Lier

Zitting van 28 september 2020

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

POLITIEVERORDENING VOOR HET HOUDEN VAN EEN GEMEENTERAAD, RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing burgemeester van 16 april 2020 over het houden van een gemeenteraad, een raad voor maatschappelijk welzijn

Gemeenteraadsbeslissing van 24 april 2020 over de bekrachtiging van de beslissing burgemeester van 16 april 2020 over het houden van een gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn

Beslissing burgemeester van 17 september 2020 over het houden van een gemeenteraad, een raad voor maatschappelijk welzijn

 

Feiten en context

In België blijft fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. Deze fase van het noodplan is ondertussen nog steeds van kracht.

Hierdoor worden we binnen de stad nog steeds met uitzonderlijke omstandigheden geconfronteerd.

 

Vanaf september zouden de gemeenteraden en raden voor maatschappelijk welzijn in de regel terug fysiek doorgaan. De fysieke vergadering moet dan toegankelijk zijn voor pers en publiek. Hierbij moeten de geldende richtlijnen rond hygiëne en social distancing gerespecteerd kunnen worden. Dit is binnen de accommodatie van de gemeenteraadszaal is dit echter niet mogelijk.

 

De stad heeft ook onderzocht of er geen andere locatie haalbaar is om de raad te laten plaatsvinden waar social distancing gewaarborgd is. Dit is niet het geval.

 

Vermits fysiek vergaderen met pers en publiek niet mogelijk is, waarbij tegelijk de hygiëne- en social distancingregels gegarandeerd worden en een vergadering achter gesloten deuren ook niet haalbaar is, mag de vergadering digitaal plaatsvinden.

 

Dit is toegestaan onder bepaalde voorwaarden (conform het kader van het Agentschap Binnenlands Bestuur) die vanaf september 2020 gelden.

De stad heeft geen mogelijkheid om fysiek te vergaderen, met pers en publiek erbij en tegelijk de hygiëne- en social distancingregels te garanderen.

Hiervoor is aan de 3 opgelegde voorwaarden voldaan:

        Er dient een besluit van de burgemeester (artikels 134, §1 en 135, §2 Nieuwe Gemeentewet) te worden genomen waarin het digitaal vergaderen wordt geregeld. Hierin wordt gemotiveerd waarom een fysieke vergadering niet mogelijk is of waarom een livestream van de fysieke vergadering achter gesloten deuren niet lukt.

        De pers en publiek kunnen de gemeenteraad volgen via een audiovisuele livestream.  De webtoepassing van de stad communiceert hoe pers en publiek de vergadering kunnen volgen via de livestream.

        Er is een procedure voor geheime stemming om te voldoen aan de noodzakelijke democratische voorwaarden.

 

De vergaderingen van de gemeenteraad en OCMW-raad en gerelateerde vergaderingen kunnen via videoconferentie plaatsvinden.

 

De stad is genoodzaakt de gemeenteraadszittingen en zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn digitaal en zonder publiek te blijven organiseren. Deze verordening dient op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad te worden bekrachtigd.

 

 

Juridische grond

Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 en latere wijzigingen, inz. art. 134 § 1 en art. 135 §2

Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19

 

Argumentatie

Deze maatregel is noodzakelijk om de continuïteit bij de werking van het bestuur te garanderen.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Yente Van Oosterwyck

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de beslissing burgemeester van 17 september 2020 om over te gaan tot de algehele sluiting van de zitting van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en verenigde commissies, zo lang de federale fase van de corona-pandemie van kracht is, te bekrachtigen. Deze vergaderingen zullen dan digitaal plaatsvinden.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Freddy Callaerts (sp.a) i.v.m. VDAB

De VDAB wil samenwerkingsovereenkomsten afsluiten met steden en gemeenten, tegen eind dit jaar met alle centrumsteden en tegen eind volgend jaar met intergemeentelijke samenwerkingsverbanden van ongeveer 60 000 inwoners.

Deze overeenkomst heeft de bedoeling om specifieke doelgroepen zoals schoolverlaters,vluchtelingen en langdurig werklozen te begeleiden naar werk, voka en het onderwijs zouden ook mee betrokken worden in het overleg.

Graag zou ik van het cbs vernemen hoe zij tegenover dit iniatief staan en of er al gesprekken geweest zijn met VDAB en omliggende gemeenten.

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

Activering is als speerpunt opgenomen in het meerjarenplan van stad en OCMW Lier. In die zin staat het CBS positief ten opzichte van elk initiatief dat bijdraagt tot versterking van het activeringsbeleid in het algemeen, en tot uitbouw van de samenwerking tussen alle relevante actoren in het bijzonder.

 

Op dit moment wordt er al intensief samengewerkt tussen stad/OCMW en VDAB. Zo is er een cliëntenoverleg op regelmatige basis tussen de sociale dienst van het OCMW en de dossierbehandelaars van de VDAB. En op beleidsniveau zijn er twee stuurgroepen aan de slag, één over het thema jeugdwerkloosheid en één over het thema activering van mensen met een migratieachtergrond. De kernspelers in deze stuurgroepen zijn telkens stad/OCMW en VDAB. De stuurgroepen worden verder aangevuld met de betrokken stakeholders zoals onderwijs, het agentschap integratie, enz…

 

Ten opzichte van het concrete voorstel tot samenwerkingsovereenkomst, plaatsen we daarom 2 kanttekeningen:

1)Een samenwerkingsovereenkomst heeft maar zin als in het in de praktijk tot een verschil leidt. Een aantal jaar geleden al is hierrond overlegd met VDAB. De gezamenlijke analyse – die toen gemaakt is – is dat de samenwerking momenteel al dusdanig intens is, dat een overeenkomst eerder een beperkte meerwaarde biedt – en veeleer een formalisering van de bestaande samenwerkingsafspraken zou zijn. Ik wil dan ook nogmaals absoluut benadrukken dat de samenwerking, zowel op cliëntniveau als op beleidsniveau, momenteel al bijzonder intensief is. Het feit dat OCMW Lier en VDAB binnen het Sociaal Huis geclusterd zijn, heeft daaraan zonder meer een positieve impuls gegeven.

 

2)Intergemeentelijke samenwerking is in principe een goede zaak, niettemin is de vaststelling ook dat de context tussen gemeenten en steden erg verschilt. Stad Lier is – qua sociale structuur - onvergelijkbaar met diverse gemeenten en steden uit de regio. We moeten erover waken dat een samenwerkingsverband voldoende ‘homogeen’ is,  dat er voldoende ‘gemeenschappelijkheid’ is om tot gezamenlijke afspraken te komen. Dat is niet altijd een evidentie.

 

Hoewel, zoals hierboven aangegeven, de samenwerking rond het activeringsbeleid momenteel al bijzonder intens is – bestaat er uiteraard altijd potentieel tot verbetering. Op 21 september is het regionaal samenwerkingsverband sociale economie, waar stad Lier deel van uitmaakt, effectief opgestart. In het kader van dit samenwerkingsverband, zullen we de opportuniteit naar opmaak van een regionale samenwerkingsovereenkomst verder bespreken en u tijdig over informeren.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Heidi Van den Bergh (Vlaams Belang) i.v.m. hondenspeelweide Lier

Wederom betreur ik dat naar alle waarschijnlijkheid nu ook de losloopzone voor honden in de Ouderijstraat er niet zal komen.

Wat ik niet begrijp, is dat jullie steeds opnieuw eerst uitpakken met een persartikel voor er daadwerkelijk een locatie is waar effectief een losloopzone komt.

Participatie blijft wederom een moeilijk gegeven.

Dit is al de 2de maal dat jullie hondenliefhebbers blij maken met loze berichtgeving.

Echt geloofwaardig komen jullie in mijn ogen niet meer over.

Wat ik nog meer betreur is dat jullie als bestuur van onze stad Lier echt zelf geen goede locatie in het centrum vinden.  Ik benadruk " in het centrum".

Dus geachte schepen Pets, we weten dat je angstig bent van dieren, maar juist daarom zou je blij moeten zijn dat ze zich in een afgebakend terrein kunnen uitleven. Dus in plaats van mooie persartikels te schrijven, zou je beter tot de daad over gaan.

 

Mijn vragen zijn de volgende:

        Gaat de losloopzone in de Ouderijstraat er nog komen?

        De vermoedelijke datum die schepen Wollants vermelde was begin 2021. Is dit nog correct?

        Zo neen, hebben jullie al een nieuwe locatie voor ogen en ook de uitvoeringsdatum?

        En als suggestie misschien: Is een losloopzone niet mogelijk daar waar elk jaar de schaapjes lopen te grazen.

 

 

Antwoord schepen Rik Pets:

        Gaat de losloopzone in de Ouderijstraat er nog komen?

Die komt er inderdaad, daarvoor lopen momenteel de voorbereiding.

 

        De vermoedelijke datum die schepen Wollants vermelde was begin 2021. Is dit nog correct?

De realisatietermijn is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van de percelen. Momenteel loopt er een juridische procedure over de betwisting van een pachtovereenkomst op de percelen. De snelheid waarmee de rechtbank dit behandelt is jammer genoeg ook afhankelijk van de situatie rond corona. Hierdoor zijn de termijnen langer.

 

        En als suggestie misschien: Is een losloopzone niet mogelijk daar waar elk jaar de schaapjes lopen te grazen.

Dit terrein is eigendom van de Vlaamse waterweg. Voor de schapen is er een rechtstreekse meerwaarde voor de Vlaamse waterweg, voor een hondenweide is dat niet het geval. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat de Vlaamse waterweg hiervoor open staat. Er zijn op die plek ook wel wat bewoners, waardoor de situatie gelijkaardig is als op de dungelhoeff.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. buurthuis Den Hof

Op 13 juli ll. overhandigden de mensen van Buurthuis Den Hof een petitie met 416 handtekeningen aan onze burgemeester met de vraag om het buurthuis te behouden voor de wijkwerking en de verschillende verenigingen die er hun thuis hadden of er gebruik kunnen van maken.  Er was toen beloofd om het dossier nog eens grondig te bekijken en een nieuw overleg in september te plannen.

 

Mijn vragen zijn :

        Werd het dossier opnieuw bekeken en met welk resultaat?

        Is er een nieuw overleg geweest waarop dit met de mensen van het Buurthuis werd besproken?

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

Het dossier waarnaar u verwijst werd en wordt nog steeds verder bekeken.

 

Er is inderdaad vorige week woensdag een nieuw overleg geweest met een afvaardiging van vzw Den Hof. Uit het overleg van vorige woensdag en uit de informatie die de afgevaardigde in de zomervakantie aan de burgemeester bezorgde, blijkt dat de buurtwerking momenteel eigenlijk nog niet bestaat maar dat wel de intentie bestaat om die op te starten als het gebouw verlaten wordt. Uit het overzicht van de activiteiten die bij het vertrek van het sociaal restaurant en de sociale kruidenier zouden kunnen plaatsvinden in het gebouw aan de Maasfortbaan blijkt dat het slechts om een zeer gedeeltelijke bezetting zou gaan. Deze bezetting zou vooral bestaan uit verhuur van de ruimten aan verenigingen en één keer per maand op zaterdag en zondag een activiteit van het buurthuis zelf.

 

Het CBS zal zich in de volgende weken buigen over de bestemming van het gebouw: ofwel blijft de initiële piste aangehouden en neemt de ruilwinkel er zijn intrek, ofwel komt het gebouw in beheer van de stad en verhuurt de stad de ruimten onder dezelfde modaliteiten als bijvoorbeeld wijkhuis Zevenbergen. In dat laatste geval kan de buurtwerking op bepaalde dagen en uren, huurder worden, in het eerste geval moet de buurtwerking, indien ze effectief tot een actieve werking komt, haar activiteiten op een andere plaats organiseren. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier alleen over de bezetting van het hoofdgebouw. De drie verenigingen die in de bijgebouwen hun plaats hebben, kunnen daar blijven mits het aangaan van een gebruiksovereenkomst met de stad.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 29 JUNI 2020. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 29 juni 2020.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 29 juni 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

VASTSTELLEN VAN DE DATA VOOR DE GEMEENTERAAD EN OCMW RAAD 2021. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art. 18

 

Argumentatie

Bijgevoegd voorstel van data gemeenteraad en OCMW raad 2021 werd besproken met de voorzitter van de gemeenteraad.

Voorstel data gemeenteraad en OCMW raad 2021:

 

Data

Commissies

Dossier ten laatste in CBS

Vaststellen dagorde

Verzending

 

 

25 januari

 

 

18-21 januari

 

4 januari

 

11 januari

 

15 januari

 

1 maart

 

 

22-25 februari

 

 

8 februari

 

15 februari

 

19 februari

 

29 maart

 

 

22-25 maart

 

8 maart

 

15 maart

 

19 maart

 

26 april

 

19-22 april

 

5 april

 

 

12 april

 

16 april

 

31 mei

 

 

24-27 mei

 

10 mei

 

17 mei

 

21 mei

 

28 juni

 

 

21-24 juni

 

7 juni

 

14 juni

 

18 juni

 

 

27 september

 

 

20-23 september

 

 

6 september

 

13 september

 

17 september

 

25 oktober

 

 

18-21 oktober

 

 

4 oktober

 

 

11 oktober

 

 

15 oktober

 

 

29 november

 

 

22-25 november

 

 

8 november

 

 

15 november

 

19 november

 

20 december

 

 

13-16 december

 

29 november

 

6 december

 

10 december

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de data voor de gemeenteraad en OCMW raad 2021.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

MEDEDELING VAN DE BURGEMEESTER OVER DE CORONAMAATREGELEN. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In België was fase 2 van het noodplan van de corona-pandemie vanaf 13 maart 2020 middernacht gehandhaafd en zijn we overgegaan naar de federale fase en bijkomende maatregelen. We zitten momenteel in fase 3 van het noodplan.

 

Dit heeft ook een impact op de werking en het functioneren van de stad. Ondertussen werden er een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, op sociaal vlak, naar personeel toe, ... De burgemeester geeft een update over de genomen maatregelen.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de maatregelen van de stad en OCMW.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

ACTUALISATIE ORGANISATIE OPENBARE ZATERDAGMARKT, CONFORM MB DD. 30 JUNI, HOUDENDE CORONA-MAATREGELEN. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Corona exit-strategie ambulante handel - politieverordening i.f.v. heropening openbare zaterdagmarkt, bekrachtigd door de gemeenteraad in zitting van 25 mei 2020.

Voornoemd besluit kon pas vrijdag 15 mei 2020 in de namiddag na publicatie van het toenmalige, nieuwe Ministeriële Besluit verder aangepast worden, i.c. het MB houdende wijzigingen van het MB dd. 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

De voornoemde politieverordening stipuleerde:

 

De gemeenteraad bekrachtigt volgende corona - maatregelen voor de heropening van de openbare zaterdagmarkt op 23 mei 2020 principieel goed te keuren en deze politieverordening, als gemotiveerde afwijking op het reglement openbare markten & ambulante handel in Lier én bij uitvoering van de bepalingen van het Ministerieel Besluit dd. 15 mei 2020, zoals beslist in het besluit burgemeester van 19 mei 2020:

 

        Op basis van het Ministerieel Besluit dd. 15 mei 2020, houdende wijziging van het ministerieel besluit dd. 23 maart 2020, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, kan op basis van art. 1 §6bis de Lierse zaterdagmarkt met maximaal 50 kramen ingericht worden op het openbaar domein op haar verhuislocatie, i.c. Rederijkerslei, Anton Bergmannlaan, Ernest Staaslaan, Kruisbogenhofstraat én (i.f.v. extra ruimte tussen de kramen) aangevuld met het Renaat Veremansplein. Hiertoe dient een aangepaste tijdelijke verordening voor de aangepaste circulatie en een signalisatieplan opgemaakt te worden zodat deze straten én het Renaat Veremansplein parkeervrij worden gemaakt en er énkel doorgaand plaatselijk verkeer (of i.f.v. uitvaarten) tijdens de markturen kan ingericht worden via de Kartuizersvest - Kantstraat - Renaat Veremansplein (zijde de Lord) richting Parelstraat - Kartuizersvest). Lijnbussen kunnen tijdens de zaterdagmarkt ook niet via de Anton Bergmannlaan rijden. Verdere aanpassingen zullen indien nodig met de Verkeerspolitie en het team mobiliteit afgetoetst en geformaliseerd worden.

 

        De markturen blijven behouden, i.c. van 7.30 uur (ten laatste op locatie) tot 13 uur (termijn incl. opstellen & afbreken, betreft dit: 4 tot 14 uur). Er mag maximum tot 13 uur verkocht worden en vóór 13 uur mag er niet worden afgereden.

 

        Op deze verhuislocatie gelden geen quota voor specialisatie, conform het reglement.

 

        I.f.v. het voorzien in extra ruimte tussen de kramen én het voldoen aan het ministerieel quotum van max. 50 kramen:

        worden tijdelijk énkel standplaatsen toegewezen per abonnement; er worden tijdelijk géén standplaatsen toegewezen van dag tot dag - (i.c. géén losse standplaatsen).

        wordt tijdelijk geen verkoop van producten of diensten met een niet-commercieel karakter toegestaan

        worden tijdelijk geen standwerkers toegestaan

 

        I.f.v. de inrichting van een veilige, openbare markt, worden volgende ministeriële verplichtingen uitgevoerd:

        ingesloten circulatieplan met gemarkeerd eenrichtingstraject treedt vanaf zaterdag 23 mei in voege voor de organisatie van de openbare markt

        op het ingesloten circulatieplan worden ook IN- & UIT-poorten aangeduid, die bemand zullen worden door stewards, bijgestaan door de marktmeesters, de lokale politie Lier en de gemeenschapswachten die duidelijke instructies krijgen om de bezoekers te sensibiliseren.

Aan elke IN- & UIT - locatie zullen naast nadarhekken ook dispencers geplaats worden met handgel voor de bezoekers. De lokale politie, gemeenschapswachten & stewards zullen het aantal bezoekers monitoren per sector (of straatdeel) en hierin onderling communiceren om bij te sturen waar nodig.

        een extra infofiche wordt aan de marktkramers gecommuniceerd én fysiek bedeeld met de basismaatregelen voor een veilig en hygiënisch verloop én aanvullende acties om deze basismaatregelen te kunnen inrichten. Hierin staan alle ministeriële verplichtingen opgelijst.

 

        volgende aanvullende bepalingen, op basis van onderhavig reglement, dienen nauwgezet nageleefd te worden én sommige bepalingen op basis van het lokaal reglement dienen hierin aangepast te worden i.f.v. de opgedreven veiligheidsmaatregelen:

        Op de zaterdagmarkt dienen alle kramen of verkoopwagens, van de houders van een abonnement, uiterlijk om 7u30 uur op de toegewezen standplaats opgesteld te zijn en alle voertuigen , die niet als verkoopsinrichting ingericht en gebruikt worden, dienen van de marktplaats verwijderd te worden. Voor de abonnementhouders die voorafgaandelijk verwittigd zijn dat zij op een bepaalde zaterdag niet kunnen plaats nemen (omwille van het quotum), zal de stad een attest voorzien op basis van het VLAIO-sjabloon voor de daghinderpremie.

        Op de zaterdagmarkt mogen énkel die abonnementhouders hun aangeduide plaats innemen die verwittigd zijn door de marktmeesters. Een abonnementhouder dient tijdig de marktmeesters te verwittigen indien hij/zij toch niet kan aanwezig zijn, zo niet kan hierop gesanctioneerd worden.

        Uiterlijk één uur na het beëindigen van de markt dienen de verkoopsinrichtingen van de marktplaats verwijderd te zijn.

        De maximum diepte van de kramen wordt vastgesteld op 4 meter (o.v. verdere federale bepalingen).

        De opstelling van de marktkramen dient op die wijze te gebeuren zodat de voorkant van de marktkramen en wagens met geopend luik één lijn vormen. De marktkramers dienen hierin steeds de aanwijzingen van de marktleider te volgen.

        Het is de marktkramers verboden:

        voor de opstelling van hun kramen of voor de vasthechting van een dekzeil of dergelijke, pinnen of enig ander voorwerp in de openbare weg te bevestigen;

        voor de afbakening van de standplaats enige schildering op het wegdek aan te brengen. Voor de aanduiding van sociale distancing - markingen (1,5m afstand tussen elke klant) voor de veilige organisatie bij wachtrijen, kunnen bakken of dozen veilig opgesteld worden (zonder permanente aanduidingen op het wegdek).

        In de gangen voor de kramen mag geen bijkomende inname (borden, losse koopwaar, uitstaltafels) gebeuren.

        De doorgang moet volledig vrij blijven. Het is verboden enige afscherming of koopwaar aan de luifel te bevestigen of er onder te plaatsen.

        Tijdelijk mag géén promotie voor eigen producten voor het eigen kraam georganiseerd worden. De doorgang voor de marktbezoekers mag niet gehinderd worden. Hierop zijn tijdelijk geen uitzonderingen mogelijk. Hier geldt ook dat er geen degustaties mogen worden georganiseerd.

        Tijdelijk worden nadar hekwerk met banners en andere markeringen geplaatst om de enkelrichting en de IN- & UITgangen aan te duiden om het veilige verloop te garanderen.

        Overtredingen op deze bepalingen met urgent belang voor de volksgezondheid, kunnen gesanctioneerd worden met een verbod op deelname aan de markt zolang de coronamaatregelen gelden.

 

Actualisatie organisatie openbare zaterdagmarkt, conform MB dd. 30 juni, houdende corona-maatregelen, goedkeuring bij besluit burgemeester en verzenden naar gemeenteraad.

 

Feiten en context

Dinsdag 30 juni werd het nieuw ministerieel besluit gepubliceerd houdende de dringende maatregelen om de verspreiding van het het coronavirus te beperken. Deze bepalingen traden daags nadien in voege, m.n. vanaf woensdag 1 juli 2020.

 

Hoofdstuk 3. "Ondernemingen en verenigingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten." - Art. 10 bepaalt de modaliteiten voor de toelating van o.m. de markten door de bevoegde overheid.

 

De enige wijzigingen ten aanzien van het vorige MB inzake openbare markten betreffen:

 

        Het quotum van max. 50 kramen is opgeheven.

        Het dragen van een gelaatsscherm door marktkramers is toegelaten indien een mondmasker niet mogelijk is om medische redenen.

        De markt- en kermiskramers mogen voeding en dranken aanbieden voor consumptie ter plaatse, mits naleving van de richtlijnen voor de horeca.

        De bepaling m.b.t. het individueel marktbezoek is opgeheven. (maar voorlopig is de bepaling nog niet geschrapt in het protocol).

 

Op basis van deze actualisatie (conform de verplichte modaliteiten) wordt voorgesteld om de openbare zaterdagmarkt in Lier op volgende wijze verder in te richten:

 

        Behoud verhuisde locatie aangezien daar voldoende ruimte is i.f.v. een veilige plaatsing van álle abonnementhouders (quotum max. 50 valt weg) én i.f.v. de social distancing - norm (max. 1 klant per lopende 1,5m kraam); i.c. blijft de zaterdagmarkt dus ingericht op de zone Anton Bergmannlaan, Renaat Veremansplein, Rederijkerslei, Ernest Staaslei & Kruisbogenhofstraat;

 

        De loting voor een (beperkt aantal) losse standhouders (die vanaf 4/7 in beperkt aantal terug kunnen komen), vindt plaats om 7u30 (in plaats van om 8u) op een vaste locatie, i.c. t.h.v. de hoek Kruisbogenhofstraat en Renaat Veremansplein;

 

        4 stewards blijven de 4 in-/uitgangen bewaken en aan crowd control doen (permanent tellen i.f.v. de verplichte drukte monitoring). Zij worden hierin bijgestaan door de lokale politie Lier;

 

        Behoud eenrichtingscirculatieplan – te sensibiliseren door de stewards;

 

        Behoud gebruik van geldispensers voor handhygiëne aan de 4 toegangsnadars;

 

        Het marktplan (in bijlage) is beperkt uitgebreid i.f.v. 2 zones voor enkele losse standplaatsen, enerzijds in de Kruisbogenhofstraat (tussen het Renaat Veremansplein en de ingang van De Post) & anderzijds in de Anton Bergmannlaan (op het voetpad zijde hoofdingang Middenschool richting Frederik Peltzerstraat);

 

        M.u.v. het quotum van de max. 50 standplaatsen, m.u.v. het toenmalig verbod op losse standplaatsen, m.u.v. het toenmalig verbod op bijkomende innames (zoals tafels voor consumptie) én m.u.v. de (nu stopgezette) inrichting van openbare toiletten, blijven alle andere bepalingen van de voornoemde, voorgaande tijdelijke politieverordening onverminderd van kracht.

 

        De extra infofiche en de poster die bij de heropstart werd gecommuniceerd én fysiek bedeeld met de basismaatregelen voor een veilig en hygiënisch verloop én aanvullende acties om deze basismaatregelen te kunnen inrichten, worden geactualiseerd op basis van het nieuwe ministeriële besluit.

 

Adviezen

De Lierse Marktvereniging en de marktmeesters verleenden in overleg dd. 1 juli hun positief advies aan voorliggende actualisatie van de organisatie van de openbare zaterdagmarkt zolang de huidige federale coronamaatregelen gelden.

 

Juridische grond

Nieuw reglement openbare markten & ambulante handel in Lier, goedgekeurd in de gemeenteraad dd. 26 maart 2018.

 

Optimalisaties reglement ambulante handel / openbare markten, goedgekeurd in de gemeenteraad in zitting dd. 17 december 2018.

 

De wet van 25 juni 1993, gewijzigd door de wet van 4 juli 2005, het koninklijk besluit van 24 september 2006, het decreet van 24 februari 2017 en Besluit Vlaamse Regering van 21 april 2017, betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten.

 

Nieuwe Gemeentewet - HOOFDSTUK III Bevoegdheden van de burgemeester - Artikel 134.

§ 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken.

In de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad dienen deze bekrachtigd te worden.

Ministerieel Besluit dd. 30 juni, houdende wijziging van het ministerieel besluit dd. 6 juni 2020, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, cfr. art. 10 met o.m. organisatie openbare markten.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt het advies van de Lierse Marktvereniging en de marktmeesters bij te treden en de voornoemde actualisatie van de organisatie voor de openbare zaterdagmarkt vanaf 4 juli 2020 via tijdelijke politieverordening op basis van het ministeriële besluit dd. 30 juni '20 (art.10) te bekrachtigen.

 

Financiële weerslag

Retributie op plaatsrechten markten en elektriciteitsvoorziening voor marktkramers en andere gebruikers, goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist de volgende actualisatie van de organisatie voor de openbare zaterdagmarkt vanaf 4 juli 2020 via voorliggende tijdelijke politieverordening (op basis van het ministeriële besluit dd. 30 juni 2020 (art.10)) te bekrachtigen:

 

        Behoud verhuisde locatie aangezien daar voldoende ruimte is i.f.v. een veilige plaatsing van álle abonnementhouders (quotum max. 50 valt weg) én i.f.v. de social distancing - norm (max. 1 klant per lopende 1,5m kraam); i.c. blijft de zaterdagmarkt dus ingericht op de zone Anton Bergmannlaan, Renaat Veremansplein, Rederijkerslei, Ernest Staaslei & Kruisbogenhofstraat;

 

        De loting voor een (beperkt aantal) losse standhouders (die vanaf 4/7 in beperkt aantal terug kunnen komen), vindt iedere zaterdag plaats om 7u30 (in plaats van om 8u) op een vaste locatie, i.c. t.h.v. de hoek Kruisbogenhofstraat en Renaat Veremansplein (dit werd ook via persbericht gecommuniceerd);

 

        4 stewards blijven de 4 in-/uitgangen bewaken en doen actief aan crowd control (permanent tellen i.f.v. de verplichte drukte monitoring). Zij worden hierin bijgestaan door de lokale politie Lier;

 

        Behoud eenrichtingscirculatieplan (en reeds bestaande markeringen) – verder te sensibiliseren door de stewards;

 

        Behoud geldispensers voor handhygiëne aan de 4 toegangsnadars;

 

        Het marktplan (in bijlage) is beperkt uitgebreid i.f.v. 2 zones voor enkele losse standplaatsen, enerzijds in de Kruisbogenhofstraat (tussen het Renaat Veremansplein en de ingang van de Post) & anderzijds in de Anton Bergmannlaan (op het voetpad zijde hoofdingang Middenschool richting Frederik Peltzerstraat);

 

        M.u.v. het quotum van de max. 50 standplaatsen, m.u.v. het toenmalig verbod op losse standplaatsen, m.u.v. het toenmalig verbod op bijkomende innames (zoals tafels voor consumptie) én m.u.v. de (nu stopgezette) inrichting en het toezicht van openbare toiletten, blijven alle andere bepalingen van de voornoemde, voorgaande tijdelijke politieverordening onverminderd van kracht.

 

Art. 2 :

De extra infofiche & infoposter die bij de heropstart werden bedeeld met de basismaatregelen voor een veilig en hygiënisch verloop én aanvullende acties om deze basismaatregelen te kunnen inrichten, worden geactualiseerd op basis van het nieuwe ministeriële besluit, i.c. met volgende wijzigingen:

 

        Het dragen van een gelaatsscherm door marktkramers is toegelaten indien een mondmasker niet mogelijk is om medische redenen.

        De markt- en kermiskramers mogen voeding en dranken aanbieden voor consumptie ter plaatse, mits naleving van de richtlijnen voor de horeca!

        De bepaling m.b.t. het individueel marktbezoek is opgeheven. (let wel: voorlopig is de bepaling nog niet geschrapt in het protocol).

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

VERLENGING VAN DE TIJDELIJKE POLITIEVERORDENING DD. 18/06/2020 BETREFFENDE TERRASSENUITBREIDINGEN. BEKRACHTIGING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        23 maart 2020: Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

 

        26 mei 2020: Beslissing Burgemeester voor uitvaardiging van een tijdelijke politieverordening bij hoogdringendheid voor de gemotiveerde uitbreiding van vergunde terrassen i.f.v. exit-strategie horeca i.k.v. COVID19-maatregelen

 

        5 juni 2020: Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, ihkv heropening horecazaken.

 

        18 juni 2020: Beslissing Burgemeester voor uitvaardiging van aanpassingen bij hoogdringendheid betreffende de tijdelijke politieverordeningen daterend 8 mei 2020 en 26 mei 2020, inhoudend respectievelijk de uitstallingen op het openbaar domein en de terrassenuitbreidingen.

 

        27 augustus 2020: Beslissing Burgemeester voor verlenging bij hoogdringendheid betreffende de tijdelijke politieverordeningen daterend 18 juni 2020, inhoudend respectievelijk de uitstallingen op het openbaar domein en de terrassenuitbreidingen.

 

Feiten en context

Op 23 maart 2020 werd er een Ministerieel Besluit uitgevaardigd in België houdende dringende

maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Eén van de maatregelen hield in dat alle handelszaken en winkels moesten sluiten, met uitzondering van van:

        de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels;

        de dierenvoedingswinkels;

        de apotheken;

        de krantenwinkels;

        de tankstations en de leveranciers van brandstoffen;

 

Naar aanleiding van een afkondiging door de Nationale Veiligheidsraad besloot de burgemeester op 26 mei 2020 om een tijdelijke politieverordening uit te vaardigen bij hoogdringendheid in functie van de voorbereiding van de exit-strategie voor horecazaken die op 8 juni 2020 gepland stond. Deze tijdelijke politieverordening keurde de terrassenuitbreiding van de horecazaken goed i.f.v. de ondersteuning van de Lierse horeca.
 

Op 18 juni 2020 besloot de burgemeester om aanpassingen uit te vaardigen betreffende de tijdelijke politieverordening inhoudende de terrassenuitbreidingen, dit rekening houdend met de gehele voorgeschiedenis van de corona epidemie en gelet op de federale maatregelen die nog van kracht waren in het kader van de covid-19 bestrijding. En overwegende dat er de noodzakelijkheid kon bestaan om over te gaan tot het nemen van meerdere tijdelijke maatregelen ter vrijwaring van de openbare orde, rust en veiligheid naar aanleiding van de opening van horecazaken onder federale richtlijnen. Door de aanpassingen van de tijdelijke politieverordening werd onder andere de mogelijkheid gecreëerd voor de stad om nodige acties te ondernemen indien een handelszaak weigerde om de maatregelen na te leven.

 

Met de Beslissing Burgemeester dd. 18 juni 2020 werd de tijdelijke politieverordening betreffende terrassenuitbreidingen als volgt aangepast:

 

De hierna opgesomde algemene regels zijn van toepassing op alle uitbreidingen (ongeacht de locatie van de terraszone), en de bijkomende specifieke regels zijn van toepassing op expliciete locaties:

 

a) Algemene regels:

        Alle horeca-uitbatingen met een vergund terras op het openbaar domein kunnen de mogelijkheid geboden krijgen dit terras tot max. 100% (m.a.w. de verdubbeling van hun bestaande terrassenzone) uit te breiden, vóór of naast hun zaak (waar dit de minimale doorgang van 4m voor interventiediensten vrijwaart en/of waar er min. 1,5m doorgang voor voetgangers vrij blijft tussen de rijbaan en het terras).

        Deze uitbreiding gaat idealiter gepaard met een volledige kwijtschelding van terrasbelasting voor het jaar 2020 (waar dit op heden pro rata van de quarantaine - maanden zou in mindering worden gebracht).

        ndien de uitbreiding naast een vergund terras dient ingericht te worden, moet hier voorafgaandelijk wél een goedkeuring van de eigenaar van dit naastgelegen pand voor bekomen worden (deze getekende overeenkomst dient bij de aanvraag toegevoegd te worden). Van zodra een goedkeuring door de eigenaar wordt ingetrokken, dient de terrassenuitbreiding voor het betreffende pand onmiddellijk verwijderd te worden.

        Bij evenementen, markten, werkzaamheden van openbaar nut en dergelijke waarbij de inrichting van deze uitgebreide terrassen de goede orde, organisatie en veiligheid kunnen hinderen, dient het uitgebreide terras op eerste verzoek van de daartoe bevoegde (politie)ambtenaren van de stad weggenomen te worden.

        Op de uitbreidingszones gelden ook de normale voorschriften voor terrassen qua veiligheid, brandweer, ...

        Wat betreft de zones waarvoor specifieke terrasbepalingen gelden in het Algemeen Politiereglement (cfr. juridische grond; zie Titel 3 – Hoofdstuk 3 – Onderafdelingen 5, 6 en 7 van het Algemeen Politiereglement), hiervoor blijven alle andere bepalingen gelden (m.u.v. voornoemde gemotiveerde afwijkingen én m.u.v. de uniformiteitsbepalingen).

        Horeca-uitbatingen die niét gevestigd zijn op de Grote Markt en die géén uitbreiding kunnen realiseren vóór of naast hun zaak, krijgen de gelegenheid een ruimte in te nemen op de evenementenweide naast het stadspark (de ruimte wordt evenredig verdeeld tussen de aanvragers). De stad kan op deze locatie een huurwagen met toiletten voorzien, waarvan de exploitatie (poets & toezicht) in handen komt van de horeca-uitbaters die er tijdelijk een extra "terrasruimte" mogen innemen.

        Indien er op de evenementenweide nog ruimte ter beschikking is, kunnen hier ook bestaande Lierse horeca (met een gevestigde, fysiek toegankelijke, vergunde zaak) zónder terras op het openbaar domein (dus met enkel een privéterras) zich hier ook kandidaat stellen voor een tijdelijke inname.

        De horecazaken moeten volgens het Ministerieel Besluit daterend 5 juni 2020 uiterlijk hun zaak sluiten om 1u s ’nachts tenzij de gemeentelijke overheid een ander sluitingsuur bepaald. Stad Lier wil geen ander sluitingsuur bepalen maar legt wel een openingsuur op, namelijk de horecazaken mogen pas ten vroegste om 06u hun zaak openen.

        Tot slot dienen de social distancing - en andere hygiënemaatregelen uiteraard op al deze locaties strikt nageleefd te worden op basis van de nog nader te bepalen uitvoeringsmodaliteiten in de volgende Ministeriële Besluiten. Ook de andere bepalingen in de volgende Ministeriële Besluiten zoals m.b.t. een sluitingsuur, geluidsnormen, capaciteitsbeperking, crowdcontrol,... zullen uitgevoerd moeten worden en kunnen daarbij de bepalingen in het Algemeen Politiereglement overrulen.

 

b) Specifieke regels per locatie:

Horeca-uitbatingen gevestigd op de Grote Markt:

        De horecazaken die hun (max. 100%) uitbreiding niet vóór of naast hun vergund terras kunnen realiseren, mogen dit op het binnenplein van de Grote Markt inrichten.

 

Terrassenuitbreiding ingericht op de groenzone van de evenementenweide en de stadsvest:

        Voor de toepassing van deze specifieke regels wordt hier onder kwetsbare zone verstaan: de kroonprojectie van een boom + 1,5 meter, zie ook de 'bomenposter' toegevoegd als bijlage.

        Er mogen enkel 2 groenzones gebruikt worden voor het plaatsen van de terrassen, de betreffende groenzones zijn aangeduid op een kaartje dat werd opgenomen als bijlage onder de naam 'te gebruiken groenzones'.

        De kwetsbare zone moet worden gevrijwaard.

        Binnen de kwetsbare zone is niet toegestaan om iets te plaatsen (geen voertuigen, geen foodtrucks, geen houten huisjes, geen tenten, geen vlonders, geen tafels en stoelen, etc.)

        Binnen de kwetsbare zone mogen geen bodembewerkingen worden gedaan.

        Transport op de groenzones is alleen toegestaan met het gebruik van drukverdelende rijplaten. Deze rijplaten moeten dezelfde dag weer worden verwijderd.

        Opslag, parkeren en transport is buiten de aangeduide groenzones niet toegestaan.

        Binnen de aangeduide groenzones mogen er enkel piketten (grondpinnen) in de grond worden geslagen tot een maximale diepte van 40 cm (bijvoorbeeld om een tent vast te zetten).

        Er mogen geen vloeistoffen of gassen worden geloosd.

        Er mag geen schade worden toegebracht aan bomen, heester, of gazons. Schade aan het openbaar domein zal worden doorberekend aan de veroorzaker conform het belastingreglement van stad Lier.

        Iedere week op dinsdagvoormiddag zal er onderhoud aan het groen worden uitgevoerd. Alle elementen (tafels, stoelen, parasols, afvalbakken, etc.) dienen tussen 08.00 en 13.00 te zijn verwijderd.

        Het gebruik van verplaatsbare verwarmingstoestellen is niet toegelaten, tenzij geïncorporeerd aan de parasols. Gebruik van vaste verwarmingstoestellen is toegelaten mits het kunnen voorleggen van een keuringsattest en het voldoen aan stedenbouwkundige voorschriften. Verwarming op gas en het gebruik van verplaatsbare gasflessen worden niet toegelaten.

        Tapinstallaties en andere elektrische installaties voor het bereiden van eten of het schenken van dranken zijn toegelaten. Barbecuetoestellen en andere soorten installaties zijn niet toegelaten zonder de voorafgaande en schriftelijke vergunning van de burgemeester.

        Het plaatsen van vloeren of vloerbekleding is niet toegestaan. De ondergrond dient steeds zichtbaar te blijven.

        De gebruikers van deze groenzones zijn verplicht alle eventuele afval en materialen die tot overlast zorgen, te verwijderen op deze groenzones, alsook in de onmiddellijke omgeving van deze groenzones.

        De terrassen op de evenementenweide mogen niet openen op maandag en dinsdag.

        In afwijking op bovenstaande algemene regel, mogen de terrassen op de evenementenweide pas ten vroegste om 12u openen.

        Op de terrassen van de evenementenweide is het gebruik van elektronische geluidsbronnen toegelaten tussen 12u en 22u met een geluidsniveau van maximum 85 dB(A), LAeq 15min (is gemiddeld maximaal 85 decibel gemeten over 15 minuten).

        Indien er schade wordt berokkend aan de evenementenweide (bv. kapot gras) dient dit in eerste instantie hersteld (bv. zaaien gras) te worden door de gebruiker(s) van de evenementenweide zelf. Indien de gebruiker(s) dit herstel nalaten, zal de stad het nodige ondernemen en de kosten doorrekenen aan de veroorzaker(s) conform het belastingsreglement.

 

De aanpassingen van de tijdelijke politieverordening traden in werking op 19 juni 2020 en blijven van kracht tot en met 31 augustus 2020, afhankelijk van de richtlijnen en advies van de Nationale Veiligheidsraad.

 

Gezien in normale omstandigheden de uitbreiding van de terrassen voor de zomerperiode wordt toegestaan tem 31 oktober, is de stad Lier voorstander om de huidige extra terrassenuitbreidingen, ihkv de corona-epidemie, verder toe te staan tem 25 oktober 2020, rekening houdend met de opstelling van de Novemberfoor die momenteel gepland staat om aan te vangen op 1 november 2020.
Het is daarom dan ook aangewezen om de tijdelijke politieverordening betreffende de terrassenuitbreidingen te verlengen na 31 augustus 2020.

 

Adviezen

Het Team Ondernemen is voorstander van een verlenging van de terrassenuitbreiding die i.f.v. van de corona-maatregelen de horeca faciliteert in een capaciteitsbehoud.

Het normale terrassenseizoen loopt tot midden oktober. Maar ook daarna zal er nood blijven aan

extra buitenruimte om de indoor capaciteitsvermindering te compenseren.

Team Ondernemen is er dan ook voorstander van om alvast tot en met 25 oktober 2020 de huidige terrassenuitbreidingen te laten toestaan, en om zo snel mogelijk een mailing uit te sturen naar alle horecazaken met het voorstel om een uitgebreide winterterraszone aan te vragen.
 

Juridische grond

Algemeen Politiereglement stad Lier

Titel 3 – Hoofdstuk 3:

Onderafdeling 5. Plaatsen van terrassen op de Grote Markt, het Felix Timmermansplein en de Koning Albertstraat (vanaf Grote Markt tot en met huisnr. 10 en huisnr. 3).

Onderafdeling 6. Plaatsen van terrassen in de Eikelstraat.

Onderafdeling 7. Plaatsen van terrassen op het Zimmerplein.

 

Titel 7. Straf-en slotbepalingen

 

 

Nieuwe Gemeentewet

Artikel 134. § 1. In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Artikel 135. §2. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

1° alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel;

2° het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren;

3° het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en andere openbare plaatsen;

4° het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren;

5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

6° het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven. [7° het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

 

Argumentatie

Rekening houdend met het feit dat er nog niet direct een einde in zicht is aangaande de federale maatregelen voor horecazaken ihkv de corona epidemie en de stad Lier voorstander is om de huidige extra terrassenuitbreidingen verder toe te staan tem 25 oktober 2020, en gelet de einddatum van 31 augustus 2020 aangaande de opgestelde tijdelijke politieverordening betreffende de terrassenuitbreidingen, is het aangewezen om de tijdelijke politieverordening te verlengen tem 25 oktober 2020.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad bekrachtigt de Beslissing Burgemeester dd. 27 augustus 2020 voor de uitvaardiging van een tijdelijke politieverordening betreffende de terrassenuitbreidingen.

 

Art 2 :

De huidige tijdelijke politieverordening trad in werking op 1 september 2020 en blijft van kracht tem 25 oktober 2020, afhankelijk van de richtlijnen en advies van de Nationale Veiligheidsraad.

 

Art. 3 :

De huidige tijdelijke politieverordening aangaande de terrassenuitbreidingen werd bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur.

 

Art. 4 :

De straf- en slotbepalingen opgenomen onder titel 7 van het Algemeen Politiereglement van stad Lier zijn van toepassing op de huidige tijdelijke politieverordening aangaande de terrassenuitbreidingen.

 

Art. 5 :

Een afschrift van de huidige tijdelijke politieverordening aangaande de terrassenuitbreidingen werd overgemaakt aan de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen en aan de Griffies van de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Politierechtbank te Mechelen en aan de sanctionerend ambtenaar in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

VERDELING CORONAMIDDELEN VAN HET VLAAMS NOODFONDS VOOR LOKALE CULTUUR-, JEUGD- EN SPORTVERENIGINGEN EN ORGANISATIES. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De Vlaamse Regering besliste begin juni 2020 om de lokale besturen financieel te ondersteunen voor de door de coronacrisis zwaar getroffen sectoren cultuur, jeugd en sport. Ze stelt hiervoor 83,9 miljoen euro ter beschikking. Deze worden verdeeld over de lokale besturen op basis van de verdeling van de sectorale middelen voor die drie sectoren (cultuur, jeugd en sport) bij de inkanteling van het gemeentefonds in 2018.

Verenigingen en/of organisaties met in hoofdzaak een commercieel doel komen niet in aanmerking.

 

Feiten en context

Stad Lier ontvangt 575.391,42 euro vanuit het Vlaams noodfonds voor de sectoren cultuur, jeugd en sport (zie lijst als bijlage).

 

Op dit ogenblik zijn er 196 erkende Lierse en Hooiktse sport-, jeugd- en (socio)-cultuurverengingen. Samen ontvangen deze 3 sectoren jaarlijks 173.000 euro werkingssubsidies (14 jeugd < 50000 euro /  128 cultuur < 38000 euro / 54 sport < 85000 euro).

Naast deze werkingssubsidies voor de erkende verengingen, voorziet de stad bijkomende financiële ondersteuning voor de uitvoering van het lokaal cultuur, jeugd- en sportbeleid en nominatieve subsidies voor verschillende Lierse organisaties die mee zorgen voor een bruisend vrijetijdsleven in de stad.

Daarnaast zijn er nog 14 sociaal-culturele verenigingen aangesloten bij het departement Welzijn.

 

Volgende regeling wordt voorgesteld:

 

Eerste steunpijler:

Alle 210 erkende Lierse en Hooiktse verenigingen uit jeugd, sport, (socio-)cultuur en sociale zaken krijgen via een eerste steunpijler hun werkingssubsidie uit 2019 nogmaals uitgekeerd. Zo wordt 179.650 euro verdeeld. Daarbovenop ontvangen zij een forfaitair steunbedrag van 500 euro, goed voor 105.000 euro in totaal.

 

Tweede steunpijler:

De erkende verenigingen uit deze groep die menen dat dit bedrag hun verlies niet dekt kunnen een beroep doen op een tweede steunpijler. Hierbij moeten ze hun werkelijke verliezen bewijzen. Alle winst uit publieksactiviteiten (fuif, eetfestijn, quiz…) tussen 13 maart en 31 augustus 2020 die door de coronamaatregelen niet konden doorgaan, komt hiervoor in aanmerking. Zij dienen hiervoor een gemotiveerd aanvraagdossier in met voldoende bewijsstukken, waarbij minstens volgende elementen worden aangetoond: minder uitgaven tgv corona, meer uitgaven t.g.v. corona, geraamde gederfde inkomsten, geraamd aantal deelnemers. Er kan via deze weg per aanvrager maximaal 5000 euro worden uitbetaald, steeds binnen de perken van de beschikbare budgetten van het Vlaams noodfonds. Het totale terugbetalingspercentage hangt af van de hoeveelheid aanvragen.

 

De tweede steunpijler staat ook open voor andere lokale verenigingen zonder commercieel doel die niet in aanmerking komen voor de eerste pijler, maar die publieksactiviteiten op het Lierse grondgebied moesten afgelasten in de periode 13 maart en 31 augustus 2020. Zij geven eveneens aan of en hoeveel subsidies ze via andere overheden normaliter ontvangen en welke steun ze reeds van andere instanties hebben ontvangen in het kader van de coronapandemie.

 

Bijkomende bepalingen:

        De eerste en tweede steunpijler kunnen niet worden gecumuleerd. Indien een erkende vereniging een beroep doet op de tweede pijler en minder zou verwerven dan waarop ze recht heeft in de eerste pijler, heeft ze automatisch recht op het hoogste bedrag.

        (Erkende) verenigingen en/of organisaties kunnen een vrijwillige wegschenking van de verkregen middelen aan een goed doel overwegen.

        Een werkgroep olv het Departementshoofd Uit in Lier en de Financieel Directeur beoordelen de aanvragen en leggen het resultaat ter goedkeuring voor aan het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Fasering

        Juli - augustus 2020: uitbetaling forfait en verdubbeling subsidie (eerste steunpijler);

        Oktober 2020: uitbetalingen tweede steunpijler.

        Najaar 2020: beslissing bestemming saldo. Een deel van het saldo kan als reserve worden voorzien voor het lokale verenigingsleven om de verliezen tgv een eventuele tweede golf op te vangen. Bijkomend kan geopteerd worden om een deel van het saldo te investeren in de vernieuwing van materialen die de stad ter beschikking stelt van het lokale verenigingsleven.

 

Adviezen

Vlaamse Regering juni 2020: de lokale besturen staan het dichtst bij de inwoners en verenigingen. Inspelend op de lokale omstandigheden die overal verschillend zijn, kunnen zij best beslissen welke investeringen nodig zijn. Daarom kennen we deze middelen toe met de grootst mogelijke autonomie en met zo min mogelijk planlast of administratieve verplichtingen. We stellen geen voorwaarden of sluiten niets uit. Zo kunnen verenigingen die normaal geen ondersteuning krijgen ook in aanmerking komen.

 

Argumentatie

De coronamiddelen zijn bedoeld om de lokale (socio)-cultuur-, sport- en jeugdverenigingen en organisaties in onze stad te ondersteunen. Dat betekent dat zowel alle erkende lokale (socio) - cultuur-, sport- en jeugdverenigingen een aanvraag kunnen indienen, maar ook de Lierse niet-erkende (socio)-cultuur-, sport- en jeugdverengingen en organisaties.

Op deze manier is er een evenwichtige verdeling, die (erkende) verenigingen en organisaties geen nodeloze administratieve overlast bezorgt, maar die toch de zwaarst getroffen groepen correct vergoedt.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/21/KAP/04/01 – 64900000 – 070900

Stad Lier: 575.391,42 euro

Ondersteuning door het Vlaams noodfonds voor de lokale (socio)- cultuur-, jeugd- en sportverenigingen tgv coronacrisis.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad beslist dat alle erkende Lierse (socio)-cultuur-, sport- en jeugdverenigingen (inclusief de sociaal-culturele erkende verenigingen onder het departement Welzijn) ontvangen via een eerste steunpijler een forfaitaire uitkering van 500 euro bovenop een tweede uitbetaling van de laatst uitgekeerde werkingssubsidies.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist dat erkende Lierse verenigingen uit de in Art. 1 vermelde groep die menen dat dit bedrag hun verlies niet dekt kunnen een beroep doen op een tweede steunpijler. Zij dienen hiervoor een gemotiveerd aanvraagdossier in om te bewijzen welke publieksactiviteiten zij op grondgebied van Lier tussen 13 maart en 31 augustus 2020 niet konden organiseren en welke verliezen hieruit voortvloeien.

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist dat de tweede steunpijler staat ook open voor andere, niet-erkende lokale verenigingen en organisaties zonder commercieel doel die niet in aanmerking komen voor de eerste pijler, maar die publieksactiviteiten op het Lierse grondgebied moesten afgelasten tussen 13 maart en 31 augustus 2020. Zij dienen hiervoor een gemotiveerd aanvraagdossier in en geven eveneens aan of en hoeveel subsidies ze via andere overheden normaliter ontvangen en welke steun ze reeds van andere instanties hebben ontvangen ihkv de coronapandemie.

 

Art.4:

De gemeenteraad beslist dat het max. bedrag via de tweede steunpijler wordt begrensd op 5000 euro per aanvrager. Het deel van de gevorderde verliezen dat effectief wordt terugbetaald is afhankelijk van het aantal vragen dat binnenkomt. De uitbetalingen gebeuren steeds binnen de perken van de beschikbare budgetten van het Vlaams noodfonds.

 

Art. 5:

De gemeenteraad beslist dat de eerste en tweede steunpijler kunnen niet worden gecumuleerd. Indien een erkende vereniging een beroep doet op de tweede pijler en minder zou verwerven dan waarop ze recht heeft in de eerste pijler, heeft ze automatisch recht op het hoogste bedrag.

 

Art.6:

De gemeenteraad beslist dat een werkgroep o.l.v. het Departementshoofd Uit in Lier en de Financieel Directeur beoordelen de aanvragen en leggen het resultaat ter goedkeuring voor aan het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

ONTWERP RUP AZELHOF - VOORLOPIGE VASTSTELLING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Door de gemeenteraad werd op 30 mei 2016 aan Azelhof Horse Events een gunstig planologisch attest met voorwaarden afgeleverd.

 

Op 2 mei 2018 werd voor de opmaak van het RUP Azelhof door het college het planteam samengesteld. Vervolgens heeft het college op 4 juni 2018 de startnota goedgekeurd. De participatieperiode verliep van  24 september 2018 tot en met 22 november 2018; met een  participatiemoment op 8 oktober 2018.

 

De scopingnota werd goedgekeurd op 2 maart 2020 en het voorontwerp RUP op 6 april 2020.

 

Feiten en context

 

Aanleiding

De stad wenst een RUP op te maken om de uitbreiding van het hippisch centrum Azelhof mogelijk te maken vanuit het voorwaardelijk gunstig planologisch attest om de site te herbestemmen van agrarisch gebied naar recreatiegebied.  Het doel is om deze agrarische gronden te herbestemmen naar (hoogdynamisch) recreatiegebied i.f.v. hippische activiteiten.

 

Azelhof is een bedrijf dat zich specialiseerde in het fokken en houden van paarden. Het bedrijf werd opgericht in de jaren ’80. Sinds 1988 worden er paardentornooien georganiseerd. Aangezien de infrastructuur door de jaren heen onvoldoende werd onderhouden ging het succes bergaf. In 2013, nadat de site al zo’n 5 jaar leegstond, werd het Azelhof aangekocht door de huidige eigenaar.

 

Het is de ambitie van de eigenaar om van Azelhof een aantrekkelijke locatie voor hippische activiteiten met bovenlokale uitstraling te maken, waarbij de nadruk ligt op springsport voor paarden. Gezien de locatie een tijd heeft leeg gestaan en ze ook jaren verhuurd is, maar niet altijd goed onderhouden, was de huidige infrastructuur verouderd. De bestaande bebouwing is toe aan instandshoudings- en renovatiewerken. Het bedrijf wenst zijn infrastructuur te updaten naar de huidige behoefte van een bedrijf met hippische activiteiten.

 

Om de activiteiten en geplande ingrepen, in functie van het faciliteren van de springsport en een efficiënter gebruik van de huidige infrastructuur te bekomen en planologisch mogelijk te maken, is een planologisch attest ingediend. Het gunstige attest werd voorzien van goedgekeurde plan-m.e.r.-screening en werd op 30 mei 2016 onder een aantal voorwaarden afgeleverd.

 

De stad heeft overeenkomstig de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) de verplichting om na afleveren van een gunstig planologisch attest, de procedure voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan op te starten.

 

Het RUP beoogt de ordening van een lokaal gebied op gemeentelijk niveau, het betreft een gebied met een oppervlakte van +/- 8 ha. Het RUP zal bestemmingen en stedenbouwkundige voorschriften vastleggen tot op perceelsniveau.

 

Situering

Het plangebied ligt in Koningshooikt, een deelgemeente van de stad Lier langs de Aarschotsesteenweg (N10). In het gewestplan Mechelen wordt het Azelhof aangegeven als agrarisch gebied.

 

Op groter schaalniveau ligt ten westen van het plangebied een grootschalige industrieel gebied, Deze zone is ingeklemd tussen het deel van de Liersebaan tot en met de Sander de Vosstraat en de N10; en is in gebruik door het bedrijf ´Van Hool´. Dit bedrijf produceert autocars, bussen en industriële voertuigen. Ten oosten van het plangebied bevindt zich een open agrarisch gebied.

 

Azelhof ligt tussen twee landelijke woonlinten in, de Misstraat en Hazendonk. Daarnaast loopt ten oosten van het plangebied een waterloop, de Berlaarse Laak.  Tot slot ligt er ten noordoosten van het plangebied een militair gebied (grens Berlaar).

 

 

• Gewestelijk niveau:

 

Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) vormt het kader voor het ruimtelijk beleid in Vlaanderen. Voor de gemeenten en provincies is dit plan richtinggevend.

 

In het richtinggevend gedeelte van het RSV wordt Lier geselecteerd als structuurondersteunend kleinstedelijk gebied.

 

Koningshooikt is een deelgemeente van Lier en wordt beschouwd als een dorpskern. Het plangebied is daarbij in het buitengebied gelegen. Als buitengebied worden beschouwd de gebieden die niet als stedelijk gebied worden afgebakend.

 

Het plangebied ligt in de agrarische structuur. De agrarische structuur is het samenhangend geheel van gebieden die het duurzaam functioneren van de landbouw verzekeren. Eén van de belangrijke gebieden voor de landbouw op Vlaams niveau, is het gebied tussen Mechelen, Heist-op-den-Berg en Lier.

 

In de afgebakende gebieden moet het beleid gericht worden op het weren van nieuwe niet-agrarische functies die het functioneren van de landbouw op termijn zouden kunnen belemmeren. Een gedeelte van de gebieden van de natuurlijke structuur overlapt met de gebieden van de agrarische structuur: natuurverwevingsgebieden en natuurverbindingsgebieden. In de gebieden van de agrarische structuur kunnen bouwvrije zones worden afgebakend. De bouwvrije zones zullen zo worden geselecteerd en afgebakend dat er geen bestaande bedrijfszetels worden opgenomen. In principe kunnen bestaande agrarische bedrijven zich uitbreiden en nieuwe agrarische bedrijven zich inplanten in de gebieden van de agrarische structuur (behalve in bouwvrije zones en natuurverwevingsgebied), op agrarische bedrijvenzones en in stedelijke-landbouwgebieden.

 

 

•Provinciaal niveau:

 

Het plangebied is gelegen in de deelruimte “Mechelen-Lier-Aarschot”.

 

Het gebied Lier - Aarschot is geselecteerd als provinciaal stedelijk netwerk. Het is een gebied dat bij voorkeur op provinciaal niveau de gewenste groei opvangt, meer bepaald in de kleinstedelijke gebieden en de structuurondersteunende hoofddorpen. Ten zuiden van het netwerk wenst de provincie de open ruimte van het Mechels rasterlandschap maximaal te beschermen tegen verdere verlinting en verstedelijking. Ten noorden wordt het Netegebied gevrijwaard van bijkomende druk vanwege de functies wonen en werken.

 

Het gebied Mechelen- Lier-Aarschot is geselecteerd als gemengd tuinbouw en woonraster met

open kamers (lintvorming). Verdere groei van linten en een toename van de verspreide bebouwing kunnen niet worden aanvaard:

 

- Koningshooikt is geselecteerd als hoofddorp type III;

- buiten het “stedelijk gebied Lier” en de “dorpskern Koningshooikt” werden geen woonkernen

geselecteerd;

- de nederzettingen die niet als woonkern werden geselecteerd, kunnen zich slechts ontwikkelen binnen de huidige vastliggende bouwmogelijkheden langsheen uitgeruste straten en in niet vervallen verkavelingen (=juridische voorraad). Er kunnen geen lokale bedrijventerreinen worden aangelegd.

 

Afbakening kleinstedelijk gebied Lier:

 

Het plangebied valt buiten de afbakening van het kleinstedelijk gebied Lier. De N10 is geselecteerd als drager van het provinciaal netwerk.

 

 

• Gemeentelijk niveau:

 

Op 9 december 2003 werd het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) voor de stad Lier goedgekeurd. Het plangebied is gelegen in de hoofddeelruimte ‘landbouwgebied Koningshooikt’, maar valt buiten een deelruimte binnen deze hoofddeelruimte.

 

In de  bindende bepaling van het GRS werd opgenomen dat de stad een uitvoeringsplan opmaakt  m.b.t. het hippisch centrum “Azelhof” door het gewestplan te wijzigen van agrarisch gebied naar dagrecreatie uitsluitend voor het hippisch gebeuren.

 

 

Voorontwerp RUP

Voorliggend ontwerp RUP werd opgemaakt overeenkomstig de scopingnota, goedgekeurd op 2 maart 2020.  Op basis van de informatie en adviezen ontvangen tijdens de participatieperiode, werd de scopingsnota opgemaakt. De scopingnota geeft het voortschrijdend inzicht tussen de fase van de startnota en de voorlopige vaststelling van het ontwerp-RUP weer en geeft aan hoe omgegaan is met de adviezen en de inspraakreacties.

 

De scopingnota bepaalt de te onderzoeken ruimtelijke aspecten en de effectbeoordelingen die al dan niet moeten worden uitgevoerd, en - indien van toepassing - de methode ervan. Door het opmaken van de scopingnota wordt er richting gegeven aan het onderzoek voor wat betreft het plan zelf en de effecten.

 

In het kader van de plenaire vergadering werden de adviserende overheden en administraties op 10 april 2020 om advies gevraagd. De plenaire vergadering over het voorontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Azelhof" verliep schriftelijk. Uiterlijk op 19 mei 2020 dienden de adviezen uitgebracht te worden. De ontvangen adviezen en reacties werden in de toelichtingsnota van het voorontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan opgenomen.

 

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bevat de overeenkomstig art. 2.2.5. van de VCRO voorgeschreven stukken: het grafisch plan,  de erbij horende stedenbouwkundige voorschriften, een weergave van de feitelijke en juridische toestand, de relatie met het ruimtelijk structuurplan Lier en een register van de percelen waarop een bestemmingswijziging wordt doorgevoerd die aanleiding kan geven tot een planschadevergoeding / planbatenheffing.

 

 

Aanpassingen aan het voorontwerp

Het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan werd naar aanleiding van de ontvangen adviezen en reacties van de plenaire vergadering op volgende punten aangepast:

 

Aanpassingen aan de voorschriften, aanvullingen en wijzigingen aan de toelichtingsnota :

 

•Het was onduidelijk wat onder tijdelijke constructies werd verstaan:

Tijdelijke constructies zijn constructies die men enkel nodig heeft in functie van de internationale wedstrijden (bv. overdekken van mensen, opslag, ..). De tijdelijke constructies

doelen niet op de paardenboxen in zone D. Enkel in zone D zijn paardenboxen toegelaten. Deze paardenboxen blijven heel het jaar door staan. Ze zijn demonteerbaar (dit is goedkoper) en als ooit hippische activiteiten hier stoppen is het terrein makkelijker terug vrij te maken. Er is in zone D voldoende ruimte voor 480 paardenboxen;

 

•Art 3: Bouwvrije zone voor beheer van de waterloop. Reliëfwijzigingen worden in het kader van waterbeheer toegestaan;

 

•Art. 5: Waardevolle bomenrij: Bij herplant enkel bomen planten die reeds deel uitmaken van de bomenrij. Verder wordt een minimale plantmaat opgenomen;

 

•Art.6: Indicatieve aanduidingen van de toegangswegen: enkel bij de auto-ontsluiting zal in de voorschriften worden opgenomen dat deze 30 m mag verschuiven;

 

•Onder het hoofdstuk 2.7 Herbevestigde agrarische gebieden staat:

“Binnen het plangebied is een zone aangeduid als landbouwinfrastructuur. Dit werd zo opgenomen omdat de oorspronkelijk vergunde paardenfokkerij als para-agrarisch werd beschouwd. Intussen is de scope van het bedrijf echter gewijzigd en kan gesteld worden dat er geen landbouwactiviteiten meer plaatsvinden binnen het plangebied.”

 

Deze info klopt niet volledig. Perceel 364 is geregistreerd als blijvend grasland. Dit wordt verbeterd in de toelichtende nota;

 

•Inwerkingtreding van nabestemming wordt verder geconcretiseerd, aangezien "recreatieve activiteiten" vaag geformuleerd is.

 

Wanneer de recreatieve activiteiten hier stoppen, is agrarische activiteiten hier mogelijk.

Dit wordt verduidelijkt in de toelichtingsnota.

 

•In het kader van de opmerkingen i.v.m. de hoge verhardingsgraad en het hoge aanbod aan parkeerplaatsen, wordt gemotiveerd waarom een modal shift op deze site niet mogelijk is;

 

•Art.0.07: “Tijdelijke constructies, zoals bepaald in artikel 7 van het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, zijn voor hippische activiteiten buiten het plangebied niet toegestaan.”

Deze paragraaf wordt verschoven naar de toelichtende kolom van de voorschriften;

 

•Aanleg van het geluidsscherm is opgenomen in de verkeerde zone en wordt aangepast naar de correcte zone;

 

•Pag. 9 toelichtingsnota: De waterloop Berlaarse Laak is 2de categorie en behoort niet tot de Grote Nete, maar tot het afstroomgebied van de Grote Nete. Pagina 16: toelichtingsnota wordt aangepast dat het in 1877 een waterloop 3de categorie betreft, in 1950 ook, en in de huidige situatie wordt vermeld dat de Berlaarse Laak (2de categorie) gedeeltelijk doorheen het plangebied stroom;

 

•Pag. 38 toelichtingsnota: wordt aangevuld dat er wateroverlast aanwezig is t.h.v. de Misstraat, omwille van de aanwezige verhardingen op de terreinen van Van Hool en het Azelhof; en dat het uitgangspunt moet zijn om de toevloed van hemelwater van de verharde structuren (Van Hool, Azelhof) op deze waterloop maximaal te beperken;

 

•Pag. 43 toelichtingsnota, aspect bodem: de bespreking t.o.v. de planologische referentiesituatie werd aangevuld;

 

•Pag. 43 toelichtingsnota, aspect grondwater: effectbeoordeling werd uitgebreid;

 

 

 

•Pag. 44  toelichtingsnota, aspect oppervlaktewater: er wordt aangevuld  dat de Berlaarse Laak stroomafwaarts wel voor wateroverlast zorgt aan de Misstraat en de effectbeoordeling wordt uitvoeriger bespreken;

 

•Pag. 46 toelichtingsnota: bespreking ten aanzien van de planologische referentiesituatie voor het aspect water werd aangepast;

 

•Pag. 47 toelichtingsnota, aspect biotoopverlies: er wordt vermeld dat het RUP de aanwezige bomenrij expliciet vrijwaart en dit als een positief element wordt beschouwd;

 

•Pag. 48 toelichtingsnota, aspect biodiversiteit: bespreking ten aanzien van de planologische referentiesituatie werd aangepast;

 

•Pag. 49 toelichtingsnota, aspect landschap, bouwkundig erfgoed en archeologie: bespreking ten aanzien van de planologische referentiesituatie werd aangepast;

 

•Pag. 49-55 toelichtingsnota, aspect mens-mobiliteit: ontsluitingssituatie, verkeersafwikkeling en parkeren werden verduidelijkt;

 

•Pag. 56 toelichtingsnota, aspect hinder en gezondheid: beoordeling werd aangevuld en de planologische referentiesituatie werd aangepast;

 

•Pag. 58 toelichtingsnota: visie werd aangevuld;

 

•Pag. 61 toelichtingsnota: bestemming artikel 7 behoudt de nabestemming bouwvrij agrarisch gebied;

 

•Pag. 65 toelichtingsnota; waterparagraaf wordt aangevuld.

 

 

2. Aanpassingen aan het grafisch plan.

 

•De toegangwegen voor personen - en vrachtwagens worden anders aangeduid.

 

 

RVR-toets en ontheffing plan-MER

Op basis van de uitgevoerde RVR-toets op 1-3-2019 blijkt dat voor wat betreft het aspect externe mensveiligheid het RUP niet verder voorgelegd dient te worden aan het Team Externe Veiligheid en er geen ruimtelijkveiligheidsrapport dient opgemaakt te worden.

 

Op 18-8-2020 werd in het kader van artikel 2.2.4 §3 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten onderworpen aan milieueffectrapportage, een ontheffing van de plan-MER-plicht aangevraagd.

 

Op 31-8-2020 werd door het Team Mer geoordeeld dat voor het voorliggende RUP geen plan-MER opgesteld moet worden.

 

 

Waterparagraaf

De Berlaarse Laak (2e categorie) stroomt gedeeltelijk doorheen het plangebied.

 

Het plangebied is grotendeels aangeduid als zijnde infiltratiegevoelig. De aanleg van de parkings zal gebeuren in waterdoorlatende materialen. Daarnaast werd opgenomen dat de nodige buffering voorzien dient te worden bij verdere bebouwing en verharding. Binnen het terrein is voldoende ruimte aanwezig om deze buffering te realiseren. Er zal voldaan worden aan de geldende wetgeving, waardoor geen aanzienlijke effecten verwacht worden.

 

Binnen het plangebied zijn geen zones aangeduid als potentieel, effectief of recent overstroomd

gebied. Binnen het RUP is reeds aandacht voor water (bijvoorbeeld parkings in doorlatende materialen). Bovendien zal voldoende buffering voorzien worden zodat voldaan wordt aan de randvoorwaarden zoals opgenomen in de gewestelijke verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (5 juli 2013, B.S. 8.10.2013 en wijziging). Er worden dan ook geen aanzienlijke effecten verwacht ten aanzien van oppervlaktewater.

 

Binnen het plangebied is op het zoneringsplan een zone ingetekend voor individueel te optimaliseren buitengebied. Er is een zekere lozingsvracht op de site aanwezig.

 

Het plan voorziet echter in een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA). Deze zal voldoende gedimensioneerd zijn, waardoor er dan geen aanzienlijke effecten verwacht worden ten aanzien van afvalwater. De milieuvergunningsaanvraag werd hiervoor afgeleverd.

 

 

Procedureverloop

Overeenkomstig art. 2.2.21. van de Vlaamse Codex voor Ruimtelijke Ordening (VCRO) stelt de gemeenteraad het ontwerp van RUP Azelhof voorlopig vast.

 

Na de voorlopige vaststelling wordt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan onmiddellijk opgestuurd naar de deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, naar het departement en naar de Vlaamse Regering.

 

Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten aan een openbaar onderzoek dat binnen dertig dagen na de voorlopige vaststelling, minstens wordt aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad. Die termijn is een termijn van orde.

 

Na de aankondiging worden het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten gedurende zestig dagen ter inzage gelegd in het gemeentehuis en worden de ontwerpen gepubliceerd op de website, zoals gespecificeerd door het college van burgemeester en schepenen.

 

Het openbaar onderzoek start uiterlijk op de dertigste dag nadat de aankondiging ervan in het Belgisch Staatsblad verschenen is. Die termijn is een termijn van orde.

 

De opmerkingen en de bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek schriftelijk of digitaal aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening bezorgd.

 

De opmerkingen en de bezwaren kunnen ook uiterlijk de laatste dag van die termijn in het gemeentehuis worden afgegeven tegen ontvangstbewijs. De gemeente bezorgt in dat geval binnen tien dagen na het openbaar onderzoek de bezwaren en de opmerkingen aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Met de opmerkingen en de bezwaren die te laat aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening worden bezorgd, hoeft geen rekening te worden gehouden.

 

De deputatie van de provincie waarin de gemeente ligt, bezorgt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening binnen de termijn, vermeld in paragraaf 3 van artikel 2.2.21, een advies over de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in artikel 2.2.23, § 2, eerste lid, 1° en 2° van de VCRO. Als er geen advies is verleend binnen de termijn, vermeld in paragraaf 3 van artikel 2.2.21, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.

 

Het departement bezorgt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening en het planteam binnen de termijn, vermeld in paragraaf 3 van artikel 2.2.21, een advies over de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in artikel 2.2.23, § 2, eerste lid, 1° en 2°. van de VCRO.

 

De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening bundelt en coördineert alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en brengt binnen negentig dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad. Het advies bevat de integrale adviezen van de deputatie en van het departement. Op hetzelfde ogenblik bezorgt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening het college van burgemeester en schepenen de gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren.

 

Als de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening geen advies heeft verleend binnen de gestelde termijn, mag aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan. In dat geval bezorgt ze onmiddellijk de gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren aan de gemeenteraad.

 

De gemeenteraad stelt binnen honderdtachtig dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast.

 

De bevoegde diensten voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage beoordelen voorafgaand aan de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan de kwaliteit van het planmilieueffectrapport respectievelijk ruimtelijk veiligheidsrapport. Ze toetsen aan de scopingnota en aan de gegevens die vereist zijn conform artikel 4.2.8, § 1bis, respectievelijk artikel 4.4.3 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, en ze houden rekening met de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde adviezen, opmerkingen en bezwaren.

 

Bij de definitieve vaststelling van het plan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen, of uit de adviezen, uitgebracht door de aangewezen diensten en overheden, of uit het advies van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.

 

De definitieve vaststelling van het plan kan echter geen betrekking hebben op delen van het grondgebied die niet opgenomen zijn in het voorlopig vastgestelde plan.

 

Op gemotiveerd verzoek van het college van burgemeester en schepenen beslist de gemeenteraad over een verlenging met zestig dagen van de termijn waarin het plan moet worden vastgesteld.

 

Als het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan niet definitief wordt vastgesteld binnen de termijn, vermeld in paragraaf 6, eerste lid, van artikel 2.2.21 van de VCRO, vervalt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

 

Op te heffen verkavelingen

Binnen het plangebied worden geen niet-vervallen, goedgekeurde verkavelingen opgeheven.

 

 

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek zal worden georganiseerd van 5 oktober 2020 tot en met 3 december 2020. Een infovergadering zal worden georganiseerd tijdens de eerste helft van het openbaar onderzoek. De aard van deze infovergadering wordt afgestemd i.f.v. de richtlijnen van de overheid in het kader van de coronamaatregelen, indien van toepassing.

 

Juridische grond

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering in zitting van 27 maart 2009, 3 april 2009 en 24 april 2009, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

Het college neemt kennis van de inhoud van het ontwerp RUP Azelhof, zodat het aan de gemeenteraad kan voorgelegd worden voor voorlopige vaststelling.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘"Azelhof" voorlopige vast te stellen.

 

Art 2 :

Het openbaar onderzoek zal worden georganiseerd van 5 oktober 2020 tot en met 3 december 2020.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

ROOILIJN- EN ONTEIGENINGSPLAN SCHOLLEBEEKSTRAAT ZIJTAK- DEFINITIEVE VASTSTELLING. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

27 mei 2019 principieel akkoord CBS met de vrijwillige inname van de wegenis in de zijtak van Schollebeekstraat (26 woningen) ikv voorontwerp heraanleg Schollebeekstraat.

Het college hechtte in zitting van 9 september 2019 goedkeuring aan het meerwerk voor de opmaak van de rooilijnen- en innameplan voor heraanleg zijtak ikv voorontwerp Schollebeekstraat.

Het college heeft in zitting van 30 september 2019 Steto BVBA aangesteld als afkoppelingsbemiddelaar voor het afkoppelen van een aantal woningen in de zijtak van de Schollebeekstraat.

Het college heeft in zitting van 4 november 2019 Igemo de opdracht gegeven om de grondverwerving voor de aanleg van de Schollebeekstraat voor te bereiden.

Het college keurde het innameplan voor de zijtak van de Schollebeekstraat ikv de heraanleg

principieel goed in zitting van 2 maart 2020

 

De gemeenteraad keurde op 27 april 2020 de voorlopige vaststelling rooilijn- en onteigeningsplan Schollebeekstraat zijtak goed.

 

Feiten en context

Op 11 februari 2020 ontving het technisch bureau - openbaar domein het concept van het onteigeningsplan van Sweco. Dit plan stemt inhoudelijk overeen met de uitgangspunten die principieel werken goedgekeurd door het college en voldoet aan de vereisten zoals gesteld in het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek werd georganiseerd volgens de bepalingen zoals gesteld in het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en gehouden van 29/06/2020 tot en met 29/07/2020.

Tijdens deze periode werd 1 bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaar handelt niet over het rooilijnplan maar over de prijs van grondafstand

De elementen uit het bezwaar zijn aldus van die aard dat ze niet kunnen worden bijgetreden.

 

De provincie heeft geen opmerkingen bij het ontwerp rooilijn- en onteigeningsplan Schollebeekstraat zijtak, in Lier.

 

Juridische grond

Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

De gemeenteraad is binnen dit decreet bevoegd voor het aanleggen, wijzigen, verplaatsen en opheffen van nieuwe gemeentewegen en het vaststellen van een nieuwe rooilijn.

Krachtens artikel 11, §1 van het decreet van 3 mei 2019 leggen de gemeenten de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied in beginsel vast in gemeentelijke rooilijnplannen.

De procedure voor de vastlegging van een gemeentelijk rooilijnplan is vervat in de artikelen 16 tot 19 van het decreet en bepaalt dat het gemeentelijk rooilijnplan definitief moet worden vastgesteld binnen de zestig dagen na het openbaar onderzoek.

 

Argumentatie

Het rooilijn- en onteigeningsplan is noodzakelijk voor de heraanleg van deze zijtak van de Schollebeekstraat. Deze zal de ontsluiting van de aangrenzende percelen aanzienlijk verbeteren en ook veiliger maken.

De nieuw te vestigen rooilijn houdt in deze rekening met de feitelijke toestand.

Door deze rooilijn zal er een oppervlakte van 740 m² worden toegevoegd aan openbare weg en

bijkomend 71 m² ondergronds specifiek voor regenwater-riolering.

 

Tijdens het openbaar onderzoek werd 1 bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaar handelt niet over het rooilijnplan maar over de prijs van grondafstand.

De elementen uit het bezwaar zijn aldus van die aard dat ze niet kunnen worden bijgetreden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het resultaat van het openbaar onderzoek, dat er één bezwaar werd ingediend. De elementen uit het bezwaar zijn van die aard dat ze niet kunnen worden bijgetreden.

 

Art 2:

De gemeenteraad beslist de definitieve vaststelling van het rooilijn- en onteigeningsplan van de Schollebeekstraat zijtak opgemaakt door Sweco in kader van de heraanleg goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2019/498: BOUWEN VAN 24 APPARTEMENTEN MET ONDERGRONDSE PARKING VOOR 24 AUTO’S EN 72 BOVENGRONDSE FIETSENSTALLINGEN EN WEGENIS EN ROOILIJNWIJZIGING. – VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door Marc Vervoort namens VERBO NV met als contactadres Otterstraat 38 bus 2 te 2300 Turnhout, heeft betrekking op een terrein, gelegen Sluislaan ZN, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 3 sectie F nr. 88C5.

 

Het betreft een aanvraag tot het bouwen van 24 appartementen met ondergrondse parking voor 24 auto’s en 72 bovengrondse fietsenstallingen en wegenis en rooilijnwijziging.

 

De aanvraag omvat:

        stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

1)   Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag voorziet een functiewijziging van tuin bij wonen naar wonen. En een openbare nutsfunctie voor wegenis. De aanvraag omvat ook een wegenis. Dit is een functie van openbaar nut / handeling van algemeen belang.

 

woonfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

openbare nutsfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

Sinds het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen van 14 april 2000, wat gewijzigd werd op 17 juli 2015 en 30 oktober 2015, valt hogergenoemde functie onder volgende hoofdfunctie :

1° wonen;

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

1° wonen

Met wonen wordt residentieel wonen bedoeld. Gebouwen bedoeld voor tijdelijk verblijf (vakantiehuisjes) vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘verblijfsrecreatie’.

Ook landbouwbedrijfswoningen vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘land- en tuinbouw in de ruime zin’. De conciërgewoning bij een industrieel bedrijf valt niet onder de categorie ‘wonen’ maar onder ‘industrie en bedrijvigheid’. Dezelfde redenering gaat op voor alle conciërgewoningen.

Wanneer woningen boven gebouwen met een andere functie zijn opgetrokken en functioneel niets te maken hebben met deze functie, dan hebben ze wel de functie 'wonen'. Het gebouw in kwestie heeft dan twee hoofdfuncties.

 

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

Voor een nadere uitleg van gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kan verwezen worden naar de omzendbrief van 8 juli 1997 die meer uitleg bij de voorschriften van de gewestplannen geeft. Gebouwen, opgericht of uitgebaat door de overheid vallen ook onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen (BVR van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening  en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester.

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

2)   Historiek

Perceelnummer : (afd. 3) sectie F 88 C5

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Stedenbouwkundige vergunning (2012/260) d.d. 11 maart 2013 voor bouwen van 16 appartementen met ondergrondse parking werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2014/132) d.d. 6 februari 2015 voor wegeniswerken: aanleg straat met woonerf in kleinschalige materialen en m.i.v. groenvoorzieningen + rioleringswerken: aanleg gescheiden rioleringsstelsel werd bekomen door stedenbouw.

 

3)   Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

Het betreft een perceel tussen de bestaande bebouwingen van de Mechelsesteenweg aan de noordzijde met een gemengde bebouwing van zowel eengezins- als meergezinswoningen voorkomen met twee à drie bouwlagen onder verschillende dakvormen, zowel hellend als plat.

Aan de oost en zuidzijde zijn er appartementsgebouwen van 3 bouwlagen met schuin dak en afgebouwd naar 2 bouwlagen met schuin dak naar de St Annastraat..

Aan de westzijde zijn kleinschalige eengezinswoningen van in de St-Annastraat, met 2 bouwlagen schuin dak .

Er werd een rooilijn vastgesteld dd 19 september 2011 om eraan te kunnen ontwikkelen.

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het afbreken van de serre en het verwijderen van de bomen.

En het bouwen van een appartementsgebouw voor 24 appartementen en een ondergrondse parking voor 24 auto’s en een bovengrondse fietsenstalplaats voor 72 fietsen.

Het appartementsgebouw heeft een L-vormig grondvlak.

De breedte aan de door te trekken straat ‘Spaanderveld’ bedraagt 47,10m, de bouwdiepte 15m op GV, V1, V2. En 9m op V3, met hierop een zadeldak. De kroonlijsthoogte is 10.32m boven de rand van het nieuwe fietspad, oer de ganse breedte. De nokhoogte is 14.82 boven het fietspad. Het plat dak achteraan ligt op 9,32 boven het fietspad

Gelijkvloers liggen erachter terrassen over de ganse breedte van het appartementsgebouw met een diepte van 4m en daarachter een tuin met een diepte van 4,10m, aan de achterzijde afgebakend met een ligusterhaag. Onmiddellijk daarachter is een fietsenstalling voor 72 fietsplaatsen.

Aan de 1°en 2° verdieping hangen over de breedte van het appartementsgebouw terrassen met een diepte van 2m.

De breedte aan de Sluislaan is 27.55m en de bouwdiepte 13.45m tot en met de buitenmuur van 1m hoogte met ondoorzichtig glas erboven van 1m hoogte. De breedte bouwt zich af naar de St Annastraat.

 

De inrit naar de ondergrondse parking is voorzien vanuit de Sluislaan. De bouwdiepte aan de inrit bedraagt 15,87m.

De ondergrondse garage heeft een bouwdiepte van 19m, dus 4m voorbij het bovengronds volume. Aan de inrit bedraagt de bouwdiepte 25.12m, dus 9.25m voorbij het bovengronds volume. Er zitten 11 garageboxen in en 13 autostaanplaatsen.

Het terrein helt van TAW 7.70m aan de oosthoek, naar TAW 8.45m helemaal in de westhoek. Het terrein wordt helemaal opgehoogd tot TAW 8.25m.(aan de oosthoek een ophoging van 55cm). Het maaiveld ter hoogte van het nieuwe gebouw komt 64 cm hoger dan de wegas van de Sluislaan ter plaatse van het aan te leggen fietspad.

 

Er wordt wegenis voorzien voor het doortrekken van Spaanderveld, met een rechte hoek naar het westen tot in de westelijke hoek van het perceel. Het wordt voorzien als een trage wegenis van 2m breed in betonstraatstenen naar het Noorden en tegen de noordelijke perceelsgrens en met verbreding ernaast van 2m in grasbetontegels voor het gedeelte van Sluislaan tot aan de noordkant.

De wegenis wordt zijdelings in 2% helling gelegd en watert af naar de buitenkant van het perceel.

Het wegenisontwerp is opgemaakt door Koen Wouters op 30/11/2019, plannrs BA-9558_...

 

Er wordt een rooilijnwijziging aangevraagd om de rooilijnbreedte smaller te maken om het groen van de voortuinen in het privéproject te zetten, ipv bij het openbaar domein, volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan Sluislaan wijziging van de rooilijn KB 19 september 2011’ ingevoerd in het omgevingsloket als BA-9558-OD-RL.pdf, opgemaakt door Koen Wouters landmeter dd 26 november 2019,  met een gratis grondafstand van 299,15m²,

Een belofte van gratis grondafstand werd toegevoegd voor een oppervlakte van 219,15m².

 

 

4)   Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.


§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 28 september 2020 voorgelegd:

1. Vaststelling van de wijziging van rooilijn door omgeving met de grondafstand

2. Wegenis- en rioleringsdossier door technisch bureau

 

1.De wijziging rooilijn kan worden goedgekeurd. De grondafstand kan niet worden goedgekeurd omdat het niet duidelijk is of het over 219,15 dan wel 299,15m² gaat.

2. Wegenis kan worden goedgekeurd.

 

5)   Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats  van 9 maart 2020 tot 7 april 2020. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 21 bezwaarschriften ontvangen.

Het tweede openbaar onderzoek vond plaats naar aanleiding van een wijzigingslus van 27 april 2020 tot 11 mei 2020. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 24 bezwaarschriften ontvangen.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 21 bezwaarschriften ontvangen.

Naar aanleiding van het tweede openbaar onderzoek werden er 24 bezwaarschriften ontvangen.

 

Resultaten openbaar onderzoek:

Betreffende rooilijn/wegenis zijn er volgende bezwaren:

  • Bezwaarindiener vraagt zich af op procedure voor aanleg, overdracht en kosten voor aanleg van nieuwe weg wel ok is. Hij heeft hiervan weinig kennis. Uit respect naar de buurtbewoners zou dit door de stad mogen verduidelijkt worden, een advocaat zou hierbij nuttig zijn.
  • De aanleg van een bijkomende straat achter de tuinen omwille van 1 gebouw

 

Evaluatie:

  • Het element betreffende de procedure wegenis wordt niet bijgetreden aangezien er  nauw werd samengewerkt met het Technisch bureau van de stad en alzo opgemaakt.
  • Het element betreffende noodzaak van wegenis wordt niet bijgetreden. De rooilijn hiervoor werd reeds in 2011 vastgesteld. Naar publieke ruimte toe is het van belang dat aangelanden van de Mechelsesteenweg op die manier een achter-toegang kunnen creëren en is het daarnaast belangrijk dat de potentiële trage verbinding behouden blijft. Binnen het stedelijk woonweefsel zijn fiets- en voetgangersdoorsteken van essentieel belang. Ze vormen een fijnmazig net dat zachte mobiliteit stimuleert en kwalitatief maakt. Voor de bewoners van het project zullen er in de toekomst meerdere toegangsmogelijkheden ontstaan. Ze wordt nu versmald omdat er geen noodzaak tot zulke brede zone is.

 

6)   Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex maar de rooilijn en wegenis op zich wel aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

  • Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende de exacte oppervlakte van de grondafstand

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de wijziging van de rooilijn vast te stellen volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan Sluislaan wijziging van de rooilijn KB 19 september 2011’ ingevoerd in het omgevingsloket als BA-9558-OD-RL.pdf, opgemaakt door Koen Wouters landmeter dd 26 november 2019,  met een gratis grondafstand van 299,15m², of een oppervlakte van 219,15m² volgens belofte grondafstand.

 

7)   Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier:

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans en Maurits De Smedt

13 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art.1:

De gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door Marc Vervoort namens VERBO NV inzake bouwen van 24 appartementen met ondergrondse parking voor 24 auto’s en 72 bovengrondse fietsenstallingen en wegenis en rooilijnwijziging, gelegen Sluislaan ZN, 2500 Lier, volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan Sluislaan wijziging van de rooilijn KB 19 september 2011’ ingevoerd in het omgevingsloket als BA-9558-OD-RL.pdf, opgemaakt door Koen Wouters landmeter dd 26 november 2019,  met een gratis grondafstand van 299,15m².  Een belofte van gratis grondafstand werd toegevoegd voor een oppervlakte van 219,15m² , mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende de exacte oppervlakte van de grondafstand.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

WEG- EN RIOLERINGSWERKEN VERKAVELING DE BOTERTON (RIVIERSTRAAT). EINDAFREKENING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft in zitting van 14 mei 2018 de weg- en rioleringswerken verkaveling 'De Boterton' (Rivierstraat) toegewezen aan Rega Infra NV voor een bedrag van 492.356,99 euro BTW verlegd.

Het college heeft in zitting van 15 juni 2020 goedkeuring gehecht aan de voorlopige oplevering (dd. 30 april 2020).

 

Feiten en context

Tijdens de uitvoering van de werken werden er meerwerken uitgevoerd. Deze meerwerken werden opgenomen in verrekening nr. 1 voor een totale kostprijs van 151.665,72 euro BTW verlegd.

 

OP 1 : Meerprestaties voorafgaandelijk en in aparte fase aanleggen van de nutsleidingen :

Bij aanbesteding was voorzien dat de rioleringswerken eerst zouden worden uitgevoerd, en nadien de nutsleidingen aangelegd. Door de ontwikkelaar werd gevraagd om de rioleringswerken uit te stellen in functie van de werken thv de gebouwen. Echter diende wel eerst de grondwerken voor de nutsleidingen te worden uitgevoerd.

Dit resulteerde in een extra fasering die niet op voorhand was voorzien. Ook diende het werk voorafgaandelijk te worden uitgezet gezien geen referenties beschikbaar waren. Naderhand bleken bovendien dat extra kruisingen met nutsleidingen dienden te worden verholpen die niet van toepassing waren geweest als eerst de riolering kon worden aangelegd.

 

Kostprijs : 5.537,00 euro BTW verlegd, ten laste van verkavelaar.

 

OP 2 : extra grondwerk en afvoer ervan tgv wijziging maaiveldpeil en wijziging diepteligging riolering.

Tijdens uitvoering bleek dat de maaiveldpeilen 'bestaande toestand' op het moment van de start de de riolerings- en wegeniswerken niet overeenkwamen met de beschikbare opmeting die in het verleden werd uitgevoerd. Tijdens het werfbezoek werd vastgesteld dat in het verleden ophoging had plaatsgevonden waardoor meer grondverzet diende te worden uitgevoerd.

 

Kostprijs : 58.852,20 euro BTW verlegd, ten laste van verkavelaar.

 

OP 3 : 4/7 + 5/7 + 8/7 + 10/7 : plaatsen ondergrondse afvalcontainer inclusief verlenen assistentie.

Tijdens de uitvoering werd op vraag van de afvalintercommunale van de stad Lier de OCT's geplaatst door de aannemer van de riolerings- en wegeniswerken. Reden was dat plaatsing niet meer mogelijk was binnen de normale uitvoeringstermijn van de riolerings- en wegeniswerken. Ook kon op deze manier worden vermeden dat in een later stadium nog bemaling zou moeten worden geplaatst door Ivarem. Kosten worden rechtstreeks verhaald op Kliko, de leverancier van de OCT's.

 

Kostprijs : 5.209,95 euro BTW verlegd. Ten laste van de stad Lier. Deze kosten worden door de aannemer rechtstreeks gefactureerd aan Kliko.

 

OP 4 : Plaatsen van PVC-leiding voor huisaansluitingen van aanpalende woningen gelegen in Rivierstraat zowel DWA als RWA.

Tijdens de uitvoering bleek dat door de ontwikkeling de bestaande lozing van de woningen in de Rivierstraat op het Netekanaal werd onderbroken. Hierdoor was de historische afwatering van deze woningen niet meer verzekerd. Door stad Lier werd een afkoppelingsdeskundige aangesteld. Het afvalwater van deze woningen werd overgekoppeld op het PS van de verkaveling, het regenwater werd aangesloten op de wadi's van de ontwikkeling. Door de ligging in overstromingsgebied was het nl. niet toegestaan om deze op de openbare riolering aan te sluiten in de verkaveling. De kosten op privaat domein werden gedragen door de aangelanden, doch de aansluiting op de openbare afvalwateriolering en de wadi (en de bijhorende erfdienstbaarheden) zijn ten laste van resp. stad Lier en de ontwikkelaar.

 

Kostprijs : 3.879,60 euro BTW verlegd (aandeel RWA), ten laste van de verkavelaar.

Kostprijs : 2.306,07 euro BTW verlegd (aandeel DWA), ten laste van de stad Lier.

 

OP 5 : 9/7 + 11/7, verplaatsen OV-kabels naar definitieve positie palen

Door de gefaseerde uitvoering van de nutsleidingen dienden naderhand de OV-palen naar hun definitieve locatie te worden verplaatst in functie van de gerealiseerde wegeniswerken.

 

Kostprijs : 1.760,00 euro BTW verlegd, ten laste van de verkavelaar.

 

OP 6 : 6/8, spreiden porfiersteenslag om bouwsite bereikbaar te maken voor DCA en haar onderaannemers

Door de gelijktijdige werken thv de site was het noodzakelijk dat de toegankelijkheid van de site was verzekerd tijdens de rioleringswerken. Hierdoor werd porfiersteenslag aangeleverd door de aannemer van de wegenis- en rioleringswerken.

 

Kostprijs : 904,00 euro BTW verlegd, ten laste van de verkavelaar.

 

OP 7 : 10/5, meerprestaties ten gevolge waterinstroming vanuit een uit dienst zijnde op te breken waterleiding op het terrein.

Tijdens de uitvoering werd een waterleiding aangetroffen die niet meer in dienst bleek te zijn. Door de aannemer diende de waterinstroming te worden verholpen.

 

Kostprijs : 947,44 euro BTW verlegd, ten laste van de verkavelaar. 

 

OP 8 : 16/5, omzichtig en gescheiden opbreken + afvoer van asbesthoudend materiaal tussen R2 - R5

Tijdens de rioleringswerken werd te hoogte van R2-R5 asbesthoudend materiaal aangetroffen, dewelke diende te worden verwijderd.

 

Kostprijs : 2.605,96 euro BTW verlegd, ten laste van de verkavelaar.

 

OP 9 : 7/6, plaatsen rioleringsblaas in bestaande uitstroom om terugstromend water van de Nete tegen te houden en om verdere overstroming van openbaar domein en privaat domein tegen te gaan.

Ten gevolge overvloedige neerslag kwam het waterpeil in de Nete meermaals hoger te staan dan het maaiveldpeil van de site De Boterton. Door een lekkende terugslagklep op een bestaande uitstroom kwam het terrein via een bestaande inspectieput op deze uitstroomleiding onder water te staan. De rioleringsploeg diende haar werkzaamheden te staken en heeft het water terug weggepompt. Ook de met water verzadigde fundering diende terug weggegraven en afgevoerd te worden. Na meermaals voorkomen werd in samenspraak beslist een tijdelijke afsluiter/blaas in bestaande put te plaatsen.

 

Kostprijs : 11.449,58 euro BTW verlegd, ten laste van de verkavelaar.

 

OP 10 : Meerprijs afvoer overtollige gronden tgv wijziging van grondcode na aanbesteding (zie TV : code 211 --> 521 (mail 21/6)

Tijdens uitvoering werd door de externe bodemsanderingsdeskundige een nieuw TV overgemaakt waarbij de grondcodes van het privaat en het openbaar deel werden gecoördineerd. Hierdoor bleek dat codes dewelke oorspronkelijk als 211 werden verondersteld, werden gewijzigd naar code 521.

 

Kostprijs : 20.400,00 euro BTW verlegd, ten laste van de verkavelaar.

 

OP 11 : Meerprijs voor plaatsen van nieuwe teelaarde incl. afvoer aanwezige grond

Bij de start van de uitvoering bleek dat de teelaarde reeds van de werf was verwijderd. Er diende bijgevolg nieuwe teelaarde te worden aangevoerd.

 

Kostprijs : 16.896,75 euro BTW verlegd, ten laste van de verkavelaar.

 

OP 12 : Volume opgebroken ondergrondse massieven + grondverbetering onder de sleuf van de riolering incl. afvoer gronden

Tijdens de uitvoering werden veel massieven in de ondergrond aangetroffen. Gezien de vooropgstelde hoeveelheid verschillende malen werd overschreden, werd aan de aannemer gevraagd een aangepaste prijs over te maken.

 

Kostprijs : 20.798,29 euro BTW verlegd, ten laste van de verkavelaar. 

 

OP 13 : leveren en plaatsen wegneembare paaltjes

In de vergunningsplannen was vooropgesteld dat thv de brandwegen wegneembare paaltjes moesten worden geplaatst. Door de stad Lier werd het gewenste type overgemaakt cfr. huisstijl. Ter hoogte van de delen waar deze grenzen aan 'openbaar domein' werden deze in huidige verrekening opgenomen. De andere paaltjes werden geplaatst door de aannemer gebouwen en zijn hierin dus niet verrekend.

 

Kostprijs : 2.842,63 euro BTW verlegd, ten laste van de verkavelaar.

 

OP 14 : aanpassen van R1 tgv geringe hoogte

Door de gewijzigde maaiveldpeilen dienen de reeds geprefabriceerde constructie te worden aangepast aan de reële peilen. Andere putten konden wel worden hergebruikt zoals voorzien zodat de meerkost beperkt kon blijven.

 

Kostprijs : 1.736,30 euro BTW verlegd, ten laste van de verkavelaar. 

 

OP 15 : aanpassen van bomen op vraag van bestuur

Tijdens de uitvoering werd door stad Lier een variante locatie voorgesteld voor inplanting bomen. Na uitvoering bleek dat de inplanting langs de blokken 1, 2 en 3 niet het gewenste resultaat gaf. Hiervoor kwamen klachten vanwege de bewoners. Er werd na uitvoering beslist om de reeds aangeplante bomen te herplanten op het binnenplein (op aanduiding van het bestuur).

 

Kostprijs : 750,00 euro BTW verlegd, ten laste van de stad Lier.

 

De totale kostprijs van de verrekening 1 bedraagt 151.665,72 euro BTW verlegd.

Voornoemde kosten zijn deels ten laste van de verkavelaar en deels ten laste van de stad Lier, zoals hierboven vermeld.

 

De eindafrekening 'werken' werd opgesteld door het studiebureau S. Bilt BVBA, als volgt gedetailleerd :

 

Toewijzing, BTW verlegd

492.356,99 €

Afrekening V.H. in min

- 72.104,83 €

Afrekening V.H. in meer

26.203,19 €

Verrekening 1 (nog goed te keuren)

151.665,72 €

Herziening

20.516,51 €

TOTAAL, BTW verlegd

618.637,58 €

 

De eindafrekening bedraagt  25,6% meer ten opzichte van het toewijzingsbedrag.

 

De eindafrekening 'verkavelaar' werd opgesteld door het technisch bureau - openbaar domein, als volgt gedetailleerd:

 

Uitgevoerde werken BTW verlegd, (deel ten laste van verkavelaar (618.637,58 € - 3.151,69€ ten laste van de stad)

615.485,89 €

Studie, S. Bilt, BTW verlegd

24.734,90 €

Grondonderzoek, Abo, BTW verlegd

6.277,50 €

Veiligheidscoördinatie, Abesco, BTW verlegd

1.653,60 €

TOTAAL, BTW verlegd

648.151,89 €

Voorschot betaald door verkavelaar, studie, BTW verlegd

- 15.495,87 €

Voorschot betaald door verkavelaar, werken, BTW verlegd

- 541.592,69 €

SALDO nog te betalen door verkavelaar, BTW verlegd

91.063,33 €

 

De eindafrekening 'stad' werd opgesteld door het technisch bureau - openbaar domein, als volgt gedetailleerd :

 

Uitgevoerde werken, verrekening 1 (OP 4 deel DWA en OP 15)

3.056,07 €

Herziening

95,62 €

Totaal, excl. BTW

3.151,69 €

BTW, 21%

661,85 €

TOTAAL

3.813,54 €

 

OP 3 : plaatsen ondergrondse afvalcontainer (5.209,95 euro BTW verlegd) werden door de aannemer rechtstreeks aan Kliko gefactureerd.

 

Argumentatie

De verrekening nr. 1, de eindafrekening 'werken', de eindafrekening 'verkavelaar' en eindafrekening gedeelte 'stad Lier' dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd aan het schepencollege. De eindafrekening dient voor goedkeuring te worden overgemaakt aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/KAP/03/06

Ondersteuning en begeleiding bij verkaveling

 

De eindafrekening 'werken' bedraagt 618.637,58 euro BTW verlegd (BTW 100% aftrekbaar), waarvan nog 156.411,34 euro dient aangerekend en betaald te worden.

 

Rega Infra - werken

Aanwending 2020/4980 : saldo 20.130,75 €

Nog aan te rekenen 156.411,34 € BTW verlegd (BTW 100% aftrekbaar - verkaveling)

Bijkomend aan te wenden : 136.280,59 € BTW verlegd.

 

Op budgetsleutel 22400007 'werken - in uitvoering' dient een bijkomende aanwending te worden goedgekeurd van 136.280,59 euro.

Het saldo op deze budgetsleutel bedraagt momenteel -311.242,53 euro. Het tekort op deze budgetsleutel wordt voorzien bij aanpassing meerjarenplan door verschuiving tussen de jaren 2020-2021.

 

Abo - grondonderzoeken

Eindafrekening : 6.277,50 BTW verlegd (BTW 100% aftrekbaar - verkaveling. Totaal aangerekend in 2016 en 2019.

 

Abesco - veiligheidscoördinatie

Eindafrekening : 2.000,86 euro BTW verlegd (BTW 100% aftrekbaar - verkaveling. Totaal aangerekend in 2017 en 2019

 

S. Bilt - Studie

Eindafrekening : 24.734,90 euro BTW verlegd (BTW 100% aftrekbaar - verkaveling).

Reeds aangerekend 11.907,82 euro BTW verlegd in 2016 en 2017). Saldo nog aan te rekenen 12.827,08 euro BTW verlegd.

 

Op budgetsleutel 21400007 'plannen en studies' is slechts een saldo beschikbaar van 1.472,02 euro. Er dient een bijkomende aanwending goedgekeurd te worden van 11.355,06 euro BTW verlegd (BTW 100% aftrekbaar - verkaveling).

Het tekort op deze budgetsleutel wordt voorzien bij opmaak budget 2021.

 

Een visum van de financieel directeur is vereist. De financieel directeur verleende zijn visum op 31 augustus 2020.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt  verrekening nr. 1 goed ten bedrage van 151.665,72 BTW verlegd voor verkaveling 'De Boterton'.

 

Art 2 :

De gemeenteraad keurt de eindafrekening 'werken' ten bedrage van 618.637,58 euro BTW verlegd goed.

 

Art 3 :

De gemeenteraad keurt de eindafrekening 'verkavelaar' ten bedrage van 648.151,89 euro BTW verlegd goed. Er dient nog een saldo betaald te worden door de verkavelaar van 91.063,33 euro BTW verlegd. Hiervoor wordt een factuur opgemaakt.

 

Art 4 :

De gemeenteraad keurt de eindafrekening 'stad' goed ten bedrage van 3.151,69 euro BTW verlegd.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

BRUG OUDERIJSTRAAT - GEDOOGZONE GRAFFITI - OVEREENKOMST TUSSEN AVW EN STAD LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 23 mei 2020 heeft het Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen (AWV) een vraag ontvangen, vanwege Peter Everaert (Galerij Artisjok),  om aan de onderkant van de brug R16 over de Ouderijstraat graffiti te laten aanbrengen door enkele professionele graffiti kunstenaars.

 

AWV reageert positief op deze vraag mits er rekening wordt gehouden met een aantal voorwaarden en mits het afsluiten van een overeenkomst tussen stad Lier en AWV.

 

Op 3 juli 2020 heeft AWV onderstaande ontwerp-overeenkomst aan het Technisch bureau overgemaakt (in bijlage) :

 

 

Betreffende het gebruik van de opstaande wanden van de kokerbrug van de R16 over

de Ouderijstraat te Lier als gedoogzone voor graffiti.

 

Tussen:

Het Vlaamse Gewest, vertegenwoordigd door zijn regering, bij delegatie, in de persoon van de heer Tom Roelants, administrateur-generaal van het intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid Wegen en Verkeer

hierna genoemd “AWV”

 

En:

Het stadsbestuur van Lier vertegenwoordigd door de gemeenteraad in de persoon van de burgemeester, Frank Boogaerts en de Algemeen Directeur, Katleen Janssens die handelen ter uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van ………………………….. en goedgekeurd op ……………………………...

hierna genoemd “de stad Lier”

 

Wordt overeengekomen wat volgt:

AWV verbindt er zich toe de wanden van de kokerbrug onder de gewestweg R16 over de Ouderijstraat voor onbepaalde duur kosteloos ter beschikking te stellen aan de stad Lier als gedoogzone voor graffiti en dit onder volgende voorwaarden:

 

Het aanbrengen van die graffiti gebeurt onder de volledige en uitsluitende verantwoordelijkheid van de stad als organisator. De stad zal AWV vrijwaren tegen eventuele aanspraken van derden.

 

De graffiti mag enkel aangebracht worden op de twee bìnnenwanden van de koker, waarbij de lichtarmaturen zeker niet overspoten of beschadigd mogen worden.

De grondlaag die eventueel zou aangebracht worden, is bij voorkeur dampdoorlatend.

De betonnen constructie dient ten alle tijden nog inspecteerbaar te zijn om eventuele gebreken of stabiliteitsproblemen vlot te herkennen.

Bovenaan dient een zone van 20cm, onder het plafond, gevrijwaard te blijven van graffiti.

Zodoende kunnen de scheuren afkomstig van de balken naar onderen toe sneller gedetecteerd worden. Eveneens dient onderaan een zone van 30cm, vanaf de begane grond, gevrijwaard te blijven van graffiti.

 

Ook willen we erop wijzen geen tekeningen aan te brengen die de deontologische code zouden kunnen overschrijden, alsook moet rekening gehouden worden met de wet op de auteursrechten (bv reclame, kopiëren van werk van andere artiesten, enz...).

De ontwerptekening dient AWV voorgelegd te worden.

Er dienen vooral lichte kleuren gebruikt te worden zodat de tunnel niet te donker wordt.

De exacte locatie van de tekening dient in samenspraak te gebeuren met AWV.

Volgende tekeningen zijn zeker niet toegelaten:

- reclame en publiciteit

- aanstootgevende teksten of afbeeldingen

- auteursrechterlijk beschermde werken

 

Tijdens de uitvoering dient de nodige werfsignalisatie voorzien te worden.

 

De aangebrachte graffiti wordt nadien kosteloos eigendom van AWV waarbij er geen rechten kunnen uit voortvloeien naar de aanbrenger of naar derden.

AWV behoudt ook het recht om te allen tijde een gedeelte of de volledige afbeelding te verwijderen indien dit noodzakelijk zou zijn in het kader van de onderhoudswerken van de fietstunnel.

 

Bij inbreuken op de in deze brief bepaalde voorwaarden, zal AWV de nodige ambtshalve maatregelen nemen op kosten en risico van de stad Lier.

 

Beide partijen kunnen vanaf één jaar na datum van ondertekening door middel van een aangetekend schrijven een einde stellen aan deze overeenkomst, mits een opzegtermijn van één maand.

 

Deze toelating gaat in na ontvangst van de gedagtekende ondertekende overeenkomst.

 

Argumentatie

De overeenkomst dient op de eerstvolgende gemeenteraad ter goedkeuring te worden voorgelegd. Aan de kunstenaar zal gevraagd worden om een ontwerptekening op te maken, zodoende deze samen met de overeenkomst goedgekeurd kan worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de overeenkomst tussen stad Lier en AWV betreffende het gebruik van de opstaande wanden van de kokerbrug van de R16 over de Ouderijstraat te Lier als gedoogzone voor graffiti.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de burgemeester om de overeenkomst te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

PPS NORMAALSCHOOL - ADDENDUM AAN DADINGSOVEREENKOMST TUSSEN SOLAG, THV NORMAALSCHOOL LIER EN HET DADINGCOMITÉ MET TUSSENKOMST VAN DE STAD LIER - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college heeft de PPS overeenkomst en Masterplan van de Normaalschool goedgekeurd op 26/06/2017.

SOLag en de THV Normaalschool hebben op 05/09/2018 een dadingsovereenkomst

afgesloten met een groep van buurtbewoners (dadingcomité) die een beroep hadden ingesteld tegen de verkavelingsvergunning

 

Feiten en context

Er werd geopteerd om de ondergrondse parking van het project Normaalschool te verkleinen om alzo de kostprijs van de archeologische opgravingen te beperken. Naar aanleiding hiervan werd een addendum aan de dadingsovereenkomst onderhandeld met het dadingcomité. Dit addendum wordt afgesloten tussen SOLag en CAAAP enerzijds en het dadingcomité anderzijds, waarbij de Stad Lier tussenkomt. Het addendum wordt hieronder integraal weergegeven en ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en herneemt de verplichtingen van elk der vier betrokken partijen.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het addendum aan de dadingovereenkomst tussen SOLag, THV Normaalschool Lier en het dadingcomité met tussenkomst van de Stad Lier goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad machtigt de burgemeester om de dadingsovereenkomst te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

MODALITEITEN ERFPACHT PARKING LIERSE AAN VOETBALSTRAAT IN LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 20 maart 2000 werd voor het ambt van de Lierse notarissen een erfpachtovereenkomst verleden waarbij de stad Lier een erfpacht verleend op de grond en de erop staande gebouwen en aanhorigheden ten kadaster gekend onder A 647/K, 647/s en 647/r met een oppervlakte van 2.772 m². De erfpacht werd verleend aan de VZW Koninklijke Lierse Sportkring, Voetbalstraat 4 te 2500 Lier voor een periode van 99 jaar voor het oprichten van een parking. Voormelde erfpachtovereenkomst werd goedgekeurd door de gemeenteraad van Lier in zitting van 21 februari 2000.

 

Uit een akte verleden voor meester Jan Coppens, geassocieerd notaris te Vosselaar, op 31 maart 2012 blijkt dat de buitengewone algemene vergadering van de leden van de vereniging zonder winstoogmerk "Koninklijke Lierse Sportkring" met maatschappelijke zetel te 2500 Lier, Lispersteenweg 237 (RPR Mechelen 0412.535.258) o.m. beslist heeft deze vereniging om te vormen tot een cvba.

 

Op 14 mei 2018 heeft de rechtbank van Koophandel te Mechelen beslist deze cvba failliet te verklaren.

 

In de notariële akte houdende de vestiging van de erfpacht staat onder "Overeenkomst", punt 8, dat de Stad Lier de erfpacht vroegtijdig kan verbreken in geval van faillissement of kennelijk onvermogen.

 

Er werden naar aanleiding hiervan besprekingen gevoerd met de curatoren van K Lierse SK en de KSK Lierse Kempenzonen VZW ( 0412.539.416).

 

Een deel van het destijds in erfpacht gegeven perceel is thans is in gebruik als parking. Dit perceel is afgebeeld als lot2 op het opmetingsplan opgemaakt door Geo Mape gcv, Grote Markt 4 te 2500 Lier op 20 september 2018.

 

Bedoeling is lot 2 terug in erfpacht te geven KSK Lierse Kempenzonen VZW.

 

Op 30 november 2018 heeft Luc Van Thillo, namens de vennootschap Infralier, van KSK Lierse Kempenzonen VZW voorgesteld lot 2 terug in erfpacht te nemen.

 

De parking dient terug te worden geasfalteerd en heraangelegd. Luc Van Thillo, namens Infralier,  laat de beslissing over de uit te voeren werken aan de stad maar vraagt wel hiermee rekening te houdend bij de bepaling van de erfpachtvergoeding.

 

Voorgesteld wordt de asfaltering en de herinrichting over te laten aan de erfpachter.

 

Omwille van de aard en ligging kan lot 2 , welke vooral dienst doet als parking, alleen in erfpacht gegeven worden aan  Luc Van Thillo van KSK Lierse Kempenzonen VZW,  namens de vennootschap Infralier.

 

Voor de vestiging van een erfpachtovereenkomst dient een notariële akte te worden opgesteld. Hiertoe diende een notaris te worden aangesteld zoals beslist in zitting van het schepencollege van 21/1/2019.

 

Feiten en context

Ondertussen is er een ontwerp van erfpachtovereenkomst maar dienen een aantal voorwaarden nog nader te worden bepaald, zoals prijs en andere randvoorwaarden.

 

De erfpachtovereenkomst van 2000 voorziet in een jaarlijkse huurprijs van 15.000,00 BEF te betalen op 30 juni van elk jaar en te indexeren.

Omgerekend naar vandaag geeft dit: 15.000,00/40,3399 = 371,84 EUR te indexeren. De index van januari 2020 bedraagt 104,80 en de index van december 2019 bedraagt 153,39. Dat geeft een jaarlijks geïndexeerde huurprijs van 371,84 EUR x 153,3/104,8 = 543,92 EUR/jaar te indexeren.

 

Onder punt 5 van de erfpachtovereenkomst van 2000 is vermeld dat de erfpachthouder de aangelegde parking volledig dient te onderhouden, zowel grote als kleine herstellingen, zondig volledig te renoveren. In mei van elk jaar volgt een  controle.

 

Onder dat punt werd ook vermeld dat de parking openbaar mag worden gebruikt behalve in de periodes dat de erfpachthouder sportieve manifestaties inricht en deze opstelt voor het publiek en dit 8 uur voor en tot 8 uur na de sportieve manifestatie.

 

De lasten en taksen zijn voor de erfpachthouder.

 

Voorgesteld wordt de asfaltering en de herinrichting over te laten aan de erfpachter. Het schepencollege was hiermee akkoord (zie zitting 21/1/2019).

 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt  volgende voorwaarden op te leggen bij het in erfpacht geven van de parking Lierse:

        prijs: 540 EUR/jaar met een jaarlijkse indexering; Deze prijs komt neer op 0,37 euro per m². Deze prijs stemt overeen met de vergoeding van de erfpacht van de parking van het KTA (jaarlijkse vergoeding van 8504,27 euro / 25.056 m² = 0,34 euro per m²). Hierdoor is een zekere gelijkheid tussen de vergoedingen van de verschillende erfpachten.

        de erfpachthouder moet de volledige parking renoveren en volledig onderhouden, zowel grote als kleine herstellingen. Jaarlijks vindt in de maand mei een controle plaats;

        de parking moet gratis open gesteld worden voor het publiek behalve in de periodes dat de erfpachthouder sportieve manifestaties inricht en deze openstelt voor het publiek en dit 8 uur voor en tot 8 uur na de sportieve manifestatie.

        de lasten en taksen zijn voor de erfpachthouder.

 

Notariskantoor Jan Verreth en Maxime Ruiters bezorgde de ontwerpakte inzake de erfpacht.

Deze akte wordt als bijlage toegevoegd. De gemeenteraad overweegt om deze ontwerpakte goed te keuren.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

3 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen en Evi Van Camp

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist volgende voorwaarden op te leggen bij het in erfpacht geven van de parking Lierse:

        rijs: 540 EUR/jaar met een jaarlijkse indexering;

        de erfpachthouder moet de volledige parking renoveren en volledig onderhouden, zowel grote als kleine herstellingen. Jaarlijks vindt in de maand mei een controle plaats;

        de parking moet gratis open gesteld worden voor het publiek behalve in de periodes dat de erfpachthouder sportieve manifestaties inricht en deze openstelt voor het publiek en dit 8 uur voor en tot 8 uur na de sportieve manifestatie.

        de lasten en taksen zijn voor de erfpachthouder.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de ontwerpakte in bijlage betreffende de erfpacht van het perceel grond en aanhorigheden ten kadaster gekend als Lier sectie A nrs 647/K, 647/S, 647/R en 647/V P0000 voor een oppervlakte van 1.438,8 m², goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad stelt burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens aan ter ondertekening van de akte en alle bijhorende documenten.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

VERKOOP SPORTGEBOUW EN GROND AAN VOETBALSTRAAT, LIER, AAN INFRALIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 21 februari 2000 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan een ontwerp van akte houdende erfpacht Lispersteenweg 231-233-235               aan Lierse SK VZW. Op 20 maart 2000 werd de notariële akte getekend.

 

Uit een akte verleden voor meester Jan Coppens, geassocieerd notaris te Vosselaar, op 31 maart 2012 blijkt dat de buitengewone algemene vergadering van de leden van de vereniging zonder winstoogmerk "Koninklijke Lierse Sportkring" met maatschappelijke zetel te 2500 Lier, Lispersteenweg 237 (RPR Mechelen 0412.535.258) o.m. beslist heeft deze vereniging om te vormen tot een cvba.

 

Op 14 mei 2018 heeft de rechtbank van Koophandel te Mechelen beslist deze cvba failliet te verklaren.

 

In de notariële akte houdende de vestiging van de erfpacht staat onder "Overeenkomst", punt 8, dat de Stad Lier de erfpacht vroegtijdig kan verbreken in geval van faillissement of kennelijk onvermogen.

 

Er werden naar aanleiding hiervan besprekingen gevoerd met de curatoren van K Lierse SK en de KSK Lierse Kempenzonen VZW ( 0412.539.416).

 

Op een deel van het destijds in erfpacht gegeven perceel is thans een tribune gebouwd, Dit perceel is afgebeeld als lot 1 op het opmetingsplan opgemaakt door Geo Mape gcv, Grote Markt 4 te 2500 Lier op 20 september 2018.

 

Bedoeling is lot 1 te verkopen aan Infralier.

 

Hiertoe werd een schattingsverslag opgesteld door voormelde Geo Mape gcv op 20 september 2018. De normale venale waarde voor lot 1 bedraagt 27 800,00 EUR.

 

Op 30 november 2018 heeft Luc Van Thillo, namens Infralier een bod uitgebracht voor lot 1 ten bedrage van 27 800,00 EUR.

 

Dit bod werd aanvaard door het college middels de beslissing dd. 21 januari 2019. Tevens werd notariskantoor Verreth en Ruiters aangesteld ter opmaak van de notariële verkoopakte.

 

Feiten en context

Notariskantoor Verreth en Ruiters bezorgde een ontwerpakte voor de verkoop van lot 1. Deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Advies

De dienst vastgoed adviseert positief voor de goedkeuring van de ontwerpakte.

 

Argumentatie

De gemeenteraad wenst het bod van Dhr. Luc Van Thillo namens Infralier NV te aanvaarden en tot verkoop van lot 1 over te gaan voor de prijs van 27 800 EUR.

 

In het geval van een verkoop van een onroerend goed moet stad Lier als lokale overheid de algemene beginselen van behoorlijk bestuur respecteren waaronder het gelijkheidsbeginsel en het transparantiebeginsel.

 

In beginsel dringt een transparante bevragingsprocedure zich op. De concrete invulling van zulke procedure is niet geregeld zodat de overheid andere criteria dan de prijs kan hanteren om tot de keuze van de contractspartij (de koper) over te gaan.  Deze prijs dient in beginsel boven de schattingsprijs te liggen tenzij de overheid kan aantonen dat er zeer veel pogingen zijn geweest om tot de schattingsprijs te komen maar dat dit niet gelukt is.

 

In casu gaat het om een deel van een stadium. Dit is gebouwd ten dienste van het voetbal. Het lijkt dan ook aangewezen om lot 1 te verkopen aan een voetbalclub.

 

Bovendien zijn er op het grondgebied van Lier momenteel onvoldoende voetbalterreinen voorhanden zodat het logisch lijkt dat één van de criteria moet zijn dat het gaat om een Lierse voetbalclub.

 

Infralier biedt een prijs die gelijk is aan de schattingsprijs. Een openbaar bestuur moet minstens de schattingsprijs hanteren als verkoopsprijs. Bijgevolg kan er tot verkoop overgegaan worden.

 

De gemeenteraad overweegt dus om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/03/KAP/04/08

Aankoop en verkoop patrimonium

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

3 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen en Evi Van Camp

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de ontwerpakte betreffende de verkoop van een sportgebouw op en met grond en alle verdere aanhorigheden die ten kadaster gekend zijn als Lier sectie A nrs. 647/K, 647/S, 647/R goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad stelt burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens aan ter ondertekening van de notariële akte en alle bijhorende documenten.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

VERKOOP EN DESAFFECTATIE RESTPERCEEL BEUKENLAAN 42. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing dd. 10.01.2020: het college beslist om een deel van het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 3e afd, sectie F, nr 103 B3 te verkopen aan de eigenaar van het perceel gelegen te Beukenlaan 42, mits alle bijhorende kosten te laste zijn van de koper.

 

Feiten en context

De eigenaar van Beukenlaan 42 heeft, zoals beslist door het college, een beëdigd landmeter op eigen kosten aangesteld om het restperceel te laten schatten en een splitsingsplan op te maken. Deze worden als bijlagen toegevoegd.

 

Het restperceel wordt door beëdigd landmeter Mark Bernaerts geschat op 1.100 euro. Het perceel heeft een oppervlakte van 11 m².

 

Ondanks het feit dat het perceel een kadasternummer heeft, blijkt uit de eigendomstitel dat het perceeltje behoort tot het openbaar domein (de eigendomstitel wordt tevens als bijlage toegevoegd). Het kadaster is slechts indicatief, en geeft geen uitsluitsel over de kwalificatie van een onroerend goed. Goederen die tot het openbaar domein behoren, bevinden zich steeds buiten de handel en kunnen bijgevolg niet verkocht worden. Door het goed te desaffecteren, met andere woorden te onttrekken aan het openbaar domein en het op te nemen in het privaat domein, kan het goed wel verkocht worden.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief voor de verkoop van het restperceel aan de eigenaar van het perceel gelegen te Beukenlaan 42. Immers, het perceel heeft een beperkte oppervlakte van 11 m² en is een restant van de aanleg van een nieuwe weg. Het restperceel is gelegen tussen de openbare weg en het private perceel van de koper. De facto grenst de koper dus niet aan het openbaar domein. Door het restperceeltje aan de koper te verkopen zal zij wel aansluiten aan het openbaar domein. Gelet op de beperkte oppervlakte en de ligging van het perceel is het gerechtvaardigd om het rechtstreeks te verkopen aan de eigenaar van het perceel gelegen te Beukenlaan 42. Deze werkwijze is conform het Decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief betreffende transacties van onroerende goederen. Immers, een lokaal bestuur kan afwijken van de openbare verkoopprocedure wanneer zij dit bijzonder motiveert. In dit geval is het zeer onwaarschijnlijk dat er andere geïnteresseerden zullen zijn in het restperceel, gelet op de ligging (tussen het openbaar domein en de private eigendom van de kandidaat-koper) en de beperkte oppervlakte. Tevens adviseert de dienst vastgoed positief over de desaffectatie van het goed.

 

Juridische grond

Een onroerend goed dat tot het openbaar domein behoort, bevindt zich buiten de handel en kan bijgevolg niet verkocht worden. Het goed kan enkel door een uitdrukkelijke beslissing van de overheid zijn status als openbaar goed verliezen. Bijgevolg dient de gemeenteraad uitdrukkelijk te beslissen dat het onroerend goed wordt gedesaffecteerd, m.a.w. dat het goed private eigendom wordt. Door de desaffectatie kan er bijgevolg worden overgegaan tot verkoop van het onroerend goed.

 

Argumentatie

Het restperceel behoort tot het openbaar domein en moet bijgevolg gedesaffecteerd worden, opdat het kan verkocht worden.

 

Daar het restperceel een beperkte oppervlakte heeft (slechts 11 m²) en het gelegen is tussen het openbaar domein (de straat) en de private eigendom van de kandidaat-koper, is het zeer onwaarschijnlijk dat er andere kandiaat-kopers zullen zijn die interesse hebben in het restperceel.

 

Conform het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief betreffende de transacties van onroerende goederen moet het restperceel niet openbaar verkocht worden en kan het rechtstreeks verkocht worden aan de eigenaar van het perceel gelegen te Beukenlaan 42.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/17/KAP/01/19

overige financiële aangelegenheden

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het schattingsverslag en splitsingsplan in bijlage en keurt deze goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om een deel van het perceel dan ten kadaster gekend is als Lier 3e afdeling sectie F, nr 103 B3 (conform het splitsingsplan) definitief te onttrekken uit het openbaar domein.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist het restperceel (conform het splitsingsplan) te verkopen aan de schattingsprijs van 1.100 euro aan de eigenaar van het perceel te Beukenlaan 42 mits alle bijhorende kosten ten laste zijn van de koper.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist om notaris Van den Brande aan te stellen om de verkoopakte op te maken en te verlijden. De gemeenteraad machtigt burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (en bij verhindering van de algemeen directeur haar afgevaardigde(n) Kyrina Van Goubergen en Ilse Anné), voor de ondertekening van de akte en bijhorende stukken.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

AANKOOP PERCEEL BOEKWEITLAAN NR B 498 D 8. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing dd 12 oktober 2015: Het college beslist principieel akkoord te gaan met het perceel lot B 498 D 8 aan de Boekweitlaan te Koningshooikt te laten schatten en aan te kopen tegen schattingsprijs.

 

Collegebeslissing dd 9 januari 2017: Het college beslist om het perceel niet aan te kopen.

 

Gemeenteraadsbeslissing dd. 27 april 2020: De gemeenteraad keurt de aankoop van het perceel gelegen in de Boekweitlaan goed en gaat akkoord met de aankoopprijs van 22.400 euro, zijnde de schattingsprijs.

 

Feiten en context

Mevrouw Marine Van Leemputte is eigenaar van een perceel grond gelegen aan de Boekweitlaan dat ten kadaster gekend is als Lier 4e afdeling sectie B nr 498 D8. Zij contacteerde de stad Lier met de vraag of er interesse is om dit perceel aan te kopen. De stad gebruikte dit perceel vroeger voor de aanleg van een speeltuin - deze werd echter weer afgebroken.

 

Beëdigd landmeter Petitjean waardeerde het perceel op 22.400 euro. Deze waarde is onder andere gebaseerd op het negatief stedenbouwkundig attest voor het bouwen van een woning op 11/02/2019: "Het betreft hier de ontwikkeling van een woonuitbreidingsgebied uit het verleden. Woonuitbreidingsgebieden konden en kunnen slechts aangesneden worden voor groepswoningbouw ofwel privaat ingeval van een goedgekeurde globale visie door de overheid voor het ganse woonuitbreidingsgebied. Voor het desbetreffende woonuitbreidingsgebied is door de stad een globale visie opgemaakt waarop een centraal plein is ingetekend.

Het perceel waarvan sprake maakt deel uit van dit centrale plein en is als dusdanig ook ingetekend in de verschillende deelverkavelingen van dezelfde ontwikkelaar NV Molenveld/NV Pro Domo De verschillende verkavelingen 064/205, goedgekeurd op 25 augustus 1977 en 064/204, goedgekeurd op 2 augustus 1978, voorzien het centraal plein op dezelfde manier in hun plannen en voegen bovendien een globaal overzichtsplan bij in hun aanvraag waaruit de ordening van het ganse gebied blijkt."

 

Beëdigd landmeter Petitjean licht de gebruikte vergelijkingspunten als volgt toe: "Eerst en vooral zijn het eigenlijk verouderde vergelijkingspunten 2011-2015, tevens is het niet gemakkelijk om specifiek voor tuingronden vergelijkingspunten te vinden.

Dus de vergelijkingspunten dienen wel geüpdatet worden en in een huidig  kader worden bekeken.

We spreken hier tevens over een breed aan de straat liggend perceel met een degelijke vorm terwijl merendeel van de vergelijkingspunten achterliggende grond zijn waardoor dit ook in perspectief moet worden bekeken.

Tevens spreken we hier eigenlijk nog steeds over een grond, de grond is niet opgenomen in een verkaveling nog in een bpa maar wel gelegen in woonuitbreidingsgebieden.

Enkel het negatief stedenbouwkundig attest is een indicatie dat dit perceel niet mag worden bebouwd, echter is hier zeker sluitend bewijs voor waardoor ook hier is rekening mee gehouden."

 

De aankoop van het perceel aan schattingsprijs, namelijk 22.400 euro, werd reeds goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 april 2020. Echter, de notaris vroeg om in de gemeenteraadsbeslissing uitdrukkelijk te vermelden dat het onroerend goed wordt aangekocht in het kader van openbaar nut. Hierdoor moeten er geen registratierechten betaald worden. Daarom wordt de aankoop opnieuw geagendeerd.

 

Argumentatie

Bij de aankoop van een onroerend goed is het lokaal bestuur beperkt tot prijs van het schattingsverslag, in dit geval bedraagt de geschatte waarde 22.400 euro. Een lokaal bestuur kan dus niet meer bieden dan de geschatte waarde. De eigenaar van het perceel gaat akkoord met de geboden prijs van 22.400 euro.

 

Bovendien is de stad Lier reeds eigenaar van twee aanpalende percelen, zijnde nr 497 P en nr 497 Z 5, waardoor de verwerving van het perceel nr 498 D 8 een meerwaarde heeft.

 

Het perceel wordt aangekocht voor openbaar nut, daar het zal ingericht en gebruikt worden als speelplein/speeltuin.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/3/KAP/4/8

Aankoop/verkoop patrimonium

 

In het meerjarenplan is geen budget voorzien voor deze aankoop. Het benodigde bedrag kan verschoven worden van de investeringsreserve.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het perceel gelegen te Boekweitlaan, 2500 Lier, en per kadaster gekend als Lier 4e afdeling, sectie B nr 498 D 8 aan te kopen ten openbaar nut, namelijk voor de aanleg van een speeltuin/speelplein. De aankoop gebeurt onderhands tegen de prijs van het schattingsverslag, zijnde 22.400 euro, op voorwaarde dat het onroerend goed vrij is van gebruik of pacht/huur.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om notaris Van den Brande aan te stellen voor de opmaak en het verlijden van de notariële akte.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

DE LICHTING VAN DE AANKOOPOPTIE BETREFFENDE DE PARKEERPLAATSEN OP DE SION-SITE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde middels de beslissing dd. 29 september 2011 de overeenkomst  "Publieke Private Samenwerking voor de ontwikkeling van de Sion Site" dd. 29 september 2011 tussen Stad Lier en THV Ontwikkelingscombinatie Sion Site goed.

 

Art. 18.3 van deze overeenkomst bevat een verkoop- en aankoopbelofte voor een aantal parkeerplaatsen, zijnde maximaal 0,4 parkeerplaatsen per woonentiteit aan een prijs van vijftienduizend euro excl. btw, verhoogd met de gezondheidsindex basis maart 2010 per parkeerplaats. De partij die zijn aankoop- dan wel verkooprecht wil uitoefenen, zendt hiertoe een aangetekende brief aan de andere partij waarin deze uitdrukkelijk stelt zijn recht te willen uitoefenen. Binnen de 4 maanden na het verzenden van de aangetekende brief, wordt de authentieke akte verleden. De koop zal plaatsvinden onder de gebruikelijke voorwaarden die gelden voor nieuwe onroerende goederen.

 

Feiten en context

Sion Netezicht nv richtte een brief aan het college dd. 13.05.2020 betreffende "PPS SION - lichten optie verkoop ondergrondse autostaanplaatsen". Deze brief wordt als bijlage toegevoegd. 

 

Sion Netezicht nv meldt dat zij gebruik maken van hun verkooprecht en optie wensen te lichten voor de verkoop van 58 parkeerplaatsen in de ondergrondse parking Sion aan de stad Lier in het kader van de overeenkomst "Publieke Private Samenwerking voor de ontwikkeling van de Sion Site" dd. 29 september 2011 tussen Stad Lier en THV Ontwikkelingscombinatie Sion Site.

 

De grondaandelen zullen verkocht worden door nv Sion Netezicht en de constructieaandelen door de eigenaar van de opstallen, de THV Sion, in wiens naam nv Sion Netezicht m.b.t. de constructies handelt.

 

De verkoopprijs wordt als volgt berekend:

 

Basisprijs uit de PPS-overeenkomst: 15.000 euro verkoopprijs per staanplaats

gezondheidsindex maart 2010: 112,94

gezondheidsindex april 2020: 133,11

Berekening: 15.000 x 133,11 / 112,94 = 17.678,86 euro per staanplaats

=> aantal parkeerplaatsen = 58

=> 17.678,86 x 58 stuks = 1.025.373,88 euro (excl btw)

=> Op te splitsen in:

- grondaandeel: 58 x 1.470 euro = 85.260 euro

- constructieaandeel: 940.113,88 euro

 

Als bijlage wordt een lijst en een kaart toegevoegd die specificeren welke parkeerplaatsen er precies worden aangekocht.

 

Notariskantoor Celis, Celis en Liesse, geassocieerde notarissen te Kasteelpleinstraat 59, 2000 Antwerpen, stelde de verkoopakte op die tevens als bijlage wordt toegevoegd.

 

De Vereniging van mede-eigenaars van het gebouwencomplex "Parking Sion Site" (VME) heeft echter een dagvaarding ingediend tegen de tijdelijke handelsvennootschap Sion die de parkeergarage Sion Site heeft gebouwd, vanwege de gebrekkige toestand van de parkeerplaatsen/parkeergarage. Het is dan ook aan te raden om een voorbehoud te maken bij de aanvaarding van de parkeerplaatsen "in de toestand zoals ze zich bevinden". De akte werd in die zin aangepast.

 

Argumentatie

Ten gevolge van artikel 18.3 van de overeenkomst "PPS ontwikkeling Sion Site" wenst Sion Netezicht nv haar verkooprecht uit te oefenen van 58 parkeerplaatsen. De gemeenteraad neemt hiervan kennis en beslist om de parkeerplaatsen aan te kopen. De parkeerplaatsen worden aangekocht om de parkeerdrukte in de buurt te verminderen, en worden dus in het kader van het openbaar nut verworven.

 

De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren. 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/01/KAP/03/36

aankoop parkeergarages Sion

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de brief van Sion Netezicht nv met de vermelding dat ze haar verkoopbelofte wenst uit te oefenen in het kader van de overeenkomst betreffende "PPS ontwikkeling Sion Site". De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerpakte in bijlage en beslist om deze goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens, en bij diens afwezigheid haar afgevaardigde(n) Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen, aan te stellen ter ondertekening van de akte en alle bijhorende documenten.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

HOGE VELDEN: INNAME 16. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad dd. 25 november 2019: Goedkeuring van de ontwerpakte tot minnelijke aankoop van de percelen die ten kadaster gekend zijn als Lier 2e afdeling sectie C nrs 458 B2 en 464 B deel voor een totaalbedrag van 114.540 euro in het kader van het dossier Hoge Velden.

 

Feiten en context

De minnelijke verwerving van de percelen nrs. 458 B2 en 464 B deel werd reeds goedgekeurd door de gemeenteraad. Echter, de percelen worden nog verpacht middels een mondelinge pachtovereenkomst.

 

Daarom stelde notariskantoor Jan Verreth en Maxime Ruiters een aangepaste ontwerpakte op voor de aankoop van de percelen. Deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Notariskantoor Jan Verreth en Maxime Ruiters bezorgde tevens de ontwerpakte voor de pachtruil, aangezien de percelen nog werden verpacht. In het kader van dossier Hoge Velden dienen de percelen vrij te zijn van pacht. De pachter krijgt het volgende perceel in pacht, namelijk het perceel dat ten kadaster gekend is als Lier 2e afdeling sectie C nr 669 C, gelegen te Fortweg. Dit is een perceel landbouwgrond dat reeds geruime tijd onbewerkt was en vrij van gebruik.

 

Adviezen

De dienst vastgoed geeft positief advies voor de goedkeuring van de ontwerpaktes.

 

Argumentatie

De gemeenteraad neemt kennis van en overweegt om de ontwerpakte voor de aankoop van de percelen die ten kadaster gekend zijn als Lier 2e afdeling sectie C nrs 458 B2 en 464 B deel voor een totaalbedrag van 114.540 euro enerzijds, en de ontwerpakte betreffende de pachtruil anderzijds in het kader van het dossier Hoge Velden goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerpaktes in bijlage betreffende de aankoop van de percelen die ten kadaster gekend zijn als Lier 2e afdeling, sectie C, nrs. 458 B2 en 464 B (deel) voor een totaalbedrag van 114.540 euro enerzijds en de pachtruil anderzijds. De gemeenteraad beslist om de ontwerpaktes goed te keuren.

 

Art 2:

De gemeenteraad beslist om burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (en bij diens afwezigheid haar afgevaardigde(n) Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) aan te stellen ter ondertekening van de notariële aktes en alle bijhorende documenten.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

GRATIS GRONDAFSTAND DE SCHOM. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het schepencollege heeft een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd onder referte 2017/333 voor het bouwen van 26 appartementen en wegenisaanleg. De omgevingsvergunning heeft betrekking op een terrein met als adres De Schom zn en Donck en met als kadastrale omschrijving afd. 3 sectie F 336 B4.

 

De rooilijn wordt doorgetrokken voor de wegenis, volgens het rooilijnplan met titel rooilijnplan dd 18/05/2017 opgemaakt door architectenbureau Louis Caron metplannr BA_617 ALGEMEEN_I_N_105_Roolijnenplan met een gratis grondafstand van 807m². Een belofte van gratis grondafstand werd ook ondertekend. De rooilijn werd reeds vastgesteld met gratis grondafstand en de zaak der wegen werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 23 oktober 2017.

 

De gronden welke binnen de rooilijn vallen vastgesteld door GR, op datum van 23 oktober 2017 moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan en dit op eigen initiatief.

 

Feiten en context

Conform de last die wordt opgelegd in de omgevingsvergunning met referte 2017/333 dient de aanvrager de gronden welke binnen de rooilijn vallen vastgesteld door de gemeenteraad op datum van 23 oktober 2017 gratis, vrij en onbelast af te staan aan de stad.

 

Notariskantoor Didier Marynen & Pierre Godts te Stabroek heeft een ontwerpakte opgemaakt. Deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief.

 

Argumentatie

Conform de omgevingsvergunning met referte 2017/333 dient de aanvrager bij eerste verzoek de grond voor de rooilijn gratis af te staan aan de stad. Om de gratis grond afstand uit te kunnen voeren werd een ontwerpakte opgemaakt. De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerpakte en het opmetingsplan in bijlage en keurt deze goed.  De gemeenteraad machtigt burgemeerster Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens (bij haar afwezigheid haar afgevaardigde(n) Ilse Anné of Kyrina Van Goubergen) voor de ondertekening van de akte en alle bijhorende documenten.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

INNAME SANDER DE VOSSTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraad 29/02/2016: De gemeenteraad beslist de raamovereenkomst (voor drie jaar) met Igemo voor de begeleiding bij de verwerving van gronden goed te keuren. De gemeenteraad neemt kennis van de kostenramingen van grondverwervingen in de verschillende projecten. In toepassing van artikel 4.3. van de statuten van de intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het gewest Mechelen en omgeving, afgekort IGEMO, keurt de gemeenteraad de exclusiviteit aan IGEMO goed voor wat betreft rubriek 7.6: Proces- en projectmanagement voor publieke gebouwen en infrastructuren. Deze exclusiviteit geldt gedurende drie jaar.

        College van burgemeester en schepenen 18/07/2016: Het college beslist Igemo opdracht te geven om de grondverwerving voor de RWA leiding Sander De Vosstraat en de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad langs de onpare zijde Putsesteenweg voor te bereiden.

        Gemeenteraad 27/01/2020: De gemeenteraad beslist de verlenging van 3 jaar van de raamovereenkomst met Igemo voor de begeleiding bij de verwerving van gronden goed te keuren.

        College van burgemeester en schepenen 17/08/2020: Het college beslist de overeenkomsten betreffende de minnelijke grondafstand en ondergrondse inname goed te keuren.

 

Feiten en context

Notaris ANNEMIE COUSSEMENT stelde een ontwerpakte op betreffende de grondafstand van een perceel grond gelegen te Lier, aan de Putsesteenweg (kadaster sectie C nr 318BP0000) voor een oppervlake van 18 m² en een perceel grond gelegen te Lier aan de Putsesteenweg (kadaster sectie C met gereserveerd perceelnummer 378BP0000 )voor een oppervlakte van 169 m². Deze akte wordt als bijlage toegevoegd.

 

Adviezen

De dienst vastgoed verleent positief advies ter goedkeuring van de akte.

Argumentatie

De gemeenteraad en het college keurde reeds de samenwerking met Igemo goed voor de verwerving van gronden. De verwerving van de grond voor een ondergrondse inname aan de Sander De Vosstraat is opgenomen in deze samenwerking.

 

Er werd een akkoord bekomen met de eigenaar ter verwerving van de twee percelen. Dit akkoord kreeg vorm in een notariële akte die als bijlage wordt toegevoegd. De gemeenteraad overweegt om deze goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/KAP/03/05

actie onderhoud wegeninfrastructuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte in bijlage op betreffende de grondafstand van een perceel grond gelegen te Lier, aan de Putsesteenweg (kadaster sectie C nr 318BP0000) voor een oppervlake van 18 m² en een perceel grond gelegen te Lier aan de Putsesteenweg (kadaster sectie C met gereserveerd perceelnummer 378BP0000 )voor een oppervlakte van 169 m², goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist burgemeester Frank Boogaerts en algemeen directeur Katleen Janssens te machtigen om de ontwerpakte en alle bijhorende stukken te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

SASK GEVELWERKEN - EINDAFREKENING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 24/04/2017 besliste het schepencollege om de opdracht "aanstellen architect voor de gevelrenovatie van de SASK" te gunnen aan architectenbureau Gevelinzicht uit Antwerpen.

 

In zitting van 01/10/2018 heeft het schepencollege de firma Vegaudi aangesteld om de werken uit te voeren. Op datum van 31/01/2019 ontvingen wij het schrijven van Agion m.b.t.  de toekenning van de subsidie in kader van het Vlaams klimaatplan. Op 01/02/2019 werd het bevel van aanvang gegeven.

 

Reeds goedgekeurde verrekeningen:

nr.

 

bedrag

CBS

1

wijzigen raamprofielen

31.859,04euro excl. BTW

01/07/2019

3

HVAC

5.679,05euro excl. BTW

 

17/06/2019

4b

getrokken sierlijsten

11.637,71euro excl. BTW

18/05/2020

5

vervangen van roosters in het centraal deel oostgevel

1.744,42euro excl. BTW

11/06/2019

6

bijkomende werken hoofddak

2.299,36euro excl. BTW

16/12/2019

8

ABR polis

1.034,94euro excl. BTW

26/08/2019

9e

vervanging binnen raamtablet

8.927,00euro excl. BTW

18/05/2020

10

wijzigen profiel buitenschrijnwerk

8.876,88euro excl. BTW

16/12/2019

12c

herstel kantplank gevel oost

783,60euro excl. BTW

18/05/2020

13d

verwijderen blauwe hardsteen aan inkom en afwerken met saneerpleister

1.565,45euro excl. BTW

17/02/2020

14

reinigen dakgoot noordgevel

2.436,16euro excl. BTW

16/12/2019

15e

aanpassing sierlijst middendeel oost

9.518,87euro excl. BTW

18/05/2020

18

elektrische voeding voor doosletters

-2.704,14euro excl. BTW

17/02/2020

19

MDF-raamomlijsting

1.326,37euro excl. BTW

18/05/2020

20

Schrijnwerkerij

-22.107,80euro excl. BTW

18/05/2020

21b

vervangen van bestaande blauwe steendorpel

1.466,68euro excl. BTW

18/05/2020

 

Feiten en context

Op datum van 11 mei 2020 werd er een rondgang georganiseerd om over te gaan tot de voorlopige oplevering van de werken. Bij de rondgang werd een Proces-verbaal van voorlopige oplevering met opmerkingen opgemaakt.

Het aanwerken van de gevelafwerking aan de deurgehelen, alsook het plaatsen van de deurgehelen (met uitzondering van gevel-oost midden) worden beschouwd als uitgesteld werk.

 

Na de voorlopige oplevering vond er een overleg plaats tussen de ontwerper, de aannemer en de stad Lier. De gevraagde technische fiches en verduidelijkingen voor de deurgehelen werden nog steeds niet door de aannemer overgemaakt. Op het overleg gaf de aannemer aan dat hij deze ook niet zal kunnen overmaken en dus niet kon aantonen dat de door hem voorgestelde deurgehelen voldoen aan de technische eisen uit het bestek.

Uiteindelijk is beslist om de deurgehelen uit de opdracht te halen, zodoende we de opdracht kunnen beëindigen.

 

Er wordt voorgesteld om nadien een aparte prijsvraag te organiseren voor het plaatsen van de nieuwe deurgehelen. De huidige ontwerper zal een prijsvraag voorbereiden en de werken opvolgen.

 

Voor het niet uitvoeren van de deurgehelen wordt een minprijs gegeven t.b.v. -14.860,79euro excl. BTW.

 

Tevens kan de eindafrekening worden opgemaakt. Op datum van 30/06/2020 heeft de ontwerper de eindafrekening als volgt opgemaakt:

 

 

Toewijzingsbedrag

395.859,55euro excl. BTW

Vermoedelijke hoeveelheden in meer

109.351,81euro excl. BTW

Verrekeningen in meer

89.155,53euro excl. BTW

Verrekeningen in min

-39.672,73euro excl. BTW

 

 

TOTAALBEDRAG

554.694,16euro excl. BTW

PRIJSHERZIENING

3.166,89euro excl. BTW

 

 

TOTAAL

557.861,05euro excl. BTW

 

591.155,81euro incl. BTW (6%)

 

 

 

 

Nog te betalen

11.478,04euro excl. BTW

 

12.166,72euro incl. BTW

 

Vooronderstaande posten, waarbij de V.H. met meer dan 300% werden overschreden, werd een nieuwe prijs overeengekomen. De gevorderde hoeveelheden zijn gebaseerd op de tegensprekelijk opgemaakte gevelinventarisatie en zijn correct.

 

 

post

voorziene H.V.

uiteindelijke V.H.

oorspronkelijk prijs / E.H.

nieuwe prijs / E.H.

29.41 vervangen van bakstenen

215

2.118

€ 12,54

€ 11,97

29.51 vervangen van blauwe dorpels

646,96

1.293,93

€ 12,54

€ 11,99

29.62 hervoegen metselwerk

169,81

81,14

€ 26,13

€ 24,91

29.84 herstellen scheuren gevelmetselwerk injecteren

 

9

24,50

€ 161,98

€ 154,35

 

In het bestek werd een post m.b.t. 02.02 'werfinrichting montage, per week extra" opgenomen. Voor elke extra week, buiten de voorziene uitvoeringstermijn, mag de aannemer een bijkomende vergoeding vragen. In hun offerte heeft de aannemer met een prijs van 1.789,00euro excl. BTW ingeschreven.

De werfrinrichting heeft 23weken langer, dan voorzien, gestaan.

Echter hebben de werkzaamheden ook een aantal weken stilgelegen.

Daarom werd ook over deze prijs onderhandeld.

Op basis van de extra weken heeft de aannemer recht op een meerprijs t.b.v. 41.147,00euro excl. BTW.

Uiteindelijk werd er afgesproken dat de aannemer 1.597,00euro excl. BTW mag aanrekenen i.p.v. de oorspronkelijke 1.789,00euro excl. BTW.

De totale meerkost bedraagt 35.134,00euro excl. BTW ipv 41.147,00euro excl. BTW.

 

De nieuwe prijzen werden door de externe projectcoördinator, ontwerper en aannemer, na diverse besprekingen, overeengekomen om deze voor te leggen aan het CBS.

 

Op basis van de eindafrekening is de stad nog 11.478,04euro excl. BTW aan de aannemer verschuldigd.

 

Argumentatie

Na het beëindigen van de werken dient de eindafrekening te worden goedgekeurd.

 

Financiële weerslag

 

actienummer

omschrijving

01/03/KAP/04/18

gevelwerken SASK

 

Op de actie "01/03/KAP/04/18" is er momenteel geen budget meer beschikbaar.

Daarom wordt voorgesteld het nodige budget van 12.166,72euro incl. btw te verschuiven van de actie  WKK/Pompen/Stookplaatsanalyse "01/03/SAP/02/03" naar actie 01/03/KAP/04/18. Op actie 01/03/SAP/02/03 - met budgetsleutel 11902/22100007 is momenteel nog budget t.b.v. 111.785,20euro beschikbaar.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Yente Van Oosterwyck, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

3 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen en Evi Van Camp

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de eindafrekening t.b.v. 557.861,05euro excl. BTW ofwel 591.155,81euro incl. BTW (6%) goed.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

REGLEMENT CULTUURPRIJS - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In de zitting van 16 september 2013 keurde de gemeenteraad het reglement Cultuurprijzen van de Stad Lier goed.

In de zitting van 24 juni 2019 keurde de gemeenteraad de statuten van het Cultuurforum goed.

 

Feiten en context

Er zijn 2 redenen waarom het reglement dient aangepast te worden:

 

1. De terminologie die in het huidige reglement gebruikt wordt is niet meer van toepassing.

Artikel 1 maakt melding van:

        De voorzitter en de secretaris van de Koepel voor het Liers Cultuurbeleid en de voorzitters en secretarissen van de deelraden

        Twee vertegenwoordigers jaarlijks aangeduid door OLA (Overlegorgaan Lierse Adviesraden)

        Drie stadsambtenaren, die door het overleg teamleiders vrije tijdsdiensten worden aangeduid.

 

Deze drie items worden vervangen door:

        De voorzitter en de leden van de Kern Cultuurforum

        Twee voorzitters van een andere Lierse Adviesraad

        Drie stadsambtenaren, die door het overleg Team Uit in Lier worden aangeduid.

 

2. Het Cultuurforum heeft zich tot taak gesteld initiatieven inzake burgerparticipatie te organiseren.

Daarom worden twee artikels aan het reglement toegevoegd:

 

        De kandidaturen die ontvankelijk zijn verklaard worden onderworpen aan een stemronde.

50% van de punten wordt bepaald via stemming door de inwoners van Lier.

Elke inwoner van Lier kan voor elke categorie slechts 1 stem uitbrengen.

50 % van de punten wordt bepaald door de jury cultuurprijs.

        Tussen 1 en 31 maart krijgen de burgers de kans om online te stemmen op één van de weerhouden kandidaten. En dit voor beide categorieën.

De stemming gebeurt via de website www.uitinlier.be en wordt via zoveel mogelijk kanalen gepromoot (stadsmagazine, website(s), social media, …)

 

Adviezen

De Kern Cultuurforum en de Satelliet reglementen en ondersteuning geven positief advies voor de aanpassing reglement Cultuurprijzen van de stad Lier.

 

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 21 oktober 2013 over het reglement cultuurprijs op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de aanpassing van het reglement Cultuurprijzen van de Stad Lier, zoals hierna als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Art 3 :

Kopieën:

Aantal

Bestemmeling

1

Kern Cultuurforum

 

 

Bijlage:

 

 

Reglement Stad Lier

Cultuurprijzen van de stad Lier

 

Artikel 1:

Jaarlijks worden de cultuurprijzen van de Stad Lier toegekend en uitgereikt. De organisatie van de verkiezing van de laureaten wordt georganiseerd door de Kern van het Cultuurforum.

 

Artikel 2:

De cultuurprijs is een officiële erkenning van een geleverde prestatie door een natuurlijke persoon of een vereniging die een meerwaarde biedt voor het culturele leven in Lier

 

Er kunnen twee cultuurprijzen worden uitgereikt, nl. het bekronen van:

 

1.een individuele prestatie, of organisatie van een erkende Lierse culturele vereniging of een samenwerkingsverband van meerdere erkende Lierse culturele verenigingen komt in aanmerking, voor zover de activiteit heeft plaatsgevonden tijdens het afgelopen jaar of gedurende een langere periode en het gebeuren een waardevolle culturele inbreng betekent die de stad Lier in de kijker brengt of een belangrijk impact heeft op haar inwoners. Hierna genaamd: eerste categorie.

 

2.een ganse loopbaan van een inwoner of een gewezen inwoner van de Stad Lier of een vereniging (een zogenaamd life time-achievement). Waardemeters hierbij zijn een langdurige inzet binnen het culturele leven van de stad (zowel binnen als buiten het verenigingsleven), een duurzame bijdrage van het cultureel imago van de stad en een aantoonbaar engagement in culturele, socio-culturele en/of toeristische uitstraling van de stad, zowel naar de eigen inwoners als naar de buitenwereld. Hierna genaamd tweede categorie.

 

Artikel 3:

De kandidaatstelling kan persoonlijk gebeuren of op voordracht van individuele inwoners van de stad Lier, de Lierse erkende verenigingen, de Kern Cultuurforum, de Lierse adviesraden, de ambtenaren van het departement UiT in Lier, het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad en de Lierse persbond.

Ze moet gericht worden aan de Kern Cultuurforum, Aarschotsesteenweg 3, te 2500 Lier en er toekomen uiterlijk op 31 januari.

 

Om geldig te zijn moet het dossier van de kandidaat volgende documenten bevatten:

a. een beknopt curriculum vitae van de individuele kandidaat of een voorstelling van de culturele vereniging(en);

b. een gedetailleerde beschrijving van de prestatie(s) die men wil bekroond zien, en

c. een motivatie van de kandidatuur

d. de categorie waarvoor de kandidatuur wordt ingediend. (categorie 1 of categorie 2, zie art. 2)

 

 

Artikel 4:

De Kern Cultuurforum bekijkt voor 15 februari autonoom of de voorgedragen kandidaturen ontvankelijk zijn op basis van het ingediende dossier. Criteria hiervoor

zijn het formele en procedurele aspect enerzijds (Is het dossier tijdig en volledig?) en

het kwalitatieve aspect anderzijds (inhoud-niveau).Tegen de beslissing van de Kern Cultuurforum is geen beroepsprocedure mogelijk.

 

Artikel 5:

De kandidaturen die ontvankelijk zijn verklaard worden onderworpen aan een stemronde.

50% van de punten wordt bepaald via stemming door de inwoners van Lier.

Elke inwoner van Lier kan voor elke categorie slechts 1 stem uitbrengen.

50 % van de punten wordt bepaald door de jury cultuurprijs.

 

Artikel 6:

Tussen 1 en 31 maart krijgen de burgers de kans om online te stemmen op één van de weerhouden kandidaten. En dit voor beide categorieën.

De stemming gebeurt via de website www.uitinlier.be en wordt via zoveel mogelijk kanalen gepromoot (stadsmagazine, website(s), social media, …)

 

Artikel 7:

Vóór 31 maart laat de voorzitter van de Kern Cultuurforum, de jury

samenroepen. Bij de oproeping wordt per categorie een lijst van de kandidaten gevoegd.

 

Artikel 8:

De burgemeester van de stad Lier is voorzitter van de jury, die samengesteld is uit:

 

a.De Schepen van Cultuur van de Stad Lier

b.De leden van de Kern van het Cultuurforum

c.Twee voorzitters van een andere Lierse adviesraad

d.Eén afgevaardigd lid door de Lierse Persbond

e.Drie ambtenaren van het departement Uit in Lier

 

Het is de leden van de jury niet toegelaten zich te laten vertegenwoordigen bij volmacht.

 

Indien een jurylid tot de kandidaten behoort, echtgenoot, bloed of aanverwant tot en met de tweede graad, of samenwonend is met één van de kandidaten of betrokken is bij het project, kan deze geen deel uitmaken van de jury voor de categorie waarvoor hij werd voorgedragen.

 

Artikel 9:

De procedure zal als volgt verlopen:

 

1. Op de gestelde dag en uur overloopt de voorzitter van de jury per categorie de kandidaturen.

 

2. Verder verloop van de procedure geschiedt afzonderlijk per categorie:

 

a) Van de weerhouden kandidaten worden de prestaties en de motivatie van de kandidaatstelling overlopen en besproken.

 

b) Vervolgens gaat de jury over, bij geheime stemming, tot het rangschikken van de weerhouden kandidaturen. Dit gebeurt door een cijfer te plaatsen achter de naam van elke kandidaat, beginnende met het cijfer één voor de kandidaat waaraan het minst de voorkeur wordt gegeven, het cijfer twee aan de kandidaat die men op de voorlaatste plaats wil rangschikken, enz… De kandidaat die de voorkeur krijgt, quoteert men met het hoogste cijfer. De cijfers moeten een ononderbroken geheel vormen en toegekend worden aan elke kandidatuur, zo niet wordt het stembiljet ongeldig verklaard.

 

c) De behaalde cijfers worden per weerhouden kandidaat samengeteld.

 

Artikel 10:

Voor 15 april tellen de voorzitter en de ondervoorzitter van de Kern Cultuurraad de punten van de jury samen met stemmen van de bevolking.

De kandidaten worden, zowel voor de stemmen van de burgers als van de jury, gerangschikt en krijgen aflopende punten. M.a.w. de kandidaat met het meeste stemmen krijgt het hoogste getal. Welk getal dit is hangt af van het aantal kandidaten.

Die twee rangschikkingen worden samengeteld. De kandidaat met het hoogste eindgetal is de winnaar van de cultuurprijs.

 

Ingeval de uitkomst resulteert in een ex aequo geven de punten, toegekend door de jury, de doorslag.

 

De  uitslag wordt ter kennis gebracht van de jury en de Schepen van Cultuur brengt de winnaars persoonlijk op de hoogte.

 

Artikel 11:

Tegen de uitslag van de verkiezing is geen enkel verhaal mogelijk.

 

Artikel 12:

De cultuurprijs wordt onder de vorm van een cheque overhandigd samen met een oorkonde.

De waarde van de cheque bedraagt € 500,00 per categorie, zoals voorzien in het budget van de Stad Lier.

 

Artikel 13:

De Cultuurprijs van de Stad Lier wordt door de Voorzitter van de Kern Cultuurforum, de Schepen van Cultuur en de Burgemeester uitgereikt op een gezamenlijk overlegd moment.

Ziet de laureaat van de eerste categorie af van de prijs dan zal deze verdeeld worden tussen de tweede en de derde genomineerde.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MET GYMCLUBS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Voor de opening van de gymhal werd er  een intentieverklaring met de verenigingen afgesloten en werden de praktische richtlijnen vastgelegd in een afsprakennota.

 

Feiten en context

Na 1 jaar uitbating en met de nodige praktijkervaring wensen we deze afspraken verder te concretiseren in een samenwerkingsakkoord.

 

De overeenkomst wordt voor 1 seizoen afgesloten, de verenigingen werken ondertussen hun fusieplannen verder uit.

 

De overdracht van de toestellen in eigendom van de clubs is het belangrijkste element van deze overeenkomst. Deze toestellen kunnen, na de overdracht, door iedereen gebruikt worden en in ruil zal de stad de verantwoordelijkheid voor onderhoud en keuringen opnemen.

 

Juridische grond

De overdracht van de toestellen zal gebeuren via handgift en zal naar de gemeenteraad verzonden worden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeente keurt onderstaande samenwerkingsovereenkomst tussen Kon. Turnkring Lyra vzw, Kon. Lierse Turnkring vzw en stad Lier voor het seizoen 2020-2021 goed:

 

Bijlage:

 

Samenwerkingsovereenkomst Kon. Turnkring Lyra vzw / Kon. Lierse Turnkring  vzw / Stad Lier - Seizoen 2020 – 2021

 

Art. 1 Intentieverklaring.

        Volgens art. 3 van de Intentieverklaring , ondertekend door de Stad, het Go en de beiden turnclubs, zal voor het seizoen 2020-2021 een samenwerkingsovereenkomst opgesteld worden. Deze overeenkomst gaat van kracht op 15 september 2020.

 

Art. 2  Gebruik Infrastructuur.

        Beide clubs maken samen gebruik van de gymhal en de polyvalente ruimte en maken daaromtrent de nodige afspraken.

 

        De 2 Lierse gymverenigingen hebben de voorrang bij het toekennen van de uren in de gymhal en de polyvalente ruimte.

 

        Het gebruik van de gymhal door een andere (gym)verenging is mogelijk als voldaan wordt aan de richtlijnen en indien er steeds een  gekwalificeerde begeleider aanwezig is.  De sportdienst zal  deze aanvragen steeds vooraf met de Lierse gymverenigingen bespreken.

 

Art. 3  Bereikbaarheid / Veiligheid.

        De stad Lier werkt een duidelijk plan uit aangaande de bereikbaarheid van de site, in bijzonderheid deze van het sportcomplex Spui. Bij het opstellen van dit plan zal de stad bijzondere aandacht besteden aan de algemene veiligheid van de gebruikers.

 

        Dit plan dient aan alle gebruikers van de site te worden overgemaakt zodat ze dit verder kunnen communiceren.

 

Art. 4  Aankoop toestellen/ materialen gymzaal.

        Aankoop van  nieuw turnmateriaal werd door de twee clubs mede gefinancierd. Een verdeelsleutel ½ - ½ werd hierop toegepast. De clubs verklaarden zich eerder bereid om deze nieuwe materialen / toestellen alsook alle meegebrachte materialen / toestellen aan de stad over te dragen. (lijst in bijlage)

 

        De clubs verklaren zich akkoord dat deze overdracht gebeurd bij handgift.

 

        De stad engageert zich om de nodige stappen te ondernemen om deze overdracht te finaliseren.

 

        De stad zal keuringen, onderhoud, vervangingen en herstellingen van alle turnmaterialen op zich nemen.

 

Art. 5  Richtlijnen gebruik

        De clubs respecteren de richtlijnen vastgelegd in het huishoudelijk reglement voor de sportinfrastructuur en specifieke regels voor het gebruik van de gymhal. (addendum aan huishoudelijk reglement).

        Deze info is te raadplegen op  https://verhuur.uitinlier.be/sportcentrum-t-spui.

 

Art. 6 Financiële afspraken.

        Voor het seizoen 2020-2021 worden beide clubs, ter compensatie van de investering in materialen en toestellen ( zie art.4 ), ontheven van huurgeld voor  het gebruik van  gymhal en de polyvalente ruimte. 

 

        Voor het seizoen 2021-2022 worden beide clubs, gezien de verplichte corona sluiting van alle Lierse sporthallen ( maart – juni 2020 ), uitzonderlijk ontheven van huurgeld voor  de maanden september , oktober, november en december 2021.

 

        Vanaf januari 2022 is huurgeld verschuldigd.

.

        Bij  gelijktijdig gebruik van de gymhal en polyvalente ruimte wordt door beide clubs een verdeelsleutel afgesproken. Deze sleutel wordt ruim voor de aanvang van het nieuwe seizoen, samen met de aanvraag van de uren, aan de sportdienst overgemaakt.

 

        De facturen worden, na het toepassen van deze sleutel, afzonderlijk aan beide clubs overgemaakt. 

 

        Bij alleen gebruik van de gymhal betaalt de club de volle huurprijs.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

AANVAARDING SCHENKING TURNMATERIAAL. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In het kader van de opening van de nieuwe gymzaal (sportcomplex Spui) werd een verregaande samenwerkingsverband afgesloten tussen de 2 Lierse gymclubs : Kon. Turnkring Lyra VZW en Kon. Lierse Turnkring VZW en de stad.

 

Deze samenwerkingsovereenkomst werd voorgelegd aan het CBS.

 

Cruciaal hierbij is de eigendomsoverdracht van alle turntoestellen / materiaal ten gunste van de stad, waarbij de stad verder zal instaan voor het onderhoud en de noodzakelijke keuringen.

 

Terzake wordt een lijst (zie bijlage) voorgelegd van de over te dragen turnmaterialen:

 

        Deel 1: materialen geleverd door firma Gymnova bij opening Gymzaal dd. september 2019 (aangekocht door de gymclubs)

        Deel 2: materialen meegebracht door turnclubs dd. september 2019

 

Beide clubs zijn bereid om deze nieuwe materialen/toestellen alsook alle meegebrachte materialen / toestellen over de dragen aan de stad: deze eigendomsoverdracht gebeurt bij wijze van handgift.

Deze handgift is een vormvrije overeenkomst die reeds tot stand komt door materiële overhandiging der goederen.

 

Juridische grond

Krachtens art.41,12° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd voor het definitief aanvaarden van schenkingen.

 

Argumentatie

Beide gymclubs hebben zich bereid verklaard om alle materialen / toestellen bij wijze van handgift definitief over te dragen aan de stad.

De lijst van over te dragen turnmaterialen wordt toegevoegd in bijlage.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de onderhandse schenking bij handgift van turnmaterialen en toestellen te aanvaarden.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

JAARRAPPORT KLACHTEN 2019. KENNISNAME.

 

KENNISNAME

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport klachten 2019.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VEERKRACHTIGE DORPEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Met het project 'Veerkrachtige dorpen' speelt de Provincie Antwerpen in op de noden waar dorpen vandaag de dag mee te maken krijgen: minder sociale cohesie, mobiliteit, vergrijzing, klimaat, minder voorzieningen,…  De uitgangspunten van dit participatietraject zijn:

        Samen: Op vraag van, én in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur;

        Op maat: Omdat elk dorp zijn eigenheid heeft, wordt er dorp een aanpak uitgewerkt;

        Geïntegreerd: De vraagstukken die leven in dorpen hebben een sterke onderlinge samenhang. Door integraal te werken, wordt gezocht naar oplossingen die positief zijn voor meerdere uitdagingen;

        Gedragen: Een gedragen oplossing of project heeft meer kans op (langdurig) succes en sluit beter aan bij de werkelijke behoefte. 

 

De stad kan daarbij zelf aangeven aan welk thema men het project wil ophangen. De centrale thema's zijn: samenleven, mobiliteit, klimaat en energie, basisvoorzieningen (onderwijs, openbare diensten, eerstelijnsvoorzieningen), handel en bedrijvigheid, wonen en open ruimte.

 

Het resultaat van het doorlopen traject is een gedragen langetermijnvisie op het dorp. Die visie vertaalt zich in een actieplan om de leefbaarheid van het dorp de komende jaren te versterken.

 

In het traject, dat integraal inzet op participatie, worden volgende stappen doorlopen:

        fase 1: opmaak ontwikkelingsvisie door provincie (analyse van het dorp, participatietraject, ontwikkelingsvisie) - duurtijd 10  maanden - kostprijs 5.800 euro

        fase 2: opmaak actieplan en engagementsverklaring door provincie - duurtijd max. 6 maanden - kostprijs 1.250 euro

        fase 3: coördinatie actieplan en betrekken burgers bij uitvoering door provincie - duurtijd 2 jaar - kostprijs 5.000 euro per jaar

Aansluitend kan hieraan eventueel nog optioneel een fase rond dorpsbudget aan gekoppeld worden.

 

In het kader van de uitbouw van participatie en wijkwerking, zoals opgenomen in het bestuursakkoord, biedt dit project kapstokken aan de stad Lier om met een onderbouwde participatiemethodiek, inclusief professionele begeleiding, van start te gaan in het 'dorp' Koningshooikt. Op basis van de opgedane expertise bij dit traject kan op termijn ook bekeken worden om dit verder uit te rollen naar andere Lierse wijken.

 

De provincie geeft aan dat de opstart van dit traject, gezien hun eigen werkplanning, dit jaar nog mogelijk is. Om als stad in te stappen dienen beide partijen, provincie en stad, een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/15/SAP/01/01

Uitbouw inspraak, participatie en wijkwerking

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT:

Art. 1 :

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed ter uitvoering van het project 'Veerkrachtige dorpen: samen sterk!' tussen Provincie Antwerpen en stad Lier.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

SAMENWERKINGSAKKOORD BATALJON ARTILLERIE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 17 augustus 2020 - goedkeuring werkvergadering met afvaardiging Bataljon Artillerie op 2 september 2020.

 

Feiten en context

Tijdens de werkvergadering wordt o.a. een oorkonde van samenwerking uitgewisseld. Om de samenwerking verder te verduidelijken is tevens een samenwerkingsakkoord opgesteld.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het samenwerkingsakkoord tussen Bataljon Artillerie en stad Lier goed.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

AFSLUITEN VAN EEN PARTNEROVEREENKOMST MET STAD MECHELEN OVER HET GEBRUIK VAN EEN PLATFORM VOOR HET ONTSLUITEN VAN GENEALOGISCHE DATA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 07/10/19 en 26/06/20 over het opzetten van een proefproject rond het online ontsluiten van genealogische data in samenwerking met het stadsarchief Mechelen.

 

Feiten en context

Stadsarchief Mechelen beheert al enkele jaren een online platform voor het ontsluiten van gedigitaliseerde archiefbronnen die onder andere genealogen nodig hebben om hun stamboom te kunnen maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de (openbare) bevolkingsregisters, de akten van de burgerlijke stand, ... Deze bronnen worden ontsloten via de website https://www.mechelsegenealogischebronnen.be/. Bronnen die omwille van privacyregelgeving nog niet openbaar zijn, worden uiteraard niet ontsloten.

 

Stadsarchief Mechelen wil dit platform openstellen voor andere partners uit de brede regio. In het najaar van 2019 werd daarom tussen stadsarchief Mechelen en Archief Lier een proefproject opgezet rond de ontsluiting van de gedigitaliseerde bevolkingsregisters van Koningshooikt. Op basis van de resultaten van dit proefproject werd de werking van het platform verder verfijnd en werden ook de nodige beheersregels uitgetekend. In 2020 wordt de naam van de website ook gewijzigd naar https://www.genealogischebronnenrivierenland.be/.

 

Ondertussen werden niet alleen de bevolkingsregisters van Koningshooikt opgeladen, maar ook die van Lier. De aktes van de burgerlijke stand van Lier worden eind augustus/ begin september opgeladen.

 

Voordelen van dit platform:

        Gebruikers kunnen van thuis uit de openbare aktes van geboorte, huwelijk en overlijden (= de burgerlijke stand) en de openbare bevolkingsregisters doorzoeken.

        Het opzoeken van de juiste persoon is veel makkelijker. Elk beeld wordt gemetadateerd door vrijwilligers. Zij noteren beeld per beeld welke naam op welk beeld voorkomt, zodat mensen hier gericht op kunnen zoeken. Hierdoor moeten ook de zware en kwetsbare registers niet meer gehanteerd worden.

        Stad Mechelen draagt het grootste deel van de kosten, zoals de aankoop van het softwarepakket.

        De basissoftware is Scansearch van Vandenbroele. Dit is zowat het beste in zijn soort.

        De beelden kunnen van thuis uit door vrijwilligers beschreven worden. Een 20-tal vrijwilligers hielp hier tijdens het proefproject aan mee. In recordtempo werden zo bijna 25.000 beelden beschreven en gecontroleerd.

        Alle beelden en metadata blijven eigendom van stad Lier en kunnen indien nodig vrij eenvoudig terug uit de databank opgehaald worden.

 

Nadelen:

        Er wordt ingestapt in een bestaand platform. Voor grote wijzigingen is steeds het akkoord van de trekker nodig.

 

Adviezen

Positief advies van ontwerp-partnerovereenkomst door de juridische dienst van Stad Lier op 13/08/2020.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Bestuursdecreet

 

Argumentatie

Archief Lier beheert een uitgebreide collectie genealogische data, zoals bijv de bevolkingsregisters. Het is zowel voor de eigen diensten als voor onderzoekers aangewezen deze zoveel mogelijk online te ontsluiten. De samenwerking met stadsarchief Mechelen garandeert een snelle, goede en relatief goedkope oplossing. Hierdoor kunnen genealogen en andere onderzoekers al op korte termijn de voor hen interessante bronnen uit de collectie van Archief Lier van thuis uit raadplegen.

 

Financiële weerslag

Op basis van het ontwerp van partnerovereenkomst en de ervaring uit het proefproject, is het mogelijk een raming op te maken van de verschillende te verwachten kosten. Deze vallen uiteen in twee blokken.

 

1) Jaarlijkse kosten

 

Het gaat om:

        Jaarlijkse onderhoudskost (= gebruiksrecht): 585,00 (excl BTW)

        Jaarlijkse hostingkost: € 395,00 (excl BTW)

 

Het softwarepakket (ca € 9.600,00, excl BTW) is in het verleden al aangekocht door stad Mechelen. De partners hoeven dit niet aan te kopen.

 

Zolang we gebruik maken van dit platform moeten we jaarlijks rekening houden met deze twee jaarlijkse kosten. Naargelang de omvang van de opgeladen beelden toeneemt, kan ook de hostingkost toenemen. Een toename valt echter nog niet direct te verwachten en zal dan ook zeer beperkt blijven aangezien de meest omvangrijke reeksen dan al opgeladen zijn.

 

2) Kosten per oplaadronde

 

Deze kosten gelden per oplaadronde en zijn dan afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal Gb. Per oplaadronde moet rekening gehouden worden met twee soorten kosten:

 

        een opstartkost

        Wanneer een nieuw type bron (bevolkingsregisters, akten burgerlijke stand, doodsprentjes, ...) wordt opgeladen, is een eenmalige opstartkost verschuldigd. De kostprijs wordt onder andere bepaald door het aantal onderverdelingen dat nodig is voor een nieuw type bron.

        Voor het opladen van nieuwe beelden als aanvulling bij een bestaande bron, is dus geen opstartkost verschuldigd.

        Ter vergelijking: het aanmaken van de structuur voor het opladen van de beelden van de Lierse bevolkingsregisters (ca 12 Gb) kostte eenmalig € 250,00.

 

        een oplaadkost

        In bulk opladen van gedigitaliseerde beelden kan enkel gebeuren door Vanden Broele. Hiervoor zal per oplaadronde een offerte gevraagd worden. De kostprijs is afhankelijk van de omvang van de op te laden beelden.

        De bevolkingsregisters en akten zijn de meest omvangrijke bronnen. Andere reeksen die mogelijk nog opgeladen worden, zoals de collectie bidprentjes, zijn veel minder omvangrijk.

        Ter vergelijking: het opladen van 12Gb aan Lierse bevolkingsregisters kostte in 2019 ongeveer € 165,00 (excl BTW).

 

De financiële impact is al voorzien in het meerjarenplan binnen het digitaliserings- en ontsluitingsbudget van Archief Lier en kan dus volledig binnen deze acties opgevangen worden. Het gaat om volgende acties:

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/21/KAP/01/01

Uitwerken archiveringsbeleid

01/21/KAP/01/02

Bekendmaken documentair erfgoed

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het ontwerp van partnerovereenkomst goed.

 

Art 2 :

De gemeenteraad geeft opdracht om het partnerschap met de stad Mechelen op het vlak van de gemeenschappelijke ontsluiting van genealogische data af te sluiten.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

STAD LIER - BBC 2020 - OPVOLGINGSRAPPORTERING. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar moet worden voorgelegd.

 

Inhoudelijk is deze tussentijdse rapportering vooral gericht op de uitvoering van de prioritaire beleidsdoelstellingen en actieplannen. Ze bevat ook een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar en geeft zo informatie over de uitvoering en de bewaking van de kredieten. Het rapport voorziet ook in een update van de geformuleerde financiële risico's bij aanvang van de meerjarenplanning.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsrapport over de eerste jaarhelft van 2020.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

BELASTINGREGLEMENT OP HET EXPLOITEREN VAN HINDERLIJKE BEDRIJVEN VAN 1STE KLASSE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In het verleden werd er een belasting geheven op de exploitatie van hinderlijke inrichtingen van klasse I. De looptijd van het bestaande reglement hield op per 31/12/2019.

Het is aangewezen om het bestaande reglement te vernieuwen voor de periode 2020-2025.

 

Feiten en context

Voor haar algemene financiering heft de stad Lier een belasting op het exploiteren van hinderlijke inrichtingen klasse I. Deze belasting is ingegeven door het verhoogde risico op mogelijke hinder die de inrichting voor de buurt en het milieu kan veroorzaken. Voor de termijn ingaand op 01 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025  wordt ten behoeve van de stad Lier een belasting geheven op het exploiteren van hinderlijke inrichtingen klasse I.

 

Juridische grond

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen procedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning Vlarem  en latere wijzigingen

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin en Yente Van Oosterwyck

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad stelt het belastingreglement in bijlage vast op het exploiteren van hinderlijke inrichtingen van klasse I op het grondgebied van de stad, overeenkomstig het voorstel in bijlage.

 

Art. 2 :

De gemeenteraad  beslist om voor het  belastingreglement op op het exploiteren van hinderlijke inrichtingen van klasse I een geldigheidstermijn vast te leggen van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

Bijlage:

 

Belastingreglement op het exploiteren van vergunningsplichtige ondernemingen van 1ste klasse

 

 

Juridische grondslag

Artikel 173 van de Grondwet,

Artikel 40 § 3 , artikel 41 ° 14, artikelen 177 en 369 van het Decreet over het lokaal bestuur,

Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,

Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning Vlarem   en latere wijzigingen

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.

 

Motivering

Deze belasting is ingegeven door het verhoogde risico op mogelijke hinder die de inrichting voor de buurt en het milieu kan veroorzaken.

 

Definities

Landbouwbedrijven: hieronder verstaan we het bedrijfsmatig exploiteren van volgende bedrijfstakken:

        Akkerbouw: gewassen: granen, nijverheidsgewassen (suikerbieten, vlas, koolzaad ...), aardappelen en droog geoogste peulvruchten. Voedergewassen zoals voedermaïs worden vooral geteeld voor de rundveesector.

        Tuinbouwbedrijven: groenten, fruit, tuinplanten en bloemenkweek

 

Andere bedrijven: andere vergunningsplichtige ondernemingen binnen de handel-, nijverheids- en industriële sector, inclusief  industriële vetmesterijen en fokkerijen.

 

Bedrijfsvloeroppervlakte: als bedrijfsvloeroppervlakte komt in aanmerking de oppervlakte van de verschillende niveaus van het gebouw of de gebouwen dienstig voor de uitbating van het bedrijf, alsmede van het aanliggende terrein met inbegrip van alle aanhorigheden die met de exploitatie ervan een functionele band hebben. Weilanden en openluchtteelten, woeste gronden of braakliggende industriegronden, beboste terreinen en niet-opgelegde groene zones, sportterreinen, plantsoenen, daken uitgerust met zonnepanelen en de woning van de bedrijfsbeheerder of toezichter vallen niet onder de bedrijfsvloeroppervlakte.

 

Artikel 1 : Basis voor de belasting

Voor een termijn ingaand op 1 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025 wordt ten behoeve van de stad Lier een belasting ingevoerd op de handels-, nijverheids- en landbouwondernemingen die een vergunningsplichtige inrichting van eerste klasse exploiteren overeenkomstig de modaliteiten van het Vlaams regelement betreffende de milieuvergunning VLAREM II en latere wijzigingen.

 

Artikel 2 : belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de exploitant op 01 januari van het aanslagjaar van het betreffende vergunninghoudende bedrijf. De belasting wordt gevestigd per afzonderlijke inplanting gelegen op het grondgebied van de stad Lier.

 

Artikel 3: Tarieven en berekening

Tarieven

a)Landbouwbedrijven: € 3,10 per are bedrijfsvloeroppervlakte met een minimum van € 310,90. Elk gedeelte van een are wordt als één eenheid beschouwd.

 

b)Andere bedrijven:  € 0,09 per m² bedrijfsvloeroppervlakte van de vergunningsplichtige inrichting. Indien de bedrijfsoppervlakte meer bedraagt dan 50.000 m² (5 ha)dan zal de belasting op basis van € 0,09 per m² voor de eerste 5 ha en à rato van € 0,03 voor de schijf bedrijfsvloeroppervlakte boven de 5 ha. Dit met een minimum van € 310,90 en een maximum van € 7.710.

 

Berekening

a)Voor de bestaande vergunningsplichtige bedrijven 1ste klasse op 01 januari van het aanslagjaar wordt de belasting berekend op grond van de maximale toestand tijdens het onmiddellijk voorafgaande jaar

b)Ondernemingen die buiten werking zijn geweest gedurende het jaar dat het aanslagjaar voorafgaat kunnen aanspraak maken op een proportionele vermindering van de belasting.

Voor iedere volle maand inactiviteit zal een vermindering van 1/12 de van het jaartarief toegestaan worden. Dit op voorwaarde dat de data van buitengebruik- stelling van het bedrijf bij aangetekend schrijven gemeld werden aan de gemeente.

c)In afwijking van lid a van dit artikel zal, bij het begin van een bedrijfsuitbating met vergunning 1 ste klasse in de loop van het aanslagjaar, de belasting worden berekend volgens de duur van de exploitatie op basis  van 1/12  van het jaartarief per maand, elke begonnen kalendermaand zal als volle maand  worden aangerekend

d)In geval van definitieve stopzetting van de bedrijfsactiviteiten in de gemeente moet hiervan binnen de maand aangifte worden gedaan bij de gemeente met een aangetekend schrijven.

De stopzetting geeft geen aanleiding tot terugbetaling van de belasting.

 

Artikel 4 : Indexering

De tarieven vermeld in dit reglement worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004).

Ze worden op 1 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule:

                                               R x I

                                                   i

 

waarbij

R = tarief zoals vastgesteld in dit reglement

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

Artikel 5 : Inning

De belasting wordt ingevorderd bij middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. De kohierbelasting moet worden betaald binnen twee maanden na de verzendingsdatum van het aanslagbiljet.

 

Artikel 6 : Aangifte

De belastingplicthige is gehouden jaarlijks aangifte te doen van de belastbare bedrijfsvloeroppervlakte en dit voor 31 mei van het aanslagjaar.

 

Artikel 7 : Vaststelling

a) Wanneer er binnen de gestelde termijn  geen, een onvolledige, onnauwkeurige of onjuiste aangifte wordt gedaan, gaat de gemeente over tot ambtshalve inkohiering volgens de gegevens waarover de gemeente beschikt, onverminderd het recht van bezwaar of beroep.

 

b)Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het gemeentebestuur aan de belastingplichtige, per beveiligde zending, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

 

c)De belastingplichtige beschikt over een termijn van 30 kalenderdagen te rekenen van de 2 de werkdag die volgt op de verzending van die kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk kenbaar te maken.

 

Artikel 8 : Ambtshalve inkohiering

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 25,50,100 of 200 % bij de eerste, tweede, derde, vierde of elke daaropvolgende overtreding gaat.

Een correcte aangifte gedurende twee opeenvolgende jaren herstelt de goede trouw in hoofde van de belastingplichtige.

Het bedrag van de verhoging wordt mee ingekohierd.

 

Artikel 9 : Bezwaarprocedure

§1. Indienen bezwaar:

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting.

De indiening van het bezwaarschift moet op straffe van verval gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde  werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Je richt je bezwaarschrift aan het college van burgemeester en schepenen. Dit dient steeds schriftelijk, gedateerd en ondertekend te gebeuren.

 

College van burgemeester en schepenen

Paradeplein 2 bus 1

2500 LIER

 

Uitgebreide info omtrent de bezwaarprocedure kan je terugvinden op de website van de Stad Lier : www.Lier.be.

 

§2. Behandeling bezwaar:

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan. Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan, binnen een termijn van zes maanden, ingaand de dag na deze van de betekening van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

Artikel 10 : Bekendmaking

Het reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikelen 285, 286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

KLACHT OVER ONENIGHEID VAN PLAATS OP ZATERDAGMARKT - ANTWOORD. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 16 juli 2020 werd een klacht ingediend door een marktkramer over onenigheid over plaats op de markt.

 

Op 31 augustus 2020 ontvingen we antwoord van het agentschap binnenlands bestuur.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van Binnenlands Bestuur.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 september 2020

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. fietsen in Lier

Afgelopen weken konden we in verschillende artikels in de pers lezen dat een aantal beslissingen werden genomen in functie van het fietsbeleid in onze stad:

        De fietszone: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/11/lierse-binnenstad-wordt-grote-fietszone/

        De Beekstraat wordt een fietsstraat: https://www.gva.be/cnt/dmf20200918_95624840/beekstraat-wordt-fietsstraat-en-krijgt-tractorsluis

 

We hadden graag zicht gekregen op de verdere implementatie van deze initiatieven (timing, follow up).

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Het is inderdaad zo dat we op deze dossiers knopen konden doorhakken en dat we ons nu moeten richten op de concrete uitwerking van beide dossiers.

 

Voor wat betreft de fietszone is een akkoord gevonden over de zone waarbinnen dit kan gebeuren. Er zal wel een traject gevolgd moeten worden waarbij we voor de uitwerking van de fietszone alle adviesraden betrekken bij de uitvoering. Dat gaat o.a. over de manier waarop dit vorm moet krijgen.

 

We zien dat heel wat gemeenten die een fietszone hebben dit op een andere manier aangeven. Zo is de afbakening van de zone aan de buitenzijde belangrijk om dit leesbaar te maken voor de bestuurders die ermee worden geconfronteerd. Het louter plaatsen van het wettelijk bord fietsstraat met zonale geldigheid, lijkt alvast onvoldoende daarvoor. Tegelijk wordt ook bekeken of er binnen de zone ook ondersteunende infraastructurele ingrepen of signalisatie noodzakelijk is. Een voorbeeld daarvan is de bijsturing van het dossier van de wegmarkeringen in de Mechelsestraat. Een fietssuggestiestrook is in de geplande vorm immers niet de ideale markering om overeen te komen met het concept van de fietszone.

 

Er is ook nood aan een goede afstemming met de politiediensten, want ook aan de kant van handhaving is er toch nood aan de juiste omkadering.  Daarvoor worden in de volgende week al de eerste contacten gelegd.

 

Ook op vlak van sensibilisering lijkt me hier ook een belangrijk traject nodig te zijn.

 

Doel van deze voorbereiding is om de fietszone begin 2021 te laten starten.

 

Voor wat betreft Beekstraat is het traject iets anders. Daar kruipt vooral tijd in de komende weken en maanden naar een goede en duidelijke nulmeting om ervoor te zorgen dat we de komende proefperiode op een goede manier kunnen afzetten tegen de huidige situatie. Het is in een dergelijk dossier immers van belang om objectieve cijfers te verzamelen zodat er nadien de juiste conclusies kunnen worden getrokken.

 

We weten natuurlijk ook dat een dergelijk ingrijpende proefopstelling ook voor wat beroering zorgt. Op de bewonersvergadering stonden de neuzen voor het grootste deel in dezelfde richting, maar dat maakt natuurlijk niet dat er geen bezorgdheid is en mensen niet met veel vragen zitten in dit dossier. Op vlak van correcte info zal ook hier voor de nodige info moeten worden gezorgd. De bedoeling is om alle telgegevens, uitwerking en correct informeren in de komende maanden rond te krijgen zodat de proefopstelling begin december kan worden uitgevoerd.

 

 

Interpellatie 2 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. maaien van bermen

Ook dit jaar moeten we spijtig genoeg vaststellen dat het maaien van de bermen laat, slordig en onlogisch is gebeurd op verschillende plaatsen. Distels, sint–jacobskruiskruid en andere onkruiden kregen zo voldoende tijd om opnieuw, soms schadelijke, zaden te verspreiden. Een deel van deze onkruiden zijn zeer nadelig en zelfs giftig voor de dieren.

Daarenboven leidt dit ook tot zeer gevaarlijke situaties vooral voor onze zwakkere weggebruikers.

Blijkbaar waren er ook opnieuw wat problemen met de machine waardoor een goed beheer toch minder vlot verliep dan gehoopt.

Het bermbeheersplan dat we mochten ontvangen was enkel een opsomming van een aantal straten… Niet echt een concreet plan dus… In omliggende gemeenten werd er wel een heel waardevol bermenplan opgemaakt i.s.m. de provincie.

Dit plan resulteerde daar in kaartjes met verschillende kleurencodes waardoor het heel overzichtelijk is WAAR en WANNEER er gemaaid moet worden.

Het uitschrijven van een bestek is op basis van dit document dan ook heel makkelijk en overzichtelijk.

 

Ik had daarom graag geweten:

        Werd in het verleden al onderzocht om het maaien van de bermen uit te besteden naar een externe partner (via kosten-batenanalyse?)?

        Is de huidige chauffeur voldoende opgeleid om met dergelijke machine te werken? Hoeveel werklieden kunnen er mee werken ingeval van eventueel ziekte of verlof van de hoofdchauffeur?

        Kunnen landbouwers of andere aannemers hier geen rol in opnemen?

        In welke mate werd/worden de mensen van de polder nog betrokken? In het verleden leverden zij immers een zeer waardevolle bijdrage in het onderhoud van de bermen.

        Hoe zal men in de toekomst vermijden dat nadelige zaden zich kunnen verspreiden en vermenigvuldigen en er een degelijk bermonderhoud tijdig zal plaatsvinden?

 

Antwoord Schepen Bert Wollants:

Onze uitvoerende diensten maaien al enkele decennia de bermen van de gemeentewegen. Bij elke belangrijke investering werd een kosten-batenanalyse uitgevoerd. Om die reden werd 20 jaar geleden de opdracht voor een korte periode uitbesteed. De kosten voor het herstellen van schade aan kopmuren, paaltjes, verkeersborden, uitstroomconstructies, kabels zijn uiteindelijk aanzienlijk hoger dan de beperkte meerprijs bij uitvoering in eigen beheer. Om die reden werd in 2001 geïnvesteerd in een bermmaaier met opvangwagen. In latere fase werd een kleinere tweede bermmaaier aangekocht. De tractor met bermmaaier en opzuigsysteem werd eind 2019 vervangen door een tweedehands bermmaaier van de gemeente Nijlen. De investeringskost is echter aanzienlijk lager dan de aankoop van een nieuwe combinatie. Hierbij werd de optie onderzocht om het maaien van de bermen opnieuw uit te besteden. Het verschil in kosten tussen uitvoering in eigen beheer en uitbesteden wordt geraamd op ongeveer 10.000 euro/jaar. Hier werd geen rekening gehouden met aanbestedingskosten en de opvolging op terrein van de aannemer. Eens dat het materiaal afgeschreven is, is het bermmaaien in eigen beheer goedkoper.

 

Onze 2 chauffeurs zijn voldoende opgeleid. Er is net een overdracht geweest naar aanleiding van een pensionering. De nieuwe chauffeur is net gestart met de tweede maaibeurt. Hij moet de nieuwe machine nog leren kennen, maar dit wordt nauw opgevolgd en bijgestuurd. In geval van langdurige ziekte van de hoofdchauffeur van de ‘grote’ bermmaaier kan de chauffeur van de ‘kleine’ bermmaaier de continuïteit verzekeren.

 

Het maaien van bermen blijft een gespecialiseerde opdracht met specifiek materieel. Hier is het inzetten van landbouwers niet evident. Het bermbesluit schrijft een zeer strikte periode voor om bermen te maaien. Een beperkte groep aannemers moet op een zeer korte tijd op veel plaatsen tegelijk prestaties leveren. Hier ontstaan er vaak problemen rond de haalbaarheid van de timing. Dit is ook de reden waarom nog veel gemeenten hun bermen in eigen beheer maaien.

 

Polder van Lier geëngageerd zich om voor de eerste maaibeurt de vegetatie rond alle obstakels en bomen te maaien. Het voormaaien van de tweede maaibeurt is afhankelijk van de eigen najaarswerken van de Polder, meer bepaald het onderhouden van de poldergrachten. De voorzien tijd werd dit jaar gebruikt voor het wekelijks gieten van 400 bomen en het inrichten en onderhouden van het speelbos in de Ouderijstraat.

De planning van het bermenmaaien wordt momenteel nog verfijnd en afgestemd op het onderhoud van baangrachten welke nu ook in eigen beheer gebeuren. Hierdoor zijn efficiëntiewinsten mogelijk.

 

De startdatum voor het maaien van de bermen ligt vast in het Bermbesluit. We kunnen dus niet vroeger starten met het maaien van voor de landbouw ‘schadelijke’ planten. De stad mag bovendien geen pesticiden gebruiken. Wat betreft akkerdistels is er geen bestrijdingsplicht meer. Voor sint-jacobskruid bestaat geen verdelgingsplicht. Deze plant is bovendien een waardplant voor verschillende insecten en mag op het openbaar domein niet selectief bestreden worden omwille van de biodiversiteit.

 

In de begroting 2020 werd het nodige budget voorzien voor de opmaak van een bermbeheerplan. Op grond van artikel 4 van het Bermbesluit van 27 juni 1984 kunnen, om redenen van natuurbehoud, afwijkingen worden toegestaan op de wettelijke maaidata. Een aantal vergrasde bermen kunnen mogelijk dan al vanaf 15 mei worden gemaaid wat de planning van de bermmaaiers ten goede komt. De noodzakelijk offertes voor de toewijzing van de opdracht worden opgevraagd.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/10/2020