Lier

Zitting van 31 mei 2021

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. autovrije zondag

Zondag 19 september is het "autovrije zondag"ik las in de peperbus dat Lier hier aan mee doet, maar wat ik niet begrijp is dat slechts een zeer beperkt deel van onze binnenstad autovrij zal zijn namelijk de buurt Pettendonk,Gasthuisvest,Volmolenstraat,Bril en Kardinaal Mercierplein.

Ik vind persoonlijk dat als je meedoet je de ganse binnenstad binnen de stadsvesten voor die ene dag autovrij moet maken.

Ik zou dan ook aan het cbs willen vragen waarom men deze beslissing genomen heeft en wat de reden er van is.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

De autovrije zondag past in de week van de mobiliteit en wordt mee vorm gegeven door het netwerk duurzame mobiliteit. Deze laatste geeft een aantal concrete tips aan steden en gemeenten die wensen mee te doen, hoe ze dit het best aanpakken.

 

De eerste tip die ze meegeven is de volgende: “Begin klein en maakt het eerste jaar slechts enkele straten en pleinen autovrij”.

 

Het is op basis hiervan dat aan de mobiliteitsraad gevraagd is om hier rekening mee te houden.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. groen in de stad

Lier is aangesloten bij het regionaal landschap. Zij zetten zich in om extra groen aan te reiken in het buitengebied onder de vorm van deelse subsidiering van bv kleine landschapselementen in het buitengebied maar ook in het landschapspark leveren zij mooi werk.

Algemene principes i.k.v. groen in de bebouwde ruimte zetten zij in andere bebouwde centra/wijken in op het vlak van:

        Aanbrengen van meer biodiversiteit in de publieke ruimte – ontharding (via subsidiedossiers) + aanplant van meer bomen

        Advies geven over wilde natuurspeelplekken ipv de klassieke speeltuinen (plantgoed valt onder basiswerking – spelaanleidingen niet)

        Groene straten creëren: bijvoorbeeld meer bomen aanplanten in de voortuinen om zo een ecologische corridor te creëren (dit is wel enkel basiswerking als de straat een missing link is tussen 2 andere groene plekken)

        Specifieke projecten op maat van elke gemeente (mits financiering personeelskost) : meer (inheemse) bomen / samenaankoop bomen / infomarkt rond welke boom op welke plek (kleine-grote tuinen) / plantadvies voor inwoners ...

 

De financiering is echter niet altijd standaard vanuit de basiswerking maar advies kan sowieso. Volgens ons liggen hier dus heel wat opportuniteiten voor alle Lierenaars en Hooiktenaars en ook voor het bestuur om het regionaal landschap mee onder de arm te nemen om meer groen en biodiversiteit in de bebouwde ruimte te creëren. Ik vraag me af of zij eveneens geen belangrijke rol kunnen spelen in de creatie van extra groen in onze binnenstad/wijken en zeker ook voor die bewoners die geen (voor)tuin hebben en waarbij kleinere initiatieven wel een grote impact kunnen betekenen.

 

Graag verneem ik of hieromtrent ambities zijn om het regionaal landschap verder te betrekken en dus handvaten en zelfs middelen aan te reiken aan onze inwoners om effectief meer groen en meer leefkwaliteit te creëren in onze bebouwde kernen.

 

Antwoord schepen Thierry Suetens:

De stad heeft reeds een zeer goede relatie opgebouwd met Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL). Naast het leveren van de basisdienstverlening, werd aan RLRL een ondersteuningsopdracht toegewezen voor het realiseren van de verschillende deelprojecten binnen Landschapspark Pallieterland. Voorbeelden hiervan zijn de realisatie van speelbos Holderdepolder en de ondersteuning voor de realisatie van de nieuwe volkstuinen en de hondenspeelweide aan de Ouderijstraat.

 

In het kader van het Strategisch project “vallei van de Kleine Nete”, (zie www.kleinenete.be) een project onder coördinatie van Gouverneur Bercx, zal RLRL ook ingezet worden om  de stad te ondersteunen in de bijdrage aan de klimaatprogramma’s binnen het strategisch project. 

 

Tenslotte zal bij de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Lier, RLRL betrokken worden en advies verlenen bij de visievorming m.b.t. de open ruimte en de publieke ruimte binnen het stedelijke gebied. Vanuit deze visievorming zal dan bekeken worden welke projecten RLRL kan opnemen ter uitvoering van het beleid inzake vergroening, ontharding, verhogen biodiversiteit,…

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. deelname stad Lier aan Maai Mei Niet

Met de actie Maai Mei Niet roepen verschillende organisaties, waaronder de KU Leuven en de Bond Beter Leefmilieu, op om gedurende de maand mei grasperken niet te maaien. Dit om wilde bloemen en plantjes een kans te geven te groeien, en zo een rijk buffet te vormen voor bijen, vlinders, hommels en kevers. Allemaal essentiële bouwstenen van onze biodiversiteit.

 

Naast vele duizenden particulieren doen ook 58 lokale besturen mee aan de actie, waaronder Leuven, Gent, Mechelen en Antwerpen.

De stad Lier neemt jammer genoeg niet deel. Vandaar dan ook volgende vragen:

 

        Is het een bewuste keuze van de stad om dit jaar niet deel te nemen aan de Maai Mei Niet-actie?

        Heeft de college plannen om in de toekomst hieraan wel deel te nemen, en ook de inwoners aan te moedigen in mei de grasmaaier in het tuinkot te laten?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het was geen bewuste keuze om niet deel te nemen. Vanuit de stad hebben we sowieso wel aandacht voor onze bloemrijke bermen en houden we ons ook aan het bermbesluit op dat vlak. Dat houdt in dat de maaiwerkzaamheden pas starten half juni, buiten strikt noodzakelijke voorbereidende werken rond een aantal obstakels. De Stad heeft op dat vlak ook beslist om samen met de provincie Antwerpen tegen het maaiseizoen 2022 een volwaardig bermenbeheersplan op te maken.

 

Wij nemen uw suggestie ter harte om te kijken of en op welke manier wij kunnen deelnemen aan de maai mei niet actie bij de volgende editie.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Peter Caluwé (Groen-Lier&Ko) i.v.m. verbod oplaten plastic ballonnen in politiereglement

Tot op heden voorziet het politiereglement van Stad Lier niet in een verbod op het bewust oplaten van heliumballonnen, dit in tegenstelling tot een aantal steden en gemeenten die wel reeds zo’n passage opnamen. What goes up must come down: hoe onschuldig het ook kan lijken, het doelbewust oplaten van (een groot aantal) heliumballonnen komt in feite neer op een georkestreerde verspreiding van zwerfvuil.

Onze fractie had dan ook graag van het CBS vernomen of Stad Lier gevolg zal geven aan de oproep van voormalig minister van leefmilieu Koen Van den Heuvel en zich zal aansluiten bij de steden en gemeenten die ons reeds voorgingen met dergelijk verbod?

 

Antwoord waarnemend burgemeester Rik Verwaest:

Wij zijn gevoelig voor de aangehaalde argumenten, want de ecologische impact van zulke ballonacties is gevoelig. Er wordt zo inderdaad heel wat plastic in het leefmilieu achtergelaten, terwijl de initiatiefnemer logischerwijs op geen enkele manier een inspanning kan leveren om die op te ruimen. Bovendien stelt zich de vraag of het met de toenemende schaarste van heliumgas op de wereldmarkt én de medische nood aan deze stof het nog wenselijk is dit voor recreatieve doeleinden te gebruiken.

Tegelijkertijd stellen we vast dat het oplaten van heliumballonnen een spontaan verdwijnend fenomeen is. De heliumprijzen zijn de afgelopen jaren door de schaarste enorm gestegen, een trend die zich alleen zal verder zetten. Grote aantallen ballonnen loslaten wordt stilaan onbetaalbaar. In de praktijk verdwijnt deze traditie dus spontaan, iets wat we ook vaststellen wanneer we de vergelijking maken met een tiental jaar geleden. Onze dienst raadt dit ook uitdrukkelijk af bij huwelijken en geeft zelf aan dat het hoogstens nog een handvol keer gebeurt, met steeds minder ballonnen.

Het college verwacht dat deze praktijk dus spontaan zal verdwijnen door de prijsstijgingen én de toenemende heliumschaarste. Indien dit proces dient versneld te worden kan de Vlaamse overheid altijd een initiatief nemen om deze praktijk in het ganse gewest te verbieden. In deze fase en met de verwachte evoluties nog een lokaal verbod instellen lijkt ons dus niet nodig.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 26 APRIL 2021. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 26 april 2021.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 26 april 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

MEDEDELING VAN DE BURGEMEESTER OVER DE CORONAMAATREGELEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In België was fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. We zitten momenteel in fase 3 van het noodplan.

 

Dit heeft ook een impact op de werking en het functioneren van de stad. Ondertussen werden er een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, op sociaal vlak, naar personeel toe, ... De burgemeester geeft een update over de genomen maatregelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de maatregelen van de stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

AANPASSING VAN DE TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING DD 19/11/2020 HOUDENDE DE UITGEBREIDE MONDMASKERPLICHT BINNEN DE STADSVESTEN. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        23 maart 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        1 oktober 2020: Politieverordening van de gouverneur betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen

        20 oktober 2020: Beslissing Burgemeester betreffende het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier

        28 oktober 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

        1 november 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        9 november 2020: Politieverordening van de gouverneur betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen

        19 november 2020: Beslissing Burgemeester betreffende het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier

        28 november 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        1 december 2020: Politieverordening van de gouverneur betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen

        11 december 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        19 december 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        20 december 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        21 december 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        24 december 2020: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        12 januari 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        14 januari 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        26 januari 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        29 januari 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        6 februari 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        6 maart 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        11 maart 2021: Beslissing Burgemeester betreffende aanpassingen van de tijdelijke politieverordening dd. 19 november 2020 houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier

        20 maart 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        26 maart 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        24 april 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        27 april 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

        7 mei 2021: Ministerieel besluit houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

 

Feiten en context

Gelet op het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID–19 te beperken;

 

Gelet op de politieverordening van de gouverneur van 1 oktober 2020 betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen;

 

Gelet op de Beslissing Burgemeester van 20 oktober 2020 betreffende het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID–19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 1 november 2020 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op de politieverordening van de gouverneur van 9 november 2020 betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen;

 

Gelet op de Beslissing Burgemeester van 19 november 2020 betreffende het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening houdende de uitgebreide mondmaskerplicht in Lier;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 28 november 2020 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op de politieverordening van de gouverneur van 1 december 2020 betreffende aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 in de provincie Antwerpen;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 11 december 2020 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 19 december 2020 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 20 december 2020 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 21 december 2020 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 24 december 2020 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 12 januari 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 14 januari 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 26 januari 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 29 januari 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 6 februari 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 6 maart 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van11 maart 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 20 maart 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 26 maart 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 24 april 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 27 april 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Gelet op het ministerieel besluit van 7 mei 2021 houdende wijzigingen van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;

 

Overwegend dat de verspreiding van het coronavirus Covid-19 nog steeds bijzonder sterk en continu is in de provincie Antwerpen;

 

Overwegende dat het coronavirus COVID–19 een infectieziekte is die meestal de longen en luchtwegen treft;

 

Overwegende dat het coronavirus COVID–19 zich via de lucht lijkt over te dragen van mens op mens; dat de overdracht van de ziekte lijkt plaats te vinden via alle mogelijke emissies via de mond en de neus;

 

Overwegende dat het dragen van een mondmasker of van elk ander alternatief in stof nog steeds een belangrijke rol speelt in de strategie om de maatregelen geleidelijk aan af te bouwen; dat het dragen van mondmaskers dan ook wordt aanbevolen aan de bevolking voor elke situatie waarin de regels van social distancing niet kunnen worden nageleefd, om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan; dat het verplicht is in bepaalde inrichtingen en

bepaalde specifieke situaties; dat het louter gebruik van een masker echter niet volstaat en dat het steeds gepaard moet gaan met de andere preventiemaatregelen; dat de social distancing de belangrijkste en prioritaire preventiemaatregel blijft;

 

Overwegende dat er evenwel rekening moet worden gehouden met het mentale welzijn van  de  bevolking;  dat  het  risico  op  besmetting buiten kleiner is;
 

Juridische grond

- Artikel 134. § 1 Nieuwe Gemeentewet:

“In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.”

 

- Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet:

“De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen. Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd

....

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;”

 

- Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, alle wijzigingen tem 7 mei 2021 van het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020, en eventueel latere wijzigingen van het Ministerieel besluit van 28 oktober 2020

 

Regelgeving bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 133, 2de alinea van de Nieuwe Gemeentewet en artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur is de burgemeester bevoegd voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.

 

Overeenkomstig artikel 133, 2de alinea en artikel 135 §2, 5° van de Nieuwe Gemeentewet beschikt de burgemeester over uitvoerende politiebevoegdheden en kan de burgemeester politiebesluiten maken.

 

Argumentatie

Artikel 25 van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, bepaalt dat eenieder, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, verplicht is om de mond en de neus te bedekken met een mondmasker of elk ander alternatief in stof wanneer het onmogelijk is om de naleving van de regels van social distancing te garanderen in de winkelstraten, en elke private of publieke druk bezochte plaats, waarvan de concrete invulling dient te gebeuren door de bevoegde lokale overheid. De bevoegde lokale overheid dient deze plaatsen af te bakenen met een aanplakking die de tijdstippen preciseert waarop de verplichting van toepassing is;

 

Artikel 27. 1§. van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken bepaalt dat de bevoegde lokale overheden, in overleg met de bevoegde overheden van de gefedereerde entiteiten, aanvullende preventieve maatregelen kunnen nemen ten opzichte van deze voorzien in dit ministerieel besluit. De burgemeester overlegt hieromtrent met de

gouverneur;

 

De burgemeester is derhalve bevoegd om uitvoering te geven aan artikel 25 en artikel 27 van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Op 19 november 2020 besliste de burgemeester dan ook voor het uitvaardigen van een tijdelijke politieverordening bij hoogdringendheid om de mondmaskerplicht uit te breiden in de stad Lier om het aantal besmettingen en de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

 

Op 11 maart 2021 besliste de burgemeester om de tijdelijke politieverordening dd. 19 november 2021 betreffende de uitgebreide mondmaskerplicht in de stad Lier aan te passen zodat de de mondmaskerplicht niet meer sloeg op diegenen die met de fiets of een voortbewegingstoestel deelnemen aan het verkeer op de rijweg.
 

Ondertussen heeft de federale overheid nog versoepelingen opgenomen in het Ministerieel Besluit dd. 28 oktober 2020 gezien de gunstige evolutie van de cijfers en met het oog op de mentale welzijn van de bevolking.
Het is dan ook zinvol om de bestaande maatregelen van stad Lier te evalueren en zodoende bij te sturen. Zo kan de uitgebreide mondmaskerplicht op grondgebied van Lier deels bijgesteld worden in de zin dat het dragen van een masker vooral zinvol is op drukbezochte plaatsen zoals de Antwerpsestraat binnen de vesten, de Grote Markt, het Zimmerplein, de Eikelstraat en het Felix Timmermansplein.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de beslissing waarnemend burgemeester van 12 mei 2021 te bekrachtigen dat de tijdelijke politieverordening dd. 19 november 2020 houdende een uitgebreide mondmaskerplicht op grondgebied van Lier, wordt aangepast als volgt:

 

Artikel 1

De burgemeester beslist bij hoogdringendheid dat, ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid in het licht van de COVID-19 pandemie, het dragen van een mondmasker of elk ander alternatief in stof door iedereen, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, verplicht is in de volgende zones:

        Antwerpsestraat (binnen de stadsvesten)

        Grote Markt

        Zimmerplein

        Eikelstraat

        Felix Timmermansplein

en dit elke dag tussen 8 en 18 uur, behalve voor diegenen die met de fiets of een voortbewegingstoestel deelnemen aan het verkeer op de rijweg.

 

Artikel 2

De burgemeester beslist bij hoogdringendheid dat, ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid in het licht van de COVID-19 pandemie, het dragen van een mondmasker of elk ander alternatief in stof door iedereen, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, verplicht is zowel op als buiten de stadsvesten wanneer het druk is en de veiligheidsafstand van 1.5 meter niet mogelijk is.

Deze verplichting geldt voor alle straten in Lier en Koningshooikt.

 

Artikel 3
Wordt opgeheven
 

Art 2 : Deze wijziging treedt in werking op 17 mei  2021 en blijft van kracht tot deze wordt opgeheven.
 

Art 3 :

Inbreuken op onderhavig besluit worden overeenkomstig art. 26 van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, en eventuele latere wijzigingen van dit ministerieel besluit, beteugeld met de straffen bepaald door artikel 187 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

 

Art 4 :

De lokale politie en de stadsdiensten (en eventueel de federale politie) zijn belast met het toezicht op de naleving van onderhavig besluit.

 

Art 5 :

Een afschrift van onderhavig besluit wordt overgemaakt aan de Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen en aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen.

 

Art 6 :

Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

NOVEMBERFOOR - 50% KWIJTSCHELDING STANDGELD VOOR EDITIE 2021 EN 2022. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebesluit dd. 21-09-2020 betreffende de kwijtschelding van het standgeld voor de Lierse novemberfoor met 50% voor de editie 2020 en 2021.

 

Beslissing burgemeester dd. 15-10-2020 betreffende de annulatie van de novemberfoor editie 2020.

 

Feiten en context

Jaarlijks maakt team ondernemen in de maand mei de rekeningen voor het standgeld van de Lierse Novemberfoor. Voor de editie van 2020 is dit verschoven naar september daar in het voorjaar 2020 de kermissen stil lagen.

 

In het voorjaar 2021 hebben er ook geen kermissen plaats gevonden. De sector mag mogelijk vanaf 1 juni opstarten, onder voorwaarden van de coronacijfers en de bezetting op intensieve zorgen.

Om de kermisuitbaters te ontzien van een (dure) factuur tijdens de sluiting, zal team ondernemen de facturen in 2021 later opmaken als de novemberfoor veilig kan georganiseerd worden.

 

Toch heeft team ondernemen per mail dd. 21-04-2021 een bevraging gedaan bij het foorcomité betreffende het standgeld daar er vorig jaar een reductie van 50% van toepassing was. De volgende opties zijn voorgesteld ter adviesgeving:

 

- Optie 1

Kwijtschelding standgeld 50% voor edities 2021 - 2022

- Optie 2

Kwijtschelding standgeld 100% voor editie 2021 - volledig bedrag vanaf 2022

- Optie 3

Een voorstel dat zij mogelijk achtten in dit kader

 

Adviezen

Marktmeester - ondernemen: er wordt geopteerd voor optie 1. De voorgaande beslissing van het schepencollege in 2020 wordt hierdoor overgenomen, alleen de jaartallen schuiven op.

De rekeningen worden normaal in mei verzonden, maar zullen voor 2021 ook op een later tijdstip opgemaakt worden om ademruimte te bieden in de betaling. Voorlopig zouden kermissen vanaf juni weer operationeel mogen worden.

 

Het schepencollege is bevoegd om een afwijking door te voeren op het retributiereglement op de openbare kermissen en novemberfoor.

 

Foorcomité: het comité is vrijwel unaniem om te opteren voor optie 1 (50% standgeld 2021 en 2022) Dit wordt gebaseerd op de individuele antwoorden die team ondernemen mocht ontvangen:

Steve: Voor mij lijkt optie 1 mij het beste en meest logische.

Leon: Optie 3 - Geen standgeld voor 2021 en 2022

Robert: ? (geen antwoord)

Alain: In analogie met het voorstel van vorig jaar lijkt  Optie 1  mij het meest voor de hand liggend.

Dimitri: Wij kiezen voor optie 1 (50% in 2021 en 50% in 2022 voor het plaatsgeld van lier kermis)

 

Juridische grond

Retributiereglement op de openbare kermissen en novemberfoor, goedgekeurd in de gemeenteraad dd. 17 februari 2020.

 

Argumentatie

Het college overweegt de adviezen te volgen om 50% korting te geven op het standgeld voor de editie van 2021 en 2022. De andere kosten zoals elektriciteit en de milieubijdrage blijven volledig te betalen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/02/KAP/03/05

 

Actieplan 01/02/Kap/03

Inkomsten novemberfoor

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van 3 mei 2021 van het college van burgemeester en schepenen dat voor de Lierse novemberfoor editie 2021 en 2022 er 50% korting wordt toegestaan op het standgeld.

 

De retributie van elektriciteit en de milieubijdrage blijven verschuldigd voor het gehele bedrag.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST 'VACCINATIECENTRUM PALLIETERLAND'. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 11 januari 2021 over de voorstellen om het cultuurcentrum De Mol en sporthal De Komeet als locaties voor de oprichting van een COVID-vaccinatiecentrum

 

Feiten en context

Binnen het werkingsgebied van de eerstelijnszone Pallieterland vzw, nl. Lier, Berlaar, Duffel, Nijlen, Ranst werd beslist een vaccinatiecentrum in te richten in CC De Mol te Lier.

 

Om de afspraken over dit vaccinatiecentrum vast te leggen, dient een samenwerkingsovereenkomst tussen enerzijds de eerstelijnszone Pallieterland vzw en de gemeenten binnen het werkingsgebied te worden afgesloten. Deze overeenkomst werd binnen de verschillende gemeenten besproken met als gevolg de samenwerkingsovereenkomst, die als bijlage is toegevoegd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. art.40 en 387

Besluit van de Vlaamse Regering van 1 februari 2021 tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden en de penvoerende organisaties voor het programmamanagement en de bestaffing van de vaccinatieteams in de vaccinatiecentra

 

Argumentatie

Deze samenwerkingsovereenkomst legt de afspraken tussen de verschillende partners vast, zodat een goede werking van het vaccinatiecentrum kan gegarandeerd worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst 'Vaccinatiecentrum Pallieterland', zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

VERWERKINGSOVEREENKOMST IN HET KADER VAN HET VACCINATIECENTRUM PALLIETERLAND. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Binnen het werkingsgebied van de eerstelijnszone Pallieterland vzw, nl. Lier, Berlaar, Duffel, Nijlen, Ranst werd beslist een vaccinatiecentrum in te richten in CC De Mol te Lier.

 

Stad Lier is penhoudende gemeente.

 

Elk vaccinatiecentrum moet een verwerkingsovereenkomst aangaan met Zorg en Gezondheid als verwerkingsverantwoordelijke enerzijds en het penhoudende lokaal bestuur en de Zorgraad anderzijds als respectievelijke verwerkers.

 

De verwerkingsovereenkomst is als bijlage toegevoegd.

 

 

Argumentatie

Voor het verwerken van de persoonsgegevens door de Zorgraad en het lokale bestuur in het kader van het vaccinatiecentrum dient een verwerkingsovereenkomst te worden afgesloten, die als bijlage is toegevoegd.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de verwerkingsovereenkomst zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

OVEREENKOMST SPEELPLEIN STIERSTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing dd. 25 januari 2021: Het college beslist principiële goedkeuring te geven voor de opmaak van een lastenboek volgens 'design and built' voor een speelzone aan de Stierstraat op de grond van de Lierse Maatschappij voor Huisvesting.

 

Feiten en context

De Lierse Maatschappij voor Huisvesting (LMH) is eigenaar van een perceel gelegen te  Stierstraat, 2500 Lier dat ten kadaster gekend is als Lier tweede afdeling sectie A, nr. 973 E.  Een deel hiervan wordt gratis ter beschikking gesteld gedurende een periode van 10 jaar aan Stad Lier met het oog op de aanleg van een speelzone. 

 

Het perceel werd opgemeten door beëdigd landmeter Mathieu Petitjean en verdeeld in 2 loten. Dit plan wordt als bijlage toegevoegd. Kavel 1, zoals aangeduid op het plan, wordt ter beschikking gesteld

 

In het kader hiervan werd een gebruiksovereenkomst opgemaakt die als bijlage wordt toegevoegd.

 

De overeenkomst bepaalt het volgende:

 

- Het perceel mag enkel gebruikt worden voor het inrichten van een speelzone.

Indien de stad het goed wil gebruiken voor andere doeleinden, dient ze hiervoor toestemming te vragen aan LMH.

 

- De overeenkomst eindigt op 31 december 2031.

 

- De stad dient geen vergoeding te betalen voor het gebruik van het goed.

 

- Voor de aanvang van de werken en bij het einde van de overeenkomst dient de stad de bodemgesteldheid en de TAW niveaus door een deskundig bureau te laten vaststellen.

De Stad staat zelf in voor de inrichting van het goed en dient het in goede staat te onderhouden. Er kunnen geen onderhoudskosten ten laste gelegd worden van LMH.

 

- Bij aanvang van de werken en bij het einde van de overeenkomst dient er een plaatsbeschrijving opgemaakt te worden.

 

- Op het einde van de overeenkomst dient het goed in de oorspronkelijke toestand hersteld te worden.

 

- De overeenkomst kan door beide partijen zonder motivering en zonder recht op schadevergoeding worden opgezegd per aangetekend schrijven mits inachtneming van een opzegtermijn van één jaar voor het aflopen van de overeenkomst. Indien dit niet gebeurt, wordt overeenkomst stilzwijgend verlengd met één jaar.

 

- Wanneer de overeenkomst eindigt, is LMH niet verplicht om een nieuw perceel ter beschikking te stellen of om een alternatief aan te bieden. De stad dient in alle communicatie met derden te benadrukken dat het goed slechts tijdelijk ter beschikking wordt gesteld en dat de stad zelf verantwoordelijk is voor het zoeken van een nieuwe locatie.

 

- De stad verbindt zich ertoe om ten laatste 3 jaar voor het einde van de overeenkomst een alternatieve locatie te zoeken voor de inrichting van een nieuw speelplein of om aan de eigenaar een evenwaardig bouwrijp perceel van een evenwaardige oppervlakte in Lier aan te bieden in ruil voor het goed.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de overeenkomst in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

1 stem tegen: Marcel Taelman

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 1 stem tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de overeenkomst in bijlage betreffende de terbeschikkingstelling van een deel van het perceel gelegen te Stierstraat, Lier en ten kadaster gekend Lier tweede afdeling sectie A, nr. 973 E, met het oog op de aanleg van een speelzone, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUUR: AANPASSING ADRESSENLIJST OUDERENWONINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het "lokaal toewijzingsreglement voor ouderen", zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 27/01/2014 en door de Vlaamse minister van Wonen op 19/05/2014, bepaalt een adressenlijst van sociale huurwoningen die voorbehouden zijn voor 65-plussers.

 

Bij de opmaak van het "lokaal toewijzingsreglement voor de sociale huisvesting voor personen met een beperking", zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 30/01/2017 en door de Vlaamse minister van Wonen op 10/05/2017, werden enkele adressen uit de lijst van sociale huurwoningen voorbehouden voor 65-plussers geschrapt en toegevoegd aan de lijst van sociale huurwoningen voorbehouden voor mensen met een beperking.

 

De adressenlijst van het "lokaal toewijzingsreglement voor ouderen" werd gewijzigd in 2018, waarbij een aantal adressen werd vervangen door woningen van het Handbogenhof in de Kanunnik Davidlaan. De aangepaste adressenlijst werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 29/01/2018 en door de Vlaamse minister van Wonen op 22/05/2018.

 

Feiten en context

Om een woonbeleid op maat te realiseren wordt in de Vlaamse Codex Wonen de gemeente als regisseur van het lokaal woonbeleid aangeduid. De gemeente krijgt op die manier de mogelijkheid om het overleg tussen de verschillende woonorganisaties te coördineren en te organiseren met als doel een geïntegreerd en gedragen lokaal woonbeleid.

In het Besluit Vlaamse Codex Wonen Boek 6 wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur lokale accenten te leggen, uitgedrukt in een eigen toewijzingsreglement. De opmaak van een eigen toewijzingsreglement sociale huur dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale huisvestings- en welzijnsactoren. Stad en OCMW Lier greep deze mogelijkheid eerder aan om rekening te houden met de woonnoden van specifieke doelgroepen, nl. ouderen en personen met een beperking.

 

Bij de jaarlijkse bespreking van de toewijzingspraktijk en wachtlijsten voor sociale woningen op het Lokaal Woonoverleg van 14/10/2020 werd opgemerkt dat het huidige aanbod voor 65-plussers niet (meer) in verhouding is tot de noden. De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH) geeft aan dat de wachttijden voor 65-plussers erg kort zijn (doorgaans minder dan 2 jaar) ten opzichte van die van kandidaat-huurders in andere leeftijdscategorieën (algemeen gemiddelde in 2019: ongeveer 4 jaar), omwille van het grote voorbehouden aanbod.

Er is momenteel sprake van een onevenwicht. 65-plussers vertegenwoordigen 44% van de huidige huurders en slechts 12% van de kandidaat-huurders op de wachtlijst. Ter vergelijking: 65-plussers maken 21% uit van de Lierse bevolking; 30% van de Lierse huishoudens heeft een referentiepersoon die 65-plus is. Bij een kleinere adressenlijst met voorbehouden woningen zouden met name alleenwonenden uit andere leeftijdscategorieën sneller een woning toegewezen kunnen krijgen.

De leden van het Lokaal Woonoverleg gaan akkoord met de evaluatie van het lokaal toewijzingsreglement.

Momenteel wordt 19% van het huidige aanbod sociale huurwoningen bij voorrang toegewezen aan 65-plussers. Daarnaast hebben 65-plussers toegang tot het volledige aanbod. In de praktijk gaat hun voorkeur ook vaak naar het algemene aanbod uit. Hiermee werd bij de eerdere opmaak van het lokaal toewijzingsreglement onvoldoende rekening gehouden.

 

Met de geplande oplevering van het Withof in 2022, is er een opportuniteit om een sociaal woningaanbod voor ouderen te realiseren in Koningshooikt. De leden van het Lokaal Woonoverleg adviseren daarom om een aantal adressen uit de huidige lijst te vervangen door adressen in het Withof en daarboven een aantal adressen te schrappen.

 

De adviseur lokaal woonbeleid van Wonen-Vlaanderen bevestigt dat er geen nieuw administratief dossier ingediend moet worden bij het schrappen en beperkt vervangen van adressen binnen een bestaand lokaal toewijzingsreglement. Het volstaat om de gemeenteraadsbeslissing en de aangepaste adressenlijst over te maken aan het agentschap Wonen-Vlaanderen.

 

Het evenwicht tussen de verschillende kandidaat-huurders moet steeds gemonitord worden. Onderstaande evoluties en prognoses geven alvast een indicatie voor de toekomstige nood aan sociale woningen bij ouderen.

In de toekomst wordt verwacht dat de toename van 65-plussers zich verderzet, en dat het aandeel 65-plussers in 2035 26,7% van de Lierse bevolking zal bedragen.

Het aandeel Vlaamse 65-plussers onder de armoedegrens (16% in 2017) ligt de laatste jaren steeds dichter bij het cijfer voor de algemene bevolking (dankzij o.a. hogere pensioenen en meer tweeverdieners), wat betekent dat ouderen momenteel geen beduidend groter risico op armoede meer hebben dan de rest van de bevolking. In 2019 maakte 3,6% van de 65-plussers in Lier gebruik van een inkomensgarantie (IGO). Ook dit aandeel is de laatste jaren dalende.

Alleenwonenden (van alle leeftijden) hebben een hoger risico om in een armoedesituatie terecht te komen. Er wordt verwacht dat de trend van gezinsverdunning zich verderzet, waardoor er in de toekomst meer alleenwonenden (van alle leeftijden) zullen zijn. Ouderen boven de 80 die alleen wonen worden specifiek beschouwd als een kwetsbare groep vanwege een hogere zorgvraag. Vlaanderen verwacht een algemene stijging van 20% bij de groep alleenwonende 80-plussers in de komende 10 jaar.

 

Voorstel: aangepaste adressenlijst ouderenwoningen

De LMH, de dienst wonen en de dienst vastgoed werkten een voorstel uit van een gewijzigde adressenlijst, rekening houdend met de ligging (bv. dicht bij voorzieningen zoals lokaal dienstencentrum) en aard van de woningen (bv. aangepast) en met het evenwicht tussen de bewoners.

Oudere huishoudens bestaan voornamelijk uit alleenwonenden en koppels zonder inwonende kinderen. Dit maakt dat een aanbod met zowel woningen met 1 slaapkamer als 2 slaapkamers (voor hobby en/of zorg) zinvol is. De LMH ervaart dat de kleinste woningtypes (geschikt voor bewoning door één persoon) weinig gewild zijn bij ouderen. Daarom worden in eerste instantie  kleinere woningen (buiten het centrum) geschrapt.

 

Met 15% 60-plussers op de wachtlijst (een indicatie voor de toekomstige 65-plussers) wordt dit als richtwaarde gehanteerd voor het voorbehouden aanbod.

 

De aangepaste adressenlijst met 186 woningen (15,3% van het aanbod in 2022) bevindt zich in bijlage.

De schrappingen omvatten:

        6 woningen met 1 slaapkamer op het Hemelplein (Bogaertsvelden) die geschikt zijn voor alleenwonenden;

        17 appartementen met 1 slaapkamer in de Transvaalstraat (Leuvensepoort) die geschikt zijn voor alleenwonenden;

        5 woningen met 1 slaapkamer in het Godshuis in de Begijnhofstraat (centrum, eigendom OCMW) die geschikt zijn voor alleenwonenden;

        12 appartementen met 2 slaapkamers in de David Tenierslaan (Mechelpoort binnen de ring) die geschikt zijn voor gezinnen.

De toevoegingen omvatten:

        12 appartementen met 2 slaapkamers in het Withof op de Triesthoeveweg (Koningshooikt) voor 65-plussers.

De best aangepaste en goed gelegen woningen blijven uiteraard behouden.

 

Dit voorstel werd meermaals besproken in de werkgroep sociale huisvesting en positief geadviseerd op het Lokaal Woonoverleg van 03/03/2021.

 

Advies seniorenraad

De seniorenraad gaf op 26/04/2021 een positief advies inzake het toewijzingsbeleid van sociale huurwoningen voor senioren.

 

De seniorenraad formuleerde daarbij volgende motivering:

Op de wachtlijsten staan nu effectief 12% 65-plussers en het gereserveerde aandeel sociale woningen voor 65-plussers wordt in dit voorstel gereduceerd tot 15%; dit lijkt inderdaad te verantwoorden en voldoende, zeker als men er rekening mee houdt dat 65-plussers zich ook kunnen kandidaat stellen voor niet gereserveerde wooneenheden.

De seniorenraad wil immers ook aandacht hebben voor het reduceren van de lange wachtlijsten voor jonge mensen. Sociale woningen moeten toegewezen kunnen worden aan de geschiktste bewoners, op dit moment inderdaad eerder aan alleenstaanden uit Lier-Koningshooikt dan aan senioren uit omliggende gemeenten.

 

De seniorenraad vraagt wel aandacht voor volgende bemerkingen/vragen:

        De seniorenraad wenst betrokken te blijven bij het toewijzingsbeleid en wil op de hoogte gehouden worden van de jaarlijkse monitoring van de wachtlijsten en vraagt daarom een geregelde update omtrent de sociale huisvesting voor senioren in Lier-Koningshooikt via de seniorenraad, de consulente en de voorzitter van de SAR. Indien de verhoudingen van doelgroepen op de wachtlijst terug zouden wijzigingen, vraagt de seniorenraad hierrond mogelijkheid dit snel opnieuw te kunnen aanpassen.

        De vraag naar sociale huurwoningen zal de komende jaren alleen maar toenemen als gevolg van de vergrijzing, maar ook bij de senioren (ook bij 80+ers) komen meer alleenstaanden, gescheiden senioren, … voor én senioren kunnen een risicogroep zijn voor armoede. Daarom is het belangrijk om daarmee ook rekening te houden bij de doelgroep senioren en dit goed op te volgen bij zowel wachtlijst als bij het aanbod.

        Bovendien is het voor senioren effectief aangewezen te kunnen wonen in de buurt van een dienstencentrum, sociaal huis of WZC.

        Bij nieuwe projecten van de sociale huisvestingsmaatschappij vraagt de seniorenraad dat er steeds gestreefd wordt naar een mix van intergenerationeel samenwonen en ook daar 15% van de wooneenheden voorbehouden zou worden voor senioren.

        De seniorenraad vraagt bovendien dat de sociale huisvestingsmaatschappij verder zou inzetten op kleinschalig samenwonen van senioren (cfr. ook projecten als senioren op kot) alsook dat er meer bekendheid gegeven wordt aan het SVK.

        Vanuit de seniorenraad vragen we ook blijvende en strengere controle omtrent het juist toepassen van de voorwaarden en het recht op sociaal huren.

 

Juridische grond

        Omzendbrief OMG/W 2020/04 Opmaak van een Lokaal Toewijzingsreglement

        Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021

        Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

Bij de toewijzing van sociale huurwoningen moet voldoende aandacht zijn voor de verschillende doelgroepen. Een voorbehouden aanbod voor ouderen kan een specifieke woonnood opvangen.

Met de geplande oplevering van het Withof in 2022, is er een opportuniteit om een sociaal woningaanbod voor ouderen te realiseren in Koningshooikt. Daarom is een toevoeging van een deel van deze woningen (zoals voorgesteld in de adressenlijst in bijlage) aangewezen.

De proportionaliteit van het voorbehouden aanbod moet verzekerd blijven zodat de standaardtoewijzingen niet in het gedrang komen. Met de huidige toewijzingscijfers is een bijsturing aangewezen. Een kleinere adressenlijst met ouderenwoningen kan ervoor zorgen dat met name jongere alleenwonenden sneller een woning toegewezen krijgen, zonder dat er problemen ontstaan bij de toewijzing van ouderen. Daarom is een schrapping van voornamelijk kleinere woningen (zoals voorgesteld in de adressenlijst in bijlage) aangewezen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de aangepaste adressenlijst met ouderenwoningen binnen het lokaal toewijzingsreglement sociale huur, zoals in bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2020/527: BOUWEN VAN EEN WOONPROJECT MET APPARTEMENTEN EN ASSISTENTIEWONINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door Martine en Bert Reynaers - Moris wonende te Van Putlei 13 te 2018 Antwerpen en Bert Moris namens MJB PROJECTS BVBA gevestigd te Van Putlei 13 te 2018 Antwerpen, heeft betrekking op een terrein, gelegen Paul Krugerstraat 101, 103, 105, 107, 109, 99 en 99A, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie C nrs. 456R2, 456T2, 456S2, 456K2, 456Y, 468F, 468D, 468E en 469L.

 

Het betreft een aanvraag tot het bouwen van een woonproject met appartementen en assistentiewoningen.

 

De aanvraag omvat:

        stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

1)   Stedenbouwkundige basisgegevens

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag voorziet een functiewijziging van wonen/ ambacht en kleinbedrijf gecombineerd naar wonen. De aanvraag omvat ook een wegenis. Dit is een functie van openbaar nut / handeling van algemeen belang.

 

 

woonfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

openbare nutsfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

Sinds het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen van 14 april 2000, wat gewijzigd werd op 17 juli 2015 en 30 oktober 2015, valt hogergenoemde functie onder volgende hoofdfunctie :

1° wonen;

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

1° wonen

Met wonen wordt residentieel wonen bedoeld. Gebouwen bedoeld voor tijdelijk verblijf (vakantiehuisjes) vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘verblijfsrecreatie’.

Ook landbouwbedrijfswoningen vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘land- en tuinbouw in de ruime zin’. De conciërgewoning bij een industrieel bedrijf valt niet onder de categorie ‘wonen’ maar onder ‘industrie en bedrijvigheid’. Dezelfde redenering gaat op voor alle conciërgewoningen.

Wanneer woningen boven gebouwen met een andere functie zijn opgetrokken en functioneel niets te maken hebben met deze functie, dan hebben ze wel de functie 'wonen'. Het gebouw in kwestie heeft dan twee hoofdfuncties.

 

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

Voor een nadere uitleg van gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kan verwezen worden naar de omzendbrief van 8 juli 1997 die meer uitleg bij de voorschriften van de gewestplannen geeft. Gebouwen, opgericht of uitgebaat door de overheid vallen ook onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen (BVR van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening  en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester.

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

2)    Historiek

Perceelnummer : (afd. 2) sectie C 456 R2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1988 werd afgerond.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie C 456 T2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1963 werd afgerond.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie C 456 S2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1963 werd afgerond.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie C 456 K2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1963 werd afgerond.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie C 456 Y

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd in 1962.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie C 468 F

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1990 werd afgerond.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie C 468 D

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1994 werd afgerond.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie C 468 E

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1988 werd afgerond.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie C 469 L

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd in 1955.

 

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Stedenbouwkundige vergunning (92/199) d.d. 1 februari 1993 voor het bouwen van een woning werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2004/207) d.d. 4 oktober 2004 voor bouwen houten tuinhuis(16m²)+houten tuinafsluiting werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (65/77) d.d. 23 september 1966 voor nieuwbouw werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (87/209) d.d. 30 mei 1988 voor uitbreiden constructiewerkplaats werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (89/195) d.d. 28 december 1989 voor woonhuis + garage werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (62/26) d.d. 26 april 1962 voor het bouwen van een woning en constructieplaats werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (66/43) d.d. 29 april 1966 voor vergroten constructiewerkplaats bij woning werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (66/98) d.d. 8 juli 1966 voor bouwen 4 autobergplaatsen werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2004/366) d.d. 7 maart 2005 voor verbouwen rijwoning werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2010/121) d.d. 27 april 2010 voor bouwen van een vijver werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2016/231) d.d. 27 juli 2017 voor bouwen van een woonproject met appartementen en assistentiewoningen werd geweigerd door de deputatie.

Stedenbouwkundige vergunning (2017/219 D) d.d. 11 december 2017 voor het verbouwen en uitbreiden van een bestaande ééngezinswoning werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.
Milieuvergunning (E12/94/45) d.d. 16 januari 1995 voor exploiteren van een metaalverwerkend bedrijf

 

 

vergunning dd. 16-1-1995 met einddatum 16-1-2015 werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

 

 

3)    Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

In de straat zelf staan eengezinswoningen, in de tuin van de betrokken percelen staat een groot bedrijfsgebouw, erachter is het woonzorgcentrum, en dieper in, grote appartementsgebouwen, ten zuiden is de Ring.

Aan de straat overzijde is de verlaten bedrijfssite van autobussen Kruger, De Krugersite zelf is opgenomen in het RUP Verspreide industriegebieden dat in opmaak is. De gecoro heeft als advies gegeven voor de Krugersite dat er zowel wonen als kleinschalige bedrijvigheid moet worden voorzien, dus niet alleen meer wonen.

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De stedenbouwkundige aanvraag voorziet het afbreken van de bestaande gebouwen, het kappen van bomen en het oprichten van 2 blokken voor 69 woonentiteiten. Blokken A en B zijn ongeveer L-vormig van grondvlak.

Blok A ligt aan de Paul Krugerstraat, met platte daken op 9.90m boven het maaiveld ( 3 bouwlagen) aan de Paul Krugerstraat naar 12,90m (4 bouwlagen) aan de Ring. Het heeft 23 woonentiteiten waarvan 10 erkende assistentiewoningen. Het heeft een breedte vooraan van 35,70m en een diepte van 24,25m

Blok B ligt achter blok A, heeft een plat dak op 15,80m boven de nulpas (welke 10cm boven het maaiveld ligt)aan de zijde van het rusthuis met 4 bouwlagen, het WZC heeft een hoogte van 15.61m. Het blijft minstens 4m van de perceelsgrens met huisnr 111, en minstens 8m van de andere perceelsgrenzen. Het heeft aan de voorzijde een breedte van 44m en aan de linkerzijde een diepte van 30.80m.

Aan de linkerzijde van blok B is de toegang naar de ondergrondse parking

Het hogere deel naar de Ring toe heeft een hoogte van 16.60m. Het lagere deel heeft een plat groen dak. Het heeft 46 entiteiten waarvan 9 serviceflats met erkenning.

Er worden in kader van bescheiden woonaanbod moeten er 14  bescheiden woningen voorzien zijn. Er zijn er 9 in blok A en 20 in blok B.

De 2 volumes zijn ondergronds verbonden met een volledige onderkeldering met een parkeergarage voor 77 wagens  en 160 fietsstaanplaatsen, en 69 bergingen. De helling van de inrit is breder voorzien, met ernaast een trede-helling voor fietsen aan de hand.

De gevels zijn volledig in natuursteen, bruin grijs genuanceerd. Het schrijnwerk in bruin grijs aluminium. Terrasschermen in aluminium burin grijs als schrijnwerk.

Rondom is een brandweg. Aan de perceelsgrenzen worden hoogstammige bomen geplant van 8m hoog. Alle terreinniveaus blijven behouden.

 

Er is een wegenis aan de noordkant van het gebouw naar een plein tussen de gebouwen. Hiervoor werd een wegenisdossier ingevoerd in de aanvraag. Dit binnengebied zal steeds publiek toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers. Er worden geen afsluitingen geplaatst. Vooraan aan de Paul Krugerstraat komt een ondergronds afvalsorteersysteem (OCT). Dezen worden overgedragen aan het openbaar domein.
 

De zaak der wegen werd op de gemeenteraad van 31 mei 2021 goedgekeurd, met voorwaarden.

Het plein met openbaar domein komt bovenop de kelder.

 

Voor de wegenis en het groen errond de aanleg van het plein wordt een rooilijn vastgesteld door de gemeenteraad van 31 mei 2021 volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan- plan voor grondafstand’ dd 10 augustus 2020 met ref 16/052-grondafstand opgemaakt door landmeter Edwin Jacobs en op het omgevingsloket genoemd ‘ondertekend rooilijnplan.pdf’, met grondafstanden van 1162m² voor openbaar domein en 34m² voor openbaar domein OCT

 

Een verklaring van gratis grondafstand is toegevoegd, voor alle geel aangeduide delen op bijgevoegd plan.

 

Betreffende de afstand van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds een private kelder) moet iets worden geregeld in de voorwaarden.

 

 

4)    Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.


De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.


§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 31 mei 2021 voorgelegd en goedgekeurd:

1. Vaststelling van de rooilijn door omgeving

2. Wegenis- en rioleringsdossier door technisch bureau

 

5)    Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats  van 10 januari 2021 tot 8 februari 2021. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften ontvangen.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften ontvangen.

 

Resultaten openbaar onderzoek:

Betreffende wegenis is er volgend bezwaren:

        Er wordt onvoldoende groen en speelruimte voorzien

 

Evaluatie:

Het element betreffende groen en speelruimte kan niet worden bijgetreden om volgende redenen:

        Dit wegenisontwerp werd in nauwe samenwerking met het Technisch bureau van de stad opgemaakt.

 

6)    Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

  • Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder) te samen met de overdracht van de gronden

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan- plan voor grondafstand’ dd 10 augustus 2020 met ref 16/052-grondafstand opgemaakt door landmeter Edwin Jacobs en op het omgevingsloket genoemd ‘ondertekend rooilijnplan.pdf’, met grondafstanden van 1162m² voor openbaar domein en 34m² voor openbaar domein OCT.

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van (4/5/2021).

 

7)    Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier :

 

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 2 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

De elementen uit de bezwaarschriften zijn van die aard dat ze niet kunnen worden bijgetreden.

 

 

Art. 2 :

Het college beslist het dossier door te sturen naar de Gemeenteraad om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door Martine en Bert Reynaers - Moris en Bert Moris namens MJB PROJECTS BVBA inzake Bouwen van een woonproject met appartementen en assistentiewoningen, gelegen Paul Krugerstraat 101, 103, 105, 107, 109, 99 en 99A, 2500 Lier, volgens het plan met titel ‘rooilijnplan- plan voor grondafstand’ dd 10 augustus 2020 met ref 16/052-grondafstand opgemaakt door landmeter Edwin Jacobs en op het omgevingsloket genoemd ‘ondertekend rooilijnplan.pdf’, met grondafstanden van 1162m² voor openbaar domein en 34m² voor openbaar domein OCT. mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden :

  • Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder) te samen met de overdracht van de gronden

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1

De gemeenteraad beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 2 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

De elementen uit de bezwaarschriften zijn van die aard dat ze niet kunnen worden bijgetreden.

 

 

Art. 2 :

De gemeenteraad stelt de rooilijn vast bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door Martine en Bert Reynaers - Moris en Bert Moris namens MJB PROJECTS BVBA inzake Bouwen van een woonproject met appartementen en assistentiewoningen, gelegen Paul Krugerstraat 101, 103, 105, 107, 109, 99 en 99A, 2500 Lier, volgens het plan met titel ‘rooilijnplan- plan voor grondafstand’ dd 10 augustus 2020 met ref 16/052-grondafstand opgemaakt door landmeter Edwin Jacobs en op het omgevingsloket genoemd ‘ondertekend rooilijnplan.pdf’, met grondafstanden van 1162m² voor openbaar domein en 34m² voor openbaar domein OCT. mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

 

 Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder) te samen met de overdracht van de gronden

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

PAUL KRUGERSTRAAT 99-109 - WEGENISONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 23 december 2019 heeft het college van burgemeester en schepenen het voorontwerp voor de verkaveling P. Krugerstraat 99-109 goed gekeurd mits voldaan werd aan de gevraagde aanpassingen.

 

Feiten en context

De aanleg van de wegenis en plein is voorzien in kassei (plan in bijlage). Het regenwater wordt opgevangen in wadi's.

 

Binnen het projectgebied wordt de toerit, een ondergronds afvalsysteem en het plein overgedragen aan het openbaar domein. De overige infrastructuur blijft privaat.

 

Openbaar onderzoek

Betreffende de zaak der wegen werd een bezwaar ingediend over het openbaar domein : er wordt onvoldoende groen en speelruimte voorzien, terwijl een correct inbreidingsproject net aan deze twee moet voldoen.

 

Het (binnen)plein is verhard omdat deze dienst doet als brandweg (met de nodige bochtstralen).  De ladderwagen moet tot op min. 4m van de gevels kunnen komen. Om die reden kan geen groen en/of speelruimte voorzien worden op openbaar domein.

 

Juridische grond

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 inzonderheid de artikelen betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en deze van het college.

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

 

Argumentatie

De zaak der wegen dient ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad van 31 mei 2021.

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het wegenisontwerp voor de Paul Krugerstraat 99 -109 goed teneinde te beslissen over de zaak der wegen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

NIEUWE SNELHEIDSKAART - UITGANGSPRINCIPES. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Conform verklaard gemeentelijk mobiliteitsplan in 2000.

        Sneltoets op gemeentelijk mobiliteitsplan: 2009 - 2010.

        Aangepast mobiliteitsplan finaal in 2012: Verbreding en verdieping van het beleidsplan van 2000.

        Oprichting Vervoerregio's: in 2017 werd Antwerpen als één van de proefregio's opgestart en sloot Lier hier bij aan.

        Op 22 juni 2019 trad het decreet Basisbereikbaarheid als nieuwe mobiliteitsdecreet in werking.

 

Feiten en context

In het nieuwe mobiliteitsdecreet Basisbereikbaarheid worden de vervoerregio's belast met het opmaken van een regionaal mobiliteitsplan. Hiermee vervalt de verplichting voor de gemeenten om een apart gemeentelijk mobiliteitsplan te hebben. Het wordt wel warm aanbevolen om het regionaal mobiliteitsplan van de Vervoerregio op lokaal niveau te verdichten.

 

Het regionaal mobiliteitsplan van de vervoerregio Antwerpen is nog niet klaar. Vermits het huidige gemeentelijk beleidsplan dateert van 2012, wil het bestuur voor een aantal essentiële elementen van het gemeentelijk mobiliteitsbeleid nu reeds een actualisatie doorvoeren.

Zo werden een aantal elementen reeds vervat in het Fietsbeleidsplan.

 

Een volgende element dat het bestuur wil actualiseren is de zogenaamde 'Snelheidskaart'.

Een snelheidskaart is een essentieel element van het gemeentelijk mobiliteitsplan en geeft weer waar welke maximale snelheid toegelaten is. Het moet bij het opstellen van het mobiliteitsplan gezien worden als een wenskaart om deze vervolgens systematisch uit te rollen. De uitrol zal gefaseerd verlopen.

 

Een snelheidskaart wordt best uitgewerkt op basis van een aantal belangrijke uitgangsprincipes om zo te komen tot een uniform, consequent en consistent snelheidsbeleid:

Snelheid en het beheersen van de snelheid zijn cruciale aangrijpingspunten voor het verhogen van de verkeersveiligheid en het veiligheidsgevoel. Een rechtvaardige snelheid verhoogt bovendien o.a. de leefkwaliteit in de straten, zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen en verkleint de barrièrewerking.

In tweede lijn zorgt een snelheidsverlaging er bijvoorbeeld voor dat verkeersdeelnemers bewust en onbewust andere keuzes gaan maken: gewenste routes, andere modi en/of andere combinaties, andere bestemmingen,…

 

Maatschappelijk wordt snelheid en dan vooral een te hoge snelheid niet als problematisch ervaren door diegene die het gedrag vertoont. 80 rijden i.p.v. een toegelaten 60 bijvoorbeeld, wordt gemakkelijk geminimaliseerd. Nochtans stijgt de kans op een ongeval met 32% en is het even risicovol als een intoxicatie van 0.21 mg/l. De intoxicatie wordt als problematisch ervaren, het snelheidsverschil meestal niet (door de ‘pleger’).

 

Bij een ongeval zijn de tragere weggebruikers meestal het grootste slachtoffer: voetgangers, fietsers, kinderen, ouderen, gehandicapten,… Bovendien blijkt dat kinderen en ouderen dan ook nog eens meer aangewezen zijn op stappen en trappen (of dat alleszins meer doen) dus worden ze statistisch meer blootgesteld aan het snelheidsgevaar.

 

Een te hoge snelheid verhoogt zowel het risico op een ongeval als de ernst van het letsel ten gevolge van dat ongeval. Een aanrijding met een snelheidsverschil van 30km/u is doorgaans reeds dodelijk en dient als wetenschappelijke basis voor de uitgangsprincipes.

Een te hoge snelheid, zelfs maar door 1 bestuurder, kan ervoor zorgen dat een gans traject van bijvoorbeeld de duizenden scholieren van Lier als onveilig aangevoeld wordt.

 

Een uniform, consequent en consistent snelheidsbeleid is dus strategisch van zeer groot belang. Daarom worden volgende uitgangsprincipes vooropgesteld:

 

        Alle straten binnen de R16:

        zone 30,

        ook de 'wijkverzamelstraten' binnen de R16 30km/u

        met verdere afbouw in de woonwijken door middel van 'woonerven' (20km/u)

        Behalve de dragende wegen binnen de R16: die 50km/u. In praktijk waarschijnlijk vooral de invalswegen binnen de R16. Tenzij de inrichting er niet aan voldoet.

        Voorzien van woonerven waar de inrichting nu al beantwoordt aan die van een woonerf.

        Een wenskaart maken waar in de toekomst woonerven mogelijk/wenselijk zijn, zodat bij heraanleg een erfinrichting voorzien kan worden.

        R16 over de hele lengte 70km/u

        Op de invalswegen: snelheid van 70km/u afbouwen naar 50km/u wanneer de R16 genaderd wordt. Punt van overgang is per invalsweg te bepalen op basis van de plaatsgesteldheid.

        Alle landbouwwegen 50km/u en nog lager indien:

        het een fietsas is/wordt

        indien ze te onveilig zijn om 50km/u te rijden (te smal, geen vergezicht, geen uitwijkmogelijkheden,…)

 

Volgende (flankerende) maatregelen worden voorzien:

        Alle cruciale snelheidsovergangen van een poorteffect te voorzien.

        Invalswegen: meestal van 70 naar 50. Overal dezelfde look&feel. Deze kan een toeristische inslag krijgen ter promotie van de stad. Mobiliteit en toerisme kunnen elkaar daar zinvol versterken.

        Andere locaties (stadspoorten, begin zone 30,…): laten afhangen van de plaatsgesteldheid.

        Communicatiecampagnes

        Sensibilisering

        Handhaving

        In de snelheidsbeheersing ook zeker kijken naar de nieuwe modi zoals Speed-Pedelecs, E-steps, ...

        Look&Feel van de R16 zal aangepast moeten worden. Te bekijken met AWV.

 

 

Fasering

1)   Vastleggen uitgangsprincipes door Gemeenteraad

2)   Uitwerking nieuwe snelheidskaart op basis van uitgangsprincipes i.s.m. de lokale verkeerspolitie en de andere wegbeheerders op het grondgebied zoals AWV.

3)   Parallel wordt een wenskaart 'woonerven' uitgewerkt.

4)   Advisering nieuwe snelheidskaart door de Mobiliteitsraad

5)   Nieuwe snelheidskaart ter goedkeuring naar de Gemeenteraad

6)   Quick wins op basis van lopende dossiers en toetsing aan geregistreerde meldingen en klachten.

7)   Toetsing aan de wenskaart bij het opstellen van nieuwe heraanlegplannen.

8)   Toetsing aan de wenskaart in alle lopende ontwerpdossiers.

9)   Systematische aanpassing van de nieuwe maximale snelheden: zonale aanpak + implementatie 'poorteffecten'.

 

Adviezen

Bovenstaande uitgangsprincipes werden ter advies voorgelegd aan de Mobiliteitsraad. Finaal kwam de Mobiliteitsraad van 27/10/2020 tot volgende advies:

        Algemeen principe:

        Overal binnen de ring 30km/u (dus ook de invalswegen)

        tenzij 50km/u echt gerechtvaardigd zou zijn

        niet alleen de woonwijken binnen de ring, maar ook die buiten de ring 30km/u

        ook fietsassen op landbouwwegen 30km/u

        20km/u voor verblijfsgebieden (d.m.v. Woonerven)

        bestaande woonerven

        wenskaart woonerven

        Parameters die 50km/u binnen de R16 zouden kunnen rechtvaardigen:

        geen menging van verkeer (aanliggend / vrijliggend fietspad)

        weinig oversteekbewegingen (hangt af van het aantal functies)

        de oversteekvoorzieningen die er zijn, zijn goed en conform of worden voorzien

        geen dense bestaande bewoning

        Veel aandacht besteden aan:

        Sensibilisering en handhaving. Ook al is de inrichting aan heraanleg toe, deze volgt wel.

        Zijn er 'quick wins' qua heraanleg? De prioriteitenlijst kan best herbekeken worden.

        Snelheidsafbouw op de invalswegen

        Goede poorteffecten.

 

Juridische grond

Wegcode en Gemeentedecreet

 

Argumentatie

Het advies van de Mobiliteitsraad wordt bijgetreden door 30km/u binnen de R16 als algemeen principe te hanteren. De andere elementen sluiten grotendeels aan bij wat voorgelegd was.

De uitgangsprincipes voor de nieuwe snelheidskaart worden dan:

        Alle straten binnen de R16:

        zone 30,

        ook de 'wijkverzamelstraten' binnen de R16 30km/u

        met verdere afbouw in de woonwijken door middel van 'woonerven' (20km/u)

        ook de dragende wegen binnen de R16, tenzij de inrichting zou rechtvaardigen om 50km/u toe te laten.

        Woonwijken buiten de R16: eveneens zone 30.

        Voorzien van woonerven (20km/u) waar de inrichting nu al beantwoordt aan die van een woonerf.

        Een wenskaart maken waar in de toekomst woonerven mogelijk/wenselijk zijn, zodat bij heraanleg een overeenkomstige erfinrichting voorzien kan worden.

        R16 zelf:

        over de hele lengte 70km/u

        Op de invalswegen:

        snelheid van 70km/u afbouwen naar 50km/u wanneer de R16 genaderd wordt.

        punt van overgang is per invalsweg te bepalen op basis van de plaatsgesteldheid.

        Alle landbouwwegen:

        standaard: 50km/u

        30km/u indien:

        het een fietsas is/wordt

        het te onveilig is om 50km/u te rijden (te smal, geen vergezicht, geen uitwijkmogelijkheden,…)

 

Parameters die 50km/u binnen de R16 zouden rechtvaardigen:

        geen menging van verkeer (aanliggend / vrijliggend fietspad)

        weinig oversteekbewegingen (hangt af van het aantal functies)

        de oversteekvoorzieningen die er zijn, zijn goed en conform

        geen dense bestaande bewoning

 

 

Financiële weerslag

Uiteindelijk zullen hieruit volgende kosten volgen:

        nieuwe verkeersborden

        werkuren

        plaatsing van (toeristische) poorteffecten als snelheidsremmende maatregel.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord met volgende uitgangsprincipes ter uitwerking van een nieuwe snelheidskaart als toekomstige wenskaart:

        Alle straten binnen de R16:

        zone 30,

        ook de 'wijkverzamelstraten' binnen de R16 30km/u

        met verdere afbouw in de woonwijken door middel van 'woonerven' (20km/u)

        ook de dragende wegen binnen de R16, tenzij de inrichting zou rechtvaardigen om 50km/u toe te laten.

        Woonwijken buiten de R16: eveneens zone 30.

        Voorzien van woonerven (20km/u) waar de inrichting nu al beantwoordt aan die van een woonerf.

        Een wenskaart maken waar in de toekomst woonerven mogelijk/wenselijk zijn, zodat bij heraanleg een overeenkomstige erfinrichting voorzien kan worden.

        R16 zelf:

        over de hele lengte 70km/u

        Op de invalswegen:

        snelheid van 70km/u afbouwen naar 50km/u wanneer de R16 genaderd wordt.

        punt van overgang is per invalsweg te bepalen op basis van de plaatsgesteldheid.

        Alle landbouwwegen:

        standaard: 50km/u

        30km/u indien:

        het een fietsas is/wordt

        het te onveilig is om 50km/u te rijden (te smal, geen vergezicht, geen uitwijkmogelijkheden,…)

 

Parameters die 50km/u binnen de R16 zouden rechtvaardigen:

        geen menging van verkeer (aanliggend / vrijliggend fietspad)

        weinig oversteekbewegingen (hangt af van het aantal functies)

        de oversteekvoorzieningen die er zijn, zijn goed en conform

        geen dense bestaande bewoning

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

OPENINGSUREN BIBLIOTHEEK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Uit het meerjarenplan 2020-2025, Beleidsdoelstelling Bib & Leescafé 01/07:

Actie 01/07/SAP/01/01 (Prioritair) - Evaluatie openingsuren bib en leescafé

In het streven naar een maximale klantgerichtheid stemt Lier de openingsuren van bibliotheek en leescafé tegen 2021 beter op elkaar af. Deze afstemming zorgt voor duidelijkheid bij de gebruikers.

Geen financiële gegevens

 

Feiten en context

De openingsuren van de bibliotheek werden het laatst aangepast in 2012. De openingsuren van het leescafé, als leeszaal en als verbruikszaal, veranderden hierna nog enkele keren ten gevolge van de wijzigingen in de werking:  van team verhuur-infrastructuur naar vrijwilligerswerking onder de vleugels van het bibteam,  met beperking van de openingsuren maar uitgebreid met automatenaanbod, naar de huidige uitbating door Werkmmaat vzw. 

Sindsdien kwam in een aantal gebruikersonderzoeken naar voren dat de openingsuren van bib en leescafé minder goed scoorden qua tevredenheid van de bezoeker, in vergelijking met andere bevraagde aspecten van de bibliotheekwerking.

 

Ten gevolge van de coronamaatregelen werden de openingsuren sinds de eerste lockdown aangepast om klasbezoeken en scholenwerking te scheiden van de reguliere opening, en om een afhaalbib en bib-aan-huis dienst te kunnen blijven aanbieden voor risicogroepen en minder mobiele leden. De noodgedwongen opdeling van klasbezoeken en vrije openingsuren werd zowel door leerkrachten als bibmedewerkers erg positief ervaren:  met minder nood aan ordehandhaving en meer en betere begeleiding van de klasgroepen, meer focus op leesplezier en een rustige, fijne bibbeleving voor de leerlingen.

 

De evaluatie en herziening van de openingsuren werd besproken op drie opeenvolgende bijeenkomsten van de adviesraad, op 20 oktober 2020, 10 december 2020 en 29 maart 2021.

 

Volgende uitgangspunten voor de nieuwe openingsuren  werden nagestreefd:

 

        Comfortverhoging voor de individuele bezoeker, ruime toegankelijkheid van bib en leescafé, (afgeronde) openingsuren die gemakkelijker te communiceren en te onthouden zijn.

        Rekening houden met de bezoekers- en uitleenstatistieken, inspelen op druktepieken en -dalen.

        Ruimte creëren voor verbreding en verdieping van doelgroepwerking, van baby’s en peuters over scholenwerking tot senioren. Een structurelere samenwerking met sociaal beleid, breder aanbod voor de scholen, meer aandacht en begeleiding tijdens klasbezoeken met nadruk op leesplezier en minder nood aan orde- en rusthandhaving.

        Meer ruimte voor culturele activiteiten zoals het Groot dictee, auteurslezingen en literaire voorstellingen enz.

        Een optimale dienstverlening in het leescafé voor huurders, krantenlezers, lunchlezers, studenten en gezelligheidszoekers.

        Haalbaar binnen huidige personeelsbezetting en –kost. Ruimte voor de nodige permanente vorming en opleiding  van het bibteam.

 

Het bibteam formuleerde verschillende opties om al deze doelstellingen te verenigen. De uiteenlopende denkpistes werden besproken op de adviesraad, in verdere overlegmomenten met Werkmmaat vzw, met collega’s van bibliotheken uit de Belfius-cluster en uit de regio, en met collega’s van dienst sociaal beleid.

 

Het voorstel dat door het bibteam en Werkmmaat vzw als het meest optimale werd beoordeeld, werd op 29 maart 2021 voorgelegd aan de adviesraad, waar nog een laatste aanpassing werd geformuleerd door de leden van de adviesraad. 

 

Adviezen

De adviesraad bekeek tijdens enkele bijeenkomsten verschillende opties voor een herziening van de openingstijden van bibliotheek en leescafé.

De adviesraad onderschrijft grotendeels het laatste voorstel vanuit het bibteam, zoals voorgesteld op de bijeenkomst van 29 maart 2021, mits een aanpassing aan de openingstijden op maandagnamiddag. De adviesraad adviseert om deze aangepaste openingstijden in te laten gaan in de week van 13 oktober 2021, tegelijk met de overstap naar Wise, het Eengemaakt bibliotheeksysteem.

 

De leden van de adviesraad rekenen erop dat er voldoende duidelijk gecommuniceerd wordt naar de bibklanten over de aangepaste openingsuren.

De adviesraad vraagt ook een oplossing voor bereikbare pc’s tijdens de ruimere openingsuren van het leescafé.

 

Argumentatie

De nieuwe openingsuren zoals geformuleerd door de Adviesraad op 29 maart 2021 verenigen verschillende doelstellingen, en bieden voordelen voor uiteenlopende gebruikersgroepen van de bibliotheek:

        Voor de individuele bezoeker worden de uren eenduidiger en gemakkelijker te onthouden. De bib blijft elke dag open, en biedt voor elk wat wils, met mogelijkheden voor bibbezoeken in de voormiddag, de namiddag en de avond.

        Zaterdag en woensdag, de twee drukste dagen, worden uitgebreid met een uur.

        Avonden zijn belangrijk maar nu vaak te rustig: door te beperken tot drie avonden per week, kan de vrijgekomen tijd nuttiger worden ingevuld en kunnen we een gevarieerder publiek bereiken. De avondopening wordt naar boven afgerond tot 20u.

        Er komt meer ruimte voor verbreding en verdieping van doelgroepwerking, zowel op het vlak van taal- en leesbevordering als van e-inclusie en digitale geletterdheid.  De collectie en de expertise van de bib en digitale voorzieningen zoals het interneteiland komen zo ten goede van meer Lierenaars.

        De bib kan meer inzetten op culturele activiteiten voor de taal- en literatuurliefhebber, zoals het Groot dictee, auteurslezingen  en literaire voorstellingen, lees- en luisterkringen...

        Werkmmaat is beschikbaar vanaf 9u voor vroege huurders en krantenlezers. Met één wekelijkse sluitingsdag blijft hun personeelsbezetting haalbaar en kan aandacht besteed worden aan vorming en opleiding, grondig poetswerk, onderhoud enz. Tijdens schoolvakanties opent het café om 11u, ruim op tijd voor lunchlezers en gezelligheidszoekers.

        De krantenlezer kan nog steeds dagelijks in het leescafé terecht, ook op de sluitingsdag van Werkmmaat.

 

Overzicht pre-corona, huidige en toekomstige openingsuren:

 

 

 

Om verwarring te voorkomen, worden de huidige openingsuren van de bibliotheek niet meer gewijzigd tot oktober 2021, ongeacht eventuele verdere versoepelingen van de coronamaatregelen.

Werkmmaat vzw zal de huidige openingsuren van de bibliotheek toepassen van zodra het leescafé opnieuw mag openen overeenkomstig het horecaprotocol, en dit tot aan de wijziging in oktober 2021.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om volgende openingsuren voor bibliotheek en leescafé goed te keuren:

 

 

Art 2 :

Deze openingsuren zullen ingaan vanaf 13 oktober 2021, na de opgelegde sluitingsweek die voorafgaat aan de overstap naar 'Wise', het nieuwe Vlaamse Eengemaakte bibliotheeksysteem.

 

Art. 3:

Om verwarring te voorkomen, worden de huidige openingsuren van de bibliotheek niet meer gewijzigd tot 13 oktober 2021, ongeacht eventuele verdere versoepelingen van de coronamaatregelen.

Werkmmaat vzw zal de huidige openingsuren van de bibliotheek toepassen van zodra het leescafé opnieuw mag openen overeenkomstig het horecaprotocol, en dit tot aan de wijziging in oktober 2021.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MET STICHTING KEMPENS LANDSCHAP.  GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing 24 november 2008 over de goedkeuring om lid te worden van de vzw Kempens Landschap

 

Feiten en context

Op 21 april 2021 ontving de stad een brief van Kempens Landschap over de nieuwe rechtsvorm Stichting Kempens Landschap (voorheen: Kempens Landschap vzw) en herbevestiging van de samenwerkingsprincipes.

 

De activiteiten van Kempens Landschap vzw worden verdergezet onder de (nieuwe) rechtsvorm van een stichting van openbaar nut, opgericht onder de naam “Stichting Kempens Landschap”, met als (nieuw) ondernemingsnummer 0749.895.122.

 

De Stichting Kempens Landschap werd als stichting van openbaar, waarna alle personeelsleden, alle activa en passiva en alle rechten en plichten van de vzw Kempens Landschap (ondernemingsnummer: 0463.095.123) werden overgenomen.

De Stichting Kempens Landschap heeft navolgend belangeloos doel, ten dienste van de gemeenschap: “de verwerving, bescherming, valorisatie en het gebeurlijk herstel van monumenten, architecturale gehelen en landschappen, het leefmilieu, onroerend erfgoed en natuur- en cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen en inzonderheid de instandhouding, het herstel en beheer en de ontsluiting van beschermde goederen in haar bezit of haar beheer. De Stichting neemt een voorbeeldrol op inzake onroerenderfgoedzorg en draagt bij aan het vergroten van het draagvlak.”.

 

De Stichting Kempens Landschap wenst van deze gelegenheid gebruik te maken om de afspraken met de deelnemende lokale besturen te herbevestigen via de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst.

In de samenwerkingsovereenkomst worden de voormalige werkingsprincipes van- en tussen de gemeente en Stichting Kempens Landschap hernomen, rekening houdende met de nieuwe rechtsvorm van Stichting Kempens Landschap als stichting van openbaar nut.

 

De Stichting Kempens Landschap levert in het algemeen belang een wezenlijke bijdrage tot het bewaren en publiek toegankelijk maken van landschappen en erfgoed, en dit door middel van verwerving, opwaardering en advisering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, inz. artikel 40 en 41 en art. 330 e.v.

Statuten Stichting Kempens Landschap

 

Argumentatie

Het is aangewezen om de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap goed te keuren, vermits er enkel een wijziging van rechtsvorm gebeurt en de werking voor de rest hetzelfde blijft.

 

Financiële weerslag

De financieringsprincipes m.b.t. de bijdragen van de lokale besturen blijven, zoals eerder overeengekomen binnen de vzw Kempens Landschap onveranderd en behouden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen tot de ondertekening van de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met Stichting Kempens Landschap.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

KAPELSTRAAT - IN BEWAARGEVING ARCHEOLOGISCH ENSEMBLE AAN HET ERFGOEDDEPOT VAN DE STAD MECHELEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Er werd een omgevingsvergunning OMV_2018092803, m.b.t. het bouwen van een nieuwe school Regenboog, Kapelstraat 33 te Lier, in het schepencollege van 29/4/2019 goedgekeurd.

Eén van de voorwaarden was dat de maatregelen, opgesomd in de archeologienota (bekrachtigd 19/09/2018) met ref. 8595, diende gerealiseerd te worden.

 

Bij de realisatie van de nieuwe school diende de bouwheer, VZW Broeders van Liefde, een archeologisch proefsleuven onderzoek uit te voeren. De bouwheer stelde archeologiebureau J. Verrijckt uit Beerse aan om dit onderzoek te leiden.

 

Feiten en context

De VZW Broeders van Liefde bevestigt in het schrijven van 27/04/2021 om de vondsten over te dragen aan de stad.

 

In het verleden had de stad Lier met de provincie Antwerpen een overdrachtsovereenkomst

waardoor stad Lier de vondsten aan de provincie kon overdragen.

Sedert 1 januari 2019 behoort de stad Lier tot het depotgebied van Mechelen en niet meer

tot Antwerpen.

De vondsten worden in bewaring gegeven bij het erkend onroerenderfgoeddepot van de

stad Mechelen. Hiervoor dient een overdrachtsdocument te worden bekrachtigd door de

gemeenteraad (zie bijlage).

Voor het in bewaring nemen van het archeologisch ensemble rekent het depot geen

vergoedingen en/of kosten aan.

 

 

Argumentatie

De overdracht van stadseigendom dient door de gemeenteraad te worden goedgekeurd.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het overdrachtsdocument, voor bewaring van de archeologische vondsten "Kapelstraat 33 te Lier" in het depot van Mechelen, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN VDAB EN STAD EN OCMW LIER 2020-2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op Vlaams niveau zijn tussen VDAB en de lokale besturen de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet in het versterken van de samenwerking. Zo werd er met de oprichting van de Centrale Werkgroep Lokale Besturen in oktober 2015 uitvoering gegeven aan een overleg tussen VDAB, VVSG en lokale besturen. Eén jaar later werden er provinciale werkgroepen lokale besturen opgericht. Op deze fora wordt de samenwerking besproken op de kruispunten van het arbeidsmarkt-, werkgelegenheids- en welzijnsbeleid met respect voor ieders wettelijke opdracht. Op 24/5/17 versterkten VDAB en VVSG hun gezamenlijke doelstellingen en engagementen in een vernieuwde partnerschapsovereenkomst. Deze partnerschapsovereenkomst biedt een kader waarbinnen de reeds bestaande en toekomstige (boven)lokale samenwerkingsovereenkomsten VDAB, Steden en gemeenten, OCMW’s gesitueerd worden.

 

Feiten en context

Op lokaal niveau is de samenwerking tussen VDAB enerzijds en stad en OCMW Lier anderzijds al enkele jaren zeer intens, zowel op cliëntniveau als op beleidsniveau. Om dat samenwerkingsverband ook de komende jaren verder uit te bouwen, is een ontwerp van samenwerkingsakkoord opgemaakt tussen VDAB enerzijds en stad en OCMW Lier anderzijds.  Dat samenwerkingsakkoord biedt het kader waarop de samenwerking de komende jaren zal worden gefundeerd.

 

Rond 7 actiedomeinen wordt een ambitieus geheel van initiatieven gepland:

 

Actiedomein 1 – Beleidsvoorbereiding en -evaluatie en het voorzien van een financieel draagvlak hiertoe.

Actiedomein 2 - Het lokaal bestuur en VDAB  ondersteunen initiatieven om de overgang tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren.

Actiedomein 3 - Het lokaal bestuur en VDAB werken samen aan het activeren van burgers richting arbeidsmarkt.

Actiedomein 4 - Het lokaal bestuur en VDAB ondersteunen en creëren kansen voor de inclusieve economie.

Actiedomein 5 - Het lokaal bestuur en VDAB  verhogen de kansen van de werknemers op het vinden van werk door middel van het wegwerken van job-obstakels.

Actiedomein 6 - Dienstverlening aan bedrijven.

Actiedomein 7 - Levenslang leren.

 

Het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst (in bijlage) wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Fasering

De overeenkomst treedt in werking op 1/6/2021.

 

Argumentatie

Met de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB enerzijds en stad en OCMW Lier anderzijds is een beleidskader op de lange termijn gecreëerd waarbinnen de samenwerking verder zal worden uitgebouwd.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB enerzijds en stad en OCMW Lier anderzijds, zoals als bijlage toegevoegd.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

DE LIJN - ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS VAN MEI 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Bert Wollants, schepen, en Rik Pets, schepen, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn de algemene vergaderingen voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.

 

De stad ontving op 4 mei 2021 een oproep om deel te nemen aan de 30e gewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Verwelkoming en inleiding

2.

Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Beleidsverslag

        Commentaar bij de jaarrekening

        Mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3.

Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

4.

Goedkeuring jaarrekening 2020

5.

Kwijting van de uitoefening van het mandaat van de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2020

6.

Varia

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten van De Lijn

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de 30e gewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn in mei 2021, dat als volgt is vastgesteld, goed:

 

1.

Verwelkoming en inleiding

2.

Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Beleidsverslag

        Commentaar bij de jaarrekening

        Mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3.

Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

4.

Goedkeuring jaarrekening 2020

5.

Kwijting van de uitoefening van het mandaat van de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2020

6.

Varia

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn in mei 2021, op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn gevestigd te 2800 Mechelen, aan de Motstraat 20.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

KLEINE LANDEIGENDOM MECHELEN EN OMSTREKEN CVBA-SO - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN EFFECTIEF AFGEVAARDIGDE - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van een effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba, nl. Walter Grootaers als effectief vertegenwoordiger en Ivo Andries als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van de Gewestelijke Maatschappij voor de kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba.

 

De stad dient naar aanleiding van het beëindigen van het mandaat van Walter Grootaers als schepen en gemeenteraadslid op 31 december 2020 voor de algemene vergadering een nieuwe effectieve afgevaardigde aan te duiden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans en Maurits De Smedt

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

8 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven aan de afvaardiging van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, als effectief vertegenwoordiger van de stad Lier voor de algemene vergadering der aandeelhouders van de Gewestelijke Maatschappij voro de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan de Gewestelijke Maatschappij voro de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

KLEINE LANDEIGENDOM MECHELEN EN OMSTREKEN CVBA-SO - JAARLIJKSE STATUTAIRE ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS VAN 2 JUNI 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van een effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba, nl. Walter Grootaers als effectief vertegenwoordiger en Ivo Andries als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 11 mei 2021 om deel te nemen aan de jaarlijkse statutaire algemene vergadering der aandeelhouders van Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken op 2 juni 2021 om 18 uur online.

 

De agenda is als volgt samengesteld:

 

1.

Proces-verbaal van de algemene vergadering 2020, online gehouden op 11 juni 2020

2.

Jaarverslag van de Raad van Bestuur over de verrichtingen van het werkjaar 2020

3.

Verslag van de commissaris

4.

Jaarrekeningen van het boekjaar 2020, afgesloten op 31/12/2020

5.

Bestemming van het resultaat

6.

Kwijting te verlenen aan de bestuurders en de commissaris

7.

Statutaire benoeming bestuurders

8.

Rondvraag

 

De inhoudelijke stukken voor deze vergadering worden bezorgd.

 

Omwille van de corona-maatregelen zal deze Algemene Vergadering volgens een specifieke procedure worden georganiseerd, zoals voorzien in het Volmachtenbesluit van 9 april 2020 en beslist door de Raad van Bestuur op 22 april 2020.

Deze procedure laat de vennootschap toe de Algemene Vergadering tijdig te houden met de nodige preventieve maatregelen.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        statuten van Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de jaarlijkse statutaire algemene vergadering der aandeelhouders van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba op 2 juni 2021, die bestaat uit volgende agendapunten, goed:

 

1.

Proces-verbaal van de algemene vergadering 2020, online gehouden op 11 juni 2020

2.

Jaarverslag van de Raad van Bestuur over de verrichtingen van het werkjaar 2020

3.

Verslag van de commissaris

4.

Jaarrekeningen van het boekjaar 2020, afgesloten op 31/12/2020

5.

Bestemming van het resultaat

6.

Kwijting te verlenen aan de bestuurders en de commissaris

7.

Statutaire benoeming bestuurders

8.

Rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad, die zal deelnemen aan de jaarlijkse statutaire algemene vergadering der aandeelhouders van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 11 JUNI 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 7 mei 2021 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 11 juni 2021 om 17.30 uur.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2020

3.

Goedkeuring jaarrekening 2020

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 11 juni 2021

 

De raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in vergadering van 30 april 2021 formuleerde de voorstellen van de agendapunten van de algemene vergadering van 11 juni 2021.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), inz.:

        artikel 423 die bepaalt onder welke voorwaarden de verlenging van de dienstverlenende verenging kan plaatsvinden

        artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018, 28 juni 2019 en 23 april 2021

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van 11 juni 2021 met volgende agenda goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2020

3.

Goedkeuring jaarrekening 2020

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 11 juni 2021

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 11 juni 2021.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 11 juni 2021 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

VVOG - ALGEMENE VERGADERING VAN 15 JUNI 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanstelling van Rik Pets, schepen, als effectief afgevaardigde, en Ivo Andries, schepen, als plaatsvervangend afgevaardigde voor de algemene vergadering van VVOG vzw.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen vzw (VVOG).

 

De stad ontving op 11 mei 2021 een oproep voor de algemene vergadering op 15 juni 2021 om 10.30 uur online.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Voorstelling en verwelkoming nieuwe voorzitter Elsie Desmet

2.

Statutaire mededelingen aan de Algemene Vergadering (cfr. art. 24 van de statuten)

        Financieel verslag

        voorstelling ballans en resultatenrekening 2020

        toelichting door de bedrijfsrevisor en commentaar door de voorzitter

        kwijtschelding an de leden van de raad van bestuur (stemming)

        begroting 2021

        voorstelling en toelichting door de voorzitter (stemming)

        vaststelling van de contributie voor 2022 (stemming)

        jaarverslag 2020 (stemming

3.

Mondeling verslag van de algemene vergadering van 2021 door de directeur (stemming)

4.

Toekomst VVOG-werking

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten VVOG vzw

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van 15 juni 2021 goed:

 

1.

Voorstelling en verwelkoming nieuwe voorzitter Elsie Desmet

2.

Statutaire mededelingen aan de Algemene Vergadering (cfr. art. 24 van de statuten)

        Financieel verslag

        voorstelling ballans en resultatenrekening 2020

        toelichting door de bedrijfsrevisor en commentaar door de voorzitter

        kwijtschelding an de leden van de raad van bestuur (stemming)

        begroting 2021

        voorstelling en toelichting door de voorzitter (stemming)

        vaststelling van de contributie voor 2022 (stemming)

        jaarverslag 2020 (stemming

3.

Mondeling verslag van de algemene vergadering van 2021 door de directeur (stemming)

4.

Toekomst VVOG-werking

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van VVOG vzw op 15 juni 2021, op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de VVOG vzw.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING VAN 15 JUNI 2021 - AGENDA EN KAPITAALSVERHOGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, en Ilse Lambrechts, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van IKA voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 29 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA op 15 juni 2021 om 19.00 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Kennisneming verslagen IKA van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020

2.

Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2020

5.

Kapitaalsverhoging aandelen kengetal 9d (Storm Retie)

6.

Statutaire benoemingen en mededelingen:

1. Actualiseren van het register van de deelnemers

 

Een dossier met documentatiestukken werd overgemaakt.

 

De raad van bestuur van IKA heeft besloten over te gaan tot een kapitaalsverhoging ter dekking van de 100 % van het kapitaal Storm Retie.

De kapitaalsverhoging wordt georganiseerd om de namens de gemeenten aangehouden financieel vaste activa ook in de gemeentelijke boekhouding te kunnen opvolgen.

Deze kapitaalsverhoging kan gefinancierd worden met middelen beschikbaar in de schoot van IKA.

 

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden.

Gezien de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en de dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke vergadering.

        Statuten IKA

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de volledige dagorde van de algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op 15 juni 2021 om 19.30 uur met de volgende agenda:

 

1.

Kennisneming verslagen IKA van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020

2.

Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2020

5.

Kapitaalsverhoging aandelen kengetal 9d (Storm Retie)

6.

Statutaire benoemingen en mededelingen:

1. Actualiseren van het register van de deelnemers

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist in te tekenen op de kapitaalsverhoging aandelen kengetal 9d (STORM Retie) van IKA voor 35 aandelen met een nominale waarde per aandeel van € 500,00 voor een totale waarde van € 17.500,00; te volstorten met € 17.500,00 beschikbaar op rekening courant en € 0,00 uitkering van reserves IKA.

 

Art 3 :

De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur goed.

 

Art 4 :

De gemeenteraad keurt de balans, resultatenrekening en winstverdeling goed.

 

Art 5 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021 op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 6 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR DE HUISVESTING - VERTEGENWOORDIGERS RAAD VAN BESTUUR 2021-2024. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 28 januari 2019 over de aanduiding van bestuurders van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanduiding van de heer Torfs Benjamin als effectief vertegenwoordiger en resp. de heer Suetens Thierry, als plaatsvervangend vertegenwoordiger, als lid van de ‘Algemene Vergadering der Aandeelhouders’ van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 april 2021 over het verdagen van het punt over de verlenging van het mandaat voor de raad van bestuur 2021-2024

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, afgekort LMH.

 

De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting heeft de stad uitgenodigd voor de 'Algemene Vergadering der Aandeelhouders', die zal plaatsvinden op woensdag 16 juni 2021 om 19.00 uur, in de lokalen van de vennootschap.

 

De agenda van deze vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Benoeming van de bestuurders.

Uittredende bestuurder:

        Anja De Wit (namens de stad Lier)

 

Mevrouw Anja De Wit is opnieuw verkiesbaar.

Er wordt voorgesteld haar mandaat met drie jaar te verlengen tot 15-5-2024.

 

De andere mandaten zijn voor:

        Peggy Mortelmans (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 18 mei 2022)

        Jan Hauwaert (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 18 mei 2022)

        Leen Baeten (namens de gemeente Ranst) (mandaat loopt tot 18 mei 2022)

        Benjamin Torfs (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 17 mei 2023)

        Piet De Zaeger (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 17 mei 2023)

        Johan Festjens (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 17 mei 2023)

        August Valgaeren (namens de private aandeelhouders) (mandaat loopt tot 15 mei 2024)

        Leo Vansteenbeeck (namens de private aandeelhouders) (mandaat loopt tot 15 mei 2024)

 

 

Juridische grond

Statuten Lierse Maatschappij voor de Huisvesting

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De stad zal voor de continuïteit het mandaat van mevrouw Anja De Wit verlengen tot 2024.

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het mandaat van Anja De Wit als bestuurder van CVBA Lierse Maatschappij van de Huisvesting met een periode van 3 jaar te verlengen tot 15 mei 2024.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING - ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS VAN 16 JUNI 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 28 januari 2019 over de aanduiding van bestuurders van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanduiding van de heer Torfs Benjamin als effectief vertegenwoordiger en resp. de heer Suetens Thierry, als plaatsvervangend vertegenwoordiger, als lid van de ‘Algemene Vergadering der Aandeelhouders’ van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, afgekort LMH.

 

De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting heeft de stad uitgenodigd voor de 'Algemene Vergadering der Aandeelhouders', die zal plaatsvinden op woensdag 16 juni 2021 om 19.00 uur, op het adres van het vennootschap, Abtsherbergstraat 10 bus 19, Lier.

 

De agenda van deze vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Benoeming van de bestuurders

 

Uittredende bestuurders:

        Anja De Wit (namens de stad Lier)

 

Mevrouw Anja De Wit is opnieuw verkiesbaar. Er wordt voorgesteld haar mandaat met drie jaar te verlengen tot 15 mei 2024.

 

De andere mandaten zijn voor:

        Peggy Mortelmans (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 18 mei 2022)

        Jan Hauwaert (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 18 mei 2022)

        Leen Baeten (namens de gemeente Ranst) (mandaat loopt tot 18 mei 2022)

        Benjamin Torfs (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 17 mei 2023)

        Piet De Zaeger (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 17 mei 2023)

        Johan Festjens (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 17 mei 2023)

        August Valgaeren (namens de private aandeelhouders) (mandaat loopt tot 15 mei 2024)

        Leo Vansteenbeeck (namens de private aandeelhouders) (mandaat loopt tot 15 mei 2024)

 

 

Juridische grond

Statuten Lierse Maatschappij voor de Huisvesting

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering der aandeelhouders van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting van 16 juni 2021, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

PIDPA - ALGEMENE VERGADERING VAN 18 JUNI 2021- AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Pidpa voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Pidpa.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 26 april 2021 om deel te nemen aan de algemene vergadering op afstand van Pidpa op vrijdag 18 juni 2021 om 11.30 uur.

 

De agenda van deze algemene vergadering in buitengewone zitting is als volgt vastgesteld:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2020

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2020

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7.

Benoemingen

8.

Varia:

        Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin - stand van zaken - mondelinge toelichting ter vergadering

        Vragen van vennoten

9.

Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2020. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. artikel 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

        Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering op afstand van Pidpa van 18 juni 2021 met volgende agendapunten, goed:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2020

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2020

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7.

Benoemingen

8.

Varia:

        Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin - stand van zaken - mondelinge toelichting ter vergadering

        Vragen van vennoten

9.

Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020, de jaarrekening over het boekjaar 2020 en het verslag van de commissaris goed.

 

Art 3 :

De gemeenteraad verleent decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2020.

 

Art 4 :

De gemeenteraad keurt de toetredingen/uitbreidingen van opdracht goed.

 

Art 5 :

De gemeenteraad keurt de benoemingen goed.

 

Art 6 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering op afstand van Pidpa van 18 juni 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 7 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

IVAREM - ALGEMENE VERGADERING VAN 18 JUNI 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk eerste, tweede en derde volmachtdrager van de stad Lier voor de algemene vergadering van IVAREM voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 28 april 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVAREM die op 18 juni 2021 om 17.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Themis op de derde verdieping van het administratieve gebouw van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in Muizen (Mechelen) of via MS Teams.

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers (indien van toepassing)

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2020 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3.

Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar (2020)

4.

Goedkeuring jaarrekening 2020 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Benoeming (vervanging) bestuurder van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 18 juni 2021

 

 

We ontvingen volgende documenten:

        het activiteitenverslag voor het jaar 2020 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 23-04-2021,

        de definitieve bijdragen voor het jaar 2020 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 23-04-2021,

        de balans, de resultatenrekening en de toelichting bij de jaarrekening voor het jaar 2020 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals opgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 23-04-2021,

        het financiële jaarverslag voor het jaar 2020 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 23-04-2021,

Daarnaast ontvingen we het verslag van de commissaris voor het jaar 2019 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM).

 

Juridische grond

        Decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur, inz. artikel 432: het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten moet worden herhaald;

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016, 15 december 2017, 7 december 2018, 13 december 2019 en 19 december 2020

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van 18 juni 2021 die als volgt is samengesteld, goed:

 

1.

Aanduiding stemopnemers (indien van toepassing)

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2020 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3.

Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar (2020)

4.

Goedkeuring jaarrekening 2020 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Benoeming (vervanging) bestuurder van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 18 juni 2021

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de algemene vergadering van 18 juni 2021 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

FLUVIUS - ALGEMENE VERGADERING VAN 23 JUNI 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Christina Wagner, gemeenteraadslid, en Dirk Frans, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Fluvius voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 24 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die op 23 juni 2021 om 18.00 uur plaats vindt in het Kasteel van Brasschaat, Hemelhoevedreef 1, 2930 Brasschaat, met volgende agenda:

 

1.

Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2020

5.

Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten

6.

Statutaire benoemingen

7.

Statutaire mededelingen:

7.1 Actualisering van het register van de deelnemers

7.2 Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T.

 

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de stad per brief van 24 maart 2021 overgemaakt.

 

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

De huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur: artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        statuten van Fluvius Antwerpen

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 23 juni 2021 van Fluvius Antwerpen met als agendapunten, goed:

 

1.

Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2020

5.

Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten

6.

Statutaire benoemingen

7.

Statutaire mededelingen:

7.1 Actualisering van het register van de deelnemers

7.2 Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T.

 

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente/stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 23 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING VAN 24 JUNI 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Dirk Frans, gemeenteraadslid, en Jenny Van Damme, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 28 april 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 24 juni 2021 om 19 uur in het crematorium van Turnhout (Steenweg op Merksplas 68).

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 17 december 2020 - goedkeuring

2.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2020 - goedkeuring

3.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2020 - aktename

4.

Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2020 - goedkeuring

5.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6.

Varia en rondvraag

 

Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid en moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

        Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het eerste semester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die de jaarrekening vaststelt en kwijting verleent aan de bestuurders en de revisor.

        Statuten van PONTES

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt van de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 24 juni 2021, die er als volgt uit ziet, goed:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 17 december 2020 - goedkeuring

2.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2020 - goedkeuring

3.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2020 - aktename

4.

Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2020 - goedkeuring

5.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 24 juni 2021 op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 24 JUNI 2021 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Ann-Sofie Van den Broeck, gemeenteraadslid, en Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Cipal voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 5 mei 2021 om deel te nemen aan de algemene vergadering der deelnemers van CIPAL op donderdag 24 juni 2021 om 16:00 uur.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2020

7.

Vaststelling van wijziging van vaste vertegenwoordiger commissaris

8.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Cipal bezorgde de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Cipal

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal op 24 juni 2021 op basis van de bekomen documenten en toelichtende nota, goed:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2020

7.

Vaststelling van wijziging van vaste vertegenwoordiger commissaris

8.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

KLACHT OVER ONBEHOORLIJK BESTUUR EN MISKENNING PREROGATIEVEN RAADSLID - ANTWOORD GOUVERNEUR. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 10 februari 2021 werd een klacht ingediend door raadslid, dhr. Taelman, over onbehoorlijk bestuur en miskenning prerogatieven raadslid.

 

Op 24 maart 2021 ontvingen we antwoord van het agentschap binnenlands bestuur.

 

In navolging van het antwoord van het agentschap binnenlands bestuur richtte dhr. Taelman een brief t.a.v. de gouverneur, die hierop een antwoord formuleerde op 3 mei 2021.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. parkeren voor vrachtwagens

Eind 2019 stelde ik een schriftelijke vraag omtrent het parkeren voor vrachtwagens in Lier en Koningshooikt. Verscheidene van deze parkeerzones zijn niet ideaal gelegen en in de nabijheid van scholen en dorpscentra waar men juist zoveel mogelijk vrachtverkeer zou moeten vermijden.

 

Uit het antwoord bleek dat er alternatieven gezocht gingen worden om deze problematiek aan te pakken en zo ook de nodige parkeerplaatsen voor vrachtwagens te voorzien. Graag vernam ik een stand van zaken waar we vandaag de dag juist staan en wat de verdere ambities hieromtrent zijn?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

De vrachtwagenparkeerzones die gelegen waren langs de Leuvensevest en aan de Rode Kruislaan zijn ondertussen geschrapt. Deze lagen in een schoolomgeving en zijn daar om die reden weggehaald. Voor het faciliteren van vrachtwagen parkeren langs de ring, zijn we vergevorderd. Het idee was om meer vrachtwagen parkeren te faciliteren aan de 2 uiteinden van de ring waar het fietspad niet vlak tegen de parkeerstrook ligt. Naar aanleiding van een aantal bezorgde meldingen vanwege zowel buurtbewoners als een nabijgelegen school op 1 van deze locaties, houden we deze opnieuw even tegen het licht vooraleer we definitief groen licht geven.

 

Voor Koningshooikt blijft het een uitdaging waar we de knoop nog niet hebben kunnen doorhakken. Er is momenteel geen mogelijkheid om het vrachtwagen parkeren elders op openbaar domein in Koningshooikt te organiseren. Aan de andere kant is vrachtwagen parkeren in het centrum van het dorp ook iets wat we gerust in vraag mogen durven stellen. Tot op heden hebben we op vlak van die problematiek nog geen beslissing genomen.

 

 

Interpellatie 2 : van Peter Caluwé (Groen-Lier&Ko) i.v.m. mogelijke verkoop en verkaveling van OCMW-grond, dossier Beyerse velden

Het dossier Beyerse velden werd door schepenen Vanderpoorten en Wollants uitgebreid toegelicht in de commissievergadering van 25 mei 2021 volgend op een agendering door onze fractie, waarvoor alvast onze appreciatie.

De eigenaar van het aanpalende perceel toont reeds enige tijd interesse in de verwerving van het beboste stuk grond in het bezit van het Lierse OCMW met het oog op verkaveling. In 2016 werd een verkavelingsvergunning geweigerd op grond van ontsluiting en waterproblematiek. Momenteel is een stedenbouwkundig attest in aanvraag door de geïnteresseerde ontwikkelaar en op 11 mei werd daartoe een bewonersvergadering georganiseerd.

 

Onze fractie had graag het volgende vernomen:

        Wat is de visie van het CBS betreffende de (potentiële) verkoop van het betreffende perceel aan de Nieuwpoortstraat in haar bezit en de beoogde verkaveling door de geïnteresseerde partij?

        Meent het CBS dat het participatietraject met de buurt tot op heden transparant en correct verliep, waarom wel/niet? Buurtbewoners hebben reeds verschillende bezorgdheden geuit over de gehanteerde werkwijze en het onthouden van essentiële informatie en documentatie.

        Kan het CBS een indicatie geven van het verder verloop op het vlak van buurtoverleg, overleg met de geïnteresseerde koper en politiek debat met de raadsleden?

 

Antwoord Schepen Marleen Vanderpoorten:

Dank u voor de interpellatie, dat stelt mij in staat ten behoeve van alle gemeenteraadsleden, en ook voor het verslag,  de historiek en de stavaza van het dossier Beyerse Velden nog eens uiteen te zetten.

 

In 2005 werd er voor de Beyerse Velden een Masterplan opgesteld dat het ganse braakliggende terrein tussen de bebouwde zone  van de Lispersteenweg, Kemmelstraat, Arendbeek en Nieuwpoortstraat bevatte. Nadien werd het gebied ingeperkt omdat er teveel kleine eigenaars waren in de zone die het verste van de Nieuwpoortstraat gelegen is. Het project waar het nu om gaat is de zone achter de appartementsgebouwen 35 tot 43 aan de Nieuwpoortstraat, eigendom van dezelfde ontwikkelaar die destijds deze appartementen bouwde,  en om het naastliggende perceel, aan de straatkant, eigendom van het OCMW, waarlangs ook de doorgang naar het achterliggende perceel van de projectontwikkelaar zou moeten gegeven worden.

 

Er werd in 2007 een vergunning afgeleverd voor het appartementsgebouw met de nummers 35 tot 43 dat werd gebouwd in de daaropvolgende jaren. Iedereen die toen een appartement kocht, wist dat er achter het gebouw nog een project zou komen als tweede fase van het masterplan.

 

In 2014 werd door de voltallige OCMW-raad een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd tussen de projectontwikkelaar en het OCMW met als onderwerp het samen ontwikkelen van de eerder genoemde gronden en het samen laten aanleggen van de wegenis- en infrastructuurwerken waarvan de kosten in verhouding tot het grondaandeel gedeeld zouden worden.

 

In 2015 werd een verkavelingsvergunning aangevraagd door de projectontwikkelaar én het OCMW, voor 49 appartementen en 8 éénsgezinswoningen. Er werden 247 bezwaren ingediend. De verkavelingsaanvraag  werd geweigerd door het schepencollege omdat er nog geen rooi- en wegenisplan werd goedgekeurd. De onduidelijkheid over de waterproblematiek in het binnengebied speelde een bepalende rol hierbij.

 

Door het studiebureau dat een raamcontract heeft met de stad én door de provincie werden in de daarop volgende jaren een aantal onderzoeken gedaan naar de waterproblematiek. Daaruit  bleek dat bij een eventuele bebouwing de waterproblematiek beter onder controle zou zijn.

 

Intussen liet de projectontwikkelaar zijn interesse blijken in de eventuele aankoop van de OCMW-grond. Het Vast Bureau reageerde hier positief op met dien verstande dat de grond openbaar zou verkocht worden volgens de geldende procedure. Hierop vroeg de projectontwikkelaar een stedenbouwkundig attest aan bij de stadsdiensten voor de percelen van hemzelf en van het OCMW. Een stedenbouwkundig attest geeft geïnteresseerde kopers meer informatie over de haalbaarheid van een project en over de mogelijkheden van een verkaveling op de gronden. Pas als de projectontwikkelaar zekerheid heeft over de mogelijke bebouwing, wil hij de vraag tot aankoop van de OCMW-grond definitief overwegen en stellen aan de OCWM-raad.

 

N.a.v. de actuele vraag naar een stedenbouwkundig attest besliste het CBS om de buurt te informeren over de stavaza en hen de mogelijkheid te geven hun opmerkingen te formuleren, hoewel dit bij een stedenbouwkundig attest geen verplichting is ( en er wettelijk geen openbaar onderzoek of inspraak mogelijk  is binnen deze procedure). Er waren al eerder contacten en infovergaderingen met de buurt, dus leek het aan het CBS logisch om dit ook bij deze stap te herhalen. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een participatietraject as such. In de brief aan de buurtbewoners staat ook duidelijk vermeld over de bedoeling van het digitale overleg, ik citeer

 

“Om je als buurtbewoner op de hoogte te houden, informeren we je graag tijdens een bewonersoverleg over de reeds gemaakte studies, juridische randvoorwaarden voor het projectgebied en verdere procedures. Mogelijke bezorgdheden en aandachtspunten van de buurt worden tijdens dit overleg geïnventariseerd en daarna voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. De opmerkingen die het college bijtreedt zullen vervolgens vertaald worden in het stedenbouwkundig attest.”

 

Het is juist dat heel wat buurtbewoners reageerden op het feit dat het bewonersoverleg digitaal werd georganiseerd. Er was gezien de corona-richtlijnen echter geen andere mogelijkheid. Bovendien heeft deze formule zeker ook het voordeel van sneller op de bal te kunnen spelen. In het laatste half jaar werden al meer dan 10 digitale overlegsessies georganiseerd met burgers over zeer verscheiden onderwerpen en tot op heden werden hier alleen positieve reacties op verkregen. In de volgende dagen worden er opnieuw twee georganiseerd, over de hondenweide en Station-Noord. Bovendien heeft onze participatiedienst vastgesteld dat er niet minder participanten zijn bij digitale vergaderingen.

Wat zijn nu de volgende stappen m.b.t. het dossier Beyerse Velden?

 

        Er komt volgende week een terugkoppeling naar de buurt in de vorm van een nieuwsbrief met een verslag van het digitaal overleg zodat ook de afwezigen van die avond van de vragen/opmerkingen van de buurt kunnen kennis nemen.

        De rode brievenbus die momenteel al in de Nieuwpoortstraat staat, zal er blijven staan tot 20 juni. Buurtbewoners kunnen hier nog steeds hun opmerkingen deponeren.

        De opmerkingen van de buurt zullen aan het schepencollege overgemaakt worden. Het CBS zal dan een stedenbouwkundig attest afleveren (wellicht kort na de zomervakantie).

        Na de aflevering van het stedenbouwkundig attest wordt opnieuw feedback gegeven aan de buurt.

        Pas dan wordt eventueel de procedure voor de openbare verkoop gestart.

 

Wat het politieke debat met de raadsleden betreft, waarnaar de interpellant verwijst, kan ik u alleen maar verwijzen naar de participatienota die in juni met jullie wordt besproken, en, nadien, naar het beleidsplan ruimte.  In het eerste worden de algemene lijnen vastgelegd m.b.t. overleg met, informatie aan en participatie door de bevolking. Die moet dan hetzelfde zijn in alle dossiers van dezelfde aard en niet anders omdat het ene buurtcomité harder roept dan het andere.  In de loop van de volgende maanden zal ook over het beleidsplan ruimte een debat met jullie opgestart worden. Daarin zal moeten afgewogen worden wat de krijtlijnen zijn voor o.a. open ruimte en densiteit. Ook hierbij geldt dat er regels moeten opgesteld worden voor gans Lier en Koningshooikt die, opnieuw, niet afhankelijk mogen zijn van het feit of de ene buurt harder roept dan de andere.

 

Ik nodig jullie dus graag uit om deel te nemen aan deze beide debatten die belangrijk zijn voor de plaats van participatie in onze besluitvorming maar ook voor de rol die gemeenteraadsleden en burgers daarin kunnen spelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

INRICHTING VAN MOTORPARKEERPLAATSEN AAN HET ZIMMERPLEIN

 

MOTIVERING

Toelichting

Eén van de grote voordelen van de motor en de scooter is dat ze weinig plaats innemen als ze geparkeerd worden. In grote hoofdsteden als Parijs en Londen zijn al lange tijd ruime parkeervakken voor motoren voorzien. In Central-Londen zijn er zowat 6400 motorparkeerplaatsen voorzien.  In Parijs zijn er dan weer meer dan 40.000 plaatsen voor motoren en scooters gereserveerd. Maar meer en meer steden en gemeenten in ons land richten ook speciale parkings in voor motorfietsen en scooters, aangegeven met een ‘P’-bord en een pictogram van een motorfiets. Deze parkeervakken worden vaak voorzien van in de grond verankerde beugels, waaraan de motorfiets of scooter veilig kan worden vastgemaakt.

 

Het gebruik van gemotoriseerde tweewielers kan de mobiliteit in dit land enkel maar ten goede kan komen. Uit een recente studie blijkt namelijk dat indien 10% van alle autopendelaars op de hoofdwegen de auto inruilt voor een motor of scooter, het aantal verliesuren in de file dagelijks met 15.000 uur wordt beperkt en de filekost met 350.000 euro per dag daalt (studie van Transport & Mobility Leuven).

Lier is bovendien een ideale stad voor motortoerisme. We zien dan ook jaarlijks heel wat motortoeristen die onze stad bezoeken. Dat motortoerisme is een grote meerwaarde voor onze stad, waar in de eerste plaats onze middenstanders de vruchten van plukken.

 

Er zijn dus heel wat redenen om de motorrijders welkom te heten in onze stad en daar dan ook de nodige voorzieningen voor in te richten in het centrum van onze stad. De motorrijders parkeren momenteel hun voertuig vooral op het voetpad aan het Zimmerplein. Hoewel dit niet verboden is, kent deze situatie toch wel wat beperkingen. Vooreerst kunnen de bestuurders hun motorvoertuig hier niet vastleggen aan een hiervoor voorziene degelijke constructie, zoals dat wel kan bij de fietsparkeerplaatsen. Daarenboven is het voetpad aan het Zimmerplein op heel wat tijdstippen ook niet vrij om daar een motorvoertuig te plaatsen. Het gaat hier bovendien dikwijls over zeer dure motorvoertuigen, waarbij het voor de motorbestuurders belangrijk is deze op een veilige wijze te kunnen parkeren, zonder het risico te lopen op beschadigingen door andere weggebruikers, zoals dat op een voetpad het geval is.

Gezien er aan het Zimmerplein meer taxiplaatsen zijn, dan er daadwerkelijk ook gebruikt worden door de taxibedrijven, stelt de Vlaams Belang fractie concreet voor om twee van deze parkeerplaatsen in te richten als parkeerplaats voor gemotoriseerde tweewielers.

 

Gelet op: 

        de grote voordelen van gemotoriseerde tweewielers tegenover auto’s

        het belang van motortoerisme voor de Lierse handelszaken

        het feit dat de voorgestelde ruimte vandaag niet nuttig benut wordt

        het verminderen van risico’s op beschadigingen en diefstal aan de (veelal) dure motorvoertuigen

Vraagt de Vlaams-Belangfractie aan de gemeenteraad van Lier te beslissen tot het implementeren van een parking voor gemotoriseerde tweewielers aan het Zimmerplein

 

Voorstel van beslissing

1) De stad Lier richt 2 taxiparkeervakken aan het Zimmerplein in als motorparkeerplaats.

2) Deze plaatsen worden aangeduid met een verkeersbord E9i (Parkeren uitsluitend voor motorrijders), en worden voorzien van stevig in de grond verankerde beugels waaraan de motorfiets kan worden vastgemaakt.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besliste dit punt niet ter stemming voor te leggen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

AANPASSEN MASTERPLAN

 

MOTIVERING

Omdat er veel onregelmatigheden gebeuren met het toekennen van de parkeernormen in onze stad bij nieuwbouw, is het niet overbodig om duidelijkheid te scheppen. Het vastleggen van een parkeernorm hoort gestemd te worden op de gemeenteraad. Vandaag stellen wij vast dat regelmatig aanpassingen gebeuren van de norm 1,2 per appartement om de goedkeuring van een bouwproject erdoor te krijgen ten koste van parkeerplaatsen voor onze eigen bewoners. Regelmatig kunnen bouwontwikkelaars overeenkomsten maken (hoe weet ik niet) om de norm 1,2 toch niet te moeten toepassen.

Graag een hoofdelijke stemming om de willekeur aan banden te leggen.

Het CBS zal de norm 1,2 parkeerplaatsen vanaf 31 mei 2021 verplichten bij het ontwikkelen van appartementsblokken. Geen uitzonderingen zullen worden toegelaten en een te kort aan parkeerplaatsen kunnen ook niet worden afgekocht!

 

 

 

Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. aanpassen masterplan

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besliste dit punt niet ter stemming voor te leggen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

BELEIDSOPVOLGING DOOR GEMEENTERAAD

 

MOTIVERING

Toelichting

Goed beleid voeren, impliceert ook goede beleidsopvolging. Dat maakt het mogelijk om kort op de bal te spelen bij opportuniteiten, of bij te sturen  wanneer de beleidsuitvoering niet de gewenste resultaten oplevert.

 

De gemeenteraad is het hoogste beleidsorgaan met betrekking tot het lokale beleid. Buiten de jaarlijkse discussie rond begroting en jaarrekening, is het echter als raadslid zeer moeilijk om het vooropgestelde beleid mee op te volgen.

 

Onze fractie wil graag de mogelijkheden om het beleid mee op te volgen door de gemeenteraadsleden, uitbreiden en stelt voor om een manier uit te werken om minstens op kwartaalbasis de opvolging van de beheers- en beleidscyclus toegankelijk te maken en inzicht te geven in de stand van zaken van de beleidsvoering aan de gemeenteraadsleden.

 

VOORSTEL VAN BESLISSING

De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen opdracht om een opvolgingssysteem uit te werken om minstens op kwartaalbasis inzicht te geven in de stand van zaken van de beleidsuitvoering.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besliste dit punt niet ter stemming voor te leggen.

 

Publicatiedatum: 06/07/2021