Lier

Zitting van 31 maart 2025

Van 19:30 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

REGELING DER WERKZAAMHEDEN

 

 

Besluit:

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

MONDELINGE VRAGEN

 

MOTIVERING

Mondelinge vraag 1 : van Xander De Vos (N-VA) i.v.m. overstort Van Boeckellaan en verdere monitoring wateroverlast

Halverwege augustus startte de aanleg van de nieuwe overstort door Aquafin aan de Van Boeckellaan in de omleidingsvaart en was tijdig klaar midden oktober. Sindsdien hebben we in Lier en omstreken een redelijk nat begin van de winter mogen ervaren. Waar deze normaal automatisch gepaard zou gaan met regenoverlast op het Lisp, wordt nu voorzichtig optimistisch gereageerd vanuit de buurt.

Aangezien de overstort nog geen lange periode in gebruik is, en de overstort alleen geen mirakeloplossing is, was mijn vraag tweeledig:

  1. Wat zijn de eerste, voorlopige bevindingen over de impact van de overstort op de omliggende buurt? Is deze al in werking getreden tijdens de natte periodes sinds november?
  2. Welke verdere maatregelen zijn gepland of nodig om Lier en Koningshooikt beter voor te bereiden op toekomstige uitdagingen en een duurzaam waterbeheer te garanderen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Het is inderdaad zo dat voor het eerst sinds de heraanleg van de Lispersteenweg in de jaren ’90 er een fundamentele aanpassing is gedaan aan het rioleringsstelsel van Aquafin. De bouw van het overstort in oktober was daar zeer belangrijk in, daarnaast werden nog verschillende aanpassingen gedaan aan bestaande interne overstorten om zo de aanwezige buffercapaciteit ten volle te benutten. Hierdoor stroomt er bij een stevige regenbui meer dan 42 miljoen liter water minder naar de Lispersteenweg.

Ik deel het voorzichtige optimisme vanuit de buurt, maar in elk geval wachten wij toch nog de verdere ervaringen af met de nieuwe situatie. Hoewel het overstort volledig en optimaal in werking is, is het momenteel nog niet mogelijk om de exacte werking te monitoren. Daarvoor dient Aquafin de nodige elektronica te installeren om vanaf afstand deze monitoring te kunnen doen. Dit wordt gepland in de komende maanden.

Naast deze ingreep heeft de Stad Lier in het verleden aangedrongen om nog aanvullende maatregelen te nemen. Zo zou het grachtenstelsel van de Lierse ring moeten worden aangepast zodat het regenwater van het einde van de ring niet langer onverkort in de riolering van de Lispersteenweg terechtkomt. Daarvoor moet het Vlaams gewest de nodige initiatieven nemen. Daarnaast is het van groot belang dat zowel op grondgebied Lier als vooral op grondgebied Ranst wordt geïnvesteerd in de afkoppeling van regenwater van het rioolsysteem. Dat moet ervoor zorgen dat er een pak minder regenwater door de Lispersteenweg loopt dat op een andere manier kan worden afgevoerd.
 

 

Mondelinge vraag 2 : van Sander Roelandt (Vlaams Belang) i.v.m. kinderopvang – fietsen en Kadee

Kadee is de buitenschoolse kinderopvang georganiseerd door stadsbestuur Lier onder toezicht van en erkend door Kind & Gezin. Kinderen van 2,5 tot 12 jaar die in Lier wonen en/ of naar school gaan kunnen er voor schooltijd (7u – 9u) en na schooltijd (15.30u – 18.30u) terecht.

Er zijn 5 verschillende KADEE-locaties, afhankelijk van de school waar je kind naartoe gaat. KADEE zorgt samen met de school voor begeleide verplaatsing van- en naar de opvanglocaties. Dat gebeurt te voet voor de scholen die op wandelafstand liggen en met de KADEE-bus indien de afstand groter is.

Een algemeen doel van dit college is dat kinderen veilig naar school kunnen gaan met de fiets. In het fietsbeleidsplan staat dat u er wil voor zorgen dat er in en rond de stad een degelijk fietsnetwerk bestaat dat fietsers vlot naar school leidt. De fietsstraten zijn bedoeld om de schoolomgeving meer bereikbaar te maken voor de fietser. De vesten worden verlicht om fietsen veiliger te maken. Er is zelfs een schoolroutekaart om de meest veilige fietsroute te kunnen opzoeken. Allemaal goede initiatieven.

Maar er stelt zich nu een praktisch probleem: kinderen die naar school gaan met de fiets, en vervolgens met de KADEE-bus naar de buitenschoolse opvang gebracht worden, die kunnen niet meer naar huis met de fiets want hun fiets staat nog op school. Met andere woorden, die kinderen kunnen op 1 september naar school met de fiets en kunnen hun fiets op 30 juni terug meenemen naar huis. Ik denk dat dat niet de bedoeling is.

 

Dus mijn vraag is simpel: zou het mogelijk zijn dat kinderen met de fiets begeleid worden van de school naar de buitenschoolse opvang?

 

Antwoord schepen Annemie Goris:

Deze vraag is ons bekend en zeker te begrijpen. Echter is een praktische oplossing hierop vinden niet evident om volgende redenen:

        Er zijn 12 scholen in Lier die verbonden zijn aan Kinderopvang Kadee.
Al die scholen eindigen min of meer op hetzelfde tijdstip en het is momenteel al een hele puzzel om alle kinderen veilig, snel en efficiënt op Kadee te krijgen, en dit binnen een tijdsspanne van 35 min.
Vanuit elke school ook nog een begeleide fietsrit voorzien zou ontzettend veel extra personeelsinzet vragen.

        Fietsende kinderen begeleiden is niet evident, zeker niet tijdens de drukke spitstijden voor- en na school. Dit vraagt specifieke vaardigheden en extra personeelsinzet om voldoende veiligheid te kunnen garanderen. Bovendien zal de groep kinderen heel divers zijn: verschillende leeftijden en fietsvaardigheden, wat de uitdaging om met deze groep de stad te doorkruisen tot aan Kadee groter maakt.

        Niet alle kinderen komen met de fiets naar school waardoor er ook nog een busrit én personeel voor toezicht op de bus nodig is.

        Een fietstocht begeleiden door vrijwilligers is niet evident omdat de zoektocht naar vrijwilligers moeilijk zal zijn. De kans op uitval of een tekort aan vrijwilligers best groot waardoor het aanbod van een begeleide fietstocht niet gegarandeerd zal kunnen worden.
De verantwoordelijkheid van zich elke dag voor- en na school met een groep kinderen in het drukke spitsverkeer te verplaatsen, lijkt ons ook te ver gaan voor ene vrijwilligersopdracht.

        In het verleden hebben we al onderzocht of kinderfietsen mee de bus op mogen.
Helaas zegt de regelgeving van openbaar vervoer dat dat onmogelijk is.
Een plooistep die onder de zetel kan geschoven worden mag wel mee de bus op.
Ouders die zich ecologisch en economisch willen verplaatsen naar school raden wij aan om de kinderen te laten steppen of om de fietsjes reeds ’s ochtends op Kadee te komen afzetten.

 

Hoewel wij absoluut achter het idee staan van veilige, gezonde en ecologische verplaatsing van kinderen, krijgen we het inrichten van fietsritten van school naar Kadee niet georganiseerd met de huidige personeelsbezetting.

Wij zijn wel van mening dat hier een mogelijke opdracht is weggelegd voor de scholen.
Zij beschikken over geschoold personeel dat, mits de nodige bijscholingen, kinderen veilig door het verkeer kunnen loodsen.

 

 

Mondelinge vraag 3 : van Sander Roelandt (Vlaams Belang) i.v.m. verkeerssituatie in de Spoorweglei

Zoals u weet is er recent protest ontstaan bij de bewoners van de Spoorweglei. Enkele weken geleden werden ze onaangenaam verrast door het verdwijnen van 24 parkeerplaatsen in hun straat, zonder voorafgaande communicatie. Plots waren er zes uitwijkzones aangelegd van telkens vier plaatsen, en daarover was niets terug te vinden op de website van de stad of in verslagen van de gemeenteraad. Wat is daar misgelopen qua communicatie? En wat gaat u doen om te vermijden dat dit nog gebeurt?

Ten gronde dan. Al in 2023 dienden bewoners van de Spoorweglei een petitie in om de straat veiliger te maken, vooral rond basisschool Het Spoor. De stad liet daarop een verkeersveiligheidsscan uitvoeren door Suunta, en op basis daarvan besloot U om de verkeerscirculatie te wijzigen. En misschien terecht want het is daar eigenlijk wel onveilig.

 

Een aantal zaken zijn meegenomen uit die studie, maar andere niet. Kan u uitleggen wat de toekomst is van die buurt qua mobiliteit? Ik hoor mensen zeggen: als je die studie volledig uitvoert, dan zou het goed zijn, maar sommige maatregelen, dat werkt niet goed.

In de pers vernamen de bewoners ook van u dat deze maatregelen er ook gekomen om de fietsostrade richting Herentals naar de toekomst toe door te trekken. Dat zou betekenen dat het fietsverkeer in de Spoorweglei nog fors zal toenemen, met ook snelle fietsers. Hoe ziet u dat evolueren? Wordt de straat dan volledig eenrichtingsverkeer, of hebt u andere plannen?

Twee jaar geleden werd een meisje op de fiets aangereden in het tweede deel van de Spoorweglei. Op dat stuk geldt vandaag géén enkelrichting, terwijl dat net de plaats was van het ongeval. Waarom werd daar geen maatregel genomen?

Een deel van de straat is nu ook geen blauwe zone, waardoor mensen daar gratis komen parkeren. Wilt u daar blauwe zone van maken en zorgen dat die mensen ook een bezoekerskaart krijgen? U zegt in de krant: Indien men hier vragende partij voor is, kunnen we bekijken of de blauwe zone uitgebreid kan worden. Er is zeker vraag, op welke termijn wilt u dat in orde brengen?

En mijn laatste vraag is: Ook bij de heraanleg van omliggende straten zoals de Sterrenstraat en de Maanstraat stellen we vast dat er minder parkeerplaatsen zijn. Er is daar vermoedelijk een fout gebeurd want bij de parkeerplaatsen die gemaakt zijn voor drie auto’s, daar kunnen maar twee auto’s staan. En de plaatsen die gemaakt zijn voor vier, daar staan er maar drie. Hoe gaat u ervoor zorgen dat dat er bij toekomstige werken geen parkeerplaatsen verloren gaan.

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

  1. Protest bewoners spoorweglei:

De duiding en uitleg voor deze vraag wordt mee gekaderd in het antwoord op de 2de interpellatie. Het is dus eerder een uitzonderlijke situatie waarbij in een later stadium nieuwe info aan het licht kwam. De mobiliteitsdienst probeert in de toekomst in de mate van het mogelijke alle info tijdig te capteren.

Een andere rechtzetting: er waren eerst 6 uitwijkzones gepland van 12 meter, wat 2 volwaardige parkeerplaatsen weerspiegelt. Dat komt dus neer op 12 parkeerplaatsen en niet de foutief verkondigde 24 parkeerplaatsen. In de praktijk is dit aantal natuurlijk fluctuerend naarmate de verdeling en het aantal auto’s op de gans doorgetrokken parkeerstrook.

 

  1. Een aantal zaken zijn meegenomen uit die studie, maar andere niet. Kan u uitleggen wat de toekomst is van die buurt qua mobiliteit? Ik hoor mensen zeggen: als je die studie volledig uitvoert, dan zou het goed zijn, maar sommige maatregelen, dat werkt niet goed.

In dit geval is voornamelijk gefocust op quick-wins en op haalbare maatregelen op korte termijn. Voor sommige voorstellen werd aangegeven dat ze niet onmiddellijk uitvoerbaar waren, maar deze suggesties worden wel in overweging gehouden voor de toekomst, bijvoorbeeld bij een mogelijke heraanleg. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de bredere impact van bepaalde maatregelen.

Een voorbeeld hiervan is het voorstel om gemotoriseerd verkeer rond de Ventweg aan de Antwerpsesteenweg te verbieden. Vanwege de locatie van het bedrijf Cockaert en de Kiss&Ride-strook blijkt dit echter niet haalbaar. Het omleiden van gemotoriseerd verkeer aan de andere kant is eveneens niet mogelijk en zou zelfs gevaarlijk zijn. Desondanks blijft de haalbaarheid van deze suggestie op de lange termijn in overweging.

Wij zijn van mening dat de essentiële maatregelen die wel op korte termijn uitvoerbaar zijn, daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. Zo zal de voetpaduitstulping in de Planeetstraat bijvoorbeeld binnenkort plaatsvinden.

 

 

  1. In de pers vernamen de bewoners ook van u dat deze maatregelen er ook gekomen om de fietsostrade richting Herentals naar de toekomst toe door te trekken. Dat zou betekenen dat het fietsverkeer in de Spoorweglei nog fors zal toenemen, met ook snelle fietsers. Hoe ziet u dat evolueren? Wordt de straat dan volledig eenrichtingsverkeer, of hebt u andere plannen?

Het scenario waarbij de gehele Spoorweglei een eenrichtingsstraat zou worden, werd inderdaad overwogen. In dat geval zou de Spoorweglei vanaf de Bareelstraat richting de Guldensporenlaan (in omgekeerde richting) enkelrichting worden. Dit zou echter leiden tot een aanzienlijke toename van verkeer op de Bareelstraat, wat de draagkracht van deze straat mogelijk zou overschrijden. Bovendien zou er dan onnodig veel verkeer langs locaties zoals basisschool Het Molentje en sporthal De Komeet moeten rijden.

Het volledig enkelrichtingsverkeer richting de Antwerpsesteenweg zou dan weer betekenen dat er veel verkeer door de hele Spoorweglei zou moeten rijden, inclusief langs de schoolomgeving van basisschool ’t Spoor. Dit zou de verkeersdruk verder verhogen en de omrijdtijd onterecht verlengen, wat haaks staat op het streven naar minder verkeer en minder kilometers met personenvoertuigen.

Uiteraard blijft de situatie in de gaten worden gehouden en kan de verkeerscirculatie in de toekomst opnieuw geëvalueerd worden, mocht dit noodzakelijk blijken.

 

  1. Twee jaar geleden werd een meisje op de fiets aangereden in het tweede deel van de Spoorweglei. Op dat stuk geldt vandaag géén enkelrichting, terwijl dat net de plaats was van het ongeval. Waarom werd daar geen maatregel genomen?

De omstandigheden van het ongeval hadden geen betrekking op het twee richtingsverkeer. Zowel de fietser als de auto reden in dezelfde richting en kwamen met elkaar in aanraking toen de fietser naar links uitweek tijdens het inhalen door de auto.

 

  1. Een deel van de straat is nu ook geen blauwe zone, waardoor mensen daar gratis komen parkeren. Wilt u daar blauwe zone van maken en zorgen dat die mensen ook een bezoekerskaart krijgen? U zegt in de krant: Indien men hier vragende partij voor is, kunnen we bekijken of de blauwe zone uitgebreid kan worden. Er is zeker vraag, op welke termijn wilt u dat in orde brengen?

Het is inderdaad een reële mogelijkheid dat de blauwe zone in deze omgeving verder wordt uitgebreid. Een studiebureau heeft recent parkeertellingen uitgevoerd in de buurt van de Eeuwfeestlaan. De Spoorweglei was hierbij niet inbegrepen, maar in de komende studie zullen ook aanbevelingen worden gedaan met betrekking tot het parkeerregime in de gehele wijk. We wachten nog op de eindresultaten om de blauwe zone in de hele omgeving te evalueren. Vervolgens kunnen er dan beslissingen worden genomen om de blauwe zone al dan niet verder uit te breiden.

 

  1. En mijn laatste vraag is: Ook bij de heraanleg van omliggende straten zoals de Sterrenstraat en de Maanstraat stellen we vast dat er minder parkeerplaatsen zijn. Er is daar vermoedelijk een fout gebeurd want bij de parkeerplaatsen die gemaakt zijn voor drie auto’s, daar kunnen maar twee auto’s staan. En de plaatsen die gemaakt zijn voor vier, daar staan er maar drie. Hoe gaat u ervoor zorgen dat dat er bij toekomstige werken geen parkeerplaatsen verloren gaan.

In zijn geheel genomen zijn er niet minder, maar juist meer parkeerplaatsen. Verder is het onduidelijk wat precies bedoeld wordt met 'gemaakt voor 3 auto's'. Normaal gesproken verdelen we de plaatsen niet verder, maar op de plannen hebben we dit gedaan om het aantal parkeerplaatsen weer te geven. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met de afmetingen volgens het vademecum duurzaam parkeerbeleid, waarbij voor een parkeerplaats een ruimte van 5,5 meter moet worden voorzien. Dit kan de genoemde verschillen verklaren. Ter verduidelijking: het aantal parkeerplaatsen is dus groter dan voorheen.

 

 

Mondelinge vraag 4 : van Björn Gielen (Missie2500) i.v.m. communicatie en uitvoering ontsluitingsweg station, aanknoping buitenzijde Ring en toekomst Tramweglei

Naar aanleiding van een recent artikel in HLN en een gesprek met bezorgde buurtbewoners, willen wij graag enkele vragen en bemerkingen formuleren over de huidige werkzaamheden in dit gebied. We stellen vast dat de buurt momenteel onvoldoende communicatie ontvangt over het verloop en de timing van de werken. Zo werd er recent een gracht gedempt, met de belofte dat er een nieuwe gracht naast zou komen. Die is er echter vandaag niet. Dit zorgt voor begrijpelijke bezorgdheid bij bewoners over waterafvoer en het risico op wateroverlast, aangezien er voorlopig geen duidelijkheid is wanneer de vervangende gracht er zal komen. Daarnaast merken bewoners op dat er meerdere aannemers aan het werk zijn, zonder duidelijke coördinatie, waardoor sommige werken meermaals lijken te worden uitgevoerd of opnieuw moeten gebeuren. Ook over de verwachte hinder en de globale timing van de werken ontbreekt volgens hen heldere en regelmatige communicatie.

 

Daarom de volgende vragen:

Graag vernemen wij van het stadsbestuur:

  1. Welke concrete stappen worden er genomen om de communicatie met de buurtbewoners te verbeteren, zowel qua informatieverspreiding als qua betrokkenheid?
  2. Is er op korte termijn een oplossing voorzien voor de problematiek rond de waterafvoer en de reeds gedempte gracht?
  3. Hoe wordt de coördinatie tussen de verschillende aannemers opgevolgd, en hoe garandeert de stad efficiëntie in de uitvoering?

 

Aansluitend op het artikel in HLN willen we ook zelf de vraag stellen naar de bredere toekomstvisie rond de ontsluiting tussen de Ring en het station. In het artikel wordt de Tramweglei aangehaald als een cruciale schakel, maar tegelijk als een straat die nu al in slechte staat verkeert. De bezorgdheid leeft dat het extra verkeer de situatie daar alleen maar zal verergeren.

 

Daarom vragen wij U:

  1. Is de stad zich bewust van de staat van de Tramweglei, en erkent men deze bezorgdheid?
  2. Bestaan er concrete plannen voor heraanleg of verbetering van deze straat, en zo ja, op welke termijn?
  3. En tot slot: wat is de langetermijnvisie op mobiliteit in deze zone, en hoe wil men vermijden dat woonstraten zoals de Tramweglei onder druk komen te staan door deze ontsluitingswerken?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

Eerst wil ik even aangeven dat  deelvragen beantwoorden op 2 minuten wellicht onmogelijk is, maar ik zal een poging doen.
 

1. We nodigen de buurtbewoners uit op een infomoment nog voor de zomer, en werken met AWV een communicatieplan om alle Lierenaars en pendelaars te informeren tegen de opening van de ontsluitingsweg.

2. Ja, de gracht wordt op 29/3 op zijn nieuwe locatie gegraven thv Boomlaarstraat 321.

De waterafvoer kwam daar niet in het gedrang.

3. Er is slechts 1 hoofdaannemer (Colas) voor de aanleg ontsluitingsweg die de coördinatie met de nutsmaatschappijen dient op te nemen. Het projectteam (AWV, technisch bureau openbaar domein en studiebureau belast met werftoezicht) ziet permanent toe op de meest efficiënt mogelijke uitvoering. Dit loopt gezien de omvang van het project goed. De werken zullen binnen de voorziene uitvoeringstermijn worden afgerond.

 

4. De staat van de rijbaan en het huidig langsparkeren in het verlengde van de ontsluitingsweg zijn bekend bij de diensten. De staat van de riolering werd in kaart gebracht door een inspectie. Middels een risicoscore uit het inspectieprogramma van Pidpa bleek het risico ‘gemiddeld’ met een score van 126 op een schaal van 1 (laag) tot 1500(zeer hoog). De laatste inspectie riolering dateert van juni 2024.

Kriticiteitsscore is 3 op een schaal van 1 tem 5 tussen Vredelaan en nr 31 en blijft ‘gemiddeld’ ingeschaald. Vanaf de Hofstraat tot aan Tramweglei 31 werd in 2024 de riolering met liner structureel hersteld.

 

5. In het masterplan ‘stationsomgeving’ is de aansluiting op de Tramweglei voorzien op de locatie van de huidige parking met parallel een ventweg tegen de woningen. Een verderzetting van het masterplan richting station is in het huidig budget en bestuursakkoord niet voorzien. Er is dus nog geen concrete timing voor deze volgende fase.

6. Het huidige Masterplan van de zuidelijke stationsomgeving voorzag een knip voor gemotoriseerd verkeer op een nog nader te bepalen locatie opdat de stationsontsluitingsweg haar functie zou waarmaken en geen nieuwe invalsweg van en naar het stadscentrum zou worden.

Echter zijn er ondertussen al heel wat nieuwe ontwikkelingen en inzichten sinds de opmaak van dit Masterplan. Stad Lier wenst samen met SOLag dit Masterplan te updaten. Stad Lier neemt hiervoor zelf het initiatief en zal met de betrokken actoren zoals Infrabel en De Lijn samenzitten in het kader.  

De langetermijnvisie op vlak van mobiliteit en de kijk op de woonstraten in de nabije omgeving zullen uiteraard een cruciale factor zijn om mee te bekijken in dit Masterplan. Dat hangt echter ook af van de visie en plannen van de andere actoren.

Om die reden is intensieve samenwerking voor dit dossier van groot belang.

 

 

Mondelinge vraag 5 : van Katrien Vanhove (Missie2500) i.v.m. sluikstort in wijk het Looks

De afgelopen tijd bereiken ons steeds vaker berichten over rondslingerend afval en zelfs grof vuil in de straten van de wijk het Looks. De vrijwilliger die wekelijks de straten rond het speelplein onderhoudt, stelt vast dat er meer en meer groot materiaal wordt achtergelaten in de wijk: kinderwagens, stoelen en ander groter materiaal.

Wat nog verontrustender is, is dat op het speelplein telkens lege flessen alcohol worden gevonden, al dan niet kapot gegooid.  Zo konden we dit weekend vaststellen dat er meerdere glazen flessen ter hoogte van het voetbalveld waren kapotgeslagen. Het glas lag op de dijk, het voetbalveld en de speelruimte. De politie werd gebeld omwille van het gevaar van het glas op de speelpleintjes. ‘s Avonds werd politie opnieuw gebeld omwille van een groep jongeren die op het speelplein aanwezig was en afval achterliet.

        Is het stadsbestuur op de hoogte van deze problematiek?

        Heeft men zicht om welke jongeren het hier gaat? Wordt het gesprek met hen aangegaan?

        Is er een verband met de naburige nachtwinkel?

        Plant het stadsbestuur acties om dit te voorkomen?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest / schepen Niels De Bakker:

De wijkinspecteur werd tot op heden nog niet aangesproken over de sluikstort problematiek en geeft zelf aan dat er nog niet werd opgemerkt dat er een probleem zou zijn van groter wordende aard. Van een hardnekkige problematiek van lege flessen of zelfs flessen alcohol was er tot op heden ook geen sprake.

De politie werd op 22 maart 2025 tweemaal gebeld vanuit de buurt en kreeg toen melding over kapotte glazen flessen aan de speeltuin van de Ros Beiaardstraat om 13u36 en een melding van jongeren die alcohol dronken en voor overlast zorgden aan de Kunstacademie te Koepoortstraat. Toen de politie ter plaatse was, werd er geen overlast vastgesteld door de politieploegen.

De relatie van deze incidenten tot de aangelegen nachtwinkel is niet aantoonbaar, zeker gezien de beperkte historiek van dergelijke problemen van deze aard. In de ruimere regio in en rondom ‘t Looks is er wel sprake van een aantal jongeren die bij regelmaat in de buurt aanwezig zijn en bij momenten voor overlast zorgen. Het fietsteam van de politie is bekend met de jongeren en volgt de situatie op.

De collega’s gemeenschapswachten zijn niet op de hoogte van kapotgeslagen flessen en glasscherven op de dijk en de speelpleintjes.

Zowel de wijkinspecteurs als het fietsteam en toezichtsploegen zullen verhoogd toezicht houden in ‘t Looks.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

ACTUELE VRAGEN

 

MOTIVERING

Er werden geen actuele vragen ingediend.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

VERSLAG GEMEENTERAAD 24 FEBRUARI 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde op 24 februari 2025.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het verslag van de gemeenteraadszitting van 24 februari 2025 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2019 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Voor de nieuwe legislatuur 2025-2030 dient opnieuw het huishoudelijk reglement voor de goede werking van de gemeenteraad te worden opgesteld en goedgekeurd.

Om te beginnen werd op basis van het voorbeeld van huishoudelijk reglement van VVSG het bestaande reglement geactualiseerd om conform te zijn met de huidige wetgeving en evoluties op vlak van vergaderen. Zo werden bepalingen aan het reglement toegevoegd over:

        digitaal vergaderen

        elektronische geheime stemming

        fracties

        specifieke aansprakelijkheidsverzekering voor mandatarissen

 

Tijdens de fractieleideroverleg op 10 februari 2025 werden verschillende suggesties gedaan om aanpassingen op het voorgelegd ontwerp door te voeren.

 

Volgende aanvullingen en aanpassingen worden voorgesteld:

        Art. 3 over tijdstip en werkwijze van bijeenroeping met mededeling agendapunten:

        Art. 36 over bijeenroeping - § 3 Informatieverstrekking

Tijdens het fractieleideroverleg werd gevraagd om de termijn voor het verzenden van de agenda van "acht kalenderdagen" te vervangen door "zeven werkdagen". Dit is in de praktijk momenteel niet haalbaar.

De data van de commissies zullen wel vroeger aan de gemeenteraadsleden kunnen bezorgd worden, zodat dit meer ruimte geeft voor het organiseren van de agenda van de leden van de gemeenteraad.

 

        Art. 4 over digitaal of hybride vergaderen (gemeenteraadszitting)

        Art. 40 over commissievergaderingen in principe openbaar

Hierbij werden bepalingen toegevoegd om in te spelen om de nieuwere vormen van vergaderen. Tijdens het fractieleideroverleg werd bijkomend gevraagd om bepalingen toe te voegen om hybride te kunnen deelnemen.

Tijdens de coronapandemie vonden de gemeenteraadszittingen en commissie digitaal plaats. De stad beschikt momenteel over de infrastructuur om vergaderingen digitaal te laten doorgaan. In "hybride"-vorm vergaderen is complexer en daarom niet haalbaar om hierop te kunnen ingaan.

 

        Art. 6: tijdstip en indienen interpellaties

        Art. 7 tijdstip en indienen mondelinge vragen

Tijdens het fractieleideroverleg werd gevraagd om het aantal onbeperkt te maken of te verhogen evt. in verhouding tot de grootte van de fractie.

In een verhoging van het aantal tussenkomsten lijkt er momenteel geen noodzaak, vermits het maximaal aantal toegelaten tussenkomsten niet volledig benut worden.

 

        Art. 17 Volgorde van beraadslaging

Er werd ook gevraagd om de interpellaties niet op het einde van de zitting, maar meer naar voor op de agenda te zetten. De behandeling van de interpellaties zal na de mondelinge vragen behandeld worden. Dit resulteert in een aanpassing van de volgorde van de paragrafen onder dit artikel.

 

        Art. 23 Elektronische stemming

        Art. 26 Afzonderlijke geheime stemming

In deze nieuwe versie zijn explicite bepaling toegevoegd om tijdens de gemeenteraad op een digitale manier te kunnen stemmen.

De stemming bij handopsteking, zoals voorzien het voorbeeld van huishoudelijk reglement van VVSG, wordt niet meegenomen.

 

        Art. 28: inhoud notulen en zittingsverslag

In deze nieuwe versie zijn explicite bepaling over de audiovisuele opname toegevoegd.

 

        Art. 31 Fractie

De tekst werd op basis van het voorbeeld van huishoudelijk reglement van VVSG geoptimaliseerd.

 

        Art. 50 Presentiegeld en andere vergoedingen

De tekst werd door aanpassing van het bedrag van de zitpenning, ter beschikking stellen van email van de stad, vergoeding laptop en toegangsbadge geactualiseerd.

 

        Art. 53 Ongevallenverzekering / verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

De tekst werd conform de huidige wetgeving geactualiseerd.

 

Fasering

        3 februari 2025: voorstel ontwerpreglement - bespreking op CBS

        10 februari 2025: fractieleideroverleg

        10 maart 2025: bespreking ontwerpreglement na fractieleideroverleg

        31 maart 2025: voorlegging ontwerpreglement aan de gemeenteraad

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, art. 20-37, art. 38 en art. 40

 

Argumentatie

Tijdens de bespreking op de gemeenteraad worden amendementen voor aanpassing van het reglement ingediend.

 

Amendement Missie2500:

De zin in artikel 6 "Elke fractie kan maximum 3 interpellaties indienen per zitting." schrappen en vervangen door volgende zin:

"Indien voor een interpellatie te veel opzoekingswerk nodig is om binnen de beschikbare termijn te antwoorden, gaat de voorzitter in overleg met de indiener. Interpellaties of delen ervan kunnen dan geschrapt worden en als schriftelijke vraag terug wordt ingediend of een maand uitgesteld worden."

 

De zin in artikel 7 "Elke fractie kan maximum 2 mondelinge vragen indienen per zitting." schrappen en vervangen door volgende zin:

"Indien voor een mondelinge vraag te veel opzoekingswerk nodig is om binnen de beschikbare termijn te antwoorden, gaat de voorzitter in overleg met de indiener. Mondelinge vragen of delen ervan kunnen dan geschrapt worden  en als schriftelijke vraag terug wordt ingediend of een maand uitgesteld worden."

 

Aanvullend amendement Vlaams Belang:

Onder artikel 3 § 1 wordt aanpassing gevraagd om de agenda  een dag vroeger, nl. op donderdag, te verzenden.

Daarom wordt gevraagd in deze zin "zeven werkdagen" te vervangen door "acht werkdagen".

 

Stemming

 

Amendement

13 stemmen voor: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stéphanie Van Campenhout, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Onur Alar, Sander Roelandt, Philippe Iglesias Bezemer en Ronny Jacobs

18 stemmen tegen: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Ellen Brion, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

1 onthouding: Thierry Suetens

Verworpen met 13 stemmen voor - 18 stemmen tegen - 1 onthouding

 

Punt "Huishoudelijk reglement gemeenteraad"

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Ellen Brion, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

13 stemmen tegen: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stéphanie Van Campenhout, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Onur Alar, Sander Roelandt, Philippe Iglesias Bezemer en Ronny Jacobs

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 13 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

BIJKOMENDE VRAAG BRESSINCK/JEZUÏETENKERK - CONCRETISERING PRINCIPIËLE BESLISSING 24/06/2024 OVER DE 1/DEFINITIEVE VASTLEGGING VERLENGING PERIODE GEBRUIKSVERGOEDING EN 2/ FORMALISERING REEDS GOEDGEKEURDE STADSWAARBORG. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebeslissing van 10 juni 2024 over de principiële goedkeuring van de verlenging van de notariële overeenkomst met vzw OMV Eduard Bressinck met 9 jaar

Gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2024 over de goedkeuring van de verlenging van de notariële overeenkomst met vzw OMV Eduard Bressinck met 9 jaar

 

Aangaande de verlenging van de periode voor de gebruiksvergoeding

        Op 12.12.2005 werd een erfpachtovereenkomst ondertekend tussen Stad Lier en vzw OMV Eduard Bressinck. De erfpacht is ingegaan op 01.11.2005 voor een termijn van 50 jaar. Tevens verleende vzw OMV Eduard Bressinck een gebruiksrecht voor de Jezuïetenkerk en de (toen nog te bouwen) les- en vergaderlokalen.

        In de gemeenteraad dd. 19.12.2011 werd goedkeuring gegeven aan de aanpassing van de gebruiksovereenkomst en werd de toelage verhoogd naar €125.000 (geïndexeerd) op jaarbasis, van 2013 tot en met 2032. Uiterlijk in 2032 verbindt vzw OMV Eduard Bressinck zich ertoe de Jezuïetenkerk ‘om niet’ over te dragen aan Stad Lier. De erfpacht zou dan vervroegd eindigen op 31.10.2032. Deze aanpassing stelde de vzw in staat de kosten voor de nieuwbouwwerken te financieren. In dezelfde zitting werd ook een stadswaarborg goedgekeurd als voorwaarde om een banklening te kunnen bekomen.

        In december 2014 diende vzw OMV Eduard Bressinck een subsidieaanvraag in voor de binnenrestauratie. Die werd intussen toegekend voor een totaalbedrag van €771.148.

        In het vooruitzicht van de kosten voor de laatste fase van de restauratie werd Stad Lier verzocht om reeds principieel akkoord te gaan met een verlenging van de bestaande overeenkomst. Dit zowel voor de periode van de erfpacht als voor de verlenging van de jaarlijkse gebruikstoelage. Er werd uitgegaan van een verlenging met 9 jaar (indien de offertes binnen de raming van de architect zouden vallen) of 10 jaar (indien de offertes de raming zouden overschrijden). De geactualiseerde raming van de architecten bedroeg op dat ogenblik €857.000 (excl. BTW).

        In haar zitting dd. 24.06.2024 keurde de gemeenteraad principieel de verlenging van de notariële overeenkomst goed met 9 jaar, dan wel 10 jaar. Hierdoor kon vzw OMV Eduard Bressinck vervolgens met gerust gemoed de marktbevraging opstarten.

 

Aangaande de stadswaarborg

        In de loop van 2011 wordt Stad Lier verzocht om een stadswaarborg die OMV Eduard Bressinck vzw in staat stelt een lening aan te gaan met het oog op de realisatie van de nieuwbouw als ontsluiting van de Jezuïetenkerk (incl. akoestisch geïsoleerde leslokalen).

        Er werden toen door de vzw onderhandelingen gevoerd met enkele financiële instellingen. Uiteindelijk sluit vzw OMV Eduard Bressinck een leenovereenkomst af met de Gasthuiszusters Augustinessen van Lier voor het totaal benodigde bedrag van €2,3 mio. De ontlener verlangt geen waarborg.

        Op 11.12.2015 wordt de dan nog openstaande schuld overgedragen van de Gasthuiszusters aan VZW De Brug. Ook in de overdracht van deze schuld werden geen garanties of waarborgen gevraagd.

        Om deze redenen was een schriftelijke bevestiging van de stadswaarborg op dat ogenblik niet noodzakelijk en werd ook niet aangedrongen op de verdere formalisering ervan.

 

Feiten en context

Actuele problematiek

        Vzw OMV Eduard Bressinck ontving vier offertes. Twee daarvan waren 200% van de raming van de architecten. De ‘goedkoopste’ offerte was nog 160% duurder dan de raming.

        Vzw OMV Eduard Bressinck leverde vervolgens heel wat inspanningen om het dossier maximaal te vereenvoudigen en in enkele onderhandelingsrondes met de aannemer de prijs zoveel mogelijk te drukken. Daardoor kon de aanvankelijke offerte met 18% worden verminderd. De offerteprijs bedraagt evenwel nog altijd 42% meer dan de raming waarop de vraag tot verlenging met 9 of 10 jaar was gebaseerd.

        Op dit ogenblik staan we aan de vooravond voor toewijzing van de opdracht aan RENOTEC. In afwachting van een finale goedkeuring omtrent de financiering werd een intentieovereenkomst met hen afgesloten waarbij zij zich engageren om de werken uit te voeren aan de laatst onderhandelde voorwaarden.

        Op dit ogenblik lopen de besprekingen met de banken voor de financieringsvraag volop. Zij maken evenwel voorbehoud voor wat betreft de terugbetaling aangezien de lening zou worden afgesloten voor een periode van 20 jaar (tot 2045), terwijl er maar tot 2042 een betaling is van de gebruiksvergoeding. Ook de stadswaarborg moet duidelijker worden geformaliseerd.

        Het actueel totaal te ontlenen bedrag is opgebouwd als volgt:

€ 1.800.000 financiering op LT kosten binnenrestauratie

€ 1.000.000 overname saldo lening De Brug

€ 2.800.000

Vzw De Brug helpt ons na uitbetaling van de €1 mio met een overbruggingskrediet in afwachting van de ontvangst van de toegekende subsidies (€771.148) + de recuperatie van de BTW als gemengd BTW-plichtige (€86.378)

 

Fasering

Aangezien de verleende principiële goedkeuring ( tot 2042) en de vergevorderde afspraken met aannemer RENOTEC, is het om budgettaire reden enerzijds en een zo spoedig mogelijke heringebruikname van de Jezuïetenkerk anderzijds een vlotte voortgang van dit dossier aangewezen. Daarbij kan ook gedacht worden aan de nodige intentieverklaringen wanneer de goedkeuring nog een langere doorloop heeft om formeel te zijn aangenomen.

 

Bijkomende argumentatie en vraag tot goedkeuring

OMV Eduard Bressinck vzw vraagt om de notariële overeenkomst die momenteel in herwerking is door notaris Coussement (Duffel) aan te passen op volgende 2 punten:

        Verlenging van de periode tot 2045 in plaats van 2042 .

Dit zowel voor de periode van de erfpacht als voor de verlenging van de jaarlijkse gebruikstoelage (in 2025: €167.663,61). De huidige overeenkomst loopt tot en met 2032. De nieuwe periode loopt dan tot en met 2045. Uiterlijk 31.10.2045 draagt vzw OMV Eduard Bressinck ‘om niet’ de Jezuïetenkerk en nieuwbouw over aan Stad Lier.

        De toekenning van een stadswaarborg voor een bedrag van €2.800.000

        Visum en controle van de besteding van de gebruiksvergoeding door Financieel directeur van Stad Lier met inzage van de volledige boekhouding van OMV E. Bressinck. Het financieel plan dat nu wordt opgemaakt is gebaseerd op een aantal aannames en ramingen (oa. al dan niet verlaagd BTW-tarief). Na afloop van de werkzaamheden wordt overlegd tussen OMV.E. Bressinck en financieel directeur Stad Lier om in alle transparantie de eindafrekening op te maken en indien wenselijk de (financiële) afspraken bij te stellen binnen de perken van de verleende garanties.

        De overige bepalingen van de bestaande overeenkomst dd. 19.12.2011 kunnen behouden blijven.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stéphanie Van Campenhout, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Onur Alar, Christophe Wuyts, Ellen Brion, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

5 onthoudingen: Jan Mortelmans, Ellen Lissens, Sander Roelandt, Philippe Iglesias Bezemer en Ronny Jacobs

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 5 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

Het college beslist principieel akkoord te gaan met de vraag van OMV Eduard Bressinck vzw om de notariële overeenkomst die momenteel in herwerking is door notaris Coussement (Duffel) aan te passen op volgende 2 punten:

        Verlenging van de periode tot 2045 in plaats van 2042.

Dit zowel voor de periode van de erfpacht als voor de verlenging van de jaarlijkse gebruikstoelage (in 2025: € 167.663,61). De huidige overeenkomst loopt tot en met 2032. De nieuwe periode loopt dan tot en met 2045. Uiterlijk 31.10.2045 draagt vzw OMV Eduard Bressinck ‘om niet’ de Jezuïetenkerk en nieuwbouw over aan Stad Lier.

        De toekenning van een stadswaarborg voor een bedrag van € 2.800.000.

        Visum en controle van de besteding van de gebruiksvergoeding door Financieel directeur van Stad Lier met inzage van de volledige boekhouding van OMV E. Bressinck. Het financieel plan dat nu wordt opgemaakt is gebaseerd op een aantal aannames en ramingen (oa. al dan niet verlaagd BTW-tarief). Na afloop van de werkzaamheden wordt overlegd tussen OMV.E. Bressinck en financieel directeur Stad Lier om in alle transparantie de eindafrekening op te maken en indien wenselijk de (financiële) afspraken bij te stellen binnen de perken van de verleende garanties.

        De overige bepalingen van de bestaande overeenkomst dd. 19.12.2011 kunnen behouden blijven.

 

Art 2 :

Het college beslist het dossier ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

BIJAKTE 4 AAN DE PPS OVEREENKOMST NORMAALSCHOOL. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 24 juni 2019 keurde de gemeenteraad de bijakte nr 2 goed aan de PPS Normaalschool waarbij de stad LIER/OCMW Lier tussenkomt voor het verstrekken van een algemene werkingssubsidie aan de THV Normaalschool voor de uitvoering van de archeologische opgravingen voor een geraamd bedrag van 3.500.000EUR.

 

Feiten en context

In het kader van het archeologische onderzoek Normaalschool werd er reeds rekening gehouden met opgravingen in functie van de realisatie van het woonblok I, J. Dit woonblok I,J is voorzien in het goedgekeurde Masterplan herontwikkeling PPS Normaalschool en opgenomen en goedgekeurd in de bijbehorende verkavelingsvergunning en bijbehorende aanpassingen.

Het feit dat deze opgravingen dienen te gebeuren doet een financieel voordeel ontstaan in hoofde van de THV Normaalschool. Op basis van het standpunt Onroerend Erfgoed (e-mail van 25 januari '23, overgemaakt aan Stad Lier) noodzaken de archeologische opgravingen dat het volledige volume onder dit gebouw I, J dient worden uitgegraven waardoor de THV hier dan parkings en bergingen kan voorzien.

 

Zoals bepaald in de PPS-overeenkomst en de Bijaktes 1 en 2 neemt de stad Lier de kosten van het archeologisch onderzoek op zich. Onafgezien van de funderingswijze bevestigde Onroerend Erfgoed dat voor dit grondig archeologisch onderzoek een palenwand vereist is onder gebouw I,J. De TM Normaalschool zal de werken voor de realisatie palenwand uitvoeren. De werken archeologie werden reeds voorzien in het lastenboek Archeologisch onderzoek zoals goedgekeurd door de stad Lier. De kost van de palenwand noodzakelijk voor het uitvoeren van het archeologisch onderzoek onder gebouw IJ bedraagt € 435.295,50 excl. btw. De TM Normaalschool geeft hierop een korting ten bedrage van € 76.093,28 excl. btw gezien de opportuniteit tot commercialisatie van de ondergrond, zodat de kostprijs dan € 359.202,22 excl. btw voor de stad Lier bedraagt. Met de financieel directeur werd het nog te voorzien budget overlegd en aldus geraamd op 1,159 miljoen EUR, zijnde een raming van 0,8 miljoen voor het eigenlijk archeologisch onderzoek en 0,359 miljoen EUR voor de noodzakelijke palenwand om het archeologisch onderzoek mogelijk te maken.

 

De Stad Lier bevestigt tevens dezelfde werkwijze te hanteren zoals reeds bepaald in Bijaktes 1 en 2 en de nodige werkingssubsidie te handhaven en deze uit te betalen aan de TM na voorlegging van de facturen van deze palenwand.

 

Zoals bijakte nr 2 aan de PPS Overeenkomst Herontwikkeling Normaalschool wordt deze bijakte nr 4 aan de overeenkomst ook aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd zodat de stad Lier hierin tussenkomst voor de aanvaarding van de kostprijs met korting in de realisatie van de noodzakelijke palenwand voor het archeologisch onderzoek en het verder handhaven van de afspraken uit bijakte nr 2.

 

In zitting van 19 november 2024 heeft de raad van bestuur SOLag goedkeuring gegeven aan de bijakte nr 4.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële weerslag

Actienummer

Omschrijving actie

01/04/SAP/01/03

 

Berlaarsestraat en Kluizenplein (Archeologie Normaalschool)

 

Stemming

 

23 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Jan Mortelmans, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Ellen Lissens, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Ellen Brion, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen, Sander Roelandt en Ronny Jacobs

9 onthoudingen: Katrien Vanhove, Stéphanie Van Campenhout, Tom Claes, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Onur Alar en Philippe Iglesias Bezemer

Goedkeuring met 23 stemmen voor - 9 onthoudingen

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de bijakte nr 4 en keurt de tussenkomst principieel goed zoals opgenomen in deze bijakte nr 4.  

 

Art 2:

De gemeenteraad keurt de bijakte goed.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

STAD EN OCMW LIER EN SOLAG - JAARRAPPORT KLACHTEN 2024. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Jaarlijks maakt de stad het jaarrapport klachten op over de klachtenbehandeling binnen de stad, OCMW en SOLag.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, inz. art. 302 en 303

Reglement behandeling meldingen en klachten, goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 februari 2019, gewijzigd door de gemeenteraad op 25 januari 2021 en op 30 januari 2023

 

Argumentatie

Het college dient kennis te nemen van het jaarrapport klachten.

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport klachten 2024.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

LEKP RAPPORT 2024. KENNISNAME.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2016 over de goedkeuring van de ondertekening van de Burgemeestersconvenant. 2030.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2017 over de goedkeuring van het actieplan voor klimaat en energie.

Op 4 juni 2021 keurde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact definitief goed. Het pact wil de Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen in het behalen van concrete doelstellingen en bouwt voort op reeds ingeburgerde initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant 2030. De focus ligt op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 oktober 2021 over de goedkeuring van het Lokaal Klimaat en Energiepact (LEKP).

Collegebesluit van 17 januari 2022 houdende de kennisname van het voorstel van IGEMO om zich te engageren om 12 uitdagingen aan te gaan in kader van een regionale klimaat- en energietransitie.

Gemeenteraadsbeslissing van 27 juni 2022 houdende de goedkeuring van het Klimaatactieplan 2.0 (KAP 2.0).

Gemeenteraadsbeslissing van 24 oktober 2022 houdende de goedkeuring van het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0).

Gemeenteraadsbeslissing van 30 januari 2023 houdende de kennisname van het LEKP rapport 2022.

Gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2024 houdende de kennisname van het LEKP rapport 2023.

 

Feiten en context

Situering lokaal Energie- en Klimaatpact:

Europa wil tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden via het Fit for 55-pakket en het burgemeestersconvenant. Vlaanderen zet in op de klimaattransitie met het Vlaams Energie- en Klimaatplan. Deze plannen, pakketten en programma’s willen het klimaat verbeteren door de belanghebbende op het lokale niveau aan te spreken. Om lokaal het verschil te kunnen maken lanceerde de Vlaamse regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact(LEKP 1.0) in 2021.

 

Het LEKP geeft lokale besturen de kans om de klimaatambities verder op te drijven en zich hiervoor te engageren. Het klimaat zal enkel verbeteren als burgers, lokale besturen, bedrijven en verenigingen de handen in elkaar slaan. Het Pact moet het klimaat tegen 2030 verbeteren voor en met alle Vlamingen.

 

Vervolgens werd in juli 2022 een tweede Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 2.0) gepubliceerd. Dit pact stelt een bijkomende verscherping van vijf doelstellingen en een extra doelstelling voorop. Dit bijkomend pact drijft de klimaatambities van de Vlaamse steden en gemeentes verder op, wat nog meer aansluit bij de ‘Fit for 55’-doelstellingen die de EU vooropstelt.

 

Vlaanderen hoopt zo samen met de lokale besturen zijn opgestelde klimaatdoelstellingen te behalen. In ruil voor hun engagement zal Vlaanderen de lokale besturen ondersteunen met subsidies om de LEKP-doelstellingen te behalen. Eénmaal per jaar rapporteert het lokale bestuur op de gemeenteraad inhoudelijk omtrent:

        de stand van zaken van de LEKP doelstellingen;

        de financiële LEKP uitgaven.

 

Samenvattend overzicht van de stand van zaken van de indicatoren per doelstelling LEKP 1.0 + 2.0:

 

Algemene doelstellingen:

        Ondertekening van de Burgemeesterconvenant 2030 en 2050

 

Databron: Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)

Laatste update: 11/12/2023

 

Lier 

Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend  

Ondertekend

Burgemeestersconvenant 2050 ondertekend 

Niet Ondertekend

 

Doelstelling 1: energieneutraal gemeentelijk patrimonium: geen update in 2024

 

LEKP 2.0: gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 3% in eigen gebouwen (incl. technische infrastructuur) = 26,4 % tegen eind 2030 ten opzichte van 2019

Lier laatste update 31/12/2022

Evolutie primair energieverbruik ten opzichte van 2019 (positieve waarde = besparing)

13,40%

Percentage behaalde energiebesparing tov streefdoel

50,69%

 

LEKP 2.0: CO2-reductie in eigen gebouwen (incl. technische infrastructuur) en eigen mobiliteit met 40,3% in 2030 ten opzichte van 2019 

Lier laatste update 31/12/2022 

Evolutie CO2-uitstoot lokaal patrimonium ten opzichte van referentiejaar 2019 in % (positieve waarde = besparing)

 26,52 %

Evolutie CO2-uitstoot eigen mobiliteit ten opzichte van referentiejaar 2019 in % (positieve waarde = besparing)

6,54%

Evolutie CO2-uitstoot van eigen mobiliteit & lokaal patrimonium ten opzichte van 2019  (positieve waarde = besparing)

23,68%

Percentage behaalde CO2-reductie uitstoot tov streefdoel

58,76 %

 

Het VEKA geeft dit jaar geen nieuwe cijfers van de LEKP indicatoren inzake jaarlijkse primaire energiebesparing en CO² reductie uitstoot.

 

LEKP 1.0: 100% verLEDding van de  openbare straatverlichting tegen 2030

Lier

Totaal aantal lichtpunten

5.561

Aantal LED-lichtpunten

2.131

Percentage verLEDding

38,32 %

 

Doelstelling 2: Het draagvlak voor hernieuwbare energie verhogen (energietransitie)

 

LEKP 1.0: 18 kWp per 500 inwoners uit hernieuwbare energieprojecten vanaf 2021 

Lier

Aantal inwoners (laatste meting) 

38.210

Aantal energieprojecten vanaf 1/01/2021 tot 12/01/2024 (informatief)

1

Totaal behaald vermogen in kWp uit energieprojecten vanaf 1/01/2021 tot 12/01/2024

66 kWp

Te behalen vermogen in kWp uit energieprojecten tegen eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (=streefdoel) 

1.364,72 kWp

Percentage behaald vermogen in kWp uit energieprojecten t.o.v. streefdoel

4,84 %

 

        Geen heffing op hernieuwbare energie

 

Databron: Afdeling Lokale Financiën (ABB)

Laatste update: 24/01/2024 

 

Lier

Geen nieuwe heffing op hernieuwbare energie-installaties (sinds intekening op LEKP 1.0)  

OK

Geen nieuwe heffing ELIA-op masten en sleuven  (sinds intekening op LEKP 2.0)

OK

 

        Lokaal warmte- en sloopbeleidsplan

 

Databron: Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)

Laatste update: 07/03/2024

LEKP 1.0: Lokaal warmteplan

Lier

 

Opgemaakt

 

 

Doelstelling 3: Meer plaats voor groen en water (klimaatadaptatie)

 

LEKP 1.0: 1 extra boom per inwoner vanaf 2021 

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

38.210

Extra bomen door lokaal bestuur vanaf 1/01/2021 tot 25/01/20254 

5.468

Extra bomen door particulieren vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

22

Totaal extra bomen vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

4.193

Aantal extra bomen te planten tegen eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel) 

38.210

Percentage extra bomen geplant t.o.v. streefdoel 

14,31 %

 

LEKP 1.0: 0.5 meter haag/geveltuin per inwoner vanaf 2021

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

38.210

Meter extra haag/geveltuin door lokaal bestuur vanaf 1/01/2021 tot 25/01/2025 

3.756,50 m

Meter extra haag/geveltuin door particulieren vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

49,50 m

Totaal meter extra haag/geveltuin vanaf 1/01/2021 tot 25/01/2025 

3.806 m

Aantal extra meter haag/geveltuin te planten tegen eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel) 

19.105 m

Percentage extra meter haag/geveltuin geplant t.o.v. streefdoel 

19,92 %

 

LEKP 1.0: 1 extra natuurgroenperk per 1000 inwoners vanaf 2021

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

38.210

Aantal extra natuurgroenperken door lokaal bestuur vanaf 1/01/2021 tot 25/01/2025

9

Aantal extra natuurgroenperken door particulieren vanaf 1/01/2021 tot 25/01/2025

1

Totaal aantal extra natuurgroenperken vanaf 1/01/2021 tot 25/01/2025

10

Aantal extra natuurgroenperken te voorzien tegen eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel) 

38,21

Percentage verwezenlijkte extra natuurgroenperken t.o.v. streefdoel 

26,17 %

 

LEKP 1.0: 1m² extra ontharding per inwoner vanaf 2021

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

38.210

Ontharding in m² ingegeven door lokaal bestuur vanaf 1/01/2021 tot 25/01/2025

1.033 m2

Ontharding in m² ingegeven door particulieren vanaf 1/01/2021 tot 25/01/2025

39,45 m2

Totaal m² ontharding ingegeven vanaf 1/01/2021 tot 09/03/2024 

1.072,45 m2

Aantal m² ontharding tegen eind 2030 proportioneel naar aantal inwoners (= streefdoel) 

38.210 m2

Percentage m² ontharding verwezenlijkt t.o.v. streefdoel  

2,81 %

 

LEKP 1.0: 1m³ extra opvang van hemelwateropvang per inwoner vanaf 2021

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

38.210

Hemelwateropvang in m³ ingegeven door lokaal bestuur vanaf 1/01/2021 tot 25/01/2025 

225,76 m3

Hemelwateropvang in m³ ingegeven door particulieren vanaf 1/01/2021 tot 25/01/2025

45 m3

Totaal m³ hemelwateropvang ingegeven vanaf 1/01/2021 tot 25/01/2025

270,76 m3

Aantal m³ hemelwateropvang tegen eind 2030 proportioneel naar aantal inwoners (= streefdoel) 

38.210 m3

Percentage m³ hemelwateropvang verwezenlijkt t.o.v. streefdoel  

0,71 %

 

Niet LEKP-indicator ‘Extra bos’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        In 2022: 1,22 ha

        In 2023: 1,19 ha

        In 2024: 4,81 ha

 

Doelstelling 4: Klimaatrobuust wonen

 

Collectieve renovaties LEKP  1.0 – fossielvrij LEKP 2.0

Lier 

Aantal wooneenheden (laatste meting) 

18.992

Aantal collectieve energiebesparende renovaties vanaf 1/01/2021 tot 15/01/2025 

184

Aantal collectieve energiebesparende renovaties te verwezenlijken tegen eind 2030 (= streefdoel) 

949,60

Percentage collectieve energiebesparende renovaties verwezenlijkt t.o.v. streefdoel 

19,38 %

Aantal collectieve fossielvrije renovaties vanaf 1/01/2021 tot  

0

Aantal collectieve fossielvrije renovaties te verwezenlijken tegen eind 2030 (= streefdoel) 

474,80

Percentage collectieve fossielvrije renovaties verwezenlijkt t.o.v. streefdoel  

0 %

 

LEKP 2.0: 50 per 1.000 wooneenheden uitnodigen voor klimaattafel  

Lier 

Aantal wooneenheden (laatste meting)

18.992

Aantal uitgenodigde wooneenheden tot 28/02/2024 

87

Aantal uit te nodigen wooneenheden voor een klimaattafel tegen eind 2024 (= streefdoel) 

949,60

Percentage aantal uitgenodigde wooneenheden voor klimaattafels t.o.v. streefdoel 

9,16 %

 

Niet LEKP-indicatoren: cijfers Energieloket Stekr

        Evolutie van de aanvragen MijnVerbouwlening in Lier (Energieloket Stekr) waarvoor ook effectief een dossier is opgestart.

        In december 2022: 43

        In december 2023: 26

        In december 2024: 9

        Het aantal verleende adviezen m.b.t. MijnVerbouwLening & MijnVerbouwPremie verleend door het Energieloket Stekr.

        In 2022: MijnVerbouwLening (57) en MijnVerbouwPremie (23)

        In 2023: MijnVerbouwLening (85) en MijnVerbouwPremie (55)

        In 2024: MijnVerbouwLening (22) en MijnVerbouwPremie (22)

 

Doelstelling 5: Klimaatbewust ondernemen en leven

Voor deze doelstelling werd er geen aparte indicator opgesteld, omdat de klimaatacties die hier genomen worden invloed hebben op de bestaande LEKP indicatoren.

 

Doelstelling 6 Klimaatneutrale mobiliteit voor iedereen

 

LEKP 1.0: 2 (koolstofvrije) deelwagens per 1000 inwoners 

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting)

38.210

Aantal deelwagens op 01/06/2024

32

Waarvan aantal koolstofvrije deelwagens op 01/06/2024

1

Aantal te bereiken deelwagens tegen eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel)  

76,42

Percentage deelwagens t.o.v. streefdoel  

41,87 %

 

LEKP 2.0: 1,5 laadpuntequivalent per 100 inwoners

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting) 

38.210

Aantal laadpunten op 01/07/2024

625

Aantal laadpuntequivalenten op 01/07/2024

681 CPE

Aantal laadpuntequivalenten te voorzien tegen einde van 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel) 

573,15 CPE

Percentage laadpuntequivalenten t.o.v. streefdoel 

118,82 %

 

LEKP 1.0: 1 meter extra fietspad per inwoner vanaf 2021 

Lier 

Aantal inwoners (laatste meting)

38.210

Aantal meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad op 11/12/2024 

6.856 m

Aantal meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad te voorzien voor eind 2030 proportioneel het aantal inwoners (= streefdoel) 

38.210 m

Percentage aantal meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad ten opzichte van streefdoel 

17,94 %

 

Doelstelling 7: Sensibiliserend & participerend klimaatbeleid

Deze doelstelling is de rode draad die doorheen de projecten van het Klimaatactieplan 2.0 loopt. Het betekent burgers, verenigingen en bedrijven sensibiliseren middels een sterk communicatiebeleid en de mogelijkheid tot participatie om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen te behalen.

 

Het LEKP Rapport van de stad Lier biedt een volledig overzicht van de huidige stand van zaken van de LEKP doelstellingen samen met een omstandige toelichting omtrent de betekenis van de vermelde indicatoren

Het volledige LEKP rapport 2024 met toelichting is raadpleegbaar via het Beleidsportaal van stad.

 

Het LEKP Rapport is als volgt opgebouwd:

Vertrekkende vanuit de engagementen van het LEKP 2.0 werd het Liers Klimaatactieplan 2.0 opgesteld met 7 doelstellingen. Per doelstelling hanteren we een uniforme opbouw. Elke doelstelling wordt als volgt uitgewerkt:

        De omschrijving van de doelstelling.

        Het actieplan gekoppeld aan de doelstelling.

Vervolgens wordt er per actieplan het volgende overzicht geboden:

        een omschrijving van de stand van zaken.

        een weergave van de LEKP- indicatoren gelinkt aan het actieplan van deze doelstelling.

        een overzicht van de BBC-acties die gerelateerd zijn aan het actieplan van deze doelstelling.

Tot slot wordt elke BBC-actie gerelateerd aan de doelstelling in detail uitgewerkt.

 

Juridische grond

De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro van 1992;

Het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;

Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;

De ondertekening door de stad Lier van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

De ondertekening door de stad Lier van het Lokaal Energie- en klimaatpact (LEKP 1.0) op de gemeenteraad van 25 oktober 2021.;

Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Ter goedkeuring beslist

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030;

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024; Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09%realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

Gelet op het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

Art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

Gelet op het Klimaatactieplan 2.0 dat goedgekeurd werd op 27 juni 2022.

De ondertekening door de stad Lier van het Lokaal Energie- en klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) op de gemeenteraad van 24 oktober 2022.

 

Argumentatie

Overwegende dat de stad Lier het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekende op 25 oktober 2021 en het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 op 24 oktober 2022.

Overwegende dat het vereist is dat stad Lier de resultaten van de LEKP-doelstellingen opvolgt door middel van een jaarlijkse rapportage, genaamd het 'LEKP Rapport'.

 

Financiële weerslag/rapportering

De exceltabel met het overzicht van LEKP- uitgaven 2023-2024 wordt samen met het LEKP-rapport 2024 ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad en vervolgens overgemaakt aan het Agentschap Binnenlands Bestuur conform de rapporteringsverplichting.

In bijlage van het besluit wordt de exceltabel ter kennisname toegevoegd.

 

Het overzicht van de LEKP-uitgaven 2023-2024 is ook raadpleegbaar via het gepubliceerde LEKP Rapport op het beleidsportaal onder de afdeling 'Overzicht financiën LEKP.

 

BESLUIT:

Art 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het LEKP Rapport 2024 inclusief de financiële rapportering 2023-2024.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

REGLEMENT ORGANISATIE KERMISACTIVITEITEN & AMBULANTE ACTIVITEITEN IN KERMISGASTRONOMIE OP OPENBARE KERMISSEN - AANPASSINGEN VERPLICHTE OPENINGSUREN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad dd. 30 september 2024 betreffende het reglement met betrekking tot de organisatie novemberfoor en andere openbare kermissen.

 

Feiten en context

Team ondernemen had een evaluatie met het foorcomité dd. 19 februari 2025 betreffende de editie 2024 en een vooruitblik op 2025.

 

De aangepaste verplichte openingsuren kwamen tijdens dit overleg aan bod en dienen herzien te worden. Hierdoor dient er een aanpassing te gebeuren aan artikel 22  betreffende de (verplichte) openingsuren van de novemberfoor.

 

Het komt er op neer dat het verplichte sluitingsuur terug op 20 uur wordt vastgelegd op zon- en feestdagen.

 

Huidig artikel 22

 

Artikel 22: Specifieke bepalingen over de exploitatie van de attractie

1° Openingsdagen en -uren

Verplichte openingsuren tijdens de novemberfoor:

        Maandag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Dinsdag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Woensdag: 14.00 uur tot 20.00 uur

        Donderdag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Vrijdag: 16.00 uur tot 22.00 uur

        Zaterdag: 14.00 uur tot 22.00 uur

        Zon- en feestdagen: 14.00 uur tot 22.00 uur

        Vooravond feestdag: tot 22.00 uur

 

De foorkramen mogen, met uitzondering van vrijdag en zaterdag, tot middernacht geopend zijn. Op vrijdag en zaterdag mogen de attracties tot 1 uur ’s nachts geopend zijn. Op de avond van 10 november mogen de foorkramen uitzonderlijk tot 1 uur ’s nachts geopend zijn.

 

Als de weersomstandigheden slecht zijn (hevige neerslag of storm), kan het (verplichte) sluitingsuur vervroegd worden. De plaatsmeester neemt daartoe het initiatief.

 

Nieuw artikel 22

 

Artikel 22: Specifieke bepalingen over de exploitatie van de attractie

1° Openingsdagen en -uren

Verplichte openingsuren tijdens de novemberfoor:

        Maandag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Dinsdag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Woensdag: 14.00 uur tot 20.00 uur

        Donderdag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Vrijdag: 16.00 uur tot 22.00 uur

        Zaterdag: 14.00 uur tot 22.00 uur

        Zon- en feestdagen: 14.00 uur tot 20.00 uur

        Vooravond feestdag: tot 22.00 uur

 

De foorkramen mogen, met uitzondering van vrijdag en zaterdag, tot middernacht geopend zijn. Op vrijdag en zaterdag mogen de attracties tot 1 uur ’s nachts geopend zijn. Op de avond van 10 november mogen de foorkramen uitzonderlijk tot 1 uur ’s nachts geopend zijn.

 

Als de weersomstandigheden slecht zijn (hevige neerslag of storm), kan het (verplichte) sluitingsuur vervroegd worden. De plaatsmeester neemt daartoe het initiatief.

 

Adviezen

Team ondernemen en plaatsmeester verlenen hun positief advies aan voorliggend, geoptimaliseerd en geactualiseerd reglement voor de organisatie van de kermissen en novemberfoor.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, artikel 40

 

De wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante handel en kermisactiviteiten, gewijzigd door de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2023 en de decreten van 24 februari 2017,  en besluit Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 3 maart 2023.

 

Het koninklijk besluit van 24 september 2006, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering 22 september 2023.

 

Argumentatie

Het schepencollege overweegt de adviezen te volgen en voorliggend reglement voor de organisatie van kermissen en novemberfoor in Lier ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

Tijdens de gemeenteraad meldt schepen Lambrechts dat onder artikel 28 van het reglement de datum van inwerkingtreding moet aangepast worden van  "1 oktober 2024" naar de datum van de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Retributiereglement kermissen en novemberfoor, goedgekeurd door de gemeenteraad dd. 17 februari 2020.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist het reglement betreffende de organisatie van novemberfoor en andere openbare kermissen; dat op 30 september 2024 werd goedgekeurd door de gemeenteraad te wijzigen, zoals hierna aangegeven:

 

Huidig artikel 22

Artikel 22: Specifieke bepalingen over de exploitatie van de attractie

1° Openingsdagen en -uren

Verplichte openingsuren tijdens de novemberfoor:

        Maandag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Dinsdag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Woensdag: 14.00 uur tot 20.00 uur

        Donderdag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Vrijdag: 16.00 uur tot 22.00 uur

        Zaterdag: 14.00 uur tot 22.00 uur

        Zon- en feestdagen: 14.00 uur tot 22.00 uur

        Vooravond feestdag: tot 22.00 uur

 

De foorkramen mogen, met uitzondering van vrijdag en zaterdag, tot middernacht geopend zijn. Op vrijdag en zaterdag mogen de attracties tot 1 uur ’s nachts geopend zijn. Op de avond van 10 november mogen de foorkramen uitzonderlijk tot 1 uur ’s nachts geopend zijn.

 

Als de weersomstandigheden slecht zijn (hevige neerslag of storm), kan het (verplichte) sluitingsuur vervroegd worden. De plaatsmeester neemt daartoe het initiatief.

 

Nieuw artikel 22

Artikel 22: Specifieke bepalingen over de exploitatie van de attractie

1° Openingsdagen en -uren

Verplichte openingsuren tijdens de novemberfoor:

        Maandag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Dinsdag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Woensdag: 14.00 uur tot 20.00 uur

        Donderdag: 16.00 uur tot 20.00 uur

        Vrijdag: 16.00 uur tot 22.00 uur

        Zaterdag: 14.00 uur tot 22.00 uur

        Zon- en feestdagen: 14.00 uur tot 20.00 uur

        Vooravond feestdag: tot 22.00 uur

 

 

De foorkramen mogen, met uitzondering van vrijdag en zaterdag, tot middernacht geopend zijn. Op vrijdag en zaterdag mogen de attracties tot 1 uur ’s nachts geopend zijn. Op de avond van 10 november mogen de foorkramen uitzonderlijk tot 1 uur ’s nachts geopend zijn.

 

Als de weersomstandigheden slecht zijn (hevige neerslag of storm), kan het (verplichte) sluitingsuur vervroegd worden. De plaatsmeester neemt daartoe het initiatief.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist de gecoördineerde versie van het reglement novemberfoor en andere openbare kermissen, zoals als bijlage toegevoegd, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

PLAN VAN AANPAK 2025 AZIATISCHE HOORNAAR - SUBSIDIEREGLEMENT. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Collegebesluit van 19 februari 2024 houdende de goedkeuring voor het plan van aanpak 2024 voor de Aziatische Hoornaar.

Collegebesluit van 6 mei 2024 houdende de kennisgeving van voorbeeld van een subsidiereglement voor de terugbetaling van kosten door de burger voor het verwijderen van nesten van de Aziatische Hoornaar.

 

Feiten en context

De Aziatische hoornaar dook voor het eerst op in Frankrijk, vanwaar ze zich snel verspreidde naar andere landen, waaronder België. De soort wordt in Vlaanderen ondertussen beschouwd als wijdverspreid. Uit prognoses en onderzoek blijkt dat de populatie van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen de komende jaren waarschijnlijk nog exponentieel zal groeien.

 

Cijfergegevens:

Het aantal op vespawatch.be gemelde nesten per provincie.

Laatste update 20 januari 2025. De data van 2024 zijn nog onvolledig en worden bijgewerkt.

Bron: Vespa Watch, Instituut voor Natuur en Bosonderzoek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2024 heeft stad Lier het volgende plan van aanpak aangekondigd om de strijd tegen de

Aziatische Hoornaar aan te gaan. De evaluatie voor 2025 is als volgt:

 

  1. Via het gemeentelijke infoblad, de website en de social media kanalen de

 sensibiliseringscampagne 'Kijk in uw kot' lanceren en herhalen op de juiste momenten.

 

Evaluatie 2025: specialisten dringen aan op het blijvend inzetten op informeren en sensibiliseren van burgers. De 'Kijk in u kot' campagne zal daarom herhaald worden voor het opsporen van embreyonale nesten in april/mei. Bijkomende campagnes zullen volgen voor wat betreft de primaire nesten in juni/juli met een waarschuwing voor nesten in hagen (snoeiwerkzaamheden) en in kinderspeeltuigen en tot slot in augustus/september voor de secundaire nesten.

 

  1. Aankopen van selectieve vallen en lokvloeistof voor imkers, burgers en de eigen

 groendienst.

 

Evaluatie 2025: In 2024 verdeelde stad Lier 100 lokvallen aan burgers voor het vangen van de Aziatische Hoornaar. Hoewel dit een succesvolle actie was, raden specialisten aan om deze actie niet te herhalen, omdat geen enkele lokval selectief genoeg is en dus ook               nuttige insecten gevangen worden. Het verdelen van lokvallen wordt enkel nog aangeraden indien dit kadert binnen een welbepaald project waarbij de deelnemers dagelijks lokvallen controleren (bv Mijn Tuinlab). Via de Jeugdraad zal er bekeken worden of het wenselijk dat zo'n project wordt opgestart voor de Lierse jeugdverenigingen.

 

  1. Via een automatisch terugbetalingssysteem de brandweer kosteloos inschakelen voor

de vernietiging van primaire nesten. Het melden en verwijderen van secundaire nesten

blijft bij voorkeur gerapporteerd en uitgevoerd te worden via Vespa Watch of via INBO.

 

Evaluatie 2025: Heel wat steden en gemeenten voorzien een terugbetaling van de kosten die burgers gemaakt hebben voor het verwijderen van nesten van de Aziatische Hoornaar. Samen met het informeren en sensibiliseren van burgers voor het opsporen van nesten, is het dan ook logisch om burgers ook tegemoet te komen in de kosten die zij maken voor het laten verwijderen van de nesten door de brandweer of een erkend verdelger. Hiervoor wordt dan ook een subsidiereglement ter goedkeuring voorgelegd voor 100% terugbetaling van de kosten voor het verwijderen van nesten door de brandweer of een erkend verdelger.

 

Juridische grond

Artikel 2 Decreet Lokaal Bestuur.

Art. 135 §2 Nieuwe Gemeentewet.

 

Argumentatie

De opkomst van de Aziatische Hoornaar blijft exponentieel toenemen. In kader van de openbare gezondheid en veiligheid, treedt het lokale bestuur op en stelt een plan van aanpak op voor 2025 om, in afwachting van een integrale bovenlokale aanpak, de opkomst van deze invasieve soort, die een bedreiging vormt voor onze bijenpopulatie en dus bijgevolg ook voor onze biodiversiteit, in te perken.

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/01/KAP/03/44

Zwerfkattenproject en ongediertebestrijding

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad neemt kennis van het plan van aanpak 2025 voor de Aziatische Hoornaar dat als volgt geactualiseerd wordt:

 

  1. Blijvend inzetten op het informeren en sensibiliseren van burgers. De 'Kijk in uw kot' campagne zal daarom herhaald worden voor het opsporen van embryonale nesten in april/mei. Bijkomende campagnes zullen volgen voor wat betreft de primaire nesten in juni/juli met een waarschuwing voor nesten in hagen (snoeiwerkzaamheden) en in kinderspeeltuigen en tot slot in augustus/september voor de secundaire nesten.
  2. Het verdelen van lokvallen is enkel aangewezen indien dit kadert binnen een welbepaald project waarbij de deelnemers dagelijks lokvallen controleren.
  3. De kosten gemaakt door burgers voor het verwijderen van nesten van de Aziatische hoornaar door de brandweer of een erkend verdelger worden 100% terugbetaald middels een subsidiereglement.

 

Art 2:

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement voor de Aziatische Hoornaar goed.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

REGLEMENT VERHUUR SPEELMICROOB. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

In zitting van 27 april 2015 keurde de gemeenteraad het reglement voor verhuur van de buitenruimte van de Speelmicroob goed.

 

Feiten en context

Lierse scholen gebruiken regelmatig de buitenruimte van de Speelmicroob voor sport- en speldagen.

Aangezien de bezetting van de Speelmicroob is toegenomen door verschillende projecten en aangezien het reglement verouderd was werd een nieuw reglement opgemaakt.

Zowel het oude als het nieuwe reglement wordt in bijlage toegevoegd.

Hieronder de grootste wijzigingen:

 

Reglement 2015

Nieuw voorstel

Gebruikers:
EnkelLiersekleuter-enbasisscholenkomeninaanmerkingvoorhethurenvanDeSpeelmicroob.

 

Aanvragendiebuitendebepalingenvanditverhuurreglementvallen,kunnenindividueel bekekenwordendoorhetBeheersorgaanindienzijminstensviermaandenvóórdeactiviteit wordenaangevraagd.

 

Deaanvrageristevensdegebruikerenwordtvertegenwoordigddooreennatuurlijkepersoon. Misbruikheefthetinhoudenvandewaarborgen/ofhetweigerenvanhetgebruikvande locatiesindetoekomsttotgevolg.

1. Doelgroep

        Basisscholen uit Lier en Koningshooikt kunnen de buitenruimte van de Speelmicroob huren, en dit maximaal 2x per schooljaar per school.

        Activiteiten zijn gericht op kinderen van 2,5 tot 12 jaar.

 

 

2. Beschikbaarheid

        Verhuur is mogelijk op maandag en vrijdag tijdens schoolperiodes, van 9:00 tot 15:00.

        Geen verhuur in de laatste week van juni of op momenten dat Kinderopvang Kadee of een andere stadsdienst de buitenruimte nodig heeft.

 

TOELATING

a. Hetstadsbestuurverleentdetoelatingenbepaaltdemodaliteitenenbijkomende voorwaarden.

 

b. Eentoelatingdoetgeenafbreukaandeverantwoordelijkheiddiedegebruikerheeftvoorde inhoudvandeactiviteit.Hetprogrammavandeactiviteitisdezelfdealsdebeschrijvingbijde aanvraag.

 

c. De toelating voor de huur van de Speelmicroob beperkt zich tot het gebruik van de buitenruimte,hetoverdekteterrasendebuitentoiletten.Betredingvandebinnenruimteis hierbijuitgesloten.Ookhetgebruikvandespeelfietsenenspelmateriaal(opgeborgeninde buitenbergruimte) is uitgesloten vande verhuurovereenkomst.

 

d. DeSpeelmicroobkanenkelgehuurdwordenopweekdagentijdensdeschoolperiodes,endit tussen9uuren15uur.HetisnietmogelijkomdeSpeelmicroob’savonds,inhetweekendof tijdens schoolvakanties tehuren.

 

e. Gebruikvandevastgeankerde,houtenspeeltuigenendevoetbaldoelenistoegestaan,zijhet op eigen verantwoordelijkheid van de huurder. Het stadbestuur kan niet aansprakelijk gesteldwordenvoorgebeurlijkeongevallen.

HUURPRIJS / WAARBORG / ANNULATIE / EINDAFREKENING

a. DehuurprijsvoorhetgebruikvandeSpeelmicroobbedraagt25perdag.Dezedientuiterlijk voldaan te worden op de datum zoals schriftelijk in de reserveringsovereenkomst overeengekomentussengebruikerenteamJeugd,maaraltijdtenlaatste2wekenvóórhet plaatsvindenvandeactiviteit.Betalingdienttegebeurenviaoverschrijvingoprek.nr.BE82 091000100968vanStadsbestuurLiermetmededelingvan“huurSpeelmicroobop‘datum’ door ‘naam school’ ”. Na betaling ontvangt de gebruiker hiervoor een factuur van het stadsbestuurLier.

 

b. DewaarborgvoorhetgebruikvandeinfrastructuurvandeSpeelmicroobbedraagt100. Dezedientuiterlijk4wekenvóórdeactiviteitcontantbetaaldtewordenbijteamJeugd, JeugdcentrumMoevement,Aarschotsesteenweg1,Lier.Degebruikerontvangtterplaatse een waarborgovereenkomst die tevens als betalingsbewijs geldt. Terugbetaling van de waarborg gebeurt steedscontant.

 

c. Pasnabetalingvanhuurprijsenwaarborgwordtdereserveringsovereenkomstalsdefinitief beschouwd.Indienditnietgebeurt,isdereserveringsovereenkomstautomatischnietigen wordtderuimteterugterbeschikkinggesteld.

 

d. Indien de gebruiker na ondertekening van de reserveringsovereenkomst afziet van het gebruikvandeterbeschikkinggestelderuimte(n),wordenhuurprijsenwaarborgsom terugbetaald,opvoorwaardedatdeopzeggingschriftelijkgebeurtentenminste2weken voordeactiviteit.Inalleanderegevallen,metuitzonderingvanovermacht,wordtde huurprijsingehoudenalsadministratievekost.

 

e. De eindafrekening wordt gemaakt na het gebruik van de locatie. In geval van schadevergoedingenbijhetingebrekeblijvenvandeopkuisenafvalverwijderingnade activiteit,wordthetbetreffendebedragafgehoudenvandewaarborgsom.

3. Reserveren

        Aanvragen kan via JC Moevement of per e-mail: moevement@lier.be.

        Opties blijven 14 kalenderdagen geldig; een reservatie is pas definitief na ondertekening van de huurovereenkomst en betaling van de huurprijs (€50 per dag).

        Je moet de huurprijs uiterlijk 2 weken voor de activiteit betalen.

        Je haalt een toegangsbadge (€15 waarborg) op bij JC Moevement en levert deze na gebruik weer in voor terugbetaling van de waarborg.

 

 AANVRAAG

a. AlleaanvragenvoorhetgebruikvandeSpeelmicroobgebeurenschriftelijkofperemail (moevement@lier.be),t.a.v.teamJeugdenBuitenschoolseKinderopvang.Degebruikerdie eenaanvraagdoethiernadeAanvragergenoemd-beschrijftdeactiviteitenvermeldt datum,titel,aardenverloopvandeactiviteit,incl.uurregelingen.

 

b. DeaanvragerkaneenoptienemenophetgebruikvandeSpeelmicroob.Dezeblijft 14kalenderdagengeldig,waarnazeautomatischvervalt.

 

c. Eenaanvraagwordttenvroegste1jaarvoorafgaandentenlaatste4wekenvoorafgaandaan deactiviteitingediend.Alleaanvragenwordenchronologischbehandeld.

 

d. Eenaanvraagkomttoeop: JeugdcentrumMoevement-TeamJeugdenBKO

Aarschotsesteenweg 1
2500 Lier of via email op moevement@lier.be.

 

4. Gebruik van de locatie

        Toegang via de grijze poort naast het gebouw.

        De huur omvat het gebruik van de buitenruimte, het overdekt terras en de buitentoiletten.

        Niet inbegrepen: binnenruimtes en spelmateriaal uit de opslagruimte.

        Het gebruik van speeltoestellen is toegestaan, maar op eigen risico.

 

AANSPRAKELIJKHEID / SANCTIE & SCHADEVERGOEDING

a. Inbreukenopditreglementwordengesanctioneerd.

 

b. Degebruikerisverantwoordelijkvoordeschadediehij,zijnmedewerkersen/ofde deelnemers/bezoekers van de activiteit aanrichten aan het gebouw, de mobiele infrastructuurendegebruiktematerialen.DeverantwoordelijkevanteamJeugdmaakt samenmetdegebruikereenverslagopoverdevastgesteldeschade/overtreding.

Ingevalvanschadewordendeherstellingskostenaangerekend.Hiertoewordtineerste instantiedewaarborgofeengedeeltevandewaarborgingehouden.

 

c. Andereovertredingenkunnenleidentotdeweigeringvangebruikvandelocatiesinde toekomst.

 

d. Hetstadsbestuurkandoordegebruikerofdoorderdennietaansprakelijkwordengesteld voorschadevanwelkeoorzaakook,zowelvancontractueleaardalsvanbuitencontractuele aard,ofdooreenmisdrijf.Degebruikerzietvoordevoormeldeschadeafvanelkverhaal tegendemedewerkersvandestadLier.

5. Aansprakelijkheid

        De huurder is verantwoordelijk voor eventuele schade aan het gebouw en de infrastructuur.

        In geval van schade betaal je alle herstelkosten.

 

OPKUIS

a. Nadeactiviteitruimtdegebruikerdelocatieonmiddellijkop.Degebruikerneemtzijn eventuelezelfmeegebrachteattributenenmobieleinfrastructuurnadeactiviteitmee. Materiaalvanhetstadsbestuurmaaktdegebruikerschoonenplaatsthijmetzorgterugop de voorzieneplaats.

 

b. Degebruikerverwijdertdevuilresten,maaktdetafelsproperenborsteltdelocatie. Buitengewoneschoonmaaken/ofhersteldoorhetstadsbestuurvanbeschadigingwordt aangerekend;(zieookX.Aansprakelijkheid/Sanctie&Schadevergoeding).

 

c. Degebruikerdoetvoor,tijdensennadeactiviteitaanafvalvoorkomingenhoudthiervoor minstensmetdevolgenderichtlijnenrekening:

  1. alleafvalselectiefinzamelen(pmd,glasinglascontainer,papiermeenemen,…)
  2. allerestafvalinvuilniszakkensteken(zelfmeebrengen);dezemogengedeponeerdworden indeafvalcontainervoorhetgebouw.
  3. geen nutteloze verpakkingenmeebrengen.

 

Achtergelatenstukkenenzwerfafvalwordenopkostenvandegebruikerverwijderd.Deze kostenwordenvandewaarborgafgehouden.

6. Opkuis en afvalbeheer

        De locatie moet proper worden achtergelaten. Neem al het afval en eventueel meegebracht materiaal terug mee.

        Laat je de locatie niet proper achter, dan betaal je alle schoonmaakkosten.

 


WAT MAG NIET!

 

Het is de gebruiker en de bezoeker / deelnemer in de locaties niet toegestaan:

 

a. Enigewijzigingaandeinfrastructuuraantebrengen.

 

b. Werkenuittevoeren,vanwelkeaardook.Deuren,nooduitgangen,brandblusapparatenof haspelsblijvenaltijdvrijenbereikbaar.

 

c. Openvurentemaken,kaarsentebrandenofflessengasindelocatiebinnentebrengen.

 

d. Delocatietebeplakken,tebeschilderenoftebenagelenofelemententegebruikendieenig spoorvanbeschadigingkunnenachterlaten.

 

e. Delocatietegebruikenbuitendeperiodebepaaldindereserveringsovereenkomst.

 

f. Hetmaximaleaantaltoegelatenpersonenteoverschrijden.

 

g. Dadentestellendiedeopenbareorde,deveiligheid,degoedezedenen/ofdegezondheid vangebruikersenbezoekersinhetgedrangbrengen.

 

h. Zichracistischofdiscriminerendtegedragen.

 

i. Delocatie(s)tebetredenmetdierenmetuitzonderingvangeleidehondenvoor andersvaliden.

 

j. Teleurenen/oftebedelen.

 

k. Hetafgesprokenbegin-eneinduur(inclusiefopruimtijd)nietterespecteren,waardoorde reguliere werking van Kinderopvang Kadee op Speelpleinwerking Speelmicroob in het gedrangkomt.

 

l. In alle locaties van het stadsbestuur geldt een algemeen rookverbod.

 

7. Verboden handelingen

        Aanpassingen aan de infrastructuur.

        Gebruik van open vuur.

        Gebruik van de locatie buiten de gereserveerde periode.

        Roken op het terrein.

        Aanwezigheid van dieren (uitgezonderd geleidehonden.

 


TOEZICHT

a. Eenactiviteitkandoordeverantwoordelijketoezichteropelkmomentwordenstilgelegd wanneerdezenietconformdeaanvraagplaatsheeft.

 

b. Degebruikerendebezoekerslevendebestaanderichtlijnenna.Personendieanderen hinderen,overlastveroorzakenofzichgevaarlijkgedragenwordttijdelijkofdefinitiefde toegangontzegd.

 

c. DegebruikerkanreagerentegenvoormeldetoezichthandelingenbijteamJeugden BuitenschoolseKinderopvang.

 

d.DeledenvanhetBeheersorgaanJeugdkrijgenopelkogenbliktoegangtotalleactiviteiten indienzijeencontrolewensentedoenvandenalevingvandeovereenkomst.

8. Toezicht en sancties

        Het stadsbestuur kan de activiteit stilleggen bij overtredingen.

        Schending van het reglement kan leiden tot inhouding van de waarborg of weigering van toekomstig gebruik.


 

9. Overmacht

        Bij overmacht kan het stadsbestuur de toestemming wijzigen of intrekken zonder recht op schadevergoeding.

 

SLOTBEPALINGEN

Doordeondertekeningvandereserveringsovereenkomstverklaartdegebruikerzichakkoord metdebepalingenvanditreglement.

 

ElkevraagtotafwijkingvanditreglementwordtvoorgelegdaanhetCollegevanBurgemeester enSchepenen,Paradeplein2bus1,2500Lier.

 

DitHuishoudelijkreglementvoorhetgebruikvandeSpeelmicroobkanopgevraagdwordenaan hetonthaalvanJeugdcentrumMoevement,Aarschotstesteenweg1,2500Lier.

 

Goedgekeurd in de Gemeenteraadszitting Stad Lier van 27 april 2015.

 

10. Slotbepalingen

        Door ondertekening van de huurovereenkomst verklaart de huurder zich akkoord met het verhuurreglement.

        Voor vragen of uitzonderingen: neem contact op met jeugdcentrum Moevement.

 

Contact

Jeugdcentrum Moevement

Aarschotsesteenweg 1

            2500 Lier
            03 480 36 30 moevement@lier.be

 

        Dit reglement werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 31 maart 2025.

 

 

 

Fasering

Het reglement gaat van start op 1 april 2025

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Het huidige reglement is verouderd en de huurprijs van 25 euro werd al 10 jaar lang niet aangepast.

 

Tijdens de gemeenteraad meldt schepen De Bakker dat bij punt 7. Verboden handelingen het woord "geleidehond" vervangen wordt door "assistentiehond".

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

01/05/KAP/03/10

Organisatie speelpleinwerking

 

Stemming

 

27 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stéphanie Van Campenhout, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Onur Alar, Christophe Wuyts, Ellen Brion, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

1 stem tegen: Philippe Iglesias Bezemer

4 onthoudingen: Jan Mortelmans, Ellen Lissens, Sander Roelandt en Ronny Jacobs

Goedkeuring met 27 stemmen voor - 1 stem tegen - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 27 april 2015 over het reglement voor verhuur van de buitenruimte van de Speelmicroob op te heffen.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist het reglement van verhuur buitenruimte Speelmicroob goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

RETRIBUTIEREGLEMENT PARKEREN OP DE OPENBARE WEG - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Eind 2019 werden naar aanleiding van de nieuwe legislatuur de retributiereglementen vernieuwd. De gemeenteraad van 16 december 2019 keurde de retributiereglementen parkeren in de betalend zone en de blauwe zone goed. Op 6 maart 2023 keurde de gemeenteraad een aangepaste versie goed die beide reglementen herwerkte tot 1 reglement en ook een aantal aanpassingen doorvoerde.

 

Feiten en context

Naar aanleiding van recente wijzigingen moet een aanpassing gebeuren aan het retributiereglement. Volgend punt werd aangepast:

 

        Nieuwe straten 'Moederplein' en 'Antoon Thirystraat' (zijstraten van de Bosstraat) worden mee opgenomen in de blauwe zone.

 

Hierdoor verandert de tekst van artikel 5.2 zoals hieronder aangegeven:

"Artikel 5: Vaststelling van de zones

...

5.2 Blauwe zone

Acaciaplein, Antoon Thirystraat, Antoon Van Dijcklaan, Antwerpsesteenweg (tussen tunnel en Eeuwfeestlaan), Arbeidsstraat, Beekstraat (van huisnummer 1 tot en met 55 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 70 pare zijde), Beemdstraat, Berlaarsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 81 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 88 pare zijde), Bernard van Hoolstraat, Beukenlaan, Boomlaarstraat (van Bosstraat tot Ring R16), Bosstraat, Dageraadsstraat, David Tenierslaan, De Kozak, Parking 'De Laag', Dennenlaan, Dorpsstraat, Eeuwfeestlaan (van huisnummer 1 tot en met 267 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 178 pare zijde), Eikenboslaan, Elzenlaan, Frans Boogaertslaan, Gaslei, Gasthuisvest (van huisnummer 10 tot en met 20), Groenedaellaan, Hoogveldweg (vanaf Paul Krugerstraat tot en met huisnummer 53 – 55 en ook t.h.v. huisnummer 10 tot en met 22 en huisnummer 71 tot en met 81), Jacob Jordaenslaan, Koningsplein, Kroonstraat, Liersebaan (van huisnummer 1 tot en met 99 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 86 pare zijde), Lispersteenweg (van huisnummer 1 tot en met 35 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 18 pare zijde), Maanstraat, Maasfortbaan, Mechelsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 203 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 182 pare zijde), Merelstraat, Moederplein, Misstraat, Olmenlaan, Pannenhuisstraat (van huisnummer 1 tot en met 147 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 156 pare zijde), Pastoriestraat, Paul Krugerstraat, Pieter Breugellaan, Planeetstraat, Rolwagenstraat, Sander de Vosstraat (van huisnummer 1 tot en met 61 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 44 pare zijde), Schoolstraat, Sint-Annastraat, Sluislaan, Spoorweglei (van huisnummer 1 tot en met 66), Streepen, Transvaalstraat, Van Boeckellaan (vanaf Lispersteenweg tot net voorbij verkeersplateau), Veemarkt, Wilgenlaan, Zaat (op de rijbaan kant woningen), Zagerijstraat, Zonstraat (beide zijden van Pannenhuisstraat tot t.h.v. huisnummer 54), Zuid-Australiëlaan (van huisnummer 1 tot en met 113 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 82 pare zijde)"

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, inz. art. 40 §3, art.41 °14, art. 177 en 369

Artikel 173 van de Grondwet

Omzendbrief van de Vlaamse Regering betreffende de gemeentefiscaliteit dd. 15 februari 2019

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist om het retributiereglement parkeren op de openbare weg als volgt aan te passen:

 

Huidig artikel 5.2:

"Artikel 5: Vaststelling van de zones

...

5.2 Blauwe zone

Acaciaplein, Antoon Van Dijcklaan, Antwerpsesteenweg (tussen tunnel en Eeuwfeestlaan), Arbeidsstraat, Beekstraat (van huisnummer 1 tot en met 55 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 70 pare zijde), Beemdstraat, Berlaarsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 81 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 88 pare zijde), Bernard van Hoolstraat, Beukenlaan, Boomlaarstraat (van Bosstraat tot Ring R16), Bosstraat, Dageraadsstraat, David Tenierslaan, De Kozak, Parking 'De Laag', Dennenlaan, Dorpsstraat, Eeuwfeestlaan (van huisnummer 1 tot en met 267 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 178 pare zijde), Eikenboslaan, Elzenlaan, Frans Boogaertslaan, Gaslei, Gasthuisvest (van huisnummer 10 tot en met 20), Groenedaellaan, Hoogveldweg (vanaf Paul Krugerstraat tot en met huisnummer 53 – 55 en ook t.h.v. huisnummer 10 tot en met 22 en huisnummer 71 tot en met 81), Jacob Jordaenslaan, Koningsplein, Kroonstraat, Liersebaan (van huisnummer 1 tot en met 99 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 86 pare zijde), Lispersteenweg (van huisnummer 1 tot en met 35 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 18 pare zijde), Maanstraat, Maasfortbaan, Mechelsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 203 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 182 pare zijde), Merelstraat, Misstraat, Olmenlaan, Pannenhuisstraat (van huisnummer 1 tot en met 147 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 156 pare zijde), Pastoriestraat, Paul Krugerstraat, Pieter Breugellaan, Planeetstraat, Rolwagenstraat, Sander de Vosstraat (van huisnummer 1 tot en met 61 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 44 pare zijde), Schoolstraat, Sint-Annastraat, Sluislaan, Spoorweglei (van huisnummer 1 tot en met 66), Streepen, Transvaalstraat, Van Boeckellaan (vanaf Lispersteenweg tot net voorbij verkeersplateau), Veemarkt, Wilgenlaan, Zaat (op de rijbaan kant woningen), Zagerijstraat, Zonstraat (beide zijden van Pannenhuisstraat tot t.h.v. huisnummer 54), Zuid-Australiëlaan (van huisnummer 1 tot en met 113 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 82 pare zijde)"

 

Nieuw artikel 5.2:

"Artikel 5: Vaststelling van de zones

...

5.2 Blauwe zone

Acaciaplein, Antoon Thirystraat, Antoon Van Dijcklaan, Antwerpsesteenweg (tussen tunnel en Eeuwfeestlaan), Arbeidsstraat, Beekstraat (van huisnummer 1 tot en met 55 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 70 pare zijde), Beemdstraat, Berlaarsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 81 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 88 pare zijde), Bernard van Hoolstraat, Beukenlaan, Boomlaarstraat (van Bosstraat tot Ring R16), Bosstraat, Dageraadsstraat, David Tenierslaan, De Kozak, Parking 'De Laag', Dennenlaan, Dorpsstraat, Eeuwfeestlaan (van huisnummer 1 tot en met 267 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 178 pare zijde), Eikenboslaan, Elzenlaan, Frans Boogaertslaan, Gaslei, Gasthuisvest (van huisnummer 10 tot en met 20), Groenedaellaan, Hoogveldweg (vanaf Paul Krugerstraat tot en met huisnummer 53 – 55 en ook t.h.v. huisnummer 10 tot en met 22 en huisnummer 71 tot en met 81), Jacob Jordaenslaan, Koningsplein, Kroonstraat, Liersebaan (van huisnummer 1 tot en met 99 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 86 pare zijde), Lispersteenweg (van huisnummer 1 tot en met 35 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 18 pare zijde), Maanstraat, Maasfortbaan, Mechelsesteenweg (van huisnummer 1 tot en met 203 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 182 pare zijde), Merelstraat, Moederplein, Misstraat, Olmenlaan, Pannenhuisstraat (van huisnummer 1 tot en met 147 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 156 pare zijde), Pastoriestraat, Paul Krugerstraat, Pieter Breugellaan, Planeetstraat, Rolwagenstraat, Sander de Vosstraat (van huisnummer 1 tot en met 61 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 44 pare zijde), Schoolstraat, Sint-Annastraat, Sluislaan, Spoorweglei (van huisnummer 1 tot en met 66), Streepen, Transvaalstraat, Van Boeckellaan (vanaf Lispersteenweg tot net voorbij verkeersplateau), Veemarkt, Wilgenlaan, Zaat (op de rijbaan kant woningen), Zagerijstraat, Zonstraat (beide zijden van Pannenhuisstraat tot t.h.v. huisnummer 54), Zuid-Australiëlaan (van huisnummer 1 tot en met 113 onpare zijde, van huisnummer 2 tot en met 82 pare zijde)"

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist om de gecoördineerde versie van het retributiereglement parkeren op de openbare weg goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP HUWELIJKSPLECHTIGHEDEN - AANPASSING. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2022 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement huwelijksplechtigheden

 

Feiten en context

Om de regeling rond het vastleggen van een huwelijk te versoepelen, liggen volgende wijzigingen aan het huishoudelijk reglement op huwelijksplechtigheden voor:

 

Huidig artikel 5

§ 1. Aansluitend op het officiële gedeelte, kan de tweede verdieping van het stadhuis gebruikt worden voor een kleine receptie van 2 uur. Dit is enkel mogelijk bij het laatste huwelijk van de dag en rekening houdend met onderstaande regeling.

• op dinsdag: het huwelijk van 15.00 uur (einde receptie om 17.30 uur)

• op vrijdag: het huwelijk van 14.00 uur (einde receptie 16.30 uur)

• op zaterdag: het huwelijk van 12.30 uur (einde receptie 15.00 uur)

• het laatste huwelijk op een bij uitzondering toegestane dag, zoals vermeld in artikel 3 (einde receptie 2,5 uur na het uur van de plechtigheid)

 

Deze tijdstippen worden voorbehouden aan huwelijksaanvragen met receptie zolang de tijdstippen voor huwelijken zonder receptie nog niet allemaal zijn ingenomen.

 

§ 2. De eerste aanvrager voor een huwelijk zonder receptie is verplicht het voorlaatste tijdstip te nemen, dus op volgende uren:

• op dinsdag: het huwelijk van 14.30 uur

• op vrijdag: het huwelijk van 13.30 uur

• op zaterdag: het huwelijk van 12.00 uur

 

De volgende aanvragers voor een huwelijk dienen daarop aan te sluiten met het tijdstip ervoor.

 

§ 3. Als er andere recepties dan die naar aanleiding van een huwelijk aangevraagd worden op een huwelijksdag én er zijn nog geen huwelijken op die dag aangevraagd, dan vervalt die regel in § 2 en kan de eerste aanvrager vrij kiezen.

 

wordt vervangen door

 

Nieuw artikel 5

§ 1. Aansluitend op het officiële gedeelte, kan de tweede verdieping van het stadhuis gebruikt worden voor een kleine receptie van 2 uur. Dit is enkel mogelijk bij het laatste huwelijk van de dag en rekening houdend met onderstaande regeling.

•op dinsdag: het huwelijk van 15.00 uur (einde receptie om 17.30 uur)

•op vrijdag: het huwelijk van 14.00 uur (einde receptie 16.30 uur)

•op zaterdag: het huwelijk van 12.30 uur (einde receptie 15.00 uur)

•het laatste huwelijk op een bij uitzondering toegestane dag, zoals vermeld in artikel 3 (einde receptie 2,5 uur na het uur van de plechtigheid)

 

§ 2. Wanneer een huwelijk met receptie wordt aangevraagd, vervalt de regel uit artikel 2 met betrekking tot het aaneensluitend plaatsvinden van de huwelijken waardoor dit huwelijk niet moet aansluiten op een voorgaand huwelijk.

 

Overzicht van deze aanpassingen en de gevolgen hiervan:

        in § 1 van huidig artikel 5 wordt de vermelding "Deze tijdstippen worden voorbehouden aan huwelijksaanvragen met receptie zolang de tijdstippen voor huwelijken zonder receptie nog niet allemaal zijn ingenomen." geschrapt.

Bijgevolg kan ook het laatste tijdstip van de dag geboekt worden door koppels die geen receptie in het stadshuis willen organiseren.

 

        § 2. van huidig artikel 5 wordt geschrapt.

Bijgevolg is de eerste aanvrager van een huwelijk niet langer verplicht om het voorlaatste tijdstip te nemen. De eerste aanvrager kiest vrij uit de mogelijke uren van die dag.Volgende aanvragers moeten voor of na aansluiten. (zie artikel 2: "De huwelijksplechtigheden zullen aaneensluitend plaatsvinden vanaf hetmoment dat er één huwelijksplechtigheid is vastgelegd."

 

        § 3. van huidig artikel 5 wordt geschrapt. Door bovenstaande aanpassingen vervalt dit.

 

        Er wordt een nieuwe § 2. toegevoegd: "Wanneer een huwelijk met receptie wordt aangevraagd, vervalt de regel uit artikel 2 met betrekking tot het aaneensluitend plaatsvinden van de huwelijken waardoor dit huwelijk niet moet aansluiten op een voorgaand huwelijk."

Een huwelijk met receptie moet steeds het laatste huwelijk van de dag zijn zodat de andere huwelijken niet worden gestoord. Om de optie om een huwelijk met receptie zoveel als mogelijk open te houden, vervalt de regel van het aansluiten.

 

 

Adviezen

        Team dienstverlening: gunstig advies. Deze aanpassingen zorgen voor een versoepeling van het reglement.

 

        Bodes: gunstig advies voor de voorgestelde aanpassingen.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Het huishoudelijk reglement op huwelijksplechtigheden wordt aangepast zoals voorgesteld zodat de regeling rond het vastleggen van een huwelijk wordt versoepeld.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist de gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2022 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement huwelijksplechtigheden op te heffen.

 

Art 21 :

De gemeenteraad beslist het gewijzigd het huishoudelijk reglement op huwelijksplechtigheden, zoals hierna als bijlage, goed te keuren.

 

Bijlage:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP HUWELIJKSPLECHTIGHEDEN

 

Artikel 1:

Een huwelijk kan plaatsvinden in het stadhuis (Grote Markt 58) of in de raadszaal (Paradeplein 2 bus 1), van zodra de toegankelijkheid van het stadhuis in het gedrang is.

 

Artikel 2:

Een huwelijksplechtigheid kan plaatsvinden op volgende vaste tijdstippen:

 

        dinsdag om 14.00 uur, 14.30 uur en 15.00 uur

        vrijdag van 10.00 uur tot 14.00 uur

        zaterdag van 10u30 uur tot 12u30 uur

 

De huwelijksplechtigheden zullen aaneensluitend plaatsvinden vanaf het moment dat er één

huwelijksplechtigheid is vastgelegd. Een huwelijksplechtigheid wordt verondersteld maximum 30 minuten te duren en dit om de aanvang van volgende huwelijksplechtigheden goed te laten verlopen.

 

Artikel 3:

Een uitzondering kan gevraagd worden op de dagen en de uren vermeld in artikel 2. Dit moet steeds schriftelijk gericht worden aan het College van Burgemeester en Schepenen, die over de aanvraag zal beslissen.

 

Artikel 4:

Er kunnen geen huwelijksplechtigheden plaatsvinden op volgende tijdstippen:

        zondag

        wettelijke feestdagen: 1 januari, 2 januari, paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag,

Pinkstermaandag, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 2 november, 11 november, 25 december en 26 december

        de dag(en) door het college van burgemeester en schepenen vastgesteld dat het stadskantoor gesloten is (brugdagen)

 

Artikel 4 bis:

Op niet-wettelijke feestdagen namelijk 24 en 31 december kunnen er enkel huwelijksplechtigheden plaatsvinden tot 12u indien dit een dinsdag, vrijdag of zaterdag is.

 

Artikel 5:

§ 1. Aansluitend op het officiële gedeelte, kan de tweede verdieping van het stadhuis gebruikt worden voor een kleine receptie van 2 uur. Dit is enkel mogelijk bij het laatste huwelijk van de dag en rekening houdend met onderstaande regeling.

        op dinsdag: het huwelijk van 15.00 uur (einde receptie om 17.30 uur)

        op vrijdag: het huwelijk van 14.00 uur (einde receptie 16.30 uur)

        op zaterdag: het huwelijk van 12.30 uur (einde receptie 15.00 uur)

        het laatste huwelijk op een bij uitzondering toegestane dag, zoals vermeld in artikel 3 (einde receptie 2,5 uur na het uur van de plechtigheid)

 

§ 2. Wanneer een huwelijk met receptie wordt aangevraagd, vervalt de regel uit artikel 2 met betrekking tot het aaneensluitend plaatsvinden van de huwelijken waardoor dit huwelijk niet moet aansluiten op een voorgaand huwelijk.

 

Artikel 5 bis:

Voor de specificaties en richtlijnen voor het gebruik van de locatie wordt verwezen naar het geldende huishoudelijk reglement voor het gebruik van stadslocaties.

 

Artikel 6:

De retributie voor de huwelijksplechtigheid en de eventuele verbruikersvergoeding voor een receptie dienen betaald te worden conform het geldende retributiereglement.

 

Artikel 6 bis:

Indien de gebruiker na ondertekening van de reserveringsovereenkomst afziet van het houden van een receptie in het stadhuis, wordt de gebruikersvergoeding en de helft van de waarborg terugbetaald, op voorwaarde dat de opzegging schriftelijk gebeurt en ten minste 2 weken voor de activiteit. In alle andere gevallen, met uitzondering van overmacht uit hoofde van het stadsbestuur Lier, wordt de gebruikersvergoeding en de waarborgsom integraal ingehouden.

 

Artikel 7:

Een huwelijksplechtigheid (dag en uur) kan maximum 1 jaar op voorhand vastgelegd worden te rekenen vanaf 9u, zowel telefonisch, digitaal als aan het loket. Bij meerdere aanvragen voor éénzelfde dag en uur krijgt de aanvrager aan het loket voorrang.

 

Artikel 8:

Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025  en heft vanaf de inwerkingtreding het vorig reglement op.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

CIPAL - RAAD VAN BESTUUR - GEZAMENLIJKE VOORDRACHTSLIJST KANDIDAAT-BESTUURDERS. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 24 februari 2025 over de goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 31 maart 2025 van Cipal

Gemeenteraadsbeslissing van 24 februari 2025 over de aanduiding van dhr. Jeroen Pets en mevr. Anja De Wit als resp. effectief en plaatsvervangend volmachtdrager voor de algemene vergadering van Cipal

Gemeenteraadsbeslissing van 24 februari 2025 over de aanduiding van dhr. Thierry Suetens als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van Cipal en dit voor de hele legislatuur 2025-2030.

 

Feiten en context

De stad Lier is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

De stad Lier werd opgeroepen op 6 februari 2025 om deel te nemen aan de algemene vergadering van Cipal op maandag 31 maart 2025 om 17 uur (digitaal).

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt vastgesteld:

 

1.

Benoeming van de leden van de raad van bestuur

2.

Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde

3.

Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Cipal bezorgde de toelichtende nota bij de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering.

 

Het is belangrijk is dat de deelnemers van Cipal ook tijdens deze legislatuur beroep kunnen doen op de in-house-uitzondering en derhalve opdrachten kunnen toevertrouwen aan Cipal/C-smart (bv. inzake GAS- en informatieveiligheidsdienstverlening) zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd.

 

De in-house-uitzondering houdt o.m. in dat er sprake moet zijn van een ‘gezamenlijke controle’, hetgeen concreet betekent dat de besluitvormingsorganen van Cipal moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen;

 

Op 2 maart 2025 ontving de stad een mail van Cipal over de gezamenlijke voordrachtlijst van kandidaat-bestuurders voor de bijzondere algemene vergadering van maandag 31 maart 2025 om 17.00 uur. Cipal vraagt de gezamenlijke voordrachtslijst van 15 kandidaat-bestuurders, zoals hierna vermeld, indien mogelijk nog voor te leggen aan de gemeenteraad van maart:

        Brughmans Bart, schepen Brasschaat

        Iacopucci Pietro, schepen Waregem

        Mannaert Dieter, schepen Dendermonde

        Meynen Dymfna, schepen Hasselt

        Nies Peter, wnd. burgemeester Kinrooi

        Paredis Tine, schepen Vilvoorde

        Pletincx Sven, schepen Halle

        Sauwens Johan, gemeenteraadslid Bilzen-Hoeselt

        Slootmans Ronny, burgemeester Sint-Katelijne-Waver

        Vancraeyenest Lawrence, schepen Edegem

        Vandeweerd Sofie, burgemeester Dilsen-Stokkem

        Vandromme Jeroen, burgemeester Houthulst

        Van Goubergen Inge, schepen Vosselaar

        Verheyen Kelly, schepen Turnhout

        Wijckmans Dieter, gemeenteraadslid Rumst

 

Deze gezamenlijke voordrachtlijst kwam tot stand na een uitgebreide consultatie- en overlegronde door de uittredende voorzitter van Cipal.

Bij de opmaak van deze gezamenlijke voordrachtlijst werd o.m. rekening gehouden met de decretale en statutaire bepalingen, geografische verdeling, bevolkingscijfers (inwonersaantallen van de aangesloten gemeenten), politieke verdeling (systeem D’Hondt), genderratio, continuïteit/vernieuwing binnen de raad van bestuur.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op

        art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad

        deel 3, titel 3 van het DLB inzake de intergemeentelijke samenwerking en meer bepaald art. 445 dat bepaalt dat er, in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering moet worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan

Statuten van Cipal, inz. art. 15

Art. 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten dat de voorwaarden m.b.t. de toepassing van de in-house-uitzondering bepaalt

 

Argumentatie

Tijdens de gemeenteraad van 24 februari 2025 werden de verschillende mandatarissen voor Cipal aangeduid.

Vermits uit de gezamenlijke voordrachtslijst, bezorgd door Cipal op 2 maart 2025, blijkt dat de stad niet deel zal uitmaken van de raad van bestuur, vraagt Cipal een individuele of verscheidene vertegenwoordigers uit de gezamenlijke voordrachtslijst raad van bestuur aan te duiden om de belangen van de stad te behartigen.

 

Stemming

 

19 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Ellen Brion, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

13 onthoudingen: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stéphanie Van Campenhout, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Onur Alar, Sander Roelandt, Philippe Iglesias Bezemer en Ronny Jacobs

Goedkeuring met 19 stemmen voor - 13 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De  gemeenteraad keurt de voormelde gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders goed.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

INTERLOKALE VERENIGING "IGS VERSTERKT WONEN IN MECHELEN, LIER EN WILLEBROEK" - AANDUIDEN EFFECTIEF EN PLAATSVERVANGEND LID STUURGROEP EN BEHEERSCOMITÉ. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van29 mei 2017 over de toetreding tot de interlokale vereniging "IGS Wonen in Mechelen en Lier"

Gemeenteraadsbeslising van 23 september 2019 over de oprichting van de interlokale vereniging "IGS Wonen in Mechelen, Lier en Willebroek"

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de interlokale vereniging "IGS Wonen in Mechelen, Lier en Willebroek".

 

De stad werd gevraagd om voor de stuurgroep en het beheerscomité van deze interlokale vereniging een effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te  duiden. Voor de stuurgroep dient de stad door een gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen te worden vertegenwoordigd.

Voor het beheerscomité komen enkel gemeenteraadsleden, burgemeester of schepenen in aanmerking om te zetelen.

Personeelsleden mogen op uitnodiging deelnemen, maar hebben dan geen stemrecht.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

Vlaamse Codex Wonen van 2021, inz. art. 2.26

Samenwerkingsovereenkomst IGS Wonen in Mechelen, Lier en Willebroek

Huishoudelijk reglemen van IGS Wonen in Mechelen, Lier en Willebroek

 

Argumentatie

Het is aangewezen om een vertegenwoordiger in de stuurgroep en het beheerscomité af te vaardigen om de belangen van de stad te behartigen.

 

Voor de invulling van het mandaat van effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de stuurgroep van de interlokale vereniging "IGS Wonen in Mechelen, Lier en Willebroek" worden, resp. Charlotte Schwagten, schepen, en Annemie Goris, schepen, voorgesteld.

 

Voor de invulling van het mandaat van effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging "IGS Wonen in Mechelen, Lier en Willebroek" worden, resp. Annemie Goris, schepen, en Charlotte Schwagten, schepen, voorgesteld.

 

Stemming

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger stuurgroep

Na geheime stemming:

31 stemmen voor

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger stuurgroep

Na geheime stemming:

31 stemmen voor

1 onthouding

 

Aanduiding effectief vertegenwoordiger beheerscomité

Na geheime stemming:

31 stemmen voor

1 onthouding

 

Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger beheerscomité

Na geheime stemming:

31 stemmen voor

1 onthouding

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist Charlotte Schwagten, schepen, aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in de stuurgroep van de interlokale vereniging "IGS Wonen in Mechelen, Lier en Willebroek" en dit voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Art 2 :

De gemeenteraad beslist Annemie Goris, schepen, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de stuurgroep van de interlokale vereniging "IGS Wonen in Mechelen, Lier en Willebroek" en dit voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Art 3 :

De gemeenteraad beslist Annemie Goris, schepen, aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging "IGS Wonen in Mechelen, Lier en Willebroek" en dit voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Art 4 :

De gemeenteraad beslist Charlotte Schwagten, schepen, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging "IGS Wonen in Mechelen, Lier en Willebroek" en dit voor de resterende duur van deze legislatuur.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

ERFGOED KEMPENS KARAKTER - VOORDRACHT PLAATSVERVANGEND LID RAAD VAN BESTUUR MET RAADGEVENDE STEM. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing van 24 februari 2025 over de aanduiding van Ilse Lambrechts, Charlotte Schwagten, resp. als effectief lid en plaatsvervangend lid voor de raad van bestuur en Björn Gielen, als effectief lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Feiten en context

De stad neemt deel aan de projectvereniging Kempens Karakter.

 

De stad Lier ontving op 9 januari 2025 een vraag om een bestuurder voor de raad van bestuur en een lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur voor te dragen. De projectvereniging Kempens Karakter vraagt tevens een plaatsvervanger voor beide functie aan te duiden.

Tijdens de gemeenteraad van 24 februari 2024 werden reeds 3 van de 4 mandaten ingevuld. Enkel het mandaat voor het plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, art. 401 tot en met 412: de projectvereniging beschikt uitsluitend over een raad van bestuur. De deelnemers benoemen de leden van de raad van bestuur rechtstreeks. Elke deelnemer heeft slechts één afgevaardigde in de raad van bestuur, naast de afgevaardigde met raadgevende stem.

        Statuten van Kempens Karakter

 

Argumentatie

Voor de invulling van het mandaat van plaatsvervangend lid raad van bestuur met raadgevende stem werd Sylvie Bracqué, gemeenteraadslid voorgesteld.

 

Stemming

 

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

11 stemmen tegen

6 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad draagt mevrouw Bracqué Sylvie, gemeenteraadslid, voor als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter, voor een duur van zes jaar, vanaf de eerste raad van bestuur van 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

VERLENGING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST IN HET KADER VAN DE INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING PREVENTIE IN DE EERSTELIJNSZONE PALLIETERLAND VOOR HET JAAR 2025. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Voorgeschiedenis

Het preventiedecreet van 21 november 2003 en latere wijzigingen.

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies, en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 25 juni 2010 en latere wijzigingen.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Het decreet Lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018 en latere wijzigingen.

Het schrijven van toenmalig Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen met betrekking tot de ondersteuning van lokale preventiewerkingen (dd. 24 april 2019).

Goedkeuring door het CBS in zitting van 8/5/2023 van de deelname aan de aanwerving van een intergemeentelijke preventiewerker binnen de ELZ Pallieterland.

Goedkeuring door het CBS in zitting van 25/9/2023 van de samenwerkingsovereenkomst in het kader van de intergemeentelijke samenwerking preventie in de eerstelijnszone Pallieterland.

Goedkeuring door de gemeenteraad in zitting van 23/10/2023 van de samenwerkingsovereenkomst in het kader van de intergemeentelijke samenwerking preventie in de eerstelijnszone Pallieterland.

 

Feiten en context

De samenwerkingsovereenkomst in het kader van de intergemeentelijke samenwerking preventie in de eerstelijnszone Pallieterland zoals deze werd afgesloten in 2023 kende een einde op 31/12/2024. Binnen het beheerscomité van de intergemeentelijke preventiewerking werd beslist om de samenwerkingsovereenkomst te verlengen tot eind 2025. Gezien de start van een nieuwe legislatuur werd binnen het beheerscomité beslist deze verlenging te agenderen begin 2025.

Eind 2025 zal dan beslist worden over de al dan niet verlenging van de samenwerkingsovereenkomst tot het einde van de legislatuur, eventueel +1 extra jaar.

We stellen dus voor om de samenwerkingsovereenkomst nu alvast te verlengen, om de continuïteit van de werking te verzekeren, tot het einde van 2025.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Om de continuïteit van de intergemeentelijke preventiewerking te verzekeren is het wenselijk om de samenwerkingsovereenkomst te verlengen tot eind 2025.

 

Stemming

 

28 stemmen voor: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Katrien Vanhove, Anja De Wit, Stéphanie Van Campenhout, Tom Claes, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Peggy Mortelmans, Ipek Altun, Onur Alar, Christophe Wuyts, Ellen Brion, Xander De Vos, Piet De Zaeger, Martine Van der Kuylen en Philippe Iglesias Bezemer

4 onthoudingen: Jan Mortelmans, Ellen Lissens, Sander Roelandt en Ronny Jacobs

Goedkeuring met 28 stemmen voor - 4 onthoudingen

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad beslist, om de continuïteit van de intergemeentelijke preventiewerking te verzekeren, de samenwerkingsovereenkomst in het kader van de intergemeentelijke samenwerking preventie te verlengen tot 31/12/2025.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

TOETREDING TOT DE RAAMOVEREENKOMST VAN FOD FINANCIËN - S&L/DA/2021/055 - MOBIELE EN VASTE TELEFONIEDIENSTEN. GOEDKEURING.

 

MOTIVERING

Feiten en context

Politiezone Lier maakt sinds enkele jaren gebruik van het contract FORCMS-GSM-117 voor mobiele telefonie en aanverwante diensten.

De FOD Financiën heeft een nieuwe raamovereenkomst S&L/DA/2021/055 gesloten met Proximus, Koning Albert II-laan 27, 1030 Schaarbeek.

 

Juridische grond

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen. 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren en latere wijzigingen. 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen. 

 

Argumentatie

De Politiezone Lier stelt voor om toe te treden tot de door FOD Financiën gesloten overeenkomst voor mobiele en vaste telefoniediensten.

Volgende bepalingen zijn van toepassing op de raamovereenkomst:

        Aanbestedende overheid: FOD Financiën

        Duur van de overeenkomst: 01/01/2023 - 31/12/2026

        Wijze van prijsbepaling: prijslijst.

 

Alvorens gebruik te kunnen maken van deze raamovereenkomst dient politiezone Lier toe te treden tot de raamovereenkomst.

 

De voornoemde opdracht van FOD Financiën, is een raamovereenkomst met één leverancier, Proximus, Koning Albert II-laan 27, 1030 Schaarbeek, gekend onder het KBO-nummer 0202.239.951.

 

De politiezone Lier kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

 

Het is aangewezen dat politiezone Lier gebruik maakt van deze  aangeboden raamovereenkomst om volgende redenen: 

        de in deze raamovereenkomst(en) voorziene producten voldoen aan de behoeften door gebruik te maken van deze raamovereenkomst moet er geen eigen plaatsingsprocedure gevoerd worden, wat efficiëntiewinst betekent;

        de afname is geheel vrij. 

 

Financiële weerslag

 

Actienummer

Omschrijving actie

GU 2025 330/123-11

Telefoonkosten

 

De nodige budgetten zijn voorzien in het begrotingsjaar 2025 en worden in de komende begrotingsjaren voorzien.

 

Stemming

 

eenparig

 

BESLUIT

Art 1 :

De gemeenteraad gaat akkoord van de intentie van politiezone Lier om een beroep te doen op de raamovereenkomst van FOD Financiën voor mobiele en vaste telefoniediensten, zoals gegund aan de firma PROXIMUS, Koning Albert II-laan 27, 1030 Schaarbeek, gekend onder het KBO-nummer 0202.239.951.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

INTERPELLATIES

 

MOTIVERING

Interpellatie 1: van Anja Vlaeymans (Missie2500) i.v.m. trajectcontrole Spreet

Het schepencollege besliste op 3 juni 2024 om een trajectcontrole aan te kopen en te installeren op het Spreet naar aanleiding van de tijdelijke omleidingsweg.

Eenmalige kost : 119.376 euro
jaarlijkse onderhoudskost : 3.599 euro
verplaatsing na afloop van werken : 54.932 euro
Deze budgetten waren niet voorzien en dienden voorzien te worden via de meerjarenplanning.

In het verslag van het schepencollege lezen we dat de bevoegde dienst geadviseerd heeft om geen trajectcontrole te installeren.  Op basis van tellingen besluiten ze dat er geen nood is aan trajectcontrole en dat andere locaties acuter zijn.  Ze wijzen ook op de kostprijs ervan.

We legden ons oor nog eens te luisteren bij de bewoners van het Spreet.  Ze zien dat er palen geïnstalleerd zijn aan het begin en het einde van het Spreet.  Maar als trajectcontrole werken ze niet.  Er is geen signalisatie.  Wat is dan de functie van deze palen? Beloven dat er trajectcontrole komt, maar het dan niet laten werken.  Dat is niet correct naar de bewoners, temeer er ook geen communicatie meer is.

 

Mijn vragen aan het schepencollege:

        Waarom is er tegen het advies van de stadsdiensten toch beslist om trajectcontrole in te voeren?

        Wanneer werden de palen voor de trajectcontrole geplaatst?

        Wat meten deze palen momenteel?

        Wat heeft deze installatie tot op heden gekost?

        Werden al deze budgetten voorzien in de meerjarenplanning?

        Wat zijn de plannen met betrekking tot de trajectcontrole in het Spreet?

        Wat is er gecommuniceerd naar de bewoners van het Spreet?

 

Antwoord burgemeester Rik Verwaest:

Bij het voorbereidende buurtoverleg voor de heraanleg van de Aarschotsesteenweg kwam bij de bewoners de vraag naar trajectcontrole sterk naar voor. Het gebruiken van de landelijke baan van Spreet als omleidingsweg voor het verkeer richting Koningshooikt verminderde de omrijproblematiek immers aanzienlijk, maar woog wel op de leefbaarheid en veiligheid in Spreet zelf.

 

Het is om die reden dat het college beslist om over te gaan tot de aankoop van een mobiele trajectcontrole. En wat het budgettaire betreft wil ik wel graag benadrukken dat het overgrote deel van deze investering, ten belope van 119.376,29 EUR,  zich bevindt in de aankoop. Dat is niet meteen een wegwerp-Kodak die we nadien in de vuilbak gooien, wel een hoogwaardig toestel dat in de toekomst op meerdere plekken kan worden ingezet. Deze middelen werden verschoven van de investeringsreserve. Op deze wijze werd het budget dan ook opgenomen in het budget 2024. De kost voor jaarlijks onderhoud kan opgevangen worden binnen de reguliere werkingsbudgetten van team handhaving.

 

Op basis van onze eerdere ervaring op de Berlaarsesteenweg wisten we dat door het zeer trage leverings- en ijkingsproces waar we aan gebonden zijn dit pas in de loop van de werken zou kunnen worden voorzien. We hebben dat ook zo gecommuniceerd aan de bewoners, ook op de bewonersvergadering.

 

In september werden de palen er voorzien. Camera’s zijn er eindelijk ook intussen en ijkingsproces afgerond, maar ze kunnen voorlopig nog niets registreren omdat er nog enkele laatste horden moeten genomen worden op vlak van signalisatie.

 

Ik stel vast dat hoe dan ook de situatie een gunstig effect had op de verkeersveiligheid, want veel mensen zijn er vanwege de palen en communicatie van overtuigd dat er reeds actieve trajectcontrole staat en passen hun snelheid ook dienovereenkomstig aan. Dat blijkt ook uit de mobiele flitsacties die we daar houden.

 

Op specifieke vragen uit buurt is altijd geantwoord. Daarbij hebben we ook verduidelijkt waar de vertraging zat bij die installatie, zoals we ook al hadden voorspeld toen ze de vraag stelden. Ook drukten we vraagstellers telkens op het hart om niet uit te toeteren dat de trajectcontrole nog niet actief is. Men had daar ook begrip voor en hield zich aan die afspraak. Het is om die reden van discretie dat we algemene communicaties hierover zeer bewust vermeden. Het is mij niet bekend welke omwonenden u hebt gesproken, maar met een expliciete vraag hierover in een publieke raadszitting bewijst u hen mijns inzien niet meteen een dienst.

 

 

Interpellatie 2: van Tom Claes (Missie2500) i.v.m. nieuwe verkeerssituatie Spoorweglei

Vorig jaar trokken de buurtbewoners van de Spoorweglei aan de alarmbel. Naar aanleiding van een ongeval met een fietser vroegen ze maatregelen om de verkeersveiligheid in de straat en rond de school aan te pakken. Ook vele jaren eerder werd de onveilige situatie rond de school, bv van foutparkeerders in de Planeetstraat door bewoners al aangekaart. Dit keer besloot het bestuur toch actie te ondernemen en werd een studiebureau aangesteld om een verkeersveiligheidsscan uit te voeren. Daar kwam een voorstel tot een aangepaste verkeerssituatie uit voort:  door voor auto’s enkele richting in te voeren van aan de Bareelstraat richting station kan de smalle Spoorweglei niet meer gebruikt worden als rechtstreekse doorsteek van aan tunnel van de Antwerpsesteenweg tot aan de overweg op Lisp. Dat moet leiden tot aanzienlijk minder autoverkeer. Dit voorstel werd aan de buurt uitvoerig gecommuniceerd en de bewoners waren voor het overgrote deel mee in het verhaal.  Begin deze maand werd deze nieuwe circulatie dan in de praktijk ingevoerd.

Het leest als een schoolvoorbeeld van hoe een stad moet omgaan met signalen van burgers: het probleem erkennen, mensen met kennis van zaken een oplossing laten uitdokteren en deze dan in overleg met de buurt invoeren. We willen oprecht aan het college onze waardering uitspreken voor de manier waarop dit dossier gelopen is, toch voor het gedeelte dat ik net beschreven heb.

Want bij de invoering liep het meteen grondig fout: hoewel daar met de buurt geen woord over gerept was, verdwenen er plots heel wat parkeerplaatsen om kruisen van fietsers en auto’s mogelijk te maken. De bewoners vielen uit de lucht en konden van de ene op de andere dag hun auto niet meer kwijt, zeker zij die in het gedeelte zonder bewonerskaart wonen.

 

Daarom de volgende vragen:

        Hoe komt het dat over zo’n cruciaal element in dit dossier, de verdwijnende parkeerplaatsen, nooit met de buurt is gecommuniceerd?

        Welke stappen gaat de stad zetten om het probleem van de weggevallen parkeerplaatsen op te lossen en de buurt terug voor de nieuwe situatie te winnen?

 

Antwoord schepen Ivo Andries:

De maatregelen werden reeds vorig jaar (gedurende de vorige legislatuur) goedgekeurd. Daarna zijn de maatregelen verder concreet uitgewerkt en is er gedurende lange tijd gezocht naar een geschikt moment voor de uitvoering, bij voorkeur tijdens een schoolvakantie. Helaas bleek bij de aanvankelijk geplande uitvoeringsdatum dat niet alle benodigde verkeersborden geleverd waren. Daarom is uiteindelijk de krokusvakantie van dit jaar als nieuwe uitvoeringsdatum vastgesteld en gecommuniceerd.

Tijdens dit proces hebben de mobiliteitsdienst, Lokale Politie Lier en de mobiliteitsdienst van de Provincie Antwerpen opgemerkt dat er uitwijkzones voor auto's noodzakelijk zijn om de veiligheid van fietsers te waarborgen.

In theorie zouden deze uitwijkzones al nuttig zijn geweest onder de ‘oude situatie’ op de Spoorweglei. Echter, na gezamenlijke observaties door de drie diensten bleek dat de verharde strook naast de hekken van Infrabel niet veilig door fietsers bereden kon worden, mede door het hoogteverschil. Dit betekende dat de rijbaan te smal was om fietsers (komend van de Antwerpsesteenweg) en auto's (komend van de Lispersteenweg) veilig te laten passeren.

Deze nieuwe informatie werd echter niet meegenomen in de studie die door mobiliteitsbureau Suunta werd opgesteld. Hierdoor werden de uitwijkzones niet in het oorspronkelijke collegepunt of het Aanvullend Reglement van Politie op het Wegverkeer goedgekeurd.

In januari vond er een overleg plaats tussen de mobiliteitsdiensten van Stad Lier en Provincie Antwerpen, evenals de verkeerscel van Lokale Politie Lier, waar dit probleem werd besproken. Er werd gezocht naar mogelijke oplossingen, en het bleek dat het creëren van uitwijkzones op strategische locaties in het smalle gedeelte van de Spoorweglei de beste oplossing was. Dit moest echter verder onderzocht worden.

Omdat de uitvoering al was uitgesteld, werd besloten om toch door te gaan met de uitvoering. Uiteindelijk werd er een concreet voorstel voor de uitwijkzones op specifieke locaties ingediend, maar helaas te laat om dit tijdig door het schepencollege goedgekeurd te krijgen en te communiceren naar de bewoners.

Om de periode tussen goedkeuring, communicatie en uitvoering te overbruggen, werden tijdelijke maatregelen genomen om de verkeersveiligheid, vooral voor de fietsers, te waarborgen. Er werd besloten om tijdelijk parkeerverbodsborden (E1) te plaatsen op enkele delen van het smalle gedeelte van de Spoorweglei. Omdat de beslissing voor de ‘permanente’ uitwijkzones nog niet was genomen, kon er op dat moment nog geen definitieve communicatie naar de bewoners plaatsvinden. Toch stond Stad Lier altijd voor de veiligheid van fietsers, wat de prioriteit was.

Nu zal er echter duidelijk en transparant gecommuniceerd worden over de permanente oplossing: drie uitwijkzones van elk 12 meter lengte op de volgende locaties:

        Spoorweglei 12-14

        Spoorweglei 29-32

        Spoorweglei 40-42

Op deze locaties zullen 5 fluorescerende paaltjes worden geplaatst, 75 cm van het trottoir, om parkeren te verhinderen en tegelijkertijd voldoende ruimte te bieden voor een veilige en comfortabele uitwijkmanoeuvre.

Het is jammer dat de tijdelijke maatregelen niet tijdig gecommuniceerd konden worden naar de bewoners, maar deze keuze werd bewust gemaakt met het oog op de veiligheid van fietsers. Dit was prioriteit nummer één. Uiteraard streven we ernaar dergelijke situaties in de toekomst te vermijden.

Er werd getracht om slechts een minimaal aantal parkeerplaatsen te verwijderen, zodat het maximale resultaat op het vlak van veiligheid werd behaald. Momenteel loopt er nog een mobiliteitsstudie waarbij parkeertellingen in de achterliggende buurt (zone Eeuwfeestlaan) zijn uitgevoerd. De eerste resultaten tonen aan dat er in sommige gebieden nog voldoende parkeercapaciteit is volgens duurzame normen. Deze normen stellen dat er geen overaanbod aan parkeerplaatsen mag zijn en dat een modal shift naar alternatieve vervoersmiddelen gestimuleerd moet worden.

In de Spoorweglei is er inderdaad weinig parkeercapaciteit, maar we kunnen niet garanderen dat er voor iedere woning een parkeerplaats direct voor de deur beschikbaar zal zijn. Het betreft openbaar domein, en het zou een verkeerde boodschap zijn om dit te doen. Bovendien zou dit het gebruik van de auto in het stedelijke gebied verder stimuleren, wat niet wenselijk is in het kader van modal shift, verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid. De extra parkeermogelijkheden in de buurt van de Eeuwfeestlaan – Guldensporenlaan kunnen als oplossing dienen. Dit vergt wel wat extra stappen van en naar de auto, maar dit kan niet vermeden worden en stimuleert ook indirect meer fietsgebruik. Laden en lossen blijft mogelijk in de Spoorweglei zelf. Mindervalidenplaatsen blijven beschikbaar. Indien nodig kunnen er meer mindervalidenplaatsen worden toegevoegd.

Als er geen parkeerplaatsen zouden worden verwijderd, zou er geen ruimte zijn voor noodzakelijke ontwikkelingen die de stad en het algemeen belang ten goede komen.

We willen benadrukken dat bij de uitwerking van deze uitwijkzones het STOP-principe (Stappers, Trappers, Openbaar Vervoer, Privévervoer) werd gehanteerd. We kiezen resoluut voor de veiligheid van fietsers als prioriteit. De beslissing over welke parkeerplaatsen opgeofferd moesten worden, is niet lichtvaardig genomen.

Als Stad Lier zijn we verantwoordelijk voor het algemeen belang en de veiligheid van onze bewoners. Een bevraging zou mogelijk niet het algemeen belang hebben gediend. We hopen op begrip van de bewoners, vooral met het oog op de veiligheid van fietsers, aangezien dit deel uitmaakt van een belangrijke mogelijke fietsostrade die alleen maar verder in belang zal toenemen.

 

 

Interpellatie 3: van Stéphanie Van Campenhout (Missie2500) i.v.m. vervolgevraag bomen Tarwelaan en Roggelaan

Op de gemeenteraad van 24 februari 2025 peilde onze fractie naar het dossier van de bomenkap in de Fruithoflaan en omliggende straten, onder andere met de vraag naar hoe het schepencollege het ‘participatietraject’ hierrond evalueert, aangezien de uitkomst van de buurtbevraging haaks stond op de visie van de stad op het al dan niet behouden van de bomen.

De bevoegde schepen bracht daarop een relaas van het verloop van de bevraging, maar achteraf gezien – en daar werden we ook door bewoners uit de buurt op gewezen –, bleef de vraag naar die evaluatie in feite onbeantwoord.

Daarnaast vermeldde de schepen in zijn antwoord ook nog een petitie, die begin oktober 2024 bezorgd werd, vermoedelijk aan het schepencollege.

 

Daarom de volgende vragen:

        We weten inmiddels dat u de meerderheid van de bewoners gevolgd bent in de keuze om de bomen te verwijderen, maar hoe kijkt u als bestuur terug op deze aanpak? Is het bestuur van mening dat een ‘ja-/nee-vraag’ het antwoord is op de vraag naar meer burgerparticipatie? Is dat ook hoe het bestuur dergelijke dossiers in de toekomst zal aanpakken?

        Daarbij aansluitend: is de stad zich ervan bewust dat dergelijke aanpak een buurt in kampen kan verdelen? Klopt het dat de vermelde petitie immers een initiatief was van een beperkt aantal inwoners, die hun stem voor het verwijderen van de bomen kracht wilden bijzetten? Welke rol heeft deze petitie gespeeld in de beslissing van het college om over te gaan tot het kappen van de bomen?

 

Antwoord schepen Bert Wollants:

In dit dossier was er bij het participatietraject geen sprake van een ja/nee vraag. Aan de bewoners werden drie mogelijke scenario’s voorgelegd voor de bomen. Daarnaast werd ook hun mening rond verschillende stellingen bevraagd.

 

De scenario’s die voorgelegd werden in de bevraging waren de volgende:

        Scenario 1: De huidige bomen behouden en de voetpaden ontharden. Op die manier geven we de bomen de nodige groeiruimte. De opritten naar de huizen blijven behouden.

        Scenario 2: Nieuwe bomen planten en de voetpaden behouden. Om wortelopdruk te voorkomen worden de smalle plantstroken voorzien van worteldoek. De huidige bomen worden gerooid en in de plaats worden kleine, tijdelijke zuilvormige bomen (Amberboom of Liquidambar styraciflua ‘slender Silhouette’) geplant. Die moeten over ongeveer 20 jaar weer vervangen worden omdat ze in een beperkt plantvak niet langer kunnen overleven.

        Scenario 3: Nieuwe bomen planten en de voetpaden ontharden. De opritten naar de huizen blijven behouden. De huidige bomen worden gerooid en in de plaats worden kleine zuilvormige bomen (Amberboom of Liquidambar styraciflua ‘Paarl’) geplant. Door de voetpaden te ontharden krijgen de nieuwe bomen meer groeiruimte en kunnen ze dus verder uitgroeien als toekomstbomen.

Zoals vorige maand toegelicht kozen de meeste bewoners voor scenario 2.

 

Naast de keuze tussen de scenario’s werd dus ook de mening van de bewoners rond volgende stellingen bevraagd (ook dit was geen ja/neen vraag maar een vraag om een score te geven gaande van 1 niet akkoord tot 5 helemaal akkoord)

        De voetpaden in onze straat worden weinig gebruikt. (80% niet akkoord)

        De wortelopdruk in onze straat is gering en aanvaardbaar. (80% niet akkoord)

        De inrichting van onze straat als ‘woonerf’ zou een meerwaarde zijn. (55% niet akkoord, maar begrip bleek onbekend bij sommige deelnemers)

        De bomen in onze straat dragen bij aan een mooi groen straatbeeld (85% akkoord)

        De bomen hebben een negatieve  invloed op de opbrengst van mijn zonnepanelen. (25% akkoord)

        Het rooien en vervangen van de bomen heeft een negatieve invloed op de waarde van mijn woning. (20% akkoord)

 

De beslissing werd genomen op basis van de resultaten van die bevraging die wel bleken overeen te komen met de inhoud van de petitie. De ambitie van onze participatietrajecten is om een beeld te krijgen van de mening van de bevolking. Zo willen we vermijden om mee te stappen in de mening van één groep, al dan niet via een ingediende petitie.
Het is een terechte opmerking dat het ‘vormen van kampen’ één van de potentiële risico’s is bij participatietrajecten. Participatietrajecten waarin onderlinge dialoog tussen burgers mee een plek krijgt, hebben dit risico veel minder. We werken op die basis onze visie op participatie de komende tijd verder uit. We bekijken ook hoe we de Lierenaars, adviesraden en gemeenteraad hierbij kunnen betrekken.

 

BESLUIT

Art 1 :

Kennisgenomen.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 31 maart 2025

 

UITWERKEN VAN EEN ACTIEPLAN VOOR PROACTIEVE AFSTEMMING EN COMMUNICATIE BIJ WIJZIGINGEN AAN VERKEERSSITUATIES OP LIERS GRONDGEBIED. NIET GOEDGEKEURD.

 

MOTIVERING

Toelichting:

De voorbije maanden zijn er herhaaldelijk problemen ontstaan bij wijzigingen aan de verkeerssituatie op het grondgebied van Lier & Koningshooikt, vaak als gevolg van bovenlokale beslissingen waarbij de stad zelf een beperkte rol lijkt te hebben gespeeld in het voortraject.

Recent nog zorgden de aanpassingen aan de verkeerslichten op het kruispunt van de Berlaarsesteenweg voor ernstige verkeershinder. Er heersen nog steeds grote zorgen bij bewoners rond de dienstverlening van de Lijn, waar onvoldoende overleg aan voorafging.
De meest dringende signalen bereiken ons nu vanuit de Antwerpsesteenweg (kruispunt ring), de Mechelbaan (kruispunt Beukheuvel) in Koningshooikt, waar er sprake is van aanzienlijke vertragingen en economische schade voor de lokale handel, als gevolg van slecht afgestemde of onvoldoende doordachte wijzigingen aan verkeerslichten.

Deze terugkerende problematiek toont aan dat er nood is aan een structurele aanpak. Te vaak wordt er reactief gewerkt, terwijl burgers en ondernemers verwachten dat hun belangen proactief worden verdedigd en dat hinder zoveel mogelijk wordt beperkt of minstens tijdig wordt gecommuniceerd.

 

Motivatie:

We moeten ervoor zorgen dat onze stad niet telkens onder de paraplu moet schuilen voor andermans beslissingen. Laat ons, als lokaal bestuur, zelf de regenjas aantrekken en onze inwoners en proactief ondernemers verdedigen en beschermen.

 

Voorstel tot besluit:

Art. 1

De gemeente- en OCMW-raad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om een actieplan uit te werken dat de overlegstructuur met bovenlokale actoren (zoals AWV, De Lijn, Provincie, etc.) structureel versterkt.

 

Art 2.

Dit actieplan moet voorzien in:

        Tijdige betrokkenheid van het stadsbestuur bij bovengemeentelijke infrastructuurdossiers.

        Inspraakmomenten voor burgers en ondernemers in het voortraject van geplande werken.

        Een proactieve communicatieaanpak naar bewoners en ondernemers toe, met duidelijke informatie over timing, hinder, alternatieven en verwachte impact.

        Een intern aanspreekpunt binnen de stad voor bovenlokale mobiliteitsdossiers.

 

Art. 3

De gemeente- en OCMW-raad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om een actieplan tegen de gemeenteraad van juni 2025 aan de raad voor te leggen, met concrete stappen en tijdslijn.

 

Stemming

 

13 stemmen voor: Jan Mortelmans, Katrien Vanhove, Stéphanie Van Campenhout, Tom Claes, Ellen Lissens, Anja Vlaeymans, Björn Gielen, Sylvie Bracqué, Ipek Altun, Onur Alar, Sander Roelandt, Philippe Iglesias Bezemer en Ronny Jacobs

19 stemmen tegen: Rik Verwaest, Bert Wollants, Ivo Andries, Ilse Lambrechts, Henri Pets, Charlotte Schwagten, Niels De Bakker, Annemie Goris, Anja De Wit, Thierry Suetens, Dirk Frans, Maurits De Smedt, Marc De Keulenaer, Peggy Mortelmans, Christophe Wuyts, Ellen Brion, Xander De Vos, Piet De Zaeger en Martine Van der Kuylen

Verworpen met 13 stemmen voor - 19 stemmen tegen

 

BESLUIT

Art. 1

De gemeente- en OCMW-raad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om een actieplan uit te werken dat de overlegstructuur met bovenlokale actoren (zoals AWV, De Lijn, Provincie, etc.) structureel versterkt.

 

Art 2.

Dit actieplan moet voorzien in:

Tijdige betrokkenheid van het stadsbestuur bij bovengemeentelijke infrastructuurdossiers.

Inspraakmomenten voor burgers en ondernemers in het voortraject van geplande werken.

Een proactieve communicatieaanpak naar bewoners en ondernemers toe, met duidelijke informatie over timing, hinder, alternatieven en verwachte impact.

Een intern aanspreekpunt binnen de stad voor bovenlokale mobiliteitsdossiers.

 

Art. 3

De gemeente- en OCMW-raad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om een actieplan tegen de gemeenteraad van juni 2025 aan de raad voor te leggen, met concrete stappen en tijdslijn.

 

Publicatiedatum: 05/05/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.