Lier

Zitting van 23 november 2020

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

POLITIEVERORDENING VOOR HET HOUDEN VAN GEMEENTERAADSCOMMISSIES. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing burgemeester van 16 april 2020 over het houden van een gemeenteraad, een raad voor maatschappelijk welzijn

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2020 over de bekrachtiging van de beslissing burgemeester van 16 april 2020 over het houden van een gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn

Beslissing burgemeester van 17 september 2020 over het houden van een gemeenteraad, een raad voor maatschappelijk welzijn

Gemeenteraadsbeslissing van 28 september 2020 over de bekrachtiging van de politieverordening voor het houden van een gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn

Beslissing burgemeester van 12 november 2020 over de goedkeuring van de politieverordening voor het houden van een gemeenteraadscommissies

 

Feiten en context

In België blijft fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. Deze fase van het noodplan is ondertussen nog steeds van kracht.

Hierdoor worden we binnen de stad nog steeds met uitzonderlijke omstandigheden geconfronteerd.

 

Vanaf september zouden de gemeenteraden en raden voor maatschappelijk welzijn in de regel terug fysiek doorgaan. De fysieke vergadering moet dan toegankelijk zijn voor pers en publiek. Hierbij moeten de geldende richtlijnen rond hygiëne en social distancing gerespecteerd kunnen worden. Dit is binnen de accommodatie van de gemeenteraadszaal is dit echter niet mogelijk. Vermits fysiek vergaderen met pers en publiek niet mogelijk is, waarbij tegelijk de hygiëne- en social distancingregels gegarandeerd worden en een vergadering achter gesloten deuren ook niet haalbaar is, mag de vergadering digitaal plaatsvinden. Dit werd reeds geregeld via beslissing burgemeester van 17 september 2020, die door de gemeenteraad van 28 september 2020 werd bekrachtigd.

 

De zittingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en verenigde commissies, zullen al digitaal plaatsvinden, zo lang de federale fase van de corona-pandemie van kracht is. Door de verstrengde maatregelen conform het ministerieel besluit van 1 november 2020 is het ook aangewezen om de overige commissies eveneens digitaal te laten plaatsvinden. Deze commissies zullen dan via videostreaming openbaar gemaakt worden, conform het kader van minister Bart Somers. Indien het noodzakelijk is, kan de burgemeester een machtiging verlenen om op vraag van de voorzitter van de gemeenteraad een commissie alsnog fysiek te laten plaatsvinden.

 

Juridische grond

Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 en latere wijzigingen, inz. art. 134 § 1 en art. 135 §2

Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19

Ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Ministerieel besluit van 1 november 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad (en latere wijziging van 27 januari 2020)

 

Argumentatie

Deze maatregel is noodzakelijk om de continuïteit bij de werking van het bestuur te garanderen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de beslissing van de burgemeester te bekrachtigen om over te gaan tot het digitaal organiseren van de zittingen van de alle commissies van de gemeenteraad, zo lang de federale fase van de corona-pandemie van kracht is. Deze vergaderingen zullen dan digitaal plaatsvinden.

 

Art 2 :

In het noodzakelijk is, kan de burgemeester een machtiging verlenen om een commissie fysiek te organiseren.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. verlichting vest en jaagpad tussen Spuihuis en Leuvense Poort

In het voorjaar werden op de vest tussen Spuihuis en de Sionsite kabels getrokken voor de geplande verlichtingspunten.  Intussen zitten we in de winterperiode met korte dagen en is de verlichting nog steeds niet geïnstalleerd.   Het is me momenteel onduidelijk wanneer de installatie zal gebeuren.

Blijkbaar werden recent de zichtbare kabels voor de verschillende lichtpunten doorgeknipt en ontvreemd.

Wat het jaagpad langs de Nete tussen de 2 bruggen betreft kan ik nergens terugvinden of hier ook verlichting voorzien is. Nochtans wordt dit stuk ook ’s avonds veel gebruikt en is het er pikkedonker.

 

Mijn vragen zijn :

        Wanneer was de installatie van de lichtpunten normaal gepland?

        Is het CBS op de hoogte van de vernieling van de aangelegde kabels?

        Welke gevolgen heeft dit op de geplande installatie?

        Heeft dit een meerkost voor de stad tot gevolg en welke?

        Is er eigenlijk ook verlichting voorzien langs het jaagpad tussen de 2 bruggen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Wij hebben hiervoor de opdracht gegeven aan fluvius. Zij planden normaalgezien de plaatsing deze zomervakantie, maar geven ons aan dat er vertraging zit op al hun werken omwille van de covid-19-crisis. De huidige stand van zaken is dat ze verwachten de plaatsing te kunnen doen vanaf 30 november.

 

De vernieling is ons bekend en is wellicht gelinkt aan kabeldiefstallen waardoor momenteel meerdere infrastructuurbeheerders worden geplaagd. Dit heeft geen gevolgen voor het installeren van de palen. Fluvius heeft ons aangegeven dat er technisch geen probleem is om alsnog aan te sluiten met het juiste materiaal. Er is geen meerkost voor de stad. Fluvius is bovendien verzekerd voor dit soort voorvallen.

 

Langs de jaagpaden is De Vlaamse Waterweg beheerder. In de meeste gevallen oordelen zij dat het niet wenselijk is om hier verlichting te laten plaatsen. Een eerdere aanvraag om verlichting te plaatsen op een jaagpad (stuk tussen speeltuin en molbrug), werd om die reden door De Vlaamse Waterweg afgewezen. Tenzij zij hun standpunt wijzigen, zal dit niet overwogen worden.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Geert Marrin (GROEN-Lier&Ko) i.v.m. Corona-initiatieven Stad Lier: besteding centrumbonnen

In het voorjaar besliste het stadsbestuur om centrumbonnen te verdelen onder de Lierse bevolking. Elk gezin kon rekenen op een centrumbon van 25 euro, alleenwonenden moesten het stellen met een centrumbon ter waarde van 10 euro. Deze centrumbonnen dienen uiterlijk op 31 december van dit jaar uitgegeven te worden bij één van de meer dan 150 aangesloten lokale handelaars. Het stadsbestuur begrootte de kost van deze Corona-maatregel op 320.000 euro.

 

Graag verneem ik hieromtrent het volgende:

        Hoeveel centrumbonnen werden door onze lokale handelaars reeds ingeruild bij Stad Lier?

        Welke kost vertegenwoordigt dit tot vandaag voor Stad Lier?

        Deelt het stadsbestuur onze bezorgdheid omtrent een mogelijke onderbesteding van deze centrumbonnen, wat vanzelfsprekend negatieve gevolgen zou hebben voor onze lokale handelaars?

        Is het stadsbestuur bereid om een verlenging met zes maanden van de uitgavetermijn van deze centrumbonnen in overweging te nemen?

        Acht het stadsbestuur het zinvol om met vereende krachten een hernieuwde oproep te doen om centrumbonnen weg te schenken aan het Huis van het Kind, sociaal restaurant en sociale kruidenier ’t Hofke en vzw Mondiale Werken om op die manier de meest kwetsbaren in onze lokale samenleving een extra steuntje in de rug te bieden?

 

Ik dank u alvast voor de antwoorden op deze vragen.

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Collega Marrin, ik verwijs u naar mijn antwoord op de interpellatie van collega Verhoeven.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 26 OKTOBER 2020. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 26 oktober 2020.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 26 oktober 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

MEDEDELING VAN DE BURGEMEESTER OVER DE CORONAMAATREGELEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In België was fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. We zitten momenteel in fase 3 van het noodplan.

 

Dit heeft ook een impact op de werking en het functioneren van de stad. Ondertussen werden er een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, op sociaal vlak, naar personeel toe, ... De burgemeester geeft een update over de genomen maatregelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de maatregelen van de stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

AANKOOP PERCEEL BOEKWEITLAAN NR B 498 D 8. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing dd 12 oktober 2015: Het college beslist principieel akkoord te gaan met het perceel lot B 498 D 8 aan de Boekweitlaan te Koningshooikt te laten schatten en aan te kopen tegen schattingsprijs.

 

Collegebeslissing dd 9 januari 2017: Het college beslist om het perceel niet aan te kopen.

 

Gemeenteraadsbeslissing dd. 27 april 2020: De gemeenteraad keurt de aankoop van het perceel gelegen in de Boekweitlaan goed en gaat akkoord met de aankoopprijs van 22.400 euro, zijnde de schattingsprijs.

 

Gemeenteraadsbeslissing dd. 28 september 2020: De gemeenteraad beslist uitdrukkelijk dat het perceel wordt aangekocht ten openbaar nut, namelijk voor de aanleg van een speeltuin/speelplein. Immers, bij de aankoop ten openbaar nut moeten er geen registratierechten betaald worden.

 

Feiten en context

Notaris Van den Brande bezorgde de ontwerpakte betreffende de aankoop van het perceel nr 498 D8 ten openbaar nut. Deze akte wordt als bijlage toegevoegd.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief ter goedkeuring van de akte.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/3/KAP/4/8

Aankoop/verkoop patrimonium

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte in bijlage betreffende de aankoop ten openbaar nut van het perceel gelegen te Boekweitlaan, 2500 Lier, en per kadaster gekend als Lier 4e afdeling, sectie B nr 498 D 8, goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (en bij haar afwezigheid diens afgevaardigde(n) Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) aan te stellen ter ondertekening van de notariële akte en alle bijhorende documenten.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

VASTSTELLEN WIJZIGING ROOILIJN BIJ OMGEVINGSVERGUNNINGSAANVRAAG PETTENDONK 62-74 LEUVENSESVEST 22+. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door CHAMANO namens TEA LODGE BV gevestigd te Neerloop 12 te 2500 Lier, heeft betrekking op een terrein, gelegen Leuvensevest 22+, Pettendonk 62, 64, 66, 68, 70, 72 en 74, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 1 sectie I nrs. 22W6, 24G, 24F, 25K, 25P, 25L, 25N en 25M.

 

Het betreft een aanvraag tot het bouwen van 13 appartementen met ondergrondse parking voor 12 auto’s en 37 bovengrondse fietsenstallingen.

 

De aanvraag omvat:

stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

1.Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag heeft een woonfunctie. Deze functie blijft ongewijzigd.  Het aantal wooneenheden vermeerdert.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

1° wonen

Met wonen wordt residentieel wonen bedoeld. Gebouwen bedoeld voor tijdelijk verblijf (vakantiehuisjes) vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘verblijfsrecreatie’.

Ook landbouwbedrijfswoningen vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘land- en tuinbouw in de ruime zin’. De conciërgewoning bij een industrieel bedrijf valt niet onder de categorie ‘wonen’ maar onder ‘industrie en bedrijvigheid’. Dezelfde redenering gaat op voor alle conciërgewoningen.

Wanneer woningen boven gebouwen met een andere functie zijn opgetrokken en functioneel niets te maken hebben met deze functie, dan hebben ze wel de functie 'wonen'. Het gebouw in kwestie heeft dan twee hoofdfuncties.

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

2.Historiek

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 22 W6

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd vóór 1850.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 24 G

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd tussen 1875 en 1899.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 24 F

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd tussen 1875 en 1899.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 25 K

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd vóór 1850.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 25 P

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd vóór 1850.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 25 L

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd in 1950.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 25 N

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd vóór 1850.

 

Perceelnummer : (afd. 1) sectie I 25 M

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd vóór 1850.

 

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Stedenbouwkundige vergunning (91/17) d.d. 6 mei 1991 voor verbouwen woonhuis werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

 

De aanvraag omvat ook een rooilijnwijziging. Dit is een functie van openbaar nut / handeling van algemeen belang.

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

3.Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

De aanvraag maakt deel uit van een aaneengesloten bebouwing bestaande uit 2 bouwlagen en een schuin dak.  De woningen zijn kleinschalig(er) met een beperkte gevelbreedte en perceeldiepte. Het ligt aan de zuid-oostrand van de stadskern.

Ten Westen werd recent een cinemacomplex verbouwd naar meergezinswoning. Aan de straatoverzijde van de Leuvensesvest ligt de GroteNete, met een jaagpad.

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het afbreken van alle bestaande woningen en constructies in de zone en het bouwen van een appartementsgebouw van 13 wooneenheden op de afgeschuinde hoek van de Leuvensevest met de Pettendonk.

Het perceel is volledig onderkelderd. Hierin zijn 12 autostaanplaatsen bereikbaar langs Leuvensevest. 6 ontbrekende parkeerplaatsen zijn in garageboxen tussen Berlarij en Lookstraat op 280m loopafstand. Gelijkvloers 37 fietsplaatsen waarvan een deel in ophangsysteem en een deel in  velowupsysteem

Aan de Leuvensevest is de bouwdiepte gv 12m, de hoogte van het plat dak op 4 bouwlagen is gelijk met de linkse aanpaler op 12.36m. Aan de Pettendonk is de hoogte 8.70m, met 3 bouwlagen.

Aan de Pettendonk is de bouwdiepte gv 8.26m de hoogte van de gevel 8.70m. Er bovenop een teruggetrokken bouwlaag tot 12m hoogte.

De snijding tussen de 2 achterlijnen werd quasi dichtgetrokken. Er is nog een patiotuintje over van 27m². De gevels worden uitgevoerd in  witte gevelsteen.

 

Er wordt een rooilijnwijziging aangevraagd om de rooilijn KB 4/10/1962, welke de gebouwen trof te verlaten en te wijzigen naar een nieuwe rooilijn op de voorgevel van de bestaande bebouwing volgens het rooilijnplan opgemaakt door landmeter Christof De Ridder op datum 4 maart 2019 met kenmerk F18.12.07. De totale zone wederafstand bedraagt 72m².

 

 

4.Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 23 oktober voorgelegd en goedgekeurd:

1. Vaststelling van de rooilijn door omgeving

 

5.Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats  van 15 juni 2020 tot 14 juli 2020. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

 

 

6.Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn op zich aanvaardbaar is, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

-De strook grond die bekomen wordt door het verschil in nieuwe en bestaande rooilijn wordt gedesafecteerd en zal het onderwerp uitmaken van een wederafstand aan de aangelande eigenaar. Hiervoor moet een overeenkomst worden opgemaakt met de cel patrimonium van de stad Lier vooraleer de bouwwerken worden gestart. De kosten van de opmaak van deze overeenkomst zijn ten laste van de aanvrager.

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de wijziging van de rooilijn vast te stellen volgens het rooilijnplan opgemaakt door landmeter Christof De Ridder op datum 4 maart 2019 met kenmerk F18.12.07. De totale zone wederafstand bedraagt 72m².

Mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden :

-De strook grond die bekomen wordt door het verschil in nieuwe en bestaande rooilijn wordt gedesafecteerd en zal het onderwerp uitmaken van een wederafstand aan de aangelande eigenaar. Hiervoor moet een overeenkomst worden opgemaakt met de cel patrimonium van de stad Lier vooraleer de bouwwerken worden gestart. De kosten van de opmaak van deze overeenkomst zijn ten laste van de aanvrager.

 

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van (21/10/2020).

 

7.Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier :

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 2

Het college beslist dat een proces verbaal van sluiting wordt opgemaakt met de melding dat er 0 bezwaarschrift(en) werden ingediend.

 

Art. 3

De gemeenteraad beslist de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door CHAMANO namens TEA LODGE BV inzake bouwen van 13 appartementen met ondergrondse parking voor 12 auto’s en 37 bovengrondse fietsenstallingen, gelegen Leuvensevest 22+, Pettendonk 62, 64, 66, 68, 70, 72 en 74, 2500 Lier, volgens het rooilijnplan opgemaakt door landmeter Christof De Ridder op datum 4 maart 2019 met kenmerk F18.12.07. De totale zone wederafstand bedraagt 72m².

Mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden :

        De strook grond die bekomen wordt door het verschil in nieuwe en bestaande rooilijn wordt gedesaffecteerd en zal het onderwerp uitmaken van een wederafstand aan de aangelande eigenaar. Hiervoor moet een overeenkomst worden opgemaakt met de cel patrimonium van de stad Lier vooraleer de bouwwerken worden gestart. De kosten van de opmaak van deze overeenkomst zijn ten laste van de aanvrager.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

IGEMO - INTERGEMEENTELIJKE DECRETALE HANDHAVING. TOETREDINGSOVEREENKOMST. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 17 februari 2020 heeft de gemeenteraad het actieplan 2020 decretale handhaving goedgekeurd en is de stad Lier toegetreden tot de samenwerkingsovereenkomst met IGEMO voor het luik Decretale Handhaving, waarbij de stad ondersteuning kan vragen voor het vaststellen van stedenbouwkundige en milieuovertredingen, evenals begeleiding bij het instellen van herstelvorderingen. In samenwerking met andere gemeenten werd door IGEMO een intergemeentelijke cel opgericht voor handhaving (IGOHC) die al doelstelling heeft het omgevingshandhavingsbeleid van de deelnemende gemeenten te organiseren. Met deze georganiseerde samenwerking wil de vereniging de aanwezige ervaring en kennis bundelen, om zo te streven  naar een efficiënter omgevingshandhavingsbeleid een rationalisering van de beheers- en exploitatiekosten.

 

Feiten en context

De Vlaamse regering keurde op 25 april 2014 het decreet houdende de omgevingsvergunning en het decreet op de handhaving van de omgevingsvergunning goed.

De omgevingsvergunning heeft tot doel om de milieuvergunning en de stedenbouwkundige vergunning te integreren tot één omgevingsvergunning.

Daaruit volgt dan ook de nood naar een gecoördineerde aanpak van inbreuken op de regelgeving stedenbouw en milieu. Een performant vergunningenbeleid kan pas slagen wanneer er ook een handhavingsbeleid tegenover staat.

Op 31 mei 2016 werd de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke aanpak omgevingshandhaving tussen Igemo en de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Putte, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek ondertekend. Op 3 augustus 2020 stelde Igemo de werking van de intergemeentelijke omgevingshandhavingscel (IGOHC) voor.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Door de toetredingen van de gemeente Duffel en de gemeente Bornem tot dezelfde overeenkomst, IGOHC, dient eveneens de toetredingsovereenkomst te worden goedgekeurd door de gemeenteraden van Berlaar, Bonheiden, Putte, Lier en SKW.

 

Het goedkeuren van de overeenkomst is de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Bij de Raad van Bestuur in november wordt de toetredingsovereenkomst goedgekeurd. Nadien zal IGEMO de formele ondertekening van de toetredingsovereenkomst door alle partijen coördineren en verzorgen.

 

Als bijlage aan het punt is de toetredingsovereenkomst van heden en de oorspronkelijke samenwerkingsovereenkomst van 2016. De toetredingsovereenkomst vormt een addendum aan de samenwerkingsovereenkomst. De samenwerkingsovereenkomst vormt een bijlage aan de toetredingsovereenkomst.

 

Financiële weerslag

De stad Lier heeft haar eenmalige toetredingsvergoeding van 5000€ reeds dit voorjaar betaald. Facturatie van de kostprijs via verdeelsleutel en voor gepresteerde uren gebeurd via:

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/14/KAP/01/10

Igemo begeleidt herstelvorderingen

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke aanpak omgevingshandhaving en toetredingsovereenkomst tot de intergemeentelijke omgevingshandhavingscel (samenwerkingsovereenkomst 31 mei 2016).

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

FLUVIUS ANTWERPEN - INBRENG IN NATURA NAAR AANLEIDING VAN DE TOETREDING VOOR DE ACTIVITEIT OPENBARE VERLICHTING - BESLISSING EN OVERIGE TE VERRICHTEN FORMALITEITEN - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 waarbij de gemeenteraad goedkeuring verleende aan het aanbod ‘Fluvius Openbare verlichting en de toetreding tot Fluvius Antwerpen voor de activiteit openbare verlichting.

 

Feiten en context

De raad van bestuur van Fluvius Antwerpen van 19 december 2019 besliste tot kapitaalverhoging per 1 juli 2019 van het variabel kapitaal ten bedrage van 273.425,00 euro door middel van 10.937 Aov-aandelen en de kapitaalverhoging per 19 december 2019 van het variabel kapitaal ten bedragen van 5.334.175,00 euro door middel van 213.367 Aov-aandelen.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 19 december 2019 werd de stad Lier als deelnemer voor de activiteit openbare verlichting aanvaard met ingang 19 december 2019.

 

In het inbrengverslag van de raad van bestuur van Fluvius Antwerpen, het inbrengverslag van de commissaris en notulen (onderhands en notarieel) van de buitengewone algemene vergadering bestaat de inbreng voor de stad uit een definitieve inbrengwaarde van 1.714.611,99 euro, vertegenwoordigd door hetzij 51.438 aantal aandelen Aov en 428.661,99 euro in cash.

 

Het cashgedeelte werd door Fluvius Antwerpen gestort op 14 februari 2020 op rekening van de stad Lier.

 

Het ontwerp van notariële akte over de inbreng in natura en de vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging werd op 17 september 2020 opgemaakt.

 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid de artikelen 41, 279, 281, 283 en Deel III, Titel III betreffende de Intergemeentelijke samenwerking.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 19 december 2019 over de aanvaarding van de toetreding op 19 december 2019 van de stad voor de activiteit openbare verlichting tot Fluvius Antwerpen en van de ermee gepaard gaande kapitaalverhoging ingevolge de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2019.

 

Art 2 :

De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van notariële akte houdende formalisering van hogervermelde inbreng in natura.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist de heer Frank Boogaerts, burgemeester, en mevrouw Katleen Janssens, algemeen directeur, aan te duiden/te bevestigen om als gevolmachtigde van de stad de authentieke akte te ondertekenen.

Bij verhindering van één van bovengenoemde personen kan elkeen van hen – overeenkomstig de artikelen 281 en 283 van het decreet over het lokaal bestuur – schriftelijk op een informatiedrager naar keuze een bevoegde persoon aanduiden om in zijn/haar opdracht als gevolmachtigde de voormelde ondertekening te volbrengen.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen alsook kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie) op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

CONVENANT TEJO MET OCMW EN STAD LIER 2020-2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 2 oktober 2017 over de goedkeuring van de convenant tussen vzw TEJO en stad Lier

 

Feiten en context

Sinds 2016 is vzw TEJO actief in Lier. Het is een vzw die aanvullende psychologische bijstand uitvoert, gericht tot kinderen jongeren tussen 10 en 20 jaar. De jongeren worden kortdurend begeleid. De begeleiding is gratis. Om deze vorm van therapie te realiseren doet TEJO een beroep op vrijwillige psychotherapeuten en onthaalmedewerkers.

 

In ruil voor een jaarlijkse toelage sluit stad en OCMW Lier convenanten af met welzijnsorganisaties om de verwachtingen en samenwerkingsafspraken scherp te stellen.

 

Met de opmaak van een convenant voor een periode  van 3 jaar geven we TEJO perspectief op een langer lopende samenwerking en financiering.

 

Volgend voorstel tot convenant wordt aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd:

 

CONVENANT 1/11/2020 – 1/11/2023 tussen STAD EN OCMW LIER en vzw TEJO

 

Tussen

OCMW en stad Lier, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen voor wie optreden,

Katleen Janssens, algemeen directeur

Frank Boogaerts, burgemeester,

 

EN

 

Vzw TEJO Lier, met zetel in 2500 Lier Oud Kerkhof 6, vertegenwoordigd door

Lut Arras, voorzitter en Katleen Van Dijck, ondervoorzitter.

 

De convenant legt de samenwerkingsafspraken vast tussen vzw TEJO enerzijds en Stad en OCMW Lier anderzijds.

 

Engagementen stad en OCMW Lier

 

Actieplan 1. Stad en OCMW Lier investeren in de regieopdracht rond sociaal beleid zodat in maximale samenwerking sociale uitdagingen worden aangepakt.

 

Actie 1.1. Stad en OCMW Lier kent een jaarlijkse werkingstoelage toe van 30.000€ aan Vzw TEJO voor de periode 1 november – 31 oktober.

 

Actie 1.2. Met het afsluiten van de convenant voldoet Vzw TEJO aan de voorwaarden van een erkende organisatie en kan ze bijgevolg kosteloos gebruik maken van de stedelijke infrastructuur.

 

Actie 1.3. Stad en OCMW Lier stelt haar communicatiekanalen ter beschikking voor promotie van het aanbod van Vzw TEJO.

 

Actie 1.4. Stad en OCMW Lier stelt haar know how ter beschikking in functie van werving van bijkomende financiële middelen door het aanboren van externe financieringsbronnen.

 

Engagementen Vzw TEJO

 

Actieplan 2. Vzw TEJO investeert in geestelijke gezondheidszorg voor jongeren tussen 10 en 20 jaar als noodzakelijke aanvulling op het reguliere aanbod.

 

Actie 2.1. Vzw TEJO biedt jongeren tussen 10 en 20 jaar onmiddellijk, gratis, anoniem en kortdurend therapeutische ondersteuning aan via individuele gesprekken.

 

Indicatoren bereik:

        aantal bereikte jongeren,

        overzicht profiel jongeren naar gender, leeftijd, woonplaats, migratieachtergrond.

 

Indicatoren dienstverlening:

        gemiddeld aantal gesprekken,

        overzicht verwijzers,

        overzicht aard van de problematiek.

 

Actie 2.2. Vzw TEJO informeert jongeren over de sociale kaart van (regio) Lier via de organisatie van infosessies.

 

Indicatoren:

        aantal infosessies voor jongeren,

        aantal bereikte jongeren.

 

Actie 2.3. Vzw TEJO verbetert voortdurend haar kwaliteit van dienstverlening via vrijwilligersondersteuning en evaluatiemeting.

 

Indicatoren:

        aantal vrijwilligers,

        aantal vormingsinitiatieven voor vrijwilligers,

        bereik vormingsinitiatieven,

        overzicht resultaten jaarlijkse gebruikersbevraging naar kwaliteit van de dienstverlening.

 

Actie 2.4. Vzw TEJO schakelt zich waar relevant in de overlegstructuur van het sociaal beleid in en bundelt t.a.v. stad en OCMW Lier signalen ter verbetering van het lokaal sociaal beleid.

 

Indicatoren:

        overzicht deelname aan overlegstructuren,

        jaarlijks overzicht signalen naar beleid.

 

Afspraken naar samenwerking

 

Jaarlijks voor 31 oktober doet Vzw TEJO haar aanvraag voor de werkingstoelage via mail aan welzijn@lier.be.

 

Jaarlijks bezorgt Vzw TEJO haar budget en jaarrekening via mail aan welzijn@lier.be of per post ter attentie van Team Sociaal Beleid, Paradeplein 2/2, 2500 Lier.

 

Minimaal 2x / jaar overleggen vertegenwoordigers van stad en OCMW Lier en Vzw TEJO over de uitvoering van de convenant.

 

Jaarlijks en na evaluatie van de werking kan de inhoud van de convenant aangepast worden.

 

 

 

Opgemaakt te Lier op …

 

 

 

 

Katleen Van DijckLut Arras

ondervoorzittervoorzitter

 

 

 

 

 

Katleen JanssensFrank Boogaerts

Algemeen directeurBurgemeester

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Argumentatie

De convenant heeft tot doel om de regierol van stad en OCMW Lier in het sociaal beleid in te vullen, en de samenwerkingsafspraken tussen de diverse welzijnsactoren scherp te stellen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/SAP/02/01

Ondersteuning TEJO

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de convenant tussen VZW Tejo enerzijds en stad en OCMW Lier anderzijds.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

CONVENANT DON BOSCO - STAD EN OCMW LIER 2020-2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 29 januari 2018 over de goedkeuring van de Convenant Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen 2018 - 2019

 

Feiten en context

De PLUS - werking is een schoolondersteuningsproject, dat wordt gerealiseerd in een samenwerkingsverband tussen stad en OCMW Lier, het onderwijs, vzw Arktos en Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen.

 

In ruil voor een jaarlijkse toelage sluit stad en OCMW Lier convenanten af met welzijnsorganisaties om de verwachtingen en samenwerkingsafspraken scherp te stellen.

 

Met de opmaak van een convenant voor een periode  van 3 jaar geven we Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen perspectief op een langer lopende samenwerking en financiering.

 

Volgend voorstel tot convenant wordt aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd:

 

CONVENANT 1/11/2020 – 1/11/2023 tussen STAD EN OCMW LIER en Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen

 

Tussen

Stad en OCMW Lier, met zetel te Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen voor wie optreden,

Katleen Janssens, algemeen directeur

Frank Boogaerts, burgemeester,

 

EN

 

Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen, met zetel te Broechemsesteenweg 100, 2531 Vremde, vertegenwoordigd door Luc De Win, directeur en Cyriel Craeghs, afgevaardigd bestuurder

 

De convenant legt de samenwerkingsafspraken vast tussen Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen vzw Arktos en Stad en OCMW Lier

 

Engagementen stad en OCMW Lier

 

Actieplan 1. Stad en OCMW Lier investeren in de regieopdracht rond sociaal beleid zodat in maximale samenwerking sociale uitdagingen worden aangepakt.

 

Actie 1.1. Stad en OCMW Lier kent een jaarlijkse werkingstoelage toe van 23.000€ (jaarlijks geïndexeerd vanaf 2021) aan Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen voor de periode 1 november 2020 – 31 oktober 2023.

 

Actie 1.2. Met het afsluiten van de convenant voldoet Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen aan de voorwaarden van een erkende organisatie en kan ze bijgevolg kosteloos gebruik maken van de stedelijke infrastructuur.

 

Actie 1.3. Stad en OCMW Lier stelt haar communicatiekanalen ter beschikking voor promotie van het aanbod van Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen.

 

Actie 1.4. Stad en OCMW Lier stelt haar know how ter beschikking in functie van werving van bijkomende financiële middelen door het aanboren van externe financieringsbronnen.

 

Engagementen Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen

 

Actieplan 2: I.s.m. de Lierse scholen en vzw Arktos, investeert Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen in het schoolondersteunend project PLUS.

 

Actie 2.1. Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen investeert in individuele begeleiding van doelgroepjongeren via ondersteuning van het schooltraject en via competentieversterking met behulp van de atelierwerking.

Indicatoren:

        aantal individuele aanmeldingen en begeleidingen,

        overzicht aard van de begeleidingen – aantal per maand, reden van aanmelding, gender, migratieachtergrond, leeftijd, onderwijstype.

        overzicht behaalde attesten van de deelnemers.

        Overzicht resultaten deelnemersbevraging naar kwaliteit van de dienstverlening. 

 

Actie 2.2. Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen begeleidt klasgroepen uit Lierse scholen met als doel om de groepsdynamiek te verbeteren.

 

Indicatoren:

        aantal klasbegeleidingen,

        overzicht resultaten deelnemersbevraging naar kwaliteit van het aanbod.

 

Actie 2.3. Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen adviseert en coacht leerkrachten uit Lierse scholen met als doel om competenties te versterken.

 

Indicatoren:

        aantal begeleidingen van leerkrachten,

        overzicht resultaten deelnemersbevraging naar kwaliteit van het aanbod.

 

Actie 2.4. Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen adviseert schoolteams uit Lierse scholen met als doel om competenties te versterken.

 

Indicatoren:

        aantal begeleidingen van schoolteams,

        overzicht resultaten deelnemersbevraging naar kwaliteit van het aanbod.

 

Actie 2.5. Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen schakelt zich waar relevant in de overlegstructuur van het sociaal beleid in en bundelt t.a.v. stad en OCMW Lier signalen ter verbetering van het lokaal sociaal beleid.

 

Indicatoren:

        overzicht deelname aan overlegstructuren,

        jaarlijks overzicht signalen naar beleid.

 

Afspraken naar samenwerking

 

Jaarlijks voor 31 oktober doet Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen haar aanvraag voor de werkingstoelage via mail aan welzijn@lier.be.

 

Jaarlijks bezorgt Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen haar budget en jaarrekening via mail aan welzijn@lier.be of per post ter attentie van Team Sociaal Beleid, Paradeplein 2/2, 2500 Lier.

 

Minimaal 2x / jaar overleggen vertegenwoordigers van stad en OCMW Lier en Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen, afdeling Antwerpen over de uitvoering van de convenant.

 

Jaarlijks en na evaluatie van de werking kan de inhoud van de convenant aangepast worden.

 

Opgemaakt te Lier op .../...

 

 

 

 

Luc De WinCyriel Craeghs

directeurafgevaardigd bestuurder

 

 

 

 

 

Katleen JanssensFrank Boogaerts

Algemeen directeurBurgemeester

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De convenant heeft tot doel om de regierol van stad en OCMW Lier in het sociaal beleid in te vullen, en de samenwerkingsafspraken tussen de diverse welzijnsactoren scherp te stellen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/2/5

Bevordering gekwalificeerde uitstroom van leerlingen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de convenant Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen enerzijds en stad en OCMW Lier anderzijds.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST FAMILY JUSTICE CENTER - STAD EN OCMW LIER 2020-2025.  GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 25 mei 2020 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om structurele financiering te voorzien voor de werking van het Family Justice Center. Op die manier kan het lokaal aanbod op vlak van intrafamilaal geweld uitgebouwd worden. De toelage bedraagt 28.636,66€/jaar euro per jaar en wordt gefinancierd door stad Lier, OCMW Lier en de Lokale Politie Lier.

 

Feiten en context

Het Family Justice Center is een organisatie die tot doel heeft om te interveniëren bij signalen rond intrafamiliaal geweld.

 

In ruil voor een jaarlijkse toelage sluit stad en OCMW Lier convenanten af met welzijnsorganisaties om de verwachtingen en samenwerkingsafspraken scherp te stellen.

 

Met de opmaak van een convenant voor een periode  van 3 jaar geven we het Family Justice Center perspectief op een langer lopende samenwerking en financiering.

 

Volgend voorstel tot convenant wordt aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd:

 

Samenwerkingsovereenkomst Family Justice Center Mechelen

 

Tussen

1° De stad Mechelen, Grote Markt 21 in 2800 Mechelen, geldig vertegenwoordigd door de heer Erik Laga, algemeen directeur, en mevrouw Fabienne Blavier, voorzitter gemeenteraad

en

2° De stad Lier, geldig vertegenwoordigd door mevrouw Katleen Janssens, algemeen directeur en de heer Frank Boogaerts, burgemeester

 

wordt het volgende overeengekomen:

 

Artikel 1 - Voorwerp van de overeenkomst

Onderhavige samenwerkingsovereenkomst regelt de financiële bijdrage en de participatie van lokale besturen aan de werking van het Family Justice Center Mechelen, verder “FJC-Mechelen” genoemd. De stad Mechelen treedt op als beheerder van de budgetten en engageert zich om de financiële bijdrage exclusief in te zetten voor wat betreft het gedecentraliseerd aanbod van het FJC-Mechelen in Lier, zoals bepaald in artikel 3, §2. Het werkingsgebied van het FJC Mechelen is gelijk aan het werkingsgebied van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen – Afdeling Mechelen voor wat betreft het basisaanbod, zoals bepaald in artikel 3, $1.  Wat betreft het gedecentraliseerd aanbod,  zoals bepaald in artikel 3, §2, is het werkingsgebied gelijk aan het werkingsgebied van de Welzijnskoepel Rivierenland.

 

Artikel 2 – Organisatie en Werking

Het FJC-Mechelen is een regionale netwerkorganisatie die de expertise van verschillende diensten rond intrafamiliaal geweld (IFG) bundelt om deze maatschappelijk problematiek op een duurzame, efficiënte en doeltreffende manier aanpakken.

Het FJC Mechelen wordt ingericht door de stad Mechelen en de Vlaamse Overheid, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Afdeling Justitiehuizen.  De algemene coördinatie van het FJC-Mechelen gebeurt door een netwerkcoördinator die de Vlaamse Overheid hiervoor ter beschikking stelt.

Het FJC Mechelen heeft 3 taken:

        De samenwerking tussen de verschillende partners op het terrein (parket, politie, hulp- en dienstverlening en bestuur) coördineren en bevorderen via een intersectoraal casusoverleg.  Het FJC hanteert daarin een 3-sporen-beleid:

 

Spoor 1 : advies en consult voor professionals die in hun werking te maken krijgen met (vermoedens van) intrafamiliaal geweld

 

Spoor 2 : vroegdetectie en –interventie waarbij een FJC-regisseur outreachende, aanklampende en vraaggerichte trajecten aanbiedt aan slachtoffers en/of daders

 

Spoor 3 : ketenaanpak voor de hoogrisico- en multiproblemsituaties met de bedoeling om een veilige omgeving te installeren voor slachtoffers

 

        Inspelen op hiaten in het bestaande hulpverleningsaanbod door nieuwe samenwerkingen op te zetten of door een eigen aanbod te ontwikkelen.

        De expertise rond intrafamiliaal geweld bij de samenwerkingspartners en andere lokale stakeholders vergroten.

 

 

Artikel 3 – Het aanbod en dienstverlening van het FJC-Mechelen

§1 Door een samenwerking tussen de stad Mechelen en de Vlaamse Overheid wordt een basisaanbod ontwikkeld dat toegepast wordt in alle steden en gemeenten van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen – afdeling Mechelen.

Het basisaanbod houdt de volgende dienstverlening in:

        Alle professionals in de regio kunnen voor advies terecht bij het FJC

        Alle professionals in de regio kunnen dossiers aanmelden op de FJC-overlegtafel : dossiers worden getrieerd naar het aangewezen spoor en verdere traject

        Alle partners kunnen deelnemen aan de FJC-vormingen

        Liaisons (= deelnemers aan de FJC-overlegtafel) kunnen participeren aan de begeleide intervisiesessies

§ 2 Door een samenwerking tussen de stad Mechelen en stad Lier wordt aanvullend op het basisaanbod ook een gedecentraliseerd aanbod gedaan.

Het gedecentraliseerde aanbod houdt de volgende dienstverlening in:

        het triage-overleg per politiezone: maandelijkse (of tweewekelijkse) bespreking van aanmeldingen door politie; samen wordt bekeken of er voldoende hulpverlening aanwezig is of hoe deze zo snel mogelijk geïnstalleerd kan worden vanuit het FJC-netwerk.

        inzet van FJC-regisseurs op de 3 sporen: consult, trajectopvolging, ketenaanpak

        een vaste FJC-regisseur als aanspreekpunt in de politiezone: vanuit het FJC-team worden 1 of 2 medewerkers aangeduid per politiezone; indien gewenst zitten zij (op af te spreken basis) fysiek ter plaatse

        bijkomend FJC-aanbod ter plaatse afhankelijk van de lokale noden : begeleide intervisie voor professionals in de politiezone, lotgenotenwerking, …

        deelname aan de stuurgroep FJC Mechelen

 

Artikel 4 – Informatieverstrekking en deelname Stuurgroep FJC Mechelen

4.1 Informatieverstrekking

§1 Het FJC-Mechelen verbindt er zich toe om jaarlijks een algemene schriftelijke statusrapportage op te maken met betrekking tot de werking van het FJC-Mechelen, met een aparte rapportage voor de stad Lier.

De jaarlijkse rapportage bevat

        een overzicht van het aantal dossiers dat door het FJC werd opgenomen, opgedeeld per spoor en met vermelding van de aanmelders

        een beschrijving van het extra aanbod; zowel kwantitatief als kwalitatief.

§2 Voor andere vragen of klachten met betrekking tot de werking, het aanbod of de dienstverlening van het FJC-Mechelen kan de stad Lier tijdens de kantooruren terecht bij de netwerkcoördinator: Karolien Boonen, karolien.boonen@mechelen.be, GSM 0471 121714

§ 3 Het FJC-Mechelen is lid van de European Family Justice Center Alliance (EFJCA). De stad Lier wordt op de hoogte gehouden van en uitgenodigd voor de publieke activiteiten van het EFJCA.

 

4.2 Stuurgroep FJC Mechelen

De stad Lier wordt uitgenodigd voor de Stuurgroep FJC Mechelen.

De stuurgroep FJC Mechelen heeft als taken:

        de beleidsmatige aansturing van het intersectoraal casusoverleg

        opvolging en bijschaving van het Draaiboek Intersectoraal casusoverleg IFG - FJC Mechelen

        het beschikbaar stellen en mandateren van medewerkers

        evaluatie van het intersectoraal casusoverleg en het formuleren van aanbevelingen om het casusoverleg te optimaliseren

        formuleren van aanbevelingen om de ruimere FJC-werking te optimaliseren

        het bespreken van hiaten, knelpunten en vormingsbehoeften inzake IFG

        het formuleren van beleidssignalen

De regionale stuurgroep FJC Mechelen wordt aangestuurd en voorgezeten door de netwerkcoördinator.   De netwerkcoördinator zorgt voor doorstroming van informatie tussen het FJC Mechelen en het overleg op Vlaams, federaal en Europees niveau.

De Stuurgroep komt minimaal 2 keer per jaar samen.

 

Artikel 5– Financiële inbreng

De financiering van het gedecentraliseerde aanbod bedraagt 28.636,66€/jaar euro per jaar. Voor het opstartjaar 2020 zal dit bedrag pro rata verrekend worden in functie van de datum waarop de samenwerkingsovereenkomst ingaat.

Dit bedrag is een bijdrage in de loonkost van een FJC-regisseur en wordt jaarlijks aangepast in functie van de loonindex (dd 01/01).  De facturatie zal jaarlijks in de loop van januari overgemaakt worden.

De stad Mechelen verbindt er zich toe dit bedrag te besteden aan de gedecentraliseerde FJC-werking in de stad Lier zoals bepaald in artikel 3, §2.

 

Artikel 6  – Tijdsduur

Deze overeenkomst gaat in op 1 juli 2020  en loopt tot 31 december 2025. De overeenkomst is opzegbaar mits in achtneming van een opzegperiode van 6 maanden. De opzegging moet gegeven worden per aangetekende brief aan het college van Burgemeester en Schepenen van de stad Mechelen, respectievelijk van de stad Lier.

 

Artikel 7 – Contactpersonen

Voor het FJC-Mechelen:

        Karolien Boonen, netwerkcoördinator FJC Mechelen, karolien.boonen@mechelen.be

        (0471 12 17 14)

        Voor de stad Mechelen:

        Werner Van Herle, afdelingshoofd preventie en veiligheid, werner.vanherle@mechelen.be (015/29 83 84)

        Voor de stad Lier:

        Jo Laenen, departementshoofd welzijn, jo.laenen@lier.be (03 491 39 90)

 

Opgemaakt te Mechelen in tweevoud op [datum die ligt na de beslissing van de gemeenteraad],

Beslissing gemeenteraad van …

 

namens de stad Mechelen,

 

 

 

 

Erik Laga                                            Fabienne Blavier

algemeen directeur voorzitter gemeenteraad

 

 

namens de stad Lier,

 

 

 

Katleen JanssensFrank Boogaerts

algemeen directeurburgemeester

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De convenant heeft tot doel om de regierol van stad en OCMW Lier in het sociaal beleid in te vullen, en de samenwerkingsafspraken tussen de diverse welzijnsactoren scherp te stellen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/SAP/02/02

Ondersteuning van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en het Family  Justice Center.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de Samenwerkingsovereenkomst Family Justice Center enerzijds en stad en OCMW Lier anderzijds.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

CONVENANT CAW BOOMMECHELENLIER - STAD EN OCMW LIER 2020-2021. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De nood aan bijkomende woonbegeleiding in Lier is zeer reëel. De impact van een onaangepaste wooncultuur is immers belangrijk: het verhoogt het risico op uithuiszetting, heeft gevolgen voor de (volks)gezondheid, leidt tot burenconflicten, ... Het OCMW voorziet op dit vlak een aanbod. Ten gevolge van een beslissing van het CBS vorig jaar, is de personeelsinzet op dit vlak verruimd.

 

Feit is echter dat het OCMW geconfronteerd wordt met een aantal bijzonder tijdsintensieve dossiers, waar erg veel begeleidingsinzet noodzakelijk is om schadebeperking te realiseren of verdere escalatie te voorkomen. Als organisatie op de eerste lijn, beschikt het OCMW niet over de capaciteit om een dergelijke intensiteit aan begeleidingsinzet te leveren - binnen het geheel van de diverse opdrachten van het OCMW.

 

Om die reden, is overleg opgezet met een actor - die ervaring heeft op vlak van woonbegeleiding, én waarmee - in het kader van een convenant - kan worden samengewerkt om op vlak van woonbegeleiding wel de verwachtingen op vlak van intensiteit aan woonbegeleiding te realiseren.

 

Na overleg, is in dit kader een ontwerp van convenant opgemaakt met CAW BoomMechelenLier.

 

Volgend ontwerp van convenant wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen:

 

CONVENANT 1/11/2020 – 1/11/2021 tussen STAD EN OCMW LIER en vzw CAW BoomMechelenLier

 

Tussen

OCMW en stad Lier, Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen voor wie optreden,

Katleen Janssens, algemeen directeur

Frank Boogaerts, burgemeester,

 

EN

 

Vzw CAW BoomMechelenLier, met zetel Maurits Sabbestraat 119, 2500 Mechelen voor wie optreden,

Bart Claes, directeur

Dirk Vanopbroecke, voorzitter

 

De convenant legt de samenwerkingsafspraken vast tussen vzw CAW BoomMechelenLier enerzijds en Stad en OCMW Lier anderzijds.

 

Engagementen stad en OCMW Lier

 

Actieplan 1. Stad en OCMW Lier investeren in de regieopdracht rond sociaal beleid zodat in maximale samenwerking sociale uitdagingen worden aangepakt.

 

Actie 1.1. Stad en OCMW Lier kent een toelage van 45.000€ aan Vzw CAW BoomMechelenLier voor de periode 1 november 2020– 31 oktober 2021

 

Actie 1.2. Met het afsluiten van de convenant voldoet Vzw CAW BoomMechelenLier aan de voorwaarden van een erkende organisatie en kan ze bijgevolg kosteloos gebruik maken van de stedelijke infrastructuur.

 

Actie 1.3. Stad en OCMW Lier stelt haar communicatiekanalen ter beschikking voor promotie van het aanbod van Vzw CAW BoomMechelenLier.

 

Actie 1.4. Stad en OCMW Lier stelt haar know how ter beschikking in functie van werving van bijkomende financiële middelen door het aanboren van externe financieringsbronnen.

 

Engagementen Vzw CAW BoomMechelenLier

 

Actieplan 2. Vzw CAW BoomMechelenLier investeert in een aanbod rond wonen voor maatschappelijk kwetsbaren, als aanvulling op het reguliere aanbod.

 

Actie 2.1. Vzw Caw BoomMechelenLier biedt intensieve, high care woonbegeleiding (met tussen 2 a 4 contacturen/week) aan cliënten met een problematische wooncultuur aan, na verwijzing door het OCMW, met als doel de woonzekerheid te bevorderen. (In bijlage verdere specifiëring van het aanbod)

 

Indicatoren:

        Uitvoering 10 trajecten high care woonbegeleiding in de periode november 2020-november 2021,

        Opmaak actieplan / traject, 3-maandelijkse evaluatieverslag / traject, eindevaluatie / traject,

        Uitvoering cliëntoverleg met min. deelname van OCMW en evt. relevante partners in functie van bespreking van het actieplan en de evaluatieverslagen.

 

Actie 2.2. Vzw CAW BoomMechelenLier schakelt zich waar relevant in de overlegstructuur van het sociaal beleid in en bundelt t.a.v. stad en OCMW Lier signalen ter verbetering van het lokaal sociaal beleid.

 

Indicatoren:

        overzicht deelname aan overlegstructuren,

        jaarlijks overzicht signalen naar beleid.

 

Afspraken naar samenwerking

 

Minimaal 2x / jaar overleggen vertegenwoordigers van stad en OCMW Lier en Vzw CAW BoomMechelenLier over de uitvoering van de convenant.

 

Na positieve evaluatie van de convenant, kan de samenwerking verlengd worden.

 

Opgemaakt te Lier op …

 

 

 

 

Bart ClaesDirk Vanopbroecke

directeurvoorzitter

 

 

 

 

 

Katleen JanssensFrank Boogaerts

Algemeen directeurBurgemeester

 

 

BIJLAGE

 

Doelstelling & doelgroep High Care trajecten

Woonbegeleiding heeft als doelstelling : Niemand mag uit huis gezet worden bij gebrek aan (gepaste) begeleidings-en herhuisvestingmogelijkheden.

 

Doelstelling:

        bestendigen van een duurzame woonsituatie.

        het vermijden van een herval in dak- en thuisloosheid.  

        integraal aanbod op alle 10 levensdomeinen.

        verwerven en/of verbeteren van wooncompetenties en – vaardigheden.

 

Doelgroep: Huurders en/of eigenaars met een woonproblematiek in Lier, aangemeld vanuit het OCMW Lier.

 

Uitgangspunten High Care trajecten

        Netwerkgericht: iedere cliënt wordt (opnieuw) in verbinding gezet met een bestaande hulpverlening, een persoonlijk en professioneel netwerk.

        Aanklampend: hulpverlening laat niet meer zomaar los.

        Gratis: het gaat om een gratis aanbod voor de cliënt.

        Handen uit de mouwen: de begeleiding werkt samen met de cliënt aan een verbetering van de woonsituatie.

        Op maat: de cliënten worden in hun thuissituatie en hun leefwereld opgezocht en ondersteund!

        Schade beperkend / herstelgericht: Een verslavingsproblematiek en/of psychische kwetsbaarheid maakt deel uit van het leven van veel cliënten. We werken ondersteunend en niet veroordelend of als voorwaarde voor verdere begeleiding.

 

Het woonbegeleidingsaanbod gebeurt vanuit een samenwerking en in overleg met de sociale diensten van het Sociaal Huis en OCMW.  De samenwerking gebeurt vanuit vertrouwen en een gezamenlijk actieplan op casusniveau.

 

Capaciteit

High-care trajecten zijn intensieve woontrajecten met minimaal wekelijkse afspraken. Er wordt uitgegaan van max. 4 contacturen per week bij de opstart van een dossier in de eerste 6 maanden tot 2 contacturen per week in het verdere verloop van het traject. Onder contacturen verstaan we individuele opvolging, deelname aan een zorgoverleg en alle externe contacten (bij voorkeur) in aanwezigheid van de cliënt.

 

Personeelsinzet

Het aanbod bestaat uit een basiscapaciteit van 10 high care casussen met een looptijd van minimaal 6 en maximaal 12 maanden (duurtijd convenant). De personeelsinzet gaat om:

        een medewerker barema B1c tot 10j anciënniteit, PC 319.01

        werkplaats in Lier worden gedragen door het OCMW Lier

        administratieve kosten (bureelmateriaal, schrijfgerief) en dienstverplaatsingen worden gedragen door het CAW

        personeelskost voltijds medewerker barema B1c tot 10j anciënniteit, PC 319.01 bedraagt 62.046,25 euro/jaar (inclusief groepsverzekering, hospitalisatie, sociaal secretariaat, ICT, GSM, woon-werkverplaatsingen, dienstverplaatsingen, bureelkosten)

        personeelskost voor voltijds medewerker barema B1c tot 10j anciënniteit, PC 319.01 bedraagt 62.046,25 euro/jaar, of 41,03 euro/uur

        projectbudget is 45.000/jaar, of 3.750 euro/maand

        3.750 euro/maand gedeeld door 41,03 euro/uur geeft 91 uren per maand in te zetten in high care woonbegeleidingen in Lier

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De convenant met CAW BoomMechelenLier:

        laat toe om een aanbod van woonbegeleiding met hoge intensiteit aan te bieden, hetgeen momenteel een tekort is in Lier.

        bouwt een samenwerking uit met een bestaande actor, die ervaring heeft inzake woonbegeleiding.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/4/2

Verbetering woonkwaliteit van maatschappelijk kwetsbare huurders

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de convenant tussen CAW BoomMechelenLier enerzijds en stad en OCMW Lier anderzijds.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

VZW PROLIER - AANGEPASTE STATUTEN EVA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 26 oktober 2020 over de goedkeuring van de "Samenwerkingsovereenkomst vzw Prolier - Stad Lier"

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de nieuwe wetgeving, zijnde het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23/03/2019; het Cultuurpactdecreet; Decreet Lokale Cultuur en het Decreet Lokaal Bestuur, heeft EVA-vzw Prolier haar statuten herwerkt. Bovendien zijn ook de aanpassingen verwerkt inzake het Cultuurforum binnen de Stad Lier en is er rekening gehouden met de laatste versie van de Samenwerkingsovereenkomst, welke op de gemeenteraad van 26 oktober 2020 werd goedgekeurd. Met name de opdracht van de vereniging uit deze samenwerkingsovereenkomst is in het doel van de vereniging letterlijk overgenomen.

De statuten werden in overeenstemming gebracht met de nieuwe vzw-wetgeving maar werden bovendien zowel structureel als inhoudelijk grondig herschreven om de leesbaarheid te bevorderen. De oude statuten werden als bijlage meegestuurd maar zijn dus zodanig herschreven dat een 1 op 1 vergelijking met een markering van de veranderde passages niet mogelijk is.

Er zijn inhoudelijk zeker elementen van de oude statuten behouden maar deze werden dikwijls herschreven volgens de nieuwe wetgeving en soms op een andere meer logischer plaats ondergebracht.

Er zijn ook nieuwe elementen in de aangepaste statuten. Een van de belangrijkste wijziging ten opzichte van de oude statuten is de aansprakelijkheid van de bestuurders die in artikel 35 van de statuten behandeld wordt.

 

I.DE VERENIGING

 

Artikel 1. Naam

 

De vereniging zonder winstoogmerk wordt 'vzw Prolier' genoemd, hierna genoemd als “de Vereniging” ;

 

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders, websites en andere stukken, al dan niet in elektronische vorm, uitgaande van de Vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "vzw", samen met volgende gegevens: de nauwkeurige aanduiding van de zetel van de rechtspersoon, het ondernemingsnummer, het woord "rechtspersonenregister" of de afkorting "RPR", de vermelding van de rechtbank van de zetel van de rechtspersoon, en in voorkomend geval, het e-mailadres en de website van de Vereniging.

 

Artikel 2. Zetel

 

De zetel van de vzw is gelegen in het Vlaams Gewest.

 

Voor het bepalen en wijzigen van de zetel is een beslissing van de Algemene Vergadering vereist.

 

Artikel 3. Belangeloos doel en voorwerp van de Vereniging

 

De Vereniging werd op 17 december 2013 opgericht door de Stad Lier overeenkomstig de toenmalige artikelen 226, 245-247 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 en fungeert onder voorwaarden zoals bepaald door deel II Titel 3 hoofdstuk 1 (Algemene bepalingen) en hoofdstuk 3 (Het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm) van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd, het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974 en het Decreet Lokaal Cultuurbeleid van 6 juli 2012.

 

De taakvervulling dient in overeenstemming te zijn met de beginselen van behoorlijk bestuur.

Overeenkomstig artikel 228 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 is de Vereniging onderworpen aan de verplichtingen in het kader van de formele motivering en de openbaarheid van bestuur die gelden voor de stad Lier.

In de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad legt de Vereniging een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad overeenkomstig artikel 227 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

De Vereniging heeft derhalve tot doel welbepaalde beleidsvoerende taken van gemeentelijk belang uit te voeren en wordt betrokken bij de beleidsuitvoering.

Overeenkomstig artikel 247 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt tussen de stad Lier en de Vereniging een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de uitvoering van de toevertrouwde taken van gemeentelijk belang.

 

Het doel van de Vereniging is op professionele wijze een breed ontmoetingsplatform te creëren waar er zuurstof wordt gegeven en geïmporteerd voor diverse culturele initiatieven en producties om het culturele krachtenveld in de stad en de regio Lier te versterken. Hierbij wordt rekening gehouden met de bepalingen van het Decreet betreffende het Cultuurpact van 28 januari 1974 waarbij onder meer de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt en de opdrachten voor de cultuurcentra en het lokaal cultuurbeleid zoals bepaald in het Decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

 

Dit houdt onder meer als  activiteiten, die de Vereniging als voorwerp heeft,  het volgende in :

 

1.Het organiseren en promoten van activiteiten met het oog op cultuurparticipatie, gemeenschapsvorming en cultuurspreiding.Ze richt haar aanbod en activiteiten op de stad Lier en de brede regio;

 

2,De verwezenlijking van welbepaalde beleidsuitvoerende en beleidsvoorbereidende taken van gemeentelijk belang, met name :

 

a.de concretisering van een onderdeel van de stedelijke beleidsplannen, onder meer het vrijetijdsplan van de stad Lier, met name de activiteiten die betrekking hebben op de werking van het Liers Cultuurcentrum, het lokaal cultuurbeleid en socioculturele evenementen;

 

b.de realisatie van een eigen aanbod van het Liers Cultuurcentrum met een regionale uitstraling en de maatregelen die hiervoor nodig zijn;

 

c.de participatie van het Liers Cultuurcentrum aan samenwerkingsverbanden met derden;

 

d.het financieel beheer van de activiteiten en de werkingskosten die te maken hebben met bovengenoemde opdrachten;

 

3,het beheer van het Cultuurcafé, het appartement en aanhorigheden verbonden aan het Cultuurcentrum De Mol;

 

4.het opnemen van een adviserende rol bij de voorbereidingen voor een nieuwbouw of structurele verbouwing, in samenspraak met de verschillende stakeholders

Daarnaast kan de Vereniging  alle activiteiten ontplooien en alle verrichtingen doen die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van haar doel, of van aard zijn de verwezenlijking ervan te begunstigen, met inbegrip van commerciële en winstgevende activiteiten waarvan de opbrengsten altijd uitsluitend en volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van haar doel en het vervullen van haar opdracht.

De Vereniging voert de in de samenwerkingsovereenkomst en in deze statuten omschreven activiteiten autonoom en op een kwaliteitsvolle manier uit en is vrij, binnen het kader van de stedelijke beleidsplannen, in de manier waarop ze haar opdracht vervult. Het is de Vereniging niet toegelaten haar opdrachten geheel of gedeeltelijk over te dragen aan enige derde natuurlijke persoon of andere rechtspersoon – die zou handelen in eigen naam/of voor eigen rekening, behoudens schriftelijke toestemming van de stad Lier.

 

De Vereniging mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig andere persoon behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel. Elke verrichting in strijd met dit verbod is nietig.

 

Artikel 4. Duur van de vzw.

 

De Vereniging is opgericht voor onbepaalde duur en kan op elk moment ontbonden worden door een beslissing van de Algemene Vergadering, die beraadslaagt onder dezelfde voorwaarden als die welke betrekking hebben op de wijziging van het doel of de doelstellingen van de Vereniging.

 

II.DE LEDEN

 

Artikel 5. Leden

 

In de Vereniging  zijn er enkel effectieve leden (hierna 'leden' genoemd).

 

Artikel 6. Aantal leden

 

Er zijn minstens 3 leden.

 

Artikel 7. Lidmaatschap van leden

 

Voor zover voldaan wordt aan de bepalingen van artikel 225§2 en §3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, neemt de stad Lier deel in de Vereniging en laat er zich in vertegenwoordigen.

 

Tevens kan elke natuurlijke persoon, met uitzondering van de personen vermeld in artikel 229 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017,  zich kandidaat stellen als lid.

 

De Vereniging bestaat uit volgende effectieve leden:

1.de Stad Lier, vertegenwoordigd door twee schepenen, of door de Burgemeester mocht deze gelast zijn met de cultuur en evenementen, tevens lid van de Gemeenteraad, waarvan minstens deze met de  bevoegdheid voor cultuur en evenementen, aangesteld door de Gemeenteraad van de Stad Lier.

 

Deze vertegenwoordigers handelen overeenkomstig de instructies van de Gemeenteraad. Ongeacht de eventuele inbreng van verschillende actoren, beschikken deze vertegenwoordigers altijd over de meerderheid van de stemrechten in de Algemene Vergadering.

De gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waken over de afstemming van het beleid van de Vereniging op het gemeentelijk beleid.

De gemeenteraad kan op elk moment beslissen om de voordrachten en de aanwijzingen te herroepen.Door die herroeping zijn de vertegenwoordigers van rechtswege ontslagnemend en worden ze vervangen.

 

2.leden die de gebruikers en de filosofische en ideologische strekkingen vertegenwoordigen. Deze categorie bestaat ten minste uit evenveel leden als het aantal leden van het Bestuursorgaan. Deze leden worden voorgedragen door de kerngroep van het Cultuurforum, zoals opgericht door de Gemeenteraad op 24 juni 2019.

 

Voor de aanvaarding van de leden voorgedragen door de kerngroep van het Cultuurforum gelden volgende regels:

 

1.Overeenkomstig artikel 3§1, 6 ,7  en 8 van het Decreet betreffende het Cultuurpact van 28 januari 1974 betrekt de Vereniging met een billijke en democratische vertegenwoordiging de gebruikers en alle ideologische en filosofische strekkingen bij de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid op voorwaarde dat ze de principes en de regels van de democratie aanvaarden en naleven.

 

Overeenkomstig artikel 7 van het Decreet betreffende het Cultuurpact van 28 januari 1974  zal  een onrechtmatig overwicht zowel van één van de ideologische en filosofische strekkingen als zowel van een geheel van de gebruikersverenigingen die tot eenzelfde strekking behoren worden voorkomen.

 

2.De kandidaat-leden dienen actief betrokken te zijn bij het socio-culturele leven in de stad Lier en gebruikers te zijn van het Liers Cultuurcentrum.

 

 

3.De leden worden voorgedragen na een open oproep.

Uit de kandidaten draagt het Cultuurforum ten minste even veel leden voor als het aantal leden van het Bestuursorgaan.

Kandidaat-leden die voldoen aan de voorwaarden , maar niet voorgedragen worden, worden vermeld op een vervangerslijst in volgorde van een mogelijke oproeping.

 

4.Een kandidaat-lid moet schriftelijk een aanvraag indienen bij het Bestuursorgaan.

 

De Vereniging kan buiten deze effectieve leden andere categorieën van personen, zoals ereleden, steunende leden, waarnemers en deskundigen uitnodigen, erkennen en de rechten van deze categorieën bepalen, zonder evenwel dezelfde rechten toe te kennen als deze van de effectieve leden.

 

De Algemene Vergadering en het Bestuursorgaan kunnen deskundigen zonder stemrecht uitnodigen voor de vergaderingen van de statutaire organen.

 

De Algemene Vergadering beslist autonoom over de aanvaarding van de voorgedragen kandidaat als lid op haar eerstvolgende vergadering. Bij deze beslissing moeten de regels inzake formele motivering en openbaarheid van bestuur nageleefd worden.

 

Artikel 8. Rechten en plichten van leden

 

Ieder lid van de Vereniging aanvaardt, door haar of zijn lidmaatschap, alle bepalingen en verplichtingen die in de wetgeving, deze  statuten, het intern reglement en de samenwerkingsovereenkomst met de stad Lier vervat zijn. De toetreding tot de Vereniging houdt de verplichting in tot het nakomen ervan.

 

Daarnaast hebben alle leden alle rechten en plichten die in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019 , deze statuten en het intern reglement vastgelegd zijn.

 

Artikel 9. Lidmaatschapsbijdrage van leden

 

De leden moeten geen lidmaatschapsbijdrage betalen. Ze ontvangen geen enkele bezoldiging.

 

 

Artikel 10. Ontslagneming van leden

 

Elk lid kan op elk moment ontslag nemen uit de Vereniging, door een schriftelijke ontslagneming gericht aan het Bestuursorgaan.

 

Daarnaast wordt een lid geacht ontslag te nemen in volgende omstandigheden en vervalt het lidmaatschap bijgevolg onmiddellijk en automatisch:

 

1.wanneer het lid niet meer voldoet aan de voorwaarde(n) om lid te zijn in de vzw;

 

2.wanneer een lid in een bepaalde hoedanigheid lid was van de Algemene Vergadering en hij of zij deze hoedanigheid verliest, in het bijzonder voor de vertegenwoordigers van de stad LIER wanneer de Gemeenteraad hun aanwijzing herroept of ze geen deel meer uitmaken van de Gemeenteraad of het College van Burgemeester en Schepenen. Alle voordrachten en aanwijzingen worden herroepen door de volledige vernieuwing van de Gemeenteraad. De vertegenwoordigers blijven in functie totdat hun vervangers zijn aangewezen of benoemd;

 

3.door overlijden of rechtsonbekwaamheid;

 

4.door uitsluiting die geschiedt onder de voorwaarden, bepaald door het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, deze statuten dan wel het intern reglement;

 

5.voor de leden voorgedragen door de kerngroep van het Cultuurforum vervalt het lidmaatschap eveneens door de volledige vernieuwing van de Gemeenteraad. Ook zij blijven in functie totdat hun vervangers zijn aanvaard door de Algemene Vergadering.

 

De ontslagneming vanwege een lid gaat onmiddellijk in.

 

Voor de ontslagnemende vertegenwoordigers van de stad Lier voorziet de Gemeenteraad in de eerstvolgende vergadering in een vervanging.

Wat de vervanging van leden voorgedragen door de kerngroep van het Liers Cultuurforum betreft, wordt in volgorde gebruik gemaakt van de vervangerslijst.

 

Artikel 11. Schorsing van leden

 

Als een lid in strijd handelt met de doelstellingen van de Vereniging, kan het Bestuursorgaan het lid schorsen zonder afbreuk te doen aan haar of zijn stemrecht in afwachting van de eerstvolgende Algemene Vergadering.

 

Artikel 12. Uitsluiting van leden

 

Het lidmaatschap van een lid kan op elk moment worden beëindigd door een bijzonder besluit van de Algemene Vergadering, bijeengeroepen door het Bestuursorgaan of op verzoek van minstens 1/5 van de leden, met naleving van regels inzake de vorm en de termijnen van de uitnodiging, de hoorplicht en de aanwezigheids- en meerderheidsvereisten voorgeschreven voor een statutenwijziging.

 

De uitsluiting wordt geagendeerd met alleen de naam. Het lid wordt door de voorzitter van het Bestuur geïnformeerd over de motieven voor de uitsluiting. Het lid moet worden gehoord op de Algemene Vergadering en kan zich laten bijstaan door een raadspersoon .

 

De stemming over het beëindigen van het lidmaatschap van een lid is geheim.

 

Artikel 13. Uitsluiting van rechten op het bezit van de vzw

 

Geen enkel lid, noch de uitgesloten of ontslagnemende leden, noch de erfgenamen of rechthebbenden van een overleden lid, kunnen enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op het bezit van de Vereniging. Ze kunnen evenmin de betaalde bijdragen terugvorderen.

 

Deze uitsluiting van rechten op het bezit van de Vereniging geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de Vereniging, enzovoort.

 

III.ALGEMENE VERGADERING

 

Artikel 14. Samenstelling van de Algemene Vergadering

 

De Algemene Vergadering bestaat uit alle effectieve leden en is overeenkomstig het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019 het hoogste gezagsorgaan van de Vereniging.

 

Zij wordt voorgezeten door de voorzitter van het Bestuursorgaan, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter, bij diens afwezigheid door het aanwezige stemgerechtigd lid van het Bestuursorgaan met de hoogste leeftijd.

 

Artikel 15. Bevoegdheden van de Algemene Vergadering

 

De volgende exclusieve bevoegdheden worden uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend:

 

1.De goedkeuring van en de wijziging van de statuten;

2.De benoeming en de afzetting van de bestuurders en het bepalen van de bezoldiging in het geval een bezoldiging wordt toegekend en in het algemeen alle financiële en andere voorwaarden waaronder het mandaat van een lid van het Bestuursorgaan wordt toegekend, uitgeoefend dan wel beëindigd;

3.De benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van diens eventuele bezoldiging;

4.De kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, alsook, in voorkomend geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de commissarissen. Overeenkomstig artikel 9:20 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019 wordt hierover bij afzonderlijke stemming beslist;

5.De goedkeuring van de jaarrekening en van de begroting;

6.De vrijwillige ontbinding van de vereniging;

7.De  definitieve aanvaarding en uitsluiting van de leden;

8.De omzetting van de VZW in een IVZW, een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming;

9.Om een 'inbreng om niet' van een algemeenheid te doen of te aanvaarden

10.Het goedkeuren , dan wel het wijzigen van een  intern reglement dat door het Bestuursorgaan ten behoeve van de werking van de organen van de Vereniging wordt opgesteld.In de statuten wordt een verwijzing naar de laatst goedgekeurde versie van het intern reglement opgenomen;

10.Alle gevallen waarin de wetgeving, deze statuten of het intern reglement dat bepalen.

 

Artikel 16. Vergaderingen van de Algemene Vergadering

 

De Algemene Vergadering moet minstens eenmaal per jaar als gewone Algemene Vergadering worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van onder meer de jaarrekening en de begroting en dit binnen zes maanden na afsluiting van het boekjaar.

 

Het Bestuursorgaan kan een buitengewone Algemene Vergadering bijeenroepen wanneer het dit nodig acht, in de gevallen bepaald bij wet, de statuten, of het intern reglement dan wel wanneer de vertegenwoordigers van de stad Lier, dan wel ten minstens één vijfde van de effectieve leden dit via het Bestuursorgaan , dan wel de commissaris  vraagt. De aanvragers moeten de agendapunten vermelden die ze behandeld wensen te zien. Het Bestuursorgaan moet deze punten op de agenda brengen, maar kan ook bijkomende punten aan de agenda toevoegen.

 

Artikel 17. Uitnodiging en agenda van de Algemene Vergadering

 

De vergaderingen van de Algemene Vergadering worden door het Bestuursorgaan bijeengeroepen.

In voorkomend geval kan de commissaris de Algemene Vergadering bijeenroepen

 

Het Bestuursorgaan of, in voorkomend geval, de commissaris, roept de Algemene Vergadering met de door hen bepaalde agenda bijeen binnen eenentwintig dagen na het verzoek tot bijeenroeping uitgaande van de vertegenwoordigers van de stad Lier, dan wel ten minste  één vijfde van de effectieve leden. Deze Algemene Vergadering wordt uiterlijk gehouden op de veertigste dag na dit verzoek, tenzij de statuten anders bepalen.

 

De uitnodiging wordt minstens 15 dagen voorafgaand aan de datum van de Algemene Vergadering naar alle leden, bestuurders en commissarissen verstuurd per e-mail op het adres dat het lid, de bestuurder dan wel de commissaris  daartoe laatst heeft opgegeven.

 

De uitnodiging bevat de datum, uur en plaats van de Algemene Vergadering, evenals de agenda.

 

Aan de leden, de bestuurders en de commissarissen die erom verzoeken wordt onverwijld en kosteloos een kopie verzonden van de stukken die krachtens het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019 aan de Algemene Vergadering moeten worden voor gelegd. Specifiek wat het goedkeuren, dan wel wijzigen van de statuten en het intern reglement betreft, wordt gewezen op artikel 9:21 van het Wetboek van Vennootschappen en Verengingen van 23 maart 2019 dat de voorgestelde wijzigingen nauwkeurig moeten aangegeven worden in de oproeping.

 

Elk door een lid of zijn vertegenwoordiger ondertekend voorstel wordt op de agenda gebracht. Het moet uiterlijk 30 dagen voor het tijdstip van de Algemene Vergadering aan het Bestuur bezorgd worden.

 

Artikel 18. Aanwezigheidsquorum op de Algemene Vergadering

 

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens de helft van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de Algemene Vergadering.

 

Bij voorstellen van goedkeuring of wijziging van de statuten, het goedkeuren of wijzigen van het intern reglement , dan wel voorstellen tot uitsluiting van een lid of vrijwillige ontbinding van de vereniging  moet minstens twee derden van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

 

Ingeval op de eerste vergadering minder dan het minimum vereiste aantal effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden. Die kan geldig beraadslagen en besluiten en de wijzigingen aannemen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

 

Artikel 19. Verloop van de Algemene Vergadering

 

De bestuurders geven antwoord op de vragen die hen door de leden, vooraf of tijdens de vergadering, mondeling of schriftelijk, worden gesteld en die verband houden met de agendapunten. Zij kunnen, in het belang van de vereniging, weigeren op vragen te antwoorden wanneer de mededeling van bepaalde gegevens of feiten de vereniging schade kan berokkenen of in strijd is met de door de vereniging aangegane vertrouwelijkheidsclausules.

 

In voorkomend geval, geeft de commissaris antwoord op de vragen die hem door de leden, vooraf of tijdens de vergadering, mondeling of schriftelijk, worden gesteld en die verband houden met de agendapunten waarover hij verslag uitbrengt. Hij kan, in het belang van de vereniging, weigeren op vragen te antwoorden wanneer de mededeling van bepaalde gegevens of feiten de vereniging schade kan berokkenen of in strijd is met zijn beroepsgeheim of met door de vereniging aangegane vertrouwelijkheidsclausules. Hij heeft het recht op de Algemene Vergadering het woord te voeren in verband met de vervulling    van zijn taak.

 

De bestuurders en de commissaris kunnen hun antwoord op verschillende vragen over hetzelfde onderwerp groeperen.

 

Tijdens de vergadering kan enkel rechtsgeldig over de punten vermeld op de agenda beraadslaagd worden.

 

Niet afgehandelde agendapunten worden automatisch verzonden naar de agenda van de volgende Algemene Vergadering, tenzij de Algemene Vergadering anders beslist.

 

Artikel 20  Stemming op de Algemene Vergadering.

 

Op de Algemene Vergadering beschikken de vertegenwoordigers van de stad Lier over het aan de stad Lier toekomende meerderheid van de stemmen . Elk ander effectief  lid beschikt over één stem.

 

Een vertegenwoordiger van de stad Lier die niet op de vergadering aanwezig kan zijn, kan door een andere vertegenwoordiger van de stad Lier vertegenwoordigd worden.

 

Andere effectieve leden die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door het verlenen van een schriftelijke, specifieke volmacht voor de bewuste vergadering aan een ander effectief lid vertegenwoordigd worden. Elk effectief lid kan maximum 1 volmacht dragen.

 

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, op vraag van twee derde van de leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, door geheime stemming. Stemmingen over personen verlopen altijd geheim.

 

Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve waar het  Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019, de statuten of het intern reglement anders bepalen.

 

Bij gelijkheid van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

 

Volgende beslissingen vereisen een meerderheid van twee derde van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, waarbij onthoudingen noch in de teller noch in de noemer worden meegerekend: voorstellen van goedkeuring of wijziging van de statuten, het goedkeuren of wijzigen van het intern reglement, dan wel voorstellen tot uitsluiting van een lid of vrijwillige ontbinding van de vereniging  .

 

Indien de statutenwijziging echter betrekking heeft op het voorwerp of het belangeloos doel van de vereniging, is zij alleen dan aangenomen, wanneer zij vier vijfde  van de uitgebrachte stemmen heeft verkregen, waarbij onthoudingen in de teller noch in de noemer worden meegerekend.

 

Artikel 21. Verslag van de Algemene Vergadering

 

Er wordt verslag genomen van de beslissingen van de Algemene Vergadering in een verslagboek, dat bewaard wordt op de maatschappelijke zetel van de Vereniging.

 

Elk lid heeft inzagerecht in dit verslagboek. Daarnaast worden de Gemeenteraad via het College van Burgemeester en Schepenen en de effectieve leden binnen één maand na de samenkomst van de Algemene Vergadering  op de hoogte gebracht van de beslissingen van de Algemene Vergadering door toezending van een kopie van de originele verslagen.

 

Ook belanghebbende derden hebben inzage in de verslagen van de Algemene Vergadering. Daarnaast worden zij op hun nadrukkelijke vraag op de hoogte gebracht van de beslissingen van de Algemene Vergadering door toezending van een kopie van de originele verslagen.

 

IV.BESTUUR EN VERTEGENWOORDIGING.

 

Artikel 22. Samenstelling van het Bestuursorgaan

 

De Vereniging wordt bestuurd door een Bestuursorgaan, samengesteld uit ten minste 3 bestuurders, leden van de Vereniging.

 

De leden van het Bestuursorgaan worden benoemd door de Algemene Vergadering, bij gewone meerderheid van stemmen van het aantal aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden voor een termijn van 6 jaar. Bestuurders zijn 10 keer herbenoembaar.

 

Om als bestuurder te worden benoemd moet men aan volgende inhoudelijke voorwaarden voldoen:

 

De Vereniging beschikt over een Bestuursorgaan bestaande uit:

 

1.13 bestuurders voorgedragen en afgevaardigd door de Gemeenteraad van de Stad Lier

 

2.12 bestuurders door de Algemene Vergadering verkozen uit de effectieve leden, niet voorgedragen door de stad Lier.

 

De samenstelling dient in overeenstemming te zijn met volgende bepalingen:

 

1.het aantal leden van de Bestuursorgaan is kleiner van het aantal leden van de Algemene Vergadering.

 

2.overeenkomstig artikel 246 §1 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 draagt de Stad Lier steeds een meerderheid voor van de leden van het Bestuursorgaan.

Ten hoogste twee derde van de door de stad Lier voorgedragen leden van het Bestuursorgaan is van hetzelfde geslacht.

 

3.combinatie van artikel 246§1 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en artikel 9  punt 2 van het Decreet betreffende het Cultuurpact van 28 januari 1974 leidt tot volgende politieke samenstelling van de leden van het Bestuursorgaan voor te dragen door de stad Lier :

 

elke fractie uit de Gemeenteraad duidt één lid van het Bestuursorgaan aan ;

de fracties die samen de bestuurscoalitie vormen duiden in onderling overleg de overige leden aan.

 

4.De leden van het Bestuursorgaan voorgedragen door de stad Lier hebben elk hun eigen bestuurdersverantwoordelijkheid met elk één stem.

 

5.de twaalf andere leden van het Bestuursorgaan  worden verkozen bij geheime stemming en met een gewone meerderheid uit de effectieve leden van de Algemene Vergadering die niet voorgedragen werden door de Stad Lier.

 

Overeenkomstig artikel 8 en 9 punt 2 van het Decreet betreffende het Cultuurpact van 28 januari 1974 moeten hierbij de bepalingen van de artikelen 3, 6 en7 van dit decreet nageleefd worden. Dit houdt een billijke democratische aanduiding in, rekening houdend met de betrokkenheid van de gebruikers en alle ideologische en filosofische strekkingen bij het beheer van culturele instellingen, opgericht of ressorterend onder een overheid.

 

De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit. De kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat worden op voorlegging van de nodige bewijsstukken vergoed.

Het Bestuursorgaan kiest in de eerste vergadering na de hersamenstelling onder zijn leden een Voorzitter en een Ondervoorzitter, zodanig dat één van beiden behoort tot de leden voorgedragen door de stad Lier en de andere uit de groep leden niet voorgedragen door de stad Lier.

 

Artikel 23. Coöptatie van bestuurders

 

De mogelijkheid van coöptatie van bestuurders wordt uitgesloten, met uitzondering voor  een tijdelijke vervanging zoals voorzien in artikel 9:6 §2 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019.

 

Wanneer de plaats van bestuurder openvalt voor het einde van haar of zijn mandaat ,hebben de overblijvende bestuurders het recht tijdelijk een nieuwe bestuurder te coöpteren. De eerstvolgende Algemene Vergadering moet het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de Algemene Vergadering.

 

Artikel 24. Bevoegdheden van het Bestuursorgaan.

 

Het  Bestuursorgaan is collegiaal bevoegd om alle handelingen van intern bestuur en vertegenwoordiging te verrichten die nodig of dienstig zijn voor de verwezenlijking van het voorwerp van de Vereniging, met uitzondering van de handelingen waarvoor volgens het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019 en deze statuten de Algemene Vergadering exclusief bevoegd is.

 

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Die taakverdeling kan niet aan derden tegengeworpen worden, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

 

Artikel 25. Externe vertegenwoordigingsmacht van het Bestuursorgaan.

 

Het Bestuursorgaan vertegenwoordigt als college de Vereniging  in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de Vereniging  door de meerderheid van zijn leden.

 

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het Bestuursorgaan als college, wordt de Vereniging  in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door één bestuurder.

 

De vertegenwoordigingsorganen kunnen niet zonder toestemming van de Algemene Vergadering rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de Vereniging  bij de aan- of verkoop van onroerende goederen van de Vereniging  en/of de vestiging van een hypotheek. Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

 

Het Bestuursorgaan of de bestuurders die de Vereniging  vertegenwoordigen, kunnen gevolmachtigden van de Vereniging  aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de Vereniging  binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

 

Artikel 26. Bekendmakingsvereisten van het Bestuursorgaan.

 

De benoeming van de leden van het Bestuursorgaan en van de personen gemachtigd om de Vereniging  te vertegenwoordigen en hun ambtsbeëindiging worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de ondernemingsrechtbank en publicatie van een uittreksel in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Uit die stukken moet in ieder geval blijken of de personen die de Vereniging  vertegenwoordigen, de Vereniging ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden alsook de omvang van hun bevoegdheden.

 

Artikel 27. Vergaderingen van het Bestuursorgaan.

 

Het Bestuursorgaan vergadert na oproeping aan alle bestuurders door de voorzitter zo dikwijls als het belang van de Vereniging  het vereist, en op vraag van een bestuurder, gericht aan de voorzitter.

 

De oproeping gebeurt per e-mail, behoudens in uitzonderlijke gevallen van hoogdringendheid, minstens 8 dagen voor het tijdstip van de samenkomst van het Bestuursorgaan. De oproeping bevat de datum, uur en plaats van de samenkomst van het Bestuursorgaan, evenals de agenda. De agenda wordt opgesteld door de voorzitter.

Elke bestuurder kan  punten toevoegen aan de agenda, die voorafgaandelijk door de Voorzitter worden medegedeeld aan alle leden.

 

Artikel 28. Aanwezigheidsquorum en stemming door het Bestuursorgaan.

 

Het Bestuursorgaan kan slechts geldig beraadslagen en besluiten als ten minste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is op de vergadering.

 

Overeenkomstig artikel 9:9 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019 kan een bestuurder zich op de vergadering van het bestuursorgaan door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen. De leden voorgedragen door de stad Lier kunnen zich enkel door een ander bestuurder voorgedragen door de stad Lier laten vertegenwoordigen . De volmachtgever geeft hiertoe een schriftelijke volmacht, eventueel met een steminstructie specifiek voor de betreffende vergadering van het Bestuursorgaan.

 

Het Bestuursorgaan vergadert als een collegiaal orgaan.

Er kunnen geen beslissingen genomen worden buiten de agenda, tenzij alle aanwezige of vertegenwoordigde leden hiermee instemmen.

 

De besluiten binnen het Bestuursorgaan worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Bij gelijkheid van stemmen, wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

 

Besluiten van het Bestuursorgaan, in geval van schriftelijke procedure,  kunnen bij eenparig schriftelijk besluit van alle bestuurders genomen worden. Dit houdt in elk geval in dat er voorafgaandelijk  een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie of ander communicatiemiddel.

 

Artikel 29. Verslag van het Bestuursorgaan .

 

Er wordt verslag genomen van de beslissingen van het Bestuur, dat bewaard wordt op de maatschappelijke zetel van de vzw.

 

Elke bestuurder en elk effectief lid hebben recht op inzage van de verslagen. De verslagen worden uiterlijk één maand na de vergadering toegezonden aan de Gemeenteraad via het College van Burgemeester en Schepenen en aan alle bestuurders en effectieve leden.

 

De verslagen van de vergaderingen van het Bestuur worden ondertekend door de voorzitter en de bestuurders die erom verzoeken.

 

Artikel 30 Tegenstrijdig belang.

 

Wanneer het Bestuursorgaan een beslissing moet nemen of zich over een verrichting moet uitspreken die onder zijn bevoegdheid valt, waarbij een bestuurder een rechtstreeks of onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met het belang van de vereniging, moet de betrokken bestuurder dit meedelen aan de andere bestuurders voor het bestuursorgaan een besluit neemt. Zijn verklaring en toelichting over de aard van dit strijdig belang worden opgenomen in het verslag van de vergadering van het bestuursorgaan die de beslissing moet nemen. Het is het Bestuursorgaan niet toegelaten deze beslissing te delegeren.

 

De bestuurder met een belangenconflict mag niet deelnemen aan de beraadslagingen van het Bestuursorgaan over deze beslissingen of verrichtingen, noch aan de stemming in dat verband. Wanneer de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders een belangenconflict heeft, dan wordt de beslissing of de verrichting aan de Algemene Vergadering voorgelegd; ingeval de Algemene Vergadering de beslissing of de verrichting goedkeurt, kan het Bestuursorgaan ze uitvoeren.

 

Deze procedure is niet van toepassing wanneer de beslissingen van het Bestuursorgaan betrekking hebben op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

 

Artikel 31. Einde bestuursmandaat van rechtswege en door ontslagneming

 

De  termijn van het mandaat van alle bestuurders eindigt in beginsel na de eerste Algemene Vergadering na de volledige hersamenstelling van de Gemeenteraad.

Zolang de nieuwe bestuurders nog niet zijn voorgedragen door de stad Lier, dan wel benoemd door de Algemene Vergadering, blijven ze in functie.

 

Daarnaast wordt een bestuurder geacht ontslag te nemen wanneer hij/zij niet meer voldoet aan de inhoudelijke voorwaarden om bestuurder te worden in de vzw, zoals in de statuten bepaald. De vaststelling daarvan gebeurt door de Algemene Vergadering.

 

Elke bestuurder kan ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van het Bestuur.

 

Wanneer een bestuurder ontslag neemt, moet hij in functie blijven totdat de Algemene Vergadering redelijkerwijs in zijn vervanging kan voorzien.

 

Het mandaat van een bestuurder eindigt van rechtswege bij het overlijden dan wel de wilsonbekwaamheid van deze bestuurder.

 

Artikel 32. Einde bestuursmandaat door afzetting .

 

Het mandaat van een bestuurder kan op elk moment worden beëindigd door de Algemene Vergadering met een 2/3de meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen op voorwaarde dat het punt tot afzetting voorkomt op de agenda.

 

De stemming over het beëindigen van het mandaat van een bestuurder is geheim.

 

IV.HET DAGELIJKS BESTUUR

 

Artikel 33. Samenstelling van het Dagelijks Bestuur

 

Het Bestuursorgaan kan het dagelijks bestuur van de vereniging, alsook de vertegenwoordiging van de vereniging wat dat bestuur aangaat, opdragen aan een of meer personen.

Als het om meerdere personen gaat, zullen deze personen als college handelen, zowel wat het intern dagelijks bestuur als de externe vertegenwoordigingsmacht voor dat dagelijks bestuur betreft.

 

Het dagelijks bestuur omvat zowel de handelingen en de beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de vereniging, als de handelingen en de beslissingen die, ofwel om reden van hun minder belang dat ze vertonen, ofwel omwille van hun spoedeisend karakter, de tussenkomst van het Bestuursorgaan niet rechtvaardigen.

 

De duur van deze bevoegdheidsdelegatie kan niet langer zijn dan zes jaar en het Bestuursorgaan kan die delegatie ten allen tijde met onmiddellijke ingang intrekken.

 

De personen belast met het dagelijks bestuur kunnen niet zonder toestemming van het Bestuursorgaan beslissingen nemen en/of rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de Vereniging in het kader van het dagelijks bestuur bij transacties die 15000 euro te boven gaan. Deze kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

 

Het Bestuursorgaan is belast met het toezicht op het dagelijks bestuur. Aangezien het dagelijks bestuur ondergeschikt is aan het Bestuursorgaan en dit laatste de volledig verantwoordelijkheid draagt voor de beslissingen die binnen het dagelijks bestuur zijn genomen, deelt het dagelijks bestuur zijn beslissingen zo vlug als mogelijk schriftelijk mee aan alle leden van het Bestuursorgaan en worden deze ter bekrachtiging voorgelegd aan de eerstvolgende vergadering van het Bestuursorgaan.

 

Artikel 34. Bekendmakingsvereisten Dagelijks Bestuur

 

De benoeming van de personen, belast met het dagelijks bestuur, en hun ambtsbeëindiging worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter Griffie van de Ondernemingsrechtbank en publicatie van een uittreksel in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Uit die stukken moet in ieder geval de omvang van hun bevoegdheden blijken en of de personen die de Vereniging  vertegenwoordigen inzake dagelijks bestuur, de  Vereniging ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden.

 

 

V.AANSPRAKELIJKHEID VAN BESTUURDERS

 

Artikel 35. Aansprakelijkheid van bestuurders

 

De bestuurders en dagelijks bestuurders (en alle andere personen die ten aanzien van de Vereniging  werkelijke bestuursbevoegdheid hebben gehad) zijn tegenover de Vereniging aansprakelijk voor fouten begaan in de uitoefening van hun opdracht. Dit geldt ook tegenover derden voor zover de begane fout een buitencontractuele fout is. Deze personen zijn evenwel slechts aansprakelijk voor beslissingen, daden of gedragingen die zich kennelijk buiten de marge bevinden waarbinnen normaal voorzichtige en zorgvuldige bestuurders, geplaatst in dezelfde omstandigheden, redelijkerwijze van mening kunnen verschillen.

 

Aangezien het bestuursorgaan een college vormt, is hun aansprakelijkheid voor de beslissingen of nalatigheden van dit college hoofdelijk.

 

Wat fouten betreft waaraan zij geen deel hebben gehad, zijn zij evenwel van hun aansprakelijkheid ontheven indien zij de beweerde fout hebben gemeld aan het collegiaal bestuursorgaan. Deze melding, evenals de bespreking waartoe zij aanleiding geeft, wordt opgenomen in de notulen.

 

Deze aansprakelijkheid, samen met elke andere schadeaansprakelijkheid die voortvloeit uit het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019 of andere wetten of reglementen, evenals de aansprakelijkheid voor de schulden van de rechtspersoon bedoeld in de artikelen XX.225 en XX.227 van het Wetboek van economisch recht is beperkt tot de in art. 2:57 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019  opgenomen bedragen.

 

VI.BOEKHOUDING

 

Artikel 36. Boekjaar

 

Het boekjaar van de Vereniging  begint op 01/01 en eindigt op 31/12.

 

 

Artikel 37. Boekhouding

 

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de bepalingen in  het Wetboek van Vennootschappen van 23 maart 2019  en Verenigingen  en de betreffende uitvoeringsbesluiten.

 

Het Bestuursorgaan legt de jaarrekening van het voorgaande boekjaar en de begroting ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse Algemene Vergadering.

 

Nadat het Bestuursorgaan verantwoording aflegde voor het beleid in het voorgaande jaar, spreekt de Algemene Vergadering zich uit over de kwijting aan de bestuurders. Dit gebeurt bij afzonderlijke stemming. Deze kwijting is alleen dan rechtsgeldig, wanneer de ware toestand van de vereniging niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening, en, wat de extra statutaire of met  het Wetboek van Vennootschappenvan 23 maart 2019  en Verenigingen strijdige verrichtingen betreft, wanneer deze bepaaldelijk zijn aangegeven in de oproeping.

 

De jaarrekening wordt binnen de dertig dagen na goedkeuring door de Algemene Vergadering neergelegd in het dossier op de Griffie van de Ondernemingsrechtbank. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening ook neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het  Wetboek van Vennootschappen van 23 maart 2019  en Verenigingen  en de betreffende uitvoeringsbesluiten.

 

Artikel 38. Toezicht door een commissaris

 

Zolang de Vereniging voor het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één criteria van 'kleine vzw' zoals omschreven in art. 3:47 §2  Wetboek van Vennootschappen van 23 maart 2019  en Verenigingen overschrijdt, is de Vereniging  niet verplicht een commissaris te benoemen.

 

Zodra de Vereniging  wel meer dan één van de criteria overschrijdt, moet ze één of meer commissarissen belasten met de controle van de financiële toestand, van de jaarrekening en van de regelmatigheid in het licht van de wet en van de statuten en van de verrichtingen die in de jaarrekening moeten worden vastgesteld.

 

De commissaris wordt door de Algemene Vergadering benoemd onder de leden van het Instituut van bedrijfsrevisoren voor een termijn van 6 jaar. De Algemene Vergadering bepaalt ook de bezoldiging van de commissaris en spreekt zich tevens uit over de kwijting van de commissaris.

 

VII.ONTBINDING EN VEREFFENING

 

Artikel 39. Vrijwillige ontbinding van de vzw

 

De Vereniging  kan op elk ogenblik door de Algemene Vergadering worden ontbonden.

 

De Algemene Vergadering wordt samengeroepen ter bespreking van voorstellen inzake de ontbinding van de Vereniging, voorgelegd door het Bestuursorgaan, de commissaris  of door minstens een vijfde van alle effectieve leden.

 

Om op een geldige manier te beraadslagen en te beslissen over de ontbinding van de Vereniging , moet minstens twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de Algemene Vergadering. De beslissing tot ontbinding moet genomen worden met een bijzondere meerderheid van minstens vier vijfde van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

 

Indien de Vereniging  één of meer commissarissen moet aanstellen, wordt het voorstel tot ontbinding toegelicht in een door het Bestuursorgaan opgesteld verslag, dat wordt vermeld in de agenda van de Algemene Vergadering die zich over de ontbinding moet uitspreken.

Bij dat verslag wordt een staat van activa gevoegd cfr. art. 2.110§2   Wetboek van Vennootschappenvan 23 maart 2019  en Verenigingen . Wanneer één van deze beide verslagen ontbreken, is het besluit van de Algemene Vergadering nietig.

 

Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de Algemene Vergadering  vereffenaar(s), waarvan zij de opdracht omschrijft.

 

Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de Vereniging altijd dat zij "vzw in vereffening" is overeenkomstig het  Wetboek van Vennootschappen van 23 maart 2019  en Verenigingen.

 

Een vzw in vereffening mag haar naam niet wijzigen en slechts onder de voorwaarden bepaald in art. 2:117 WVV haar zetel verplaatsen.

 

Artikel 40. Gerechtelijke ontbinding van de Vereniging .

 

De rechtbank kan op verzoek van een lid, een belanghebbende derde of het Openbaar Ministerie de gerechtelijke ontbinding uitspreken van de Vereniging  als die niet in staat is haar verbintenissen na te komen, of als ze haar vermogen of de inkomsten uit dat vermogen voor een ander doel aanwendt dan dat waarvoor zij is opgericht, of als ze het verbod op uitkering of bezorging van enig rechtstreeks of onrechtstreeks vermogensvoordeel schendt, of als ze in strijd handelt met het Wetboek van Vennootschappen van 23 maart 2019  en Verenigingen  of de openbare orde, of als ze in ernstige mate in strijd handelt met de statuten, of als ze niet heeft voldaan aan de verplichting om een jaarrekening neer te leggen binnen de dertig dagen na goedkeuring ervan door de Algemene Vergadering, tenzij de ontbrekende jaarrekeningen worden neergelegd vooraleer de debatten worden gesloten, of als ze minder dan twee leden telt.

 

Artikel 41. Bestemming van het vermogen van de vzw na ontbinding.

 

In geval van ontbinding en vereffening moet het vermogen van de Vereniging  worden toegekend aan de stad Lier overeenkomstig de samenwerkingsovereenkomst.

 

Artikel 42. Bekendmakingsvereisten.

 

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd in het verenigingsdossier ter Griffie van de Ondernemingsrechtbank, en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het Wetboek van Vennootschappen van 23 maart 2019  en Verenigingen en haar uitvoeringsbesluiten.

 

Artikel 43. Slot

 

Voor alle gevallen die niet geregeld zijn door deze statuten, zijn de bepalingen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 23 maart 2019 en de (toekomstige) uitvoeringsbesluiten van toepassing.

 

Fasering

Na goedkeuring door het College van Burgemeester en Schepenen worden de statuten ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad. Vervolgens worden de statuten ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de vzw Prolier. De Algemene Vergadering moet de statuten goedkeuren met een twee derde meerderheid waarbij minstens twee derde van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zin. Na goedkeuring worden ze gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

Wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen (B.S. 4 april 2019)

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de aangepaste statuten van EVA-vzw Prolier goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

CIPAL - ALGEMENE VERGADERING VAN 10 DECEMBER 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Ann-Sofie Van den Broeck, gemeenteraadslid, en Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Cipal voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 28 oktober 2020 om deel te nemen aan de algemene vergadering der deelnemers van CIPAL op donderdag 10 december 2020 om 16:00 uur.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Cipal bezorgde de toelichtende nota en de begroting 2021 bij de agendapunten van de algemene vergadering.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

        inz. artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

Statuten van Cipal

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal op 10 december 2020 op basis van de bekomen documenten en toelichtende nota, goed:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

IGEMO - ALGEMENE VERGADERING VAN 11 DECEMBER 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als effectief afgevaardigden van de stad Lier voor de algemene vergadering van IGEMO voor de duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEMO.

 

De stad ontving op 29 oktober 2020 een uitnodiging voor het bijwonen van de algemene vergadering van IGEMO op 11 december 2020 om 17.30 uur.

 

De agenda is als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2021

3.

Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2021

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2021

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 11 december 2020

 

We ontvingen de documenten over de voorstellen betreffende de agendapunten van de algemene vergadering van 11 december 2020, zoals geformuleerd door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEMO in vergadering van 23 oktober 2020.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017,

        inz. artikel 432: de agenda van de algemene vergadering door de vennoten moet worden voorgelegd aan hun respectieve raden;

        inz. artikel 459 dat bepaalt dat uiterlijk zes weken voor de algemene vergadering alle deelnemers het strategisch beleidsplan dienen te ontvangen

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IGEMO, vastgesteld door de algemene vergadering op 2 juni 1973, zoals gewijzigd op 19 juni 1978, 26 mei 1981, 24 juni 1988, 3 mei 1991, 29 oktober 1993, 26 maart 1999, 29 juni 2001, 21 juni 2002, 26 april 2003, 5 december 2003, 25 juni 2004, 22 juni 2007, 26 juni 2009, 28 juni 2013, 20 juni 2014, 9 december 2016, 15 december 2017, 14 december 2018 en 28 juni 2019;

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van 11 december 2020 met volgende agenda, goed te keuren.

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2021

3.

Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2021

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2021

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 11 december 2020

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent haar afgevaardigde(n) het mandaat in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 11 december 2020.

 

Art 3 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 11 december 2020 op hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

Art 5 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de intergemeentelijke vereniging IGEMO.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

FLUVIUS - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 16 DECEMBER 2020 - STATUTENWIJZIGINGEN, WIJZIGING VAN VOORWERP (DOEL). GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Christina Wagner, gemeenteraadslid, en Dirk Frans, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Fluvius voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 18 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 16 december 2020 om 18.00 uur plaats vindt in de Royal Yacht Club België, Thonetlaan 133 te 2020 Antwerpen met volgende agenda:

 

1.

Aanpassen van de statuten als volgt:

a. Wijziging van het doel/voorwerp

b. – Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II

– Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40 en de bijlagen 1, 2, 3 en 4

– Toevoegen van een artikel 29ter

 

2.

Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

 

3.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

 

4.

Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5.

Statutaire benoemingen

6.

a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 16 december 2020.

b. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

 

7.

Statutaire mededelingen

 

We ontvingen van Fluvius Antwerpen een dossier met documentatiestukken aan de stad per brief van 18 september 2020 overgemaakt werd.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden vooreerst hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

        Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV.

        Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging.

        Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening.

        Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de Algemene Vergadering.

        In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

 

Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

        Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel.

        Invoeging en/of actualisering van een aantal definities.

        Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

        Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

Aan het voorwerp (nieuwe aanduiding van het “doel” ten gevolge van de inwerkingtreding van het WVV) worden enkele wijzigingen aangebracht.

 

Heden worden we geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk.

Het is mogelijk dat er nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur: artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        statuten van Fluvius Antwerpen

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 van Fluvius Antwerpen met als agendapunten:

 

1.

Aanpassen van de statuten als volgt:

a. Wijziging van het doel/voorwerp

b. – Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II

– Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40 en de bijlagen 1, 2, 3 en 4

– Toevoegen van een artikel 29ter

 

2.

Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

 

3.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

 

4.

Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5.

Statutaire benoemingen

6.

a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 16 december 2020.

b. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

 

7.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdracht-houdende vereniging Fluvius Antwerpen;

 

Art 3 :

Artikel 3.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

De vertegenwoordiger van de stad die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen op 16 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3.2 – in geval van schriftelijke algemene vergadering

De gemeenteraad verleent zijn akkoord over agendapunt 3 over de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de stad weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente/stad) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Buitengewone Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

FLUVIUS - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 16 DECEMBER 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Christina Wagner, gemeenteraadslid, en Dirk Frans, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Fluvius voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is voor meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 18 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 16 december 2020 om 18.00 uur plaats vindt in de Royal Yacht Club België, Thonetlaan 133 te 2020 Antwerpen met volgende agenda:

 

1.

Aanpassen van de statuten als volgt:

a. Wijziging van het doel/voorwerp

b. – Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II

– Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40 en de bijlagen 1, 2, 3 en 4

– Toevoegen van een artikel 29ter

 

2.

Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

 

3.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4.

Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5.

Statutaire benoemingen.

6.

a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 16 december 2020.

b. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

 

7.

Statutaire mededelingen

 

We ontvingen van Fluvius Antwerpen een dossier met documentatiestukken aan de gemeente/stad per brief van 18 september 2020 overgemaakt werd.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur: artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        statuten van Fluvius Antwerpen

 

We worden heden geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk.

Het is mogelijk dat nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 van Fluvius Antwerpen met als agendapunten, goed:

 

1.

Aanpassen van de statuten als volgt:

a. Wijziging van het doel/voorwerp

b. – Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II

– Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40 en de bijlagen 1, 2, 3 en 4

– Toevoegen van een artikel 29ter

 

2.

Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen

 

3.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4.

Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5.

Statutaire benoemingen.

6.

a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 16 december 2020.

b. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

 

7.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

Artikel 2.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

De vertegenwoordiger van de stad die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen op 16 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 2.2 – in geval van schriftelijke algemene vergadering

De gemeenteraad beslist zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de stad weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de stad) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Buitengewone Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het emailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

PONTES - ALGEMENE VERGADERING VAN 17 DECEMBER 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Dirk Frans, gemeenteraadslid, en Jenny Van Damme, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van PONTES voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging PONTES.

 

De stad werd op 3 november 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES die op 17 december 2020 om 19 uur in het crematorium van Turnhout (Steenweg op Merksplas 68).

Het betreft een buitengewone algemene vergadering waarop de strategische nota en de beroting voor het volgende jaar staan geagendeerd.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 10 juni 2020 - goedkeuring

2.

Financiën: budget 2021 - goedkeuring

3.

Beleid: beleidsnota 2021 - goedkeuring

4.

Algemeen: impact coronacrisis op de werking van Pontes - toelichting

5.

Varia en rondvraag

 

Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

        Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

        Statuten van PONTES

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 17 december 2020, die er als volgt uit ziet, goed:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 10 juni 2020 - goedkeuring

2.

Financiën: budget 2021 - goedkeuring

3.

Beleid: beleidsnota 2021 - goedkeuring

4.

Algemeen: impact coronacrisis op de werking van Pontes - toelichting

5.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 17 december 2020 worden opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

IVAREM - VERLENGING INTERGEMEENTELIJK SAMENWERKINGSVERBAND. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 24 maart 2003 over de oprichting van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (afgekort: IVAREM) ingevolge de vennootschaprechtelijke splitsing van de intercommunale voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving (afgekort: IGEMO).

 

Feiten en context

De stad wil in haar afvalbeleid een optimaal evenwicht realiseren tussen de drie doelstellingen van dat beleid:

        Het behalen van goede milieuresultaten waarbij minimaal de wettelijke doelstellingen behaald worden.

        Een goede dienstverlening aan de gezinnen: kwaliteitsvol en aangepast aan de – veranderende – noden van de gezinnen.

        Lage kosten voor de gemeente en sturende, maar sociaal gecorrigeerde tarieven voor haar inwoners.

 

De stad wil door haar afvalbeleid bijdragen tot het realiseren van de circulaire economie en de klimaatdoelstellingen en duurzame ontwikkelingsdoelstellingen waartoe ze zich heeft geëngageerd.

 

Hiervoor is een innovatieve en integrale aanpak – dus meer dan inzamelen en verwerken – noodzakelijk die de hele afvalbeheerhiërarchie bestrijkt (preventie, hergebruik, inzamelen, nuttige toepassing en verwijdering), die alle noodzakelijke instrumenten combineert (dienstverlening en communicatie op maat, sturende politiereglementen en belastingreglementen) en die daardoor minder geschikt is om over te laten aan de private markt.

 

De stad neemt deel aan IVAREM voor meerdere taken betreffende afvalbeheer.

 

De verlenging van de deelname aan IVAREM is geagendeerd op de bijzondere algemene vergadering van IVAREM van 18 december 2020.

 

Artikel 423 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat de gemeenteraadsbeslissing over de verlenging van de intergemeentelijke samenwerking is gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden.

 

De verdere deelname van de stad aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVAREM is niet onderworpen aan de wetgeving overheidsopdrachten vermits is voldaan aan de voorwaarden van art. 30 en 31 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016 betreffende het ‘in house’-principe, wat betekent dat de gemeente geen overheidsopdracht dient uit te schrijven voor de taken die ze aan IVAREM wil overdragen.

Naast intergemeentelijke samenwerking, uitvoering in eigen beheer door de gemeente en uitbesteding door de gemeente of een combinatie van beide zijn mogelijke beheersvormen.

 

De dienst Infrastructuur van de Stad Lier heeft een document opgemaakt dat een evaluatie van de huidige samenwerking met IVAREM en een onderzoek naar alternatieve beheersvormen bevat, volgens de wettelijke bepalingen: zie bijlage.

 

Fasering

De beslissing om de samenwerking met IVAREM verder te zetten, of voor een alternatieve beheersvorm te kiezen, moet in de Gemeenteraad van 23/11/2020 worden genomen. De beslissing moet aan IVAREM bekend gemaakt worden op de Algemene Vergadering van IVAREM van december 2020.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen moet ten laatste op 26/10/2020 een beslissing nemen om dit tijdig naar de Gemeenteraad te kunnen verzenden.

 

Adviezen

De dienst Infrastructuur adviseert dat een verlenging van de samenwerking met IVAREM voor de stad Lier de beste piste is, mits goede afspraken over volgende verbeterpunten (zie verder).

 

Bovenstaand advies is gebaseerd op volgende argumenten:

 

        We zijn als stad Lier gebonden om volgende doelstellingen van goed afvalbeleid na te               streven:

        Voldoen aan en maximaal bijdragen tot de wettelijke doelstellingen rond afvalbeheer

        Een goede dienstverlening bieden

        De kosten voor afvalbeheer minimaliseren

De evaluatie toont aan dat de huidige samenwerking met IVAREM ervoor gezorgd heeft dat de afvaldoelstellingen worden gehaald, dat de kosten onder controle worden gehouden en dat de kwaliteit van de dienstverlening globaal goed zit. IVAREM heeft hiervoor in de voorbije jaren verschillende verbeteringen doorgevoerd zoals onder andere een besparingsronde, de installatie van de conische vulsluizen van de OCT’s en het terugrijbeleid bij inzamelingen. Bovendien heeft IVAREM de voorbije 18 jaar een aantal materiële vaste activa in eigendom gekregen en onderhouden (uitgeruste recyclageparken, huisvesting voor inzameldienst, MBS, OCT’s, wagenpark…) die hun in staat stellen hun opdracht te vervullen. Het wegvallen van de afschrijvingen van het MBS en het zonnepanelenpark in de komende jaren, zorgen ervoor dat de geraamde bijdragen in de huidige legislatuur onder controle blijven ondanks de inflatie en toename van de bevolking.

 

        Uit onderzoek van de VVSG blijkt dat intergemeentelijke samenwerkingen te prefereren zijn wat betreft kosten, ontzorging en het samenbrengen van expertise en belangen, in vergelijking met uitbesteding.

 

        Uit de vergelijking van gelijkaardige gemeenten aangesloten bij andere intercommunales blijkt dat de kosten en dienstverlening van IVAREM niet abnormaal afwijken.

 

        Andere intercommunales geven aan dat ze niet bereid zijn om de stad Lier toe te voegen aan hun werkingsgebied. Bovendien is dit tegenstrijdig met de beleidsintenties van de Vlaamse Gemeenschap om te komen tot homogene regio’s voor beleidsaangelegenheden.

 

        Uit een marktbevraging bij een aantal private partners blijkt dat het moeilijk zal zijn om de kosten te verlagen via een private samenwerking omwille van de schaalvoordelen die een intergemeentelijk samenwerkingsverband biedt. Hetzelfde geldt voor het uitvoeren van bepaalde werken in eigen beheer. De stad Lier beschikt niet over het nodige uitvoerende en ondersteunende personeel, noch over het nodige materiaal om zelf op korte termijn een recyclagepark of eigen inzameling te organiseren. Bovendien is er de wettelijke verplichting dat we moeten voorzien in 2 recyclageparken, indien we niet langer via een intergemeentelijke samenwerking gebruik kunnen maken van de nabijheid van het recyclagepark van Berlaar.  

 

        Een uitstap bij IVAREM heeft een aantal belangrijke financiële en organisatorische gevolgen zoals de gederfde inkomsten uit het zonnepanelenpark twv 247.000€ per jaar en een verplichte overname van het personeel. De uitbetaling van de nominale waarde van de aandelen twv 110.790,88€ is onvoldoende om de nieuwe startinvesteringen of toetredingskosten te dekken.

 

Het is dan ook de conclusie van de dienst Infrastructuur dat een uitstap slechts te verantwoorden is indien er abnormaal hoge kosten en/of een ondermaatse dienstverlening vastgesteld worden in de huidige beheersvorm. Dit onderzoek toont aan dat dit niet het geval is.

 

De evaluatie van de samenwerking met IVAREM en het onderzoek naar alternatieve beheersvormen werden eveneens voorgesteld aan alle adviesraden, aan het College van Burgemeester en Schepenen en aan de Verenigde Commissies. Hun vragen, opmerkingen en standpunten werden in bijgevoegd excel document samengebracht. Er werd eveneens een overleg gehouden met een aantal andere gemeenten die momenteel aangesloten zijn bij IVAREM.

 

Samengevat is er geen enkel negatief advies ontvangen met betrekking tot de verlenging van de samenwerking. Wel zijn er, net zoals in de eigen evaluatie, een aantal opmerkingen en verbetervoorstellen geformuleerd, die bij een verlenging van de samenwerking met Ivarem moeten worden opgenomen. Deze worden hieronder niet-limitatief samengevat:

        Verplichting tot externe audit elke x jaar

        Transparant goedkeuringsproces voor nieuwe investeringen

        Optimalisatie klantencontactcenter naar kosten, klantvriendelijkheid en responstijd toe

        Optimalisatie van interventies van en rond de OCT’s, zowel naar beschikbaarheid als netheid toe.

        Aanpak van de probleem OCT’s door sensibilisering, handhaving of technische interventie

        Mogelijkheid om tijdens de duur van de beheersoverdracht, in onderling overleg en mits inachtname van een overgangsperiode, bepaalde diensten terug uit de beheersoverdracht te halen

        Betere afspraken en efficiëntere communicatie met de onderaannemers die instaan voor de ophalingen, zeker in het kader van niet-ophalingen door werken.

        Modernere communicatie, preventie- en sensibiliseringscampagnes: de afvalkrant moet herbekeken worden zowel naar lay-out, inhoud als medium en er moet een onderzoek komen naar welke doelgroepen extra moeten benaderd worden en hoe. Ook verdere inzet van social medio moet bekeken worden.

        Samenwerking met de Lierse verenigingen en sociale organisaties moet verder uitgebouwd worden

        Toegankelijkheid van OCT's en containerparken voor bepaalde doelgroepen zoals sociaal en financieel kwetsbare personen, blinden en slechtzienden, ouderen,...

        Oplossingen voor GFT/compostering ondersteunen

        Optimalisering van ophaaltijden om hinder voor schoolverkeer of lokale economie te minimaliseren

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, inz.:

        artikel 423 dat bepaalt dat de gemeenteraadsbeslissing over de verlenging van de intergemeentelijke samenwerking is gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden;

        artikel 420 dat bepaalt dat de gemeenteraadsbeslissing over de toetreding tot een (ander) intergemeentelijk samenwerkingsverband (voor afvalbeheer) eveneens is gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden;

 

Materialendecreet, artikel 26 dat bepaalt dat elke gemeente er zorg moet voor dragen dat huishoudelijke afvalstoffen zoveel mogelijk worden voorkomen of hergebruikt, opgehaald, of op andere wijze ingezameld en nuttig toegepast of verwijderd;

 

De verdere deelname van de gemeente aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVAREM is niet onderworpen aan de wetgeving overheidsopdrachten vermits is voldaan aan de voorwaarden van art. 30 en 31 van de wet overheidsopdrachten van 17 juni 2016 betreffende het ‘in house’-principe, wat betekent dat de gemeente geen overheidsopdracht dient uit te schrijven voor de taken die ze aan IVAREM wil overdragen;

Aangezien naast intergemeentelijke samenwerking, uitvoering in eigen beheer door de gemeente en uitbesteding door de gemeente of een combinatie van beide mogelijke beheersvormen zijn;

 

Argumentatie

De evaluatie van de samenwerking met Ivarem, het onderzoek naar alternatieve beheersvormen en de adviezen en opmerkingen van adviesraden en Verenigde commissies worden voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen, zodat er een principiële beslissing kan worden genomen over de verlenging van de samenwerking met IVAREM. Deze wordt vervolgens aan de Gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/13/SAP/01/02

Onderhandelingen Ivarem omtrent bevoegdheidsoverdracht

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan om haar deelname aan de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer (IVAREM) voor een periode van 18 jaar, meer bepaald tot 25 april 2039 te verlengen en stemt in met de verlenging van de statutaire duur van IVAREM voor dezelfde periode.

 

Art 2 :

Het college wenst in dialoog te gaan met IVAREM ter verbetering van de samenwerking voor volgende niet-limitatieve lijst van opmerkingen. Deze lijst kan nog verder aangevuld worden naar aanleiding van verder overleg met de andere IVAREM-gemeenten:

        Verplichting tot externe audit elke x jaar

        Transparant goedkeuringsproces voor nieuwe investeringen

        Optimalisatie klantencontactcenter naar kosten, klantvriendelijkheid en responstijd toe

        Optimalisatie van interventies van en rond de OCT’s, zowel naar beschikbaarheid als netheid toe.

        Aanpak van de probleem OCT’s door sensibilisering, handhaving of technische interventie

        Mogelijkheid om tijdens de duur van de beheersoverdracht, in onderling overleg en mits inachtname van een overgangsperiode, bepaalde diensten terug uit de beheersoverdracht te halen

        Betere afspraken en efficiëntere communicatie met de onderaannemers die instaan voor de ophalingen, zeker in het kader van niet-ophalingen door werken.

        Modernere communicatie, preventie- en sensibiliseringscampagnes: de afvalkrant moet herbekeken worden zowel naar lay-out, inhoud als medium en er moet een onderzoek komen naar welke doelgroepen extra moeten benaderd worden en hoe. Ook verdere inzet van social media moet bekeken worden.

        Samenwerking met de Lierse verenigingen en sociale organisaties moet verder uitgebouwd worden

        Toegankelijkheid van OCT's en containerparken voor bepaalde doelgroepen zoals sociaal en financieel kwetsbare personen, blinden en slechtzienden, ouderen,...

        Oplossingen voor GFT/compostering ondersteunen

        Optimalisering van ophaaltijden om hinder voor schoolverkeer of lokale economie te minimaliseren

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving meegedeeld aan IVAREM.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

IVAREM - VERLENEN BEHEERSOVERDRACHTEN EN MACHTIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 24 maart 2003 over de vaststelling van de bevoegdheden waarvoor de stad, in het kader van haar deelname aan de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen, beheersoverdracht verleent.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2016 inzake de beheersoverdacht van inzameling aan huis en verwerking van gemengde plastics (roze zak).

Gemeenteraadsbeslissing van 18 december 2017 over de beheersoverdracht voor het inzamelen en verwerken van textielafval aan IVAREM en dit tot 25 april 2021

Gemeenteraadsbeslissing van 28 september 2020 over de verlenging met 18 jaar van de deelname  aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM

Gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over de goedkeuring van de afvalbelasting m.n. de vaste bijdrage.

Gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2019 over de goedkeuring van de afvalbelasting m.n. de variabele bijdrage.

 

Feiten en context

De stad kan IVAREM als opdrachthoudende vereniging met een beheersoverdracht de uitvoering van een of meer duidelijk omschreven bevoegdheden met betrekking tot een of meer beleidsdomeinen toevertrouwen (conform artikel 398 §1 3° DLB). Vermits de gemeenteraad heeft beslist om zijn deelname aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM met 18 jaar te verlengen, kan de stad een beheersoverdracht doen naar IVAREM.

De stad behoudt haar politionele bevoegdheden en blijft houder van haar fiscale en financiële bevoegdheden, onder meer voor het vaststellen van subsidie-, belasting- en contantbelastingreglementen. De stad kan IVAREM machtigen de door de gemeenteraad vastgestelde contantbelastingen te innen (conform artikel 26 van het Materialendecreet).

Sinds 2003 voert IVAREM reeds een aantal bevoegdheden voor de stad uit. De stad heeft de uitvoering van de momenteel overgedragen bevoegdheden gunstig geëvalueerd.

 

Artikel 13 van de statuten van IVAREM handelt over de vergoeding voor de algemene werkingskosten, de plafonds voor de bijdragen voor afvalbeheer en het principe van de kostendekkende werking.

De stad behoudt haar politionele bevoegdheden en blijft houder van haar fiscale en financiële bevoegdheden, onder meer voor het vaststellen van subsidie- belasting- en contantbelastingsreglementen.

 

1. Betreffende het voorkomen en hergebruiken van afvalstoffen en de communicatie inzake duurzaam afvalbeheer (klantencontact)

De stad heeft de zorgplicht, zoals bepaald in artikel 26 van het Materialendecreet. Dat betekent  dat elke gemeente, al dan niet in samenwerking met andere gemeenten, er zorg voor draagt dat de huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk worden voorkomen of hergebruikt.

Thuiscomposteren is een wezenlijk element van afvalpreventie. Thuiscomposteren dient te worden ondersteund door de nodige communicatie, educatie in de scholen, advies van compostmeesters en het ter beschikking stellen van hulpmiddelen (compostbakken en compostvaten).

Herbruikbare goederen worden ook ingezameld langs de recyclageparken. Die ondersteuning wordt best op intergemeentelijk vlak georganiseerd. De doelstellingen voor hergebruik zijn verhoogd, namelijk van 5 kg per inwoner naar 7 kg per inwoner tegen 2022.

Er is ondertussen een overeenkomst tussen het kringloopcentrum, de stad en IVAREM betreffende de vergoeding van de recyclageparken. Het is wenselijk dat de samenwerking met de kringloopcentra op een gecoördineerde wijze gebeurt.

Een performante communicatie is noodzakelijk om de gezinnen te ondersteunen bij het duurzaam beheer van hun huishoudelijk afval. Hiervoor is een integrale aanpak noodzakelijk met zowel een informerend aanbod, een sensibiliserend aanbod als een educatief aanbod en met inzet van alle noodzakelijk kanalen: gedrukte informatie, een website, een gratis infolijn, een educatief aanbod voor de scholen en de aanwezigheid (face-to-facecommunicatie) op evenementen en op probleemlocaties. Het is efficiënter en effectiever om die communicatie intergemeentelijk aan te pakken.

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De bijdragen voor het voorkomen en hergebruiken van afval en voor communicatie inzake duurzaam afvalbeheer worden jaarlijks definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

2. Betreffende restafval

2.1. De verwerking van restafval (huisvuil, grofvuil, gemeentevuil, gemeentelijk bedrijfsrestafval en vergelijkbaar bedrijfsafval dat samen met het huishoudelijk afval werd ingezameld)

De stad heeft de zorgplicht inzake het beheer van huishoudelijk afval.

Door de werking van de stedelijke diensten produceert de stad bedrijfsrestafval.

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het verwerken van restafval.

 

IVAREM en IOK Afvalbeheer heeft een langetermijnvisie voor de mechanisch-biologische scheidingsinstallatie (MBS) in Geel, waaruit blijkt dat die installatie het restafval van IVAREM de komende jaren op een duurzame wijze kan verwerken tegen marktconforme bijdragen.

De bijdrage voor de verwerking van het restafval dekt ook de kosten voor de overslag en de afvoer op duurzame wijze van het restafval naar MBS.

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De bijdragen voor het verwerken van restafval worden jaarlijks definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

2.2 Inzameling van huisvuil

De stad heeft de zorgplicht inzake het beheer van huishoudelijk afval.

Het Uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval bepaalt dat de stad een minimale dienstverlening inzake het inzamelen van afvalstromen moet garanderen.

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM voor het inzamelen van huisvuil te verlenen.

 

De wijze waarop het huisvuil moet aangeboden worden, is bepaald in het desbetreffende politiereglement van de stad, nl. in huisvuilzakken, gezinscontainers of (ondergrondse) verzamelcontainers. De bijdrage voor de inzameling van het huisvuil is afhankelijk van de wijze waarop het huisvuil moet aangeboden worden.

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De bijdragen voor het inzamelen van huisvuil jaarlijks worden definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

3. Betreffende bedrijfsafval van de gemeentediensten

3.1. De verwerking van de restafvalstroom en de selectieve afvalstromen van het gemeentelijk bedrijfsafval (groenafval en bouwafval zoals inerte materialen, grond, sloophout en roofing) aangeleverd in het afvalverwerkingscentrum in Lier

Door de werking van de stedelijke diensten produceert de stad een restafvalstroom en selectieve afvalstromen: groenafval en bouwafval zoals inerte materialen, grond, sloophout en roofing.

 

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het verwerken van groenafval.

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het verwerken van inerte materialen;

 

IVAREM beschikt over een moderne, vergunde composteerinstallatie in Lier die groenafval verwerkt tegen marktconforme bijdragen.

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De bijdragen voor de verwerking van de restafvalstroom en de selectieve stromen van het gemeentelijk bedrijfsafval zoals groenafval en bouwafval (inerte materialen, grond, sloophout en roofing) aangeleverd in het afvalverwerkingscentrum in Lier jaarlijks worden definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

3.2. De verwerking van de restafvalstroom en selectieve afvalstromen van het gemeentelijk bedrijfsafval aangeleverd op het recyclagepark in de gemeente

Door de werking van de stedelijke diensten produceert de stad restafvalstromen en selectieve afvalstromen.

 

Het is aangewezen voor de diensten, gelet op de kleine hoeveelheden, die afvalstoffen af te voeren naar het recyclagepark in de gemeente.

 

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het verwerken van groenafval.

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het verwerken van inerte materialen.

 

IVAREM beschikt over een moderne, vergunde composteerinstallatie in Lier die groenafval verwerkt tegen marktconforme bijdragen.

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De bijdragen voor de verwerking van de restafvalstroom en selectieve afvalstromen van het gemeentelijk bedrijfsafval aangeleverd op het recyclagepark in de gemeente worden jaarlijks definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

4. Betreffende de inzameling en verwerking van afvalstoffen

4.1. Selectieve inzameling en verwerking van verpakkingsafval en papier en karton die geen verpakkingen zijn

De stad heeft de zorgplicht inzake het beheer van huishoudelijk afval.

Het Uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval bepaalt dat de stad een minimale dienstverlening inzake het inzamelen van afvalstromen moet garanderen.

 

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het inzamelen en verwerken van papier/karton.

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het inzamelen en verwerken van PMD.

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het inzamelen en verwerken van glas.

 

De huidige overeenkomst tussen IVAREM en Fost Plus vzw loopt tot 31 december 2023.

Conform deze overeenkomst kan het verpakkingsafval op meerdere wijzen ingezameld worden: periodiek huis aan huis (in zakken, in pakken/dozen, in gezinscontainers) in straatcontainers (glas), in ondergrondse containers (papier/karton, glas en PMD) en op de recyclageparken.

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De bijdragen voor het inzamelen en verwerken van papier/karton worden definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

De bijdragen voor het inzamelen en verwerken van PMD jaarlijks worden definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

De bijdragen voor het inzamelen en verwerken van glas worden jaarlijks definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

4.2. Inzameling op afroep en verwerking van de ingezamelde afvalstoffen (grofvuil en snoeihout)

De stad heeft de zorgplicht inzake het beheer van huishoudelijk afval.

 

Het Uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval bepaalt dat de stad een minimale dienstverlening inzake het inzamelen van afvalstromen moet garanderen.

 

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het inzamelen op afroep van grofvuil.

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het inzamelen op afroep van snoeihout.

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor de inzameling op afroep en voor de verwerking van grofvuil te innen.

 

De stad verleende een machtiging om de kostendekkende contantbelastingen voor de inzameling op afroep en voor de verwerking van snoeihout te innen.

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De bijdragen voor het inzamelen op afroep en verwerken van grofvuil jaarlijks definitief worden vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

De bijdragen voor het inzamelen op afroep en verwerken van snoeihout worden jaarlijks definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

4.3. Inzameling in straatcontainers en verwerking van de ingezamelde afvalstoffen (textielafval)

De stad heeft de zorgplicht inzake het beheer van huishoudelijk afval.

 

Het Uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval bepaalt dat de stad een minimale dienstverlening inzake het inzamelen van afvalstromen moet garanderen.

 

Op 18 december 2017 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor het inzamelen en verwerken van textielafval.

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De bijdragen voor het inzamelen in straatcontainers en verwerken van textielafval worden jaarlijks definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

4.4. Periodieke wijkinzamelingen en verwerking van de ingezamelde afvalstoffen (mobiel recyclagepark en recyclagemobiel)

De stad heeft de zorgplicht inzake het beheer van huishoudelijk afval.

 

Het Uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval bepaalt dat de stad een minimale dienstverlening inzake het inzamelen van afvalstromen moet garanderen.

 

De stad acht het wenselijk periodiek wijkinzamelingen te organiseren voor gezinnen die hun afvalstoffen niet naar het recyclagepark kunnen brengen.

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De bijdragen voor periodieke wijkinzamelingen en het verwerken van de ingezamelde afvalstoffen worden jaarlijks definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

5. Oprichting en exploitatie van de recyclageparken

De stad heeft de zorgplicht inzake het beheer van huishoudelijk afval.

 

Het Uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval bepaalt dat de stad een minimale dienstverlening inzake het inzamelen van afvalstromen moet garanderen.

 

De oprichting van het recyclagepark betreft het volledige traject: het ontwerp, het aanvragen van de nodige vergunningen, het aanbesteden van de nodige werken, leveringen en diensten, het opvolgen van de werken tot en met de definitieve oplevering en het aanvragen van de mogelijke subsidies.

 

De exploitatie houdt niet enkel het ter beschikking stellen van de nodige personele en materiële middelen in, maar ook de afvoer en de verwerking van de op het recyclagepark ingezamelde afvalstoffen.

 

Op 24 maart 2003 besliste de gemeenteraad om de beheersbevoegdheid aan IVAREM te verlenen voor de exploitatie van het recyclagepark.

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De oprichting en voor de exploitatie van het recyclagepark worden jaarlijks definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

6. Innen van de contantbelastingen

Conform artikel 26 van het Materialendecreet kan de stad haar intergemeentelijke vereniging ertoe machtigen de door de gemeenteraad vastgestelde contantbelastingen te innen.

 

Vermits IVAREM het aanbod doet voor het innen van de contantbelastingen, wordt de stad volledig ontzorgd voor het innen van de contantbelastingen.

 

De stad verleende aan IVAREM een machtiging voor het innen van de contantbelastingen voor het afvalbeheer, meer bepaald:

        De vaste afvalbelasting

        De contantbelastingen voor het aanbieden van huisvuil

        De contantbelastingen voor het aanbieden van selectieve fracties

        De contantbelastingen voor het aanbieden van grofvuil en snoeihout bij de inzamelingen op afroep

        De contantbelastingen voor het aanbieden van afvalstoffen op de recyclageparken en de bijhorende dienstverlening (extra toegangsbeurt, tijdelijke toegangskaart …);

 

In de statuten van IVAREM zijn bijdrageplafonds vastgelegd. De bijdragen voor het innen van de contantbelastingen worden jaarlijks definitief vastgesteld door de algemene vergadering van IVAREM na toewijzing van de werkelijke opbrengsten en kosten.

 

Juridische grond

Materialendecreet van 23 december 2011 en latere wijzigingen, inz. artikel 26:

        dat bepaalt dat elke gemeente, al dan niet in samenwerking met andere gemeenten, er zorg voor draagt dat de huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk worden voorkomen of hergebruikt, op regelmatige tijdstippen worden opgehaald of op een andere wijze worden ingezameld, en nuttig worden toegepast of verwijderd

        dat bepaalt dat de gemeente haar intergemeentelijke vereniging ertoe kan machtigen de door de gemeenteraad vastgestelde contantbelastingen te innen

 

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA ) van 17 februari 2012 en latere wijzigingen

 

Uitvoeringsplan voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval van 16 september 2016 en latere wijzigingen; inz. art. 5.1.3.4 over de minimale dienstverlening inzake het inzamelen van afvalstromen

 

Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017 en latere wijzigingen: inz. art. 398 §1 3° dat bepaalt dat IVAREM als opdrachthoudende vereniging een samenwerkingsverband is met beheersoverdracht waaraan de deelnemende gemeenten de uitvoering van een of meer duidelijk omschreven bevoegdheden met betrekking tot een of meer beleidsdomeinen kan toevertrouwen

 

Decreet van 27 januari 1997 tot goedkeuring van het samenwerkingsakkoord betreffende de preventie en het beheer van verpakkingsafval

 

Besluit van de Interregionale Verpakkingscommissie van 20 december 2018 tot erkenning van de vereniging zonder winstoogmerk Fost Plus, Olympiadenlaan 2, 1140 Evere als organisme voor verpakkingsafval

 

Statuten IVAREM

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

§ 1 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake het voorkomen en hergebruiken van afvalstoffen en de communicatie betreffende duurzaam afvalbeheer.

 

§ 2 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de verwerking van restafval zijnde huisvuil, grofvuil, gemeentevuil, gemeentelijk bedrijfsrestafval en vergelijkbaar bedrijfsafval dat samen met het huishoudelijk afval werd ingezameld.

 

§ 3 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de inzameling van huisvuil en vergelijkbaar bedrijfsafval.

 

§ 4 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de verwerking van de restafvalstroom en de selectieve afvalstromen van het gemeentelijk bedrijfsafval (zoals groenafval en bouwafval, zoals inerte materialen, grond, sloophout en roofing) aangeleverd in het afvalverwerkingscentrum in Lier.

 

§ 5 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de verwerking van de restafvalstroom en selectieve afvalstromen van het gemeentelijk bedrijfsafval aangeleverd op het recyclagepark in de gemeente.

 

§ 6 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de selectieve inzameling en verwerking van verpakkingsafval zijnde papier/karton in te zamelen aan huis in pakken/dozen of gezinscontainers en in ondergrondse containers, glas in te zamelen in bovengrondse en ondergrondse glasbollen, en PMD in te zamelen in zakken en in ondergrondse containers; alsook inzake de inzameling en verwerking van papier en karton die geen verpakkingen zijn.

 

§ 7 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de inzameling op afroep van grofvuil en de verwerking van de ingezamelde afvalstoffen.

 

§ 8 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de inzameling op afroep van snoeihout en de verwerking van de ingezamelde afvalstoffen.

 

§ 9 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de inzameling van textiel in straatcontainers en de verwerking van de ingezamelde afvalstoffen.

 

§ 10 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake periodieke wijkinzamelingen (mobiel recyclagepark en recyclageparkmobiel ) en de verwerking van de ingezamelde afvalstoffen.

 

§ 11 De stad Lier verleent aan de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) de beheersbevoegdheid inzake de oprichting en exploitatie van de recyclageparken en het transport en de verwerking van de ingezamelde afvalstoffen.

 

§ 12 De stad Lier machtigt de ‘Intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen’ (IVAREM) ertoe de contantbelastingen voor afvalbeheer te innen.

 

Art 2 :

De in artikel 1 vermelde beheersoverdrachten en machtiging gelden vanaf 26 april 2021 tot en met 25 april 2039.

 

Art 3 :

Deze beslissing wordt ter kennisgeving en ter uitvoering meegedeeld aan IVAREM.

 

Art 4 :

Het college beslist het dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

IVAREM - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 18 DECEMBER 2020 - STATUTENWIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk eerste, tweede en derde volmachtdrager van de stad Lier voor de algemene vergadering van IVAREM voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 18 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IVAREM die op 18 december 2020 om 18.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Themis op de derde verdieping van het administratieve gebouw van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in Muizen (Mechelen) of via MS Teams.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM):

        Artikel 6. DUUR EN VERLENGING

        Artikel 13. VERGOEDING VOOR ALGEMENE WERKINGSKOSTEN – BIJDRAGE AFVALBEHEER 13.2.

3.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) te coördineren

4.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 18 december 2020

 

Juridische grond

        Decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur,

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016, 15 december 2017 en 7 december 2018

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM voorgestelde ontwerp van wijziging van artikels 6. en 13.2. van de statuten (doc. VVAV2000016) waarover de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IVAREM zal beraadslagen en beslissen op 18 december 2020 goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig voormeld besluit.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

IVAREM - BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN 18 DECEMBER 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk eerste, tweede en derde volmachtdrager van de stad Lier voor de algemene vergadering van IVAREM voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 1 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van IVAREM die op 18 december 2020 om 17.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Themis op de derde verdieping van het administratieve gebouw van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in Muizen (Mechelen) of via MS Teams.

 

De agenda van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Verlenging IVAREM

3.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2021

4.

Bespreking van de begroting voor boekjaar 2021

5.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2021

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 18 december 2020

 

We ontvingen volgende documenten:

        document over de verlenging van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) en de beheersoverdrachten door de gemeenten bij de verlenging

        de ondernemingsstrategie voor het jaar 2021 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM),

        de begroting voor het boekjaar 2021 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM),

        de voorlopige werkingsbijdragen voor het jaar 2021 van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM)

zoals vastgesteld door de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Juridische grond

        Decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur, inz. artikel 432: het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten moet worden herhaald;

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016, 15 december 2017, 7 december 2018 en 13 december 2019

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 18 december 2020 die als volgt is samengesteld, goed:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Verlenging IVAREM

3.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2021

4.

Bespreking van de begroting voor boekjaar 2021

5.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2021

6.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

7.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 18 december 2020

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de algemene vergadering van 18 december 2020 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

IVAREM - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 18 DECEMBER 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Sabine Leyzen, gemeenteraadslid, Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk eerste, tweede en derde volmachtdrager van de stad Lier voor de algemene vergadering van IVAREM voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

De stad Lier werd op 18 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IVAREM die op 18 december 2020 om 18.30 uur plaats heeft in vergaderzaal Themis op de derde verdieping van het administratieve gebouw van IVAREM, Leuvensesteenweg 443D in Muizen (Mechelen) of via MS Teams.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke verenging IVAREM werd als volgt vastgesteld:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM):

        Artikel 6. DUUR EN VERLENGING

        Artikel 13. VERGOEDING VOOR ALGEMENE WERKINGSKOSTEN – BIJDRAGE AFVALBEHEER 13.2

3.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) te coördineren

4.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 18 december 2020

 

Juridische grond

        Decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur, inz. artikel 432: het mandaat van de afgevaardigde voor elke algemene vergadering door de vennoten moet worden herhaald;

        Statuten van de intergemeentelijke vereniging IVAREM, vastgesteld door de algemene vergadering op 26 april 2003, zoals gewijzigd op 5 december 2003, 3 december 2004, 22 juni 2007, 30 november 2007, 26 juni 2009, 17 december 2010, 13 december 2013, 17 juni 2016, 15 december 2017, 7 december 2018 en 13 december 2019

 

Stemming

 

25 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

1 onthouding: Freddy Callaerts

Goedkeuring met 25 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 die als volgt is samengesteld, goed:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Wijziging van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM):

        Artikel 6. DUUR EN VERLENGING

        Artikel 13. VERGOEDING VOOR ALGEMENE WERKINGSKOSTEN – BIJDRAGE AFVALBEHEER 13.2

3.

Volmacht om de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) te coördineren

4.

Goedkeuring van de notulen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 18 december 2020

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 18 DECEMBER 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Pidpa voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Pidpa.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 23 oktober 2020 om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Pidpa op vrijdag 18 december 2020 (reservedatum 21 december 2020) om 11 uur op afstand.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2021

3.

Toetredingen

4.

Benoemingen

5.

Varia:

a)Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

b)Vragen van vennoten

6.

Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Pidpa heeft bij de agenda volgende bijlagen toegevoegd:

        begroting 2021

        toetredingen/uitbreidingen van opdracht

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”):

        inz. artikel 41 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking

        inz. art. 432, derde lid dat bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient herhaald te worden voor elke algemene vergadering

        Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 18 december 2020 met volgende agendapunten, goed te keuren:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2021

3.

Toetredingen

4.

Benoemingen

5.

Varia:

a)Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

b)Vragen van vennoten

6.

Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt akte van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa m.b.t. het boekjaar 2021.

 

Art 3 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2021 en het toelichtend verslag.

 

Art 4 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de toetreding van de gemeente Retie bij HidrIBA en de gemeente Westerlo bij HidroSan.

 

Art 5 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de benoemingen.

 

Art 6 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de buitengewone algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa van 18 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 7 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

IKA - ALGEMENE VERGADERING VAN 18 DECEMBER 2020 - AGENDA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Maurits De Smedt, gemeenteraadslid, en Ilse Lambrechts, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van IKA voor de resterende duur van deze legislatuur

 

Feiten en context

De stad Lier is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA).

 

De stad werd per aangetekend schrijven van 28 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA op 18 december 2020 om 18.00 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021

2.

Kapitaalverhoging aandelen 5f - vaststelling intekening en volstorting

3.

Statutaire benoemingen

4.

Statutaire mededelingen

 

Een dossier met documentatiestukken werd overgemaakt.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en de dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke vergadering.

        Statuten IKA

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Stéphanie Van Campenhout

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de volledige dagorde van de algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op 18 december 2020 om 18.00 uur met de volgende agenda, goed:

 

1.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021

2.

Kapitaalverhoging aandelen 5f - vaststelling intekening en volstorting

3.

Statutaire benoemingen

4.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 : in geval van schriftelijke algemene vergadering

De gemeenteraad verleent zijn akkoord over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de stad weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst 'houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers' die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket aan de toezichthoudende overheid zullen overgemaakt worden.

 

Art 3 : in geval van een fysieke algemene vergadering

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger(s) van de stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IKA van 18 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. verlenging geldigheidsduur corona-centrumbons

Eén van de steunende corona-maatregelen die de stad Lier in het leven riep, was een éénmalige centrumbon aan alle Lierse en Hooiktse gezinnen en alleenstaanden ter waarde van respectievelijk 25 euro en 10 euro.

Dit initiatief werd genomen om enerzijds de uitgaven van de inwoners te verlichten, en anderzijds om de lokale handelaars te ondersteunen. Een lovenswaardig initiatief dat de volle steun kreeg vanuit de Vlaams Belang fractie.

 

Waar aankoopbonnen over het algemeen een geldigheidsperiode hebben van 1 jaar, besloot het college van burgemeester en schepenen om deze voor de corona-centrumbonnen te beperken tot eind december 2020. Begrijpelijk vanuit het standpunt dat die totale som van 320.000 euro zo snel mogelijk bij de handelaars zou geraken, om deze door de moeilijke periode te helpen na de eerste golf van COVID-19 die ons land en onze stad teisterde.

 

Eind oktober bleek echter dat maar ongeveer de helft van die centrumbons al uitgegeven zijn, en dat er dus nog een aanzienlijk aantal bons tegen de deadline van 31 december aanlopen. Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom er nog zoveel bons niet gebruikt zijn, maar een belangrijke is volgens ons toch het feit dat we opnieuw in een tweede semi-lockdown zitten, waarbij er heel wat winkels en horeca vandaag niet open zijn.

 

En hoewel er wel wat mogelijkheden zijn vandaag om die bon te gebruiken voor voornamelijk afhaalmaaltijden en kledingboetieks, blijven heel wat Lierenaars en Hooiktenaars vandaag in de kou staan met hun bon. Het is voor mensen die iedere maand de eindjes aan elkaar moeten knopen, gezinnen die elke eurocent vijf keer moeten omdraaien alvorens ze uit te geven immers geen optie om geld uit te geven aan afhaalmaaltijden of aan duurdere kledingboetieks. Bij de winkels waar zij veelal eten en kleding kopen, kunnen ze vandaag niet meer terecht met die centrumbon.

 

Anderzijds worden ook heel wat Lierse lokale handelaars getroffen, die geen mogelijkheid hebben om nog te ondernemen, dit door de verplichte sluiting van hun zaak. Niet enkel zijn deze zaken die geen mogelijkheid hebben om nog te verkopen het meest getroffen door de opgelegde corona-maatregelen, bovendien vallen ze ook uit de boot om een deeltje van die centrumbons te mogen ontvangen.

 

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen binnen het college, en bij uitbreiding iedereen in deze raad, het met me eens zal zijn dat we er als stad alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat die bons massaal bij onze lokale handelaars geraken. En dat we bovendien ook de meest kwetsbare inwoners voldoende mogelijkheid moeten geven om die bon te kunnen gebruiken in de lokale winkel van hun keuze.

 

Gezien de meest kwetsbare inwoners en handelaars de dupe dreigen te worden van de snel naderende einddatum dat deze bons uitgegeven kunnen worden, vraagt de Vlaams Belang fractie hier vandaag dan ook aan het CBS om de geldigheidsduur van die centrumbons te verlengen met enkele maanden.

 

Antwoord Schepen Rik Verwaest:

Collega Verhoeven,

 

De bedenkingen die u formuleert zijn volkomen terecht. We hebben ze binnen het schepencollege ook al gemaakt en kwamen bij dezelfde vragen uit als u.

 

We hebben de speciale Corona-bon bewust een vrij korte looptijd gegeven omdat we wilden dat deze middelen zo snel mogelijk in de kassa van onze lokale handelaars&horeca zou terechtkomen. Dat was ook het advies dat we meekregen van de ondernemers zelf. Nu wreekt dat zich vanwege de tweede lockdown, die er inderdaad voor zorgt dat het moeilijker wordt de bonnen te besteden.

 

Als we ons licht opsteken bij de handelaars horen we verschillende geluiden. Een aantal ziet nu toch heel snel heel veel bonnen binnenkomen via de bestellingen die nog bij steeds bij hen kunnen. Bij één handelaarster die ik sprak stak de lade zelfs bijna vol. Anderzijds zijn er handelaars voor wie het digitale verhaal minder evident is die inderdaad nu de bonnentrein aan hun neus zien passeren. Idem voor horeca die geen takeaway organiseert. Om even wat cijfers te geven: momenteel kan je bij 33 horecazaken en 44 winkels via bestelling of takeaway je Centrumbonnen nog aanbieden. Dat je de bon nergens kwijt kan door de lockdown, zoals je wel eens hoort beweren, is dus al zeker niet juist.

 

Ook over de wenselijkheid van het verlengen van de geldigheid krijgen we gemengde signalen. Belangrijke toetssteen lijkt die gewenste/beloofde heropening van de winkels op 13 december. Veel handelaars willen alles uit de kast die laatste twee weken, dus bonnenbezitters die worden gemotiveerd tot winkelbezoek door een naderende vervaldatum zien ze dan graag komen. De limietdatum nog eens opschuiven zou de druk van de ketel halen, terwijl de handelaars er echt voor staan te springen om hun eindejaarsperiode te redden. Een tamelijk dubbele situatie dus: men wilt graag dat ze worden uitgegeven, maar men wil ze ook zo snel mogelijk zien komen.

 

Momenteel wachten we nog even af tot 1 december, wanneer het Nationaal Crisiscentrum de knoop zou doorhakken of de heropening van de winkels op 13/12 (of mogelijk vroeger) haalbaar blijft of niet. We kunnen dan communicatief volop inzetten op een oproep om te gaan kerstshoppen in eigen stad met de nog uitstaande bonnen. U neemt ons hopelijk niet kwalijk dat we nu nog niet uitdrukkelijk de deur openzetten of sluiten voor een verlenging, want anders wordt het allicht verwarrend voor de burger.

 

Collega Marrin, wat uw specifieke vragen betreft die niet vervat zijn in mijn bovenstaand antwoord aan collega Verhoeven:

 

1)Momenteel heeft de 148.750 EUR aan de handelaars uitbetaald, wat staat 47,5% van de uitgedeelde bons. Daar zit nog een kleine speling op omdat de recentst ingeruilde bons nog moeten worden ingeleverd bij en verwerkt door onze financiële dienst.

2)Vorige keer hebben we in onze communicatie de vrijblijvende optie om de bon weg te schenken genoemd naast de optie om ze zelf te gebruiken. Het lijkt me aannemelijk dat we dat opnieuw doen als we bij de nakende heropening van de winkels de Centrumbon opnieuw onder de aandacht brengen, of wanneer een verlenging wordt aangekondigd.

 

 

Interpellatie 2 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. Dorpsstraat Koningshooikt

Afgelopen week werden fietssuggestiestroken aangelegd in de dorpsstraat in Koningshooikt. Dit werd eerder al aangekondigd in jullie plannen.

De aanleg wordt zeer gemengd onthaald, zowel door de bewoners als verkeersdeskundigen. Voor onze fractie is deze ingreep vooral eentje van de gemiste kansen. We zijn blij in de recente interesse in de verkeerssituatie in Koningshooikt, maar de oplossing die u met deze maatregel naar voor schuift, is op zijn zachtst gezegd, “bijzonder” te noemen.

Graag had ik graag van u vernomen:

1)   Specifiek met betrekking tot de stroken: er is behoorlijk wat controverse rond het veilige karakter van fietssuggestiestroken. Met name het verwachtingenmanagement over wie waar rijdt (autobestuurder-fietser), zonder een juridische basis. Wat maakt dat u ervan overtuigd bent dat deze aanpassing in de Dorpsstraat van Koningshooikt de aangewezen oplossing is voor de fietsveiligheid?

2)   “Door de fietssuggestiestrook kunnen lokale overheden geloven een krachtig fietsbeleid te voeren, en ondertussen de verkeersinfrastructuur ongewijzigd laten.” Een citaat dat ik meermaals tegen kwam in de voorbereiding van deze tussenkomst. Dat brengt me bij een meer fundamentele bemerking, die vanuit de CD&V afdeling al in het voorjaar van 2018 werd gemaakt: de inrichting van het dorp, met focus op de Dorpsstraat is niet meer aangepast aan de huidige situatie. Noch met betrekking tot leefbaarheid als met betrekking tot verkeersveiligheid. Een herinrichting hoeft niet meteen een gigantische heraanleg te zijn (en mogelijk budgettair niet haalbaar), maar kan de veiligheid en leefbaarheid om met eerder kleinere ingrepen verhogen. De ingreep nu door het aanbrengen van de stroken, is maar een lapmiddel, waarvan het effect op de veiligheid dan nog te betwijfelen is.

Onze fractie vraagt zich af welke visie u heeft op de dorpskern van Koningshooikt, in de eerste plaats met betrekking tot mobiliteit.

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Voorafgaandelijk moet ik zeggen dat ik blij ben dat we eindelijk een ingreep hebben kunnen doen in de dorpsstraat. We weten dat daar al heel lang nood aan was, maar dat dit de afgelopen decennia omwille van het moeilijke evenwicht nooit aangepakt is geweest. De Dorpsstraat had wel een aantal duidelijke problemen die maakten dat we daar toch dringend aan de slag wilden gaan na daartoe te zijn aangespoord, o.a. door de fietsersbond.

 

Ik lijst even de problemen op:

1)Ruimte voor de fiets

2)Ondergrond

3)Naast elkaar rijden

4)Overgang van afgescheiden fietspaden naar Dorpstraat

5)Gevaarlijke situatie bij passeren fietser

 

1)Ruimte

Om in te schatten wat ruimte voor de fiets betekent, zijn we te raden gegaan bij het fietsberaad, dat is het officiële adviesorgaan van de Vlaamse overheid op vlak van fietsen en fietsbeleid. Zij hebben een tijdje geleden verschillende publicaties uitgebracht over die ruimte onder de noemen ‘de fietsmaat -  wie over de fiets wil praten moet zijn maten kennen’.

 

Zij geven aan dat de nodige ruimte voor een fiets ongeveer 1 meter is voor een bewegende fiets, en ongeveer 75 cm voor een stilstaande fiets. Dat heeft te maken met de zogenaamde vetergang. Om het evenwicht te behouden is er altijd sprake van een zekere slingerbeweging. Dat is ongeveer wat het verschil oplevert tussen die 75 cm en de 100 cm.

 

Er is ook voldoende afstand nodig tegenover vaste voorwerpen. Fietsberaad schat dat ongeveer in op 85 cm afstand tussen de fiets en de vaste voorwerpen. Liefst meer dan dat natuurlijk, maar dat is een afweging die gelinkt is aan de aanwezige plaats.

 

Als we nu naar het ‘fietspad’ van de dorpsstraat gaan kijken, waarbij de vraag is of dat oude fietspad als dusdanig te kwalificeren is, komen we op een fietspad van ca. 55 cm tussen de markeringen. Waarbij de markeringen zich op ongeveer 15 cm bevinden van de parkeerplaatsen die aanwezig zijn in de Dorpsstraat. Als ik dat visueel even voorstel, is dit nog steeds de benodigde ruimte voor een fietser en is dit de ruimte die diezelfde fietser toegemeten kreeg in de oude situatie. Hetzelfde plaatje op vlak van de benodigde afstand tot de fiets en dat wat de fietser aantrof in de dorpsstraat. De vaststelling in beide gevallen was dan ook dat er wel sprake was van een fietspad dat volgens de wegcode die titel draagt, maar op geen enkele manier voldeed het ook aan de geciteerde normen en voorwaarden. Ik denk dat we veel te lang de hooiktse fietsers hebben verwezen naar wat dan qua wegcode wel een fietspad is, maar in de praktijk een strookje van 55 cm breed, smaller dan de gemiddelde fietser en zeker dan wat de huidige bakfietsen en cargofietsen inhouden die vaak tot 1 meter breed gaan. En bovendien rakelings langs auto’s. 1 stuurfout en fietser ligt er, 1 openslaande deur en de gevolgen zijn wellicht nog iets erger.

 

2) Ondergrond

De ondergrond kennen we allemaal zeer goed. Het is een combinatie tussen de betonnen kantstrook en een 10-tal cm asfalt. De betonnen kantstrook is altijd zo gebleven omdat asfalteren van die strook volgens onze technische mensen amper zin heeft. De blokken bewegen licht ten opzichte van mekaar en dat wil zeggen dat ook het asfalt op de voegen zeer snel zou verdwijnen, wat het fietscomfort nog zou verslechteren.

 

In de praktijk waren er zelfs al fietsers die deze strook bekeken als een onberijdbaar fietspad en dan voorziet de wegcode dat ze niet verplicht zijn om het te volgen. Een aantal fietsers reden dan ook sowieso op het asfalt.

 

Algemeen gesproken was het ook een vreemde situatie dat fietsers (bijna) geen gebruik mochten maken van het asfalt, maar dat automobilisten dat wel mochten. Iets wat uiteraard niet aan te bevelen is.

 

3) Naast elkaar rijden

Doordat het fietspad dermate smal was, is naast elkaar rijden geen optie. Nochtans wel een aanbeveling die algemeen geldt om dit mogelijk te maken. Dat is meteen ook de reden dat nieuwe fietspaden een breedte zouden moeten hebben van minimaal 175 cm.

 

4) Overgang afgescheiden fietspad naar het aanliggende fietspad

Het beeld is u bekend, de overgang van het ene model naar het andere model leverde een gevaarlijke situatie op. De fietser moest na de boom op de foto (kant van de waaier) zijn of haar weg vervolgen op de strook van 55 cm. Maar er was amper een indicatie voor de automobilisten dat daar de fietsers zouden verschijnen. Aan de andere kant verschenen de fietsers na het voorrangsbord in een gelijkaardige situatie op de rijbaan.

 

5) Passeren fietsers

Een extra probleem vormt het feit dat het voorbijrijden van een fietser die zich op een fietspad bevindt niet altijd wordt geïnterpreteerd als inhalen. Vaak blijft de automobilist zijn lijn aanhouden, ook wanneer deze rakelings langs de fietser passeert hierdoor. Bij inhalen dient men steeds 1 meter zijdelingse afstand te houden, maar gelet op de discussie over de definitie van inhalen, wordt dit hier zelden gerespecteerd. Gelijkaardige situatie bij andere aanliggende fietspaden, bijvoorbeeld op de brug Mechelsestraat. Maken dit een moeilijke zaak.

 

 

Wat zijn mogelijke oplossingen daarvoor?

Eigenlijk zijn er 3 mogelijkheden om dat op te lossen. Een eerste is dat het fietspad geschrapt werd zonder andere maatregelen. Een 2de is het aanleggen van een fietspad en een 3de is het gebruik van een fietssuggestiestrook.

 

De eerste mogelijkheid is wat er op de meeste centrumstraten in Lier wordt gebruikt. Denk aan Frederik Peltzerstraat, Anton Bergmannlaan, Arthur Vanderpoortenlaan. Dat zijn straten die natuurlijk veel meer het karakter hebben van een verblijfsgebied. Qua functies heeft de Dorpsstraat dat ook, qua uitzicht natuurlijk een stuk minder.

 

De 2de mogelijkheid is een reactie die ik de laatste tijd wel wat hoor. Maar ik vind dat verre van evident. Daar zijn verschillende redenen voor, o.a. wat u noemt de visie op de straat. Mijns inziens was de oude dorpsstraat veel te veel een verkeersweg en veel te weinig een centrumstraat. Ik wil daarmee zeggen dat het gebruiken van fietspaden natuurlijk een duidelijke opdeling geeft. Maar dat werkt in 2 richtingen. Het aanleggen van fietspaden reserveert een groot deel van de openbare ruimte voor auto’s. Voetgangers moeten op de voetpaden blijven, fietsers moeten op de fietspaden blijven en al het overige is het uitsluitende domein van de auto. Dat maakt van de dorpsstraat een straat die vooral moet dienen voor die verkeersfunctie, nl. als doorgaande weg tussen Lier aan de ene kant en Putte en Mechelen aan de andere kant. Ik denk dat fietspaden aanleggen dan wat haaks staat op een aangenaam en leefbare dorpskern. Maar daarover kan het debat straks nog gaan. Het levert overigens ook de uitdaging op dat fietspaden maar mogelijk zijn als we afscheid nemen van de parkeerplaatsen in de straat. Ik ben er niet van overtuigd dat daar al overeenstemming over is.

 

De 3de mogelijkheid zijn de fietssuggestiestroken waarvoor we hebben gekozen. Die hebben een aantal voordelen en een aantal nadelen. Het fietsvademecum duidt die voordelen en nadelen heel specifiek aan. En ik overloop ze even met u:

 

Voordelen:

        Duidelijke plaats en zichtbaarheid van de fietser;

        Snelheidsremming door optisch versmalling;

        Groter gevoel van veiligheid voor de fietser;

        Duidelijkere situatie voor kruisen en inhalen;

        Minder verdringen naar de rand van de rijbaan.

 

Nadelen die worden aangegeven:

        Gemengd verkeer

        Geen fysieke bescherming: maar dat hadden de oude fietspaden nog veel minder omdat deze veel te smal waren en zowat geen schrikstroken bevatte.

        Naast elkaar fietsen kan fietsers soms buiten de fietssuggestiestrook brengen: Dat is niet van toepassing hier omdat de stroken daar net bewust op voorzien zijn.

        Niet-conforme aanleg verdringt alsnog naar de rand: Daar hebben we net het fietsvademecum ook stringent toegepast door te kiezen voor voldoende brede stroken.

        Met parkeren op de stroken verliest deze elk nut: dat is niet van toepassing omdat de dorpsstraat aparte parkeerstroken heeft buiten de rijbaan.

        We hebben het voorstel van de fietssuggestiestroken ook in het kader van de oproep voor veilige schoolomgevingen. Dat is alvast door de minister ook positief beoordeeld en de subsidie is dan ook toegekend aan de stad.

 

We komen bij uw citaat.

Het citaat dat u aanhaalde van een architect uit Schaarbeek, kan mijns inziens niet geheel los gezien te worden van de context van het citaat. U weet misschien dat in Brussel het fietsvademecum voorschrijft dat een fietssuggestiestrook 90 cm dient te zijn en er geen voorwaarden zijn over de breedte van het asfalt ernaast. Vandaar dat het opiniestuk ook verwijst naar 90 cm vs 11,5 meter asfalt. Ik heb zeker begrip voor de situatie die de man aanhaalt, maar de context van het Vlaamse fietsvademecum is toch van een heel andere orde. Bovendien is voor de Dorpsstraat wel degelijk een grondige afweging gemaakt, zowel op korte als op langere termijn.  Ik weet wel dat we in het verleden een haat-liefde verhouding hadden met fietssuggestiestraten. De debatten over de Baron Opsomerlaan, de Marnixdreef of het aanbrengen van de fietssuggestiestroken in de Antwerpsestraat zijn daar voorbeelden van.  Maar ik denk dat we hier toch een weloverwogen keuze hebben gemaakt.

 

Verder traject

Ik denk wel dat na decennia te hebben gefietst op een veel te smalle betonstrook er ook wel wat aanpassingswerk is in de hoofden van vele Hooiktenaren. We volgen die situatie van nabij op en kijken op welke manier dat we hierover extra kunnen sensibiliseren. Het lijkt me wel interessant om na pakweg een half jaar eens een volledig overzicht te maken van hoe de situatie ondertussen is en dat ook in  kaart te brengen voor de mobiliteitsraad en indien gewenst breng ik dat ook graag naar de gemeenteraadscommissie.

 

 

Interpellatie 3 : van Tom Claes (GROEN-Lier&Ko) i.v.m. rioleringen in Lier

Op 4 november zond de VRT een Pano-reportage uit die een redelijk ontluisterend beeld schetst van de toestand van de Vlaamse rioleringen, of beter het ontbreken ervan.

In Lier is de situatie gelukkig minder dramatisch dan in de voorbeelden aangehaald in de uitzending, maar echt fraai oogt ons rapport toch ook niet.

In Lier hebben we een rioleringsgraad van 85%, wat wil zeggen dat meer dan 1 op de 7 Lierse gezinnen hun afvalwater momenteel ongezuiverd in de beek lozen.

Hiermee zitten we een procent onder het Vlaamse gemiddelde, en zeker als we gaan vergelijken met andere steden komt Lier er toch niet al te best uit: Antwerpen heeft bijna 99% rioleringsgraad, Mechelen 92%, Herentals 89%, Turnhout 93%.

 

Graag had ik dan ook van het schepencollege antwoord gehad op volgende vragen:

        Welke doelstellingen heeft het college zichzelf opgelegd wat betreft het verhogen van dit percentage?

        Welke concrete projecten staan op de planning en op welke termijn?

        De bestaande rioleringen moeten natuurlijk ook onderhouden worden. Daarvoor keurde de gemeenteraad van december 2018 een overeenkomst betreffende een rioolbeheersplan goed met Aquafin. Wat is de stand van zaken van dit beheersplan?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

1.Volgens de globale cijfers van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) zijn momenteel ongeveer 400.000 woningen in Vlaanderen niet aangesloten op een rioleringsstelsel dat in verbinding staat met een zuiveringsinstallatie.

De huidige rioleringsgraad in Lier bedraagt 85,28 %. De vooropgestelde zuiveringsgraad bedraagt 97.48%. Het Vlaamse gemiddelde bedraagt 86,27%.

 

Bij een inwonersaantal van 36.631 zijn er dus momenteel 5392 inwoners niet aangesloten op een rioleringsstelsel en/of waterzuivering waarvan 923 inwoners nooit worden aangesloten op een riolering of zuivering en middels een individuele behandeling (IBA) zelf dienen in te staan voor de behandeling van hun afvalwater.

Zo blijven er 4468 inwoners over waarvoor op termijn nog riolering dient aangelegd te worden.

 

2.De rioleringsgraad van een gemeente of stad hangt uiteraard sterk samen met de bevolkingsdichtheid verspreid over zijn grondgebied en de historische context. In die zin is het logisch dat grotere centrumsteden, zonder landelijke deelgemeenten, landbouwgebieden en natuurgebieden op hun grondgebied een veel hogere rioleringsgraad hebben. De rioleringsgraad in het centrum van Lier binnen de Ring bedraagt ook 95% en meer.

Het weze duidelijk dat de prijs per aangesloten inwoner op de riolering exponentieel stijgt met het aantal meter riolering dat hiervoor dient aangelegd te worden. Daarom zijn de totale investeringskosten voor riolering in landelijk gebied relatief veel hoger dan in centraal of centrum gebied.

 

3.Voor de 923 inwoners die dienen in te staan voor de eigen behandeling van afvalwater op het Liers grondgebied moeten volgens het zoneringsplan van de VMM 235 IBA installaties geplaatst worden. Reeds 119 hiervan zijn geplaatst en in werking. In de huidige meerjarenbegroting van de stad is voorzien om in de periode 21-22  ongeveer30 IBA’s bij te plaatsen. Een nieuwe overeenkomst met Igemo, die deze werken begeleid en opvolgt voor de stad, werd recentelijk door de gemeenteraad goedgekeurd.

De aanleg en het onderhoud van de IBA is een financiële last voor de stad. Om die reden zijn die bewoners dan ook niet vrijgesteld van de saneringsbijdrage die ze betalen via hun waterfactuur aan PIDPA.

 

4.Voor het op termijn aansluiten van de 4469 andere inwoners beschikt de stad over een Gemeentelijk UItvoeringsProgramma (GUP) opgemaakt door de VMM dat weergegeven wordt in een zonerings- en uitvoeringsplan. Dit GUP geeft een overzicht van alle noodzakelijke rioleringsprojecten om iedereen aan te sluiten op het rioleringsstelsel.

Het GUP maakt een onderscheid op basis van prioriteiten (1 tem 12) en heeft oa te maken met het aantal inwoners dat met zulk project op de zuivering wordt aangesloten maar vooral met de huidige impact op de kwaliteit van de waterloop waarop de woningen momenteel (al dan niet rechtstreeks) lozen. Het globaal doel van het Vlaams (en Europees) rioleringsbeleid is immers de kwaliteit van onze oppervlaktewateren (beken en rivieren) verbeteren en kunnen garanderen.

De Europese deadline om deze waterkwaliteit te halen is in het verleden in verschillende lidstaten verschoven naar intussen 2027. Rioleringsprojecten tem prioriteit 4 dienden tegen eind 2021 uitgevoerd te worden volgens het zoneringsplan van de VMM. Deze eis wordt in zeer veel Vlaamse steden en gemeenten niet gehaald. Vlaanderen is niet de beste leerling van de klas.

Verwijzing naar slides ‘Kader Richtlijn Water toestandskaart waterlopen’

 

Op enkele puntlocaties na werden op het grondgebied alle prioriteiten 1 en 2 uitgevoerd. De heraanleg van de Spekkestraat en het Leike bv waren de laatste rioleringsprojecten uit prioriteit 1 die dienden uitgevoerd te worden.

Grotere projecten in prioriteit 3 en 4 die nog uitgevoerd moeten worden zijn oa Lintsesteenweg en Tuinweg, Plaslaar, Kanaalstraat en Nazarethdreef, Kriekenstraat, Marnixdreef en Bist.

 

5.Volgende projecten staan concreet gepland in de meerjarenbegroting die een verhoging van de rioleringsgraad tot gevolg hebben:

        Schollebeekstraat – Fortweg – Aarschotsesteenweg:

        In totaal worden 466 IE (Inwoners Equivalenten) aangesloten op de riolering;

        Aquafin heeft een aanvraag bij de VMM gelanceerd om aansluitend aan hoger genoemd project vanaf het overnamepunt aan de Slenderstraat een collectorleiding aan te leggen tot aan Tallaart X Kruisstraat om aan te sluiten op hun bestaande infrastructuur richting de waterzuivering van Berlaar. Hierdoor worden bijkomend 43 IE mee gesaneerd.

        Heraanleg Bosstraat - Tramweglei tussen de Boomlaarstraat en Tuinweg (cluster 164-164 en 164-179):

        Prioriteit 4 – 58 IE te saneren

        Heraanleg gepland ikv aanleg stationsomgeving (22-23)

        Marnixdreef :

        Prioriteit 4 en 7 – +/- 157 IE

        Tussen spoorovergang Marnixdreef en grens Nijlen (22-23)

 

Totaal bijkomende IE gerioleerd: 724 IE.

Verhoging rioleringsgraad naar 87,25 %.

 

        Mechelbaan – Donderheide

        Gecombineerd project met Sint-Katelijne-Waver en Duffel;

        CBS ging principieel akkoord met subsidie aanvraag voor uitvoering 25-30;

        Subsidie aanvraag werd intussen goedgekeurd door VMM;

        Prioriteit 8-9 - 400 IE waarvan ongeveer 290 IE op Liers grondgebied

 

Totaal bijkomende IE gerioleerd: 1014 IE.

Verhoging rioleringsgraad naar 88,05 %.

 

6.Hoewel de algemene rioleringsgraad slechts licht lijkt te stijgen van 85,28% naar 88,05% houdt dit wel in dat bijna 23% van de inwoners die momenteel niet over een riolering beschikken dat na uitvoering van de planning wel doen.

 

7.Investeren in rioleringen binnen een financieel gebudgetteerd gemeentelijk kader is steeds een evenwichtsoefening tussen vervangingsinvesteringen bij oude rioleringen en aanleg van nieuwe, bijkomende rioleringen om de rioleringsgraad te verhogen. In de (binnenstad van) Lier zijn tegelijkertijd vele oude rioleringen (>75 jaar) aan herstelling en/of vervanging toe. Om ook hier gericht te kunnen investeren is een asset management plan een werkbaar instrument. Zo kunnen er objectieve keuzes gemaakt worden welke investeringen te verantwoorden zijn.

 

8.De gemeenteraad ging op 17/12/2018 akkoord met de ‘dienstverleningsovereenkomst inzake de uitbouw en het beheer van gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinfrastrcutuur’. Dit is een modulaire overeenkomst waardoor de stad Lier beroep kan doen op de expertise en schaalgrootte van Aquafin om bepaalde aspecten van het rioolbeheer door Aquafin, of zijn onderaannemers waarvoor zij als aankoopcentrale dienen, op te laten nemen.

 

Eén van de modules uit die overeenkomst is idd het opmaken van een rioolmanagement systeem die recentelijk in het Vlaamse Regeerakkoord bindend werd opgenomen. Hierdoor is elke gemeente verplicht om tegen 2028 een volledig uitgevoerd en geëvalueerd inspectieplan van zijn bestaande riolering te kunnen voorleggen. Op basis hiervan dienen gericht en objectief vervangings- of herstellingsinvesteringen gepland te worden.

Verwijzing naar tijdlijn ‘presentatie asset management Aquafin’.

 

9.De stad Lier ging in vergelijking met andere gemeenten snel van start met de opstart van dit managementplan. In 2019 werd reeds een globale risicokaart opgesteld door Aquafin obv oa de leeftijd van de rioleringen, hun faalkans en de gevolgschade van bv een falen van de riolering. Dit resulteert in een kaart met laag-matige-hoogkritische leidingen.

 

10.Op 11/5/2020 keurde het college het opstellen van de eerste inspectieplannen goed voor een budget van ca 100.000 €. Hierbij werden in de periode augustus – december 2020 de meest kritische leidingen geïnspecteerd. In het voorjaar van 2021 zal het evaluatierapport van Aquafin bekend zijn.

 

Op het inspectieplan van 2020 stonden oa alle gemeentelijke rioleringen onder de kruispunten van de R16, Zuid Australiëlaan, putinspecties op Zevenbergen, B Van Hoolstraat en Schoolstraat, kruispunt Liersebaan met Kruisstraat, Leuvensevest, Vismarkt, Mosdijk en Abtsherbegstraat. Deze planning kwam tot stand door enerzijds de risicokaarten en anderzijds de inbreng van het technisch bureau obv oa eerdere meldingen en de reeds geplande rioleringswerken in de MJP.

 

11.Op basis van deze evaluatie zullen vervangings- en/of herstellingsinvesteringen dienen gepland te worden. De budgetten hiervoor zijn tot op heden niet opgenomen in de MJP. De stad zette echter wel volop in op dit asset management om te werken naar de deadline in 2027. In de MJP 25-30 zou dus voldoende investeringsbudget dienen voorzien te worden om gericht aan de uitvoering van het maatregelenprogramma te kunnen werken.

 

Verwijzing naar risicokaart en cbs beslissing 11/5/2020.

 

 

Interpellatie 4 : van Geert Marrin (GROEN-Lier&Ko) i.v.m. participatiebeleid Stad Lier: stand van zaken en toekomstplannen

In het najaar van 2019 sprak onder meer onze fractie haar steun uit voor de lokale visienota ‘Koppen bij elkaar – participatie als hoeksteen van het beleid’.

 

Sindsdien ontwaarden wij weinig betekenisvolle initiatieven op het vlak van burgerparticipatie. De recente indiensttreding bij Stad Lier van een deskundige participatie doet echter hopen op een positieve kentering ter zake.

 

Graag verneem ik van de bevoegde schepen welke initiatieven op het vlak van burgerparticipatie de volgende maanden en jaren mogen verwacht worden en hoe ook de raadsleden in dit alles zullen betrokken worden.

 

Deze interpellatie is tevens een uitnodiging ten aanzien van de collega’s van de andere fracties van zowel meerderheid als oppositie om hieromtrent hun visie te delen.

 

Met dank alvast voor ieders bijdrage aan deze gedachtewisseling.

 

Antwoord Schepen Marleen Vanderpoorten:

Ik begin mijn antwoord graag met een algemene opmerking: de schepen van participatie en de participatieambtenaar coördineren, sturen  en bouwen het participatiebeleid van stad/OCMW uit. Aan participatie werken, is bij uitstek echter een transversale verantwoordelijkheid waar het ganse stadsbestuur en gans de organisatie bij betrokken zijn. Een participatief beleid vorm geven is een werk van alle deelnemers aan het bestuur en alle medewerkers, het is een cultuur die moet groeien en evolueren.

 

Reeds in het verleden zijn heel wat initiatieven tot stand gekomen die op de participatieladder terug te vinden zijn, maar zij laten zich eerder inschalen op het niveau informeren en consulteren zoals infovergaderingen, bewonersvergaderingen, …

 

Het is onze ambitie om deze initiatieven zeker te behouden maar ook hogere treden op de participatieladder te beklimmen.

 

Zowel de bestaande processen als de nieuwe initiatieven dienen voortdurend in vraag gesteld te worden, te worden geëvalueerd, bijgestuurd en verbreed.

 

We gaan de komende maanden verder invulling geven aan de participatieladder op basis van twee snelheden, die tegelijkertijd en parallel van elkaar lopen.

 

1.Het uitrollen van een aantal “momentum”-projecten (quickwins) die ons in staat stellen een eerste ervaring op de te doen, een soort leertraject door het uitbouwen en uitproberen  van tools en methodieken.

Een lijstje met wat vandaag als prioritair wordt aangestipt is het volgende:

        Veerkrachtige dorpen, ism de provincie

        Informatie over besluitvormings-en uitvoeringsproces ontwikkeling stationsomgeving

        Beleidsplan Ruimte: ontwikkelen methodiek om tot burgerbetrokkenheid te komen, eventuele inzet van een digitale tool

        Een afwegingskader opstellen over wanneer een participatief traject wenselijk is; bijvoorbeeld het opstellen van communicatie-en participatietrajecten bij

        RUPs

        Heraanleg straten (met verschillende aanpak naargelang de fase)

        Masterplan (mbt verschillende onderwerpen)

        Beheersplannen

        Adviesraden: evaluatie vernieuwde werking (Ronde van de adviesraden)

        Jaarlijkse rapportering van de participatiewerking aan de gemeenteraad

        Wijk- en buurtwerking: afbakening, opstart van wijkcontacten met aandacht voor beleidsgerichte en meer operationele onderwerpen, betrekken van wijkagenten bijvoorbeeld “Wijk aan zet”, “Buurt aan de beurt”

        Afbakenen rol van de bevolking mbt de invulling van het openbaar domein (bij het plaatsen van kunstwerken bijvoorbeeld)

        Uitwerken participatiereglement waarin formele zaken rond participatie zijn opgenomen

        Inzetten op communicatie om inwoners te betrekken en aan te sporen tot participatie, en dit ook regelmatig in beeld te brengen maw participatie moet onder de aandacht gebracht worden.

        Activeren van de fora waar gemeenteraadsleden actief zijn (commissies en gemeenteraad)

        Kleinere projecten die reeds lopen of kortelings aangevat worden (CORONA!! heeft al herhaaldelijk voor vertraging gezorgd en ons gedwongen om digitale initiatieven uit te werken) zijn: beheersplan Fort van Lier, R16-N108 ism AWV ( de externe communicatie hiervan start op 25/11), verkeerscirculatie Boekweitlaan/Haverlaan, invulling H.Familie, fietszone, adoptiegroen, beheersplannen OE, evaluatie en vervolg “Koppen bij Elkaar”, opvolging MJP, evaluatie bestaande initiatieven zoals welzijnscirkels e.a. initiatieven op het vlak van welzijn en cultuur.

Bij deze ook de uitnodiging aan de gemeenteraadsleden om proactief mee te denken over participatie, de afbakening, invulling en vormgeving. Dit kan bijvoorbeeld door een gedachtewisseling in de betreffende commissie of op een breder forum indien dat gewenst wordt.

 

2.Het parallelle luik, naast bovengenoemde eerder losse initiatieven, bestaat uit het vorm geven en uitwerken van een missie- en visietraject rond participatie, met name het verder uitdiepen van de visienota en uitwerken van strategische en operationele doelstellingen.

Een eerste stap hierbij is de consultatie van medewerkers en bestuurders van de organisatie stad/OCMW, en overleggen over hun ideeën over participatie, per beleidsdomein en overkoepelend. De bedoeling is het stimuleren van een gedragen participatiecultuur en het vormgeven (uitschrijven) van processen en doelstellingen.

 

Dit vormt de aanzet tot het visie-traject vanuit de organisatie op participatie. Samen de stad van morgen maken, impliceert immers in de eerste plaats invulling geven aan een samenwerkingscultuur. Eerst intern, in een later stadium met externe stakeholders.

 

Verschillende project-eigenaars experimenteren met tools en methodieken, vaardigheden van bestuurders en medewerkers worden aangescherpt. Deze inzichten en ervaringen geven richting aan de missie en visie op participatie. De start van een participatietraject wordt altijd geïnitiëerd binnen de dienst die zelf over de nodige inhoudelijke knowhow beschikt.

 

Ambitie op termijn: de participatie-ambtenaar  coördineert de participatieve processen van stad/OCMW en organiseert eigen projecten. De klemtoon bij dit laatste komt te liggen op stadsbrede projecten (bijvoorbeeld een burgerpanel, “Koppen bij Elkaar”, …) en de projectmatige aanpak van de wijkwerking (“wijk in de kijker”-principe).

 

Ik stel voor dat in de verenigde commissies van februari de participatie-ambtenaar zelf een toelichting komt geven van de stavaza en de voortgang van zijn werkzaamheden.

 

Op basis van alle voorstellen en gegevens zal in het begin van 2021 een uitgediepte en omstandige nota mbt tot alle aspecten van participatie voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

VOORSTEL VAN AANPAK REALISATIE HONDENWEIDE

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 23 november 2020

 

GEBRUIK ‘MIJN MOOIE STRAAT’-TOOL

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 15/12/2020