Lier

Zitting van 31 januari 2022

Van 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2022

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN.

 

 

Besluit:

kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2022

 

SAMENSTELLING RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN - WIJZIGING. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

OCMW-raadsbeslissing van 4 januari 2019 over de samenstelling van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn

 

Feiten en context

Op de gemeenteraad van 31 januari 2022 werd een wijziging van de samenstelling van de gemeenteraad met ingang van 31 januari 2022 doorgevoerd.

De raad voor maatschappelijk welzijn, die uit dezelfde leden als de gemeenteraad bestaat, bestaat uit personen van verschillend geslacht en is dus rechtsgeldig samengesteld.

 

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 68.

De beslissing van de gemeenteraad van 4 januari 2019 tot installatie van gemeenteraadslid en vaststelling van de rangorde van de gemeenteraadsleden.

De beslissing van de gemeenteraad van 14 december 2020 tot installatie van gemeenteraadslid, Christel Van den Plas en vaststelling van de rangorde van de gemeenteraadsleden.

De beslissing van de gemeenteraad van 28 juni 2021 tot installatie van gemeenteraadslid, Tekin Tasdemir en vaststelling van de rangorde van de gemeenteraadsleden.

De beslissing van de gemeenteraad van 20 december 2021 tot installatie van gemeenteraadsleden, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Nancy Dresen en vaststelling van de rangorde van de gemeenteraadsleden.

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW raad neemt kennis van de van rechtswege en rechtsgeldige samenstelling van de raad voor maatschappelijk welzijn, die uit dezelfde leden als de gemeenteraad bestaat.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2022

 

MONDELINGE VRAGEN.

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Geert Marrin (groen-Lier&Ko) i.v.m. gratis zelftesten voor meest kwetsbare stadsgenoten

Om de uiterst besmettelijke omikronvariant het hoofd te bieden, is het belang van zelftesten in sterke mate toegenomen. Niet enkel helpen deze voorkomen dat de testcentra bezwijken onder de druk, zelftesten zijn ook essentieel om onze economie en het onderwijs zo maximaal mogelijk draaiende te houden.

Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming – in Lier alleen al betreft dit vele duizenden inwoners – kunnen in apotheken een zelftest kopen voor 1 euro per stuk. Per gezinslid kunnen ze 4 zelftesten per 14 dagen aankopen aan dit goedkopere tarief. Nog te weinig stadsgenoten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming zijn hiervan echter op de hoogte.

Voor mensen die leven in armoede – waarvan velen zijn aangewezen op nauwelijks 7 euro leefgeld per dag en die bovendien meer dan ooit tevoren versmacht worden door de stijgende prijzen van gas en elektriciteit – vormt zelfs dit verlaagde tarief van 1 euro per zelftest een onoverkomelijke drempel.

Ruim twee weken terug bepleitte Groen-Lier&Ko daarom volgende maatregelen:

1)      Een brede sensibiliseringscampagne gericht op de duizenden stadsgenoten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming om hen toe te leiden naar de goedkope zelftesten van 1 euro per stuk.

2)      Gratis zelftesten voor de vele honderden stadsgenoten die aangewezen zijn op een leefloon, dit in nauwe samenwerking met diensten en organisaties die dagelijks in contact staan met de meest kwetsbare inwoners van Lier en Koningshooikt. Denk dan aan maatschappelijk werkers en straathoekwerkers in dienst van onze stad, maar uiteraard ook aan het sociaal restaurant en de sociale kruidenier alsook aan basisorganisaties als Ons Gedacht, Mondiale Werken, het wijkgezondheidscentrum De Zilveren Knoop en ga zo maar door.

 

Aan schepen van Sociale Zaken en Welzijn mevrouw Annemie Goris daarom volgende vragen:

3)      Kan u zich vinden in deze beleidssuggesties?

4)      Welke concrete acties werden in deze richting reeds ondernomen of worden eerstdaags uitgerold?

 

Antwoord Schepen Annemie Goris:

In antwoord op uw vraag, geef ik graag volgende elementen mee:

 Het klopt effectief dat mensen met een laag inkomen aan 1 euro 4 zelftests om de 14 dagen kunnen aankopen bij de apotheek.  In Lier gaat dat over 16,6% van de bevolking. Ik ondersteun de suggestie dat we via informatieverstrekking aan onze welzijnsdiensten en onze diverse welzijnspartners, mensen zo goed mogelijk moeten informeren om dit aanbod, nog meer dan vandaag al het geval is, toegankelijk te maken. We zullen ook de diverse communicatiekanalen van de stad Lier inzetten om het aanbod nog beter kenbaar te maken en hierrond te sensibiliseren.

 In de tweede plaats is het zo dat, in het kader van het individueel begeleidingstraject, op maat wordt bekeken of extra ondersteuning op vlak van zelftests of mondmaskers aangewezen is.

 In de derde plaats is de beslissing genomen als uitzonderlijke maatregel, gezien de uitzonderlijke omstandigheden, om 500 zelftests en 500 FFP2 maskers aan te kopen en deze vlot ter beschikking te stellen aan een aantal eerstelijnsdiensten die zeer dicht staan bij kwetsbare mensen in armoede, zoals o.a. Straathoekwerk, de sociale kruidenier,… Via deze diensten zullen we, ten aanzien van mensen in armoede en vooral gericht naar kinderen en jongeren, extra ondersteuning bieden door hen zelftests en mondmaskers ter beschikking te stellen.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2022

 

ACTUELE VRAGEN.

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2022

 

AANVRAAG VERKOOP RESTPERCEEL NACHTEGAALSTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing van het vast bureau dd. 9/8/2021: principiële goedkeuring voor verkoop.

 

OCMW Lier is eigenaar van een perceel grond gelegen ter hoogte van Nachtegaalstraat 14 te Lier dat kadastraal gekend is als Lier, 12019B0699/00A000.

 

Tussen perceel 699 A en perceel 712 P (Nachtegaalstraat 14) bevindt zich een driehoekig perceeltje van ca. 90 m². Dit perceeltje is nooit door een landbouwer bewerkt geweest aangezien er een gracht tussen ligt die zorgt voor de afwatering van de weide en de omliggende percelen.

 

De dienst vastgoedbeheer ontving de vraag van een buurman of het perceel te koop is.

Deze mogelijke kandidaat-koper zou bereid zijn tot het dragen van de daarbij bijhorende kosten (schatting en afpaling).

Het gaat om een driehoekig restperceel van ongeveer 90 m² welke onderhouden en bewerkt wordt als moestuin door een andere buurman. Hiervoor wordt geen vergoeding betaald. De gebruiker heeft ook interesse getoond tot aankoop van het perceel en is tevens bereid tot het dragen van de bijhorende kosten.

 

Beide geïnteresseerde partijen wensen het perceel als moestuin te gebruiken.

 

Op 15 juni 2021 werd het deel van het perceel gewaardeerd op 26.500 euro door landmeter Verhaert.

 

Beslissing van de OCMW-raad dd. 27/09/2021: De OCMW-raad beslist om het restperceel openbaar te verkopen met als instelprijs de schattingsprijs, zijnde 26.500 euro

 

Beslissing van het vast bureau dd 29 november 2021 : Het vast bureau neemt kennis van het bod van 15.000 euro en aanvaardt dit niet.

Het vast bureau beslist om het deel van het perceel grond, conform het opmetingsplan in bijlage, gelegen ter hoogte van Nachtegaalstraat 14 te Lier dat kadastraal gekend is als Lier, 12019B0699/00A000 (deel) te laten herschatten.

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de beslissing van het vast bureau dd. 29 november 2021 werd het perceel herschat, rekening houdend met de volgende factoren:

         Het stukje grond is gescheiden van de rest van het kadastrale perceel door een gracht, waardoor het niet kan bewerkt worden door de landbouwer. De gracht dient ook behouden te blijven in het kader van de afwatering van het perceel.

         Het heeft een beperkte oppervlakte. Ondanks de bestemming als woongebied, kan het dus niet bebouwd worden.

 

Beëdigd schatter Verhaert waardeert het perceel dit maal op 15.000 euro.

 

Adviezen

De dienst ruimtelijke planning stelt dat de opname van het driehoekig perceeltje in (eventuele) bebouwingsmogelijkheden, aangezien het woongebied betreft, te ontraden is. Immers, de gracht is een fysieke scheiding en deze is cruciaal voor de afwatering van het gebied. De locatie is ook gelegen in effectief overstromingsgevoelig gebied.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur en omzendbrief betreffende de vervreemding van onroerende goederen door een lokaal bestuur

 

Argumentatie

Bevoegdheid

De verkoop van onroerende goederen is een daad van beschikking en behoort in principe tot de bevoegdheid van de gemeente- en ocmw-raad (artikel 41, tweede lid, 11° Decreet lokaal bestuur).

 

Procedure

Voortaan biedt artikel 293 DLB een duidelijke rechtsgrond voor de vervreemding van onroerende goederen door openbare besturen.

Artikel 293 van het DLB bepaalt immers het volgende: "onroerende goederen van de gemeente en van de autonome gemeentebedrijven worden altijd vervreemd volgens de principes van mededinging en transparantie, behalve als er een motivering wordt gegeven voor een afwijking daarvan.

Het eerste lid is van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "de gemeente" wordt gelezen als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn" en "de autonome gemeentebedrijven" wordt gelezen als "de verenigingen opgericht overeenkomstig deel 3, titel 4, hoofdstuk 2

en 3"."

Dit artikel bevestigt dat de verkoopprocedures moeten voldoen aan de beginselen van mededinging en transparantie. Daarnaast bevat het ook de mogelijkheid om af te wijken van deze algemene principes, mits deze afwijking uitdrukkelijk gemotiveerd wordt.

Het decreet legt dus geen specifieke procedure op. Het bepaalt enkel dat de procedure transparant moet zijn en dat de mededinging gegarandeerd moet worden.

Dit wordt ook bevestigt door de memorie van toelichting. Deze verduidelijkt dat het bestuur kiest welke procedure het meest voordelig is en leidt tot het verkrijgen van de beste prijs met de minste kosten, rekening houdend met de beginselen van transparantie en mededinging.

Verder is er nog de omzendbrief KB/ABB 2019/3 aangaande transacties van onroerende goederen door lokale besturen en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten. De omzendbrief bevat richtlijnen over de procedures die het bestuur moet volgen in het kader van het beschikking en beheer van haar patrimonium. Er moet een geldig en recent schattingsverslag voorhanden zijn, voorafgaand aan de vervreemding van het goed. Dit betekent dat het schattingsverslag maximaal 2 jaar oud mag zijn. Voor onroerende transacties moet ook de markt geraadpleegd worden. Elke mogelijk geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee te dingen. Een procedure met voldoende openbaarheid, transparantie en voldoende en gepaste publiciteit om de mogelijk geïnteresseerden te bereiken, is de beste garantie voor het verkrijgen van een goede prijs; het is volgens dezelfde omzendbrief de werkwijze die het best het algemeen belang dient, temeer omdat de individuele begunstiging bij een dergelijke procedure weinig kansen krijgt. Echter, onderhandse verkopen met voldoende publiciteit, transparantie en mededinging beantwoorden ook aan de voormelde criteria. Alleen om redenen van algemeen belang kan worden aanvaard dat de transactie zonder concurrentie verloopt; dit moet het bestuur door middel van een bijzondere motivering aantonen.

 

Conclusie

Het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 stellen als beginsel voorop dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de algemene regel moet zijn en de onderhandse verkoop een uitzondering moet blijven. Als algemeen principe van goed bestuur geldt immers dat om de hoogste opbrengst te garanderen de verkoop openbaar moet zijn, tenzij mits uitdrukkelijke motivering en rekening houdend met het transparantie- en mededingingsbeginsel hiervan kan afgeweken worden.

 

De OCMW-raad neemt kennis van het feit dat de instelprijs in de verkoopsprocedure niet werd gehaald.

 

De OCMW-raad overweegt om de verkoopprocedure opnieuw op te starten; dit maal via biddit, met de herziene schattingsprijs, zijnde 15.000 euro, als instelprijs.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

5 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad neemt kennis van het schattingsverslag in bijlage betreffende het perceeltje grond, conform het opmetingsplan in bijlage, gelegen ter hoogte van Nachtegaalstraat 14 te Lier dat kadastraal gekend is als Lier 12019B0699/00A000 (deel).

 

Art 2 :

De OCMW-raad beslist om het perceeltje grond, conform het opmetingsplan in bijlage, gelegen ter hoogte van Nachtegaalstraat 14 te Lier dat kadastraal gekend is als Lier 12019B0699/00A000 (deel) te verkopen via biddit met als instelprijs de schattingsprijs van 15.000 euro.

 

Art 3 :

De OCMW-raad beslist notariskantoor Verreth en Ruiters, geassocieerde notarissen te Lier, Mechelsesteenweg 92, aan te stellen om het perceel via Biddit te verkopen en om de authentieke akte te verlijden.

 

Art 4:

De OCMW-raad machtigt de voorzitter van het vast bureau Rik Verwaest en algemeen

directeur Katleen Janssens, en bij verhindering van de algemeen directeur Kyrina

Van Goubergen en/of Ilse Anné, voor de ondertekening van de akte en bijhorende

stukken.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2022

 

VERKOOP PERCEEL BINNENWEG - ITTERBEEK, DUFFEL. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

OCMW Lier is eigenaar van een perceel grond dat conform het gewestplan gelegen is in bosgebied, maar dat in de praktijk gebruikt wordt als landbouwgrond. Het perceel is kadastraal gekend als Duffel 2e afdeling, sectie B, nr 136/B. Het perceel is gelegen aan de Binnenweg te Duffel.

 

Natuurpunt stelt de vraag of ze dit perceel kan aankopen. Immers, ze hebben tevens plannen om het naburige perceel met nummer B140a aan te kopen met het oog op de bebossing van beide percelen.

 

Het perceel is momenteel verhuurd (niet verpacht) - het desbetreffende huurcontract wordt als bijlage toegevoegd. Conform de overeenkomst is het mogelijk om de huur op te zeggen mits rekening houdend met een opzegtermijn van 1 maand. Momenteel bedraagt de huuropbrengst 29,28 euro op jaarbasis.

 

Beëdigd landmeter Koen Stevens waardeert het perceel op 19.000 euro., wat ongeveer neerkomt op 10 euro/m².

 

Argumentatie

De OCMW-raad overweegt om de percelen onderhands te verkopen aan

Natuurpunt. In principe moet een verkoop door een lokaal bestuur steeds openbaar

gebeuren. Men kan hier echter van afwijken omwille van redenen van algemeen

belang. In dit geval kan het feit dat Natuurpunt het perceel (samen met het aangrenzende perceel) zal bebossen, een reden zijn om af te wijken van het principe van

de openbare verkoop. Het perceel heeft immers conform het gewestplan de bestemming van bosgebied en zal als boscompensatie voor de 'hoge Velden' gebruikt worden.

 

Het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019

stellen als beginsel voorop dat bij elke onroerende vervreemding de openbare

verkoop de algemene regel moet zijn en de onderhandse verkoop een uitzondering

moet blijven.  Als algemeen principe van goed bestuur geldt immers dat om de hoogste opbrengst te garanderen de verkoop openbaar moet zijn, tenzij mits grondige motivering hiervan kan afgeweken worden (artikel 293 decreet Lokaal Bestuur). Volgens de

omzendbrief KB/ABB 2019/3 moet voor onroerende transacties de markt

geraadpleegd worden. Elke mogelijk geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee

te dingen.

 

Echter, onderhandse verkopen zijn toegestaan, mits een bijzondere motivering. In dit geval gebeurt de verkoop in het algemeen belang.  Het perceel zal door Natuurpunt bebost worden. Deze bebossing kadert ook in het kader van de boscompensatie van de Hoge Velden.

Het klimaat en de slechte luchtkwaliteit van de steden zijn een

belangrijk item. Bomen werken als een luchtfilter die luchtverontreiniging uit de lucht

verwijdert en zuurstof levert. Bossen hebben tevens een positieve invloed op de

lichamelijke en psychische gezondheid van de bevolking. Bossen zijn met andere

woorden voor een gezond leefklimaat van groot belang. Kwalitatief beheer is

bijgevolg ook zeer belangrijk. Door de grond aan Natuurpunt te verkopen is er een garantie dat de grond degelijk en op een correcte manier beheerd zal worden. Een verkoop aan een derde biedt niet dezelfde garantie.

 

Als lokaal bestuur is het OCMW verplicht om minstens te verkopen aan

schattingsprijs. In dit geval worden de gronden gewaardeerd op 19.000 euro.

Natuurpunt is bereid om de schattingsprijs te bieden, waardoor ook aan deze

voorwaarde voldaan is.

 

Conclusie

In deze specifieke situatie zijn er redenen om het perceel niet op de markt aan te

bieden. Particulier eigenaarschap hiervan is onwenselijk aangezien dit niet

garandeert dat de percelen kwaliteitsvol beheerd zullen worden en het perceel conform haar bestemming als bosgebied zal worden aangewend.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

5 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Geert Marrin en Jan Hermans

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om het perceel dat ten kadaster gekend is als Duffel 2e afdeling, sectie B nummer 136/B onderhands te verkopen aan Natuurpunt met de schattingsprijs als verkoopprijs, zijnde 19.000 euro.

 

Art 2

De OCMW-raad beslist om notaris Van Cauwenberg aan te stellen voor de opmaak en het verlijden van de notariële akte.

 

Art 3 :

De OCMW-raad beslist om de voorzitter van het vast bureau Rik Verwaest en

algemeen directeur Katleen Janssens (en bij diens afwezigheid haar afgevaardigde(n)

Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) aan te stellen ter ondertekening van de akte en

alle bijhorende documenten.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2022

 

VERKOOP LANTAARNSTRAAT. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2022

 

SOCIAAL VERHUURKANTOOR DE WOONKANS - WIJZIGING VAN EFFECTIEF LID VOOR DE ALGEMENE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

OCMW-raadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanduiding van een bestuurder voor de raad van bestuur van het Sociaal verhuurkantoor De Woonkans vzw en dit voor de duurtijd van zes jaar van de gemeentelijke legislatuur.

OCMW-raadsbeslissing van 25 maart 2019 over de wijziging van een effectief lid voor de raad van bestuuraanduiding van het Sociaal verhuurkantoor De Woonkans vzw.

 

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan het Sociaal verhuurkantoor De Woonkans vzw.

 

De stad ontving op 23 december 2018 een oproep om een vertegenwoordiger voor de raad van bestuur aan te duiden.

 

Juridische grond

Statuten Sociaal verhuurkantoor De Woonkans vzw

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Christel Van den Plas, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

4 stemmen tegen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

10 onthoudingen: Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout en Jan Hermans

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art. 1 :

De OCMW-raad draagt mevrouw Annemie Goris in haar hoedanigheid als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst voor om het OCMW Lier te vertegenwoordigen in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw.

 

Art 2 :

De OCMW-raad draagt de heer Marc Franquet in zijn hoedanigheid van gemeenteraadslid voor om het OCMW Lier te vertegenwoordigen in de algemene vergadering.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving aan het Sociaal verhuurkantoor de Woonkans vzw overgemaakt.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2022

 

WIJZIGING REGLEMENT VOOR TOEKENNING VAN EEN ERETITEL AAN RAADSLEDEN, SCHEPENEN, GEMEENTERAADSVOORZITTER, VOORZITTER EN LEDEN VAN HET BIJZONDER COMITÉ VOOR DE SOCIALE DIENST. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 24 maart 2014 keurde de gemeenteraad het reglement voor de toekenning van de eretitel ereschepen en eregemeenteraadslid goed. De eretitel is een onderscheiding tot beloning van een langdurige en eervolle loopbaan als schepen of gemeenteraadslid bij de stad Lier.

 

Feiten en context

Door de éénmaking van OCMW en stad Lier tot één organisatie worden de titels en de termijnen van het OCMW-raadslid mee opgenomen in een aanpassing van het huidige reglement en wordt de term ‘gemeenteraadsleden’ vervangen door ‘raadsleden’.

 

De stad zal voortaan zelf het initiatief nemen voor het verkrijgen van eretitels. De betrokkene behoudt het recht om al dan niet in te stemmen met de toekenning van een eretitel.

 

De anciënniteit van voormalige OCMW-raadsleden wordt meegerekend in de termijn van twaalf kalenderjaren die geldt voor de toekenning van de titel van ‘ereraadslid’.

 

Het reglement wordt eveneens uitgebreid met de toekenning van de titel eregemeenteraadsvoorzitter of erevoorzitter en erelid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

 

Voorstel aanpassing artikels in reglement:

Reglement voor toekenning van een eretitel aan raadsleden, schepenen,  gemeenteraadsvoorzitters of voorzitters en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Artikel 1

Huidig reglement

De eretitel van gemeenteraadslid of schepen kan aan de gemeenteraad worden aangevraagd, enkel na afloop van het mandaat als gemeenteraadslid of schepen, door:

1. Het afgetreden gemeenteraadslid of schepen

2. Door de fractievoorzitter in de gemeenteraad van het betrokken gemeenteraadslid of schepen en/of door het college van burgemeester en schepenen én met instemming van de betrokkene.

3. De rechtsopvolgers van de mandataris, in geval van overlijden.

 

Voorstel aanpassing reglement

Artikel 1

De stad reikt titels van ereraadslid, ereschepen, eregemeenteraadsvoorzitter of erevoorzitter en erelid van het bijzonder comité voor de sociale dienst uit.

 

Artikel 2

Huidig reglement

§1. Om de eretitel van eregemeenteraadslid te krijgen moet het aftredend raadslid:

1. Gedurende ten minste 12 jaar in de gemeenteraad van de stad Lier hebben gezeteld.

2. Van onberispelijk gedrag zijn.

 

§2. Om de eretitel van ereschepen te krijgen moet de aftredend schepen:

1. Gedurende 6 jaar de functie van schepen bij de stad Lier uitgeoefend hebben.

2. Van onberispelijk gedrag zijn.

 

 

Voorstel aanpassing reglement

Artikel 2

§1. Om de eretitel van ereraadslid te krijgen moet het aftredend raadslid:

1. Gedurende ten minste 12 kalenderjaren in de gemeenteraad en/of OCMW-raad van de stad Lier hebben gezeteld.

2. Van onberispelijk gedrag zijn.

 

§2. Om de eretitel van ereschepen te krijgen moet de aftredend schepen:

1. Gedurende 6 kalenderjaren de functie van schepen bij de stad Lier uitgeoefend hebben.

2. Van onberispelijk gedrag zijn.

 

§3. Om de eretitel van eregemeenteraadsvoorzitter te krijgen moet de aftredend gemeenteraadsvoorzitter:

1. Gedurende 6 kalenderjaren de functie van gemeenteraadsvoorzitter bij de stad Lier uitgeoefend hebben.

2. Van onberispelijk gedrag zijn.

 

§4. Om de eretitel van erevoorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst te krijgen moet de aftredend voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst:

1. Gedurende 6 kalenderjaren de functie van voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst bij de stad Lier uitgeoefend hebben.

2. Van onberispelijk gedrag zijn.

 

§5. Om de eretitel van erelid van het bijzonder comité voor de sociale dienst te krijgen moet het aftredend lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst:

1. Gedurende ten minste 12 kalenderjaren in het bijzonder comité voor de sociale dienst van de stad Lier hebben gezeteld.

2. Van onberispelijk gedrag zijn.

 

Artikel 3

geen wijzigingen

De ambtstermijnen zoals vermeld in artikel 2 hoeven niet aaneensluitend te zijn.

 

Artikel 4

Huidig reglement

Het schriftelijk verzoek wordt gericht aan de algemeen directeur vergezeld van een uittreksel uit het strafregister.

 

Voorstel aanpassing reglement

Artikel 4

§1.  De eretitels voor leden van het schepencollege, gemeenteraad en bijzonder comité voor de sociale dienst worden vanaf legislatuur 2019 – 2024 door de stad uitgereikt, enkel na afloop van het mandaat als raadslid, schepen, gemeenteraadsvoorzitter of voorzitter en lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, indien: 

1. de in aanmerking komende mandatarissen de officiële vraag van de stad om de eretitel te aanvaarden, positief hebben beantwoord

2. bij overlijden van de mandataris de rechtsopvolgers toestemming hebben gegeven dat de titel mag toegekend worden

 

§2. Als overgangsmaatregel worden de eretitels voor leden van het schepencollege en gemeenteraad en OCMW-raad die tijdens de legislatuur 2013 - 2018 een mandaat bekleedden en in aanmerking komen voor één van bovenstaande eretitels uitgereikt, indien:

1. de in aanmerking komende mandatarissen de officiële vraag van de stad om de eretitel te aanvaarden, positief hebben beantwoord

2. bij overlijden van de mandataris de rechtsopvolgers toestemming hebben gegeven dat de titel mag toegekend worden

 

§3. De eretitels kunnen voor leden van het schepencollege, gemeenteraad en OCMW-raad die voor 2013 een mandaat bekleedden aan de gemeenteraad aangevraagd worden door:

1. Het afgetreden raadslid of schepen

2. Door de fractievoorzitter in de gemeenteraad van het betrokken raadslid of schepen en/of door het college van burgemeester en schepenen én met instemming van de betrokkene.

3. De rechtsopvolgers van de mandataris, in geval van overlijden.

 

Het schriftelijk verzoek wordt gericht aan de algemeen directeur van de stad Lier vergezeld van een uittreksel uit het strafregister.

 

Artikel 5

geen wijzigingen

Onder onberispelijk gedrag vermeld onder artikel 2 wordt verstaan het ontbreken van een zware strafrechtelijke veroordeling of een zware tuchtstraf of andere erg onterende feitelijkheden.

 

Artikel 6

Huidig reglement

1.De eretitel van gemeenteraadslid of schepen mag niet gevoerd worden door personen die nog steeds een mandaat bekleden bij de gemeente of het OCMW of er nog steeds personeelslid van zijn.

2.De gemeenteraad kan de titel intrekken als de betrokkene een zware strafrechtelijke veroordeling, een tuchtstraf oploopt of erg onterende feitelijkheden begaat.

 

Voorstel aanpassing reglement

Artikel 6

1. De eretitel van raadslid, schepen, gemeenteraadsvoorzitter of voorzitter en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst mag niet gevoerd worden door personen die nog steeds een mandaat bekleden bij de gemeente.

2. De gemeenteraad of OCMW-raad kan de titel intrekken als de betrokkene een zware strafrechtelijke veroordeling, een tuchtstraf oploopt of erg onterende feitelijkheden begaat.

 

 

Artikel 7

Huidig reglement

De gemeenteraad is bevoegd voor het toekennen van de eretitels.

De stemming gebeurt in geheime zitting. De gemeenteraad neemt de beslissing bij eenvoudige meerderheid van de stemmen.

 

Voorstel aanpassing reglement

Artikel 7

De gemeenteraad is bevoegd voor het toekennen van de eretitels ereschepen, ereraadslid of eregemeenteraadsvoorzitter.

De OCWM-raad is bevoegd voor het toekennen van de eretitels erevoorzitter en erelid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

De stemming gebeurt in geheime zitting. De gemeenteraad of OCMW-raad neemt de beslissing bij eenvoudige meerderheid van de stemmen.

 

Artikel 8

Huidig reglement

De betrokkene krijgt een formele akte met daarop de eretitel voorafgaand aan de gemeenteraadszitting, volgend op de zitting waarop de titel werd goedgekeurd. Aan de eretitel zijn geen voordelen verbonden.

 

Voorstel aanpassing reglement

Artikel 8

De betrokkene krijgt een formele akte met daarop de eretitel voorafgaand aan de gemeenteraadszitting of OCMW-raadszitting, volgend op de zitting waarop de titel werd goedgekeurd. Aan de eretitel zijn geen voordelen verbonden

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, art. 17 §4, art. 73 en art. 148.

De toekenning van de titel van eregemeenteraadsvoorzitter staat niet uitdrukkelijk vermeld in het Decreet Lokaal Bestuur in het kader van de toekenning. Hierbij speelt de gemeentelijke autonomie.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

4 stemmen tegen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout en Jan Hermans

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad keurt het aangepaste reglement voor toekenning van een eretitel aan raadsleden, schepenen, eregemeenteraadsvoorzitters of voorzitters en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst goed.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022
Overzicht punten

Zitting van 31 januari 2022

 

INTERPELLATIES.

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Geert Marrin (groen-Lier&Ko) i.v.m. een Liers ‘SOS ENERGIE-PLATFORM’

De fors gestegen energieprijzen dienen ons allen grote zorgen te baren. Niet enkel voor de naar schatting 15% van de inwoners van Lier en Koningshooikt die reeds voor deze energiecrisis in armoede en bestaansonzekerheid leefden vormt deze plotse evolutie een regelrecht drama. Ook nieuwe groepen die tot voor kort gespaard bleven van armoede en bestaansonzekerheid dreigen nu door deze rauwe realiteit gegrepen te worden.

Niet enkel de federale en gewestelijke overheden dragen een verantwoordelijkheid om deze crisis te bestrijden, ook op lokaal niveau dringen crisismaatregelen zich hoogdringend op. Niet alleen omdat we dit ethisch aan onszelf verplicht zijn, maar ook om zeer pragmatische redenen: armoede voorkomen, zo leert de ervaring, kost immers minder mankracht, middelen en tijd dan armoede remediëren. Financiële steunmaatregelen dringen zich – liever vandaag dan morgen – ook op het niveau van onze stad op.

Maar ook de lokale inspanningen om onze burgers te sensibiliseren, informeren en vooral ook heel concreet te ondersteunen bij alle aspecten die met de torenhoge energiefacturen te maken hebben, dienen sterk opgedreven te worden. Om nu maar één voorbeeld te geven: het volstaat niet om burgers toe te leiden naar een online instrument als de VREG-test om energieprijzen te vergelijken; burgers hebben vandaag nood aan heel concrete face to face hulp om in te schatten of hun verhoogde voorschotfactuur een terechte voorzorgsmaatregel is, dan wel een slinkse poging van hun energieleverancier om diens cashflowprobleem te maskeren. Lier heeft kortom nood aan een volwaardig energieloket dat op dagelijkse basis toegankelijk is voor al onze inwoners die daar vandaag grote nood aan hebben omdat ze kampen met een veelheid aan problemen op het vlak van betaalbare energie.

Om deze energiecrisis efficiënt te lijf te gaan, dienen alle oplossingsactoren betrokken te worden. Organisaties die gespecialiseerd zijn in de strijd tegen energiearmoede mogen hierbij niet over het hoofd gezien worden, wel integendeel. Groen-Lier&Ko bepleit heel concreet de opstart van een Liers ‘SOS Energie-platform’, op zo kort mogelijke termijn en op initiatief van Stad Lier.

Aan schepen van Sociale Zaken en Welzijn mevrouw Annemie Goris daarom volgende vragen:

1)      Kan u zich vinden in deze beleidssuggesties?

2)      Welke concrete acties werden in deze richting reeds ondernomen of worden overwogen?

 

Antwoord Schepen Annemie Goris:

In de eerste plaats wil ik u danken voor de bezorgdheid inzake de energiecrisis en de beleidssuggesties terzake. Die bezorgdheid is gedeeld. We hebben al een aantal concrete initiatieven genomen:

         Het energieloket waarvan sprake is al een hele tijd operationeel. U signaleert immers terecht dat de nood aan begeleiding in de zoektocht naar de meest voordelige leverancier, reëel is. Zo is vanuit Igemo in Lier energieloket STEKR uitgebouwd, waar mensen terecht kunnen voor begeleiding. Daarnaast bouwt SAAMO, in het kader van de convenant met stad en OCMW Lier, het project GELDHELD uit, waar mensen terecht kunnen voor extra begeleiding, bv. inzake de energiefactuur. Concreet betekent dit dat wekelijks op maandag, dinsdag en donderdag ondersteuning geboden wordt.

Daarnaast worden actueel een aantal andere beleidsinstrumenten ingezet. Zonder te gedetailleerd te willen worden, een kernachtig overzicht:

         Vanaf sept ’21 is méér dan 12.500 euro geïnvesteerd in bijkomende financiële steun om de energiekost draaglijker te maken;

         In november ’21 is aan 114 Lierenaars met een actieve budgetmeter aardgas een extra budget van 300 euro toegekend om de winterperiode door te komen;

         In januari ‘22 zijn een 50 tal mensen, die dreigen te worden afgesloten van energie (en voor de Lokale Adviescommissie moeten verschijnen), proactief opgezocht om op maat te zoeken naar oplossingen.

 

Op vlak van preventie rond energieverbruik is actueel een samenwerking met SAAMO opgezet in het kader van een convenant die begin ’21 in uitvoering is. Met behulp van een specifieke tool (met name de woonmeter) wordt met gezinnen aan de slag gegaan met als bedoeling om in te zetten op rationeel energieverbruik. Daarnaast wordt ingezet op de uitvoering van energiescans aan huis, met als doel om structurele maatregelen te voorzien op vlak van energiebesparing.

Vanzelfsprekend is het werk hiermee niet af. We volgen de evolutie nauwgezet op. Momenteel is het wél zo dat het aantal mensen dat moet verschijnen voor de Lokale Adviescommissie omwille van betalingsproblemen, nauwelijks toeneemt. Het is onze inschatting dat de Federale maatregel tot verruiming en verlenging van het Sociaal tarief een erg belangrijk instrument is dat de gevolgen van de sterk stijgende energieprijzen voor mensen met een laag inkomen doet milderen. Bijna 17% van de inwoners van Lier en Koningshooikt heeft hier recht op. Maar nogmaals: ons werk is niet af. Op korte termijn, namelijk volgende week dinsdag, zullen we in de schoot van het Bijzonder Comité Sociale Dienst, de noodzaak aan bijkomende maatregelen bespreken. De groep mensen die net buiten het Sociaal Tarief valt, is een groep waarover er zeker ook bezorgdheid bestaat.

Uw suggestie tot betrokkenheid van diverse actoren is m.i. uiterst belangrijk. Feit is dat we in de welzijnssector momenteel al een erg uitgebouwde overlegstructuur hebben. Ik ben geneigd om die bestaande overlegstructuur in te zetten, omdat dat het best garantie biedt om snel in overleg te treden. Ik verwijs bv. naar de welzijnsraad; het overleg met de eerstelijnsdiensten en het overleg met woonpartners. Deze fora, waaraan de diverse betrokken partijen deelnemen, zijn in de loop van februari gepland. Ik had deze dan ook graag ingezet om bijkomende maatregelen te bespreken.

Bovendien kan de stad ook maar werken met de middelen  die ze heeft en moeten bepaalde zaken op een hoger niveau worden aangepakt om de energiecrisis het hoofd te bieden.

Ik wil ook nog even stilstaan bij je opmerking :“armoede voorkomen, zo leert de ervaring, kost immers minder mankracht, middelen en tijd dan armoede remediëren. Financiële steunmaatregelen dringen zich – liever vandaag dan morgen – ook op het niveau van onze stad op”.

Ik ben ervan overtuigd dat het vernieuwde systeem van de financiële steunnorm een hefboom is om structureel en duurzaam een menswaardig bestaan te garanderen. Op dit moment wordt dat vernieuwde systeem uitgerold. Op de eerstvolgende commissie welzijn, zou ik graag hierover een toelichting gegeven.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 24/02/2022