Lier

Zitting van 25 november 2024

Van 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen mondelinge vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

STAD & OCMW LIER - AANPASSING MEERJARENPLAN - DEEL OCMW. VASTSTELLING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad en OCMW Lier hebben in december 2023 een aanpassing meerjarenplan opgemaakt voor de periode van 2023 tot 2026. Op financieel vlak bevat het de ramingen van de verwachte ontvangsten en uitgaven voor de periode van 2023 tot 2026 en de kredieten voor het boekjaar 2024.

 

Feiten en context

Het meerjarenplan moet minstens 1 keer per jaar worden aangepast om de ramingen uit het initiële meerjarenplan te herzien en de kredieten van het daaropvolgende jaar vast te stellen. In dezelfde aanpassing zullen tevens de kredieten van het lopende jaar worden bijgestuurd. Daarnaast dient ook het resultaat van het voorgaande jaar verwerkt te worden in het meerjarenplan.

 

Anders dan voorgaande jaren worden via deze aanpassing van het MJP enkel de kredieten voor het jaar 2024 opnieuw vastgesteld. Het decreet lokaal bestuur voorziet namelijk voor het 'overgangsjaar' 2025 in een uitzonderingsregel ( art. 257, §1, 2e lid DLB) waarbij het bestuur vanaf 1 januari 2025 wel degelijk over uitvoerbare kredieten kan beschikken, ten bedrage van de ramingen die voor 2025 in de laatste aanpassing van het meerjarenplan werden opgenomen. Concreet zullen dus op 1 januari 2025 de voorziene ramingen voor het boekjaar 2025 zoals in deze aanpassing MJP bijgestuurd, omgezet worden in concrete werkingskredieten.

 

Volgens de regelgeving moet de AFM in het laatste jaar van de planperiode, in casu 2025, positief zijn.

 

De aanpassing van het meerjarenplan bestaat uit volgende onderdelen :

1. Een motivering van de wijzigingen

2. Een aangepaste strategische nota

3. Een aangepaste financiële nota, bestaande uit :

a. het aangepaste financieel doelstellingenplan (M1)

b. de aangepaste staat van het financieel evenwicht (M2)

c. het aangepaste overzicht van de kredieten (M3)

4. Toelichting

 

Bij de aanpassing van het meerjarenplan hoort ook nog een uitvoerige documentatie.

 

De beleidsrapporten van het MJP worden opgemaakt in het Pepperflow softwarepakket en zijn dus raadpleegbaar op het beleidsportaal van deze toepassing. Het geheel van de rapporten inclusief de aanvullende documentatie wordt op 1 locatie gebundeld op het beleidsportaal.

In het beleidsrapport worden de voorgestelde wijzigingen aan het MJP toegelicht, evenals de impact ervan op de autofinancieringsmarge (AFM) en schuldniveau.

Rekening houdend met alle voorgestelde bijsturingen, blijft de AFM van de groep (stad+OCMW) positief eind 2025. De AFM eind 2025 bedraagt nu 26.058 EUR.

 

Fasering

Volgende fasering dient gevolgd te worden in de besluitvorming rond de aanpassing van het MJP volgens art. 249 § 3 van het decreet lokaal bestuur :

1. de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van het aangepast MJP vast;

2. de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepast MJP vast;

3. de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen van 30 maart 2018;

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer en Charlotte Schwagten

9 stemmen tegen: Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 9 stemmen tegen - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om het aangepaste MJP en de aangepaste kredieten voor 2024 voor wat betreft het gedeelte van het OCMW vast te stellen. Het beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de autofinancieringsmarge eind 2025 bedraagt 26.058 EUR.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

OVEREENKOMST FOODSAVERS - ADDENDUM. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 25 september 2023 heeft de OCMW raad een overeenkomst met Foodsavers goedgekeurd in functie van de levering van voedseloverschotten aan het sociaal restaurant en de sociale kruidenier.

 

Feiten en context

Vanuit Foodsavers is met de lokale besturen binnen regio Mechelen een addendum ter aanvulling van de bestaande overeenkomst besproken.

 

Op basis van dat overleg wordt aan de OCMW raad een addendum voor goedkeuring voorgelegd.

 

Met deze aanpassing hopen we de continuïteit en duurzaamheid van het project Foodsavers te waarborgen, terwijl we ons blijven inzetten voor het verminderen van voedselverspilling en het ondersteunen van de gemeenschap.

 

Fasering

Vanaf 1/11/2024 treedt het addendum in werking.

 

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 78, betreffende de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

Omwille van gestegen loonkosten, brandstofprijzen en energiekosten wordt een prijsaanpassing voorgesteld.

 

Financiële weerslag

De gestegen kostprijs wordt (obv de maandelijkse levering) geraamd op 1.000€ (cf. 1700 kilo/maand gemiddeld). De bijkomende kost kan opgevangen binnen het voorziene budget.

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/5/9

Uitbesteding gespecialiseerde info- en begeleidingstrajecten

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW raad beslist akkoord te gaan met het addendum ter aanvulling van de overeenkomst met Foodsavers.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST KRUISPUNT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op resp. 2/2/2024 en 26/2/2024 keurde het Vast Bureau en de OCMW raad een samenwerkingsovereenkomst goed in het kader van realisatie van een Kruispunt Geestelijke Gezondheidszorg.

 

Feiten en context

Verbetering van de toegankelijkheid van het aanbod rond geestelijke gezondheidszorg vormt een prioritaire beleidsdoelstelling. Mensen met ondersteuningsvragen rond geestelijke gezondheidszorg vinden moeilijk hun weg in het landschap van geestelijke gezondheidszorg.

 

Om in te spelen op hogervermelde doelstelling hebben heel wat partners - m.n. CAW Rivierenland, CGG De Pont, UPC Duffel, Heilig Hartziekenhuis Lier en OCMW Lier (namens de OCMW's van de eerstelijnszone Pallieterland) - de afgelopen periode geïnvesteerd in de voorbereiding van een nieuw initiatief, nl. Kruispunt Pallieterland. Dat Kruispunt heeft tot doel te fungeren als een 1-loket voor inwoners van eerstelijnszone Pallieterland met vragen rond geestelijke gezondheidszorg. Inwoners kunnen er kortdurend terecht voor advies en begeleiding rond geestelijke gezondheidszorg, en worden - bij meer complexe vragen - toegeleid naar het gepaste aanbod. Het Kruispunt heeft de ambitie om een antwoord te bieden op het probleem van ontoegankelijkheid van het aanbod.

Om de samenwerking tussen de verschillende partners in de uitbouw van het Kruispunt verder uit te bouwen, wordt een vernieuwd ontwerp van samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd in bijlage

 

Fasering

De duurtijd van de overeenkomst bedraagt 1 november 2024 - 31 december 2025

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Het Kruispunt heeft de ambitie om een belangrijke stap voorwaarts te betekenen in het aanbod rond geestelijke gezondheidszorg. Het Kruispunt wenst beter tegemoet te komen aan actuele noden in de ELZ door:

- Betere mentale gezondheidsuitkomsten te realiseren;

- Het welzijn, welbevinden en veerkracht van mensen te versterken (met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren);

- Een betere en snellere detectie van psychische problemen;

- Door gepaste kortdurende hulp of de toeleiding naar en het beschikbaar en toegankelijk maken van gepaste hulpverlening.

 

Met het Kruispunt trachten de partners een antwoord te bieden op de versnippering en de vraag vanuit de eerste lijn naar een eenduidige en laagdrempelige toegang tot geestelijke gezondheidszorg. Het Kruispunt draagt zo bij aan het beter toegankelijk en meer beschikbaar maken van psychosociale zorg voor mensen met emotionele, psychosociale, psychische en psychiatrische problemen.

 

Op basis van de registratiegegevens (zie bijlage) kan geconcludeerd dat inwoners hun weg vinden naar het jonge initiatief, en er derhalve voldoende potentieel aanwezig is om het initiatief verder te ontwikkelen.

 

Financiële weerslag

De voorziene personeelsinzet vanuit stad en OCMW Lier wordt gefinancierd met de toelage die ontvangen wordt in het kader van het project Geïntegreerd Breed Onthaal.

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/7/1

Opmaak werkingsprincipes voor samenwerkingsverband GBO

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW raad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst inzake het Kruispunt Geestelijke Gezondheidszorg.

 

Art 2 :

De financiële gevolgen zijn:

Een verhoogde personeelskost die wordt opgevangen door de toelage inzake het geïntegreerd breed onthaal.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VZW SOLENTRA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

29/04/2019: CBS keurt de samenwerkingsovereenkomst met Solentra vzw goed voor de periode 1/03/2019-29/02/2020.

09/03/2020: CBS keurt de samenwerkingsovereenkomst met Solentra vzw goed voor de periode 1/03/2020 tot 29/02/2023.

27/11/2023: CBS keurt de samenwerkingsovereenkomst met Solentra vzw goed voor de periode 1/03/2023 tot 31/12/2024

18/12/2023: GR keurt de samenwerkingsovereenkomst met Solentra vzw goed voor de periode 1/03/2023 tot 31/12/2024

 

Feiten en context

Stad en OCMW hebben een lopende samenwerkingsovereenkomst met vzw Solentra die eind dit jaar eindigt. De samenwerking is aangegaan om het traumaprobleem bij (oorlogs)vluchtelingen aan te pakken en Lierse organisaties die geconfronteerd worden met de problematiek te ondersteunen. De behoefte aan dit aanbod is vanuit verschillende Lierse sectoren en diensten aangereikt: scholen, OCMW, e.a. Organisaties geven aan dat er een expliciete nood is aan de expertise van Solentra en de hulpverlening die zij bieden waardoor verdere verlenging van de samenwerking aangewezen is.

 

Aan het schepencollege wordt een nieuwe overeenkomst principieel ter goedkeuring voorgelegd voor de periode 1/01/2025 tot 31/12/2025 i.f.v. doorsturen naar de gemeenteraad. De volledige overeenkomst bestaat uit de afspraken.

 

Fasering

November: goedkeuring CBS

December: goedkeuring GR

Start nieuwe overeenkomst: 1/01/2025

Betaling eerste schijf: februari 2025

Tussentijdse evaluatie: mei 2025

Afsluit overeenkomst: december 2025

Betaling tweede schijf: december 2025

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Om volgende redenen wordt de verlenging van het samenwerkingsverband met Solentra vzw voorgesteld:

* De nood aan gespecialiseerde psychologische ondersteuning en traumabegeleiding bij vluchtelingen is gemeld door verschillende Lierse organisaties.

* Trauma is een rem voor cliënten die duurzame stappen vooruit willen zetten in hun integratieproces (leren van de Nederlandse taal, zoeken van werk, kinderen ondersteunen bij het schoolwerk, participeren aan het leven in België, ...)

* Solentra vzw is expert inzake transculturele consultaties met tolk voor migrantenkinderen met of zonder familie en inzake deskundigheidsbevordering wat betreft psychosociale begeleiding en vroegtijdige detectie van psychische problemen.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/05/10

Uitbesteding gespecialiseerde trajecten rond psychologische begeleiding

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist de samenwerking met vzw Solentra te verlengen en de samenwerkingsovereenkomst voor 2025 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TAALONDERSTEUNING OP DE WERKVLOER - VERLENGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 9/12/2019 heeft het Vast Bureau een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met CVO en LIGO in functie van taalondersteuning voor art. 60-tewerkstelling op de werkvloer.

Op 13/12/2021 heeft het Vast Bureau de samenwerkingsovereenkomst rond taalondersteuning verlengd.

Op 5/12/2022 het Vast Bureau de samenwerkingsovereenkomst rond taalondersteuning verlengd.

Op 25/9/2023 heeft de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst rond taalondersteuning verlengd.

 

Feiten en context

Het afgelopen jaar is taalondersteuning uitgevoerd op diverse werkplekken: o.a. Opnieuw en co (Mortsel, Nijlen, Lier), kinderopvang Helan, WZC Sint Jozef,...

Het aanbod wordt als een belangrijke meerwaarde ervaren: de werkplekken wijzen erop dat de communicatie vlotter wordt; en het aanbod laat toe om de omvangrijke groep anderstalige leefloners versneld te activeren.

 

Gezien de gunstige evaluatie, de beleidskeuze om in te zetten op activering voor OCMW cliënten en feit dat het beschikbare contingent ingevuld is - is het voorstel om de samenwerkingsovereenkomst met CVO en LIGO te verlengen in functie van taalondersteuning op de werkvloer.

 

Doelstelling van dat samenwerkingsverband bestaat erin om taalcoaching op maat op de werkvloer aan te bieden, als aanvulling op het reguliere aanbod aan lessen Nederlandse taal. Dankzij dit aanbod wordt de drempel naar werk verlaagd; gezien het taalondersteuningsaanbod op maat aangeboden wordt én direct gekoppeld is aan de werkvloer wordt de kans op inschakeling fors verhoogd. Dankzij dit aanbod kan het OCMW werkgevers bovendien makkelijker over de streep trekken om werkervaringsplaatsen aan te bieden voor leefloners met taalachterstand.

 

De kostprijs van 1 standaardtraject i.s.m. LIGO bedraagt 2.798,4€. Hierin is begrepen: een intakegesprek met de leefloner, een gesprek met de werkplek en 20u taalcoaching op werkvloer . De doelgroep van LIGO bestaat uit laaggeschoolde anderstaligen. In bijlage wordt het aanbod concreet omschreven.

De kostprijs voor 1 standaardtraject i.s.m. het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) bedraagt 3.973€. Hierin is begrepen: 3 dagdelen gesprekken en analyse met de werkplek (= intake met de werkplek, analyse talige omgeving werkplek, evaluatiegesprek met de werkgever), een intakegesprek met de leefloner en 20u taalcoaching op de werkvloer. De doelgroep van CVO is veeleer gericht op midden- en hooggeschoolde anderstaligen. In bijlage wordt het aanbod concreet omschreven.

 

Voorstel bestaat erin een toelage toe te kennen van 38.279,2€ aan het samenwerkingsverband LIGO / CVO in functie van taalondersteuning voor leefloners, waarvan 15.892€ aan CVO en 22.387,2€ aan LIGO. De toelage laat toe aan de sociale dienst van het OCMW om voor 13 leefloners taaltraining op de werkvloer aan te bieden. Afhankelijk van het profiel van de leefloner, stapt hij/zij in het standaardtraject CBE of het standaardtraject CVO. Het aantal trajecten wordt gelimiteerd tot de toegekende toelage van 38.279,2€, waarmee 13 trajecten kunnen worden gerealiseerd (5 bij CVO en 8 bij LIGO). De opstart van een activeringstraject met taalondersteuning, wordt op individuele basis beslist door het Bijzonder Comité Sociale Dienst.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Het samenwerkingsverband tussen CVO / LIGO en de sociale dienst van het OCMW:

       speelt in op een prioriteit van het bestuursakkoord, met name versterking van de inzet naar activering van leefloners;

       sluit aan op geformuleerde pijnpunten in de omgevingsanalyse, met name het hoge aandeel leefloners en de werkloosheid bij mensen van allochtone origine;

       speelt in op een prioritair signaal, met name de nood aan bijkomende taalondersteuning op de werkvloer om anderstalige leefloners te stimuleren naar (werk)ervaring.

       positieve evaluatie van het samenwerkingsverband dat eind 2019 gestart is.

 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/1/5

Verhoging aantal werkervaringsplaatsen voor leefloners

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW raad beslist akkoord te gaan de samenwerkingsovereenkomst rond Taalondersteuning te verlengen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WOONBEGELEIDING CAW RIVIERENLAND - OCMW LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op resp. 11/10/2021 en 25/10/2021 keurde het Vast Bureau en de OCMW raad de convenant met CAW Boom Mechelen Lier (nieuwe naam: CAW Rivierenland) goed voor de periode 1/11/2021 - 1/11/2024 in functie van de realisatie van intensieve woonbegeleiding.

 

Feiten en context

Intensieve woonbegeleiding heeft tot doel om, via een bredere vraagverheldering en wederzijdse uitwisseling van informatie, verwachtingen, .., een gedragen hulpverleningsaanbod te ontwikkelen met min. 4u per week begeleidingsinzet gericht naar:

-Brede vraagverheldering

-Rechtendetectie

-Administratieve opvolging.

-Algemeen welzijn (psychisch en fysiek welzijn, huisarts, verslaving, relationele problemen)

-Tewerkstelling & onderwijs

-Financiële situatie opvolgen.

-Woonvaardigheden versterken (Contact buren, verhuurders, externe diensten, opruimen tuin, woning, etc.)

-Verbreding sociaal netwerk

-Samenwerking met externe diensten (CGG, jeugdzorg, etc.)

-Praktische ondersteuning (voedselbank, sociale kruidenier, jeugdrechtbank, vredegerecht, etc.)

-Dreigende uithuiszetting vermijden.

 

Na 3 jaar uitvoering is de balans van de samenwerking positief:

-De uitvoering van woonbegeleiding wordt door de sociale dienst van het OCMW uitstekend geëvalueerd:

In de eerste plaats wordt de intensiteit van de woonbegeleiding door CAW als een belangrijke aanvulling op het bestaande aanbod beschouwd. Intensieve woonbegeleiding via CAW investeert gemiddeld 4 uur per week begeleidingsinzet in complexe dossiers rond woonbegeleiding. Dergelijke intensiteit kan, gezien de caseload binnen de sociale dienst, onmogelijk vanuit het maatschappelijk werk van de sociale dienst geleverd worden.

In de tweede plaats is er op cliëntniveau een goed samenwerkingsverband: taakafspraken zijn duidelijk, er wordt helder teruggekoppeld;...

-Intensieve woonbegeleiding sluit als werkvorm aan op een reëel ervaren nood, die ook impact heeft op diverse terreinen (denk aan burenruzies, gezondheid en de leefomgeving, het vermijden van uithuiszettingen;...).

 

Gezien de positieve evaluatie van de samenwerking, is het voorstel de bestaande convenant te verlengen tot 1/5/2026.

 

Argumentatie

De bestaande samenwerkingsovereenkomst met CAW Rivierenland rond intensieve woonbegeleiding wordt verlengd na positieve evaluatie.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/4/2

Verbeteren woonkwaliteit van maatschappelijk kwetsbare huurders.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW raad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst tussen CAW Rivierenland en OCMW Lier inzake intensieve woonbegeleiding.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LOKAAL ACTIVERINGSPACT VZW JOBORAD - STAD & OCMW LIER. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 28 april 2023 lanceerde de Vlaamse Overheid de projectoproep ‘Lokaal Activeringspact’, in het kader van de conceptnota ‘Flankerende activeringsaanpak voor de verplichte inschrijving van leefloongerechtigden'.

Op de zitting van 23 oktober 2023 werd deze oproep ter kennis gebracht aan het college.

Stad en OCMW Lier stelde een uitstroomengagement, een plan van aanpak en een kostenraming op. Dit dossier werd voor 31 oktober 2023 ingediend. Op 20 december 2023 werd het dossier goedgekeurd door de Vlaamse Overheid voor de periode december 2023 - november 2024.

Januari 2024 startte de operationele uitvoering van het lokaal activeringspact Lier.

Op 13 augustus 2024 lanceerde de Vlaamse Overheid een tweede ronde voor de oproep van het Lokaal activeringspact.

Op 30 september 2024 keurde het college het nieuwe lokaal activeringspact goed.

 

Feiten en context

Met het lokaal activeringspact engageert stad en OCMW Lier zich tot bijkomende acties in het kader van een versterkt activeringsbeleid voor leefloners.

 

In het kader van dat versterkt activeringsbeleid wordt het voorstel geformuleerd om een toelage toe te kennen aan vzw Jobroad. Gekoppeld aan die toelage, wordt een samenwerkingsovereenkomst met Jobroad vzw voorgelegd voor principiële goedkeuring in functie van doorsturen naar de gemeenteraad.

 

Samenwerkingsovereenkomst Jobroad vzw - stad en OCMW Lier

Samenvatting:

Doelstelling:

        de uitstroom naar werk in het NEC van leefloongerechtigden bevorderen

        Begeleiding van 80 OCMW cliënten richting een duurzame job in het reguliere arbeidscircuit door JobRoad.

        Duurzame activering van minimaal 60 RSZ dagen binnen een periode 4 maanden.

 

Rolverdeling:

        OCMW Lier:

        Stuurt gemiddeld 10 dossiers per maand van de vooropgestelde doelgroep naar JobRoad vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 augustus 2024.

        Pleegt geregeld overleg met JobRoad over hun doorverwezen klanten.

        Een SPOC neemt deel aan de stuurgroep vergaderingen.

        JobRoad:

        Nodigt cliënten uit en start een individueel begeleidingstraject van 3 maanden waarbij JobRoad de cliënten naar de arbeidsmarkt begeleidt. Tijdens de jobhunting zullen contactmomenten voorzien worden, afhankelijk van de noden van de cliënt.

        Volgt tewerkstelling van klanten gedurende 1 maand actief op.

        Houdt het gedeelde opvolgingssysteem up-to-date met de vooruitgang van de cliënten in begeleiding, geeft op geregelde tijdstippen feedback aan de trajectbegeleiders van OCMW Lier en bereidt en leidt de stuurgroep vergaderingen.

        Verwijst cliënten terug door naar de trajectbegeleider van OCMW Lier indien de klanten niet arbeidsbereid of arbeidsrijp zijn, via een gezamenlijk overleg wordt beslist over het verdere traject.

 

Termijnen:

        Begeleidingstraject van JobRoad (screening, matching en jobhunting): maximaal 3 maanden

        Vroegtijdige stopzetting bij activatie (opstart in het NEC)

        Vroegtijdige stopzetting bij vaststelling niet arbeidsrijp of arbeidsbereid met terugkoppeling naar OCMW Lier en unanimiteit van beide partijen

        Klant kan bij stopzetting tewerkstelling tot 2 maal toe opnieuw een JobRoad-traject opstarten (kan maximaal 3 maal traject volgen)

        Nazorg traject voor starters: 1 maand opvolging na tewerkstelling op vaste tijdstippen.

KPI’s:

        Begeleiding van 80 OCMW cliënten naar werk in een activeringstraject van 3 maanden per klant met de ambitie om 48% effectief naar duurzaam werk te leiden in het NEC (berekend per kwartaal, op basis van de niet-vroegtijdig stopgezette begeleidingen).

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Toekenning van een toelage aan vzw Jobroad laat toe een bijkomend begeleidingsaanbod te voorzien in het kader van het activeringsbeleid van het OCMW:

        Activering van OCMW cliënten is een prioritaire beleidsdoelstelling; het bijkomend aanbod laat toe hier versterkt op in te zetten;

        Het Lokaal Activeringspact heeft de ambitie OCMW cliënten duurzaam te activeren naar werk. Met dit aanbod wordt een nieuwe impuls gegeven aan de realisatie van die ambitie.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/1/8

Uitvoeren van het lokaal activeringspact

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist akkoord te gaan met toekenning van een toelage en het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met vzw Jobroad.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VZW DE MOEVE IFV OVERKOP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 21 april 2021 heeft het college beslist een aanvraag in te dienen bij de Vlaamse Overheid tot realisatie van een OverKop werking in Lier.

Midden 2021 heeft de Vlaamse Overheid 30 OverKop - werkingen erkend, waaronder het dossier van Lier.

In december 2021 is OverKop Lier officieel van start gegaan.

 

Feiten en context

OverKop is een werking, gericht naar (maatschappelijk kwetsbare) jongeren, met als doel laagdrempelige ontmoetings- en ontspanningsactiviteiten aan te bieden voor en door jongeren, mét aandacht voor een 'luisterend oor' en de beschikbaarheid van ondersteuning van het 'mentaal welbevinden' van jongeren. De sectoren jeugdwerk, welzijn en geestelijke gezondheidszorg werken nauw samen tot realisatie van OverKop.

In Lier is hierrond een sterk partnerschap uitgebouwd met partners zoals vzw De Moeve, team jeugd, team sociaal beleid, JAC, Straathoekwerk, Trawant,... Het partnerschap bouwt gezamenlijk aan een werking in Lier, binnen het kader zoals omschreven in het projectplan OverKop (zie bijlage).

 

In het kader van uitbouw van de OverKop werking wordt aan het college volgend ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen stad en OCMW Lier enerzijds en VZW De Moeve anderzijds principieel ter goedkeuring voorgelegd i.f.v. doorsturen naar de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Toekenning van een toelage aan vzw De Moeve laat toe om relatief duurzame personeelsinzet mogelijk te maken in functie van uitbouw van de OverKop werking in Lier. Op die manier kunnen de ambities van OverKop - zoals geformuleerd in het projectplan - effectief in praktijk omgezet worden. M.n. de integratie van jeugdwerk, welzijn en geestelijke gezondheidszorg voor een diverse groep jongeren - speelt in op een prioritaire beleidsdoelstelling.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/8/8

Plan Samenleven - jongeren in contact brengen met jeugdwerk

9.870€ (voorzien budget 2025)

 

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/SAP/2/18

Uitvoering van de OverKop werking

7.218,66€ (budget 2024)

16.851,41€ (saldo OverKop toelage 2025)

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/5/KAP/3/7

Ondersteuning werking jeugdhuis

24.000€ (budget 2024)

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW raad beslist akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst tussen stad en OCMW Lier enerzijds en vzw De Moeve anderzijds in functie van de realisatie van OverKop.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST COMBO YOUTH ACADEMY 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In april 2022 gingen de schepen en de burgemeester in op de uitnodiging van Combonation en brachten ze een bezoek aan de werking.In mei 2022 gaf Combonation een presentatie en toelichting aan de stad over de werking.

 

Beslissing subsidiëring Combonation met Vlaamse middelen 'Lier voor Taal' - goedkeuring CBS op 12/12/2022 en GR op 30/01/2023 voor de periode 2023-2024.

 

Feiten en context

Combonation, een Lierse sportclub, investeert al 5 jaar in kwetsbare kinderen en jongeren en heeft hiervoor sinds 2022 een communitywerking opgericht die volledig afzonderlijk gerund wordt onder de naam 'Combo Youth Academy'.

 

Ze bereiken jongeren die geen lidgeld kunnen betalen, maar wel kampen met heel wat noden op het vlak van motivatie, zelfvertrouwen, mentaal welzijn en met problemen thuis, op school of daarbuiten. Via een samenwerking met stad en OCMW Lier en toelage vanuit gefinancierd door het Plan Samenleven van de Vlaamse overheid, kan de gemeenschapswerking verder ondersteund worden.

 

De gemeenschapswerking van Combo Youth Academy en diens engagementen zien er als volgt uit:

 

Aanbod van kickboks groepssessies waarbij de klemtoon wordt gelegd op verbondenheid, discipline, vaardigheidstraining, opbouw zelfvertrouwen/eigenwaarde en motivatie, versterking sociaal netwerk. Stad Lier en vzw CYA spreken af dat elke deelnemer – die, hetzij binnen hetzij buiten de club, de gedragscode rond psychische, seksuele, sociale en lichamelijke integriteit overtreedt – tuchtrechtelijk gesanctioneerd wordt.

 

Aantal groepssessies en leeftijden:

 

Leeftijd

Weekdagen

Unieke deelnemers

5 jaar tot 9 jaar

Zaterdag en Zondag

20

10 jaar tot 13 jaar

Woensdag, Zaterdag en Zondag

20

13 jaar tot 15 jaar

Woensdag, Vrijdag en Zondag

25

15 jaar tot 18 jaar

Maandag, Woensdag en Vrijdag

25

 

        Individuele coachingsgesprekken tieners, op maat en op vraag:

        o.a. structuur en planning schoolwerk, huiswerkbegeleiding, vertrouwenspersoon en/of bemiddeling, doorverwijzing professionele hulp, … .

        Thema’s: onderwijs, intrafamiliale problematieken, ontwikkelingsstoornissen, problemen binnen netwerk jongere en het gezin daarrond, …

          Gezinsbegeleiding: luisterend oor, doorverwijzing, zoektocht werk/opvang, inschakelen sleutelfiguren, structuur brengen in de problematiek, inzet op (administratieve) zelfredzaamheid en mobiliteit.

          Interventie: noodzakelijke tussenkomsten op eigen initiatief, na noodkreet of op vraag van omgeving jongere.

 

Aanbod

Uniek bereik

Aantal vragen

Individuele coaching

40

120

Gezinsbegeleiding

20

60

Interventies

10

10

 

        Signaalfunctie: signalen van jongeren rond kinderarmoede worden voorgelegd op het tussentijds projectoverleg met stad en OCMW Lier

        Aanpak: tienervriendelijke- en veilige aanpak (type vrijwilligers, taalgebruik, cultuursensitieve werking,…)

 

Netwerking/Samenwerking

        Onderhouden van contacten met potentiële toeleiders, o.a.: OCMW, straathoekwerk, Don Bosco, overKOP, …

        Onderhouden van contacten met partners ifv doorverwijzing van jongeren, bv. vrijetijdsdiensten stad Lier.

        Afstemmen/uitwisselen met bovenstaande organisaties via o.a. toelichting op teamoverleg

        Samewerking ikv de sociale Trefdag

 

 

Rapportering

        Zorgt voor een een verantwoording van de toelage:

        Beschrijvend jaar- en financieel verslag

        Uitgevoerde impactmeting

        Zorgt 2x / jaar voor een rapportage, gekoppeld aan de rapportage die dient te gebeuren in het kader van Plan Samenleven (in april en oktober), waaronder:

        Doorgeven van het aantal KPI’s

 

        Zorgt voor een registratiesysteem met, o.a. 

 

Aantal sportsessies

aantal unieke deelnemers sportsessies

Unieke deelnemers en aantal vragen individuele hulp

Unieke deelnemers en aantal vragen gezinsbegeleiding

Aantal interventies

aantal vrijwilligers

(anonieme) gegevens uit het registratiesysteem ifv Plan Samenleven

aantal acties bekendmaking

 

        Neemt actief deel aan tussentijds projectoverleg op afgesproken tijdsstippen.

 

Communicatie

        Zorgt voor promotie van de projecten, o.a. via social media en/of specifiek promotiemateriaal

        Zorgt voor voldoende beeldmateriaal aanvullend op het inhoudelijk en financieel verslag

 

Daar tegenover staat het engagement van stad en OCMW Lier om:

        een toelage toe te kennen van 12.000 euro aan Combo Youth Acadamy voor de verdere ondersteuning van een communitywerking tijdens de periode 1/01/2025  tot 31/12/25.

        zicht te engageren tot het ondersteunen van de gemeenschapswerking via advies, doorverwijzing, …

        tussentijds projectoverleg te organiseren om de werking op te volgen

        Combo Youth Academy te informeren over de verwachtingen omtrent rapportering en evaluatie

 

Fasering

November - december 2024: ondertekening overeenkomst en storting middelen Combo Youth Academy

Januari 2025: planning data tussentijds overleg

April 2025: eerste rapportage

Oktober 2025: tweede rapportage

Februari 2026: laatste versie jaarverslag

 

Argumentatie

De middelen die gebruikt worden voor de toelage van Combo Youth Academy komen integraal van het Plan Samenleven van de Vlaamse overheid, subsidies die ingezet moeten worden voor een lokaal diversiteitsbeleid waarbij de brug wordt gelegd naar onderwijs, taal en vrije tijd, waarbij gewerkt moet worden aan de toegankelijkheid van het aanbod en het toeleiden van kwetsbare jongeren naar de bredere cultuur- en vrijetijdssector.

 

Vermits een significant deel van het bereik van Combo Youth Academy kwetsbare jongeren zijn, vermits ingezet wordt op de brug leggen met het onderwijs (via contacten met scholen, begeleiding bij huiswerk/schoolwerk), vermits ingezet wordt op spreek- en communicatievaardigheden, vermits via individuele coaching en begeleiding jongeren toegeleid worden naar een breder hulpverleningsaanbod en vermits samengewerkt wordt met vrijetijdsdiensten om jongeren te laten kennismaken met vrijetijdsactiviteiten van het museum, het LCC, het jeugdhuis, e.a. kunnen de doelstellingen van Plan Samenleven perfect geïntegreerd worden in de werking van Combo Youth Academy.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

1/11/KAP/08/05

Plan Samenleven - toegankelijkheid

1/11/KAP/08/06

Plan Samenleven - jongeren in contact brengen met cultuur

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist akkoord te gaan met het toekennen van een toelage aan en het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met vzw Combo Youth Academy.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

VERKOOP SANDER DE VOSSTRAAT SECTIE C 226. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Het OCMW is eigenaar van een perceel landbouwgrond gelegen te Sander De Vosstraat, Lier en kadastraal gekend als Lier 4e afdeling sectie C nr 226. Het perceel heeft een kadastrale oppervlakte van 14.705 m².

De pachter van het perceel stelt de vraag tot aankoop hiervan voor de aanleg van een waterbuffer. Aangezien het OCMW als openbaar bestuur niet onderhands kan verkopen en verplicht is om een marktbevraging te organiseren (zie onderstaande argumentatie), wordt voorgesteld om de grond te verkopen terwijl het verpacht is, via biddit.

Indien de pachter de grond kan verwerven, stelt hij ook de vraag tot de aanleg van een ondergrondse wateraanvoer en een wegenis om de waterbuffer te kunnen bereiken. Zowel de aanvoer als de wegenis zouden gesitueerd worden op gronden die hij reeds pacht.

Beëdigd landmeter Koen Stevens waardeert het perceel op 103.000 euro.

 

Argumentatie

1.1 Juridisch kader

Bevoegdheid

De verkoop van onroerende goederen is een daad van beschikking en behoort in principe tot de bevoegdheid van de gemeente- en OCMW-raad (artikel 41, tweede lid, 11° Decreet lokaal bestuur).

 

Procedure

Voortaan biedt artikel 293 DLB een duidelijke rechtsgrond voor de vervreemding van onroerende goederen door openbare besturen. Artikel 293 van het DLB bepaalt immers het volgende: "onroerende goederen van de gemeente en van de autonome gemeentebedrijven worden altijd vervreemd volgens de principes van mededinging en transparantie, behalve als er een motivering wordt gegeven voor een afwijking daarvan. Het eerste lid is van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "de gemeente" wordt gelezen als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn" en "de autonome gemeentebedrijven" wordt gelezen als "de verenigingen opgericht overeenkomstig deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 en 3"."

Dit artikel bevestigt dat de verkoopprocedures moeten voldoen aan de beginselen van mededinging en transparantie. Daarnaast bevat het ook de mogelijkheid om af te wijken van deze algemene principes, mits deze afwijking uitdrukkelijk gemotiveerd wordt. Het decreet legt dus geen specifieke procedure op. Het bepaalt enkel dat de procedure transparant moet zijn en dat de mededinging gegarandeerd moet worden. Dit wordt ook bevestigt door de memorie van toelichting. Deze verduidelijkt dat het bestuur kiest welke procedure het meest voordelig is en leidt tot het verkrijgen van de beste prijs met de minste kosten, rekening houdend met de beginselen van transparantie en mededinging.

Verder is er nog de omzendbrief KB/ABB 2019/3 aangaande transacties van onroerende goederen door lokale besturen en provinciale besturen en door besturen van erkende erediensten. De omzendbrief bevat richtlijnen over de procedures die het bestuur moet volgen in het kader van het beschikking en beheer van haar patrimonium. Er moet een geldig en recent schattingsverslag voorhanden zijn, voorafgaand aan de vervreemding van het goed. Dit betekent dat het schattingsverslag maximaal 2 jaar oud mag zijn. Voor onroerende transacties moet ook de markt geraadpleegd worden. Elke mogelijk geïnteresseerde moet de kans krijgen om mee te dingen. Een procedure met voldoende openbaarheid, transparantie en voldoende en gepaste publiciteit om de mogelijk geïnteresseerden te bereiken, is de beste garantie voor het verkrijgen van een goede prijs; het is volgens dezelfde omzendbrief de werkwijze die het best het algemeen belang dient, temeer omdat de individuele begunstiging bij een dergelijke procedure weinig kansen krijgt. Echter, onderhandse verkopen met voldoende publiciteit, transparantie en mededinging beantwoorden ook aan de voormelde criteria. Alleen om redenen van algemeen belang kan worden aanvaard dat de transactie zonder concurrentie verloopt; dit moet het bestuur door middel van een bijzondere motivering aantonen.

 

Conclusie

Het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 stellen als beginsel voorop dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de algemene regel moet zijn en de onderhandse verkoop een uitzondering moet blijven. Als algemeen principe van goed bestuur geldt immers dat om de hoogste opbrengst te garanderen de verkoop openbaar moet zijn, tenzij mits uitdrukkelijke motivering en rekening houdend met het transparantie- en mededingingsbeginsel hiervan kan afgeweken worden.

 

Toepassing op deze verkoop

Er wordt voorgesteld om het onroerend goed te verkopen via Biddit. Biddit is een online biedingsplatform georganiseerd door de kamer van notarissen. Het is vergelijkbaar met een klassieke openbare verkoop, alleen gebeurt het online. Het onroerend goed wordt gedurende vier weken tegen een instelprijs op het online platform gepubliceerd. Gedurende deze publiciteitstermijn kan er nog niet geboden worden op de onroerende goederen. Kandidaat-kopers kunnen de onroerende goederen tijdens deze periode bezichtigen.

 

Nadat deze termijn afgelopen is, begint een nieuwe termijn te lopen, namelijk de biedingstermijn. Deze termijn is beperkt tot 8 kalenderdagen. Gedurende deze periode kan elke geïnteresseerde koper online een bod uitbrengen. Als er nog een bod wordt gedaan in de laatste 5 minuten van de biedingstermijn, wordt de termijn met 5 minuten verlengd. Dit proces blijft zich herhalen totdat er een definitief bod is.

 

Zodra er een definitief bod is dat hoger of gelijk is aan de instelprijs, heeft de verkoper 10 dagen de tijd om de onroerende goederen toe te wijzen aan de koper. Aangezien de toewijzingsperiode zeer kort is, is het niet mogelijk om het definitieve bod voor te leggen aan de OCMW-raad (tenzij de verkopen zo georganiseerd worden dat er een OCMW-raad valt in de biedingsperiode). Er werd advies gevraagd aan een notaris om te bepalen wat een correcte werkwijze zou zijn. Daarnaast werden er ook inlichtingen ingewonnen bij de stad Mechelen die ook plant om verkopen uit te voeren via Biddit. Beiden meldden dat er vooraf door de gemeente- of OCMW-raad een beslissing tot verkoop wordt genomen, waarin de instelprijs wordt vastgelegd. Vervolgens wordt het onroerend goed te koop aangeboden. Zodra de instelprijs gehaald is, is de verkoop rond. Wanneer de instelprijs niet gehaald wordt, gaat de verkoop niet door. Het definitieve bod wordt niet voorgelegd aan de gemeente- of OCMW-raad om er een beslissing over te nemen. Achteraf kan de verkoop wel ter kennisgeving worden voorgelegd aan de gemeente- of OCMW-raad. Daarom wordt dit dossier doorverzonden naar de OCMW-raad om de instelprijs vast te leggen op de geschatte waarde, zijnde 103.000 euro.

 

Een verkoop via het online biedingsplatform Biddit voldoet aan de vereisten van het Decreet Lokaal bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3. Immers, de verkoop wordt gedurende 4 weken gepubliceerd om zoveel mogelijk geïnteresseerde kopers te bereiken. Dit garandeert dat dat een zo hoog mogelijke opbrengst wordt bereikt. Bijgevolg is er voldaan aan het mededingingsbeginsel en het transparantiebeginsel. Het organiseren van een verkoop via Biddit is dus een verkoopprocedure die voldoet aan de principes van het Decreet Lokaal bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 en kan in dit geval toegepast worden.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Thierry Suetens, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Stijn Coenen, Tom Claes, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Christel Van den Plas, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten, Jan Hermans, Gert Van Eester en Yoena Mertens

3 onthoudingen: Ellen Lissens, Jan Van Gorp en Luc Van Oosterwijck

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 3 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW-raad beslist om het perceel gelegen aan de Sander De Vosstraat en dat kadastraal gekend is als Lier 4e afdeling sectie C nr 226 openbaar te verkopen via biddit met als instelprijs de schattingsprijs van 103.000 euro. Het vast bureau beslist dat het onroerend goed pas toegekend mag worden indien het bod minstens gelijk is aan de schattingsprijs van 103.000 euro.

 

Art 2 :

De OCMW-raad neemt kennis van de vraag van de pachter tot de aanleg van een wegenis en de wateraanvoer op gronden die eigendom zijn van het OCMW en die hij reeds pacht. De OCMW-raad beslist om de verkoop af te wachten alvorens hierover reeds een beslissing te nemen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

VERKOOP NATUURPUNT - KREKELBEEK EN VOGELZANGSTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Beslissing vast bureau d.d. 25.09.2023: principiële goedkeuring

Beslissing vast bureau d.d. 18.12.2023: goedkeuring verkoop

Beslissing gemeenteraad d.d. 29.01.2024 - goedkeuring verkoop

Beslissing vast bureau 07.10.2024 - goedkeuring grondenruil en beheersovereenkomst

Beslissing vast bureau 21.10.2024 - goedkeuring verkoop

 

Feiten en context

In het kader van het handhavingstraject dat loopt in de vallei van Kleine Nete en Bollaak tussen het Albertkanaal en Lier (project in het kader van de coördinatieopdracht van de gouverneur in de vallei van de Kleine Nete waarvan Lier partner is) is vastgesteld dat heel wat gronden in eigendom zijn van het OCMW van Lier, ook buiten het grondgebied van de stad Lier. Deze gronden zouden een interessante bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van meerdere doelstellingen (natte natuur, bosuitbreiding, herlocalisatie van visvijvers, …) van de coördinatie- opdracht en het strategisch project Kleine Nete.

 

De Vlaamse milieumaatschappij (VMM) stelt de vraag tot aankoop van de clusters Krekelbeek en Vogelzangstraat die te verwerven zijn door Natuurpunt (met subsidies ANB) op korte termijn.

 

Deze percelen maken deel uit van het Sigma-plan datVlaanderenbetermoetbeveiligentegenoverstromingenenwaardevolleriviernatuurnieuwekansenmoetgeven.HetSigmaproject  Nete enKleineNetetelt ongeveer265 hectareen omvatverschillende zones.

 

Het gaat om volgende percelen: (zie plan bijlage)

        12026_A_0255_B_000_00

        12026_A_0256_A_000_00

        12026_A_0281___000_00

        12026_A_0282___000_00

        12026_A_0285_A_000_00

        12018_A_0378___000_00

        12018_A_0383_A_000_00

        12018_A_0386_A_000_00

        12026_A_0311___000_00

        12026_A_0317___000_00

        12026_A_0318_A_000_00

        12026_A_0318_B_000_00

        12026_A_0319___000_00

 

De totale oppervlakte bedraagt 109.169 m².  Op 30.10.2023 maakte beëdigd schatter Koen Stevens een schattingsverslag op voor alle gronden. De gewaardeerde totaalprijs bedraagt 516.000 euro.

 

Na recent overleg met de verantwoordelijke van Natuurpunt wenst Natuurpunt het volgende te realiseren:

 

1. Aankoop aan schattingsprijs van 49.700 euro van de volgende percelen

        perceel 255/B: € 1.900,00

        perceel 256/A: € 8.000,00

        perceel 281: € 7.000,00

        perceel 282: € 11.200,00

        perceel 285/A: € 9.300,00

        perceel 311: € 12.300,00

 

2. Een beheerovereenkomst voor overige percelen aan een symbolische euro.


Deze percelen wordt als volgt gewaardeerd:

        perceel 378: € 125.600,00

        perceel 383/A: € 148.600,00

        perceel 386/A: € 133.000,00

        perceel 317: € 33.000,00

        perceel 318/A: € 9.300,00

        perceel 318/B: € 11.800,00

        perceel 319: € 5.000,00

Dit is een totaal bedrag van 466.300 euro.

 

De aankoop hiervan aan schattingsprijs is voor Natuurpunt niet haalbaar aangezien haar aankoopsubsidie lager ligt.

 

Daarom doet Natuurpunt het voorstel tot de opmaak van een beheersovereenkomst, waarbij ze de percelen in afwachting van een eventuele aankoop over 10 jaar in beheer heeft tegen een symbolische euro. Natuurpunt haalt de volgende argumenten aan:

        "De verpachting van de percelen zou niet stroken met de doelstellingen van VEN- en Habitatrichtlijnen ( Europees beschermd gebied) met het gevolg dat :
1)  kieviten geen kans hebben om er nesten te maken en hun jongen groot te brengen. De maai- en hooiperiodes vallen voor deze grondbroeders té vroeg.
2) door bemesting en verkeerde maai momenten worden planten zoals Pinksterbloem definitief verwijderd en de bijhorende zeldzame vlinder , nl. het Oranjetipje, krijgt geen kansen geboden.
3) sluikstorten allerhande die door NP-vrijwilligers worden verwijderd op die OCMW-percelen.
4) door té vroeg te maaien worden er talrijke jonge reeën die  in het hoge gras liggen te slapen kapot geklepeld."

        Natuurpunt is van mening  dat zij conform de Europese richtlijnen nuttig werk zouden kunnen verrichten voor de natuur in de regio van de Kleine Netevallei op deze percelen.

 

Een beheerovereenkomst is een vrijwillige, vijfjarige of 10 jarige overeenkomst waarbij de aanvrager zich engageert om extra inspanningen te doen voor het milieu, de natuur en de biodiversiteit in Vlaanderen in ruil voor een jaarlijkse vergoeding.

 

Samenhang met reeds lopende dossiers

De concrete vraag tot verkoop en tot het aangaan van een beheersovereenkomst door Natuurpunt moet samen gelezen worden met reeds eerder genomen beslissingen andere lopende dossiers:

 

        Het Vast Bureau dd. 07.10.2024 besliste om akkoord te gaan met onderstaand voorstel ter compensatie voor de afbraakkosten voor het verwijderen van de kantine die inherent is aan de verkoop aan Natuurpunt die reeds gebeurde op 26.09.2022 van het perceel ten kadaster gekend is als Ranst 4e afdeling sectie B nr 216L. Op dit perceel bevindt zich een kantine waarbij OCMW Lier het engagement aanging om de kantine af te breken. De kosten hiervan lopen echter hoog op, waardoor OCMW Lier het aanbod deed aan Natuurpunt waarbij zij zelf de kantine zou afbreken en OCMW Lier in ruil hiervoor enkele gronden kosteloos overdraagt aan Natuurpunt.

De gronden gelegen te Nijlen en gekend bij het kadaster onder de nummers 0317 en 0318A worden kosteloos over gedragen aan Natuurpunt. De waarde van de percelen bedraagt voor perceel 317: € 33.000,00 en voor perceel 318/A: € 9.300,00. De totale geschatte waarde bedraagt 42.300 euro.

Daarnaast zal voor de percelen gelegen te Nijlen en gekend bij het kadaster onder de nummers 318 B en 319 een beheersovereenkomst voor één symbolische euro worden opgemaakt met Natuurpunt en dit voor de periode van 10 jaar.

Bovenstaande compensatie is enkel van toepassing wanneer Natuurpunt schriftelijk verklaart de kantine zelf te zullen afbreken.

 

Adviezen

Dienst vastgoedbeheer adviseert dat het alsnog aangewezen is om op de vraag tot aankoop van de percelen Nijlen 12026_A_0255_B_000_00, 12026_A_0256_A_000_00, 12026_A_0281___000_00,

12026_A_0282___000_00 en 12026_A_0311___000_00 in te gaan omdat Stad Lier lid is van de vallei van de Kleine Nete van de VMM.

Dienst vastgoed adviseert wel voor de openbare verkoop van perceelnrs 378, 383/A en 38e/A gelegen te Nijlen gelet op de hoge schattingswaarde.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

Onderhandseverkoop

Het decreet Lokaal Bestuur en de omzendbrief KB/ABB 2019/3 van 3 mei 2019 stellen alsbeginsel voorop dat bij elke onroerende vervreemding de openbare verkoop de algemeneregel moet zijn en de onderhandse verkoop een uitzondering moet blijven. Het algemenebeginseldatbijelkeonroerendevervreemdingdeopenbareverkoopderegelmoetzijnende onderhandse de uitzondering, blijft onvergolden gelden. Als algemeen principe van goedbestuur geldt immers dat om de hoogste opbrengst te garanderen de verkoop openbaarmoet zijn,tenzijmitsgrondigemotiveringhiervankanafgewekenworden(artikel293decreet Lokaal Bestuur). Volgens de omzendbrief KB/ABB 2019/3 moet voor onroerendetransacties de markt geraadpleegd worden. Elke mogelijk geïnteresseerde moet de kanskrijgen om mee te dingen. Een procedure met voldoende openbaarheid, transparantie envoldoende en gepaste publiciteit om demogelijk geïnteresseerden te bereiken, isde bestegarantie voor het verkrijgen van een goede prijs; het is volgens dezelfde omzendbrief dewerkwijzediehetbesthetalgemeenbelangdient,temeeromdatdeindividuelebegunstiging bij een dergelijke procedure weinig kansen krijgt. Echter, onderhandseverkopenmetvoldoendepubliciteit,transparantieenmededingingbeantwoordenookaande voormelde criteria. Alleen om redenen van algemeen belang kan worden aanvaard dat detransactiezonderconcurrentieverloopt;ditmoethetbestuurdoormiddelvaneenbijzonderemotivering aantonen. Zo kande onderhandse proceduregerechtvaardigd worden omredenenvanalgemeenbelangenzaldezeprocedureookaanvaardworden.

Daarnaast moet een onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds de keuze van deverkoopprocedure (openbaar of onderhands) en de algemene principes die in beide gevallen  voor ogen moeten worden gehouden, namelijk het principe van transparantie (publiciteit) en  de gelijke toegang of kans tot het verwerven van overheidsgoederen. Het bestuur is er ooktoe verplicht voldoende publiciteit te voeren: de omzendbrief acht het vanzelfsprekend dathet vervreemdend bestuur ertoe gehouden is de bevolking in te lichten over devoorgenomentransactie.Omdatdoeltebereiken,moethetvoldoendeengepastepubliciteit voeren. Publiciteit maken heeft immers tot doel zo veel mogelijk kandidaat-kopersaan te trekken. Om dat te bereiken, zal het bestuur dan ook voldoende publiciteit moetenvoeren in de eigen gemeente en in de omliggende gemeenten, zeker als het goed in eenanderegemeentegelegenis.

 

In de specifieke situatie die voorligt zijn er een aantal redenen die het OCMW toelaten opeenjuridisch sluitende wijze de percelen onderhands te verkopen aan Natuurpunt zonderdat het  OCMWdezeopdemarktbrengtenerpubliciteitvoorvoert.

 

Deverkoopgebeurtinhetalgemeenbelang

De verkoop gebeurt in het algemeen belang. Immers, het klimaat en dedaaraan gekoppelde problematiek van wateroverlast zijn een belangrijk item. De grondmaakt deel uit van het Sigma-plan, dat Vlaanderen beter moet beveiligen tegenoverstromingen en waardevolle riviernatuur nieuwe kansen moetgeven. Het SigmaprojectNete en Kleine Nete telt ongeveer 265 hectare en omvat verschillende zones. Deoorspronkelijke natuur zal hersteld worden. Bovendien wordt het perceel ingezet in de strijdtegenwateroverlast.Particuliereigenaarschapisinditgevaldusnietwenselijk.

 

Geenpubliciteit

Inprincipeisvoorzichtigheidgebodenbijdebeoordelingvandeomstandighedenwaarinkanworden gesproken worden van “een bijzondere en objectieve motivering” om geentransparante marktbevraging te organiseren. Ondanks de versoepeling in de opvatting dateen lokale overheid verplicht zou zijn om haar onroerende goederen via een openbareverkoop te vervreemden, blijft de rechtsleer immers de mening toegedaan dat ook bij eenonderhandse verkoop er in beginsel wel een transparante marktbevraging moet wordengeorganiseerd bij de verkoop van onroerende goederen. De rechtspraak (van de Raad vanState) is de afgelopen 50 jaar tegenover de principes bij vervreemding van onroerendegoederendooroverhedenevenwelergwisselvalligencasuïstisch,zodathiergeenalgemeneregelsgeldenennaardespecifiekesituatieenelementenmoetgekekenwordenomtebeoordelenofermarktbevragingnodigis.

 

In deze specifieke situatie zijn er redenen om het perceel niet op de markt aan te bieden.ParticuliereigenaarschaphiervanisonwenselijkaangeziendegronddeeluitmaaktvanhetSigma-plan. Het Sigma-plan gaat de strijd aan met overstromingen in Vlaanderen en zorgt  voorextrabuffergebiedalsoplossingvoordeproblematiekvanwateroverlast.

 

Op voorstel van schepen Leyzen wordt het besluit aangepast, nl. om de percelen in artikel 2 worden naar een raad op een later tijdstip ter goedkeuring voor te leggen. Het besluit ziet er dan als volgt uit:

 

Besluit:

Art 1 :

De OCMW raad beslist om onderstaande percelen te verkopen aan Natuurpunt aan onderstaande schattingsprijzen:

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr 255/B: € 1.900,00

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr  256/A: € 8.000,00

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr  281: € 7.000,00

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr  282: € 11.200,00

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr 285/A: € 9.300,00

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr 11: € 12.300,00

Zijnde voor een totale som van 49.700 euro.

 

Art 2 :

De OCMW raad beslist om onderstaande percelen openbaar te verkopen aan volgende schattingsprijzen :

        perceel Nijlen 3e afdeling Kessel sectie A nr 378: € 125.600,00

        perceel Nijlen 3e afdeling Kessel sectie A nr 383/A: € 148.600,00

        perceel Nijlen 3e afdeling Kessel sectie A nr 386/A: € 133.000,00

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De OCMW raad beslist om onderstaande percelen te verkopen aan Natuurpunt aan onderstaande schattingsprijzen:

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr 255/B: € 1.900,00

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr  256/A: € 8.000,00

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr  281: € 7.000,00

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr  282: € 11.200,00

        perceel Nijlen 1e afdeling sectie A nr 285/A: € 9.300,00

        perceel 3Nijlen 1e afdeling sectie A nr 11: € 12.300,00

Zijnde voor een totale som van 49.700 euro.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

BARON CAROLYLAAN: DADING. GOEDKEURING.

 

Werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 november 2024

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Er werden geen interpellaties ingediend.

 

BESLUIT

Art. 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 19/12/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.