangen;

        Het OCMW heeft voedselcheques verdeeld, waarop ondertussen 278 gezinnen een beroep deden. Met deze waardebonnen, konden mensen inkopen doen in de sociale kruidenier en is zo ingezet op het verlagen van de druk van de gestegen winkelprijzen.

 

        Het OCMW maakt zich sterk dat ze maximaal inzet op het bereik van maatschappelijk kwetsbaren. Het is vanzelfsprekend niet evident te achterhalen of ALLE inwoners effect bereikt worden. Het OCMW kan daartoe geen resultaatverbintenis afsluiten, maar wel een inspanningsverbintenis. Een belangrijke methodiek, op basis waarvan het OCMW mensen actief opzoekt, is Straathoekwerk. Deze is er op gericht om ‘nieuwe mensen op te sporen’. Vanaf 1 oktober is dat team tijdelijk versterkt met een extra kracht om haar inspanningen in dit verband op te voeren. Op 28 juni sloot stad Lier een samenwerkingsovereenkomst met vzw Samenlevingsopbouw. Eén van de nieuwe onderdelen in die overeenkomst, gaat er over dat er huis aan huis bezoeken worden voorzien om actief mensen in armoede op te sporen. De vzw start hiermee vanaf eind oktober, in eerste instantie in de wijk Leuvensepoort. Verder investeert het OCMW actief in het benaderen van mensen, die getroffen zijn door de Coronacrisis: via data-uitwisseling gaat het OCMW aan de slag met het bereiken van specifiek getroffen mensen om hulpverlening aan te bieden.

 

        Zoals eerder aangegeven, is intrafamilaal geweld – versterkt door de Corona crisis – een belangrijk thema. Zo signaleert de politie  meer signalen rond intrafamiliaal geweld, hetgeen een belangrijke indicator is voor de gestegen problematiek. Om die reden is vanaf 1 juli een nieuw samenwerkingsverband gestart met het Family Justice Center. Hulpverleners van deze organisatie gaan actief aan de slag met signalen, om de-escalatie te bevorderen. Dankzij die samenwerking, is een proces opgestart tussen het FJC, de lokale politie en het OCMW – van waaruit signalen worden opgepikt in overleg.

 

        In uw vraag verwijst u verder naar het thema vereenzaming. Op dit vlak hebben de lokale dienstencentra een spilfunctie opgenomen. We verwijzen in dit verband naar de proactieve contactnames van ouderen in Lier, naar het (vrijwilligers)ondersteuningsaanbod in coördinatie van de dienstencentra. In de reguliere hulpverlening van het OCMW, wordt dit thema evenzeer opgenomen – en verwezen naar ontmoetingsplekken als de dienstencentra, het sociaal restaurant,…  De planning bestond erin om, in samenwerking met de seniorenverenigingen, een grootscheepse bevraging te organiseren in 2020 – waarin o.m. ook het thema vereenzaming aan bod kwam. Ten gevolge van de corona-crisis, is deze bevraging tijdelijk on hold gezet. Naast de focus op ouderen, is – i.s.m. de eerstelijnszone – ook ingezet op de problematiek van vereenzaming bij jongvolwassenen. I.s.m. diensten, is ingezet op detectie van de problematiek, en is een (digitaal) platform opgezet waar jongvolwassenen hierrond (anoniem) van gedachten konden wisselen.

 

        Het probleem van de huurwoningen waar er veel meer vraag dan aanbod is, is een probleem dat al jaren speelt en nu enkel nog maar meer op scherp is gesteld. Het spreekt voor zich dat de zwakkeren in de maatschappij het onderspit delven en dat mensen met een stabiel, hoog inkomen veel meer kans hebben op een woning dan mensen met een vervangingsinkomen. Gelukkig hebben we met LMH, SVK, huursubsidie, huurtoelage, voorschotten HWB en 1ste maand huishuur, installatiepremie,.. wel instrumenten om belangrijke hindernissen te overwinnen.

 

        Op vlak van het beleid rond trajectbegeleiding, kunnen we het volgende meegeven:

        Sinds het begin van de Corona crisis proberen we de werking van trajectbegeleiding zo volledig mogelijk te laten verlopen. Dit houdt in dat we nog steeds contacten met cliënten en werkplekken onderhouden, dat intakes nog steeds plaats vinden en dat mensen nog steeds georiënteerd worden richting werk of opleiding. Het spreekt voor zich dat fysieke contacten zeer beperkt verlopen (enkel in moeilijke situaties).

        Het team ATB wordt wel geconfronteerd met een beperkter aanbod, zowel richting werkplekken als bij opleidingen. Er zijn verschillende werkgevers met economische schade, met minder jobaanbod of zelfs failliet verklaard worden. Daarnaast werden in het voorjaar ook alle VDAB opleidingen opgeschort maar evengoed andere partners zoals Arktos die hun aanbod moesten inperken.

        Momenteel hebben we 132 lopende dossiers binnen ATB.

 

Er zijn verschillende projecten in opstart om te werken aan activering en aan de samenwerking met werkgevers.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020
Overzicht punten

Zitting van 26 oktober 2020

 

HOGE VELDEN: INNAME 16 PACHTRUIL. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad dd. 25 november 2019: Goedkeuring van de ontwerpakte tot minnelijke aankoop van de percelen die ten kadaster gekend zijn als Lier 2e afdeling sectie C nrs 458 B2 en 464 B deel voor een totaalbedrag van 114.540 euro in het kader van het dossier Hoge Velden.

 

Feiten en context

De minnelijke verwerving van de percelen nrs. 458 B2 en 464 B deel werd reeds goedgekeurd door de gemeenteraad. Echter, de percelen worden nog verpacht middels een mondelinge pachtovereenkomst.

 

Daarom stelde notariskantoor Jan Verreth en Maxime Ruiters een aangepaste ontwerpakte op voor de aankoop van de percelen. Deze werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 september 2020.

 

Notariskantoor Jan Verreth en Maxime Ruiters bezorgde tevens de ontwerpakte voor de pachtruil, aangezien de percelen nog werden verpacht. In het kader van dossier Hoge Velden dienen de percelen vrij te zijn van pacht. De pachter krijgt het volgende perceel in pacht, namelijk het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie C nr 669 C, gelegen te Fortweg. Dit is een perceel landbouwgrond dat reeds geruime tijd onbewerkt was en vrij van gebruik. Aangezien dit eigendom is van OCMW Lier, dient de OCMW-raad hiervoor zijn goedkeuring te geven.

 

Adviezen

De dienst vastgoed geeft positief advies voor de goedkeuring van de ontwerpakte van de pachtruil.

 

Argumentatie

De OCMW-raad neemt kennis van en overweegt om de ontwerpakte betreffende de pachtruil in het kader van het dossier Hoge Velden goed te keuren.

 

Stemming

 

Stemming over akkoord om het agendapunt te behandelen cfr. art. 29 van het gemeentedecreet.

 

Stemming acceptatie hoogdringend punt

eenparig

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad neemt kennis van de ontwerpakte in bijlage betreffende de pachtruil. De OCMW-raad beslist om de ontwerpakte goed te keuren.

 

Art 2:

De OCMW-raad beslist om de voorzitter van het vast bureau dhr. Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (en bij diens afwezigheid haar afgevaardigde(n) Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) aan te stellen ter ondertekening van de notariële aktes en alle bijhorende documenten.

 

Publicatiedatum: 26/11/2020