Lier

Zitting van 23 oktober 2017

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Peter Caluwé (GROEN) i.v.m. beschadiging Sint-Jacobskapel

Met het naar beneden vallen van het ornament op de nok, is de voorgevel van de Sint-Jacobskapel reeds enige tijd beschadigd. Omdat het gebouw toch mee het historisch karakter van onze binnenstad bepaalt en de ingreep volgens ons geen al te hoog kostenplaatje met zich meebrengt, vinden we het merkwaardig dat er nog steeds geen herstelling plaatsvond.

Vandaar de volgende vragen:

         welke initiatieven nam het CBS reeds om de beheerder van de Sint-Jacobskapel tot een herstelling te bewegen?

         Is er zicht op een tijdstip voor herstelling, wie draagt de kosten ervan?

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Collega Caluwé,

In augustus 2014 heb ik contact opgenomen met de Kerkfabriek toen we vaststelden dat de gevelpunt was verwijderd. Ik vernam dat dit gebeurde vanwege een stabiliteitsprobleem. De KF gaf aan dat zij een herstel voorzagen, maar als onderdeel van een voorziene gevelrenovatie waarbij een premie van Onroerend Erfgoed zou worden aangevraagd. Herstel op eigen kosten werd te duur geacht. Men stelde toen een herstel in het vooruitzicht na verwerving van de erfgoedpremie, waarbij rekening werd gehouden met een termijn van minstens drie jaar.

Bij recente navraag naar stand van zaken liet de Kerkfabriek weten de kosten voor de herstelling nog steeds te hoog te vinden en momenteel een nieuwe prijsvraag te voorzien. Uiteraard blijven wij aandringen om hier werk van te maken.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Peter Caluwé (GROEN) i.v.m. sluikstort

Voor het CBS is de strijd tegen sluikstort al langer een prioriteit. In het verleden werd hierover al meermaals uitvoerig gediscussieerd op de gemeenteraad. Recent werd de strijd nogmaals opgevoerd. In september werd namelijk de actie "zwerfvuil/sluikstorten blijft niet ongemerkt" gelanceerd. De actie kadert in de zomercampagne van Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.

Voor Lier werden er drie initiatieven gelanceerd, ik verwijs naar het persbericht van 15 september 2017 op de website van Politie Lier:

"Wij staan achter het initiatief van Mooimakers en geven hier graag extra aandacht aan. Voor Lier zijn er 3 privé-initiatieven gelanceerd voor de Spoorweglei , Bareelstraat, Waversesteenweg en de omgeving van de Waterperels. De lokale politie van Lier zal in samenwerking met de gemeenschapswachten van stad Lier de komende week hier extra focus opleggen en indien nodig zal er ook repressief opgetreden worden."

 

Graag had ik van het CBS het volgende vernomen:

         Wanneer zullen de resultaten van deze actie(s) worden gecommuniceerd?

         Wat houden die verschillende 'privé-initiatieven' in. Is hier ook een rol weggelegd voor stads- en politiediensten?

         Wat betreft de acties van Politie Lier en de gemeenschapswachten: welke aanpak wordt hier gehanteerd en waar zal de focus liggen: achterlaten van zwerfvuil, sluikstort of beiden?

         Het CBS antwoordde een tijd terug dat er bijkomende acties worden ondernomen bij de OCT's door ook camera's in te zetten. Eveneens worden zakken gecontroleerd om op die manier de sluikstorter op te kunnen sporen. Wanneer het gaat over andere vormen van sluikstort, denk maar aan de zakjes die terechtkomen in een naast vuilbakjes (stadsvesten), maar ook achtergelaten worden tussen struiken en in steegjes (bijvoorbeeld verbinding Waterperels - Schilderswijk), is de sluikstorter vaak moeilijker op te sporen. In die gevallen is het al een kwestie om de overtreder op heterdaad te kunnen betrappen:

         Ondernemen de politiediensten acties om overtreders op heterdaad te betrappen, worden hiervoor camera's ingezet/is het mogelijk en haalbaar om hiervoor camera's in te zetten?

         Camera's bij de OCT's: Dragen die merkbaar bij tot een groter afschrikeffect en werden er sindsdien meer sluikstorters gevat?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts / schepen Lucien Herijgers:

Deze mondelinge vraag werd niet tijdens de gemeenteraadszitting behandeld. Raadslid, Peter Caluwé, zal deze vraag op de volgende zitting van de gemeenteraad opnieuw indienen.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. Predikherenstraat 8

Reeds vele jaren staat het huis Predikherenlaan 8 leeg het is helemaal vervallen en staat bijna op instorten,voor de buren is het ook geen pretje om ernaast te wonen, het is reeds jaren een kankerplek en  een echte schande voor onze stad.

Enkele maanden geleden heb ik het reeds aangekaart en toen zei men dat het kortelings zou worden aangepakt,nu bijna zes maanden later is er nog steeds geen schot in de zaak gekomen.

Mijn vragen aan het schepencollege zijn dan ook de volgende;

         Wanneer gaat men nu eindelijk dit gebouw slopen?

         En wat zijn de plannen ermee naar de toekomst toe?

 

Antwoord schepen Anja De Wit:

         Het gebouw zal openbaar worden verkocht in november. Dit dossier sleept al zo lang aan omdat men op zoek moest gaan naar de wettelijke erfgenamen.

         Aangezien het gebouw openbaar verkocht zal worden, zijn de toekomstplannen te bepalen door de nieuwe eigenaar.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Ella Cornelis (Vlaams Belang) i.v.m. oplossing voor achterliggende zone Gaslei

Bij de opstart van het bouwproject aan de Gasfabriek werden besprekingen gevoerd met de betrokken bewoners van de Gaslei. Het ging toen onder meer over de afwerking van de achterliggende tuinen.

 

Ondanks dit overleg is de toestand en de privacy van hun achtertuin nog steeds niet opgelost. Zo is er nog steeds sprake van afgebrokkelde muren, openingen in afsluitingen en - al dan niet tijdelijk? - gestutte muren.

 

Mijn vragen zijn hieromtrent de volgende:

         Welke oplossingen werden destijds vooropgesteld?

         In welke mate werden deze tot op heden uitgevoerd?

         Welke bijkomende maatregelen mogen de betrokken bewoners verwachten om de huidige situatie recht te trekken?

         Binnen welke tijdspanne denkt het CBS dit te realiseren?

 

Antwoord schepen Bert Wollants / Walter Grootaers:

Geacht raadslid,

Bij de opstelling van RUP was de afspraak dat de projectontwikkelaar de muur van de achtertuintjes ging vervangen met ofwel een hekwerk in grijs metaal en een haag , hoogte 1,80m, ofwel door een berging in hout in samenspraak met de eigenaars van de huizen van de Gaslei. Deze oplossing werd tot op heden nog niet uitgevoerd.

Momenteel tracht de stad stapsgewijs te bemiddelen tussen ontwikkelaar, vertegenwoordigers van de bewoners van de Gassite en de eigenaars van de huizen van de Gaslei. Wij hopen tegen het voorjaar tot een concrete oplossing te komen die kan worden gedragen door alle partijen.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Olivier Peeters (Vlaams Belang) i.v.m. opvallende toename aantal leefloners

Onder het huidige beleid is het aantal leefloners met maar liefst 60% toegenomen.

 

De stad Lier heeft daarmee twee keer zoveel leefloners per duizend inwoners dan vergelijkbare middelgrote steden (Belfius-indeling) en in vergelijking met het Vlaams Gewest.

 

Graag had ik hieromtrent volgende vragen gesteld:

1)      Heeft het CBS na zowat 5 jaar een oorzaak gevonden waarom het aantal leefloners per duizend inwoners sinds deze legislatuur zo dramatisch de hoogte ingaat?

2)      Is het CBS, en in het bijzonder de bevoegde schepen, tevreden over het eigen gevoerde beleid en deze resultaten?

3)      Heeft het CBS zicht op hoeveel van de 25 jongeren, die een job vonden via de jobbeurs in 2016, vandaag nog aan het werk zijn?

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

 

1.       De groei van het aantal LL houdt verband met 3 specifieke factoren:

         In de eerste plaats is er een structurele toename van de armoede bij een aantal risicogroepen (alleenstaande ouders met kinderen ten laste; laaggeschoolden;…)

         In de tweede plaats is er een toename van het aantal vluchtelingen;

         In de derde plaats heeft de toename te maken met een heel aantal uiteenlopende factoren, waarvan de hervorming van de werkloosheidsreglementering en een toename van het aantal studenten met leefloon de meest belangrijke zijn.

Het is ook van belang om cijfers correct te vergelijken. Een stad als Poperinge (die tot dezelfde Belfius cluster behoort dan Lier – en waarmee dus vergeleken wordt) kent een heel andere sociale context dan Lier, waar bv. ook de invloedssfeer van Antwerpen relevant is. I.v.m. middelgrote steden is de stijging van het aantal leefloners in Lier licht sterker, maar niet dramatisch. zie hieronder

 

jaartal

Stijgingsritme LL (Lier)

Stijgingsritme LL (Middelgrote steden)

12

2%

2,1%

13

5%

3,1%

14

3%

2,8%

15

17%

14,6%

16

14%

9,2%

 

 

2.       ‘Tevreden’ is in een context van stijgende armoede een verkeerde kwalificatie. Niettemin ben ik wel absoluut overtuigd van het gevoerd beleid, om 2 redenen:

Eén: sinds het ontstaan van de leefloonwetgeving, zijn de afgelopen periode (in 15 en 16) over heel België en Vlaanderen historisch ongeziene groeipercentages inzake leefloon opgetekend. Ook in Lier was dat het geval. Ondanks deze groeicijfers is het OCMW erin geslaagd om deze instroom op te vangen, én daarbovenop structurele hervormingen door te voeren. Eén concreet voorbeeld: terwijl leefloners voordien pas na vele maanden gescreend werden op hun potentieel en traject naar activering, is sinds juni ‘17 ingebouwd dat – na max. 3 maanden – leefloners ‘gescreend’ worden, en toegeleid naar het meest gepaste traject in het kader van activering.   

We hechten belang aan beleidskeuzes, die duurzaam resultaat opleveren. In die zin verwijs ik naar de batterij aan initiatieven rond jeugdwelzijnswerk (toegelicht in interpellatie), én naar de maatregelen rond opvoedingsondersteuning (door de opstart van de ruilwinkels; het peuterspeelpunt; het Huis van het Kind;…) om de spiraal van generatiearmoede te doorbreken.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 SEPTEMBER 2017. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 25 september 2017.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 september 2017 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

TOEKENNING DOORTREKKING STRAATNAAM KREEFTSTRAAT ALS VERBINDING IN EEN HOEK VAN 90° TUSSEN DE KREEFTSTRAAT EN DE ZONSTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 28 april 2016 heeft landmeter Filip Vandamme een verkavelingsaanvraag voor 57 loten ingediend voor de gronden gelegen Bogerse Velden West fase 2 ter hoogte van de Kreeftstraat en de Zonstraat.

 

De verkavelingsaanvraag omvat de aanleg van nieuwe verkeerswegen. Daarom diende de gemeenteraad een besluit te nemen over de zaak van de wegen. De gemeenteraad heeft in de zitting van 26 september 2016 de rooilijn vastgesteld volgens plan met titel 'verkaveling 'Bogerse Velden West" fase 2, rooilijnenplan' met dossiernummer 2011043.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste in de zitting van 24 oktober 2016 de verkavelingsvergunning af te leveren aan de aanvrager.

 

Feiten en context

Filip Vandamme wenst de grond te verkavelen in 57 loten voor woningbouw. 

Er wordt een nieuwe straat aangelegd die vertrekt aan Zonstraat 52 naar de achterliggende gronden in een hoek van 90° en eindigt aan Kreeftstraat 24.

Ofwel dient er een nieuwe straatnaam toegekend te worden, ofwel wordt de bestaande straatnaam (Kreeftstraat) doorgetrokken. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies Toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Argumentatie

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste op 2 oktober 2017 om een nieuwe straatnaam toe te kennen, namelijk 'Melkwegstraat'.

Gezien er geen toponiem meer voorhanden is, wordt de straatnaam 'Melkwegstraat' voorgesteld, naar analogie met de andere straten in de buurt die ontleend zijn aan hemellichamen (namelijk: Zonstraat, Sterrenstraat, Maanstraat, Planeetstraat, ...).

In dit geval dient er een hernummering doorgevoerd te worden voor de huizen met huidig adres Kreeftstraat 24 tot en met 38. Deze adressen zullen veranderd worden naar Melkwegstraat. De huisnummers kunnen wel worden behouden.

 

De gemeenteraad treedt de beslissing van het college echter niet bij en kiest om de straatnaam 'Kreeftstraat' door te trekken tot aan de Zonstraat.

In dit geval dienen er geen adreswijzigingen te gebeuren. Wel zullen de eerste huizen vanaf de Zonstraat als volgt genummerd dienen te worden: 1A, 1B, 3A, 3B, ... 9A en 9B. Dit om de huisnummers van de appartementsblokken verderop te garanderen zodat deze kunnen afgeleverd worden zonder toevoeging van een letter. Dit om verwarring met bijkomende busnummers te voorkomen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de straatnaam 'Kreeftstraat' door te trekken tot aan de Zonstraat.

In dit geval dienen er geen adreswijzigingen te gebeuren. Wel zullen de eerste huizen vanaf de Zonstraat als volgt genummerd dienen te worden: 1A, 1B, 3A, 3B, ... 9A en 9B. Dit om de huisnummers van de appartementsblokken verderop te garanderen zodat deze kunnen afgeleverd worden zonder toevoeging van een letter. Dit om verwarring met bijkomende busnummers te voorkomen.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

dienst Stedenbouw

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

stedenbouw

afhandelen dossier

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

PRINCIPIËLE TOEKENNING NIEUWE STRAATNAAM VISSENSTRAAT TER HOOGTE VAN DE LEEUWSTRAAT TEGENOVER NUMMERS 22 EN 24. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 28 april 2016 heeft landmeter Filip Vandamme een verkavelingsaanvraag voor 57 loten ingediend voor de gronden gelegen Bogerse Velden West fase 2 ter hoogte van de Kreeftstraat en de Zonstraat.

 

De verkavelingsaanvraag omvat de aanleg van nieuwe verkeerswegen. Daarom diende de gemeenteraad een besluit te nemen over de zaak van de wegen. De gemeenteraad heeft in de zitting van 26 september 2016 de rooilijn vastgesteld volgens plan met titel 'verkaveling 'Bogerse Velden West" fase 2, rooilijnenplan' met dossiernummer 2011043.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste in de zitting van 24 oktober 2016 de verkavelingsvergunning af te leveren aan de aanvrager.

 

Feiten en context

Filip Vandamme wenst de grond te verkavelen in 57 loten voor woningbouw.

Er worden drie nieuwe straten aangelegd, waaronder een nieuwe straat eindigend op een pijpenkop vanaf de Leeuwstraat tegenover nummer 22 en 24.

Een nieuwe straatnaam dient toegekend te worden. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies Toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Argumentatie

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Volgende straatnaam wordt voorgesteld:

 

Vissenstraat

Gezien er geen toponiem meer voorhanden is, wordt de straatnaam 'Vissenstraat' voorgesteld, naar analogie met de andere straten in de buurt die ontleend zijn aan sterrenbeelden (namelijk: Kreeftstraat, Leeuwstraat, Weegschaalstraat, ...).

 

Het voorstel van de nieuwe straatnaam is 'Vissenstraat'.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de benaming 'Vissenstraat' voor de nieuwe straat die vertrekt in de Leeuwstraat tegenover nummers 22 en 24 naar de achterliggende gronden principieel toe te kennen.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

dienst Stedenbouw

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

stedenbouw

afhandelen dossier

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

PRINCIPIËLE TOEKENNING NIEUWE STRAATNAAM WATERMANSTRAAT TER HOOGTE VAN BOGERSE VELDEN WEST FASE 2. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 28 april 2016 heeft landmeter Filip Vandamme een verkavelingsaanvraag voor 57 loten ingediend voor de gronden gelegen Bogerse Velden West fase 2 ter hoogte van de Kreeftstraat en de Zonstraat.

 

De verkavelingsaanvraag omvat de aanleg van nieuwe verkeerswegen. Daarom diende de gemeenteraad een besluit te nemen over de zaak van de wegen. De gemeenteraad heeft in de zitting van 26 september 2016 de rooilijn vastgesteld volgens plan met titel 'verkaveling 'Bogerse Velden West" fase 2, rooilijnenplan' met dossiernummer 2011043.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste in de zitting van 24 oktober 2016 de verkavelingsvergunning af te leveren aan de aanvrager.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste in de zitting van 2 oktober 2017 de naam 'Watermanstraat' principieel goed te keuren en door te sturen naar de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Filip Vandamme wenst de grond te verkavelen in 57 loten voor woningbouw.

Er worden drie nieuwe straten aangelegd, waaronder een nieuwe straat die eindigt op een pijpenkop als zijstraat van de nieuwe straat tussen de Zonstraat en de Kreeftstraat.

Een nieuwe straatnaam dient toegekend. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Adviezen

Advies omgeving:

Volgende straatnaam wordt voorgesteld;

Aquariusstraat

Gezien er geen toponiem meer voorhanden is, wordt de straatnaam 'Aquariusstraat' voorgesteld, naar analogie met de andere straten in de buurt die ontleend zijn aan sterrenbeelden (namelijk: Kreeftstraat, Leeuwstraat, Weegschaalstraat, ...).

De Nederlandse benaming Waterman wordt in dit geval vervangen door de Latijnse naam, aangezien de benaming 'Watermanstraat' voor verwarring zou kunnen zorgen met de reeds bestaande straat 'Waterpoortstraat'. Er werd dan ook geopteerd om dit sterrenbeeld toch toe te voegen aangezien de volledige sterrenbeelden volgens de Westerse astrologie op deze manier worden gebruikt in de buurt.

 

Het voorstel van de nieuwe straatnaam is 'Aquariusstraat'.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies Toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Argumentatie

Volgende straatnaam wordt voorgesteld;

Watermanstraat

 

Gezien er geen toponiem meer voorhanden is, wordt de straatnaam 'Watermanstraat' voorgesteld, naar analogie met de andere straten in de buurt die ontleend zijn aan sterrenbeelden (namelijk: Kreeftstraat, Leeuwstraat, Weegschaalstraat, ...).

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de benaming 'Watermanstraat' voor de nieuwe straat die vertrekt in de nieuwe straat tussen de Zonstraat en de Kreeftstraat naar de achterliggende gronden principieel toe te kennen.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

dienst Stedenbouw

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

stedenbouw

opstarten openbaar onderzoek

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

PRINCIPIËLE TOEKENNING NIEUWE STRAATNAAM VAKENDERVELD TER HOOGTE VAN DE MALLEKOTSTRAAT NABIJ DE KRUISING MET DE BOLLAARSTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 5 augustus 2015 heeft de stad Lier een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ontvangen van Ruimte Vlaanderen afdeling Antwerpen voor een centrale wegenis ingediend door Futurn Lier voor de percelen gelegen Bollaarstraat ZN, kadastraal gekend (afd. 2) sectie A 427 D, (afd. 2) sectie A 432 T, (afd. 2) sectie A 432 S, (afd. 2) sectie A 517 E en (afd. 2) sectie A 520 M.

 

De stedenbouwkundige aanvraag omvat de aanleg van nieuwe verkeerswegen. Daarom diende de gemeenteraad een besluit te nemen over de zaak van de wegen. De gemeenteraad heeft in de zitting van 19 oktober 2015 de rooilijn vastgesteld volgens plan met titel ‘rooilijnplan‘ d.d. 30 januari 2015 opgesteld door PS-survey, met kenmerk 06_899.

 

Ruimte Vlaanderen afdeling Antwerpen besliste in de zitting van 1 februari 2017 de stedenbouwkundige vergunning af te leveren aan de aanvrager.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste in de zitting van 2 oktober 2017 de naam 'Vakenderveld' principieel goed te keuren en door te sturen naar de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Er wordt een nieuwe straat aangelegd die vertrekt aan de Mallekotstraat naar de achterliggende gronden eindigend in een pijpenkop

Een nieuwe straatnaam dient toegekend. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Adviezen

Advies omgeving

Volgende straatnaam wordt voorgesteld;

Vakenveld

Deze toponiem is voor het eerst terug te vinden in het jaar 1343 als 'Campo dicto de vaken int velt" of 'Vakendervelt'. 'Vaken' zou verwijzen naar een vlechtwerk als afdamming in een beek, een vorm van grachtbeschoeiing. Mogelijk was er ook een hoeve die deze naam droeg.

Bronnen: Holvoet L., Geschiedkundige toponymie van Lier, p. 160 &  Debrabandere F., Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk, p. 1239.

 

Het voorstel van de nieuwe straatnaam is 'Vakenveld'.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies Toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Argumentatie

Volgende straatnaam wordt voorgesteld;

Vakenderveld

 

Deze toponiem is voor het eerst terug te vinden in het jaar 1343 als 'Campo dicto de vaken int velt" of 'Vakendervelt'. 'Vaken' zou verwijzen naar een vlechtwerk als afdamming in een beek, een vorm van grachtbeschoeiing. Mogelijk was er ook een hoeve die deze naam droeg.

Bronnen: Holvoet L., Geschiedkundige toponymie van Lier, p. 160 &  Debrabandere F., Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk, p. 1239.

 

Het voorstel van de nieuwe straatnaam is 'Vakenderveld'.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de benaming 'Vakenderveld' voor de nieuwe straat die vertrekt aan de Mallekotstraat nabij het kruispunt met de Bollaarstraat naar de achterliggende gronden principieel toe te kennen.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Dienst stedenbouw

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Dienst stedenbouw

Opstarten openbaar onderzoek

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

FIETS-O-STRADE ANTWERPEN - LIER - SAMENWERKINGSOVEREENKOMST. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college van Burgemeester en Schepenen heeft, in zitting van 8 augustus 2017, de principiële goedkeuring gehecht van het "huishoudelijk reglement voor de Intergemeentelijke Begeleidingscommissie voor het project "Fiets-o-strade Antwerpen - Lier".

 

Feiten en context

Voor het ontwerp en de uitvoering van de werken heeft de Provincie Antwerpen volgende samenwerkingsovereenkomst opgesteld en reeds goedgekeurd :

 

 

ALGEMENE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR:

 

De aanleg en het onderhoud van de fietsostrade langs de spoorlijn Antwerpen - Lier 

 

TUSSEN

 

de provincie Antwerpen, met ondernemingsnummer 0207.725.597 en maatschappelijke zetel te Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, vertegenwoordigd door de deputatie voor wie optreedt de heer Luk Lemmens, gedeputeerde en de heer Danny Toelen, provinciegriffier, voor wie optreedt de heer Wim Lux, departementshoofd, handelend in uitvoering van de beslissing van de deputatie d.d. ………………………………….., hierna genoemd de provincie Antwerpen

 

EN

 

de stad Lier, met ondernemingsnummer 0207.502.301 en maatschappelijke zetel te Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, vertegenwoordigd door de heer Frank Boogaerts, burgemeester, en mevrouw Katleen Janssens, stadssecretaris, handelend in uitvoering van het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. van …………………….2016, hierna genoemd de lokale overheid

 

Onder lokale overheid wordt begrepen: de stad, een autonoom gemeentebedrijf, een district van de stad Antwerpen.

 

wordt overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1 – Voorwerp van deze overeenkomst

 

De provincie Antwerpen werkt aan de realisatie van de fietsostrade Antwerpen- Lier. Het voorkeurstracé zoals uitgewerkt en goedgekeurd in de unieke verantwoordingsnota bepaalt het uit te voeren werkenprogramma. De in de unieke verantwoordingsnota (bijlage 1) beschreven uit te voeren werken noodzakelijk voor de realisatie van de fietsostrade, inclusief de te bouwen kunstwerken vormen het voorwerp van deze overeenkomst.

 

De provincie Antwerpen en de lokale overheid komen overeen dat de provincie Antwerpen de aanleg van de eigenlijke fietsinfrastructuur (afhankelijk van het beschikbare budget) voor haar rekening neemt en de lokale overheid de uitvoering van eventuele flankerende maatregelen op zich neemt. De lokale overheid staat ook in voor de aanleg van de randinfrastructuur en het onderhoud van en toezicht op de gehele infrastructuur vanaf de voorlopige oplevering of ingebruikname.

 

De wederzijdse aandelen, rechten en plichten worden gespecificeerd in de hiernavolgende artikels.

 

Artikel 2 – Lijst investeringswerken

 

Onderstaande lijst omvat de deelprojecten met een limitatieve lijst van werken waarin de provincie Antwerpen zal investeren op grondgebied van de lokale overheid. De provincie Antwerpen zal voor deze projecten instaan voor de project- en processturing en draagt hiervan de financiële lasten.

 

Op grondgebied stad Lier:

         Een veilige oplossing voor de scherpe bocht ter hoogte van de hoeve in de Hockeyweg;

         De maatregelen voor de realisatie van de knip in de Hockeyweg;

         Het vrijliggende fietspad van 4,5meter breed met een asfaltverharding met een roodbruine toplaag tussen Galgeveld en de R16;

         LED-verlichting;

         Afsluiting langs de spoorweg;

         Afwatering van de spoorweg- en fietspadinfrastructuur;

         De bouw van het brug tunnelcomplex onder de R16 en over de sporen richting het station van Lier;

         Een goede (voorlopige) aansluiting met het station in afwachting van de realisatie van het masterplan van de stationsomgeving;

         De aankoop van de gronden noodzakelijk voor de realisatie van de fietsostrade F11 in Lier.

 

Figuur 1: bocht hoeve Hockeyweg

zie plan in pdf kopie als bijlage

 

Figuur 2: brug-tunnel complex

zie plan in pdf kopie als bijlage

 

De inplanting van de bovenstaande werken kan nog licht gewijzigd worden, op initiatief van de provincie, naar aanleiding van het voortschrijdende inzicht in het dossier of de onderhandelingen bij de grondverwerving.

 

Artikel 3 – Aandeel van de provincie Antwerpen:

 

1.Project- en processturing

 

-algemene procesbegeleiding

-aanduiding studiebureau met inachtname van de wetgeving overheidsopdrachten

-opmaak start- en projectnota of unieke verantwoordingsnota

-opmaak onteigeningplannen en bezettingsplannen NMBS-gronden

-opmaak ontwerpplannen, bestek en meetstaat

-opmaak raming

-onderhandelingen in het kader van de grondverwervingen en het voeren van de eventuele gerechtelijke onteigeningprocedure

         berekening stabiliteit

         bouwaanvraag

         publicatie aanbesteding

         opening aanbesteding, aanbestedingsverslag en toewijzing van de werken

         toezicht op de werken

         nazicht vorderingsstaten

         overdracht eigendom

         communicatie

 

2.Investeringen

 

         studiekosten

         grondmechanisch onderzoek

         milieuhygiënisch grondonderzoek

         onteigeningen (minnelijk en gerechtelijke grondverwervingen)

         aanleg fietsweg in asfalt, inclusief grachten en afsluitingen

         bouwen kunstwerken (fietsbrug-fietstunnel)

         plaatsen verlichting

         plaatsen juridisch verplichte verkeerstekens (verkeersborden & markeringen)

         plaatsen bewegwijzering

         aandeel in de publieksevenementen

 

De provincie Antwerpen voorziet budget voor de investeringen (afhankelijk van het beschikbare budget) en personeel voor de opvolging van de projecten.

 

3.Nazorg

 

De gemeente informeert de provincie Antwerpen over infrastructurele problemen. De provincie Antwerpen blijft aanspreekpunt tot de definitieve oplevering. Dit is normaliter maximaal 2 jaar te rekenen vanaf de voorlopige oplevering. Als er bij de definitieve oplevering toch nog problemen worden vastgesteld, blijft de provincie nog steeds aanspreekpunt opzichtens de aannemer tot de problemen definitief zijn opgelost tenzij anders zou worden overeengekomen.

 

Artikel 4 – Aandeel van de lokale overheid:

 

De lokale overheid staat in voor:

 

1.Beleidsmatige ondersteuning

 

De lokale overheid ondersteunt het principe van de fietsostrade als een route waarop fietsers vlot, veilig en comfortabel kunnen fietsen.

 

De lokale overheid voorziet het nodige budget voor het realiseren van haar aandeel, het uitvoeren van de flankerende maatregelen en voor het onderhouden van de gehele fietsinfrastructuur met inbegrip van het nodige personeel voor de opvolging en het nodige materiaal bij eigen werken.

 

De lokale overheid engageert zich om het functionele fietsroutenetwerk op haar grondgebied prioritaire aandacht te geven bij de keuze voor investeringen en bij onderhoudswerkzaamheden. Concreet voorziet zij in haar investeringsbeleid de aanleg/verbetering van fietsroutes die aansluiten op de fietsostrade. De lokale overheid engageert zich om deze investeringen uit te voeren ten laatste 5 jaar na de ingebruikname van de fietsostrade.

 

De lokale overheid legt alle maatregelen die impact hebben op de principes vlot, veilig en comfortabel fietsen op de fietsostrade vooraf ter goedkeuring voor aan de provincie Antwerpen (vb. het aanpassen van de voorrangssituatie aan kruispunten, het plaatsen van paaltjes,…). Deze afspraak geldt zowel tijdens de uitvoeringsfase als na de overdracht.

 

De lokale overheid zal alles in het werk stellen om de voorbereiding en de aanleg van de fietsostrade zoveel mogelijk te ondersteunen en vergemakkelijken. Zij zetelt daarom in de stuurgroep fietsostrade Antwerpen-Lier en engageert zich om alle nodige beleidsbeslissingen tijdig te bezorgen aan de provincie Antwerpen. Dit omvat alle beslissingen die van belang zijn voor de fietsostrade of die er impact op kunnen hebben (bv. omgevingsvergunning, werken, omleidingen,…).

 

De lokale overheid stapt mee in het project ‘de Provinciale Fietsbarometer’ en zorgt voor fietstellingen die het mogelijk maken het effect van de aanleg van fietsostrades te meten en de aanleg van de fietsostrade te evalueren.

 

2.Procesondersteuning

 

         opvolging van de dossiers

         politietoezicht, zowel voor, tijdens als na de werken

         het kosteloos ter beschikkingstellen van een aangepaste ruimte en de logistieke materialen bij infovergaderingen

         logistieke steun bij en het kosteloos organiseren van openbare onderzoeken (onteigeningsprocedure en omgevingsvergunning)

         logistieke steun bij het voeren van communicatie over de werken (bv. naar buurtbewoners, bedrijven en andere belanghebbenden) via alle beschikbare en noodzakelijke (media)kanalen

         het afstemmen van de plannen (bv. ontwerp-, onteigenings-, signalisatie-, werfplannen, …) met alle interne lokale diensten inclusief de lokale politie en zich engageren voor het verkrijgen van de nodige goedkeuringen

         het onverwijld informeren aan de provincie Antwerpen van vragen, klachten, meldingen, bezwaarschiften,… van betrokkenen tot bij de overdracht

         het vooraf afstemmen van college- of gemeenteraadbesluiten,

         de timing van de georganiseerde openbare onderzoeken en het stedelijk advies hierop wordt afgestemd met het provinciebestuur

         het nemen van de nodige initiatieven voor het afschaffen, verleggen of aanpassen van de buurtwegen op het tracé van de fietsostrade in uitvoering van de buurtwegenwet van 2014

         de lokale overheid vraagt advies aan de dienst Mobiliteit van de provincie Antwerpen over omgevingsvergunningen, wijzigingen BPA of RUP’s indien zij grenzen aan de projectzone van de fietsostrade.

         opmaak van een bermbeheersplan

         de zaak van de wegen tijdig voorleggen aan de gemeenteraad

         het juridisch statuut van de fietsostrade vastleggen in overleg met de provincie Antwerpen

 

3.Investeringen

 

         Groenvoorziening in uitvoering van het goedgekeurde bermbeheersplan voor de fietsostrade

         de kosten voor het opmaken van de benodigde documenten voor het afschaffen, verbreden of verleggen van buurtwegen die het tracé van de fietsostrade kruisen

         de helft van de kostprijs van de publieksevenementen i.k.v. feestelijke openingen

         plaatsen fietsenstallingen

         plaatsen straatmeubilair (banken, vuilbakken,…)

         alle projecten of uitvoeringswijzen (inclusief de extra kosten voor eventuele fasering van de werken) die de lokale overheid formuleert na de goedkeuring van de projectnota/unieke verantwoordingsnota in de GBC en buiten het engagement van de provincie Antwerpen

         de notariskosten bij de overdracht van de gronden na de aanleg van de fietsostrade

         financiering van de periodieke onderhoudswerken aan de fietspaden en kunstwerken

 

4.Nazorg: vanaf de voorlopige oplevering of ingebruikname

 

         dagelijks en structureel onderhoud fietspaden en kunstwerken

         ijzel- en sneeuwbestrijding

         groenonderhoud: dit omvat het structureel onderhoud zoals maaiwerken maar zeker ook veiligheidsmaaibeurten in het voorjaar in de periode voor het officiële maaiseizoen (uitvoering en opvolging van het bermbeheersplan)

         het ruimen en onderhouden van de grachten

         elektriciteitsverbruik

         onderhouden en indien nodig vervangen van de verkeersborden, wegwijzers en markeringen (ook routetaal)

         betaling bezettingsvergoedingen aan Infrabel en/of NMBS-Holding

         het behandelen van vragen, klachten, meldingen, bezwaarschiften,… van betrokkenen vanaf de overdracht na voorafgaandelijk overleg met en goedkeuring door de provincie Antwerpen

 

Artikel 5 – interfererende  werken

 

De lokale overheid communiceert over mogelijke interfererende werken in de stad of in buurtgemeenten. Zij betrekt de provincie Antwerpen bij het coördinatieoverleg van deze werken.

 

De lokale overheid staat in voor alle coördinatie en eventuele extra kosten die eigen interfererende werken met zich meebrengen (bv. extra fasering, omleidingen, andere uitvoeringswijzen,…).

 

Artikel 6 – Machtigingen – beschikbaarheid terreinen

 

De lokale overheid verleent uitdrukkelijke machtiging aan de provincie Antwerpen om te beschikken over haar eigendommen voor de aanleg van de fietsinfrastructuur, inclusief de gronden waarvoor door de lokale overheid een bezettingscontract met Infrabel of NMBS-Holding afgesloten heeft.

 

Artikel 7 – Overdracht eigendom

 

De provincie Antwerpen draagt de fietsostrade kosteloos over aan de lokale overheid inclusief de door de provincie Antwerpen verworven gronden. De overdracht gebeurt na de voorlopige oplevering op initiatief van de provincie Antwerpen.

De notariskosten zijn ten laste van de lokale overheden.

 

 

Artikel 8 – Communicatie

 

De provincie Antwerpen betrekt de lokale overheid gedurende het ganse proces over alle aspecten van de projecten.

De lokale overheid bezorgt alle mogelijke informatie, nuttig voor het project aan de provincie Antwerpen.

De provincie Antwerpen en de lokale overheid hebben het recht om bij ieder overleg rond de projecten aanwezig te zijn en worden hierbij uitgenodigd.

 

In alle publicaties wordt de samenwerking tussen de provincie Antwerpen en de lokale overheid vermeld. Iedere publicatie wordt vooraf door beide partijen goedgekeurd. De provincie Antwerpen en de lokale overheid stellen hiervoor een communicatieverantwoordelijke aan.

 

De provincie Antwerpen stelt voor publieksevenementen (feestelijke opening) een programma met raming op die ze aan de lokale overheid voorstelt.

 

Artikel 9 – Niet-naleving

 

Bij niet naleving van de plichten en taken door 1 van de 2 partijen, zoals omschreven in onderhavige overeenkomst, kan de overeenkomst éénzijdig door de andere partij verbroken worden.

 

Bijlage 1: unieke verantwoordingsnota

 

Opgemaakt in 2 exemplaren te Antwerpen, …………………. 2017

 

 

 

 

 

 

Voor de provincie Antwerpen,

 

Namens de deputatie

Namens de provinciegriffier

In opdracht

 

 

 

 

 

Wim Lux

Departementshoofd Ruimte, Erfgoed en MobiliteitDe gedeputeerde

 

 

Luk Lemmens

 

 

 

 

Voor de lokale overheid,

 

De stadssecretaris

 

 

Katleen Janssens

 

 

De burgemeester

 

 

Frank Boogaerts

 

 

Argumentatie

De samenwerkingsovereenkomst voor de fiets-o-strade Antwerpen - Lier dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst voor de fietsostrade Antwerpen - Lier.

 

ALGEMENE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR:

 

De aanleg en het onderhoud van de fietsostrade langs de spoorlijn Antwerpen - Lier 

 

TUSSEN

 

de provincie Antwerpen, met ondernemingsnummer 0207.725.597 en maatschappelijke zetel te Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, vertegenwoordigd door de deputatie voor wie optreedt de heer Luk Lemmens, gedeputeerde en de heer Danny Toelen, provinciegriffier, voor wie optreedt de heer Wim Lux, departementshoofd, handelend in uitvoering van de beslissing van de deputatie d.d. ………………………………….., hierna genoemd de provincie Antwerpen

 

EN

 

de stad Lier, met ondernemingsnummer 0207.502.301 en maatschappelijke zetel te Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, vertegenwoordigd door de heer Frank Boogaerts, burgemeester, en mevrouw Katleen Janssens, stadssecretaris, handelend in uitvoering van het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. van …………………….2016, hierna genoemd de lokale overheid

 

Onder lokale overheid wordt begrepen: de stad, een autonoom gemeentebedrijf, een district van de stad Antwerpen.

 

wordt overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1 – Voorwerp van deze overeenkomst

 

De provincie Antwerpen werkt aan de realisatie van de fietsostrade Antwerpen- Lier. Het voorkeurstracé zoals uitgewerkt en goedgekeurd in de unieke verantwoordingsnota bepaalt het uit te voeren werkenprogramma. De in de unieke verantwoordingsnota (bijlage 1) beschreven uit te voeren werken noodzakelijk voor de realisatie van de fietsostrade, inclusief de te bouwen kunstwerken vormen het voorwerp van deze overeenkomst.

 

De provincie Antwerpen en de lokale overheid komen overeen dat de provincie Antwerpen de aanleg van de eigenlijke fietsinfrastructuur (afhankelijk van het beschikbare budget) voor haar rekening neemt en de lokale overheid de uitvoering van eventuele flankerende maatregelen op zich neemt. De lokale overheid staat ook in voor de aanleg van de randinfrastructuur en het onderhoud van en toezicht op de gehele infrastructuur vanaf de voorlopige oplevering of ingebruikname.

 

De wederzijdse aandelen, rechten en plichten worden gespecificeerd in de hiernavolgende artikels.

 

Artikel 2 – Lijst investeringswerken

 

Onderstaande lijst omvat de deelprojecten met een limitatieve lijst van werken waarin de provincie Antwerpen zal investeren op grondgebied van de lokale overheid. De provincie Antwerpen zal voor deze projecten instaan voor de project- en processturing en draagt hiervan de financiële lasten.

 

Op grondgebied stad Lier:

         Een veilige oplossing voor de scherpe bocht ter hoogte van de hoeve in de Hockeyweg;

         De maatregelen voor de realisatie van de knip in de Hockeyweg;

         Het vrijliggende fietspad van 4,5meter breed met een asfaltverharding met een roodbruine toplaag tussen Galgeveld en de R16;

         LED-verlichting;

         Afsluiting langs de spoorweg;

         Afwatering van de spoorweg- en fietspadinfrastructuur;

         De bouw van het brug tunnelcomplex onder de R16 en over de sporen richting het station van Lier;

         Een goede (voorlopige) aansluiting met het station in afwachting van de realisatie van het masterplan van de stationsomgeving;

         De aankoop van de gronden noodzakelijk voor de realisatie van de fietsostrade F11 in Lier.

 

Figuur 1: bocht hoeve hockeyweg

 

 

Figuur 2: brug-tunnel complex

 

De inplanting van de bovenstaande werken kan nog licht gewijzigd worden, op initiatief van de provincie, naar aanleiding van het voortschrijdende inzicht in het dossier of de onderhandelingen bij de grondverwerving.

 

Artikel 3 – Aandeel van de provincie Antwerpen:

 

1.Project- en processturing

 

         algemene procesbegeleiding

         aanduiding studiebureau met inachtname van de wetgeving overheidsopdrachten

         opmaak start- en projectnota of unieke verantwoordingsnota

         opmaak onteigeningplannen en bezettingsplannen NMBS-gronden

         opmaak ontwerpplannen, bestek en meetstaat

         opmaak raming

         onderhandelingen in het kader van de grondverwervingen en het voeren van de eventuele gerechtelijke onteigeningprocedure

         berekening stabiliteit

         bouwaanvraag

         publicatie aanbesteding

         opening aanbesteding, aanbestedingsverslag en toewijzing van de werken

         toezicht op de werken

         nazicht vorderingsstaten

         overdracht eigendom

         communicatie

 

2.Investeringen

 

         studiekosten

         grondmechanisch onderzoek

         milieuhygiënisch grondonderzoek

         onteigeningen (minnelijk en gerechtelijke grondverwervingen)

         aanleg fietsweg in asfalt, inclusief grachten en afsluitingen

         bouwen kunstwerken (fietsbrug-fietstunnel)

         plaatsen verlichting

         plaatsen juridisch verplichte verkeerstekens (verkeersborden & markeringen)

         plaatsen bewegwijzering

         aandeel in de publieksevenementen

 

De provincie Antwerpen voorziet budget voor de investeringen (afhankelijk van het beschikbare budget) en personeel voor de opvolging van de projecten.

 

3.Nazorg

 

De gemeente informeert de provincie Antwerpen over infrastructurele problemen. De provincie Antwerpen blijft aanspreekpunt tot de definitieve oplevering. Dit is normaliter maximaal 2 jaar te rekenen vanaf de voorlopige oplevering. Als er bij de definitieve oplevering toch nog problemen worden vastgesteld, blijft de provincie nog steeds aanspreekpunt opzichtens de aannemer tot de problemen definitief zijn opgelost tenzij anders zou worden overeengekomen.

 

Artikel 4 – Aandeel van de lokale overheid:

 

De lokale overheid staat in voor:

 

1.Beleidsmatige ondersteuning

 

De lokale overheid ondersteunt het principe van de fietsostrade als een route waarop fietsers vlot, veilig en comfortabel kunnen fietsen.

 

De lokale overheid voorziet het nodige budget voor het realiseren van haar aandeel, het uitvoeren van de flankerende maatregelen en voor het onderhouden van de gehele fietsinfrastructuur met inbegrip van het nodige personeel voor de opvolging en het nodige materiaal bij eigen werken.

 

De lokale overheid engageert zich om het functionele fietsroutenetwerk op haar grondgebied prioritaire aandacht te geven bij de keuze voor investeringen en bij onderhoudswerkzaamheden. Concreet voorziet zij in haar investeringsbeleid de aanleg/verbetering van fietsroutes die aansluiten op de fietsostrade. De lokale overheid engageert zich om deze investeringen uit te voeren ten laatste 5 jaar na de ingebruikname van de fietsostrade.

 

De lokale overheid legt alle maatregelen die impact hebben op de principes vlot, veilig en comfortabel fietsen op de fietsostrade vooraf ter goedkeuring voor aan de provincie Antwerpen (vb. het aanpassen van de voorrangssituatie aan kruispunten, het plaatsen van paaltjes,…). Deze afspraak geldt zowel tijdens de uitvoeringsfase als na de overdracht.

 

De lokale overheid zal alles in het werk stellen om de voorbereiding en de aanleg van de fietsostrade zoveel mogelijk te ondersteunen en vergemakkelijken. Zij zetelt daarom in de stuurgroep fietsostrade Antwerpen-Lier en engageert zich om alle nodige beleidsbeslissingen tijdig te bezorgen aan de provincie Antwerpen. Dit omvat alle beslissingen die van belang zijn voor de fietsostrade of die er impact op kunnen hebben (bv. omgevingsvergunning, werken, omleidingen,…).

 

De lokale overheid stapt mee in het project ‘de Provinciale Fietsbarometer’ en zorgt voor fietstellingen die het mogelijk maken het effect van de aanleg van fietsostrades te meten en de aanleg van de fietsostrade te evalueren.

 

2.Procesondersteuning

 

         opvolging van de dossiers

         politietoezicht, zowel voor, tijdens als na de werken

         het kosteloos ter beschikkingstellen van een aangepaste ruimte en de logistieke materialen bij infovergaderingen

         logistieke steun bij en het kosteloos organiseren van openbare onderzoeken (onteigeningsprocedure en omgevingsvergunning)

         logistieke steun bij het voeren van communicatie over de werken (bv. naar buurtbewoners, bedrijven en andere belanghebbenden) via alle beschikbare en noodzakelijke (media)kanalen

         het afstemmen van de plannen (bv. ontwerp-, onteigenings-, signalisatie-, werfplannen, …) met alle interne lokale diensten inclusief de lokale politie en zich engageren voor het verkrijgen van de nodige goedkeuringen

         het onverwijld informeren aan de provincie Antwerpen van vragen, klachten, meldingen, bezwaarschiften,… van betrokkenen tot bij de overdracht

         het vooraf afstemmen van college- of gemeenteraadbesluiten,

         de timing van de georganiseerde openbare onderzoeken en het stedelijk advies hierop wordt afgestemd met het provinciebestuur

         het nemen van de nodige initiatieven voor het afschaffen, verleggen of aanpassen van de buurtwegen op het tracé van de fietsostrade in uitvoering van de buurtwegenwet van 2014

         de lokale overheid vraagt advies aan de dienst Mobiliteit van de provincie Antwerpen over omgevingsvergunningen, wijzigingen BPA of RUP’s indien zij grenzen aan de projectzone van de fietsostrade.

         opmaak van een bermbeheersplan

         de zaak van de wegen tijdig voorleggen aan de gemeenteraad

         het juridisch statuut van de fietsostrade vastleggen in overleg met de provincie Antwerpen

 

3.Investeringen

 

         Groenvoorziening in uitvoering van het goedgekeurde bermbeheersplan voor de fietsostrade

         de kosten voor het opmaken van de benodigde documenten voor het afschaffen, verbreden of verleggen van buurtwegen die het tracé van de fietsostrade kruisen

         de helft van de kostprijs van de publieksevenementen i.k.v. feestelijke openingen

         plaatsen fietsenstallingen

         plaatsen straatmeubilair (banken, vuilbakken,…)

         alle projecten of uitvoeringswijzen (inclusief de extra kosten voor eventuele fasering van de werken) die de lokale overheid formuleert na de goedkeuring van de projectnota/unieke verantwoordingsnota in de GBC en buiten het engagement van de provincie Antwerpen

         de notariskosten bij de overdracht van de gronden na de aanleg van de fietsostrade

         financiering van de periodieke onderhoudswerken aan de fietspaden en kunstwerken

 

4.Nazorg: vanaf de voorlopige oplevering of ingebruikname

 

         dagelijks en structureel onderhoud fietspaden en kunstwerken

         ijzel- en sneeuwbestrijding

         groenonderhoud: dit omvat het structureel onderhoud zoals maaiwerken maar zeker ook veiligheidsmaaibeurten in het voorjaar in de periode voor het officiële maaiseizoen (uitvoering en opvolging van het bermbeheersplan)

         het ruimen en onderhouden van de grachten

         elektriciteitsverbruik

         onderhouden en indien nodig vervangen van de verkeersborden, wegwijzers en markeringen (ook routetaal)

         betaling bezettingsvergoedingen aan Infrabel en/of NMBS-Holding

         het behandelen van vragen, klachten, meldingen, bezwaarschiften,… van betrokkenen vanaf de overdracht na voorafgaandelijk overleg met en goedkeuring door de provincie Antwerpen

 

Artikel 5 – interfererende  werken

 

De lokale overheid communiceert over mogelijke interfererende werken in de stad of in buurtgemeenten. Zij betrekt de provincie Antwerpen bij het coördinatieoverleg van deze werken.

 

De lokale overheid staat in voor alle coördinatie en eventuele extra kosten die eigen interfererende werken met zich meebrengen (bv. extra fasering, omleidingen, andere uitvoeringswijzen,…).

 

Artikel 6 – Machtigingen – beschikbaarheid terreinen

 

De lokale overheid verleent uitdrukkelijke machtiging aan de provincie Antwerpen om te beschikken over haar eigendommen voor de aanleg van de fietsinfrastructuur, inclusief de gronden waarvoor door de lokale overheid een bezettingscontract met Infrabel of NMBS-Holding afgesloten heeft.

 

Artikel 7 – Overdracht eigendom

 

De provincie Antwerpen draagt de fietsostrade kosteloos over aan de lokale overheid inclusief de door de provincie Antwerpen verworven gronden. De overdracht gebeurt na de voorlopige oplevering op initiatief van de provincie Antwerpen.

De notariskosten zijn ten laste van de lokale overheden.

 

 

Artikel 8 – Communicatie

 

De provincie Antwerpen betrekt de lokale overheid gedurende het ganse proces over alle aspecten van de projecten.

De lokale overheid bezorgt alle mogelijke informatie, nuttig voor het project aan de provincie Antwerpen.

De provincie Antwerpen en de lokale overheid hebben het recht om bij ieder overleg rond de projecten aanwezig te zijn en worden hierbij uitgenodigd.

 

In alle publicaties wordt de samenwerking tussen de provincie Antwerpen en de lokale overheid vermeld. Iedere publicatie wordt vooraf door beide partijen goedgekeurd. De provincie Antwerpen en de lokale overheid stellen hiervoor een communicatieverantwoordelijke aan.

 

De provincie Antwerpen stelt voor publieksevenementen (feestelijke opening) een programma met raming op die ze aan de lokale overheid voorstelt.

 

Artikel 9 – Niet-naleving

 

Bij niet naleving van de plichten en taken door 1 van de 2 partijen, zoals omschreven in onderhavige overeenkomst, kan de overeenkomst éénzijdig door de andere partij verbroken worden.

 

Bijlage 1: unieke verantwoordingsnota

 

Opgemaakt in 2 exemplaren te Antwerpen, …………………. 2017

 

 

 

 

 

 

Voor de provincie Antwerpen,

Namens de deputatie

Namens de provinciegriffier

In opdracht

 

 

 

 

 

Wim Lux

Departementshoofd Ruimte, Erfgoed en MobiliteitDe gedeputeerde

 

 

Luk Lemmens

 

 

 

 

Voor de lokale overheid,

 

De stadssecretaris

 

 

Katleen Janssens

 

 

De burgemeester

 

 

Frank Boogaerts

 

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Provincie Antwerpen

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

VERKLARING NEUTRALITEIT GEMEENTELIJK ONDERWIJS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Gelet op het verzoek van OVSG vzw in zijn brief van 21/06/2016 om de beginselverklaring neutraliteit goed te keuren met het oog op een brede gedragenheid binnen het gemeentelijk net.

 

Beginselverklaring neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs

 

Het onderwijs van steden en gemeenten is een openbare dienst en moet per definitie

beantwoorden aan de principes van neutraliteit.

Deze principes worden vastgelegd in een lokaal pedagogisch, agogisch of artistiek project, in het schoolreglement en in het schoolwerkplan. Ook voor de onderwijspraktijk (keuze van leerplannen en leermethodes) zijn ze richtinggevend.

Schoolbesturen, schoolteams, cursisten, leerlingen en ouders stemmen hiermee in en dragen de neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs mee uit.

 

WETTELIJK KADER

 

Open voor iedereen

- Volgens artikel 6bis van de Schoolpactwet van 29 mei 1959 zijn de scholen, centra en academies toegankelijk voor iedereen die van hun aanbod wil genieten. Dit artikel bepaalt dat een officiële school ‘een open karakter heeft door open te staan voor alle leerlingen, ongeacht de ideologische, filosofische of godsdienstige opvattingen van de ouders en de leerlingen’.

 

Belgische Grondwet en Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en van het Kind - Scholen, centra en academies respecteren in hun werking de internationaalrechtelijke en grondwettelijke beginselen inzake de rechten van de mens en van het kind.

 

Democratisch burgerschap versterken

- Scholen, centra en academies respecteren de principes van de democratische rechtstaat en versterken deze door hun aanbod, door de manier waarop ze zichzelf organiseren, door een participatieve cultuur te stimuleren en door zelf model te staan voor een democratische samenleving.

 

ACTIEF PLURALISME

 

Verbondenheid stimuleren

- Scholen, centra en academies gaan uit van de gemeenschappelijke waarden, overtuigingen, aspiraties … die mensen met elkaar delen, over en door alle mogelijke verschillen heen. Tegelijk spreken ze hun verwachtingen hieromtrent uit tegenover leerlingen, ouders en cursisten. Ze maken in hun curriculum plaats voor gemeenschappelijke waarden. Door hun aanpak stimuleren ze de verbondenheid tussen mensen in hun eigen leer- en leefgemeenschap en in de samenleving.

 

Diversiteit erkennen en respecteren

- Scholen, centra en academies erkennen en respecteren de diversiteit bij hun leerlingen en cursisten op het vlak van filosofische, levensbeschouwelijke en religieuze overtuiging, sociale, etnische en talige achtergrond, nationaliteit, huidskleur, gender en seksuele voorkeur. Tegelijk stellen ze duidelijk de verwachting dat leerlingen, ouders en cursisten de aanwezige verschillen eveneens respecteren, dat ze bereid zijn te luisteren naar elkaar en begrip opbrengen voor andere opvattingen.

 

Diversiteit als meerwaarde benutten

- Voor het realiseren van hun doelen vertrekken scholen, centra en academies van de meerwaarde die diversiteit biedt. Als dat mogelijk en relevant is, spelen ze in op de verschillen tussen leerlingen en cursisten door hun aanpak en door het aanbieden van inhoud (curriculum). Ze doen dat onder meer door een kritische dialoog tussen levensbeschouwingen en overtuigingen te stimuleren.

 

LOKAAL VERANKERD, OPEN OP DE WERELD EN OP DE TOEKOMST

 

Lokale verankering

- Scholen, centra en academies zijn sterk verweven met de lokale overheid en omgeving. Ze gaan actief op zoek naar samenwerking met andere scholen, buurtbewoners, (groot-)ouders, socio-economische partners of andere partners uit de wijk-, sport-, welzijns-, jeugd- en cultuursector.

 

Wereldburgerschap

- Scholen, centra en academies zijn niet alleen verankerd in de lokale gemeenschap, maar ze staan ook open voor een wereld gekenmerkt door globalisering en internationalisering.

 

Duurzaamheid (ecologisch en toekomstgericht)

- Scholen, centra en academies erkennen de noodzaak om met het oog op de toekomst ecologisch duurzame (en gezonde) keuzes te maken en ze vertalen deze overtuiging in hun aanbod en in hun manier van werken.

 

 

Juridische grond

Gelet op de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving, artikelen 6 en 6bis.

 

 

Argumentatie

Overwegende dat de algemene vergadering van OVSG vzw op donderdag 9 juni 2016 de beginselverklaring neutraliteit heeft goedgekeurd. Ook de algemene vergadering van VVSG vzw heeft zich hierbij aangesloten.

 

Overwegende dat het gemeentelijk onderwijs een openbare dienst is die moet beantwoorden aan de principes van neutraliteit. Met deze beginselverklaring wil het gemeentelijk onderwijs zich nog duidelijker profileren als neutrale onderwijsverstrekker. De beginselverklaring is als bijlage toegevoegd bij dit besluit, evenals een toelichting die de beweegredenen uitlegt en de wettelijke basis meegeeft.

 

Overwegende dat de beginselverklaring de principes bevat van wat neutraliteit betekent in een school, een academie of een centrum van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs.

 

Overwegende dat het formuleren van een lokaal gedragen pedagogisch, artistiek of agogisch project tot de autonomie van het schoolbestuur behoort. De beginselverklaring vormt daarbij de gemeenschappelijke noemer voor het hele stedelijk en gemeentelijk onderwijs, waaronder de lokale projecten een plek vinden.

 

Overwegende dat het gemeentebestuur door de goedkeuring het engagement aangaat om het eigen pedagogisch project, het eigen schoolreglement en de eigen onderwijspraktijk hiermee in overeenstemming te brengen.

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 3 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de beginselverklaring neutraliteit van het gemeentelijk onderwijs goed te keuren.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

OVSG vzw

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ SV2017/148 PVL HOLDING.. BOUWEN VAN APPARTEMENTEN MET ONDERGRONDSE PARKING (+ SLOPEN), DE SCHOM ZN EN DONCK, (AFD. 3) SECTIE F 336 B4 EN (AFD. 3) SECTIE F 336 W3. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd in 1938. De functie van het gebouw is hier omschreven als huis.

Nadien werden volgende stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd:

2007/363 - bouwen van een appartementsgebouw met 22 wooneenheden / ondergrondse parkeergarage en 3 woongelegenheden en een straat met rooilijnbreedte van 10m– 10 juni 2008

2017/34 - bouwen van 16 appartementen met ondergrondse parking – 19/6/2017 op het perceel op de hoek van de Donk met de Ring

 

Feiten en context

Er werd een stedenbouwkundige aanvraag 2017/148 ingediend door PVL Holding voor wat betreft Bouwen van appartementen met ondergrondse parking (+ slopen), gelegen De Schom zn en DONCK ?,

Deze voorziet het volgende:

Het slopen van de bestaande bebouwing,  en het verwijderen van verhardingen en bosbegroeiing over 2212m².

En erna het bouwen van 1 appartementsblok met 27 appartementen met een ondergrondse parkeergarage voor 30 auto’s, en 27 bergingen, bereikbaar via een autolift aan de zuidzijde naast huisnr 8. De kelder loopt als een geheel door tot 4m achter het gebouw en naar het noorden, tot tegen perceel 335w3..

Het gebouw heeft 3 bouwlagen met zadeldaken evenwijdig aan De Schom met een kroonlijsthoogte variërend tussen 8.10m en 9m boven de rijbaan en nokhoogtes van max 15,13m. 

Het geheel wordt ingeplant met zijn voorgevel tegen de nieuwe rooilijn van de nieuwe wegenis. Aan de zuidkant sluit het aan bij de bestaande bebouwing om dan na 9.01m een  knik te maken.

Aan de achterzijde komt een fietsenstalling

Het terreinprofiel blijft behouden.

 

De rooilijn wordt doorgetrokken voor de wegenis, volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnenplan’ dd 18/05/2017 opgemaakt door architectenbureau Louis Caron met plannr BA_617 ALGEMEEN_I_N_105_Roolijnenplan

Met een gratis grondafstand van 807m².

 

Een belofte van gratis grondafstand werd toegevoegd.

 

Er wordt wegenis met riolering voorzien voor het doortrekken van De Schom, met een rechte hoek naar het oosten tot in de rechtse achterhoek van het perceel.

Ze wordt uitgevoerd met een rijbaan in grijze betonstraatstenen en een voetpad langs de oostzijde en aan de noordzijde in grijze betontegels. Ertussen een parkeerstrook in zwarte betonstraatstenen. Aan de westzijde wordt de wegberm ingezaaid.

Het wegenisontwerp is opgemaakt voor het project De Schom, door S.BILT op 18/05/2017, plannrs BA_617 x_500, 501, 502, 504,505, 506 is goedgekeurd in de gemeenteraad van 23 oktober 2017

 

 

Juridische bepalingen

De aanvraag wordt behandeld in toepassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering in zitting van 27 maart 2009, 3 april 2009, 24 april 2009 en latere wijzigingsdecreten.

 

Zaak der Wegen

 

Art. 4.2.25. Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

 

Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse Regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.]

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen.  Onder de ‘zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen…

In dit geval werd in de gemeenteraad van 23 oktober voorgelegd en goedgekeurd:

1.1. Vaststelling van de rooilijn door stedenbouw

1.2. Wegenis- en rioleringsdossier door technisch bureau

 

beoordeling van de aanvraag

1. Stedenbouwkundige bepalingen

1.1. Ruimtelijke Uitvoeringsplannen

1.1.1. Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtings-voorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

De voorgelegde aanvraag is in overeenstemming met de voorschriften van het PRUP.

 

De ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) zijn volgens artikel 7.4.5. van de Vlaamse Codex, gewestplan vervangend voor het grondgebied waarop ze betrekking hebben, tenzij het ruimtelijk uitvoeringsplan het uitdrukkelijk anders bepaalt.  De bepalingen van het gewestplan zijn hier dus niet langer van toepassing.

 

 

1.2. Plannen van Aanleg

1.2.1 Gewestplannen

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

 

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

Functiewijziging

De voorgelegde aanvraag heeft een woonfunctie.

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

Openbare nutsfunctie

De aanvraag omvat ook een wegenis Dit is een functie openbaar nut. Handeling van algemeen belang.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

 

1.2.1 Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg

 

1.2.2.  Verkavelingen

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

De beoordeling van de stedenbouwkundige en ruimtelijke impact gebeurt in het stedenbouwkundig dossier.

 

2.Openbaar onderzoek

2.1. Decretale bepalingen

Volgens artikel 4.7.15 §1 van de Vlaamse Codex bepaalt de Vlaamse Regering welke vergunningsaanvragen onderworpen zijn aan een openbaar onderzoek, onverminderd artikel 4.4.1, eerste lid.  Aanvragen voor een vergunning waarvoor een milieueffectenrapport moet worden opgemaakt, zijn ten allen tijde aan een openbaar onderzoek onderworpen.  Hetzelfde geldt voor vergunningsaanvragen op grond van artikel 4.4.6, artikel 4.4.10 tot en met 4.4.23, en artikel 4.4.26 §2.

4.7.15 §2. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen.  Iedereen kan gedurende deze termijn schriftelijke en mondelinge bezwaren en technische opmerkingen indienen.

 

Aanvragen waarvoor de toepassing is vereist van de artikelen

4.4.7 handelingen van algemeen belang

van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening moeten worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Artikel 3 § 3, 3°, 4°, 5°, 6°,  van het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2000 en 5 juni 2009, stelt dat volgende aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Artikel 3 § 3, 13°, 14° van het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2000 en 5 juni 2009, stelt dat volgende aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Artikel 7 van hetzelfde besluit bepaalt dat bij aanvragen in toepassing van artikel 3 § 3, 13° / 14° het voldoende is als de eigenaar van de aanpalende percelen in kwestie het aanvraagformulier en alle plannen voor akkoord ondertekent.  De formaliteit van het openbaar onderzoek vervalt dan.

 

De wegenisaanleg zijn werken van algemeen belang, de oppervlakte is groter dan 500m², het volume is groter dan 2000m³, ontbossen van meer dan 500m², het wijzigen van de hoofdfunctie van 500m², werken aan de scheimuren.

Na controle van de decretale bepalingen blijkt dat in dit geval een openbaar onderzoek moet worden georganiseerd.

 

2.2. Proces-verbaal van sluiting

Tijdens de looptijd van het openbaar onderzoek werd één bezwaar ingediend.

Het bezwaar handelt niet over de rooilijn.

 

 

ALGEMENE CONCLUSIE EN ADVIES GEMEENTELIJK STEDENBOUWKUNDIG AMBTENAAR

De voorgelegde aanvraag is niet in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse Codex en hierover moet een ongunstig advies gegeven worden en moet de stedenbouwkundige vergunning geweigerd worden, omwille van te diepe bouwdieptes, maar de rooilijn en wegenis op zich zijn wel aanvaardbaar zodat hiervoor een gunstig advies kan worden gegeven  onder volgende voorwaarden:

-de akte van gratis grondafstand moet verleden worden vooraleer er met de uitvoering van de infrastructuur- en wegeniswerken mag begonnen worden;

- de private gronden welke binnen de rooilijn vallen, vastgesteld door de Gemeenteraad op 23/10/2017 moeten door de aanvrager gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 18/05/2017 opgemaakt door architectenbureau Louis Caron met plannr BA_617 ALGEMEEN_I_N_105_Roolijnenplan

Met een gratis grondafstand van 807m².

 

 

* lasten

         De private gronden welke binnen de rooilijn vallen, moeten door de aanvrager gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

         de aanleg van wegenis en riolering zal gebeuren door een aannemer; aangesteld door de stad op kosten van de aanvrager;

         de aanleg van alle nutsvoorzieningen zal gebeuren door de nutsmaatschappijen op kosten van de aanvrager;

         de kosten voor de aanleg van wegenis en riolering omvatten eveneens alle studiekosten voor de opmaak van het wegenis- en rioleringsdossier en de kosten voor het aanstellen van een toezichter die de werken dagelijks zal opvolgen;

         de nodige financiële zekerheden en waarborgen hiervoor dienen gestort te worden in handen van de gemeenteontvanger of in zijn voordeel op onherroepelijke wijze verleend door een bankinstelling voor de uitvoering van de infrastructuurwerken.

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de rooilijn vast te stellen voor het doortrekken van De Schom, volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnenplan’ dd 18/05/2017 opgemaakt door architectenbureau Louis Caron met plannr BA_617 ALGEMEEN_I_N_105_Roolijnenplan met een gratis grondafstand van 807m².

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

1

patrimonium

technisch bureau

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

stedenbouw

patrimonium

uittreksel gemeenteraad versturen

opvolgen akte grondafstand

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

VOORLOPIGE VASTSTELLING GEDEELTELIJKE WIJZIGING ROOILIJN RIVIERSTRAAT SV 2015/319. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 13 juni 2016 verleent het college van burgemeester en schepenen een stedenbouwkundige vergunning SV2015/319 aan De Lierse Maatschappij voor de Huisvestiging voor het bouwen van 42 sociale woongelegenheden, Rivierstraat ZN, afd.2 sectie A nrs 715 N2, 715S2, 715R2, 715/2 A, 723 L, 762 D2, 762 G3, 762 B2, 762 B3, 763 R, 763 G, 763 T en 763 S.

De hierboven aangehaalde ontwikkeling ging gepaard met de aanleg van nieuwe openbare wegen, reden waarom er een rooilijnplan werd opgesteld door Anteagroup dd. 20 januari 2016. Dit plan werd op basis van artikel 4.2.25 VCRO door de gemeenteraad goedgekeurd in de zitting van 30 mei 2016. De beslissing van de gemeenteraad had betrekking op het betrokken rooilijnplan en het wegenisdossier volgens plannen 1 tem 10 met titel 'wegen- en riolerings- en omgevingswerken'.

 

Verdeling 2016/55 van lot 1 gelegen aan Rivierstraat 114, sectie A 762 K2 is door notaris Van den Brande op 5 december 2016 opgesteld en door het college in kennisgenomen met als doel grond toe te voegen bij de percelen nodig voor de realisatie van de SV2015/319. Hieruit  is gebleken dat de aanduiding van dat lot 1 niet conform is aan het rooilijnplan waardoor de verdeling niet kon doorgaan.

 

Feiten en context

In februari 2017 heeft de Lierse Maatschappij voor de Huisvestiging een aanvraag ingediend voor de gedeeltelijke wijziging van de rooilijn met een ontwerp van Geo Mape dd 08/02/2017 en een verklaring van gratis grondafstand.

 

Dit plan voldoet aan de vereisen zoals gesteld in het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen goedgekeurd op 08 mei 2009 en herzien op 23 februari 2017

 

 

Juridische grond

Artikel 42 §1 van het gemeentedecreet, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 15 juli 2005 en latere wijzigingen, bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden die het gemeentelijk belang raken.

 

Volgens Artikel 9 §1 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 8 mei 2009 en herzien op 23 februari 2017 stelt de gemeenteraad het ontwerp van rooilijnplan voorlopig vast.

Het ontwerp bevat minstens de getroffen percelen en hun oppervlakte, alsook de actuele en toekomstige rooilijn. Het bevat in voorkomend geval ook de nutsleidingen die als gevolg van de realisatie van de toekomstige rooilijn op privaat domein zullen liggen. De Vlaamse Regering kan de inhoud van het ontwerp nader bepalen.

 

Het ontwerp van rooilijnplan voldoet hieraan.

 

In het kader van de verdere procedure moet een openbaar onderzoek georganiseerd worden overeenkomstig de bepalingen van het rooilijnendecreet.

 

Volgens Artikel 16, derde lid van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 8 mei 2009, heeft een rooilijnplan ook gevolgen voor werken en handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning vereist is.

 

Argumentatie

Het ontwerpplan gedeeltelijke wijziging rooilijnplan Rivierstraat is noodzakelijk voor een betere inrichting van de nieuwe openbare weg en de ontsluiting van de garage gelegen op het perceel 762 K.

Bovendien komt het de verkeersveiligheid van de ontsluiting naar de site ten goede en wordt het in- en uitrijden van de garage hierdoor veiliger gemaakt.

De aangepaste rooilijn houdt in deze rekening met de feitelijke toestand.

Door de aanpassing van de rooilijn zal er een oppervlakte van 2,39 m² toegevoegd worden aan de openbare weg. 2,71 m² zal niet meer tot de openbare weg behoren.

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp gedeeltelijke wijziging rooilijnplan Rivierstraat perceel Sectie A nr. 762 /K2 met gratis grondafstand opgemaakt door Geo Mape dd 8 februari 2017, voorlopig vast te stellen.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Patrimonium

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

DE SCHOM. WEGENISONTWERP. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Studiebureau S. Bilt heeft het ontwerp opgemaakt voor de riolerings- en wegeniswerken De Schom, en dit volgens plan BA_617 ALGEMEEN _P_N_501 (in bijlage).

 

Feiten en context

De rijweg wordt uitgevoerd in grijze betonstraatstenen in elleboogverband. De parkeerstrook is voorzien in zwarte betonstraatstenen in halfsteensverband en het voetpad in grijze betontegels in halfsteensverband.

De wegbermen worden ingezaaid en een aantal bomen (Carpinus Betulus, haagbeuk in scheervorm) worden aangeplant.

 

Openbaar onderzoek

Betreffende "de zaak der wegen" werd één bezwaar geuit i.v.m. de publieke ruimte.

 

Dit bezwaar handelt over :

Er werd een weg, annex voetpad getekend die nergens naar toe leiden. Daaruit besluit bezwaarindiener dat er nog andere projecten in het verschiet zijn, met meer overlast door lawaaihinder en lichtpollutie.

 

Juridische grond

De gemeenteraad is bevoegd om te beslissen over de zaak van de wegen op grond van artikel 2 en 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (4 april 2015) art. 4.2.2 en de bijhorende toelichtingsnota.

 

Argumentatie

De uiteindelijke bedoeling van  de aanleg De Schom is een verbinding te realiseren tussen “Donk” en “Vogelzang”. Indien er verdere ontwikkelingen gerealiseerd worden, zal het verkeer zich gaan splitsen tussen beide straten.

Bij aanleg van een wegenis dient openbare verlichting geplaatst te worden.

 

De elementen uit het bezwaar, betreffende de publieke ruimte, kunnen worden verworpen

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp voor de heraanleg van De Schom goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

SINT ANNASTRAAT. OVERDRACHT GROND MET WEGENIS. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         gemeenteraad 29/06/2015: De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Verreth, betreffende de gratis grondafstand door dhr. De Swert aan de St. Annastraat-Sluislaan goed te keuren.

         college van burgemeester en schepenen 16/01/2017: Het college beslist principieel akkoord te gaan met de aankoop van een perceel grond met wegenis aan de Sint-Annastraat 33-35 van dhr. De Swert aan schattingsprijs van 27.830 euro. Het perceel is kadastraal gekend als sectie F, nummer 88/X/4/deel. Notaris Verreth blijft aangesteld in het dossier en zal een nieuw ontwerp van akte voor aankoop opstellen. Het nieuwe ontwerp zal voor goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

 

Feiten en context

De werken wegenisaanleg aan de St. Annastraat-Sluislaan werden afgerond. De eigenaar, dhr. De Swert gaf bij de aanvang van de werken toestemming om de werken al aan te vangen voor de overdracht van het perceel.

 

De grond met wegenis dient in het kader van openbaar nut, nog overgedragen te worden aan de stad. De eigenaar wenst het perceel niet meer af te staan, maar te verkopen aan de stad. Vermits de stad beheerder is van de openbare wegenis, kan de stad overgaan tot aankoop van dit perceel.

 

Het perceel is gelegen aan de Sint-Annastraat 33-35 en is kadastraal gekend als sectie F, nummer 88/X/4/deel.

 

De stad ontving op 22 mei 2015 van landmeter Verhaert een opmetingsplan van het perceel dat moest verworven worden. Het plan gaf een oppervlakte van 121m² aan. Op basis van dit plan werd een schatting opgemaakt. Het bedrag van deze schatting was 27.830 euro.

 

Op 16/01/2017 gaf het college principiële goedkeuring voor de aankoop van het perceel aan de vooropgestelde prijs van 27.830 euro. Notaris Verreth werd eveneens gelast met het opstellen van het ontwerp van akte.

 

Begin juli 2017 werd door landmeter Verhaert gemeld dat er een fout was geslopen in zijn opmetingsplan. Landmeter Verhaert gaf aan dat hij zich had gebaseerd op foutieve informatie. De fout kwam aan het licht door landmeter Palmans die was aangesteld door de buren. Landmeter Verhaert maakte aldus een nieuw opmetingsplan en daaruit bleek dat het perceel dat moet aangekocht worden slechts 81m² bedroeg. De Stad vroeg een nieuw schattingsverslag en het perceel werd nu geschat op 21.465 euro.

 

Er werd opnieuw onderhandeld met Dhr. De Swert die echter niet akkoord ging met deze nieuwe schatting.

 

Als gevolg daarvan werd aan Dhr. De Swert voorgesteld om een bedrag te aanvaarden van 25.000 EUR als minnelijke schikking. Dhr. De Swert gaf aan dat hij hiermee akkoord kon gaan.

 

Adviezen

Stadsinfrastructuur: positief advies - wegeniswerken zijn ondertussen als afgerond

RO: positief advies - perceel voor de rooilijn dient verworven te worden

 

Argumentatie

Omdat de stad de grond met wegenis gelegen aan Sint-Annastraat 33-35 nog dient te verwerven, overweegt de gemeenteraad akkoord te gaan met de aankoop en het ontwerp van akte opgesteld door notariskantoor Verreth & Ruiters.

 

Het bedrag van 25.000 EUR is gerechtvaardigd. De Stad heeft immers de weg reeds aangelegd en een onteigeningsprocedure opstarten zou tijdrovend en kostelijk worden voor de Stad.

 

Hiermee wordt de beslissing betreffende gratis grondafstand van 29/06/2015 ingetrokken.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

5/2/5/18

Sluislaan

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte betreffende de aankoop van een perceel grond met wegenis aan de Sint-Annastraat 33-35, kadastraal gekend als sectie F, nummer 88/X/4/deel, van dhr. De Swert goed te keuren.

De stad staat in voor de aktekosten.

De gemeenteraad trekt hiermee de beslissing van 29/06/2015 betreffende de gratis grondafstand in.

 

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris, en bij verhindering van de secretaris Ethel Van den Wijngaert en Kim De Lauw, voor de ondertekening van de akte en bijhorende stukken.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

5/2/5/18

Aankoop grond Sluislaan

25.000 euro + aktekosten

 

Budgetsleutel

22000007 - 0200

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

2

financiële dienst, notaris Verreth

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

AKTE MINNELIJKE ONTEIGENING VAN EEN PERCEEL GROND AAN DE PUTSESTEENWEG VAN STEFAAN BUSSCHOTS VOOR WERKEN PUBLIEK NUT. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Gemeenteraad 29/02/2016: De gemeenteraad beslist de raamovereenkomst (voor drie jaar) met Igemo voor de begeleiding bij de verwerving van gronden goed te keuren. De gemeenteraad neemt kennis van de kostenramingen van grondverwervingen in de verschillende projecten. In toepassing van artikel 4.3. van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving, afgekort IGEMO, keurt de gemeenteraad de exclusiviteit aan IGEMO goed voor wat betreft rubriek 7.6: Proces- en projectmanagement voor publieke gebouwen en infrastructuren. Deze exclusiviteit geldt gedurende drie jaar.

         College van burgemeester en schepenen 18/07/2016: Het college beslist Igemo opdracht te geven om de grondverwerving voor de RWA leiding Sander De Vosstraat en de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad langs de onpare zijde Putsesteenweg voor te bereiden.

         College van burgemeester en schepenen 10/04/2017: Het college beslist de overeenkomst met betrekking tot minnelijke onteigening van een perceel gelegen aan de Putsesteenweg, met als kadastrale gegevens 4de afdeling met nummer 149C P0000, met een oppervlakte van 386,48m² (zoals bijlage) goed te keuren. Notaris Coussement stelt nog een ontwerp van akte op, dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad zal voorgelegd worden.

 

Feiten en context

In het kader van de raamovereenkomst en de opdracht met betrekking tot de grondverwerving voor de aanleg van een fietspad aan de Putsesteenweg, stelde Igemo een overeenkomst tot minnelijke onteigening op met de eigenaar, Stefaan Busschots. Het college keurde deze overeenkomst goed op 10/04/2017.

 

De grondverwerving voor het fietspad gaat meer specifiek over een deel van het perceel gelegen te Putsesteenweg, kadastraal gekend onder sectie C met nummer 149 C P0000, met een oppervlakte van 386,48m². Hiervoor werd een opmetingsplan opgesteld door Studiebureau Talboom NV (als bijlage). Het perceel is aangeduid in gele kleur.

 

Notaris Coussement stelde een ontwerp van akte op om voor te leggen aan de gemeenteraad en de grond definitief over te dragen naar het openbaar domein van de stad Lier.

 

De stad zal een vergoeding van 3.858,62 euro betalen voor het stuk grond. Van dit bedrag werd door de stad al een voorschot betaald van 386 euro. De overige som dient nog overgemaakt te worden bij verlijding van de akte. Alle kosten, rechten en erelonen zijn ten laste van de afstandhouder.

 

Adviezen

Stadsinfrastructuur: positief

 

Argumentatie

De gemeenteraad en het college keurde reeds de samenwerking met Igemo goed voor de verwerving van gronden. De verwerving van een perceel grond aan de Putsesteenweg voor de aanleg van een fietspad is opgenomen in deze samenwerking. Er werd een akkoord tot aankoop/minnelijke onteigening bekomen van Stefaan Busschots, eigenaar van het stuk grond. De gemeenteraad kan het ontwerp van akte opgesteld door notaris Coussement goedkeuren.

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

5/2/5/8

Aanleg van wegen en riolering Sander De Vosstraat

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Coussement (bijlage), met betrekking tot minnelijke onteigening van een perceel gelegen aan de Putsesteenweg, met kadastrale gegevens 4de afdeling met nummer 149 C P0000 en een oppervlakte van 386,48m² goed te keuren.

 

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris, en bij verhindering van de secretaris Ethel Van den Wijngaert en Kim De Lauw, voor de ondertekening van de akte en bijhorende stukken.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

5/2/5/8

onbebouwde terreinen in aanbouw - gemeenschapsgoederen incl. onteigeningskosten

3.472,62 euro

93.774 euro

Budgetsleutel

200/22000007

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

4

notaris, financiële dienst, Igemo, stadsinfrastructuur

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

AANKOOP EN ONDERHOUD VAN EEN MOBIELE DIGITALE SNELHEIDSMETER. LASTENCOHIER L1.17.02 MET GUNNING VOLGENS ONDERHANDELINGSPROCEDURE ZONDER BEKENDMAKING VOOR EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 110.000 EURO INCL. BTW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het Zonaal Veiligheidsplan 2014-2019 weerhoudt "verkeers(on)veiligheid" als één van de prioritaire veiligheidsfenomenen. Door middel van geïntegreerde actieplannen wil Lokale Politie Lier bijdragen tot het beheersen en zo mogelijk doen afnemen van de verkeersonveiligheid in de zone.

Regelmatige snelheidscontroles vormen een repressief element in het verkeershandhavingsbeleid doch bieden eveneens een cijfermatige bron voor de sturing en verdere ontwikkeling van het strategisch verkeersbeleid.

Burgers storen zich aan overdreven snelheid en wensen een repressieve aanpak waardoor het mogelijk is om hier snel op te anticiperen met een mobiele digitale snelheidsmeter.

De nieuwe infrarood snelheidsmeter is zeer mobiel en kan op verschillende wijzen en plaatsen worden opgesteld. Hij kan op een trekhaak van een voertuig, op een statief of in een container op een paal worden gebruikt. Deze attributen maken deel uit van de opdracht tot levering.

Onze huidige snelheidsmeter Gatso, ingebouwd in een voertuig, is ondertussen 20 jaar oud.

 

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels  42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones. Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaaldemateries van politiebeheer.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en sommige

opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient het lastenboek, de wijze van het gunnen en het ramingsbedrag goed te keuren ingeval van aanbestedingen buitengewone dienst. Politie Lier stelt bijgevolg voor het bijzonder bestek met nr. L1.17.02 en de raming voor de opdracht "Aankoop en onderhoud van een mobiele digitale snelheidsmeter" opgesteld door Politie Lier ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 23 oktober 2017.

De raming bedraagt 110.000 euro incl. BTW.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

Financiële weerslag

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget van 2017, op art. 330/744/51 buitengewone dienst, aankoop van machines, exploitatiemateriaal en uitrusting. Er is een resterend budget van 166.586,89  euro incl. BTW.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het bijzonder bestek L1/17.02 en de raming voor de opdracht "Aankoop en onderhoud van een mobiele digitale snelheidsmeter" opgesteld door Politie Lier goed te keuren. De raming bedraagt 110.000 euro incl. BTW.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

 

Aankoop en onderhoud van een mobiele digitale snelheidsmeter

110.000

56.586,89

Budgetsleutel

330/744/51

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

AANKOOP VAN SERVERINFRASTRUCTUUR MET EEN GERAAMDE KOSTPRIJS VAN 104.000 EURO INCL. BTW. AANKOOP VIA OPDRACHTENCENTRALE VAN DE STAD BRUGGE - PERCEEL 2-3-9. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad verleende in zitting van 26 juni 2017 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de gunningswijze van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking van het lastencohier L1/17.01 voor de opdracht 'Aankoop van een serverinfrastructuur'.

 

Het college van Burgemeester en schepenen besliste in zitting van 02 oktober 2017 om geen enkele bieding te weerhouden wegens het niet conform zijn met het lastencohier.

 

Gezien de nodige apparatuur momenteel verkrijgbaar is via de opdrachtencentrale van de Stad Brugge - percelen 2, 3 en 9 (Real Dolmen), zij zeer gunstige voorwaarden en ongeëvenaarde prijzen bieden, willen wij deze aankoop doen via deze opdrachtencentrale.

 

Feiten en context

De huidige serverinfrastructuur van de PZ Lier is aan vervanging toe. De 8 servers en gedeelde opslag zijn tussen de 6 en 8jaar oud. Hoewel ondersteund door een supportcontract, wordt het risico op ernstige uitval steeds groter.

Binnen de associatie is het aangewezen om eenzelfde serverinfrastructuur te voorzien in elke zone, zodat de configuratie in elke zone identiek is. In dit scenario is het mogelijk dat een zone als "disaster recvovery" site kan fungeren voor een andere zone, zodat een beveiligingsniveau bereikt kan worden dat beantwoordt aan de hedendaagse normen en de eisen van de federale politie overstijgt.

Voor de nieuwe serverinfrastructuur beogen we een hyperconverged systeem. Dit wil zeggen dat computer, netwerk en storage laag geconsolideerd en geïntegreerd zijn in één oplossing wat diverse voordelen biedt naar beheer en voorspelbare prestaties.

Deze serverinfrastructuur bestaat verplicht uit 3 nodes die zorgen voor computer en storage. Via nieuw aan te kopen core-switchen wordt deze serverinfrastructuur verbonden met de rest van het netwerk. Het is uitermate belangrijk dat deze nieuwe core-switchen redundant opgesteld worden en de vereiste snelheid van 10Gbit bieden.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 57, betreffende de bevoegdheden van het college van Burgemeester en Schepenen.

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst,gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid wat artikel 33 betreft.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

Omzendbrief BA/2001/13 van 7 september 2001 betreffende de nieuwe lokale politie, ééngemeentezones en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Omzendbrief PLP 12 van 08 oktober 2001 betreffende de rol van de Gouverneur in het kader van het algemeen specifiek toezicht voorzien door de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Omzendbrief BA/2002/12 van 27 september 2002 betreffende het administratief toezicht op de gemeenten en politiezones. Wijzigingen aan het decreet van 28 april 1993 door het decreet van 15 juli 2002.

Omzendbrief PLP31 van 28 januari 2003 betreffende de briefwisseling betreffende bepaalde materies van politiebeheer.

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Omzendbrief BA/2006/01 van 13 januari 2006 betreffende het Gemeente- en Provinciedecreet in het kader van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake het administratief toezicht.

De wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten en sommige opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient de wijze van het gunnen en het ramingsbedrag goed te keuren ingeval van aanbestedingen buitengewone dienst. Politie Lier stelt bijgevolg voor om de aankoop van een serverinfrastructuur aan te gaan via de opdrachtencentrale van de Stad Brugge, percelen 2, 3 en 9 bij de firma Real Dolmen, Industrieveld Zenneveld, ,A. Vaucampslaan 42 te 1654 Huizingen.

De aankoop werd geraamd op 104.000 euro incl. BTW.

 

Financiële weerslag

De uitgave voor deze aankoop is voorzien in het budget van 2017, op art. 330/742/53 buitengewone dienst, aankoop van informaticamaterieel, is een resterend budget van 194.839,62 euro incl. BTW.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de aankoop van een serverinfrastructuur via de opdrachtencentrale van de Stad Brugge - percelen 2, 3 en 9 (Real Dolmen) met een geraamde kostprijs van 104.000 euro incl. BTW.

 

Art 2:

De financiële gevolgen zijn:

budgetsleutel

omschrijving

bedrag

saldo krediet

330/742/53

aankoop van een serverinfrastructuur

104.000

90.839,62

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

BUDGETWIJZIGING 2 2017 STAD LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de gemeenteraad van december 2016 werd het budget 2017 en aanpassing meerjarenplan 2014-2019 goedgekeurd. In de gemeenteraad van juni 2017 werd de eerste budgetwijziging goedgekeurd.

 

Feiten en context

In deze budgetwijziging worden enkele beperkte aanpassingen aangebracht aan de verschillende deelbudgetten (exploitatie en investering). De voornaamste bijsturing betreft de opvraging van reserves bij IKA ingevolge de opsplitsing van de activiteiten van de investeringsverenigingen per 1/1/2018.

 

De verschillende aanpassingen worden in detail toegelicht in de bijgevoegde nota.

 

De voorgestelde budgetwijziging past in het goedgekeurde meerjarenplan :

         Het resultaat op kasbasis blijft positief en bedraagt 39.298 EUR

         Autofinancieringsmarge 2017 bedraagt +2.947.927 EUR en is daarmee beter dan de in juni 2017 goedgekeurde budgetwijziging (+37.672  EUR).

 

De voorgestelde budgetwijziging past dus binnen het goedgekeurde meerjarenplan en kan aldus ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet art. 43 §2 en art. 57 §1

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende BBC

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

7 stemmen tegen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

4 onthoudingen: Freddy Callaerts, Jan Hermans, Katrien Vanhove en Peter Caluwé

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 7 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De tweede budgetwijziging 2017 van de stad Lier resulteert in een resultaat op kasbasis van 39.298 EUR en een autofinancieringsmarge van 2.947.927 EUR. De budgetwijziging past in het eerder goedgekeurde meerjarenplan.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de tweede budgetwijziging 2017 goed.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

VERDERZETTING VACATURES  INSPECTEUR INTERVENTIE - ASPIRANTENMOBILITEIT AANGAANDE BETREKKINGEN UIT MOBILITEIT 2017-03 REEKSNUMMER 2773 - INSPECTEUR INTERVENTIE - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeentraadsbesluit van 26/06/2017 houdende de vacantverklaring van 3 functies van inspecteur van politie.

Gemeenteraadsbesluit van 25/09/2017 houdende de vacantverklaring van 2 functies van inspecteur van politie.

 

Feiten en context

Met de  hiervoor vernoemde raadsbesluiten werden respectievelijk 3 functies en 2 functies van inspecteur van politie vacant verklaard.

Deze functies werden vacant verklaard om ingevuld te worden via de klassieke mobiliteit, bedoeld in deel VI, titel II, hoofdstuk II van het RPPOL.  Zij werden aangeboden via de  mobiliteiscyclus 2017-03 reeksnummer 2773..

Op 01/09/2017 werd de lijst met kandidaten overgemaakt door de federale politie/DRP, directie mobiliteit en personeelsbeheer.  Uit deze lijst blijkt dat er 6 kandidaten zijn voor de 5 functies.

Op 03 oktober 2017 ging de selectie voor deze vacatures door.  Uit het proces-verbaal van de selectie blijkt dat slechts 1 kandidaat werd weerhouden voor de vacante betrekkingen.

Het benoemingsbesluit van de burgemeester dd 05/10/2017 waaruit blijkt dat 1 kandidaat ingevolge de mobiliteitscyclus 2017-03 reeksnr 2773 werd benoemd.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, meer bepaald de artikel IV.I.3, tweede lid, IV.I33, §1, eerste en tweede lid, V.II.3, VI.II.4bis, VI.II.4ter en VI.II.4quater..

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Ministeriële omzendbrief GPI73 van 14/05/2013 betreffende de aanwerving, de selectie en de opleiding van de personeelsleden van het basiskader van de politiediensten.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones: administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Uit de selectie van 03/10/2017 blijkt dat slechts 1 kandidaat weerhouden werd voor de 5 vacante betrekkingen, waardoor slechts 1 functie kan ingevuld worden.( cfr. benoemingsbesluit burgemeester 05/10/2017)..  Overwegend dat de continuïteit een belangrijke factor is om de politieorganisatie in staat te stellen haar doelstellingen en basisfunctionaliteiten uit te oefenen, zal de gemeenteraad gevraagd worden om de 4 resterende functies van inspecteur interventie vacant te verklaren in het raam van de aan de aspiranten-inspecteur voorbehouden mobiliteitscyclus die in het begin van de basisoplediing wordt georganiseerd.  Indien die  betrekkingen niet worden ingevuld, zullen deze via een ambtshalve aanwijzing door de Minister van Binnenlandse Zaken op grond van artikel VI..II.4ter, RPPol, worden ingevuld.

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad verklaart 4 functies van inspecteur interventie in het raam van de aan de aspiranten-inspecteur voorbehouden mobiliteitscyclus die in het begin van de basisopleiding wordt georganiseerd - aspirantenmobiliteit - categorie C - vacant.

 

Art 2 :

Afschrift van huidig besluit wordt overgemaakt aan de terzake bevoegde toezichthoudende overheden.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

SOKREMA (SIMV CVBA) - UITNODIGING ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS OP 8 NOVEMBER 2017. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2013 over het aanduiden van een effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen cvba (SOKREMA).

 

Feiten en context

De gemeenteraad besliste om De Wit Anja als effectief afgevaardigde aan te stellen in de algemene vergadering van SOKREMA.

 

De eerstvolgende vergadering der aandeelhouders van het vennootschap "Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen", afgekort SIMV, vindt plaats op woensdag 8 november 2017 om 11.00 uur in het Cultureel Centrum Het Gasthuis, Turnhoutsebaan 199 in Wijnegem.

 

De agenda is als volgt samengesteld:

1.

Bespreking van het voorstel tot ontbinding zoals toegelicht in het verslag opgemaakt door het bestuursorgaan

2.

Bespreking van de staat van de activa en passiva en het daarbij horend verslag van de bedrijfsrevisor

3.

Ontbinding van de vennootschap

4.

Benoeming van de vereffenaar en bepalingen van zijn machten en vergoeding

5.

Toekenning van een voorschot op het netto-actief aan de aandeelhouders

6.

Machtiging aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissing

7.

Volmacht voor administratieve formaliteiten

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Gemeentedecreet

         Wetboek vennootschappen, art. 381

 

Financiële weerslag

De stad heeft bij Sokrema 11.087 aandelen en ontvangt in 2017 2 EUR per aandeel uitbetaald (22.174 EUR). Eind 2019 volgt nog 0,5 EUR (5.543,5 EUR).

 

Stemming

 

20 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci, Jan Hauwaert en Marc Franquet

3 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Patrick Tersago, Jan Hermans, Katrien Vanhove en Peter Caluwé

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 20 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering der aandeelhouders op 8 november 2017 goed.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

SOKREMA

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2017

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Jan Hermans (Lier&Ko) i.v.m. charter samenhuizen

Zolang de bevolking blijft aangroeien, zal er bijgebouwd worden. De plaats daarvoor wordt steeds schaarser en dus ook duurder. Ik dank daarom de bevoegde schepen om zijn zeer welgekomen uitnodiging van de Vlaamse Bouwmeester, die in zaal Vredeberg een bijzonder interessante toekomstvisie daarover heeft uiteengezet.

In het verlengde daarvan horen we steeds meer over andere samenlevingsvormen. Maar het is voor initiatiefnemers niet altijd gemakkelijk om een dergelijk project op de juiste manier (juridisch, administratief e.d.) in de steigers te zetten.

VZW Samenhuizen is een door Vlaanderen gesubsidieerde socio-culturele beweging. Haar “charter samenhuizen” (zie bijlage) is reeds door heel veel Vlaamse gemeenten ondertekend. Het roept op een positief klimaat te creëren rond goed nabuurschap, delen en lokale inspraak, gemeenschappelijk wonen te promoten, te ondersteunen, hierover te overleggen en samen te werken en om een pilootproject in de gemeente te initiëren of te ondersteunen (waarbij de VZW Samenhuizen kan begeleiden).

Ik stel voor dat ook de Stad Lier dit charter zou ondertekenen.

 

Enkele vragen:

         Heeft het CBS kennis van projecten van gemeenschappelijk wonen (co-housing) te Lier?

         Zal het CBS potentiële projecten in die zin faciliteren door bijvoorbeeld de coördinatie op zich te nemen van een pilootproject dat vervolgens als leidraad kan dienen voor andere projecten, of door bepaalde verordeningen aan de nieuwe woonvormen aan te passen, of eigenaars van grotere leegstaande panden te sensibiliseren er voor open te staan?

Zo zou het misschien een goed idee zijn om van de pastorij van het Begijnhof zo’n project te maken?

 

Kortom:

Is het CBS bereid om namens Stad Lier het “charter samenhuizen” te ondertekenen en er vervolgens naar te handelen?

 

Antwoord Schepen Walter Grootaers:

(1)De stad heeft in het kader van het PPS project Normaalschool de opdracht gegeven aan SOLag om voor de Kluis een concrete invulling via een cohousing te realiseren. Dit project kan als pilootproject worden beschouwd waarbij een faciliterende rol zal worden vervuld. SOLag heeft voor het PPS project in het bestek opgenomen dat de private partner voor de Kluis een procedure dient te voeren om kandidaat cohousing groepen te vinden. De selectie en aanduiding van de uiteindelijk weerhouden groep gebeurt in overleg met alle betrokken partijen (stad, SOLag, private partner). De PPS partner heeft aangegeven voor deze procedure zich te laten bijstaan door ervaringsdeskundigen.

 

 

(2) Nieuwe woonvormen zoals gemeenschappelijk wonen zijn een realiteit waar we als stad een rol in kunnen/moeten spelen. Het minimale hierin is de bevolking hierover te informeren en te sensibiliseren. Daar bovenop kunnen we sturend optreden zoals co-housing projecten uitsluiten van de stedenbouwkundige verordening woningkwaliteit, … . In het subsidiedossier intergemeentelijke samenwerking lokaal woonbeleid met Mechelen is bovendien een actie voorzien om te werken rond alternatieve woonvormen. De stad zal dit opnemen in 2018. Het charter van Samenhuizen ondertekenen kan daar een uitwerking van zijn.

 

 

Interpellatie 2 : van Olivier Peeters (Vlaams Belang) i.v.m. Timmermans-Opsomerhuis

De stad Lier zou volgens eerdere verklaringen het Timmermans-Opsomerhuis aan de Netelaan verkopen. De stedelijke musea worden, naar analogie van de toelichtingen in de bevoegde commissie, totaal hervormd en ondergebracht in een hernieuwd concept voor het museum Wuyts-Van Camp.

 

Schepen Marleen Vanderpoorten (Open VLD) pleitte deze week echter om de verkoop van het Timmermans-Opsomerhuis alsnog niet te laten doorgaan. Tegelijkertijd volgde een pleidooi om het historische patrimonium van de stad niet langer in de etalage te zetten.

 

Deze verklaring is op z’n minst opvallend te noemen. Ik had hierover dan ook graag volgende vragen gesteld:

         Wat is het huidige standpunt van het CBS over de mogelijke verkoop van het Timmermans-Opsomerhuis?

         In hoeverre valt dit te rijmen met de eerdere doelstelling om het gebouw te verkopen?

         Welke stappen werden tot nog toe ondernomen om deze verkoop te realiseren?

         Wat met de herstellingswerken die zich door de huidige staat van het gebouw opdringen? Is hier nog sprake van en in welke mate werden deze opgeschort?

         Met welke financiële impact voor de stad wordt in elk van de mogelijke scenario’s rekening gehouden?

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Collega Peeters,

Het college besliste eenparig om de museale werking in Timmermans-Opsomer stop te zetten en te integreren in het toekomstige Stadsmuseum, dat haar deuren opent in najaar 2018. Door die integratie bespaart de stad jaarlijks ruim 100.000€ aan exploitatiekosten. De voornaamste winst voor de stadskas zit in deze jaarlijkse besparing, niet zozeer in de verkoopwaarde van het pand. Die is bescheiden aan 475.000€ in de begroting vervat. Het gebouw is technisch nog in aanvaardbare staat en er zijn geen dringende herstelwerken noodzakelijk.

Collega Vanderpoorten kan het allicht zelf ook toelichten, maar haar verklaring strookt met een inhoudelijke piste die we momenteel al enige tijd bestuderen in het schepencollege. Volledig vrije verkoop van zulk historisch pand is een delicaat verhaal, zonder garantie op voorspoedige afloop. Ik denk dat de afwikkeling van de verkoop van de Fortuin als voorbeeld volstaat.

Er is inderdaad een aanbod van de Vlaamse Erfgoedkluis. Dit is een initiatief van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV), die kapitaalsinvesteringen doet in historische panden. In concreto wordt dan een gezamenlijk fonds opgericht waarin de stad dan bijvoorbeeld Timmermans-Opsomer inbrengt en de Erfgoedkluis kapitaal om dit te renoveren en herbestemmen. Eindpunt van zulk traject blijft nog altijd verkoop of externe commerciële exploitatie, eventueel onder auspiciën van het gezamenlijke fonds. Daarover is binnen het college een duidelijke consensus.

Uiteraard vereist deze piste het nodige studiewerk vooraleer het college hierover een definitief standpunt inneemt. Er zijn immers nog andere stedelijke vastgoeddossiers die in aanmerking zouden komen voor opname in zulk fonds. Een besluit met zulke impact op de meerjarenplanning dient zeker niet lichtzinnig te worden genomen. Tot nader order wordt de begroting noch meerjarenplanning dus aangepast.

 

 

Interpellatie 3 : van Katrien Vanhove (GROEN) i.v.m. armoede

Op dinsdag 17 oktober was het werelddag van verzet tegen armoede. Tijdens de commissie welzijn stelden Samenlevingsopbouw en Ons Gedacht hun evaluatie van het beleid voor onder de vorm van een armoederapport. Vanuit Groen zetten we graag enkele punten uit het rapport extra in de verf en voegen we nog enkele punten ter discussie toe.

 

Informatie – communicatie

Burgers goed informeren is een basistaak van het stadsbestuur. Uit het rapport van Ons Gedacht en Samenlevingsopbouw leren we echter dat informatie over grondrechten en andere initiatieven soms nog te weinig bij de doelgroep geraakt. We willen de oproep uit het rapport dan ook versterken om hier in wat nog rest van de legislatuur bijkomende inspanningen te leveren.

 

Tijd

Het bovenstaande en ook heel wat andere pijnpunten uit het rapport zijn terug te voeren op tijd. Een goede communicatie opzetten, tijd maken voor uitvoerige mond-aan-mond informatieverlening en huisbezoeken is er jammer genoeg vaak niet. Dit is echter essentieel in het bereiken en vooruit helpen de meeste kwetsbare doelgroepen van onze stad.

We verwijzen in het kader van tijd ook graag naar het jeugdwelzijnswerk. In het rapport gaat de score wat dit betreft vooruit. Maar we blijven nog ver van de investering van enkele jaren geleden toen er twee voltijdse jeugdwelzijnswerkers aan de slag waren. We gaan nu van één naar anderhalve kracht. Dat is een verbetering, maar het stadsbestuur mag wat dit betreft niet op zijn lauweren rusten. Jongeren zijn bijzonder kwetsbaar: in het onderwijs, op de arbeidsmarkt… Een intensieve ondersteuning en kansen bieden om met hen één-op-één aan de slag te gaan zijn essentieel in het voorkomen van allerhande problematieken in de jeugd en op latere aanpak.

 

Psychisch welzijn

Op vlak van psychisch welzijn is de stad er volgens Ons Gedacht en Samenlevingsopbouw licht op vooruit gegaan. Niettemin liggen hier nog tal van kansen om nog beter te doen en in te grijpen op een problematiek die vandaag almaar grotere proporties aanneemt en almaar meer mensen aangrijpt. De ondersteuning vanuit de stad voor de opstart en ontwikkeling van Tejo is van een bijzonder belang. Zeker voor jongeren met psychische problemen of, meer algemeen, levensvragen.

Maar ook volwassenen kampen vaak met psychische problemen. Deze gaan vaak hand in hand met armoede. Een laagdrempelige hulp is dan ook nodig. Gepaste hulp, ondersteuning en begeleiding kan mensen onontbeerlijke handvaten geven om ook op andere levensdomeinen weer het heft in handen te nemen.

 

Tandzorg

Een laatste in het oog springende problematiek uit het rapport is deze van de tandzorg. Van jongsaf vertrouwd worden met een goede tandzorg en –hygiëne is bijzonder belangrijk in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het klinkt misschien banaal, maar een verzorgd gebit doet mensen goed voelen en geeft hen het nodige zelfvertrouwen om ook andere problemen (bv. werkloosheid) aan te pakken en fier te zijn op zichzelf.

Op de commissie welzijn leerden we dat het stadsbestuur de nodige moeite doet en deed om met de Lierse tandartsen hier afspraken over te maken. Dit blijkt niet evident. We hopen dat de inspanningen van het stadsbestuur hier niet eindigen en dat bekeken wordt hoe een financieel steuntje in de rug kan gegeven worden aan mensen of gezinnen die tandzorg uitstellen.

 

Huurtoelagen

Dit komt niet uitvoerig aan bod in het rapport, maar we nemen de gelegenheid te baat hier toch op te wijzen. Want met de huurtoelagen heeft de stad een uitzonderlijk instrument in handen om de financiële lasten van mensen in armoede een stuk minder zwaar te maken. De bijsturing – lees, de verlaging en verenging van de doelgroep – ervan, maakt echter dat verschillende mensen en gezinnen weer met een hogere last geconfronteerd worden.

In tijden waarbij het stadsbestuur jaar na jaar financieel positieve resultaten laat optekenen, kunnen we nog steeds niet begrijpen waarom deze bijsturing werd doorgevoerd en vragen we het stadsbestuur het systeem van de huurtoelagen opnieuw te verruimen.

 

Participatie

Tot slot. Persoonlijk vind ik de presentatie van het rapport van de welzijnsverenigingen één van de sterkste momenten in het Lierse politieke jaar. Dat zegt veel over de werking, de inhoud en het democratisch gehalte van onze gemeenteraad. Maar – gelukkig – nog veel meer over de kracht van deze verenigingen en burgers in het algemeen. Over het algemeen zit de evaluatie die deze verenigingen maken van het gevoerde beleid, in een stijgende lijn. Hier en daar zijn er wel eens dalingen in de scores, maar over het algemeen worden er stapjes vooruit gezet. Deze komen er mede door de waarde- en kwaliteitsvolle input van de welzijnsverenigingen. Zoiets noemen we ook wel eens participatie. Iets waar het stadsbestuur nauwelijks op inzet, maar waar je in dit beleidsdomein de resultaten zeer duidelijk van ziet.

We hopen dat het stadsbestuur dit ook zo ziet en vragen om in dit laatste – iets meer dan een – jaar van de legislatuur hier nog bijkomende inspanningen rond te leveren.

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

Algemeen

Uiteraard nemen we de suggesties en bemerkingen van het rapport ter harte. We zijn blij met alle signalen om het sociaal beleid verder te kunnen verbeteren. Het rapport wordt trouwens ook opgemaakt in opdracht van stad/OCMW door SO, in ruil voor de toelage die aan de vzw wordt verstrekt

 

Informatie-communicatie

Probleem van (on)toegankelijkheid aan info zal wellicht ook in de toekomst niet helemaal weggewerkt kunnen worden, ondanks alle inspanningen en afspraken die daarover gemaakt worden. Probleem is vooral dat er nooit exact kan gemeten worden hoe groot het probleem  precies is ( gezien niet-bereik). We mogen natuurlijk niet alleen naar de sociale dienst van het OCMW zelf kijken wat inspanningen naar toegankelijkheid toe betreft. Wat we bijvoorbeeld de afgelopen periode extra ingezet en versterkt hebben is het volgende:

-we kiezen er voor om kwetsbare mensen ook actief op te zoeken en hen te informeren (i.p.v. af te wachten of mensen de stap zelf zetten naar het loket). Zo investeren we blijvend in straathoekwerk (in Lier zitten we verhoudingsgewijs in de kopgroep). Deze "outreach-aanpak" is nog verder versterkt met Missing Link (65.000 euro aan Arktos voor voorbereiden op reguliere hulpverlening en de arbeidsmarkt van uiterst kwetsbare jongeren).

-we kiezen er ook voor om tientallen medewerkers van diverse externe organisaties en diensten (mutualiteit, thuiszorg, CLB,...) te ondersteunen in hun info- en verwijsopdracht. Dat doen we o.a. door de organisatie van "welzijnscirkels" waar we deelnemers op een georganiseerde manier laten kennis maken met het welzijnsaanbod in Lier. Zo vond vandaag een welzijncirkel plaats rond de sociale kaart. 47 geïnteresseerden uit de welzijnssector namen hieraan deel.

 

Tijd

Dat de investering in jeugdwelzijnswerk ten opzicht van enkele jaren geleden kleiner is, ontken ik met klem. Het is weliswaar juist dat we met 1,5 medewerker i.p.v. 2 medewerkers aan de slag zijn, maar er zijn andere initiatieven bijgekomen. In vergelijking met enkele jaren geleden is er zelfs een extra investering van 200.000 euro. Dat is een gevolg van herschikking van middelen en specifieke beleidskeuzes:

- in het kader van onze regie-opdracht willen we maximaal inzetten op samenwerking met gespecialiseerde organisaties. Ook op het vlak van jeugdwelzijnswerk is dat het geval. Zo is er 23.000 euro geïnvesteerd in de wijk Herderin (Speelkoffers door Arktos uitgevoerd). Dit is bijkomende inzet.

- daarnaast is, zoals reeds aangehaald, 65.000 euro geïnvesteerd in Missing Link (eveneens via Arktos). Essentie bestaat in een 1 op 1 begeleiding aan jongeren, -25 jaar, om hen, op langere termijn, terug aansluiting te doen vinden bij de reguliere hulpverlening en, indien mogelijk, de arbeidsmarkt. Dit is ook bijkomende inzet.

- verder is er ook voor geopteerd om de inzet naar maatschappelijk kwetsbare jongeren specifieker te richten naar 2 leefdomeinen namelijk onderwijs en werk

°daarom is deze legislatuur de PLUS-werking fors versterkt. Met PLUS trachten we de gekwalificeerde uitstroom te versterken. PLUS richt zich tot jongeren maar ook tot leerkrachten (teamwerking en expertise versterken). Hiertoe wordt 54.000 euro extra ingezet in vergelijking met enkele jaren geleden. Dit is bijkomende inzet.

°er is twee jaar geleden ook een stuurgroep jeugdwerkloosheid opgericht. Zo kunnen we, samen met betrokken stakeholders, gericht inzetten op de begeleiding van kwetsbare jongeren naar een traject naar werk. Stad/OCMW voert de regie. Om dit financieel te ondersteunen is een subsidiedossier ingediend en goedgekeurd: 99.978 euro kan zo worden ingezet om kwetsbare jongeren te begeleiden naar werk (20.000 euro van de stad, de rest zijn Europese middelen). Dit is bijkomende inzet.

 

Psychisch welzijn

We kijken natuurlijk met belangstelling uit naar de initiatieven die aangekondigd werden op Vlaams en federaal niveau om het aanbod toegankelijker en breder te maken, bijv. terugbetaling van psychotherapie. Belangrijk is ook dat de realisaties vanuit EMERGO actief ingezet worden in de lokale hulpverlening. De lokale hefbomen om structureel en duurzaam verbeteringen te realiseren rond geestelijke gezondheid zijn immers eerder beperkt.

Toch doen we wat we kunnen en wat binnen onze mogelijkheden ligt: sinds 2013 voorzien we financiële steun voor psychologische hulp aan cliënten van het OCMW om de betaalbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg te versterken (5.500 euro in 2016) en we voorzien vanaf dit jaar een toelage aan Solentra (psychologische hulp aan specifieke doelgroepen zoals vluchtelingen met oorlogstrauma). We bekijken momenteel ook de mogelijkheid om, in het kader van EMERGO, een gespecialiseerd aanbod in te kopen rond psychologische bijstand aan huis.

 

Tandzorg

We blijven onze inspanningen om de toegankelijkheid te verhogen verder zetten en dit in dialoog met de beroepssector. Maar ook in deze voorzien we reeds financiële steun aan cliënten van het OCMW, gekoppeld aan een individueel sociaal onderzoek.

 

Huurtoelagen

Rond de huurtoelagen hebben we in juli 2016 effectief geopteerd voor een gerichte bijsturing met o.a. invoering van een max. huurprijs en focus op de mogelijke activering van OCMW-cliënten. In 2017 voorzien wij 240.000 euro aan lokale uitgaven (waarborgen en toelagen): dit zijn niet-verplichte financiële steunen aan cliënten van het OCMW.

 

Participatie

In de welzijnssector zetten we fors in op participatie:

-het armoederapport is er zelf het beste voorbeeld van: in opdracht van stad/OCMW wordt getracht de kwaliteit van het beleid te versterken, via participatie van mensen in armoede (45.000 euro)

-in de brede welzijnssector wordt, via de welzijnsraad en de organisatie van sociale trefdagen (meer dan 100 deelnemers) ingezet op participatie. Gezien het succes van de sociale trefdagen en het belang van participatie, is overigens beslist om de frequentie op te trekken naar een jaarlijkse evenement. Volgende editie vindt plaats op 22/3/2018.

-thematisch vindt gestructureerd overleg plaats, met derdenorganisaties, om participatie aan het sociaal beleid te bevorderen, met name rond opvoedingsondersteuning, wonen, armoede, werk, geestelijke gezondheid, thuiszorg, gehandicaptenzorg en diversiteit.

 

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019