Lier

Zitting van 23 september 2019

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Peter Caluwé (Groen-Lier&Ko) i.v.m. Lier Centraal: evaluatie en lessen voor de toekomst

Deze zomer vond een nieuwe editie plaats van Lier Centraal waartoe fors verhoogde budgetten werden uitgetrokken door het Lierse stadsbestuur. Graag vernamen wij van de bevoegde schepen Dhr. Rik Verwaest antwoord op volgende vragen:

 

         Hoe beoordeelt u als bevoegde schepen het evenwicht tussen de fors toegenomen kosten versus de baten?

         Weerspiegelt deze beoordeling de collegiale mening van het College van Burgemeester en Schepenen?

         Betreurt u wat deze editie betreft net als Groen-Lier&Ko het gebrek aan focus op lokaal muzikaal talent en, zo ja, op welke manier meent u dat hieraan met het oog op een volgende editie tegemoet kan gekomen worden?

         Betreurt u wat deze editie betreft het gebrek aan muzikaal-artistieke diversiteit en, zo ja, op welke manier meent u dat hieraan met het oog op een volgende editie tegemoet kan gekomen worden?

         Ziet u wat de programmatie betreft na evaluatie van de voorbije editie toekomstgericht nog steeds geen actieve rol weggelegd voor Lierse verenigingen met bewezen deskundigheid ter zake?

         Kan u voor de volledigheid van het dossier aan de raadsleden het totaalbudget voor deze editie van Lier Centraal in kaart brengen, inclusief een minimale duiding bij de budgetposten waaruit gepuurd werd?

 

Antwoord schepen Rik Verwaest:

Geachte collega Caluwé,

 

Op de commissie woensdag gaf ik reeds mee dat we daar volgende maand de vertegenwoordigster van VZW Vwala gaan ontvangen. Zij zal ons toelichting geven bij de voorbije zomer en de opties voor de toekomst.

 

Het zou van onze kant van weinig respect getuigen voor de commissie als ik nu al conclusies zou maken over de toekomst van Lier Centraal. Eén en ander zou de vergadering van volgende maand herleiden tot een overbodig nummertje. En u mag me geloven of niet, maar ik wil oprecht graag eerst de visie van alle partijen horen vooraleer we knopen doorhakken.

 

Waar ik al wel op kan ingaan zijn enkele fundamentele zaken:

         In totaal waren er 4 Lierse en Hooiktse acts op het podium te zien, gaande van volledige groepen tot DJ’s. Daarnaast waren er nog 5 lokale bedrijven betrokken als leverancier en waren twee plaatselijke verenigingen tegen vergoeding aan de slag. De lokale insteek was dus net als de vorige edities ruim aanwezig.

 

         Zoals aangekondigd werd 48.000 euro uitgegeven via vzw Vwala. Hiervan kwam 8000 euro uit het voorziene budget, 15.000 euro van de afgelaste derny en het restbedrag van overbegrotingen binnen Uit en een begrotingswijziging. Dit werd overigens ook bij de begrotingswijziging dit voorjaar reeds toegelicht. In de toekomst zal het volledige Lier Centraal-budget, ongeacht de grootteorde, natuurlijk regulier in de meerjarenplanning dienen te worden voorzien.

 

         Het college is ervan overtuigd dat de beslissing van toenmalig schepen Els Van Weert om Lier Centraal in handen te leggen van een neutrale externe organisator nog steeds de juiste is. Overigens is de organiserende VZW nog altijd dezelfde als bij de start tien jaar geleden, dus zij kan voldoende expertise ter zake voorleggen.

 

 

Mondelinge vraag 2 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. Participatieproject Veerkrachtige Dorpen voor Koningshooikt

Er beweegt heel wat in Koningshooikt. Heel wat handelaars verdwijnen en aanvragen voor appartementen stijgen. Willen we Koningshooikt leefbaar en veerkrachtig houden, dan denk ik dat het goed is om hier toch een kader te creëren en de lokale economie blijvend kansen te geven. Een dorp heeft immers nood aan een sterke, leefbare kern. Koningshooikt mag geen doorrij-dorp of slaapdorp worden…

In april deed ik de suggestie om Koningshooikt aan te melden voor het participatieproject rond Veerkrachtige dorpen van de provincie om op die manier een analyse te krijgen voor welke uitdagingen een dorp meer of minder kwetsbaar is. Dit traject kan het startpunt zijn van onderbouwd participatietraject met onze inwoners, het ideaal instrument om Koningshooikt mee veerkrachtig te maken.

Bij deze wil ik volgende vragen stellen:

         Wat is de huidige stand van zaken om ook Koningshooikt veerkrachtig en leefbaar te houden?

         Zijn er contacten met de provincie geweest en is men bereid om een participatietraject met de Hooiktenaars aan te gaan?

 

Antwoord schepen Marleen Vanderpoorten:

In het voorjaar stelde u een mondelinge vraag mbt de instap in een project van de provincie, namelijk "Veerkrachtige dorpen" en dit mbt de leefbaarheid van Koningshooikt.

 

Als gevolg hiervan hebben de communicatieambtenaar van de stad en ikzelf de betrokken ambtenaar van de provincie uitgenodigd om over dit project te overleggen. Zijn uiteenzetting ( op 9 mei) was zeker boeiend. Met dit project wil de provincie inspelen op de noden waar dorpen vandaag mee te maken krijgen : minder sociale cohesie, mobiliteit, vergrijzing, klimaat, minder voorzieningen... Hij gaf aan dat de werkwijze mbt veerkrachtige dorpen eigenlijk ook van toepassing kan zijn op "veerkrachtige wijken".

 

In het kader van de uitbouw van participatie en wijkwerking, zoals opgenomen in het bestuursakkoord, biedt dit project zeker kapstokken aan de stad Lier om met een onderbouwde participatiemethodiek, inclusief professionele begeleiding, van start te gaan in Koningshooikt (en later misschien in wijken van de stad). Er waren op het moment van het overleg echter geen mogelijkheden om toe te treden wegens geen beschikbare ruimte meer. Er werden nieuwe instapmomenten (aan een lager tarief) in het vooruitzicht gesteld.

 

Op dit moment ligt de vraag om in te stappen in het project " veerkrachtige dorpen" voor bij de opstelling van de meerjarenbeleidsplanning. Indien hiervoor budget voorzien wordt, zal na goedkeuring van de meerjarenplanning begin 2020 verder contact genomen worden met de provincie. Dat is intussen ook zo met hen gecommuniceerd.

 

Wordt dus vervolgd.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. stand van zaken goedkeuring toegevoegd punt notulatie sterrenkindjes en aanplant sterrenbos

Op de gemeenteraad van mei werd er een toegevoegd punt over de herdenking van sterrenkindjes via een notulatie en aanplant sterrenbos goedgekeurd. Daar werd duidelijk dat men nog enkele pistes moest onderzoeken om dit punt verder uit te werken.

Kan u mij zeggen welk plan van aanpak er is om dit punt verder tot uitvoering te brengen en op welke termijn men de implementatie/uitvoering juist ziet?

 

Antwoord schepen Rik Pets / schepen Bert Wollants:

Wij zijn aan het onderzoeken welke plaats geschikt is voor een sterrenbos. Naast een locatie in Pallieterland onderzoeken we een alternatief om een sterrenbos te realiseren op begraafplaats Kloosterheide.

 

Op 11 juni 2019 heeft het college principiële goedkeuring gegeven om te onderzoeken om een zone te bebossen op begraafplaats Kloosterheide (oostzijde tussen Marnixdreef en Kesselsesteenweg) en in te richten als herdenkingsbos (ca. 1 ha.). Een deel van dit herdenkingsbos kan mogelijk worden ingericht als sterrenbos. In een gunstig scenario zou een sterrenbos in Kloosterheide al in 2020 gerealiseerd kunnen worden. Nadat er een definitieve locatie en timing is bepaald voor het bos, zal de praktische werkwijze (zoals inschrijving e.d.) uitgewerkt worden.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. fietskluizen

Bij de heraanleg van de vesten ter hoogte van de Sionsvest werd zo’n jaar geleden een fietskluis geplaatst. Een tijdje later verscheen er een sticker op: “Te Huur: fiets kluis. Binnenkort meer info”. De sticker heeft intussen al serieus afgezien, “fiets kluis” is “fiet klu” geworden, en het ding is nog altijd niet in gebruik.

 

Nochtans kunnen fietskluizen een oplossing vormen voor mensen die in het centrum wonen en thuis niet de ruimte hebben om een fiets veilig te plaatsen. Dat is misschien niet zo’n probleem voor de oude, rammelende plechtige communiefiets, maar een met zuur verdiende centen betaalde elektrische fiets of koersfiets zetten de meeste mensen liever toch niet onbewaakt en in weer en wind tegen de gevel.

 

Vandaar ook volgende vragen:

         Wanneer wordt die fietskluis in gebruik genomen?

         Is er al een reglement en zijn de huurprijzen al bepaald?

         In het fietsbeleidsplan belooft u ook te kijken naar bijkomende kluizen in andere wijken. Wat is daarvan de stand van zaken?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

         Het is de bedoeling om het verhuurreglement eerstdaags te finaliseren en op de gemeenteraad van oktober te brengen. We mikken qua huurprijzen in de buurt van de 5 euro per maand, maar het is uiteraard de bevoegdheid van de gemeenteraad om dit vast te leggen.

         Momenteel zijn we aan het bekijken om met een soort van mobiliteitsbijdrage als last voor ontwikkelaars een budget samengesteld te krijgen waarmee duurzame mobiliteitsoplossingen zoals deelwagens voorzien kunnen worden. We willen dit echter niet te eng zien/maken waardoor deze spaarpot ook aangewend zou kunnen worden om bijvoorbeeld bijkomende fietskluizen te plaatsen.

         Mensen die reeds contact opnamen voor de fietskluis worden bijgehouden in een lijst van geïnteresseerden. Deze zijn niet allemaal uit de buurt van het Sionsplein. Op deze manier hebben we reeds een idee waar er nog vraag naar is. Daarnaast hebben we ook zelf al gevraagd naar suggesties van locaties. Spuilei, Van Boeckellaan, (omgeving) Grote Markt, Parking KTA en binnengebiedspleintje achter de Keldermansstraat/Oever/Kardinaal Cardijnstraat kwamen daar al uit.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 24 JUNI 2019. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 24 juni 2019.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 24 juni 2019 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

TOEKENNING TITEL ERESCHEPEN / EREGEMEENTERAADSLID AAN PATRICK TERSAGO - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Reglement toekenning eretitel ereschepen en eregemeenteraadslid, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 maart 2014. De eretitel is een onderscheiding van een langdurige en eervolle loopbaan.

 

Feiten en context

De aanvraag voor de toekenning van de titel ereschepen en eregemeenteraadslid kan, zoals bepaald in het reglement, ingediend worden door het afgetreden gemeenteraadslid of schepen, door de fractievoorzitter in de gemeenteraad van het betrokken gemeenteraadslid of schepen  of door het college van burgemeester en schepenen én met instemming van de betrokkene, of door de rechtsopvolgers van de mandataris, in geval van overlijden.

 

Op 9 mei 2019 diende Patrick Tersago per mail een aanvraag in tot het bekomen van de titel ereschepen. Hij komt in aanmerking voor de titel van ereschepen en eregemeenteraadslid. Hij was 6 jaar schepen tijdens de legislatuur 2001-2006 en zetelde in totaal 18 jaar in de gemeenteraad tussen 2001 en 2018.

 

Bij goedkeuring door de gemeenteraad volgt de uitreiking van de titel aan dhr. Patrick Tersago voorafgaand aan de daaropvolgende zitting van de gemeenteraad om 19.15 uur.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om de titel van ereschepen en eregemeenteraadslid toe te kennen aan dhr. Patrick Tersago.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

GEMEENTERAADSCOMMISSIE: WIJZIGING. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 4 januari 2019 werd de gemeenteraad geïnstalleerd.

 

Feiten en context

De Groen-Lier&Ko-fractie meldde op 31 januari 2019 dat Yente Van Oosterwijck vanaf 1 juli 2019 zal vervangen worden door Peter Caluwé in de commissie lokale economie, roerend erfgoed, musea, toerisme, jeugd, evenementen (Rik Verwaest).

 

Juridische grond

         Decreet Lokaal Bestuur

         Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de wijziging in de samenstelling van de gemeenteraadscommissies.

 

Samenstelling commissies van 1 september 2019:

 

Commissie 1 (financiën, veiligheid, handhaving, politie en brandweer, communicatie, regionale samenwerking)

 

Boogaerts

Frank

N-VA

Van Damme

Jenny

N-VA

Lambrechts

Ilse

N-VA

Wagner

Christina

N-VA

Suetens

Thierry

Open Vld

Vanhove

Katrien

Groen-Lier&Ko

Coenen

Stijn

CD&V

Verhoeven

Bart

Vlaams Belang

 

 

Commissie 2 (wijkwerking, participatie, wonen, patrimonium, tewerkstelling, onroerend erfgoed)

 

Vanderpoorten

Marleen

Open Vld

De Smedt

Maurits

N-VA

Frans

Dirk

N-VA

Wagner

Christina

N-VA

Leyzen

Sabine

Open Vld

Marrin

Geert

Groen-Lier&Ko

Breugelmans

Koen

CD&V

Cornelis

Ella

Vlaams Belang

 

 

Commissie 3 (lokale economie, roerend erfgoed, musea, toerisme, jeugd, evenementen)

 

Verwaest

Rik

N-VA

Lambrechts

Ilse

N-VA

Frans

Dirk

N-VA

Van den Broeck

Ann-Sofie

N-VA

Suetens

Thierry

Open Vld

Caluwé

Peter

Groen-Lier&Ko

Coenen

Stijn

CD&V

Verhoeven

Bart

Vlaams Belang

 

 

Commissie 4 (stadsontwikkeling, omgeving, milieu, natuur, landbouw, SOLag)

 

Grootaers

Walter

Open Vld

De Smedt

Maurits

N-VA

Herijgers

Lucien

N-VA

Van den Broeck

Ann-Sofie

N-VA

Suetens

Thierry

Open Vld

Caluwé

Peter

Groen-Lier&Ko

Van Camp

Evi

CD&V

Cornelis

Ella

Vlaams Belang

 

 

Commissie 5 (personeel, loket, ICT, burgerlijke stand, dierenwelzijn, begraafplaatsen)

 

Pets

Rik

N-VA

Herijgers

Lucien

N-VA

Van Damme

Jenny

N-VA

De Smedt

Maurits

N-VA

Degirmenci

Yahya

Open Vld

Vanhove

Katrien

Groen-Lier&Ko

Van Campenhout

Stéphanie

CD&V

Van den Bergh

Heidi

Vlaams Belang

 

 

Commissie 6 (openbare ruimte, mobiliteit, duurzaam beleid)

 

Wollants

Bert

N-VA

Lambrechts

Ilse

N-VA

Frans

Dirk

N-VA

De Smedt

Maurits

N-VA

Leyzen

Sabine

Open Vld

Claes

Tom

Groen-Lier&Ko

Breugelmans

Koen

CD&V

Marien

Walter

Vlaams Belang

 

 

Commissie 7 (sport, cultuur, bibliotheek, onderwijs, afvalbeleid, proper Lier)

 

Andries

Ivo

Open Vld

Wagner

Christina

N-VA

Herijgers

Lucien

N-VA

Van den Broeck

Ann-Sofie

N-VA

Leyzen

Sabine

Open Vld

Marrin

 

Geert

Groen-Lier&Ko

Van Camp

Evi

CD&V

Van den Bergh

Heidi

Vlaams Belang

 

 

Commissie 8 (sociale zaken, welzijn, kinderopvang, gezin, senioren, personen met een beperking, integratie)

 

GorisAnnemie

Annemie

N-VA

Lambrechts

Ilse

N-VA

Van Damme

Jenny

N-VA

Frans

Dirk

N-VA

Degirmenci

Yahya

Open Vld

Van Oosterwyck

Yente

Groen-Lier&Ko

Van Campenhout

Stéphanie

CD&V

Marien

Walter

Vlaams Belang

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

STATIONSOMGEVING - OVEREENKOMST INFRABEL MET BETREKKING TOT REALISATIE F11 FIETSOTRADE - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad heeft in zitting van 23 april 2018 goedkeuring gegeven aan de update van het Masterplan Stationsomgeving.

 

Feiten en context

In de update Masterplan Stationsomgeving van 23 april 2018 werd de inplanting van een gebouw voor een antenne van het LCI (Logistiek Centrum Infrastructuur) van Infrabel, alsmede van de aanleg door de provincie van een fietsostrade, F11 van Antwerpen naar Lier onderzocht en goedgekeurd.

Gezien voor beide projecten de grondpositie belangrijk is om tot een realisatie over te kunnen gaan, hebben stad Lier en Infrabel hierover onderhandelingen gevoerd teneinde tot een akkoord te komen. Zowel Infrabel (antenne LCI-project) als de provincie (F11 fietsostrade) wensen op korte termijn deze projecten te realiseren zodat een akkoord nu nodig is en wordt dit ter goedkeuring voorgelegd. Infrabel en de provincie hebben zelf al een akkoord over de aanleg van de fietsostrade. De provincie heeft de nodige budgetten voorzien en een aanbesteding uitgevoerd tot realisatie van deze belangrijke fietsverbinding.

 

Huidig akkoord omschreven in de "Bijzondere Overeenkomst voor de aanleg van de fietsostrade Antwerpen - Lier, gedeelte stad Lier en de bouw van een LCI-antenne te Lier" regelt de nodige principes voor de grondruil tussen stad Lier en Infrabel voor de bouw van de LCI-antenne waarbij Infrabel op haar beurt de gronden zal vrijmaken die nodig zijn voor de realisatie van de fietsostrade.

 

Enerzijds omvat dit akkoord de verplichting van Infrabel om dat deel van haar gronden ten noorden van de de spoorlijnen ter beschikking te stellen aan de provincie. Anderzijds voeren stad Lier en Infrabel de noodzakelijke grondenruil uit zodat de inplanting van dit gebouw kan worden uitgevoerd conform de update Masterplan.

 

De in dit akkoord opgenomen grondenruil stemt overeen met de grondenruil zoals voorzien in de update Masterplan met uitzondering van het feit dat alleen deze oppervlaktes in rekening worden gebracht die nodig zijn voor de realisatie antenne LCI. Voor een grondenruil dienen de beoogde gronden gelijkwaardig te zijn. Het Masterplan beoogt ook nog andere gronden waarvoor partijen (ook oa NMBS) nog verder dienen te onderhandelen.

 

Er wordt voorgesteld om de grond van plan 2 van bijlage 3 (eigendom Infrabel) te ruilen met de gronden van de stad Lier (gelijkwaardige  gronden).

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist tot goedkeuring van de Bijzondere overeenkomst tussen Infrabel en de stad Lier betreffende de aanleg van de F11 fietsostrade Antwerpen - Lier, gedeelte stad Lier. en de bouw van een LCI-antenne te Lier.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist optie 2 van de bijlage 3 te weerhouden als de grond die geruild zal worden met de grond van Infrabel.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

FIETSOSTRADE  ANTWERPEN - LIER : ADDENDUM SAMENWERKINGSOVEREENKOMST. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad heeft, in zitting van 2 oktober 2017, de samenwerkingsovereenkomst tussen de Provincie Antwerpen en de stad Lier, voor de aanleg en het onderhoud van de fietsostrade langs de spoorlijn Antwerpen - Lier, goedgekeurd.

 

Het college van Burgemeester en schepenen heeft, in zitting van 13 augustus 2018, een budgetverschuiving goedgekeurd waarbij de budgetten van de acties 'Fietsostrade Lier- Herentals" en "Fietsostrade Lier-Aarschot" , voor het jaar 2018, werden verschoven naar de actie  "Fietsostrade Antwerpen - Lier".

 

Feiten en context

Voor deze laatste verschuiving heeft de Provincie Antwerpen onderstaand addendum opgemaakt (in bijlage) :

 

ADDENDUM AAN

 

ALGEMENE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST OVER:

 

DE AANLEG EN ONDERHOUD VAN DE FIETSOSTRADE LANGS DE SPOORLIJN ANTWERPEN - LIER

 

 

TUSSEN

 

de provincie Antwerpen, met ondernemingsnummer 0207.725.597 en maatschappelijke zetel te Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, vertegenwoordigd door de deputatie voor wie optreedt de heer Luk Lemmens, gedeputeerde en de heer Danny Toelen, provinciegriffier, voor wie optreedt de heer Wim Lux, departementshoofd, handelend in uitvoering van de beslissing van de deputatie d.d. ………………………………….., hierna genoemd de provincie Antwerpen

 

de stad Lier, met ondernemingsnummer 0207.502.301 en maatschappelijke zetel te Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier, vertegenwoordigd door de heer Frank Boogaerts, burgemeester, en mevrouw Katleen Janssens, algemeen directeur, handelend in uitvoering van het besluit van het college van burgemeester en schepenen d.d. van ……………………….., hierna genoemd de lokale overheid

 

wordt overeengekomen wat volgt.

 

 

Artikel 1 – Voorwerp van dit addendum

 

De provincie Antwerpen werkt aan de realisatie van de fietsostrade Antwerpen- Lier.

 

Voor het regelen van de wederzijdse rechten en plichten sloten de partijen de algemene overeenkomst dd. 8 augustus 2017 af.

 

Omwille van onverwachte bijkomende kosten voor de verplaatsing van een seincabine van Infrabel en de bijkomende aankoop van gronden ter hoogte van de noordzijde van de stationsomgeving van Lier, kwamen de stad Lier en de provincie Antwerpen overeen dat deze kosten gedeeld worden.

 

Artikel 2 – raming onverwachte kosten

 

Seincabine Infrabel:

 

Infrabel raamt de kosten voor de verplaatsing van de seincabine ter hoogte van de stationsomgeving van stad Lier op:

 

-Materialen: 350.000,00 EUR

-Studie + prestaties (aansluiting + testen): 75.000,00 EUR

-Werken in aanneming (kabelwerk + plaatsen keet): 75.000,00 EUR

-Recuperatie materiaal (in mindering te brengen): -100.000,00 EUR

 

Dit komt op een totaal van 400.000,00 EUR.

 

De aankoop van bouwgrond ter hoogte van de noordzijde van station Lier raamde de dienst mobiliteit van provincie Antwerpen op 300.000 euro:

-427m² x 350 euro/m² = 145.450 euro

-Opstanden zoals loods, afsluitingen, bomen, … = 150.550 euro

 

Artikel 3 – Aandeel van de stad Lier

 

De stad Lier besliste op het college van burgemeester en schepenen van 13 augustus 2018 dat zij de helft van de kosten van de seincabine en de aankoop van de gronden ter hoogte van de noordzijde van het station van Lier dragen.

 

Provincie Antwerpen factureert deze kosten, zodra ze gemaakt zijn. De factuur wordt op basis van de werkelijke kosten opgemaakt, waarbij de provincie Antwerpen de helft van elke kost doorfactureert aan de stad Lier.

 

 

Deze overeenkomst geldt als addendum bij de samenwerkingsovereenkomst tussen dezelfde partijen dd. 8 augustus 2017. De bepalingen van deze samenwerkingsovereenkomst die niet door dit addendum aangepast werden blijven onverkort van toepassing.

 

Opgemaakt in 2 exemplaren te Antwerpen, ………………………………………………… 2018

 

 

Voor de provincie Antwerpen,

 

Namens de deputatie

Namens de provinciegriffier

In opdracht

 

 

 

 

Wim Lux

DepartementshoofdDe gedeputeerde

 

 

 

Luk Lemmens

 

Voor de stad Lier,

 

Algemeen directeur

 

 

Katleen Janssens

De burgemeester

 

 

Frank Boogaerts

 

Argumentatie

Het addendum aan de Algemene samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg en het onderhoud van de fietsostrade Antwerpen - Lier dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

In het budget 2019 is een bedrag van 350.000 EUR voorzien op actie 5/2/10/10.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het addendum aan de Algemene samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg en het onderhoud van de fietsostrade Antwerpen - Lier  goed.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

VASTSTELLEN ROOILIJN BIJ OV 2019/43 (OMGEVINGSAANVRAAG VOOR SLOPEN VAN EENGEZINSWONINGEN, SCHUREN EN BUNKERS. ROOIEN BOMEN), BOUWEN VAN 3 APPARTEMENTSGEBOUWEN (MET 4 UNITS VOOR DIENSTEN), 10 ÉÉNGEZINSWONINGEN, EN EEN GEZAMENLIJKE ONDERGRONDSE PARKING), AANLEGGEN VAN WEGENIS EN EEN PARK.  GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De aanvraag ingediend door Gauthier Lambrecht namens WEYNE-PROJECTS BVBA gevestigd te Franslaan 59/1 te 8620 Nieuwpoort, heeft betrekking op een terrein, gelegen Bosstraat 107 en 111, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 3 sectie F nrs. 236B, 237X, 237N, 237E, 237Y, 237A2, 237Z, 237T en 237F.

 

Het betreft een aanvraag tot het slopen van eengezinswoningen, schuren en bunkers.  het rooien van bomen, vaststellen van rooilijnen en overdragen van grond, bouwen van 3 appartementsgebouwen (met 4 units voor diensten), 10 ééngezinswoningen, en een gezamenlijke ondergrondse parking, aanleggen van wegenis en een park.

 

De aanvraag omvat:

        stedenbouwkundige handelingen

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag onderzocht, rekening houdend met de terzake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

 

Argumentatie

1)      Stedenbouwkundige basisgegevens

 

Ligging volgens het uitvoeringsplan + bijhorende voorschriften

Kleinstedelijk gebied Lier

Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’.  Het betreft de vaststelling van de grens van het kleinstedelijk gebied Lier.  Binnen deze lijn wordt op de verschillende beleidsniveaus inzake ruimtelijke ordening een stedelijkgebiedbeleid gevoerd.

Het PRUP ‘Afbakeningslijn kleinstedelijk gebied’ werd goedgekeurd bij ministerieel besluit van 28 juli 2006 en is in voege getreden sinds 7 september 2006.

De bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften binnen de afbakening blijven onverminderd van toepassing.  Deze bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften kunnen door voorschriften in nieuwe gewestelijke, provinciale of gemeentelijke uitvoeringsplannen worden vervangen of verder gedetailleerd.

 

Ligging volgens de plannen van aanleg + bijhorende voorschriften

Gewestplan

Het gewestplan van toepassing is het gewestplan Mechelen, goedgekeurd bij K.B. van 5 augustus 76 en gewijzigd bij M.B. op 24 juli 1991, 6 mei 1997, 2 februari 1999, 26 mei 2000 en 30 maart 2001.

Het goed situeert zich volgens dit gewestplan in een woongebied.

Volgens artikel 5.1.0. van het K.B. van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de gewestplannen en de ontwerp-gewestplannen zijn de woongebieden bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

 

De voorgelegde aanvraag voorziet een woonfunctie en dienstenfunctie.

 

woonfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn geen bijkomende bepalingen van toepassing voor een woonfunctie.

 

 

dienstenfunctie

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een dienstenfunctie.

Bedoeld worden inrichtingen en activiteiten die omwille van hun specifieke functie en hun frequente relaties tot het publiek noodzakelijkerwijze en eng verbonden zijn met de woonfunctie, zoals bv. kantoorgebouwen, horeca-bedrijven en dergelijke.

Voor kantoorgebouwen moet bijzondere aandacht worden besteed aan hun bestaanbaarheid met de bestemming van het woongebied, en moet met name ter dege worden onderzocht of zij de woonfunctie niet in het gedrang brengen. Een bankagentschap of een verzekeringsagentschap bijvoorbeeld dienen de woonfunctie. Een volledige inplanting van een verzekeringsmaatschappij, een bank of een administratief gebouw, kan de woonfunctie daarentegen zeer nadelig beïnvloeden.

 

De aanvraag omvat ook een wegenis. Dit is een functie van openbaar nut / handeling van algemeen belang.

Volgens de omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen, gewijzigd op 25 januari 2002 en 25 oktober 2002, zijn volgende bijkomende bepalingen van toepassing voor een openbare nutsfunctie.

 

Hier worden bedoeld inrichtingen, voorzieningen en activiteiten die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang, en ten dienste staan van elkeen. In de woongebieden zijn onder meer toegelaten : scholen, klinieken, gebouwen voor de eredienst, gemeentehuizen, brandweer, rijkswacht, politie, administratieve gebouwen met beperkte omvang.

Voor deze inrichtingen geldt niettemin de algemene voorwaarde dat zij verenigbaar moeten zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5.1.0. i.f. - infra). Het is dan ook mogelijk dat zij omwille van hun oppervlaktebehoefte of hun gebondenheid aan andere openbare nutsvoorzieningen niet meer kunnen worden toegelaten in het woongebied en afgezonderd dienen te worden in de gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, die specifiek voor dergelijke inrichtingen, voorzieningen en activiteiten zijn bestemd.

Indien de bestaande toestand uitwijst dat er reeds een bepaalde concentratie van dergelijke gebouwen gegroeid is, zullen deze gebieden - indien voldoende groot in oppervlakte - op de gewestplannen worden aangeduid met hun specifieke kleur. Dit zal vooral het geval zijn voor instellingen en openbare nutsvoorzieningen van bovengemeentelijk belang.

 

 

De voorgelegde aanvraag is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gewestplan.

 

Bijzondere plannen van aanleg

Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

 

Ligging volgens verkaveling

Het goed maakt geen deel uit van een goedgekeurde verkaveling.

 

2)      Historiek

 

Perceelnummer : (afd. 3) sectie F 237 N

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1972 werd afgerond.

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend perceel:

 

Perceelnummer : (afd. 3) sectie F 237 E

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd in 1961.

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend perceel:

 

Perceelnummer : (afd. 3) sectie F 237 Z

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd in 1936.

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend perceel:

 

Perceelnummer : (afd. 3) sectie F 237 T

gebouwen opgericht na maart 1962:

Het betreft een gebouw waarvan de opbouw in 1978 werd afgerond.

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend perceel:

 

Perceelnummer : (afd. 3) sectie F 237 F

gebouwen opgericht voor maart 1962:

Volgens de administratie van het kadaster betreft het een gebouw waarvan de opbouw werd beëindigd in 1958.

Volgende vergunningen en/of weigeringen zijn gekend voor desbetreffend perceel:

Stedenbouwkundige vergunning (77/105) d.d. 27 januari 1978 voor bouwen woning werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Stedenbouwkundige vergunning (92/54) d.d. 6 juli 1992 voor het verbouwen van een woonhuis werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.
Verkavelingsvergunning (064/137) d.d. 13 augustus 1970 voor nieuwe verkaveling werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

Verkavelingsvergunning (064/137(1)) d.d. 26 februari 1971 voor nieuwe verkaveling werd geweigerd door het college van burgemeester en schepenen.

Verkavelingsvergunning (064/137(2)) d.d. 23 augustus 1978 voor nieuwe verkaveling werd bekomen door het college van burgemeester en schepenen.

 

 

3)      Beschrijving van de omgeving en de aanvraag

Beschrijving van de omgeving

De bouwplaats is gelegen tussen de Bosstraat en de Ring. Ten zuiden, aan de Bosstraat staan nog appartementsgebouwen, aan de noordkant is braakliggend terrein.

Aan de overzijde van de Bosstraat is een woonproject in aanbouw ingevolge het Rup Charon, met appartementen en eengezinswoningen.

 

Er werd voor het gebied het masterplan Stationsomgeving met en ontsluitingsweg naar de Ring en het Masterplan Ring West opgemaakt. Dit laatste werd goedgekeurd op 26 juni 2017 door de gemeenteraad.

 

Het gebied is geordend door het Masterplan Ring West. Dit werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2017.

Het ontwerp ‘Condius’ voorziet naast 'traditioneel' wonen, ook vrije beroepen, een crèche en assistentiewoningen met zorgfuncties. Qua bouwhoogte bouwt het project af naar de Bosstraat (3 bouwlagen). Het ontwerp heeft aan de zijde van de ring een accent van maximaal 8 bouwlagen. Het ontwerp kadert binnen het concept van de ‘representatieve entree tot de stad' vanuit het masterplan stationsomgeving. De belevingswaarde en het programma van de bebouwing versterken het representatieve, stedelijke karakter van de route.

De publieke ruimte schakelt zich in het netwerk van de stationsbuurt, waaronder dat van het naastgelegen project ‘Charon’.

De onderhandelingen omtrent de stationsontsluitingsweg hebben geresulteerd in de opmaak van diverse samenwerkingsovereenkomsten met de betrokken projectontwikkelaars/eigenaars én AWV en het Vlaams gewest voor de aanleg van de stationsontsluitingsweg.

 

Er is immers nood aan een overeenkomst om de ontsluiting van de sites en het goed functioneren van de verkeersstromen tot een goed einde te brengen. De stad legt op haar beurt infrastructuur en publieke ruimte aan die noodzakelijk zijn voor de verdere ontwikkeling.

 

Het grafisch plan en de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften geven de criteria weer van een goede ruimtelijke ordening.

 

 

Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen

De aanvraag voorziet het rooien van bomen en het slopen van een eengezinswoning, meer bepaald Bosstraat 107, met bijhorende schuren, garages. Het slopen van een bunker welke in de inventaris wordt vermeld.

 

Het bouwen van 3 appartementsgebouwen, (met 4 units voor diensten) 10 eengezinswoningen, en een gezamenlijke ondergrondse parking.

Gebouw A, gelegen aan de zuidzijde op de site : 10 ééngezinswoningen met 3 bouwlagen, met platte daken met kroonlijsthoogte verspringend met een max van 10,95m. Het grondvlak is 55,86m op 10m bouwdiepte.

Gebouw B, gelegen op de zuid-westhoek van de site : 31 appartementen met 5 bouwlagen, met plat dak met kroonlijsthoogte 16.70m. Het grondvlak is ong 34m op bouwdiepte van 18.40m en 23.70m

Gebouw C, gelegen aan de Ring: 44 appartementen met 8, 4, en 6 bouwlagen, met platte daken en hoogste kroonlijsthoogte op 24,68m. Het grondvlak is ong 68m op een bouwdiepte van 14.35m. Het wordt verhoogd ingeplant, met teruggesprongen sokkel.

Gebouw D, gelegen aan de noordzijde, dieper vanaf de Bosstraat: 29 appartementen met 8 bouwlagen, met plat dak met kroonlijsthoogte 26.60m. Het grondvlak is 39.30m op een bouwdiepte van 19m met op het gelijkvloers 4 units voor diensten (vrije beroepen, creche,..), met een totale oppervlakte van 600m².

Onder gebouw BCD wordt één doorlopende ondergrondse parkeergarage voorzien, die dienst doet voor het gehele project. Hierin zijn 132 parkeerplaatsen en 246 fietsenparkeerplaatsen. De inrit is aan de oostzijde van blok B, de uitrit is aan de zuidzijde van blok D. 

Er wordt in fasering gewerkt volgens de beschrijvende nota, startend met gebouw D.

 

Op het terrein worden 23 parkeerplaatsen voorzien en fietsenstallingen voor 97 fietsen.

Langsheen de Donkloop wordt een erfdienstbaarheidsstrook van 5m voorzien.

Ter plaatse van gebouw C wordt er 25 cm opgehoogd  (de hoogtes staan verwisseld op het terreinprofiel. Ter plaatse van gebouw D wordt het terrein met 65 cm opgehoogd. Aan gebouw bedraagt de ophoging 13cm.

De bestaande eengezinswoning nr 111 blijft behouden, maar het perceel ervan wordt verkleind.

 

Er is een wegenis met woonerfstatuut voorzien vanuit de Bosstraat, met 2 aansluitingen aan de Bosstraat. Hiervoor werd een wegenisdossier ingevoerd in de aanvraag.

Aan de noordkant van de site (tot op 20 cm van de noordelijke grens) heeft ze een rijbaan van 5m breed, en centraal met een breedte van 6.20m. In het midden komt een park met vijver, met paadjes erdoorheen. De beplanting hiervan zal in latere fase gebeuren in samenspraak met de groendienst van de stad Lier. Dit binnengebied zal steeds publiek toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers. Er worden geen afsluitingen geplaatst.

In de wegenis aan de noordkant zijn 10 parkeerplaatsen dwars op de rijbaan, en een OCT aan de toegangsweg naar gebouw D. Deze wegenis geeft toegang naar de inrit ondergrondse parking, en verder door naar de ontsluitingsweg aan de Ring.

De wegenis in het midden geeft aansluiting op 7 dwarse parkeerplaatsen en weegt uit op een plein met nog 6 parkeerplaatsen en vanaf het plein ligt een fietspad richting west, met een breedte van 2m. Vanaf het fietspad kan aansluiting worden genomen op een nieuw fietspad aan een nieuwe ontsluitingsweg naar de Ring.

 

De wegenis en het park worden overgedragen aan het openbaar domein. Een gedeelte van de percelen wordt afgestaan voor de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg voor de Ring. Voor de aanleg van deze ontsluitingsweg zal een aparte vergunning aangevraagd worden door Agentschap Wegen en Verkeer. Hier zullen enkel voetgangers en fietsers op mogen ontsluiten

De zaak der wegen werd op de gemeenteraad van 23 september 2019 goedgekeurd, met voorwaarden.

2 fietspaden met openbaar domein komen bovenop de kelder.

 

Voor de wegenis en de aanleg van het park wordt een rooilijnplan vastgesteld door de gemeenteraad  op  23 september 2019 volgens het rooilijnplan met titel ‘rooilijnplan’ dd 29 jan 2019 ingevoerd in het omgevingsloket op 19/2/2019 als BA_ROOILIJNPLAN_I_N_01_ROOILIJNPLAN.pdf, opgemaakt door landmeter Van Eester, met zijn dossiernummer RVE OP 2017 06 153, met grondafstanden van 4914,8m², 1672,21m² en 2802,57m² .

 

Een verklaring van gratis grondafstand is toegevoegd, voor alle geel aangeduide delen op bijgevoegd plan. In deze verklaring worden voorwaarden gesteld.

 

Betreffende de afstand van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds een private kelder) moet iets worden geregeld in de voorwaarden.

 

 

4)      Zaak der wegen

Art. 4.2.25. Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.
 

Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse Regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.]

 

De gemeentelijke wegenis valt onder de in artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalde volheid van bevoegdheid van de gemeenteraad om alle aangelegenheden van gemeentelijk belang te regelen.  Onder de ‘zaak der wegen’ wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen: rooilijnen, rijbanen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen,…

 

 

 

Volgende voorwaarden worden opgelegd :

-De werken moeten worden uitgevoerd volgens de vooraf gemaakte samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2017, en bijakte nr 1 van 25 februari 2018. Zie toegevoegde bijlages

-De wegenis moet aan de noordkant tot helemaal tegen de perceelsgrens liggen.

-Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder).

 

In dit geval wordt in de gemeenteraad van 23 september 2019 voorgelegd en goedgekeurd:

1. Vaststelling van de rooilijn vanuit cel omgeving

2. Wegenis- en rioleringsdossier vanuit technisch bureau

 

5)      Openbaar onderzoek

Decretale bepalingen

Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, worden vergunningsaanvragen die wegenwerken omvatten waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, behandeld volgens de gewone vergunningsprocedure.

 

Volgens artikel 67 §1, 1° van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 betreffende de omgevingsvergunning, moet een openbaar onderzoek worden ingesteld conform de bepalingen van titel 3, hoofdstuk 5, van dit besluit.

 

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Het eerste openbaar onderzoek vond plaats  van 29 april 2019 tot 28 mei 2019. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

Het tweede openbaar onderzoek vond plaats naar aanleiding van een administratieve lus  van 9 mei 2019 tot 7 juni 2019. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 3 bezwaarschriften ontvangen.

 

Proces-verbaal van sluiting

Naar aanleiding van het eerste openbaar onderzoek werden er geen bezwaarschriften ontvangen.

Naar aanleiding van het tweede openbaar onderzoek werden er 3 bezwaarschriften ontvangen.

 

Resultaten openbaar onderzoek:

1 element uit de bezwaren heeft te maken met wegenis:

         Waarom wordt niet eerst de nieuwe ontsluitingsweg aangelegd alvorens deze bouwwerken te starten?

 

Evaluatie:

Het element betreffende procedure wegenis kan niet worden bijgetreden om volgende redenen:

Specifiek voor Condius heeft de timing van de ontsluitingsweg geen impact op de realisatie van hun project. In de ondertekende samenwerkingsovereenkomst werd opgenomen dat zij een omgevingsvergunning kunnen bekomen mits het tracé nodig voor de ontsluitingsweg kosteloos wordt afgestaan in kader van de omgevingsvergunning. Bij de vergunningsaanvraag dient Condius een rooi- en onteigeningsplan toe te voegen zodat het project aan het nieuwe openbaar domein komt te liggen. Ontsluiting gebeurt langs de Bosstraat, de kosten voor de heraanleg daarvan worden als last opgelegd in kader van de vergunning.

Het element uit de het bezwaar kan worden verworpen.

 

 

6)      Algemene conclusie en advies gemeentelijke omgevingsambtenaar

Aangezien de voorgelegde aanvraag voorwaardelijk in overeenstemming is met alle bepalingen uit de Vlaamse codex en de rooilijn en wegenis op zich aanvaardbaar zijn, kan een gunstig  advies gegeven worden onder volgende voorwaarden en lasten :

  • De werken moeten worden uitgevoerd volgens de vooraf gemaakte samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2017, en bijakte nr 1 van 25 februari 2018. Zie toegevoegde bijlages
  • De wegenis moet aan de noordkant tot helemaal tegen de perceelsgrens liggen.
  • Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder).

 

 

Aldus wordt aan de gemeenteraad voorgesteld de rooilijn vast te stellen volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 29 jan 2019 ingevoerd in het omgevingsloket op 19/2/2019 als BA_ROOILIJNPLAN_I_N_01_ROOILIJNPLAN.pdf, opgemaakt door landmeter Van Eester, met zijn dossiernummer RVE OP 2017 06 153, met grondafstanden van 4914,8m², 1672,21m² en 2802,57m² .

 

Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van (26/8/2019).

 

7)      Inhoudelijke beoordeling van het dossier door het college van burgemeester en schepenen

Op basis van de hierboven vermelde overwegingen komt het college van burgemeester en schepenen tot de volgende beoordeling van het dossier :

 

Stemming

 

21 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans en Maurits De Smedt

5 stemmen tegen: Marcel Taelman, Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

5 onthoudingen: Freddy Callaerts, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 21 stemmen voor - 5 stemmen tegen - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art. 1 :

De gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door Gauthier Lambrecht namens WEYNE-PROJECTS BVBA inzake slopen van eengezinswoningen, schuren en bunkers.  het rooien van bomen, vaststellen van rooilijnen en overdragen van grond, bouwen van 3 appartementsgebouwen (met 4 units voor diensten), 10 ééngezinswoningen, en een gezamenlijke ondergrondse parking, aanleggen van wegenis en een park, gelegen Bosstraat 107 en 111, 2500 Lier, volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 29 jan 2019 ingevoerd in het omgevingsloket op 19/2/2019 als BA_ROOILIJNPLAN_I_N_01_ROOILIJNPLAN.pdf, opgemaakt door landmeter Van Eester, met zijn dossiernummer RVE OP 2017 06 153, met grondafstanden van 4914,8m², 1672,21m² en 2802,57m² , mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden :

De werken moeten worden uitgevoerd volgens de vooraf gemaakte samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2017, en bijakte nr 1 van 25 februari 2018. Zie toegevoegde bijlages

De wegenis moet aan de noordkant tot helemaal tegen de perceelsgrens liggen.

Een juridisch sluitende overeenkomst met de stad (patrimonium) moet worden gemaakt betreffende het afstand van het recht van natrekking (overdracht van publiek domein met ondergronds private kelder).

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

KRUISPUNT  N10 - SCHOLLEBEEKSTRAAT. SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GROENONDERHOUD.  GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Tijdens de uitvoering (door de Afdeling Wegen en Verkeer (AWV)) van het kruispunt N10 (Aarschotsesteenweg) met de Schollebeekstraat werden een aantal plantvakken aangelegd (zie plan als bijlage).

 

Feiten en context

Gezien binnen de opdracht van AWV er geen voorzieningen beschikbaar zijn voor groenonderhoud van plantvakken, wordt gevraagd aan de stad om deze te onderhouden.

 

Hiervoor heeft AWV een overeenkomst "Beheersovereenkomst beplantingen kruising N10 met Schollebeekstraat te Lier" opgesteld.

 

Argumentatie

Ten einde het kruispunt volledig af te werken was het noodzakelijk om de zone , op het openbaar domein, tussen de weg en de rooilijn aan te planten.

AWV heeft de kosten van de aanplantingen op zich genomen.

Gezien deze werken een meerwerk zijn en gezien AWV niet de mogelijkheden heeft om deze groenzones verder te onderhouden, vragen zij aan de stad om dit onderhoud verder op zich te nemen.

 

Samenwerkingsovereenkomsten dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

5/2/11/1

Het uitvoeren van groenonderhoud door externe aannemers voor groenbeheer.

 

Als voorbereiding voor een normaal onderhoud, dienen de plantvakken éénmalig opgekuist te worden. De kosten hiervoor worden geraamd op 1.884,60 euro excl. BTW of 2.280,37 euro incl. BTW.

 

Verder dienen deze plantvakken opgenomen te worden in het jaarlijks onderhoud. De extra kost voor deze plantvakken bedraagt eveneens 1.884,60 euro excl. BTW of 2.280,37 euro incl. BTW per jaar. 

 

Een visum is vereist van de financieel beheerder. De financieel beheerder verleende dit

visum op 16 april 2018.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst voor het groenonderhoud kruising N10 met Schollebeekstraat te Lier.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

PRINCIPIËLE TOEKENNING PARADIJSWEG TER HOOGTE VAN KANUNNIK DAVIDLAAN 31. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 13/12/2017 heeft THV Artes Group - Artes Projects  een stedenbouwkundige aanvraag ingediend voor het bouwen van buurtondersteunde commerciële ruimtes, kantoren, 83 appartementen en een parkeerkelder, Kanunnik Davidlaan 31

 

De stedenbouwkundige aanvraag omvat de aanleg van een nieuwe straat. Daarom diende de gemeenteraad een besluit te nemen over de zaak van de wegen. De gemeenteraad heeft in de zitting van 28 mei 2018 de rooilijn vastgesteld.

 

De Bestendige Deputatie besliste in de zitting van 18/10/2018 de stedenbouwkundige vergunning af te leveren aan de aanvrager.

 

Feiten en context

Een nieuwe straatnaam dient toegekend. De gemeenteraad is hiervoor bevoegd.

 

Fasering

Principiële toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

Openbaar onderzoek (30 dagen) + advies Toponymische commissie – Erfgoedraad.

Definitieve toekenning van de straatnaam door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

Decreet van 28 januari 1977, en latere wijzigingen, tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen.

 

Argumentatie

De naamsvoorkeur zoals bepaald in art.2 van het decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen dient gevolgd te worden. Namelijk;

§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.

§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.

In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.

Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.

(§ 3. De naam van een lid van de Koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen.)

 

Pas nadat toponymische of historische gegevens ontbreken, mag men aan andere naam gegevens mogelijkheden denken. Liefst een ganse wijk met gelijkaardige namen voorzien.

 

Volgende straatnaam wordt voorgesteld;

 

Paradijsweg

toponiem: hovinge vanaf eerste helft 18de eeuw

 

Het voorstel van de nieuwe straatnaam is Paradijsweg.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de benaming Paradijsweg voor de nieuwe straat die komt op de site Kanunnik Davidlaan 31 principieel toe te kennen.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

GYM-EN DANSINFRASTRUCTUUR - VERREKENINGEN. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 4 juni 2018 beslist om de opdracht "ontwerp en bouw van een gym- en dansinfrastructuur op de site Louis Zimmer op het grondgebied van Lier" te gunnen aan THV D'Hulst, Antwerpsesteenweg 65 te 2500 Lier, tegen het nagerekend inschrijvingsbedrag van € 1.499.950,09 excl. BTW.

 

In zitting van 27/08/2018, 08/10/2018 en 25/02/2019 werden volgende verrekeningen reeds goedgekeurd.             

 

Zitting

voorstel

omschrijving

bedrag

CBS 27/08/18

1.2

wegvallen muur gesloten berging

€ -1.388,88excl. BTW

 

1.4

supplement akoestische deuren

€ 1.875,29excl. BTW

 

1.5

raam cafetaria gymhal

€ 20.610,28excl. BTW

 

1.7

voorbereidende voorzieningen mogelijke toekomstige zonnepanelen

€ 12.354,72excl. BTW

 

1.8

bijkomende regenwaterput en buitenkraantjes

€ 3.199,00excl. BTW

CBS 08/10/18

 

verrekening erelonen

€ 2.190,25excl. BTW

CBS 25/02/2019

4

aankoop gymtoestellen

€ 224.034,00excl. BTW

 

 

 

 

 

 

Feiten en context

De THV D'Hulst heeft een aantal verrekeningsvoorstellen ingediend (prijzen excl. BTW)

 

Voorstel 3.1: aanvoer palenmachine

Er wordt een extra kost voorgelegd voor het gebruik van een lichtere palenmachine. Dit gezien een moeilijkere bereikbaarheid. De grotere palenmachine mag niet over de brug van de Predikherenlaan rijden.

De aannemer diende hiervoor een verrekening t.b.v. 11.811,95euro excl. BTW iwn.

In zitting van 14/01/2019 heeft het schepencollege het verrekeningsvoorstel niet aanvaard.

 

Tijdens de werfvergadering werd er over de kostprijs van het voorstel onderhandeld. Er wordt nu voorgesteld om de kostprijs de verdelen. De kostprijs, na onderhandelen, bedraagt nu 5.905,98euro excl. BTW

 

Voorstel 3.2: regenwaterrecuperatie

Er wordt een extra kost voorgesteld voor de aankoppeling van de toiletten op het regenwaterrecuperatiesysteem en een verzwaring van de regenwaterpomp.

Kostprijs: 5.286,61euro excl. BTW

Het schepencollege heeft in zitting van 14/01/2019 het voorstel niet weerhouden. Na advies van de stadsjurist werd vastgesteld dat de aansluiting van de toiletten op het regenwaterrecuperatiesysteem duidelijk beschreven werd in het lastenkohier.

Het voorstel blijft niet weerhouden.

 

Voorstel 3.3: grotere datarack in serverlokaal

IT-dienst van stad Lier wenst een grotere datarack te plaatsen dan voorzien in de offerte.

Kostprijs van de verrekening bedraagt 1.908,05euro excl. BTW

 

Voorstel 3.5: complexe vorm valkuilen

Het bestek vermeldt de nodige verlagingen in de betonplaat (valkuil). Tijdens de aanbesteding werden de valkuilen bekeken op basis van schetsen van Eurogym. Aangezien de opdracht nog niet aan THV D'Hulst was toegewezen, konden we moeilijk verwachten dat we gedetailleerde uitvoeringsplannen ter onzer beschikking zouden hebben. Bij uitvoering blijkt dat Eurogym met een complexere vorm van valkuil komt. De schuine hoeken moeten op 135° worden gemaakt.

De aannemer dient een verrekeningsvoorstel t.b.v. 8.387,35euro excl. BTW in.

 

Op vraag van het schepencollege d.d. 14/01/2019 diende de aannemer de meerprijs te herzien in functie van de nieuwe mogelijke uitvoering van de valput.

 

Voorstel 3.6: extra voorziening kabelbaan.

De aannemer diende een verrekeningsvoorstel, t.b.v. 5.931,35euro excl. BTW, in met een analoge argumentatie als verrekening 3.5.

 

Voorstel 4: verplaatsen nutsleidingen bestaand

Bij grondwerken (bij aanvang van de werken) stelde men vast dat de nutsleidingen aan het toekomstige gebouw anders toekwamen. De bestaande nutsleidingen dienden te worden verplaatst. Hiervoor heeft de aannemer een voorstel t.b.v. 18.355,62euro excl. BTW ingediend.

 

Voorstel 5: extra werfhekken.

THV D'Hulst dient een verrekeningsvoorstel in voor het plaatsen extra werfhekken. De kostprijs van dit voorstel bedraagt 1.934,50euro excl. BTW.

Er wordt vastgesteld dat de werfhekken deel uitmaken van het bestek. De aannemer heeft geen recht om een bijkomende vergoeding hiervoor te vragen. Het voorstel wordt dan ook niet weerhouden.

 

Voorstel 6b: Wijzigingen elektriciteit

Voor de wijzigingen t.o.v. de oorspronkelijke offerte dient THV D'Hulst een verrekeningsvoorstel in t.b.v. 11.610,12euro. Er wordt voorgesteld om te werken met een verdeelsleutel 50/50. Waarbij stad en aannemer elk de helft van de kosten op zich neemt.

 

Voorstel 7b: turntoestellen

Het leveren en plaatsen van de turntoestellen was niet voorzien in het bestek. Het schepencollege heeft in zitting van 25/02/2019 het verrekeningsvoorstel voor het leveren en plaatsen van de toestellen aan THV D'Hulst toegewezen.

Na onderhandelen wordt het gevraagde honorarium, voor het coördineren van de levering en plaatsing door THV D'Hulst, van 10% naar 7% herleid.

Dit betekent dat de meerprijs, na onderhandelen, 15.682,38euro excl. BTW bedraagt.

 

Voorstel 8: boscompensatie

Voor het realiseren van de gym- en dansinfrastructuur diende de aannemer een deel bomen op deze gronden te rooien. De stad dient hiervoor een boscompensatie aan het Agentschap Natuur en bos te betalen.

De kostprijs van de bijdrage bedraagt 2.792,46euro.

 

Voorstel 10 Opstellen ontwerp inbraak

De aannemer dient hiervoor een verrekeningsvoorstel t.b.v. 1.290,98euro excl. BTW in. Na onderhandelen werd vastgesteld dat deze wijziging onderdeel uitmaakt van het bestek.

Het voorstel wordt niet weerhouden.

 

Voorstel 13: aanpassing collector + radiatorkranen

Dit voorstel zal verder besproken worden in kader van het nieuw Meerjarenplan.

 

Voorstel 14: deuropeners lift

De aannemer dient hiervoor een verrekeningsvoorstel t.b.v. 2.275,29euro excl. BTW in.

 

Voorstel 15: Beamdetectie op vraag van brandweer

In het bestek werden rookmelders in het gebouw voorzien. Bij de rondgang van de brandweer, bleek dat dit systeem in praktijk niet haalbaar was. Op vraag van de brandweer heeft THV D'Hulst een voorstel uitgewerkt om beamdetectie te voorzien i.p.v. de voorziene rookmelders.

Meerprijs: 5.903,51euro excl. BTW.

 

Voorstel 17: Dubbele deur gymhal

De deur die toegang geeft naar de gymhal is een enkele deur. Op onze vraag werd gevraagd een verrekeningsvoorstel voor te leggen voor de wijziging naar een dubbele deur.

Meerprijs: 777,29euro excl. BTW.

 

TOTAAL OVERZICHT OPENSTAANDE VERREKENINGEN:

 

Hierbij wordt in kolom 2 vermeld de oorspronkelijke kostprijs van het verrekeningsvoorstel.  Kolom 4 omvat ons tegenvoorstel aan THV D'Hulst, rekening houdend met bovenstaande argumenten. THV D'Hulst heeft aangegeven dat dit tegenvoorstel aanvaardbaar is met uitzondering van voorstellen 3.5 / 3.6 / 8 / 14 / 15, wat tot een totaalbedrag van 66.196,02€ zou leiden. Na onderhandelingen is besloten dat beide partijen kunnen akkoord gaan met het bedrag van 60.000€, in dien verstande dat er geen extra verrekeningen worden aanvaard binnen dit project.

 

Omschrijving

Kostprijs voorstel (excl. BTW)

Argumentatie

Tegenvoorstel

3.1 aanvoer palenmachine

€ 11.811,95

50/50

€ 5.905,98

3.2 Regenwaterrecuperatie

€ 5.286,61

in bestek

€ 0,00

3.3 Groter datarack

€ 1.908,05

buiten bestek

€ 1.908,05

3.5 Complexe vorm valkuilen

€ 8.387,35

in bestek

€ 0,00

3.6 Extra voorziening kabelbaan

€ 5.9321,35

in bestek

€ 0,00

4 Verplaatsen nutsleidingen bestaand

€ 18.355,62

buiten bestek

€ 18.355,62

5. Extra werfhekken

€ 1.934,50

in bestek

€ 0,00

8. Boscompensatie

€ 2.792,46

50/50

€ 1.396,23

7b Turntoestellen fee

€ 15.682,38

buiten bestek

€ 15.682,38

13 Aanpassen collector + radiatorkranen

€ 15.050,87

bekijken tijdens MJP

€ 0,00

6b Wijzigen elektriciteit

€ 11.610,12

50/50

€ 5.805,06

10 Opstellen ontwerp inbraak

€ 1.290,98

in bestek

€ 0,00

14 Deuropeners lift

€ 2.275,29

in bestek

€ 0,00

15 Beamdetectie op vraag van brandweer

€ 5.903,51

50/50

€ 2.951,76

17 Dubbele deur gymhal

€ 777,29

buiten bestek

€ 777,29

 

 

 

 

TOTAAL

€ 108.998,33

 

€ 52.782,36

 

Argumentatie

Wijzigingen tijdens de uitvoering van de opdracht, dienen ter goedkeuring aan het bestuur te worden voorgelegd. Wanneer de totale kostprijs aan verrekeningen meer dan 20% bedraagt van de inschrijvingsprijs, dienen de verrekeningen door de gemeenteraad goedgekeurd te worden.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

6/5/3/29

de stad investeert in een nieuwe gymhal en dansklas in aanbouw op de bestaande sporthal 't Spui

 

Op actie 6/5/3/29 met budgetsleutel "74001/22103007 - gebouwen in aanbouw" is momenteel nog een budget t.b.v. 24.456,26euro ter beschikking.

Dit budget dient echter te worden aangewend voor het leveren en plaatsen van een audio-installatie. Deze bestelling maakt geen onderdeel uit van de aanneming van THV D'Hulst.

 

Er dient m.a.w. budget verschoven te worden. Op actie 6/5/3/6 "ontwikkeling Hoge Velden - fase 1" is er op budgetsleutel "74001/2200000 - onbebouwde terreinen" nog een beschikbaar krediet t.b.v. 1.083.269,61euro.

 

Een visum van de financieel directeur is voor vastleggingen vereist. Op datum van

23 september 2019 geeft de financieel directeur zijn visum.

 

De goedkeuring van deze verrekening brengt de totale kostprijs voor verrekeningen op 21.5% van de inschrijvingsprijs en moet bijgevolg worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

7 onthoudingen: Koen Breugelmans, Ella Cornelis, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 7 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de verrekeningsvoorstellen in kader van het dossier "bouwen van een gym- en danshal", voor een totaalbedrag, na onderhandeling, van 60.000 euro excl. BTW.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

GRATIS GRONDAFSTAND BEEKSTRAAT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 27 december 2018 beslist  een  verkavelingsvergunning af te leveren met ref. V 2018/8/O MV_2018100939 op naam van Koen Vaes, Hollestraat 32B te 2220 Heist-op-den-Berg voor het verkavelen van 2 kavels voor half-open bebouwing, gelegen Beekstraat , 2500 Lier voorwaardelijk te vergunnen.

 

In de voorwaarden wordt er o.m. gesteld dat: de gronden welke binnen de rooilijn vallen vastgesteld door de Gemeenteraad op datum van 26 maart 2018 moeten gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan. In zitting van 26 maart 2018 heeft de gemeenteraad de rooilijn goedgekeurd

 

In zitting van 19 augustus 2019 heeft het schepencollege beslist voortaan de kosten van gratis grondafstand te delen

 

Feiten en context

Ingevolge voormelde verkavelingsverguning en vaststelling rooilijn dient er een strook van 63 m² gratis te worden afgestaan aan de stad Lier zoals in gele kleur werd afgebeeld op het meetplan opgemaakt op 21 maart 2019 door Koen Vaes, Beëdigd landmeter-schatter, Hollestraat 32B te Heist-op-den-Berg. Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 12019-10926 en is een deel van het kadastraal perceel B 571 w2 P0000.

 

Hiertoe heeft de bvba Notarissen Cuvelier & Westerlinck", geassocieerde notarissen te Berlaar

een ontwerp van akte kosteloze afstand voor openbaar nut opgesteld.  Het ontwerp van akte bevat de klassieke bepalingen van een kosteloze afstand.

 

De gemeenteaadsbeslissing van 26 maart 2018 dient dan ook gedeeltelijk te worden herzien, nl. op vlak van de kosten verbonden aan deze afstand.

 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Volgens de afgeleverde verkavelingsvergunning  van 27 december 2018  dient een strook grond te worden overgedragen in de Beekstraat. Het gemeenteraad overweegt het ontwerp van akte, opgesteld door de bvba Notarissen Cuvelier & Westerlinck", geassocieerde notarissen te Berlaar , samen met het bijhorende opmetingsplan goed te keuren . Alle kosten verbonden aan de akte worden gedeeld door beide partijen.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de wijziging van de kostenverdeling voor deze akte goed te keuren. De kosten worden gedeeld. De akte dient in die zin te worden aangepast.

 

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte, samen met het bijhorend opmetingsplan, betreffende de gratis grondafstand voor een deel van een perceel grond gelegen aan de Beekstraat ten kadaster gekend onder B 571 w2 P0000, opgesteld door de bvba Notarissen Cuvelier & Westerlinck", geassocieerde notarissen te Berlaar, goed te keuren.

 

Art. 3 :

De gemeenteraad beslist dat deze afstand gebeurd voor openbaar nut.

 

Art. 4:

De burgemeester en de algemeen directeur worden hierbij gemachtigd de akte en de erbij horende stukken te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

GRATIS GRONDAFSTAND EIKENBOSLAAN 7. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 24 september 2018 beslist  een omgevingsvergunning af te leveren met ref. 2018/58/OMV_2018031468 op naam van Kenny Vermeulen namens REDWOOD VASTGOED gevestigd te Hellegatstraat 10/2 te 2590 Berlaar voor bouwen van 35 appartementen + slopen loods + wegenis op een terrein, gelegen Eikenboslaan 7, 2500 Lier, kadastraal bekend: afdeling 4 sectie B nr. 507N.

 

In zitting van 24 september 2018 heeft de gemeenteraad de rooilijn goedgekeurd op basis van een meetplan met titel ‘rooilijnplan’ dd 28/03/2018 dossier D2018/5-18 opgemaakt door Dieter De Hoef, landmeter-expert, Hallaarstraat 33 te 2222 Itegem. 

 

In zitting van 19 augustus 2019 heeft het schepencollege beslist de alle kosten verbonden aan zulke overdracht te verdelen in gelijke delen tussen de twee partijen. Voormelde gemeenteraadsbeslissing voorziet niet in een specifieke kostenverdeling.

 

Feiten en context

Ingevolge voormelde omgevingsvergunning en vaststelling rooilijn dient er een strook van 92 m² gratis te worden afgestaan aan de stad Lier Zoals in gele kleur werd afgebeeld op voormeld rooilijnplan. Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 12019-10231.

 

Hiertoe heeft notaris Rita HEYLEN, notaris met standplaats te Heist-op-den-Berg, een ontwerp van akte kosteloze afstand voor openbaar nut opgesteld onder REP. 00-00-7116/008/PB. Het ontwerp van akte bevat de klassieke bepalingen van een kosteloze afstand.

 

De grondverwerving is bestemd voor de vorming van een openbare toegangsweg die voorzien wordt tussen de twee gebouwen in oprichting gelegen op voormeld perceel sectie B nummer 0507NP0000, van 4 meter breed, met 2m breedte in gewapend gras en 2m breedte in klinkers.

 

Vermits de toegangsweg geheel/gedeeltelijk op ondergrondse garages gelegen is wordt er een wederzijds recht van afstand van natrekking voorzien. De stad Lier ziet af van de rechten op de ondergrond en de afstanddoener ziet af van dat wat in het openbaar domein gaat vallen (bovengronds) ten gevolge van de akte.

 

In het ontwerp van akte is een verbintenis opgenomen in verband met de aanleg van de wegenis.

 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Volgens de afgeleverde omgevingsvergunning vergunning van 24 september 2018  dient een strook grond te worden overgedragen in de Eikenboslaan 7. De gemeenteraad overweegt het ontwerp van akte, opgesteld door notaris Rita HEYLEN te Heist-op-den-berg,  samen, met het erbij horedne opmetingsplan, goed te keuren. De kosten verbonden aan de overdracht worden gedeeld door partijen.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte betreffende de gratis grondafstand, opgesteld door notaris  Rita HEYLEN Heist-op-den-Berg, onder REP 00-00-7116/008/PB. met opmetingsplan goed te keuren. Alle kosten verbonden aan de akte worden door partijen gedeeld. De akte dient in die zin te worden aangepast.

 

 

Art. 2 :

De gemeenteraad beslist dat de grondafstand gebeurd voor openbaar nut.

 

Art. 3:

De burgemeester en de algemene directeur worden hierbij gemachtigd de akte en de erbij horende stukken te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

GRATIS GRONDAFSTAND LEIKE. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 24 juni  2019 heeft de gemeenteraad beslist om de rooilijn vast te stellen bij de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door mevrouw Evy Van Asch inzake Bouwen van een ééngezinswoning, gelegen Leike ZN, 2500 Lier, volgens het plan met titel ‘opmetingsplan grondafstand’ dd 23 oktober 2018 opgemaakt door Koen Vaes landmeter, ingevoerd op het omgevingsloket op 7/3/2019, met een gratis grondafstand van 38 m2.

 

In zitting van 01 juli 2019 heeft het College van Burgemeester en Schepenen de omgevingsvergunning verleend onder ref. OMV_2018156929.

 

In zitting van 19 augustus 2019 heeft het schepencollege beslist de kosten verbonden aan zulke overdrachten te verdelen tussen partijen.

 

Feiten en context

Hiertoe heeft de bvba  “Notarissen Jan Verreth & Maxime Ruiters” geassocieerde notarissen te Lier een ontwerp van akte kosteloze afstand voor openbaar nut opgesteld. 

Het perceel grond is opgemeten en afgepaald door landmeter de heer Koen Vaes, handelend voor landmeetbureau landmeter Koen Vaes B.V.B.A, te 2220 Heist-op-den-Berg, Hollestraat 32B op 23 oktober 2018. Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 12019/10213 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.

Het ontwerp van akte bevat de klassieke bepalingen van een kosteloze afstand.

 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Volgens de vastgestelde rooilijn en de verleende omgevingsvergunning dient een strook grond te worden overgedragen in het Leike. De gemeenteraad overweegt het ontwerp van akte, opgesteld door de  bvba “Notarissen Jan Verreth & Maxime Ruiters”, geassocieerde notarissen te Lier , samen met het opmetingsplan  goed te keuren. Alle kosten verbonden aan deze akte worden gedeeld.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte betreffende de gratis grondafstand voor een deel van een perceel grond gelegen aan het Leike, volgens het plan opgemaakt door landmeter Koen Vaes groot 38 m², opgesteld door de bvba “Notarissen Jan Verreth & Maxime Ruiters”, geassocieerde notarissen te Lier goed te keuren. Alle kosten verbonden aan deze overdracht worden gedeeld.  De akte dient in die zin te worden aangepast.

 

 

Art. 2:

De gemeenteraad  beslist dat de grondafstand gebeurd voor openbaar nut.

 

Art. 3:

De burgemeester en de algemeen directeur worden hierbij gemachtigd de akte en alle erbij horende stukken te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

GRATIS GRONDAFSTAND DOOR GO! IN DE DORPSSTRAAT 63, DORPSSTRAAT 85 EN DORPSSTRAAT 89. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 24/04/2017 besliste de gemeenteraad de rooilijn vast te stellen bij de stedenbouwkundige aanvraag op naam van Autonome Raad van het Gemeenschapsonderwijs - Administratieve Diensten OI. 2016/310, voor nieuwbouw van een leefschool met bijhorende forumzaal, Dorpsstraat 63, Dorpsstraat 85 en Dorpsstraat 89, (afd. 4) sectie B 567 G, volgens het plan met titel ‘rooilijnplan’ dd 6 jan 2017 opgemaakt door D.Debloudts, met een grondafstand van 859m² voor de Beekstraat, 221m² voor het Vlinderpad, en 659m² voor het verbindingspad met de bijhorende grondafstand,  mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

-de akte van gratis grondafstand moet verleden worden vooraleer er met de uitvoering van de infrastructuur- en wegeniswerken mag begonnen worden;

-de private gronden welke binnen de rooilijn vallen, vastgesteld door de Gemeenteraad op 24/4/2017 moeten door de aanvrager gratis, vrij en onbelast aan de stad worden afgestaan en dit op eigen initiatief, waarbij de daaruit voortvloeiende notaris- en opmetingskosten volledig ten laste zijn van de aanvrager.

 

In zitting van 19 augustus 2019 heeft het schepencollege beslist voortaan alle kosten van gratis grondafstand te delen door beide partijen.

 

Feiten en context

Hiertoe werd een ontwerp van akte opgesteld door mevrouw Claire De Winter Vlaamse commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties, optredend als authentificerende derde. Het ontwerp van akte omvat de klassieke bepalingen inzake gratis grondafstand.

 

De afstand gebeurt voor openbaar nut in het kader van de vergunningsaanvraag voor het nieuwbouwproject op het schooldomein Basisschool Dagpauwoog.

 

Bij het ontwerp van akte hoort een opmetingsplan opgesteld door D. Deblouts, gezworen landmeter-expert, Vennestraat 82 te 2275 Lille op 6/1/2017. Hierop staan de volgende afstanden afgebeeld:

 

1. Een oppervlakte van acht are negenenvijftig centiare (8a 59ca), met aanhorigheden op en met grond, gelegen Dorpsstraat 63, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel, sectie B nummer 0567GP0000 met een oppervlakte volgens kadaster van één hectare zevenenvijftig are veertien centiare (1ha 57a 14ca), met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer B 567 L P0000.

2. Een oppervlakte van twee are eenentwintig centiare (2a 21ca), met aanhorigheden op en met grond, gelegen Dorpsstraat 63, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel, sectie B nummer 0567GP0000 met een oppervlakte volgens kadaster van één hectare zevenenvijftig are veertien centiare (1ha 57a 14ca),  met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer B 567 N P0000.

3. Een oppervlakte van zes are negenenvijftig centiare (6a 59ca), met aanhorigheden op en met grond, gelegen Dorpsstraat 63, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent kadastraal uittreksel, sectie B nummer 0567GP0000 met een oppervlakte volgens kadaster van één hectare zevenenvijftig are veertien centiare (1ha 57a 14ca),  met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer B 567 M P0000.

 

Met zijn mail van 4 september 2019 deelt de heer Marc Eyckmans, infrastuctuur vastgoed GO! mee dat GO! zou vertegenwoordigd worden in de akte door mevrouw Claire De Winter. Indien dit niet kan, zal de heer Marc Eyckmans de GO! vertegenwoordigen in de akte.

 

Ingevolge de beslissing van 16 augustus 2019 dient het gemeenteraadsbesluit van 24/04/2017 gedeeltelijk te worden herzien op vlak van aktekosten en opmetingskosten.

 

Juridische grond

Het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 12 januari 2015), waarbij volgens artikelen 14 en 16 de bevoegdheid van de Vlaamse commissarissen werd vastgelegd om op te treden als authentificerende derde, authenticiteit te verlenen aan de akten, de dagtekening ervan te verzekeren, ze in bewaring te houden en er grossen en uitgiften van af te geven;

 

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2014 houdende de uitvoering van het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 16 januari 2015), houdende machtiging tot aanwijzing van de Vlaamse commissarissen en tot regeling van de werkwijze van het decreet van 19 december 2014;

 

Het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie van 12 januari 2015, tot aanwijzing van de Vlaamse Commissarissen, vermeld in het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex

 

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Volgens de vastgestelde rooilijn dient een strook grond te worden overgedragen in de Dorpsstraat 63, Dorpsstraat 85 en Dorpsstraat 89. De gemeenteraad overweegt het ontwerp van akte, opgesteld door mevrouw Claire De Winter Vlaamse commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties, samen met het opmetingsplan goed te keuren  De kosten verbonden aan deze akte worden gedeeld door beide partijen.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art. 1

De gemeenteraad beslist de wijziging van het gemeenteraadsbesluit van 24/04/2017 op vlak van aktekosten en opmetingskosten goed te keuren.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het ontwerp van akte betreffende de gratis grondafstand in de Dorpsstraat 63, Dorpsstraat 85 en Dorpsstraat 89, opgesteld door mevrouw Claire De Winter, Vlaamse commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties, samen met het opmetingsplan goed te keuren. De aktekosten en opmetingskosten worden gedeeld. De akte dient hieraan te worden aangepast.

 

 

Art.3 :

De gemeenteraad beslist dat de grondafstand gebeurd voor openbaar nut.

 

Art. 4:

De burgemeester en de algemeen directeur worden hierbij gemachtigd de akte en de erbij horende stukken te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

HANDGIFT VAANDEL EN PRENTEN. GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

Dhr. Paul Laurens wil uit de nalatenschap van Maria Van der Wee een geheel van objecten overdragen aan de stad. Het gaat om een vaandel van de Sint-Gummarusfeesten 1965, 4 prenten van Henri Melis en documentair materiaal (17 foto's en 3 getuigschriften).

 

Adviezen

Positief advies Stadsmuseum Lier

Positief advies Archief Lier

Conform de interne bewaarafspraken worden het vaandel en de prenten in het depot van het stadsmuseum en het documentair materiaal in het depot van Archief Lier.

Archief Lier behoudt zich het recht om een selectie te maken in het aangeboden materiaal met het oog op permanente bewaring.

 

Juridische grond

Decreet over lokaal bestuur

 

Argumentatie

De objecten komen tegemoet aan volgende criteria:

- hoge herkomstwaarde: in Lier gebruikt/in Lier gemaakt/voor Lier gemaakt/van een Liers maker is

- van deze objecten bevindt zich geen duplicaat in de collectie

- een gemiddelde historische en informatieve waarde

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de handgift van dhr. Paul Laurens goed te keuren en te aanvaarden.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

HANDGIFT VLAG VOS LIER: GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

Dhr. Bob Van Ouytsel schenkt een vlag van VOS Lier. De vlag is in 1982 gemaakt naar een ontwerp van Bert Goovaerts en werd sedertdien jaarlijks op de IJzerbedevaart te Diksmuide gedragen. Er hoort een stok bij waaraan wimpels zijn gehangen van elk jaar - sinds 1982 - waarin VOS Lier deelnam aan de Ijzerbedevaart. De oorspronkelijke vlag van tijdens het interbellum is tijdens de repressie in 1944 verloren gegaan.

 

 

Adviezen

Stadsmuseum Lier geeft positief advies.

 

Juridische grond

Decreet over het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Vlag en bijhorende stok hebben een

- hoge herkomstwaarde: ze zijn gemaakt voor een Lierse vereniging en in Lier gebruikt.

- hoge ensemblewaarde

- hoge historische waarde: het heeft een aantoonbare associatie met de geschiedenis van Lier

- gemiddelde informatieve, maatschappelijke en belevingswaarde

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de handgift van dhr. Bob Van Ouytsel goed te keuren en te aanvaarden.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

HANDGIFT PORTRET CALLAERTS: GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Feiten en context

Zr. Hildegarde van de Ursulinen in Lier bracht een schilderij binnen in naam van Zr. Mimi Callaerts die in een home in Melsbroek verblijft. Het stelt het portret van haar vader voor - Frans Callaerts, geschilderd door Jozef Callaerts, kozijn van Frans. Frans Callaerts is geboren in Lier, was als militair werkzaam in kazerne Dungelhoeff en woonde aan de Frederik Peltzerstraat 31. Hij werd thuis opgepakt en naar concentratriekamp Elrich Dora gevoerd waar hij in 1944/45 overleed. Het portret is geschilderd naar een foto, na zijn overlijden.

 

Adviezen

Stadsmuseum Lier geeft positief advies. Het schilderij heeft een gemiddelde herkomstwaarde: het is vervaardigd door een Liers schilder, het stelt een Lierenaar voor. Het heeft een gemiddelde cultuurhistorische waarde: het verhaal van Frans Callaerts draagt bij tot de geschiedenis van Lier. Het heeft een gemiddelde sociaal-maatschappelijke waarde: het verhaal roept een collectieve emotie op.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besluit de handgift van Zr. Callaerts goed te keuren en te aanvaarden.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

BOSGROEP ANTWERPEN-ZUID - TOETREDING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 15 september 2008 over de toetreding tot Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw

Gemeenteraadsbeslissing van 27 mei 2013 over de uittreding uit Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw

 

Feiten en context

In 2008 trad de stad toe tot de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw en trad de stad eruit in 2013. Op dat moment ondernam de stad weinig initiatieven samen het deze organisatie, waardoor het lidmaatschap niet meer relevant was.

Ondertussen is de situatie veranderd. De stad en OCMW zijn met 2 concrete projecten in overleg met Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw bezig, nl. een essentakstrefte in het speelbos aan de Ouderijstraat en een beplantingsplan voor de heraanplant van dit bos én het (herdenkings)bos op begraafplaats Kloosterheide. Daarnaast is de stad bezig met het vergroenen en de kwaliteit van de bossen te versterken, waardoor de kennis van Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw welkom is.

Het lidmaatschap en de adviezen voor bovenvermelde projecten is momenteel ook gratis. Dit maakt dat de stad en OCMW momenteel terug baat heeft op terug toe te treden tot de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw.

Na principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen, dienen we het dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Adviezen

Vanuit infrastructuur/groen geeft men volgende argumenten waarom we weer lid van de Bosgroep wensen te worden:

         Het lidmaatschap en alle adviezen en plannen zijn gratis.

         De Bosgroep geeft advies over onderhoud van bossen.

         De Bosgroep maakt beplantingsplannen voor nieuwe bossen of herbebossing

         De Bosgroep helpt mee met de aanplant van bossen

         De Bosgroep adviseert naar particuliere bosbeheerders. Het is een service die we als gemeente aan bewoners via de Bosgroep kunnen aanbieden.

Omdat de stad bezig is met het vergroenen van de stad en de kwaliteit van de bossen te versterken is kennis en advies van de bosgroep zeer welkom.

We zijn al met 2 concrete projecten in overleg met de Bosgroep:

         advies over de essentaksterfte in het speelbos aan de Ouderijstraat en een beplantingsplan voor de heraanplant van dit bos.

         advies over het (herdenkings)bos op begraafplaats Kloosterheide

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 9 mei 2014

Besluit van de Vlaamse regering betreffende de erkenning en de subsidiëring van bosgroepen en de wijze waarop leden van het Bosbeheer kunnen meewerken in erkende bosgroepen van 27 juni 2003

Statuten bosgroep Antwerpen-Zuid

 

Argumentatie

Het is aangewezen om terug lid te worden Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw om de stad mee te ondersteunen bij bovenvermelde projecten.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan om toe te treden tot de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

BOSGROEP ANTWERPEN-ZUID VZW - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDING EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND LID ALGEMENE VERGADERING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad Lier neemt deel aan de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw.

 

De statuten van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw bepaalt onder artikel 6 § 2 dat de bosgroep onder andere bestaat uit werkende leden. Dit zijn bosbeheerders, m.a.w. boseigenaars of mede-eigenaars. Door de beslissing van 23 september 2019 maakt de stad deel uit als werkend lid van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw

De statuten bepaalt in artikel 13 § 2 dat per werkend lid een vertegenwoordiger en plaatsvervanger wordt aangeduid.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu van 9 mei 2014

Besluit van de Vlaamse regering betreffende de erkenning en de subsidiëring van bosgroepen en de wijze waarop leden van het Bosbeheer kunnen meewerken in erkende bosgroepen van 27 juni 2003

Statuten bosgroep Antwerpen-Zuid

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om als werkend lid van de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw de volgende vertegenwoordigers voor de algemene vergadering af te vaardigen:

         Dhr. Dons Michiel, consulent leefmilieu, als effectief vertegenwoordiger

         opvolger van mevrouw Bastiaensens Jolien, consulent leefmilieu, als plaatsvervangend vertegenwoordiger

voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art 2 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Bosgroep Antwerpen-Zuid vzw.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

WELZIJNSKOEPEL RIVIERENLAND - TOETREDING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

In de 2de helft van 2017 werd binnen de schoot van de regionale mandaatgroep het debat gevoerd over de afbakening van de eerstelijnszorgzones. Een aantal gemeenten (o.a. Heist-op-den-Berg) koppelden hun deelname aan de zorgregio ‘Rivierenland’ aan een engagement tot oprichting van een regionale welzijnskoepel.

 

Op de regionale mandaatgroep van 2 februari 2018 werd principieel beslist een regionale welzijnskoepel op te richten met de volgende krachtlijnen:

1) De oprichting van een welzijnskoepel (equivalent van Welzijnszorg Kempen) op arrondissementele schaal, dus met de 13 gemeenten (OCMW-besturen), dit vanuit de nood om welzijn en zorg binnen het arrondissement op elkaar af te stemmen en vanuit de verantwoordelijkheid die de lokale besturen willen opnemen wat betreft hun regierol in het kader van het nieuwe decreet lokaal sociaal beleid. De 1ste lijnszones binnen het arrondissement Mechelen (+ Ranst) kunnen samen een regionale zorgzone vormen.

2) Het initiatief tot oprichting van een welzijnskoepel wordt toebedeeld aan de dienstverlenende vereniging IGEMO, in haar hoedanigheid van regionaal samenwerkingsverband voor streekbeleid en -ontwikkeling. Streefdoel moet zijn om begin 2019 operationeel te zijn.

3) De welzijns- en zorgactoren enten hun werkingsgebied maximaal op de schaal van het arrondissement Mechelen.

4) De bestuurlijke functies bij de welzijns- en zorgactoren worden namens lokale besturen ingevuld via de welzijnskoepel.

5) De welzijns- en zorgactoren worden betrokken bij de bestuurlijke werking van de welzijnskoepel.

 

IGEMO stelde een werkgroep samen met lokale experten, die een oprichtingsdossier voorbereidde. Dit dossier leidde, na bespreking, tot de nota “Oprichting Welzijnskoepel Rivierenland” (bijlage 1). Deze nota werd principieel aanvaard op de regionale mandaatgroep van 14 juni 2019.

 

De noodzaak voor een regionale samenwerking rond het welzijnsbeleid binnen het arrondissement Mechelen wordt zowel op beleidsmatig als op ambtelijk niveau als urgent ervaren.

Met een werkgroep, bestaande uit lokale experten, werd een oprichtingsdossier voor een regionale welzijnskoepel uitgewerkt. Na herhaaldelijke bespreking, zowel op ambtelijk niveau als op politiek niveau (regionale mandaatgroep) wordt nu een definitieve nota ter goedkeuring “Oprichting Welzijnskoepel Rivierenland” voorgelegd. (bijlage 1).

 

 

1) De missie van de regionale welzijnskoepel luidt: “het versterken van het lokaal welzijnsbeleid”.

De klemtoon ligt op lokaal versterken. Het is niet de bedoeling lokale verantwoordelijkheden en taken op een regionale schaal te tillen. Er wordt geen regionaal OCMW of sociaal huis gecreëerd.

 

Het lokaal versterken wordt geconcretiseerd in de volgende objectieven:

1. Het behartigen van de belangen van de lokale besturen

2. Het maximaal uitbouwen en benutten van de lokale kennis en expertise,

zowel op het vlak van dienstverlening als projecten en initiatieven.

3. Het maximaliseren van externe financiering

Een uitgebreide toelichting is terug te vinden in nota “Oprichting Welzijnskoepel Rivierenland” – (bijlage 1)

 

2) De basisprincipes voor de regionale welzijnskoepel zijn de volgende:

         Werkingsgebied en deelnemers

De opstart van de Welzijnskoepel geschiedt binnen de 12 lokale besturen van het arrondissement Mechelen. Andere gemeenten en andere welzijnsactoren kunnen in een latere fase toetreden. De toetredingsmodaliteiten worden bepaald in het huishoudelijk reglement van de Welzijnskoepel.

 

         Solidariteit

Iedere deelnemende gemeente aan de regionale welzijnskoepel is gelijkwaardig. Dit vertaalt zich in het beslissingsmodel. Elke gemeenten heeft 1 stem. Er wordt gestreefd naar consensus, evenwel zonder dat er vetorechten of blokkeringsmechanismen worden gecreëerd.

Iedere deelnemende gemeente financiert een solidair aandeel op basis van een bedrag per inwoner voor de basiswerking van de regionale dienstverlening (zie missie en objectieven).

 

         Dienstverlening en projecten op basis van afnamemodel

Voor de bepaling van het aanbod van de diensten binnen het samenwerkingsmodel wordt gekozen voor het solidariteitsprincipe. Dit betekent dat er (unaniem) in consensus beslist wordt of een bepaalde dienst/product via het samenwerkingsmodel kan aangeboden worden.

Wat de afname van diensten betreft, wordt gekozen voor het afnamemodel. Het staat iedere stad/gemeente vrij om al dan niet beroep te doen op de aangeboden diensten. Voor afname van diensten worden aparte tarieven bepaald door de aanbiedende gemeente of door het samenwerkingsverband.

Voor dienstverlening tussen gemeenten en deelname aan projecten of initiatieven van gemeenten, worden prijsafspraken gemaakt. De regionale welzijnskoepel fungeert als intermediair die zorg draagt voor billijke, aanvaardbare en gemotiveerde condities.

Daar waar geopteerd wordt voor het ontplooien van een regionale dienstverlening of de realisatie van een project of initiatief binnen het raamwerk van de regionale welzijnskoepel, zal de besluitvorming solidair gebeuren – op basis van hoger vermeld beslissingsmodel – doch zonder dat dit betekent dat alle deelnemende gemeenten per definitie de dienstverlening moeten afnemen of verplicht deelnemen aan het project of initiatief.

 

 

3) Overleg en beheermodel

De regionale welzijnskoepel wordt opgestart en fungeert in het bestuurlijk model dat door de (toenmalige) conferentie van burgemeesters in zitting van 11 maart 2016 werd goedgekeurd.

De beleidsgroep “welzijn” vormt het kloppend hart van de regionale welzijnskoepel. Hij beheert de welzijnskoepel en vormt het beheersmatige beslissingsorgaan.

 

Iedere gemeente heeft recht op 2 vaste vertegenwoordigers en 2 plaatsvervangers in de beleidsgroep “welzijn”. Iedere gemeente bepaalt zelf wie haar vertegenwoordigers zijn, bij voorkeur de schepen van sociale zaken/welzijn en een verantwoordelijke ambtenaar. De vertegenwoordigers beschikken bij voorkeur over een grondige kennis op het vlak van welzijn. In functie van een efficiënte werking worden zij gemandateerd door het lokaal bestuur waarbij goede afspraken worden gemaakt over terugkoppeling, informatiedoorstroming, interne besluitvormingsprocessen.

Binnen de schoot van de beleidsgroep “welzijn” kunnen werkgroepen worden geïnstalleerd en lerende netwerken opgericht kunnen worden.

 

4) Coördinatie van de regionale welzijnskoepel

Coördinatie is het sleutelwoord voor de regionale welzijnskoepel. IGEMO staat in de voor de coördinatie van de regionale welzijnskoepel, voor de voorbereiding en ondersteuning van de beheers- en overlegorganen, en voor de uitvoering van de door de beleidsgroep “welzijn” opgedragen taken.

 

Voor de coördinatie van de regionale welzijnskoepel ligt de klemtoon op:

1)      het procesmatig managen van visievorming en standpuntbepaling in functie van belangenbehartiging en beleidsmatige keuzes (afbakening, verdeling, verevening…),

2)      het vraaggericht initiëren, coördineren en managen van onderlinge dienstverlening en

3)      het zoeken naar en concretiseren van externe financieringen.

 

 

5) Budget en bijdrage

De deelnemende gemeenten voorzien in een jaarlijkse financiële bijdrage voor de uitvoering van de basisopdrachten van de regionale welzijnskoepel op basis van een bedrag per inwoner.

 

IGEMO zal – in haar hoedanigheid van coördinerende entiteit – hiervoor jaarlijks (voor 15 november) een budget (voor het komende werkingsjaar) en een financiële rapportering (voor 30 april) opmaken. Het financieel saldo wordt desgevallend overgeheveld naar het volgende werkingsjaar.

 

Zowel het budget als de financiële rapportering worden voorgelegd aan de beleidsgroep “welzijn”. In functie van de financiële resultaten kan de beleidsgroep voorstellen formuleren m.b.t. de wijze van vaststelling en/of het bedrag van de gemeentelijke bijdrage. Deze voorstellen worden desgevallend ter besluitvorming voorgelegd aan de regionale mandaatgroep.

Voor het 1ste werkingsjaar (1/1/2020-31/12/2020) wordt het nodige budget geraamd op 139.918,97 euro. (Toelichting: zie nota “Oprichting Welzijnskoepel Rivierenland” – bijlage 1)

 

Het budget wordt jaarlijks geïndexeerd met 2% voor de werkingskosten, en met de loonindex voor de loonkosten.

 

Rekening houdend met het aantal inwoners van de potentieel 12 deelnemende gemeenten, resulteert dit in een gemeentelijke bijdrage van 0,42 euro per inwoner voor het werkingsjaar 2020.

 

Wat het gebruik maken van elkaar expertise, diensten en projecten betreft, wordt gewerkt met een afnamemodel: iedere gemeente die hiervan gebruik maakt betaalt aan de dienstverlener een bijdrage. De hoogte van en de wijze waarop de bijdrage wordt vastgesteld (forfaitair, reële prestaties…), wordt in overleg tussen aanbieder en afnemer(s) bepaald.

In brief in bijlage wordt de vraag t.a.v. stad Lier geëxpliciteerd. Daarnaast is ook het voorstel van samenwerkingsovereenkomst opgenomen (zie bijlage), evenals het ontwerp van vacature voor de coördinator welzijn (zie bijlage).

 

Juridische grond

Decreet Lokaal sociaal beleid van 8 februari 2018

 

Argumentatie

Om verschillende redenen is de opstart van een welzijnskoepel zeer aangewezen:

         Tal van welzijnsthema's (o.a opvang van dak- en thuislozen; begeleiding in situaties van intrafamiliaal geweld, het aanbod rond collectieve schuldenregeling,...) kennen een regionale dimensie, en worden het best op regionale schaal aangepakt. De schaal van Lier is onvoldoende groot om deze thema's op een effectieve en efficiënte manier aan te pakken;

         Vanuit de Vlaamse overheid wordt regionale samenwerking sterk aangemoedigd; in tal van subsidie-oproepen wordt regionale samenwerking verwacht.

         Derdenorganisaties in de welzijnssector zijn vaak regionaal georganiseerd; het is van belang dat lokale besturen met 1 stem optreden tav deze organisaties. De welzijnskoepel laat toe dit mogelijk te maken.

         Een financiële bijdrage vanuit de lokale besturen laat toe om de welzijnskoepel de nodige slagkracht te geven.

         Binnen de regionale mandaatgroep, heeft elk lokaal bestuur zich uitgesproken voor deelname aan de welzijnskoepel. Als Lier niet zou deelnemen, heeft dat tot gevolg dat we niet zouden opgenomen binnen de regionale dynamiek - die is ontstaan rond welzijn. Gezien heel wat vormen van welzijnsdienstverlening op regionale schaal worden georganiseerd, kan dit belangrijke negatieve gevolgen hebben.

 

Financiële weerslag

Van elk lokaal bestuur wordt een bijdrage verwacht van 0,42€/inwoner. Voor Lier houdt dat een jaarlijkse bijdrage in van 15.205,26€ vanaf 2020 (jaarlijks aan te passen op basis van de evolutie van het inwoneraantal).

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de toetreding van de stad Lier tot de Welzijnskoepel regio Rivierenland goed, met ingang van 1 januari 2020.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst betreffende de Welzijnskoepel regio Rivierenland tussen de stad Lier en IGEMO goed te keuren.

 

Art 3 :

In de meerjarenplanning wordt hiertoe een bedrag voorzien van 15.205,26€ op jaarbasis (aan te passen aan de evolutie van het inwonersaantal).

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

WELZIJNSKOEPEL - AANDUIDEN EFFECTIEVE EN PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGERS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De stad neemt deel aan de Welzijnskoepel regio Rivierenland.

 

De regionale welzijnskoepel wordt opgestart en fungeert in het bestuurlijk model dat door de (toenmalige) conferentie van burgemeesters in zitting van 11 maart 2016 werd goedgekeurd.

De beleidsgroep “welzijn” vormt het kloppend hart van de regionale welzijnskoepel. Hij beheert de welzijnskoepel en vormt het beheersmatige beslissingsorgaan.

 

Iedere gemeente heeft recht op 2 vaste vertegenwoordigers en 2 plaatsvervangers in de beleidsgroep “welzijn”. Iedere gemeente bepaalt zelf wie haar vertegenwoordigers zijn, bij voorkeur de schepen van sociale zaken/welzijn en een verantwoordelijke ambtenaar. De vertegenwoordigers beschikken bij voorkeur over een grondige kennis op het vlak van welzijn. In functie van een efficiënte werking worden zij gemandateerd door het lokaal bestuur waarbij goede afspraken worden gemaakt over terugkoppeling, informatiedoorstroming, interne besluitvormingsprocessen.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal sociaal beleid van 8 februari 2018

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans en Maurits De Smedt

4 stemmen tegen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

8 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp en Geert Marrin

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 4 stemmen tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad duidt als effectieve afgevaardigden in de beleidsgroep “Welzijn” aan:

         Mevrouw Goris Annemie, schepen

         Mevrouw Vanderpoorten Marleen, schepen

 

Art 2 :

De gemeenteraad duidt als plaatsvervangende afgevaardigden in de beleidsgroep “Welzijn” aan:

         Mevrouw Goris Annemie, schepen

         Mevrouw Vanderpoorten Marleen, schepen

 

Art 3 :

De afgevaardigden krijgen het mandaat van de stad/gemeente om binnen hun bevoegdheden de nodige handelingen te stellen en beslissingen te nemen in functie van een efficiënte werking van de beleidsgroep “Welzijn”.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

PIDPA - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 18 OKTOBER 2019. BESLISSING TOT VERLENGING VAN PIDPA. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 27 mei 2019 houdende de goedkeuring van het Evaluatiedocument 2013-2018 en het Beleidsplan 2019-2024.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over het aanduiden van Thierry Suetens, gemeenteraadslid, en Yahya Degirmenci, gemeenteraadslid, als respectievelijk effectief afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde van de stad Lier voor de algemene vergadering van Pidpa voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Een opdrachthoudende vereniging kan na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar (decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur, artikel 423). Artikel 5 van de statuten van Pidpa bepaalt dat de duur van de vereniging verstrijkt op 9 november 2019.

De laatste Algemene Vergadering voor het verstrijken van de duur dient over de verlenging te beslissen, op basis van de daartoe genomen beslissingen van de deelnemers van de vereniging. De stad dient dus een beslissing te nemen aangaande de verlenging van Pidpa.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

         kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier – houdende de argumenten om de deelneming van de stad in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen;

         te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

         te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

         te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen.

 

Daarnaast zal op deze algemene vergadering tevens een beperkte statutenwijziging worden voorgelegd voor de nieuwe modaliteiten rond de samenstelling van het adviescomité voor het compartiment watervoorziening (het adviescomité A) en een verduidelijking van de bepalingen over de samenstelling van de adviescomités B en D.

 

De stad Lier werd, per oproepingsbrief van 15 juli 2019, opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van PIDPA op vrijdag 18 oktober 2019 om 11.00 uur op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen met het voorstel tot verlenging van de bestaansduur van de vereniging, met als bijlage het verlengingsdossier op basis waarvan de stad kan besluiten om de deelneming in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen.

Daarnaast werd er ook een voorstel van statutenwijziging overgemaakt betreffende de samenstelling van de adviescomités.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering werd als volgt samengesteld:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Verlenging Pidpa

3.

Statutenwijziging - goedkeuring

4.

Benoemingen

5.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

 

Wat betreft de Verlenging van Pidpa:

Algemene context

Pidpa werd ruim 106 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Pidpa heeft daarvoor 11 waterproductiecentra en een indrukwekkende infrastructuur in eigendom, om zo continu hoog kwalitatief drinkwater te leveren. Sinds iets meer dan 10 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler geworden op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 35 steden en gemeenten geïmplementeerd, zoals ook in de stad. Pidpa beschikt over een breed pallet aan waterdiensten.

 

Als integraal waterbedrijf biedt Pidpa een circulair waterbeheer aan, waarmee zij onder meer snel en efficiënt kan inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen,..) en de waterhuishouding van de stad beter kan afstemmen in een groter geheel.

 

Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Pidpa wil haar aanbod inzake circulaire waterhuishouding en proceswater verder uitbreiden door een marktgerichte aanpak van watergerelateerde projecten voor haar klanten (huishoudens, industrie en landbouw). Daarnaast voorziet zij voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

 

Bij Pidpa vormt ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen een rode draad in haar werking. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in het waterproductieproces.

 

Als producent van een voedingsmiddel, blinkt Pidpa uit in haar activiteiten.  De kwaliteit van de door haar geleverde producten en diensten staat steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over en zorgt voor een doorgedreven opvolging via een uitgebreid gamma aan staalnames en heeft de kwaliteit in haar dagelijkse bedrijfsvoering verankerd via een brede ISO-certificering.

 

Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Zo wil Pidpa ook uitblinken op het vlak van haar productieapparaat door steeds opnieuw te zoeken naar betere, meer duurzame productiemethoden, waardoor niet alleen het watercomfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogt, maar ook aandacht wordt gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

 

Door dit professioneel assetmanagement behoort Pidpa, niet alleen in België maar ook op Europees vlak, tot de top wanneer het gaat over het beheersen van lekverliezen (NRW).

Bovendien draagt dit ook bij tot een vermindering van het aantal mogelijke incidenten waardoor de leveringszekerheid gegarandeerd blijft. 

 

Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van haar werking.

 

Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten gemeenten en hun inwoners en bedrijven;

 

Concreet

De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, vertalen zich voor de stad concreet als volgt:

         Pidpa hanteert de laagste drinkwatertarieven van Vlaanderen, wat niet alleen ten goede komt aan de inwoners en bedrijven van de stad maar ook aan de stad zelf, als klant.

         De stad dient geen financiële tussenkomsten te doen voor wat betreft saneringen en verplaatsingen  van drinkwaterleidingen. Pidpa draagt deze investeringen zelf .

         Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per leiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven planning op te maken met betrekking tot onderhoud, renovaties en vervangingsinvesteringen en kan hier tevens gezocht worden naar een maximale synergie met gemeentelijke of andere projecten.

         Door het professioneel assetmanagement blijft het aantal lekken en incidenten in de stad beperkt.

         Indien zich toch een probleem voordoet, stelt Pidpa alles in het werk om de onderbreking tot een minimum te beperken en een oplossing aan te bieden. Hiervoor biedt zij een 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 service aan waarbij er steeds naar gestreefd wordt om het probleem daadwerkelijk te verhelpen.

         Door de inzet van eigen personeel kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.

         Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. 

         Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van de stad door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z.

         Ook in periodes van extreme droogte, bijvoorbeeld zoals de zomer van 2018, kon de leveringszekerheid door Pidpa gegarandeerd blijven.

         Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat de stad maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat de stad met vragen en problemen steeds op een correcte wijze wordt verder geholpen.

         In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van de stad.

         Via de opmaak van hemelwaterplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van de stad.

         Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.

         In het kader van het rioleringsbeheer dient de stad zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.

         De BTW-ruling met betrekking tot de drinkwatermaatschappijen houdt in dat – wat betreft nieuwe huisaansluitingen - enkel voor prestaties door de drinkwaterleverancier de aanrekening kan gebeuren aan een BTW-tarief van 6% (i.p.v. 21% BTW).

         Via Pidpa worden schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van:

         Watergebonden activiteiten zoals de controle en het onderhoud van brandkranen, legionellabeheer, keuringen van de binneninstallatie en de privéwaterafvoer;

         GIS-ondersteuning - KLIP-KLIM behandeling: behandelen van planaanvragen zowel voor Pidpa-leidingen als voor gemeentelijke kabels en leidingen;

         De exploitatie van het rioleringsstelsel: onder andere met betrekking tot ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations.

         Pidpa vervult een beleidsondersteunende rol door middel van de participatie in verschillende werkgroepen  onder andere:

         Commissie Integraal Waterbeleid

         VMM

         Aquaflanders

         VLARIO

 

Rekening houdende met:

         de elementen zoals aangebracht in het Evaluatierapport 2013-2018 en het Beleidsplan 2019-2024;

         de elementen zoals aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier;

         het feit dat de raad van bestuur van Pidpa besloten heeft om een studie op te starten om te onderzoeken hoe maximale synergiewinsten kunnen gehaald worden ten bate van de klanten en de vennoten om de dienstverlening inzake drinkwater en riolering in een multi-utility context aan te bieden;

         bovenstaande argumenten, met in het bijzonder het feit dat Pidpa de drinkwaterleverancier is met het  laagste drinkwatertarief;

         de voordelen om minstens voor deze periode en tot zolang onderzoek eventueel anders heeft uitgewezen, zowel de drinkwateropdracht als de rioleringsopdracht bij dezelfde partner te houden;

verzoekt de stad om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor een termijn die loopt tot 1 januari 2024, gaat de stad akkoord met een verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdrachten voor zowel de drinkwateractiviteit als de rioleringsactiviteit.

 

 

Wat betreft de statutenwijziging:

Pidpa wil de goede relatie met haar gemeentelijke vennoten verder uitbouwen en tevens de betrokkenheid van haar gemeentelijke vennoten verhogen. Om deze doelstelling te bereiken draagt het op dit moment de voorkeur weg om de bestaande organen waarvan de werking als positief wordt ervaren, uit te breiden, eerder dan tot de oprichting van nieuwe organen over te gaan (regionaal bestuurscomité dan wel een algemeen comité).

 

Bijgevolg is het aangewezen dat de samenstelling van het A-adviescomité wordt herbekeken waarbij het aantal leden wordt vastgesteld op één lid per gemeente die bij het compartiment watervoorziening aangesloten is.

 

Verder is het daarbij eveneens aangewezen om ook voor wat betreft het B-adviescomité en het D-adviescomité, het principe van de mogelijkheid tot het afvaardigen van één lid per gemeente dat aangesloten is bij respectievelijk het compartiment ‘afvalwater en hemelwater’ (HidroRio) dan wel het compartiment ‘gemeentelijke collectieve sanering’ (HidroGem), te verankeren in de statuten. Deze aanpassing komt de duidelijkheid en uniformiteit van de statuten ten goede, en wijzigt niets aan de werkwijze die nu reeds wordt toegepast.

 

Juridische grond

         Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

         Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur;

         Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder decreet Integraal Waterbeleid).

 

Financiële weerslag

De stad ontvangt van Pidpa jaarlijks een incentive. De stad dient niet tussen te komen voor saneringen en verplaatsingen van drinkwaterleidingen.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes en Geert Marrin

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de agenda van deze buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 18 oktober 2019 werd als volgt samengesteld, goed te keuren:

 

1.

Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.

Statutenwijziging – goedkeuring.

3.

Code van goed bestuur – goedkeuring.

4.

Presentiegelden en vergoedingen – vaststellen kader.

5.

Uitzendarbeid – vaststellen kader.

6.

Uitbreiding van de drinkwateropdracht en bijgaande kapitaalverhoging in de gemeenten Boechout, Kapellen en Kontich – aanvaarding.

7.

Begroting 2019 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2019 – goedkeuring.

8.

Benoeming(en).

9.

Goedkeuring van het verslag staande de vergadering.

 

Art 2 :

De gemeenteraad neemt kennis van en hecht goedkeuring aan het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen. De in het verlengingsdossier en in de verslaggeving opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Art 3 :

De gemeenteraad verzoekt over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een periode vanaf 10 november 2019 tot 1 januari 2024.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een periode tot 1 januari 2024 deelnemer te blijven aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen.

 

Art 5 :

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa betreffende de samenstelling van de adviescomités.

 

Art 6 :

Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 18 oktober 2019, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de voorgestelde benoeming(en) goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Art 7 :

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Art 8 :

Kopieën:

 

Aantal

Bestemmeling

1

Pidpa

1

vertegenwoordigers

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

STAD LIER - JAARREKENING 2018 - GOEDKEURING DOOR AGENTSCHAP BINNENLANDS BESTUUR. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Het agentschap voor Binnenlands bestuur heeft de jaarrekening 2018 van de stad Lier nagekeken.

 

Op basis van dit onderzoek heeft de gouverneur de jaarrekening 2018 van de stad Lier goedgekeurd, zie ook het goedkeuringsbesluit in bijlage.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2018 van de stad Lier door het Agentschap Binnenlands bestuur.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

SOLAG - JAARREKENING 2018 - BBC - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening SOLag 2018 volgens BBC werd (unaniem)) vastgesteld door de raad van bestuur SOLag op datum 02/07/2019. De bedrijfsrevisor heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening nagekeken in de periode maart-april 2019.

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 23 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze over aan de gemeenteraad, overeenkomstig de bepalingen op de financiële controle. De financiële controle is bepaald in artikel 19 van de statuten en bepaalt dat deze door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd. Het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad advies dient uit te brengen over de jaarrekening en dat de Vlaamse Regering beslist over de goedkeuring van de jaarrekening. De gemeenteraad geeft een positief advies voor de jaarrekening gezien het positief verslag van de bedrijfsrevisor en het positief advies van de raad van bestuur.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad brengt een positief advies uit over de jaarrekening 2018 SOLag volgens BBC.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

SOLAG - JAARREKENING 2018 VOLGENS VENNOOTSCHAPSBOEKHOUDING - GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

De jaarrekening 2018 SOLag volgens vennootschapsboekhouding werd (unaniem) vastgesteld  door de raad van bestuur SOLag op 02/07/2019. De bedrijfsrevisor heeft in opdracht van de stad Lier de jaarrekening 2018 nagekeken in de periode maart-april 2019.

 

Feiten en context

In toepassing van artikel 23 van de statuten SOLag wordt de boekhouding gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en maakt deze ter goedkeuring over aan de gemeenteraad, overeenkomstig de bepalingen van het Gemeentedecreet en vraagt kwijting voor de bestuurders. De gemeenteraad keurt de jaarrekening goed in overeenstemming met de bepalingen op de financiële controle en geeft onverminderd kwijting aan de bestuurders. De financiële controle is bepaald in artikel 19 van de staturen en bepaalt dat de financiële controle door een erkend bedrijfsrevisor dient te worden uitgevoerd.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt en Geert Marrin

4 onthoudingen: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2018 SOLag volgens vennootschapsboekhouding  goed en geeft kwijting aan de bestuurders.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

VACANTVERKLARING VAN EEN CONTRACTUELE FUNCTIE VAN ASSISTENT NIVEAU C BIJ DE LOKALE POLITIE - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Besluit van de burgemeester van 28/06/2019 waarmee een intern contractueel Calog assistent niveau C benoemd wordt tot statutair Calog assistent niveau C.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vernoemde besluit werd een reeds in dienst zinde contractueel Calog assistent niveau C benoemd tot statutair Calog assistent niveau C.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2002 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis betreffende de mobiliteitscyclus, inzonderheid punt 2.2.2 en 2.2.3 van de omzendbrief waaarbij voor de betrekkingen die buiten de personeelsformatie behoren de politiezone autonoom kan aanwerven.

Ministeriële omzendbrief BA:2001/13 dd 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezones en meergemeentezones, administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

In 2015 werd beslist (gemeenteraad 14/12/2015) om, binnen het verkeersboetefonds een assistent niveau C contractueel aan te werven

De in dienst zijnde contractueel assistent deed mee aan de statutaire externe werving en werd door de burgemeester met ingang van 01/07/2019 benoemd tot statutair Calog assistent niveau C.  Daardoor komt de functie van contractueel assistent vacant.

 

Financiële weerslag

Wordt gesubsidieerd door het verkeersboetefonds.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van contractueel assistent niveau C vacant verklaard. De functie betreft een vacature buiten het personeelskader.

 

Art 2 :

Voor de invulling van de functie wordt beroep gedaan op de werfreserve die werd aangelegd in het kader van de exerne statutaire werving met referentienummer S6609N1901en het besluit van de burgemeester van 28/06/2019 waarmee de burgemeester de werfreserve vaststelde.

 

Art 3 :

De indiensttredingsdatum wordt bepaald in overleg met de kandidaat.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

VACANTVERKLARING VAN EEN FUNCTIE VAN STATUTAIR CALOG ASSISTENT NIVEAU C BIJ DE LOKALE POLITIE LIER - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

Mobiliteitsronde 2019-02 reeksnummer 6609 waaruit geen geschikte kandidaat kon benoemd worden.

Externe statutaire werving met referentienummer S6609N1901 waarbij 15  kandidaten aan deelnamen.

Resultaat van de eerste selectiedag ingericht door de dienst rekrutering en selectie van de geïntegreerde politie waaruit blijkt dat 14 kandidaten slaagden in deze eerste selectieproef.

Het daarop volgend selectiegesprek (2e selectiedag) met de lokale selectiecommissie van 26/06/2019 waaruit blijkt dat 11 kandidaten deelnamen aan het gesprek en 7 kandidaten weerhouden werden.

Met zijn besluit van 28/06/2019 benoemde de burgemeester de door de selectiecommissie eerst gerangschikte persoon.  Met dit besluit werd tevens een werfreserve aangelegd voor 24 maanden.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en adminisratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

Besluit van de burgemeester van 28/06/2019 houdende de benoeming van een statutair Calog assistent niveau C en het aanleggen van een werfreserve die een geldigheid heeft van 24 maanden.

 

Argumentatie

Op 01/10/2010 ging een assistent niveau C met vervroegd pensioen. Op 01/01/2014 trad een bediende niveau D uit dienst ingevolge overlijden. Deze laatste functie werd in het personeelskader voorzien als een uitdovende functie bediende niveau D en omgezet naar een assistent niveau C.  Daardoor bleven 2 functies van Calog assistent niveau C vacant .Tot voor kort werden deze functies, ingevolge de opgelegde besparingen, niet vervangen.

Het goedgekeurd personeelskader van het administratief en logistiek kader (Calog) van de lokale politie werd bepaald op 21 equivalenten (1 niveau A, 3 niveaus B, 16 niveaus C, 1 niveau D).

Met zijn besluit van 28/06/2019 benoemde de burgemeester, gedelegeerd door de gemeenteraad (gemeenteraadsbesluit 28/01/2019) 1 assistent niveau C binnen het administratief en logistiek kader.

Het huidig effectief kader bestaat uit 20 statutaire personeelsleden, goed voor 19,4 effectieve tewerkstelling (3 personeelsleden werken 4/5).Zo is er momenteel nog 1 statutaire functie van Calog assistent niveau C vacant.

De dienst verkeer bestaat momenteel uit 7 operationele personeelsleden (5 inspecteurs en 2 agenten) en 3 administratief medewerkers.

Uit de opgestelde matrix n.a.v.. de opmaak van het nieuwe Zonale Veiligheidsplan 2020-2025 blijkt dat verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid zowel bij de burger als overheden een prioriteit is en blijft.

Daarom werd door de lokale politie beslist om vanaf 2019 elke maand te werken rond een verkeersthema.

Tevens wordt meer en meer inzet gevraagd op het vlak van onbemande camera's, BOB-campagnes, WODCA acties, snelheidsovertredingen zone 30, enz... Daardoor stijgen het aantal opgestelde processen-verbaal, waardoor ook de administratieve afhandeling stijgt. De redactie van de processen-verbaal wordt namelijk uitgevoerd door administratief personeel.  Ook op het vlak van verkeer wordt gewerkt volgens het systeem van de autonome politiële onderzoeken (APO), wat een verhoging van de administratieve werklast inhoudt.

Om de continuïteit en operationaliteit van deze dienst te garanderen en de prioriteiten binnen het huidig zonaal veiligheidsplan en toekomstig zonaal veiligheidsplan 2020-2025 te kunnen blijven uitvoeren, is er nood aan meer administratieve ondersteuning.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt 1 functie van statutair assistent niveau C binnen het administratief en logistiek kader vacant verklaard.

 

Art 2 :

Voor de invulling van de functie wordt beroep gedaan op de werfreserve die werd aangelegd in het kader van de exerne statutaire werving met referentienummer S6609N1901en het besluit van de burgemeester van 28/06/2019 waarmee de burgemeester de werfreserve vaststelde.

 

Art 3 :

De indiensttredingsdatum wordt bepaald in overleg met de kandidaat.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

VACANTVERKLARING VAN 2 INSPECTEURS VAN POLITIE - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriël omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones : administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Met het gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 wordt de formatie van o.a. het operationeel kader vastgesteld.  Daarin worden 70 functies van inspecteur van politie voorzien.  Uit het bijgevoegde overzicht blijkt dat op datum van 01/10/2019 slechts 66 functies ingevuld werden, goed voor een effectieve capaciteit van 60,4 personeelsleden.  Tegen 01/01/2020 zullen nog 2 inspecteurs van politie in dienst treden, wat het totaal op die datum op 68 functies brengt met een effectieve capaciteit van 62,4 FTE's.  Het verschil tussen het aantal personeelsleden en de effectieve capaciteit zit hem in het feit dat meer en meer personeelsleden kiezen voor deeltijds werk, vooral dan in het stelsel van 4/5.  Op 01/10/2019 zal een personeelslid van de dienst interventie voor minimum een jaar in voltijdse loopbaanonderbreking zijn (eventueel te verlengen).  Een ander personeelslid neemt in december een volledige maand voltijdse loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof  en aansluitend zal hij instappen in het stelsel van 4/5 werken.  Dit wil zeggen dat binnenkort 6 personeelsleden uit de groep interventie in het 4/5 stelsel werken, en dat 1 personeelslid in voltijdse loopbaanonderbreking is.  In de zomermaanden nemen, ondertussen naar jaarlijkse gewoonte, ook nog eens 2 personeelsleden ofwel halftijds of voltijdse loopbaanonderbreking.

De kadernorm van 70 effectieve inspecteurs van politie wordt dus niet gehaald (01/01/2020 = 68 personheelsleden a rato van 62,4 FTE).

De dienst interventie is een "jonge" dienst waar de gemiddelde leeftijd 34 jaar is. Uit voorgaanden blijkt dat het vooral jonge personeelsleden zijn die toetreden tot stelsels van deeltijd werk (cfr. verenigen gezin met werk).

Deze dienst kent ook het grootste verloop zowel intern als extern, van vooral personeelsleden die ofwel de overstap maken naar een gespecialiseerde functie ofwel doorgroeien naar een hoger kader (HINP). 

De vervanging van personeelsleden gebeurt, in eerste instantie, via de klassieke mobiliteit binnen de geïntegreerde politie en in tweede instantie via de aspirantenmobiliteit.  Afhankelijk van het stelsel (klassieke mobilieit of aspirantenmobiliteit), duurt de vervanging van personeelsleden tussen de 4 en 12 maanden.

Binnenkort zullen 2 personeelsleden van de dienst interventie intern mobiliteit maken naar de dienst wijkwerking omdat uit deze dienst 2 personeelsleden een andere taak kregen toebedeeld (o.a. intrafamiliaal geweld/sporenonderzoek en APO/KS).

Het is noodzakelijk om de minimum norm van 1 wijkagent per 4000 inwoners te blijven garanderen.  De hogere overheid beveelt immers aan om in de stedelijke regio's zelfs 1 wijkagent per 3000 inwoners te voorzien. 

Door deze interne verschuivingen en om de continuïteit van de dienst interventie te garanderen is het aangewezen om het kader van inspecteurs van politie optimaal te bezetten. Er wordt daarom gevraagd om de 2 nog openstaande functies van inspecteur in te vullen.

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest. Daartoe wordt in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden. Deze functies van inspecteur van politie worden niet in dit kader aangeboden.

 

Financiële weerslag

 

Uit het bijgevoegde overzicht blijkt dat het operationeel korps van de lokale politie Lier niet volledig bezet is .  Zo worden in het goedgekeurd personeelskader 18 hoofdinspecteurs van politie in het middenkader en 5 commissarissen van politie in het officierenkader voorzien, wat een totaal geeft van 23 personeelsleden in het hoger kader.  Op datum van 01/10/2019 zijn 17 functies hiervan ingevuld (12 HINP's en 5 CP's)  3 functies van HINP die reeds meermaals werden aangeboden via de mobiliteit werden tot op heden niet ingevuld.  Zelfs al zouden deze functies toch nog ingevuld worden komt het totaal binnen het hoger kader op 20 personeelsleden (-3 zoals voorzien in het kader), waardoor er op dit vlak budgettaire ruimte is.

Ook het feit dat meerdere personeelsleden deeltijds werken en deze voorheen niet werden vervangen, geeft budgettaire ruimte.

Wanneer de 2 functies van inspecteur van politie ingevuld zijn, zal de loonkost nog maar voor 64,4 personeelsleden bedragen (en niet voor de volledige 70 personeelsleden).

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er worden 2 functies van inspecteur van politie binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie wordt bepaald : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die is samengesteld uit :

•Voorzitter :

dhr Stijn Van den Bulck, commissaris of zijn vervanger

•Leden :

dhr. Dirk Van der Auwera, hoofdinspecteur of zijn vervanger

dhr. Filip Cuyvers, hoofdinspecteur of zijn vervanger

•Secretaris :

Mevr. Marianne Ceusters, 1e assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

Deze betrekkingen zijn geen betrekkingen in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

Art 4 :

Indien de functies niet ingevuld kunnen worden via de klassieke mobiliteit, worden de 2 functies aangeboden in het raam van de aan de aspiranten-inspecteur voorbehouden mobiliteitscyclus die in het begin van de basisopleiding wordt georganiseerd - aspirantenmobiliteit - categorie C.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

VACANTVERKLARING VAN EEN FUNCTIE VAN AGENT VAN POLITIE - GOEDKEURING

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 houdende het personeelskader van de lokale politie.

 

Feiten en context

Met het hiervoor vermelde gemeenteraadsbesluit werd de personeelsformatie vastgesteld van het operationeel kader en van het administratief en logistiek kader.

 

Juridische grond

Wet van 07/12/1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst gestructureerd op twee niveaus, herhaaldelijk aangepast en aangevuld, in het bijzonder artikel 56.

Koninklijk Besluit van 30/03/2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/11/2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten.

Koninklijk Besluit van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, specifiek het gedeelte dat handelt over de mobiliteit.

Gemeenteraadsbesluit van 19/12/2005 dat de formatie van het operationeel en administratief en logistiek personeel van de lokale politie Lier vaststelt.

Gemeenteraadsbesluit van 03/06/2019 houdende het pensioen van een agent van politie.

Ministeriële omzendbrief GPI15bis en errata betreffende de mobiliteitscyclus.

Ministeriël omzendbrief BA/2001/13 van 07/09/2001 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap betreffende de lokale politie, eengemeentezone en meergemeentezones administratief toezicht, specifiek toezicht en gewoon toezicht.

 

Argumentatie

Op 01/04/2020 zal een agent van politie de leeftijd van 65 jaar bereikt hebben en met pensioen worden gesteld.  Zo komt er een functie van agent van politie binnen het kader van het operationeel personeel vacant.

Het artikel VI.II.12bis voorziet dat elke zone van lokale politie van categorie 2 of 3 jaarlijks10% van de vacante betrekkingen, met een minimum van 1 betrekking, toewijst aan personeelsleden van het operationeel kader die ten minste 40 jaar zijn en gedurende ten minste 10 jaar zijn aangewezen voor een betrekking op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die een betrekking postuleren buiten dit Gewest. Daartoe wordt in voorkomend geval, een voorrang toegekend aan de personeelsleden die aan deze voorwaarden beantwoorden. De functie van agent van politie wordt niet in dit kader aangeboden.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

Er wordt een functie van agent van politie binnen het operationeel kader van de lokale politie Lier vacant verklaard.

 

Art 2 :

Als wijze van selectie wordt bepaald : het inwinnen van het advies van de plaatselijke selectiecommissie die is samengesteld uit :

•Voorzitter :

dhr Stijn Van den Bulck, commissaris of zijn vervanger

•Leden :

mevr. Isabelle Van Dessel, adviseur of haar vervanger

dhr. Wim Van den Broeck, inspecteur verkeersdienst zijn vervanger

•Secretaris :

Mevr. Marianne Ceusters, 1e assistente korpschef of haar vervanger

 

Art 3 :

Deze betrekking is geen betrekking in het kader van het artikel VI.II.12bis van het K.B. van 20/12/2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositieregeling van het personeel van de politiediensten.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

FINANCIËLE TOEPASSINGEN REMMICOM - DADING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Stad Lier en Solag werkt reeds van bij de opstart van BBC in 2012 met de SMB (Strategisch Meerjarig Beleidsplan) toepassing van Remmicom. In 2014 heeft het OCMW van Lier beslist om in het kader van de integratie van stad en OCMW eveneens te werken met de financiële toepassingen van Remmicom. De boekhouding van de lokale politie wordt eveneens in het financieel pakket van Remmicom gevoerd.

 

Op 11 maart 2019 heeft het CBS de upgrade van de Remmicom toepassingen voor het boekhoudpakket naar MB2020 en Facturatie.net gegund. De overige financiële software toepassingen werden vroeger gegund aan Remmicom.

 

Feiten en context

Remmicom besloot intussen om samen te werken met Cipal Schaubroeck. Op de demo-dag van 25 april 2019 bleek dat Remmicom niet haar eigen software maar die van Cipal Schaubroeck aan de groep stad Lier zou aanbieden. Dit stelt ons voor aanzienlijke problemen.

 

Er wordt voorgesteld om over te gaan tot een dading met Remmicom om de opdrachten voor financiële software te verbreken zodat we een nieuwe overheidsopdracht kunnen doen en de financiële software zoeken die het beste bij onze behoeftes past.

 

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

De dadingsovereenkomst vermeldt in artikel 5 een geheimhoudingsclausule. Om die reden wordt de tekst van de dading niet in de agenda opgenomen, maar afzonderlijk aan de raadsleden overgemaakt.

 

Financiële weerslag

Zie dading.

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

4 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Stijn Coenen en Evi Van Camp

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De bijgevoegde dadingsovereenkomst voor de financiële software tussen Remmicom nv en Stad Lier, Solag, OCMW Lier en Lokale politie Lier wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. het meerjarenplan

Al maandenlang komt de vraag vanuit de oppositiebanken om meer duidelijkheid waar dit stadsbestuur naartoe wil. Niet onterecht gezien de vaagheid en heel vrijblijvende tekst van het bestuursakkoord dat in januari 2019 werd voorgesteld.

De oorzaak van die vaagheid wordt in het bestuursakkoord uitgelegd met volgende passage:

“Ambitie tenslotte is geen excuus voor eenzijdig beleid. Een stad besturen is geen eenrichtingsverkeer. Participatie moet een leidraad zijn bij het verder uitwerken en uitvoeren van dit bestuursakkoord. Dit bestuursakkoord is dan ook geen dwingend pakket, maar een uitnodiging tot dialoog met iedere inwoner van goede wil.”

Een intentie die, wat de Vlaams Belang fractie betreft, applaus verdient en welgekomen is na zes jaar getuige geweest te zijn van een soloslim spel van het toenmalige stadsbestuur.

 

Helaas lijkt het er echter sterk op dat die mooie woorden niet omgezet worden in daden. Na bijna 9 maanden blijft het vanuit dit college van burgemeester en schepenen nog steeds oorverdovend stil. De vraag naar een debat in de verschillende commissies over de thema’s die in het bestuursakkoord vermeld staan blijft onbeantwoord. Deze vraag is vanuit verschillende oppositiepartijen al meermaals gesteld. Een debat waar we te horen krijgen waar dit bestuur naartoe wil, waar geluisterd wordt naar constructieve voorstellen van de verschillende oppositiepartijen blijft uit. Dit zo noodzakelijke debat om met zijn allen te werken aan een meerjarenplan, aan een beleid dat een zo groot mogelijk draagvlak heeft bij de Lierenaars en Hooiktenaars. Maar als ik vandaag vaststel dat we informatie over punten die in het meerjarenplan zullen staan uit de media moeten vernemen en er anderzijds maar niet ingegaan wordt op de vraag vanuit de oppositiepartijen om mee betrokken te worden begint dit toch meer en meer op het eenrichtingsverkeer te lijken, zoals we ook in de afgelopen legislatuur zagen.

 

Ik had dan ook graag een toelichting gekregen van het CBS over de huidige werkwijze om tot een meerjarenplan te komen en het standpunt betreffende de vraag die vanuit de oppositie al meermaals gekomen is om hier mee in betrokken te worden.

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts / schepen Marleen Vanderpoorten:

Zoals dit steeds het geval is bij de opmaak van het meerjarenplan en een budget wordt er uiteraard een planning opgemaakt. In het begin van het jaar zijn we gestart met de opmaak van de omgevingsanalyse. Die hebben jullie intussen ontvangen. In juni hebben we samen met het M-team een eerste bespreking gehad over de mogelijke voorstellen voor het meerjarenplan nadat die eerst uitgebreid en zorgvuldig werden opgesteld door de administratie op basis van het bestuursakkoord. De volgende fase was uiteraard keuzes maken.

 

Intussen hebben we in de schepencolleges van september al verschillende besprekingen gehad en werd er , waar nodig, toelichting gevraagd van de administratie. Ook de situatie van de personeelsorganisatie en -formatie werd reeds omstandig toegelicht en afgewogen, ook rekening houdende met de pensioenfactuur die op ons af komt.  Deze besprekingen worden nog verder gezet en zullen onder meer ook focussen op een kerntakendebat in functie van de budgettaire mogelijkheden.

 

Intussen werden op 9 en 10 september ook twee toekomstavonden georganiseerd waarbij burgers mee konden nadenken over de toekomst van onze stad. De insteken die hier gegeven werden zullen deels meegenomen worden in de meerjarenplanning ( naargelang timing en budget het toelaat).

 

De meerjarenplanning zal voorgelegd worden aan de raad van december. Vooraleer het zover is zullen de adviesraden uiteraard de mogelijkheid krijgen om hun onderdelen te adviseren. Intussen kunnen de commissies aan de slag. We gaan als schepencollege niets opleggen in dit verband maar het staat de commissievoorzitters en de schepenen uiteraard vrij om een debat te organiseren in hun commissie op basis van het bestuursakkoord dat de leidraad bij uitstek is voor het opstellen van het meerjarenplan. De suggesties, opmerkingen en voorstellen die in deze commissies  aan bod komen, kunnen eveneens meegenomen worden naar de definitieve bespreking van het meerjarenplan.

 

 

Interpellatie 2 : van Bart Verhoeven (Vlaams Belang) i.v.m. brief van het stadsbestuur Lier aangaande actualisatie comfortelementen

Eind juni stuurde het stadsbestuur Lier naar 4270 inwoners een brief met als onderwerp: ‘Actualisatie comfortelementen’. In welgeteld zes lijntjes legt het stadsbestuur aan de ontvangers van de brief uit dat de stad Lier beslist heeft een actie te ondernemen waarbij wordt gepeild naar de comfortelementen in de woningen op haar grondgebied. De ontvangers krijgen deze brief omdat hun eigendom, volgens de gegevens van de stad Lier, niet zouden beschikken over enkele basis comfort elementen zoals centrale verwarming, badkamer,… . Met de zin ‘Als deze toestand ondertussen is gewijzigd, dan krijgt u hierbij de mogelijkheid deze situatie te regulariseren.’ eindigt de uitleg die de aangeschrevenen kregen.

Om de ernst van de brief duidelijk te maken krijgen de ontvangers nog een duidelijke waarschuwing mee. Indien ze niet reageren binnen de 30 dagen of indien de toestand niet is gewijzigd kan men binnenkort een controle van de bevoegde dienst van de stad verwachten.

 

Dat het kadastraal inkomen een verouderd systeem is dat niet meer aangepast is aan de tijd en daardoor vaak niet overeenkomt met de realiteit, daarvan zal ik niemand moeten overtuigen neem ik aan. Vandaag zien we bijvoorbeeld statige gerenoveerde herenhuizen in een trendy omgeving die een veel lager kadastraal inkomen hebben dan appartementen in verloederde buurten.

Volgens de wet moet er iedere tien jaar een algemene herschatting plaatsvinden om rekening te kunnen houden met veroudering, wijzigingen in de algemene bouwtrant, toegenomen comfortmogelijkheden, gewijzigde omgevingsfactoren, enz. . De laatste herschatting, met als basis 1975, dateert echter al van 1979. Om dat op te vangen wordt het kadastraal inkomen automatisch aangepast aan de index van de consumptieprijzen wat resulteert in het huidige geïndexeerde kadastraal inkomen. Gezien dit niet evenredig staat met de veranderde kenmerken van het gebouw en omgevingsfactoren zijn er hierdoor ernstige discrepanties ontstaan.

Ik geef dit mee om de brief die de stad Lier verstuurde naar ruim 4000 inwoners in een juist kader te plaatsen. Een fundamenteel debat over het kadastraal inkomen, en een eventuele herziening ervan, dient uiteraard gevoerd te worden in het federale parlement.

Het is dus een feit dat een aantal zaken niet rechtvaardig zijn met betrekking tot de onroerende voorheffing die betaald dient te worden op basis van een kadastraal inkomen dat werd vastgelegd in 1975. Maar wanneer we vandaag gaan morrelen aan een systeem dat al decennialang mank loopt, zal dat niet leiden tot een correcte en rechtvaardige wijze waarop het kadastraal inkomen berekend wordt, maar wel onvermijdelijk een belastingverhoging tot gevolg hebben.

En dat is dan ook exact het resultaat dat de actie die de stad Lier organiseerde omtrent de actualisatie comfortelementen zal voortbrengen. Laat me toe eerst even stil te staan bij de inhoud en vorm van de brief zelf die 4270 Lierenaars ontvingen. Zoals al aangegeven is de uitleg die de mensen kregen wel zeer summier. Zo is het bijvoorbeeld helemaal niet duidelijk wat de mensen dan juist allemaal moeten aangeven. Waar de drie puntjes voor staan hebben de ontvangers het raden naar. Enige informatie proberen te vinden over de financiële gevolgen van de gegeven antwoorden, zoals een stijging van de onroerende voorheffing en een stijging van de personenbelasting is als zoeken naar een snoek op zolder.

Door het gebrek aan een degelijke uitleg in de brief creëerde het stadsbestuur hier dan ook onnodig heel veel onduidelijkheid en ongerustheid bij de ontvangers ervan.

 

De genomen actie “actualisatie comfortelementen” zelf doet echter nog veel meer de wenkbrauwen fronsen. In een antwoord op mijn schriftelijke vraag van 13 juli 2019 staat er te lezen dat er uiteraard meer comfortelementen zijn die als basis kunnen beschouwd worden maar voor de actualisatie van de kadastrale inkomens alleen (centrale) verwarming en badkamer van belang zijn. Hoe dit moet rijmen met de verklaring dat het doel is om de kadastrale inkomens in Lier op een correcte wijze te berekenen en aan te passen waar nodig is me een raadsel. Indien men het kadastraal inkomen op een correcte wijze wil berekenen of aanpassen, dient men dan ook alle elementen mee te nemen in die berekening. Met de genomen actie is er gekozen voor een eenrichtingsverkeer waarbij er enkel gekeken is naar elementen die het kadastraal inkomen naar boven kunnen beïnvloeden. Factoren die ook mee bepalend zijn en die het kadastraal inkomen zouden kunnen verlagen, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de afwerking en de ligging werden niet meegenomen. Van een correcte herberekening is hier dan ook duidelijk geen sprake.

We kunnen hier dan ook overduidelijk van gemorrel spreken met als enige doel de stadskas te spijzen met een belastingverhoging voor heel wat inwoners. De slachtoffers van dit selectief gemorrel zijn veelal de meest kwetsbare mensen in onze stad met een zeer bescheiden woning. Het gaat hier in heel wat gevallen om mensen die, na het betalen van een aanzienlijke som aan een notaris die de nodige onderzoeken hiervoor moet doen, in vertrouwen een huisje kochten in de staat dat het vandaag nog steeds is. Met andere woorden, een huisje waar bij aankoop reeds een badkamer of centrale verwarming voorzien was en waarbij men dus nooit iets kon aangeven aan het kadaster gezien ze zelf die verbouwingen nooit gedaan hebben. Die mensen kochten die woning, rekening houdende met het kadastraal inkomen dat die woning had. Dat er in het antwoord op mijn schriftelijke vraag gesteld wordt dat deze personen voorheen het voordeel gehad hebben minder voorheffing te moeten betalen dan deze die ze werkelijk verschuldigd waren klinkt dan ook bijzonder cynisch. Dat dit college van burgemeester en schepenen net die doelgroep er doelbewust uitpikt om de rekening te presenteren voor een situatie die een overheid zelf gecreëerd heeft door te verzaken aan haar wettelijke plicht om een tienjaarlijkse perequatie te doen is onbegrijpelijk wat mij betreft.

Gedane zaken nemen natuurlijk geen keer. De actie actualisatie comfortelementen is ondertussen uitgevoerd door de stad Lier en heel wat Lierenaars zullen als gevolg van deze, nog steeds niet correcte aanpassing in de toekomst alweer dieper in de geldbeugel mogen tasten. Ik mag enkel hopen dat deze actie er niet toe zal leiden dat er mensen hierdoor hun huis zullen moeten verkopen omdat ze het financieel niet meer kunnen trekken.

 

Over deze actie had ik graag nog volgende vernomen van het CBS:

         Hoeveel van de 4270 Lierenaars die de brief ontvingen, hebben deze ingevuld teruggestuurd naar de diensten van de stad Lier?

         Is het CBS van mening dat er met slechts te vragen naar twee factoren die het K.I. bepalen een correcte aanpassing kan gebeuren?

         Staat het CBS vandaag nog steeds achter de genomen actie en de wijze waarop deze uitgevoerd werd?

         Hoeveel controles zijn er op heden uitgevoerd?

 

Antwoord burgemeester Frank Boogaerts:

Akkoord dat de federale overheid al veel eerder het nodige had moeten om orde op zaken te stellen en om maximale gelijkheid en rechtvaardigheid voor dezelfde omstandigheden (in casu de comfortelementen) tot stand te brengen. Nu heeft het Kadaster de hulp ingeroepen van de gemeentebesturen, wat wij hebben gedaan.

Antwoorden op uw vragen:

1.De antwoordbrief diende niet naar de stad te worden teruggestuurd maar naar de diensten van het Kadaster. Volgende maand komt er een evaluatie met het Kadaster. Ik kan uw vraag dus voorlopig nog niet beantwoorden;

2.De c.v. en een badkamer zijn sterk bepalende comfortfactoren voor de berekening van het K.I. (dat kan oplopen tot 35% ervan) . Dat sluit niet uit dat er nog andere comfortfactoren zijn zoals bijv. het bewoonbaarmaken van een zolder, een aangebouwde carport. Dat wordt in een later stadium voorzien. Een aantal andere comfortfactoren spelen niet mee bij het bepalen van het K.I. ( zonnepanelen, eiken deuren,daken, deuren of muren isoleren,zonnepanelen, enkele beglazing vervangen door dubbele….). de door de overheid opgestelde lijst van comfortelementen die meespelen of niet, is onduidelijk en complex;

3.Ja, wij staan hier nog steeds achter omdat wij de correcte werkwijze hebben gevolgd: overleg met het Kadaster, hulp bieden aan het Kadaster op hun vraag , versturen en ondertekenen van de brieven. Deze operatie is er trouwens uitsluitend op gericht om een correcte, gelijke en eerlijke manier van aanrekening van het K.I. te bereiken en om zodanig de huidige ongelijke en oneerlijke bepaling en aanrekening uit de wereld te helpen. De elementen die de Stad hierin op dit moment wenst op te nemen zijn een c.v en een badkamer;

4.Tot op heden zijn er geen controles uitgevoerd; dat zal pas gebeuren na de evaluatie met het Kadaster.

Nog enkele toelichtingen:

         Ongeveer 10% van de bestemmelingen heeft contact genomen met onze verantwoordelijk;

         Nagenoeg alle vragen gingen over het invulformulier opgesteld door de FOD Financies en bijgevoegd aan onze begeleidende brief; zij werden dan ook praktisch allen onmiddellijk telefonisch geholpen;

         De brief werd opgesteld door de Stad en ter goedkeuring voorgelegd aan de centrumdirecteur van het Kadaster. Deze dienst wenst controle te houden over de ganse operatie; daarom verstuurd door hen en in hun omslagen. Ondertekening van de brief moet wettelijk gebeuren door de “aanwijzend schatter” aangeduid door de Stad; dit is gebaseerd op een K.B. in uitvoering van het Wetboek van de Inkomstenbelasting op het stuk van de onroerende fiscaliteit (B.S. 13.10.1979). Aanduiding van deze schatter gebeurde in Lier in 2008 en 2018;

         De bijlage  is opgesteld door het Kadaster; de Stad heeft daar geen inspraak in;

         De diensten van het Kadaster beschikken over een digitaal bestand van alle woningen in Lier en hieruit zijn alle woningen gefilterd die op basis van hun gegevens, niet beschikken over c.v. of badkamer;

         Belangrijk te vermelden is dat iedere eigenaar een verlaging van het KI kan vragen; hij moet hiervoor wel zelf een initiatief nemen;

         Even belangrijk is dat een verhoging van het K.I. niet doorgaat wanneer de mogelijke verhoging kleiner is dan 50 euro en geen 15% bedraagt van het oorspronkelijke K.I.;

         Wijzigingen in de comfortelementen c.v. en badkamer moesten eigenlijk spontaan door de eigenaars gedaan zijn in het verleden.

 

 

Interpellatie 3 : van Marcel Taelman (Hart voor de Burger) i.v.m. lichten spoorwegtunnel

De verkeerssituatie aan de spoorwegtunnel is aangepast. Het zou gaan om een proefopstelling. Graag had ik hierover meer duidelijkheid gehad.

1)      Hoe en door welke instantie is deze proefopstelling voorgesteld en wie beslist dan over de uitvoering hiervan?

2)      Waarom is hierover niet eerst overleg geweest met gemeenteraadsleden en buurtbewoners?

3)      Hoelang gaat deze proefopstelling duren?

4)      Is er rekening gehouden, als er file ontstaat richting centrum onder het spitsuur, dat de bewoners van het eerste deel van de Spoorweglei en de Zagerijstraat gegijzeld worden?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

1)De verkeerslichten werden eind 2017 overgedragen van AWV naar de Stad. De bestaande lichtenregeling werd niet meer geactualiseerd sinds de plaatsing van de lichten. Het CBS besliste in zitting van 8 oktober 2018 goedkeuring te geven voor het aanpassen van de verkeerslichten door de firma Siemens. De nieuwe regeling kwam tot stand na tellingen door de dienst mobiliteit en na het in kaart brengen van de gekende conflictsituaties van kruisend traag verkeer met gemotoriseerd verkeer.

2)Samen met de firma Siemens kwam men tot een voorstel van nieuwe lichtenregime dat geïmplementeerd word op 16 september jl. De voorgestelde wijzigingen werden besproken in de mobiliteitsraad. Externe communicatie gebeurde via persbericht, nieuwsbrief, via de website en via sociale media. De fietsknelpunten, waar deze lichtenregeling onderdeel van uitmaakt, werden eerder in kaart gebracht in het fietsbeleidsplan (pagina 11) dat goedgekeurd werd door de gemeenteraad.

3)De situatie ter plaatse wordt op geregelde tijdstippen  vastgesteld door de dienst mobiliteit. De eerste 3 dagen werd in nauw overleg met de firma Siemens de regeling nog op kleine punten bijgestuurd. Begin november wordt de nieuwe regeling intern geëvalueerd door dienst mobiliteit en het technisch bureau. Ook De Lijn wordt hierbij betrokken.

4)Dat is ons bekend en wordt ook meegenomen in de evaluatie.

 

 

Interpellatie 4 : van Tom Claes (Groen-Lier&Ko) i.v.m. PPS Normaalschool: bijakte 2

Op de vorige gemeenteraad lagen een aantal punten ter stemming voor over het PPS project Normaalschool. Eén van die punten was de zogenaamde bijakte 2, waarin afspraken werden vastgelegd over het verkleinen van de ondergrondse parking naar aanleiding van de duur uitvallende archeologie.

Omdat de buren, waarmee een dading werd afgesloten, nog niet de kans hadden gehad zich formeel uit te spreken over deze aanpassingen, stelde onze fractie voor om dit artikel goed te keuren op voorwaarde dat er een formele goedkeuring kwam van de bijgestuurde dading door de ondertekenaars van de oorspronkelijke dading. Onze collega’s van de oppositie traden ons daarin bij, de meerderheid koos er jammer genoeg voor om het door haar zo bejubelde participatietraject in het zicht van de meet de nek om te wringen, en éénzijdig de wijzigingen goed te keuren. Dit met het argument dat het akkoord van de buurt slechts een formaliteit was, en verder uitstel niet wenselijk.

 

Ik heb voor het college volgende vragen:

         was die goedkeuring inderdaad slechts een formaliteit, met andere woorden: hebben de buren intussen de aanpassingen goedgekeurd?

         wat is de impact hiervan op de planning van de werken?

         zijn bij een eventuele goedkeuring de problemen van de baan of heeft het college weet van mogelijke andere elementen die nog kunnen leiden tot aanpassingen aan het project?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

1)De buren hebben hun opmerkingen geformuleerd naar aanleiding van de voorgestelde wijzigingen. Het betreft een voorwaardelijke goedkeuring waarvan de voorwaarden actueel verder met de buurt onderhandeld worden.

2)De start van de werken is uitgesteld tot begin 2020 (initieel september 2019).

3)Er is geen kennis aanwezig van nog te verwachten grote aanpassingen (uitgezonderd wat beperkte en kleinere mogelijke aanpassingen).

 

 

Interpellatie 5 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. E. Claeslaan, Galgeveld en Tuinweg fietsstraat

Vanuit onze bekommernis om het fietsen als belangrijk voertuig naar voor te schuiven, willen we graag de meerderheid vragen om het fietsbeleid verder vorm te geven.

Het realiseren van fietsstraten is daarvoor een budgetvriendelijke, maar effectieve hefboom. Naast het creëren van een veilige situatie voor de fietser, is de signaalfunctie ook niet te onderschatten.

In dat kader, en gevoed door de ontwikkelingen mbt de fietsostrades, bespraken we binnen onze fractie de situatie van de fietsers tussen de wijk Zevenbergen en de Lintsesteenweg. Wanneer we kijken naar de Ernest Claeslaan, Galgeveld en de Tuinweg, zien we dat deze straten heel intens gebruikt worden door fietsers, maar eveneens als sluipweg door personenauto’s. De situatie op dit moment zorgt voor onveilige situaties.

Wij denken dat de Ernest Claeslaan, het Galgeveld en de Tuinweg tot aan de brug van de ring best fietsstraten worden.

 

Onze vraag aan het college is dan ook of dit kan onderzocht worden, inclusief een bespreking op en advies van de mobiliteitsraad, en verdere stappen kunnen genomen worden.

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Geacht raadslid,

 

Dit kan zeker onderzocht worden, maar ik wil hierbij toch een aantal kanttekeningen meegeven. Wij gebruiken bij de afweging van het al dan niet omvormen tot fietsstraten de aanbevelingen uit het vademecum fietsvoorzieningen. Dezelfde aanbevelingen werden ook overgenomen door fietsberaad Vlaanderen, het kenniscentrum voor fietsbeleid dat hiertoe werd opgericht door de Vlaamse regering in maart 2014.

 

Een aantal aanbevelingen zijn daarbij zeer relevant voor de vragen van uw fractie. Het gaat daarbij vooral over de manier waarop het concept fietsstraat kan worden toegepast om tot een wenselijke situatie te komen.

 

1) - Uit de verkeerscirculatie (of het verkeerscirculatieplan) moet blijken dat doorgaand autoverkeer (zonder herkomst/bestemming in de straat) maximaal wordt geweerd; sluipverkeer is niet compatibel met het concept van de fietsstraat.

 

2) Geloofwaardigheid van het concept hangt af van het aantal fietsers dat (…) de straat gebruikt. Daarbij wordt ook aangegeven dat het aantal fietsers hoger dient te liggen dan het gemotoriseerde verkeer.

 

3) Fietsstraat kan ingevoerd worden in een bebouwde omgeving waar de verblijfsfunctie dominant is.

 

4) Fietsstraten hebben best een beperkte lengte, fietsstraten kunnen verlengd worden als het autoverkeer door circulatie-ingrepen wordt onderbroken (door enkelrichting of knippen). Lange fietsstraten waarbij autoverkeer gedurende een heel lange periode achter een fietser dient te blijven, blijkt dit vanaf een bepaalde lengte zeer onrealistisch te zijn.

 

Deze zaken maken dat de genoemde straten op basis van het vademecum weinig kansrijk zijn als fietsstraten. Er zullen minimaal circulatiemaatregelen nodig zijn waardoor doorgaande autoverkeer wordt geweerd vooraleer fietsstraat een mogelijkheid is. Vaak wordt gedacht dat het invoeren van een fietsstraat er wel voor zal zorgen dat het autoverkeer verdwijnt, maar dat is niet het geval. Het zorgt er zelfs voor dat de afdwingbaarheid zeer laag wordt en het fietscomfort niet kan worden gerealiseerd. Deze zaken werden ook reeds besproken op een mobiliteitsraad bij de intiële vragen tot invoering van fietsstraten. Wanneer de mobiliteitsraad opnieuw samengesteld is, kan uiteraard de kwestie opnieuw op tafel komen.

 

Wat betreft andere ingrepen zijn er reeds een aantal zaken beslist rond de circulatie in deze omgeving. Zo wensen we op korte termijn over te gaan tot het knippen van de hockeyweg voor doorgaand verkeer, zal de tuinweg bij de aansluiting op de ontsluitingsweg enkel nog voor plaatselijke bedieningen worden gebruikt, is het de bedoeling dat in het kader van de ontwikkeling van de fietsostrade Lier-Antwerpen en de ontsluitingsweg om ook gemotoriseerd vanuit Zevenbergen niet langer via Galgeveld te laten verlopen.

 

 

Interpellatie 6 : van Stijn Coenen (CD&V) i.v.m. verkeerssituatie in Koningshooikt n.a.v. wegomlegging werken N15

Op 10 september konden we in een krantenartikel lezen dat er 2 kruispunten op de N15 in Putte heraangelegd worden.

Op de website van Agentschap Wegen en Verkeer (https://wegenenverkeer.be/werken/twee-kruispunten-langs-mechelbaan-n15-putte-worden-veiliger) lezen we dat de omleidingen via Koningshooikt (-3,5t) en Lier (+3,5t) verlopen.

Het traject door Koningshooikt (Sander De Vosstraat-Mechelbaan) is nu al een druk traject, met onveilige situaties. Daar komt dus nu voor 2 maanden nog het doorgaande verkeer van Heist op en berg - Mechelen bij.

Vanzelfsprekend zijn we niet tegen de wegenwerken, onderhoud en vernieuwingen dienen te gebeuren.

 

Maar er zijn welke enkele aandachtspunten, en vandaar mijn vragen:

         Plant men extra controles mbt snelheid, door het rode licht rijden?

         Hoe zal men vermijden dat het doorgaand verkeer +3,5t niet de weg door Koningshooikt neemt?

         Welke andere inspanningen zal men doen om die extra verkeersstroom op een veilige manier door het dorp te laten passeren?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

         Eerst en vooral wil ik even aangeven dat de betrokken aannemer geen signalisatievergunning heeft aangevraagd om dit op deze manier te organiseren. Wij hebben dit ook via de pers moeten vernemen.

         De bijkomende controles worden gepland, dienst communicatie heeft contacten gelegd met de verkeersdienst van de politie om  extra controles tijdens deze periode te voorzien.

         Het verbodsbord thv de Sander de Vosstraat en het Koningsplein verbiedt verkeer van meer dan 3,5ton richting Koningsplein en Dorpsstraat. AWV ziet toe op de correcte plaatsing hiervan. Zowel Sander de vosstraat als Mechelbaan hebben vandaag geen tonnagebeperking omdat deze vandaag ook al een rol hebben in het vrachtroutenetwerk. In het signalisatieplan van de aannemer van AWV is voorzien dat de aangewezen route ruim van tevoren op de N10 aangegeven zal worden.

 

 

Interpellatie 7 : van Evi Van Camp (CD&V) i.v.m. stand van zaken vervoersregio Mechelen

Mobiliteit is een thema dat elke burger bezighoudt. In januari deed ik reeds een interpellatie over het proefproject van de vervoersregioraad Mechelen waar jullie aan meegewerkt hebben. Vanaf eind 2019 zal de Lijn haar nieuwe dienstregeling concretiseren. Die start – normaal samen met het vervoer op maat – op 13 december 2020. Uw college besliste vorig jaar om aan te sluiten bij de vervoersregio Antwerpen en de Mechelse vervoersregio te verlaten. Lier, maar zeker ook Koningshooikt, hebben echter sterke banden met de Kempen en Mechelen. Het voorliggende plan bevat zowieso een aantal interessante denkpistes maar creëert tegelijk nieuwe problemen doordat o.a. de lijnen 560 en 561 uit het kernnet geschrapt zouden worden en enkele wijzigingen zouden gebeuren mbt enkele stadslijnen. In januari stelde de schepen dat er echter nog niets definitiefs beslist was.

In juli verscheen er een artikel in de krant waaruit nogmaals blijkt dat met de invoering van het decreet Basisbereikbaarheid de vijftien Vlaamse vervoerregio’s - met daarin alle lokale besturen - een stem én een budget krijgen om het openbaar vervoer mee vorm te geven. De Lijn beslist zelf over het kernnet. Het budget voor het aanvullend net (14.931.531) wordt ingezet in overleg met de vervoerregio’s. De vervoersregio mag tenslotte volledig autonoom beslissen over het vervoer op maat (1.115.022 euro). De lokale overheden krijgen op deze manier ook inspraak over de besteding van het budget. De vervoerregio’s krijgen dus krak dezelfde middelen die De Lijn zou besteden aan het aanbod op hun grondgebied. Naar aanleiding van dit actuele proces, heeft onze fractie volgende vragen:

 

1) Is stad Lier nog betrokken bij de vervoersregio en basisbereikbaarheid Mechelen, en zo ja , op welke manier?

2) Heeft stad Lier reeds een alternatief voorgesteld aan de vervoersregio Mechelen om de bereikbaarheid van verschillende wijken en de verbinding Lier- Koningshooikt- Mechelen te garanderen?

3) Het budget blijft dus in zijn globaliteit identiek, dwz dat voor elke nieuwe verbinding er een andere moeten sneuvelen. Welke initiatieven heeft stad Lier reeds ondernomen om de mobiliteit voor zijn plattelandsbewoners in Koningshooikt te optimaliseren en te garanderen?

4) Hoe ziet het verdere traject er concreet uit? Wat is de beleidsvisie van onze stad i.f.v. de basisbereikbaarheid?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

1)Lier is waarnemend lid van de Vervoerregio Mechelen. Deze vervoerregio heeft nog maar net een doorstart gemaakt. Eerste voorbereidende bespreking van de voorstellen wordt gepland in oktober.

 

2)We hebben een voorstel van de Lijn ontvangen voor het budget van de lokale ontsluiting. Met het voor ons beschikbare budget is dit bijna een rechtstreekse verbinding tussen Station-Grote Markt-Veemarkt. We mogen een tegenvoorstel doen, maar elke kilometer die verder gereden wordt, moet de stad betalen. Wat er in de pers verschijnt is dus maar de helft van het verhaal.

 

3)Zoals u zelf aangeeft werkt De Lijn met een gesloten enveloppe. Dat wil zeggen dat de middelen over de extra lijnen die voor Koningshooikt gepland worden ergens vandaag komen.

 

Het debat op dat vlak zal dus gaan over de vraag of die extra mogelijkheden opwegen tegen wat er mogelijk verdwijnt. Dat gaat dan over het potentieel van de opwaardering van lijn 570-571 tot een halfuurverbinding in de spits en een

uurverbinding buiten de spits en een nieuwe verbinding tussen Koningshooikt enerzijds en Berlaar/Heist-op-den-Berg anderzijds. Die lijn naar Putte valt onder de bevoegdheid van de vervoerregio Antwerpen, die naar Berlaar en Heist-o/d-Berg valt onder de vervoerregio Mechelen. In de vervoerregio Antwerpen werkt men momenteel nog aan de plannota en nog niet aan de concrete busverbindingen. In Mechelen spreekt men voorlopig eerst op niveau van de mobiliteitsambtenaren, daarna moet dit ook richting vervoerregioraad moeten kunnen gaan.

 

4)De visie van de stad is dat we een voorstel met hoogfrequente verbindingen genegen waarbij we de verbinding tussen de wijken en dorp enerzijds en de binnenstad anderzijds willen verbeteren. Daarnaast willen we zoveel mogelijk verbindingen met veel potentieel om personenwagens te vervangen uitbouwen. De kerngedachte van heel het mobiliteitsplan in opmaak (in alle vervoerregio’s) gaat uit van basisbereikbaarheid met het uitgangspunt dat de middelen dienen te worden ingezet zoveel mogelijk mensen te kunnen vervoeren en zo een impact te hebben op bereikbaarheid van de kernen en wagens van de weg te halen.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

VERKAVELING CONDIUS BOSSTRAAT. WEGENISONTWERP. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Op 22 april 2018 werd een samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Lier en NV Condius ondertekend in het kader van de ontwikkeling Ring-West te Lier.

 

Op 22 april 2018 werd tevens bijakte nr. 1 van de samenwerkingsovereenkomst in het kader van de ontwikkeling van Ring-West te Lier ondertekend.

 

In zitting van 25 juni 2018 werd aan studiebureau S.Bilt opdracht gegeven voor het uitwerken van het voorontwerp van het wegenis- en rioleringsdossier "verkaveling Ring West - Condius". Hiervoor heeft S.Bilt dossier 017-201 opgemaakt.

 

Op 25 oktober 2018 ontving Stad Lier het voorontwerp van het wegenis- en rioleringsdossier van S.Bilt (grondplan, rioleringsplan en dwarsdoorsneden). Dit voorontwerp werd na interne adviesvraag aangepast en werd opnieuw ingediend via een omgevingsvergunningsaanvraag  (OVA) 2019/043 dd 23/3/2019.

In het kader van de adviesvraag bij de OVA werd een negatief advies van de provincie Antwerpen bekomen inzake de algemene waterhuishouding op de ontwikkeling. Dit advies had ook invloed op het ontwerp van het openbaar domein.

 

Op 8 juli 2019 werd een wijzigingsaanvraag voor de OVA ingediend door NV Condius waarbij rekening werd gehouden met het negatieve advies van de Provincie Antwerpen.

 

Feiten en context

De verschillende aanpassingen in het ontwerp resulteerde in het volgende openbaar domein waarvan het grond-, riolerings- en  infiltratieplan in bijlage:

1)2 doodlopende aansluitingen op de Bosstraat in betonstraatstenen;

a)rijbaan grijze betonstraatstenen;

b)parkeerstroken zwarte betonstraatstenen;

2)gebruik van infiltratiestraatkolken, bufferende fundering en WADI's langsheen de rijbaan om bijkomend te voldoen aan de eisen van de provincie Antwerpen;

3)een centraal onverhard middenplein met vijver, heuvel en speelelement;

4)wandel- en fietspaden in cementbetonverhardingen met aansluiting op de Bosstraat en de te verwezenlijken ontsluiting van de R16 met de stationsomgeving;

5)een plein in cementbetonverharding boven de ondergondse parkeergarage met gezaagd               groot tegel motief

6)gescheiden rioleringsstelsel in de 2 aansluitingen op de Bosstraat:

a)regenwaterafvoer op de open baangracht in de Bosstraat;

b)droogweerafvoer middels 2 pompstations op de riolering in de Bosstraat;

7)plaatsen van een afvalstraatje met OCT voor resp. papier&karton, PMD en restafval, op de noordelijke aansluiting op de Bosstraat;

 

Adviezen

 

Infrastructuur :

- In de samenwerkingsovereenkomst dd 2/3/2018 tussen Stad Lier en de NV Condius wordt in artikel 8 gesteld: “Een omgevingsvergunning om te bouwen of te verkavelen kan pas ingediend worden voor dit deelproject nadat de omgevingsvergunning voor de aanleg van de stationsontsluitingsweg door AWV is aangevraagd, volledig en ontvankelijk verklaard.” Aan deze voorwaarde wordt niet voldaan, de aanvraag door AWV gebeurde hieromtrent nog niet op datum van de aanvraag van Condius voor dit project.

 

-De dimensionering van de infiltratie- en buffervoorzieningen, die deel uitmaken van de omgevingsvergunningsaanvraag, in het kader van de aanleg van de stationsontsluitingsweg door AWV zijn mede bepalend voor de waterhuishouding die gevoerd zou moeten worden op de Condius site en de heraanleg van de Bosstraat met het oog op de bestaande waterproblematiek thv de Donkloop. Momenteel zijn deze gegevens nog niet beschikbaar.

 

- Algemeen kan gesteld worden dat de ontwikkeling van deze site gelegen is in een gebied waar voorheen, bij hevige en/of langdurige regenval,  zich problemen voordeden ter hoogte van de Donkloop en de baangrachten langsheen de Bosstraat.

Volgende opmerkingen:

o Het minimale volume van de septische putten in blok A bedraagt 2000 liter. Momenteel is 1500 liter voorzien.

o Het gebruik van waterpasserende klinkers ipv de voorziene standaard betonklinkers in de 2 straten, bovenop de reeds voorziene parkeerplaatsen in waterdoorlaatbare klinkers, heeft de voorkeur om de infiltratiecapaciteit maximaal te benutten en de baangrachten en Donkloop te ontlasten. Het gebruik van betongrasdals in parkeerstroken verdient vanuit het technisch bureau zelfs de voorkeur. Het gebruik van infiltratiekolken in de rijbaan kan ook ter vervanging van waterpasserende verharding.

o Het gebruik van cementbetonverhardingen wordt ontraden  ikv het ‘ontharden’ van het openbaar domein. Het technisch bureau is voorstander van het gebruik van halfverhardingen in de wandel- en fietspaden in het binnengebied.

 

- Betongrasdallen ifv de brandweg ontbreken naast het pad  aan de NW zijde van de ontwikkeling. Bovendien volgen we het advies van AWV dat het fietspad niet als brandweg kan gebruikt worden. De aanleg is hierop niet voorzien. Aanleg van de brandweg dient voorzien te worden volledig op de terreinen van de ontwikkeling.

 

- De indicatieve weergave van de openbare verlichting ontbreekt. De wandel/fietspaden in het binnengebied dienen ook verlicht te worden.

 

- Het oprijden van de wandelpaden in het binnengebied vanaf de 2 straten met wagens dient vermeden te worden zonder de doorrit van de brandwegen voor de brandweer te verhinderen.

 

- De aansluiting van de DWA en RWA van de verschillende blokken dienen aangeboden te worden ter hoogte van het einde van de rioolstreng in de straten en niet aan de dichtstbijzijnde rooilijn. De locatie van deze aansluitingen is niet aangegeven op de plannen.

 

- Ter hoogte van de straatkant dient een overwelving gerealiseerd te worden van de gracht. De diameter van de overwelving dient afgestemd te worden op de voorziene herprofilering van de baangracht in het kader van de heraanleg van de Bosstraat.

 

-De heraanleg van de Bosstraat, inclusief de riolering, wordt momenteel ontworpen binnen het technisch bureau van Stad Lier en is in voorontwerpstadium. Heraanleg van de Bosstraat dient ons inziens voorafgaand voorzien te worden aan de ontwikkeling van de Condius site. Aansluiting van de riolering en hemelwaterafvoer van de Condius site gebeurt dan onmiddellijk op een nieuw, gescheiden, correct gedimensioneerd systeem. Bovendien kan het werf- en bewonersverkeer van de Condius site onmiddellijk gebruik maken van de nieuwe Bosstraat tijdens de aanleg van de werken aan de ontsluiting van het station-R16.

 

 

Groen :

Verharding

Rijweg/parkeerplaatsen

In het plan zitten grote oppervlaktes met (klinker)verharding. In het kader van ontharding, klimaatadaptatie en onze duurzaamheidsvisie zou het beter zijn om minder te verharden.

We stellen voor dat alle toegangswegen en parkeerplaatsen nu ingetekend met klinkers (v1 en v2) worden vervangen door grasdallen(beton). Eventueel kan er een ‘karrespoor’ van betonstroken worden toegevoegd.

 

Looppaden

Voetpaden voorzien van halfverharding in plaats van betonpaden.

 

Groen

Het is heel positief dat er voldoende bomen worden behouden.

 Nieuwe bomen in verharding voorzien van voldoende bomenzand. De grootte en het type groeiplaats conform de rekenmodule ‘boommonitor online’ van het Norminstituut Bomen.

 Groenontwerp bomen conform Poster BomenOntwerp (zie bijlage).

 Boom op het parkeerdak iets opschuiven zodat deze in de volle grond komt te staan.

 Boomspiegel in het parkeervak vergroten (ter grootte van een parkeervak).

 De te behouden bomen dienen tijdens de werkzaamheden te worden beschermd conform de Poster WerkenRondBomen (zie bijlage). Er dient nabij de wortels handmatig te worden gegraven!

 De minimale maat van de nieuwe bomen is 20-25.

 Een deel van het binnengebied inrichten als bloemenweide.

 Beplanting zoveel mogelijk inheems en bijvriendelijk!

 

Spelen

Het autovrije parkbied is een ideaal gebied voor kinderen om te spelen. Om het nog aantrekkelijker te maken voor kinderen de glooiingen ook doortrekken in de niet openbare ruimtes.

In het openbare terrein mogen meer speeltoestellen komen. Het getekende toestel(houten balken) heeft weinig speelwaarde.

O.a. een taludglijbaan en een kabelbaan vanaf de heuvel over het water en stapstenen in de vijver zou voor kinderen erg leuk zijn.

 

Vijver

 Voor een betere beleefbaarheid en natuurontwikkeling natuurvriendelijke oevers met een flauw talud toepassen. Geen riet aanplanten!!

 Voor de vijver moet er worden voorkomen dat er stilstaand water ontstaat. Het is momenteel niet duidelijk hoe de waterhuishouding gevoerd wordt. Dit dient verder toegelicht te worden.

 Het is niet duidelijk hoe de brug over de vijver wordt uitgevoerd. Dit dient verder toegelicht te worden naar materiaalkeuze, dimensionering ed.

 

Staatmeubilair

Er dient aangegeven te worden waar er zitbanken en vuilbakjes voorzien worden.

 

Proper Lier :

- Het technisch bureau -openbaar domein adviseert om de woonprojecten verplicht gebruik te laten maken van een ondergronds afvalsysteem voor restafval. Hiervoor dienen ondergrondse afvalsystemen voor restafval te worden voorzien door IVAREM.

- Huis - aan - huis ingezamelde selectieve afvalstromen (PMD, papier & karton en gemengde plastics...) moeten aangeboden worden via de reguliere inzamelingen aan de rand van de openbare weg.

- Er dient ruimte voorzien te worden aan de zijde van de Bosstraat aan beide uitritten van de ontwikkeling voor de 2-wekelijkse plaatsing van papier en karton, PMD e gemengde plastics.

 

IVAREM :

Dit is een project in de Bosstraat met 155 appartementen. Naast dit project, langs de overzijde van de Bosstraat, bevindt zich de site  Charon die  momenteel in  aanbouw is.

In ons advies voor de Charonsite  in 2016 ( zie bijlage – 150 wooneenheden)  adviseren wij om vrij centraal in de omgeving van de hoogspanningscabine een milieustraatje te bouwen met een oct voor rest,  een oct voor papier en karton, een oct voor pmd/gemengde kunststoffen en een oct voor glas. Al deze oct’s zijn voorzien van toegangscontrole behalve deze voor glas.

Rekening  houdend  met het groot aantal aansluitingspunten ( 155) voor de site die nu aangevraagd wordt, de groene inplanting,  het advies voor de Charonsite en  de mogelijke  latere uitbreidingen naar het noorden toe ( tussen de ring en de Tramweglei/spoor ), adviseren wij om een milieustraatje te bouwen  op de noordelijke grens van het project, op de locatie die de projectontwikkelaar voorgesteld heeft ( zie onderstaand plannetje). Wij adviseren hier om een oct voor rest, een oct voor papier en karton en een oct voor gemengde kunststoffen/pmd te plaatsen. Alle oct’s met toegangscontrole. Voor de oct voor glas geldt een grotere loopafstand, dan voor de andere oct’s en kan deze  in de Charonsite gebruikt worden.

Het nieuwe milieustraatje kan ook de mogelijke  latere uitbreiding tussen de ring en de Tramweglei bedienen/opvangen.

 

In  de zone tussen  de ring/ Tramweglei, Boomlaarstraat en Groenendaallaan zal  na uitvoering van de geplande projecten, en zonder de mogelijke latere uitbreidingen al 350 wooneenheden gebouwd zijn. Door de plaatsing van 2  milieustraatjes zullen in de toekomst meer dan 350 gezinnen bediend kunnen worden. Dit zijn de meest ideale omstandigheden om  het huishoudelijk afval in te zamelen via ondergrondse containers.  Het restafval, papier en karton en het pmd/gemengde kunststoffen van 350  appartementen/gezinnen zal niet meer aan de openbare weg hoeven geplaatst  te worden en niet meer  door huisvuilwagens huis-aan-huis hoeven opgehaald te worden.

 

Wij adviseren hier ook, dat de projectontwikkelaar, niet alleen het terrein voor de plaatsing van de oct gratis ter beschikking stelt, maar ook de investeringskost draagt voor de aankoop en plaatsing van de oct’s door Ivarem. Deze kost kan door de projectontwikkelaar gecompenseerd worden in de verschillende gebouwen, omdat hij geen ruimte en installaties hoeft te  voorzien voor de  tussentijdse opslag van de door de bewoners  selectief ingezamelde afvalstoffen .

 

Mobiliteit:

Dit project kende vele voorbesprekingen. De resultaten en gemaakte afspraken werden opgenomen in de plannen. Er duiken echter nog nieuwe elementen op:

         Voor de fietsparkeerbalans worden fietsenstallingen in de tuinen van de huizenrij (blok A) meegeteld, maar ze staan op de plannen aangeduid als ‘mogelijkheid tot fietsenberging’. Op deze manier kunnen ze niet meegeteld worden en voldoet het project niet aan zijn fietsparkeernorm. De vermelding ‘mogelijkheid tot’ biedt onvoldoende garanties tot het daadwerkelijk voorzien van voldoende kwalitatieve fietsparkeerplaatsen. Ofwel worden ze gebouwd en mogen ze in rekening gebracht worden, ofwel wordt de mogelijkheid voorzien, maar kunnen ze niet in rekening gebracht worden.

         In de voortuinen van de huizenrij (blok A) zijn toegangspaden voorzien naar de woningen tot wel 1,90m. Hierop kan geparkeerd worden, maar dit is niet toegestaan. Daarom is het beter om smallere toegangspaden te voorzien (max.1,5m).

         Er werd geen mobiliteitstoets opgemaakt. Nochtans is dit aangewezen bij woonprojecten vanaf 100 woonéénheden. Er werd wel een inschatting gemaakt van de verwachte verkeersgeneratie. Deze lijkt een lichte maar niet significante onderschatting.

         Er werd ook een inschatting gemaakt van de parkeerbehoefte. Hierin werd het bezoekersparkeren niet meegeteld. Dit betreft dus eveneens een onderschatting.

         Nochtans worden op basis van de twee bovenstaande inschattingen uitspraken gedaan over mobiliteit en over de door de stad gehanteerde normen (ook al werden de gehanteerde normen wel gerespecteerd). Het is aangewezen om een mobiliteitstoets van deze omvang door een mobiliteitsbureau te laten uitvoeren.

 

Openbaar onderzoek

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd. Betreffende de wegenis zijn er geen bezwaarschriften ingediend.

 

Het bezwaar met betrekking tot de aanleg van de ontsluitingsweg stationsomgeving wordt opgenomen door ruimtelijke planning.

 

Juridische grond

Onder de 'zaak der wegen' wordt verstaan het bepalen van het tracé en de uitrusting van de aan te leggen of te wijzigen wegen : rooilijnen, voetpaden, aanplanting, openbare nutsvoorzieningen.

 

Stemming

 

22 stemmen voor: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Stijn Coenen, Evi Van Camp, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans en Maurits De Smedt

1 stem tegen: Marcel Taelman

8 onthoudingen: Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Tom Claes, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Goedkeuring met 22 stemmen voor - 1 stem tegen - 8 onthoudingen

 

BESLUIT

 

Art 1 :

De gemeenteraad keurt het wegenisontwerp "verkaveling Ring West - Condius" goed mits volgende voorwaarden:

         De omgevingsvergunningsaanvraag van de stationsontsluitingsweg dient eerst ontvankelijk verklaard te worden alvorens een uitspraak gedaan kan worden omtrent de aanleg en dimensionering van de riolering en hemelwaterafvoer op de Condius site.

         Het gebruik van waterpasserende bestrating ipv de voorziene standaard betonklinkers in de 2 straten, wordt opgelegd. Het gebruik van infiltratiekolken kan ook worden toegepast.

         Het gebruik van betongrasdals in parkeerstroken wordt opgelegd.

         Het gebruik van halfverhardingen in de wandel- en fietspaden in het binnengebied wordt opgelegd.

         Het minimale volume van de septische putten in blok A bedraagt 2000 liter. Momenteel is 1500 liter voorzien.

         Betongrasdallen ifv de brandweg ontbreken naast het pad  aan de NW zijde van de ontwikkeling. Bovendien volgen we het advies van AWV dat het fietspad niet als brandweg kan gebruikt worden. De aanleg is hierop niet voorzien. Aanleg van de brandweg dient voorzien te worden volledig op de terreinen van de ontwikkeling.

         De indicatieve weergave van de openbare verlichting ontbreekt. De wandel/fietspaden in het binnengebied dienen ook verlicht te worden en dient aangegeven te worden op het inplantingsplan.

         Het oprijden van de wandelpaden in het binnengebied vanaf de 2 straten met wagens dient vermeden te worden zonder de doorrit van de brandwegen voor de brandweer te verhinderen.

         De aansluiting van de DWA en RWA van de verschillende blokken dienen aangeboden te worden ter hoogte van het einde van de rioolstreng in de straten en niet aan de dichtstbijzijnde rooilijn van een wandel-fietspad. De locatie van deze aansluitingen dient aangegeven te worden op de plannen.

         Ter hoogte van de aansluiting mogen de rioolbuizen, maximaal, een doormeter van 200 mm hebben.

         De aansluitingen dienen ,maximaal, op een diepte van 60 cm onder het maaiveld  aangebracht te worden.

         Ter hoogte van de straatkant dient een overwelving gerealiseerd te worden van de gracht. De diameter van de overwelving dient afgestemd te worden op de voorziene herprofilering van de baangracht in het kader van de heraanleg van de Bosstraat.

         De heraanleg van de Bosstraat dient voorafgaandelijk te gebeuren aan de ontwikkeling van de Condius site.

         Nieuwe bomen in verharding voorzien van voldoende bomenzand. De grootte en het type groeiplaats conform de rekenmodule ‘boommonitor online’ van het Norminstituut Bomen.

         Groenontwerp bomen conform Poster BomenOntwerp.

         Boom op het parkeerdak iets opschuiven zodat deze in de volle grond komt te staan.

         Boomspiegel in het parkeervak vergroten (ter grootte van een parkeervak).

         De te behouden bomen dienen tijdens de werkzaamheden te worden beschermd conform de  Poster WerkenRondBomen. Er dient nabij de wortels handmatig te worden gegraven.

         De minimale maat van de nieuwe bomen is 20-25.

         Een deel van het binnengebied inrichten als bloemenweide.

         Beplanting zoveel mogelijk inheems en bijvriendelijk.

         Er dient een voorstel overgemaakt te worden voor een inplanting van extra speeltoestellen.

         Voor een betere beleefbaarheid en natuurontwikkeling natuurvriendelijke oevers met een flauw talud toepassen. Geen riet aanplanten.

         Voor de vijver moet er worden voorkomen dat er stilstaand water ontstaat. Het is momenteel niet duidelijk hoe de waterhuishouding gevoerd wordt. Dit dient verder toegelicht te worden.

         Het is niet duidelijk hoe de brug over de vijver wordt uitgevoerd. Dit dient verder toegelicht te worden naar materiaalkeuze, dimensionering ed.

         Er dient aangegeven te worden waar er zitbanken en vuilbakjes voorzien worden.

         Er dient een ondergronds systeem voor restafval voorzien te worden door Ivarem. Huis-aan-huis ingezamelde selectieve afvalstromen (PMD, papier & karton en gemengde plastics) moeten aangeboden worden via de reguliere inzamelingen aan de rand van de openbare weg. Er dient ruimte voorzien te worden aan de zijde van de Bosstraat, aan beide uitritten van de ontwikkeling, voor de 2-wekelijkse plaatsing van papier&karton, PMD en gemengde plastics).

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist dat het advies van mobiliteit moet gevolgd worden.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

INVOEREN DIFFERENTIËRING VAN GEMEENTELIJKE OPCENTIEMEN OP DE ONROERENDE VOORHEFFING. GEEN GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Eerder dit jaar besliste het Lierse stadsbestuur ruim 4000 inwoners aan te schrijven in verband met een actualisatie comfortelementen. De ontvangers van deze brief werd gevraagd aan te geven of hun eigendom al dan niet beschikt over volgende twee basis comfort elementen: centrale verwarming en een badkamer. Het stadsbestuur geeft aan met deze actie het kadastraal inkomen op een correcte wijze te willen berekenen of aan te passen.

 

Feiten en context

De wet voorziet dat er iedere tien jaar een algemene herschatting moet plaatsvinden van het kadastraal inkomen om rekening te kunnen houden met veroudering, wijzigingen in de algemene bouwtrant, toegenomen comfortmogelijkheden, gewijzigde omgevingsfactoren, enz. . De laatste herschatting, met als basis 1975, dateert echter al van 1979. Om dat op te vangen wordt het kadastraal inkomen automatisch aangepast aan de index van de consumptieprijzen wat resulteert in het huidige geïndexeerde kadastraal inkomen. Gezien dit niet evenredig staat met de veranderde kenmerken van het gebouw en omgevingsfactoren zijn er hierdoor ernstige discrepanties ontstaan.

 

Met de peiling bij 4270 Lierenaars naar twee comfortelementen, zijnde centrale verwarming en badkamer beperkte het stadsbestuur zich tot elementen die het kadastrale inkomen enkel kunnen verhogen. Dit terwijl er ook elementen zijn die een dalend effect kunnen hebben op het kadastraal inkomen. Zo is bijvoorbeeld de kwaliteit van de afwerking en de ligging van het pand mee bepalend.

 

Vandaag zijn er in Lier heel wat straten die, ten tijde van de opmaak van de kadastrale inkomens, belangrijke winkelstraten waren, straten met gerenommeerde handelspanden en die dat vandaag niet meer zijn. Straten waar de handelswaarde, en dus ook de huurwaarde, sterk afgenomen is.

 

Vanaf het aanslagjaar 2019 hebben steden en gemeenten de mogelijkheid de gemeentelijke opcentiemen te differentiëren, waarbij men het bedrag van de onroerende voorheffing kan laten variëren, bv. per buurt of volgens categorie belastingplichtige. Hiermee heeft een gemeente of stad een instrument in handen om bij te dragen aan de heropleving van een buurt, kan ze bevolking aanmoedigen om in de stadskern te komen wonen of kan ze zelfstandigen dat extra duwtje in de rug geven om een winkel te openen.

 

Argumentatie

De stad kan met het differentiëren van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing straten waar de omgevingswaarde de afgelopen jaren sterk gedaald is opnieuw aantrekkelijk maken. Het waardeverlies door omgevingsfactoren waarvoor, door het gebrek aan de door de wet voorziene tienjaarlijkse herschatting, nooit een aanpassing plaatsvond, kan met het differentiëren van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing voor een correctie zorgen.

 

De meergelden die de stad Lier ontvangt uit de actie actualisatie comfortelementen kunnen gebruikt worden om dit te financieren.

 

Met de invoering van het differentiëren van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing kunnen we als stad op een positieve manier bijsturen met een verlaging i.p.v. de gebruikelijke verhoging van taksen bij aanpassingen.

 

Stemming

 

4 stemmen voor: Ella Cornelis, Bart Verhoeven, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

18 stemmen tegen: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans en Maurits De Smedt

9 onthoudingen: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp en Geert Marrin

Verworpen met 4 stemmen voor - 18 stemmen tegen - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het differentiëren van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing in te voeren, met ingang van aanslagjaar 2020.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om te onderzoeken welke straten hiervoor het meest in aanmerking komen.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

WEEK VAN ARMOEDE - DEELNAME. GEEN GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Op 17 oktober is het opnieuw werelddag van verzet tegen armoede. In deze week vindt ook de inleefweek tegen armoede plaats. Deze sensibiliserende actie laat de deelnemers een week leven met een laag inkomen om zo te ervaren wat armoede is.

 

We vernamen dat de leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst zullen deelnemen aan de inleefweek. Onze fractie wil zich daar alvast graag bij aansluiten. We leggen graag aan de gemeenteraad het voorstel voor om dit met alle verkozenen te doen. Naar aanleiding van de inleefweek tegen armoede voeren we nadien in de gemeenteraad een open debat over armoede in onze stad.

 

Stemming

 

12 stemmen voor: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Ella Cornelis, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp, Bart Verhoeven, Geert Marrin, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

19 stemmen tegen: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Marcel Taelman, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans en Maurits De Smedt

Verworpen met 12 stemmen voor - 19 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besluit met haar leden deel te nemen aan de inleefweek tegen armoede.

 

Art 2 :

Naar aanleiding van de ervaringen van de deelnemers aan de inleefweek tegen armoede organiseren we in de raad een open debat over armoede.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019
Overzicht punten

Zitting van 23 september 2019

 

FOTOCABINE IN HET STADSKANTOOR. GEEN GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Voor het laten aanmaken van diverse documenten zoals een identiteitskaart, een rijbewijs of internationaal paspoort is het nodig een recente pasfoto mee te brengen. De plekken waar je er zo kan laten maken zijn in Lier erg beperkt geworden.

 

Niettemin is het erg belangrijk de voorschriften voor een pasfoto goed te volgen.

 

In nabije gemeenten als Duffel en Kontich werd inmiddels een fotocabine geplaatst waar inwoners hun foto’s kunnen laten maken. Gezien het belang van goede foto’s en de erg beperkte mogelijkheden in onze stad om er te laten maken leggen we graag volgend voorstel ter stemming voor.

 

Stemming

 

9 stemmen voor: Freddy Callaerts, Koen Breugelmans, Marcel Taelman, Katrien Vanhove, Peter Caluwé, Stijn Coenen, Tom Claes, Evi Van Camp en Geert Marrin

22 stemmen tegen: Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten, Rik Verwaest, Walter Grootaers, Henri Pets, Bert Wollants, Ivo Andries, Annemie Goris, Jenny Van Damme, Ella Cornelis, Sabine Leyzen, Lucien Herijgers, Christina Wagner, Yahya Degirmenci, Bart Verhoeven, Thierry Suetens, Ann-Sofie Van den Broeck, Ilse Lambrechts, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Heidi Van den Bergh en Walter Marien

Verworpen met 9 stemmen voor - 22 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad besluit de nodige investeringen te doen voor de plaatsing van een fotocabine in het stadskantoor.

 

Art 2 :

Voor het gebruik van de fotocabine en de bepaling van de kostprijs voor het maken van foto’s in de cabine, maakt de stadsadministratie de nodige afspraken en communicatie op.

 

Publicatiedatum: 22/10/2019