Lier

Zitting van 29 november 2021

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. apotheek van wacht

Tijdens de weekends gebeurt het regelmatig dat de apotheek van wacht Voor de inwoners van Lier en Koningshooikt zeer moeilijk bereikbaar is.

Zo merkte ik enkele weken  geleden op dat  er in onze regio drie apotheken van wacht, waren namelijk in Duffel, Berlaar en Nijlen, voor vele inwoners die niet over een Wagen beschikken is dit dan ook problematisch om daar te geraken.

Ik vind dit niet kunnen voor een stad van bijna 37000 inwoners, ik zou dan ook aan het cbs willen vragen om contact op te nemen met de apothekersbond of de orde der apothekers om hiervoor een oplossing te zoeken.

 

Antwoord schepen Annemie Goris:

Geacht raadslid,

 

We nemen uw suggestie op, en zullen op eerstelijnszone-niveau evalueren of hierrond verbetering mogelijk is. In de eerstelijnszone zetelt immers ook een vertegenwoordiger van de apotheeksector. Realiteit is echter wel dat de hefbomen van het lokaal bestuur op dit vlak beperkt zijn: vanzelfsprekend kan een lokaal bestuur dit niet zelf organiseren, en/of de sector verplichten hiertoe initiatief te nemen in Lier.

 

Niettemin is de bezorgdheid terecht, en wordt deze ook bevestigd vanuit de sector zelf. Zo leert recente navraag dat er vanuit de sector nog (weinig) jonge apothekers in Lier bereid zijn in het weekend een wachtdienst te organiseren, omwille van privé redenen, de beperktere vergoeding die hieraan gekoppeld is,.... Ervaring leert ook dat wachtdiensten vaak oneigenlijk gebruikt worden, bv. om een aankoop te doen die perfect kan wachten tot maandag.

 

Maar nogmaals: de bezorgdheid die wordt uitgedrukt is vast en zeker terecht, en we laten niet na om deze problematiek – zonder hierrond valse verwachtingen te willen creëren - op 9 december aan te kaarten op het bestuursorgaan van de ELZ.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. laattijdig beantwoorden van schriftelijke vragen

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad stelt dat er binnen de maand geantwoord wordt op schriftelijke vragen van gemeenteraadsleden.

Helaas blijkt in de praktijk dit college van burgemeester en schepenen het niet al te nauw te nemen met hun eigen reglement.

Zo diende ik op 5 oktober ll. 120 schriftelijke vragen in i.v.m. de Beyerse Velden. Hiervan was er op moment van het opstellen van deze mondelinge vraag, zijnde 24 november, nog geen enkele beantwoord. Dat is ongeveer 50 dagen na indiening. Wanneer ik van een medewerker verneem dat er dan nog op ieder van die 120 verschillende vragen eenzelfde antwoord zal geformuleerd worden, dan is dit toch echt niet ernstig meer.

Los van die 120 vragen over de Beyerse Velden, stel ik vast dat ook de andere schriftelijke vragen met regelmaat te laat beantwoord worden. Van september tot nu, is 50% te laat beantwoord. Zo is een vraag van collega Marien over de stationsomgeving al van 27 september in behandeling. Dat is maar liefst twee maanden.

 

Ik heb hierover dan ook volgende vragen:

         Wat is de reden dat het CBS meer dan 50 dagen nodig heeft om op de 120 verschillende vragen i.v.m. de Beyerse Velden eenzelfde antwoord te formuleren?

         Wat is de reden dat ook in het algemeen schriftelijke vragen met regelmaat te laat beantwoord worden? Ook al is er vaak geen opzoekingswerk nodig om te antwoorden.

         Welke stappen zal het CBS zetten om in de toekomst wel tijdig te antwoorden op schriftelijke vragen, conform het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Geacht raadslid,

 

een antwoord op deze 120 vragen had inderdaad sneller kunnen gegeven worden. Ziekte speelt gedeeltelijk mee, maar dat is geen volledige verontschuldiging.  120 vragen beantwoorden vraagt ook wel tijd. Een antwoord zal nu spoedig gegeven worden.

 

Afgezien van dit specifiek geval werden er sinds begin 2021 tot de maand augustus 54 schriftelijke vragen gesteld waarvan er 2 te laat werden beantwoord.

 

Het lijkt mij dus niet overdreven, maar wij doen ons uiterste best om tijdig te antwoorden.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. afspraak politie

Op het politie bureel is alles op afspraak. Zelf iemand die op zaterdag zijn paspoort verloren is moet op maandag terugkomen. Iemand die verplicht melding moet doen met scheidingsproblemen kunnen ook niet terecht op het politiebureel.

Kan dit op deze manier?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Geacht raadslid,

 

Afsprakensysteem lokale politie Lier

Sinds 1 mei 2019 werkt de lokale politie van Lier, in navolging van andere politiezones, met een afsprakenagenda voor niet-dringende aangiftes. Men kan elke dag (ook op zaterdag/zondag) tussen 8 en 20 uur een afspraak hiervoor maken, hetzij telefonisch, online of via het fysiek onthaal.

 

Voor dringende aangiftes kan men steeds bij de politie, al dan niet op het onthaal, terecht. D.w.z. 24u op 24u. Het onthaal van de politie is steeds 24u/24u bemand, ook telefonisch via het nr. 03 491 44 00 of het noodnummer 101 is de politie altijd bereikbaar. Bij dringende interventies (bijv. verkeersongeval met gewonden) of bij feiten waarbij vaststellingen ter plaatse  noodzakelijk zijn (inbraak, daders nog aanwezig,…) komt de politie natuurlijk ter plaatse.

 

We zijn destijds overgeschakeld naar dit afsprakensysteem voor een snellere en efficiëntere hulp- en dienstverlening. Daarnaast konden we meer privacy garanderen en waren er geen lange wachttijden meer (men komt immers meer gespreid over een dag). Burgers verliezen zo geen tijd en krijgen een hogere kwaliteit in de plaats.

 

Tijdens de coronapandemie heeft dit afsprakensysteem trouwens zijn nut bewezen en zorgde het voor veilige werkomstandigheden. Vele politiezones schakelden trouwens tijdens de pandemie over op dergelijk afsprakensysteem om geen wachtrijen van burgers meer in hun onthaal te hebben.

 

In andere sectoren is een afsprakensysteem (kapper, huisarts,…) ondertussen ingeburgerd geraakt.

 

Dringend versus niet-dringend

Niet elke aangifte is echter politioneel ‘dringend’ en vereist dan ook niet altijd een onmiddellijk gevolg. Bij de start van dit afsprakensysteem baseerden we ons op de afsprakenagenda die in andere, vaak grotere zones reeds werd gebruikt om het onderscheid voor de burger duidelijker te maken en handvaten aan te reiken waarvoor een afspraak gemaakt moet worden.

 

Wanneer men zou twijfelen kan men altijd bij de onthaalmedewerker terecht die de burger verder helpt of begeleidt naar het afsprakensysteem.

 

Enkele voorbeelden van dringende interventies/aangiftes die zonder afspraak onmiddellijk worden afgehandeld: intrafamiliaal geweld, zedenfeiten, inbraak, diefstal geweld, … Wanneer de fysieke integriteit bedreigd werd of wordt, komt de politie bijv. steeds onmiddellijk ter plaatse of de burger aan het onthaal onmiddellijk verder geholpen.

 

Toelichting bij de concrete aangehaalde voorbeelden

1) verloren identiteitskaart - paspoort

Er is een richtlijn van 10/04/2018 van de toenmalige Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon die bepaalt hoe met een verlies van een identiteitskaart moet omgegaan worden.

 

De burger kan zelf eerst en vooral al DOC Stop bellen, zodat niemand misbruik kan maken van zijn identiteitsdocumenten.

 

Het algemene principe is dat de persoon zich eerst moet melden bij het gemeentebestuur. Wanneer de stadsdiensten open zijn, kunnen zij bij een verlies van een identiteitskaart of paspoort alles afhandelen en is een bezoek aan de politie niet meer nodig. Men moet dan maar één keer de verplaatsing maken.  Wanneer de stadsdiensten gesloten zijn (bijv. tijdens het weekend), kan men natuurlijk een afspraak maken bij de politie die een document (bijlage 12) overhandigd. De burger moet zich vervolgens met dit document naar zijn verblijfplaatsgemeente (stads-of gemeentebestuur) begeven om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.

 

Voor de aangifte van een verloren paspoort of identiteitskaart moet men bij politie inderdaad dus een afspraak maken, dit wordt politioneel als ‘niet-dringend’ aanzien. Men kan echter wel degelijk op zaterdag of zondag hiervoor een afspraak boeken en bij de politie (onthaal) hiervoor terecht.

 

Indien er een bepaalde reden zou zijn waarom men bijv. om 3 uur zaterdagnacht (dit valt dus buiten de afspraakuren van de politie) dergelijke bijlage 12 toch zou nodig hebben, kan men toch terecht bij de politie, aangezien ons onthaal 24u/24u bemand is. De dringende reden wordt altijd afgewogen door de onthaalmedewerker.

 

2) verplicht melding maken van scheidingsproblemen

Dit is een ruim begrip waaronder zowel ‘dringende’ als ‘niet-dringende’ aangiftes kunnen vallen. Ook is het vaak een burgerlijk geschil, waarvoor men niet bij de politie moet zijn.

 

Dringende aangiftes worden onmiddellijk behandeld, bijv. intrafamiliaal geweld,…

 

Andere aangiftes i.v.m. scheidingsproblemen worden als niet-dringend beschouwd en daarvoor kan men steeds, ook op zaterdag en zondag, een afspraak maken. Voorbeelden: niet-naleven bezoekrecht, verlaten echtelijke woonst, alimentatie (enkel wanneer er gedurende twee maanden niet betaald werd en er een vonnis voorgelegd kan worden, anders is dit een burgerlijk geschil dat niet via politie aangegeven kan worden).

 

Indien men bijv. op maandag een aangifte zou komen doen van het feit dat een ex-partner op de vrijdag voordien het bezoekrecht niet heeft nageleefd, kan dat ook perfect. Politioneel gezien is hier immers geen dringende reactie aan verbonden. De burger moet dus niet onmiddellijk na de feiten aangifte doen.

 

Klachten over de concrete behandeling of werking van de politie

Indien een burger klachten zou hebben over de concrete behandeling of bejegening in een specifieke casus of over de werking van de politie zijn er diverse kanalen om dit aan te kaarten en te laten onderzoeken:

 dienst intern toezicht (lokale politie Lier)

 comité P

 algemene inspectie (AIG)

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. fietsbeugels

Half november berichtte de stad over bijkomende fietsbeugels in de Antwerpsestraat en omliggende winkelstraten: het gaat daarbij nu in totaal over zo’n veertig exemplaren.

Ook op andere plaatsen in Lier kunnen we intussen al een tijdje fietsbeugels terugvinden, de ene al wat meer gebruikt dan de andere.

 

Ik heb hierbij de volgende vragen:

1)      Wordt de bezetting van die beugels buiten het winkelgebied gemonitord?

2)      Zijn er nog plaatsen waar mogelijk extra beugels nodig zijn en ook voorzien zouden worden?

3)      Wordt er ook nagedacht over beugels voor bakfietsen, aangezien die meer en meer in het straatbeeld verschijnen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Er is geen structurele monitoring van de bezetting van de fietsbeugels op het grondgebied. Momenteel verloopt het voorzien van fietsbeugels vooral vraagvolgend, namelijk op basis van meldingen, op basis van wat we zelf zien in de straten en op basis van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

 

De bezetting van de tijdelijke fietsenstallingen die gemaakt werden tijdens de corona verkeersmaatregelen in het centrum zijn wel opgevolgd geweest door de gemeenschapswachten tijdens de zomer van 2020 waaruit bleek dat er toch vrij veel gebruik werd van gemaakt.

 

Er wordt ondertussen rekening gehouden met andere formaten van fietsen waaronder bakfietsen. Een deel van de nieuwe fietsnietjes die we plaatsen zijn voorzien van een tweede dwarsbar die het makkelijker maakt om andere types van fietsen aan vast te maken en er wordt waar mogelijk ook meer ruimte voorzien voor de grotere formaten zoals we onlangs aan de sporthal van de Leuvensevest gedaan hebben. Om extra te duiden dat die plaatsen geschikt zijn voor bakfietsen, werd ook in thermoplast het silhouet van een bakfiets aangebracht.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. uitvoering goedgekeurd toegevoegd punt zitten 27 mei 2019

Vorige maand kon schepen Rik Pets niet onmiddellijk antwoorden toen ik om meer uitleg vroeg omtrent de uitvoering van het goedgekeurd toegevoegd punt in zitting van de gemeenteraad 27 mei 2019, ondertussen al ruim 2 jaar geleden dus. Na verder contact per mail, kreeg ik volgend antwoord van de schepen:

Op antwoord van je vraag in de GR van 25 okt kan ik het volgende mededelen.

Om tegemoet te komen aan de nood om te rouwen voor alle sterrenkindjes, ongeacht de leeftijd, zal naast de al bestaande vlinderheuvel nog een bijkomende herdenkingsplek én een herdenkingsmoment voorzien worden: zoals je weet heeft het CBS beslist om een herdenkingsboom te plaatsen, zowel op de begraafplaats Kloosterheide als op de begraafplaats Beekstraat en een herdenkingsmoment te organiseren met wereldlichtjesdag. Er zullen geen certificaten of andere documenten afgeleverd worden.

 

In de besluiten staat echter het volgende: Zitting van 27 mei 2019

 

OZ.25 Aanplant Sterrenbos in landschapspark Pallieterland

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besluit om Sterrenkinderen van ouders die in Lier en Koningshooikt wonen, te registreren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad behoudt een perceel in het landschapspark Pallieterland voor om de inrichting van een Sterrenbos, met name een erkend geboortebos voor Sterrenkinderen, te voorzien.

 

Art 3 :

De gemeenteraad stelt per geregistreerd Sterrenkind een inheemse boom ter beschikking, die tijdens een jaarlijkse boomplantdag collectief aangeplant kan worden.

 

Artikel 2 en 3 worden hiermee anders ingevuld, maar artikel 1 lijkt me totaal niet overeen te komen met wat de schepen hierboven antwoordde? Graag had ik hier dan ook verduidelijking over gehad. En het gaat hier niet over een officiële erkenning, wel over een vrijblijvende registratie die i.s.m. andere instanties kan gebeuren en die enerzijds troost kan bieden maar ook heel wat interessante wetenschappelijke output kan bieden?

 

Antwoord schepen Rik Pets:

Geacht raadslid,

 

Er staan wettelijke termijnen op het registreren van sterrenkinderen. Hierbij een overzicht van de wettelijke dagen tijdens de zwangerschap dat men een levenloos geboren kindje kan registreren aan onze loketten:

         minder dan 140 dagen niet

         tussen 140 en 179 (+- 20weken) kan het op verzoek van de ouders enkel een voornaam gegeven worden

         vanaf 180 dagen (+-26 weken) is het een aangifte van overlijden waarin de ouders op verzoek een naam en voornaam kunnen geven

 

De dienst burgerzaken heeft inderdaad laten weten aan mevrouw Van Camp dat we geen registratie zullen laten uitvoeren door de stad om verwarring met betrekking tot de juridische geldigheid van deze registratie te voorkomen. Het lijkt me niet wenselijk dat dé dienst bij uitstek wat het afleveren van officiële documenten betreft, registraties gaat uitvoeren van kindjes die de wettelijke termijn voor registratie jammer genoeg niet hebben gehaald.

 

Met de gedenkbomen op begraafplaats Kloosterheide en de herdenking op Wereldlichtjesdag hebben we toch nog geprobeerd om te voldoen aan de vraag.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 OKTOBER 2021. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 25 oktober 2021.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 oktober 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

MEDEDELING VAN DE BURGEMEESTER OVER DE CORONAMAATREGELEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In België was fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. We zitten momenteel in fase 3 van het noodplan.

 

Dit heeft ook een impact op de werking en het functioneren van de stad. Ondertussen werden er een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, op sociaal vlak, naar personeel toe, ... De burgemeester geeft een update over de genomen maatregelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de maatregelen van de stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING BIJ HOOGDRINGENDHEID DD. 29/10/2021 BETREFFENDE UITGEBREIDE MONDMASKERPLICHT VOOR NOVEMBERFOOR EN AANKOMST SINTERKLAAS. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         23 maart 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

         30 juni 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

         18 oktober 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

         28 oktober 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

         14 augustus 2021: wet betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemische noodsituatie

         27 september 2021: Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

         28 oktober 2021: Koninklijk besluit houdende de afkondiging van de epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie

         28 oktober 2021: Koninklijk besluit houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken

         29 oktober 2021: Beslissing Burgemeester betreffende het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening bij hoogdringendheid houdende de uitgebreide mondmaskerplicht voor de Novemberfoor en het evenement 'Aankomst Sinterklaas'

 

Feiten en context

Gelet op de wet van 14 augustus 2021 betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemische noodsituatie, artikelen 4, § 1, eerste lid, 5, § 1 en 6;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de afkondiging van de epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie;

 

Gelet op het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken;

 

Overwegende dat het daggemiddelde van de nieuwe vastgestelde besmettingen met het coronavirus COVID-19 in België over de voorbije zeven dagen aanzienlijk gestegen is tot 5691 bevestigde positieve gevallen op 24 oktober 2021;

 

Overwegende dat de toenemende druk op de ziekenhuizen en op de continuïteit van de niet-COVID-19-zorg noopt tot een opschaling vanaf 2 november 2021 naar fase 1A van het ziekenhuisnoodplan;

 

Overwegende de urgentie en het risico voor de volksgezondheid dat het coronavirus COVID-19 met zich meebrengt voor de bevolking;

 

Overwegende dat het coronavirus COVID-19 een infectieziekte is die meestal de longen en  luchtwegen treft; dat het coronavirus COVID-19 wordt overgedragen van mens op mens via de lucht; dat de overdracht van de ziekte lijkt plaats te vinden via alle mogelijke emissies via de mond en de neus;

 

Overwegende dat de hygiënemaatregelen essentieel blijven, bijvoorbeeld voor wat betreft een bijzondere aandacht voor hygiëne bij niezen en hoesten, handhygiëne en het desinfecteren van gebruikt materiaal;

 

Overwegende dat nog steeds een beroep wordt gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel en de geest van solidariteit van elke burger om de regels van social distancing na te leven en om alle gezondheidsaanbevelingen toe te passen; dat de regels van social distancing in het bijzonder betrekking hebben op het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen personen;

 

Overwegende dat het dragen van een mondmasker een belangrijke rol speelt om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en voor de bescherming van de gezondheid van personen in bepaalde inrichtingen en in het kader van bepaalde risicovolle activiteiten;

 

Juridische grond

- Artikel 134. § 1 Nieuwe Gemeentewet:

“In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.”

 

- Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet:

“De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

 

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;”
 

- Koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken, en eventueel latere wijzigingen van het koninklijk besluit van 28 oktober 2021.

 

Regelgeving bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 133, 2de alinea van de Nieuwe Gemeentewet en artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur is de burgemeester bevoegd voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.

 

Overeenkomstig artikel 133, 2de alinea en artikel 135 §2, 5° van de Nieuwe Gemeentewet beschikt de burgemeester over uitvoerende politiebevoegdheden en kan de burgemeester politiebesluiten maken.

 

Argumentatie

Artikel 25 van het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken bepaalt dat, wanneer de lokale omstandigheden het vereisen, de gouverneurs

en burgemeesters, elk voor het eigen grondgebied, maatregelen kunnen nemen die strenger zijn ten opzichte van de maatregelen in dit besluit, overeenkomstig de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken.

 

De burgemeester is derhalve bevoegd om uitvoering te geven aan artikel 25 van het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken.
 

De burgemeester had reeds op 27 oktober 2021 advies opgevraagd bij de gouverneur, Cathy Berx, aangaande het invoeren van een mondmaskerplicht op de Novemberfoor en het evenement 'Aankomst Sinterklaas'.
Op 27 oktober 2021 heeft de gouverneur hierop positief advies afgeleverd.

 

Daar de evenementen 'Novemberfoor' en 'Aankomst Sinterklaas' populaire en drukbezochte trekpleisters zijn in de stad Lier, en rekening houdend met het feit dat de verspreiding van het coronavirus Covid-19 nog steeds bijzonder sterk en continu is, is het aangewezen om een tijdelijke politieverordening uit te vaardigen voor een mondmaskerplicht voor alle bezoekers van deze evenementen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de Beslissing Burgemeester dd. 29 oktober 2021 betreffende het verplicht dragen van een mondmasker of elk ander alternatief in stof door eenieder, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, tijdens het bezoek aan de Novemberfoor, te bekrachtigen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de Beslissing Burgemeester dd. 29 oktober 2021 betreffende het verplicht dragen van een mondmasker of elk ander alternatief in stof door eenieder, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, tijdens de deelname aan de activiteit 'Aankomst Sinterklaas', te bekrachtigen.

 

Art 3 :

Inbreuken op onderhavig besluit worden overeenkomstig art. 24 van het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken, en eventuele latere wijzigingen van dit koninklijk besluit, beteugeld met de straffen bepaald door artikel 6, § 1 van de wet van 14 augustus 2021 betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemische noodsituatie.

 

Art 4 :

Onderhavig besluit treedt in werking op 1 november 2021 en blijft van kracht tot en met 31 december 2021.

 

Art 5 :

De lokale politie en de stadsdiensten (en eventueel de federale politie) zijn belast met het toezicht op de naleving van onderhavig besluit.

 

Art 6 :

Een afschrift van onderhavig besluit wordt overgemaakt aan de Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen en aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen.

 

Art 7 :

Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

GRONDINNAME RINGENHOFWEG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de heraanleg van de Ringenhofweg dienen er 3 innames te gebeuren, namelijk van de kadastrale percelen F16c , F16b en F16f. De innames gebeuren in de voortuin en dit naast de bestaande verharding. Deze bestaan voornamelijk uit gras en/of opritten. De innames zullen conform het innameplan van landmeter Gotemans dd. 13 september 2021 dat als bijlage wordt toegevoegd.

 

Voor de 3 innames werd een opmetingsplan en schattingsverslag opgemaakt op 31/03/2021 a rato van 225 EUR/m².

 

De eigenaars van de 3 percelen werden door de dienst vastgoed geconsulteerd met volgend akkoord:

1. De eigenaars wonende te Ringenhofweg nr 114 (perceel F 16 C), zijn akkoord voor een inname van 33.84 m² overeenkomstig bijhorend plan aan een eenheidsprijs van 100 EUR/m² , zijnde 3.384,70 EUR

Per mail  d.d. 23/09/2021 bevestigen zij hun akkoord.

2. De eigenaars wonende te Ringenhofweg nr 116 (perceel F 16 B),  zijn akkoord voor een inname van 17.72  m² overeenkomstig bijhorend plan aan een eenheidsprijs van 100 EUR/m², zijnde 1.772 EUR

Per mail  d.d. 27/09/2021 bevestigen zij hun akkoord

3. De eigenaars wonende te Ringenhofweg nr 118 (perceel F 15 F), zijn akkoord voor een inname van 2.41 m² overeenkomstig bijhorend plan aan een eenheidsprijs van 100 EUR/m², zijnde 241 EUR

Per mail d.d. 27/09/2021bevestigen zij hun akkoord.

 

Totale kost grond inname bedraagt 5.397 EUR plus de aktekosten.

 

Conform het Decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 betreffende de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen kan een bestuur een onroerend goed aankopen, mits de aankoopprijs de schattingswaarde niet overschrijdt. Bijgevolg is de schattingswaarde de maximale aankoopprijs. In dit geval ligt de aankoopprijs ruimschoots onder de geschatte waarde van de percelen, waardoor de aankoop gerechtvaardigd is.

 

In de jaren '90 werd een verkavelingsvergunning afgeleverd aan de toenmalige eigenaars van de loten. Deze vergunning bevatte een belofte tot gratis grondafstand. Op de desbetreffende af te stane stroken werden reeds de nodige hoofdleidingen en verlichtingspalen geplaatst. Echter, de gratis grondafstand werd nooit uitgevoerd.

 

In 2021 ontdekte de stad dat de heraanleg van de Ringenhofweg niet kon starten, aangezien de stad geen eigenaar was van de 3 nog in te nemen stroken. De belofte tot gratis grondafstand uit de verkavelingsvergunning was toen nog niet gekend. Vervolgens werd een schatter aangesteld om de innames te waarderen en in kaart te brengen.  Het eerste opmetingsplan van maart 2021 werd door landmeter Gotemans later herzien. Op basis van de definitieve versie van september 2021 werd de akkoorden bereikt met de resultaten zoals hierboven uiteengezet.

 

Adviezen

Dienst vastgoedbeheer verleent positief advies voor de innames aan de overeengekomen prijs, gelet op het feit dat de aankoopprijs onder de schattingswaarde ligt en de noodzakelijkheid van de uit te voeren werken.

Dienst technisch bureau adviseert om met de bedongen prijs verder te gaan.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Omzendbrief KB/ABB 2019/3

 

Argumentatie

Gelet op het belang en de timing van de heraanleg (werken starten reeds september 2021) van de Ringenhofweg, overweegt het college van burgemeester en schepenen akkoord te gaan met de aankoopprijs van 100 EUR/m². Deze prijs is lager dan de geschatte waarde. Conform het Decreete Lokaal Bestuur kan een lokaal bestuur een onroerend goed aankopen zolang de aankoopprijs lager of gelijk is aan de schattingsprijs.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/SAP/01/03 – 66400000

grondinname Ringenhofweg

 

Er zal een sleutel aangemaakt worden voor onteigeningen op de actie verkavelingen (01/04/KAP/03/06) en het nodige budget verschuiven.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Ella Cornelis, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Tekin Tasdemir

5 onthoudingen: Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de volgende grondinnames conform het opmetingsplan goed te keuren voor de totale prijs van  5.397 EUR.

- perceel F 16 C inname van 33.84 m² aan eenheidsprijs 100 EUR/m² , zijnde 3.384,70 EUR

- perceel F 16 B inname van 17.72  m² aan een eenheidsprijs 100 EUR/m², zijnde 1.772 EUR

- perceel F 15 F inname van 2.41 m² aan een eenheidsprijs van 100 EUR/m², zijnde 241 EUR

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om notaris van Van Cauwenbergh, kantoor houdende aan de Lisperstraat 59 te Lier, aan te stellen om de aktes en alle bijhorende op te maken. De gemeenteraad machtigt de burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (en bij diens afwezigheid haar afgevaardigde(n) Ilse Anné en/of Kyrina Van Goubergen) voor de ondertekening van de akte en alle bijhorende stukken.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

OPTIMALISATIE BELEIDSVISIE DETAILHANDEL: AANVULLING FUNCTIEWIJZIGING NAAR KANTOREN EN VRIJE BEROEPEN OP GELIJKVLOERS GROTE MARKT EN RECHTESTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beleidsvisie Detailhandel Lier - Eindrapport dd. 01.09.2014

Optimalisatie Beleidsvisie Detailhandel: aspect administratieve dienstverlening Antwerpsestraat, goedgekeurd in de Gemeenteraad dd. 16 december 2019.

Het schepencollege besliste in zitting van 18 oktober 2021 om de optimalisatie Beleidsvisie Detailhandel i.f.v. de aanvulling functiewijziging naar kantoren en vrije beroepen op het gelijkvloers van de Grote Markt en Rechtestraat voor goedkeuring door te zenden naar de Gemeenteraad.

 

Feiten en context

Om de activering van leegstaande panden verder te faciliteren, kan overwogen worden om voorwaardelijk ook functiewijzigingen toe te staan naar (niet publiek toegankelijke) kantoren en vrije beroepen op het gelijkvloers van panden op de Grote Markt en in de Rechtestraat. Hiervoor kunnen volgende aanpassingen doorgevoerd worden in de Beleidsvisie Detailhandel Lier:

 

0. Definities

0.10. Diensten

Diensten op te delen in:

- Administratieve, financiële diensten en vastgoed: bank, interim, immo, …

- Commerciële diensten: reisbureau, kapper, verzorging Diensten

 

In de VCRO en aldus in het Omgevingsloket wordt als één functie beschouwd: “kantoorfunctie, dienstverlening en vrije beroepen”. Kantoren en vrije beroepen hebben echter geen sluitende definitie maar op basis van definities gehanteerd door beroepsfederaties en belangengroepen, kan volgende worden voorgesteld:

 

Voorstel invoeging nieuw art. 0.11. Kantoren

Kantoren zijn gebouwen waar de administratieve diensten van een bedrijf zijn ondergebracht. In de toepassing van deze Beleidsvisie wijken kantoren af van diensten in die zin dat ze niet publiek toegankelijk moeten zijn.

 

Voorstel invoeging nieuw art. 0.12 Vrije beroepen

Bij vrije beroepen bestaat de dienstverlening hoofdzakelijk uit een intellectuele prestatie en de uitoefening van het vrij beroep vergt een voorafgaande opleiding en permanente bijscholing. Ook hier wordt in kader van deze Beleidsvisie het begrip vrij beroep toegepast zonder de verplichting van publieke toegankelijkheid aangezien op de dienstverlening van een vrije beroeper meestal enkel op afspraak beroep gedaan wordt.

 

1. Uitgangspunten

1.3. Basisdoelstellingen

4. Complementariteit nastreven tussen de verschillende winkelconcepten

De beleidsvisie gaat er van uit dat verschillende winkelconcepten elkaar aanvullen:

‐ De stedelijke handelsas met kernwinkelgebied richt zich: 

• op een aanbod van dagelijkse goederen. Voorbeelden zijn groenten, fruit, vlees, brood, zuivel,…

• op een aanbod van periodieke goederen. Voorbeelden zijn kledij, schoenen, boeken, kleinere huishoudtoestellen, …

• op een aanbod van uitzonderlijke goederen. Voorbeelden zijn juwelen, telecommunicatie, speciaalzaken,… 

• op het ‘recreatief winkelen’, waarbij het voor het vergroten van de attractiviteit weliswaar wenselijk blijft dat het recreatief, impulsief en doelgericht winkelen elkaar er aanvullen

• horeca is essentieel om het recreatief winkelen te doen functioneren, vandaar de noodzakelijke interactie met de toeristisch recreatieve as

+ voorstel toevoeging: op een synergie met ruimte voor dienstverlening, kantoren & vrije beroepen…

 

3.4. Ontwikkelingsmogelijkheden

A6 Kernwinkelgebied: gemengd stedelijk programma, overwegend horeca

Programma

NIVEAU 0

- detailhandel

- horeca

- alle diensten

- Voorstel toevoeging: kantoren indien de gevelbreedte maximaal 5m** bedraagt (de hoofdfunctie blijft evenwel commercieel, er is dus geen functiewijziging naar de hoofdfunctie wonen met complementaire bedrijvigheid* toegestaan)

- Voorstel toevoeging: vrije beroepen indien de gevelbreedte maximaal 5m** bedraagt (hoofdfunctie blijft commercieel, dus er is geen functiewijziging naar de hoofdfunctie wonen met complementaire bedrijvigheid* toegestaan)

 

VERDIEPING 1

- detailhandel

- wonen

- horeca

- alle diensten, [+toevoeging:] kantoren & vrije beroepen

 

VERDIEPING 1+

- wonen

- horeca

- alle diensten, [+toevoeging:] kantoren & vrije beroepen

 

Omschrijving:

Gekoppeld aan:

- Het historisch patrimonium en publiek domein: Grote Markt met stadshuis, Binnen‐Nete en

Sint‐Gummaruskerk. Op gelijkvloers geen functiewijzigingen toestaan naar andere functies dan opgesomd voor deze zone.

 

Katalysator:

- de kruising met de toeristisch‐recreatieve route langsheen de Binnen‐Nete [de ZW/NO as]

 

A7 Kernwinkelgebied: gemengd stedelijk programma, overwegend handel & horeca

Programma

NIVEAU 0

- detailhandel [speciaalzaken]

- horeca

- alle diensten

- Voorstel toevoeging: kantoren indien de gevelbreedte maximaal 5m** bedraagt (de hoofdfunctie blijft evenwel commercieel, er is dus geen functiewijziging naar de hoofdfunctie wonen met complementaire bedrijvigheid* toegestaan)

- Voorstel toevoeging: vrije beroepen indien de gevelbreedte maximaal 5m** bedraagt (hoofdfunctie blijft commercieel, dus er is geen functiewijziging naar de hoofdfunctie wonen met complementaire bedrijvigheid* toegestaan)

 

VERDIEPING 1

- detailhandel

- wonen

- horeca

- alle diensten [+toevoeging:] kantoren & vrije beroepen

 

VERDIEPING 1+

- wonen

- horeca

- alle diensten [+toevoeging:] kantoren & vrije beroepen

 

Katalysator:

Op gelijkvloers geen functiewijzigingen toestaan naar andere functies dan opgesomd voor deze zone.

 

*DISCREPANTIE COMPLEMENTAIRE BEDRIJVIGHEID:

“Het in een woongebouw uitoefenen van functies die complementair zijn aan het wonen kunnen  vrijgesteld zijn van de vergunningsplicht.  Denk bijvoorbeeld aan een kantoorfunctie, dienstverlening en vrije beroepen, verblijfsrecreatie, detailhandel, restaurant, café en bedrijvigheid.

 

De vrijstelling geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is:

- het woongebouw is gelegen in een woongebied of in een daarmee vergelijkbaar gebied

- de woonfunctie blijft de hoofdfunctie van het gebouw

- de complementaire functie beslaat minder oppervlakte dan de woonfunctie en nooit meer dan 100 vierkante meter

- de complementaire functie is niet strijdig met de voorschriften van stedenbouwkundige verordeningen, ruimtelijke uitvoeringsplannen, plannen van aanleg en minder dan 15 jaar oude verkavelingen.

- Een tijdelijke gebruikswijziging van een gebouw, met een maximale duur van vier keer dertig dagen per jaar, is ook vrijgesteld van vergunning.”

 

**DUIDING criterium max. 5m gevelbreedte:

Dit criterium wordt gehanteerd om te vermijden dat grote panden op de Grote Markt en in de Rechtestraat op het gelijkvloers zouden herbestemmen naar kantoren en vrije beroepen met veelal eerder gesloten gelijkvloerse façades. Op basis van GIS - nazicht, blijkt dat op de Grote Markt 15 panden een gevelbreedte hebben ónder de 5m. Voor de Rechtestraat zijn dat er 16. Alle overige panden beschikken dus over een bredere gevel.

 

Adviezen

ECONOMISCHE RAAD

In zitting van dinsdag 12 oktober '21 verleende de Economische Raad unaniem haar goedkeuring aan voorliggend voorstel van optimalisatie van de Beleidsvisie Detailhandel. De commerciële invullingen zoals in het voorstel voorwaardelijk omschreven, zijn sowieso wenselijker dan leegstand en verloedering.

 

TEAM ONDERNEMEN

Op basis van het voortschrijdend inzicht in de binnenstedelijke, fysieke detailhandelskrimp (waarvan de negatieve impact van COVID19 pas ten volle na het insnoeren van alle corona-subsidies zichtbaar zal worden) kan na de eerder opgeheven discrepantie tussen administratieve en commerciële dienstverlening (cfr. gemeenteraadsbesluit dd. 16 december ’19) de visie verder verfijnd worden.

 

Hiertoe wordt een aparte definitie voor kantoren en voor vrije beroepen toegevoegd i.f.v. de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen i.k.v. gelijkvloerse functiewijzigingen op de Grote Markt (zone A6) en de Rechtestraat (zone A7). Hier dienen beide nieuw omschreven functies niét te voldoen aan de principes van vrije toegang zonder afspraak en visuele zichtbaarheid van de aangeboden diensten, zoals wel van toepassing voor de diensten in de Antwerpsestraat.

 

Deze aanpassing in de visie wordt geschraagd door de beoogde ruimtelijke principes van de goedgekeurde Beleidsvisie Detailhandel en door de toekomstperspectieven van de stedelijke handelsas, die als beleidsmatig gewenste onwikkelingen het afwegingskader blijven voor het beoordeling van omgevingsvergunningen:

 

1.5. Beoogde ruimtelijke principes

Specifiek voor de stedelijke handelsas dient, conform de winkelnota 2.0, de aandacht uit te gaan naar:

Het tegengaan van een verschraling van het aanbod en leegstand in de binnenstad

• Het creëren van een duidelijke ruimtelijke differentiatie tussen de collectieve ruimte in de kleinhandelszone en de openbare ruimte van de stad

Specifiek voor het kernwinkelgebied dient de aandacht uit te gaan naar:

• De bescherming van de kleinschalige detailhandel

 

3. Toekomstperspectieven stedelijke handelsas met kernwinkelgebied

3.2. Gewenste ruimtelijke structuur

‐ Vanaf het station en de Veemarkt enerzijds, vanuit de Kartuizersvest en vanuit de Florent Van Cauwenberghstraat en Kolveniersvest anderzijds zijn er belangrijke aanlooproutes naar dit kernwinkelgebied. Langs deze routes zijn eveneens detailhandelszaken aanwezig, maar minder geconcentreerd dan in het kernwinkelgebied. Er treedt immers een vermenging op met andere functies in de stad – zoals ondermeer wonen, diensten, horeca en cultuur – waardoor enerzijds een geleidelijke overgang plaatsvindt naar het omliggende stadsweefsel, doch het tegelijk net deze variatie aan activiteiten is die een versterking vormt voor de dynamische NW/ZO‐as.

‐ Ook ter plaatse van de Binnen‐Nete komt de vermenging van de winkelactiviteiten met andere stadsfuncties – in dit geval het dagtoerisme – ten goede aan een bruisende binnenstad. Er is een verhoogde aanwezigheid van horecazaken langsheen de toeristisch‐recreatieve ZW/NO as, alsook in de zone van het kernwinkelgebied vanaf de Grote Markt tot en met de Sint‐Gummaruskerk.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Beleidsvisie Detailhandel goedgekeurd door CBS op 5 mei 2014, gunstig geadviseerd door Gecoro en Economische Raad op 14 mei 2014 en goedgekeurd door de Gemeenteraad in zitting van 1 september 2014.

Deze visie werd nadien besproken en goedgekeurd door de provincie Antwerpen, waardoor de visie uiteindelijk als onderlegger heeft gefungeerd voor de opgemaakte stedenbouwkundige verordening.

Hoewel de verordening ondertussen vernietigd is, wordt de beleidsvisie door de provincie nog gehanteerd als beleidsmatig gewenste ontwikkeling in meerdere beroepsdossiers.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt de adviezen te volgen en deze optimalisatie in de Beleidsvisie Detailhandel alvast principieel goed te keuren i.f.v. de verdere activeringsstrategie van leegstaande panden.

Uiteraard dient naast deze tweede optimalisatie de integrale Beleidsvisie Detailhandel verder geëvalueerd te worden, zeker naar de finaliteit van de vertaling in een ruimtelijk instrument (RUP of verordening). Bij deze evaluatie zal de voorgestelde optimalisatie ook worden meegenomen zodat ze ook juridische kracht verwerft. M.a.w. momenteel beschouwen we dit enkel als een voorafname.

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Tekin Tasdemir

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist volgende optimalisatie in de Beleidsvisie Detailhandel goed te keuren, i.f.v. de verdere activeringsstrategie van leegstaande panden:

 

Voorwaardelijk kunnen ook functiewijzigingen toegestaan worden naar (niet publiek toegankelijke) kantoren en vrije beroepen op het gelijkvloers van panden op de Grote Markt en in de Rechtestraat. Hiervoor beslist de gemeenteraad volgende aanpassingen in het Beleidsvisie Detailhandel goed te keuren:

 

Invoeging nieuwe definitie (art. 0.11.) Kantoren

Kantoren zijn gebouwen waar de administratieve diensten van een bedrijf zijn ondergebracht. In de toepassing van deze Beleidsvisie wijken kantoren af van diensten in die zin dat ze niet publiek toegankelijk moeten zijn.

 

Invoeging nieuwe definitie (art. 0.12) Vrije beroepen

Bij vrije beroepen bestaat de dienstverlening hoofdzakelijk uit een intellectuele prestatie en de uitoefening van het vrij beroep vergt een voorafgaande opleiding en permanente bijscholing. Ook hier wordt in kader van deze Beleidsvisie het begrip vrij beroep toegepast zonder de verplichting van publieke toegankelijkheid aangezien op de dienstverlening van een vrije beroeper meestal enkel op afspraak beroep gedaan wordt.

 

Aanpassing programma A6 Kernwinkelgebied: gemengd stedelijk programma, overwegend horeca

 

NIVEAU 0

- detailhandel

- horeca

- alle diensten

- toevoeging: kantoren indien de gevelbreedte maximaal 5m bedraagt (de hoofdfunctie blijft evenwel commercieel, er is dus geen functiewijziging naar de hoofdfunctie wonen met complementaire bedrijvigheid toegestaan)

- toevoeging: vrije beroepen indien de gevelbreedte maximaal 5m bedraagt (hoofdfunctie blijft commercieel, dus er is geen functiewijziging naar de hoofdfunctie wonen met complementaire bedrijvigheid toegestaan)

 

Aanpassing programma A7 Kernwinkelgebied: gemengd stedelijk programma, overwegend handel & horeca 

 

NIVEAU 0

- detailhandel [speciaalzaken]

- horeca

- alle diensten

- toevoeging: kantoren indien de gevelbreedte maximaal 5m bedraagt (de hoofdfunctie blijft evenwel commercieel, er is dus geen functiewijziging naar de hoofdfunctie wonen met complementaire bedrijvigheid toegestaan)

- toevoeging: vrije beroepen indien de gevelbreedte maximaal 5m bedraagt (hoofdfunctie blijft commercieel, dus er is geen functiewijziging naar de hoofdfunctie wonen met complementaire bedrijvigheid toegestaan)

 

Art 2 :

Ook bij deze tweede optimalisatie aan de Beleidsvisie Detailhandel, beslist de gemeenteraad dat de integrale Beleidsvisie Detailhandel verder geëvalueerd dient te worden, zeker i.f.v. de toekomstige 'vertaling' van deze beleidsmatig gewenste ontwikkelingen in een ruimtelijk instrument (RUP of verordening). Bij deze evaluatie zal de voorgestelde optimalisatie ook worden meegenomen zodat ze ook juridische kracht verwerft. M.a.w. momenteel wordt dit beschouwd als een voorafname.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

SINT-GUMMARUSSITE - BELEIDS- EN ONTSLUITINGSPLAN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 13 januari 2020 werd Steenmeijer Architecten aangesteld door het college voor de opmaak, aanvraag en opvolging van een meerjarenpremieovereenkomst en erkenning als open erfgoed voor de Sint-Gummaruskerk.

 

Op 27 juli heeft het college en het vast bureau beslist om de aanvraag meerjarenpremieovereenkomst Sint-Gummaruskerk Lier uit te breiden met dossier Heilige Geestgebouw.

 

Op 17 augustus 2020 werd Karuur Architecten bvba aangesteld door het vast bureau voor de opmaak en aanvraag van fase 7 van MJPO Sint-Gummaruskerk, opmaak en aanvraag beheersplan, opmaak plan voor herbestemming, herinrichting en restauratie van het Heilige Geestgebouw.

 

Op 25 augustus 2020 heeft de Kerkraad Sint-Gummarus kennis genomen van de aanvraag meerjarenpremieovereenkomst Sint-Gummarussite.

 

Op 31 augustus 2020 heeft het college en het vast bureau de aanvraag voor het sluiten van een meerjarenpremieovereenkomst voor de Sint-Gummarussite goedgekeurd om in te dienen. Tevens werd beslist dat de nodige financiële middelen zullen worden vrijgemaakt bij de toewijzing en uitvoering van de verschillende fases van de meerjarenpremieovereenkomst Sint-Gummarussite

 

Op 25 september 2020 gaf de Vlaamse Regering haar goedkeuring voor het ontwerp van meerjarenpremieovereenkomst voor de restauratie van de Sint-Gummarussite (Sint-Gummaruskerk en Heilige Geestgebouw) te Lier. Hiervoor trekt de Vlaamse regering 8.698.403,87 euro uit.

 

Op 30 november 2020 beslist het college en het vast bureau om de goedgekeurde meerjarenpremieovereenkomst  voor de Sint-Gummarussite uit te voeren.  De meerjarenpremieovereenkomst werd ondertekend door alle partijen op 3 december 2020.

 

Feiten en context

De meerjarenpremieovereenkomst stelt dat de ontsluiting van het beschermd goed moet voorzien worden tijdens en na de beheersmaatregelen, de werkzaamheden en/of de diensten. Het doel van die ontsluiting is een grotere bewustwording creëren rond de waarde en de zorg voor het erfgoed van de Sint-Gummarussite.

 

De stad en OCMW Lier moeten een beleids- en ontsluitingsplan voor de restauratiewerkzaamheden aan de Sint-Gummarussite te Lier uitwerken voor de periode tijdens en na de geplande werkzaamheden.  Dit plan moet binnen de 12 maanden te rekenen vanaf de datum van ondertekening van de overeenkomst worden voorgelegd en goedgekeurd door het agentschap Onroerend Erfgoed.  In dit plan moet de stad Lier zich engageren om de in het ontsluitingsplan gestelde doelen te verwezenlijken en om een voorstel in te dienen voor de manier waarop de beoogde ontsluitingsdoelstellingen worden opgevolgd en geëvalueerd.  Bij het indienen van het einddossier per fase stuurt de stad Lier een tussentijds rapport mee met een evaluatie van de doelstellingen van het ontsluitingsplan.

 

Steenmeijer architecten kreeg de opdracht voor het opmaken van een beleids- en ontsluitingsplan voor de restauratiewerkzaamheden aan de Sint-Gummaruskerk voor de periode tijdens en na de geplande werkzaamheden.  Ook de opvolging van de acties voor fase 1, 2 en 3 van de meerjarenpremieovereenkomst behoren tot hun opdracht.

 

Er werd een stuurgroep samengesteld die de opmaak van het plan heeft opgevolgd.  De groep bestond uit vertegenwoordigers van de technische dienst gebouwen – onroerend erfgoed, de dienst toerisme, de dienst musea en erfgoed, de dienst communicatie, de Kerkfabriek Sint-Gummarus en Toerisme Pastoraal.

 

Op 16 maart 2021 was er een opstartvergadering met het ontwerpbureau en de stuurgroep.  Er waren diverse overlegmomenten (7 mei 2021, 18 juni 2021, 15 juli 2021, 2 augustus 2021 en 28 september 2021) met alle betrokken partijen.  Op basis van deze overlegmomenten werd het eindrapport opgemaakt door de ontwerpers.  Het beleids- en ontsluitingsplan is als bijlage 1 aan het besluit toegevoegd.

 

Fasering

Het beleids- en ontsluitingsplan is gezien de lange looptijd van de meerjarenpremieovereenkomst een document dat groeit. In dat groeiproces sluit het telkens aan bij een fase en het verdere verloop van de meerjarenpremieovereenkomst. Het is een stappenplan richting de verbeterde toekomstige publieksontsluiting van de Sint-Gummarussite.

 

In onderstaande tabel is het gefaseerde verloop van de opmaak van het plan opgenomen:

Versie 1

Traject A: ontsluiting tijdens fase 1 en 2 in de Sint-Gummaruskerk en het Heilige Geestgebouw

Traject B: ambities voor toekomstige permanente ontsluiting en opstellen plan van aanpak.

oktober 2021

Versie 2

Traject A: ontsluiting tijdens fase 3 en 4 in de Sint-Gummaruskerk en het Heilige Geestgebouw.

oktober 2023 - oktober 2025

Versie 3

Traject B: ontsluiting na de werken van de Sint-Gummaruskerk, het Heilige Geestgebouw, de Sint-Pieterskapel en bij uitbreiding de gehele site.

oktober 2022 - oktober 2026

 

Adviezen

De Kerkfabriek Sint-Gummarus, de pastoor en het bisdom hebben op 5 oktober 2021 kennis genomen van het beleids- en ontsluitingsplan voor de Sint-Gummarussite.

 

Het technisch bureau gebouwen adviseert het voorgestelde beleids- en ontsluitingsplan gunstig.

Argumentatie

Een beleids- en ontsluitingsplan dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het schepencollege, het vast bureau en de gemeenteraad.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het beleids- en ontsluitingsplan en de bijhorende gefaseerde aanpak en uitvoering goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad belast het college zich te engageren en de nodige middelen vrij te maken om de in het ontsluitingsplan gestelde doelstellingen en acties te verwezenlijken en om hierover te rapporteren.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

ACTIEPLAN 2022 DECRETALE HANDHAVING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

College van burgemeester en schepenen dd. 27/1/2020: goedkeuring actieplan 2020.

Gemeenteraad dd. 17/2/2020: goedkeuring actieplan 2020.

College van burgemeester en schepenen dd. 01/03/2021: goedkeuring actieplan 2021.

Gemeenteraad dd. 29/03/2021: goedkeuring actieplan 2021.

 

Feiten en context

In samenwerking met andere gemeenten werd door IGEMO een intergemeentelijke cel opgericht voor handhaving (IGOHC) die als doelstelling heeft het omgevingshandhavingsbeleid van de deelnemende gemeenten te organiseren.

Met deze georganiseerde samenwerking wil de vereniging de aanwezige ervaring en kennis bundelen, om zo te streven naar een efficiënter omgevingshandhavingsbeleid een rationalisering van de beheers- en exploitatiekosten.

 

Onderdeel van deze samenwerking is de jaarlijkse opstelling van een actieplan waarin ook de prioriteiten aangaande omgevingshandhaving van elke gemeente vervat zitten.

 

In bijlage kan u het actieplan 2022 van IGEMO terugvinden.

De prioriteiten stedenbouw blijven ongewijzigd tegenover het jaar 2020 en 2021.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Ella Cornelis, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Tekin Tasdemir

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met het actieplan 2022 van IGHOC (intergemeentelijke omgevingshandhavingscel) voor omgevingshandhaving.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

BELASTINGREGLEMENT GEMEENTELIJKE OPCENTIEMEN ONROERENDE VOORHEFFING AANSLAGJAAR 2022. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het huidige belastingreglement waarin de opcentiemen op de onroerende voorheffing werden vastgesteld door de gemeenteraad , vervalt per 31 december 2021. Gezien de financiële toestand van de stad is het belangrijk om dit reglement te vernieuwen

 

Feiten en context

Voor een termijn ingaand op 1 januari 2022 en eindigend op 31 december 2022 worden ten behoeve van de stad Lier  787 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

 

Juridische grond

Artikel 170, §4, van de Grondwet, geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

Artikel 464, §1, van het Wetboek Inkomstenbelastingen van 10 april 1992: De gemeente is niet gemachtigd tot het heffen van opcentiemen op de personenbelasting, op de vennootschapsbelasting, op de rechtspersonenbelasting en op de belasting van niet-inwoners of van gelijkwaardige belastingen op de grondslag of op het bedrag van die belastingen, uitgezonderd evenwel wat de onroerende voorheffing betreft.

Decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit betreffende de onroerende voorheffing.

Decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van de provincies.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om het belastingreglement om opcentiemen te heffen op de onroerende voorheffing overeenkomstig het voorstel als bijlage goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist voor het belastingreglement op de opcentiemen op de onroerende voorheffing vast te leggen van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

 

 

BIJLAGE:

 

Gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing, aanslagjaar 2022

 

Juridische grond

Artikel 170, §4, van de Grondwet, geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd dan door een beslissing van hun raad.

Artikel 464, §1, van het Wetboek Inkomstenbelastingen van 10 april 1992: De gemeente is niet gemachtigd tot het heffen van opcentiemen op de personenbelasting, op de vennootschapsbelasting, op de rechtspersonenbelasting en op de belasting van niet-inwoners of van gelijkwaardige belastingen op de grondslag of op het bedrag van die belastingen, uitgezonderd evenwel wat de onroerende voorheffing betreft.

Decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit betreffende de onroerende voorheffing.

Decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van de provincies.

 

Artikel 41 §1 14° van het decreet lokaal bestuur

 

Artikel 1 : Basis voor de belasting:

Voor een termijn ingaand op 01 januari 2022 en eindigend op 31 december 2022 worden ten behoeve van de stad Lier 787 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

 

Artikel 2 : Vestiging en inning

De vestiging en inning van deze gemeentebelasting zal gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.

 

Artikel 3 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 01 januari 2022 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285,286, inzonderheid § 1,1° van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

BELASTINGREGLEMENT OP DE AANVULLENDE PERSONENBELASTING 2022. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In het verleden werd er een aanvullende belasting geheven op de personenbelasting. De looptijd van het bestaande reglement houdt op per 31 december 2021

Het is aangewezen om het bestaande reglement te vernieuwen voor het jaar 2022.

 

Feiten en context

Voor het aanslagjaar 2022 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.

De belasting wordt vastgesteld op 7,9  % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande kalenderjaar.

 

Juridische grond

De vaststelling en de inning van de gemeentebelasting zal door toedoen van het bestuur van de directe belastingen geschieden zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek Inkomstenbelastingen van 1992.

De aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting en de aanvullende agglomeratiebelasting op de personenbelasting worden berekend op de personenbelasting zoals vastgesteld in artikel 466 van het Wetboek Inkomstenbelastingen van 1992.

Artikel  40 § 3 van het decreet lokaal bestuur

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om een belastingreglement om aanvullende belastingen te heffen op de personenbelasting overeenkomstig het voorstel als bijlage goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op de aanvullende personenbelasting een  geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

 

 

Bijlage:

 

GEMEENTELIJKE AANVULLENDE PERSONENBELASTING AANSLAGJAAR 2022

 

Juridische grond

De vaststelling en de inning van de gemeentebelasting zal door toedoen van het bestuur van de directe belastingen geschieden zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek Inkomstenbelastingen van 1992.

De aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting en de aanvullende agglomeratiebelasting op de personenbelasting worden berekend op de personenbelasting zoals vastgesteld in artikel 466 van het Wetboek Inkomstenbelastingen van 1992.

Artikel  40 § 3 van het decreet lokaal bestuur

 

Artikel 1 : belastbaar feit

Voor het aanslagjaar 2022 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Artikel 2 :  Tarief en voorwaarden

De belasting wordt vastgesteld op 7,9  % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.

 

Artikel. 3  :  Vestiging en invordering

De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 466 ev van het Wetboek van de inkomstenbelastingen

 

Artikel 4:  Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2022 en vervangt alle voorgaande reglementen. Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

Het reglement wordt aan de FOD Financiën toegezonden.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

BELASTINGSREGLEMENT AFVALBELASTING VARIABELE BIJDRAGE GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde in zitting van 16 december 2019 om een belastingsreglement afvalbelasting variabele bijdrage goed voor de jaren 2020-2021.

 

Feiten en context

Normaliter worden belastingsreglementen voor een ganse legislatuur goedgekeurd.

Voor de afvalbelasting variabele bijdrage werd echter een kortere looptijd bepaald aangezien in  2019 de samenwerkingsovereenkomst met Ivarem die afliep op 31 december 2021 nog niet was verlengd. Intussen heeft de gemeenteraad in zitting van 23 november 2020  deze samenwerkingsovereenkomst verlengd tot 2039 zodat we dit belastingreglement kunnen invoeren voor de rest van de legislatuur.

 

Juridische grond

Artikel 173  van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel  41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid artikel 26, en latere wijzigingen;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), en latere wijzigingen;

Het besluit van de Vlaamse regering van 16 september 2016 tot vaststelling van het uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval;

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Tekin Tasdemir

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

6 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Stijn Coenen, Evi Van Camp en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om een belastingreglement om een belasting te heffen op afval variabele bijdrage overeenkomstig het voorstel als bijlage goed te keuren.

 

Art 2 :

Het college beslist om voor het belastingreglement op  afval variabele bijdrage een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025.

 

 

Bijlage:

 

Belastingsreglement afvalbelasting variabele bijdrage

 

Volgende bevoegdheidsgrond en regelgeving is van toepassing:

Bevoegdheidsgrond

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §3 en 41, 14°, zoals gewijzigd door art.3 van het Decreet van 8 mei 2018 houdende wijziging van art.41 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat de verfijning van de belastingbevoegdheid van de gemeenteraad betreft;

 

Toepasselijke regelgeving

Gelet op de Grondwet, inzonderheid artikel 170, §4;

Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure

van provincie- en gemeentebelastingen;

De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

De algemene bestuurlijke politieverordening, meer bepaald de artikelen betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen;

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid artikel 26, en latere wijzigingen;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), en latere wijzigingen;

Het besluit van de Vlaamse regering van 16 september 2016 tot vaststelling van het uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval;

 

Feiten en context

De gemeente zamelt volgende afvalstoffen in:

         huisvuil, papier & karton, gemengde plastics en PMD via huis-aan-huis inzameling

         snoeihout en grof vuil selectief op afroep

         textiel en hol glas via containers die op verschillende plaatsen in de gemeente zijn opgesteld

         o.a. papier & karton, PMD, glas, groenafval, houtafval, oude metalen, bouw- en sloopafval, textiel, grof vuil, piepschuim, kunststoffen, asbestcement, KGA en AEEA via het recyclagepark;

Aan deze inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen zijn kosten verbonden, die zwaar doorwegen op de gemeentelijke financiën.

Om de scheiding aan de bron aan te moedigen is het niet aangewezen de inzameling- en verwerkingskosten voor de selectieve fracties volledig in functie van het aanbod door te rekenen aan de aanbieders;

Deze contantbelasting neemt de financiële toestand van de gemeente in overweging en heeft als doel ontradend te werken door de vervuiler te laten betalen voor het restafval dat hij produceert.

Bijgevolg is het wenselijk om een belasting te heffen op het inzamelen en verwijderen van huishoudelijke  en daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen, zodat op die manier wordt bijgedragen in de gemeentelijke  uitgaven.

Overwegende dat sociale toelagen worden voorzien bij gezinnen die om medische redenen extra afval produceren;

Overwegende dat ernaar gestreefd wordt om deze contantbelasting in de gemeenten aangesloten bij het samenwerkingsverband IVAREM zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen;

Gelet op het feit dat de tariefzetting van de variabele kosten van deze gedifferentieerde contantbelasting werden afgetoetst met OVAM en conform de opgelegde min- en max tarieven zijn;

Overwegende dat artikel 26 van het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van  materiaalkringlopen en afvalstoffen toelaat dat de gemeente het intergemeentelijk samenwerkingsverband machtigt de kosten voor het beheer van huishoudelijk afval te innen;

Overwegende dat het innen van een belasting gedefinieerd wordt als het in ontvangst nemen van de schuld;

Gelet op de beheersoverdracht die de gemeente heeft verleend aan de intergemeentelijke vereniging voor  duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

 

 

Artikel 1

Met ingang van 01 januari 2022 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een contantbelasting geheven op de ingezamelde afvalfracties van huishoudelijke en vergelijkbare bedrijfsmatige oorsprong.

Voor de toepassing van deze contantbelasting wordt verstaan:

         onder container: “het aan een aansluitpunt ter beschikking gestelde en verplicht te gebruiken recipiënt voor de inzameling van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval voorzien van een identificatiechip waardoor de identiteit van de aanbieder en het aantal aanbiedingen alsook de aangeboden hoeveelheid afval via een geautomatiseerd systeem kunnen worden geregistreerd”

         onder tijdelijke container: “de aan een inrichter van een evenement ter beschikking gestelde container(s) voor maximaal 1 maand voor het inzamelen en verwerken van huisvuil dat op het evenement ontstaat”

         onder verzamelcontainer: “het permanent of tijdelijk voorziene ondergrondse of bovengrondse brengsysteem dat door meerdere aansluitpunten verplicht of aanvullend wordt gebruikt voor de inzameling van huisvuil en de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval of PMD door middel van een aanmeldkaart”

         onder piekzak: “een recipiënt, zijnde een plastic afvalzak met een inhoudsvermogen van 60 liter, dat door aansluitpunten aanvullend met de aanbieding van de inzamelcontainer(s), wordt gebruikt voor de aanbieding van het huisvuil of de vergelijkbare restfractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, indien ingevolge unieke en bijzondere omstandigheden de ter beschikking gestelde inzamelcontainer niet volstaat voor het aanbieden van de voormelde restafvalstoffen”

         onder aansluitpunt: “iedere entiteit (gebouw, constructie, appartement, woongelegenheid, infrastructuur, domein, openbaar gebouw en andere) op het grondgebied van de gemeente die geïnitialiseerd is als ophaalpunt en die per ophaalpunt van afvalstoffen als dusdanig gekend is als afvalproducent en gebruik maakt van de (inter)gemeentelijke dienstverlening inzake het inzamelen van afvalfracties”

         onder aanmeldkaart: “een digitale kaart met onbepaalde geldigheidsduur die ter beschikking wordt gesteld van een aansluitpunt en die de houder van de kaart toegang verleent tot een verzamelcontainer”

         onder toegangskaart: “een digitale kaart met onbepaalde geldigheidsduur die ter beschikking wordt gesteld aan een aansluitpunt en die de houder van de kaart toegang verleent tot het recyclagepark”

         onder maandkaart: “een digitale kaart die gedurende 31 kalenderdagen toegang verleent tot het recyclagepark en die ter beschikking wordt gesteld aan een gebruiker bij verlies of beschadiging van de eID”

         onder gezin : “dezelfde betekenis als in de bepaling van de laatste algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkings- en vreemdelingenregisters”

 

Artikel 2

De hieronder vermelde contantbelasting is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de (inter)gemeentelijke dienstverlening inzake de inzameling aan huis van volgende afvalfracties:

 

Artikel 3

De hieronder vermelde contantbelasting is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de intergemeentelijke dienstverlening inzake het inzamelen van volgende afvalfracties op het recyclagepark:

 

Fractie

Contantbelasting

tarieven

A) Huisvuil (rolcontainers)

per kg vermeerderd met een aanbiedingskost

van

€ 0,24

i. containers

per 40 liter container

€ 0,77

 

per 140 liter container

€ 1,32

 

per 240 liter container

€ 1,87

 

per 360 liter container

€ 2,53

 

per 770 liter container

€ 4,78

 

per 1 100 liter container

€ 6,60

 

 

 

ii. verzamelcontainers

per 20 liter vulsluis

€ 0,99

 

per 60 liter vulsluis

€ 2,97

 

 

 

iii. piekzak

per zak (max. 15 kg per zak)

€ 3,30

 

 

 

iv. plaatsingstarieven voor tijdelijke containers

per container van 140 liter of 240 liter

€ 12,00

 

per container van 1 100 liter

€ 25,00

 

 

 

v. vervanging of bijkomende aanmeldkaart naast container

per aanmeldkaart

€ 12,00

 

 

 

vi. slot

plaatsen van een slot

€ 40,00

 

Verwijderen van een slot

€ 15,00

 

 

 

vii. omruiling container

(eerste omruiling gratis)

€ 12,00

 

 

 

viii. vervanging of herstelling containers (incl chip en interventie)

40 liter container

€ 46,00

 

140 liter container

€ 46,00

 

240 liter container

€ 53,00

 

770 liter container

€ 145,00

 

1100 liter container

€ 235,00

 

Vervanging van enkel chip

€ 15,00

 

 

 

B) Grofvuil

adres vaste kost

€ 20,00

- per ophaaladres + gewicht

per kg

€ 0,39

 

 

 

C) PMD-afval

 

 

- blauwe PMD zakken

0,15 euro / 60 liter zak

€ 0,15

 

0,30 euro / 120 liter zak

€ 0,30

 

0,05 euro / 20 liter vulsluis

€ 0,05

- verzamelcontainers

0,15 euro / 60 liter vulsluis

€ 0,15

 

 

 

D) Snoeihout

 

 

- per volume

per m³

€ 14,00

 

 

 

E) Gemengde plastics

 

 

- roze zakken

per 60 liter zak

€ 0,15

- verzamelcontainers

per 20 liter vulsluis

€ 0,05

 

per 60 liter vulsluis

€ 0,15

 

 

 

F) Hechtgebonden asbest

per 15 m³ container

€ 150,00

- per 15 m³ afzetcontainer

(voor maximaal 1 week incl. levering en ophaling)

 

 

 

Fractie

Contantbelasting

tarieven

A) Grofvuil (per gewicht)

per kg

€ 0,33

 

minimum

€ 3,30

    Grofvuil (per volume)

 

 

- zetels en zitbanken

per zitplaats

€ 11,00

- ander grofvuil (per volume)

per begonnen ¼ m³

€ 11,00

 

 

 

B) Betalende zone

per begonnen m³

€ 7,50

asbestcement, grond, houtafval, vlak glas, steenpuin, kalk, gips, porselein, treinbielzen

 

asbestcement tot 1 m³ / jaar per gezin

gratis

- toegang tot de betalende zone met de wagen via slagboom

 

 

- toegang tot de betalende zone te voet via draaikruis

 

 

 

1 x gratis per bezoek en per gezin

 

 

 

 

C) Gratis zone

 

 

papier en karton, hol glas, KGA, textiel, oude metalen, groenafval, AEEA, herbruikbare voorwerpen, piepschuim, harde kunststoffen, snoeihout en kleine boomstronken

gratis

gratis

 

 

 

PMD

aan te leveren in blauwe zakken van IVAREM

 

Gemengde plastics

aan te leveren in roze zakken van IVAREM

 

Incontinentie materiaal

aan te leveren in inco zakken van IVAREM

 

 

 

 

D) Andere artikelen/diensten

 

 

- ter beschikking stelling van naaldcontainer

 

gratis

- ter beschikking stellen van blauwe zak

per rol van 10 zakken van 60 liter

€ 1,50

- ter beschikking stellen van roze zak

per rol van 10 zakken van 60 liter

€ 1,50

- ter beschikking stellen van inco zak

per rol van 10 zakken van 30 liter

€ 10,00

- ter beschikking stellen van plaat-en kuubzakken voor hechtgebonden asbest

 

 

 

 

eerste zak

€ 30,00

 

per volgende zak

€ 20,00

- ter beschikking stellen van piekzak

per rol van 10 zakken van 60 liter

€ 33,00

- extra toegang bovenop de basis toegekende 28 gratis beurten per jaar

5 euro / bezoek

€ 5,00

- toegangskaart per aansluitpunt

 

 

- maandkaart per aansluitpunt

10 euro per toegangskaart

€ 10,00

 

5 euro per maandkaart

€ 5,00

 

 

Artikel 5 (contant inning)

§ 1. Diegenen die gebruik maken van de door de gemeente voorgeschreven zakken voor inzameling aan huis zijn de in artikel 2 vermelde contantbelasting verschuldigd bij de aankoop ervan op de door de gemeente vastgestelde plaats(en). Deze recipiënten zijn uitsluitend te verkrijgen in voorverpakte hoeveelheden van 10 stuks.

 

§ 2. Diegenen die voor de aanbreng van afvalstoffen gebruik maken van het recyclagepark zijn de in artikel 3 vermelde contantbelasting verschuldigd. Wanneer het weegsysteem op het recyclagepark in storing is, zal de tarief bepaling van het aangeboden grofvuil gebeuren op basis van het aantal zitplaatsen en op basis van het aangeboden volume van het overige grofvuil.

 

§ 3. Diegenen die gebruik maken van de door de gemeente voorgeschreven containers zijn de contantbelasting verschuldigd op het ogenblik dat de kipbeweging van de container en het gewicht van het meegegeven afval door de ophaalwagen worden geregistreerd. De contantbelasting wordt in mindering gebracht van de vooraf betaalde provisie. Indien geen gewicht kon worden geregistreerd wordt een bedrag voor de aangeboden kilogrammen aangerekend dat overeenkomt met 3 kg bij 40 liter, 10,5 kg bij 140 liter, 18kg bij 240 liter, 27 kg bij 360 liter, 58kg bij 770 liter en 82,5kg bij 1100 liter containers.

 

§ 4. Diegenen die gebruik maken van de door de gemeente voorgeschreven aanmeldkaart voor een verzamelcontainer zijn de contantbelasting verschuldigd bij de sluiting van de vulsluis van de verzamelcontainer. De contantbelasting wordt in mindering gebracht van de provisie.

 

§ 5. Diegenen die gebruik maken van inzameling huis-aan-huis op afroep van grofvuil en snoeihout zijn de contantbelasting verschuldigd op het ogenblik dat IVAREM de lijst definitief opstelt van de ophaalronde waarin het betrokken ophaalpunt wordt aangedaan. De contantbelasting wordt in mindering gebracht van de provisie.

 

§ 6. De contantbelasting voor vervanging of herstelling van containers en/of chip die door toedoen van de containergebruiker onbruikbaar zijn geworden, wordt aangerekend bij de vervanging. De contantbelasting wordt in mindering gebracht van de provisie. Deze contantbelasting is niet verschuldigd wanneer de containerhouder het bewijs levert dat het verlies of de beschadiging van de container niet werd veroorzaakt door of het resultaat is van enige nalatigheid van zijnentwege.

 

§ 7. De contantbelasting voor het plaatsen van tijdelijke containers wordt aangerekend bij de levering. Indien de containers bij ophaling vuil zijn wordt een contantbelasting aangerekend van 12 euro per container van 140 liter of 240 liter en 25 euro per container van 1100 liter.

 

§ 8. De contantbelasting bij vervanging wegens verlies, beschadiging of vernietiging van een aanmeldkaart wordt in mindering gebracht van de provisie bij levering of vervanging van de aanmeldkaart. Deze contantbelasting is niet verschuldigd wanneer de houder van de aanmeldkaart het bewijs levert dat het verlies of de beschadiging van de aanmeldkaart niet werd veroorzaakt door of het resultaat is van enige nalatigheid van zijnentwege.

 

§ 9. De contantbelasting voor een bijkomende aanmeldkaart die aanvullend kan gebruikt worden naast het gebruik van de container wordt in mindering gebracht van de provisie bij levering van de aanmeldkaart.

 

§ 10. De contantbelasting bij omruiling van een container op vraag van de containerhouder, wordt in mindering gebracht van de provisie bij omruiling van de container. Bij een nieuwe containerhouder zal (zullen), bij wijze van overgangsmaatregel, de container(s) op verzoek éénmalig gratis worden omgeruild.

Indien de container niet leeg en proper wordt aangeboden op het moment van omruiling wordt voor de voorrijkosten een contantbelasting van 20 euro in mindering gebracht van de provisie.

 

§ 11. De contantbelasting voor het plaatsen van een slot op de container op verzoek van de containerhouder, wordt in mindering gebracht van de provisie bij het aanbrengen van het slot.

 

Artikel 6 (drempelbedrag en betalingsuitnodigingen)

§ 1. Bij een eerste betalingsuitnodiging voor de vooraf te betalen provisie wordt 60,00 euro aangerekend dat binnen een termijn van twee weken vanaf ontvangst van de betalingsuitnodiging op het vermelde rekeningnummer gestort moet worden.

 

§ 2. Van zodra het drempelbedrag van 15 euro is bereikt, wordt een aanvulling van de provisie verwacht. De provisie wordt aangevuld volgens het geraamde gebruik voor het volgende jaar gebaseerd op de historiek van het aansluitpunt van de afgelopen 3 maanden. Indien de historiek korter is dan 3 maanden, dan is het bedrag van de nieuwe betalingsuitnodiging vastgesteld op 60 euro. De gebruiker stort dit bedrag binnen een termijn van twee weken vanaf de ontvangst van de betalingsuitnodiging op het vermelde rekeningnummer.

De aanvulling van de provisie bedraagt maximaal 100 euro per aansluitpunt en wordt verhoogd met een openstaande schuld.

 

§ 3. De container wordt geledigd zolang de provisie niet lager is dan 0 euro. De verzamelcontainers en recyclageparken blijven toegankelijk zolang de provisie de 0 euro niet bereikt.

 

Artikel 7 (terugbetaling)

Bij verhuis buiten het werkingsgebied van IVAREM of overlijden van de alleenwonende wordt het nog beschikbare bedrag van de voorafbetaalde provisie door IVAREM teruggestort op het laatste gekende rekeningnummer.

De containers, aanmeldkaarten en toegangskaarten worden voor verder gebruik geblokkeerd.

 

Artikel 8 (toewijzingsregels container)

De containers zijn eigendom van IVAREM. De container bevat een ingebouwde elektronische gegevensdrager waardoor de identiteit van de gebruiker is gekend. De containers behoren toe aan de fysische locatie (gebouw, infrastructuur of domein) van het aansluitpunt.

Bij gezinnen zijn de volgende toekenningsregels voor de containers van toepassing per aansluitpunt:

         Het standaard volume voor de container is 140 liter

         De standaard container kan worden omgewisseld naar een container van 40 of 240 liter

         Maximum 1 container per aansluitpunt

         Meerdere containers van 40 liter tot een maximum van drie zijn mogelijk bij:

         appartement, studio, aaneensluitende bebouwing, serviceflats zonder mogelijke berging

         woning verder dan 50 meter gelegen van de openbare weg die bediend wordt tijdens de reguliere inzameling

         Afwijkingen op deze toewijzingsregels worden enkel toegestaan door de gemeente mits afdoende motivering.

 

Artikel 9 (toegang tot de recyclageparken)

De toegang tot de recyclageparken verloopt via het “HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE RECYCLAGEPARKEN VAN IVAREM” terug te vinden op de website www.ivarem.be en op de aanplakborden aan de ingang van het recyclagepark.

 

Artikel 10 (intergemeentelijke inning)

Uitgezonderd artikel 2.A.iv worden de vermelde contantbelastingen geïnd door het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVAREM.

Bij ontstentenis van betaling wordt de belasting een kohierbelasting.

 

Artikel 11 (bezwaar)

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan een bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Het college van burgemeester en schepenen, of een gemeentelijk personeelslid dat daartoe bijzonder door het college van burgemeester en schepenen is aangewezen, stuurt binnen vijftien kalenderdagen na indiening de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding.

 

Artikel 12

Dit reglement heft elk voorgaande ten deze op.

 

Artikel 13

Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

Ter kennisgeving zal eveneens een afschrift worden toegezonden aan de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

Het reglement zal worden afgekondigd en bekendgemaakt volgens artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

REGLEMENT AFVALBELASTING VASTE BIJDRAGE GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde in zitting van 16 december 2019 om een belastingsreglement afvalbelasting vaste bijdrage goed voor de jaren 2020-2021.

 

Feiten en context

Normaliter worden belastingsreglementen voor een ganse legislatuur goedgekeurd.

Voor de afvalbelasting vaste bijdrage werd echter een kortere looptijd bepaald aangezien in  2019 de samenwerkingsovereenkomst met Ivarem die afliep op 31 december 2021 nog niet was verlengd. Intussen heeft de gemeenteraad in zitting van 23 november 2020  deze samenwerkingsovereenkomst verlengd tot 2039 zodat we dit belastingreglement kunnen invoeren voor de rest van de legislatuur.

 

Juridische grond

Artikel 173  van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel  41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid artikel 26, en latere wijzigingen;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), en latere wijzigingen;

Het besluit van de Vlaamse regering van 16 september 2016 tot vaststelling van het uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval;

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Tekin Tasdemir

9 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Evi Van Camp en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 9 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om een belastingreglement om een belasting te heffen op afval vaste bijdrage, overeenkomstig het voorstel als bijlage, goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om voor het belastingreglement op afval vaste bijdrage een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2025.

 

 

Bijlage:

 

Afvalbelasting vaste bijdrage

 

Juridische grondslag

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid artikel 26, en latere wijzigingen;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), en latere wijzigingen;

 

Het besluit van de Vlaamse regering van 16 september 2016 tot vaststelling van het uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval;

 

Motivering

Overwegende dat de gemeente ingevolge de haar opgelegde verplichtingen vaste kosten heeft voor afvalbeheer zoals:

         Het bevorderen van afvalpreventie en scheiding aan de bron door communicatie, informatie, educatie en sensibilisatie

         het gratis inzamelen en verwerken van KGA

         Het gratis aanvaarden en verwerken van asbestcementafval (tot 1 m³ per gezin per jaar).

         De selectieve inzameling aan huis of via in de gemeente opgestelde containers van selectieve afvalfracties.

         De exploitatie van een of meerdere recyclageparken.

 

Om de scheiding aan de bron aan te moedigen, is het niet aangewezen de inzamelings- en

verwerkingskosten voor de selectieve fracties volledig in functie van het aanbod door te rekenen aan de aanbieders.

 

In het kader van een bewustmakingsproces bij de bevolking op het vlak van afvalbeheerskosten voor het huishoudelijk afval, is het aangewezen de vaste kosten en de niet variabele kosten voor de selectieve fracties aan te rekenen aan de bevolking via een vast bedrag en op een zichtbare wijze.

 

Vermits het merendeel van deze kosten gezinsgerelateerd is, wordt de voorkeur gegeven aan een aanrekening per gezin.

 

De afvalbelasting neemt de financiële toestand van de gemeente in overweging en heeft als doel de vaste kosten te dekken.

 

Overwegende dat verminderingen worden voorzien waardoor sociale correcties worden toegekend op het vast bedrag dat per gezin wordt aangerekend;

 

Overwegende dat de invordering gepaard gaat met kosten ingevolge de verzending van aanmaningen en dat het billijk is deze kosten te verhalen op diegenen die laattijdig de door hun verschuldigde belasting te betalen;

 

De gemeente heeft beheersoverdracht verleend aan de Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM). Er wordt naar gestreefd om deze belasting in de gemeenten die aangesloten zijn bij IVAREM zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Het Materialendecreet laat toe deze kosten voor het beheer van huishoudelijke afvalstoffen intergemeentelijk te innen, vandaar dat ervoor geopteerd wordt om deze belasting te laten innen door IVAREM.

 

Artikel 1 Belastbaar feit

Er wordt voor de jaren 2022 t.e.m. 2025 een kohierbelasting geheven op het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen.

 

Artikel 2 : Tarieven

Er wordt een vaste afvalbijdrage per jaar per gezin aangerekend van 49 euro.

Aan het begrip “gezin” wordt dezelfde betekenis gehecht als in de bepaling van de laatste algemene onderrichtingen betreffende het houden van de bevolkings- en vreemdelingenregisters.

 

Artikel 3 : Belastingplichtige

De vaste belasting is verschuldigd door de referentiepersoon van elk gezin als zodanig ingeschreven in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister op 1 januari en is ondeelbaar verschuldigd voor het volledige jaar.

De betaling van de belasting is hoofdelijk verschuldigd door elk meerderjarig lid van het gezin.

Een wijziging van de hoofdverblijfplaats heeft geen invloed op de belastingplicht en geeft geen aanleiding tot enige belastingvermindering of teruggave.

 

Artikel 4 : Vrijstellingen

Zijn van deze belasting vrijgesteld, voor zover aan de vrijstellingsmodaliteiten is voldaan op 1 januari van het aanslagjaar:

1. De gezinnen die als gevolg van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 betreffende de bevolkingsregisters een aanduiding referentieadres hebben.

2. De collectieve gezinnen waarvan de leden volgens het rijksregister aangeduid staan als lid van een gemeenschap (kloostergemeenschap, militairen in kazerne, verzorgingsinstellingen voor bejaarden/mindervaliden..)

3. De gezinnen die een aanduiding ‘tijdelijke’ afwezigheid (I.T. 026) hebben in het bevolkingsregister.

 

Artikel 5 : Verminderingen

Bij de vaste afvalbelasting worden volgende verminderingen voorzien:

         Een vermindering van 12 euro per gezin van deze belasting is voorzien voor “alleenstaanden” (alleenwonenden en éénoudergezinnen).

Onder “alleenstaanden” wordt verstaan een gezin bestaande uit maximaal één meerderjarige persoon met of zonder minderjarige personen. Een persoon is meerderjarig indien hij/zij op datum van 1 januari van het aanslagjaar de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

         Er wordt geen rekening gehouden met de verwantschap binnen het gezin.

         Een vermindering van 3 euro per minderjarig kind in het gezin van deze belasting is voorzien met een maximum van 9 euro per gezin.

Een kind is minderjarig indien hij/zij op datum van 1 januari van het aanslagjaar de leeftijd van 18 jaar niet heeft bereikt. Er wordt geen rekening gehouden met de verwantschap binnen het gezin.

         Een vermindering van 24 euro per gezin van deze belasting is voorzien voor gezinnen (referentiepersonen) waarvan minstens 1 of meerdere gezinsleden gerechtigde zijn op verhoogde tegemoetkoming van de ziekteverzekering, die voldoen aan de voorwaarden op 1 januari bedoeld in artikel 37, § 19, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994.

 

De verminderingen worden rechtstreeks verrekend op het aanslagbiljet voor de vaste afval belasting op basis van de gegevens uit het rijksregister en de gegevens aangeleverd door de Kruispuntbank van de Sociale zekerheid.

 

Indien de vermindering niet ambtshalve kan toegekend worden, kan de belastingplichtige een aanvraag richten tot toekenning aan IVAREM met controle via kleefzegel van de mutualiteit of attest van gezinssamenstelling uit mijn dossier van het rijksregister.

 

Hiervoor is een aanvraagformulier voorzien op de website van IVAREM. Deze aanvraag moet ingediend worden voor 30 september van het belastingjaar. De aanvraag moet elk jaar worden ingediend.

 

Indien IVAREM de aanvraag gegrond verklaart, zal de toelage verrekend worden op het aanslagbiljet.

 

Indien de belastingplichtige reeds de belasting heeft voldaan, gebeurt dit door het terugstorten van het bedrag van de toelage.

 

Artikel 6 : Intergemeentelijke inning

De kohierbelasting wordt geïnd door het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVAREM. IVAREM maakt het kohier op conform de vermeldingen uit artikel 45, paragraaf 2 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging en de invordering en de geschillenprocedure van provincie en gemeentebelastingen.

 

De belasting wordt jaarlijks vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen (ten laatste op 30 juni dat volgt op het aangeslagen jaar).

 

Daartoe maakt de gemeentelijke financieel beheerder het vastgesteld en uitvoerbaar verklaard kohier over aan IVAREM, die onverwijld instaat voor het opmaken en versturen van de aanslagbiljetten aan de belastingplichtigen. Het aanslagbiljet dient betaald te worden binnen een termijn van twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 7 : Invordering

Indien het aanslagbiljet van de kohierbelasting niet tijdig en volledig wordt betaald binnen 2 maanden na de verzending, verzendt IVAREM per gewone brief of e-mail een aanmaning voor het nog openstaand bedrag. Deze aanmaning kent een betaaltermijn van 30 dagen toe vanaf de verzending van de aanmaning.

 

Indien binnen de termijn van de eerste aanmaning het openstaande bedrag niet tijdig en volledig betaald werd, verzendt IVAREM een twee aanmaning met betaaltermijn van 14 dagen.

 

Bijkomend vermeldt deze tweede aanmaning dat in een volgende fase een dwangbevel wordt overgemaakt bij deurwaardersexploot indien het openstaand bedrag niet wordt vereffend binnen voormelde termijn.

 

De kosten verbonden aan de tweede aanmaning en aan het dwangbevel worden aan de belastingplichtige aangerekend. De kosten voor de tweede aanmaning bedragen 15 euro. De kosten van het dwangbevel worden bepaald volgens opgave van de betekenen de gerechtsdeurwaarder.

 

IVAREM kan te allen tijde beslissen om bijkomende kosteloze herinneringen te sturen.

 

Artikel 8 : Betalingen

De betalingen gebeuren op rekening van IVAREM onder vermelding van de referte vermeld op het betalingsdocument.

 

Bij afwezigheid van een correcte referte tracht IVAREM op basis van de identiteit of het bedrag te achterhalen op welke belastingschuld de betaling betrekking heeft. Indien de belastingschuld niet te identificeren is, wordt de betaling teruggestort.

 

Betalingen waarvan duidelijk is dat ze geen betrekking hebben op een afvalbelasting worden teruggestort aan de betaler.

 

Artikel 9 : bezwaarprocedure

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan een bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

Het college van burgemeester en schepenen, of een gemeentelijk personeelslid dat daartoe bijzonder door het college van burgemeester en schepenen is aangewezen, stuurt binnen vijftien kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift een ontvangstmelding.

 

Artikel 10 : Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in voege op 1 januari 2022 voor een looptijd tot 31 december 2025 en vervangt alle voorgaande reglementen.

 

Ter kennisgeving zal eveneens een afschrift worden toegezonden aan de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

 

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285,286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

GEMEENTELIJK REGLEMENT ZORGPARKEREN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De uitwerking van een systeem van 'Zorgparkeren' is opgenomen in het huidig bestuursakkoord.

 

Op de gemeenteraadszitting van 1 maart 2021 werd het agendapunt over de invoering van 'Zorgparkeren', ingediend door de Vlaams Belang fractie, unaniem goedgekeurd.

Het goedgekeurde besluit stelde o.a. het volgende:

'De gemeenteraad beslist aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven een reglement Zorgparkeren uit te werken en voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

De insteek om tot dit gemeenteraadsbesluit te komen was de volgende:

Zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats in de buurt van de woning van hun patiënten. Zorgparkeren biedt hier een oplossing aan. Burgers die dat willen, kunnen de ruimte op straat voor hun garage of oprit ter beschikking stellen van de zorgverstrekkers. Via een speciale sticker op de garagepoort of aan de oprit herkent de zorgverstrekker de zorgparking. De zorgverstrekkers kunnen hier dan tijdens hun huisbezoeken tijdelijk parkeren, terwijl ze weten dat ze niet hinderlijk staan.

Zorgverleners hebben vaak een erg druk schema. Wanneer ze dan geen plek vinden, verliezen ze kostbare tijd. Met het invoeren van ‘Zorgparkeren’ vinden zorgverstrekkers sneller een parkeerplaats. Dit levert hen per patiënt wel 5 tot 10 minuten extra op.

 

Volgende overwegingen hebben bijgedragen tot het nemen van dit besluit:

         Dat steeds meer mensen met een zorgnood zelfstandig wonen en dat ook de Lierse bevolking veroudert;

         Dat omwille van het toenemend aantal appartementen het aantal openbare parkeerplaatsen in verhouding tot het aantal woongelegenheden vermindert;

         Dat het niet vinden van een parkeerplaats door de zorgverstrekker in de buurt van de woning van een zorgbehoevende vaak kan leiden tot tijdverlies;

         Dat zorgparkeren, waarbij eigenaars of huurders van een woning te kennen kunnen geven dat het voor zorgverstrekkers toegelaten is tijdelijk te parkeren voor hun oprit of garage teneinde een zorgbehoevende in de buurt de nodige zorgen te kunnen geven, hier mee een oplossing kunnen bieden;

 

Feiten en context

Een Gemeentelijk Reglement Zorgparkeren werd uitgewerkt en wordt nu ter goedkeuring voorgelegd.

 

Onder 'Zorgparkeren' wordt het volgende verstaan in het Gemeentelijk Reglement:

Dokters, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats dichtbij de woning van hun patiënt. Met de Zorgparking kunnen Lierenaars met een garage of oprit hun private parkeerplaats of de openbare parkeerplaats voor hun inrij ter beschikking stellen.

 

Wie kan aan 'Zorgparkeren' doen:

1)      De zorgverstrekker:
Alle zorgverstrekkers die beschikken over een RIZIV-nummer komen in aanmerking alsook mantelzorgers die beschikken over een erkenningsattest.
Indien de zorgverstrekker zich aansluit kan hij/zij de parkeerplaatsen voor de oprit of garage gebruiken van die bewoners die deze zelf ter beschikking stellen en dit kenbaar maken. Gebruik van de parkeerplaats kan indien vrij beschikbaar, 7 dagen op 7, 24u. De parkeerduur kan maximaal 60 minuten bedragen.
De gebruiker plaatst een speciale parkeerkaart achter de voorruit. Het gsm-nummer staat op deze kaart. Zo kan de bewoner de zorgverstrekker altijd bereiken en vragen om de auto te verplaatsen indien nodig.

 

2)      De burger:
Inwoner van Lier of Koningshooikt die een parkeerplaats, bijvoorbeeld voor een oprit of garage, ter beschikking stelt aan de zorgverstrekkers.
Moet de eigenaar toch dringend weg of komt de eigenaar toe, dan kan hij/zij altijd bellen naar het GSM-nummer dat op de kaart achter de voorruit van de wagen staat. De zorgverstrekker verplaatst dan zijn wagen zo snel mogelijk.
De bewoners duiden de beschikbare parkeerplaats aan door middel van een sticker of plaatje op de garage of oprit.

 

Hoe verloopt het 'Zorgparkeren':

In samenwerking met parkeerbeheerder Indigo/streeteo. Bewoners en zorgverstrekkers kunnen zich via de website van stad Lier online inschrijven of zich aan de onthaalbalie laten registreren.

 

Zorgverstrekkers ontvangen een ‘Zorgparking-kaart’, op te halen in de Parkeerwinkel. Deze kaart kan achter de voorruit gelegd worden bij het gebruik van een aangeduide zorgparkeerplaats en vervangt de huidige ‘zorgverstrekkerskaart’.
Op de zorgparkeerkaart staat goed zichtbaar het GSM-nummer van de zorgverstrekker vermeld. Voor zorgverstrekkers die in aanmerking komen voor een zorgverstrekkerskaart in het kader van betalend parkeren, worden dus beide systemen geïntegreerd.

 

Bewoners die een privéparkeerplaats of openbare parkeerplaats voor de inrij ter beschikking stellen, ontvangen een sticker of plaatje, dat goed zichtbaar op de garage of ter hoogte van de oprit geplaatst moet worden.

 

De plaatsen die ter beschikking worden gesteld, zullen raadpleegbaar zijn op een kaart op de website van Stad Lier.

 

Het volledige 'Gemeentelijk Reglement Zorgparkeren' is als bijlage aan dit besluit toegevoegd.

 

Adviezen

Verkeerspolitie Lier: Algemeen negatief advies omwille van teveel juridische onzekerheid voor de gebruikers dat niet op te vangen valt met een werkbare oplossing.

 

Indigo/Streeteo: Positief advies. Ze kunnen instaan voor de verdeling van de zorgparkeerkaarten. Ze doen dat in Mechelen ook.

 

GASAM: Tevreden over het systeem. Ze hebben al zolang het systeem bestaat in Mechelen, geen betwistingen of problemen.

 

Juridische grond

Wegcode en Decreet Lokaal Bestuur

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college keurt het gemeentelijk reglement Zorgparkeren principieel goed.

 

Art 2 :

Het college legt het gemeentelijk reglement Zorgparkeren ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Tekin Tasdemir

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het gemeentelijk reglement Zorgparkeren goed, zoals als bijlage toegevoegd.

 

Bijlage:

 

Reglement Zorgparkeren Stad Lier

 

Inleiding

Zorgparking is een initiatief van stad Lier en Indigo/Streeteo. Het project wil het werk en de mobiliteit van zorgverstrekkers vergemakkelijken door parkeerplaats(en) voor garagepoorten of opritten te laten gebruiken tijdens huisbezoeken van de zorgverstrekker. Dit zonder dat de zorg op dezelfde locatie moet plaatsvinden.

Het project is gebaseerd op vrijwilligheid. De Lierenaar of Hooiktenaar die rechtmatig beschikt over een parkeerplaats, biedt deze vrijwillig aan de zorgverstrekker aan. Stad Lier is beheerder van het project en aanspreekpunt bij vragen en/of eventuele problemen. Stad Lier is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project en kan de reglementen en alle modaliteiten aanpassen indien nodig. Stad Lier neemt bovendien het communicatie- en promotieluik van het project op zich.

Indigo neemt een ondersteunende rol op. Indigo/Streeteo is concessiehouder Parkeerbeheer voor stad Lier. Indigo/Streeteo zal instaan voor de verdeling van de zorgparkeerkaarten.

 

Artikel 1: Definities

         De aanbieder: de persoon die het actuele, rechtmatige en exclusieve gebruiksrecht (vb. huurder, eigenaar, vruchtgebruiker,...) uitoefent op een garage of oprit en die via het aanbrengen van de Zorgparking-sticker/plaatje, toelaat dat de gebruiker zijn voertuig gratis parkeert voor of op de inrij tijdens de duur van het huisbezoek van maximum 60 minuten.

         De gebruiker: de zorgverstrekker die een huisbezoek aflegt met een voertuig, in het bezit is van een RIZIV-nummer of een erkenningsattest mantelzorger en beschikt over een Zorgparking-kaart van het project Zorgparking.

         Inrij: de parkeerplaats voor een garagepoort of oprit, al dan niet op de openbare weg, gelegen op het grondgebied van de stad Lier, waar het volgens de verkeerswetgeving toegestaan is om te parkeren indien er geen inrij zou zijn.

         De Zorgparking-kaart: een parkeerkaart, aan de gebruiker ter beschikking gesteld door Indigo/streeteo, die aantoont dat hij/zij gebruiker is en de mogelijkheid heeft om tijdens een huisbezoek van maximum 60 minuten gratis te parkeren op de inrij van een aanbieder. Deze Zorgparking-kaart bevat het GSM-nummer van de gebruiker en fungeert als legitimatiekaart. Zo is de gebruiker tijdens het gebruik van de inrij bereikbaar voor de aanbieder. De Zorgparking-kaart is maximaal 5 jaar geldig.

         De Zorgparking-sticker/plaatje: een sticker of plaatje, kosteloos ter beschikking gesteld door Stad Lier aan de aanbieder. Door deze sticker aan te brengen ter hoogte van de inrij, op de garagepoort of oprit, geeft de aanbieder aan dat de gebruiker de inrij tijdelijk kan aanwenden als parkeerplaats.

 

Artikel 2 Instemming met onderhavig gebruiksreglement

Dit gemeentelijk reglement is van toepassing op alle aanbieders en gebruikers van een inrij in functie van het project Zorgparking. Door zich aan te melden via de website van stad Lier of aan de balie van stad Lier en zich akkoord te verklaren met dit gebruiksreglement, verbinden aanbieders en gebruikers zich ertoe het gebruiksreglement na te leven. Mededeling van wijzigingen gebeuren via de website van stad Lier of aan de onthaalbalie van stad Lier.  De gebruiker of aanbieder heeft 2 weken om te reageren (en zich eventueel af te melden). Indien er binnen deze termijn geen reactie is, wordt de gebruiker of aanbieder geacht het gewijzigde gebruiksreglement na te leven.

Na aanmelding via de website van stad Lier of aan de onthaalbalie van stad Lier krijgt de aanbieder gratis een Zorgparking-sticker. Hij kan die per post laten opsturen of zelf ophalen:

         aan de onthaalbalie van de stadskantoren: Paradeplein 2, bus 1, 2500 Lier

         in de parkeerwinkel van Indigo/Streeteo: Keizershof 10, 2500 Lier

De gebruiker kan na aanmelding via de website van stad Lier of aan de onthaalbalie van stad Lier gratis een Zorgparking-kaart ophalen bij:

         Parkeerwinkel van  Indigo/Streeteo: Keizershof 10, 2500 Lier

 

Artikel 3 Engagement van de aanbieder

1. De aanbieder mag geen inrij aanmelden of ter beschikking stellen, waarvan de garage bestemd is voor gemeenschappelijk gebruik en waarvan de aanbieder niet de enige rechtmatige gebruiker is.

2. De aanbieder staat toe dat stad Lier de inrij met een symbool aanduidt op een kaart op de website. Stad Lier is beheerder van het project.

3. De aanbieder brengt de sticker/plaatje zichtbaar aan op de garagepoort of oprit, voor de inrij op een hoogte van +/- 1.5m te rekenen vanaf de begane grond (= goed zichtbaar op ooghoogte vanuit de wagen).

4. De aanbieder staat toe dat de gebruiker, die de Zorgparking-kaart zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig aanbrengt, dit voertuig op de inrij parkeert, tijdens de duur van het huisbezoek van maximum 60 minuten, 7 dagen op 7, 24u op 24u.

5. Op zijn garagepoort of oprit brengt de aanbieder de nummerplaat van zijn eigen voertuig aan. Aanmelden van de inrij houdt in dat alle gebruikers rechtmatig gebruik ervan kunnen maken.

6. De aanbieder stelt de inrij gratis ter beschikking. In geen geval is een vergoeding verschuldigd voor het gebruik, ook al wordt de maximumduur van het gebruik overschreden.

7. De aanbieder verwijdert de sticker én meldt de inrij af via de website van stad Lier of aan de onthaalbalie van stad Lier, wanneer de inrij niet meer ter beschikking gesteld wordt.

 

Artikel 4 Engagement van de gebruiker

1. De gebruiker is verplicht een geldig telefoonnummer van een mobiel toestel dat hij/zij tijdens het huisbezoek bij zich heeft, te vermelden op de Zorgparking-kaart. Wanneer dit nummer wijzigt, moet de gebruiker dit onmiddellijk doorgeven via de website van stad Lier of aan de onthaalbalie van stad Lier en een nieuwe Zorgparking-kaart aanvragen. Een parkeerkaart zonder actueel telefoonnummer, is ongeldig en onbruikbaar en moet terug bezorgd worden aan Indigo/Streeteo.

 

2. De gebruiker moet de Zorgparking-kaart zichtbaar achter de voorruit in het voertuig leggen, wanneer hij/zij gebruik maakt van een inrij.

 

3. De gebruiker moet ten allen tijde de verkeersregels naleven. Verkeersboetes moeten door de gebruiker worden betaald. Zijn voertuig mag geen hinder veroorzaken voor fietsers of voetgangers.

 

4. De gebruiker moet het voertuig zo snel mogelijk verplaatsen op eenvoudig verzoek van de aanbieder.

 

5. De gebruiker moet de parkeertermijn van maximum 60 minuten respecteren. Samen met zijn zorgparkeerkaart moet de parkeerschijf (‘Blauwe Schijf’) gelegd worden.

 

6. Het is de gebruiker niet toegelaten:

         Een inrij op te eisen van een aanbieder, bijvoorbeeld wanneer er andere voertuigen geparkeerd staan: de Zorgparking-kaart biedt een parkeermogelijkheid, geen garantie;

         De Zorgparking-kaart te gebruiken buiten het kader van dit project, bijvoorbeeld door te parkeren op een inrij zonder Zorgparking-sticker;

         Misbruik te maken van de Zorgparking-plaatsen, bijvoorbeeld door deze te gebruiken indien men geen zorg verstrekt;

         De inrij te gebruiken indien er geen geldig mobiel telefoonnummer op de Zorgparking-kaart staat vermeld;

         Op welke wijze ook, een inrij te reserveren of zich te laten voorbehouden;

         Een vergoeding te betalen aan de aanbieder van een inrij;

         De Zorgparking-kaart te laten gebruiken door derden.

 

7. De gebruiker is verplicht zich af te melden op de website van stad Lier of aan de onthaalbalie van stad Lier én de Zorgparking-kaart terug te bezorgen aan Indigo/Streeteo wanneer hij/zij de deelname aan Zorgparking stopzet.

 

Artikel 5 Praktisch

1. Alle informatie over het project Zorgparking staat op de website van stad Lier.

 

2. De persoonlijke gegevens van aanbieders en gebruikers zijn niet zichtbaar op de website. Ze worden uitsluitend gebruikt in het kader van het project Zorgparking en worden dus niet aan derden doorgegeven. Er is wel een symbolische weergave van de locaties van de deelnemende garages, binnen het projectgebied. Indien gewenst kan een aanbieder of gebruiker via het contactformulier vragen zijn persoonlijke gegevens te mogen inkijken en desgevallend te laten verbeteren.

 

3. Dit gebruiksreglement kan met het oog op een betere werking ten allen tijde aangepast worden door Stad Lier als beheerder van het project.

 

4. Stad Lier fungeert als contactpunt tussen aanbieder en gebruiker. Stad Lier kan echter in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden voor schade van welke aard dan ook naar aanleiding van het project Zorgparking en onder meer niet voor:

         inbreuken op dit reglement door de aanbieder en/of de gebruiker;

         gebruik of misbruik van de website;

         eventuele schade van welke aard of oorzaak ook, die de aanbieder lijdt (bijvoorbeeld beschadiging aan garagepoort of inrij, inbraak, vandalisme, verzakking, ...) of die de gebruiker lijdt;

         rechtstreekse of onrechtstreekse schade berokkend door of aan derden;

 

Artikel 6 Slotbepalingen

1. Het verkeersreglement en meer bepaald elk artikel omtrent stilstaan en parkeren, blijft van kracht. Binnen bijvoorbeeld een zone E1 (verboden parkeren) of voetgangerszone kan er geen sticker worden aangevraagd. 

 

2. De politie is bevoegd bij eventuele conflicten over het gebruik van de inrij. De politie kan indien nodig overgaan tot het vaststellen van een inbreuk op het verkeersreglement en het wegtakelen van het voertuig van de gebruiker.

 

3. Klachten en suggesties kunnen steeds doorgegeven worden aan stad Lier via de gebruikelijke kanalen.

 

4. Stad Lier kan het project ten allen tijde stopzetten.

 

5. Stad Lier behoudt zich het recht voor, bij het niet naleven van één of meerdere bepalingen van het gebruiksreglement:

         door de gebruiker: om de Zorgparking-kaart in te trekken. De gebruiker wordt hiervan via post op de hoogte gesteld. Indien hij/zij de Zorgparking-kaart niet binnen de in de brief bepaalde termijn inlevert, worden juridische stappen ondernomen om deze terug te bekomen.

         door de aanbieder: om de inrij uit het project te schrappen en van de website te halen.

 

6. Op dit reglement en op alle betwistingen is het Belgisch recht van toepassing. In geval van betwistingen zijn uitsluitend de Rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, afdeling Mechelen bevoegd.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

JAARREKENING 2020 STAD EN OCMW LIER - GOEDKEURING DOOR HET AGENTSCHAP BINNENLANDS BESTUUR. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft de jaarrekening 2020 van Stad en Ocmw Lier nagekeken.

 

Op basis van dit onderzoek heeft de gouverneur de jaarrekening 2020 van Stad en Ocmw Lier goedgekeurd, zie het goedkeuringsbesluit in bijlage.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2020 van Stad en Ocmw Lier door het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST AGENTSCHAP INTEGRATIE EN INBURGERING 2021-2022. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Deze bijlage concretiseert de samenwerking tussen stad Lier enerzijds en het Agentschap Integratie en Inburgering anderzijds in uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd door het cbs in zitting van 21 september 2020 in het kader van het lokale integratiebeleid die werd afgesloten voor de periode 2020-2025.

 

Deze bijlage heeft betrekking op de samenwerking in 2021 en 2022. Op het einde van deze periode zal de concrete samenwerking geëvalueerd worden.

 

In de samenwerkingsovereenkomst werd afgesproken om samen de volgende thema’s op maat van het lokaal bestuur uit te werken:

         Thema 1: Lokaal diversiteits- en integratiebeleid

         Thema 2: Toegankelijke en inclusieve dienstverlening

         Thema 3: Samenleven in diversiteit

         Thema 4: Participatie

 

Financiële weerslag

Geen. Eventuele projectuitgaven worden gedekt door Vlaamse subsidies. Toekomstige nieuwe initiatieven met een prijskaartje worden eerst afzonderlijk geagendeerd op het cbs.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt  de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Integratie en Inburgering voor de periode 2021-2022 goed.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

AANKOOP PORTRET TIMMERMANS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Stadsmuseum Lier krijgt een portret van Felix Timmermans door Isidore Opsomer (litho, 1940) aangeboden. Aanbieder van het portret is het Museumdepotshop.nl. Het werk is opgedragen aan Theo Swagemakers, een leerling van Opsomer.

 

Adviezen

Adviesraad stadsmuseum 07/09/2021: Positief advies.

 

Argumentatie

Aannamecriteria:

- Gemaakt door een kunstenaar geboren of wonend in Lier

- Een Lierse kunstenaar als onderwerp

 

Waardencriteria:

- Cultuurhistorische waarde: hoog

- Artistieke waarde: hoog

- Zeldzaamheidswaarde: hoog

- Belevingswaarde: hoog

- Museale waarde: hoog

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

6.1.KAP 3.3.

verwerven en afstoten materieel en immaterieel erfgoed

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het aankoopvoorstel van het portret van Felix Timmermans door Isidore Opsomer (litho, 1940) voor een totale som van 225 euro goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

HERBENOEMING BEDRIJFSREVISOR. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De statuten SOLag (GR 25/01/2021) bepalen in art 20 dat de controle op de financiële toestand, de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen wordt opgedragen aan een bedrijfsrevisor, lid van het Instituut van Bedrijfsrevisoren (IBR). In zitting van 17/12/2018 duidde de gemeenteraad BDO aan voor deze opdracht voor een periode van drie jaar (boekjaren 2018 tot en met 2020).

 

Feiten en context

Het mandaat van BDO is verstreken en er wordt voorgesteld dit mandaat te vernieuwen voor een nieuwe periode van drie jaren (zijnde de boekjaren 2021 tot en met 2023). Er zijn geen opmerkingen ten aanzien van de uitvoering van de opdracht van BDO. Het is wenselijk gezien het belang van de continuïteit van de boekingen en de diverse vastgoedwaarderingen met hun onderliggend belang op het netto-actief en het boekhoudkundig resultaat het mandaat BDO als bedrijfsrevisor te verlengen.

 

Juridische grond

Statuten SOLag

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de verlenging van het mandaat van BDO als bedrijfsrevisor voor SOLag voor de periode van de drie boekjaren (2021 tot en met 2023) goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

IVAREM - AANDUIDEN VAN BESTUURDER VOOR DE RAAD VAN BESTUUR - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanstelling van de heer Andries Ivo en de heer Herijgers Lucien als kandidaat-bestuurder en de heer Marrin Geert als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor de Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier heeft recht om 2 stemgerechtigde bestuurders voor de raad van bestuur van IVAREM aan te stellen en één lid met raadgevende stem aan te stellen, nl. een gemeenteraadslid, behorend tot de oppositie, voor te dragen.

 

De stad ontving een mail van de voorzitter van N-VA op 12 november 2021 met de vraag om het voorstel voor de aanstelling van Marc Franquet als bestuurder van IVAREM te behandelen. Vermits de heer Lucien Herijgers stopt als voorzitter van de gemeenteraad en als gemeenteraadslid op 1 januari 2022, zal de heer Marc Franquet op 1 januari 2022 gemeenteraadslid worden. Het voorstel is dan ook dat de heer Marc Franquet vanaf 1 januari 2022 als bestuurder van IVAREM zal zetelen in de raad van bestuur.

Deze aanstelling kan onder voorbehoud van aanstelling als gemeenteraadslid op de gemeenteraad van 20 december 2021.

Deze aanduiding wordt voorgelegd aan de Algemene vergadering van van IVAREM op 3 december 2021.

 

Juridische grond

         Decreet Lokaal Bestuur, art. 432, 434

         Statuten van IVAREM

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Tekin Tasdemir

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer Franquet Marc, wordt met ingang op 1 januari 2022, onder voorbehoud van zijn aanstelling als gemeenteraadslid, aan de Algemene vergadering van 3 december 2020, voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

IVAREM - ALGEMENE VERGADERING VAN 3 DECEMBER 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk eerste, tweede en derde volmachtdrager van de stad Lier voor de algemene vergadering van IVAREM voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 18 oktober 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van IVAREM die op 3 december 2021 om 17.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Themis op de derde verdieping van het administratieve gebouw van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in Muizen (Mechelen).

 

De agenda van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking ondernemingsstrategie voor 2022

3.

Bespreking begroting voor boekjaar 2022

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2022

5.

Bepalen presentiegeld voor de voorzitter van de raad van bestuur

6.

Benoeming/vervanging bestuurder(s)

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 3 december 2021

 

We ontvingen volgende documenten:

         de ondernemingsstrategie voor het jaar 2022 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 15-10-2021,

         de begroting voor het jaar 2022 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 17-09-2021

         de voorlopige werkingsbijdragen voor het jaar 2022 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals opgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 17-09-2021

 

Juridische grond

         Decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur, inz. artikel 432: het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten moet worden herhaald;

         Statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016, 15 december 2017, 7 december 2018, 13 december 2019 en 18 december 2020

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

9 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 9 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 3 december 2021 die als volgt is samengesteld, goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking ondernemingsstrategie voor 2022

3.

Bespreking begroting voor boekjaar 2022

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2022

5.

Bepalen presentiegeld voor de voorzitter van de raad van bestuur

6.

Benoeming/vervanging bestuurder(s)

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 3 december 2021

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de bijzondere algemene vergadering van 3 december 2021 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING – AANDUIDEN EERSTE VOLMACHTDRAGER EN TWEEDE VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2021 over het aanduiden van mevr. Sabine Leyzen en dhr. Degirmenci Yahya als resp. eerste en tweede afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Naar aanleiding van de aanstelling van Sabine Leyzen als schepen worden er aanpassingen gedaan aan de vertegenwoordiging van de stad in de algemene vergadering van IGEMO.

 

Juridische grond

         Decreet Lokaal Bestuur, art. 432: De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

         Statuten van IGEMO

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Tekin Tasdemir

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De heer Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als eerste afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze eerste afgevaardigde vertegenwoordigt het volledig stemmenaandeel (nl. 2 stemmen) van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 2 :

De heer Tasdemir Tekin, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als tweede afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze tweede afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledige stemmenaandeel (nl. 2 stemmen) van de stad Lier in de Algemene Vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 10 DECEMBER 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

Gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2021 over het aanduiden van Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, en Tasdemir Tekin, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 28 oktober 2021 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 10 december 2021 om 17.30 uur.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2022

3.

Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2022

4.

Uittreding van de vennoot/vennoten uit de intergemeentelijke vereniging IGEMO en vermindering van het kapitaal van de intergemeentelijke vereniging IGEMO ten gevolge van de uittreding

5.

Toetreding van de vennoot/vennoten in de intergemeentelijke vereniging IGEMO en vermeerdering van het kapitaal van de intergemeentelijke vereniging IGEMO ten gevolge van de intreding

6.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2022

7.

Vaststelling van de vergoeding voor de leden van de raad van bestuur

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 10 december 2021

 

De raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in vergadering van 27 augustus 2021 formuleerde de voorstellen van de agendapunten van de algemene vergadering van 10 december 2021.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), inz.:

         artikel 423 die bepaalt onder welke voorwaarden de verlenging van de dienstverlenende verenging kan plaatsvinden

         artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018, 28 juni 2019 en 23 april 2021

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van 10 december 2021 met volgende agenda, goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2022

3.

Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2022

4.

Uittreding van de vennoot/vennoten uit de intergemeentelijke vereniging IGEMO en vermindering van het kapitaal van de intergemeentelijke vereniging IGEMO ten gevolge van de uittreding

5.

Toetreding van de vennoot/vennoten in de intergemeentelijke vereniging IGEMO en vermeerdering van het kapitaal van de intergemeentelijke vereniging IGEMO ten gevolge van de intreding

6.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2022

7.

Vaststelling van de vergoeding voor de leden van de raad van bestuur

8.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

9.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 10 december 2021

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 10 december 2021.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 10 december 2021 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

IKA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 14 DECEMBER 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, en Ilse Lambrechts, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van IKA voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 20 oktober 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA op 14 december 2021 om 19.30 uur in Aldhem, Jagersdreef, 2280 Grobbendonk.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2022

2.

Statutaire benoemingen

3.

Statutaire mededelingen

 

Een dossier met documentatiestukken werd overgemaakt.

 

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Buitengewone Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden.

 

Juridische grond

         Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en de dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke vergadering.

         Statuten IKA

         De huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Buitengewone Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op 14 december 2021 om 19.30 uur met de volgende agenda, goed te keuren:

 

1.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2022

2.

Statutaire benoemingen

3.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente/stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 14 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

PONTES - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 16 DECEMBER 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Dirk Frans, gemeenteraadslid, en Jenny Van Damme, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 25 oktober 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 16 december 2021 om 19 uur in het crematorium van Turnhout (Steenweg op Merksplas 68). Het betreft een buitengewone algemene vergadering waarop de strategische nota en de begroting voor het volgende jaar staan geagendeerd.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 24 juni 2021 - goedkeuring

2.

Bestuur: wijziging samenstelling raad van bestuur - goedkeuring

3.

Bestuur: aanstelling bedrijfsrevisor (verlenging opdracht) - goedkeuring

4.

Beleid: beleidsnota 2022 - goedkeuring

5.

Financiën: budget 2022 - goedkeuring

6.

Algemeen: actuele dossiers - toelichting

7.

Varia en rondvraag

 

Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid en moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

         Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

         Statuten van PONTES

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 16 december 2021, die er als volgt uit ziet, goed te keuren:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 24 juni 2021 - goedkeuring

2.

Bestuur: wijziging samenstelling raad van bestuur - goedkeuring

3.

Bestuur: aanstelling bedrijfsrevisor (verlenging opdracht) - goedkeuring

4.

Beleid: beleidsnota 2022 - goedkeuring

5.

Financiën: budget 2022 - goedkeuring

6.

Algemeen: actuele dossiers - toelichting

7.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 16 december 2021 op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 16 DECEMBER 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Ann-Sofie Van den Broeck, gemeenteraadslid, en Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Cipal voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 3 november 2021 om deel te nemen aan de algemene vergadering der deelnemers van CIPAL op donderdag 16 december 2021 om 16:00 uur.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2022

3.

Toekenning dubbel presentiegeld aan voorzitter raad van bestuur

4.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Cipal bezorgde de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

         inz. art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

         inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

         titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

         inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Cipal

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal op 16 december 2021 op basis van de bekomen documenten en toelichtende nota, goed te keuren:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2022

3.

Toekenning dubbel presentiegeld aan voorzitter raad van bestuur

4.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 17 DECEMBER 2021- AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Pidpa voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Pidpa.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 25 oktober 2021 om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering op afstand van Pidpa op vrijdag 17 december 2021 om 11.30 uur.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2022

3.

Toetredingen

4.

Benoemingen

5.

Code van goed bestuur

6.

Varia

1)      Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

2)      Vragen van vennoten

 

7.

Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2022. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Brief van Pidpa van 25 oktober 2021 met agenda en bijlagen :

         Begroting 2022

         Toelichting toetredingen/uitbreidingen

         Toelichting benoemingen

         Toelichting code van goed bestuur

 

Juridische grond

         Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

         inz. artikel 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

         titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

         inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

         Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de buitengewone algemene vergadering op afstand van Pidpa van 17 december 2021 met volgende agendapunten, goed te keuren:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2022

3.

Toetredingen

4.

Benoemingen

5.

Code van goed bestuur

6.

Varia

1)      Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

2)      Vragen van vennoten

 

7.

Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2022 en het toelichtend verslag.

 

Art 3 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de toetreding/uitbreiding van opdracht.

 

Art 4 :

De gemeenteraad veleent goedkeuring aan de benoemingen.

 

Art 5 :

De gemeenteraad verleent de goedkeuring aan de ‘Code van goed bestuur’.

 

Art 6 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de buitengewone algemene vergadering op afstand van Pidpa van 17 december 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 7 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

FLUVIUS - ALGEMENE VERGADERING VAN 22 DECEMBER 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Christina Wagner, gemeenteraadslid, en Dirk Frans, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Fluvius voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 23 september 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 22 december 2021 om 18.00 uur plaats vindt in het Kasteel van Brasschaat, Hemelhoevedreef 1, 2930 Brasschaat, met volgende agenda:

 

1.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.

2.

Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV

3.

(Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap

4.

Statutaire benoemingen

5.

Statutaire mededelingen

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de stad per brief van 23 september 2021 overgemaakt.

 

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

De huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische grond

         Decreet Lokaal Bestuur: artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

         statuten van Fluvius Antwerpen

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout en Tekin Tasdemir

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 22 december 2021 van Fluvius Antwerpen met als agendapunten, goed te keuren:

 

1.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022

2.

Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV

3.

(Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap

4.

Statutaire benoemingen

5.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 22 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

AANKOOP EN LEVERING VAN ANONIEM POLITIEVOERTUIG MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 55.000 EURO INCL. BTW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De zone Lier beschikt over enkele anonieme voertuigen die polyvalent ingezet kunnen worden.

In het voorjaar 2021 werd voertuig P27, Peugeot 307 met nrplaat 992-CBQ als een totaal verlies beoordeeld door het expertisebureau. Dit na een ongeval met grote, stoffelijke schade.

 

Dit voertuig wensen wij te vervangen en opnieuw polyvalent in te zetten voor tal van opdrachten (slachtofferbejegening, zorgcentra seksueel geweld, spotting, acties, ...).

Om bepaalde opdrachten te kunnen voldoen is er voldoende kofferruimte nodig (vervoer van materiaal).

 

Elektrische, plugin hybride of hybride voertuigen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ook wij willen inzetten op de verduurzaming van ons wagenpark en voor dit nieuwe voertuig een plugin-hybride voertuig aankopen.

 

De aankoop van dit voertuig is niet mogelijk via een raamcontract omwille van de non-actieve status van deze contracten.

Wij wensen de integrator in te schakelen om een onafhankelijk marktonderzoek te doen op basis van onze noden aan de hand van het raamcontract opgemaakt door PZ Antwerpen, LPA/2016/219.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 57, betreffende de bevoegdheden van het college van Burgemeester en Schepenen.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones. Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaaldemateries van politiebeheer.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Financiële weerslag

De kosten werden geraamd op € 55.000 incl. BTW. In de begroting van 2021, art. 330/744-51, buitengewone dienst, aankoop van machines, exploitatiematerieel en uitrusting is een resterend budget van € 86.457,38.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop en levering van een anoniem politievoertuig. Dit met een geraamde kostprijs van € 55.000 incl. BTW. In de begroting van 2021, art. 330/744-51, buitengewone dienst, aankoop van machines, exploitatiematerieel en uitrusting is een resterend budget van € 86.457,38.

 

Art 2:

 

actienummer

omschrijving

bedrag

saldo krediet

330/744-51

buitengewone dienst, aankoop van machines, exploitatiematerieel en uitrusting

55.000

31457.38

 

Publicatiedatum: 22/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 november 2021

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. Beyerse velden

Graag duidelijkheid over de Beyerse velden.

         Hoever staat het met het stedelijk attest?

         Er is verleden week groot bezoek geweest in het bos door de bouwheer zelf, 2 schepen en de dossierbehandelaar, wat was daar de bedoeling van?

         Als de bouwheer hier uitgenodigd wordt is een teken dat de plannen al gesmeed en goedgekeurd zijn?

         Wanneer krijgen de bewoners nu eindelijk antwoord?

 

Antwoord Schepen Thierry Suetens:

Geacht raadslid,

 

         Hoever staat het met het stedelijk attest?

Het stedenbouwkundig attest is ingediend en administratief behandeld, nu dient het CBS zich uit te spreken. Hier staat geen limietdatum.

 

         Er is verleden week groot bezoek geweest in het bos door de bouwheer zelf, 2 schepen en de dossierbehandelaar, wat was daar de bedoeling van?

Enige bedoeling was hier om even samen met collega Sabine ter plaatse te gaan kijken hoe het voorgestelde ontwerp zich op het terrein zou vertalen qua indeling, afstanden,.. Wanneer wij als college een beslissing nemen over een dergelijk dossier is dit volgens mezelf niet meer als normaal dat wij eens poolshoogte gaan nemen wat de impact op de omgeving inhoudt. Indien wij niet ter plaatse eens zouden gaan kijken zou dit geen teken van bedachtzaam handelen of goed bestuur zijn.

 

         Als de bouwheer hier uitgenodigd wordt is een teken dat de plannen al gesmeed en goedgekeurd zijn?

Aangezien een aantal van de gronden in eigendom zijn van de ontwikkelaar, is het evident dat deze op de hoogte is gebracht wanneer personen van de stad zich op zijn privaat terrein begeven. Schepenen noch administratie gaan zomaar zonder aankondiging op de eigendom van derden.

 

         Wanneer krijgen de bewoners nu eindelijk antwoord?

Er werd een informatiemoment georganiseerd voor de bewoners van fase 1 van het project en omwonenden, waarin de volgende stappen werden uitgelegd. Zij hadden ook de kans om eventuele opmerkingen te bezorgen, het CBS neemt hier kennis van op dezelfde zitting waarop het beslissing neemt over het stedenbouwkundig attest. Hierin zal dan een antwoord worden geformuleerd. Wel wetende dat dit niet gebruikelijk is binnen de behandeling van een stedenbouwkundig attest.

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. spoor tunnel

Volgens gegevens en documentatie zouden de treinen in Lier ondergronds rijden in 2020. Graag hierover duidelijkheid.

         Dit was aangekondigd in de pers, er waren al grote bedragen voorzien in de begroting, er was al een ontwerper aangesteld en betaald. Ook was er zelfs goedkeuring van NMBS, de Lijn en het stadsbestuur. Wat is er gebeurd met dit plan en waarom is dit niet doorgegaan???

         Zijn hier nog kosten in het verleden voor gebeurd buiten de 50 000 eur dewelke?

         Het bedrag van 11 000 000 frank, wat is daarmee gebeurd?

         Zijn er verder nog plannen om de misérie op Lisp weg te werken?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het lijkt erop dat er vragen over 3 projecten wat door elkaar lopen. Het gaat hierbij om de stationsomgeving, de tweede spoorontsluiting en de overweg op lisp zelf.

 

1) De treinen zouden ondergronds rijden in 2020.

Dit plan werd aangekondigd door toenmalig Vlaams minister Dirk van Mechelen in 2009 in het kader van de 2de spoorontsluiting. Hierover diende de Vlaamse regering nog wel een tracébeslissing te nemen. In het kader van het milieu-effectenrapport dat werd opgemaakt op vraag van Infrabel werden evenwel verschillende onderzoeken gevoerd, waar uiteindelijk op 10 juni 2013 door de dienst milieu-effectenrapportage van de Vlaamse overheid aanvullende richtlijnen werden gepubliceerd. Die richtlijnen  geven aan in welke zin het milieueffectenrapport diende te worden uitgewerkt. Daaruit bleek dat de 2 scenario’s die door het centrum van Lier liepen zodanig veel negatieve effecten hadden voor de bewoners van de stad, dat de Vlaamse overheid niet wenste dat deze scenario’s nog verder werden onderzocht.

 

Het plan om 2de spoorontsluiting en dus ook de bestaande spoorlijnen ondergronds te voorzien in Lier, bestaat sinds die beslissing dan ook niet meer.

 

2) De 50 000 euro waar u naar verwijst heeft niets te maken met die 2de spoorontsluiting, maar gaat specifiek over het stadsvernieuwingproject rond de stationsomgeving. De kosten voor de verschillende studies in verband met de 2de spoorontsluiting werden overigens gedragen door Infrabel als initiatiefnemer.

 

3) Het bedrag van 11 miljoen frank dat u aanhaalt en ook de bedragen van  5 miljoen en 10 miljoen frank die u op uw sociale mediakanalen aanhaalt, lijken te dateren uit de jaren 2000 en 2001. Voor zover ik 20 jaar na de feiten nog kan nagaan, is er in 2001 een studie rond de heraanleg van de stationsomgeving voltooid. Maar ook dat heeft dus geen link met de ondergrondse sporen of de overweg Lisp.

 

4) Als het gaat over de mogelijke oplossing rond de overweg van Lisp, is er recent een studieopdracht gelanceerd door Infrabel om hier de zaken in kaart te brengen. Dit volgt op een traject van besprekingen met de stad, waarbij verschillende opties werden overwogen. Dit leidde overigens in geen enkel geval tot de perfecte oplossingspiste. De studie moet nu de meest kansrijke oplossingen in kaart brengen, verder uitwerken, infomomenten voor inspraak organiseren en dergelijke meer. Dat is de volgende stap in het traject.

 

 

Interpellatie 3 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. gebrekkige werking flitspalen Lier

Het is in Lier algemeen geweten dat de flitspalen op de Ring, ter hoogte van de Carrefour-site, af en toe ‘te goed werken’. Of beter gezegd, volledig op hol slagen. Wanneer dit voorvalt gaat bij iedere auto, hoe snel of traag deze ook de camera passeert, de flitser af.

 

Om dit probleem beter in kaart te kunnen brengen stelde ik eind augustus hierover een schriftelijke vraag, waarbij ik een aantal data opvroeg. Hoeveel keer is dit de laatste drie jaren voorgevallen, hoelang duurde die storing gemiddeld, hoeveel klachten en/of meldingen ontving de stad Lier en de politie Lier hierover.

 

Uit het antwoord van de stad Lier blijkt dat er geen gegevens worden bijgehouden. Noch over de data wanneer deze stuk waren, noch over hoelang zo’n storing duurt alvorens er iets aan gedaan wordt, noch over de meldingen. Wel kon men nog een defect achterhalen uit 2020 alsook één van dit jaar.

 

Wanneer er een melding is geeft de stad Lier dit defect door, volgens het antwoord op mijn schriftelijke vraag alleszins, via mail en telefonisch aan een contactpersoon bij het Vlaams gewest. Dit conform de door het Vlaams gewest uitgevaardigde procedure.

 

Dit antwoord is echter tegenstrijdig met het antwoord van bevoegd minister Lydia Peeters op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang parlementslid Wim Verheyden.

De minister laat immers weten dat het Agentschap Wegen en Verkeer na 1 april 2020 geen meldingen meer ontvangen heeft met betrekking tot dit probleem. Naar aanleiding van de vaststelling dat het Agentschap Wegen en Verkeer voor de flitspaal in Lier niet op de hoogte werd gebracht van defecten in 2021, werd de procedure om defecten te melden aan het AWV recent nog eens onder de aandacht gebracht naar de verschillende politiezones.

 

Verder stelt de minister in haar antwoord dat het Agentschap Wegen en Verkeer geen zicht heeft op de klachten of meldingen die de stad Lier of de lokale politiezone hierover ontvangen hebben, maar dat dit nagevraagd kan worden bij het lokale bestuur. Een beetje kafka dus, want zoals ik eerder zei worden er door dit lokale bestuur of de politie helemaal geen gegevens hierover bijgehouden.

 

Het lijkt voor de Vlaams Belang fractie nochtans zeer nuttig van die gegevens wél bij te houden, temeer daar het hier over steeds dezelfde flitspalen gaat. Het is algemeen geweten dat wanneer een flitspaal afgaat, veel chauffeurs de neiging hebben om plots het rempedaal in te duwen, wat geen goede zaak is voor de verkeersveiligheid. Wanneer deze dan, zoals de voorgenoemde flitspalen, continu flitsen, gaat het doel van de flitspalen, namelijk de verkeersveiligheid verhogen door het controleren en verbaliseren van personen die zich niet aan de snelheidslimiet houden, volledig verloren. Niet enkel het doel gaat verloren, maar het creëert op dat moment een onveilige verkeerssituatie. Om de ernst van defecten aan flitspalen correct te kunnen inschatten, is het een toevallig defect of is er een structureel probleem, is het bijhouden van die gegevens en het correct doorgeven van meldingen en klachten hierover aan het Agentschap Wegen en Verkeer wat Vlaams Belang betreft essentieel. Meten is weten.

 

Ik had hierover dan ook volgende vragen:

         Wat en waar ging het mis met het doorgeven van de defecten aan de bovengenoemde flitspalen in 2021 naar het Agentschap Wegen en Verkeer?

         Acht het CBS het niet nuttig om alle gegevens en meldingen met betrekking tot defecte flitspalen op ons grondgebied in de toekomst bij te houden, om zo een beter zicht te hebben op de ernst van eventuele defecten?

 

Antwoord Burgemeester Frank Boogaerts:

Geacht raadslid,

 

We starten met een recapitulatie van het antwoord op de schriftelijke vraag:

 

“De Ring is een gewestweg en de desbetreffende flitspalen zijn dan ook eigendom van het Vlaams gewest. Dit betekent dat wij een eventueel herstel (en de snelheid van uitvoering) niet altijd in de hand hebben, maar enkel eventuele defecten kunnen signaleren met de vraag dit snel terug in orde te brengen.

 

Er worden bij de politie geen gegevens bijgehouden m.b.t. het aantal maal dat deze flitspalen de voorbije jaren defect waren. Wel is het zo dat deze flitspalen een aantal maal vermoedelijk onterecht ‘flitsten’, maar er worden dan nooit (onterechte) processen-verbaal opgemaakt. Af en toe nog komen er inderdaad meldingen binnen van mensen die geflitst worden alhoewel ze zeker zijn dat ze onder de 70 km/u reden . De data van deze meldingen worden niet bijgehouden. Deze meldingen kwamen zowel van onze eigen interventie-en toezichtploegen, als van bezorgde bestuurders en via de klachtenambtenaar van de stad. Wij namen vervolgens steeds snel contact op met het Vlaams gewest voor een nazicht van de desbetreffende flitspaal.

 

Enkele gegevens m.b.t. (recente) defecten hebben we nog wel kunnen achterhalen:

         In februari 2021 werd er, na een melding van een bezorgde bestuurder, in februari aan onze contactpersoon bij het Vlaams gewest gemeld dat de flitspalen mogelijk defect worden, we verzochten een dringend nazicht.

         In februari 2020 kwam via de klachtenambtenaar van de stad een gelijkaardige melding binnen, ook toen werd een nazicht en eventueel herstel aangevraagd en uitgevoerd.

Wanneer een flitspaal onterecht zou flitsen, worden er echter geen fotografische vaststellingen of registraties opgeslagen in de camera en werden dus ook geen processen-verbaal of rechtzettingen opgesteld. Chauffeurs die (wegens een defect) onterecht geflitst zouden zijn, krijgen dus geen boete aan.

 

Defecten worden telefonisch en via mail doorgegeven aan onze contactpersoon bij het Vlaams gewest, conform de door hun uitgevaardigde procedure. Zij geven dit op hun beurt door aan de juiste onderhoudsfirma en techniekers. De onderhoudsfirma komt doorgaans binnen de 2 weken langs om het toestel na te kijken en het eventuele probleem op te lossen. De flitspalen zijn sowieso nooit “langdurig buiten gebruik” geweest.

 

Het kan zijn dat het antwoord van de politie tegenstrijdig is met het antwoord van de bevoegde minister Lydia Peeters. De minister zou laten weten hebben dat het Agentschap Wegen en Verkeer na 1 april 2020 geen meldingen meer ontvangen heeft m.b.t. dit probleem en niet op de hoogte werd gebracht van defecten in 2021.

 

Maar dan zal vermoedelijk het Agentschap Wegen en Verkeer (en de aangestelde onderhoudsfirma) geen correcte data m.b.t. de door de lokale politie Lier gesignaleerde defecten bijhouden en doorgegeven hebben aan de minister.

 

Er werden door de politie wel degelijk in 2021 volgens de correcte procedure mogelijke defecten gemeld en nazicht gevraagd (mails zijn nog beschikbaar)

         Op 9 februari 2021 werd er, na een melding van een bezorgde bestuurder, telefonisch en via mail gemeld (conform de procedure) dat de flitspalen mogelijk defect worden, we verzochten een dringend nazicht.

         Na verder nazicht werd ook nog een andere melding in 2021 teruggevonden (Dit zat in een persoonlijke mailbox van een collega en we hadden deze informatie nog niet bij het formuleren van een antwoord op de schriftelijke vraag). Op 6 april 2021 kwam er via mail een nieuwe melding over deze flitspalen binnen, opnieuw werd dit via de juiste procedure onmiddellijk gesignaleerd.

Kortom, tot recent werd er geen overzicht bijgehouden van de meldingen van defecten of de vragen tot nazicht. Wel werd er steeds een onmiddellijk gevolg gegeven aan elke melding en werd onmiddellijk de vraag gesteld voor nazicht. Ook na 1 april 2020 werden dus defecten doorgegeven.

 

De juiste procedure (mailadres, telefoonnummer,…) om mogelijk defecten aan flitspalen te melden, werd op 24 september 2020 via mail aan de politie bezorgd. Dit specifieke mailadres en telefoonnummer van het Vlaams tunnel- en controlecentrum is sindsdien onveranderd gebleven en steeds door ons (politie) correct gebruikt. Op onze mails en telefoons kwam ook steeds reactie en gevolg, dus dit was een bewijs dat onze gegevens hieromtrent steeds actueel waren.

 

De procedure om defecten te melden aan het AWV werd inderdaad vrij recent (2 maart 2021) nog onder de aandacht gebracht van de politiezones. Voor de lokale politie van Lier was deze herinnering echter overbodig, omdat we steeds de correcte procedure en het correcte mailadres en telefoonnummer gebruikt hebben.

 

Meer zelfs, de verantwoordelijke medewerkers van de politiezone Lier volgen nauwgezet hun taak op en handelen proactief. Op 15 oktober 2020 werden de digitale camera’s op de ring bijv. opgehaald voor een onderhoud dat 1,5 tot 2 weken zou kunnen duren. Toen bleek dat de camera’s niet na 2 weken uit onderhoud terugkwamen, werd er contact opgenomen met de onderhoudsfirma. Hun antwoord was dat de vertraging veroorzaakt werd door ‘ziekte en collectief verlof’ in hun firma. Dergelijke onverwachte, menselijke factoren vallen nooit uit te sluiten.

 

Om concreet op de twee vragen te antwoorden:

‘Wat en waar ging het mis met het doorgeven van de defecten aan de bovengenoemde flitspalen in 2021 naar het Agentschap Wegen en Verkeer?’

Bij de politie of stad ging er niets mis. Bij meldingen van mogelijke defecten worden er onmiddellijk hieraan gevolg gegeven en wordt dit op de juiste manier correct en snel gemeld. De uitvoering van het nazicht of onderhoud wordt bovendien goed opgevolgd.

 

‘Acht het CBS het niet nuttig om alle gegevens en meldingen met betrekking tot defecte flitspalen op ons grondgebied in de toekomst bij te houden, om zo een beter zicht te hebben op de ernst van eventuele defecten?’

De korpschef heeft aan zijn medewerkers ondertussen gevraagd om dergelijke gegevens en meldingen voortaan bij te houden.

 

 

Interpellatie 4 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. boete kermis

Volgens inlichtingen zijn er minstens 50 personen opgeschreven achter het stadhuis die een boete zouden krijgen voor het niet dragen van een mondmasker met de kermis. Achter het stadhuis was er geen verplichting. Klopt dit?

Indien dit toch zou gebeurd zijn, wat is er dan fout gelopen en zijn deze benadeelde verwittigd?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Geacht raadslid,

 

Tijdens de corona-pandemie wordt aan de politie gevraagd om de door de diverse overheden op verschillende niveaus uitgevaardigde maatregelen en regels te handhaven. Meestal, zoals ook in deze casus het geval was, wordt er eerst uitvoerig gesensibiliseerd en pas vervolgens gehandhaafd en desnoods geverbaliseerd. 

Deze handhaving is vaak een ondankbare taak: politieambtenaren worden bij het uitvoeren van hun opdrachten bedreigd, beschimpt en krijgen allerlei verwijten naar hun hoofd. Dit gebeurt zowel op het terrein zelf als via de sociale media. Dit was ook het geval bij het toezicht op de Novemberfoor. Gewoon omdat de politieambtenaren loyaal uitvoeren wat de overheden van hen verwachten en omdat ze een belangrijke rol vervullen in de bestrijding van de pandemie.

 

M.b.t. tot de opgelegde coronamaatregelen moest de politie bij aanvang van de Novemberfoor rekening houden met wettelijke bepalingen uitgevaardigd door 2 niveaus:

1) Koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie om de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken.

 

Hierin staat o.a. vermeld: ‘Hoofdstuk 6 Openbaar vervoer.  Art. 14. Eenieder, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, is verplicht om de mond en de neus te bedekken met een mondmasker, vanaf het betreden van de luchthaven, het station, op het perron of een halte, in de bus, de (pre)metro, de tram, de trein of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd, overeenkomstig artikel 22’.

 

Sanctionering gebeurt hier via een onmiddellijke minnelijke schikking (250 euro), conform de richtlijnen van het parket.

 

2) Tijdelijke politieverordening bij hoogdringendheid dd. 29/10/2021 betreffende uitgebreide mondmaskerplicht voor Novemberfoor en aankomst Sinterklaas.

 

Hierin staat vermeld: ‘De burgemeester beslist bij hoogdringendheid dat, ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid in het licht van de COVID-19 pandemie, het dragen van een mondmasker of elk ander alternatief in stof door eenieder, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, verplicht is tijdens het bezoek aan de Novemberfoor’'.

 

Recent kregen we van de hogere overheid het bericht dat een sanctionering via GAS niet mogelijk zou zijn m.b.t. inbreuken op de bijzondere politieverordening. Dit zal dus een afhandeling via een onmiddellijke minnelijke schikking  (250 euro) worden, conform de richtlijnen van het parket.

 

De bepalingen van deze bijzondere politieverordening werden via diverse kanalen gecommuniceerd naar de bevolking (sociale media, persbericht, borden aan de toegangen van de kermis, …)

 

Bij aanvang van de novemberfoor werd er eerst gedurende meerdere dagen door de politie gesensibiliseerd en niet geverbaliseerd. Ondertussen werden aan de stadsdiensten nog bijkomende borden gevraagd om aan te duiden dat mondmaskers op de novemberfoor verplicht zijn. Deze werden vervolgens ook geplaatst.

 

Pas op zaterdag 13 november werd door de politie voor een eerste keer geverbaliseerd. 50 vaststellingen werden tijdens dit toezicht geregistreerd. Er werden geen pv’s opgesteld voor burgers die iets aan het eten of drinken waren.

 

Van deze 50 vaststellingen werden er 22 vaststellingen gedaan op het Zimmerplein, 17 op de Grote Markt, 9 op de Gasthuisvest en 2 aan de bushalte(s) van de Grote Markt. De politie beperkt zich tot het noteren van vaststellingen in een proces-verbaal, andere instanties (parket, rechter, sanctionerend GAS-ambtenaar,…) beoordelen onze processen-verbaal en bepalen de strafbaarheidstelling en/of strafmaat.

 

M.b.t. bovenvermelde vaststellingen werd in het pv steeds het volgende neergeschreven ‘de vaststellingen gebeurden in de met borden afgebakende zone’. Hiermee wordt verwezen naar de kermiszone.

 

Twee vaststellingen gebeurden dus aan de bushalte(s) van de Grote Markt en niet in de kermiszone, conform de bepalingen van het KB. Afhankelijk van de interpretatie kan dit mogelijk aanzien worden als ‘naast of achter het stadhuis’.  De overige vaststellingen gebeurden allemaal in de door borden afgebakende kermiszone (bijv. het ‘binnenplein’ van de Grote Markt) en voor zover wij kunnen vaststellen niet ‘achter het stadhuis’.

 

Een aantal pv’s werden reeds verstuurd naar het parket en sommige burgers hebben dan ook reeds een voorstel tot betaling van de onmiddellijke minnelijke schikking van 250 euro ontvangen.

 

Verweermogelijkheden

Wanneer er een proces-verbaal opgesteld wordt m.b.t. de corona-maatregelen, heeft de burger altijd verweermogelijkheden. Bijv. het invullen van een verweerschrift n.a.v. een onmiddellijke minnelijke schikking of afhankelijk van de situatie, een verweer bij de sanctionerende GAS-ambtenaar. Als men, afhankelijk van de casus, een verklaring zou moeten komen afleggen bij de politie, kan men ook steeds het persoonlijk standpunt hierin belichten.

 

Indien een burger klachten zou hebben over de concrete behandeling of bejegening in een specifieke casus of over de werking van de politie zijn er diverse kanalen om dit aan te kaarten en te laten onderzoeken:

 dienst intern toezicht (lokale politie Lier)

 comité P

 algemene inspectie (AIG)

 

 

Interpellatie 5 : van Peter Caluwé (Groen-Lier&Ko) i.v.m. lokaal klimaat- en energiebeleid

Stad Lier ondertekende een tijd geleden reeds het Burgemeestersconvenant om lokaal aan de slag te gaan met de klimaat- en energie-uitdaging. Recent werd ook nog het lokaal energie- en klimaatplan van de Vlaamse regering onderschreven.

 

Op vragen in het verleden werd door de bevoegde schepen doorgaans gereageerd dat wel degelijk resultaten worden geboekt op het vlak van energietransitie en emissiereductie. Het betrof hier echter telkens voorbeelden die voornamelijk opgingen voor de stedelijke administratie en nauwelijks voor het grondgebied Lier & Koningshooikt. Nochtans ligt de focus van zowel Burgemeestersconvenant als lokaal energie- en klimaatplan op het verwezenlijken van emissiereducties in verschillende sectoren op het gehele grondgebied van Lier & Koningshooikt.

Wat betreft de beoogde methodiek gaan beide initiatieven uit van een breed gedragen project: namelijk de lokale overheid die samen met burgers, verenigingen, ondernemingen, experts, … aan de slag gaat.

 

Tot op heden mochten de raadsleden nog niet vernemen op welke wijze het CBS de doelstellingen vervat in beide initiatieven daadwerkelijk zal verwezenlijken.

 

Bij deze had onze fractie dan ook graag het volgende vernomen:

         Via welk proces zal het CBS de verschillende doelstellingen verwezenlijken?

         Wat is de huidige stand van zaken bij de uitwerking van dit proces?

         Kan het CBS de raadsleden spoedig, zoals per e-mail gevraagd op 19/11/2021, een uitgebreide uiteenzetting bezorgen?

 

Antwoord Schepen Thierry Suetens:

         Via welk proces zal het CBS de verschillende doelstellingen verwezenlijken?

Op 26 september 2016 keurde de Gemeenteraad de Burgemeestersconvenant 2030 goed.

Momenteel brengen we de realisaties en de huidige stand van zaken van deze Burgemeestersconvenant in kaart. Deze evaluatie is een essentieel startpunt, omdat het Lokaal Energie- en Klimaatpact dat door de Gemeenteraad werd goedgekeurd op 25 oktober 2021 hierop verder bouwt. Het Pact wil het klimaat- en energiebeleid opnieuw verder stimuleren door de focus te legen op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.

 

Om deze doelstelling te realiseren en procesmatig uit te werken, zijn er momenteel onderhandelingen lopende met IGEMO. Dit voorstel zal toegelicht worden door IGEMO op de zitting van  het College van Burgemeester en Schepenen van 6 december 2021. Het gaat om de volgende 12 concrete uitdagingen inzake klimaat- en energiebeleid waarbij een regionale aanpak en/of een gebiedsgerichte benadering absoluut een meerwaarde kunnen zijn:

1.  Energieneutraal gemeentelijk patrimonium

2. Klimaatrobuuste wijken met lokale energie- en warmtegemeenschappen

3. Energiemakelaar voor tertiaire sector en KMO’s

4. Elektrische deelwagens

5. (Elektrische) deelfietsen

6. Mobiliteitsmakelaar

7. Duurzame en efficiënte logistiek

8. Gebiedsgerichte bosaanplanting met een botanische kraamkliniek

9. Visie en aanpak voor waterbesparing

10. Onthardingsstrategie

11. Circulaire aanpak bouwmaterialen

12. Regionale communicatiecampagne

 

 

         Wat is de huidige stand van zaken bij de uitwerking van dit proces?

Het volgende stappenplan wordt voorop gesteld:

         In kaart brengen van de stand van zaken van het Burgemeestersconvenant 2030.

         Concrete doelstellingen nader bepalen in kader van het Lokaal Klimaat- en Energiepact, focus op de 4 werven.

         Realistisch proces ontwikkelen (bijvoorbeeld ism IGEMO), zodat de doelstellingen van het Pact tijdig en effectief bereikt kunnen worden.

 

         Kan het CBS de raadsleden spoedig, zoals per e-mail gevraagd op 19/11/2021, een uitgebreide uiteenzetting bezorgen?

Een uitgebreide toelichting omtrent de voortgang lokaal klimaat- en energiebeleid zal gegeven worden tijdens een verenigde commissievergadering in de loop van januari 2022.

 

 

Interpellatie 6 : van Peter Caluwé (Groen-Lier&Ko) i.v.m. recent bezoek aan site Beyerse velden

Het kwam onze fractie ter ore dat twee schepenen, een stedelijk ambtenaar en een projectontwikkelaar – neen, het is geen mop - op 19 november 2021 een expeditie ondernamen naar de Beyerse velden. Mogelijk bestaat er een verband met het stedenbouwkundig attest dat in aanmaak is.

Onze fractie had graag vernomen of het CBS iets kwijt wil over dit bezoek en ons een update kan geven over de voorgang in dit dossier.

 

 

Antwoord Schepen Thierry Suetens:

Geacht raadslid,

 

Het stedenbouwkundig attest is ingediend en administratief behandeld, nu dient het CBS zich uit te spreken.

 

De bedoeling van het bezoek ter plaatse was om te kijken hoe het voorgestelde ontwerp zich op het terrein zou vertalen qua indeling, afstanden,.. Wanneer de stad een beslissing zou nemen over een dergelijk dossier zelfs zonder eens ter plaatse te gaan kijken wat de impact op de omgeving inhoudt, zou dit geen teken van bedachtzaam handelen of goed bestuur zijn.

 

Aangezien een aantal van de gronden in eigendom zijn van de ontwikkelaar, is het evident dat deze op de hoogte is gebracht wanneer personen van de stad zich op zijn privaat terrein begeven. Schepenen noch administratie gaan zomaar zonder aankondiging op de eigendom van derden.

 

 

Interpellatie 7 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. ontharding in Lier en Hooikt

In het licht van de klimaatuitdagingen waar we vandaag voor staan, staat buiten kijf dat (onder andere) ontharding the way to go is.

Het Bestuursakkoord spreekt op zich nergens over verharding of ontharding, maar onder het luikje ‘waterbeleid’ lezen we wel dat de stad extra aandacht zal besteden aan de waterdoorlatendheid van verhardingen.

Niet zo lang geleden trad de stad dan ook op bij de verharde voortuintjes die in de Boomlaarstraat waren aangelegd, terwijl dat uiteraard niet zomaar mag.

Naast zulke reactieve maatregelen, dienen we als stad echter ook proactief te werk gaan.

Ik verwijs hierbij graag ook naar stad Antwerpen, waar onlangs de eerste tuinstraat officieel is ingericht. Bij tuinstraten worden bestaande straten maximaal vergroend en verblauwd, door bestaande verhardingen te vervangen door bijvoorbeeld plantvakken, grasperkjes, bomen, kruidentuintjes… Tuinstraten gaan wateroverlast en hittestress tegen, verhogen de woonkwaliteit en de sociale interactie en passen mijns inziens perfect in het ‘groen en blauw’ gegeven van het toekomstige Beleidsplan Ruimte. Wanneer de stad meer en meer zal toewerken naar woonerven, lijken tuinstraten een kans om tot een nog betere woonkwaliteit te komen.

We staan voor grote uitdagingen, die om vele maatregelen op korte termijn zullen vragen. Voor ons zijn op vlak van waterbeleid de ontharding van eigen gronden en de aanleg van tuinstraten een minimum om het tij te kunnen doen keren.

 

Vandaar de volgende vragen:

1. Welke eventuele initiatieven neemt de stad nog inzake ontharding, ook op de eigen gronden?

2. Is de stad bereid om, bijvoorbeeld bij de heraanleg van straten of de ontwikkeling van woonerven, het concept van tuinstraten te implementeren, in overleg met de bewoners?

 

Antwoord Schepen Thierry Suetens:

Geacht raadslid,

 

1. Bij externe projecten, waar de stad via vergunningsaanvragen een sturingsmogelijkheid heeft, is maximaal ontharden altijd een van de uitgangspunten. In principe vergunt de stad enkel de noodzakelijke verhardingen binnen de projecten. Wat bvb de voortuinen betreft, hier laten wij strikt de maximum van 50% verharding toe. Ook bij eigen projecten streven we steeds naar een maximale vergroening, niet alleen om de waterproblematiek duurzaam onder controle te houden door het beperken van verharding en het maximaliseren van infiltratie op eigen perceel, maar ook omdat groen een essentiële rol speelt in het bestrijden van hitte-eilanden,  wat de hittestress en klimaatverandering tegengaat.

Om de hoge temperaturen binnen ons stedelijk gebied te laten dalen werd er dan ook een extra beleidskader “groen blauwe    netwerken” opgenomen binnen ons beleidsplan ruimte Lier. Zoals eerder reeds beloofd zal de opstart v/h beleidsplan ruimte op de   commissie van december worden toegelicht.

 

2. Het concept van tuinstraten is inderdaad waardevol, en vooral het vraagstuk van “wie onderhoudt het groen en hoe” is vaak de belemmerende factor, getuige het aantal klachten over onvoldoende onderhouden publiek groen binnen onze stad & deelgemeente. De burger is vandaag soms nog niet voldoende op de hoogte dat een natuurlijke aanleg, met lokale aanplant en die weinig onderhoud vraagt, niet “slordig” is maar net ecologisch waardevol. Overleg met de inwoners bij dergelijke tuinstraten is dus sleutel om het te laten slagen.

 

 

Interpellatie 8 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. digitaal stemmen

Vanuit onze fractie willen wij graag het gesprek aangaan over de organisatie van de verkiezingen in 2024. De Vlaamse ombudsman deed eerder al een oproep om de verkiezingen overal digitaal te organiseren, er zijn zowel voordelen naar “bemanning” van kies- en telbureaus als naar de juistheid en snelheid in de resultaatsverwerking.

 

Het is onze overtuiging dat we de stembusgang digitaal moeten organiseren.

 

Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden die de stad hierin heeft, en hoe het CBS naar digitaal stemmen kijkt. Ik ben ook benieuwd naar de argumenten van de andere gemeenteraadsleden. De elementen uit de discussie kunnen als input dienen om dit verder voor te bereiden.

 

Antwoord Schepen Rik Pets:

Geacht raadslid,

 

Op 11 juni 2019 verstuurde onze teamcoördinator Dienstverlening, die instaat voor de praktische organisatie van de verkiezingen, een bericht aan alle gemeenteraadsleden over onder meer het digitaal stemmen. Ik citeer:

 

“We krijgen regelmatig de vraag waarom er in Lier met potlood wordt gestemd en niet met stemcomputers. De argumenten die de stad Lier heeft om geen stemcomputers aan te kopen, worden gevolgd door de VVSG”.

 

         Er zijn hoge kosten verbonden aan het gebruik van de stemcomputer, alsook de opslag ervan in loodsen tussen verkiezingen in. De kostprijs voor uitrusting van een stembureau met stemcomputers is €10.865 excl. btw per stembureau. Lier telt 36 stembureaus, wat dus zou neerkomen op bijna €400.000 excl. btw.

         Bovendien is er geen financiële steun meer vanuit de Vlaamse of federale overheid, waardoor de kosten volledig voor de stad zouden zijn.

         Tenslotte hebben de stemcomputers maar een levensduur van 15 jaar. En dat terwijl ze enkel gebruikt kunnen worden voor verkiezingen.

 

De VVSG riep in dezelfde periode de Vlaamse en federale overheid op tot het zoeken naar nieuwe, efficiëntere stemsystemen, zoals bijvoorbeeld online stemmen zoals in Estland.

Het stadsbestuur volgt die redenering: we zijn uiteraard voorstander van digitaal stemmen, maar met een efficiënter en goedkoper systeem dan nu gangbaar is. Voorlopig houdt de Stad Lier dus vast aan het stemmen met potlood en papier.

 

 

Interpellatie 9 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. veilige schoolomgevingen

Op 30 oktober overhandigden leerlingen van de Lierse katholieke scholen een lijstje met hun verkeersverzuchtingen aan schepen van Onderwijs Ivo Andries.

 

In zijn reactie in de krant beloofde de schepen Ivo de verzuchtingen, hij noemde ze liever suggesties, in het schepencollege te zullen bespreken.

 

Net zoals de leerlingen, zijn wij benieuwd naar de acties die het schepencollege hier zal aan koppelen. Wij herinneren hierbij graag aan volgende passage uit het bestuursakkoord: “We maken een grondige verkeersveiligheidsscan voor elke schoolomgeving op het grondgebied.” Ook daar zijn we benieuwd naar de stand van zaken en de acties die gepland worden.

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Schepen Andries heeft deze verzuchtingen en suggesties inderdaad in ontvangst genomen en ik heb ze nadien ook ontvangen.

Het overzicht dat werd bezorgd aan de stad bevat 8 aandachtspunten die door de scholen werden aangegeven. Ik lijst ze even op:

         Overweg Lisp

         Overgang Baron Opsomerlaan naar Sluislaan

         Lichtenregeling fietsers en voetgangers op de ring

         IJzeren brug

         Put in fietspad Aarschotsesteenweg

         Wegdek op fietsassen

         Brug mechelpoort

         Oversteek ter hoogte van Mivas

 

Een aantal zaken bekijken we zelf, een aantal anderen dienen we op te nemen met partners zoals het Vlaams gewest en NMBS/Infrabel. Voor een groot deel waren er al projecten lopende in het kader van grotere dossiers. Denk aan fietspad Aarschotsesteenweg, de studie naar een oplossing voor de overweg lisp, het fietsostradedossier richting Herentals en Aarschot en ook de oversteek ter hoogte van Mivas zat al in een traject. Dit wordt verder uitgewerkt, maar is niet steeds zo eenvoudig op te lossen op een zeer korte termijn.

 

Daarnaast zijn er natuurlijk buiten deze lijst de ingrepen in de schoolomgevingen zelf waar u ook naar verwijst. Recent zijn er in een aantal schoolomgevingen reeds maatregelen genomen, steeds na overleg en observaties ter plaatse. Dit werd door onze mobiliteitsambtenaar zelf opgenomen.

 

Het gaat daarbij om:

         Klimop Mechelsestraat

         Dagpauwoog Koningshooikt

         Atheneum Leuvensevest

         Heilige Familie

         Sint-Ursula Frankenweg

 

Tegelijk is er ook een screening lopende voor de Steinerschool, waar ook al gesprekken met de school hebben plaatsgevonden.

 

Er werd ook in het raamcontract met een extern mobiliteitsbureau voorzien dat er voor schoolomgevingen ook extern een studieopdracht wordt gegeven voor de screening. Daarbij is de ambitie alvast om zo naast onze eigen inspanningen ook extern 2 schoolomgevingen per jaar tegen het licht te houden. Wellicht zullen we hierbij in de eerste plaats kijken naar schoolomgevingen die buiten de fietszone gelegen zijn omdat ook de fietszone een impact heeft op die schoolomgevingen. Maar daarover kunnen we tijdens de besprekingen over de begroting van volgend jaar, wellicht meer in detail gaan.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 22/12/2021