Lier

Zitting van 17 november 2014

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1: van Freddy Callaerts  i.v.m. atletiekpiste

 

...Begin van dit jaar is de vernieuwing van de atletiekpiste op de gemeenteraad geweest,de planning was toen dat de werken zouden gebeuren tijdens de zomerperiode en dit omdat de weersomstandigheden moesten goed zijn,namelijk droog weer en een temperatuur van rond de 20 graden, de werken zouden moeten afgerond zijn eind augustus 2014. We zijn nu half november en de werken zijn nog steeds niet voltooid, mijn vragen zijn dan ook de volgende :

 

- Wanneer zal de piste volledig afgewerkt zijn

- Wat is de reden van de vertraging

-Heeft de stad recht op een schadevergoeding van de aannemer wegens de laattijdige uitvoering van de werken

 

Mondelinge vraag 2: van Jan Hermans i.v.m. papierverbruik

 

Er worden nog regelmatig aan de raadsleden afgedrukte documenten bezorgd.

Waar dit niet wettelijk verplicht is, hoeft dit niet en kan er bespaard worden op papier voor zover de info in één exemplaar in het bundel voor de gemeenteraad aanwezig is voor wie liever de dossiers bekijkt in hun geheel.

 

Indien het toch verplicht zou zijn, of wanneer de behoefte toch groot is om een afdruk te verspreiden onder 31 raadsleden, dan moet dit recto-verso gebeuren.

Ik verwijs naar slechts twee recente documenten: het verslag van de commissaris bij Solag jaarrekening 2013 en het jaarverslag Pidpa.  Samen goed voor 1240 vellen papier omdat enkelzijdig is afgedrukt.

 

Vermits dit voor deze documenten gebeurde mag er gevreesd worden dat er voor dergelijke zaken geen aandacht is. Dat is niet goed voor het milieu en ook niet voor de stadskas.

 

Mijn vraag:

 

Is er een richtlijn voor gebruik van kopieermachines en papier?

Zo niet, gaat u er dan wat aan doen?

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Marcel Taelman i.v.m. asfaltlaag Dungelhoeff/Mechelpoort

 

Op de Mechelsesteenweg is de asfalt in zeer slechte staat vanaf de inrit Dungelhoeff tot aan de verkeerslichten ter hoogte van de Mechelpoort.

 

Maandenlang hebben op dit stuk nadarhekken gestaan, waardoor de wagens elkaar moesten (laten) passeren. Tot mijn grote verbazing is er nu slechts op een kleine plek asfalt gegoten en werden alle nadarhekken weer weggenomen.

 

Ik had dan ook graag vernomen waarom deze zeer kleine ingreep zo lang heeft moeten duren?

In welke mate zal de slechte staat van het wegdek alsnog worden aangepakt?

 

 

Mondelinge vraag 4: van Koen Breugelmans i.v.m. vuurwerk 

 

Veel onder ons zijn opgegroeid met de traditie van het jaarlijks vuurwerk ingericht door de stad op de zondagavond na Sint-Gummaruskermis (oorspronkelijk op de Grote Markt, later aan de Gasthuisvest en de laatste jaren op de sportvelden achter het Begijnhof).

Sinds dit jaar is aan deze traditie geruisloos een eind gekomen. Tot spijt van velen.

 

Zo trokken ook dit jaar (op zondagavond 19 oktober) gezinnen met kleine kinderen uit gewoonte naar de sportvelden. Tevergeefs.

Het feit dat vuurwerk als omkadering bij andere evenementen wordt afgestoken lijkt mij geen alternatief. De doelgroep van die evenementen is anders.

 

Mijn vragen zijn dan ook:

Waarom besliste het CBS tot het niet langer inrichten van het traditionele vuurwerk midden oktober ?

Waarom werd deze beslissing niet gecommuniceerd ?

 

Mondelinge vraag 5: van Koen Breugelmans i.v.m. de Ronde van Frankrijk

 

In de pers mochten we vernemen dat de Ronde van Frankrijk op 6 juli 2015 (meer dan waarschijnlijk) onze stad aandoet.

Daarover ondervraagd reageerden de stadsbesturen van Antwerpen, Mortsel en Heist-op-den-Berg laaiend enthousiast over de doortocht van de Tour door hun stad.

Antwerpen kondigde aan heel wat randactiviteiten te zullen opzetten. Mortsel beklemtoonde dat dergelijke passage heel wat mogelijkheden biedt en Heist-op-den-Berg noemde de doorrit een hele eer, waaraan heel graag zal worden meegewerkt om er een volksfeest van te maken.

 

Daartegenover klonk de reactie van onze burgemeester eerder lauw en getuigend van weinig enthousiasme. Hij beperkte zich tot de mededeling dat de stad nog niet was gecontacteerd, en dat, en ik citeer, “hij ervan uitgaat dat dit ons niets zal kosten”.  

Dit doet toch wel vragen rijzen:

 

Is het CBS zich wel bewust van de opportuniteiten die dergelijke manifestatie op toeristische en economisch vlak voor Lier kan betekenen? 

Heeft het CBS dan ook ondertussen acties ondernomen om de doortocht door Lier te verzekeren?

Welke plannen zijn er om de doortocht te omkaderen teneinde maximaal profijt voor de Lierse middenstand en horeca te genereren ?

Welk budget voorziet het CBS hiervoor ?

 

Mondelinge vraag 6: van Patrick Tersago i.v.m. de sluitingstijd van de spooroverweg

 

Op de gemeenteraad van november 2014 had ik graag een antwoord gekregen op de volgende vraag :

Dat het verkeer in onze stad alles behalve vlot loopt zal iedereen al wel ondervonden hebben. Zeker nu de werken aan de Ring begonnen zijn. Het komt er dus op aan om alle eventuele bijkomende hindernissen tot een minimum te beperken.

Zo kom ik aan de bareel op Lisp. Het is geweten dat dit in Vlaanderen de spoorwegovergang is die het meest gesloten is. De laatste weken heb ik de tijden even in het oog gehouden : Zo gaat de bareel dicht, en duurt het een tweetal minuten voor de trein voorbij komt. Op zich geen probleem. De bareel blijft dan wel toe omdat ca. twee minuten later opnieuw een trein uit de andere richting passeert. Ook dit lijkt me normaal.

Wat mij niet meer normaal lijkt is dat die bareel dan wel ZES minuten en soms langer toe blijft tot er een volgende trein de Lispersteenweg moet kruisen. De nodige files kan u zich inbeelden. Het rare is dat dit niet altijd zo is. Het gebeurt dat de bareel terug open gaat voor twee of drie minuten en dan weer sluit. In die periode kan er wel een deel verkeer passeren.

De spoorwegen moeten niet afkomen met “procedures” want anderzijds heb ik ook opgemerkt dat wanneer een trein voorbij gereden is, de bareel open gaat en nog voor de slagbomen helemaal open staan, ze terug naar beneden gaan, zonder dat iemand de kans had om over te steken.

Ik had graag geweten of het bestuur van deze situatie op de hoogte is en of de beheerder van de spoorwegen niet gevraagd kan worden om er voor te zorgen dat de periodes van het sluiten van de overweg echt tot een minimum beperkt kan worden. Het bewijs is geleverd dat dit zonder problemen moet kunnen.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 6 OKTOBER 2014. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 6 oktober 2014.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 6 oktober 2014 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

TOEKENNING TITEL ERESCHEPEN/EREGEMEENTERAADSLID AAN WILLY MOORS - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Reglement toekenning eretitel ereschepen en eregemeenteraadslid, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 maart 2014.

 

Feiten en context

De aanvraag voor de toekenning van de titel ereschepen en eregemeenteraadslid kan, zoals bepaald in het reglement, ingediend worden door de fractievoorzitter in de gemeenteraad van het betrokken gemeenteraadslid of schepen en/of door het college van burgemeester en schepenen én met instemming van de betrokkene.

 

Alle fractievoorzitters werden op de hoogte gebracht van het reglement. Op basis hiervan kregen Elza Ceulemans en Guido Van den Bogaert reeds een eretitel.

 

Op basis van de lijst van het dep. MBO werden alle personen aangeschreven die, sinds 1971, in aanmerking komen voor de eretitels. Ze ontvingen hierbij ook het reglement. Willy Moors vroeg om hem de titel van ereschepen toe te kennen. Hij komt ook in aanmerking voor de titel van eregemeenteraadslid en ereschepen. Hij zetelde 13 jaar in de gemeenteraad en was 10 jaar schepen tijdens de legislaturen 1977-1982 tot en met 1989-1994.

 

Bij goedkeuring door de gemeenteraad volgt de uitreiking van de titels aan de heer Willy Moors voorafgaand aan de daaropvolgende zitting van de gemeenteraad om 19.15 uur.

 

Financiële weerslag

geen

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de aanvraag om Willy Moors de titel van eregemeenteraadslid en ere-schepen toe te kennen goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

RESOC STREEKPACT REGIO MECHELEN 2014-2019. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

RESOC Mechelen  heeft als partner van het provinciebestuur, de gemeenten en sociale partners vanuit de Vlaamse Regering de opdracht om in het arrondissement Mechelen overleg en advies te organiseren inzake de socio-economische ontwikkeling van het arrondissement. Dit overleg vindt plaats  binnen de SERR (Sociaal-Economische Raad van de Regio; bipartiet overleg van  werkgevers-  en werknemersorganisaties) en binnen het RESOC (Regionaal Economisch en Sociaal Overlegcomité; tripartiet overleg tussen  gemeentebesturen, provinciebestuur en de sociale partners van de SERR).

 

De hoofdopdracht van RESOC  Mechelen is de opmaak van een streekpact: een  langetermijnvisie met doelstellingen en actiekaders voor de sociaal-economische ontwikkeling van het arrondissement Mechelen. 

 

Om het draagvlak en de betrokkenheid voor dit streekpact zo ruim mogelijk te maken moet het streekpact, volgens het decreet van 7 mei 2004  betreffende het statuut, de werking, de taken en de bevoegdheden van de erkende regionale samenwerkingsverbanden, de sociaal-economische raden van de regio en de regionale sociaal-economische overlegcomités bekrachtigd worden  door  de  provincieraad  en de  gemeenteraden  van  het  werkingsgebied  van het betreffende RESOC.

 

Feiten en context

Concreet betekent dit dat het streekpact ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de  gemeenteraden van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en aan de Provincieraad van Antwerpen.

 

Bijkomend zal RESOC Mechelen het streekpact ook ter goedkeuring voorleggen aan de besturen van de sociale partners van de regio Mechelen, zijnde de werkgeversorganisaties Voka, Boerenbond en UNIZO evenals de werknemersorganisaties ACV, ABVV en ACLVB.

 

Hoewel streekpacten als dusdanig de Vlaamse overheid niet binden, wil de Vlaamse Regering de uitvoering van de streekpacten die door de RESOC’s ontwikkeld en opgemaakt zijn, faciliteren. Het Agentschap Ondernemen staat in voor het onthaal en de begeleiding van de streekpacten.

 

Adviezen

In zitting van 14 oktober ll. besprak de Economische Raad voorliggend pact en formuleerde volgend advies omtrent de drie geanalyseerde speerpuntsegmenten:

         chemische-, farmaceutische- & kunststoffenindustrie: is niet van substantiële waarde voor Lier;

         transport & logistiek: hierin is mobiliteit/bereikbaarheid/verkeersafhandeling wel een zeer belangrijke en bepalende factor;

         land- & tuinbouw: voor de regio is het logisch dat de gemeente Sint-Katelijne-Waver hierin de concentratiegemeente is;

         de Economische Raad betreurt dat het segment “autoconstructie” niet ressorteert onder één van de drie voornoemde economische peilers gezien de firma Van Hool in de publicatie niet voorkomt. Van Hool stelt nochtans ruim 4500 personen te werk en is dus een niet te veronachtzamen speler in de autoconstructie.

         ook de veelzijdigheid van de vele KMO’s mag zeker niet verwaarloosd worden in de afweging van de troeven van ons arrondissement.

 

Juridische grond

Het decreet van 7 mei 2004 betreffende het statuut, de werking, de taken en de bevoegdheden van de erkende regionale samenwerkingsverbanden, de  sociaal-economische raden van de regio en de regionale overlegcomités.

Het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering van 22 oktober 2004 betreffende de erkenning en subsidiëring van regionale samenwerkingsverbanden leggen de regels vast voor de sociaal-economische streekontwikkeling in Vlaanderen.

 

Argumentatie

Mits Resoc voornoemd advies van de Economische Raad in acht neemt, overweegt de gemeenteraad de langetermijnstrategie van het streekpact Regio Mechelen 2014-2019 goed te keuren en waar mogelijk de ambities en initiatieven van het Streekpact te ondersteunen, op te nemen in de gemeentelijke beleidsplanning en mee te helpen uitdragen.

 

 

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de langetermijnstrategie van het Streekpact Regio Mechelen 2014-2019 goed te keuren en waar mogelijk de ambities en initiatieven van het Streekpact te ondersteunen, op te nemen in de gemeentelijke beleidsplanning en mee te helpen uitdragen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad adviseert Resoc om het advies van de Economische Raad in acht te nemen en de verdere, concrete toepassing van dit pact in dezen te verfijnen.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

Resoc

Bestuur Economische Raad

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

VERKOOP VAN EEN PERCEEL GROND GELEGEN AAN DE MOLENLAAN TER HOOGTE VAN HUISNUMMERS 28 EN 29 AAN LAURYSSEN MARISSA EN LAURYSSEN JOANNES - ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         College van burgemeester en schepenen dd. 22/11/2011: Het college beslist principieel akkoord te gaan met de verkoop van een perceel grond gelegen ter hoogte van de Molenlaan 28,29 en +29, na desaffectatie uit het openbaar domein, aan schattingsprijs aan Lauryssen Marissa en Lauryssen Joannes mits gebruik van het perceel als voortuin met ontsluiting van parking. Lauryssen Marissa en Lauryssen Joannes bezorgen aan de stad volgende stukken:

- Het schattingsverslag van een beëdigd landmeter-schatter

- Het opmetingsplan in tweevoud opgemaakt door een beëdigd landmeter-schatter dienstig voor desaffectatie uit het openbaar domein

- Het ontwerp van akte en de erbij horende stukken

         College van burgemeester en schepenen dd. 26/08/2013: Het college beslist het ontwerp van akte voor de verkoop van een perceel grond gelegen voor de woningen gelegen aan de Molenlaan 28,29 en +29 principieel goed te keuren en te verzenden naar de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist eveneens over de desaffectatie van het stuk.

 

 

Feiten en context

Lauryssen Marissa is eigenaar van een woning gelegen aan de Molenlaan 28, ten kadaster gekend onder K 343 h, en een toilet gelegen aan de Molenlaan +29, ten kadaster gekend onder K 343 g. Lauryssen Joannes en Lauryssen Marissa zijn onverdeelde eigenaars van een woning gelegen aan de Molenlaan 29, ten kadaster gekend onder K 343 e.

 

Voor deze woningen ligt een pleintje dat in het openbaar domein van de stad ligt, maar niet onmiddellijk dienstig is ervoor. De stad heeft er paaltjes gezet om te voorkomen dat er geparkeerd wordt.

 

Lauryssen Marissa en Lauryssen Joannes wensen dit pleintje te kopen.

 

Het perceel kan verkocht worden mits voorafgaandelijke desaffectatie uit het openbaar domein. Lauryssen Marissa en Lauryssen Joannes zijn de enige belanghebbenden. Het is dan ook verantwoord het stuk onderhands aan hen te verkopen.

 

De notaris stelde een ontwerp van akte op.

In het ontwerp van akte is opgenomen dat het perceel grond zal verkocht worden aan schattingsprijs, die €9.580,00 euro bedraagt. Alle kosten verbonden aan de akte worden gedragen door de kopers.

 

Adviezen

Verkeer:

De ruimte voor deze 2 huisjes is de enige waar de straat extra breedte krijgt. Momenteel ligt er voor een gedeelte van de zone een terras. Plaatsbezoek rond 19u toonde dat er op die zone enkele (brom)fietsen stonden.

Het lijkt niet aangewezen deze zone om te zetten in een privaat af te sluiten gedeelte. Op die wijze wordt het gabariet van de straat volledig zeer nauw zonder enige zichtverruiming en mogelijkheid om even opzij te staan met fiets of bromfiets als er een auto wegrijdt of inrijdt. Beter zou zijn de zone van een aantal fietsstallingen te voorzien wat voor gans de straat nuttig lijkt, en wat vrije ruimte te houden om uit te wijken. Bij de heraanleg van de straat is de ruimte ideaal om een zeker intern pleintje te maken. Dus vanuit cel mobiliteit een negatief advies om dit te verkopen.

 

Argumentatie

Omdat er al een principieel akkoord van de stad voorhanden was om dit stuk te verkopen, omdat er momenteel paaltjes staan op dezelfde plaats als waar de scheidingslijn tussen openbaar domein en het aan te kopen deel is, en er dus momenteel niet meer plaats is, omdat dhr. Lauryssen niet van plan is dit perceel af te sluiten, overweegt de gemeenteraad het ontwerp van akte betreffende de verkoop van het perceeltje goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1\1\4\5

Verkopen patrimonium

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Ella Cornelis, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het perceel gelegen aan de Molenlaan voor de huisnummers 28,29 en +29 te desaffecteren uit het openbaar domein.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte voor de verkoop van een perceel grond gelegen voor de woningen gelegen aan de Molenlaan 28, 29 en +29 goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris en/of hun gemachtigde voor de ondertekening van de akte.  De gemachtigde voor de secretaris is Ethel Van Den Wijngaert, woonachtig te Weynesbaan 50, 2820 Rijmenam, geboren op 10-01-1976.

 

Art 4 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1\1\4\5

Andere terreinen: Verkopen

€9.580

 

Budgetsleutel

050/22099021

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

3

Verkeer, notaris, Managementondersteuning

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

GRATIS GRONDAFSTAND FRANS BOOGAERTSLAAN DOOR WD-IMMO. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         College van burgemeester en schepenen dd. 28/04/2014: Een proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek wordt opgemaakt met de melding dat er geen bezwaren werden ingediend. Het college neemt kennis van de vraag voor het toestaan van de cabine van Eandis middels een erfpacht en zendt het voor beslissing naar de gemeenteraad van 26 mei 2014. Het college neemt kennis van het rooilijnplan en onteigeningsplan 'Frans Boogaertslaan' met gratis grondafstand van 1846m², opgemeten door landmeter-expert Ludo Van Dun dd. 31/10/2013, en zendt het dossier naar de gemeenteraad van 26 mei 2014 voor definitieve vaststelling.

         Gemeenteraad dd. 26/05/2014: De gemeenteraad neemt kennis van het openbaar onderzoek waarvoor geen bezwaarschriften werden ingediend. De gemeenteraad beslist om de cabine van Eandis middels een erfpacht toe te staan op lot 2 van het plan dd. 31/10/2013 opgemeten door landmeter-expert Ludo Van Dun. De gemeenteraad beslist om het rooilijnplan en onteigeningsplan 'Frans Boogaertslaan' met gratis grondafstand van 1846m², opgemeten door landmeter-expert Ludo Van Dun dd. 31/10/2013 definitief vast te stellen.

 

Feiten en context

De gemeenteraad besliste over te gaan tot vaststelling van het rooilijnplan en onteigeningsplan aan de Frans Boogaertslaan. Dit brengt met zich mee dat er een gratis grondafstand dient te gebeuren door WD-Immo. Zij dienen 1846m², ten kadaster gekend als 3de afdeling, wijk F onder deel van nummer 118Y, af te staan aan de stad (lot 1).

 

Verder zal er een erfpacht gevestigd worden met Eandis. Eandis zal op lot 2 (zie plan) een cabine vestigen zodat het woonproject kan voorzien worden van elektriciteit. Via deze erfpacht verkrijgt de erfpachter eveneens toelating om ondergrondse energieleidingen aan te leggen en te onderhouden. Eveneens krijgt hij recht van toegang en doorgang.

 

Notaris van Hemeldonck stelde heden een ontwerp van akte op. De gemeenteraad dient dit ontwerp van akte goed te keuren.

 

Argumentatie

Omdat de stad reeds het rooilijnplan en onteigeningsplan Frans Boogaertslaan met gratis grondafstand en erfpacht heeft goedgekeurd, omdat de stad het openbaar domein aldaar wenst te verkrijgen, overweegt de gemeenteraad het ontwerp van akte opgesteld door notaris Van Hemeldonck goed te keuren.

 

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Van Hemeldonck, betreffende de gratis grondafstand door WD-Immo en erfpacht aan Eandis goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris en/of hun gemachtigde voor de ondertekening van deze akte. De gemachtigde voor de secretaris is Ethel Van Den Wijngaert, woonachtig te Weynesbaan 50, 2820 Rijmenam, geboren op 10-01-1976.

 

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

4

departement Managementondersteuning, Ruimtelijke Ordening, Technisch bureau, notaris

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

GRATIS GRONDAFSTAND VAN EEN PERCEEL AAN BEEKSTRAAT DOOR DE CONSOORTEN SLAETS. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 23/12/2013 werd er een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd aan consoorten Slaets voor hun bouwproject op de hoek van de Beekstraat - Dorpsstraat te Koningshooikt. De strook grond die dient afgestaan te worden aan de stad is 92m². Het perceel is ten kadaster gekend als sectie B, deel van nummer 569/03 N2.

 

Notaris Van Bockrijk stelde een ontwerp van akte op voor de grondafstand (zie bijlage).

 

De grondafstand geschiedt ten kostelozen titel, voor openbaar nut.

 

Argumentatie

Omdat er een stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd, omdat de grondafstand voor openbaar nut geschiedt, overweegt de gemeenteraad het ontwerp van akte voor gratis grondafstand aan de Beekstraat door consoorten Slaets goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte (met bijhorend opmetingsplan) gratis grondafstand aan de Beekstraat door de consoorten Slaets, opgesteld door notaris van Bockrijck, goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris en/of hun gemachtigde voor de ondertekening van de akte. De gemachtigde voor de secretaris is Ethel Van Den Wijngaert, woonachtig te Weynesbaan 50, 2820 Rijmenam, geboren op 10-01-1976.

 

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

3

Patrimonium, Stedenbouw, notaris Van Bockrijck

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

GRATIS GRONDAFSTAND AAN DE LIERSEBAAN DOOR WUYTS LOUIS. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         College van burgemeester en schepenen dd. 30/06/2014: Het college beslist dat er een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er geen bezwaren werden ingediend. Het college beslist dat de verkavelingsvergunning wordt afgeleverd op naam van Louis Wuyts, Luc Wuyts en Saidja Steenhuyzen. V2014/5, voor de wijziging van de voorschriften van verkaveling 064/279 voor loten 3a-5-6-7-8, (afd. 4) sectie B 639 V, (afd. 4) sectie B 639 X en (afd. 4) sectie B 639 Y, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

- De door de verkavelaar voorgestelde wijzigende voorschriften van de verkaveling na te leven mits aanpassingen als volgt: Het samenvoegen van percelen 5-6 en 7-8 wordt uitgesloten.

- Alle andere voorschriften van de oorspronkelijke verkaveling blijven van toepassing.

- De gronden welke binnen de rooilijn vallen 'Lier-Aarschot', goedgekeurd bij KB op 11/08/1920, moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan.

- De verkavelaar heeft de verplichting om de geldende reglementering, uitgevaardigd door de distributienetbeheerder Iveka voor elektriciteit en aardgas strikt na te leven. Deze reglementering is raadpleegbaar op www.iveka.be.

- De vergunning wordt verleend onder voorbehoud van de betrokken burgerlijke rechten. Het verlenen van deze vergunning houdt derhalve geen enkele beslissing in omtrent het bestaan en de draagwijdte van deze rechten. Krachtens artikel 144 van de Grondwet behoren geschillen over burgerlijke rechten, zoals erfdienstbaarheden, tot de uitsluitende bevoegdheid van de burgerlijke rechtbanken.

 

Feiten en context

In het college van 30 juni 2014 werd de verkavelingsvergunning verleend aan Louis Wuyts voor gronden gelegen aan de Liersebaan 113.

Eén van de voorwaarden voor de verkavelingsvergunning is het afstaan van een stukje grond dat voor de rooilijn valt. Het perceeltje is 35m² groot en maakt deel uit van de percelen die ten kadaster gekend zijn als sectie B nr. 639 V/deel, nr. 639 Y/deel, nr. 639 X/deel.

 

De afstand geschiedt kosteloos, zonder enige vergoeding. Het goed is bestemd voor inlijving in het openbaar domein en voor openbaar nut. Alle kosten en rechten waartoe deze akte kan aanleiding geven zijn ten laste van de afstanddoener.

 

Notaris-plaatsvervanger Emmanuelle Riems, aangesteld in vervanging van notaris André Costa, stelde een ontwerp van akte op. Dit ontwerp van akte dient door de gemeenteraad goedgekeurd te worden.

 

Argumentatie

Omdat er in de voorwaarden van de verkavelingsvergunning een gratis grondafstand is opgenomen voor een perceeltje gelegen aan de Liersebaan 113, omdat de afstand kosteloos en voor openbaar nut is, overweegt de gemeenteraad het ontwerp van akte goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte voor gratis grondafstand door Wuyts Louis gelegen aan de Liersebaan 113 goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de burgemeester en de secretaris en/of hun gemachtigde de goedgekeurde akten en alle aanverwante documenten te ondertekenen. De gemachtigde voor de secretaris is Ethel Van Den Wijngaert, woonachtig te Weynesbaan 50, 2820 Rijmenam, geboren op 10-01-1976.

 

 

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

3

Stedenbouw, patrimonium, notaris

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

OVERDRACHT ANTWERPSESTEENWEG : VOORSTEL WEGEN EN VERKEER. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Met schrijven van 3 juli 2014 vraagt het agentschap Wegen en Verkeer het principieel akkoord voor de overdracht van de gewestweg N10 Antwerpsesteenweg aan de stad Lier.

 

In zitting van 4 augustus 2014 heeft het college kennis genomen van de overdracht van de pompinstallatie van de tunnel Antwerpsesteenweg door Infrabel aan de stad.

 

Feiten en context

De Antwerpsesteenweg, binnen de ring (tussen kmp. 8.106 en kmp. 9.150) heeft nog enkel een lokale functie en kadert niet meer in het Structuurplan Vlaanderen.

 

Voor deze overdracht heeft de Afdeling Wegen en Verkeer de stad volgende keuze voorgesteld (zie bijlage):

- ofwel een overdracht na uitvoering van herstellingen door AWV

- ofwel een overdracht met aanvaarding van de huidige staat van berijdbaarheid maar met een financiële compensatie die gelijk is aan de begroting voor de herstelling, nl. 111.760,44euro incl. BTW.

 

Ten einde deze overdracht te kunnen finaliseren heeft Wegen en Verkeer volgende documenten nodig, gedateerd en ondertekend door twee gemandateerden :

- gemeenteraadsbeslissing over het akkoord met de overdracht

- een attest van staat van berijdbaarheid

- 7 bijgevoegde exemplaren van het situatie plan

 

Adviezen

Het technisch bureau adviseert om voor de overdracht met de financiële compensatie te kiezen.

Met deze inkomsten voorziet de meerjarenplanning dat het fietspad op hetzelfde niveau wordt aangelegd dan het aanpalende voetpad.

 

Argumentatie

Door te kiezen voor de financiële compensatie kan de stad zelf de werken uitvoeren die zij prioritair acht.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

5/2/10/6

Aanpassingen fietspad Antwerpsesteenweg

 

Zowel langs uitgaven als inkomsten werd in het budget 2014 een bedrag van 70.750,00euro ingeschreven. Beide bedragen dienen geactualiseerd te worden in het budget 2014 naar 111.790,44euro.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de overdracht van de Antwerpsesteenweg tussen km 8.106 en km 9.150 door Wegen en Verkeer goed te keuren, mits een financiële compensatie van 111.760, 44euro incl. BTW.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

Zowel langs uitgaven als inkomsten werd in het budget 2014 onder actie 5/2/10/6 een bedrag van 70.750,00euro ingeschreven. Beide bedragen dienen geactualiseerd te worden in het budget 2014 naar 111.790,44euro, hetgeen budgetneutraal is.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

Technisch bureau

Management ondersteuning

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Management ondersteuning

overdracht verder afhandelen

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

VERLEGGING BUURTWEG 59 - VOORLOPIGE BERAADSLAGING + ROOILIJN - VOORLOPIGE VASTSTELLING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In collegezitting van 19 mei 2014 besliste het college om de aanvraag van de heer en mevrouw Marinus - Midy voor het verleggen van buurtweg nr. 59 ('Sentier 59' volgens de atlas der buurtwegen) ter hoogte van hun eigendom, goed te keuren en de procedure hiervoor op te starten.

 

Feiten en context
De atlas der buurtwegen maakt een onderscheid tussen buurtwegen en voetwegen. De kaarten vormen een belangrijk historisch document van het landschap rond 1840.Op de plannen en in de tabellen van de Atlas komen twee soorten wegen voor: chemins en sentiers. Chemin werd naar het Nederlands vertaald als buurtweg, sentier werd naar het Nederlands vertaald als voetweg. Er is geen juridisch verschil tussen beide categorieën. Voetwegen zijn dus ook buurtwegen.
 

De heer en mevrouw Marinus - Midy zijn eigenaar van de woning en gronden, gelegen Paaiestraat 70 (2de afdeling, sectie A nrs. 218, 220 c, 244 c, 245 a, 246 b, 246 c).

Buurtweg nr.59 ligt momenteel in het midden van hun eigendom en grenst vlakbij de woning.
De aanvragers hebben middels een schrijven verklaard alle nodige kosten voor de verlegging van buurtweg nr.59 op zich te nemen.
Zij hebben een studiebureau (Geomodus) aangesteld dat het plan 'rooilijnplan i.f.v. verlegging buurtweg nr. 59' aan de stad heeft bezorgd. Het plan werd opgemaakt om de te volgen procedure tot verlegging van buurtweg nr.59 te doorlopen.

 

Adviezen

advies cel publieke ruimte:
De voorgestelde verlegging blijft op het eigendom van de aanvragers gelegen en volgt de rand van het perceel, parallel met de Duwijckloop. Voor de realisatie van de verlegging is een nieuwe overwelving noodzakelijk. Het is aangewezen de oude overwelving te verwijderen.
De nieuwe buurtweg is slechts 80 meter langer dan de bestaande. De nieuwe buurtweg loopt langs de waterloop en is een waardig alternatief.

 

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek waaraan het ontwerp van 'Rooilijnplan i.f.v. verlegging van buurtweg nr. 59’ wordt onderworpen loopt van 26 november 2014 tot en met 29 december 2014.

 

Juridische grond

Voor wat betreft de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, gewijzigd bij 'decreet houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het grond-en pandenbeleid' van 4 april 2014:
 

Hoofdstuk III. Opening, afschaffing, wijziging en verlegging van buurtwegen

Art. 27. De gemeenteraden zijn gehouden om, ten verzoeke van de deputatie van de provinciale raad, te beraadslagen over de opening, de afschaffing, de wijziging of de verlegging van een buurtweg en eventueel het bijhorende ontwerp van rooilijnplan. In geval van weigering te beraadslagen of de nodige maatregelen te nemen, is de deputatie bevoegd om, behoudens 's Konings goedkeuring, van ambtswege de aanleg der werken en de aankopen te bevelen, en in de uitgaven te voorzien, mits inachtneming van de voorschriften van hoofdstuk II van de wet op de buurtwegen.
Art. 28. Het voornemen tot opening, afschaffing, wijziging of verlegging van een buurtweg wordt onderworpen aan een openbaar onderzoek. Met behoud van de toepassing van artikel 27, eerste lid, stelt de gemeenteraad hiertoe een ontwerp van rooilijnplan vast dat onderworpen wordt aan onderstaande procedure, behoudens in het geval van een afschaffing.


De beraadslagingen der gemeenteraden worden onderworpen aan de bestendige deputatie van de provinciale raad, welke beslist binnen de 90 dagen na ontvangst van de beraadslaging van de gemeenteraad, behoudens beroep bij de Koning vanwege de gemeente of van de belanghebbende derden.
 

Bij ontstentenis van een tijdige beslissing van de deputatie kan de gemeente beroep instellen tegen het uitblijven van de beslissing.
 

De beslissingen van de deputatie worden bekendgemaakt door de colleges van burgemeester en schepenen, van de zondag af na dezelver ontvangst en blijven gedurende acht dagen aangeplakt. Het beroep bij de Koning schorst de beslissingen. Het moet uitgeoefend en aan de gouverneur overgemaakt worden, binnen de vijftien dagen volgende op de in vorige paragraaf vermelde bekendmaking.
 

Art. 29. In geval van verlating of van wijziging in de richting van het geheel of een gedeelte van de buurtweg, zullen de aangelanden van het stuk dat buiten gebruik geraakt is, gedurende zes maanden te rekenen van de bekendmaking door het college van burgemeester en schepenen van het besluit inhoudende de goedkeuring van de wijziging of van de afschaffing, het recht hebben om zich te doen machtigen om in volle eigendom te beschikken over de grond die vrij geworden is, mits zich te verbinden tot de betaling, naar de begroting van deskundigen, hetzij van de eigendom, hetzij van de meerwaarde in het geval waarin zij eigenaars van de grond mochten zijn.

 

Voor wat betreft het besluit tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 20 juni 2014:

Artikel 1. § 1. Het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 28 van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, wordt gehouden volgens de bepalingen, vermeld in paragraaf 2 tot en met 7.
 

§ 2. De gemeenteraad beraadslaagt naargelang het geval over :

1)      het voornemen om een buurtweg te openen, te wijzigen of te verleggen, met inbegrip van de vaststelling van een rooilijnplan;

2)      de vaststelling van een rooilijnplan voor een bestaande buurtweg;

3)      het voornemen om een buurtweg af te schaffen.
 

Als de beraadslaging, vermeld in het eerste lid, een rooilijnplan omvat, stelt de gemeenteraad een ontwerp gemeentelijk rooilijnplan voorlopig vast.


In de gevallen, vermeld in het eerste lid, 1) en 2), bevat het rooilijnplan minstens de getroffen percelen, alsook de actuele en toekomstige rooilijn. In het geval, vermeld in het eerste lid, 3), bevat de beraadslaging een plan van de buurtweg die de gemeenteraad wil afschaffen.


§ 3. Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt de beraadslaging, vermeld in paragraaf 2, eerste lid, en, in voorkomend geval, het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek dat binnen dertig dagen na de beraadslaging minstens wordt aangekondigd door :

         aanplakking aan het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe, te wijzigen of af te schaffen wegdeel;

         een bericht op de website van de gemeente of in het gemeentelijk infoblad;

         een bericht in het Belgisch Staatsblad;

         in voorkomend geval, een afzonderlijke mededeling, met een aangetekende brief in hun woonplaats, aan de eigenaars van de percelen die zich bevinden in het ontwerp van rooilijnplan;

         in voorkomend geval, een afzonderlijke mededeling, met een aangetekende brief in hun woonplaats, aan de eigenaars van percelen die palen aan de af te schaffen buurtweg;

         een afzonderlijke mededeling aan de deputatie.


De aankondiging, vermeld in het eerste lid, vermeldt minstens :

         waar de beraadslaging en, in voorkomend geval, het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan ter inzage ligt;

         de begin- en einddatum van het openbaar onderzoek;

         het adres waar de opmerkingen en bezwaren naartoe gestuurd moeten worden of kunnen worden afgegeven, en de te volgen formaliteiten.

 

§ 4. Na de aankondiging worden de beraadslaging en, in voorkomend geval, het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan gedurende dertig dagen ter inzage gelegd in het gemeentehuis.


Opmerkingen en bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek naar de gemeente verstuurd met een aangetekende brief of afgegeven tegen ontvangstbewijs.
 

§ 5. De gemeenteraad beraadslaagt definitief binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek en stelt in voorkomend geval het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast.


Bij de definitieve beraadslaging en, in voorkomend geval, de definitieve vaststelling van het rooilijnplan kunnen ten opzichte van de voorlopige beraadslaging en, in voorkomend geval, het voorlopig vastgestelde plan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit de bezwaren en opmerkingen die geformuleerd zijn tijdens het openbaar onderzoek.

 

De definitieve beraadslaging en, in voorkomend geval, het definitief vastgestelde rooilijnplan kunnen geen betrekking hebben op delen van het grondgebied die niet opgenomen zijn in de voorlopige beraadslaging of, in voorkomend geval, in het voorlopig vastgestelde rooilijnplan.
 

§ 6. Als gelijktijdig met de beraadslaging en het rooilijnplan een onteigeningsplan wordt opgemaakt, wordt het onteigeningsplan onderworpen aan het openbaar onderzoek dat georganiseerd wordt over de beraadslaging en het rooilijnplan.
 

§ 7. De definitieve beraadslaging en, in voorkomend geval, het definitief vastgestelde rooilijnplan worden aan de deputatie bezorgd.

 

Argumentatie
Gezien de bestaande buurtweg nr. 59 in het midden van de eigendom gelegen is en grenst vlakbij de woning  gelegen Paaiestraat 70, en rekening houdend met het advies van de cel publieke ruimte kan men besluiten dat de voorgestelde verlegging van buurtweg nr. 59 een waardig alternatief is. 

 

Financiële weerslag

Aangezien de aanvrager schriftelijk heeft verklaard alle kosten voor de realisatie van de verlegging te zullen dragen, zijn er voor het stadsbestuur enkel operationele kosten te verwachten. Deze worden geraamd op 200 euro.
 

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

2 onthoudingen: Gert Van Eester en Koen Breugelmans

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad heeft voorlopig beraadslaagd over het voornemen om buurtweg nr.59 te verleggen met inbegrip van de vaststelling van een rooilijnplan.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om het ontwerp van het 'Rooilijnplan i.f.v. verlegging buurtweg nr.59', dossiernummer 13041, opgemaakt d.d. 16/09/2014 door landmeter Van Vaerenbergh van Geomodus, voorlopig vast te stellen .

 

Art 3 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

005.001.008.006

 

publiek maken van procedurestappen inzake ruimtelijke planning

200 euro

9800 euro

Budgetsleutel

0600/61399999

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

BIJZONDER POLITIEREGLEMENT INZAKE DE ORGANISATIE VAN DE KERSTMARKTEN 2014. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Om de openbare orde en de veiligheid tijdens de verschillende kerstmarkten te kunnen garanderen dient er een bijzonder politiereglement te worden goedgekeurd. 

 

De principes van het reglement van 2013 bleven behouden mits enkele aanpassingen als gevolg van de evaluatie van de vorige editie.

 

Volgend reglement werd opgemaakt:

Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten 2014

 

Art.1. Toepassingsgebied

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de kerstmarkten in Lier en Koningshooikt.

 

Art.2. Kerstmarktzone

De maximale kerstmarktzone in Lier wordt als volgt bepaald:

-Grote Markt

-Felix Timmermansplein

-Zimmerplein

-Eikelstraat

 

De maximale kerstmarktzone in Koningshooikt wordt als volgt bepaald:

Centrum Koningshooikt

 

Art.3. Bijzonder nood- en interventieplan of veiligheidsdossier

De organisatie voorziet in een correcte en vlotte medewerking bij de opmaak van een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) of veiligheidsdossier voor de kerstmarkt.

Alle afspraken, die opgesteld werden in samenspraak met de organisator en hulpverleningsinstanties en opgenomen werden in het BNIP of de veiligheidsdossier, moeten correct en consequent nageleefd worden.

 

Art.4. Communicatie

De organisatie zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bewoners van de kerstmarktzone en aanpalende straten op de hoogte zijn van het evenement en de specifieke gevolgen daaraan verbonden.

 

Art.5. Algemene exploitatievoorwaarden

 

Art.5.1. Openings- en sluitingsuren

De openingsuren van de kerstmarkt werden als volgt bepaald:

         Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Eikelstraat

Vrijdag 12/12/2014 van 18.00 uur tot 23.30 uur

Zaterdag 13/12/2014  van 14.00 uur tot 23.30 uur

Zondag 14/12/2014 van 14.00u tot 20.00u

         Koningshooikt

Zaterdag 13/12/2014 van 17.00 uur tot 23.30 uur

De openingsuren dienen strikt nageleefd te worden.

 

Art.5.2. Uitbouwen van de standplaats

Het bijplaatsen van parasols, reclamepanelen, koopwaar etc. aan en rondom de chalets of standplaatsen kan niet worden toegestaan in de kerstmarktzone.

 

Art.5.3. Afvalverwerking

Elke standhouder die voedingswaren en/of dranken aanbiedt, is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval (glas, papier/karton, rest en PMD) dat ontstaat als gevolg van zijn activiteiten en/of handelingen. Het is niet toegelaten afval achter te laten op het openbaar domein of rondom de chalets of standplaatsen. De stad Lier voorziet de nodige afvalrecipiënten op het terrein maar de standhouder draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn/haar afval in de afvalrecipiënten te deponeren.

 

Art.5.4. Brandveiligheid

1) Elektriciteit

Het totale elektriciteitsverbruik is beperkt tot maximaal 3.000 Watt per tent of chalet (inclusief de voorziene binnenverlichting). Het gebruik van bijkomende elektrische apparaten die dit maximaal verbruik overstijgen is niet toegestaan.

 

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen op elektriciteit moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

Eventueel bemerkingen die na de controle door de brandweer gemaakt worden, moeten weggewerkt worden alvorens men gebruik kan maken van de volledige installatie en zijn verbruikers.

De stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken veroorzaakt door verkeerd gebruik van of onveilig apparatuur door de standhouders, noch voor kortsluitingen en/of het uitvallen van de stroom veroorzaakt door een elektriciteitsverbruik dat het beschikbare vermogen van 3.000 Watt per chalet overschrijdt.

2) Gas

Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten duidelijk aangeduid worden en gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

In de nabijheid van de gasinstallatie dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter. Deze blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn. Ze dienen goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar opgesteld te worden. De uitbater moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

-Voor ontspannen gas: de slang is oranje, maximum 2 meter lang, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

-Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

3) Braden en bakken

 

Een bak-, braad- of frituurtoestel moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

 

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

 

In elke standplaats waar één of meerdere van deze toestellen gebruikt worden,  wordt een branddeken (minimum 1m op 1m) en een snelblusser (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN EN 3-7) voorzien. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter.

4) Ander gevaarlijk materiaal

In afwijking van artikel 187 van het algemeen politiereglement is het toegelaten om zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester sfeerverlichting (=kaarsen) te plaatsen in de kerstmarktzone, mits naleving van onderstaande voorwaarden.

 

Sfeerverlichting op basis van verbranding moet op een vaste plaats worden opgesteld. De houders van de sfeerverlichting moeten zodanig opgesteld worden dat ze niet kunnen worden omgestoten. Ze moeten op voldoende afstand, minimaal 60 centimeter, van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van afgescheiden zijn dat brandgevaar wordt voorkomen. De ondergrond moet vrij zijn van brandbare materialen.

De sfeerverlichting moet zodanig opgesteld of afgeschermd worden dat onopzettelijk contact van personen en in het bijzonder kinderen, met de houder of het vuur onmogelijk is. Sfeerverlichting op basis van verbranding mag alleszins niet worden opgesteld in de doorgang.

 

Het gebruik van vuurmanden is verboden.

 

Het gebruik van vloeibare brandstoffen is verboden.

 

De brandweer kan in functie van een inschatting van de risico’s ter plaatse (opstellingen, klimatologische omstandigheden), andere voorwaarden opleggen.

5) Controle

De stad Lier voert, bijgestaan door de brandweer, voor aanvang van de kerstmarkt op de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

 

Art.5.5. Verkoop van alcohol

Het is voor de standhouders verboden

-alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minzestienjarigen;

-sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minachttienjarigen.

 

De standhouders moeten bij twijfel nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, wel degelijk de vereiste leeftijd heeft bereikt. De koper kan dit bewijzen aan de hand van zijn identiteitskaart of een ander geldig document.

 

Art.5.6. Sanctionering

Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig artikel 119 bis N.Gem.W.

Door het aanvaarden van een standplaats en het betalen van de deelnamekosten verklaart de deelnemer zich akkoord met de bepalingen in dit reglement. Bij niet-naleving van één of meerdere bepalingen uit dit reglement of bij het niet naleven van verplichtingen opgelegd door wetten, decreten en besluiten (o.a. met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, hinderlijke praktijken en alle verordeningen van de stad Lier en in het bijzonder de toepasselijke politiereglementen), zal de kerststand ambtshalve door de politie gesloten worden, op kosten en risico van de overtreder. In voorkomend geval zal de persoon of vereniging aan wie de standplaats toegewezen werd, geen recht hebben op enige schadevergoeding. De bedragen betaald als vergoeding voor de standplaats zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de stad.

 

Art.5.7. Uitsluiting

De niet-naleving van de bepalingen in dit reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en volgende editie(s) van de kerstmarkt.

 

Art.5.8. Betwisting

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten 2014 goed, zoals hieronder als bijlage toegevoegd.

 

 

Bijlage: Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten 2014

 

Art.1. Toepassingsgebied

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de kerstmarkten in Lier en Koningshooikt.

 

Art.2. Kerstmarktzone

De maximale kerstmarktzone in Lier wordt als volgt bepaald:

-Grote Markt

-Felix Timmermansplein

-Zimmerplein

-Eikelstraat

 

De maximale kerstmarktzone in Koningshooikt wordt als volgt bepaald:

Centrum Koningshooikt

 

Art.3. Bijzonder nood- en interventieplan of veiligheidsdossier

De organisatie voorziet in een correcte en vlotte medewerking bij de opmaak van een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) of veiligheidsdossier voor de kerstmarkt.

Alle afspraken, die opgesteld werden in samenspraak met de organisator en hulpverleningsinstanties en opgenomen werden in het BNIP of de veiligheidsdossier, moeten correct en consequent nageleefd worden.

 

Art.4. Communicatie

De organisatie zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bewoners van de kerstmarktzone en aanpalende straten op de hoogte zijn van het evenement en de specifieke gevolgen daaraan verbonden.

 

Art.5. Algemene exploitatievoorwaarden

 

Art.5.1. Openings- en sluitingsuren

De openingsuren van de kerstmarkt werden als volgt bepaald:

         Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Eikelstraat

Vrijdag 12/12/2014 van 18.00 uur tot 23.30 uur

Zaterdag 13/12/2014  van 14.00 uur tot 23.30 uur

Zondag 14/12/2014 van 14.00u tot 20.00u

         Koningshooikt

Zaterdag 13/12/2014 van 17.00 uur tot 23.30 uur

De openingsuren dienen strikt nageleefd te worden.

 

Art.5.2. Uitbouwen van de standplaats

Het bijplaatsen van parasols, reclamepanelen, koopwaar etc. aan en rondom de chalets of standplaatsen kan niet worden toegestaan in de kerstmarktzone.

 

Art.5.3. Afvalverwerking

Elke standhouder die voedingswaren en/of dranken aanbiedt, is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval (glas, papier/karton, rest en PMD) dat ontstaat als gevolg van zijn activiteiten en/of handelingen. Het is niet toegelaten afval achter te laten op het openbaar domein of rondom de chalets of standplaatsen. De stad Lier voorziet de nodige afvalrecipiënten op het terrein maar de standhouder draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn/haar afval in de afvalrecipiënten te deponeren.

 

Art.5.4. Brandveiligheid

1) Elektriciteit

Het totale elektriciteitsverbruik is beperkt tot maximaal 3.000 Watt per tent of chalet (inclusief de voorziene binnenverlichting). Het gebruik van bijkomende elektrische apparaten die dit maximaal verbruik overstijgen is niet toegestaan.

 

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen op elektriciteit moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

Eventueel bemerkingen die na de controle door de brandweer gemaakt worden, moeten weggewerkt worden alvorens men gebruik kan maken van de volledige installatie en zijn verbruikers.

De stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken veroorzaakt door verkeerd gebruik van of onveilig apparatuur door de standhouders, noch voor kortsluitingen en/of het uitvallen van de stroom veroorzaakt door een elektriciteitsverbruik dat het beschikbare vermogen van 3.000 Watt per chalet overschrijdt.

2) Gas

Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten duidelijk aangeduid worden en gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

In de nabijheid van de gasinstallatie dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter. Deze blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn. Ze dienen goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar opgesteld te worden. De uitbater moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

-Voor ontspannen gas: de slang is oranje, maximum 2 meter lang, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

-Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

3) Braden en bakken

 

Een bak-, braad- of frituurtoestel moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

 

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

 

In elke standplaats waar één of meerdere van deze toestellen gebruikt worden,  wordt een branddeken (minimum 1m op 1m) en een snelblusser (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN EN 3-7) voorzien. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter.

4) Ander gevaarlijk materiaal

In afwijking van artikel 187 van het algemeen politiereglement is het toegelaten om zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester sfeerverlichting (=kaarsen) te plaatsen in de kerstmarktzone, mits naleving van onderstaande voorwaarden.

 

Sfeerverlichting op basis van verbranding moet op een vaste plaats worden opgesteld. De houders van de sfeerverlichting moeten zodanig opgesteld worden dat ze niet kunnen worden omgestoten. Ze moeten op voldoende afstand, minimaal 60 centimeter, van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van afgescheiden zijn dat brandgevaar wordt voorkomen. De ondergrond moet vrij zijn van brandbare materialen.

De sfeerverlichting moet zodanig opgesteld of afgeschermd worden dat onopzettelijk contact van personen en in het bijzonder kinderen, met de houder of het vuur onmogelijk is. Sfeerverlichting op basis van verbranding mag alleszins niet worden opgesteld in de doorgang.

 

Het gebruik van vuurmanden is verboden.

 

Het gebruik van vloeibare brandstoffen is verboden.

 

De brandweer kan in functie van een inschatting van de risico’s ter plaatse (opstellingen, klimatologische omstandigheden), andere voorwaarden opleggen.

5) Controle

De stad Lier voert, bijgestaan door de brandweer, voor aanvang van de kerstmarkt op de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

 

Art.5.5. Verkoop van alcohol

Het is voor de standhouders verboden

-alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minzestienjarigen;

-sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan minachttienjarigen.

 

De standhouders moeten bij twijfel nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, wel degelijk de vereiste leeftijd heeft bereikt. De koper kan dit bewijzen aan de hand van zijn identiteitskaart of een ander geldig document.

 

Art.5.6. Sanctionering

Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig artikel 119 bis N.Gem.W.

Door het aanvaarden van een standplaats en het betalen van de deelnamekosten verklaart de deelnemer zich akkoord met de bepalingen in dit reglement. Bij niet-naleving van één of meerdere bepalingen uit dit reglement of bij het niet naleven van verplichtingen opgelegd door wetten, decreten en besluiten (o.a. met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, hinderlijke praktijken en alle verordeningen van de stad Lier en in het bijzonder de toepasselijke politiereglementen), zal de kerststand ambtshalve door de politie gesloten worden, op kosten en risico van de overtreder. In voorkomend geval zal de persoon of vereniging aan wie de standplaats toegewezen werd, geen recht hebben op enige schadevergoeding. De bedragen betaald als vergoeding voor de standplaats zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de stad.

 

Art.5.7. Uitsluiting

De niet-naleving van de bepalingen in dit reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en volgende editie(s) van de kerstmarkt.

 

Art.5.8. Betwisting

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

AANPASSING POLITIEREGLEMENT GRACHTOVERWELVINGEN

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

 

De gemeenteraad heeft op 19-12-2005 het politiereglement op het overwelven van baangrachten vastgesteld.

 

 

Feiten en context

 

Het politiereglement bepaalt dat bij elke overwelving of beschoeiing van een baangracht, het college een machtiging moet verlenen. Huidig reglement verplicht de verkrijger van de machtiging (gemachtigde) tot het plaatsen en onderhouden van de overwelving en dit op eigen kosten.

 

Wat beschoeiingen betreft, wordt momenteel het principe gehanteerd dat de gemachtigde van een beschoeiing zelf instaat voor het onderhoud van het beschoeide gedeelte van de gracht.

 

Dit principe werd echter niet in het reglement opgenomen.

 

De achterliggende reden van dit principe is de moeilijke machinale ruiming van beschoeide grachten, waardoor manuele ruiming aan de orde is, wat voor de stadsdiensten een tijdrovend en duur werk is.

 

 

Argumentatie

 

Indien de bouw van de overwelving  aan de gemachtigde wordt overgelaten, bestaat de kans dat de uitvoering niet conform de goede praktijk gebeurt, waardoor de waterhuishouding nadelig wordt beïnvloed, de werken van slechte kwaliteit zijn en er een verscheidenheid aan overwelvingen in het straatbeeld opduiken.

 

Het reglement vermeldt nergens een verplichting tot onderhoud door de gemachtigde van de beschoeiing. Deze formulering moet opgenomen worden. Een aanpassing aan het reglement dringt zich dus op.

 

Volgende aanpassingen of aanvullingen zijn noodzakelijk:

 

Huidig artikel

 

 

DEFINITIES

hemelwater:

Verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater.

• afvalwater:

Water waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen, met uitzondering van niet-verontreinigd hemelwater;

• gewone oppervlaktewateren:

Alle oppervlaktewateren met uitzondering van de kunstmatige afvoerwegen voor hemelwater en de openluchtgreppels, behorend tot de openbare riolering;

• openbare riolering:

Het geheel van openbare leidingen en openluchtgreppels bestemd voor het opvangen en transporteren van afvalwater;

• gemeentelijke baangracht:

Een gracht die parallel loopt met een gemeenteweg en behoort tot de openbare riolering en heeft als prioriteit het opvangen en afvoeren van hemelwater van de weg en van aanpalende percelen . De openluchtgreppel is eveneens bestemd voor het opvangen en transporteren van afvalwater en behoort niet tot de gewone oppervlaktewateren;

• code van goede praktijk:

Geschreven en publiek toegankelijke regels met betrekking tot de bouw, het transport, het plaatsen, het uitbaten, het onderhouden en het eventueel ontmantelen van een inrichting of een onderdeel ervan, met inbegrip van de toepasselijke productnormen en de bij de betrokken beroepscategorieën algemeen aanvaarde regels van goed vakmanschap.

Worden in elk geval beschouwd als code van goede praktijk

a.de toepasselijke bepalingen in de Belgische wetten, decreten en besluiten,

b.de Belgische normen,

c.de normen uitgegeven door het Comité Européen de Normalisation (C.E.N.),

d.de normen uitgegeven door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO),

e.de normen uitgegeven door de International Organisation for Standardisation (I.S.O.),

f.de regels uitgegeven door de erkende controle-instellingen of de milieudeskundigen, erkend in de toepasselijke disciplines,

g.de regels uitgegeven door de constructeurs of verdelers van installaties of onderdelen ervan,

In geval van onderlinge tegenstrijdigheden is bovenvermelde volgorde bepalend;

 

Aanpassing:

 

De definitie "code van goede praktijk" wordt geschrapt, aangezien de werken door de stadsdiensten of de aangestelde aannemer volgens de code van goede praktijk uitgevoerd worden.

 

Huidig artikel

 

Artikel 3:

De levering van het materiaal en het uitvoeren van de werken in het kader van een door het gemeentebestuur toegestane overwelving, zullen door de gemachtigde of zijn rechtsopvolger op eigen kosten worden verricht, onder toezicht van het gemeentebestuur. In uitzonderlijke omstandigheden kan het College van Burgemeester en Schepenen beslissen dat de overwelving door de diensten van het gemeentebestuur, op kosten van de aanvrager of zijn rechtsopvolger, zullen uitgevoerd worden.

 

Aanpassing:

 

Dit artikel wordt opgeheven omdat de stadsdiensten voortaan de bouw van de overwelvingen zullen uitvoeren.

 

 

 

Huidig artikel

 

Artikel 4.

De werken bedoeld in artikel 3 dienen uitgevoerd in overeenstemming met volgende richtlijnen:

a) De overwelving heeft een maximale breedte van 5 meter. Mits grondige motivatie vanwege de aanvrager kan het college van Burgemeester en Schepenen een afwijking op deze maximale breedte toestaan.

b) Het overwelvingselement heeft een minimale diameter van 400 mm. Indien het College van Burgemeester en Schepenen omwille van verantwoorde technische redenen een andere diameter noodzakelijk acht, kan een andere specifieke diameter opgelegd worden.

c) Door het College van Burgemeester en Schepenen kunnen bijkomende voorwaarden worden opgelegd, o.a. met betrekking tot de te gebruiken materialen, het aanvullen van het duikerslichaam, het voorzien van kopmuren, het voorzien van inspectieschouwen, enz…

d) De buizen dienen geplaatst te worden in een volledig ontruimde grachtbodem.  Ze worden geplaatst zonder schade toe te brengen aan de grachtkanten of aan mogelijk aanwezige nutsleidingen. Eventueel toegebrachte schade moet hersteld of vergoed worden en valt volledig ten laste van de houder van de machtiging.

e) In geval de werken door de gemachtigde worden uitgevoerd, zal deze het gemeentebestuur schriftelijk bericht geven van de aanvang der werken. De werken moeten voltooid zijn binnen de maand na de aanvang ervan.

f) De gemachtigde of zijn rechtsverkrijger is ten allen tijde verantwoordelijk voor de goede staat en werking van de overwelving.  Hij is verplicht de overwelving te ruimen en vrij te houden van alle obstakels die een goede afwatering verhinderen. De gemachtigde of zijn rechtsverkrijger mag, door het aanbrengen van de overwelving, nooit de goede afwatering van derden in het gedrang brengen of wijzigingen. Hij is eveneens verplicht in de landelijke gebieden, in geval er geen verharding wordt voorzien over de overwelving, de wegberm in een goede staat te onderhouden, zodat steeds een gelijkaardig dwarsprofiel van de weg en berm wordt aangehouden.

g) De werken waarvoor een machtiging wordt verleend, worden uitgevoerd volgens de regels van de kunst en van deugdelijke bouw, de code van goede praktijk, overeenkomstig de aanduidingen van de goedgekeurde tekeningen en/of beschrijving van de werken, de voorwaarden in de machtiging en de eventuele aanwijzingen die door hiertoe aangestelde of aangeduide ambtenaren of beambten van het gemeentebestuur worden gegeven.

h) Het is verboden afvalwater- of hemelwaterleidingen aan te sluiten op de overwelving.

 

Aanpassing:

 

De woorden "bedoeld in artikel 3 dienen" in de eerste zin van dit artikel moeten geschrapt worden en vervangen door het woord "worden" omdat artikel 3 volledig geschrapt wordt.

 

Punt d) e) en g) wordt opgeheven omdat deze formulering enkel van toepassing is op de gemachtigde van de werken. Door uitvoering van de werken door de stadsdiensten wordt de kwaliteit gewaarborgd door de interne kwaliteitscontrole van de stad.

 

punt f) moet aangevuld worden met uitbreiding van het onderhoud aan beschoeiingen en de verplichting om bij alle overwelvingen, die niet van een verharding voorzien worden, een onderhoudsplicht te voorzien en dit om de algemene kwaliteit van het straatbeeld te bevorderen.

De inhoud van punt f) wordt vervolgens:

 

De gemachtigde of zijn rechtsverkrijger is te allen tijde verantwoordelijk voor de goede staat en werking van de overwelving of beschoeiing . Hij is verplicht de overwelving te ruimen en vrij te houden van alle obstakels die een goede afwatering verhinderen. De gemachtigde of zijn rechtsverkrijger mag, door het aanbrengen van de overwelving of beschoeiing  nooit de goede afwatering van derden in het gedrang brengen of wijzigingen. Hij is eveneens verplicht in geval er geen verharding wordt voorzien over de overwelving, de wegberm in een goede staat te onderhouden, zodat steeds een gelijkaardig dwarsprofiel van de weg en berm wordt aangehouden.

 

De gemachtigde of zijn rechtsverkrijger van een beschoeiing is verantwoordelijk voor het onderhoud van de beschoeide gracht.

 

Huidig artikel

 

Artikel 5.

De machtiging met betrekking tot het overwelven of inbuizen van baangrachten is ten voorlopige titel. Wanneer het openbare nut dit vergt of de werken in enig opzicht nadelig zijn, kan het College van Burgemeester en Schepenen steeds de uitvoering wijzigingen of het herstel in de oorspronkelijke staat bevelen. Het schepencollege stelt een redelijke termijn vast binnen welke de aanpassing, afbraak of uitbraak moet voltooid zijn.

Indien de aanpassings-, afbraak- of uitbraakwerken niet binnen de gestelde termijn zijn uitgevoerd, zal het college zelf de noodzakelijke werken uitvoeren op kosten van de gemachtigde.

De kosten en uitgaven worden bij de gemachtigde ingevorderd na voorlegging van een eenvoudige kostenstaat van aannemers of werklieden, met toepassing van het retributiereglement, al dan niet gestaafd door kwitanties of rekeningen.

Het college van burgemeester en schepenen is steeds gemachtigd ambtshalve maatregelen te treffen met het oog op het aanpassen, af- of uitbreken van de overwelving.

 

Aanpassing:

 

Dit artikel wordt uitgebreid met de formulering dat ook beschoeiingen ten voorlopige titel zijn en deze net zoals overwelvingen ook ambtshalve aangepast kunnen worden indien dit bvb. voor de veiligheid of de waterhuishouding noodzakelijk geacht wordt.

 

Het artikel wordt vervolgens:

 

Artikel 5

De machtiging met betrekking tot het overwelven, inbuizen of beschoeien van baangrachten is ten voorlopige titel. Wanneer het openbare nut dit vergt of de werken in enig opzicht nadelig zijn, kan het College van Burgemeester en Schepenen steeds de uitvoering wijzigingen of het herstel in de oorspronkelijke staat bevelen. Het schepencollege stelt een redelijke termijn vast binnen welke de aanpassing, afbraak of uitbraak moet voltooid zijn.

Indien de aanpassings-, afbraak- of uitbraakwerken niet binnen de gestelde termijn zijn uitgevoerd, zal het college zelf de noodzakelijke werken uitvoeren op kosten van de gemachtigde.

 

De kosten en uitgaven worden bij de gemachtigde ingevorderd na voorlegging van een eenvoudige kostenstaat van aannemers of werklieden, met toepassing van het retributiereglement, al dan niet gestaafd door kwitanties of rekeningen.

 

Het college van burgemeester en schepenen is steeds gemachtigd ambtshalve maatregelen te treffen met het oog op het aanpassen, af- of uitbreken van de overwelving of beschoeiïng.

 

 

Huidig artikel

 

Artikel 7.

Indien de werken, bedoeld in artikel 1 en 2 van dit reglement, niet conform de opgelegde voorwaarden in de machtiging uitgevoerd worden, waardoor in enig opzicht nadelige schade veroorzaakt wordt, kan de procedure zoals in artikel 6 beschreven, toegepast worden.

 

Aanpassing:

 

Dit artikel wordt opgeheven omdat deze formulering enkel van toepassing is op de gemachtigde van de werken, dewelke voortaan niet meer voor de uitvoering zal instaan. 

 

 

Huidig artikel

 

Artikel 8.

Het bekomen van een machtiging ontslaat de aanvrager niet van de verplichting alle andere noodzakelijke vergunningen en machtigingen te bekomen.

 

Wanneer de te overwelven baangracht behoort tot een geklasseerde waterloop is, moet de aanvraag geschieden bij de bevoegde overheid volgens de bepalingen van de wet van 22 december 1967 op de onbevaarbare waterlopen.

 

Voor onbevaarbare waterlopen van eerste categorie is de bevoegde overheid de afdeling Water van de administratie milieu-, natuur-, land- en waterbeheer (AMINAL) van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De aanvraag moet gebeuren overeenkomstig de "richtlijn voor het aanvragen van machtigingen voor het uitvoeren van werken aan en langs onbevaarbare waterlopen van eerste categorie".

Voor onbevaarbare waterlopen van 2de en 3de categorie gebeurt de aanvraag bij de gouverneur van de provincie.

Wanneer de te overwelven baangracht is gelegen langs een gewestweg moet vooraf een machtiging aangevraagd worden bij de Administratie Wegen en Verkeer van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Wanneer de te overwelven baangracht is gelegen langs een provincieweg moet vooraf een machtiging aangevraagd worden bij de gouverneur van de provincie.

 

 

 

Aanpassing

 

De tweede en derde alinea worden opgeheven aangezien dit een overbodige formulering betreft.

 

 

Huidig artikel

 

Artikel 10.

Een afschrift van deze verordening zal ter goedkeuring naar de hogere overheid gezonden worden.

 

Een afschrift van deze verordening zal ter kennisgeving gezonden worden naar:

- Hoofdgriffier van de Rechtbank van Eerste Aanleg,

- De Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen,

- De Vlaamse Milieumaatschappij.

 

Aanpassing:

 

Gelet op de nieuwe naamgeving van de overheidsinstanties en de noodzaak tot informeren van de betrokken overheden wordt de formulering als volgt:

 

Een afschrift van deze verordening zal ter kennisgeving verzonden worden aan:

- de hoofdgriffier van de rechtbank van eerste aanleg van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen;

- de Vlaamse Milieumaatschappij;

- de gouvernerneur van de provincie Antwerpen;

- lokale politie Lier;

- De administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten en Landschappen van de Vlaamse overheid.

 

 

De niet aangehaalde artikels kunnen ongewijzigd behouden blijven. Door het schrappen van enkele artikels wordt een  hernummering doorgevoerd.

 

 

Juridische grond

 

Politiereglement van 19-12-2005 voor het overwelven van baangrachten.

 

 

Argumentatie

 

Aangehaalde aanpassing zijn noodzakelijk om de kwaliteit van de bouw van overwelvingen te verbeteren en een uniform uitzicht van nieuwe overwelvingen te verkrijgen, aangezien enkel nog de stadsdiensten of de door de stad aangestelde aannemer de werken zullen uitvoeren.

 

Tevens wordt de gemachtigde van een beschoeiing verplicht tot onderhoud van de beschoeide gracht, en zal het stadsbestuur ook ambtshalve aanpassingen aan beschoeiingen kunnen uitvoeren. 

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

 

Art 1 :

 

De gemeenteraad beslist het politiereglement voor het overwelven van baangrachten aan te passen, zodat het voortaan zal omvatten:

 

 

Politiereglement met betrekking tot het overwelven van baangrachten langs buurt- of gemeentewegen

 

Onder de toepassing van dit reglement wordt verstaan:

 

DEFINITIES

hemelwater:

Verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater.

• afvalwater:

Water waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen, met uitzondering van niet-verontreinigd hemelwater;

• gewone oppervlaktewateren:

Alle oppervlaktewateren met uitzondering van de kunstmatige afvoerwegen voor hemelwater en de openluchtgreppels, behorend tot de openbare riolering;

• openbare riolering:

Het geheel van openbare leidingen en openluchtgreppels bestemd voor het opvangen en transporteren van afvalwater;

• gemeentelijke baangracht:

Een gracht die parallel loopt met een gemeenteweg en behoort tot de openbare riolering en heeft als prioriteit het opvangen en afvoeren van hemelwater van de weg en van aanpalende percelen . De openluchtgreppel is eveneens bestemd voor het opvangen en transporteren van afvalwater en behoort niet tot de gewone oppervlaktewateren;

 

VOORSCHRIFTEN:

 

Artikel 1:

Het is verboden gemeentelijke baangrachten geheel of gedeeltelijk te dempen, of te beschoeien met materialen die de infiltratie van water naar de bodem kunnen tegenwerken. Het overwelven of inbuizen van baangrachten gelegen langs buurt- of gemeentewegen wordt beleidsmatig niet toegelaten.

 

Artikel 2.

Niemand mag zonder voorafgaandelijke machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen gemeentelijke baangrachten overwelven of inbuizen. De machtiging kan enkel verleend worden met als doel toegang te verlenen tot een perceel.

 

Om strikt technische redenen kan een afwijking bekomen worden. Een afwijking met betrekking tot het overwelven of inbuizen van baangrachten kan slechts toegestaan worden mits een voorafgaande en schriftelijke machtiging van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 3.

De werken worden uitgevoerd in overeenstemming met volgende richtlijnen:

a) De overwelving heeft een maximale breedte van 5 meter. Mits grondige motivatie vanwege de aanvrager kan het college van Burgemeester en Schepenen een afwijking op deze maximale breedte toestaan.

b) Het overwelvingselement heeft een minimale diameter van 400 mm. Indien het College van Burgemeester en Schepenen omwille van verantwoorde technische redenen een andere diameter noodzakelijk acht, kan een andere specifieke diameter opgelegd worden.

c) Door het College van Burgemeester en Schepenen kunnen bijkomende voorwaarden worden opgelegd, o.a. met betrekking tot de te gebruiken materialen, het aanvullen van het duikerslichaam, het voorzien van kopmuren, het voorzien van inspectieschouwen, enz…

d) De gemachtigde of zijn rechtsverkrijger is te allen tijde verantwoordelijk voor de goede staat en werking van de overwelving of beschoeiing . Hij is verplicht de overwelving te ruimen en vrij te houden van alle obstakels die een goede afwatering verhinderen. De gemachtigde of zijn rechtsverkrijger mag, door het aanbrengen van de overwelving of beschoeiing  nooit de goede afwatering van derden in het gedrang brengen of wijzigingen. Hij is eveneens verplicht in geval er geen verharding wordt voorzien over de overwelving, de wegberm in een goede staat te onderhouden, zodat steeds een gelijkaardig dwarsprofiel van de weg en berm wordt aangehouden. De gemachtigde of zijn rechtsverkrijger van de beschoeiing is verantwoordelijk voor het onderhoud van de beschoeide gracht.

e) Het is verboden afvalwater- of hemelwaterleidingen aan te sluiten op de overwelving.

 

 

Artikel 4.

De machtiging met betrekking tot het overwelven, inbuizen of beschoeien van baangrachten is ten voorlopige titel. Wanneer het openbare nut dit vergt of de werken in enig opzicht nadelig zijn, kan het College van Burgemeester en Schepenen steeds de uitvoering wijzigingen of het herstel in de oorspronkelijke staat bevelen. Het schepencollege stelt een redelijke termijn vast binnen welke de aanpassing, afbraak of uitbraak moet voltooid zijn.

 

Indien de aanpassings-, afbraak- of uitbraakwerken niet binnen de gestelde termijn zijn uitgevoerd, zal het college zelf de noodzakelijke werken uitvoeren op kosten van de gemachtigde.

 

De kosten en uitgaven worden bij de gemachtigde ingevorderd na voorlegging van een eenvoudige kostenstaat van aannemers of werklieden, met toepassing van het retributiereglement, al dan niet gestaafd door kwitanties of rekeningen.

 

Het college van burgemeester en schepenen is steeds gemachtigd ambtshalve maatregelen te treffen met het oog op het aanpassen, af- of uitbreken van de overwelving of beschoeiing.

 

Artikel 5

 

Artikel 5.1

Wanneer werken, bedoeld in artikel 1 en 2 van dit reglement, zonder machtiging worden uitgevoerd, kan de Burgemeester jegens de overtreder de onmiddellijke afbraak en herstel in oorspronkelijke staat bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de overtreder overgemaakt.

 

De overtreder beschikt vervolgens over een termijn van maximum 1 week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel van de Burgemeester.

 

Indien de overtreder weigert de werken af te breken en het herstel in oorspronkelijke staat binnen de door de Burgemeester vastgestelde termijn uit te voeren, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder de werken af te breken en het herstel in oorspronkelijke staat uit te voeren of uit te laten voeren.

 

Artikel 5.2.

Indien geen overtreder kan aangeduid worden, kan de Burgemeester aan de eigenaar van het perceel waarop de werken, zoals bedoeld in dit reglement, zonder machtiging uitgevoerd zijn, de onmiddellijke afbraak en het herstel in oorspronkelijke staat bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de eigenaar overgemaakt.

 

De overtreder beschikt vervolgens over een termijn van maximum 1 week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel van de Burgemeester.

 

Indien de eigenaar weigert de werken af te breken en het herstel in oorspronkelijke staat binnen de door de Burgemeester vastgestelde termijn uit te voeren, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder de werken af te breken en het herstel in oorspronkelijke staat uit te voeren of uit te laten voeren.

 

Artikel 5.3.

Indien alsnog een overtreder wordt vastgesteld, kan de in artikel 5.2. bedoelde eigenaar de kosten voor de afbraak van de werken en herstel in oorspronkelijke staat verhalen op de overtreder.

 

 

Artikel 6

Het bekomen van een machtiging ontslaat de aanvrager niet van de verplichting alle andere noodzakelijke vergunningen en machtigingen te bekomen.

 

 

Artikel 7

Voor zover hiervoor door andere wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen geen bijzondere straffen zijn uitgevaardigd, worden de inbreuken op de bepalingen van deze verordening bestraft met politiestraffen.

 

 

Artikel 8.

Een afschrift van deze verordening zal ter goedkeuring naar de hogere overheid gezonden worden.

 

Een afschrift van deze verordening zal ter kennisgeving verzonden worden aan:

 

- de hoofdgriffier van de rechtbank van eerste aanleg van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen;

- de Vlaamse Milieumaatschappij;

- de gouverneur van de provincie Antwerpen;

- lokale politie Lier;

- De administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten en Landschappen van de Vlaamse overheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

HERBESTEMMING RESTAURATIE TO-HUIS. MINNELIJKE REGELING N.A.V. BEËINDIGING STUDIEOPDRACHT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 24 maart 2014 heeft het college goedkeuring gehecht aan de eindafrekening voor de studieopdracht TO-huis n.a.v. de stopzetting van de opdracht.

Gezien Erfgoed & Visie hiermee niet akkoord ging, heeft het college in zitting van 16 juni 2014 beslist om via G,D&A advocaten hiervoor een minnelijk voorstel met tegenpartij te onderhandelen.

 

Feiten en context

Na wederzijds overleg heeft G,D& A advocaten met schrijven van 10 oktober 2014 een voorstel overgemaakt aan de raadsman van tegenpartij Erfgoed & Visie met het voorstel van betaling van 64.302,60 euro.

Dit voorstel houdt rekening met de een billijke vergoeding op basis van de contractuele- en wettelijke bepalingen die van toepassing zijn bij beëindiging van deze overeenkomst. Bovendien wordt op deze wijze een eventueel slepende gerechtelijke procedure vermeden.

Dit voorstel tot minnelijke regeling is  als volgt :

 

Nog verschuldigd ereloon voor geleverde prestaties in het kader van de opdracht:

Fase bouwaanvraag (bij volledige uitvoering : 20% totaal ereloon van 12%), voor 80% uitgevoerd :

 

80% van 20% van 12% van 2.171.484,57euro

= 41.692,50euro excl. BTW + 21% BTW (8.755,43) = 50.447,93euro incl. BTW

In mindering te brengen op reeds betaalde ereloonschijf aanbestedingsdossier:

= 12.711,60euro excl. BTW + 21% (2.669,44) = 15.381,04euro incl. BTW

 

Totaal = 50.447,93 - 15.381,04euro incl. BTW = 35.066,89euro incl. BTW

 

Verbrekingsvergoeding:

Fase aanbestedingsdosssier, gedeelte technieken :

25% van 12.711,60euro excl. BTW

= 3.177,90 euro (BTW nvt)

 

Overige niet-uitgevoerde fasen (in totaal 40% van het totale ereloon) :

25% van 40% van 12% van 2.171.484,57euro

= 1,2% van 2.171.484,57euro = 26.057,81euro (BTW nvt)

 

Totaal = 29.235,71euro (BTW nvt)

 

Met schrijven van 14 oktober 2014 antwoordt de raadsman van Erfgoed & Visie dat, hoewel zij niet akkoord gaan met de inhoud van het schrijven zij zich, louter vanuit proces-economische overwegingen, akkoord verklaren met het regelingsvoorstel van 64.302,60euro.

Voor het geval de BTW-administratie toch zou menen dat op de verbrekingsvergoeding BTW verschuldigd is, verbindt de stad Lier zich deze BTW aanvullend te betalen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1.1.4.4

Financiële aangelegenheden

 

6.2.6.2

Inrichting van het Hof van Geetruyen als toerisme-onthaal en erfgoed-ontmoetingshuis

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

13 onthoudingen: Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Ella Cornelis, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het voorstel tot minnelijke regeling goed met Erfgoed & Visie n.a.v. de beëindiging van de studieopdracht voor de herbestemming en restauratie TO-huis, voor een bedrag van 64.302,60 euro.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1.1.4.4

nalatighieds- en moratoriumintresten

29.235,71 euro (BTW nvt)

 

Budgetsleutel

0030/65003000

 

Indien de BTW-administratie toch zou menen dat op de verbrekingsvergoeding BTW verschuldigd is, verbindt de stad zich deze BTW aanvullend te betalen.

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

6.2.6.2

plannen en studies

35.066,89 euro incl. BTW

 

Budgetsleutel

0739/21400000

 

Partij Erfgoed & Visie dient het teveel gefactureerde recht te zetten met een creditnota.

 

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

1

advocaat Marc Michel

G,D&A advocaten

financiën

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

financiën

storten van 64.302,60 euro op derdenrekening van bvba Advocaat Marc Michel

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

BRANDWEERZONE RIVIERENLAND. GEMEENTELIJKE VERDEELSLEUTEL VOOR DE PERIODE 2015-2018. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

 

Het koninklijk besluit van 02 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones.

De prézoneraad Rivierenland van 12 november 2013.

De prézoneraad Rivierenland van 13 juni 2014.

Het voorlopig college van de prébrandweerzone Rivierenland, zittingen van 14 juni, 14 en 29 augustus 2014.

De prézoneraad Rivierenland van 12 september 2014: de raad keurt het voorstel van verdeelsleutel met betrekking tot de gemeentelijke dotatie goed.

 

 

Feiten en context

De stad Lier maakt deel uit van de hulpverleningszone Rivierenland. De officiële opstart van deze hulpverleningszone is voorzien op 1 januari 2015.

 

De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, hoofdstuk 2, voorziet in de organisatie van de financiering van de hulpverleningszones. Artikel 67 van deze wet stelt dat de zones gefinancierd worden door:

1. de dotaties van de gemeenten van de zone;

2. de federale dotaties;

3. de eventuele provinciale dotaties;

4. de vergoedingen van de opdrachten waarvan de Koning de terugvordering machtigt;

5. diverse bronnen.

 

Het zonesecretariaat van de prébrandweerzone Rivierenland heeft ter voorbereiding van de verdeelsleutel, bij alle gemeentebesturen aangesloten bij de zone, de financiële rekening 2011-2012 met betrekking tot de brandweerdiensten opgevraagd.

 

In de prézoneraad Rivierenland van 12 november 2013 werd beslist om de federale verdeelsleutel af te wachten en dan pas te beslissen om deze te nemen of te opteren voor een eigen verdeelsleutel.

Tegelijkertijd werd aan kapitein François Van den Eynde, zonecoördinator, en de heer Henri Schaerlaecken, financieel beheerder, gevraagd om een aantal simulaties uit te voeren met de opgevraagde financiële getallen van de verschillende gemeenten.

 

In de prézoneraad Rivierenland van 13 juni 2014 is beslist om het voorlopig college opdracht te geven dit dossier verder voor te bereiden met een ruime terugkoppeling naar alle leden (burgemeesters) van de prézoneraad en uiterlijk in de zitting van 12 september 2014 tot een definitief standpunt te komen.

 

Het voorlopig college van de prébrandweerzone Rivierenland heeft deze materie grondig besproken tijdens de zittingen van 14 juli, 14 en 29 augustus 2014 en heeft uiteindelijk navolgend voorstel geformuleerd:

 

Gemeente%

Aartselaar3,49

Berlaar2,17

Bonheiden3,56

Boom4,34

Bornem5,11

Duffel4,20

Heist-op-den-Berg10,43

Hemiksen2,52

Lier8,44

Mechelen24,35

Niel1,76

Nijlen4,03

Putte3,72

Puurs4,18

Rumst3,11

Schelle2,01

Sint-Amands1,52

Sint-Katelijne-Waver5,01

Willebroek6,03

 

100

 

De prézoneraad Rivierenland heeft, in zitting van 12 september 2014, het voorstel van verdeelsleutel met betrekking tot de gemeentelijke dotatie unaniem goedgekeurd mits navolgende afspraken:

- de verdeelsleutel wordt goedgekeurd voor de volledige bestuursperiode zijnde tot en met 31   december 2018;

- vanaf 01 januari 2019 zal er gewerkt worden met een verdeelsleutel die groeit naar het principe 'elke burger betaalt evenveel voor gemiddeld hetzelfde service level';

- gemeentelijke dotatie zal, voor alle gemeenten van de brandweerzone Rivierenland samen, maximum 15.500.000 euro bedragen. In dit bedrag zijn alle huidige gekende kosten inbegrepen. Bij een eventueel overschot zal dit terugvloeïen naar de gemeenten volgens dezelfde verdeelsleutel.

 

In dezelfde zitting werd een splitsing aangenomen in een investeringstoelage van 15% en een exploitatietoelage van 85%.

 

 

Juridische grond

De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

 

Argumentatie

Artikel 68 § 2 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid stelt: ' De dotaties van de gemeenten van de zone worden jaarlijks vastgelegd door de raad op basis van een akkoord, bereikt tussen de verschillende betrokken gemeenteraden. Het akkoord wordt bereikt uiterlijk op 01 november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de dotatie is voorzien. Voor de eerste inschrijving van de gemeentelijke dotatie kan de raad van de prézone beslissen de datum van 01 november 2014 uit te stellen en een akkoord te bereiken uiterlijk 01 november 2015.'

Artikel 68 § 3 van bovenvermelde wet stelt: bij gebrek aan een dergelijk akkoord, wordt de dotatie van elke gemeente vastgelegd door de Provinciegouverneur, rekening houdend met de volgende criteria voor elke gemeente:

- de residentiële en actieve bevolking;

- de oppervlakte;

- het kadastraal inkomen;

- het belastbaar inkomen;

- de risico's aanwezig op het grondgebied van de gemeente

- de gemiddelde interventietijd op het grondgebied van de gemeente

- de financiële draagkracht van de gemeente.

 

Er wordt een weging van minimum 70% toegekend aan het criterium residentiële en actieve bevolking.

 

Artikel 72 bepaalt bijkomend dat: 'Als, na uitputting van de middelen bedoeld in artikel 67, de zone niet over voldoende financiële middelen beschikt om de noodzakelijke uitgaven ter uitvoering van haar opdrachten te dekken, wordt het tekort gedragen door de gemeenten van de zone volgens de verdeelsleutel bedoeld in artikel 68'.

 

Met betrekking tot het vastleggen van de gemeentelijke dotatie is een strikte timing vastgelegd. Middels de wet van 15 mei 2007 dient er uiterlijk een akkoord te zijn op 01 november 2014 van elke individuele gemeenteraad van de gemeenten die deel uitmaken van de hulpverleningszone Riviernland.

Om deze timing te kunnen respecteren was het noodzakelijk tot definitieve besluitvorming te komen in de zitting van de prézoneraad Rivierenland van 12 september 2014. Bij het niet tot stand komen van een consensusovereenkomst krijgt de provinciegouverneur hierin een arbitraire rol toebedeeld met besluitvorming uiterlijk op 15 december 2014. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk.

 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

2.9.1.

De stad Lier voorziet voldoende ondersteunende middelen om de doelstellingen van de brandweer te realiseren

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De Raad neemt kennis van de beslissing van de prézoneraad Rivierenland van 12 september 2014, houdende unanieme goedkeuring van de verdeelsleutel met betrekking tot de gemeentelijke dotatie aan de hulpverleningszone Rivierenland mits volgende afspraken:

- de verdeelsleutel wordt goedgekeurd voor de volledige bestuursperiode zijnde tot en met 31 december 2018;

- vanaf 01 januari 2019 zal er gewerkt worden met een verdeelsleutel die groeit naar het principe 'elke burger betaalt evenveel voor gemiddeld hetzelfde service level';

- gemeentelijke dotatie zal, voor alle gemeenten van de brandweerzone Rivierenland samen, maximum 15.500.000 euro bedragen. In dit bedrag zijn alle huidige gekende kosten inbegrepen. Bij een eventueel overschot zal dit terugvloeïen naar de gemeenten volgens dezelfde verdeelsleutel.

 

 

De verdeelsleutel met betrekking tot de gemeentelijke dotatie aan de hulpverleningszone Rivierenland van de gemeenten wordt vastgesteld als volgt:

 

Gemeente%

 

Aartselaar3,49

Berlaar2,17

Bonheiden3,56

Boom4,34

Bornem5,11

Duffel4,20

Heist-op-den-Berg10,43

Hemiksem2,52

Lier8,44

Mechelen24,35

Niel1,76

Nijlen4,03

Putte3,72

Puurs4,18

Rumst3,11

Schelle2,01

Sint-Amands1,52

Sint-Katelijne-Waver5,01

Willebroek6,03

 

100

 

Art 2:

De Raad keurt de verdeelsleutel voor de stad Lier voor de jaren 2015-2018 ten belope van 8,44% goed. Deze verdeelsleutel zal in acht genomen worden bij het berekenen van de gemeentelijke dotatie aan de hulpverleningszone Rivierenland. De dotatie van Lier bedraagt in 2015 15.500.000 euro x 8,44% = 1.308.200 euro.

Deze dotatie kan gesplitst worden in een exploitatietoelage van 85% en een investeringstoelage van 15%.

 

 

De financiële gevolgen zijn:

 

 

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

2.9.1.4.

Brandweerzone Rivierenland kan rekenen op een toelage van de stad om haar doelstellingen te realiseren

1.111.970,00 euro

1.111.970,00 euro

Budgetsleutel

410/64940000

 

 

 

 

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

2.9.1.5.

Investeringen laten toe de doelstellingen van de brandweerzone Rivierenland te realiseren

 

196.230,00 euro

196.230,00 euro

Budgetsleutel

410/66400000

 

 

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

1

1

minister van binnenlandse zaken

provinciegouverneur

brandweerzone Rivierenland, zonesecretariaat Dijleweg 5 te 2850 Boom

financiëel beheerder stad Lier

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

WIJZIGING VAN HET BASISREGLEMENT VAN DE BRANDWEER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

 

Het basisreglement van de brandweer bepaalt o.a. het personeelsorganigram (artikel 6).

 

Feiten en context

 

De prézoneraad Rivierenland heeft, in zitting van 12 september 2014, beslist dat technische en administratieve personeelsleden, die heden niet zijn opgenomen in het brandweerkader, de keuze zal gegeven worden om de overstap naar het personeelskader van de brandweer te maken en dit tot uiterlijk 31 december 2014. Mede gelet op het advies van FOD, dienen betrokken personeelsleden welke wensen over te stappen naar de brandweerzone, ook effectief opgenomen te worden in het personeelskader van de brandweer teneinde juridische problemen te vermijden.

(prézoneraad 12 september 2014 - punt 11)

 

Deze personeelsleden bij brandweer Lier zijn administratieve medewerkers (1,5 VTE), brandpreventionist (0,5 VTE) en technische assistenten poets (1,6 VTE)

 

Teneinde deze personseelsleden de keuze te geven

om de overstap naar de brandweerzone te maken tot uiterlijk 31 december 2014, dient het personeelsorganigram in artikel 6 gewijzigd nl. deze personeelsleden dienen opgenomen in het organigram.

 

Juridische grond

 

Basisreglement van de brandweer vastgesteld door de Gemeenteraad van Lier in zitting van 22 november 1999.

Gewijzigd door de Gemeenteraad van Lier in zitting van 17 juni 2002.

Gewijzigd door de Gemeenteraad van Lier in zitting van 18 september 2006 en 23 oktober 2006.

Gewijzigd door de Gemeenteraad van Lier in zitting van 13 september 2010.

Gewijzigd door de Gemeenteraad van Lier in zitting van 25 juni 2012.

Gewijzigd door de Gemeenteraad van Lier in zitting van 25 maart 2013.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

 

De gemeenteraad keurt volgende wijziging aan het basisreglement van de brandweer goed.

 

Artikel 6, punt 2 - administratief personeel wordt als volgt gewijzigd:

 

"2. Technisch en administratief personeel (VTE)

 

2.1. Administratieve beambten

administratief medewerker (weddeschaal C1-C2-C3):  1 betrekking

administratief medewerker (weddeschaal A1a-A1b en A2a): 0,5 betrekking

 

2.2. Brandpreventionist (weddeschaal A1a-A1b en A2a): 0,5 betrekking

 

2.3. Technisch assistent poets (weddeschaal E1-E2-E3): 1,6 betrekkingen

 

Algemeen totaal punt 1, 2 en 3 : 112,6 "

 

Art.2:

 

Afschrift van dit besluit wordt in 4 exemplaren, voor goedkeuring, overgemaakt aan mevrouw de gouverneur van de provincie Antwerpen.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

4

1

1

1

gouverneur van de provincie Antwerpen

brandweerzone Rivierenland (zonesecretariaat, Dijleweg 5, 2850 Boom)

financieel beheerder

personeelsdienst

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

AANPASSING VAN DE STATUTEN VAN SOLAG - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

 

Feiten en context

In het kader van het gemeentedecreet dient SOLag zijn statuten aan te passen teneinde vanaf 1/1/2014 conform te zijn met dit decreet. In haar eerste zitting van 2014 (23/9/14) heeft de raad van bestuur een positief advies gegeven over de statutenwijziging. CBS neemt kennis van deze statutenwijziging en legt deze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging SOLag goed.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

GOEDKEURING MEERJARENPLANNING VOLGENS BBC VAN SOLAG - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de BBC is SOLag vrijgesteld van BBC met uitzondering van het feit dat SOLag rapporten in BBC dient aan te leveren aan de gemeenteraad en Vlaamse Overheid. Voor AGB’s is in het algemeen bepaald dat financieel aan het toestandsevenwicht moet worden voldaan wat betekent dat het resultaat op kasbasis voor elk financieel boekjaar niet negatief mag zijn. De autofinancieringsmarge, het zogenaamde structureel evenwicht, is geen verplichting voor een AGB maar een eventuele negatieve autofinancieringsmarge moet worden toegelicht. Uit de meerjarenplanning SOLag blijkt dat SOLag voldoet aan het toestandsevenwicht en tevens de norm haalt inzake autofinancieringsmarge. De raad van bestuur SOLag heeft in zitting van 23 september een positief advies gegeven aan het opgestelde meerjarenplan SOLag voor de periode 2014-2019.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De  gemeenteraad keurt de MJP SOLag volgens BBC voor de periode 2014-2019 goed.

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

GOEDKEURING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST STAD LIER EN SOLAG VOOR DE PERIODE VAN 2014-2019 - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

 

 

Feiten en context

Het Gemeentedecreet bepaalt dat een gemeente met zijn AGB(’s) een samenwerkingsovereenkomst dient af te sluiten. Het gemeentedecreet legt tevens op welke bepalingen er minimaal in deze samenwerkingsovereenkomst dienen worden opgenomen.

De raad van bestuur SOLag heeft in zitting van 23 september 2014 goedkeuring verleent aan de ontwerptekst samenwerkingsovereenkomst zoals voorgesteld in bijlage. Deze samenwerkingsovereenkomst geldt voor de periode 2014-2019 en dient formeel aan de gemeenteraad ter goedkeuring te worden voorgelegd waarbij decretaal bepaald is dat het college van burgemeester en schepenen de gemeente vertegenwoordigen.

 

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst Stad Lier/SOLag voor de periode 2014 – 2019 goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

CIPAL - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 12 DECEMBER 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 26 mei 2014 besliste de gemeenteraad om de heer Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, wonende te 2500 Lier, Boomlaarstraat 34, aan te duiden als vertegenwoordiger van de stad voor de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL van 13 juni 2014 en voor de algemene vergaderingen gedurende de resterende duur van de legislatuur 2013-2018.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 21 oktober 2014 om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van CIPAL op 12 december 2014 om 10.30 uur in het Seminariecomplex De Vesten, Kanaalweg 6/1, 2430 Laakdal.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2015 (met inbegrip van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie)

3.

Vervanging bestuurder

4.

Wijziging van de zetel van de vereniging

5.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

6.

Rondvraag

7.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De dienstverlenende verenining CIPAL stelt de nodige documenten ter beschikking.

 

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking - art. 44: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke vergadering

         Gemeentedecreet

         Statuten van CIPAL DV

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 12 december 2014:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2015 (met inbegrip van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie)

3.

Vervanging bestuurder

4.

Wijziging van de zetel van de vereniging

5.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

6.

Rondvraag

7.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 12 december 2014 op te dragen hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormeld artikel 1 van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de dienstverlenende vereniging CIPAL, Cipalstraat 1, 2440 Geel.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL DV

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

IGEMO ALGEMENE VERGADERING OP 12 DECEMBER 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 22 oktober 2014 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 12 december 2014 om 17.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in RE:flex, Schaliënhoevedreef 20, 2800 Mechelen, met op de agenda:

 

1.

Aanduiden stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2015

3.

Bespreking van de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor het boekjaar 2015

4.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 61 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

6.

Vaststelling van de statutaire bijdrage in de algemene werkingskosten en basisdienstverlening 2015

7.

Volmacht aan de Raad van Bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de Algemene Vergadering van 12 december 2014

 

IGEMO heeft de nodige documenten voor deze algemene vergadering ter beschikking gesteld. Met betrekking tot agendapunt 5 delen wij u mee dat de aanbestedingsprocedure tot aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris nog lopende is. Het desbetreffende document (gunningsverslag + voorstel tot gunning) zal bezorgd worden aan de leden van de Algemene Vergadering.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGEMO op 12 december 2014:

 

1.

Aanduiden stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2015

3.

Bespreking van de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor het boekjaar 2015

4.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 61 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

6.

Vaststelling van de statutaire bijdrage in de algemene werkingskosten en basisdienstverlening 2015

7.

Volmacht aan de Raad van Bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de Algemene Vergadering van 12 december 2014

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 12 december 2014 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

IGEMO ALGEMENE VERGADERING 12 DECEMBER 2014 - AANDUIDEN EERSTE VOLMACHTDRAGER, TWEEDE VOLMACHTDRAGER EN DERDE

VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 22 oktober 2014 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 12 december 2014 om 17.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in RE:flex, Schaliënhoevedreef 20, 2800 Mechelen, met op de agenda:

 

1.

Aanduiden stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor 2015

3.

Bespreking van de begroting van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) voor het boekjaar 2015

4.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, cfr. art. 61 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking

6.

Vaststelling van de statutaire bijdrage in de algemene werkingskosten en basisdienstverlening 2015

7.

Volmacht aan de Raad van Bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de Algemene Vergadering van 12 december 2014

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectievelijke raden

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO

         Gemeentedecreet

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

7 onthoudingen: Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Buelens Kristof, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als eerste afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze eerste afgevaardigde vertegenwoordigt het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 2 :

Wagner Christina, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als tweede afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze tweede afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 3 :

Goris Annemie, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als derde afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze derde afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 en 2 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad mandateert de volmachtdragers op deze vergadering om te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IGEMO op 12 december 2014.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

IVAREM - ALGEMENE VERGADERING OP 12 DECEMBER 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de intercommunale vereniging IVAREM.

 

De stad ontving op 22 oktober 2014 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IVAREM op 12 december 2014 om 18.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in vergaderzaal Novigo van RE:flex, Schaliënhoevedreef 20 te Mechelen, met op de agenda:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2015

3.

Bespreking van de begroting voor boekjaar 2015

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en voor de werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2015

5.

Benoeming commissaris-revisor voor de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) voor de boekjaren 2014,2015 en 2016

6.

Toetreding van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) tot CIPAL

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 12 december 2014

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking:

         Art. 44 bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectievelijke raden

         Art. 44 bepaalt dat, afgezien van de jaarvergadering waarvan sprake in artikel 65, 2de lid van het decreet, nog minstens één algemene vergadering wordt belegd in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgend boekjaar te bespreken

         Statuten van IVAREM

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Marcel Taelman, Öztürk Taspinar, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

2 onthoudingen: Els Van Weert en Katrien Vanhove

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 2 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM op 12 december 2014:

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2015

3.

Bespreking van de begroting voor boekjaar 2015

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en voor de werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2015

5.

Benoeming commissaris-revisor voor de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) voor de boekjaren 2014,2015 en 2016

6.

Toetreding van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) tot CIPAL

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 12 december 2014

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IVAREM van 12 december 2014 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVAREM, Schoutetstraat 2, 2800 Mechelen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

PIDPA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 15 DECEMBER 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 23 oktober 2014, opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op 15 december 2014 om 11.00 uur op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2015 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2015

3.

Benoeming(en)

4.

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering

 

PIDPA stelt de nodige documenten bij deze buitengewone algemene vergadering ter beschikking.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van deze statutaire jaarvergadering van PIDPA van 15 december 2014 werd als volgt samengesteld:

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2015 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2015

3.

Benoeming(en)

4.

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt akte van de strategie en de te ontwikkelen activiteiten van PIDPA m.b.t. het boekjaar 2015.

 

Art 3 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de door de Raad van Bestuur van PIDPA voorgelegde begroting 2015 en het toelichtend verslag.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging PIDPA op 15 december 2014 op hun stemgedrag op de genomen beslissingen genomen in de gemeenteraad inzake artikel 1, 2 en 3 van onderhavig besluit en de voorgestelde benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt bijeengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onderwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan PIDPA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

PIDPA BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 15 DECEMBER 2014 - AANDUIDEN

VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 23 oktober 2014, opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op 15 december 2014 om 11.00 uur op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2015 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2015

3.

Benoeming(en)

4.

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

13 onthoudingen: Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Ella Cornelis, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de buitengewone algemene vergadering op 15 december 2014 wordt aangewezen: mevrouw Van Damme Jenny, gemeenteraadslid, wonende Kannunik Davidlaan 55, 2500 Lier met als plaatsvervanger Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, wonende Boomlaarstraat 101, 2500 Lier.

 

Art 2 :

Aan bovengenoemde vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering op 15 december 2014, overeenkomstig de genomen beslissingen met betrekking tot deze vergadering te stemmen.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging PIPDA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

IKA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 16 DECEMBER 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 17 september 2014 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA op 16 december 2014 om 18.30 uur in "Den Eyck", Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1.

Statutenwijziging

2.

Verkoop ECS

3.

Deelname in W4F (WIND FOR FLANDERS) voortzetting van EGPF

4.

Strategie voor het boekjaar 2015

5.

Begroting over het boekjaar 2015 en meerjarenbegroting

6.

Statutaire benoemingen en mededeling

 

De documenten met betrekking tot de verschillende punten van de dagorde werden door de intercommunale IKA ter beschikking gesteld.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44, 1° en 3° alinea van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarin opgenomen is dat de gemeenten, deelnemers van een intergemeentelijk samenwerkingsverband hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke benoemingsprocedure met de vaststelling van het stemgedrag van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van IKA van 16 december 2014:

 

1.

Statutenwijziging

2.

Verkoop ECS

3.

Deelname in W4F (WIND FOR FLANDERS) voortzetting van EGPF

4.

Strategie voor het boekjaar 2015

5.

Begroting over het boekjaar 2015 en meerjarenbegroting

6.

Statutaire benoemingen en mededeling

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan de strategie voor het boekjaar 2015.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan de begroting over het boekjaar 2015 en meerjarengroting.

 

Art 4 :

De gemeenteraad vraagt aan de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA van 16 december 2014 op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 5 :

Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, Ravensteingalerij 4 bus 2 te 1000 Brussel, t.a.v.  de heer Lieven Ex.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

Vertegenwoordigers

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

IKA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING OP 16 DECEMBER 2014 - AANDUIDEN VAN EEN VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 17 september 2014 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA op 16 december 2014 om 18.30 uur in "Den Eyck", Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1.

Statutenwijziging

2.

Verkoop ECS

3.

Deelname in W4F (WIND FOR FLANDERS) voortzetting van EGPF

4.

Strategie voor het boekjaar 2015

5.

Begroting over het boekjaar 2015 en meerjarenbegroting

6.

Statutaire benoemingen en mededeling

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking - art. 44

         Omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het Decreet intergemeentelijke samenwerking

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

13 onthoudingen: Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Ella Cornelis, Memet Cinar, Katrien Vanhove, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente wordt mevrouw Goris Annemie, gemeenteraadslid en de heer Buelens Kristof, gemeenteraadslid respectievelijk als volmachtdrager en als plaatsvervangend volmachtdrager aangeduid om deel te nemen aan buitengewone algemene vergadering van IKA op 16 december 2014.

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager om op deze vergadering te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van IKA op 16 december 2014.

 

Art 3 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de dienstverlenende vereniging IKA.

 

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

2

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING OP 17 DECEMBER 2014 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 dat Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, en Wagner Christina, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES worden aangesteld (van 18 december 2013 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

De stad werd op 13 oktober 2014 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 17 december 2014 om 18:30 uur in 'De Jachthoorn', Doornstraat 11 in 2550 Kontich doorgaat.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1. Algemene vergadering: verslag 18 juni 2014 – goedkeuring

2. Bestuursorganen: uitbreiding samenstelling raad van bestuur - goedkeuring

3. Beleid: Beleidsnota 2015 – goedkeuring

4. Financiën: budget 2015 - goedkeuring

5. Samenwerking: oprichting Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria vzw - goedkeuring

 

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 44, 46, 47 en 48

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 17 december 2014, die bestaat uit volgende agendapunten:

 

1. Algemene vergadering: verslag 18 juni 2014 – goedkeuring

2. Bestuursorganen: uitbreiding samenstelling raad van bestuur - goedkeuring

3. Beleid: Beleidsnota 2015 – goedkeuring

4. Financiën: budget 2015 - goedkeuring

5. Samenwerking: oprichting Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria vzw - goedkeuring

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat de voorstellen van beslissingen worden goedgekeurd en de vertegenwoordiger van de gemeente wordt opgedragen om zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Een afschrift van dit besluit wordt ter kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, gevestigd te 2610 Antwerpen-Wilrijk, aan de Jules Moretuslei 2

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

Vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

IVEKA - BUITENGEWONE VERGADERING OP 18/12/2014 - AGENDA, VERLENGING ACTIVITEIT GAS EX-IGAO TOT DE NORMALE VERVALDAG (31 DECEMBER 2016), STATUTENWIJZIGING EN VASTSTELLING VAN HET MANDAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt voor het distributiebeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende verenging IVEKA, Intercommunale voor de Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse.

 

De stad Lier werd, per aangetekend schrijven van 17 september 2014, opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering tevens jaarvergadering van IVEKA op donderdag 18 december 2014 om 18.00 uur in het 's Graevenhof, Turnhoutsebaan 439-445 te 2970 Schilde.

 

De agenda werd als volgt samengesteld:

 

1.

Akteneming van de overname van de aandelen van de deelnemende maatschappij (Electrabel nv) door de openbare deelnemers - stand van zaken

2.

Verlenging van de activiteit gas ex-IGAO tot de normale vervaldag van IVEKA (31 december 2016)

3.

Statutenwijzigingen:

a. Kennisneming bijzondere verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris - in het kader van artikel 413 wetboek van de vennootschappen - ter verantwoording van de wijziging aan het doel

b. goedkeuring van de statutenwijzigingen

c. actualisering van het register van aandelen en winstbewijzen

4.

Bespreking in het kader van artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategie voor het boekjaar 2015 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2015

5.

Uitkering interim-dividend 2014 - Bekrachtiging

6.

Volmachtverlening inzake bestellingen van Iveka aan Eandis - Bekrachtiging

7.

Statutaire benoemingen

8.

Statutaire mededelingen

 

De stad ontving de documentatiestukken uitgewerkt door de raad van bestuur in zitting van 9 september 2014 voor de bovenstaande agendapunten.

 

De algemene vergadering zal tijdens de bespreking van het eerste agendapunt akte nemen van de raadsbeslissingen van de deelnemende gemeenten en provincie met betrekking tot de voorgestelde overname van de aandelen van de deelnemende maatschappij (Electrabel nv) door de openbare deelnemers, waarover de gemeenteraad in afzonderlijke raadsbeslissing zal besluiten.

 

Voor agendapunt 2 over de verlenging  ex-IGAO tot de normale vervaldag van Iveka (31 december 2016:

Op 1 januari 2009 werden de activiteiten van de voormalige gasdistributienetbeheerder IGAO uitgesplitst en overgedragen aan Iveka (21 gemeenten, IMEA (6 gemeenten), en INTERGEM (2 gemeenten).  De Iveka-gemeenten moeten hun verdere deelname aan Iveka bevestigen, ook na de initiële duurtijd van ex-IGAO, nl. 31 december 2014, voor de duur van Iveka, nl. tot 31 december 2016.

Overeenkomstig het (huidig) artikel 35 lid A bis van de Iveka-statuten dient de laatste algemene vergadering van Iveka van het jaar 2014 een beslissing te nemen over de verlenging van de activiteit gas ex-IGAO tot voormelde normale vervaldag.

Alle deelnemende gasgemeenten (inclusief de andere gasgemeenten waarvoor de duurtijd pas verstrijkt op 31 december 2016) zullen worden uitgenodigd overeenkomstig artikel 35 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001 in het vooruitzicht van genoemde algemene vergadering om hun goedkeuring te hechten aan de voorgestelde verlenging van de duur van de activiteit gas ex-IGAO (heden 31 december 2014) van de opdrachthoudende vereniging tot voornoemde vervaldag.

 

Het derde agendapunt omvat een aantal statutenwijzigingen die in meerdere domeinen hun oorsprong vinden:

         Ten eerste: de overdracht van de aandelen door de deelnemende maatschappij Electrabel nv aan de openbare deelnemers heeft de facto een uittreding van de deelnemende maatschappij uit de distributienetbeheerder Iveka vóór het einde van 2014 tot gevolg.  Er wordt voorgesteld om alle statutaire bepalingen te schrappen omtrent de participatie van de deelnemende maatschappij alsook de bepalingen in verband met de kapitaalaandelen F en E".  In zitting van 9 september 2014 werd door de raad van bestuur beslist deze om te zetten in aandelen A.  F en E" werden in het verleden louter gecreëerd in verband met de participatie van Electrabel nv.

         Ten tweede: inzake de activiteit gas ex-IGAO dienen een aantal bepalingen geschrapt, nl. de vervaldag van 31 december 2014, de te nemen beslissing inzake de verlenging alsook de mogelijkheid om beslissingssectoren in te voeren.  Deze bepalingen zijn vanaf 1 januari 2015 zonder onderwerp.

Deze statuutwijzigingen zijn onder opschortende voorwaarde van de goedkeuring door de algemene vergadering van de voorgestelde verlenging van de activeit gas ex-IGAO (cf. tweede agendapunt) en van de effectieve realisatie van de overname van de aandelen van de deelnemende maatschappij, voor wat betreft het aspect beslissingssector.

         Ten derde: er wordt voorgesteld het statutair doel van de vereniging uit te breiden met de activiteit inzake warmtenetten.  Recent zijn in Vlaanderen een aantal projecten rond warmtenetten tot stand gekomen.  De distributienetbeheerders die optreden via hun werkmaatschappij Eandis nemen daaraan deel.  Zij kunnen ook betrokken worden om in te staan als netbeheerder voor de aanleg, de exploitatie en de ontwikkeling van een warmtenet en het transport en levering naar de hebruikers van warm water vanuit een warmtebron of op basis van restwarmte afkomstig van industriële processen of afvalverbranding naar de gebruikers.

In dit verband wenst Iveka "partner" te zijn van de gemeenten en wil he helpen een bijdrage te leveren op het vlak van de energie-efficiëntie en het behalen van de klimaatdoelstellingen.

         Ten vierde: met het oog op een vereenvoudigde voorstelling wordt voorgeteld om nog een aantal bijkomende statutenwijzigingen door te voeren (zoals vermeld in de toelichtingsnota), waaronder het schrappen van de financieringsplicht in hoofde van de openbare deelnemers en de vervanging van de bijlage 2 m.b.t. de winstverdeling uit de captieve periode.

 

Volgens voornoemd decreet dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en op expliciete wijze aan de voorgestelde verlenging van de activiteit gas ex-IGAO alsook aan de statutenwijzigingen.  De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013

         Energiebesluit

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging IVEKA op 18 december 2014:

 

1.

Akteneming van de overname van de aandelen van de deelnemende maatschappij (Electrabel nv) door de openbare deelnemers - stand van zaken

2.

Verlenging van de activiteit gas ex-IGAO tot de normale vervaldag van IVEKA (31 december 2016

3.

Statutenwijzigingen:

a. Kennisneming bijzondere verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris - in het kader van artikel 413 wetboek van de vennootschappen - ter verantwoording van de wijziging aan het doel

b. goedkeuring van de statutenwijzigingen

c. actualisering van het register van aandelen en winstbewijzen

4.

Bespreking in het kader van artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategie voor het boekjaar 2015 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2015

5.

Uitkering interim-dividend 2014 - Bekrachtiging

6.

Volmachtverlening inzake bestellingen van Iveka aan Eandis - Bekrachtiging

7.

Statutaire benoemingen

8.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de voorgestelde verlenging (met twee jaar) van de duur van de activiteit gas ex-IGAO van de opdrachthoudende vereniging Iveka tot de normale vervaldag (31 december 2016).

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdrachthoudende vereniging Iveka onder de opschortende voorwaarde, wat het gedeelte m.b.t. de exit Electrabel betreft, van het aanvaarden door de openbare deelnemers van de overdracht van de aandelen aangeboden door de deelnemende maatschappij en de effectieve realisatie van de overname van deze aandelen en de daarmee verbonden optimalisatie van het aandelenbezit alsook onder de opschortende voorwaarde, wat het gedeelte m.b.t. de voorgestelde verlenging van de activiteit gas ex-IGAO betreft, van de goedkeuring door de algemene vergadering van deze voorgestelde verlenging (Cf. tweede agendapunt).

 

Art 4 :

De gemeenteraad vraagt aan de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging IVEKA op 18 december 2014 op te dragen hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormelde artikelen 1, 2 en 3 van onderhavig besluit.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging IVEKA, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVEKA

1

Vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

IVEKA. OVERNAME AANDELEN N.A.V. EXIT ELECTRABEL NV. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De stad Lier neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IVEKA voor het distributienetbeheer van elektriciteit en gas.

 

Op 27 augustus 2014 kwam tussen de openbare sector en Electrabel nv een principe-overeenkomst tot stand aangaande enerzijds de verkoop van de participatie van Electrabel NV in het kapitaal van de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders (DNB) en anderzijds de verkoop van de participatie van de Vlaamse zuivere financieringsverenigingen  en van IBE en van IBG in Electrabel Customer Solutions (ECS), die één ondeelbaar geheel vormt.

 

Het is statutair bepaald dat de aandelen van DNB's slechts overgedragen kunnen worden  aan de deelnemers en mits het akkoord van de raad van bestuur. De raad van bestuur van IVEKA heeft op 9 september het dossier behandeld. De gemeenteraad dient eveneens haar akkoord te verlenen.

 

Feiten en context

 

De raad van bestuur van Iveka heeft in zitting van 9 september 2014 akte genomen van de overnameprijs van de Electrabel-aandelen per activiteit. Zij heeft het aandeel van elke individuele openbare deelnemer (op basis van zijn aandelen A, F en E” in bezit op 31 december 2013) in de overnameprijs bepaald, alsook haar goedkeuring gehecht aan het aan de openbare deelnemers te formuleren aanbod tot overname van de aandelen Electrabel nv (aandelen A2) in Iveka.

 

De raad van bestuur van Iveka heeft beslist om deze aandelenovername te financieren door een kapitaalvermindering door terugstorting op de kapitaalaandelen A, voorafgegaan door de incorporatie van de bestaande onbeschikbare reserves op 31 december 2013.

 

De raad van bestuur heeft zijn goedkeuring verleend aan het aanbod tot overname, aan de incorporatie van onbeschikbare reserves en aan de kapitaalvermindering onder de opschortende voorwaarde van de effectieve overname van de aandelen A2 van Electrabel nv.

 

De voormelde terugstorting op aandelen via Eandis wordt aangewend voor de betaling van de overnameprijs van de overgenomen aandelen, hetgeen inhoudt dat er dus geen cashbeweging is voor de openbare deelnemers (concreet : budgetneutrale operatie).

 

Fasering

De betaling aan Electrabel nv in verband met deze transactie wordt voorzien op 29 december 2014 met ingenottreding voor de openbare deelnemers met betrekking tot de overgenomen aandelen vanaf 30 december 2014.

 

De openbare deelnemers dienen aan Eandis cvba opdracht te geven om de uit de kapitaalvermindering binnen Iveka aan hen toekomende bedragen ter betaling van de overnameprijs van de aandelen A2 van de deelnemende maatschappij Electrabel nv over te maken aan Electrabel nv. Eandis zal deze betalingstransactie kosteloos verrichten in het kader van haar exploitatieopdracht binnen Iveka, waaronder het beheer van de financiële middelen behoort.

 

In het kader van voornoemde aandelentransactie en de exit van Electrabel nv dienen tevens statutenwijzigingen te worden doorgevoerd. Deze zullen behandeld worden op de algemene vergadering van Iveka die op 18 december 2014 in buitengewone zitting plaatsheeft in het ‘s Graevenhof, Turnhoutsebaan 439, 2970 Schilde, en waarvoor aan de stad per aangetekend schrijven van 16 september 2014 een afzonderlijk dossier werd overgemaakt.

 

 

Adviezen

De voorgestelde transactie kadert in de eerder genomen beslissing tot exit van Electrabel. De aandelenovername heeft geen cashbeweging tot gevolg en heeft dus geen impact op het budget.

 

Juridische grond

 

Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

Het gemeentedecreet;

 

 

Financiële weerslag

 

Het betreft een budgetneutrale operatie.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de aanvaarding van het door de raad van bestuur van Iveka per brief d.d. 23 september 2014 voorgestelde aanbod tot overname van de aandelen A2 van de deelnemende maatschappij Electrabel nv in de opdrachthoudende vereniging Iveka, die toekomen aan de gemeente, dit ten bedrage van

-2.992.384,05 euro voor de activiteit elektriciteit (78.981 aandelen Ae2) en van

-2.363.300,10 euro voor de activiteit gas (52.901 aandelen Ag2),

gefinancierd door een kapitaalvermindering ten belope van de overnameprijs door terugstorting op de kapitaalaandelen A, die voorafgegaan wordt door de incorporatie van de bestaande onbeschikbare reserves op 31 december 2013, dit onder de opschortende voorwaarde van de effectieve overname van de aandelen A2 van Electrabel nv, die gerealiseerd dient te zijn op 29 december 2014;

 

Art 2 :

 

De gemeenteraad geeft opdracht aan de werkmaatschappij Eandis cvba om op 29 december 2014 de in artikel 1 vermelde bedragen over te maken aan  Electrabel nv;

 

Art 3 :

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

IVEKA. BIJKOMENDE KAPITAALVERHOGING IN HET KADER VAN OPTIMALISATIE AANDELENBEZIT N.A.V. EXIT ELECTRABEL NV. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De stad Lier neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging IVEKA voor het distributienetbeheer van elektriciteit en gas.

 

Tussen de openbare sector en Electrabel nv  kwam een principe-overeenkomst tot stand aangaande enerzijds de verkoop van de participatie van Electrabel NV in het kapitaal van de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders (DNB) en anderzijds de verkoop van de participatie van de Vlaamse zuivere financieringsverenigingen  en van IBE en van IBG in Electrabel Customer Solutions (ECS), die één ondeelbaar geheel vormt.

 

Feiten en context

De raad van bestuur van IVEKA heeft n.a.v. de exit van Electrabel nv beslist om het aandelenbezit in functie van de huidige regulatoire doelverhouding te optimaliseren door middel van een kapitaalverhoging met in een eerste stap de omzetting van aandelen F en E” naar aandelen A en in een tweede stap de omzetting van aandelen E naar aandelen A en een creatie van nieuwe aandelen A ten belope van de cash-inbreng door de openbare deelnemers binnen deze tweede stap;

 

De voormelde tweede stap is in functie van de gekende regulatoire doelverhouding of S-factor die bekomen wordt door het eigen vermogen te situeren versus de geïnvesteerde kapitalen (GIK). Voor de toekenning van de billijke vergoeding aan de distributienetbeheerders wordt uitgegaan van een optimale financieringsverhouding naargelang het eigen vermogen al dan niet boven de drempel van één derde ten opzichte van de Geïnvesteerde Kapitalen (GIK) (hoofdzakelijk bestaande uit de RAB: Regulated Asset Base) uitkomt, wat aldus resulteert in twee mogelijke ‘regulatoire schijven’ voor de vergoeding van het kapitaal.

 

Bij lveka is de voormelde S-factor momenteel uitsluitend voor de activiteit elektriciteit lager dan 33%. Bijgevolg heeft de raad van bestuur beslist enkel voor deze activiteit aandelen E om te zetten naar aandelen A. Hiervoor is een bijkomende (cash) kapitaalinbreng vereist.

 

De raad van bestuur heeft vastgelegd dat de omvang van de kapitaalverhoging per deelnemer bepaald wordt door toepassing van de hoogste verhouding van de door een deelnemer onderschreven en volgestorte aandelen E per 31 december 2013 ten opzichte van het aantal aandelen A dat hij bezat op 31 december 2013, toe te passen op de waarde van de aandelen A van elke deelnemer.

 

 

Fasering

Indien de stad zou beslissen om geen of slechts gedeeltelijk bijkomende aandelen A in geld te onderschrijven, worden haar rechten tot onderschrijving preferentieel voorbehouden voor eventuele latere kapitaalverhogingen, waardoor de rechten van de aandeelhouders van aandelen A en E op gelijkwaardige wijze worden gerespecteerd.

 

De optimalisatie van het aandelenbezit is in functie van de huidige regulatoire doelverhouding onder de opschortende voorwaarden van de realisatie van de exit Electrabel nv (overname aandelen A2), die gerealiseerd dient te zijn op 29 december 2014 en van de voorafgaande goedkeuring van de statutenwijziging (schrapping van de financieringsverplichting in hoofde van de openbare deelnemers in artikel 8 lid E), die geagendeerd is op de algemene vergadering in buitengewone zitting van 18 december 2014.

 

Adviezen

De optimalisatie van de aandelenstructuur binnen IVEKA resulteert dus concreet voor het gedeelte elektriciteit in een totaal cashgedeelte ten bedrage van 26.801.084,06 EUR, wat 1.329.863 aandelen A vertegenwoordigt.

 

Het aandeel voor de stad Lier in dit cashgedeelte bedraagt 258.168,01 EUR, vertegenwoordigd door 12.811 aandelen Ae, waarbij e staat voor elektriciteit.

 

Door in te tekenen op deze kapitaalsverhoging optimaliseren we de schijf waartegenover de hoogste dividendvergoeding staat. In dit kader kan de transactie dan ook gunstig geadviseerd worden.

 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

2/3/2/3

Ontvangen dividend elektriciteit

 

In het budgetvoorstel 2015 wordt het bedrag van 258.168,01 EUR voorzien om in te tekenen op deze kapitaalsverhoging.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Öztürk Taspinar, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove en Tekin Tasdemir

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de door de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Iveka bijkomende voorgestelde kapitaalverhoging, geformuleerd per brief aan de gemeente op 23 september 2014 en vertegenwoordigd door aandelen A, waarbij door de stad als volgt ingeschreven wordt, nl.

 

- 258.168,01 euro, activiteit elektriciteit (vertegenwoordigd door 12.811 aandelen Ae);

 

dit onder de opschortende voorwaarde van de realisatie van de exit Electrabel nv (overname aandelen A2), die gerealiseerd dient te zijn op 29 december 2014;

 

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist een som ten bedrage van 258.168,01 EUR te storten in de periode 2 januari tot uiterlijk 9 januari 2015 op het rekeningnummer BE39 0910 1699 3419 van de opdrachthoudende vereniging Iveka;

 

Art. 3 :

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere-niging Iveka, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

Art. 4 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

2/3/2/3 (budget 2015)

Belangen in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

258.168,01

0

Budgetsleutel

28110000/0640

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

EVA - VZW PROLIER -AV 17/12/2014. BESLUIT

 

MOTIVERING

 

 

Feiten en context

Zoals voorzien in de statuten (art.14 §2) van het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap 'vzw Prolier' (statuten goedgekeurd door de Gemeenteraad van 17 december 2013) neemt de Gemeenteraad vooraf kennis van de agenda van de Algemene Vergadering.

 

Agenda Algemene Vergadering vzw Prolier woensdag 17 december 2014:

 

•Goedkeuring verslag vorige vergadering (24/09/2014)

•Opvolging verslag

•Toelichting begroting 2015

•Goedkeuring begroting 2015

•Stand van zaken tribune

•Varia

 

 

BESLUIT:

Goedgekeurd.

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Marleen Vanderpoorten, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Els Van Weert, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

7 onthoudingen: Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Öztürk Taspinar, Ella Cornelis, Memet Cinar, Olivier Peeters en Tekin Tasdemir

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de agenda van vzw Prolier voorafgaand aan de vergadering goed te keuren.

 

 

Agenda Algemene Vergadering vzw Prolier woensdag 17 december 2014:

 

•Goedkeuring verslag vorige vergadering (24/09/2014)

•Opvolging verslag

•Toelichting begroting 2015

•Goedkeuring begroting 2015

•Stand van zaken tribune

•Varia

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 17 november 2014

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Patrick Tersago i.v.m. de werken in de Mechelsestraat

 

Graag had ik op de gemeenteraad van november 2014 een antwoord gekregen op volgende interpellatie:

Via de pers hebben we vernomen dat er dit jaar geen slijtlaag zal aangebracht worden in de Mechelsestraat. Deze werken zijn nochtans dringend nodig.

In datzelfde bericht laat de stad weten dat de aannemer weigert deze werken uit te voeren. Deze werken moesten gebeuren tijdens het herfstverlof.

Graag had ik een antwoord gekregen op volgende vragen :

 

- Wanneer werd deze aanbesteding uitgeschreven ?

- Wanneer moesten de biedingen binnen zijn ?

- Hoeveel inschrijvers waren er ?

- Wanneer werden de werken toe gewezen

- Welke reden geeft de aannemer om deze werken zo maar te weigeren ?

- Welke stappen zal het CBS ondernemen in deze zaak ?

- Gaan er voorlopige herstellingen gebeuren of blijft de straat zo liggen tot ergens in 2015 ?

 

 

Interpellatie 2 : van Jan Hermans i.v.m. verkeer binnenstad

 

Het centrum van Lier krijgt steeds drukker autoverkeer te verwerken.

De binnenstad puft bij het bumper aan bumper verkeer gedurende verschillende momenten van de dag. Vraag het maar aan de bewoners van de Kapucijnenvest, de Predikherenlaan, de Wijngaardstraat, een deel Blokstraat, om er maar enkele te noemen. Bij momenten staat het verkeer ook stil of aan te schuiven tot een eind op de Antwerpsesteenweg. En wees gerust dat zijn maar voor een klein deel bewoners en shoppers. Het grote deel is doorgaand verkeer. Zodanig dat potentiële shoppers gebeurlijk hun wagen keren.  Zelfs zodanig dat de centrumbewoners 's morgens slechts moeizaam Lier uitrijden.

 

De werken aan de Ring zijn daar niet vreemd aan maar we wisten sinds lang dat ze op het programma stonden en wanneer het werfverkeer in de buurt intensiever wordt en met de winter voor de deur zal de druk op de centrumstraten nog feller toenemen.

 

Daarom enkele prangende vragen:

 

- Heeft dit bestuur intussen een visie die een ontradend beleid creëert voor verkeer dat niet in het centrum en in sommige woonstraten moet zijn, nl. het doorrijdend verkeer. Zo ja, waaruit kunnen we dat dan afleiden?

- Wat is de stand van zaken van vaststellingen in de Vredebergstraat? Hoeveel controles zijn er geweest de laatste maanden? Hoeveel PV's?

Wat is de stand van zaken betreffende de afspraken met De Lijn voor bussen die door het centrum rijden met het opschrift "geen dienst" of nog vindingrijker "onderweg".

- Zijn er nog tellingen verricht in hoger genoemde centrumstraten, die nog niet in deze raad besproken zijn? Zo ja graag de conclusies. Zo neen. waarom niet?

- Wat is de stand van zaken van de heraanleg van het kruispunt Hoogveldweg - Aarschotsesteenweg zodat er daar een langere afslagstrook is richting Ring, en ook een afslagstrook richting centrum zodat de Benedenbaan ontzien wordt maar vooral zodat het verkeer voor de regio niet dwars door het centrum komt omdat dit voorlopig nog sneller is... U had daar per ongeluk een perceel verkocht vernamen we een jaar geleden. Is dat intussen terug aangekocht? Hoever staat u met de verwerving van het kleine perceel dat u nodig heeft aan de zijde van het fitnesscentrum. Wat staat hier een overeenkomst in de weg. Of gaat u genoegen nemen met een halve oplossing?

- Wat is de stand van zaken  voor het openzetten van de buitenzijde van de  kanaaldijk? Dat zou nochtans veel fileleed oplossen voor verkeer uit de regio, maar zou ook de Ring en dus het centrum ontlasten.

- Er gaat nu paaltjes plaatsen en zo de nieuwe Grote Markt ontsieren maar gaan ze ook iets opleveren?  Garanties van de politierechtbank had u niet zoals bleek uit een vorige tussenkomst. Misschien heeft u er intussen aan gedacht om hier specifiek de GAS-reglementering toe te passen zoals ik op de vorige raad suggereerde bij kritiek op een eerder minder interessant gebruik van GAS.

 

Zal u het voorbeeld van Mechelen volgen en overtreders op de Grote Markt een Gas-boete aan de broek lappen. En misschien ook de overtreders die de Vredebergstraat richting Mosdijk en Vismarkt onveilig maken. En misschien ook de parkeerovertreders die op het voet- of fietspad het leven van de zwakke weggebruiker of de andersvaliden nog wat zuurder maken. U doet er de Lierenaars een plezier mee want dat zijn boetes die niet naar de hogere overheid gaan maar naar de Lierse stadskas. U zou er de Lierse begroting een grote dienst mee bewijzen. En zoals gezegd: u moet niet ver naar een goed voorbeeld zoeken en u deelt dan nog dezelfde GAS-mbtenaar met de stad Mechelen. Waarop wachten we?

 

 

Interpellatie 3 : van Marcel Taelman i.v.m. parkeermeter Huibrechtstraat

 

Meer dan een half jaar geleden ben ik op deze gemeenteraad tussengekomen over de parkeermeter in de Huibrechtstraat, die te ver en niet zichtbaar was in deze straat. Volgens de bevoegde schepen staat de parkeermeter correct geplaatst en moet deze niet zichtbaar zijn.

Er was (is) weliswaar geen enkele aanwijzing waar deze meter zich juist zou bevinden. De schepen erkende trouwens dat dit probleem dringend zou worden gecorrigeerd.

Ik had dan ook graag geweten waarom deze situatie na een half jaar nog altijd niet is aangepast?

 

Interpellatie 4 : van Katrien Vanhove i.v.m. mobiliteit binnenstad

 

Op maandag 6 oktober startten de werken aan de Ring. Dat de impact hiervan op de verkeersdoorstroming op de Ring, de invalswegen en de binnenstad voelbaar zou zijn, was te voorspellen en is een noodzakelijk kwaad.

 

Niettemin is de hinder in de binnenstad tijdens de spitsuren aanzienlijk. Er staan vaak lange files die zeer traag vooruit gaan in de straten van het stadscentrum. We konden ook al vaststellen dat er een verhoogde inzet van politiemensen nodig is om het verkeer op kruispunten in goede banen te leiden.

Dit alles gaat ten koste van de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers. Op diezelfde momenten maken zij voor een groot stuk deel uit van de verkeersstromen in de stad.

Uit het voorgaande volgen deze vragen:

 

1. Welke maatregelen worden er getroffen om de drukte in de binnenstad op te vangen?

2. Welke maatregelen voorziet het stadsbestuur om inwoners aan te moedigen gedurende de werken, maar ook erna, meer gebruik te maken van alternatieve vervoersmodi en zo de binnenstad te ontlasten?

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019