Lier

Zitting van 27 maart 2023

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. fietsers Grote Markt

Op de Grote Markt mogen de fietsers nog altijd in de tegenovergestelde richting rijden van de Antwerpstraat naar de Florent Van Cauwenbergstraat.

Als er een bus aankomt moet verplicht de fietser afstappen of hij wordt verpletterd. De borduur is daar ook heel hoog en het is niet altijd voor iedereen af te stappen.

Ik heb dit al langer op de gemeenteraad gebracht, maar de situatie veranderd niet, daarom vraag ik aan de meerderheid of zij deze toestand normaal vindt?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Er is ondertussen opdracht gegeven om de onderborden te verwijderen.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Heidi Van den Bergh (Vlaams Belang) i.v.m. waterpartij Sion

Er was eens de mooie Waterpartij van de Sion....of toch niet.

 

Al sinds 2018 stuurde Vlaams Belang raadslid Ella Cornelis u vragen over hoe het verder moet met de waterpartij die voorzien is op de site van de Sion.

 

Op de gemeenteraadszitting van 27 september 2021 stelde collega Cornelis hier ook nog eens een mondelinge vraag over. Verzakkingen, gebarsten blauwe steen, onkruid dat woekert en wagens die eroverheen rijden was immers de triestige toestand van deze waterpartij.

 

U antwoordde daarop dat er een te groot waterverlies (drinkwater) was en er onderzocht werd of de waterpartij niet vervangen kon worden door iets anders, bv groenaanplanting of bloembakken.

 

Op de gemeenteraad van 25/04/2022 stelde raadslid Walter Mariën nogmaals de vraag of er nu al een oplossing gevonden was voor het probleem rond de waterpartij. Waarop u, collega Wollants, dan weer antwoordde dat het concept hiervan definitief verlaten is en er gekozen wordt voor een oplossing met bloembakken. De initiatieven zouden op korte termijn en in eigen beheer genomen worden.

 

Ondertussen zijn we maart 2023 en dus ook 5 jaar later dan onze eerste tussenkomst en nog steeds is er niets in orde gebracht. Geen beloofde waterpartij, geen bloembakken, niets. Helemaal niets!

 

Mijn vraag is dan ook de volgende:

Heeft het CBS al een concrete datum om de beloofde werken uit te voeren en zo ja wanneer?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Onze diensten tekenden ondertussen een voorontwerp uit van de aankleding met verschillende soorten bloembakken. Daarvoor wordt gekeken naar bloembakken in cortenstaal, houten zitbanken en uiteraard plantgoed en teelaarde. Hiervoor worden momenteel prijzen opgevraagd zodat het schepencollege ook een beslissing kan nemen op dit vlak. Deze bespreking op het schepencollege is voorzien in de loop van april. Uitvoering en aanplanting van de materialen is voorzien in de maand november.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. klevers fietszone

Bij het begin van een aantal fietsstraten in onze Lierse binnenstad zijn er op de straat grondmarkeringen aangebracht,een soort van klevers die het begin van de fietszone aankondigen.

Een aantal van deze klevers zijn echter reeds grondig versleten,men zou eigenlijk een andere en meer duurzame oplossing moeten zoeken voor deze problematiek.

Ik zou dan ook aan het cbs en meer bepaald aan de schepen van openbare ruimte willen vragen hoe men dit zoekt op te lossen en op welke termijn?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De kwaliteit van sommige van deze thermoplastmarkeringen zijn inderdaad niet wat ze zouden moeten zijn. Tot op heden zijn deze ook nog niet definitief opgeleverd en wordt nagegaan op welke manier kunnen worden vervangen gelet op de ondergrond waarop zij werden aangebracht. Het aanbrengen van grondmarkeringen heeft inderdaad beperkingen, maar er zijn niet zoveel mogelijkheden om op bepaalde plaatsen de hechting te verbeteren. Enkel het vervangen van de bestrating door asfalt en daarop de markeringen opnieuw aanbrengen zou soelaas kunnen bieden, maar is tegelijk een zeer kostenintensieve manier om de problematiek aan te pakken.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. zone 30

Afgelopen week kwam het Vlaams Forum voor Verkeersveiligheid met 25 aanbevelingen die zouden moeten leiden tot veiliger verkeer. Dit naar aanleiding van het stijgend aantal gewonden op de Vlaamse wegen.

 

Eén van die aanbevelingen is het invoeren van een zone 30 binnen de bebouwde kom, een bevoegdheid die op gemeentelijk niveau ligt. Aangezien schepen Wollants zo’n veralgemeende zone 30 een aantal jaar geleden al op de commissie gepresenteerd heeft, ging onze fractie er van uit dat de invoering ervan ook snel zou volgen.

Maar helaas bleef het sinds die presentatie oorverdovend stil.

 

Vandaar ook volgende vragen:

        Is het college nog steeds voorstander van het invoeren van een algemene zone 30 binnen de bebouwde kom?

        Indien ja, waarom laat de invoering ervan zo lang op zich wachten en wat is dan de streefdatum?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Op 31 mei 2021 werden de nieuwe principes voor de snelheidskaart aangenomen door de gemeenteraad met steun van 6 van de 7 fracties over de grenzen van meerderheid en oppositie. De gemeenteraadsbeslissing werd op dit vlak niet gewijzigd.

 

De verdere uitvoering vraagt toch meer tijd dan initieel verwacht, zeker in combinatie met het opvolgen van een aantal andere dossiers zoals de opvolging van o.a. de fietszone en de extra handhavingsinspanningen die momenteel worden geleverd in de huidige snelheidszones sinds de introductie van een aantal bijkomende controlelocaties.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. zwemmen in open water

Een jaar geleden keurden we op deze gemeenteraad goed dat een sportclub trainingen in open water kon houden in de dode arm van het Netekanaal. Naar aanleiding daarvan stelden we vanuit Groen-Lier&Ko de vraag of zwemmen in open water ook niet voor particulieren, daar of op een andere plaats, mogelijk zou kunnen gemaakt worden. Er werd door de schepen toen aangegeven dat er in dat kader vooral gekeken werd naar de Binnennete ter hoogte van de evenementenweide. De waterkwaliteit bleek goed en er zou een subsidieaanvraag ingediend worden. We stelden de vraag of dit, indien nodig, met eigen middelen kon gefinancierd worden.

 

Op deze vraag kregen we echter geen antwoord. In het algemeen bleef het sinds onze vraag van een jaar geleden oorverdovend stil over zwemmen in open water in Lier. Met de zomer in het vooruitzicht zetten we het bij deze graag terug op de agenda. De argumenten van een jaar geleden, o.a. de goede waterkwaliteit en ligging, gelden nog steeds. Hiernaast zien we ook hoe de provincie Antwerpen ambitieus durft zijn met betrekking tot rivieren. Zo ondertekende gouverneur Cathy Berx dit weekend een charter waarin staat opgenomen dat de Kleine Nete tegen 2050 zelfs drinkbaar water moet bevatten. Maar water moet niet drinkbaar zijn om zwembaar te zijn.

 

Onze concrete vragen zijn dan ook:

        Zal er in de zomer van 2023 mogelijkheid gecreëerd worden tot zwemmen in open water in Lier?

        Werd er een nieuwe subsidieaanvraag ingediend in het kader van de groenblauwe dooradering van de bebouwde kom?

        Hoe ziet het kostenplaatje eruit indien er zonder subsidie zwemmogelijkheid gecreëerd wordt aan de evenementenweide?

 

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

Het blijft inderdaad de ambitie om eventueel op termijn te kunnen zwemmen in de Binnennete ter hoogte van de evenementenweide. Om te mogen zwemmen in de dode arm van het Netekanaal is er echter geen toelating vanuit de Vlaamse Waterweg.

 

        Zal er in de zomer van 2023 mogelijkheid gecreëerd worden tot zwemmen in open water in Lier?

        Er zal in de zomer van 2023 nog niet kunnen gezwommen worden in open water te Lier en dit om volgende redenen:

        De kwaliteit van het slib dat in de Binnennete ligt is nog ongunstig voor de waterkwaliteit. Door de beweging in het water van zwemmers wordt dit slib helemaal omgewoeld en kan dit de gezondheid van de zwemmer in gevaar brengen.

        Vreemde voorwerpen in het water kunnen een gevaar opleveren tijdens het zwemmen.

        De Bootvissers kunnen met hun bootjes niet meer dat gedeelte bevaren.

        Werd er een nieuwe subsidieaanvraag ingediend in het kader van de groenblauwe dooradering van de bebouwde kom?

        Het zwemmen in de Binnennete met als mogelijke locatie de steiger aan de evenementenweide zat inderdaad als quick-win in de eerste subsidieoproep groenblauwe dooradering. Het projectvoorstel werd echter niet weerhouden.

        Hoe ziet het kostenplaatje eruit indien er zonder subsidie zwemmogelijkheid gecreëerd wordt aan de evenementenweide?

        Om dit allemaal mogelijk te maken zal hiervoor een risico-analyse noodzakelijk zijn. Dit onderzoek werd nog niet opgestart en bijgevolg werd er nog geen kostenplaatje opgemaakt.

 

 

Mondelinge vraag 6 : van Walter Marien (Vlaams Belang) i.v.m. verlichting jaagpad tussen Leuvense Poort en tuibrug aan de Sionsite

In de Frut, oftewel de GvA, van 22 maart konden we het heuglijke nieuws lezen dat het jaagpad tussen de Molbrug en de Begijnenvest nog dit voorjaar openbare verlichting krijgt.

Ter justificatie worden de volgende argumenten gebruikt : veel fietsers en wandelaars gebruiken dit pad en om de zichtbaarheid en veiligheid te verhogen.

Er is nog een jaagpad waar dezelfde argumenten kunnen gebruikt worden om ledverlichtingspalen op zonne-energie te plaatsen : het jaagpad tussen Leuvense Poort en tuibrug aan de Sionsite.  Sinds het begin van deze legislatuur heb ik dit reeds enkele keren gevraagd maar werd dat weg geargumenteerd, o.a. dat de Vlaamse Waterweg dit niet toelaat.

De heraanleg van de Ros Beiaardstraat met zijn ledverlichting heeft ook geen licht in de duisternis gebracht.

 

Is er nu een soortgelijke openbare verlichting gepland op het jaagpad tussen Leuvense Poort en tuibrug en wanneer?

Zo niet,  is het CBS dan niet bereid om hier ook zo spoedig mogelijk openbare verlichting te voorzien?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De beslissing waarnaar u verwijst betreft louter de verlichting van de bocht in het jaagpad waarvoor 3 armaturen op zonne-energie worden geplaatst. De reden waarom voor dit soort technologie wordt gekozen is om de beheerder van het jaagpad, zijnde De Vlaamse Waterweg, geen ondergrondse nog bovengrondse kabels toestaat op deze plaats. Het is echter een techniek die nog niet eerder werd toegepast en waarvan we de resultaten afwachten voordat een toepassing op grote schaal kan worden overwogen.

 

Het lijkt ons wijs om na te gaan of het resultaat voldoende is op vlak van brandduur en intensiteit voordat andere plaatsen zouden worden uitgerust.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 6 MAART 2023. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 6 maart 2023.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 6 maart 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

KADEROVEREENKOMST VOOR DE REALISATIE VAN DE JEUGDSPORTINFRASTRUCTUUR OP DE SITE HOGE VELDEN. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

SUBSIDIEOVEREENKOMST VOOR DE REALISATIE VAN DE JEUGDSPORTINFRASTRUCTUUR OP DE SITE HOGE VELDEN. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

AANKOOP SAFIPAD LOTEN 2 T.E.M. 5 - AKTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Reeds enkele jaren zijn er gesprekken lopende tussen NMBS en stad Lier betreffende een mogelijke aankoop van de oude spoorwegbedding dat aansluit op het tracé van het Safi-pad. In 2010 zijn hierover al talrijke vergaderingen geweest met ruimtelijke planning, patrimonium, mobiliteit en de toenmalige verantwoordelijke schepenen.

 

Vanuit ruimtelijke planning en omgeving is er vanaf 2003 de visie geweest om via vergunningen en plannen de gronden te vrijwaren zodat er een fietsas kan voorzien worden vanaf het station tot aan de grens met Ranst op het voormalige tracé van het Safi-spoor. Vanaf Ranst is dit immers een druk bereden fietspad. Dit principe ‘herinrichten van oude spoorwegbeddingen naar fietspaden’ vertrekt vanuit het ruimtelijke structuurplan Vlaanderen (1997). In het RUP Bollaar, het PRUP Lisperloop, het masterplan ‘Stationsomgeving’, het RUP Mallekot (in opmaak) en de verkaveling Frankenweg wordt het inrichten van het Safi fietspad voorzien.

Ook vanuit de diensten mobiliteit/verkeer en infrastructuur werd deze visie meermaals bevestigd.

 

Vanuit ruimtelijke planning werd er tevens gevraagd om de barrière die er is ontstaan door de aanleg van de R16 ter hoogte van de grens met Ranst te onderzoeken en om deze op te heffen. De diensten mobiliteit en infrastructuur hebben deze onderhandelingen met AWV gevoerd ivm ondertunneling en doortrekking fietspad oude spoorwegbedding en de opmaak van een samenwerkingsovereenkomst over de onderdoorgang R16 tot aansluiting op fietspad naar Oelegem.

 

Door de kerngroep ruimtelijke planning van 31 juli 2007 werd er geadviseerd om in te gaan op de vraag van de NMBS tot aankoop van het tracé. In de zitting van 28/08/2007 beslist het CBS principieel interesse te hebben in de aankoop van deze bedding. Uit het verslag van de kerngroep ruimtelijke organisatie van 15/06/2015 blijkt het volgende: Op 8 mei 2015 ging er een overleg door met provincie, fietsberaad, stad en NMBS. Hier werd geconcludeerd:

• NMBS gaat mogelijkheid van bezettingsvergoeding na en maakt eveneens schatting bij mogelijke aankoop.

• NMBS beschikt over dwg’s van tracé, echter enkel te bekomen tegen betaling. De prijs werd gevraagd, de stad ontving geen antwoord.

• Volgens administratieve procedure bij de NMBS krijgen huidige gebruikers 3 maanden om de bezette percelen vrij te maken. De NMBS zou dit opstarten na overeenkomst.

• Onderdoorgang Ring: samenwerkingsovereenkomst te onderhandelen met AWV, dit is cruciaal want het geeft directe link naar fietspad Ranst – Oelegem.

 

Uit het verslag van de kerngroep ruimtelijke organisatie van 17/11/2015 blijkt; Oorspronkelijk was er overeengekomen dat de Stad de gronden kon gebruiken mits een bezettingsvergoeding per m². Uit het recentste overleg is gebleken dat de NMBS de gronden enkel wil verkopen, maar deze ook te koop aanbiedt aan de aanpalende eigenaars. Indien dit gebeurt is het voor de Stad nog heel moeilijk om het fietspad te realiseren aangezien het tracé dan in handen komt van veel verschillende eigenaars. Momenteel is het volledige tracé nog eigendom van de NMBS. Het voorstel aan de kerngroep is om het volledige tracé vast te leggen in een rooilijnplan waardoor affectatie naar het openbaar domein kan gebeuren. Eventuele kopers krijgen dan een correct signaal krijgen wat het doel is van dit tracé.

 

Gemeenteraadsbeslissing dd 27/06/2022: Goedkeuring ontwerpakte mbt aankoop lot 1

Gemeenteraad dd. 26 september 2022: De gemeenteraad besliste om de volgende biedingen uit te brengen voor de resterende loten:

- lot 2 - Lier 2e afdeling sectie A nr 0519/02: 1.950 euro

- lot 3 - Lier 2e afdeling sectie A nr 522/02D: 44.160 euro

- lot 4 - Lier 2e afdeling sectie A nr 524/L3: 24.500 euro

- lot 5 - Lier 2e afdeling sectie A nr 788/02 en 786/02: 160.800 euro

 

Het bod op lot 2 werd niet aanvaard, aangezien er een hoger bod werd uitgebracht. Vervolgens werd voor lot 2 een tweede biedingsronde georganiseerd. Op 24 oktober 2022 besliste de gemeenteraad om voor het lot een tweede bod uit te brengen van 30.000 euro.

 

Op 4 november 2022 berichtte de NMBS dat zowel het bod voor lot 2 van 30.000 euro als de biedingen voor de loten 3 tem 5 aanvaard werden.

 

Collegebeslissing dd. 12/12/2022: goedkeuring onderhandse verkoopsovereenkomst

 

Feiten en context

Met het oog op de verkoop van loten 2 t.e.m. 5 maakt de FOD Financiën, algemene administratie van de Patrimoniumdocumentatie, Federaal aankoopcomité, de ontwerpakte over. Deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Argumentatie

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte betreffende de aankoop van loten 2 t.e.m. 5 in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte in bijlage betreffende de aankoop van loten 2 t.e.m 5 van het 'safipad' goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2022/284: AANPASSEN BESTAANDE WEGENIS NAAR DUBBELRICHTINGSFIETSPAD RIJENWEG MET GRONDINNAMES. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door Maarten Colaes namens Stad Lier GEMEENTE gevestigd te Paradeplein 2/1 te 2500 Lier, heeft betrekking op een terrein, gelegen Botertonstraat 1, 3, 5, 6, 8, 10, Lispersteenweg 220 en 222, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie A nrs. 658P3, 659X, 659S, 659N, 661F2, 662H, 669L en 987A.

 

Het betreft een aanvraag tot het aanpassen bestaande wegenis naar dubbelrichtingsfietspad Rijenweg met grondinnames.

 

De aanvraag omvat:

        stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag heeft een openbare nutsfunctie.

Deze functie blijft ongewijzigd.

 

openbare nutsfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

Sinds het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen van 14 april 2000, wat gewijzigd werd op 17 juli 2015 en 30 oktober 2015, valt hogergenoemde functie onder volgende hoofdfunctie :

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

Voor een nadere uitleg van gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kan verwezen worden naar de omzendbrief van 8 juli 1997 die meer uitleg bij de voorschriften van de gewestplannen geeft. Gebouwen, opgericht of uitgebaat door de overheid vallen ook onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen (BVR van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening  en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester.

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

  1. Historiek

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 658 P3

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 659 X

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 659 S

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 659 N

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 661 F2

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd tussen 1875 en 1899.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 662 H

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 669 L

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 987 A

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

 

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Omgevingsvergunning (2021/586) d.d. 7 maart 2022 voor wijzigen voorgevel werd voorwaardelijk vergund door het college van burgemeester en schepenen.
Stedenbouwkundige vergunning (92/104) d.d. 3 november 1992 voor het verbouwen van een woonhuis werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (97/152) d.d. 8 december 1997 voor bouwen van een woning met winkel + berging na slopen bestaand gebouw werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (88/164) d.d. 25 juli 1988 voor slopen gebouwen werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (83/3) d.d. 22 februari 1983 voor vellen hoogstammige bomen werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2001/67) d.d. 18 juni 2001 voor het bouwen van een tuinhuisje van 7.50 m² werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (2015/44) d.d. 5 oktober 2015 voor bouwen van appartementen (72 woonentiteiten) + bijhorende parking (106 parkeerplaatsen) werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.
Verkavelingsvergunning (064/225) d.d. 23 januari 1980 voor nieuwe verkaveling werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen.

Verkavelingsvergunning (064/225(1)) d.d. 10 september 1980 voor nieuwe verkaveling werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

De aanvraag betreft de Rijenweg, een verbindingsweg voor fietsers en voetgangers die de Lispersteenweg met de Kleine Nete verbindt.

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het verbreden van de bestaande wegenis, sentier nr 44, van 1.60m breed  naar een dubbelrichtingsfietspad welk ook toegankelijk is voor voetgangers met een breedte van 3.5m, excl. boordstenen van 0.10m.

 

Er wordt een zwarte bituminueze verharding aangelegd over een breedte van 3.5m + boordstenen. 1 esdoorn wordt gerooid en een bouwvalige bakstenen muur gesloopt.

Een deel van de voetweg nr 44 wordt afgeschaft.

Er wordt een reliëfwijzing gedaan door het dijklichaam aan de Kleine Nete af te vlakken en de gracht aan te passen.

 

Nieuwe rooilijnen worden gevestigd volgens het rooilijnplan ‘wijziging voetweg nr. 44’ dd 07/06/2022 opgemaakt door Sweco.

De grondafstanden worden geregeld via een akte van verkoop grond VKR 20220982 bij Not Jean Van Cauwenbergh, en Philippe Colson.

 

De wegenis wordt opgemaakt volgens de plannen en bijlagen BA_14150007 in projectinhoudversie 2 in het omgevingsloket

 

  1. Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.


De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.


§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt

in de gemeenteraad van 27 maart 2023 voorgelegd en goedgekeurd:

1  Wegenis- en rioleringsdossier

2. Vaststelling van de rooilijn

 

  1. Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats  van 28 oktober 2022 tot 26 november 2022. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

 

  1. Adviezen

Er werd over de aanvraag advies gevraagd aan VMM afdeling water, MOW De Vlaamse Waterweg, cel integraal waterbeheer; Brandweer, Technisch bureau van de stad, cel mobiliteit, cel publieke ruimte.

Deze adviezen waren gunstig of voorwaardelijk gunstig.

 

Cel Mobiliteit heeft volgend voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht binnen de wettelijke termijn volgend op de ontvangst van de adviesvraag:


De verbreding van de fietsdoorsteek tussen de Lispersteenweg en de Nete is een positieve zaak. Met een breedte van 3,50m wordt een comfortabel dubbelrichtingsfietspad voorzien.

De aansluiting op de Lispersteenweg wordt best aangepast: conform de besprekingen in de projectstuurgroep wordt in functie van zichtbaarheid de aansluiting van de doorsteek in een rode kleur doorgetrokken tot aan het fietspad langs de Lispersteenweg. Dit om het conflict tussen fietsers en voetgangers maximaal te presenteren. Desalniettemin lijkt het aangewezen dat de fietsers voorrang verlenen aan de voetgangers langs de Lispersteenweg door de haaientanden en bijhorende signalisatie ter hoogte van de gevellijn te voorzien.
 

Volgende voorwaarden werden door Cel Mobiliteit opgelegd:


Fietsers dienen voorrang te verlenen voor ze de stoep van de Lispersteenweg kruisen. De bruinrode aansluiting kan zeker behouden blijven in functie van conflictpresentatie.

 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (20 oktober 2022).

 

Het standpunt van Cel Mobiliteit wordt bijgetreden en versterkt om de voorwaarde realistisch te maken, de volgende voorwaarde(n) zal/zullen worden opgelegd in de vergunning:

Er moeten haaientanden en bijhorende signalisatie ter hoogte van de gevellijn voorzien worden opdat fietsers voorrang moeten verlenen voor ze de stoep van de Lispersteenweg kruisen. De bruinrode aansluiting kan zeker behouden blijven in functie van conflictpresentatie.

 

  1. Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich aanvaardbaar zijn, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden:

        Er moeten haaientanden en bijhorende signalisatie ter hoogte van de gevellijn voorzien worden opdat fietsers voorrang moeten verlenen voor ze de stoep van de Lispersteenweg kruisen. De bruinrode aansluiting kan zeker behouden blijven in functie van conflictpresentatie.

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het rooilijnplan ‘wijziging voetweg nr. 44’ dd 07/06/2022 opgemaakt door Sweco.

De grondafstanden worden geregeld via een akte van verkoop grond VKR 20220982 bij Not Jean Van Cauwenbergh, en Philippe Colson.

De wegenis wordt opgemaakt volgens de plannen en bijlagen BA_14150007 in projectinhoudversie 2 in het omgevingsloket.

 

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van (27/2/2023).

 

  1. Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier:

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

4 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Stéphanie Van Campenhout en Gert Van Eester

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door Stad Lier inzake aanpassen bestaande wegenis naar dubbelrichtingsfietspad Rijenweg met grondinnames, gelegen Botertonstraat 1, 3, 5, 6, 8, 10, Lispersteenweg 220 en 222, 2500 Lier, volgens het rooilijnplan ‘wijziging voetweg nr. 44’ dd 07/06/2022 opgemaakt door Sweco.

De grondafstanden worden geregeld via een akte van verkoop grond VKR 20220982

De wegenis wordt opgemaakt volgens de plannen en bijlagen BA_14150007 in projectinhoudversie 2 in het omgevingsloket, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden :

        Er moeten haaientanden en bijhorende signalisatie ter hoogte van de gevellijn voorzien worden opdat fietsers voorrang moeten verlenen voor ze de stoep van de Lispersteenweg kruisen. De bruinrode aansluiting kan zeker behouden blijven in functie van conflictpresentatie

        De grondafstanden moeten gebeuren volgens de akte van verkoop grond VKR 20220982.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

HOF VAN GEETRUYEN - POP-UP - TOEWIJZING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het voormalig landhuis, zogenaamd De Groote Hofstadt of Hof van Geetruyen, sinds 1968 ingericht als Timmermans-Opsomerhuis, werd bij koninklijk besluit beschermd als monument van 19/8/1980 tot heden omwille van de historische en artistieke waarde.

 

In zitting van 27 april 2015 beslist de gemeenteraad akkoord te gaan om na de beëindiging van de samenwerking met het KMSKA, de site Timmermans-Opsomerhuis museaal te verlaten en over te gaan tot de ontwikkeling van een stadsmuseum in het huidige Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen / Baron Caroly.” De gemeenteraad geeft opdracht aan het Vastgoedplatform een financieel plan uit te tekenen voor een eventuele verkoop van het Timmermans Opsomerhuis”. Sinds 26 augustus 2018 heeft het Timmermans Opsomerhuis geen publieke functie meer als museum. Er staan enkel nog collectiestukken gestockeerd. In de loop van 2017-2018 werd nagedacht om het Timmermans Opsomerhuis onder te brengen in een samenwerkingsproject tussen PMV (De Participatiemaatschapij Vlaanderen NV) en de stad en het OCMW van Lier, namelijk ‘het erfgoedfonds’. Het beoogde doel van deze samenwerking was het behoud en optimalisatie van de erfgoedsites binnen het patrimonium van de stad Lier en het OCMW Lier. Het uitgangspunt was dat het Erfgoedfonds functioneert als een ‘rollend fonds, waarbij de gegenereerde middelen maximaal worden geherinvesteerd in de Erfgoedsites, vanuit een analytische boekhouding. Hierbij werd een optimale combinatie van inzet van publieke middelen en aantrekking private middelen beoogd. Volgende erfgoedsites zouden in dit erfgoedfonds worden ingebracht: het Vleeshuis, ’t Schaeckbert, het Heilige Geestgebouw, het Timmermans-Opsomerhuis en het begijnhof. Toen de stad en het OCMW van Lier besloten om twee van deze sites uit het erfgoedfonds te halen (’t Schaekbert werd verkocht, het begijnhof zou in eigen beheer worden geoptimaliseerd via een MJPO) sprong de samenwerking af en werd er niet verder gewerkt aan de constructie van ‘het erfgoedfonds’.

 

In zitting van 16 december 2019 werd het meerjarenplan (2020-2025) goedgekeurd door de gemeente- en OCMW raad. Doelstelling 3 stelt dat Lier trots is op haar onroerend erfgoed en haar vastgoed zorgvuldig beheert. De bewaking van de kwaliteit en het karakter van ons onroerend erfgoed en vastgoed gebeurt door opmaak en opvolging van beheersplannen, herbestemmingsstudies, een erfgoedbeleidsplan en een meerjarenonderhoudsplanning.

 

Onder actie 01/03/SAP/01/01 is de opmaak van een beheersplan en herbestemmingsstudie voor het Hof van Geetruyen opgenomen. Op 6 december 2018 werd de onderzoekspremie voor opmaak van een beheersplan aangevraagd bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Op 25 februari werd een onderzoekspremie van 17.208 euro toegewezen aan de stad Lier voor de opmaak van een beheersplan. Op 19 april 2021 werd de aanvraag voor verlenging aanvraagtermijn voor uitbetaling goedgekeurd. Er is tot 24 februari 2023 om een aanvraag tot uitbetaling in te dienen. Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 3 januari 2022 goedkeuring aan het lastenboek voor de opdracht ‘Opmaak beheersplan voor Hof Van Geertruyen'. Het college beslist op 14 februari 2022 de opdracht voor de opmaak van het beheersplan aan Karuur Architecten uit Antwerpen toe te wijzen.

 

In zitting van 9 mei 2019 beslist het college om de lokalen van het voormalig Timmermans Opsomerhuis in gebruik te geven aan Open School en het CVO en de Podiumacademie. Middels de collegebeslissing van 7 september 2020 werden de huurcontracten voor onbepaalde duur goedgekeurd. Deze scholen namen in het najaar 2022 hun intrek nemen in het Zwartzusterklooster. Enkel de bovenverdieping wordt door CVO gebruikt tot eind juni 2023.

Het bestuur voorzag bij de budgetopmaak in 2021 een inkomst van 800.000 euro voor de potentiële verkoop van het Hof van Geetruyen in 2025.

 

Historische context

Het landhuis is gelegen aan de Netelaan 2-6, in de directe nabijheid van de Kleine Nete en de Sint-Jansbrug. Aan de noordelijke en westelijke zijde wordt het omgeven door de Kleine Nete. Ten zuiden van het complex ligt het stadspark.

Het gebouwenbestand gaat terug tot in de 16e eeuw. Toen werd een woning in bak –en zandsteenstijl opgericht ter hoogte van de Sint-Janstoren. In de 17e eeuw en vooral in de 18e eeuw werd de woning toen ‘De Grote Hofstadt’ genaamd verder uitgebreid. De familie Goyvaerts werd eigenaar in de 18e eeuw en onder hun invloed werd de woning verder verfraaid en vergroot. Het huis werd in de 18e eeuw omschreven al één van de voornaamste herenhuizen van de stad. Verscheidene telgen van de familie Goyvaerts waren burgemeester of schepen in Lier. In 1815 werd de familie Schram eigenaar van het landhuis.

De nieuwe landeigenaar, Emmanuel Schram verbouwde het complex tot een neoclassicistisch landhuis met een riante lustgrond en waters in een landschappelijke stijl.

Naast een siertuin was een groot gedeelte van Schrams eigendom in gebruik als nutstuin (moestuin, verschillende kweekplanten en een boomgaard). Het hele domein was ommuurd.

Op het einde van de 19e eeuw werd het landhuis ‘De Groote Hofstadt’ opnieuw verkocht aan Constant Emmanuel van Geetruyen. Toen kreeg het landhuis de naam ‘Hof van Geertruyen’.

Vanaf 1917 werd de stad Lier eigenaar van het ‘Hof van Geetruyen’. De grote tuin van het landhuis werd omgevormd tot stadspark en het landhuis werd heringericht als school.

 

Vanaf 1968 bracht de stad Lier de collecties met betrekking tot haar belangrijkste lokale kunstenaars onder in het voormalige Hof van Geetruyen. Het landhuis werd gerestaureerd en heringericht. Het pand krijgt de naam Timmermans-Opsomerhuis. Ter hoogte van de toenmalige nutstuin werd het stedelijk zwembad gebouwd.

 

Het zwembad werd in 2011 gesloopt. Na de sloop werd de vrijgekomen ruimte ingericht als evenementenweide.

De collectie van de Lierse kunstenaars werd in 2018 verhuisd naar het stadsmuseum en het museum Timmermans-Opsomer sluit haar deuren. Vanaf 1 oktober 2018 is er nog één stadsmuseum.

 

Collegebeslissing dd. 19/4/2022:

Het bestuur ontving verschillende gebruiksvragen voor het Hof van Geetruyen:

        In 2020 werd het leegstaande pand tijdelijk herbestemd tot schoolgebouw. De scholen CVO, de Podiumacademie en Open School werden hier tijdelijk gehuisvest in  afwachting van de renovatie van het Zwartzusterklooster. Deze werken zijn afgerond en  de scholen hebben de nieuwe lokalen in het Zwartzusterklooster in gebruik genomen vanaf 7/11/2022.  De scholen stelden de vraag of het gebouw definitief kan bestemd  worden als schoolgebouw.

        Lierse horeca uitbaters stellen de vraag of ze hun zaak mogen onderbrengen in het gebouw. In eerste instantie om te testen of het goede locatie is en/of het werkbaar is binnen hun vooropgesteld horecaconcept.

 

Tevens kreeg het technisch bureau gebouwen - cel erfgoed de opdracht om een beheersplan en een herbestemmingsstudie in 2022-2023 op te maken voor het Hof van Geetruyen.

        Het beheersplan zal een praktisch draaiboek zijn voor de (toekomstige) gebruikers, eigenaars en/of beheerders voor het uitvoeren van het effectief beheer (restauratie en onderhoud) met aandacht voor de inherente erfgoedwaarden. Welke werken zijn er wanneer nodig en wat is de kostprijs;

        De herbestemmingsstudie geeft richting aan het toekomstig gebruik en beheer van het gebouw.

 

 

Het hof van Geetruyen, de aanpalende evenementenweide en het stadspark vormen historisch en architecturaal één geheel. Het is een belangrijke site in de historische binnenstad. Het toekomstig gebruik en beheer vraagt een integrale, geïntegreerde en doordachte aanpak waarbij de stad Lier de kwaliteit van de site en de gebouwen moet kunnen blijven bewaken.

Op 6 december 2021 was er intern overleg tussen de verschillende betrokken stedelijke diensten (dienst ondernemen, technisch bureau gebouwen, dienst communicatie en participatie en dienst vastgoed) om een plan van aanpak uit te werken om te komen tot een visie voor het toekomstig beheer en gebruik van het Hof van Geetruyen. Volgende fasering/plan van aanpak wordt voorgesteld door de betrokken diensten:

        Fase 1 (timing 2022): opmaak beheersplan door technische dienst gebouwen

        Fase 2 (timing maart - juni 2022): studie architectuurstudenten i.v.m. gebruik door technische dienst gebouwen ism UHasselt

        fase 3 (timing procedure 2022 - uitbating 2023): pop-up horeca uitbating voor 1 jaar door team vastgoed ism team ondernemen

        fase 4: (timing 2023): herbestemmingsstudie door dienst participatie i.s.m. technische dienst gebouwen

        fase 5 (timing 2024): beslissing nemen i.v.m. toekomstig gebruik en beheer door CBS

 

Het college nam kennis van het plan van aanpak en besliste om de studie af te wachten om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen over de toekomst van het Hof van Geetruyen en haar nabije omgeving (evenementenweide en stadspark).

 

Fase 1 werd afgerond.  Op 4 juli 2022 keurde het college het beheersplan voor het Hof van Geetruyen goed.  Het beheersplan werd ingediend bij het Agentschap Onroerende Erfgoed.  Op 11 oktober 2022 mochten wij een voorwaardelijk gunstig pre-advies ontvangen.  De opmerkingen werden verwerkt en op 28 oktober 2022 werd het beheersplan voor definitieve goedkeuring ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.  Het Agentschap heeft 90 dagen om het dossier te behandelen.

 

Huidig gebruik van het Hof van Geertruyen

Ligo, CVO en de Podiumacadmie hebben de benedenverdieping verlaten en gebruiken sinds 7/11/2022 lokalen in het Zwartzustersklooster.

De bovenverdieping wordt gedurende het schooljaar 2022 - 2023 gebruikt door CVO.

 

Momenteel is de benedenverdieping niet in gebruik.  Met uitzondering van de twee lokalen in de oostelijke en westelijke vleugel die worden gebruikt als depot voor departement Uit in Lier en de lokalen van Werkmaat.

 

Collegebeslissing dd. 14 november 2022

Het college keurde de publieke oproep voor de uitbating van een pop-up concept in het Hof van Geetruyen goed.  De pop-up wordt toegestaan voor een maximale duur van één jaar.

 

Feiten en context

Geïnteresseerden konden online een projectvoorstel indienen vanaf  28/11/2022 tot uiterlijk 15/01/2023 voor 9 u. Een presentatie van de projectvoorstellen door de geïnteresseerden werd voorzien op 19/1 tussen 9 u – 13 u.

 

Er werden 5 kandidaturen ontvangen, waarvan één kandidaat zich uiteindelijk heeft teruggetrokken. 

 

De kandidaten werden beoordeeld door een jury op basis van de volgende criteria:

        visie en invulling

        deskundigheid en relevante ervaring

        financieel plan.

 

De jury bestond uit medewerkers van de dienst erfgoed, toerisme, ondernemen, evenementen en de podium- en beeldacademie. De nabespreking vond tevens plaats met input van de dienst vastgoed, communicatie/participatie en de projectcoördinator.

 

De toewijzing van de huur aan een kandidaat gebeurt door het college van burgemeester en schepenen op basis van de totaliteit van de criteria. Kandidaten moeten op elk individueel criterium minimum de helft van de punten behalen en in het totaal moet het projectvoorstel een totaalscore van minimum 60/100 behalen om in aanmerking te komen voor toewijzing.

 

Drie kandidaturen behaalden het minimum vereiste punten, één kandidatuur behaalde 28 op 100 en komt bijgevolg niet in aanmerking voor de toewijzing.

 

De rangschikking van de overige drie kandidaten is als volgt (zie evaluatieformulier en kandidaturen in bijlage):

1. Collectief Aard-Eco, Werkmmaat en Liers Wol Collectief: 74/100 (hierna: het collectief)

2. Pizza Djeezes Louise: 66/100

3. 't Kafaat: 60/100

 

Op basis van de kandidaturen en de evaluatie draagt de jury het collectief voor als kandidaat-huurder, rekening houdend met een aantal voorwaarden:

 

Vergoeding

De basisvergoeding bedraagt 500 euro per maand, aangezien de huurder nog investeringen dient te doen.

De nutskosten zijn tevens ten laste van de huurder. Er wordt een forfaitair bedrag bepaald van 300 euro voor één lokaal (dewelke intensief gebruikt zal worden) en 150 euro voor het lokaal waar de buurtwinkel zal worden uitgebaat en 150 euro voor de ruimte waarin het fietsatelier wordt geopend (deze lokalen zijn slechts beperkt geopend, waardoor het verbruik lager ligt). Deze vergoedingen zijn maandelijks verschuldigd bovenop de huurprijs. Op het einde van het kalenderjaar wordt een verrekening gemaakt op basis van het werkelijk verbruik.

De huurder stelt een waarborg gelijk aan 2 maanden huur.

 

Afspraken evenementenweide

De gunning is alleen voor het gebouw, incl het terras aan de waterkant. (Tijdelijke) inname van andere delen (van de evenementenweide, ook bv. verhard stuk aan gebouw) moet steeds in samenspraak met dienst Evenementen gebeuren.

 

Termijn

De huur van korte duur wordt afgesloten voor een  minimumperiode van 4 maanden en een maximumtermijn van 1 jaar. De huurtermijn is niet vernieuwbaar.

De kandidaat-huurder heeft een periode van drie maanden (die begint te lopen vanaf 20/2) voor het uitvoeren van voorbereidende werkzaamheden. Vanaf 20/5 zal het huurcontract in werking treden en bijgevolg start dan ook de termijn van 1 jaar.

Bij beëindiging van de eenjarige termijn zal er een nieuwe openbare oproep voor een pop-up georganiseerd worden.

 

Vergunning

Het gebouw ligt in parkgebied. Het ruimtelijk structuurplan zegt dat de functie van het gebouw moet bijdragen aan de recreatieve beleving van het park (= recreatief medegebruik).

De VCRO zegt hierover het volgende (afwijkingen van stedenbouwkundige voorschriften):  

Onderafdeling 4 Sociaal-cultureel of recreatief medegebruik [en tijdelijk gebruik in afwachting van de realisatie van een bestemming (ing. decr. 11 mei 2012, art. 25, I: 16 juni 2012)] 

Artikel 4.4.4. (23/02/2017- ...) 

§ 1. In alle bestemmingsgebieden kunnen, naast de handelingen die gericht zijn op de verwezenlijking van de bestemming, ook handelingen worden vergund die gericht zijn op het sociaal-culturele of recreatieve medegebruik, voor zover ze door hun beperkte impact de verwezenlijking van de algemene bestemming niet in het gedrang brengen. 

Voor niet van vergunningsplicht vrijgestelde handelingen die verbonden zijn met occasionele of hoogdynamische sociaal-culturele of recreatieve activiteiten, kan slechts een tijdelijke omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen worden afgeleverd, of een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen onder de voorwaarde dat de betrokken handelingen slechts gedurende een specifieke periode of op bepaalde momenten aanwezig kunnen zijn. 

Sociaal-culturele of recreatieve activiteiten waarvan de inrichtingen een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit vereisen, kunnen slechts op occasionele basis worden toegestaan. 

Conclusie: Vanaf de effectieve opening van het collectief (uiterlijk 20/2) dient er een vergunning voorhanden te zijn. Aanvankelijk kan er gewerkt worden met een tijdelijk vergunning dewelke geldig is voor 4 x 30 dagen.Gelijklopend kan er een aanvraag ingediend worden door het collectief voor een vergunning van langere duur.

Het college kan geen garantie geven voor het toekennen van de vergunning, maar door de toewijzing van de pop-up aan het collectief geeft dit wel impliciet een signaal van goedkeuring.

 

Juridische grond

Het decreet houdende huur van korte duur voor handel en ambacht

 

Adviezen

Cultuur (vertegenwoordiger beeldacademie): "Aardeco staat voor een verbindend project. Drie partners zorgen voor een divers aanbod waar erbij er ruimte is voor Lierse traditie en cultuur,  educatie, dienstverlening en verkoop van eerlijke en lokale producten door lokale handelaars. Het hof van Geetruyen is de ideale locatie om deze synergie onder te brengen. Het is vlot bereikbaar en biedt de juiste mogelijkheden om dit project ten volle tot ontplooiing te brengen. Het zal zowel een aantrekkingspunt zijn voor reeds trouwe bezoekers van de gekende deelnemende partners als voor toevallige passanten of bezoekers van Lier. We zien bovendien veel mogelijkheden voor samenwerkingen met diverse culturele en educatieve partners. Dit project kan bestaan naast alle activiteiten die de evenementenweide van de stad huisvest en deze evenwel aanvullen."

 

Dienst toerisme en erfgoed: "Positief advies voor de uitbating van de Popup in HVG door het collectief Aardeco, Werkmmaat en het Liers wol collectief.  De drie partners vormen een mooi samenwerkingsverband dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt en dit kenbaar wil maken aan de Lierenaar en bezoekers van de stad. Vanuit toeristisch oogpunt vinden we het een troef dat deze mooie locatie op zeer regelmatige tijdstippen geopend zal zijn en toegankelijk voor publiek met een gevarieerd aanbod aan activiteiten voor een breed doelpubliek. Ook voor de fietstoerist die onverwacht nood heeft aan een herstelling, is deze centrale plek voor een snelle oplossing een meerwaarde. In die zin is het het overwegen waard dat ook de Wielredders op zaterdag een opening voorzien tijdens het toeristisch seizoen.  Vanuit ons Liers erfgoed is het fijn dat Lierse wol in de kijker zal worden gezet en er verschillende mogelijkheden zullen worden aangeboden om met dit lokaal product aan de slag te gaan. Ook in het Stadsmuseum vertellen we het verhaal van de Lierse wol, het zou fijn zijn als we elkaar hierin kunnen versterken.

 

Dienst onroerend erfgoed: "De invulling door het samenwerkingsverband tussen het Lierse Wol Collectief, Werkmmaat vzw en Aardeco vzw betreft een eerder zachte invulling die zich vrij goed en zonder grote ingrepen laat inpassen in het bestaande gebouw en dus ook met respect voor het erfgoedkarakter van het gebouw.  Met deze nieuwe publieke invulling behoudt het voormalige Timmermans-Opsomerhuis niet enkel haar publieke karakter en functie als plek voor ontmoeting en verbinding, het creëert ook een maatschappelijke meerwaarde als sociaal en duurzaam project. Bovendien is het wol-atelier dat met lokale schapenwol wil werken een knipoog naar de Lierse geschiedenis en draagt het op die manier bij tot het versterken van de identiteit van Lierenaars als ‘schapenkoppen’. Deze tijdelijke herbestemming kan vanuit erfgoedperspectief dus positief beoordeeld worden."

 

Dienst ondernemen sluit zich aan bij het oordeel van de jury.

 

Team cultuur en evenementen geeft een positief advies om de pop-up gedurende één jaar te verhuren aan het collectief: "In onze mening versterkt hun aanwezigheid het gebruik van de evenementenweide en zijn er eventuele samenwerkingen mogelijk.

We zijn akkoord om terrassen te plaatsten op het verharde stuk van de evenementenweide op voorwaarde dat deze op onze vraag tijdens evenementen kan worden weggenomen."

 

Argumentatie

Als openbaar bestuur is stad Lier verplicht om een publieke oproep te lanceren voor de vermarkting van een huurrecht, ook wanneer deze van korte duur is. Iedereen moet immers de kans krijgen om mee te dingen. Deze transparantie- en openbaarheidsplicht volgt uit het Decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief voor de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

 

Van de 4 ingediende kandidaturen behalen 3 inzendingen de minimumscore van 60/100. Uit de evaluatie blijkt dat het collectief op nummer 1 in de rangschikking staat.

De gemeenteraad overweegt het huurcontract  in bijlage, dat ten laatste in werking treedt op 20/05/2023, goed te keuren.

 

Stemming

 

24 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

8 onthoudingen: Koen Breugelmans, Stijn Coenen, Bart Verhoeven, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Nancy Dresen en Gert Van Eester

Goedkeuring met 24 stemmen voor - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de huurovereenkomst betreffende de pop-up in het hof van Geetruyen goed te keuren, waarbij het huurcontract in werking treedt op 20/05/2023 voor een maximale termijn van één jaar. De maandelijkse vergoeding wordt bepaald op 500 euro per maand en 600 euro voor de nutsvoorzieningen voor 3 lokalen. Bij de eindafrekening zal het werkelijke verbruik aan de huurder worden doorgerekend.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

STRATEGISCH VEILIGHEIDS- EN PREVENTIEPLAN LIER 2020-2022. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen, in zitting van 16/3/2020, van de verlenging van het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan voor het jaar 2020.

Goedkeuring van deze verlenging door de gemeenteraad in zitting van 27/04/2020.

Kennisname door het college van burgemeester en schepenen, in zitting van 07/06/2021, van de verlenging zonder wijzigingen van het Strategisch Veiligheids- en Preventieplan voor het jaar 2021. Kennisname van deze verlenging door de gemeenteraad van 28/06/2021.

Beslissing van de ministerraad in zitting van 16 juli 2021 om de Strategische Veiligheids- en Preventieplannen nogmaals voor een jaar te verlengen d.w.z. van 01/01/2022 tem 31/12/2022.

 

Feiten en context

De ministerraad besliste in zitting van 16 juli 2021 om de Strategische Veiligheids- en Preventieplannen (SVPP) nogmaals voor een jaar te verlengen d.w.z. van 01/01/2022 tem 31/12/2022.

De drie opeenvolgende verlengingen van het SVPP (2020, 2021 en 2022) werden door de FOD binnenlandse zaken gebundeld in één contract en dit contract werd eind december ter ondertekening aan de stad voorgelegd.

Er wordt gevraagd aan het college van burgemeester en schepenen om dit gebundelde contract goed te keuren en door te zenden aan de raad ter kennisgeving.

 

Juridische grond

Koninklijk besluit van 27 december 2021 tot bepaling van de modaliteiten betreffende de bijkomende financiering van de Gemeenschapswachten van de Strategische Veiligheids- en Preventieplannen voor het jaar 2021 en en houdende intrekking van het koninklijk besluit van 25 december 2017 tot bepaling van de modaliteiten betreffende de bijkomende financiering van de Gemeenschapswachten van de Strategische Veiligheids- en Preventieplannen

Decreet Lokaal bestuur

 

Argumentatie

De drie opeenvolgende verlengingen van het SVPP Lier (2020, 2021 en 2022) werden door de FOD BZ gebundeld in één contract en dit contract werd eind december ter ondertekening aan de stad voorgelegd.

Er wordt gevraagd aan het CBS om dit contract goed te keuren en door te zenden aan de raad ter kennisgeving.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het gebundelde contract van het Strategische Veiligheids- en Preventieplan Lier, voor de jaren 2020, 2021 en 2022.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST I.K.V. DE LIERSE DIGIBANK. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In vorige colleges werden al een aantal beslissingen genomen in het kader van de opstart van De Lierse Digibank: aankopen hardware en uitbesteding digicheques, digitportaal en coachingstraject.

Feiten en context

Voor het uitleensysteem van de laptops en de vormingen binnen de Lierse Digibank zullen we samenwerkingen met Mondiale Werken voor de laptops enerzijds en Ligo voor de vormingen anderzijds.

 

In deze gemeenteraad willen we beide overeenkomsten ter principiële goedkeuring voorleggen.

 

Opdracht 1: Uitleensysteem Laptops

Uitvoerder: Mondiale Werken

gesubsidieerde toelage: 40.000 euro

 

 

Opdracht 2: Vormingsaanbod

Uitvoerder: CBE Ligo - regio Mechelen

gesubsidieerde toelage: 34.500 euro

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/11/KAP/05/31

Uitbouw project Digibanken

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans en Gert Van Eester

4 stemmen tegen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de twee samenwerkingsovereenkomsten goed te keuren:

1 Samenwerkingsovereenkomst met Mondiale Werken in kader van het uitleensysteem laptops;

2. Samenwerkingsovereenkomst let CBE Ligo - regio Mechelen in het kader van het  vormingsaanbod

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST BOSGROEP TER ONDERSTEUNING BIJ DE BOSUITBREIDING OP 3 LOCATIES (MECHELSESTEENWEG, LACHENEN EN FORT VAN LIER). GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 5 december 2022 is het vast bureau akkoord gegaan met het bebossen van 5 percelen, in eigendom van het OCMW, in kader van bosuitbreiding.

 

Feiten en context

In samenspraak met de Bosgroep en de provincie Antwerpen is het stappenplan verder uitgewerkt voor deze percelen :

        Mechelsesteenweg

        Lachenen

        Fort van Lier

 

Voor de bosuitbreiding op deze 3 locaties biedt de Bosgroep ondersteuning bij de bosuitbreiding met :

        advies op terrein

        opmaak plantplan

        aftoetsing plantplan bij andere organisaties (OVAM, Elia, ANB)

        aanvraag + opvolging vergunningsaanvraag

        offertevraag plantsoen

        offertevraag terreinwerken

        voorbereiding plantactie

        aanvraag + opvolging subsidie

        controle van jong bos gedurende 4 jaar

 

De Bosgroep heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt (in bijlage) en vraagt hiervoor een vergoeding van 1.000 euro per project. Het totaal bedraagt 3.000 euro incl. BTW.

 

Argumentatie

De samenwerkingsovereenkomst dient ter goedkeuring te worden overgemaakt aan de gemeenteraad van 27 maart 2023.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/KAP/03/03

Onderhoud van en investering in openbaar groen

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de Bosgroep en de stad Lier betreffende de ondersteuning bij de bosuitbreiding op 3 locaties (Mechelsesteenweg, Lachenen en Fort van Lier) goed.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

LIERSE MAATSCHAPPIJ VOOR DE HUISVESTING CVBA EN WOONMAATSCHAPPIJ RIVIERENLAND MIDDEN (NOG OP TE RICHTEN) - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGERS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de aanstelling van de heer Torfs Benjamin, bestuurslid van Open VLD, als effectief vertegenwoordiger en resp. de heer Suetens Thierry, gemeenteraadslid, als plaatsvervangend vertegenwoordiger, als lid van de ‘Algemene Vergadering der Aandeelhouders’ van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

 

Feiten en context

De stad is aandeelhouder van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting, afgekort LMH. Dit jaar zal de LMH overgaan in de Woonmaatschappij met werkingsgebied Rivierenland-midden.

 

De stad zal in de 'Algemene vergadering der aandeelhouders' van deze Woonmaatschappij vertegenwoordigd zijn.

De LMH vraag de stad om het mandaat van de heer Torfs Benjamin als effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering te wijzigen door iemand anders voor de resterende duur van de legislatuur aan te duiden.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Regiodecreet

 

Argumentatie

Om de overstap van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting naar de nieuwe Woonmaatschappij vlot te kunnen maken, is het aangewezen om iemand anders als vertegenwoordiger in de algemene vergadering aan te duiden. Daarom zal de gemeenteraad ook deze vertegenwoordigers aanduiden als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de nieuwe nog op te richten Woonmaatschappij en dit voor de resterende duur van de legislatuur.

 

Stemming

 

17 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

10 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans en Gert Van Eester

Goedkeuring met 17 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 10 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de heer Patrick Vermeulen, bestuurslid Open VLD, en mevrouw Christel Van den Plas, gemeenteraadslid, resp. als effectief en plaatsvervangend lid van de 'Algemene vergadering der aandeelhouders' van CVBA Lierse Maatschappij voor de Huisvesting aan te duiden tot 30 juni 2023.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de heer Patrick Vermeulen, bestuurslid Open VLD, en mevrouw Christel Van den Plas, gemeenteraadslid, resp. als effectief en plaatsvervangend lid van de 'Algemene vergadering der aandeelhouders' van Woonmaatschappij Rivierenland Midden (voorlopige werktitel) aan te duiden tot de eerste algemene vergadering van 2025.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

ADVIES OMTRENT DE TE VORMEN WOONMAATSCHAPPIJ IN HET WERKINGSGEBIED BONHEIDEN, DUFFEL, LIER, SINT-KATELIJNE-WAVER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

        Gemeenteraadsbeslissing van 25 oktober 2021 over het voorstel van werkingsgebied van de woonmaatschappij.

        Gemeenteraadsbeslissing van 27 juni 2022 over het advies omtrent de te vormen woonmaatschappij, in kader van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.

 

Feiten en context

Op 25 oktober 2021 stelde de gemeenteraad voor om de gemeente Lier tot een werkingsgebied te laten behoren met Bonheiden, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en (onder voorbehoud van afwijking van de referentieregio) Ranst. De afwijking werd niet toegestaan door de Vlaamse Regering, maar verder werd dit voorstel gevolgd.

 

In kader van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH) tot 30 juni 2023, nam de gemeenteraad kennis van het stappenplan om tegen uiterlijk 30 juni 2023 deel uit te maken van de woonmaatschappij die in het werkingsgebied Bonheiden - Duffel - Lier - Sint-Katelijne-Waver ('Rivierenland-Midden') zal worden gevormd. De gemeenteraad formuleerde hierover een positief advies aan de Vlaamse Regering op 27 juni 2022.

 

Tegen uiterlijk 30 juni 2023 moet er een woonmaatschappij gevormd worden in het het werkingsgebied Bonheiden - Duffel - Lier - Sint-Katelijne-Waver ('Rivierenland-Midden').

 

In kader van de erkenningsaanvraag als woonmaatschappij is een advies van de gemeenteraad vereist omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 §1 3°, punt k van het BVCW van 2021). Dit werd nog niet opgenomen in het advies van de gemeenteraad van 27 juni 2022.

 

Het voorstel van de gemeenteraad van 25 oktober 2021 over het werkingsgebied van de woonmaatschappij kwam voort uit een traject met de verschillende lokale besturen, onder leiding van een extern facilitator, en werd ingegeven door factoren als bereikbaarheid en nabijheid voor de doelgroep, betrokkenheid en autonomie van de lokale besturen, ...

Alle relevante informatie omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering was reeds beschikbaar naar aanleiding van de gemeenteraadsbeslissing van 27 juni 2022. Er werden geen wijzigingen aangebracht aan het stappenplan.

Een stand van zaken over de vorming van de woonmaatschappij werd telkens op het Lokaal Woonoverleg toegelicht door de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH). Daarnaast werd een stuurgroep opgericht met de lokale besturen omtrent de te vormen woonmaatschappij.

 

Adviezen

Voor de gemeenteraadsbeslissing van 27/06/2022 gaf het Lokaal Woonoverleg reeds een positief advies. De stand van zaken omtrent de te vormen woonmaatschappij werd sindsdien telkens op het Lokaal Woonoverleg (06/10/2022, 08/12/2022, 02/03/2023) besproken. Hierbij werden geen bezwaren geformuleerd.

 

Juridische grond

        Artikel 40 e.v. van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

        Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

        Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW).

        Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).

 

Argumentatie

In kader van de erkenningsaanvraag als woonmaatschappij is een aanvulling van het eerdere advies van de gemeenteraad van 27 juni 2022 noodzakelijk.

 

De te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad stelt, in aanvulling op het advies van de gemeenteraad van 27 juni 2022, in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt k van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.

 

Art 2 :

Deze beslissing wordt aan de aanvrager bezorgd.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

KLACHT VAN 23 DECEMBER 2022 M.B.T. PLAATSING ZONALE VERKEERSBORDEN E9 BLAUWE ZONE ZONDER BESTUURLIJKE BESLISSING - ANTWOORD GOUVERNEUR. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 24 oktober 2022 over de aanpassing van het reglement doorgangskaarten

 

Feiten en context

Op 8 november 2022 werd een klacht ingediend over het besluit van de gemeenteraad houdende de aanpassing van het reglement doorgangskaarten.

 

Op 23 december 2022 ontvingen we antwoord van het agentschap binnenlands bestuur.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. artikel 333, tweede lid

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. afslag bussen Baron Opsomerlaan

Vrachtwagens en bussen hebben problemen bij het afslaan van de Baron Opsomerlaan naar het centrum. Als er een wagen voor het rode licht staat op de brug richting Ring, staat deze dikwijls te dicht naar het verkeerslicht toe en moet de bus een stuk op het fietspad rijden om zijn bocht te kunnen nemen richting centrum.

Is het CBS hiervan op de hoogte?

Kan er geen dikke lijn getrokken worden om de wagens 1m vroeger te laten stoppen.

Een bord met “verplicht hier stoppen bij rood licht” zou geen overbodige luxe zijn en dit voor de veiligheid van de fietsers.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Na de heraanleg van de brug een kleine 8-9 jaar geleden werd de stopstreep foutief dichter bij het kruispunt gelegd. In 2016 werd dan met De Lijn overeengekomen om deze ongeveer 1 meter achteruit te schuiven. Dit werd ook op die manier uitgevoerd. De stopstreep ligt hierdoor exact weer op de plaats waar deze voor die werken lag.

 

Aangezien de stopstreep opnieuw moet worden gemarkeerd en we daar ook een aannemer voor hebben aangesteld, zullen we vragen om de streep nog extra achteruit te schuiven. De wegcode voorziet al dat men moet stoppen aan de stopstreep bij rood. Een extra bord plaatsen op het voetpad is niet toegestaan om een bestaande regel te bevestigen en zou bovendien de toegankelijkheid voor mindervaliden op die plaats ook aantasten gelet op het feit dat er niet veel meer dan 1,5 meter beschikbaar is.

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. uitbreiding aula

Meermaals is de uitbreiding van de Aula hier aan bod gekomen en op 28 april 2022 heb ik het volgende antwoord gekregen. De uitbreiding zal in het najaar 2022 uitgevoerd worden, er komen 50 plaatsen bij. Graag hierover duidelijkheid.

Zijn de plannen uitgesteld of gaan deze niet door en waarom?

Wat zijn de kosten tot hiertoe die gemaakt zijn om de voorbereidingen van de uitbreiding te starten?

 

Antwoord schepen Rik Pets:

De uitbreiding van de aula gaat niet door. Bij de budgetbesprekingen in het najaar van 2022 zijn andere keuzes gemaakt/prioriteiten gesteld. Er wordt voorgesteld om enkele andere verbeteringswerken wel door te voeren zoals o.a. het voorzien van de mogelijkheid om geluid en beeld te bedienen achteraan in de zaal, verlichting vervangen, een nieuw desk, aan alle deuren wordt een voedings- en utp-kabel voorzien om een badgecontrolesysteem te implementeren, ...

 

Daarnaast worden aan de buitenruimte straatzijde, de buitenruimte achteraan & de refter ook nog verschillende aanpassingen en vernieuwingen doorgevoerd.

 

Door de architect werd tot op heden reeds 15.028,2 euro incl. btw gefactureerd.

Door de veiligheidscoördinator werd reeds 250 euro gefactureerd.

Voor advies door de brandweer werd reeds 300 euro betaald.

 

In totaal werd er dus reeds 15.578,2 euro uitgegeven aan dit project.

 

 

Interpellatie 3 : van Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) i.v.m. toekomst Hof van Geetruyen

Tijdens de commissie wijkwerking, participatie, wonen, patrimonium, tewerkstelling en onroerend erfgoed van dinsdag 21 maart 2023, stond het punt 9 van de gemeenteraad geagendeerd. Naast de bespreking ten gronde van het punt, stelden we vanuit Groen-Lier&Ko vragen over de toekomst van het Hof van Geetruyen. In het punt is immers aangegeven dat er in 2023 een herbestemmingsstudie zou uitgevoerd worden voor het waardevolle gebouw. Gevraagd naar de timing hiervan, werd geantwoord dat deze studie er niet komt en de bestemming van het Hof van Geetruyen verder op het college van burgemeester en schepenen zou besproken worden.

 

Aangezien de informatie in het agendapunt op de gemeenteraad niet klopt, wensen we er via deze weg verder het gesprek over aan te gaan. Op de commissie bleek immers een grote eensgezindheid over de waarde en het belang van het Hof van Geetruyen. De mogelijkheden van het gebouw op haar uitstekende locatie zijn legio en een studie uitvoeren om deze afdoende te onderzoeken, leek onze fractie dan ook aangewezen. We waren dan ook verrast te horen dat deze dan toch niet zou uitgevoerd worden.

 

Concreet zijn dit onze vragen:

        Waarom zal de herbestemmingsstudie van het Hof van Geetruyen niet uitgevoerd worden?

        Indien er geen herbestemmingsstudie komt, op welke manier zullen de toekomstmogelijkheden van het Hof van Geetruyen onderzocht worden?

        Welke timing is er voorzien voor de besluitvorming rond de toekomst van het Hof van Geetruyen?

 

Antwoord schepen Sabine Leyzen:

In de loop van 2022 werd al een beheersplan opgemaakt m.b.t. het Hof van Geetruyen. Een dergelijk beheersplan somt de nodige ingrepen op om het gebouw in optimale conditie te brengen en te houden voor een periode van 24 jaar. Dit document is een waardevol instrument voor (toekomstige) gebruikers van het gebouw en geeft duidelijk aan welke elementen een erfgoedwaarde hebben en absoluut dienen bewaard te blijven, op welke manier de aanwezige erfgoedwaarde kan opgewaardeerd worden en welke delen van het gebouw van weinig tot geen waarde zijn en in aanmerking komen voor ingrijpendere aanpassingen. Dit zal van grote waarde blijken bij het afwegen welke functies (met daaraan gekoppeld steeds een eigen programma van eisen) mogelijk zijn in het gebouw. Een nieuwe functie dient zich immers in te passen in het beschermde gebouw, niet andersom.

 

Aanvankelijk was voorzien om in 2023 ook een herbestemmingsstudie te laten uitvoeren vooraleer over te gaan tot verkoop. Het budget hiervoor zou uit het algemene budget voor uitvoering van beheersplannen en herbestemmingsstudies moeten komen. Dit budget is echter nagenoeg uitgeput omwille van de aanwending van de middelen voor de opmaak van een beheersplan voor vijf woningen in de Begijnhofstraat (n.a.v. “proeftuin coöperatief wonen”) en voor de begraafplaats Mechelsesteenweg. Voor 2023 werd geen bijkomend budget voorzien voor een herbestemmingsstudie voor het Hof van Geetruyen.

 

Bovendien vraagt de opmaak van een  herbestemmingsstudie een grote inzet van medewerkers van de stad, kost het veel geld en heeft vaak ook een lange doorlooptijd. Indien toch zal overgegaan worden tot verkoop lijkt het beter om in te zetten op een (beperktere) studie om te kijken wat de beste manier is om het pand in de markt te zetten rekening houdend met het beheersplan en krijtlijnen die daarin zijn opgenomen (voorwaarden voor vervreemding en begeleiding tijdens het traject). Dit zou eventueel wel kunnen uitgevoerd worden in de loop van 2023-begin 2024.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 maart 2023

 

BELEIDSPLAN RUIMTE

 

MOTIVERING

Zowel in de commissie Stadsontwikkeling en Omgeving voorafgaand aan de gemeenteraad van maandag 6 maart als in de schoot van de GECORO werd door het ontwerpbureau OMGEVING een stand van zaken gegeven over de totstandkoming van het Beleidsplan Ruimte voor onze stad.

 

Opvallend hierbij is en blijft het ontbreken van een volwaardig beleidskader economie. Nochtans beschouwt onze fractie dit als een onmisbaar beleidskader om te kunnen komen tot een evenwichtig en voldragen Beleidsplan Ruimte.

 

Niet enkel Groen-Lier&Ko beschouwt het ontbreken van een volwaardig beleidskader economie als een fundamenteel probleem. Ook tal van andere stakeholders schoven dit in het participatieproces van de voorbije maanden naar voor. Bovendien geven ook uitvoerende mandatarissen en raadsleden van de meerderheidsfracties aan deze situatie als problematisch te ervaren.

 

Wanneer echter het ontwerpbureau OMGEVING geconfronteerd wordt met deze belangrijke bezwaren, geven zij aan hierover geen duidelijke instructies ontvangen hebben vanuit het College van Burgemeester en Schepenen. Meer zelfs, zij geven aan dat de opmaak van een volwaardig beleidskader economie – indien daartoe vanuit het CBS alsnog de uitdrukkelijke opdracht zou gegeven worden – niet compatibel is met de timing die door datzelfde CBS is vooropgesteld ter realisatie van het Beleidsplan Ruimte.

 

Sta ons toe om dit alles als verwarrend en problematisch te ervaren. Het standpunt van Groen-Lier&Ko moge duidelijk zijn: een volwaardig beleidsplan economie is een onmisbaar element om te komen tot een Beleidsplan Ruimte dat een cruciale impact heeft op de toekomst van onze stad in de volgende decennia.

 

Wij vragen daarom de stemming over het volgende:

  1. De gemeenteraad vraagt aan het CBS om aan ontwerpbureau OMGEVING de opdracht te geven om een volwaardig beleidskader economie uit te werken.
  2. De gemeenteraad vraagt aan het CBS om te bewaken dat dit beleidskader volwaardig deel zal uitmaken van het Beleidsplan Ruimte en van de participatieprocessen die hieraan voorafgaan.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist niet te stemmen over dit punt.

 

Publicatiedatum: 26/04/2023