Lier

Zitting van 23 oktober 2023

Van 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

ONTSLAG ALS LID VAN HET BIJZONDER COMITÉ VOOR DE SOCIALE DIENST. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De heer Marien werd bij de verkiezingen van 14 oktober 2018 voorgedragen als kandidaat-lid voor het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Feiten en context

De heer Marien liet op 12 augustus 2023 per mail weten dat hij zijn ontslag aanbiedt als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art. 103

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad neemt kennis van het ontslag als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst van de heer Walter Marien.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

EEDAFLEGGING LID BIJZONDER COMITÉ SOCIALE DIENST.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

OCMW-raadsbeslissing van 4 januari 2019 over de installatie van de leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

OCMW-raadsbeslissing van 28 september 2020 over de installatie van mevr. Hendrickx als opvolger van dhr. De Koninck

OCMW-raadsbeslissing van 27 september 2021 over de installatie van dhr. Van Eester als opvolger van mevr. Van den Bulck

OCMW-raadsbeslissing van 28 maart 2022 over de installatie van mevr. Lodewyckx als opvolger van mevr. Hendrickx

OCMW-raadsbeslissing van 26 september 2022 over de installatie van dhr. De Vos als opvolger van dhr. De Keulenaer

OCMW-raadsbeslissing van 19 december 2023 over de installatie van dhr. Alar als opvolger van dhr. Van Eester

 

Feiten en context

Tijdens de OCMW-raad van 1 maart 2021 werd dhr. Walter Marien aangesteld als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Op 12 augustus 2023 diende Dhr. Marien zijn ontslag in als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst met onmiddellijke ingang.

 

In de akte van voordracht, die op 13 oktober 2023 werd ingediend, wordt mevr. Hellemans aangeduid als kandidaat-lid.

 

Uit onderzoek van het kandidaat-lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en zich niet in een situatie van onverenigbaarheid bevindt.

 

Dit kandidaat-lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst heeft de voorgeschreven eed afgelegd in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Na de installatie van de nieuwe kandidaat zijn beide geslachten vertegenwoordigd in het bijzonder comité voor de sociale dienst en is het bijzonder comité voor de sociale dienst dus rechtsgeldig samengesteld.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 94, 96, 103 en 105 § 1, waarbij art. 105 § 1 dat bepaalt dat het lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst dat afstand doet van zijn mandaat, van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, als verhinderd wordt beschouwd, ontslag heeft genomen of overleden is, wordt vervangen door zijn opvolger.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad verklaart de voorgedragen kandidaat, mevr. Nicole Hellemans verkozen te verklaren als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst met onmiddellijke ingang en akte te nemen van zijn eedaflegging.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen mondelinge vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

INSCHRIJVINGSVOORWAARDEN EN PRIORITEITEN BIJ TOEWIJZING OUDERENWONINGEN OCMW - WIJZIGINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Beslissing van het vast bureau van 22/02/2021 om de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden voor ouderenwoningen van het OCWM aan te passen ten voordele van dakloze ouderen;

        Beslissing van het vast bureau van 11/03/2019 om de toewijzing van de private verhuringen en de ouderlingenwoningen te delegeren aan het team Vastgoedbeheer;

        OCMW-raadsbeslissing van 15/03/2016 over de vernieuwde werkwijze van verhuringen van panden/gronden van het OCMW, meer bepaald wat betreft de ouderlingenwoningen, crisiswoningen en overbruggingswoningen;

        OCMW-raadsbeslissing van 15/09/2015 over de inschrijvingsvoorwaarden voor de ouderenwoningen van het OCMW.

 

Feiten en context

Stad en OCMW Lier verhuurt 72 ouderenwoningen in eigendom van het OCMW. Het gaat om kleine, geclusterde woningen in de Sint-Annastraat, IJzerlaan, Hagenbroeksesteenweg, Hof Van Beieren en Mechelbaan. Met uitzondering van het recentere Hof van Beieren (bouwjaar 1995), werden deze woningen gebouwd in de jaren 1960 en 1970.

Stad en OCMW Lier wil met het eigen patrimonium tegemoet komen aan de woonnoden van kwetsbare groepen, in dit geval van de oudere bevolking. Deze woningen vormen een aanvulling op het aanbod sociale woningen (Woonmaatschappij), waarvan 186 aangepaste en goed gelegen woningen op basis van het Lokaal Toewijzingsreglement sociale huur bij voorrang worden toegewezen aan de doelgroep ouderen (65-plussers).

De ouderenwoningen van het OCMW vallen niet onder het sociaal huurstelsel. De woningen worden volgens een eigen procedure toegewezen aan 60-plussers (alleenstaanden of koppels) of, in enkele gevallen, mensen met een erkende handicap uit Lier. De woningen worden verhuurd aan een forfaitaire huurprijs van maximaal €450 (geïndexeerd), zoals bepaald in het OCMW-raadsbesluit van 15/03/2016.

De laatste versie van het inschrijvingsformulier, dat de inschrijvingsvoorwaarden en prioriteiten bij toewijzing vermeldt, dateert van 2021.

 

Op basis van de concrete ervaringen met de toewijzingspraktijk worden onderstaande wijzigingen voorgesteld.

 

Doelgroep

Volgens de huidige voorwaarden bestaat de doelgroep van de ouderenwoningen van het OCMW uit 60-plussers enerzijds en mensen met een door de FOD Sociale Zaken erkende handicap van minstens 66% (zonder leeftijdsgrens) anderzijds. Een erkende handicap is daarnaast ook opgenomen in de prioriteitenlijst, waardoor kandidaat-huurders met een erkende handicap bij voorrang worden toegewezen.

In 2022 gaf de dienst Vastgoed aan dat de toewijzingspraktijk van de ouderenwoningen niet meer in balans was, ten gevolge van een verhoogde aanmelding in combinatie met de voorrang bij toewijzing van mensen met een erkende handicap. Concreet: indien er op het moment van een toewijzing steeds een kandidaat-huurder met een erkende handicap is, blijven de ouderen op de wachtlijst staan. Bovendien was er in sommige gevallen sprake van samenlevingsproblemen. De dienst Vastgoed stelde voor om de leeftijdsgrens op te trekken naar 65 jaar, in analogie met de sociale huursector, en mensen met een erkende handicap die jonger zijn dan 65 jaar niet meer te beschouwen als doelgroep.

Deze voorstellen werden besproken op de werkgroep Sociale Huisvesting van 23/03/2022 en 13/09/2022, waar aandacht gevestigd werd op de moeilijkheden die mensen met een handicap ondervinden op de huurmarkt en de taak van de lokale overheid om hen te ondersteunen. Er werd in consensus voorgesteld om volgende wijzigingen voor te leggen:

        het optrekken van de leeftijdsgrens van 60 naar 65 jaar;

        het schrappen van de prioriteit voor mensen met een erkende handicap, waardoor mensen met een erkende handicap (zonder leeftijdsgrens) chronologisch toegewezen worden.

Daarnaast werd erop gewezen dat er, indien nodig, beroep gedaan kan worden op de medewerkers van team maatschappelijke integratie van het OCMW, die woonbegeleiding bieden.

Over de voorgestelde gelijkschakeling met de sociale huursector, wat eenduidiger is voor de kandidaat-huurders, versus de taak van de lokale overheid in complementariteit met de sociale huursector, is bijkomend debat aangewezen. Dit debat kan gevoerd worden in kader van de opmaak van het woonbeleidsplan.

 

Eigendomsvoorwaarde

Volgens de huidige voorwaarden kan een kandidaat-huurder met een eigen woning zich aanmelden voor een ouderenwoning van het OCMW indien hij/zij onderhandelt over een sociale verhuur van die woning via het Sociaal Verhuurkantoor (nu: Woonmaatschappij). Hiermee wordt een maatschappelijke invulling van de gezinswoning beoogd. In de praktijk werd deze voorwaarde in de afgelopen 7 jaar slechts één keer toegepast, waarbij ondertussen niet meer aan de voorwaarde voldaan is.

In 2023 stelde de dienst Vastgoed voor om een tweede optie voor kandidaat-huurders met een woning in eigendom aan te bieden, namelijk een verkoop binnen het jaar. In dat geval zal eerst een huurcontract van één jaar aangeboden worden.

Dit voorstel werd besproken op de werkgroep sociale huisvesting van 05/09/2023, waar aandacht gevestigd werd op de moeilijke toepasbaarheid van de voorwaarde (o.a. korte verkoopstermijn en moeilijke opvolging van de voorwaarde), het uitzonderlijk voorvallen van deze situatie en de lage prioriteit binnen de doelgroep. Er werd in consensus voorgesteld om:

        de eigendomsvoorwaarde zo te wijzigen dat enkel mensen zonder eigen woning toegelaten worden.

 

Samengevat gaat het over volgende wijzigingen:

 

 

huidige inschrijvingsvoorwaarde

nieuwe inschrijvingsvoorwaarde

Prioriteiten

        verhuis uit ongeschikt/onbewoonbaar- verklaarde woning

        dakloosheid

        interne mutatie van ouderenwoning, overbruggingswoning of privéverhuring

        handicap van kandidaat-huurder of gezinslid

        verhuis uit ongeschikt/onbewoonbaar- verklaarde woning

        dakloosheid

        interne mutatie van ouderenwoning, overbruggingswoning of privéverhuring

 

Leeftijds- voorwaarde

min. 60 jaar (tenzij handicap)

min. 65 jaar (tenzij handicap)

Eigendoms- voorwaarde

indien één volle eigendom: onderhandelen over verhuur via Sociaal Verhuurkantoor

geen eigendom

 

Een aangepast inschrijvingsformulier (met aanduiding van de wijzigingen) bevindt zich in bijlage.

 

Adviezen

Seniorenadviesraad

Op de SAR van 13/06/2023 werden volgende wijzigingen voorgesteld:

        het optrekken van de leeftijdsgrens van 60 naar 65 jaar;

        het schrappen van de voorrang voor mensen met een erkende handicap (d.w.z. behoud van de doelgroep, maar via chronologische toewijzing);

        het toevoegen van de mogelijkheid om een woning in eigendom te verkopen binnen het jaar (naast de optie om deze sociaal via de woonmaatschappij te verhuren).

Volgende reacties kwamen aan bod:

        Belang van uniformiteit in de leeftijd (65 jaar)

        Wat met mensen van 60 jaar (of jonger) die er nood aan hebben?

        Hoe is de verhouding vraag en aanbod ? 72 woningen in het aanbod/ +-50 op de wachtlijst

        Er is geen voorrang voor alleenstaanden

        Toekomst van de ouderenwoningen?

        Bvb wijk Kozak: nieuwe sociale huurwoningen

        Naast deze 72 ouderenwoningen lopen momenteel geen nieuwe projecten voor nieuwe ouderenwoningen

ADVIES (1/2): De SAR gaat akkoord met de 3 voorstellen voor aanpassing van het reglement rond verhuur van ouderenwoningen.

 

Op de SAR van 12/09/2023 werd, na wijziging door de werkgroep sociale huisvesting, volgende aanpassing van het derde voorstel voorgelegd:

        het wijzigen van de voorwaarde m.b.t. eigendom naar het niet beschikken over een eigendom.

ADVIES (2/2): De SAR beslist om mee te gaan in het nieuwe voorstel: geen eigendom als voorwaarde voor ouderenwoning OCMW.

 

Werkgroep sociale huisvesting: positief

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

Argumentatie

Stad en OCMW Lier wil met haar eigen patrimonium tegemoet komen aan de woonnoden van kwetsbare inwoners. Reeds jarenlang heeft het OCMW een specifiek aanbod voor de oudere bevolking. Met het huisvesten van mensen met een erkende handicap (zonder leeftijdsbeperking) binnen dit patrimonium van ouderenwoningen wordt eveneens een oplossing geboden aan een andere kwetsbare groep.

De voorgestelde wijzigingen aan de inschrijvingsvoorwaarden en prioriteit bij toewijzing zorgen voor een gelijkschakeling met de sociale huursector wat betreft de leeftijds- en eigendomsvoorwaarden en een betere balans tussen beide doelgroepen in de toewijzingspraktijk.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om de onderstaande wijzigingen aan de inschrijvingsvoorwaarden en prioriteiten bij toewijzing van een ouderenwoning goed te keuren:

 

 

huidige inschrijvingsvoorwaarde

nieuwe inschrijvingsvoorwaarde

Prioriteiten

        verhuis uit ongeschikt/onbewoonbaar- verklaarde woning

        dakloosheid

        interne mutatie van ouderenwoning, overbruggingswoning of privéverhuring

        handicap van kandidaat-huurder of gezinslid

        verhuis uit ongeschikt/onbewoonbaar- verklaarde woning

        dakloosheid

        interne mutatie van ouderenwoning, overbruggingswoning of privéverhuring

 

Leeftijds- voorwaarde

min. 60 jaar (tenzij handicap)

min. 65 jaar (tenzij handicap)

Eigendoms- voorwaarde

indien één volle eigendom: onderhandelen over verhuur via Sociaal Verhuurkantoor

geen eigendom

 

Art 2 :

De OCMW-raad beslist het nieuw inschrijvingsformulier "AANVRAAG VOOR HET HUREN VAN WOONGELEGENHEID: ouderenwoningen" goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

WIJZIGING RECHTSPOSITIEREGELING - FIETSLEASE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 8 mei 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen reeds het principe van een fietsleasesysteem voor medewerkers vanaf 2024 goed.

 

Er wordt samengewerkt met sociaal secretariaat Cipal-Schaubroeck voor een online module, krachtens de beslissing van het CBS van 8 mei 2023. Voor de fietsleasingfirma werd een overheidsopdracht uitgeschreven die werd gegund aan O2O.

 

Feiten en context

De praktische zaken rond de fietslease worden dit najaar geregeld. In oktober vinden infosessies plaats om medewerkers warm te maken voor dit systeem.

 

Samenvattend kan gezegd worden dat de medewerker zijn of haar eindejaarstoelage (bruto, verhoogd met de sociale zekerheidsbijdragen die van toepassing zijn krachtens zijn of haar statuut) inruilt voor een "theoretisch budget" dat kan worden ingeruild voor het voordeel van de fietslease.

 

Argumentatie

Hiertoe is een wijziging van de lokale rechtspositieregelingen nodig. Immers staat daar de toekenningsregels voor de eindejaarspremie in. Er dient te worden toegevoegd dat de eindejaarspremie op vraag van de medewerker kan omgezet worden in een dergelijk theoretisch budget om in te zetten voor fietslease.

 

Te benadrukken is dat dit geenszins een verplichting is voor medewerkers, slechts een extra mogelijkheid.

 

Voorgesteld wordt om een extra artikel 231bis aan de lokale rechtspositieregelingen toe te voegen, bij het hoofdstuk over eindejaarspremie.

 

"Art. 231bis  Van de eindejaarstoelage kan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk afstand worden gedaan ten voordele van een theoretisch budget waarmee het personeelslid de volgende voordelen kan kiezen:

 

- fietslease;

 

De toewijzing van het theoretische budget wordt opgenomen in een individueel akkoord tussen het hoofd van het personeel en het personeelslid.

De concrete modaliteiten over de voordelen worden uitgewerkt in de vorm van een fietspolicy, in een bijlage aan het arbeidsreglement. Deze bijlage aan het arbeidsreglement bevat tevens de categorieën van medewerkers die uitgesloten zijn van de mogelijkheid om afstand te doen van de eindejaarstoelage ten voordele van een theoretisch budget.

 

Deze mogelijkheid bestaat voor statutaire en contractuele medewerkers, met uitzondering van studenten, medewerkers tewerkgesteld via het OCMW in toepassing van art. 60, §7 van de OCMW-wet, medewerkers met een IBO-contract, medewerkers die hun opzegtermijn presteren en medewerkers die op het moment van de aanvraag een loonbeslag of loonoverdracht lopende hebben.”

 

Als bijlage een nota omtrent deze wijziging.

 

Adviezen

Een protocol voor akkoord wordt op het Bijzonder Overlegcomité van 28 september 2023 voorgelegd aan de vakbondsorganisaties.

 

Juridische grond

Rechtspositiebesluit van 20 januari 2023 - lokale rechtspositieregeling

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

12 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 12 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad gaat akkoord met een toevoeging van een artikel 231bis aan de lokale rechtspositieregelingen, dat luidt:

 

"Art. 231bis  Van de eindejaarstoelage kan op vraag van het personeelslid geheel of gedeeltelijk afstand worden gedaan ten voordele van een theoretisch budget waarmee het personeelslid de volgende voordelen kan kiezen:

 

- fietslease;

 

De toewijzing van het theoretische budget wordt opgenomen in een individueel akkoord tussen het hoofd van het personeel en het personeelslid.

De concrete modaliteiten over de voordelen worden uitgewerkt in de vorm van een fietspolicy, in een bijlage aan het arbeidsreglement. Deze bijlage aan het arbeidsreglement bevat tevens de categorieën van medewerkers die uitgesloten zijn van de mogelijkheid om afstand te doen van de eindejaarstoelage ten voordele van een theoretisch budget.


Deze mogelijkheid bestaat voor statutaire en contractuele medewerkers, met uitzondering van studenten, medewerkers tewerkgesteld via het OCMW in toepassing van art. 60, §7 van de OCMW-wet, medewerkers met een IBO-contract, medewerkers die hun opzegtermijn presteren en medewerkers die op het moment van de aanvraag een loonbeslag of loonoverdracht lopende hebben.”

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

FIETSLEASE - FIETSPOLICY. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 8 mei 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen reeds het principe van een fietsleasesysteem voor medewerkers vanaf 2024 goed.

Er wordt samengewerkt met sociaal secretariaat Cipal-Schaubroeck voor een online module, krachtens de beslissing van het CBS van 8 mei 2023. Voor de fietsleasingfirma werd een overheidsopdracht uitgeschreven die werd gegund aan O2O.

 

Feiten en context

De praktische zaken rond de fietslease worden dit najaar geregeld. In oktober vinden infosessies plaats om medewerkers warm te maken voor dit systeem.

 

Samenvattend kan gezegd worden dat de medewerker zijn of haar eindejaarstoelage (bruto, verhoogd met de sociale zekerheidsbijdragen die van toepassing zijn krachtens zijn of haar statuut) inruilt voor een "theoretisch budget" dat kan worden ingeruild voor het voordeel van de fietslease.

 

Een wijziging van de rechtspositieregeling (toevoeging van artikel 231bis) werd reeds goedgekeurd in het CBS en het Vast Bureau en wordt geagendeerd op de Raad.

 

Argumentatie

Daarnaast dienen de regels rond de fietslease in een fietsreglement of fietspolicy worden gegoten. Dit ontwerp van fietslease wordt als bijlage bij dit punt gevoegd.

 

De voornaamste punten van dit fietsreglement zijn:

        het toepassingsgebied: alle medewerkers van de organisatie, behalve specifieke statuten zoals studenten, artikel 60-medewerkers en IBO-contracten, kunnen instappen in de fietslease;

        uitzondering hierop zijn medewerkers in opzegtermijn en medewerkers die een lopend loonbeslag hebben;

        de bepaling van de verbrekingsvergoeding wanneer de fietslease vroegtijdig beëindigd wordt (deze regel is afhankelijk van de voorwaarden van leasingfirma o2o);

        de gebruiksvoorwaarden;

        de schadeverzekering en diefstalverzekering die inbegrepen zijn in de fietslease;

        de afspraak dat de organisatie de kosten op zich neemt wanneer de fietslease beëindigd wordt naar aanleiding van het overlijden van de medewerker;

 

De medewerker die akkoord gaat met het leasen van een fiets, ondertekent in de digitale module MyHR een overeenkomst waarin akkoord wordt gegaan met de voorwaarden van de fietspolicy. De fietspolicy wordt tevens op Lin bekend gemaakt.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Adviezen

Protocol afgesloten met vakbondsorganisaties.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

12 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 12 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad gaat akkoord met de fietspolicy.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

TWEEDE PENSIOENPIJLER - TOEVOEGING BESCHERMINGSCLAUSULE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context
Op 24 oktober 2022 keurde de OCMW-raad de toetreding tot OFP Prolocus goed, waarbij ook de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen en specifiek luik).

 

Vanaf 1 januari 2024 bouwen nieuwe contractuele medewerkers aanvullend pensioen op onder de DC-voorwaarden van het Prolocus-fonds. Medewerkers in dienst op 31 december 2023 kunnen kiezen of zij blijven aanvullend pensioen opbouwen onder de voorwaarden van het huidig pensioenreglement (DB-voorwaarden van het voormalige OFP Provant) of overstappen naar de nieuwe voorwaarden.

 

Een nieuw pensioenreglement voor de DC-toekenning vanaf 1 januari 2024 werd goedgekeurd door de OCMW-raad op 25 september 2023. Het ‘huidige’ pensioenreglement – d.i. dat pensioenreglement dat in voege is tot en met 31 december 2023 en verder voor contractuele medewerkers in dienst die opteren om onder deze voorwaarden te blijven opbouwen – dient beperkt gewijzigd te worden.

 

Argumentatie
Aan artikel 8 van het huidige pensioenreglement dient een zinsnede toegevoegd te worden, ter bescherming van bepaalde medewerkers.

 

“Met ingang van 1 januari 2022 mag het Uitgesteld Pensioen niet dalen.”

 

Het uitgekeerde pensioen van de tweede pijler wordt onder de huidige voorwaarden immers berekend op de wedde van de laatste 5 jaren. Wanneer een medewerker vrijwillig een demotie zou aangaan vlak voor de pensionering, bestaat het risico dat het pensioen zou dalen.

Er wordt tevens bescherming geboden aan contractanten die in het nieuwe plan met een step rate-regeling instappen en binnenkort op pensioen gaan.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW-raad beslist tot de toevoeging van een artikel aan Artikel 8 van het huidig pensioenreglement: “Met ingang van 1 januari 2022 mag het Uitgesteld Pensioen niet dalen.”

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

INDEXATIE PRIJZEN WOONZORGCENTRUM, CENTRUM VOOR DAGOPVANG EN ASSISTENTIEWONINGEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In 2018 werd beslist om de ligdagprijs voor het woonzorgcentrum jaarlijks te indexeren en af te stappen van de veel loggere procedure van aanvraag dagprijsverhoging.

Sedert begin 2022 zijn de aanleunwoningen aan het woonzorgcentrum omgevormd naar assistentiewoningen wat inhoudt dat eenzelfde indexering kan worden toegepast.

Gelet op de stabilisering van de energiekosten is het ook wenselijk om de provisie voor energie terug te brengen naar een lager niveau..

Ook de dagprijzen van het Centrum voor dagopvang worden jaarlijks te geïndexeerd.

 

Dit geeft volgende resultaten :

 

dagprijs woonzorgcentrum :

actuele dagprijs woonzorgcentrum:  € 67,03 x 158,04 (indexcijfer 08/2023) = € 69,76

151,84(indexcijfer 08/2022)

 

dagprijs centrum voor dagopvang:

 inwoners van Lier: actuele dagprijs € 26,39 x 158,04 (indexcijfer 08/2023) = € 27,47

151,84 (indexcijfer 08/2022)

 

inwoners van buiten Lier: actuele dagprijs € 28,59 x 158,04 (indexcijfer 08/2023 )= € 29,76

151,84 (indexcijfer 08/2022)

 

dagprijs assistentiewoningen:

actuele dagprijs:  € 28,51 x 158,04 (indexcijfer 08/2023) = € 29,67

151,84(indexcijfer 08/2022)

 

Gelet op de stabilisering van de kosten nutsvoorziening en in onderling overleg met de sociale dienst en directie van het woonzorgcentrum wordt er voorgesteld om de actuele provisie van € 6/dag te verlagen naar € 4/dag.

Na afloop van elk jaar wordt er een afrekening gemaakt en wordt een eventueel overschot op de provisie terug gestort aan de bewoners of wordt bij een tekort een bijbetaling gevraagd.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

Decreet woonzorg

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

12 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester, Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 12 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De raad beslist de geïndexeerde ligdagprijzen goed te keuren, zoals hierna opgenomen:

        dagprijs woonzorgcentrum :

actuele dagprijs woonzorgcentrum:  € 67,03 x 158,04 (indexcijfer 08/2023) = € 69,76

151,84(indexcijfer 08/2022)

 

        dagprijs centrum voor dagopvang:

inwoners van Lier: actuele dagprijs € 26,39 x 158,04 (indexcijfer 08/2023) = € 27,47

151,84 (indexcijfer 08/2022)

 

inwoners van buiten Lier: actuele dagprijs € 28,59 x 158,04 (indexcijfer 08/2023 )= € 29,76

151,84 (indexcijfer 08/2022)

 

        dagprijs assistentiewoningen:

actuele dagprijs:  € 28,51 x 158,04 (indexcijfer 08/2023) = € 29,67

151,84(indexcijfer 08/2022)

 

Art 2 :

De raad gaat akkoord met de verlaging van de provisie nutsvoorzieningen voor de assistentiewoningen, nl. van € 6/dag naar € 4/dag.

 

Art 3 :

De nieuwe tarieven gaan in vanaf 01 januari 2024.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

OVEREENKOMST COÖRDINEREND EN RAADGEVEND ARTS WOONZORGCENTRUM PARADIJS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 15/03/2016 heeft de OCMW raad de procedure opgestart voor aanstelling van de Coördinerend en Raadgevend Arts (CRA) in WZC Paradijs.

Op 17/05/2016 heeft de OCMW raad de aanstelling van de CRA in WZC Paradijs goedgekeurd.

Op 16/09/2021 heeft het Vast Bureau de procedure goedgekeurd tot aanstelling van de CRA vanaf 1/10/2021 voor een periode van 4 jaar.

Op 27/09/2021 heeft de OCMW raad een CRA aangesteld.

Op 6/07/2023 heeft de CRA zijn ontslag aangeboden.

 

Feiten en context

De aanstelling van een CRA is één van de erkenningsvoorwaarden voor woonzorgcentra. De CRA is een erkende huisarts die uiterlijk 4 jaar na zijn aanwijzing houder is van een attest dat toegang geeft tot de functie van CRA.

 

De CRA staat, in samenspraak met de directeur, de hoofdverpleegkundigen en de teamverantwoordelijken in voor volgende taken:

1° in relatie met het medische korps:

a) op geregelde tijdstippen, individuele en collectieve overlegvergaderingen met de behandelende artsen organiseren;

b) de continuïteit van de medische zorg coördineren en organiseren;

c) de opmaak en het up-to-date houden van de dossiers van de bewoners die de behandelende artsen bijhouden, coördineren;

d) de medische activiteiten bij ziektetoestanden die gevaar opleveren voor de bewoners of het personeel, coördineren;

e) het farmaceutische zorgbeleid coördineren in overleg met de behandelende artsen en de apotheker die de geneesmiddelen levert voor de bewoners in het woonzorgcentrum, of, in voorkomend geval, de coördinerende en adviserende apotheker. Dat omvat voor de geneesmiddelen ten minste het opstellen en het gebruik van een geneesmiddelenformularium omvat, alsook het oordeelkundige gebruik van specifieke geneesmiddelenklassen en de alternatieve niet-farmacologische aanpak bij de bewoners van het woonzorgcentrum.

f) huisartsen die in het woonzorgcentrum werken, actief informeren over het beleid van het woonzorgcentrum met betrekking tot het rationeel voorschrijven van geneesmiddelen;

 

2° bijscholing en vorming: meewerken aan de organisatie van activiteiten in het kader van bijscholing en vorming in het domein van de gezondheidszorg voor het personeel van het woonzorgcentrum en voor de betrokken behandelende artsen.

 

Qua tijdsbesteding in woonzorgcentrum Paradijs, voorziet de regelgeving dat de CRA gemiddeld 13 uur en 20 minuten per week actief moet zijn voor Woonzorgcentrum Paradijs.

 

De samenwerkingsafspraken tussen de CRA en het Woonzorgcentrum worden vastgelegd in een ondernemingscontract conform het Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2021.

 

Ten gevolge van het ontslag van de CRA, is een procedure tot aanstelling van een nieuwe CRA opgestart.

 

Na een publicatie door de lokale huisartsenkring heeft 1 kandidaat zich kenbaar gemaakt voor de functie van CRA in WZC Paradijs. Het gaat met name om:

1. Dr. Yorik Asselbergh

 

Op 19/09/2023 vond een selectiegesprek plaats. Op basis van die procedure wordt voorgesteld om dokter Yorik Asselbergh, Montystraat 49, 2590 Berlaar aan te stellen als CRA voor WZC Paradijs vanaf 1/11/2023.

 

Er wordt een overeenkomst voor de periode 1/11/2023 - 1/11/2027 wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de OCMW raad.

 

Fasering

De overeenkomst gaat in vanaf 1/11/2023 voor een periode van 4 jaar.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021.

 

Argumentatie

De aanstelling van een CRA binnen het Woonzorgcentrum is een wettelijke verplichting.

 

Financiële weerslag

Voor Woonzorgcentrum Paradijs is hieraan geen bijkomende kost verbonden. De betoelaging die het WZC ontvangt voor de CRA, stort de stad Lier door naar de CRA.

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/12/KAP/1/7

Samenwerking met derden i.f.v. optimale zorg

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist akkoord te gaan met de overeenkomst tussen WZC Paradijs en de Coördinerend en Raadgevend Arts.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

STAD EN OCMW LIER - GOEDKEURING JAARREKENING 2022 DOOR HET AGENTSCHAP BINNENLANDS BESTUUR. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft de jaarrekening 2022 van Stad en OCMW Lier nagekeken.

 

Op basis van dit onderzoek heeft de gouverneur de jaarrekening 2022 van Stad en OCMW Lier goedgekeurd, zie het goedkeuringsbesluit in bijlage.

 

Art 1 :

De OCMW-raad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2022 van Stad en OCMW Lier door het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

POOLSTOK CVBA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 25 OKTOBER 2023 - AGENDA EN STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

OCMW-raadsbeslissing van 29 april 2019 over de aanduiding van Rik Pets als effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Poolstok cv en dit voor de hele duur van de legislatuur.

 

Feiten en context

Het OCMW is aandeelhouder van Poolstok cvba.

 

Poolstok cvba heeft het OCMW op 21 september 2023 uitgenodigd voor de Buitengewone Algemene Vergadering, die zal plaatsvinden op woensdag 25 oktober 2023 om 19.00 uur in zaal Arendt in Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen.

 

De agenda van deze vergadering is als volgt vastgesteld:

        Samenstelling van het bureau van de vergadering

        Samenstelling van de vergadering - aanwezigheidslijst

        Kennisname van het verslag van het bestuursorgaan waarbij een omstandige verantwoording van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap wordt gegeven, opgesteld in toepassing van artikel 6:86 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

        Wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap en vervanging van artikel 4 van de statuten.

        Omvorming van de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening in een beschikbare eigen vermogensrekening.

        Wijziging van de statuten op diverse punten teneinde de leesbaarheid te verhogen, een algehele inhoudelijke update door te voeren onder andere voor wat betreft de bepalingen inzake (i) de naam, (ii) aandelen, (iii) aandeelhouders (toetredingsvoorwaarden, uittreding en uitsluiting), (iv) de bevoegdheid en werking van het bestuursorgaan en (v) de algemene vergadering (datum van de gewone algemene vergadering en stemmingsprocedure), en teneinde de statuten in overeenstemming te brengen met de genomen beslissingen en met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en bijgevolg voorstel tot aanname van een volledig nieuwe tekst van statuten. De ontwerptekst van statuten (inclusief voorgestelde wijzigingen) werd als bijlage bij de oproeping gevoegd.

        Volmacht voor de coördinatie van statuten.

        Machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen.

        Volmacht voor de formaliteiten.

 

De relevante documenten, nl. de agenda, voorstel statutenwijziging, voor de Buitengewone Algemene Vergadering zijn beschikbaar.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Gecoördineerde statuten van Poolstok cvba

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De raad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Poolstok cvba van 25 oktober 2023 met volgende agenda, goed:

 

        Samenstelling van het bureau van de vergadering

        Samenstelling van de vergadering - aanwezigheidslijst

        Kennisname van het verslag van het bestuursorgaan waarbij een omstandige verantwoording van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap wordt gegeven, opgesteld in toepassing van artikel 6:86 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

        Wijziging van het voorwerp, de doelen, de finaliteit of de waarden van de Vennootschap en vervanging van artikel 4 van de statuten.

        Omvorming van de statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening in een beschikbare eigen vermogensrekening.

        Wijziging van de statuten op diverse punten teneinde de leesbaarheid te verhogen, een algehele inhoudelijke update door te voeren onder andere voor wat betreft de bepalingen inzake (i) de naam, (ii) aandelen, (iii) aandeelhouders (toetredingsvoorwaarden, uittreding en uitsluiting), (iv) de bevoegdheid en werking van het bestuursorgaan en (v) de algemene vergadering (datum van de gewone algemene vergadering en stemmingsprocedure), en teneinde de statuten in overeenstemming te brengen met de genomen beslissingen en met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, en bijgevolg voorstel tot aanname van een volledig nieuwe tekst van statuten. De ontwerptekst van statuten (inclusief voorgestelde wijzigingen) werd als bijlage bij de oproeping gevoegd.

        Volmacht voor de coördinatie van statuten.

        Machtiging aan het bestuursorgaan tot uitvoering van de te nemen beslissingen.

        Volmacht voor de formaliteiten.

 

Art 2 :

De raad keurt de statutenwijziging goed.

 

Art 3 :

De raad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Poolstok cvba van 25 oktober 2023 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van Poolstok cvba.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 23 oktober 2023

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. Blokstraat

Ik ben al een paar keer op bezoek geweest in de appartementen Blokstraat nr.1 van de Lierse Huisvestingsmaatschappij. Dit zijn 36 appartementen en er wonen allemaal mensen op rust, veel alleenstaanden van leeftijd en ook ziekelijke mensen. Ik heb kunnen vaststellen dat er veel tekortkomingen zijn op alle gebied en dat de appartementen verwaarloosd worden. Ik zal even een overzicht geven:

        Liften zijn regelmatig defect, zijn van 1986, duurt soms lang voor de herstelling.

        Blusapparaten worden niet alle jaren gekeurd en is verplicht! Ergste is dat de bewoners elke maand hier mee moeten voor betalen bij hun huishuur.

        Als beerput niet geledigd wordt er evengoed een bijdrage bij de huur gerekend.

        De tuin staat vol onkruid en voor het onderhoud hiervan moet er ook maandelijks bij betaald worden.

        Er wordt per maand voor het poetsen 9,45 euro bij betaald dit is 340 euro/36 app.

Ook worden er nog eens kosten gemeenschappelijke delen 9,89 euro betaalt dit is 356 euro/36 app. Wat wordt hiervoor gepresteerd?

 

Hier een opsomming van de problemen die er al heel lang zijn bij heel wat bewoners:

        Cv-living verkeerd aangesloten.

        Kranen die geen druk geven of vastzitten.

        Rolluik die niet meer open kan.

        Een appartement waar het rolluik ontbreekt.

        Rolluiken die moeten opgetrokken worden met soort kletskoord, niet mogelijk, leeftijd. Geen kracht meer, vingers liggen open.

        Geen afzuiging op de heel kleine badkamers waar ook het wassen en drogen gebeurt.

        Iemand zit al van september vorig jaar zonder verwarming.

        Ook is er iemand die met toelating van de LHM een nieuwe douche heeft laten plaatsen. Door vocht problemen zou de douche terug uitgebroken worden want er wordt gedacht dat het van onder de douche komt, deze week gebeurt dit. Moet er dan al op voorhand met de vinger gewezen worden naar de huurder. De LHM had dit zelf ook in handen kunnen nemen. Huurder wordt op voorhand al beschuldigd.

        Iemand heeft een grote lek gehad van de bovenbuur, deze lek is meer dan een jaar geleden hersteld. Het behang komt van de muur. Het terug behangen zit toch in de blokpolis en moet door de verzekering in orde gebracht worden. LHM laat dit allemaal op zijn beloop.

        De gasafrekening gebeurt alle jaren, elke maand wordt er een vast bedrag bij de huur gerekend want er is maar 1 gasmeter voor 36 appartementen. De afrekening van 2022 is nog altijd niet gebeurd. Sommigen moeten 200 tot 300 euro alle jaren terugtrekken. Deze mensen kunnen hun centjes heel goed gebruiken.

 

En dan heb ik nog niet alle appartementen afgelopen.

Is dit de bedoeling van de LHM om zoveel mogelijk appartementen te zetten, achteraf zo weinig mogelijk kosten te maken om zoveel mogelijk nieuwbouw te realiseren. Appartementen moeten onderhouden worden. Het is niet omdat dit sociaal woningen zijn en deze mensen aan een voordeel tarief wonen dat deze niet in orde moeten zijn.

 

Ik heb na mijn eerste bezoek een afspraak gehad met de LHM en dit allemaal besproken, maar er gebeurt evengoed niets. Wie kan dit verder onderzoeken en opvolgen. Ik denk dat de gemeenteraadsleden die naar de vergaderingen gaan vanuit de meerderheid wel eens mogen optreden en ter plaatse gaan, dit oplossen en opvolgen. Dat is de enige manier om zelf alles vast te stellen en proberen op te lossen.

 

Antwoord schepen Sabine Leyzen:

De gemeenteraad is niet de RVB van Woonstroom. Wij zijn niet bevoegd noch bedoeld om vragen over de dagelijkse werking van Woonstroom te beantwoorden aan raadsleden. Collega Taelman heeft bovendien al deze punten in een persoonlijk gesprek met de directeur van Woonstroom kunnen bespreken en toegelicht gekregen, het is dus niet nodig om dit nogmaals te agenderen op een raad die daar niet voor bevoegd is.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2023