Lier

Zitting van 18 mei 2015

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

MONDELINGE VRAGEN

 

Mondelinge vraag 1 : van Ella Cornelis i.v.m. grachten Plaslaar.

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 27/04/2015. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 27/04/2015.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 27/04/2015 goed te keuren.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR DE HUISVESTING - VASTSTELLEN WIJZIGING ROOILIJN BIJ BOUWEN VAN 60 SOCIALE WONINGEN MET BIJHORENDE OMGEVINGSWERKEN TE BOGERSE VELDEN OOST - GRONDAFSTAND EN WEDERAFSTAND. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

OMSCHRIJVING VAN DE AANVRAAG

De stedenbouwkundige aanvraag 2015/4 ingediend door Lierse Maatschappij voor de Huisvesting betreft een wijziging van rooilijn bij bouwen van 60 sociale woningen met bijhorende omgevingswerken te Bogerse Velden Oost - grondafstand en wederafstand:

 

De stedenbouwkundige aanvraag voorziet het bouwen 60 sociale woonentiteiten, in 3 zones.

 

Het terrein rondom de appartementsgebouwen wordt aangelegd met wegenis, wadi’s, groen en speelplein.

Dit zal gevoegd worden bij het openbaar domein.

De aanvraag betreft tevens een wijziging van de rooilijn welke werd vastgesteld door de gemeenteraad op 24/03/2014.

Het rooilijnplan opgemaakt door d+aconsult dd 19 december 2014 met kenmerk WI2009/1712/02(I10188) voorziet de wijziging van de rooilijn, een grondafstand van 2328,75m² en een wederafstand van 20.93m².

De omgevingswerken hebben lichte wijzigingen tov de vergunde toestand doordat  ze  uitgevoerd worden tot tegen de gewijzigde rooilijn, welke in de zone A (noord-west) tot tegen de appartementsgebouwen komt te liggen.

De rooilijn wordt hoofdzakelijk gelegd tegen de gevels van de gebouwen. Ter plaatse van de inritten en balkons wordt ze gedeeltelijk verwijderd van de gevels. De omgevingsaanleg voorziet beplanting, paden, gedeeltelijke inritten, sleuven voor nutsleidingen, greppels in kasseien, speelplein.

In zone C wordt de HS-cabine geherlokaliseerd zodat de aanleg van het speelplein lichtjes wijzigt.

 

 

VOORGESCHIEDENIS

Er werd volgende stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd:

2013/246 – bouwen 24 woningen incl wegenis en riolerings- en omgevingswerken -3/3/2014

Een plenaire vergadering werd gehouden op 13/11/2014. Hierin wordt een signalisatieplan gevraagd voor de hele site. 

JURIDISCHE BEPALINGEN

De aanvraag wordt behandeld in toepassing van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering in zitting van 27 maart 2009, 3april 2009 en 24 april 2009, gewijzigd op 8 mei 2009, 18 december 2009, 16 juli 2010 en bij arrest 8/2011 van het Grondwettelijk Hof op 27 januari 2011.

BEOORDELING VAN DE AANVRAAG

1. Stedenbouwkundige bepalingen

1.1. Ruimtelijke Uitvoeringsplannen

1.1.1. Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtings-voorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

Het perceel is bovendien gelegen in het PRUP ‘Bogerse Velden’, eveneens goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en in voege getreden sinds 7 september 2006.

Het ligt in de projectzone voor stedelijk wonen. Er werd bovendien een masterplan opgemaakt over het gebied.

 

De voorgelegde aanvraag is in overeenstemming met de voorschriften van het PRUP.

De ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) zijn volgens artikel 7.4.5. van de Vlaamse Codex, gewestplan vervangend voor het grondgebied waarop ze betrekking hebben, tenzij het ruimtelijk uitvoeringsplan het uitdrukkelijk anders bepaalt.  De bepalingen van het gewestplan zijn hier dus niet langer van toepassing.

 

1.2. Plannen van Aanleg

 

1.2.2 Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg

1.2.3 Verkavelingen

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling

De beoordeling van de stedenbouwkundige en ruimtelijke impact gebeurt in het stedenbouwkundig dossier dat positief verloopt.

 

2. Decretale beoordelingselementen

2.1. Uitrusting wegenis

Art. 4.3.5. §1. Een stedenbouwkundige vergunning voor het bouwen van een gebouw met als hoofdfunctie “wonen”, “verblijfsrecreatie”, “dagrecreatie”, “handel”, “horeca”, “kantoorfunctie”, “diensten”, “industrie”, “ambacht”, “gemeenschapsvoorzieningen” of “openbare nutsvoorzieningen”, kan slechts worden verleend op een stuk grond, gelegen aan een voldoende uitgeruste weg, die op het ogenblik van de aanvraag reeds bestaat.

 

§2. Een voldoende uitgeruste weg is ten minste met duurzame materialen verhard en voorzien van een elektriciteitsnet. De Vlaamse Regering kan bepalen in welke gevallen, en onder welke voorwaarden, gelet op de plaatselijke toestand, van deze minimale uitrusting kan worden afgeweken.

 

Een voldoende uitgeruste weg voldoet voorts aan de uitrustingsvoorwaarden die worden gesteld in stedenbouwkundige voorschriften of vereist worden door de plaatselijke toestand, daaronder begrepen de voorzieningen die in de gemeente voorhanden zijn en het ruimtelijk beleid van de gemeente.

 

§3. In het geval de bouwheer instaat voor zowel het bouwen van de gebouwen als de verwezenlijking van de voor het project noodzakelijke wegeniswerken, kan de stedenbouwkundige vergunning voor de gebouwen worden afgeleverd zodra de stedenbouwkundige vergunning voor de wegeniswerken is verleend.

 

Het vergunningverlenende bestuursorgaan kan in dat geval een afdoende financiële waarborg voor de uitvoering van de wegeniswerken eisen.

 

Op het terrein zelf wordt nieuwe wegenis aangelegd.

Er wordt hiervoor een gewijzigde rooilijn vastgelegd, met grondafstand voor de openbaarmaking van het binnengebied, met wegenis, speelplein, grasveld, buffervijvers volgens het plan met titel 'wegen- ,  riolerings- en omgevingswerken op de wijk ‘Bogerse velden Oost’ rooilijnplan. dossiernummer WI2009/1712/02(I10188)   dd. 19 december 2014 opgemaakt door d+aconsult.

Deze wordt vastgesteld in de gemeenteraad van 18/5/2015. 

De  akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

2.2. Toetsing aan de decretale beoordelingselementen

De aanvraag kan in overeenstemming worden gebracht met het recht en de goede ruimtelijke ordening door het opleggen van voorwaarden, met inbegrip van het opleggen van een beperkte aanpassing van de ter beoordeling voorgelegde plannen. Die voorwaarden kunnen niet dienen om de leemten van een onvolledige of vage aanvraag op te vangen. De voorwaarde dat de ter beoordeling voorgelegde plannen beperkt worden aangepast, kan enkel betrekking hebben op kennelijk bijkomstige zaken, en kan enkel in eerste administratieve aanleg worden opgelegd. Voorwaarde :

De  akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

 

3. In te winnen adviezen

3.1. Toetsing aan de gevraagde verplichte adviezen

Het agentschap Onroerend Erfgoed adviseert deze aanvraag gunstig.

 

Het advies van de Provincie Antwerpen Dienst Waterbeleid wordt bijgetreden. De volgende voorwaarde zal worden opgelegd in de vergunning:

Bij de rijwoningen in ZONE B ter hoogte van de Lisperloop moet de bouw van tuinhuizen worden uitgesloten uit de 5m-zone van de kruin (i.e. bovenkant talud) van de waterloop.

 

Het standpunt van Cel Integraal Waterbeheer wordt bijgetreden. De volgende voorwaarde zal worden opgelegd in de vergunning:

1) op het perceel dient een waterbuffering voorzien te worden met een capaciteit van 250 m³/ha verharde oppervlakte. Dit kan onder de vorm van waterbekkens, wadi’s, regenwaterputten, … of een combinatie ervan;

2) het lozingsdebiet van het hemelwater naar de ontvangende waterloop mag max. 20 l/s/ha  bedragen;

 

Het gunstig standpunt van Cel Publieke Ruimte wordt bijgetreden.

 

Het gunstig standpunt van Cel Mobiliteit wordt bijgetreden

 

4. Openbaar onderzoek

4.1. Decretale bepalingen

Artikel 3 § 2 van het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2000 en 5 juni 2009, bepaalt het volgende:

Indien voor het gebied waarin het goed gelegen is een bijzonder plan van aanleg of een niet-vervallen verkaveling bestaat is een openbaar onderzoek niet vereist; §3 is niet van toepassing.

Hetzelfde geldt indien voor het  gebied een gemeentelijk of provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan bestaat, dat voor het gebied niet enkel bestemmingsvoorschriften omvat, maar ook voorschriften inzake de inplanting, de grootte en het uiterlijk  van de constructies.

Bij toepassing van het eerste en het tweede lid geldt telkens dat de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in overeenstemming moet zijn met de bepalingen van het bijzonder plan van aanleg, de niet vervallen verkaveling of het gemeentelijk of provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan.

Het PRUP heeft deze laatste voorschriften niet, zodat een openbaar onderzoek vereist is.

 

Artikel 3 § 3, 2°, 3° van het besluit van de Vlaamse regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2000 en 5 juni 2009, stelt dat volgende aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.

Infrastructuurwerken meer dan 200 m, een oppervlakte groter dan 500m²

3.2. Proces-verbaal van sluiting

Tijdens de looptijd van het openbaar onderzoek werd één bezwaar ingediend.

Het bezwaar, of meer de vraag, handelt samengevat over de volgende elementen:

Mobiliteit en parkeren

Er zou een fietspad komen langs de Lisperloop vanaf de brug in de Schorpioenstraat , stroomopwaarts. Er werd aan Steinerschool gevraagd een brugje aan te leggen vanaf dit fietspad naar de school. Zijn deze intenties weerhouden ?

3.3. Voorstel van antwoord op de bezwaren

De vraag uit het bezwaar betreffende mobiliteit en parkeren wordt als volgt weerlegd:

De cel mobiliteit antwoordde hierop dat de vraag aan de Steinerschool om een brugje aan te leggen voor het bereiken van het toekomstige fietspad op de oude spoorwegbedding nog altijd van kracht is.

Alle elementen uit de verschillende bezwaren kunnen worden verworpen.

5. Zaak der Wegen

Art. 4.2.25. Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

 

Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse Regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.]

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen.  Onder de ‘zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen…

In dit geval wordt aan de gemeenteraad voorgelegd:

1/Vaststelling van de rooilijn

2/Wegenis- en rioleringsdossier

 

ALGEMENE CONCLUSIE

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse Codex kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden:

 

De  akte van grondafstand moet worden verleden vooraleer er met uitvoering van werken mag worden begonnen.

Bij de rijwoningen in ZONE B ter hoogte van de Lisperloop moet de bouw van tuinhuizen worden uitgesloten uit de 5m-zone van de kruin (i.e. bovenkant talud) van de waterloop.

1) op het perceel dient een waterbuffering voorzien te worden met een capaciteit van 250 m³/ha verharde oppervlakte. Dit kan onder de vorm van waterbekkens, wadi’s, regenwaterputten, … of een combinatie ervan;

2) het lozingsdebiet van het hemelwater naar de ontvangende waterloop mag max. 20 l/s/ha  bedragen;

De gronden welke binnen de rooilijn vallen vastgesteld door GR, op datum van  18 mei 2015 moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan.

De aanleg van wegenis en riolering zal gebeuren door een aannemer aangesteld door de stad op kosten van de verkavelaar.

De aanleg van alle nutsvoorzieningen zal gebeuren door de nutsmaatschappijen op kosten van de verkavelaar.

De bouwheer heeft de verplichting om de geldende reglementering, uitgevaardigd door de distributienetbeheerder Iveka voor elektriciteit en aardgas strikt na te leven.  Deze reglementering is raadpleegbaar op www.iveka.be.

De kosten voor de aanleg van wegenis en riolering omvatten eveneens alle studiekosten voor opmaak van het wegenis- en rioleringsdossier en de kosten voor het aanstellen van een toezichter die de werken zal volgen.

De nodige financiële waarborg hiervoor dient gestort in handen van de gemeenteontvanger of in zijn voordeel op onherroepelijke wijze verleend door een bankinstelling voor de uitvoering van de infrastructuurwerken.

 

Gelet op het gunstig advies, waardoor de stedenbouwkundige vergunning kan worden verleend, wordt aanbevolen eerst de rooilijn te wijzigen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad  stelt de wijziging van de rooilijn vast volgens het plan met titel 'wegen- ,  riolerings- en omgevingswerken op de wijk ‘Bogerse velden Oost’ rooilijnplan. dossiernummer WI2009/1712/02(I10188)   dd. 19 december 2014 opgemaakt door d+aconsult.

Voor de openbaarmaking van het binnengebied wordt een oppervlakte van 2328,75m² overgedragen aan de stad en een wederafstand van 20.93m² uitgevoerd.

 

 

Opdrachten :

De gemeenteraad geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

patrimonium

opmaken akte grondafstand, wederafstand

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

VERKOOP GROND GELEGEN AAN ZAAT AAN DE HEER WILDIERS EN MEVROUW VAN EETVELT. ONTWERP VAN AKTE. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         College van burgemeester en schepenen dd. 05/05/2014: Het college beslist om notaris Guy Van den Brande te Lier aan te stellen om de belangen van de stad Lier bij deze verkoop te behartigen.

 

Feiten en context

Op 9 juni 2013 richtte Toon Wildiers schriftelijk de vraag of de stadseigendom, gelegen naast hun woning, Zaat 40, aangekocht kon worden.

 

Het stuk grond wordt heden verhuurd aan dhr. De Ridder (sinds 01/01/1984) voor een jaarlijkse huurprijs van 500fr. De huurovereenkomst wordt overgedragen. Hiertoe worden Toon Wildiers en dhr. De Ridder uitgenodigd.

 

Op 9 september 2013 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord te zijn met de verkoop van een drietal gronden gelegen aan de Zaat.

 

Op 4 november 2013 werd Louis Weckx aangesteld voor het opmaken van een schattingsverslag voor de drie gronden gelegen aan de Zaat. Het schattingsverslag van 6 maart 2014 vermeldt een vraagprijs van 6.300 euro voor een oppervlakte van 900 m² (7euro/m²).

 

De gronden zijn kadastraal gekend als 2de afdeling wijk C, nummer 19/Z/2/deel, 19/A/3/deel en 19/K/3/deel. Het betreft tuingrond.

 

Alle kosten die voortvloeien uit deze akte zijn ten laste van de kopers. Financieel beheerder zal bij ontvangst van verkoopprijs kwijting verlenen.

 

Argumentatie

Gezien artikel 57, §1 Gemeentedecreet en omzendbrief BB 2010/02 betreffende de vervreemding van onroerende goederen door de provincies, gemeenten, OCMW's en besturen van de erkende erediensten, overweegt de gemeenteraad goedkeuring te verlenen voor de verkoop van de gronden aan de heer Wildiers en mevrouw Van Eetvelt (zij zijn eigenaar van het aanpalende stuk grond Zaat 40).

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1145

Verkopen patrimonium

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte betreffende de verkoop van gronden aan Zaat (2de afdeling wijk c, nummer 19/Z/2/deel, 19/A/3/deel en 19/K/3/deel) aan de heer Wildiers en mevrouw Van Eetvelt goed te keuren.

 

De gemeenteraad machtigt burgemeester en secretaris voor de ondertekening van de akte en bijhorende documenten. Ethel Van den Wijngaert en Kim De Lauw worden gemachtigd om bij verhindering van de secretaris, de akte en bijhorende documenten te ondertekenen in haar plaats.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1145

Onbebouwde terreinen

6.300 euro

 

Budgetsleutel

0050/22000020

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

3

notaris Van den Brande, Managementondersteuning, financiële dienst

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LANDSCHAPSPARK LIER. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

 

Bestuursakkoord 2013-2018:  "De stad gaat op zoek naar een locatie voor een nieuw stadsrandbos, indien hiervoor bovenlokale subsidies kunnen verworven worden".

 

Advies  van de kerngroep ruimtelijke organisatie van 7-10-2014 om uitwerking te geven tot de realisatie van het landschapspark "Pallieterland".

 

Feiten en context

 

De stad Lier kent al geruime tijd plannen voor de ontwikkeling van een stadsbos ten zuiden van Lier.

 

Aangezien de potentiële locatie voor de realisatie van een stadsbos gelegen is in een gebied met andere natuurontwikkelingsprojecten (Sigma/Natura 2000) en bestaande natuur (erkend reservaat Natuurpunt), ziet het ANB de opportuniteit om de perimeter van het toekomstige stadsbos uit te breiden en een meer grootschalig gebiedsgericht project te starten.

 

Het volledige visiegebied is 227 ha groot. Ongeveer 37 ha is bedoeld als stadsbos (actief te ontwikkelen) en ca. 100 ha is nu reeds voorzien voor Sigmadoelstellingen. Zowel vanuit Sigma als uit voorliggend project in ruime zin is een verhoogde natuurbeleving wenselijk, voor de inwoners van de stad Lier én voor de ruimere omgeving.

 

De bestaande en te ontwikkelen natuurwaarden in het gebied kunnen elkaar versterken en er kan op een integrale manier gezocht worden naar mogelijkheden om de verschillende natuurontwikkelingsinitiatieven recreatief te ontsluiten. Het gebied kan gepromoot worden als dé toegangspoort tot de valleien van de Grote en de Kleine Nete.

 

Vanwege de complexiteit van het geheel (o.a. eigendomstoestand, wensen van verschillende partners, belanghebbenden en omwonenden, ontwikkelingen i.h.k.v. Sigmaplan, …) is een gedegen achtergrondstudie en de opmaak van een geïntegreerde, duurzame gebiedsvisie (waarbij teruggekoppeld wordt met partners, belanghebbenden, enzovoort) voor de ruimere omgeving van de Netevallei ten zuiden van de stad noodzakelijk.

 

Om de verschillende betrokken partners te engageren, werd een samenwerkingsovereenkomst tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad opgemaakt. Met deze samenwerkingsovereenkomst wordt uitvoering gegeven aan het gebiedsgericht project ´Groene long Pallieterland Lier´. Dit project is gericht op de feitelijke realisatie van ´Pallieterland Lier´

 

Deze samenwerkingsovereenkomst bevat afspraken betreffende de samenwerking tussen de  betrokken partners. De overeenkomst legt geen concrete financiële afspraken vast. Dit zal in een vervolgtraject afgesproken worden.

 

Argumentatie

 

De samenwerkingsovereenkomst legt een officieel kader vast voor de uitwerking van een stadsrandbos voor Lier. Wederzijdse engagementen moeten er voor zorgen dat het project een kans op slagen heeft. De overeenkomst biedt dus opportuniteiten om de doelstellingen van de stad te kunnen realiseren.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst  "realisatie groene long Pallieterland 2014-2017 te ondertekenen.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Agentschap voor Natuur en Bos Antwerpen

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

OPVOLGINGSCOMMISSIE KLEINE: INTENTIEVERKLARING GEBIEDSGERICHT SAMENWERKEN IN DE VALLEI VAN DE KLEINE NETE. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

 

Op 20 juli 2012 stelde de Vlaamse Regering gouverneur Cathy Berx aan als procesbegeleider om de onderlinge afstemming en voortgang van een aantal gewestelijke plannen en projecten in de vallei van de Kleine Nete te stroomlijnen.

 

In uitvoering van die beslissing vond op 27 februari 2013 de installatievergadering plaats van de opvolgingscommissie Kleine Nete met vertegenwoordigers van de betrokken Vlaamse administratie, de provincie, de gemeenten en de natuur- en landbouworganisaties.

 

Het procesbeheerscomité formuleerde o.a. volgende conclusies en aanbevelingen aan de Vlaamse Regering na deze eerste bijeenkomst van de opvolgingscommissie :

 

• De leden van de opvolgingscommissie onderschrijven de mogelijke meerwaarde van het samenbrengen van de verschillende gewestelijke initiatieven met een aantal lokale initiatieven in de vallei (bv. toeristisch-recreatieve ontsluiting, zorg voor onroerend erfgoed, werken aan regionale identiteit, lokale bebossingsprojecten…) om tot een globaal gebiedsgericht en geïntegreerd verhaal te komen en een ruimer maatschappelijk draagvlak te realiseren voor de noodzakelijke initiatieven inzake het beveiligen tegen overstromingen of het behoud van de biodiversiteit.

 

• Het verdient aanbeveling verder te onderzoeken op welke wijze het Vlaams gewest samen met de lokale besturen, provinciebestuur en andere maatschappelijke actoren en organisaties tot een gemeenschappelijk project over de verschillende bestuursniveaus heen voor de vallei van de Kleine Nete kan komen, zoals dat bv. in de Demervallei tot stand is gebracht.

 

Aan de leden van de opvolgingscommissie werd op 18 juni 2013 gevraagd na te gaan hoe dergelijk ‘gemeenschappelijk project’ voor de vallei van de Kleine Nete verder vorm zou kunnen krijgen. Daarvoor werd een ontwerp van ‘intentieverklaring’ opgesteld en voorgelegd.

 

Het college heeft zich in zitting van 2 september 2013 akkoord verklaard met de inhoud en principes van de intentieverklaring en heeft het project landschapspark Pallieterland naar voor geschoven als een gemeenschappelijk project binnen de vallei van de Kleine Nete.

 

 

Feiten en context

 

Alle leden van de opvolgingscommissie hebben zich principieel akkoord verklaard om te participeren aan dit project. Na verwerking van de verschillende opmerkingen en aanvullingen, is een finale versie van de ‘intentieverklaring’ opgesteld die voor goedkeuring en ondertekening door de verschillende partijen wordt voorgelegd.

 

Voorgesteld wordt de intentieverklaring formeel te laten onderteken door:

 

De bevoegde ministers van de Vlaamse Regering:

 

- Geert Bourgeois, Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed;

 

- Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn;

 

- Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw;

 

- de deputatie van de provincie Antwerpen;

 

- de gemeentebesturen van Lier, Ranst, Nijlen, Grobbendonk, Zandhoven, Vorselaar, Herentals, Olen, Geel en Kasterlee;

 

- Natuurpunt;

 

- Boerenbond;

 

- Algemeen Boerensyndicaat.

 

Volgende administraties of organisaties die vallen onder de bevoegdheid van de genoemde ministers en provinciebestuur worden belast met het uitwerken van verdere operationalisering het project:

 

Agentschap Onroerend Erfgoed;

Agentschap voor Natuur en Bos;

Departement Landbouw en Visserij, afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling;

Ruimte Vlaanderen;

Vlaamse Milieumaatschappij, afdeling Operationeel Waterbeheer;

Vlaamse Landmaatschappij;

Waterwegen en Zeekanaal NV, afdeling Zeeschelde;

Provincie Antwerpen, Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit;

Provincie Antwerpen, Departement Leefmilieu;

Provincie Antwerpen, Departement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid, Toerisme               Provincie Antwerpen;

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete;

Regionaal Landschap Rivierenland;

Regionaal Landschap Voorkempen;

Kempens Landschap vzw.

 

De coördinatie gebeurt door (de diensten van) gouverneur Cathy Berx.

 

De ondertekening van de intentieverklaring is de start voor een permanent gebiedsgericht samenwerkingsverband in de vallei van de Kleine Nete waarbij de verschillende ruimtelijke initiatieven in de vallei verder op elkaar afgestemd worden en actief gezocht wordt naar mogelijke synergiën en samenwerking. Indien zinvol, kunnen in de toekomst bijkomende partners gevraagd worden om zich daarbij aan te sluiten.

 

Daarmee schrijven de partners zich in in de beleidslijnen voor het ruimtelijk beleid van het Vlaams Regeerakkoord 2014-2019:

 

“Er wordt gewerkt vanuit een bottum up benadering waarbij de betrokken bestuursniveaus elkaar versterken en complementair fungeren, eerder dan mekaar te domineren. (…) We stimuleren een samenwerking op bovenlokaal niveau. Denken vanuit een regionaal belang in plaats van de som van individuele belangen maakt het mogelijk om tot breed gedragen oplossingen te komen voor ruimtelijke vraagstukken.(…)

 

Bij de planning en inrichting van de open ruimte gaat Vlaanderen uit van voldoende draagvlak, wenselijkheid en haalbaarheid. De leefbaarheid van het platteland, voldoende ruimte voor veilige voedselproductie en kwalitatieve opwaardering van onze natuur zijn belangrijke uitgangspunten.

 

We voeren een dynamisch openruimtebeleid, vertrekkende van uit een gebiedsgerichte en geïntegreerde ruimtelijke visie, waarbij ook rekening gehouden wordt met waterbeheer, landschap en natuur, maar bijvoorbeeld ook met recreatie, mogelijke ecosysteemdiensten, landbouw, voedselproductie en onroerend erfgoed.

 

Een multifunctionele gebiedsgerichte benadering van de open ruimte dringt zich op. Het landelijk gebied wordt maximaal ingericht in functie van een kwalitatieve open ruimte en de economische leefbaarheid van het platteland en al zijn functies. We hebben aandacht voor de maximale bescherming van kwetsbare natuur. Anderzijds moet de samenleving in haar verwachtingen ook rekening houden met de bedrijfseconomische doelstellingen van de Vlaamse land- en tuinbouw.

 

Het openruimtebeleid zal vertrekken van een gebiedsgerichte en geïntegreerde ruimtelijke aanpak. We installeren een sterk overlegmodel en coördinatie tussen de verschillende overheden en sectoren. Dit overleg moet afstemming zoeken tussen de verschillende sectorale programma’s zodat de optelsom van alle ruimtevragen de draagkracht van het gebied niet overstijgt.”

 

Uit de intentieverklaring blijkt duidelijk de ambitie om de vallei van de Kleine Nete als voorbeeld- of pilootproject te nemen binnen het nieuwe strategische kader voor het ruimtelijk beleid in Vlaanderen.

 

Vanuit een inventarisatie van alle lopende en geplande projecten en initiatieven van de betrokken partners in de vallei zullen kwaliteiten en kansen in beeld gebracht worden en concrete behoeften en acties ontwikkeld worden. Reeds genomen beleidsbeslissingen zullen daarbij als vaste uitgangspunten gehanteerd worden. Dit kan dan de basis vormen voor het indienen van bvb. een aanvraag tot erkenning als strategisch project in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen of toekomstig Beleidsplan Ruimte Vlaanderen of het initiëren van plattelands- of inrichtingsprojecten.

 

De Opvolgingscommissie Kleine Nete die een specifieke opdracht heeft inzake het afstemmen van een aantal Vlaamse plannen en projecten in de vallei, blijft een eigen rol spelen. De organisatie van het verruimd gebiedsgericht samenwerkingsverband zal verder uitgewerkt worden in een werkgroep.

 

 

 

De uiteindelijk inhoud van de intentieverklaring luidt als volgt:

 

Samen realiseren we een ambitieus en evenwichtig toekomstproject voor de vallei van de Kleine Nete, van coördinatie naar co-productie…

 

 

 

1.Kansen en uitdagingen in een vallei in transitie

 

De vallei van de Kleine Nete is ontegensprekelijk een belangrijke openruimtestructuur voor Vlaanderen. Enerzijds staat de vallei voor grote uitdagingen maar anderzijds biedt de vallei erg veel kansen, ook in de toekomst. Enkel als we de krachten bundelen en als partners samenwerken, kunnen we de troeven optimaal benutten en de uitdagingen succesvol aangaan.

 

Naar een veerkrachtige vallei…

 

De vallei ligt in een dicht bevolkt gebied met een sterk verspreide bebouwing waardoor de open ruimte erg gefragmenteerd is en onder druk staat. Verstedelijkingsprocessen hebben landbouw-, natuur- en bosgebieden sterk versnipperd waardoor het moeilijker wordt essentiële openruimtefuncties zoals voedselproductie, waterberging, klimaatregulatie en het behoud van biodiversiteit goed samen te laten functioneren.

 

Om de effecten van klimaatveranderingen op te vangen moeten we de ruimte veerkrachtig maken: dat wil zeggen dat de vallei op zo’n manier ingericht wordt dat ze in staat is schokken op te vangen. De natuur-, landbouw- en bosgebieden in de vallei moeten met andere woorden tegen een stootje kunnen en in zekere mate mee kunnen bewegen met de sterk wisselende omstandigheden zoals meer intense regenbuien en langere periodes van droogte.

 

…met mogelijkheden voor streek- en plattelandsontwikkeling

 

De uitdagingen in de vallei van de Kleine Nete zijn groot en de (ruimtelijke) veranderingen die op til staan, worden veelal beschouwd als een bedreiging. Toch bieden deze veranderingen ook heel wat kansen. De vallei kan, meer dan vandaag, uitgroeien tot een aantrekkelijk en herkenbaar gebied waar verschillende functies elkaar kunnen versterken. Landbouw, verbrede landbouw, natuur, waterhuishouding en vooral ook recreatie en toerisme kunnen en moeten hier hand in hand gaan met een meerwaarde voor de streek. De vallei van de Kleine Nete heeft potentie als toeristisch-recreatieve aantrekkingspool. Het is dan ook zinvol om minstens de mogelijkheden voor een dergelijke positionering van de vallei binnen de toeristische regio Antwerpse Kempen als streek- en plattelandsontwikkeling verder te onderzoeken.

 

Samenwerken aan de vallei van de Kleine Nete

 

Als we de krachten bundelen en als partners samenwerken, kunnen we de troeven optimaal benutten en de uitdagingen succesvol aangaan. Als we constructief de handen in mekaar slaan, kunnen we mee werken aan de vallei. Hoe de vallei er zal uitzien, bepalen we uiteraard samen binnen de brede doelstellingen zoals geformuleerd door de Vlaamse Regering. De reeds genomen beleidsbeslissingen over een aantal ruimtelijke projecten vormen het kader voor de verdere ontwikkelingen .

 

Omwille van het strategisch belang van het gebied zijn verschillende departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid er vandaag actief. Via verschillende planningsprocessen en projecten zoeken ze in overleg met lokale besturen, middenveldorganisaties en bewoners naar een optimale inrichting van het gebied om ambitieuze doelstellingen inzake landbouw, natuur, bos, onroerend erfgoed, waterbeheer en mobiliteit te realiseren. Maar zij zijn niet de enigen die werken in en aan de vallei. Ook gemeentebesturen, het provinciebestuur en verschillende middenveldorganisaties werken met tal van projecten dagdagelijks aan de vallei.

 

Vandaag gebeurt dit misschien nog te veel in verspreide slagorde. Door meer samen te werken aan de vallei is één plus één mogelijk meer dan twee.

 

Voorbeelden uit het buitenland maar evenzeer uit Vlaanderen leren dat deze aanpak kan lonen. Via een doorgedreven samenwerking kunnen belemmeringen worden weggewerkt, plannen worden afgestemd, (financiële) middelen voor de vallei worden gezocht. Met een minimum aan projectorganisatie onder regie van alle partners kan de transitie van de vallei worden aangejaagd via afstemming en optimalisatie, innovatie, verbreding en eventueel gemeenschappelijke projecten.

 

Als eerste stap willen we de verschillende stakeholders in de vallei verenigen. Via een gezamenlijke intentieverklaring kan een gemeenschappelijk streefdoel worden uitgetekend. Deze intentieverklaring moet het kader zijn voor een concreet project dat de hiervoor geschetste doelstellingen moet helpen verwezenlijken. Bedoeling van dit concreet project – bijvoorbeeld een strategisch project in het Vlaams ruimtelijk beleid – is om, aanvullend op de inbreng van de verschillende partners, overkoepelende en bijkomende middelen ten dienste van de vallei en haar gebruikers te genereren.

 

2.Naar een intentieverklaring om samen te werken aan een toekomst voor de vallei

 

De betrokken gemeentebesturen, natuur- en landbouworganisaties, het provinciebestuur en de Vlaamse Regering willen evolueren naar een structurele samenwerking waarbij complementair aan de reeds lopende gewestelijke projecten in het gebied diverse flankerende en aanvullende initiatieven opgezet worden.

 

Deze initiatieven kaderen in een geïntegreerde en gebiedsgerichte visie op de vallei van de Kleine Nete. Doelstelling van deze initiatieven is de ontwikkelingskansen die in het gebied aanwezig zijn maximaal te benutten en op het terrein tot concrete realisatie en win-win-situaties te komen.

 

De betrokken partners hebben de ambitie om de vallei van de Kleine Nete zo in te richten en te beheren dat ze toekomstige schokken inzake klimaatverandering kan opvangen en tegelijkertijd kan (blijven) instaan voor voedsel-, water- en energievoorziening, waterberging, goede waterkwaliteit en het behoud van biodiversiteit, erfgoed en landschappelijke kwaliteit. De gewestelijke investeringsprojecten in het gebied kunnen daarbij als hefboom functioneren voor een duurzame ruimtelijke transformatie van het valleisysteem.

 

Om tot deze co-productie te komen, stellen de betrokken gemeentebesturen, het provinciebestuur, de Vlaamse Regering en de natuur- en landbouworganisaties een “intentieverklaring” op. De ondertekenaars van deze intentieverklaring willen zo een sterke, positieve impuls geven aan het gebied. Zij engageren zich om:

 

• de verschillende (bestaande) gemeentelijke, provinciale en gewestelijke visies op de vallei van de Kleine Nete als uitgangspunt samen te brengen als gemeenschappelijke toekomstvisie en waar nodig onderling verder af te stemmen. Ruimtelijke kwaliteit, duurzaam en multifunctioneel ruimtegebruik zijn uitgangsprincipes om de verschillende visies te laten samensporen. Deze gemeenschappelijke visie biedt het kader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in de vallei en streeft naar een globaal ruimtelijk evenwicht voor de lange termijn en biedt de betrokken actoren (rechts)zekerheid en sociale rust.

 

• samen een evenwichtig actieplan voor de vallei uit te werken met concrete projecten en initiatieven die de verschillende partners zullen ontwikkelen uitgaande van de gemeenschappelijke visie. Ze gaan daarbij actief op zoek naar mogelijke synergiën en samenwerking. Breekpunten worden vooraf uitgesproken en uitgeklaard. In het actieplan zullen sleutels zitten die zorgen voor een verstandige en unieke koppeling van belangen aan elkaar.

 

• gezamenlijk te communiceren over het toekomstbeeld van de vallei;

 

• na te gaan op welke wijze en vertrekkende van de bestaande overlegfora tot een efficiënte projectorganisatie kan gekomen worden die coördinerend, stimulerend en initiërend kan zijn voor innovatieve gebiedsgerichte projecten die bijdragen tot het realiseren van een ruimtelijk, ecologisch en socio-economisch veerkrachtige vallei van de Kleine Nete. Dat moet leiden tot een structureel verankerd overlegplatform dat blijvend voor afstemming zorgt.

 

• om de samenwerking en goede verstandhouding te bevorderen vertrouwenwekkende maatregelen uit te werken. Alle partners engageren zich om open te communiceren over de studies, onderzoeken en initiatieven die ze opzetten in het gebied en afstemmingsvragen op het overlegforum te brengen. De partners engageren zich ertoe voor de verschillende projecten concrete, realistische en haalbare tijdspaden uit te werken, zodat alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn en proactief gehandeld kan worden.

 

Aanvullend op zowel lopende als nieuwe initiatieven die kaderen in het verhogen van de veerkracht (klimaatbestendige vallei), het behalen van natuurdoelen en erfgoeddoelstellingen en/of het integrale waterbeleid zal in het bijzonder aandacht gaan naar:

 

• Duurzame landbouwontwikkeling

 

Landbouw blijft als producent van onder andere voedsel een essentiële beheerder van de open ruimte waar blijvend ruimte en toekomstkansen voor voorzien worden. De bestaande land- en tuinbouwstructuur wordt uitdrukkelijk erkend en is een belangrijk afwegingselement dat mee bepalend zal zijn voor de beleids- en inrichtingskeuzes in het gebied.

 

In lijn met het Europees landbouw-, natuur-, water- en plattelandsbeleid gaat het behoud van ruimte voor rendabele land- en tuinbouwactiviteiten samen met het inzetten op een efficiënter gebruik van hulpbronnen, het behoud en het herstel van ecosystemen die afhankelijk zijn van land- en bosbouw en een omslag naar een koolstofarme en klimaatbestendige landbouw-, voedsel- en bosbouwsector.

 

Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in het landbouwgebied wordt de cumulatieve impact op de bestaande land- en tuinbouwactiviteiten steeds onderzocht en in beeld gebracht. Voor zover nog niet van toepassing, worden waar nodig passende flankerende maatregelen uitgewerkt die verliezen billijk en voorafgaand vergoeden. De ontwikkelingen in de vallei en het daarop geënte flankerend beleid dienen zicht te voltrekken volgens het principe van ‘gelijktijdigheid van voordeel’.

 

We gaan o.a. op zoek naar concrete projecten, toekomstgerichte stimuli en acties op het terrein om tot een ruimtelijke inrichting van het landbouwgebied te komen die aangepast is aan de kenmerken en dynamiek van het fysisch systeem zodat periodes van droogte of tijdelijke overstromingen geen aanleiding geven tot permanente schade aan productiefactoren of grote oogstverliezen. De beoogde invulling en inrichting van het aanwezige landbouwgebied gaat uit van een rendabele landbouwuitbating met invulling van maatschappelijke vragen als daar zijn, klimaat, water, biodiversiteit, erfgoed, toerisme en recreatie. Een duurzame (economisch, ecologisch en sociaal) landbouw staat hierbij centraal. Op die manier krijgen de aanwezige landbouwbedrijven rechtszekerheid en blijft de continuïteit van de bedrijfsvoering gegarandeerd.

 

• Toeristisch-recreatieve ontwikkeling

 

De vallei van de Kleine Nete heeft potentie als toeristisch-recreatieve aantrekkingspool binnen de Antwerpse Kempen. Voor de bestaande toeristische-recreatieve infrastructuur (kampeerterreinen, recreatiedomeinen…) in het gebied worden blijvend toekomstkansen geboden. Toeristisch-recreatieve ontwikkelingen en het recreatief medegebruik (wandelen, fietsen, paardrijden, kano en kajak…) worden maximaal afgestemd op de ruimtelijke draagkracht van het valleisysteem. Waar mogelijk worden innovatieve synergiën opgezet. Dat zorgt er voor dat de vallei aantrekkelijk is voor verblijfstoerisme (kampeerterreinen, hoevetoerisme). Verdere groei van specifieke toeristisch-recreatieve activiteiten in de vallei wordt afgestemd met de beheerders, indien wenselijk via samenwerkingsovereenkomsten.

 

• Streekgebonden natuurontwikkeling.

 

Naast de inzet op de realisatie van dwingende Europese natuurbehoudsdoelstellingen, wordt ook ingezet op streekgebonden natuurontwikkeling die zorgt voor veerkracht. Op die manier verhoogt ook de draagkracht van natuur-, bos- en groengebieden voor recreatief medegebruik.

 

• Zorg voor landschap en onroerend erfgoed

 

Ruimtelijke ontwikkelingen worden vorm gegeven vanuit een gedragen visie op ruimtelijke kwaliteit, identiteit en samenhang. De bestaande kwaliteiten worden versterkt. Nieuwe ontwikkelingen in de vallei moeten bijdragen aan het versterken van de identiteit en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Dat kan alleen als ontwikkelingen langs en op locaties rond de rivier bijdragen aan deze identiteit en er samenhang is tussen deze ontwikkelingen.

 

• Doordachte stedelijke ontwikkelingen

 

Nieuwe ontwikkelingen inzake wonen of bedrijventerreinen worden afgestemd op de ruimtelijke draagkracht van het valleisysteem. Een belangrijke opgave zit in het verbeteren van de groenblauwe dooradering van bebouwde gebieden en tegelijk bevolkingsgroei maximaal opvangen in het bestaand bebouwd gebied. Water in bebouwd gebied levert - net als groen - een belangrijke bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid én klimaatadaptatie (waterberging- en bevoorrading, voorkomen van hittestress…). Dat vraagt intelligente verdichtingsstrategieën waarbij verdichten hand in hand gaat met het ontwikkelen van een kwalitatieve openbare ruimte met meer groen en blauw.  We bewaken dit evenwicht op niveau van planning én uitvoering.

 

 

Argumentatie

 

Het afstemming van lokale met bovenlokale projecten en planningsprocessen zorgt voor duidelijkheid, inspraak, grotere slaagkansen en een kwalitatief eindresultaat van de beoogde lokale projecten.

 

Daarnaast beschikt de stad Lier over inspraakmogelijkheden in processen die rechtstreeks of  onrechtstreeks impact hebben op het grondgebied van de stad Lier.

 

In de lijn van de beslissing van het college van 2-9-2013 i.v.m. de goedkeuring van de eerste versie van de intentieverklarign (voorontwerp), is het aangewezen de inhoud van de finale versie te onderschrijven.

 

 

Financiële weerslag

 

Aan deze intentieverklaring zijn geen financiële consequenties verbonden. Er wordt wel de inzet van de betrokken partners verwacht inzake inbreng en meedenken tot het coördineren van de initiatieven binnen de vallei van de Kleine Nete.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de inhoud van de intentieverklaring, voorgelegd door de Opvolgingscommissie Kleine Nete en is bereid deze verklaring te onderschrijven.

 

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Opvolgingscommissie Kleine Nete

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Gino Verbiest, afgevaardigde voor de Opvolgingscommissie Kleine Nete

bezorgen beslissing gemeenteraad

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

ADVIES BETREFFENDE HET INZETTEN VAN EEN VERPLAATSBAAR CAMERASYSTEEM IN HET KADER VAN DE AANPAK VAN SLUIKSTORTEN EN ANDERE OVERLAST. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

CBS-besluit van 23/2/2015 mbt de goedkeuring van het lastenboek tot de levering van een verplaatsbare cameraset.

De Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, gewijzigd bij Wet van 12 november 2009.

CBS-besluit van 27/4/2015 tot inzet van een verplaatsbaar camerasysteem in het kader van de aanpak van de sluikstort- en overlastproblematiek.

 

Feiten en context

Op grond van de Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van

bewakingscamera's, gewijzigd bij Wet van 12 november 2009, moeten een aantal verplichtingen worden nageleefd wanneer men een bewakingscamera wil inzetten met het oog op bewaking en toezicht.

Meer specifiek art.5 §2 van de Wet van 21 maart 2007 dat stelt dat de gemeenteraad een positief advies dient te geven tot het plaatsen van een of meer bewakingscamera’s op niet besloten plaatsen  (d.w.z. in een plaats die vrij toegankelijk is voor het publiek) in de gemeente, na voorafgaandelijk de korpschef van de gemeente te hebben geraadpleegd.

Onder een bewakingscamera verstaat artikel 2, 4° van de Wet van 21 maart 2007 elk vast of mobiel observatiesysteem dat tot doel heeft misdrijven tegen personen of goederen of overlast in de zin van artikel 135 van de nieuwe gemeentewet te voorkomen, vast te stellen of op te sporen, of de openbare orde te handhaven en dat hiervoor beelden verzamelt, verwerkt of bewaart.

De verantwoordelijke voor de verwerking, i.c. de stad Lier, dient bij het indienen van de adviesvraag aan de gemeenteraad, bepaalde inlichtingen te bezorgen om toe te laten een duidelijk advies te formuleren.

Deze inlichtingen zijn de volgende (het betreft in feite grotendeels de inlichtingen die door de verantwoordelijke voor de verwerking bij de aangifte van de plaatsing van bewakingscamera's toegestuurd worden aan de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer):

- vermelding van de verantwoordelijke voor de verwerking: Stadsbestuur Lier

- de benaming van de verwerking (databank): cameratoezicht Lier; gebruik van een bewakingscamera op niet-besloten plaatsen.  

- de finaliteit van de verwerking (met name het toezicht en de bewaking) en de categorieën van verwerkte gegevens: bewaking van overlastgevoelige sites en daaruit volgend de identificatie, aan de hand van beeldopnamen, van personen die overlast veroorzaken (bv. sluikstorten).

- de wettelijke basis: wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s.

- de plaatsing van de bewakingscamera en de perimeter van de bewaakte zone: de bewakingscamera kan worden ingezet op het hele grondgebied van de Stad Lier; de plaatsing van de camera op een overlastgevoelige plaats zal gebeuren door een personeelslid van de Stad Lier, team wijkmanagement. Deze persoon zal er over waken dat de perimeter van de bewaakte zone beperkt blijft tot de overlastgevoelige locatie.

- de ontvangers: opgenomen beelden kunnen worden bekeken door de daarvoor aangestelde vaststellende ambtenaren van de Stad Lier, door de sanctionerend ambtenaar(GAS) en door de Lokale Politie. Het plaatsen van de camera op een bepaalde locatie zal gebeuren door een personeelslid van het team wijkmanagement van de Stad Lier. Deze persoon zal erover waken dat bepaalde plaatsen niet in beeld worden gebracht (bv. voetpaden, ingangen van woningen, etc…).Wie toegang heeft tot de beelden heeft discretieplicht en er worden maatregelen getroffen dat onbevoegden geen toegang hebben tot de beelden.

 

 

- de bewaartermijnen: opgenomen beelden worden maximum 1 maand bewaard (wettelijke termijn) dwz dat indien opgenomen beelden niet kunnen bijdragen aan het identificeren van de overtreder, zij uiterlijk één maand na opname worden vernietigd.

- de veiligheidsmaatregelen: opgenomen beelden worden enkel bekeken door de perso(o)n(en) die hiervoor werden aangesteld. Zij zullen enkel toegang hebben tot de beelden via een persoonlijke login en paswoord.

- de manier van kennisname van de bewaking aan de betrokkenen: pictogrammen mbt cameratoezicht zullen duidelijk worden aangebracht op de overlastgevoelige plaatsen.

- het contactpunt voor het recht van toegang op de beelden: Stadsbestuur Lier, info@lier.be

Paradeplein 2 bus1, 2500 Lier

- de contactpersoon voor de informatieaanvragen: idem

 

Tevens dient de stad (verantwoordelijke voor de verwerking) mee te geven welke de problemen zijn die aan de basis liggen van de beslissing om een verplaatsbare bewakingscamera in te zetten en waarom camerabewaking een bijkomend instrument is om deze problemen aan te pakken. Dit kan als volgt worden samengevat:

Heel wat fenomenen zorgen in de stad voor overlast. Sommige van deze fenomenen hebben een niet te onderschatten impact op de persoonlijke levenssfeer van de bevolking maar ook op de aanblik en netheid van de stad in het algemeen. Vooral het sluikstorten wordt, sinds een aantal jaren, in gans de stad een steeds groter wordend probleem. Vooral de omgeving van de OCT’s zijn het slachtoffer van sluikstorters, maar ook de openbare vuilbakjes zoals o.a. op de stadsvesten en in de binnenstad. Het opruimen van het sluikstort kost aan de stad handenvol geld. Ondanks de noodzakelijke inspanningen van de stad en de lokale politie inzake sensibilisering en ook de controle-acties van de vaststellende ambtenaren blijft het probleem bestaan en zelfs aangroeien. Als overtreding is het sluikstorten immers moeilijk vast te stellen op heterdaad. Daders van sluikstorten gaan hoe langer hoe meer zeer zorgvuldig te werk. Bovendien zullen zij meestal niet sluikstorten indien er enige vorm van sociale controle valt te bespeuren in de nabije omgeving. Het tijdstip waarop wordt gesluikstort is derhalve moeilijk exact in te schatten.

Wellicht gebeurt het sluikstorten meestal bij valavond, nacht of vroege morgen. Dit maakt de kans op betrapping zeer moeilijk voor politie- en stadsdiensten.

We stellen ook vast dat in het achtergelaten sluikstort minder en minder persoonlijke documenten worden teruggevonden die noodzakelijk zijn om een sluikstorter te identificeren.

Om die redenen kan cameratoezicht een aanvulling zijn op de inspanningen die de stad en de lokale politie ondernemen (sensibilisering + controleacties) rond de slukstortproblematiek. Deze noodzakelijke inspanningen kosten de stad immers ook handenvol geld. Een verplaatsbare camera kan bij de bestrijding van het sluikstorten een hulpmiddel zijn.  Zo’n camera kan worden ingezet op verschillende sluikstortgevoelige hotspots en het verhoogt derhalve de pakkans van sluikstorters. In andere gemeenten heeft cameratoezicht z’n nut reeds bewezen.

 

Advies van de korpschef van de lokale politie bij de inzet van een verplaatsbare camera

De wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, laatst gewijzigd op 04 april 2014, vraagt van de korpschef van de lokale politie de bevestiging van een bestaande doelmatigheids-en veiligheidsanalyse. De korpschef dient de camerabewaking tevens te toetsen aan de beginselen van de wetgeving op de privacy op het vlak van finaliteit, proportionaliteit, veiligheid en relevantie.

De stad Lier beschikt reeds over een vast cameranetwerk van bewakingscamera’s in een niet-besloten plaats. Hiervoor werd positief advies gegeven door de gemeenteraad in zitting van 17 maart 2008, na advies van de korpschef d.d. 05 maart 2008.

De doelmatigheids-en veiligheidsanalyse die destijds werd uitgevoerd blijkt nog steeds grotendeels actueel te zijn.  Dit blijkt ondermeer uit de gegevens die terug te vinden zijn in het zonaal veiligheidsplan van de lokale politie Lier voor de periode 2014-2017.

Bij de totstandkoming van dit plan werd een lokaal veiligheidsbeeld opgesteld om de argumentatiematrix te voeden die werd gehanteerd om in de zonale veiligheidsraad tot bepaling van de prioriteiten te komen. Naast de criminaliteit en verkeersveiligheid vormt ‘overlast’ een derde categorie in dit beeld. Uit de argumentatiematrix blijkt dat ‘overlast’ in alle vormen als prioritair aan te pakken fenomeen geldt en dat deze verschillende vormen best op flexibele wijze kunnen worden aangepakt wanneer ze zich voordoen.

Bij de creatie van het lokaal veiligheidsbeeld werden/worden zowel objectieve als subjectieve criteria in acht genomen.

Objectieve criteria:

De criminaliteitsbarometer : dit is een maandelijks aangepast instrument door de diensten van de federale politie ter beschikking gesteld betreffende de geregistreerde criminaliteit in de zone. In de laatst beschikbare versie (oktober 2014) zien we dat een aantal feiten die tevens in de overlastsfeer kunnen gesitueerd worden toch duidelijk aanwezig zijn :

-vandalisme : 139 feiten tot eind september 2014

-misdrijven tegen lichamelijke integriteit (waaronder slagen en verwondingen en dus vechtpartijen steeds circa 200 feiten per jaar

-drugs : 114 feiten tot eind september 2014

Nationaal veiligheidsbeeld toegepast op Lier : citaat ZVP 2014-2017

‘Overlast’ : deze problematiek leeft sterk bij de bevolking, de overheden en politiediensten. Er is geen eenduidige omschrijving van het begrip overlast te geven. De individuele perceptie en het heersende acceptatieniveau van de samenleving spelen hierin een rol. De aanpak van overlast verschilt dan ook van locatie tot locatie. Teneinde toch tot een zekere indeling te komen spreekt het nationaal politioneel veiligheidsbeeld van twee typologieën namelijk ‘fysieke overlast’ en ‘sociale overlast’. Fysieke overlast wordt dan ingedeeld in ‘misbruik van de openbare ruimte’ en ‘schade aan de omgeving’. Sociale overlast wordt ingedeeld in ‘niet in acht nemen van gemeenschappelijk/persoonlijk welzijn’ en ‘handelingen tegen specifieke personen’.

De aanpak van overlast is ook in de politiezone Lier een prioriteit. Dit komt tot uiting in de fenomenen die prioritair zullen worden aangepakt. Daarnaast is het noodzakelijk om in de organisatie de nodige flexibiliteit in te bouwen zodat er gepast kan gereageerd worden op overlastfenomenen die de kop opsteken. Daar de aanpak van overlast geen taak is van politie Lier alleen, wordt hiervoor nauw samengewerkt met het team wijkmanagement (cel preventie) van de stad en met het stadsbestuur.

Arrondissementeel veiligheidsbeeld opgesteld door de federale politie – CSD Mechelen in april 2013 : ook hier blijkt ‘overlast’ tot de belangrijkste onderdelen te behoren.

 

Subjectieve criteria :

Bevolkingsbevraging : in samenwerking met de Lessius Hogeschool te Mechelen werd in 2011 een bevolkingsbevraging uitgevoerd. Uit de resultaten bleek dat in de cluster ‘sociale problemen’ het fysiek geweld in het openbaar, bedreigingen en intimidatie hoger scoorden.

In de cluster ‘andere problemen’ werden sluikstorten en zwerfvuil genoemd.

 

Er werd gepeild naar de prioriteiten van de nieuw verkozen gemeenteraadsleden. Dit resulteerde in 6 prioritair aan te pakken fenomenen waarvan er drie ook in de overlastsfeer gesitueerd kunnen worden namelijk : personen die op straat overlast veroorzaken, sluikstorten en rondslingerend afval, handel in verdovende middelen.

 

Bijkomende criteria :

Het team wijkmanagement van de stad Lier stelde voor het jaar 2013 een rapport op inzake het aantal overlastmeldingen. In totaal werden er 1689 overlastmeldingen geregistreerd bij stad en politie. Als conclusie vermeldt het rapport dat voornamelijk dient gewerkt te worden rond geluidsoverlast en sluikstort. Er waren 363 meldingen inzake sluikstorten en zwerfvuil. Er waren ook 266 meldingen van vandalisme.

Opruiming van sluikstorten : voornamelijk aan de systemen voor afvalcollectie (OCT’s) die over het grondgebied verspreid zijn, worden er vaak zakken als sluikstort achtergelaten. In de maanden juli en oktober van 2014 ging het over meer dan 1000 zakken per maand. Men schat de totale hoeveelheid sluikstort op 205 ton per jaar voor Lier. Dit zorgt voor een opruimkost van 130000 euro. De bevolking ondervindt dus niet enkel hinder van deze sluikstorten maar draait eveneens mee op voor de opruimkosten.

Uit de bovenstaande gegevens blijkt duidelijk dat de burger wel degelijk wakker ligt verschillende vormen van overlast en verwacht dat hier iets aan gedaan wordt.

Bij de aanpak van fenomenen is het van belang dat de zogenaamde veiligheidsketen gerespecteerd wordt en dat dus ook preventie, sensibilisering en ontrading niet uit het oog verloren worden. Het team wijkmanagement van de stad Lier lanceert jaarlijks meerdere preventiecampagnes in het kader van overlastfenomenen, met als meest recente voorbeeld een opgemerkte campagne tegen sluikstorten onder de noemer ‘Gezocht : eigenaar van 205 ton sluikstort’.

De politie houdt regelmatig toezicht op plaatsen waar overlast zich voordoet. Deze plaatsen worden opgenomen in de lijst van zogenaamde ‘hotspots’ die op de wekelijkse briefings aan de personeelsleden worden toegelicht.

Het inzetten van bewakingscamera’s kan hier, naast alle andere opgesomde maatregelen (preventie, sensibilisering, extra toezichten door politie en/of gemeenschapswachten )een oplossing bieden. De resultaten van het vaste cameranetwerk dat reeds enkele jaren in gebruik is in de binnenstad geven dit aan. Deze camera’s bestrijken bepaalde zones die gevoelig zijn voor de overlastproblematiek en maken het mogelijk om enerzijds in een vroeg stadium een gepaste interventie uit te voeren of anderzijds de daders van bepaalde feiten aan de hand van de opgenomen beelden te identificeren.

De overlastproblematiek is echter verspreid en durft zich ook verplaatsen. In die zin is de pakkans voor de overlastpleger niet steeds even groot. Men moet dus in sommige gevallen flexibel kunnen inspelen op deze plaatsen waar een tijdelijk probleem zich voordoet en men kan moeilijk het ganse grondgebied en alle plaatsen waar zich eventueel overlast zou voordoen voorzien van vaste camera’s. Voor deze plaatsen is echter een verplaatsbaar camerasysteem wel een goede oplossing om in eerste instantie het probleem in kaart te brengen, vervolgens gepast te interveniëren en in een volgende fase daders van feiten te helpen identificeren.

 

Enkele voorbeelden om dit te staven :

Er zijn 50 OCT’s op het grondgebied van Lier. Van deze 50 zijn er 7 waar de problematiek van het sluikstorten zich het ergst voordoet. Het probleem kan zich echter snel verplaatsen. Voor de potentiële sluikstorter betekent dit een voordeel.

Hij heeft de keuze uit verschillende plaatsen waar hij zijn afval kwijt kan, afhankelijk van de minste sociale controle, omstandigheden e.d. Uit meldingen van omwonenden blijkt dat er ook vaak sluikstorters zijn die zich met een voertuig verplaatsen.

Dit maakt het moeilijk om een gericht toezicht te organiseren door inzet van personeel van stad (gemachtigde vaststellers) of politie. Terwijl men aan één OCT toezicht houdt, is misschien aan de andere OCT even verderop aan het sluikstorten.

Het is bovendien niet ondenkbaar dat er zich een secundair verplaatsingseffect voordoet en de sluikstorters hun afval elders gaan achterlaten in plaats van aan een OCT.

Vandalisme / graffiti : dit zijn typische problemen die in alle buurten kunnen opduiken en zich gedurende een bepaalde tijd kunnen voordoen. De feiten zijn moeilijk op heterdaad vast te stellen.

 

Deze redenering kan op vrijwel alle gangbare vormen van overlast worden toegepast. In die zin is het dan ook aangewezen om het werkveld van de verplaatsbare camera’s niet enkel te beperken tot de problematiek van het sluikstorten en de plaatsen waar er momenteel OCT’s aanwezig zijn, maar dit uit te breiden tot alle vormen van overlast over het ganse grondgebied.

Daarnaast is het van belang dat ook de andere gehanteerde methodieken zoals extra toezicht op het terrein, preventiecampagnes en sensibilisering van de bevolking ten volle gehandhaafd blijven. De camerabewaking is geen oplossing op zich, doch wel een zeer nuttig hulpmiddel dat in de verschillende stappen van de veiligheidsketen kan aangewend worden.

 

Conformiteit aan de privacywetgeving - finaliteit, relevantie, proportionaliteit en veiligheid:

De camerawet van 21 maart 2007 bepaalt dat de verwerking van de camerabeelden dient te gebeuren voor welbepaalde en rechtmatige doeleinden, conform de beginselen van de Wet op de Privacy.

De finaliteit van de bewakingscamera’s op niet-besloten plaatsen in Lier is het bewaken, controleren en dus beveiligen van het openbaar domein in het kader van de bestrijding van overlast. De verplaatsbare camera zal gebruikt worden op plaatsen waarvan blijkt dat er zich een belangrijke vorm van overlast voordoet.

Enkel de daartoe aangeduide leden van het team wijkmanagement van de stadsdiensten, die daarvoor een opleiding hebben genoten en de politiediensten mogen de beelden bekijken en analyseren. In regel worden de beelden die worden opgenomen door de verplaatsbare camera niet ‘in realtime’ bekeken. Wanneer dit zich toch zou voordoen, mag dit enkel door politiemedewerkers gebeuren, conform de wettelijke vereisten.

De inzet van de camera is complementair aan de inzet van toezichthouders en is dus een aanvullend middel, aangezien andere middelen die wellicht minder in zouden grijpen op de persoonlijke levenssfeer ontoereikend of onwerkbaar zijn. Het is immers niet mogelijk om 24/24 en 7/7 toezicht te voorzien op alle overlastgevoelige plaatsen.

De rechtmatigheid voor het aanwenden van dit middel en dus de verwerking van de beelden voldoet aan het proportionaliteitsbeginsel : het algemeen belang of de rechtmatige belangen van de verantwoordelijke voor de verwerking, in casu de stad Lier, moet worden afgewogen tegen het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de gefilmde persoon. Dit is op een goed overwogen wijze gebeurd. Door de inzet van de verplaatsbare camera mikt men op een vermindering van de overlast en kleine criminaliteit en op een verhoging van het veiligheidsgevoel bij de burgers.

De verwerkte beelden zullen niet gebruikt worden op een wijze die onverenigbaar is met de duidelijk bepaalde finaliteit. De gegevens mogen slechts gebruikt worden in het raam van de aangegeven verwerking en geenszins op enige andere wijze.

De verwerking van de beelden is hierin een noodzakelijk en gepast middel om het beoogde doel te bereiken, namelijk te komen tot een betere aanpak van de overlastproblemen, een hoger veiligheidsgevoel en een efficiëntere inzet van handhavers.

De bewaartermijn van de opgenomen beelden bedraagt maximum één maand, behoudens in het geval er een misdrijf werd opgenomen. Het filmen van privé plaatsen wordt zo veel als mogelijk vermeden. De veiligheid van de verwerkte gegevens is dus verzekerd.

De inzet van de verplaatsbare camera is bijgevolg proportioneel in verhouding tot het beoogde doel, relevant, doelmatig en veilig, waardoor een positief effect in de bestrijding van overlast en kleine criminaliteit in het vooruitzicht kan gesteld worden.

 

Argumentatie

In het kader van de aanpak van de sluikstortproblematiek en andere overlastvormen, zal de stad een verplaatsbaar camerasysteem inzetten binnen de daarvoor door de wet van 21 maart 2007 voorziene grenzen . De stad steunt hierbij op het advies dienaangaande van de korpschef van de lokale politie.

 

 

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

5 onthoudingen: Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 : De gemeenteraad formuleert, op basis van het advies van de korpschef van de Lokale Politie, een positief advies om een verplaatsbaar camerasysteem in de stad in te zetten in het kader van de sluikstort- en overlastproblematiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR DE HUISVESTING CVBA - ALGEMENE VERGADERING DER AANDEELHOUDERS OP 20 MEI 2015 - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 12 mei 2014 om Jenny Van Damme af te vaardigen voor de 'Algemene Vergadering der Aandeelhouders' op 21 mei 2014.

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, afgekort LMH.

 

De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting heeft een brief gestuurd op 27 april 2015 met de vraag om een vertegenwoordiger voor de 'Algemene Vergadering der Aandeelhouders', die zal plaatsvinden op woensdag 20 mei 2015 om 19.00 uur op het adres van het vennootschap, Abtsherbergstraat 10 bus 19 te Lier.

 

De agenda werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Jaarverslag 2014 van de Raad van Bestuur (incl. het bijzonder verslag sociaal oogmerk

en de klachtenrapportering)

2.

Het verslag 2014 van de commissaris

3.

De jaarrekening 2014

4.

Kwijting te geven aan de bestuurders en de commissaris

5.

Benoeming van de bestuurders:

         Marina Op de Beeck (namens de stad Lier)

         August Valgaeren (namens de private aandeelhouders)

         Leo Vansteenbeeck (namens de private aandeelhouders)

Allen, opnieuw verkiesbaar. Voorstel: mandaat met drie jaar te verlengen tot 16 mei 2018

 

De andere mandaten zijn voor:

         Sabine Leyzen (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 18 mei 2016)

         Tine Muyshondt (namens de provincie Antwerpen) (mandaat loopt tot 18 mei 2016)

         Jan Hauwaert (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 18 mei 2016)

         Philip De Koninck (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 17 mei 2017)

         Piet De Zaeger (namens de stad Lier) (mandaat loopt tot 17 mei 2017)

         Johan Festjens (namens de private aandeelhouders) (mandaat loopt tot 17 mei 2017)

6.

Statutenwijziging: uitstel tot Algemene Vergadering van 16 mei 2018

7.

Benoeming en bezoldiging van de commissaris

8.

Mededeling: stappen ten aanzien van aandeelhouder South Australien Belgian Relief Fund

 

Juridische grond

Statuten Lierse Maatschappij voor de Huisvesting

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

4 stemmen tegen: Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

7 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jan Hermans, Memet Cinar en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist Van Damme Jenny, gemeenteraadslid, af te vaardigen als lid van de 'Algemene Vergadering der Aandeelhouders' van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Lierse Maatschappij voor de Huisvesting CVBA

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

IVEKA - ALGEMENE VERGADERING VAN 16 JUNI 2015 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 25 november 2013 besliste de gemeenteraad om de mevrouw Goris Annemie, gemeenteraadslid, wonende te 2500 Lier, Haverlaan 22, en mevrouw Wagner Christina, gemeenteraadslid, wonende te 2500 Lier, Lintsesteenweg 48, aan te duiden als vertegenwoordiger, resp. plaatsvervangend vertegenwoordiger van de stad voor de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging IVEKA van 11 decemberr 2013 en voor de algemene vergaderingen gedurende de resterende duur van de legislatuur 2013-2018.

 

Feiten en context

De stad neemt voor het distributiebeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende verenging IVEKA, Intercommunale voor de Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse.

 

De stad Lier werd, per aangetekend schrijven van 9 april 2015, opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IVEKA op dinsdag 16 juni 2015 om 11.00 uur in Feestzaal Hof Van Nazareth, Nazarethdreef 101 te 2500 Lier.

 

De agenda werd als volgt samengesteld:

1.

Verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2014

2.

Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2014 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris met betrekking tot het boekjaar 2014

4.

Hernieuwing aanwijzing aardgasdistributienetbeheerder door VREG

5.

Statutaire benoemingen

6.

Statutaire mededelingen

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013

         Energiebesluit

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging IVEKA op 16 juni 2015:

 

1.

Verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2014

2.

Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2014 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris met betrekking tot het boekjaar 2014

4.

Hernieuwing aanwijzing aardgasdistributienetbeheerder door VREG

5.

Statutaire benoemingen

6.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist, in afwijking van de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013, om De Wit Anja, schepen, als effectief vertegenwoordiger aan te duiden voor de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging IVEKA op 16 juni 2015.

 

Art 3 :

De gemeenteraad vraagt aan de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging IVEKA op 16 juni 2015 op te dragen hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormelde artikelen 1 van onderhavig besluit.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging IVEKA, ter attentie van het secretariaat, intercommunales@eandis.be.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVEKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

KAPITAALVERHOGING VAN PUBLI-T. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De financieringsvereniging IKA houdt in opdracht van de gemeenten in haar werkingsgebied verschillende strategische participaties aan. IKA is zo op verzoek en voor rekening van de gemeenten-deelnemers aandeelhouder van Publi-T, de holding die instaat voor de Belgische en publieke verankering van de transportnetbeheerder voor elektriciteit Elia.

 

Feiten en context

Publi-T heeft beslist om tot een kapitaalverhoging over te gaan. Aan IKA worden in totaal 21.087 aandelen Publi-T aangeboden aan 444,83 EUR per aandeel.

 

Deze kapitaalverhoging heeft een dubbel doel : enerzijds zullen er bankleningen worden terugbetaald en anderzijds wordt er geanticipeerd op verschillende grote infrastructuurprojecten van Elia in de periode 2016-2017. In de begeleidende motiveringsnota wordt de kapitaalverhoging uitvoerig toegelicht.

 

Fasering

IKA verzoekt om tegen uiterlijk 10 juni 2015 de gemeenteraadsbeslissing over te maken.

 

Adviezen

De raad van bestuur van IKA volgt de argumenten van Publi-T en acht het dan ook aangewezen dat IKA intekent op alle aangeboden aandelen. Niet enkel behoort de Belgische en publieke verankering van Elia tot de kerntaken, de vooropgestelde inschrijvingsprijs biedt ook zicht op een billijk rendement (verwacht brutorendement van 5,3%) en houdt een latente meerwaarde in ten aanzien van de huidige beurskoers van Elia.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet artikel 42

Decreet van 6 juli 2001 op de intergemeentelijke samenwerking

 

Argumentatie

Zie begeleidende motiveringsnota in bijlage.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/1/4/3

Deelnemingen IKA

 

Aan IKA worden in totaal 21.087 aandelen aangeboden, waarvan 874 aandelen toewijsbaar zijn aan de Stad Lier. Dit vertegenwoordigt een bedrag van 388.781,42 EUR. IKA beschikt over voldoende middelen op rekening courant om de operatie te financieren.

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Patrick Tersago, Christel Van den Plas, Jan Hermans, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck, Yahya Degirmenci en Katrien Vanhove

3 onthoudingen: Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad verzoekt IKA om in te tekenen op de kapitaalverhoging van Publi-T voor 21.087 aandelen aan 444,83 EUR voor een totaal bedrag van 9.380.130,21 EUR en tevens kandidaat te zijn voor 7.865 aandelen toe te wijzen in een eventuele 2de ronde voor een bedrag van 3.498.587,95 EUR. Deze bijkomende investering zal gefinancierd worden met eigen middelen van IKA.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om in te tekenen op 874 aandelen "Publi-T 2015" met kencijfer 4e aan een nominale waarde per aandeel van 444,83 EUR voor een totale waarde van 388.781,42 EUR en deze te volstorten met de middelen beschikbaar bij IKA voor een bedrag van 388.781,42 EUR.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p/a Intermixt, Ravensteingallerij 4 bus 2, t.a.v. de heer Lieven Ex.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA, t.a.v. dhr. Lieven Ex

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

KAPITAALVERHOGING W4F - KAPITAALVERHOGING IKA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De financieringsvereniging IKA houdt in opdracht van de gemeenten in haar werkingsgebied verschillende strategische participaties aan. IKA is zo in uitvoering van de besluitvorming van de algemene vergadering van 16/12/2014 op verzoek en voor rekening van de gemeenten-deelnemers aandeelhouder van de groenestroomproducent W4F, de rechtsopvolger van EGPF.

 

Feiten en context

In het werkingsgebied van IKA worden op korte termijn projecten gerealiseerd in Westerlo, Wuustwezel en Olen. IKA engageert zich proportioneel met haar aandeelhouderschap voor een bedrag van 9.500.000 EUR (in verhouding 80% kapitaal nl. 7.600.000 EUR en 20% achtergestelde leningen, nl. 1.900.000 EUR). Dit engagement wordt beperkt in de tijd tot 31/12/2017.

 

IKA heeft in haar schoot voldoende middelen om deze operatie te financieren. De raad van bestuur besliste een beperkte kapitaalverhoging door te voeren door de creatie van aandelen met kengetal 6b met een nominale waarde per aandeel van 50 EUR voor een totaal bedrag van 2.533.300 EUR, zjnde het voor 2015 voorziene engagement aan investeringen in kapitaal. De middelen hiervoor zijn beschikbaar op rekening courant.

 

IKA verzoekt de gemeenteraad om IKA opdracht te geven een deel van voormeld investeringsbedrag te financieren door een kapitaalinbreng van de middelen die op rekening courant beschikbaar zijn.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet, artikel 42

Het decreet van 6 juli 2001 op de intergemeentelijke samenwerking

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/1/4/3

Deelnemingen IKA

 

De kapitaalverhoging heeft geen impact op het budget en de rekening van de stad aangezien deze gefinancierd wordt met de middelen beschikbaar bij IKA.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist in te tekenen op 1.299 aandelen "W4F" met kencijfer 6b aan een nominale waarde van 50 EUR per aandeel voor een totale waarde van 64.950 EUR en deze te volstorten met de middelen beschikbaar bij IKA voor een bedrag van 64.950 EUR.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p/a Intermixt, Ravensteingalerij 4 bus 2, t.a.v. de heer Lieven Ex.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA, T.a.v. de heer Lieven Ex.

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING VAN 16 JUNI 2015 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

         Gemeenteraadsbeslissing van 18 mei 2015 over de kapitaalsverhoging van IKA voor een totaalbedrag van € 10.185.786,74 ter dekking van reeds verworven financiële vaste activa.

         Gemeenteraadsbeslissing van 18 mei 2015 over de kapitaalsverhoging van IKA voor een totaalbedrag van € 9.378.350,89 ter dekking van de verwerving van bijkomende aandelen Publi-T.

         Gemeenteraadsbeslissing van 18 mei 2015 over de kapitaalsverhoging van IKA voor een totaalbedrag van € 2.533.300,00 ter dekking van de verwerving van aandelen W4F.

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

De stad werd per aangetekend schrijven van 20 april 2015 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone vergadering van IKA op 16 juni 2015 om 12.00 uur in Hof van Nazareth, Nazaretdreef 101, 2500 Lier.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2

Jaarrekening 2014

3

Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4

Kapitaalverhoging IKA

5

Kapitaalverhoging IKA ter financiering van aandelen Publi-T en toetreding tot W4F

6

Toetreding tot windprojecten i.s.m. Eneco

7

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

8

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

De documenten met betrekking tot de verschillende punten van de dagorde werden door de intercommunale IKA ter beschikking gesteld.

 

ENECO heeft een voorstel tot deelname geformuleerd dat past in de strategische doelstellingen van IKA. De stad werd opgeroepen om te beraadslagen over de nieuwe strategische en financiële participatie in ENECO. Deze deelname heeft geen impact op het budget en de rekening van de stad. De investering in projecten in samenwerking met ENECO worden financieel gunstig beoordeeld. De motiveringsnota is bij de uitnodiging gevoegd.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44, 1° en 3° alinea van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarin opgenomen is dat de gemeenten, deelnemers van een intergemeentelijk samenwerkingsverband hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke benoemingsprocedure met de vaststelling van het stemgedrag van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de buitengewone vergadering van IKA van 16 juni 2015.

 

1

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2

Jaarrekening 2014

3

Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4

Kapitaalverhoging IKA

5

Kapitaalverhoging IKA ter financiering van aandelen Publi-T en toetreding tot W4F

6

Toetreding tot windprojecten i.s.m. Eneco

7

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

8

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan de balans, resultatenrekening en winstverdeling met betrekking tot het boekjaar 2014.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan:

         de kapitaalsverhoging van IKA voor een totaalbedrag van € 10.185.786,74 ter dekking van reeds verworven financiële vaste activa.

         de kapitaalsverhoging van IKA voor een totaalbedrag van €9.378.350,89 ter dekking van de verwerving van bijkomende aandelen Publi-T.

         de kapitaalsverhoging van IKA voor een totaalbedrag van € 2.533.300,00 ter dekking van de verwerving van aandelen W4F.

 

Art 5 :

De gemeenteraad verzoekt IKA om deel te nemen aan projecten in samenwerking met ENECO en te participeren in het kapitaal van deze projecten. De verdeelsleutels zoals gehanteerd voor de windmolenprojecten worden gevolgd. Het gemeentelijk engagement beperkt zich tot haar aandeel in de projecten.

 

Art 6 :

De gemeenteraad vraagt aan de vertegenwoordiger(s) van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA van 24 juni 2014 op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 7 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, Ravensteingalerij 4 bus 2 te 1000 Brussel, t.a.v. de heer Lieven Ex.

Art 8 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING VAN 16 JUNI 2015 - AANDUIDEN VAN EEN

VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 20 april 2015 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone vergadering van IKA op 16 juni 2015 om 12.00 uur in Hof van Nazareth, Nazaretdreef 101, 2500 Lier.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1

Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2

Jaarrekening 2014

3

Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4

Kapitaalverhoging IKA

5

Kapitaalverhoging IKA ter financiering van aandelen Publi-T en toetreding tot W4F

6

Toetreding tot windprojecten i.s.m. Eneco

7

Kwijting van de bestuurders en de commissaris

8

Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking - art. 44

         Omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het Decreet intergemeentelijke samenwerking

         Statuten IKA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

4 stemmen tegen: Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

7 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jan Hermans, Memet Cinar en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als vertegenwoordiger van de gemeente wordt de heer Verwaest Rik, gemeenteraadslid en de heer Buelens Kristof, gemeenteraadslid respectievelijk als volmachtdrager en als plaatsvervangend volmachtdrager aangeduid om deel te nemen aan algemene vergadering van IKA op 16 juni 2015.

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager om op deze vergadering te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IKA op 16 juni 2015.

 

Art 3 :

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de dienstverlenende vereniging IKA.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IKA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING VAN 17 JUNI 2015 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 dat Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, en Wagner Christina, gemeenteraadslid als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging PONTES worden aangesteld (van 18 december 2013 en voor de algemene vergaderingen voor de resterende duur van de legislatuur).

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

De stad werd op 27 april 2015 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 17 juni 2015 om 18.30 uur in het het BICC ‘t Poorthuis, Zuidervest 2a in 3990 Peer. Aansluitend zal er een diner aangeboden worden in ’t Kabinet, Kerkstraat 19 in 3990 Peer.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 18 december 2014 – goedkeuring

2.

Bestuursorganen: wijziging samenstelling raad van bestuur – goedkeuring

3.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het dienstjaar 2014 – goedkeuring

4.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2014 – aktename

5.

Financiën: verdeling batig saldo van de resultatenrekening 2014 – goedkeuring

6.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en de commissaris-bedrijfsrevisor – goedkeuring

7.

Financiën: aanstelling bedrijfsrevisor - goedkeuring

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 44, 46, 47 en 48

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de algemene vergadering van PONTES van 17 juni 2015, die bestaat uit volgende agendapunten:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 18 december 2014 – goedkeuring

2.

Bestuursorganen: wijziging samenstelling raad van bestuur – goedkeuring

3.

Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het dienstjaar 2014 – goedkeuring

4.

Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2014 – aktename

5.

Financiën: verdeling batig saldo van de resultatenrekening 2014 – goedkeuring

6.

Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en de commissaris-bedrijfsrevisor – goedkeuring

7.

Financiën: aanstelling bedrijfsrevisor - goedkeuring

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat de voorstellen van beslissingen worden goedgekeurd en de vertegenwoordiger van de gemeente wordt opgedragen om zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Een afschrift van dit besluit wordt te kennisgeving bezorgd aan de intergemeentelijke vereniging PONTES, gevestigd te 2610 Antwerpen-Wilrijk, aan de Jules Moretuslei 2.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PONTES

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 12 JUNI 2015 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 13 juni 2014 over het aanstellen van Degirmenci Yahya, gemeenteraadslid, wonende te 2500 Lier, Boomlaarstraat 34, als effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van CIPAL gedurende de resterende duur van de legislatuur 2013-2018.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 27 april 2015 om deel te nemen aan de algemene vergadering van CIPAL op 12 juni 2015 om 10.30 uur in het Aldhem Hotel, Jagersdreef 1, 2280 Grobbendonk.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2014, afgesloten op 31 december 2014

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2014, afgesloten op 31 december 2014

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2014, afgesloten op 31 december 2014

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2014, afgesloten op 31 december 2014

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2014

7.

Vervanging bestuurder

8.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

9.

Rondvraag

10.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

De dienstverlenende vereniging CIPAL stelt de nodige documenten ter beschikking.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende intergemeentelijke samenwerking - art. 44: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke vergadering

         Gemeentedecreet

         Statuten van CIPAL DV

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 12 juni 2015:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2014, afgesloten op 31 december 2014

3.

Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2014, afgesloten op 31 december 2014

4.

Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2014, afgesloten op 31 december 2014

5.

Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van CIPAL over het boekjaar 2014, afgesloten op 31 december 2014

6.

Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2014

7.

Vervanging bestuurder

8.

Benoeming en vervanging van leden van het adviescomité

9.

Rondvraag

10.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging CIPAL op 12 juni 2015 op te dragen hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormeld de artikelen van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen van CIPAL, Bell-Telephonelaan 2D, 2440 Geel.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

CIPAL

1

vertegenwoordiger

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

PIDPA - ALGEMENE VERGADERING VAN 15 JUNI 2015 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 27 april 2015, opgeroepen om deel te nemen aan de statutaire jaarvergadering van PIDPA op maandag 15 juni 2015 te 11.00 uur op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2014.

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2014.

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2014.

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6.

Benoeming(en).

7.

Toetreding tot Synductis cvba.

8.

Kapitaalverhoging.

9.

Statutenwijziging.

10.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

PIDPA stelt de nodige documenten bij deze statutaire jaarvergadering ter beschikking.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van deze statutaire jaarvergadering van PIDPA van 15 juni 2015 werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2014.

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2014.

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2014.

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6.

Benoeming(en).

7.

Toetreding tot Synductis cvba.

8.

Kapitaalverhoging.

9.

Statutenwijziging.

10.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2014, de jaarrekening over het boekjaar 2014, en het verslag van de commissaris, goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2014.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van PIDPA voorgelegde diverse wijzigingen van aan de statuten van PIDPA, na artikelsgewijze behandeling leidende tot de goedkeuring en vaststelling van de statuten zoals opgenomen als bijlage bij de oproeping tot deze algemene vergadering.

 

Art 5 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de deelname tot Synductis cvba voor wat betreft het proefproject (grondgebied stad Mechelen) ter voorkoming van hinder bij infrastructuurwerken.

 

Art 6 :

De gemeenteraad geeft opdracht aan de vertegenwoordigers van de stad die zullen

deelnemen aan statutaire jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging PIDPA op 15 juni 2015 op te dragen hun stemgedrag op de genomen beslissingen genomen in de gemeenteraad inzake artikel 1 en 2 van onderhavig besluit en de voorgestelde benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt bijeengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze statutaire jaarvergadering.

 

Art 7 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onderwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan PIDPA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 5 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

PIDPA - ALGEMENE VERGADERING VAN 15 JUNI 2015 - AANDUIDEN

VOLMACHTDRAGER EN EEN PLAATSVERVANGEND VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 27 april 2015, opgeroepen om deel te nemen aan de statutaire jaarvergadering van PIDPA op maandag 15 juni 2015 te 11.00 uur op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze statutaire jaarvergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2014.

3.

Verslag van de commissaris over het jaar 2014.

4.

Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2014.

5.

Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6.

Benoeming(en).

7.

Toetreding tot Synductis cvba.

8.

Kapitaalverhoging.

9.

Statutenwijziging.

10.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking: art. 44 bepaalt dat de afgevaardigde door de raad dient aangewezen te worden en dat het mandaat van deze afgevaardigde voor elke algemene vergadering dient worden vastgesteld.

         Statuten van PIDPA

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

4 stemmen tegen: Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

7 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jan Hermans, Memet Cinar en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Als gemeentelijke vertegenwoordiger voor de statutaire jaarvergadering wordt aangewezen: mevrouw Van Damme Jenny, gemeenteraadslid, wonende Kannunik Davidlaan 55, 2500 Lier met als plaatsvervanger Verheyden Kelly, gemeenteraadslid, wonende Boomlaarstraat 101, 2500 Lier.

 

Art 2 :

Aan bovengenoemde vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de statutaire jaarvergadering van 15 juni 2015, overeenkomstig de genomen beslissingen met betrekking tot deze vergadering te stemmen.

 

Art 3 :

Het college wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging PIPDA, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 3 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

PIDPA

1

vertegenwoordiges

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

PIDPA STATUTENWIJZIGING EN KAPITAALVERHOGING. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De stad Lier is deelnemer in de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Feiten en context

Met haar schrijven van 24 februari jongstleden informeert Pidpa de stad Lier dat de raad van bestuur van Pidpa beslist heeft om  op de algemene vergadering van 15 juni 2015 een statutenwijziging te behandelen.

 

Aansluitend wordt ook voorgesteld om over te gaan op een kapitaalverhoging van 20.000 aandelen A aan 2,5 EUR per aandeel. De stad Lier kan inschrijven op 580 aandelen A, hetgeen een investering vertegenwoordigt van 1.450 EUR. Bijkomend kan de stad ook beslissen om in te schrijven op een 'pro rata' deel van de aandelen A waarop niet wordt ingeschreven door één of meer gemeenten.

 

De statutenwijziging heeft tot doel tegemoet te komen aan :

- De voorziene uittreding van de provincie uit Pidpa conform de bepalingen in het Vlaams Regeerakkoord 2014-2019

- De vraag van de provincie Antwerpen aan Pidpa mbt een mogelijke financiële tegemoetkoming (hiertoe moeten de statuten voortaan voorzien in de mogelijkheid tot het geven van een gift).

- Enkele beperkte overige wijzigingen aan de statuten.

 

De kapitaalverhoging heeft tot gevolg dat de gemeenten hun inbreng in de besluitvorming van Pidpa en het compartiment watervoorziening kunnen versterken.

 

In bijlage bij dit punt worden een aantal documenten toegevoegd waarin zowel de voorgestelde statutenwijziging als de kapitaalverhoging uitvoerig worden uiteengezet.

 

Beide aspecten werden tevens toegelicht op twee informatievergaderingen (10 en 13 maart jl). Naar aanleiding van deze besprekingen werden een aantal vragen gebundeld en bijkomend toegelicht (zie eveneens in bijlage bij dit punt).

 

Fasering

Overmaken beslissing gemeenteraad mbt statutenwijziging en kapitaalverhoging vóór 10 juni 2015

 

15 juni 2015 : Algemene vergadering Pidpa : behandeling statutenwijziging en toebedeling van het aantal bijkomende aandelen A per gemeente

 

19 oktober 2015 : Raad van bestuur Pidpa : Afhandeling kapitaalverhoging op basis van de volstorting van de aandelen.

 

Adviezen

Op basis van de bekomen toelichtingen geeft de financiële dienst gunstig advies voor de voorgestelde statutenwijziging en kapitaalverhoging. De kapitaalverhoging heeft een zeer beperkte financiële impact gelet op het beperkt aantal aandelen en lage waarde per aandeel.

 

Inschrijven op de kapitaalverhoging moet dan ook niet beschouwd worden als een investering of belegging, maar eerder als een bijkomende verankering van het gemeentelijk belang in de besluitvorming van Pidpa. In dit kader geven we dan eveneens gunstig advies om bijkomend in te tekenen op het pro rata aandeel van de aandelen A waarop eventueel niet zal worden ingeschreven door andere gemeenten.

 

 

Juridische grond

Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/1/4/4

Financiële aangelegenheden

 

Aangezien de volstorting van de aandelen pas tegen 19 oktober 2015 dient te geschieden, kan via budgetwijziging nog het nodige krediet worden voorzien.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde diverse wijzigingen aan de statuten van Pidpa, na artikelsgewijze behandeling leidende tot de goedkeuring en vaststelling van de statuten zoals opgenomen als bijlage bij de oproeping tot deze algemene vergadering.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad gaat akkoord om in te tekenen op het aan de gemeente toekomende 'pro rata' deel van de uitgeschreven 20.000 aandelen A, nl. 580 aan 2,5 EUR per aandeel en zal de volstorting ervan doen na de algemene vergadering van 15 juni 2015 die beslist over de kapitaalverhoging en de toebedeling van het aantal aandelen per gemeente.

 

Art. 3 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan om, voor het geval één of meer gemeentelijke deelnemers niet zouden intekenen op een pro rata deel van de uitgeschreven 20.000 aandelen A, tevens in te tekenen op het 'pro rata' deel van de aandelen A waarop niet wordt ingeschreven door die andere gemeente(n). De volstorting ervan zal eveneens gebeuren na de algemene vergadering van 15 juni 2015 die beslist over de kapitaalverhoging en de toebedeling van het aantal aandelen per gemeente.

 

Art. 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing van de gemeenteraad bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 5 :

De financiële gevolgen zijn:

 

Actienummer

Omschrijving budgetsleutel

Bedrag

Saldo krediet

1/1/4/4

Belangen in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - nog te storten bedragn

nog te bepalen

 

Budgetsleutel

0030/28110000

 

Afhankelijk van het totaal aantal toegekende aandelen via budgetwijziging te voorzien in de loop van 2015.

 

Opdrachten :

Het schepencollege geeft opdracht aan:

 

Dienst

Taak

Secretariaat

Bezorgen afschrift beslissing aan Pidpa

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

IVAREM - ALGEMENE VERGADERING VAN 19 JUNI 2015 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 november 2013 Buelens Kristof, als eerste afgevaardigde, Wagner Christina, als tweede afgevaardigde en Goris Annemie, als derde afgevaardigde, aan te stellen in de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voor de resterende bestuursperiode.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

De stad Lier werd op 20 april 2015 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IVAREM die op 19 juni 2015 om 18.30 uur plaats heeft in de raadszaal op de tweede verdieping van het gemeentehuis, Lemanstraat 63 in Sint-Katelijne-Waver.

 

De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1

Aanduiding stemopnemers

2

Kennisgeving activiteitenverslag 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) [VVAV1500001]

3

Goedkeuring jaarrekening 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

         Balans, resultatenrekening en toelichting [VVAV1500002]

         Jaarverslag van de raad van bestuur [VVAV1500003]

         Verslag van de revisor [VVAV1500004]

4

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

5

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 19 juni 2015.

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 van de Vlaamse regering houdende de intergemeentelijke samenwerking - artikel 44 bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering voor de vennoten moet worden voorgelegd aan de respectievelijke raden

         Statuten van IVAREM

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van 19 juni 2015 die als volgt is samengesteld:

 

1

Aanduiding stemopnemers

2

Kennisgeving activiteitenverslag 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) [VVAV1500001]

3

Goedkeuring jaarrekening 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

         Balans, resultatenrekening en toelichting [VVAV1500002]

         Jaarverslag van de raad van bestuur [VVAV1500003]

         Verslag van de revisor [VVAV1500004]

4

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

5

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 19 juni 2015.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IVAREM

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING 19 JUNI 2015 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 30 april 2015 een uitnodiging voor het bijwonen van de buitengewone algemene vergadering van IGEMO op 19 juni 2015 om 18.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in restaurant ’t Gemeentehuys, Markt 1, 2860 Sint-Katelijne-Waver, met op de agenda:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1500001].

3.

Goedkeuring jaarrekening 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

         Balans, resultatenrekening en toelichting [GVAV1500002]

         Jaarverslag van de Raad van Bestuur [GVAV1500003]

         Verslag van de revisor [GVAV1500004]

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Benoeming van een nieuw lid (vervanging) voorgedragen door de gemeente Duffel van de adviescomité Ruimtelijke Ordening van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

6.

Volmacht aan de Raad van Bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 12 december 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking:

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGEMO op 19 juni 2015:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1500001].

3.

Goedkeuring jaarrekening 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

         Balans, resultatenrekening en toelichting [GVAV1500002]

         Jaarverslag van de Raad van Bestuur [GVAV1500003]

         Verslag van de revisor [GVAV1500004]

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Benoeming van een nieuw lid (vervanging) voorgedragen door de gemeente Duffel van de adviescomité Ruimtelijke Ordening van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

6.

Volmacht aan de Raad van Bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 12 december 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 19 juni 2015 op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 2 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 2 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 19 JUNI 2015 - AANDUIDEN EERSTE VOLMACHTDRAGER, TWEEDE VOLMACHTDRAGER EN DERDE

VOLMACHTDRAGER. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 30 april 2015 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 19 juni 2015 om 18.30 uur. De vergadering zal plaats vinden in restaurant ’t Gemeentehuys, Markt 1, 2860 Sint-Katelijne-Waver, met op de agenda:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Kennisgeving activiteitenverslag 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO) [GVAV1500001].

3.

Goedkeuring jaarrekening 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

         Balans, resultatenrekening en toelichting [GVAV1500002]

         Jaarverslag van de Raad van Bestuur [GVAV1500003]

         Verslag van de revisor [GVAV1500004]

4.

Het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de revisor van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

5.

Benoeming van een nieuw lid (vervanging) voorgedragen door de gemeente Duffel van de adviescomité Ruimtelijke Ordening van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

6.

Volmacht aan de Raad van Bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 12 december 2014 van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (IGEMO)

 

Juridische grond

         Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking:

         Art. 44 bepaalt dat de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectievelijke raden

         Art. 44 bepaalt dat, afgezien van de jaarvergadering waarvan sprake in artikel 65, 2de lid van het decreet, nog minstens één algemene vergadering wordt belegd in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgend boekjaar te bespreken.

         Omzendbrief (BA 2002/01) van 11 januari 2002 van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, dhr. P. Van Grembergen, betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Statuten van IGEMO

         Gemeentedecreet

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

4 stemmen tegen: Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

7 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jan Hermans, Memet Cinar en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Buelens Kristof, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als eerste afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze eerste afgevaardigde vertegenwoordigt het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 2 :

Wagner Christina, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als tweede afgevaardigde in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze tweede afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de  algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 3 :

Goris Annemie, gemeenteraadslid, wordt aangeduid als derde afgevaardigde in de Buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Deze derde afgevaardigde vertegenwoordigt geen stemmenaandeel van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO. Bij afwezigheid van de in artikel 1 en 2 van dit besluit aangeduide eerste afgevaardigde, verleent de gemeenteraad aan de tweede afgevaardigde het mandaat om het volledig stemmenaantal (nl. 3 stemmen) van de stad Lier in de algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGEMO te vertegenwoordigen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist de volmachtdragers te mandateren op deze vergadering om te handelen en te beslissen conform de besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van IGEMO op 19 juni 2015.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Art 6 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

IGEMO

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

ETHIAS GEMEEN RECHT - GEWONE ALGEMENE JAARVERGADERING OP 19 JUNI 2015 - AGENDA. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Onderlinge verzekeringsvereniging, Ethias Gemeen Recht.

 

De stad ontving op 30 april 2015 een oproep om deel te nemen aan de gewone algemene jaarvergadering op 19 juni 2015 om 10 uur in "Tour & Taxis", Havenlaan 86C, 1000 Brussel.

 

De agenda is als volgt samengesteld:

 

1.

Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2014

2.

Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2014 en bestemming van het resultaat

3.

Kwijting aan de bestuurders voor hun mandaat

4.

Kwijting aan de commissaris voor zijn opdracht

5.

Statutaire benoemingen

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en haar latere wijzigingen

         Gemeentedecreet

         Statuten Ethias Gemeen Recht

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Memet Cinar, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

6 onthoudingen: Patrick Tersago, Jan Hermans, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Katrien Vanhove en Olivier Peeters

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist kennis te nemen van de agenda van gewone algemene jaarvergadering van Ethias Gemeen Recht op vrijdag 19 juni 2015 met volgende agenda:

 

1.

Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2014

2.

Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2014 en bestemming van het resultaat

3.

Kwijting aan de bestuurders voor hun mandaat

4.

Kwijting aan de commissaris voor zijn opdracht

5.

Statutaire benoemingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de gewone algemene jaarvergadering van Ethias Gemeen Recht op vrijdag 19 juni 2015 op te dragen hun stemgedrag op de beslissing genomen in de gemeenteraad inzake voormeld artikel 1 van onderhavig besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Onderlinge verzekeringsvereniging Ethias Gemeen Recht, Rue des Croisiers 24, 4000 Luik.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Ethias Gemeen Recht

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

ETHIAS GEMEEN RECHT - GEWONE ALGEMENE JAARVERGADERING OP 19 JUNI 2015 - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Onderlinge verzekeringsvereniging, Ethias Gemeen Recht.

 

De stad ontving op 30 april 2015 een oproep om deel te nemen aan de gewone algemene jaarvergadering op 19 juni 2015 om 10 uur in "Tour & Taxis", Havenlaan 86C, 1000 Brussel.

 

De agenda is als volgt samengesteld:

 

1.

Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2014

2.

Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2014 en bestemming van het resultaat

3.

Kwijting aan de bestuurders voor hun mandaat

4.

Kwijting aan de commissaris voor zijn opdracht

5.

Statutaire benoemingen

 

De stad kan overeenkomstig artikel 6 van de statuten zich laten vertegenwoordigen

         ofwel door een lid van de bestuursorganen of van het personeel van het bestuur of instelling

         ofwel door een vertegenwoordiger van een ander bij Ethias Gemeen Recht aangesloten bestuur of instelling

 

Juridische grond

         Decreet van de Vlaamse regering van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en haar latere wijzigingen

         Gemeentedecreet

         Statuten Ethias Gemeen Recht

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Walter Grootaers, Rik Verwaest, Lucien Herijgers, Bert Wollants, Ivo Andries, Rik Pets, Anja De Wit, Jenny Van Damme, Christel Van den Plas, Sabine Leyzen, Annemie Goris, Kristof Buelens, Kelly Verheyden, Christina Wagner, Hilde De Koninck en Yahya Degirmenci

4 stemmen tegen: Patrick Tersago, Marcel Taelman, Ella Cornelis en Olivier Peeters

7 onthoudingen: Ludo Peeters, Gert Van Eester, Koen Breugelmans, Freddy Callaerts, Jan Hermans, Memet Cinar en Katrien Vanhove

1 stem blanco: Marleen Vanderpoorten

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Anja De Wit, schepen van Financiën, wonende te 2500 Lier, wordt aangeduid als resp. effectief vertegenwoordiger voor de gewone algemene jaarvergadering van Ethias Gemeen Recht van 19 juni 2015 en voor de algemene vergaderingen gedurende de resterende duur van de legislatuur 2013-2018.

 

Art 2 :

De bovengenoemde vertegenwoordigers worden gemandateerd om op de gewone algemene jaarvergadering van Ethias Gemeen Recht van 19 juni 2015 (of iedere andere datum waarop deze vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad genomen zijn over de agendapunten van de gewone algemene jaarvergadering van Ethias Gemeen Recht van 19 juni 2015 en verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan de Onderlinge verzekeringsvereniging Ethias Gemeen Recht, Rue de Croisiers 24, 4000 Luik.

 

Art 4 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Ethias Gemeen Recht

1

vertegenwoordigers

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

INTERPELLATIES

 

Interpellatie 1 : van Patrick Tersago i.v.m. parkeertarieven binnenstad

 

Interpellatie 2 : van Olivier Peeters i.v.m. cameranetwerk met automatische nummerplaatherkenning

 

 

BESLUIT:

Kennisgenomen.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

Zitting van 18 mei 2015

 

AFWIJKEN VAN DE ROOILIJN VAN HET ROOILIJNPLAN ‘SIONSVEST’, GOEDGEKEURD BIJ K.B. VAN 19/10/1973, TER HOOGTE VAN ROS BEIAARDSTRAAT HUISNRS 13 EN 15. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het rooilijnplan van Sionsvest, werd goedgekeurd bij K.B. van 19/10/1973 (vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 18 december 1972).

 

Feiten en context

Jan Hermans en Anja Vlaeymans hebben op 2 april 2015 (volledigheidsattest 30/4/2015) een stedenbouwkundige aanvraag ingediend voor een gevelkunstwerk (dossier 2015/63). Deze constructie wordt getroffen door de rooilijn, vastgesteld in het rooilijnplan ‘Sionsvest’, goedgekeurd bij K.B. van 19/10/1973.

 

Volgens artikel 16 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen van 8 mei 2009 kan men afwijken van de rooilijn als uit het advies van de wegbeheerder blijkt dat de rooilijn niet binnen vijf jaar na de afgifte van de stedenbouwkundige vergunning zal worden gerealiseerd. Als er na het verstrijken van die termijn wordt onteigend, wordt bij het bepalen van de vergoeding geen rekening gehouden met de waardevermeerdering die uit de vergunde handelingen voortvloeit;

In dit geval is de gemeenteraad bevoegd voor de zaken der wegen.

 

Adviezen

Het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar:

 

Het rooilijnplan ‘Sionsvest’, goedgekeurd bij K.B. van 19/10/1973.

Er wordt advies gevraagd aan de cel publieke ruimte, dit advies is positief gezien de zeer geringe inname van het openbaar domein en omdat de resterende breedte voetpad nog voldoende is.

Bijgevolg geeft de stedenbouwkundig ambtenaar gunstig advies aan de gemeenteraad voor het afwijken van het verbod om een constructie op te richten die getroffen is door de rooilijn.

 

Juridische grond

Volgens art. 4.3.8. §1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan een stedenbouwkundige vergunning niet worden verleend voor het bouwen of herbouwen van een constructie op een stuk grond dat door een rooilijn is getroffen, of voor verbouwings- of uitbreidingswerken, andere dan stabiliteitswerken, aan een door een rooilijn of een achteruitbouwstrook getroffen constructie, behoudens onder de voorwaarden die worden bepaald bij of krachtens het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

Volgens artikel 16 § 1 van het decreet houdende vaststelling en realisatie van de

rooilijnen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 8 mei 2009, en onverminderd

andersluidende wettelijke, decretale of reglementaire bepalingen, is het verboden om

een constructie in de zin van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie

van de ruimtelijke ordening, te bouwen of herbouwen op een stuk grond dat door een

rooilijn of een achteruitbouwstrook is getroffen, of om verbouwings- of

uitbreidingswerken, andere dan stabiliteitswerken, aan een door een rooilijn of een

achteruitbouwstrook getroffen constructie uit te voeren, tenzij het gaat om :

o sloop- of aanpassingswerken die tot gevolg hebben dat de constructie aan de

rooilijn of de achteruitbouwstrook wordt aangepast;

o de verbouwing van een krachtens decreet definitief of voorlopig beschermd

monument of een constructie die deel uitmaakt van een krachtens decreet definitief

of voorlopig beschermd stads- of dorpsgezicht of landschap;

o het aanbrengen van gevelisolatie, waarbij de rooilijn of de bouwlijn met ten hoogste

veertien centimeter mag worden overschreden.

 

§ 2 In afwijking van het eerste lid mag een stedenbouwkundige vergunning worden verleend :

1° die afwijkt van de rooilijn als uit het advies van de wegbeheerder blijkt dat de rooilijn niet binnen vijf jaar na de afgifte van de stedenbouwkundige vergunning zal worden gerealiseerd. Als er na het verstrijken van die termijn wordt onteigend, wordt bij het bepalen van de vergoeding geen rekening gehouden met de waardevermeerdering die uit de vergunde handelingen voortvloeit;

2° die afwijkt van de achteruitbouwstrook als de wegbeheerder een gunstig advies heeft gegeven.

 

Volgende voorwaarde dient dan ook opgenomen te worden in de stedenbouwkundige vergunning:

Als er na het verstrijken van de termijn van 5 jaar, na het besluit van de gemeenteraad, wordt onteigend om de rooilijn te realiseren, wordt bij het bepalen van de vergoeding geen rekening gehouden met de waardevermeerdering die uit de vergunde handelingen voortvloeit.

 

 

Argumentatie

Rekening houdend met het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar kan men besluiten dat men kan afwijken van de rooilijn van het rooilijnplan ‘Sionsvest’, goedgekeurd bij K.B. van 19/10/1973, ter hoogte van Ros Beiaardstraat huisnrs 13 en 15. Dit is noodzakelijk om de stedenbouwkundige aanvraag (2015/063) voor plaatsen gevelkunstwerk van Jan Hermans en Anja Vlaeymans te kunnen vergunnen.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt akte van het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar om af te wijken van de rooilijn van het rooilijnplan ‘Sionsvest’, goedgekeurd bij K.B. van 19/10/1973, ter hoogte van Ros Beiaardstraat huisnrs 13 en 15.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de afwijking van de rooilijn van de bovenvermelde rooilijn ‘Sionsvest’’ goed te keuren.

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019