Lier

Zitting van 24 juni 2019

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.1 Regeling der werkzaamheden

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.2 Mondelinge vragen

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.3 Actuele vragen

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.4 Verslag gemeenteraad van 27 mei 2019. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 27 mei 2019 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.5 Delegatie besluiten over leningen en beleggingen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad delegeert het aangaan van leningen, inclusief het vaststellen van de leningsvoorwaarden waarvoor de kredieten zijn ingeschreven in het meerjarenplan, aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad delegeert het herschikken van de financiële lasten van de opgenomen leningen door die lasten te spreiden over een kortere of gelijke periode aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art 3 :

De gemeenteraad delegeert het nemen van besluiten voor het beleggen van kapitalen voor een periode langer dan een jaar aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.7 Actualisatie infographic met Lierse vestigingstroeven: versie 2019. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad heeft kennis genomen van de geactualiseerde infographic met Lierse vestigingstroeven als promotioneel instrument i.f.v. de Lierse leegstandstrategie voor het kernwinkelgebied.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.8 PPS Normaalschool: bijakte 2 bij PPS overeenkomst Normaalschool - GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de tussenkomst in bijakte 2 bij de PPS overeenkomst Normaalschool, zoals als bijlage toegevoegd, goed.

 

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

De algemene werkingsubsidie wordt geraamd op 3.500.000 euro.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.9 Ontwerp van verkavelingsakte Normaalschool - GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het ontwerp van verkavelingsakte goed.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.10 PPS Normaalschool: overeenkomst tussen Stad Lier, SOLag en THV Normaalschool naar aanleiding van dading. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de overeenkomst tussen Stad Lier, SOLag en de THV Normaalschool goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.11 Vaststellen rooilijn bij OV 2018/398: Bouwen van een ééngezinswoning. – VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1:

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door mevrouw Evy Van Asch inzake Bouwen van een ééngezinswoning, gelegen Leike ZN, 2500 Lier, volgens het plan met titel ‘opmetingsplan grondafstand’ dd 23 oktober 2018 opgemaakt door Koen Vaes landmeter, ingevoerd op het omgevingsloket op 7/3/2019, met een gratis grondafstand van 38 m2.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.12 Cultuurforum - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist onderstaande statuten Cultuurforum Lier goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Koepel voor het Liers Cultuurbeleid

 

 

Bijlage:

 

STATUTEN CULTUURFORUM

 

Artikel 1:

§ 1. Omdat ‘forum’ als begrip duidt op bredere inspraakmogelijkheden dan ‘raad’, veranderen de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid en de deelraden hun naam voortaan in Cultuurforum.

 

§ 2. De statuten van het Cultuurforum regelt de interne werking en structuur van het adviesorgaan.

 

Artikel 2:

§ 1. Deze statuten is slechts rechtsgeldig na goedkeuring door de gemeenteraad.

 

§ 2. Deze statuten vervangen het organiek reglement van de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid en de deelraden, dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 maart 2013.

 

Artikel 3: OPDRACHT

§ 1. Het Cultuurforum stelt zich tot hoofdtaak op vraag van het stadsbestuur of op eigen initiatief onderbouwd advies uit te brengen over alle wettelijk bepaalde culturele aangelegenheden en in het bijzonder of aanvullend over volgende onderwerpen:

         ondersteuningsbeleid verenigingen

         lokaal cultuurbeleid

         kunstenbeleid

         buurtwerking

         toerisme

         cultureel erfgoed

         evenementen

        

 

§ 2. Het Cultuurforum wijdt zich tevens aan volgende taken:

         het opvolgen van het cultuurbeleid in al zijn facetten;

         het organiseren van initiatieven inzake burgerparticipatie (i.s.m. cultuurdiensten);

         het verzorgen van het contact met de Raad van Bestuur van vzw Prolier; de beheerraad Bibliotheek en de beheerraad Museum.

         het fungeren als spreekbuis tussen de stad en de verenigingen en tussen de verenigingen en ‘derden’;

         opnemen van rol als belangenbehartiger van verenigingen;

         het stimuleren van de samenwerking tussen verenigingen;

         het organiseren van de vergader- en netwerkmomenten

         advies geven inzake cultuursubsidies.

 

Artikel 4: STRUCTUUR

§ 1. Het Cultuurforum is samengesteld uit een Kerngroep, een Netwerk van Satellieten (kortweg Satellieten) en een Open Forum

 

§ 2. Een Satelliet kan een permanente of tijdelijke werking ontplooien.

 

§ 3. Naargelang de adviesvraag kan de Kerngroep met het oog op een gefundeerd advies beslissen om een tijdelijke Satelliet op te richten. Eens het advies is uitgebracht ontbindt deze Satelliet zich spontaan.

 

§ 4. Indien een Satelliet een permanente werking ontplooit, kan, na oprichting van de Satelliet een huishoudelijk reglement worden opgesteld.

 

§ 5. Het huishoudelijk reglement en elke latere wijziging ervan, wordt ter bekrachtiging aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd.

 

§ 6. Het Cultuurforum ontwikkelt een open, oplossingsgerichte werking. Via een ruim Netwerk van Satellieten worden meerdere vertegenwoordigers van de culturele organisaties en andere geïnteresseerden regelmatig en direct bij de inspraak betrokken.

 

§ 7. Deelnemers aan het Open Forum kunnen ook betrokken worden in de hierboven vermelde Satellieten.

 

Artikel 5: LIDMAATSCHAP KERNGROEP

§ 1. Iedere burger, met uitzondering van gemeenteraadsleden, die omwille van zijn lidmaatschap van een culturele vereniging, zijn professionele of vrijwillige bezigheid of persoonlijke interesse een zekere affiniteit met het lokaal cultuurbeleid bezit, kan zich kandidaat stellen voor zowel de Kerngroep als het Netwerk van Satellieten.

 

§ 2. Wat betreft de Kerngroep stelt men zich schriftelijk (brief of mail) kandidaat en dient men zijn kandidatuur in bij het secretariaat van het Cultuurforum, Aarschotsesteenweg 3, 2500 Lier – cultuurforum@lier.be

§ 3. De leden van de huidige Koepel voor het Liers Cultuurbeleid en later van de bestaande Kerngroep beslissen gezamenlijk op basis van de noodzakelijke expertise binnen het Cultuurforum, over de ontvankelijkheid van de kandidatuur en motiveren wanneer een kandidatuur wordt verworpen.

 

§ 4. Het zich kandidaat stellen, kan ten allen tijden. Het aantal leden van de Kerngroep ligt tussen 4 en 7. In het geval het aantal kandidaturen het maximum aantal leden overstijgt, zal een reservelijst worden aangelegd.

 

§ 5. Om over een kandidatuur geldig te beslissen, dient tenminste de helft van de leden van de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid en later van de Kerngroep aanwezig te zijn. In het geval van gelijke stemming, geldt de stem van de voorzitter.

 

§ 6. Elk nieuw lid van de Kerngroep zal een engagementsverklaring dienen te ondertekenen. Dit zal gebeuren de eerste vergadering waarop het lid wordt uitgenodigd.

 

§ 7. Het engagement van een lid van de Kerngroep bestaat uit het regelmatig bijwonen van de vergaderingen van de Kerngroep, het opvolgen van adviezen van Satellieten, het verzamelen van en zich verdiepen in documentatie of informatie rond het onderwerp waarover advies wordt gevraagd, het mee organiseren van inspraakmomenten of (eerder sporadisch) activiteiten.

 

§ 8. Elk lid van de Kerngroep is bevoegd voor het organiseren van advies over een aantal onderwerpen die tot zijn of haar interessegebied behoren of waarvan hij of zij heeft aangegeven voldoende affiniteit mee te hebben.

 

§ 9. Elk lid van de Kerngroep betrekt adviesverleners uit het Netwerk van Satellieten. Naargelang de adviesvraag wordt een tijdelijke Satelliet opgericht. Het is de verantwoordelijkheid van elk lid de contacten met zijn/ haar adviesverleners te onderhouden.

 

§ 10. De adviesbevoegdheid ligt bij de Kerngroep en/of de Satelliet. Een lid van de Kerngroep of van de Satellieten geeft nooit individueel advies.

 

§ 11. Elk lid toont respect voor diverse politieke, ideologische, religieuze of filosofische strekkingen en stelt zich neutraal op.

 

§ 12. De Kerngroep duidt in zijn midden een voorzitter aan. Er wordt tevens een ondervoorzitter aangeduid die de taken van de voorzitter in geval van afwezigheid waarneemt. De duur van de mandaten van voorzitter en ondervoorzitter bedraagt normaal 6 jaar en loopt tot het Cultuurforum opnieuw bevestigd wordt door de Gemeenteraad.

 

§13. Het Cultuurforum streeft ernaar dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van hetzelfde geslacht zijn.

 

§ 14. De stad duidt een ambtenaar aan die verantwoordelijk is voor het secretariaat van het Cultuurforum. Hij/zij woont als secretaris de vergaderingen van de Kerngroep en het Open Forum bij en is verantwoordelijk voor de (externe) communicatie. Voor het secretariaat van de Satellieten kan telkens de meest betrokken ambtenaar (toerisme, erfgoed, evenementen, … deze lijst is niet limitatief) aangeduid worden.

 

§ 15. De schepen van cultuur, het departementshoofd Uit in Lier of zijn/haar afgevaardigde en de secretaris van het Cultuurforum mogen de vergaderingen van de Kerngroep bijwonen als niet-stemgerechtigd waarnemend lid.

 

§16. Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

§ 15. Elk lid kan zijn lidmaatschap ook weer intrekken. Dit moet schriftelijk gebeuren. Het schrijven wordt gericht aan de Kerngroep en bezorgd aan het secretariaat van het Cultuurforum, Aarschotsesteenweg 3, 2500 Lier – cultuurforum@lier.be

 

§ 16. Over vervanging van een ontslagnemend lid zal door de Kerngroep worden beslist op de eerstkomende vergadering volgend op de kandidaatstelling.

 

§ 17. Indien een lid van de Kerngroep systematisch verzaakt aan zijn engagement o.a. 3 x ongemotiveerde afwezigheid of de adviesprocedure met de voeten treedt, kan de Kerngroep beslissen het lid uit te sluiten. Dit wordt duidelijk gemotiveerd. Het lid wordt hier schriftelijk van op de hoogte gesteld. In het geval van schrapping van een lid, wordt dit op het eerstkomende Open Forum meegedeeld.

 

Artikel 6: LIDMAATSCHAP SATELLIETEN

§ 1. Het Netwerk van Satellieten bestaat uit een breed netwerk van personen die zich engageren om de Kerngroep te ondersteunen in hun taak van adviesverlening.

 

§ 2. Om opgenomen te worden in het Netwerk van Satellieten volstaat het doorgeven van de contactgegevens en de interessegebieden waarin de adviesverlener kennis en/ of expertise beschikt via een daartoe beschikbaar gesteld formulier.

 

§ 3. De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten toegezonden worden aan de toegevoegde ambtenaar, m.n. aan het secretariaat van het Cultuurforum, Aarschotsesteenweg 3, 2500 Lier - cultuurforum@lier.be.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

§ 4. De gegevens van de adviesverleners zullen nooit zonder diens uitdrukkelijke toestemming worden doorgegeven aan derden.

 

Artikel 7: OPEN FORUM

§ 1. Het Open Forum vindt minstens twee keer per jaar plaats.

De uitnodiging hiervoor wordt gepubliceerd in het stadsmagazine Uit de Peperbus, op de fb-pagina en de website van de Stad Lier en van Uit in Lier.

 

§ 2. Het doel van het Open Forum is betrokkenheid creëren van een brede samenleving (stakeholders, burgerinitiatieven, burgers, ...) bij het cultuurbeleid. De instroom van ideeën van onderuit vormt de basis waarrond de Satellieten en de Kern kunnen verder werken.

 

§ 3. De inhoud van het Open Forum wordt bepaald door de Kerngroep. De Kerngroep houdt hiervoor rekening met wat er leeft inzake cultuur, onder de bevolking en onder de deelnemers in het bijzonder.

 

§ 4. Deelnemers aan het Open Forum mogen te bespreken of te bediscussiëren topics of items vooraf doorgeven aan de voorzitter van de Kerngroep. Dit moet schriftelijk gebeuren en minstens één maand voor de samenkomst.

Op het Open Forum moet elk voorstel worden besproken dat minstens één maand voor de samenkomst schriftelijk werd ingediend bij de voorzitter.

 

§ 5 Het Open Forum wordt gecoördineerd door een lid van de Kerngroep

 

§ 6. Het Open Forum is voor iedereen toegankelijk.

 

Artikel 8: WERKING

 

§ 1. Zowel de Kern van het Cultuurforum als de Satellieten kunnen advies uitbrengen.

 

§ 2. Wanneer het Stadsbestuur de Kern om advies vraagt, kan de Kern beslissen om de adviesvraag door te geven aan een permanente of tijdelijke Satelliet, die zelfstandig advies kan uitbrengen.

 

Artikel 9. Link naar participatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Artikel 10: inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.13 Adviesraad stadsmuseum - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de statuten van de adviesraad stadsmuseum goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Team toerisme en erfgoed

 

 

Bijlage:

 

Statuten adviesraad stadsmuseum

 

Artikel 1 – Benaming en zetel

Rekening houdend met artikel 304, paragraaf 3 van het decreet lokaal bestuur, rekening houdend met artikel 9c van het cultuurpact, wordt het stadsmuseum Lier geadviseerd door de adviesraad stadsmuseum.

De zetel is gevestigd in: Florent Van Cauwenberghstraat 14, 2500 Lier. Bij eenvoudige beslissing van het bestuur kan de zetel overgebracht worden naar om het even welke plaats. Op de zetel worden alle administratieve stukken bewaard met betrekking tot de vergaderingen.

 

Artikel 2 – Opdracht van het stadsmuseum

Stadsmuseum Lier is een erkend museum (periode 2019-2024: lokaal niveau), zoals bepaald in het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017, nl. een permanente instelling, niet gericht op het behalen van winst, toegankelijk voor publiek, die ten dienste staat van de gemeenschap en haar ontwikkeling. Een museum verwerft, behoudt, onderzoekt, presenteert, documenteert en geeft bekendheid aan de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving, voor doeleinden van studie, educatie en genoegen. Deze opdracht wordt geconcretiseerd in de strategische meerjarenplanning van de gemeente.

 

Artikel 3 – Doel en opdracht van de adviesraad stadsmuseum

De adviesraad stadsmuseum heeft tot doel het bevorderen van het museale erfgoedbeleid in het belang van de collectie Lier, de stad en haar bevolking.

Om deze doelstellingen te bereiken zal de adviesraad stadsmuseum onder andere:

a)Adviezen uitbrengen inzake het beleid van stadsmuseum, hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek, aan het stadsbestuur en in voorkomend geval, aan andere instanties.

b)Activiteiten op dit gebied coördineren, overleg en samenwerking tot stand brengen tussen diensten in organisaties die actief zijn op erfgoedgebied, in de ruime betekenis van het woord.

c)Informatie en documentatie verzamelen over erfgoed in Lier en de behoeften terzake.

d)Deelnemen aan overleg en informatie uitwisselen met andere erkende raden van de stad.

Om deze opdracht te kunnen uitoefenen heeft de adviesraad recht op informatie over alle beleidsbeslissingen van de stad Lier betreffende het stadsmuseum.

 

Artikel 4 – Samenstelling

De adviesraad wordt samengesteld uit max. 15 gebruikers van de stad Lier. De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

Diversiteit, interesse, ervaring en deskundigheid vormen leidende principes in de samenstelling. De adviesraad stadsmuseum streeft ernaar dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van hetzelfde geslacht zijn.

Als gevolg van het testament van 19 juli 1883 van mevrouw Wuyts-Van Campen en het codicil van 17 juni 1886 maakt de burgemeester en een lid van het OCMW deel uit van de adviesraad.

Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

Artikel 5 - Werking

De vergaderingen van de adviesraad zijn plenair.

Naargelang de thema’s en projecten die zich aandienen kan de adviesraad permanente of tijdelijke werkgroepen vormen, bestaande uit leden van de adviesraad en (ervarings-)deskundigen. De raad kan deze deskundigen coöpteren als stemgerechtigd lid.

Eénmaal per jaar organiseert de adviesraad een open vergadering om een stadsbrede betrokkenheid van geïnteresseerde burgers/organisaties bij thema’s en projecten mogelijk te maken.

 

Artikel 6 – Verkiezing van voorzitter en ondervoorzitter

De adviesraad kiest onder haar leden één voorzitter en één ondervoorzitter.

 

Artikel 7 – Secretariaat

De teamleider stadsmuseum of een museummedewerker die hem vervangt, wordt als niet-stemgerechtigd lid toegevoegd aan de adviesraad stadsmuseum. Hij/zij wordt belast met het secretariaat en kan zich hierbij laten bijstaan door een museumpersoneelslid mits akkoord van de voorzitter van de adviesraad.

 

Artikel 8 – Duur van het mandaat

De adviesraad stadsmuseum wordt steeds in zijn geheel vernieuwd, uiterlijk zes maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Zolang de nieuwe adviesraad niet is samengesteld, blijft de uittredende raad in functie.

 

Artikel 9 - Lidmaatschap

De hoedanigheid van een lid wordt verloren:

         door ontslag dat aan de voorzitter moet worden meegedeeld;

         door overlijden of rechtsonbekwaamheid;

         door het verstrijken van de mandaatstermijn;

         door drie opeenvolgende afwezigheden zonder verontschuldiging;

         Aan het mandaat van een deskundige wordt een einde gesteld:

         door ontslag dat moet gebeuren aan de voorzitter;

         door intrekking van het mandaat door de organisatie die hem heeft aangesteld, deze

         intrekking moet  meegedeeld worden aan de voorzitter;

         door drie opeenvolgende afwezigheden zonder verontschuldiging. Het bestuur zal het ontslag dan meedelen aan de organisatie van de afgevaardigde, deskundige.

 

Artikel 10 - Opvolging

Indien aan een lidmaatschap vroegtijdig een einde komt, door redenen vermeld onder artikel 8, wordt binnen een termijn van één maand na ontslag in de opvolging voorzien door de koepel.

 

Artikel 11 – Interne werking

De adviesraad stadsmuseum stelt voor het goede verloop van de inwendige aangelegenheden een huishoudelijk reglement op, dat aan de goedkeuring van de gemeenteraad wordt onderworpen.

De toetreding tot de adviesraad behelst de aanvaarding van het huishoudelijk reglement en houdt de verplichting in tot het nakomen ervan.

 

Artikel 12 – Bestemming van adviezen

De adviesraad stadsmuseum maakt haar adviezen over aan het college van burgemeester en schepenen, of betreffende specifieke beleidsmateries waarvoor het college niet bevoegd is, aan de gemeenteraad. Voor elk geformuleerd advies heeft de adviesraad recht op een beargumenteerde reactie van de stad binnen de termijn van 8 weken.

 

Artikel 13

Alle mandaten worden onbezoldigd waargenomen.

 

Artikel 14 - Link naar participatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Artikel 15: inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.14 Adviesraad bibliotheek - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de statuten van de Adviesraad Bibliotheek, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Bijlage:

 

Statuten voor de adviesraad bibliotheek

 

Titel I: Opdracht

 

Artikel 1.

Er wordt een adviesraad opgericht die als opdracht krijgt de inrichtende overheid (gemeenteraad) bij te staan bij het beheer van de bibliotheek.

De bevoegdheden van de adviesraad dienaangaande worden nader omschreven in artikel 4.

 

Titel II: Omvang

 

Artikel 2.

De bibliotheek omvat volgende infrastructuur:

Bibliotheek, Kardinaal Mercierplein 6, 2500 Lier

Leescafé, Deensestraat 6, 2500 Lier

 

Titel III: Doel

 

Artikel 3.

De gemeentelijke openbare bibliotheek is een voorziening waar elke burger terecht kan met zijn vragen over kennis, cultuur, informatie en ontspanning, en die actief bemiddelt bij het beantwoorden van deze vragen.

Ze is actief inzake cultuurspreiding en cultuurparticipatie; ze werkt in een geest van objectiviteit en vrij van levensbeschouwelijke, politieke en commerciële invloeden.

Deze taken worden geconcretiseerd in de strategische meerjarenplanning van de gemeente.

 

Titel IV: Bevoegdheden en verplichtingen

 

Artikel 4.

§1. De adviesraad heeft adviesrecht over alle aspecten van de openbare bibliotheek (collectiebeleid, uitbreidingsactiviteiten, werking, verbouwingswerken, inrichting en uitrusting, het financiële beleid, het opstellen van het huishoudelijke reglement, …) en in het bijzonder over de beleidsplanning met betrekking tot de bibliotheek.

§2. Om haar bevoegdheden daadwerkelijk te kunnen uitoefenen heeft de adviesraad recht op informatie ten aanzien van alle beleidsbeslissingen van de inrichtende overheid betreffende de bibliotheek.

§3. De adviesraad is bevoegd om zowel op eigen initiatief als op verzoek van gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen  adviezen te formuleren over alle aspecten die te maken hebben met de werking van de bibliotheek.

 

Titel V: Samenstelling

 

Artikel 5.

§1. Bij de samenstelling van de adviesraad heeft de inrichtende overheid aandacht voor voldoende verscheidenheid: verhouding man / vrouw (ten hoogste 2/3 van de leden mogen van hetzelfde geslacht zijn), etnische afkomst en leeftijd.

§2. De adviesraad bestaat uit geïnteresseerde burgers die een duidelijke affiniteit met of deskundigheid in de bibliotheekwerking kunnen aantonen. Het Cultuurforum bepaalt eventuele criteria waaraan de kandidaten moeten beantwoorden en de manier waarop kandidaturen kunnen worden ingediend. De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

§3. De adviesraad telt minimum tien en maximum dertien leden.

§4. De leden van de adviesraad worden benoemd door de gemeenteraad. Elk lid van de adviesraad heeft één stem.

§5. In functie van specifieke adviezen of thema’s kan de adviesraad tijdelijk experten, ervaringsdeskundigen of vertegenwoordigers van doelgroepen uitnodigen. Deze personen hebben geen stemrecht.

 

Artikel 6.

De toetreding tot de adviesraad behelst de aanvaarding van de statuten en houdt de verplichting in tot het nakomen ervan.

 

Artikel 7.

§1. De hoedanigheid van lid van de adviesraad wordt verloren:

a. door ontslag van het lid. Dit ontslag dient schriftelijk aan de voorzitter van de adviesraad meegedeeld te worden;

b. door overlijden of rechtsonbekwaamheid;

c. door uitsluiting, waarover de adviesraad met een meerderheid van twee derden van de aanwezige stemgerechtigde leden beslist.

d. een niet -gemotiveerde afwezigheid op drie achtereenvolgende samenkomsten van de adviesraad kan een reden tot uitsluiting betekenen.

§2. Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet de adviesraad opnieuw worden samengesteld. De vroegere adviesraad blijft echter in functie totdat de nieuw samengestelde adviesraad is geïnstalleerd. Het lidmaatschap mag dus niet langer duren dan zes jaar, maar is hernieuwbaar.

§3. Indien aan een lidmaatschap voortijdig een einde komt, door de in dit artikel vermelde redenen, wordt zo spoedig mogelijk in de opvolging voorzien door de gemeenteraad. Deze opvolging moet geschieden met inachtneming van de voorwaarden gesteld onder artikel 5.

 

Titel VI: Voorzitter, Ondervoorzitter

 

Artikel 8.

De adviesraad kiest onder zijn stemgerechtigde leden, na kandidaatstelling, bij geheime stemming en bij volstrekte meerderheid een voorzitter en een ondervoorzitter.

 

Titel VII: Secretariaat

 

Artikel 9.

De zittingen van de adviesraad worden bijgewoond door de teamcoördinator van de bibliotheek, zonder stemrecht. Hij/zij kan zich hierbij laten bijstaan door andere personeelsleden van de bibliotheek.

 

Titel VIII: Samenkomsten

 

Artikel 10.

De adviesraad komt ten minste éénmaal per kwartaal samen en zo dikwijls als de belangen van de bibliotheek vereisen.

 

Artikel 11. Oproep en agenda

§1. De oproepingsbrieven worden ondertekend door de voorzitter, of bij ontstentenis door de ondervoorzitter, alsmede door de teamcoördinator of zijn afgevaardigde. Aan de leden die hiermee hebben ingestemd kan de oproep per e-mail geschieden. De uitnodigingen worden ten minste acht dagen voor de samenkomst verstuurd naar de stemgerechtigde leden en waarnemers. De agenda wordt bij de uitnodiging gevoegd.

§2. De definitieve agenda wordt samengesteld door de voorzitter en de teamcoördinator. Op de agenda wordt elk voorstel ingeschreven dat ten minste veertien dagen voor de samenkomst schriftelijk door een stemgerechtigd lid wordt ingediend bij de voorzitter.

§3. De adviesraad legt de voorlopige data vast voor het volledige werkingsjaar tijdens de eerste bijeenkomst na de zomervakantie.

 

Artikel 12. Quorum en volmacht

§1. De adviesraad kan geldig beraadslagen indien ten minste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is. Als er op de eerste samenkomst onvoldoende stemgerechtigde leden aanwezig zijn, wordt een tweede vergadering bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden. Tussen de eerste en de tweede vergadering moet minstens 15 dagen liggen.

§2. De leden van de adviesraad kunnen zich op de samenkomsten laten vertegenwoordigen door een ander stemgerechtigd lid van de adviesraad, dat drager moet zijn van een schriftelijke machtiging op naam, die zal worden overhandigd aan de voorzitter van de vergadering bij het begin van de zitting. Geen enkel lid mag echter ter zitting optreden in de plaats van meer dan één afwezig lid.

 

 

Artikel 13. Verslag

§1. Van elke bijeenkomst van de adviesraad, wordt een verslag opgesteld en opgenomen in een register van de inrichtende overheid. Deze notulen worden opgesteld onder de verantwoordelijkheid van de teamcoördinator en goedgekeurd op de volgende samenkomst.

§2. De leden en de waarnemers ontvangen een verslag van de samenkomsten van de adviesraad binnen één maand na de samenkomst.

 

Artikel 14. Huishoudelijk reglement

Voor de praktische afspraken over onder andere de wijze van vergaderen, stemmen, enz. zal een huishoudelijk reglement worden opgesteld.

 

Titel IX: Waarnemers, Werkgroepen en open vergaderingen

 

Artikel 15.

De adviesraad kan waarnemers zonder stemrecht aanduiden.

In die hoedanigheid kunnen gemeenteraadsleden waaronder de schepen bevoegd voor bibliotheek deelnemen aan de zittingen.

De schepen bevoegd voor bibliotheek is aanwezig voor toelichting van de dossiers en zetelt met raadgevende stem.

Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

Artikel 16.

De adviesraad kan werkgroepen vormen in functie van de haar toevertrouwde bevoegdheden, waarvan de samenstelling en de werking bepaald wordt door de adviesraad. Het voorzitterschap van deze werkgroepen wordt steeds waargenomen door een lid van de adviesraad. In de schoot van deze werkgroepen kan beroep gedaan worden op niet-leden van de adviesraad of deskundigen.

De leden van de werkgroepen worden aangeduid door de adviesraad.

De adviesraad kan ten allen tijde overgaan tot de stopzetting van deze werkgroepen.

 

Artikel 17.

Om een grote betrokkenheid van geïnteresseerde burgers of organisaties bij specifieke thema’s of projecten mogelijk te maken, heeft de adviesraad de mogelijkheid om open vergaderingen (met vrije deelname van geïnteresseerden) te organiseren. Open vergaderingen worden tijdig aangekondigd via de gebruikelijke communicatiemiddelen van de bibliotheek (het infoscherm in de bibliotheek, via berichten op website en sociale media of elke andere passende manier).

 

Titel I: Algemene bepalingen

 

Artikel 18.

§1. Aan de statuten voor de adviesraad kunnen slechts wijzigingen door de gemeenteraad aangebracht worden na voorafgaande besprekingen met de adviesraad, die tevens gevraagd moet worden een schriftelijk advies uit te brengen.

 

Artikel 19. Link naar participatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Artikel 20: Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.15 Jeugdraad - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de aangepaste statuten van de Jeugdraad goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

Statuten Jeugdraad

 

1.  Oprichting

Het stadsbestuur van Lier bevestigt de erkenning van de gemeentelijke jeugdraad in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en de stimulering van het lokaal jeugdbeleid.

 

De jeugdraad Lier heeft zijn zetel in jeugdcentrum Moevement, Aarschotsesteenweg 1, 2500 Lier.

 

2.  Doelstellingen

De gemeentelijke jeugdraad heeft de volgende doelstellingen:

         De jeugdraad adviseert het stadsbestuur over de voorbereiding en de uitvoering van het stedelijke jeugdbeleid.  Dit zijn Het betreft beleidsmaatregelen ten aanzien van alle levenssituaties van kinderen en jongeren. De jeugdraad kan op vraag van het gemeentebestuur of op eigen initiatief adviezen uitbrengen.

         Initiatieven nemen om de samenwerking en het overleg te bevorderen tussen het jeugdwerk, de betrokkenen van het welzijn van kin-deren & jongeren en de jeugd zelf.

         Bij zoveel mogelijk kinderen en jongeren interesse voor het gemeentebeleid bevorderen en inspraak stimuleren.

         Het mogelijk maken en het zelf nemen van op de behoeften afgestemde initiatieven in de jeugdsector.

 

3.  Structuur van de jeugdraad

De gemeentelijke jeugdraad heeft de volgende structuur:

         Een Algemene Vergadering (AV)

         Een Dagelijks Bestuur (DB)

         Werkgroepen

De jeugdraad ontwikkelt een open werking waar alle geïnteresseerde jongeren welkom zijn.

 

4.  Samenstelling van de Algemene Vergadering (AV)

De algemene vergadering wordt samengesteld uit volgende 2 groepen van leden, die stemrecht hebben:

         Leden, begeleiders of volwassen begeleiders van een erkende Lierse jeugdvereniging die voldoen aan de volgende voorwaarden:

-  tussen 16 en 30 jaar oud zijn.

- geen deel uitmaken van de Lierse gemeenteraad.

- per jeugdvereniging hebben maximum 3 personen stemrecht.

         Deskundige jongeren met interesse in het Lierse jeugdbeleid die voldoen aan de volgende voorwaarden:

- tussen 16 en 30 jaar oud zijn. Deze leeftijdsgrens kan in uitzonderlijke gevallen

  en met de uitdrukkelijke toestemming van de AV wegvallen.

- geen deel uitmaken van de Lierse gemeenteraad.

In de algemene vergadering kunnen volgende personen met raadgevende stem zetelen:

         de schepen van jeugd.

         de stedelijke ambtenaren, aangeduid door het CBS om de vergaderingen van de jeugdraad bij te wonen en het secretariaat ervan waar te nemen (hierna de ambtenaar van team jeugd genoemd).

         deskundigen uit aanverwante sectoren (sport, cultuur, onderwijs, bibliotheek, kindergemeenteraad, buitenschoolse kinderopvang,…) naargelang het thema en de noodwendigheid.

         Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

De schepen van jeugd verlaat de vergaderingen wanneer er een advies geformuleerd wordt, wanneer er overgegaan wordt tot een stemming en telkens wanneer de jeugdraad hierom verzoekt.

 

De jeugdraad streeft ernaar dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van hetzelfde geslacht zijn.

 

Elk lid (stemgerechtigd of raadgevend) dient de vergadering te verlaten wanneer de voorzitter of een meerderheid van de aanwezige leden van de vergadering daarom vraagt, of wanneer er sprake is van belangenvermenging (hetzij persoonlijke, hetzij professionele belangenvermenging).

 

De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

5.  Bevoegdheden van de Algemene Vergadering

         Verkiezen van een voorzitter en ondervoorzitter van de jeugdraad.

         Controleren van het werk van het Dagelijks bestuur.

         Controleren van het jaarbeleid opgesteld door het Dagelijks bestuur.

         Controleren van de financiën.

         Formuleren van adviezen aan het gemeentebestuur.

         Het wijzigen van de statuten, het huishoudelijk reglement en de afsprakennota. Deze zijn pas van kracht na bekrachtiging door de gemeenteraad.

         Het oprichten van werkgroepen met een specifiek doel.

 

6.  De wijze waarop de Algemene Vergadering geldige beslissingen kan nemen

De algemene vergadering streeft bij alle beslissingen naar een zo groot mogelijke éénsgezindheid. Er wordt enkel gestemd indien er een duidelijke consensus ontbreekt of indien de voorzitter of één derde van de aanwezigen daarom vraagt.

 

Alle beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van de stemgerechtigde deelnemers. Bij staking van stemmen is de stem van de (jongste) voorzitter doorslaggevend.

 

De stemming gebeurt geheim en schriftelijk wanneer de voorzitter of minstens één derde van de aanwezige stemgerechtigde deelnemers daarom vraagt. Bij geheime stemming over een agendapunt wordt het punt verworpen bij staking van stemmen. Indien het gaat over personen en functies heeft een nieuwe stemronde plaats tussen de kandidaten met gelijk aantal stemmen. Wanneer deze stemronde geen beslissend resultaat oplevert, is de jongste kandidaat verkozen.

 

7.  Samenstelling van het Dagelijks Bestuur

Het Dagelijks bestuur staat open voor alle stemgerechtigde leden van de algemene vergadering. Zij hebben ook in dit bestuur stemrecht.

 

Het Dagelijks bestuur telt maximaal 10 stemgerechtigde leden van de algemene vergadering. De voorzitter van de algemene vergadering is automatisch voorzitter van het Dagelijks bestuur. Wanneer er meer dan 10 kandidaten zijn beslist de algemene vergadering wie er, naast de voorzitter, ondervoorzitter en de eventuele voorzitters van de werkgroepen, deel uitmaakt van het Dagelijks bestuur.

 

Het Dagelijks bestuur staat ook open voor volgende raadgevende waarnemers (geen stemrecht):

         de ambtenaar van team jeugd.

         deskundigen uit aanverwante sectoren (sport, cultuur, onderwijs, bibliotheek, kindergemeenteraad, buitenschoolse kinderopvang,…) naargelang het thema en de noodwendigheid.

         schepen van jeugd

 

8.  Bevoegdheden van het Dagelijks Bestuur

         Voorbereiden van adviezen aan het gemeentebestuur over jeugdbeleid en zaken waar de jeugd belang bij heeft. Deze dienen ter formulering te worden voorgelegd aan de algemene vergadering. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij hoogdringendheid, kan het Dagelijks bestuur autonoom adviezen geven.

         Bijeenroepen van de algemene vergadering.

         Opvolgen en bewaken van de taken van de jeugdraad.

         Een jaar- en financieel plan opmaken. Deze dienen ter controle te worden voorgelegd aan de algemene vergadering.

         Het oprichten van werkgroepen met een specifiek doel.

         Het bestuur heeft een autonoom beslissingsrecht maar zal zich steeds moeten verantwoorden tegenover de algemene vergadering.

 

9.  De wijze waarop het Dagelijks Bestuur geldige beslissingen kan nemen

Het Dagelijks bestuur streeft bij alle beslissingen naar een zo groot mogelijke éénsgezindheid. Er wordt enkel gestemd indien er een duidelijke consensus ontbreekt of indien de voorzitter of één derde van de aanwezigen daarom vraagt.

 

Alle beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van de stemgerechtigde deelnemers. Bij staking van stemmen is de stem van de (jongste) voorzitter doorslaggevend.

 

 

10.  Werkgroepen

         Het Dagelijks bestuur en de algemene vergadering kunnen ervoor kiezen om tijdelijke werkgroepen met een specifiek doel op te richten.

         De werkgroepen bestaan uit leden van de AV en/of geïnteresseerde jongeren.

         In de werkgroep kunnen deskundigen zetelen met raadgevende stem.

         De werkgroepen rapporteren aan het DB.

         De voorzitter van een werkgroep wordt voor de duur van het bestaan van zijn of haar werkgroep opgenomen in het DB.

         Wanneer het doel van een werkgroep bereikt is of het DB daar zo over beslist zal de werkgroep ontbonden worden.

 

11.  Huishoudelijk reglement en afsprakennota

De jeugdraad beschikt over een huishoudelijk reglement en een afsprakennota waarin de werking verder wordt geconcretiseerd.

 

12. Link naar participatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

13. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.16 Beheersorgaan jeugd - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de statuten van het beheersorgaan jeugd goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

 

STATUTEN VAN HET BEHEERSORGAAN JEUGD

 

Artikel 1: Opdracht

Er wordt een beheersorgaan opgericht met als opdracht de inrichtende overheid bij te staan bij het beheer van jeugdcentrum Moevement, speelpleinwerking Speelmicroob en kinderopvang Kadee.

De bevoegdheden van het beheersorgaan worden nader omschreven in Artikel 3.

 

Deze statuten bepalen de wijze waarop de adviesraad haar bevoegdheden uitoefent overeenkomstig de gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2019.

 

Artikel 2: Omvang

Jeugdcentrum Moevement omvat volgende infrastructuur:

 

Jeugdcentrum Moevement, gelegen Aarschotsesteenweg 1, 2500 Lier;

BKO Speelmicroob, gelegen Sluislaan 40, 2500 Lier;

BKO Lisp, gelegen Lispersteenweg 273, 2500 Lier;

BKO Pastorie, gelegen Pastoriestraat 2, 2500 Lier;

BKO Spui, gelegen Predikherenlaan 18a, 2500 Lier;

BKO Koningshooikt, gelegen Dorpsstraat 109, 2500 Koningshooikt;

De wijkspeelpleintjes.

 

Artikel 3: Bevoegdheden

Bevoegdheden van het beheersorgaan Jeugd ten aanzien van het jeugdcentrum en de infrastructuren van de BKO en speelpleinwerking:

§1.    Het beheersorgaan heeft inspraak- en adviesrecht over alle aspecten van het beheer van het jeugdcentrum en de locaties/infrastructuren van BKO en speelpleinwerking (zoals bij verbouwingswerken, de inrichting en uitrusting, concessiecontracten, huurovereenkomsten, opmaak van het gebruiksreglement,…)

§2.    Om haar bevoegdheden daadwerkelijk te kunnen uitoefenen, heeft het beheersorgaan recht op alle informatie aangaande de beleidsbeslissingen van het stadsbestuur die betrekking hebben op het jeugdcentrum en de locaties van BKO en speelpleinwerking, en dit reeds in de eerste fase van elk besluitvormingsproces.

§3.    Het beheersorgaan heeft een adviserende rol ten aanzien van het stadsbestuur over alle aspecten die te maken hebben met een optimale werking van het jeugdcentrum, de speelpleinwerking en de buitenschoolse kinderopvang. Dit advies wordt gegenereerd uit de gebruikservaring van de verschillende gebruikersgroepen. Alle gebruikersgroepen van bovenstaande werkingen zijn vertegenwoordigd in het beheersorgaan (zie Artikel 4).

 

Artikel 4: Samenstelling

§1.    Het beheersorgaan bestaat enerzijds uit vertegenwoordigers van de verschillende gebruikersgroepen (jeugdverenigingen, individuele jongeren, jeugdraad, ouders van wie de kinderen gebruik maken van BKO en/of speelpleinwerking, animatoren van de speelpleinwerking, jeugdhuis, jeugdwelzijnswerk) met een maximum van 3 personen per gebruikersgroep, anderzijds uit afgevaardigden van de politieke partijen in de gemeenteraad, waarbij ernaar gestreefd wordt dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van hetzelfde geslacht zijn.

§2.    Elke politieke fractie bepaalt vrij om zich al dan niet te laten vertegenwoordigen in het beheersorgaan. De voorzitter van elke politieke fractie bepaalt wie en hoeveel personen als afgevaardigde in het beheersorgaan zullen zetelen (maximum 2 per fractie). Het totaal aantal politieke afgevaardigden mag echter nooit het totaal aantal vertegenwoordigers aan gebruikerszijde overtreffen. De politiek afgevaardigden moeten geen gemeenteraadsleden zijn; de politieke fracties kunnen iemand aanduiden die hun vertrouwen geniet, ook al neemt die geen politiek mandaat waar.

§3.    In het beheersorgaan zetelen als niet-stemgerechtigde leden:

- de schepen van jeugd

- de toegevoegde ambtena(a)r(en)

- experten die uitzonderlijk worden uitgenodigd op een vergadering om bepaalde kennis of ervaringen te delen in het kader van een bepaald dossier of agendapunt

§4.    Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad (bij aanvang van een nieuwe legislatuur) moet het beheersorgaan opnieuw worden samengesteld. Het vroegere beheersorgaan blijft echter in functie totdat het nieuw samengestelde beheersorgaan is geïnstalleerd.

§5.    De leden worden in principe aangesteld voor een periode van 6 jaar, gelijklopend aan de legislatuur va het bestuur. De kandidaturen voor de beheersorgaan zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden. Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven. Het lidmaatschap is hernieuwbaar, op voorwaarde dat het beheerslid zich opnieuw kandidaat stelt en dezelfde procedure doorloopt als de andere kandidaat-leden.

§6.    Het beheersorgaan bepaalt de criteria waaraan de afgevaardigden aan gebruikerszijde moeten beantwoorden, en de manier waarop kandidaturen ingediend worden. Het beheersorgaan organiseert een open oproep zodat iedere inwoner (vanaf 16 jaar) de kans krijgt zich kandidaat te stellen. Geïnteresseerde of (ervarings)deskundige burgers die geen lid zijn van een erkende vereniging, worden op deze manier betrokken bij het beheer van de jeugdinfrastructuur.

§7.    De stemgerechtigde leden van het beheersorgaan worden benoemd door de gemeenteraad, doch niet nominatief. Ze worden benoemd vanuit hun functie (hetzij als vertegenwoordiger van een bepaalde gebruikersgroep, hetzij als politiek afgevaardigde van een bepaalde partij). Elk lid van het beheersorgaan heeft één stem.

§8.    Bij de samenstelling van het beheersorgaan heeft de inrichtende overheid aandacht voor voldoende verscheidenheid: verhouding man/vrouw, etnische afkomst, sociale achtergrond en leeftijd.

 

Artikel 5: Einde aan het lidmaatschap

De hoedanigheid van lid van het beheersorgaan Jeugd wordt verloren:

a)      Voor de politieke afgevaardigden: indien de voorzitter van de politieke fractie een andere afgevaardigde benoemt.

b)      Voor vertegenwoordigers van één van de gebruikersgroepen: door ontslag van een lid. Dit ontslag dient schriftelijk aan de voorzitter van het beheersorgaan meegedeeld worden.

c)      Een niet-gemotiveerde afwezigheid op drie achtereenvolgende samenkomsten van het beheersorgaan kan reden tot uitsluiting geven, aangezien deze een optimale en bestendige werking van het beheersorgaan belemmert.

 

Artikel 6: Voorzitter en ondervoorzitter

Het beheersorgaan kiest onder zijn stemgerechtigde leden, na kandidaatstelling, bij geheime stemming en bij gewone meerderheid een voorzitter en een ondervoorzitter.

De voorzitter behoort tot de leden die de gebruikers vertegenwoordigen, de ondervoorzitter tot de politiek afgevaardigde leden.

 

Artikel 7: Vergaderingen

§1.  Het beheersorgaan komt ten minste eenmaal per kwartaal samen en zo dikwijls als de belangen van de jeugdinfrastructuren vereisen.

§2.  Het beheersorgaan komt bijeen op uitnodiging/vraag van de voorzitter of 1/3e van de leden.

§3.  De voorzitter stelt de agenda vast in samenspraak met de secretaris, en stuurt deze samen met de uitnodiging naar alle leden van het beheersorgaan (stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden).

§4.  Alle leden van het beheersorgaan worden ten minste 8 kalenderdagen voor de vergadering schriftelijk (per e-mail) uitgenodigd, de dag van de oproeping en vergadering inbegrepen. Deze uitnodiging vermeldt in elk geval de datum, de plaats, het uur en de agendapunten van de vergadering.

§5.  Elk lid kan tot 4 dagen voor de vergadering de secretaris (per e-mail) verzoeken om bepaalde bijkomende punten op de agenda van de eerstvolgende vergadering te plaatsen.

 

Artikel 8: Verslaggeving

§1.  De toegevoegde ambtenaar wordt belast met het secretariaat van het beheersorgaan, en maakt van elke vergadering een verslag op. Dit ontwerpverslag wordt, na correctie door de voorzitter, zo spoedig mogelijk na de vergadering ter goedkeuring naar alle leden van het beheersorgaan gestuurd. Elk lid kan tijdens de volgende vergadering opmerkingen maken over dit verslag vooraleer het definitief goedgekeurd wordt.

§2.  Voor de gemeenteraadsleden wordt het verslag op het daartoe voorziene extranet geplaatst.

 

Artikel 9: Stemmingen

§1.  Alle beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid (= helft + 1) van de aanwezigen. Als er gestemd wordt over personen of functies, of op verzoek van ten minste één derde van de aanwezige stemgerechtigde leden, gebeurt de stemming geheim en schriftelijk. In de andere gevallen is de stemming publiek.

§2.  In geval van staking van stemmen (= evenveel voor- als tegenstemmen):

- Bij publieke stemming: de stem van de voorzitter is beslissend.

- Bij geheime stemming over personen: er heeft een nieuwe stemronde plaats tussen de kandidaten met het gelijk aantal stemmen. Wanneer ook deze stemronde geen beslissend resultaat oplevert, is de jongste kandidaat gekozen.

§3.  Leden die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen indien gewenst stemmen bij volmacht, op voorwaarde dat het verontschuldigde lid minstens twee keer aanwezig is geweest.

 

Artikel 10: Werkgroepen

Het beheersorgaan kan werkgroepen vormen in functie van de haar toevertrouwde bevoegdheden (zie Artikel 4), waarvan de samenstelling en de werking bepaald wordt door het beheersorgaan. Het voorzitterschap van deze werkgroepen wordt steeds waargenomen door een lid van het beheersorgaan.

In de schoot van deze werkgroepen kan beroep gedaan worden op niet-leden van het beheersorgaan of deskundigen.

 

Er kan ook overgegaan worden tot een samenwerking met één of meerdere andere stedelijke adviesraden en/of beheersorganen van Lier, in het kader van domeinoverschrijdende, stadsbrede dossiers.

 

De leden van de werkgroep worden aangeduid door het beheersorgaan. Het beheersorgaan kan op elk moment overgaan tot de stopzetting van deze werkgroepen of nieuwe werkgroepen oprichten.

 

Artikel 11: Wijzigingen

§1.  De statuten van het beheersorgaan kan enkel gewijzigd worden door de gemeenteraad, op voordracht van het beheersorgaan jeugd dat hierover schriftelijk advies dient uit te brengen.

§2.  Deze beslissing wordt binnen de 20 dagen ter kennis gegeven aan de provinciegouverneur op de wijze bepaald in art. 252 van het Gemeentedecreet.

 

Artikel 12: Link naar participatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Artikel 13: Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.17 Sportraad - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de statuten van de sportraad, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

voorzitter sportraad

 

 

Bijlage:

 

Statuten van de sportraad

 

Hoofdstuk I: Algemene bepalingen

 

Artikel 1

Er wordt te Lier een gemeentelijke adviesraad voor de sport opgericht, hierna afgekort genoemd "de sportraad".

De zetel van de sportraad is gevestigd op het adres  Eeuwfeestlaan 185, 2500 Lier. Een adreswijziging behoort tot de bevoegdheid van de raad van bestuur.

 

Artikel 2

De sportraad heeft tot doel het bevorderen van een democratisch en coherent sportbeleid in het belang van de stad en haar bevolking.

 

Artikel 3

Om deze doelstellingen te bereiken zal de sportraad onder andere:

a)Adviezen uitbrengen inzake het beleid van de sport, hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek, aan het stadsbestuur en in voorkomend geval, aan andere instanties.

b)Activiteiten op dit gebied coördineren, overleg en samenwerking tot stand brengen tussen diensten in organisaties die actief zijn op sportgebied, in de ruime betekenis van het woord.

c)Informatie en documentatie verzamelen over de sport in Lier en de behoeften terzake.

d)Initiatieven voorstellen op sportgebied.

e)Deelnemen aan overleg en informatie uitwisselen met andere erkende raden van de stad.

 

Artikel 4

De sportraad moet voldoende representatief zijn voor alle bestaande vormen van sportbeoefening bij de bevolking en is samengesteld uit de algemene vergadering.

 

 

Hoofdstuk II: De algemene vergadering

 

Artikel 5

De algemene vergadering is samengesteld uit de leden, die allen stemgerechtigd zijn. Zij wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur.

 

Artikel 6: samenstelling

Kunnen lid  zijn van de algemene vergadering

a)Alle sportverenigingen en -organisaties, zowel private als publieke, die werken met vrijwilligers en een werking ontplooien op het grondgebied van de gemeente.

b)Alle sportverenigingen en -organisaties, zowel private als publieke, die werken met professionele beroepskrachten en een werking ontplooien op het grondgebied van de gemeente.

c)Deskundigen inzake sport, woonachtig in de gemeente, nadat ze werden aangesteld door de leden van het dagelijks bestuur

 

De raad wordt zodanig samengesteld zodat ten hoogste 2/3 van de leden van hetzelfde geslacht zijn.

 

Het college van burgemeester en schepenen duidt de sportfunctionaris of zijn collega aan om de vergaderingen van de algemene vergadering bij te wonen en het secretariaat hiervan waar te nemen.

 

Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

Artikel 7

a)Elke organisatie die lid is geworden duidt twee afgevaardigden aan, één effectieve en één plaatsvervangende.

b)Deze afgevaardigden moeten aan volgende voorwaarden voldoen:

1.Lid zijn van de organisatie die zij vertegenwoordigen.

2.Mogen slechts één organisatie vertegenwoordigen.

 

Artikel 8

a)Aan het lidmaatschap van een organisatie wordt een einde gesteld door de algemene vergadering:

1.Indien de organisatie ophoudt te bestaan.

2.Indien de organisatie gedurende twee opeenvolgende jaren zijn sportactiviteiten heeft stopgezet.

3.Indien de organisatie sedert twee jaar de stad Lier heeft verlaten.

 

b)  Aan het mandaat van een afgevaardigde / deskundige wordt een einde gesteld:

1.Door ontslag dat schriftelijk moet gebeuren aan de voorzitter.

2.Door intrekking van het mandaat door de organisatie die hem heeft aangesteld, deze intrekking moet schriftelijk meegedeeld worden aan de voorzitter.

3.Door drie opeenvolgende afwezigheden zonder verontschuldiging. Het bestuur zal het ontslag dan meedelen aan de organisatie van de afgevaardigde, deskundige.

4.Na ontslag van zijn afgevaardigde geeft de voorzitter van de sportvereniging of –organisatie aan de voorzitter van de sportraad de gegevens van de nieuwe afgevaardigde / vervanger door.

 

Artikel 9

a) De leden van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen lid zijn van de algemene vergadering.

b) Kunnen de vergadering van de algemene vergadering bijwonen met raadgevende stem :

1. De schepen bevoegd voor de sport.

2. De sportfunctionaris of zijn/haar collega

3. Door het bestuur uitgenodigde waarnemers voor behandeling van bepaalde materies.

4. Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

Artikel 10

De algemene vergadering is bevoegd naast de materies vermeld in art. 2 en art.3 :

1.Wijziging van de statuten.

2.Aanstelling en ontslag van de leden van de raad van bestuur.

3.Jaarlijkse goedkeuring van rekeningen en begroting.

4.Aanstelling en ontslag van leden van de algemene vergadering.

5.Aanstellen van twee commissarissen voor nazicht van de rekeningen.

6.Het goedkeuren en wijzigen van het huishoudelijk reglement.

 

Artikel 11

De kasgelden worden bewaard door de penningmeester.

Acht dagen voor de algemene vergadering zien twee commissarissen, die door de vorige algemene vergadering aangewezen werden, de rekeningen en kasgelden na en brengen verslag uit aan de algemene vergadering.

 

Artikel 12

a)De algemene vergadering komt minstens eenmaal per jaar in openbare zitting samen op een tijdstip door de raad van bestuur bepaald.

b)De agenda van de vergadering wordt in de uitnodiging vermeld en minstens veertien dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. Wijziging van de agenda is slechts mogelijk bij meerderheid van stemmen van de aanwezige leden.

c)De algemene vergadering beslist bij gewone meerderheid van stemmen ongeacht het aantal aanwezigen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen. Met onthoudingen wordt geen rekening gehouden.

d)Bij belangenvermenging, zij het persoonlijke, zij het professionele belangenvermenging, dient de betrokkene buiten te gaan.

e)De algemene vergadering kan bijeengeroepen worden op verzoek van 2/3 van de leden van de algemene vergadering.

 

 

Hoodstuk III: Raad van bestuur

 

Artikel 13

De algemene vergadering kiest om de 6 jaar uit haar leden, bij gewone meerderheid een raad van bestuur met minimum 15 bestuursleden, die onderling de taken verdelen waaronder een voorzitter, een ondervoorzitter, een penningmeester en een secretaris.

 

Artikel 14

De raad van bestuur zetelt voor 6 jaar, verkiezingen vinden plaats uiterlijk 6 maanden na de installatie van de gemeenteraad. Wanneer een mandaat vacant wordt zal de opvolging geschieden zoals bepaald door het huishoudelijk reglement.

 

Artikel 15

De vergaderingen van de raad van bestuur kunnen bijgewoond worden door

a)De sportfunctionaris of zijn collega.

b)De schepen bevoegd voor de sport kan als waarnemer uitgenodigd worden op de vergaderingen van de raad van bestuur.

c)Vertegenwoordiging van politieke fracties (maximum één per fractie, op uitnodiging van de voorzitter).

Deze personen zijn niet stemgerechtigd.

 

Artikel 16

a)De raad van bestuur vergadert minimum driemaal per jaar. De voorzitter, het dagelijks bestuur of een meerderheid bestuursleden, kunnen voor dringende zaken de vergadering bijeenroepen.

b)De beslissingen in de raad van bestuur worden genomen met gewone meerderheid van de aanwezige leden. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

c)Bij belangenvermenging, zij het persoonlijke, zij het professionele belangenvermenging, dient de betrokkene buiten te gaan.

d)De raad van bestuur bereidt de vergaderingen van de algemene vergadering voor en voert alle taken uit die haar door de algemene vergadering worden toegewezen.

e)Voor het formuleren van een gedragen advies kan de raad van Bestuur beslissen om een andere vergadervorm te kiezen, bv een open vergadering.

 

Hoofdstuk IV: Dagelijks bestuur

 

Artikel 17

Het dagelijks bestuur bestaat uit volgende leden die deel uitmaken van de raad van bestuur namelijk: de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris, de penningmeester.

 

Artikel 18

Het dagelijks bestuur vergadert op initiatief van de voorzitter of op verzoek van één van de leden.

Het dagelijks bestuur beheert de documentatie, behandelt de briefwisseling, geeft antwoord op vragen en verzoeken en stelt de agenda samen voor de vergaderingen van de raad van bestuur.

 

Hoofdstuk V: Slotbepalingen

 

Artikel 19

De algemene vergadering kan de voorstellen tot wijziging van de statuten slechts goedkeuren of wijzigen indien de goed te keuren tekst of de aan te brengen wijziging in de oproepbrief is vermeld en wanneer minstens 2/3 van de leden op de vergadering aanwezig zijn. Tot voorstel van wijziging kan niet worden besloten dan met een 2/3 meerderheid der stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Voorstellen tot wijziging worden voorbereid door de raad van bestuur van de sportraad.

 

Artikel 20

Het mandaat van de sportraad loopt ten einde uiterlijk zes maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

 

Artikel 21

De statuten worden ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Artikel 22

Het opstellen en wijzigen van het huishoudelijk reglement zal door de Raad van Bestuur gebeuren en ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Artikel 23: Link naar participatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Artikel 24: inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.18 Milieu- en natuurraad - aanpassing statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist de oprichting van de milieu- en natuurraad goed te keuren met de hieronder vermelde statuten.

 

Bijlage:

 

STATUTEN VAN DE MILIEU- EN NATUURRAAD LIER

 

Artikel 1: juridische context

De gemeenteraad moet overgaan tot de organisatie van raden die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren. De raad stelt eveneens de nadere voorwaarden vast voor de representativiteit en regelt de samenstelling, de werkwijze en de procedures van de hier bedoelde raden en overlegstructuren en waakt erover dat de nodige middelen ter beschikking worden gesteld voor de vervulling van de adviesopdracht.

Bij het aanstellen van een nieuwe legislatuur moeten ook de adviesraden worden samengesteld.

 

Artikel 2: doelstellingen

De milieu- en natuurraad heeft een vijfdelige doelstelling.

1)      De milieu- en natuurraad beoogt de verbetering, het behoud en het herstel van de natuur, het landschap en de natuur in de stad;

2)      De milieu- en natuurraad is bevoegd om de stad zowel op eigen initiatief als op verzoek van de gemeenteraad of het schepencollege te adviseren over het gemeentelijk milieu- en natuurbeleid;

3)      De milieu- en natuurraad vervult een informatieve en sensibiliserende taak bij de bevolking inzake milieu- en natuuraangelegenheden en kan in dit kader op eigen initiatief en op niet dwingend verzoek initiatieven ontplooien;

4)      De milieu- en natuurraad adviseert over aangelegenheden die te maken hebben met het stedelijk en intergemeentelijk beleid inzake leefmilieu en natuur.

5)      De milieu- en natuurraad vormt een brug tussen de inwoners van Lier en het bestuur van Lier inzake leefomgeving.

 

Artikel 3: bevoegdheden

De milieu- en natuurraad adviseert, eventueel op eigen initiatief over beleidsdossiers, waarvan zij vindt dat er milieu- en natuurbelangen in het geding zijn aan respectievelijk het college van burgemeester en schepenen en/of de gemeenteraad.

De milieu-  en natuurraad wordt in ieder geval om advies gevraagd bij:

-          Advies bij opstellen van ontwerp en uitwerking van burgemeestersconvenant, en verschillende plannen zoals milieubeleid, klimaatplan, …

-          De milieuraad adviseert in beleidsdossiers zoals o.a. RUP, Sigmaplan, …

-          De milieu- en natuurraad kan projecten ter ondersteuning van het leefmilieu voorstellen aan het college van burgemeester en schepenen en deze na goedkeuring tot uitvoering brengen. De raad kan ook projecten en maatregelen inzake leefmilieu beoordelen en ondersteuning bieden waar mogelijk.

Wat niet:

-          De milieu- en natuurraad brengt geen advies uit in individuele dossiers.

 

Artikel 4: samenstelling en representatief kader

Voor de samenstelling wordt gewerkt met een vijfledige samenstelling:

1)      Vaste kern.

Deze kern van stemgerechtigde leden bestaat uit 15 vaste en 15 plaatsvervangende leden. Er wordt gestreefd naar een raad waarin één derde van de leden van hetzelfde geslacht zijn.

Het effectief en vervangend lid kunnen samen deelnemen aan de plenaire vergadering, maar slechts één van beide is stemgerechtigd.

De samenstelling van de vaste kern wordt gedaan op basis van de kandidaturen die al dan niet vanuit een organisatie aangeleverd worden binnen volgende domeinen:

-          Domein abiotische kwaliteit: lucht, water, bodem

-          Domein biotische kwaliteit: biodiversiteit, fauna, flora

-          Domein landschap: stadsontwikkeling, plattelandsontwikkeling

-          Domein economie: streekvermarketing, biologische landbouw

-          Domein jeugd en educatie

-          Domein duurzaamheid: wonen, energie, vervoer

-          Domein landbouw

 

Deze lijst is niet limitatief.

 

De vaste kern is bevoegd voor het geven van advies, het kiezen van projecten en het dagelijks bestuur van de milieu- en natuurraad.

 

De vaste kern beslist bij meerderheid van stemmen.

 

2)      Permanente externe deskundigen

De permanente externe deskundigen zijn:

-          De bevoegde schepen

-          De ambtenaren van dienst omgeving discipline leefmilieu

-          De ambtenaar die optreedt als secretaris

De permanente externe deskundigen mogen de toelichting, bespreking en beraadslaging bijwonen, maar de stemming niet. Omwille van de notulering moet de ambtenaar belast met de verslaggeving de stemming bijwonen.

 

3)      Externe adviseurs

De milieu- en natuurraad kan beroep doen op externe adviseurs. Deze externe adviseurs mogen de toelichting en bespreking bijwonen, maar de beraadslaging en de stemming niet.

De groep van externe adviseurs kan in grote lijnen in drie groepen opgedeeld worden:

-          Externe experten: experten in een bepaalde thematiek die ondersteuning voor het advies of de projecten kan aanbieden.

-          Externe contactpersonen: zij vertegenwoordigen een groep mensen. Dit kan gaan over een wijk, een doelgroep, een leeftijdscategorie of andere.

 

4)      Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

5)      Geïnteresseerde burgers

Zij kunnen zich opgeven voor mee te werken aan de praktische uitvoering van projecten, deelnemen aan informatieve sessies of zelf projecten aanreiken.

 

Artikel 5: Werkgroepen

1)      De adviesraad beslist bij gewone meerderheid van stemmen over de oprichting van een werkgroep, hetzij permanent of tijdelijk. Tijdelijke werkgroepen zijn van rechtswege ontbonden als hun opdracht vervuld is. Permanente werkgroepen worden jaarlijks uitdrukkelijk herbevestigd door de raad.

2)      De adviesraad schrijft de opdracht van de werkgroep uit en bepaalt de termijn binnen de welke de werkgroep zijn verslag dient af te werken. De werkgroep kan een verlenging van termijn aan de milieu- en natuurraad vragen.

3)      De werkgroepen werken onder toezicht en in opdracht van de adviesraad. Het verslag dat door de werkgroep wordt opgesteld wordt niet extern verspreid.

4)      De adviesraad duidt onder haar effectieve en plaatsvervangende leden de leden aan die deel uitmaken van de werkgroep. De milieu- en natuurraad duidt één iemand aan die het secretariaat van de werkgroep op zich neemt en één verantwoordelijke die de werkgroep leidt.

5)      De werkgroep bestaat uit minstens 2 vertegenwoordigers van de vaste kern en kan aangevuld worden met externe adviseurs.

 

Artikel 6: installatie

De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

Artikel 7: dagelijks bestuur

§1 voorzitter en ondervoorzitter

1)      De voorzitter en de ondervoorzitter worden door de raad zelf gekozen tijdens de installatievergadering.

2)      De voorzitter en ondervoorzitter hebben een voorbeeldfunctie.

3)      De voorzitter coördineert alle activiteiten van de milieu- en natuurraad.

4)      De voorzitter roept samen, opent, leidt en sluit de vergaderingen alsook voor alle agendapunten de onderscheiden delen, namelijk de toelichting, de bespreking, de beraadslaging en de stemming.

5)      De voorzitter en secretaris waken over de naleving van het huishoudelijke reglement.

6)      De ondervoorzitter neemt alle taken van de voorzitter over als deze verhinderd is.

7)      Indien ook de ondervoorzitter verhinderd is, wordt het voorzitterschap waargenomen door het oudste aanwezige lid van de vaste kern.

 

§2 secretariaat: het secretariaat wordt ingericht zoals opgenomen in het huishoudelijk reglement.

 

§3 Penningmeester

1)      De penningmeester wordt gekozen uit de leden van de vaste kern.

2)      Na afloop van elk project wordt een financiële weerslag opgesteld en toegevoegd aan het verslag.

3)      Er wordt elke eerste vergadering van een nieuw werkingsjaar een budgetoverzicht van het voorgaande jaar geagendeerd.

 

§4 De algemene werking wordt beschreven in het huishoudelijke reglement, volgende acties zijn opgenomen:

1)      Het verloop van de vergaderingen

2)      De aanwezigheden

3)      De wijze van notuleren

4)      de wijze van stemmen

5)      De wijze van het formuleren van adviezen

 

Artikel 8: Deontologie

4)      Alle leden van de adviesraad (effectieve leden, plaatsvervangende leden, externe adviseurs, voorzitter en secretaris) verbinden er zich toe:

o        De nodige discretie aan de dag te leggen m.b.t. dossiers die worden voorgelegd. De stemming en de beraadslaging moeten worden geheim gehouden.

o        Met de regels van de privacy rekening te houden.

o        Volledig onafhankelijk te werken van zowel politieke als drukkingsgroepen om op deze wijze ten allen tijde de volledige objectiviteit te bewaren.

o        Te aanvaarden dat anderen beslissen, mede op basis van het geleverde advies, maar dat deze beslissing niet noodzakelijk volledig overeenkomt met het geleverde advies.

o        Communicatie- en luistervaardig te zijn zonder vooringenomenheid.

o        In de vergadering enkel het woord te voeren als hem/haar het woord gegeven is door de voorzitter. Op deze manier kan de discussie waardig verlopen. Men mag het woord ook niet langer houden dan strikt noodzakelijk is.

o        Zich te beperken tot die elementen die relevant zijn voor het onderwerp waarvan de bespreking lopende is.

o        De afspraken vastgelegd in dit huishoudelijk reglement te respecteren.

o        Bovenstaande regels toe te passen ook na het beëindigen van het lidmaatschap van de milieu- en natuurraad.

5)      Een lid dat een persoonlijk belang heeft tot in de tweede graad en/of een zakelijk belang bij een besproken onderwerp moet zich laten vervangen door zijn plaatsvervanger, minstens voor dat punt. De voorzitter kan het betrokken lid evenwel om een toelichting van het onderwerp verzoeken.

6)      Wanneer een lid van oordeel is dat een ander lid een persoonlijk belang heeft bij een besproken onderwerp, brengt hij/zij dit onmiddellijk ter kennis aan de voorzitter. Indien de voorzitter van oordeel is dat het lid een persoonlijk belang heeft bij een onderwerp, dan vraagt de voorzitter dat betrokken lid om zicht terug te trekken.

7)      Contacten met de media worden vermeden om de objectiviteit en sereniteit van de werking niet in het gedrang te brengen. In uitzonderlijke gevallen vertegenwoordigt enkel de voorzitter in samenspraak met het beleid de adviesraad naar buiten toe.

 

Artikel 9: Het einde van het mandaat en de vervanging

1)      Het lidmaatschap van de milieu- en natuurraad loopt gelijk met de duur van het mandaat van de leden van de gemeenteraad, maar blijft geldig tot de milieu- en natuurraad effectief vernieuwd is.

2)      Elk lid, effectief of plaatsvervangend, kan zijn mandaat ten allen tijde stopzetten. Hij dient dit schriftelijk 2 maand voor stopzetting van het mandaat te melden aan de voorzitter die de overige leden van de commissie informeert.  De voorzitter zal dit onmiddellijk doorgeven aan de gemeenteraad teneinde de benoemingsprocedure voor een nieuw lid, en in voorkomend geval ook plaatsvervanger op te starten.

3)      Het duo waarbij zowel effectief als plaatsvervangend lid driemaal achtereenvolgens afwezig is zonder kennisgeving,  is ontslagnemend.

4)      Elk effectief lid dat zijn mandaat stopzet, wordt automatisch doch tijdelijk vervangen door zijn aangeduide plaatsvervanger in afwachting van de benoeming van een nieuw lid. De voorzitter verzoekt de gemeenteraad om een nieuw effectief lid te benoemen en in voorkomend geval ook een nieuwe plaatsvervanger aan te duiden indien de plaatsvervanger effectief lid zou worden.

 

Artikel 10: link met parcitipatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Artikel 11: inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.19 Mobiliteitsraad - vernieuwing statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de adviesraad mobiliteit opnieuw samen te stellen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de statuten van de mobiliteitsraad, zoals hieronder vermeld, goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

Statuten mobiliteitsraad

 

I.ALGEMENE BEPALINGEN

 

ART. 1 BASISBEGINSEL OPRICHTING:

Voor de stad Lier wordt een adviesraad opgericht onder de naam mobiliteitsraad. De mobiliteitsraad beoogt een adviesfunctie en een informerende functie met betrekking tot de verschillende aspecten van het mobiliteitsbeleid van de stad.

 

ART. 2 JURIDISCHE BASIS:

Conform de juridische basis voor de inrichting van gemeentelijke adviesraden, bekrachtigd in het decreet lokaal bestuur (art. 304, §3), faciliteert de gemeenteraad via de installatie van de mobiliteitsraad het initiatief om de systematische betrokkenheid, inspraak en adviesverlening van de betrokken doelgroepen te verzekeren bij de beleidsvoorbereiding inzake mobiliteit, de uitwerking van de gemeentelijke dienstverlening op dit terrein en de evaluatie ervan. Art. 304 van het voornoemde decreet legt onder meer ook op dat ten hoogste twee derde van de leden van de adviesraad van hetzelfde geslacht is. Anders kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.

 

II. DOELSTELLING

 

ART. 3 OPDRACHTVERKLARING:

 

3.1. De mobiliteitsraad fungeert als adviesorgaan voor het Lierse college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad, in alle aspecten die mobiliteit aanbelangen. De adviesfunctie is ingebed in de ruimere ruimtelijke organisatie van de stad.

 

3.2. De mobiliteitsraad behartigt de belangen van alle Lierenaars en de belangengroepen rond mobiliteit.

 

3.3. De mobiliteitsraad wisselt actief informatie uit tussen de adviesraad en de vertegenwoordigde actoren en belangenverenigingen over alle acties en maatregelen ter bevordering van de mobiliteit in Lier.

 

3.4. Tot slot bewerkstelligt de mobiliteitsraad via dialoog en overleg een optimale verstandhouding tussen alle actoren van het gedifferentieerde landschap, tussen de betrokken belangenverenigingen en tussen het stadsbestuur en de Lierse bewoners.

 

III. REPRESENTATIEF KADER

 

Er wordt gestreefd naar de meest optimale invulling volgens het hieronder na te streven ‘kader’:

Maximaal 15 stemgerechtigde leden (15 effectieve + 15 plaatsvervangende leden)

 

         Gebruikers volgens het STOP principe:

         Voetgangersbond

         Fietsersbond

         Openbaar vervoer o.a. De Lijn, Taxiverenigingen

         Belangengroepen:

         Scholen

         Handel

         Jeugd

         Senioren

         Afvaardiging andere raden:

         Toegankelijkheidsraad

         Dorpsraad Koningshooikt

         Politie

         Andere:

         Deskundigen, waaronder de voorzitter

 

* Deskundigen kunnen zowel ervaringsdeskundigen zijn als deskundigen ter zake.

 

ART. 4 AFVAARDIGINGEN / VERTEGENWOORDIGINGEN

 

4.1. Lierse verenigingen en actoren rond mobiliteit kunnen hun leden kandidaat stellen om als effectief of plaatsvervangend lid hun vereniging/organisatie in de mobiliteitsraad te vertegenwoordigen. Het aandeel vertegenwoordigingen van dergelijke verenigingen dient idealiter in evenwicht te blijven ten aanzien van het totale ledenbestand van de mobiliteitsraad.

 

4.2. De zetel van de vereniging moet in Lier gevestigd zijn. Iedere vereniging kan maximaal één effectief lid en één plaatsvervangend lid aanstellen.

 

4.3. Zowel het plaatsvervangend als het effectief lid van de voornoemde vertegenwoordigde verenigingen/actoren moeten hun activiteiten/diensten op het grondgebied van Lier hebben.

 

4.4. De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden. Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

4.5. Na de installatie van een nieuwe gemeenteraad, kunnen kandidaat leden/ vertegenwoordigers voorgedragen worden voor de nieuwe samenstelling van de mobiliteitsraad. Kandidatuurstellingen dienen ingediend te worden bij het college van burgemeester en schepenen, binnen de gepubliceerde termijn.

 

4.6. Om stabiliteit te waarborgen en juridische rechtszekerheid van de adviezen te garanderen, worden enkel bij de nieuwe samenstelling van de mobiliteitsraad (bij aanvang nieuwe legislatuur) nieuwe mandatarissen opgenomen. Wanneer zijn/haar mandaat bij een aangesloten actor/vereniging stopgezet wordt, kan het lid van de mobiliteitsraad evenwel vervangen worden door zijn/haar plaatsvervanger in voornoemde vereniging.

 

ART. 5 EXPERTEN/DESKUNDIGEN

 

5.1. Ook externe experten/deskundigen kunnen lid worden van de mobiliteitsraad. Er wordt algemeen gestreefd naar een zo hoog mogelijke deskundigheid, in de betekenis zoals hieronder geduid. De expertise/ervaring van mandatarissen kan betrekking hebben op één of meerdere aspecten van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid. Een expert hoeft geen inwoner van Lier te zijn. Daarentegen moet de expert wél over een actuele kennis beschikken van mobiliteit in Lier.

 

5.2. De expert kan zowel als ervaringsdeskundige binnen de mobiliteitsraad optreden als in de hoedanigheid van een onafhankelijk opgeleide vakkundige of adviseur. In beide gevallen dient de expert/deskundige als specialist of autoriteit op het terrein in kwestie een actieve bijdrage te kunnen leveren tot de capaciteitsopbouw van de mobiliteitsraad.

Concreet betekent dit voor de mobiliteitsraad :

         de versterking van kennis en vaardigheden rond mobiliteit: sterktes, zwaktes, uitdagingen en bedreigingen van Lier;

         de ontwikkeling van een visie op het mobiliteitsbeleid in Lier;

         de integratie van mobiliteit in andere beleidsdomeinen;

         oog voor monitoring en evaluatie van de acties en projecten.

 

5.3. De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

 

ART. 6 ANDERE PROFIELVEREISTEN LEDEN MOBILITEITSRAAD

 

6.1. Alle voornoemde doelgroepen kunnen als stemgerechtigd lid optreden binnen de mobiliteitsraad, zolang zij geen politiek mandaat uitoefenen en ze de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.

 

6.2. Zowel de schepen die het beleidsdomein mobiliteit tot zijn bevoegdheid heeft, als de mobiliteitsambtenaar fungeren als permanente deskundigen, zij het beiden zonder stemrecht.

 

6.3. Politieke vertegenwoordigers:

Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

ART. 7 DUUR VAN HET MANDAAT

 

7.1. Het mandaat van de effectieve leden geldt voor een periode van zes jaar tot aan het einde van de legislatuur, behoudens tussentijdse vervangingen, dit om stabiliteit te waarborgen en juridische rechtszekerheid van de adviezen te garanderen.

 

7.2. Wanneer zijn/haar mandaat bij een aangesloten woonactor/vereniging stopgezet wordt, kan het lid van de mobiliteitsraad evenwel vervangen worden door zijn/haar plaatsvervanger in voornoemde vereniging/actor.

 

7.3. Indien een lid 3 maal op opeenvolgende vergaderingen afwezig is zonder verontschuldiging, wordt dit lis geschrapt als lid van de adviesraad.

 

V.BESTUUR

 

ART. 8 PROFIEL VOORZITTER

 

8.1. De voorzitter van de mobiliteitsraad is:

         een Lierenaar, actief rond mobiliteit op het grondgebied van Lier;

         EN/OF een Lierse ervaringsdeskundige;

         EN/OF een expert/deskundige die kan bogen op zijn/haar persoonlijke ervaring rond mobiliteit of op zijn/haar actuele kennis als geschoolde of professionele adviesverlener.

 

8.2. De voorzitter van de mobiliteitsraad moet beschikken over een actuele kennis van de specifieke positie van Lier in al zijn aspecten qua mobiliteit.

 

ART. 9 OPDRACHTVERKLARING VOORZITTER

De voorzitter van de mobiliteitsraad aanvaardt bij opname van zijn mandaat om:

         de vergaderingen van de mobiliteitsraad te leiden;

         de verslagen van de mobiliteitsraad te ondertekenen;

         het initiatief te nemen voor de bijeenroeping van de mobiliteitsraad en het opvragen van de agendapunten;

         bereid te zijn deel uit te maken van de Kerngroep Ruimtelijke Organisatie en zich in functie van dit mandaat en de overlegmomenten van de Kerngroep overdag vrij te maken;

         de adviesraad officieel te vertegenwoordigen op andere gerelateerde fora, mits kennisgeving aan en goedkeuring door de schepen en ambtenaar.

 

ART. 10 PROFIEL & OPDRACHTVERKLARING ONDERVOORZITTER

 

10.1. De ondervoorzitter van de mobiliteitsraad is:

         een Lierenaar, actief rond mobiliteit op het grondgebied van Lier;

         EN/OF een Lierse ervaringsdeskundige;

         EN/OF een expert/deskundige die kan bogen op zijn/haar persoonlijke ervaring rond mobiliteit of op zijn/haar actuele kennis als geschoolde of professionele adviesverlener.

 

10.2. De ondervoorzitter van de mobiliteitsraad vervult zijn opdracht ‘in tandem’ met de voorzitter. Hij/zij ondersteunt zodoende de voorzitter bij de concrete uitvoering van zijn/haar takenpakket. Hij/zij vervangt bij diens afwezigheid de voorzitter en voert bij afwezigheid van de voorzitter de opdrachten uit die aan de voorzitter zijn toegewezen.

 

ART. 11:

Voor de praktische afspraken over onder ander de wijze van vergaderen, stemmen, enz. zal een huishoudelijk reglement worden opgesteld.

 

ART. 12: link met participatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

ART. 13: inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.20 Welzijnsraad - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de statuten van de welzijnsraad goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

STATUTEN WELZIJNSRAAD

 

 

Artikel 1 – OPRICHTING

§1. Met de oprichting van de welzijnsraad Lier geeft het stadsbestuur uitvoering aan de bepalingen uit het decreet van 13/7/2012 betreffende aanpassingen inzake het decreet lokaal sociaal beleid waarbij in artikel 3 vermeld wordt dat de bevolking en lokale actoren, in het bijzonder de meest kwatsbare doelgroepen, in de voorbereiding, uitvoering en voortgang van het lokaal sociaal beleid aantoonbaar moeten betrokken worden.

 

Artikel 2 - DOELSTELLINGEN

§1. Welzijn heeft betrekking op het geheel van beleidsbepalingen en acties, met het oog op het garanderen van de toegang van elke burger tot de rechten, vastgelegd in artikel 23 en artikel 24, § 3, van de Grondwet.

 

§2. De welzijnsraad Lier heeft tot doel:

         Op vraag van de gemeenteraad en/of College van Burgemeester en Schepenen en/of Vast Bureau en/of OCMW-raad en/of Bijzonder Comité Sociale Dienst en/of op eigen initiatief advies te verlenen over kwesties die het welzijnsbeleid aanbelangen en die het individuele belang overstijgen. Zo zal de Lierse welzijnsraad betrokken worden bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het meerjarenplan.

         overleg en samenwerking tot stand te brengen tussen diensten, organisaties en inwoners die actief zijn in de welzijnssector zodat overlapping in het welzijnswerk vermeden wordt en blinde vlekken binnen het welzijnsbeleid ingevuld. In functie daarvan wordt geïnvesteerd in de uitbouw van een efficiënte overlegstructuur om de betrokkenheid van derdenorganisaties in het lokaal sociaal beleid te versterken.

 

Artikel 3 – WERKING

§1. De welzijnsraad bestaat uit:

         Een algemene vergadering

         Een bestuur

 

§2. De algemene vergadering staat open voor alle geïnteresseerden in de thema’s van de welzijnsraad.

 

§3. De algemene vergadering heeft vnl. tot doel informatie-uitwisseling te stimuleren. De formule van de algemene vergadering wordt voorbereid door het bestuur.

 

§4. Het bestuur is een vaste kerngroep die de dagelijkse werking opvolgt en de algemene vergadering voorbereidt. Deze wordt voorbereid door het team sociaal beleid van OCMW en stad Lier en bestaat uit medewerkers en/of vrijwilligers actief in het lokaal sociaal beleid, waarbij rekening wordt gehouden met een vertegenwoordiging van diverse sectoren in het lokaal sociaal beleid.

§5. Het bestuur vindt minstens 3x/jaar plaats.

§6. Minstens één keer per jaar zet de welzijnsraad een inputmoment op waarbij de verschillende doelgroepen, in het bijzonder de meest kwetsbare, uitgenodigd worden om van gedachten te wisselen, hun mening te geven en input te geven aan de welzijnsraad.

 

Artikel 4 – SAMENSTELLING

§1. De welzijnsraad staat open voor alle professionele welzijnsmedewerkers en vrijwilligers, die actief zijn in Lier en betrokken in het lokaal sociaal beleid. Minstens jaarlijks worden geïnteresseerden via een open oproep geïnformeerd over de doelstellingen en werking van de welzijnsraad.

 

§2. Via een open oproep worden geïnteresseerden uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering.

 

§3. Het bestuur bestaat uit medewerkers, die actief zijn in Lier en betrokken in het lokaal sociaal beleid, die een zo evenredig mogelijke verdeling van de diverse sectoren in het welzijnsbeleid vertegenwoordigen. De leden van het bestuur oefenen beleidsverantwoordelijkheid uit in een welzijnsorganisatie actief in Lier, en vertegenwoordigen volgende welzijnssectoren:

         Algemeen welzijnswerk

         Wonen

         Gezondheidszorg

         Geestelijke gezondheidszorg

         Werk

         Zorg

         Armoede

 

De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

§4. Er is steeds een in- en uitstapmoment mogelijk om toe te treden tot het bestuur. Toetreding gebeurt mits goedkeuring na eenvoudige meerderheid door het bestuur.

 

§5. De bevoegde schepen is waarnemend lid van de welzijnsraad Lier.

 

§6. Politieke vertegenwoordigers: Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

§7. Beslissingen in de welzijnsraad worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen.

 

§8. Ten hoogste 2/3 van de leden van de welzijnsraad mag van het zelfde geslacht zijn.

 

§9. Er dient minstens een voorzitter en ondervoorzitter te worden aangeduid.

 

Artikel 5 – WERKJAAR

§1. Een werkjaar loopt van 1 september tot 31 augustus.

 

Artikel 6 – ENGAGEMENT college van burgemeester en schepenen / vast bureau

§1. Het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau erkent de welzijnsraad als adviesraad voor het welzijnsbeleid.

 

§2. Het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau gaan de verbintenis aan om eerst over te gaan tot een adviesvraag over strategisch belangrijke thema’s in het lokaal welzijnsbeleid.

 

§3. Het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau engageren zich om op elk advies gemotiveerd te antwoorden, hetzij positief, hetzij negatief.

 

Artikel 7 - BELANGENVERMENING

§1. Bij eventuele belangenvermenging, persoonlijk of professioneel, dient het betrokken lid buiten te gaan, telkens als de deontologie het vereist.

 

Artikel 8 - ONDERSTEUNING DOOR HET STADSBESTUUR

§1. Het secretariaat van de welzijnsraad Lier wordt waargenomen door een medewerker van het Team Sociaal Beleid.

 

Artikel 9 - HOUSHOUDELIJK REGLEMENT

Voor de praktische afspraken over onder ander de wijze van vergaderen, stemmen, enz. zal een huishoudelijk reglement worden opgesteld.

 

Artikel 10 - LINK NAAR PARTICIPATIEREGLEMENT

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Artikel 11 - INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.21 Seniorenraad - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de statuten van de Seniorenraad goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

Statuten SAR Lier-Koningshooikt

 

OPRICHTING EN DOELSTELLING

 

Artikel 1: Oprichting en benaming

Er wordt een nieuw samengestelde, gemeentelijke Senioren Adviesraad opgericht en erkend als adviesraad onder de naam “Senioren Adviesraad Lier-Koningshooikt” afgekort “SAR Lier-Koningshooikt”.

 

Artikel 2: Zetel

De zetel van de SAR is gevestigd op het Paradeplein 2 bus 1 in Lier.

 

Artikel 3: Doelstellingen

De SAR stelt zich tot doel:

         om op eigen initiatief of op verzoek van de gemeenteraad, OCMW-raad, college van burgemeester en schepenen en vast bureau voorstellen omtrent alle aangelegenheden die senioren aangaan, te formuleren. Tot senioren behoren alle 60-plussers uit Lier-Koningshooikt;

         een adviserend, coördinerend en stimulerend overlegorgaan te zijn, dat als officieel erkende woordvoerder van alle ouderen optreedt tegenover het lokaal bestuur en tegenover alle actoren (verenigingen, diensten,...) die actief zijn in de sector van het ouderenbeleid en ouderenwelzijn;

         het behandelen van alle kwesties op plaatselijk vlak die, hetzij rechtstreeks, hetzij onrechtstreeks de ouderen aanbelangen;

         het bezit de bevoegdheid om voorstellen te formuleren en op eigen initiatief of op verzoek van het lokaal bestuur.

De SAR adviseert het stadsbestuur bij de verdeling van subsidies aan de seniorenverenigingen.

 

SAMENSTELLING EN MANDAAT

 

Artikel 4: Vertegenwoordiging

De SAR is samengesteld uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.

De SAR streeft ernaar dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van de SAR van hetzelfde geslacht zijn.

Stemgerechtigde leden zijn de geregistreerde leden van de SAR die inwoner zijn van de gemeente Lier-Koningshooikt en de leeftijd van 60 jaar bereikt hebben. Zij mogen geen politiek mandaat vervullen.

Niet-stemgerechtigde leden binnen de gemeentelijke SAR zijn, de vertegenwoordiger van het gemeentebestuur en de vertegenwoordiger van het OCMW-bestuur .

Het aantal leden wordt bepaald in het huishoudelijk reglement.

 

Artikel 5: Vertegenwoordiging Stad en OCMW Lier

De schepen van seniorenbeleid en de seniorenconsulent vertegenwoordigen stad en OCMW Lier in de SAR. Zij zijn niet stemgerechtigd.

 

Artikel 6: Vertegenwoordiging seniorenverenigingen, dienstencentra, woonzorgcentra en inwoners van Lier-Koningshooikt en zij vormen het Seniorenforum

Ook de dialoog met de seniorenverenigingen is onmisbaar voor het seniorenbeleid Lier. Een 4-tal keer per jaar zal er daarom een Forum-vergadering georganiseerd worden waarbij alle seniorenverenigingen in Lier uitgenodigd worden samen met de dienstencentra en Woon- zorgcentra. Dit Forum geeft mogelijkheid tot wederzijds informatie uitwisselen, geeft kans om voorstellen en adviezen te formuleren en actief in te spelen op voorstellen vanuit het beleid.

Alle Lierse seniorenverenigingen mogen zelf hun deelnemers aan het Forum kiezen. Het aantal is beperkt tot 2 personen per vereniging.

Deelnemers aan het forum informeren hun vereniging zo ruim mogelijk over hun werkzaamheden en plegen hierover geregeld overleg.

Jaarlijks wordt door de SAR ook een seniorencongres met open seniorenraad georganiseerd. Hierop zal iedere Lierenaar-Hooiktenaar ouder dan 60 jaar uitgenodigd worden. Naast informatie doorgeven, zal ook ingezet worden op beleidsinspraak en participatie aan het seniorenbeleid van de stad Lier.

 

Artikel 7: Politieke vertegenwoordiging:

Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

Artikel 8: Procedure toetreding SAR

Bij het begin van de legislatuur worden alle verenigingen en organisaties die in aanmerking komen voor lidmaatschap, door de bestaande SAR aangeschreven en uitgenodigd om zich kandidaat te stellen. Tevens wordt door het gemeentebestuur, via onder andere het gemeentelijke informatieblad, een oproep gericht aan geïnteresseerde inwoners om zich bij de voorzitter van de SAR of seniorenconsulent kandidaat te stellen.

 

De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

Bij meerdere kandidaten dient hierover door de SAR gestemd te worden met een geheime stemming en dienen de kandidaten verkozen te zijn bij eenvoudige meerderheid. Bij gelijkheid van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

 

Artikel 9: Mandaat

De SAR wordt uiterlijk binnen de zes maanden volgend op de installatie van de nieuwe gemeenteraad aangewezen. Tot de installatie van de nieuwe SAR blijft de vroegere in functie.

Het mandaat van de stemgerechtigde leden geldt voor een periode van maximum zes jaar, gelijklopend met het mandaat van de gemeenteraadsleden. Wie in de loop van de bestuursperiode lid wordt, krijgt een mandaat voor de resterende tijd van de zes jaar.

Aan het mandaat van de leden kan steeds een einde worden gesteld door een lid zelf mits schriftelijke bevestiging aan de voorzitter van de SAR en/of de seniorenconsulent.

Een stemgerechtigd lid wordt na drie niet-gewettigde afwezigheden geschrapt en vervangen door een nieuwe actieve kandidaat.

In geval van verhuis naar een andere gemeente eindigt het mandaat.

 

Artikel 10: Werking

De SAR kiest voor een goede werking uit haar leden een voorzitter, een ondervoorzitter en een penningmeester. Daarbij wordt er gestreefd naar een vertegenwoordiging van beide geslachten. Kandidaatstelling voor een bestuursfunctie gebeurt bij schriftelijke motivatie gericht aan de voorzitter van de SAR en/of de seniorenconsulent. Bij meerdere kandidaten dient hierover door de SAR gestemd te worden met een geheime stemming en dienen de kandidaten verkozen te zijn bij eenvoudige meerderheid.

 

Artikel 11: Secretariaat

Het secretariaat van de SAR wordt waargenomen door de seniorenconsulent.

 

Artikel 12: Wijziging statuut

Over de wijziging van de statuten kan door de SAR alleen geldig beraadslaagd worden wanneer het voorwerp daarvan uitdrukkelijk vermeld wordt in de oproepingsbrief en wanneer tweederde van de stemgerechtigde leden op de vergadering aanwezig is. Tevens is een tweederde meerderheid nodig.

Er kan ook een volmacht gegeven worden aan een ander stemgerechtigd lid van de SAR. Maximum 1 volmacht per stemgerechtigd lid.

Indien er geen tweederde van de leden aanwezig is zal een tweede vergadering belegd worden. Deze kan geldig beraadslagen wat ook het aantal aanwezigen is, op voorwaarde dat de uitnodiging duidelijk vermeldt dat het een tweede oproeping betreft tot wijziging van de statuten.

Alle wijzigingen aan de statuten worden ter goedkeuring overgemaakt aan het College van Burgemeester en Schepenen en de gemeenteraad. De OCMW-raad krijgt de inzage ter kennisgeving.

 

Artikel 13: Oprichting van werkgroepen

De SAR kan steeds werkgroepen oprichten en ontbinden. Elk lid van de SAR kan hiervan deel uitmaken. Ook externe deskundigen kunnen aan deze werkgroepen toegevoegd worden. De werkgroepen brengen steeds verslag uit bij de SAR.

 

Artikel 14: Huishoudelijk reglement

Er wordt een huishoudelijk reglement opgemaakt. Dit huishoudelijk reglement regelt de in deze statuten geregelde aspecten nader, evenals alle niet in dit besluit voorziene aspecten.

 

Artikel 15: Link naar participatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Artikel 16: Slotbepalingen

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking. Deze statuten vervangen de “statuten seniorenraad” die werden goedgekeurd door de gemeenteraad in openbare zitting van 25 maart 2013.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.22 Wereldraad - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de statuten van de wereldraad en van herinstallatie van de wereldraad als Lierse adviesraad goed te keuren.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn op te nemen bij de opmaak van de nieuwe meerjarenplanning.

 

 

Bijlage:

 

LIERSE WERELDRAAD - STATUTEN

 

ART. 1. OPRICHTING EN ZETEL

In de stad Lier wordt een Wereldraad opgericht en erkend als adviesorgaan inzake ontwikkelingssamenwerking (OSW) en duurzame ontwikkeling (DO).

De zetel van de Lierse Wereldraad is gevestigd op adres van: Koepoortstraat 3 – 2500 Lier.

 

ART. 2. DOELSTELLING

De Lierse Wereldraad heeft de volgende doelstellingen:

1. Coördinatie, overleg, dialoog en samenwerking bewerkstelligen tussen alle lokale belangstellenden inzake ontwikkelingssamenwerking & duurzame ontwikkeling.

2. Op lokaal vlak vorming, bewustmaking & actie bevorderen rond de problematiek van uitsluiting en achterstelling van ontwikkelingslanden en hierover advies te verstrekken aan het gemeentebestuur.

3. Ter ondersteuning van het voornoemde, moties/vraagschriften en petities (onder)schrijven, standpunten publiceren, beleggen van infovergaderingen (bv. op initiatief van een 3de of 4de pijlerorganisatie).

4. Het inrichten van (laagdrempelige) solidariteitsacties, campagnes, evenementen en/of communicatie-initiatieven op het grondgebied omtrent mondiale (kans)armoede (bv. Open Doek filmfestival, Lier Wereldwijd, Lier Fairtradegemeente, …).

5. Ondersteunen van lokale initiatieven (van o.m. 4de en 3de pijlerorganisaties) rond ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling.

6. Informatie verstrekken en inspraak verlenen aan de lokale (4de pijler)organisaties, ngo’s (3de pijlerorganisaties) en/of andere belangstellenden op dit gebied, ter nazicht en aansturing van het lokaal ontwikkelingsbeleid en dat van hogere overheden.

 

ART. 3. LEDEN

3.1. Interne ledenstructuur

Het aantal stemgerechtigde leden is onbeperkt:

3de en 4de pijlerorganisaties uit Lier en Koningshooikt die actief zijn op het terrein van OSW, Ontwikkelingseducatie (OE) & DO of leden van 3de en 4de pijlerorganisaties woonachtig te Lier of Koningshooikt. Daarnaast kunnen er in beperkte mate ook burgers lid worden die hun interesse betonen in het sensibiliseren van medeburgers rond de Noord-Zuid problematiek en die over de nodige expertise beschikken om een sterke bijdrage te leveren aan de Wereldraad en haar doelstellingen.

Dergelijke verenigingen/experten stellen zich kandidaat door zich akkoord te verklaren met de doelstellingen en zich daadwerkelijk te engageren in de Lierse Wereldraad.

De afgevaardigde van een vereniging die verhinderd is, kan zich laten vervangen door zijn/haar plaatsvervanger.

Ten hoogste 2/3e van de leden van de Wereldraad zijn van hetzelfde geslacht.

Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

Indien het onderwerp zich leent tot een eventuele discussie over belangenvermenging – hetzij persoonlijke, hetzij professionele belangen-vermenging – dan vereist de deontologie dat de mandataris of vertegenwoordiger van de politieke fractie de zaal verlaat voor de duur van het gespreksonderwerp.

De schepen bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking is aanwezig voor toelichting van de dossiers en zetelt met raadgevende stem.

 

3.2. Externen

Dit kunnen ondermeer zijn:

         De Lierse Wereldraad kan altijd beroep doen op occasionele ‘derden’ of deskundigen om een welbepaalde materie nader toe te lichten. Deze deskundige neemt logischerwijs deel aan de vergadering zonder stemrecht.

         geïnteresseerde inwoners die ad hoc bij een project of initiatief betrokken wensen te worden

         waarnemers van andere erkende adviesraden van de stad Lier

        

Externen kunnen deelnemen aan de discussie, maar wegen in principe niet door op de uiteindelijke formulering van de adviezen. Ieder lid, intern of extern, kan een punt op de agenda laten plaatsen.

 

ART. 4. WIJZE VAN STEMMEN

4.1. Beslissingen en adviezen worden in principe genomen bij consensus.

 

4.2. Indien geen consensus wordt bereikt, worden alle beslissingen en adviezen, met uitzondering van de statuten, het huishoudelijk reglement en de verkiezing van het dagelijks bestuur (art. 5, 14 en 16) met een gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden genomen.

Bij staking van stemmen (gelijk aandeel) is de stem van de voorzitter beslissend.

Met onthoudingen wordt geen rekening gehouden voor het bepalen van het quorum inzake de gewone meerderheid.

 

4.3. Om geldig te kunnen beraadslagen en om geldig advies te verstrekken, moet de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn.

 

4.4. Een stemgerechtigd lid kan zich bij volmacht laten vervangen door een ander stemgerechtigd lid.

 

ART. 5. SAMENSTELLING & VERKIEZING VAN HET DAGELIJKS BESTUUR

5.1. Samenstelling en taken dagelijks bestuur

De algemene vergadering van de Lierse Wereldraad kan beslissen om een dagelijks bestuur op te richten en zal dan de modaliteiten van de verkiezingen vastleggen. Indien de Lierse Wereldraad wordt geleid door een dagelijks bestuur, wordt dit samengesteld door verkiezingen. Het dagelijks bestuur bestaat uit 4 leden verkozen door de algemene vergadering voor de periode van 1 zittingsperiode (in casu 3 jaar). Uit deze 4 verkozen leden wordt 1 voorzitter en 1 ondervoorzitter gekozen.

Het dagelijks bestuur van de Lierse Wereldraad bestaat uit:

         de voorzitter

         de ondervoorzitter

         de penningmeester

         één stemgerechtigd lid van de Lierse Wereldraad

         de secretaris-verslaggever

         de ondersteunende ambtenaar

         de schepen

De leden van het dagelijks bestuur verdelen onderling diverse taken.

 

De voorzitter i.s.m. het dagelijks bestuur heeft als opdracht:

         de agenda van de vergaderingen van de Lierse Wereldraad op te stellen;

         de vergaderingen van de Lierse Wereldraad bijeen te roepen en te leiden;

         de Lierse Wereldraad te vertegenwoordigen, tenzij daar anders over beslist wordt;

         de uitvoering van de in de Lierse Wereldraad gemaakte afspraken (hierin ondersteund door de ambtenaar).

De secretaris-verslaggever bereidt de dagorde van de vergadering voor, hierin ondersteund door de ambtenaar en in nauw overleg met de voorzitter. De ambtenaar mailt de uitnodigingen; de secretaris staat in voor de verslaggeving.

 

De penningmeester is verantwoordelijk voor het beheer van de werkingsmiddelen, die de stad ter beschikking stelt aan alle adviesraden.

 

5.2. Verkiezing dagelijks bestuur

De voorzitter, de ondervoorzitter, de penningmeester en het aanvullend lid worden bij 2/3de meerderheid van de stemmen gekozen door de aanwezige stemgerechtigde leden op de installatievergadering van de Lierse Wereldraad.

Bij staking van de stemmen wordt de stemming tijdens dezelfde vergadering overgedaan. Bij een nieuwe staking van stemmen wordt de verkiezing van het betreffend mandaat verdaagd naar de eerstvolgende vergadering.

 

ART. 6. TOETREDING

6.1. De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

Kandidaat-leden kunnen later via een schriftelijke kandidatuurstelling gericht aan de toegevoegde ambtenaar als nieuw lid worden voorgedragen in de Lierse Wereldraad.

6.2. Deze nieuwe kandidaten worden als lid voorgedragen tijdens de eerstvolgende zitting van de Lierse Wereldraad. In afwachting van hun aanvaarding mogen zij de vergadering alvast bijwonen, evenwel zonder stemrecht.

 

ART. 7. ALGEMENE WERKING

7.1. De Lierse Wereldraad streeft ernaar de doelstellingen zoals geformuleerd in Art. 2 te realiseren en neemt daartoe de nodige beslissingen, formuleert de nodige adviezen en voert de nodige besluiten uit.

 

7.2. De adviezen worden door de algemene vergadering opgesteld en goedgekeurd.

 

7.3. Het dagelijks bestuur kan de adviezen goedkeuren (buiten de algemene vergadering) in geval van hoogdringendheid. De algemene vergadering dient hierover zo snel mogelijk op de hoogte te worden gebracht.

 

ART. 8. WERKGROEPEN

Er kunnen binnen en door de Lierse Wereldraad ad hoc deelwerkgroepen opgericht worden. Deelwerkgroepen hebben een tijdelijke opdracht met als doel bepaalde acties of evenementen voor te bereiden ter bespreking, ter goedkeuring of ter uitvoering.

 

ART. 9. VERGADERMOMENTEN

De vergaderingen van de Lierse Wereldraad worden gehouden buiten de normale werkuren. De uitnodigingen voor de vergaderingen van de Lierse Wereldraad en de agenda moeten minstens twee weken vooraf per mail aan de leden verzonden worden.

 

ART. 10. VERZENDING VERSLAGGEVING

Alle verslagen van de vergaderingen worden per mail verzonden aan de leden van de Lierse Wereldraad, evenals aan het college van burgemeester en schepenen.

Daarnaast worden ze ook op het extranet van de gemeenteraad geplaatst.

 

ART. 11. HET SAMENWERKEN MET ANDERE GEMEENTELIJKE ADVIESRADEN WORDT AANGEMOEDIGD

 

ART. 12. DUUR VAN HET MANDAAT

12.1. Het lidmaatschap van de Lierse Wereldraad kent een looptijd van drie jaar en blijft geldig tot de installatievergadering en dus tot de Lierse Wereldraad effectief vernieuwd is. Het bestaande lidmaatschap kan na die periode van drie jaar evenwel hernieuwd worden.

In functie van een eventuele nieuwe decretale regelgeving, kan de Lierse Wereldraad ten allen tijde worden ontbonden om vervolgens opnieuw samengesteld te worden conform de nieuwe richtlijnen.

 

12.2. Het lidmaatschap vervalt in gevolge:

         het drie maal na elkaar zonder verontschuldiging afwezig zijn

         het verstrijken van de mandaattermijn

         het schriftelijk aan de voorzitter meegedeeld ontslag

         de zetelende leden van de aangesloten vereniging niet meer woonachtig zijn op het grondgebied van Lier

 

12.3. De hernieuwingen van lidmaatschappen en vervangingen wegens ontslag worden vooraf door de betrokkenen schriftelijk meegedeeld aan de voorzitter.

 

ART. 13. HUISHOUDELIJK REGLEMENT

De Lierse Wereldraad stelt een huishoudelijk reglement op dat de interne werking en de niet in de statuten voorziene procedures en taken regelt. Het huishoudelijk reglement van de Lierse Wereldraad kan bij 2/3de meerderheid van de stemmen gewijzigd worden, op voorwaarde dat 2/3de van de stemgerechtigde leden tijdens de stemming aanwezig is. Deze voorwaarde vervalt indien het voorstel tot wijziging van de statuten de vorige vergadering reeds op de agenda stond.

 

ART. 14. WIJZIGING VAN DE STATUTEN

De statuten van de Lierse Wereldraad kunnen bij 2/3de meerderheid van stemmen gewijzigd worden, op voorwaarde dat 2/3de van de stemgerechtigde leden tijdens de stemming aanwezig is. Deze voorwaarde vervalt indien het voorstel tot wijziging van de statuten de vorige vergadering reeds op de agenda stond.

Een wijziging kan pas aan de gemeenteraad worden voorgelegd mits het voorstel tot wijziging 2/3de van de uitgebrachte stemmen haalt.

 

ART. 15. LINK NAAR PARTICIPATIEREGLEMENT 

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

ART. 16. INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.23 Diversiteitsraad - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de statuten van de Lierse Diversiteitsraad en van de herinstallatie van de Diversiteitsraad als Lierse adviesraad, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn op te nemen in het kader van de opmaak van de nieuwe meerjarenplanning.

 

 

Bijlage:

 

Statuten Lierse Diversiteitsraad

 

Art. 1 Doelstellingen:

§1 Het samenleven en –werken tussen het stadsbestuur van Lier en de algehele, diverse bevolking te bevorderen d.m.v. het opzetten van een systematisch en structureel communicatiekanaal en overlegplatform.

Een breder draagvlak creëren voor een diverse samenleving en voor de gelijke kansen in deze samenleving door te adviseren, informeren en sensibiliseren.

 

Uitgangspunten zijn:

         Respect voor democratische waarden

         Akkoord gaan met de universele verklaring van de rechten van de mens

         Het bevorderen van de inburgering en integratie

         Het bevorderen de gelijke kansen

         Respect voor ieders mening, overtuiging en eigenheid

         Gelijkwaardigheid

 

§2 De diversiteitsraad kan advies geven over alle aangelegenheden die te maken hebben met het diversiteits- en gelijke kansenbeleid.

 

§3 De Lierse diversiteitsraad is het belangrijkste instrument in het kader van

         de naleving van het inburgerings- en integratiedecreet.

         de uitvoering van de prioriteiten mbt diversiteit voor een lokaal bestuur.

 

§4 De Lierse diversiteitsraad is een initiatief dat plaats biedt voor een dialoog tussen diverse Lierenaars, ongeacht afkomst, geslacht, overtuiging, financiële draagkracht, handicap, leeftijd, etc. Het biedt een open communicatie in een aangename sfeer en interactie waardoor de verschillende burgers van Lier mekaar beter leren kennen en begrijpen. Op deze raad is er plaats voor ieders mening.

 

§5 De Lierse diversiteitsraad is een initiatief, waarbij wordt gepeild naar de noden en behoeften van deze diverse Lierenaars. Dit dient minimaal te gebeuren voor de opmaak van het stedelijke meerjarenplan, en kan ook gebeuren in functie van de werking van de stedelijke administratie (cfr, welzijn, jeugd, …)

 

§6 De Lierse diversiteitsraad is een initiatief waarop het college van burgemeester en schepenen beroep kan doen om te horen wat er leeft onder de Lierenaars en om meer voeling te krijgen met de multiculturele context en het inburgerings- en integratiebeleid, alsook de maatschappelijke context in functie van een gelijke kansenbeleid.

 

§6 De Lierse diversiteitsraad is een initiatief dat de inspraak van doelgroepen dient te verhogen en voor continuïteit moet zorgen in de participatie van de doelgroepen in Lier als hefboom tot emancipatie en gelijke kansen, inburgering en integratie.

 

Art. 2 Deelnemers:

§1 De Lierse Diversiteitsraad staat open voor alle verenigde en niet verenigde Lierenaars met een hart voor en interesse in diversiteit en met een open basishouding t.a.v. het thema diversiteit in Lier.

 

§2 Er wordt echter wel gemikt op een zo divers mogelijk publiek zodat de meningen van de aanwezigen zo representatief mogelijk zijn. Hoogstens 2/3e van de leden is van hetzelfde geslacht.

 

§3 Iedereen heeft een stem, mits er voldaan wordt aan enkele voorwaarden:

1. minimum 16 jaar oud zijn. 2. actief zijn in Lier (wonen, werken, studeren, …)

3. geen mandataris of vertegenwoordiging van een politieke fractie zijn

4. akkoord gaan met de uitgangspunten van de diversiteitsraad

 

§4 Bij mogelijke belangenvermenging (hetzij persoonlijk, hetzij professioneel), mag er niet worden deelgenomen aan de Lierse diversiteitsraad, noch aan de kerngroep, noch aan de algemene vergadering of in de functie van expert of ervaringsdeskundige. In geval van het opmerken van deze belangenvermenging of telkens wanneer de deontologie het vereist, moet de aanwezige de vergadering verlaten.

 

Art. 3 Samenstelling:

§1 De Lierse diversiteitsraad bestaat uit:

         een algemene vergadering (in de vorm van een open vergadering, activiteit, evenement)

         een bestuur (de kerngroep)

 

§2 De algemene vergadering staat open voor alle geïnteresseerden in de thema’s van de raad. De bedoeling van deze algemene vergadering is om een nog ruimer publiek te kunnen informeren en inspraak te kunnen verlenen via diverse methodieken.

De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

§3 Het dagelijks bestuur is een vaste kerngroep die de dagelijkse werking opvolgt en de algemene vergadering voorbereidt onder leiding van een voorzitter en ondervoorzitter. Het is de kerngroep die samen alle eindbeslissingen neemt (op het vlak van zowel adviezen als acties). De kerngroep wordt opgevolgd door de diversiteitsambtenaar van de stad Lier en bestaat verder uit vrijwilligers van middenvelds- en zelforganisaties alsook individuen, rekening houdend met art. 2.

 

§4 Naar gelang het thema dat wordt besproken, kan de kerngroep beroep doen op derden en externen die vanuit hun rol van expert of ervaringsdeskundige meewerken.

 

§5 Politieke vertegenwoordigers:

Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

§6 Afhankelijk van de thema’s worden andere Lierse adviesraden of partnerorganisaties betrokken.

 

Art. 4 Procedure van samenstelling:

§1 Tijdens het werkjaar wordt er via verschillende kanalen informatie verspreid opdat geïnteresseerden zich zouden engageren tot het bijwonen van en het meewerken aan de Lierse diversiteitsraad. Dit gebeurt via:

         via de algemene vergadering en de kerngroep

         via de pers of stadskanalen (Uit de Peperbus, website, …)

         via sleutelfiguren

         via sociale media

         via overige contacten (bv. Liers verenigingsleven).

 

§2 De deelname aan de Lierse Diversiteitsraad impliceert de aanvaarding van deze statuten.

 

§3 Er is voor geëngageerden steeds een in- en uitstapmoment mogelijk om toe te treden tot de kern. Toetreding gebeurt mits na stemming en goedkeuring met eenvoudige meerderheid van de kerngroep van de diversiteitsraad. Ontslag kan door een eenvoudige melding op een vergadering van de diversiteitsraad of door een melding aan de voorzitter of diversiteitsambtenaar zodat dit op de agenda kan komen van de eerstvolgende vergadering.

 

§4 Bij elke herinstallatie van de adviesraad wordt een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter gekozen. Alle leden van de kerngroep kunnen zich daarvoor kandidaat stellen en aanstelling gebeurt na stemming en goedkeuring met eenvoudige meerderheid van de kerngroep van de diversiteitraad. Tussentijds ontslag van de voorzitter of ondervoorzitter kan op eigen initiatief worden aangeboden of wordt in geval van uitzonderlijke omstandigheden beslist door een eenvoudige meerderheid van de kerngroep waarna de functie opnieuw wordt open gesteld voor de overige leden.

 

Art. 5 Werking:

§1 De algemene vergadering gaat door in een alternatieve vorm (activiteit, evenement) en vindt 1x/jaar plaats.

 

§2 De kerngroep stelt de agenda van de diversiteitsraad op en komt 4 tot 6 maal per jaar samen. Deze groep volgt de dagdagelijkse werking op en neemt de voorbereidende organisatie van de algemene vergadering op zich. De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen. Bij afwezigheid kan de afwezige een volmacht verlenen aan een plaatsvervanger, anders valt zijn/haar stem weg. De kerngroep heeft een voorzitter en wordt administratief ondersteund door de diversiteitsambtenaar van de stad Lier. Deze kerngroep organiseert alle acties en activiteiten, formuleert de adviezen en volgt ze op.

 

§3 De tijdelijke externe medewerkers worden ingeschakeld naar gelang de noodzaak. De frequentie van samenkomst wordt ad hoc bepaald.

 

§5 De Lierse diversiteitsraad kan op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of van de gemeenteraad adviezen uitbrengen over het lokaal diversiteitsbeleid en het gelijke kansenbeleid.

 

§6 Het secretariaat wordt waargemaakt door de diversiteitsambtenaar van de stad Lier, in samenwerking met de voorzitter van de Lierse diversiteitsraad.

 

§7 Documenten en verslagen liggen steeds ter inzage bij de diversiteitsambtenaar, belast met het waarnemen van het secretariaat.

 

Art. 6 Opvolging:

§1 De kerngroep formuleert adviezen op basis van de algemene vergadering, op eigen initiatief of op vraag van het schepencollege of de ocmw- en gemeenteraad.

 

§2 De kerngroep ziet toe op de opvolging van de werking en van de adviezen.

 

Art. 7 Engagement college van burgemeester en schepenen

§1 Het college van burgemeester en schepenen erkent de Lierse Diversiteitsraad als adviesraad voor het lokale diversiteits- en gelijke kansenbeleid en als een overlegplatform voor Lierse burgers die een mening hebben over het samenleven in diversiteit en de gelijke kansen in deze diverse samenleving.

 

§2 Het college van burgemeester en schepenen gaat de verbintenis aan om eerst over te gaan tot een adviesvraag over alle items m.b.t. burgers van diverse herkomst vooraleer terzake te beslissen.

 

§3 Het college van burgemeester en schepenen engageert zich om op elk advies gemotiveerd te antwoorden, hetzij positief, hetzij negatief. De reactietijd op een advies bedraagt maximaal 3 weken.

 

Art. 8 link met participatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Art. 9 Overgangsbepalingen:

Met dit reglement installeert de gemeenteraad de Lierse Diversiteitsraad en erkent het als adviesraad.

Deze statuten treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit. De kerngroep kan wijzigingen aan de statuten voorstellen. Die worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.24 Lokaal Overleg Kinderopvang - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist onderstaande statuten van het Lokaal Overleg Kinderopvang goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

STATUTEN VAN HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

 

Artikel 1:

Het stadsbestuur van Lier bevestigt de erkenning van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) als adviesraad,  in uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het Lokaal Beleid Kinderopvang van 24 mei 2013.

 

Artikel 2:

Het LOK Lier heeft zijn zetel in jeugdcentrum Moevement, Aarschotsesteenweg 1, 2500 Lier.

 

Artikel 3: doelstelling:

Het LOK heeft als opdracht:

1° het lokaal bestuur adviseren bij het lokaal beleid kinderopvang

2° het lokaal bestuur adviseren over de uitvoering van het lokaal beleid kinderopvang

3° het lokaal bestuur adviseren met betrekking tot de realisatie van opvangmogelijkheden binnen de gemeente.

Het lokaal bestuur kan het Lokaal Overleg Kinderopvang aanvullende opdrachten geven.

 

Artikel 4: structuur:

Het LOK is een overlegorgaan dat minstens 1x per jaar samenkomt met de verkozen leden.

Daarnaast is het mogelijk dat het LOK of het stadsbestuur open vergaderingen organiseert waarop elke geïnteresseerde welkom is, en dit in het kader van de aandacht voor een participatieve bestuurscultuur.

 

Artikel 5: samenstelling:

De leden van het LOK bestaan uit:

1. een vertegenwoordiging van de lokale actoren, rekening houdend met de verscheidenheid en representativiteit van de lokale actoren;

         vertegenwoordigers van voorschoolse opvanginitiatieven

         vertegenwoordigers van buitenschoolse opvanginitiatieven

         vertegenwoordigers van de diensten voor opvanggezinnen

         zelfstandige onthaalouders

         vertegenwoordiger van de Dienst Jeugd Stad Lier

         vertegenwoordiger van Dienst Welzijn of Huis van het Kind

         vertegenwoordigers van scholen

         mutualiteiten waar kinderopvang aan huis wordt aangeboden

 

2. een vertegenwoordiging van de gebruikers; zijnde de vertegenwoordigers van de oudercomités van de scholen, vertegenwoordiger van de Gezinsbond en particuliere gebruikers (ouders)

3. een vertegenwoordiging van het lokaal bestuur

 

Het LOK streeft ernaar dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van het LOK van hetzelfde geslacht zijn.

 

De schepen van welzijn en kinderopvang en de secretaris van het LOK zijn van rechtswege lid van het LOK zonder stemrecht. Enkel wanneer de secretarisfunctie wordt waargenomen door de IBO-coördinator, blijft deze zijn stemrecht behouden.

 

Politieke vertegenwoordigers:Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt de lijst vast van de leden van het LOK, alsook gebeurlijke wijzigingen hiervan.

 

De kandidaturen voor de adviesraad zullen opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

 

De leden worden in principe aangesteld voor een periode van 6 jaar, gelijklopend aan de legislatuur van het bestuur.

Leden van het LOK kunnen zowel nominatief benoemd worden als vanuit hun functie (vertegenwoordiger van een organisatie)

 

Artikel 6: werking:

Het LOK kiest onder zijn stemgerechtigde leden een voorzitter.

Een ambtenaar van de stad wordt belast met het secretariaat van het LOK.

De secretariaatskosten zijn ten laste van de stad.

De gemeenteraad kan in de begroting een bedrag inschrijven dat bestemd

wordt om de werking van het LOK te ondersteunen;

Het LOK streeft bij alle beslissingen naar een zo groot mogelijke eensgezindheid. Er wordt enkel gestemd indien er een duidelijke consensus ontbreekt of indien de voorzitter of één derde van de aanwezigen daar om vraagt.

Alle beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van de stemgerechtigde deelnemers.

 

Artikel 7:

In het huishoudelijk reglement worden de in dit besluit geregelde aspecten nader geregeld, evenals alle niet in dit besluit voorziene aspecten.

 

Artikel 8: Link naar participatiereglement (apart artikel)

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Artikel 9: inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Artikel 10:

Afschriften van deze beslissing worden voor verder gevolg aan de hogere overheid overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.25 Lierse Adviesraad Toegankelijkheid (LAT) - statuten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de statuten van de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid (LAT) goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

Statuten van de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid

 

OPRICHTING

 

Artikel 1

De Lierse Adviesraad Toegankelijkheid is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze Lierse Adviesraad Toegankelijkheid geeft het stadsbestuur uitvoering aan de bepalingen uit het decreet lokaal bestuur, met name artikel 304 § 3.

 

Artikel 2

De zetel van de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid is gevestigd in Lier.

 

DEFINITIE

 

Artikel 3

Onder toegankelijkheid wordt verstaan de bereikbaarheid, betreedbaarheid en bruikbaarheid van de openbare ruimte, gebouwen, diensten en informatie.

 

DOELSTELLINGEN

 

Artikel 4

De Lierse Adviesraad Toegankelijkheid heeft als doel:

         op vraag van de gemeenteraad en/of College van Burgemeester en Schepenen en/of OCMW-raad advies te verlenen op het toegankelijkheidsbeleid en alle materies die de toegankelijkheid aanbelangen.

         op eigen initiatief advies te verlenen aan het stadsbestuur of het OCMW of acties te ondernemen rond het toegankelijkheidsbeleid en materies van toegankelijkheid.

 

SAMENSTELLING

 

Artikel 5

Volgende leden zijn stemgerechtigd:

         de vertegenwoordigers van de lokale organisaties en verenigingen van en voor personen met een handicap die werken rond toegankelijkheid, met 1 stem per organisatie;

         ervaringsdeskundigen, met 1 stem per persoon. Onder ervaringsdeskundigen wordt verstaan:

         vertegenwoordiger van de fysiek gehandicapten

         vertegenwoordiger van de psychisch gehandicapten

         vertegenwoordiger van de mentaal gehandicapten

         vertegenwoordiger van de doven en slechthorenden

         vertegenwoordiger van de blinden en slechtzienden

         vertegenwoordiger van de senioren

Alle andere aanwezigen zijn niet stemgerechtigd, zij kunnen de vergaderingen wel bijwonen met raadgevende stem.

De schepen bevoegd voor toegankelijkheid is aanwezig voor toelichting van de dossiers en zetelt met raadgevende stem.

Op verzoek van de voorzitter van de adviesraad kan, in samenspraak met het bestuur, één vertegenwoordiger van elke politieke fractie uit de gemeenteraad (met uitzondering van gemeenteraadsleden) uitgenodigd worden voor de toelichting en de bespreking van de agenda. De betrokken schepen kan uitgenodigd worden (zonder stemrecht) om de vergadering van de adviesraad bij te wonen.

Ten hoogste 2/3 van de leden mag van hetzelfde geslacht zijn.

 

Artikel 6

Ten laatste zes maanden na het begin van elke gemeentelijke bestuursperiode zullen de kandidaturen voor de adviesraad opgevraagd worden via een openbare oproep, en moeten aan de toegevoegde ambtenaar toegezonden worden.

Indien de kandidaat-afgevaardigde zich meteen wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet aan te geven.

De lokale organisaties en verenigingen aangeschreven en geïnformeerd over de opdrachten en interne werking van de adviesraad. Hierbij worden ze uitgenodigd om per organisatie een lid aan te duiden.

In dezelfde periode wordt een openbare oproep gepubliceerd waarin de opdracht en de werking van de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid wordt toegelicht. Dit artikel is naast een kennisgeving tevens een oproep aan ervaringsdeskundigen om zich kandidaat te stellen als lid van de adviesraad.

 

Artikel 7

Het lidmaatschap van de adviesraad is geldig tot uiterlijk zes maanden na de start van de nieuwe bestuursperiode.

 

INTERNE WERKING

 

Artikel 8

De Lierse Adviesraad Toegankelijkheid wordt voorgezeten door de voorzitter. Er wordt ook een ondervoorzitter aangeduid. De verkiezing van de voorzitter en ondervoorzitter wordt telkens georganiseerd binnen de eerste zes maanden na de start van de nieuwe bestuursperiode.

 

Artikel 9

Het secretariaat van de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid wordt waargenomen door de consulent gehandicapten van de stad Lier.

 

Artikel 10

De Lierse Adviesraad toegankelijkheid kan steeds inhoudelijke werkgroepen oprichten en ontbinden. Elk lid van de adviesraad kan aan elk van deze werkgroepen deelnemen. De werkgroepen brengen steeds verslag uit aan de ledenvergadering van de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid.

 

Artikel 11

Bij eventuele belangenvermenging, zij het persoonlijke zij het professionele, dient het betrokken lid buiten te gaan, telkens als de deontologie het vereist.

 

Artikel 12

De Lierse Adviesraad Toegankelijkheid vergadert minstens 4 keer per jaar.

Indien een lid 3 maal opeenvolgende vergadering afwezig is zonder verontschuldiging, wordt dit lid geschrapt als lid van de adviesraad.

 

Artikel 13

Van elke vergadering van de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid wordt een verslag gemaakt dat voor de volgende vergadering bij de leden van de adviesraad toekomt.

 

STEMMING EN PROCEDURE VOOR ADVIEZEN

 

Artikel 14

Om geldig te beraadslagen moet minstens de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn. Indien op een regelmatig bijeengeroepen vergadering het vereiste aantal leden niet aanwezig is, kan de volgende vergadering ongeacht het aantal aanwezigen, geldig beraadslagen over dezelfde dagorde.

 

Artikel 15

Alle beslissingen, met uitzondering van deze aangaande de statuten en het uitsluiten of weigeren van leden, worden genomen met een gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden.

 

Artikel 16: huishoudelijk reglement

Voor de praktische afspraken over onder ander de wijze van vergaderen, stemmen, enz. zal een huishoudelijk reglement worden opgesteld.

 

STATUTENWIJZIGING

 

Artikel 17

Over de wijziging van de statuten kan door de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid alleen geldig beraadslaagd worden wanneer het voorwerp daarvan uitdrukkelijk vermeld wordt in de oproepingsbrief en wanneer tweederde van de stemgerechtigde leden op de vergadering aanwezig is.

Tevens is een tweederde meerderheid nodig.

Indien er geen tweederde van de leden aanwezig is zal een tweede vergadering belegd worden. Deze kan geldig beraadslagen wat ook het aantal aanwezigen is, op voorwaarde dat de uitnodiging duidelijk vermeldt dat het een tweede oproeping betreft tot wijziging van de statuten.

 

SLOTBEPALINGEN

 

Artikel 18: link naar participatiereglement

De bepalingen over de toelage, logistieke ondersteuning, de werkwijze en termijnen van adviesverlening en informatievragen, verzekering, minimumrol van de toegevoegde ambtenaar en bevoegde schepen, zullen geregeld worden in het participatiereglement.

 

Artikel 19: inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking en vervangt het voorgaande besluit.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.26 Samenwerking i.k.v. noodplanning tussen stad Lier en de gemeenten Berlaar en Nijlen. GOEDKEURING.

 

BESLUIT:

Art. 1

De gemeenteraad keurt het samenwerkingsprotocol met de gemeenten Berlaar en Nijlen inzake noodplanning en de financiële bijdrage hiervoor goed.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.27 Vernieuwing retributiereglement voor de doorgangskaarten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglement doorgangskaarten goed te keuren om een retributie te innen voor het afleveren van vaste, tijdelijke en wijzigingsgevoelige doorgangskaarten.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het retributiereglement doorgangskaarten een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

 

Bijlage:

 

Retributiereglement doorgangskaarten

 

Artikel 1 : basis voor de retributie

Voor een termijn ingaand op 1 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentelijke retributie gevestigd voor het uitreiken van vaste, wijzigingsgevoelige en tijdelijke doorgangskaarten waar voetgangerszones aanwezig zijn.

 

Artikel 2 : definities

1)      Vaste doorgangskaart voor voetgangers zones : deze doorgangskaart is geldig van 1 januari 2020, of de aanvraagdatum, tot en met 31 december 2025,

2)      Wijzigingsgevoelige doorgangskaart voor voetgangerszones : de geldigheidstermijn van deze doorgangskaart wordt beperkt tot 2 jaar tussen de periode van 1 januari 2020 en 31 december 2025.
Verlenging voor een nieuwe termijn van twee jaar en tot maximaal 31 december 2025 is mogelijk indien de voorwaarden die recht geven op een doorgangskaart nog van toepassing zijn.

3)      Tijdelijke doorgangskaart voor voetgangerszone : de geldigheidstermijn van deze doorgangskaarten is beperkt tot de periode vermeld op de kaart.

 

Artikel 3 : Tarieven en berekening

De retributie wordt als volgt vastgelegd:

1)      Vaste doorgangskaart : € 27 per kaart

2)      Wijzigingsgevoelige doorgangskaart : € 27 /kaart, eventuele verlenging is kosteloos

3)      Tijdelijke doorgangskaart : € 11/kaart per aanvraag

 

Artikel 4 : Vrijstellingen

1)      Vrijstelling van betaling van een retributie voor het bekomen van een vaste doorgangskaart:

a)      Toeristische miniatuurtreinslepen;

b)      Dienstvoertuigen van stad en OCMW Lier.

c)      Deelwagens van gebruikers uit de voetgangerszone;

d)      Voertuigen die worden gebruikt voor het ledigen van de postbussen binnen de voetgangerszone;

e)      Voertuigen van begrafenisondernemers;

 

2)      Vrijstelling  van betaling van een retributie voor het bekomen van een wijzigingsgevoelige doorgangskaart

a)      Voertuigen van gedomicilieerde bewoners uit de voetgangerszone. Verplicht eigenaar te zijn van de wagen (inschrijvingsbewijs voor te leggen) of permanent bestuurder te zijn in geval van een salariswagen (attest van de werkgever voor te leggen);

b)      Voertuigen van bestuurders met garage of parkeerplaats in de voetgangerszone en die enkel toegankelijk is via de zone (huurcontract voor te leggen in geval van gehuurde staanplaats);

c)      Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een gedomicilieerde bewoner van de voetgangerszone met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart: mindervalidenkaart voor te leggen) en die medisch niet in staat is zelf te rijden. Maximaal vijf doorgangskaarten per bewoner;

d)      Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een persoon met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart: mindervalidenkaart voor te leggen) die geregeld een bestemming heeft in de betreffende voetgangerszone. Maximaal vijf doorgangskaarten per mindervalidenkaarthouder.

 

3)      Vrijstelling van betaling van retributie voor het bekomen van een tijdelijke doorgangskaart

a)      Voertuigen die worden gebruikt in het kader van occasionele markten, culturele activiteiten, festiviteiten en evenementen die door de stad Lier of met medewerking van de stad Lier georganiseerd worden.

b)      Ceremoniewagens bij huwelijken (eventuele cateringwagen is niet vrijgesteld)

c)      Voertuigen van aannemers die werken uitvoeren in opdracht van de stad.

 

Artikel 5 : Verlies kaart of wijziging nummerplaat

Bij verlies van de doorgangskaart of bij wijziging van de nummerplaat dient een nieuwe doorgangskaart aangevraagd te worden met daaraan verbonden kosten zoals bepaald in artikel 3.

 

Artikel 6  : Aanvraag en toekenning

Indien de gevraagde bewijsstukken voorgelegd werden en indien aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een doorgangskaart voldaan is, zal de doorgangskaart aangemaakt worden.

De doorgangskaart kan vervolgens afgehaald worden aan de infobalie van het stadskantoor, Paradeplein 2 bus 1 te Lier, ten laatste 5 werkdagen na de datum van aanvraag.

De doorgangskaart wordt eveneens digitaal aangeboden. De aanvrager kan geen kosten aanrekenen aan de stad voor het eigenhandig afdrukken van de digitaal aangeleverde doorgangskaart.

 

Artikel 7 : Invordering en betaling

Bij digitale aanlevering van de doorgangskaart dient het volledige verschuldigde bedrag vooraf betaald te zijn.

Bij afhaling op het stadskantoor dient de volledige verschuldigde retributie aan de infobalie betaald te worden met afgifte van een ontvangstbewijs.

Er worden geen terugbetalingen toegestaan.

 

Artikel 8 : Retributie plichtige

De retributie is verschuldigd door de aanvrager van de doorgangskaart.

 

Artikel 9 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285,286, inzonderheid § 1, 1°en artikel 553 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

financiële dienst

1

lokale politie Lier

1

dienst handhaving

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.28 Algemeen reglement doorgangskaarten. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad beslist om alle voorgaande reglementen (met uitzondering van het huidige retributiereglement) op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om het algemeen reglement doorgangskaarten, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

Algemeen reglement doorgangskaarten

 

Art.1: Definities

ANPR-camera: een camera met automatische nummerplaat herkenning.

Bewoner: een persoon die is ingeschreven in het bevolkingsregister in de desbetreffende voetgangerszone.

Bewoner met beperkte mobiliteit: een persoon die is ingeschreven in het bevolkingsregister in de desbetreffende voetgangerszone en die in het bezit is van een parkeerkaart voor personen met een handicap.

Bromfiets, klasse A: elk twee- of driewielig voertuig uitgerust met een motor met inwendige verbranding waarvan de cilinderinhoud ten hoogste 50 cm³ bedraagt met een netto-maximumvermogen van ten hoogste 4 kW, of met een elektrische motor met een nominaal continu maximumvermogen van ten hoogste 4 kW en met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van 25 km per uur, met uitsluiting van de gemotoriseerde voortbewegingstoestellen.

C3-zone: het gebied dat wordt afgebakend door de aanwezigheid van C3-verkeersborden waardoor de toegang tot de zone beperkt wordt.

Doorgangskaart: vergunning die doorgang verleent. De doorgangskaarten zijn opgedeeld in drie types: vast, wijzigingsgevoelig en tijdelijk.

Fietser: een persoon die zich voortbeweegt door middel van een rijwiel met twee wielen.

Gemotoriseerd rijwiel: elk twee- , drie- of vierwielig voertuig met pedalen, uitgerust met een hulpaandrijving met als hoofddoel trapondersteuning waarvan de aandrijfkracht wordt onderbroken bij een voertuigsnelheid van maximum 25 km per uur, met uitsluiting van de rijwielen bedoeld in artikel 2.15.1, tweede lid, van de Wegcode.

De cilinderinhoud van een motor met inwendige verbranding bedraagt ten hoogste 50 cm³ en het netto-maximumvermogen 1 kW. Voor een elektrische motor bedraagt het nominaal continu maximumvermogen ten hoogste 1 kW.

Persoon met beperkte mobiliteit: een persoon die in het bezit is van een parkeerkaart voor personen met een handicap.

Rijwiel: elk voertuig met twee of meer wielen, dat wordt voortbewogen door middel van pedalen of van handgrepen door één of meer van de gebruikers en niet met een motor is uitgerust, zoals een fiets, een driewieler of een vierwieler.

De bevestiging van een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW, waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/u bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen, brengt geen wijziging in de classificatie als rijwiel.

Speed pedelec: elk tweewielig voertuig met pedalen, met uitsluiting van de gemotoriseerde rijwielen, met een hulpaandrijving met als hoofddoel trapondersteuning waarvan de aandrijfkracht wordt onderbroken bij een voertuigsnelheid van maximum 45 km per uur, en met de volgende kenmerken: een cilinderinhoud van ten hoogste 50 cm³ met een netto-maximumvermogen van ten hoogste 4 kW indien het een motor met inwendige verbranding betreft, of een nominaal continu maximumvermogen van ten hoogste 4 kW indien het een elektrische motor betreft.

Vergunninghouder: de persoon aan wie een doorgangskaart voor de voetgangerszone Grote Markt werd verleend.

Vergunninghouder met beperkte mobiliteit: de persoon aan wie de doorgangskaart werd verleend en die in het bezit is van een parkeerkaart voor personen met een handicap.

Voertuig: elk middel van vervoer te land, alsmede alle verrijdbaar landbouw- of bedrijfsmaterieel.

Voetganger: een persoon die zich te voet verplaatst. De personen die een kruiwagen, een kinderwagen, een ziekenwagen of enig ander voertuig zonder motor dat geen bredere dan de voor de voetgangers vereiste ruimte nodig heeft, aan de hand leiden en de personen die een rijwiel of een tweewielige bromfiets aan de hand leiden, worden gelijkgesteld met voetgangers.

Voetgangerszone: een of meer openbare wegen waarvan de toegang aangeduid is met het verkeersbord F103 en de uitgang met het verkeersbord F105, al dan niet met bijkomende beperkingen en uitzonderingen vermeld op het zonebord.

Voortbewegingstoestel: ofwel een "niet-gemotoriseerd voortbewegingstoestel", dit wil zeggen elk voertuig dat niet beantwoordt aan de definitie van rijwiel, dat door de gebruiker of de gebruikers door middel van spierkracht wordt voortbewogen en niet met een motor is uitgerust, ofwel een "gemotoriseerd voortbewegingstoestel", dit wil zeggen elk motorvoertuig met één of meer wielen met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van 18 km per uur.

Wegverkeersreglement: Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. Hieronder “Wegcode” genoemd.

Wegverkeerswet: Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer.

 

 

Art.2: Omschrijving van de voetgangerszones

In de voetgangerszones, afgebakend door de verkeersborden F103 en F105 hebben alleen voetgangers toegang. Evenwel hebben fietsers en taxi’s eveneens toegang zoals aangegeven op de zoneborden.

Laden en lossen (zonder doorgangskaart) in voetgangerszones is mogelijk volgens de op de zoneborden aangegeven tijden.

Speed pedelecs en bromfietsen zijn niet toegelaten in de voetgangerszones, tenzij ze over een doorgangskaart kunnen beschikken.

 

Bepaalde andere categorieën dan fietsers en taxi’s zullen door middel van een doorgangskaart het recht krijgen om ook binnen de aangegeven tijdsvakken het voetgangersgebied te betreden met gelijk welk voertuig.

 

In de voetgangerszones mogen de voetgangers de volledige breedte van de openbare ruimte gebruiken.  De bestuurders van toegelaten voertuigen, moeten stapvoets rijden, ze moeten de doorgang vrij laten voor de voetgangers en zo nodig stoppen. Ze mogen de voetgangers niet in gevaar brengen en niet hinderen. In die zones moeten de fietsers van hun fiets afstappen wanneer de dichtheid van het voetgangersverkeer hun doorgang bemoeilijkt.

 

Spelen is toegelaten in de voetgangerszones.

 

Parkeren is altijd verboden in de voetgangerszones.

 

Er worden vier voetgangerszones bepaald.

De verkregen doorgangskaart is enkel geldig voor de voetgangerszone vermeld op de doorgangsvergunning. Indien er een ander stadsdeel wordt betreden dan deze waarvoor een wettelijke, dan wel vergunde toegang bestaat, zal deze toegang worden gesanctioneerd volgens het GAS reglement en de wet op de politie van het wegverkeer.

 

Omschrijving van de voetgangerszones:

Voetgangerszone Grote Markt:

Toegang via Grote Markt.

Omvat: Grote Markt, Eikelstraat (volledig)

 

Papegaaistraat – Lantaarnstraat:

Toegang via Zimmerplein, uitrijden via Eikelstraat.

Omvat Papegaaistraat, Lantaarnstraat, Eikelstraat vanaf huisnummers 11 en 12.

 

Felix Timmermansplein:

Toegang en uitrijden via Grote Markt - Rechtestraat/Vismarkt (zonder betreden van C3-zone Grote Markt)

Omvat: Felix Timmermansplein

 

Begijnhof:

Toegang via Begijnhofstraat.

Omvat: Kalvarieberg, Wezenstraat, Oud-Kerkhof, Sint-Margaretastraat, Pompstraat, Hemdsmouwken, Bodegemstraat, Martienushoek, Symforosastraat, Hellestraat en Grachtkant

 

Enkel een doorgangskaart voor de voetgangerszone Grote Markt geeft de bestuurder als vergunninghouder het recht de C3-zone op de Grote Markt te betreden binnen de uren van toegangsbeperking.

 

 

Art.3: Toegang tot de voetgangersgebieden

De toegang tot de voetgangersgebieden wordt bepaald door artikel 22sexies uit de Wegcode: Verkeer in de voetgangerszones.

 

3.1. Hebben van rechtswege toegang tot de voetgangerszone (indien voldaan aan de later opgesomde voorwaarden) en hoeven geen doorgangskaart voor te leggen:

         de voertuigen voor toezicht, controle en onderhoud van deze zone

         de voertuigen voor het wegruimen van vuilnis

         de prioritaire voertuigen als bedoeld in artikel 37, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt;

         de voertuigen van geregelde diensten voor gemeenschappelijk vervoer;

Aan het verlenen van toegang tot de voetgangerszone zijn geen kosten verbonden. Er wordt bijgevolg geen retributie gevorderd. De nummerplaten van de betreffende voertuigen moeten wel doorgegeven worden aan de stadsdiensten voor uitfiltering van de ANPR-handhaving.

 

3.2. Hebben van rechtswege toegang tot de voetgangerszone (indien voldaan aan de later opgesomde voorwaarden) mits het aanbrengen van een doorgangskaart aan de binnenkant van de voorruit:

Ter uitvoering van artikel 22sexies beslist de burgemeester of zijn gemachtigde dat een vergunning kan afgeleverd worden aan onderstaande categorieën:

         Voertuigen van bestuurders met garage of parkeerplaats in de voetgangerszone en die enkel toegankelijk is via de zone;

         in geval van absolute noodzaak, de voertuigen van handelsondernemingen die in de zone gevestigd zijn en slechts via die zone toegankelijk zijn, wanneer deze voertuigen bestemd zijn voor leveringen en indien die leveringen een hoofdactiviteit van deze ondernemingen uitmaken;

         in geval van absolute noodzaak, de voertuigen die dienen voor een werk in die zones.

         Toeristische miniatuurtreinslepen;

         Bespannen voertuigen;

         Rijwieltaxi's;

         Voertuigen die gebruikt worden in het kader van de uitoefening van een medisch beroep of thuisverzorging;

 

3.3. Hebben eveneens toegang tot een betreffende voetgangerszone:

Aan volgende categorieën kan de burgemeester of zijn gemachtigde in functie van laden en lossen in de betreffende voetgangerszone eveneens een doorgangskaart toekennen, mits voldaan aan de voorwaarden die later opgesomd worden.

         Voertuigen van nutsmaatschappijen;

         Voertuigen van onderhoudsdiensten;

         Dienstvoertuigen van stad en OCMW Lier .

         Voertuigen van bewoners uit de voetgangerszone;

         Voertuigen van leveranciers voor de handelsondernemingen op de Grote Markt;

         Deelwagens van gebruikers uit de voetgangerszone;

         Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een gedomicilieerde bewoner van de voetgangerszone met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart) die medisch niet in staat is zelf te rijden.

         Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een persoon met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart) die geregeld een bestemming heeft in de betreffende voetgangerszone.

         Voertuigen die worden gebruikt voor het ledigen van de postbussen binnen de voetgangerszone;

         Voertuigen van organisaties voor de levering van warme maaltijden in de voetgangersgebieden;

         Voertuigen van ondernemingen waarvan de hoofdactiviteit bestaat uit de belevering van apothekers;

         Voertuigen van begrafenisondernemers;

         Voertuigen van geldtransporten en transporten van waardevolle documenten;

         Voertuigen van ruitenwassers die opdrachten hebben in een voetgangerszone.

         Voertuigen die worden gebruikt in het kader van occasionele markten, culturele activiteiten, festiviteiten en evenementen, in de mate deze voorafgaandelijk goedgekeurd zijn door de burgemeester of het college van burgemeester en schepenen;

         Voertuigen van een huurder van een evenementenlocatie gelegen in de desbetreffende voetgangerszone

 

3.4 Het College van burgemeester en schepenen legt bijkomende voorwaarden op voor volgende categorieën:

3.4.1 Vaste doorgangskaarten

Volgende categorieën krijgen een doorgangskaart afgeleverd die geldig blijft tot het einde van het van kracht zijnde retributiereglement, ‘vaste doorgangskaarten’ genoemd, met vermelding van eventueel bijkomende beperkingen/voorwaarden:

         In geval van absolute noodzaak, de voertuigen van handelsondernemingen die in de zone gevestigd zijn en slechts via die zone toegankelijk zijn, wanneer deze voertuigen bestemd zijn voor leveringen en indien die leveringen een hoofdactiviteit van deze ondernemingen uitmaken, met een maximum van twee doorgangskaarten per vestiging. Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij aanvraag.

         Toeristische miniatuurtreinslepen;

         Bespannen voertuigen;

         Rijwieltaxi's;

         Voertuigen die gebruikt worden in het kader van de uitoefening van een medisch beroep of thuisverzorging; Riziv nummer van de zorgverlener bij te voegen bij aanvraag, alsook het inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig

         Voertuigen van nutsmaatschappijen, met een maximum van dertig doorgangskaarten per nutsmaatschappij. Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij aanvraag.

         Voertuigen van onderhoudsdiensten. ; Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij aanvraag.

         Dienstvoertuigen van stad en OCMW Lier.

         Voertuigen van leveranciers voor de handelsondernemingen op de Grote Markt. Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij aanvraag alsook een verklaring op eer van de rechtspersoon of natuurlijk persoon die in de betreffende voetgangerszone beleverd moet worden.

         Deelwagens van gebruikers uit de voetgangerszone: de deelwagens van de twee standplaatsen dichtstbijzijnd aan de betreffende voetgangerszone worden voorzien van een doorgangskaart;

         Voertuigen die worden gebruikt voor het ledigen van de postbussen binnen de voetgangerszone. Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij aanvraag.

         Voertuigen van organisaties voor de levering van warme maaltijden in de voetgangersgebieden. Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij aanvraag alsook een verklaring op eer van de rechtspersoon of natuurlijk persoon die in de betreffende voetgangerszone beleverd moet worden.

         Voertuigen van ondernemingen waarvan de hoofdactiviteit bestaat uit de belevering van apothekers. Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij aanvraag alsook een verklaring op eer van de rechtspersoon of natuurlijk persoon die in de betreffende voetgangerszone beleverd moet worden.

         Voertuigen van begrafenisondernemers. Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij.

         Voertuigen van geldtransporten en transporten van waardevolle documenten. Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij aanvraag.

         Voertuigen van ruitenwassers die opdrachten hebben in een voetgangerszone. Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij aanvraag alsook.

 

Voor de aanmaak en aflevering van de doorgangskaarten wordt per doorgangskaart een kostprijs in rekening gebracht die vastgelegd wordt in het retributiereglement.

Volgende categorieën zijn vrijgesteld van betaling van deze retributie:

         Toeristische miniatuurtreinslepen;

         Dienstvoertuigen van stad en OCMW Lier.

         Deelwagens van gebruikers uit de voetgangerszone;

         Voertuigen die worden gebruikt voor het ledigen van de postbussen binnen de voetgangerszone;

         Voertuigen van begrafenisondernemers;

 

3.4.2 Wijzigingsgevoelige doorgangskaarten

Volgende categorieën krijgen een doorgangskaart afgeleverd die twee jaar geldig blijft en maximaal tot het einde van het van kracht zijnde retributiereglement, ‘wijzigingsgevoelige doorgangskaarten’ genoemd, met vermelding van eventueel bijkomende beperkingen/voorwaarden:

         Voertuigen van gedomicilieerde bewoners uit de voetgangerszone. Verplicht eigenaar te zijn van de wagen (inschrijvingsbewijs voor te leggen) of permanent bestuurder te zijn in geval van een salariswagen (attest van de werkgever voor te leggen).

         Voertuigen van bestuurders met garage of parkeerplaats in de voetgangerszone en die enkel toegankelijk is via de zone; (huurcontract voor te leggen in geval van gehuurde staanplaats)

         Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een gedomicilieerde bewoner van de voetgangerszone met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart: mindervalidenkaart voor te leggen)en die medisch niet in staat is zelf te rijden. Maximaal vijf doorgangskaarten per bewoner.

         Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een persoon met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart: mindervalidenkaart voor te leggen) die geregeld een bestemming heeft in de betreffende voetgangerszone. Maximaal vijf doorgangskaarten per mindervalidenkaarthouder.

 

Deze categorieën zijn vrijgesteld van betaling van een retributie. Verlenging van de doorgangskaart is mogelijk indien de voorwaarden nog steeds van toepassing zijn. Verlenging is eveneens kosteloos. De kaart kan niet verlengd worden tot een datum na de geldigheid van het van kracht zijnde retributiereglement.

 

3.4.3 Tijdelijke doorgangskaarten

Volgende categorieën krijgen een doorgangskaart afgeleverd voor een in de tijd beperkte periode en die slechts geldig blijft tot de einddatum vermeld op de doorgangskaart, ‘tijdelijke doorgangskaarten’ genoemd, met vermelding van eventueel bijkomende beperkingen/voorwaarden:

         In geval van absolute noodzaak, de voertuigen van bouwaannemers of gelijkgestelden die dienen voor een werk in die zones.

         Voertuigen die worden gebruikt in het kader van occasionele markten, culturele activiteiten, festiviteiten en evenementen, in de mate deze voorafgaandelijk goedgekeurd zijn door de burgemeester of het college van burgemeester en schepenen.

         Voertuigen die dienst doen als ceremoniewagen in de betreffende voetgangerszone bij een huwelijk. Inschrijvingsbewijs van het betreffende voertuig bij te voegen bij aanvraag. Maximaal vier ceremoniewagens en eventueel één cateringwagen in functie van laden en lossen (niet parkeren).

         Voertuigen die dienst doen als verhuiswagen bij een verhuis op een specifieke dag.

         Voertuigen van een huurder van een evenementenlocatie gelegen in de desbetreffende voetgangerszone: maximaal 2 tijdelijke doorgangskaarten op voorleggen van het huurcontract.

 

Voor de aanmaak en aflevering van de doorgangskaarten wordt per aanvraag en per doorgangskaart een kostprijs in rekening gebracht die vastgelegd wordt in het retributiereglement.

         Volgende categorieën zijn vrijgesteld van betaling van deze retributie:

         Voertuigen die worden gebruikt in het kader van occasionele markten, culturele activiteiten, festiviteiten en evenementen die door de stad Lier of met medewerking van de stad Lier georganiseerd worden.

         Ceremoniewagens bij huwelijken (eventuele cateringwagen is niet vrijgesteld)

         Voertuigen van aannemers die werken uitvoeren in opdracht van de stad.

 

ART4. PROCEDURES

4.1 Aanvraag van een doorgangskaart

Een doorgangskaart (vast, wijzigingsgevoelig of tijdelijk) voor een bepaalde voetgangerszone kan aangevraagd worden via het digitaal loket van de stad of bij afspraak aan het loket in het stadskantoor.

Doorgangskaarten in functie van evenementen in de betreffende voetgangerszone dienen 10 werkdagen voor het evenement aangevraagd te worden.

 

4.2 Betaling van een doorgangskaart

De betaling van de verschuldigde retributie dient voldaan te zijn voor de doorgangskaart afgeleverd kan worden.

 

4.3 Aflevering van een doorgangskaart

Doorgangskaarten die via het digitaal loket aangevraagd worden, worden binnen de vijf werkdagen afgeleverd.

De doorgangskaarten kunnen betaald en afgehaald worden aan de inkombalie van het stadskantoor. De doorgangskaarten worden eveneens digitaal aangeboden indien de betaling ook digitaal voldaan werd.

Bij de keuze voor een digitale doorgangskaart moet de aanvrager desgevallend de doorgangskaart zelf afdrukken en zichtbaar aanbrengen aan de voorruit van het voertuig.

Doorgangskaarten dia aan het loket in het stadskantoor aangevraagd worden, kunnen meteen afgeleverd worden, met een maximum van 5 doorgangskaarten.  De betaling van de doorgangskaarten kan aan het loket uitgevoerd worden.

 

4.4 Regularisatie

Voor bepaalde categorieën die in geval van nood de voetgangerszone moeten doorrijden wordt een regularisatiemogelijkheid aangeboden. Gelet op de hoogdringendheid van de situatie moeten deze categorieën geen tijdelijke doorgangskaart op voorhand aanvragen maar moeten zij hun doorgang en de oorzaak ervan binnen twee werkdagen na de doorgang melden. Hun doorgang staat gelijk aan een tijdelijke doorgang.

 

4.4.1 Volgende categorieën van voertuigen kunnen regularisatie inroepen

         Nutsmaatschappijen in functie van een uitzonderlijke en hoogdringende interventie in de betreffende voetgangerszone. Inschrijvingsbewijs van het gebruikte voertuig voor te leggen.

         Vrijwilligers van de brandweer die zich in functie van een noodoproep zo snel mogelijk naar de brandweerkazerne verplaatst hebben via de betreffende voetgangerszone.

         Voertuigen van gerechtsdeurwaarders die worden gebruikt ter uitvoeringen van een opdracht in een voetgangersgebied;

         Voertuigen van takeldiensten en pechverhelpingsdiensten die worden gebruikt ter uitvoering van een opdracht in een voetgangerszone;

 

Een regularisatie staat gelijk aan een tijdelijke doorgang met tijdelijke doorgangsvergunning. Per voertuig wordt aldus de retributie van een tijdelijke doorgangsvergunning gevorderd.  De retributie wordt vastgelegd in het retributiereglement.

 

Volgende categorieën zijn vrijgesteld van betaling van deze retributie:

         Vrijwilligers van de brandweer die zich in functie van een noodoproep zo snel mogelijk naar de brandweerkazerne verplaatst hebben via de betreffende voetgangerszone.

 

4.4.2 Regularisatieprocedure.

Regularisatie van een doorgang kan doorgegeven worden via het digitaal loket van de stad, binnen twee werkdagen na de doorgang.

 

 

ART.5 Algemene slotbepalingen

         Een doorgangskaart is enkel geldig voor de voetgangerszone(s) vermeld op de doorgangskaart. Voor ieder afzonderlijk voetgangersgebied geldt een andere doorgangsvergunning. Een voertuig kan toegang hebben tot meerdere voetgangerszones.

         De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor het zichtbaar bevestigen van de doorgangskaart aan de voorruit van het voertuig.

         Het is ten strengste verboden om doorgangskaarten na te maken.

         Bij verlies van de doorgangskaart of bij wijziging van je nummerplaat dien je een nieuwe kaart aan te vragen volgens dezelfde voorwaarden zoals hieronder vermeld.

         Alle doorgangskaarten uitgereikt volgens het vorige retributiereglement komen te vervallen bij het ingaan van een nieuw retributiereglement. Voor alle voertuigen dient een nieuwe doorgangskaart aangevraagd en desgevallend betaald te worden.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

financiële dienst

1

lokale politie Lier

1

dienst handhaving

1

dienst systeembeheer

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.29 Subsidiereglement jeugdwerk. GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt volgend reglement goed:

 

Reglement ter erkenning en subsidiëring van plaatselijk jeugdwerk:

 

Algemene bepalingen

Binnen de perken van de daartoe door de gemeenteraad goedgekeurde kredieten op de begroting, voorziet het stadsbestuur van Lier subsidies voor het plaatselijk jeugdwerk.

Onder jeugdwerk wordt verstaan: groepsgerichte sociaal-culturele en vrijwillige initiatieven op basis van niet-commerciële doelen met jeugd (kinderen en jongeren van 3 tot 25 jaar) in de vrije tijd, onder educatieve begeleiding (van hoofdzakelijk jongeren) en georganiseerd door hetzij particuliere jeugdverenigingen, hetzij door openbare besturen.

Alleen erkende Lierse jeugdverenigingen kunnen een subsidieaanvraag indienen. De toewijzing gebeurt volgens het hiernavolgend reglement. Dit reglement wordt van kracht op 01/07/2019 en vervangt alle voorgaande reglementen m.b.t. deze materie. Verenigingen die beroep doen op dit reglement, verklaren zich hierdoor akkoord met alle bepalingen.

 

 

Erkenningsvoorwaarden

Om door de gemeenteraad erkend te worden moet een plaatselijke jeugdorganisatie een doel nastreven dat gericht is op een combinatie van minstens drie van volgende functies :

-ontmoeting

-spel

-creatieve activiteiten

-vorming

-kadervorming

-dienstverlening

-werken aan structuurveranderingen

-bevorderen van integratie van maatschappelijk achtergestelde jeugd

 

Komen niet in aanmerking voor erkenning als Lierse jeugdvereniging:

-Jeugdverenigingen die reeds op een andere wijze vanuit de stad financieel ondersteund worden.

-Verenigingen die reeds erkend worden als Lierse sport- of culturele vereniging via andere gemeentelijke erkenningsreglementen. Indien de jeugdvereniging een jeugdafdeling is van een andere verenging die erkend kan worden als Lierse sport- of culturele vereniging, kan deze jeugdafdeling niet erkend worden als jeugdvereniging. Jeugdverenigingen waarbij hoofdzakelijk sport of cultuur centraal staan, dienen een erkenningsaanvraag te doen bij respectievelijk sport of cultuur.

Verenigingen die al eerder erkend werden als Lierse jeugdvereniging op basis van het voorgaande erkenningsreglement blijven hun erkenning behouden.

 

Om erkend te worden moet de plaatselijke organisatie tevens aan de volgende voorwaarden voldoen :

a.De vereniging werd opgericht door een privé-initiatief zonder beroepsdoeleinden of winst- of handelsoogmerken.

b.Minimum 50 % van de leden van de vereniging is woonachtig in Lier.

c.De zetel en hoofdactiviteit hebben plaats op het grondgebied van Lier.

d.Activiteiten worden uitgeoefend in de Nederlandse taal.

e.Bij het indienen van de vraag om erkenning wordt het bewijs geleverd dat tijdens het vorig werkjaar activiteiten werden uitgeoefend zoals beschreven in 1.

f.Op vraag van het stadsbestuur wordt verantwoording afgelegd over de aanwending van de subsidies.

g.De vereniging is een vaste groepering die uit minstens 10 leden bestaat en die minstens 20 activiteiten in de loop van een werkjaar laat plaatsvinden.

h.De vereniging wordt geleid door een bestuur waarvan de meerderheid jonger is dan 25 jaar. (Werkingen met gehandicapten of met maatschappelijk achtergestelde jongeren kunnen hierop een uitzondering aanvragen aan het college van burgemeester en schepenen na advies van de jeugdraad.)

j.Het is een open vereniging. Hieronder wordt verstaan dat iedereen lid kan worden van de jeugdvereniging op voorwaarde dat de waarden en normen, reglementen en doelstellingen van de vereniging geëerbiedigd worden.

 

Aanvraag

De aanvraag tot erkenning dient volgende documenten te bevatten :

a.De samenstelling van het bestuur met vermelding van naam, voornaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en functie van elk bestuurslid.

b.De opgave van het aantal leden met vermelding van naam, voornaam, adres en geboortedatum van elk lid.

c.Een exemplaar van de statuten of van het grondreglement, of bij gebrek hieraan een omschrijving van de doelstellingen van de vereniging.

d.Een verslag, samen met de nodige bewijsstukken, over de activiteiten die gerealiseerd werden tijdens het vorige dienstjaar.

e.Voor de organisaties die over lokalen beschikken of deze huren: een duplicaat van de polis van de afgesloten verzekering tegen brand.

f.Een duplicaat van de afgesloten verzekeringspolis betreffende aansprakelijkheid tegenover derden, waarbij de leden zelf als derden worden beschouwd. Hierin moet het aantal leden vermeld staan.

 

Werkingssubsidie

Alle erkende Lierse jeugdverenigingen kunnen ter ondersteuning van hun dagelijkse werking beroep doen op werkingssubsidies. Deze worden berekend op basis van de gegevens en activiteiten betreffende het werkjaar dat loopt van 1 september van het vorige jaar tot 31 augustus van het lopende jaar.

 

Aanvraag

De aanvraag dient ten laatste de 2e dinsdag van oktober ingediend te zijn bij de jeugddienst. Bij het aanvraagformulier dient een beknopt werkingsverslag alsook een lijst van de leden en de leiding gevoegd te worden.

Het aantal ingeschreven leden en leiding dient te worden bewezen aan de hand van een door de algemene verzekeraar bekrachtigd of aangeleverd overzicht. Alleen volwaardig verzekerde leden en leiding worden meegerekend.

 

Bedrag

De helft van het in de begroting voorziene bedrag wordt gelijk verdeeld onder alle verenigingen die een subsidieaanvraag deden. Het overige bedrag wordt verdeeld aan de hand van een puntensysteem.

Het aantal punten wordt als volgt bepaald :

 

Leden en leiding :

-1 punt per lid

-1 punt per leider

- 2 punten per gebrevetteerde leider

 

Kampen en weekends :

-50 punten indien alle takken op kamp gaan

-25 punten indien alle takken op weekend gaan

 

Werking :

-wekelijks of 40 activiteiten per jaar : 100 punten

-2-wekelijks of 20 activiteiten per jaar : 50 punten

-maandelijks of 10 activiteiten per jaar : 25 punten

 

UiTPAS:

-100 punten per jeugdvereniging die UiTPASpartner worden

-50 punten per MIA-lid per jeugdvereniging

 

Kadervorming

Onder kadervorming wordt verstaan: de samenhangende opleiding en begeleiding van de verantwoordelijke of toekomstig verantwoordelijke personen die belast zijn met het animeren en begeleiden van jeugdwerkinitiatieven.

Deze vorming moet georganiseerd zijn door de overheid of door een landelijke of regionale jeugdvereniging die door de afdeling jeugdwerk van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap erkend is.

Volgende cursussen worden niet beschouwd als kadervorming in het jeugdwerk :

-cursussen die aansluiten op een beroepsopleiding.

-stages verbonden aan de opleiding van monitoren.

-cursussen die uitsluitend de opleiding, vervolmaking of begeleiding in onder meer  sportdisciplines beogen.

 

Voorwaarden

De cursisten dienen te bewijzen dat zij lid zijn van een door de stad erkende jeugdvereniging om in aanmerking te komen voor een toelage.

 

Aanvraag

De aanvraag moet uiterlijk 1 maand na het einde van de cursus, door het lid of de vereniging, ingediend zijn bij de jeugddienst en dit ten laatste op 1 november. Het aanvraagformulier dient vergezeld te zijn van een volledig ingevuld attest van deelname. Vormingen die in de loop van de maand november of december plaatsvinden, komen in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

-De jeugdverantwoordelijke die een cursus gevolgd heeft, ontvangt een toelage van  80 % van het inschrijvingsgeld met een maximum van €60 per persoon per jaar.

-De toelage voor verenigingen die zelf het cursusgeld betaald hebben voor hun leden bedraagt eveneens 80% van het inschrijvingsgeld met een maximum van €60 per persoon per jaar. Deze mogelijkheid sluit individuele betoelaging van cursisten uit.

 

 

Subsidie voor plaatselijke vormings- en informatieprojecten

Vormings- en informatieprojecten die worden georganiseerd op het Lierse grondgebied en voor het hele Lierse jeugdwerk openstaan kunnen terugbetaling krijgen.

 

Voorwaarde

Deze vorming moet georganiseerd zijn door de overheid of door een landelijke of regionale jeugdvereniging die door de afdeling jeugdwerk van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap erkend is en op het Lierse grondgebied plaatsvinden.

 

Aanvraag

De aanvraag moet uiterlijk 1 maand na het einde van de cursus door de vereniging of de Lierse jeugdraad ingediend zijn bij de jeugddienst en dit ten laatste op 1 november. Het aanvraagformulier dient vergezeld te zijn van de betaalde factuur. Vormingen die in de loop van de maand november of december plaatsvinden, komen in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

-De toelage voor verenigingen die zelf een aanbod organiseren is vastgesteld op de helft van de uitkoopsom met een maximum van €200 per vereniging per jaar.

-Indien de Lierse jeugdraad de vorming organiseert, is de toelage de volledige uitkoopsom.

 

Financiële ondersteuning bij de organisatie van een initiatief

Het huren of kopen van materiaal of accommodatie, kost van drukwerk, of het inhuren van professionele dienstverlening bij de organisatie van een evenement komen in aanmerking voor een financiële ondersteuning.

 

Voorwaarden

Het initiatief moet een activiteit betreffen waarop alle mensen, ook buiten de vereniging, welkom zijn. Dit openbaar karakter moet aangetoond worden a.d.h.v. inkomkaarten, affiches, aankondigingen, …

 

Aanvraag

Het aanvraagformulier tot terugbetaling moet binnen de maand na afloop van het evenement samen met de nodige facturen of rekeningen op de jeugddienst binnengebracht zijn, en dit ten laatste op 1 november. Evenementen die in de loop van de maand november of december plaatsvinden, komen in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

Het maximum bedrag dat per vereniging is voorzien bedraagt €500. Afhankelijk van het totaal aantal aanvragen van alle erkende jeugdverenigingen is een uitbreiding tot maximum €1000 mogelijk.

 

Bij de organisatie van een initiatief in de polyvalente zaal van het jeugdcentrum kan elke vereniging per jaar een éénmalige terugbetaling bekomen voor de onkosten bij gebruik van de licht- of geluidsinstallatie van het jeugdcentrum.

 

Bij de organisatie van een initiatief van de jeugdraad of bij een overkoepelend evenement van minstens 3 jeugdverenigingen is dit reglement eveneens van toepassing ongeacht individuele ondersteuning aan deze verenigingen tijdens hetzelfde jaar.

 

 

Financiële ondersteuning van jeugdwerklokalen

Deze ondersteuning dekt 3 verschillende noden:

-Jeugdverenigingen moeten hun infrastructuur kunnen aanpassen, onderhouden en renoveren zodat een veilige werking gegarandeerd is.

-Jeugdverenigingen die door omstandigheden nood hebben aan nieuwe infrastructuur (nieuwbouw, aankoop of huur van een lokaal).

-Jeugdverenigingen die reeds geïnvesteerd hebben in infrastructuur ondersteuning bieden bij de verdere afbetaling.

 

Voorwaarden

De subsidie kan aangewend worden voor :

-De kosten ter oprichting van lokalen (materialen en dienstverlening).

-Het bekostigen van verbeteringswerken of verfraaiingen aan het gebouw.

-Het betalen van huurgeld voor een lokaal.

-Het betalen van vaste kosten voor nutsvoorzieningen van het lokaal (elektriciteit, gas, water, …)

 

Aanvraag

Voor 1 november dient de vereniging een aanvraagformulier in te vullen met een oplijsting van de aankopen en/of werken die effectief gebeurd zijn en deze op de jeugddienst binnen te brengen :

-de officiële facturen of rekeningen

-betalingsbewijzen en een kopie van het huurcontract voor terugbetaling van huur

-attest van betaalde aflossingen van kapitaal en/of interesten om een tussenkomst in de afbetaling van een lening te bekomen

Aankopen of werken die in de loop van de maand november of december gebeuren, komen in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

Elk jaar heeft elke erkende Lierse jeugdvereniging recht op max. €1.250 subsidie. Dit kan betrekking hebben op verschillende uitgaven en kan op verschillende momenten opgenomen worden. Afhankelijk van het totaal aantal aanvragen van alle erkende jeugdverenigingen is een uitbreiding tot maximum €1.750 mogelijk.

 

Bij nieuwbouw of grotere verbouwingen is het volgende mogelijk:

Voor facturen boven €2.500 kan een vereniging 2x het bedrag krijgen. Het volgende jaar heeft de vereniging dan geen recht op de lokalensubsidie.

Voor facturen boven de €3.750 kan een vereniging 3x het bedrag krijgen. De volgende 2 jaar heeft de vereniging dan geen recht op de lokalensubsidie.

Voor facturen boven de € 5.000 kan een vereniging 4x het bedrag krijgen. De volgende 3 jaar heeft de vereniging dan geen recht op de lokalensubsidie.

Voor facturen boven de € 6.250 kan een vereniging 5x het bedrag krijgen. De volgende 4 jaar heeft de vereniging dan geen recht op de lokalensubsidie.

Het opnemen van de subsidie voor meerdere jaren dient op voorhand aangevraagd te worden op de jeugddienst en dit vóór 1 november. De aanvragen worden chronologisch behandeld en goedgekeurd op voorwaarde dat dit past binnen het beschikbare krediet.

 

Twee jeugdverenigingen die in eenzelfde infrastructuur gehuisvest zijn en beide een aanvraag indienen, hebben samen recht op €1.875 subsidie (factor 1,5 dwz: de eerste vereniging krijgt max. 1.250, de tweede vereniging krijgt max. de helft hiervan, dus €625). Afhankelijk van het totaal aantal aanvragen van alle erkende jeugdverenigingen is een uitbreiding tot maximum €2.625 mogelijk voor beide jeugdverenigingen (max. €500 extra voor de eerste jeugdvereniging, max. €250 extra voor de tweede jeugdvereniging).

 

 

Kampvervoer

Elke door het stadsbestuur erkende Lierse jeugdvereniging komt in aanmerking voor tussenkomst i.v.m. transportkosten van personen en/of materiaal van en naar de kampplaats.

 

Voorwaarden

Er zijn twee mogelijkheden :

-a) De vereniging kan beroep doen op vervoer (van materiaal) door de stad ter beschikking gesteld. Enkel het vervoer binnen de landsgrenzen komt in aanmerking voor deze subsidie.

-b) De vereniging organiseert zelf het vervoer (van personen of materiaal) en brengt de kosten daarvan in.

 

Aanvraag

-a) Een aanvraag voor het vervoer (van materiaal) door de stad ter beschikking gesteld:  deze aanvraag dient voor 1 april op de jeugddienst binnengebracht te worden.

-b) Een aanvraag tot terugbetaling van vervoer (van personen of materiaal) georganiseerd door de vereniging zelf: deze aanvraag en bijhorende facturen dienen binnengebracht te worden ten laatste 1 maand nadat het kamp heeft plaatsgevonden en dit ten laatste op 1 november.

Vervoer dat in de loop van november of december plaatsvond, komt in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

-a) Indien de vereniging beroep doet op vervoer door de stad ter beschikking gesteld, zijn de onkosten ten laste van het stadsbestuur.

-b) Indien de vereniging het vervoer zelf organiseert, wordt dit op basis van een factuur (gedeeltelijk) terugbetaald met een maximum van €1200. De vervoerskost dient overeen te komen met het gangbare tarief van de door de stad gecontacteerde firma’s. De terugbetaling kan echter nooit meer zijn dan de werkelijke kosten gemaakt door de vereniging.

 

 

Honorering voor de inzet van jeugdverenigingen voor het gemeentelijk   

jeugdbeleid.

Elke door het stadsbestuur erkende Lierse jeugdvereniging komt in aanmerking voor een geldsom bij de aanwezigheid op een bijeenkomst van de jeugdraad.

 

Voorwaarden

De aanwezigheid dient te worden bewezen door een aanwezigheidslijst die op de vergadering zelf moet worden ingevuld en gehandtekend. De aanwezigheidslijsten worden na elk werkjaar van de jeugdraad aan het CBS overgemaakt, welke instaat voor de uitbetaling van de honorering.

 

Bedrag

De honorering is als volgt voorzien :

-De jeugdvereniging kan de som van €15 ontvangen per actief lid van de vereniging die op een vergadering van de jeugdraad aanwezig is.

-De jeugdvereniging kan per vergadering van de jeugdraad slechts voor twee personen een honorering ontvangen, wat een maximum van €30 per vereniging per vergadering maakt.

 

Slotbepalingen

 

Alle aanvragen worden ingediend bij de jeugddienst door middel van de voorziene aanvraagformulieren. Deze worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen, welke verder instaat voor de uitbetaling van de financiële ondersteuning.

Binnen de maand na goedkeuring wordt de betrokken jeugdvereniging ter kennis gesteld van de betoelaging. Binnen de 2 maanden na goedkeuring zal het bedrag worden overgemaakt aan de aanvrager.

De controle op de naleving van de reglementen wordt uitgevoerd door het stadsbestuur. Deze kan de uitbetaalde provisie geheel of gedeeltelijk terugvorderen indien deze werd toegekend op basis van een onjuiste aangifte of bij een andere aanwending van de subsidies dan vooropgesteld. Er kan een ambtenaar aangeduid worden die zich onder andere via een aangekondigd bezoek kan vergewissen van de juiste besteding van bepaalde gelden. Geschillen zullen door het CBS en na advies van de jeugdraad beslecht worden.

 

Dit reglement werd goedgekeurd in de gemeenteraad van juni 2019 en gaat van kracht op 1 juli 2019.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.30 Reglement subsidie fuifbussen. GOEDKEURING

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist volgend reglement goed te keuren:

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

6.1.3.4

Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen

1500

23106,87

Budgetsleutel

64910000/0750

 

Bijlage:

 

Reglement voor subsidiëring van fuifbussen:

 

Wat

Erkende Lierse jeugdverenigingen kunnen bij het inleggen van een fuifbus voor een evenement buiten de Lierse binnenstad een extra subsidie aanvragen aan de stad Lier.

Voorwaarden

- Elke erkende jeugdvereniging kan maximum 1 keer per jaar deze subsidie aanvragen.

- De subsidie kan maar 1 keer aangevraagd worden voor dezelfde fuif (ook als verschillende jeugdverenigingen samen een evenement organiseren)

- De fuif dient plaats te vinden op Liers grondgebied maar wel buiten de Lierse binnenstad

- De organisator reserveert zelf een fuifbus en betaalt de factuur daarvoor zelf

 

Aanvraag

Het aanvraagformulier tot terugbetaling moet binnen de maand na afloop van het evenement samen met de nodige facturen of rekeningen op de jeugddienst binnengebracht zijn, en dit ten laatste op 1 november. Evenementen die in de loop van de maand november of december plaatsvinden, komen in aanmerking voor een terugbetaling met het budget van het volgende jaar.

 

Bedrag

De toelage bedraagt 50% van de factuur van de fuifbus met een maximum van € 500 per jaar.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.31 Fluvius - kaderovereenkomst - adddendum. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het addendum kaderovereenkomst Fluvius, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Fluvius

 

 

Bijlage:

 

Addendum kaderovereenkomst Fluvius

 

Tussen

 

Stadsbestuur van Lier

Paradeplein 2/1

2500 Lier

 

vertegenwoordigd door (naam en functie)

 

Katleen Janssens, algemeen directeur

Frank Boogaerts, burgemeester

 

hierna genoemd “het Lokaal Bestuur”

 

en

 

Fluvius Antwerpen, opdrachthoudende vereniging,

Antwerpsesteenweg 260 te 2660 Antwerpen-Hoboken

met ondernemingsnummer 0212.704.370

 

vertegenwoordigd door

Tom Ceuppens

Directeur Klantendienst

 

hierna genoemd “de DNB”

 

De DNB treedt op via Fluvius System Operator cvba (Brusselsesteenweg 199, B-9090 Melle, www.fluvius.be.) Fluvius is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie van de netbedrijven Eandis en Infrax, T 078 35 35 34, BTW BE 0477.445.084, RPR Gent, afdeling Gent, optredend in naam en voor rekening van uw netbeheerder.

 

Wordt overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1 - Bepalingen

 

Wij verwijzen naar kaderovereenkomst, getekend d.d. 07/03/2010.

 

De partijen komen in onderling overleg overeen dat de duurtijd van deze kaderovereenkomst verlengd wordt tot 31/12/2019. Dit addendum wordt als bijlage toegevoegd bij de kaderovereenkomst. De overige bepalingen van de kaderovereenkomst blijven onverkort van kracht, cfr. artikel 7 uit bovenvermelde overeenkomst.

 

 

Artikel 2 – Ondertekening van de overeenkomst

 

Ondertekening in 2 exemplaren te Lier op __ / __ /____ waarvan elke partij erkent haar origineel exemplaar te hebben ontvangen.

 

 

Voor het Lokaal Bestuur

 

 

 

 

 

 

Katleen JanssensFrank Boogaerts

Algemeen directeurBurgemeester

 

 

 

Voor de DNB

 

 

 

 

 

 

Tom Ceuppens                                                                 Frank Vanbrabant

Directeur Klantendienst                                                       CEO

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.32 Wijziging rechtspositieregeling m.b.t. maaltijdcheques.  GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad is  akkoord dat het resterend bedrag van de VIAgelden en restmiddelen van de stad worden aangewend om de verhoging van de maaltijdcheques met 1 euro te verlengen voor de periode van 1 juni 2019 tot en met 31 mei 2020.

 

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.33 Interpellaties

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.34 Hervorming afvaltaks. GEEN GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 juni 2019

 

OZ.35 Klacht over toelating voor filmopnames tijdens gemeenteraadszitting - antwoord. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 03/07/2019