Lier

Zitting van 28 november 2022

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.1 Regeling der werkzaamheden

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.2 Ontslag als gemeenteraadslid van Evi Van Camp. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag als gemeenteraadslid van mevrouw Van Camp.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.3 Onderzoek geloofsbrieven, eedaflegging en installatie van een opvolger als gemeenteraadslid. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de heer Van Eester, de opvolger van mevrouw Van Camp, en stelt vast dat er geen onverenigbaarheden zijn.

 

Art 2 :

De heer Van Eester legt, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad de eed af, zoals bepaald bij artikel 6 § 3 van het decreet lokaal bestuur: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."

 

Art 3 :

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging en vervolgens wordt de heer Van Eester als gemeenteraadslid geïnstalleerd.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.4 Mondelinge vragen

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.5 Actuele vragen

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.6 Verslag gemeenteraad 24 oktober 2022. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 24 oktober 2022 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.7 Conceptnota Beleidsplan Ruimte Lier. PRINCIPIËLE GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de conceptnota van het Beleidsplan Ruimte Lier principieel goed te keuren.

 

Art 2:

De gemeenteraad neemt kennis van de publieke consultatieronde van de conceptnota, gehouden  van 28 oktober 2022 tem 27 december 2022.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.8 Vaststellen rooilijn bij OV V 2022/4 - verkavelen op site Condius. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

BESLUIT

Het college van burgemeester en schepenen treedt het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar integraal bij.

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de wijziging van de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend  inzake verkavelen op site Condius,  volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ Lier 3° afd, sie F nr 237k en 237b2 dd 8/06/2022 met dossiernummer 21/08058 opgemaakt door Tom Pollet landmeter-expert in dienst van Asset.

Met een gratis grondafstand van 5510m² aan de stad Lier en 4475m² aan de Wegen en verkeer, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden :

        De maatregelen opgesomd in het advies van de Brandweer Lier HULPVERLENINGSZONE RIVIERENLAND dd 10 oktober 2022  onder ref. P15673-005/01 moeten strikt worden nageleefd.

        De maatregelen en voorwaarden opgesomd in het advies van de dienst waterbeleid dd 7 november 2022 onder ref. WAAD-2022-1663 moeten strikt worden nageleefd.

        De volledige ontsluiting van de projectsite dient te gebeuren langs de Bosstraat, enkel voor hulpdiensten (brandweer) kunnen wij een toerit (kruising van het fietspad) op de nieuw aan te leggen ontsluitingsweg stationsomgeving toelaten maar dit dient dan fysisch afdwingbaar gemaakt te worden zodat dit enkel bruikbaar is voor hulpdiensten. Op de nieuw aan te leggen ontsluitingweg stationsomgeving mag geen enkele andere ontsluiting toegelaten worden. De Bosstraat dient eerst heringericht te worden vooraleer er met de ontwikkeling van deze projectsite mag begonnen worden.

 

        Op de plannen wordt het toekomstige fietspad langs de nieuw aan te leggen ontsluitingsweg stationsomgeving voorzien als brandweg. Een dergelijke brandweg rondom de gebouwen dient op eigen terrein voorzien te worden. Een fietspad kan hier niet voor dienen. Een fietspad is geen brandweg en wordt niet aangelegd om gemotoriseerde voertuigen (brandweerwagens, hupdienstwagens) te kunnen dragen.

 

        Gelet op het feit dat de projectsite heel dicht gelegen is nabij het station, moet er op de projectsite ook autodelen en fietsdelen voorzien worden om het autogebruik te verminderen. Bovendien moeten er ook voorzieningen getroffen worden voor elektrische voertuigen, zowel wagens als fietsers. Gezien de bussen van De Lijn nog wel gebruik zullen maken van de Bosstraat, kan het interessant zijn om aan de projectsite een halte te voorzien - ook dit kan het autobezit doen dalen. De ontwikkeling kan ook pas plaatsvinden na heraanleg van de Bosstraat. De diensten die kunnen plaatsvinden in de gebouwen mogen geen autogenererende diensten zijn.

Advies wegen & water:

  1. Belofte van gratis grondafstand: loten gelegen boven de ondergrondse parkeergarage dienen afgestaan te worden met afstand van recht van natrekking. Ook private (hemelwater)leidingen dienen bij notariële akte zo beschreven te worden bij overdracht.
  2. Grondafstand naar de stad dient gefaseerd te gebeuren. De stad wordt pas eigenaar van die delen die aangelegd worden als openbaar domein bij de voorlopige oplevering er van.
  3. Grondafstand naar AWV dient zo snel mogelijk te gebeuren nadat de verkavelingsvergunning uitvoerbaar wordt.
  4. Mbt de bijgevoegde verkavelingsvoorschriften:
    1. “goedgekeurd technisch dossier” voor loten OD1-5, OCT en PP werden niet bijgevoegd bij de aanvraag;
    2. Groenaanleg binnen lot OD1-5, OCT en PP wordt niet door S-Bilt aangeleverd maar door WAAR DE RING, en zijn niet bijgevoegd bij de aanvraag;
  5. Een afwijking voor de aanleg van het openbaar domein bij verkavelingen dient aangevraagd te worden bij het college van burgemeester en schepenen voor binnengebied en de padenstructuur conform het CBS besluit van 11/4/2016.
  6. Betonplein op dakparking in uitgewassen beton, niet ‘half-gepolierd’.
  7. Waterpasserende BSS met nokken in kleinformaat (type 22x11).
  8. Paden ‘gebonden grind’ in halfverharding type Komex of gelijkwaardig;
  9. Kunststof grasdallen niet toe te passen op openbaar domein.

 

  1. Aanleg van de loten openbaar domein is een last van de aanvrager:
    1. Aanleg van lot OD-1, lot WMP, lot WAT, lot OCT worden geïntegreerd in het aanbestedingsdossier van de heraanleg van de Bosstraat zoals met de aanvrager voorafgaandelijk overeengekomen. Studiebureau S-Bilt werd hiervoor aangesteld door de stad Lier. De kostprijs voor aanleg van deze loten wordt bij toewijzing van de aannemer voor de aanleg na openbare aanbesteding gefactureerd aan de aanvrager voor 110% incl BTW conform de procedure voor aanleg verkavelingen bij de stad Lier zoals beslist door het CBS van 11/04/2016.
    2. Aanleg van de andere loten openbaar domein gebeurt door een aannemer aan te stellen door de aanvrager:
      1. Het bestek voor de uitvoering van de werken op openbaar domein dient voorgelegd te worden aan het technisch bureau van de stad Lier voorafgaand aan de respectievelijke omgevingsvergunningsaanvragen van die fases. Het definitieve technisch wegenisdossier dient ook ter advies voorgelegd aan het technisch bureau tijdens de vergunningsprocedure.
      2. Alle werken op (toekomstig) openbaar domein dienen uitgevoerd te worden volgens de bepalingen van het Standaard Bestek 250 V4.1 voor de wegenbouw, aangevuld met eventuele bijkomende vereisten vanuit de stadsdiensten.
      3.   De uitvoering van de werken aan het openbaar domein wordt naast het studiebureau, aangesteld door de aanvrager, opgevolgd door het technisch bureau van de stad Lier en is bevoegd voor de  controle  op  de  goede  uitvoering  van  de  werken  tot  de  volledige  afwerking  en  de definitieve oplevering van de werken, dit houdt onder meer in:
        1. het uitvoeren, minimaal één maal per week, van een werfbezoek; of volgens de voortgang der werken en de noodzaak van de coördinatieopdracht;
        2. nagaan of  de  werken  worden  uitgevoerd  conform  de  toepasselijke  wet- en regelgeving, de bepalingen van de opdrachtdocumenten, de wijzigingsbevelen van de opdrachtgever, de plannen en de regels van de kunst;
        3. aanwezigheid op de werf telkens de opdrachtgever hem daartoe uitnodigt of bij fasen in de uitvoering waarbij diens aanwezigheid noodzakelijk is omwille van het toezicht;
        4. instaan voor het toezicht op de prestaties; dit toezicht omvat onder meer het geven van  onderrichtingen,  telkens  wanneer  de  opdrachtdocumenten  onvolledig  of onduidelijk zouden zijn;
        5. het opstellen van processen-verbaal van vaststelling / ingebrekestelling;
        6. het leiden van de (wekelijkse) werfvergaderingen inzake openbaar domein
        7. het nazicht van de door de opdrachtnemer opgemaakte uitvoeringsdocumenten (detail-en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ...);
        8. het   nazicht   van   de   briefwisseling   van   de   opdrachtnemer en   adviseren   van   de opdrachtgever;
        9. het  organiseren  en  bijwonen  van  de  technische  rondgang  naar  aanleiding  van  de voorlopige  en  definitieve  oplevering,  inclusief  het  opmaken  van  het  proces-verbaal  van technische rondgang, met inbegrip van het advies aan de opdrachtgever of al dan niet tot voorlopige /definitieve oplevering kan worden overgegaan;
        10. het opstellen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;
        11. De overheid vertegenwoordigen op alle noodzakelijke (werf)vergaderingen en innemen van standpunten aangaande uitvoering van de opdracht;
        12. Het formuleren van opmerkingen binnen de gestelde termijnen op de werfverslagen alsook het ondertekenen van de werfverslagen;
        13. Het  ondertekenen en voeren van alle nodige  briefwisseling  m.b.t. de correcte uitvoering van de werken;
        14. Het tijdig goedkeuren of weigeren van de opgemaakte uitvoeringsdocumenten alsook de verbeteringen van o.a. detail- en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ... termijnen van de proeven en keuringen van producten, materialen en werken;
        15. Het ondertekenen van het proces-verbaal van technische rondgang;
        16. Het ondertekenen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;
        17. Het  goedkeuren of weigeren en ondertekenen van het proces-verbaal van voorlopige/definitieve oplevering voor opdrachten;

 

 

Advies Proper Lier / Ivarem:

 

  1. Ivarem bracht op 10/3/2022 een advies uit dat integraal deel uitmaakt van de voorwaarden van het technisch bureau en dat bijgevoegd werd als bijlage in Omgeving.net
  2. De kosten van de sorteerstraat uit het scenario 1 zijn ten laste van de ontwikkelaar volgens het retributiereglement betreffende ondergrondse afvalsystemen bij woonontwikkelingen, goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 oktober 2021.
  3. Locaties van publieke afvalbakken dienen afgestemd te worden met Proper Lier alvorens deze te plaatsen.
  1.  

Advies dienst groen:

        Voor de te behouden bomen dienen de richtlijnen ‘Werken Rond Bomen’ (zie bomenposter in de bijlage) strikt te worden nageleefd. Deze vereisten dienen ook in he bestek te worden opgenomen.

        Voor alle werken is het ‘Handboek bomen’ van het Norminstituut Bomen van toepassing (zie handboek in bijlage).

        Bovengrondse parkeerplaatsen niet in grasbetonstroken maar in waterpasserende betonstraatstenen.

        De brandweg niet in kunststof grasdallen maar in grasbetontegels.

        Geen vijver toepassen. Dit is duur in onderhoud. Het betreft stilstaand water wat in droge/ warme periodes voor stankoverlast kan zorgen door de verstoring van het biologisch evenwicht.

        De diverse soorten bloembollen clusteren in verband met het maaibeheer. De clusters met bloembollen worden dan ‘hooggras’ met daar tussen gemaaide paden.

        Voor bomen in verharding dient er bomenzand (zie productblad in de bijlage) te worden toegepast. De berekening van de grootte van de groeiplaats via ‘Boommonitor online’ van het Norminstituut Bomen.

        Geen ‘bijzondere’ grassen en bloeiaccenten toepassen in de moeraszone. Dit beheer is te specifiek en te duur voor het onderhoud door onze aannemer. Meer gemakkelijke onderhoudsarme sterke heesters en/of vaste planten toepassen.

        Overdracht van het groen pas na 3 jaar groenonderhoud door de ontwikkelaar.

        Speelzone duurzaam en onderhoudsarm inrichten.

        Geen groenstrook achter de ondergrondse afvalcontainers. Dit is niet te onderhouden.

        Geen berken toepassen. Berken geven vaak overlast door de grote hoeveelheid zaadjes.

        Het groen pas aanleggen na afronding van de werken.

        Om bodemverdichting te voorkomen dienen er ten allen tijde rijplaten te worden toegepast bij het transport en opslag van materialen.

        -Indien men bij toekomstige aanvragen wil afwijken van de geldende normen op vlak van mobiliteit, zal men dit moeten staven in een mobiliteitseffectenonderzoek (afhankelijk van de totale grootte van het project een mobiliteitstoets of MOBER). In het mobiliteitseffectenonderzoek zal desgevallend het totale project met alle toekomstige functies samen bekeken moeten worden. Indien er op dat moment geen geldende normen zijn, zal gezien de grootte van de site altijd minstens een mobiliteitstoets opgemaakt moeten worden om de mobiliteitseffecten in kaart te brengen (ook in dat geval voor het hele project samen).

        Wat voorliggende aanvraag betreft:

        -Dwarsparkeerplaatsen vervangen door parkeerhavens.

        -Bewoners van het project moeten verplicht worden om de bewonersparkeerplaatsen (ondergronds) te gebruiken. Ze mogen dus niet in aanmerking komen voor het bekomen van een bewonersparkeerkaart.

        -De westelijke ontsluiting (Antoon Thirystraat) moet ook gebruikt kunnen worden door de naastliggende ontwikkeling.

 

        De passeermogelijkheden langs de huizenrij van ‘Moederplein’ mogen niet worden verhard maar ze moeten worden aangelegd in gefundeerd gras.

        Het is ook aangewezen om de hele site het regime ‘woonerf’ te geven en de plaatsen waar wel geparkeerd mag worden, aan te duiden (P-tegel in combinatie met een verhardingsvorm die afwijkt van de rest van het erf).

        Qua fietsparkeerplaatsen worden er op verschillende locaties beugels voorzien. Deze gaan ruim onvoldoende zijn. Fietsparkeren is verder uit te werken in de aanvragen voor de verschillende bouwblokken. Hierbij moet men zeker rekening houden met alle soorten en formaten van fietsen.

        Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder)

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.9 Niet Vaststellen rooilijn bij OV 2022/320: woonontwikkeling Dungelhoefsite Lier. NIET VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de rooilijn niet vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend  inzake woonontwikkeling Dungelhoefsite Lier, volgens het rooilijnplan opgemaakt door Kegels landmeter-studiebureau op 23/8/2022, met en gratis grondafstand van 11587 + 46 m².

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.10 Gebruiksovereenkomst Lokaal pact. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de gebruiksovereenkomst voor het Lokaal Pact.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.11 Invoering belastingreglement op bestuurlijk in beslag genomen voertuigen, met ingang van heden en voor een termijn eindigend op 31 december 2025. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het belastingreglement op bestuurlijk in beslag genomen voertuigen, zoals hierna opgenomen bij dit besluit, goed te keuren.

 

Bijlage:

 

Belastingreglement op bestuurlijk in beslag genomen voertuigen

 

 

Juridische grondslag
Artikel 170 § 4 van de Grondwet,
Artikel 40 § 3 van het Decreet over het lokaal bestuur,
Bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen,
Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019.
 

Motivering
Omwille van een toename van chauffeurs die roekeloos rijgedrag stellen, zal de politie in een aantal gevallen moeten overgaan tot het immobiliseren en van de baan halen van de voertuigen van roekeloze chauffeurs, dit als preventieve maatregel om zo de openbare orde te vrijwaren en te garanderen. Dit zal een aanzienlijke werkingskost met zich meebrengen, deze verantwoordt het invoeren van een indirecte belasting op het bestuurlijk in beslag nemen van voertuigen.

 

Artikel 1: Belastbaar feit

Voor de termijn ingaand vanaf heden en eindigend op 31/12/2025 wordt ten behoeve van de stad Lier een belasting geheven op de bestuurlijk in beslag genomen voertuigen.

 

Artikel 2: Definities
 

        bestuurlijke inbeslagname: het voertuig dat een onmiddellijk gevaar betekent voor het leven en/of de lichamelijke integriteit van personen en/of de veiligheid van goederen wordt aan het vrije beschikkingsrecht van de eigenaar, de bezitter of de gebruiker onttrokken, zolang zulks met het oog op de openbare orde vereist is;
 

        voertuig: elk transportmiddel, elk mobiel materiaal, landbouwmateriaal, industrieel materiaal, containers, tweewielers, (gemotoriseerde) twee- en driewielers, quads, caravans, aanhangwagens, zonder dat deze opsomming beperkend is. Het begrip voertuig houdt eveneens alle toebehoren in, alsook zijn inhoud en de voorwerpen die er aan vastgemaakt zijn;

 

Artikel 3: Tarieven en berekening
§1 categorieën

Categorie 1 : de takeling van een voertuig met een hoogst toegelaten gewicht van 3.500 kg Categorie 2 : de takeling van een voertuig met een gewicht van 3.501 kg tot en met 7.500 kg Categorie 3 : de takeling van een voertuig met een gewicht van 7.501 kg en meer

§ 2 tarieven
Categorie 1 : € 212,40
Categorie 2 : € 424,90
Categorie 3 : € 849,70
In het geval van een oproep zonder takeling worden deze bedragen gehalveerd.
De bedragen van de belasting worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex (basis 2004). Ze worden op 01 januari van ieder jaar aangepast aan de index van de maand december van het voorgaande jaar volgens de formule :

 R x I waarbij R = tarief vastgesteld in artikel 3

     i

 

I = index van de maand december van het voorgaande jaar

i = index van de maand december 2019 (basis 2004)

 

De aldus bekomen bedragen worden afgerond naar een veelvoud van 10 cent. Dit houdt in dat een geïndexeerd bedrag dat eindigt op 1,2,3 en 4 eurocent wordt afgerond naar het lagere veelvoud van 10 cent. Het geïndexeerd bedrag dat eindigt op 5,6,7, 8 en 9 eurocent wordt afgerond naar het hogere veelvoud van 10 cent.

 

Artikel 4 : Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de gebruiker van het voertuig op het moment van de bestuurlijke inbeslagname. De houder van de nummerplaat en/of de eigenaar, dan wel bezitter, van het voertuig is de belasting verschuldigd indien de gebruiker in gebreke blijft.

 

Artikel 5 : inning en invordering

De belasting wordt contant ingevorderd door middel van de afgifte van een kwitantie of door overschrijving op een bankrekening van de stad Lier.

Bij gebrek aan een contante betaling zal de belasting worden ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het College van Burgemeester en Schepenen.

De invordering gebeurt volgens de bepalingen vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, invordering en geschillenprocedure voor provincie en gemeentebelastingen.

 

Artikel 6 : bezwaarprocedure

§ 1 indienen bezwaar

De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting. De indiening van het bezwaarschrift moet op straffe van verval gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

Je richt je bezwaarschrift aan het college van burgemeester en schepenen. Dit dient steeds schriftelijk, gedateerd en ondertekend te gebeuren.

College van burgemeester en schepenen,

Paradeplein 2 bus 1

2500 LIER

 

Uitgebreide info omtrent de bezwaarprocedure kan je terugvinden op de website van de Stad Lier:

www.Lier.be

 

§ 2 behandeling bezwaar

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan, binnen een termijn van zes maanden, ingaand de dag na deze van de betekening van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

Artikel 7 : Inwerkingtreding

Het reglement treedt in vanaf heden en vervangt alle voorgaande reglementen.

Het wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikels 285,286, inzonderheid § 1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.12 Bijzonder politiereglement kerst in Lier 2022. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te geven aan volgend bijzonder politiereglement.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat deze bijzondere politieverordening van kracht gaat op 16 december 2022 en van kracht blijft t.e.m. zondag 18 december 2022.

 

 

Bijlage:

 

Bijzonder politiereglement inzake kerstmarkten / uitbouw terrassen

 

Art.1. Toepassingsgebied

Dit reglement bevat de bepalingen betreffende de organisatie van de kerstmarkten in Lier en Koningshooikt, het Winterpleintje  en de uitbouw terrassen kerstmarktzone in Lier.

 

Deze bijzondere politieverordening gaat van kracht op 16 december 2022 en blijft van kracht t.e.m. zondag 18 december 2022.

 

Art.2. Kerstmarktzone

De maximale kerstmarktzone in Lier wordt als volgt bepaald:

- Grote Markt

- Felix Timmermansplein

- Zimmerplein

- Eikelstraat

De maximale kerstmarktzone in Koningshooikt wordt als volgt bepaald:

        Centrum Koningshooikt

De maximale zone van winterpleintje wordt als volgt bepaald:

        Grote Markt – pleintje rechts van Stadhuis.

 

Art.3. Bijzonder nood- en interventieplan of veiligheidsdossier

De organisatie voorziet in een correcte en vlotte medewerking bij de opmaak van een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) of veiligheidsdossier voor de kerstmarkt.

Alle afspraken, die opgesteld werden in samenspraak met de organisator en hulpverleningsinstanties en opgenomen werden in het BNIP of veiligheidsdossier, moeten correct en consequent nageleefd worden.

 

Art.4. Communicatie

De organisatie zorgt voor de nodige informatiedoorstroming zodat de bewoners van de kerstmarktzone en aanpalende straten op de hoogte zijn van het evenement en de specifieke gevolgen daaraan verbonden.

 

Art.5. Algemene exploitatievoorwaarden

Art.5.1. Openings- en sluitingsuren

De openingsuren van de kerstmarkten werden als volgt bepaald:

 Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein en Eikelstraat

Vrijdag 16/12/2022 van 18.00 uur tot 23.00 uur (stoppen met verkoop), 23.30 uur (sluiten kramen)

Zaterdag 17/12/2022 van 14.00 uur tot 23.00 uur (stoppen met verkoop), 23.30 uur (sluiten kramen)

Zondag 18/12/2022 van 14.00 uur tot 19.30 uur (stoppen met verkoop), 20.00 uur (sluiten kramen).

 Koningshooikt

Vrijdag 16/12/2022 van 16u00-23u00

Zaterdag 17/12/2022 van 16u00-23u30

 

De openingsuren dienen strikt nageleefd.

 

Art.5.2. Uitbouwen van de standplaats

Het bijplaatsen van parasols, reclamepanelen, koopwaar etc. aan en rondom de chalets of standplaatsen kan niet worden toegestaan in de kerstmarktzone.

 

Art.5.3. Afvalverwerking

Elke standhouder die voedingswaren en/of dranken aanbiedt, is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval (glas, papier/karton, rest en PMD) dat ontstaat als gevolg van zijn activiteiten en/of handelingen. Het is niet toegelaten afval achter te laten op het openbaar domein of rondom de chalets of standplaatsen. De stad Lier voorziet enkel tijdens de kerstmarkt op de Grote Markt de nodige afvalrecipiënten op het terrein maar de standhouder draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn/haar afval in de afvalrecipiënten te deponeren.

De afvalrecipiënten tijdens de kerstmarkt worden opgesteld in een afgebakende afvalzone naast het Belfort.

 

Art.5.4. Brandveiligheid kerstmarkt Lier / Koningshooikt.

1) Elektriciteit

Het totale elektriciteitsverbruik is beperkt tot maximaal 3.000 Watt per tent of chalet (inclusief de voorziene binnenverlichting). Het gebruik van bijkomende elektrische apparaten die dit maximaal verbruik overstijgen is niet toegestaan.

De volledige elektrische installatie met al zijn verbruikers moet voldoen aan de algemene bepalingen en richtlijnen opgenomen in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

De inplanting van de warmte- en/of verlichtingsbronnen op elektriciteit moet zodanig zijn dat geen brandgevaar kan ontstaan. De verlichtingseenheden mogen niet met papier- of ander brandbaar materiaal worden omwikkeld.

Eventueel bemerkingen die na de controle door de brandweer gemaakt worden, moeten weggewerkt worden alvorens men gebruik kan maken van de volledige installatie en zijn verbruikers.

De stad Lier kan niet aansprakelijk gesteld worden voor ongemakken veroorzaakt door verkeerd gebruik van of onveilig apparatuur door de standhouders, noch voor kortsluitingen en/of het uitvallen van de stroom veroorzaakt door een elektriciteitsverbruik dat het beschikbare vermogen van 3.000 Watt per chalet overschrijdt.

2) Gas

Bij het aansluiten van de gasflessen is het verboden te roken of een open vuur te maken. De fleskraan wordt steeds geopend met de hand en niet met werktuigen.

Het totale aantal aanwezige gasflessen mag maximum 5 stuks bedragen (volle flessen, lege flessen en de flessen in gebruik samen). De lege flessen moeten duidelijk aangeduid worden en gescheiden worden van de volle. De totale waterinhoud van de 5 flessen samen mag niet meer dan 300 liter bedragen. De flessen mogen niet geplaatst worden in de nabijheid van eender welke warmtebron. Ze worden steeds rechtop, stabiel en goed geventileerd geplaatst (beschermd tegen aanrijding en omvallen, tegen inwerking van de zon en buiten het bereik van onbevoegden).

In de nabijheid van de gasinstallatie dient minstens 1 ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN S 21.014) beschikbaar te zijn. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter. Deze blusmiddelen moeten bedrijfsklaar zijn. Ze dienen goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar opgesteld te worden. De uitbater moet op eenvoudige vraag een bewijs van nazicht van de blusmiddelen kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 12 maanden.

Voor een gasinstallatie met flexibele verbindingen moeten volgende zaken in acht genomen worden:

- Voor ontspannen gas: de slang is oranje, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de fabricagedatum vermelden;

- Voor niet-ontspannen gas (voor onderlinge verbinding van gasflessen): de slang is zwart, maximum 1 meter, beschikt over voorgemonteerde koppelstukken, mag niet ouder zijn dan 5 jaar en moet de vervaldatum vermelden.

3) Braden en bakken

Een bak-, braad- of frituurtoestel moet zodanig worden opgesteld dat het niet kan worden omgestoten. Het moet op voldoende afstand van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van worden afgescheiden dat brandgevaar wordt voorkomen.

Elke installatie moet uitgevoerd zijn volgens de wettelijke voorschriften en de regels van goed vakmanschap, zodat haar werking geen hinder veroorzaakt, geen gevaar oplevert voor brand en degelijk beschermd is ter voorkoming van ongevallen.

In elke standplaats waar één of meerdere van deze toestellen gebruikt worden,  wordt een branddeken (minimum 1m op 1m) en een snelblusser (ABC-type (poeder of waterig schuim) snelblusser van 1 bluseenheid (conform de norm NBN EN 3-7) voorzien. Concreet betekent dit een poedersnelblusser van 6 kg of een waterschuimblusser van 6 liter.

4) Ander gevaarlijk materiaal

In afwijking van artikel 187 van het algemeen politiereglement is het toegelaten om zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester sfeerverlichting (=kaarsen) te plaatsen in de kerstmarktzone, mits naleving van onderstaande voorwaarden.

Sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) op basis van verbranding moet op een vaste plaats worden opgesteld. De houders van de sfeerverlichting  (uitsluitend kaarsen) moeten zodanig opgesteld worden dat ze niet kunnen worden omgestoten. Ze moeten op voldoende afstand, minimaal 60 centimeter, van brandbare materialen en gebouwen worden geplaatst of er zodanig van afgescheiden zijn dat brandgevaar wordt voorkomen. De ondergrond moet vrij zijn van brandbare materialen.

De sfeerverlichting (uitsluitend kaarsen) moet zodanig opgesteld of afgeschermd worden dat onopzettelijk contact van personen en in het bijzonder kinderen, met de houder of het vuur onmogelijk is. Sfeerverlichting op basis van verbranding mag alleszins niet worden opgesteld in de doorgang. Elke andere vorm van verbranding (vb vuurkorven) is niet toegelaten.

5) Controle

De organisator Heren van Lier (HVL) voert, bijgestaan door de brandweer, voor aanvang van de kerstmarkt in LIER op de openingsdag een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

De organisator Dorpsraad (KH) voert, bijgestaan door de brandweer, voor aanvang van de kerstmarkt in Koningshooikt een veiligheidscontrole uit. De verantwoordelijke van de stand dient hierbij aanwezig te zijn om samen te bekijken of de stand in orde is.

 

Art.5.5. Verkoop van alcohol

Het is voor de standhouders verboden

- alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan jongeren jonger dan 16 jaar;

- sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan jongeren jonger dan 18 jaar .

De standhouders moeten bij twijfel nagaan of de persoon die alcohol wil kopen, wel degelijk de vereiste leeftijd heeft bereikt. De koper kan dit bewijzen aan de hand van zijn identiteitskaart of een ander geldig document.

 

Art.5.6. Herbruikbaar catering materiaal

Zoals vermeld in ART 5.3.12.1 van wetgeving cateringmateriaal is het vanaf 01 januari 2020 voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werken en door hen georganiseerde evenementen verboden om drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik.   Vanaf 01 januari 2022 is dit verbod ook op toepassing op het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik.

Standhouders dienen zich ook aan deze wetgeving te houden en gebruik te maken van het herbruikbare cateringmateriaal dat ter beschikking wordt gesteld door de organisator, in dit geval de heren van Lier.

 

Art.6. Afwijking terrasreglement

In de winter van 2022-2023 is er een afwijking op het algemeen politiereglement van kracht die zegt dat horecazaken in de kerstzone van Lier hun reguliere zomerterras mogen gebruiken als winterterras. Buiten het beschermde stadsgezicht van de Grote Markt is het eveneens toegestaan een overkapping te plaatsen.

 Tijdens het weekend van de kerstmarkt, van vrijdag 16/12/22 tot en met zondag 18/12/22 wordt in de  volledige kerstzone in Lier (Grote Markt, Felix Timmermansplein, Zimmerplein, Eikelstraat) een bijkomende afwijking op het algemeen politiereglement, hoofdstuk 3, afdeling 1, onderafdelingen 5,6 en 7 toegestaan:

Tijdens deze periode is het ook voor zaken die geen overkapping hebben aangevraagd van hun winterterras voor het hele winterseizoen toegestaan een tent of andere overkapping te voorzien op de oppervlakte van de vergunde winterterraszone (= de reguliere zomerterraszone zoals omschreven in het algemeen politiereglement:

Voor deze bijkomende afwijking van het politiereglement gelden volgende voorwaarden:

Horecazaken in deze zone krijgen tijdens deze periode de toestemming om een tap te voorzien op hun terras. Tappen vanop het terras wordt op vrijdag 16 december en op zaterdag 17 december 2022 toegestaan tot 01u, op zondag 18 december tot 21.30u.

Op het terras mag er geen muziek gespeeld worden en mag er geen installatie voor de bereiding van voeding geplaatst worden.

-Indien men een overkapping en/of een buitentap wenst te voorzien dient men dit ten laatste op   vrijdag 9 december 2022 te melden via economie@lier.be.

 

Art.7 Straf-en slotbepalingen

Art. 7.1. De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in deze politieverordening.
Inbreuken die uitsluitend bestraft worden met een administratieve sanctie kunnen eveneens vastgesteld worden door ambtenaren zoals bepaald in artikel 21 van de wet van 24 juni 2013.
Elke overtreding die aanleiding kan geven tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie dient te worden vastgesteld door middel van een proces-verbaal of een vaststelling.
Indien het proces-verbaal of de vaststelling onvoldoende gegevens zou bevatten, kan de aangewezen ambtenaar de politiediensten verzoeken die gegevens, eventueel na bijkomend onderzoek, nog toe te voegen aan het dossier.

Art. 7.2. Voor zover er geen sancties voorzien zijn in wetten, decreten of besluiten, zullen overtredingen op dit reglement worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties:

§1, 1° een administratieve geldboete die maximaal 125 of 350 euro bedraagt, naargelang de overtreder respectievelijk minderjarig doch de volle leeftijd van 16 jaar heeft bereikt op ogenblik van de inbreuk, of meerderjarig is;
2° de administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;
3° de administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning;
4° de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.

§2 alternatieve maatregelen voor de administratieve geldboete, zoals bedoeld in § 1, 1°, kunnen worden opgelegd:

1° de gemeenschapsdienst, gedefinieerd als zijnde een prestatie van algemeen belang uitgevoerd door de overtreder ten gunste van de gemeenschap (collectiviteit);

2° de lokale bemiddeling, gedefinieerd als zijnde een maatregel die het voor de overtreder mogelijk maakt om, door tussenkomst van een bemiddelaar, de veroorzaakte schade te herstellen of schadeloos te stellen of om het conflict te doen bedaren.

§3 bij het niet welslagen van de lokale bemiddeling zal een aan minderjarige overtreder in alle gevallen eerst een gemeenschapsdienst worden opgelegd. Enkel bij niet (volledige) uitvoering van deze gemeenschapsdienst zal een geldboete kunnen worden opgelegd.

Art. 7.3. Door het aanvaarden van een standplaats en het betalen van de deelnamekosten verklaart de deelnemer zich akkoord met de bepalingen in dit reglement. Bij niet-naleving van één of meerdere bepalingen uit dit reglement of bij het niet naleven van verplichtingen opgelegd door wetten, decreten en besluiten (o.a. met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, hinderlijke praktijken en alle verordeningen van de stad Lier en in het bijzonder de toepasselijke politiereglementen), zal de kerststand ambtshalve door de politie gesloten worden op kosten en risico van de overtreder, op basis van een daartoe toepasselijk belastingreglement en dit onverminderd de mogelijkheid tot het opleggen van een administratieve geldboete zoals bepaald in artikel 7.2. van deze verordening.
In voorkomend geval zal de persoon of vereniging aan wie de standplaats toegewezen werd, geen recht hebben op enige schadevergoeding. De bedragen betaald als vergoeding voor de standplaats zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de stad.

 

Art.7.4. Uitsluiting

De niet-naleving van de bepalingen in dit reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en volgende editie(s) van de kerstmarkt.

 

Art.7.5. Betwisting

Alle betwistingen in verband met dit reglement zullen tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Mechelen behoren.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.13 Seniorenraad - statuten - aanpassing. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2022 over de statuten SeniorenAdviesRaad op te heffen met ingang op 1 januari 2023.

 

Art 2 :

Het college beslist goedkeuring te hechten aan de statuten SeniorenAdviesRaad (met ingang op 1 januari 2023).

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.14 Seniorenraad - huishoudelijk reglement. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan het huishoudelijk reglement SeniorenAdviesRaad (met ingang op 1 januari 2023).

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.15 Seniorenraad - subsidiereglement seniorenverenigingen SeniorenAdviesRaad. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 25 januari 2016 over de goedkeuring van de vernieuwing van het erkennings- en subsidiereglement van seniorenverenigingen op te heffen met ingang op 1 januari 2023.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan het subsidiereglement seniorenverenigingen SeniorenAdviesRaad.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.16 Seniorenraad - erkenningsreglement seniorenverenigingen SeniorenAdviesRaad. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 25 januari 2016 over de goedkeuring van de vernieuwing van het erkennings- en subsidiereglement van seniorenverenigingen op te heffen met ingang op 1 januari 2023.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan het erkenningsreglement seniorenverenigingen SeniorenAdviesRaad.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.17 IGEMO - algemene vergadering van 2 december 2022 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van 2 december 2022 met volgende agenda, goed:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking van de ondernemingsstrategie voor 2023

3.

Bespreking van de begroting voor het boekjaar 2023

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage algemene werkingskosten 2023

5.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

6.

Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 2 december 2022

 

Art 2 :

De gemeenteraad haar afgevaardigde(n) het mandaat te verlenen in te stemmen met de voorstellen van de raad van bestuur van IGEMO aan de algemene vergadering van 2 december 2022.

 

Art 3 :

De gemeenteraad de vertegenwoordigers van de stad die zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IGEMO van 2 december 2022 op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijke samenwerkingsverband IGEMO, Schoutetstraat 2 te 2800 Mechelen.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.18 IVAREM - algemene vergadering van 9 december 2022 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 9 december 2022 die als volgt is samengesteld, goed te keuren:

 

1.

Aanduiding stemopnemers

2.

Bespreking ondernemingsstrategie voor 2023

3.

Bespreking begroting voor boekjaar 2023

4.

Vaststelling van de statutaire bijdrage voor de algemene werkingskosten en van de voorlopige werkingsbijdragen voor afvalbeheer in 2023

5.

Benoeming/vervanging bestuurder(s)

6.

Benoeming deskundige

7.

Volmacht aan de raad van bestuur tot uitvoering van de genomen beslissingen

8.

Goedkeuring van de notulen van de bijzondere algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer regio Mechelen (IVAREM) van 9 december 2022

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent aan zijn afgevaardigde(n) in de bijzondere algemene vergadering van 9 december 2022 van de intergemeentelijke vereniging IVAREM het mandaat om in te stemmen met het voorstel van de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van de onderhavige beslissing en onder meer de kennisgeving hiervan te geven aan de intergemeentelijke vereniging IVAREM.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.19 Fluvius - buitengewone algemene vergadering van 14 december 2022 - statutenwijziging. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat impliceert dat de stad geacht wordt aangesloten te zijn bij Fluvius Antwerpen voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Door deze goedkeuring verricht de stad haar beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (het aanleggen, exploiteren en het beschikbaar stellen van openbare elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken in het kader van het voorwerp van de Opdrachthoudende vereniging) alsook de hiermee gepaard gaande inbreng overeenkomstig artikel 9 van de statuten.

Deze uitbreiding van de aansluiting van de stad tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken bij de opdrachthoudende verenging Fluvius Antwerpen zal ter aanvaarding worden voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering. De stad zal na aanvaarding door de buitengewone algemene vergadering worden uitgenodigd om één aandeel Ak’ te onderschrijven ter waarde van 25 euro.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag) en voor wat het synthetisch dividend betreft tevens onder de opschortende voorwaarde van gunstige beslissing van de Dienst Voorafgaande beslissingen in fiscale zaken (Ruling) van de FOD Financiën m.b.t. de oorsprong van het synthetisch dividend, nl. door verkoop van aandelen aan Telenet.

 

Art 2 :

Ingevolge de beslissing genomen in de artikel 1 en de voorgestelde statutenwijziging, beslist  de gemeenteraad de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toe te vertrouwen aan de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen met betrekking tot de structuurwijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp.  De stad beslist tevens om vooralsnog niet aan te sluiten voor de nieuw toegevoegde activiteit waterdistributie.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van alle hiermee verband houdende partiële splitsingen.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp en de wijziging van de zetel.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022 met uitzondering van de wijziging van de zetel in artikel 5 die van toepassing blijft tot en met 31 december 2022 en de voorgestelde aanpassingen met betrekking tot de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center die van toepassing blijven tot en met 15 juni 2022 (zijnde de datum van de voorbije algemene vergadering waarop de intrekking van de beheersoverdracht werd aanvaard).

 

Art 5 :

De gemeenteraad verzoekt de betrokken opdrachthoudende vereniging om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Art 6 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 14 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 tot 4 van onderhavige beslissing.

 

Art 7 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.20 Fluvius - buitengewone algemene vergadering van 14 december 2022 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 14 december 2022:

 

1.

Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).

Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.e, 2.f, 2.g, 2.i en 2.j ervan.

2.

Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:

  1. Wijziging van het voorwerp;
  2. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 17, 25, 30 en 32 en de bijlagen 1, 1bis en 3 en toevoeging van een artikel 37ter en een nieuwe bijlage 2;
  3. Aanpassingen ingevolge de structuurwijzigingen (partiële splitsingen door overneming) van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 11, 17, 25, 26, 30, 35 en 37 en de bijlagen 1, 1bis en 3 en schrapping van de bestaande bijlage 4;
  4. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 5 (wijziging zetel), 7, 8, 9, 10, 11, 17, 27, 30, 33 en 40 en de bijlagen 1bis en 3;
  5. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);
  6. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;
  7. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;
  8. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;
  9. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;
  10. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.

3.

Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van (i) bijkomende aandelen Ae binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel en (ii) aandelen Ak’ binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.

4.

Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas met betrekking tot de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging):

  1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
  2. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door de aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
  3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteit aardgas met betrekking tot de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iverlek (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  2. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteit aardgas van de gemeenten Steenokkerzeel en Kampenhout vanaf 1 januari 2025.
  3. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 4.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

5.

Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Zelzate over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):

  1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
  2. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door de aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
  3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

  1. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Zelzate, en haar aandeel Ak’, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  2. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeente Zelzate vanaf 1 januari 2025.
  3. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

6.

Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeenten Essen en Merksplas over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging):

  1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
  2. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
  3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
  4. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Essen, en haar aandeel Aek, en met betrekking tot de gemeente Merksplas, en haar aandeel Ak’, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  5. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeenten Essen en Merksplas vanaf 1 januari 2025.
  6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 6.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

7.

Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (overnemende vereniging):

  1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
  2. Goedkeuring van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e naar aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
  3. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
  4. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  5. Aanvaarding van de uittreding voor de activiteiten aardgas en warmte van de gemeente Laakdal vanaf 1 januari 2025.
  6. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 7.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

8.

Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging):

  1. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.
  2. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025  van de bestaande aandelen Ae, A’e, Ag, Apt en Apg op basis van de eigen vermogenswaarde per aandeel van 25 euro voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).
  3. Vaststelling van de vervanging per 1 januari 2025 van de aandelen A’e door de aandelen Ae voor de activiteit elektriciteit.
  4. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Fluvius Antwerpen kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.
  5. Goedkeuring van:
    1. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk, en haar aandeel Ak, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.
    2. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.
    3. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.
  6. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk vanaf 1 januari 2025.
  7. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:
    1. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 8.a vast te stellen;
    2. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;
    3. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;
    4. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;
    5. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;
    6. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

9.

Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12 en 13 bij authentieke akte te doen vaststellen.

10.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.

11.

Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.

12.

(Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap

13.

Statutaire benoemingen.

14.

Statutaire mededelingen.

 

Art 2 : [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS ANTWERPEN NAAR IVERLEK VOOR DE ACTIVITEIT GAS VAN DE GEMEENTEN STEENOKKERZEEL EN KAMPENHOUT]

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iverlek door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Iverlek van de activiteit gas verbonden aan de uittredende gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeenten Kampenhout en Steenokkerzeel te willen aanvaarden.

 

Art 3 : [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS ANTWERPEN NAAR IMEWO VOOR ALLE ACTIVITEITEN VAN DE GEMEENTE ZELZATE]

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Imewo door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Imewo van alle activiteiten verbonden aan de uittredende gemeente Zelzate.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeente Zelzate te willen aanvaarden.

 

Art 4 : [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS ANTWERPEN NAAR IVEKA VOOR DE ACTIVITEITEN ELEKTRICITEIT, OPENBARE VERLICHTING EN STRATEGISCHE PARTICIPATIES VAN DE GEMEENTEN ESSEN EN MERKSPLAS]

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iveka door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Iveka van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties verbonden aan de gemeenten Essen en Merkplas.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeenten Essen en Merksplas voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en strategische participaties van de gemeente Essen en van de uittredende gemeente Merksplas te willen aanvaarden.

 

Art 5 : [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS ANTWERPEN NAAR FLUVIUS LIMBURG VOOR DE ACTIVITEITEN GAS EN WARMTE VAN DE GEMEENTE LAAKDAL]

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Fluvius Limburg door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Fluvius Limburg van de activiteiten gas en warmte verbonden aan de uittredende gemeente Laakdal.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uittreding van de gemeente Laakdal te willen aanvaarden.

 

Art 6 : [PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN IVEKA NAAR FLUVIUS ANTWERPEN VOOR DE ACTIVITEITEN ELEKTRICITEIT EN OPENBARE VERLICHTING VAN DE GEMEENTE GROBBENDONK]

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het voorstel van partiële splitsing Iveka / Fluvius Antwerpen door overneming inzake de overgang van Iveka naar Fluvius Antwerpen van de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting verbonden aan de toetredende gemeente Grobbendonk.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de uitbreiding van de aansluiting voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk te willen aanvaarden.

 

Art 7 :

De gemeenteraad verzoekt de betrokken Opdrachthoudende verenigingen om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Art 8 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 14 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 t.e.m. 7 van onderhavige gemeenteraadsbeslissing.

 

Art 9 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.21 PONTES - buitengewone algemene vergadering van 15 december 2022 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 15 december 2022, die er als volgt uit ziet, goed:

 

1.

Algemene vergadering: verslag 23 juni 2022 - goedkeuring

2.

Beleid: beleidsnota 2023 - goedkeuring

3.

Financiën: budget 2023 - goedkeuring

4.

Financiën: presentiegelden bestuursorganen (bestuursperiode 2019-2024) - wijziging

5.

Algemeen: actuele dossiers - toelichting

6.

Varia en rondvraag

 

Art 2 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 15 december 2022 op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

 

Art 3 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing onder andere met de kennisgeving van deze beslissing aan PONTES.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.22 CIPAL - algemene vergadering van 15 december 2022 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal op 15 december 2022 op basis van de bekomen documenten en toelichtende nota, goed:

 

1.

Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.

Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2023

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de begroting voor het boekjaar 2023 goed te keuren.

 

Art 3 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de algemene vergadering van Cipal van 15 december 2022 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 4 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.23 PIDPA - buitengewone algemene vergadering van  16 december 2022- agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 16 december 2022 met volgende agendapunten, goed:

 

1.

Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.

Begroting 2023

3.

Toetredingen

4.

Benoemingen

5.

Varia:

  1. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin - stand van zaken - toelichting
  2. Vragen van vennoten

6.

Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Art 2 :

De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2023 en het toelichtend verslag.

 

Art 3 :

De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de toetreding/uitbreiding van opdracht.

 

Art 4 :

De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de benoemingen.

 

Art 5 :

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de stad om op de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 16 december 2022 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze buitengewone algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze buitengewone algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de stad gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Art 7 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.24 IKA - algemene vergadering van 20 december 2022 - agenda. GOEDKEURING.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist, na onderzoek van de documenten, de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op 20 december 2022 om 18.30 uur met de volgende agenda, goed te keuren:

 

1.

Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2022

2.

Principebeslissing samenwerking met Luminus

3.

Statutaire benoemingen

4.

Statutaire mededelingen

 

Art 2 :

De gemeenteraad wenst dat IKA een samenwerking met Luminus voor de realisatie van groenestroomprojecten opzet en verzoekt IKA om een deelname in een samenwerkingsverband zoals beschreven in de begeleidende nota voor te bereiden. Dit verzoek houdt geen financieel engagement van de gemeente in.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist de begroting en strategie voor het jaar 2023 goed te keuren.

 

Art 4 :

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 20 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1, 2 en 3 van onderhavige beslissing.

 

Art 5 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.25 SOLag - jaarrekening 2021 - goedkeuring door gouverneur. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2021 van SOLag door de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.26 Klacht tegen IVAREM over de afvalbelasting - antwoord gouverneur. KENNISNAME.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2022

 

OZ.29 Interpellaties

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 05/12/2022