Lier

Zitting van 23 mei 2022

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. wegmarkeringen

Waarom blijft het zolang wachten op de schilderingen van de wegmarkeringen van:   - parking de Mol  -  de lijnen op de Aarschotsesteenweg voor het fietspad en parkeren en ten slotte de dubbele lijn aan de uitgang van de tunnel aan het station, dat zeker heel nuttig zou zijn voor de veiligheid.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

In de afgelopen tijd zijn er 4 pakketten die zijn samengesteld voor het voorzien van de nodige wegmarkeringen.

Er is voor een aantal straten een bestelling geplaatst voor de wegmarkeringen die binnenkort kunnen worden uitgevoerd. Dit gaat om Aarschotsesteenweg en Anton Bergmannlaan.

        Een tweede pakket is gelinkt aan de asfaltwerken die gepland zijn in de stad. Het heeft weinig zin om de markeringen aan te brengen als in de loop van het jaar een asfaltering wordt gepland. Er is momenteel een aanbesteding lopende, waarvan evenwel nog geen prijzen gekend zijn. De markeringen zijn hierin ook voorzien.

        Een derde pakket dat we naar voren willen schuiven zijn alle zebrapaden die in kaart zijn gebracht. Op die manier is het de bedoeling om de opdracht bij een externe aannemer nog in juni te laten plaatsen

        Een 4de pakket gaat over alle overige lijnen waaraan we de nodige prioriteit wensen te geven. Daarbij wordt evenwel gekeken naar het prioritair aanpakken van o.a. stopstrepen, haaientanden, fietspaden, … Het belijnen van parkings wordt momenteel nog verder tegen het licht gehouden om na te gaan of daar een ander systeem zou worden toegepast dan in het verleden werd gehanteerd voor deze parkings.

 

Wat betreft de ‘dubbele lijn’ verwijst u vermoedelijk naar de witte volle lijn. Daarvoor kijkt men naar een tijdelijke aanpak in afwachting van de gunning van de asfaltering, waarbij deze lijn in eigen beheer wordt geschilderd.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. STEM-academie

In het verleden polste onze fractie reeds naar de ambities van de stad om een STEM-academie in te richten, gelet op het tekort op de Vlaamse arbeidsmarkt aan technische en exact wetenschappelijke profielen en gelet op de wens in het Vlaamse regeerakkoord dat in elke gemeente een STEM-academie wordt uitgerold.

Op onze eerste vraag daaromtrent, in oktober 2019, was het antwoord van de bevoegde schepen dat er een stop was gezet op de registratie van STEM-academies en dat deze registraties pas begin 2020 weer mogelijk zouden zijn.

Op onze opvolgvraag, een jaar later, werd gesteld dat corona de opstart van een STEM-academie bemoeilijkte.

Inmiddels zijn we alweer anderhalf jaar verder en zitten we in de staart van de coronapandemie.

 

Daarom onze vraag: wanneer mag onze stad zich eindelijk aan een STEM-academie verwachten?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

In Lier worden al heel wat initiatieven genomen om kinderen en jongeren kennis te laten maken met wetenschap en techniek. De scholen zijn hierbij een belangrijke partner, maar ook verschillende organisaties organiseren workshops of kampen voor kinderen en jongeren. Een aantal van deze organisaties zijn erkend als STEM-academie  - zoals Digitale Wolven, de organisatie Coderdojo, …

Een erkenning aanvragen tot STEM-academie kan nog tot 25/10/2022.

Stad en OCMW Lier zal de Lierse scholen hierover informeren.

Samen met de (beeld)academie zal bekeken worden of ze een erkenningsaanvraag zal indienen.

In functie van onze lokale opdracht als stadsbestuur in het algemeen, en op vlak van het flankerend onderwijsbeleid in het bijzonder – vullen we onze rol inzake de ontwikkeling van een STEM academie eerder faciliterend in – en beschouwen we andere partners als méér essentieel – m.n. het lokale onderwijsveld.

De uitdagingen op vlak van het verminderen van de ongekwalificeerde uitstroom, de aanpak van de kinderarmoede en de opdracht van het onderwijs terzake, de uitbouw van het onthaalonderwijs voor nieuwkomers – mee versterkt door de actuele Oekraïnecrisis,… zijn immers dermate cruciaal en verdienen dan ook momenteel onze hoogste aandacht.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. Charter ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’

In de gemeenteraad van dec 2021 heb ik met een TP de ondertekening gevraagd van het Charter ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’, een masterplan dat er gekomen is omdat de toegankelijkheid van bushaltes in Vlaanderen te wensen overlaat.     Het masterplan voorziet een aantal voordelen die het de gemeenten gemakkelijker moeten maken om de doelstelling 2030  te halen, nl. 50 % van alle haltes van het kernnet en het aanvullend net plus alle haltes aan de hoppinpunten toegankelijk te maken voor alle gebruikers.

Het merendeel van de haltes (om en bij de 60%) ligt langs gemeentewegen.

Het punt werd uitgesteld omdat schepen Wollants eerst wilde nagaan wat het concrete engagement is dat de stad volgens de Vlaamse overheid dient aan te gaan zodat daarna een raming van de investeringskost kan opgesteld worden.

 

Is er contact geweest met de Vlaamse overheid wat het concrete engagement betreft en werd dit engagement reeds vertaald naar een mogelijke investeringskost met als resultaat dat het charter kan ondertekend worden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Deze oefening heeft nog niet plaatsgevonden. Het nieuwe vervoersplan van De Lijn is nog niet goedgekeurd. Er is dus nog geen definitief zicht op welke haltes in de toekomst 100% zeker blijven bestaan.

Er is ook nog niet bepaald welke haltes geselecteerd zullen worden als Hoppinpunt. We hebben uiteraard al wel zicht op enkele kandidaten.

Randbedenking: veel haltes van het Kernnet en Aanvullend Net (en die dus genoemd worden in het charter) vallen onder de verantwoordelijkheid van AWV.

 

Ondertussen maken wij wel al iedere halte die onder ons beheer valt en waar we een ingreep doen integraal toegankelijk. (Arthur Vanderpoortenlaan, binnenkort Mechelsesteenweg x David Teniers, ontwerp Veemarkt).

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. Open+ Bibliotheek

Met mijn interpellatie van april 2021 heb ik gepleit voor het invoeren van het Bib open+ systeem, nl. een geautomatiseerde bibliotheek zonder aanwezig personeel,  dit in aanvulling op de bemande bibliotheek. Uit het antwoord bleek dat er een duidelijkere kijk nodig was qua mogelijkheden en financiële implicaties voor onze bib.

In het verslag van de beheersraad bibliotheek van juni 2021 wordt het open+ systeem positief beschreven en in hetzelfde verslag wordt bij het punt renovatieproject Colibrant en leescafé vermeld: “Ook een toekomstige implementatie van het Open+ systeem werd mee opgenomen in het renovatieprogramma”,  en “De uiteindelijke werkzaamheden zullen alleszins niet starten voor juli 2022.” Alleen is het mij momenteel niet duidelijk hoe dit moet geïnterpreteerd worden.

 

Is er reeds een beslissing geweest om dit Open+ systeem te implementeren? Met welke geraamde investeringskost?

Als een toekomstige implementatie enkel wordt meegenomen binnen dit renovatieproject waarvan de start gepland is vanaf juli 2022, wanneer wordt Open+ dan volledig gerealiseerd?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

Het college nam nog geen formele beslissing om Bib Open+ te implementeren. In de zitting van 25 april 2022 nam het college kennis van het advies van de Adviesraad bibliotheek hieromtrent. Een mogelijke implementatie van Bib Open+ wordt in acht genomen bij de verdere behandeling van het renovatiedossier Colibrant.

 

De kosten voor Bib Open + werden geraamd als volgt:

 

Eenmalige kosten:

        87.619 euro (excl. btw): Infrastructurele ingrepen in het kader van renovatiedossier Colibrant, zoals opgenomen in de studie van Erfgoed & Visie

        17.900 euro (excl. btw): Hardware en installatiekosten zoals geraamd door leverancier Bibliotheca

Totaal: 105.519,3 euro (excl btw)

 

Maandelijkse kosten:

        480 euro/maand (excl. btw): SaaS (software & service) – Cloud gebaseerde oplossing, zoals geraamd door leverancier Bibliotheca

 

Deze kosten werden niet opgenomen in de huidige meerjarenplanning.

 

Studiebureau Erfgoed & Visie lichtte een mogelijke fasering van het renovatieproject Colibrant toe aan het college op 2 mei 2022, met een opdeling in acht fasen. De ingrepen in het kader van Bib Open+ werden niet opgenomen in deze fasering en werden toegevoegd aan het dossier als bijkomende werken. Op technisch vlak is er een zekere flexibiliteit wat betreft de plaats van deze werken in de globale fasering.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. drugsproblematiek in Lier

Reeds geruime tijd zijn er problemen rond drugsgebruik en het dealen van drugs In Lier. Deze problemen slepen reeds zeer lang aan en verontrusten de burgers en meer specifiek de ouders van opgroeiende kinderen.

Ik heb dan ook volgende vragen aan het cbs en meer bepaald aan de burgemeester die tenslotte verantwoordelijk is voor jeugd en politie.

 

Welke maatregelen zijn er in het verleden reeds genomen?

Zullen er in de toekomst nog bijkomende maatregelen genomen worden?

Zijn er cijfers van de politie i.v.m. controles die er de laatste maanden zijn gebeurd en de resultaten en evolutie ervan?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Ik hink enigszins op twee gedachten om hier te antwoorden. Als ik hier inga op alle drugsproblematieken die er spelen in Lier levert dat ongetwijfeld smeuïge kopij op voor de pers, maar onze stad verdient beter dan in de markt te worden gezet als een Chicago aan de Nete. Terwijl in andere steden exact dezelfde problemen spelen, maar die houdt men er uit de schijnwerpers. Anderzijds wil ik ook het probleem niet banaliseren of verzwijgen.

Laat me dus stellen dat Lier kampt met een drugsproblematiek die hoort bij een stad van 37.000 inwoners. De nabijheid van Antwerpen speelt daarbij ook, naast het ‘waterbedeffect’ waarbij Antwerpse acties tegen drugs soms de problemen richting ons verschuiven.

We zien gelukkig weinig tot geen echt drugsgeweld zoals in de grootsteden. Wel merken we een grote link op tussen drugsgebruik en geweld, zowel intrafamiliaal als in het uitgaansleven als tegen politie en hulpdiensten. Een trend die zeker sinds de Coronaperiode lijkt te zijn verergerd.

Stadsbestuur en politiekorps geven hoge prioriteit aan een krachtige aanpak van alle drugsproblemen. We doen dat op niveau van de grote netwerken: zo rolden we heel  indrukwekkend  een internationaal netwerk op in maart. We doen dat door voortdurende controle en aanpak van dealers en gebruikers, waarvoor we de noodzakelijke extra investeringen deden in technologie en bijkomende politiemensen. En we doen dat door preventie en sensibilisering.

Wat betreft uw vraag naar lopende en komende acties: die zijn er en die komen er zeker. Maar u zult ongetwijfeld begrijpen dat ik op een publieke zitting geen details ga geven. Een jager geeft ook zijn planning niet door aan de konijnen. Eventueel kunnen we daar op een gesloten commissiezitting meer toelichting over laten verstrekken door onze politie.

 

Als u het goed vindt bezorg ik u rechtstreeks enkele uittreksels uit onze jaarverslagen sinds 2017 over de pv’s inzake bezit, handel en productie van drugs, want de tijd is te kort om die nog allemaal voor te lezen.

 

Aantal opgestelde pv’s drugs 2017- 2021 – lokale politie Lier:

 

2017

2018

2019

2020

2021

Bezit

150

105

144

179

102

Handel

27

28

16

44

21

Teelt/productie

11

2

3

6

2

 

Aantal opgestelde pv’s drugs 2022 (januari – maart):

 

 

Januari – maart 2022

Bezit

30

Handel

9

Teelt/productie

1

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 25 APRIL 2022. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 25 april 2022.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 april 2022 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

STAD EN OCMW LIER  - JAARREKENING 2021 - DEEL STAD. VASTSTELLING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In de filosofie van de beleids- en beheerscyclus hoort de jaarrekening bij de fase van de beleidsevaluatie. De jaarrekening geeft een zicht op de mate waarin de (prioritaire) doelstellingen werden gerealiseerd.

 

De jaarrekening volgt heel nauw de structuur, vorm en inhoud van het meerjarenplan. Op deze wijze wordt maximale transparantie en toegankelijkheid gegarandeerd. Het laat een duidelijke vergelijking toe van wat was gepland (budget) en wat uiteindelijk is gerealiseerd (jaarrekening).

De jaarrekening bestaat uit vier delen :

- De beleidsevaluatie

- De financiële nota

- De toelichting

- De documentatie bij de jaarrekening

 

De jaarrekening 2021 is de tweede jaarrekening die geconsolideerd werd afgesloten en opgemaakt werd voor Stad en OCMW Lier. Tenzij anders wordt vermeld, geven de cijfers hierna steeds de geconsolideerde toestand weer.

 

De jaarrekening wordt aan de raadsleden ter beschikking gesteld via de webpagina : lier.beleidsportaal.be. 

 

Het budgettair resultaat van het boekjaar bedraagt € 2.821.531 en is samengesteld uit de drie volgende saldi die verder in de nota van de jaarrekening meer worden toegelicht:

- het exploitatiesaldo: € 7.799.754

- het investeringssaldo: € -463.201

- het financieringssaldo: € -4.515.022

 

Samen met het resultaat van vorig boekjaar (€ 8.417.258) sluiten we het huidige boekjaar af met een beschikbaar budgettair resultaat van € 11.238.789. In de laatste aanpassing MJP werd het resultaat van 2021 ingeschat op € 53.103. Het resultaat van 2021 is dus € 11.185.686 beter dan verwacht. Dit dient wel genuanceerd te worden door het feit dat een belangrijk deel van het investerings- en financieringsbudget wordt overgedragen naar het volgende dienstjaar. De netto-impact van deze overdrachten bedraagt € 6.562.338. Indien we hiermee rekening houden, dan blijft er een beschikbare beleidsvrije ruimte van € 4.623.348. Dit bedrag is hoger dan voorgaande jaren omdat voor het vaccinatiecentrum alle subsidies in 2021 werden geboekt. De corresponderende uitgaven die nog niet werden gerealiseerd moeten in 2022 opnieuw worden ingeschreven (het betreft reeds een bedrag van € 1.030.000). 

 

De autofinancieringsmarge voor het boekjaar 2021 bedraagt € 4.378.245.

 

Bij de eerste aanpassing MJP in 2022 zal het resultaat 2021verwerkt worden.

 

Fasering

Volgende fasering dient gevolgd te worden in de besluitvorming rond de beleidsrapporten volgens art. 249 § 3 van het decreet lokaal bestuur:

1. de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van de jaarrekening vast;

2. de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van de jaarrekening vast;

3. de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld waarna het beleidsrapport in zijn geheel geacht wordt vastgesteld te zijn.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 :

- Artikel 41, lid 2, 3°

- Artikel 249

Besluit van de Vlaamse Regering van 30/03/2018 betreffende BBC 2020.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christel Van den Plas, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

3 stemmen tegen: Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout en Jan Hermans

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de jaarrekening 2021 van stad en OCMW Lier vast stellen voor wat betreft het gedeelte van de stad. Het beschikbaar budgettaire resultaat bedraagt € 11.238.789. De autofinancieringsmarge is eveneens positief en bedraagt € 4.378.245.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

STAD EN OCMW LIER - JAARREKENING 2021 - DEEL OCMW. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De OCMW-raad stelt de jaarrekening 2021 vast voor wat betreft het OCMW-gedeelte. Via dit besluit keurt de gemeenteraad het OCMW-gedeelte van de jaarrekening dat door de OCMW-raad werd vastgesteld goed. Hierdoor wordt de jaarrekening 2021 stad en OCMW in zijn geheel vastgesteld.

 

Fasering

Volgende fasering dient gevolgd te worden in de besluitvorming rond de beleidsrapporten

volgens art. 249 § 3 van het decreet lokaal bestuur:

1. de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van de jaarrekening vast;

2. de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van de jaarrekening vast;

3. de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld

waarna het beleidsrapport in zijn geheel geacht wordt vastgesteld te zijn.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 :

- Artikel 41, lid 2, 3°

- Artikel 249

Besluit van de Vlaamse Regering van 30/03/2018 betreffende BBC 2020.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christel Van den Plas, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

3 stemmen tegen: Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout en Jan Hermans

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de vaststelling door de OCMW-raad van het OCMW-gedeelte van de jaarrekening 2021 goed te keuren.

Het beschikbaar budgettaire resultaat bedraagt € 11.238.789. De autofinancieringsmarge is eveneens positief en bedraagt € 4.378.245.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

BELASTING OP ONGEADRESSEERD DRUKWERK, SAMPLING EN FLYERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van de gemeenteraad van 21 februari 2022 werd voor een periode van 1 april 2022 en eindigend op 31 december 2025 een belasting geheven op het huis-aan-huis verspreiden van niet-geadresseerd reclamedrukwerk en daarmee gelijkgestelde producten en op sampling.

 

Feiten en context

Gelet op een onduidelijke formulering rond de vrijstellingsgronden wordt volgende wijziging voorgesteld :

 

Artikel 5 : Vrijstellingen, punt b :

 

Huidige formulering :

Publicaties van publiekrechtelijke personen en socio-culturele , jeugd -en sportverenigingen die niet aan bovenstaande periodieke verschijning voldoen op voorwaarde dat maximum 60 % is ingevuld met reclame van minimaal 2 adverteerders

 

Nieuwe formulering :

Publicaties van publiekrechtelijke personen en socio-culturele , jeugd -en sportverenigingen en politieke partijen die niet aan bovenstaande periodieke verschijning voldoen op voorwaarde dat maximum 60 % is ingevuld met reclame van minimaal 2 adverteerders

 

Juridische grond

Artikel 170 § 4 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Gelet op het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

3 stemmen tegen: Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 3 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het gemeenteraadsbesluit van 21 februari 2022 over het belastingsreglement op het huis-aan-huis verspreiden van niet-geadresseerd reclamedrukwerk en daarmee gelijkgestelde producten en op sampling, op te heffen op 30 juni 2022.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt het belastingreglement op het verspreiden van ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten overeenkomstig het voorstel als bijlage toegevoegd, goed.

 

Bijlage:

 

BELASTING OP HET VERSPREIDEN VAN NIET-GEADRESSEERD DRUKWERK EN DAARMEE GELIJKGESTELDE PRODUCTEN EN SAMPLING/FLYERING

 

Juridische grondslag

Artikel 170 § 4 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Gelet op het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentelbelastingen,

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Motivering

Voor haar algemene financiering heft de stad Lier een belasting op niet-geadresseerd drukwerk en daarmee gelijkgestelde producten en samplingdoeleinden. Deze belasting is verantwoord aangezien het ongevraagd en systematisch verspreiden van ongeadresseerd drukwerk en gelijkgestelde producten in alle brievenbussen of op de openbare weg  nadelig is voor het milieu en hierdoor het volume papierafval verhoogt en bijkomende kosten mee brengt voor afhaling en verwerking ervan.

 

Artikel 1  Belastbaar feit

Voor de termijn ingaand op 01 juli 2022 en eindigend op 31 december 2025  wordt ten behoeve van de stad Lier een belasting geheven op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten, ongeacht of ze in brievenbussen worden gedeponeerd of op de openbare weg worden verspreid.

 

Artikel 2 :  Definities

Verspreiding : de bedeling in brievenbussen en de uitdeling of afgifte van niet-geadresseerd drukwerk en van gelijkgestelde producten op de openbare weg

Gelijkgestelde producten : onder meer alle stalen en reclamedragers inclusief flyers, door de adverteerders aangeboden, die willen aanzetten tot het gebruik of verbruik van diensten, producten of transacties. Deze opsomming is niet limitatief

Niet-geadresseerd : het ontbreken van een individuele adressering, waarbij ook de collectieve adresaanduiding per straat, of gedeeltelijke adresvermelding, wordt  beschouwd als niet-geadresseerd

 

Artikel 3 : Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de fysieke persoon of rechtspersoon die de opdracht gaf aan de drukker om te drukken, of die de opdracht gaf om het gelijkgestelde product te vervaardigen.

Wanneer deze persoon geen aangifte heeft gedaan overeenkomstig artikel 6 of niet gekend is, is de belasting verschuldigd door de persoon die op het drukwerk als verantwoordelijke uitgever wordt vermeld.

De drukker en de fysieke of rechtspersoon onder wiens naam, handelsnaam, logo of embleem het drukwerk of product wordt verspreid zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

Artikel 4: Tarieven en berekening

De belasting op het verspreiden van niet-geadresseerd drukwerk en daarmee gelijkgestelde producten is verschuldigd telkens en een verspreiding van niet-geadresseerd drukwerk en daarmee gelijkgestelde producten plaatsvindt.

De belasting wordt vastgesteld op :

        0,01 EUR per exemplaar met een minimum van 45,9 EUR per bedeling voor publicaties kleiner of gelijk aan A4 met maximum 2 bladzijden

        0,02 EUR per exemplaar met een minimum van 85,90 EUR per bedeling voor publicaties kleiner of gelijk aan A4  vanaf 3 tem 10 bladzijden

        0,04 EUR per exemplaar met een minimum van 110,00 EUR per bedeling voor publicaties kleiner of gelijk aan A4 van meer dan 10 bladzijden of voor publicaties groter dan een A4 formaat ongeacht het aantal bladzijden bij bedeling van maximum 2000 exemplaren en een minimum van 170,00 EUR per bedeling voor publicaties kleiner of gelijk aan A4 van meer dan 10 bladzijden of voor publicaties groter dan een A4 formaat ongeacht het aantal bladzijden bij bedeling van meer dan 2000 exemplaren

        € 276,70/dag voor gebruik van het openbaar domein voor sampling /flyering voor doeleinden van commerciële reclame, opsplitsen in dagdelen is niet mogelijk

De bedragen van de belasting worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

               R x I               waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 3

    i                             I = index van de maand december van het voorgaande jaar

                                  i = index van de maand december 2021 (basis 2004)

 

Artikel 5 : Vrijstellingen

De belasting is niet verschuldigd voor :

  1. Gratis bedeelde kranten met een redactionele inhoud van minimaal 40 %, verzorgd door journalistieke medewerkers, mits minimaal aan volgende voorwaarden wordt voldaan:

  - wekelijkse nieuwsberichten van de stad worden kosteloos opgenomen in een vast redactioneel gedeelte

 - de krant verschijnt minimaal 48 keer per jaar

 

  1. Publicaties van publiekrechtelijke personen en socio-culturele , jeugd -en sportverenigingen en politieke partijen die niet aan bovenstaande periodieke verschijning voldoen op voorwaarde dat maximum 60 % is ingevuld met reclame van minimaal 2 adverteerders
  2. Wanneer de opdracht tot drukken of produceren uitgaat van politieke partijen die een lijst indienen voor de Europese, federale, gewestelijke provinciale of gemeentelijke verkiezingen, of van kandidaten die op deze lijsten voorkomen, en dit voor zover de drukwerken of gelijkgestelde producten verspreid worden in de periode tussen de in de kieswetgeving vastgestelde datum van terhandstelling van de voordrachten van de kandidaten en de dag van de verkiezing
  3. Drukwerken of gelijkgestelde producten die verspreid worden en die hoofdzakelijk verband houden met een gemeentelijke volksraadpleging, dit voor zover de drukwerken of producten verspreid worden in de periode tussen de indiening van het verzoek bedoeld in art 310 en volgende  van het decreet lokaal bestuur en de beslissing van de gemeenteraad om op een dergelijk verzoek niet in te gaan, of in de periode tussen de indiening van het verzoek bedoeld in art 310 en volgende van het decreet lokaal bestuur en de dag van de volksraadpleging of in de periode tussen de beslissing van de gemeenteraad op eigen initiatief en de dag van de volksraadpleging
  4. Het samplen/flyeren in kader van doeleinden die geen handels- of nijverheidsdoel en geen winstoogmerk nastreven door onder meer (feitelijke) verenigingen zonder winstoogmerk.
  5. Het samplen/flyeren ter gelegenheid van een evenement welke toegelaten is door het college van burgemeester en schepenen en uitsluitend voor de locatie die werd toegestaan voor dit evenement. Onder een evenement wordt verstaan: een publieke gebeurtenis of bijeenkomst op publiek domein, met meer dan 50 al dan niet betalende bezoekers en/of deelnemers. Een dergelijke gebeurtenis of bijeenkomst kan verschillende oogkenmerken hebben: vrije tijdsbeleving, beleving van kunst, cultuur, muziek, sport, beurzen, braderijen, markten, kermissen, feesten en vieringen.
  6. Sampling /flyering door openbare besturen of openbare diensten en onderwijsinstellingen.
  7. Sampling door verenigingen aangesloten bij een door de stad erkende adviesraad.
  8. Het voeren van reclame op voertuigen, die enkel betrekking heeft op beroepsactiviteit van de eigenaar van het voertuig.

 

Artikel 6 : aangifte

De belastingplichtigen  zijn ertoe gehouden aangifte te doen van de belastbare elementen 3 dagen voor de datum waarop de verspreiding wordt aangevangen van het niet-geadresseerd drukwerk of daarmee gelijkgesteld product dat het voorwerp uitmaakt van de aanslag. Een exemplaar van het te verspreiden drukwerk of product dient bij de aangifte te worden gevoegd.

 

Het verdelingsprogramma van een  periode bv. kwartaal, maand kan vooraf worden aangegeven. In dit geval dient een specimen 2 dagen na de verspreiding aan het gemeentebestuur te worden overgemaakt.

 

Bij sampling / flyeren zijn de belastingplichtigen er toe gehouden aangifte te doen van de belastbare elementen 14 dagen voor de datum van de bedeling op het openbaar domein

 

Artikel 7 : vaststelling

De belastbare elementen worden vastgesteld door het stadsbestuur.

De beëdigde aangestelden van de stad Lier zijn gemachtigd alle inbreuken op deze verordening vast te stellen.

Artikel 8: ambtshalve inkohiering

§ 1. Wanneer er geen, een onvolledige, onnauwkeurige of onjuiste aangifte wordt gedaan, gaat de gemeente over tot ambtshalve inkohiering volgens de gegevens waarover de gemeente beschikt, onverminderd het recht van bezwaar of beroep.

Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het gemeentebestuur aan de belastingplichtige, per beveiligde zending, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

 

De belastingplichtige beschikt over een termijn van 30 kalenderdagen te rekenen van de 2 de werkdag die volgt op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk kenbaar te maken.

 

§ 2. De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 25 % , indien de belastingplichtige het samplen of flyeren op het openbaar domein niet spontaan aangeeft en de stad ambtshalve inkohiert, wordt deze belasting verhoogd met 25 %.

 

Het bedrag van de verhoging wordt mee ingekohierd.

 

Artikel 9 : Inning en invordering

De belasting wordt ingevorderd bij middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. De kohierbelasting moet worden betaald binnen twee maanden na de verzendingsdatum van het aanslagbiljet.

 

Artikel 10 : Bezwaarprocedure

§ 1 indienen bezwaar

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting.

De indiening van het bezwaarschift moet op straffe van verval gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde  werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Je richt je bezwaarschrift aan het college van burgemeester en schepenen. Dit dient steeds schriftelijk, gedateerd en ondertekend te gebeuren.

 

College van burgemeester en schepenen,

Paradeplein 2 bus 1

2500 LIER

 

Uitgebreide info omtrent de bezwaarprocedure kan je terugvinden op de website van de Stad Lier:

www.Lier.be

 

§ 2 behandeling bezwaar

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan. 

Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan, binnen een termijn van zes maanden , ingaand de dag na deze van de betekening van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

Artikel 11 : Inwerkingtreding

Het reglement treedt in voege op 01 juli 2022 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285,286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

PRINCIPIËLE TOEKENNING NIEUWE STRAATNAAM OP DE SITE HOGE VELDEN. PRINCIPIËLE GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

RUP Hoge Velden - Posthoorn, Deel 1 goedgekeurd op 4 juli 2013.

OV 2021/378 "aanleggen ontsluitingsinfrastructuur sportsite Hoge Velden" ingediend op 9/8/2021 bij de Vlaamse Overheid

Vaststellen van de rooilijn bij OV 2021/378: GR 28/03/2022

Het wegenisontwerp is goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 maart 2022

27/03/2022: advies toponymische commissie

04/04/2022: het College van Burgemeester en Schepenen vraagt de naam 'Hoge velden' te overwegen.

29/04/2022: advies toponymische commissie

9 mei 2022: CBS stelt Sportlaan voor

23 mei 2022: amendement van gemeenteraadsfractie Groen-Lier&Ko over voorstel van de naam "Marieke Vervoortlaan"

 

Feiten en context

De aanvraag OV 2021/378 voorziet de aanleg van wegenis ter ontsluiting van het terrein voor sportinfrastructuur. De rooilijn wordt gelegd van aan de Aarschotsesteenweg, richting west, volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnenplan en afschaffing buurtweg Hoge Velden’ dd 11 juni 2021 opgemaakt door studiebureau Verhaert met plannr 1-1 met een gratis grondafstand zoals op het rooilijnplan.

Er wordt wegenis met riolering voorzien. Ze wordt uitgevoerd met een rijbaan met breedte 6.60m in asfalt een fietspad met breedte 3m in roodbruine asfalt.

Het wegenisontwerp is goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 maart 2022.

 

Een nieuwe straatnaam dient toegekend. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies Toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Advies

De ‘Toponymische Commissie’ stelt voor, na beraad in zitting van 7 maart 2022, de nieuwe straat de naam Vierbunders te geven.

 

Verantwoording: 

Op twee kaarten bewaard op het Algemeen Rijksarchief te Brussel vinden we de toponiem ‘VIerbunders’ en deze ligt heel dicht bij de locatie van de nieuwe straat.

Beide kaarten beschrijven het grondbezit van het 'vorstelijk’ domein in de omgeving van het verdwenen kasteel Anderstad. Met de term ‘vorstelijk’ domein wordt bedoeld eigendommen die afhangen van de vorst. Dit kon afhankelijk van de periode een hertog, een koning, een keizer… zijn. Ze genoten een eigen jurisdictie en vielen dus niet onder het Lierse stadsbestuur of bijvang. De eigendommen strekten zich uit over de hele oppervlakte van het landschap vanaf de Nete tot tegen Berlaar. Koningshooikt dankt haar naam ten dele aan het ‘vorstelijk’ domein, toen vooral gekend als Koningsbossen.

 

Verklaring toponiem:

Een bunder is een oude eenheid van grondoppervlakte, die vaak iets groter was dan een hectare (ha). De omvang van een bunder verschilde van streek tot streek,

 

 Het voorstel van de nieuwe straatnaam is 'Vierbunders'.

 

Nadat in zitting van 4 april 2022 het college van burgemeester en schepenen heeft gevraagd om de naam 'Hoge velden' te overwegen blijft de Toponymische commissie bij haar voorstel. "Hoge velden komt als toponiem namelijk te dicht bij 'Hoogveldweg', dat al bestaat en zelfs in de directe regio ligt van de nieuwe straat. Hierdoor zal verwarring ontstaan en dat moet vermeden worden", zo luidt het advies van de commissie.

Eerder werd al het voorstel "Hazeldonk" om dezelfde reden verworpen.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Argumentatie

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

De ‘Toponymische Commissie’ stelt voor de nieuwe straat de naam "Vierbunders" te geven.

 

Nadat in zitting van 4 april 2022 het College van Burgemeester en Schepenen heeft gevraagd om de naam 'Hoge velden' te overwegen blijft de Toponymische commissie bij haar voorstel. "Hoge velden komt als toponiem namelijk te dicht bij 'Hoogveldweg', dat al bestaat en zelfs in de directe regio ligt van de nieuwe straat. Hierdoor zal verwarring ontstaan en dat moet vermeden worden", zo luidt het advies van de commissie.

Eerder werd al het voorstel "Hazeldonk" om dezelfde reden verworpen.

 

Het college voegt daar in zitting van 9 mei 2022 echter aan toe dat 'Vierbunders' niet bekend is.

De site dankt haar nieuwe functie aan de sport vandaar dat een verwijzing naar sport aangewezen is. Bovendien is het terrein veel groter dan de 'vierbunders'.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt Sportlaan voor.

 

Amendement van Groen-Lier&Ko:

Op de zitting van de gemeenteraad van maandag 23 mei 2022 werd een nieuw voorstel voor naamgeving van de straat gedaan: 'Marieke Vervoortlaan'. Marieke Vervoort voldoet aan de voorwaarden zoals deze voorzien zijn in het decreet. Marieke was aangesloten bij atletiekclub Lyra en heeft hierdoor een innige band met onze stad. Hiernaast is Marieke Vervoort een belangrijke persoon, niet alleen voor Lier of atletiekclub Lyra, maar voor heel de sportwereld. "Haar verdienste voor de Belgische G-sport was zeer uitzonderlijk en inspirerend voor heel wat valide sporters", zo liet atletiekclub Lyra weten. Hiernaast zal Marieke Vervoort ook herinnerd worden en een blijvende inspiratiebron zijn omwille van haar veerkracht en dappere strijd die ze met haar ongeneeslijke ziekte aanging.

 

Er werd contact opgenomen met de vader van Marieke Vervoort. Hij is het voorstel om een Lierse straat naar zijn te vroeg overleden dochter te vernoemen, erg genegen en steunt het. Ook atletiekclub Lyra werd op de hoogte gebracht van het voorstel.

 

Voorstel van besluit:

Huidig artikel:

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de benaming 'Sportlaan' voor de nieuwe straat op de sportsite van Hoge Velden principieel goed te keuren.

 

Aanpassen naar:

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de benaming 'Marieke Vervoort' voor de nieuwe straat op de sportsite van Hoge Velden principieel goed te keuren.

 

Het amendement is door de meerderheid aanvaard.

 

Stemming

 

over het geamendeerd punt

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

3 onthoudingen: Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de benaming 'Marieke Vervoort' voor de nieuwe straat op de sportsite van Hoge Velden principieel goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

VERKOOP OUDE DONKLOOP, TRAMWEGLEI. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Stad Lier is eigenaar van een restperceel grond, de afgeschafte Donkloop, ten kadaster gekend als Lier F nr 324/02/Deel. Het perceel wordt niet verhuurd of verpacht en heeft een beperkte oppervlakte van 41 m².

 

De eigenaars van het onroerend goed gelegen te Tramweglei 125, contacteerden de dienst vastgoed met de vraag tot aankoop een deel van de afschafte Donkloop, namelijk het deel dat parallel loopt met hun eigendom. Momenteel is de afgeschafte grand helemaal verwilderd, maar wordt ze nog wel gebruikt als gracht. Het betreft een oppervlakte van 41 m² dat door beëindigd landmeter Petitjean wordt gewaardeerd op 1.850 euro.

 

Adviezen

De dienst vastgoed verleent positief advies voor de verkoop, aangezien het in dit geval gaat om een restperceel en de kans zeer klein is dat andere personen interesse hebben om het perceel aan te kopen. Het perceel heeft op zich geen bouwmogelijkheden, en is in de praktijk een gracht. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk dat een derde (namelijk een niet-aangelande) hierin interesse zou hebben. Hierdoor kan een onderhandse verkoop gerechtvaardigd worden. Aangezien het hier een restperceel betreft met een beperkte opbrengst, dient de koper tevens de kosten te dragen van de landmeter en notariskosten (stedenbouwkundige inlichtingen, bodemattest,...). Deze worden samen met de schattingsprijs begroot op een totaalbedrag van 3.000 euro. Per mail dd. 14/4/2022 bevestigt de kandidaat-koper akkoord te gaan met dit bedrag en het opmetingsplan.

 

Juridische grond

Conform het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief betreffende transacties van onroerende goederen dient de openbare verkoop de regel te zijn, en de onderhandse verkoop de uitzondering. Bijgevolg is een onderhandse verkoop mogelijk, mits een bijzondere motivatie.

 

Argumentatie

Bij de vervreemding van onroerende goederen door lokale besturen moet de openbare verkoop steeds de regel zijn, en de onderhandse verkoop de uitzondering. Echter, een onderhandse verkoop is mogelijk, mits een bijzondere motivatie. In dit geval gaat het om een restperceel met een beperkte oppervlakte, zijnde 41 m², waardoor er voor het perceel op zich geen bouwmogelijkheden zijn. De kans dat derden, zijnde niet-aangelanden, hiervoor interesse hebben tot aankoop is bijgevolg vrijwel onbestaande. In dit geval is het dan ook gerechtvaardigd om het perceel te verkopen aan de aangelande die akkoord gaat met de verkoopprijs van 3.000 euro. De verkoopprijs wordt tevens geacht de kosten van de landmeter en de notaris (bodemattest, stedenbouwkundige inlichtingen,...) te dekken.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het schattingsverslag en opmetingsplan in bijlage en beslist om het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier F nr 324/02/Deel (conform het opmetingsplan) aan de kandidaat-koper te verkopen voor de prijs van 3.000 euro.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

DE KLUIS - STATUTEN COHOUSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing dd. 29/03/2021: goedkeuring van de koop-verkoopsovereenkomst

 

Feiten en context

Stad is onder meer eigenaar van de volgende onroerende goederen, behoudens het hierna vermelde lot 5A dat eigendom is van SOlag:

 STAD LIER, 1ste afdeling

1) LOT 5 van de verkaveling 2017/13

LOT 5

Een gebouw (bestaande uit 2 delen verbonden door een overbouw op het toekomstig openbaar domein) bestemd voor gemengd gebruik: wonen, diensten, detailhandel (buurtondersteunend) en horeca, op en met (medegaande) grond en alle verdere aanhorigheden te Lier, aan De Heyderstraat en Kluizestraat 37, 

Gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel en precadplan sectie H

  deel van nummer 0100 N P0000, voor een oppervlakte volgens meting van negenenzeventig vierkante meter zeven en negentig vierkante decimeter (79,97m²) met gereserveerde perceelsidentificatie H 522 B P0000 voor een oppervlakte van tachtig vierkante meter (80 m²), afgebeeld als lot 5A in het paars ingekleurd op het precadplan “ruil”.

  deel van nummers 146 M P0000 en 150 F P0000 voor een oppervlakte volgens meting van negenhonderd eenenzestig vierkante meter een vierkante decimeter (961,01 m²), met gereserveerde perceelsidentificatie H 522 C P0000 voor een oppervlakte van negenhonderd éénenzestig vierkante meter (961 m²), afgebeeld als lot 5B in het paars ingekleurd op het  precadplan “ruil”.

  deel van nummer 146 M P0000, voor een oppervlakte volgens meting van achtentwintig vierkante meter acht vierkante decimeter (28,08 m²), met gereserveerde perceelsidentificatie H 522 D P0000 voor een oppervlakte van achtentwintig vierkante meter (28 m²), afgebeeld als lot 5C in het paars ingekleurd op het precadplan “ruil”.

  deel van nummer 146 M P0000 en 150 F P0000, en nummer 146 K voor een oppervlakte volgens meting van zeshonderd en tien vierkante meter eenenzestig vierkante decimeter (610,61 m²), met gereserveerde perceelsidentificatie H 522 E P0000 voor een oppervlakte van zeshonderd en elf vierkante meter (611 m²), afgebeeld als lot 5D in het paars ingekleurd op het het precadplan “ruil”.

Zijnde lot 5 van de verkaveling 2017/13, in paarse (de gebouwen in donkere) kleur afgebeeld op het goedgekeurd verkavelingsplan.

Samen met:

2) percelen tuingrond buiten de verkaveling 2017/13

STAD LIER, 1ste afdeling

LOT 5E

Een perceel tuingrond te Lier, innewaarts de Kluizestraat, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie H deel van nummer0150 F P0000, voor een oppervlakte volgens meting van vierenvijftig vierkante meter drieëndertig vierkante decimeter (54,33 m²).

Met gereserveerde perceelsidentificatie H 522 F P0000 voor een oppervlakte van vierenvijftig vierkante meter (54 m²).

Afgebeeld als lot 5E in het roze ingekleurd op het precadplan “ruil”.

LOT 5F

Een perceel tuingrond te Lier, innewaarts de Kluizestraat, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie H deel van nummer0150 F P0000, voor een oppervlakte volgens meting van tweeënveertig vierkante meter vijfentachtig vierkante decimeter (42,85 m²).

Met gereserveerde perceelsidentificatie H 522 G P0000 voor een oppervlakte van drieënveertig vierkante meter (43 m²).

Afgebeeld als lot 5F in het roze ingekleurd op het precadplan “ruil”.

LOT 5G

Een perceel tuingrond te Lier, innewaarts de Kluizestraat, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie H deel van nummer0150 F P0000, voor een oppervlakte volgens meting van drieënveertig vierkante meter dertien vierkante decimeter (43,13 m²).

Met gereserveerde perceelsidentificatie H 522H P0000 voor een oppervlakte van drieënveertig vierkante meter (43 m²).

Afgebeeld als lot 5G in het roze ingekleurd op het precadplan “ruil”.

LOT 5H

Een perceel tuingrond te Lier, innewaarts de Kluizestraat, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie Hdeel van nummer0150 F P0000, voor een oppervlakte volgens meting van drieënveertig vierkante meter tweeënvijftig vierkante decimeter (43,52 m²).

Met gereserveerde perceelsidentificatie H 522 K P0000 voor een oppervlakte van vierenveertig vierkante meter (44 m²).

Afgebeeld als lot 5H in het roze ingekleurd op het precadplan “ruil”.

LOT 5J

Een perceel tuingrond te Lier, innewaarts de Kluizestraat, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel sectie Hdeel van nummer0150 F P0000, voor een oppervlakte volgens meting van vijfendertig vierkante meter zesenvijftig vierkante decimeter (35,56 m²).

Met gereserveerde perceelsidentificatie H 522 L P0000 voor een oppervlakte van zesendertig vierkante meter (36 m²).

Afgebeeld als lot 5J in het roze ingekleurd op het precadplan “ruil”.

 

De koper heeft het voornemen om op de hiervoor beschreven grond met de bestaande gebouwen, na uitvoering van de nodige sloop-, renovatie en herbestemmingswerken, twaalf wooneenheden op te richten/te renoveren, evenals gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder een gemeenschappelijke fietsen/tuin/afvalberging, een gemeenschappelijk atelier en een gemeenschappelijke tuin.

 

Het complex draagt de naam "Cohousing De Kluis". Het is de bedoeling dat de wooneenheden, zullen toebehoren aan individuele eigenaars; zij zullen deel uitmaken van een kavel die een onverdeeld aandeel heeft in gedwongen mede-eigendom in de grond en de gemeenschappelijke delen van het project.

 

Om deze opsplitsing mogelijk te maken, dienen de stad Lier en Solag als de eigenaar van het goed, hun medewerking te verlenen aan de ondertekening van de statuten, gezien deze ondertekening vooraf dient te gaan aan de verkoop van de aandelen in het goed.

De basisakte, het reglement van mede-eigendom en het reglement van interne orde werden voorbereid en uitgewerkt door de koper en draagt hiervoor ook de verantwoordelijkheid.

De verantwoordelijkheid voor de te renoveren en op te richten gebouwen valt tevens buiten de verantwoordelijkheid van de stad Lier en SOlag die slechts de huidige eigenaar van de grond en bestaande gebouwen zijn. De oprichting van het complex komt derhalve geheel voor rekening van de koper.

 

Ten einde de verdeling van dit goed tussen verscheidene eigenaars mo­ge­­lijk te maken volgens kavels die elk een ge­bouwd privatief gedeelte en een aandeel in gemeen­schap­pelijke onroerende bestanddelen be­vat­ten, dienen er statuten opgemaakt te worden die de juridische verdeling van de bestaande en op te richten gebouwen tot stand brengen.

Het complex wordt gesteld onder het beheer van de mede-eigendom en de gedwongen onverdeeldheid overeenkomstig de artikelen 3.78 en volgende van het Burgerlijk Wetboek.

De statuten bestaan enerzijds uit de basisakte en anderzijds uit het reglement van mede-eigendom.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte betreffende de statuten van het Cohousingproject De Kluis goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte in bijlage betreffende de statuten van het Cohousingproject De Kluis goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

OPPORTUNITEITSADVIES KINDEROPVANG PROCEDURE EN CRITERIA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De Vlaamse Regering wijzigde op 29 januari 2021 een aantal besluiten met betrekking op kinderopvang en buitenschoolse opvang via het Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de regelgeving over de voorwaarden en procedure in het kader van de toekenning van een vergunning of subsidie aan een organisator van kinderopvang over voorwaarden voor het lokaal bestuur in het kader van het lokaal beleid kinderopvang.

Het besluit wijzigt onder meer het besluit van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang.

Hierdoor zal een organisator die een vergunning voor kinderopvang aanvraagt, over een opportuniteitsadvies van het lokaal bestuur moeten beschikken, als het gaat over een nieuwe locatie groepsopvang, verhuis van een groepsopvang en uitbreiding met minstens 9 plaatsen.

De toepassing van het opportuniteitsadvies is verplicht vanaf 1 januari 2022.

 

Feiten en context

Concreet moet elke organisator die in Lier een kinderopvang start of uitbreidt met minstens 9 plaatsen een opportuniteitsadvies aanvragen aan het stadsbestuur.

Het stadsbestuur krijgt dan 30 dagen de tijd om een advies af te leveren.

Het advies is niet bindend, maar de organisator moet het wel toevoegen aan zijn aanvraag tot vergunning bij Agentschap Opgroeien van Kind & Gezin.
 

Vooropgestelde criteria om het advies op te baseren:

1. Het opvanginitiatief biedt IKG plaatsen aan

Het opvanginitiatief beschikt al over IKG plaatsen of zal bij elke nieuwe uitbreidingsronde een aanvraag doen tot IKG plaatsen.

Motivering: Het aantal IKG plaatsen is te laag in Lier tov het aantal plaatsen met vrije prijs.

Bovendien heeft Lier een kinderarmoedepercentage van meer dan 14%

 

2. De wijk waar het opvanginitiatief gelegen is heeft een bepaalde kwetsbaarheid:

De bepaling van kwetsbaarheid van een wijk kan opgezocht worden in het rapport ‘Kerncijfers voor buurtgerichte zorg’

https://provincies.incijfers.be/databank

Ook de nabijheid (wandelafstand) van een kleuterschool wordt als meerwaarde beschouwd.

Motivering: Hoe lager de kwetsbaarheid in een wijk, hoe groter de kans dat ouders het tarief vrije prijs kunnen betalen. Hoe hoger de kwetsbaarheid in een wijk, hoe meer nood aan kinderopvang op basis van het inkomen.

Kwetsbare gezinnen zijn vaak ook minder mobiel om hun kinderen weg te brengen naar niet-nabijgelegen opvangvoorzieningen.

 

3. Ligging ten opzichte van reeds bestaande organisatoren.

Hoe ver ligt de locatie (straal) van een reeds bestaande organisator in de buurt.

Een plannetje met de bestaande opvangvoorzieningen is te vinden op https://opvang.vlaanderen/opvangzoeken

Motivering: Om een goede spreiding van kinderopvangplaatsen te garanderen en kinderopvang in de stad leefbaar te houden voor organisatoren willen we vermijden dat nieuwe initiatieven te dicht opstarten bij een reeds bestaande organisator.

 

We verwachten van elke organisator van kinderopvang een betrokkenheid bij de stad Lier onder de vorm van:

- Gebruik maken van het digitaal platform Opvang Vlaanderen

- Actieve betrokkenheid bij het Lokaal Overleg Kinderopvang (aanwezigheid op vergaderingen en/of opvolging van de verslagen)

 

Procedure tot aanvraag van het opportuniteitsadvies:

 

Inleiding

Iedereen die wil starten met een kinderopvang moet hiervoor een vergunning aanvragen bij Kind&Gezin, Agentschap Opgroeien.

Meer info vind je op de site van Kind&Gezin: Starten met Kinderopvang

De Vlaamse regering besliste dat vanaf 1 januari 2022 elke organisator die een kinderopvang van meer dan 9 plaatsen wil starten (of een bestaande opvang uitbreiden met meer dan 9 plaatsen) bij de vergunningsaanvraag voor Agentschap Opgroeien ook een opportuniteitsadvies van de gemeente moet toevoegen.

Een opportuniteitsadvies is een advies dat de stad opmaakt op basis van een aantal vooraf vastgelegde criteria na aanvraag van een ondernemer die een kinderopvang voor meer dan 9 kinderen wil opstarten (of uitbreiding van een bestaande opvang) in Lier.

Het advies is niet bindend voor de organisator, noch voor Agentschap Opgroeien. Een organisator moet wel in zijn vergunningsaanvraag toelichten hoe hij met de opmerkingen van het lokaal bestuur zal omgaan of waarom hij het advies van het lokaal bestuur naast zich neerlegt. Het opportuniteitsadvies moet een organisator er dus toe aanzetten om na te denken en voldoende informatie in te winnen over het feit of het opportuun is om een kinderopvang op te richten op een bepaalde locatie.

Het opportuniteitsadvies staat los van eventuele aanvraag van vergunningen of bestemmingswijziging aan de stad.

 

Procedure aanvraag advies

De procedure werd goedgekeurd door het lokaal overleg kinderopvang op 15/03/2022, door het college van burgemeester en schepenen op 02/05/22 en door de gemeenteraad op 23/05/2022 en wordt gepubliceerd op de website van de stad.

 

De organisator (vanaf nu ‘aanvrager’ genoemd) neemt contact op met de coördinator loket kinderopvang alvorens de adviesvraag in te dienen. Stuur hiervoor een mail naar loketkinderopvang@lier.be.

Ondernemers die volledig nieuw zijn in de kinderopvangwereld wordt gevraagd eerst een gesprek te hebben met de lokale coördinator loket kinderopvang.

 

De procedure verloopt in 5 fases:

1. Indienen

2. Opmaak advies

3. Advies lokaal overleg kinderopvang

4. Bekrachtigen advies door algemeen directeur.

5. Doorsturen opportuniteitsadvies naar aanvrager

 

Fase 1: Indienen

De aanvrager dient een adviesvraag in via het webformulier (via website stad Lier).

Binnen 5 dagen na indienen ontvangt de aanvrager via mail een ontvangstbevestiging.

Een aanvraag is volledig en ontvankelijk als de aanvraag:

- Ingediend werd via het webformulier

- Volgende gegevens bevat:

o Naam en adres aanvrager

o Telefoonnummer en mailadres aanvrager

o Adres locatie groepsopvang

o Aantal te realiseren kinderopvangplaatsen

o Soort opvang (gezinsopvang, groepsopvang, ikt, vrije prijs)

Bijkomende informatie

De coördinator loket kinderopvang vraagt indien nodig bijkomende informatie of documenten op om de aanvraag te beoordelen. Deze informatie moet doorgestuurd worden via mail naar loketkinderopvang@lier.be,  ten laatste binnen 3 werkdagen na ontvangst van de vraag tot bijkomende informatie. Indien de juiste documenten of bijkomende informatie niet tijdig worden doorgestuurd zal voor de criteria die hierop betrekking hebben geen advies gegeven kunnen worden.

 

Fase 2: Opmaak advies

Indien de aanvraag volledig en ontvankelijk verklaard werd zal er advies gevraagd worden door de coördinator loket kinderopvang aan dienst omgeving en dienst mobiliteit. Let wel, aanvragen van vergunningen of bestemmingswijzigingen gebeuren door de aanvrager zelf zodra het pand bekend is waar de opvang zou georganiseerd worden.(omgeving@lier.be)

Indien er geen tegenindicaties zijn bij een eerste inschatting van dienst omgeving en dienst mobiliteit zal de coördinator kinderopvang het advies opmaken adhv de vooropgestelde criteria.

De coördinator loket kinderopvang zal elke aanvraag toetsen aan de door de gemeenteraad vastgelegde criteria en aan de hand daarvan een advies formuleren.

 

Fase 3: Advies lokaal overleg kinderopvang (LOK)

De leden van het lokaal overleg kinderopvang reageren binnen de 7 werkdagen op het opgemaakte advies.

De leden van het LOK :

- bekrachtigen het advies per aanvraag indien de meerderheid van de leden hiermee akkoord gaat.

OF

- motiveren waarom zij niet akkoord gaan met het vooropgestelde advies

 

Fase 4: Beslissing advies in opdracht van het college.

Het opgemaakte advies zal worden voorgelegd aan de algemeen directeur van stad Lier die beslist over de goedkeuring of nood aan aanpassing van het voorgelegde advies.

Deze krijgt hiervoor het mandaat van het college van burgemeester en schepenen.

 

Fase 5: Doorsturen opportuniteitsadvies naar aanvrager

De aanvrager krijgt een schriftelijk antwoord (via mail) binnen 30 werkdagen na het volledig en ontvankelijk verklaren van de aanvraag.

De aanvrager is verplicht om het opportuniteitsadvies toe te voegen aan de vergunningsaanvraag bij Agentschap Opgroeien.

 

Hoorrecht

Het lokaal bestuur zal zelf geen bezwaarprocedure faciliteren.

Indien de aanvrager nog opmerkingen heeft over dit advies of de aanvrager is niet akkoord met dit advies, heeft hij het recht om gehoord te worden.

Dit kan door, binnen de 30 werkdagen na het ontvangen van het advies, contact op te nemen met de coördinator Loket Kinderopvang.

 

Bij wie kan de aanvrager terecht voor vragen en informatie?

Voor vragen kan u terecht bij de coördinator loket kinderopvang op het nummer

0471 77 21 08

Mailen kan naar loketkinderopvang@lier.be

 

 

Adviezen

In zitting van 13/03/2022 gaf het LOK positief advies omtrent de criteria en de procedure voor het verkrijgen van een opportuniteitsadvies voor organisatoren van kinderopvang.


Dienst Welzijn (Huis van het Kind) en Dienst Omgeving gaven goedkeuring aan de voorgestelde procedure.

 

Argumentatie

Het is belangrijk dat we als stad een duidelijke procedure hebben die omschrijft op welke manier een organisator een opportuniteitsadvies kan verkrijgen.

Dit advies is gebaseerd op vooraf vastgelegde criteria.

Zowel advies als procedure kunnen indien nodig aangepast worden op termijn.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de procedure en de criteria voor het afleveren van een opportuniteitsadvies aan organisatoren van kinderopvang in groepsverband.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

CENTRAAL KERKBESTUUR LIER - REKENINGEN 2021. POSITIEF ADVIES.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De rekeningen 2021 van de kerkfabrieken van Lier en Koningshooikt werden op 30/4/2022 door het Centraal Kerkbestuur van Lier aan de stad bezorgd ter nazicht en voor advies van de gemeenteraad aan de gouverneur.

 

Over het algemeen kunnen we vaststellen dat in de budgetten van de kerkfabrieken de ontvangsten redelijk correct worden ingeschat en dat er op niveau van de uitgaven steeds een redelijke overbudgettering is. Zo merken we op dat bijvoorbeeld de nutskosten in de rekeningen doorgaans lager uitvallen (wel op te volgen hoe deze uitgaven in 2022 evolueren).

 

In onderstaande tabel geven we een overzicht van de gevraagde exploitatietoelage in het budget 2021 versus de werkelijk opgevraagde toelage, aangevuld met het uiteindelijke resultaat in de laatste kolom.

 

Kerkfabriek

Exploitatietoelage Budget 2021

Exploitatietoelage Rekening 2021

Overschot op exploitatie 2021

Heilig Kruis

0

0

22.351,62

Heilig Hart

6.204,20

6.204,20

2.856,51

St-Jozef en Bernardus

0

0

43.985,20

St-Jan Evangelist

18.174,03

18.174,03

15.027,35

Heilige Familie

9.125,22

9.125,22

13.847,98

OLV Onbevlekt Lachenen

0

0

2.942,81

St-Gummarus

0

0

73.360,27

 

Adviezen

Bij het nazicht van de rekeningen, bestaande uit het financieel gedeelte en de toelichting, werden geen onregelmatigheden aangetroffen.

 

Juridische grond

Decreet 07/05/2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

Besluit van de Vlaamse Regering 05/09/2008.

Ministrieel besluit 05/09/2008

Ministriële omzendbrief 18/07/2008.

 

Argumentatie

In haar rol van administratief toezichthouder op de kerkfabrieken is het stadsbestuur gehouden tot het geven van een advies over de jaarrekeningen van de kerkfabrieken.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/14

Ondersteuning erediensten

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

3 stemmen tegen: Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekeningen 2021 van de kerkfabrieken op het grondgebied van Lier-Koningshooikt en adviseert deze positief.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

DE LIJN - ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS VAN 31 MEI 2022 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Bert Wollants, schepen, en Rik Pets, schepen, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn de algemene vergaderingen voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.

 

De stad ontving op 3 mei 2022 een oproep om deel te nemen aan de 31e gewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Verwelkoming en inleiding

2.

Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Beleidsverslag

        Commentaar bij de jaarrekening

        Mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

        Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3.

Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

4.

Goedkeuring jaarrekening 2021

5.

Kwijting van de uitoefening van het mandaat van de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2021

6.

Aanstelling van de commissarissen-revisoren - verlenging van de opdracht voor de boekjaren 2022, 2023 en 2024

6.

Varia

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten van De Lijn

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

7 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de 31e gewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn op 31 mei 2022, dat als volgt is vastgesteld, goed te keuren:

 

1.

Verwelkoming en inleiding

2.

Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

  Beleidsverslag

  Commentaar bij de jaarrekening

  Mededeling van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

  Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3.

Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

4.

Goedkeuring jaarrekening 2021

5.

Kwijting van de uitoefening van het mandaat van de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren voor het boekjaar 2021

6.

Aanstelling van de commissarissen-revisoren - verlenging van de opdracht voor de boekjaren 2022, 2023 en 2024

6.

Varia

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van aandeelhouders van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn op 31 mei 2022, op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn gevestigd te 2800 Mechelen, aan de Motstraat 20.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

KLEINE LANDEIGENDOM MECHELEN EN OMSTREKEN CVBA-SO - JAARLIJKSE STATUTAIRE ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS VAN 1 JUNI 2022 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van een effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba, nl. Walter Grootaers als effectief vertegenwoordiger en Ivo Andries als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Gemeenteraadsbeslissing van 31 mei 2021 over het aanduiden van een effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba, nl. Sabine Leyzen als effectief vertegenwoordiger.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 25 april 2022 om deel te nemen aan de jaarlijkse statutaire algemene vergadering der aandeelhouders van Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken op 1 juni 2022 om 18 uur (vergaderlocatie wordt nog meegedeeld).

 

De agenda is als volgt samengesteld:

 

1.

Proces-verbaal van de algemene vergadering 2021, online gehouden op 1 juni 2021

2.

Jaarverslag van de Raad van Bestuur over de verrichtingen van het werkjaar 2021

3.

Verslag van de commissaris

4.

Jaarrekeningen van het boekjaar 2021, afgesloten op 31/12/2021

5.

Bestemming van het resultaat

6.

Kwijting te verlenen aan de bestuurders en de commissaris

7.

Statutaire benoeming bestuurders

8.

Rondvraag

 

Als bijlage werd het jaarverslag en de jaarrekening over 2021 als documentatie bij deze Algemene Vergadering bijgevoegd.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        statuten van Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

8 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de jaarlijkse statutaire algemene vergadering der aandeelhouders van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba op 1 juni 2022, die bestaat uit volgende agendapunten, goed te keuren:

 

1.

Proces-verbaal van de algemene vergadering 2021, online gehouden op 1 juni 2021

2.

Jaarverslag van de Raad van Bestuur over de verrichtingen van het werkjaar 2021

3.

Verslag van de commissaris

4.

Jaarrekeningen van het boekjaar 2021, afgesloten op 31/12/2021

5.

Bestemming van het resultaat

6.

Kwijting te verlenen aan de bestuurders en de commissaris

7.

Statutaire benoeming bestuurders

8.

Rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad, die zal deelnemen aan de jaarlijkse statutaire algemene vergadering der aandeelhouders van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

KLEINE LANDEIGENDOM MECHELEN EN OMSTREKEN CVBA-SO - UITTREDING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van een effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba, nl. Walter Grootaers als effectief vertegenwoordiger en Ivo Andries als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de afvaardiging van de heer Grootaers Walter, schepen, als vertegenwoordiger van de stad Lier voor de raad van bestuur van de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba.

Gemeenteraadsbeslissing 29 juni 2020 over de afvaardiging van mevrouw Marleen Vanderpoorten, schepen, als vertegenwoordiger van de stad Lier voor de raad van bestuur van de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba.

Gemeenteraadsbeslissing van 28 juni 2021over de afvaardiging van mevrouw Sabine Leyzen, schepen vanaf 1 juli 2021, als vertegenwoordiger van de stad Lier voor de raad van bestuur van de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom van Mechelen & Omstreken cvba.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 oktober 2021 over de goedkeuring van het voorstel tot afbakening van werkingsgebied van de Woonmaatschappij

 

Feiten en context

In het Vlaamse regeerakkoord is opgenomen dat de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en de sociale verhuurkantoren (SVK’s) tegen 1 januari 2023 één actor dienen te vormen zodat in iedere gemeente maar één sociale verhuurder meer actief is: de woonmaatschappij. Elke woonmaatschappij opereert in een uniek, niet-overlappend werkingsgebied. Ze verenigt de Sociale Huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en Sociale Verhuurkantoren (SVK’s) in het werkingsgebied.

 

De stad neemt momenteel deel aan de Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba (afgekort Klemo).

 

In een eerste stap in het proces tot oprichting van de woonmaatschappij hebben de gemeentebesturen van het werkingsgebied van Klemo op 31 oktober 2021 een advies over de afbakening van de woonmaatschappijen geformuleerd. De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 4 februari de afbakening van de woonmaatschappijen definitief vastgelegd.

 

Voor de stad Lier betekent dit dat er één woonmaatschappij zal gevormd worden samen met de gemeenten Bonheiden, Duffel en Sint-Katelijne-Waver.

 

Een ander gevolg is dat de stad Lier uit Klemo dient uit te treden aangezien de raad van bestuur van Klemo heeft beslist om een fusietraject op te starten met “Woonpunt Mechelen”, waartoe ook Willebroek in de toekomst zal toetreden, en Klemo niet langer actief zal zijn in Lier vanaf het actief worden van de nieuwe woonmaatschappij.

 

Uit het schrijven van Klemo van 09 februari 2022 blijkt dat in het kader van de vooropgestelde fusie tussen Klemo en Woonpunt Mechelen gevraagd wordt aan de stad Lier om tegen einde maart 2022 uit te treden en dat hiervoor een keuze wordt geboden: ofwel uittreden uit de vennootschap met uitbetaling van het volgestort gedeelte van de aandelen, ofwel overdracht van de aandelen aan Mechelen tegen de waarde van de volgestorte aandelen. In dit laatste geval is het akkoord van de stad Mechelen wel noodzakelijk aangezien zij de aandelen dienen over te nemen.

 

In beide gevallen zou de stad Lier dus de waarde van de volgestorte aandelen verkrijgen, hetgeen voor de stad zou neerkomen op een bedrag van 19,83 euro.

 

Juridische grond

Statuten van Kleine Landeigendom van Mechelen en Omstreken cvba

De Vlaamse Codex Wonen van 2021

Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen.

Omzendbrief OMG/W 2020/3 van de Vlaamse Regering, betreffende de impact van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen op de sociale huisvestingsmaatschappijen.

Besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot vaststelling van de aanvullende voorwaarden en de procedure voor de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij en tot vaststelling van de procedure voor de beoordeling van de prestaties van sociale huisvestingsmaatschappijen

De wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 tot vaststelling van het werkingsgebied Rivierenland-Midden, nl. de gemeenten Bonheiden, Duffel, Lier en Sint-Katelijne-Waver vormen het werkingsgebied Rivierenland–Midden

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist dat de vertegenwoordiger van de stad Lier in de raad van bestuur van Klemo het mandaat krijgt om in te stemmen met een fusie (voorzien in een algemene vergadering van juni 2022).

 

Art 2 :

​Onderhavige beslissing wordt voor verder gevolg overgemaakt aan de financiële dienst. ​

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

VVOG - ALGEMENE VERGADERING VAN 2 JUNI 2022 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanstelling van Rik Pets, schepen, als effectief afgevaardigde, en Ivo Andries, schepen, als plaatsvervangend afgevaardigde voor de algemene vergadering van VVOG vzw.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen vzw (VVOG).

 

De stad ontving op 5 mei 2022 een oproep voor de algemene vergadering op 2 juni 2022 om 10.00 uur in 'Club de b' CC De Brouckere, Ingang 's Gravenwinkelstraat 5 in Torhout.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Verwelkoming

2.

Statutaire mededelingen aan de Algemene Vergadering (cfr. art. 24 van de statuten)

        Financieel verslag

        voorstelling ballans en resultatenrekening 2021

        toelichting door de bedrijfsrevisor en commentaar door de directeur

        decharge aan de leden van het Bestuursorgaan (stemming)

        begroting 2022

        voorstelling en toelichting door de voorzitter (stemming)

        vaststelling van de contributie voor 2023 (stemming)

        jaarverslag 2021 (stemming)

3.

Toelichting van de nieuwe statuten

4.

Mondeling verslag van de Algemene vergadering van 2022 door de directeur (stemming)

5.

Nieuws VVOG

6.

Zoemsessies, jouw mening telt

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten VVOG vzw

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

7 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van 2 juni 2022 goed te keuren:

 

1.

Verwelkoming

2.

Statutaire mededelingen aan de Algemene Vergadering (cfr. art. 24 van de statuten)

        Financieel verslag

        voorstelling ballans en resultatenrekening 2021

        toelichting door de bedrijfsrevisor en commentaar door de directeur

        decharge aan de leden van het Bestuursorgaan (stemming)

        begroting 2022

        voorstelling en toelichting door de voorzitter (stemming)

        vaststelling van de contributie voor 2023 (stemming)

        jaarverslag 2021 (stemming)

3.

Toelichting van de nieuwe statuten

4.

Mondeling verslag van de Algemene vergadering van 2022 door de directeur (stemming)

5.

Nieuws VVOG

6.

Zoemsessies, jouw mening telt

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van VVOG vzw op 2 juni 2022, op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de VVOG vzw.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 10 JUNI 2022 - STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 2 maart 2022 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 10 juni 2022 om 18.00 uur in het stadskantoor te 2800 Mechelen, Schoutetstraat 2.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2021

3.

Goedkeuring jaarrekening 2021

Balans, resultatenrekening en toelichting

Jaarverslag van de raad van bestuur

Verslag van de revisor

 

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor

5.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

6.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen (IGEMO)

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 10 juni 2022

 

De raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in vergadering van 25 februari 2022 formuleerde de voorstellen van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 10 juni 2022.

 

Op de agenda staat een statutenwijziging geagendeerd. Deze wijziging is een gevolg van de beslissing van de algemene vergadering van 10 december 2021 over de uittreding van de gemeente Nijlen en de toetreding van de OCMW-besturen van de gemeenten Bornem, Duffel, Puurs-Sint-Amands en Willebroek.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), inz.:

artikel 427 dat bepaalt dat minstens 90 dagen voor de buitengewone algemene vergadering een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers moet worden voorgelegd

Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018, 28 juni 2019 en 23 april 2021

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

8 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de statutenwijzigingen, die ter goedkeuring aan de algemene vergadering wordt voorgelegd, goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 10 juni 2022 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de statutenwijziging.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

IGEMO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 10 JUNI 2022 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 2 maart 2022 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 10 juni 2022 om 18.00 uur in het kantoorgebouw te 2800 Mechelen, Schoutetstraat 2.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2021

3.

Goedkeuring jaarrekening 2021

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

 

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor

5.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 10 juni 2022

 

De raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in vergadering van 25 februari 2022 formuleerde de voorstellen van de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 10 juni 2022.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), inz.:

artikel 423 die bepaalt onder welke voorwaarden de verlenging van de dienstverlenende verenging kan plaatsvinden

artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden

Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018, 28 juni 2019 en 23 april 2021

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

7 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 10 juni 2022 met volgende agenda, goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2021

3.

Goedkeuring jaarrekening 2021

Balans, resultatenrekening en toelichting

Jaarverslag van de raad van bestuur

Verslag van de revisor

 

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor

5.

Benoeming stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) van 10 juni 2022

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de buitengewone algemene vergadering van 10 juni 2022.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEMO van 10 juni 2022 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

FLUVIUS - ALGEMENE VERGADERING VAN 15 JUNI 2022 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Christina Wagner, gemeenteraadslid, en Dirk Frans, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Fluvius voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 4 april 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de  algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die op 15 juni 2022 om 18.00 uur plaats vindt in het Kasteel van Brasschaat, Hemelhoevedreef 1, 2930 Brasschaat, met volgende agenda:

 

1.

Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2021.

5.

Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6.

Statutaire benoemingen.

7.

Statutaire mededelingen.

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de stad per brief van 4 april 2022 overgemaakt.

 

Gelet op het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden.

 

Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur: artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        statuten van Fluvius Antwerpen

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

7 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 15 juni 2022 van Fluvius Antwerpen met als agendapunten, goed te keuren:

 

1.

Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2021.

5.

Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6.

Statutaire benoemingen.

7.

Statutaire mededelingen.

 

Art 2 :

De vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 15 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

IVAREM - ALGEMENE VERGADERING VAN 17 JUNI 2022 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk eerste, tweede en derde volmachtdrager van de stad Lier voor de algemene vergadering van IVAREM voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 31 maart 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVAREM die op 17 juni 2022 om 17.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Themis op de derde verdieping van het administratieve gebouw van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in Muizen (Mechelen).

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2021 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3.

Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar (2021)

4.

Goedkeuring jaarrekening 2021 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM):

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Benoeming (vervanging) stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 17 juni 2022

 

We ontvingen volgende documenten:

        het activiteitenverslag voor het jaar 2021van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 22 april 2022,

        de definitieve bijdragen voor het jaar 2021 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 22 april 2022

        de balans, de resultatenrekening en de toelichting bij de jaarrekening voor het jaar 2021van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM), zoals opgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 22 april 2022

        het financiële jaarverslag voor het jaar 2021 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 22 april 2022

        het verslag van de commissaris voor het jaar 2021van de intergemeentelijke vereniging IVAREM zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM in zitting van 22 april 2022

 

Juridische grond

        Decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur, inz. artikel 432: het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten moet worden herhaald;

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016, 15 december 2017, 7 december 2018, 13 december 2019 en 19 december 2020

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

7 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van 17 juni 2022 die als volgt is samengesteld, goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2021 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

3.

Vaststelling definitieve bijdragen voor het afgelopen boekjaar (2021)

4.

Goedkeuring jaarrekening 2021 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM):

        Balans, resultatenrekening en toelichting

        Jaarverslag van de raad van bestuur

        Verslag van de revisor

5.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

6.

Benoeming (vervanging) stemgerechtigde bestuurders van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 17 juni 2022

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt aan zijn afgevaardigde(n) in de algemene vergadering van 17 juni 2021 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat te verlenen om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 23 JUNI 2022 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Ann-Sofie Van den Broeck, gemeenteraadslid, en Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Cipal voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 3 november 2021 om deel te nemen aan de algemene vergadering der deelnemers van CIPAL op donderdag 16 december 2021 om 16:00 uur.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2021

7.

Benoeming commissaris en vaststelling vergoeding

8.

Vervanging bestuurder

9.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Cipal bezorgde de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Cipal

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

7 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal op 23 juni 2022 op basis van de bekomen documenten en toelichtende nota, goed te keuren:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2021, afgesloten op 31 december 2021

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2021

7.

Benoeming commissaris en vaststelling vergoeding

8.

Vervanging bestuurder

9.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering van Cipal van 23 juni 2022 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

PONTES - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 23 JUNI 2022 - AGENDA EN STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Dirk Frans, gemeenteraadslid, en Jenny Van Damme, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 24 maart 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 23 juni 2022 (digitaal).

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Bestuur: statuten (wijziging 2022)  – goedkeuring

 

Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Alle wijzigingen in de statuten zijn artikelsgewijze opgenomen in een historische en toekomstige versie van de statuten, die uitvoerig worden toegelicht in een begeleidende toelichtingsnota.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde statutenwijziging, kan de voorgestelde statutenwijziging worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

        Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

        Statuten van PONTES

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

8 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 23 juni 2022, die er als volgt uit ziet, goed te keuren:

 

1.

Bestuur: statuten (wijziging 2022)  – goedkeuring

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de bijzondere algemene vergadering van PONTES op 23 juni 2022 op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

Art 4 :

Het college beslist het dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

PONTES - GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 23 JUNI 2022 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Dirk Frans, gemeenteraadslid, en Jenny Van Damme, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 29 april 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 23 juni 2022 om 19 uur (digitaal).

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 16 december 2021 - goedkeuring

2.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2021 - goedkeuring

 

3.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2021 - aktename

4.

Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2021 - goedkeuring

5.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6.

Varia en rondvraag

 

Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid en moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

        Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

        Statuten van PONTES

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

7 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 23 juni 2022, die er als volgt uit ziet, goed te keuren:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 16 december 2021 - goedkeuring

2.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2021 - goedkeuring

 

3.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2021 - aktename

4.

Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2021 - goedkeuring

5.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de gewone algemene vergadering van PONTES op 23 juni 2022 op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Dirk Frans, gemeenteraadslid, en Jenny Van Damme, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging PONTES.

 

De stad Lier werd opgeroepen om voor de algemene vergadering van PONTES een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden en dit bij voorkeur voor de duur van de legislatuur 2019-2024.

Omwille van de beëindiging van het mandaat van Jenny Van Damme als gemeenteraadslid op 31 december 2021, dient voor de algemene vergadering van PONTES een nieuwe plaatsvervanger te worden aangeduid.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur:

        inz. artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        artikel 432 bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden;

Statuten van PONTES

 

Stemming

 

18 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

3 stemmen tegen: Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout en Jan Hermans

Goedkeuring met 18 stemmen voor - 3 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van PONTES wordt, voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024, aangeduid: als plaatsvervanger(s) Marc Franquet, gemeenteraadslid.

 

Art 2 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan PONTES.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

PIDPA - ALGEMENE VERGADERING VAN  24 JUNI 2022- AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Pidpa voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Pidpa.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 25 april 2022 om deel te nemen aan de algemene vergadering op afstand van Pidpa op vrijdag 24 juni 2022 om 11.30 uur.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2021

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2021

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2021

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7.

Benoemingen

8.

Presentiegeld voorzitter – voorstel aanpassing cfr. artikel 448 DLB

9.

Verlenging mandaat commissaris

10.

Varia

        Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering

        Vragen van vennoten

11.

Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2022. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Brief van Pidpa van 25 april 2022 met agenda en bijlagen :

        verslag van de raad van bestuur over het jaar 2021 en het duurzaamheidsverslag 2021

        de jaarrekening over het boekjaar 2021

        het verslag van de commissaris over 2021

        Toelichting toetredingen/uitbreidingen

        Toelichting benoemingen

        Toelichting presentiegeld voorzitter – voorstel aanpassing cfr. artikel 448 DLB

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. artikel 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

        Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2021. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten, benoemingen, aanpassing van het presentiegeld voor de voorzitter van de raad van bestuur en de verlenging van het mandaat van de commissaris.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

11 onthoudingen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 11 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 24 juni 2022 met volgende agendapunten, goed te keuren:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2021

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2021

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2021

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6.

Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7.

Benoemingen

8.

Presentiegeld voorzitter – voorstel aanpassing cfr. artikel 448 DLB

9.

Verlenging mandaat commissaris

10.

Varia:

        Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering

        Vragen van vennoten

11.

Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2021, de jaarrekening over het boekjaar 2021 en het verslag van de commissaris goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2021 te verlenen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de toetreding/uitbreidingen van opdracht.

 

Art 5 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de benoemingen.

 

Art 6 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het aanpassen van het presentiegeld aan de voorzitter van de raad van bestuur.

 

Art 7 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de verlenging van het mandaat van de commissaris.

 

Art 8 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering van Pidpa van 24 juni 2022 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 9 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 10 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Pidpa

1

vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING VAN 29 JUNI 2022 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, en Ilse Lambrechts, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van IKA voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 31 maart 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA op 29 juni 2022 om 19.30 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee dit onder voorbehoud van de eventuele verdere ontwikkelingen rond het coronavirus COVID-19 en de mogelijke effecten daarvan voor deze Algemene Vergadering.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Kennisneming verslagen van IKA van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten boekjaar op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgende WVV

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2021

5.

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Een dossier met documentatiestukken werd overgemaakt.

 

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Buitengewone Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en de dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke vergadering.

        Statuten IKA

        De huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Buitengewone Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

7 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de volledige dagorde van de algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op 29 juni 2022 om 19.30 uur met de volgende agenda, goed te keuren:

 

1.

Kennisneming verslagen van IKA van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021

2.

Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten boekjaar op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgende WVV

4.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2021

5.

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist de balans, resultatenrekening en winstverdeling goed te keuren.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 29 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

LOKALE POLITIE LIER - VERIFICATIE REKENING 2021. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Zoals vorige jaren zijn we niet op de hoogte van een besluit dat toelaat om de rekening af te sluiten. Het laatste besluit dateert zelfs van 2005 m.b.t. de afsluit van 2002 t.e.m. 2004 (omzendbrief PLP 38 en PLP 38bis).

 

In het kader van de continuïteit van de financiële rapportering en het opmaken van budgetten en budgetwijzigingen vindt de financiële dienst het opportuun om de rekening 2021 af te sluiten. Om die reden werden ook al de rekeningen 2005 t.e.m. 2020 van de politiezone afgesloten.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

7 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Jan Hermans

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad stelt de rekening 2021 van de lokale politie Lier vast.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. : betonblokken aan Pallieterdriehoek

Aan de pallieterdriehoek zijn er betonnen blokken geplaatst zodanig de wagens niet kunnen afslaan naar de openbare parking Gasthuisvest.

Graag hoor ik de reden hiervoor en wanneer en op welke manier komt er een vervanging voor deze betonnen blokken?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

U heeft in het verleden al een schriftelijke vraag gesteld met dezelfde insteek. Ik herhaal even:
De doorgang Netelaan stad-uitwaarts richting Arthur Vanderpoortenlaan werd dichtgezet om de fietsers die vanuit de Arthur Vanderpoortenlaan richting Netelaan rijden beter te beschermen.  In de vorige situatie had het verkeer dat de straat indraaide vanop de Netelaan geen zicht op komende fietsers, wat voor gevaarlijke situatie leidde voor de fietsers.

De stad kreeg hier jarenlang veel meldingen over en wanneer de voetpaden moesten worden vernieuwd, werd besloten de circulatie mee aan te pakken.  De doorgang werd dichtgezet en de parkeerstrook in de Arthur Vanderpoortenlaan wordt van kant gewisseld zodat ook geparkeerde wagens een beter zicht hebben op het fietsverkeer in beide richtingen in de straat. De korte extra afstand die wagens hierdoor moeten nemen is verwaarloosbaar en de rotonde vormt geen probleem voor bussen en vrachtverkeer, in het verleden hebben ze deze route al meermaals probleemloos gevolgd tijdens omleidingen. De Lijn had dan ook geen bezwaar tegen deze ingreep.

De zijdewijziging van de parkeerstrook in de Arthur VDPlaan is nu veiliger voor uitstappende schoolkinderen want ze kunnen nu aan de zijde van hun school uitstappen, en is veiliger voor de fietsers in tegenrichting, want als een links geparkeerde wagen de parkeerstrook moet verlaten ziet deze slecht de fietsers in tegenrichting aankomen, de bestuurder zit immers links in de wagen.

Door het sluiten van de afslag van de Netelaan naar de Arthur VDP laan moeten fietsers nu niet meer spookrijden om aan de overkant van de Netelaan te geraken (ofwel moesten ze vroeger even naar links tegen de rijrichting in, ofwel naar rechts tegen de rijrichting in, beiden werden niet verwacht door aankomend verkeer). Bijkomend ontstond er door het sluiten van de afslag ruimte om fietsers ook daadwerkelijk een oversteekplaats aan te bieden want er waren op dat moment enkel zebrapaden.

Door het sluiten van de afslag zal autoverkeer nu eerst moeten gaan draaien aan de rotonde. In praktijk zal het vermeende omrijden daarvan zeer goed meevallen, want eerst en vooral was dit niet de drukste richting en geldt dit dus eigenlijk alleen voor de minderheid van auto’s die uit de binnenstad komen, voor stadinwaarts autoverkeer wijzigt er niets, maar daarnaast ligt het niet in de aard van de doorsnee autobestuurder om terug te draaien, dus het merendeel van de bestuurders die uit het centrum komen en naar de Gasthuisvest bijvoorbeeld moeten, zal waarschijnlijk aan de rotonde zijn route wijzigen en langs de Leuvensevest naar de Gasthuisvest rijden.  

Momenteel is de uitvoering gedaan met betonblokken. Het dichtzetten van de afslag is niet infrastructureel gedaan want in geval van werkzaamheden/verhuisbewegingen in bijvoorbeeld Rechtestraat, Heilige Geeststraat, Berlaarsestraat,… en deze straten moeten afgesloten worden, dan moeten we deze tak terug open kunnen zetten om via een omkering van de Werf het centrum toch nog bereikbaar te houden. Alternatieven voor de betonblokken dienen te voldoen aan die voorwaarden en worden momenteel verder onderzocht.

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. laadpalen parking

Ik heb vernomen dat elektrische laadpalen in een ondergrondse parking levensgevaarlijk zijn. Bij het opladen is er brandgevaar en is niet zomaar te blussen.

Omdat er appartementen boven de ondergrondse parking zijn is het risico bij brand nog veel hoger en gevaarlijker. Graag heb ik duidelijkheid over de veiligheidsmaatregelen.

Is er bij de oplaadpalen een branddetectie aanwezig, als er brand is dat er dan een stroomonderbreking is aan de laadpalen?

Is er een speciale brandbeveiliging aanwezig, sprinkler en hitte sensoren voor deze laadpalen?

Is er een RWA (rook en water afvoer) aanwezig boven deze laadpalen?

Is de brandweer ingericht om bij een brandend voertuig deze wagen buiten te halen en in een container met water te dompelen, hoe gaan zij te werk?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

  1. De volledige garage is uitgerust met alle nodige beveiligingen: CO2-detectie, CO-detectie, lokale en centrale ventilatoren voor rookafzuiging, een sprinkler systeem, brandhaspels, een noodstroomgenerator louter ten behoeve van de RWA als de stroom moest uitvallen, noodverlichting gedurende 1 uur.  Alle systemen worden jaarlijks gekeurd. De RWA met noodstroomgenerator worden wekelijks getest met een automatisch programma.

Als er brand is dat er dan een stroomonderbreking is aan de laadpalen?  Neen : er is geen koppeling van de brandcentrale met de laadpalen, heeft wellicht ook niet veel zin: als de brand ontstaat zal de lader een overstroom detecteren en zichzelf uitschakelen (maar dus niet heel de parking).

  1. Deze is voorzien voor de hele parking.
  2. Deze is aanwezig voor de hele parking.
  3. Wanneer een voertuig in een ondergrondse parking brandt, zal de brandweer deze in eerste instantie in de parking zelf blussen. Het verplaatsen van het voertuig is nadien een opdracht voor een depannagedienst. In de praktijk merken de brandweerdiensten dat al meerdere depannagediensten hiervoor speciaal zijn uitgerust.

Wanneer het een elektrisch voertuig betreft, is echter nadien ook nog een onderdompeling in een container nodig. Hiervoor hebben ze containers ter beschikking ter beschikking die ter plaatse kunnen gebracht worden. De onderdompeling doen ze dus niet in de ondergrondse parking.

 

 

Interpellatie 3 : van Heidi Van den Bergh (Vlaams Belang) i.v.m. onleesbare straatnaam- en verkeeersborden

Veel Lierenaars en Hooiktenaars is het misschien niet opgevallen, juist omdat ze onze stad goed kennen.  Maar wie goed oplet is het niet ontgaan:  veel straatnaam- en verkeersborden worden stilaan onleesbaar en van nogal wat verkeersborden is de rode of blauwe kleur vaak helemaal verdwenen.

Met de moderne al dan niet ingebouwde middelen in onze voertuigen zou men kunnen denken dat de tijd van straatnaamborden voorbij is.

Nochtans blijven straatnaamborden van belang voor al diegenen die niet over deze moderne technologie beschikken.

Denk hierbij aan onze hulpdiensten, leveranciers of toeristen die onnodig in rondjes blijven rijden door onleesbare borden, wat sowieso al niet echt uitnodigend is door de vele wegomleidingen die onze stad momenteel kent.

 

Mijn vragen aan het CBS zijn:

        Is de stad op de hoogte van de slechte toestand van een groot aantal deze borden?

        Is de stad op de hoogte van haar aansprakelijkheid bij een eventueel ongeval door onleesbare borden?

        Zijn er plannen om de onleesbare borden te vervangen en zo ja over welke termijn spreken we dan?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Sinds begin dit jaar zijn onze diensten alle verkeersborden en straatnaamborden in kaart aan het brengen. Daaraan is tegelijk ook een oefening gekoppeld om na te gaan of elk bord nog wel moet blijven staan. Onze diensten brengen tegelijk ook alle straatnaamborden in kaart om ook hier een grote vervangingsoefening te kunnen doen. De eerste inschattingen geven aan dat er wellicht iets meer dan 1000 borden zullen worden aangepakt in deze oefening. Voor de bestelling van de borden zullen we dan ook een aanbesteding voeren om de nodige borden te kunnen aankopen.

 

Momenteel wordt de oefening nog verder uitgerold zodat de hele operatie op vlak van verkeersborden kan worden uitgerold.

 

In het kader van de budgetwijziging zal dit ook worden meegenomen ter bespreking.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

POLITIEKE OPVOLGING LOKAAL KLIMAATBELEID

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

INVOERING GEMEENTELIJKE PARKEERKAART VOOR VRACHTWAGENPARKEREN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur werden op het einde van 2019 alle retributiereglementen vernieuwd. Zo keurde de Gemeenteraad van 16 december 2019,

het retributiereglement 'Parkeren in de blauwe zone' goed. Het reglement werd geëvalueerd begin 2021 waarna een aantal verfijningen werden aangenomen in de gemeenteraad van 1 maart 2021.

 

Feiten en context

In het kader van de parkeerproblematiek van vrachtwagens in het centrum van Koningshooikt werd ervoor geopteerd om de regeling hierrond te herbekijken. Om die reden werd het niet langer wenselijk geacht om vrachtwagens te laten parkeren in de bebouwde kom en bovendien op een locatie die gelegen in een zone met een tonnagebeperking van maximaal 3,5 ton. In de loop van de jaren werden hier door de stad steeds meer klachten ontvangen over het stallen van overmatig veel vrachtwagens, luidruchtig warmdraaien en het stallen op zich van zware vrachtwagens in de dorpskern. Tegelijk werd in vraag gesteld of vrachtwagens die geen onmiddellijke binding hebben met de bewoners van de dorpskern, dienen te parkeren in deze omgeving.

Met het oog op het voorzien van een oplossing waarbij vrachtwagens die rechtstreeks gelinkt zijn aan de bewoners van de dorpskern, dienen de nodige regels te worden uitgevaardigd om ervoor te zorgen dat hier beperkingen kunnen worden uitgevaardigd. Deze hebben een dubbel doel. Enerzijds een korte overgangssituatie mogelijk te maken voor de vrachtwagens die gelinkt zijn aan bewoners die gedomicilieerd zijn in de dorpskern, anderzijds om bij uitwerking van een alternatieve vrachtwagenparkeerplaats beperkingen op te leggen welke vrachtwagens hiervan gebruik kunnen maken.

Hiertoe wordt het retributiereglement voor de blauwe zone aangepast en uitgebreid met de invoering van een gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Hoewel de stad geen enkele verplichting heeft op vlak van het faciliteren van bedrijfsvoertuigen voor vrachtvervoer, wordt wel de nood aangevoeld om voor een zeer beperkt aantal vrachtwagens waar geen alternatieven voor beschikbaar zijn, de nodige inspanningen te leveren. Het dient hierbij wel zeer duidelijk te gaan om vrachtwagens die rechtstreeks gelinkt zijn aan bewoners van de dorpskern van Koningshooikt. waarvoor het parkeren op de vrachtwagensparkeerplaatsen langs de R16 praktisch voor een zeer moeilijke situatie zou zorgen.

Om die reden wordt geopteerd om de voorwaarden voor het verkrijgen van de gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’ beperkt tot inwoners die op 750 meter of minder wonen van parking De Laag en waarbij wordt geopteerd voor de voertuigcategorie N2 en N3 zoals bepaald in het koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen.

Er wordt tevens geopteerd om de gemeentelijke parkeerkaart uitsluitend digitaal af te leveren wat het mogelijk maakt om problemen te voorkomen bij de handhaving. Een digitale kaart kan immers worden gecontroleerd aan de hand van de nummerplaat en dient niet te worden geverifieerd aan de hand van een fysieke kaart die achter de voorruit van de vrachtwagen ligt.

Gelet op het voordeel dat wordt geboden voor het parkeren van een vrachtwagen op openbaar domein, is het gepast hiervoor ook te voorzien in de nodige retributie voor het verkrijgen van de gemeentelijke parkeerkaart ‘vrachtwagens’. De hoogte van deze retributie wordt vastgelegd op hetzelfde niveau als voor een 3de bewonerskaart omwille van het toch aanzienlijke voordeel dat het aanbieden van dergelijke vrachtwagenparkings biedt aan de houders van de bewuste gemeentelijke parkeerkaart.

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Christel Van den Plas, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

1 stem tegen: Marcel Taelman

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Evi Van Camp en Stéphanie Van Campenhout

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 1 stem tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om retributies te innen voor het parkeren in de 'blauwe zones' van het grondgebied (parkeerzones met parkeerschijf) keurt de gemeenteraad het retributiereglement 'Parkeren in de blauwe zone' goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 1 maart 2021 over het retributiereglement 'Parkeren in de blauwe zone' op te heffen met ingang van 1 juni 2022.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het retributiereglement op het parkeren in de blauwe zone, zoals hierna als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist voor het retributiereglement 'Parkeren in de blauwe zone' een geldigheidstermijn vast te leggen vanaf 1 juni 2022 tot en met 31 december 2025.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 23 mei 2022

 

PICKNICK- EN GEVELBANKEN

 

MOTIVERING

Toelichting

De coronacrisis heeft ons doen beseffen hoe belangrijk het samenzijn tussen mensen is; niet enkel thuis, maar ook op ons openbaar domein. Zeker nu we de afgelopen weken van de lentezon hebben kunnen genieten, trekken we weer massaal naar buiten om elkaar te ontmoeten.

Als stad kunnen we deze ontmoetingen met familie, vrienden, buren… op ons openbaar domein extra faciliteren en stimuleren, onder meer door voldoende zitbanken of picknicktafels te plaatsen.

Met CD&V Lier-Koningshooikt zijn we van mening dat onze stad daar vandaag nog te weinig op inzet. Er zijn weliswaar zitbanken te vinden langs onze talrijke wandelwegen of picknicktafels op de Evenementenweide, maar er lijken ons nog andere locaties denkbaar, in het bijzonder om meer ontmoetingen in de eigen buurt mogelijk te maken. Concreet denken we dan bijvoorbeeld aan gevelbanken in verkeersluwe buurten of picknicktafels op pleintjes of andere stukjes (groene) openbare ruimte.

 

Idealiter biedt de stad daarbij ook de mogelijkheid aan de inwoners zelf om zulke banken te plaatsen. In Mechelen bijvoorbeeld worden jaarlijks x aantal gevelbanken en picknicktafels ter beschikking gesteld, die door inwoners kunnen aangevraagd worden. Daar tegenover staat dat enkele inwoners ook het meter- of peterschap opnemen, voor het onderhoud van de aangevraagde bank.

 

De CD&V-fractie vraagt dan ook aan de gemeenteraad het volgende voorstel goed te keuren.

 

Voorstel van beslissing:

Art. 1.De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht om te bekijken waar extra zitbanken (gevelbanken of picknicktafels) geplaatst kunnen worden op het openbaar domein, in overleg met de buurtbewoners.

 

Art. 2. De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om te bekijken of een systeem mogelijk is, waarbij zulke zitbanken gratis ter beschikking kunnen gesteld worden van inwoners, in ruil voor bijvoorbeeld een meter- of peterschap.

 

Art. 3. De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht om, bij de eventuele uitwerking van dit project, de nodige aandacht te hebben voor de toegankelijkheid van deze banken en ook te voorzien in banken die toegankelijk zijn voor rolstoelen en kinderwagens.

 

Argumentatie

Na bespreking in de gemeenteraad wordt het onderstaand artikel aangepast naar:

"Art. 2. De gemeenteraad vraagt het College van Burgemeester en Schepenen om te bekijken of een systeem mogelijk is, waarbij zulke zitbanken gratis ter beschikking kunnen gesteld worden van inwoners, in ruil voor bijvoorbeeld een meter- of peterschap."

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht om te bekijken waar extra zitbanken (gevelbanken of picknicktafels) geplaatst kunnen worden op het openbaar domein, in overleg met de buurtbewoners.

 

Art 2 :

De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om te bekijken of een systeem mogelijk is, waarbij zulke zitbanken gratis ter beschikking kunnen gesteld worden van inwoners, in ruil voor een meter- of peterschap.

 

Art 3 :

De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht om, bij de eventuele uitwerking van dit project, de nodige aandacht te hebben voor de toegankelijkheid van deze banken en ook te voorzien in banken die toegankelijk zijn voor rolstoelen en kinderwagens.

 

Publicatiedatum: 28/06/2022