Lier

Zitting van 21 oktober 2019

Van 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen mondelinge vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

VASTSTELLEN VAN DE DATA VOOR DE GEMEENTERAAD EN OCMW RAAD 2020 - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art. 18

 

Argumentatie

Bijgevoegd voorstel van data gemeenteraad en OCMW raad 2020 werd besproken met de voorzitter van de gemeenteraad.

Voorstel data gemeenteraad en OCMW raad 2020:

 

Data

Secties

Dossier ten laatste in CBS

Vaststellen dagorde

Verzending

 

 

27 januari

 

 

20-23 januari

 

6 januari

 

13 januari

 

17 januari

 

17 februari

 

 

10-13 februari

 

 

27 januari

 

 

3 februari

 

 

7 februari

 

 

30 maart

 

 

23-26 maart

 

9 maart

 

16 maart

 

20 maart

 

27 april

 

20-23 april

 

7 april

 

 

13 april

 

17 april

 

25 mei

 

 

18-21 mei

 

4 mei

 

11 mei

 

15 mei

 

29 juni

 

 

22-25 juni

 

8 juni

 

15 juni

 

19 juni

 

 

28 september

 

 

21-24 september

 

 

7 september

 

14 september

 

18 september

 

26 oktober

 

 

19-22 oktober

 

 

5 oktobber

 

 

12 oktober

 

 

16 oktober

 

 

23 november

 

 

16-19 november

 

 

2 november

 

 

9 november

 

 

13 november

 

14 december

 

 

7-10 december

 

23 november

 

30 november

 

4 december

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad neemt kennis van de data voor de gemeenteraad en OCMW raad 2020.

 

Publicatiedatum: 26/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

ERFPACHT LOKAAL SCHAPENKOPPENSTRAAT MET IVEKA, ONTWERPAKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 17 februari 1998 ondertekende de toenmalige voorzitter dhr. Willy Vermeire en de toenmalige secretaris dhr. Jan Verstreken van OCMW Lier een verklaring waaruit blijkt dat OCMW Lier een lokaal op het gelijkvloers van het gebouw 'Oud-Wezenhuis' aan de Schapenkoppenstraat/Wezenhuis te Lier ter beschikking stelt aan de elektriciteitsmaatschappij Iveka voor de inrichting van een distributiecabine. Tevens werd een erfdienstbaarheid van doorgang toegestaan voor personeel en voor het plaatsen,

herstellen en vervangen van hoog- en laagspanningsdistributieleidingen van de cabine.

Hiertoe heeft notaris Guy Van den Brande onderstaand ontwerp van akte opgesteld:

 

Vrij van registratiebelasting en recht op geschriften

 

Het jaar tweeduizend *.

De *

Voor ons meester Guy Van den Brande, notaris te Lier, bewaarder van de minuut, met tussenkomst van Meester Jean Van Cauwenbergh, Meester Jan Verreth en Meester Maxime Ruiters, allen notarissen te Lier.

ZIJN VERSCHENEN:

A.

Enerzijds, verder genaamd "eigenaar".

Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van de Stad Lier, met administratieve zetel te 2500 Lier, Paradeplein nummer 2 bus 2.

Ondernemingsnummer 0212.193.240, rechtspersonenregister Antwerpen (afdeling Mechelen), BTW-nummer BE0212.193.240

Alhier vertegenwoordigd door:

*

Daartoe gemachtigd ingevolge beslissing van de Raad van het Openbaar Centrum van Maatschappelijk Welzijn van de Stad Lier in zitting van *

en waarvan een eensluidend uittreksel in deze akte volgt.

Het openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van de stad Lier, vertegenwoordigd zoals gezegd, bevestigt dat gezegde beslissing van de Raad van het Openbaar Centrum van Maatschappelijk Welzijn van de Stad Lier definitief is geworden ingevolge verloop van de wettelijke termijn en niet werd getroffen door een schorsings-besluit.

B.

Anderzijds, verder genaamd “erfpachter”.

Iveka, de “Intercommunale Vereniging voor de Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse”.

Opdrachthoudende Vereniging onderworpen aan het decreet van zes juli tweeduizend en één houdende de intergemeentelijke samenwerking, met maatschappelijke zetel te 2300 Turnhout, Koningin Elisabethlei nummer 38.

Ingeschreven in het rechtspersonenregister (RPR) te Antwerpen, afdeling Turnhout met het ondernemingsnummer 0222.030.426, BTW BE 0222.030.426.

Opgericht als coöperatieve intercommunale vereniging bij akte verleden voor notaris Baudouin Cols, te Antwerpen op vierentwintig november negentienhonderd éénentachtig, na machtiging bij konin-klijk besluit van twintig oktober negentienhonderd éénentachtig, en gepubliceerd in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van tweeëntwintig januari negentienhonderd drieëntachtig, onder nummers 323-1 en 325-2.

De statuten werden goedgekeurd bij ministerieel besluit van vijfentwintig oktober negentienhonderd tweeëntachtig en werden eveneens gepubliceerd in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van tweeëntwintig januari negentienhonderd drieëntachtig.

Omgevormd tot een opdrachthoudende vereniging bij beslissing van de algemene vergadering in buitengewone zitting van vijf november tweeduizend en drie, krachtens proces-verbaal opgesteld door notaris Dirk Couturier, bij uittreksel bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van negen december daarna, onder nummer 03130158.

De statuten werden meermaals gewijzigd en voor het laatst bij beslissing van de algemene vergadering in buitengewone zitting van achttien december tweeduizend en veertien, waarvan proces-verbaal werd opgemaakt door notaris Xavier Desmet, bij uittreksel, bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van vijfentwintig februari tweeduizend en vijftien, onder nummer 15031118.

Deze statuten werden goedgekeurd bij ministerieel besluit van negen april tweeduizend vijftien.

Alhier vertegenwoordigd door en die aanvaardt namens de erfpachter, de Heer/Mevrouw *

Handelende ingevolge de bijzondere volmacht verleend zoals bekendgemaakt in de Bijlagen bij de Belgisch Staatsblad van *

Op grond van een beslissing van de raad van bestuur van *

--------------------------------------------------------------------

Voorafgaande uiteenzetting.

Vooraleer over te gaan tot nagemelde overeenkomst bevestigt het Openbaar Centrum van Maatschappelijk Welzijn van de Stad Lier eigenaar te zijn van volgend onroerend goed.

Beschrijving

Een lokaal in het “Oud Weeshuis” gelegen te Lier, aan de Schapenkoppenstraat, ten kadaster voorheen bekend wijk K deel van nummer 148/D, en thans wijk K deel van nummer 148/D/P0000 voor een oppervlakte volgens meting van veertien vierkante meter en zestig vierkante decimeter (14 m² 60 dm²).

Het goed werd opgenomen in de databank van de plannen en afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder planreferte 12021-10094 en er werd aan het bovengemelde goed als gereserveerde perceelsidentificatie toegekend het nummer: wijk K nummer 148/F/P0000, voor een oppervlakte van vijftien (15) vierkante meter.

Grondplan.

Voormeld goed staat afgebeeld op een grondplan daarvan opgemaakt door de Heer Francis Koyen, beëdigd landmeter-expert, gevestigd te 2235 Hulshout, Ceulemansstraat nummer 10, in dagtekening van dertig juli tweeduizend vijftien.

Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie zoals boven gemeld en werd sindsdien niet meer gewijzigd.

Eigendomsbewijs

Het goed behoort het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Lier toe sedert meer dan dertig jaar, als zijnde in de rechten getreden van de Commissie van Openbaar Centrum van de Stad Lier.

--------------------------------------------------------------------

Overeenkomst

Na deze uiteenzetting te hebben gedaan wordt volgende overeenkomst van erfpacht afgesloten tussen partijen met betrekking tot het boven gemelde goed.

A.

Termijn van de erfpacht

Tussen de partijen wordt een erfpacht afgesloten voor een periode ingaande op heden om te eindigen op éénendertig december tweeduizend zevenennegentig.

Op het einde van deze termijn zal de erfpacht van rechtswege en zonder opzeg vervallen. Hij mag eventueel in gemeen overleg tussen de partijen hernieuwd of verlengd worden.

B.

Voorwaarden van de erfpacht

1.

Huidige erfpacht wordt door de eigenaar aan de erfpachter verleend met het uitsluitend doel er een elektriciteitscabine in onder te brengen.

In het kader daarvan staat het de erfpachter vrij op zijn kosten en zonder voorafgaande toestemming of schriftelijke goedkeuring van de plannen en lastenkohieren van de eigenaar, alle gebouwen, constructies en opstallen in het bestaande gebouw op te richten, mits van alle bevoegde overheden de nodige vergunningen hiervoor verkregen te hebben.

De erfpachter bevestigt wel op de hoogte te zijn dat het goed beschermd is als monument en landschap en het tevens gelegen is in het Werelderfgoed Unesco en in de archeologische zone van de historische stadskern Lier.

2.

Tijdens de hele duur van de erfpacht verbindt de erfpachter er zich toe het goed verzekerd te houden tegen alle mogelijke risico’s bij een in de Europese Unie gevestigde verzekeringsmaatschappij van goede notoriëteit.

3.

De erfpachter zal het recht van erfpacht met de erop staande of opgerichte gebouwen mogen vervreemden zonder toestemming van de eigenaar, voor zover de termijn van de toegestane rechten en overeenkomsten de duur van huidige erfpacht niet overtreft en met behoud van de onder 1 gemelde bestemming.

De erfpachter blijft in voorkomend geval hoofdelijke borg voor de uitvoering van alle verplichtingen.

4.

De erfpachter neemt voor de duur van de erfpacht te zijne laste alle belastingen, taksen en andere lasten die het goed thans en of in de toekomst zullen bezwaren.

5.

De erfpachter zal het goed dat het voorwerp uitmaakt van deze overeenkomst onderhouden en op zijn kosten alle grote en kleine herstellingen van alle aard uitvoeren, met inbegrip van de grove herstellingen veroorzaakt door ouderdom, sleet of overmacht, zonder iets van de eigenaar te kunnen eisen.

Bij het einde van de erfpacht is de erfpachter verplicht het goed terug af te leveren in de oorspronkelijke staat en de door hem opgerichte constructies en toestellen volledig te verwijderen.

Enkel met toestemming van de eigenaar is het de erfpachter toegelaten het goed in de staat af te leveren zoals de erfpachter deze heeft ingericht, het al onder voorbehoud van een goede staat van onderhoud, rekening houdende met de ouderdom en het doelmatig gebruik ervan zonder dat de erfpachter aanspraak kan maken op welke vergoeding ook.

6.

Voor het overige verwijzen partijen naar de wet op de erfpacht van tien januari achttienhonderd vier en twintig.

C.

Bijzondere Voorwaarden.

Tussen partijen is overeengekomen dat in voordeel van de erfpachter een erfdienstbaarheid voor toegang van personeel en materiaal wordt gevestigd over een oppervlakte van zes vierkante meter vijfentwintig vierkante decimeter (06 m² 25 dm²) lastens perceel nummer 148/D/P0000 op het gelijkvloers, zoals die afgebeeld staat in “groene kleur” of bovengemeld grondplan.

De toegang dient te geschieden via de deur in de gevel omschreven tussen de punten G1 en G2.

Deze erfdienstbaarheid wordt gevestigd voor de periode gelijk die van de erfpacht, met dienverstande dat zij samen met erfpacht een einde neemt.

D.

Stedenbouwkundige voorschriften.

1.

Overeenkomstig de informatieverplichtingen opgenomen in de "Vlaamse Codex Ruimtelijk Ordening", verder genoemd Codex, en het schrijven met stedenbouwkundig uittreksel ontvangen van de stad Lier van *

tweeduizend negentien stelt de optredende notaris vast dat:

I. de stad Lier over een plannen- en vergunningsregister beschikt.

II. met betrekking tot het hierboven beschreven goed:

1) er een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd werd op drie maart negentienhonderd zevenennegentig voor oprichten van een distributie-cabine in een bestaand gebouw.

En dat er geen stedenbouwkundige attesten werden afgeleverd.

2) het volgens het gewestplan Mechelen van vijf augustus negentien-honderd zesenzeventig is het goed gelegen in woongebied met cultureel historische en/of esthetische waarde.

Het goed is tevens volgens het RUP van achtentwintig juli tweeduizend en zes gelegen in de zone Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied Lier.

3) er geen dagvaarding werd uitgebracht overeenkomstig artikelen 6.1.1, 6.1.41 tot en met 6.1.43 van de Codex en dat er geen beslissing werd gewezen.

4) er geen voorkooprecht op rust, zoals bedoeld in de Codex;

5) het niet gelegen is in een niet vervallen verkaveling .

De erfpachter bevestigt kopie van het stedenbouwkundig uittreksel te hebben ontvangen.

2.

Aanvullend werd door de stad behoudens opgave van een algemene bouwverordeningen aangaande het goed meegedeeld dat:

- gelegen is in woonvernieuwingsgebied

- gelegen is in woningbouwgebied

- een definitief beschermd monument is: Begijnhofstraat 25 + Wezen-straat 1-7 + Kalvarieberg 1-8 + Sint-Margaretastraat 1-21 en onpaar tot 29+ Symforostraat 1-5: Begijnhof, koninklijk besluit van zestien september negentienhonderd zesenzestig

- gelegen is in een beschermd landschap met naam: Begijnhof, koninklijk besluit van zestien september negentienhonderd zesen-zestig

- getroffen zijn door een rooilijnplan met naam Kalkovenstraat en Schapekoppenstraat van veertien december negentienhonderd zestig

- getroffen zijn door een rooilijnplan (ander) naam Kalkovenstraat en Schapekoppenstraat van tweeëntwintig juni negentienhonderd drieënzeventig

3.

Onder verwijzing naar de bepalingen van de wetgeving houdende organisatie van de ruimtelijke ordening en van de steden
bouw, wordt bedongen dat geen verzekering kan worden gegeven omtrent de mogelijkheid om op hierboven beschreven goed te bouwen of daarop enige vaste of verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bewoning kan worden gebruikt zonder dat een stedenbouwkundige vergunning is bekomen of aan de vereiste meldingsplicht is voldaan.

Ondergetekende notaris heeft desbetreffende partijen in het bijzonder gewezen op de bepalingen van artikel 4.2.1. van de Codex.

4.

De erfpachter wordt met betrekking tot de stedenbouwkundige verplichtingen zuiver en eenvoudig geplaatst in de rechten en verplichtingen van de eigenaar.

E. Diverse bepalingen

Risico zone overstroming - watertoets.

Volgens nazicht van de overstromingskaarten van Geo Vlaanderen bevindt het bij deze verkochte goed zich:

- niet in een risicozone voor overstromingen;

- niet in een effectief of mogelijk overstromingsgevoelig gebied;

- niet in een afgebakend overstromingsgebied of een afgebakende oeverzone.

Onroerend erfgoed.

De eigenaar verklaart en bevestigt dat het goed, zoals boven gemeld, definitief is beschermd als monument en landschap en behoort tot het Werelderfgoed van de Unesco evenals tot de inventaris archeologische zone van historische stadkern Lier.

De eigenaar verklaart voor het overige geen kennis te hebben van enige andere beschermingsmaatregel, noch van enige vaststelling, inventarisering of bescherming in het kader van de inventarissen vermeld in het Onroerenderfgoeddecreet en Onroerenderfgoedbesluit zijnde de landschapsatlas, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde en de inventaris van historische tuinen en parken.

De erfpachter bevestigt op de hoogte te zijn van de rechtsgevolgen die zijn verbonden aan een onroerend goed dat valt onder één van de boven gemelde beschermingsmaatregelen.

Bodemdecreet.

1. De eigenaar verklaart dat de grond voorwerp van onderhavige akte bij zijn weten geen risicogrond is. Daarmee wordt bedoeld dat op deze grond geen risico-inrichtingen gevestigd zijn of geweest zijn, zoals fabrieken, werkplaatsen, opslagplaatsen, machines, installaties, toestellen en handelingen die een verhoogd risico op bodemverontreiniging kunnen inhouden en die voorkomen op de lijst door de Vlaamse Regering opgesteld in overeenstemming met artikel 6 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming.

2. De inhoud van het bodemattest dat door de OVAM werd afgeleverd op *

tweeduizend negentien en aan de erfpachter werd meegedeeld luidt als volgt:

“2. INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodem-verontreiniging voorkomt.

2.3 Bijkomende adviezen en/of bepalingen

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond.  Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250 m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.”

3. De eigenaar verklaart, onverminderd de gegevens opgenomen in hogervermeld bodemattest, met betrekking tot het verkochte goed verder zelf geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de erfpachter of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

Voor zover voorgaande verklaring door de eigenaar te goeder trouw afgelegd werd, neemt de erfpachter de risico’s van eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich, en verklaart hij dat de eigenaar hiervoor niet tot vrijwaring gehouden zal zijn.

Slotvermeldingen.

1. Voor het heffen van de registratierechten verklaren de partijen dat de jaarlijkse erfpacht op een (1) euro bedraagt.

2. Alle kosten van deze akte zijn ten laste van de erfpachter.

3. Teneinde te kunnen genieten van de vrijstelling van registratie-belasting en recht op geschriften verklaart de begunstigde dat hij onder toepassing valt van artikel zesentwintig van de wet van tweeëntwintig december negentienhonderd zesentachtig betreffende de intercommunales.

De begunstigde bevestigt tevens dat deze overeenkomst aangegaan wordt en noodzakelijk is tot verwezenlijking van zijn maatschappe-lijk doel en van algemeen nut is.

4. Ondergetekende notaris heeft aan partijen lezing gegeven van:

a) artikel 3.4.7.0.6 en 3.18.0.0.14-15 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit aangaande de prijsbewimpeling.

b) artikel tweeënzestig, paragraaf twee en artikel drieënzeventig van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde.

Na deze lezing heeft de eigenaar verklaard belastingplichtige te zijn voor de toepassing van de wetgeving op de belasting op de toegevoegde waarde met nummer BE0212.193.240.

Verder heeft de eigenaar verklaard binnen een termijn van vijf jaar voor het verlijden van onderhavige akte, geen ge
bouw met betaling van de Belasting over de Toegevoegde Waarde vervreemd te hebben, noch deel uit te maken van een feitelijke of tijdelijke vereniging, welke wegens haar werk
zaamheid de hoedanigheid heeft van belasting-plichtige voor de toepassing van het Wetboek van de belasting over de toege
voegde waarde, behoudens nummer TO 18/2015.

5. Partijen verklaren dat deze akte de juiste weergave is van hun bedoeling zelfs indien de bedingen en voorwaarden van de akte zouden afwijken van deze vermeld in vorige overeenkomsten.

6. Ingevolge kennisname van bovengemelde inlichtingen op het vlak van de stedenbouw, het bodemdecreet en het onroerend erfgoed  bevestigt de erfpachter, voor het geval bij het afsluiten van de initiële overeenkomst de verplichtingen die desbetreffende wetgevend opgelegd zijn niet of niet volledig zouden nageleefd zijn, hierbij uitdrukkelijk te verzaken aan de nietigheidsvordering die hij zou kunnen bezitten op basis van een inbreuk op de informatieplicht desbetreffende.

7. De partijen erkennen dat de notaris hen gewezen heeft op de bijzondere verplichtingen van de Organieke wet Notariaat aangaande tegenstrijdige belangen of de aanwezigheid van onevenwichtige bedingen en hen op passende wijze heeft ingelicht over de rechten, plichten en lasten die uit deze akte voortvloeien en hen op onpartijdige manier advies heeft gegeven.

De partijen verklaren de bepalingen van deze akte evenwichtig te vinden, evenals alle rechten en plichten die eruit voortvloeien en verklaren deze uitdrukkelijk te aanvaarden.

Identiteit.

Op vertoon van stukken door de wet vereist, verklaart de onderge-tekende notaris de identiteit, zetel, naam, voornamen, geboorte-plaats en woonplaats van de verschijnenden en hun mandatarissen te waarmerken.

Ontslag van ambtshalve inschrijving.

De Heer Hypotheekbewaarder wordt uitdrukkelijk ontslagen van het nemen ener ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van deze akte.

Recht op geschriften.

Het recht bedraagt nul (0) euro.

WAARVAN AKTE.

Gedaan en verleden te Lier. En na integrale voorlezing van de akte met toelichting, hebben de partijen, vertegenwoordigd zoals gezegd, met ons notaris(sen) getekend.

 

Argumentatie

Het komt aan de OCMW-raad toe toe om dit ontwerp van akte goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om het ontwerp van akte opgesteld door notaris Guy Van den Brande houdende de erfpacht van een lokaal op het gelijkvloers van het gebouw 'Oud-Wezenhuis' aan de Schapekoppenstraat te Lier goed te keuren.

 

Art 2 :

De OCMW-raad machtigt de voorzitter van het vast bureau dhr. Frank Boogaerts om in de plaats van de voorzitter van de OCMW-raad Lucien Herijgers de akte te ondertekenen. De OCMW-raad machtigt tevens algemeen directeur mevr. Katleen Janssens (of haar afgevaardigden mevr. Kyrina Van Goubergen) om de akte te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 26/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Er werden geen interpellaties ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/11/2019