Lier

Zitting van 24 oktober 2022

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. Alvo supermarkt

In de Antwerpstraat zou een supermarkt Alvo komen. Omdat de overheid een nieuwe wet heeft opgelegd die zegt als er een supermarkt in een stadscentrum komt is er vanaf 1 januari verplicht een parking te voorzien. Graag hierover meer duidelijkheid:

Is de vergunning al afgeleverd of komen zij onder deze nieuwe wetgeving?

Als de supermarkt er komt, wat gaat er dan gebeuren met de lijnbussen die niet kunnen passeren als de vrachtwagens komen lossen bij de 2 supermarkten in de smalle Antwerpstraat.

 

Antwoord schepen Ilse Lambrechts / Bert Wollants:

In juni heeft de Algemeen Directeur van Alvo, Jan Pelgrims, in de pers inderdaad de intentie aangekondigd om een supermarkt te openen in het voormalige pand van de C&A. Volgens het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid is er, om dit te kunnen doen, een omgevingsvergunning noodzakelijk gezien het een pand is van meer dan 400m² dat op dit moment vergund was als handelszaak met goederen in de categorie 2 (verkoop van goederen voor persoonsuitrusting). Een supermarkt verkoopt grotendeels goederen uit categorie 1, voeding.

 

Op dit moment is er nog geen omgevingsvergunning afgeleverd. We kunnen dan ook niet ingaan op vragen over de stand van zaken in dit dossier omwille van privacyredenen.

 

In het algemeen kunnen we wel aangeven dat er een mobiliteitstoets (de zogenaamde bijlage E1T bij een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten) moet ingediend worden voor een eventuele vergunningsaanvraag op deze locatie.

 

Volgens de parkeernorm van stad Lier, die door het schepencollege werd goedgekeurd op 10/5/21, behoort de Antwerpsestraat tot het ‘kerngebied’ . Daarin wordt geen parkeernorm opgelegd. Men mag in deze zone zelfs geen parkeerplaatsen aanleggen die ontsluiten via het Kerngebied.

 

Op deze locatie is de bereikbaarheid met openbaar vervoer en de beschikbaarheid van fietsenstalling belangrijker dan parkeergelegenheid. In het pand van C&A is geen private parking voorzien. Vlakbij is er wel de parking Grote Markt, die door shoppers en bezoekers van de horeca die dichtbij willen parkeren vlot gebruikt kan worden: er is altijd plaats beschikbaar op enkele drukke zaterdagen per jaar na.

Wat betreft laden en lossen zijn de regels duidelijk: dat moet gebeuren tussen 7u en 11u ’s ochtends of tussen 19u en 21u ‘avonds. Vrachtwagens mogen op de voetpaden in de Antwerpsestraat stilstaan hiervoor, maar de doorgang voor bussen en andere weggebruikers moet vanzelfsprekend behouden blijven. Tussen Carrefour Express en het pand van C&A ligt overigens een vijftigtal meter, waardoor de doorgang geen probleem kan vormen.

 

De nieuwe regelgeving waarover sprake, is ons niet bekend.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Heidi Van den Bergh (Vlaams Belang) i.v.m. voetgangerstunnel

Steeds meer en meer mensen ruilen de wagen in om met de fiets naar school of werk te rijden. Door de aansluiting van de fietsostrade, komen er nog een heel pak extra fietsers bij.

De druk op onze voetgangerstunnel wordt ook met de dag groter, waardoor deze dus al lang geen voetgangerstunnel meer genoemd kan worden.

Bakfietsen nemen al snel veel plaats in en het naar omhoog duwen van deze fietsen is dan ook geen lachertje, laat staan dat er nog extra kinderen inzitten.

Bromfietsen en elektrische fietsen scheuren ook door de tunnel, wat het niet veilig meer maakt voor onze oudere mensen en mama’s en papa’s met een kinderwagen of aan de hand lopende kinderen.

 

Mijn vragen voor het cbs:

        Hoe ziet het cbs dit probleem?

        Zou er een oplossing kunnen komen om voetgangers en fietsers te scheiden?

        Kunnen er nog meer controles uitgevoerd worden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

De voetgangerstunnel is inderdaad nog een relict uit een andere tijd. Dat maakt dat met de huidige tunnel er zeer weinig mogelijkheden zijn. Meteen ook de reden waarom in het masterplan stationsomgeving werd geopteerd voor een bijkomende fietstunnel die ter hoogte zou komen te liggen van de huidige onderdoorgang naar de sporen. Het scheiden van fietsers en voetgangers lijkt niet meteen mogelijk. De tunnel voorbehouden voor 1 van beide categorieën geeft een stevige omrijtijd of omwandeltijd voor de andere categorie. Een fysieke scheiding in de tunnel is evenmin mogelijk, daarvoor is te weinig plaats. Er gebeuren momenteel een heel aantal controles door de politie, die kunnen in de toekomst dan worden geëvalueerd.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. fietszone

De fietszone is nu bijna een jaar in voege in Lier en er kan moeilijk van een groot succes gesproken worden. Nochtans voorspelde het Vlaams Belang hier in de gemeenteraad dat, door het invoegen van brede straten in de fietszone, er geen draagvlak zou zijn om zich aan deze nieuwe reglementering te houden. Een doorgedreven handhaving is in zo’n groot gebied een bijna onmogelijke opdracht voor onze politiediensten en naar de argumenten van het Vlaams Belang om ofwel deze straten uit de fietszone te laten, dan wel om de infrastructuur daar aan te passen, had de bevoegde schepen geen oren.

 

Het resultaat zijn gefrustreerde automobilisten, gefrustreerde fietsers en gefrustreerde voetgangers. In de brede Lierse straten kan iedereen vaststellen dat het inhaalverbod zo goed als niet wordt nageleefd.

 

Het Vlaams Belang vraagt dan ook een grondige evaluatie en het verwijderen van volgende straten uit de fietszone: A. vanderpoortenlaan, Koningin Astridlaan, Anton Bergmannlaan, Berlaarsestraat en Kruisbogenhofstraat.

 

Ik had dan ook graag volgende van het CBS vernomen:

 

  1. Is het college van burgemeester en schepenen bereid om een evaluatie uit te voeren over de fietszone en aan de hand hiervan de nodige aanpassingen door te voeren?
  2. Zo ja, wanneer zal deze evaluatie plaatsvinden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Momenteel zijn we reeds bezig met de voorbereiding van een verdere evaluatie van de fietszone. De bedoeling is dat deze ook met input van de mobiliteitsraad en de bevoegde gemeenteraadscommissie wordt uitgevoerd. We plannen deze verder dit najaar en in het voorjaar volgend jaar.

Het is wel niet duidelijk of de oplossing die u suggereert daar de juiste keuze is. Zo is er nu een samenhangend geheel van straten, terwijl een uitzondering voor 7 straten een lappendeken wordt. Een automobilist zal dan in de binnenstad op verschillende plekken in en uit de fietszone rijden. We vrezen uiteraard dat het dan net verwarrend wordt voor automobilisten en fietsers. Momenteel werd de buitenkant van de fietszone ook gemarkeerd met o.a. gele vlakken om de aandacht nog meer op de fietszone te leggen, het is niet erg duidelijk hoe de signalisatie dan nog geheel helder te brengen is.
 

 

Mondelinge vraag 4 : van Freddy Callaerts (Vooruit Lier) i.v.m. jeugdbeweging

Vorige week vrijdag was er de jaarlijkse “dag van de jeugdbeweging” ‘s morgens was er het gratis onbijt op de Grote Markt waar het krioelde van de jongeren in hun respectievelijke outfit van hun jeugdbeweging.

De zorgen van onze jeugdbewegingen worden echter met de dag groter naar aanleiding van hun energiefacturen zoals trouwens voor de ganse samenleving en alle verenigingen.

 

Mijn vragen aan het cbs zijn dan ook de volgende:

        Komt het stadsbestuur al tussen in hun energiefacturen?

        Indien niet, is het stadsbestuur dan van plan om de jeugdbewegingen financieel te ondersteunen?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Het toeval wil dat de energieproblematiek werd besproken met de jeugdbewegingen in de recentste jeugdraad. Uit de reacties daar vernamen we niet meteen grote zorgen voor de leefbaarheid van hun werking vanwege de energiekosten.

Jeugdbewegingslokalen worden in tegenstelling tot woonhuizen slechts één-twee dagen per week echt gebruikt. Er wordt doorgaans ook niet in gedoucht, gekookt of gebruik gemaakt van veel huishoudelijke apparaten. Dat betekent dus sowieso een gevoelig lager verbruik dan bijvoorbeeld een modaal gezin.

Er zijn jeugdbewegingen waar de lokalen wel veel intensiever gebruikt worden, maar dat is doorgaans in het kader van verhuring aan derden. Uiteraard is het geen taak van de stad om dat te financieren, die kosten dienen te worden doorgerekend aan hun huurders. Enkele jeugdbewegingen die lokalen betrekken bij de parochie staan voor de problematiek om de verbruikskosten goed op te splitsen met de hoofdgebruiker, maar ik begrijp dat dit voorlopig vlot verloopt.

Het is zo dat de stad de laatste jaren aanzienlijke subsidies heeft gegeven aan haar jeugdbewegingen voor de bouw of renovatie van lokalen. Daar is zeer wijselijk gebruik van gemaakt om in energiezuinige, goed geïsoleerde lokalen te voorzien. Ze zullen daar nu de vruchten van plukken. Ook belangrijk: naast die extra bouwsubsidies beschikt elke erkende jeugdbeweging over haar vaste jaarlijkse lokaalsubsidie van €1250 die ook mag worden aangewend voor energiekosten.

Samenvattend: een extra tussenkomst vanuit de stad lijkt gezien de al bestaande steun niet prioritair en moeilijk te rechtvaardigen naar de vele andere verenigingen, organisaties en vooral burgers die in een veel moeilijkere situatie verkeren.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Koen Breugelmans (CD&V) i.v.m. kinderopvang

Vandaag de dag is het voor vele jonge ouders een hele queeste, wanneer zij op zoek gaan naar een opvangplaats voor hun kleine kinderen. In vele gevallen begint die zoektocht al van bij de zwangerschap, door het grote tekort aan opvangplaatsen. Het is een problematiek die zich overal in Vlaanderen stelt, ook in Lier en Koningshooikt.

Waar Lier het op zich naar BKO-plaatsen nog vrij goed doet, met een aantal plaatsen dat boven het Vlaamse gemiddelde ligt, doen we het slechter dan het Vlaamse gemiddelde, wanneer het over de opvang van baby’s en peuters gaat. Dat wordt ook bevestigd door de verschillende signalen van ouders in wording die pas vanaf begin 2024 bij een kinderopvanginitiatief of onthaalouder terechtkunnen of die zelfs niet meer op een wachtlijst geraken.

 

Vandaar de volgende vragen:

  1. Hoe schat de stad het tekort aan kinderopvangplaatsen in, vandaag en voor de toekomst?
  2. Kan de stad de zoektocht naar kinderopvang faciliteren voor ouders, bijvoorbeeld door meer transparantie te bieden in de beschikbare plaatsen, mee in te staan voor de match tussen ouders en opvang…?

 

Antwoord schepen Annemie Goris:

Vanuit het Lokaal Loket Kinderopvang kunnen we bevestigen dat het tekort aan kinderopvangplaatsen in Lier groot is. Momenteel zijn er 380 opvangplaatsen waarvan 246 plaatsen met inkomenstarief (IKT) in zowel de groeps- als de gezinsopvang en 134 plaatsen met een vrije prijs in de groepsopvang. Dit betekent dat er maar voor 36 % van de kinderen tussen 0 en 3 jaar een opvangplaats is. Van deze kinderen wordt 78% opgevangen in Lier zelf.

 

Voor alle plaatsen zijn er lange wachttijden, ongeacht het tarief. De eerste plaatsen komen inderdaad pas vrij tussen september 2023 en januari 2024. Hoewel het duidelijk is dat de sector met structurele problemen kampt die bovenlokaal moeten worden aangepakt, trachten we vanuit het Lokaal Loket zo veel mogelijk in te zetten op het uitbreiden van de capaciteit aan opvangplaatsen.

 

In antwoord op vraag 1:

Tijdens de vorige uitbreidingsronde van Kind en Gezin werden 15 opvangplaatsen met IKT toegekend aan Helan ’t Parkske. We zien toe op de effectieve realisatie van deze plaatsen binnen de voorziene termijn, uiterlijk in 2023

        Een volgende uitbreidingsronde is gepland begin 2023 en heeft betrekking op de niet beantwoorde opvangvragen van 2022. Door de lancering van het digitaal loket Opvang.Vlaanderen (april 2022), zal het in de toekomst eenvoudiger zijn om de noodzaak aan bijkomende IKT-plaatsen met cijfers te staven en de kans op toekenning van extra IKT-plaatsen te vergroten

        We werken op een geïntegreerde manier samen met eigen stadsdiensten o.a. met team WLO om drempels voor nieuwe kinderopvanginitiatieven te verlagen

        Met een werkgroep Kinderopvang werken we aan het uitrollen van het concept Samenwerkende Onthaalouders waardoor 18 plaatsen kunnen worden gerealiseerd

        We zetten sterk in op netwerking met andere loketten en het verzamelen van good practices uit de ruime regio

        Er wordt nauw samengewerkt met de opvangvoorzieningen in onze stad én met de intersectoraal medewerker van Kind & Gezin

 

In antwoord op vraag 2:

        Er is geïnvesteerd in software. Sinds april 2022 kan iedereen die kinderopvang zoekt in Lier zich registreren op het digitale platform van Opvang.Vlaanderen. Daarnaast werken we met een fysiek loket (vrijdagvoormiddagen en op afspraak) en is het Lokaal Loket ook telefonisch en via mail te bereiken, we trachten dit zo laagdrempelig mogelijk te maken.

        Vanuit het Lokaal Loket blijven we inzetten op het stroomlijnen van de wachtlijsten door de kinderopvanginitiatieven te mobiliseren om te werken met een transparante en eenduidige lijst. Omdat de stad in het verleden heeft gekozen om niet te werken met een centrale aanmelding, bestaan er momenteel meerdere wachtlijsten naast mekaar. Hierdoor kan aan wachtende ouders geen helder perspectief worden geboden. Dit is ontmoedigend voor gezinnen en voor toeleiders die gezinnen ondersteunen. Ook Opvang.Vlaanderen wordt betrokken bij het rechttrekken van deze situatie. De bereidheid tot en de omschakeling naar een centrale aanmelding vraagt echter veel van de kinderdagverblijven die onder de gekende werkdruk extra administratie niet zien zitten. Dit vraagt tijd.

        Het gebrek aan kinderopvangplaatsen maakt dat veel vrouwen met een migratie-achtergrond in Lier moeten wachten met hun (taal)integratie. Het Huis van het Kind heeft daarom voorzien in een project Mama-Lier waarbij kwetsbare, laagtaalvaardige mama’s hun jonge kinderen kunnen meenemen naar de Nederlandse les. Op die manier raken zij toch geactiveerd en leren hun kinderen te wennen aan een informele opvangcontext

 

 

Opmerking: bij Opgroeien werkt men aan een actie

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 26 SEPTEMBER 2022. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 26 september 2022.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 26 september 2022 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

ALGEMEEN REGLEMENT DOORGANGSKAARTEN - AANPASSING - DOORGANGSKAART VOOR PERSONEN MET ZORGBEHOEFTE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2019 over het algemeen reglement doorgangskaarten

 

Feiten en context

Bij de heraanleg van de Grote Markt werd deze omgevormd tot voetgangerszone. Deze zone werd nadien ook verder verfijnd. Conform artikel 22sexies werd ook een reglement uitgewerkt dat het systeem van vrije doorgangskaarten afgegeven door de burgemeester of zijn gemachtigde in praktijk brengt.

 

Het algemeen reglement doorgangskaarten dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 juni 2019 stelde een kader van voor het uitreiken van de doorgangskaarten. Daarbij werd ook aandacht besteed aan bewoners van de voetgangerszone met en zonder verminderde mobiliteit en/of zorgnoden, alsook aan inwoners van de stad die de voetgangerszone vaak bezoeken, maar geconfroteerd worden met verminderde mobiliteit. Dit uitte zich in verschillende categorieën om hier een oplossing voor te bieden:

        Voertuigen van gedomicilieerde bewoners uit de voetgangerszone.

        Voertuigen van bestuurders met garage of parkeerplaats in de voetgangerszone en die enkel toegankelijk is via de zone;

        Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een gedomicilieerde bewoner van de voetgangerszone met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart: mindervalidenkaart voor te leggen)en die medisch niet in staat is zelf te rijden.

        Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een persoon met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart: mindervalidenkaart voor te leggen) die geregeld een bestemming heeft in de betreffende voetgangerszone.

 

Uit een aantal meldingen blijkt dat er in een aantal gevallen zorgnoden bestaan die hiermee niet ingelost kunnen worden. Bepaalde oudere bewoners van de zone zijn geen houder van een mindervalidenkaart, maar worden wel geconfronteerd met de gevolgen van het ouder worden. Om die reden laten ze zich dan bijstaan om bijvoorbeeld boodschappen of andere goederen te laten brengen door een derde. Zeker zwaardere goederen worden hier genoemd als moeilijke situaties. Vandaag kan zoiets enkel als het gebeurt met het voertuig van de bewoner zelf, wat vaak niet de meest praktische manier van werken is. In een aantal gevallen rijden bepaalde van deze mensen ook niet meer met de wagen, waardoor het niet haalbaar blijkt om zelfs de eerder genoemde piste aan te houden. Hiertoe wordt getracht een oplossingen te vinden.

 

Argumentatie

De burgemeester of zijn gemachtigde kan vrije doorgangskaarten afleveren in het kader van artikel 22sexies van de wegcode. In de Stad Lier werd ervoor gekozen om dit verder uit te werken tot een algemeen reglement doorgangskaarten. Het komt dan ook de gemeenteraad toe om de aanpassing van dit reglement goed te keuren.

 

Gelet op de vragen die hierover zijn binnengekomen lijkt het het meest opportuun om ook een leeftijdsgrens te bepalen vanaf dewelke hier mogelijk een nood bestaat. Er wordt voorgesteld deze vast te leggen op 70 jaar. Daarnaast is het uiteraard zo dat de zorgnood niet louter leeftijdsgebonden is. Er zullen immers net zo goed bewoners zijn die op dat vlak geen noden hebben. Om een goede inschatting te maken van deze noden kan het best de huisarts worden ingeschakeld. Deze heeft een goed zicht op de medische toestand van de aanvrager en kan op basis daarvan dit ook attesteren.

 

Hiertoe wordt voorgesteld om een nieuwe categorie van wijzigingsgevoelige doorgangskaart in te voeren in 3.4.2. van het algemeen reglement doorgangskaarten.

Dit punt wordt aangevuld met

        Voertuigen voor bijstand aan een gedomicilieerde bewoner van de voetgangerszone van 70 jaar of ouder die voor bepaalde taken bijstand nodig heeft van een derde, mits voorleggen medisch attest van de huisarts. Maximaal 1 doorgangskaart per adres.

 

Naar aanleiding van overleg op de commissie werd ter zitting nog een aanpassing voorgesteld, nl. de vraag om de leeftijdsbeperking te schappen. Hierdoor is enkel de inschatting van de huisarts doorslaggevend. De tekst "van 70 jaar of ouder" in artikel 3.4.2. zal geschrapt worden. Op deze manier kan een ruimere leeftijdscategorie toelating krijgen voor een doorgangskaart. Waarschijnlijk zal dat niet leiden tot toeloop van aanvragen vanuit het opzicht van ondersteuningsnood. Het is wel raadzaam om een jaar na de invoering te evalueren en evt. bij te sturen op basis van o.a. het effectief aantal aanvragen.

 

Financiële weerslag

De vergoeding voor het opmaken van wijzigingsgevoelige doorgangskaarten werd opgenomen in het retributiereglement doorgangskaarten zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 juni 2019. Gelet op het feit dit slechts aanleiding zal geven tot een zeer beperkt aantal nieuwe doorgangskaarten is er een zeer lichte (positieve) financiële weerslag.

 

Stemming

 

29 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Heidi Van den Bergh, Walter Marien, Tekin Tasdemir, Nancy Dresen, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

1 stem tegen: Marcel Taelman

Goedkeuring met 29 stemmen voor - 1 stem tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het algemeen reglement doorgangskaarten van 24 juni 2019 te wijzigen zoals hierna vermeld.

 

Huidig artikel:

3.4.2 Wijzigingsgevoelige doorgangskaarten

Volgende categorieën krijgen een doorgangskaart afgeleverd die twee jaar geldig blijft en maximaal tot het einde van het van kracht zijnde retributiereglement, ‘wijzigingsgevoelige doorgangskaarten’ genoemd, met vermelding van eventueel bijkomende beperkingen/voorwaarden:

        Voertuigen van gedomicilieerde bewoners uit de voetgangerszone. Verplicht eigenaar te zijn van de wagen (inschrijvingsbewijs voor te leggen) of permanent bestuurder te zijn in geval van een salariswagen (attest van de werkgever voor te leggen).

        Voertuigen van bestuurders met garage of parkeerplaats in de voetgangerszone en die enkel toegankelijk is via de zone; (huurcontract voor te leggen in geval van gehuurde staanplaats)

        Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een gedomicilieerde bewoner van de voetgangerszone met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart: mindervalidenkaart voor te leggen)en die medisch niet in staat is zelf te rijden. Maximaal vijf doorgangskaarten per bewoner.

        Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een persoon met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart: mindervalidenkaart voor te leggen) die geregeld een bestemming heeft in de betreffende voetgangerszone. Maximaal vijf doorgangskaarten per mindervalidenkaarthouder.

 

Deze categorieën zijn vrijgesteld van betaling van een retributie. Verlenging van de doorgangskaart is mogelijk indien de voorwaarden nog steeds van toepassing zijn. Verlenging is eveneens kosteloos. De kaart kan niet verlengd worden tot een datum na de geldigheid van het van kracht zijnde retributiereglement.

 

Nieuw artikel:

3.4.2 Wijzigingsgevoelige doorgangskaarten

Volgende categorieën krijgen een doorgangskaart afgeleverd die twee jaar geldig blijft en maximaal tot het einde van het van kracht zijnde retributiereglement, ‘wijzigingsgevoelige doorgangskaarten’ genoemd, met vermelding van eventueel bijkomende beperkingen/voorwaarden:

        Voertuigen van gedomicilieerde bewoners uit de voetgangerszone. Verplicht eigenaar te zijn van de wagen (inschrijvingsbewijs voor te leggen) of permanent bestuurder te zijn in geval van een salariswagen (attest van de werkgever voor te leggen).

        Voertuigen van bestuurders met garage of parkeerplaats in de voetgangerszone en die enkel toegankelijk is via de zone; (huurcontract voor te leggen in geval van gehuurde staanplaats)

        Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een gedomicilieerde bewoner van de voetgangerszone met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart: mindervalidenkaart voor te leggen)en die medisch niet in staat is zelf te rijden. Maximaal vijf doorgangskaarten per bewoner.

        Voertuigen voor vrijwillig vervoer van een persoon met een beperkte mobiliteit (houder van een mindervalidenkaart: mindervalidenkaart voor te leggen) die geregeld een bestemming heeft in de betreffende voetgangerszone. Maximaal vijf doorgangskaarten per mindervalidenkaarthouder.

        Voertuigen voor bijstand aan een gedomicilieerde bewoner van de voetgangerszone die voor bepaalde taken bijstand nodig heeft van een derde, mits voorleggen medisch attest van de huisarts. Maximaal 1 doorgangskaart per adres.

 

Deze categorieën zijn vrijgesteld van betaling van een retributie. Verlenging van de doorgangskaart is mogelijk indien de voorwaarden nog steeds van toepassing zijn. Verlenging is eveneens kosteloos. De kaart kan niet verlengd worden tot een datum na de geldigheid van het van kracht zijnde retributiereglement.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gecoördineerde versie van het algemeen reglement doorgangskaarten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEBRUIK VAN DE POLYVALENTE ZAAL - WIJZIGING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 29 juni 2015 keurde de gemeenteraad het huishoudelijk reglement betreffende het gebruik van de polyvalente zaal van Jeugdcentrum Moevement goed.

 

Feiten en context

In de loop der jaren werden een paar details om praktische redenen bijgestuurd of overbodig. Het betreft evenwel geen principiële of bepalende onderdelen in de overeenkomst, noch enige vorm van tariefverhoging. De tekstaanpassingen waren te klein om ze telkens ter goedkeuring voor de gemeenteraad te brengen, daarom worden ze nu allemaal samen ter goedkeuring aangeboden zodat elk woord in het reglement weer up-to-date is.

 

Het betreft volgende aanpassingen:

 

Art. 2: Algemeen

Bij de organisatie van een fuif of een andere activiteit in Jeugdcentrum Moevement moeten volgende voorwaarden vervuld zijn:

 

        Als basisregel geldt dat elke activiteit die doorgaat in de polyvalente zaal openbaar moet zijn voor alle publiek; privé-feesten met gesloten deuren worden niet toegelaten.

        Alle activiteiten dienen een duidelijke link te hebben naar jongeren of kinderen.

        Alle activiteiten moeten voor of door jongeren georganiseerd worden.

        Politiek of religieus gerichte activiteiten worden niet toegestaan.

        Fuiven en optredens in de polyvalente zaal dienen ten laatste beëindigd te worden om 3.00 uur en op zon- en feestdagen om 4.00 uur. Muziek wordt minstens een half uur voor sluitingstijd beduidend zachter gezet. (nieuw toegevoegd)

        Er mogen per kalenderjaar niet meer dan 3 fuiven door dezelfde organisator worden ingericht.

        De gebruiker neemt voor een activiteit vooraf contact op met Team Jeugd en BKO om het verloop van de activiteit te bespreken.

        Voor en na de activiteit wordt de toestand van de polyvalente zaal beschreven in samenspraak met de gebruiker. Indien er schade aangebracht is tijdens de activiteit, wordt dit verrekend op de eindfactuur.

 

Art. 8: +16 regel

De gebruiker beslist zelf of hij op zijn evenement een +16 regel hanteert. Indien je kiest voor een +16 evenement dan maak je gebruik van een +16 logo. Dit logo is digitaal te verkrijgen via team Jeugd en BKO en gebruik  je op al je promomateriaal zoals affiches, inkomkaarten, flyers, ed.

De controle van identiteitsdocumenten mag enkel gebeuren door politie. Bij toepassing van +16 regel mag je de bezoeker vragen naar enig leeftijdsbewijs.

Wanneer de +16-regel gehanteerd wordt, mag de organisator geen uitzonderingen toestaan voor bezoekers onder de 16 jaar. (nieuw toegevoegd)

 

 

Art. 10: Verantwoordelijkheid huurder

10.3: Opkuis

Alle gebruikte ruimtes worden netjes achtergelaten, in de staat zoals deze werden verkregen. Tafels, stoelen en podiumelementen worden terug op hun plaats gezet. Materiaal voor opkuis is voorzien in het drankenkot. De zaal en de hal worden uitgekeerd, de toog wordt afgewassen, de bekers worden gespoeld en de drank wordt terug in het drankenkot geplaatst. (let er wel op dat het drankenkot na de activiteit wordt afgesloten door de security).

 

De toiletten dienen proper achtergelaten te worden: de vloer wordt gekeerd, afval wordt verwijderd, vuilbakjes worden leeggemaakt en sanitair, vloeren, muren en plafonds dienen vrij te zijn van afval, urine, uitwerpselen, braaksel en andere lichaamsvochten. De opkuis van de toiletten is ten laste van de gebruiker. De gebruiker heeft de vrije keuze om al dan niet een toiletdame (of –heer) te voorzien tijdens de activiteit. In geen geval mag het toiletbezoek betalend worden gemaakt. Indien het sanitair in een staat wordt achtergelaten die de veiligheid van poetspersoneel in het gedrang brengt (bijv. het duidelijk laten rondslingeren van verboden middelen, glas, uitwerpselen,…), worden de kosten voor de opkuis en desinfectie door  een gespecialiseerde firma doorgefactureerd aan de gebruiker.

Maximum 1u na het beëindigen van het evenement neemt de gebruiker het initiatief om samen met iemand van de securityfirma en/of een verantwoordelijke van jeugdhuis De Moeve (indien dit nog open is) de toestand van de hal en het sanitair vast te leggen op papier (eventueel ook op foto). Dit document dient door de drie partijen ondertekend te worden, dit om latere discussies uit te sluiten.

 

Alle afval dient verzameld te worden in afgesloten vuilniszakken, blauwe zakken voor alle plastic afval, grijze zakken voor restafval.(nieuw toegevoegd)Er wordt 1 vuilniszak voor restafval voorzien en 1 voor PMD. Als dit niet voldoende is, kan de gebruiker beschikken over extra zakken, die steeds voorzien worden door het jeugdcentrum. Voor deze extra zakken wordt het tarief van piekzakken gehanteerd, namelijk € 3,00/zak.(geschrapt)De volle zakken worden geplaatst aan de achterdeur van de zaal.

Indien de gebruiker zelf drank heeft voorzien die niet werd afgenomen via de drankenlijst van het jeugdcentrum, dan dient de gebruiker alle lege recipiënten hiervan (lege flessen etc) zelf weer mee te nemen; ze mogen geenszins worden achtergelaten in het jeugdcentrum.

 

Ook de toegangsweg naar de ingang van het gebouw en de omgeving rond het gebouw wordt proper en vrij achtergelaten. Voorwerpen niet behorend tot het jeugdcentrum worden onmiddellijk na de activiteit verwijderd.

 

Bij het verlaten van het gebouw moeten alle deuren gesloten zijn.

 

Indien de opkuis niet in orde is, zullen er minimum € 100,00 extra kosten worden aangerekend.

 

Art. 12: Inkomprijzen

De inkomprijzen voor optredens, fuiven en anderen, mogen door de gebruiker zelf bepaald worden, maar worden ‘jeugdig’ en ‘democratisch’ gehouden.(toegevoegd)

De personeelsleden van team Jeugd en BKO en de leden van het Beheersorgaan Jeugd mogen steeds gratis de activiteit betreden met het oog op controle over het naleven van de voorwaarden. Politie en/of Team Jeugd kunnen de manifestatie stopzetten indien de regels niet worden nageleefd.

 

Art. 13: Publiciteit

Op affiches, flyers of andere vormen van publiciteit moet duidelijk vermeld staan:

        de verantwoordelijke uitgever (natuurlijk persoon met naam en adres)

        het aanvangs- en sluitingsuur

        de inkomprijs

        de naam van de zaal:  Jeugdcentrum Moevement, JC Moevement, Moevement

        + 16 logo (indien van toepassing)

Het ontwerp van affiches en flyers dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan team Jeugd en BKO vóór feitelijke druk.(geschrapt)

Indien de organisator/gebruiker een natuurlijk persoon is i.p.v. een vereniging of rechtspersoon, dan mag er op de publiciteit géén vermelding gemaakt worden van enige vereniging of rechtspersoon (zie Art. 3 indeling categorieën).

 

Affiches mogen, na goedkeuring door Team Jeugd, zelf opgehangen worden op de plakzuilen.
https://ikorganiseerinlier.uitinlier.be/inhoud/promotie(toegevoegd)

 

Art. 15: Aanvaarding of afwijkingen van het gebruiksreglement

        Uitzonderingen op het reglement kunnen enkel worden toegestaan door het Beheersorgaan Jeugd of door het stadsbestuur. (toegevoegd)

        De gebruiker/contractant verbindt zich ertoe in geen geval de polyvalente zaal verder te verhuren aan derden.

 Indien dit toch wordt vastgesteld, wordt de activiteit onmiddellijk stopgezet en de                 waarborg wordt niet terugbetaald.

        In geval van overmacht of gegronde redenen kan het Beheersorgaan Jeugd of het stadsbestuur de gebruikstoelating steeds wijzigen of intrekken zonder dat de gebruiker hiervoor op een schadevergoeding aanspraak kan maken.

        Het Beheersorgaan Jeugd en het stadsbestuur behouden zich in alle gevallen het recht om elke aanvraag goed te keuren, in te trekken of te weigeren, en om met de gebruiker specifieke afspraken te maken rond gebruik, duur van gebruik en prijzen.

 

Goedgekeurd door de Gemeenteraad op 28 november 2016

 

 

De integrale, gewijzigde tekst van het reglement luidt als volgt:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN DE POLYVALENTE ZAAL

 

Art. 1:  Voorafgaand

Het huidig reglement vervangt alle voorgaande reglementen betreffende het gebruik van de polyvalente zaal met ingang van 1 november 2022.

 

 

Art. 2:  Algemeen

Bij de organisatie van een fuif of een andere activiteit in Jeugdcentrum Moevement moeten volgende voorwaarden vervuld zijn:

 

        Als basisregel geldt dat elke activiteit die doorgaat in de polyvalente zaal openbaar moet zijn voor alle publiek; privé-feesten met gesloten deuren worden niet toegelaten.

        Alle activiteiten dienen een duidelijke link te hebben naar jongeren of kinderen.

        Alle activiteiten moeten voor of door jongeren georganiseerd worden.

        Politiek of religieus gerichte activiteiten worden niet toegestaan.

        Fuiven en optredens in de polyvalente zaal dienen ten laatste beëindigd te worden om 3u00 en op zon- en feestdagen om 4u00. Muziek wordt minstens een half uur voor sluitingstijd beduidend zachter gezet.

        Er mogen per kalenderjaar niet meer dan 3 fuiven door dezelfde organisator worden ingericht.

        De gebruiker neemt voor een activiteit vooraf contact op met Team Jeugd en BKO om het verloop van de activiteit te bespreken.

        Voor en na de activiteit wordt de toestand van de polyvalente zaal beschreven in samenspraak met de gebruiker. Indien er schade aangebracht is tijdens de activiteit, wordt dit verrekend op de eindfactuur.

 

Art. 3: Huur en waarborg
Voor een fuif of optreden wordt een waarborg van € 300,00 betaald.Deze waarborg moet ten laatste 2 maanden vóór de aanvang van de activiteit betaald zijn, zoniet vervalt de reservatie. Betaling van de waarborg kan contant aan het onthaal van Jeugdcentrum Moevement tijdens de openingsuren, of via overschrijving op rek. nr. BE82 0910 0010 0968 van Stad Lier, met mededeling van “WAARBORG MOEVEMENT + datum evenement”.

 

Na het evenement of de activiteit volgt een factuur met de afrekening van de kosten plus eventuele schadevergoeding. Pas na volledige betaling van de factuur wordt de waarborg terugbetaald.

 

 

WIE?

HUURPRIJS

RESERVATIE

TERMIJN

Activiteit

Fuif / optreden

CATEGORIE I

   Lierse erkende jeugdverenigingen

   de werkingen van het jeugdcentrum

   Liers stadsbestuur

   Lierse adviesraden

   Lierse scholen

gratis

gratis

Reserveren mogelijk vanaf 1 jaar vóór de datum van het evenement.
Minstens 3 maanden vooraf.

CATEGORIE II

    Lierse erkende verenigingen

    Lierse jongeren

    (-26 jaar)

    Leden van het lokaal overleg Kinderopvang, voor de opvang die zij vertegenwoordigen

Gratis op weekdagen.

€ 150,00 op vrijdag, zaterdag, zondag of feestdagen indien reservatie gebeurt tussen 9 en 3 maanden vóór datum activiteit, en gratis indien minder dan 3 maanden vóór activiteit.

€ 150,00

Reserveren mogelijk vanaf 9 maanden vóór de datum van het evenement, mits betaling.

Max 3 maanden vooraf = gratis

CATEGORIE III

    Anderen
 

€ 250,00

€ 400,00

Reserveren mogelijk vanaf 6 maanden vóór de datum van het evenement.

 

Art. 4: Gebruik van technische installaties en overig materiaal

 

 

Huurprijs

Opmerking

Geluidsinstallatie

2/3de zaal

€ 150,00

Op aanvraag wordt er vooraf uitleg bij het materiaal gegeven. Dit is niet mogelijk op het moment van de activiteit zelf.

 

Volledige zaal

€ 200,00

Lichtinstallatie

€ 150,00

Gebruik van tv-schermen

gratis

 

Toiletten

gratis

Eventueel toiletdame voorzien

Podium (24 stuks, 1m x 2m)

gratis

Zelf te plaatsen en op te ruimen door gebruiker

Tafels

gratis

Aantal: maximum 12

Stoelen

gratis

Aantal: maximum 150

 

        Tijdens fuiven en optredens mogen uitsluitend herbruikbare bekers worden gebruikt en mag er geen drank in flesjes verkocht worden. Wegwerpbekers worden nooit gebruikt tenzij zo afgesproken met het Jeugdcentrum. Per ontbrekende beker wordt € 1,00 aangerekend. De gebruiker ziet er nauwlettend op toe dat er geen bezoekers met glazen of flessen naar binnen of buiten gaan.

        Op aanvraag kan je gebruik maken van de vestiaire in de hal. Indien je hiervoor geld vraagt tijdens je evenement, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het materiaal. Bij een onbewaakte en niet-betalende vestiaire hang je best een bordje uit met de vermelding “organisator is niet verantwoordelijk voor vestiaire”.

 

        Heb je meer of ander materiaal nodig dan wat er voor de zaal voorzien is? Dan kan de gebruiker extra materiaal (bv. stoelen, tafels, nadars, …) bestellen bij Uit in Lier.

 

Art. 5: Reserveren

Reservatie van de polyvalente zaal gebeurt bij team Jeugd en BKO, op de 1e verdieping in Jeugdcentrum Moevement. Er wordt vervolgens een overeenkomst opgemaakt tussen de gebruiker en Jeugdcentrum Moevement.

De reservatieaanvraag gebeurt door één meerderjarige verantwoordelijke en is pas definitief wanneer de ondertekende overeenkomst in het bezit is van team Jeugd en BKO én de waarborg betaald is (Art. 3). Alle reservaties worden chronologisch behandeld en volgens de vooropgestelde termijnen per categorie. De zaal kan niet gehuurd worden voor een permanente werking.

 

Art. 6: Annulatie

Annulatie van het gebruik van de polyvalente zaal kan:

        tot 1 maand voor de activiteit : waarborg wordt terugbetaald.

        tot 5 werkdagen voor de activiteit: de helft van de waarborg wordt terugbetaald.

Bij annulatie later wordt er niets terugbetaald.

 

Art. 7: Drankbestelling

Alle drank dient afgenomen te worden van de drankenleverancier van Jeugdcentrum Moevement. Alle afspraken hieromtrent dienen te gebeuren met de verantwoordelijke van het jeugdcentrum.  Het vaste drankenaanbod van het jeugdcentrum + prijzen vind je terug op het invulformulier ‘Drankenlijst’. Het is mogelijk om andere dranken of eenheden te bestellen, maar dit dient steeds te gebeuren in overleg met de verantwoordelijke van het jeugdcentrum. De ingevulde drankenlijst moet ten laatste 2 weken vóór het evenement binnengebracht worden, zodat er tijdig besteld kan worden bij de drankenleverancier.

De gebruiker blijft wel uitdrukkelijk verantwoordelijk voor het naleven van de wetgeving. Dit houdt o.m. in:

        kennelijk dronken mensen alcoholische dranken geven is verboden

        verstrekken van alcohol aan iemand jonger dan 16 jaar is strafbaar

        het jeugdcentrum beschikt over een sterkedrankenvergunning, maar het blijft verboden om sterke drank te verstrekken aan jongeren < 18 jaar.

 

Bij huur van de polyvalente zaal MET toog, wordt bij de aanvang en op het einde van de huurperiode de drankvoorraad en het aantal bekers geteld en genoteerd door een verantwoordelijke van het jeugdcentrum, samen met de gebruiker. Deze telling gebeurt onmiddellijk na het einde van het evenement. De gebruiker dient alle afgewassen bekers en dranken te verzamelen in het drankenkot. Na telling wordt dit lokaal afgesloten door de verantwoordelijke van het jeugdcentrum.

 

Art. 8:  +16 regel

De gebruiker beslist zelf of hij op zijn evenement een +16 regel hanteert. Indien je kiest voor een +16 evenement dan maak je gebruik van een +16 logo. Dit logo is digitaal te verkrijgen via team Jeugd en BKO en gebruik  je op al je promomateriaal zoals affiches, inkomkaarten, flyers, ed.

De controle van identiteitsdocumenten mag enkel gebeuren door politie. Bij toepassing van +16 regel mag je de bezoeker vragen naar enig leeftijdsbewijs.

Wanneer de +16-regel gehanteerd wordt, mag de organisator geen uitzonderingen toestaan voor bezoekers onder de 16 jaar.

 

Art. 9: Toegangsbadges

Bij huur van de polyvalente zaal wordt een toegangsbadge meegegeven met een maximum van

3 badges. Hiervoor wordt een waarborg (€ 15,00/badge) gevraagd. Deze badge geeft toegang tot de nodige lokalen, enkel op de dag van de activiteit. De verantwoordelijke haalt zelf de toegangsbadge af tijdens de openingsuren van Jeugdcentrum Moevement. Toegangsbadges kunnen tot 1 maand na het evenement ingeleverd worden met terugbetaling van de waarborg. Het is strikt verboden om de badge door te geven aan derden.


Art. 10: Verantwoordelijkheid huurder

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor:

        schade aan het gebouw

        de op het evenement aanwezige personen;

        het materiaal van het jeugdcentrum;

 

De gebruiker is ook zelf verantwoordelijk voor alle geldende wetgevingen waaronder:

        de verzekering inzake burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid;

        aangifte bij SABAM en de betaling van de verschuldigde rechten en eventuele boetes;

        de eerbiediging van de wetgeving op de zedelijke bescherming van de jeugd en de beteugeling van dronkenschap;

        de inkleding van de zaal en de verwijdering van de inkleding direct na de activiteit;

        de onmiddellijke opruim van materialen, goederen of uitrusting, niet behorend tot de zaal.

 

10.1: Security

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het vlot verloop in de zaal en de veiligheid van de bezoekers (zowel binnen als buiten), en duidt hiervoor vier verantwoordelijken aan. Deze verantwoordelijken moeten meerderjarig zijn.


Taken:

        controle uitvoeren op rookverbod in het gebouw;

        toezien dat er geen glas binnen of buiten gaat;

        toezien dat er geen sterke drank binnen komt;

        toezicht houden op nooddeuren;

        uitvoeren toegangscontole;

        organisatie vlot verloop in zaal.

 

Afspraken omtrent extra security gebeuren in samenspraak met team Jeugd en BKO.
Bij grote evenementen voorziet Jeugdcentrum Moevement bijkomende professionele security (twee personen) voor toezicht op het gebouw.

 

10.2: Billijke vergoeding & SABAM

De uitvoerdersrechten (billijke vergoeding) die je wettelijk verplicht dient te betalen voor het gebruik van CD’s of vooropgenomen muziek, wordt door stadsbestuur Lier betaald. De auteursrechten (SABAM) vallen wél ten laste van de gebruiker. Je vindt alle info en formulieren op de website www.sabam.be/nl. Je kan je aangifte ook online doen via deze site.

 

10.3: Opkuis

Alle gebruikte ruimtes worden netjes achtergelaten, in de staat zoals deze werden verkregen. Tafels, stoelen en podiumelementen worden terug op hun plaats gezet. Materiaal voor opkuis is voorzien in het drankenkot. De zaal en de hal worden uitgekeerd, de toog wordt afgewassen, de bekers worden gespoeld en de drank wordt terug in het drankenkot geplaatst. (let er wel op dat het drankenkot na de activiteit wordt afgesloten door de security).

 
De toiletten dienen proper achtergelaten te worden: de vloer wordt gekeerd, afval wordt verwijderd, vuilbakjes worden leeggemaakt en sanitair, vloeren, muren en plafonds dienen vrij te zijn van afval, urine, uitwerpselen, braaksel en andere lichaamsvochten. De opkuis van de toiletten is ten laste van de gebruiker. De gebruiker heeft de vrije keuze om al dan niet een toiletdame (of –heer) te voorzien tijdens de activiteit. In geen geval mag het toiletbezoek betalend worden gemaakt. Indien het sanitair in een staat wordt achtergelaten die de veiligheid van poetspersoneel in het gedrang brengt (bijv. het duidelijk laten rondslingeren van verboden middelen, glas, uitwerpselen,…), worden de kosten voor de opkuis en desinfectie door  een gespecialiseerde firma doorgefactureerd aan de gebruiker.

Maximum 1u na het beëindigen van het evenement neemt de gebruiker het initiatief om samen met iemand van de securityfirma en/of een verantwoordelijke van jeugdhuis De Moeve (indien dit nog open is) de toestand van de hal en het sanitair vast te leggen op papier (eventueel ook op foto). Dit document dient door de drie partijen ondertekend te worden, dit om latere discussies uit te sluiten.

 

Alle afval dient verzameld te worden in afgesloten vuilniszakken, blauwe zakken voor alle plastic afval, grijze zakken voor restafval. De volle zakken worden geplaatst aan de achterdeur van de zaal.

Indien de gebruiker zelf drank heeft voorzien die niet werd afgenomen via de drankenlijst van het jeugdcentrum, dan dient de gebruiker alle lege recipiënten hiervan (lege flessen etc) zelf weer mee te nemen; ze mogen geenszins worden achtergelaten in het jeugdcentrum.

 

Ook de toegangsweg naar de ingang van het gebouw en de omgeving rond het gebouw wordt proper en vrij achtergelaten. Voorwerpen niet behorend tot het jeugdcentrum worden onmiddellijk na de activiteit verwijderd.

 

Bij het verlaten van het gebouw moeten alle deuren gesloten zijn.

 

Indien de opkuis niet in orde is, zullen er minimum € 100,00 extra kosten worden aangerekend.

 

Art. 11: Veiligheidsvoorschriften

        Alle evacuatiewegen dienen ten allen tijde vrijgehouden te worden.

        Fietsen, bromfietsen en wagens moeten op de daartoe voorziene plaatsen gezet worden.

        De bezoekers van het jeugdcentrum dienen respect te tonen t.o.v. buurtbewoners van het jeugdcentrum en de omgeving. Vandalisme, agressiviteit en nachtlawaai worden in en rond het jeugdcentrum niet geduld.

        Iedere bezoeker die in of rond het gebouw van het jeugdcentrum in het bezit wordt gevonden van verboden voorwerpen of goederen die het vlot verloop van activiteiten of de veiligheid van aanwezigen in het gedrang kunnen brengen, zal de toegang tot het jeugdcentrum worden geweigerd. Bij twist of problemen wordt de politie verwittigd.

        Als organisator van een activiteit is het verboden om zelf mensen te fouilleren. Enkel de politie is daarvoor bevoegd.

        Noodzakelijke herstellingen aan de infrastructuur dienen zo snel mogelijk gemeld te worden aan de jeugddienst en worden niet door de gebruiker uitgevoerd.

        Het is verboden om open vuren te maken, bijkomende verwarmingsinstallaties te gebruiken, vuurwerk af te steken, … binnen het jeugdcentrum.

        Er worden geen drugs toegelaten in het jeugdcentrum. De organisator van een fuif heeft meldingsplicht als er illegale drugs worden gebruikt/ gedeald / verkocht.

        Er worden geen wijzigingen aangebracht aan de elektriciteitsleiding, de installatie, of de lichtpunten met toebehoren.

        Overnachten in het gebouw wordt niet toegelaten.

        Er is een algemeen rookverbod in alle ruimtes van het jeugdcentrum.

 

Art. 12: Inkomprijzen

De inkomprijzen voor optredens, fuiven en anderen, mogen door de gebruiker zelf bepaald worden, maar worden ‘jeugdig’ en ‘democratisch’ gehouden.

De personeelsleden van team Jeugd en BKO en de leden van het Beheersorgaan Jeugd mogen steeds gratis de activiteit betreden met het oog op controle over het naleven van de voorwaarden. Politie en/of Team Jeugd kunnen de manifestatie stopzetten indien de regels niet worden nageleefd.

 

Art. 13: Publiciteit

Op affiches, flyers of andere vormen van publiciteit moet duidelijk vermeld staan:

        de verantwoordelijke uitgever (natuurlijk persoon met naam en adres)

        het aanvangs- en sluitingsuur

        de inkomprijs

        de naam van de zaal:  Jeugdcentrum Moevement, JC Moevement, Moevement

        + 16 logo (indien van toepassing)

 

Indien de organisator/gebruiker een natuurlijk persoon is i.p.v. een vereniging of rechtspersoon, dan mag er op de publiciteit géén vermelding gemaakt worden van enige vereniging of rechtspersoon (zie Art. 3 indeling categorieën).

 

Affiches mogen, na goedkeuring door Team Jeugd, zelf opgehangen worden op de plakzuilen.
https://ikorganiseerinlier.uitinlier.be/inhoud/promotie

 

 

 

Art. 14: Sancties

Wanneer dit gebruiksreglement niet wordt nageleefd, worden er sancties opgelegd. De wijze van sanctionering zal bepaald worden door het Beheersorgaan Jeugd of door het stadsbestuur.

 

Een sanctie kan bestaan uit een tijdelijke of permanente verwijdering uit het jeugdcentrum, uitsluiting van een bepaalde activiteit of opleggen van een geldboete.

 

 

Art. 15: Aanvaarding of afwijkingen van het gebruiksreglement

        Uitzonderingen op het reglement kunnen enkel worden toegestaan door het Beheersorgaan Jeugd of door het stadsbestuur.

        De gebruiker/contractant verbindt zich ertoe in geen geval de polyvalente zaal verder te verhuren aan derden.

 Indien dit toch wordt vastgesteld, wordt de activiteit onmiddellijk stopgezet en de                 waarborg wordt niet terugbetaald.

        In geval van overmacht of gegronde redenen kan het Beheersorgaan Jeugd of het stadsbestuur de gebruikstoelating steeds wijzigen of intrekken zonder dat de gebruiker hiervoor op een schadevergoeding aanspraak kan maken.

        Het Beheersorgaan Jeugd en het stadsbestuur behouden zich in alle gevallen het recht om elke aanvraag goed te keuren, in te trekken of te weigeren, en om met de gebruiker specifieke afspraken te maken rond gebruik, duur van gebruik en prijzen.

 

 

Goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 oktober 2022.

 

 

Adviezen

In zitting van 08/09/2022 gaf de Jeugdraad positief advies over de aanpassingen aan het reglement.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord om haar beslissing van 29 juni 2015 over het huishoudelijk reglement betreffende het gebruik van de polyvalente zaal van Jeugdcentrum Moevement op te heffen, zodra het aangepaste reglement door de huidige gemeenteraad van kracht wordt.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met het aangepaste huishoudelijk reglement betreffende het gebruik van de polyvalente zaal van Jeugdcentrum Moevement.

 

 

Bijlage:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN DE POLYVALENTE ZAAL

 

Art. 1: Voorafgaand

Het huidig reglement vervangt alle voorgaande reglementen betreffende het gebruik van de polyvalente zaal met ingang van 1 november 2022.

 

Art. 2:  Algemeen

Bij de organisatie van een fuif of een andere activiteit in Jeugdcentrum Moevement moeten volgende voorwaarden vervuld zijn:

 

        Als basisregel geldt dat elke activiteit die doorgaat in de polyvalente zaal openbaar moet zijn voor alle publiek; privé-feesten met gesloten deuren worden niet toegelaten.

        Alle activiteiten dienen een duidelijke link te hebben naar jongeren of kinderen.

        Alle activiteiten moeten voor of door jongeren georganiseerd worden.

        Politiek of religieus gerichte activiteiten worden niet toegestaan.

        Fuiven en optredens in de polyvalente zaal dienen ten laatste beëindigd te worden om 3.00 uur en op zon- en feestdagen om 4.00 uur. Muziek wordt minstens een half uur voor sluitingstijd beduidend zachter gezet.

        Er mogen per kalenderjaar niet meer dan 3 fuiven door dezelfde organisator worden ingericht.

        De gebruiker neemt voor een activiteit vooraf contact op met Team Jeugd en BKO om het verloop van de activiteit te bespreken.

        Voor en na de activiteit wordt de toestand van de polyvalente zaal beschreven in samenspraak met de gebruiker. Indien er schade aangebracht is tijdens de activiteit, wordt dit verrekend op de eindfactuur.

 

Art. 3: Huur en waarborg
Voor een fuif of optreden wordt een waarborg van € 300,00 betaald.Deze waarborg moet ten laatste 2 maanden vóór de aanvang van de activiteit betaald zijn, zoniet vervalt de reservatie. Betaling van de waarborg kan contant aan het onthaal van Jeugdcentrum Moevement tijdens de openingsuren, of via overschrijving op rek. nr. BE82 0910 0010 0968 van Stad Lier, met mededeling van “WAARBORG MOEVEMENT + datum evenement”.

 

Na het evenement of de activiteit volgt een factuur met de afrekening van de kosten plus eventuele schadevergoeding. Pas na volledige betaling van de factuur wordt de waarborg terugbetaald.

 

 

WIE?

HUURPRIJS

RESERVATIE

TERMIJN

Activiteit

Fuif / optreden

CATEGORIE I

   Lierse erkende jeugdverenigingen

   de werkingen van het jeugdcentrum

   Liers stadsbestuur

   Lierse adviesraden

   Lierse scholen

gratis

gratis

Reserveren mogelijk vanaf 1 jaar vóór de datum van het evenement.
Minstens 3 maanden vooraf.

CATEGORIE II

    Lierse erkende verenigingen

    Lierse jongeren

    (-26 jaar)

    Leden van het lokaal overleg Kinderopvang, voor de opvang die zij vertegenwoordigen

Gratis op weekdagen.

€ 150,00 op vrijdag, zaterdag, zondag of feestdagen indien reservatie gebeurt tussen 9 en 3 maanden vóór datum activiteit, en gratis indien minder dan 3 maanden vóór activiteit.

€ 150,00

Reserveren mogelijk vanaf 9 maanden vóór de datum van het evenement, mits betaling.

Max 3 maanden vooraf = gratis

CATEGORIE III

    Anderen
 

€ 250,00

€ 400,00

Reserveren mogelijk vanaf 6 maanden vóór de datum van het evenement.

 

Art. 4: Gebruik van technische installaties en overig materiaal

 

 

Huurprijs

Opmerking

Geluidsinstallatie

2/3de zaal

€ 150,00

Op aanvraag wordt er vooraf uitleg bij het materiaal gegeven. Dit is niet mogelijk op het moment van de activiteit zelf.

 

Volledige zaal

€ 200,00

Lichtinstallatie

€ 150,00

Gebruik van tv-schermen

gratis

 

Toiletten

gratis

Eventueel toiletdame voorzien

Podium (24 stuks, 1m x 2m)

gratis

Zelf te plaatsen en op te ruimen door gebruiker

Tafels

gratis

Aantal: maximum 12

Stoelen

gratis

Aantal: maximum 150

 

        Tijdens fuiven en optredens mogen uitsluitend herbruikbare bekers worden gebruikt en mag er geen drank in flesjes verkocht worden. Wegwerpbekers worden nooit gebruikt tenzij zo afgesproken met het Jeugdcentrum. Per ontbrekende beker wordt € 1,00 aangerekend. De gebruiker ziet er nauwlettend op toe dat er geen bezoekers met glazen of flessen naar binnen of buiten gaan.

        Op aanvraag kan je gebruik maken van de vestiaire in de hal. Indien je hiervoor geld vraagt tijdens je evenement, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het materiaal. Bij een onbewaakte en niet-betalende vestiaire hang je best een bordje uit met de vermelding “organisator is niet verantwoordelijk voor vestiaire”.

 

        Heb je meer of ander materiaal nodig dan wat er voor de zaal voorzien is? Dan kan de gebruiker extra materiaal (bv. stoelen, tafels, nadars, …) bestellen bij Uit in Lier.

 

Art. 5: reserveren

Reservatie van de polyvalente zaal gebeurt bij team Jeugd en BKO, op de 1e verdieping in Jeugdcentrum Moevement. Er wordt vervolgens een overeenkomst opgemaakt tussen de gebruiker en Jeugdcentrum Moevement.

De reservatieaanvraag gebeurt door één meerderjarige verantwoordelijke en is pas definitief wanneer de ondertekende overeenkomst in het bezit is van team Jeugd en BKO én de waarborg betaald is (Art. 3). Alle reservaties worden chronologisch behandeld en volgens de vooropgestelde termijnen per categorie. De zaal kan niet gehuurd worden voor een permanente werking.

 

Art. 6: Annulatie

Annulatie van het gebruik van de polyvalente zaal kan:

        tot 1 maand voor de activiteit : waarborg wordt terugbetaald.

        tot 5 werkdagen voor de activiteit: de helft van de waarborg wordt terugbetaald.

Bij annulatie later wordt er niets terugbetaald.

 

Art. 7: Drankbestelling

Alle drank dient afgenomen te worden van de drankenleverancier van Jeugdcentrum Moevement. Alle afspraken hieromtrent dienen te gebeuren met de verantwoordelijke van het jeugdcentrum.  Het vaste drankenaanbod van het jeugdcentrum + prijzen vind je terug op het invulformulier ‘Drankenlijst’. Het is mogelijk om andere dranken of eenheden te bestellen, maar dit dient steeds te gebeuren in overleg met de verantwoordelijke van het jeugdcentrum. De ingevulde drankenlijst moet ten laatste 2 weken vóór het evenement binnengebracht worden, zodat er tijdig besteld kan worden bij de drankenleverancier.

De gebruiker blijft wel uitdrukkelijk verantwoordelijk voor het naleven van de wetgeving. Dit houdt o.m. in:

        kennelijk dronken mensen alcoholische dranken geven is verboden

        verstrekken van alcohol aan iemand jonger dan 16 jaar is strafbaar

        het jeugdcentrum beschikt over een sterkedrankenvergunning, maar het blijft verboden om sterke drank te verstrekken aan jongeren < 18 jaar.

 

Bij huur van de polyvalente zaal MET toog, wordt bij de aanvang en op het einde van de huurperiode de drankvoorraad en het aantal bekers geteld en genoteerd door een verantwoordelijke van het jeugdcentrum, samen met de gebruiker. Deze telling gebeurt onmiddellijk na het einde van het evenement. De gebruiker dient alle afgewassen bekers en dranken te verzamelen in het drankenkot. Na telling wordt dit lokaal afgesloten door de verantwoordelijke van het jeugdcentrum.

 

Art. 8:  +16 regel

De gebruiker beslist zelf of hij op zijn evenement een +16 regel hanteert. Indien je kiest voor een +16 evenement dan maak je gebruik van een +16 logo. Dit logo is digitaal te verkrijgen via team Jeugd en BKO en gebruik  je op al je promomateriaal zoals affiches, inkomkaarten, flyers, ed.

De controle van identiteitsdocumenten mag enkel gebeuren door politie. Bij toepassing van +16 regel mag je de bezoeker vragen naar enig leeftijdsbewijs.

Wanneer de +16-regel gehanteerd wordt, mag de organisator geen uitzonderingen toestaan voor bezoekers onder de 16 jaar.

 

Art. 9: Toegangsbadges

Bij huur van de polyvalente zaal wordt een toegangsbadge meegegeven met een maximum van

3 badges. Hiervoor wordt een waarborg (€ 15,00/badge) gevraagd. Deze badge geeft toegang tot de nodige lokalen, enkel op de dag van de activiteit. De verantwoordelijke haalt zelf de toegangsbadge af tijdens de openingsuren van Jeugdcentrum Moevement. Toegangsbadges kunnen tot 1 maand na het evenement ingeleverd worden met terugbetaling van de waarborg. Het is strikt verboden om de badge door te geven aan derden.

 

Art. 10: Verantwoordelijkheid huurder

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor:

        schade aan het gebouw

        de op het evenement aanwezige personen;

        het materiaal van het jeugdcentrum;

 

De gebruiker is ook zelf verantwoordelijk voor alle geldende wetgevingen waaronder:

        de verzekering inzake burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid;

        aangifte bij SABAM en de betaling van de verschuldigde rechten en eventuele boetes;

        de eerbiediging van de wetgeving op de zedelijke bescherming van de jeugd en de beteugeling van dronkenschap;

        de inkleding van de zaal en de verwijdering van de inkleding direct na de activiteit;

        de onmiddellijke opruim van materialen, goederen of uitrusting, niet behorend tot de zaal.

 

10.1: Security

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het vlot verloop in de zaal en de veiligheid van de bezoekers (zowel binnen als buiten), en duidt hiervoor vier verantwoordelijken aan. Deze verantwoordelijken moeten meerderjarig zijn.

 

Taken:

        controle uitvoeren op rookverbod in het gebouw;

        toezien dat er geen glas binnen of buiten gaat;

        toezien dat er geen sterke drank binnen komt;

        toezicht houden op nooddeuren;

        uitvoeren toegangscontole;

        organisatie vlot verloop in zaal.

 

Afspraken omtrent extra security gebeuren in samenspraak met team Jeugd en BKO.
Bij grote evenementen voorziet Jeugdcentrum Moevement bijkomende professionele security (twee personen) voor toezicht op het gebouw.

 

10.2: Billijke vergoeding & SABAM

De uitvoerdersrechten (billijke vergoeding) die je wettelijk verplicht dient te betalen voor het gebruik van CD’s of vooropgenomen muziek, wordt door stadsbestuur Lier betaald. De auteursrechten (SABAM) vallen wél ten laste van de gebruiker. Je vindt alle info en formulieren op de website www.sabam.be/nl. Je kan je aangifte ook online doen via deze site.

 

10.3: Opkuis

Alle gebruikte ruimtes worden netjes achtergelaten, in de staat zoals deze werden verkregen. Tafels, stoelen en podiumelementen worden terug op hun plaats gezet. Materiaal voor opkuis is voorzien in het drankenkot. De zaal en de hal worden uitgekeerd, de toog wordt afgewassen, de bekers worden gespoeld en de drank wordt terug in het drankenkot geplaatst. (let er wel op dat het drankenkot na de activiteit wordt afgesloten door de security).

 

De toiletten dienen proper achtergelaten te worden: de vloer wordt gekeerd, afval wordt verwijderd, vuilbakjes worden leeggemaakt en sanitair, vloeren, muren en plafonds dienen vrij te zijn van afval, urine, uitwerpselen, braaksel en andere lichaamsvochten. De opkuis van de toiletten is ten laste van de gebruiker. De gebruiker heeft de vrije keuze om al dan niet een toiletdame (of –heer) te voorzien tijdens de activiteit. In geen geval mag het toiletbezoek betalend worden gemaakt. Indien het sanitair in een staat wordt achtergelaten die de veiligheid van poetspersoneel in het gedrang brengt (bijv. het duidelijk laten rondslingeren van verboden middelen, glas, uitwerpselen,…), worden de kosten voor de opkuis en desinfectie door  een gespecialiseerde firma doorgefactureerd aan de gebruiker.

Maximum 1u na het beëindigen van het evenement neemt de gebruiker het initiatief om samen met iemand van de securityfirma en/of een verantwoordelijke van jeugdhuis De Moeve (indien dit nog open is) de toestand van de hal en het sanitair vast te leggen op papier (eventueel ook op foto). Dit document dient door de drie partijen ondertekend te worden, dit om latere discussies uit te sluiten.

 

Alle afval dient verzameld te worden in afgesloten vuilniszakken, blauwe zakken voor alle plastic afval, grijze zakken voor restafval. De volle zakken worden geplaatst aan de achterdeur van de zaal.

Indien de gebruiker zelf drank heeft voorzien die niet werd afgenomen via de drankenlijst van het jeugdcentrum, dan dient de gebruiker alle lege recipiënten hiervan (lege flessen etc) zelf weer mee te nemen; ze mogen geenszins worden achtergelaten in het jeugdcentrum.

 

Ook de toegangsweg naar de ingang van het gebouw en de omgeving rond het gebouw wordt proper en vrij achtergelaten. Voorwerpen niet behorend tot het jeugdcentrum worden onmiddellijk na de activiteit verwijderd.

 

Bij het verlaten van het gebouw moeten alle deuren gesloten zijn.

 

Indien de opkuis niet in orde is, zullen er minimum € 100,00 extra kosten worden aangerekend.

 

Art. 11: Veiligheidsvoorschriften

        Alle evacuatiewegen dienen ten allen tijde vrijgehouden te worden.

        Fietsen, bromfietsen en wagens moeten op de daartoe voorziene plaatsen gezet worden.

        De bezoekers van het jeugdcentrum dienen respect te tonen t.o.v. buurtbewoners van het jeugdcentrum en de omgeving. Vandalisme, agressiviteit en nachtlawaai worden in en rond het jeugdcentrum niet geduld.

        Iedere bezoeker die in of rond het gebouw van het jeugdcentrum in het bezit wordt gevonden van verboden voorwerpen of goederen die het vlot verloop van activiteiten of de veiligheid van aanwezigen in het gedrang kunnen brengen, zal de toegang tot het jeugdcentrum worden geweigerd. Bij twist of problemen wordt de politie verwittigd.

        Als organisator van een activiteit is het verboden om zelf mensen te fouilleren. Enkel de politie is daarvoor bevoegd.

        Noodzakelijke herstellingen aan de infrastructuur dienen zo snel mogelijk gemeld te worden aan de jeugddienst en worden niet door de gebruiker uitgevoerd.

        Het is verboden om open vuren te maken, bijkomende verwarmingsinstallaties te gebruiken, vuurwerk af te steken, … binnen het jeugdcentrum.

        Er worden geen drugs toegelaten in het jeugdcentrum. De organisator van een fuif heeft meldingsplicht als er illegale drugs worden gebruikt/ gedeald / verkocht.

        Er worden geen wijzigingen aangebracht aan de elektriciteitsleiding, de installatie, of de lichtpunten met toebehoren.

        Overnachten in het gebouw wordt niet toegelaten.

        Er is een algemeen rookverbod in alle ruimtes van het jeugdcentrum.

 

Art. 12: Inkomprijzen

De inkomprijzen voor optredens, fuiven en anderen, mogen door de gebruiker zelf bepaald worden, maar worden ‘jeugdig’ en ‘democratisch’ gehouden.

 

De personeelsleden van team Jeugd en BKO en de leden van het Beheersorgaan Jeugd mogen steeds gratis de activiteit betreden met het oog op controle over het naleven van de voorwaarden. Politie en/of Team Jeugd kunnen de manifestatie stopzetten indien de regels niet worden nageleefd.

 

Art. 13: Publiciteit

Op affiches, flyers of andere vormen van publiciteit moet duidelijk vermeld staan:

        de verantwoordelijke uitgever (natuurlijk persoon met naam en adres)

        het aanvangs- en sluitingsuur

        de inkomprijs

        de naam van de zaal:  Jeugdcentrum Moevement, JC Moevement, Moevement

        + 16 logo (indien van toepassing)

 

Indien de organisator/gebruiker een natuurlijk persoon is i.p.v. een vereniging of rechtspersoon, dan mag er op de publiciteit géén vermelding gemaakt worden van enige vereniging of rechtspersoon (zie Art. 3 indeling categorieën).

 

Affiches mogen, na goedkeuring door Team Jeugd, zelf opgehangen worden op de plakzuilen.
https://ikorganiseerinlier.uitinlier.be/inhoud/promotie

 

Art. 14: Sancties

Wanneer dit gebruiksreglement niet wordt nageleefd, worden er sancties opgelegd. De wijze van sanctionering zal bepaald worden door het Beheersorgaan Jeugd of door het stadsbestuur.

 

Een sanctie kan bestaan uit een tijdelijke of permanente verwijdering uit het jeugdcentrum, uitsluiting van een bepaalde activiteit of opleggen van een geldboete.

 

Art. 15: Aanvaarding of afwijkingen van het gebruiksreglement

        Uitzonderingen op het reglement kunnen enkel worden toegestaan door het Beheersorgaan Jeugd of door het stadsbestuur.

        De gebruiker/contractant verbindt zich ertoe in geen geval de polyvalente zaal verder te verhuren aan derden.

Indien dit toch wordt vastgesteld, wordt de activiteit onmiddellijk stopgezet en de waarborg wordt niet terugbetaald.

        In geval van overmacht of gegronde redenen kan het Beheersorgaan Jeugd of het stadsbestuur de gebruikstoelating steeds wijzigen of intrekken zonder dat de gebruiker hiervoor op een schadevergoeding aanspraak kan maken.

        Het Beheersorgaan Jeugd en het stadsbestuur behouden zich in alle gevallen het recht om elke aanvraag goed te keuren, in te trekken of te weigeren, en om met de gebruiker specifieke afspraken te maken rond gebruik, duur van gebruik en prijzen.

 

Goedgekeurd door de Gemeenteraad op 24 oktober 2022

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

BEZOEKERSREGLEMENT MUSEUM. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Huidig museumreglement werd goedgekeurd in 2015 en dient geactualiseerd te worden.

De nieuwe teksten werden afgestemd op de huidige praktijk en zijn vlotter leesbaar gemaakt.

Het reglement wordt op de website van het museum gepubliceerd en aan de balie voorzien.

 

Feiten en context

Huidig museumreglement werd goedgekeurd in 2015 en dient geactualiseerd te worden.

De nieuwe teksten werden afgestemd op de huidige praktijk en zijn vlotter leesbaar gemaakt.

Het reglement wordt op de website van het museum gepubliceerd en aan de balie voorzien.

 

museumreglement 2015

nieuw voorstel 2022

De bezoeker, die het museum betreedt, wordt geacht het reglement te kennen en na te leven.

Dit reglement is van toepassing op de Lierse Stedelijke Musea: Het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly en het Timmermans-Opsomerhuis

 

In stadsmuseum Lier gelden volgende afspraken:

 

Artikel 1 : 

Om de museumzalen te bezoeken, is men in

het bezit van een geldig toegangsbewijs.

Het niet toegankelijk zijn van sommige tentoonstellingszalen geeft geen recht op terugbetaling.

 

Artikel 1 : 

De toegangsprijzen zijn goedgekeurd door het

stadsbestuur van Lier en worden geafficheerd

aan de balie van het museum. Individuele

bezoekers krijgen korting na vertoon van een

passende verminderingskaart.

 

Artikel 2 :

Soms is een deel van het museum onder

constructie. Dat geeft geen recht op

terugbetaling van het ticket.

 

Artikel 2 : 

Er is een gratis vestiaire. Het museum is niet

verantwoordelijk voor verlies, diefstal of

beschadiging. Na sluitingstijd worden

niet-afgehaalde voorwerpen beschouwd als

gevonden voorwerpen.

Artikel 3 : 

Aan de balie is een gratis vestiaire met lockers.

Het museum is niet verantwoordelijk voor

verlies, diefstal of beschadiging van

voorwerpen. Vergeten voorwerpen worden 6

maanden bijgehouden en nadien bezorgd aan

een kringwinkel.

Artikel 3 : 

Het is verboden de tentoonstellingszalen binnen te gaan met :

 

        handbagage, die groter is dan 34 x 22 x 15 cm;

        babydraagtassen op de rug en omvangrijke rugzakken;

        wandelstokken waarvan het uiteinde niet beschermd is;

        paraplu’s;

        capes en mantels, die de bezoekers niet over de arm of op de schouders kunnen dragen;

        voorwerpen die, door het doel waarvoor ze gebruikt worden of hun kenmerken, een risico betekenen voor de veiligheid van personen, kunstwerken, interieur, inboedel of de gebouwen.

        (huis)dieren, tenzij assistentiehonden;

        etenswaren en dranken;

        persoonlijke vouwstoelen, behalve indien ze gebruikt worden door andersvaliden, die hiervoor toestemming gekregen hebben van het museumpersoneel;

        natte jassen

 

Toegelaten kleine rugzakken worden aan de hand en niet op de rug gedragen.

 

Dit is een niet-limitatieve lijst. Het museumpersoneel is bevoegd om te oordelen of een voorwerp kan worden meegenomen tijdens het museumbezoek.

 

Kopiisten hebben het recht de materialen te gebruiken die nodig zijn voor hun werk, onder toezicht van het bevoegd museumpersoneel. Er mag geen grotere voorraad meegebracht worden dan wat voor een dag nodig is. De kopie mag niet hetzelfde formaat hebben als het origineel.

 

Artikel 4 : Om veiligheidsredenen kan gevraagd worden tassen en pakken te openen en de inhoud te tonen.

Artikel 4 : 

In het museum ga je niet binnen met :

 

 

        Handbagage groter dan 34 x 22 x 15 cm;

        Babydraagtassen en grote zakken op de rug; toegelaten kleine rugzakken hou je aan de hand.

        Wandelstokken met scherpe punt;

        Paraplu’s;

        Natte jassen;

        Capes en mantels over de arm;

        Voorwerpen die een risico betekenen voor de veiligheid van personen, kunstwerken, interieur, inboedel of de gebouwen;

        (huis)dieren, tenzij blindengeleidehonden en assistentiehonden;

        Etenswaren, waaronder kauwgom, en dranken

 

Dit is een niet-limitatieve lijst. Het museumpersoneel oordeelt of een voorwerp mag worden meegenomen tijdens het museumbezoek.

 

Artikel 5:  

Bezoekers anders dan reguliere, daaronder

begrepen, maar niet daartoe beperkt,

werklieden, technici, … dienen zich te

registreren aan de balie van het museum.

Artikel 5:

Niet-reguliere bezoekers zoals werklieden,

technici, … registreren zich aan de balie van het

museum.

 

Artikel 6 :  

Gedurende het verblijf in het museum wordt er van de bezoekers verwacht, dat zij een houding aannemen die in overeenstemming is met de openbare orde en de goede zeden. De bezoeker volgt de aanwijzingen en instructies van het museumpersoneel onmiddellijk op. Bij niet naleving kan de bezoeker tijdelijk of definitief de toegang tot het museum worden ontzegd.

Kinderen onder de veertien jaar zijn vergezeld zijn van volwassenen. Ouders, begeleiders of leraren van kinderen/groepen zijn verantwoordelijk voor het gedrag van de door hen begeleide personen.

Voor ethiek schoolgroepen: zie afsprakenfiche.

 

Artikel 6 :  

Als bezoeker neem je een houding aan die

overeenstemt met de openbare orde en de

goede zeden. Je volgt de aanwijzingen en

instructies van het museumpersoneel op.

Wanneer je dat niet doet, kan de toegang je

tijdelijk of definitief worden ontzegd.

 

Artikel 7 :  

Kinderen onder de veertien jaar zijn vergezeld

van een volwassene. Ouders, begeleiders of

leraren van groepen zijn verantwoordelijk voor

het gedrag van hun gezelschap.

 

Artikel 7 : 

Het is o.a verboden:

        zich op een onveilige afstand (minder dan 60cm) van het kunstwerk te begeven, de tentoongestelde objecten aan te raken, naar de kunstwerken te wijzen met een voorwerp;

        tegen de muren te leunen, te rennen, te duwen, te glijden of te klimmen en op de banken te liggen;

        andere bezoekers opzettelijk en langdurig te hinderen en een belemmering te vormen in de doorgangen en uitgangen, in het bijzonder door op de trappen te zitten;

        te roken;

        geluidsoverlast te veroorzaken;

        in het museum handel te drijven, reclame te maken, propaganda te voeren of te ronselen, tenzij met toestemming;

        persoonlijke voorwerpen, zelfs voor korte tijd, onbewaakt achter te laten;

 

Artikel 8 : 

Let hierop:

        Blijf op een voldoende veilige afstand van de kunstwerken (meer dan 60 cm). Enkel de objecten op de interactieve plekken mag je aanraken.

        Wandel rustig door de museumzalen. Leun niet tegen de muren of op de vitrines.

        Wees hoffelijk voor andere bezoekers. Laat steeds een doorgang vrij, stoor niet door luid te praten, lawaai te maken of te telefoneren.

        Hou je spullen steeds bij je;

        Roken is verboden;

Ook handel drijven, reclame maken, propaganda voeren of mensen ronselen, is niet toegestaan, tenzij afgesproken met het museum.

 

Artikel 8:

Het is verboden de kunstwerken en tentoongestelde objecten mee te nemen. Bij vaststelling van diefstal wordt onmiddellijk de politie verwittigd

 

Artikel 9:  

Kunstwerken en tentoongestelde objecten mag

je niet meenemen of opzettelijk beschadigen.

Bij vaststelling wordt de politie onmiddellijk

verwittigd.

 

Artikel 9:

Voor een bezoek onder leiding van een gids

geldt het maximum aantal personen van 25 per

gids.

Artikel 10: 

De maximale grootte van een groep bedraagt

15 personen.

 

Artikel 11:

Vanaf 8 personen komt een groep in

aanmerking voor groepstarief.

Artikel 10:

Voor een bezoek zonder gids bedraagt het

maximum aantal personen per groep 20. Het is

verplicht te voorzien in één verantwoordelijke

per 20 personen.

Groepen zonder gids worden gevraagd de

museumzalen in de mate van het mogelijke

individueel te bezoeken.

 

Artikel 11:

Voor groepsbezoeken is er geen verplichting tot

reserveren; er wordt echter gevraagd in de

mate van het mogelijke het museum in kennis

te stellen van ieder groepsbezoek; dit zowel in

het belang van het museum als van de groep

zelf.

 

 

Artikel 12:

Per 15 personen moet een groep

één verantwoordelijke voorzien.

 

Artikel 13:

Groepen zonder gids bezoeken de

museumzalen zoveel mogelijk individueel.

Reservatie via stadsmuseum@lier.be wordt

geapprecieerd.

 

 

 

Artikel 12:

Ten aanzien van groepen die niet reserveerden kan het museumpersoneel op elk ogenblik de gebruikelijke voorwaarden voor toegang en bezoek wijzigen, afhankelijk van de ontvangstcapaciteit van het museum.

 

Artikel 14:

Wanneer het museum over onvoldoende ontvangstcapaciteit beschikt, kan aan groepen die niet reserveerden gevraagd worden om de toegang en het bezoek te wijzigen.

 

Artikel 13 : 

Behalve indien het tegendeel wordt vermeld,

kan de bezoeker tijdens de openingsuren voor

het publiek, voor privégebruik, zonder flits of

statief, kunstwerken fotograferen of filmen in

de museumzalen.    

De bezoeker verbindt zich ertoe de Belgische

wetgeving op het auteursrecht en de naburige

rechten te respecteren.

 

Artikel 15 : 

Foto-, audio- of video-opnames voor eigen

gebruik zijn toegestaan, zonder flits of andere

hulpmiddelen. De Belgische wetgeving op het

auteursrecht en de naburige rechten is van

toepassing.

 

 

 

Artikel 14 :

Tenzij men voorafgaande schriftelijke

toestemming heeft gekregen van de cel Musea

en Erfgoed, is het verboden om foto-, video- en

filmopnamen te maken, waarbij gebruik wordt

gemaakt van lampen, flitsapparatuur, statieven

of andere hulpmiddelen. Dezelfde regels zijn

van toepassing op het gebruik van

microfoonhengels bij geluidsopnames in het

museum. De aanvraag tot toestemming wordt

gericht aan cel Musea en Erfgoed.

 

Artikel 16 :

Foto-, audio- of video-opnames voor

professioneel gebruik moeten op voorhand

aangevraagd worden aan het museum, via

stadsmuseum@lier.be, of een formulier aan de

balie.

 

Artikel 15:

De installatie, noch de technische voorzieningen van het museum mogen gefilmd/gefotografeerd worden.

 

Artikel 17:

Voor de veiligheid van bezoekers en collectie

mogen de installatie en de technische

voorzieningen van het museum niet gefilmd of

gefotografeerd worden.

Artikel 16 : 

Bij elke onrechtmatige of onregelmatige

gebeurtenis kunnen de nodige behoudende

maatregelen worden genomen, in het bijzonder

de sluiting van de toegangen en de controle van

de uitgangen. Deze maatregel houdt in dat van

de bezoekers wordt verwacht dat ze in het

museum blijven tot de politie ter plaatse is.

Artikel 18 : 

Bij elke onrechtmatige of onregelmatige

gebeurtenis kan het museum de nodige

maatregelen nemen, in het bijzonder de sluiting

van de toegangen en de controle van de

uitgangen. In dit geval wordt van bezoekers

verwacht dat ze in het museum blijven tot de

politie ter plaatse is.

 Artikel 17 : 

In geval van een te grote volkstoeloop, onlusten

of natuuromstandigheden, die de veiligheid van

personen of goederen in gevaar kunnen

brengen, kan worden besloten tot een

gedeeltelijke of volledige sluiting van het

museum of tot wijziging van de openingsuren.

Artikel 19 : 

Bij een te grote volkstoeloop, onlusten of

natuuromstandigheden die de veiligheid van

personen of goederen in gevaar kunnen

brengen, kan het stadsbestuur beslissen het

museum gedeeltelijk of volledig te sluiten of de

openingsuren te wijzigen.

 

Artikel 20 : 

Materialen uit de museumbibliotheek kunnen

enkel ter plaatse worden geraadpleegd.

 

Artikel 21 :  

Je kan uit de bibliotheekmaterialen zelf

fotograferen of kopieën laten maken.

Reproducties zijn enkel voor eigen gebruik.

Indien er auteurs-, naburige, privacy- of andere

rechten van toepassing zijn, verbind je je ertoe

deze rechten van anderen te eerbiedigen.

 

Artikel 22 :

De stad Lier heft een retributie bij het nemen van fotokopieën. De tarieven staan vermeld in het retributiereglement op de website www.lier.be

Artikel 18 : 

De bezoeker heeft onder meer geen verhaal op

de volgende klachten en omstandigheden, en

leiden derhalve nimmer tot enige verplichting

tot schadevergoeding door het museum aan de

bezoeker:

        het niet zichtbaar/aanwezig zijn van voorwerpen uit de collectie;

        het gedeeltelijk gesloten zijn van het museum, waaronder begrepen, maar daartoe niet beperkt, gedeeltelijke sluiting als gevolg van het opbouwen of afbreken van tentoonstellingen;

        overlast of ongemak veroorzaakt door andere bezoekers, daaronder begrepen, maar niet daartoe beperkt, geluidsoverlast, ongepast gedrag en diefstal;

        overlast of ongemak veroorzaakt door onderhoudswerkzaamheden, daaronder begrepen, maar niet daartoe beperkt, een verbouwing of het (her)inrichten van ruimtes;

        overlast of ongemak veroorzaakt door het niet naar behoren functioneren van faciliteiten in het museum.

 

 Artikel 23: 

Volgende klachten en omstandigheden leiden

nooit tot enige verplichting tot

schadevergoeding door het museum aan de

bezoeker of andere vormen van genoegdoening

door het museum aan de bezoeker:

        het niet zichtbaar/aanwezig zijn van voorwerpen uit de collectie;

        het gedeeltelijk gesloten zijn van ruimtes in het museum;

        overlast of ongemak veroorzaakt door andere bezoekers;

        overlast of ongemak veroorzaakt door werkzaamheden;

        overlast of ongemak veroorzaakt door het niet naar behoren functioneren van faciliteiten in het museum

 

Artikel 19 : 

De bezoeker kan klachten of voorstellen schriftelijk richten tot het Stadsbestuur Lier of noteren op het suggestieformulier aan de balie van het museum. De stad engageert zich om ontvangst van klachten en voorstellen te bevestigen en om een antwoord te formuleren. Indien het gewenste resultaat uitblijft, is verder beroep mogelijk via de klachtenambtenaar.

Artikel 24 : 

De bezoeker kan klachten of voorstellen

schriftelijk richten tot het Stadsbestuur Lier of

noteren op het suggestieformulier aan de balie

van het museum. De stad engageert zich om

ontvangst van klachten en voorstellen te

bevestigen en om een antwoord te formuleren.

Indien het gewenste resultaat uitblijft, is verder

beroep mogelijk via de klachtenambtenaar.

Artikel 20 : 

Alle geschillen die hieruit voortvloeien, worden

uitsluitend ter berechting voorgelegd aan de

rechtbanken, die zetelen te Mechelen. 

Op dit reglement is het Belgisch recht van

toepassing.

 

Artikel 25 : 

Alle geschillen die uit het museumbezoek of het

reglement voortvloeien behoren uitsluitend tot

de bevoegdheid van de rechtbank van eerste

aanleg te Mechelen.

Op dit reglement is het Belgisch recht van

toepassing.

Artikel 21 : 

De weigering zich te schikken naar de

bepalingen van dit reglement heeft de

onmiddellijke verwijdering uit het museum tot

gevolg.

Artikel 26 : 

De weigering zich te schikken naar de

bepalingen van dit reglement heeft de

onmiddellijke verwijdering uit het museum tot

gevolg.

Artikel 22 :  

Het museumpersoneel kan uitzonderingen op

het reglement toestaan.

 

Artikel 23 :  

Aan dit reglement kunnen geen rechten worden

ontleend.

Artikel 27 :  

Het museum kan uitzonderingen op het

reglement toestaan.

 

 

 

 

 

 

Adviezen

        adviesraad stadsmuseum 16 juni 2022: bespreking en goedkeuring museumreglement

        nazicht en goedkeuring door jurist secretariaat

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 23 maart 2015 over het bezoekersreglement musea op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het bezoekersreglement stadsmuseum goed te keuren.

 

 

Bijlage:

 

BEZOEKERSREGLEMENT STADSMUSEUM

 

In stadsmuseum Lier gelden volgende afspraken:

 

TOEGANG TOT HET MUSEUM

Stadsmuseum Lier is voor het publiek geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag, op 1 januari, 1 mei, O.H.Hemelvaart, 1 november, 25 december.

 

TOEGANG TOT DE ZALEN

Artikel 1:

De toegangsprijzen zijn goedgekeurd door het stadsbestuur van Lier en worden geafficheerd aan de balie van het museum. Individuele bezoekers krijgen korting na vertoon van een passende verminderingskaart.

 

Artikel 2:

Soms is een deel van het museum onder constructie. Dat geeft geen recht op terugbetaling van het ticket.

 

Artikel 3:

Aan de balie is een gratis vestiaire met lockers. Het museum is niet verantwoordelijk voor verlies, diefstal of beschadiging van voorwerpen. Vergeten voorwerpen worden 6 maanden bijgehouden en nadien bezorgd aan een kringwinkel.

 

Artikel 4:

In het museum ga je niet binnen met:

        Handbagage groter dan 34 x 22 x 15 cm;

        Babydraagtassen en grote zakken op de rug; toegelaten kleine rugzakken hou je aan de hand.

        Wandelstokken met scherpe punt;

        Paraplu’s;

        Natte jassen;

        Capes en mantels over de arm;

        Voorwerpen die een risico betekenen voor de veiligheid van personen, kunstwerken, interieur, inboedel of de gebouwen;

        (huis)dieren, tenzij blindengeleidehonden en assistentiehonden;

        Etenswaren, waaronder kauwgom, en dranken

 

Dit is een niet-limitatieve lijst. Het museumpersoneel oordeelt of een voorwerp mag worden meegenomen tijdens het museumbezoek.

 

Artikel 5:

Niet-reguliere bezoekers zoals werklieden, technici, … registreren zich aan de balie van het museum.

 

BEZOEKERSGEDRAG

Artikel 6:

Als bezoeker neem je een houding aan die overeenstemt met de openbare orde en de goede zeden. Je volgt de aanwijzingen en instructies van het museumpersoneel op. Wanneer je dat niet doet, kan de toegang je tijdelijk of definitief worden ontzegd.

 

Artikel 7:

Kinderen onder de veertien jaar zijn vergezeld van een volwassene. Ouders, begeleiders of leraren van groepen zijn verantwoordelijk voor het gedrag van hun gezelschap.

 

Artikel 8:

Let hierop:

        Blijf op een voldoende veilige afstand van de kunstwerken (meer dan 60 cm). Enkel de objecten op de interactieve plekken mag je aanraken.

        Wandel rustig door de museumzalen. Leun niet tegen de muren of op de vitrines.

        Wees hoffelijk voor andere bezoekers. Laat steeds een doorgang vrij, stoor niet door luid te praten, lawaai te maken of te telefoneren.

        Hou je spullen steeds bij je;

        Roken is verboden;

        Ook handel drijven, reclame maken, propaganda voeren of mensen ronselen, is niet toegestaan, tenzij afgesproken met het museum.

 

Artikel 9:

Kunstwerken en tentoongestelde objecten mag je niet meenemen of opzettelijk beschadigen. Bij vaststelling wordt de politie onmiddellijk verwittigd.

 

GROEPEN

Artikel 10:

De maximale grootte van een groep bedraagt 15 personen.

 

Artikel 11:

Vanaf 8 personen komt een groep in aanmerking voor groepstarief.

 

Artikel 12:

Per 15 personen moet een groep één verantwoordelijke voorzien.

 

Artikel 13:

Groepen zonder gids bezoeken de museumzalen zoveel mogelijk individueel. Reservatie via stadsmuseum@lier.be wordt geapprecieerd.

 

Artikel 14:

Wanneer het museum over onvoldoende ontvangstcapaciteit beschikt, kan aan groepen die niet reserveerden gevraagd worden om de toegang en het bezoek te wijzigen.

 

OPNAMES

Artikel 15:

Foto-, audio- of video-opnames voor eigen gebruik zijn toegestaan, zonder flits of andere hulpmiddelen. De Belgische wetgeving op het auteursrecht en de naburige rechten is van toepassing.

 

Artikel 16:

Foto-, audio- of video-opnames voor professioneel gebruik moeten op voorhand aangevraagd worden aan het museum, via stadsmuseum@lier.be, of een formulier aan de balie.

 

Artikel 17:

Voor de veiligheid van bezoekers en collectie mogen de installatie en de technische voorzieningen van het museum niet gefilmd of gefotografeerd worden.

 

VEILIGHEID VAN PERSONEN, DE KUNSTWERKEN EN DE GEBOUWEN

Artikel 18:

Bij elke onrechtmatige of onregelmatige gebeurtenis kan het museum de nodige maatregelen nemen, in het bijzonder de sluiting van de toegangen en de controle van de uitgangen. In dit geval wordt van bezoekers verwacht dat ze in het museum blijven tot de politie ter plaatse is.

 

Artikel 19:

Bij een te grote volkstoeloop, onlusten of natuuromstandigheden die de veiligheid van personen of goederen in gevaar kunnen brengen, kan het stadsbestuur beslissen het museum gedeeltelijk of volledig te sluiten of de openingsuren te wijzigen.

 

RAADPLEGING MUSEUMBIBLIOTHEEK

Artikel 20:

Materialen uit de museumbibliotheek kunnen enkel ter plaatse worden geraadpleegd.

 

Artikel 21:

Je kan uit de bibliotheekmaterialen zelf fotograferen of kopieën laten maken. Reproducties zijn enkel voor eigen gebruik. Indien er auteurs-, naburige, privacy- of andere rechten van toepassing zijn, verbind je je ertoe deze rechten van anderen te eerbiedigen.

 

Artikel 22:

De stad Lier heft een retributie bij het nemen van fotokopieën. De tarieven staan vermeld in het retributiereglement op de website www.lier.be.

 

KLACHTEN, VOORSTELLEN, SANCTIES EN TOEPASSELIJK RECHT

Artikel 23:

Volgende klachten en omstandigheden leiden nooit tot enige verplichting tot schadevergoeding door het museum aan de bezoeker of andere vormen van genoegdoening door het museum aan de bezoeker: - het niet zichtbaar/aanwezig zijn van voorwerpen uit de collectie; - het gedeeltelijk gesloten zijn van ruimtes in het museum; - overlast of ongemak veroorzaakt door andere bezoekers; - overlast of ongemak veroorzaakt door werkzaamheden; - overlast of ongemak veroorzaakt door het niet naar behoren functioneren van faciliteiten in het museum

 

Artikel 24:

De bezoeker kan klachten of voorstellen schriftelijk richten tot het Stadsbestuur Lier of noteren op het suggestieformulier aan de balie van het museum. De stad engageert zich om ontvangst van klachten en voorstellen te bevestigen en om een antwoord te formuleren. Indien het gewenste resultaat uitblijft, is verder beroep mogelijk via de klachtenambtenaar.

 

Artikel 25:

Alle geschillen die uit het museumbezoek of het reglement voortvloeien behoren uitsluitend tot de bevoegdheid van de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen. Op dit reglement is het Belgisch recht van toepassing.

 

Artikel 26:

De weigering zich te schikken naar de bepalingen van dit reglement heeft de onmiddellijke verwijdering uit het museum tot gevolg.

 

Artikel 27:

Het museum kan uitzonderingen op het reglement toestaan.

 

Dit bezoekersreglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 oktober 2022.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2022/91: AFBREKEN BESTAANDE WONINGEN EN BOUWEN APPARTEMENT MET 30 WOONENTITEITEN, ONDERGRONDSE GARAGE EN ELEKTRICITEITSCABINE. VASTSTELLEN VAN DE ROOILIJN.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door Machteld Vanbinst namens Cosimco NV gevestigd te Kartuizersweg 1 te 2550 Kontich, Paul Van Praet namens Fluvius System Operator gevestigd te Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, mevrouw Katleen Janssens wonende te Paradeplein 2/1 te 2500 Lier, Marc Vanden Eynde namens Lierse Maatschappij voor de Huisvesting CVBA gevestigd te Abtsherbergstraat 10/19 te 2500 Lier, heeft betrekking op een terrein, gelegen De Kozak 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 16, 18, 20, 22 en 24, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 2 sectie A nrs. 554P2, 554E2, 554K2, 554T2, 554D2, 554C2, 554B2, 554A2, 554Z, 554F2, 554G2, 554H2, 554L2, 554M2, 554N2, 554R2 en 554S2.

 

Het betreft een aanvraag tot het afbreken bestaande woningen en bouwen appartement met 30 woonentiteiten, ondergrondse garage en elektriciteitscabine.

 

De aanvraag omvat:

        stedenbouwkundige handelingen

        de exploitatie van een of meerdere ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

  1. Stedenbouwkundige basisgegevens

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

De voorgelegde aanvraag heeft gecombineerde functies wonen/openbaar nut.

Deze functies blijven ongewijzigd.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

Sinds het Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen van 14 april 2000, wat gewijzigd werd op 17 juli 2015 en 30 oktober 2015, valt hogergenoemde functie onder volgende hoofdfunctie :

1° wonen;

2° verblijfsrecreatie;

3° dagrecreatie, met inbegrip van sport;  

4° land- en tuinbouw in de ruime zin;

5° detailhandel

6° dancing, restaurant en café;

7° kantoorfunctie, dienstverlening en vrije beroepen;

8° industrie en bedrijvigheid;

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;

10° militaire functie.

 

Verklaring van de nieuwe functiecategorieën volgens het verslag aan de regering horende bij het desbetreffende besluit van 14 april 2000:

 

1° wonen

Met wonen wordt residentieel wonen bedoeld. Gebouwen bedoeld voor tijdelijk verblijf (vakantiehuisjes) vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘verblijfsrecreatie’.

Ook landbouwbedrijfswoningen vallen hier niet onder. Zij behoren tot de functiecategorie ‘land- en tuinbouw in de ruime zin’. De conciërgewoning bij een industrieel bedrijf valt niet onder de categorie ‘wonen’ maar onder ‘industrie en bedrijvigheid’. Dezelfde redenering gaat op voor alle conciërgewoningen.

Wanneer woningen boven gebouwen met een andere functie zijn opgetrokken en functioneel niets te maken hebben met deze functie, dan hebben ze wel de functie 'wonen'. Het gebouw in kwestie heeft dan twee hoofdfuncties.

 

9° gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

Voor een nadere uitleg van gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kan verwezen worden naar de omzendbrief van 8 juli 1997 die meer uitleg bij de voorschriften van de gewestplannen geeft. Gebouwen, opgericht of uitgebaat door de overheid vallen ook onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen (BVR van 5 mei 2000 tot aanwijzing van de handelingen in de zin van artikel 4.1.1, 5°, artikel 4.4.7, § 2, en artikel 4.7.1, § 2, tweede lid, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening  en tot regeling van het vooroverleg met de Vlaamse Bouwmeester.

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

  1. Historiek

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 P2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 E2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 K2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 T2

Er is geen datum van het jaar van het einde van opbouw bekend in de kadastergegevens.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als bouwland.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 D2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 C2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 B2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 A2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 Z

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 F2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 G2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 H2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 L2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 M2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 N2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 R2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Perceelnummer : (afd. 2) sectie A 554 S2

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1976 werd afgerond.

De functie (van het gebouw) wordt volgens het kadaster omschreven als huis.

 

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend(e) perce(e)l(en):

Stedenbouwkundige vergunning (91/240) d.d. 15 oktober 1991 voor bouwen tuinhuisje werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (92/130) d.d. 8 maart 1993 voor tuinhuisje werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (72/8) d.d. 21 maart 1972 voor 16 woningen voor bejaarden werd geweigerd door stedenbouw.

Stedenbouwkundige vergunning (72/142) d.d. 6 oktober 1972 voor 16 woningen voor bejaarden werd bekomen door stedenbouw.

 

  1. Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

De aanvraag situeert zich in een binnengebied ‘De Kozak’. In de omgeving bevinden zich hoofdzakelijk bijgebouwen bestaande uit 1 bouwlaag geplaatst in de tuinen van de percelen gelegen aan de Eeuwfeestlaan/Pannenhuisstraat/Zonstraat. 

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag omvat volgende werken:

- Slopen van alle constructies (gebouwen/wegenis) met uitzondering van de wegenis ten noorden. Deze blijft behouden en wordt voorzien van een nieuwe asfaltlaag.

 

- Rooien van beplantingen, waaronder 4 hoogstammige bomen.

 

- Bouwen van een meergezinswoning met 30 woonentiteiten en een ondergrondse parkeergarage en inrit.

 

Het gebouw bestaat uit 2 bouwlagen en is voorzien van een plat dak met een kroonlijsthoogte van 6m16 t.o.v. vloerpas 0.00. De vloerpas is gelegen op 7.30 TAW.

De totale lengte van het gebouw bedraagt 84m95 op een totale bouwdiepte van 18m60. (footprint)

Het gebouw bestaat uit 3 gekoppelde woonblokken die verspringen t.o.v. mekaar.

 

Woonblok A heeft een bouwdiepte van 12m80 en een lengte van 32m50. Dit woonblok omvat 12 woonentiteiten en de ondergrondse parkeergarage.

 

Woonblok B is rechthoekig, heeft een bouwdiepte van 12m80 en een lengte van 21m80 en bevindt zich ten oosten van bouwblok A en op 3m90 afstand ervan. Woonblok B springt 1m naar achter t.o.v. woonblok A.

 

De zone tussen de woonblokken A en B doet dienst als fietsenstalling, liftzone en trappenhal op het gelijkvloers en liftzone, technische ruimte en traphal op de 1ste verdieping. Deze zone wordt ingeplant op 1m50 uit de voorgevel van woonblok A en op 0m50 uit de voorgevel van woonblok B.

De kroonlijsthoogte wordt voor de liftzone en technische ruimte opgetrokken tot 7m18 t.o.v. vloerpas 0.00.  Vooraan springt de traphal 4m30.

 

Woonblok C is eveneens rechthoekig, heeft een bouwdiepte van 12m80 en een lengte van 26m75 en bevindt zich ten oosten van woonblok B. Deze woonblok bevat 10 woonentiteiten.

 

Vooraan het gebouw en aansluitend op de voorgevel wordt er een pad voorzien met een breedte van 1m60 op het gelijkvloers. Op de 1ste verdieping wordt er een passerelle voorzien met dezelfde breedte. Aan de voorzijde van de passerelle worden er panelen met verticale houten lamellen voorzien dewelke lopen vanaf luifel boven passerelle tot op het gelijkvloers.

 

Achteraan wordt er per woonentiteit, aansluitend op de achtergevel, een terras voorzien met een diepte van 2m55. Op de 1ste verdieping wordt er bij iedere woonentiteit een terras voorzien dewelke maximaal 1m30 uit de gevel springt.

 

De gevels worden uitgevoerd in gevelmetselwerk in een licht grijze kleur voor blok A en B en een donker grijze kleur voor blok C.

Het schrijnwerk is PVC in een witte kleur. De passerelle/luifel en terrassen worden uitgevoerd in beton.

 

- Bouwen van een prefab hoogspanningscabine ten westen van de meergezinswoning. De hoogspanningscabine wordt ingeplant op minstens 6m20 van de scheiding van de rijbaan.

De hoogspanningscabine heeft de afmetingen 2m70 bij 3m45 en bestaat uit 1 bouwlaag met een licht hellend dak met een kroonlijsthoogte van 2m47 t.o.v. terreinniveau en nokhoogte van 2m51.

De wanden worden afgewerkt met een structuurverf in een lichtgrijze kleur. De dakplaat en de sokkel worden voorzien van een zwarte coating. Het schrijnwerk en de roosters zijn aluminium in een zwarte kleur.

Rondom de hoogspanningscabine wordt er een pad aangelegd met een breedte van 1m.

 

- De aanleg van een trage weg verbinding met een breedte van 3m voorzien in halfverharding, beige dolomiet.

 

- Aansluitend op de trage weg verbinding wordt er vlak achter de terraszone, op 3m van de achtergevel, een pad aangelegd met een breedte van 2m50 uitgevoerd in halfverharding beige dolomiet. Deze sluit in het oosten aan op een bestaand kruiwagenpad.

 

- Voor de traphal, tussen blok A en B, worden er vlak naast de rijbaan 2 autoparkeerplaatsen ingericht voor mindervaliden. De afmetingen van deze parkeerzone bedraagt 12m bij 3m50 en wordt voorzien in waterdoorlatende betonstraatstenen met een brede voeg in een zwarte kleur.

 

- Achteraan de weg wordt er een parkeerzone voorzien voor het stallen van 6 auto’s, waarvan 1 cambio deelwagen, 2 autostaanplaatsen met oplaadpunten en 3 gewone autostalplaatsen en een keerlus voor de brandweer.

De autostaanplaatsen worden uitgevoerd in grasbetontegels in te zaaien met een kruidenmengsel bloemrijk grasland en de keerlus wordt uitgevoerd in waterdoorlatende betonstraatstenen met verbrede voeg in een zwarte kleur.  De totale afmeting bedraagt 7m50 bij 25m en is gelegen op minstens 0m68 van de rijbaan.

 

- In de achtertuin wordt er een ondiepe wadi aangelegd met een diepte van 6.70 TAW.

 

- De omgevingsaanleg wordt overgedragen aan het openbaar domein.

Een rooilijn wordt vastgelegd, met grondafstand voor de openbaarmaking van het binnengebied, met trage wegverbinding, openbaar groen, volgens plan ‘Rooilijnplan De Kozak’, opgemaakt door Studiebureau Verhaert & Co. dd. 3 mei 2022.

Dit plan geeft in de legende een grondoverdracht aan met een totale oppervlakte van 6014m² waarvan lot A 4761m² en lot B 1253m².

Een verklaring van gratis grondafstand is toegevoegd, voor lot A. Lot B is reeds eigendom van OCMW Lier/stad Lier en moet dus niet worden overgedragen.

 

Beschrijving van de aangevraagde ingedeelde inrichtingen of activiteiten

De aanvraag omvat de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit (iioa) van de derde klasse.

 

De aanvraag heeft betrekking op een transformator, een geothermische warmtepomp, een lucht-water warmtepomp en een geothermische boringen (Beoveld).

 

De aanvraag omvat voor de ingedeelde inrichting of activiteit de volgende nieuwe rubrieken:

Rubriek

Omschrijving

Aard

Hoeveelheid

Eenheid

12.2.1°

Een transformator met een individueel nominaal vermogen van 630 kVa

klasse 3

630

kVA

16.3.2°a)

Geothermische warmtepomp, met water-glycol mengsel in primair circuit, aangesloten op een beoveld.

klasse 3

160

kW

16.3.2°a)

Lucht-water warmtepomp, type monoblok. Geplaatst op het plat dak van het gebouw, vlak naast de technische ruimte. Zorgt voor sanitair warm water. Koelmiddel : CO2 (R744).

klasse 3

40

kW

55.1.1°

Beoveld voor de verwarming van de appartementen. 25 vertikale boringen tot max. 150 m diepte.

klasse 3

25

stuks

 

Zodat de ingedeelde inrichting of activiteit voortaan zou omvatten :

Rubriek

Omschrijving

Aard

Hoeveelheid

Eenheid

12.2.1°

Een transformator met een individueel nominaal vermogen van 630 kVa

klasse 3

630

kVA

16.3.2°a)

Geothermische warmtepomp, met water-glycol mengsel in primair circuit, aangesloten op een beoveld.

klasse 3

160

kW

16.3.2°a)

Lucht-water warmtepomp, type monoblok. Geplaatst op het plat dak van het gebouw, vlak naast de technische ruimte. Zorgt voor sanitair warm water. Koelmiddel : CO2 (R744).

klasse 3

40

kW

55.1.1°

Beoveld voor de verwarming van de appartementen. 25 vertikale boringen tot max. 150 m diepte.

klasse 3

25

stuks

 

  1. Zaak der wegen

Artikel 31. (01/09/2019- ...) van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.


De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.


§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 24 oktober 2022 voorgelegd:

  1. Vaststelling van de rooilijn en grondafstand.

 

De wegenis wordt aangelegd en nadien overgedragen naar het openbaar domein.

De gratis grondafstand met een oppervlakte van 4761m² moet overgedragen worden.

 

  1. Adviezen

Volgende adviesinstanties zijn van toepassing:

Afdeling 2 De instanties die advies verlenen over stedenbouwkundige handelingen of het verkavelen van gronden, en de inhoud van de adviezen

Artikel 35 OVB

§ 1. Over vergunningsaanvragen of beroepen die betrekking hebben op het uitvoeren van vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen of op het verkavelen van gronden wordt advies verleend door de instanties en in de gevallen vermeld in dit artikel.

 

§ 8. De adviesinstanties, vermeld in artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, verlenen advies in de gevallen, vermeld in artikel 3 van het voormelde besluit.

       Provincie Antwerpen dienst Waterbeleid

 

Artikel 36. (23/02/2017- ...) 

De adviesinstantie, vermeld in artikel 35, § 2, geeft haar advies over de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen of het aangevraagde verkavelen van gronden conform titel IV, hoofdstuk III van de VCRO.

 

De adviesinstanties, vermeld in artikel 35, § 3 tot en met § 16, geven hun advies over de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen of het aangevraagde verkavelen van gronden conform artikel 4.3.3. en 4.3.4. van de VCRO.

 

Artikel 4.3.3. (01/09/2009- ...) van de VCRO

Indien uit de verplicht in te winnen adviezen blijkt dat het aangevraagde strijdig is met direct werkende normen binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening, of indien dergelijke strijdigheid manifest reeds uit het aanvraagdossier blijkt, wordt de vergunning geweigerd of worden in de aan de vergunning verbonden voorwaarden waarborgen opgenomen met betrekking tot de naleving van de sectorale regelgeving.


Voor de toepassing van het eerste lid wordt onder « direct werkende normen » verstaan : supranationale, wetskrachtige, reglementaire of beschikkende bepalingen die op zichzelf volstaan om toepasbaar te zijn, zonder dat verdere reglementering met het oog op precisering of vervollediging noodzakelijk is.

 

Artikel 4.3.4. (01/09/2009- ...) van de VCRO

Een vergunning kan worden geweigerd indien uit een verplicht in te winnen advies blijkt dat het aangevraagde onwenselijk is in het licht van doelstellingen of zorgplichten die gehanteerd worden binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening.


Voor de toepassing van het eerste lid wordt onder « doelstellingen of zorgplichten » verstaan : internationaalrechtelijke, Europeesrechtelijke, wetskrachtige, reglementaire of beschikkende bepalingen die de overheid bij de uitvoering of de interpretatie van de regelgeving of het voeren van een beleid verplichten tot de inachtneming van een bepaalde doelstelling of van bepaalde voorzorgen, zonder dat deze op zichzelf beschouwd voldoende juridisch duidelijk zijn om onmiddellijk te kunnen worden uitgevoerd.

 

Overige adviezen

  1. De brandweerzone Rivierenland wordt om advies verzocht als het voorwerp van de vergunningsaanvraag betrekking heeft op :
  1. Gebouwen / terreinen (zonder publieke functie) :

     Groepswoningbouw (o.a. appartementsgebouwen, kamerwoningen, …)

 

  1. Fluvius wordt om advies verzocht als het voorwerp van de vergunningsaanvraag betrekking heeft op : meergezinswoningen met meer dan 3 bijkomende entiteiten.

 

  1. De interne Cel Technisch bureau wordt om advies verzocht als het voorwerp van de vergunningsaanvraag betrekking heeft op :

     Overwelvingen en/of inname van het openbaar domein

     Een groter project met toekomstige publieke ruimte

     Een eventuele heraanplant van een boom

     Een afwijking m.b.t. de rioleringsprincipes volgens het zoneringsplan van de VMM

     Achteruitbouwstroken volgens een rooilijnplan

     Woonprojecten vanaf 10 wooneenheden (i.v.m. bijdrage voor OCT's)

 

  1. De interne Cel Integraal Waterbeheer wordt om advies verzocht als het voorwerp van de vergunningsaanvraag betrekking heeft op :

     Advies aan provincie gevraagd

 

  1. De interne Cel Mobiliteit wordt om advies verzocht als het voorwerp van de vergunningsaanvraag betrekking heeft op :

     Een toename van verkeersgenererende bewegingen

     Conflictsituaties die gecreëerd worden voor het op- en afrijden van percelen

 

  1. De interne Cel Wonen wordt om advies verzocht als het voorwerp van de vergunningsaanvraag betrekking heeft op : een aanvraag die afgetoetst moet worden aan de woonkwaliteit en de voorgestelde woonoppervlakte.

 

Afdeling 3 De instanties die advies verlenen over de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit, en de inhoud van de adviezen

 

Uit nazicht van betreffend(e) artikel(s) blijkt dat voor deze aanvraag tot omgevingsvergunning geen enkel extern / intern advies moet worden gevraagd met betrekking tot Afdeling 3, artikel 37.

 

Uitgebrachte adviezen:

       Brandweer Lier HULPVERLENINGSZONE RIVIERENLAND heeft op 26 juni 2022 onder ref. P15987-003/01 een voorwaardelijk gunstig advies  (26 juni 2022)uitgebracht:

 

Het volledige brandweeradvies is terug te vinden op het omgevingsloket.

 

De voorwaarden uit het advies van Brandweer Lier hebben betrekking op gebouw en bijhorende ondergrondse parking. Er worden geen voorwaarden geformuleerd met betrekking tot het toekomstig openbaar domein/rooilijn waardoor het advies van Brandweer Lier behandeld zal worden in de omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen. 

 

       Fluvius Mechelen heeft op 9 juni 2022 onder ref. 48488049 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht:

 

Adviesverlening voor uw project te LIER, DE KOZAK 1 - DBA referentie 2021186950

advies: GUNSTIG, mits in achtname van onderstaande voorwaarden

Geachte mevrouw,

Geachte heer,

In de gemeente LIER is Fluvius netbeheerder voor :

Elektriciteit

Wij hebben de plannen van uw project goed ontvangen en bestudeerd. Op basis van de gegevens waarover we vandaag beschikken, hebben wij de impact op onze netten ingeschat. Wij geven u alvast deze informatie mee:

Op basis van het standaardvermogen voor appartementen van 9,2 kVA, voor algemene delen en commerciële panden van 56kVA en per aparte aansluiting voor een woning van 17,3 kVA is uw project niet aansluitbaar op het bestaande elektriciteitsnet. U dient dus de nodige ruimte te voorzien voor een extra distributiecabine. Raadpleeg zeker onze voorschriften hieromtrent op https://www.fluvius.be/nl/distributiecabines-elektriciteit-plaatsen-leidraad-voor-de-bouwheer .

Op basis van het standaardvermogen voor appartementen van 9,2 kVA, voor algemene delen en commerciële panden van 56kVA en per aparte aansluiting voor een woning van 17,3 kVA is uw project niet aansluitbaar op het bestaande elektriciteitsnet. Een netuitbreiding is noodzakelijk.

Het lokaal voor de distributiecabine dient in de basisakte te worden opgenomen evenals de erfdienstbaarheden voor aanleg van eventuele nutsleidingen. Uw contactpersoon omtrent de administratieve is Danny Selleslagh 09-2635376.

Op onze website vindt u de gedetailleerde reglementen voor elektriciteit en aardgas in verkavelingen, appartementen en wooncomplexen. U dient hieraan te voldoen.

Om uw dossier verder te kunnen behandelen, hebben we nog enkele gegevens nodig. Gelieve ons tijdig het volgende te bezorgen: Een overzicht van het aantal tellers met de bijhorende vermogens. Moeten de tellers enkelvoudig of tweevoudig uurtariefmeters zijn? Een grondplan van het pand met daarop de officiële nummering van de gemeente.

Hou voor de timing van uw project rekening met het feit dat wij – na ontvangst van alle gegevens – 30 werkdagen nodig hebben om onze offerte op te maken. Bovendien loopt er nog een termijn van minimaal 90 werkdagen tussen de ontvangst van uw akkoord op onze offerte en de effectieve uitvoering van de werken – onder voorbehoud van de tijd nodig om eventuele vergunningen, wegenistoelatingen … te verkrijgen.

Bovenstaande informatie geven we mee onder voorbehoud van latere wijzigingen. Mocht later bijvoorbeeld blijken dat de definitieve vermogens toch buiten de standaardnormen vallen, dan kan ons advies nog wijzigen.

Wij raden u aan om ons zo spoedig mogelijk te contacteren. Vermeld daarbij altijd duidelijk het referentienummer van uw project: 48488049. Zo kunnen we uw dossier vlot opvolgen. Samen zullen we uw project verder bespreken. We helpen u graag verder.

U kunt ons contacteren via :

• Telefoon : 078 35 35 34, alle werkdagen tussen 8 uur en 16 uur.

• E-mail : TBOMECHELEN@FLUVIUS.BE

• Post :

Fluvius – Dienst Aansluitingen

ELEKTRICITEITSTRAAT 68

2800 MECHELEN

Met vriendelijke groeten,

Fluvius
 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (9 juni 2022).

 

In het advies van Fluvius staat dat er in het gebouw een lokaal voor de plaatsing van een distributiecabine voorzien moet worden. Dit advies heeft geen betrekking op toekomstig openbaar domein/rooilijn waardoor het advies van Fluvius behandeld zal worden in de omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen. 

 

       Provincie Antwerpen - Dienst Waterbeleid heeft op 12 juli 2022 onder ref. WAAD-2022-1007 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht:

 

  1. WETTELIJKE BASIS VOOR DE WATERTOETS

Onder verwijzing naar artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid gecoördineerd op 15 juni 2018 werd onderzocht of er een schadelijk effect op de waterhuishouding uitgaat van de geplande ingreep. Dit advies wordt verleend in uitvoering van artikel 5 van het besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen.

 

In uitwerking van artikel 7 van het watertoetsbesluit werd specifiek voor de provincie Antwerpen een eigen provinciaal beleidskader rond wateradviezen uitgewerkt. Dit beleidskader verduidelijkt wat de gehanteerde krijtlijnen zijn voor de beoordeling van de verenigbaarheid van de vergunningsaanvraag met het watersysteem, en met welke zaken een aanvrager rekening moet houden voor het verkrijgen van een gunstig wateradvies. Het provinciale beleidskader voor wateradviezen werd door de deputatie goedgekeurd in zitting van 12 december 2019 en is te vinden op de website van de provincie Antwerpen:

https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/dienst-integraal-waterbeleid/wonen-ofwerken-langs-een-waterloop/watertoets.html.

 

2. KENMERKEN WATERSYSTEEM

2.1. Waterloop nr. A.8.01, Duwijkloop van 2de categorie

Het project paalt niet rechtstreeks aan de waterloop, het project watert er (deels) naar af.

 

2.2. Kaartgegevens

Het project is niet gelegen in overstromingsgevoelig gebied.

Volgens het gewestplan zijn de percelen gelegen in woongebieden.

Het gebied is volgens de BWK biologisch minder waardevol.

 

2.3. Voorschriften waterbeheerplan

Volgende voorschriften van een waterbeheerplan zijn van toepassing:

        Krachtlijn 1: terugdringen van risico’s die de veiligheid aantasten; het voorkomen, het

        herstellen en waar mogelijk het ongedaan maken van watertekort;

        Krachtlijn 2: water voor de mens: scheepvaart, watervoorziening, industrie en landbouw, onroerend erfgoed, recreatie;

        Krachtlijn 3: de kwaliteit van water verder verbeteren;

        Krachtlijn 4: duurzaam omgaan met water;

        Krachtlijn 5: voeren van een meer geïntegreerd waterbeleid.

 

3. VERENIGBAARHEID MET HET WATERSYSTEEM

De aanvraag betreft de afbraak van bestaande bebouwing en de nieuwbouw van een meergezinswoning met 30 appartementen. De is verenigbaar met de doelstellingen van het Decreet Integraal Waterbeleid (art. 1.2.2.), aangezien het effect verwaarloosbaar is wanneer men zich houdt aan de algemene wettelijke voorwaarden.

 

4. VOORWAARDEN EN MAATREGELEN

4.1. Algemene en wettelijke voorwaarden

4.1.1. Waterkwantiteit: vasthouden > bergen > afvoeren

Niet functionele verharde oppervlakten moeten vermeden worden. Eventuele verharding is bij voorkeur waterdoorlatend. Het dakwater moet zoveel mogelijk hergebruikt worden (als toiletspoeling, waswater, beregening, … ). Het overige afstromende hemelwater (niet doorlaatbare verharde oppervlakten, overloop regenwaterput, …) moet worden geïnfiltreerd en/of – wanneer de bodem geen of slechts beperkte infiltratie toelaat - gebufferd. Slechts een zeer beperkte hoeveelheid mag worden afgevoerd. Er moet minstens voldaan zijn aan de Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater.

4.1.2. Riolering: voorkomen > scheiden > zuiveren

Het is verboden huishoudelijk afvalwater te lozen in de RegenWaterAfvoerleiding en regenwater in de DroogWeerAfvoerleiding. Het is uiteraard verboden huishoudelijk afvalwater te lozen in een oppervlaktewater als er kan aangesloten worden op een DroogWeerAfvoerleiding.

De lozing van huishoudelijk afvalwater in de gewone oppervlaktewateren of in de kunstmatige afvoerwegen voor hemelwater moet voldoen aan de voorwaarden opgenomen in deel 4 van Vlarem II.

4.2. Specifieke voorwaarden (art. 1.3.1.1 §1 DIW dd.18/07/03 en art. 7 §1 4° UB dd. 20/07/06) Teneinde het schadelijk effect te voorkomen/beperken/herstellen/compenseren worden de volgende specifieke voorwaarden opgelegd:

4.2.1. Voor de wijziging van infiltratie naar het grondwater

Voor wat betreft het aspect infiltratie kunnen de schadelijke effecten worden ondervangen indien de aanvraag minstens voldoet aan de gewestelijke, provinciale, gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten e.a. Verder moet voldaan worden aan art. 6.2.2.1.2 § 4 van Vlarem II met betrekking tot de afvoer van hemelwater, doelstelling 6° a) opgenomen in art. 5 van het decreet integraal waterbeleid en het concept 'vasthoudenbergen-afvoeren' dat opgenomen is in de waterbeleidsnota en de bekkenbeheerplannen.

Prioriteit moet uitgaan naar hergebruik van hemelwater en vervolgens naar infiltratie boven buffering met vertraagde afvoer.

 

Vermijden afstroom van hemelwater

Verhardingen moeten maximaal waterdoorlatend zijn of ondoorlatende verhardingen wateren af naar naastliggende groenzones voor infiltratie op eigen terrein. Indien dit niet het geval is, dienen deze verharde oppervlaktes meegenomen te worden in de berekening van de infiltratievoorziening en naar de infiltratievoorziening af te wateren.

Om infiltratie op eigen terrein te behouden, dient de groenzone minimaal 25% van de verharde oppervlakte te bedragen. De groenzone moet horizontaal liggen of uitgewerkt worden met een lichte maaiveldverlaging.

Waterdoorlatende verharding dient te worden aangelegd onder een helling van minder dan 0,5% op een waterdoorlatende funderingslaag. Alle lagen dienen een minimale doorlatendheid van 5.4*10-5m/s te hebben. Bovendien mogen er geen afvoerkolken worden voorzien.

Steenslagfundering moet conform Standaardbestek 250 voor waterdoorlatende verhardingen aangelegd worden.

 

Hemelwaterput en hergebruik

De aanvraag voorziet om de dakoppervlakte aan te sluiten op een hemelwaterput van 75 000 liter, die zou overlopen naar een oppervlakkige wadi.

Het opgevangen hemelwater wordt hergebruikt voor toiletspoeling en buitenkraantje op de benedenverdieping. De hemelwaterput is voldoende groot gedimensioneerd voor hergebruik als toiletspoeling in alle gebouwen.

 

Aanbeveling:

• Het opgevangen hemelwater dient hergebruikt te worden voor toiletspoeling in alle appartementen.

Het verplichte hergebruik van hemelwater d.m.v. een pomp en apart leidingcircuit moet opgenomen worden in de vergunning en wordt bij voorkeur na de werken gecontroleerd door de gemeente.

 

Infiltratievoorziening

Een verhoogd hergebruik mag in mindering gebracht worden ter vermindering van de te bouwen infiltratievoorziening indien het structureel van aard is en gedurende het volledige jaar plaatsvindt. Voor de dimensionering bij appartementen/meergezinswoningen moet gerekend worden met een bezetting van 1 persoon per slaapkamer en een hergebruik volgens de meest recente waterwegwijzer van de VMM. In voorliggend project kan op dit moment slechts een verharde oppervlakte van195 m² in mindering gebracht worden. De infiltratievoorziening moet gedimensioneerd worden met een buffervolume van 25 l/m² dakoppervlak en een infiltratieoppervlak van 4m² per 100m² verharding.

 

Voorwaarde:

 • De infiltratievoorziening dient correct gedimensioneerd te worden.

Om effectief te zijn en drainage van het grondwater te vermijden, dient de infiltratievoorziening zich geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand te bevinden. Enkel het volume en de oppervlakte van de infiltratievoorziening boven dit peil kunnen in rekening genomen worden. Op basis van de drainageklasse van de bodemkaart, zoals raadpleegbaar op Geopunt, kan enkel een zeer ondiepe open voorziening op dit perceel aanvaard worden (natte zandleembodem). Bij voorkeur wordt met een reeks peilbuismetingen de voorjaarsgrondwaterstand op de locatie van de wadi bepaald.

 

Voorwaarde:

 • De infiltratievoorziening dient geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand geplaatst te worden.

Tijdens de uitvoering van de werken moet de locatie van de infiltratiezone gevrijwaard worden van zware belasting om bodemverdichting te vermijden. Zo kan de infiltratiecapaciteit maximaal behouden blijven.

Een noodoverloop is toegestaan. Enkel het infiltratievolume en –oppervlakte onder de noodoverloop kunnen meegerekend worden in de dimensionering.

 

5. TOETSING EN CONCLUSIE

Gunstig, mits rekening gehouden wordt met de voorwaarden en maatregelen opgelegd in punt 4, in het bijzonder met de daar vermelde aandachtspunten, aanbevelingen en voorwaarden:

• Het opgevangen hemelwater dient hergebruikt te worden voor toiletspoeling in alle appartementen.

 • De infiltratievoorziening dient correct gedimensioneerd te worden.

 • De infiltratievoorziening dient geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand

geplaatst te worden.


Volgende voorwaarden werden door Provincie Antwerpen - Dienst Waterbeleid opgelegd:
• De infiltratievoorziening dient correct gedimensioneerd te worden.

Om effectief te zijn en drainage van het grondwater te vermijden, dient de infiltratievoorziening zich geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand te bevinden. Enkel het volume en de oppervlakte van de infiltratievoorziening boven dit peil kunnen in rekening genomen worden.

Op basis van de drainageklasse van de bodemkaart, zoals raadpleegbaar op Geopunt, kan enkel een zeer ondiepe open voorziening op dit perceel aanvaard worden (natte zandleembodem). Bij voorkeur wordt met een reeks peilbuismetingen de voorjaarsgrondwaterstand op de locatie van de wadi bepaald.

 

• De infiltratievoorziening dient geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand geplaatst te worden.

Tijdens de uitvoering van de werken moet de locatie van de infiltratiezone gevrijwaard worden van zware belasting om bodemverdichting te vermijden. Zo kan de infiltratiecapaciteit maximaal behouden blijven.

Een noodoverloop is toegestaan. Enkel het infiltratievolume en –oppervlakte onder de noodoverloop kunnen meegerekend worden in de dimensionering.

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (12 juli 2022).

 

Omdat de infiltratievoorziening (Wadi) zal behoren tot toekomstig openbaar domein wordt het volgende opgelegd door de gemeenteraad:

 

Strikt naleven van het advies van Provincie Antwerpen – Dienst Waterbeleid ontvangen op 12 juli 2022 onder ref. WAAD-2022-1007.

 

       Cel Integraal Waterbeheer heeft op 30 september 2022 een voorwaardelijk gunstigadvies uitgebracht:

 

Voor de toetsing van de aanvraag aan het besluit van de Vlaamse Regering van 20-07-2006, kan verwezen worden naar het advies van de Provincie Antwerpen, Dienst Waterbeleid dd 12/07/2022 (ref WAAD-2022-1007).

De aanvraag werd gunstig geadviseerd.

De Cel Integraal Waterbeheer voegt hier het volgende aan toe:

- Hergebruik: aanbeveling om het opgevangen hemelwater te gebruiken voor toiletspoeling in alle appartementen i.p.v. enkel het gelijkvloers

- de infiltratievoorziening dient correct gedimensioneerd te worden: de nieuw gebouwde constructies hebben een voetafdruk van ~1061m². De infiltratievoorziening dient dus een minimaal volume van 21 650 liter en een infiltratieoppervlak van 35m² te hebben. Volgens de info in de nota en op het inplantingsplan is de wadi voldoende groot gedimensioneerd en kan dus aanvaard worden.

- de infiltratievoorziening dient geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand geplaatst te worden: volgens het inplantingsplan wordt de wadi 30 cm diep aangelegd (maaiveld 7 mTAW, bodem van de wadi 6.70 mTAW). Een dergelijke open en ondiepe voorziening kan aanvaard worden. Belangrijk is wel dat de overloop naar de gracht op maaiveldniveau wordt aangelegd, het best is als de wadi bij volledige vulling via natuurlijke helling over het maaiveld richting de gracht loopt (en dus geen overloopbuis wordt voorzien).

 

Uit het voorgaande blijkt voldoende dat de gevraagde activiteiten, mits naleving van de in onderhavig besluit opgelegde voorwaarden, geen nadelige gevolgen hebben voor het watersysteem. Derhalve voldoet de aanvraag aan de in artikel 5 opgesomde doelstellingen van het decreet integraal waterbeleid dd. 18-07-2003.
 

Volgende voorwaarden werden door Cel Integraal Waterbeheer opgelegd:

- Hergebruik: aanbeveling om het opgevangen hemelwater te gebruiken voor toiletspoeling in alle appartementen ipv enkel het gelijkvloers

- De infiltratievoorziening dient correct gedimensioneerd te worden: de infiltratievoorziening moet een minimaal volume van 21 650 liter en een infiltratieoppervlak van 35m² hebben.

- De infiltratievoorziening dient geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand geplaatst te worden: de wadi moet op 30 cm diepte aangelegd worden (maaiveld 7 mTAW, bodem van de wadi 6.70 mTAW). De overloop naar de gracht dient op maaiveldniveau aangelegd te worden, zodat de wadi bij volledige vulling via natuurlijke helling over het maaiveld richting de gracht loopt. Bijgevolg dient er dan geen overloopbuis te worden voorzien.

 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (30 september 2022).

Omdat de infiltratievoorziening (Wadi) zal behoren tot toekomstig openbaar domein wordt het volgende opgelegd door de gemeenteraad:

 

Strikt naleven van het advies van cel integraal waterbeheer ontvangen op 30 september 2022 met in het bijzonder:

- Hergebruik: aanbeveling om het opgevangen hemelwater te gebruiken voor toiletspoeling in alle appartementen ipv enkel het gelijkvloers

- De infiltratievoorziening dient correct gedimensioneerd te worden: de infiltratievoorziening moet een minimaal volume van 21 650 liter en een infiltratieoppervlak van 35m² hebben.

- De infiltratievoorziening dient geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand geplaatst te worden: de wadi moet op 30 cm diepte aangelegd worden (maaiveld 7mTAW, bodem van de wadi 6.70 mTAW). De overloop naar de gracht dient op maaiveldniveau aangelegd te worden, zodat de wadi bij volledige vulling via natuurlijke helling over het maaiveld richting de gracht loopt. Bijgevolg dient er dan geen overloopbuis te worden voorzien.

       Cel Mobiliteit heeft op 22 juni 2022 een voorwaardelijk gunstigadvies uitgebracht.

 

Projectversie 2.

 

Het ontwerp voldoet aan de vereisten die doorgepraat werden tijdens de voorbesprekingen.

 

Bij de uitvoering van de fietsenstallingen kan er wel best nog rekening mee gehouden worden dat er een sterke toename is aan fietsen met afwijkende afmetingen (bakfietsen, fietsen met fietskar,…). Momenteel wordt enkel ruimte voorzien voor de reguliere fietsen.

 

Het voetpad aan de voorgevelzijde dat pal naast de rijweg ligt is nog te verbreden naar de wettelijke breedte van 1,5m. Het is slechts 1,3m voorzien.

Ter hoogte van de inrit naar de ondergrondse parking kan het voetpad best doorlopen. Dat ondersteunt het gegeven dat voetgangers voorrang hebben op uitrijdende auto’s en fietsers.

 

Beleidsmatig is het project te integreren in de ‘blauwe zone’.
 

Volgende voorwaarden werden door Cel Mobiliteit opgelegd:

Projectversie 2.

        Voetpad langs de weg verbreden tot wettelijke breedte van 1,5m.

        Voetpad t.h.v. de inrit van de ondergrondse parking laten doorlopen

        Fietsenstallingen ook op de buitenformaten van fietsen voorzien.

 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (22 juni 2022).
 

Omdat de meeste voorwaarden in het advies van Cel mobiliteit betrekking hebben op de aanleg van toekomstig openbaar domein zal het volgende opgelegd worden door de gemeenteraad:

Strikt naleven van het advies van Cel Mobiliteit ontvangen op 22 juni 2022 met in het bijzonder:

        Voetpad langs de weg verbreden tot wettelijke breedte van 1,5m.

        Voetpad t.h.v. de inrit van de ondergrondse parking laten doorlopen

        Fietsenstallingen ook op de buitenformaten van fietsen voorzien.

 

       Cel technisch bureau heeft op 10 juni 2022 volgend voorwaardelijk gunstigadvies uitgebracht:

 

Het voorliggend ontwerp werd door het technisch bureau uitvoerig voorbesproken met de bouwheer en ontwerper. Volgende voorwaarden worden herhaald:

        De rijbaan en riolering van de Kozak aan de noordzijde blijft volledig behouden en zal na de bouwwerkzaamheden voorzien worden van een nieuwe toplaag door Stad Lier. Een volledige heraanleg en scheiding van het rioleringsstelsel zal voorzien dienen te worden bij een heraanleg van de Pannenhuisstraat.

        Alle aanlegwerken op toekomstig openbaar domein op lot A worden aangelegd door en op kosten van Cosimco en/of de Lierse Maatschappij voor Huisvesting of haar aangestelde aannemer.

        incl. voetpad en aansluiting bestaande toestand in waterdoorlatende bestrating;

        nieuwe kolken met aansluiting op afgeschafte Duwijkloop;

        Parkeerplaatsen clusteren achteraan:

        Totaal 6 (1 voor deelwagen, 2 met laadpaal en 3 reguliere parkeerplaatsen) – aansluitingen laadpalen als last voor de stad.

        2 mindervalide plaatsen in langsparkeren t.h.v. de ingang gebouwen te integreren.

        Maximaal behoud en integratie van groen (bomen en struiken) op het openbaar domein.

        Aanplanting van minimaal 10 hoogstambomen plantmaat 18/20 (Cosimco) – boomsoort verder af te stemmen met groendienst – te voorzien van kunststof gietrand;

        Terreinen rond gebouwen worden door Cosimco minimaal als volgt aangelegd, rekening houdende met onderstaande eisen:

        Ontzoden van begroeide stukken

        Frezen en spitten van aanwezige teelaarde tot minstens 40 cm-mv

        Aanbrengen van nieuwe teelaarde tot aan het ontworpen maaiveldpeil met een minimale dikte van 30 cm-mv;

        Aanbrengen van bomengrond t.h.v. de plantputten van de 10 bomen met een minimaal volume van 9m³/boom;

        Profileren van de wadi, uit te voeren als een globale verlaging in het maaiveld eerder dan een compacte diepe wadi;

        Inzaaien van het ganse terrein met een graszaad- en bloemen mengsel;

        2 jaar groenonderhoud inclusief vanaf de datum van voorlopige oplevering;

        Het bestek of de offertevraag voor de uitvoering van de werken op openbaar domein dient voorgelegd te worden aan het technisch bureau van de stad Lier voor de aanbesteding.

        Alle werken op (toekomstig) openbaar domein dienen uitgevoerd te worden volgens de bepalingen van het Standaard Bestek 250 V4.1 voor de wegenbouw.

        De uitvoering van de werken aan het openbaar domein wordt naast het studiebureau opgevolgd door het technisch bureau van de stad Lier, en is bevoegd voor de  controle  op  de  goede  uitvoering  van  de  werken  tot  de  volledige  afwerking  en  de definitieve oplevering van de werken, dit houdt onder meer in:

        het uitvoeren, minimaal één maal per week, van een werfbezoek; of volgens de voortgang der werken en de noodzaak van de coördinatieopdracht;

        nagaan of  de  werken  worden  uitgevoerd  conform  de  toepasselijke  wet- en regelgeving, de bepalingen van de opdrachtdocumenten, de wijzigingsbevelen van de opdrachtgever, de plannen en de regels van de kunst;

        aanwezigheid op de werf telkens de opdrachtgever hem daartoe uitnodigt of bij fasen in de uitvoering waarbij diens aanwezigheid noodzakelijk is omwille van het toezicht;

        instaan voor het toezicht op de prestaties; dit toezicht omvat onder meer het geven van  onderrichtingen,  telkens  wanneer  de  opdrachtdocumenten  onvolledig  of onduidelijk zouden zijn;

        het opstellen van processen-verbaal van vaststelling / ingebrekestelling;

        het leiden van de (wekelijkse) werfvergaderingen inzake openbaar domein

        het nazicht van de door de opdrachtnemer opgemaakte uitvoeringsdocumenten (detail-en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ...);

        het   nazicht   van   de   briefwisseling   van   de   opdrachtnemer en   adviseren   van   de opdrachtgever;

        het  organiseren  en  bijwonen  van  de  technische  rondgang  naar  aanleiding  van  de voorlopige  en  definitieve  oplevering,  inclusief  het  opmaken  van  het  proces-verbaal  van technische rondgang, met inbegrip van het advies aan de opdrachtgever of al dan niet tot voorlopige /definitieve oplevering kan worden overgegaan;

        het opstellen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        De overheid vertegenwoordigen op alle noodzakelijke (werf)vergaderingen en innemen van standpunten aangaande uitvoering van de opdracht;

        Het formuleren van opmerkingen binnen de gestelde termijnen op de werfverslagen alsook het ondertekenen van de werfverslagen;

        Het  ondertekenen en voeren van alle nodige  briefwisseling  m.b.t. de correcte uitvoering van de werken;

        Het tijdig goedkeuren of weigeren van de opgemaakte uitvoeringsdocumenten alsook de verbeteringen van o.a. detail- en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ... termijnen van de proeven en keuringen van producten, materialen en werken;

        Het ondertekenen van het proces-verbaal van technische rondgang;

        Het ondertekenen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        Het  goedkeuren of weigeren en ondertekenen van het proces-verbaal van voorlopige/definitieve oplevering voor opdrachten;

        De werfinrichting dient volledig te gebeuren binnen zone A, de rijbaan dient te allen tijde vrij te blijven. De werfafsluiting dient voldoende verlicht te zijn tijdens de werken om het veiligheidsgevoel voor de garage-eigenaars te kunnen verbeteren doordat de openbare verlichting in afwachting van de sloop buiten dienst werd gesteld.

        Het voetpad en parkeerstrook wordt vanaf de aansluiting van het speelplein tot achteraan De Kozak voorzien in het sloopdossier en zal bouwrijp worden opgeleverd door Stad Lier.

        De fietsverbinding richting de Eeuwfeestlaan dient 3m breed voorzien te worden in halfverharding (met kantopsluiting) vanaf De Kozak tot aan de bestaande doorsteek.

        Stad Lier voorziet aanleg OV langs de fietsdoorsteek.

        De uitstroomconstructie van de RWA pompput in de Wadi dient in functie van het onderhoud voorzien te worden met een betonnen constructie met uitstroomelement. De persleiding dient voorzien te zijn van een terugslagklep en vuilrooster. Gezien de ondiepe WADI dient best gewerkt te worden met een stijgleiding. Een technische fiche van de constructie dient voorgelegd te worden voor plaatsing.

        De zone voor het Beo veld dient notarieel beschreven te worden bij de overdracht van de gronden als een zone met afstand van recht van natrekking. De ondergrondse leidingen en constructies behoren niet toe aan het openbaar domein.

        De BEO veld zone dient vrij te blijven van alle hoogstammige beplanting. Beschadigingen aan het ondergrondse netwerk is geen verantwoordelijkheid van de stad. De contouren van het Beo veld dienen ten alle fysiek zichtbaar te zijn ter plaatse. Een voorstel van hoe dit gematerialiseerd wordt dient voorgelegd te worden vóór de plaatsing van het Beo veld.

        De parkeerhaven achteraan dient zodanig ingericht te worden dat een vrije draaicirkel van 15 meter wordt gecreëerd exclusief het voetpad langs de zijde van de garages aan de noordzijde. De parkeerhaven dient dus naar het zuiden opgeschoven te worden.
 

Volgende voorwaarden werden door Cel technisch bureau opgelegd:

Het voorliggend ontwerp werd door het technisch bureau uitvoerig voorbesproken met de bouwheer en ontwerper. Volgende voorwaarden worden herhaald:

        De rijbaan en riolering van de Kozak aan de noordzijde blijft volledig behouden en zal na de bouwwerkzaamheden voorzien worden van een nieuwe toplaag door Stad Lier. Een volledige heraanleg en scheiding van het rioleringsstelsel zal voorzien dienen te worden bij een heraanleg van de Pannenhuisstraat.

        Alle aanlegwerken op toekomstig openbaar domein op lot A worden aangelegd door en op kosten van Cosimco en/of de Lierse Maatschappij voor Huisvesteing of haar aangestelde aannemer.

        incl. voetpad en aansluiting bestaande toestand in waterdoorlatende bestrating;

        nieuwe kolken met aansluiting op afgeschafte Duwijkloop;

        Parkeerplaatsen clusteren achteraan:

        Totaal 6 (1 voor deelwagen, 2 met laadpaal en 3 reguliere parkeerplaatsen) – aansluitingen laadpalen als last voor de stad.

        2 mindervalide plaatsen in langsparkeren t.h.v. de ingang gebouwen te integreren.

        Maximaal behoud en integratie van groen (bomen en struiken) op het openbaar domein.

        Aanplanting van minimaal 10 hoogstambomen plantmaat 18/20 (Cosimco) – boomsoort verder af te stemmen met groendienst – te voorzien van kunststof gietrand;

        Terreinen rond gebouwen worden door Cosimco minimaal als volgt aangelegd, rekening houdende met onderstaande eisen:

        Ontzoden van begroeide stukken

        Frezen en spitten van aanwezige teelaarde tot minstens 40 cm-mv

        Aanbrengen van nieuwe teelaarde tot aan het ontworpen maaiveldpeil met een minimale dikte van 30 cm-mv;

        Aanbrengen van bomengrond t.h.v. de plantputten van de 10 bomen met een minimaal volume van 9m³/boom;

        Profileren van de wadi, uit te voeren als een globale verlaging in het maaiveld eerder dan een compacte diepe wadi;

        Inzaaien van het ganse terrein met een graszaad- en bloemen mengsel;

        2 jaar groenonderhoud inclusief vanaf de datum van voorlopige oplevering;

        Het bestek of de offertevraag voor de uitvoering van de werken op openbaar domein dient voorgelegd te worden aan het technisch bureau van de stad Lier voor de aanbesteding.

        Alle werken op (toekomstig) openbaar domein dienen uitgevoerd te worden volgens de bepalingen van het Standaard Bestek 250 V4.1 voor de wegenbouw.

        De uitvoering van de werken aan het openbaar domein wordt naast het studiebureau opgevolgd door het technisch bureau van de stad Lier, en is bevoegd voor de  controle  op  de  goede  uitvoering  van  de  werken  tot  de  volledige  afwerking  en  de definitieve oplevering van de werken, dit houdt onder meer in:

        het uitvoeren, minimaal één maal per week, van een werfbezoek; of volgens de voortgang der werken en de noodzaak van de coördinatieopdracht;

        nagaan of  de  werken  worden  uitgevoerd  conform  de  toepasselijke  wet- en regelgeving, de bepalingen van de opdrachtdocumenten, de wijzigingsbevelen van de opdrachtgever, de plannen en de regels van de kunst;

        aanwezigheid op de werf telkens de opdrachtgever hem daartoe uitnodigt of bij fasen in de uitvoering waarbij diens aanwezigheid noodzakelijk is omwille van het toezicht;

        instaan voor het toezicht op de prestaties; dit toezicht omvat onder meer het geven van  onderrichtingen,  telkens  wanneer  de  opdrachtdocumenten  onvolledig  of onduidelijk zouden zijn;

        het opstellen van processen-verbaal van vaststelling / ingebrekestelling;

        het leiden van de (wekelijkse) werfvergaderingen inzake openbaar domein

        het nazicht van de door de opdrachtnemer opgemaakte uitvoeringsdocumenten (detail-en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ...);

        het   nazicht   van   de   briefwisseling   van   de   opdrachtnemer en   adviseren   van   de opdrachtgever;

        het  organiseren  en  bijwonen  van  de  technische  rondgang  naar  aanleiding  van  de voorlopige  en  definitieve  oplevering,  inclusief  het  opmaken  van  het  proces-verbaal  van technische rondgang, met inbegrip van het advies aan de opdrachtgever of al dan niet tot voorlopige /definitieve oplevering kan worden overgegaan;

        het opstellen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        De overheid vertegenwoordigen op alle noodzakelijke (werf)vergaderingen en innemen van standpunten aangaande uitvoering van de opdracht;

        Het formuleren van opmerkingen binnen de gestelde termijnen op de werfverslagen alsook het ondertekenen van de werfverslagen;

        Het  ondertekenen en voeren van alle nodige  briefwisseling  m.b.t. de correcte uitvoering van de werken;

        Het tijdig goedkeuren of weigeren van de opgemaakte uitvoeringsdocumenten alsook de verbeteringen van o.a. detail- en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ... termijnen van de proeven en keuringen van producten, materialen en werken;

        Het ondertekenen van het proces-verbaal van technische rondgang;

        Het ondertekenen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        Het  goedkeuren of weigeren en ondertekenen van het proces-verbaal van voorlopige/definitieve oplevering voor opdrachten;

        De werfinrichting dient volledig te gebeuren binnen zone A, de rijbaan dient te allen tijde vrij te blijven. De werfafsluiting dient voldoende verlicht te zijn tijdens de werken om het veiligheidsgevoel voor de garage-eigenaars te kunnen verbeteren doordat de openbare verlichting in afwachting van de sloop buiten dienst werd gesteld.

        Het voetpad en parkeerstrook wordt vanaf de aansluiting van het speelplein tot achteraan De Kozak voorzien in het sloopdossier en zal bouwrijp worden opgeleverd door Stad Lier.

        De fietsverbinding richting de Eeuwfeestlaan dient 3m breed voorzien te worden in halfverharding (met kantopsluiting) vanaf De Kozak tot aan de bestaande doorsteek.

        Stad Lier voorziet aanleg OV langs de fietsdoorsteek.

        De uitstroomconstructie van de RWA pompput in de Wadi dient in functie van het onderhoud voorzien te worden met een betonnen constructie met uitstroomelement. De persleiding dient voorzien te zijn van een terugslagklep en vuilrooster. Gezien de ondiepe WADI dient best gewerkt te worden met een stijgleiding. Een technische fiche van de constructie dient voorgelegd te worden voor plaatsing.

        De zone voor het Beo veld dient notarieel beschreven te worden bij de overdracht van de gronden als een zone met afstand van recht van natrekking. De ondergrondse leidingen en constructies behoren niet toe aan het openbaar domein.

        De BEO veld zone dient vrij te blijven van alle hoogstammige beplanting. Beschadigingen aan het ondergrondse netwerk is geen verantwoordelijkheid van de stad. De contouren van het Beo veld dienen ten alle fysiek zichtbaar te zijn ter plaatse. Een voorstel van hoe dit gematerialiseerd wordt dient voorgelegd te worden vóór de plaatsing van het Beo veld.

        De parkeerhaven achteraan dient zodanig ingericht te worden dat een vrije draaicirkel van 15 meter wordt gecreëerd exclusief het voetpad langs de zijde van de garages aan de noordzijde. De parkeerhaven dient dus naar het zuiden opgeschoven te worden.

 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: voorwaardelijk gunstig (10 juni 2022).

 

De voorwaarden opgelegd in het advies van cel technisch bureau hebben hoofdzakelijk te maken met het toekomstig openbaar domein/rooilijn.

 

De volgende voorwaarde zal opgelegd worden door de gemeenteraad:

Strikt naleven van het advies van Cel technisch bureau ontvangen op 10 juni 2022 met in het bijzonder:

        De rijbaan en riolering van de Kozak aan de noordzijde blijft volledig behouden en zal na de bouwwerkzaamheden voorzien worden van een nieuwe toplaag door Stad Lier. Een volledige heraanleg en scheiding van het rioleringsstelsel zal voorzien dienen te worden bij een heraanleg van de Pannenhuisstraat.

        Alle aanlegwerken op toekomstig openbaar domein op lot A worden aangelegd door en op kosten van Cosimco en/of de Lierse Maatschappij voor Huisvesteing of haar aangestelde aannemer.

        incl. voetpad en aansluiting bestaande toestand in waterdoorlatende bestrating;

        nieuwe kolken met aansluiting op afgeschafte Duwijkloop;

        Parkeerplaatsen clusteren achteraan:

        Totaal 6 (1 voor deelwagen, 2 met laadpaal en 3 reguliere parkeerplaatsen) – aansluitingen laadpalen als last voor de stad.

        2 mindervalide plaatsen in langsparkeren t.h.v. de ingang gebouwen te integreren.

        Maximaal behoud en integratie van groen (bomen en struiken) op het openbaar domein.

        Aanplanting van minimaal 10 hoogstambomen plantmaat 18/20 (Cosimco) – boomsoort verder af te stemmen met groendienst – te voorzien van kunststof gietrand;

        Terreinen rond gebouwen worden door Cosimco minimaal als volgt aangelegd, rekening houdende met onderstaande eisen:

        Ontzoden van begroeide stukken

        Frezen en spitten van aanwezige teelaarde tot minstens 40 cm-mv

        Aanbrengen van nieuwe teelaarde tot aan het ontworpen maaiveldpeil met een minimale dikte van 30 cm-mv;

        Aanbrengen van bomengrond t.h.v. de plantputten van de 10 bomen met een minimaal volume van 9m³/boom;

        Profileren van de wadi, uit te voeren als een globale verlaging in het maaiveld eerder dan een compacte diepe wadi;

        Inzaaien van het ganse terrein met een graszaad- en bloemen mengsel;

        2 jaar groenonderhoud inclusief vanaf de datum van voorlopige oplevering;

        Het bestek of de offertevraag voor de uitvoering van de werken op openbaar domein dient voorgelegd te worden aan het technisch bureau van de stad Lier voor de aanbesteding.

        Alle werken op (toekomstig) openbaar domein dienen uitgevoerd te worden volgens de bepalingen van het Standaard Bestek 250 V4.1 voor de wegenbouw.

        De uitvoering van de werken aan het openbaar domein wordt naast het studiebureau opgevolgd door het technisch bureau van de stad Lier, en is bevoegd voor de  controle  op  de  goede  uitvoering  van  de  werken  tot  de  volledige  afwerking  en  de definitieve oplevering van de werken, dit houdt onder meer in:

        het uitvoeren, minimaal één maal per week, van een werfbezoek; of volgens de voortgang der werken en de noodzaak van de coördinatieopdracht;

        nagaan of  de  werken  worden  uitgevoerd  conform  de  toepasselijke  wet- en regelgeving, de bepalingen van de opdrachtdocumenten, de wijzigingsbevelen van de opdrachtgever, de plannen en de regels van de kunst;

        aanwezigheid op de werf telkens de opdrachtgever hem daartoe uitnodigt of bij fasen in de uitvoering waarbij diens aanwezigheid noodzakelijk is omwille van het toezicht;

        instaan voor het toezicht op de prestaties; dit toezicht omvat onder meer het geven van  onderrichtingen,  telkens  wanneer  de  opdrachtdocumenten  onvolledig  of onduidelijk zouden zijn;

        het opstellen van processen-verbaal van vaststelling / ingebrekestelling;

        het leiden van de (wekelijkse) werfvergaderingen inzake openbaar domein

        het nazicht van de door de opdrachtnemer opgemaakte uitvoeringsdocumenten (detail-en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ...);

        het   nazicht   van   de   briefwisseling   van   de   opdrachtnemer en   adviseren   van   de opdrachtgever;

        het  organiseren  en  bijwonen  van  de  technische  rondgang  naar  aanleiding  van  de voorlopige  en  definitieve  oplevering,  inclusief  het  opmaken  van  het  proces-verbaal  van technische rondgang, met inbegrip van het advies aan de opdrachtgever of al dan niet tot voorlopige /definitieve oplevering kan worden overgegaan;

        het opstellen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        De overheid vertegenwoordigen op alle noodzakelijke (werf)vergaderingen en innemen van standpunten aangaande uitvoering van de opdracht;

        Het formuleren van opmerkingen binnen de gestelde termijnen op de werfverslagen alsook het ondertekenen van de werfverslagen;

        Het  ondertekenen en voeren van alle nodige  briefwisseling  m.b.t. de correcte uitvoering van de werken;

        Het tijdig goedkeuren of weigeren van de opgemaakte uitvoeringsdocumenten alsook de verbeteringen van o.a. detail- en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ... termijnen van de proeven en keuringen van producten, materialen en werken;

        Het ondertekenen van het proces-verbaal van technische rondgang;

        Het ondertekenen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        Het  goedkeuren of weigeren en ondertekenen van het proces-verbaal van voorlopige/definitieve oplevering voor opdrachten;

        De werfinrichting dient volledig te gebeuren binnen zone A, de rijbaan dient te allen tijde vrij te blijven. De werfafsluiting dient voldoende verlicht te zijn tijdens de werken om het veiligheidsgevoel voor de garage-eigenaars te kunnen verbeteren doordat de openbare verlichting in afwachting van de sloop buiten dienst werd gesteld.

        Het voetpad en parkeerstrook wordt vanaf de aansluiting van het speelplein tot achteraan De Kozak voorzien in het sloopdossier en zal bouwrijp worden opgeleverd door Stad Lier.

        De fietsverbinding richting de Eeuwfeestlaan dient 3m breed voorzien te worden in halfverharding (met kantopsluiting) vanaf De Kozak tot aan de bestaande doorsteek.

        Stad Lier voorziet aanleg OV langs de fietsdoorsteek.

        De uitstroomconstructie van de RWA pompput in de Wadi dient in functie van het onderhoud voorzien te worden met een betonnen constructie met uitstroomelement. De persleiding dient voorzien te zijn van een terugslagklep en vuilrooster. Gezien de ondiepe WADI dient best gewerkt te worden met een stijgleiding. Een technische fiche van de constructie dient voorgelegd te worden voor plaatsing.

        De zone voor het Beo veld dient notarieel beschreven te worden bij de overdracht van de gronden als een zone met afstand van recht van natrekking. De ondergrondse leidingen en constructies behoren niet toe aan het openbaar domein.

        De BEO veld zone dient vrij te blijven van alle hoogstammige beplanting. Beschadigingen aan het ondergrondse netwerk is geen verantwoordelijkheid van de stad. De contouren van het Beo veld dienen ten alle fysiek zichtbaar te zijn ter plaatse. Een voorstel van hoe dit gematerialiseerd wordt dient voorgelegd te worden vóór de plaatsing van het Beo veld.

        De parkeerhaven achteraan dient zodanig ingericht te worden dat een vrije draaicirkel van 15 meter wordt gecreëerd exclusief het voetpad langs de zijde van de garages aan de noordzijde. De parkeerhaven dient dus naar het zuiden opgeschoven te worden.

 

       Cel Wonen heeft op 1 juli 2022 volgend gunstigadvies uitgebracht:


De aanvraag betreft de bouw van 30 sociale huurappartementen van het type 1/2 (d.w.z. appartement met 1 slaapkamer geschikt voor bewoning door 2 personen) volgens hetzelfde typeplan.

Het bijzonder lokaal woonoverleg van 25 juli 2019 gaf een positief advies over dit programma van 30 appartementen met 1 slaapkamer, gezien het grote aandeel éénpersoonshuishoudens op de wachtlijst t.o.v. het beperkte aandeel éénslaapkamerwoningen in het patrimonium van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting. In toekomstige sociale woningbouwprojecten is een mix van diverse woningtypes te verkiezen, maar gezien de beperkte schaal van dit project is de keuze voor één woningtype verdedigbaar als antwoord op de specifieke woonnood van de groeiende groep alleenwonenden op de wachtlijst.

De woningen zijn compact maar voorzien in het nodige wooncomfort. De oppervlaktes van de ruimtes voldoen aan de sociale woningbouwnormen van de VMSW. De oppervlaktes zijn ook aanvaardbaar (beperkte afwijking bij de leefruimte incl. keuken) volgens de principes van goede ruimtelijke ordening die de stad Lier hanteert. Het wooncomfort kan nog verhogen door de toegankelijkheid van de woningen te vergroten (de woningen zijn nu enkel rolstoelbezoekbaar) en door een korte luifel te voorzien aan de zuidzijde (achtergevel) om de appartementen op de verdieping te behoeden voor oververhitting.

De woningen bevinden zich in een groene woonomgeving. Op de plannen is geen specifieke inrichting van de buitenruimte voor ontspanning en ontmoeting voorzien, maar het project bevindt zich vlak naast een bestaand speelpleintje.
 

 

De eindconclusie van het advies luidt als volgt: gunstig (1 juli 2022).
 

Er worden geen voorwaarden geformuleerd met betrekking tot het toekomstig openbaar domein/rooilijn waardoor het advies van Cel Wonen behandeld zal worden in de omgevingsvergunning door het college van burgemeester en schepenen. 

 

 

  1. Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het openbaar onderzoek vond plaats van 10 juni 2022 tot 9 juli 2022. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften ontvangen.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 2 bezwaarschriften ontvangen.

De bezwaren die betrekking hebben op de aspecten van de zaak van de wegen, rooilijn/openbaar domein worden door de gemeenteraad behandeld. De overige bezwaren zullen door het vergunningverlenende bestuursorgaan worden behandeld.

Resultaten openbaar onderzoek

Andere:

     Volwassen bomen worden gerooid ten nadele van beton. De biodiversiteit en waterhuishouding worden hierdoor grondig gewijzigd. Is er een Mer beschikbaar?

     Bezwaarindiener rekent erop dat het rooien van 3 platanen en 1 esdoorn strikt worden opgevolgd en dat er niet meer groen dient te sneuvelen bij de afbraakwerken. Jammer dat deze wegmoeten maar bezwaarindiener begrijpt dit.

Evaluatie

De elementen betreffende andere kunnen niet worden bijgetreden om volgende redenen:

     Met betrekking tot de inrichting van het perceel worden er voorwaarden opgelegd in het advies van Cel technische bureau , zie 9. Adviezen, waaronder een aanplant van min. 10 hoogstambomen, maximaal behoud en integratie van groen e.a.

     De uitvoering van de werken aan het openbaar domein wordt opgevolgd door cel technisch bureau van stad Lier, er worden met betrekking tot de werfinrichting/groenaanleg  voorwaarden opgelegd in het advies van cel technisch bureau zie 9. Adviezen.

  1. Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en/of DABM en de rooilijn op zich aanvaardbaar is, kan een gunstig advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

        Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder) te samen met de overdracht van de gronden.

        Strikt naleven van het advies van Provincie Antwerpen – Dienst Waterbeleid ontvangen op 12 juli 2022 onder ref. WAAD-2022-1007.

        Strikt naleven van het advies van cel integraal waterbeheer ontvangen op 30 september 2022 met in het bijzonder:

- Hergebruik: aanbeveling om het opgevangen hemelwater te gebruiken voor toiletspoeling in alle appartementen ipv enkel het gelijkvloers

- De infiltratievoorziening dient correct gedimensioneerd te worden: de infiltratievoorziening moet een minimaal volume van 21 650 liter en een infiltratieoppervlak van 35m² hebben.

- De infiltratievoorziening dient geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand geplaatst te worden: de wadi moet op 30 cm diepte aangelegd worden (maaiveld 7 mTAW, bodem van de wadi 6.70 mTAW). De overloop naar de gracht dient op maaiveldniveau aangelegd te worden, zodat de wadi bij volledige vulling via natuurlijke helling over het maaiveld richting de gracht loopt. Bijgevolg dient er dan geen overloopbuis te worden voorzien.

        Strikt naleven van het advies van Cel Mobiliteit ontvangen op 22 juni 2022 met in het bijzonder:

        Voetpad langs de weg verbreden tot wettelijke breedte van 1,5m.

        Voetpad t.h.v. de inrit van de ondergrondse parking laten doorlopen

        Fietsenstallingen ook op de buitenformaten van fietsen voorzien.

        Strikt naleven van het advies van Cel technisch bureau ontvangen op 10 juni 2022 met in het bijzonder:

        De rijbaan en riolering van de Kozak aan de noordzijde blijft volledig behouden en zal na de bouwwerkzaamheden voorzien worden van een nieuwe toplaag door Stad Lier. Een volledige heraanleg en scheiding van het rioleringsstelsel zal voorzien dienen te worden bij een heraanleg van de Pannenhuisstraat.

        Alle aanlegwerken op toekomstig openbaar domein op lot A worden aangelegd door en op kosten van Cosimco en/of de Lierse Maatschappij voor Huisvesteing of haar aangestelde aannemer.

        incl. voetpad en aansluiting bestaande toestand in waterdoorlatende bestrating;

        nieuwe kolken met aansluiting op afgeschafte Duwijkloop;

        Parkeerplaatsen clusteren achteraan:

        Totaal 6 (1 voor deelwagen, 2 met laadpaal en 3 reguliere parkeerplaatsen) – aansluitingen laadpalen als last voor de stad.

        2 mindervalide plaatsen in langsparkeren t.h.v. de ingang gebouwen te integreren.

        Maximaal behoud en integratie van groen (bomen en struiken) op het openbaar domein.

        Aanplanting van minimaal 10 hoogstambomen plantmaat 18/20 (Cosimco) – boomsoort verder af te stemmen met groendienst – te voorzien van kunststof gietrand;

        Terreinen rond gebouwen worden door Cosimco minimaal als volgt aangelegd, rekening houdende met onderstaande eisen:

        Ontzoden van begroeide stukken

        Frezen en spitten van aanwezige teelaarde tot minstens 40 cm-mv

        Aanbrengen van nieuwe teelaarde tot aan het ontworpen maaiveldpeil met een minimale dikte van 30 cm-mv;

        Aanbrengen van bomengrond t.h.v. de plantputten van de 10 bomen met een minimaal volume van 9m³/boom;

        Profileren van de wadi, uit te voeren als een globale verlaging in het maaiveld eerder dan een compacte diepe wadi;

        Inzaaien van het ganse terrein met een graszaad- en bloemen mengsel;

        2 jaar groenonderhoud inclusief vanaf de datum van voorlopige oplevering;

        Het bestek of de offertevraag voor de uitvoering van de werken op openbaar domein dient voorgelegd te worden aan het technisch bureau van de stad Lier voor de aanbesteding.

        Alle werken op (toekomstig) openbaar domein dienen uitgevoerd te worden volgens de bepalingen van het Standaard Bestek 250 V4.1 voor de wegenbouw.

        De uitvoering van de werken aan het openbaar domein wordt naast het studiebureau opgevolgd door het technisch bureau van de stad Lier, en is bevoegd voor de  controle  op  de  goede  uitvoering  van  de  werken  tot  de  volledige  afwerking  en  de definitieve oplevering van de werken, dit houdt onder meer in:

        het uitvoeren, minimaal één maal per week, van een werfbezoek; of volgens de voortgang der werken en de noodzaak van de coördinatieopdracht;

        nagaan of  de  werken  worden  uitgevoerd  conform  de  toepasselijke  wet- en regelgeving, de bepalingen van de opdrachtdocumenten, de wijzigingsbevelen van de opdrachtgever, de plannen en de regels van de kunst;

        aanwezigheid op de werf telkens de opdrachtgever hem daartoe uitnodigt of bij fasen in de uitvoering waarbij diens aanwezigheid noodzakelijk is omwille van het toezicht;

        instaan voor het toezicht op de prestaties; dit toezicht omvat onder meer het geven van  onderrichtingen,  telkens  wanneer  de  opdrachtdocumenten  onvolledig  of onduidelijk zouden zijn;

        het opstellen van processen-verbaal van vaststelling / ingebrekestelling;

        het leiden van de (wekelijkse) werfvergaderingen inzake openbaar domein

        het nazicht van de door de opdrachtnemer opgemaakte uitvoeringsdocumenten (detail-en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ...);

        het   nazicht   van   de   briefwisseling   van   de   opdrachtnemer en   adviseren   van   de opdrachtgever;

        het  organiseren  en  bijwonen  van  de  technische  rondgang  naar  aanleiding  van  de voorlopige  en  definitieve  oplevering,  inclusief  het  opmaken  van  het  proces-verbaal  van technische rondgang, met inbegrip van het advies aan de opdrachtgever of al dan niet tot voorlopige /definitieve oplevering kan worden overgegaan;

        het opstellen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        De overheid vertegenwoordigen op alle noodzakelijke (werf)vergaderingen en innemen van standpunten aangaande uitvoering van de opdracht;

        Het formuleren van opmerkingen binnen de gestelde termijnen op de werfverslagen alsook het ondertekenen van de werfverslagen;

        Het  ondertekenen en voeren van alle nodige  briefwisseling  m.b.t. de correcte uitvoering van de werken;

        Het tijdig goedkeuren of weigeren van de opgemaakte uitvoeringsdocumenten alsook de verbeteringen van o.a. detail- en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ... termijnen van de proeven en keuringen van producten, materialen en werken;

        Het ondertekenen van het proces-verbaal van technische rondgang;

        Het ondertekenen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        Het  goedkeuren of weigeren en ondertekenen van het proces-verbaal van voorlopige/definitieve oplevering voor opdrachten;

        De werfinrichting dient volledig te gebeuren binnen zone A, de rijbaan dient te allen tijde vrij te blijven. De werfafsluiting dient voldoende verlicht te zijn tijdens de werken om het veiligheidsgevoel voor de garage-eigenaars te kunnen verbeteren doordat de openbare verlichting in afwachting van de sloop buiten dienst werd gesteld.

        Het voetpad en parkeerstrook wordt vanaf de aansluiting van het speelplein tot achteraan De Kozak voorzien in het sloopdossier en zal bouwrijp worden opgeleverd door Stad Lier.

        De fietsverbinding richting de Eeuwfeestlaan dient 3m breed voorzien te worden in halfverharding (met kantopsluiting) vanaf De Kozak tot aan de bestaande doorsteek.

        Stad Lier voorziet aanleg OV langs de fietsdoorsteek.

        De uitstroomconstructie van de RWA pompput in de Wadi dient in functie van het onderhoud voorzien te worden met een betonnen constructie met uitstroomelement. De persleiding dient voorzien te zijn van een terugslagklep en vuilrooster. Gezien de ondiepe WADI dient best gewerkt te worden met een stijgleiding. Een technische fiche van de constructie dient voorgelegd te worden voor plaatsing.

        De zone voor het Beo veld dient notarieel beschreven te worden bij de overdracht van de gronden als een zone met afstand van recht van natrekking. De ondergrondse leidingen en constructies behoren niet toe aan het openbaar domein.

        De BEO veld zone dient vrij te blijven van alle hoogstammige beplanting. Beschadigingen aan het ondergrondse netwerk is geen verantwoordelijkheid van de stad. De contouren van het Beo veld dienen ten alle fysiek zichtbaar te zijn ter plaatse. Een voorstel van hoe dit gematerialiseerd wordt dient voorgelegd te worden vóór de plaatsing van het Beo veld.

        De parkeerhaven achteraan dient zodanig ingericht te worden dat een vrije draaicirkel van 15 meter wordt gecreëerd exclusief het voetpad langs de zijde van de garages aan de noordzijde. De parkeerhaven dient dus naar het zuiden opgeschoven te worden.

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het plan met titel 'rooilijnplan De Kozak' d.d. 3/05/2022 opgemaakt door studiebureau Verhaert en Co., met een gratis grondafstand van 6014m² waarvan lot A 4761m² en lot B 1253m². Enkel voor lot A werd er een gratis grondafstand toegevoegd. Lot B is reeds eigendom van OCMW Lier/Stad Lier.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door Cosimco NV, Fluvius System Operator, stad Lier en Lierse Maatschappij voor de Huisvesting CVBA inzake afbreken bestaande woningen en bouwen appartement met 30 woonentiteiten, ondergrondse garage en elektriciteitscabine, volgens het plan met titel 'Rooilijnplan De Kozak' dd 3/05/2022 opgemaakt door studiebureau Verhaert en Co., met een gratis grondafstand van 6014m² waarvan lot A 4761m² en lot B 1253m². Enkel voor lot A werd er een gratis grondafstand toegevoegd. Lot B is reeds eigendom van OCMW Lier/Stad Lier, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

        Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder) te samen met de overdracht van de gronden.

        Strikt naleven van het advies van Provincie Antwerpen – Dienst Waterbeleid ontvangen op 12 juli 2022 onder ref. WAAD-2022-1007.

        Strikt naleven van het advies van cel integraal waterbeheer ontvangen op 30 september 2022 met in het bijzonder:

- Hergebruik: aanbeveling om het opgevangen hemelwater te gebruiken voor toiletspoeling in alle appartementen ipv enkel het gelijkvloers

- De infiltratievoorziening dient correct gedimensioneerd te worden: de infiltratievoorziening moet een minimaal volume van 21 650 liter en een infiltratieoppervlak van 35m² hebben.

- De infiltratievoorziening dient geheel boven de gemiddelde voorjaarsgrondwaterstand geplaatst te worden: de wadi moet op 30 cm diepte aangelegd worden (maaiveld 7 mTAW, bodem van de wadi 6.70 mTAW). De overloop naar de gracht dient op maaiveldniveau aangelegd te worden, zodat de wadi bij volledige vulling via natuurlijke helling over het maaiveld richting de gracht loopt. Bijgevolg dient er dan geen overloopbuis te worden voorzien.

        Strikt naleven van het advies van Cel Mobiliteit ontvangen op 22 juni 2022 met in het bijzonder:

        Voetpad langs de weg verbreden tot wettelijke breedte van 1,5m.

        Voetpad t.h.v. de inrit van de ondergrondse parking laten doorlopen

        Fietsenstallingen ook op de buitenformaten van fietsen voorzien.

        Strikt naleven van het advies van Cel technisch bureau ontvangen op 10 juni 2022 met in het bijzonder:

        De rijbaan en riolering van de Kozak aan de noordzijde blijft volledig behouden en zal na de bouwwerkzaamheden voorzien worden van een nieuwe toplaag door Stad Lier. Een volledige heraanleg en scheiding van het rioleringsstelsel zal voorzien dienen te worden bij een heraanleg van de Pannenhuisstraat.

        Alle aanlegwerken op toekomstig openbaar domein op lot A worden aangelegd door en op kosten van Cosimco en/of de Lierse Maatschappij voor Huisvesteing of haar aangestelde aannemer.

        incl. voetpad en aansluiting bestaande toestand in waterdoorlatende bestrating;

        nieuwe kolken met aansluiting op afgeschafte Duwijkloop;

        Parkeerplaatsen clusteren achteraan:

        Totaal 6 (1 voor deelwagen, 2 met laadpaal en 3 reguliere parkeerplaatsen) – aansluitingen laadpalen als last voor de stad.

        2 mindervalide plaatsen in langsparkeren t.h.v. de ingang gebouwen te integreren.

        Maximaal behoud en integratie van groen (bomen en struiken) op het openbaar domein.

        Aanplanting van minimaal 10 hoogstambomen plantmaat 18/20 (Cosimco) – boomsoort verder af te stemmen met groendienst – te voorzien van kunststof gietrand;

        Terreinen rond gebouwen worden door Cosimco minimaal als volgt aangelegd, rekening houdende met onderstaande eisen:

        Ontzoden van begroeide stukken

        Frezen en spitten van aanwezige teelaarde tot minstens 40 cm-mv

        Aanbrengen van nieuwe teelaarde tot aan het ontworpen maaiveldpeil met een minimale dikte van 30 cm-mv;

        Aanbrengen van bomengrond t.h.v. de plantputten van de 10 bomen met een minimaal volume van 9m³/boom;

        Profileren van de wadi, uit te voeren als een globale verlaging in het maaiveld eerder dan een compacte diepe wadi;

        Inzaaien van het ganse terrein met een graszaad- en bloemen mengsel;

        2 jaar groenonderhoud inclusief vanaf de datum van voorlopige oplevering;

        Het bestek of de offertevraag voor de uitvoering van de werken op openbaar domein dient voorgelegd te worden aan het technisch bureau van de stad Lier voor de aanbesteding.

        Alle werken op (toekomstig) openbaar domein dienen uitgevoerd te worden volgens de bepalingen van het Standaard Bestek 250 V4.1 voor de wegenbouw.

        De uitvoering van de werken aan het openbaar domein wordt naast het studiebureau opgevolgd door het technisch bureau van de stad Lier, en is bevoegd voor de  controle  op  de  goede  uitvoering  van  de  werken  tot  de  volledige  afwerking  en  de definitieve oplevering van de werken, dit houdt onder meer in:

        het uitvoeren, minimaal één maal per week, van een werfbezoek; of volgens de voortgang der werken en de noodzaak van de coördinatieopdracht;

        nagaan of  de  werken  worden  uitgevoerd  conform  de  toepasselijke  wet- en regelgeving, de bepalingen van de opdrachtdocumenten, de wijzigingsbevelen van de opdrachtgever, de plannen en de regels van de kunst;

        aanwezigheid op de werf telkens de opdrachtgever hem daartoe uitnodigt of bij fasen in de uitvoering waarbij diens aanwezigheid noodzakelijk is omwille van het toezicht;

        instaan voor het toezicht op de prestaties; dit toezicht omvat onder meer het geven van  onderrichtingen,  telkens  wanneer  de  opdrachtdocumenten  onvolledig  of onduidelijk zouden zijn;

        het opstellen van processen-verbaal van vaststelling / ingebrekestelling;

        het leiden van de (wekelijkse) werfvergaderingen inzake openbaar domein

        het nazicht van de door de opdrachtnemer opgemaakte uitvoeringsdocumenten (detail-en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ...);

        het   nazicht   van   de   briefwisseling   van   de   opdrachtnemer en   adviseren   van   de opdrachtgever;

        het  organiseren  en  bijwonen  van  de  technische  rondgang  naar  aanleiding  van  de voorlopige  en  definitieve  oplevering,  inclusief  het  opmaken  van  het  proces-verbaal  van technische rondgang, met inbegrip van het advies aan de opdrachtgever of al dan niet tot voorlopige /definitieve oplevering kan worden overgegaan;

        het opstellen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        De overheid vertegenwoordigen op alle noodzakelijke (werf)vergaderingen en innemen van standpunten aangaande uitvoering van de opdracht;

        Het formuleren van opmerkingen binnen de gestelde termijnen op de werfverslagen alsook het ondertekenen van de werfverslagen;

        Het  ondertekenen en voeren van alle nodige  briefwisseling  m.b.t. de correcte uitvoering van de werken;

        Het tijdig goedkeuren of weigeren van de opgemaakte uitvoeringsdocumenten alsook de verbeteringen van o.a. detail- en werktekeningen, plannen, berekeningsnota’s, onderhoudsinstructies, eventuele alternatieven, ... termijnen van de proeven en keuringen van producten, materialen en werken;

        Het ondertekenen van het proces-verbaal van technische rondgang;

        Het ondertekenen van een proces-verbaal tijdens de waarborgperiode van iedere beschadiging of buitendienststelling;

        Het  goedkeuren of weigeren en ondertekenen van het proces-verbaal van voorlopige/definitieve oplevering voor opdrachten;

        De werfinrichting dient volledig te gebeuren binnen zone A, de rijbaan dient te allen tijde vrij te blijven. De werfafsluiting dient voldoende verlicht te zijn tijdens de werken om het veiligheidsgevoel voor de garage-eigenaars te kunnen verbeteren doordat de openbare verlichting in afwachting van de sloop buiten dienst werd gesteld.

        Het voetpad en parkeerstrook wordt vanaf de aansluiting van het speelplein tot achteraan De Kozak voorzien in het sloopdossier en zal bouwrijp worden opgeleverd door Stad Lier.

        De fietsverbinding richting de Eeuwfeestlaan dient 3m breed voorzien te worden in halfverharding (met kantopsluiting) vanaf De Kozak tot aan de bestaande doorsteek.

        Stad Lier voorziet aanleg OV langs de fietsdoorsteek.

        De uitstroomconstructie van de RWA pompput in de Wadi dient in functie van het onderhoud voorzien te worden met een betonnen constructie met uitstroomelement. De persleiding dient voorzien te zijn van een terugslagklep en vuilrooster. Gezien de ondiepe WADI dient best gewerkt te worden met een stijgleiding. Een technische fiche van de constructie dient voorgelegd te worden voor plaatsing.

        De zone voor het Beo veld dient notarieel beschreven te worden bij de overdracht van de gronden als een zone met afstand van recht van natrekking. De ondergrondse leidingen en constructies behoren niet toe aan het openbaar domein.

        De BEO veld zone dient vrij te blijven van alle hoogstammige beplanting. Beschadigingen aan het ondergrondse netwerk is geen verantwoordelijkheid van de stad. De contouren van het Beo veld dienen ten alle fysiek zichtbaar te zijn ter plaatse. Een voorstel van hoe dit gematerialiseerd wordt dient voorgelegd te worden vóór de plaatsing van het Beo veld.

        De parkeerhaven achteraan dient zodanig ingericht te worden dat een vrije draaicirkel van 15 meter wordt gecreëerd exclusief het voetpad langs de zijde van de garages aan de noordzijde. De parkeerhaven dient dus naar het zuiden opgeschoven te worden.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

LOKAAL ENERGIE- EN KLIMAATPACT 2.0. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2016 over de goedkeuring van de ondertekening van de Burgemeestersconvenant. 2030.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2021 over de goedkeuring van het actieplan voor klimaat en energie.

Op 4 juni 2021 keurde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact definitief goed. Het pact wil de Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen in het behalen van concrete doelstellingen en bouwt voort op reeds ingeburgerde initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant 2030. De focus ligt op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 oktober 2021 over de goedkeuring van het Lokaal Klimaat en Energiepact (LEKP).

Collegebesluit van 17 januari 2022 houdende de kennisname van het voorstel van IGEMO om zich te engageren om 12 uitdagingen aan te gaan in kader van een regionale klimaat- en energietransitie.

Gemeenteraadsbeslissing van 27 juni 2022 houdende de goedkeuring van het Klimaatactieplan 2.0.

 

Feiten en context

Lokale besturen engageren zich om:

De doelstelling m.b.t. CO2-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur wordt verhoogd van -40% naar -55% CO2-emissies tegen 2030. De scope van deze doelstelling voor CO2-reductie wordt daarnaast uitgebreid naar eigen mobiliteit;

De primaire energiebesparingsdoelstelling wordt aangescherpt naar -3% per jaar vanaf 2023;

Geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA;

 

Aanpassingen in de streefdoelen onder de 4 werven:

Nieuwe uitdaging onder werf 2:

        25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030.

        De inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak voor einde 2024

Nieuwe uitdaging onder werf 3

        1,5 in plaats van 1 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners (99.000 laadpunten (CPE)) tegen 2030.

 

De Vlaamse overheid engageert zich tot:

Territoriaal coördinatorschap door Vlaanderen (VR 2022 2502) voor het Europese Burgemeestersconvenant om o.a. technische en strategische bijstand aan ondertekende gemeenten te verlenen voor de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van hun actieplannen voor duurzame energie en klimaat (SECAPS);

Het faciliteren van praktijkoplossingen voor een kwalitatieve ruimtelijke implementatie van het LEKP, het benutten van de synergiën tussen de 4 werven en via een werkplatform met 2.0-ondertekenaars gedetecteerde drempels oppakken. De Vlaamse Regering engageert zich voor een frequente opvolging (minstens jaarlijks) per bevoegd beleidsdomein;

In plaats van een apart sloopbeleidsplan, kan de renovatiedoelstelling (residentieel en niet-residentieel) worden voorbereid door een geïntegreerde lange termijn lokale renovatiestrategie. Het Netwerk Klimaat van VVSG zal hier een ondersteunende start-analyse voor laten opmaken (timing: begin 2023);

Verder bouwend op de start-analyse van het Netwerk Klimaat wordt een ‘Wijkrenovatietool’ aangeboden aan lokale besturen en hun partners om collectieve renovatietrajecten data-gestuurd te concretiseren en op te volgen t.e.m. uitvoering. Deze tool kan een handig instrument zijn om de klimaattafels wijkgericht te organiseren;

Versterking van de basisfinanciering van energiehuizen;

De invoering van de ‘Mijn VerbouwPremie’ en de ‘Mijn VerbouwLening’ en de versterking van het noodkoopfonds. Zo wordt er gestreefd naar een evenwichtige mix van het activeren van privaat kapitaal door financieringsinstrumenten (premies (waaronder de EPC-labelpremie) en langlopende leningen met incentives voor diepgaande renovaties via het renteloze renovatiekrediet (via banken) of de energielening+ (via energiehuizen)), ontzorging (door energiehuizen en BENOvatiecoaches) en verplichtingen (zoals de niet-residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/22 en residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/23, publieke en overheidsgebouwen moeten een minimaal EPC-label behalen tegen 2028 en alle niet-residentiële gebouwen tegen 2030 );

Blijvend in te zetten op het ondersteunen van de lokale besturen bij het realiseren van state of the art fietsinfrastructuur;

De noodzaak voor een taxshift tussen de energievectoren (elektriciteitsfactuur verlichten door kosten door te schuiven naar fossiele energiedragers) heeft de Vlaamse Regering principieel ondersteund. Eerste stappen hiertoe zijn ondernomen (opkoop groenestroomcertificaten bij de netbeheerders, schrappen kost openbare verlichting, vergoeding REG-premies via de Vlaamse Veerkrachtmiddelen en de kost voor de minimale levering aardgas). Het blijft desalniettemin de expliciete ambitie van minister Zuhal Demir, en de voltallige Vlaamse Regering, om de inspanningen continu verder te zetten zodat er zoveel mogelijk bijkomende kosten uit de elektriciteitsfactuur worden gehaald. De Vlaamse Regering stelt voor om in samenwerking met de Federale overheid een samenwerkingsovereenkomst uit te werken om een sociaal rechtvaardige taksshift door te voeren van elektriciteit naar de verschillende fossiele energiedragers waarbij gemiddeld de energiekost van huishoudens en ondernemingen niet stijgt. Hierbij wordt gedacht aan oplossingen, zoals een uitzondering op de non bis in idem-wet. Een precedent hiervan vinden we terug in de gehanteerde methode voor de minerale olie. Hiervoor zal overleg worden opgestart met het federale beleidsniveau en rekening gehouden worden met Europese beleidsinitiatieven. VVSG zal frequent op de hoogte worden gehouden. Het is ook in dit kader dat aan de lokale besturen gevraagd wordt de heffing op de ELIA-elektriciteitsmasten af te bouwen, gezien hierdoor ook de elektriciteitsfactuur verlicht wordt met 11 miljoen euro per jaar;

Een eenmalige additionele budgettaire impuls voor LEKP 2.0 ondertekenaars van 22,5 miljoen euro voor de aangescherpte ambities van LEKP 2.0 te ondersteunen tijdens deze legislatuur. Deze middelen worden verdeeld als volgt: 8,75 miljoen euro voor 2022, 8,75 miljoen euro voor 2023 en 5 miljoen euro voor 2024. Deze engagementen kunnen binnen de perken van de daarvoor op de begroting van de Vlaamse Gemeenschap voorziene en beschikbare middelen en kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

 

Juridische grond

De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro van 1992;

Het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;

Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale

overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;

De ondertekening door de stad Lier van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

De ondertekening door de stad Lier van het Lokaal Energie- en klimaatpact (LEKP);

Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van 25 oktober 2021.

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030;

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024; Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

Gelet op het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie

Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

Gelet op het Klimaatactieplan 2.0 dat goedgekeurd werd op 27 juni 2022.

 

Argumentatie

Overwegende dat de stad Lier het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekende op 25 oktober 2021.

 

Overwegende dat het wenselijk is dat de stad Lier het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert. Bijgevolg heeft de gemeente recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht.

 

Financiële weerslag

Het totale jaarlijkse budget, in casu 8,750 miljoen euro voor 2022 wordt verdeeld onder de ondertekenaars. Het minimale trekkingsrecht voor de stad Lier bedraagt 46.631,00 euro (cfr het overzichtsdocument financiële ondersteuning VVSG). De Vlaamse overheid vraagt om minstens het dubbele van de ter beschikking gestelde subsidies te investeren in lokale klimaatacties. Voorde financiële opvolging wordt gevraagd om in de jaarrekening de uitgaven die gelieerd zijn aan het Pact, een vaste code te geven (ABB-LEKP-2022). Dit kan zowel investeringskosten, werkingskosten als personeelskosten bevatten.

 

Stemming

 

26 stemmen voor: Rik Verwaest, Ivo Andries, Henri Pets, Bert Wollants, Sabine Leyzen, Ilse Lambrechts, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Christel Van den Plas, Marcel Taelman, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Tom Claes, Evi Van Camp, Ann-Sofie Van den Broeck, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Stéphanie Van Campenhout, Tekin Tasdemir, Marc Franquet, Marc De Keulenaer, Charlotte Schwagten en Jan Hermans

4 stemmen tegen: Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh, Walter Marien en Nancy Dresen

Goedkeuring met 26 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

FIBERKLAAR - OPSTALOVEREENKOMSTEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Fiberklaar is een nieuw Fibernetwerkbedrijf. Fiberklaar bouwt en onderhoudt een open glasvezelnetwerk, waarop telecomaanbieders hun diensten (telefonie, Internet, digitale TV, Cloud diensten, ...) kunnen aanbieden aan bewoners en bedrijven.

De voorbereidende werken voor dit nieuwe netwerk zijn in volle gang, o.m. ontwikkeling van een PoP (Point of Presence). Dit zijn kleine bovengrondse verdeelpunten die lokaal geplaatst worden om de telecomapparatuur te plaatsen.

Fiberklaar ontwikkelde een PoP van 11,5 m² en van 14,5 m². De PoP is ontwikkeld om te voldoen aan de strengste VLAREM II geluidsnormen voor klasse 3 inrichtingen ter beheersing van de geluidshinder.

 

Op het grondgebied van Lier werd de inplanting van 1 LC PoP (hoofdwijkcentrale) en 5 WP (kleine wijkcentrale) voorzien.

De inplanting van de wijkcentrales hebben een grote impact op het high-level ontwerp van het glasvezelproject en meer bepaald op het tracé van de PoP-ring, dat is de voedingskabel die de wijkcentrales met elkaar verbindt en langs waar de datastromen lopen die tot in elke woning dient gebracht te worden.

 

De voorkeur van Fiberklaar gaat uit om de PoP's effectief op openbaar domein of gronden in eigendom van de gemeente in te plannen. Indien dit niet mogelijk is, gaan ze in tweede instantie op zoek naar alternatieven op privé-domein.

Juridisch wordt er geopteerd voor een recht van opstal. De visuele buitenlaag van de PoP's kunnen op vraag van de stad verder afgewerkt worden naargelang van welke locatie vb groen geschilderd in de buurt van een groene strook, of afwerking met baksteen motief.

 

Het technisch bureau - openbaar domein heeft een lijst opgesteld van heraangelegde voetpaden of straten waar gedurende een periode van 2 jaar (voor voetpaden) en 5 jaar (voor heraanleg straten) geen grote werken mogen uitgevoerd worden door een nutsmaatschappij volgens de code nutsmaatschappijen (in bijlage).

Op 23 maart 2022 vond er een overleg plaats tussen Fiberklaar en de bevoegde schepen voor openbaar domein. Een aantal locaties werden voorgesteld binnen de vooropgestelde zones. Vervolgens wordt dit verder uitgewerkt door het Design Team en worden de aanlegplannen nog voorgelegd ter bespreking.

 

Collegebeslissing dd. 19 april 2022: Het college hecht principiële goedkeuring aan de voorgestelde locaties voor het inplanten van de PoP's door Fiberklaar. Deze locaties worden verder uitgewerkt door Fiberklaar (zie beslissing in bijlage).

 

Feiten en context

Fiberklaar stelde voor de reeds goedgekeurde locaties opstalovereenkomsten op. Deze worden als bijlage toegevoegd.

 

Er wordt steeds een eenmalige vergoeding betaald van 4500 euro. Het recht van opstal wordt verleend voor een periode van 99 jaar.

 

De inhoud van de overeenkomsten zullen ook nog worden verleden als een notariële akte.

 

Adviezen

De dienst vastgoed adviseert positief.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de opstalovereenkomsten als bijlage goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

0117KAP0119

overige financiële aangelegenheden

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de opstalovereenkomsten als bijlage betreffende het plaatsen van Pop-stations goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

VERKOOP OUDE DONKLOOP, TRAMWEGLEI. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad Lier is eigenaar van een restperceel grond, de afgeschafte Donkloop, ten kadaster gekend als Lier F nr 324/02/Deel. Het perceel wordt niet verhuurd of verpacht en heeft een beperkte oppervlakte van 41 m².

 

De eigenaars van het onroerend goed gelegen te Tramweglei 125, contacteerden de dienst vastgoed met de vraag tot aankoop een deel van de afschafte Donkloop, namelijk het deel dat parallel loopt met hun eigendom. Momenteel is de afgeschafte grand helemaal verwilderd, maar wordt ze nog wel gebruikt als gracht. Het betreft een oppervlakte van 41 m² dat door beëindigd landmeter Petitjean wordt gewaardeerd op 1.850 euro.

 

Gemeenteraadsbeslissing: 23/5/2022:Goedkeuring van de verkoop voor  een verkoopprijs van 3.000 euro.

 

Feiten en context

Notaris Van Cauwenbergh werd aangesteld als behandeld notaris in dit dossier. In het kader hiervan bezorgde hij de ontwerpakte aan de dienst vastgoed.

 

Argumentatie

De gemeenteraad overweegt om de ontwerpakte in bijlage goed te keuren.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte betreffende de verkoop van het perceel ten kadaster gekend als Lier F nr 324/02/Deel goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

GRONDINNAMES RIJENWEG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In het kader van de heraanleg van de Rijenweg dienen er 2 innames te gebeuren op volgende kadastrale percelen A 669 L en A 659 X . De innames gebeuren aan de zijkant van de huidige trage weg. De innames zullen gebeuren conform het opmetingsplan van landmeter Verhaert d.d. 19/04/20212021 dat als bijlage wordt toegevoegd.

 

Na overleg met de eigenaars van de betrokken percelen werd op 31/05/2021volgende grondinname goedgekeurd :

- Deel perceel A 669 L zijnde 84 m² aan een eenheidsprijs van 185 EUR / m²

- Deel perceel A 659 X zijnde 276 m² aan een eenheidsprijs van 100 EUR / m²

 De totale prijs van deze innames bedraagt 43.140 EUR.

 

Feiten en context

In het kader van de 2 grondinnames in de Rijenweg (voor de heraanleg van de straat) werd notaris Van Cauwenbergh aangesteld met het oog op de opmaak en het verlijden van de notariële akte.

 

In het kader hiervan ontvangt de dienst vastgoed de ontwerpakte. Deze wordt als bijlage toegevoegd.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Omzendbrief KB/ABB 2019/3

 

Argumentatie

Gelet op het belang en de timing van de heraanleg van de Rijenweg, overweegt de gemeenteraad om akkoord te gaan met de ontwerpakte in bijlage.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de ontwerpakte in bijlage betreffende de grondinnames in de Rijenweg conform het opmetingsplan goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

TWEEDE PENSIOENPIJLER CONTRACTUELEN. TOETREDING TOT OFP PROLOCUS EN INSTEMMING MET BEHEERSOVEREENKOMST EN FINANCIERINGSPLAN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Om de pensioenkloof tussen vastbenoemden en contractuelen te dichten wordt er voorzien in een aanvullende pensioenopbouw voor contractuele personeelsleden. Hiertoe traden Stad en OCMW Lier in 2010 toe tot het aanvullend pensioenplan opgericht op initiatief van de VVSG.
Het betrof een groepsverzekering uitgewerkt door Ethias en Belfius Insurance (een vaste bijdrage plan (DC - Defined contribution)-plan) met een bijdragevoet van 2,5%.


In 2017 heeft onze organisatie een evaluatie gemaakt van dit aanvullend pensioenplan. Uit deze evaluatie bleek dat het VVSG-plan toch wel wat nadelen had. Belangrijkste nadeel was dat dit plan een onvoldoende kloofdichting bewerkstelligde.


Er werd beslist om vanaf 2018 over te stappen naar het pensioenplan dat in 2008 werd opgericht door de Provincie Antwerpen. Het OFP Provant is een vaste prestatieplan (Defined Benefit-plan). In deze pensioentoezegging belooft de werkgever aan de werknemer om bij pensionering een levenslange rente uit te betalen bovenop het wettelijk pensioen waardoor een kloofdichting tot 75% met het statutair pensioen wordt nagestreefd. Het merendeel van de Vlaamse lokale besturen bleef echter wel aangesloten bij het VVSG-plan.


Eind juni 2021 hebben Ethias en Belfius Insurance de groepsverzekeringspolis opgezegd met ingang van 1 januari 2022. Dat willen zeggen dat meer dan 600 lokale besturen (gemeenten, ocmw's, AGB's etc) een nieuwe oplossing moesten vinden voor het aanvullend pensioen van het contractueel personeel.

Op initiatief van de VVSG werd het OFP Provant benaderd met de vraag of zij het bestaande plan wilden openzetten voor toetreding van al deze lokale besturen. Belangrijk is wel dat VVSG een aantal belangrijke voorwaarden stelde met betrekking tot de pensioentoezegging. Gelet op de maatschappelijke evoluties zijn zij voorstander van een vaste bijdrageplan (DC-plan) met kapitaalsuitkering op moment van pensionering.


Na onderhandeling heeft het OFP Provant ingestemd met deze uitbreiding van het fonds, maar ook met de fundamentele wijziging in concrete pensioentoezegging. Inmiddels werd het OFP Provant omgedoopt tot OFP Prolocus en dit voorjaar hebben er reeds 630 lokale besturen een toetredingsdossier ingediend (76.000 medewerkers).


Deze evolutie heeft uiteraard ook een impact op de bestaande "Provant-besturen". Onze organisatie zal moeten instemmen met de formele toetreding tot OFP Prolocus.


Daarnaast wordt aan de bestaande Provant besturen ook de mogelijkheid geboden om met ingang van 01/01/2023 in te stappen in de nieuwe pensioentoezegging (het vaste bijdrageplan met kapitaalsuitkering en overlijdensdekking).


Concreet zal onze organisatie dus een keuze moeten maken tussen een vaste prestatieplan (huidige toezegging) of een vaste bijdrageplan (nieuwe toezegging). Beide systemen hebben hun voor-en nadelen op vlak van kostprijs voor het bestuur, individuele voorkeur van de medewerker, maatschappelijke evoluties.


Indien de organisatie zou besluiten om tot het vaste bijdrageplan toe te treden (de nieuwe toezegging), dan zal iedere individuele contractuele medewerker eveneens voor de toekomst de keuze kunnen maken tussen de voorwaarden van de huidige en de nieuwe toezegging. Hiertoe dient een uitgebreid communicatietraject te worden uitgerold onder begeleiding van OFP Prolocus. De reeds opgebouwde rechten voor 2023 worden niet gewijzigd.

Teneinde een weloverwogen beslissing te nemen werd er bij Collegebesluit van 20 juni 2022 aan OFP Prolocus gevraagd om tijdens de zomermaanden een individuele studie te maken waarin de financiële impact van een overstap naar de nieuwe pensioentoezegging wordt gesimuleerd voor zowel de werkgever als de werknemer. Deze studies werden nog niet opgeleverd door OFP Prolocus. Er werd gemeld dat deze vertraging oplopen en pas in de loop van de maand oktober aan de “Provant-besturen” zullen worden bezorgd.

 

Feiten en context

Intussen dient al wel de administratieve toetreding tot OFP Prolocus worden beslist. Deze beslissing staat los van de keuze of onze organisatie het vaste bijdrageplan (nieuwe toezegging) mogelijk maakt. Het is zo dat OFP Provant werd omgedoopt tot OFP Prolocus, waardoor een formele administratieve overgang van het ene fonds naar het andere moet bekrachtigd worden door de raden.

 

Het gaat met andere woorden om een bestendiging van de huidige aansluiting, weliswaar met goedkeuring van een gewijzigde beheersovereenkomst en een gewijzigd financieringsplan (zie bijlagen).

 

Er wordt eveneens voorgesteld om het pensioenreglement aan te vullen met een bijlage inzake het Uitgesteld Pensioen: “Met ingang van 1 januari 2022 mag het Uitgesteld Pensioen niet dalen.”

 

Dit wil zeggen dat door deze uitbreiding de opgebouwde pensioenprestatie van een personeelslid niet kan dalen. Het pensioen tweede pijler wordt berekend op de wedde van de laatste 5 jaren. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat een vrijwillige demotie op het einde van de loopbaan of de toetreding van een contractueel medewerker die op korte termijn met pensioen gaat, voor deze personeelsleden geen negatieve gevolgen met zich meebrengt.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de toetreding tot OFP Prolocus inzake beheersovereenkomst en financieringsplan goed.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 oktober 2022

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. dode Netearm

Ik heb vorige maand een schriftelijke vraag gesteld over de vervuiling van de dode Netearm en vijvers. Ik was verrast te moeten vaststellen uit het antwoord dat er wel degelijk vervuiling is, de oorzaak gekend is, maar er nog altijd geen initiatief genomen is om dit op te lossen. Dit is al geweten van 2020 en er is verder niets gebeurd. Graag hierover duidelijkheid.

Waarom moet het van 2020 duren om met oplossingen te komen, die er nu waarschijnlijk nog niet zijn en moet er eerst terug een schriftelijke vraag gesteld worden om met dit dossier terug in gang te schieten?

Uit het antwoord is duidelijk te lezen dat handhaving ermee bezig is? Klopt dat? Waarschijnlijk niet want de Schepen toen zou Natuurpunt hier verder over inlichten. Het bleef natuurlijk heel stil!

Volgens het antwoord zouden verschillende woningen van de Gaslei hun rioleringen via een centrale afvoerbuis zijn aangesloten op de achterliggende vijvers. Deze huizen staan er al zo lang, is dit dan vroeger nooit vastgesteld of gewoon toegelaten geweest?

Deze problematiek van de Gaslei is volgens het antwoord niet op te lossen zonder grote kosten. Er zouden een 7-tal woningen in overtreding zijn. Waarom moeten deze Burgers opdraaien voor deze kosten. De stad heeft de woningen daar vroeger toegelaten. Er zijn waarschijnlijk ook al huizen doorverkocht en deze brave Burgers wisten hier niets van. Is het dan niet de stad die moet opdraaien voor de kosten?

Twee jaar later wordt er dan geantwoord op mijn schriftelijke vraag. “De afvalproblematiek van de bewoners van de Gaslei wordt verder onderzocht. Ook de oorzaak van de algenbloei op de Netearm wordt verder onderzocht “. Er zouden toch al concrete zaken moeten op punt staan om definitief naar een oplossing te gaan als wij het stadsbestuur moeten geloven. Want ons stadsbestuur schrijft zelf: Wij zijn van mening dat kwaliteit van gezuiverd afvalwater moet voldoen aan de vigerende wetgeving en dat de schade aan de natuur maximaal moet worden vermeden.

 

Antwoord Schepen Thierry Suetens:

We kunnen stellen dat er oorzaken zijn welke de waterkwaliteit van de dode Netearm mogelijk kunnen beïnvloeden:

 

        De verontreiniging van de vijvers van de Gasfabriek met huishoudelijk afvalwater afkomstig van de woningen van de Gaslei. Aangezien de vijvers en de Netearm fysiek van elkaar zijn afgesloten bestaat het vermoeden dat er geen oorzakelijk verband is. De mogelijkheid bestaat dat beide waterpartijen werken als communicerende vaten waardoor een kruisverontreiniging mogelijk is. Dit is echter niet aangetoond. De afvalwaterproblematiek van de bewoners van de Gaslei wordt verder onderzocht en afgehandeld door het Technisch Bureau van de stad.

Door het Technisch Bureau werd in samenspraak met de bewoners van de Gaslei naar oplossingen gezocht. Het gravitair aansluiten van de vuilwaterbuis op de riolering was onmogelijk omwille van het niveauverschil en de beperkte diepte van de riolering. De realisatie van een pompput was in deze de enige oplossing. De kostprijs van 40.000 euro, excl. BTW diende te worden gedragen door de overtreders. (7-tal woningen). De kostprijs was in verhouding tot het naar de straat brengen van de binnenhuisriolering onredelijk hoog. Op regelmatige basis was er overleg met de bewoners. Het stadsbestuur stelde een afkoppelingsadviseur aan welke elke woning van de Gaslei bezocht. Op woensdag 21 september heeft het laatste overleg plaats gevonden. Burgers worden wel degelijk ingelicht als dit werd beloofd.

        De oorzaak van de algenbloei op de Netearm wordt ook verder onderzocht door leefmilieu.  Het huishoudelijk afvalwater van de kanoclub wordt gezuiverd door een IBA-kokosbiobed met maximale zuiveringscapaciteit van 9 inwonersequivalent (ie) De installatie wordt jaarlijks onderhouden door een aannemer in opdracht van de stad.  Het gezuiverd huishoudelijk afvalwater wordt hierbij nagekeken op de wettelijk parameters zoals omschreven in de VLAREM. (BOD, COD, zwevende stoffen).  Stikstof en fosfaten zijn geen verplichte parameters. Het gezuiverd afvalwater voldoet aan de VLAREM-normen. Mogelijk wordt de waterkwaliteit beïnvloed door de lozing van stikstof en fosfaat in het gezuiverde afvalwater. Voor deze mineralen legt de wetgeving geen normen op.  Deze stoffen bevorderen algenbloei.  Anderzijds moet we in vraag stellen dat een eerder beperkte lozing van gezuiverd afval afvalwater de volledige dode Netearm kan aanreiken met nutriënten (mineralen) welke aanleiding geven tot massale algenbloei.  Mogelijk moeten we zoeken naar bijkomende andere bronnen.

 

        De Binnennete is onder het Spuihuis fysiek afgesloten van de dode Netearm. De uitwateringssluis is in het verleden dichtgestort met beton om de stabiliteit van het gebouw te verbeteren.  Op de binnenNete is echter nog een beperkte lozing van huishoudelijk afvalwater (DWA) welke de oppervlaktewaterkwaliteit van de BinnenNete negatief beïnvloed. Er bestaat het vermoeden dat er nog steeds water van de Binnennete wordt gespuid naar de dode Neteram. 

Samengevat kunnen we stellen dat:

        De problematiek van de lozing van huishoudelijk afvalwater van de bijgebouwen in de Gaslei in overleg met de bewoners wordt aangepakt. Er werden al verschillende alternatieven onderzocht. De bewoners worden hier maximaal in ondersteund door het stadsbestuur. Het blijft echter de verantwoordelijk bewoners om huishoudelijk afvalwater te lozen op het gemengd rioleringsstelsel van de Gaslei. De woningen dateren van voor 1930. Toen was er nog geen sprake van stedenbouwkundige vergunningen en de scheiding van DWA en RWA.

        Ongeacht het gezuiverd afvalwater van de kanoclub voldoet aan de VLAREM-normen zullen we het stikstof- en fosfaatgehalte in de gezuiverd afvalwater verder onderzoeken. Het is echter weinig waarschijnlijk dat de lozing van het gezuiverd afvalwater de volledige dode Netearm  kan  aanreiken met mineralen (vermesting) zodat algenbloei ontstaat.

        Op de BinnenNete wordt nog steeds huishoudelijk afvalwater geloosd.  Via het zoneringsplan tracht de stad de zuiveringsgraad  van het afvalwater te verhogen. Op termijn zal enkel nog hemelwater in de BinnenNete worden geloosd.

Het college blijft van mening dat kwaliteit van het gezuiverd afvalwater moet voldoen aan de vigerende wetgeving en dat schade aan de natuur (watersysteem) maximaal moet worden vermeden.

 

 

Interpellatie 2 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. handhaving

Op het antwoord van mijn schriftelijke vraag dat ik onlangs gekregen heb over de grote betonnen plaat die er nog ligt in de natuur op de site van Ygo, werd er duidelijk het volgende geschreven. “Onze dienst handhaving zal de uitvoerder der werken opnieuw wijzen op de verplichting om de fundering volledig te verwijderen en hiervoor een nieuwe sloopvergunning aan te vragen. Aangezien het huidige vervallen is”.

Graag heb ik meer duidelijkheid over handhaving:

Hoeveel mensen werken er onder handhaving?

Deze dienst handhaving, hoelang werken het personeel al op deze dienst?

Waarom worden dossiers niet automatisch opgevolgd?

Hebben zij juridische bevoegdheid?

Welke stappen onderneemt handhaving als de opgelegde werken niet worden uitgevoerd??

Kunnen burgers er vanaf geraken met een boete te betalen, zodanig hun overtredingen vervallen?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

-        Hoeveel mensen werken er onder handhaving?

 

Team handhaving bestaat momenteel uit één persoon (die hier al 6 jaar werkt), de procedure tot aanwerving van een nieuw diensthoofd is lopende na het vertrek van de vorige. Zij sturen ook de 5 gemeenschapswachten aan die bevoegd zijn als GAS-vaststeller. Momenteel hebben we een contract met IGEMO om die handhavingstaak mee te ondersteunen.

 

Een aantal andere ambtenaren verspreid over andere diensten (Mobiliteit, Milieu) zijn ook bevoegd als GAS-vaststeller en voeren in die hoedanigheid ook een handhavingstaak uit.

 

 

-        Waarom worden dossiers niet automatisch opgevolgd?

 

De dienst loopt, samen met IGEMO, alle lopende dossiers op.

 

 

-        Hebben zij juridische bevoegdheid?

 

Ambtenaren met GAS-bevoegdheid kunnen optreden op overtredingen op het algemeen politiereglement van stad Lier, zo ook op overtredingen inzake de bijzondere politieverordening van stad Lier aangaande stilstaan & parkeren en de borden F103 en C3.

 

Optreden in kader van overtredingen milieuwetgeving en ruimtelijke ordening vereisen een officiële toezichthouder, dit profiel wordt zoals gezegd momenteel aangeworven en tijdelijk waargenomen door IGEMO.

 

 

-        Welke stappen onderneemt handhaving als de opgelegde werken niet worden uitgevoerd??

 

De procedure van IGEMO is eerst een aanmaning sturen zodat de overtreder zich binnen een opgelegd termijn nog in regel kan stellen. Indien dit niet gebeurd gaat IGEMO over tot de opmaak van een PV dat naar het parket wordt gestuurd.

 

 

-        Kunnen burgers er vanaf geraken met een boete te betalen, zodanig hun overtredingen vervallen?

 

Als er een pv wordt opgemaakt en aan het parket doorgestuurd, dan is het aan het parket om te bekijken of ze gaan vervolgen, d.w.z. strafrechtelijke behandeling. Als er beslist wordt om niet strafrechtelijk te vervolgen, kan de beboetingsentiteit van de Vlaamse overheid nog wel beslissen om een geldboete op te leggen.

 

Een geldboete betalen wil niet zeggen dat de overtreding op het perceel vervalt, de overtreding blijft dan nog steeds op het perceel staan. Dit betekent in concreto dat de vastgestelde overtreding nooit kan worden beschouwd als vergund.

 

Ongeacht wat het parket of de beboetingsentiteit beslissen, het bestuur van de betreffende gemeente/stad kan altijd nog overgaan tot maatregelen waaronder bijvoorbeeld een herstelvordering opleggen.

 

 

Interpellatie 3 : van Stéphanie Van Campenhout (CD&V) i.v.m. geluidsarm vuurwerk

Reeds in april 2019 diende onze fractie een toegevoegd punt in, met een vraag aan het College van Burgemeester en Schepenen om enkel nog geluidsarm vuurwerk toe te staan in Lier en Koningshooikt.

Dit punt werd toen niet goedgekeurd, omdat het College van mening was dat een verbod op traditioneel vuurwerk moeilijk te handhaven is, althans tijdens de oudejaarsavond. Voor andere aanvragen, waarbij sowieso ook een toelating aan het bestuur gevraagd dient te worden, zou aan de aanvrager wél opgelegd worden geluidsarm vuurwerk te gebruiken.

Deze nuance staat niet opgenomen in het Politiereglement, maar werd wél zo gecommuniceerd aan dierenrechtenorganisatie GAIA, naar aanleiding van hun enquête van eerder dit jaar rond de diervriendelijkheid van de verschillende gemeenten in België. Op hun website lezen we bij de positieve punten over stad Lier: “geen stedelijk vuurwerk; verbod op vuurwerk met luide knallen voor particulieren (geluidsarm vuurwerk wordt opgelegd m.u.v. oudejaarsavond)”.

Dat geluidsarm vuurwerk wordt opgelegd, met uitzondering van oudejaarsavond, lijkt echter in schril contrast te staan met de recente uitspraak van de schepen van Lokale Economie, die naar aanleiding van de komende Novemberfoor in de media stelt “dat vuurwerk bij ons nog mag knallen”.


Vandaar de volgende vragen:

  1. Waarom trekt het College het verbod op traditioneel vuurwerk niet door naar de Novemberfoor?
  2. Hoe matcht de verklaring van de bevoegde schepen met de antwoorden die het stadsbestuur gaf op de enquête van GAIA?

 

Antwoord schepen Ilse Lambrechts:

In 2012 had de stad nog drie structurele knalvuurwerken: het vuurwerk na Lier Kermis, het vuurwerk na de Gummarusprocessie en het vuurwerk ten gelegenheid van de Novemberfoor. De eerste twee werden afgeschaft door het huidige stadsbestuur.

We hebben de afgelopen jaren consequent consequent de beleidslijn gehanteerd dat voor private gelegenheden geen knalvuurwerk mocht worden gebruikt. We hebben ook duidelijk gesteld dat de stad zelf geen knalvuurwerk meer zou organiseren in de toekomst. Dat blijft ook zo en wordt bevestigd in ons antwoord aan GAIA.

Wat het vuurwerk van de Novemberfoor betreft is de situatie anders. Dit wordt niet door de stad georganiseerd en is niet voor een particulier evenement. Dit vuurwerk wordt georganiseerd en gefinancierd door de foorkramers van de Novemberfoor als cadeau aan de stad.

Op de laatste ‘normale’ editie van de Novemberfoor in 2019 werd op suggestie van de stad geluidsarm vuurwerk gebruikt. Helaas bleek dit niet het gewenste effect te hebben: het vuurwerk haalde slechts een beperkte hoogte en was amper zichtbaar voor wie iets verder weg stond. Voor een kermis die verspreid staat over drie pleinen met honderden meters er tussen is dat uiteraard niet aangenaam, zeker voor foorkramers die mee betalen voor een spektakel dat vanuit hun kraam niet te zien is.

Om die reden hebben de foorkramers beslist opnieuw klassiek vuurwerk te gebruiken, dat een hoger bereik heeft en wel in de hele kermiszone te zien is.

Het is uiteraard onze hoop én verwachting dat geluidsarm vuurwerk de komende jaren technisch verbetert en wel voldoende hoogte behaalt voor het gewenste effect.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 30/11/2022